Перник чества международния ден на младите с игри, турнири, DJ парти под и концерт на рок групата PSS

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernik-chestva-mejdunarodniya-den-na-mladite-s-igri-turniri-dj_33638/

С разнообразни игри и мероприятия, DJ парти под звездите, кампании и гостуваща младежка рок група ще бъде отбелязан международния ден на младите в Перник, който се чества днес, на 12 август. Това анонсираха от "Перник на младите".
 

Освен традиционния празник на тази дата ще бъде отбелязан и 6-ия рожден ден на "Перник на младите". Миналата година организацията чукна 5 години с шумно парти и огромна торта на лятната сцена в централния...

Продължава

БНБ към Брюксел: В патова ситуация сме за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4240377

БНБ и правителството са в патова ситуация по отношение на искането на ЕК за бързо изплащане на гарантираните депозити в групата КТБ.
 Това става ясно от отговора на управителя на централната банка Иван Искров и финансовия министър Румен Порожанов до Джонатан Фаул, генерален секретар на дирекция “Единен европейски пазар” в ЕК. БНБ и правителството са в патова ситуация по отношение на искането на ЕК за бързо изплащане на гарантираните депозити в групата КТБ. Това става ясно от отговора на управителя на централната банка Иван Искров и финансовия министър Румен Порожанов до Джонатан Фаул, генерален секретар на дирекция “Единен европейски пазар” в ЕК.

Религиозен календар за 12 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239775

Св. мчци Фотий и Аникита. Преп. Паламон Египетски
Св. Аникита бил военен сановник. Той открито заявил пред император Диоклетиан, че е християнин. Неговият пример последвал и племенникът му Фотий. Той направо казал на царя: “Идолопоклоннико, засрами се, твоите богове са нищо!”. След много мъчения и двамата били осъдени на смърт и изгорени заедно с Св. мчци Фотий и Аникита. Преп. Паламон Египетски Св. Аникита бил военен сановник. Той открито заявил пред император Диоклетиан, че е християнин. Неговият пример последвал и племенникът му Фотий. Той направо казал на царя: “Идолопоклоннико, засрами се, твоите богове са нищо!”. След много мъчения и двамата били осъдени на смърт и изгорени заедно с

Вафлено сърце

http://literature.actualno.com/Vafleno-syrce-news_44455.html

– А ти нямаш ли баща? – попитах Лена много бързо, на един дъх, след като бяхме претичали през нашия двор и бяхме влезли в двора на Лена, при каменната им стена. – Имам, ...

Ели Раданова: Важните неща за мен са музика и любов

http://interview.actualno.com/Eli-Radanova-Vajnite-neshta-za-men-sa-muzika-i-lubov-news_44296.html

През 2009 година, едва на 17 години, Ели Раданова очарова зрителите на Music Idol със своя талант (особено след като съблече Соня Васи в ефир). Съвсем наскоро тя намери дуетна половинка в лицето Каме...

Над Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър

http://society.actualno.com/Nad-Chernomorieto-shte-e-slynchevo-sys-slab-vjatyr-news_44453.html

Днес ще е слънчево, почти тихо, в низините – горещо. Максималните температури ще са между 32° и 37°. Над Черноморието ще е слънчево, със слаб югоизточен вятър. Горещо, с м...

Св. мъченици Аникита и Фотий и много други с тях

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenici-Anikita-i-Fotij-i-mnogo-drugi-s-tjah-news_44452.html

Св. Аникита бил комит (военен сановник). Когато в Никодимия ставали приготовления за подлагане християните на мъчение, пред император Диоклетиан той открито заявил, че е християнин. Неговият пример ...

Осем китайски медици под карантина заради контакт с ебола

http://africa.actualno.com/Osem-kitajski-medici-pod-karantina-zaradi-kontakt-s-ebola-news_44454.html

Осем китайски здравни работници, сред които шестима лекари, бяха поставени под карантина в Сиера Леоне, след като са се грижили за болни от ебола, съобщи посланикът на Китай във Фрийтаун Чжао Янбо...

Потъва руската атомна подводница "Курск"

http://chronicles.actualno.com/Potyva-ruskata-atomna-podvodnica-Kursk-news_44431.html

Атомен подводен ракетен крайцер К-141 „Курск“ е атомна подводница с крилати ракети (ПЛАРК), проект 949А (от 1986 година), шифър "Антей" (обозначение от НАТО - "Оскар...

Мълнии предизвикаха нови горски пожари в Калифорния

http://www.vesti.bg/novini/mylnii-predizvikaha-novi-gorski-pozhari-v-kaliforniia-6019633

В резултат на паднали мълнии в северната част на щата Калифорния възникнаха няколко нови горски пожара. Според информация на противопожарната служба в окръг Мендосино огънят се е разпространил за едно денонощие на плащ от 4 000 хектара.

Безумие! Доктори си "прехвърлят" дете със сърдечна криза, отказват да го прегледат

http://pik.bg/безумие--доктори-си-прехвърлят-дете-със-сърдечна-криза-отказват-да-го-прегледат-news212922.html

Безумие!  Доктори си "прехвърлят" дете със сърдечна криза, отказват да го прегледат

Родители на дете със сърдечна криза останаха втрещени от "професионалното" отношение на лекари към сина им. Вместо да поемат момчето по спешност и да му направят необходимите изследвания, те си "прехвърлят топката" кой пръв трябва да приеме малкия пациент и... съответната отговорност.

Ето какво споделя майката на момчето на страницата си във Фейсбук: 

Едуард получи сърдечна криза тази вечер след полунощ, посинял на ръце го закарахме в Трета градска и срещу нас седяха три докторки, които отказваха да го прегледат, защото не идва с бърза помощ и да звънем на 112 ... От 112 казват да го приемат ... В крайна сметка така и не направиха нищо, освен една кардиограма... Закарахме го в Детска консултатитвна клиника и докторката направи всичко, което един доктор би трябвало да направи при дете в това състояние... За Трета градска, за нашите пари, анъци и най-вече за наглостта на лекарите положили клетва тази вечер видях право в лице българската действителност... И се махам категорично! Еди е добре вече, ще се оправи! Тази част се случва след 30 мин. спорове и разговори със 112, които казваха, че трябва да го приемат и че е все тая дали те ще го закарат или ние... Лекарката затвори на 112 и те звънаха пак... Така и не го прегледа! Плакала съм и аз цяла нощ от безсилие... ЗАЩО? ЗАЩО се случва това в 21 век!

Кметът на Торонто заплашен с бомба, ако не напусне

http://www.vesti.bg/novini/kmetyt-na-toronto-zaplashen-s-bomba-ako-ne-napusne-6019632

Кметът на Торонто Роб Форд съобщи, че е получено електронно писмо със заплаха, че кметството ще бъде взривено, ако той в близките дни не напусне поста си.

Всички дози от ново лекарство срещу ебола са изпратени в Африка

http://www.vesti.bg/novini/vsichki-dozi-ot-novo-lekarstvo-sreshtu-ebola-sa-izprateni-v-afrika-6019631

Американска фармацевтична компания, която направи лекарство - все още в експериментален стадий, срещу вируса ебола, изпрати всички налични дози в Западна Африка.

Актьорът Робин Уилямс почина на 63 години

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/08/12/2359974_aktyorut_robin_uiliams_pochina_na_63_godini/?ref=rss


Големият американски актьор Робин Уилямс почина на 63 години. Той е бил намерен мъртъв в дома си в Тибурон, щата Калифорния, съобщи местната полиция, цитирана от американски медии.

На 11 август, малко преди 12 ч. на обяд е бил подаден сигнал до спешния номер 911, съобщават властите. В 12:02 е обявен часът на смъртта на великия комик. Полицията разследва обстоятелствата, но според първоначалните данни става въпрос за самоубийство чрез задушаване.

Уилямс, който страдаше от...

Тъжният край на комика Робин Уйлямс

http://e-vestnik.bg/21111/tazhniyat-kray-na-komika-robin-uylyams/

Робин Уйлямс (1951-2014 г.) Снимка: Уикипедия

Робин Уйлямс, любимец на зрители от няколко поколения и един от най-големите комедийни актьори на 20 век, е намерен мъртъв край къщата си на полуострова Тибурон, недалеч на север от Сан Франциско, Калифорния.
63-годишният Уйлямс е номиниран четири пъти за Оскар и веднъж е печелил статуетката за поддържаща роля за филма „Добрият Уил Хънтинг” (1997), носител е на 4 Златни глобуса и 5 награди Грами, 2 награди Еми, класиран е на 13-о място в списъка на 100-те най-големи комици на всички времена.

Робин Уйлямс в кадър от филма “Добрият Уил Хънтинг”, за който печели Оскар за поддържаща роля.

Първоначалните заключения са за самоубийство, а пресаташето на Уйлямс, Мара Бъксбаун е заявила за „Холивуд рипортър”, че актьорът се е борил с тежка депресия напоследък. Третата му съпруга Сюзън Шнайдер (за която се е оженил през 2011 г.) не дава подробности за проблемите на Уйлямс, само казва, че е загубила съпруг и най-добрия си приятел, а светът е загубил обичан артист и добър човек. Шнайдер се надява, че фокусът на медиите няма да бъде върху смъртта му, а върху неизброимите моменти на удоволствие и смях, които Уйлямс е доставил на милиони зрители.
Робин Уйлямс има 3 деца от два предишни брака. Роден е в Чикаго, Илинойс на 21 юли 1951 г., учи в два различни колежа в Калифорния, а след това актьорско майсторство в Джуйлиард скул в Ню Йорк.
Става известен, когато се снима в няколко хитови телевизионни сериала в края на 70-те и началото на 80-те години, като „Хепи дейс” на Ен Би Си. По същото време Уйлямс прави собствено шоу – стенд ап комеди – на живо пред публика и в телевизия.
Кариерата му в киното започва през 1977 г., а чак през 1987 г. ролята му в „Гуд морнинг Виетнам” е номинирана за Оскар. Снимал се е в близо 80 филма, от четири номинации за Оскар, спечелва статуетката за ролята си на психолог във филма „Добрият Уил Хънтинг”.

Европейските фермери за руските санкции - между катастрофа и спад на цените

http://e-vestnik.bg/21114/evropeyskite-fermeri-za-ruskite-sanktsii-mezhdu-katastrofa-i-spad-na-tsenite/

Софи Уолкър

Путин на кориците
Кориците на много списания по света сложиха на кориците си руския президент Путин заради кризата в Крим и и Украйна.

Европейските млекопреработвателни компании спряха производството  на сирене и масло за Русия, цените на норвежката сьомга се понижиха, а много дребни производители на пресни храни усещат първите последици от руската ответна забрана върху техните  стоки.

Русия спря в четвъртък вноса на повечето храни от Запада  заради санкциите на САЩ и ЕС, наложени на Москва за действията й  в Украйна. Приблизително 10% от европейския селскостопански  износ отива за Русия, като стойността му е около 11 милиарда  евро годишно по данни на ЕС.

Докато западните мултинационални компании разчитаха на местните си заводи за производство да им помогнат да се справят  със забраната, малките фермери не са чак такива късметлии.
Те посочват, че камиони, тръгнали за Русия се връщат, 8000 тона праскови са спрени в Северна Гърция, а опасенията от  последиците от забраната стават все по-големи, като обхващат  продукти от испанската шунка до шотландската скумрия.
Очаква се цената на норвежката сьомга да спадне с 10 % през  следващата седмица, принуждавайки фермерите да се борят за нови  пазари в момент, когато цените вече са подложени на натиск.
Важно е производителите да намалят производството си,  отбеляза експерт, който отказа да бъде назован. “Когато забраната бе обявена, бе пълен хаос,” допълни той.

Шотландската риболовна индустрия също очаква да понесе удар,  тъй така Русия е важен пазар за износ на скумрия. Главният  представителен орган на сектора отбеляза, че е “изключително  обезпокоен”.

Удар върху млекопреработвателната промишленост

Arla Foods, която заявява, че е най-големият  млекопреработвателен кооператив в Европа, спря производството на  всички стоки за руския пазар в четвъртък вечер, съобщи компанията в петък. Пазарът възлиза на 1 милиард датски крони – 179,6 милиона долара годишно или 1,3 % от годишните приходи на  Arla Foods.
Говорител на компанията отбеляза, че фирмата се опитва да  изнася другаде или да премине към други продукти, предназначени  за други пазари.
“Непосредственото затруднение е затварянето на пазара,”  посочи говорител.
“Ще има обаче последици, които ще се проявят по-късно,”  допълни той.
Цените на млякото вероятно ще бъдат подложени на натиск,  като компаниите се борят за нови купувачи.
В Ирландия, която е голям производител на млечни продукт.  Износ на стойност около 70 милиона евро от целия експорт на  храни и напитки за Русия, възлизащ на 230 милиона евро, бе  засегнат, съобщи съответният държавен орган.

“Фермерите са притеснени от ефекта на доминото на пазара на  сирене в Европа. Изчезва най-големият износен пазар и това  сирене трябва да отиде някъде,” посочи Шон О’Лери, производител  на мляко в Южна Ирландия и председател на комитета за млечни  продукти към Ирландската фермерска асоциация.
“Моментът просто е лош. Цените на млякото вече спадаха.  Фермерите разширяват дейността си преди края на европейските  квоти догодина и Русия щеше да бъде растящ пазар,” допълни той.
Финландският млечен кооператив Valio съобщи, че планира  разговори с профсъюзите, засягащи 800 работни места. Компанията  произвежда около 85% от финландския износ, засегнат от руските санкции, посочи в петък Valio. “Производството на всички  продукти за руския пазар бяха спрени в четвъртък,” допълни той,  като най-застъпени са сиренето, маслото и млякото.
Компанията отбеляза също така, че търси начин да намали  дейността си в Русия, където за нея работят малко под 500 души.
Общо финландският износ на храни за Русия е възлизал на 400  милиона евро миналата година. Малко под 300 милиона от този  износ се пада на забранените за внос в Русия стоки, което  представлява 0,5% от целия износ на Финландия, сочат данните от  митническата служба.

Гръцки праскови, испанска шунка ...

Кариерата на Ердоган

http://e-vestnik.bg/21113/karierata-na-erdogan/

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Основните етапи от кариерата на турския ислямо-консервативен  премиер Реджеп Тайип Ердоган, избран вчера за президент на  Турция на първия тур на изборите:

Образование

Роден е в скромен квартал на Истанбул на 26 февруари 1954 г.  в много набожно семейство от окръг Ризе (североизточна Турция). Учил е в религиозно училище и е продавал сладкиши на улицата, за да плаща уроците си. Страстен любител на футбола, полупрофесионален играч през 70-те  години, завършил икономически науки в университета Мармара (1981  г.) От 1976 г. се присъединява към движението на политическия  си ментор Неджметтин Ербакан, който 10 години по-късно става  първия премиер ислямист на Турция.

Дебют в политиката

Военният преврат на 12 септември 1980 г. го изважда от  политиката до 1983 г., когато Ербакан създава Партията на  благоденствието. Ердоган става неин ръководител за Истанбул през 1985 г.
Избран за кмет на Истанбул на 27 март 1994 г., той печели  голяма популярност заради ефикасното си управление.
След слизането от власт на Ербакан, принуден от военните да  подаде оставка през 1997 г., през 1998 г. Ердоган е осъден за  подстрекателство към расова и религиозна омраза, изключен е от  политическия живот и хвърлен за четири месеца в затвора през  1999 г. Осъден е за това, че на митинг през декември 1997 г. рецитирал поема, според която “джамиите са нашите казарми, минаретата наши байонети, куполите наши каски и вярващите - наши  войници”.

Към властта

През юли 2001 г. Конституционният съд му разрешава да се  върне в политиката. На 14 август 2001 г. той създава Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и става неин председател. ПСР печели парламентарните избори през ноември 2002 г., но  Висшата избирателна комисия заявява, че Ердоган не може да стане  премиер. Той иска от дясната си ръка Абдуллах Гюл да изпълнява функцията във времето, докато организира собственото си избиране  на частични избори, в които може да участва благодарение на  поправките, приети от доминирания от неговата ПСР парламент. Ердоган става премиер на 11 март 2003 г.

Единайсет години царуване

С три последователни мандата ПСР печели парламентарните  избори и през 2007 и 2011 г., Ердоган слага край на  продължителен период на правителствена нестабилност. Неговата  партия печели 12 избора за 12 години управление.
По време на неговото управление турската икономика бележи  период на силен растеж до 2011 г., след която той спада. Ердоган  приема нов подход към кюрдския въпрос, извършва важни реформи,  изисквани за процеса на присъединяване към ЕС и през октомври  2005 г. започнаха преговорите за членство в съюза. Преди всичко той вкара в пътя армията, извършила четири държавни преврата за половин век. Опозицията обаче го обвинява в авторитарен и ислямистки уклон  и упреква в корупция режима му. През юни 2013 г. той брутално  смазва протестите. Правилата на ПСР ограничават мандатите му до три, но той иска  да продължи да управлява като държавен глава. На 1 юли ПСР го избра за кандидат-президент. На 10 август той е избран за президент на първи тур на  първите преки президентски избори в Турция.

(БТА)

Законът на отмъщението в Украйна

http://e-vestnik.bg/21112/zakonat-na-otmashtenieto-v-ukrayna/

На 8 декември 1991 г. ръководителите на Русия, Украйна и Беларус подписват Беловежките съглашения за радпускането на СССР и създаването на ОНД. Снимка: архив

Миналата седмица мнозинството във Върховната Рада и  правителството в Киев дръзнаха най-сетне да изпълнят едно от  ключовите искания на Майдана – стартираха лустрацията. Трябваше да го сторят рано или късно, защото лустрационен орган вече е  предвиден в апарата на новата украинска власт.
Трудно представим е мащабът на предстоящото прочистване в  политическия елит и силовите структури. То ще обхване хората,  работили навремето в компартията, комсомола, тайните служби, а  най-вече във властовата вертикала на Янукович – или участвали някак в потушаването на скорошните зимни размирици. Актуалният характер на документа – търсят се враговете на днешния ден, обаче подсказва, че с тях нещата може да приключат. Тогава  лустрацията по украински няма много да наподобява  мащабните събития в Полша, дори по-скромните в Унгария и Балтика.
Докато политическият елит в Украйна е главно с произход от Съветския съюз, изглежда просто невъзможно да бъде разфасован на  черни и бели. Съдийската роля ще поемат хора, виновни досущ  като бракуваните от тях. Първият президент Леонид Кравчук е бил  секретар на украинския ЦК; Леонид Кучма, вторият – секретар на  партийния комитет в “Южмаш”, най-голямото предприятие в  страната; Петро Порошенко беше министър в кабинета на Янукович. Революцията отгоре, каквато се случи в постсъветското  пространство, изобщо не предполага лустрация. Тук се използват  по-меки, но и по-изтънчени инструменти за политическо отмъщение.
Най-голямата заслуга на Борис Елцин е тъкмо там, че той  преведе Русия през бурната революционна река без голяма  гражданска война. Впрочем всеки можеше да отмъщава на когото си  ще без никаква лустрация – това обаче не стана. Елцин склони на  компромиси, но не и на кръв: Мавзолеят си стои, компартията  също, все така без да представлява интересите на трудещите се, а  “ремонтът” на КГБ само го посви, преименува и събори паметника  на един палач.
Дали Елцин не е искал лустрация или просто трезво си е  пресметнал силите? Той си отиде; отнесе и отговора. Макар че  дори човек с направо животинска политическа интуиция като Борис  Николаевич едва ли би могъл да подозира, че седем години след  смъртта му Русия ще дири своето бъдеще в отхвърленото от него  съветско минало.
Но да се върнем на Киев. Местните управници сякаш за пореден  път действат против логиката на собственото си оцеляване. Точно  когато тече гражданска война и страната трябва да се сплоти,  властта под натиска на лумпени зарежда страховито оръдие на  раздора. Бъдещата ситуация косвено е разчертана на оригинална  карта, рисувана от местни специалисти. Те отбелязват с червени  точки всички властови учреждения в Украйна, разположени на някоя  улица “Ленин”. Източно от полско-украинската граница от 1939 г.  червеното е почти без пролуки; западно от чертата червени  обриви почти няма. Не се ли скъса мрежата, с която киевската  власт се кани да лови бивши комунисти, чекисти и назначенци на  Янукович, отсега е ясно къде ще набира нов елит: Лвов, Тернопол,  Ровно, Иваново-Франковск, Черновци . . . Точно те захранват и  днес “Свобода” и “Десния сектор”.
Онези в Украйна, които настояват днес за лустрация по полския модел, явно зле са проучили опита на тази страна. Нищо че архивите на полските тайни служби са запазени почти изцяло, а  в Украйна е точно обратното. Някои в Киев се гордеят може би,  че първата стъпка по пътя на Полша вече е направена - съдът  всеки момент ще забрани компартията. Едва ли обаче днешните  украински власти ще продължат с аналогиите - а нали щом бе  забранена, комунистическата ПОРП веднага се преименува на  социал-демократическа и се нареди сред най-влиятелните  политически сили в страната.
Лустрацията беляза Полша ...

Нов зам. в строителството - проверяван от прокуратурата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4240299

Назначеният вчера нов зам.-министър на регионалното развитие Радослав Русев е бил проверяван от прокуратурата и от Агенцията за държавна финансова инспекция в качеството му на ВиК мениджър, стана ясно вчера.
 Сигналът до главния прокурор е бил подаден през август миналата година, когато бившият министър Десислава Терзиева отстрани половината Назначеният вчера нов зам.-министър на регионалното развитие Радослав Русев е бил проверяван от прокуратурата и от Агенцията за държавна финансова инспекция в качеството му на ВиК мениджър, стана ясно вчера. Сигналът до главния прокурор е бил подаден през август миналата година, когато бившият министър Десислава Терзиева отстрани половината

ФБР разследва смъртта на чернокож младеж в Мисури

http://www.vesti.bg/novini/fbr-razsledva-smyrtta-na-chernokozh-mladezh-v-misuri-6019630

ФБР започна разследване за смъртта на млад невъоръжен афроамериканец, който бе застрелян от полицай във Фертюсън, щата Мисури.

Обама призова за ново иракско правителство

http://news.ibox.bg/news/id_1120146381

В кратко изявление от курорта Мартас Вайнярд, той коментира смяната на премиера Нури Ал Малики

Анкара приема ранени от Газа, ще ги лекува

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4240029

Турция започва да приема за лечение ранени жители на ивицата Газа от израело-палестинския конфликт, заяви Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс. “От тази нощ ще започнем превозването на ранени наши палестински братя в Турция”, заяви премиерът.
В ранните часове вчера турски медицински хеликоптер докара в столицата Анкара четирима ранени палестинци, Турция започва да приема за лечение ранени жители на ивицата Газа от израело-палестинския конфликт, заяви Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс. “От тази нощ ще започнем превозването на ранени наши палестински братя в Турция”, заяви премиерът. В ранните часове вчера турски медицински хеликоптер докара в столицата Анкара четирима ранени палестинци,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4240280


Проф. Александър Йосифов, композитор, диригент, педагог, 74 г.
Борислав Геронтиев, поет и публицист, изпълнителен директор на Национален фонд “Култура” към Министерството на културата, 71 г.
Валери Запрянов, журналист, главен редактор на сп. “Тема”, председател на Български медиен съюз, 60 г.
Проф. Проф. Александър Йосифов, композитор, диригент, педагог, 74 г. Борислав Геронтиев, поет и публицист, изпълнителен директор на Национален фонд “Култура” към Министерството на културата, 71 г. Валери Запрянов, журналист, главен редактор на сп. “Тема”, председател на Български медиен съюз, 60 г. Проф.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване