Захариева разпореди извънредни проверки на асансьорите в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=261585

Агенцията за метрологичен надзор започва проверки на асансьорите в страната след трагичния инцидент днес, при който след падане на асансьор в жилищна сграда в София загина жена, а друга бе тежко ранена. За извънредните проверка съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

Девет искания за финансиране одобри Комисията по бедствия и аварии във Велико Търново

http://www.cross.bg/neobhodimi-obshtina-reka-1426251.html

Велико Търново /КРОСС/ Девет искания за финансиране от общините в Областта бяха разгледани и одобрени от Комисията и ще бъдат изпратени за разглеждане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщават от Областната управа във Велико Търново. Над 300 000 лева са необходими за ремонт на улица с изронен асфалт в Стамболово, Община Павликени. 125 000 лв. е поисканата сума за ремонт на мост, осигуряващ достъп до селата Марян, Чакали, Костел, Зеленик в Община Елена. Съоръжението пострада от проливните дъждове през април, май и юни.От Община Горна Оряховица са внесли за разглеждане три искания за възстановяване на пострадали от валежи църкви. Това са храмът „Св. Иван Рилски" в кв. „Калтинец", храмът „Св. Възнесение" в село Първомайци и църквата „Св. Димитър" в село Крушето. За тяхното възстановяване са поискани съответно 180 500 лв., 164 000 лв. и 141 000 лв. 478 000 лв. ще бъдат необходими на Община Свищов за изграждане на подпорна стена. Вследствие на проливен дъжд от 19 април се образува свлачище в кв. 206. Засегнатият откос е с дължина 75 метра. За това искане, обаче, ще бъде извършена допълнителна проверка за установяване на неговата целесъобразност, поради значителната стойност на исканата възстановителна помощ.Над 286 000 лв

Пропадналата в асансьорна шахта Валя, още е с травми

http://pik.bg/пропадналата-в-асансьорна-шахта-валя-още-е-с-травми-news215764.html

Пропадналата в асансьорна шахта Валя, още е с травми

Пострадалата след падане в асансьорна шахта Валя от Бургас, още е на обезболяващи, съобщи Нова телевизия.

Инцидентът стана преди два месеца. 51-годишната Валя Колева не може да стои дълго време права, чувства се неконфортно на слънце и още пие обезболяващи.

Преди два месеца жената изпадна в кома след падане в асансьорна шахта на ДКЦ2 в бургаския ж.к. "Славейков". Валя пада първа в шахтата, а след нея и количката със 7-месечния й внук Александър.

"За мен най-важното от всичко е, че детето е добре", сподели днес жената, която е била на крачка от смъртта. Инцидентът става в ранния следобед на 16 юни. Тогава Валя водила бебето на консултация в центъра, който е на два етажа. Кабинетът на педиатърката е на втория етаж. След прегледа жената решава да слезе с асансьора за хора с увреждания. Оказва се обаче, че вратата на съоръжението се отваря дори когато платформата не е на етажа.

Така бабата и внучето падат върху покрива на асансьора. По чудо не остават с часове там, тъй като след падането вратата се затваря, а когато извиканият техник вдига съоръжението, на площадката няма никой. Валя и Александър са спасени благодарение на находчивостта на Магдалена Кирова - млада майка, която също е водела детето си на консултация.

Тя и медсестрата от педиатричния кабинет проверяват кой е минал на преглед непосредствено преди инцидента, издирват телефона на дъщерята на Валя и я молят да позвъни. Когато телефонът иззвънява в шахтата, тогава разбират, че Валя и внучето й още са вътре. След като излиза от кома, Колева не помни нищо за случилото се. Амнезията й продължава и до днес.

За инцидента е образувано досъдебно производство и е назначена комплексна техническа експертиза. Тя трябва да е готова до края на месеца. Едва след нея ще стане ясно дали ще има привлечени обвиняеми. Представител на ДКЦ2 не е потърсил пострадалата жена или семейството й. Община Бургас обеща вътрешна проверка. Тя е извършена само документално, тъй като местната администрация не разполагала с експерт, който да даде становище по състоянието на асансьора. Съоръжението продължава да е запечатано, показа проверка на място. Валя води съдебно дело срещу ДКЦ-то.

Нов старт на аутобана до Сърбия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253925

Проектът за магистрала София - Калотина получи вчера нов старт. Националният експертен съвет на регионалното министерство прие подробен устройствен план за трасето.
Без този план не може да се направи нито проект за пътя, нито да започне отчуждаване на имоти.
Обществена поръчка за избор на изпълнител на 32-километровата магистрала беше обявена Проектът за магистрала София - Калотина получи вчера нов старт. Националният експертен съвет на регионалното министерство прие подробен устройствен план за трасето. Без този план не може да се направи нито проект за пътя, нито да започне отчуждаване на имоти. Обществена поръчка за избор на изпълнител на 32-километровата магистрала беше обявена

Тропически остров в Берлин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254035

Покрит аквапарк “Тропически остров” - най-големият в Европа, привлече рекорден брой посетители край Берлин, пише “Дейли мейл”.
Атракцията е издигната в самолетен хангар и е с височината на Статуята на свободата. Върху 66 000 кв. м вътре има плажове, лагуни, басейни, водопади и дори джунгла.
Разположен в градчето Краусник на час път от Берлин, Покрит аквапарк “Тропически остров” - най-големият в Европа, привлече рекорден брой посетители край Берлин, пише “Дейли мейл”. Атракцията е издигната в самолетен хангар и е с височината на Статуята на свободата. Върху 66 000 кв. м вътре има плажове, лагуни, басейни, водопади и дори джунгла. Разположен в градчето Краусник на час път от Берлин,

"Десните" с амбиция да участват в управлението

http://www.cross.bg/koalitziyata-desnite-ypravlenieto-1426250.html

София /КРОСС/ Коалиция "Десните" се включва в изборната битка на 5 октомври с амбицията да участва в управлението, за да проведе реформи в три ключови сектора: образование, здравеопазване и държавна администрация.Това обявиха днес лидерите на коалицията. В нея влизат "Синьо единство", Единна народна партия и Български демократически форум. Председателят на "Десните" д-р Илко Семерджиев заяви, че коалицията ще се бори не за партийна субсидия, а за доверието на хората. От коалицията поискаха служебният кабинет да даде ясна оценка на това за какво е състоянието на избирателните списъци и дали в тях има т.нар. "мъртви души", съобщи БНТ.

Външният министър ходатайствал за К. Георгиева пред посланиците на ЕС

http://frognews.bg/news_74875/

Основната задача на служебното правителство е да гарантира стабилността на държавата до провеждането на избори за Народно събрание и сформирането на следващото правителство. Това е казал министърът на външните работи Даниел Митов на работна среща с посланиците на страните-членки на ЕС. Той е отбелязал, че служебното правителство носи и отговорността да продължат да се изпълняват ангажиментите на страната като член на ЕС и на НАТО.

20-годишен българин се удави в Женевското езеро

http://www.bnews.bg/article-114245

Двайсетгодишен българин се удави в Женевското езеро (езерото Леман). Това съобщи швейцарският вестник "Вен минют".

Дербито Миньор - Оборище ще се играе в неделя от 16 часа и ще се излъчва по Канал 3

http://www.zapernik.com/sport/derbito-minior-oborishte-shte-se-igrae-v-nedelya-ot_33794/

Дербито на втория кръг на Югозападната "В" група между отборите на Миньор и Оборище ще се играе с два часа по-рано от предварително обявената програма, обявиха от пернишкия клуб.

Срещата ще бъде предавана пряко по "Канал 3" и това е причината за изместването на началния час. Мачът се очаква с огромен интерес, тъй като противопоставя най-популярния отбор в Югозападна България срещу отбора, разполагащ с най-голям бюджет, пише Продължава

Пети пореден ръст за Nasdaq Composite

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3da8e4ca/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cpeti0Eporeden0Eryst0Eza0Enasdaq0Ecomposite0H1784430C/story01.htm

Суровият петрол поевтиня до 7-месечно дъно, а акциите на Apple отбелязаха ново историческо постижение


Чарли Шийн се заля "благотворително" с пари вместо с ледена вода (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_378861.html

Чарли Шийн е поредната знаменитост, включила се в благотворителната кампания, в която известни личности се заливат с кофа ледена вода и предизвикват други да ги последват, за да подпомогнат борбата със смъртоносната болест амиотрофичната латерална склероза (АЛС). Вместо с ледена вода обаче актьорът реши да потвърди репутацията си на бунтар, като се заля с пари. "Да си го признаем - ледът се разтопи, но тези пари наистина ще помогнат на някого. Дарявам 10 000 долара за каузата на АЛС", обясни действията си актьора. Според правилата на предизвикателството, който не приеме да се залее със студена вода и да публикува свое видео в социалните мрежи, призовавайки други, трябва да дари пари за каузата. 15, 6 млн. долара са били събрани от началото на кампанията преди месец до днес, съобщава "Си Би Ес Нюз". В инициативата вече взеха участие Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Кристиано Роналдо, Лейди Гага, Опра Уинфри, Стивън Спилбърг и Джъстин Бийбър и дори българският тенисист Григор Димитров.  Президентът Обама също беше предизвикан, но дипломатично предпочете да дари пари. Във видеото Чарли Шийн отправя покана към колеги си от екипа на "Двама мъже и половина" - Джон Крайър, Чък Лори и Аштън Къчър, да направят същото като него - да дарят пари.

Бареков в Червен бряг: ББЦ ще изнесе икономиката извън София

http://pik.bg/бареков-в-червен-бряг-ббц-ще-изнесе-икономиката-извън-софия-news215773.html

Бареков в Червен бряг: ББЦ ще изнесе икономиката извън София

След 5-и октомври ББЦ ще е незаобиколим фактор в политиката. Нейното присъствие в парламента ще бележи края на господството на ДПС, Борисов и Цветанов. Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков пред членове и симпатизанти на формацията в Червен бряг. "Всичко започна в Костинброд. Благодарение на мен, Борисов една година беше в опозиция. Но от тук нататък, който иска да управлява, ще трябва да ни се моли и да припознае нашата управленска програма", каза лидерът на ББЦ.

"Властта трябва да се върне на народа. Той е този, който трябва да диктува правилата в следващия парламент. Затова ние искаме да спре веднъж завинаги рекетът на ГЕРБ. ДПС трябва да се научи, че не те, а ББЦ е новата центристка партия и ще им се наложи да си идат и да си починат. За първи път те трябва да бъдат пратени в реална опозиция, защото до този момент те никога не са били такава", каза Бареков.

Против съм цялата държавна икономика да обслужва две партийни фирми, каквито са ГЕРБ и ДПС, каза лидерът на ББЦ. "Нека бизнесът да помага на политиците, когато дойде времето за избори да дава дарения, да пуска политиците в своите си заводи, за да си правят кампанията, но до тук. Или ще си политик, или бизнесмен, но и двете не става", категоричен е Бареков.

ББЦ ще работи за развитието на българските региони и си е поставила за цел да изнесе икономиката извън София, защото не може едни и същи фирми да печелят обществените поръчки.

"Ние искаме да помогнем на майките, на децата, на възрастните хора. Но друг начин, освен чрез съживяването на икономиката, няма. Тя ще заработи, когато се подкрепи българския бизнес. Държавата трябва да работи за бизнеса", обобщи лидерът на ББЦ.

"Ако хората, които ни управляваха го правеха добре, аз нямаше да изляза сега срещу тях. Моите врагове си имат имена. Нашите 11%, които взехме през май на евровота, им избодоха очите. Край! Изпуснаха ме и ще ме търпят", отсече Бареков. Пред хората от Червен бряг той каза, че коалиция ББЦ е солидна. "От една страна в нея са земеделците и хората от "Гергьовден", а сега се присъединиха и ЛИДЕР. Това означава, че зад нас застават и работещите хора. Но ако преди те гласуваха за БСП с бой, сега ще гласуват за нас с любов", каза лидерът на ББЦ.

Пари в държавата има, но те не се разходваха както трябва, защото идеята беше да се крадат. Нашата програма предвижда двете фирми – ДПС и ГЕРБ да бъдат махнати, за да могат средствата да отидат там, където трябва и да има работни места, заплати, кредити и дотации за българския бизнес.

Не всичко е пари, каза председателят на "Евромайки" Калина Крумова. "Не мога да повярвам, че в град като Червен бряг няма денонощна аптека. Да се намери решение на този проблем не са нужни пари, а желание и познание на проблеми. Останалото е просто приемането на един закон", каза Крумова.

В градове като Червен бряг разбираш какви са проблемите на хората – няма човек, който да мине край разграбените халета и да не го заболи сърцето. Няма как да не страдаш, като знаеш какво ражда земята, а хората да нямат какво да ядат. Това заяви лидерът на ЗНС Румен Йончев. Цели поколения израснаха в мизерия, това е страшно. По-страшното е, че никой не прави нищо, за да промени нещата. Сега се появи едно ново поколение от политици, което се опитва да доoбере онова, което е останало. Ние обаче сме тук, за да не им бъде позволено те да сторят това, но нещата няма да се случат, ако вие не ни помогнете, посочи Йончев.

Държавата трябва да положи грижа за хората, допълни зам.-председателят на ББЦ Росен Петров. Това означава тя да даде образование и работа на хората. Един от начините за постигане на това е като се върне трудовата и образователната повинност, завърши той.

В Червен бряг лидерът на ББЦ беше посрещнат изключително топло. Местната народна певица Магдалина Грибнева го поздрави със стара песен на входа на Читалище "Светлина" в града, където близо сто души присъстваха на срещата. А младежите го приветстваха в залата с "Моя страна, моя България" на Емил Димитров. Не мога да скрия от вас, че това отношение, което показахте към мен, ме топли в трудната битка, която съм повел, благодари им Бареков.

Смениха областния управител на Перник Мишо Михайлов - Стъклен дом с Бойка от Търговската палата

http://www.zapernik.com/politika/smeniha-oblastniya-upravitel-na-pernik-misho-mihailov-stuklen_33793/

Служебният кабинет ще смени още трима областни управители по време на редовното си заседание тази сряда. Става дума за областните управители на Стара Загора, Варна и Перник, съобщи БГНЕС. Областен управител на Перник досега беше назначения от правителството на БСП Мишо Михайлов - Стъклен дом.

Проектите на решения за освобождаване и назначаване на областен управител на областите Стара Загора, Варна и Перник са внесени от министър-председателя Георги Близнашки и ще бъдат обсъдени и...

Продължава

Българин се удавил в Женевското езеро

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/bylgarin-se-udavil-v-zhenevskoto-ezero-6020347

Младежът от български произход, който е жител на региона, потънал пред очите на мнозина посетители на плажа Маладер в крайбрежния град Ла Тур дьо Пейл

Монтират мантинели по средата на тротоарите в квартал Бела вода

http://www.zapernik.com/obshtestvo/montirat-mantineli-po-sredata-na-trotoarite-v-kvartal-bela-voda_33791/

Добър вечер, понеже всичко в този така наречен "квартал" е наред, та започнаха и мантинели да монтират, хубаво както и да е, обаче ги монтират по средата на тротоара! Не мога да ви изпратя снимки, но проверете колко пари ни струва това и така ли се монтират като отнемат половината тротоар? Благодаря ви и приятна вечер.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/19/2364379_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това е емисията тази вечер:


Авторски нож на тема „Вендета” спечели конкурса за сувенири на Панаира на занаятите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261620

Авторски нож на тема „Вендета” спечели конкурса за сувенири на 18-тото издания на Панаира на занаятите във Варна. Творбата на художника и бижутер от Казанлък Любомир Дудев за втора поред година печели надпреварата. Журналисти класираха на второ място стъклена риба на Радка Вацева, трети останаха корабен двигател на Михаил Аврамов и художествено пано на Слава Балджиева.

Министерство на образованието и науката проверява пернишкия университет

http://www.zapernik.com/politika/ministerstvo-na-obrazovanieto-i-naukata-proveryava-pernishkiya-universitet_33792/

Ще бъде извършена проверка дали Европейският политехнически университет в Перник е започнал кампания за прием на студенти, въпреки че при предишното правителство му бе отказана акредитация. Това заяви служебният мистър на образованието Румяна Коларова в коментар относно мерките, които ще бъдат предприети от МОН по отношение на висшето училище.
 

"Ясно е, че принципите и нормите на закона трябва да се спазват 100%. Това нещо ще бъде предмет на анализ....

Продължава

Млади фирмери излизат на протест заради липса на финансиране

http://www.cross.bg/fermeri-proekta-startira-1426249.html

/КРОСС/ Млади фермери, чиито проекти няма да бъдат финансирани, въпреки обещанията на предишното правителство, ще протестират утре в различни градове в страната.На среща в земеделското министерство днес стана ясно, че тази година мярката за младите фермери няма да бъде отворена и повече от 2 хиляди проекта ще пропаднат. Ето какво още обясни фермерът Михаил Георгиев:Бюджет няма. Мярката няма как да стартира до края на годината в рамките на старата програма. Също така е невъзможно по старата програма с пари от новата да стартира. Единственото, което може да се направи, е да се разработят наредбите и тази мярка да стартира от януари.За доста от младите фермери, които са регистрирани тази и миналата година, сроковете изтичат и те просто няма да имат възможност да кандидатстват.2 100 проекта са отхвърлени поради недостиг на бюджет. Вероятно няма и да бъдат одобрени и финансирани, понеже пари няма. Предвиждат се около хиляда и няколко проекта максимум, обясни Георгиев. Младите фермери са получили обещание от служебния министър на земеделието, че ще се търси начин за увеличаване на бюджета по тази мярка, съобщи БНР.

Георги и Руска Драганови с най-високите призове в конкурса за хайдушки и комитски песни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bVfCZp__v8w/

BRASHLYAN 11Над 90 бяха участниците от Велико Търново, Варна, Сливен и бургаска област във Втория конкурс за хайдушки и комитски песни „В прослава на хайдутството”, който се проведе в село Бръшлян, община Малко Търново. Събитието бе посветено на 90-ата годишнина от рождението на народния певец Сава Попсавов, който е роден в китното странджанско село. В концерта на призьорите участваха и изпълнителите на странджански песни Янка Рупкина и Златка Ставрева.
Победител за приз “Сава Попсасов” стана Георги Драганов от Поморие, а неговата дъщеря Руска Драганова получи приз за хайдушка песен.

Пластика „Сърцето на Странджа“ получи кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев за приноса му в развитието на Странджа.

 

Ето и всички наградени:

Първа награда до 10 години

Георги Войнов, Царево

Първа награда до 15 годиниBRASHLYAN 1

Полина Георгиева Димова,
Стиляна-Роса Матева, село Рудник

Първа награда до 20-25 години

Костадин Михайлов, Бродилово

Първа награда – над 25 години

Иван Войков
Марин Маринов, Средец

Мъжки фолклорен състав

Мъжка фолклорна група, Средец

Дамски фолклорни групи

Дамска битова група „Пероника“
Дамска фолкрорна група „Росна китка“ Вършилово

Победител за приз “Сава Попсасов

Георги Димитров Драганов от Поморие

Приз за хайдушка песен

Руска Драганова от Велико Търново

Дават още пари за удавени общини и противоградни ракети

http://www.bnews.bg/article-114242

Постановление за допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. ще разгледа на утрешното си заседание кабинетът. Ще бъдат гласувани допълнителни 800 000 лева и за противоградни ракети.

Авторитаризмът не може да бъде модел. Точка!

http://www.euinside.eu/bg/comments/despite-economic-success-authoritarianism-cannot-be-a-role-model

Не са малко изкушенията да се търсят причините защо авторитарните модели на управление са успешни в икономиката. Изписани са вече доста статии, студии и книги за успехите на тоталитарните икономики. Най-новата публикация по темата е коментар [на английски] на авторитетния колумнист на агенц ...

При нова операция заради незаконни подслушвания са задържани още 25 полицаи в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/19/2364372_pri_nova_operaciia_zaradi_nezakonni_podslushvaniia_sa/?ref=rss


Турските власти задържаха днес 25 полицейски служители в рамките на разследването на незаконни подслушвания на телефонни разговори на премиера и новоизбран президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи агенция "Франс прес", като се позовава на турските медии.

Операцията, която е трета по ред от юли насам, е била осъществена в дванадесет града, включително Истанбул и Измир, уточнява агенция "Доган".

След предишните подобни операции няколко десетки полицаи, включително някои...

Бекали сложи 20 000 евро от затвора, че “Стяуа” изхвърля “Лудогорец”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254004



Ексцентричният собственик на “Стяуа” Джиджи Бекали изуми цяла Румъния с поредно култово изпълнение - въпреки че е в затвора, той реши да си създаде футболно забавление за 20  000 евро покрай плейофа на тима му срещу “Лудогорец” за влизане в групите на Шампионската лига. Първият мач между двата отбора е по-късно тази вечер. Ексцентричният собственик на “Стяуа” Джиджи Бекали изуми цяла Румъния с поредно култово изпълнение - въпреки че е в затвора, той реши да си създаде футболно забавление за 20  000 евро покрай плейофа на тима му срещу “Лудогорец” за влизане в групите на Шампионската лига. Първият мач между двата отбора е по-късно тази вечер.

Арестуваха хиляда членове на забранена секта в Китай

http://www.vesti.bg/sviat/arestuvaha-hiliada-chlenove-na-zabranena-sekta-v-kitaj-6020346

Страната вече е осъдила десетки последователи на Цюаннъншън, след като предполагаеми членове на сектата убиха жена в ресторант за бързо хранене

Обезщетяват собствениците на болните със син език животни по пазарни цени

http://pik.bg/обезщетяват-собствениците-на-болните-със-син-език-животни-по-пазарни-цени-news215759.html

Обезщетяват собствениците на болните със син език животни по пазарни цени

По пазарни цени ще бъдат обезщетени фермерите, чиито животни са пострадали от болестта "син език", предаде Дарик.

Огнищата в страната вече са 230 в 22 области, засегнатите животни са над 1900.

Цената на едно животно варира между 100-120 лева. Това съобщи в котленското село Мокрен аграрният министър Васил Грудев. На този етап за компенсация на фермерите са заделени 450 000 лева, като има готовност за осигуряване на допълнителен ресурс.

„На 24 юни е констатирано първото огнище от заболяването в страната, до края на юли не са предприети никакви мерки", отбеляза още министър Грудев. Той допълни, че ваксинация на животните ще бъде направена след зимния сезон, като само средствата за ваксина ще са около 3 милиона лева.

Земеделският министър пристигна в село Мокрен, за да се срещне с фермери от Източна България, пред които да разясни обстановката в страната във връзка със заболяването „син език" и предприетите мерки за ограничаването му и обезпечаването на пострадалите.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Пламен Пенчев обясни, че в сливенски регион огнищата от заболели животни са три - селата в котленско Мокрен и Ябланово и сливенското Ичера. 192 животни, предимно овце досега са умрели в сливенско следствие заболяването. Заместник областният управител Неджми Ахмед съобщи, че на днешното заседание на Епизоотичната комисия е взето решение в селата, където има заболели животни, да се копаят ями, в които да бъдат изхвърляни труповете и заливани със сода каустик, тъй като екарисажите в страната не смогвали да изгарят загиналите от болестта селскостопански

"Южен поток България" преустановява дейностите по газопровода

http://econ.bg/Новини/-Южен-поток-България-преустановява-дейностите-по-газопровода_l.a_i.562580_at.1.html

"Южен поток България" АД ще се съобрази с препоръка на Европейската комисия и ще преустанови ъзлагането на поръчки и сключването на договори,...

Община Раднево е изправена пред фалит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253986

Банкрут заплашва община Раднево, след като близо половината от приходите за годината не са постъпили в бюджета й заради неизплатени такси по концесионен договор между държавните „Мини Марица - Изток " и Икономическото министерство, съобщи БТВ.
Липсата на приходи спря социалните дейности и поставя под въпрос здравеопазването и образованието в Банкрут заплашва община Раднево, след като близо половината от приходите за годината не са постъпили в бюджета й заради неизплатени такси по концесионен договор между държавните „Мини Марица - Изток " и Икономическото министерство, съобщи БТВ. Липсата на приходи спря социалните дейности и поставя под въпрос здравеопазването и образованието в

Джокович предизвика Кончита Вурст и Мистър Бийн

http://www.cross.bg/dzhokovich-kofa-konchita-1426248.html

/КРОСС/ Номер едно в световния тенис Новак Джокович се присъедини към благотворителния проект „Ледена кофа". Сърбинът се заля с ледена кофа с вода и отправи предизвикателство към тазгодишния победител в песенния конкурс „Евровизия" Кончита Вурст, британския актьор Роуън Аткинсън и НБА-звездата Майкъл Джордан. video:https://www.youtube.com/watch?v=RV1JFT1rBAE

Африканската банка отпуска 60 млн. долара за борбата с Ебола

http://www.vesti.bg/novini/afrikanskata-banka-otpuska-60-mln.-dolara-za-borbata-s-ebola-6020348

Африканската банка за развитие заделя 60 милиона долара, за да подпомогне страните, огнище на вируса Ебола.

Банкрут заплашва община Раднево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253981

Банкрут заплашва община Раднево, след като близо половината от приходите за годината не са постъпили в бюджета й заради неизплатени такси по концесионен договор между държавните „Мини Марица - Изток Банкрут заплашва община Раднево, след като близо половината от приходите за годината не са постъпили в бюджета й заради неизплатени такси по концесионен договор между държавните „Мини Марица - Изток " и Икономическото министерство, съобщи БТВ. Липсата на приходи спря социалните дейности и поставя под въпрос здравеопазването и образованието в

9 500 полицаи охраняват срещата на НАТО в Уелс

http://www.cross.bg/nato-sreshtata-armit-1426247.html

/КРОСС/ Близо 9 500 полицаи от цялата страна ще охраняват срещата на върха на НАТО в Уелс на 4-5 септември. Крис Армит от полицията заяви, че организаторите на срещата очакват много протестни акции, в това число и такива, в които хората планират да предприемат някои преки дезорганизиращи действия и предизвикване на полицията. Армит предупреди, че всеки, който се опита да премине 13,5-километровата защитна ограда край курорта, ще бъде арестуван. На събитието ще присъстват лидерите на 28-те страни членки на НАТО и 30 държави, които партнират с организацията

Българче със златен медал на олимпиадата в Нанджин

http://frognews.bg/news_74874/

17-годишният Божидар Андреев спечели злато на младежката олимпиада в Нанджин, Китай. Той грабна медала в категория 69 кг и стана третият в историята ни младежки олимпийски шампион.

България е девета в развитието на гражданския сектор сред 29 страни от Централна и Източна Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=261580

България е на девето място в развитието на гражданския сектор от 29 страни от Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз, съобщи за "Хоризонт" програмният директор на Българския център за нестопанско право Любен Панов.

Община Раднево е на червено заради "Мини Марица Изток"

http://www.bnews.bg/article-114244

Централата е започнала да забавя плащанията си след 2013 г. , от май е спряла всички плащания.

МЗ с превантивни мерки срещу Ебола

http://pik.bg/мз-с-превантивни-мерки-срещу-ебола-news215760.html

МЗ с превантивни мерки срещу Ебола

Днес по инициатива на Министерство на здравеопазването се проведе работно съвещание на всички ведомства, имащи отношение към въпросите на готовността на страната за посрещане на евентуален случай на Хеморагична треска Ебола и организацията на противоепидемичните мерки, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

В съвещанието участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Л. Бакаливанов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, експерти от различни дирекции на МЗ, МВР, Министерство на външните работи, Военно медицинска академия – Клиника по инфекциозни болести, летище София, Инфекциозна болница София, Столична РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и др.

По време на срещата бяха обсъдени взаимодействието и координацията на дейностите на всички министерства и ведомства за осигуряване на ефективна подготовката на страната за реакция в случай на внос на заболяването, мерки за ранно откриване, хоспитализация, диагностика и лечение на случаите, издирване на контактни лица и организиране на целия набор противоепидемични мерки за недопускане на разпространение на заболяването в страната. Представена и анализирана бе актуалната епидемична ситуация и беше оценена опасността за внос на вируса в Европа и в България.

Участващите в срещата обсъдиха и препоръките на СЗО и Европейският център за контрол на заболяванията и възможностите на страната да отговори на това предизвикателство. Потвърдена бе оценката на Европейския Център за контрол на болестите, че рискът от възникване на случаи в Европа, и в частност в нашата страна, може да се оцени като относително нисък.

Въпреки това и с оглед продължаването на разрастването на епидемията в засегнатите африкански страни бяха набелязани конкретни мерки за обмен на информация, координиране на действията в случай на пристигане на заболял по въздуха или през сухоземните и водни входни пунктове, както и при нелегално преминаване през „зелена граница“.

В тази връзка допълнително ще бъдат подготвени инструктивни материали за служителите от гранична полиция и работещите в центровете за настаняване на бежанци, за медицински специалисти от лечебната мрежа, както и за някои организации, работещи с чужденци от Африканския континент.

Ще бъде проведено и съвместно учение с разиграване на реална ситуация по установяване на пътник с повишена температура, пристигащ на летище София от африканска страна, засегната от заболяването, неговата изолация, транспорт, хоспитализация, диагностика и лечение, както и мерките спрямо контактните му лица в самолета и сред наземния персонал.

Нови промени в движението по „Цариградско шосе”

http://www.cross.bg/shose-tzarigradsko-prevozni-1426246.html

София /КРОСС/ Въвежда се временна организация на движението за етап 4-северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе", съобщиха от пресцентъра на Столична община.От 04.30 часа на 20 август до 24.00 часа на 10 септември се забранява влизането на превозни средства само по северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" между ул. „Йерусалим" и надлеза над бул. „Александър Малинов". Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" в същия участък.От 04.30 часа на 20 август до 24.00 часа на 10 септември се въвежда следната временна организация на движението: в посока център се променят само маршрутите на автобусни линии с номера 204 и 604 - от бул. „Христофор Колумб" линиите продължават под естакадата над бул. „Ал. Малинов" и завиват надясно по южния локал на бул. „Цариградско шосе" до кръговото на „Площад на авиацията" и продължават по маршрутите си.Автобусите от линиите в променения участък спират на спирки с код „Държавна печатница" и с код „УМБАЛ Св. Анна". Автобусната спирка в посока център, с код „УМБАЛ Св. Анна" се възстановява. Местата на спирките за останалите линии се запазват като спирка с код „Хермес парк" се закрива

Вижте "Бягам, бягам" на Денислав

http://www.bnews.bg/article-114227

Бившият брадър Денислав, нашумял покрай връзката си с певицата Соня Немска, се завърна на музикалната сцена.

Путин и Порошенко ще се срещнат в Киев

http://www.mediapool.bg/putin-i-poroshenko-shte-se-sreshtnat-v-kiev-news223897.html

Руският президент Владимир Путин и лидерите на митническия съюз Беларус и Казахстан ще се срещнат с украинския президент Петро Порошенко на 26 август в Минск. На срещата ще присъстват и представители на Европейската комисия, съобщи ИТАР-ТАСС. В Минск ще присъства върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Катрин Аштън и европейските комисари по търговията и енергетиката Карел Де Гухт и Гюнтер Йотингер. От Кремъл потвърдиха, че в Минск Путин ще проведе и редица двустранни срещи. Засега не е ясно дали ще има отделна среща между Порошенко и Путин.

Янакиева: АБВ не се стреми към коалиция на всяка цена

http://www.cross.bg/yanakieva-partiyata-partii-1426245.html

София /КРОСС/ Коалиция на всяка цена не е цел, към която се стреми ПП АБВ, особено коалиция с партии без ясни цели и принципи и правила, по които работят. Това заяви Росица Янакиева, член на ИС на ПП АБВ и водач на листите на партията за София-област и Перник, в предаването „NewsRoom" по TV7. Тя коментира, че по-важно от имената на водачите в листите за предстоящия вот е волята на отделните политически сили да реализират политиките, към които се стремят. Като изключителна отговорност определи номинацията си Янакиева за водач в две листи на ПП АБВ.По въпроса за евентуални бъдещи коалиции на АБВ в новия парламент Росица Янакиева каза, че партията ще води разговори с всички политически парламентарно представени сили. Бъдеща съвместна работа с другите партии обаче ще става при ясно разписани условия и при съвместимост на политически идеи и управленски платформи, подчерта тя. „В ситуация, в която АБВ има свое представителство в парламента, ние можем да водим разговори с всички партии. Но споразумение, при това при ясно разписани условия, само с тези, с които имаме абсолютна близост на позициите по най-важните въпроси на българското общество. Дори бих казала консенсусните, които са особено важни да я има държавата, държавността и хората да се чувстват в по-нормална среда", каза Янакиева

Дълговете на БДЖ възлизали на 600 милиона лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=261599

Около 600 милиона лева са дълговете на БДЖ към различни кредитори, съобщи в Димитровград служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Идната седмица министерството ще представи точен списък към кой кредитор точно колко пари дължи БДЖ, за да няма спекулации с цифри.

Ирена Кръстева: Аз, семейството ми и фирмите, на които съм управител, нямат данъчни задължения

http://pik.bg/ирена-кръстева-аз-семейството-ми-и-фирмите-на-които-съм-управител-нямат-данъчни-задължения-news215763.html

Ирена Кръстева: Аз, семейството ми и фирмите, на които съм управител, нямат данъчни задължения

Ирена Кръстева изпрати писмо до "всички информационни агенции". В него тя категорично отрича информациите за данъчни задължения, свързани с нея.

Ето го писмото в оригинален вид:

До всички информационни агенции

ОТВОРЕНО ПИСМО
От Ирена Кръстева


Във връзка с поредните публикации, че аз, семейството ми и фирмите, на които съм управител, имат някакви данъчни задължения, заявявам категорично, че това не отговаря на истината.

И аз и семейството ми нямаме задължения, за което имам издадено удостоверение от НАП с изх. № 220201400126333 от 14.05.2014г.

По отношение на фирмите, на които съм управител, също имам издадено удостоверение от НАП с изх. № 220201400150688/05.06.2014г., в което е посочено изрично, че нямат задължения. Това удостоверение е издадено след направената ревизия на фирмите и доказва, че всички задължения по преизчислените данъчни основи са платени.

Два изтребителя на италианските ВВС се сблъскаха при тренировъчен полет

http://www.cross.bg/italianskite-dvata-polet-1426244.html

/КРОСС/ Двата изтребителя Tornado на италианските Военновъздушни сили се сблъскаха по време на тренировъчен полет в област Марке на около 500 метра надморска височина. Според свидетели на инцидента, двата самолета са се докоснали във въздуха, след което са полетели надолу и са се разбили, а над мястото на катастрофата се извил стълб от черен дим. Пилотите и на двата самолета са успели да се катапултират. По информация на кмета на град Асколи Пичено на борд на машините е имало четирима пилоти, които към момента се смятат за безследно изчезнали. Източници от италианските ВВС потвърдиха информацията. video:http://www.youtube.com/watch?v=fFnD82NQW4Q

"Южен поток България" спира възлагането на поръчки и сключването на договори

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/19/2364367_jujen_potok_bulgariia_spira_vuzlaganeto_na_poruchki_i/?ref=rss


По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключването на договори, свързани със строителството на  газопровода "Южен поток" на територията на страната, заявиха в прессъобщение от дружество.

"В момента дружеството извършва дейности с подготвителен характер по реализацията на проекта при спазване на националното и европейското законодателство", гласи съобщението. "При строителството на газопровода "Южен поток България" АД се придържа към  принципа на прозрачност и отговорност  за съответствието на проекта с нормите на Европейския съюз", продължава то.

Дружеството припомня, че "Южен поток" е "глобален инфраструктурен проект за строеж на газопровода с мощност 63 млрд куб. м през Черно море до страните на Южна и Централна Европа с цел  диверсификация на маршрутите за експорт на природния газ и елиминиране на транзитните рискове". "Първите количества газ по "Южен поток" ще бъдат доставени в края на 2015 година. Пълното захранване на газопреносната мрежа ще бъде през 2018 година", заключва прессъобщението.

Днес Министерството на икономиката и енергетиката излезе със съобщение, че действията на ръководството на "Южен поток България" за увеличаване на капитала въпреки заповедта на енергийния министър в служебния кабинет Васил Щонов да се спре работа по проекта не защитават интересите на Български енергиен холдинг (БЕХ) в дружеството. От министерството заявиха, че възнамеряват да отнесат случая към правоохранителните органи.

В понеделник стана ясно, че ден след като министър Щонов разпорежда прекратяване по-нататъшни действия по проекта "Южен поток", ръководството на дружеството, в което БЕХ и "Газпром" държат по половината дялове, е подало заявление за увеличаване на капитала на дружеството 25 пъти до 397.6 млн. лева. Така съветът на директорите, който се състои от петима членове и всички решения трябва да се вземат единодушно, всъщност изпълнява решение на предишния енергиен министър Драгомир Стойнев от декември миналата година.

Временно се пренасочва движението по международен път E-79

http://pik.bg/временно-се-пренасочва-движението-по-международен-път-e-79-news215758.html

Временно се пренасочва движението по международен път E-79

Временно се пренасочва по обходен маршрут движението по международен път E-79 в участъка между Дупница и Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

В сряда от 9.00 часа до 12.00 часа временно се пренасочва движението по път I-1 /E-79/ при км 353 по обходен маршрут, във връзка със строителството на лот 2 от АМ „Струма“. Движението в посока Дупница – Благоевград ще се осъществява без промяна по съществуващия временен обходен път.

Трафикът от Благоевград към Дупница при км 355 се пренасочва по временен обходен маршрут: отклоняване в дясно по общинския път през с. Бараково – гр.Кочериново – път III-107 – и вливане в път I-1 /E-79/ при км 352+825. Движението ще се регулира от „Пътна полиция“.

Ивет Лалова влиза в Комисията на атлетите към ЕАА

http://www.cross.bg/ivet-atletite-glasa-1426243.html

/КРОСС/ Европейската шампионка на 100 м от Хелзинки 2012 Ивет Лалова получи най-много гласове от жените за влизане в Комисията на атлетите към Европейската атлетическа асоциация (ЕАА). Гласуването бе по време на Евро 2014 в Цюрих, а кандидатите бяха предложени от националните си федерации.„Гордея се с този избор на Ивет.Всичко което прави Ивет в нашия спорт я прави много популярна. Надявам се Лалова да бъде избрана от колегите си да е представителя на Комисията на атлетите в Състезателната комисия на ЕАА," коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. В Цюрих от 1447 състезатели правото си на глас са упражнили 678, което е 46,86% от всички. При дамите Ивет събира 521 гласа, пред Езабеле Педерсен (Нор) - 401 и Хана Мария-Латвала (Финл) - 399 гласа. При мъжете първи е шведа Кристиян Олсон с 536 гласа, а освен него в комисията влизат още Никола Визони (Ит) - 379 гласа и Периклис Яковакис (Гър) - 360 гласа. На трето място в общото класиране е Изабела Педерсен (Нор).Останалите двама члена на комисията (един мъж и една жена) ще бъдат избрани от президента на ЕАА Хансйорг Вирц.За Ивет това ще е втори мандат в Комисията на атлетите, след този от 2006 до 2010. През 2006-а тя влезе от квотата на президента на ЕАА Хансйорг Вирц, след като при гласуването не получи достатъчно подкрепа от атлетите участващи на Евро 2006 в Гьотеборг. На първенството в Цюрих Ивет зае пето място на 100 м, като само силния насрещен вятър я лиши от заслужен медал

20 хил. души в Пловдив засегнати от кризата с КТБ

http://econ.bg/Новини/20-хил-души-в-Пловдив-засегнати-от-кризата-с-КТБ_l.a_i.562577_at.1.html

20 000 души в Пловдив са засегнати от ситуацията с КТБ, стана ясно по време на протест в града с искане за незабавно отваряне на банката. Около 50...

Стотици вложители излязоха на протест пред офисите на КТБ в цялата страна

http://pik.bg/стотици-вложители-излязоха-на-протест-пред-офисите-на-ктб-в-цялата-страна-news215757.html

Стотици вложители излязоха на протест пред офисите на КТБ в цялата страна

Стотици вложители излязоха на протеста пред офисите на КТБ в няколко големи по-големи градове у нас. Близо 200 души се събраха пред БНБ, за да поискат отваряне и оздравяване на замразената финансова институция.Протестиращите издигнаха плакати:  "Върнете парите на народа", "Дайте път на можещите", "Искров, на кого си продаде съвестта?", "Отворете банките". Хората, които имат сметки и влогове в затворената от два месеца КТБ, скандираха: "Върнете ни парите", "Мафия". 

Близо 60 вложители се събраха пред офиса на КТБ на ул. "Братя Георгиевич" във Варна. Сред протестиращите имаше пенсионери, както и хора, чиито семейни сметки са блокирани. Всички те подкрепят исканията на хората в столицата за незабавното отваряне на КТБ и нейното дъщерно дружество Търговска Банка "Виктория”. Представителите на Инициативния комитет заявиха, че финансовата стабилност в страната е в окаяно състояние и бездействието на БНБ спрямо КТБ ще рефлектира върху всички вложители у нас.

Трийсетина души се събраха пред клон на КТБ в центъра на Бургас. Те развяваха плакати с надписи: "След КТБ – нито лев повече в БГ“, "Незабавно отворете КТБ“, "Оздравете КТБ – върнете доверието в банките“. Сред протестиращите е и управителят на клона на банката Михаил Ичеренски, пише "Фокус". По думите му, той и служителите на банката подкрепят протеста на хората. Основните искания са банката да отвори незабавно, за да могат хората да ползват парите си, но не да ги теглят, за да не предизвикат изкуствено фалиране. Сред протестиращите има и деца. Хората заявяват, че протестите ще продължат.

По-рано днес на среща в КТ "Подкрепа" служителите на Корпоративна търговска банка се оплакаха от влошено здраве заради надзора, под който беше поставена финансовата институция.

В периода на надзора рязко се повиши заболеваемостта и се стигна до престой в психиатрична клиника, нервен срив и инсулти на част от служителите, заявили членове на синдикални организации към КТБ на среща, която се състоя в централата на КТ "Подкрепа". Там беше създаден и Инициативен комитет за защита на финансовата и банковата стабилност, в който участват вложители, синдикати и работодатели.

"В банката присъстват външни лица, които не са служители, а същевременно искат достъп и разполагат с информация, свързана с дейността й", подчерта председателят на синдикалната организация към КТБ Илко Чамов и обясни, че това от своя страна води до притеснения затова кой ще носи отговорността в случаи на неправомерен достъп и евентуално изтичане на информация.

"Една значителна част от българската икономика е свързана с КТБ и проблемите на тази банка се отразяват върху големи групи хора. Всичко това което се насложи върху проблемите на енергетиката и здравеопазването, очертава доста мрачна картина", обясни президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. 

НАТО: Шотландия няма гарантирано място в Алианса

http://www.cross.bg/nato-shotlandiya-chlenstvo-1426242.html

/КРОСС/ В случай, че Шотландия обяви независимост от Великобритания след планирания за септември референдум, тя трябва да подаде заявление за членство в НАТО, но мястото на Единбург в Алианса не е гарантирано. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен. "Нямам намерение да се намесвам в предизборната кампания за референдума в Шотландия, но мога да дам информация за процедурите и фактите", заяви той. Расмусен допълни, че ако Шотландия обяви независимост, то тя трябва да кандидатства за членство в НАТО в качеството си на независима държава. „Решението за приемането й ще бъде взето единодушно с консенсус, както винаги е било в НАТО", допълни той.    

Рибарите обявиха война на делфините, искат да ги избиват законно

http://www.moreto.net/novini.php?n=261606

Родни рибари обявиха война на делфините и настояха държавата да позволи законното им убиване под формата на „селекция“. Стада делфини им унищожавали мрежите, късали ги, ядели им улова. Делфини на стада като черни биволи мачкали инвестиции за хиляди левове - инвентара на рибарите.

Тайната история на ФБР в 200 разказа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253213

Издателство „Труд” възобновява една от най-старите си поредици – „Строго секретно”. Тя се появява в далечната 1998 г. и е предназначена за читатели, които се интересуват от шпионаж, разузнаване и контраразузнаване. „Врагове. Историята на ФБР” разкрива непознати у нас факти за създаването и дейността на едно от най-големите бюра за разследване в Издателство „Труд” възобновява една от най-старите си поредици – „Строго секретно”. Тя се появява в далечната 1998 г. и е предназначена за читатели, които се интересуват от шпионаж, разузнаване и контраразузнаване. „Врагове. Историята на ФБР” разкрива непознати у нас факти за създаването и дейността на едно от най-големите бюра за разследване в

Сменят още трима областни управители

http://www.bnews.bg/article-114243

В дневния ред на кабинета в сряда са включени решения за назначаване на трима нови областни управители.

Министерството на земеделието обеща да компенсира загубите заради заболяването "син език"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/19/2364365_ministerstvoto_na_zemedelieto_obeshta_da_kompensira/?ref=rss


Намерили сме целия необходим финансов ресурс за компенсиране загубите на стопаните от заболяването "син език". Това заяви служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев по време на среща с животновъди в сливенското село Мокрен.

Той припомни, че първият случай на "син език" е възникнал на 24 юни в Ивайловград и до края на юли заболяването е констатирано в 22 области на страната. Животновъди от региона заявиха пред министъра, че предишното ръководство на министерството не е...

Валя от Бургас, която пропадна в асансьорна шахта преди 2 месеца, още е на обезболяващи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253903

Валя от Бургас, която пропадна в асансьорна шахта преди 2 месеца, още е на обезболяващи

51-годишната Валя Колева не може да стои дълго време права, чувства се неконфортно на слънце и още пие обезболяващи. 

Преди два месеца жената изпадна в кома след полет в асансьорна шахта на ДКЦ2 в бургаския ж.к. Валя от Бургас, която пропадна в асансьорна шахта преди 2 месеца, още е на обезболяващи 51-годишната Валя Колева не може да стои дълго време права, чувства се неконфортно на слънце и още пие обезболяващи. Преди два месеца жената изпадна в кома след полет в асансьорна шахта на ДКЦ2 в бургаския ж.к. "Славейков". Валя пада първа в шахтата, а сл

Бакалов пред Фрог: Нито ден не трябва да ни убягва до изборите

http://frognews.bg/news_74873/

МВР е само елемент от борбата срещу купуването на гласове преди изборите. Това каза за Фрог нюз шефът на МВР Йордан Бакалов. Така той разсея очакванията, че само вътрешното ведомство може и трябва да се справи със ситуацията.

Млади фермери на протест заради липса на финансиране

http://econ.bg/Новини/Млади-фермери-на-протест-заради-липса-на-финансиране_l.a_i.562576_at.1.html

Млади фермери излизат на протест в различни градове в страната. Причината за демонстрациите е липса на финансиране, предаде БНР. На среща в...

Проф. Божидар Димитров: Панагюрското съкровище е истинско!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253871

Нова експертиза ще потвърди автентичността на Панагюрското златно съкровище, обяви проф. Божидар Димитров. Директорът на Националния исторически музей е уверен, че резултатите ще докажат истинността на уникалните съдове, с която се спекулира.
Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. в двора на тухларна фабрика, след което е изложено в... Нова експертиза ще потвърди автентичността на Панагюрското златно съкровище, обяви проф. Божидар Димитров. Директорът на Националния исторически музей е уверен, че резултатите ще докажат истинността на уникалните съдове, с която се спекулира. Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. в двора на тухларна фабрика, след което е изложено в...

И Гришо си взе "Ледена кофа"

http://www.cross.bg/grigor-prie-predizvikatelstvoto-1426241.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров прие предизвикателството "Ледена кофа", след като бе номиран от физиотерапевта си и негов кондиционен треньор Рори Кордиал вчера. Световният номер 8 публикува преди минути видеото, на което го заливат с леденостудена вода, докато той е в морето. На свой ред хасковлията номинира не кого да е, а половинката си Мария Шарапова. Другите двама предизвикани са тенис треньорът Дарън Кейхил и президентът на АТР Крис Кермод. Вижте как Григор прие предизвикателството тук

Суарес обеща вече да не хапе съперниците си на терена

http://www.mediapool.bg/suares-obeshta-veche-da-ne-hape-sapernitsite-si-na-terena-news223896.html

Нападателят на "Барселона" Луис Суарес се извини за това, че по време на световното първенство по футбол в Бразилия това лято ухапа по време на мача с Италия защитника на съперниците Джорджо Киелини, съобщи, че е потърсил професионална помощ в опит да се справи с дисциплинарните си проблеми на терена и обеща повече да не хапе на терена. Уругваецът говори за първи път пред журналисти, след като наказанието му за ухапването на Джорджо Киелини беше намалено. "По принцип това са лични проблеми, които не бих желал да дискутирам, но трябва да призная, че вече разговарях със специалисти. Повече няма да хапя, обещавам. Психологът ми ме посъветва да изляза с позиция и да се извиня. Така и направих, а сега искам да се съсредоточа изцяло върху футбола", заяви 27-годишният Суарес, цитиран от сайта Дневник. Голмайсторът на Висшата лига за изминалия сезон призна, че е бил притеснен след инцидента с Киелини. "Разбира се, че бях обезпокоен след случилото се. Не само за трансфера ми в "Барселона", но и за репутацията ми като човек. Това обаче е минало", допълни той. В понеделник вечер Суарес направи своя дебют в игра за "Барселона" в контролата с мексиканския "Леон". Двубоят бе за ежегодния трофей "Жоан Гампер", а каталунците спечелиха с 6:0. Уругваецът игра в последните 15 минути от двубоя, но на терена не успя да си партнира с Неймар и Лионел Меси, които бяха заменени по-рано. Суарес пропусна предишните четири летни контроли на каталунците, защото нямаше разрешение от УЕФА да тренира с отбора. Впоследствие европейската централа смекчи наказанието му, което го спира да участва в официални срещи до 26 октомври. "Години наред чаках да получа шанс да играя за "Барселона". Никога не съм си представял, че ще се случи и не мислих много, когато разбрах за интереса на клуба към мен. В момента гледам напред, за да се наслаждавам на обстановката", обясни нападателят, който бе привлечен срещу оповестените официално 65 млн. паунда (81 млн. евро). Суарес може да направи своя официален дебют за Барселона след 25 октомври, когато е последният ден от наказанието му. Първите му минути в испанския футбол може да бъдат срещу големия съперник "Реал" (Мадрид). "Има доста време дотогава. Не мисля, че физическото ми състояние ще създаде грижи, но човек винаги има нужда от адаптация към отбора. Чувствам се във форма и няма да имам проблеми", завърши Суарес.

Полицаи стреляха във въздуха, за да спрат трима младежи с наркотици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253907

Трима младежи от село Браниполе бяха заловени при проведена полицейска операция срещу незаконното разпространение на наркотични вещества от служители на Първо РУ – Пловдив, съобщиха от областната дирекция на полицията.
В ареста за 24 часа са задържани С.А. /19 г./, Г.Х. /18 г./ и 16-годишен тийнейджър. Трима младежи от село Браниполе бяха заловени при проведена полицейска операция срещу незаконното разпространение на наркотични вещества от служители на Първо РУ – Пловдив, съобщиха от областната дирекция на полицията. В ареста за 24 часа са задържани С.А. /19 г./, Г.Х. /18 г./ и 16-годишен тийнейджър.

И Григор Димитров взе "благотворителен" леден душ

http://offnews.bg/news/n_1/n_378839.html

Григор Димитров прие предизвикателството Bucket Challenge – поливане с кофа ледена вода за благотворителност. Инициативата се появи това лято, като задачата е да се осигурят средства за американската неправителствена организация ALS Association, която помага на пациенти с амиотрофична латерална склероза. Димитров "прехвърли" леденото предизвикателство към приятелката си Мария Шарапова, Крис Кермод и Дарън Кейхил. Тримата имат 24 часа, за да отговорят на поканата, в противен случай трябва да направят дарение. Според правилата всеки, който приеме да се залее с ледената вода, трябва да дари 10 долара и да предизвика нови хора. Ако откаже задачата, трябва да дари 100 долара. Кампанията беше стартирана от атлет, когото болестта Амиотрофичната латерална склероза (АЛС) превърнала в инвалид. Десетки популярни личности вече се включиха в инициативата. Сред тях са актрисата с български произход Нина Добрев, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Мики Рурк, Чарли Шийн, а 18 души от клана Кенеди дори направиха масово изпълнение.

Трима младежи с наркотици бягат от полицията, спират ги с изстрели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253899

Трима младежи от село Браниполе бяха заловени при проведена полицейска операция срещу незаконното разпространение на наркотични вещества от служители на Първо РУ – Пловдив, съобщиха от областната дирекция на полицията.
В ареста за 24 часа са задържани С.А. /19 г./, Г.Х. /18 г./ и 16-годишен тийнейджър. Трима младежи от село Браниполе бяха заловени при проведена полицейска операция срещу незаконното разпространение на наркотични вещества от служители на Първо РУ – Пловдив, съобщиха от областната дирекция на полицията. В ареста за 24 часа са задържани С.А. /19 г./, Г.Х. /18 г./ и 16-годишен тийнейджър.

Бунт в Източна Турция взе една жертва

http://www.cross.bg/pametnika-tyrtziya-opitaha-1426240.html

/КРОСС/ Един човек е загинал при безредиците, избухнали в източната част на Турция. Бунтовете избухнаха заради разрушаването на паметника на лидера на кюрдските сепаратисти Махсун Коркмаз, съобщи Би Би Си и добави, че други двама са били ранени. Турските власти в град Въшките се опитаха да разрушат статуята на един от лидерите на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Протестиращите се опитаха да попречат на военните да стигнат до паметника, след което се стигна до ескалация на конфликта. Паметникът бе официално открит миналата седмица в чест на 30-годишнината от първите атаки на бунтовници от ПКК.

Обявиха Кройф за мъртъв, той е жив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253801

Водещият холандски вестник "Фолкскрант" съобщи в сайта си за смъртта на Йохан Кройф. Грешката бе поправена бързо, защото 67-годишният бивш футболист и треньор е жив и здрав. Главният редактор на изданието Филип Ремарк поднесъл извинения на великия Кройф за недоразумението.


Гафът се е получил при тестове на нова интернет рубрика "Горещи новини" Водещият холандски вестник "Фолкскрант" съобщи в сайта си за смъртта на Йохан Кройф. Грешката бе поправена бързо, защото 67-годишният бивш футболист и треньор е жив и здрав. Главният редактор на изданието Филип Ремарк поднесъл извинения на великия Кройф за недоразумението. Гафът се е получил при тестове на нова интернет рубрика "Горещи новини"

Над 100 млн. евро са под риск от загуба до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=261587

Трябва да затворим отворените въпроси по Споразумението за партньорство с ЕС, които не са никак малко. Сред тях са броят на градовете и бенефициентите по "Околна среда", заяви пред Mediapool вицепремиерът по еврофондовете в служебното правителство Илияна Цанова, която заемаше същия пост и в предишния служебен кабинет.

Кабинетът сменя още трима областни

http://offnews.bg/news/n_1/n_378836.html

Правителството ще смени още трима областни управители на заседанието си утре. Преди седмица бяха сменени петима областни. Кабинетът ще смени управниците на областите Варна, Стара Загора и Перник. В Стара Загора на мястото на Живка Аладжова ще бъде назначена Димитринка Петрунова , във Варна Стоян Спасев ще смени Иван Великов , а председателят на Пернишката търговско-промишлена палата Бойка Петрова ще оглави Пернишка област на мястото на Михаил Михайлов . Миналата сряда бяха сменени областните управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен На заседанието на кабинета утре ще бъде взето решение за отпускане на допълнителни 16 204 360 лв. за пострадалите от наводненията райони. Най-пострадалите от наводненията в края на юни общини Варна и Добрич ще получат съответно 1,8 млн. лв. и 860 хил. лв. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение. Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в понеделник.  В дневния ред на кабинета е включено и постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за противоградови ракети. Министрите ще трябва да решат и дали МВР, в рамките на утвърдената си обща численост и бюджет, да продължи да пази от посегателства националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство до провеждането на обществени поръчки и сключването на договори за охрана на тези обектите. Фирми за охрана трябваше да бъде избрани чрез конкурс до началото на юли, но по бюджета на Министерството на културата не бяха заложени необходимите средства. Министрите ще се запознаят и с доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет за 2014 г. Очаква се финансовият министър Румен Порожанов да каже в какво състояние е наследил Агенция "Митници". Кабинетът ще определи и тарифите за предизборни предавания по БНР и БНТ.

Всеки трети американец – в черния списък на ФБР

http://www.cross.bg/danni-treti-spisuk-1426239.html

/KROSS/ Името на всеки трети възрастен американец попада в криминалната база данни на ФБР, съобщава The Wall Street Journal. Федералното бюро за разследване има информация за близо 78 милиона граждани, които някога са били арестувани за някакво престъпление, дори ако впоследствие задържаните са се оказали невинни. Достъп до черния списък имат служители на банки, работодатели и редица заинтересовани лица, които могат да проверят всеки клиент или служител за почтеност. ФБР пази данни, дори за дребни нарушения в продължение на 110 години. Най-старият човек в списъка е роден през 1904 година и е бил арестуван на 30 декември 1920 година.

Григор се поля с кофа ледена вода, иска и Шарапова да го направи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253827

Григор Димитров обича да се говори за него. Той се включи в благотворителна акция, в която известни хора приемат предизвикателството да се залеят с кофа ледена вода.
 Димитров бе номиниран от Рори Кордиал, който е в треньорския му екип. “Благодаря на всички, които ме номинираха. Аз правя същото с Мария Шарапова (приятелката му), Григор Димитров обича да се говори за него. Той се включи в благотворителна акция, в която известни хора приемат предизвикателството да се залеят с кофа ледена вода. Димитров бе номиниран от Рори Кордиал, който е в треньорския му екип. “Благодаря на всички, които ме номинираха. Аз правя същото с Мария Шарапова (приятелката му),

Мила Йовович очаква второ дете

http://www.bnews.bg/article-114195

Актрисата Мила Йовович и съпругът й Пол Андерсън очакват второ дете.

НПО-тата остават нестабилни

http://www.cross.bg/organizatzii-bulgariya-kapatzitet-1426238.html

София /КРОСС/ Гражданският сектор у нас остава нестабилен. Това стана ясно от представения от Българския център за нестопанско право (БЦНП) днес индекс за устойчивост на неправителствените организации (НПО) в България за 2013 г. Стойността му остава същата като през 2012 г. - 3,3 и показва, че гражданският сектор все още е нестабилен, съобщиха организаторите. Това ни нарежда на 9-о място в Централна и Източна Европа. Лидери в изследването са Естония, Полша и Чехия.Влошаване в сравнение с миналата година има по три критерия - правната среда, застъпничеството и престижа на организациите. По-ниската степен на застъпничество се дължи на решението на много организации да не взаимодействат с правителството заради множеството протести, избори и вотове на недоверие, обясняват анализаторите.В останалите области се отчита несигурността на правната среда и влошаването на съдебната практика при регистрация на неправителствени организации, анти-НПО кампания в някои медии по време на протестите, отказ на електронни медии да отразяват дейности на гражданското общество.По показател „Организационен капацитет на НПО" България се нарежда на 23-то място, като след нас са само Русия, Беларус, Азербейджан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан. Индексът ясно показва, че гражданските организации в България не се стремят да увеличат или запазят своя организационен капацитет, а се опитват да оцелеят.

БНБ ще печата експрeсно 60 млн. банкноти заради кризата с КТБ

http://www.mediapool.bg/bnb-shte-pechata-ekspresno-60-mln-banknoti-zaradi-krizata-s-ktb-news223895.html

Българска народна банка (БНБ) ще отпечата 60 млн. броя банкноти с номинали 10, 20 и 50 лева заради засиленото търсене на пари след поставянето на двете банки КТБ и "Виктория" под специален надзор в края на юни. За целта Централната банка е започнала преговори за договаряне без обявление за отпечатването на банкнотите с дружеството "Обертюр Фидюсиер", става ясно от регистъра на обществените поръчки. Мотиви В края на юни и началото на юли "възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви", посочва в мотивите си БНБ. Според съобщението "търсенето на налични пари от страна на банките" е отбелязало "значителен растеж" "Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за налично паричното обръщение", посочва още в мотивите БНБ. Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти и заради активния летен туристически сезон, посочва БНБ. Изпълнителят Дружеството "Обертюр Фидюсиер" е избрано, защото е единственото у нас, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на отпечатването на банкноти, мотивира се БНБ. Според Централната банка компанията разполага с "подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти, както и адекватна организация за опазване на класифицирана информация за изпълнение на обществената поръчка". В обявлението е посочено още, че договорът с тях ще се прекрати, когато бъде избран изпълнител за отпечатване на банкноти през следващите четири години. Тази поръчка беше обявена на 23 юни, а офертите трябваше да бъдат отворени на 8 август. Стойността на поръчката беше за 26 млн. лв. БНБ не е обявила колко са подадените оферти по тази процедура.

БНБ ще печата експерсно 60 млн. броя банкноти заради кризата с КТБ

http://www.mediapool.bg/bnb-shte-pechata-ekspersno-60-mln-broya-banknoti-zaradi-krizata-s-ktb-news223895.html

Българска народна банка (БНБ) ще отпечата 60 млн. броя банкноти с номинали 10, 20 и 50 лева заради засиленото търсене на пари след поставянето на двете банки КТБ и "Виктория" под специален надзор в края на юни. За целта Централната банка е започнала преговори за договаряне без обявление за отпечатването на банкнотите с дружеството "Обертюр Фидюсиер", става ясно от регистъра на обществените поръчки. Мотиви В края на юни и началото на юли "възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви", посочва в мотивите си БНБ. Според съобщението "търсенето на налични пари от страна на банките" е отбелязало "значителен растеж" "Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за налично паричното обръщение", посочва още в мотивите БНБ. Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти и заради активния летен туристически сезон, посочва БНБ. Изпълнителят Дружеството "Обертюр Фидюсиер" е избрано, защото е единственото у нас, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на отпечатването на банкноти, мотивира се БНБ. Според Централната банка компанията разполага с "подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти, както и адекватна организация за опазване на класифицирана информация за изпълнение на обществената поръчка". В обявлението е посочено още, че договорът с тях ще се прекрати, когато бъде избран изпълнител за отпечатване на банкноти през следващите четири години. Тази поръчка беше обявена на 23 юни, а офертите трябваше да бъдат отворени на 8 август. Стойността на поръчката беше за 26 млн. лв. БНБ не е обявила колко са подадените оферти по тази процедура.

Павел Панов ще води младежките национали за два мача

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/19/2364355_pavel_panov_shte_vodi_mladejkite_nacionali_za_dva_macha/?ref=rss


Павел Панов застава начело на младежкия национален отбор по футбол, обяви БФС. Техническият директор на футболния съюз ще е на поста временно.

Панов ще води състава в оставащите две срещи от европейските квалификации през септември. Негов помощник ще е селекционерът на юношите до 19 години Александър Димитров.

Договорът на досегашния селекционер на младежите Михаил Мадански не беше продължен. Българският състав спечели само два от осемте си мача в квалификациите и е...

Eксклузивно! БДЖ скри тежък инцидент, който едва не обърна влака Бургас - София, 200 човека са били на косъм от смъртта!

http://pik.bg/eксклузивно-бдж-скри-тежък-инцидент-който-едва-не-обърна-влака-бургас---софия-200-човека-с-news215751.html

Eксклузивно! БДЖ скри тежък инцидент, който едва не обърна влака Бургас - София, 200 човека са били на косъм от смъртта!

Тежка железопътна катастрофа се е разминала на косъм в малките часове днес, разказаха високопоставени служители на БДЖ, цитирани от "Флагман".

Инцидентът на практика е повторение на обстоятелствата от жестоката трагедия при Калояновец (на снимката), при която загина машинистът Венко Тодоров.
При отпътуването от гара Карнобат в 3,22 ч. през нощта влакът от Бургас за София е бил насочен с редовен изходен сигнал по грешна линия към Лозарево от ръководителя движение на гарата. Само наблюдателността на машиниста, който е забелязал несъответствие с изходните стрелки, е предотвратила заплаха за живота и здравето на над 200 пътници във влака.

При катастрофата в Калояновец оцелелият помощник-машинист Христо Тиляшев също твърди, че причината за инцидента е в сигнализацията. Тогава той посочи, че предупредителният сигнал е бил различен от входния. Затова влакът се е движел с нормалната скорост за прав участък от 100 километра в час.

Сегашния инцидент край Карнобат се случва на същата жп линия, на която е и Калояновец. Железният път бе ремонтиран с пари от оперативна програма „Транспорт” и пуснат в експлоатация преди броени месеци. Сега обаче все повече железничари се питат за какво са похарчени стотиците милиони евро.

„Прикрива се фактът, че автоматичната локомотивна сигнализация не работи. В противен случай племенникът ми можеше да е жив”, каза бившият шеф на БДЖ Иван Иванов.

След трагедията в Калояновец ескалира напрежение между релсовата компания НК „Железопътна инфраструктура” и БДЖ. Двете компании взаимно си прехвърлят отговорността. Според НКЖИ вината е на машинистите, а според служителите на превозвача техен колега е загинал точно заради неработеща сигнализация.

„Нищо извънредно не се е случило. Нямало е опасност за безопасността на движението”, коментира главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Минчев.

Той потвърди за инцидента на гара Карнобат и призна, че вината за него наистина е на ръководителя на движение на гарата от тяхната компания. Минчев обаче уточни, че в Карнобат има и втори изходен сигнал, който е светел в червено и е нямало как влакът да продължи да се движи по грешната линия. Според версията на НКЖИ техният служител допуснал грешката, сам я е поправил и е сигнализирал машиниста да се върне.

Любопитна подробност при инцидента обаче е, че машинистът на влака Бургас – София е отказал да продължи пътуването, докато не бъде съставен акт за случая в Карнобат. От НКЖИ са отказвали да документират случая черно на бяло и затова композицията е престояла 73 минути на гарата в града

БНБ поръча печатането на банкноти с номинал 10, 20 и 50 лв.

http://business.actualno.com/BNB-porycha-pechataneto-na-banknoti-s-nominal-10-20-i-50-lv--news_45868.html

Да отпечата 60 милиона броя левови банкноти с номинал 10,20 и 50 лв. ще поръча БНБ на френската компания Oberthur Fiduciaire ("Обертюр Фидюсиер"). Това стана ясно от обявление на централната...

Меси се заля с лед и предизвика Лавеци и Агуеро (ВИДЕО)

http://football.actualno.com/Mesi-se-zalja-s-led-i-predizvika-Laveci-i-Aguero-VIDEO-news_45873.html

По-малко от 24 часа след като бе предизвикан, световната суперзвезда на футбола Лионел Меси прие предизвикателството, отправено му от съотборника му в Барселона Дани Алвеш, и се заля с ледена вода в и...

Журналисти излизат на протест пред Съдебната палата

http://society.actualno.com/Jurnalisti-izlizat-na-protest-pred-Sydebnata-palata--news_45874.html

Журналисти излизат на протест пред сградата на прокуратурата в четвъртък. Причина за това са действията на държавното обвинение и Столичната дирекция на вътрешните работи срещу управляващия редактор н...

Жп линията Първомай – Свиленград все още няма всички разрешения за строеж

http://www.mediapool.bg/zhp-liniyata-parvomai-svilengrad-vse-oshte-nyama-vsichki-razresheniya-za-stroezh-news223894.html

Въпреки че жп линията Първомай – Свиленград се строи от близо десет години и трябваше да е завършена в края на 2010 г. се оказва, че все още няма всички издадени разрешения за строеж. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Николина Ангелкова, която провери хода на строителството й. Обектът е един от четирите високорискови по оперативна програма "Транспорт" и трябва да бъде завършен до края на 2015 г. за да няма загуба на средство. Заради факта, че не беше завършен през 2010 г. страната ни загуби 70 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА, но Еврокомисията разреши изпълнението му да продължи със средства по "Транспорт". При ново отлагане Брюксел няма да разреши да се ползват повече европейски средства, като дори има риск да се връщат всички пари по него, ако строителството не бъде изпълнено в срок. По тази причина министър Ангелкова заяви, че ще направи всичко възможно да се ускори работата по проекта, като е поискала да се направи нова работна програма с ускоряване на темпото. Целта е до края на октомври да приключи работата по пътния надлез в Димитровград, за да се облекчи трафикът в града, каза министър Ангелкова. Тя е имала среща с колегите от Министерството на регионалното развитие, които са обещали в кратки срокове да издадат нужните разрешения за строеж на жп линията. В момента се ремонтира жп гарата в Димитровград, като работата е разделена на два строителни етапа – северен и южен. По първия са изпълнени 80% от дейностите и три коловоза вече са въведени в експлоатация. Очаква се в началото на следващата година гарата да бъде напълно завършена. Обектът е част от първа позиция на жп линията Димитровград – Харманли, чието строителство възлиза на над 142 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи). Физическото изпълнение се оценява на около 60%. Между Димитровград и жп гара Нова надежда има изградена и пусната в експлоатация близо 3.5 км жп линия, а до края на годината ще бъдат завършени още 10 км. По позиция 2 Харманли – Свиленград бе направен оглед на жп мостовете при река Марица, положеният нов железен път и контактна мрежа. Стойността на договора за строителство е над 122 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи), а общото физическо изпълнение е около 45%. Третата позиция, обхваща изграждането на тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата в Димитровград. Министър Николина Ангелкова инспектира строителните дейности по тях, като подчерта, че изпълнителят трябва да положи всички усилия за ускоряване на работата. Проектът трябва да приключи до края на 2015 г., което го превръща в един от високорисковите за изпълнение по ОП "Транспорт“. По тази причина министър Николина Ангелкова се запозна на място с проблемите и организацията на работа на изпълнителя още в първите дни след като пое поста. Основен приоритет е продължаване на преговорите с кредиторите на БДЖ е получаването на нотификация от Европейската комисия за отпускане на държавна помощ на дружеството, каза Николина Ангелкова в отговор на въпрос.

Отпускат 1.8 млн. лв. на Варна за справяне с щети от наводнението в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=261615

Постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. ще бъде разгледано на утрешното правителствено заседание. Средствата ще отидат основно в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия.

Фейсбук скочи срещу блогърка, плюеща България

http://www.bnews.bg/article-114240

Във фейсбук групата КТБalive върви скандал между хората, пише ПИК.

Над 20 000 човека в Пловдивско пострадали от затварянето на КТБ

http://www.cross.bg/plovdiv-choveka-postradali-1426237.html

Пловдив /КРОСС/ Над 20 000 човека от Пловдив и областта са пострадали от затварянето на КТБ. Това стана ясно по време на днешния протест пред сградата на БНБ в Пловдив. На него се събраха около 50 човека, организирали се във Фейсбук, сред които имаше и много служители на Кооперативна банка.Организаторите обясниха, че на този етап протестът е мирен, като исканията им са за възможно най-скорошно отваряне на банката и решаване на проблемите свързани с нея.Събралото се множество се закани, че ако нищо не се промени ще предприемат по-радикални мерки, като може да се стигне до гражданско неподчинение и завеждане на дела срещу държавата в Европейския съд, съобщи Дарик.

Видео: Вместо "кофа с ледена вода" Чарли Шийн се залива с пари

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/19/2364331_video_vmesto_kofa_s_ledena_voda_charli_shiin_se_zaliva/?ref=rss


Поредната знаменитост, включила се в благотворителната кампания "кофа с ледена вода" - в която известни личности си хвърлят един студен душ и предизвикват и други, за да подпомогнат борбата със смъртоносната болест амиотрофичната латерална склероза (АЛС), е актьорът Чарли Шийн. Изпълнен с добри намерения, но и явно длъжен да поддържа имиджа си на лошо момче, който го изхвърли от сериала "Двама мъже и половина", Чарли обаче се залива... с пари: "Да си го признаем - ледът се разтопи, но тези пари...

11 500 полицаи ще охраняват изборите

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3da89674/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0C110E50A0A0Epolicai0Eshte0Eohraniavat0Eizborite0H1784410C/story01.htm

Национален щаб с представители от прокуратурата, МВР, ДАНС и Обществен съвет ще работят за провеждане на изборите в нормална обстановка


Папата не изключва да се оттегли, даде си две-три години живот

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/19/2364278_papata_ne_izkljuchva_da_se_ottegli_dade_si_dve-tri/?ref=rss


Папа Франциск заговори за пръв път публично в перспектива за своята смърт, като си дава още "две-три години" живот, и не изключи евентуално оттегляне, ако няма повече сили да продължи да изпълнява задълженията си, съобщи aгенция "Франс прес".

По време на пресконференция на борда на самолета, с който отпътува от Южна Корея, 77-годишният Франциск беше запитан за неговата популярност и за чувството, което тя поражда у него.

"Приемам я като щедрост от хората. Вътрешно гледам...

Христо Иванов: Добър знак е, че Висшият съдебен съвет разбира, че има имиджов проблем

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364357_hristo_ivanov_dobur_znak_e_che_visshiiat_sudeben_suvet/?ref=rss


"Виждаме добри сигнали от Висшия съдебен съвет (ВСС). Фактът че канят на демонстрация (бел. ред. на електронната система за гласуване), показва, че разбират че имат имиджов проблем".

Това заяви служебният министър на правосъдието Христо Иванов, който представи екипа си и обяви приоритети си за следващите два месеца. Сред тях е актуализация на Стратегията за съдебна реформа, процедурата по избор на съдия в Европейския съд по правата на човека и промяна на практико-теоретичния изпит за...

Първанова: Стана ясно кой кой е в НДСВ

http://www.cross.bg/ndsv-purvanova-naii-trydno-1426236.html

София /КРОСС/ Стана ясно кой кой е в НДСВ. Това обяви лидерът на партията д-р Антония Първанова минути, след като регистрира в ЦИК НДСВ за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.Коментарът на Първанова обаче е в резултат на появилите се призиви, дори и от Соломон Паси, за закриване на НДСВ, както и от напускането на Христина Христова от ръководните постове на партията.По думите на Първанова, когато е най-трудно, става ясно кой кой е. „Ако някой не намира сили да продължи, когато е най-трудно, означава, че намеренията му са били да обслужи конкретни интереси", отсече още лидерът на НДСВ.На прага на изборната битка НДСВ очаква предсрочният парламентарен вот да бъде честен и прозрачен, а предизборната кампания този път да е положителна. В страната да се възцари някаква справедливост, искат още от партията на Първанова.Тяхната основна задача е да се сформира конституционен блок от коалиции, който да даде възможност да се подготви свикването на Велико Народно събрание, да се промени Конституцията и Изборния кодекс като се въведе задължително и електронно гласуване. Друга идея на жълтите е да се намали съставът на НС като в него влязат само 120 депутати.Макар и като центристка партия, НДСВ няма да води преговори с другия политически играч в центъра - ДПС, както и с ББЦ и ГЕРБ.

Съвместно българо-американско военно учение в база "Граф Игнатиево"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253836

Съвместно българо-американско учение „Тракийски орел 2014” се провежда на територията на авиобаза „Граф Игнатиево”, съобщи БНР.
Полети ще има до 12 септември във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини.
В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прихващания на въздушни цели, Съвместно българо-американско учение „Тракийски орел 2014” се провежда на територията на авиобаза „Граф Игнатиево”, съобщи БНР. Полети ще има до 12 септември във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини. В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прихващания на въздушни цели,

Който чупи - купи: 7 уникални неща, съсипани по абсурдни начини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252000

Най-големите шедьоври на световното изкуство и паметници на културата от глобално значение често се оказват най-крехки и чупливи. Тяхната прелест понякога става жертва на превратностите на времето и природата, а талантът на създателите им - уви, безвъзвратно изгубен и несътворим повторно.
В редки случаи обаче подобни безценни обекти биват съсипани Най-големите шедьоври на световното изкуство и паметници на културата от глобално значение често се оказват най-крехки и чупливи. Тяхната прелест понякога става жертва на превратностите на времето и природата, а талантът на създателите им - уви, безвъзвратно изгубен и несътворим повторно. В редки случаи обаче подобни безценни обекти биват съсипани

700 хиляди имигранти във Великобритания не знаят елементарен английски

http://www.moreto.net/novini.php?n=261581

700 000 имигранти във Великобритания не могат да проведат елементарен разговор на английски, което ги прави потенциални "клиенти" на службите за социални помощи, тъй като нямат работа, показва ново проучване. Близо четвърт милион от имигрантите почти не говорят английски и не предприемат никакви стъпки да научат езика, показват нови шокиращи данни на мозъчния тръст "Демос".

Проблемът с бездомните кучета в Благоевград ще бъде разрешен до края на годината

http://www.cross.bg/kycheta-blagoevgrad-priyutut-1426235.html

Благоевград /КРОСС/ Дългогодишният проблем с бездомните кучета в Благоевград ще бъде разрешен до края на годината. Проектът за изграждане на приюта се намира в последна фаза, предстои да бъде осъществено самото строителство. Вече има разрешение за строеж на сградата, която ще се помещава в базата на общинска фирма „Биострой" в село Мощанец. Въпрос на време е да започнат строително-монтажните дейности, след което ще се назначат специалисти на новооткритите работни места. Приютът ще се простира на площ от 1327 кв.м., като от тях 384 кв. м ще бъдат застроени. На първо време броят на безстопанствените кучета в приюта ще бъде между 40 и 50. Тенденцията е той да бъде разширен и да достигне 100 места. Приютът за бездомни кучета е съобразен с изискванията и стандартите на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, той ще има заградени площи с къщички и подходяща среда. Безстопанствените кучета ще бъдат настанявани в съответните къщички в зависимост от породата, преди това те ще бъдат кастрирани и маркирани. Приютът ще функционира съобразно Закона за защита на животните. За да се справи с увеличената популация на безстопанствените кучета в Благоевград, екипът на кмета Атанас Камбитов предприе мерки още през миналата година. Тъй като проблемът е еднакъв и за съседните общини, по предложение на д-р Камбитов през 2013 г. бе учредено Сдружение на югозападните общини „Грижа за животните без дом"

СДС ще участва на предстоящите парламентарни избори в коалиция Реформаторски блок

http://www.cross.bg/blok-suvet-koalitziya-1426234.html

София /КРОСС/ Националният съвет на Съюза на демократичните сили препотвърди участието на партията в коалиция Реформаторски блок, както и спазването на споразумението, подписано през декември 2013г. На своето заседание днес членовете на Националния съвет на синята партия взе решение и за запазване на статута на партиите в Реформаторския блок като коалиция. В решенията взети днес се отбелязва, че Съюзът на демократичните сили смята, че провеждането на изборен конгрес по време на предизборна кампания за предстоящите парламентарни избори е крайно нецелесъобразно и ненавременно, но при провеждането на такъв конгрес СДС ще участва в него и ще номинира Божидар Лукарски за председател на Реформаторския блок. На днешното заседание на Националният съвет на синята партия бяха обсъдени и представянето на РБ на изборите за Народно събрание през октомври 2014г., както и предстоящата предизборна кампания.

Реформаторите внесоха документи за участие в изборите на 5 октомври

http://www.mediapool.bg/reformatorite-vnesoha-dokumenti-za-uchastie-v-izborite-na-5-oktomvri-news223893.html

Представители на Реформаторския блок внесоха във вторник в Централната избирателна комисия (ЦИК) документите на политическия съюз за участие в предсрочните избори на 5 октомври, съобщиха от формацията. Петте партии от Блока - "Движение България на гражданите“, СДС, ДСБ, БЗНС и НПСД депозираха 6080 подписа. На парламентарните избори реформаторите ще се борят за високо доверие от българските граждани и очакват по-висок резултат от този на евровота, каза след регистрацията Димитър Делчев, който замени Даниел Вълчев на поста зам.-председател на ДБГ. Готови сме да предложим реални реформи за подобряване икономическия растеж, благосъстоянието и качеството на живот на гражданите, като за нас реформите в правосъдието и администрацията ще бъдат от особена важност, допълни Настимир Ананиев от Изпълнителния съвет на "България на гражданите“. Представителите на блока обявиха също, че политическата програма на коалицията ще бъде оповестена скоро. РБ се регистрира под пореден номер 5 в регистъра на коалициите. Досега в ЦИК са се регистрирали за участие в предсрочните парламентарни избори седем парии и пет коалиции. Крайният срок за подаване на документи за вота изтича след ден - на 20 август, сряда.

Родственик на Вапцаров се кандидатира като независим кандидат-депутат

http://www.cross.bg/vaptzarov-nezavisim-nikola-1426233.html

/КРОСС/ Инициативен комитет издигна родственик на поета Никола Вапцаров за независим кандидат за депутат в Пиринско. Комитетът вчера внесе в РИК-Благоевград заявление за регистрация. След одобрение ще Вапцаров-младши ще трябва да представи минимум 1000 подписа, които да се проверят в ГРАО. Ако всичко е редовно, той ще бъде регистриран.Кандидатът за независим депутат е 30-годишният Никола Николов Вапцаров, който е праплеменник на известния поет. Младият мъж е роден 23 юли 1984, (датата и месеца съвпада с датата и месеца на разстрела на Вапцаров). Има 3 висши образования (2 от които във Франция едно в България), специалист е в областта на правото и административното управление."Надявам с моята кандидатура да имам възможност да подобря живата на хората в Благоевградския регион", заяви Никола Вапцаров. Работил е като експерт във външно министерство.Вапцаров не е подкрепен от нито една политическа партия, формация или движение, съобщи "Труд".

Христо Иванов: Съдебната система се нуждае от сериозна реформа

http://pik.bg/христо-иванов-съдебната-система-се-нуждае-от-сериозна-реформа-news215743.html

Христо Иванов: Съдебната система се нуждае от сериозна реформа

Актуализация на Стратегията за съдебна реформа, промени в Закона за съдебната власт, електронното правосъдие и процедурата по избор на съдия в Европейския съд по правата на човека, са сред основните приоритети, които стоят пред заместник министър-председателя и министър на правосъдието Христо Иванов, съобщиха от пресцентърът на правосъдното министерство.

Вицепремиерът представи днес заместниците си и начерта основните задачи, в рамките на мандата на служебното правителство. В дневния ред на екипа на министерството влизат още структурирането на гражданския съвет към Министерство на правосъдието, въпросите за детското правосъдие и института на съдебните заседатели, както и завишаване на критериите при провеждане на теоретико-практическия изпит на студентите, завършващи право.

„Радвам се да имам в екипа си представител на един от най-натоварените съдилища в страната“, заяви министър Иванов при представянето на заместника си Петко Петков, който е с дългогодишна практика на съдия в Софийския районен съд. В ресора на заместник-министър Петков влизат дирекциите „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека”; „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси”; „Съдебна и други специализирани дейности”, както и контролът върху дейността на Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт, Националното бюро за правна помощ и Агенция по вписванията. На заместник-министър Петков му се възлага и задачата да контролира разрешаването на сградния проблем на Софийския районен съд.

Другият заместник на министъра на правосъдието – Марин Вачевски, чиято кариера е преминала изцяло в областта на затворното дело, ще отговаря за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, Главна дирекция „Охрана” и Държавно предприятие „Фонд затворно дело”. „Това е изключително тежка сфера, която генерира чести проблеми и лош имидж в чужбина, а в момента има и напрежение сред служителите в затворите“, коментира министър Иванов.

Той посочи, че причината да приеме поста, е провокирана от необходимостта в следващите 2 месеца да се довърши актуализацията на Стратегията за съдебната реформа.

„Ще работя за реформиране на съдебната система”, категоричен бе министър Иванов. Той уточни, че актуализирането на стратегията е едно от изискванията на Европейската комисия. „В работната група ще се включат всички организации, които имат отношение към един или друг аспект от стратегията, като ще разчитаме особено на активността на магистратите“, каза Иванов.

Относно процедурата за номиниране на трима кандидати за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, министърът обясни, че в момента работна група допълва нормативната основа. „Процедурата ще бъде прозрачна, ще има правила и ще направим публична цялата информация“, обеща министър.

Не на последно място той отбеляза, че е необходимо да се продължи модернизирането на института на съдебния заседател, както и да се подобри работата на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

Съвместно българо-американско учение в "Граф Игнатиево"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253803

Съвместно българо-американско учение „Тракийски орел 2014” се провежда на територията на авиобаза „Граф Игнатиево”, съобщи БНР.
Полети ще има до 12 септември във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини.
В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прихващания на въздушни цели, Съвместно българо-американско учение „Тракийски орел 2014” се провежда на територията на авиобаза „Граф Игнатиево”, съобщи БНР. Полети ще има до 12 септември във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини. В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прихващания на въздушни цели,

Съдия Адамова ще работи за правосъдния министър

http://www.bnews.bg/article-114239

Съдия Аглика Адамова, която не беше назначена за зам.-правосъден министър, заради протестите срещу нея, все пак ще работи с екипа на служебния министър Христо Иванов, но като част от работна група. Това обяви самият той, представяйки днес екипа си пред медиите.

Светът изхарчи "екологичния си бюджет" за годината днес

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/08/19/2364350_svetut_izharchi_ekologichniia_si_bjudjet_za_godinata/?ref=rss


Природните ресурси, които Земята дава за една календарна година са напълно изчерпани с днешна дата. Това се случва едва за първите осем месеца от 2014 г, което засега е рекродно кратко време за изчерпване на природния лимит. От този вторник (18 август) на практика населението на света ще консумира "на кредит", съобщават от неправителствената организация "Футпринт нетуърк", цитирани от АФП.

Денят на прехвърляне на лимита настъпва все по-рано с всяка изминала година и човечеството...

16-годишен кара във “Формула 1”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253725

16-годишният холандец Макс Верстапен става най-младият пилот в историята на “Формула 1”. Той ще кара за “Торо Росо” през следващия шампионат вместо французина Жан-Ерик Верн Досега най-младият състезател беше испанецът Хайме Алгерсуари, който дебютира на 19 години, 4 месеца и 3 дни в Гран при на Унгария през 2009-а. За първия си старт през март в Ме 16-годишният холандец Макс Верстапен става най-младият пилот в историята на “Формула 1”. Той ще кара за “Торо Росо” през следващия шампионат вместо французина Жан-Ерик Верн Досега най-младият състезател беше испанецът Хайме Алгерсуари, който дебютира на 19 години, 4 месеца и 3 дни в Гран при на Унгария през 2009-а. За първия си старт през март в Ме

Българин се удавил в Женевското езеро

http://www.mediapool.bg/balgarin-se-udavil-v-zhenevskoto-ezero-news223892.html

Двайсетгодишен българин се удави в Женевското езеро (езерото Леман). Това съобщи швейцарският вестник "Вен минют", цитиран от БТА. Младежът, който е жител на региона от български произход, потънал пред очите на мнозина посетители на плажа Маладер в крайбрежния град Ла Тур дьо Пейл. Два катера на местните спасители веднага започнаха да го търсят, после в издирването се включиха водолази, хеликоптер и жандармеристи, разказва вестникът. Изваден от водата, пострадалият бил поверен на екип от спешната медицинска помощ, после изпратен в критично състояние в университетската болница в Лозана, където починал през нощта. Това бе вторият случай на смърт от удавяне в Леман за два дни. В събота седемдесетгодишен лодкар падна във водата недалеч от Монтрьо, допълва изданието.

Стотици души на протест пред БНБ заради КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_378826.html

Няколкостотин души се събраха за трети път на протест пред БНБ с искане за моментално отваряне на КТБ и за нейното оздравяване, информира БНР. Протестът се организира в социалните мрежи, а една от Фейсбук групите в подкрепа на отварянето на банката вече има 5000 членове. Представителите на Инициативния комитет Борис Михайлов и Росен Йорданов заявиха, че финансовата стабилност в страната е в окаяно състояние и бездействието на БНБ спрямо КТБ ще рефлектира върху всички вложители у нас. Във Варна пред централния офис на КТБ излязоха 60 нейни вложители. Сред тях са пенсионери и хора със запорирани семейни сметки, които ги принуждават да живеят от заеми. Според протестиращите зад ситуацията в КТБ има политически сценарий. Те обвиняват в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките. В Бургас близо 30 души протестират пред един от клоновете на КТБ в центъра. Те носят плакати с надписи „След КТБ – нито лев повече в БГ“, „Незабавно отворете КТБ“, „Оздравете КТБ – върнете доверието в банките“. Сред протестиращите е и управителят на клона на банката Михаил Ичеренски, който подкрепя протеста на вложителите.  В други градове на страната също има протести.

"Южен поток България": Спираме възлагането на поръчки и сключването на договори

http://business.actualno.com/Ujen-potok-Bylgarija-Spirame-vyzlaganeto-na-porychki-i-skluchvaneto-na-dogovori-news_45866.html

По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключване на договори, свързани със строителството на едноименния газопровод на територията на ст...

Вложители в КТБ: Помогнете, правителството ни убива!

http://frognews.bg/news_74871/

Помогнете, правителството ни убива! Това призоваха протестиращите, които искат КТБ да бъде стабилизирана.

Близо 60 вложители на Корпоративна търговска банка излязоха на протест във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261619

Близо 60 вложители на Корпоративна търговска банка (КТБ) излязоха на протест във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . Варненци се събраха пред централния варненски офис на банката на ул. „Братя Георгиевич" в знак на съпричастност към протеста в столицата.

Вложители в КТБ: Отворете незабавно банката!

http://www.bnews.bg/article-114237

Около 200 души излязоха на протест в София под прозорците на шефа на БНБ Иван Искров, с искане да бъде отворена КТБ. Във Варна пък 100-ина вложители в затворената банка протестирха днес пред централата й в морския град. Около 18.15 часа варненци дори блокираха за 5 минути възлово кръстовище в града.

Христо Иванов: Ще работя за реформиране на съдебната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253774

Актуализация на Стратегията за съдебна реформа, промени в Закона за съдебната власт, електронното правосъдие и процедурата по избор на съдия в Европейския съд по правата на човека, са сред основните приоритети, които стоят пред заместник министър-председателя и министър на правосъдието Христо Иванов, Актуализация на Стратегията за съдебна реформа, промени в Закона за съдебната власт, електронното правосъдие и процедурата по избор на съдия в Европейския съд по правата на човека, са сред основните приоритети, които стоят пред заместник министър-председателя и министър на правосъдието Христо Иванов,

Проверяват автентичността на Панагюрското съкровище

http://offnews.bg/news/n_1/n_378795.html

Частна австрийска фирма ще направи химически анализ на Панагюрското златно съкровище, за да се отхвърлят всякакви съмнения относно автентичността му. Това съобщи на директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.  Анализът обхваща и част от ритона, който е един от съдовете от съкровището, съхраняващ се обаче в Пловдивския исторически музей. Съмненията за автентичността на златното съкровище излизат не от професионалните кръгове, а от непрофесионалните. Няма професионалист, който да се съмнява в автентичността на съкровището, подчерта Димитров. Съкровището е открито случайно през 1949 година. До 1974 година се е съхранявало в музея в Пловдив, а от 1984 е част от експозицията на НИМ. Между двата периода то е обикаляло музеите по света, каза Димитров. Слуховете за това, че Панагюрското съкровище не е автентично започват след 1989 година, като през 1996 година е направен сериозен анализ в Института по криминология, посочи Димитров. Директорът на НИМ обяви, че сега експертизата ще бъде направена от австрийската фирма "Евротест контрол".

Русия ще съдейства за мирното разрешаване на палестино-израелския конфликт

http://www.cross.bg/konflikt-rysiya-pregovorite-1426232.html

/КРОСС/ Русия е готова да съдейства за мирното разрешаване на палестино-израелския конфликт. Това съобщиха от външното министерство след срещата между външния министър на Русия Сергей Лавров с Ръководителят на палестинската делегация на преговорите с Израел Саиб Арикат, предаде ИТАР-ТАСС.„Основната точка от преговорите беше настоящата ситуация в Ивицата Газа. Особено внимание политическите, дипломатическите и хуманитарните усилия за преодоляване на тежките последствия от въоръжения конфликт между израелската армия и действащите в Ивицата Газа палестински групировки", се казва в съобщението.    

Близнашки сменя още трима областни управители

http://frognews.bg/news_74870/

Премиерът Георги Близнашки ще смени още трима областни управители- Перник, Стара Загора и Варна. Това става ясно от дневния ред за заседанието на Министерския съвет в сряда, разпратен от правителствения пресцентър.

МЗ: Рискът от заболяване с ебола в България е нисък

http://www.vesti.bg/bulgaria/mz-riskyt-ot-zaboliavane-s-ebola-v-bylgariia-e-nisyk-6020343

Експерти от различни ведомства обсъдиха конкретни мерки за обмен на информация, координиране на действията в случай на пристигане на заразен със смъртоносния вирус

Светът започна да живее "на кредит" от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=261598

От днешната дата населението на света започва да живее "на кредит". За 8 месеца сме изчерпали всички природни богатства, които Земята може да произведе за една календарна година. Това съобщиха от неправителствената организация „Футпринт нетуърк”, цитирани от АФП.

Класическата гимназия започва учебната година в сградата до Женския пазар

http://www.cross.bg/zhenskiya-ivanov-pazar-1426231.html

София /КРОСС/ Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) най-вероятно ще започне учебната година до Женския пазар. Това съобщи на пресконференция министърът на културата Мартин Иванов. Той добави, че е провел разговор с Министерството на регионалното развитие и най-вероятно учебната година ще започне там. От думите му стана ясно, че ведомството работи по разрешаване на казуса с всички въвлечени страни .Заради ремонт на сградата на НГДЕК в "Модерно предградие" учениците бяха преместени в 13-о училище до Женския пазар. След края на ремонта обаче възникна спорът дали учениците трябва да се върнат на улица "Баба" или да останат в центъра на София. В спора се включиха родители, които заведоха дело срещу ръководството на Министерството на културата за поставяне в опасност на живота и здравето на децата им с преместването на училището до Женския пазар.Утре министър Иванов и заместникът му Боян Банов, натоварен със случая, имат среща с директорката на НГДЕК."Няма да действаме силово, ще се опитаме да срещнем двете гледни точки. Всички бихме искали войната да не продължава, но трябва да бъде разбрано от всички участници, че ние сме на първия ред на кинопрожекцията и ловим гилзите", заяви Иванов.    

Правосъдният министър дава роля на съдия Адамова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253763

Отхвърлената от премиера Георги Близнашки за зам.-министър на правосъдието съдия Величка Адамова ще получи водеща роля в работата по промените в Закона за съдебната власт. Това обяви вчера правосъдният министър Христо Иванов, който представи екипа си.  Иванов каза, че е искал да работи с Адамова и ще го направи, независимо, че тя не стана ... Отхвърлената от премиера Георги Близнашки за зам.-министър на правосъдието съдия Величка Адамова ще получи водеща роля в работата по промените в Закона за съдебната власт. Това обяви вчера правосъдният министър Христо Иванов, който представи екипа си. Иванов каза, че е искал да работи с Адамова и ще го направи, независимо, че тя не стана ...

Приеха в болница жена със съмнения за ебола в Берлин

http://offnews.bg/news/n_1/n_378809.html

Жена от Берлин е била приета в болница със съмнения за ебола, съобщава "Ройтерс". Спешната помощ в немската столица се е отзовала на повикване от работнически център за жена със симптомите на смъртоносния вирус ебола. Няма официална информация за самоличността на жената. Според здравния департамент на Германия жената се е върнала от Африка преди 8 дни, но не се е намирала в страна с епидемия на ебола.  60 униформени затвориха под карантина работническия център, където се е намирала жената със симптоми на ебола. В центъра са се намирали близо 600 души, твърди "Уол стрийт джърнъл". След няколко часа обаче пуснали хората да си вървят. Американското издание се позовава на източници от болницата, където е настанена жената, които твърдят, че е малко вероятно тя да е заразена с ебола. Те смятат, че е по-скоро чревна инфекция, но чакат резултатите от кръвните проби.

Племенник на Вапцаров кандидат за депутат в Пиринско

http://frognews.bg/news_74869/

Инициативен комитет издигна родственик на поета Никола Вапцаров за независим депутат в Пиринско. Комитетът внесе в РИК-Благоевград заявление за регистрация. След одобрение Никола Николов Вапцаров ще трябва да представи минимум 1000 подписа.

Седем партии и пет коалиции искат да участват в изборите. Засега

http://www.cross.bg/bulgariya-partiya-koalitzii-1426219.html

София /КРОСС/ Ден преди да изтече крайният срок, седем партии и пет коалиции са подали документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това научи "Дневник" от говорителя на комисията Камелия Нейкова.На 20 август в 18 ч. изтича крайният срок, в който формациите могат да заявят желание пред комисията за участие във вота. БСП и ДПС все още не са се регистрирали. Промени в коалициите могат да бъдат правени до 30 август, като до 2 септември е срокът, в която някоя партия може да напусне съюза.Досега документи за регистрация в изборите са подали партиите ГЕРБ, "Атака", "Република БГ", Българска социалдемокрация на Александър Томов, Общество за нова България, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев.Документи са подали и 5 коалиции - АБВ (АБВ, "Българска партия либерали", "Обединен блок на труда" и ФАГО), "Патриотичен фронт" (Национален фронт за спасение на България и ВМРО), "Десните" (Български демократичен форум, "Синьо единство" и Единна народна партия на Мария Капон), "България без цензура" (ББЦ, Гергьовден, Земеделски народен съюз и ЛИДЕР) и Реформаторският блок (ДСБ, СДС, "Движение България на гражданите", БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство").

Прокуратурата проверява "Капитал" заради фирма, свързвана с Пеевски

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-kapital-zaradi-firma-svarzvana-s-peevski-news223891.html

Софийска районна прокуратура (СРП) е разпоредила проверка срещу управляващия редактор на седмичника "Капитал" Алексей Лазаров и редактора на вестника Николай Стоянов. Поводът е сигнал подаден от изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов, който иска да се провери дали не са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите, съобщи изданието във вторник. Директорът на "Водстрой 98" е цитирал> публикация във вестника от 27 юни, озаглавена "Паниката е по-голяма от проблема" и посветена на организираните сривове в Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Той твърди, че въпросната публикация всявала паника, изхождайки от логиката, че щом в нея се казва, че "Водстрой 98" (която той посочва като най-голямата строителна фирма в България) си е изтеглила парите от Първа инвестиционна банка, значи журналистите призовават хората да последват примера й и също да си изтеглят парите. Според информацията на изданието първоначално сигналът срещу Лазаров и Стоянов е подаден до Софийска градска прокуратура, която го е изпратила по компетентност до Софийската районна прокуратура. Прокурор Румяна Стоянова приема, че има достатъчно данни да разпореди проверка и указва на СДВР да "да бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия" и "да се снемат обяснения от посочените в сигнала лица".   "Изключително странно е, че по разпоредба, която е създадена за наказване на фалшива тревога - фалшиви обаждания на 112 и т.н. , прокуратурата прави рязко завой и тълкувайки разширително закона го превръща в средство за санкциониране на критични публикации", коментира пред "Капитал" адвокат Александър Кашъмов, който представлява журналистите. По думите му "това е доста опасно за свободата на словото и е свидетелство, че липсва последователност и интегритет в българската правосъдна система, така че тя да не бъде използвана за неоснователно накърняване на основни човешки права". Няколко часа след публикуването на информацията за проверката срещу двамата журналисти, от пресцентъра на държавното обвинение разпространиха нещо като опровержение, в което признават, че те са привикани в полицията по разпореждане на СРП, но отричат на СДВР да са давани указания за разследване на престъпление срещу републиката. "На 14.07.2014 г. в СРП е постъпил препратен от СГП по компетентност сигнал от Момчил Борисов Борисов. С писмено разпореждане от 31.07.2014 г. прокурор при СРП е изпратил сигнала до СДВР за извършване на проверка на основание чл. 145, ал.1, т.3 от ЗСВ единствено с указание да се проведат необходимите действия за изясняване на фактическата обстановка. Предоставен е 60-дневен срок. В писмото на СРП не се съдържат указания да се разследва противодържавно престъпление по чл. 107 от НК, нито да се призовават за разпит представители на средствата за масова информация", обясняватт от прокуратурата. В съобщението си до медиите държавното обвинение дори вметва твърдението, че "фактите и личните оценките, описани в статията, са поднесени манипулативно, което е характерно за публикуваните материали от издателската група "Икономедия" АД", без обаче да посочи пример в тази посока. Не става ясно и каква е причината прокуратурата да се ангажира официално с подобни оценки при положение, че подобни анализи на пресата на влизат в правомощията й. Този подход в работата с медиите не е новост за ръководството на държавното обвинение. Преди малко повече от година журналистът от Mediapool Борис Митов бе привикан за обяснения и заплашен с образуване на дело за разпространяване на държавна тайна, след като отказа да разкрие пред разследващите откъде се е сдобил с факсимилета от вече разсекретени искания за СРС-та по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. В крайна сметка проверката бе прекратена заради липса на данни за престъпление, но едва след случаят се превърна в обществен скандал. Компанията "Водстрой 98" е считана за собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, макар че никъде в регистрите такава обвързаност няма. Нейната дъщерна фирма "Промишлено строителство холдинг" първоначално фигурираше в консорциума, избран да строи българското трасе на "Южен поток". Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви на 8 август, че тази фирма, както и други, за които се смята, че са на Пеевски, са извадени от консорциума, с което на практика призна наличието на такава обвързаност. Твърдението, че "Водстрой 98" е на Пеевски, бе изказано и от собственика на КТБ Цветан Василев, който преди време коментира, че марионетки на Пеевски като собственика на фирмата Иван Мирински разпределят всички строителни проекти в България.

Прокуратурата привика журналисти от "Капитал" за "престъпление срещу републиката"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-privika-zhurnalisti-ot-kapital-za-prestaplenie-sreshtu-republikata-news223891.html

Управляващият редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и редактора на вестника Николай Стоянов са привикани в СДВР по разпореждане на Софийската районна прокуратура (СРП) във връзка с проверка по сигнал, че вероятно са извършили престъпление срещу републиката, съобщи изданието във вторник. Поводът за призоваването на двамата е публикация във вестника от 27 юни, озаглавена "Паниката е по-голяма от проблема" и посветена на организираните сривове в Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Проверката пък е образувана по сигнал на изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов. Той твърди, че въпросната публикация всявала паника, изхождайки от логиката, че щом в нея се казва, че "Водстрой 98" си е изтеглила парите от Първа инвестиционна банка, значи журналистите призовават хората да последват примера й и също да си изтеглят парите. Според информацията на изданието първоначално сигналът срещу Лазаров и Стоянов е подаден до Софийска градска прокуратура, която го е изпратила по компетентност до Софийската районна прокуратура. Прокурор Румяна Стоянова приема, че има достатъчно данни да разпореди проверка и указва на СДВР да "да бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия" и  "да се снемат обяснения от посочените в сигнала лица". "Изключително странно е, че по разпоредба, която е създадена за наказване на фалшива тревога - фалшиви обаждания на 112 и т.н. , прокуратурата прави рязко завой и тълкувайки разширително закона го превръща в средство за санкциониране на критични публикации", коментира пред "Капитал" адвокат Александър Кашъмов, който представлява журналистите. По думите му "това е доста опасно за свободата на словото и е свидетелство, че липсва последователност и интегритет в българската правосъдна система, така че тя да не бъде използвана за неоснователно накърняване на основни човешки права". Няколко часа след публикуването на информацията за проверката срещу двамата журналисти, от пресцентъра на държавното обвинение разпространиха нещо като опровержение, в което признават, че те са привикани в полицията по разпореждане на СРП, но отричат на СДВР да са давани указания за разследване на престъпление срещу републиката. "На 14.07.2014 г. в СРП е постъпил препратен от СГП по компетентност сигнал от Момчил Борисов Борисов. С писмено разпореждане от 31.07.2014 г. прокурор при СРП е изпратил сигнала до СДВР за извършване на проверка на основание чл. 145, ал.1, т.3 от ЗСВ единствено с указание да се проведат необходимите действия за изясняване на фактическата обстановка. Предоставен е 60-дневен срок. В писмото на СРП не се съдържат указания да се разследва противодържавно престъпление по чл. 107 от НК, нито да се призовават за разпит представители на средствата за масова информация", обясняватт от прокуратурата. В съобщението си до медиите държавното обвинение дори вметва твърдението, че "фактите и личните оценките, описани в статията, са поднесени манипулативно, което е характерно за публикуваните материали от издателската група "Икономедия" АД", без обаче да посочи пример в тази посока. Не става ясно и каква е причината прокуратурата да се ангажира официално с подобни оценки при положение, че подобни анализи на пресата на влизат в правомощията й. Този подход в работата с медиите не е новост за ръководството на държавното обвинение. Преди малко повече от година журналистът от Mediapool Борис Митов бе привикан за обяснения и заплашен с образуване на дело за разпространяване на държавна тайна, след като отказа да разкрие пред разследващите откъде се е сдобил с факсимилета от вече разсекретени искания за СРС-та по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. В крайна сметка проверката бе прекратена заради липса на данни за престъпление, но едва след случаят се превърна в обществен скандал.

Стотици на протест пред БНБ

http://www.cross.bg/sofiya-bankata-otvaryane-1426230.html

София /КРОСС/ Няколко стотин граждани се събраха пред сградата на БНБ в София на пореден протест с настояване за незабавно отваряне на Корпоративна търговска банка и за нейното оздравяване. Сред събралите се има както служители в банката, така и вложители. Хората настояват сметките им да бъдат деблокирани, защото те не са престъпници.Недоволните гледат скептично на новината, съобщена от премиера Георги Близнашки, че фонд, базиран във Виена, е проявил интерес към Корпоративна търговска банка и припомнят какво се е случило с Оманския фонд. Протестът протича без ескалация на напрежението. Полицейското присъствие в района е засилено. Освен в София, протести с призив за отваряне на банката се провеждат и в Бургас и Варна.

Турското правителство е готово да преговаря с ръководството на ПКК

http://asia.actualno.com/Turskoto-pravitelstvo-e-gotovo-da-pregovarja-s-rykovodstvoto-na-PKK-news_45865.html

Турското правителство изрази днес готовност да започне "преки" разговори с щаба на бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/. Мярката ще бъде предприета в опит да се съживи процесъ...

Африканската банка дава 60 млн. долара за борба с ебола

http://africa.actualno.com/Afrikanskata-banka-dava-60-mln-dolara-za-borba-s-ebola-news_45867.html

Африканската банка за развитие ще даде 60 милиона долара, за да подпомогне страните, засегнати от вируса ебола. След спешна консултация финансовата институция реши да отпусне 60 милиона долара помощ ...

Правителството сменя още трима областни управители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364329_pravitelstvoto_smenia_oshte_trima_oblastni_upraviteli/?ref=rss


Областните управители на Стара Загора, Варна и Перник ще бъдат освободени на днешното заседание на Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба. Миналата седмица министрите смениха губернаторите на Благоевград, Пловдив, Монтана, Русе и Плевен.

Начело на областната администрация в Стара Загора застава адвокат Димитринка Петрунова. Тя заменя Живка Аладжова, която е член на Общинския съвет на БСП – Стара Загора от 2002 година насам. Аладжова беше обвинена от...

Григор Димитров прие предизвикателството да бъде залят с ледена вода (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/19/2364324_grigor_dimitrov_prie_predizvikatelstvoto_da_bude/?ref=rss


Затваряш очите, стискаш зъби и... търпиш. Може би това са стъпките, по които най-често преминава предизвикателството на ледената вода.

Един от последните, които го изпълниха, е Григор Димитров. Докато се подготвя за участието си в US Open, българският тенисист се включи в инициативата, като в заливането участва треньорът му Роджър Рашийд.

Димитров "прехвърли" ледената кофа към приятелката си Мария Шарапова, Крис Кермод и Дарън Кейхил. Тримата имат 24 часа, за да отговорят...

Капаните да превърнеш хобито в работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252307

Справяте се толкова добре, че ваши приятели често ви молят да направите нещо за тях. Дори са ви съветвали да зарежете постоянната си работа и да превърнете хобито си в бизнес. А и на вас от време на време ви е минавала подобна мисъл. На пръв поглед изглежда, че няма нищо по-хубаво от това. Неслучайно мъдрият Конфуций още преди новата ера е съветвал Справяте се толкова добре, че ваши приятели често ви молят да направите нещо за тях. Дори са ви съветвали да зарежете постоянната си работа и да превърнете хобито си в бизнес. А и на вас от време на време ви е минавала подобна мисъл. На пръв поглед изглежда, че няма нищо по-хубаво от това. Неслучайно мъдрият Конфуций още преди новата ера е съветвал

Сестрата на Гергана Паси роди син на Борислав Дионисиев

http://pik.bg/сестрата-на-гергана-паси-роди-син-на-борислав-дионисиев-news215742.html

Сестрата на Гергана Паси роди син на Борислав Дионисиев

Сестрата на Гергана Паси - Михаела Калалайджиева, роди син на бизнесмена Борислав Дионисиев вчера вечерта. Новината разпространи във Фейсбук съпругата на натовец номер 1 - Соломон Паси.

"Днес станах леля за първи път!!! Горда съм - с малкия оформен мъж, който изплака, след това отвори очите, огледа със спокойствие и любопитство света наоколо и уютно заспа. И с майка му - прекрасна, целенасочена, усмихната и силна. Вчера полуиронично ми каза - ако търсиш мъж, който да те обича истински - трябва да си го родиш:)) Раждайте, момичета - тази държава има нужда от млади мъже и жени...", написа в 22:26 часа снощи Гергана Паси. 

Михаела Калайджиева е била пиар и на трите мобилни оператора у нас. Тя обаче е по-известна като близначката на Гергана Паси. Връзката й с доста по-възрастния олигарх Борислав Дионисиев пък датира от 2010 година.

Още в началото на любовта си двамата бяха като лепнати един за друг на всички светски купони. Светски хроникьори тогава заговориха, че Михаела мечтае да облече булчинска рокля за втори път, но не й да ражда деца. Реалността обаче опроверга прогнозите им. Михаела и Дионисиев още не са женени, но се радват на син. 41-годишната Михаела стана майка за първи път, а Дионисиев-старши има две деца от първия си брак - син Христо и дъщеря Светла. 

Роденият снощи син ще носи имената на баща си - Борислав Дионисиев-младши. 

Сменят областния управител на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261618

Адвокат Стоян Пасев ще седнe на стола на областния управител на Варна Иван Великов. Решението за смяната му е включено в дневния ред на правителственото заседание за 20 август. Нови областни управители ще бъдат назначени и в Стара Загора – адвокатката Димитринка Петрунова и в Перник – председателят на Пернишката търговско-промишлена палата Бойка Петрова.

Гипсираната Лепа Брена се забавлява на плажа

http://www.bnews.bg/article-114234

Въпреки неприятния инцидент изпълнителката е оставила страданията зад гърба си и се забавлява на морския бряг.

Реформаторите се регистрираха в ЦИК за предсрочните избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364323_reformatorite_se_registriraha_v_cik_za_predsrochnite/?ref=rss


Реформаторският блок внесе днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) документи за регистрация за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Петте партии "Движение България на гражданите", НПСД, ДСБ, СДС и БЗНС внесоха 6080 подписа, съобщиха от пресцентъра на блока. За регистрацията са нужни 2500 подписа.

Пред журналисти юристът Димитър Делчев, който замести Даниел Вълчев като зам.-председател на "Движение България на гражданите", посочи, че Реформаторите ще се борят за високо...

Човечеството изчерпа бюджета на природата за 2014 г.

http://www.vesti.bg/novini/chovechestvoto-izcherpa-biudzheta-na-prirodata-za-2014-g-6020344

За по-малко от осем месеца човечеството е използвало годишната си квота от възобновяеми източници на Земята, показва доклад на екологична организация, която следи въздействието на човека върху планетата.

Протести заради КТБ АД във Варна и Бургас

http://econ.bg/Новини/Протести-заради-КТБ-АД-във-Варна-и-Бургас_l.a_i.562565_at.1.html

Множество недоволни граждани се събраха на протести в различни с искане за незабавно отваряне на КТБ АД. В Бургас около 30 души са се събрали...

Изгоря автобус с работници

http://frognews.bg/news_74868/

Изгоря автобус, който превозвал работници във Враца. Преди да избухнат пламъците се чул силен взрив.

Емилиян Станев чете Караславов с гума в ръката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253754


Емилиян Станев и Кеворк Кеворкян чакат асансьора в сградата на СБП. На пазара вече е най-новата книга на писателя - романът “Иван Кондарев”.
Идва и Георги Караславов. Бившият председател на СБП и Емилиян Станев не се долюбват особено и Караславов подхвърля:
- Чета те, Емилияне, чета те! С молив в ръка.
- И аз те чета, Гьорге, и аз те чета! Емилиян Станев и Кеворк Кеворкян чакат асансьора в сградата на СБП. На пазара вече е най-новата книга на писателя - романът “Иван Кондарев”. Идва и Георги Караславов. Бившият председател на СБП и Емилиян Станев не се долюбват особено и Караславов подхвърля: - Чета те, Емилияне, чета те! С молив в ръка. - И аз те чета, Гьорге, и аз те чета!

Образуваха досъдебно производство за инцидента с асансьора

http://www.cross.bg/glavniyat-proizvodstvo-zhena-1426229.html

София /КРОСС/ Образувано е досъдебно производство по чл. 123 от НК по повод днешния инцидент с асансьор. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по време на пресконференция. „В 8.57 минути е получен сигнал за пропаднал асансьор в столицата на бул. "Цариградско шосе" № 103, бл. 115. В асансьора е имало две жени, паднали от деветия етаж на 15 етажен жилищен блок. Едната жена е на 46 години, според информацията, която е постъпила е починала на място. Втората е 41 годишна жена, която е откарана в болница в изключително тежко състояние. Мястото е заградено и отцепено според изисквания от служители на полицията - Първо районно управление при Столична дирекция „Вътрешни работи", посочи главният секретар.В блока, където е станал инцидентът, живее заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Пред журналисти той обясни, че ще се води наказателно производство и ще се търсят виновни лица.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване