Ситуацията в Берковица остава критична, налага се евакуация след наводнението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282799

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ.
В Берковица е обявено бедствено положение и е задействан планът за евакуация от ниските части на града край Берковската река. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля няколко улици и площад в града. Има пострадали къщи, съобщи Нова тв. Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ. В Берковица е обявено бедствено положение и е задействан планът за евакуация от ниските части на града край Берковската река. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля няколко улици и площад в града. Има пострадали къщи, съобщи Нова тв.

Неймар е новият капитан на Бразилия

http://www.cross.bg/kapitan-braziliya-neiimar-1428837.html

/КРОСС/ Новият селекционер на Бразилия Карлос Дунга обяви името на новия капитан на тима. Звездата на Барселона Неймар ще носи лентата отсега-нататък. Решението е взето от целия отбор. „Неймар обича предизвикателствата, както и да ги печели. Това са две изисквания, които всеки капитан трябва да има. Освен капитан, тимът трябва да има и известен брой футболисти, които притежават лидерски качества", заяви Дунга. Неймар взима капитанската лента в тима на Бразилия от Тиаго Силва. Днес бразилците срещат Колумбия в приятелски мач в Маями, а във вторник играят с Еквадор в Ню Джърси, пише Гонг.  

Критична е ситуацията в Берковица, налага се евакуация след наводнението

http://pik.bg/критична-е-ситуацията-в-берковица-налага-се-евакуация-след-наводнението-news221664.html

Критична е ситуацията в Берковица, налага се евакуация след наводнението

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ. 

В Берковица е обявено бедствено положение и е задействан планът за евакуация от ниските части на града край Берковската река. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля няколко улици и площад в града. Има пострадали къщи, съобщи Нова тв.

Водите на Берковската река са затлачили един от мостовете и създават проблеми още от вчера следобед. Парапетите на много мостове са избити от водата, която е изключително бурна. Цяла нощ служители на реда стоят около мостовете и не позволяват на никой да преминава през тях.

Къщи са наводнени и в монтанското село Говежда. Приток на река Огоста е прелял. В Областното управление на пожарната се е обадил наблюдател от селото, който плачейки съобщил, че положението е изключително трагично. И там се налага евакуация.

В резултат на пороите са наводнени и пътища от републиканската мрежа. По магистрала „Хемус” в посока София – Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода, които образуват аквапланинг. Видимостта при тунел „Витиня” е ограничена до 20 метра.

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България изпълнява всички препоръки на ЕК за отблокиране на евросредствата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5f_Dv-ROcws/

Заместник министър-председателят по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева се срещна с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и с представители на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК. На срещата присъстваха също министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова и замистник-министърът по регионално развитие Йорданка Чобанова.

На срещата беше обсъдено актуалното състояние на оперативите програми „Регионално развитие“, „Околна среда“ и „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и възможностите за отлблокиране на спрените по някои от програмите средства.

За Оперативна програма „Регионално развитие“ вицепремиерът Захариева заяви, че е реализиран напредък по плана за действие за изпълнение на всички корективни мерки, посочени в одитния доклад на ЕК, в частта на процедурите за контрол на обществените поръчки и подобряване на капацитета на Управляващия орган и на бенефициентите.

До края на септември се очаква одитният орган да се произнесе по отношение на Приоритетна ос 3, която беше напълно спряна и сега се изплаща само от държавния бюджет. Също до края на месеца българската страна ще изпрати становище до ЕК по отстранените в предварителния одитен доклад нарушения, допуснати от бенефициентите.

По отношение на Оперативна програма „Околна среда“ България ще изпрати в най-скоро време своята официална позиция в отговор на писмото на ЕК с препоръки за системите за управление и контрол. На 28 август т.г. ЕК изпрати писмо с допълнителни изисквания и препоръки в резултат на проведената през май 2014 г. одитна мисия на ЕК в България. Участниците в срещата постигнаха съгласие, че е възможно да се приложи предложената от ЕК плоска финансова корекция в размер на 9.5%.

По ОП „Транспорт“ бяха обсъдени приоритетите на програмата за периода 2014-2020 г. с цел финализиране на преговорите и подаването й за одобрение в ЕК. От особена важност е автомагистрала „Хемус“ да бъде включена за финансиране в оперативната програма в нейната цялост (от Ябланица до Шумен). Относно сегашния програмен период беше потвърдено, че няма риск от загуба на средства за настоящата година. ЕК е изразила удовлетворение, че са намерени средства за съфинансиране на железопътните проекти и е приветствала взетите превантивни мерки по проектите с висок риск.

В рамките на разговора беше дискутирана също и подготовката за следващия програмен период по ОП „Региони в растеж“. Беше постигнат напредък по въпроса за 28 града от ниво 4 (малки населени места), при условие, че се спазва конкурентният принцип при избора на проектите, с цел постигане на растеж, създаване на работни места и запазване на демографския потенциал.

Водният ад в Берковица продължава

http://frognews.bg/news_75694/

Бедствено положение е обявено в Берковица. Водният ад продължава, след като заради проливния дъжд, река Берковска излезе от коритото си и заля града.Тежко е положението и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново.

Бивш шеф на ДКЕВР: Правителството на Близнашки е измекярско

http://offnews.bg/news/n_1/n_384663.html

Цялото правителство на Георги Близнашки е едно измекярско, тоест лакейско правителство, което очевидно изпълнява определени корпоративни интереси. Това обяви пред bTV отстраненият от служебния кабинет член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков. Той единствено от ръководството на регулатора отказа да подаде оставка и беше отстранен от правителството с мотива, че е в конфликт на интереси. "По правилно би било да се каже, че аз не бях освободен, а отстранен от поста си в ДКЕВР. Търсеха се периодично причини да ми бъдат намерени конфликт на интереси, за да може да се оправдае това мое отстраняване, включително участието ми във федерацията по парапланеризъм и доколкото си спомням от последните дни в Съюз на производителите на екологична енергия, в който наистина съм членувал, но преди доста време", коментира Еленков. По думите му е търсена причина да бъде отстранен, понеже с дейността си в ДКЕВР очевидно е засегнал корпоративни интереси. "Колкото до твърденията на служебния премиер и на икономическия министър, че аз съм имал именно конфликт на интереси и че не съм си вършил добре работата, бих казал, че не може да се приемат насериозно мненията на хора, които изобщо си нямат представа от енергетика и случващите се в сектора неща", каза още Божков. Според него електроенергията ще се увеличава в зависимост какво копче натиснат в кабинета на енергийния министър Васил Щонов , който очевидно обичал да управлява дистанционно".

Трябва нов заем, не трябва нов заем

http://www.cross.bg/byudzheta-pari-zaem-1428836.html

/КРОСС/ „Разговор за актуализация имаше и 2009 година, когато управлението бе поето от ГЕРБ. Тогава също имаше такива идеи, но всички се изказаха, че няма нужда от такива действия. Този проблем се разглежда много различно в зависимост от време. През 2010 година действително беше актуализиран бюджета. 2013 година отново имаше такъв проблем заради смяната на властта. Тогава експертите отново се изказаха, че актуализация не е необходима. Същите хора, които тогава твърдяха, че няма никаква потребност, сега в хора твърдят, че има такава потребност при едни и същи мотиви. Това е работа на легитимното правителство и парламент. Сега може да говорим само за помощ от страна на Министерството на финансите, което да направи план и да съпостави последвалата програма на новия кабинет и парламент.„ Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Христина Вучева. „Разликата между миналогодишната актуализация и тазгодишната е, че през 2013 нямаше дупка в бюджета, а излишък към средата на годината. Сега имаме над милиард лева дефицит и задължения за още толкова. Тази година е много по-лоша по отношение на приходите. Сега приходите не могат да покрият разходите", каза от своя страна икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. „За бюджета трябва да говорим в рамките на закона за бюджета, но за недостига на средства или загуба в рамките на НЕК е друга тема

Съревнованието "Европейска столица на културата" приключва в 17.30 ч. днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/05/2374811_surevnovanieto_evropeiska_stolica_na_kulturata/?ref=rss


Оспорваната надпревара за титлата "Европейска столица на културата 2019" в България ще приключи днес от 17:30 ч. на официална церемония в галерия "Средец" на Министерството на културата, където експертното жури ще оповести преценката си коя кандидатура е подготвила най-добра програма за 2019 г. В последната седмица комисията прекара по един ден в четирите претендента, останали във втория и последен кръг на конкурса – София и Югозападен регион, Пловдив, Велико Търново и Варна - за да определи...

Критична е ситуацията в Берковица, налага се евакуация след наводнението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282794

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ. 
В Берковица е обявено бедствено положение и е задействан планът за евакуация от ниските части на града край Берковската река. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля няколко улици и площад в града. Има пострадали къщи, съобщи Нова тв. Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ.  В Берковица е обявено бедствено положение и е задействан планът за евакуация от ниските части на града край Берковската река. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля няколко улици и площад в града. Има пострадали къщи, съобщи Нова тв.

Водопроводът в Ярджиловци ще заработи след като се направят главните клонове в селото

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vodoprovodut-v-yardjilovci-shte-zaraboti-sled-kato-se-napravyat-glavnite_34067/

Село Ярджиловци ще бъде свързано към довеждащия водопровод след като главните клонове в населеното място бъдат свързани. Това каза директорът на пернишкото ВиК Камен Каменов на среща с областния управител на Перник Бойка Павлова.

Приоритетно следва да се направят главните клонове в село Ярджиловци и да се въведе в експлоатация довеждащия водопровод. Той заяви, че има изготвен проект от община Перник. В село Селищен дол трябва да се извърши геодезическо заснемане и ОС...

Продължава

Земеделските министри в ЕС обсъждат в Брюксел последиците от руското ембарго

http://econ.bg/Новини/Земеделските-министри-в-ЕС-обсъждат-в-Брюксел-последиците-от-руското-ембарго_l.a_i.565576_at.1.html

Министър Грудев ще вземе участие в извънредното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, който ще се проведе по-късно днес...

Лютеницата и зимнината по-скъпи с 10-15%

http://frognews.bg/news_75693/

Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната, пише "Преса". През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре.

Стартира предизборната кампания

http://www.moreto.net/novini.php?n=263163

Днес започва предизборната кампания за предсрочнитве парламетарни избори, които ще се проведат на 5 октомври. Тя продължава до 3 октомври. 4 октомври е ден за размисъл. По този начин ще изглежда бюлетината за изборите на 5 октомври с номерата на партиите и коалициите: № 1 - ПП Движение 21 № 2 - ПП Българска социалдемокрация №3 - ПП Български национален съюз - НД № 4 - ПП Новото време № 5 - ПП Обединена България № 6 - ПП Социалдемократическа партия № 7 - Коалиция Реформаторски блок № 8 - ПП Нова България № 9 - ПП ГЕРБ № 10 - ПП Общество за нова България № 11 - ПП Атака № 12 - ПП НДСВ № 13 - Коалиция България без цензура № 14 - Коалиция АБВ № 15 - Коалиция Левицата и Зелена партия № 16 - ПП Нова алтернатива № 17 - Коалиция Десните № 18 - ПП ДПС № 19 - ПП Глас народен № 20 - ПП Партия на Зелените № 21 - ПП Нова сила № 22 - Коалиция БСП - лява България № 23 - ПП Зелените № 24 - Коалиция Патриотичен фронт - ВМРО и НФСБ № 25 - ПП Република БГ Поради установени нередности ЦИК отказва регистрация на Българска комунистическа партия, БКП, Другата България и Българска работническо-селска партия.

Младите емигрират в Лондон, възрастните избират Германия

http://www.cross.bg/germaniya-strani-ispaniya-1428835.html

/КРОСС/Днес към Германия се отправят източноевропейци, които доскоро са били в Испания и Италия, пише "Ди Велт". Напоследък Германия стана любима страна за преселниците. Особено активни са гражданите на другите страни-членки на ЕС, които емигрират в страната след началото на кризата в еврозоната. Но младите и добре образовани хора се отправят в други посоки.След началото на кризата в еврозоната испанци, португалци и гърци напускат родните си страни и се отправят към Централна Европа. Това е широко разпространено мнение, но е погрешно.В крайна сметка за това свидетелстват и данните от последното съвместно изследване на Института за световна икономика в Хамбург и на банка "Беренберг", чиято цел е да се проследят измененията на посоките на имиграционните потоци в ЕС през последните години. При изследването стана ясно също, че броят наемни работници, стремящи се към Германия, действително рязко е нараснал. "Но не става дума за италианци и испанци", пояснява икономистът на банка "Беренберг" Йорн Квитцау. "Първи към Германия се отправят граждани на Централна и Източна Европа, които преди са работили в Италия и Испания".Съотношението се е изменилоПрез 2007 г. в Германия пристигаха средно по 0,5 души на всеки жител на страната, което означаваше приблизително 40 000 души. Колкото повече хора пристигаха в страната, толкова повече я напускаха

И ще живеем много красиво

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2374205_i_shte_jiveem_mnogo_krasivo/?ref=rss


Аз ще стана готвач, ще пържа картофи
А аз по рисуване
Искам да съм госпожа…
Аз много обичам да помагам на мама и да чистя.

Райна, Ангелина, Мария, Валенсио и Васка така си се представят порастнали.
След малко се появява и Ивана. Желанията са повече от децата, защото говорят едно през друго. Не се изслушват, повтарят се, смеят се и тичат. Бързо, сякаш със специална мисия.

На "Ромска приказка"

сме - детска площадка в училище "Софроний...

Над 30 миньори са блокирани под земята в Босна след земетресение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374815_nad_30_minyori_sa_blokirani_pod_zemiata_v_bosna_sled/?ref=rss


Тридесет и четири души са блокирани в каменовъглена мина в град Зеница, Централна Босна, след земетресение, предаде агенция "Франс прес", като се позова на директора на обекта.

Трусът с магнитуд 3.4 станал вчера следобед с епицентър на 53 километра северозападно от столицата Сараево.

От общо 56-имата миньори, които са работили под земята към момента на земетресението, 22 успели да излязат на повърхността. Двама от тях са ранени и настанени в болница в Зеница.

34...

Болници и чиновници може да останат без пари

http://www.cross.bg/byudzheta-kasata-pari-1428834.html

/КРОСС/Болници и чиновници може да останат без пари, а диабетиците ще трябва да си плащат лекарствата, ако бюджетът на касата и на държавата не бъде актуализиран. Тези притеснения изразиха представители на пациентски организации и на правителството, пише "Труд". Хроничното недофинансиране в бюджета за здраве принуди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поиска още 117 млн. лв. чрез нова актуализация на бюджета . Новината съобщи пред тристранката вчера зам. финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет на касата. Ако стане, това ще е втората за тази година актуализация на бюджета на здравната каса, на която в последните дни на кабинета "Орешарски" бяха отпуснати допълнителни 225 млн. лв. Засега не е ясно дали е възможно исканите допълнително пари да се осигурят. Запитан няма ли да се режат разходите на министерства, за да се намерят парите, Ананиев отговори, че това е невъзможно, тъй като има ведомства, които в края на годината няма да имат пари за заплати. Наскоро се разбра, че регионалното и външното, както и Министерският съвет са похарчили по-голямата част от определените им в бюджета разходи за тази година. Поисканите от здравната каса пари са необходими за лекарства за домашно лечение и за болнична помощ, тъй като сегашните ще свършат след октомври, мотивирала се е НЗОК. Става въпрос за онкоболните, диабетиците и бъбречно болните

Финансовият министър: Данъците не трябва да се пипат

http://pik.bg/финансовият-министър-данъците-не-трябва-да-се-пипат-news221658.html

Финансовият министър: Данъците не трябва да се пипат

При нереалистични приходи голямата отговорност е в разумните разходи. Това заяви в интервю за „Стандарт“ служебният министър на финансите Румен Порожанов.

- Какво е реалното състояние на държавния бюджет в момента? Какви просрочия и финансови задължения до края на годината са оставени от предишния кабинет?

- Приключиха проверките на вътрешните одити на министерствата за задълженията, вземанията, необезпечените договори и обществените поръчки. Вземанията, които не са събрани от министерствата, са 140 млн. лв. Просрочените задължения са 160 млн. лв. Като най-много от тях са в Министерството на отбраната, а над 90% от тях са формирани от Военномедицинска академия. Освен това в 17 министерства беше направен преглед на договорите, за които не е осигурено финансиране до края на годината. Оказа се, че за договори за 267 млн. лв. не е осигурено финансиране. Прегледът е направен към края на юли, и ако отчетем факта, че през август влезе с сила актуализацията на бюджета, която намали бюджетните възможностите на министерствата, то размерът на договорите, за които не е осигурено финансиране, би достигнал между 400 и 450 млн. лв. През последните 10 дни в МФ проведохме разговори с всички първостепенни разпоредители с бюджет за това как им се отрази актуализацията на бюджета и орязването на техните разходни тавани. Анализът показва, че неосигуреното финансиране, и то това, което ние контролирано, сме одобрили, е над 600 млн. лв.

- Какво е очакваното неизпълнение на приходите в бюджета и какви са причините за това?
- Оценката за неизпълнението на приходната част на бюджета е в рамките на 900 млн. лв. основно в заложените параметри към Агенция "Митници". В НАП изпълнението на планираните приходи за тази година към момента е 98-99%, като те ще ги изпълнят и дори ще има леко преизпълнение. Приходите в бюджета за 2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда. Освен това при самото планиране нереалистично са заложени ръст от 11% на данъчните постъпления спрямо отчетените за предходната година, което при растеж от 1,8 няма как да се осъществи. В макроикономическата прогноза към Закона за бюджета се предвиждаше ръст на икономиката и инфлация, а в момента имаме дефлация, която се отрази на приходната част на бюджета. А разходната част на бюджета е планирана спрямо заложените приходи и върви в рамките на заложеното. Имаше един буфер от 5% от разходите на министерствата, но с актуализацията на бюджета допълнително се отнеха още 5% от разходите на първостепенните разпоредители, което създаде изключително напрежение върху нормалното функциониране на доста от министерствата.

Съществен проблеми са и спрените пари от ОП "Околна среда" и по две от осите на ОП "Регионално развитие". Чисто икономически обоснованото и подкрепено от президента Росен Плевнелиев решение да продължим финансирането по изпълнението на проекти по тези две програми, въпреки че временно средствата не се възстановяват от ЕС, би формирало временен дефицит от 700-900 млн. лв. Ако това не се направи, би означавало неизпълнение на проектите, загуба на европейски средства и оставане на ангажиментите по подписаните договори отново за сметка на държавата през следващите години.

Правителството полага неимоверни усилия за възстановяване на плащанията от страна на ЕС. Като по ОП "Околна среда" основният стремеж е да намалим санкцията, която бихме получили, мисля че преговорите вървят в добра посока.

- Какви мерки предприемате за повишаване на приходите в бюджета?
- Неимоверни усилия полагаме в Агенция "Митници", за да намалим очакваното неизпълнение. Едно от нещата, по които вече започнахме да работим, е възстановяване на комуникацията между двете приходни агенции в контекста за предоставянето на информация от НАП на Агенция "Митници", така че да бъде проследявана реализацията на акцизни стоки, когато те излязат от акцизните складове. В момента върви една практика, при която, след като излезе например една цистерна с гориво, започва безкрайно препродаване на горивото и в един момент някои от фирмите по тези вериги се оказват фантоми и изчезват, което означава, че дължимото ДДС е трудно проследимо. Вече се тества софтуерно предоставянето на данни от НАП към митниците, така че да се проследяват подобни доставки.

Друг голям проблем за приходите са регресивните промени, които бяха направени през последната година в нормативните актове. Бих дал пример с нормативните актове за измервателните уреди за акцизните стоки, които със закон бяха отменени, или по-точно беше отменена възможността тези измервания да служат като основание за данъчно облагане.

- Служебният кабинет подготвя предложение за актуализация на бюджета. Какъв бюджетен дефицит и промени в приходите и разходите ще предложите?
- До края на месеца ще направим оценка как биха повлияли мерките, които предприехме в приходните агенции, за да преценим с колко да бъдат намалени приходите в бюджета. Предполагам, че оценката за намаление на приходите, която споменах в началото, ще бъде редуцирана. Дотогава ще имаме и по-голяма яснота за решенията за пускане на спрените две оперативни програми. Ясно е, че не можем да обезпечим всички заявени от министерствата разходи с актуализацията на бюджета, ще трябва да се правят икономии. При нереалистични приходи голямата отговорност е в разумните разходи. Дефицитът, който бихме си позволили да предложим на Народното събрание, трябва да е под 3% от БВП. Оценката е за дефицит между 2,6% и 2,8% на касова основа.

- Върви и подготовката на бюджета за 2015 г. Какъв бюджетен дефицит ще се заложи в него?
- Подготовката на законопроекта за бюджета за 2015 г. протича съгласно бюджетната процедура. В сряда правителството одобри стандартите за делегираните от държавата дейности за издръжка на ученици и на децата в детските градини и др., на базата на които се формират както разходите на министерствата, така и трансферите към общините. В коригираната прогноза за 2015 г. ще заложим параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като ще се стремим целта за салдото по КФП да бъде в рамките на 2% от БВП.

- Какви са прогнозите за ръст на икономиката през настоящата и през следващата година?
- За тази година очакванията са, че няма да се постигне заложеният ръст от 1,8% на БВП, и той може би ще бъде 1,5-1,6%. Фактор за това е и дефлацията, която се очаква за годината да бъде около 0,2-0,3%. Това ще намали и БВП, като за 2014 г. той ще слезе под 80 млрд. лв. Разбира се, причините за дефлацията са много, те са и външни - като намаленията на много от цените на основните стоки на международните пазари. Освен това в рамките на формираните в България цени имахме изкуствено поддържане на цените на електроенергията и се наблюдават признаци за забавяне на икономическата активност. Постепенното възстановяване на доверието на бизнеса и потребителите, както и допускането за подобряване в развитието на европейската и световната икономика се очаква да допринесат за ускоряване на растежа през следващата година.

- В търсене на повече приходи обсъжда ли се вариант за увеличаване на някои данъци през 2015 г.?
- При нас такова нещо не е обсъждано. Смятаме да се запазят данъчните ставки. Теоретично може да се вдигнат акцизите на тютюневите изделия. Но отрицателните ефекти за бюджета от намалената събираемост ще са не по-малки от положителните ефекти от увеличението на данъка. Решението за коригиране на данъчни и осигурителни ставки следва да бъде решение на новото правителство, което ще се формира след изборите.

- Ако се запази швейцарското правило за вдигане на пенсиите, какво увеличение би се получило през 2015 г.?
- Прилагането на механизма на швейцарското правило през 2014 г. доведе до увеличаване на пенсиите с 2,7%. За 2015 г. се очаква основният фактор за вдигане на пенсиите да бъде растежът на осигурителния доход, поради влиянието на дефлацията. За първите шест месеца на годината ръстът на средния осигурителен доход е от около 5%. Така че при подобно нарастване на осигурителния доход би се получило увеличение на пенсиите през 2015 г. от малко над 2%.

- Как гледате на идеята на ГЕРБ за обединение на НАП и митниците?
- Подобна тема трябва много добре да бъде разработена както в законодателен, така и в организационен план, така че при стартиране ясно да са разписани всички процеси и отговорности. Не би следвало да се изключва в бъдеще една подобна мярка, въпросът е тя да бъде подготвена много професионално и да не се отрази на приходната част на бюджета.

- С представители на Европейската комисия сте дебатирали възможността за частичен достъп до средствата в КТБ. Това може ли да стане без промяна на законите?
- Една от темите, които бяха обсъждани с делегацията на ЕК, беше свързана и с блокираните средства в КТБ и възможността вложителите да получат частичен достъп до средствата си заради по-дългия период на особен надзор. Темата би могла да бъде разгледана в рамките на настоящото законодателство. Но решението на казуса е изцяло в компетенцията на БНБ. Разбира се винаги, когато се разглежда една подобна тема могат да се намерят аргументи в едната или в другата посока.

- Очаквате ли, че акционерите ще предложат работещ вариант за спасяване на банката?
- Надявам се заявените принципни намерения да бъдат реализирани и да се получат дори не само едно, а и повече предложения от акционери и от други инвеститори, които да предложат пазарни решения за стабилизиране, докапитализация и осигуряване на ликвидност, така че банката отново да бъде работеща институция. В интерес на публичните финансите е оздравяване на банката да бъде направено при минимално участие или без участие на бюджета.

- Според кметове общините имат в КТБ 100 млн. лв. Кметовете искат заеми от бюджета на тази стойност, които да върнат, след като проблемът с банката бъде решен. Ще стане ли това?
- Става въпрос за 90 млн. лв. Те са публични средства на общини и са гарантирани с ДЦК на 100%. Постъпили са няколко искания от общини с блокирани средства. В момента ги анализираме, тъй като те са посочили пълния размер на блокираните си средства, но в рамките на необходимостите им от ресурс, включително и за европроекти, бюджетът има възможност да даде безлихвен заем до края на годината. При всички случаи решението за банката трябва да бъде финализирано много преди края на годината и да е ясно дали общините ще си възстановят средствата през сметките си в банката или през обезпечението с ДЦК.

Стефан Кючуков, „Стандарт“ 

БСП открива предизборната си кампания

http://pik.bg/бсп-открива-предизборната-си-кампания-news221657.html

БСП открива предизборната си кампания

Коалиция „БСП лява България” ще открие предизборната си кампания със среща на председателя на Националния съвет на БСП Михаил Миков, ръководството на партията, областните председатели на БСП и общински ръководства, коалиционни партньори, водачите на листи от цялата страна и интелектуалци, съобщиха от пресцентъра на партията.

Откриването ще се състои в зала 6 на НДК от 13:00 часа.

Пловдив осъмна с плакати срещу Бареков

http://politics.actualno.com/Plovdiv-osymna-s-plakati-sreshtu-Barekov-news_48454.html

В деня на старта на предизборната кампания Пловдив се събуди с плакати срещу лидера на „България без цензура” Николай Бареков. Градът, в който е роден Бареков, е гневен. &bdqu...

София лидер по скок на наемите на магазини за година

http://pik.bg/софия-лидер-по-скок-на-наемите-на-магазини-за-година-news221656.html

София лидер по скок на наемите на магазини за година

София е лидер в Европа за последните 12 месеца по ръст на наемите на главната си търговска улица, сочат данни на Colliers. На столичния бул. „Витоша” за периода арендите на търговските площи са скочили с 27%. На второ място с 19% е Рига, а на трето с 9% - Белград. След тях с по 3% нарастване на наемите са Москва, Санкт Петербург и Варшава. Арендите в търговските центрове са се покачили с 33% в Белград, със 7% в Санкт Петербург, с 5% в Рига, с 4% във Вилнюс и с 3% - във Варшава и Прага.

През цялата 2013 г. в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бяха завършени повече от 1 млн. кв. м търговски площи, като в края на годината нови 2,5 млн. кв. м вече бяха в процес на изграждане. Строителството в сегмента продължава в големи мащаби. На пазарите, които бяха водещи през 2013 г., като Москва, Санкт Петербург и Киев, започват да се наблюдават тенденции на отслабване на темповете, докато периферни градове, като Букурещ, Братислава и Талин набират инерция. 

Приблизително 376,400 кв. м са били пуснати на пазара през първото полугодие на 2014 г., а 2,3 млн. кв. м са в процес на изграждане към момента. 11% от новото строителство в региона се реализира в Букурещ, Братислава и Талин, пише "Монитор".

Предвид прогнозите за стабилен растеж на много от пазарите в ЦИЕ в краткосрочен план очакваме следващите шест месеца да предложат на инвеститорите още по-реалистична картина за развитието на пазара на търговските площи.

Следващата седмица Европа ни проверява правосъдието и вътрешния ред

http://pik.bg/следващата-седмица-европа-ни-проверява-правосъдието-и-вътрешния-ред-news221655.html

Следващата седмица Европа ни проверява правосъдието и вътрешния ред

Експерти от Европейската комисия /ЕК/ ще проведат работни срещи с представители на българските правоохранителни институции в периода 8-11 септември, съобщи БГНЕС.

Основната цел на инспекцията е подготовка за следващия писмен доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква да бъде обявен в началото на 2015 г. В рамките на посещението служителите на Комисията ще проведат срещи във Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието, МВР, Националния институт на правосъдието, Инспекторатът на ВСС. Планирано е посещение във Варна, където представителите на ЕК ще се запознаят с работата на прокурорите и съдиите от апелативния район.

На 25 септември ВСС трябва да избере нов председател на Върховния касационен съд, а в най-скоро време служебният министър на правосъдието Христо Иванов трябва да представи актуализиран вариант на Стратегията за съдебна реформа за периода 2014-2020 г.

Очаква се представителите на ЕК да подчертаят необходимостта от гарантиране на пълна прозрачност при избора на нов председател на Върховния касационен съд. Приетите от ВСС правила за избор на съдия номер не бяха приети еднозначно в устния доклад на Комисията, който бе обсъден в средата на юли месец. По същите правила в края на 2012 г. бе избран и настоящият главен прокурор. Срещу това се обявиха няколко неправителствениорганизации, които предложиха членовете на ВСС да гласуват с бюлетини, а не като използват електронната система.

Мнозинството във ВСС обаче прие, че електронното гласуване гарантира тайната на вота на висшите магистрати. Системата за гласуване дори бе демонстрирана пред дипломати от страни-членки на ЕС, неправителствени организации и журналисти. В следващите две седмици са насрочени идве изслушвания на кандидатите за поста – досегашните заместници на председателя на ВКС Лазар Груев – Павлина Панова и Таня Райковска. Концепциите на претендентките ще бъдат обект на дискусии от ВСС и от съдиите от ВКС, които са ги поканили на изслушване на 17 септември.

При срещите си в София особено внимание представителите на Брюксел ще обърнат на очакваната Стратегия за реформа на съдебната система, която бе финализирана още от предишното правителство, но с оглед ескалирането на политическата криза, представянето й отпадна от приоритетите. Намерения за радикална реформа анонсира служебният правосъден министър Христо Иванов. Преди десет дни обаче, три професионални организации – Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и Българската съдийска асоциация – категорично се противопоставиха на намеренията реформата, която включва промени и в законодателство, а вероятно и в Конституцията, да бъдат обект на дискусия от временно правителство, без наличието на Народно събрание.

Трите магистратски организации не приемат и възможността за разделяне на Висшия съдебен съвет на две камари – съдийска и прокурорска. Очакванията са именно това да бъде един от акцентите в реформата, която служебният министър на правосъдието възнамерява да предложи.

В рамките на техническата мисия обект на интерес ще бъде и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Институцията вече почти две години се ръководи от титуляр с изтекъл мандат. Два поредни парламента не успяха да съберат квалифицирано мнозинство от 160 гласа, необходими за избор на нов главен съдебен инспектор. Липсата на титуляр за поста ръководител на ИВСС разколебава доверието в институцията и във възможността за реален контрол върху дейността на магистратите, отбелязаха от ЕК преди по-малко от два месеца.

Очаква се експертите да проявят интерес към изпълнението на Пътната карта, приета след мониторинговия доклад от началото на 2014 г., която съдържа конкретни срокове и мерки за изпълнение от българските правоохранителни институции. Писменият доклад от януари и устният доклад от юли месец посочиха като основен проблем за липсата на напредък в сферата на правосъдието и на вътрешния ред – наличието на политическа нестабилност.

Политическата криза продължаваща вече близо две години, липсата на ефективни присъди за корупция и организирана престъпност, ерозиращо доверие в съдебната система със сигурност отдалечават България от времето, в което мониторинговия механизъм ще стане излишен. 

Възстановяването на ивицата Газа ще струва 7.8 млрд. долара, смята палестинска организация

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374618_vuzstanoviavaneto_na_ivicata_gaza_shte_struva_78_mlrd/?ref=rss


Възстановяването на ивицата Газа ще струва 7.8 млрд. долара, сочи от проучване на Палестинския икономически съвет за изследвания и развитие (PECDAR), цитирано от агенция "Ройтерс". Цената на възстановяването на 17 000 жилища, пострадали от конфликта с Израел се оценява на приблизително 25 млрд. долара, а енергийният сектор ще се нуждае от 250 млн. долара след като единствената електроцентрала в Газа беше разрушена от ракетни удари.

Според оценка на доклада образователната система ще...

Божков: Служебният кабинет се опитва да превърне ДКЕВР в политически ангажиран орган

http://www.cross.bg/dkevr-bozhkov-interesi-1428833.html

/КРОСС/ "По правилно би било да се каже, че аз не бях освободен, а отстранен от поста си в ДКЕВР. Търсеха се периодично причини да ми бъдат намерени конфликт на интереси, за да може да се оправдае това мое отстраняване, включително участието ми във федерацията по парапланеризъм и доколкото си спомням от последните дни в Съюз на производителите на екологична енергия, в който наистина съм членувал, но преди доста време." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Еленко Божков, бивш зам.-директор на ДКЕВР. "Търсеше се причина аз да бъда отстранен, понеже с дейността си в ДКЕВР очевидно съм засегнал корпоративни интереси. Колкото до твърденията на служебния премиер и на икономическия министър, че аз съм имал именно конфликт на интереси и че не съм си вършил добре работата, бих казал, че не може да се приемат насериозно мненията на хора, които изобщо си нямат представа от енергетика и случващите се в сектора неща", категоричен бе Божков. Цялото правителство на Георги Близнашки според бившия член на ДКЕВР е едно измекярско, тоест лакейско правителство, което очевидно изпълнява определени корпоративни интереси. "Електроенергията ще се увеличава в зависимост какво копче натиснат в кабинета на енергийния министър Васил Щонов, който очевидно обича да управлява именно така - дистанционно", добави той. Според Божков ДКЕВР не е политически ангажиран орган, но с действията си служебното правителство се опитват да го превърнат в такъв

Андрей Пантев: Противопоставянето е губещо за всички

http://pik.bg/андрей-пантев-противопоставянето-е-губещо-за-всички-news221652.html

Андрей Пантев: Противопоставянето е губещо за всички

Противопоставянето е губещо за всички - надявам се, че разумът, добронамереността ще надделеят, заяви в интервю за БТА историкът проф. Андрей Пантев.

Според него по кой път ще тръгне страната ни зависи не толкова от външни сили, колкото от самите  нас. По думите му между партиите у нас има противопоставяне, от което всички са губещи. Историкът обаче е оптимист, че  разумът и добронамереността ще вземат надмощие над инерцията, сочеща към взаимно изтребление. Не бива принципът "Осанна! -  Разпни го!" вечно да бъде възпроизвеждан по нашите земи, убеден е проф. Пантев. На въпрос нуждаем ли се от втори Стамболов той отговаря:

"В момента ни трябва водеща личност, която да  съчетава почитта към Европа, която никога не е отсъствала у България, и поведение, запазващо българския ни идентитет".

Започва предизборната кампания

http://offnews.bg/news/n_1/n_384662.html

Днес започва предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5-ти октомври.  18 партии, 7 коалиции  и 5 независими кандидати ще се състезават за доверието на избирателите по време на кампанията.  Независимите кандидати са в районите Благоевград, Бургас, София 24 -и район, София 26-и и Хасково, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. В тези избори всички партии и коалиции, с изключение на една, имат регистрирани кандидатски листи в 31 изборни района. МВР, ДАНС и Прокуратурата създадоха специално звено, което ще следи за нарушения по време на предсрочните парламентарни избори. Междуведомственото звеното има за цел да ще гарантира свободното упражняване на избирателното право на гражданите. Освен това съвместните действия на институциите би трябвало да не допуснат манипулирането на вота. Ще бъдат създадени и областни спецзвена, в които ще има окръжен прокурор, директор на ОДМВР и директор на ТД „Национална сигурност“. Националното междуведомствено звено и областните звена ще действат от деня на откриването на предизборната кампания до обявяването на резултатите от гласуването. По време на целия предизборен период ще има дежурни звена и в трите институции.

Кампанията за парламентарните избори започва днес

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/05/2374780_kampaniiata_za_parlamentarnite_izbori_zapochva_dnes/?ref=rss


Днес е официалното начало на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

За 240 места в парламента ще се борят 18 партии и 7 коалиции. Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) все още проверява подписките за регистрация на независимите кандидати. Срокът е 7 септември. За да се регистрира, независим кандидат трябва да получи подкрепата на поне 1% от избирателите в района си, но не повече от 1000.

Предизборната агитация...

Мъж размахва мачете в Лондон, обезглави възрастна жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282789

Жена бе намерена обезглавена в градина в Северен Лондон, а очевидец съобщи за „разбеснял се мъж с мачете”. Жертвата бе идентифицирана като 82-годишната Палмира Силва, която вероятно е с италиански произход, съобщава вестник Evening Standard.
Жената е открита, след като към 1 часа по обяд полицията е била извикана в квартала Едмънтън. Жена бе намерена обезглавена в градина в Северен Лондон, а очевидец съобщи за „разбеснял се мъж с мачете”. Жертвата бе идентифицирана като 82-годишната Палмира Силва, която вероятно е с италиански произход, съобщава вестник Evening Standard. Жената е открита, след като към 1 часа по обяд полицията е била извикана в квартала Едмънтън.

Предизборната кампания за парламентарния вот започва днес

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/05/2374780_predizbornata_kampaniia_za_parlamentarniia_vot/?ref=rss


Днес е официалното начало на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.

За 240 места в парламента ще се борят 18 партии и 7 коалиции. Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) все още проверява подписките за регистрация на независимите кандидати. Срокът е 7 септември. За да се регистрира, независим кандидат трябва да получи подкрепата на поне 1% от избирателите в района си, но не повече от 1000.

Предизборната...

Пържолата в кръчмата ще върви с историята на прасето

http://pik.bg/пържолата-в-кръчмата-ще-върви-с-историята-на-прасето-news221651.html

Пържолата в кръчмата ще върви с историята на прасето

По Коледа за всяка пържола, която си поръчваме в ресторанта, ще получаваме пълна информация за родината на животното, както и за мястото където е било заклано. Данните трябва да ни бъдат подавани от кръчмарите без излишни коментари при поискване, съобщи д-р Любомир Кулински, шеф на отдел „Контрол и безопасност на храните” в хранителната агенция. Промени в европейското законодателство, които влизат в сила след 13 декември, предвиждат съдържанието за произхода на месото да включва мястото на отглеждане, транспортиране и информация къде е заколено животното, пише "Монитор".

В момента е наложително изписването на произхода само за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса - говеждо, свинско, козе, птиче, а за останалите храни ще продължи да бъде доброволен.

Алергените ще се обозначават задължително на етикета, след като влезе в сила новия регламент. В магазина е сравнително лесно и всеки, който прочете, може сам да прецени за опасностите. В бъдеще обаче дори когато тези продукти се консумират в заведения, клиентът трябва да е ясно информиран за тяхното наличие. Тази норма досега не съществуваше, но тя има за цел да защити здравето на консуматорите. В случай, че са използвани такива храни, представител на ресторанта трябва за информира клиентите си, че в готово блюдо има съответния алерген. От следващата година върху етикетите на храните ще трябва да се изписват целите наименования на вложените хранителни добавки и подобрители, вместо тези съставки да се крият зад номерация, започваща с различни видове Е-та.

Друга новост е увеличението в размера на буквите на етикетите. Сега миниатюрните надписи затрудняват много потребители в Европа. След влизането на регламента в сила е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 мм. Без да се засягат националните мерки, задължителната информация за храните се обозначава на видно място по такъв начин, че да бъде лесно видима, четлива и когато е необходимо - незаличима. Информацията по никакъв начин не се скрива, затъмнява, отнема или прекъсва от какъвто и да било текст, изображение или друг пречещ материал, гласи член 13 за представяне на задължителните данни на регламент 1169/2011.

Хлябът без опаковки също трябва да има етикети, настояват от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Става дума за достатъчно големи и видими надписи за съдържанието на продукта, които да се поставят на рафтовете, където може да се вземе такъв продукт. 90 на сто от насъщният в момента се продава насипно, съобщи Марияна Кукушева, председател на федерацията. Контролиращите от агенцията по храните и хората от хлебопроизводството започнаха вчера съвместно обучение, за да се подготви браншът за новите изисквания. В момента хранителната индустрия започва печатането на новите етикети. Около 800 000 харчи бизнесът за производство на нови опаковки, които отговарят на европейските изисквания.

Еленко Божков: Цените на тока ще се качват

http://pik.bg/еленко-божков-цените-на-тока-ще-се-качват-news221650.html

Еленко Божков: Цените на тока ще се качват

Цените на тока ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов. Това коментира Еленко Божков бивш член на ДКВЕР.

По думите му комисията се превръща в марионетен орган. Той коментира още, че ще си търси правата заради това, че е отстранен от комисията неправомерно. Аз съм потомствен енергетик, аз съм правил АЕЦ „Козлодуй“, „Марица Изток“, посочи още той.


Преглед на печата - 5 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263162

EK. "Стандарт": Полякиня измести Кристалина Българската кандидатура Кристалина Георгиева за престижен пост в новата Еврокомисия изглежда ще претърпи второ поражение, след като й се размина сочената като сигурна от мнозина източници позиция на шеф на дипломацията на ЕС.

Мъж размахва мачете в Лондон, обезглави възрастна жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282783

Жена бе намерена обезглавена в градина в Северен Лондон, а очевидец съобщи за „разбеснял се мъж с мачете”. Жертвата бе идентифицирана като 82-годишната Палмира Силва, която вероятно е с италиански произход, съобщава вестник Evening Standard.
Жената е открита, след като към 1 часа по обяд полицията е била извикана в квартала Едмънтън. Жена бе намерена обезглавена в градина в Северен Лондон, а очевидец съобщи за „разбеснял се мъж с мачете”. Жертвата бе идентифицирана като 82-годишната Палмира Силва, която вероятно е с италиански произход, съобщава вестник Evening Standard. Жената е открита, след като към 1 часа по обяд полицията е била извикана в квартала Едмънтън.

Строим църква за 45 000 евро в ЮАР с помощта на братя Галеви

http://pik.bg/строим-църква-за-45-000-евро-в-юар-с-помощта-на-братя-галеви-news221649.html

Строим църква за 45 000 евро в ЮАР с помощта на братя Галеви

Въпреки затрудненото финансово състояние държавата е отделила 45 000 евро за строителството на православен храм в Претория, ЮАР, пише "Преса".

Там ще се причестява 20-хилядното българско население, а сред ктиторите се очаква да бъдат братя Галеви, Веска Меджедиева и други известни бизнесмени, намерили убежище на Черния континент. За градежа на храма стана ясно от отчета на администрацията на Министерския съвет за полугодието на тази година. Парите са от субсидията за вероизповеданията.

От Министерския съвет планират да заделят още средства, с които догодина да бъдат купени иконостас и църковна утвар, обясни Емил Велинов, шеф на дирекция „Вероизповедания“ към МС. „Няма да разчитаме изцяло на държавата, а на спонсорството от много българи тук. Сред тях има доста бизнесмени, ИТ специалисти, лекари и инженери“, обясни за „Преса“ Павлина Субашова, председател на сдружението на българите в ЮАР. За изграждането на черквата ще са нужни 200 000 евро. Тя ще носи името на св. Иван Рилски.

Освен храма на терена от 8,5 дка, който скоро ще бъде купен, ще бъде построен културен център. Там ще бъде преместено и неделното училище, което функционира от две години. Първата копка ще бъде направена в края на годината. От три години там вече служи отец Йонко Веселинов.

Той е изпратен от Търновския митрополит Григорий. Енорията ще е самостоятелна - няма да се числи към нито една от епархиите на БПЦ.


През 2015 Солун ще има крематориум

http://www.grreporter.info/Prez_2015_Solun_shche_ima_krematorium/16050

Кметът на Солун Янис Бутарис заяви, че изграждането на крематориум в града продължава нормално, съгласно неотдавна приетата законова поправка

прочети повече

И ние ли ще дърпаме дявола за опашката?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282227

П
Пиша под впечатлението от по същество взаимно изключващите се тези на двама американци.
Според бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър след Втората световна война те поели “факела на световното ръководство, придавайки му ново измерение” и идентифицирали “собственото си въздигане с разпространяването на свободата и демокрацията” П Пиша под впечатлението от по същество взаимно изключващите се тези на двама американци. Според бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър след Втората световна война те поели “факела на световното ръководство, придавайки му ново измерение” и идентифицирали “собственото си въздигане с разпространяването на свободата и демокрацията”

Учим на старо за 100 лв. по-малко

http://pik.bg/учим-на-старо-за-100-лв-по-малко-news221643.html

Учим на старо за 100 лв. по-малко

От 50 до 100 лв. спестяват гимназистите, които си купуват учебници на старо, пише "Телеграф".

Вместо да броят по 150 - 200 лв. за чисто нови комплекти, повечето тийнейджъри продават миналогодишните си за около 50-60 лв, добавят още толкова и си купуват пособия втора ръка за предстоящата учебна година. Освен по сергии и книжарници търговия със стари учебници кипи и в интернет.

Обявяват номинацията ни за Европейска столица на културата

http://www.cross.bg/kyltyrata-stolitza-evropeiiska-1428832.html

/КРОСС/ Днес в 17.30 часа, в галерия „Средец" на Министерството на културата на официална церемония ще бъде обявен българският град номиниран за Европейска столица на културата през 2019 година, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата. На събитието ще присъства и министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов, който ще поздрави представителите на градовете финалисти Варна, Велико Търново, Пловдив и София, които вложиха много усилия в подготовката на своите проекти за конкурса. Международното жури заседава вчера в София, за да избере най-добрата кандидатура в конкурса за Европейска столица на културата 2019. Председателят му Стийв Грийн ще съобщи името на българския град, който експертното жури ще препоръча да бъде номиниран за Европейска столица на културата 2019. Журито, което реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти. Припомняме ви, че според правилата 7 от членовете на журито са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи. След събеседване с представителите на градовете-кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019

3 моста са отнесени в Берковица, 10 села са без ток

http://www.bnews.bg/article-115583

Наводнени къщи, отнесени мостове и квартал без електрозахранване – това е ситуацията в Берковица, където бедственото положение остава.

Стартира предизборната кампания

http://www.cross.bg/kampaniya-koalitziya-bulgariya-1428830.html

/КРОСС/ Днес започва предизборната кампания за предсрочните парламетарни избори, които ще се проведат на 5 октомври. Кампанията ще продължи до 3 октомври. По този начин ще изглежда бюлетината за изборите на 5 октомври с номерата на партиите и коалициите: № 1 - ПП Движение 21 № 2 - ПП Българска социалдемокрация №3 - ПП Български национален съюз - НД № 4 - ПП Новото време № 5 - ПП Обединена България № 6 - ПП Социалдемократическа партия № 7 - Коалиция Реформаторски блок № 8 - ПП Нова България № 9 - ПП ГЕРБ № 10 - ПП Общество за нова България № 11 - ПП Атака № 12 - ПП НДСВ № 13 - Коалиция България без цензура № 14 - Коалиция АБВ № 15 - Коалиция Левицата и Зелена партия № 16 - ПП Нова алтернатива № 17 - Коалиция Десните № 18 - ПП ДПС № 19 - ПП Глас народен № 20 - ПП Партия на Зелените № 21 - ПП Нова сила № 22 - Коалиция БСП - лява България № 23 - ПП Зелените № 24 - Коалиция Патриотичен фронт - ВМРО и НФСБ № 25 - ПП Република БГ Поради установени нередности ЦИК отказва регистрация на Българска комунистическа партия, БКП, Другата България и Българска работническо-селска партия. Днес от 13.00 часа, в зала 6 на НДК Коалиция „БСП лява България" ще открие предизборната си кампания със среща на председателя на НС на БСП Михаил Миков, ръководството на партията, областните председатели на БСП и общински ръководства, коалиционни партньори, водачите на листи от цялата страна и интелектуалци. От 11

Тайна ВИП-връзка между първите мъже в държавата

http://frognews.bg/news_75691/

Няколко души в държавата говорят помежду си със свръхсекретни телефони с максимална степен на защита от хакери и подслушване. Докато са на тази слушалка, първите мъже не могат да бъдат локализирани чрез клетка къде са.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_384656.html

Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области в страната. Днес и през нощта срещу събота ще има валежи, на моменти интензивни. Очакват се количествата да са 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м. Жълтият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреди, че на места в страната са възможни внезапни наводнения днес заради продължаващите валежи. По-значителни превалявания се очакват в Северозападна България, включително по поречието на Скът, а така също в Предбалкана и в Родопската област. Ще се повишат водните количества по цялото протежение на река Искър. Заради валежите бедствено положение беше обявено в град Берковица . Жертви няма, но има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия. Вчера в Сливен проливният дъжд е наводнил приземни етажи и мазета в града. След проливен дъжд река Тополница излезе от коритото си през нощта срещу четвъртък, като заля над 600 декара земеделски земи, основно в землището на панагюрското село Поибрене. 

Бедствено положение в Берковица

http://www.vesti.bg/novini/bedstveno-polozhenie-v-berkovica-6021634

Поредни наводнения след последните дъждове. Бедствено положение беше обявено в Берковица. Тежко е положението и в други две общини от монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново, съобщава bTV.

Най-важното от Варна във вчерашния 4 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263121

Над 3 234 първолаци влизат в клас през новата учебна година във Варна 3 234 са първолаците към 2-ри септември, които ще влязат в клас в 37-те общински училища през новата учебна година, съобщиха от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Варна за Moreto.

Новите къщи в Попово - с локални пречиствателни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282221

Всяка нова сграда в малките населени места в Поповско задължително трябва да има в двора си и пречиствателно съоръжение, а не септична яма. Това условие за издаване на разрешително за строеж ще бъде заложено от ръководството на общината, след като бъдат проучени необходимите нормативни документи, съобщи кметът на Попово д-р Людмил Веселинов. Всяка нова сграда в малките населени места в Поповско задължително трябва да има в двора си и пречиствателно съоръжение, а не септична яма. Това условие за издаване на разрешително за строеж ще бъде заложено от ръководството на общината, след като бъдат проучени необходимите нормативни документи, съобщи кметът на Попово д-р Людмил Веселинов.

Три жертви на катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Tri-jertvi-na-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_48448.html

През изминалото денонощие трима души в страната са загинали, трима са с опасност за живота, а други 27 са ранени при пътнотранспортни произшествия, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо за страната...

Интересни факти, като за облачен петък

http://curious.actualno.com/Interesni-fakti-kato-za-oblachen-petyk-news_48446.html

Петък е, облачно е и това много силно влияе на настроението. Предлагаме на вниманието ви няколко интересни факта, които ще ви разведрят и размърдат мозъка ви. Нилските крокодили могат да задържат диш...

Захариева: България изпълнява всички условия на ЕК за отблокиране на евросредствата

http://politics.actualno.com/Zaharieva-Bylgarija-izpylnjava-vsichki-uslovija-na-EK-za-otblokirane-na-evrosredstvata-news_48449.html

Заместник министър-председателят по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева се срещна с еврокомисаря по регионалната по...

Бедствено положение в Георги Дамяново и Берковица

http://sofia.actualno.com/Bedstveno-polojenie-v-Georgi-Damjanovo-i-Berkovica--news_48451.html

Вследствие на силните валежи е обявено бедствено положение в община Георги Дамяново, област Монтана. Без електрозахранване са около 3000 души от всички населени места в общината. Придошлата река нав...

Асансьори в Южна България засядат по 2 пъти на ден

http://www.cross.bg/asansyorite-zasyadat-proverki-1428829.html

/КРОСС/ По два пъти на ден засядат асансьорите в най-големите болници в Южна България. Това показаха масовите проверки в няколко български града, на инспекторите от Държавната комисия за метрологичен и технически надзор. Проверени бяха съоръженията в лечебни заведения, обществени и жилищни сгради. Инспекторите констатираха, че масово са правени фиктивни проверки на асансьорите досега. В Бургас, Хасково и Кърджали са открити съоръжения с повреден механизмът за претоварване. В Пловдив са спрени от движение два асансьора, на които не работи заклинващия механизъм, който спира асансьора го ако се скъсат въжетата, предава ТВ7. Повредите в асансьорите в двете най-големи болници в Пловдив са отстранени след проверките. Въпреки това по-старите асансьори продължават да засядат по два пъти на ден, констатират още инспекторите.  

Лавандулата ни вади от кризата

http://pik.bg/лавандулата-ни-вади-от-кризата-news221642.html

Лавандулата ни вади от кризата

Френски производители изкупуват усилено родното лавандулово масло. Това съобщи пред „Новинар” Пламен Събев от Института по розата и етеричните култури в Казанлък. Причината доскорошният топпроизводител да купува нашата продукция е болест, плъзнала по лавандуловите насаждения.

Събев обясни, че заради заболяването французите са се насочили към отглеждането на сходната култура лавандин, но етеричното масло, добивано от нея, не е с толкова високо качество. Затова производителите изкупуват висококачественото българско лавандулово масло.

Събев уточни, че те смесвали двете масла с идеята да подобрят своето. Слабият добив във Франция е и причината страната ни да се нареди на първо място по износ на лавандулово масло в света през тази година. Въпреки слабата реколта това лято сме изнесли над 100 тона от ароматното масло, заяви Събев. Той посочи, че най-доброто масло се добива от сорта "Хемус", но за съжаление той не е толкова високодобивен като останалите. У нас са одобрени за отглеждане около 11 сорта лавандула, но най-разпространените са "Хемус", "Севтополис", "Юбилейна" и "Рая".

Събев отбеляза, че лавандулата представлява интерес за земеделските производители, тъй като е рентабилна култура. Тя не е толкова податлива на заболявания и може да се добива механизирано, добави той. Лавандулата може да се отглежда почти навсякъде и е подходяща дори за полупланински и ерозирали терени. Тя вирее добре и на височина от 800-1000 метра, каза още експертът.

Лавандуловата индустрия може да се превърне в спасител за България, която има трудности с бедността, коментира междувременно британският вестник „Дейли мейл”. Според изданието страната ни разполага с квалифицирани фермери, благодатен климат и екологично чисти полета, които са обещаващи предпоставки за производителите на етерични масла.

Следващата седмица Европа ни проверява правосъдието и вътрешния ред

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282779

Експерти от Европейската комисия /ЕК/ ще проведат работни срещи с представители на българските правоохранителни институции в периода 8-11 септември, съобщи БГНЕС.
Основната цел на инспекцията е подготовка за следващия писмен доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква да бъде обявен в началото на 2015 г. Експерти от Европейската комисия /ЕК/ ще проведат работни срещи с представители на българските правоохранителни институции в периода 8-11 септември, съобщи БГНЕС. Основната цел на инспекцията е подготовка за следващия писмен доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква да бъде обявен в началото на 2015 г.

Следващата седмица Европа ни проверява правосъдието и вътрешния ред

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282777

Експерти от Европейската комисия /ЕК/ ще проведат работни срещи с представители на българските правоохранителни институции в периода 8-11 септември, съобщи БГНЕС.
Основната цел на инспекцията е подготовка за следващия писмен доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква да бъде обявен в началото на 2015 г. Експерти от Европейската комисия /ЕК/ ще проведат работни срещи с представители на българските правоохранителни институции в периода 8-11 септември, съобщи БГНЕС. Основната цел на инспекцията е подготовка за следващия писмен доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква да бъде обявен в началото на 2015 г.

САЩ: Русия да плати по-голяма цена за Украйна

http://www.bnews.bg/article-115572

Лидерите на най-големите страни от Запада, участващи в срещата на върха в НАТО, настояват за засилване на санкциите против Русия заради нейната роля в украинската криза.

Предизборната кампания започва със срещи, дарения,песни и представяния

http://frognews.bg/news_75690/

5 септември е официалният старт на агитацията за 5 октомври.Партиите стартират своите кампении със срещи, дарения, представяне на изборни материали и платформи и концерти.

Убиха дясната ръка на лидера на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-ruka-1428828.html

/КРОСС/ Дясната ръка на шефа на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил убит снощи при въздушен удар на иракската армия в Северен Ирак, обяви началникът на генералния щаб генерал Бабакер Зебари, цитиран от световните агенции. По негови думи операцията е била проведена над района, контролиран от джихадистите, и то въз основа на точна разузнавателна информация. Същевременно обаче все още няма потвърждение от независим източник за смъртта на джихадисткия лидер.  

Андрей Жеков е готов да излезе срещу Китай на световното днес

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/05/2374793_andrei_jekov_e_gotov_da_izleze_sreshtu_kitai_na/?ref=rss


Разпределителят Андрей Жеков ще може да играе за националния отбор по волейбол в предстоящия двубой с Китай на световното първенство в Полша.

Двата състава излизат един срещу друг днес от 14.00 часа българско време.

Жеков получи контузия при драматичната загуба от Канада с 2:3 във вторник, но травмата му не е сериозна и той е готов да вземе участие в двубоя.

"Със сигурност сме в позиция на изоставащи. Ако бяхме спечелили срещу канадците, тогава щяхме да сме в...

Скaрлет Йохансон роди момиченце

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/skarlet-iohanson-rodi-momichence-6021632

Баща на малката Роуз Дороти е годеникът на 29-годишната актриса, френският журналист Ромен Дориак

Камерън няма да подаде оставка, ако Шотландия реши да се отдели от Обединеното Кралство

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/05/2374417_kamerun_niama_da_podade_ostavka_ako_shotlandiia_reshi/?ref=rss


Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че категорично няма да подаде оставка, ако на предстоящия референдум на 18 септември Шотландия реши да се отдели от Обединеното кралство.

"Мисля, че е важно да кажа "не" на това категорично. Залогът не е този или онзи премиер или този или онзи лидер на политическа партия. Това, което е заложено е бъдещето на Шотландия... Мисля, че е много важно хората да разберат, че последствията от техния вот са чисто и просто за Шотландия и нейното място в...

Бедствено положение в Берковица заради пороите

http://www.cross.bg/berkovitza-polozhenie-bedstveno-1428827.html

/КРОСС/ Бедствено положение беше обявено в Берковица аради падналия пороен дъжд през последното денонощие, достигащ до 50 литра на квадратен метър. Тежко е положението и в други две общини от монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново. В ниската част на общината са наводнени обществени и частни сгради. Има евакуирани семейства засега няма данни за пострадали. Хората в града не са спали, стоварени са чували с пясък и чакъл, за да се укрепят застрашените постройки. Три моста са неизползваеми след наводнението - те са залети от вода, а един е с отнесени парапети, предава бТВ. За провеждането на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи с цел ограничаване въздействието и ликвидиране на последствията от възникналото наводнение в община Берковица е обявено бедствени положение и е въведен в действие "Общинския план за защита при бедствия в частта му "Действие при наводнение". Уведомяваме всички жители на община Берковица, чийто живот е в опасност веднага да звънят на дежурния телефон 88 418 или 112, за да могат дежурните екипи да реагират своевременно.      

Бедствено положение е обявено в Берковица

http://offnews.bg/news/n_1/n_384650.html

Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна от местната река. Кметът на града Димитранка Каменова съобщи за БНР, че има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия. Започват леко да се нормализират нещата, но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настоящия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението в град Берковица. Кметът на Берковица съобщи още, че общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна. За съжаление наводнени са много жилищни сгради, мазета, бяха наводнени много улици в град Берковица. Към момента се работи по 120 сигнала за наводнени къщи дворове, за момента не е постъпвала информация за пострадали и загинали хора. Евакуирани с 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, каза главният оперативен дежурен в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" инспектор Красимир Запрянов даде подробности за обстановката в град Берковица. Приливната вълна достигна височина около 2 метра заля няколко улици в града и разруши три моста. Наводнени са районите около кв. Беговица, кв. Заряница., ул. Берковска река, ул. Николаевска и ул. Елин Пелин.  Прелива и река Пилатовец в Чипровци , съобщиха наши читатели. Има удавени животни, към момента няма пострадали хора. Междувременно, от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха за наводнени платна по няколко третокласни пътища.

КНСБ предлага цени на тока за бедни и богати

http://frognews.bg/news_75689/

Поскъпването на тока трябва да бъде само за богатите, които консумират повече електроенергия. За останалите не бива да има увеличение. Това предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.Идеята е да се въведат две цени за електроенергията за населението.

Преди пет години край Охрид потъна "Илинден"

http://pik.bg/преди-пет-години-край-охрид-потъна-илинден-news221636.html

Преди пет години край Охрид потъна "Илинден"

На 5 септември 2014 г. се навършват 5 години от потъването на корабчето "Илинден". На този ден през 2009 г. в Охридското езеро се удавиха 15 български туристи.

Претовареният с над 50 души плавателен съд за разходка по водите на езерото се преобърна по пътя за манастира "Св.Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за македонския капитан Сотир Филевски и представителя на застрахователя Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб.

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Шумен ще учи туристи как се вари ракия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282243

Започнаха ремонтите на четири възрожденски къщи по улица “Цар Освободител” в Шумен, които до новия туристически сезон трябва да се превърнат в атрактивно място за гостите на града. Там туристите няма да са само наблюдатели в музей, а ще могат да участват в традиционни български занятия. От тъкане на черга до варене на ракия и дегустации ще могат Започнаха ремонтите на четири възрожденски къщи по улица “Цар Освободител” в Шумен, които до новия туристически сезон трябва да се превърнат в атрактивно място за гостите на града. Там туристите няма да са само наблюдатели в музей, а ще могат да участват в традиционни български занятия. От тъкане на черга до варене на ракия и дегустации ще могат

Зимнината поскъпва с 15% заради дъждовете

http://www.cross.bg/minalogodishnata-tona-po-skupi-1428826.html

/КРОСС/ Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната, пише "Преса". През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре. Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст. В същото време качеството е по-лошо - върху плодовете има язви и петна, които трябва да бъдат почистени. Това е загуба на материал, което допълнително оскъпява крайния продукт. Цената на родната капия също е висока - 0,90-1 лв. за килограм, и ако не падне, печените чушки в буркан ще бъдат по-скъпи от ланските. Надеждата на производителите обаче е да има малко намаление, а и след 20 септември се очаква да започне внос на по-евтина стока от Македония. По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо. Бурканче сладко от череши от 314 грама ще струва 3,30 лв. при 3 лв. от миналогодишната реколта.  

Истината и лъжата за листите на Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/05/2374314_istinata_i_lujata_za_listite_na_reformatorskiia_blok/?ref=rss


До изборите остава точно месец. Месец, който традиционно в политическите науки се нарича "същинска капания". В последните години изследванията показват нещо друго – че изборните резултати се влияят повече от действията, които партиите предприемат в месеците преди това. В този смисъл се намираме в най-горещата точка на кампанията.

Да видим какво направиха и какво не направиха Реформаторите дотук. На първо място положителното е, че ги имаше. Не изпаднаха в лятната летаргия, която...

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=263151

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 5 септември - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:30 ч. до 12:00 ч. - гр.Варна - карето: бул.”Цар Освободител”, бул.

Валежите продължават, на места с гръмотевици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282772

Времето ще остане без съществена промяна. Облачността ще бъде по-често значителна и на много места с прекъсвания валежите ще продължат. Ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността ще има над Източна България. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен, Времето ще остане без съществена промяна. Облачността ще бъде по-често значителна и на много места с прекъсвания валежите ще продължат. Ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността ще има над Източна България. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен,

Затворник не иска да излезе на свобода

http://pik.bg/затворник-не-иска-да-излезе-на-свобода-news221634.html

Затворник не иска да излезе на свобода

57-годишен затворник, на когото остават броени дни до излежаването на 16-годишна присъда за убийство, придружено с блудство, не иска да излиза на свобода от затвора в Ловеч, пише "Монитор".

Пандизчията се опасявал, че навън или ще го убият близките на жертвата му, или ще умре от глад. Кирил Георгиев Иванов от Луковит получил 16-годишна присъда, след като блудствал с циганче от Луковит, а после го убил. В затвора многократно бил малтретиран и всички странели от него заради посегателството срещу дете, но въпреки това намерил някаква сигурност.

Самият той бил българин и треперел от страх за деня, в който излезе и ще трябва да се изправи без охрана срещу фамилията на жертвата си. Затова многократно отказвал предсрочно освобождаване, въпреки че заради добро поведение и трудолюбие можел да го получи.

Освен всичко друго получил и добра работа - дали му да бъде портиер на КПП-то на затвора. Кирил имал семейство, но през всичките години никой не му дошъл на свиждане нито веднъж.

Сега споменавал, че предпочитал да направи ново престъпление, за да се върне на сигурно в панделата.

Валежите продължават, на места с гръмотевици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282766

Времето ще остане без съществена промяна. Облачността ще бъде по-често значителна и на много места с прекъсвания валежите ще продължат. Ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността ще има над Източна България. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен, Времето ще остане без съществена промяна. Облачността ще бъде по-често значителна и на много места с прекъсвания валежите ще продължат. Ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността ще има над Източна България. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен,

Сугестопедия, или как ученето се превръща в изкуство

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/05/2374047_sugestopediia_ili_kak_ucheneto_se_prevrushta_v_izkustvo/?ref=rss

Има училище, което никак не прилича на това, което познаваме. В него уж учиш английски език, а сякаш си в клас по актьорско майсторство. По стените там са закачени репродукции на картини на художници класици, звучи композиция на Чайковски, а преподавателите всеки път са в нова роля, сякаш нови хора. В това училище не те изпитват на дъската (то и дъска няма), не ти пишат забележки (то и бележник нямаш), не ти дават домашни (то и тетрадка нямаш). Звучи като не да учиш, а да се радваш, но в смях и...

Вдигат църква за братя Галеви и Веска Меджидиева в Южна Африка

http://frognews.bg/news_75688/

Държавата е отделила 45 000 евро за строителството на православен храм в Претория, ЮАР. Там ще се причестява 20-хилядното българско население, а сред ктиторите се очаква да бъдат Братя Галеви, Веска Меджедиева и други известни бизнесмени, намерили убежище на Черния континент.

Бедствено положение в Берковица, 2 м вълна заля къщи, срина 3 моста

http://pik.bg/бедствено-положение-в-берковица-2-м-вълна-заля-къщи-срина-3-моста-news221633.html

Бедствено положение в Берковица, 2 м вълна заля къщи, срина 3 моста

Вследствие на падналия пороен дъжд през последното денонощие, достигащ до 50 л на кв.м, са наводнени по поречието на Берковска река и в ниските части на общината обществени сгради и къщи, съобщава Фокус.

За провеждането на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи с цел ограничаване въздействието и ликвидиране на последствията от възникналото наводнение в община Берковица е обявено бедствени положение и е въведен в действие „Общинския план за защита при бедствия в частта му „Действие при наводнение“, информират от общината.

Поради аварирал трафопост ж.к. Заряниза остана без ток през нощта.

На най-опасните участъци и в момента има спасителни екипи, които се опитват да отстранят повреди или да отводняват къщи и сгради. Много места са останали без ток.

По-рано през отминалата вечер вълна с височина около 2 метра заля няколко улици в града и разруши три моста.

Българите в чужбина имат още 5 дни да заявят желанието си да гласуват

http://society.actualno.com/Bylgarite-v-chujbina-imat-oshte-5-dni-da-zajavjat-jelanieto-si-da-glasuvat-news_48442.html

Българите, живеещи зад граница, имат пет дни да заявят желанието си да гласуват извън страната за предстоящите предсрочни парламентарни избори - до 9 септември. Те трябва да подадат заявление пред ди...

Борисов очаква във "Фейсбук" идеи и коментари за Управленската програма на ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Borisov-ochakva-vyv-Fejsbuk-idei-i-komentari-za-Upravlenskata-programa-na-GERB-news_48444.html

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов очаква идеи и коментари за Управленската програма на партията, които могат да му се изпращат с лично съобщение във „Фейсбук”. Това е написал Бор...

Pavell: Няма татус, за който съжалявам! (снимки)

http://www.bnews.bg/article-115560

Днес тялото на дуетната рап половинка на Venci Venc' е покрито с много татуировки, но той не съжалява за нито една от тях.

Зимнината поскъпва до 15% заради потопите

http://pik.bg/зимнината-поскъпва-до-15-заради-потопите-news221631.html

Зимнината поскъпва до 15% заради потопите

Последната утеха на българина - зимнината, тази година ще е по-скъпа. Бурканите с краставички и туршия от магазина, както и приготвените у дома, ще бъдат до 15 на сто по-скъпи заради пороите и по-ниската реколта от зеленчуци, пише "Преса".

Миналата година у нас са произведени около 150 000 тона домати, а през тази ще бъдат набрани едва 75 000 тона, което води до по-високи цени. През 2013 г. консервните фабрики изкупуваха продукцията по 25 ст. за килограм, а сега - по 45-50 ст. Заради недостига фирмите се принуждават да влагат китайско доматено пюре в родната лютеница. Надеждата на предприятията е, че от 20 септември ще започне внос на евтина суровина от Македония и Турция.

Дай една люта за новото име на Благоевград

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/05/2373607_dai_edna_ljuta_za_novoto_ime_na_blagoevgrad/?ref=rss


Няма да разбереш благоевградската македонска душа, ако не удариш една люта глътка ракия и после не я отбележиш с пестник по масата, озвучен от серия псувни по всичко що не е чисто и свято като републиката. Това съчетание се повтаря като ритуал, който изгражда онази представа за "македонстването" – нещо като политиканстване, ама по велико, с мирис на барут, истории за "вехти комити" и крадени моми, абе за всичко, което се събира в думите "що е маке, все е юнак"...

Македонстването ще...

Българите в чужбина имат още пет дни да заявят желанието си да гласуват

http://www.cross.bg/karta-glasyva-zayavlenie-1428825.html

/КРОСС/ Българите, живеещи зад граница, имат пет дни да заявят желанието си да гласуват извън страната за предстоящите предсрочни парламентарни избори - до 9 септември. Те трябва да подадат заявление пред дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава, в която се намират. Заявленията трябва да са подписани саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. Могат да се подават и електронни заявления на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). В документа задължително се посочват имената по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единният граждански номер (ЕГН), постоянният адрес в България и населеното място, в което избирателят иска да гласува. За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Там, където на избори през последните 5 години е имало секция, в която да са гласували поне 100 души, също трябва да се образува такава

Пътна обстановка в страната - 5 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263148

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на авариен ремонт на дилатационна фуга на км 61+400, в посока Бургас-София, се затварят активна и аварийна лента за движение. Движението се извършва по изпреварващата лента.

Предизборната кампания стартира с дарения и срещи с хората

http://pik.bg/предизборната-кампания-стартира-с-дарения-и-срещи-с-хората-news221629.html

Предизборната кампания стартира с дарения и срещи с хората

Обновената коалиция БСП - лява България ще открие кампанията си днес. По закон 5 септември е и официалният старт на агитацията за 5 октомври. Вместо с традиционнен концерт социалистите ще тръгнат към изборите с публична среща с кандидатите си за депутати, на която ще бъдат представени акценти от предизборната платформа.

Лидерът на БСП Михаил Миков ще обяви дарение от 60 000 лв. за пострадалите от потопа в Мизия. "Тази година почти няма да имаме концерти. По-добре е парите да идат за дарението", коментираха социалисти. ГЕРБ ще стартира предизборната си кампания с мащабно събитие в любимата столична зала на лидера Бойко Борисов - зала "Арена Армеец" в неделя.

Освен "надъхваща" реч от Борисов ще има и музика, твърдят запознати с организацията. Твърде вероятно е този път на откриването да пее Веселин Маринов. Очакванията са ГЕРБ да се радва на гости от ЕНП и да представи ултрамодерните си изборни материали - интерактивни плакати, приложение за мобилни телефони и т.н. ДПС вероятно ще тръгнат на избори от Шумен също в неделя, пише "Труд".

Очаква се лидерът на движението Лютви Местан да се обърне във видеоклип към избирателите още днес. Ще има и обиколка в страната с автобуса на движението. До дни ще бъде представена и управленската програма на ДПС. Реформаторският блок смята да използва за трамплин към изборите конгреса на коалицията на 14 септември. Очаква се тогава да бъде избран лидер на блока, както и да бъде представена изборната платформа. АБВ ще се гмурнат в изборите в Летния театър във Варна. Там ще пеят Тони Димитрова, Васил Петров и Дани Милев. Емил Димитров-син и Дани Милев дори са създали и подарили песен на формацията на Георги Първанов.

Гл. ас. д-р Евелина Христова: Който води негативна кампания, му се връща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282457

С гл. ас. д-р Евелина Христова, специалист по организационни и политически комуникации разговаря Димитър Мартинов.
- Все повече политици използват фейсбук. Беше ли даден вече стартът на предизборната кампания там, г-жо Христова?
- Има нови лица, някои бяха странно некомуникативни през изминалата година, С гл. ас. д-р Евелина Христова, специалист по организационни и политически комуникации разговаря Димитър Мартинов. - Все повече политици използват фейсбук. Беше ли даден вече стартът на предизборната кампания там, г-жо Христова? - Има нови лица, някои бяха странно некомуникативни през изминалата година,

Цветозар Томов: Не мисля, че има риск от нов "Костинброд"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282250

- Г-н Томов, вашето предложение за промени в Изборния кодекс за намаляване броя на наблюдателите не беше прието и на 5 октомври се очертава армия от 250 000 служебни лица от членове на комисии, застъпници, наблюдатели и т.н. , които могат да създадат повече объркване и паника. В ЦИК имате ли готовност да се справите с това и как? - Г-н Томов, вашето предложение за промени в Изборния кодекс за намаляване броя на наблюдателите не беше прието и на 5 октомври се очертава армия от 250 000 служебни лица от членове на комисии, застъпници, наблюдатели и т.н. , които могат да създадат повече объркване и паника. В ЦИК имате ли готовност да се справите с това и как?

Шефът на пътното управление: Пътят Калотинци - Раянци е забравен, всички институции са информирани за него

http://www.zapernik.com/obshtestvo/shefut-na-putnoto-upravlenie-putyat-kalotinci-rayanci-e-zabraven_34066/

Пътят между селата Калотинци и Раянци трябва да се реновира като се кандидаства за рехабилитацията му. Това каза директорът на областното пътно управление Румен Сачански на среща при областния управител на Перник Бойка Павлова.

По отношение състоянието на пътя Калотинци – Раянци той поясни, че от 30 години това е един забравен път и информира, че през последните 3 години са вложени повече от 70 000 лева за ремонтни дейности. Румен Сачански заяви, че за този път...

Продължава

Създателят на златната женска генерация в BG биатлона пое Южна Корея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282640

Създателят на златната женска генерация в българския биатлон през последното десетилетие на миналия век като треньор и спортен директор Венцислав Илиев пое ангажимент в чужбина. Българинът е старши треньор на отборите по биатлон на Южна Корея от това лято, научи Създателят на златната женска генерация в българския биатлон през последното десетилетие на миналия век като треньор и спортен директор Венцислав Илиев пое ангажимент в чужбина. Българинът е старши треньор на отборите по биатлон на Южна Корея от това лято, научи "24 часа". Илиев е подписал договор за 1+3 г.

Този, който смята, че светът е само в главата му, е осъден да живее само в главата си

http://www.cross.bg/glavata-osuden-zhivee-1428824.html

/КРОСС/ "Този, който смята, че светът е само в главата му, е осъден да живее само в главата си" - цитат от книгата „Алкохол" на Калин Терзийски, български поет, писател и сценарист.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/otkrie-kampaniya-zala-1428822.html

/КРОСС/ Чипровци.От 14.00 часа в ритуалната зала на Община Чипровци министър-председателят проф. Георги Близнашки ще открие научната конференция с международно участие „Българското образование през вековете". Конференцията е част от тържествената програма за отбелязване на 390 години от създаването на Чипровското светско училище през 1624 година. София.От 09.00 часа, в сградата на Централен кооперативен съюз, ет. 13 Икономическият и социален съвет на България (ИСС) в партньорство с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) организират кръгла маса на тема: "Заетостта в селските райони - проблеми и възможни решения. София.От 11.00 часа, в БТА д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. "Бг лекар" ще даде пресконференция на тема"Коя е националната ни кауза? Предложения към кандидат-депутатите да представят свои програми за овладяване на демографската катастрофа и рухването на здравеопазването, както и да оповестяват собственото си здравословно състояние и дори сексуалните си практики, както правят западните им колеги". София.От 14:00 ч. в Гранд хотел София, зала Триадица 1, представители на Министерството на регионалното развитие ще представят подобрената геопространствена информационна система, разработена от ведомството. София.От 17.30 часа, в галерия „Средец" на Министерството на културата на официална церемония ще бъде обявен българският град номиниран за Европейска столица на културата през 2019 година

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/danuk-gerb-programa-1428823.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициНов данък върху доходите обмисля ГЕРБ, ако е на власт - в. Дума - стр. 1Бизоните отровени - в. 24 часа - стр. 1, 14Управленската програма на ГЕРБ: Нов общински данък и няколко малки реформи - в. Капитал Дейли - стр. 1, 3Здравната каса иска спешно още 117 млн. лв. от бюджета - в. Сега - стр. 1, 3И ресторантите ще дават информация за произхода на храната - в. Сега - стр. 1, 6Франция опря до нашето лавандулово масло - в. Новинар - стр. 1, 9Токът с две цени - за бедни и богати - в. Монитор - стр. 1, 4Без политици на 15 септември В. Стандарт - стр. 1ГЕРБ мисли за данък „община" В. Труд - стр. 1Учим на старо за 100 лв. по-малко В. Телеграф - стр. 1 Водещи заглавия на вътрешните странициОбидни нападки на Борисов срещу Стойнев възмутиха обществото - в. Дума - стр. 2БСП в Кюстендил излиза на протест срещу уволненията на специалисти - в. Дума - стр. 3200 000 производители на тютюн може да останат без поминък - в. 24 часа - стр. 2, 3Газ, ток и лъжи взривиха БСП и ГЕРБ предизборно - в. 24 часа - стр. 4НАП предлага чиновниците сами да си плащат осигуровките - в. Капитал Дейли - стр. 4Екоминистерството блокира временно строежите на „Корал" - в. Капитал Дейли - стр. 5ГЕРБ лансира спорна схема за вдигане на плоския данък - в. Сега - стр. 2Синдикатите искат различни цени на тока за бедни и за богати - в. Сега - стр. 3ДАНС заплаши, че няма да работи добре с орязан бюджет - в. Сега - стр

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1428821.html

/КРОСС/ ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, журналист и бизнесмен, основател на Съюза на работодателите, 65 г.ВЕЛИЧКО КОНАКЧИЕВ, радиожурналист, 65 г.МИНЧО КОРАЛСКИ, изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, 63 г.Пенка Чернева журналистка и писателка.доц СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ, съветник в болница „Софиямед".ТЕОДОРА БУРГАЗЛИЕВА, модел, "Мис България 2002".ТЕРЕЗА МАРИНОВА, олимпийска и световна шампионка на троен скок.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-selo-politicheski-1428820.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва"Тема: Защо 400 деца на бежанци няма да влязат в клас?Тема: Кой отглежда канабис край Сандански?Тема: Да се изправиш срещу Реал Мадрид, Ливърпул и Базел.Гост: Интервю с изпълнителния директор на Лудогорец Ангел Петричев.Тема: На живо: какви мерки взеха отговорните институции, за да предотвратят инцидентите с асансьори?Тема: Колко е голяма дупката в хазната?Гост: Коментар на Георги Ангелов и проф. Христина ВучеваТема: Каква ще е съдбата на газопровода Южен поток? С колко ще се увеличи цената на тока?Гост: Енергийният министър Васил ЩоновТема: Каква предизборна кампания да очакваме - на компроматите или на програмите?Гост: Андрей Райчев и Даниел СмиловТема: Кои са финалистите в БНТ ПАРК LIVE? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Нов телевизионен и нов политически сезон.Гост: Говорят Люба Кулезич, Мира Иванова и Сашо Диков.Тема: На живо - защо Мая Манолова излиза на протест?Тема: В деня, в който започва предизборната кампания.Гост: Коментират Кънчо Стойчев и Боряна Димитрова.Тема: Защо политологът Огнян Минчев се разгневи?Тема: Как два ромски клана в бургаско село се издържат с обучение на джебчии и продажба на деца?Тема: Мълния проби покрива на самотна възрастна жена в пловдивско село.Тема:5 години след трагедията в „Охридското езеро" си спомняме за загиналите с кораба „Илинден".Тема:Как се работи с холивудски звезди като Мел Гибсън? Отговорът от мис „Национален отбор"

5 септември в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-bulgariya-1428819.html

/КРОСС/ 1698 г. - Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и селяните.1774 г. - Във Филаделфия се провежда първият Континентален конгрес.1881 г. - В София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес БАН).1905 г. - Руско-японската война: Чрез посредничеството на американския президент Теодор Рузвелт в американския град Портсмут е сключен мирен договор, с който завършва войната.1914 г. - Първата световна война: В битката при Марна англо-френски войски атакуват и побеждават настъпващите към Париж германски военни части.1915 г. - Провежда се Първи конгрес на градовете в България.1939 г. - Втората световна война: САЩ обявяват неутралитет след започване на войната.1943 г. - Цар Борис III е погребан в Рилския манастир.1944 г. - Участие на България във Втората световна война: Правителството на България скъсва дипломатическите отношения с Нацистка Германия. Същият ден СССР обявява война на Царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия.1944 г. - В село Алеково, кметът Петко В. Петков доброволно предава властта на комитета на ОФ (първо установяване на ОФ власт).1944 г. - Белгия, Нидерландия и Люксембург учредяват Бенелюкс.1945 г. - Д-р Г. М. Димитров получава разрешение да напусне страната и да замине за Италия и оттам - за САЩ.1953 г

Св. пророк Захария и праведна Елисавета

http://www.cross.bg/elisaveta-zahariii-boga-1428818.html

/КРОСС/ В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник, на име Захарий, със жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древност дарил с рожба престарялата Сарра. Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка смяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата смяна. Когато дошъл неговият ред, той се отправил за Йерусалим (различните длъжности в храма се разпределяли между свещеници от всяка смяна по жребие). Този път на Захарий се паднало да влезе в храма Господен, за да покади. Народът се молел отвън през време на каденето. Когато Захарий принасял кадилната жертва, ангел Господен му се явил отдясно на кадилния жертвеник. Като го видял, свещеникът се уплашил

5 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=263149

Събития 1698 г. — Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и селяните. 1774 г. - Във Филаделфия се провежда първият Континентален конгрес.

Ускоряват одобряването на ново лечение на меланом в САЩ

http://www.vesti.bg/novini/uskoriavat-odobriavaneto-na-novo-lechenie-na-melanom-v-sasht-6021631

Американската агенция за храните и лекарствата (АХЛ) даде зелена светлина в четвъртък на ускорена процедура за одобряване на лекарство срещу рак на кожата.

Изборите - между откъсването от политиците и клишетата

http://izbori2014.actualno.com/Izborite---mejdu-otkysvaneto-ot-politicite-i-klishetata-news_48434.html

Има едно безнадеждно откъсване от политиците. Въпреки това не вярвам предстоящата предизборна кампания да бъде вяла. Това заяви в ефира на БНТ социологът Андрей Райчев. Според него се наблюдава и безн...

УНИЦЕФ: Всяко десето момиче по света е жертва на сексуално насилие

http://asia.actualno.com/UNICEF-Vsjako-deseto-momiche-po-sveta-e-jertva-na-seksualno-nasilie-news_48438.html

Около 120 милиона момичета по света – или всяко десето момиче – е било изнасилвано или подлагано на сексуално насилие до 20-годишна възраст, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от...

Почина Джоан Ривърс

http://showbusiness.actualno.com/Pochina-Djoan-Rivyrs--news_48436.html

Американската актриса и известна телевизионна водеща Джоан Ривърс (Joan Rivers) е починала на 4 септември, на 81-годишна възраст в Ню Йорк, съобщи семейството й. Тя бе в болница от седмица. Известн...

В Етъра започва Международният панаир на занаятите

http://society.actualno.com/V-Etyra-zapochva-Mejdunarodnijat-panair-na-zanajatite-news_48440.html

В архитектурно-етнографския музей "Етър" край Габрово днес започва дванайсетото издание на тридневния Международен панаир на народните художествени занаяти, предаде БТА. Международното съби...

Скаути в Исперих се учат да оцеляват и помагат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282226

Скаутски клуб учи децата в Исперих да обичат природата, да живеят в хармония с нея и да помагат на хората, изпаднали в беда. Със задачата да работи с хлапетата се е заела Теодора Рабачева, за която това не е просто хоби, а най-добрият начин за осмисляне на свободното време.
“Бях 6 години на гурбет в Кипър и там видях как работят скаутските клубове. Скаутски клуб учи децата в Исперих да обичат природата, да живеят в хармония с нея и да помагат на хората, изпаднали в беда. Със задачата да работи с хлапетата се е заела Теодора Рабачева, за която това не е просто хоби, а най-добрият начин за осмисляне на свободното време. “Бях 6 години на гурбет в Кипър и там видях как работят скаутските клубове.

Стартира предизборната кампания

http://news.ibox.bg/news/id_1810448419

До предсрочните избори се стигна, след като правителството на премиера Пламен Орешарски подаде оставка.

Прогноза за времето - 5 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263150

Облачността ще бъде по-често значителна и все още в по-голямата част от страната ще има превалявания и гръмотевици, но и периоди на временни прекъсвания. По-чувствителни разкъсвания на облачността и по-незначителни ще са преваляванията в Североизточна България.

Религиозен календар за 5 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281550

Св. прор. Захария и праведна Елисавета
Захария и съпругата му Елисавета страдали много, защото нямали деца. Всеки ден се молели Богу да ги дари с чедо. Един ден по време на служба на Захарий му се явил ангел и му казал, че молитвата му е чута и скоро ще се сдобие със син. Той ще се казва Йоан, ще се изпълни с Дух Свети още от утробата на майка си Св. прор. Захария и праведна Елисавета Захария и съпругата му Елисавета страдали много, защото нямали деца. Всеки ден се молели Богу да ги дари с чедо. Един ден по време на служба на Захарий му се явил ангел и му казал, че молитвата му е чута и скоро ще се сдобие със син. Той ще се казва Йоан, ще се изпълни с Дух Свети още от утробата на майка си

Историята на пържолата - изцяло върху етикетa

http://www.bnews.bg/article-115579

Нови правила за етикетите върху храните ще влязат в сила от декември. Всички съставки ще трябва да бъдат изписани върху тях задължително с подходящ шрифт. Новите етикети трябва да присъстват не само върху храните, които купуваме в магазините, но и в ресторантите, при доставки и кетъринг.

ББЦ тръгва с Нешка и народа, Веско Маринов повежда ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-115490

Официалното начало на предизборната кампания е днес, 5 септември, точно месец преди вота, а по-голямата част от партиите са избрали да тръгнат от столицата. „България без цензура“ се включва в битката от Стара Загора, а АБВ - от Варна. Реформаторите и ДПС - още мислят.

Бизоните в столичната зоологическа градина са били отровени

http://crime.actualno.com/Bizonite-v-stolichnata-zoologicheska-gradina-sa-bili-otroveni-news_48432.html

Бизоните в столичната зоологическа градина са били отровени. В червата им са открити токсини, вътрешните органи са поразени. Първо умря мъжкият бизон, а в сряда стана ясно, че поставената на системи ж...

Фетва срещу ''Ислямска държава''

http://asia.actualno.com/Fetva-sreshtu-Isljamska-dyrjava-news_48433.html

Влиятелни британски мюсюлмани издадоха фетва срещу "Ислямска държава" - с надеждата да подтикнат симпатизантите на ислямистите към размисъл. Оправдани ли са тези очаквания? И какво захранв...

Технологична скука на изложението IFA в Берлин

http://www.grreporter.info/Tehnologichna_skuka_na_izlozhenieto_IFA_v_Berlin_/16049

Гъвкави дисплеи, умни часовници, тънки и стилни таблети - това са само част от новостите, които технологичния форум успя да ни предложи и то в самото си начало.

прочети повече

Още пет дни могат да се подават заявления за гласуване в чужбина

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/05/2374774_oshte_pet_dni_mogat_da_se_podavat_zaiavleniia_za/?ref=rss


Българите, живеещи зад граница, имат пет дни да заявят желанието си да гласуват извън страната за предстоящите предсрочни парламентарни избори – до 9 септември. Те трябва да подадат заявление пред дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава, в която се намират.

Заявленията трябва да са подписани саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. Могат да се...

Стоичков, Бутрагеньо и Франческоли са №1 за Валдерама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282310

На 2 септември легендарният колумбийски футболист Карлос Валдерама навърши 53 години и по този повод припомни някои факти от славната си кариера. Участникът на 3 световни първенства посочи най-добрите футболисти, които е виждал: "Това са Енцо Франческоли, Емилио Бутрагеньо и Христо Стоичков."
Над тази тройка и над всички класации Валдерама поставя На 2 септември легендарният колумбийски футболист Карлос Валдерама навърши 53 години и по този повод припомни някои факти от славната си кариера. Участникът на 3 световни първенства посочи най-добрите футболисти, които е виждал: "Това са Енцо Франческоли, Емилио Бутрагеньо и Христо Стоичков." Над тази тройка и над всички класации Валдерама поставя

Гонзо иска от Херо нови попълнения за Левски

http://www.bnews.bg/article-115515

Гонзо се е фокусирал главно върху физическата подготовка на отбора, като е поискал помощ от Димитър Димитров за намирането на нови попълнения.

Преглед на печата от 5 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2374684_pregled_na_pechata_ot_5_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Здравната каса ще плаща лекарства с пари от резерва си
В момента в него има 56.7 млн. лв. , докато общия недостиг в бюджета на НЗОК е малко над 100 млн.лв.

Сега

И ресторантите ще дават информация за произхода на храната
Е-тата ще изчезнат от етикетите в края на тази година

Синдикатите искат различни цени на тока за бедни и за богати
Икономическият министър пък предлага енергиен фонд за...

Нападнаха екип на bTV във Ветово

http://crime.actualno.com/Napadnaha-ekip-na-bTV-vyv-Vetovo-news_48427.html

Екип на втората национална телевизия bTV вчера е бил нападнат от семейства на телефонни измамници във Ветово. Разследването на Росен Цветков е било насочен срещу задържаната през юни група за телефо...

Антифашист от Перник: Еврейските банки заличават България от картата на Европа - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/antifashist-ot-pernik-evreiskite-banki-zalichavat-bulgariya-ot-kartata-na_34065/

Сдружението на еврейските банки - Федералният резерв заличава България от картата на Европа. Това каза лидерът на българския антифашистки съюз в пернишкия квартал "Изток" и член на политическа партия "Атака" господин Петров, предаде човек на ZaPernik.com.

"Моят лозунг е: Съд за националните предатели и Не на американските бази, винаги България и Русия заедно. Медиите не са четвъртата власт, медиите са първата власт. Ние виждаме подкупните...

Продължава

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282056

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Преди пет години край Охрид потъна "Илинден"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244918_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0+%22%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D

 На 5 септември 2014 г. се навършват 5 години от потъването на корабчето "Илинден". На този ден през 2009 г. в Охридското езеро се удавиха 15 български туристи.

Претовареният с над 50 души плавателен съд за разходка по водите на езерото се преобърна по пътя за манастира "Св.Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.
В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за македонския капитан Сотир Филевски и представителя на застрахователя Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб.
На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. 

Обявено е бедствено положение в Берковица заради наводнения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244917_%D0%9E%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8

 Бедствено положение беше обявено в община Берковица, вследствие на паднали пороен дъжд през последното денонощие, достигащ до 50 л/кв.м.

Наводнени са сгради по поречието на Берковска река и в ниските части на общината - в районите около кв. "Беговица", кв. "Заряница", ул. "Берковска река", ул. "Николаевска" до района на ж.п. прелез и ул. "Елин Пелин".

Евакуирани са живущите в две къщи, разбра Нова ТВ от свой източник в общината.

"Част от града е залята. Има и една паднала къща", заяви за Нова кметът на Берковица - Димитринка Каменова.

В момента заседава кризисен щаб. 

За провеждането на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи с цел ограничаване въздействието и ликвидиране на последствията от възникналото наводнение в община Берковица освен обявено бедствено положение, е въведен в действие и „Общинския план за защита при бедствия в частта му „Действие при наводнение“.

"Уведомяваме всички жители на община Берковица, чийто живот е в опасност веднага да звънят на дежурния телефон 88 418 или 112, за да могат дежурните екипи да реагират своевременно", казват от общината.

Поради аварирал трафопост ж.к. "Заряниза" ще остане без ток през нощта.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване