От днес се проверяват всички асансьори в страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364189_ot_dnes_se_proveriavat_vsichki_asansyori_v_stranata/?ref=rss


Извънредна проверка на всички асансьори в страната разпореди вицепремиерът Екатерина Захриева по повод инцидента в района на "Цариградско шосе" в София, при който загина жена, а друга е в болница с тежки травми.

Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ) с уточнението, че проверката трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при експлоатацията на асансьорите.

В момента инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически...

Стрелецът от Лясковец е вменяем, повдигат му обвинение

http://www.moreto.net/novini.php?n=261586

Стрелецът Петко Петков от Лясковец, който се барикадира в дома си и уби баретата Емил Шарков, е вменяем и може да носи отговорност. Това показала психиатричната експертиза, каза днес пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, след като взе участие в националното съвещание на МВР.

Задържаха мъж, убил 31-годишен в сливенско село

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhaha-myzh-ubil-31-godishen-v-slivensko-selo-6020322

Сливенски криминалисти задържаха извършител на тежко криминално престъпление, съобщиха от МВР.

Самотният сирийски боец в Нанджин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/19/2364184_samotniiat_siriiski_boec_v_nandjin/?ref=rss


Сирийският фехтовач Мохамад Шахийн е най-самотният участник на младежките олимпийски игри. Без треньор, с когото да обсъжда тактиката и без съотборници, които да повдигнат духа му, 17-годишният състезател очаквано рано приключи участието си в Нанджин.

Медалите в нито един момент не бяха негова цел. Задачата му в Китай бе единствено да развее флага на Сирия, която е разкъсвана от война със 170 хиляди жертви от 2011 г. насам.

"Дори и само идването ми тук без постигането на...

С куфари и фреш лекари поискаха рефреш на системата

http://www.bnews.bg/article-114188

Тридесет процента от завършилите медицина у нас през 2014 г. вече са зад граница. Останалите учат езици и кроят планове за професионална реализиция в чужбина след като у нас взимат 400 лв. заплата.

Проверяват асансьорите в цялата страна

http://econ.bg/Новини/Проверяват-асансьорите-в-цялата-страна_l.a_i.562528_at.1.html

Ще бъде извършена извънредна проверка на всички асансьори в страната. Тя трябва да започне още днес (19 август), за да се гарантира сигурността при...

Респект: Ударили първата група за купуване на гласове!

http://www.bnews.bg/article-114216

Месец и половина преди изборите МВР удари първата група за купуване на гласове.

Крадците обезвредили алармата на обрания златарски магазин с "тапа" (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253453

Златарски магазин бе обран в Благоевград от нагли апаши, разбили дупка в стената, както 24 часа онлайн вече съобщи. Кражбата е станала около 4-5 ч днес на ул. Златарски магазин бе обран в Благоевград от нагли апаши, разбили дупка в стената, както 24 часа онлайн вече съобщи. Кражбата е станала около 4-5 ч днес на ул. "Пере Тошев" в центъра на града. Там има голям магазин за хавлии, а в него е разположен и щанд за златни и сребърни накити и поправки на бижута.

Христина Христова се оттегли от ръководството на НДСВ

http://www.cross.bg/ndsv-partiyata-rukovodstvoto-1426192.html

/КРОСС/ Бившият лидер на НДСВ Христина Христова се оттегля от ръководството на партията. Това съобщи самата тя с писмо до Националния съвет на НДСВ, членовете и съмишлениците на партията. Тя отбелязва, че с тъга и тревога наблюдава случващото се с партията."Аз съм член на ПС на НС и не намирам никаква полезност в тези си позиции. Преди евроизборите местните организации на НДСВ направиха номинации на ключови хора от НДСВ за участие в евролистата. Това въобще не беше взето предвид от ръководството." Тя определя поведението му като противоречащо на демократичните и либерални принципи и ценности на НДСВ.Тя не мълчание и напускането на "едно от най-емблематичните лица в партията" Соломон Паси. Според нея то е в резултат на "пълното обезличаване и заобикаляне на основните принципи на устава на партията".Според Христова предложението на Паси за закриването на НДСВ трябва да бъде обсъдено в партията "открито и сериозно".Ето и пълния текст на писмото:"С тъга и тревога наблюдавам случващото се с НДСВ. Последните новини обаче не мога да подмина без да изразя позицията си. Имам предвид намеренията за коалиции и напускането на едно от най-емблематичните лица на партията министър Соломон Паси.Смятам, че случващото се е в резултат на пълното обезличаване и заобикаляне на основните принципи на устава на партията за колективни решения и отговорности. Аз съм член на ПС на НС и не намирам никаква полезност в тези си позиции

Виенски фонд е проявил интерес към КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3da6f5ed/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cvienski0Efond0Ee0Eproiavil0Einteres0Ekym0Ektb0H1784320C/story01.htm

Фондът се опитва да убеди акционерите на банката да застанат зад него, като до десет може да излезе с конкретни предложения


Латвийски евродепутат призова ЕК да отмени санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-latviya-prizova-1426191.html

/КРОСС/ Латвийският евродепутат Андрей Мамикин призова Европейската комисия да вдигне санкциите срещу Русия в отворено писмо до Жозе Мануел Барозо, предаде РИА Новости. Причината за молбата са очакваните тежки последици върху икономиката на страната, както и останалите страни – членки, в следствие на ответния удар на Русия под формата на търговски ограничения. ”Днес се намираме в опасна ситуация, в която нито Запада и Украйна, нито Русия не търсят компромис, а се опитват да победят със сила. Всяко следващо решение за санкции представлява силен и болезнен удар върху икономиката и населението на двете страни”, пише Мамикин. Според него, именно Латвия е в най-голяма опасност от тежка икономическа и социална криза, тъй като по-нататъшните санкции, които двете страни в конфликта могат да си наложат, могат да снижат БВП на Латвия с 10%. “Аз съм избран в Европейския Парламент от страна, която най-много ще пострада от такава икономичека “война”. По оценка на икономическия министър на Латвия, по-нататъшното увеличение на обема на взаимните санкции на ЕС и Русия може да понижи БВП на Латвия с 10 %. Това може да предизвика дълбока икономическа и социална криза в страната. Хиляди латвийци могат да изгубят работата си и стандарта им на живот значително да се понижи”, написа още латвийският евродепутат, като призова ЕК да отмени санкциите срущу Русия. Отговор от ЕК до този момент няма.

Начини за предотвратяване на болките в гърба

http://www.vesti.bg/novini/nachini-za-predotvratiavane-na-bolkite-v-gyrba-6020321

Психотерапевтката Баки Лийс описва местата по гърба, където най-често се появяват болки, и как да предотвратим болежките.

YouTube Music Key ще позволява на потребителите да слушат музика офлайн

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/19/2364159_youtube_music_key_shte_pozvoliava_na_potrebitelite_da/?ref=rss


Google има сериозни амбиции за своята музикална услуга, която ще е обвързана с YouTube. Компанията вече няколко месеца разработва проекта си, като работата продължава и в момента, съобщава онлайн изданието Android Police.

То е успяло да разбере още подробности за услугата, която най-вероятно ще се казва YouTube Music Key. Заедно с нея ребрандирана ще бъде и сегашната Google Play Music All Access. Тя ще бъде прекръстена на Google Play Music Key.

Услугата на YouTube ще...

Неизвестен открадна техника за 10 000 лв. от склад в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=261575

Вчера е бил подаден сигнал от управител на частна фирма за това, че неизвестно лице е проникнало през две врати в складово помещение в двора на фирмата. Складът се намира в ж.к. «Повеляново» в гр. Девня. Лицето е извършило кражба на пароструйна и водоструйна машина, както и други машини, свързани с дейността на фирмата, на стойност около 10 000 лв, съобщиха от полицията за Moreto.

Роботи готвят и сервират, ще стават и секспартньори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252910

Роботи вече готвят и сервират в китайски ресторант. Други - над 1000 на брой, се строяват по команда и действат като ято пчели или мравки. Трети се сгъват и разгъват като оригами - те са като прототипи на автоботите от филма “Трансформърс”. През 2025 г. пиците няма да се разнасят от тийнейджъри, надяващи се на бакшиш. Роботи вече готвят и сервират в китайски ресторант. Други - над 1000 на брой, се строяват по команда и действат като ято пчели или мравки. Трети се сгъват и разгъват като оригами - те са като прототипи на автоботите от филма “Трансформърс”. През 2025 г. пиците няма да се разнасят от тийнейджъри, надяващи се на бакшиш.

Обществен съвет ще помага на МВР за изборите

http://www.cross.bg/glasove-bakalov-suvet-1426190.html

София /КРОСС/ Обществен съвет ще помага на МВР за изборите. В него ще влизат доказани професионалисти, хора, които са публично известни и с добри позиции в обществото, обяви служебният вътрешен министър Йордан Бакалов на пресконференция след националното съвещание на МВР. Той не пожела да каже кои хора ще влязат в съвета и заяви, че ще даде специална пресконференция за това.Основна задача на МВР е да се осигури провеждането на честни и прозрачни избори и да се предотврати търговията с гласове, подчерта Бакалов. Той обясни, че на националното съвещание са били дискутирани още действията на МВР за справяне с последиците от наводненията, както и действията за залавяне на нелегални имигранти. Инструкции за противодействие на купуването и продаването на гласове са сведени до РПУ-тата в страната, добави Бакалов. По заповед на главния секретар на МВР са направени справки на всички лица, за които от 2009 г. насам има данни, че се занимават с търговия с гласове. Ще се провери и дали те още се занимават с тази дейност, обясни вътрешният министър. По думите на главния секретар Светлозар Лазаров престъпните групи, занимаващи се с търговия на гласове, са като всяко едно криминално предприятие, в което има сговор и различни зависимости. Те са изключително гъвкави и когато им се удаде да генерират печалба, те се възползват, добави той. Планира се да се създаде отново Национален щаб съвместно с прокуратурата и ДАНС, съобщи главният секретар на МВР

Съветник на Орешарски и Първанов отново е зам.-министър на финансите

http://www.mediapool.bg/savetnik-na-oresharski-i-parvanov-otnovo-e-zam-ministar-na-finansite-news223881.html

Съветникът на бившия президент Георги Първанов и на предишния премиер Пламен Орешарски Георги Ананиев отново е назначен за зам.-министър на финансите. Това е станало със заповед на премиера Георги Близнашки, съобщи правителствената информационна служба.   Кирил Анениев е един от експертите в бюджетирането и заемаше поста на зам.-министър на финансите в три последователни правителства на Костов, Сансккобургготски и Станишев.   Трудовата му биография започва в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" във Висшия институт "Карл Маркс" по това време, а днес Университет за национално и световно стопанство.   Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.   След напускането на финансовото министерство Ананиев беше секретар по финансова политика в администрацията на президента Георги Първанов до 2011 г., а през последната годината беше съветник към политическия кабинет на министър-председателя Пламен Орешарски.

Защо гостилница Шопска среща затвори врати

http://www.zapernik.com/biznes/zashto-gostilnica-shopska-sreshta-zatvori-vrati_33785/

Най - новата и оборотна пернишка гостилница "Шопска среща" затвори врати.

От няколко седмици заведението не работи. Гостилницата, която отвори врати в края на 2013 година и направи опашка от желаещи да работят в нея още преди откриването вече е минало. От заведението са останали само спомените за него и надписа върху сградата.

Собственикът на сградата възнамерява да вдигне още един етаж нагоре. Това е една от причините заведението да хлопне кепенци....

Продължава

Лицензът на фирмата, поддържала убилия жена в София асансьор, не може да бъде взет

http://crime.actualno.com/Licenzyt-na-firmata-poddyrjala-ubilija-jena-v-Sofija-asansior-ne-moje-da-byde-vzet-news_45826.html

Безумие е, че не можем да отнемем лиценза на фирмата, която поддържа падналия асансьор. Въпреки инцидента, ще им напишем само акт. Това заяви на пресконференция Стефан Цанков, председател на Държавн...

МЗХ дава 450 хил. лева компенсации заради "син език"

http://business.actualno.com/MZH-dava-450-hil-leva-kompensacii-zaradi-sin-ezik-news_45832.html

450 000 лв. за компенсация на стопаните загубили животни от заболяването „Син език” са заделени от Земеделското министерство, съобщи в Мокрен министърът на земеделието и храните ...

В Словения номинираха нов премиер, парламентът решава дали ще го избере

http://europe.actualno.com/V-Slovenija-nominiraha-nov-premier-parlamentyt-reshava-dali-shte-go-izbere-news_45824.html

Словенският президент Борут Пахор номинира Миро Церар за премиер на страната. През месец юли лявоцентристката Партия на Миро Церар победи на предсрочните парламентарни избори. В седемдневен срок па...

Най-накрая! Ремонтът на сектор "Г" на "Армията" започна

http://bgfootball.actualno.com/Naj-nakraja-Remontyt-na-sektor-G-na-Armijata-zapochna-news_45836.html

Първите стъпки на дългоочаквано събитие на стадион "Българска армия" зарадва феновете на ЦСКА. Днес бе съобщено, че ремонтът на сектор "Г" на съоръжението е започнал, а преди три д...

Извънредно: Проверяват всички асансьори в страната!

http://www.bnews.bg/article-114215

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната, съобщиха от министерството на икономиката.

Кирил Ананиев бе назначен за зам.-министър на финансите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/kiril-ananiev-be-naznachen-za-zam.-ministyr-na-finansite-6020319

Ананиев е заемал длъжността на зам.-министър на финансите в три поредни кабинета - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев

Пламна покривът на театъра в Пазарджик

http://www.cross.bg/teatura-intzidenta-sgradata-1426188.html

/КРОСС/ Пожар възпламени покрива на театъра в Пазарджик. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин, съобщава Дарик, позовавайки се на говорителя на полицията Мирослав Стоянов. При полагане на хидроизолация по време на ремонтни работи са се възпламенили остатъчни листа на покрива на сградата. Започнало е тлеене и задимяване, което е засегнало около 25 квадратни метра от покривната конструкция. Огнището е овладяно, няма пострадали при инцидента. От полицията уточниха, че за да запазят архива на театъра и камерна сцена, които се намират в непосредствена близост във високата част на сградата, пожарникарите са използвали минимално количество вода при потушаването на огъня.  

И Христина Христова напуска ръководството на НДСВ

http://pik.bg/и-христина-христова-напуска-ръководството-на-ндсв-news215636.html

И Христина Христова напуска ръководството на НДСВ

Христина Христова се оттегля от ръководството на НДСВ, обяви самата тя с писмо до Националния съвет на НДСВ, членовете и съмишлениците на партията.

"Аз съм член на ПС на НС и не намирам никаква полезност в тези си позиции. Преди евроизборите местните организации на НДСВ направиха номинации на ключови хора от НДСВ за участие в евролистата. Това въобще не беше взето предвид от ръководството." Тя определя поведението му като противоречащо на демократичните и либерални принципи и ценности на НДСВ.

Бившият социален министър не подминава с мълчание и напускането на "едно от най-емблематичните лица в партията" Соломон Паси.

Според нея то е в резултат на "пълното обезличаване и заобикаляне на основните принципи на устава на партията".

Тя заявява, че предложението на Паси за закриването на НДСВ трябва да бъде обсъдено в партията "открито и сериозно".

 "С тъга и тревога наблюдавам случващото се с НДСВ. Последните новини обаче не мога да подмина без да изразя позицията си. Имам предвид намеренията за коалиции и напускането на едно от най-емблематичните лица на партията министър Соломон Паси.

Смятам, че случващото се е в резултат на пълното обезличаване и заобикаляне на основните принципи на устава на партията за колективни решения и отговорности. Аз съм член на ПС на НС и не намирам никаква полезност в тези си позиции. Преди евроизборите местните организации на НДСВ направиха номинации на ключови хора от НДСВ за участие в евролистата. Това въобще не беше взето предвид от ръководството. Същото това ръководство не сметна за необходимо дори да свика Националния съвет, за да се отчете за евроизборите. Да не говорим, че по устав всяка конкретна коалиция трябва да се одобрява от Националния съвет.

Тези факти не са само формални, те дълбоко противоречат на демократичните и либерални принципи и ценности на НДСВ, които винаги съм приемала като основни за партията и за поведението ми като политик.

Случаите не са изолирани, а по-скоро тенденция и управленски стил, които аз дълбоко не приемам и не одобрявам. Затова се оттеглям от заеманите досега от мен позиции в Политическия съвет и в Националния съвет. Не бих искала да участвам в компрометирането на НДСВ като либерална партия с демократични ценности.

Колкото до предложението на г-н Паси за закриване на НДСВ поради изчерпване на каузите му, смятам, че е редно това предложение, поддържано и от други видни членове на НДСВ, да бъде открито и сериозно обсъдено на подходящ партиен форум.

Засега оставам член на НДСВ, но очаквам радикална промяна в управлението и политическото поведение на партията. Оттеглям се от ръководните органи на НДСВ".

Близнашки: Разбита е първата група за купуване на гласове

http://pik.bg/близнашки-разбита-е-първата-група-за-купуване-на-гласове-news215640.html

Близнашки: Разбита е първата група за купуване на гласове

Разбита е първата група за купуване на гласове. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който бе гост на Националното съвещание на ръководството на МВР, съобщи БГНЕС.

"Трябва да се мобилизарат всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници, да се идентифицират лицата, които през последните 5 години са участвали в изборни престъпления”, заяви Близнашки.

По думите му крайната цел е да се възстанови доверието на гражданите в политическите институции и България да покаже на света, че е цивилизована европейска държава, способна да организира и произвежда нормални изборни резултати.

"Тази сутрин обсъдихме въпроса за отделяне на средства за въвеждане на машините за гласуване. ЦИК е приела решение машинно гласуване да има в 500 секции, но ние нямаме достатъчно финансов ресурс за това, надяваме се, че ЦИК ще преразгледат своето решение и ще намали изборните секции на 250, за да можем финансово да се справим", съобщи още Близнашки.

"В края на миналата седмица бях в печатницата на БНБ, хартията беше осигурена, мерките за сигурност са изключителни, създадена е организация, чака се ЦИК да определи размера на бюлетината, за да бъдат настроени машините. Днес свиках първото заседание на междуведомствената експертна работна група на равнище заместник-министри. Обсъдихме всички проблеми, свързани с подготовката и провеждането на изборите. От МВнР докладваха, че 300 секции се планират в чужбина", поясни Близнашки.

МРР даде зелена светлина за строежа на магистрала към Сърбия

http://econ.bg/Новини/МРР-даде-зелена-светлина-за-строежа-на-магистрала-към-Сърбия_l.a_i.562526_at.1.html

Министерството на регионалното развитие прие днес решение, с което дава зелена светлина на строителството на магистрала между България и Сърбия. ...

Назначиха Кирил Ананиев за зам.-министър на финансите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253436

Премиерът Георги Близнашки назначи Кирил Ананиев за заместник-министър на финансите, съобщи правителствената пресслужба.
Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление Премиерът Георги Близнашки назначи Кирил Ананиев за заместник-министър на финансите, съобщи правителствената пресслужба. Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление

Правят "възпрепятстващо съоръжение" по цялата граница с Турция

http://www.cross.bg/granitzata-tyrtziya-stryva-1426189.html

София /КРОСС/ Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция. Това обяви служебният премиер Георги Близнашки след среща с ръководството на МВР. В момента се правят предпроектни проучвания и не може да се каже колко точно ще струва съоръжението, уточни министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.По думите му с изграждането на "възпрепятстващо съоръжение" по цялата граница ще могат да бъдат изтеглени командированите полицаи, които вече над половин година са там, за да предотвратяват влизане на нелегални имигранти.В момента охраната на границата струва на МВР 2 млн. лв., което са 24 млн. лв. за една година, уточни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров"Лишаваме българските граждани от сигурност и полицейско присъствие. Ако командированите полицаи по границата, са по улиците, няма да остане непроверено превозно средство", коментира още главният секретар на МВР.По данни на МВР в Турция има около 1 млн. потенциални емигранти, които искат да влязат в България. За последната седмица са заловени 4-ма каналджии.На срещата бе обсъдена и подготовката за изборите на 5 октомври.

МРР даде зелена светлина за строежа на магистрала към Сърбия

http://econ.bg/Новини/Регионалното-министерство-даде-зелена-светлина-за-строежа-на-магистрала-към-Сърбия_l.a_i.562526_at.1.html

Министерството на регионалното развитие прие днес решение, с което дава зелена светлина на строителството на магистрала между България и Сърбия. ...

Плувкинята Нина Рангелова би рекорд на Европейското

http://www.bnews.bg/article-114212

Българската състезателка направи изключително плуване и завърши четвърта в трета серия на дисциплината с време 55.07 секунди.

Пратеници на Цар Киро оглеждат 4 къщи в село Труд

http://pik.bg/пратеници-на-цар-киро-оглеждат-4-къщи-в-село-труд-news215639.html

Пратеници на Цар Киро оглеждат 4 къщи в село Труд

Жителите на пловдивското село Труд са в ужас, тъй като от няколко дни пратеници на Кирил Рашков оглеждат къщи, които ромската фамилия искала да купи. "Действително има такива сондажи.

При нас живеят няколко семейства от клана кардараши, които потвърдиха, че Рашкови възнамерявали да се заселят в Труд", заяви кметът Николай Копринков. Той прекъснал отпуска си, за да провери дали слуховете за емисарите на Цар Киро са верни, информира 24 часа. Оказало се, че са водили преговори със собственици на 4 имота.

Един от тях е на пъпа на селото, в съседство с полицейското управление и параклис. Става въпрос за новопостроена двуетажна къща с 250 кв.м разгъната площ и 700 квадрата двор. Според кмета цената й ще е над 120 000 евро.

Другите три жилищни сгради, които пратениците на Цар Киро са харесали, са във вътрешността на селото и също са големи. "Хората са категорично против Рашкови.

Някои са много радикално настроени и се опасявам в Труд да не стане втора Катуница", каза Копринков. Кметът на община "Марица" Димитър Иванов добави, че вече е създаден инициативен комитет за недопускане на ромската фамилия в селото. Местните били готови на гражданско неподчинение.

"Не ни трябват обществено неприети личности и некоректни данъкоплатци. Рашкови дължат налози на община Пловдив, няма да плащат и на "Марица", отсече Иванов. През 2012-а той събори две незаконни къщи на родственици на Рашкови в село Граф Игнатиево.

Никой от фамилията не беше открит за коментар.


Историята на ФБР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253185

Издателство „Труд” възобновява една от най-старите си поредици – „Строго секретно”. Тя се появява в далечната 1998 г. и е предназначена за читатели, които се интересуват от шпионаж, разузнаване и контраразузнаване.
„Врагове. Историята на ФБР” разкрива непознати у нас факти за създаването и дейността на едно от най-големите бюра за разследване в Издателство „Труд” възобновява една от най-старите си поредици – „Строго секретно”. Тя се появява в далечната 1998 г. и е предназначена за читатели, които се интересуват от шпионаж, разузнаване и контраразузнаване. „Врагове. Историята на ФБР” разкрива непознати у нас факти за създаването и дейността на едно от най-големите бюра за разследване в

Дължим им този паметник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364151_duljim_im_tozi_pametnik/?ref=rss


Онлайн подписката "За възстановяване на Мемориала на I и VI Пехотен полк" за няколко дни събра близо 1000 подписа. Инициатор е Пейо Колев от сайта "Изгубената България". Целта е да бъде прекратен конкурсът за преобразяване на паметника пред НДК в София и да се възстанови в оригиналния вид Паметникът на загиналите в Балканските войни и в Първата световна  бойци от Първи и Шести пехотен полк на "Желязната първа софийска дивизия".

В подписката се припомня: "Паметникът представлявал три...

Борсата показва позитивно настроение

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3da6f5ef/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Cborsata0Epokazva0Epozitivno0Enastroenie0H1784340C/story01.htm

На пазара има пари, които могат да бъдат вложени при нормализиране на политическата и икономическа обстановка, смята Светозар Абрашев от СИС


Заспали диспечери оставили самолет да кръжи над летището 12 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253445

Китайски самолет е бил принуден да забави кацането си, защото двама от служителите на въздушния контрол заспали, пише вестник „Гардиън“.
Самолетът се приготвял да кацне на летище в централен Китай, но не получил потвърждение от земята за повече от 12 минути. Самолетът все пак е получил разрешение за кацане. Китайски самолет е бил принуден да забави кацането си, защото двама от служителите на въздушния контрол заспали, пише вестник „Гардиън“. Самолетът се приготвял да кацне на летище в централен Китай, но не получил потвърждение от земята за повече от 12 минути. Самолетът все пак е получил разрешение за кацане.

Стрелецът от Лясковец е вменяем и ще бъде съден

http://www.cross.bg/petkov-lyaskovetz-doma-1426187.html

/КРОСС/ "Психичната експертица показва, че стрелецът от Лясковец Петко Петков, който се барикадира в дома си и уби полицай, е вменяем и носи отговорност за постъпката си." Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов след като взе участие в националното съвещание на МВР днес. Досъдебното производство вече е към края си и предстои на Петков да му бъде предявено обвинение, допълни Сарафов. Спецакцията в Лясковец по неутрализирането на 53-годишния Петко Савов Петков се проведе рано сутринта на 14 март 2014 година. При опит да бъде иззет незаконен боен арсенал от дома на Петков, мъжът откри огън по полицаите. В акцията бе прострелян смъртоносно Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.  

Морски едноклетъчен организъм разкрива загадката убита ли е медсестрата Валя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253431

Все още не се знае дали удавяне е причинило смъртта на красивата медсестра Валентина Иванова от Бургас, научи 24 часа.
Отговор на този въпрос трябва да даде специфична съдебно-медицинска експертиза, назначена от налюдаващия прокурор Димо Маджаров.
Все още не се знае дали удавяне е причинило смъртта на красивата медсестра Валентина Иванова от Бургас, научи 24 часа. Отговор на този въпрос трябва да даде специфична съдебно-медицинска експертиза, назначена от налюдаващия прокурор Димо Маджаров. "Експертизата се прави във Варна, все още чакам резултатите. Тя трябва да изясни причината за см

Обраха златарски щанд в центъра на Благоевград

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/obraha-zlatarski-shtand-v-centyra-na-blagoevgrad-6020318

Крадците са проникнали в ателието през съседния магазин за дрехи, разбивайки стена и заглушавайки охранителната техника

Кошмар: Актьорът Лъчезар Кацарски в "Пирогов" с разбита глава (снимка)

http://pik.bg/кошмар-актьорът-лъчезар-кацарски-в-пирогов-с-разбита-глава-снимка-news215637.html

Кошмар: Актьорът Лъчезар Кацарски в "Пирогов" с разбита глава (снимка)

Актьорът от Драматичен театър "Н. Вапцаров" в Благоевград Лъчезар Кацарски е бил закаран по спешност в института "Пирогов", след като се оказал с голяма рана на главата, пише в. "Струма".

Инцидентът с известния благоевградски артист е станал вчера сутринта, приет е в спешното отделение с кървяща рана на главата. Той е бил адекватен, не се наложило да бъде викана полиция, тъй като не е съобщил за нанесен удар.

Най-вероятно му е прилошало и той е паднал и е ударил главата си.

След консултации със специалисти е станало ясно, че той се нуждае от специализирано лечение и тогава е насочен към неврохихургията на "Пирогов".

Русия работи над нови регулаторни мерки

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3da6f5f9/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Crusiia0Eraboti0Enad0Enovi0Eregulatorni0Emerki0H178410A0C/story01.htm

Ако партньорите продължават своите неконструктивни практики, ние ще разработим допълнителни мерки, твърди говорител на Кремъл


Цанова: България може да загуби до 130 млн. евро по рисковите европрограми

http://www.cross.bg/tzanova-evro-bulgariya-1426186.html

София /КРОСС/ До 130 млн. евро може да загуби България по трите рискови програми "Околна среда", "Регионално развитие" и "Техническа помощ", казва в интервю за mediapool назначената за втори път като служебен министър и вицепремиер с ресор европейските фондове Илияна Цанова. Тя уточнява, че най-много средства (между 75 и 102 млн. евро) са застрашени по екопрограмата.От европарите за регионално развитие рискуваме да получим с 26 млн. евро по-малко, а по "Техническа помощ" с 2.7 млн. евро. Цанова уточнява, че сега служебното правителство прави всичко възможно, за да минимализира рискът от загуба на средства.Сериозно изоставане вицепремиерът отчита по програмата за селските райони, където са платени малко над 13% от предвидените 398 млн. евро. По всички седем оперативни програми България трябва да разпредели до края на годината 1.367 млрд. евро, като до юли включително са разплатени 33% от тази сума.Цанова обяснява изоставането в разплащането и спирането на европрограми със забавена реакция от екипа на министър Зинаида Златанова. Според нея проблемите са били ясни още през 2013 г., заради огромното предизвикателство с провеждането на обществените поръчки и недостатъчният капацитет на общините да обработят одобрения огромен финансов ресурс

Близнашки: Ще подготвим проект за изграждане на цялостна ограда с Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=261583

Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток. Това каза министър-председателят Георги Близнашки пред журналисти. По време на срещата с МВР се е разгледал специален доклад за бежанския поток.

Одобрен е устройственият план за строежа на магистралата до Калотина

http://www.mediapool.bg/odobren-e-ustroistveniyat-plan-za-stroezha-na-magistralata-do-kalotina-news223880.html

Националният експертен съвет към Министерството на регионалното развитие (МРР) е одобрил подробния устройствен план на магистралата от София до Калотина, съобщи ведомството на министър Екатерина Захариева. Под председателството на зам.-министъра на регионалното развитие Ангел Петров, който отговаря за пътищата, са били разгледани подробните устройствени планове на важни инфраструктурни проекти. Съветът е одобрил парцеларен план за модернизация на пътя Калотина – Софийски околовръстен път от първи до 32-километър, което е от Драгоман до Божурище. Предстои подробният устройствен план да бъде одобрен и със заповед и от регионалния министър. Заповедта й ще бъде основание за последващи дейности като отчуждения, проектиране, строителство, експлоатация. Експертният съвет е приел и изменение на подборния устройствен план и парцеларния план за изграждане на Гранично-контролно пропускателен пункт "Маказа". Проектът е изработен от Националния експертен център за териториално развитие и предвижда обособяване на урегулиран поземлен имот за граничен пункт. Така ще може да се направи навес над съществуващите сгради, изграждане на ленти за тежкотоварен превоз и други обслужващи обекти.  За строителството агенция "Пътна инфраструктура" ще кандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция. С реализацията на проекта се поставя основа за пускане на тежкотоварния трафик през ГКПП- Маказа, което е от особено значение за търговско-икономическите връзки между двете държави, каза зам.-министър Ангел Петров. В момента преминаването на тирове е невъзможно през граничния пункт.

Самолет кръжа 12 минути над летище в Китай, диспечерите заспали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253432

Китайски самолет е бил принуден да забави кацането си, защото двама от служителите на въздушния контрол заспали, пише вестник „Гардиън“.
Самолетът се приготвял да кацне на летище в централен Китай, но не получил потвърждение от земята за повече от 12 минути. Самолетът все пак е получил разрешение за кацане. Китайски самолет е бил принуден да забави кацането си, защото двама от служителите на въздушния контрол заспали, пише вестник „Гардиън“. Самолетът се приготвял да кацне на летище в централен Китай, но не получил потвърждение от земята за повече от 12 минути. Самолетът все пак е получил разрешение за кацане.

20 август - „Полярен ден” в Националния природонаучен музей

http://www.cross.bg/myzeya-myzeii-polyarni-1426185.html

/КРОСС/ В рамките на честванията по повод 125-годишния юбилей на Националния природонаучен музей при БАН Асоциацията на младите полярни изследователи ще участва с разнообразна антарктическа лекционна програма и творческо ателие за най-малките. На 20 август младите учени от Асоциацията ще помогнат на посетителите на музея да обогатят знанията си за животинския свят в Антарктида, за екосистемите в леда, какви са приликите и разликите между Арктика и Антарктика, както и какви природонаучни изследвания са правени от българите в Антарктида. Паралелно с лекциите децата могат да се включат в творческото Полярно ателие, където ще решават забавни полярни тестове, ще рисуват или правят от пластилин пингвини, тюлени и китове, а най-добрите творци ще получат награди и грамоти „Млад полярник". От 16 ч ще стартира и първото по рода си научно казино "Кристал", с което Асоциацията на младите полярни изследователи се включва и в честването на Mеждународната година на кристалографията, обявена от UNESCO. Който иска да опита късмета си в казиното, ще трябва да заложи своите знания срещу касиера и инспектора, и може да спечели награда и нови знания. Д-р Петко Петров от музея "Земята и хората" също се присъединява към честванията на рождения ден на Природонаучния музей с лекция „Интересното в "обикновените" неща около нас", ще има демонстрации с опити, в които може да се включи всеки смелчага.А вечерта в 20 ч

Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева копират страстната целувка на Брежнев и Хонекер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253422

Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева с ентусиазъм заснеха реплика на “Братската целувка” на Брежнев и Хоникер - един от най-известните абсурди на епохата, превърната през 1990 г. в графит на Берлинската стена със заглавие “ Господи, помогни ми да оцелея от тази смъртоносна любов”.
“Надявам се абсурдите да не продължават и до днес и да прочета някъде, Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева с ентусиазъм заснеха реплика на “Братската целувка” на Брежнев и Хоникер - един от най-известните абсурди на епохата, превърната през 1990 г. в графит на Берлинската стена със заглавие “ Господи, помогни ми да оцелея от тази смъртоносна любов”. “Надявам се абсурдите да не продължават и до днес и да прочета някъде,

От днес светът живее в дълг към планетата

http://offnews.bg/news/n_1/n_378666.html

От днешната дата населението на света започва да живее "на кредит", тъй като за 8 месеца е изчерпало всички природни богатства, които Земята може да произведе за една календарна година, съобщиха от неправителствената организация „Футпринт нетуърк”, цитирани от АФП. „През останалата част от годината нашето потребление ще води до нарастващ екологичен дефицит, който ще черпи от запасите на природните ресурси и ще увеличава акумулирания въглероден диоксид в атмосферата”, подчертава организацията. "Денят на прехвърляне на лимита" настъпва все по-рано през годината, което означава, че човечеството изчерпва „екологичния си бюджет” все по-бързо, казва още организацията. През 80-те години на миналия век "преломният ден" е бил през ноември. През 1993 година този ден е бил 21 октомври, през 2003 година – 22 септември, а миналата година – 20 август. Планетата ни има 7,1 милиарда жители, а през 2050 г. населението вероятно ще наброява 9,6 милиарда, което означава, че лимитът ще бъде много по-рано през календарната година, завършват от организацията. Днес ни е необходима още половин планета като Земята, за да бъдат покрити напълно нуждите на човечеството за една година, посочва Световният фонд за дивата природа.

Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева в страстна целувка - копират Брежнев и Хонекер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253310

Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева с ентусиазъм заснеха реплика на “Братската целувка” на Брежнев и Хоникер - един от най-известните абсурди на епохата, превърната през 1990 г. в графит на Берлинската стена със заглавие “ Господи, помогни ми да оцелея от тази смъртоносна любов”.
“Надявам се абсурдите да не продължават и до днес и да прочета някъде, Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева с ентусиазъм заснеха реплика на “Братската целувка” на Брежнев и Хоникер - един от най-известните абсурди на епохата, превърната през 1990 г. в графит на Берлинската стена със заглавие “ Господи, помогни ми да оцелея от тази смъртоносна любов”. “Надявам се абсурдите да не продължават и до днес и да прочета някъде,

Разпоредиха извънредна проверка на асансьорите в страната

http://www.cross.bg/intzident-asansyor-proverka-1426183.html

/КРОСС/ След поредния инцидент с асансьор, при който загина 46-годишна жена, вицепремиерът Екатерина Захриева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната. Тя трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация. В момента инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто принципал е Министерството на икономиката и енергетиката, изясняват на място причините, довели до нещастният случай. Ведомството изразява искрени съболезнования на близките на загиналата Цветелина Радунчева при инцидент с асансьор в района на "Цариградско шосе".  

Бандерас се утешава с млади гаджета

http://www.cross.bg/banderas-se-yteshava-s-mladi-gadzheta-1426184.html

/КРОСС/ Докато Мелани Грифит отчаяно се опитва да изтрие всички спомени за Антонио Бандерас, испанецът не се спира на едно място. Само два месеца след официалната им раздяла Бандерас търси утеха в обятията на младо момиче ... Но не едно! Той разпуска в клубове и ресторанти, където всички го познават,а около него непрекъснато се въртят млади жени и момичета. Миналия уикенд Бандерас бе забелязан в компанията на красива блондинка. Той нежно прегръщаше приятелката си и нито за миг не я изпусна. Припомняме, че по време на филмовия фестивал в Кан медиите му приписаха връзка с актрисата Малика Шерауат. Но, очевидно, връзката им не е била сериозна.

Христина Христова напусна ръководството на НДСВ

http://offnews.bg/news/n_1/n_378680.html

Христина Христова се оттегля от ръководството на НДСВ. Това съобщи самата тя чрез писмо до Националния съвет на НДСВ, членовете и съмишлениците на партията. "Аз съм член на ПС на НС и не намирам никаква полезност в тези си позиции. Преди евроизборите местните организации на НДСВ направиха номинации на ключови хора от НДСВ за участие в евролистата. Това въобще не беше взето предвид от ръководството." Тя определя поведението му като противоречащо на демократичните и либерални принципи и ценности на НДСВ. Бившият социален министър не подминава с мълчание и напускането на "едно от най-емблематичните лица в партията" Соломон Паси. Според нея то е в резултат на "пълното обезличаване и заобикаляне на основните принципи на устава на партията". Тя заявява, че предложението на Паси за закриването на НДСВ трябва да бъде обсъдено в партията "открито и сериозно". Ето и пълния текст на писмото: "С тъга и тревога наблюдавам случващото се с НДСВ. Последните новини обаче не мога да подмина без да изразя позицията си. Имам предвид намеренията за коалиции и напускането на едно от най-емблематичните лица на партията министър Соломон Паси . Смятам, че случващото се е в резултат на пълното обезличаване и заобикаляне на основните принципи на устава на партията за колективни решения и отговорности. Аз съм член на ПС на НС и не намирам никаква полезност в тези си позиции. Преди евроизборите местните организации на НДСВ направиха номинации на ключови хора от НДСВ за участие в евролистата. Това въобще не беше взето предвид от ръководството. Същото това ръководство не сметна за необходимо дори да свика Националния съвет, за да се отчете за евроизборите. Да не говорим, че по устав всяка конкретна коалиция трябва да се одобрява от Националния съвет. Тези факти не са само формални, те дълбоко противоречат на демократичните и либерални принципи и ценности на НДСВ, които винаги съм приемала като основни за партията и за поведението ми като политик. Случаите не са изолирани, а по-скоро тенденция и управленски стил, които аз дълбоко не приемам и не одобрявам. Затова се оттеглям от заеманите досега от мен позиции в Политическия съвет и в Националния съвет. Не бих искала да участвам в компрометирането на НДСВ като либерална партия с демократични ценности. Колкото до предложението на г-н Паси за закриване на НДСВ поради изчерпване на каузите му, смятам, че е редно това предложение, поддържано и от други видни членове на НДСВ, да бъде открито и сериозно обсъдено на подходящ партиен форум. Засега оставам член на НДСВ, но очаквам радикална промяна в управлението и политическото поведение на партията. Оттеглям се от ръководните органи на НДСВ".

Кирил Ананиев става зам.-министър на финансите

http://www.bnews.bg/article-114214

Премиерът Георги Близнашки назначи Кирил Ананиев за заместник-министър на финансите.

МВР проучва възможности за "възпрепятстващо съоръжение" по цялата граница с Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364168_mvr_prouchva_vuzmojnosti_za_vuzprepiatstvashto/?ref=rss


МВР проучва възможностите за изграждане "възпрепятстващо съоръжение" по цялата граница с Турция, обяви вътрешният министър Йордан Бакалов. Според него това е начин от границата да бъдат изтеглени командированите полицаи, които вече над половин година са там, за да предотвратяват влизане на нелегални имигранти.

По думите на Бакалов тези полицаи трябва да са във вътрешността на страната. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви: "Лишаваме българските граждани от сигурност, от...

Украинските сили напредват към Донецк и в Луганск

http://www.mediapool.bg/ukrainskite-sili-napredvat-kam-donetsk-i-v-lugansk-news223879.html

Сраженията между украинските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна се възобновиха с нова сила, като откъслечните и понякога противоречиви информации водят като цяло до извода, че украинските правителствени сили напредват в усилията си да си върнат контрола над двата основни града в района. Улични боеве се водят в центъра на град Луганск. Украинският военен говорител Андрий Лисенко съобщи, че един квартал на града е освободен.   Луганск, един от бастионите на проруските бунтовници в Източна Украйна, е под контрола на сепаратистите от април.   Петнайсет тела са били открити в понеделник на мястото на вчерашния ракетен обстрел срещу колона от бежанци край града, съобщи още Лисенко. Операцията за претърсване за още трупове е била преустановена заради сраженията в района.   Украинското правителство хвърли вината за обстрела върху бунтовниците, те отрекоха да са стреляли по бежанците.   Украински официални лица и военни командири твърдят, че правителствените сили са овладели части и от още един град близо до главната крепост на проруските бунтовници - Донецк.   Вътрешният министър Арсен Аваков написа във Фейсбук, че един войник е бил убит и четирима ранени, когато батальон от доброволци е попаднал под минометен обстрел, преди да навлезе в град Иловайск, на 18 км източно от Донецк.   Сред ранените е командирът на батальона "Донбас" Семьон Семенченко. Той казал, че правителствените войски са унищожили три контролни пункта на бунтовниците и четири огневи точки в сражението, което все още продължавало.   Усилията на киевските власти да изтласкат сепаратистите са насочени към постепенно обкръжаване на най-големия контролиран от тях град - Донецк. Доброволческите батальони играят ключова роля в правителствената офанзива срещу въоръжените сепаратисти в рускоезичната Източна Украйна, отбелязва АП, цитирана от БТА.   Няколко района на град Донецк в Източна Украйна бяха подложени тази нощ на масиран артилерийски обстрел. Най-малко трима цивилни са били убити, предаде Франс прес, цитирайки свой фоторепортер на място.   Според тях през нощта е обстреляна по-специално жилищна зона край летището в украинската отцепническа крепост, а тази сутрин - жп гара в град Макиивка, разположен на 12 км от нея.   По-голямата част от населението на Макиивка се укрила в мазета и бомбоубежища.   По данни на кметството в Донецк артилерия е стреляла и по град Моспине, сателит на Донецк, където са разрушени редица сгради и изцяло е опожарено местно училище. В Моспине и ред квартали на Донецк отекват експлозии и във вторник.   Хуманитарната ситуация в града, наброявал милион жители преди да започнат бойните действия в района, все повече се влошава, отбелязва Франс прес.   В хода на сраженията бе прекъснат електропроводът към основната водопречиствателна станция и целият град остана без вода. От ранна утрин днес започнаха да растат опашки пред будките, където се продава бутилирана минерална вода. Властите организираха снабдяване на населението с водоноски, пред които се редят по двайсетина души с туби или кофи, за да си налеят вода за непитейни нужди. Управата в Донецк предупреди още вчера, че заради битките в града е невъзможно да се предскаже кога ще бъдат поправени повредите.

Няколко района във Варна остават без вода през нощта

http://www.moreto.net/novini.php?n=261584

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради ремонт на водопровод, без вода ще останат абонатите от фабрика "Христо Ботев ", под ул."Тодор Влайков " и Погребите до ул."Батак ". Водоподаването ще бъде спряно в 19 часа днес и възстановено до 8 часа /сутринта/ на 20 август 2014г.

Христина Христова напуска ръководството на НДСВ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253410

Христина Христова напуска Политическия съвет и Националния съвет на НДСВ, но остава член на партията. Според нея предложението за закриване на НДСВ трябва сериозно да бъде обсъдено.
В писмо до Националния съвет на партията, разпратено до медиите, бившият председател на НДСВ заявява, че с тъга и тревога наблюдава случващото се с партията. Христина Христова напуска Политическия съвет и Националния съвет на НДСВ, но остава член на партията. Според нея предложението за закриване на НДСВ трябва сериозно да бъде обсъдено. В писмо до Националния съвет на партията, разпратено до медиите, бившият председател на НДСВ заявява, че с тъга и тревога наблюдава случващото се с партията.

Джейсън Стейтъм оглави класация за мъжественост

http://www.cross.bg/protzenta-deiivid-steiitum-1426182.html

/КРОСС/ Актьорът Джейсън Стейтъм е коронясан за най-мъжествения представител на силния пол сред знаменитостите във Великобритания, преборвайки се за титлата с конкуренти като Дейвид Бекъм и Джерард Бътлър, съобщава Контактмюзик. В национално допитване, направено по поръчка на сп. "Men's Fitness" и благотворителното дружество "Orchid", 47-годишният Стейтъм е получил 24 процента от гласовете на участниците. На второ място по мъжественост британците поставят друг актьор - 57-годишния Рей Уинстън, получил 18 процента от гласовете. Класираният на трета позиция също е представител на актьорската професия - 36-годишният Том Харди. За него са гласували 10 процента от сънародниците му. Следващите места в класацията за мъжественост заемат актьорът Джерард Бътлър и бившият футболен ас Дейвид Бекъм с по 8 процента. За актьора Идрис Елба са гласували 7 процента от британците. Следват звездите на сапунената опера "Ийст ендърс" Дани Дайър и Били Конъли, актьорът Колин Фарел и пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън. В дъното на класацията с по един процент от гласовете на сънародниците си са принц Уилям, продуцентът Саймън Кауъл и олимпийският гмуркач Том Дейли. За британския премиер Дейвид Камерън са гласували под един процент от участниците в допитването, пише btvnews.  

Сред унищожените сирийски оръжия няма радиоактивни материали

http://www.grreporter.info/Sred_unishchozhenite_siriyski_orzhiya_nyama_radioaktivni_materiali/15974

Химическите оръжия бяха унищожени на борда на специално оборудвания за тази цел американски военен кораб USS Cape Ray в международни води в Средиземноморския басейн.

прочети повече

Ранената в асансьора жена в реанимацис опасност за живота

http://offnews.bg/news/n_1/n_378682.html

Пострадалата при падането на асансьор в София жена е в тежко състояние и с опасност за живота. Това обясниха за OFFNews от болница „Св. Анна“, където беше откарана пострадалата. 41-годишната жена е оперирана по спешност и вече се намира в реанимацията на болницата. Тя е загубила много кръв. Има и травма на гръбначния стълб, така че предстоят още операции, но те са на по-заден план в момента, посочиха от лечебното заведение. Жената беше приета в болницата с фрактури, лицева травма, разкъсан далак. Асансьор падна от 9-ия етаж в 12-етажен блок в София. При инцидента загина 46-годишната Цветелина Радунчева. 

Борч от 600 млн. мъчи БДЖ

http://frognews.bg/news_74851/

600 милиона лева са задълженията на БДЖ към кредитори и банки. Това съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова в Димитровград вчера. "За да няма спекулаци още следващата седмица ще изнесем в табличен вид какви суми към кои конкретни кредитори се дължат", каза министърката.

Русия готова с нови мерки при нови санкции от Запад

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253387

Москва разработва допълнителни мерки, които ще въведе, в случай че Западът продължи деструктивната си политика на санкции. Това заяви днес прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости.
Песков заяви, че Русия не е поддръжник на санкциите и не тя е инициаторът им. „Обаче ако нашите партньори продължават Москва разработва допълнителни мерки, които ще въведе, в случай че Западът продължи деструктивната си политика на санкции. Това заяви днес прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости. Песков заяви, че Русия не е поддръжник на санкциите и не тя е инициаторът им. „Обаче ако нашите партньори продължават

Илко Семерджиев ще бъде председател на „Десните“

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/ilko-semerdzhiev-shte-byde-predsedatel-na-desnite-6020315

Членове на Националния съвет на коалицията са лидерът на „Синьо единство“ Христо Панчугов, председателят на ЕНП Мария Капон и Жаклин Толева, председател на БДФ

Започва лятната АнтиСПИН кампания в столицата

http://www.vesti.bg/novini/zapochva-liatnata-antispin-kampaniia-v-stolicata-6020317

Днес е първият ден на столичната лятна АНТИСПИН кампания. Медицинският екип на сдружение "Здраве без граници" ще консултира и изследва доброволно, анонимно и безплатно за ХИВ пред централния вход на Mall of Sofia на ул. "Опълченска" от 18.00 до 21.00 часа, съобщиха от МЗ.

И Христина Христова напуска ръководството на НДСВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253382


Христина Христова напуска Политическия съвет и Националния съвет на НДСВ, но остава член на партията. Според нея предложението за закриване на НДСВ трябва сериозно да бъде обсъдено.
В писмо до Националния съвет на партията, разпратено до медиите, бившият председател на НДСВ заявява, че с тъга и тревога наблюдава случващото се с партията. Христина Христова напуска Политическия съвет и Националния съвет на НДСВ, но остава член на партията. Според нея предложението за закриване на НДСВ трябва сериозно да бъде обсъдено. В писмо до Националния съвет на партията, разпратено до медиите, бившият председател на НДСВ заявява, че с тъга и тревога наблюдава случващото се с партията.

Близнашки: Разбита е първата група за купуване на гласове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253374

Разбита е първата група за купуване на гласове, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който днес беше гост на Националното съвещание на ръководството на МВР.
Трябва да се мобилизират всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници, Разбита е първата група за купуване на гласове, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който днес беше гост на Националното съвещание на ръководството на МВР. Трябва да се мобилизират всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници,

Обществен съвет ще помага на МВР за изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364153_obshtestven_suvet_shte_pomaga_na_mvr_za_izborite/?ref=rss


Обществен съвет към Министерството на вътрешните работи (МВР), който ще помага за организирането на изборите, ще бъде сформиран скоро. В него ще влизат доказани професионалисти, хора, които са публично известни и с добри позиции в обществото. Това обяви служебният вътрешен министър Йордан Бакалов на пресконференция след националното съвещание на МВР. Той не пожела да каже кои хора ще влязат в съвета и заяви, че ще даде специална пресконференция за това.

За предстоящите предсрочни...

Асансьор падна и уби жена в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=261556

Една жена е починала, а друга е пострадала при падане на асансьор в района на "Цариградско шосе", съобщи ТВ "Европа". Инцидентът е станал малко преди 9.00 часа тази сутрин в 12 етажен блок, намиращ се около "Плиска" и след сградите на БАН.

Кирил Ананиев се връща като зам.-министър на финансите в служебния кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364164_kiril_ananiev_se_vrushta_kato_zam-ministur_na/?ref=rss


Дългогодишният зам.-министър на финансите в три поредни правителства - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, Кирил Ананаиев е назначен за зам.-министър в служебното правителство. Това съобщи правителствената пресслужба.

Като заместник-министър на финансите на Ананиев беше поверена подготовката на държавните бюджети.

Ананиев беше освободен като зам.-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов, след което стана секретар по финансовата...

Близнашки: Трябва да покажем, че органите на реда не се страхуват от задкулисието

http://www.cross.bg/izborite-rabota-ministerstvoto-1426180.html

/КРОСС/ Организацията и поддържането реда при произвеждането на изборите беше основна тема на Националното съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи, което се провежда в столицата. Гост на съвещанието беше министър-председателят проф. Георги Близнашки, който даде висока оценка за работата на МВР по подготовката на изборния процес. „Изправени сме пред сложни задачи, основната от които е нормалното произвеждане на изборите. Преди това обаче трябва да стабилизираме всички обществени системи", заяви премиерът и беше категоричен, че за протичането на нормален изборен процес е необходима спокойна обстановка в страната. Министър-председателят апелира структурите на Министерството на вътрешните работи, освен основните си функции по осигуряването на нормалното протичане на изборния процес, да се концентрират върху пресичането на търговията с гласове. За целта е необходима превантивна работа, а гражданите да бъдат насърчени да съдействат на правоохранителните органи за предотвратяване на този тип престъпления, тъй като те представляват посегателство върху политическите им права. Наш дълг и отговорност е да покажем нетърпимост към тези явления", подчерта премиерът и заяви твърдата си подкрепа за работата на МВР. „Трябва да покажем, че органите на реда не се страхуват от задкулисието. Стоя зад вашата работа и очаквам изборите да възвърнат доверието на гражданите в собствените им институции", каза още проф

Появи се сурогатната майка, родила дъщерята на Бионсе

http://www.cross.bg/bionse-maiika-rodila-1426181.html

/КРОСС/ Появи се сурогатната майка, родила дъщерята на Бионсе. Някоя си Тина Силс от Ню Йорк направи публично изявление, че именно тя е родила щерката на известната певица. Слухове, че американската изпълнителка не е износила Блу Айви се появиха още по време на бременността й. Таблоидите непрекъснато твърдяха, че съпругата на Джей Зи е наела утроба под наем, а бременността й е само един трик. "Ще дам на съд Бионсе и Джей Зи. Искам да се установи коя е биологичната майка на малката", заяви Тина, която не предявява никакви финансови претенции към известната двойка. Следва да се отбележи, че по-рано нюйоркчанката твърдеше, че тя е износила момиченцето на Ким Кардашиян и британският престолонаследник принц Джордж. Сега остава въпросът коя ще се окаже следващата в списъка на вече известната „сурогатна майка" Тина Силс. „Тя е измамница. Повече не искам да коментирам информацията", каза от своя страна Бионсе.

Откриха три нови огнища на "син език" в Сливенско

http://pik.bg/откриха-три-нови-огнища-на-син-език-в-сливенско-news215627.html

Откриха три нови огнища на "син език" в Сливенско

Три нови огнища на болестта "син език" бяха регистрирани в област Сливен, съобщава "Фокус", като цитира информация на д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията по безопасност на храните в Сливен.

Доказаните огнища са в община Котел, в селата Ичера, Ябланово и Мокрен. В Стрелци и други населени места има клинично доказани случаи. Очакват се серологичните и вирусологичните изследвания. Когато случаите бъдат доказани ще се издаде и заповед за унищожаване на животните. Всички стопани са инструктирани с какви средства да действат за пръскане и лечение на животните. Могат да се вземат превантивни мерки, когато се забележат отклонения в поведението и здравния статус на животните.

Обикновено се третира с тетрациклин, укрепващи препарати, аналгин и витамини, по този начин се предотвратяват други инфекции. Извънредното заседание на Областната епизиотична комисия се проведе заради нарастването на огнищата от заболяването. Над 600 проби са изпратени и се очакват резултатите от тях. Засега са потвърдени само огнища в три населени места, добави д-р Пенчев.

Служебният кабинет ще строи ограда по цялата граница с Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_378656.html

Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток. Това обяви служебният премиер Георги Близнашки след среща с ръководството на МВР. В момента се правят предпроектни проучвания и не може да се каже колко точно ще струва съоръжението, уточни министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов . Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров напомни, че оградата не е отбранително съоръжение, а възпрепятстващо нелегалното преминаване на нелегални имигранти. В момента охраната на границата струва на МВР 2 млн. лв., което са 24 млн. лв. за една година, уточни Лазаров. "Лишаваме българските граждани от сигурност и полицейско присъствие. Ако командированите полицаи по границата, са по улиците, няма да остане непроверено превозно средство", коментира още главният секретар на МВР. По данни на МВР в Турция има около 1 млн. потенциални емигранти, които искат да влязат в България. За последната седмица са заловени 4-ма каналджии. На срещата е обсъдждана още подготовката за изборите на 5 октомври. По думите на Близнашки център на внимание били въпросите за "предотвратяването на онова болезнено явление, което възмущава цялото ни общество – търговията с гласове". Според Близнашки крайната цел на служебния кабинет е да възстанови доверието на българските граждани в политическите институции. "Трябва да покажем на света, че сме цивилизованата европейска държава, която е в състояние да организира и произвежда нормални избори, които да дадат легитимен резултат”, допълни още той. На съвещанието на ръководния състав на Министерство на вътрешните работи присъстваха и вицепремиерът Екатерина Захариева , министърът на правосъдието Христо Иванов и зам.-главният прокурор Борис Сарафов.

Мексико има шансове да разшири износа си за Русия

http://www.cross.bg/meksiko-rysiya-meso-1426179.html

/КРОСС/ Мексико има добри перспективи за увеличаване на износа за Русия на зеленчуци, плодове, леки автомобили и електроника, заяви председателят на Мексиканско-руския комитет към Мексиканския бизнес съвет Хосе Карал, цитиран от РИА Новости. “Имаме зеленчуци, плодове. Мексико може да се възползва, за да изнася авокадо, зелена салата, краставици, домати, люти чушки, портокали и грейпфрути”, поясни Карал. По думите на председателя на Мексиканско-руския комитет, Мексико може също така да увеличи предлагането на автомобили и резервни части. “По отношение на износа на автомобили Мексико се нарежда на четвърто място сред износителите в света през миналата година с експорт на автомобили и части в размер на 65 млрд. долара”, твърди председателят на кометета. “Това ни интересува все повече и повече, както и доставките на електроника. Мексико положи значителни усилия, за да произвежда електротехника, така че за нас е интересно, че Русия отваря врати. Те винаги са били отворени, но сега има още повече възможности”, отбелязва още Карал. По-рано мексиканският посланик в Москва Рубен Белтран заяви, че страната му е готова, ако е необходимо, да увеличи доставките на месни продукти за Русия. Заявката на централноамериканската страна дойде, след като руският президент Владимир Путин подпеса указ на 6 август за прилагането на специални икономически мерки спрямо Западните сили

Премиерът: Разбита е първата група за купуване на гласове!

http://frognews.bg/news_74850/

"Разбита е първата група за купуване на гласове". Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който днес беше гост на Националното съвещание на ръководството на МВР.

Армията продължава да помага на пострадалите от наводнението в Мизия

http://pik.bg/армията-продължава-да-помага-на-пострадалите-от-наводнението-в-мизия-news215630.html

Армията продължава да помага на пострадалите от наводнението в Мизия

Военнослужещи от военни формирования на Сухопътните войски продължават да оказват помощ на пострадалите от наводнението в гр. Мизия, съобщиха от военното министерство.

След извършена ротация на модулните формирования, във възстановителните дейности в града се включиха 22-ма военнослужещи от военно формирование 28 880 - Белене. Те ще приготвят топъл обяд за близо 600 жители на град Мизия в разгърнатите полеви кухни, съвместно с тримасвои колеги от военно формирование 42 800 - Плевен.

Всички военнослужещи, участващи в дейностите по приготвяне на храна, са преминали необходимите медицински прегледи и изследвания. Непосредствен ръководител на модула за приготвяне на храна е капитан Йордан Стойков.

След извършената вчера, 18 август, ротация на модулните формирования подполковник Галин Каракоев - заместник-командир по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада, предаде ръководството на майор Атанас Демирков - началник на отделение „Логистика" на военно формирование 28 880. На среща с тях заместник-кметът на Община Мизия Николай Нековски сподели, че в лицето на Българската армия вижда подкрепа и съпричастност и изрази своята благодарност за оказаната помощ към бедстващото население.

Междувременно за подпомагане на пострадалите от наводненията жители на град Мизия от 20 до 26 август 2014 година всички услуги, предлагани от „ЧЕЗ Електро България" АД и „ЧЕЗ Разпределение България" АД, ще се предоставят визнесен мобилен офис в сградата на общината в Мизия. Работното време на изнесения мобилен офис е от 09.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 16.30 ч., съобщиха от ЧЕЗ.

Поли Генова пак смени прическата

http://www.bnews.bg/article-114199

Макар да не се разделя с русия цвят на косата си, Поли Генова все пак намира начин да разнообразява прическата си.

Кирил Ананиев назначен за зам.-министър на финансите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253372

Премиерът Георги Близнашки назначи Кирил Ананиев за заместник-министър на финансите, съобщи правителствената пресслужба.
Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление Премиерът Георги Близнашки назначи Кирил Ананиев за заместник-министър на финансите, съобщи правителствената пресслужба. Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление

Две фирми носят отговорност за трагедията с асансьора

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dve-firmi-nosiat-otgovornost-za-tragediiata-s-asansiora-6020314

Оказва се, че Агенцията по метрология е с вързани ръце, а фирмите могат да бъдат наказани с глоба от 200 до 500 лева

Русия готви нови мерки, в случай че Западът продължи със санкции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253370

Москва разработва допълнителни мерки, които ще въведе, в случай че Западът продължи деструктивната си политика на санкции. Това заяви днес прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости.
Песков заяви, че Русия не е поддръжник на санкциите и не тя е инициаторът им. „Обаче ако нашите партньори продължават Москва разработва допълнителни мерки, които ще въведе, в случай че Западът продължи деструктивната си политика на санкции. Това заяви днес прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости. Песков заяви, че Русия не е поддръжник на санкциите и не тя е инициаторът им. „Обаче ако нашите партньори продължават

Близнашки: Разбита е първата група за търговия с гласове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253365

Разбита е първата група за купуване на гласове, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който днес беше гост на Националното съвещание на ръководството на МВР.
Трябва да се мобилизират всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници, Разбита е първата група за купуване на гласове, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който днес беше гост на Националното съвещание на ръководството на МВР. Трябва да се мобилизират всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници,

Обраха златарски щанд в центъра на Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/obraha-zlatarski-shtand-v-centyra-na-blagoevgrad-6020316

Дързък грабеж на бижута от щанд в центъра на Благоевград е извършен тази нощ, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Емисари на Цар Киро купуват 4 къщи в Труд, селото на бунт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253353

Жителите на пловдивското село Труд са в ужас, тъй като от няколко дни пратеници на Кирил Рашков оглеждат къщи, които ромската фамилия искала да купи.
Жителите на пловдивското село Труд са в ужас, тъй като от няколко дни пратеници на Кирил Рашков оглеждат къщи, които ромската фамилия искала да купи. "Действително има такива сондажи. При нас живеят няколко семейства от клана кардараши, които потвърдиха, че Рашкови възнамерявали да се заселят в Труд", заяви кметът Николай Копринков.

Финансовото министерство с нов зам.-министър

http://econ.bg/Новини/Финансовото-министерство-с-нов-зам-министър_l.a_i.562525_at.1.html

Кирил Ананиев е новият заместник-министър на финансите в служебното правителство. Той бе назначен днес (19 август) от служебния премиер Георги...

Кирил Ананиев ще бъде зам.-министър на финансите

http://www.cross.bg/finansite-ananiev-kiril-1426177.html

/КРОСС/ Премиерът Георги Близнашки назначи Кирил Ананиев за заместник-министър на финансите. Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит" в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).  

Откриха планктон в открития космос

http://www.cross.bg/stantziya-plankton-solovyov-1426178.html

/КРОСС/ Група учени, непрекъснато контролиращи телеметрията от Международната космическа станция, са открили микрочастици - планктон, по илюминаторите на станцията. Новината бе съобщена от ръководителя на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов. И към момента не е ясно как точно микрочастиците са попаднали в открития космос. По думите на Соловьов още през 2013 година специалистите са доказали, че някои живи организми могат да живеят с години на повърхността на космическата станция. На тях не им влияят нито вакуумът, нито минусовите температури, нито космическа радиация.Освен това вече е потвърдено, че микроорганизмите могат да растат.    

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с Гюнтер Йотингер в Брюксел

http://www.mediapool.bg/vitsepremierat-ekaterina-zaharieva-shte-se-sreshtne-s-gyunter-yotinger-v-bryuksel-news223878.html

Заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина Захариева заминава днес на посещение в Брюксел, придружавана от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. В рамките на визитата си в белгийската столица те ще се срещнат с вицепрезидента на ЕК и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, както и с представители на главна дирекция "Енергетика“ в ЕК.   По време на разговорите ще бъде обсъдена необходимостта от реформи за стабилизиране на енергийния сектор в България. Очаква се сред темите на дискусиите да бъдат също статусът на важни инфраструктурни енергийни проекти, рисковете пред страната ни от евентуално спиране на доставките на природен газ от Русия, както и необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между страните-членки на ЕС в областта на енергетиката.  

Близнашки: Разбита е първата група за купуване на гласове

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/bliznashki-razbita-e-pyrvata-grupa-za-kupuvane-na-glasove-6020313

Трябва да се мобилизарат всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, заяви служебният премиер

МВР няма данни Цветан Василев да е в Сърбия

http://www.bnews.bg/article-114211

Нямам такава информация, която да е постъпила по официалните канали. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод публикации в медиите, че банкерът Цветан Василев е засечен в Сърбия.

Кестените в София и Варна цъфнаха за втори път - било на люта зима

http://www.moreto.net/novini.php?n=261576

Кестените цъфнаха за втори път в София и Варна. Според народната метеорология цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента вещае сурова зима. Явлението не е нормално, свързано е с горещините, сушата и болести по дърветата.

Качвайте се на летящата чиния и… пътувайте във времето

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/19/2363869_kachvaite_se_na_letiashtata_chiniia_i_putuvaite_vuv/?ref=rss


Този август група ентусиасти ще се съберат на Дом-паметника на партията на Бузлуджа. Но те няма да са от столетницата, а всякакви – от художници и изследователи до чужденци, които пишат песни за Митко Палаузов и последователи на про-капиталистическата философия на Айн Ранд. Студентките Неда Генова и Каролин Тротман от Университета Голдсмитс в Лондон са създали любопитното събитие във "Фейсбук" на име "Време-специфична експедиция до Бузлуджа" (A Time-Specific Exploration of Buzludzha, от 20 до...

Яценюк вече говори за 8 млрд. долара за възстановяване на Източна Украйна

http://europe.actualno.com/Jacenuk-veche-govori-za-8-mlrd-dolara-za-vyzstanovjavane-na-Iztochna-Ukrajna-news_45823.html

Възстановяването на повредената при конфликта инфраструктура в Източна Украйна може да глътне 8 млрд. долара, заяви премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от РИА Новости. "Ако по-рано с...

Ъндъргара ще превърне софийския ъндърграунд в артцентър

http://sofia.actualno.com/Yndyrgara-shte-prevyrne-sofijskija-yndyrgraund-v-artcentyr-news_45825.html

Проектът UnderGara (Ъндъргара) получи най-после дългоочакваното решение на Столична община за създаване на обособен арт център в Ротондата пред Централна гара. Мащабната идея стартира преди година, к...

Лизенцът на фирмата, поддържала убилия жена в София асансьор, не може да бъде взет

http://crime.actualno.com/Lizencyt-na-firmata-poddyrjala-ubilija-jena-v-Sofija-asansior-ne-moje-da-byde-vzet-news_45826.html

Безумие е, че не можем да отнемем лиценза на фирмата, която поддържа падналия асансьор. Въпреки инцидента, ще им напишем само акт. Това заяви на пресконференция Стефан Цанков, председател на Държавн...

Захариева разпореди извънредни проверки на асансьорите в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_378659.html

Агенцията за метрологичен надзор започва проверки на асансьорите в страната след трагичния инцидент днес, при който след падане на асансьор в жилищна сграда в София загина жена, а друга бе тежко ранена. За извънредните проверка съобщи Министерството на икономиката и енергетиката. Те са разпоредени от вицепремиера Екатерина Захариева. "Министерството на икономиката и енергетиката изразява искрени съболезнования на близките на загиналата 46-годишна Цветелина Радунчева при инцидент с асансьор в района на „Цариградско шосе", се казва още в прессъобщението на министерството. Проверките започват още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация. В момента инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто принципал е Министерството на икономиката и енергетиката, изясняват на място причините, довели до нещастният случай.

Хранят маймуните в зоокъта във Варна с "висяща" храна

http://pik.bg/хранят-маймуните-в-зоокъта-във-варна-с-висяща-храна-news215623.html

Хранят маймуните в зоокъта във Варна с "висяща" храна

Резени от плодове висят в клетката на маймуните във варненския зоокът, пише Петел.бг.

Причината е, че от ръководството са решили да създадат занимание на животните докато се хранят.

За да стигнат до вкусните дини, ябълки и тикви маймуните се катерят по стълбове в клетката и гризат от сочвната храна. Така вместо я изядат набързо те ще имат продължително занимание и няма да скучаят, обясниха от екипа.

На гледката се радват деца от варненски занимални, както и техните придружители.

Жизел Бюндхен оглави класацията за най-добре платена манекенка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253333

Жизел Бюндхен е най-добре платената манекенка, според класацията на сп. "Форбс", съобщи Ройтерс.  
Бразилката е заработила 47 милиона долара в периода 2013-2014 година. Холандската манекенка Даутцен Крус е на втора позиция с годишен доход от близо 8 милиона долара. На трето място е Адриана Лима със същата сума. Жизел Бюндхен е най-добре платената манекенка, според класацията на сп. "Форбс", съобщи Ройтерс.  Бразилката е заработила 47 милиона долара в периода 2013-2014 година. Холандската манекенка Даутцен Крус е на втора позиция с годишен доход от близо 8 милиона долара. На трето място е Адриана Лима със същата сума.

Стартира лятната антиспин кампания в столицата

http://www.cross.bg/mall-sofia-dyshi-1426176.html

/КРОСС/ Днес е първият ден на столичната лятна антиспин кампания. Медицинският екип на сдружение „Здраве без граници" ще консултира и изследва доброволно, анонимно и безплатно за ХИВ пред централния вход на Mall of Sofia на ул. „Опълченска" от 18.00 до 21.00 часа. АНТИСПИН инициативата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" е в разгара си. От началото на кампанията на 4 август до днес броят на преминалите безплатен тест и консултация и узнали своя ХИВ статус са общо 1 677 лица в цялата страна. В кампанията се включиха 28 Регионални здравни инспекции в партньорство с неправителствени организации, изпълняващи превантивни дейности сред уязвими групи в риск. Най-много желаещи да се тестват за ХИВ засега има в областите Варна (554 души), Бургас (184 души), Кюстендил (146 души), Кържали (132 души), Стара Загора (119 души) и Ловеч (63). В останалите региони броят на изследваните за ХИВ лица е под 60 души. Министерство на здравеопазването припомня, че всеки желаещ да провери актуалния си ХИВ статус в град София, ще може да го направи напълно безплатно и анонимно на следните места: Пред централния вход на Mall of Sofia на ул. „Опълченска" на следните дати: 19 август 2014 г., вторник - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски26 август 2014 г., вторник - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски2 септември 2014 г., вторник - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски9 септември 2014 г

БЕХ: Предприели сме всички мерки за замразяване на "Южен поток"

http://econ.bg/Новини/БЕХ-Предприели-сме-всички-мерки-за-замразяване-на-Южен-поток-_l.a_i.562519_at.1.html

Български енергиен холдинг (БЕХ), в качеството си на акционер в проектната компания „Южен поток България” АД, е предприел всички необходими действия...

Турчинов поиска военна помощ от Запада

http://www.cross.bg/ykraiina-voenna-tyrchinov-1426175.html

/КРОСС/ Председателят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов след среща с президента на Литва Даля Грибаускайте заяви, че на Киев е необходима военна помощ от Запада, предаде РИА Новости. “Ние считаме, че настъпи време, когато на Украйна е нужна не само морална, но и военна помощ”, заяви Турчинов. Според него, събитията в източната част на страната са “призив не само на една Украйна”, но и зов към всички цивилизовани страни да се обединят, за да прекратят бойните действия. По-рано генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че страните-членки на алианса на среща на върха в Уелс ще се обединят в това да помогнат за укрепването и модернизацията на украинските въоръжени сили, както и за усилване на програмата за съвместни учения с Украйна, като това ще бъде упоменато в документа на заседанието на Комисията Украйна-НАТО. Руският външен министър Сергей Лавров на свой ред заяви, че предоставянето на Киев на военна помощ от страна на НАТО и Евросъюза би противоречало на всички достигнати споразумения за прекратяване на огъня и начало на преговорите. Женевските договорености от 17 април предвиждат началото на конституционна реформа, включваща широк общонационален диалог с участието на всички региони и всички политически сили в страната

Стрелецът от Лясковец не е луд, повдигат му обвинение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253349

Стрелецът Петко Петков от Лясковец, който се барикадира в дома си и уби баретата Емил Шарков, е вменяем и може да носи отговорност.
Това показала психиатричната експертиза, каза днес пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, след като взе участие в националното съвещание на МВР.
Досъдебното производство върви към края си, Стрелецът Петко Петков от Лясковец, който се барикадира в дома си и уби баретата Емил Шарков, е вменяем и може да носи отговорност. Това показала психиатричната експертиза, каза днес пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, след като взе участие в националното съвещание на МВР. Досъдебното производство върви към края си,

600 млн. лева е борчът на БДЖ

http://pik.bg/600-млн-лева-е-борчът-на-бдж-news215618.html

600 млн. лева е борчът на БДЖ

600 милиона лева са задълженията на БДЖ към кредитори и банки. Това съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова в Димитровград вчера. "За да няма спекулаци още следващата седмица ще изнесем в табличен вид какви суми към кои конкретни кредитори се дължат", каза министърката.

Преговорите с тях щели да бъдат продължени активно. Конкретна мярка била да получим положителен отговор от ЕК и генерална дирекция "Конкуретноспособност" за държавна помощ за железницата.

Текат анализи на всички дружества в системата на транспорта, изготвя се план за действие по приоритетите", допълни Ангелкова. Нямало опосност за загубим европарите по ОП Траспорт. Напротив: трябвало да харчим по 100 милиона месечно до края на 2015-та година.

Тя инспектира вчера изпълнението на проекта за високоскоростната ж. п. линия Първомай - Свиленград на стойност 419 млн. лева и пришпори строителите да избързат с пускането на моста над релсовия път в Димитровград.

 

"Ислямска държава" обеща да удави САЩ в кръв (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_378644.html

Групировката „Ислямска държава“ заплаши САЩ в ново видео с ответни мерки, ако американските въздушни удари по позиции на екстремистите продължат. Ислямистите се заканват да „удавят всички в собствената им кръв“. "Ако САЩ продължат с авиоударите, ще подложим на нападения американски граждани където и когато решим ", се казва във видеообръщение на сунитските екстремисти, които неотдавна обявиха халифат на завзетите от тях територии в Ирак и Сирия. Във видеото има снимки на американец, обезглавен в годините на американското военно присъствие в Ирак. "Ще ви потопим в кръв!", гласи лаконичното послание на английски език на джихадистите. Междувременно американският президент Барак Обама изрази задоволството си, че въздушните удари срещу позиции на "Ислямска държава" дават резултат. Авиационните удари през последните 11 дни спряха придвижването на екстремистите към столицата на Иракски Кюрдистан - Ербил, и спомогнаха иракските кюрди да си върнат контрола над язовира край Мосул, главният град в Северен Ирак. Конгресменът Елиът Енгъл пък не изключи началото на наземна операция на американски военни части срещу джихадистите - нещо, което доскоро Обама категорично изключваше. "Целта на такава операция би била предотвратяване на геноцида срещу кюрдите от страна на екстремистите и защитата на гр. Ербил, където има американско консулство", заяви Енгъл, представител на Демократическата партия в комисията по външните въпроси към Конгреса на САЩ.

Обществен съвет ще помага на МВР да бори търговията с гласове

http://pik.bg/обществен-съвет-ще-помага-на-мвр-да-бори-търговията-с-гласове-news215616.html

Обществен съвет ще помага на МВР да бори търговията с гласове

Основна задача на МВР е да се осигури провеждането на честни и прозрачни избори и да се предотврати търговията с гласове. Това заяви на пресконференция след национално съвещание на ръководството на МВР служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той обясни, че на националното съвещание са били дискутирани още действията на МВР за справяне с последиците от наводненията, както и действията за залавяне на нелегални имигранти.

Инструкции за противодействие на купуването и продаването на гласове са сведени до РПУ-тата в страната, добави Бакалов. По заповед на главния секретар на МВР са направени справки на всички лица, за които от 2009 г. насам има данни, че се занимават с търговия с гласове. Ще се провери и дали те още се занимават с тази дейност, обясни вътрешният министър.

По думите на главния секретар Светлозар Лазаров престъпните групи, занимаващи се с търговия на гласове, като всяко едно криминално предприятие, в което има сговор и различни зависимости. Те са изключително гъвкави и когато им се удаде да генерират печалба, те се възползват, добави той.

Планира се да се създаде отново Национален щаб съвместно с прокуратурата и ДАНС, съобщи главният секретар на МВР. Всеки един сигнал, който пристигне при нас, ще бъде предаван в прокуратурата. Ще бъдат извършвани съответните оперативно-издирвателни действия с цел откриване на обективната истина, посочи Лазаров.

Йордан Бакалов съобщи, че към МВР ще бъде създаден обществен съвет, в който ще влязат уважавани личности, които ще помагат на вътрешното министерство в борбата с купуването на гласове. Един от поканените е политологът Димитър Димитров, който бе спряган и за служебен министър, отговарящ за провеждането на изборите, разкри министърът на вътрешните работи.

Той обаче уточни, че Димитров все още не е питан и съответно не е дал съгласие да участва в подобен съвет. Вътрешният министър отново бе категоричен, че служителите на МВР ще получат заплатите си.

ВСС да извърши истинска, а не формална проверка на кандидатите за председател на ВКС, настоява Български институт за правни инициативи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364120_vss_da_izvurshi_istinska_a_ne_formalna_proverka_na/?ref=rss

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да извърши истинска проверка на професионалните, моралните и етичните качества на кандидатите за председател на Върховния касационен съд (ВКС). За това настояват от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) в писмо до ВСС. За целта БИПИ апелира  Етичната комисия на кадровия орган, ръководена  от Ясен Тодоров), и Комисията по предложенията и атестирането, оглавявана от Милка Итова,  да променят начина за проверка на качествата на номинираните, която вече...

Стрелецът от Лясковец е вменяем, повдигат му обвинение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253341

Стрелецът Петко Петков от Лясковец, който се барикадира в дома си и уби баретата Емил Шарков, е вменяем и може да носи отговорност.
Това показала психиатричната експертиза, каза днес пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, след като взе участие в националното съвещание на МВР.
Досъдебното производство върви към края си, Стрелецът Петко Петков от Лясковец, който се барикадира в дома си и уби баретата Емил Шарков, е вменяем и може да носи отговорност. Това показала психиатричната експертиза, каза днес пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, след като взе участие в националното съвещание на МВР. Досъдебното производство върви към края си,

ГЕРБ разби монопола на ДПС, обяви Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/19/2364128_gerb_razbi_monopola_na_dps_obiavi_boiko_borisov/?ref=rss


ГЕРБ е единствената партия, която разби монопола на ДПС и работи с всички граждани, без значение техния етнос, религия и произход. И това не е предизборна оферта, както се опитват да внушат, а ние сме доказали през годините, че сме отворени към всички хора, които имат качества и потенциал да заемат високи позиции.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той доказва твърдението си с няколко примера - назначени от ГЕРБ хора от различни етноси: доц. д-р Анна...

Неизправно осветление подпали магазин

http://pik.bg/неизправно-осветление-подпали-магазин-news215615.html

Неизправно осветление подпали магазин

Магазин за спортни стоки на ул "Раковски” в Русе е горял снощи. Причина за пожара е неизправност в дежурното осветление на витрината, съобщават от противопожарната служба.

Сигналът за инцидента е подаден снощи, половин час след полунощ.

Незабавно са изпратени два пожарни автомобила. При пристигане на място противопожарните екипи са установили, че тлеят манекени, поставени зад остъклената витрина на магазина.

Произшествието е ликвидирано от огнеборците до 01.30 часа. При пожара са унищожени: 4 кв.м. стъклена витрина, 2 бр. манекени с текстилна стока по тях; спортни сакове; опушени са стените и всички изложени спортни артикули в магазина.

Стойността на нанесените щети са в процес на изясняване.


Американци проявяват интерес към газопреносната система на Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261572

Американци са проявили интерес към управлението на газопреносната система на Украйна. Според източници на ИТАР-ТАСС става въпрос за компанията "Шеврон", специализирана в експлоатирането на нефтени и газови находища. Наблюдатели следят с интерес процеса по избора на оператор на украинската газопреносна система, защото от него зависи дали страната ще избегне газови кризи като тези в миналото, при които потърпевши бяха и доста европейски страни.

Десислава Георгиева се класира за финала на скул от младежките олимпийски игри

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/19/2364141_desislava_georgieva_se_klasira_za_finala_na_skul_ot/?ref=rss


Българката Десислава Георгиева се класира за финал А на скул от надпреварата по гребане на младежките олимпийски игри в Нанджин.

Състезателката завърши на второ място в своята първа полуфинална серия. Тя финишира с време от 3:55,06 минути.

Георгиева бе изпреварена само от представителката на Беларус Кристина Стараселец, която завърши като победител с аванс от 3.04 секунди.

В сряда българката ще стартира в спора за медалите заедно със състезателки на Парагвай,...

Уручев: Все още сме на дъното по отношение на енергийна ефективност в ЕС

http://www.cross.bg/efektivnost-nakazanie-direktivata-1426172.html

/КРОСС/ "Все още сме на дъното по отношение на енергийната ефективност в ЕС." Това заяви в предаването „12+3" евродепутатът Владимир Уручев. Преди дни стана ясно, че ЕК започва съдебни процедури срещу 24 държави заради неизпълнение на задълженията им по прилагането на Директивата за енергийната ефективност. "Транспонирането на директивата се оказа доста затруднено в много държави-членки. Комплексни са причините. На първо място, защото в тази директива за пръв път има задължителен елемент, който държавите-членки трябва да го приложат. Става въпрос за тези, които осигуряват енергийни услуги, най-вече доставчиците на електроенергия - те трябва да въведат ежегодно намаляване на консумацията на енергия. Другото е саниране на държавни сгради, на общински сгради. Лошото е, че директивата не посочва точно кой да въведе тези мерки, а остава едно широко поле, в което държавите-членки сами трябва да измислят схемите, по които да се реализират тези задължителни елементи. В ЕС общо взето няма в нито една държава-членка съвпадащи механизми. Те са различни и предполагам, че това е камъкът, който не са могли да преодолеят. Ще трябва да се разчита на инициатива на самите държави-членки", каза още той. "В България директивата не е транспонирана, макар че има подготвен Закон за енергийната ефективност, който мина и на съответните обсъждания, но не влезе в НС за одобрение

Тайна реклама с ромска каруца и кофи за боклук заснеха в кв. Тева

http://www.zapernik.com/obshtestvo/taina-reklama-s-romska-karuca-i-kofi-za-bokluk-zasneha_33777/

Роми с каруци и обърнати кофи за боклук. Това не е е пернишката действителност, а заснемане на...реклама.

Читателка на "За Перник" съобщи, че преди дни в пернишкия квартал Тева, непосредствено до заведението "Драгановец" снимачен екип правил снимки, в които актьори, преоблечени като роми подкарват каруца. Екипът бил натоварен в червен бус. Правили се приготовления, които включвали дори обръщане и изпразване на пълен контейнер за...

Продължава

Илко Семерджиев начело на коалиция "Десните"

http://frognews.bg/news_74848/

Илко Семерджиев е избран за политически председател на Коалиция от партии "Десните" (КПД). Членове на сформирания Национален съвет са Христо Панчугов, Мария Капон и Жаклин Толева.

Златотърсачи обсадиха река Искър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253323

Златотърсачи са завардили цели местности край река Искър. Всеки ден ентусиасти трескаво филтрират водите в търсене на самородния благороден метал, който това лято е в изобилие. Най-големи находища има край София, Ребърково и Своге, съобщава РЕПОРТЕР.
Самородките, които вадят от ситата, понякога достигат до10-20 грама на ден, Златотърсачи са завардили цели местности край река Искър. Всеки ден ентусиасти трескаво филтрират водите в търсене на самородния благороден метал, който това лято е в изобилие. Най-големи находища има край София, Ребърково и Своге, съобщава РЕПОРТЕР. Самородките, които вадят от ситата, понякога достигат до10-20 грама на ден,

600 млн. лева борча на БДЖ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253312

600 милиона лева са задълженията на БДЖ към кредитори и банки. Това съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова в Димитровград вчера. 600 милиона лева са задълженията на БДЖ към кредитори и банки. Това съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова в Димитровград вчера. "За да няма спекулаци още следващата седмица ще изнесем в табличен вид какви суми към кои конкретни кредитори се дължат", каза министърката. Преговорите с тях щели да бъдат продължени активно.

"Десните" с амбицията да управляват, за да реформират три ключови сектора

http://offnews.bg/news/n_1/n_378637.html

Коалиция "Десните" се включва в изборната битка на 5 октомври с амбицията да участва в управлението, за да проведе реформи в три ключови сектора: образование, здравеопазване и държавна администрация. Това обявиха днес на пресконференция лидерите на коалицията. "Не за партийна субсидия, а за доверието на хората ще се борим", заяви председателят на "Десните" д-р Илко Семерджиев, който бе министър на здравеопазването по времето на Иван Костов. Целта ни е да бъдем полезни на страната, допълни той. В коалицията влизат "Синьо единство", Единна народна партия и Български демократически форум. В Националния съвет на новата коалиция са  Христо Панчугов , Мария Капон и Жаклин Толева . "Десните" ще имат и гражданска квота. От коалицията се зарекоха  да не правят центристки завои и да останат в дясното политическо пространство. "Тези, които казват, че няма ляво и дясно, са предимно леви хора, които обаче се притесняват да си го признаят", изтъкна още председателят на "Десните". Като свои най-големи конкуренти "Десните" определят ГЕРБ и Реформаторския блок. Коалицията поставя и конкретно предизвикателство пред служебния кабинет "Близнашки", а именно да даде ясна оценка на това за какво е състоянието на избирателните списъци и дали в тях има т.нар. "мъртви души".

Близнашки: Ще отделим средства за цялостното покриване на границата с Турция

http://pik.bg/близнашки-ще-отделим-средства-за-цялостното-покриване-на-границата-с-турция-news215612.html

Близнашки: Ще отделим средства за цялостното покриване на границата с Турция

Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток. Това каза министър-председателят Георги Близнашки пред журналисти.

По време на срещата с МВР се е разгледал специален доклад за бежанския поток. „Представени бяха оценки за оперативната обстановка в страната, състоянието на различните системи, борбата най-вече с бедствията, въобще начина, по който се взимат решения, за да се противодейства и на организирана престъпност, и на сполетелите ни природни бедствия, превантивната работа", обясни служебният премиер. Той допълни, че център на внимание били въпросите за предстоящите избори и "предотвратяването на онова болезнено явление, което възмущава цялото ни общество – търговията с гласове".

Според Близнашки крайната цел на служебния кабинет е да възстанови доверието на българските граждани в политическите институции.  "Трябва да покажем на света, че сме цивилизованата европейска държава, която е в състояние да организира и произвежда нормални избори, които да дадат легитимен резултат”, допълни още той.

На съвещанието на ръководния състав на Министерство на вътрешните работи присъстват и  вицепремиерът Екатерина Захариева , министърът на правосъдието Христо Иванов. Съвещанието се ръководи от министър Йордан Бакалов. Присъства и зам.-главният прокурор Борис Сарафов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване