Откъс от "Додекамерон" на Иван Стамболов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/09/2358982_otkus_ot_dodekameron_na_ivan_stambolov/?ref=rss


 Тази събота в рубриката "Четиво" ви предлагаме откъс от третата книга на Иван Стамболов "Додекамерон (четиво за рентиери)", предоставен от издателство "Сиела".

В тази лековата, но не съвсем версия на "Декамерон" за българската действителност, дванайсет приятели в продължение на дванайсет недели се събират във Вила "Ерика", където твори един от най-конфликтните, но същевременно и един от най-гениалните живи готвачи на света. Това е Задругата на Додекамерона, която подобно на...

Един човек е пострадал при пътен инцидент в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237298

Един човек е пострадал при катастрофа по пътя Русе-Бяла, съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР-Русе. В 11.45 часа е получен сигналът за катастрофата, при който лек автомобил с русенска регистрация излиза вляво от пътното платно и се блъска последователно в билборд и в дърво.
Автомобилът е със сериозни щети, а водачът е откаран в болница. Един човек е пострадал при катастрофа по пътя Русе-Бяла, съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР-Русе. В 11.45 часа е получен сигналът за катастрофата, при който лек автомобил с русенска регистрация излиза вляво от пътното платно и се блъска последователно в билборд и в дърво. Автомобилът е със сериозни щети, а водачът е откаран в болница.

51-годишна изчезна в София

http://www.cross.bg/-godishna-izchezna-v-sofiya-1424785.html

София /КРОСС/ Столичното Шесто РУМВР издирва по молба на близките 51-годишната Жаклин Любомилова Десева с адрес на софийския бул. "Александър Пушкин". Тя е в неизвестност от 7 август вечерта, когато към 19-20 часа за пореден път е напуснала дома си. За последен път е била забелязана в района на бл. 63 на булеварда. Жената е висока към метър и 60-65см, слаба, с къса, чуплива руса коса; кафяви очи. Десева е била облечена с розово лятно яке и шарени панталони.Търсената жена страда от психическо заболяване.Хората, които я разпознават и имат информация къде може да бъде открита, ще помогнат за издирването й като позвънят на тел.112, 9821760,9821755.    

Кадиев скочи срещу Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" не е добро, БСП трябваше да се разграничи

http://pik.bg/кадиев-скочи-срещу-стойнев-споразумението-с-уестингхаус-не-е-добро-бсп-трябваше-да-се-разг-news212092.html

Кадиев скочи срещу Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" не е добро, БСП трябваше да се разграничи

Социалистът, който е известен с острите си мнения по политиката на БСП - Георги Кадиев, отново повдигна въпроса за подписания договор с американската компания "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Убеден съм, че споразумението с "Уестингхаус" не е добро. Убеден съм, че следващите правителства ще го продължат. Убеден съм, че ще използват алибито "те БСП го подписаха" под път и над път. БСП трябваше категорично да се разграничи и от споразумението, и от подписалите го. Само това би ни дало шанс, макар и малък, да не берем срам занапред", написа във "Фейсбук" Кадиев.

„Първо, договора за „Уестингхаус” има три решения на Министерски съвет. Договорът е минал през три борда. Договорът с „Уестингхаус” не го подписвам аз. Всички министри, както министър-председателят, са запознати с този договор. Ръководството на „Уестингхаус” се е срещало с ръководството на БСП”, коментира вчера Стойнев.

„Не ми е приятно, когато в личен разговор се вади от контекста това, че аз не съм желал да обясня нещо на даден журналист – не означава, че това е истината. Съжалявам, но ако така правим професионална журналистика в България, много жалко за българските граждани”, допълни още той.

„Има три решения на МС, които са публични и всеки, който е желал да се поинтересува, е можел да ги прочете. По мое желание утре в изпълнително бюро влиза точка относно трите енергийни проекта - на хора, които са се интересували съм давал пълна информация. Но разберете, че има и конфиденциална информация, която без желанието на съответният инвеститор не може да бъде показана”, каза още Драгомир Стойнев. „Но всяко едно решение на МС е публично. Аз самият съм искал през изпълнително бюро на БСП да се даде цялата информация – кой се е срещал, как се е срещал и т.н. Нека служебното правителство да извади договора, който пак казвам, не носи никакъв финансов ангажимент на държавата”, допълни Стойнев.

 

 

БЧК призова за спешни дарения в помощ на Мизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=260671

БЧК призовава за спешни дарения в помощ на пострадалото население в град Мизия след потопа, съобщават от организацията. За да продължи работата по почистване на наводнените къщи, БЧК търси спешно от фирми гумени ботуши, санитарни маски, лопати, работни ръкавици, здрави чували за боклук.

Един човек е пострадал при катастрофа на изхода на Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237295

Един човек е пострадал при катастрофа по пътя Русе-Бяла, съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР-Русе. В 11.45 часа е получен сигналът за катастрофата, при който лек автомобил с русенска регистрация излиза вляво от пътното платно и се блъска последователно в билборд и в дърво.
Автомобилът е със сериозни щети, а водачът е откаран в болница. Един човек е пострадал при катастрофа по пътя Русе-Бяла, съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР-Русе. В 11.45 часа е получен сигналът за катастрофата, при който лек автомобил с русенска регистрация излиза вляво от пътното платно и се блъска последователно в билборд и в дърво. Автомобилът е със сериозни щети, а водачът е откаран в болница.

8-годишен организира кампания в помощ на Мизия

http://www.cross.bg/postradalite-pari-miziya-1424784.html

/КРОСС/ Над 273 000 лв. са събраните до момента от Червения кръст дарения за пострадалите от наводнението в Мизия и останалите селища в областта. Дарителска кампания организираха и четири деца от град Пирдоп.Ангел Филипов и приятелите му рисуват картини, които подаряват на хората, дарили пари в касичката им, в замяна за добрината.„Просто гледах цяло лято новините и тези хора са изгубили къщите си, нямат нищо. И после ми хрумна да събирам пари от картинките и така попитах приятели дали искат да се съединят с мен да събираме пари за Мизия. Просто тези хора нямат нищо, това наводнение ги е направило бездомни, само хората и Червения кръст им помагат", обясни пред bTV 8-годишният Ангел Филипов.„Не вярвах по принцип, че може едно дете на 8 години самостоятелно да се сети за такава кампания. Много драго и много горда се чувствам като майка", призна майката на Ангел Гергана Григорова.Нямаше човек в Пирдоп, който да не се зарадва на децата.Над 100 лева до момента са внесли децата на дарителската сметка на БЧК за пострадалите от наводненията.Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. Дарения се събират и на банковата сметка:УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АДIBAN: BG64UNCR76301078660913BIC: UNCRBGSF1000 София, ул."Калоян" № 3(За пострадалите от наводненията в страната).  

Гейзер ще захранва с питейна вода Невестино

http://www.cross.bg/nevestino-geiizer-voda-1424783.html

Кюстендил /КРОСС/ Гейзер, който блика в скалите над кюстендилското село Невестино, ще водоснабдява общинския център. Каптирането е направено още преди 20 години, но досега общината не е разполагала с пари за тръбопроводите. С отпуснатите 680 хиляди лева по програмата "Региони в развитие" е построен резервоар и сега се полагат над 4 км. тръби. По тях ще се излива питейна вода за Невестино и се очаква дългогодишният проблем на местните жители ще бъде решен, съобщи БНР.

Овце и бикове посрещат туристите в Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237286

Най-големият ни морски курорт се пука по шевовете, въпреки отчайващите прогнози в началото на сезона. Ръстът на руснаците е значителен, има повече чехи и поляци това лято спрямо предходни. Хотелите на заети почти на 90 %, но от бизнеса отчитат спад на скандинавците, немците и англичаните. Отливът от тези важни за нас пазари е значителен. Най-големият ни морски курорт се пука по шевовете, въпреки отчайващите прогнози в началото на сезона. Ръстът на руснаците е значителен, има повече чехи и поляци това лято спрямо предходни. Хотелите на заети почти на 90 %, но от бизнеса отчитат спад на скандинавците, немците и англичаните. Отливът от тези важни за нас пазари е значителен.

Икономист: Руското ембарго ще доведе до 53,4 млн. евро загуби за България

http://econ.bg/Новини/Икономист-Руското-ембарго-ще-доведе-до-53-4-млн-евро-загуби-за-България_l.a_i.561022_at.1.html

България може да загуби 53,4 млн. евро заради наложените от Русия забрани за внос на някои продукти. Това заяви икономистът Иван Бянов пред...

Кличко маха барикади в центъра на Киев

http://offnews.bg/news/n_1/n_374858.html

Кметът на Киев Виталий Кличко, който беше един от водачите на протестите срещу бившия президент на Украйна Виктор Янукович, се включи в премахването на барикадите от центъра на града.  Барикадите бяха издигнати, за да се предпази големия палатков лагер на главния Площад на независимостта, станал известен по света и с украинското си име - Майдан. Макар че палатковият лагер рязко намаля като площ, след като през февруари президентът Виктор Янукович избяга от страната и на власт дойде ново правителство, малка група от радикално настроени демонстранти остана на площада, демонстрирайки недоверие към новата власт.  Днес на площада са останали само няколко палатки, съобщава АП.  Кличко се появи на площада, за да участва в развалянето на загражденията. "На никого не му харесва как изглежда центърът на града", каза той пред журналисти. "Няколко месеца строихме барикади, сега е време да ги махнем. Столицата ни трябва де е безопасна и чиста", заяви кметът. При разчистването на района на моменти се стигаше до словесни престрелки, но без сериозни сблъсъци. По-рано днес недоволни от премахването на барикадите са подпалили гуми близо до изгорелия по време на февруарските събития Дом на профсъюзите, но пожарът бързо е бил ликвидиран. От Майдана са извозени около 20 камиона с боклук. Целта е да се освободи пътното платно за парада на 24 август по случай Деня на независимостта.

Сребро за България от Световното по кану-каяк

http://www.bnews.bg/article-113388

Мирослав Кирчев спечели втори медал от голямо първенство през 2014 г. На европейското в Бранденбург през юли той завърши трети на 1500 метра.

Само в ПИК! Гъсеница-мутант полази детска градина в Бургас (снимка и видео)

http://pik.bg/само-в-пик-гъсеница-мутант-полази-детска-градина-в-бургас-снимка-и-видео-news212135.html

Само в ПИК! Гъсеница-мутант полази детска градина в Бургас (снимка и видео)

Огромна гъсеница полази детска градина в Бургас, информираха читатели на ПИК.

Децата, обслужващият персонал и родителите са в паника. Всички настояват максимално бързо това насекомо да се почисти, за да може в понеделник градината да отвори врати и децата спокойно да си извършват дейностите там.

Припомняме, че случката с гъсеницата е поредното безумие, което се случва в българските детски градини. На няколко пъти бяха намирани развалена храна, мишки и какви ли не още гадости в храната на хлапетата.

Само в ПИК! Гъсеница-мутант полази детска градина в Бургас (снимка)

http://pik.bg/само-в-пик-гъсеница-мутант-полази-детска-градина-в-бургас-снимка-news212135.html

Само в ПИК! Гъсеница-мутант полази детска градина в Бургас (снимка)

Огромна гъсеница полази детска градина в Бургас, информираха читатели на ПИК.

Децата, обслужващият персонал и родителите са в паника. Всички настояват максимално бързо това насекомо да се почисти, за да може в понеделник градината да отвори врати и децата спокойно да си извършват дейностите там.

Припомняме, че случката с гъсеницата е поредното безумие, което се случва в българските детски градини. На няколко пъти бяха намирани развалена храна, мишки и какви ли не още гадости в храната на хлапетата.

Заради дъждовете плодовете стават само за ракия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/09/2358980_zaradi_dujdovete_plodovete_stavat_samo_za_rakiia/?ref=rss


Към консервните фабрики и казаните за ракия отива голяма част от реколтата от ябълки, сливи и грозде в Пловдивско заради лошото си качество, съобщиха производители. Причина за това са почти ежедневните валежи и градушките.

След  обилните дъждове и градушката в Куклен сините сливи са изпопадали на земята. Наранените плодове бързо загниват и не стават дори за ракия, защото все още са зелени и нямат нужната захарност. Ябълковите масиви  също са поразени.

И в съседното село...

БДЖ ще окаже съдействие за провеждането на кампанията „Ваканция без грижи” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260669

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще окаже съдействие за провеждането на националната кампания „Ваканция без грижи”. Кампанията се организира за четвърта поредна година от Национално сдружение на сираците в България (НССБ).

ГЕРБ и КБ се скараха за шефското място в РИК-Враца

http://www.cross.bg/komisiya-konsyltatziite-izbiratelna-1424775.html

/КРОСС/ Политическите сили не постигнаха консенсус на провелите се в сградата на Областна администрация-Враца консултации за състава на РИК. В консултациите участваха упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции - Петя Аврамова (ПП ГЕРБ), Васил Драганов (ПП „КБ"), Евгени Червеняшки (ПП „ДПС"), Красимир Донов и Румяна Иванова (Коалиция „Реформаторски блок"), Светлин Стойков ( ПП „Атака"), Ангел Иванов ( Коалиция „България без цензура", ВМРО - БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден").Спор за председателското място възникна между ГЕРБ и „Коалиция за България". За първа година има три предложения за две места за зам.-председател. За мястото на секретар, предложение бе направено единствено от ДПС.Протоколът от консултациите ще бъде внесен на 10 август в Централната избирателна комисия. Тя ще вземе окончателно решение за състав и ще назначи Районната избирателна комисия до 15 август включително.

Вигенин за служебния кабинет: Това е правителство на реванша

http://www.cross.bg/pravitelstvo-vigenin-premiera-1424782.html

София /КРОСС/ Ролята на кабинета "Близнашки" е да подготви почвата за второто управление на ГЕРБ. Това каза по време на конференция на Софийската организация на БСП бившият външен министър Кристиан Вигенин. По думите му служебният кабинет изпълнява личните амбиции на президента.„Това е правителство на реванша. Това е реваншът на президента Плевнелиев, това е и реваншът на т. нар. граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически и това се доказва сега с масовото участие на участници в протеста във властта. Това правителство идва с големи амбиции, това са личните амбиции на президента. Чие е това правителство, обаче? Това е правителство, одобрено от ГЕРБ", посочи Вигенин. Вигенин отчете редица грешки в коалицията с ДПС. По думите му коалицията между двете партии се е пропуквала редовно.Той подчерта, че БСП е партията, която е плащала цената за коалиционното правителство, а основните проблеми са били в различията между двете партии и липсата на ясни предварително договорени принципи.„Тази сложна, не бих я нарекъл и коалиция, защото ние нямахме официална коалиция с ДПС, беше фундаментът на това правителство, а този фундамент се пропукваше редовно. Ние като партия поставяме във фокуса на вниманието си упражняването на властта, неглижираме партията, а те използват властта, за да засилят партията си

В Костенец вече е спокойно

http://society.actualno.com/V-Kostenec-veche-e-spokojno-news_44159.html

Спокойна е обстановката в Костенец, където вчера взрив във военния завод рани 10 души, а близките къщи останаха без прозорци. Повечето стъкла вече са сменени, предаде БНР. Общинската администрация в ...

Слънчев бряг се напълни с овце и бикове (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237272

Най-големият ни морски курорт се пука по шевовете, въпреки отчайващите прогнози в началото на сезона. Ръстът на руснаците е значителен, има повече чехи и поляци това лято спрямо предходни. Хотелите на заети почти на 90 %, но от бизнеса отчитат спад на скандинавците, немците и англичаните. Отливът от тези важни за нас пазари е значителен. Най-големият ни морски курорт се пука по шевовете, въпреки отчайващите прогнози в началото на сезона. Ръстът на руснаците е значителен, има повече чехи и поляци това лято спрямо предходни. Хотелите на заети почти на 90 %, но от бизнеса отчитат спад на скандинавците, немците и англичаните. Отливът от тези важни за нас пазари е значителен.

Германски вирусолог: Няма опасност от ебола в Европа

http://www.vesti.bg/sviat/germanski-virusolog-niama-opasnost-ot-ebola-v-evropa-6019480

По думите на Райнхард Бургер, шеф на Института "Роберт Кох", както в Германия, така и в цяла Европа са налице всички условия за оказване на квалифицирана медицинска помощ на заразените

Хайди Клум се раздели с имението си в Лос Анджелис

http://www.cross.bg/imenieto-klym-miliona-1424781.html

/КРОСС/ Супермоделът и телевизионна водеща Хайди Клум се раздели с имението си в Лос Анджелис срещу 24 милиона долара, съобщава Realty Today. Къщата в Брентуд бе обявена за продажба през месец за 25 млн. долара. Сградата, чиято площ е над 1,1 хил. кв. м. , разполага с осем спални и десет бани. Има изглед както към града, така и към океана. Клум купи вилата заедно с бившия си мъж Сийл за 14 милиона. Двойката обаче направи сериозни инвестиции в имението.

Момче на 8 г. събира пари за пострадалите от наводнението в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237270

Над 273 000 лв. са събраните до момента от Червения кръст дарения за пострадалите от наводнението в Мизия и останалите селища в областта. Дарителска кампания организираха и четири деца от град Пирдоп.
Ангел Филипов и приятелите му рисуват картини, които подаряват на хората, дарили пари в касичката им, в замяна за добрината. Над 273 000 лв. са събраните до момента от Червения кръст дарения за пострадалите от наводнението в Мизия и останалите селища в областта. Дарителска кампания организираха и четири деца от град Пирдоп. Ангел Филипов и приятелите му рисуват картини, които подаряват на хората, дарили пари в касичката им, в замяна за добрината.

8-годишен събира пари за пострадалите от наводнението в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237266

Над 273 000 лв. са събраните до момента от Червения кръст дарения за пострадалите от наводнението в Мизия и останалите селища в областта. Дарителска кампания организираха и четири деца от град Пирдоп.
Ангел Филипов и приятелите му рисуват картини, които подаряват на хората, дарили пари в касичката им, в замяна за добрината. Над 273 000 лв. са събраните до момента от Червения кръст дарения за пострадалите от наводнението в Мизия и останалите селища в областта. Дарителска кампания организираха и четири деца от град Пирдоп. Ангел Филипов и приятелите му рисуват картини, които подаряват на хората, дарили пари в касичката им, в замяна за добрината.

Най-голямата Суперлуна грее в неделя

http://www.moreto.net/novini.php?n=260670

В неделя ни очаква суперлуна, съобщава National Geografic. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината. Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята - на 356 896 км.

Пияни жени с "Рено" полетяха в 30-метрова пропаст

http://www.bnews.bg/article-113387

Лек автомобил с две пияни млади жени падна в пропастта под мемориала "Кръста" над Благоевград.

САЩ продължават с ударите по Ирак, ако има нужда

http://www.cross.bg/obama-stranata-irak-1424780.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама заяви в седмичното си обръщение, че при необходимост военновъздушните сили на страната ще продължат да се нанасят въздушни удари по екстремистите в Ирак."Ако е необходимо, ние ще продължим нашите действия", предупреди Обама, цитиран от „Франс прес". По-рано държавният глава заяви, че ако Ирак изпита нужда от по-голяма военна подкрепа, САЩ ще предоставят такава, веднага след като в страната бъде сформирано ново правителство.    

Къде избяга туристът?

http://www.cross.bg/ministerstvoto-gurtziya-ikonomikata-1424779.html

/КРОСС/ Тази година 587 000 българи са се отказали от нашето Черноморие и са предпочели чуждите плажове.Тенденцията се наблюдава още от миналата година, но през това лято сънародниците ни, които почиват в чужбина, са със 17 процента повече, сочи статистиката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.Оказва се, че всеки пети българин е преминал поне веднъж през границата ни с Гърция, подкрепят тревожната за нашите хотелиери информация и данните на Главна дирекция "Гранична полиция".Хотелите в българските курорти бяха празни до началото на август. В същото време още в края на май столицата започна рязко да се изпразва - много по-рано, отколкото традиционно. Софиянци, които все още не са си позволили почивка, започнаха да се чудят къде избяга българският турист, щом го няма на нашето Черноморие.Оказва се, че най-динамичен е трафикът през южната ни граница. Общо 587 000 българи са преминали през пропускателните пунктове към Гърция и Турция с цел почивка според информацията на Министерството на икономиката и енергетиката, пише "168 часа".

Специалист: Зоопаркът в Ловеч е трябвало да потърси помощ за Алонсо

http://pik.bg/специалист-зоопаркът-в-ловеч-е-трябвало-да-потърси-помощ-за-алонсо-news212140.html

Специалист: Зоопаркът в Ловеч е трябвало да потърси помощ за Алонсо

„Самата зоологическа градина е направила най-вероятно онова, което е можела да направи. Още в самото начало на бягството обаче е можела да потърси помощ от другите зоологически градини или да потърси контакт с МОСВ, които знаят кой може да помогне в този момент”, заяви за „Събуди се” Димитър Иванов – управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. 

Припомняме, че ягуар избяга от зоологическата градина в Ловеч и беше убит след шест часа напразни опити да го упоят.

Според Димитър Иванов всеки зоопарк трябва да разполага с план за безопасност и превенции – нещо, което обаче не се изисква по закон от държавата, а се изготвя по желание на зоопарка.

„В България повечето зоопаркове не са подготвени за такива неща. Ние ги наследихме и те въобще не се развиха. Те са най-лесно ударяемата единица в нашето общество, защото много трудно се грижим за тях”, допълни управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Марта Георгиева от Сдружение „На ти с природата” се съгласи с тезите на Димитър Иванов и допълни:

„Прочитайки доклад от 2011 г. на организацията „Роден свободен” за направена проверка на терен в 10 български зоопарка, човек може да се втрещи. От началото до края, тази ситуация може да бъде предвидена само от този доклад”.

Варна помага на Мизия и Бяла Слатина

http://www.cross.bg/pomosht-izprati-ivan-1424778.html

/КРОСС/ 600 чифта гумени ботуши, 200 кофи, 3500 маски, гащеризони и лопати изпрати община Варна в помощ на пострадалите от Мизия и Бяла Слатина, съобщи кметът Иван Портних. Малко по-рано морската столица изпрати и камион с вода. Даренията стават след разговори с местните управи, които подават информация от какво имат нужда, съобщи Дарик.„Не може да бъдем безучастни към трагедията на хората, още повече, че преживяхме такава преди месец. В тежките дни на бедствието в „Аспарухово" получихме помощ от хиляди доброволци, които дни наред чистиха кал, отводняваха, възстановяваха и даряваха, за което им благодаря отново. Днес е наш ред да помагаме", каза Иван Портних.

Овладяват епидемията от „син език" чак през есента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237260

Епидемията от „син език" по животните в Ямболска област се разраства. Стотици овце вече са евтаназирани, но всекидневно има нови случаи на заболели животни.
Критична е ситуацията в общините Болярово и Елхово. Само за ден в пограничните села са евтаназирани 45 овце. Починалите са стотици. Те се извозват с екарисажни камиони. Епидемията от „син език" по животните в Ямболска област се разраства. Стотици овце вече са евтаназирани, но всекидневно има нови случаи на заболели животни. Критична е ситуацията в общините Болярово и Елхово. Само за ден в пограничните села са евтаназирани 45 овце. Починалите са стотици. Те се извозват с екарисажни камиони.

Мъжете по-често приключват връзка "очи в очи"

http://curious.actualno.com/Myjete-po-chesto-prikluchvat-vryzka-ochi-v-ochi-news_44156.html

Оказва, че мъжете по-често "играят по правилата", когато се стигне до раздяла с половинката, отколкото жените, показва проучване на британския сайт mobiles, предаде БГНЕС. 60% от господата ...

Лукас Саша: Не ме е страх от конфликта в Ивицата Газа

http://football.actualno.com/Lukas-Sasha-Ne-me-e-strah-ot-konflikta-v-Ivicata-Gaza-news_44160.html

Бившият халф на ЦСКА Лукас Саша е известен с факта, че винаги играе без страх на терена. Оказа се, че бразилецът, който изкара един сезон при "червените" и през лятото на 2013 г. бе продаден...

Путин: Русия все още е отворена за бизнес със Запада

http://asia.actualno.com/Putin-Rusija-vse-oshte-e-otvorena-za-biznes-sys-Zapada--news_44158.html

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му все още е отворена за бизнес със западни компании, въпреки санкциите, предаде БГНЕС. "Въпреки трудностите в настоящия политически контек...

Съставиха акт за нестандартни химични показатели в басейн във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260605

Инспекторите от Регионалната здравна инспекция са съставили акт на открит басейн на хотел „Писател“, к.к. „Чайка“, съобщиха от инспекцията за Moreto.net. Причината е за акта е наличието на нестандартни химични показатели на вода в басейна.

Започна ловният сезон на пернат дивеч

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/09/2358979_zapochna_lovniiat_sezon_na_pernat_divech/?ref=rss


Днес се открива ловният сезон за пернат дивеч. 130 хиляди са ловците в България. Спазването на правилата за безопасност е първото и най-важно нещо, което ловците ще си повторят и в първия ден на лова.

През 2010 година при нещастни случаи по време на лов загинаха 10 и бяха ранени 20 души. За последната година само трима са пострадали, обяви главният секретар на Ловно-рибарския съюз Васил Василев. "Не мога да кажа, че ловците са станали кой знае колко по-отговорни. Може би това, което...

Канада ще разширява територията си за сметка на Арктика

http://www.cross.bg/kanada-izprati-teritoriyata-1424776.html

/КРОСС/ Канада изпрати своя мисия на Арктика. Тя трябва да претенциите на страната към нова територия. Официалната цел на мисията е да картографира морското дъно. По този начин след това Канада ще може да претендира за разширяване на територията си.Два ледоразбивача, отплавали от пристанище „Нюфаундленд", ще събират информация за подводния хребет, който се простира от остров Елсмиър до Северния полюс. В дълбините на тази зона може да има 13% от неоткритите залежи на петрол и 30% от скритите резерви на природен газ. През декември Канада изпрати жалба до ООН да преразгледа океански границите на държавата. Подобни изисквания заявиха и от Русия, Норвегия и Дания.    

Овладяват епидемията от „син език" чак през есента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237257

Епидемията от „син език Епидемията от „син език" по животните в Ямболска област се разраства. Стотици овце вече са евтаназирани, но всекидневно има нови случаи на заболели животни. Критична е ситуацията в общините Болярово и Елхово. Само за ден в пограничните села са евтаназирани 45 овце. Починалите са стотици. Те се извозват с екарисажни камиони.

"Роснефт" и "Ексон мобил" в кооперация при нови сондажи в Арктика

http://news.ibox.bg/news/id_498517315

Путин даде "благословия" на сътрудничеството с американския петролен гигант

Индиец си купи златна риза за 214 000 долара

http://www.bnews.bg/article-113386

Индийски богаташ рои 214 000 долара за златна риза. Мъжът е накичен и със златни бижута, тежащи 2-3 килограма.

В Бургас не се разбраха за разпределението на местата в РИК

http://www.cross.bg/byrgas-marinov-pozitziyata-1424774.html

Бургас /КРОСС/ Централната избирателна комисия ще определи по служебен път кой ще е председател, зам.- председател и секретар на РИК Бургас. Причината за това административно решение е отказът на политическите сили да уточнят помежду си как да се разпределят местата.По време на свиканите от областния управител Павел Маринов консултации ГЕРБ и БСП не отстъпиха от искането си да получат председателското място, а "Атака" настоя за позицията секретар, същия пост беше поискан и от ДПС.Заради непреодолимите различия в позициите Павел Маринов беше принуден да остави решението по разпределението на постовоте в правомощията на ЦИК.Представителите на ГЕРБ аргументираха искането си с това, че на няколко поредни избори са получавали най-голям процент гласове в бургтаска област и затова заслужават техен представител да получи председателската позиция.От своя страна областният лидер на БСП Николай Тишев беше непреклонен в позицията си, че преди три месеца на евровота левицата е имала зам. председателско място и сега политическата коректност изисква да им бъде дадено председателското. Снимка: Булфото, всички права запазени

Български хакери опитаха да „спечелят“ над 5 млн. лева от тотото

http://econ.bg/Новини/Български-хакери-опитаха-да-спечелят-над-5-млн-лева-от-тотото_l.a_i.561012_at.1.html

Двама 19-годишни младежи се опитаха да „спечелят“ над 5 млн. лева от тотото. Те се пробвали да излъжат спортния тотализатор, но вместо това били...

Донецк е на ръба на хуманитарна криза, обстрелът по града бе подновен

http://www.moreto.net/novini.php?n=260668

Обстрелът на украинската армия срещу Донецк продължава. Градът е напълно обкръжен, а малкото останали в него жители мизерстват. Същевременно Украйна спря хуманитарен руски конвой на границата с Източна Украйна с мотива, че така Русия изпраща военни подкрепления за сепаратистите.

Епидемията от „син език" ще бъде овладяна най-рано през есента

http://offnews.bg/news/n_1/n_374852.html

Според ветеринари единствения шанс епидемията от "син език" да отмине е захлаждането на времето. Те очакват тя да бъде овладяна едва през октомври, съобщава bTV. Епидемията от „син език" по животните в Ямболска област се разраства. Стотици овце вече са евтаназирани, но всекидневно има нови случаи на заболели животни. Критична е ситуацията в общините Болярово и Елхово. Само за ден в пограничните села са евтаназирани 45 овце. Починалите са стотици. Те се извозват с екарисажни камиони. Комарите са преносители на болестта, а поради влажното време тя се разпространява бързо. „Засега нещата са под контрол,но просто когато животното е заразено, ние нямаме друг начин да действаме освен превантивно. Затова ги евтаназираме", обясни директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Ямбол д-р Здравко Иванов. Димитър Келешев е един от петимата жители на село Малко Кирилово. 15 години му трябват, за да събере стадо от 90 овце. Осем от тях вече са евтаназирани. „Никакви мерки, тук ЕС трябва да ни помагат, оставиха ни. В Турция ги ваксинират, лекуват ги. Уж много хуманни, птици гледат, защитават диви животни, а тук питомните няма кой да ги защитава”, оплака се стопанинът. За понесените загуби собствениците ще бъдат компенсирани по пазарни цени. „Всякакви коли има по магазините, телевизори има, радио има по магазините, хранителни стоки, овце никъде няма”, възмутен е овчарят Димитър Келешев.

Седем се борят за председател на БСП-Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-predsedatel-1424773.html

Стара Загора /КРОСС/ Седем се борят за общински председател на БСП Стара Загора. Това са Валя Бонева, Иван Митров, д-р Мариус Кирков, Румен Василев, Сашко Лозанов, Снежана Станкова и Христо Христакиев. Останалите номинирани са си направили отвод по време на конференцията.Общо 26 са кандидатите за народни представители, издигнати на събранията на основните партийни организации в община Стара Загора. От тях седем, сред които Борис Боричев и д-р Мариус Кирков, са се отказали.Бойчо Биволарски, депутатът Георги Гьоков, областният управител Живка Аладжова и д-р Стефан Шишков се борят за място в кандидат-депутатската листа на БСП от Стара Загора.Според източници на Дарик най-голям шанс да заеме поста председател на БСП Стара Загора има Снежана Станкова, която беше председател на РИК по време на евроизборите.

Само за седмица - над 13 хил. санкционирани от КАТ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237249

От 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха от МВР. Санкционирани са и 500 пешеходци. Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка.
Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките От 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха от МВР. Санкционирани са и 500 пешеходци. Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка. Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките

Над 13 хил. глоби от КАТ за седмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237247

От 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха от МВР. Санкционирани са и 500 пешеходци. Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка.
Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките От 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха от МВР. Санкционирани са и 500 пешеходци. Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка. Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките

"168 часа": Къде избяга туристът?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234541

Тази година 587 000 българи са се отказали от нашето Черноморие и са предпочели чуждите плажове.
Тенденцията се наблюдава още от миналата година, но през това лято сънародниците ни, които почиват в чужбина, са със 17 процента повече, сочи статистиката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тази година 587 000 българи са се отказали от нашето Черноморие и са предпочели чуждите плажове. Тенденцията се наблюдава още от миналата година, но през това лято сънародниците ни, които почиват в чужбина, са със 17 процента повече, сочи статистиката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Турски град под карантина заради "синия език" у нас

http://pik.bg/турски-град-под-карантина-заради-синия-език-у-нас-news212136.html

Турски град под карантина заради "синия език" у нас

Турският град Къркларели обяви карантина заради болестта "син език" по дребния рогат добитък в България и Гърция, съобщи БТА. Градът се намира в близост до  българо-турската граница.

Тържището за животни в Хавса беше затворено от местните санитарни власти. Купуването и продаването на добитък е забранено.

Директорът на окръжната дирекция по храните, земеделието и  животновъдството Орхан Саръ заяви, че в района на Къркларели няма  регистриран случай на заболяването. Въпреки това взехме превантивни мерки, тъй като при нас пристига за продан добитък от съседна България, а също и от Гърция. И не бива да се допусне разпространяване на заразата,  уточни той.

Същевременно след приключване на ваксинирането на животните в окръга са били изпратени кръвни проби за изследване в Анкара.

След като получим резултатите, ще действаме съобразно  тях. В окръг Къркларели нямаме притеснения. В окръг Одрин обаче на някои места има случаи на заболяването. Направихме изследвания в някои села. Пръскахме срещу комари, тъй като това заболяване се пренася главно чрез комарите. Карантината ще продължи докато отмине опасността, каза още Саръ.

Кадиев: БСП не трябва да стои зад споразумението с "Уестигхаус"

http://frognews.bg/news_74417/

БСП трябваше категорично да се разграничи и от споразумението с „Уестингхаус". Това написа на профила си във Фейсбук социалистът Георги Кадиев, коментирайки публикуваното вчера от АЕЦ „Козлодуй" акционерно споразумение с компанията „Уестингхаус".

Златка Димитрова през сълзи: Загубих бебчето си!

http://www.bnews.bg/article-113385

Златка Димитрова със сълзи на очи обяви, че е загубила бебето, което трябваше да роди в края на годината.

Заради дъждовете - плодовете отиват за ракия

http://www.cross.bg/rakiya-rekoltata-brestnik-1424772.html

Пловдив /КРОСС/ Към консервните фабрики и казаните за ракия отива голяма част от реколтата от ябълки, сливи и грозде в Пловдивско заради лошото си качество, съобщиха производители. Причина за това са почти ежедневните валежи и градушките.След обилните дъждове и градушката с големина на яйце в Куклен сините сливи са изпопадали на земята. Наранените плодове бързо загниват и не стават дори за ракия, защото все още са зелени и нямат нужната захарност. Ябълковите масиви също са поразени."Повечето от реколтата тази година сигурно ще отиде за преработка , няма да става за пазар - за ракия, ще има", надява се Йордан Петков, председател на коопареция Куклен.И в съседното село Брестник лозята са очукани от градушка и обхванати от мана. Само оборудваните с модерна техника ще продават тази есен каквото са спасили, казват производителите. На места реколтата е поразена между 50 и 100 процента."Няма да има много вино и ракия, защото виненото грозде няма да има нужните качества за хубаво вино", коментира производителят Коста Кренчев."Тази година се извъди една нулева година, даже годината на минусите за нашите селскостопански производители", каза кметът на Брестник Георги Козов. С кисел привкус ще бъде виното от новата реколта тази есен.Заради малките количества и лошото качество, производителите очакват ръст в цената на гроздето между 50-100 процента.В Брестник се молят до края на август да не вали, за да може гроздето да не се разваля повече

Предлагат на Гонзо и Андрей Желязков за директор

http://bgfootball.actualno.com/Predlagat-na-Gonzo-i-Andrej-Jeljazkov-za-direktor-news_44119.html

Вариантите за директор на Левски са се увеличили онзи ден с още един, твърди вестник "7 дни спорт". Човек с влияние в управата на "сините" е започнал сериозно да лобира за бившия н...

Чоло Симеоне поиска Торес и Кайехон

http://football.actualno.com/Cholo-Simeone-poiska-Tores-i-Kajehon-news_44141.html

Треньорът на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне е обявил по време на среща с ръководството на испанския шампион, че иска да види в отбора нападателя на Челси Фернандо Торес и халфа на Наполи Хосе Кайехон...

Мораеш: Вълнувам се от завръщането си на "Армията"

http://bgfootball.actualno.com/Moraesh-Vylnuvam-se-ot-zavryshtaneto-si-na-Armijata-news_44149.html

Звездата на Металург (Донецк) Жуниор Мораеш няма търпение да изгледа на живо мача на ЦСКА срещу Хасково от четвъртия кръг на "А" група, който ще се играе на стадион "Българска армия&quo...

Миланов игра при победа на ЦСКА (Москва)

http://football.actualno.com/Milanov-igra-pri-pobeda-na-CSKA-Moskva-news_44152.html

Георги Миланов игра едно полувреме за ЦСКА (Москва) при победата с 1:0 като гост над Мордовия (Саранск) в мач от втория кръг на руското първенство. Българският халф започна срещата като титуляр, но н...

Клоп: Не искам в ШЛ с руснаци и израелци

http://football.actualno.com/Klop-Ne-iskam-v-ShL-s-rusnaci-i-izraelci-news_44153.html

Треньорът на Борусия (Дортмунд) - Юрген Клоп, сподели с кои клубове не иска да играе тимът му в Шампионска лига. "Не бих искал в Шампионска лига да играя с клубове от Русия и Израел. Трудно е да...

Египет разпусна политическото крило на "Мюсюлмански братя"

http://africa.actualno.com/Egipet-razpusna-politicheskoto-krilo-na-Musulmanski-bratja-news_44155.html

Съд в Египет разпусна Партията на свободата и справедливостта партия, политическото крило на Мюсюлманското братство, предаде Ал-Джазира. Така че бъде ще бъде предотвратено участието на забраненото ис...

Зам.-председателят на БСП-Велико Търново напусна партийната организация

http://www.cross.bg/ilchev-turnovo-obshtinskiya-1424771.html

Велико Търново /КРОСС/ Кандидатът на червените за кмет на старата столица през 2011 година Николай Илчев е изпратил заявление до Общинския партиен съвет, че не желае да бъде номиниран за кандидат за народен представител още в началото на тази седмица.Часове преди конференцията на общинската структура на социалистите за номиниране на народни представители от делегати и членове на партията е получена и позицията за напускането на Илчев на БПС.Николай Илчев е общински съветник в местния парламент. Той е председател на Постоянната комисия по проблемите на гражданското общество и борбата с корупцията и член на Комисията по общинска собственост в Общинския съвет на Велико Търново, пише Topnovini.bg.    

Над 300 идват за бридж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260507

Светлан Казаков е председател на варненския бридж клуб “Бриз” и главен организатор на международния фестивал във Варна. “Готови сме за фестивала. Днес в Двореца на културата и спорта стартира неговото 38-о издание. Заявки има от бриджори от Румъния, Люксембург, Белгия.

Полицаи "ожънаха" над 2 тона зелен канабис

http://www.cross.bg/kanabis-politzaite-ozhunaha-1424770.html

/КРОСС/ Над 2 тона зелен канабис "ожънаха" вчера полицаите от ОД на МВР, унижощени са няколко ниви в петричкото село Драгуш, от днес жътвата на канабис се активизира. Миналата година в унищожаването на канабисовите плантации в Петричко бе използван и хеликоптер, които кръжеше в търсене на канабис.Тази година също ще бъдат използвани за по-лесно откриване на нивите. Масираното унищожение на наркотичната трева доведе до силно повишаване на цената й. Тарфикантите от вътрешността на страната, които традиционно си купуваха дрога от Петрич се видяха в чудо с високата цена. Тази година полицаите са си поставили амбициозната задача да овършеят всички канабисови насаждение в района на Подгорието, което се слави като меката на дрогата в района, пише struma.com.

Румен Овчаров: Тревожно ми е, в блато сме

http://pik.bg/румен-овчаров-тревожно-ми-е-в-блато-сме-news212125.html

Румен Овчаров: Тревожно ми е, в блато сме

Градската организация беше двигател на промяната след катастрофалния провал на евроизборите. С тези похвали към столичните социалисти започна Румен Овчаров своето изказване към съпартийците си. Той се пошегува с БСП-София, от която след изключване е и служебният министър-председател Георги Близнашки.

Направихме първата крачка на промяната, но някак си ми е тревожно, заяви Овчаров. Намираме се в нещо като блато, смята той. Не мога да си изясня с какво точно ще отидем към избирателите, кои ще са посланията, изтъкна екс енергийният министър и бивш шеф на БСП София.

Не бива да бъдем чак в такава степен песимисти, посъветва той и изрази задоволството си от вчерашната остра дискусия на пленума.

Румен Овчаров обаче се опасява, че тактиката на новото ръководство за изборите не е най-правилната - да не се водят нови битки и да не се откриват нови фронтове.

Той посочи, че все пак БСП-София застава зад волята на новия лидер. Овчаров предупреди: „Тези, които му прошепват стратегията на припълзяването, след два месеца ще му кажат „Мишо, ти си човек на статуквото". „Може би е прав Мишо - 5 октомври не е бой последен, а битка по пътя, но това ли е пътят", посочи още той.

БСП се нуждае от рязък завой, категоричен е Овчаров. Истината е същността на всеки морал, трябва да започнем да казваме истината, трябва да започнем да не се страхуваме от истината, заяви още бившият енергиен министър.

Той коментира и новото име на коалицията, с която се явява БСП на изборите „БСП-лява България". Лявата политика не е ляво лозунгарство, подчерта Румен Овчаров.

По думите му столетницата не може да води избори като Бойко Борисов и Николай Бареков. Не можем да лъжем като тях, смята Овчаров. 
Връщаме Бойко на бял кон на власт и дано не се окажа прав - за дълго, предупреди още той.

Овчаров очаква, че БСП-София няма да има добър резултат на предсрочния вот на 5 октомври. Изход е да се издигнат знаещи и можещи хора, призова в заключение той.

Румен Овчаров: Тревожно ми е, в блато сме, притеснен Румен Овчаров

http://pik.bg/румен-овчаров-тревожно-ми-е-в-блато-сме-притеснен-румен-овчаров-news212125.html

Румен Овчаров: Тревожно ми е, в блато сме, притеснен Румен Овчаров

Градската организация беше двигател на промяната след катастрофалния провал на евроизборите. С тези похвали към столичните социалисти започна Румен Овчаров своето изказване към съпартийците си. Той се пошегува с БСП-София, от която след изключване е и служебният министър-председател Георги Близнашки.

Направихме първата крачка на промяната, но някак си ми е тревожно, заяви Овчаров. Намираме се в нещо като блато, смята той. Не мога да си изясня с какво точно ще отидем към избирателите, кои ще са посланията, изтъкна екс енергийният министър и бивш шеф на БСП София.

Не бива да бъдем чак в такава степен песимисти, посъветва той и изрази задоволството си от вчерашната остра дискусия на пленума.

Румен Овчаров обаче се опасява, че тактиката на новото ръководство за изборите не е най-правилната - да не се водят нови битки и да не се откриват нови фронтове.

Той посочи, че все пак БСП-София застава зад волята на новия лидер. Овчаров предупреди: „Тези, които му прошепват стратегията на припълзяването, след два месеца ще му кажат „Мишо, ти си човек на статуквото". „Може би е прав Мишо - 5 октомври не е бой последен, а битка по пътя, но това ли е пътят", посочи още той.

БСП се нуждае от рязък завой, категоричен е Овчаров. Истината е същността на всеки морал, трябва да започнем да казваме истината, трябва да започнем да не се страхуваме от истината, заяви още бившият енергиен министър.

Той коментира и новото име на коалицията, с която се явява БСП на изборите „БСП-лява България". Лявата политика не е ляво лозунгарство, подчерта Румен Овчаров.

По думите му столетницата не може да води избори като Бойко Борисов и Николай Бареков. Не можем да лъжем като тях, смята Овчаров. 
Връщаме Бойко на бял кон на власт и дано не се окажа прав - за дълго, предупреди още той.

Овчаров очаква, че БСП-София няма да има добър резултат на предсрочния вот на 5 октомври. Изход е да се издигнат знаещи и можещи хора, призова в заключение той.

Лице от протестите оглави женското АБВ в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-manova-partiyata-1424769.html

Благоевград /КРОСС/ Едно от лицата на протестите през последната една година в България - Людмила Манова, оглави женската структура на АБВ в Благоевград. Това стана на събрание в сряда, на което бе учреден женски клуб към партията на Георги Първанов. От присъстващите 12 жени гласуваха единодушно „за" Манова, те настояха тя да бъде номинирана и за депутатската листа на БСП в Благоевградска област.Що се отнася за членството й в АБВ, Манова заяви: „Към момента не искам да разкривам подробности около това, какво ме накара да взема решение да членувам в партията. Ще дойде времето, когато ще кажа и това. Засега мога само да споделя, че от всички политически партии, на които през годините вярвахме и разчитахме, че ще променят нещата и ще заживеем по-добре, единствено платформата на АБВ ми вдъхва най-голяма надежда и увереност за бъдещето на нас и децата ни", заяви Люси Манова.Наскоро тя стана майка за втори път, през май тя роди син. Любопитното е, че бащата на детето й Кирил Костадинов, с когото Люси Манова живее на семейни начала, е назначен на работа в МБАЛ - Благоевград, управлявана от общинския лидер на БСП д-р Пандев, пише struma.bg.

"Нямаме и повече не ни търсете" - какви храни вече липсват в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/09/2358975_niamame_i_poveche_ne_ni_tursete_-_kakvi_hrani_veche/?ref=rss


Патриотична вълна в духа на "Браво за санкциите! Не им щем ГМО боклуците на Запада! Ние ще си произведем или намерим заместител и то по-добър!" премина по контролираните от държавата медии в Русия след указа на президента Владимир Путин да наложи ембарго върху значителна част от вноса на земеделски продукти от държавите, наложили санкции на Москва.

Дефицитът на деликатеси са първото, което руснаците ще трябва да свикнат - или поне тези, които разполагат с достъп до тях и имат...

Стачка в португалската TAP отмени десетки полети

http://www.bnews.bg/article-113384

Десетки полети са анулирани заради 24-часовата стачка на пилотите в португалската авиокомпания TAP.

Специалист: Зоопаркът в Ловеч е трябвало да потърси помощ за Алонсо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237239

„Самата зоологическа градина е направила най-вероятно онова, което е можела да направи. Още в самото начало на бягството обаче е можела да потърси помощ от другите зоологически градини или да потърси контакт с МОСВ, които знаят кой може да помогне в този момент”, заяви за „Събуди се” Димитър Иванов – управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. „Самата зоологическа градина е направила най-вероятно онова, което е можела да направи. Още в самото начало на бягството обаче е можела да потърси помощ от другите зоологически градини или да потърси контакт с МОСВ, които знаят кой може да помогне в този момент”, заяви за „Събуди се” Димитър Иванов – управител на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Специалист: Зоопаркът в Ловеч е трябвало да потърси помощ за Алонсо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237231

„Самата зоологическа градина е направила най-вероятно онова, което е можела да направи. Още в самото начало на бягството обаче е можела да потърси помощ от другите зоологически градини или да потърси контакт с МОСВ, които знаят кой може да помогне в този момент”, заяви за „Събуди се” Димитър Иванов – управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. „Самата зоологическа градина е направила най-вероятно онова, което е можела да направи. Още в самото начало на бягството обаче е можела да потърси помощ от другите зоологически градини или да потърси контакт с МОСВ, които знаят кой може да помогне в този момент”, заяви за „Събуди се” Димитър Иванов – управител на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Рачков и Зуека продават царевица на бургаския плаж

http://www.cross.bg/fang-rafi-rachkov-1424768.html

/КРОСС/ Любимите на всички ни актьори Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека грабнаха тенджерата с царевица и я разходиха по бургаския плаж. Това не е майтап. Двамата влязоха в ролите на изсипани продавачи на кукуруз в новия клип на Рафи. Видеото към парчето "Нали така" вече е качено YouTube.В него участва и Hoodini. Virginia Records представя лентата, която е режисирана от Николай Павлов. Оператор е Томислав Михайлов - Чочо."Нали така" е по музика на Рафи и Fang, аранжимент на Hoodini и Fang, текст на Рафи, Fang, Ивайло Вълчев и Георги Николов.Във видеото участват още и Любо Киров, Поли Генова, Невена Бозукова - Неве, Ники Станоев, Евгени Иванов - Пушката, трио "Мъниста", Funky Miracle.Рафи вече събира овации във Фейсбук, където е споделил песента със своите приятели, пише "Флагман". video:http://www.youtube.com/watch?v=p53twoqOkhE

"Протестна мрежа" се обяви срещу назначението на Красимира Медарова

http://www.mediapool.bg/protestna-mrezha-se-obyavi-sreshtu-naznachenieto-na-krasimira-medarova-news223529.html

"Протестна мрежа" се обяви в събота срещу назначението на съдия Красимира Медарова за министър без портфейл с ресор избори. От организацията уточняват, че този пост е изключително важен, но смятат, че тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси. "Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи", твърдят от "Протестна мрежа". Медарова бе председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г., а в момента е съдия в Софийския апелативен съд.

Китай подкрепи борбата срещу тероризма в Ирак

http://www.cross.bg/irak-kitaii-stabilnostta-1424767.html

/КРОСС/ Китай подкрепя всички усилия за защита на иракския суверенитет, независимост и териториална цялост, както и борбата срещу тероризма. Това съобщи агенция "Синхуа", позовавайки се на съобщение от администрацията на говорителя на Министерството на външните работи на страната във връзка с авиоударите, които извършва САЩ срещу екстремистите. При спазване на суверенитета на Ирак, Китай се придържа към всички действия, с които да се запази сигурността и стабилността в Ирак и се надява на бързо възстановяване на стабилността и реда в размирната страна.    

Ден за размисъл преди първите преки президентски избори в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=260657

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган призова поддръжниците си към участие в президентски избори. В събота в Турция е ден за размисъл преди вота в неделя, който според последните социологически проучвания ще бъде спечелен с убедителна преднина от Ердоган.

Продължават масовите полицейски акции за нарушения по пътищата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/09/2358974_produljavat_masovite_policeiski_akcii_za_narusheniia/?ref=rss


Във връзка с акцията на Главна дирекция "Охранителна полиция" за осигуряване на безопасността на гражданите и засилване на контролната дейност за нарушения на Закона за движението по пътищата само за седмица - от 30 юли до 7 август, са санкционирани 13 286 души, съобщиха от МВР.

Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали и главни пътища, а част от полицейските екипи са били пренасочени към малките населени места.

Най-много са нарушенията за управление на...

Путин: Западът смята да си сътрудничи с Русия

http://www.cross.bg/pytin-zapadut-smyata-da-si-sutrydnichi-s-rysiya-1424766.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че въпреки санкциите, западните компании са настроени да си сътрудничат с Руската федерация. "Днес търговският успех определя ефективно международно сътрудничество. Бизнесът, включително големи местни и чуждестранни компании, разбира прекрасно това и въпреки сложността на настоящата политическа ситуация, прагматизмът, здравият разум ще вземат надмощие и това е много радостно", каза Путин, цитиран от РИА „Новости".    

Експериментът на НАСА с марсианската "летяща чиния" приключил успешно

http://cosmos.actualno.com/Eksperimentyt-na-NASA-s-marsianskata-letjashta-chinija-prikluchil-uspeshno-news_44148.html

Юнският тест на НАСА с марсианската "летяща чиния", изпратена в разредената атмосфера на Земята, е приключил успешно, въпреки частичното разкъсване на парашута й, съобщи Асошиейтед прес, цит...

Бокова призова за спасяване на културното наследство на Ирак

http://asia.actualno.com/Bokova-prizova-za-spasjavane-na-kulturnoto-nasledstvo-na-Irak-news_44154.html

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази тревога по повод информацията за системното преследване и нападения над уязвими християнски, тюркски и язидски общности в Северен Ирак и тяхното култ...

Иран и международните посредници възобновяват преговорите през септември

http://www.cross.bg/pregovorite-iran-posrednitzi-1424765.html

/КРОСС/ Иран и "шесторката" международни посредници възобновяват преговорите за ядрената програма на Техеран през септември тази година. Мястото все още не е договорено, съобщи за ИТАР-ТАСС зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.Той отбеляза, че контактите в различните формати продължават. Става въпрос най-вече за двустранни контакти между представители на "шесторката" и иранците. "По отношение на възобновяването на преговорите, в Москва смятат, че това ще се случи през септември. Очевидно, известно време преди началото на сесията на Общото събрание (ООН)", подчерта Рябков. „Мястото на възобновяване на преговорите все още не е съгласувано".

Радан Кънев към Портних: Направихте себе си и ГЕРБ съпричастни към отговорността на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/09/2358973_radan_kunev_kum_portnih_napravihte_sebe_si_i_gerb/?ref=rss

Радан Кънев се обърна към кмета на Варна Иван Портних в пост в личния си профил в социалната мрежа "Фейсбук" и обяви, че с решението си от вчера да не обжалва строителното разрешение за Южен Поток и Паша Дере, е направил ГЕРБ съпричастна към отговорността на БСП.

"Г-н Кмете, ако строителството започне ДНЕС, което - благодарение на нашите жалби - няма да стане, спазването на нормите на ЕС става невъзможно. Защото незаконното разрешение за строеж на "замразения" проект е издадено на...

Истина или лъжа: Мира Добрева била пред развод с Георги Торнев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236501

Мира Добрева била пред развод след 7 г. щастлив брак, пише жълт всекидневник. Тя и съпругът решили да сложат край на връзката си. Като причина този път клюкарската медия посочва, че Георги Торнев изневерявал с по-млада жена.Потърсихме Мира Добрева и ето какво каза тя.Лъжа е, разбира се. Както каза веднъж Христо Стоичков, Мира Добрева била пред развод след 7 г. щастлив брак, пише жълт всекидневник. Тя и съпругът решили да сложат край на връзката си. Като причина този път клюкарската медия посочва, че Георги Торнев изневерявал с по-млада жена.Потърсихме Мира Добрева и ето какво каза тя.Лъжа е, разбира се. Както каза веднъж Христо Стоичков,

ГЕРБ и БСП се скараха за шефското място в РИК-Враца

http://pik.bg/герб-и-бсп-се-скараха-за-шефското-място-в-рик-враца-news212121.html

ГЕРБ и БСП се скараха за шефското място в РИК-Враца

Възникна спор за председателското място между ПП „ГЕРБ“ и ПП „Коалиция за България“. За първа година има три предложения за две заместник председателски места. За мястото на секретар, предложение бе направено единствено от ПП „ДПС“, съобщи "Трибали".

Това стана днес в сградата на Областна администрация Враца, където се проведоха консултациите за състав на Районна избирателна комисия /РИК/ Враца, във връзка с насрочените за 5 октомври 2014 г. избори за народни представители за Народно събрание. В консултациите участваха упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции – Петя Аврамова (ПП ГЕРБ), Васил Драганов (ПП „КБ“), Евгени Червеняшки (ПП „ДПС“), Красимир Донов и Румяна Иванова (Коалиция „Реформаторски блок“), Светлин Стойков ( ПП „АТАКА“), Ангел Иванов ( Коалиция „България без цензура“, ВМРО – БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден“).
Областният управител инж. Венцислав Василев откри консултациите и запозна присъстващите с решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/, съгласно което общият брой на членовете на РИК - Враца, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, е 15 човека. Съотношението на членовете на РИК Враца между партиите и коалициите е следното: ПП „ГЕРБ“ - 5 членове, ПП „Коалиция за България“ - 5 членове, ПП „ДПС“ - 2 членове, ПП „АТАКА“ , ПП „България без цензура“, Коалиция „Реформаторски блок“ – по 1 представител.

След проведените дебати не се постигна консенсус за председател и зам. председатели на РИК Враца.

Протоколът от днешните консултации ще бъде внесен утре 10 август в Централната избирателна комисия. Тя ще вземе окончателно решение за състав и ще назначи Районната избирателна комисия до 15 август включително. - See more at: http://tribali.info./bg/ne-se-stigna-do-konsensus-na-konsultatsiite-za-rik-vratsa/#sthash.bTS8UjZ9.dpuf

Божинов и Крумов се завърнаха в групата на "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/09/2358971_bojinov_i_krumov_se_zavurnaha_v_grupata_na_levski/?ref=rss


Нападателят Валери Божинов и десният краен бранител Пламен Крумов попаднаха в групата на "Левски" за гостуването на "Берое".

Двата отбора се срещат в неделя от 20.00 часа в двубой от четвъртия кръг на А група. 

Заради контузии Божинов и Крумов пропуснаха домакинството на "Локомотив" (София), в което сините записаха първата си победа за сезона. Те получиха мускулни разтежения при загубата от ЦСКА (0:2) във втория кръг.

Двамата бяха титуляри в първите два мача....

Играта с пясък помага на детето при развод

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236298

Развод, смърт, сватба, раждане на второ дете... Общото между тях е, че са събития, които могат да предизвикат у детето страх, несигурност, тревожност, а понякога и по-тежки психологически проблеми. Тези изживявания са свързани със страха от промяна, с тревогата на детето как ще се справи и какво предстои, обяснява психологът Надежда Милева, специал Развод, смърт, сватба, раждане на второ дете... Общото между тях е, че са събития, които могат да предизвикат у детето страх, несигурност, тревожност, а понякога и по-тежки психологически проблеми. Тези изживявания са свързани със страха от промяна, с тревогата на детето как ще се справи и какво предстои, обяснява психологът Надежда Милева, специал

Божинов и Курмов се завърнаха в групата на "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/09/2358971_bojinov_i_kurmov_se_zavurnaha_v_grupata_na_levski/?ref=rss


Нападателят Валери Божинов и десният краен бранител Пламен Крумов попаднаха в групата на "Левски" за гостуването на "Берое".

Двата отбора се срещат в неделя от 20.00 часа в двубой от четвъртия кръг на А група. 

Заради контузии Божинов и Крумов пропуснаха домакинството на "Локомотив" (София), в което сините записаха първата си победа за сезона. Те получиха мускулни разтежения при загубата от ЦСКА (0:2) във втория кръг.

Двамата бяха титуляри в първите два мача....

НАП запорира нови банкови сметки на длъжници

http://www.bnews.bg/article-113383

Повече от 80 новоразкрити банкови сметки на фирми и граждани с големи просрочени данъчни и осигурителни задължения запорираха данъчните в Бургас.

Спортно събитие кани варненци и гости на града да опитат безплатно над 10 вида спорт днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=260633

Над 10 вида спорт съвсем безплатно ще могат да изпробват варненци и гости на града през август. Йога, зумба, Super jump, тае бо, Steel Combat, бокс, бягане и много други са част от спортовете, които ще са достъпни без такси по време на спортното събитие „Аз обичам да спортувам“.

Сливенската болница получи дарение за неонатологичното отделение

http://www.cross.bg/predostaveni-fondatziyata-polychi-1424764.html

Сливен /КРОСС/ Отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен получи дарение от фондация „Нашите недоносени деца". За нуждите на специалистите при лечението на малките пациенти бяха предоставени две кислородни палатки, каза Надя Дренска, представител на фондацията. Средствата, с които са закупени уредите, са събрани по време на традиционно благотворително мероприятие на Френско-българската търговска камара през декември 2013 г. и са предоставени на фондацията. Събрани са общо 13 829 лв., с които е закупено медицинско оборудване за неонатологичните отделения в българските болници.Освен в Сливен, дарения на направени във Велико Търново, Плевен, Русе, Стара Загора и Хасково.

Над 4,57 млн. лева са влезли в бюджета от ловен туризъм през 2013 г.

http://econ.bg/Новини/Над-4-57-млн-лева-са-влезли-в-бюджета-от-ловен-туризъм-през-2013-г-_l.a_i.561006_at.1.html

Приходите от организиран ловен туризъм през 2013 г. се равняват на над 4,57 млн. лева, което е с 13% повече спрямо предходната година. Това съобщават...

Откриха ловния сезон

http://news.ibox.bg/news/id_813747036

Дивата свиня е най-предпочитаният улов сред чужденците

Кристина Ричи стана майка

http://www.cross.bg/kristina-richi-maiika-1424763.html

/КРОСС/ Звездата от "Семейство Адамс" Кристина Ричи стана майка. 34-годишната актриса роди първото си дете от любимия си Джеймс Хердеген. Радостната новина бе потвърдена от представител на красавицата. Кристина и Джеймс се срещнаха на снимачната площадка на филма "Пан Ам" през 2011 г., а през 2012 г. започнаха да не крият връзката си. През 2013 г. двама сключиха брак на тайна церемония в Манхатън.

Ще загубим ли 62 млн. лева за саниране?

http://www.bnews.bg/article-113334

Има риск 62 млн. лв. по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" да бъдат загубени заради натрупаното закъснение от 18 месеца при реализирането му, алармираха собственици на домове, организирани в асоциация, в която влизат 39 сдружения от 11 града в България.

Електронна цигара уби британец

http://www.cross.bg/prichina-zaredi-tzigara-1424762.html

/КРОСС/ Жител на Обединеното кралство почина след експлозия на електронна цигара. Както се посочва от местната полиция, 62-годишният Дейвид Томпсън е решил да зареди устройството, което е и причина за трагедията . Инцидентът е станал в град Уоласи в графство Мърсисайд. След експлозията къщата на пишман-пушачът се подпалила, но служителите на противопожарната служба бързо са потушили пламъците. Точната причина за кончината на мъжа ще бъде установена след извършване на експертиза. Според предварителната версия, причина за инцидента е грешка на пенсионера - той опитал да зареди цигарата със зарядно на друг уред.

Приятелството с колегите прави хората щастливи

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/priiatelstvoto-s-kolegite-pravi-horata-shtastlivi-6019478

Според анкета на LinkedIn младите хора са склонни да жертват приятелство в офиса заради повишение, а по-възрастните никога не биха постъпили така

Посланик Балтаджи: Украйна иска мирно решаване на проблемите

http://www.moreto.net/novini.php?n=260651

Превърналият се в символ на борбата за свобода на Украйна площад „Независимост” в Киев отново беше подпален от активисти. Черният дим, който изпълни площада, е реакция на подготовката на украинската столица за предстоящия Ден на независимостта, който предстои да се чества на 24 август.

ГЕРБ: Политиката на последното правителство в сектор енергетика беше изцяло популистка

http://pik.bg/герб-политиката-на-последното-правителство-в-сектор-енергетика-беше-изцяло-популистка-news212100.html

ГЕРБ: Политиката на последното правителство в сектор енергетика беше изцяло популистка

Последните неща, които се направиха от бившето вече правителство в сферата на енергетиката, бяха изцяло популистки, защото не може да правиш социална политика с нещо, което се консумира от всеки – целия български народ.

Това каза пред "Фокус" Христо Калоянов, народен представител от ПП ГЕРБ в 42-то Народно събрание. „Тези до 5% с които намалиха тока, се отразиха много пагубно на самата енергийна система. Ако трябва да се направи едно обобщение, мога да кажа, че тази регулаторна политика в сектора, както и целевото решение за новия период – 2014 година, се характеризират с произвол, непредвидимост, липса на оценка на ефектите, популизъм и управленска зависимост”, добави Калоянов. Той коментира, че в резултат на взаимните задължения в системата да нараснали компаниите в сектора, които продължават да трупат загуби и дългове. 

„Инвестициите в мрежите намаляха, а дисбалансите в самата система рязко набъбнаха. ДКЕВР вече работи по промяна на цените, която е прогнозируемо около 18-20%. Според мен, те ще отидат близо 40% и това ще се отрази на физическите лица. Юридическите лица вече го усетиха. Вместо смислени мерки за повече пазар при зелената енергия, което да ограничи разходите за обществото, които изискват усилия и мисъл, на производителите се наложиха допълнителни такси. ЕРП-та получиха поредното орязване на цените, НЕК продължи да не си плаща задълженията и те до момента са над 3 милиарда лева. забърка се още по-тежка каша с АЕЦ „Белене”, а натискът за ускоряване на проекта „Южен поток” стана изцяло за сметка на България и в полза на фирми, участващи в строежа на газопровода в страната”, каза още Христо Калоянов. 

На киевчани им писна от барикадите по Майдана

http://news.ibox.bg/news/id_103836630

Вече втори ден жители на Киев и работници от градската управа се мъчат

Диванна телевизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236435

Хората посрещат по дрехите, а изпращат по ума. Нещо подобно може да се окаже и за тв предаванията. В този случай първо виждаш опаковката, т.е. декора, а после се заслушваш и във водещия и гостите. Затова и най-лесното, което може да се направи, за да се освежи една тв продукция, е да се промени визията . Неслучайно дълголетни продукции като Хората посрещат по дрехите, а изпращат по ума. Нещо подобно може да се окаже и за тв предаванията. В този случай първо виждаш опаковката, т.е. декора, а после се заслушваш и във водещия и гостите. Затова и най-лесното, което може да се направи, за да се освежи една тв продукция, е да се промени визията . Неслучайно дълголетни продукции като

САЩ извършиха нови въздушни удари срещу джихидистите в Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/09/2358966_sasht_izvurshiha_novi_vuzdushni_udari_sreshtu/?ref=rss


Съединените щати извършиха нови въздушни удари в Ирак срещу позиции на джихадистите от групировката "Ислямска държава". Десетки хиляди хора, предимно от религиозни малцинства, напуснаха домовете си заради настъплението на групировката, която ги заплашва със смърт.

Едновременно с бомбандировките транспортни самолети на военновъздушните сили на САЩ пуснаха втора пратка хуманитарна помощ в Ирак, предаде Ройтерс. Първата пратка хуманитарна помощ беше пусната в Ирак вчера, уточнява...

Обама: Няма да позволим екстремистки халифат в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/obama-niama-da-pozvolim-ekstremistki-halifat-v-irak-6019477

В обширно интервю за "Ню Йорк таймс" американският президент говори за мястото на САЩ в света в момента

Кънев захапа кмета на Варна заради "Южен поток"

http://www.cross.bg/kunev-potok-interes-1424761.html

София /КРОСС/ Лидерът на ДСБ Радан Кънев се обърна към кмета на Варна Иван Портних по повод заявлението му, че не смята да обжалва строителните разрешения за "Южен поток". Г-н Кмете, ако строителството започне днес, което - благодарение на нашите жалби - няма да стане, спазването на нормите на ЕС става невъзможно. Защото незаконното разрешение за строеж на "замразения" проект е издадено на незаконно спечелилия незаконния търг консорциум. Строителството против закона на ЕС и кражбите започват. И с вчерашния си отказ, Вие направихте и себе си и ГЕРБ съпричастни към отговорността на БСП и Стойнев", написа Кънев на профила си във Фейсбук. И продължава, но вече на „ти". „ Иване - ние с теб и Драго сме съученици от Френската. С действията си по Южен поток защитихте руския икономически интерес и икономическия интерес на партиите си. За мен остана да защитя българския икономически интерес, законността и честта на гимназията", подчертава Кънев.

Помощ от Варна за пострадалите в Мизия и Бяла Слатина

http://www.moreto.net/novini.php?n=260664

600 чифта гумени ботуши, 200 кофи, 3500 маски, гащеризони и лопати изпрати община Варна в помощ на пострадалите от Мизия и Бяла Слатина, съобщи кметът Иван Портних. Малко по-рано, с помощта на „Хисар", морската столица изпрати и камион с вода.

БСП реди с тайно гласуване листите в София

http://www.bnews.bg/article-113382

Столичната органзиация на БСП се събра на 12-та си конференция днес, за да обсъди кои ще са хората в листите й в трите избиртаелни района в София.

Григор Димитров излиза на полуфинал срещу Жо-Вилфред Цонга

http://offnews.bg/news/n_1/n_374838.html

Григор Димитров ще играе срещу Жо-Вилфред Цонга. Срещата е предвидена за 22:00 часа българско време. Полуфиналната среща е втора в програмата на Централния корт. Най-добрият български тенисист ще играе за втори път в кариерата си полуфинал на турнир от сериите „Мастърс“. Димитров и Цонга се срещат за четвърти път при професионалистите. До момента българинът няма победа и е спечелил само един сет срещу съперника си. Ако Димитров отстрани французина, ще си осигури 600 точки за световната ранглиста и на финала ще срещне Роджър Федерер или Фелисиано Лопес. Димитров спечели третия сет и мача срещу Кевин Андерсън от Южна Африка в четвъртфинала от тенис турнира от сериите „Мастърс“ в Торонто. В първия сет играта вървеше равностойно гейм за гейм до 11-ия, в който Андерсън направи пробив и след това спечели своето подаване и затвори сета с резултат 7:5. Във втория сет тенисистите започнаха да си разменят пробиви, но все пак Димитров излезе крайния победител и го спечели със 7:5 гейма. В третия сет се стигна до тайбрейк, където българинът показа повече характер и спечели мачът. На полуфинала Григор Димитров ще играе срещу Жо-Вилфред Цонга, който отстрани Анди Мъри с 2:1 сета (7:6 (5), 4:6, 6:4).

Хитлер пуснал 10 летящи чинии под връх Ботев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236463

Пролетта на 1995-а. 70-годишен, добре изглеждащ човек влиза в музея в Троян. Разглежда експонатите, сетне настоява да се види с директора Тотю Тотевски. Въвеждат го при него и двамата повеждат разговор, при който посетителят демонстрира знания за изкуство, традиции, праистория. Представя се като г-н Колев. Пролетта на 1995-а. 70-годишен, добре изглеждащ човек влиза в музея в Троян. Разглежда експонатите, сетне настоява да се види с директора Тотю Тотевски. Въвеждат го при него и двамата повеждат разговор, при който посетителят демонстрира знания за изкуство, традиции, праистория. Представя се като г-н Колев.

Украйна ще съди Русия в съда на ООН

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/09/2358965_ukraina_shte_sudi_rusiia_v_suda_na_oon/?ref=rss


Украйна ще подаде иск срещу Русия в съда на ООН, заради "финансиране от Руската федерация на тероризъм във връзка със събитията в Донбас". Киев определя като терористична дейност борбата, която водят сепаратистите в Източна Украйна срещу централната власт. 
 

Това заяви пред украинската телевизия Пети канал министърът на правосъдието на Украйна Павло Петренко, съобщи агенция УНИАН, цитирана от Лента.ру.

Досъдебната процедура, която продължава около седем месеца, вече...

Тотю Младенов: Управляващите оставиха само дългове и проблеми

http://pik.bg/тотю-младенов-управляващите-оставиха-само-дългове-и-проблеми-news212096.html

Тотю Младенов: Управляващите оставиха само дългове и проблеми

Илиана Беновска направи интересно интервю с бившия министър на труда и социалната политиката от времето на ГЕРБ Тотю Младенов. Темата беше "Кой и на какво основание може да управлява България?"

Вижте и цялото интервю:

Илиана Беновска:  Добър ден, господин Младенов!

 

Тотю Младенов: Добър ден, здравейте!

 

Илиана Беновска: Здравейте! Господин Младенов, тази тема, Кой и на какво основание може да се управлява България, „Радио К2” разисква вече повече от година и 3 месеца, от 12 – ти май 2013 през евроизборите на 25 – ти май 2014 и тя продължава да бъде актуална защото знаете, на 5 – ти октомври предстоят следващите предсрочни парламентарни избори, но конкретно по аспектите на едно управление, мога ли да Ви попитам например – как оценявате поведението на предишния кабинет „Орешарски”, а и на служебното правителство на проф. Близнашки, по отношение на кризата, която се получи с наводненията в Мизия и Бяла Слатина?

 

Тотю Младенов: Това, което стана през последната година и три месеца, на практика хората видяха кои не трябва да управляват, не трябва да ни управляват хората, които управляваха през последната една година и аз мисля, че на всички сфери на социалния живот, на социално – икономическия живот, се видя, че това правителство остави само дългове и проблеми във всички сфери. Това, което стана през последната седмица във Врачанска област, беше много тежко, аз вече 9 – ти ден съм тук в региона, във Враца и в селата, от петък миналата седмица, най – тежко беше в Бяла Слатина и в Мизия. Направихме всичко възможно да има координация между институциите, както в отиващия си предишен кабинет, сега и в служебния кабинет, имах връзка с директорите на Агенцията по заетостта, на социално подпомагане, с отделни министри, за да се намеси държавата, и от 2 дни вече трима министри има – в Мизия и Бяла Слатина. Днес в Бяла Слатина кметът на общината организира почистване на районите, които бяха наводнени в града и в селата. Над 800 човека пострадаха в Бяла Слатина и над 1200 в Мизия, в Крушовица и региона. Беше много тежко, сега нещата се нормализират, на много хора къщите са потопени, водата се оттече, но калта остава и тези над 150 доброволци в Бяла Слатина, които видях, хора бяха дошли от Враца, от Кнежа, от Оряхово, от Бяла Слатина, от Кюстендил чакаме доброволци, ми вдъхва надежда и мисля, че хората действително в България в такива ситуации се обединяват и трябва да бъдат единни, за да може да помогнем на всички, които страдат в момента.

 

Илиана Беновска: Господин Младенов, нека да напомня на нашите слушатели, че ПП ГЕРБ, макар и в опозиция, именно този аспект искам да разискваме в момента, веднага реагира на наводнението в Мизия, лидерът на ГЕРБ Борисов прати Вас и други депутати от ГЕРБ, представители на местната власт и партийните структури, за да помогнат да се овладее положението, осигурихте един тир питейна минерална вода ...

 

Тотю Младенов: Не само един тир, за тази една седмица над 52 тона минерална вода са доставени в Мизия, в Бяла Слатина, вече два курса с дрехи, с храни, бизнесът помага, така че за една седмица мисля, че доста неща дадохме на този регион.

 

Илиана Беновска: Искам да Ви попитам именно в този аспект, господин Младенов, вие в момента какво го играете, опозиция, която печели гласове с благородните си жестове, или срещате  съпричастност и от хора, които не принадлежат към вашата политическа партия, с други политически възгледи и обединявате хуманността си около това да помогнете на хората?

 

Тотю Младенов: ГЕРБ винаги е била близко до хората, това го показва и сега, защото когато станаха тези нещастия не само структурата на ГЕРБ във Враца, но и от цялата област, дойдоха колеги от Монтана, от Видин, от София и действително тук не търсим нищо политическо, тук искаме действително да помогнем на хората, и ако се обединят хората да помогнем на нуждаещите се, това е най – важното.

 

Илиана Беновска: А усещате ли другите партии да се опитват да правят политика на гърба на нещастието?

 

Тотю Младенов: Не искам да говоря, аз видях много неща, които не ми харесват, през тази една седмица..

 

Илиана Беновска: Кажете!

 

Тотю Младенов: Но пак казвам, хората виждат това, което е истинско и това, което някой иска да позира, но пак не искам да влизам в тези теми, аз искам да помогнем реално и това се мъчим да правим, това, което Ви каза и господин Борисов, в крайна сметка всички трябва да бъдем единни и да помагаме колкото можем, в непрекъсната връзка съм от една седмица с всички кметове, кмета на Мизия, кмета на Бяла Слатина, с министри, със служби и гледаме да помогнем.

 

Илиана Беновска: Доколко, господин Младенов, като бивш социален министър, може да оцените дали действително се помага на хората, реално от властта, от изпълнителната и местната власт, защото сам си давате сметка, Вие споменахте, че сте девети ден, че последиците от това наводнение ще бъдат тежки, хора са без домове, други имат своите домове, но те са в окаяно състояние, хигиената, заплахата от болести, от разлагане на починали животни, замърсяване и т.н., сигурно ще имат един дълъг инерционен момент, няма да се изчисти всичко така бързо.

 

Тотю Младенов: Така е, държавата започна да си влиза вече във функциите, трима министри бяха вече в региона, на труда, на вътрешните работи, вчера беше на здравеопазването, очаквам и други министри, сигурно и министър – председателят ще дойде, но тук най – важното е да се оценят щетите, да се види какви са ресурсите в държавния бюджет да се помогне на хората, ние много настояваме на това, защото аз съм от този регион и виждам нещастието на хората. И ние трябва да помогнем на тези хора. Отделно от това хората трябва да разберат кой е виновен за това наводнение, те искат това непрекъснато и са прави за това. Ние също настояваме.

 

Илиана Беновска: Вашата оценка, кой е виновен?

 

Тотю Младенов: Не знам кой е виновен, има институции, има прокуратура, да разследват и да кажат. И второто нещо, този път трябва по най – бързия начин да искаме средства от фонда „Европейска солидарност”. Защото проблемите, в Мизия особено, ще трябва да минат няколко години, за да се нормализират. Така че е много важно това правителство да поиска и да получим пари от фонда за европейска солидарност.

 

Илиана Беновска: Появиха се забележки, господин Младенов, няма как да не сте ги разбрал, независимо от това, с което се занимавате в Мизия и в Бяла Слатина, че еврокомисарят, излъчен от ГЕРБ, и сега номиниран за втори мандат от служебното правителство, Кристалина Георгиева, сякаш не е тук, българите очакват да е тук, прави ли сме?

 

Тотю Младенов: Аз мисля, че когато България, като правителство, като държава, поиска съответната помощ, госпожа Георгиева никога не е бягала от своята отговорност, и сега няма да избяга, така че трябва по най – бързия начин ние да си изпълним нашите ангажименти, да знаем какво искаме, да настояваме за това, и аз съм сигурен, че ще го получим.

 

Илиана Беновска: Забележките бяха по – скоро политически, от опоненти на ГЕРБ и от политически сили, които искаха да номинират свой представител за еврокомисар, има ли право на политическо говорене тук, според Вас, на фона на една трагедия, която не е само там, тя както казахте от година и половина вече е в сила и на много други места, да бъде упреквана партия ГЕРБ и съответно Кристалина Георгиева чисто политически за това, което се е случило?

 

Тотю Младенов: Не, не трябва да има политика, госпожа Георгиева си вършеше работата и сега пак ще свърши това, което трябва за България, аз съм сигурен, защото тя има много силна подкрепа, не само в България, но и от Европа. Така че нека ние да си свършим тук работата, а хората ще ни помогнат.

 

Илиана Беновска: Накрая 2 – 3 блица, как оценявате новия кабинет?

 

Тотю Младенов: Не ги познавам повечето хора, министъра на труда го познавам, това е човек, който беше дълги години в НОИ директор, не знам кои ще са му заместниците, това, което е най – важното Министерството на труда да направи, един от основните приоритети са бедстващите региони, да има пълна координация между службите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, и не само във Врачанска област, а на всички места, където има проблеми. На второ място много е важно оперативната програма „Човешки ресурси” трябва да започнат процедурите, Комитет по наблюдение и всички други места, за да може след 1 – 2 месеца по програмата от новия програмен период 2014 – 2020 вече да тръгват парите за заетост, за бизнеса, за общините, проектите за социално включване, за лични асистенти, всички пари за бизнеса, за подобряване условията на труд, заплащане на пътя до работното място, за работно облекло, за обучение, за квалификация, всички тези пари трябва да тръгнат до 1 – 2 месеца. Така че втори основен приоритет на Министерството на труда е ОП „Човешки ресурси”, всички процедури трябва да бъдат подготвени, за да могат октомври – ноември да започнат реално да действат.

 

Илиана Беновска: Добре ли беше, че министър – председателят на служебното правителство Близнашки, с помощта на президента Плевнелиев, конструираха правителство, в което заместник – министър -  председател е министърът на труда и социалната политика, че се извеждат напред не силовите министерства, а хуманните, ако мога така да се изразя, в лицето на проф. Йордан Христосков в случая?

 

Тотю Младенов: Важно е това, другата седмица трябва да свикат НСТС, защото има доста проблеми, има неизплатени заплати в редица сектори, трябва да се засили контрола по трудовото и осигурителното законодателство, трябва да се решат всички въпроси, които касаят КТБ, така че има доста работа и аз очаквам още другата седмица синдикатите и работодателите, заедно с правителството ще заседават в НСТС и ще намерят най – добрите решения?

 

Илиана Беновска: И последен въпрос, как оценявате процесите в БСП, вчера имаше уникален по своето съдържание национален пленум на БСП, извършиха се промени в ръководните органи, но се излезе с една неочаквана, според мен, позиция по отношение на действията на министъра на икономиката и енергетиката  Драгомир Стойнев по отношение на „Южен поток”, по подписването на договор с „Уестингхаус” за 7 – ми реактор на АЕЦ „Козлодуй” и други действия, какво се случва според Вас там?

 

Тотю Младенов: Нас тази партия не ни интересува и не я коментирам, но това, което е важно, и то ще излезе в следващите седмици, е истинското състояние на държавата, на държавния бюджет, по ресори, какво е правено, какво заварва това служебно правителство, те са длъжни да го изнесат пред обществеността, за да знаят хората за тази една година и три месеца какво е направено и следващото правителство, след 5 – ти октомври което ще дойде на власт, откъде ще тръгне.

 

Илиана Беновска: Вие ли сте бъдещият социален министър в евентуален кабинет на ГЕРБ?

 

Тотю Младенов: О, не, това не е моя работа, има други хора, които да се занимават, нас ни интересува тук сега да помогнем на хората и след това да бъдем първа политическа сила на изборите, както в национален мащаб, така и в област Враца.

 

Илиана Беновска: А търси ли Ви, наистина последен въпрос, проф. Христосков, заместник – министър – председател и министър във Вашия ресор, за съвети и ако Ви потърси, бихте ли бил на разположение, господин Младенов?

 

Тотю Младенов: Видях го предния ден, преди да го номинират, и му казах, че винаги може да разчита, така че ако има желание, винаги може да ми се обади.

 

Илиана Беновска: Добре, много Ви благодаря за този разговор и Ви желая да можете да организирате още по – ефективна помощ за хората в Мизия и Бяла Слатина!

 

Тотю Младенов: Благодаря Ви!

 

Илиана Беновска: Благодаря Ви, разговаряхме с Тотю Младенов от ГЕРБ!

През първия ден по 5 минути в морето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236284

Тялото ни постепенно трябва да свиква с водните развлечения по време на отпуска, съветват уролозите.
Препоръчително е например през първия ден на морето човек да влезе в него за 5 минути. Един час по-късно - за още пет. На другия ден да увеличи къпането на 10 минути. Ако водата е топла, но навън духа вятър, тогава трябва да се пазим от охлаждане с Тялото ни постепенно трябва да свиква с водните развлечения по време на отпуска, съветват уролозите. Препоръчително е например през първия ден на морето човек да влезе в него за 5 минути. Един час по-късно - за още пет. На другия ден да увеличи къпането на 10 минути. Ако водата е топла, но навън духа вятър, тогава трябва да се пазим от охлаждане с

Четири мача в "А" група днес

http://www.bnews.bg/article-113381

В 20 ч. на „Лаута“ започва срещата за деня между Локомотив (Пловдив) - Лудогорец, а преди това от 18 ще се изиграят още три мача.

От днес ловците гърмят по пернат дивеч

http://pik.bg/от-днес-ловците-гърмят-по-пернат-дивеч-news212095.html

От днес ловците гърмят по пернат дивеч

Днес се открива ловният сезон за пернат дивеч. 130 хиляди са ловците в България. Спазването на правилата за безопасност е първото и най-важно нещо, което ловците ще си повторят и в първия ден на лова. За разлика от 2010-та година, когато при нещастни случаи по време на лов загинаха 10 и бяха ранени 20 души, тенденцията е положителна. За последната година само трима са пострадали, каза главният секретар на Ловно-рибарския съюз Васил Василев, цитиран от БНР.

Не мога да кажа, че ловците са станали кой знае колко по-отговорни. Може би това, което се опитваме всяка една година да втълпяваме, че трябва да се спазват основните правила за безопасност при боравене с оръжие и затягане на дисциплината в колективите, са оказали своето влияние, добави той. Бракониерите продължават да бъдат основен проблем и за дивеча, и за ловците в България.

Трябва да бъде завишена санкцията и да бъде търсена много по-голяма наказателна отговорност на извършителите на тези деяния, защото в момента в Наказателния кодекс наказанията са нищожни. За отстрел на благороден елен или до една година затвор, или глоба, или пробация, което няма никакъв дисциплиниращ ефект, заяви още Василев. Доброто настроение по време на лов е важно, но от Агенцията по горите припомнят, че глобата за употреба на алкохол преди приключване на лова е между 200 и 2000 лева.

Два случая на "син език" в Пловдивско

http://www.cross.bg/ezik-hranite-plovdivsko-1424760.html

/КРОСС/ Два случая на болестта "син език" има и в Пловдивско, съобщиха от Областната агенция по храните. Положителна е пробата на две кози от стопанство в село Селци, община Садово. Те са изолирани и се лекуват."Помещенията и торището са напръскани с препарати срещу комари, които пренасят болестта. Взети са проби от стада в целия регион, но изследванията все още не са готови", каза пред БНТ д-р Николай Петков-директор на "Контрол на храните" в Пловдив.Заболяването се разпространи в няколко области в страната, в Ямболско вече се умъртвяват животни. Заразени животни има в много населени места и в Ловешко, Хасковско, Бургаско, Русенско. Болестта се разпространява бързо, защото времето е благоприятно за приносителите на заболяването - комарите. От "син език" боледуват преживните, но само при овцете то протича с видими признаци - задух и куцота. Заболяването не е опасно за хората и не се предава от контакт между животните. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%.  

След края на примирието в Газа има нови четири жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/09/2358964_sled_kraia_na_primirieto_v_gaza_ima_novi_chetiri_jertvi/?ref=rss


Тази нощ и сутринта е имало нови израелски въздушни удари по ивицата Газа, при които са загинали четирима души, предаде ДПА, цитирана от БТА. Това се случва непосредствено след изтичането на срока на издействаното с посредничеството на Египет 72-часово примирие между Израел и "Хамас".

Ранените са най-малко десет, от които двама са в тежко състояние. 

Двама са загинали при атака в джамия в бежанския лагер Нусейрат в централната част на ивицата. Палестински източници...

Експерти: Епидемията от "син език" ще бъде овладяна чак през есента

http://society.actualno.com/Eksperti-Epidemijata-ot-sin-ezik-shte-byde-ovladjana-chak-prez-esenta--news_44147.html

Епидемията от „син език" по животните в Ямболска област се разраства. Стотици овце вече са евтаназирани, но всекидневно има нови случаи на заболели животни. Критична е ситуацията в ...

Кадиев: БСП трябваше категорично да се разграничи от споразумението с „Уестингхауз”

http://www.cross.bg/sporazymenieto-kategorichno-razgranichi-1424759.html

София /КРОСС/ БСП трябваше категорично да се разграничи и от споразумението с „Уестингхауз", и от подписалите го. Това написа на профила си във Фейсбук социалистът Георги Кадиев, коментирайки публикуваното вчера от АЕЦ „Козлодуй" акционерно споразумение с компанията „Уестингхаус".„Убеден съм, че споразумението с Уестингхауз не е добро. Убеден съм, че следващите правителства ще го продължат. Убеден съм, че ще използват алибито "те БСП го подписаха" под път и над път. БСП трябваше категорично да се разграничи и от споразумението, и от подписалите го. Само това би ни дало шанс, макар и малък, да не берем срам занапред", посочва бившият депутат.

"Ислямска държава" заплаши да "освободи" Истанбул

http://news.ibox.bg/news/id_1060856369

Отправят явни заплахи към "вероотстъпническото" правителство на Турция

Засега няма опасност от радпространение на ебола в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=260650

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Епидемията от вируса ебола в Западна Африка вече е "изключително събитие" и представлява международна опасност за здравето, обяви Световната здравна организация.

НСИ: 23% ръст на оборотите в търговията по интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=260646

По предварителни сезонно изгладени данни през юни 2014 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени нараства с 0.3% спрямо предходния месец, сочат данни на НСИ. През юни 2014 г.

Искат 1,5 млн. лева за предотвратяване на наводнения във великотърновско

http://econ.bg/Новини/Искат-1-5-млн-лева-за-предотвратяване-на-наводнения-във-великотърновско_l.a_i.561002_at.1.html

Над 1,57 млн. лева иска областният управител на Велико Търново Георги Рачев от държавата за обезопасяването на 5 участъка, които могат да станат...

6-годишна стана жертва на боевете в Луганск

http://www.cross.bg/-godishna-stana-zhertva-na-boevete-v-lygansk-1424758.html

/КРОСС/ 6-годишно момиченце е загинало при обстрелите в Луганск, други шест души са били ранени, съобщи „Интерфакс". "Шестима цивилни, получени наранявания след взривове по време на обстрела, са откарани в областната клинична болница. Сред тях има 6-годишно дете и бременна жена. Детенцето е починало от раните си", съобщи главният лекар на болницата. Бременната има рана на корема. Към момента информация за състоянието й не е постъпвало. По-рано бе съобщено, че ситуацията в Луганск остава критична. Местните жители съобщават, че в града продължава въоръженото съпротивление и обстрелването на различни райони.    

БЧК зове за спешни дарения за бедстващите

http://www.bnews.bg/article-113376

БЧК призовава за спешни дарения в помощ на пострадалото население.

Още седем месеца ще продължи строежа на Западната дъга на Околовръстното шосе

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/09/2358962_oshte_sedem_meseca_shte_produlji_stroeja_na_zapadnata/?ref=rss


Още седем месеца ще продължи строителството на Западната дъга на софийския околовръстен път и вероятно ще приключи едва в края на март, съобщава в. "Преса", позовавайки се на информация от Агенция "Пътна инфраструктура". Строителството започна през август 2012 година, като първата копка беше направена от тогавашния регионален министър Лиляна Павлова.

Става въпрос за трикилометрова отсечка, на два пътни възела при булевардите "Царица Йоана" и "Сливница" (на три нива), и на мост над...

Смъртта на еднодневките

http://www.cross.bg/siderov-parlamenta-vmro-1424757.html

Нишата на национализма остана празна, както останаха празни и 20-30 банки в парламента, които са отредени за статисти, натискащи бутони с цел да маскират поредната политическа договорка, казва Полина Паунова.   По повод нелепицата, наречена 42 Народно събрание се изписа и изговори много. Перманентната липса на кворум, станалата символна реплика „Ако не гласуваме за Пеевски, правителството пада", налудничавото препускане на ГЕРБ из кулоарите ту на влизане, ту на излизане от пленарна зала, екзактните, дълги и нищо не казващи речи на Лютви Местан, назидателният тон на Сергей Станишев, златният палец на Волен Сидеров. Въпреки всички свои негативи и напук на краткия си живот, разпуснатият парламент има един огромен позитив. Това Народно събрание унищожи "Атака". Партията - патерица, от която без никакви затруднения се възползваха две парламентарни малцинства с управленски претенции, е на път да изчезне. Сидеров оцеля след сътрудничеството си с Борисов и макар с отцепени депутати и сринат имидж, се пъхна в парламента. След като осигури управлението на БСП и най-вече на ДПС, обаче възкресението му е мисия почти невъзможна

Министър на изборите от ГЕРБ? А защо не доктор Менгеле – шеф на здравеопазването

http://www.cross.bg/ravenstvo-politichesko-gerb-1424756.html

Преди време в София се създаде нещо, което помпозно бе наречено Институт за дясна политика, въпреки, че вероятно кармично честното към вселената име би трябвало да бъде Концлагер за десни мъчения. От създаването на този есхатологичен Франкенщайн си спомням лунатичното твърдение на политоложката Ружа Смилова, която бе развила зъбоболна теория за дясното и равенството. Смилова настояваше за някакво явление, което обозначи като "политическо равенство". И за да не бъде обвинена в стихиен троцкизъм с примеси на Маркузе, веднага обяви, че дясната й душа изтръпва от смущение и се отнася с презрение към съотнасянето на политическо и икономическото равенство. Политическо равенство било готина и свежарска идея, ама искането за икономическо равенство било презрян комунизъм.Идеята за политическо равенство направо ми докара катарзис. Затърсих с треперещ поглед какво ли означава това, а Смилова като обществен психотерапевт на частна практика веднага обяснява сугестиращо: "всеки член на политическата ни общност да има възможност да влияе на общите решения за общите ни дела". Но това, разбираш ли, не изисквало икономическо равенство. Значи е тъпо да нямаш глас в общите политически дела, но е съвсем приемливо да си беден. Изящна като начинаеща порноактриса логика.Но както й да. Не ни е целта да дълбаем в бездънните мини на дясното безумие и психарска схоластика. Съвсем друга е идеята

БЧК призова за спешни дарения за Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237175

БЧК призовава за спешни дарения в помощ на пострадалото население в град Мизия след потопа, съобщават от организацията.
За да продължи работата по почистване на наводнените къщи, БЧК търси спешно от фирми гумени ботуши, санитарни маски, лопати, работни ръкавици, здрави чували за боклук.
След отводняването на потопените къщи в Мизия вече има нужда БЧК призовава за спешни дарения в помощ на пострадалото население в град Мизия след потопа, съобщават от организацията. За да продължи работата по почистване на наводнените къщи, БЧК търси спешно от фирми гумени ботуши, санитарни маски, лопати, работни ръкавици, здрави чували за боклук. След отводняването на потопените къщи в Мизия вече има нужда

БЧК призова за спешни дарения за Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237181

БЧК призовава за спешни дарения в помощ на пострадалото население в град Мизия след потопа, съобщават от организацията.
За да продължи работата по почистване на наводнените къщи, БЧК търси спешно от фирми гумени ботуши, санитарни маски, лопати, работни ръкавици, здрави чували за боклук.
След отводняването на потопените къщи в Мизия вече има нужда БЧК призовава за спешни дарения в помощ на пострадалото население в град Мизия след потопа, съобщават от организацията. За да продължи работата по почистване на наводнените къщи, БЧК търси спешно от фирми гумени ботуши, санитарни маски, лопати, работни ръкавици, здрави чували за боклук. След отводняването на потопените къщи в Мизия вече има нужда

Човекът от служебния кабинет с най-трудната задача

http://www.cross.bg/reforma-vlast-ministur-1424755.html

Като гледам приоритетите на служебното правителство, мисля, че една от най--тежките задачи се пада на правосъдния министър Христо Иванов. По три причини. Първата е, че разлика от другите министри, които в една или друга степен ще видят по-бързо резултата от своите усилия, при него няма да е точно така. Ако успее в експертизата и изработването на стратегията за реформа, признанието ще дойде доста след изборите. При това, страхувам повече от вън (ЕК) и може би от някои други институции извън него, отколкото от вътре. Втората е, че който и да подхване тази реформа ще трябва да я решава в контекста на едно голямо и много важно неизвестни -- кой ще влезе в следващия парламент, кой ще формира мнозинство, какви ще неговите намерения в тази посока, както и намеренията на опозицията... ) В този контекст пред младия министър може да възникнат още куп въпроси. Примерно -- дали не е възможно реформата да се подхване по линията на най-малкото съпротивление и стратегията да бъде развита поетапно. Като на първия етап Конституцията остане на заден план, а се извършат само необходимите законодателни промени (ЗСВ). Примерно -- като не може да се раздели посъсловно ВСС на две камари, то поне това да се направи със сегашната Постоянна комисия за атестиране на съдии, прокурори и следователи. Въпрос само на промяна в Закона и с възможен бърз резултат още в началото на годината. Би могъл да бъде премахнат също така текста в Закона за съдебната власт, че прокуратурата е единна и централизирана

Чавдар Петров представя „Б(р)яг” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260639

В рамките на биеналето Август в изкуството – Варна 2014 в Дома на архитекта гостува известният наш живописец Чавдар Петров с изложба, под наслов „Б(р)яг”. Експозицията ще се открие днес в 18.00 часа в галерията на Дома на архитекта, ул.

Активисти в Киев подпалиха барикади в центъра на града

http://offnews.bg/news/n_1/n_374828.html

Активисти в Киев подпалиха барикади в центъра на града, след като градските власти започнаха да рушат укрепленията на централния прощад. Към момента няма информация за сблъсъци или пострадали.  В събота властите в Киев подновиха опитите да премахнат барикадите и палатките от пътното платно на централната улица „Крещатик”. Няколкостотин доброволци и работници на комуналните услуги се намират на площад „Независимост” и се опитват да премахнат палатките, барикадите и загражденията, издигнати от активистите, които продължават да окупират площада няколко месеца след като той стана сцена на сблъсъци по време на протестите срещу управлението на Виктор Янукович.

Групировка плаши да "освободи" Истанбул заради Ефрат

http://www.bnews.bg/article-113379

Групировката Ислямска държава (ИД) заплаши, че ще "освободи" Истанбул, ако Турция не престане да спира водния поток на река Ефрат към Северна Сирия

Паргов: Трябва да отговорим на избирателите си с ясна лява политика

http://www.cross.bg/pargov-bsp-sofiya-liderut-1424754.html

София /КРОСС/ С ясна лява политика червената партия трябва да отговори на очакванията на своите избиратели. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов по време на 12-ата редовна конференция на столичните социалисти.По думите му столетницата е получила ясен протестен вот на европейските избори, а хората са останали с впечатление, че зад политиката стоят задкулисни и корпоративни интереси.За лошия резултат на червените в столицата са виновни кризата в Украйна и неясната позиция спрямо Русия, както и скандалите с АБВ. От този развод БСП изгуби около 20 000 избиратели в София, обясни Паргов. БСП трябва да се отвори към хората, които имат ляво мислене, подчерта той.Според Паргов нужно е обновление в столетницата. БСП трябва да покаже, че е самостоятелна и необвързана с ДПС, подчерта лидерът на софийските социалисти.БСП-София пък трябва според него да генерира идеи, които да тласкат партията напред. Нужна ни консолидация на всички организации, подчерта Калоян Паргов. Той е оптимист, че БСП-София може да постигне добри резултати на предсрочния вот.Затова червените в София трябва да са напълно мобилизирани и активни в кампанията. Директен и открит диалог с избирателите, предлага лидерът на БСП-София. Част от кампанията ще е връщане на доверието на хората в институциите.Днес БСП-София трябва да излъчи с тайно гласуване номинациите си за водачи на листите в столицата.Очаква се водач на листата за 25 МИР да е лидерът на столетницата Михаил Миков

Борисов гол до кръста се фука с шарани във Фейсбук

http://www.bnews.bg/article-113380

Бойко Борисов отново реши да зарадва дамите в зряла и пенсионна възраст със снимка, на която е гол до кръста.

Няколко европейски страни, включително България, не са предприели мерки срещу Ебола

http://www.cross.bg/strani-merki-epidemiyata-1424753.html

/КРОСС/ В петък редица страни предприеха мерки, за да възпрепятстват разпространяването на вируса Ебола на своя територия, а Световната здравна организация определи епидемията като „извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб", предаде "Франс прес". Повечето страни препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни - Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия.Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг определи риска от разпространяване на заразата в Европа като „крайно малък".Въпреки това редица европейски страни предприеха мерки, за да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда. Няколко страни, като Швеция, Дания, Полша, Унгария и България обаче все още не са предприели никакви превантивни действия срещу заплахата.От началото на годината епидемията от ебола е отнела живота на почти 1000 души в Западна Африка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване