Момичето, което прати кинаджиите на... кино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214521

Темата е малко встрани от обществените нагласи в момента. Тук няма политика, няма оставки, няма пенсии или коледни надбавки. Има кино и изкуство. Българският народ, колкото и да е културен, винаги е гледал на киногилдията като на глезеници, които се бият там за едни милиони, но пък не могат да направят филм а) като Стивън Спилбърг, Алфред Хичкок; б Темата е малко встрани от обществените нагласи в момента. Тук няма политика, няма оставки, няма пенсии или коледни надбавки. Има кино и изкуство. Българският народ, колкото и да е културен, винаги е гледал на киногилдията като на глезеници, които се бият там за едни милиони, но пък не могат да направят филм а) като Стивън Спилбърг, Алфред Хичкок; б

Хитрост! Село гони дивите прасета с музика и пиратки

http://pik.bg/хитрост-село-гони-дивите-прасета-с-музика-и-пиратки-news207124.html

Хитрост! Село гони дивите прасета с музика и пиратки

Диви прасета от години тормозят жителите на благоевградското село Марулево. Местните жители обаче са намерили странно ефективен начин да се справят с проблема, съобщи Би Ти Ви.

По улиците на Марулево шансът да срещнете повече диви прасета, отколкото хора е почти стопроцентов. Жителите на селото обясняват, че след края на ловния сезон дивите прасета остават на територията на селото, а не в планината. „Проблемът е, че остават на свобода и ходят по градините и плашат хората. Виждали сме ги, много пъти сме ги виждали, особено като започне да се мръква и тръгват като кучетата по улиците ще вървят. Големи са, това са над 200 кила прасета”, разказват в селото.

„Всяка вечер меткаме по 2-3 пиратки от тоя сорт, за да може да ги прогоним да спим спокойно”, разказва един от местните.

Той допълва, че разполагат и с капани, но не ги използват, за да не се хване някое куче в тях. „Ако разберат, че си хванал у капан прасе, ке те вкарат у затвору за убиване на прасе, сега е забранен сезону за убиване”, обясняват още в Марулево.

„Аз съм поставял въпроса досега на ловджиите и пред други хора, но казват есента, кога им е сезона. От доста години, поне 5 или 6, има такъв проблем. Цяла година труд и накрая за какво? Да храним прасетата”, възмутен е и кметският наместник Александър Парашкански.

Той е недоволен, защото ловците обещават да се намесят чак в ловния сезон, но тогава цялата реколта от картофи и царевица щяла да бъде унищожена.

„Една част от градината е изровена, напълно унищожена и аз съм го засадил с втора реколта. Аз тука съм се родил това ми е родното място, няма къде другаде да отида, това е положението”, категоричен е местен мъж.

Хората в Марулево се притесняват и за собствената си сигурност, освен за реколтата. „И да стане проблем и да викаш няма кой да те чуе? Кой ще те чуе тука, тука пушката трябва да ти е в ръката”, категоричен е възрастният жител на Марулево.

Накрая той показва по какъв начин се предпазва от нападенията на дивите прасета, като най-напред пуска старото радио. „Да свири, да има аларма, може и да има значение. И тука го оставяме вечер да свири, да има музика, да може да се плашат. И други къщи пускат музика и слушаме. Пускаме и 3-4 пиратки и лягаме да спим, това е играта. Тука селски живот е така”, казва човекът от Марулево.

Най-шантавите очила с крила и ръчно наредени кристали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214373

За да си сложиш шантави слънчеви очила, се иска не само сериозна доза екстравагантност, но и солидни финансови възможности. Много от популярните дизайнери пускат модели със странна визия и колкото по-чудати са те, толкова цената им е по-висока.
Оправданието да се продават за суми, доста надвишаващи обичайните за тези аксесоари, е, че изглеждат кат За да си сложиш шантави слънчеви очила, се иска не само сериозна доза екстравагантност, но и солидни финансови възможности. Много от популярните дизайнери пускат модели със странна визия и колкото по-чудати са те, толкова цената им е по-висока. Оправданието да се продават за суми, доста надвишаващи обичайните за тези аксесоари, е, че изглеждат кат

Наш читател предлага коалиция "БОСТАН"

http://frognews.bg/news_73726/

Приятел във Фейсбук и наш читател предлага да бъдат спестени 50 млн., които ще се хвърлят за нови парламентарни избори. И предлага коалиция "БОСТАН" между БОйко и МеСТАН, която да спаси България от кризата. А може и "БОСТАН" между БОйко и СТАНишев.

Превръщат микроязовира край село Брезнишки извор в рибен рай

http://www.zapernik.com/obshtestvo/prevrushtat-mikroyazovira-krai-selo-breznishki-izvor-v-riben-rai_33307/

Микроязовирът край село Брезнишки извор ще стане в рибен рай, научи ZaPernik.com.

Водоемът, на който преди 2 месеца се проведе детско състезание по спортен риболов ще бъде превърнат в акваферма. Плановете са той да бъде зарибен с шаран, щука, бял амур, езерен рак и толстолоб. Рибите ще се хранят с фураж. Предвижда се подсилване на язовирната стена и почистване на водоема. Договорът за концесия на язовира изтича през месец май, 2019 година.

 

Днес ще се проведе кастинг за "Мис Варна 2014"

http://www.moreto.net/novini.php?n=259281

За десета година в разгара на лятото Модна агенция VIP Fashion Group ще събере на една сцена най-красивите варненки, които ще се впуснат в битка за короната на „Мис Варна 2014“, научи Moreto.net. Най-престижният конкурс за красота в региона по традиция ще се състои в Грандхотел „Варна“ на 23 август.

Писателката Здравка Евтимова от Перник с нов успех в САЩ, Австралия и Китай

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pisatelkata-zdravka-evtimova-ot-pernik-s-nov-uspeh-v-sasht_33306/

Здравка Евтимова е между най-безспорните ни имена в съвременната проза. Наскоро тя ни зарадва с нови публикации в чужбина – три нейни разказа се появиха в САЩ и Канада.Но и лятото на 2014 г. за българката се е оказва повече от успешно – авторитетни литературни издания в САЩ, Австралия и Китай публикуваха други нейни творби.

В САЩ е преведен разказа й „Аз съм у дома“, излязъл в сп. „Per Contra“, а сп. „Westerly“,...

Продължава

В Марулево гонят дивите прасета с музика и пиратки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214841

Диви прасета от години тормозят жителите на благоевградското село Марулево. Местните жители обаче са намерили странно ефективен начин да се справят с проблема, съобщи bTV.
По улиците на Марулево шансът да срещнете повече диви прасета, отколкото хора е почти стопроцентов. Жителите на селото обясняват, Диви прасета от години тормозят жителите на благоевградското село Марулево. Местните жители обаче са намерили странно ефективен начин да се справят с проблема, съобщи bTV. По улиците на Марулево шансът да срещнете повече диви прасета, отколкото хора е почти стопроцентов. Жителите на селото обясняват,

Системата Sense анализира качеството на съня

http://www.cross.bg/sense-sunya-ystroiistvo-1422624.html

/КРОСС/ Качественият сън е от огромно значение за доброто здраве и кондиция на всеки човек. В забързаното и изпълнено със стрес ежедневие, обаче запазването на добрите качества на съня е много трудно. За много хора ранното ставане чрез помощта на будилник е истинско мъчение. Причината за това обикновено не е недостатъчният като продължителност сън, а неподходящият момент на събуждане. Компанията Hello е в края на разработката на своята система за подобрение на съня Sense, което може да бъде решение на този проблем, поне според нея. Sense представлява комплект от две малки устройства и приложение за мобилния телефон. Основното устройство се поставя на нощното шкафче и се включва. Чрез мобилното приложение може да се настрои часът на събуждане, както и дали Sense да използва вградения си говорител за пускането на бял шум или симулация на шума на дъжд, ако това помага на човека да спи. Има и второ, малко устройство, наречено Sleep Pill, което всъщност е малка значка, която се закача за калъфката на възглавницата. В нея има сензори като акселерометър, жироскоп и др. Чрез тях се следят фазите на съня на потребителя. Всяка нощ Sense ще прави подробен анализ на съня на потребителя и с времето ще изгражда доста добра представа за неговите навици. Sense следи и други критерии като температура в стаята, околен шум, ниво на светлината. Информацията се изпраща и обработва от приложението на мобилния телефон, което дава и резултат за качеството на съня през дадената нощ

Системата Sense анализира и подобрява качеството на съня

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/27/2350555_sistemata_sense_analizira_i_podobriava_kachestvoto_na/?ref=rss


Качественият сън е от огромно значение за доброто здраве и кондиция на всеки човек. В забързаното и изпълнено със стрес ежедневие обаче запазването на добрите качества на съня е много трудно.

За много хора ранното ставане чрез помощта на будилник е истинско мъчение. Причината за това обикновено не е недостатъчният като продължителност сън, а неподходящият момент на събуждане. Компанията Hello е в края на разработката на своята система за подобрение на съня Sense, което може да бъде...

Масларова:Всички кандидати за лидер на БСП имат качества

http://frognews.bg/news_73725/

"БСП има традиция - винаги председателят, който отстъпва, посочва своя фаворит. Всичките кандидати имат своите качества", любезно заяви Масларова и се включи в реториката на червената партия, че е нужна промяна.Това заяви бившият социален министър в правителството на Тройната коалиция Емилия Масларова обяви пред bTV.

Борисов: Твърденията на Бареков са клевети

http://politics.actualno.com/Borisov-Tvyrdenijata-na-Barekov-sa-kleveti-news_41758.html

"Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с отправените днес клеветнически твърдения от лицето Николай Бареков по Нова телевизия", съобщ...

Станишев: Хората не ни вярват заради грешката с Пеевски

http://politics.actualno.com/Stanishev-Horata-ne-ni-vjarvat-zaradi-greshkata-s-Peevski-news_41761.html

„Знам, че много хора не ни вярват днес заради грешките, които допуснахме през последната година и заради случката с Пеевски”, каза Сергей Станишев.  „Заставам с...

Канаваро: Робен е крило №1 в света

http://football.actualno.com/Kanavaro-Roben-e-krilo-1-v-sveta-news_41760.html

Световният шампион с Италия от 2006 г. Фабио Канаваро определи крилото на Байерн и Холандия Ариен Робен за най-добрия на своя пост в света в момента. През изминалия сезон холандецът изигра 28 мача в ...

Агонията на "Мазника" и "Буда" започна и ще приключи до месец

http://politics.actualno.com/Agonijata-na-Maznika-i-Buda-zapochna-i-shte-prikluchi-do-mesec-news_41763.html

"Агонията на Бойко Борисов започна днес. Известният като агент „Мазника“ и агент „Буда“ ще приключи за не повече от месец. Това което се кани да направи Бо...

Как рейтингът на Путин продължава да расте

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/27/2350203_kak_reitingut_na_putin_produljava_da_raste/?ref=rss


Текстът е публикуван в "Независимая газета". "Дневник" го препечатва от портала "Култура".

Доверието на руските граждани към Владимир Путин продължава да расте победоносно. Водещата американска компания Gallup съобщава, че 83% от руснаците одобряват неговите действия. Впрочем чуждите експерти са скромни – част от руските социолози вече прескочиха този процент в изследванията си. Тази седмица се очаква център "Левада" да публикува резултатите от юлското си допитване, които показват,...

Шофьор предотврати трагедия на магистрала Струма, в района на село Студена

http://www.zapernik.com/krimi/shofior-predotvrati-tragediya-na-magistrala-struma-v-raiona-na-selo_33305/

 Автобус с 30 пътници пламна в движение на автомагистрала "Струма". Хората са пътували по редовната линия Дупница - София, а аварията е станала малко преди разклона за село Студена, пише struma.com.

Шофьор пътувал зад запалилия се автобус видял черен пушек да излиза от двигателя му и незабавно сигнализирал на шофьора на рейса да спре. Той отбил встрани от пътя и с пожарогасители загасили пламъците. Пострадали няма, първоначалната версия е за техническа...

Продължава

Израел беше подложен на ракетен обстрел от Газа, „Хамас” отказа ново примирие

http://www.cross.bg/gaza-primirie-ivitzata-1422623.html

/КРОСС/ Израел беше подложен на ракетен обстрел от ивицата Газа, часове след като удължи хуманитарното примирие, съобщава Reuters. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в южен и централен Израел сутринта. Най-малко пет ракети паднаха на израелска територия, а други две бяха прихванати от системата за противоракетна отбрана „Железен купол". Не се съобщава за пострадали. Израел обяви тази нощ, че удължава по искане на ООН с още 24 часа хуманитарното примирие в ивицата Газа, до неделя в 24 ч. местно време. Палестинското ислямистко движение „Хамас", което контролира Ивицата Газа, обаче заяви, че ще приеме примирие само ако израелските войски се изтеглят от анклава. „Каквото и да е примирие, което не включва изтеглянето на израелските войски отвъд границата на сектора и което не дава възможност на жителите на анклава да се върнат по домовете си и да евакуират ранените, е неприемливо", се посочва в изявление на лидера на движението Сами Абу Зухри. Израелски войник е бил убит тази нощ от минометен снаряд край ивицата Газа, съобщи говорител на армията, цитиран от AFP. „Войникът е бил убит от минометен снаряд, изстрелян от Ивицата Газа, който е достигнал израелската територия", уточни говорителят. С тази смърт броят на убитите израелски войници достигна 43 души от началото на израелската операция в Газа на 8 юли.  

Челен опит - в Марулево гонят дивите прасета с музика и пиратки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214838

Диви прасета от години тормозят жителите на благоевградското село Марулево. Местните жители обаче са намерили странно ефективен начин да се справят с проблема, съобщи bTV.
По улиците на Марулево шансът да срещнете повече диви прасета, отколкото хора е почти стопроцентов. Жителите на селото обясняват, Диви прасета от години тормозят жителите на благоевградското село Марулево. Местните жители обаче са намерили странно ефективен начин да се справят с проблема, съобщи bTV. По улиците на Марулево шансът да срещнете повече диви прасета, отколкото хора е почти стопроцентов. Жителите на селото обясняват,

Десислава: Много съм влюбена, искам второ дете

http://www.bnews.bg/article-112165

Десислава не мисли за брак, но иска да има дете от любимия си Зарко.

Френски сенатор: Путин е руският Де Гол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243926_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%3A+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%94%D0%B5+%D0%93%D0%BE%D0%BB

 След съветския разпад на Русия остро й бе необходим политик като Владимир Путин, заяви френският сенатор Жан-Пиер Шевенман.

Той е един от основателите на френската Социалистическа партия и почетен председател на партията "Републиканско и гражданско движение". Шевенман говори в предаването "Русия на Путин" по радиостанция "Европа-".

"Русия премина през големи трудности след разпада на СССР. Страната остана без половината от брутния вътрешен продукт, икономиката й бе подложена на шокова либерализация, рублата бе девалвирана. В много сфери цареше хаос. Най-важната задача в тези условия стана възстановяване на авторитета на държавната власт. Владимир Путин бе необходим на страната и може да се смята, че той стана новият Де Гол, тоест направи за Русия това, което знаменитият генерал направи във Франция след 1958 година – започна с въвеждането на ред в страната, създаването на вертикала на властта", изтъкна Жан-Пиер Шевенман.

В хода на предаването политикът разкритикува засилващата се в момента на Запад русофобия, подчертавайки, че тя явно носи идеологически характер.

"В света съществуват различни обществени модели, не може всичко да се свежда до образеца на американския капитализъм и да се недоволства, че Русия се различава от тази схема", посочва Шевенман, който е и специален представител на френското Министерство на външните работи за отношенията с Русия.

Политикът подчерта необходимостта да се отчитат особеностите от историята на страната, характера на отношенията й със Запада от времето на Иван Грозни, Петър Първи, Екатерина Велика.

Той се спря и на "крайната необмисленост на политиката на Евросъюза при планирането и осъществяването на програмата "Източно партньорство": "ЕС трябваше задължително да се консултира по този въпрос с Русия, която е свързана с Украйна не само исторически, но и в частност с тесни икономически връзки", каза Шевенман, който е заемал различни министерски постове по време на политическата си кариера.

Той изтъкна също особено големия икономически потенциал на Русия и тесните й връзки с Франция. "Русия разполага с огромно богатство в сферата на енергетиката. В момента тя оспорва първото място на Германия по производството на автомобили. При това всяка трета кола, която слиза от конвейра в Русия, е френска, "Рено-Нисан" или "Пежо". Френските инвестиции в Русия достигнаха 12 млрд. евро – при това в такива важни области като транспортът, електрониката, авиацията, фармацевтиката, енергетиката. Стокообменът между двете страни е на прекрасно равнище, при това немалко от продукцията на стоки е високотехнологична", добави Шевенман.

"Русия и Франция не са имали и не може да имат разминавания в интересите си в Европа", изтъкна френският политик.

Новите пенсионери със 7700 повече до юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=259257

Замразената пенсионна реформа е накарала повече българи да побързат тази година да се пенсионират, преди да започне отново плавното вдигане на възрастта и стажа. Малко над 48 000 души са излезли в пенсия през първите шест месеца на годината.

Руски "Миг" катастрофира, пилотът му загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214832

Самолет от руските военно- въздушни сили "Миг -29" е катастрофирал край Астрахан, съобщиха от щаба на командващия ВВС генерал- лейтенант Виктор Бондарев. Пилотът е загинал.
Това е трети случай на катастрофирали летателни апарати тази нощ, след като по- рано бе съобщено за падането на малък двуместен самолет край Лвов, Украйна, Самолет от руските военно- въздушни сили "Миг -29" е катастрофирал край Астрахан, съобщиха от щаба на командващия ВВС генерал- лейтенант Виктор Бондарев. Пилотът е загинал. Това е трети случай на катастрофирали летателни апарати тази нощ, след като по- рано бе съобщено за падането на малък двуместен самолет край Лвов, Украйна,

Единствено в Израел „българин” звучи по-­гордо отколкото у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243925_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%E2%80%9E%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%BF

 В момента над Израел фучат ракети, звучат сирени за тревога и семействата се затварят в херметическите стаи, задължителни за всеки апартамент или къща. Защо не ходят в укритията? Понеже ракетите са с малък обсег на действие и армията ги обезврежда още във въздуха. Парчетата от тях обаче може да съдържат отровни химикали. Затова всяка от обезопасените стаи разполага със сода за хляб, която е универсален антидот. Иначе Тел Авив, Йерусалим и Хайфа почти не нарушават ритъма си на живот. А за евентуални нападения, жителите им се уведомяват с... SMS! Когато човек попадне в Израел озъснава, че е жертва на предубежденията си.

Да, наистина държавата е във война повече от 5 десетилетия, но начинът на хората да покажат кураж е да не се държат като уплашени зайци. Те възприемат атаките като природно бедствие, на което да ес опълчат с отлична организация и липса на страх. В Тел Авив до среднощ заведенията са пълни, а момичета със скандално къси дори за нашите представи шорти се разхождат без притеснение. Да, наистина навсякъде могат да се видят младежи с униформи и автомати, но когато човек преодолее стъписването си при вида на тежкото въоръжение, разбира, че те са най­добрият пътеводител за туриста т перфектния си английски и извънмерна учтивост. Единственото, което се потвърждава пред очите на всички е мантрата, че от пустиня евреите са направили рай. На пазарите им почти няма вносни плодове и зеленчуци, вадят по три реколти годишно, а безкрайните полета с капково напояване се командват от трима компютърджии с бели престилки. Таемат работници чак когато трябва да се прибира зарзавата.

Израел е и единствената държава в света, където като кажеш, че си българин хем знаят къде се намира родината ти, хем ти се радват искрено. А благодарността за спасяването на 49­те хиляди български евреи е не само в гората, посветена на доброто ни дело като народ, а във всеки поглед. Фондация „Българска памет” обаче се е заела със събирането на факти за още една, доста по­неизвестна благородна постъпка. Поне още 20 хиляди евреи са оцелели, благодарение на издаваните от български дипломати транзитни визи като през нашата страна са стигнали до Турция, а от там с кораби до Палестина. Независимо как са запазили живота си, те и потомците им са благодарни. „В България бяхме евреи. Тук сме българи”, казват членовете на „кръжеца за литература и изкуство на българските евреи”, които всеки четвъртък се събират на „седянка”. Повечето от тях пишат и издават на български, други на иврит, но сбирките им не са просто размяна на текстове. Малчугани от българското училище към нашия културен център в Тел Авив рецитират стихове на дядо Вазов, по­големите внуци на „кръжочниците” проказват музикални умения.

Самите те зарязват литературата и грабват инструментите – акордеони, флейти, мандолини и мундхармоники и започват старите градски песни. А от тях до хорото е въпрос само на място за подскок. Нисим на галено е Ничко, Натан е Натко, а разговорът се дипли на онзи сочен и чист български език (без грапави думи като „входирам” и „имплицитно”), на който са говорили предците ни. Историята на всеки тук е готов сюжет за филм.



 

Активисти демонстрираха пред български посолства в ЕС с искане за медиен плурализъм

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/07/27/2351210_aktivisti_demonstriraha_pred_bulgarski_posolstva_v_es/?ref=rss


Активисти протестираха пред българските посолства в редица европейски държави, сред които Англия, Холандия, Германия и Италия с искане за нова европейска директива за медиите и срещу поредния опит за "оседлаване на медиите в България", предаде БНР.

Една от причините за демонстрациите са предложените от вече бившото правителство изменения в Изборния кодекс, които биха ограничили разследващата журналистика по време на предизборни кампании.

"Демонстрациите бяха предложени на...

Видео: "Интер" победи "Реал" (Мадрид) с дузпи в САЩ

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/27/2351211_video_inter_pobedi_real_madrid_s_duzpi_v_sasht/?ref=rss


Италианският "Интер" се пребори за драматична победа с дузпи над европейския клубен шампион "Реал" (Мадрид) в среща от турнира International Champions Cup в Сан Франциско.

Двубоят завърши при резултат 1:1 в редовното време, а "нерадзурите" бяха по-убедителни при изпълнението на наказателни удари и спечели с 3:2.

Старши треньорът на "Реал" Карло Анчелоти даде шанс за изява на голяма част от резервите си, докато тимът от Милано започна в много по-боен състав.
...

Учени ще правят ток от сероводород

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243924_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4

 Екип от учени ще отплава утре на експедиция в Черно море с научноизследователския кораб „Академик“, научи „Преса“. Те ще навлязат на 40 км в морския шелф, за да експериментират технология за използване на сероводорода и превръщането му в електричество. Това съобщи инж. Петко Петков, който работи по проекта в сътрудничество с Института по инженерна химия към БАН.

Пътуването се подготвя от близо година. То бе планирано за юни, но поради натоварения график на кораба било отложено. „Успяхме да се впишем в програмата му едва сега и се надяваме на хубаво време“, каза инж. Петков.

Учените ще извършат промишлен експеримент в реални условия. Целта е инсталацията да работи колкото може по-дълго.

В дълбините на Черно море се съдържат около 78 млрд. тона сероводород. Според директора на Института по инженерна химия при БАН проф. Венко Бешков от тези количества може да се произведат 9000 млрд. киловатчаса електрическа енергия. Но истината е, че досега никой в света не е произвеждал ток по този начин промишлено.

Сероводородът е един от сериозните проблеми на Черно море. Всяка година количеството му се увеличава със 75 млн. тона, което застрашава живите организми. Според учените, ако този прираст се преработва, морето ще бъде спасено. Ще се получават 100 млрд. киловатчаса електроенергия и 70 млн. тона чиста сяра годишно.

Научноизследователският кораб „Академик“ е в експлоатация от 1984 година (построен е през 1979). През 1988 година е преоборудван и обзаведен със съвременна навигационна и научноизследователска апаратура. Той е 1225 тона, дълъг е 55,5 м, а дълбочината му на газене е 4,8 м. Екипажът му се състои от 22 души. Научният екип е от двайсетина човека.

Нова трагедия във въздуха - руски "Миг" се разби, пилотът му загина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214829

Самолет от руските военно- въздушни сили Самолет от руските военно- въздушни сили "Миг -29" е катастрофирал край Астрахан, съобщиха от щаба на командващия ВВС генерал- лейтенант Виктор Бондарев. Пилотът е загинал. Това е трети случай на катастрофирали летателни апарати тази нощ, след като по- рано бе съобщено за падането на малък двуместен самолет край Лвов, Украйна,

Вечното дерби налага затваряне на улици в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243923_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Временна организация на движението в столицата днес се налага заради футболната среща между "ЦСКА" и "Левски", съобщи пресцентърът на Столичната община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни  средства, с изключение на автомобилите на участниците в  мероприятието:  до приключване на мача на 27 юли при вход 25 и 26 на Националния стадион "Васил Левски".

От 08.00 до 22.00 часа на 27 юли на алеите около Националния стадион "Васил Левски"; от 18.00 до 22.00 часа на 27 юли на моста пред Национален стадион "Васил Левски".

От 19.00 часа на 27 юли до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между "Орлов мост" и бул. "Черни връх" и по бул. "Драган Цанков" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П.К. Яворов".

От 19.30 часа на 27 юли до приключване на мача се променя частично маршрута на автобусна линия 75, като се скъсява маршрута ѝ до Военна академия.

Бареков: Бойко Борисов е свързан с Държавна сигурност

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/barekov-bojko-borisov-e-svyrzan-s-dyrzhavna-sigurnost-6018393

"Имам документи за това, ще ги дам на съда, но в цялата работа са замесени и други ключови фигури на прехода, затова ще ги дам и на прокуратурата", заяви той

Бареков: Готови ли сте да стигнете до истината КОЙ и ЗАЩО?

http://www.bnews.bg/article-112163

Писмо до Протестна мрежа изпрати лидерът на България без цензура Николай Бареков. В него той има предлага да пдоадат заедно сигнал до прокуратурата за генезиса на проекта "Борисов".

Гуен Стефани гостува на Федерер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243922_%D0%93%D1%83%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%80

 Случайно преминаващите през летището в Цюрих бяха изненадани от присъствието на две звездни семейства. Роже Федерер, съпругата му Мирка и малките им близначки Майла и Шарлийн посрещнаха техните семейни приятели - певицата Гуен Стефани и бившият фронтмен на група “Bush” Гавин Росдейл.

 

Росдейл и Стефани също се радват на вече три деца, като последното от тях, синът им  Аполо, се роди през февруари.

 

На летището Гуен неотлъчно гушкаше бебето, докато Федерер като добър домакин се грижеше за багажа на гостите си. След това всички се качиха на колата му, за да отидат в дома му.

 

Иначе за Федерер предстоят още няколко дни за отдих, преди той да се отправи за Торонто за поредния “Мастърс 1000” турнир.

През юли плодовете излизат по-евтино

http://econ.bg/Новини/През-юли-плодовете-излизат-по-евтино_l.a_i.558444_at.1.html

През юли месец плодовете по пазарите у нас се търгуват значително по-изгодно. Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища....

Най-щурите причини да си смените работата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243921_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%89%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%8

 Повечето хора душа дават да си намерят работа, където заплатата да е повече от добра. И често заради стабилните финикийски знаци са готови с години да търпят неприятни колеги или началници. Има обаче и хора, които зарязват пет и шестцифрени заплати, за да се подчинят на интуицията си, глас от Бога или мечти от детството. Електронното издание oddee.com e събрало няколко истории за  щури люде, зарязали с лека ръка уважавани или добре платени служби.

 


 
Модел предпочете монашески одежди пред подиума

 

Като известен модел Олала Оливейрос участва в лъскави фотосесии, има роли във филми, лицето й е на билбордове из цяла Испания. И същата тази мацка сменя дизайнерските дрехи за синята роба на монахиня и забрадката, присъединявайки се към ордена на Свети Михаил. Тя променя начина си на живот, след като посещава град Фатима в Португалия. Мястото продължава да е известно на света с едно от най-важните появявания на Богородица там пред три деца. На святото място Олала се вижда облечена в синята роба и с очила. В началото няма и представа защо това видение я преследва. Когато се връща в апартамента си в Мадрид, решава, че ще захвърли света на лъскавите дрехи и списанията. И приема името сестра Олала дел си де Мария през септември 2010 г.

 


 
Адвокатът милионер, който избра цирка

 

Завършилият Оксфорд Гари Стокър има жилище, струващо 1,7 милиона долара и 6-цифрена заплата като автор на учебници по право. Заедно с това защитава в съда най-големите британски корпорации. И пак този човек захвърля всичко това, за да живее в каравана на цирк и да бъде един от номерата там - „Човекът гюле”. Да, Гари става член на „Магическия цирк” през 2012 година заедно със своя приятел Марк Фут. Той казва, че винаги е харесвал легендата за същия този „Магически цирк”. А тя разказва, че през 1920 година циркът бил пред банкрут и бил спасен от непознат изобретател, който върнал публиката с номера „Човекът гюле”. Гари направил своя версия на този номер, кръщавайки се „Големият Херман”. Той похарчил стотици британски лири за ново шапито, събиращо 1400 души и платил заплатите на нови 20 артисти. И все пак защо този луд човек е захвърлил добре платената си работа? Пред британски медии мъжът обяснява нещата така: „Докато работех към една адвокатска кантора, която помагаше за събирането на неиздължени заеми, един месец направих невероятни пари. И тогава дойде шефът и ми каза: „Ако караш с тези темпове, ще дойдеш до момента да се къпеш в пари, които обаче няма да знаеш какво да правиш.”. Е, тогава разбрах ,че е време да променя нещата”, разказва циркаджията.

 


 
Защо инженер стана майстор на кукли

 

Гуен Дийн е прекарала последните 18 години като инженер в една доста голяма и финансово стабилна фирма за хладилна техника в Ню Йорк. 36-годишната жена прави марионетки в свободното си време. Това до тази година, в която Гуен зарязва заплата с близо пет цифри, за да се занимава само с куклите си.

 

Това е мечтата й от години – малък бизнес с марионетките. Начинът, по който тя  съобщава за решението си на своя шеф Тед също е доста любопитен. Той гледа финала на сезона в Националната футболна лига на САЩ през февруари тази година (известен като Супер боул).

 

Тогава на стадиона в Ню Йорк  прозвучава любопитната рекламата на Гуен, която простичко му казва пред стотиците зрители: „Търси си нов човек - аз напускам”. Докато босът осмисля какво точно е чул на стадиона, тя му праща есемес, в който му казва, че е изпратила молбата си за напускане на електронната поща. „Не може да бъде - ти си луда. Но доста добра реклама”, гласял обратния есемес.В момента Гуен, която от училище си мечтаела да прави кукли, има свой уебсайт PuppetsByGwen.com, който е посетен от над 100 000 души (не само от Америка, но и от други страни), от направата му.

 

И рече Бог: „Имитирай Елвис Пресли”

 

През 2012 година викарият Анди Келсо се отказва от работата си , казвайки, че му се явил самият Бог и го посъветвал да стане имитатор на Елис Пресли. „Един ден разхождах кучета между две служби и чух как Господ сърдито ми казва: „Ти трябва да вкараш  Елвис в църквата”. В началото доста се стреснах. Но сега имам толкова заявки от различни общности в Англия, които искат да приобщят към службите си по-млади хора, че графикът ми е запълнен за месеци наред”, разказва пред журналисти бившият викарий. И само за протокола - Келсо напуска амвона след 25 годишна служба в Християнската църква в град Мачбург, графство Уорчестършир. В момента 64-годишният мъж е ангажиран и в куп шоу програми, заедно с появата си из храмовете на Острова.

НФСБ изключва коалиция с ГЕРБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bvqdyzy1wU0/

Председателят на „Национален фронт за спасение на България” Валери Симеонов изключи всякаква коалиция с ГЕРБ преди или след изборите, „…тъй като ГЕРБ носи много тежка отговорност за състоянието на България в настоящия момент. Според нас, ГЕРБ не е нищо по-различно от БСП. Това е партия на управлявалите, които първо трябва да поемата своята отговорност за неудачите и след това отново да се върнат в политиката”.

След като напусна коалицията с „България без цензура” на Николай Бареков, ВМРО обяви, че създава „Патриотичен фронт” с „Национален фронт за спасение на България” и ще се явят заедно на парламентарните избори на 5 октомври, пише КРОСС.

Париж настоява за мир в Газа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243920_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%B2+%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%B0

 Външните министри на САЩ, Катар, Турция и редица европейски държави призоваха на среща в Париж “да бъде удължено хуманитарното примирие в Газа” между Израел и „Хамас”, заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. “Срещата бе позитивна, тя даде възможност да определим общи насоки за международни действия с цел постигане на примирие в Газа. Всички ние призоваваме страните в конфликта да продължат установеното хуманитарно примирие. Всички ние желаем

 

да видим

 

час по-скоро

 

трайно примирие” в региона, заяви след форума Лоран Фабиюс.

 

В събота бе обявено 12-часово примирие между Израел и движението „Хамас” до 20,00 ч. местно време. Израелската армия и „Хамас” обявиха временното прекратяване на огъня, след като в петък в Кайро държавният секретар на САЩ Джон Кери не успя да убеди воюващите страни да се съгласят на по-дълготрайно примирие.Израелската армия обаче уточни, че ще реагира, в случай на нападения срещу нейни войници или израелски цивилни.Малко преди влизането в сила на примирието 18 палестинци от едно семейство бяха убити в дома си при израелски танков обстрел в село Куза в южната част на Ивицата Газа.Говорител на здравното министерство в Ивицата Газа заяви, че при обстрела има и много ранени. С това броят на убитите палестинци от началото на израелската военна операция на 8 юли става 881 души, повечето от тях цивилни.Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че все още има различия за терминологията във връзка с евентуално примирие в Газа и призова за

 

седемдневно спиране на огъня

 

другата седмица за мюсюлмански празник.Той заяви това по време на пресконференция в Кайро с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и министъра на външните работи на Египет Самех Шукри, които подкрепиха призива на държавния секретар.

Няколко района днес остават без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259299

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат и абонатите в следните райони: - над бул. "Христо Смирненски" от Вятърна мелница до пътя за кв."Виница" и част от ж.к."Бриз" до 18 часа - част от местност "Траката" до 15 часа.

Дъщерята на Пикасо дари експонати на музей в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243919_%D0%94%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D0%B

 При откриването си на 25 октомври след ремонт, продължил пет години, музеят “Пикасо” в Париж ще придобие още два екземпляра от творенията на маестрото, дарени от най-голямата му дъщеря Мая Видмайер-Пикасо. Това са рисунка и бележник със скици на художника.Рисунката от 1908 г. изобразява женско лице от кубистичния период на Пикасо. На гърба е изрисувана долната част от лицето на Гийом Аполинер, която всъщност представлява половината от творба, друга половина от която вече принадлежи на музея. Бележникът със скици съдържа 38 рисунки с молив, етюди наголо тяло, реализирани през април 1960 г.Музеят е в централния квартал “Маре” и притежава 5000 творби на Пикасо.

Бареков обвинява Борисов: Има пряко участие в убийства на ключови фигури на прехода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214820

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков разкри в ефира на Нова тв, че има документи, които доказват принадлежността на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към Държавна сигурност (ДС), към службите. "Той е проект, готвен 30 години, има пряко участие към убийства на десетки на ключови фигури от българския преход", каза още бившият тв водещ. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков разкри в ефира на Нова тв, че има документи, които доказват принадлежността на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към Държавна сигурност (ДС), към службите. "Той е проект, готвен 30 години, има пряко участие към убийства на десетки на ключови фигури от българския преход", каза още бившият тв водещ.

Борисов поиска от Цацаров проверка на Бареков

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AHgOJX1lZ6I/

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с отправените днес клеветнически твърдения от лицето Николай Бареков по Нова телевизия и пред Агенция ПИК, съобщава пресцентърът на партията.

В писмото си Борисов настоява, във връзка с петте дела за клевети и обиди, които води срещу Николай Бареков, незабавно и в съответствие със законовите си правомощия, главният прокурор на страната да провери всички направени от Николай Бареков на 27.07.2014 г. клеветнически твърдения, нито едно от които не е вярно.

Председателят на ГЕРБ настоява също така проверката на твърденията на Бареков да обхване и архивите на МВР, НРС и бившите архиви на Държавна сигурност.

Освен това, във връзка с обосновани съмнения за подготовката на умишлено фалшифицирани компромати, с цел публично дискредитиране, Бойко Борисов призовава главния прокурор да бъде извършена проверка и в тази посока.

Председателят на ГЕРБ приканва главния прокурор да изпрати представител на прокуратурата, който да се включи по образуваните и насрочени пет дела от частен характер срещу Николай Бареков, с оглед на засягането на важни обществено-политически и икономически отношения./КРОСС/

Папата яде с работници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243918_%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8F%D0%B4%D0%B5+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Папа Франциск продължава да изненадва приятно католиците и всички християни със спартанския си начин на живот и стремежа да бъде непрекъснато сред обикновените хора. Завчера по обяд той влязъл сам без каквото и да е предупреждение в столовата за трудещите се във Ватикана работници и се наредил на дългата опашка. Светият отец бил веднага познат, настъпило кратко объркване, но бързо, бързо чакащите като него дърводелци, техници, ковачи, електричари, водопроводчици, носачи и магазинери започнали да се представят и да стискат ръката му.

 

Когато дошъл неговият ред, Франциск си взел чинийка макарони, поръсени само с пармезан, порция мерлуза на пара, а за гарнитура ­ печени зеленчуци и пържени картофки. „Не посмях да му представя сметката!” – обясни по-късно на репортер на в. „Осерваторе романо” касиерката Клаудия ди Джакомо. Папата обаче є помогнал да излезе от вцепенението си, помолвайки я да му щракне касова бележка, след което си платил оказалата се съвсем тънка сметка. После с таблата в ръка сам си намерил свободно място, където се настанил – негови сътрапезници се оказали петима работници в складовете на ватиканската аптека и на здравната служба на Светия престол. За да не бъде Франциск на масата съвсем без свой човек, към групичката се присъединил и личният му иконом Сандро Мариоти. По време на обяда папата разпитвал хапващите с него мъже за работата им, за техните семейства, за това колко време пътуват от дома си до Ватикана. Сътрапезниците пък се интересували от неговите италиански прадеди и от състоянието на футбола в родната му Аржентина.

 

Папата бил в столовата общо към четиридесетина минути и преди да я напусне, благословил всички присъстващи. „Светият отец ни свари малко в крачка, но кой го е очаквал тук като най-обикновен работник?” – попита дошлите впоследствие репортери главният готвач Франко Паини. После допълни: „Но това няма значение – идването му се оказа едно от най-големите удовлетворения, които съм получавал някога в живота си!”

Орешарски уважи конгреса на БСП

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FCO4CMvTqvQ/

Въпреки охладнелите напоследък отношения между лидера на БСП Сергей Станишев и премиера в оставка Пламен Орешарски, той все пак уважи конгреса на социалистите. Точно в 11 ч. Орешарски и вицепремиерът Зинаида Златанова заеха местата си в зала 1 на НДК.

Началото на конгреса, който трябва да избере наследник на Станишев, се забавя, заради мерките за сигурност.

Делегатите на висшия партиен форум са 784.

Сред министрите в оставка, които дойдоха за висшия партиен форум, са Десислава Терзиева, Данаил Папазов и Таня Андреева.

Конгресът ще избере нов председател на мястото на Станишев, който беше начело на партията 13 години, но в началото на юли обяви, че се оттегля.

Окончателният брой на номинираните от партийните структури за поста е 29. Шестима души вече са си направили отвод – Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов, съобщи КРОСС.

Центърът на „Лозенец” става зелена зона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243917_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%E2%80%9D+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%BE%D0%BD

 Централната част на столичния район „Лозенец” да стане зелена зона за паркиране на автомобилите. Такова предложение е внесъл в Столичния общински съвет районният кмет Любомир Дреков. Това е станало след проведена информационна кампания сред жителите на „Лозенец”, след като местните са се оплакали от хаоса по улиците пред жилищата им заради хиляди паркирани около границата на зелената зона коли.

 

Платеното паркиране

 

няма да бъде

 

въведено в целия квартал

 

а само в гъсто населената зона на север от бул. „Никола Вапцаров” - карето между Университета по архитектура, строителство и геодезия, площад “Журналист” до хотел “Хемус”. Зелена зона ще бъде и ул.”Златен рог”, както и срещу хотел “Кемпински-Зографски” и станциите на метрото,

 

В момента в „Лозенец” зелена зона има само на 3 места. Платено паркиране има единствено на бул. „Христо Смирненски” в участъка от бул. „Евлоги Георгиев” до площад „Журналист”, на бул. „Джеймс Баучер” в участъка от ул. „Петър Станчев” до ул. „Богатица” и на няколко места по бул. „Никола Вапцаров”.

 

Информационната кампания се е провела в периода 30 юни до 4 юли в сградите на петте училища в района. Общината пуснала на всеки в пощенската кутия листовка с информация за ползите и минусите, както и уведомление кога ще бъдат срещите на районната администрация с гражданите по темата. Отделно информацията е била качена и на сайта на района, както и във фейсбук страницата.

 

Разширение на платените зони за паркиране

 

ще има и в други столични райони

 

като това ще стане след обществено допитване, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на общинския съветник Димитър Антов от ВМРО по време на последната сесия на СОС преди лятната ваканция.

 

Напрежение от пришълци с автомобили има и в уличките около пазарите „Димитър Петков” и Женския, които са зелена зона. Затова столичани настояват контролирано паркиране в районите около големите тържища и моловете в града да се разшири.

 

Окончателното решение за разширяването на зелената зона за паркиране в столицата предстои да бъде взето през есента от СОС. Това ще стане с приемането на нова Наредба за паркирането в Столична община.

Евродепутатът Томислав Дончев проведе работна среща с кметове на черноморски общини

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PXJ3ZMZ9TM4/

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев проведе работна среща с кметове на черноморските общини в  Бургас. В нея взеха участие зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на община Бургас Димитър Николов, кметовете Георги Лапчев (Царево), д-р Димитър Германов (Приморско), Иван Алексиев (Поморие), Иван Жабов (Средец), Илиян Янчев (Малко Търново), областният председател на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и народни представители. По време на форума бяха обсъдени актуални проблеми, свързани с общините, текущи и бъдещи европроекти, развитие на туризма.

Томислав Дончев коментира възможностите за развитие на региона, кандидатстването по различни оперативни програми, с които да се привлекат средства.

„Държавата трябва да излезе от това състояние, в което се намира в момента. ГЕРБ е доказала, че иска и знае как да работи, прави го и постига резултати. Винаги сме били в добра комуникация с общините и техните кметове, подкрепяли сме ги в търсене на решение на проблеми от всички сфери”, категоричен бе евродепутатът.

Дискутирана бе и темата за публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, която ощети Бургас и по която морските общини не получиха финансиране за важни инфраструктурни  проекти.

Кметовете и евродепутатът Томислав Дончев се договориха по време на срещата за регулярна  комуникация по актуални теми. Те се обединиха около конкретни регионални инициативи относно решаване на проблемите с общинските гори, брегоукрепване по Южното Черноморие, обезлюдяването на Странджа.
Кметът на БургасДимитър Николов предложи да се търси европейско финансиране за изграждане на велосипедна мрежа Несебър – Поморие – Бургас- Созопол-Приморско- Царево, както и Бургас-Малко Търново,  Бургас-Средец. Подобен проект ще помогне за развитието на алтернативни форми на туризъм като селски, екологичен и културен.

Камери на молове и бензиностанции следят за лоши шофьори

http://www.moreto.net/novini.php?n=259286

Камери на молове, търговски вериги и бензиностанции в цялата страна ще следят за това дали се спазват правилата за движение по пътищата. Освен това видеонаблюдението на търговските обекти ще дебне и за други престъпления. Това е само една от 8-те мерки, които бяха публикувани вчера на сайта на вътрешното ведомство.

Бареков: Борисов е проект на ДС, готвен 30 години, има пряко участие в убийства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214813

Лидерът на Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков разкри в ефира на Нова тв, че има документи, които доказват принадлежността на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към Държавна сигурност (ДС), към службите. "Той е проект, готвен 30 години, има пряко участие към убийства на десетки на ключови фигури от българския преход", каза още бившият тв водещ.

Затлъстелите служители са по-непродуктивни

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zatlystelite-sluzhiteli-sa-po-neproduktivni-6018392

Затлъстяването е свързано с намаляване на кръвния поток, което намалява количеството на кислород и източниците на енергия

Божидар Димитров: Крайно време е ДПС да излезе на втора линия и ГЕРБ го съзнава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214805

"Тезата за новата коалиция между ГЕРБ и ДПС цели да отнеме проценти от ГЕРБ на изборите, защото е всеизвестно, че ако обявиш коалиция с ДПС, ще ти паднат процентите”, коментира проф. Божидар Димитров пред Нова тв.
"Няма такава коалиция и не е известно дали ще има, защото не знаем какви ще бъдат резултатите след изборите на 5 октомври. "Тезата за новата коалиция между ГЕРБ и ДПС цели да отнеме проценти от ГЕРБ на изборите, защото е всеизвестно, че ако обявиш коалиция с ДПС, ще ти паднат процентите”, коментира проф. Божидар Димитров пред Нова тв. "Няма такава коалиция и не е известно дали ще има, защото не знаем какви ще бъдат резултатите след изборите на 5 октомври.

Израел беше подложен на ракетен обстрел от Газа, след като "Хамас" отказа ново примирие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/27/2351207_izrael_beshe_podlojen_na_raketen_obstrel_ot_gaza_sled/?ref=rss


Израел беше подложен на ракетен обстрел от ивицата Газа, часове след като удължи хуманитарното примирие, съобщи "Ройтерс".

Сирените за въздушна тревога прозвучаха в южен и централен Израел сутринта. Най-малко пет ракети паднаха на израелска територия, а други две бяха прехванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол". Не се съобщава за пострадали.

Израел обяви тази нощ, че удължава по искане на ООН с още 24 часа хуманитарното примирие в ивицата Газа, до...

Бареков: Борисов е проект на ДС, има пряко участие в убийства

http://politics.actualno.com/Barekov-Borisov-e-proekt-na-DS-ima-prjako-uchastie-v-ubijstva-news_41741.html

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков разкри, че има документи, които доказват принадлежността на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към Държавна сигурност (ДС), към службите, пред Нов...

Най-възрастният делегат на БСП е на 104 години

http://politics.actualno.com/Naj-vyzrastnijat-delegat-na-BSP-e-na-104-godini-news_41742.html

На 104 години е най-възрастният делегат в 48-ия конгрес на БСП, който трябва да излъчи нов лидер на партията. Това стана ясно от пряко включване на Канал 3 от НДК, където в 11:00 часа започва форумът....

Уилшър се разкая за гафа с цигарата

http://football.actualno.com/Uilshyr-se-razkaja-za-gafa-s-cigarata-news_41737.html

Полузащитникът на Арсенал и Англия Джак Уилшър призна, че е направил грешка. През лятото 22-годишният футболист бе заснет с цигара в устата. Треньорът на "топчиите" Арсен Венгер заяви, че въ...

"Palermo 24": Всеки цент за Чочев си заслужава

http://football.actualno.com/Palermo-24-Vseki-cent-za-Chochev-si-zaslujava-news_41739.html

Новото попълнение на Палермо - бившият халф на ЦСКА Ивайло Чочев, получи сериозни комплименти от местното издание „Palermo 24". Медията направи очерк за новото попълнение на сицилианск...

Система анализира качеството на съня

http://actualno.actualno.com/Sistema-analizira-kachestvoto-na-synja-news_41744.html

Качественият сън е от много важен за доброто здраве и кондиция на всеки човек. В забързаното и изпълнено със стрес ежедневие, обаче запазването на добрите качества на съня е много трудно. За много хо...

Безобразно! Фен удари треньор след мач от "Б" група

http://bgfootball.actualno.com/Bezobrazno-Fen-udari-trenior-sled-mach-ot-B-grupa-news_41743.html

Привърженик на Локомотив (Горна Оряховица) нападна треньора на Дунав Веселин Великов. Това се случи веднага след края на контролата между двата тима, която се игра в съботната вечер на стадиона в желе...

Руски "Миг" се разби, пилотът му загина

http://asia.actualno.com/Ruski-Mig-se-razbi-pilotyt-mu-zagina-news_41747.html

Самолет от руските военно- въздушни сили "Миг -29" е катастрофирал край Астрахан, съобщиха от щаба на командващия ВВС генерал- лейтенант Виктор Бондарев. Пилотът е загинал.  Това е...

И Гърция затруднена да предложи еврокомисар

http://www.grreporter.info/I_Grciya_zatrudnena_da_predlozhi_evrokomisar/15866

Най-силните кандидатури са на сегашния министър на отбраната Димитрис Аврамопулос и на бившия външен министър Дора Бакояни, смята се, че шансовете на Аврамопулос са по-големи

прочети повече

The New York Times: Легализирайте марихуаната

http://america.actualno.com/The-New-York-Times-Legalizirajte-marihuanata-news_41748.html

Да се легализира марихуаната, за това призова американският вестник The New York Times , съобщава AFP. В редакционна статия, озаглавена „Отмяна на забраната, отново", изданието пише, ч...

Божидар Димитров: Тезата за новата коалиция с ДПС цели да отнеме проценти на ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214801

"Тезата за новата коалиция между ГЕРБ и ДПС цели да отнеме проценти от ГЕРБ на изборите, защото е всеизвестно, че ако обявиш коалиция с ДПС, ще ти паднат процентите”, коментира проф. Божидар Димитров пред Нова тв. "Няма такава коалиция и не е известно дали ще има, защото не знаем какви ще бъдат резултатите след изборите на 5 октомври.

Конгресът на БСП започна, има кворум

http://politics.actualno.com/Kongresyt-na-BSP-zapochna-ima-kvorum-news_41750.html

Лидерът в оставка Сергей Станишев откри конгреса на БСП в зала 1 на НДК. „Има кворум за провеждането му“, обяви от трибуната лидерът на ПЕС. Прозвуча химнът на България , а след т...

Найденов подкрепи Манолова за лидер на БСП

http://politics.actualno.com/Najdenov-podkrepi-Manolova-za-lider-na-BSP-news_41756.html

"Очаквам в това състезание да има хора, които реално участват, а да не са само гласове", заяви бившият военен министър и член на ИБ на БСП Ангел Найденов преди началото на Конгреса на БСП, н...

Арсенал вади 20 млн. за беглец от Шахтьор

http://football.actualno.com/Arsenal-vadi-20-mln-za-beglec-ot-Shahtior-news_41754.html

Активният на трансферния пазар Арсенал се интересува от бразилския халф на Шахтьор (Донецк) Дъглас Коща. "Артилеристите" ще предложат за 23-годишния футболист 20 милиона евро, съобщават брит...

Временна организация на движението в София заради вечното дерби

http://society.actualno.com/Vremenna-organizacija-na-dvijenieto-v-Sofija-zaradi-vechnoto-derbi-news_41757.html

Заради вечното дерби "Левски" – ЦСКА днес е въведена временна организация на движението в София.  Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключе...

Михаил Миков е новият лидер на левицата

http://www.mediapool.bg/mihail-mikov-e-noviyat-lider-na-levitsata-news223076.html

Председателят на парламента Михаил Миков бе избран в неделя за нов лидер на Българската социалистическа партия след балотаж с  министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Миков е получил гласовете на 377 от делегатите, а Драгомир Стойнев -. на 333-ма от социалистите. Новината за избора на Миков бе посрещната твърде вяло от присъстващите на 48-ия конгрес на партията, но и делегатите не изпълниха заканите за пускане на недействителни бюлетини в знак на несъгласие с апаратните хватки в партията, целящи запазване на статуквото в левицата в лицето на Миков или Стойнев. В крайна сметка само 16 бяха недействителните бюлетини във втория тур. В първата си реч като лидер на социалистите Миков благодари на всички, "които през тези 25 години бяха в БСП". "Благодарение на вас БСП съществува", добави той. Благодари и на опонентите си и отбеляза, че изборът на лидер бил състезание на партията, а не на кандидатите да я оглавят. "Ще бъде трудно, но заедно ще стигнем до резултат, достоен за 125-годишна партия", каза Миков, който ще поведе левицата на предсрочните парламентарни избори, които се очаква да са на 5 октомври. Миков поема партията в момент, в който тя изостава с повече от 10 процента от бившите управляващи от ГЕРБ, според последни социологически проучвания. "България има право на друго бъдеще и политици и лидери "еднодневки" не може да са тенденция", каза още новият председател на БСП. До лидерския пост Миков стигна след балотаж, тъй като в първото гласуване не успя убедително да спечели вота на съпартийците си. В първия тур Миков получил подкрепата на 167 делегати, Стойнев - на 126. "Който и да изберат делегатите, важното е партията да работи именно за една социална държава – такава, каквато сме обещали”, коментира пред журналисти Стойнев преди провеждането на балотажа с Миков. След като в един момент се очертаваше трилотаж с участието и на зам.-шефа на БСП и лидер на лявото крила на социалистите Янаки Стоилов, който беше в битката рамо до рамо със Стойнев, в крайна сметка икономическият министър е дръпнал доста, като Стоилов е бил изпреварен и от шефката на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова, която е получила по-голяма подкрепа и в сравнение с другото нежно острие на социалистите Мая Манолова. Нинова е била предпочетена от 119 от делегатите, Янаки Стоилов - от 103-ма, а зам.-шефката на народното събрание Мая Манолова е получила гласовете на 83 от социалистите. Останалите претенденти за поста, за които се гласува в първия тур, бяха смятаният за вътрешна опозиция Георги Кадиев, който наскоро напусна парламента (получил 29 от гласовете), лидерът на БСП в Пловдив и крупен бизнесмен Георги Гергов (63 бюлетини), партийният функционер Красимир Премянов, който е получил подкрепата на едва 7 души, и Красимир Янков, за когото се смяташе, че се кандидатира само за престиж, който са ползва като бъдещ водач на листата на БСП във Варна и да му помогне в битката да оглави Предизборния щаб на БСП. Янков получи 46 гласа. Още в началото на конгреса делегат от Варна отправи упрек към Дишмитър Дъбов, че на мястото на делегатите, които не са успели да пристигта, са регистринрани гости без право на глас, с окето апаратът на БСП се осигурява удобно гласуване. Сред номинираните до старта на 48-ия конгрес на социалистите кандидат-лидери бе и настоящият председател Сергей Станишев, който обаче в речта си пред форума каза, че това му е последния конгрес начело на партията. В началото на конгреса желаещите да оглавят левицата бяха над 20, след като в събота шестима от издигнатите и направиха отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните бяха и Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. Станишев реши да подаде оставка след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине евродепутат в Брюксел, въпреки многократните обяснения от негова страна, че това няма да се случи. Малко преди това пък под ръководството на Станишев социалистическата партия загуби евроизборите на 25 май. Така бившият премиер и настоящ евродепутат реши да напусне председателското място след 13 години на поста и 10 изборни загуби. До момента бяха правени редица опити за свалянето му от "власт“ в партията, но всички те бяха неуспешни не само защото Станишев овладя апарата и се заобиколи с удобно обкръжение, а защото в БСП няма ясна алтернативна фигура, която да застане начело.  Именно по тази причина в средите на социалистите се смята, че подкрепата на досегашния председател за някого от номинираните ще бъде решаваща. В началото на вътрешнопартийната надпревара се смяташе, че Станишев стои зад номинацията на Драгомир Стойнев. Заради твърдения, че енергийният министър е свързан със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, обаче партийците не са особено убедени в неговата кандидатура. Затова и твърдят, че другият кандидат на Станишев – Михаил Миков, се ползва с подкрепата на апаратчиците в партията. Новият председател ще встъпи в длъжност в последните две години от мандата на Станишев - до 2016 г. Тогава трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията. За първи път изборът на лидер на БСП се проведе в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията на групички да се попълват бюлетините.

Балотаж между Миков и Стойнев за лидерския пост в БСП

http://www.mediapool.bg/balotazh-mezhdu-mikov-i-stoinev-za-liderskiya-post-v-bsp-news223076.html

Председателят на парламента Михаил Миков и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отиват на балотаж за лидерския пост в БСП. Миков е получил гласовете на 167 делегати, Стойнев - на 126, според данните от преброяването на пуснатите 744 бюлетини от общо регистрираните 846 делегати на 48-ия конгрес на БСП. Само една от бюлетините е била недействителна. "Който и да изберат делегатите, важното е партията да работи именно за една социална държава – такава, каквато сме обещали”, коментира пред журналисти Стойнев. По неофициална информация делегатите, които са гласували за останалите по-назад претенденти, се готвят да пуснат недействителна бюлетина във втория тур на вота в знак на несъгласие с апаратните хватки в партията, целящи запазване на статуквото в левицата в лицето на Миков или Стойнев. И за двамата присъстващи на конгреса смятат, че са в близки отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски, който доскоро бе тандем с основния акциоер в затворената Корпоративна търговска банка, и дори започнаха да се шегуват, че след избора на новия лидер на БСП, партията трябва да бъде отново прекръстане на БКП, като зад абревиатурата този път ще е Българска корпоративна партия. Освен това част от социалистите са си дали три дни за размисъл дали да не се възползва някои от претендентите от възможността избора на председател на БСП да бъде оспорван от неуспял кандидат. След като в един момент се очертаваше трилотаж с участието и на зам.-шефа на БСП и лидер на лявото крила на социалистите Янаки Стоилов, който беше в битката рамо до рамо със Стойнев, в крайна сметка икономическият министър е дръпнал доста, като Стоилов е бил изпреварен и от шефката на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова, която е получила по-голяма подкрепа и в сравнение с другото нежно острие на социалистите Мая Манолова. Нинова е била предпочетена от 119 от делегатите, Янаки Стоилов - от 103-ма, а зам.-шефката на народното събрание Мая Манолова е получила гласовете на 83 от социалистите. Останалите претенденти за поста, за които се гласува в първия тур, бяха смятаният за вътрешна опозиция Георги Кадиев, който наскоро напусна парламента (получил 29 от гласовете), лидерът на БСП в Пловдив и крупен бизнесмен Георги Гергов (63 бюлетини), партийният функционер Красимир Премянов, който е получил подкрепата на едва 7 души, и Красимир Янков, за когото се смяташе, че се кандидатира само за престиж, който са ползва като бъдещ водач на листата на БСП във Варна и да му помогне в битката да оглави Предизборния щаб на БСП. Янков получи 46 гласа. Още в началото на конгреса делегат от Варна отправи упрек към Дишмитър Дъбов, че на мястото на делегатите, които не са успели да пристигта, са регистринрани гости без право на глас, с окето апаратът на БСП се осигурява удобно гласуване. Преди да започне гласуването деветимата останали желаещи да поведат БСП на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври изложиха своите виждания за БСП в няколкоминутни речи, които обаче бяха определени от наблюдателите като клишета. Сред номинираните до старта на 48-ия конгрес на социалистите кандидат-лидери бе и настоящият председател Сергей Станишев, който обаче в речта си пред форума каза, че това му е последния конгрес начело на партията. В началото на конгреса желаещите да оглавят левицата бяха над 20, след като в събота шестима от издигнатите и направиха отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните бяха и Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. Станишев реши да подаде оставка след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине евродепутат в Брюксел, въпреки многократните обяснения от негова страна, че това няма да се случи. Малко преди това пък под ръководството на Станишев социалистическата партия загуби евроизборите на 25 май. Така бившият премиер и настоящ евродепутат реши да напусне председателското място след 13 години на поста и 10 изборни загуби. До момента бяха правени редица опити за свалянето му от "власт“ в партията, но всички те бяха неуспешни не само защото Станишев овладя апарата и се заобиколи с удобно обкръжение, а защото в БСП няма ясна алтернативна фигура, която да застане начело.  Именно по тази причина в средите на социалистите се смята, че подкрепата на досегашния председател за някого от номинираните ще бъде решаваща. В началото на вътрешнопартийната надпревара се смяташе, че Станишев стои зад номинацията на Драгомир Стойнев. Заради твърдения, че енергийният министър е свързан със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, обаче партийците не са особено убедени в неговата кандидатура. Затова и твърдят, че другият кандидат на Станишев – Михаил Миков, се ползва с подкрепата на апаратчиците в партията. Новият председател ще встъпи в длъжност в последните две години от мандата на Станишев - до 2016 г. Тогава трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията. За първи път изборът на лидер на БСП се проведе в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията на групички да се попълват бюлетините. Очаквайте подробности

Деветима останаха претендентите за нов лидер на БСП

http://www.mediapool.bg/devetima-ostanaha-pretendentite-za-nov-lider-na-bsp-news223076.html

Деветима останаха претендентите за наследник на Сергей Станишев начело на БСП , след като повечет от номинираните над двадесет души си на правиха отвод. Така конгресът ще трябва да избира кой да поведе социалистите на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври между Михаил Миков, Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев, Георги Гергов, Красимир Премянов и Красимир Янков, за когото се смяташе, че се кандидатира само за престиж, който са ползва като бъдещ водач на листата на БСП Във Варна и да му помогне в битката да оглави Предизборния щаб на БСП.. Сред номинираните до старта на 48-ия конгрес на социалистите кандидат-лидери бе и настоящият председател Сергей Станишев, който обаче в речта си пред форума каза, че това му е последния конгрес начело на партията. За сериозни претенденти за неговото място се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента Мая Манолова, лидерът на лявото крило във формацията Янаки Стоилов и председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова. До събота шестима от издигнатите са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата за лидерския пост, да не надхвърлят осем. Всеки от тях ще разполага със седем минути да развие вижданията си за бъдещето на партията. До ситуацията се стигна, след като лидерът на председателят Сергей Станишев обяви, че се оттегля и предложи конгресът да гласува нов председател. Станишев реши да подаде оставка след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине евродепутат в Брюксел, въпреки многократните обяснения от негова страна, че това няма да се случи. Малко преди това пък под ръководството на Станишев социалистическата партия загуби евроизборите на 25 май. Така бившият премиер и настоящ евродепутат реши да напусне председателското място след 13 години на поста и 10 изборни загуби. До момента бяха правени редица опити за свалянето му от "власт“ в партията, но всички те бяха неуспешни не само защото Станишев овладя апарата и се заобиколи с удобно обкръжение, а защото в БСП няма ясна алтернативна фигура, която да застане начело.  Именно по тази причина в средите на социалистите се смята, че подкрепата на досегашния председател за някого от номинираните ще бъде решаваща. В началото на вътрешнопартийната надпревара се смяташе, че Станишев стои зад номинацията на Драгомир Стойнев. Заради твърдения, че енергийният министър е свързан със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, обаче партийците не са особено убедени в неговата кандидатура. Затова и твърдят, че другият кандидат на Станишев – Михаил Миков, се ползва с подкрепата на апаратчиците в партията. Новият председател ще встъпи в длъжност в последните две години от мандата на Станишев - до 2016 г. Тогава трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията. За първи път изборът на лидер на БСП ще бъде в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията на групички да се попълват бюлетините. Очаквайте подробности

Конгресът на БСП избира нов лидер

http://www.mediapool.bg/kongresat-na-bsp-izbira-nov-lider-news223076.html

Конгресът на БСП ще избере в неделя нов лидер на партията, под чието ръководство тя да се яви на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Номинираните за поста са над 20, включително и настоящият лидер Станишев. За сериозни претенденти за неговото място обаче се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента Мая Манолова, лидерът на лявото крило във формацията Янаки Стоилов и председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова. До събота шестима от издигнатите са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата за лидерския пост, да не надхвърлят осем. Всеки от тях ще разполага със седем минути да развие вижданията си за бъдещето на партията. До ситуацията се стигна, след като лидерът на председателят Сергей Станишев обяви, че се оттегля и предложи конгресът да гласува нов председател. Станишев реши да подаде оставка след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине евродепутат в Брюксел, въпреки многократните обяснения от негова страна, че това няма да се случи. Малко преди това пък под ръководството на Станишев социалистическата партия загуби евроизборите на 25 май. Така бившият премиер и настоящ евродепутат реши да напусне председателското място след 13 години на поста и 10 изборни загуби. До момента бяха правени редица опити за свалянето му от "власт“ в партията, но всички те бяха неуспешни не само защото Станишев овладя апарата и се заобиколи с удобно обкръжение, а защото в БСП няма ясна алтернативна фигура, която да застане начело.  Именно по тази причина в средите на социалистите се смята, че подкрепата на досегашния председател за някого от номинираните ще бъде решаваща. В началото на вътрешнопартийната надпревара се смяташе, че Станишев стои зад номинацията на Драгомир Стойнев. Заради твърдения, че енергийният министър е свързан със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, обаче партийците не са особено убедени в неговата кандидатура. Затова и твърдят, че другият кандидат на Станишев – Михаил Миков, се ползва с подкрепата на апаратчиците в партията. Новият председател ще встъпи в длъжност в последните две години от мандата на Станишев - до 2016 г. Тогава трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията. За първи път изборът на лидер на БСП ще бъде в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията на групички да се попълват бюлетините. Очаквайте подробности

Конгресът на БСП избира нов лидер на мястото на Станишев

http://www.mediapool.bg/kongresat-na-bsp-izbira-nov-lider-na-myastoto-na-stanishev-news223076.html

Конгресът на БСП ще избере в неделя нов лидер на партията, под чието ръководство тя да се яви на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Номинираните за поста са над 20, включително и настоящият лидер Станишев. За сериозни претенденти за неговото място, обаче се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента Мая Манолова, лидерът на лявото крило във формацията Янаки Стоилов, председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова. До събота шестима от издигнатите са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата за лидерския пост, да не надхвърлят осем. Всеки от тях ще разполага със седем минути да развие вижданията си за бъдещето на партията. До ситуацията се стигна, след като лидерът на председателят Сергей Станишев обяви, че се оттегля и предложи конгресът да гласува нов председател. Председателят на БСП реши да подаде оставка след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине евродепутат в Брюксел, въпреки многократните обяснения от негова страна, че това няма да се случи. Малко преди това пък под ръководството на Станишев социалистическата партия загуби евроизборите на 25 май. Така бившият премиер и настоят евродепутат реши да напусне председателското място след 13 години на поста и 10 изборни загуби. До момента бяха правени редица опити за свалянето му от „власт“ в партията, но всички те бяха неуспешни не само защото Станишев овладя апарата и се заобиколи с удобно обкръжение, а защото в БСП няма ясна алтернативна фигура, която да застане начело.  Именно по тази причина в средите на социалистите се смята, че подкрепата на досегашния председател за някого от номинираните ще бъде решаваща. В началото на вътрешнопартийната надпревара се смяташе, че Станишев стои зад номинацията на Драгомир Стойнев. Заради твтрдения, че енергийният министър е свързан със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, обаче партийците не са особено убедени в неговата кандидатура. Затова и твърдят, че другият кандидат на Станишев – Михаил Миков се ползва с подкрепата на апаратчиците в партията. Новият председател ще встъпи в длъжност в последните две години от мандата на Станишев - до 2016 г. Тогава трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията. За първи път изборът на лидер на БСП ще бъде в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията на групички да се попълват бюлетините.

Видео: Георги Миланов спечели Суперкупата на Русия с ЦСКА (Москва)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/27/2351204_video_georgi_milanov_specheli_superkupata_na_rusiia_s/?ref=rss


Българският национал Георги Миланов вдигна Суперкупата на Русия с клубния си отбор ЦСКА (Москва) след обрат срещу "Ростов" с 3:1.

Полузащитникът игра цял мач за шампионите и се отчете с асистенция за третия гол на Сейду Думбия.

Двубоят за трофея се игра в Краснодар, а футболистите на "Ростов" откриха резултата в 37-а минута с попадение на хърватина Хървойе Милич.

След почивката "армейците" се активизираха и десетина минути по-късно изравниха чрез Понтус...

Киев протестира срещу украинофобия в детския лагер „Мистрал” в Св. Влас

http://www.moreto.net/novini.php?n=259283

Украинското външно министерство е изпратило нота до България заради тормоз над украински деца в детския лагер „Мистрал", предаде агенция „Униан". Ръководителят на групата аниматори в черноморския лагер в Св. Влас е забранил на децата да носят националните символи на Украйна.

Шест години от кончината на странджанския певец Сава Попсавов

http://www.cross.bg/pesni-byrgas-tatko-1422621.html

/КРОСС/ Спомням си как, когато бях съвсем малко момиченце, как татко ме прегръщаше, целуваше. Не можеше да ми се нарадва. Аз бях неговата гордост и слава! И така - до края на последните му дни.  Затварям очи и го виждам, легнал в болничното легло, със системи.И аз се опитвах да го нахраня . Но той не искаше . Постоях бях до него и го питах как се чувства, а той ме гледаше с поглед, изпълнен с любов, и не ми отговаряше.Радваше ми се. Аз му разказвах за децата, за работата...А той държеше ръката ми силно. Трябваше да си тръгвам, защото щяха да му преливат кръв. Бяхме намерили човек, на когото благодаря! За довиждане казах на татко, че пак ще мина да го видя, да ме чака. Той само изрече „ОБИЧАМ ТЕ, Русланче". Бе четвъртък, а той в събота срещу неделя почина, без да може да говори, само ме гледаше с любов и сякаш казваше: "Сбогом".Погребахме го в понеделник. В ковчега лежеше спокоен, лицето му беше се изгладило, макар и малко смалено. Нямаше много хора, защото той беше при мен в Пловдив. Но получих много телеграми. Всички медии разпространиха новината. Много хора скърбяха за баща ми, защото той бе Певецът на Странджа. По време на поклонението звучаха неговите песни. А в момента , когато го полагаха в гроба, пуснах любимата на мама/бог да я прости/ „Сестро Грозданко". И той, и мама са погребани на Рогошки гробища в Пловдив. На 500 метра един от друг. Татко беше с бяла коса, откакто съм се родила

The New York Times зове за легализиране на марихуаната

http://www.cross.bg/marihyanata-alkohola-zabranata-1422619.html

/КРОСС/ Американският вестник The New York Times призова за легализиране на марихуаната, пише AFP.  В редакционна статия, озаглавена „Отмяна на забраната, отново", изданието пише, че законите за марихуаната действат непропорционално на чернокожите младежи и че пристрастяването и зависимостта са „относително незначителни проблеми" в сравнение с алкохола и цигарите. „Премахването на забраната отне на Съединените щати 13 години - 13 години, в които хората продължиха да пият, примерни граждани станаха престъпници и организираната престъпност процъфтя. Минаха 40 години, откакто Конгресът направи нелегална марихуаната и причини голяма вреда на това общество, като забрани вещество далеч по-безвредно от алкохола. Време е правителството да вдигне тази забрана", пише вестникът.  С този редакторски коментар NYT започва поредица за ползите от легализирането на марихуаната, вредите от забраната й, историята на растението и на отношението на правителството към него. В коментарът се посочва, че редакторският екип дълго е обсъждал темата и са единни в позицията си и искането си канабисът да се продава свободно. "Няма перфектна защита към обвиненията на хората, които не одобряват употребата на марихуана. Същото може да се каже и за тютюна и алкохола, но ние вярваме, че на всяко ниво - здравословно, като ефект върху обществото и правно - везната се накланя към национална легализация", пише изданието

Бареков: Борисов е причастен към убийствата на ключови фигури от прехода

http://www.cross.bg/barekov-borisov-figyri-1422620.html

/КРОСС/ „Българският политически елит е изчерпан, нахален, крадлив и трябва да си ходи", председателят на „България без цензура" Николай Бареков в интервю за Нова телевизия. „Вярвам в институциите - НАП, Сметната палата, съда. Нека тези хора си свършат работата", допълни той. Според Бареков Бойко Борисов е свързан с Държавна сигурност и към службите след 1990 година. „Повече от 30 години е готвен да заеме важни постове в държавата и да изпълни определена мисия. Борисов е причастен към убийства на десетки  ключови фигури от българския преход. Имам документи за това, ще ги дам на съда, но в цялата работа са замесени и други ключови фигури на прехода, затова ще ги дам и на прокуратурата", заяви той и сравни случая с КТБ с начина, по който преди години е бил отстранен Илия Павлов. „През 2002 г. в Националната разузнавателна служба е получено писмо, според което г-н Борисов, като нелегален сътрудник на тази служба, отказва да работи с нея поради заемането на висш държавен пост - главен секретар на МВР. Когато водещите офицери го потърсили, той заявил, че разговорът с него трябва да бъде воден само на ниво шеф на НРС и ги посъветвал да се обърнат към президента Георги Първанов и премиера по това време - Симеон Сакскобургготски

The New York Times зове за легализиране на марихуаната

http://www.cross.bg/marihyanata-zabranata-legalizirane-1422619.html

/КРОСС/ Американският вестник The New York Times призова за легализиране на марихуаната, пише AFP.  В редакционна статия, озаглавена „Отмяна на забраната, отново", изданието пише, че законите за марихуаната действат непропорционално на чернокожите младежи и че пристрастяването и зависимостта са „относително незначителни проблеми" в сравнение с алкохола и цигарите. „Премахването на забраната отне на Съединените щата 13 години - 13 години, в които хората продължиха да пият, в противен случай спазващите закона граждани стават престъпници, а престъпните групировки процъфтяваха", пише вестникът.  

Четирима загинаха, 26 са ранени в катастрофи през последното денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214788

Четирима души са загинали, а 26 са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Общо в страната са станали 17 произшествия, четирима души са с опасност за живота. На територията на София са станали 47 леки и три тежки произшествия. При тях седем души са ранени, загинали няма. Четирима души са загинали, а 26 са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 17 произшествия, четирима души са с опасност за живота. На територията на София са станали 47 леки и три тежки произшествия. При тях седем души са ранени, загинали няма.

Войната по пътищата продължава - 4-има загинаха, 26 са ранени в катастрофи за денонощие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214784

Четирима души са загинали, а 26 са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Общо в страната са станали 17 произшествия, четирима души са с опасност за живота. На територията на София са станали 47 леки и три тежки произшествия. При тях седем души са ранени, загинали няма. Четирима души са загинали, а 26 са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 17 произшествия, четирима души са с опасност за живота. На територията на София са станали 47 леки и три тежки произшествия. При тях седем души са ранени, загинали няма.

Йотова: Настоявах за оставка още след изборите

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iotova-nastoiavah-za-ostavka-oshte-sled-izborite-6018390

"Изпитото кафе в Кърджали не беше случайно, както и начинът по който бяха предупредени журналистите. Още тогава ни светна червената лампа", посочи тя, визирайки срещата на Борисов и Местан в Кърджали

Скинари пребиха иракчанин, има нужда от помощ, за да проходи отново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214780

Преди 9 месеца 32-годишният иракчанин Низар Сихи е зверски пребит и хвърлен от мост в София от група скинари. В резултат на това кракът му е толкова натрошен, че не може да ходи. Нужна са операция и рехабилитация, но той няма средства, съобщава Нова тв.
Вече девет месеца кошмарната нощ, в която той чупи крака си, Преди 9 месеца 32-годишният иракчанин Низар Сихи е зверски пребит и хвърлен от мост в София от група скинари. В резултат на това кракът му е толкова натрошен, че не може да ходи. Нужна са операция и рехабилитация, но той няма средства, съобщава Нова тв. Вече девет месеца кошмарната нощ, в която той чупи крака си,

ООН: 50 000 деца може да загинат в Южен Судан от глад

http://www.moreto.net/novini.php?n=259291

Съветът за сигурност на ООН предупреди, че кризата за хранителни продукти в Южен Судан е най-сериозната в сравнение с всички проблемни райони на света, предаде Би Би Си. Според представители на световната организация, в страната има „катастрофален недостиг на храна".

Алгафари: БСП и ГЕРБ обединени да спрат безобразията

http://frognews.bg/news_73720/

"БСП и ГЕРБ трябва да се обединят, за да не правят безобразията, които правят по отделно.Това каза пред Нова телевизия Нидал Алгафари. Според него може да има изненада на заседанието на 48-ия конгрес на БСП.

Пребит от скинари има нужда от помощ, за да проходи отново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214778

Преди 9 месеца 32-годишният иракчанин Низар Сихи е зверски пребит и хвърлен от мост в София от група скинари. В резултат на това кракът му е толкова натрошен, че не може да ходи. Нужна са операция и рехабилитация, но той няма средства, съобщава Нова тв.
Вече девет месеца кошмарната нощ, в която той чупи крака си, Преди 9 месеца 32-годишният иракчанин Низар Сихи е зверски пребит и хвърлен от мост в София от група скинари. В резултат на това кракът му е толкова натрошен, че не може да ходи. Нужна са операция и рехабилитация, но той няма средства, съобщава Нова тв. Вече девет месеца кошмарната нощ, в която той чупи крака си,

Сезонните плодове и зеленчуци поевтиняват в края на юли

http://pik.bg/сезонните-плодове-и-зеленчуци-поевтиняват-в-края-на-юли-news207105.html

Сезонните плодове и зеленчуци поевтиняват в края на юли

Сезонните плодове и зеленчуците, с изключение на оранжерийните краставици, поевтиняват в последната седмица на месец юли, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища, пише "24 часа".

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи в петък до 1,317 пункта, но е в рамките на границите от същия период на 2013 г. и 2012 г. Индексът стига до най-ниските си стойности обикновено през август.

Цената на оранжерийните краставици скача тази седмица с 36,2% до средна цена 1,43 лева. Оранжерийни домати поевтиняват с 14,4 на сто до 1,43 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняват с 9,4% до 1,45 лева за килограм.

Зелето се продава на едро по 0,36 лева за килограм, а морковите – по 0,70 лв./кг. Цената на картофите пада с 1,6% до 0,60 лева.

Ябълките поскъпват с 2% и се продават по 1,50 лева за килограм. Прасковите се търгуват на едро по 1,07 лева, а кайсиите поскъпват на едро с 9,0 на сто до 1,58 лв./кг. Цената на лимоните се покачва със 8,2 процента средно до 2,78 лева за килограм.

Дините поевтиняват с 8,2% до 0,45 лева за килограм, а цената на пъпешите пада с 20,8 на сто до 0,95 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 0,7% и се продава средно по 5,62 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша" средно по 10,61 лв./кг.

Олиото поскъпва с 2,6 на сто и се продава по 2,01 лева за литър. Каймата се продава по 4,96 лева за килограм. Захарта поевтинява с 3,1 процента и се търгува по 1,27 лева. Брашното тип „500" се купува по 0,88 лева за килограм.

Зрелият фасул се продава по 4,24 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,18 лева за брой на едро. Оризът поскъпва с 2,5 на сто до 2,05 лева за килограм на едро.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214771

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Борисов е 30-годишен проект на Държавна сигурност

http://www.bnews.bg/article-112161

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви в ефира на Нова телевизия, че разполага с оригинални документи, които доказват принадлежността на Бойко Борисов към Държавна сигурност и това, че той е бил техен проект от 30 г., за да дойде на власт.

Фаворитът ми за нов лидер на БСП е Стефан Данаилов, обяви Илияна Йотова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214763

"Няма да е голяма изненада изборът на личност като Стефан Данаилов, подкрепен от силен екип, до редовния конгрес догодина, той е моят кандидат", призна евродепутатката Илияна Йотова пред Нова тв. Според нея тя също е получила номинация за лидер, но е отказала, защото вече е поела ангажименти като европейски депутат. "Няма да е голяма изненада изборът на личност като Стефан Данаилов, подкрепен от силен екип, до редовния конгрес догодина, той е моят кандидат", призна евродепутатката Илияна Йотова пред Нова тв. Според нея тя също е получила номинация за лидер, но е отказала, защото вече е поела ангажименти като европейски депутат.

"Мис Слънчев бряг 2014" е Александра Дамянова

http://frognews.bg/news_73719/

Победителката Александра Дамянова от Бургас впечатли журито със супер тяло, което поддържа с усилени тренировки по танци. Претендентките за титлата дефилираха в три тура, съответно с феерични вечерни рокли, спортно-елегантни и бански костюми.

Илияна Йотова: Моят кандидат за лидер на БСП е Стефан Данаилов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214760

"Няма да е голяма изненада изборът на личност като Стефан Данаилов, подкрепен от силен екип, до редовния конгрес догодина, той е моят кандидат", призна евродепутатката Илияна Йотова пред Нова тв. Според нея тя също е получила номинация за лидер, но е отказала, защото вече е поела ангажименти като европейски депутат.

Сероводород решава енергийния проблем на България?

http://pik.bg/сероводород-решава-енергийния-проблем-на-българия-news207104.html

Сероводород решава енергийния проблем на България?

Сероводородът в Черно море може да реши енергийните проблеми на България. Това ще стане, ако от него започне да се произвежда ток. Методиката е разработена от години, но първият експеримент ще бъде извършен през следващите дни на около 40 км в морския ни шелф, пише в. "Преса".

Научната експедиция, в която участват специалисти от Института по инженерна химия към БАН, тръгва днес от пристанище Варна с кораба "Академик". На борда му е монтирана инсталация, която превръща сероводорода в електроенергия.

В дълбините на Черно море се съдържат около 78 млрд. тона сероводород,от които теоретично може да се произведат 9000 млрд. киловатчаса ток, според директора на Института по инженерна химия при БАН проф. Венко Бешков. Но истината е, че досега никой в света не е произвеждал ток по този начин промишлено.

Детето и други двама са с опасност за живота след катастрофата край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259293

7-годишно дете, 35-годишна жена, които са пътували в микторбуса, който катастрофира вчера край Варна са с опасност за живота. Жената е с с черепно-мозъчна травма и комоцио. В болницата, със съчетани травми, с опасност за живота са Т.

Масов бой в София прати 10 души в болница

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/masov-boj-v-sofiia-prati-10-dushi-v-bolnica-6018388

Повечето от ранените са с прорезни рани, а очевидци твърдят, че е имало и стрелба

Затлъстелите служители са по-непродуктивни

http://www.vesti.bg/novini/zatlystelite-sluzhiteli-sa-po-neproduktivni-6018389

Хората, които страдат от затлъстяване, са по-малко продуктивни на работното място и са по-склонни към нараняване, показва ново изследване.

Плодове и зеленчуци поевтиняват в края на юли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214756

Сезонните плодове и зеленчуците, с изключение на оранжерийните краставици, поевтиняват в последната седмица на месец юли, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи в петък до 1,317 пункта, Сезонните плодове и зеленчуците, с изключение на оранжерийните краставици, поевтиняват в последната седмица на месец юли, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи в петък до 1,317 пункта,

Франция в траур за жертвите от самолета, паднал в Мали

http://www.bnews.bg/article-112158

Френският президент Франсоа Оланд обеще да върне у дома телата на всички французи, които загинаха при катастрофата на алжирския самолет. Обявен е 3-дневен траур. 54 французи загинаха при катастрофата.

Путин: С нас е невъзможен диалог от позиция на силата и заплахите

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-stranata-1422618.html

 Засилването на НАТО в Източна Европа и Черно море няма да остане без отговор /КРОСС/ Във втор­ник Вла­ди­мир Путин свика засе­да­ние на Съвета за сигур­ност към пре­зи­дента. Мно­зина оча­к­ваха от него сен­за­ци­онни новини и съд­бо­носни реше­ния, съобщи елек­трон­ното изда­ние „Взгляд". При­чини за това имаше достатъчно - повиша­ващото се напреже­ние в меж­ду­на­род­ните отноше­ния поради съби­ти­ята в Украйна и неже­ла­ни­ето на Запада да при­нуди вла­стите в Киев да спрат кръвопро­лит­ната война в Дон­бас и да сед­нат на масата за преговори. Засе­да­ни­ето наи­стина бе необи­чайно, като се има пред­вид, че за първи път тра­дици­ята бе нару­шена и то бе обявено пред­ва­ри­телно и жур­на­ли­стите бяха пус­нати да при­състват в залата в самото му начало

"Хамас" отхвърли примирието и възобнови бойните действия срещу Израел

http://www.moreto.net/novini.php?n=259289

Радикалната палестинска групировка "Хамас" отхвърли израелското предложение за удължаване на примирието и започна отново обстрел на позиции на армията и цивилни обекти. "Хамас" и Израел прекратиха огъня за 12 часа в събота, а по-късно Израел едностранно удължи примирието с 4 часа до полунощ, но палестинците възобновиха бойните действия преди изтичането на допълнителните 4 часа.

Сиромашка радост - сезонните плодове и зеленчуци поевтиняват в края на юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214744

Сезонните плодове и зеленчуците, с изключение на оранжерийните краставици, поевтиняват в последната седмица на месец юли, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи в петък до 1,317 пункта, Сезонните плодове и зеленчуците, с изключение на оранжерийните краставици, поевтиняват в последната седмица на месец юли, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи в петък до 1,317 пункта,

Андрей Слабаков: Изборите ще покажат дали на българина му е уврял акълът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214504

- Господин Слабаков, вие бяхте от първите, които започнаха протести през зимата на 2013 г. В петък второ правителство подаде оставка. Каква е вашата оценка? Какво беше това правителство, какво се случи?
- Това не беше никакво правителство. Изглеждаха като подставени лица. Някой им казваше какво да правят и те го правеха. Не разбрах защо чак сега с - Господин Слабаков, вие бяхте от първите, които започнаха протести през зимата на 2013 г. В петък второ правителство подаде оставка. Каква е вашата оценка? Какво беше това правителство, какво се случи? - Това не беше никакво правителство. Изглеждаха като подставени лица. Някой им казваше какво да правят и те го правеха. Не разбрах защо чак сега с

Загубени в кьорфишеци или пак за коалиционната политика на Реформаторите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/27/2351195_zagubeni_v_kyorfisheci_ili_pak_za_koalicionnata/?ref=rss


Всяка уважаваща себе си лаборатория би казала, че Реформаторският блок (РБ) е изправен пред сериозен риск: да развие фатална фиксация към отношенията си с ГЕРБ и да изпадне в трайна невъзможност да произвежда новини и политики с друго съдържание. Това е жалко, защото отношенията с ГЕРБ могат да бъдат сведени до една сравнително проста точка, която обаче мнозина систематично отказват да разберат:

Ако след изборите през октомври ГЕРБ и РБ имат мнозинство (което е вероятно), биха могли...

Днес избират наследника на Станишев в БСП

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dnes-izbirat-naslednika-na-stanishev-v-bsp-6018387

48-ият Конгрес на Българската социалистическа партия ще се проведе днес от 11.00 часа в НДК

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214775

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Паяк дебне новопристигналите туристи в Слънчев бряг, рекетира ги

http://pik.bg/паяк-дебне-новопристигналите-туристи-в-слънчев-бряг-рекетира-ги-news207100.html

Паяк дебне новопристигналите туристи в Слънчев бряг, рекетира ги

Паяк рекетира туристи в Слънчев бряг, пише „Телеграф”.

Служители на „Паркинги и гаражи” вдигат коли от позволени за паркиране места, а след това искат такса за целия им престой.
Пострадали от санкцията хора твърдят, че паякът дебне новопристигналите и влиза в действие веднага. Глобата, която се плаща от собствениците на колата, за да си получат обратно возилото е 54 лева.

Когато потърпевши се опитват да се жалят, местни полицаи ги отправят към общината, защото паяците били дадени на аренда на частна фирма. Затова и безумията, които тя прави, могат да бъдат ограничени единствено от този, който й е предоставил правата.

Според служител на община Несебър има пропуски при поставянето на забранителни табели, което води до недоразумения. Стига се дотам, че дори когато гост на хотел паркира на посочено му от рецепцията място, колата му отново се оказва жертва на паяка.

Илияна Йотова иска Стефан Данаилов за лидер

http://frognews.bg/news_73718/

Настоявах правителството да подаде оставка след евроизборите. Не срещнах подкрепа. Колеги казваха, че правителството не е изчерпано, има закони да се приемат в парламента. След изявлението на г-н Местан стана ясно, че правителството си отива. Това каза в "Събуди се" по Нова телевизия евродепутатката Илияна Йотова.

Детски фестивал събира най-добрите български плувци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259280

За трета поредна година басейн „Алекси Алексиев“ на плувен комплекс „Приморски“ във Варна посреща най-добрите четири детски отбора по синхронно плуване и водна топка от София, Варна и Бургас. Националният детски плувен фестивал „Варна 2014“, който стартира вчера продължава и днес, 27 юли, съобщиха от Община Варна за Moreto.

Църквата чества Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

http://www.bnews.bg/article-112157

Днес Българската православна църква чества празникът на Свети Великомъченик Пантелеймон и Светите Седмочисленици - Светите братя Кирил и Методий и техните пет най-извести ученици - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

Динонада

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/27/2350235_dinonada/?ref=rss


- Това е динена лимонада.

- Не може да е лимонада, щом има диня.

- Добре, тогава е лимонада с диня.

- Неее, тогава това е динонада!

И така името е избрано. Но както и да я наречем, тази напитка си остава изненадващо освежаваща и прекрасно вкусна. Приготвя се за няколко минути, като има нужда от малко повече време, за да се охлади добре в хладилника или пък просто се сервира с много, много лед. Цялата любима сочност на динята се е събрала в нея, заедно...

Удължиха примирието в Газа до полунощ в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214723

Израелските власти решиха да удължат хуманитарното примирие в ивицата Газа с още 24 часа, заяви правителствен представител, цитиран от „Ройтерс”.
„По искане на ООН кабинетът одобри хуманитарно примирие до полунощ в неделя (21:00 часа по Гринуич). Израелските сили за сигурност ще действат срещу всяко нарушение на примирието", Израелските власти решиха да удължат хуманитарното примирие в ивицата Газа с още 24 часа, заяви правителствен представител, цитиран от „Ройтерс”. „По искане на ООН кабинетът одобри хуманитарно примирие до полунощ в неделя (21:00 часа по Гринуич). Израелските сили за сигурност ще действат срещу всяко нарушение на примирието",

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/27/2351149_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Лари Съмърс: САЩ не трябва да изпадат в пасивност

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ce7f028/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Clari0Esymyrs0Esasht0Ene0Etriabva0Eda0Eizpadat0Ev0Epasivnost0H1757480C/story01.htm

МВФ ни позволява да направим в областта на икономиката това, което не сме в състояние да направим в областта на сигурността, казва професорът от Харвард


Израел удължи хуманитарното примирие в Газа до полунощ в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214720

Израелските власти решиха да удължат хуманитарното примирие в ивицата Газа с още 24 часа, заяви правителствен представител, цитиран от „Ройтерс”.
„По искане на ООН кабинетът одобри хуманитарно примирие до полунощ в неделя (21:00 часа по Гринуич). Израелските сили за сигурност ще действат срещу всяко нарушение на примирието Израелските власти решиха да удължат хуманитарното примирие в ивицата Газа с още 24 часа, заяви правителствен представител, цитиран от „Ройтерс”. „По искане на ООН кабинетът одобри хуманитарно примирие до полунощ в неделя (21:00 часа по Гринуич). Израелските сили за сигурност ще действат срещу всяко нарушение на примирието",

МВР-камери бдят край търговските вериги

http://frognews.bg/news_73717/

МВР-камери на молове, търговски вериги и бензиностанции в цялата страна ще следят за това дали се спазват правилата за движение по пътищата. Освен това видеонаблюдението на търговските обекти ще дебне и за други престъпления. Това е само една от 8-те мерки, които бяха публикувани на сайта на вътрешното ведомство.

БСП избира наследника на Станишев днес от 11 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214715

В 11.00 часа днес в НДК ще започне 48-мият конгрес на БСП. На него ще бъде избран новият председател на партията.
Дневният ред на заседанието е само от две точки: делегатите ще обсъдят участието на БСП в предстоящите извънредни парламентарни избори през октомври и ще изберат наследник на председателя в оставка Сергей Станишев. В 11.00 часа днес в НДК ще започне 48-мият конгрес на БСП. На него ще бъде избран новият председател на партията. Дневният ред на заседанието е само от две точки: делегатите ще обсъдят участието на БСП в предстоящите извънредни парламентарни избори през октомври и ще изберат наследник на председателя в оставка Сергей Станишев.

Португалия намалява заплатите на държавните служители

http://www.moreto.net/novini.php?n=259217

Въпреки банковия скандал в Португалия, агенция „Мудис” повиши трейтинга на страната. Перспективата пък е стабилна, което означава, че в следващите месеци не се очаква нова оценка от страна на рейтинговата агенция. Същевременно властите продължават с реформи, за да стабилизират икономиката си.

От 11 часа днес БСП избира наследника на Станишев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214713

В 11.00 часа днес в НДК ще започне 48-мият конгрес на БСП. На него ще бъде избран новият председател на партията.
Дневният ред на заседанието е само от две точки: делегатите ще обсъдят участието на БСП в предстоящите извънредни парламентарни избори през октомври и ще изберат наследник на председателя в оставка Сергей Станишев. В 11.00 часа днес в НДК ще започне 48-мият конгрес на БСП. На него ще бъде избран новият председател на партията. Дневният ред на заседанието е само от две точки: делегатите ще обсъдят участието на БСП в предстоящите извънредни парламентарни избори през октомври и ще изберат наследник на председателя в оставка Сергей Станишев.

Вечното дерби налага затваряне на улици в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vechnoto-derbi-nalaga-zatvariane-na-ulici-v-sofiia-6018386

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства около стадион "Васил Левски"

Оманският фонд пита колко е дупката в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214401

От Оманския фонд искат да знаят каква точно е капиталовата дупка в КТБ. Когато това стане ясно, ще могат да започнат реални разговори с тях. Това съобщи финансовият министър в оставка Петър Чобанов, цитиран от “Банкеръ”. През миналата седмица той разговаря по телефона с представители на фонда. Тогава те му обяснили, От Оманския фонд искат да знаят каква точно е капиталовата дупка в КТБ. Когато това стане ясно, ще могат да започнат реални разговори с тях. Това съобщи финансовият министър в оставка Петър Чобанов, цитиран от “Банкеръ”. През миналата седмица той разговаря по телефона с представители на фонда. Тогава те му обяснили,

В Испания протестираха в подкрепа на Донбас

http://www.cross.bg/ykraiina-naselenie-ispaniya-1422617.html

/КРОСС/ В Мадрид представители на антифашистки движения, обикновени граждани, а също така украинци, които живеят в Испания, проведоха митинг пред сградата на американското посолство в подкрепа на мирното население в източна Украйна. Според участниците в акцията, именно САЩ трябва да понесат отговорност за това, което става в Украйна, като се започне от събитията на Майдана и се стигне до войната в югоизточната част на страната., Протестиращите поискаха да бъде спряна подкрепата на украинските власти, които провеждат наказателната операция срещу собственото си население.    

Съвременна ирландка разказва за окупирана Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4212403

„Труд” започна издаването на романите на една от най-нашумелите съвременни ирландски авторки – Лусинда Райли. Първият роман от поредицата е „Лавандуловата градина”. Романът ще ви отведе на далечно пътуване във времето и пространството и ще ви докаже, че няма нищо по-силно от кръвната връзка. В книгата има две сюжетни линии, „Труд” започна издаването на романите на една от най-нашумелите съвременни ирландски авторки – Лусинда Райли. Първият роман от поредицата е „Лавандуловата градина”. Романът ще ви отведе на далечно пътуване във времето и пространството и ще ви докаже, че няма нищо по-силно от кръвната връзка. В книгата има две сюжетни линии,

Изборите прецакаха депутатското море

http://www.bnews.bg/article-112155

Народни представители са отказали заявките за почивка в "Евксиноград" заради предсрочните избори.

Днес прославяме св. Пантелеймон и св. Седмочисленици

http://pik.bg/днес-прославяме-св-пантелеймон-и-св-седмочисленици-news207094.html

Днес прославяме св. Пантелеймон и св. Седмочисленици

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици, пише БГНЕС.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Също така на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката сестра София претърпя сериозно развитие.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

На този ден се чества и успението на свети Климент Охридски. По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

Св. вмчк Пантелеймон. Св. Седмочисленици

http://www.cross.bg/kliment-metodiii-gorazd-1422616.html

/КРОСС/ Св. вмчк Пантелеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиеп. Охридски             Според сведенията на съвременниците св. Горазд бил сред първите ученици на св.св. Кирил и Методий, като произхождал от благороден род от самата Великоморавия. Някои учени допускат, че той първоначално е бил свързан със св. Константин-Кирил Философ, може би като негов по-млад събрат от Магнаурската школа. Предвид знатното моравско потекло на Горазд, това е напълно възможно. Във всеки случай съвременниците свидетелстват, че Горазд е бил високообразован - наред с родния си моравски език и гръцкия, той превъзходно знаел и латински. Естествено като ученик на светите братя той отлично усвоил старобългарския език. Години наред Горазд следвал равноапостолите при дейността им в Мала Азия, а по-късно в неговата родина, в Панония, в Рим. Той положително бил един от онези ученици на светите братя, които папа Адриан II посветил в свещенически сан. По всяка вероятност, като християнин от папската „сфера на влияние", познавач на латинския език, моравски благородник по кръв и т.н., св. Горазд е бил много ценен за делото на светите братя - още повече, че в Рим винаги е имало подозрения към тази византийска по политико-религиозната си окраска мисия. Никак не е случайно, че малко преди смъртта си (6 април 885 г.) св. Методий определил именно Горазд за свой приемник на архиепископския престол

Предстоящи събития в страната за днес, 27 юни

http://www.cross.bg/lityrgiya-sofiya-sveta-1422615.html

/КРОСС/ ***  София.В 11 ч. в НДК ще се проведе XLVIII Конгрес на БСП. *** София.От 9 ч. Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави патриаршеска света литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици в столичния храм „Св. Седмочисленици". *** София.В 19.30 ч. ще се проведе футболна среща между отборите на „ЦСКА" София и „Левски" София на Национален стадион „Васил Левски". *** Балчик.По време на честването на 59-годишнината от създаването на Университетската ботаническа градина - Балчик, Университетският архив и Музеят на СУ „Св. Кл. Охридски" ще открият поредната си съвместна изложба под надслов „Основоположници на биологическата наука в България". Целта на експозицията е да представи пред академическата общност и пред гостите на градината биографиите и интересни моменти от живота и дейността на първите преподаватели по естествена история в Университета. Изложбата включва биографичен, документален и снимков материал за дванадесет професори по ботаника и зоология със значителен принос за развитието на тези науки в България.*** Варна.От 10.30 ч. в Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил"на ул. „27 юли", 9 ще се състои тържествено честване на 136-годишнината от Освобождението на Варна и полагане на венци с военен ритуал. *** Велико Търново.От 11 ч

В Западна България ще вали и гърми за кратко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214703

Днес още в сутрешните часове над северозападните райони от страната облачността ще се увеличи. След обяд над цяла Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. До вечерта ще превали на отделни места и в Централна България. Слънчево ще остане времето през целия ден над източните Днес още в сутрешните часове над северозападните райони от страната облачността ще се увеличи. След обяд над цяла Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. До вечерта ще превали на отделни места и в Централна България. Слънчево ще остане времето през целия ден над източните

Ето ги номинираните за лидер на БСП

http://frognews.bg/news_73715/

До момента има 26-има номинирани за лидерския пост – Александър Симов, Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Бриго Аспарухов, Ваня Добрева, Георги Гергов, Георги Кадиев, Георги Пирински, Георги Петърнейчев, Георги Тодоров, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Захари Георгиев, Калоян Паргов, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Николай Малинов, Румен Овчаров, Сергей Станишев, Стефан Данаилов и Янаки Стоилов.

Днес честваме 136 години от Освобождението на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259273

На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, Варна е освободена от турско робство. Варна е последният освободен български град, заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център.

БСП избира нов председател

http://www.cross.bg/stanishev-predsedatel-posta-1422610.html

/КРОСС/ Конгресът на БСП ще избере днес нов председател на партията, след като досегашният водач Сергей Станишев обяви, че се оттегля. Номинираните за поста са над 20, включително и Станишев, но за сериозни претенденти се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента и шеф на общопартийната контролна комисия Мая Манолова, лидерът на Лявото крило Янаки Стоилов, председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тъй като според устава на БСП председателят трябва да бъде избран с повече от половината гласове на делегатите - повече от 800, е повече от сигурно, че ще се стигне до балотаж. Окончателният брой на номинираните от партийните структури за поста е 29. Шестима души вече са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. За първи път изборът на лидер на БСП ще бъде в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите, социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията бюлетините да бъдат попълвани на групички. До избора се стигна, след като на 5 юли Сергей Станишев обяви оттеглянето си и предложи конгресът да гласува нов председател

Преглед на печата

http://www.cross.bg/tryd-mladezhi-vodeshti-1422611.html

Водещи заглавия в печата За 5 часа - четирима загинали младежи на пътя - в. 24 часа - стр. 1Пазете се - къележи! - в. Труд - стр. 1 Водещи заглавия на вътрешните страници Страната разделена: на изток слънце, на запад повече дъжд - в. 24 часа - стр. 2Пътищата най-добри край Сливен, най-лоши във Враца - в. 24 часа - стр. 2Чобанов: Оманският фонд о готов да защити инвестицията си в КТБ - в. 24 часа - стр. 2Вицето Попова подкрепи президента за държавния бюджет - в. 24 часа - стр. 3Бареков: Джамбазки да се откаже от ЕП - в. 24 часа - стр. 3Станишев сдава днес, разчисти кабинета си - в. Труд - стр. 2Очаква се балотаж - в. Труд - стр. 2Стари грипове за новата зима - в. Труд - стр. 3 Водещи интервюта Андрей Слабаков: Изборите ще покажат ДАЛИ НА БЪЛГАРИНА - в. Труд - стр. 9 Водещи анализи АЛЕЯТА НА ОПИНИЪНИТЕ - в. Труд - стр. 8, 11   в. ТРУДПазете се - кърлежи!Намножилите се заради дъжда кърлежи са заразили с лаймска болест 53% повече българи, докато се впивали в плътта им. От началото на годината до 20 юли коварното заболяване е откритоу 213 души, а за същия период на миналата година - у 139, показват по» следните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Гадините ще продъл-жат да властват у нас и да ни мъчат и през август, защото се задават нови порции дъжд. в. 24 ЧасаЗа 5 часа - четирима загинали младежи на пътя65 жертви от началото на месеца отчитат от МВР4-ма младежи загинаха на пътя само за 5 часа вчера

Президентът не казва най-важното. Защо?

http://www.cross.bg/prezidentut-predstaviteli-sigyrnost-1422612.html

/КРОСС/ Президентът използва правото си по Конституция да се обърне към народните представители с "няколко думи", 1/4 от които са за "специалния случай КТБ." В обръщението му аналогията, която президентът прави, с комунистическите тайни служби е изключително странна, посочва в редакционен коментар Frognews.bg. Защо президентът не вижда това, което виждат мнозина - че една политическа партия и свързани с нея финансови и бизнес кръгове чрез елементи от прокуратурата, медиите, обществени фигури и длъжностни лица (БНБ) направиха опит да откраднат една банка и в същото време да прикрият собствените си престъпни деяния и да извлекат полза в името на също престъпния си интерес. Ако човек познава законите и банковата система, казусът, на който президентът обърна специално внимание, е ясен - има конкретни стъпки, дефинирани и разписани в българското законодателство. Единственото, което трябва да се направи, е да се спазва законът. Точно държавният глава ли демонстрира непознаване на законите и недоверие в спазването и силата им? Какво всъщност влага президентът в израза да се "отворят досиетата КТБ", какъв е този евфемизъм? Защо държавният глава изобщо допуска, че ако се скрие информация по случая КТБ, истината може да бъде "търгувана", превърната в "златна мина" и използвана като инструмент за изнудване? Държавните институции са тези, които отговарят за пълното разкриване на истината

27 юли в историята

http://www.cross.bg/voiina-koreya-iztrebitel-1422614.html

1147 г. - Основавана е Москва.1302 г. - Битката при Бафей. Османският емират отбелязва първата съществена победа на Византийската империя.1720 г. - Великата северна война. Битката при Гренгам - втората важна победа на морския флот на Русия, с което е преустановена доминацията на Швеция в Балтийско море.1794 г. - Френската революция. Максимилиан Робеспиер е арестуван заради призивите му да бъдат екзекутирани 17 000 „врагове на Революцията".1866 г. - Чрез постоянен трансатлантически телеграфен кабел е установена телеграфна връзка между САЩ и Англия.1878 г. - Руско-турската война (1877-1878): Руски войски навлизат във Варна и освобождават града от османска власт.1903 г. - Осветена е църквата „Свети Седмочисленици" в София.1921 г. - Научен екип от Университета в Торонто, ръководен от биохимика Фредерик Бантинг, доказва, че хормонът инсулин регулира кръвната захар.1941 г. - Втората световна война. Япония започва окупация на Френски Индокитай.1942 г. - Втората световна война. Приключва първата битка при Ел Аламейн, в която Обединените нации спират последното настъпление на силите на Оста в Египет.1949 г. - Първият реактивен пътнически самолет - английският de Havilland Comet, извършва първия си полет.1953 г. - Приключва Корейската война. САЩ, Народна република Китай и Северна Корея подписват примирие. Президентът на Южна Корея отказва да подпише примирието, но обявява, че ще го спазва. 1972 г

Варна чества 136-годишнината от Освобождението си

http://pik.bg/варна-чества-136-годишнината-от-освобождението-си-news207091.html

Варна чества 136-годишнината от Освобождението си

От 10.30 часа в Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил”на ул. „27 юли”, 9 ще се състои тържествено честване на 136-годишнината от Освобождението на Варна и полагане на венци с военен ритуал, съобщи Фокус.

Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата... Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.

Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.

В съставената комисия по предаването на градовете от руска страна влизали генерал А.Столипин и капитан Макаров. След като пристигнал от Цариград и след разговорите с турските делегати ген. Столипин разбрал, че те нямат никакви указания за водене на преговори, и че сигурно ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша упорито отказал под предлог, че нямат нареждане от Цариград. Все пак ген. Столипин успял да го убеди да пусне в крепостта за кратко една руска рота. С нея на 22 юли влезли и православни духовници, които отслужили тържествен молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно с цел да ускори предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ руските войски наредил придвижването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези действия Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на руската телеграма султана известил, че на варненския гарнизон е наредено да напуснат града пашата отново отказва, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варны".

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

Над 40 украински военни са преминали на територията на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-teritoriya-voennite-1422613.html

/КРОСС/ Над 40 украински военнослужещи са преминали на руска територия. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на граничното управление на ФСБ на Русия за Ростовска област Василий Малаев, предаде „Гласът на Русия". По негова информация, в събота вечерта военните са оставили военните си части и са пристигнали в украинския пропускателен пункт „Изварино". Те са се обърнали към опълченците с молба да им бъде оказана помощ при преминаването на територията на Русия заради това, че не искат да воюват срещу собствения си народ. В момента военнослужещите вече се намират на руска територия.  

Днес - в Западна България дъжд и гръмотевици, на морето - време мечта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214701

Днес още в сутрешните часове над северозападните райони от страната облачността ще се увеличи. След обяд над цяла Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. До вечерта ще превали на отделни места и в Централна България. Слънчево ще остане времето през целия ден над източните Днес още в сутрешните часове над северозападните райони от страната облачността ще се увеличи. След обяд над цяла Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. До вечерта ще превали на отделни места и в Централна България. Слънчево ще остане времето през целия ден над източните

Новите финансови институции на BRICS - допълнение или заместител на СБ и МВФ?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ce7ead2/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Cnovite0Efinansovi0Einstitucii0Ena0Ebrics0Edopylnenie0Eili0Ezamestitel0Ena0Esb0Ei0Emvf0H1765660C/story01.htm

Въпреки недостатъците си СБ и МВФ имат сравнително ясни принципи, докато BRICS демонстрират разнородни икономически и финансови подходи, пише FT


Новородено окапи е новият обитател на зоологическата градина в Сан Диего

http://www.moreto.net/novini.php?n=259211

Двеседмично окапи свиква с обкръжението си в зоологическата градина в Сан Диего. Малкият Джаксън вече не само стои близо до майка си Айана, но и се опитва да я имитира. С голямо любопитство той се завира в растенията наоколо, за да ги опознае по-добре.

Дефицитът може да надхвърли 6 на сто

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214396

Бюджетният дефицит през тази година може да достигне 6,3% от БВП. За това предупреждава Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) в анализ за управлението на правителството в оставка. В него тя цитира данни на Института за международни финанси.
За тази година е предвидено дупката в хазната да не превишава 1,8%. Бюджетният дефицит през тази година може да достигне 6,3% от БВП. За това предупреждава Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) в анализ за управлението на правителството в оставка. В него тя цитира данни на Института за международни финанси. За тази година е предвидено дупката в хазната да не превишава 1,8%.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване