Руска ваксина срещу Ебола премина успешно тестовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=263168

Надежда за болните от Ебола дава успешното преминаване на тестове на руска ваксина. Досега всички лекарства използвани за борба с вируса са само експериментални. Руска ваксина срещу Ебола е преминала успешно тестове и вече може да се пусне в употреба.

Федерер обърна душманина на Гришо от 0:2 до 3:2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282915

Роджър Федерер се класира за полуфинала на US Open, след като направи велик обрат срещу елиминиралия по-рано Григор Димитров Гаел Монфис.
Първите два сета приключиха с победа за французина 6-4, 6-3 и той сякаше се виждаше как елиминира реномирания си съперник.
Тогава, обаче, започна обратът на Маестрото. Роджър Федерер се класира за полуфинала на US Open, след като направи велик обрат срещу елиминиралия по-рано Григор Димитров Гаел Монфис. Първите два сета приключиха с победа за французина 6-4, 6-3 и той сякаше се виждаше как елиминира реномирания си съперник. Тогава, обаче, започна обратът на Маестрото.

На 81 години почина актрисата Джоан Ривърс

http://offnews.bg/news/n_1/n_384709.html

Американската актриса и телевизионна водеща Джоан Ривърс е починала в четвъртък на 81-годишна възраст в Ню Йорк, където преди една седмица бе хоспитализирана, предаде AFP. „С голяма тъга ви съобщавам за смъртта на майка ми, Джоан Ривърс. Тя си отиде в мир, заобиколена от семейството и близките си”, заяви дъщеря й Мелиса Ривърс в свое комюнике. Тя бе в болница от седмица. Известната със своето дръзко поведение американка осмиваше от екрана почти всички известни личности, припомня БГНЕС. Джоан Ривърс бе една от най-противоречивите и скандални водещи в САЩ. Известна е със скечовете си, в които редовно се отнасяше доста хапливо с личности от световния шоубизнес и политическия елит. Тя е известна и с почти непрекъснатото прилагане на пластичната хирургия върху себе си. Правила си е над 700 разкрасителни интервенции от 35-годишната си възраст. Ривърс се бе пошегувала и със себе си, че почти всеки уикенд е на визитация при своя пластичен хирург и като постоянен клиент всяка десета операция й е безплатна. "Моето тяло е храм и се нуждае от непрекъсната реставрация", казваше тя.

Москва се сбогува с Андрей Стенин. И ЮНЕСКО призова за разследване

http://www.cross.bg/ykraiina-andreii-yunesko-1428855.html

/КРОСС/В Москва днес ще се сбогуват със загиналия в Украйна фоторепортер на МИА "Русия днес" Андрей Стенин. Церемонията ще се проведе от 10 до 12 часа в сградата на агенцията, където той работеше. Журналистът ще бъде погребан на Троекуровското гробище, близо до репортерите на ВГТРК и Първи канал Игор Корнелюк, Антон Волошин и Анатолий Клян, които също бяха убити в Украйна. Вчера генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази съболезнования във връзка с гибелта на фотокореспондента на МИА „Русия днес". „Съжалявам за гибелта на журналиста Андрей Стенин, който беше убит по време на изпълнение на своя професионален дълг. Необходимо е, обстоятелствата на неговата гибел да бъдат разследвани и виновните да бъдат съдени", се посочва в заявлението на Бокова. Генералният директор на ЮНЕСКО също призовала всички страни на конфликта в Украйна да признаят гражданския статут на журналистите, за да може да бъде осигурена тяхната безопасност по необходимия начин.

34 миньори блокирани в босненска мина

http://www.vesti.bg/novini/34-miniori-blokirani-v-bosnenska-mina-6021643

Най-малко 34 миньори останаха блокирани под земята в босненската мина за въглища Зеница на север от Сараево.

34 миньори са затрупани в мина в Босна и Херцеговина

http://www.mediapool.bg/34-minyori-sa-zatrupani-v-mina-v-bosna-i-hertsegovina-news224500.html

Общо 34 миньори са затрупани, а двама са ранени при срутване на галерия от мина в района на босненския град Зеница вследствие на земетресение в четвъртък, предаде АФП, цитирана от агенция ”Фокус”. По време на инцидента в мината е имало 56 миньори, като 22 от тях са успели да излязат на повърхността, но 34 души все още са в засегнатата от срутването зона. Със затрупаните миньори е установен контакт. Според директора на мината те разполагат с достатъчно въздух, за да оцелеят до пристигането на спасители.

Огнян Минчев: Пази Боже от агенции като Мъди Яна и Кукумявката Харис

http://frognews.bg/news_75700/

Във Фейсбук Огнян Минчев реагира остро срещу социологическите изследвания, които бяха оповестени последните дни. В студиото на Нова тв тази сутрин той ги определи като псевдо-социологически. Според него голяма част от тях са манипулативни, които искат да внушат нестабилна ситуация.

10 стъпки за демонтиране на модела #КОЙ

http://noresharski.com/10-stpki-za-demotntirane-na-modela-koj/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=10-stpki-za-demotntirane-na-modela-koj

Noresharski.com публикува десетте стъпки за демонтиране на модела #КОЙ на Протестна мрежа

1. „Отворени договори“ – Публикуване на всеки договор за изразходване на публични средства и управление и разпореждане с държавна и общинска собственост – създаване на специален сайт, който дава възможност на всеки гражданин да види как неговата община и централната власт изразходват публичните пари, публикуване на договорите, включително на дружества с над 50% държавно и/или общинско участие.

2. „Отворени данни“ – Всички данни за дейността на институциите и информацията в публични регистри, се публикуват във формат и вид, даващ възможност за обработка, сравнимост и свързване на информацията, така че всеки заинтересован да може да изгради информирана позиция за резултатите от управлението.

3. „Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги.

4. „Прозрачни назначения“ – При избор от Народното събрание на членове на колективни органи – партиите обявят публично критериите, по които подбират и излъчват своите кандидати за тези позиции; всеки член на държавен регулаторен, контролен и антимонополен орган при деклариране пред Сметната палата на отношенията с кредитни и финансови институции – посочва освен размера и условията , при които са взети кредити и направени депозити, същото се отнася и за депутатите и останалите лица, задължени по закон да декларират имуществото си.

5. „Независима съдебна система“ – Магистратите избират пряко своите представители във Висшия съдебен съвет.

6. „Решаваме как избираме“ – Провеждане на референдум за вида на избирателната система – мажоритарна, смесена, пропорционална; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на МИР чужбина.

7. „Свободни медии“ – Приемане на законодателство за ограничаване на концентрацията в собствеността и разпространението на медии и гарантиращо разкриването на крайните собственици на медии.

8. „Прозрачно партийно финансиране“ – Размерът на субсидията на партиите се намалява наполовина и се изразходва по определени критерии и условия, всеки разход над 1000 лева се посочва конкретно в отчета пред Сметната палата.

9. „Прозрачно законодателство“ – Нито един закон не може да бъде внесен и приет без предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане.

10. „Блокиране на ДС“ – Хора, свързани с Държавна сигурност не получават номинации и назначения в държавни структури – лустрация, която може да се проведе, ако управляващите поемат ангажимент да спазват този принцип.

Протестна мрежа
05.09.2014г.

The post 10 стъпки за демонтиране на модела #КОЙ appeared first on Noresharski.com.

Скритите механизми, които навъртат държавен дълг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282239

Според последните данни на Министерството на финансите държавният дълг към края на юли 2014 година достигна 9.4 милиарда евро, или 22,8% от брутния вътрешен продукт на страната. Като дял от брутния вътрешен продукт това е най-високото ниво на държавния дълг от 10 години насам, а като абсолютна стойност дългът е близо до най-високите нива Според последните данни на Министерството на финансите държавният дълг към края на юли 2014 година достигна 9.4 милиарда евро, или 22,8% от брутния вътрешен продукт на страната. Като дял от брутния вътрешен продукт това е най-високото ниво на държавния дълг от 10 години насам, а като абсолютна стойност дългът е близо до най-високите нива

Суинг зад Библиотеката за последно това лято

http://scene.actualno.com/Suing-zad-Bibliotekata-za-posledno-tova-ljato-news_48478.html

Летният сезон за Smugglers Swing Club е вече към края си. Винтидж пикника на The Smugglers Collective ще събере за последен път това лято почитателите на винтидж музиката и модата зад Националната Б...

Йолевски: Македония е готова за НАТО

http://balkani.actualno.com/Jolevski-Makedonija-e-gotova-za-NATO-news_48479.html

Република Македония вижда бъдещето си в НАТО и е готова да поеме всички задължения и отговорности като пълноправна членка на Алианса. Това каза македонският министър на отбраната Зоран Йолевски ...

Ето кое е българското предложение за чуждоезичен "Оскар"

http://cinema.actualno.com/Eto-koe-e-bylgarskoto-predlojenie-za-chujdoezichen-Oskar-news_48480.html

Филмът "Българска рапсодия" може би ще се бори за чуждоезичен "Оскар". Лентата на режисьора Иван Ничев ще бъде българското предложение за номинациите в тази категория, съобщи Нов...

След 7 години борба Спаска Митрова взе детето си в България

http://balkani.actualno.com/Sled-7-godini-borba-Spaska-Mitrova-vze-deteto-si-v-Bylgarija-news_48481.html

След седем години борба по съдилищата, а проблемът беше обсъждан и от премиерите Бойко Борисов и Никола Груевски, Спаска Митрова успя да си вземе дъщеря си в България, предаде македонското електронно ...

Тежки сражения избухнаха край украинския град Мариупол

http://europe.actualno.com/Tejki-srajenija-izbuhnaha-kraj-ukrainskija-grad-Mariupol-news_48482.html

Тежки сражения избухнаха в покрайнините на украинския пристанищен град Мариупол. Това се случи само няколко часа преди започването на преговорите за възможно примирие. Серия от експлозии бяха чути в ...

Кървав екшън в Дупница! Баща и двамата му синове пребиха с бухалки строител

http://pik.bg/кървав-екшън-в-дупница-баща-и-двамата-му-синове-пребиха-с-бухалки-строител-news221689.html

Кървав екшън в Дупница! Баща и двамата му синове пребиха с бухалки строител

Дупничанин с двамата му синове пребиха с бухалки и метална тръба 37-годишния Велин Асенов от кв. „Гиздова махала“ в Дупница, пише struma.bg.

Велин Асенов, който работи като строител, влязъл да пазарува в хранителен магазин в жк „Бистрица“ след края на работния си ден. На излизане бил пресрещнат от автомобил, в който били Веско Илиев и двамата му синове.

Тримата слезли от колата и започнали да налагат 37-годишния мъж с метална тръба и бухалки. Клиенти на магазина ги разтървали.

На място пристигнала линийка от Спешен център - Дупница, която закарала пребития Велин Асенов в Спешното отделение. По първоначални данни пострадалият е със спукан череп.

Цялото му тяло е в сини. По случая работи РУП - Дупница. Причините за нападението се изясняват. 

Започна предизборната кампания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/e_y7FOoPMYQ/

От днес започва предизборната кампания за предсрочните парламетарни избори, които ще се проведат на 5 октомври. Кампанията ще продължи до 3 октомври.

По този начин ще изглежда бюлетината за изборите на 5 октомври с номерата на партиите и коалициите:

№ 1 – ПП Движение 21

№ 2 – ПП Българска социалдемокрация

№3 – ПП Български национален съюз – НД

№ 4 – ПП Новото време

№ 5 – ПП Обединена България

№ 6 – ПП Социалдемократическа партия

№ 7 – Коалиция Реформаторски блок

№ 8 – ПП Нова България

№ 9 – ПП ГЕРБ

№ 10 – ПП Общество за нова България

№ 11 – ПП Атака

№ 12 – ПП НДСВ

№ 13 – Коалиция България без цензура

№ 14 – Коалиция АБВ

№ 15 – Коалиция Левицата и Зелена партия

№ 16 – ПП Нова алтернатива

№ 17 – Коалиция Десните

№ 18 – ПП ДПС

№ 19 – ПП Глас народен

№ 20 – ПП Партия на Зелените

№ 21 – ПП Нова сила

№ 22 – Коалиция БСП – лява България

№ 23 – ПП Зелените

№ 24 – Коалиция Патриотичен фронт – ВМРО и НФСБ

№ 25 – ПП Република БГ

Поради установени нередности ЦИК отказва регистрация на Българска комунистическа партия, БКП, Другата България и Българска работническо-селска партия./КРОСС/

Русия ще пусне на пазара ваксина срещу ебола

http://www.mediapool.bg/rusiya-shte-pusne-na-pazara-vaksina-sreshtu-ebola-news224499.html

Руска ваксина срещу ебола е преминала успешно тестове и вече може да се пусне в употреба, съобщи руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова, предаде ИТАР-ТАСС. Все още руските власти очакват одобрението на Световната здравна организация. Преди това стана ясно, че вече са готови и други два експериментални препарата - канадският KTM-Ebola и американският Zmapp. Изпитанията с тях все още не са завършили и количествата са ограничени. Американската фармацевтична компания Johnson&Johnson работи върху своя ваксина. Британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline съобщи, че има готовност да пусне 10 хиляди дози от експериментален препарат за борба с вируса ебола. По последни данни починалите от ебола през тази година вече са над 2000 души, а потвърдените и вероятни случаи на болестта са 3500. Според експертите близо 20 000 души са застрашени от разпространението на вируса.

Еленко Божков: Бях отстранен противозаконно

http://econ.bg/Новини/Еленко-Божков-Бях-отстранен-противозаконно_l.a_i.565664_at.1.html

Бях отстранен противозаконно. Това заяви в ефира на bTV отстраненият член на ДКЕВР Еленко Божков. Той призна, че през годините е участвал във фирми в...

Служебното правителство предлага бюджетен дефицит от 2% за 2015 г.

http://pik.bg/служебното-правителство-предлага-бюджетен-дефицит-от-2-за-2015-г-news221686.html

Служебното правителство предлага бюджетен дефицит от 2% за 2015 г.

Служебното правителство ще предложи бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2015 г., съобщи министърът на финансите Румен Порожанов пред в. "Стандарт"

"Подготовката на законопроекта за бюджета за 2015 г. протича  съгласно бюджетната процедура. В сряда правителството одобри стандартите за  делегираните от държавата дейности за издръжка на ученици и на децата в детските  градини и др., на базата на които се формират както разходите на министерствата,  така и трансферите към общините. В коригираната прогноза за 2015 г. ще заложим  параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като ще се стремим  целта за салдото по КФП да бъде в рамките на 2% от БВП", заяви той.

Порожанов очаква, че тази година няма да се постигне  заложеният ръст от 1,8% на БВП и прогнозира растеж от 1,5-1,6%. Финансовият министър заяви, че не се обсъжда увеличаване на данъци през 2015 г. "При нас такова нещо не е обсъждано. Смятаме да се запазят  данъчните ставки. Теоретично може да се вдигнат акцизите на тютюневите изделия.  

Но отрицателните ефекти за бюджета от намалената събираемост ще са не по-малки  от положителните ефекти от увеличението на данъка. Решението за коригиране на  данъчни и осигурителни ставки следва да бъде решение на новото правителство,  което ще се формира след изборите", изтъкна той. 

"Оценката за неизпълнението на приходната част на бюджета е в  рамките на 900 млн. лв. основно в заложените параметри към Агенция "Митници". В  НАП изпълнението на планираните приходи за тази година към момента е 98-99%,  като те ще ги изпълнят и дори ще има леко преизпълнение.

Приходите в бюджета за  2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда", каза още Порожанов. 

Почина американската комедийна актриса Джоан Ривърс

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/09/05/2374841_pochina_amerikanskata_komediina_aktrisa_djoan_rivurs/?ref=rss


Известната с пиперливия си език водеща и актриса Джоан Ривърс почина днес на 81-годишна възраст, съобщи дъщеря ѝ Мелиса Ривърс. Тя беше хоспитализирана в болница в Ню Йорк миналата седмица, след като получила сърдечен пристъп в лекарски кабинет, предаде "Асошиейтед прес".

Преди дни тя излезе от болница, след като при лека операция на гласните струни сърцето ѝ внезапно спря и тя изпадна за кратко в кома. След няколко дни подобрение обаче актрисата почина в съня си, съобщи дъщеря ѝ в...

Възможно е да се приемат още санкции срещу Русия, заяви Меркел

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/05/2374836_vuzmojno_e_da_se_priemat_oshte_sankcii_sreshtu_rusiia/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страните от НАТО искат политическо решение на украинската криза и са готови да го обсъдят с Русия, но предупреди, че може да се приемат нови санкции за увеличаване на натиска над Mосква, предаде "Ройтерс".

"Готови сме също да прибавим тежест към политическите си искания с налагане на нови санкции. Посланието обаче е, че искаме политическо решение. Ние и особено украинският президент сме, разбира се, готови да обсъдим това с Русия", каза...

Сръбкиня се жалва в полицията за открадната чантичка с пари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CuqMHHxdWmo/

На 04.09.т.г. около 09.00 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 28 годишна сръбска туристка, отседнала в Поморие, за това че на 25.08. т.г. е извършена кражба на чантичка, съдържаща сумата от 430 евро, 1 300 динара, два мобилни телефона и две дебитни карти. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Награждават художника, спечелил наградата на публиката в Международния Екслибрис конкурс - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263173

До утре, 6-ти септември (събота), варненци и гости на града имат възможност да посетят изложбата със селектираните творби на първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Събитието се организира от галерия "Ларго" и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

Словакия също поиска ЕС да смекчи санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-sanktzii-proekta-1428854.html

/КРОСС/ Словакия възрази относно някои позиции в проекта за санкции на ЕС по отношение на Русия. Това заяви премиерът на страната Роберт Фицо в четвъртък след заседание, посветено на разглеждането на новите антируски санкции на ЕС, предаде RT. „Ние се обърнахме към ЕС с молба да бъдат изключени някои точки от проекта за санкции. Искаме както и преди да изнасяме редица стоки в Русия", заяви Фицо.Един ден по-рано на заседание на чешкото правителство, премиерът на Чехия Богуслав Соботка заяви, че получил от своите колеги мандат за внасяне на възражения в готвещия се проект за нови санкции на ЕС против Русия.    

Влияят ли ни проучванията преди изборите?

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vliiaiat-li-ni-prouchvaniiata-predi-izborite-6021641

„Когато човек отива да гласува, той взима решението си на база на няколко фактора, но на един основен – каква е оценката му за управлението. Всичко останало са някакви щрихи от пейзажа – и социологическите изследвания, и други фактори”, смята социологът Боряна Димитрова

Шефът на "Екоравновесие" поема столичния зоопарк

http://www.mediapool.bg/shefat-na-ekoravnovesie-poema-stolichniya-zoopark-news224498.html

След поредицата от смъртни случаи на животни в Зоологическата градина в София дългогодишният й шеф Иван Иванов е сменен и на негово място е назначен директорът на столичното общинско предприятие "Екоравновесие" Манол Нейков. Това съобщи БНТ в петък, след като стана ясно, че педи ден е умрял и женският бизон. Иван Иванов ще остане на работа в зоопарка, но само като ветеринарен лекар. Той твърди, че смяната е станала по негово искане, тъй като бил изключително уморен и му оставали само два месеца преди пенсиониране. След смъртта на женския бизон, който беше поставен на системи, сега в зоопарка остава само едно бебе-бизон, а починалите животни през последната седмица стават общо 10. Работната версия на Агенцията по храните е за тежко отравяне на животните вследствие на токсини в храната. Версията обаче не може да бъде категорично потвърдена, тъй като резултатите от изследванията на кръвта на починалите животни и храната още не са готови, съобщиха от агенцията. Други болни животни в зоопарка обаче няма. Според вестник "24 часа" бизоните в столичната зоологическа градина може да са били и умишлено отровени. В червата им са открити токсини, които са поразили вътрешните им органи Възможно е обаче и смъртта на животните да е заради гъбички във фуража, развили се от високата влага.Изцяло е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите. Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва и към хипотеза, че може вътрешен човек да е отровил животните с цел да отстрани директора на зоопарка Иван Иванов, коментира зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов, цитиран от ”24 часа”.

Бизоните в столичния зоопарк са били отровени

http://www.mediapool.bg/bizonite-v-stolichniya-zoopark-sa-bili-otroveni-news224498.html

Бизоните в столичната зоологическа градина са били отровени, показва проверката на агенцията по безопасност на храните, цитирана от в-к ”24 часа”. В червата им са открити токсини, които са поразили вътрешните им органи. Първо умря мъжкият бизон, а в четвъртък стана ясно, че поставената на системи женска също не е оцеляла. Все още обаче продължават изследванията за установяване на причинителя за отравянето. Възможно е да са гъбички във фуража, развили се от високата влага. Не се изключва и умишлено слагане на отрова в храната на животните. Изцяло е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите. Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва и към хипотеза, че може вътрешен човек да е отровил животните с цел да отстрани директора на зоопарка Иван Иванов, коментира зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов, цитиран от ”24 часа”.

Спрените евросредства няма как да бъдат възстановени до края на месеца

http://econ.bg/Новини/Спрените-евросредства-няма-как-да-бъдат-възстановени-до-края-на-месеца_l.a_i.565663_at.1.html

Спрените евросредства по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“ технически е невъзможно да бъдат възстановени до края на септември. Това...

Скарлет Йохансон роди момиченце

http://www.cross.bg/royz-iiohanson-skarlet-1428853.html

/КРОСС/ Американската актриса Скарлет Йохансон роди вчера момиченце на име Роуз, потвърди говорителят й пред американската преса. Роуз е първото дете за актрисата, която бе омъжена за канадския актьор Райън Рейнолдс през 2008 г., но го напусна две години по-късно. Малката Роуз е от френският журналист Ромен Дориак. В момента Йохансон владее киносалоните с ролята си в последния филм на Люк Бесон "Lucy".  

Кошмар! Десетки жени – жертви на столичен център за красота

http://pik.bg/кошмар-десетки-жени-–-жертви-на-столичен-център-за-красота-news221683.html

Кошмар! Десетки жени – жертви на столичен център за красота

Център за красота с отнето разрешително поставя съмнителни филъри на пациенти, информира Би Ти Ви.

Десетки потърпевши жени твърдят, че устните им са били инжектирани със странен медикамент, вместо с хиалуронова киселина.

Цената на красотата


Само срещу 250 лева, луксозната столична клиника за красота Леграно” гарантира уголемяване на устни с популярния метод на хиалуроновата киселина. Резултатът от "висококачествената" услуга на ниска цена може да се опише най-добре с думата „потресаващ”.

„Устните ми са страшно подути, изглеждам ужасно, направо обезобразена”, оплаква се потърпевша.

След процедурата жената получава само касов бон: „Не разбрах, какво е инжектирано в моето тяло, тъй като те категорично отказаха да ми дадат информация”.

Оказва се, че лицензът на козметичния център за тази дейност е отнет в края на юли. Въпреки че по закон само лечебни заведения могат да поставят импланти.
„В козметични студия, манипулации с хиалуронова киселина не са разрешени”, категорична е главният секретар на РЗИ-София д-р Татяна Янева.

Те обаче си работят

Към днешна дата обаче центърът за красота продължава да работи. Разбираме това, след като отиваме в „Леграно", със скрита камера. Имаме записан час за уголемяване на устните. Приема ни собственикът д-р Адриан чолаков. Кутията със спринцовката, която ни се показва, е разпечатана.

За практиката на козметичния център д-р Емил Бърдаров от Кожната клиника към Александровска болница е категоричен: „ Това граничи с престъпление на закона. Трябва да се отвори пред вас кутията със спринцовката”.

Връщаме се в клиниката, този път с явна камера. Чолаков твърди, че разполага с всички документи и центърът не е с отнет лиценз. След това затваря вратата на джипа си.

Нарушения

Подадохме сигнал в здравното министерство. Последвалата проверка констатира редица нарушения.

„На място при проверката бяха установени наличие на ампули хиалуронова киселина. Липсва етикетиране на български език”, каза д-р Янева от РЗИ.

Какви санкции ще отнесе козметичния център и ще бъде ли затворен, ще стане ясно след приключване на проверката на Агенция Медицински одит и здравните инспектори. /

Сдружението на службите по трудова медицина дари спални комплекти на пострадалите детски градини

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b5/

Председателят на сдружението на службите по трудова медицина в България д-р Владимир Паскалев направи днес дарения на двете детски градини в Добрич, пострадали от наводнението – 23 и 24. Забавачниците получиха съответно по 75 и 76 спални комплекта, включващи чаршафи и завивки. Стойността на дарението […]

Мъж спаси тъща си от удавяне в Берковица

http://pik.bg/мъж-спаси-тъща-си-от-удавяне-в-берковица-news221681.html

Мъж спаси тъща си от удавяне в Берковица

Мъж спаси тъща си от приливната вълна в Берковица. Това разказа самият той пред bTV. Възрастната жена останала в дома си, за да пази покъщнината. В критичния момент, обаче, се наложило зетят да я измъкне от там. Жената още е в шок.

Друг жител на наводнения град разказа, че само преди дни се е състояло обществено обсъждане, на което той е предупредил за опасността. „Никой не ми повярва и резултатът е налице. Половината град е наводнен в момента“, посочи той.

Според разгневения гражданин, виновни са всички управляващи – и на местно и на държавно ниво. „Къде са тия кандидати за депутати? Защо не са сред населението?“, попита той. „България не е само София, България е Мизия, България е Берковица“, каза още той.

Кметът на Берковица Димитранка Каменова заяви пред БНР, че има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия. „Започват леко да се нормализират нещата,но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настоящия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението в град Берковица“, каза тя.

Стана ясно, че общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна.

Главният оперативен дежурен в дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ инспектор Красимир Запрянов даде подробности за обстановката в град Берковица. „За съжаление наводнени са много жилищни сгради, мазета, бяха наводнени много улици в град Берковица. Към момемта се работи оо 120 сигнала за наводнени къщи дворове, за момента не е постъовала информация за пострадали и загинали хора. Евакуирани с 7 човека от жилищни сгради в град Берковица“, обясни той.

През тази нощ заради придошлата след обилни валежи река Огоста е извършена евакуация на жители на ниските части на 4 села в община Георги Дамяново. Най-пострадали са селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново. Със заповед на кмета на общината Дилян Димитров е обявено бедствено положение. Няма пострадали хора.

Повече от 4 хиляди жители на 12-те села на община Георги Дамяново останаха без ток заради прекъснат далекопровод. Екипи на ЧЕЗ работят по възстановяване на електрозахранването.

Под вода са пътни настилки и дворове в Чипровци и близкото село Железна. 80 служители на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ отводняват сгради в Чипровци и Дълги дел. Пътят за Чипровци е затворен заради наводнен участък в района на село Бели мел.

Цацаров търси решение за КТБ с банкери във вторник

http://frognews.bg/news_75699/

Вторник е поредният "ден Х" за Корпоративна търговска банка (КТБ). За тогава е предвидена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и най-изявените български финансисти и банкери. Сред поканените са експерти от ранга на Левон Хампарцумян и Емил Хърсев, представители на ръководството на БНБ и др.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282887

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Буря отвори огромна дупка в покрива на баба от Болярино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282882

Половинметрова дупка в покрива в къщата на 93-годишна баба в село Болярино отвори бурята вчера следобед, съобщи Нова тв.
В къщата на баба Мара Гочева е като след бомбардировка. Какво е влязло оттук през дупката никой не знае.
В тази къща баба Мара е прекарала целия си живот заедно с мъжа си. Но след неговата смърт преди 19 години, остава сама. Половинметрова дупка в покрива в къщата на 93-годишна баба в село Болярино отвори бурята вчера следобед, съобщи Нова тв. В къщата на баба Мара Гочева е като след бомбардировка. Какво е влязло оттук през дупката никой не знае. В тази къща баба Мара е прекарала целия си живот заедно с мъжа си. Но след неговата смърт преди 19 години, остава сама.

Време за избори – очаква ли ни компроматна война?

http://www.cross.bg/kampaniya-durzhavata-izbori-1428852.html

/КРОСС/ "Неслучайно, но и притеснително е, че първите въпроси в предизборната кампания са дали тя ще бъде обективна и позитивна, или ще бъде изпълнена с компромати." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Валентин Иванов от БСП. Според него не е работа на служебното правителство да анализира толкова дейността на предишното управление, а да организира едни прозрачни и честни избори. "За да присъства държавата тя трябва да работи активно и да не загърбва отговорностите си. Факт е, че многото проблеми, които ни се случват в последно време са заради това, че последните 25 години има хора и фактори в държавата, които нарочно се стремят да няма силна държава, за да може да се възползват в дейността си от това", каза още той. "Комичното е в момента не кой би искал и ще се коалира с ДПС, а например кой би се коалирал с БСП. ГЕРБ и Реформаторският блок са от едно европейско семейство, а също не заявяват публично, че ще се коалират под някаква форма." Това каза от своя страна Кристиян Коев, представител на ДПС. "Факт е, че движението е може би най-отговорната и толерантна партия в страната и е много лесно да бъде нападана. Евроизборите показаха, че нямаше достатъчно доверие кабинета на Пламен Орешарски да продължи да управлява и затова сега сме на предсрочни избори

На път: Какво се крие зад зидовете на Кордоба

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/05/2372106_na_put_kakvo_se_krie_zad_zidovete_na_kordoba/?ref=rss


Повечето хора свързват андалуския град Кордоба със световно известната джамия, за влизането в която има несекваща тълпа от желаещи да й се насладят.

През първата половина на май обаче всяка година към немалкото забележителности за любопитните туристи се добавя още една - фестивалът на вътрешните дворове. За да ги видят желаещите се редят отново на опашка под палещото вече слънце. Опънати въженца отличават отдалече къщите, които участват в конкурса.



Това чакане...

НАТО прекратява бойната мисия в Афганистан в края на 2014 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=263172

Бойната мисия на НАТО в Афганистан ще приключи окончателно през декември. Предстои от следващата година в страната да има тренировъчна мисия. Нейната цел е да подпомогне афганистанските сили при борбата с талибаните. Освен това НАТО се ангажира за трайно партньорството с Афганистан.

Буря отвори половинметрова дупка в покрива на баба от село Болярино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282869

Половинметрова дупка в покрива в къщата на 93-годишна баба в село Болярино отвори бурята вчера следобед, съобщи Нова тв.
В къщата на баба Мара Гочева е като след бомбардировка. Какво е влязло оттук през дупката никой не знае.
В тази къща баба Мара е прекарала целия си живот заедно с мъжа си. Но след неговата смърт преди 19 години, остава сама. Половинметрова дупка в покрива в къщата на 93-годишна баба в село Болярино отвори бурята вчера следобед, съобщи Нова тв. В къщата на баба Мара Гочева е като след бомбардировка. Какво е влязло оттук през дупката никой не знае. В тази къща баба Мара е прекарала целия си живот заедно с мъжа си. Но след неговата смърт преди 19 години, остава сама.

Възстановиха щетите по паметника на Тодор Колев

http://shumen.actualno.com/Vyzstanoviha-shtetite-po-pametnika-na-Todor-Kolev--news_48469.html

Счупеният лък на скулптурната композиция на Тодор Колев в Градската градина на Шумен от вчера е възстановен от автора на паметника - доц. Младен Младенов. Информацията съобщава БТА, позовавайки се на ...

Европепеляшка

http://viewpoint.actualno.com/Evropepeljashka-news_48470.html

Силен полъх на разочарование повя над родната общественополитическа джунгла след изтичането на проектосъстава на новата Европейска комисия. Според публикуваното в "Euractive" предварително р...

В САЩ ще почетат жертвите от 11 септември в продължение на 3 дни

http://america.actualno.com/V-SASht-shte-pochetat-jertvite-ot-11-septemvri-v-prodyljenie-na-3-dni-news_48472.html

Президентът на САЩ Барак Обама обяви 5, 6 и 7 септември 2014 г. за дни на почитане паметта на жертвите на терористичните атентати от 11 септември 2001 г., предаде ИТАР-ТАСС. "Обявявам 5 до 7 сеп...

Националният ден на пицата със сирене

http://curious.actualno.com/Nacionalnijat-den-na-picata-sys-sirene-news_48474.html

Знаете ли, че американците ядат около 350 парчета пица в секунда? А българите по около 50. Независимо дали предпочитате  пица с тънка кора, или с дебела, или с месо, или без, днес е празникът...

Ердоган ще поиска от Обама екстрадицията на Фетула Гюлен

http://asia.actualno.com/Erdogan-shte-poiska-ot-Obama-ekstradicijata-na-Fetula-Gulen--news_48477.html

Президентът на Турция Реджеп Ердоган планира да поиска от президента на САЩ Барак Обама екстрадицията на проповедника Фетула Гюлен, предаде БГНЕС. "Със САЩ сме стратегически партньори. Ние пре...

Котка роди четири бебета в кола, скрита от пороя

http://society.actualno.com/Kotka-rodi-chetiri-bebeta-v-kola-skrita-ot-poroja-news_48475.html

Четири бебета-котета се родиха тази нощ в кола на ул. Старозагорска в Казанлък. Майката се скрила в колата заради дъжда и гръмотевиците, влязла през отворения люк. Скрита от стихията, родила четири б...

Федерер направи вълнуващ обрат срещу Монфис и е на полуфинал на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/05/2374839_federer_napravi_vulnuvasht_obrat_sreshtu_monfis_i_e_na/?ref=rss


Рекордьорът по титли в Големия шлем в тениса Роджър Федерер направи забележителен обрат и се класира за полуфиналите на US Open. Швейцарецът се наложи с 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2 срещу Гаел Мофис.

В полуфиналите Федерер ще играе с Марин Чилич. Хърватинът преодоля с 6:2, 6:4, 7:6 (4) срещу чеха Томаш Бердих.

Срещата на "Артър Аш", продължила 3.20 часа, предложи на зрителите истинско съревнование между двамата. Двубоят беше равностоен, като Монфис имаше две възможности да...

Влияят ли данните от социологическите проучвания върху избора на гласоподавателите?

http://www.cross.bg/izbora-glasopodavatelite-sotziologicheskite-1428851.html

/КРОСС/Влияят ли данните от социологическите проучвания, които често се разминават между отделните агенции в навечерието на изборите, върху избора на гласоподавателите? На този въпрос се опитаха да отговорят в студиото на Нова телевизия социолозите Кънчо Стойчев и Боряна Димитрова. „Тези, които са доволни от прогнозните резултати, никога не говорят срещу социологията. Когато пък са доволни от някоя агенция - казват, че тази е най-добрата. А онези, които са недоволни, нямат мъжеството и разума да вникнат в това, защо се получава така", коментира Стойчев. „Ние боравим с вероятностни процеси. Даваме една ориентация, моментна снимка на нагласите на хората с определена степен на точност", обясни социологът. Според него няма доказателства, че данните от сондажите предрешават избора на гласоподавателите. „Трябва да си дадем сметка, какво предпочитаме. Когато се явяваме пред урните да сме ориентирани какво мислят нашите сънародници, или да се гласува съвсем на тъмно", посочи Кънчо Стойчев. „Когато човек отива да гласува, той взима решението си на база на няколко фактора, но на един основен - каква е оценката му за управлението, което е било до момента и какви са очакванията му за бъдещото управление. Всичко останало са някакви щрихи от пейзажа - и социологическите изследвания, и други фактори", смята неговият колега Боряна Димитрова

Огнян Минчев: Псевдосоциологически монопол подменя резултатите на партиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_384701.html

Съществува мрежа от социологически фирми, която създава псевдосоциологически монопол и подменя социологията с политическия пиар. Това каза в студиото на Нова телевизия политологът Огнян Минчев. Той обясни, че през последната година и половина тези социологически агенции, без да споменава имената им, са направили крачка напред като системно са манипулирали резултатите на политическите партии. „Костинброд беше режисиран година преди това с данните на псевдосоциологически агенции и когато избухна скандалът се видя и целта на тази подмяна. Закриването на НЦОИМ беше направено, така че социологическият монопол да лъже безнаказано“, обясни още Минчев. Той каза, че истинските социологически агенции, които правят прогнози, а не пиар, могат да се различат като се сравнят резултатите им преди и след изборите. „Псевдосоциологическият монопол е известен, той се формира около двама наши колеги, които успяха чрез монополизация да подчинят публичното лице на социологията на своите частни политически и пазарни цели и от това страда социологията. Това е директна злоупотреба с професионален статут, това е фалшиф професионален статут“, каза Минчев.

Мъж спаси тъща си от удавяне в Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282867

Мъж спаси тъща си от приливната вълна в Берковица. Това разказа самият той пред bTV. Възрастната жена останала в дома си, за да пази покъщнината. В критичния момент, обаче, се наложило зетят да я измъкне от там. Жената още е в шок.
Друг жител на наводнения град разказа, че само преди дни се е състояло обществено обсъждане, Мъж спаси тъща си от приливната вълна в Берковица. Това разказа самият той пред bTV. Възрастната жена останала в дома си, за да пази покъщнината. В критичния момент, обаче, се наложило зетят да я измъкне от там. Жената още е в шок. Друг жител на наводнения град разказа, че само преди дни се е състояло обществено обсъждане,

Цветозар Томов: В чужбина ще има рекорден брой секции

http://frognews.bg/news_75698/

Ще открием рекорден брой секции извън страната на тези избори. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той очаква засилен интерес към участие в изборите от страна на българите в чужбина.

Мъж спаси тъща си от удавяне в Берковица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282860

Мъж спаси тъща си от приливната вълна в Берковица. Това разказа самият той пред bTV. Възрастната жена останала в дома си, за да пази покъщнината. В критичния момент, обаче, се наложило зетят да я измъкне от там. Жената още е в шок.
Друг жител на наводнения град разказа, че само преди дни се е състояло обществено обсъждане, Мъж спаси тъща си от приливната вълна в Берковица. Това разказа самият той пред bTV. Възрастната жена останала в дома си, за да пази покъщнината. В критичния момент, обаче, се наложило зетят да я измъкне от там. Жената още е в шок. Друг жител на наводнения град разказа, че само преди дни се е състояло обществено обсъждане,

Огнян Минчев: НЦИОМ беше закрит, за да може псевдо-социологическият монопол да лъже безнаказано

http://www.cross.bg/minchev-ognyan-monopol-1428849.html

/КРОСС/Вчера във Фейсбук Огнян Минчев реагира остро срещу социологическите изследвания, които бяха оповестени последните дни. В студиото на Нова тв тази сутрин той ги определи като псевдо-социологически. Според него голяма част от тях са манипулативни, които искат да внушат нестабилна ситуация. Техните представители арогантно излизат и приказват глупости. Това е директна злоупотреба с професионален статут, това е фалшив професионален статут, категоричен бе Огнян Минчев. Разликата между истинските и псевдо-агенциите, посочи той, може да се направи като се видят изследванията им преди изборите с резултатите от самите избори. Вие каните социолози, които не коментират социологически резултати, а лансират политически тези. Те не говорят от свое име, лично, а от името на народа. Това е подмяна, категоричен бе Минчев. НЦИОМ беше закрит, за да може псевдо-социологическият монопол да лъже безнаказано, допълни Огнян Минчев. Във Фейсбук профила си Огнян Минчев написа: „Зная, че става дума за пари - псевдо-социологическият монопол около Би Би Йес Йес винаги е разполагал с неограничени ресурси за политически пи-ар." „Репутацията на лъжливото овчарче не пречи на псевдо-социологическия монопол, но може да закопае всяка - дори и най-надутата и високомерна медия." Поводът, по който вчера написах тази по-ексцентрична бележка на моята страница във Фейсбук е достатъчно ясен. Не искам да правя реклама или антиреклама на никого, каза днес Минчев

Училище за джебчийки в Камено учи "на занаят" млади ромки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282852

Българските джебчийки се смятат за едни от най-сръчните в Европа. За да се научат да крадат обаче, те ходят на училище. Твърди се, че Златарите са основатели и на едно от най-старите училища за джебчийки, намиращо се в град Камено, съобщи Нова телевизия.
Ромка от града потвърди, че там наистина има училище за джебчийки. Българските джебчийки се смятат за едни от най-сръчните в Европа. За да се научат да крадат обаче, те ходят на училище. Твърди се, че Златарите са основатели и на едно от най-старите училища за джебчийки, намиращо се в град Камено, съобщи Нова телевизия. Ромка от града потвърди, че там наистина има училище за джебчийки.

Млади ромки се учат "на занаят" в училище за джебчийки В Камено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282861

Българските джебчийки се смятат за едни от най-сръчните в Европа. За да се научат да крадат обаче, те ходят на училище. Твърди се, че Златарите са основатели и на едно от най-старите училища за джебчийки, намиращо се в град Камено, съобщи Нова телевизия.
Ромка от града потвърди, че там наистина има училище за джебчийки. Българските джебчийки се смятат за едни от най-сръчните в Европа. За да се научат да крадат обаче, те ходят на училище. Твърди се, че Златарите са основатели и на едно от най-старите училища за джебчийки, намиращо се в град Камено, съобщи Нова телевизия. Ромка от града потвърди, че там наистина има училище за джебчийки.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282890

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.  При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Цветозар Томов: Ще открием рекорден брой секции извън страната

http://pik.bg/цветозар-томов-ще-открием-рекорден-брой-секции-извън-страната-news221678.html

Цветозар Томов: Ще открием рекорден брой секции извън страната

Вероятно ще открием рекорден брой секции извън страната на тези избори. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той очаква засилен интерес към участие в изборите от страна на българите в чужбина. ЦИК е взела още 2 решения за отказ за регистрация - на „Младежка толерантност“ и „Европейска алтернатива за развитие“, като наблюдатели на предстоящите избори, каза Томов и обясни:

„Когато Комисията не стига до мнозинство, в решението не се изписват мотиви. Просто има дебат в Комисията относно ситуацията с тези граждански сдружения, при които безспорно може да се установи, че се намират в тясна зависимост с политическа организация, участваща в изборите. Очевидно имаме проблем и проблемът е този дебат да породи едно общо становище на Комисията, около което тя да се обедини, за да може да вземе решение в такива случаи.

Проблемът е в това, че в тези случаи не можем да формираме мнозинство, мненията в Комисията се различават, поради което вземаме решение за отхвърляне. Възможно е да има и в бъдеще такива случаи“. Основният приоритет на ЦИК е да гарантира, доколкото е по силите на Комисията, провеждането на честни, справедливи и демократични избори, каза говорителят на ЦИК. Той добави: „Сега навлизаме в най-горещия етап на кампанията. Общо взето се знае кои ще бъдат нещата, които ще са в центъра на общественото внимание, жалбите, нарушенията на Изборния кодекс, организацията на работа на районните и секционните избирателни комисии, гласуването в чужбина“.

Кадиев: Безумно е да има "добавка" към данъците по общини

http://offnews.bg/news/n_1/n_384693.html

Да се дава право на общините да слагат собствена "добавка" към данък на физическите лица е грешка. Това ще създаде 264 ставки в страната (което е направо безумно), ще облагодетелства големите общини, ще задълбочи разликата в регионите. Това коментира във Facebook Георги Кадиев от БСП (бивш зам.-финансов министър) по повод най-новата идея на ГЕРБ да въведе добавка към данъците на работещите, която общините само да определят и събират.  Кадиев напомни, че смисълът на този данък винаги е бил да се събира и разпределя централно, следвайки политиката на дадено правителство. "Като са решили да вдигат данъка, да го направят пропорционален или да вдигнат плоската ставка, не по този начин. Колкото до обединението на митници с НАП, не виждам особени ползи. Сливане ще създаде трудноуправляема мега-структура, подобно на сегашното министерство на икономика и енергитика (което правилно ще разделят). Как това ще помогне за борба с измамите, идея нямам. По-скоро ще навреди. Ако от нещо наистина има нужда е полицейски функции за НАП и митници- право на СРС, право на дознание, право на арест. И много, много обучение на служителите", коментира още социалистът.

5 години от трагедията с кораба "Илинден"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/5-godini-ot-tragediiata-s-koraba-ilinden-6021639

Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега

Днес обявяват кой български град ще бъде номиниран за Европейска столица на културата

http://www.moreto.net/novini.php?n=263169

На официална церемония утре, 5 септември, от 17:30 ч. в галерия „Средец" на Министерство на културата председателят на експертното жури Стийв Грийн ще обяви името на българския град, който ще бъде номиниран за Европейска столица на културата 2019.

ЦИК открива рекорден брой секции извън страната

http://www.cross.bg/komisiyata-slychai-tomov-1428847.html

/КРОСС/ "Вероятно ще открием рекорден брой секции извън страната на тези избори." Това заяви в предаването „Преди всички" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той очаква засилен интерес към участие в изборите от страна на българите в чужбина. "ЦИК е взела още 2 решения за отказ за регистрация - на „Младежка толерантност" и „Европейска алтернатива за развитие", като наблюдатели на предстоящите избори", каза още Томов. "Когато Комисията не стига до мнозинство, в решението не се изписват мотиви. Просто има дебат в Комисията относно ситуацията с тези граждански сдружения, при които безспорно може да се установи, че се намират в тясна зависимост с политическа организация, участваща в изборите. Очевидно имаме проблем и проблемът е този дебат да породи едно общо становище на Комисията, около което тя да се обедини, за да може да вземе решение в такива случаи. Проблемът е в това, че в тези случаи не можем да формираме мнозинство, мненията в Комисията се различават, поради което вземаме решение за отхвърляне. Възможно е да има и в бъдеще такива случаи", поясни той. "Сега навлизаме в най-горещия етап на кампанията. Общо взето се знае кои ще бъдат нещата, които ще са в центъра на общественото внимание, жалбите, нарушенията на Изборния кодекс, организацията на работа на районните и секционните избирателни комисии, гласуването в чужбина", добави Томов.  

Щонов: Имаме план за плавно поскъпване на тока, ДКЕВР трябва да вземе решението

http://econ.bg/Новини/Щонов-Имаме-план-за-плавно-поскъпване-на-тока-ДКЕВР-трябва-да-вземе-решението_l.a_i.565660_at.1.html

На въпрос дали е възможно цената на тока да бъде различна за бедните и за богатите, енергийният министър Васил Щонов обясни, че в чужбина има редица...

Шок! Камено с училище за джебчийки - чупят им ръцете, за да се научат да крадат

http://pik.bg/шок-камено-с-училище-за-джебчийки---чупят-им-ръцете-за-да-се-научат-да-крадат-news221676.html

Шок! Камено с училище за джебчийки - чупят им ръцете, за да се научат да крадат

Джебчийките от България се смятат за едни от най-сръчните в Европа. За да се научат да крадат обаче те ходят на училище. Твърди се, че Златарите са основатели и на едно от най-старите училища за джебчийки, намиращо се в град Камено, показа репортаж на Нова телевизия.

Ромка от града потвърди, че там действително има училище за джебчийки. Обучението започва от 12-годишна възраст, докато не се оженят. На несръчните им чупят ръцете. 

„Чупят им ръцете, бият ги, тормозят ги. Като станат сръчни, ги женят. Продават ги за 5000-10 000 лева. Булката трябва да изкара парите, които са броени за нея”, продължава разказа си ромката Невена. 

Докато екипа ни разговаря с Невена, тарторът на Златарите обикаля улицата с черна кола. Заговаря ни чак като си тръгваме. По негови думи, жените във фамилията били домошарки, а мъжете работели в строителството. Той беше категоричен, че училище за джебчийки няма.

Полицията обаче е на друго мнение - жените от клана Златарите са залавяни многократно. 

От МВР казаха още, че скоро се чака присъда по един от случаите, както и че компетентните органи вече нищят откъде Златарите имат пари за скъпа къща и луксозни автомобили, след като нямат и ден трудов стаж. 

Чупят ръцете на немарливите ученички за джебчийки в Камено

http://pik.bg/чупят-ръцете-на-немарливите-ученички-за-джебчийки-в-камено-news221676.html

Чупят ръцете на немарливите ученички за джебчийки в Камено

Джебчийките от България се смятат за едни от най-сръчните в Европа. За да се научат да крадат обаче те ходят на училище. Твърди се, че Златарите са основатели и на едно от най-старите училища за джебчийки, намиращо се в град Камено, показа репортаж на Нова телевизия.

Ромка от града потвърди, че там действително има училище за джебчийки. Обучението започва от 12-годишна възраст, докато не се оженят. На несръчните им чупят ръцете. 

„Чупят им ръцете, бият ги, тормозят ги. Като станат сръчни, ги женят. Продават ги за 5000-10 000 лева. Булката трябва да изкара парите, които са броени за нея”, продължава разказа си ромката Невена. 

Докато екипа ни разговаря с Невена, тарторът на Златарите обикаля улицата с черна кола. Заговаря ни чак като си тръгваме. По негови думи, жените във фамилията били домошарки, а мъжете работели в строителството. Той беше категоричен, че училище за джебчийки няма.

Полицията обаче е на друго мнение - жените от клана Златарите са залавяни многократно. 

От МВР казаха още, че скоро се чака присъда по един от случаите, както и че компетентните органи вече нищят откъде Златарите имат пари за скъпа къща и луксозни автомобили, след като нямат и ден трудов стаж. 

Порои заляха Берковица и села в Монтанско, потопиха улици в Бургас

http://www.mediapool.bg/poroi-zalyaha-berkovitsa-i-sela-v-montansko-potopiha-ulitsi-v-burgas-news224497.html

Тежка е ситуацията в Северозападна България заради проливните дъждове, които паднаха през последното денонощие. Бедствено положение е обявено в общините Берковица и Горно Дамяново, частично бедствено положение е обявено в Монтанско. Пороите са причинили щети и в Южна България – язовир Добри дол края Първомай преля, което наложи евакуацията на хора.   В петък сутринта значителни части от град Берковица осъмнаха залети от придошлите води на река Берковска. Според кмета Димитрина Каменова причината за наводнението не е лошото състояние на речното корито, а огромните количества дъжд, които са паднали в планината. Над Берковица се изляха 50 литра на кв. м., но в Стара планина са паднали над 100 литра на кв.м. "Цялата тази вода се е стекла към града", обясни кметът. Приливната вълна е достигнала 2 метра, но за щастие няма пострадали хора.   70 къщи са отцепени от придошлите води и няма как да се стигне до тях. От четвъртък вечерта досега 12 души са потърсили евакуация, но нито един не е пожелал да остане в местата, осигурени от общината. Осигурени са хляб и вода за хората, които не могат да излязат от домовете си, съобщават от кризисния щаб.   Има засегнати и обществени сгради. От община Берковица посочват, че са наводнени районите около кварталите Беговица и Заряница. Поради аварирал трафопост Заряница е останал без ток през нощта. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.   Водите на река Берковска са затлачили един от мостовете и създават проблеми още от четвъртък следобед. Парапетите на много мостове са избити от водата, която е изключително бурна. Цяла нощ полицаи са дежурили около мостовете и не са позволявали на хората да преминава през тях.   Наводнени къщи в няколко села около Монтана   Тежка е ситуацията и в района на Монтана. Има наводнени къщи в селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново заради преливането на приток на река Огоста. В областното управление на пожарната служба се е обадил наблюдател от селото, който, плачейки, съобщил, че положението е изключително тежко.   Досега е направена евакуация на жители от ниските части на селата Говежда, Меляне и Гаврил Геново. Поради заливане на пътното платно след с. Меляне за няколко часа без достъп са били 6 села от общината.   "Все още вали и имаме 10 села без ток", каза кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров, цитиран от агенция "Фокус".   Досега едно село е с откъснат довеждащ водопровод, седем села са останали без връзка със света заради пропаднало шосе, има 4-5 разрушени моста, паднали са електрически стълбове. Тежко пострадали хора няма. В останалите общини от областта обстановката е нормална. За язовир "Огоста" няма опасност от преливане, защото е осигурен достатъчно свободен обем.   Пороите в Северозападна България доведоха до проблеми и с придвижването по републиканската пътна мрежа. По магистрала ”Хемус" в посока София - Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода. Видимостта при тунел ”Витиня" бе ограничена до 20 метра в петък сутринта.   Язовир преля в Южна България   По същото време язовир Добри дол в община Първомай преля от обилните дъждове през нощта. Това е наложило да се евакуират 80 души от село Добри дол. Падналият дъжд е бил 108 литра на квадратен метър. Няма данни за пострадали хора. Наводнени са дворове и къщи и се работи по отводняването им.   Според кмета на Първомай Ангел Папазов, язовирът е прелял в резултат на голямото количество дъжд в района на Чирпан, където за два часа се изсипали 108 литра на кв. м.   Пожарникари отводняват къщи и дворове и в Сливенско. На 12 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи в сливенското село Тополчане са се отзовали от пожарната в Сливен.   В четвъртък вечерта е получен сигнал за наводнени къщи и в котленското село Тича. Придошлите води на река Голяма Камчия са залели и наводнили част от къщите на ромската махала в селото. Отводнени са пет къщи и дворни места.   Едночасов порой наводни улиците на Бургас и "удави" пътя за Созопол   Пороен дъжд в ранния следобед в петък заля улици в Бургас, парализира движението в града и затвори за часове пътя Бургас - Созопол в района "Росенец". Образувала се бе двуметрова водна преграда и на четирите ленти от главния път, Движението в двете посоки бе блокирано, като се образува дълга автомобилна колона от и за Бургас.   Бурният вятър и поройният дъжд блокираха петдесетина туристи на остров Света Анастасия. Те не можаха да се приберат с редовния курс на катамарана, който ги докара до острова, и трябваше да изчакат да стихне бурята, за да бъдат извозени с кораб на общината.  

Бедствено положение в Берковица и в Монтанско заради дъждовете

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-v-berkovitsa-i-v-montansko-zaradi-dazhdovete-news224497.html

Тежка е ситуацията в Северозападна България заради проливните дъждове, които паднаха през последното денонощие. Бедствено положение е обявено в общините Берковица и Горно Дамяново, частично бедствено положение е обявено в Монтанско. Пороите са причинили щети и в Южна България – язовир Добри дол края Първомай преля, което наложи евакуацията на хора.   В петък сутринта значителни части от град Берковица осъмнаха залети от придошлите води на река Берковска. Според кмета Димитрина Каменова причината за наводнението не е лошото състояние на речното корито, а огромните количества дъжд, които са паднали в планината. Над Берковица се изляха 50 литра на кв. м., но в Стара планина са паднали над 100 литра на кв.м. "Цялата тази вода се е стекла към града", обясни кметът. Приливната вълна е достигнала 2 метра, но за щастие няма пострадали хора.   70 къщи са отцепени от придошлите води и няма как да се стигне до тях. От четвъртък вечерта досега 12 души са потърсили евакуация, но нито един не е пожелал да остане в местата, осигурени от общината. Осигурени са хляб и вода за хората, които не могат да излязат от домовете си, съобщават от кризисния щаб.   Има засегнати и обществени сгради. От община Берковица посочват, че са наводнени районите около кварталите Беговица и Заряница. Поради аварирал трафопост Заряница е останал без ток през нощта. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.   Водите на река Берковска са затлачили един от мостовете и създават проблеми още от четвъртък следобед. Парапетите на много мостове са избити от водата, която е изключително бурна. Цяла нощ полицаи са дежурили около мостовете и не са позволявали на хората да преминава през тях.   Наводнени къщи в няколко села около Монтана   Тежка е ситуацията и в района на Монтана. Има наводнени къщи в селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново заради преливането на приток на река Огоста. В областното управление на пожарната служба се е обадил наблюдател от селото, който, плачейки, съобщил, че положението е изключително тежко.   Досега е направена евакуация на жители от ниските части на селата Говежда, Меляне и Гаврил Геново. Поради заливане на пътното платно след с. Меляне за няколко часа без достъп са били 6 села от общината.   "Все още вали и имаме 10 села без ток", каза кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров, цитиран от агенция "Фокус".   Досега едно село е с откъснат довеждащ водопровод, седем села са останали без връзка със света заради пропаднало шосе, има 4-5 разрушени моста, паднали са електрически стълбове. Тежко пострадали хора няма. В останалите общини от областта обстановката е нормална. За язовир "Огоста" няма опасност от преливане, защото е осигурен достатъчно свободен обем.   Пороите в Северозападна България доведоха до проблеми и с придвижването по републиканската пътна мрежа. По магистрала ”Хемус" в посока София - Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода. Видимостта при тунел ”Витиня" бе ограничена до 20 метра в петък сутринта.   Язовир преля в Южна България   По същото време язовир Добри дол в община Първомай преля от обилните дъждове през нощта. Това е наложило да се евакуират 80 души от село Добри дол. Падналият дъжд е бил 108 литра на квадратен метър. Няма данни за пострадали хора. Наводнени са дворове и къщи и се работи по отводняването им.   Според кмета на Първомай Ангел Папазов, язовирът е прелял в резултат на голямото количество дъжд в района на Чирпан, където за два часа се изсипали 108 литра на кв. м.   Пожарникари отводняват къщи и дворове и в Сливенско. На 12 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи в сливенското село Тополчане са се отзовали от пожарната в Сливен.   В четвъртък вечерта е получен сигнал за наводнени къщи и в котленското село Тича. Придошлите води на река Голяма Камчия са залели и наводнили част от къщите на ромската махала в селото. Отводнени са пет къщи и дворни места.

Берковица обяви бедствено положение заради дъждовете

http://www.mediapool.bg/berkovitsa-obyavi-bedstveno-polozhenie-zaradi-dazhdovete-news224497.html

В община Берковица е обявено бедствено положение заради падналия пороен дъжд през последното денонощие, който достигна 50 литра на квадратен метър. Задействан е план за евакуация в ниските части на града край Берковската река. Дъждовете в четвъртък и петък през нощта са причинили приливна вълна и са заляти няколко улици и площада в града. Има засегнати къщи и обществени сгради. От общината посочват, че са наводнени в районите около кв. Беговица, кв. Заряница., ул. Берковска река, ул. Николаевска до района на ж.п. прелез и ул. Елин Пелин. Поради аварирал трафопост ж.к. Заряница е останал без ток през нощта. Водите на Берковската река са затлачили един от мостовете и създават проблеми още от четвъртък следобед. Парапетите на много мостове са избити от водата, която е изключително бурна, съобщава ”Нова телевизия”. Цяла нощ полицаи са стояли около мостовете и не се позволявали на хората да преминава през тях. Къщи са наводнени и в монтанското село Говежда. Приток на река Огоста е прелял. В Областното управление на пожарната се е обадил наблюдател от селото, който плачейки съобщил, че положението е изключително тежко. И там се налага евакуация. В резултат на пороите са наводнени и пътища от републиканската мрежа. По магистрала ”Хемус" в посока София - Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода. Видимостта при тунел ”Витиня" е ограничена до 20 метра.

Пътят за Кулата най-скъп и кървав

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282353

Ако има книга на Гинес за корупция и некадърно управление, сред първите глави в нея трябва да се намести пътят между Благоевград и Кулата. Това е вероятно най-скъпото и най-кърваво шосе в държавата. Там почти всеки ден има жертви или пострадали, но е все така изпъстрено с фадроми и ями, нищо, че в него от години се изливаха пари по Ако има книга на Гинес за корупция и некадърно управление, сред първите глави в нея трябва да се намести пътят между Благоевград и Кулата. Това е вероятно най-скъпото и най-кърваво шосе в държавата. Там почти всеки ден има жертви или пострадали, но е все така изпъстрено с фадроми и ями, нищо, че в него от години се изливаха пари по

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/05/2374636_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от деня:


Щонов: Имаме план за плавно поскъпване на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282847

В ролята си на обществен доставчик НЕК отговаря за купуването и продажбата на електроенергия на свободния пазар. Ако се появи дупка в енергетиката, отговорни са те. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
В следващите 12 месеца дефицитът в енергийната система ще бъде 1 млрд. лв. В ролята си на обществен доставчик НЕК отговаря за купуването и продажбата на електроенергия на свободния пазар. Ако се появи дупка в енергетиката, отговорни са те. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. В следващите 12 месеца дефицитът в енергийната система ще бъде 1 млрд. лв.

Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282839

В ролята си на обществен доставчик НЕК отговаря за купуването и продажбата на електроенергия на свободния пазар. Ако се появи дупка в енергетиката, отговорни са те. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
В следващите 12 месеца дефицитът в енергийната система ще бъде 1 млрд. лв. В ролята си на обществен доставчик НЕК отговаря за купуването и продажбата на електроенергия на свободния пазар. Ако се появи дупка в енергетиката, отговорни са те. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. В следващите 12 месеца дефицитът в енергийната система ще бъде 1 млрд. лв.

Министър Щонов: Грози ни дупка от 1 млрд в енергийната система

http://frognews.bg/news_75697/

В следващите 12 месеца дефицитът в енергийната система ще бъде 1 млрд. лв., ако не се вземат мерки. Основните пет мерки, които предвиждаме, включват разговор с всички дружества, които имат договор с НЕК за задължително изкупуване на произведената от тях електроенергия, за евентуално намаляване на част от задълженията на НЕК.Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

НАТО трябва да се приспособи към тактиките на Путин

http://www.mediapool.bg/nato-tryabva-da-se-prisposobi-kam-taktikite-na-putin-news224496.html

НАТО трябва да се промени, за да се приспособи към новите тактиките на Путин и да им противодейства ефективно. Това обяви от София ген. Джеймс Джоунс, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ (2009-2010), бивш ръководител на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (2003-2006) и бивш комендант на морската пехота на САЩ. Ген. Джоунс пристигна в България, за да участва в кръгла маса, организирана от Лабораторията за управление на рискове към Нов български университет.   Той говори за променените реалности на 21 век и предизвикателствата пред НАТО на фона на конфликта в Украйна. Ген. Джоунс е на мнение, че войната, която се води в момента, не прилича на конфликтите от изминалото столетие. ”През 20 век говорехме основно за противодействие с военни средства. Сега конфликтите се водят с пропаганда, саботаж и кибератаки. НАТО трябва да се приспособи към новите тактики на Путин”, коментира ген. Джоунс.   Според него с право западните лидери говорят за налагане на икономически санкции срещу Русия, защото те биха имали ефект върху Кремъл. Бившият високопоставен военен смята, че НАТО трябва да е готов да действа на този нов терен. ”Путин показа, че смята да размахва и енергетиката като оръжие”, каза ген. Джоунс.   Според него Западът е започнал да подозира за новата тактика на Русия едва в началото на 2009 година, когато Русия спря транзита на газ през Украйна. ”Главното оръжие на Русия е енергетиката. Путин се опитва да капитализира уязвимостта на Европа, която е особено видима в България. От 2009 година ЕС има огромен прогрес, но трябва да се направи още. САЩ и Канада трябва да помогнат на европейците да намалят своята зависимост”, каза генералът.   Според него личностите също са изиграли голяма роля в украинския конфликт. Той напомни за времето, когато президент на Русия бе Дмитрий Медведев. Джоунс обясни, че Обама и Медведев са поддържали отлични взаимоотношения, но после президент отново е станал Путин. ”Ние всички знаем как Путин гледа на разпада на Съветския съюз. Той мисли, че Западът е постъпил много, много лошо с Русия след това. Руският президент носи голяма отговорност за кризата в Украйна”, каза ген. Джоунс.   Той призова към по-голям ангажимент държавите, които граничат с кризисния район. ”Това има голямо значение за американското общественото мнение. Кризите фокусират вниманието върху съседните държави. Ако американците видят, че те не полагат никакви усилия, то те започват да си задават въпроса: ”Защо тогава ние да правим нещо?”, каза Джоунс.   Бумът в енергийния сектор   В този контекст той отвори темата и за бума на добива на шистов газ и нефт. ”Кой можеше да предвиди пред 6 или 7 години, че САЩ ще се превърнат в най-големия производител на газ в света. Скоро ще се превърнат и в най-големия производител на нефт”, коментира ген. Джоунс. Според него това напълно променя ситуацията със сигурността в света, а САЩ вече имат необходимите инструменти да помогнат на Европа.   ”НАТО трябва да поеме лидерската роля по въпросите на енергийната сигурност, а САЩ трябва да обменят своята нова експертиза в областта на енергетиката с приятелските държави”, каза Джоунс. Според него е напълно реално и да се говори за изграждане на енергийна връзка на Европа с Ирак през Турция. ”САЩ и Канада трябва да помогнат на Европа да изгради една изцяло нова енергийна инфраструктура от юг”, каза ген. Джоунс.   В същото време генералът отчете, че САЩ все още нямат енергийна стратегия, която да адресира глобалните проблеми. Основната причина за това е, че бумът в американската енергетика е станал единствено благодарение усилията на частния сектор без участието на държавата.   НАТО трябва да въведе критерии за членство   Време е НАТО да изясни какви са изискванията му за приемане на членове, каза още ген. Джоунс. Така той отговори на въпрос, зададен от украинския посланик в България Никола Балтажи. Дипломатът попита дали НАТО трябва да даде ясна перспектива за членство пред неговата страна.   Балтажи коментира, че конфликтът в Източна Украйна е подействал силно на общественото мнение в страната му и голяма част от украинците вече са готови да приемат членството в Алианса. Ген. Джеймс Джоунс обаче избяга от отговор на този въпрос с аргумента, че той трябва да се адресира към отговорните фактори в НАТО в момента.   В същото време той обясни, че НАТО трябва ясно да каже какви са критериите му за членство – дали ще се преценява нивото на демократизация, развитието на икономиката или военното развитие на кандидатстващите за членство.   ”НАТО трябва да изясни и какво означава партньорска държава. Трябва да има ясно дефиниране на това каква е разликата между партньорите и членовете на НАТО”, каза ген. Джоунс.

Нападнаха екип на bTV по време на разследване за телефонни измами

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282845

Екип на bTV беше нападнат по време на разследване за телефонни измами. Инцидентът се разиграл във великотърновското село Ветово. Пострадали са репортерът Росен Цветков, операторът Любен Кацаров и сътрудникът му.
Екипът търсел ромът Стамат, който е под домашен арест, замесен в телефонни измами. В дома му те бяха посрещнати от негови роднини. Екип на bTV беше нападнат по време на разследване за телефонни измами. Инцидентът се разиграл във великотърновското село Ветово. Пострадали са репортерът Росен Цветков, операторът Любен Кацаров и сътрудникът му. Екипът търсел ромът Стамат, който е под домашен арест, замесен в телефонни измами. В дома му те бяха посрещнати от негови роднини.

Буря отвори половинметрова дупка в покрива на къща

http://pik.bg/буря-отвори-половинметрова-дупка-в-покрива-на-къща-news221673.html

Буря отвори половинметрова дупка в покрива на къща

Половинметрова дупка в покрива отвори в къщата на 93-годишна баба в село Болярино бурята в сряда следобед. В къщата на баба Мара Гочева е като след бомбардировка. Какво е влязло оттук през дупката никой не знае. В тази къща баба Мара е прекарала целия си живот заедно с мъжа си. Но след неговата смърт преди 19 години, остава сама.

В края на всяка седмица синът й Дончо идва тук със семейството си, през останалото време единственото разнообразие е телевизорът й. По време на бурята, тя е пред него. И първото нещо, което разбира, че е изгубила, е него. После, когато пада мракът, се оказва, че няма и електричество: „Уплаших се. Цяла нощ не можах да заспя. Страшна работа беше”, разказва тя пред НТВ. Нито баба Мара, нито съседката все още не предполагат какво се е случило с покрива.

Дупката, през която може да мине човек, е в стаята, където обичайно отсяда семейството на сина й. Той я открива снощи, когато идва след телефонно позвъняване от съседката. Освен голямата дупка в тавана, две от стените на стаята са напукани и по тях се открояват по-малки дупки. Кметският наместник на Болярино вече е подала заявление за помощ в Общинския съвет в Раковски:

„Имаме в общината фонд за подпомагане на населението при бедствия и аварии. И ще се помогне за ремонт на къщата. Уточняваме още щетите – инсталацията на втория етаж е изгоряла, телевизорът, декодерът. И покрива”. Надеждата на баба Мара е помощта да дойде преди да завалят есенните дъждове и да застуди.

Smart пръчици за хранене проверяват дали храната е безопасна

http://actualno.actualno.com/Smart-prychici-za-hranene-proverjavat-dali-hranata-e-bezopasna-news_48466.html

Рециклирана мазнина за готвене, лисиче месо и вредни химикали - поредица от разкрития за практики в заведенията за хранене разтърсиха Китай. Вероятно това е причината търсещата машина Baidu да предста...

Една четвърт от езиците в света са застрашени от изчезване

http://interest.actualno.com/Edna-chetvyrt-ot-ezicite-v-sveta-sa-zastrasheni-ot-izchezvane-news_48463.html

Около 25 на сто от езиците в света са застрашени от изчезване в резултат глобализацията и редица икономически фактори, сочат резултатите от изследване на учени от Кембриджкия университет, цитирани от ...

Преля язовир Добри дол в община Първомай

http://society.actualno.com/Prelja-jazovir-Dobri-dol-v-obshtina-Pyrvomaj-news_48465.html

Прелял е язовир Добри дол в община Първомай, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Къщи и дворове в едноименното село са залети. В момента те се отводняват. При направената проверка става ясно, ...

Да стоим прави - най-доброто средство за дълголетие

http://interest.actualno.com/Da-stoim-pravi---naj-dobroto-sredstvo-za-dylgoletie-news_48468.html

Най-доброто средство за дълголетие е да стоим прави, защото това удължава теломерите - крайчетата на хромозомите, които защитават генетичния код, твърдят шведски учени, цитирани от в. "Дейли теле...

Нападнаха екип на bTV по време на разследване за телефонни измами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282828

Екип на bTV беше нападнат по време на разследване за телефонни измами. Инцидентът се разиграл във великотърновското село Ветово. Пострадали са репортерът Росен Цветков, операторът Любен Кацаров и сътрудникът му.
Екипът търсел ромът Стамат, който е под домашен арест, замесен в телефонни измами. В дома му те бяха посрещнати от негови роднини. Екип на bTV беше нападнат по време на разследване за телефонни измами. Инцидентът се разиграл във великотърновското село Ветово. Пострадали са репортерът Росен Цветков, операторът Любен Кацаров и сътрудникът му. Екипът търсел ромът Стамат, който е под домашен арест, замесен в телефонни измами. В дома му те бяха посрещнати от негови роднини.

Бизоните в софийския зоопарк били отровени, сменят шефа

http://offnews.bg/news/n_1/n_384682.html

Бзоните в столичната зоологическа градина са били отровени. В червата им са открити токсини, вътрешните органи са поразени. Диагноза за умрелите животни, поставена от Агенцията по храните, е ентеротоксемия, съобщи “24 часа”. Тази седмица първо умря мъжкият бизон, а вчера стана ясно, че поставената на системи женска също не е починала. Столичният зоопарк наскоро беше отворен след проверка за измрели животни. Не се изключва и умишлено слагане на отрова в храната на животните. Категорично е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите. Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва към вътрешна диверсия - от човек, който да е отровил животните с цел например отстраняване на директора на зоопарка Иван Иванов , коментира зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов . Според него версията за пестицидите във фуража е глупост. По думите му някой е подвел кмета Йорданка Фандъкова. Синият език също била невъзможна причина, тъй като той засяга само дребните преживни животни.  В края на август в столичната зоологическа градина за 2 дни умряха як, камила и 3 гаура. След тях почина и бебе козирог, а тази седмица - носорозите. Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, а досегашния директор Иван Иванов ще остане в зоологическата градина като ветеринарен лекар.

Експерти: Абсурд е токът да има две цени - за бедни и за богати

http://www.cross.bg/karolev-tzeni-bogati-1428845.html

/КРОСС/ "Истински сериозен финансов проблем ще настъпи у нас, ако след 5 октомври страната ни остане без правителство и ако не се реши по пазарен начин проблемът с КТБ." Това прогнозира в студиото на "Добро утро, България!" икономическият анализатор Владимир Каролев. В разговора участва и журналистът Юлий Москов. Въпреки становището на служебния премиер Георги Близнашки, че положението у нас е изключително тежко, експертите смятат, че има резерви за осигуряване на допълнителни средства в бюджета. По думите им обаче трябва да се коригира не толкова приходната, колкото разходната част. "Добре е да се направи оценка на харчовете на ведомствата с раздути бюджети. Общините пък ще могат да си стъпят на крака, ако се въведе децентрализация на данъчните приходи." Гостите са категорично против въвеждането на две цени на тока - за бедни и за богати. Вместо това държавата да преосмисли социалната политика и да подпомага хората с ниски доходи. Освен това трябва да се повиши събираемостта на парите сметките от потребителите. "В момента тя е едва 55%, но никой не работи в тази посока. Причината е, че никой не изисква от ромите не плащат, за да може после да гласуват за определени политически партии", заяви още Юлий Москов. "Поскъпването цената на тока е неизбежно, но няма нужда да бъде шоково", допълни Каролев. Според него трябва да се намери начин за поевтиняване на суровините, което ще доведе и до намаляване на тарифите.  

Бедственото положение в Берковица остава, обявено е и за други населени места в Монтанско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2374828_bedstvenoto_polojenie_v_berkovica_ostava_obiaveno_e_i/?ref=rss


Към момента Берковица все още е в бедствено положение, тъй като обстановката не се е нормализирала, заяви Теодора Иванова от пресцентъра на общината, предаде "Фокус". Тя добави, че пет дежурни екипа работят цяла нощ.

"Има къща, която всеки момент ще падне, евакуират се хората, изнася се покъщнината", каза Иванова. Тя уточни, че в къщата има 5-6 човека - две млади семейства и възрастни хора. Няма пострадали хора от бедствието в Берковица.

Един мост е разрушен от водното...

Турнир по канадска борба и спортна табла за хора с увреждания ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263170

Днес от 9.00 часа в Дома на културата на слепите на ул. ”Петко Стайнов” 3 ще се проведе спортен празник по случай 10 години от създаването на Обединен спортен клуб на сляпо-глухите ”Вихър” Варна, научи Moreto.net. Участие в проявата ще вземат състезатели от ОСКСГ ”Марица” - Пловдив, ОСКСГ ”Августа” - Стара Загора, СК ”Родопи” - Кърджали, ОСКСГ ”Устрем” - Добрич, ТО на НАСГБ - Плевен, СК ”Успех” - Варна и ОСКСГ ”Вихър” - Варна.

Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно

http://pik.bg/щонов-токът-трябва-да-поскъпва-плавно-news221671.html

Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно

В ролята си на обществен доставчик НЕК отговаря за купуването и продажбата на електроенергия на свободния пазар. Ако се появи дупка в бюджета им, отговорни са те. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Имаме план за плавно поскъпване на тока, който ще бъде обсъден с ДКЕВР, но решението ще бъде взето от държавния регулатор. Той посочи, че не може да се ангажира с цифра за увеличението, но подчерта, че е много важно токът да поскъпва плавно, за да може обществото и индустрията да имат време за подготовка.

Щонов заяви, че в  следващите 12 месеца дефицитът в енергийната система ще бъде 1 млрд. лв., ако не се вземат мерки.

Основните пет мерки, които предвиждаме, включват разговор с всички дружества, които имат договор с НЕК за задължително изкупуване на произведената от тях електроенергия, за евентуално намаляване на част от задълженията на НЕК. Не може едни дружества да реализират баснословни печалби, а други да затъват в дългове, подчерта министърът. Той заяви, че е изключително важно да бъде удължен животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Срокът им на експлоатация изтича съответно в края на 2016 и 2019 г. Щонов подчерта, че служебното правителство няма да вземе окончателното решение за договора с "Уестингхаус", тъй като "не може да се ангажира със задлъжняването на държавата с няколко милиарда долара".

В Монтанско села са откъснати от света, Чипровци без водоподаване след пороите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282833

Поройни дъждове се изсипаха и над Чипровци. След полунощ нещата са се успокоили.
„Оказа се, че докато сме се опитвали да освободим мостове от носените дървета, сме прекъснали водопровода”, заяви пред Нова тв кметът на Чипровци Анатоли Първанов.
Така в града в момента няма вода. Екип от Монтана пътува към мястото, за да търси къде е проблемът. Поройни дъждове се изсипаха и над Чипровци. След полунощ нещата са се успокоили. „Оказа се, че докато сме се опитвали да освободим мостове от носените дървета, сме прекъснали водопровода”, заяви пред Нова тв кметът на Чипровци Анатоли Първанов. Така в града в момента няма вода. Екип от Монтана пътува към мястото, за да търси къде е проблемът.

Чипровци без водоподаване след пороите, в Монтанско села са откъснати от света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282829

Поройни дъждове се изсипаха и над Чипровци. След полунощ нещата са се успокоили.
„Оказа се, че докато сме се опитвали да освободим мостове от носените дървета, сме прекъснали водопровода”, заяви пред Нова тв кметът на Чипровци Анатоли Първанов.
Така в града в момента няма вода. Екип от Монтана пътува към мястото, за да търси къде е проблемът. Поройни дъждове се изсипаха и над Чипровци. След полунощ нещата са се успокоили. „Оказа се, че докато сме се опитвали да освободим мостове от носените дървета, сме прекъснали водопровода”, заяви пред Нова тв кметът на Чипровци Анатоли Първанов. Така в града в момента няма вода. Екип от Монтана пътува към мястото, за да търси къде е проблемът.

Щонов: Има възможност цената на тока да се променя веднъж на три месеца

http://www.cross.bg/vuzmozhnost-merki-proekta-1428844.html

/КРОСС/ „НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергията. Когато се появи дупка, това е отговорност на ръководството на НЕК, но НЕК е собственост на държавата", заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов в сутрешния блок на БНТ и добави, че когато НЕК не може да се справи сама, държавата трябва да помогне. „Дефицитът в системата е около 1.5 милиарда лева. Ако не се вземат мерки, ще продължи да нараства. Покриването на този дефицит не става само с една мярка и бездействие, както е имало досега. Тези 5 мерки, които предвиждаме включват разговор с всички участници на пазара за евентуално намаляване на задълженията на НЕК за изкупуването на електроенергията. Това ще покрие част от този дефицит. За нас е важно да има равноправие между участниците. Цената на тока трябва да се увеличава плавно, защото едно скачане не върши услуга на никого. Плавното вдигане има няколко предимства - дава време на цялата система да се подготви и дава възможност на властимащите да завършат останалите мерки. Когато говорим за постоянство не говорим за една или две години, а за срок от пет години. Има възможност цената да се променя веднъж на три месеца", каза още министърът. Той бе категоричен, че нехайното управление на енергетиката през годините няма да бъде поета от народа, а от всички поравно

Без политици в училищните дворове

http://www.cross.bg/ministur-izborite-kolarova-1428846.html

/КРОСС/Министърът на образованието и науката Румяна Коларова призова политиците да останат извън училищните сгради по време на предизборната кампания. Те са нежелани гости и на първия учебен ден, стана ясно от думите й по време на Националната тридневна среща с шефовете на регионалните инспекторати, която се проведе в Казанлък.  Служебният министър предупреди, че има голяма опасност общини да не получат средства за образование, ако не са го вписали като приоритет в плановете си за развитие.  "Деполитизацията на училището не може да стане със закон, аз и не призовавам директорите и учителите да нямат ясна политическа позиция, но училището не може да бъде обект на партийни битки и не бива да бъде използвано в предизборната кампания", каза след края на съвещанието министър Коларова. Тя призова политиците да не спекулират с патриотичните нагласи, националната история и памет точно преди изборите. "Учебниците по история постоянно се актуализират и коригират и е хубаво тяхното съдържание да се коментира през цялата година, а не най-активно преди изборите", даде пример просветният министър. В министерството още нямали информация колко от шефовете на регионалните инспектори са кандидат-депутати, но всички те по закон щели да излязат в служебен отпуск

Ужас! 80 къщи са откъснати от водите на Берковска река

http://pik.bg/ужас-80-къщи-са-откъснати-от-водите-на-берковска-река-news221669.html

Ужас! 80 къщи са откъснати от водите на Берковска река

„В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение”, каза пред  Нова ТВ кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река.

Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки и заплашва да събори къща.

До момента всички, които са потърсили помощ на тел. 112 и на обявения от общината тел. 88 418, са евакуирани, каза още Каменова.

„Има много наводнени къщи, една от тях е пред срутване. 70 – 80 къщи в момента са в бедстващо положение и за да се стигне до тях трябва да се оттече реката”, отбеляза кметът на Берковица. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.

Основната част от водата, заляла Берковица, не е от падналия в града валеж, а идва от Балкана, където продължава да вали, обясни градоначалникът. Димитрина Каменова увери, че всички канали и речни корита в града са били почистени през 2013 г.

Два етажа от къща покрай речното корито са отнесени от придошлите води на Берковска река. Жилищната сграда е част от няколко постройки, унищожени от водната стихия. Хората, които живеят в близост до коритото разказват, че и около Великден реката е била пълноводна, но такова преливане се случва за първи път.

За Северозападна България се очакват нови 15 – 20 литра дъжд на кв. метър, а на отделни места е възможно да се изсипят до 40 – 50 литра, предупреждават синоптиците.

Села в Монтанско останаха без връзка със света

http://pik.bg/села-в-монтанско-останаха-без-връзка-със-света-news221668.html

Села в Монтанско останаха без връзка със света

В няколко села около Община Георги Дамяново има проблеми заради дъжда, който продължава и в момента. Проблем създават водите, които идват от планините, съобщи Нова телевизия.

„Десет населени места са без ток, едно без вода и седем села, които са откъснати и са без транспортна връзка”, заяви Дилян Димитров, кмет на Община Георги Дамяново. 

По думите му от снощи работят екипи и на пожарната и на Гражданска защита, за да се възстанови връзката с тези населени места.

„Около 2 метра вода минават по пътя, който води към Монтана”, обясни още кметът.  Според него проблемът е в силния водосбор от планината. В района няма язовири, които да са прелели.  

34 миньори са затрупани след земетресение в Босна

http://www.vesti.bg/sviat/34-miniori-sa-zatrupani-sled-zemetresenie-v-bosna-6021637

Миньорите са казали, че са заедно и са добре. Спасителните екипи правят всичко по силите си, за да достигнат до тях

Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области

http://www.cross.bg/valezhi-vyatur-silen-1428843.html

/КРОСС/Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Днес и през нощта срещу събота ще има валежи, на моменти интензивни. Очакват се количествата да са 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м. Жълтият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора. В цялата страна времето ще остане без съществена промяна. Облачността ще бъде по-често значителна и на много места с прекъсвания валежите ще продължат. Ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността ще има над Източна България. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен, а по Черноморието и силен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще са между 22° и 27°, в София - 22°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и през деня ще остане почти без промяна, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Над Черноморието ще има временни намаления на облачността. В следобедните часове ще превали краткотраен дъжд, главно по южното крайбрежие. Ще бъде доста ветровито - с умерен до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури около 25°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението ще е 3-4, а към Шабла и Ахтопол и до 5 бала. Високите части на планините ще са в облачния слой - с мъгла

Пет години от трагедията с кораба „Илинден"

http://www.cross.bg/baich-filevski-ilinden-1428842.html

/КРОСС/Днес се навършват 5 години от потъването на корабчето "Илинден" в Охридското езеро. По време на инцидента се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега. В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден", припомня БГНЕС. На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.  

Ромки поступаха екип на bTV

http://frognews.bg/news_75696/

Гневни роми нападнаха телевизионен екип на bTV. За това разказаха от телевизията в сутрешния си блок. Инцидентът е станал по време на разследване на журналиста Росен Цветков за телефонни измами.

Кметът на Берковица: В най-критичната точка на бедственото положение сме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282822

„В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение”, каза пред  Нова ТВ кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река.
Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града. „В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение”, каза пред  Нова ТВ кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река. Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града.

Кризата в Украйна доминира на срещата на НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=263164

Украйна ще получи от НАТО 15 млн. евро за военни реформи, "плюс помощ на двустранна основа от различни страни от алианса", съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той призова и Русия да спре с агресията срещу Украйна и да се потърси политическо решение на кризата Украинската криза, участието на Русия в нея и гарантирането на сигурността на страните от НАТО бяха основни теми в първия ден от срещата на лидерите на държавите членки в Уелс.

Скарлет Йохансон роди момиченце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282818

Американската актриса Скарлет Йохансон е родила момиченце, съобщи AFP. 29-годишната актриса се чувства добре след раждането на първото си дете – Роуз. Бащата на бебето е годеникът на Йохансон, французинът Ромен Дориак. В изявление пред американските медии говорителят на актрисата заяви, че тя и детето са в добро здраве. Американската актриса Скарлет Йохансон е родила момиченце, съобщи AFP. 29-годишната актриса се чувства добре след раждането на първото си дете – Роуз. Бащата на бебето е годеникът на Йохансон, французинът Ромен Дориак. В изявление пред американските медии говорителят на актрисата заяви, че тя и детето са в добро здраве.

До 80 къщи са откъснати от водите на Берковска река

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282815

„В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение”, каза пред  Нова ТВ кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река.
Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града. „В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение”, каза пред  Нова ТВ кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река. Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града.

При Цацаров търсят сценарий: И законът сит, и КТБ - цяла

http://www.cross.bg/tzatzarov-prokyror-bankata-1428841.html

/КРОСС/Вторник е поредният "ден Х" за Корпоративна търговска банка (КТБ). За тогава е предвидена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и най-изявените български финансисти и банкери, съобщи "Стандарт". Сред поканените са експерти от ранга на Левон Хампарцумян и Емил Хърсев, представители на ръководството на БНБ и др., довериха източници от Съдебната палата. Началото на срещата и очакваните резултати се пазят в тайна, но поводът за нея е финансовото оздравяване на КТБ. "Не ме е поканил г-н Цацаров, а ако ме покани, тичам на мига", това обясни пред изданието финансовият експерт Емил Хърсев. И призна, че е готов с предложения за спасяването на КТБ, които са описани в Меморандума на експертния консултативен съвет на работодателските и синдикалните организации. "Междувременно, тъй като нещата се развиват динамично, има други неща за обсъждане, също вписани като конкретни мерки във въпросния меморандум. Преди каквато и да е среща с държавни институции, в частност главния прокурор, вероятно ще има сесия на съвета, за да обмислим с колегите това, което се е променило. Промяна в ситуацията има с всеки изминал ден Става по-лошо между другото", не скри Хърсев.Преди ден Цацаров се изказа против ликвидацията на банката и обяви, че всички вложители трябва да получат парите си, а не само тези с гарантираните от държавата депозити. Главният прокурор разделя проблемите в КТБ на два типа - криминални и финансови

Служебното правителство предлага бюджетен дефицит от 2% за 2015 г.

http://www.vesti.bg/novini/sluzhebnoto-pravitelstvo-predlaga-biudzheten-deficit-ot-2-za-2015-g-6021638

Служебното правителство ще предложи бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2015 г., съобщи министърът на финансите Румен Порожанов пред в. "Стандарт".

Гранични полицаи ходят на работа с катафалка (снимка)

http://pik.bg/гранични-полицаи-ходят-на-работа-с-катафалка-снимка-news221666.html

Гранични полицаи ходят на работа с катафалка (снимка)

Полицаи, командировани на турската граница в района на Лесово, ходят на работа в Гранична полиция с катафалка, съобщава БТВ. Сигналът e подаден от живеещи срещу входа на Гранична полиция - Елхово, които твърдят, че униформените от няколко дни използват нестандартното превозно средство.

От Гранична полиция - Елхово заявиха, че служителите трябва да идват с осигурен за целта безплатен превоз. Места имало дори в повече. На катафалката ясно личи логото на погребална агенция, а от фирмата твърдят, че собствениците й са в Гърция. От там обясняват още, че имат две коли и не е възможно едната да е била в Елхово.

Полицаите, командировани по границата не пожелаха да застанат пред камерата. От Гранична полиция обещаха проверка по случая и официално становище.


Преглед на печата, петък, 5 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-5-септември_l.a_i.565656_at.1.html

СТАНДАРТ: Слагат юзди на финансовите къщи Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, трябва да се регистрират в НАП до края на септември,...

Бареков: В ЕП всичко предварително се договаря

http://www.cross.bg/barekov-bulgariya-miliona-1428840.html

/КРОСС/ "За пореден път България получава слаб ресор в Европейската комисия." Това обяви лидерът на "България без цензура" и водач на варненската и пловдивската листи на коалиция ББЦ Николай Бареков по време на среща с членове и симпатизанти на формацията в Дряново, съобщават от пресцентъра на партията. "В ЕП всичко предварително се договаря. Кристалина Георгиева няма как да получи пост, при положение, че никой не беше говорил в Брюксел за нея. Така България отново е пренебрегната и то заради нас самите", обобщи Бареков. „Каква е картината у нас - 1 милион българи са безработни в пределите на страната, а два милиона живият в чужбина, защото тук нямат реализация. Генерално може да се обобщи, че 3 милиона българи са извън системата", онагледи ситуацията в страната Бареков и попита толкова ли е трудно да върнем поне една част от тези хора обратно в системата. "Ние трябва да сме непреодолим фактор в следващия парламент и да изместим ДПС от центъра, за не се определя българската политика в Сараите", заключи лидерът на ББЦ.    

Разширяването на НАТО има безспорен принос за сигурността и стабилността според Митов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2374825_razshiriavaneto_na_nato_ima_bezsporen_prinos_za/?ref=rss


Разширяването на НАТО има безспорен принос за сигурността и стабилността на евро-атлантическата общност, особено като се имат предвид руските агресивни действия в Украйна. Ясната перспектива за членство в Алианса играе ролята на стабилизиращ фактор и Балканският регион е един от показателните примери в това отношение. Това заяви служебният министър на външните работи Даниел Митов

В изказване на заседание на Северноатлантическия съвет на ниво министри на външните работи на НАТО със...

Проф. Пантев: Да махнем принципа "Осанна! - Разпни го!" от земята ни

http://frognews.bg/news_75695/

Противопоставянето е губещо за всички - надявам се, че разумът, добронамереността ще надделеят, заяви в интервю за БТА историкът проф. Андрей Пантев. Според него по кой път ще тръгне страната ни зависи не толкова от външни сили, колкото от самите нас.

Бареков в Дряново: Държавата трябва да финансира училищата

http://pik.bg/бареков-в-дряново-държавата-трябва-да-финансира-училищата-news221667.html

Бареков в Дряново: Държавата трябва да финансира училищата

За пореден път България получава слаб ресор в Европейската комисия. Това обяви лидерът на "България без цензура" и водач на варненската и пловдивската листи на коалиция ББЦ Николай Бареков по време на среща с членове и симпатизанти на формацията в Дряново, на която присъстваха близо 100 души.
Според него, причината това да се случи, е , че президентът Росен Плевнелиев и останалите политици не са приели идеята на ББЦ лидерите да се обединят и да излъчат силен кандидат. "В ЕП всичко предварително се договаря. Кристалина Георгиева няма как да получи пост, при положение, че никой не беше говорил в Брюксел за нея. Така България отново е пренебрегната и то заради нас самите", обобщи Бареков.

Той каза, че "България без цензура" е заложила в управленската си програма да създаде 1 милион работни места за 8 години, което означава по 150 хиляди на година. По думите му хората с основание питат как ще стане това „Тези места няма да ги разкривам аз - искаме те да бъдат създадени от реалния бизнес чрез икономически растеж. Това е простата логика“, обясни лидерът на ББЦ: "Ще се спре с административният рекет и ще има данъчни облекчения за необлагодетелстваните райони – 10% данък в такъв район е много", допълни Бареков.

„Каква е картината у нас – 1 милион българи са безработни в пределите на страната, а два милиона живият в чужбина, защото тук нямат реализация. Генерално може да се обобщи, че 3 милиона българи са извън системата“, онагледи ситуацията в страната Бареков и попита толкова ли е трудно да върнем поне една част от тези хора обратно в системата. „Какво казват опонентите ни – ще теглим заем от 6 милиарда, няма да откриваме работни места, а ще затягаме коланите. Това добра сделка ли е?", попита риторично Бареков.

"Моите опоненти от БСП, ДПС и ГЕРБ излъгаха хората. Но те не направиха само това, а нещо още по-страшно – отнеха надеждата на хората. Ние имаме желание за промяна, но това няма как да се случи, ако не ни се даде доверие. Хората, които ние сме издигнали, са силни, млади и неопетнени. В Габрово водач на листата е лидерът на МББЦ, Никола Митев, а във Варна - областният председател на младежката структура е втори в листата", посочи Бареков.

Ние трябва да сме непреодолим фактор в следващия парламент и да изместим ДПС от центъра, за не се определя българската политика в Сараите, заключи лидерът на ББЦ.

„Тунелът под Шипка е един от приоритетите за района. Той ще стане трудно, точно заради липсата на политическа воля. Той все пак ще се случи, но неговото построяване не е всичко“, каза от своя страна водачът на листата на Коалиция ББЦ и зам.-председател на МББЦ Никола Митев. "Построяването на тунела е нещо добро, но не може да води в нищото. Той трябва да води към работни места. Не може от едната страна на тунела да цари бедност, а от другата никой да не се интересува. Дисбалансът в отделните региони у нас е много голяма и трябва да се преодолее, този тунел трябва да постигне точно това", коментира лидерът на МББЦ.

Време е за две неща, каза Митев – първо да си кажем "Не на страха" и да гласуваме за нещо различно от ДПС и ГЕРБ и второ, да говорим на глас за вредите, които направиха тези две партии. Истината ще ни направи свободни, заключи Митев.

„Делегираните бюджети направиха така, че да няма училища в България“, каза жена от залата и попита как може да бъде решен проблемът. „Делегираните бюджети са пълен провал“, коментира Бареков. По думите му те са добри за големите училища, но не и за останалите. Точно заради това, образованието и здравеопазването трябва да станат приоритет на държавата в малките населени места, категоричен е лидерът на ББЦ. "Бюджетът наполовина трябва да е държавен, защото не може всички да висят на врата на кмета", обясни Бареков.

Възможно ли е да 4-часовите осигуровки да отпаднат, защото работодателите спекулират с това, попитаха още хората в Дряново. Лидерът на ББЦ обяви, че въпросът би трябвало да намери друго решение. Едно от възможните би било като се предвиди затвор за неплащане на осигуровки. Другото нещо, което може да се направи, е при случаите на фалит, първото плащане задължително да е към работниците, а после банки и институции да си търсят своето, обясни лидерът на ББЦ.

Samsung представи първия си бизнес ориентиран таблет

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/05/2374411_samsung_predstavi_purviia_si_biznes_orientiran_tablet/?ref=rss


Samsung предприе следващата стъпка в стратегията си да се насочи към бизнеса с новия си таблет Galaxy Tab Active. Това е първият таблет на компанията, който е създаден за бизнес клиенти.

Всъщност това трябва да са доста взискателни бизнес клиенти, защото Galaxy Tab Active има подсилен корпус, който ще издържа на падане от 1.2 метра височина. Освен това е устойчив на прах и вода. В устройството е вградена 3.1 МР камера с автоматичен фокус, NFC и др. На разположение е и стилусът...

Руска ваксина срещу Ебола премина успешно тестовете

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JkTP3DOIEuE/

Надежда за болните от Ебола дава успешното преминаване на тестове на руска ваксина. Досега всички лекарства използвани за борба с вируса са само експериментални.

Руска ваксина срещу Ебола е преминала успешно тестове и вече може да се пусне в употреба. Това съобщи ИТАР-ТАСС като се позовава на руския министър на здравеопазването Вероника Скворцова. Тя допълни, че се очаква одобрението на Световната здравна организация. Вече са готови два експериментални препарата – канадският KTM-Ebola и американският Zmapp. Изпитанията с тях все още не са завършили и количествата са ограничени. Американската фармацевтична компания също работи върху своя ваксина.

Британска фармацевтичен компания съобщи, че има готовност да пусне 10 хиляди дози от експериментален препарат за борба с вируса Ебола. По данни на СЗО, починалите от последния взрив на вируса в Африка са над 2000 души, има 3500 потвърдени или вероятни случая в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Междувременно стана ясно и че още един американец е заразен с вируса Ебола. Рик Сакра е работил в болница в Либерия, където се заразил. Той се завърна в родината си за лечение. Надежди, че ще оздравее дават и случаите на другите двама американци, които се излекуваха от болестта. Те бяха лекувани с препарата Zmapp, но няма конкретни доказателства, че точно това лекарство е причина за оздравяването им. /КРОСС/

ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки

http://cite.actualno.com/DKEVR-e-pod-natiska-na-izmekjarskoto-pravitelstvo-na-Bliznashki-news_48453.html

ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” отстраненият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР...

Главният прокурор се е сезирал за случая с нападнатия екип на bTV

http://crime.actualno.com/Glavnijat-prokuror-se-e-seziral-za-sluchaja-s-napadnatija-ekip-na-bTV-news_48455.html

Главният прокурор Сотир Цацаров се е сезирал за случая с бития екип на bTV в търновското село Ветово, информира агенция ПИК. По-рано днес стана ясно, че журналистът от телевизията Росен Цветков и опе...

Мая, с червен мегафон в ръка, повежда кюстендилски протест

http://politics.actualno.com/Maja-s-cherven-megafon-v-ryka-povejda-kustendilski-protest-news_48456.html

Водачът на листата на „БСП лява България” в Кюстендил оглави протест срещу уволненията на служебното правителство. Оказва се, че мегафонът, с който ще наелектризира недоволните Мая...

В Калифорния забраняват найлоновите торбички

http://america.actualno.com/V-Kalifornija-zabranjavat-najlonovite-torbichki-news_48457.html

Губернаторът на Калифорния Джери Браун съобщи, че е одобрил забраната на найлоновите торбички. Западният щат става първият, който предприема тази стъпка, информира АФП. Местните парламентаристи гласу...

Нийл Харбисън - човекът киборг

http://sciencelogy.actualno.com/-Nijl-Harbisyn---chovekyt-kiborg-news_48459.html

Властите на Великобритания признаха 32-годишният Нийл Харбисън, който имплантира антена в главата си, за киборг, съобщи CNN. От дете Нийл страда от рядка болест, наречена цветова слепота. Заедно с уч...

Пържени тиквички с млечен чеснов сос

http://recipes.actualno.com/Pyrjeni-tikvichki-s-mlechen-chesnov-sos--news_48460.html

Класическа рецепта за вкусни пържени тиквички с характерния млечен сос. Чудесна идея от supichka.com, която може да приготвите още днес. Необходимите продукти:- 3 тиквички- 1 чаена чаша олио- 5 супе...

В САЩ започнаха изпитания с хора на ваксина срещу ебола

http://interest.actualno.com/V-SASht-zapochnaha-izpitanija-s-hora-na-vaksina-sreshtu-ebola-news_48462.html

Първата ваксина срещу ебола беше дадена в САЩ на 20 здрави хора за клинични изпитания, съобщи ДПА. Експерименталната ваксина е разработена от Националния институт по алергология и инфекциозни заболяв...

"Металика" влязоха в Книгата на рекордите на Гинес

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/metalika-vliazoha-v-knigata-na-rekordite-na-gines-6021636

Постижението на групата да изнесе концерт на Антарктида им отрежда място в юбилейното издание на Книгата на рекордите на Гинес

129-тата годишнина от Съединението отбелязват в град Съединение

http://www.cross.bg/suedinenie-godishnina-suedinenieto-1428839.html

/КРОСС/129-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана в град Съединение с тържествена сесия на Общинския съвет. Вечерта в църквата "Свети Атанасий" ще се състои панихида в памет на героите. Ще бъде изнесено знамето на Голямоконарската чета и ще се проведе литийно шествие . На площад "Съединение" ще бъдат възпроизведени моменти от историческите събития. Кулминацията на празника е тържествен митинг- заря.

Скарлет Йохансон роди момиченце

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282809

Американската актриса Скарлет Йохансон е родила момиченце, съобщи AFP. 29-годишната актриса се чувства добре след раждането на първото си дете – Роуз. Бащата на бебето е годеникът на Йохансон, французинът Ромен Дориак. В изявление пред американските медии говорителят на актрисата заяви, че тя и детето са в добро здраве. Американската актриса Скарлет Йохансон е родила момиченце, съобщи AFP. 29-годишната актриса се чувства добре след раждането на първото си дете – Роуз. Бащата на бебето е годеникът на Йохансон, французинът Ромен Дориак. В изявление пред американските медии говорителят на актрисата заяви, че тя и детето са в добро здраве.

В кампанията ГЕРБ и ДПС ще говорят за стабилност, БСП се обръща срещу бившия си партньор

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/05/2374819_v_kampaniiata_gerb_i_dps_shte_govoriat_za_stabilnost/?ref=rss


Предизборната кампания за предстоящия предсрочен парламентарен вот официално започна днес. За разлика от евроизборите, когато седмици преди началото й партиите обявяваха кандидатите си, международните гости и основните послания, този път някои от основните формации чакаха последния момент. Кандидатите се регистрираха в последния ден, а някои партии ще открият кампаниите си едва в средата на месеца.

Както и при предишни избори, всички обещават да водят позитивна кампания – и въпреки...

Отстранен от ДКЕВР: Цената на тока ще се качва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282797

Цените на тока ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов. Това коментира Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР. По думите му комисията се превръща в марионетен орган.
Той коментира още, че ще си търси правата заради това, че е отстранен от комисията неправомерно. Аз съм потомствен енергетик, аз съм правил АЕЦ „Козлодуй“, Цените на тока ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов. Това коментира Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР. По думите му комисията се превръща в марионетен орган. Той коментира още, че ще си търси правата заради това, че е отстранен от комисията неправомерно. Аз съм потомствен енергетик, аз съм правил АЕЦ „Козлодуй“,

Отстранен от ДКЕВР: Цената на тока ще се качва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282807

Цените на тока ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов. Това коментира Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР. По думите му комисията се превръща в марионетен орган.
Той коментира още, че ще си търси правата заради това, че е отстранен от комисията неправомерно. Аз съм потомствен енергетик, аз съм правил АЕЦ „Козлодуй“, Цените на тока ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов. Това коментира Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР. По думите му комисията се превръща в марионетен орган. Той коментира още, че ще си търси правата заради това, че е отстранен от комисията неправомерно. Аз съм потомствен енергетик, аз съм правил АЕЦ „Козлодуй“,

В сянката на властта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282354

Екипите, които съветват политиците, понякога се оказват по-силни от тези, които избираме.
От 10 септември от 21,00 ч в ефира на БНТ се завърта френската поредица “В сянката на властта”. Сериалът, чиято премиера у нас съвпада с предизборната кампания, ще покаже турбулентните взаимоотношения в света на политиката. 
Сюжетът се заплита още от Екипите, които съветват политиците, понякога се оказват по-силни от тези, които избираме. От 10 септември от 21,00 ч в ефира на БНТ се завърта френската поредица “В сянката на властта”. Сериалът, чиято премиера у нас съвпада с предизборната кампания, ще покаже турбулентните взаимоотношения в света на политиката. Сюжетът се заплита още от

Срещата на НАТО в Уелс продължава със заседание на Северноатлантическия съвет

http://www.cross.bg/suvet-severnoatlanticheskiya-yels-1428838.html

/КРОСС/Със заседание на Северноатлантическия съвет в Нюпорт, Уелс, продължава срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО. Руско-украинската криза е водеща тема на форума. Сред важните решения на срещата на върха на НАТО в Уелс е приемането на план за готовност за действие, който опредвижда повече сили на алианса в Източна Европа. Осврен среща на Северноатлантическия съвет, във втория ден на форума се предвиждат разговори на министрите на външните работи и на теи на отбраната.  

26 катастрофи един пострадал за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263165

Един човек е пострадал в катастрофа през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. За живота му няма опасност. 26 са пътните инциденти през последните 24 часа, причинени са материални щети. Настилките в морската столица са сухи, видимостта е добра.

7 родни компании сред най-големите в Централна и Източна Европа

http://pik.bg/7-родни-компании-сред-най-големите-в-централна-и-източна-европа-news221661.html

7 родни компании сред най-големите в Централна и Източна Европа

Седем български компании попадат в класацията на Deloitte на 500-те най-големи дружества в 18-те страни от Централна и Източна Европа. Най-предна позиция от българските дружества заема „Лукойл Нефтохим“ - с приходи в размер на 3,862 млрд. евро за 2013 г. компанията е на 30-о място, съобщава „Стандарт“.

„Химимпорт“ е втората българска компания в класацията - тя заема 41-ва позиция с приходи за 3,098 млрд. евро. „Аурубис“ също попада сред Топ 100 в класацията (на 65-о място) с приходи в размер на 2,272 млрд. евро.

Останалите четири български компании са „ОМВ България“ (на 222-ро място с приходи от 917 млн. евро), „Булгаргаз“ (на 282-ро с приходи от 769 млн. евро), „ЧЕЗ Електро България“ (на 303-о място и 726 млн. евро приходи) и „Нафтекс Петрол“ (на 438-мо с 540 млн. евро). 

Първите четири места в общата класация остават непроменени. Както и миналата година, начело е полската компания PKN Orlen въпреки отбелязан спад на приходите с 5,8% до 27 млрд. евро, следвана от унгарската MOL и чешката Skoda Auto. Четвърта е украинската Metinvest. Друга украинска компания - енергийната DTEK, напредва от седма до пета позиция. На шесто място е чешката CEZ, следвана от украинската Energorynok. 

На осмо, девето и десето място са три полски компании - Jeronimo Martins Polska, PGNiG и PGE. Най-голям напредък в класацията - с 259 позиции, постига Ford Romania, която скача до 170-о място. Приходите на компанията скачат от 557 млн. евро през 2012 г. до 1,097 млрд. евро през 2013 г. в резултат на ръста в производството на нов модел автомобил.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване