България се нуждае от носилка за транспортиране на заразно болни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237038

България се нуждае от поне една специална носилка за транспортирането на заразно болни пациенти, които трябва да бъдат изолирани от околната среда, съобщи bTV. На фона на разпространението на смъртоносния вирус Ебола стана ясно, че в страната такава няма.
Съединените щати вече прибраха двама свои граждани, България се нуждае от поне една специална носилка за транспортирането на заразно болни пациенти, които трябва да бъдат изолирани от околната среда, съобщи bTV. На фона на разпространението на смъртоносния вирус Ебола стана ясно, че в страната такава няма. Съединените щати вече прибраха двама свои граждани,

Погват строежите за безопасен труд

http://www.moreto.net/novini.php?n=260645

Заради зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор „Строителство” Главна инспекция по труда стартира от 11 август извънредна информационна и инспекционна кампания с основна цел превенция на злополуките в него, водещи най-често до смърт и инвалидност.

Секс бизнесът в интернет

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/09/2358748_seks_biznesut_v_internet/?ref=rss


Макар и да е най-древната професия, проституцията остава незаконна и гледана с не толкова добро око в повечето държави по света. В част от тях контролът е изключително строг, докато в повечето се следват своеобразни неписани правила със скрито толериране на тази професия стига тя да не напуска определени предели. И макар доста от практикуващите този занаят да са жертви на трафиканти и форми на насилствено превръщане в проституиращи, за преобладаващата част това е работа като всяка друга,...

Правосъдието остана без главен секретар

http://www.cross.bg/sekretar-glaven-keranov-1424728.html

София /КРОСС/ Досегашният главен секретар на Министерството на правосъдието Тодор Керанов се връща в Агенцията по вписванията. Това съобщиха за "Стандарт" от ведомството, поверено на Христо Иванов. Молбата за връщането на Керанов на старата му длъжност - главен секретар на Агенцията по вписванията, е подписана вчера, научи "Стандарт". Тъй като Керанов е бил "временно преместен в друга администрация", както е записано в чл. 81-б от Закона за държавния служител, той е можел да изпълнява длъжността главен секретар на МП в срок до 4 г. Той обаче е пожелал да се върне на старата си работа.

Състоянието на най-тежко ранения работник в Костенец се подобрява

http://www.mediapool.bg/sastoyanieto-na-nai-tezhko-raneniya-rabotnik-v-kostenets-se-podobryava-news223525.html

Състоянието на най-тежко пострадалия работник при взрива във военния завод "ТЕРЕМ" в Костенец преди ден вече е стабилизирано и животът му е вън от опасност, съобщи директорът на болница "Света Анна" д-р Николай Добрев пред бТВ. "Томографското изследване не показва нарушения, които да изискват оперативна интервенция", обясни лекарят, уточнявайки, че 42-годишният мъж ще остане под наблюдение. Другите трима от пострадалите във военния завод, които бяха настанени в болницата, са в относително добро състояние. Двама от тях са в Клиниката по ортопедия и травматология. Те имат наранявания по крайниците – единият е със счупен крак, другият – със счупени ръка и крак. "Третият е приет в неврохирургичната клиника с лекостепенна черепно-мозъчна травма и рана на главата", добави д-р Добрев. Късно вечерта в петък кметът на Костенец – Радостин Радев, е бил на посещение при тримата по-тежко пострадали работници в болница "Света Анна", съобщи Нова телевизия. Те разказали, че унищожаването на боеприпасите се извършвало на външна площадка. Заради удара от взривната вълна са пострадали работниците, които по това време са влизали или излизали от приходящите сгради. Един от служителите е бил ударен от врата, излетяла от ударната вълна, а другите двама са с порезни рани от счупени прозорци. Междувременно от общината в Костенец съобщиха, че администрацията ще работи и през уикенда, за да може всички жители с щети по къщите си, да подадат жалби и комисия да опише щетите им. При поредния взрив във военен завод за ремонт и утилизиране на боеприпаси в петък пострадаха десетима работници, а на над 40 къщи бяха нанесени щети. За щастие при инцидента нямаше загинали.

Двама загинали на пътя през изминалото денонощие

http://pik.bg/двама-загинали-на-пътя-през-изминалото-денонощие-news212051.html

Двама загинали на пътя през изминалото денонощие

Двама души са загинали и 17 са ранени при 14 тежки автомобилни катастрофи в страната през изминалото денонощие,  съобщава СБА, като се позовава на информация от агенцията "Пътна инфраструктура" и

Пътната полиция. В София са станали 93 леки пътнотранспортни произшествия.


"Протестна мрежа" скочи срещу назначаването на Медарова

http://www.cross.bg/otgovornost-mrezha-medarova-1424727.html

София /КРОСС/ От „Протестна мрежа" възразиха срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите. В позиция, публикувана на сайта им, те посочват, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства.„Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на Комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи", подчертават от „Протестна мрежа".   Снимка: Булфото, всички права запазени

Части от Шумен без вода заради голяма авария

http://news.ibox.bg/news/id_1263785697

Засега се преустановява водоподаването само към високата зона на Шумен

За 6 години БДЖ загубили 23% от пътниците си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236697

С 22,7% са намалели пътниците, използвали БДЖ през изминалите 6 години. Това показват изчисления на “Труд” на база на данните на НСИ.
През миналата година железниците са ползвали 26,07 млн. пътници. Това е със 7,69 млн. по-малко спрямо нивото им през 2008 г. Пътниците намаляват със 452 хил. през миналата година спрямо 2012 г. С 22,7% са намалели пътниците, използвали БДЖ през изминалите 6 години. Това показват изчисления на “Труд” на база на данните на НСИ. През миналата година железниците са ползвали 26,07 млн. пътници. Това е със 7,69 млн. по-малко спрямо нивото им през 2008 г. Пътниците намаляват със 452 хил. през миналата година спрямо 2012 г.

Ново меле на пътя край Благоевград! 4-ма младежи оцеляха по чудо след зрелищна каскада

http://pik.bg/ново-меле-на-пътя-край-благоевград-4-ма-младежи-оцеляха-по-чудо-след-зрелищна-каскада-news212049.html

Ново меле на пътя край Благоевград! 4-ма младежи оцеляха по чудо след зрелищна каскада

Поредено пътно произшествие стана тази нощ в Благоевградско, съобщава struma.bg.

Лек автомобил "Ауди" с кюстендилска регистрация излетя от пътя Благоевград-Бучино. Катастрофата стана към 22:00 часа снощи на остър ляв завой. 21-годишният неправоспособен водач Николай Марчев от град Кочериново и тримата му спътници-младеж и две девойки за щастие са невредими. След като е излетял от завоя, автомобилът се търкалял по ската над 50 метра.

За щастие всички пътници са с леки наранявания.

Припомняме, че малко по-рано днес излезе информация, че две пияни жени са полетяли с колата в пропастта под Мемориал "Кръста" край града.

Нови експерти нищят взривовете край Петолъчката

http://www.bnews.bg/article-113325

През есента най-сетне ще бъде разбулена тайната кой е виновен за взривовете край Петолъчката от 4 юни 2012 г., където смъртта си намериха трима души, а други десет бяха ранени. Съдът е открил петима експерти, които в момента готвят заключението си за причините за ужасната трагедия.

Д-р Тодор Толев: Датата на раждане подсказва дали сме податливи на шизофрения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236382

- Д-р Толев, напоследък все по-често медиите съобщават за психично болни, които извършват престъпления. Неотдавна ваш пациент извади нож на колежка в Бургас, мъж окупира кабинета на шефа на районния съд в Нова Загора, друг тормози цял блок в Пловдив. Увеличава ли се броят на психично болните у нас? - Не знам, у нас няма надеждна статистика. - Д-р Толев, напоследък все по-често медиите съобщават за психично болни, които извършват престъпления. Неотдавна ваш пациент извади нож на колежка в Бургас, мъж окупира кабинета на шефа на районния съд в Нова Загора, друг тормози цял блок в Пловдив. Увеличава ли се броят на психично болните у нас? - Не знам, у нас няма надеждна статистика.

Експерт: Човешка грешка е най-вероятната причина за взрива в Костенец

http://www.cross.bg/radev-boepripasi-valentin-1424726.html

София /КРОСС/ Разбира се, става въпрос за човешка грешка. Винаги, когато има неконтролиран взрив, те са плод на човешка грешка. В случая тя е в това, че наблизо е имало чували или вместимости, в които е имало тетрил и други елементи, които са били толкова близо до мястото, където са се унищожавали други елементи от боеприпаси и в прехвръкнала е искра. Това заяви пред Нова телевизия бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев. По думите му два са важните въпроси в ситуацията - защо е допуснато те да бъдат в такава близост и защо е допуснато по този начин да се извършва цялото унищожаване на боеприпаси. „Когато се работи с боеприпаси, винаги е възможно да се случи това. Това се случва и в най-добрите страни с много добри практики по съхранението на боеприпаси и извършването на утилизация", посочи още бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев и допълни, че най-важното е „тези процеси да се извършват грамотно и да се минимизират рисковете".Във връзка с въпрос Валентин Радев за кадровата политика на завода, кметът на Костенец обясни, че познава настоящия нов директор на „ТЕРЕМ" - Георги Иванов.„Познавам го като човек в добрия смисъл на думата. Специално качествата му като работник в „ТЕРЕМ"-Костенец не ги познавам добре. Знам, че е работил между 6 и 8 г. по-рано, след което е върнат за управител през настоящата година".По думите на кмета Радостин Радев има криза за кадри

Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Живко Господинов ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260636

Зонален съвет на Български Футболен Съюз - гр. Варна, с подкрепата и съдействието на Община Варна, организира благотворителен турнир за набиране на средства за лечение на легендарния футболист Живко Господинов, който ще се проведе днес на стадион „Локомотив" във Варна.

Разцвет на аутсорсинг индустрията в България

http://econ.bg/Новини/Разцвет-на-аутсорсинг-индустрията-в-България_l.a_i.560986_at.1.html

България се утвърждава като предпочитана дестинация за компаниите, които искат да изнесат производството си. Основни причини за това са многобройната...

Бургазлии заплашват: Спри алармата или кирка, селянин прост!

http://pik.bg/бургазлии-заплашват-спри-алармата-или-кирка-селянин-прост-news212048.html

Бургазлии заплашват: Спри алармата или кирка, селянин прост!

Малчугани намериха и показаха на родителите си бележка, хвръкнала от вятъра на паркинга пред блок 55 в ж.к. "Славейков" тази сутрин. Не е ясно доколко сериозна е заплахата в написаното, но от нея става ясно едно - нечия аларма свири за щяло и не щяло през нощта, а изнервен гражданин плаши с кирка. Бележката е написана леко неграмотно - "прос" вместо "прост", но трите удивителни в края са достатъчно убедителни."Вярно е, че има няколко коли, които нощем свират като линейки, вярно е, че ни будят, но не знаем кой е сложил бележката и на коя кола по-точно. Дано нарушителят  се разпознае и спре това чудо, защото наистина е трудно да се спи през лятото", казаха семейство Станчеви пред "Флагман". "Горещо е, отваряме прозорците, над нас е трасето самолетите, кацащи денонощно на летището и като се прибавят и алармите, ни идва малко в повече. Има хора от блока, които се оплакват, че не могат да мигнат. Срещу нас е и пътят, по който колите идват от София и свистят с гуми и спирачки, наистина е непоносимо", обясняват бургазлиите.

Тази година разпуснатият вече парламент се опита да гласува закон за забрана на алармите на колите, но собственици на скъпи возила го стопираха и казаха, че им нарушава правата. Нима да тормозиш по цяла нощ някого е право, попитаха още тогава изнервени от пискливите устройства хора от цялата страна, но никой не им отговори.

Още тогава в дискусиите се появиха мнения, че който има над сто хиладарки за кола, все ще намери и пари за платен паркинг, където ще му я охраняват. И че не може винаги богатите да си правят каквото искат, а за тях закони няма, писаха разпалено потребители.

Богатите руснаци минават на блини

http://www.bnews.bg/article-113369

Заможните руснаци ще трябва да се простят с любими ястия като австралийски стек и суши с норвежка сьомга заарди ембаргото.

Последен ден на предизборната кампания в Турция

http://www.cross.bg/erdogan-partiya-selyahattin-1424725.html

/КРОСС/ Днес е последният ден от предизборната кампания преди президентските избори в Турция утре. На 10 август около 52 млн. турски граждани ще гласуват за 12-ия президент на южната ни съседка. За първи път държавният глава ще се избира от гражданите, досега се назначаваше от Великото народно събрание. Конституционната промяна бе одобрена преди 3 години след референдум. Президентският мандат ще е с продължителност 5 години, а един президент може да има до два последователни мандата - същите правила важат и в България. Като фаворит за поста е сочен сегашният министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Социологическите проучвания дават на Ердоган убедителна преднина с прогнозата той да спечели още на първия тур с над 55%. Това е въпреки безпрецедентните протести срещу авторитарното му управление, започнали миналото лято и корупционните скандали, в които е замесен. Ердоган се ползва с широка подкрепа дори сред кюрдите заради икономическия напредък и процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем, който започна правителството, посочва БНР. Ако спечели изборите, Ердоган планира разрастване на правомощията на президента, с което да върви към президентска република и това еднолично управление може да измести парламентарната демокрация. Партията на Ердоган набляга на консерватизъм, "здрава ръка" и уповаване в религията

1 тон марихуана задържаха в Албания

http://www.vesti.bg/novini/1-ton-marihuana-zadyrzhaha-v-albaniia-6019471

Албанската полиция заловила 1 тон марихуана близо до град Круя. Наркотикът е бил подготвен за транспортиране към пристанището в Драч.

Погребват убитите в Луганск по градските градини, погребалните служби не работят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237020

Хуманитарната ситуация в Луганск след 22-часовия артилерийски обстрел в четвъртък предизвиква тревога, гласи поредният ежедневен отчет на наблюдателската мисия на ОССЕ, предаде ИТАР-ТАСС.
Хората погребват загиналите в градинките, магазините не работят, няма вода и хляб, споделиха избягали жители на града пред наблюдателите от Организацията за Хуманитарната ситуация в Луганск след 22-часовия артилерийски обстрел в четвъртък предизвиква тревога, гласи поредният ежедневен отчет на наблюдателската мисия на ОССЕ, предаде ИТАР-ТАСС. Хората погребват загиналите в градинките, магазините не работят, няма вода и хляб, споделиха избягали жители на града пред наблюдателите от Организацията за

СЗО: Еболата е заплаха за целия свят

http://www.moreto.net/novini.php?n=260638

Епидемията от ебола, която върлува в Западна Африка, има всички характеристики да бъде окачествена като международна заплаха. Това обяви Световната здравна организация след двудневна спешна среща в Швейцария. След форума организацията даде и дълъг списък с препоръки за спиране на разпространението на епидемията.

Погребват убитите в Луганск по градските градини, погребалните служби не работят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237016

Хуманитарната ситуация в Луганск след 22-часовия артилерийски обстрел в четвъртък предизвиква тревога, гласи поредният ежедневен отчет на наблюдателската мисия на ОССЕ, предаде ИТАР-ТАСС.
Хората погребват загиналите в градинките, магазините не работят, няма вода и хляб, споделиха избягали жители на града пред наблюдателите от Организацията за Хуманитарната ситуация в Луганск след 22-часовия артилерийски обстрел в четвъртък предизвиква тревога, гласи поредният ежедневен отчет на наблюдателската мисия на ОССЕ, предаде ИТАР-ТАСС. Хората погребват загиналите в градинките, магазините не работят, няма вода и хляб, споделиха избягали жители на града пред наблюдателите от Организацията за

САЩ пуснаха втора пратка хуманитарна помощ в Ирак

http://www.cross.bg/pomosht-hymanitarna-irak-1424724.html

/КРОСС/ Транспортни самолети на Военновъздушните сили на САЩ пуснаха втора пратка хуманитарна помощ в Ирак, предаде Ройтерс. Първата пратка хуманитарна помощ беше пусната в Ирак вчера.Според съобщение на Пентагона 72-та контейнера съдържат храна и питейна вода. Транспортните самолети бяха придружени от два изтребителя.Храната и водата са били предназначени за хората, блокирани в планините край град Синджар в северозападната част на страната, предава ИТАР-ТАСС. По данни на ООН около 50 000 язиди, половината от които деца, са побегнали от джихадистите след превземането на Синджар и сега се укриват в планините край града без храна и вода.По-рано американският президент Барак Обама заяви, че е одобрил нанасянето на ограничени удари по позициите на ИДИЛ и предоставянето на хуманитарна помощ на йезидите, които по думите на Обама са застрашени от геноцид.    

Започва ловът на пъдпъдъци и гургулици

http://www.cross.bg/broya-pudpudutzi-lova-1424723.html

София /КРОСС/ От днес се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), издадени за държавните ловностопански райони. В тях се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел на дивеч.Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк и гургулица - до 10 броя, на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя, на голяма белочела гъска - до 3 броя, диви патици - обект на лов - до 5 броя, фазани и токачки - до 2 броя, яребици и кеклици - до 4 броя, заек - до 1 брой, катерица, ондатра и нутрия - до 4 броя.Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.От 100 до 500 лв. е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Между 200 и 2000 лв. ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол до приключване на лова

Григор Димитров излиза в полуфинала срещу Цонга в 22.00 ч.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/09/2358932_grigor_dimitrov_izliza_v_polufinala_sreshtu_conga_v/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров достигна за втори път в кариерата си до полуфиналите на турнир от сериите "Мастърс", а в опит да се класира за първия си финал ще се изправи срещу французина Жо-Вилфред Цонга. 

Двамата ще се срещнат в първия полуфинал в Торонто. Двубоят им е втори в програмата на централния корт и ще започне не преди 22.00 ч. Срещата ще бъде предавана пряко по "Филм+", а победителят ще спечели 600 точки за световната ранглиста и близо 300 000 долара от наградния...

Политиката не е спор между нашите “пичове” и чуждите “боклуци”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236341

СТРАХИЛ ДЕЛИЙСКИ* 

Остават по-малко от два месеца до предсрочните парламентарни избори, а сякаш политическа кампания липсва. Само месец преди старта на официалната предизборна надпревара, в която ще ни залеят плакати, клипове и митинги, българският политически елит не прави никакви усилия за сериозен разговор с избирателите. СТРАХИЛ ДЕЛИЙСКИ* Остават по-малко от два месеца до предсрочните парламентарни избори, а сякаш политическа кампания липсва. Само месец преди старта на официалната предизборна надпревара, в която ще ни залеят плакати, клипове и митинги, българският политически елит не прави никакви усилия за сериозен разговор с избирателите.

Политическият юли: започна пренареждането за изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236413

Служебното правителство ще покаже степента на демократична зрялост и отговорност на президента. А един от въпросите, които българското общество сигурно ще си задава оттук нататък, не е традиционното питане дали БСП се променя, а нещо не по-малко важно и по-актуално: дали партия ГЕРБ е реформирана, дали излиза от авторитарния пашкул и придобива Служебното правителство ще покаже степента на демократична зрялост и отговорност на президента. А един от въпросите, които българското общество сигурно ще си задава оттук нататък, не е традиционното питане дали БСП се променя, а нещо не по-малко важно и по-актуално: дали партия ГЕРБ е реформирана, дали излиза от авторитарния пашкул и придобива

Най-тежко раненият при взрива в Костенец излезе от кома

http://pik.bg/най-тежко-раненият-при-взрива-в-костенец-излезе-от-кома-news212039.html

Най-тежко раненият при взрива в Костенец излезе от кома

Работникът, който пострада най-тежко при взрива във военния завод в Костенец, вече е излязъл от кома и състоянието му се подобрява. Това съобщи директорът на болница „Света Анна” д-р Николай Добрев, цитиран от Би Ти Ви.

42-годишният мъж обаче остава под лекарско наблюдение. При взрива в "Терем" вчера пострадаха общо 10 души и бяха нанесени щети на над 40 къщи.

Четирима от пострадалите при взрива бяха докарани с две линейки в болницата. Животът на един от тях ев опасност и затова той беше настанен в реанимация. Той е с ударен гръден кош, ударена коремна кухина и черепно-мозъчна травма. „Томографското изследване обаче не показва нарушения, които да изискват оперативна интервенция”, коментира д-р Добрев.

Другите трима настанени в болницата са в относително добро състояние. Двама от тях са в Клиниката по ортопедия и травматология. Те имат наранявания по крайниците – единият е със счупен крак, другият - със счупени ръка и крак.
„Третият е приет в неврохирургичната клиника с лекостепенна черепно-мозъчна травма и рана на главата”, обясни още лекарят.

БСП реди листите за столичните райони /обновена/

http://www.cross.bg/stoilov-yanaki-listi-1424722.html

София /КРОСС/ Желю Бойчев, Георги Свиленски и Янаки Стоилов ще се борят за депутатски места в трите избирателни района в столицата. Техните кандидатури бяха издигнати от структурата на левицата в София. Решението бе взето след тайно гласуване на градска конференция на столичната организация. Желю Бойчев е предложен за водач на листата на БСП в 23-ти МИР София-град, Георги Свиленски в 24-ти МИР и Янаки Стоилов в 25-ти МИР. Водачите на листи ще бъдат утвърдени на заседание на НС на БСП в края на следващата седмица. По думите на председателя на софийската структура на БСП Калоян Паргов кандидат-депутатите трябва да са безспорни експерти с качества на държавници.Той коментира, че вече има водещи фигури с най-много гласове. „Следващите два месеца ще са много важни за БСП. Но това не бива да ни отчайва. Ние ще играем да спечелим максимално висок резултат, който да даде, софийските три листи, в общата бъдеща парламентарна група на коалициите от партии „БСП - Лява България", каза още Паргов.    

БСП реди листите за столичните райони

http://www.cross.bg/bsp-redi-listite-za-stolichnite-raiioni-1424722.html

София /КРОСС/ Заседание на XII конференция на БСП-София ще се състои от 10.00 ч. в салона на улица "Позитано" 20. Председателят на столичната организация Калоян Паргов ще направи анализ и оценка на обществено-политическата обстановка. Ще бъдат утвърдени кандидатските листи за народни представители от 23, 24 и 25 многомандатни избирателни райони. Очакват се и промени в състава на Софийския градски съвет.    

Протестна мрежа срещу назначението на Медарова за министър на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_374698.html

Протестна мрежа възразява срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите. Това се казва в позиция, публикувана на сайта на Протестна мрежа. Реакцията идва, след като вчера стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначи бившата председателка на ЦИК от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г. и съдия в Софийски апелативен съд за служебен министър за организация на изборния процес. В позицията се казва още:  Протестна мрежа е напълно съгласна, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства. Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на Комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи.  Като съдия Медарова гледаше делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. По искане на адвокатите им тя си направи отвод заради съмненията, че съдия тя е поела политически ангажимент да потвърди решението на предходната инстанция по делото. Съмненията се породили, след като адвокатът на Ангелов - Румен Еленски, отказал да го защитава. Той разказал, че мъжът на съдийката - Николай Медаров, който също му бил клиент, му казал, че тя няма да си направи отвод по делото заради поетия ангажимент. За да се мотивира, защитата посочи, че Медарова оглавяваше ЦИК по време на последните избори, след като бе предложена за поста от ГЕРБ. Според публикация в сайта Отворен парламент от 2012 г. съпругът на Медарова – Николай Медаров, е управляващ на регистрираната в София IT-фирма “Сиенсис” АД, която е посочена като подизпълнител на “Сименс” в станалата печално известна обществена поръчка на МВР за изработване на лични документи с биометрични данни. Името на съпругa на тогавашната председателка на ЦИК се появи и в търга за електронното правителство. 

Куп фирми горят с милиони заради спрения износ към Русия

http://www.cross.bg/rysiya-pazar-firmi-1424721.html

Пловдив /КРОСС/ Куп пловдивски фирми горят с милиони заради спрения износ към Русия. Те ще трябва да пласират скорострелно на местния пазар хранителни стоки, предназначени за необятния руски пазар. В противен случай рискуват да ги изхвърлят. Съобщението за наложеното ембарго свари повечето производители неподготвени и вече произвели част от договорените количества за Руската федерация. Припомняме че, като ответен удар срещу всички държави, въвели санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, Владимир Путин забрани за срок от една година вноса на пресни плодове и зеленчуци, месо и субпродукти, риба, мляко и млечни продукти, ядки. Забраната засяга всички държави от ЕС.Обединена млечна компания (ОМК) остава с допълнителни 18 тона овче сирене. Такова е било договореното месечно количество за руския пазар. "Няма да претърпим големи загуби", оптимист е Юлита Ботева от отдел Маркетинг. "Руският пазар никога не е бил сред най-големите за компанията, въпреки че ОМК е една от общо двете български фирми, сертифицирани за износ на сирена там. За период от една година обаче този документ ще е абсолютно ненужен както за ОМК, така и за другата пловдивска фирма - „Димитър Маджаров 2". Имаме договор за 15 тона сирене на месец, които няма да отпътуват за Русия след ембаргото", посочва Юлия Маджарова. Това не е проблем за фирма като нашата, лесно ще му намерим пазар, позитивно настроена е и тя

Пациент със симптоми за Ебола под карантина в Канада

http://www.vesti.bg/novini/pacient-sys-simptomi-za-ebola-pod-karantina-v-kanada-6019472

Пациент, който е бил в Нигерия, е показал симптоми на треска и грип, които са възможни признаци за Ебола. Той е поставен под карантина в болница в района на град Торонто в Канада.

Пациент със симптоми за ебола под карантина в Канада

http://www.vesti.bg/novini/pacient-sys-simptomi-za-ebola-pod-karantina-v-kanada-6019470

Пациент, който е бил в Нигерия, е показал симптоми на треска и грип, които са възможни признаци за eбола. Той е поставен под карантина в болница в района на град Торонто в Канада.

Манолов: Искров е поставен в някакъв сценарий

http://www.cross.bg/manolov-nyakakuv-postaven-1424720.html

София /КРОСС/ Очевидно е, че управителят на БНБ Иван Искров е поставен в някакъв сценарий, който го прави за посмешище. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Манолов от КТ "Подкрепа". Според него с проверката от БНБ той търси някаква индулгенция за ситуацията с КТБ. Истината за КТБ е, че тази банка се направи опит да бъде съборена по криминален, милиционерски начин, смята Манолов. Според него банката може и трябва да бъде спасена.Финансистът проф. Вучева не се съгласи с мнението на синдикалиста. Според нея мисията на МВФ ще спре невярното, по думите й говорене, че България е фалирала, и ще потвърди, че банковата система е фалирала. Двамата се обединиха около позицията, че трябва да има надзорен комитет от независими експерти, който да направи оценка на ситуацията в КТБ. Банката на всяка цена трябва да бъде спасена, заяви Манолов.Исканата от Българската народна банка проверка на държавните финанси от Международния валутен фонд не е извънредна процедура, а искането й малко по-рано от обичайното е основателно. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия финанситът проф. Христина Вучева.

БСП-София реди листите

http://pik.bg/бсп-софия-реди-листите-news212042.html

БСП-София реди листите

Заседание на XII конференция на БСП-София ще се състои от 10.00 ч. в салона на улица "Позитано" 20.

Председателят на столичната организация Калоян Паргов ще направи анализ и оценка на обществено-политическата обстановка.

Ще бъдат утвърдени кандидатските листи за народни представители от 23, 24 и 25 многомандатни избирателни райони. Очакват се и промени в състава на Софийския градски съвет.

Един район без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260647

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в част от к.к. Чайка. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 13 часа, уточняват от ВиК.

Тонове сирене остават на склад заради руското ембарго

http://pik.bg/тонове-сирене-остават-на-склад-заради-руското-ембарго-news212041.html

Тонове сирене остават на склад заради руското ембарго

Куп пловдивски фирми горят с милиони заради спрения износ към Русия. Те ще трябва да пласират скорострелно на местния пазар хранителни стоки, предназначени за необятния руски пазар. В противен случай рискуват да ги изхвърлят. Съобщението за наложеното ембарго свари повечето производители неподготвени и вече произвели част от договорените количества за Руската федерация.

Припомняме че, като ответен удар срещу всички държави, въвели санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, Владимир Путин забрани за срок от една година вноса на пресни плодове и зеленчуци, месо и субпродукти, риба, мляко и млечни продукти, ядки. Забраната засяга всички държави от ЕС.

Обединена млечна компания (ОМК) остава с допълнителни 18 тона овче сирене. Такова е било договореното месечно количество за руския пазар, съобщава "Марица". "Няма да претърпим големи загуби", оптимист е Юлита Ботева от отдел Маркетинг. "Руският пазар никога не е бил сред най-големите за компанията, въпреки че ОМК е една от общо двете български фирми, сертифицирани за износ на сирена там. За период от една година обаче този документ ще е абсолютно ненужен както за ОМК, така и за другата пловдивска фирма - „Димитър Маджаров 2”. Имаме договор за 15 тона сирене на месец, които няма да отпътуват за Русия след ембаргото", посочва Юлия Маджарова. Това не е проблем за фирма като нашата, лесно ще му намерим пазар, позитивно настроена е и тя. И двете фирми бяха сюрпризирани с уведомително писмо за спрения износ още вчера.

"Фермерите ни няма да фалират заради Русия", категоричен е агроконсултантът Красимир Кумчев. Причината е, че не изнасяме кой знае колко прясна продукция. Освен това тази стопанска година и овощари, и зеленчукари ще извадят по-малко и по-лоша реколта, която местният пазар категорично ще поеме. Самият Кумчев се озова с осуетен пробив на пазара в Санкт Петербург. "От следващата седмица бях договорил експорт на 60 тона ябълки и сливи седмично, които там да поема търговец на едро. Щяхме да започнем със сливите, а по-късно да включим и ябълки", разказва за несъстоялия се проект агробизнесменът. По думите му обаче в Русия щял да вземе за първокачествените си плодове с около 10 на сто по-добри цени.

Българските производители и преработватели ще загубят около 10 милиона лева от новата ситуция с Русия, изчисли ориентировъчно Камен Колев, заместник-шеф на Българска стопанска камара. Добрата новина е, че в списъка отсъстват стоки, които формират основния дял от износа ни към тази държава като лекарства, козметика, вина и напитки.

Бареков: Моето оръжие е народът

http://politics.actualno.com/Barekov-Moeto-oryjie-e-narodyt--news_44115.html

Ситуацията в страната е тежка. БСП, ДПС и ГЕРБ докараха държавата до катастрофа. Това каза по време на среща с членове и симпатизанти на Котел председателят на "България без цензура" и зам.-...

Симеонов: Президентът можеше да направи малко икономия като не назначава толкова много министри

http://politics.actualno.com/Simeonov-Prezidentyt-mojeshe-da-napravi-malko-ikonomija-kato-ne-naznachava-tolkova-mnogo-ministri-news_44116.html

Президентът можеше да направи малко икономия като не назначава толкова много министри, коментира служебният кабинет Валери Симеонов, съпредседател на НФСБ, предаде Фокус. „Според мен в служ...

ИДИЛ заплаши, че ще "освободи" Истанбул

http://asia.actualno.com/IDIL-zaplashi-che-shte-osvobodi-Istanbul-news_44117.html

Групировката "Ислямска държав"а заплаши, че ще "освободи" Истанбул, ако Турция не престане да спира водния поток на река Ефрат към Северна Сирия. Това съобщи турското англоезично ...

Навършва се век от рождението на Туве Янсон

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/navyrshva-se-vek-ot-rozhdenieto-na-tuve-ianson-6019469

На датата, в която се навършва столетие от рождението на писателката, пловдивското издателство "Жанет 45" публикува биографията й, озаглавена "Дума, образи, живот"

Банков обир с вкус на тероризъм

http://www.grreporter.info/Bankov_obir_s_vkus_na_terorizm/15931

Сътрудник на Никос Мазиотис според полицията е извършител на обира на банков клон в Саронида., междувременно издирваната приятелка на анархиста Пола Рупа разпространи дълго послание в мрежата

прочети повече

Шивачка роди и хвърли бебето си край Калофер

http://www.bnews.bg/article-113368

38-годишна шивачка от карловското село Васил Левски роди и захвърли бебето си в храстите.

Шефът на БЧК: Ако обществото си беше на място, нещастието в Мизия нямаше да се случи

http://pik.bg/шефът-на-бчк-ако-обществото-си-беше-на-място-нещастието-в-мизия-нямаше-да-се-случи-news212040.html

Шефът на БЧК: Ако обществото си беше на място, нещастието в Мизия нямаше да се случи

Причините за бедствието в Мизия са ясни - занижен контрол, пълна безотговорност и нехайство. Безспорно човешкият фактор е много важен. Ако човекът си беше на място, ако институциите си бяха на място, ако обществото си беше на място, това нещастие в Мизия нямаше да се случи. Това каза за БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров. 

Според него, за да си дадем отговор на въпроса защо се случи бедата в Мизия, бедата в Аспарухово и на други места, трябва да си зададем няколко въпроса.

"Случи се защото нещо в дейността на човека е грешно. Ако направим анализ какво правим за 20 години, ще видим, че българските гори се изсичат безогледно и неконтролируемо. Трябва да се запитаме кой позволи това да стане? Второ - кой позволи България да се превърне в сметище? Боклуци се хвърлят навсякъде, включително и по деретата, реките. Трето - кой и срещу какво разрешава строителство в места, предназначени за залесяване? Четвърто - кой контролира в крайна сметка тези водоеми, които са дадени на концесия? Хората в Мизия смятат, че в значителна част тяхното нещастие е заради тези водоеми над града. Причините са много и докато не си отговорим на тези въпроси, и докато някой не бъде наказан, тази държава ще продължава да е в бедствие, а природата ще продължава да си играе с нас, а ние ще продължаваме да губим хора заради нашето нехайство", каза Григоров.

"Това, от което имаха нужда хората в Мизия, те го получиха - това беше съпричастност и съчувствие от българския народ. Само за 3-4 дена по банковата сметка на БЧК, която ние пренасочихме за Мизия, са събрани над 300 000 лева, каза Григоров и добави, че това говори, че нашият народ е един достоен народ и той се обединява, когато има нужда от действия. Жалко, че политиците не взимат нищо от това, което прави народът в този момент. Защото България се намира в бедствие и ние трябва да се обединим", каза още Григоров.

"Това, от което имаха нужда хората в Мизия в първия момент, ние го направихме. Българската армия се активира, Генералният щаб взе положително решение да изгради полева кухня, за което благодарим. В момента заедно БЧК и МО започваме да храним над 800 човека. Ние отправихме апел към веригите и те се отзоваха и ни снабдяват с продукти. Хората в Мизия имат нашата обща съпричастност. Не е необходимо в момента да правим призиви за събиране на дрехи. Най-напред трябва да изчакаме да се оттече водата, за да можем да влезем вътре и да направим оценка. На базата на тази оценка, ако хората имат нужда, тогава ще се реагира. Нека не злоупотребяваме с доверието на българина, с неговата съпричастност", коментира председателят на БЧК.

"Пострадалите от наводненията могат да разчитат на обществото, на неправителствените организации. Надявам се от тук нататък да могат да разчитат и на държавните институции и на правителството. Защото в крайна сметка всичко, което правят хората, трябва да бъде в помощ на държавата и на институциите. Държавата трябва да влезе в ролята си на диригент. Колкото по-бързо стане това, толкова по-сериозно ще бъдат заличени раните от промяната и ние ще можем да кажем на нашите деца и внуци, че живеем в нормална държава", надява се Григоров.

"Това, което е видял в Аспарухово, където млади хора бяха отишли да помагат, да рият с кофите калта и глината, залели квартала го прави оптимист. Надеждата и бъдещето на тази държава е именно в тези млади хора. Не всичко е загубено. Те са гаранция, че България ще я има, защото в ценностната система на тези хора е залегнало това, което ние сме наследили от нашите баби и дядовци - да бъдем добри, милосърдни, да подаваме ръка и в крайна сметка да бъдем хора", убеден е Христо Григоров.

Ексминистър: Може ли печатар да води завод за боеприпаси?

http://frognews.bg/news_74409/

Обезглавиха „ТЕРЕМ“, махнаха един кадърен директор, специалист по боеприпасите и заради политически интереси сега страдат невинни хора. Може ли човек, завършил печатарство, да се сложи да ръководи завод, който се занимава с боеприпаси, попита по НТВ бивш министър на отбраната Валентин Радев. Според него там далавера не може да стане. Постове, това бил отговорът.

Грабвайте раниците! Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/грабвайте-раниците-добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news212035.html

Грабвайте раниците! Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са между 7 и 16 градуса с разкъсана облачност. Съоръженията работят на Боровец, Пампорово и Витоша. 

От ПСС съветват туристите да следят прогнозата за времето, тъй като в следобедните часове, ако времето се влоши да не излизат във високите части на планините. 
Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са между 7 и 16 градуса с разкъсана облачност. Съоръженията работят на Боровец, Пампорово и Витоша. 

От ПСС съветват туристите да следят прогнозата за времето, тъй като в следобедните часове, ако времето се влоши да не излизат във високите части на планините. 
Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. 

Чайков сам си тръгнал от АПИ

http://www.cross.bg/chaiikov-lazarov-zaharieva-1424718.html

София /КРОСС/ Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков напуска доброволно поста си там, а не е уволнен, съобщиха от регионалното министерство. В понеделник ще стане ясно кой ще оглави пътната агенция. Тогава се очаква служебният регионален министър Екатерина Захариева да представи своя екип.Най-вероятно шеф на АПИ ще е предшественикът на инж. Чайков - инж. Лазар Лазаров, съобщава "Монитор". Той оглавяваше пътната агенция по времето на ГЕРБ.В интервю за столичен ежедневник Екатерина Захариева каза, че е работила добре с Лазаров, когато тя беше в предишния служебен кабинет. Двамата заедно били ускорили строежа на магистрала „Тракия" миналата година.

Св. мъченик Антоний

http://www.cross.bg/antoniii-muchenik-hrista-1424717.html

Страдание на светия мъченик Антоний Свети мъченик Антоний бил родом от град Александрия. Той вярвал в Христа и водел богобоязлив живот. Антоний бил заловен и доведен при началника на града. На разпита той се обявил за християнин и започнал смело да проповядва Христа като истинския Бог. Затова той бил повесен на дърво и тялото му било стъргано с железни остриета, но Антоний не се отрекъл от Христа и се съпротивлявал на мъчителите, като търпеливо понасял мъченията. Най-накрая го осъдили да бъде изгорен в огън. Застанал на кладата, той така поучавал присъстващите: - Възлюбени мои братя! Не служете само на тялото, а повече - на душата. Помнете, че тя ви е дадена от Бога и е сродна на разумните божествени сили * и се грижете за това - да я представите чиста на Владиката. След кончината на светия мъченик** тялото му било намерено неповредено от огъня.   * Под "божествени сили" тук трябва да се разбират ангелите, бел.ред.** Времето на смъртта на свети мъченик Антоний е неизвестно, бел.ред.

АтенТАТОрът Килограмски: Как аха да утрепя Тодор Живков!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236505

БОРИСЛАВ КОСТОВ

В разгара на лятото непослушното дете на българския климат Кнежа с екстремни температури през зима и през лято изглежда задрямало. Само в края на града по посока Плевен през портала на мелницата влизат коли - тук се работи здраво, за да се спаси каквото може от хляба на народа.Зад една от сградите към мен тръгва нисичък набит мъж БОРИСЛАВ КОСТОВ В разгара на лятото непослушното дете на българския климат Кнежа с екстремни температури през зима и през лято изглежда задрямало. Само в края на града по посока Плевен през портала на мелницата влизат коли - тук се работи здраво, за да се спаси каквото може от хляба на народа.Зад една от сградите към мен тръгва нисичък набит мъж

Открива се ловният сезон за пернат дивеч

http://www.moreto.net/novini.php?n=260643

Днес изпълнителният директор на горите инж. Григор Гогов ще открие ловния сезон на дребен дивеч, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите за Moreto.net. Излетът ще се проведе в местността „Света Троица” на територията на ловно сдружение София- Запад в пределите на „Държавно ловно стопанство - Витошко-Студена”.

Димитър Манолов: КТБ е бутната с милиционерски сценарий

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237003

Очевидно е, че управителят на БНБ Иван Искров е поставен в някакъв сценарий, който го прави за посмешище. С проверката от БНБ той търси някаква индулгенция за ситуацията с КТБ, заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа". По думите му Корпоративна търговска банка е "бутната с милиционерски сценарий”.
Финансистът проф. Очевидно е, че управителят на БНБ Иван Искров е поставен в някакъв сценарий, който го прави за посмешище. С проверката от БНБ той търси някаква индулгенция за ситуацията с КТБ, заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа". По думите му Корпоративна търговска банка е "бутната с милиционерски сценарий”. Финансистът проф.

9 август в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-svetovna-voiina-1424716.html

/КРОСС/ На днешната дата през 48 пр.н.е. Цезар разгромява Помпей в битката при Фарсала. През 681 г. на 16-тото заседание на шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път споменава българската държава като такава. През 1471 г. Сикст IV е избран за римски папа. През 1483 г. е отслужена първата меса в Сикстинската капела. През 1902 г. Едуард VII е коронован за крал на Великобритания и Ирландия. През 1920 г. влиза в сила Ньойския мирен договор, наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война. През 1945 г. по време на Втората световна война японският град Нагасаки е унищожен от атомната бомба с кодово име "Дебелака", хвърлена от американски бомбардировач B-29. През 1965 г. Сингапур получава независимост от Малайзия. През 1974 г. Джералд Форд става 38-ия президент на САЩ след като Ричард Никсън подава оставка. През 1988 г. България установява дипломатически отношения с Европейската икономическа общност. През 1989 г. Генералният секретар на НАТО Манфред Вьорнер прави декларация, в която отправя обвинения във връзка с положението на българските турци. През 1992 г. на XXV летни олимпийски игри в Барселона (Испания), България заема 18-о място по брой на медалите (3 златни, 7 сребърни и 6 бронзови). През 1993 г. Албер II става крал на Белгия.

Димитър Манолов: КТБ е бутната с милиционерски сценарий

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237001

Очевидно е, че управителят на БНБ Иван Искров е поставен в някакъв сценарий, който го прави за посмешище. С проверката от БНБ той търси някаква индулгенция за ситуацията с КТБ, заяви Димитър Манолов от КТ Очевидно е, че управителят на БНБ Иван Искров е поставен в някакъв сценарий, който го прави за посмешище. С проверката от БНБ той търси някаква индулгенция за ситуацията с КТБ, заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа". По думите му Корпоративна търговска банка е "бутната с милиционерски сценарий”. Финансистът проф.

Бивш военен министър: Може ли човек, завършил печатарство, да оглави завод за боеприпаси?

http://pik.bg/бивш-военен-министър-може-ли-човек-завършил-печатарство-да-оглави-завод-за-боеприпаси-news212037.html

Бивш военен министър: Може ли човек, завършил печатарство, да оглави завод за боеприпаси?

Обезглавиха „ТЕРЕМ“. Махнаха един кадърен директор, специалист по боеприпасите. Заради политически интереси сега страдат невинни хора. Експерти, доктор по боеприпасите беше шеф на „ТЕРЕМ“. Може ли човек, завършил печатарство, да се сложи да ръководи завод, който се занимава с боеприпаси? Това заяви пред Нова телевизия Валентин Радев, бивш министър на отбраната.На въпрос каква е целта партийни, „наши“ хора да управляват тези заводи, Радев отговори: „Там далавера не може да стане. Постове, това е отговорът“, заяви бившият военен министър. 

„Колко смени са извършени по политическо нареждане. И то не е от днес, не е от вчера. Жалко е, защото наистина се махат кадърни хора“, коментира на свой ред Тодор Воденов от КТ „Подкрепа“.

Марин Иванов, бивш шеф на „ТЕРЕМ“, заяви по телефона: „Никой не ме извика да ми каже, че не е доволен от моето управление. Поде се една кампания, вероятно по политически причини, не само с мен, но и в холдинга „ТЕРЕМ“. И понеже аз няколко пъти им напомних, че в заводите може да станат такива неща, заводите трябва да бъдат ръководени от специалисти. Самият директор трябва да е контрольорът, който да ръководи процесите, производството, утилизацията“.

„На 100% се съмнявам в качествата на сегашния директор. Нещата – боеприпасите трябва да бъдат познавани в детайли. И пак повтарям – директорът е последният човек, който трябва да одобри или да спре даден процес“, заяви бившият директор на военния завод.

Според Иванов причината за вчерашния инцидент е в липсата на професионално отношение към боеприпасите: „Взривното вещество тротил се изгаря като обикновено гориво. Но има други твърди смесеви горива, които при определени условия горенето може да прерасне в детонация. Предполагам, че нещо такова е станало“.

Предстоящи събития в страната за днес, 9 август

http://www.cross.bg/kross-byrgas-byrgas-1424715.html

***София /КРОСС/ От 07.30 изпълнителният директор на горите инж. Григор Гогов ще открие ловния сезон на дребен дивеч. Излетът ще се проведе в местността „Света Троица" на територията на ловно сдружение София - Запад в пределите на „Държавно ловно стопанство - Витошко-Студена". ***София /КРОСС/ От 09.00 часа в зала Арена Армеец, София ще се състои празник на Световния елит по художествена гимнастика, в който участие ще вземат спортисти от Русия, Украйна, Италия и България. ***София /КРОСС/ Заседанието на XII конференция на БСП-София ще се състои от 10.00 ч. в салона на улица "Позитано" 20 ***Шумен /КРОСС/ От 10.30 часа в пресклуба на БТА ще се проведат консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия в Шумен. Областният управител Венцислав Венков насрочи консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия /РИК/ в Шумен за предстоящите избори за народни представители. ***Стара Загора /КРОСС/Ще се проведе Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка". Домакин на деветото издание на събора са Старозагорските минерални бани, за който се очаква там да пристигнат повече от 3 500 участници и близо още толкова гости. ***Бургас /КРОСС/ От 14.00 часа в Летния театър на Бургас ще се започне първото издание на фестивала „Sea Garden Festival". ***Бургас /КРОСС/ От 16.00 часа в Бургас ще отвори врати работилница за реновиране на велосипеди

Гришо на 1/2-финал в Торонто

http://www.cross.bg/toronto-klasira-final-1424714.html

/КРОСС/ Григор Димитров се класира за 1/2-финал в Торонто след трилър срещу южноафриканеца Кевин Андерсън. Хасковлията надделя над съперника си с 5:7, 7:5, 7:6 (6) в продължила повече от три часа драма и се класира на 1/2-финалите на турнира от сериите Мастърс в Торонто с награден фонд 3 766 270 долара. В спор за място на финала българинът ще се изправи срещу французина Жо-Вилфред Цонга, който също стигна до труден успех над Анди Мъри със 7:6 (5), 4:6, 6:4.    

КАТ глоби 13 000 шофьори

http://www.bnews.bg/article-113367

13 286 шофьори са глобени от КАТ само за седмица. Санкции са наложени и на 500 пешеходци.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/chisla-tototo-stranata-1424713.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "Стандарт"Двама тийнейджъри се опитаха да измамят тотото и да приберат 5 милиона. Става въпрос за джакпота във II теглене на "6 от 49" в 51-ия тираж на 26 юни. Същата вечер от спортния тотализатор обявиха, че пуснат във Варна фиш за 70 ст. печели 5 026 320 лв. Вчера от централата на БСТ разкриха, че това е станало с измама. в. "24 часа"Поискаха джакпота с фалшив фишДвама 19-годишни братовчеди от Варна се опитаха да приберат над 5 млн. лева от тотото с фалшив фиш, но бяха разкрити и задържани.Момчетата представили менте за 51-ия тираж на „6 от 49", второ теглене, в централния офис на тотото. Според разследващите обаче те явно са били подведени от интернет и задраскали във фиша грешни числа. Често сайтът на тотализатора публикува неверни числа за това кой е спечелил. Братовчедите направили ментето, като сканирали истински фиш и на компютър променили отбелязаните числа, така че да съвпаднат с печелившите. в. "Сега"Пореден взрив на боеприпаси рани 10 душиЗа последните три години в "Терем" са констатирани 40 нарушения на правилата на работа, но не е наложена нито една санкцияПореден взрив в завод за унищожаване на боеприпаси рани 10 души, вдигна на крак властите вчера и бе използван за разчистване на политически сметки. Този път експлозията е в завод на държавната фирма "Терем" в Костенец и засегна военно поделение и цех за утилизация

Лекар: Пострадалите в Костенец са преживели шок

http://www.cross.bg/naii-tezhko-dobrev-nikolaii-1424712.html

София /КРОСС/ Състоянието и на четиримата пациенти, постъпили при нас, е добро. Няма опасност за живота им. Пациентът, който беше най-тежко пострадал, тази сутрин е в ясно съзнание, контактен е. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна".Той поясни, че най-вероятно най-тежко пострадалият работник от „ТЕРЕМ" по-късно ще бъде приведен в клиниката по неврохирургия. Контролните изследвания не показват увреди на вътрешни органи.„Хората са преживели шок, едно стресово състояние, което то не преминава за час-два, но са стабилизирани", допълни д-р Николай Добрев.

Григор Димитров: В края бях малко по-силен психически

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/09/2358927_grigor_dimitrov_v_kraia_biah_malko_po-silen_psihicheski/?ref=rss


Григор Димитров определи психическата устойчивост като ключовия фактор за инфарктната победа срещу Кевин Андерсън. Българският тенисист спечели с 5:7, 7:5, 7:6 (8) в драматичен тричасов двубой и се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто. 

Димитров няколко пъти се разходи по ръба на бръснача, като успя да спаси два поредни мачбола за Андерсън. При втория южноафриканецът допусна кошмарна грешка при мрежата, която за известно време го извади от равновесие и...

"Пирогов" помага на Мизия

http://www.cross.bg/miziya-pirogov-bolnitzata-1424711.html

София /КРОСС/ Съпричастни с проблемите и болката на пострадалите в Мизия, от "Пирогов" даряват неща, които са необходими за по-бързото почистване и недопускането на разпространение на зарази, съобщиха от здравното заведение. Днес 10 часа пред сградата на общината в Мизия служител на болницата ще предаде дарението.Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" дарява на Мизия дезинфектанти, течни сапуни, ръкавици и маски.В дарението влизат 1050 броя маски, които в болницата се използват от екипите в операционната; 250 чифта стерилни ръкавици, 4 литра дезинфектант за повърхности, 2 литра дезинфектант за ръце (за дезинфекцията на ръцете на 1 човек са необходими около 5-7 гр. от препарата), течен сапун 10 литра.Общата стойност на дарението е почти 450 лв.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-direktor-valentin-1424710.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Александър Краваров, бивш кмет на Банско Проф. Валентин Колев, художник Валентин Николов, бивш изп. директор на АЕЦ „Козлодуй", бивш депутат Валентин Милтенов, бивш депутат Георги Василев-Гочето, футболен треньор Гинка Драганинска, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция Григор Гогов, изп. директор на Агенция по горите Надежда Нейнски, бивш евродепутат и депутат, министър на външните работи в правителството на Иван Костов Мира Баджвва, журналист и издател Михаил Таков, треньор на националния отбор по бокс    

Бразилия се готви да се възползва от руското ембарго за внос на месо и други храни от Запада

http://www.moreto.net/novini.php?n=260626

Забраната за внос на месо и други храни, която Москва наложи на страните от ЕС, Норвегия, Австралия, Канада и САЩ, може да се окаже много ползотворна за други големи производители като например Бразилия. В последните дни руската агенция за контрол на селскостопанската продукция взе решение за отварянето на руския пазар за около 90 бразилски селскостопански производители.

Шефът на БЧК: Трагедията в Мизия нямаше да стане, ако човекът си беше на място

http://frognews.bg/news_74407/

Причините за бедствието в Мизия са ясни - занижен контрол, пълна безотговорност и нехайство. Безспорно човешкият фактор е много важен.

"Пирогов" прави дарение за Мизия

http://pik.bg/пирогов-прави-дарение-за-мизия-news212034.html

"Пирогов" прави дарение за Мизия

Съпричастни с проблемите и болката на пострадалите в Мизия, от "Пирогов" даряват неща, които са необходими за по-бързото почистване и недопускането на разпространение на зарази, съобщиха от здравното заведение. Днес 10 часа пред сградата на общината в Мизия служител на болницата ще предаде дарението. Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" дарява на Мизия дезинфектанти, течни сапуни, ръкавици и маски.

В дарението влизат 1050 броя маски, които в болницата се използват от екипите в операционната; 250 чифта стерилни ръкавици, 4 литра дезинфектант за повърхности, 2 литра дезинфектант за ръце (за дезинфекцията на ръцете на 1 човек са необходими около 5-7 гр. от препарата), течен сапун 10 литра.

Общата стойност на дарението е почти 450 лв.

Доброволци се събират в Мизия, за да помагат през почивните дни

http://society.actualno.com/Dobrovolci-se-sybirat-v-Mizija-za-da-pomagat-prez-pochivnite-dni-news_44110.html

В бедстващия вече седмица град Мизия започнаха да се събират доброволци, организирани в социалните мрежи, които ще помагат за почистването на щетите от наводнението. Аварийните екипи продължават с о...

Жребий отреди едно място повече на ГЕРБ в РИК

http://dobrudjatv.net/%d0%b6%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b8%d0%b9-%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80/

ПП ГЕРБ ще има едно място повече в Районната избирателна комисия, след като взе мястото на Реформаторския блок чрез жребий. На днешните консултации за определяне състава и ръководството на РИК в Областна администрация не се яви представител на Реформаторския блок и съгласно процедурата тяхното място […]

Лекар: Пострадалите са преживели шок, не минава за час-два

http://frognews.bg/news_74406/

Състоянието и на четиримата пациенти, постъпили при нас, е добро. Няма опасност за живота им. Пациентът, който беше най-тежко пострадал, тази сутрин е в ясно съзнание, контактен е, заяви по НТВ д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна“.

Шефът на БЧК: Ако обществото си беше на място, нещастието в Мизия нямаше да се случи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236987

Причините за бедствието в Мизия са ясни - занижен контрол, пълна безотговорност и нехайство. Безспорно човешкият фактор е много важен. Ако човекът си беше на място, ако институциите си бяха на място, ако обществото си беше на място, това нещастие в Мизия нямаше да се случи. Това каза за БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров. Причините за бедствието в Мизия са ясни - занижен контрол, пълна безотговорност и нехайство. Безспорно човешкият фактор е много важен. Ако човекът си беше на място, ако институциите си бяха на място, ако обществото си беше на място, това нещастие в Мизия нямаше да се случи. Това каза за БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров.

Шефът на БЧК: Ако обществото си беше на място, нещастието в Мизия нямаше да се случи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236993

Причините за бедствието в Мизия са ясни - занижен контрол, пълна безотговорност и нехайство. Безспорно човешкият фактор е много важен. Ако човекът си беше на място, ако институциите си бяха на място, ако обществото си беше на място, това нещастие в Мизия нямаше да се случи. Това каза за БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров. Причините за бедствието в Мизия са ясни - занижен контрол, пълна безотговорност и нехайство. Безспорно човешкият фактор е много важен. Ако човекът си беше на място, ако институциите си бяха на място, ако обществото си беше на място, това нещастие в Мизия нямаше да се случи. Това каза за БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров.

Застраховат вагони за 3,5 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236705

БДЖ са обявили обществена поръчка за сключване на застраховка “Релсови превозни средства” за период от 2 години. Става въпрос за 114 локомотива и 348 пътнически вагона. Прогнозната стойност на поръчката е 3,5 млн. лв., става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.
Процедурата няма да е открита за всички компании. БДЖ са обявили обществена поръчка за сключване на застраховка “Релсови превозни средства” за период от 2 години. Става въпрос за 114 локомотива и 348 пътнически вагона. Прогнозната стойност на поръчката е 3,5 млн. лв., става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Процедурата няма да е открита за всички компании.

Паметник на завистта вдигат в центъра на Хасково

http://www.bnews.bg/article-113129

3-метровият Икар трябва да е готов за празника на града 8-ми септември

Искров чака индулгенция от МВФ

http://www.bnews.bg/article-113365

След като стана за посмешище в сценария с КТБ, шефът на БНБ иван искров очаква иондуилгенция от МВФ. Така коментира искането на гуверньора на националната банка от фонда да направи извънредна проверка на държавните финанси на България вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Лекар: Пострадалите в Костенец са преживели шок, не минава за час-два

http://pik.bg/лекар-пострадалите-в-костенец-са-преживели-шок-не-минава-за-час-два-news212032.html

Лекар: Пострадалите в Костенец са преживели шок, не минава за час-два

Състоянието и на четиримата пациенти, постъпили при нас, е добро. Няма опасност за живота им. Пациентът, който беше най-тежко пострадал, тази сутрин е в ясно съзнание, контактен е. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна“.

Той поясни, че най-вероятно най-тежко пострадалият работник от „ТЕРЕМ“ по-късно ще бъде приведен в клиниката по неврохирургия. Контролните изследвания не показват увреди на вътрешни органи.

„Хората са преживели шок, едно стресово състояние, което то не преминава за час-два, но са стабилизирани“, допълни д-р Николай Добрев.

Биткойните вече са в България, имат и банкомат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236621

Биткойните навлизат все повече и в България. Най-популярната криптовалута вече има асоциация у нас, както и първи банкомат.
Биткойнът е децентрализирано виртуално платежно средство, чрез което се извършват финансови операции. Тази мрежа е равноправна и всеки един може да се включи или изключи от нея, когато пожелае. Биткойните навлизат все повече и в България. Най-популярната криптовалута вече има асоциация у нас, както и първи банкомат. Биткойнът е децентрализирано виртуално платежно средство, чрез което се извършват финансови операции. Тази мрежа е равноправна и всеки един може да се включи или изключи от нея, когато пожелае.

Най-новият музикален фестивал Sea Garden започва в Бургас

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/09/2358828_nai-noviiat_muzikalen_festival_sea_garden_zapochva_v/?ref=rss


Хип-хоп изпълнителката Яра Браво (Yarah Bravo) и DJ Vadim, Рут Колева, дългоочакваното завръщане на трудния за описване български артист Бичето, група "Ревю", Rebelites и джаз музикантите Васил Пармаков и Димитър Карамфилов са основните атракции в цветната програма на най-новия летен музикален фестивал Sea Garden, който ще се проведе тази вечер в бургаския Летен театър.

Вратите ще отворят още в 14 ч., с цветните експлозии на "Холи", първия фестивал на цветовете у нас, провел се...

Днес варненци ще могат да разгледат корабите на ВМС

http://www.moreto.net/novini.php?n=260634

Мероприятията по случай 135 годишнина от създаването на Военноморските сили продължават днес и утре. Днес от 10.00 часа до 13.00 часа на Морска гара Варна гражданите и гостите на града ще могат да разгледат кораби от ВМС – фрегата „Смели”, корвета „Решителни” и минен ловец „Цибър”.

Обраха Васил Найденов на бензиностанция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236980

Естрадната легенда Васил Найденов е станал жертва на нагъл обир. Старата система със спуканата гума отново свършила работа на бандитите.   Кеца слязъл на бензиностанция, за да се освежи и оставил импресариото си Ивайло да стои в колата. След малко неизвестен мъж чукнал на стъклото и уведомил Иво, че задната гума на автомобила е спукана. Естрадната легенда Васил Найденов е станал жертва на нагъл обир. Старата система със спуканата гума отново свършила работа на бандитите. Кеца слязъл на бензиностанция, за да се освежи и оставил импресариото си Ивайло да стои в колата. След малко неизвестен мъж чукнал на стъклото и уведомил Иво, че задната гума на автомобила е спукана.

Моето оръжие е народът, ДПС и ГЕРБ докараха държавата до катастрофа

http://www.bnews.bg/article-113366

Ситуацията в страната е тежка. БСП, ДПС и ГЕРБ докараха държавата до катастрофа. Това каза в Котел лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по време на среща със симпатизанти на партията. ДПС и ГЕРБ са едни големи фирми, които разпределят всичко, каза още той.

Откраднаха 3500 лв. и дискове от Васил Найденов на бензиностанция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236978

Естрадната легенда Васил Найденов е станал жертва на нагъл обир. Старата система със спуканата гума отново свършила работа на бандитите.   Кеца слязъл на бензиностанция, за да се освежи и оставил импресариото си Ивайло да стои в колата. След малко неизвестен мъж чукнал на стъклото и уведомил Иво, че задната гума на автомобила е спукана. Естрадната легенда Васил Найденов е станал жертва на нагъл обир. Старата система със спуканата гума отново свършила работа на бандитите. Кеца слязъл на бензиностанция, за да се освежи и оставил импресариото си Ивайло да стои в колата. След малко неизвестен мъж чукнал на стъклото и уведомил Иво, че задната гума на автомобила е спукана.

Близнашки предложил брак на Поля в трамвай

http://pik.bg/близнашки-предложил-брак-на-поля-в-трамвай-news212030.html

Близнашки предложил брак на Поля в трамвай

Професорът по конституционно право Георги Близнашки изглежда предостатъчно академично, но въпреки това понякога си позволява истински волности на личните емоции. Служебният премиер, който дълго време държи на преимуществата в ергенския живот, предлага брак на своята избраница в софийски трамвай. Това се случва през ноември на 2006-а. Тогавашният депутат от БСП и евронаблюдател минава под венчило с любимата си Поля Кацамунска, научен работник и старши асистент в катедра "Публична администрация и геополитика" в УНСС.Близнашки организирал сам сватбата, дори избрал и пръстените без никакви консултанти, пише "Стандарт".

"Три пъти писах поканите, докато стигна до най-добрата формулировка", спомня си с усмивка професорът, който по-лесно пише текстове за конституцията. Подписват първо в София, а църковната церемония е в катедралата "Свети Висарион Смоленски" в сърцето на Родопите. Ритуалът е отслужен от вече покойния Варненски митрополит Кирил и четирима свещеници. Големият купон е в луксозния ресторант "Плаза". Роклята за коктейла по повод сватбата била по модел на Джаки Кенеди. Близнашки пък избрал в Страсбург бижуто за тоалета - дори поискал съвет от колежка. Вратовръзката намерил чак на летището в Мюнхен - сива, за да подхожда на визията на булката. Подаръците са в тон с цялата атмосфера - родопски одеяла, меден сервиз за ракия и изключително ценна картина, рисувана от Павел Митков.

Избират ги кумовете - кметицата на Смолян от онази епоха Дора Янкова и Гиньо Ганев. Омбудсманът е поканен от Близнашки, защото благодарение на него Георги срещнал изгората си на изложба в Пловдив за 125 години Българска екзархия. Бъдещите младоженци са големи почитатели на изкуството и експозицията е идеалното място да проведат първи светско-културни разговори. И двамата се прибират в София вечерта, подозирайки, че повече нищо в техния живот няма да бъде същото.

"Рано на следващия ден трябваше да пътувам за конференция в Белград. Той ме покани на пица. Явно не само любовта на мъжа минава през стомаха разказа преди време Поля. Дамата е лаконична, защото според нея е достатъчно, че единият в семейството говори често пред голяма аудитория. След изложбата и още няколко поредни срещи любовта им пламнала бързо. 14-години по-младата от служебния премиер очарователна жена обаче не дава директен отговор на атаката в софийския трамвай.

Тя има краткотраен студентски брак и не гори от желание да "подписва" отново на всяка цена. Въпреки това е наясно, че за Близнашки датата на венчавката е въпрос на време. Оказва се, че увертюрата към сватбеното им пътешествие се превръща в истинското първо действие - в началото на септември 2006-а те прекарват няколко дни в Страсбург. "В Европейския парламент веднага ни възприеха като семейство, макар че още не бяхме женени", връща лентата Близнашки.

Връзката между тях е поръсена и с дискретна доза предопределеност, въпреки че историята мълчи дали са си правили общ хороскоп. Доста преди да се запознаят с Близнашки, познат мъж предсказва на Поля, че ще срещне партньор, който ще я обича цял век. Още повече че и той като нея е ценител на класическата музика и хубавото мерло. Неслучайно колегите на Близнашки от тогавашния парламент с радост им подаряват "лесен" армаган - стереоуредба от класа. И двамата са заклети библиомани. Неговият ергенски дом приличал повече на работно студио с книги до тавана. А лавиците в нейния преливат от биографии на жени лидери. Но особено място и досега са томовете на Маргарет Тачър.

Близнашки все пак преживява малка всекидневна постергенска революция - трудно свиква, че любимата жена ще му дава акъл какво да облича. Тя обаче смело му подарява ризи и фланелки. В началото той тълкува жестовете й като откровена манипулация на мъжкия му стайлинг. И понякога драматично излиза от нерви. Но след темпераментното начало на техните фешън отношения, професорът открива, че Поля има отличен вкус. Така бавно, но сигурно Близнашки започва да изглежда не само по-модно, но и по-свежарско. Той вече не прилича на стар ерген от БАН, а на елегантен мъж, който прави впечатление.

Служебният премиер е зодия Везни - спокоен, дипломатичен, уравновесен, светски, прецизен. Той е и истинска чучулига - скача рано сутрин, за да върши работа. Поля обаче е сова - гледа новините до малките часове. Пие кафето си със захар - за разлика от мъжа си, който го предпочита горчиво и чисто. Обожава ваканцията край морето, Близнашки пък е влюбен в Родопите. 

Федерер срещу Лопес е вторият полуфинал в Торонто

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/09/2358920_federer_sreshtu_lopes_e_vtoriiat_polufinal_v_toronto/?ref=rss


Двукратният шампион Роджър Федерер ще се изправи срещу Фелисиано Лопес във втория полуфинал на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто.

В поредните драматични двубои от четвъртфиналите 33-годишният швейцарец победи Давид Ферер с 6:3, 4:6, 6:3, а 32-годишният испанец изненада шестия в световната ранглиста Милош Раонич след успех с 6:4, 6:7 (5), 6:3. 

По този начин всичките срещи от четвъртфиналите завършиха в три сета. В първата Жо-Вилфред Цонга елиминира Анди Мъри след 7:6...

Григор: Бях по-силен психологически

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236976

„Знаех какво да очаквам от мача – заяви Григор Димитров, след като пробеди Кевин Андерсън (ЮАР) на турнира в Торонто и достигна полуфинал. - Не знам колко пъти сме играли с него, вече не помня, и в тези мачове никога не се е случвало някой да спечели без да загуби сет. 
Сега и двамата не показахме най-добрия си тенис. В крайна сметка всичко се реш „Знаех какво да очаквам от мача – заяви Григор Димитров, след като пробеди Кевин Андерсън (ЮАР) на турнира в Торонто и достигна полуфинал. - Не знам колко пъти сме играли с него, вече не помня, и в тези мачове никога не се е случвало някой да спечели без да загуби сет. Сега и двамата не показахме най-добрия си тенис. В крайна сметка всичко се реш

Най-тежко раненият при взрива в Костенец излезе от кома

http://offnews.bg/news/n_1/n_374661.html

Работникът, който пострада най-тежко при взрива във военния завод в Костенец, вече е излязъл от кома и състоянието му се подобрява. Това съобщи директорът на болница „Света Анна” д-р Николай Добрев, цитиран от bTV. 42-годишният мъж обаче остава под лекарско наблюдение. При взрива в "Терем" вчера пострадаха общо 10 души и бяха нанесени щети на над 40 къщи. Четирима от пострадалите при взрива бяха докарани с две линейки в болницата. Животът на един от тях ев опасност и затова той беше настанен в реанимация. Той е с ударен гръден кош, ударена коремна кухина и черепно-мозъчна травма. „Томографското изследване обаче не показва нарушения, които да изискват оперативна интервенция”, коментира д-р Добрев. Другите трима настанени в болницата са в относително добро състояние. Двама от тях са в Клиниката по ортопедия и травматология. Те имат наранявания по крайниците – единият е със счупен крак, другият - със счупени ръка и крак. „Третият е приет в неврохирургичната клиника с лекостепенна черепно-мозъчна травма и рана на главата”, обясни още лекарят.

В неделя ни очаква суперлуна

http://cosmos.actualno.com/V-nedelja-ni-ochakva-superluna-news_44107.html

В неделя ни очаква суперлуна, съобщава National Geografic. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината. Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението н...

Сидеров: Поръчковите протестъри стават министри

http://politics.actualno.com/Siderov-Porychkovite-protestyri-stavat-ministri-news_44108.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира назначаването на Виктор Стоянов за зам.-министър на културата, известен с това, че беше един от най-отявлените клеветници и лъжци по време на т.нар...

Лекар от „Св. Анна“: Пострадалите в Костенец са преживели шок, не минава за час-два

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236972

Състоянието и на четиримата пациенти, постъпили при нас, е добро. Няма опасност за живота им. Пациентът, който беше най-тежко пострадал, тази сутрин е в ясно съзнание, контактен е. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна“.  Той поясни, че най-вероятно най-тежко пострадалият работник от „ТЕРЕМ“ Състоянието и на четиримата пациенти, постъпили при нас, е добро. Няма опасност за живота им. Пациентът, който беше най-тежко пострадал, тази сутрин е в ясно съзнание, контактен е. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна“. Той поясни, че най-вероятно най-тежко пострадалият работник от „ТЕРЕМ“

Лекар: Пострадалите в Костенец са преживели шок, не минава за час-два

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236967

Състоянието и на четиримата пациенти, постъпили при нас, е добро. Няма опасност за живота им. Пациентът, който беше най-тежко пострадал, тази сутрин е в ясно съзнание, контактен е. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна“.  Той поясни, че най-вероятно най-тежко пострадалият работник от „ТЕРЕМ“ Състоянието и на четиримата пациенти, постъпили при нас, е добро. Няма опасност за живота им. Пациентът, който беше най-тежко пострадал, тази сутрин е в ясно съзнание, контактен е. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна“. Той поясни, че най-вероятно най-тежко пострадалият работник от „ТЕРЕМ“

Стефан Чайков сам си тръгвал от АПИ

http://pik.bg/стефан-чайков-сам-си-тръгвал-от-апи-news212028.html

Стефан Чайков сам си тръгвал от АПИ

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков напуска доброволно поста си там, а не е уволнен, съобщиха от регионалното министерство. В понеделник ще стане ясно кой ще оглави пътната агенция. Тогава се очаква служебният регионален министър Екатерина Захариева да представи своя екип.Най-вероятно шеф на АПИ ще е предшественикът на инж. Чайков – инж. Лазар Лазаров, съобщава "Монитор". Той оглавяваше пътната агенция по времето на ГЕРБ. 

В интервю за столичен ежедневник Екатерина Захариева каза, че е работила добре с Лазаров, когато тя беше в предишния служебен кабинет. Двамата заедно били ускорили строежа на магистрала „Тракия” миналата година.

Григор Димитров е на полуфинал в Торонто

http://www.moreto.net/novini.php?n=260632

Григор Димитров за класира за полуфинала на силния турнир в Торонто (Мастърс 1000, награден фонд 3 766 270 долара). Българският тенисист победи Кевин Андерсън с 5-7, 7-5, 7-6 и ще играе с Жо-Вилфред Цонга за място на финала. Французинът отстрани Анди Мъри.

След акция КАТ глоби 13 хил. шофьори за седмица

http://offnews.bg/news/n_1/n_374649.html

Повече от 13 000 души са глобени за нарушения на пътя само за седмица, след като Пътна полиция стартира едноседмична акция за контрол на пътя.  Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките населени места, като само за периода от 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души. Най-много са нарушенията за управление на МПС с превишена скорост - 2 204. Други 1519 са санкционирани за неизползване на обезопасителни колани и каски. Установени са 445 водачи, седнали зад волана под въздействието на алкохол и трима – след употреба на наркотици. 618 са установените неправоспособни шофьори. Без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” са шофирали 72. Под ударита на закона са попаднали и 502 пешеходци - за неправилно пресичане на пътя или за преминаване на червен сигнал на светофара. 49 шофьори са глобени за това, че не са дали предимство на пешеходец. За други нарушения, сред които: използване на телефон, техническа неизправност, неправилно спиране и паркиране, червен сигнал и други, са били глобени 7432-ма.

Експерти: България не е фалирала

http://frognews.bg/news_74404/

Стандартно е и произтича от устава на МВФ в определен период от време да се прави оценка на финансовата система на всеки неин член. Това не е извънредна процедура, заяви по НТВ проф. Христина Вучева.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236960

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Тежко раненият от взрива в Костенец излиза от кома

http://frognews.bg/news_74403/

Тежко раненият служител на завод "ТЕРЕМ", пострадал при взрива на 8-ми август, излиза от кома. 42-годишният мъж бе един от четиримата пациенти, настанени в столичната УМБАЛ "Света Анна".

СЗО: Еболата е заплаха за целия свят

http://frognews.bg/news_74402/

Епидемията от ебола, която върлува в Западна Африка, има всички характеристики да бъде окачествена като международна заплаха, обяви Световната здравна организация след двудневна спешна среща в Швейцария. След форума организацията даде и дълъг списък с препоръки за спиране на разпространението на епидемията.

II плувен маратон „Археология“ ще се проведе в Бяла

http://www.moreto.net/novini.php?n=260476

Община Бяла и Общински културен институт /музей/ организират II плувен маратон „Археология“, научи Moreto.net. Той ще започне от 10:00 часа днес на пристанище Бяла Участниците в маратона ще преплуват разстоянието между два археологически обекта на територията на Община Бяла – Античната крепост на нос Свети Атанас и Антична пещ за строителна керамика, намираща в залив Свети Йоан.

Забранен прах се взривил в завода в Костенец

http://pik.bg/забранен-прах-се-взривил-в-завода-в-костенец-news212023.html

Забранен прах се взривил в завода в Костенец

Експлозията, станала вчера във военния завод в Костенец, най-вероятно е причинена от веществото тетрил. Това съобщиха официално от Министерството на отбраната. Веществото обаче е било използвано в миналото за изработка на детонатори и бомби, но е било извадено от употреба заради съмнения, че ако попадне в организма, не може да се изхвърли.Поради тази причина тетрилът е бил заменен от веществото тен при производството на взриватели, съобщиха експерти по взривовете пред „Телеграф“.

Самият тетрил представлява жълт прах. Паметливи си спомнят, че служителите на ТЕРЕМ преди години винаги ходели с пожълтели ръце и коси. Версията, че тетрилът е избухнал, се допълва и и от разказите на очевидци, според които в небето над завода се вдигнала жълто-бяла гъба. 

В същото време стана ясно, че 40 нарушения са били констатирани от 2011 година досега при извършени проверки в завод „ТЕРЕМ“. За последните три години са били извършени 6 проверки от ГИТ като 34 от нарушенията са били свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Оказало се също, че има теч от тавана на склад за съхранение на експлозиви. Сред пропуските бил и че теренът около и пред производствените сгради се е използвал за съхраняване на боеприпаси, които подлежат на утилизация. 

10 души бяха ранени при мощния взрив, станал вчера в завода за обезвреждане на боеприпаси „ТЕРЕМ“ в Костенец. Хората бяха поразени от счупени стъкла и врати, които са се стоварили върху главите им малко преди 9 часа, а целият град преживя ужас, след като къщите се разтресли от силната експлозия.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/09/2358824_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Над 22 000 домакинства с кредити за над 100 бона

http://www.bnews.bg/article-113344

Кредитите на фирмите и домакинствата в края на второто тримесечие са 2.817 млн. броя, показва статистиката на БНБ. На годишна база броят им нараства с 2.6% при 2.2% годишно увеличение в края на март тази година.

Жребият в Синсинати е хвърлен, пак познати имена срещу Григор

http://tennis.actualno.com/Jrebijat-v-Sinsinati-e-hvyrlen-pak-poznati-imena-sreshtu-Grigor-news_44100.html

Макар и все още да не е приключил Мастърсът в Торонто, вече е известен жребият от следващия голям подготвителен турнир преди US Open - този от серията "1000" в Синсинати, който започва следв...

В неделя ни очаква суперлуна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rP2o-HmZIFk/

В неделя ни очаква суперлуна. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината. Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята – на 356 896 км.

Вместо популярното название суперлуна, астрономите предпочитат да наричат явлението “перигейно пълнолуние”. Перигей е именно най-близкото преминаване на спътника до планетата в движението си по яйцевидната орбита. Както знаем, Луната се завърта около Земята и около себе си за приблизително 28 дни, а фазите на Луната зависят от сянката, която нашата планета хвърля върху тъмната й повърхност. Размерът на орбитата й обаче леко варира от месец на месец.

Суперлуната не е чак толкова рядко и забележително явление, тъй като съвпадение на перигея с пълнолуние се случва всяка година. През тази година суперлунията са общо пет. Първите две бяха на 1 и 31 януари. Миналият месец – на 11 юли, отново се наслаждавахме на суперлуние. Последното за годината сближаване по време на пълнолуние ще е на 9 септември,съобщава Кросс.

Освен суперлуна, през уикенда ни очаква и метеоритен дъжд. Всички, които искат да се насладят на явлението в целия му блясък, обаче трябва да отидат извън светлините на големите градове.

 

Шефът на ДАИ-Велико Търново рекетирал транспортни фирми с "такса абонамент"

http://offnews.bg/news/n_1/n_374623.html

Шефът на Държавната автомобилна инспекция във Велико Търново Петър Петров е въвел “такса спокойствие” и “такса абонамент”, които събирал от транспортните фирми, и дори от самите служители в дирекцията. Тези данни изнесоха от прокуратурата и ДАНС, след проведена операция по задържане на служители в ДАИ, взимали подкупи.  Според прокуратурата тарифите били фиксирани, а Петър Петров откровено изисквал от подчинените си да участват в схемата. От събраните до момента доказателства и от свидетелските показания става ясно, че директорът на автомобилната администрация във Велико Търново Петър Петров е използвал служителите си да събират подкупи и след това да му ги отчитат. Той е имал и трима доверени служители, които са възлагали задачите на колегите си инспектори. На рекетираните транспортни фирми служителите казвали, че това е такса спокойствие. За един камион те трябвало да плащат по 20 лева на месец. Ако фирмата откажела започвали масирани проверки на дейността й. Нарушенията обаче се отразявали на хвърчащи листчета, а не на протоколи какъвто е реда. "Тези листчета са предавани на шефа на регионалната дирекция, след това се преминавало на устна договорка с представители на съответната фирма в случай че не се постигне договорка се преминава към съставяне на акт за административно нарушение, а ако се постигне договорка листчето се къса”, каза пред журналисти Даниела Попова, административен ръководител на апелативната спецпрокуратура. Имало и честни служители, които отказвали да участват в схемите на Петър Петров. За наказание те били принуждавани да дават дежурства на междуселските пътища, откъдето минават само каруци. А сговорчивите поемали проверките на главните международни пътища. Затова обаче държавните служители плащали абонамент на Петров в размер на 50 евро от екип на смяна. Под ударите на рекетьорската група били и автошколите, които трябвало да плащат по 500 лева за безпрепятствено изкарване на шофьорска книжка. Пунктовте за годишни технически прегледи пък плащали от 3 до 5 лева на преминал на преглед автомобил. Петров разговарял спокойно открито с всички служители и ги е инструктирал за тарифите. "Видно от показанията на част от свидетелите, които са служители в тази агенция, че господин Петров е казал пред тях, че той е взел тази агенция на лизинг, трябва да се отчита, затова и те трябва да му дават съответни суми", обясни Попова. До момента са повдигнати обвинения на директора на регионалната дирекция на Автомобилната администрация Велико Търново и неговите трима доверни подчинени.

Задръствания без край! Завършват Западната дъга на Околовръстното чак през март 2015 г.

http://pik.bg/задръствания-без-край-завършват-западната-дъга-на-околовръстното-чак-през-март-2015-г-news212019.html

Задръствания без край! Завършват Западната дъга на Околовръстното чак през март 2015 г.

Едва в края на март догодина се очаква да приключи строителството на Западната дъга на софийския околовръстен път, съобщиха за „Преса“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Така честите съботно-неделни задръствания за пътуващите към и от Перник и Банкя ще продължат повече от очакваното.

Завършването на трикилометровата отсечка, на два големи пътни възела - при булевардите „Царица Йоана“ и „Сливница“ (на три нива), и на мост над река Какач бе предвидено по договор за началото на август. Това не стана и рязането на лентите се отложи за края на годината. До този момент само естакадата на западния край на бул. „Царица Йоана“ е почти готова.

Неприключили отчуждителни процедури на имоти бавят изграждането на пътния възел „Сливница“. Така строително-монтажните работи не могат да се изпълнят по първоначалния график, обясняват от АПИ.

Изпълнител на строителството е дружеството „Трейс СОП“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Транспорт“. До вчерашна дата за строителство и надзор са платени 37,5 млн. лв. Забавени плащания няма. Цялата стойност на проекта по договор е 47,82 млн. лв. с ДДС.

Отсечката е продължение на автомагистрала „Люлин“ и е част от коридор IV на Трансевропейската транспортна мрежа, свързваща Видин с ГКПП Кулата.
Първата копка бе направена през август 2012 г. по време на управлението на ГЕРБ от тогавашния строителен министър Лиляна Павлова.

Има и друга причина за забавянето на строителството - пропусната връзка между жк „Люлин“ и кв. „Филиповци“. Тя не бе планирана по проекта и впоследствие се наложи да бъде допълнително изграден пешеходен и автомобилен надлез, който да свърже квартала с останалата част на София.

От Столичната община обясниха, че са притеснени за изпълнението на обекта. Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов каза, че оплаквания на „Московска“ 33 не са постъпвали, но уточни, че трафикът в района е сериозно нарушен.
Поради затруднена официална комуникация с АПИ той уточни, че не е наясно с проблемите на обекта.

Обвинение: Шефът на Терем завършил печатарство!

http://www.bnews.bg/article-113363

В "Терем" в Костенец няма специалисти по боеприпасите. Сегашният директор Георги Иванов е политическо назначение. Това обвинение хвърли бившият зам.миниситър на отбраната Валентин Радев.

Червена точка и"18+" за зловещите финали на детските приказки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236379

Човек, преди да стане родител, има романтични спомени за приказките. Сещаш се горе-долу за какво се разказва във “Вълкът и седемте козлета”, обаче краят ти е малко мътен, пък и не се замисляш как ще се отрази на 3-годишното ти детенце. Един ден то казва “мама” и докато се обърнеш, вече те моли да му четеш вечер преди сън, ама така че да вижда и к Човек, преди да стане родител, има романтични спомени за приказките. Сещаш се горе-долу за какво се разказва във “Вълкът и седемте козлета”, обаче краят ти е малко мътен, пък и не се замисляш как ще се отрази на 3-годишното ти детенце. Един ден то казва “мама” и докато се обърнеш, вече те моли да му четеш вечер преди сън, ама така че да вижда и к

ЦСКА мисли нов пост за Стоян Колев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236232

ЦСКА ще предложи нов пост на Стоян Колев след края на сезона. Тогава вратарят ще е на 39 години и договорът му ще изтече.
"Много се надявам, че ще продължим да работим заедно с Колев - каза треньорът Стойчо Младенов в интервю пред "Труд" (виж стр. 77). - Затова вратарският пост е единственият, на който все още търсим футболист."
Много е вероятно ЦСКА ще предложи нов пост на Стоян Колев след края на сезона. Тогава вратарят ще е на 39 години и договорът му ще изтече. "Много се надявам, че ще продължим да работим заедно с Колев - каза треньорът Стойчо Младенов в интервю пред "Труд" (виж стр. 77). - Затова вратарският пост е единственият, на който все още търсим футболист." Много е вероятно

"Пирогов" праща дезинфектанти на мизийци

http://www.bnews.bg/article-113361

Маски, стерилни ръкавици и дезинфектанти даряват от "Пирогов" на пострадалите в Мизия, за да се избегнат заразите след потопа там.

БНБ поиска извънредна проверка от МВФ

http://www.moreto.net/novini.php?n=260631

Извънредна проверка на държавните финанси в контекста на кризата с КТБ. Искането е отправено от БНБ към Международния валутен фонд, съобщава Нова телевизия. Управителят на БНБ Иван Искров се обърна днес към Международния валутен фонд с искане за организиране на мисия на МВФ за България по Програмата за оценка на финансовата система.

Изнасят се документи от министерствата към щаба на ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-113364

"Вече се изнасят документи от министерства и се носят в щаба на една партия, която има претенции да спечели изборите на 5 октомври. Това казва твърди пиар експертът Нидал Алгафари. Според него, президентът Росен Плевнелиев прави опити всячески да унижи БСП с назначаването на Георги Близнашки за служебен премиер. "Основното, което се видя, е, че това, да стоиш по два часа на протеста пред Министерски съвет, в един момент се възнаграждава с постове – от министър-председателски, до министерски, до зам.-министерски", казва Алгафари.

Любителски състави ще закрият седмицата на морето в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/l4p5jf6341Q/

В последния ден на Националната седмица на морето-Поморие 2014, любителски състави ще изнесат концерт. В програмата за 10.08.2014 г. /неделя/ от 19:00 ч. е включен концертът на Богдан Томов на Лятната сцена при НЧ „Светлина 1939” и от 20:30 ч. е закриването на седмицата на морето с концерт на любителски състави от Поморие в Лятно кино “Яворов”.

Наши фирми заплашени от фалит заради руските санкции

http://pik.bg/наши-фирми-заплашени-от-фалит-заради-руските-санкции-news212018.html

Наши фирми заплашени от фалит заради руските санкции

След търговските санкции срещу ЕС, които въведе Москва, са възможни фалити на български производители, прогнозираха пред в. "Преса" индустриалците Васил Василев и Васил Велев.

Българският износ на храни за Русия не е голям, но тежки ще бъдат косвените удари върху икономиката ни. Много от европейските продукти, забранени за износ във федерацията, ще бъдат пласирани вътре в ЕС, и то на ниски цени. Може да се очаква, че магазините ни ще се наводнят с евтино френско масло, датско свинско месо, холандски сирена, гръцки плодове и зеленчуци.

Това ще убие много от нашите производители, които и сега едва издържат дъмпинга на по-силно субсидираните европейски продукти, които свободно влизат у нас. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев тепърва ще се усещат ударите върху икономиката ни. Очаква се отлив на руски туристи, което ще намали приходите за страната ни. Сътресение ще има също на пазара на недвижими имоти и транспорта. Според бизнеса ще се влоши икономическият климат като цяло в ЕС, защото в плановете на редица страни е заложен износът към Русия.

Кметът на Павел баня отново на съд

http://offnews.bg/news/n_1/n_374610.html

Делото срещу кмета на Павел баня Станимир Радевски влиза отново в съда, потвърди Нейка Тенева - заместник окръжен прокурор и говорител на окръжната прокуратура в Стара Загора, съобщава БНР. По думите й Радевски е извършил престъпление в качеството си на служебно лице и трябва да отговаря за сделка с общинския плаж в Павел баня, която е ощетила бюджета с 800 хиляди лева. Делото за първи път бе гледано в Старазагорския окръжен съд през февруари 2013 година, но бе върнато за доразследване. Пред „Хоризонт“ Станимир Радевски припомни позицията си, че е подписал договор за безвъзмездно отдаване на половината от общинския плаж на бизнесмена Теньо Паунов след решение на общинския съвет, който го задължавал да извърши сделката. Малко след началото на делото миналата година Паунов почина. Сега целият плаж е собственост на предприемача Сабин Марков. В сделката Радевски посочи и името на бившия финансов министър Стоян Александров, който дал 250 хиляди лева назаем на Паунов. Кметът е категоричен, че общината е ощетена от тази сделка, но твърди, че той не носи вина затова. Кметът на Павел баня беше арестуван през февруари 2013 година. Заедно с него в ареста беше задържан и концесионерът на минералния плаж в града Теньо Паунов. Той е съпруг на зам.-кмета в града Милена Паунова.

Морските кончета изчезнаха

http://pik.bg/морските-кончета-изчезнаха-news212012.html

Морските кончета изчезнаха

Морското конче - уникалното и мистериозно създание, което бе символ на Черно море, вече не може да бъде видяно по плажовете. Изчезването му бе внезапно и бързо, но според зоолози не е изненада. То е следствие от залповете цъфтежи на планктона през последните години.

Първият документиран цъфтеж е бил през 1938 г., а напоследък вече има всяка година.

Морското конче не беше рядък вид за Черно море, но намаляването на морските кончета е факт, казва зоологът Николай Коджабашев от ЛТУ. Преди бракониери ги събираха схиляди, сега няма препарирани и по битаците. Изчезването е само една брънка от големите проблеми на Черно море, които произтичат от ниската му соленост.

За нас това е било добре, когато то е било чисто, защото биологичното разнообразие е било по-голямо. Високосолената вода е по-бедна на живот, но е по-устойчива екосистема.

По-ниската соленост на Черно море обаче предполага и по-бърза ферментация заради бързото размножаване на нисши растения и животни, които знаем като цъфтежи на морската вода, обяснява Коджабашев. Сега при сравнително високо органично замърсяване, ниската соленост води до намаляване на видовете.

Според различни писания морските кончета се използват и за стръв от рибарите. Във Варна обаче никой никога не е слагал на куката такова животно. То е толкова безобидно, как ще го закачиш на острието, казва продавачът на такъми Илко Станчев. 
От яхтклуба във Варна свидетелстват, че между лодките е пълно и сега с кончета.

Те често се хващат от ловците на скариди с кепове покрай бетонния кей. “Хвърлям ги обратно - те за нищо не стават, не знам дали и някоя риба, с изключение на лефера, който има зъби, може да ги яде”, казва ветеранът рибар Ончо Ованезов. Но той твърди, че кончетата изчезват, защото нашето море става все по-мъртво.

“Кончетата често се закачат на въжетата на мрежите. Но на година да съм срещал не повече от 5-10 бройки. Чистим ги и ги хвърляме обратно в морето, защото няма какво да ги правим. Преди години циганите идваха и ги изкупуваха за сушени сувенири, но сега никой не се интересува от тях”, казва Стефан Дачев от рибарска кооперация.

Ихтиологът Константин Михайлов от Института по рибни ресурси във Варна признава, че никой досега не е следил за популацията на морските кончета.

“На 15 юли завършихме последната научна експедиция. Установихме, че водата в морето на дълбочина след 10 м е доста студена, въпреки че на повърхността е 27 градуса. Тези температурни аномалии са вероятната причина топлолюбивите морски кончета да мигрират и да не се забелязват по плажовете, пише 24chasa.bg.

Заради студената вода на дъното рапаните са се заровили и дори се забелязаха малки калканчета, които лятото по принцип се оттеглят по-навътре. Около Балчик е пълно с медузата резистена, която по принцип се появява чак през септември, когато морето изстине.

Има и пасажи от студенолюбивия меджид, а барбуната също изчезна, защото обича топли води”, обясни Виолин Райков от Института по океанология.

В Средиземно море има два вида морски кончета - те са обявени за застрашен вид. А продължаващото тралене на морското дъно за рапани със сигурност разрушава местообитанията най-вече на видове като морското конче.

Мъжкото носи децата и се грижи за тях

Морското конче спада към рибите морски игли. То е от крайбрежните семейства, главата му е източена като тръбичка, засмуква вода и филтрира планктона. Филтратори на вода, грубо казано. Те са лоши плувци. Човек може да ги хване с ръка, по-лоши плувци са от братовчедите си - морските игли.

То се движи много бавно, като човек, който кара велосипед по въже, движи се направо
 Хваща се с опашката си за морски растения. Затова обикновено е в крайбрежните части, обрасли с морски треви, по-рядко се закача за водорасли, обясняват зоолози. Интересното е размножаването му - таткото има отпред 2 кожни гънки, които са сраснали и образуват торба с една цепка при гърдите.

Женските слагат хайвера си в торбата на мъжкия и той ги опложда. Инкубацията е между 30 и 40 дни. Броят на излюпените морски кончета зависи от възрастта на таткото и в този смисъл - от големината на торбата. При младите могат да са 10 до 20, а един възрастен татко може да излюпи 50-60.

Мъжкият се грижи за малките. Когато водата е спокойна, отваря цепката на торбичката, а като се появи заплаха, те влизат обратно в торбата. Те са териториални животни, мъжкарите охраняват територията си, която е не повече от 4-5 кв. м, и дори се бият за нея. 

Морските кончета имат приложение в китайската медицина. Наскоро в Хонконг са били заловени 311 килограма изсушени кончета, които се оценяват на огромни суми.

Цъфтежът на планктона унищожава морските животни

Той се причинява от нисшо едноклетъчно - екзувиола. Това едноклетъчно е установено като феномен в Черно море от проф. Александър Вълканов през 50-те и 60-те години, когато цъфтежите не са били проблематични.

Тогава те са били през 8-10 г., тези периоди на появата им зачестяват през 5, през 3, през 1 година, в момента има участъци в морето, когато са по два пъти в годината. 
Цъфтежът има три негативни последици:

Първата е, че понижава прозрачността на морската вода, което води до измиране на фотосинтезиращите организми и най-вече на дълбоководните водорасли - червените и кафявите.

Вторият отрицателен ефект е хипоксията. В резултат на размножаването си тези едноклетъчни поглъщат всичкия свободен кислород и започва масов мор на придънни организми.

Третият ефект е токсичната тапа. При масовото си размножаването те отделят токсични вещества, които са смъртоносни за всички организми, особено за гръбначните. Това, което е много страшно, е, че силно засегната морска екосистема изисква период от 15 г. за възстановяване, а периодиката на цъфтежите вече е между половин и една година.

Черно море стана клоаката на Европа и на половин Азия. То е силно затворено море с ниска соленост заради тясната си връзка с океана и заради това, че е било сладководна система. То трудно и бавно преработва постъпващите органични замърсители.

Това, което влиза като замърсяване чрез реките - битово, промишлено, при повишаване на температура на водата и при ниската соленост предизвиква през пролетта и есента залпови цъфтежи, които обхващат огромни територии. Вследствие на тях промените в Черно море са лесно забележими дори и за лаик.

Ако се вгледате в пясъка, ще си спомните изобилието от миди в него и разнообразието им, което вече почти го няма. А те са филтраторно звено. На борсите морските риби, които се продават, ги внасяме от Гърция. Даже черноморският сафрид е от Средиземно море.

Драмата е в замърсяването, в резултат на което са цъфтежите. Никой не се занимава с проблема Черно море, включително и Европейския съюз, защото то е далеч. Управление на Черно море изисква координация на много държави, а някои от тях не са в Европейския съюз и не могат да им бъдат налагани рестрикции.

Берлин иска списък на шпионите ни в Германия

http://frognews.bg/news_74400/

Списък на българските разузнавачи и служители от тайните служби ще трябва да предаде нашето външно министерство на германското. Само преди ден правителството на Германия задължи всички чужди посолства в Берлин да предоставят пълна информация за действащите на територията на страната техни шпиони и сътрудници.

Силен Гришо отива на полуфинал в Торонто

http://frognews.bg/news_74401/

Най-добрият българският тенисист Григор Димитров се класира на полуфинал на турнира от сериите "Местърс 1000" в Торонто след наистина драматична победа с 2:1 - 5:7, 7:5, 7:6 (7:5) сета срещу южноафриканеца Кевин Андерсън.

Санкците срещу Русия са удар за туризма у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=260586

Русия удря с контра санкции туризма по нашето Черноморие. След като Западът и Москва започнаха да се замерят с наказателни мерки, по предложение на руския сенатор Николай Журавльов, който е и заместник-шеф на Комисията по бюджета и финансовите пазари в Съвета на федерацията, може да се увеличат таксите за руски туристи, идващи на почивка у нас.

Пациент със симптоми за ебола под карантина в Канада

http://america.actualno.com/Pacient-sys-simptomi-za-ebola-pod-karantina-v-Kanada--news_44092.html

Пациент, който е бил в Нигерия, е показал симптоми на треска и грип, които са възможни признаци за eбола. Той е поставен под карантина в болница в района на град Торонто в Канада, предаде БГНЕС. Ни...

AFP: Разцвет на аутсорсинга в най-бедната страна от ЕС

http://business.actualno.com/AFP-Razcvet-na-autsorsinga-v-naj-bednata-strana-ot-ES-news_44093.html

С многобройна квалифицирана работна ръка и местна икономика в застой най-бедната страна в ЕС – България, се утвърждава като предпочитана дестинация за компаниите, които искат да изнесат прои...

"Протестна мрежа" против назначаването на Медарова

http://politics.actualno.com/Protestna-mreja-protiv-naznachavaneto-na-Medarova--news_44097.html

От „Протестна мрежа" възразиха срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите. В позиция, публикувана на сайта им, те посочват, че постът...

Приближава мощният тайфун „Халон”, отменят около 500 полета

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/w35ITLB0jdc/

Най-малко 460 полета са анулирани в южната част на Япония заради приближаването на мощния тайфун „Халон”. Само „Японските авиолинии” са отменили 135 рейса, които свързват южните райони с останалата част на страната.

В момента тайфунът се намира на югоизток от остров Кюшу, а в събота вечерта ще приближи остров Шикоку.

Щормово предупреждение във връзка с тайфуна действа за островите Кюшу и Шикоку, както и за цялата област Кинки на главния японски остров Хоншу.

Ветровете на тайфуна достигат 40 метра в секунда, а поривите – до 55 м/с. Стихията се движи на североизток със скорост 15 км/ч./КРОСС/

 

 

 

По-високо от средното за август атмосферно налягане днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236939

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за август.
Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Максимални температури между 28° и 33. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за август. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Максимални температури между 28° и 33.

Котките в "Люлин" под ключ заради питона

http://pik.bg/котките-в-люлин-под-ключ-заради-питона-news212013.html

Котките в "Люлин" под ключ заради питона

Котките в "Люлин" 9 са под ключ, откакто мистериозна змия броди из столичния квартал. Според мълвата страховитият 2-метров питон вече излапал към 30 писани. В бл. 906 се надпреварват да разказват коя от коя по-зловещи истории за набезите на влечугото.

"Не сте виждали 100 кг жена да бяга така! След като й се заплете в краката, комшийката не знаеше къде е ляво и къде - дясно", разказва пред "Стандарт" Ирина от бл. 906. Чаршаф на съседката й Ралица от последния етаж се отскубнал на простора и паднал зад блока. Когато жената повдигнала бялото платно, пребледняла, извикала и хукнала като обезумяла.

"Цялата беше в слуз не знам от какво", разказа Ирина, която станала свидетелка на случката. От мистериозния питон си изпатила и баба Фрона. Ще излезе, че змията фантом от "Люлин" 9, досущ като Алф, хипнотизира котки. Баба Фрона твърди, че змията за малко да докопа котарака й Томи. "Скочила през металната решетка и опитала да го захапе", разказва ужасената жена. Прозорецът на първия етаж, на който стоял Томи, е висок около 1,30 м. Според сина й Мариян е възможно змията да се е покачила по решетката. След случката той поставил лампа и камера, но и досега не е успял да снима страховитото влечуго. Котаракът Томи обаче, знае, че е видял нещо страшно.

"Имам камера до хладилника, която е с кабел и отива до телевизора. Томи застава на хладилника и гледа като хипнотизиран черния кабел", описва травмите на котарака след срещата с "чудовището" Мариян. Мъжът е убеден, че цял кашон с новородени котета, които гледали край входа, е отишъл в търбуха на питона. "Откак малките изчезнаха, двете котки зад блока спят по дърветата", аргументира се Мариян. За да примами звяра, мъжът е нахвърлял пилешки кости и крила. Експертите от столичния зоопарк обаче, които вчера дебнеха влечугото, разочароваха Мариян - змията не се изкушава от мръвки или мърша. Питонът обича вечерята му да мърда. За първи път змията е видяна на 26 юли до бл. 906 в "Люлин" 9.

Оттогава започват да валят и сигналите до властите. Местните загряват тел. 112, но там в продължение на 3 дни не им обръщат внимание. "Съберете се и сами си хванете гущерчето", посъветвали ги от операторките на телефона. След това дошли от Гражданска защита, но също не открили нищо. От общината решили да окосят тревата наоколо. От зоопарка пък вчера изпратиха двама тераристи (специалисти по влечугите). Соня Геновска и Станислав Атанасов обикаляха близо 2 ч тревните площи на бл. 906, но не откриха никакви следи от влечугото.

В четвъртък сутринта обаче, змията била видяна и пред бл. 913, който е на 600 м от бл. 906. Експертите от зоопарка ходиха и там. При огледа срещнаха и момче, което имало среща очи в очи със змията. То им разказа, че влечугото било поне 2-2,5 м дълго. "Смокът и питонът по принцип не се навиват на кръг и не скачат. Те се стрелват бързо напред в типичната S-образна стойка. Могат да направят това само от страх. Змията не е териториално животно, като обитава дадено място и няма да се върне, ако е тръгнала към друг блок", обясни пред Соня Геновска. Двамата със Станислав провериха и мазетата, но не откриха влечугото.

"Не видяхме и никакви следи от змията - екскременти или пък следи от кожата й. Мит, че може да има люспи", обясни със смях Соня. Експертите обясниха, че, ако митичната люлинска змия се окаже смок, това е по-безобидният вариант. При това, той не би преживял зимата. "Тук, сред зеленината и шубраците си има животни.

"Не е невъзможно и змия да се е заселила. Най-вероятно е смок", обясниха спецовете от зоопарка. Хладнокръвието им обаче не се понрави на Мариян. "Като им каза момчето, че змията е дълга над 2,5 м, позеленяха! Защото е ясно, че това е смок, който трябва да бъде хванат бързо. Хората тук ще полудеят от страх. Как да обясня на децата, че няма да ги пусна да играят зад блока, а ще ги водя отпред, на плочника?!", ядоса се Мариян.

"Питоните се опасни, когато си сменят кожата - тогава стават свръхагресивни", обясни пред "Стандарт" д-р Петър Кътев, който познава нрава на змиите. "Що се отнася до тази истерия, че са изядени 30 котки, това няма как да е вярно. Питоните по принцип ядат мишки, евентуално и зайци. Само огромните змии могат да стигнат до малки прасенца. Разбира се, случаи като в "Люлин" не трябва да се подценяват, но нещата малко се преекспонират", успокои д-р Кътев.

Дори да "мине" на котки, питонът няма как да погълне повече от една-две за седмица. "Козината им не се разгражда. А и обикновено питоните повръщат онова, което са изяли", обясни д-р Кътев. И не скри, че понякога змиите удушвачи могат да са опасни за хората. За да си набележат човешка плячка обаче, би трябвало да са огромни - над 4-5 м. "Възрастен човек би се разминал само с уплахата и стреса", смята д-р Кътев. Питонът живее по места, където има влага и сянка.

"Най-често това са мазета. Неговата идеална температура е някъде около 11 до 15 градуса. Самият климат в момента, процентът влажност, който е много голям сега в България спрямо нормалния, активират тези влечуги. Наистина трябва да се внимава", обяснява докторът. Съветът му е, ако се натъкнем на змия, да не се паникьосваме, за да не я стреснем. "Всяко рязко движение е опасно, защото те много бързо атакуват. Задължително трябва да запазим самообладание. Питоните не са лоши животни, всичко зависи от това в какъв период са", казва още докторът. За да не ги провокираме, трябва леко да отстъпим и в никакъв случай да не посягаме към тях - например с клон или пръчка. "Изключително бързи са и могат да използват този предмет, за да стигнат до тялото на човека", предупреждава д-р Петър Кътев.

Атмосферното налягане - по-високо от средното за август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236933

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за август.
Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Максимални температури между 28° и 33. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за август. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Максимални температури между 28° и 33.

Д-р Ненков: Няма опасност от разпространение на Ебола у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_374594.html

Няма опасност от разпространение на смъртоносния вирус Ебола в България, увери служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в предаването „Лице в лице” по bTV. По думите му, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също потвърждава, че страната не изправена пред заплаха заради епидемията в Западна Африка. „Вирусът не е устойчив в околна среда, не е толкова страшно”, коментира д-р Ненков и отбеляза още, че от този регион няма директни полети до България. Вчера стана ясно, че трима бежанци в България са дошли от страни, където има епидемия на ебола - двама от Либерия и един от Нигерия. Бежанците са преминали през преглед на границата, а след като са настанени в центрове за бежанци, са преминали през допълнителни прегледи и са останали в изолатор пет дни.

Стефан Данаилов 2 пъти на косъм от смъртта в "На всеки километър"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236287

Първи снимачен ден на филма Първи снимачен ден на филма "Борис I". В ролята на владетеля е Стефан Данаилов. "Ламбо, няма да се правиш на звезда, предстои ни много тежка и отговорна работа...", казва режисьорът Борислав Шаралиев. "Няма да се правя - отговаря актьорът - защото аз съм си звезда..." И е абсолютно прав. Освен че прословутият сериал "На всеки километър" го прави

Йордан Василев: Най-голямата ми грешка е, че станах депутат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236350

Г-н Василев, как ще коментирате факта, че служебното правителство, наречено още “на протеста”, се оглавява от ляв премиер, изключен от БСП в началото на годината?


- Това е добре. Един изключен партиец е много по-надежден, отколкото някой безпартиен. А и от БСП не изключват току-така.


- Притесняват ли ви неразбориите вдясно, в Реформаторс Г-н Василев, как ще коментирате факта, че служебното правителство, наречено още “на протеста”, се оглавява от ляв премиер, изключен от БСП в началото на годината? - Това е добре. Един изключен партиец е много по-надежден, отколкото някой безпартиен. А и от БСП не изключват току-така. - Притесняват ли ви неразбориите вдясно, в Реформаторс

Духът на Протеста отиде на друг купон

http://pik.bg/духът-на-протеста-отиде-на-друг-купон-news212006.html

Духът на Протеста отиде на друг купон

Две мнения – едното, яростно, агресивно и конспиративно като книга на Дан Браун, а другото, лежерно-сюрреалистично като видение на млада поетеса, която за първи път пуши марихуана, ми привлякоха вниманието върху интересен факт. Протестът отказва да припозна Протеста на власт. Нещо повече - говорителите на Протеста - ужасени, леко разтреперани, виртуално изплашеи - побързаха да обяват, че тези медийни образи били оръжие срещу самия Протест. Офф, как не сме се сетили досега. Премиер - протестър, вицепремиер - протестър - това всъщност е подла конспирация за убиване на политическия смисъл. Егати олигархията, егати коварното задкулисие, което убива протеста, надарявайки го с върховната власт и отговорност. Такава подлост, направо възхитителна.

Едното мнение принадлежи на Антоанета Цонева. Протестърските сайтове с постпротестърски махмурлук побързаха да го публикуват. Протестът, казва Цонева с високо ниво на виртуална тревожност, е будност. В нейната фантазия той е нещо без начало и край, всеобемно като световния комунизъм и неспиращо като перманентната революция. Ерго - протестът никога няма да може да дойде на власт, защото в мига, в който той поеме властта, като кокаин престава да бъда протест, а става...проф. Близнашки.

Разбира се, тогава човек почва да се пита защо беше тази една година, ако Протеста дори не иска да поеме отговорност за собствените си думи и да промени България. Но, нееее, тук Цонева също има отговор - Протеста е гняв, казва тя, и не търпи институционални рамки. Тя описва нещо, което го няма. Уж е тук, ама всъщност не. Протеста на власт, казва тя, е оксиморон. Което идва да рече, че Протеста трябва да е постоянно в опозиция. Което пък е още по-голяма простотия, защото основни фигури от Протеста вече се държат като властимащи и преследват във виртуалния свят всеки, който се осмели да каже дори една лоша запетайка за служебния кабинет. Това е подла позиция - хем си в опозиция, хем си институционално упълномощен. Един познат има теория, че когато нещата в България напълно се прецакат, Протеста пак ще се опита да изхвърли Близнашки в реалния свят като презрян комунист, а самият Протест ще се самовъзвеличава като чист, възвишен и прелестен като сълзата на девствена фотомоделка.

Другият текст като сюрреалистичен клонинг на първия. Автор му е Самуил Петканов, човек, чийто талант не е за подценяване, но в този случай се е опитал да защити невъзможното. Четете: "Протеста, ако бъде на власт, няма да е на власт чрез лицата си, някои от които са в служебния кабинет. Протеста може да е на власт само с духа си. Независимо от имената и техните приятелски отношения с едни и обтегнати настроения към други."

Сърцето ми изтръпна от великолепие като прочетох този пасаж и няколко бляскави сълзи се появиха в крайчеца на окото ми. Тук Протеста е описан като някакъв модифициран вариант на утопичния комунизъм. Той съществува като дух, който обаче във всеки момент може да се отрече от тялото. Това е прекрасна ситуация. За всичко добро е отговорен Протеста, за всичко лошо - перверзната реалност. За всичко готино - пратете бира на протестърите, за всичко лошо - виновни са червените боклуци. Пълен отказ от поемане на отговорност. Това е нещо като морален фалит, който рисува утопия, за да се опита да не признае пред себе си защо не е в състояние на купон, въпреки че би трябвало да отваря бутилки с шампанско. Точно заради това Протеста вижда навсякъде Опорни точки. Той, Протеста, е готин, свеж, уникален, всички останали са някакви тролове, които се опитват да му набутат власт в ръцете.

Отказвайки да е на власт, Протеста всъщност се дискредитира напълно. Защото отказът от отговорност не е гражданска смелост, а гражданска подлост. Поемете отговорност, мама му стара. Вижте как е. Признайте след това. Поне премиера си вземете под ваша отговорност!

Тези два примера за Протеста, който ще е вечен като Лили Иванова и сигурно към края на кариерата си ще иска да се снима гол, всъщност могат да ни помогнат с обяснението защо не се намери нито един протестър, който да поиска да признае поне за миг, че вицепремиерът Христо Иванов още на втория ден бе хванат в крупен гаф - фондацията му не е подавала отчети. Ама никакви. И това идва от човек, който беше от средите, които ден и нощ скачаха и викаха "морал, морал, морал, морал" докато не посинеят целите. Оказа се, че Морала е също като Протеста - идеална величина, към която те не се стремят. Някъде дори четох, че били извадили "компромат" срещу вицепремиера. В момента, в който дойдеш до идеята, че всяка форма на истина е компромат, значи вярно са ти изпушили жичките в главата и си се разпаднал до параноик, който вижда нявсякъде опорни точки.

Първият протестър изпуши в мига, в който видя власт. И стана жертва на всички думи, които бяха изговорени през размирното лято на 2013 година. Оказа се, че все пак е имало смисъл да слушаш какво говорят „умните и красивите”. Просто за да разбереш, че никой от тях никога не си е вярвал. Защото Протеста не може да дойде на власт. Ама никога. Заради това е позволено да говориш като Сашка Васева пред журналисти и да твърдиш, че си съвършен в недосегаемата си красота.

Не съм подозирал, че краят на Протеста ще е толкова лексикално зрелищен. Протеста умря сред много думи, че трябва да е безсмъртен. Умря в незададените въпроси към неговата собствена власт. Духът напусна тялото и отиде на купон някъде другаде. Рано или късно вестоносците на Вечния протест ще го усетят.

Източник: pogled.info

Красимира Медарова ще бъде назначена за министър за изборите в служебното правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=260624

На извънредно заседание в понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) ще освободи временно от длъжност съдия Красимира Медарова от Софийския апелативен съд, която ще бъде назначена за министър за изборите в служебното правителство, съобщава „Правен свят”.

Ирина Тенчева меси здравословен хляб от лимец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236603

Ирина Тенчева никога не кани гости на празна маса. Винаги приготвя домашна почерпка. “Даже на Иван в началото му се струваше странно как не мога да поканя гости просто на пица, поръчана по телефона, или само на чаша кафе... Явно така съм възпитана”, казва чаровната журналистка. 
Тя е автор и водещ на предаванията “Град на ангели” и “Ангел парк” по Ирина Тенчева никога не кани гости на празна маса. Винаги приготвя домашна почерпка. “Даже на Иван в началото му се струваше странно как не мога да поканя гости просто на пица, поръчана по телефона, или само на чаша кафе... Явно така съм възпитана”, казва чаровната журналистка. Тя е автор и водещ на предаванията “Град на ангели” и “Ангел парк” по

Успешна тв операция с "Хирургът"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235587

Могъщият киноавтор Стивън Содърбърг (“Секс, лъжи и видео”, “Бандата на Оушън”, “Трафик”) дава сериозна заявка за нова модерна тв класика със своя сериал “Хирургът”. Медицинската поредица тръгва от утре по “Синемакс”, а ще може бъде следена и в онлайн видеотеката на HBO - HBO GO. Пилотният епизод на “Хирургът” е чисто парче кино и демонстрира Могъщият киноавтор Стивън Содърбърг (“Секс, лъжи и видео”, “Бандата на Оушън”, “Трафик”) дава сериозна заявка за нова модерна тв класика със своя сериал “Хирургът”. Медицинската поредица тръгва от утре по “Синемакс”, а ще може бъде следена и в онлайн видеотеката на HBO - HBO GO. Пилотният епизод на “Хирургът” е чисто парче кино и демонстрира

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване