Работен додукемнт на НАП предлага държавните служители сами да си плащат осигуровките

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/05/2375010_raboten_dodukemnt_na_nap_predlaga_durjavnite_slujiteli/?ref=rss


Държавните служители сами да си плащат социалните си осигуровки, предвижда работен документ на Националната агенция за приходите (НАП), който е бил обсъждан на закрито заседание на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, съобщава "Капитал daily".

Според говорителя на НАП това е неформално предложение.

В момента държавата поема разходите за социалните и здравните осигуровки на служителите си. В частния сектор те се разпределят между работодателя и...

Пазят „Владиславово” с доброволни отряди

http://www.moreto.net/novini.php?n=263208

Доброволни отряди ще патрулират по двама в кв. "Владиславов", като в началото в дните петък, събота и неделя от 17 ч. до 24 ч. Те ще притежават автомобил и необходимите отличителни знаци, за да бъдат разпознаваеми от обществото, научи Moreto.

Пожарникари измъкнаха от потоп 10 души в севлиевско село (снимки)

http://pik.bg/пожарникари-измъкнаха-от-потоп-10-души-в-севлиевско-село-снимки-news221801.html

Пожарникари измъкнаха от потоп 10 души в севлиевско село (снимки)

Потоп връхлетя севлиевското село Горна Росица. Поройният дъжд, излял се снощи над района, е наводнил къщи, приземни етажи, дворове и издавил десетки домашни животни, съобщава gabrovonews.bg. За щастие човешки жертви няма.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово своевременно информираха, че екипи на пожарната и полицията от снощи работят в помощ на засегнатите от проливния дъжд жители на селото. Съобщението за наводнени къщи е било подадено около 21.30 часа.



В резултат на излизане на водите от местно дере е била залята част от населеното място, като са засегнати общо около 100 жилищни сгради, стопански постройки и дворове. Екипите на РДПБЗН – Габрово са евакуирали и спасили 10 човека от 4 жилищни постройки и заведение за обществено хранене.

Сформиран е щаб от ръководството на РДПБЗН, органите на полицията и местната изпълнителна власт. Проведено е оповестяване за опасностите от възникналата ситуация. Няма загинали, пострадали или бедстващи хора, съобщават от Областната полиция в Габрово.

При ликвидиране на произшествието са участвали 2 противопожарни автомобила, 1 аварийно-спасителен автомобил, 15 служители от РДПБЗН и екипи на РУМВР – Севлиево.

Обстановката в населеното място е нормализирана, спасителните екипи продължават работа по отводняване и разчистване на засегнатите имоти.

Виж къде ЧЕЗ спира тока от 8 до 12 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283635

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Генерал на украинската армия призова за преговари с опълченците

http://www.cross.bg/ykrainski-voenni-ykraiina-1428924.html

/КРОСС/ Около 700 украински военни през последните дни се озоваха в плен на опълченците в Донецка област, а 80 % от тях са след сраженията в Иловайск, съобщи „Россия 24", позовавайки се на изявлението на генерал-полковник в запас В. Рубан на пресконференция за журналисти. Ръководителят на украинския Център за обмяна на пленени нарече ситуацията - катастрофа. В същото време Рубан отбеляза, че точната информация за числото на пленени украински бойци засега е строго секретна. „Не мога да коментирам в момента тези данни, докато не бъдат разменени или върнати пленените", поясни той. Според него, начина по който се водят военните действия от страна на киевските войски, се създава впечатление, че Киев възнамерява да предаде армията си в плен. Той поясни, че украинската армия няма нито необходимите военни умения, нито необходимото снабдяване. Във връзка с това, генерал-полковникът смята, че е време да се започнат мирни преговори. „Ние нямаме подготвени командири, нито бази, нито тил. Такива войни водят само до едно - най-добрите украинци, генетичния фонд на Украйна се изтребват. Трябва да се замислят всички и да се договорят. По-добре да изгубим тази война, но да запазим нашия генофонд", подчерта още украинския генерал. Той отбеляза, че „изникват много въпроси относно официалните данни на загиналите и изчезналите украински войници"

Всяко десето момиче по света - жертва на сексуално посегателство

http://www.mediapool.bg/vsyako-deseto-momiche-po-sveta---zhertva-na-seksualno-posegatelstvo-news224513.html

Над 120 милиона момичета до 20 годишна възраст или повече от 10% в света са подлагани на изнасилване или други сексуални посегателства, се казва в доклад на ООН, предаде ББС в петък.   По данни на детския фонд УНИЦЕФ към ООН през 2012 г. в Латинска Америка и Карибския басейн са били убити 95 хиляди деца и юноши, се казва в изследването, озаглавено "Скрити от очите : статистически анализ на насилието над деца".   Извън това по света има много деца, които непрекъснато са обект на насилие, включително и психическо.   Докладът е направен на базата на данни от 190 страни.   "Проблемът с насилието засяга всички категории подрастващи, независимо от възрастта, географията, религияга, етническата принадлежност и равнището на доходите", коментира изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.   "Насилието се случва на места, където децата би трябвало да се чувстват в безопасност - в дома, в училище, в своя град или квартал", добави той.   И все повече проблемът се пренася в интернет, където насилие предизвикват членове на семейството, учители, съседи, чужди хора или деца", каза Лейк.   Данните сочат, че найчесто сексуалното насилие се извършва чрез интернет.   Момчетата също признават за извършвано над тях сексуално посегателство, но доста по-рядко, отколкото момичетата.   Сред момичетата и младите жени между 15 и 19 години, които съжителстват с партньор, почти всяка трета преживява емоционално, физическо или сексуално насилие. Подобни явления са най-разпространени в страни като Конго, Зимбабве, Танзания и Уганда.   60% от децата от две до 14 години редовно са подлагани на физически наказания от страна на родителите, настойниците или други лица, които отговарят за отглеждането им.   В последните години започна да се осъзнава отрицателното въздействие на насилието над деца, но както и преди далеч не всички негови проявления се документират.   И в много страни насилието над децата остава социално приемливо и мълчаливо се поощрява, а жертвите обикновено се страхуват да съобщят за издевателствата над тях.   Както отбелязва кореспондентът на ББС в ООН Ник Брайън нито едно изследване не е стъпвало на статистически данни от толкова много страни и изводите от тези данни са твърде неутешителни.

В Горна Росица са наводнени всички къщи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283634

2-годишно дете бе спасено с високопроходима техника от залята къща в севлиевското село Горна Росица през нощта, съобщи кметът Лалчо Златев. Излелият се пороен дъжд образувал приливна вълна от 1.40-1.50 метра по деретата, спускащи се в селото от висок горист скат.
Семейството на детето обитавало приземен етаж в една от къщите по пътя на водата. 2-годишно дете бе спасено с високопроходима техника от залята къща в севлиевското село Горна Росица през нощта, съобщи кметът Лалчо Златев. Излелият се пороен дъжд образувал приливна вълна от 1.40-1.50 метра по деретата, спускащи се в селото от висок горист скат. Семейството на детето обитавало приземен етаж в една от къщите по пътя на водата.

Неземно красивите плажове по света (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/Неземно-красивите-плажове-по-света-СНИМКИ-_l.a_i.565706_at.1.html

Когато някой заговори за "плаж", веднага в съзнанието ни изникват мисли за лято, море, жега, коктейли и по-добре да не продължаваме да се дразним,...

Икономиката ни се повишава стабилно на фона на стагнация в ЕС

http://econ.bg/Новини/Икономиката-ни-се-повишава-стабилно-на-фона-на-стагнация-в-ЕС_l.a_i.565713_at.1.html

Стабилно повишаване на икономиката на България с 0,5% на фона на едва 0,2-процентния ръст на тримесечна база през второто тримесечие в целия...

Гарата в Бургас "плува"

http://frognews.bg/news_75713/

Повече от час огромно количество дъжд се изсипва над Бургас. Улицата край Бургаската гара е наводнена, колите буквално плуват. В много от магазините в района вече влиза вода.

Кадиев: Гласувайте преференциално за този, който познавате и на когото вярвате

http://www.cross.bg/kadiev-mechta-preferentzialno-1428922.html

/КРОСС/В първия ден от предизборната кампания Георги Кадиев отново призова за преференциален вот.  На страницата си във Фейсбук той публикува листите на БСП и посочи: "Има свестни, достойни и смислени хора във всяка от тях. Изберете своя кандидат и гласувайте преференциално за него - защото го познавате, защото му вярвате повече, защото искате свеж полъх в БСП или защото очаквате от тях определено законодателство".  Имам мечта, признава Кадиев - заради собственото им самочувствие - огромна част от бъдещата парламентарна група на БСП да е избрана преференциално. Имам мечта местни хора да получат дори над 50% преференция. Имам мечта да влязат коренно нови лица, никога да не повторим случая "Пеевски" и да станем гарант за (поне някакъв) морал в политиката. Тя не е мръсна работа. Политиците я правят такава, пише Кадиев и допълва: И ако успеем в това, ще сме спечелили тези избори. Най-важното не е броят депутати - избори ще има много. Най-важното е тяхното качество и основите за обновление, които залагаме напред.

Служебното правителство предлага дефицит от 2% в бюджета за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/05/2374971_slujebnoto_pravitelstvo_predlaga_deficit_ot_2_v/?ref=rss


Служебното правителство ще предложи в бюджета за 2015 г. дефицитът да бъде 2% от БВП. Това ще е коригираната прогноза за идната година, която е на базата на актуализацията на макрорамката за тази година, която предстои да се направи. Това съобщава министърът на финансите Румен Порожанов, в интервю пред в. "Стандарт".

Служебният кабинет предстои да предложи на следващото Народно събрание актуализация на тазгодишния бюджет, в която дефицитът да се сведе до 2.6-2.8 на сто. Очаква се...

Навършват се 5 години от трагедията с потъването на "Илинден"

http://offnews.bg/news/n_1/n_384802.html

На днешната дата се навършват 5 години от инцидента с кораба "Илинден" в Охридското езеро, при който загинаха 15 български туристи.  На 5 септември 2009 година в 10:20 часа македонско време частният кораб "Илинден", който е пътувал за манастира "Св. Наум", се преобръща във водите на езерото. 60-годишният кораб тогава се е намирал на над 100 метра от брега и потъва на 7 метра дълбочина. Според данните на македонската полиция на кораба тогава е имало 56 души. Някои очевидци разказват, че хората са били повече от 70, което е над допустимите норми.  На борда е имало и туристическата група от България с хора от Пирдоп и от няколко пловдивски села. По първоначални данни причината за трагедията е препълването на кораба. Според експерти се касае за скъсване на въжета, с които той е подържал баланс. Пасажерите са били предимно възрастни хора, които не са могли да реагират, когато той се е преобърнал. На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид признава за виновни двамата подсъдими - капитанът на кораба Сотир Филевски и Бранко Баич, който е издал сертификата за годността на плавателния съд. Съдът решава те да бъдат лишени от свобода за една година. Глоба в размер на 4500 лв. беше наложена и на Боряна Георгиева - организатор на злополучната екскурзия до Охридското езеро. Също така тя бе лишена и от правото да упражнява търговска дейност за срок от две години. В памет на 15-те българи, които се удавиха, в Охрид през 2010 година е открит монумент.

Антоний Тодоров: Парламентът ще бъде шарен, ще се търси мъчителна коалиция, или...избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283595

Парламентът със сигурност ще бъде шарен, са очакванията на политолога проф. Антоний Тодоров. „Повечето партии ще са от предишния, нито една от тях няма да има пълно мнозинство, според мен. А, дори и да има, мисля че от това няма да произлезе нито стабилизация, нито успокоение на обществото”, обясни проф. Тодоров пред „Фокус“. Парламентът със сигурност ще бъде шарен, са очакванията на политолога проф. Антоний Тодоров. „Повечето партии ще са от предишния, нито една от тях няма да има пълно мнозинство, според мен. А, дори и да има, мисля че от това няма да произлезе нито стабилизация, нито успокоение на обществото”, обясни проф. Тодоров пред „Фокус“.

България засилва отбраната си откъм Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=263215

България ще промени законодателството си така, че да може да осъществява обща охрана на въздушното пространство в съвместни патрули с наши и съюзнически самолети. Ще се иска ротационно присъствие на повече бойни кораби в Черно море и засилено наблюдение по източната морска и западната ни граница, които са външни за НАТО.

Полицията разкри незаконна автоморга в Плевенско

http://www.vesti.bg/novini/policiiata-razkri-nezakonna-avtomorga-v-plevensko-6021672

При извършената проверка на частен имот в с.Бреница, Плевенско, е открита автоморга, собственост на Н.Б.(39г.), съобщиха от пресцентъра на МВР.

Антоний Тодоров: Шарен парламент ще търси мъчителна коалиция, или... нови избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283627

Парламентът със сигурност ще бъде шарен, са очакванията на политолога проф. Антоний Тодоров. „Повечето партии ще са от предишния, нито една от тях няма да има пълно мнозинство, според мен. А, дори и да има, мисля че от това няма да произлезе нито стабилизация, нито успокоение на обществото”, обясни проф. Тодоров пред „Фокус“. Парламентът със сигурност ще бъде шарен, са очакванията на политолога проф. Антоний Тодоров. „Повечето партии ще са от предишния, нито една от тях няма да има пълно мнозинство, според мен. А, дори и да има, мисля че от това няма да произлезе нито стабилизация, нито успокоение на обществото”, обясни проф. Тодоров пред „Фокус“.

Манол Нейков смени д-р Иванов в столичния зоопарк

http://frognews.bg/news_75712/

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк. Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

САЩ формират коалиция от 10 страни за борба с "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/sasht-formirat-koalitsiya-ot-10-strani-za-borba-s-islyamska-darzhava-news224512.html

Съединените щати ще формират коалиция от 10 страни, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" в Ирак, заяви на срещата на върха на НАТО държавният секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.   Това са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.   Кери призова всички тези съюзници да дадат по някакъв начин своя принос в борбата срещу "Ислямска държава". Те обаче няма да изпращат войници в Ирак, това ще е "общата червена линия", подчерта той.   Държавният секретар на САЩ призова до започването на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец да бъде изработен план за борба с джихадистите .   НАТО няма да участва в никакви бойни операции в Ирак и помощта за тази страна в борбата й срещу джихадистите ще се предоставя от отделни държави и партньори, заяви представител на западно правителство, цитиран от Ройтерс.   Очаква се лидерите от алианса да се договорят пактът да помогне при организирането на помощта за Ирак в областта на сигурността, включително чрез координиране на доставките по въздуха, посочи той. Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, НАТО ще създаде своеобразен център, който да координира предложенията за военни пратки и ще осигурява транспортни самолети.   НАТО осъди единодушно действията "Ислямска държава" Страните членки на НАТО осъдиха единодушно "варварските и възмутителни действия" на джихадистката организация "Ислямска държава", предаде Франс прес, цитирайки британския премиер Дейвид Камерън.   На откриването на втория ден от срещата на върха на НАТО в уелския град Нюпорт Камерън заяви, че заплахите на тези терористи само ще засилят решимостта на Запада да защитава ценностите си.

Велосипедист ''лети" на магистралата София-Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283616

На трети септември шофьор е заснел как велосипедист „лети” с огромна скорост на магистралата София-Пловдив, пише "Петел". Това се случва на метри от движещ се в дясната лента ТИР. „Отсечката която измина беше около 5км”, разказва На трети септември шофьор е заснел как велосипедист „лети” с огромна скорост на магистралата София-Пловдив, пише "Петел". Това се случва на метри от движещ се в дясната лента ТИР. „Отсечката която измина беше около 5км”, разказва

Колоездач ''лети" със страшна скорост на магистралата София-Пловдив (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283597

На трети септември шофьор е заснел как велосипедист „лети” с огромна скорост на магистралата София-Пловдив, пише На трети септември шофьор е заснел как велосипедист „лети” с огромна скорост на магистралата София-Пловдив, пише "Петел". Това се случва на метри от движещ се в дясната лента ТИР. „Отсечката която измина беше около 5км”, разказва

Ambrosetti: Европейските цели за заетост са нереалистични

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e2e26a5/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cambrosetti0Eevropeiskite0Eceli0Eza0Ezaetost0Esa0Enerealistichni0H1795180C/story01.htm

Няма как Испания, Италия и Франция да създадат съответно 4,4 млн., 2,5 млн. и 2 млн. работни места до 2020 г., сочи доклад на икономическия форум


Деси Цонева: Янчо Таков вече не изявява желание да вижда детето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283582

Деси Цонева призна, че съпругът й Янчо Таков не същестува за нея. Пред списание Story дъщерята на Митко Цонев разказва, че изцяло се е отдала на сина си Янчо, с когото баща му не проявявал особено желание да се вижда.
Деси Цонева призна, че съпругът й Янчо Таков не същестува за нея. Пред списание Story дъщерята на Митко Цонев разказва, че изцяло се е отдала на сина си Янчо, с когото баща му не проявявал особено желание да се вижда. "Не желая да общувам с него (Янчо Таков младши-б.р.) или с когото и да било от семейството му.

Деси Цонева: Янчо Таков вече не изявява желание да вижда детето си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283598

Деси Цонева призна, че съпругът й Янчо Таков не същестува за нея. Пред списание Story дъщерята на Митко Цонев разказва, че изцяло се е отдала на сина си Янчо, с когото баща му не проявявал особено желание да се вижда.
"Не желая да общувам с него (Янчо Таков младши-б.р.) или с когото и да било от семейството му. Деси Цонева призна, че съпругът й Янчо Таков не същестува за нея. Пред списание Story дъщерята на Митко Цонев разказва, че изцяло се е отдала на сина си Янчо, с когото баща му не проявявал особено желание да се вижда. "Не желая да общувам с него (Янчо Таков младши-б.р.) или с когото и да било от семейството му.

Стоенето забавя процеса на стареене

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/stoeneto-zabavia-procesa-na-stareene-6021663

Най-добрият начин да предпазим своята ДНК от остаряване, е да стоим далеч от столовете и канапетата, сочат данните от ново изследване

Франсоа Оланд - най-непопулярният френски президент след ВСВ

http://www.cross.bg/prezident-oland-fransoa-1428920.html

/КРОСС/ Рейтингът на френския президент Франсоа Оланд удари ново дъно от 13% през август, сочи социологическо проучване на TNS-Sofres, съобщава „Франс прес". Така утвърдително Оланд си осигурява статута на най-непопулярния президент на Франция след Втората световна война. Изследването показва, че подкрепата за френския президент е паднала с 5% в сравнение с юли, което е най-ниското регистрирано одобрение за френски президент. Социалистът Оланд дори изгуби подкрепата на лявото крило избиратели заради проблемите в икономиката - най-вече безработицата и икономическият ръст.    

ЧЕЗ с амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите

http://www.cross.bg/sofiya-georgi--1428921.html

/КРОСС/ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва: София-градЗа периода 08-12.09.2014 г. /08:00 - 16:30 ч/ - гр. София - В.з. Люлин: БЛ. ВИЛА, КВ. 13, П-Л 12-17, П-Л 14, П-Л 2, П-Л 207, П-Л 24, П-Л 3-15, П-Л 35, П-Л 71, ПЪСТРОЦВЕТНА,УЛ. КАЛИНА,УПИ VІІІ-16, УПИ ХVІ-108 КВ.14, УПИ ХІ-246 КВ.2, КВ.10, КВ.11, КВ.12, КВ.14, КВ.15, КВ.17, КВ.18, КВ.20,КВ.21, КВ.3, КВ.4, КВ.6, КВ.7, КВ.8, КВ.9 ; В.з.люлин: БЛ. УПИ-ХХІІІ-219 кв.4; Георги Бенковски: 6; Люлин: БЛ. В.З.ЛЮЛИН КВ.16А; Местност Бонсови Поляни: 10, 2, 57, КВ.1, КВ.10, КВ.12, КВ.13, КВ.14, КВ.15, КВ.17, КВ.18, КВ.19, КВ.2, КВ.21, КВ.3, КВ.4, КВ.40,КВ.6, КВ.60, КВ. 7, КВ. 8, КВ. 9, П-Л 7, БЛ. БАРАКА, БЕНКОВСКИ, БОРИС 1-61, БУНГАЛО, В.З. ЛЮЛИН, В.З.ЛЮЛИН, ВЗ ЛЮЛИВ, ВЗ ЛЮЛИН, ВИЛА, ВРЕМЕННА ПОСТРОЙКА, ГЕРЕНА 7, КВ. 21-7, КЮПО, ЛУД ГИДИЯ, П-Л 1-339, П-Л 11, П-Л 146, П-Л 3-27, П-Л VІ,П-Л VІІ, ПИРАМИДАТА, Т. ЛИВАД, УЛ.63, УПИ 8-229, УПИ II-176 КВ.11, УПИ IV-234 КВ.3, УПИ IX-58 КВ.18, УПИ V-233, УПИ VII-196 КВ.17, УПИ XI КВ.6 П-Л №181, УПИ XIX-226 КВ.4, УРАЛ 19-Г. Б., ЧЕРВЕНА РОЗА, ЧЕРВЕНА РОЗА 10; Овча Купел: БЛ. ВЗ

Маскирани думнаха 1200 лв. от игрална зала в Гоце Делчев

http://www.bnews.bg/article-115609

Гоцеделчевски полицаи издирват двама мъже, извършили въоръжен грабеж в игрална зала в града и задигнали 1200 лв.

Полша предлага инвестиционен план на ЕС за 700 млрд. за повишаване на растежа

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/05/2375002_polsha_predlaga_investicionen_plan_na_es_za_700_mlrd/?ref=rss


Министърът на финансите на Полша Матеуш Чурек призова за създаването на Европейски фонд за инвестиции, който би могъл чрез свой собствен капитал да инвестира до 700 млрд. евро, за да съживи стагниращата европейска икономика, предаде "Ройтерс".

Фондът може да бъде под егидата на Европейската инвестиционна банка, заяви снощи Чурек на годишна вечеря на анализаторската компания "Брьогел", която често изследва идеи на институциите на ЕС.

Според него допълнителните средства...

Ердоган ще поиска от Обама екстрадирането от САЩ на Фетхуллах Гюлен, твърдят турски медии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374957_erdogan_shte_poiska_ot_obama_ekstradiraneto_ot_sasht/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще поиска от американския си колега Барак Обама екстрадирането на някогашния му съюзник и настоящ политически опонент Фетхуллах Гюлен от САЩ, съобщиха турски медии, цитирани от агенция "Ройтерс". Двамата президенти ще се срещнат по време на втория ден от срещата на върха на НАТО в петък.

По време на полета си за Уелс Ердоган е казал пред репортери, че "паралелната структура", имайки предвид поддръжниците на Гюлен в правителствените структури,...

Кашата с ТЕЛК обрече стотици на бавна смърт, категорични са експерти

http://www.cross.bg/stotitzi-gostite-zayaviha-1428919.html

/КРОСС/ "Кашата със закриването на специализираните ТЕЛК-ове у нас обрича на бавна смърт стотици пациенти." Това заявиха в предаването "Още нещо" по NEWS7 Иван Димитров от Българския пациентски форум и секретарят на Лекарския съюз д-р Димитър Ленков. Заради неразбориите стотици българи са оставени с месеци и дори с години без средства. За да поддържат живота си, те търсят помощта на близки и приятели или взимат заеми. Когато вече няма откъде, спират лечението и състоянието им се влошава. Тези хора бавно и неусетно гаснат, забравени от държавата, заявиха гостите. Според тях закриването на специализираните комисии е било грешка и призоваха да се търси отговорност от хората, които вършат подобни безумия. През годините многократно е правено предложение хората, които имат нелечимо заболяване; тези, които са загубили зрението си; и тези, които са с ампутирани крайници, да не минават на комисии през определен период от време, тъй като е безсмислено. Това обаче не се прави, за да може да се запази неразборията там, коментираха гостите.  

Митница "Варна" задържа детски стоки менте

http://www.moreto.net/novini.php?n=263211

Два крупни опита за внос на детски и спортни стоки, нарушаващи правата на интелектуална собственост, предотвратиха служителите на отдел „Митническо разузнаване и разследване" при Митница Варна. Имитациите са били предназначени за българския пазар, научи Moreto.

226 244 души имат право на глас във Великотърновско

http://pik.bg/226-244-души-имат-право-на-глас-във-великотърновско-news221796.html

226 244 души имат право на глас във Великотърновско

По данни Териториалното звено на ГРАО, жителите във великотърновска област са 267 806 души.

От тях право да гласуват на парламентарните избори на 5 октомври имат 226 244 души, съобщи в пресклуба на БТА Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия /РИК/. Броят на секционните избирателни комисии е 409. До 16 септември е срокът за подаване на заявления за разкриване на подвижна избирателна урна, каза Йонкова.

Общият брой на кандидатите за народни представители е 232. Те са регистрирани в 25 листи -18 партийни и 7 - коалиционни, уточни Йонкова. Спрямо последните парламентарни избори през май 2013 г., листите са с 10 по-малко, а кандидатите за народни представители са намалели с 49 души.

Мухлясало сено убило животните в зоопарка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283569

Силно мухлясало сено вероятно е причината за смъртта на измрелите животни от столичния зоопарк. Това съобщи вчера директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов.
“Причината най-вероятно са микотоксини, за които в момента правим изследвания. Все още чакаме да излязат всички лабораторни резултати, защото все още няма Силно мухлясало сено вероятно е причината за смъртта на измрелите животни от столичния зоопарк. Това съобщи вчера директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов. “Причината най-вероятно са микотоксини, за които в момента правим изследвания. Все още чакаме да излязат всички лабораторни резултати, защото все още няма

Сепаратистите в Украйна поддържат бригади за принудителен труд, според правозащитници

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374990_separatistite_v_ukraina_poddurjat_brigadi_za/?ref=rss


Проруските сепаратисти в Източна Украйна задържат цивилни по обвинения в нарушаване на обществения ред и ги подлагат на принудителен труд, съобщава доклад на Хюмън Райтс Уоч.

В някои случаи членовете на "наказателните бригади" биват бити и подлагани на други жестокости. В няколко случая, документирани от правозащитната организация цивилни са били принуждавани да работят близо до фронтовите линии, в опасност от нападение от страна на правителствените войски.

Директорът на...

Валери Божинов се завръща в Италия

http://www.cross.bg/bozhinov-italiya-levski-1428918.html

/КРОСС/ Валери Божинов преговаря с втородивизионния италиански Тернана. По-късно днес нападателят на Левски се очаква да подпише официално договор с отбора от Серия "Б". От вчера Божинов е в Италия и преговаря с ръководството на клуба. Той ще се присъедини към Тернана като свободен агент. Досегашният му отбор Левски ще спази споразумението си с Божинов да се разделят по взаимно съгласие, ако футболистът получи добра оферта от чужбина, предава бТВ. В Италия 28-годишният нападател е носил екипите на Лече, Фиорентина, Ювентус, Парма, Верона и Виченца.  

Сепаратисти в Украйна поддържат бригади за принудителен труд, според правозащитници

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374990_separatisti_v_ukraina_poddurjat_brigadi_za/?ref=rss


Проруските сепаратисти в Източна Украйна задържат цивилни по обвинения в нарушаване на обществения ред и ги подлагат на принудителен труд, съобщава доклад на Хюмън Райтс Уоч.

В някои случаи членовете на "наказателните бригади" биват бити и подлагани на други жестокости. В няколко случая, документирани от правозащитната организация цивилни са били принуждавани да работят близо до фронтовите линии, в опасност от нападение от страна на правителствените войски.

Директорът на...

Порой наводни гарата в Бургас (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283583

Повече от час огромно количество дъжд се изсипва над Бургас. Улицата край Бургаската гара е наводнена, колите буквално плуват, съобщи "Флагман".
В много от магазините в района вече влиза вода. Има сигнализи и за буря в Поморие.
Повалени са дървета на Повече от час огромно количество дъжд се изсипва над Бургас. Улицата край Бургаската гара е наводнена, колите буквално плуват, съобщи "Флагман". В много от магазините в района вече влиза вода. Има сигнализи и за буря в Поморие. Повалени са дървета на

Порой в Бургас наводни гарата (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283576

Повече от час огромно количество дъжд се изсипва над Бургас. Улицата край Бургаската гара е наводнена, колите буквално плуват, съобщи Повече от час огромно количество дъжд се изсипва над Бургас. Улицата край Бургаската гара е наводнена, колите буквално плуват, съобщи "Флагман". В много от магазините в района вече влиза вода. Има сигнализи и за буря в Поморие. Повалени са дървета на

Варненец направи безплатна зона за ремонт на велосипеди

http://pik.bg/варненец-направи-безплатна-зона-за-ремонт-на-велосипеди-news221793.html

Варненец направи безплатна зона за ремонт на велосипеди

Варненецът Пламен Георгиев направи безплатна ремонтна велозона, показа БНТ. С малко средства и с помощ от приятели велосипедистите могат да ползват стоянката за ремонт, както и да си напомпят гумите.

Ремонтната зона е направена по западен образец и е под постоянно видеонаблюдение. Въпреки това има и посегателства. 

С усмивка Пламен Георгиев разказва, че ще видят кой е недоброжелателя. "Ще го поздравим, ще му дадем няколко части, ако му трябват, за да може човекът също да си свърши работата, а да не разваля нашата. Идеята е повече хора да карат велосипед", разказа собственикът на велоремонтната зона.

Легендите Bugatti

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283544

Посетителите на световноизвестния конкурс за класически автомобили в Пебъл Бийч, Калифорния, тази година имаха честта и привилегията първи да видят последния, шести модел от серията Legends на Bugatti. А заедно с него да се насладят и на останалите пет много специални разработки на изключителния Veyron. Посетителите на световноизвестния конкурс за класически автомобили в Пебъл Бийч, Калифорния, тази година имаха честта и привилегията първи да видят последния, шести модел от серията Legends на Bugatti. А заедно с него да се насладят и на останалите пет много специални разработки на изключителния Veyron.

Зоопаркът във Варна получи лиценз

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zooparkyt-vyv-varna-poluchi-licenz-6021668

Лицензът е издаден на 25 август 2014 г. и удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда

Все по-малко, все по-неграмотни

http://www.cross.bg/detza-klas-ychilishte-1428917.html

/КРОСС/По сведения на регионалните инспекторати по образование първолаците тази година ще са 63 966 - толкова деца са записани за т клас в страната, съобщиха от МОН. Възможно е бройката да се увеличи още до 15 септември, но няма да е съществено. Както всяка година, просветното министерство ни казва колко деца ще направят прощъпулника си в училище и... толкова. Отбелязва само, че първолаците щели да са с 370 повече от миналата година, когато в т клас са се записали 63 966 деца. Което всъщност нищо не означава. Оттук нататък, ако искаме да разберем все пак какви процеси текат в училището, на които МОН не обръща внимание, можем да се вгледаме в данните на НСИ. Първото, което виждаме, е, че през 2007 г., когато са се родили тазгодишните първолаци, живородените деца са били 75 349, което е с над 2000 повече от предната 2006 г. Това означава, че е нормално децата в първи клас сега да са малко повече от миналогодишните. И тъй като през 2008 и 2009 г. броят на живородените деца продължава да расте с по около 2000 на година, можем да очакваме в близките две години първолаците да продължат да се увеличават. След това обаче ще започнат рязко да намаляват, защото намалява броят на родените деца от 2010 г. насам.Второто нещо, което виждаме обаче, не е толкова нормално. Щом випускът на сегашните първолаци е 75 349 деца, а в първи клас от тях са се записали 63 966, значи 11 383 деца от този випуск липсват в училището

Половината от момичетата по света смятат, че понякога е оправдано мъжът да бие жена си

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/05/2374952_polovinata_ot_momichetata_po_sveta_smiatat_che/?ref=rss


Новият докладът на УНИЦЕФ "Скрити пред очите ни" представя най-новите статистически данни за насилието над деца, събрани в 190 държави на местата, където децата трябва да бъдат в безопасност: техните общности, училища и домове.

Най-големият обем от събрани до момента данни за насилието над деца показва стряскаща степен на физическо, сексуално и емоционално насилие, като разкрива нагласите, които го поддържат и оправдават, запазвайки го "скрито пред очите" във всяка страна и общност...

Поскъпването на тока ще е приемливо и дългосрочно

http://www.mediapool.bg/poskapvaneto-na-toka-shte-e-priemlivo-i-dalgosrochno-news224511.html

Министерството на икономиката и енергетиката има план за плавното дългосрочно поскъпване на тока, който включва балансиране на системата като всеки от участниците поеме поравно тежестите, предвиждат се мерки за социално слабите и идеята е хората и бизнесът за могат а си правят плановете за начина на отопление и работа през следващите пет години. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов в петък пред БНТ. Той каза още, че в Енергийния борд ще се обсъди възможността за въвеждане на различни тарифи за електроенергията, след като преди дне от синдикатите поискаха да има цени на електроенергията за бедни и богати.   Министърът обясни, че този план ще бъде предложен за обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която има крайната дума за ценообразуването в отрасъла. Щонов отказа да се ангажира с възможни проценти на увеличаване на цената на тока от октомври, но обясни, че то ще е приемливо за потребителите.   Доставчикът на ток в Югоизточна България ЕВН вече поиска от ДКЕВР вдигане на цената на тока с 18 на сто от 1 октомври, другите две дружества – ЧЕЗ и "Енерго-Про", засега не са заявили промяна на тарифите, но дадоха знак, че разчитат на увеличение. Държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) също ще поиска вдигане на нейната цена, стана ясно от думите на Щонов от преди дни в Министерския съвет.   Дефицит не се покрива с "кухи" мерки   "Както знаем, дефицитът в системата е 1 млрд. лева на година. Но проблемът е, че това е 1 млрд. лева на година в момент. Миналата година е бил 700 млн. лева, в следващата година, в следващите 14 месеца ще бъде 1 млрд. лева. Ако не се вземат мерки, ще продължи нараства. За да се покрие този дефицит, не може да стане само с една мярка. Трябва да има баланс от мерки и това е, което ние обсъждаме в Енергийния борд. Не може също да има бездействие, както е имало досега, бездействие от страна да се покрива този дефицит с едни т.нар. "кухи мерки“, които всъщност, не са изпълнени или са атакувани в съда, за които не е постигнато съгласие между участниците", коментира министърът на икономиката и енергетиката.   По думите му трябва да има равноправие между участниците на пазара. "Т.е. не едни да правят прекомерни, баснословни печалби, а други да се зариват в дългове и да не могат да си платят капитала и получат една минимална възвращаемост. Така че това е нещо, което се разработва в Енергийния борд и ще продължи и след края на служебното правителство", заяви Щонов.   Той припомни, че за преодоляване на дефицитите в системата ще се водят преговори с всички централи, чиято енергия се изкупува задължително от НЕК – това са ВЕИ-тата, ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, както и някои топлофикации, произвеждащи ток по комбиниран начин, за намаляване на количествата, които държавната компания е длъжна да приема от тях.   Според него еднократното увеличение на цената на електроенергията няма да разреши проблема с натрупаните задължения в системата.   Шоково поскъпване ще лиши фирмите от стимули за реформи   "Хората, мисля, че има достатъчно време да си направят сметките и да направим по начин, по който ще намерим начин да защитим енергийно бедните, тези хора, които голяма част от електроенергията, за които разход за електроенергия е голям процент от техния семеен бюджет. Плавното вдигане има няколко предимства. Първо, дава време на цялата система да се подготви за по-високите цени на тока. Хората да си направят планове за следващите няколко години как ще отопляват, индустрията да се подготви за по-високите цени и т.н. Освен това, дава също възможност на нас да си завършим преговорите по другите мерки, за да може цялата система да се оправи. Защото ако се вдигне цената на тока шокова, тогава няма да има толкова нужда, няма да има натиск да се реформира системата, държавните предприятия и т.н.", обясни Щонов.   Относно натрупаните дългове от НЕК за близо 3 млрд. лв., половината от които за купена от централите енергия, Щонов сравни ситуацията със семейство, в което НЕК е детето, а родителите – държавата. "Ако детето направи много по-големи разходи, отколкото едно добро управление на системата позволява, тези разходи на даден етап, ако не се справи детето само да си върне задълженията, ще трябва да бъдат покрити от майката и бащата на детето, т.е. от държавата", каза министърът.   Предишният кабинет не осигурил пари за удължаване живота на V и VІ блок   Той посочи като основен приоритет в българската енергетика удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", но каза, че досега не са предприемани реални стъпки за този проект, който е от три години. "Има план, работи се по този план и в АЕЦ „Козлодуй“, и в БЕХ. Но този план не бил приет от предишното правителство и не са били осигурени средствата за първоначалния анализ, който трябва да се направи на корпуса на реактора, за да може след 2 години, това да се направи план какво трябва да се подмени и да заработят реакторите", каза Щонов.   Министърът коментира още, че по принцип, винаги трябва да се разглеждат опциите за нови мощности, и построен нов ядрен блок от "Уестингхаус“ е един добър вариант за това.   "Отнема около 10 години проектирането и вземането на разрешителни строежът на един реактор. Така че тази мощност, ако тази мощност, ако бъде построена, ще бъде онлайн, както се казва, ще бъде включена в системата 2024-2025 г. Естествено, за да сме сигурни дали имаме нужда от тази мощност, дали България като страна е готова да поеме риска близо 10% от БВП да бъдат вложени в една мощност. Има нужда от едни по-дълги анализи. Тези анализи сме ги започнали, активно ги дискутираме и в държавните предприятия, и с доставчика, но те ще бъдат извършени в следващото редовно правителство. Според мен, за 2 месеца не може да се очаква от служебното правителство да задължи България за един проект, който струва милиарди долари", каза още Васил Щонов.

Facebook страницата на „Захарни заводи“ в топ 5 по ангажираност на аудиторията у нас

http://www.cross.bg/facebook-ayditoriyata-angazhiranost-1428916.html

/КРОСС/ „Захарни заводи" АД се нареди в челната петица на класацията за ангажираност на аудиторията във Facebook според глобална платформа за анализ на социалните мрежи „Social Bakers". Българската компания показа най-голям ръст от 161 % в показателя за ангажираност на феновете в социалната мрежа за месец юли. Успехът на българската компания в социалната мрежа се дължи на работата на дигиталната агенция All Channels | Interaction, която отговаря за цялостната стратегия на „Захарни заводи" АД в дигиталното пространство. Официалната Facebook страница на компанията нарасна с 50 000 до впечатляващите 63 000 фена в рамките на година. „Ангажираността на Facebook аудиторията е един от най-важните показатели за развитието на корпоративните страници в социалните мрежи. Тя се изчислява на база общия брой интеракции на феновете със съдържанието на дадена страница, разделена на броя фенове на страницата. Задържането на високи нива в този показател е едно от ключовите предизвикателства пред брандовете в ерата на дигиталните комуникации, защото показва истинската връзка, съществуваща между марките и техните клиенти и последователи не само на месечна, но и на ежедневна база", коментираха от All Channels | Interaction. Останалите марки в Топ 5 класацията на "Social Bakers" са Eucerin, Baileys Bulgaria, Baby Crema и LEKI.  

Киев се готви за примирие със сепаратистите

http://europe.actualno.com/Kiev-se-gotvi-za-primirie-sys-separatistite-news_48520.html

Украйна се готви да подпише споразумение за прекратяване на огъня със сепаратистите, което може да сложи край на продължаващите близо пет месеца кръвопролития и чийто провал обаче може да отключи но...

Община Благоевград: БСП да събори до час агитпункта си в центъра на града

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283571

Общинска администрация Благоевград поиска премахването на преместваем обект с алуминиева дограма в центъра на града, изграден с предизборна цел на БСП, съобщи„Фокус”.
По думите на Антоанета Робева, зам.-кмет по строителството и сигурността в община Благоевград не са подадени необходимите документи за изграждането на тази постройка в центъра на Общинска администрация Благоевград поиска премахването на преместваем обект с алуминиева дограма в центъра на града, изграден с предизборна цел на БСП, съобщи„Фокус”. По думите на Антоанета Робева, зам.-кмет по строителството и сигурността в община Благоевград не са подадени необходимите документи за изграждането на тази постройка в центъра на

Разследванията срещу магистрати: Начин на употреба

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2374858_razsledvaniiata_sreshtu_magistrati_nachin_na_upotreba/?ref=rss

Разследването срещу отстранения апелативен прокурор на Бургас Емил Христов продължава вече 27 месеца, без по него да имa видимо движение, научи "Дневник". Христов, който беше отстранен от длъжност по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров преди 14 месеца,  все още не е разпитван по делото. Той на практика е безработен, но не може да започне друга работа, защото трябва да напусне съдебната система.

От февруари на трупчета е и воденото срещу него дисциплинарно производство във...

Обмислят как да спрем обезлюдяването на селските райони

http://www.moreto.net/novini.php?n=263210

Обезлюдяването на цели региони в Европа ще продължава. Това предупреждение направи Диляна Славова, която е президент на секция „Земеделие, развитие на селските райони и околната среда" към Европейския социално-икономически комитет (ЕСИК).

Полицията иззе оръжия, боеприпаси и старинни предмети в бургаско село

http://www.vesti.bg/novini/policiiata-izze-oryzhiia-boepripasi-i-starinni-predmeti-v-burgasko-selo-6021670

Служители от Районно управление "Полиция"-Сунгурларе са намерили и иззели оръжия, боеприпаси и старинни предмети от частна къща в с. Лозарево, обитавана от 51 годишен бургазлия и 77 годишната му майка. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас.

Шефът на "Екоравновесие" поема ръководството на столичния зоопарк

http://www.cross.bg/neiikov-zoopark-stolichniya-1428915.html

/КРОСС/Шефът на общинското предприятие "Екоравновесие" д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, съобщи БНТ. Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар. С женския бизон, който почина вчера, умрелите животни за последните 2 седмици стават 10. Така зоопаркът остава само с едно малко бизонче, което се родило тази пролет. Отравяне е най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк, заяви новият директор д-р Манол Нейков. Най-точната причина ще стане ясна след като излязат всички резултати от лабораторните проби. Изпратени са части от различни органи на всички бизони - до десетина дни ще са готови, увери Нейков. На въпрос дали е възможно умишлено отравяне, новият шеф на столичния зоопарк заяви, че и това се разглежда. "Никоя версия не може да се изключи, но ако резултатите покажат вещества, които не се съдържат във фуражите и в храните, значи те са допълнително дадени", каза Нейков. В момента в столичния зоопарк няма други болни животни. Профилактично дават антибиотици и витамини на малкото бизонче, което се появи на бял свят в тази зоологическа градина. Ротацията на Манол Нейков с Иван Иванов била по настояване на досегашния шеф на зоологическата градина. Иванов е заявил, че се чувства уморен, остават му два месеца до пенсия

Община Благоевград поиска премахването на агитпункт на БСП в центъра на града

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283559

Общинска администрация Благоевград поиска премахването на преместваем обект с алуминиева дограма в центъра на града, изграден с предизборна цел на БСП, съобщи „Фокус”.
По думите на Антоанета Робева, зам.-кмет по строителството и сигурността в община Благоевград не са подадени необходимите документи за изграждането на тази постройка в центъра на Общинска администрация Благоевград поиска премахването на преместваем обект с алуминиева дограма в центъра на града, изграден с предизборна цел на БСП, съобщи „Фокус”. По думите на Антоанета Робева, зам.-кмет по строителството и сигурността в община Благоевград не са подадени необходимите документи за изграждането на тази постройка в центъра на

Одисеята с царските имоти

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/odiseiata-s-carskite-imoti-6021666

Симеон Сакскобургготски губи един след друг имотите, които си беше върнал. Кой пострада повече от цялата одисея: бившият монарх или държавата? - пита Татяна Ваксберг в коментар за "Дойче веле"

БГ компания с отличие в European Business Awards 2014/2015

http://www.vesti.bg/obadi-se-kato-stignesh/eko-novini/bg-kompaniia-s-otlichie-v-european-business-awards-20142015-6021667

Верига бензиностанции ЕКО ще представляват страната ни в категорията „Устойчиво развитие“

"168 часа": Проговориха топполицаите, натопени от колега заради жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282131

Бившият шеф на БОП-Пазарджик, Георги Грозданов и неговият заместник Виктор Кожухаров, които са получавали всички възможни награди за работата си в службата, накрая попадат зад решетките по обвинения, за които свидетелстват задържани от тях.
Оказва се, че любовница на полицай, който свидетелства срещу тях, е причината за цялата тази сага, Бившият шеф на БОП-Пазарджик, Георги Грозданов и неговият заместник Виктор Кожухаров, които са получавали всички възможни награди за работата си в службата, накрая попадат зад решетките по обвинения, за които свидетелстват задържани от тях. Оказва се, че любовница на полицай, който свидетелства срещу тях, е причината за цялата тази сага,

Божинов е на финалната права в преговорите с отбор от Серия Б

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/05/2374966_bojinov_e_na_finalnata_prava_v_pregovorite_s_otbor_ot/?ref=rss


Нападателят на "Левски" Валери Божинов е много близо до договор с "Тернана", съобщава tuttomercatoweb.com. Очаква се по-късно той да подпише с отбора от Серия Б.

Божинов е в Италия от четвъртък вечерта и преговаря с ръководството на клуба. Според информациите вече има споразумение между двете страни.

Представителят на 28-годишния нападател Джанлука Тици е потвърдил, че всички детайли са уточнени и се очаква Божинов да подпише.

Треньорът на "Левски" Георги...

Доставиха първата пратка с германско оръжие за кюрдите в Северен Ирак

http://www.cross.bg/kyurdite-bagdad-arbil-1428914.html

/КРОСС/ Първият самолет с германско оръжие за кюрдите в Северен Ирак кацна на летището в град Арбил. Според говорител на правителството в Берлин машината е натоварена главно с военни пособия - най-вече бронежилетки и каски. В момента те се разтоварват и се очаква още днес да бъдат раздадени на кюрдските сили "пешмерга". Преди да пристигне в Арбил, самолетът бе принуден да кацне за кратко в Багдад. Там в момента се водят преговори между сунити, шиити и кюрди за съставяне на ново правителство, след като за премиер бе избран Хайдар ал-Абади. Властите настояха първо да инспектират пратката, преди да позволят на самолета да стигне до целта си. Според наблюдатели това е опит на политиците в Багдад да попречат на самостоятелната външна политика на кюрдите в автономната северна част на страната, съобщава БНР. Германия реши да въоръжи кюрдските бойци, за да ги подкрепи в битката срещу настъпващите милиции на "Ислямска държава".  

Огнян Минчев: Костинброд бе режисиран с данни на псевдосоциологически агенции

http://pik.bg/огнян-минчев-костинброд-бе-режисиран-с-данни-на-псевдосоциологически-агенции-news221789.html

Огнян Минчев: Костинброд бе режисиран с данни на псевдосоциологически агенции

Политологът Огнян Минчев обвини някои социолози в арогантност и наглост пред Нова тв.

„Много често говорим за олигархията. Това стана една дума, която не означава нищо. Но същността на олигархията е установяване на непродуктивен монопол във всяка една основна сфера на обществения живот. Когато беше създаден един добре известен медиен монопол през последното десетилетие, вие самите сте свидетели колко падна качеството на българската журналистика. Същото е и в социологията”, заяви Огнян Минчев.

Той обясни, че когато изследванията на общественото мнение се подменят с организиран политически пиар, с цел да се постигат властови резултати и пазарни резултати, тази подмяна удря по реномето и същността на социологията.

„Съществува една добре известна мрежа от социологически фирми със свой собствен център. Не искам да говоря с имена, но за всички е известно съществуването на тази мрежа, която създава псевдосоциологически монопол, която печели властови позиции, като подменя социологията с политически пиар”, заяви Минчев.

Според него през последната година и половина системно са били манипулирани и фалшифицирани данните за популярността на политическите партии, като така определените агенции директно са се включили в акции, „които имат конкретен репресивен политически и социален резултат”.

Като пример той даде случая "Костинброд".

„Костинброд беше режисиран една година преди това с данните на псевдосоциологически агенции, които непрекъснато променяха резултатите. Когато скандалът избухна, се видя целта на тези манипулации”, коментира Огнян Минчев.

Според него НЦИОМ е била закрита, за да може псевдополитическият монопол да лъже безнаказано.

„Това беше една държавна агенция, но беше коректив. Екипът работеше почтено”, смята политологът.

„Хюндай“ показа новия i20

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/hiundaj-pokaza-noviia-i20-6021665

Моделът е проектиран в дизайнерския център на корейската компания в Германия

Mъж бе прострелян в Пернишко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283548

54-годишен мъж е прострелян при битов инцидент в Пернишко. Той е настанен в болница без опасност за живота.
Случаят се разиграл снощи около 20 ч. в пернишкото село Черна гора. По първоначални данни 39-годишният С.П. от София отишъл да се разправя със свой съсед в селото по повод проблем с изхвърляне на битови отпадъци, пише "Мироглед". 54-годишен мъж е прострелян при битов инцидент в Пернишко. Той е настанен в болница без опасност за живота. Случаят се разиграл снощи около 20 ч. в пернишкото село Черна гора. По първоначални данни 39-годишният С.П. от София отишъл да се разправя със свой съсед в селото по повод проблем с изхвърляне на битови отпадъци, пише "Мироглед".

Оздравяването на КТБ да бъде направено без участие на бюджета

http://econ.bg/Новини/Оздравяването-на-КТБ-да-бъде-направено-без-участие-на-бюджета_l.a_i.565702_at.1.html

В интерес на публичните финансите е оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде направено при минимално участие или без участие на...

Еленко Божков определи правителството "Близнашки" като измекярско

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/05/2374920_elenko_bojkov_opredeli_pravitelstvoto_bliznashki_kato/?ref=rss


Уволненият член на ДКЕВР Еленко Божков нарече правителството "Близнашки" измекярско. Определението той даде в сутрешния блок на БиТиВи в отговор на коментар на водещия, че "май ДКЕВР не е независим".

Обществото разбира, че регулаторът не е независим "под натиска на сегашното измекярско правителство на Близнашки", посочи Божков. Той поясни, че това е дума с арабски произход, която означава лакей. "Лакей на корпоративните интереси, на ЕВН", допълни Божков.

Той припомни, че...

Нулев растеж в еврозоната през второто тримесечие

http://www.vesti.bg/novini/nulev-rastezh-v-evrozonata-prez-vtoroto-trimesechie-6021669

Еврозоната е регистрирала нулев растеж през второто тримесечие, потвърди европейската статистическа служба Евростат, която публикува втори данни за брутния вътрешен продукт.

Преслава венча испанец и българка

http://www.bnews.bg/article-115617

Песните ѝ вдъхновиха испанеца Оскар, който се качи на сцената и предложи брак на любимата си Теодора от Видин.

Валентин Иванов: „Ритането по кокалчетата” - елемент на предизборните кампании

http://frognews.bg/news_75711/

Със сигурност в тази предизборна кампания ще има и иновации. Това каза Валентин Иванов, ръководител на Пресцентъра на НС на БСП пред bTV. „Прави впечатление, че „ритането по кокалчетата” за последните 25 години започна да се превръща в основен момент в предизборните кампании”, добави той.

Близо пет пъти повече случаи на надномерно запрашаване от допустимото във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263201

155 случая на наднормено запрашаване на въздуха с фини прахови частици е отчетено през 2013 година във Варна. Те са със 120 повече спрямо допустимите 35 надвишавания. Това става ясно от данните в проекта за програма ''Анализ, Моделна оценка на замърсяването на атмосферния въздух, Актуализация на Програмата и нов План за действие за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на Община Варна", който е публикуван на сайта на Община Варна.

Д-р Манол Нейков е новият шеф на столичния зоопарк

http://pik.bg/д-р-манол-нейков-е-новият-шеф-на-столичния-зоопарк-news221788.html

Д-р Манол Нейков е новият шеф на столичния зоопарк

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, съобщи БНТ.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

С женския бизон, който почина вчера, умрелите животни за последните 2 седмици стават 10. Така зоопаркът остава само с едно малко бизонче, което се родило тази пролет.

Отравяне е най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк, заяви пред БНТ новият директор д-р Манол Нейков. Най-точната причина ще стане ясна след като излязат всички резултати от лабораторните проби. Изпратени са части от различни органи на всички бизони - до десетина дни ще са готови, увери Нейков.

На въпрос дали е възможно умишлено отравяне, новият шеф на столичния зоопарк заяви, че и това се разглежда. "Никоя версия не може да се изключи, но ако резултатите покажат вещества, които не се съдържат във фуражите и в храните, значи те са допълнително дадени", каза Нейков. 

В момента в столичния зоопарк няма други болни животни. Профилактично дават антибиотици и витамини на малкото бизонче, което се появи на бял свят в тази зоологическа градина. 

Ротацията на Манол Нейков с Иван Иванов била по настояване на досегашния шеф на зоологическата градина. Иванов е заявил, че се чувства уморен, остават му два месеца до пенсия. 

Д-р Манол Нейков е новият директор на столичния зоопарк

http://pik.bg/д-р-манол-нейков-е-новият-директор-на-столичния-зоопарк-news221788.html

Д-р Манол Нейков е новият директор на столичния зоопарк

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, съобщи БНТ.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

С женския бизон, който почина вчера, умрелите животни за последните 2 седмици стават 10. Така зоопаркът остава само с едно малко бизонче, което се родило тази пролет.

Отравяне е най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк, заяви пред БНТ новият директор д-р Манол Нейков. Най-точната причина ще стане ясна след като излязат всички резултати от лабораторните проби. Изпратени са части от различни органи на всички бизони - до десетина дни ще са готови, увери Нейков.

На въпрос дали е възможно умишлено отравяне, новият шеф на столичния зоопарк заяви, че и това се разглежда. "Никоя версия не може да се изключи, но ако резултатите покажат вещества, които не се съдържат във фуражите и в храните, значи те са допълнително дадени", каза Нейков. 

В момента в столичния зоопарк няма други болни животни. Профилактично дават антибиотици и витамини на малкото бизонче, което се появи на бял свят в тази зоологическа градина. 

Ротацията на Манол Нейков с Иван Иванов била по настояване на досегашния шеф на зоологическата градина. Иванов е заявил, че се чувства уморен, остават му два месеца до пенсия. 

И LG се похвали с нов смарт часовник на световното изложение IFA 2014

http://econ.bg/Новини/И-LG-се-похвали-с-нов-смарт-часовник-на-световното-изложение-IFA-2014_l.a_i.565697_at.1.html

Между 5-10 септември в Берлин ще се проведе IFA 2014 – най-голямото изложение за потребителска електроника в Европа – и LG Electronics (LG) се готви...

„Еврофутбол": Волейболистите на България са фаворити срещу Китай

http://www.cross.bg/live -evrofytbol-favoriti-1428913.html

/КРОСС/Волейболистите на България са фаворити срещу Китай в днешния обеден мач от Световното първенство, което се провежда в Полша, според „Еврофутбол". Букмейкърската къща подкрепя националите ни в решаващата среща за второто място в група С с коефициент 1.08 срещу 3.60 за азиатците и общо 18 вида залози, които сочат успеха на „лъвовете". През почивните дни предстоят още интригуващи срещи - Жеков и компания излизат срещу Египет и Русия. Повече за това ще намерите на www.eurofootball.bg. „Еврофутбол" гласува доверие на момчетата на Любослав Пенев, които ще влязат в битка с Азербайджан в квалификациите на Европейското първенство във вторник. „Оценката" на футболистите ни е 2.15 срещу 3.25 за домакините и 3.05 за равенство. Шампионатаът на Стария континент е акцент и в ДЪЛГОСРОЧНИ-те прогнози на букмейкърската къща: според коефициентът от 3.25 Германия е най-вероятният шампион на Европа, следвана от Испания с 5.00 и Франция с 5.50. Ето още от програмата:Япония - Уругвай Сингъл, Live „1"- 2.55 „Х"- 2.90 „2"- 2.18Бразилия - Колумбия Сингъл „1"- 1.88 „Х"- 2.95 „2"- 3.05Осасуна - Алавес Сингъл, Live „1"- 1.70 „Х"- 3.00 „2"- 3.60Фламенго РЖ - Гремио РС Сингъл „1"- 2.05 „Х"- 2.70 „2"- 2

Лисица с 3 малки живя цял месец във вила, тръгна си доброволно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283521

Лисица с три малки "квартирувала" месец във вила в кюстендилското с.Ваксево, а след като на място изпратили еколози да ? усторят капан, се изнесла доброволно, сподели кметът Георги Тасков.
Лисаната дефилирала необезспокоявано по двора на къщата, чиито собственици идвали много рядко от града. Нямали право да я стрелят ловци - не е разрешено по Лисица с три малки "квартирувала" месец във вила в кюстендилското с.Ваксево, а след като на място изпратили еколози да ? усторят капан, се изнесла доброволно, сподели кметът Георги Тасков. Лисаната дефилирала необезспокоявано по двора на къщата, чиито собственици идвали много рядко от града. Нямали право да я стрелят ловци - не е разрешено по

Простреляха мъж в Пернишко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283517

54-годишен мъж е прострелян при битов инцидент в Пернишко. Той е настанен в болница без опасност за живота.
Случаят се разиграл снощи около 20 ч. в пернишкото село Черна гора. По първоначални данни 39-годишният С.П. от София отишъл да се разправя със свой съсед в селото по повод проблем с изхвърляне на битови отпадъци, пише 54-годишен мъж е прострелян при битов инцидент в Пернишко. Той е настанен в болница без опасност за живота. Случаят се разиграл снощи около 20 ч. в пернишкото село Черна гора. По първоначални данни 39-годишният С.П. от София отишъл да се разправя със свой съсед в селото по повод проблем с изхвърляне на битови отпадъци, пише "Мироглед".

ЕVN : Августовските фактури за втората група клиенти могат се заплащат по-рано на каса

http://www.cross.bg/zaplashtat-klienti-bulgariya-1428912.html

/КРОСС/ЕVN България успя да зареди с 6 дни по-рано фактурите по касовите салони за втората група клиенти, които заплащат своето консумирано електричество от 11-то до 25-то число на месеца. От днес, 5 септември 2014 г., тези клиенти могат да заплащат своите августовски фактури на каса. По този начин те имат възможност да заплащат сметките си за консумирана електроенергия по-рано от официално посочения във фактурата срок за плащане. ЕVN България предоставя възможност и за предварителна проверка на стойността на фактурата. Това може да стане с услугата за автоматична проверка на денонощен телефонен номер 0700 10 207 (необходимо е да се въведе ИТН - измервателна точка номер).  

Шефът на "Екоравновесие" поема столичния зоопарк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283535

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, съобщи БНТ.
Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар. Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, съобщи БНТ. Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

Валери Божинов напусна "Левски"

http://offnews.bg/news/n_1/n_384811.html

Нападателят на Левски Валери Божинов ще напусне още днес стадион "Георги Аспарухов", завръщайки се отново в Италия. Бившият български национал ще подпише договор с клуба от Серия Б Тернана, като снощи 28-годишният нападател преговаря на място с италианците. Преговорите между двете страни са приключили успешно, а днес следобяд Валери Божинов трябва да парафира контракта си с втородивизионния италиански клуб. Агентът на 28-годишния нападател Джанлука Тидзи потвърди в местните медии, че всички детайли са уточнени, като още днес бившият футболист на Ювентус и Манчестър Сити ще стане футболист на Тернана. Тази сутрин бившият играч на Лече, Фиорентина, Ювентус , Манчестър Сити , Парма, Спортинг Лисабон, Верона и Виченца се срещна с президента Франческо Дзадоти, за да уточни всички условия по своя договор, който е до лятото на 2015 година. Така Божинов напусна "Левски" след 20 мача и 8 гола от февруари досега, като последното му попадение в 93-ата минута донесе победата с 1:0 над Черно море на “Георги Аспарухов” в миналия кръг на “А” група.

Преразглеждат част от подадените проекти за финансиране по мярката de minimis

http://econ.bg/Новини/Преразглеждат-част-от-подадените-проекти-за-финансиране-по-мярката-de-minimis_l.a_i.565699_at.1.html

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) разглежда всички проекти по мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”, 312 „Подкрепа за създаване и...

Разследват наследник на заклан турски бос за побоя в Дупница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283512

21-годишният Мурад Капаноглу е разследван за съпричастност към наказателната бригада от столицата, която преби гардовете на Братя Галеви във „Вардар 7”, вестник „Вяра”, позовавайки се на свои източници от полицията. Според полицейската версия неговите гардове са автори на ужасяващия побой, заформил се около полунощ във вторник срещу сряда, 21-годишният Мурад Капаноглу е разследван за съпричастност към наказателната бригада от столицата, която преби гардовете на Братя Галеви във „Вардар 7”, вестник „Вяра”, позовавайки се на свои източници от полицията. Според полицейската версия неговите гардове са автори на ужасяващия побой, заформил се около полунощ във вторник срещу сряда,

Детски и спортни стоки менте хванаха на Митница Варна

http://www.cross.bg/sportni-varna-izobrazheniya-1428911.html

/КРОСС/Два крупни опита за внос на детски и спортни стоки, нарушаващи правата на интелектуална собственост, предотвратиха служителите на отдел „Митническо разузнаване и разследване" при Митница Варна. Имитациите са били предназначени за българския пазар. При митническа проверка на контейнер, пристигащ от Китай на контейнерен терминал Варна запад, митническите служители установяват, че той съдържа 5 724 детски трикотажни клинове с фигуративни изображения, наподобяващи анимационните герои на „DISNEY", както и 590 чифта детски чорапи с фигуративни изображения, наподобяващи анимационните герои на „HELLO KITTY". При втория случай митническите служители установяват, че чекираният багаж на пътник, пристигащ на летище Варна от Китай с чартърен полет през Москва, съдържа необичайно голямо количество спортни стоки. Митническата проверка на багажа показва, че това са 114 чифта спортни обувки, 22 тениски и 22 чифта шорти с фигуративни и словни изображения на търговската марка „NIKE". Стоките са задържани съгласно Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета.

Разследват наследник на заклан турски бос за побоя в Дупница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283526

21-годишният Мурад Капаноглу е разследван за съпричастност към наказателната бригада от столицата, която преби гардовете на Братя Галеви във „Вардар 7”, вестник „Вяра”, позовавайки се на свои източници от полицията. Според полицейската версия неговите гардове са автори на ужасяващия побой, заформил се около полунощ във вторник срещу сряда, 21-годишният Мурад Капаноглу е разследван за съпричастност към наказателната бригада от столицата, която преби гардовете на Братя Галеви във „Вардар 7”, вестник „Вяра”, позовавайки се на свои източници от полицията. Според полицейската версия неговите гардове са автори на ужасяващия побой, заформил се около полунощ във вторник срещу сряда,

Служебното правителство предлага 2% бюджетен дефицит за догодина

http://econ.bg/Новини/Служебното-правителство-предлага-2-бюджетен-дефицит-за-догодина_l.a_i.565698_at.1.html

Бюджетният дефицит за 2015 г., който ще предложи служебното правителство, е 2%. Това заяви финансовият министър от служебния кабинет Румен...

Астероид ще премине край Земята в неделя, няма опасност от сблъсък

http://www.moreto.net/novini.php?n=263203

Новооткрит астероид ще премине край Земята в неделя вечерта на разстояние 10 пъти по-близко от Луната. Астрономи успокояват, че опасност от сблъсък няма. Не са застрашени и околоземните спътници. Астероид с диаметър 20 метра ще премине в близост до Земята в неделя вечерта.

Неочакван съюз - Иран и САЩ срещу „Ислямска държава”

http://asia.actualno.com/Neochakvan-syuz---Iran-i-SASht-sreshtu-Isljamska-dyrjava-news_48509.html

Иран ще си партнира със Съединените щати в борбата срещу радикалната групировка „Ислямска държава”. Това съобщава BBC. Лидерът на страната – аятолах Хаменей, е оторизира...

МС: Ситуацията след обилните валежи в област Монтана е овладяна

http://society.actualno.com/MS-Situacijata-sled-obilnite-valeji-v-oblast-Montana-e-ovladjana-news_48516.html

Овладяна е ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана. Това отчетоха областният управител на Монтана Нина Петкова и директорът на Главна дирекция "Пожар...

Коя БГ лента е кандидат за номинация за "Оскар"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/koia-bg-lenta-e-kandidat-za-nominaciia-za-oskar-6021664

"Българска рапсодия" е под режисурата на Иван Ничев, а в главните роли зрителите ще видят Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Димитър Рачков, Георги Мамалев

По-малки и тънки устройства с по-висока продуктивност в портфолиото масови компютри на Dell

http://www.cross.bg/dell-latitude-predlaga-1428910.html

/КРОСС/Като глобален лидер в предоставянето на най-сигурните, лесно управляеми и надеждни решения при масовите компютри Dell представи елегантни попълнения към изпитаните серии Latitude и OptiPlex с напълно нов дизайн: серията конвертируеми лаптопи 2-в-1 Latitude 7000; сериите лаптопи Latitude 3000 и 5000; лаптопът Latitude 14 Rugged и настолните компютри OptiPlex 9020 и 3020 Micro. Освен това Dell представи и новите попълнения към серията си монитори, разширявайки глобалната си лидерска позиция в сферата на плоските екрани. "Dell осъзнава колко е сложно да се поддържа широкото разнообразие от устройства, използвани в днешно време, каза Кърк Шел, вицепрезидент и генерален мениджър на отдела на Dell за комерсиални клиентски решения. "Новото ни портфолио позволява на компании от всякакъв мащаб да се възползват от елегантни и иновативни форм-фактори, които служителите им биха били горди да използват ежедневно за постигане на целите си. Макар да изглеждат като тънки и леки потребителски устройства, тези масови компютри осигуряват най-високата сигурност и лекота в управлението в тази индустрия, които само Dell може да предложи". Най-сигурните, лесно управляеми с изключителна надеждност и обслужване Само Dell предлага разбираемо криптиране, напреднала идентификация и най-модерните решения за предпазване от злонамерен софтуер от един източник чрез всепризнатото си портфолио Dell Data Protection

ПАСОК търси своя път между популисткото минало и неясното бъдеще


http://www.grreporter.info/_PASOK__trsi_svoya_pt_mezhdu_populistkoto_minalo_i_neyasnoto_bdeshche/16051

С две събития през изминалата седмица гръцките социалисти отбелязаха своята 40-годишнина при изключително ниска обществена подкрепа за партията им

прочети повече

Файненшъл таймс: НАТО се събира на най-важната си среща от 20 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244925_%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%88%D1%8A%D0%BB+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%81%3A+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B0%

 Кризата в Украйна и по-широката заплаха от войнствеността на Русия ще доминират започващата днес среща на лидерите от НАТО, определяна като най-важната за последните 20 години, а може би и най-важната от разпадането на Съветския съюз, пише британският в. "Файненшъл таймс".

От седмици в алианса се подготвя комплекс от политики, които да покажат решимостта на организацията, изправена заради руската агресия пред най-сериозното си предизвикателство от две десетилетия. Администраторите и посланиците в НАТО имаха едва около шест месеца, за да променят съставения преди украинската криза дневен ред, съсредоточен върху скучни наглед теми като морската сигурност и съвместни проекти за снабдяване, така че той да вземе под внимание фундаменталните заплахи за цялата система на сигурността в Европа, коментира изданието.

Лидерите от НАТО се събират в Уелс, за да определят курса на развитие на един военен съюз, който от доста време изглеждаше носещ се без посока и остарял, но напоследък получи нова жизненост благодарение на един стар враг - Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост". След като беше стигнал дотам, че да бъде смятан едва ли не за ненужен заради мира в Европа, за чието установяване беше помогнал, алиансът доскоро се оглеждаше в търсене на мисия. Тази година той я намери в лицето на конфликта в Украйна. Но лидерите от НАТО ще бъдат подложени на натиск да докажат, че най-силният военен съюз в света е способен да се справи с новото предизвикателство и все още може да възпре Русия, както правеше през Студената война, изтъква вестникът.

Доказателствата от последните месеци обаче предполагат друго, като се има предвид потокът от руски войски и оръжия, изливащ се в Украйна въпреки многократните порицания и предупреждения на НАТО. Според анализатори алиансът едва ли ще предприеме тази седмица смели ходове, които да променят траекторията на сепаратисткия конфликт в Украйна, особено след съобщенията за, както изглежда, дипломатически напредък вчера.

Украйна е партньор, а не член на НАТО и алиансът показва, че няма желание да разполага войски или да изпраща оръжия в страната. Но все пак основната цел на алианса ще бъде да даде уверения на съюзниците в Източна Европа, които се страхуват, че може да са следващите взети на прицел от Русия, посочва "Вашингтон пост".

Тъкмо преди срещата на върха на НАТО руският президент Владимир Путин оповести мирен план за Украйна, който предлага на Запада извинение за забавянето на наказателните мерки, които биха навредили също така на европейските икономики, изправени на ръба на нова рецесия, и който се очаква да бъде посрещнат с известно одобрение от уморените от войната украинци, пише в. "Ню Йорк таймс".

Крайният резултат от това, след като миналата седмица руски войски се намесиха в Украйна, за да отблъснат успешното настъпление на правителствените сили, може да бъде оставянето на Украйна в положение на едно слабо обединение, над което Москва все пак може да господства - нещо, което според критици на Путин е истинската цел на руския президент, изтъква изданието.


Автор: БТА

Разсекретено: Русия ни диктувала що е морски газопровод!

http://www.bnews.bg/article-115597

Промените в Закона за енергетиката, свързани с дефиницията за морски газопровод, са били подготвени от Русия. Това става ясно от писмо на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев до руския му колега Александър Новак от месец юни т.г. Част от документите по проекта Южен поток бяха публикувани в четвъртък на сайта на Министерството на икономиката.

Разкриха незаконна автоморга в Плевенско

http://pik.bg/разкриха-незаконна-автоморга-в-плевенско-news221780.html

Разкриха незаконна автоморга в Плевенско

Незаконна автоморга е разкрита от служители на ГД „Криминална полиция“ и колегите им от Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При специализирана полицейска операция под ръководството на Районна прокуратура – Кнежа в дома на 39-годишния Н.Б. от с.Бреница, Плевенско полицаите се натъкват на 53 различни по марка и модел автомобили. Пет от тях били със заличени и променени идентификационни номера на рамите. Установен е и автомобил с наложен запор от съдебните власти за продажба, както и регистрационни табели и регистрационни свидетелства, обявени за общодържавно издирване.

Съставени са актове от регионалната инспекция и от пожарната за извършване на дейност с опасни отпадъци и химикали без съответните разрешителни, както и за извършване на дейност в нарушение на установените правила за противопожарна безопасност. Образувано е досъдебно производство по чл. 345а, ал.1 от НК , работата по случая продължава.

Иззеха оръжия, боеприпаси и старинни предмети от частен дом в Бургаско

http://www.cross.bg/patron-nadpis-nadpisi-1428908.html

/КРОСС/ В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление «Полиция» - Сунгурларе, на 04.09.т.г. е извършено претърсване в частна къща в с. Лозарево, обитавана от 51 годишен бургазлия и 77 годишната му майка, като са намерени и иззети: - пистолет «Ekol Special 99», кал. 9,9 mm заедно с празен пълнител, - въздушна пушка с дървен приклад и метална част без надписи с видима преработка на цевта и ударников механизъм, - карабина без приклад / цев, цевна кутия, ударнико-спусъков механизъм с дървена полуложа/ заедно с 33 патрони към нея; - 44 патрона кал. 7,62х39,- патрон с надпис S&B Special 38, - 9 мм патрон с надпис Luger Mesko, - патрон с надпис S&B Auto 45, - ловен патрон 12-ти калибър - бренеке, - метална кутия с барут - картонена кутия с барут Намерени и иззети са и седем старинни пръстена, 12 старинни монети с видими изображения и надписи и 100 монети с неправилна форма с трудно определящи се надписи и изображения. Работата по установяване на собствеността на намерените огнестрелни оръжия, боеприпаси и предмети с историческа стойност продължава от служители на управление «Полиция» - Сунгурларе.  

Руският в. Правда: България се предложи на НАТО евтино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244924_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2.+%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%

 Под заглавие "България се предложи на НАТО за "немного пари" вестник "Правда" съобщава на сайта си, че българските власти са предложили на НАТО три бази за провеждане на учения. Руският ежедневник цитира изявление на българския президент Росен Плевнелиев в Уелс.

Българският лидер уточнил, че става дума за полигоните Ново село, Корен и Шабла, като държавата се задължава да осигури "немного повече финансиране", отколкото се отделя за организиране на учения сега. Страната също заделя около 250 000 евро във фонд за лечение на украински военни, обявил Плевнелиев, цитиран от "Правда". "НАТО няма да разполага постоянни бази на българска територия. Но за нашата страна е много важен приетият от Алианса план за защита на Румъния и България при възможна заплаха за сигурността им. За първи път след 10-годишно членство в НАТО ние получихме конкретен, точно формулиран документ за това какви задължения поема върху себе си Алиансът в случай на атака срещу България или Румъния", цитира руският вестник думите на българския държавен глава.

От новините от срещата на върха на НАТО в Уелс московският вестник "Комерсант" се спира на постигнатото споразумение между Украйна и редица страни от Алианса за доставки на високоточни оръжия. Това обяви украинският президент Петро Порошенко след заседанието на Комисията НАТО-Украйна в уелския курорт Нюпорт. Според вестника Киев ще получи 15 млн. евро за модернизация на армията и за укрепване на отбраната си. Авторът цитира думите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че Украйна винаги е подкрепяла Алианса и е дошло време той да подкрепи нея.

Руският вестник: България се предложи на НАТО за "немного пари"

http://pik.bg/руският-вестник-българия-се-предложи-на-нато-за-немного-пари-news221754.html

Руският вестник: България се предложи на НАТО за "немного пари"

Под заглавие "България се предложи на НАТО за "немного пари", вестник "Правда" съобщава на сайта си, че българските власти са предложили на НАТО три бази за провеждане на учения. Руският ежедневник цитира изявление на българския президент Росен Плевнелиев в Уелс.

Българският лидер уточнил, че става дума за полигоните Ново село, Корен и Шабла, като държавата се задължава да осигури "немного повече финансиране", отколкото се отделя за организиране на учения сега. Страната също заделя около 250 000 евро във фонд за лечение на украински военни, обявил Плевнелиев, цитиран от "Правда".

"НАТО няма да разполага постоянни бази на българска територия. Но за нашата страна е много важен приетият от Алианса план за защита на Румъния и България при възможна заплаха за сигурността им. За първи път след 10-годишно членство в НАТО ние получихме конкретен, точно формулиран документ за това какви задължения поема върху себе си Алиансът в случай на атака срещу България или Румъния", цитира руският вестник думите на българския държавен глава.

От новините от срещата на върха на НАТО в Уелс московският вестник "Комерсант" се спира на постигнатото споразумение между Украйна и редица страни от Алианса за доставки на високоточни оръжия. Това обяви украинският президент Петро Порошенко след заседанието на Комисията НАТО-Украйна в уелския курорт Нюпорт.

Според вестника Киев ще получи 15 млн. евро за модернизация на армията и за укрепване на отбраната си. Авторът цитира думите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че Украйна винаги е подкрепяла Алианса и е дошло време той да подкрепи нея.

Барозу си призна за точните думи на Путин

http://www.cross.bg/pytin-barozy-razgovor-1428909.html

/КРОСС/ Думите на президента на Русия Владимир Путин, че уж ако иска "може да превземе Киев за две седмици", цитирани от председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, са били извадени от контекста и имат друг смисъл. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на официалният представител на ЕК Пиу Аренкилде-Хансен. "Аз мога да добавя само, че председателят Барозу по време на закрито заседание е информирал своите колеги в Европейския съвет за телефонния разговор, която е провел с президента Путин. За съжаление част от неговата информация е била огласена в откъснат от контекста вид", коментира за Wall Street Journal Аренкилде-Хансен. Тя добавя, че в настоящият момент "този въпрос се решава по дипломатически канали, а не чрез пресата". Напомняме, че миналата седмица италианският вестник Repubblica написа, че Барозу разказал на срещата на ЕС за своя разговор с Путин. "Когато го попитах за военните в Украйна, руският лидер премина към заплахи", цитира изданието Барозу. "Проблемът не е в това. Но ако поискам мога да превзема Киев за две седмици", цитира какво бил казал Путин Repubblica като се позовава на думите на Барозу. Според председателя на ЕК с тази фраза Путин искал да каже: "Не ме провокирайте с нови санкции". По-късно официален представител на Кремъл обяви, че администрацията на президента Путин разполага с писмен и аудиозапис на проведения разговор

Привържениците на ЦСКА ще правят подписка за връщането на базите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/05/2374953_privurjenicite_na_cska_shte_praviat_podpiska_za/?ref=rss


Привържениците на ЦСКА организират събирането на подписи с искане клубът да получи базите си. Подписката ще започне в неделя по време на празника, който червените организират.

Запалянковците от фенклуб "Сектор Г" твърдят, че проблемът със собствеността остава нерешен години наред. "Необяснимо е, че ЦСКА е единственият от елитните клубове, а и не само от тях, който беше принуден да плаща огромен наем за ползването на своя стадион и тренировъчна база. В същото време държавата не...

"Алма Алтер" основа алтернативен театър в гр. Трън

http://www.cross.bg/teatur-trun-alter-1428906.html

/КРОСС/ С премиерата на "Ромео и Жулиета" в град Трън бяха поставени основите на Трънския алтернативен театър. Пърформънсът е резултат от съвместната работа на деца от град Трън и студентите от театър-лаборатория "Алма Алтер" по проекта "Летен театър в Трън". Официални гости на премиерата бяха кметът на град Трън г-жа Станислава Алексиева и директорът на театър-лаборатория "Алма Алтер" Николай Георгиев. От читалище "Гюрга Пинджурова" благодариха за инициативата на Университетския театър, а Николай Георгиев не пропусна да отбележи, че премиерата е ново начало, поставящо основите на Трънския алтернативен театър. Интерпретирайки сюжета на "Ромео и Жулиета", трупата на Трънския алтернативен театър тръгна по пътя на театъра на фрагмента, отказа се от сюжета на Шекспировата пиеса и изгради един Бекетов свят на деца-маргинали, които не могат да живеят в обувките си. Поставени в ситуацията на враждуващите Монтеки и Капулети, те нееднократно се питаха „Ами сега?", за да намерят своя собствен ход в тази игра за възрастни „Сега от края". Проектът се реализира благодарение на театър-лаборатория "Алма Алтер" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", сдружение "Забелски глас" и читалище "Гюрга Пинджурова", град Трън.

Стачката на пилотите на "Луфтханза" може да доведе до анулиране на над 200 полета

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374950_stachkata_na_pilotite_na_lufthanza_moje_da_dovede_do/?ref=rss


Очаква се над 200 полета да бъдат анулирани, от което да пострадат около 25 000 пътници, заради стачката на пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) по-късно днес, информира "Асошиейтед прес".

Синдикатът "Кокпит" (Cockpit), който представлява близо 9300 пилоти и авиоинженери в германските авиокомпании, обяви днес шестчасова стачка - от 15:00 ч. до 21:00 ч. по Гринуич. В протеста ще участват пилотите на самолети "Боинг 737" (Boeing 737), "Еърбъс А320" (Airbus A320)...

Видни историци: Апостолът не е мутра, Западът плаща да няма герои!

http://pik.bg/видни-историци-апостолът-не-е-мутра-западът-плаща-да-няма-герои-news221776.html

Видни историци: Апостолът не е мутра, Западът плаща да няма герои!

"Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало". И още: "Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на град София".

Тези изречения от учебника за трети клас по предмета "Човек и обществото" (с автор проф. Мария Радева и издател "Просвета") накараха родители и историци на 8 септември от 12 ч да се съберат в БТА, за да дискутират какво трябва да учат българските деца в часовете по история, съобщава "Стандарт".

Организатор на мероприятието е "Национална родителска мрежа", а главният "виновник" за събитието е директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, който представи преди дни по bTV тези и много други извадки от учебника, които според него изкривяват истината. Според него, цели периоди от историята на България или въобще липсват, или изобщо не става ясно какво се е случило. Посочени са и чисто фактологически грешки - като участието на румънците в боевете при Стара Загора и Шипка по време на Освободителната война.

На свой ред проф. Мария Радева защити концепцията на учебника с думите, че той отправя послания за възпитаване на толерантни хора, а не на фанатици с омраза към българските малцинства. Затова за периода на османското владичество се набляга на мирното съжителство. И успокоява опонентите си, че в следващите класове учениците, съобразно възрастта си, ще стигнат и до социалните, политически и военни аспекти в историята, за да дискутират накрая и проблемите на геополитиката.

За участие в дискусията са поканени известни български историци, които са решили да създават инициативен комитет, който ще излезе с отворено писмо до МОН с искане за ясни правила при писането на учебниците по история. В него влизат проф. Божидар Димитров, акад. Георги Марков, Петко Колев, председател на фондация "Тангра ТанНакРа", проф. Христо Матанов, проф. Пламен Павлов, доц. Николай Проданов. Поканени за участие са и издатели на учебна литература.

Скандалът коментира и просветният министър доц. Румяна Коларова. "Учебниците по история постоянно се актуализират и коригират и е хубаво тяхното съдържание да се коментира през цялата година, а не най-активно преди изборите", смята доц. Коларова.

Акад. Георги Марков: Западът плаща да няма герои

Учебникът за трети клас по роден край, в който за Левски има буквално две изречения - че бил арестуван от полицията, осъден справедливо и обесен, а за цар Симеон Велики е написано съвсем в духа на марксизма ленинизма, че водил кръвопролитни и изтощителни завоевателни войни, е част от отдавна налагащата се тенденция за неолиберален подход към историята. Тя се прокарва от редица западноевропейски и американски фондации под благовидната идея да се дегероизира историята - в името на помирението между нациите и създаването на модерното глобално общество. В учебниците - далеч не само у нас - се подменя "класическата" история с някаква микроистория. Нещо като етнология - акцентира се върху битовата култура и развитието на технологиите - какви сгради са строени, какви занаяти са се развивали, как е изглеждало домашното огнище и какво са готви на него. Никакви войни, революции, въстания, кланета. Ето, подобни писания има напоследък за Първата световна война - пак в името на помирението между победени и победители сякаш изобщо не е имало бойни полета. Пише се за епидемиите от холера и грип, за ранените, за живота в тила, за вдовиците и сираците. Целта е да не се демонстрира национална принадлежност.

Разбира се, далеч не навсякъде подобен подход се лансира на държавно равнище. Наблюдаваме как във Франция се отбелязва 100-годишнината от Голямата война. Няма ден, в който президентът Оланд да не поднася венци пред мемориалите на мястото на някое сражение. А на 11 ноември цяла Англия се накичва с червените хартиени макове в памет на загиналите при Сома и Паскенделе, пак по време на Първата световна война.

За съжаление, подобни схващания се защитават и от някои по-млади български историци, обвързани финансово с въпросните фондации. Един такъв колега, учил във Франция, ми каза: "Аз не съм български историк. Аз съм просто историк". И обясни позицията си, че иначе няма как да си безпристрастен изследовател. Такова нещо като историк въобще няма. Един историк няма как да е съвършено безпристрастен, да не проявява емоция. Ако е безчувствен, просто няма да му прочетат книгите. Без митове няма национална история. Как да си представим Германия без Зигфрид и нибелунгите, Франция без Ролан, Англия без крал Артур и Робин Худ? В крайна сметка историята е приказка, основана на факти. Затова историците се обединяваме около искането да се въведат определи изисквания за учебниците - без, разбира се, да се изпада в крайно патриотарство, но и без национален нихилизъм.

Проф. Божидар Димитров: Апостолът не е мутра!


Отдавна сред обществеността се дискутира, че учебниците по история не са това, което трябва да бъдат. Аз получавам постоянно писма на тази тема, а обаждания по време на моето телевизионно предаване - не знам защо хората са решили, че като директор на НИМ пиша и учебници. От тях си личи, че родителите не са доволни от съдържанието им. Аз всъщност има личен опит със собствената си дъщеря, когато беше ученичка. Тя ми каза, че учителката по история им казала да не четат учебника, а да си водят записки. Погледнах записките, прочетох и учебника, и се съгласих напълно с тази преподавателка. Не познавам сегашните учебници, но явно нещата не са се променили.

Защото двата примера, дадени от колегата Костадин Костадинов в медиите, наистина ме шокираха. Как така цар Симеон Велики не направил нищо особено? Това е супертъпотия! Та неговото управление утвърждава българската държавност за цял век напред. И въпросът не е в границите на три морета, а в този респект, който той създава у съседите, най-вече във Византия. И осигурява 40-годишен мир за наследника си цар Петър. За Левски пък въобще не ми се говори. Излиза, че той е едва ли не една обикновена "мутра". Само дето днес мутрите не ги бесят.

Затова приех с удоволствие предложението на водещи наши историци да се съберем и да измислим какво трябва да се направи по въпроса. И да го предложим на следващото правителство и съответния ресорен министър. Така че ще ми се наложи да прочета всички учебници по история.

Откриха паметник на генерал Гурко

http://www.cross.bg/gyrko-gyrkovo-general-1428907.html

/КРОСС/Паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко, дар от руското правителство, бе открит в Гурково за 40-годишнината на подбалканското градче. Автор на бронзовия бюст, висок 1,30 м., е известният руски скулптор Владимир Потоцки. Стотици жители на общината, дипломати от руското посолството у нас, кметове от от Розовата долина, общественици присъстваха на офицалното откривена на монумента на площад "Съединение" в в четвъртък вечерта.„Няма нищо " от по-хубаво от това да отдадеш живота си в името на свободата на братя-славяни, това е памет завинаги, заяви авторът на бюста Владимир Потоцки. Кметът на Гурково Стоян Бонев припомни бляскавата военна кариера на генерал Гурко. Като командващ Предния отряд, в който влиза и Българското опълчение, а по-късно и командир на Западния отряд, той изминава победния марш на руската армия в Руско-турската война от Свищов до Сан Стефано. Ген. Гурко влиза със своята свита на 14 юли 1877 г. и в тогавшното селище Хайнето в началото на старопланинския проход, чийто наследник е днешното Гурково. Новозагорският клуб "Традиция" пресъздаде пред множеството този вълнуващ миг на кратката битка и посрлещането на освободителтелите.  

От днес втората група клиенти на EVN могат да заплащат своите августовски фактури

http://www.cross.bg/zaplashtat-klienti-faktyrata-1428905.html

/КРОСС/ ЕVN България успя да зареди с 6 дни по-рано фактурите по касовите салони за втората група клиенти, които заплащат своето консумирано електричество от 11-то до 25-то число на месеца. От днес, 5 септември 2014 г., тези клиенти могат да заплащат своите августовски фактури на каса. По този начин те имат възможност да заплащат сметките си за консумирана електроенергия по-рано от официално посочения във фактурата срок за плащане. ЕVN България предоставя възможност и за предварителна проверка на стойността на фактурата. Това може да стане с услугата за автоматична проверка на денонощен телефонен номер 0700 10 207 (необходимо е да се въведе ИТН - измервателна точка номер).  

Вижте кои са кандидатите за депутати във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263145

Официалният старт на предизборната кампания за вота на 5-ти октомври е днес. В надпреварата участват общо 25 партии и коалиции. Представяме ви водачите на листи за варненския район с кратки биографии. Подредбата е според резултатите на партиите и коалициите във Варна на последните евроизбори.

Скарлет Йохансон роди момиченце

http://offnews.bg/news/n_1/n_384804.html

29-годишната актриса Скарлет Йохансон роди момиченце и заедно с годеника й - французинът Ромен Дориак, са избрали името Роуз.  Представител на двойката съобщи, че Йохансон и бебето са добре след раждането. Връзката на актрисата и Ромен Дориак започват да излизат през 2012 година. Двойката е сгодена от август 2013 година, но чака най-подходящото време, за да сключи брак.

Огнян Минчев алармира: Подменят социологията с политически пиар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283506

Политологът Огнян Минчев обвини някои социолози в арогантност и наглост пред Нова тв.
„Много често говорим за олигархията. Това стана една дума, която не означава нищо. Но същността на олигархията е установяване на непродуктивен монопол във всяка една основна сфера на обществения живот. Когато беше създаден един добре известен медиен монопол през Политологът Огнян Минчев обвини някои социолози в арогантност и наглост пред Нова тв. „Много често говорим за олигархията. Това стана една дума, която не означава нищо. Но същността на олигархията е установяване на непродуктивен монопол във всяка една основна сфера на обществения живот. Когато беше създаден един добре известен медиен монопол през

Страсти във Варна: Мъж потроши кола и напсува полицаи

http://www.bnews.bg/article-115612

Около 22:30 часа на 3 септември 41-годишен мъж е псувал и обиждал граждани и униформени служители на варненска улица. След като неколкократно ги нагрубил, започнал да рита кола, паркирана наблизо. В резултат на ударите са

Отворени врати в пожарната на район „Нови Искър“

http://www.cross.bg/pozharnikari-pozharnata-naselenieto-1428903.html

/КРОСС/ През периода от 08 до 14 септември 2014 година в сградата на Участък „Пожарна безопасност и защита на населението „/УПБЗН/ град Нови Искър ще се проведе „Ден на отворените врати", като се осигури възможност за посещение в пожарната служба от граждани и показване на пожарната техниката и оборудване с която разполагат огнеборците в Нови Искър, организацията на работа при излизане на пожар, демонстрации на възможностите за извършване на оперативни дейности. Разясняване на мерки за пожарна безопасност и защита на населението. На 14 септември 1905 г. в София се организира първият пожарникарски събор. Инициатори на събора са пожарните командири Димитър Тролев, Георги Атанасов, Руси Кожухаров, Найден Николов, Тодор Боев.През 1995 г. датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Това става с решение № 385 на Министерския съвет на Република България. Всяка година на тази дата българските пожарникари от цялата страна отбелязват своя празник тържествено и с разнообразни инициативи - отслужване на водосвети за здраве и успех, поднасяне на венци и цветя в памет на загинали колеги пожарникари, награждаване на служители от ГДПБЗН и териториалните звена ПБЗН, срещи с ветерани и мн. др.  

Е. Божков: Измекярският кабинет "Близнашки" натиска ДКЕВР

http://frognews.bg/news_75710/

Цените на тока ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов. Това коментира отстраненият член на ДКЕВР Еленко Божков пред bTV. По думите му комисията се превръща в марионетен орган. ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки, заяви той.

За втора вълна на миграция на младите хора навън предупреди проф. Дулевски

http://www.cross.bg/dylevski-mladite-raiioni-1428904.html

/КРОСС/В България зрее втора вълна на потенциална миграция на младите хора навън. Това заяви пред БНР проф. Лалко Дулевски - председател на Икономическия и социален съвет, който организира днес кръгла маса на темата "Заетостта в селските райони - проблеми и възможни решения". "Освен заетостта, за да живеят хората, особено младите в тези райони, много сериозно внимание трябва да се обърне и на здравеопазване, образование, услуги, транспорт и т.н. Комплексни са факторите. Акцентираме първо върху селските райони и заетостта, за да алармираме, че сега е времето да се търси един нов подход. Експертите трябва да кажат колко са селата в България, които могат да бъдат спасени, посочи още Дулевски.

Наводнения удариха и Разградско. 4 часа издирваха изчезнал човек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283485

Поражения от валежите има и в Разградско. Инциденти е имало в 2 общини, а четири часа през нощта е издирван 69-годишен мъж от село Лъвино, съобщи Дарик.
Мустафа Рюстем отишъл до ливадата си с люцерна и когато не се върнал вечерта до 20,00 ч., роднините му го обявили за изчезнал. Два часа по-късно е установена връзка с него, Поражения от валежите има и в Разградско. Инциденти е имало в 2 общини, а четири часа през нощта е издирван 69-годишен мъж от село Лъвино, съобщи Дарик. Мустафа Рюстем отишъл до ливадата си с люцерна и когато не се върнал вечерта до 20,00 ч., роднините му го обявили за изчезнал. Два часа по-късно е установена връзка с него,

Голям водосбор образува нов язовир в Разградско, 4 часа издирваха изчезнал човек

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283477

Поражения от валежите има и в Разградско. Инциденти е имало в 2 общини, а четири часа през нощта е издирван 69-годишен мъж от село Лъвино, съобщи Дарик.
Мустафа Рюстем отишъл до ливадата си с люцерна и когато не се върнал вечерта до 20,00 ч., роднините му го обявили за изчезнал. Два часа по-късно е установена връзка с него, Поражения от валежите има и в Разградско. Инциденти е имало в 2 общини, а четири часа през нощта е издирван 69-годишен мъж от село Лъвино, съобщи Дарик. Мустафа Рюстем отишъл до ливадата си с люцерна и когато не се върнал вечерта до 20,00 ч., роднините му го обявили за изчезнал. Два часа по-късно е установена връзка с него,

Внезапни допинг проверки дебнат Лудогорец

http://www.cross.bg/lydogoretz-otbora-liga-1428902.html

/КРОСС/ Внезапни допинг проверки могат да бъдат направени всеки един момент на шампиона на България Лудогорец покрай участието на тима в груповата фаза на Шампионската лига. От понеделник, 8 септември, УЕФА задължава лудогорци да изпращат пълната програма на тима по дни и часове. В периода, в който тимът участва в Шампионската лига, проверките могат да бъдат направени всеки един момент. Шампионите дори са задължени да назначат човек, който да отговаря за футболистите и да знае кой къде се намира във всеки един момент. Проучване на Гонг показва, че допинг проверките могат да бъдат осъществени най-често по време на тренировка на отбора. Съществува вариант УЕФА да изпрати допинг-ченгета и на мач от вътрешното първенство. Тогава ще бъдат проверени само играчите на Лудогорец, а не и двата отбора. Със сигурност шампионите ще попаднат под контрола на ченгетата поне 2-3 пъти в следващите няколко месеца. Едно идване на допинг-ченгетата означава проверка на 8-10 футболисти. Те могат да бъдат изтеглени чрез жребий или самият проверяващ да посочи имената на играчите. Клубът е длъжен всеки петък да изпраща в УЕФА точната програма на отбора по дни и часове за седмица напред. Това означава времето на тренировки, пътувания и мачове, които предстоят. Ако по стечение на обстоятелствата даден играч не присъства на тренировката на отбора това също трябва да бъде обявено. Лудогорец има 60 минути да осигури даден футболист, ако допинг-ченге е в България и реши да тества точно него

Огнян Минчев: Костинброд бе режисиран с данни на псевдосоциологически агенции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283482

Политологът Огнян Минчев обвини някои социолози в арогантност и наглост пред Нова тв.
„Много често говорим за олигархията. Това стана една дума, която не означава нищо. Но същността на олигархията е установяване на непродуктивен монопол във всяка една основна сфера на обществения живот. Когато беше създаден един добре известен медиен монопол през Политологът Огнян Минчев обвини някои социолози в арогантност и наглост пред Нова тв. „Много често говорим за олигархията. Това стана една дума, която не означава нищо. Но същността на олигархията е установяване на непродуктивен монопол във всяка една основна сфера на обществения живот. Когато беше създаден един добре известен медиен монопол през

Рейтингът на френския президент е на най-ниското си ниво с едва 13% одобрение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374946_reitingut_na_frenskiia_prezident_e_na_nai-niskoto_si/?ref=rss


Рейтингът на френския президент Франсоа Оланд е на най-ниското си ниво със само 13% одобрение, сочи социологическо проучване, цитирано от "Франс прес".
 
Изследването е било проведено след промените в правителството, но преди излизането на силно критичната книга на бившата първа дама Валери Трирвильор.

Рейтингът на президента е спаднал с 5 процентни пункта за два месеца, сочи политическият барометър на списание "Фигаро магазин".
 
Само 1% от анкетираните французи...

В. Щонов: Цената на тока трябва да се увеличава плавно

http://www.moreto.net/novini.php?n=263197

Служебният енергиен министър Васил Щонов беше гост в “Денят започва”. Относно дупката в енергетиката, той каза, че в ролята си на обществен доставчик НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар и когато се появи дупка това е отговарност на НЕК.

„Бъди грамотен“ ще тества столичани в Международния ден на грамотността

http://www.cross.bg/budi-nagradi-gramoten-1428900.html

/КРОСС/ За пета поредна година организаторите на кампанията "Бъди грамотен" ще отбележат Международния ден на грамотността с тестове, награди и консултации. В понеделник, 08.09.2014 г., познанията си по български език ще могат да тестват столичани от всички възрасти. От 11.00 ч. в градинката до Народния театър "Иван Вазов" всеки ще може да да провери своя правопис и да получи безплатна консултация. Тези, които се справят без грешка, ще получат награди. Събитието е част от кампанията "Бъди грамотен", която Образователният портал Академика БГ реализира от 2009 г. В нея са се включили близо 35 000 души от цялата страна.  

В. "Правда": България се предложи на НАТО за "немного пари"

http://www.cross.bg/nato-bulgariya-tzitira-1428901.html

/КРОСС/Под заглавие "България се предложи на НАТО за "немного пари"" вестник "Правда" съобщава на сайта си, че българските власти са предложили на НАТО три бази за провеждане на учения. Руският ежедневник цитира изявление на българския президент Росен Плевнелиев в Уелс. Българският лидер уточнил, че става дума за полигоните Ново село, Корен и Шабла, като държавата се задължава да осигури "немного повече финансиране", отколкото се отделя за организиране на учения сега. Страната също заделя около 250 000 евро във фонд за лечение на украински военни, обявил Плевнелиев, цитиран от "Правда". "НАТО няма да разполага постоянни бази на българска територия. Но за нашата страна е много важен приетият от Алианса план за защита на Румъния и България при възможна заплаха за сигурността им. За първи път след 10-годишно членство в НАТО ние получихме конкретен, точно формулиран документ за това какви задължения поема върху себе си Алиансът в случай на атака срещу България или Румъния", цитира руският вестник думите на Плевнелиев. От новините от срещата на върха на НАТО в Уелс московският вестник "Комерсант" се спира на постигнатото споразумение между Украйна и редица страни от Алианса за доставки на високоточни оръжия. Това обяви украинският президент Петро Порошенко след заседанието на Комисията НАТО-Украйна в уелския курорт Нюпорт. Според вестника Киев ще получи 15 млн

България да анулира част от заменките с горски имоти, нареди ЕК

http://business.actualno.com/Bylgarija-da-anulira-chast-ot-zamenkite-s-gorski-imoti-naredi-EK-news_48505.html

Еврокомисията нареди на България да анулира част от сделките по замяна на горски имоти или да изиска обратно "държавната помощ", която са получили определени фирми. Комисията смята, че са на...

Вход свободен за музеи и галерии в София на 6 септември

http://society.actualno.com/Vhod-svoboden-za-muzei-i-galerii-v-Sofija-na-6-septemvri-news_48511.html

Във връзка с националния празник - 6 септември 2014 г., Денят на Съединението, някои музеи и галерии в столицата ще отворят врати с вход свободен. Ето и кои са културните места, включващи се в инициа...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване