Следващата Среща на върха на НАТО ще се нсъстои във Варшава

http://www.cross.bg/nato-vurha-komorovski-1428963.html

/КРОСС/ Следващата среща на върха на НАТО ще се състои през 2016 г. във Варшава, съобщи президентът на Полша Бронислав Коморовски. Коморовски покани в полската столица всички партньори от НАТО и изрази мнение, че това ще бъде интересен опит за страната. Тази Среща на върха на алианса ще се състои в полската столица - там, където някога бе създаден и бе сложен край на Варшавския договор, подчерта той. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди, че следващата среща ще е в Полша през 2016 година. Полското домакинство е „доста подходящо", защото това показва силния ангажимент на алианса към страната, както и „по-видимо присъствие на НАТО на изток, отбеляза Фог Расмусен.  

Цацаров: Най-големите критици на прокуратура за КТБ са получавали пари в брой

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2375309_cacarov_nai-golemite_kritici_na_prokuratura_za_ktb_sa/?ref=rss


КТБ трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората, казва главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за БНТ, който ще бъде излъчено в неделя. Според сайта "Правен свят", който го цитира в аванс, той е изразил мнение, че най-силните критици на прокуратурата по случая с банката "са получавали пари в брой и това го има в кориците на делото."

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично отхвърля тезата, че реформата в съдебната система трябва да започне с...

Нулев растеж в еврозоната за второто тримесечие на 2014

http://www.moreto.net/novini.php?n=263224

Еврозоната е регистрирала нулев растеж през второто тримесечие, потвърди европейската статистическа служба Евростат, която публикува втори данни за брутния вътрешен продукт, цитирани АФП . Спирането на растежа във валутния съюз през второто тримесечие идва след растежа от 0,2% през първото, потвърди още европейската статистическа служба, която публикува първи данни на 14 август.

БТК уведоми антимонополната комисия, че купува НУРТС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/05/2375275_btk_uvedomi_antimonopolnata_komisiia_che_kupuva_nurts/?ref=rss


"Българска телекомуникационна компания" ЕАД (с търговско наименование Vivacom) е внесла уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което заявява желанието си за придобиване на групата на "НУРТС България". Това пише в съобщение на компанията, публикувано на сайта й.

В последните години групата на НУРТС България инвестира и завърши успешно техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания, изпълнявайки изискванията за излъчване
на цифров ефирен...

БТК иска от антимонополната комисия за купи НУРТС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/05/2375275_btk_iska_ot_antimonopolnata_komisiia_za_kupi_nurts/?ref=rss


"Българска телекомуникационна компания" ЕАД (с търговско наименование Vivacom) е внесла уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което заявява желанието си за придобиване на групата на "НУРТС България". Това пише в съобщение на компанията, публикувано на сайта й.

В последните години групата на НУРТС България инвестира и завърши успешно техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания, изпълнявайки изискванията за излъчване
на цифров ефирен...

Склад с боеприпаси открит в къща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284267

Цял склад с боеприпаси откри полицията в частна къща в сунгурларското село Лозарево. При акцията са били иззети пистолет Цял склад с боеприпаси откри полицията в частна къща в сунгурларското село Лозарево. При акцията са били иззети пистолет "Ekol Special 99", калибър 9,9 mm заедно с празен пълнител, въздушна пушка с дървен приклад с преработена цев и ударников механизъм, карабина без приклад, купища патрони и кутии с барут.

Откриха мъртва жена в домашния ѝ хладилник

http://www.bnews.bg/article-115642

97-годишна американка е била намерена мъртва залостена в голям домашен хладилник в мексиканския курорт Плаяс де Росарито, на 25 км от границата с Калифорния.

Водата пречи на ЧЕЗ да отстрани повредите в Монтанско

http://www.bnews.bg/article-115652

11 населени места в община Георги Дамяново все още са без електрозахранване, както и клиенти на ЧЕЗ в кв. "Заряница“ на град Берковица.

Смях! Шофьор разпъна чадър над колата си, за да кара по бургаските улици (снимки)

http://pik.bg/смях-шофьор-разпъна-чадър-над-колата-си-за-да-кара-по-бургаските-улици-снимки-news221919.html

Смях! Шофьор разпъна чадър над колата си, за да кара по бургаските улици (снимки)

Черен мерцедес с чужда регистрация изуми бургазлии и гости на града по време на пороя, който се изсипа над града.

Снимките, които изпратил читател на Флагман.бг са направени на новия участък на „Янко Комитов“ към улица „Струга“. На тях се вижда как шофьорът на колата майсторски е закрепил чадър върху тавана на колата, за да се предпази от дъжда.

„Или мъжът е изтрещял нацяло, или шибедахът му е протекъл по време на бурята... друго разумно обяснение не виждам. Ако е второто трябва да се отбележи, че шофьорът е изключително креативен и сръчен“, пише Стамат Господинов.

"Толкова се забавлявахме с него, че дори не забелязахме как направи обратен завой в забранения участък, всички наоколо му простихме", допълва още читателят.


 

"Лудогорец" обжалва, разчита на доброто име на привържениците си

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/05/2375279_ludogorec_objalva_razchita_na_dobroto_ime_na/?ref=rss


"Лудогорец" ще обжалва суровото наказание от УЕФА, което забранява на клуба да използва сектор А в домакинството си срещу "Реал" (Мадрид) на 1 октомври. Българският шампион обяви, че разчита на доброто име на публиката си.

Клубът беше санкциониран заради расистки скандирания в мача със "Стяуа" в София. Освен това има и глоба от 16 хил. евро.

От Разград твърдят, че в УЕФА не са приели становището им, че за "еднократното скандиране по адрес на румънците публиката на...

ДАНС пресече незаконна дейност с археологически находки

http://www.vesti.bg/novini/dans-preseche-nezakonna-dejnost-s-arheologicheski-nahodki-6021697

Агенти на ДАНС проведоха специализирана операция по пресичане на противозаконна дейност на лице, занимаващо се с притежание и разпространение на археологически находки в град Перущица, съобщиха от агенцията.

Веднага след изборите да се заемем с пенсионната система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282510

Дълбоката рана във финансовата стабилност на страната е пенсионната система. Служебният министър на труда и социалната политика, опитен експерт в осигурителната система, веднага се насочи към пенсионната система. Друг въпрос е дали служебно правителство може и трябва да предприема промени в нея, като например вдигане на осигурителната вноска, които Дълбоката рана във финансовата стабилност на страната е пенсионната система. Служебният министър на труда и социалната политика, опитен експерт в осигурителната система, веднага се насочи към пенсионната система. Друг въпрос е дали служебно правителство може и трябва да предприема промени в нея, като например вдигане на осигурителната вноска, които

ЕК: Разваляйте горските заменки, или връщайте парите!

http://www.bnews.bg/article-115641

Европейската комисията нарежда на България да възстанови някои сделки за замени на горски имоти, които Брюксел приема като държавна помощ към облагодетелствалите се от тях.

След изборите програмно правителство трябва да ограничи периода на нестабилност, смята Костов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2375286_sled_izborite_programno_pravitelstvo_triabva_da/?ref=rss


Всички най-тежки финансови проблеми да бъдат решени по време на служебното правителство, а след него програмен кабинет да търси широко национално съгласие за излизане от кризата. Това предлага в интервю за в. "Сега" бившият премиер, а сега ръководител на Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет Иван Костов.

Според Костов служебният кабинет трябва да актуализира бюджета и дори до 30 октомври да предложи бюджет за следващата година. Така, ако не се формира...

Наводнение по старозагорските улици, десетки коли закъсаха

http://pik.bg/наводнение-по-старозагорските-улици-десетки-коли-закъсаха-news221917.html

Наводнение по старозагорските улици, десетки коли закъсаха

Десетки автомобили закъсаха в наводнените старозагорски улици, информира БГНЕС.

За час над града на липите се изсипаха няколко десетки литра вода, които превърнаха улиците в реки.

Най-сериозно бе положението в ниската част на града в района на автогарата.

Наложи се да затворят наводнения участък, за да няма други закъсали шофьор.

Антики с огромна стойност са открити при операция на ДАНС в Перущица

http://pik.bg/антики-с-огромна-стойност-са-открити-при-операция-на-данс-в-перущица-news221916.html

Антики с огромна стойност са открити при операция на ДАНС в Перущица

На 4 септември на територията на град Перущица агенти на ДАНС, съвместно със служители от ОДМВР – Пловдив и под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, проведоха специализирана операция по пресичане на противозаконна дейност на лице, занимаващо се с притежание и разпространение на археологически находки.

Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС, пише Фокус.

В няколко жилища в града, ползвани или обитавани от лицето, са открити и иззети общо 11 броя предмети (апликации), части от тракийска колесница, датиращи от ІІ век от н.е. Апликациите са много редки, добре изработени и с много висока стойност.
Лицето е задържано за срок от 24 часа по Закон за държавна агенция '' Национална сигурност ''.

Край на украинската война?

http://frognews.bg/news_75725/

Представителите на украинските власти и на сепаратистите в източната част на страната подписаха споразумение за прекратяване на огъня, предаде РИА Новости.

Има опасност от срутване на сгради в Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284242

В община Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради. Това каза за Фокус Нина Петкова, областен управител на област Монтана.   По думите й на място работят екипи на ВиК и енергодружеството, които отстраняват аварии, за да може да се пусне електричеството за нощта.   „Спокойна е ситуацията в община Чипровци в края на В община Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради. Това каза за Фокус Нина Петкова, областен управител на област Монтана. По думите й на място работят екипи на ВиК и енергодружеството, които отстраняват аварии, за да може да се пусне електричеството за нощта. „Спокойна е ситуацията в община Чипровци в края на

Скъпи антични предмети и апликации са открити при операция на ДАНС в Перущица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284240

Вчера, агенти на ДАНС, съвместно със служители от ОДМВР – Пловдив и под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, проведоха специализирана операция по пресичане на противозаконна дейност на лице, занимаващо се с притежание и разпространение на археологически находки в Перущица.  Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Вчера, агенти на ДАНС, съвместно със служители от ОДМВР – Пловдив и под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, проведоха специализирана операция по пресичане на противозаконна дейност на лице, занимаващо се с притежание и разпространение на археологически находки в Перущица. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Шок! Полицай от Рила шокира общински съветници: Изсипа гащите на жена си пред любовника й на заседание

http://pik.bg/шок-полицай-от-рила-шокира-общински-съветници-изсипа-гащите-на-жена-си-пред-любовника-й-на-news221909.html

Шок! Полицай от Рила шокира общински съветници: Изсипа гащите на жена си пред любовника й на заседание

Известен полицай от Рила шокира съветници на днешната сесия в община Кочериново, пише в. "Струма".

По време на четенето на дневния ред известен в района полицай влязъл на заседанието с куфар в ръка. Пред изумените съветници, кметски наместници и гости на сесията полицаят изсипал куфара с дамските гащи, дрехи и обувки и поглеждайки един от присъстващите, заявил: "Това са гащите и дрехите на жена ми. Вземай я, тя вече е свободна".

След като оставил бельото на пода, полицаят излязъл, а посоченият с пръст прелюбодеец останал невъзмутим, поне видимо, отбелязва изданието.

След няколкоминутно мълчание сесията в Кочериново продължила с останалите точки в дневния ред. След нея хигиенистките събрали разхвърляните гащи и дрехи.

Шегаджиите едва изчакали да свърши сесията, за да обсъдят ситуацията, която за броени минути бе тема №1 в Кочериново, Рила, а стигна и до Благоевград.


В Берковица има опасност от срутване на сгради

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284213

В община Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради. Това каза за Фокус Нина Петкова, областен управител на област Монтана.   По думите й на място работят екипи на ВиК и енергодружеството, които отстраняват аварии, за да може да се пусне електричеството за нощта.   „Спокойна е ситуацията в община Чипровци в края на В община Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради. Това каза за Фокус Нина Петкова, областен управител на област Монтана. По думите й на място работят екипи на ВиК и енергодружеството, които отстраняват аварии, за да може да се пусне електричеството за нощта. „Спокойна е ситуацията в община Чипровци в края на

Храните с нови етикети за Коледа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283608

От 13 декември върху етикетите на храните, предлагани в ЕС, ще се изписва подробна информация за съставките им и за наличието на алергени. Надписите ще осигурят пълна проследяемост на месото например, защото ще указват къде е родено животното и кога е заклано, стана ясно на семинар в София за новите правила при етикетирането.
От 13 декември върху етикетите на храните, предлагани в ЕС, ще се изписва подробна информация за съставките им и за наличието на алергени. Надписите ще осигурят пълна проследяемост на месото например, защото ще указват къде е родено животното и кога е заклано, стана ясно на семинар в София за новите правила при етикетирането.

МИЕ публикува писма и документи за "Южен поток"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/mie-publikuva-pisma-i-dokumenti-za-iuzhen-potok-6021685

Публикуваните общо 14 документа не представляват търговска тайна и не засягат трети страни, уточняват от ведомството

БСП тегли 12 червени линии за изборите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/05/2375143_bsp_tegli_12_cherveni_linii_za_izborite/?ref=rss


Замяна на плоския данък с прогресивен, продължаване на работата по "Южен поток" и реиндустриализация на страната са сред 12-те червени линии, с които БСП поема към парламентарните избори на 5 октомври. Или нищо ново в сравнение с обещанията им за миналогодишния вот за Народно събрание.

На скромна церемония в полупразната зала 6 на Националния дворец на културата (НДК) социалистите днес официално откриха предизборната си кампания. През по-голямата част от 30-те минути изказвания шумът...

Юнските порои белязали със сериозни щети и МБАЛ "Св. Анна" - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263248

Проливните дъждове през юни са причинили множество материални щети на МБАЛ „Св. Анна“. Това става ясно от решение на болничното заведение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт на нанесените поражения.

Предизборен скандал в Благоевград - БСП вдигна незаконна шатра

http://pik.bg/предизборен-скандал-в-благоевград---бсп-вдигна-незаконна-шатра-news221915.html

Предизборен скандал в Благоевград - БСП вдигна незаконна шатра

Със скандал започна предизборната кампания в Благоевград. В четвъртък БСП постави предизборен павилион и подиум пред сградата на централата си, където довечера трябваше да се даде старт на кампанията, пише "24 часа".

Оказа се обаче, че времената постройка е незаконна и кметът Атанас Камбитов нареди да бъде премахната. Само една нощ остана павилионът на моста над р. Бистрица и днес преди обед работници, наети от партията, започнаха да го разглобяват доброволно, за да не се налага принудително събаряне.

"Подадохме искане до общината за поставяне на шатрата още преди двайсетина дни. Вчера питахме в кметството да почнем ли монтажа и оттам ни увериха, че може да работим, защото до края на деня ще издадат разрешение. Оказа се, че са ни подвели", каза вторият в листата на БСП д-р Владимир Пандев.

"Това е временна постройка, масивна и голяма и е незаконно вдигната. БСП имат искане за поставяне на много по-малка шатра и не на това място, а на двайсетина метра оттук, от другата страна на сградата, където е офисът им", каза зам.-кметът Антоанета Робева, която донесе на място заповедта за принудително събаряне.

Допълни, че павилионът, сложен на моста, пречел на евентуално минаване на пожарна и линейка при някакъв инцидент. "Ами, ако пламне централата на БСП, пожарникарите няма как да стигнат до нея, защото пътят им е препречен от самите социалисти", допълни зам.-кметът.

 

 

Следващата среща на върха на НАТО ще е във Варшава през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2375168_sledvashtata_sreshta_na_vurha_na_nato_shte_e_vuv/?ref=rss


Следващата среща на върха на НАТО ще се състои през 2016 г. във Варшава, предаде БТА, като се позова на изказване от днес на президента на Полша Бронислав Коморовски.

Коморовски покани в полската столица всички партньори от НАТО и изрази мнение, че това ще бъде интересен опит за страната. Той подчерта, че тази среща на върха на алианса ще се състои в полската столица, там, където едно време се бе появил и бе сложен край на Варшавския договор.

Генералният секретар на НАТО...

Наводнение в Стара Загора, десетки коли закъсаха по улиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284209

Десетки автомобили закъсаха в наводнените старозагорски улици, информира БГНЕС в района.
За час над града на липите се изсипаха няколко десетки литра вода, които превърнаха улиците в реки. Най-сериозно бе положението в ниската част на града в района на автогарата. Наложи се да затворят наводнения участък, за да няма други закъсали шофьор. Десетки автомобили закъсаха в наводнените старозагорски улици, информира БГНЕС в района. За час над града на липите се изсипаха няколко десетки литра вода, които превърнаха улиците в реки. Най-сериозно бе положението в ниската част на града в района на автогарата. Наложи се да затворят наводнения участък, за да няма други закъсали шофьор.

Разпуснаха комисията за разследване на трагедията в Одеса

http://www.cross.bg/odesa-tragediyata-sgradata-1428962.html

/КРОСС/ Комисията за разследване на пожара в Дома на профсъюзите в Одеса, прекрати работата си, съобщи ИТАР-ТАСС. За разпускането на депутатската комисия съобщи нейният председател Григорий Елур. По думите му, разследването се провежда от Главната прокуратура на Украйна и МВР, които са извън контрола на депутатите от комисията.„Неколкото проведени заседания с участието на „второстепенни лица" са завършвали с повтаряща се и непълна информация за случая. Наличните материали ще бъдат изпратени в следствената комисия на Върховната рада. Планира се обръщение към президента и правителството на Украйна за неудовлетворение от разследването", се казва в съобщението, публикувано на сайта на областния съвет в Одеса. Украинските власти не желаят да разследват трагедията в Одеса на 2 май. Това заяви пред журналисти в началото на август бившият губернатор на Одеска област Николай Скорик.„Със сигурност можем да констатираме факта, че украинските власти нямат намерение да разследват случая. Правоохранителните органи досега не са обявили нито едно име на задържаните както от една, така и от друга страна, причастни към случая. Дори най-безобидните опити да се стигне до подробностите, винаги завършват с „тайната на разследването", поясни Скорик, който е депутат от областния съвет и инициатор на създаването на комисията

Банкерът Цветан Василев се разделя и с НУРТС

http://www.mediapool.bg/bankerat-tsvetan-vasilev-se-razdelya-i-s-nurts-news224530.html

Мажоритарният собственик на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) и издирван за източването й Цветан Василев ще се раздели и със системата за радио-телевизионно разпръскване "НУРТС България", която ще бъде купена от "Българска телекомуникационна компания" (БТК), откъдето в края на юли 2014 г. Василев бе освободен като член на надзора.   От БТК съобщиха в петък, че са внесли уведомление в Комисията за защита на конкуренцията, че искат да купят компанията, която до 2010 г. всъщност бе тяхна собственост.   През август 2010 г. БТК продаде половината от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС) на офшорката “Манселорд Лимитед“, представлявана от дружеството "Бромак" на Цветан Василев, което е основен акционер в КТБ.   Година по-късно БТК се раздели и с останалата една втора от НУРТС, която бе продадена на дубайската "Блусат партнърс" (Bluesat Partners).   Сега стана ясно, че телекомуникационната компания, която работи под марката "Виваком", отново иска да притежава НУРТС, която междувременно цифровизира радиоразпръскването си и сред клиентите й са Българско Национално Радио, БТВ, Нова ТВ, ТВ7, Виваком, Мобилтел, Глобул и др.   От БТК обясняват, че настоящите собственици на "НУРТС България" са взели решение да се оттеглят от тази инвестиция в България "поради промените в макроикономическата среда и липсата на обществена подкрепа и интерес към цифровата ефирна телевизия". В Търговския регистър вече са заличени обстоятелствата около собствеността на НУРТС.   Според наблюдатели на телекомуникационния пазар у нас сделката е поредна стъпка от разделянето на бизнесите на Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се твърди, че стои зад собствеността на БТК.   Официално дружествата е притежание на "Вива Телеком България" ЕАД, чийто собственик в момента е регистрираното в Люксембург дружество "ИнтерВ Инвестмънт С.а р.л". До преди няколко месеца дялове във "Вива Телеком България" имаха и руската "Внешторгбанк" и свързани с Цветан Василев фирми.

Порошенко очаква утре да бъде извършена размяна на пленници

http://europe.actualno.com/Poroshenko-ochakva-utre-da-byde-izvyrshena-razmjana-na-plennici-news_48567.html

Размяна на пленници между Киев и проруските сепаратисти най-вероятно ще бъде извършена утре. Това заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ДПА и Ройтерс. Той коментира: "Очакваме ...

Пилотите на "Луфтханза" излизат на протест в 18 часа, 250 хиляди остават по летищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284195

250 000 души остават по летищата или ще трябва да променят плановете си за пътуване. Пилотите на германския превозвач „Луфтханза” обявиха стачка, съобщи ВВС.
На летище Франкфурт тя ще започне в 18 часа българско време и ще продължи до полунощ. 200 полета вече бяха отменени, като се чака и много да закъснеят. 250 000 души остават по летищата или ще трябва да променят плановете си за пътуване. Пилотите на германския превозвач „Луфтханза” обявиха стачка, съобщи ВВС. На летище Франкфурт тя ще започне в 18 часа българско време и ще продължи до полунощ. 200 полета вече бяха отменени, като се чака и много да закъснеят.

Киев и проруските бунтовници сключиха мир

http://offnews.bg/news/n_1/n_384954.html

Украинският президент Петро Порошенко и основният водач на проруските бунтовници са наредили прекратяване на огъня от днес , съобщи "Ройтерс". Планът за примирие, който да прекрати продължилата 5 месеца гражданска война в Източна Украйна, ще влезе в сила в петък от 18:00 часа местно време.  Той се състои от 14 точки, които покриват всички аспекти на контрола, размяната на пленници и редица други въпроси. Новината идва след седмица, по време на която проруските сепаратисти, подкрепени по данни на НАТО от хиляди руски войници, завзеха територии на редовната украинска войска. Бунтовниците обаче са скептични. Олег Царьов, който е висш бунтовнически офицер, коментира, че спирането на огъня от страна на проруските сепаратисти зависи само от действията на правителството. "В миналото също имахме уговорки да спрем огъня, но Порошенко не ги зачете", казва той.

Предизборен скандал в Благоевград - БСП вдигна незаконна шатра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284154


Със скандал започна предизборната кампания в Благоевград. В четвъртък БСП постави предизборен павилион и подиум пред сградата на централата си, където довечера трябваше да се даде старт на кампанията.
Оказа се обаче, че времената постройка е незаконна и кметът Атанас Камбитов нареди да бъде премахната. Със скандал започна предизборната кампания в Благоевград. В четвъртък БСП постави предизборен павилион и подиум пред сградата на централата си, където довечера трябваше да се даде старт на кампанията. Оказа се обаче, че времената постройка е незаконна и кметът Атанас Камбитов нареди да бъде премахната.

Наводнение по старозагорските улици, десетки коли закъсаха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284199

Десетки автомобили закъсаха в наводнените старозагорски улици, информира БГНЕС в района.
За час над града на липите се изсипаха няколко десетки литра вода, които превърнаха улиците в реки. Най-сериозно бе положението в ниската част на града в района на автогарата. Наложи се да затворят наводнения участък, за да няма други закъсали шофьор. Десетки автомобили закъсаха в наводнените старозагорски улици, информира БГНЕС в района. За час над града на липите се изсипаха няколко десетки литра вода, които превърнаха улиците в реки. Най-сериозно бе положението в ниската част на града в района на автогарата. Наложи се да затворят наводнения участък, за да няма други закъсали шофьор.

Полицията може да тараши без съгласие по инструкция на Бакалов

http://pik.bg/полицията-може-да-тараши-без-съгласие-по-инструкция-на-бакалов-news221912.html

Полицията може да тараши без съгласие по инструкция на Бакалов

Полицейските органи могат да проверяват личните вещи на лица, както и да извършват проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие.

Това е записано в инструкция на служебния министър Йордан Бакалов от 26 август, в която се уреждат редът и условията за запазване на обществения ред от нарушения.

Тя е публикувана в днешния брой 74 на "Държавен вестник" и е в сила от днес, съобщава defakto.bg. Тази скандална наредба идва само дни след разкритието на БГНЕС, че в МВР е направена чистка и на ключови позиции в 5 дирекции са назначени хора на Цветан Цветанов.

Преди извършването на проверките полицейските органи са длъжни да съобщават длъжността си, фамилното име, местоработата си, както и да се легитимират със служебна карта или личен знак, пише в чл. 2 от инструкцията. Задължително е гражданите да бъдат уведомявани за причините и целта на проверката, а при извършването й да не се уронва честта и достойнството на проверяваните (чл. 3).

Проверки на личните вещи могат да се правят, когато се налага да бъде установена самоличността на лица, за които има данни, че са извършили престъпление или друго нарушение на обществения ред, както и ако е това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления, включително и при образуване на административнонаказателно производство (чл. 4). Написано е също, че тарашът може да бъде извършен и "когато има достатъчно данни, че се укриват вещи, свързани с извършено престъпление или нарушение". От записа обаче не личи, че данните за укриване трябва да са свързани с конкретно лице и на практика "обискът" може да засегне широк кръг от хора, за които няма индикации, че са свързани с престъпление или нарушение.

Проверка на вещите е допустима и когато самоличността не може да бъде установена чрез предоставяне на документ за самоличност или чрез сведения на граждани, които познават лицето и прочее. Също и ако лицето е обявено за издирване с цел задържане, както и по искане на друга държава по повод екстрадиция или в изпълнение на европейска заповед за арест.

В инструкцията, която се издава на основание чл. 81 и чл 83 от ЗМВР, е посочено, че тараш на вещите се извършва и при задържане на лице, което показва тежки психически отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага на явна опасност своя или живота на други хора.

Когато има данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред, полицейските органи могат да проверяват превозни средства, кораби, въздухоплавателни средства и др. (чл. 5) В подобни случаи се проверяват личните документи на хората в превозните средства, шофьорските книжки, документите за превозвания товар и т.н. Проверката се извършва "при неработещ двигател", пише в инструкцията. За всички случаи на извършени проверки на лични вещи или превозни средства полицейските органи са длъжни да съставят протокол, който се подписва от тях, от един свидетел и от проверяваното лице, на което се предоставя екземпляр от него. Когато се установят данни за извършено престъпление, органите на реда вземат мерки за "запазване" на мястото на проверката, събиране на свидетели и уведомяване на дежурните в МВР за предприемане на необходимите действия по реда на НПК.

Полицейските органи могат да извършват проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя, или в тяхно отсъствие само когато трябва да се предотврати извършване на започнало или предстоящо тежко престъпление. Другата възможност е да има данни, че в помещението се укрива извършител на престъпление или проверката да е необходима за оказване на неотложна помощ на лица, чиито живот, здраве и лична свобода се намират в опасност.

За извършените действия се съставя протокол, който се подписва от полицейския орган, един свидетел и от собственика или обитателя, когато присъстват. А ако има данни за извършено престъпление, "местопроизшествието се запазва" и незабавно се уведомяват дежурните части в МВР за предприемане на действия по НПК.

Мъж и жена са загинали в катастрофа край Свиленград

http://www.vesti.bg/novini/myzh-i-zhena-sa-zaginali-v-katastrofa-kraj-svilengrad-6021696

Мъж и жена са загинали при пътен инцидент край Свиленград, съобщиха от полицията в Хасково. Те са пътували в лек автомобил с българска регистрация.

Пилотите на "Луфтханза" спират работа в 18 часа, искат увеличение на заплатите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284176

250 000 души остават по летищата или ще трябва да променят плановете си за пътуване. Пилотите на германския превозвач „Луфтханза” обявиха стачка, съобщи ВВС.
На летище Франкфурт тя ще започне в 18 часа българско време и ще продължи до полунощ. 200 полета вече бяха отменени, като се чака и много да закъснеят. 250 000 души остават по летищата или ще трябва да променят плановете си за пътуване. Пилотите на германския превозвач „Луфтханза” обявиха стачка, съобщи ВВС. На летище Франкфурт тя ще започне в 18 часа българско време и ще продължи до полунощ. 200 полета вече бяха отменени, като се чака и много да закъснеят.

Юнкер състави екипа си, обявява постовете след сряда

http://www.cross.bg/yunker-ekipa-ministri-1428961.html

/КРОСС/ Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разкри пълния списък на имената в новия си екип. Спазено е и желанието му за участието на девет жени в комисията. „Приключихме - 27 интервюта за три дни. Девет жени, което е повече от 44. Радвам се, че сте в екипа ми", написа Юнкер в Туитър след срещите с всички кандидати, номинирани от страните от ЕС. В списъка има няколко предишни премиери и бивши министри. През следващите пет години екипът на Юнкер ще трябва да даде тласък на икономиката на Европа, която е в стагнация, както и да се справи с кризата в Украйна. Единственият пост, обявен досега, този на върховния представител по външната политика, бе даден на италианската външна министърка Федерика Могерини. Очаква се Европейският съвет да даде писменото си одобрение на решението на Юнкер по-късно днес. Новият председател на комисията провери „почтеността, опита и компетентността", на кандидатите, но все още не е решил кой какъв пост да получи, каза говорителката на комисията Мина Андреева. „Той все още не е взел решение. Решението му няма да бъде обявено преди сряда", добави тя. В екипа на Юнкер има четирима експремиери на Финландия, Естония, Литва и Словения. Освен това има 13 министри или бивши министри и шестима комисари от сегашния състав

Варненският маршрут на журито за Европейска столица на културата 2019

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/05/2375261_varnenskiiat_marshrut_na_jurito_za_evropeiska_stolica/?ref=rss


От миналия петък до днес журито за Европейска столица на културата, съставено от 7 европейски и 6 български експерта, посети градовете-претенденти за титлата през 2019 г. в България. От 17.30 ч. днес те ще съобщят дали София, Пловдив, Варна или Велико Търново ще бъде излъчената от България Столица на културата, което може да донесе много ползи, но и ангажименти. "Дневник" реши да попита кандидатите с какви артистични идеи са опитали да спечелят журито по време на неговата обиколка. Вече...

България си върна самочувствието срещу Китай – 3:0 гейма

http://www.moreto.net/novini.php?n=263246

България записа чиста победа над Китай в третата си среща от Световното първенство по волейбол в Полша. Играчите на Пламен Константинов надделяха над съперника си с 3:0 (25:23, 25:23, 25:19). Това беше първа загуба за състава на Китай, докато за нас победата беше много важно с оглед на класирането напред.

Смесено представяне за европейските индекси в края на седмицата

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e302221/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Csmeseno0Epredstaviane0Eza0Eevropeiskite0Eindeksi0Ev0Ekraia0Ena0Esedmicata0H1795450C/story01.htm

Данните за заетостта в САЩ разочароваха инвеститорите, но новината за прекратяването на огъня в Украйна им връхна известно доверие


Труп изплава от водоем край Разлог

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284181

Труп на човек е открит във водоем в разложкото село Баня, пише struma.bg. Екипи на полицията работят по случая.
Очаквайте Труп на човек е открит във водоем в разложкото село Баня, пише struma.bg. Екипи на полицията работят по случая. Очаквайте

Труп изплава от водоем край Разлог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284164

Труп на човек е открит във водоем в разложкото село Баня, пише struma.bg. Екипи на полицията работят по случая.
Очаквайте Труп на човек е открит във водоем в разложкото село Баня, пише struma.bg. Екипи на полицията работят по случая. Очаквайте

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/05/2375200_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

Нови данни изнесени от УНИЦЕФ показват стряскаща степен на насилие над деца. 
 
Европейската комисията нарежда на България да възстанови държавната помощ, предоставена по някои сделки за замени на горски имоти. 

Председателят на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер представи списъка с избраните...

Как футболът сбъдна мечтата на болно от рак дете (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_384944.html

Един фен на Виляреал изживя незабравим ден през тази седмица заедно със своите любимци от клуба, съобщава британският "DailyMail". 13-годишният Гохан, момчето, което страда от агресивна форма на рак, е признало на една от лекуващите го сестри, че голямата му мечта е да играе за любимия си тим.  И мечтата му стана реалност. Гохан взе участие в приятелски мач на Виляреал, който се игра в чест на 10-годишнината от партньорството на тима със Селтик (4:2). Освен всичко останало, мачът имаше и благотворителен характер. Гохан дори получи свой собствен екип с номер 12 преди да излезе на терена. Тинейджърът прекара известно време и заедно с отбора в съблекалнята. 13-годишният младок изпълни началния удар на мача, а след това дори успя да се разпише във вратата на Селтик. Малко по-късно Гохан бе заменен под бурните аплодисменти на публиката.

Волейболните национали с втора победа на Световното

http://www.cross.bg/geiim-kitaii-tochki-1428960.html

/КРОСС/ България спечели втората си победа на световното първенство по волейбол за мъже. Националният отбор се наложи трудно с 3:0 (25:23, 25:23, 25:19) срещу Китай. Водените от Пламен Константинов състезатели положиха много усилия, за да триумфират. Победата обаче е ценна, тъй като дойде без загубен гейм и носи три точки. България поне временно излиза начело в група С със седем точки. Следващият мач е този с Египет в събота в 14 ч., а ден по-късно е срещата с Русия. Ключова роля за успеха имаха резервите Тодор Скримов и Данаил Милушев. Посрещачът стана най-резултатен с 12-те си точки, като забележителен беше приносът му в атака в третия гейм. Милушев смени титулярния диагонал Цветан Соколов във втория гейм и също помогна на отбора в труден момент, като завърши с девет точки. Българският отбор направи повече блокади - 12 срещу осем и допусна по-малко грешки - 19 срещу 22. В първия гейм Китай държеше инициативата и беше близо до успеха. Азиатците водеха с 23:21, но допуснаха две идентични грешки - техни състезатели престъпиха линията под мрежата. Българите се възползваха и направиха обрат. Китайците изобщо не се повлияха от отрицателния развой и започнаха вихрено втория гейм. Те поведоха със 7:2, което принуди Константинов да направи няколко промени. Българският селекционер се скара остро на волейболистите си при първото техническо прекъсване. "Хайде използвайте си малко главите. Защо ги гледаме тези неща (заучените схеми)

Киев и проруските сепаратисти се договориха за прекратяване на огъня

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2375232_kiev_i_proruskite_separatisti_se_dogovoriha_za/?ref=rss


По време на преговорите в Минск представителите на властите в Украйна и проруските сепаратисти от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики са се договорили за прекратяване на огъня, съобщи агенция "Ройтерс". То влиза в сила в 18 часа местно време. Украинският президент Петро Порошенко потвърди новината в социалната мрежа Twitter.

От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също заявиха, че представители на властите в Киев и проруските сепаратисти...

Константинов: На кръстопът сме, можем да тръгнем рязко нагоре или да паднем

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/05/2375182_konstantinov_na_krustoput_sme_mojem_da_trugnem_riazko/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол е на кръстопът, смята селекционерът Пламен Константинов. Той оцени положителното и отрицателното в двубоя с Китай, спечелен с 3:0, и заяви, че вижда потенциал в състава.

"Този резултат ще се зачита в следващата фаза и затова беше важно да спечелим чиста победа. От друга страна играхме изключително колебливо срещу един приличен отбор, но в никакъв случай от нашето ниво. Много ни тежи това, че задължително трябва да побеждаваме", каза...

Анджелина Джоли и Брад Пит са дарили парите от сватбените снимки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284098

Анджелина Джоли и Брад Пит са дарили за благотворителност 5-те милиона долара, получени за снимките от сватбата им, съобщава Radar online
Източник разкрива за изданието, че списанията Hello! и People са платили по 2,5 милиона долара за правото да публикуват снимки от скорошната сватба на Джоли и Пит във Франция. Анджелина Джоли и Брад Пит са дарили за благотворителност 5-те милиона долара, получени за снимките от сватбата им, съобщава Radar online Източник разкрива за изданието, че списанията Hello! и People са платили по 2,5 милиона долара за правото да публикуват снимки от скорошната сватба на Джоли и Пит във Франция.

Ремонтират отбивните съоръжения на Фериботния комплекс в Белослав

http://www.moreto.net/novini.php?n=263241

Ремонт на отбивните съоръжения на Фериботния комплекс в Белослав предстои да бъде извършен, става ясно от обявление за обществена поръчка на Пристанищна инфраструктура. Става дума за цялостната рехабилитация на отбивните съоръжения.

Руски медии: В България бе открит паметник на Йосиф Гурко

http://pik.bg/руски-медии-в-българия-бе-открит-паметник-на-йосиф-гурко-news221903.html

Руски медии: В България бе открит паметник на Йосиф Гурко

В малкия български град Гурково бе тържествено открит паметник на легендарния руски генерал Йосиф Гурко, съобщи ИТАР-ТАСС.

„В чест на Гурко в България са наречени няколко населени места, улици в различни градове, както и един от най-големите булеварди в София. В столицата на страната през 2013 година се появи бюст на генерала, създаден от руския скулптор Григорий Потоцки”, отбелязва агенцията, цитирана от "Фокус".

Украйна, Русия и Западът - дългата игра

http://e-vestnik.bg/21252/ukrayna-rusiya-i-zapadat-dalgata-igra/

Горчивата реалност е, че Владимир Путин печели в Украйна. Западът трябва да събира сили за продължителна борба

Илюстрация: сп. Икономист

В своята необявена, непровокирана, зловеща война в Украйна Владимир Путин се радва на няколко очевидни преимущества. За разлика от препиращите се западни лидери, които не успяват да го озаптят, той отговаря единствено пред себе си.

Той няма истински съюзници и тъй като безмилостно запушва устите на критиците си, има и малко спирачки вътре в страната. Той явно няма и задръжки от срам: погледнете неговите смайващи лъжи за ролята на Русия в сраженията и решението му, дори и след като самолетът, изпълняващ полет МН17, бе свален от неговите протежета, да изпрати още танкове и войници в Украйна.

Путин се интересува най-вече от резултата - много повече, отколкото Западът. Геополитическата му параноя, натрапчивата му мисъл за териториите, загубени в края на студената война, и личния му престиж, който е заложил на победата, наистина правят постигането й жизнено важно за него. Благодарение на тези дисбаланси Путин печели, поне по собствената си извратена представа.

Постъпвайки така обаче, той се лишава от друго предимство, което имаше доскоро, а именно готовността на някои лековерни западняци да виждат в негово лице разумен събеседник, дори партньор. Но сега дори и най-късогледите вече го виждат такъв, какъвто наистина е: повече бандит, отколкото държавник, неприятел, а не партньор.

От това закъсняло прозрение трябва да се ръководи Западът в продължаващата битка за Украйна. То трябва да подготви неговите лидери за продължителната и по-сериозна конфронтация с Русия, която предстои и която може да обхване всичките й граници.

Мъглата на хибридната война

Надеждите за прекратяване на огъня в Украйна тази седмица бяха подкопани от абсурдното твърдение на Путин, че Русия не е страна във войната. Но при сегашното положение на нещата всяко примирие ще бъде според неговите условия.

Тъй като редовни руски военни сили помогнаха на събраните от кол и въже сепаратисти да отблъснат украинската армия по съкрушителен начин, украинските генерали мислят повече как да отблъснат пълномащабната руска инвазия, отколкото как да разбият бунтовниците.

Гангстерската изцепка на Путин, че той може да превземе Киев за две седмици, звучи ужасяващо правдоподобно. Неговата цел най-вероятно си остава една федерална Украйна, с контролирана от Москва източна част, или, ако този план пропадне, да се поддържа един “къкрещ” нискоинтензивен конфликт. Всеки един от тези два варианта би погребал мечтата на Украйна за интегриране с ЕС и НАТО.

Дори ако леко “замирише” на мир, това ще даде повод на някои европейци да твърдят, че Путин не трябва да бъде наказван повече - точно така, както имаше и такива, които използваха неговите “опровержения” за руска намеса като претекст за увъртане. Това би било непростима грешка. Както каза Ангела Меркел, на Русия просто не трябва да бъде позволено да нахлува в своите съседи и да променя безнаказано европейските граници.

Мерките, които се обсъждат във Вашингтон и Брюксел, трябва да бъдат много по-твърди от досегашните санкции, включително и беззъбата реакция спрямо анексирането на Крим.

Всеки член на малодушния руски парламент, на силите за сигурност и на правителството трябва да бъде изправен пред замразяване на авоарите и визова забрана. Руският енергиен и отбранителен сектор трябва да бъде притиснат и техните облигации трябва да не се купуват: западните лидери не трябва да финансират дрънкането на оръжие от Путин.

Една от целите на всичко това трябва да бъде укрепването на позициите на Украйна в преговорите, които тя рано или късно трябва да започне. (Необходима е и по-щедра финансова помощ, за да се спаси нейната икономика, която е в състояние на свободно падане, и да й се помогне да си плаща енергийните сметки.) Другата ...

Кога ще изхвърлите боклука, г-жо Янакиева ?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koga-shte-izhvurlite-bokluka-g-jo-yanakieva_34087/

За пореден път пиша с възмущение от регламента, начина и графика на изхвърлянето на боклук в кв. Варош. Друг въпрос са разбитите улици и калпавите В и К ремонти...., но те не са обект на моето възмущение днес. Абсолютно отговорно заявявам, че боклукът в квартала се изхвърля едва 4 пъти в годината, март, юни и сега ви чакаме през септември, тънейки в собствените си боклуци. Недопустимо е ! Знаете колко са малки кофите пред всяка къща, как мислите се събира боклук за три месеца вътре ????? ...

Продължава

Брад Пит и Анджелина Джоли са дарили парите от сватбените снимки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284145

Анджелина Джоли и Брад Пит са дарили за благотворителност 5-те милиона долара, получени за снимките от сватбата им, съобщава Radar online
Източник разкрива за изданието, че списанията Hello! и People са платили по 2,5 милиона долара за правото да публикуват снимки от скорошната сватба на Джоли и Пит във Франция. Анджелина Джоли и Брад Пит са дарили за благотворителност 5-те милиона долара, получени за снимките от сватбата им, съобщава Radar online Източник разкрива за изданието, че списанията Hello! и People са платили по 2,5 милиона долара за правото да публикуват снимки от скорошната сватба на Джоли и Пит във Франция.

Петима от блокираните миньори в Босна са загинали, 29-има са спасени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284143

Петима от 34-та миньори, които бяха блокирани 20 часа в мина в Босна след земетресение, са загинали, съобщи представителят на профсъюзите Синан Хусич, цитиран от официалната босненска осведомителна агенция Фена и от националната телевизия.
"29 от 34-та миньори излязоха, но за съжаление петима не оцеляха", заяви представителят, Петима от 34-та миньори, които бяха блокирани 20 часа в мина в Босна след земетресение, са загинали, съобщи представителят на профсъюзите Синан Хусич, цитиран от официалната босненска осведомителна агенция Фена и от националната телевизия. "29 от 34-та миньори излязоха, но за съжаление петима не оцеляха", заяви представителят,

В. Шаламанов: България има ясни цели – свързаност със съюзниците и бърза модернизация

http://www.cross.bg/shalamanov-nato-bulgariya-1428959.html

/КРОСС/ По време на традиционната вечеря на министрите на отбраната от НАТО, която се проведе снощи в рамките на Срещата на върха на държавите от Северноатлантическия пакт в Уелс, министърът на отбраната Велизар Шаламанов запозна колегите си с документа „България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Според него основните цели на България са още по-тясна свързаност с останалите съюзници от Алианса и ускорена модернизация на Българската армия, съобщава пресцентърът на МО. По отношение на първата тема министър Шаламанов е обявил афилиирането на две механизирани бригади към командванията в Солун, Гърция и Шчечин, Полша. Той е запознал колегите си и с усилията, които предстоят на страната ни във връзка с модернизирането на основните бойни платформи - многоцелеви изтребител, бойни кораби и бронирани машини. През втория ден от Срещата на върха на НАТО Шаламанов участва в обсъждане с партньорите на Програмата за засилени възможности. Тя предвижда разширяване на сътрудничеството с най-близките партньори на Алианса - Австралия, Грузия, Йордания, Финландия и Швеция. По време на срещата министър Шаламанов обяви намерението на България да създаде нов формат за взаимодействие в района на Черно море. Целта му е да съсредоточи и организира по-добре усилията на страните от НАТО и партньорите в региона за постигане на по-голяма сигурност, особено в контекста на сегашната криза

Мъж и жена загинаха при зверска катастрофа край Митница Свиленград (шокиращи снимки)

http://www.bnews.bg/article-115648

Мъж и жена, пътували в кола с хасковска регистрация, са загинали на място в тежка катастрофа на АМ „Марица“ до Свиленград. Три коли се ударили жестоко. На косъм е било при инцидента да се взриви бензиностанция „Клас”, край която е станала катастрофата - на входа на Свиленград откъм Турция.

Крадци бият арендатор, отнасят половин тон слънчоглед

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284099

Бой с дървени сопи, юмруци и ритници отнесе арендатор от плевенското село Картожабене, след като хвана трима крадци да изнасят 500 килограма слънчоглед от нивата му. С разкъсно-контузни рани и отоци по главата и тялото и със счупен палец пострадалият Даниел М., на 45 г. е в болница.
Земеделският производител заварил тримата в имота си, Бой с дървени сопи, юмруци и ритници отнесе арендатор от плевенското село Картожабене, след като хвана трима крадци да изнасят 500 килограма слънчоглед от нивата му. С разкъсно-контузни рани и отоци по главата и тялото и със счупен палец пострадалият Даниел М., на 45 г. е в болница. Земеделският производител заварил тримата в имота си,

В кухнята, на плота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284118

Кухненският плот е безспорно важен за домакинството. Освен че трябва да се поддържа лесно, той трябва да издържа и според интензивността на използването му.
Има и още изисквания - да е топлоустойчив, де се обработва с препарати, които не го повреждат, да могат евентуалните наранявания да се премахват без проблем. Кухненският плот е безспорно важен за домакинството. Освен че трябва да се поддържа лесно, той трябва да издържа и според интензивността на използването му. Има и още изисквания - да е топлоустойчив, де се обработва с препарати, които не го повреждат, да могат евентуалните наранявания да се премахват без проблем.

Президентът пое ангажимент към НАТО за инвестиции в отбранителните способности на страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2375216_prezidentut_poe_angajiment_kum_nato_za_investicii_v/?ref=rss


"България ще изпълни поетия ангажимент към НАТО за инвестиции в отбранителните си способности, каза президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Северноатлантическия съвет на тема "Трансатлантическата връзка и инвестициите в сферата на отбраната", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред участниците в Съвета той е подчертал, че подготвеният документ "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за...

Крадци задигнаха над 14 000 лв. от хранителен магазин в Бургас

http://www.mediapool.bg/kradtsi-zadignaha-nad-14-000-lv-ot-hranitelen-magazin-v-burgas-news224529.html

Над 14 000 лева са били откраднати от магазин за хранителни стоки в Бургас, съобщиха от МВР.   Магазинът се намира близо до блок 71 в жилищния комплекс Лазур. Сигналът в полицията е подаден рано тази сутрин от собственика на магазина.   При огледа е установено, че в магазина е проникнато с подправен ключ. Парите са били съхранявани в метална каса, оставена в складово помещение на обекта.   Собственикът е открил касата отворена.

Крадци задигнаха над 14 000 от магазин за хранителни стоки в Бургас

http://www.mediapool.bg/kradtsi-zadignaha-nad-14-000-ot-magazin-za-hranitelni-stoki-v-burgas-news224529.html

Над 14 000 лева са били откраднати от магазин за хранителни стоки в Бургас, съобщиха от МВР.   Магазинът се намира близо до блок 71 в жилищния комплекс Лазур. Сигналът в полицията е подаден рано тази сутрин от собственика на магазина.   При огледа е установено, че в магазина е проникнато с подправен ключ. Парите са били съхранявани в метална каса, оставена в складово помещение на обекта.   Собственикът е открил касата отворена.

Полицай изсипа куфар с бельо в общински съвет: Това са гащите на жена ми. Вземи я, свободна е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284082

Известен полицай от Рила шокира съветници днес на сесия в община Кочериново. По време на четенето на дневния ред известен в района полицай, чието име няма да съобщим заради честта на пагона, влязъл на заседанието с куфар в ръка. Пред изумените съветници, кметски наместници и гости на сесията полицаят изсипал куфара с дамските гащи, Известен полицай от Рила шокира съветници днес на сесия в община Кочериново. По време на четенето на дневния ред известен в района полицай, чието име няма да съобщим заради честта на пагона, влязъл на заседанието с куфар в ръка. Пред изумените съветници, кметски наместници и гости на сесията полицаят изсипал куфара с дамските гащи,

В кухнята, на плота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283833

Има и още изисквания 
– да е топлоустойчив, да се обработва с препарати, които да не го повреждат, да могат евентуалните наранявания да се премахват без проблем. Естествената дървесина не е за препоръчване в този случай. По-добре е да се използват малки слепени детайли от дъб, бук или орех с различна ширина. Има и още изисквания – да е топлоустойчив, да се обработва с препарати, които да не го повреждат, да могат евентуалните наранявания да се премахват без проблем. Естествената дървесина не е за препоръчване в този случай. По-добре е да се използват малки слепени детайли от дъб, бук или орех с различна ширина.

Дисциплини по Таекуон-до ITF ще участват във квотите на Олимпийските игри в Рио 2016г.

http://www.zapernik.com/sport/disciplini-po-taekuon-do-itf-shte-uchastvat-vuv-kvotite-na-olimpiiskite_34086/

На 21.08.2014г. се подписа споразумение между Международната Федерация WTF и ITF за взаимодействие между тях.

WTF и ITF ще участват заедно на Олимпийските игри през 2016г.

Обединението между двете федерации дава възможност за популизирането на спорта Таекуон-до.

НАТО създава сили за бързо реагиране в Източна Европа

http://www.mediapool.bg/nato-sazdava-sili-za-barzo-reagirane-v-iztochna-evropa-news224528.html

Лидерите на НАТО на срещата си на върха в Нюпорт, в Уелс, одобриха План за готовност за действие, който предвижда създаването на сили за бързо реагиране, които ще могат да се разполагат в много кратки срокове, съобщи в петък генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.   Расмусен поясни, че силите за бързо реагиране ще включат няколко хиляди военни от сухопътните сили и военноморските, които ще могат да се разполагат бързо, до няколко дни.   Генералният секретар на НАТО посочи, че силите за бързо реагиране ще осигурят постоянно присъствие на НАТО в Източна Европа и добави, че страните от алианса ще дават своя принос за тези сили на ротационен принцип.   Генералният секретар добави, че няма окончателно решение относно мястото, на което ще бъдат базирани тези сили. Той обаче добави, че Полша, балтийските страни и Румъния са изразили готовност на тяхна територия да бъде разположена базата на ударната група на тези сили.   Инициативата по създаването на тези сили за бързо реагиране цели да успокои сраните от бившия съветски блок, присъединили се към алианса и притеснени от руските действия в Украйна, отбелязва Ройтерс. "Създаването на тези сили е ясно послание, че НАТО защитава всичките си съюзници по всяко време", увери Расмусен, цитиран от ДПА.   Британският премиер Дейвид Камерън вече заяви, че Великобритания иска да участва с 3500 военни в силите за бързо реагиране.   По повод на руските предупреждения относно евентуаления опит на Украйна да се присъедини към НАТО, Расмусен заяви, че трети страни не могат да налагат вето по въпроса за политиката на разширяване на алианса, предаде Ройтерс.   Относно Грузия генералният секретар на алианса поясни, че лидерите на НАТО са се договорили за важни мерки за подпомагане на напредъка на страната към членство.   Генералният секретар съобщи също, че страните от НАТО ще засилят сътрудничеството си при обмена на информация за чужди бойци, завръщащи се от близкоизточни страни. Той подчерта, че НАТО има готовност да помогне бързо на Ирак да се справи със заплахата от "Ислямска държава", но добави, че иракското правителство засега не е отправило подобно искане.   Расмусен съобщи още, че според лидерите на НАТО мащабни кибератаки срещу някоя от страните членки могат да бъдат смятани за атака срещу целия алианс. Накрая Расмусен увери, че основополагащият договор Русия-НАТО остава в действие, предаде ИТАР-ТАСС. Договорът е от 1997 г. и установява отношенията между алианса и Русия. В него двете страни заявяват, че повече няма да се смятат един друг за противници.   Следващата среща на върха на НАТО ще се състои през 2016 г. във Варшава, съобщи президентът на Полша Бронислав Коморовски. Той подчерта, че тази среща на върха на алианса ще се състои в полската столица, там, където едно време се бе появил и бе сложен край на Варшавския договор.   България ще участва активно в Плана за готовност за действие на НАТО Всички оценяваме тази среща на върха като изключително навременна, историческа, и сме горди, че бе приет сериозен пакет от документи и решения, както и че бе беше постигнат пълен консенсус по всички въпроси, заяви президентът Росен Плевнелиев, обобщавайки резултатите от срещата, цитиран от БТА.   Като най-важен за България резултат от срещата президентът Плевнелиев посочи приемането на Плана за готовност за действие, с който се подобрява готовността на алианса и способностите му за бърз отговор. България ще участва активно в предвидените в плана мерки, като всички мерки са на равнище интегриране с други държави, увери той. Елементи от системата за командване и управление трябва да бъдат разположени по протежението на целия източен фланг, включително България, заяви президентът в изказването си на сутрешното заседание на Северноатлантическия съвет.   Президентът на САЩ Барак Обама обяви много важна инициатива, специално за България и Румъния, която е свързана със сътрудничество между САЩ, Румъния и България в зоната на Черно море чрез подобряване на готовността, обучение, тренировки и съвместни учения. Тази инициатива на Вашингтон е изключително навременна и заедно с Румъния ние я приветстваме и се надяваме да бъде изпълнена със съдържание, заяви Плевнелиев.   "Разбира се, ще трябва да докажем разбирането на всяка от държавите членки, включително на България, че трябва да инвестираме повече в отбрана. Отбраната не се подарява, тя е колективно усилия", изтъкна той. Именно за това в приетото комюнике изразен категоричният ангажимент и пълен консенсус на всяка от 28-е държави членки, че в следващия период до 10 години ще бъде постигнат така важният параметър за увеличаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП.   "Давам си сметка, че досега ние не сме били достатъчно ефективни в интеграцията на нашата армия с нашите съседи и в разработването на съвместни проекти по линия на инициативите като интелигентна отбрана, свързаност на силите и "рамкови нации". Това ще се промени, като държавен глава и върховен главнокомандващ съзнавам много добре, че ние можем да имаме ефективна защита на народа и гаранции за сигурност единствено и в рамките на семейството на държавите от НАТО", каза президентът.

Мъж и жена загинаха при катастрофа край Свиленград

http://www.mediapool.bg/mazh-i-zhena-zaginaha-pri-katastrofa-krai-svilengrad-news224527.html

Мъж и жена загинаха в петък при катастрофа край Свиленград, която се е случила около 13.30 часа, съобщиха от МВР в Хасково. Жертвите са пътували в лек автомобил с българска регистрация. Катастрофата е станала между три коли, като останалите две са били с германска и с френска регистрация. Има ранени сред чуждите граждани, но няма опасност за живота им.   Полицията изяснява самоличността на загиналите, както и причината за инцидента.

Фандъкова: Нивото на реката край Нови Искър се е повишило

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284095

Има повишаване на нивото на река Искър в район "Нови Искър", съобщи кметът Йорданка Фандъкова, съобщи БНР.
Другите реки на територията на столицата са с нормални нива, посочи кметът на София.
Метеорологичната обстановка е нестабилна навсякъде в страната, включително и на територията на Столичната община. Паднаха валежи - сериозни. Има повишаване на нивото на река Искър в район "Нови Искър", съобщи кметът Йорданка Фандъкова, съобщи БНР. Другите реки на територията на столицата са с нормални нива, посочи кметът на София. Метеорологичната обстановка е нестабилна навсякъде в страната, включително и на територията на Столичната община. Паднаха валежи - сериозни.

С кандидат-депутатите си ГЕРБ играе на сигурно

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/05/2375199_s_kandidat-deputatite_si_gerb_igrae_na_sigurno/?ref=rss


След като за краткия мандат на 41-вия парламент от ГЕРБ се отцепиха няколко депутати – Георги Марков, Светлин Танчев, Даниел Георгиев, този път лидерът Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов са заложили на сигурни имена в листите за предстоящите избори.

Запазена е почти цялата група от предишното Народно събрание, а новите кандидати за избираеми места са местни партийни ръководители или експерти, работили в кампаниите в последните години.

За разлика от предишни...

БТК иска да придобие групата на НУРТС

http://www.vesti.bg/novini/btk-iska-da-pridobie-grupata-na-nurts-6021693

Българска телекомуникационна компания ЕАД днес внесе уведомление в КЗК, с което заявява желанието си за придобиване на групата на НУРТС България, съобщиха от БТК.

Откриха телата на петима от затрупаните миньори в Босна

http://balkani.actualno.com/Otkriha-telata-na-petima-ot-zatrupanite-miniori-v-Bosna-news_48563.html

Потвърдена беше смъртта на петима босненски миньори днес. Това се случи ден след като земетресение предизвика срутване във  въглищната мина "Распоточие" край централния босненски гр...

Проф. Константинов: По традиция предизборната кампания не е много толерантна

http://izbori2014.actualno.com/Prof-Konstantinov-Po-tradicija-predizbornata-kampanija-ne-e-mnogo-tolerantna-news_48565.html

По традиция кампанията в България не е много толерантна, дори може да се нарече мръсна. Така математикът проф. Михаил Константинов коментира за „Фокус” началото на предизборната ка...

Двойно повече информация в обновения bgfermer.bg

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284089

Два пъти повече информация, нови рубрики и нова визия предлага вече на читателите сайтът www.bgfermer.bg. Така той затвърждава позицията си на агросайта с най-богата и полезна информация, която всеки ден се чете от над 10 000 уникални потребители с интереси към фермерството.
В сайта се публикува съдържанието на вестниците   Два пъти повече информация, нови рубрики и нова визия предлага вече на читателите сайтът www.bgfermer.bg. Така той затвърждава позицията си на агросайта с най-богата и полезна информация, която всеки ден се чете от над 10 000 уникални потребители с интереси към фермерството. В сайта се публикува съдържанието на вестниците  "Български фермер" и

Фандъкова: Нивото на река Искър край Нови Искър се е повишило

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284081

Има повишаване на нивото на река Искър в район Има повишаване на нивото на река Искър в район "Нови Искър", съобщи кметът Йорданка Фандъкова, съобщи БНР. Другите реки на територията на столицата са с нормални нива, посочи кметът на София. Метеорологичната обстановка е нестабилна навсякъде в страната, включително и на територията на Столичната община. Паднаха валежи - сериозни.

Загинаха 5-ма от блокираните миньори в Босна, 29-има са спасени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284088

Петима от 34-та миньори, които бяха блокирани 20 часа в мина в Босна след земетресение, са загинали, съобщи представителят на профсъюзите Синан Хусич, цитиран от официалната босненска осведомителна агенция Фена и от националната телевизия.
Петима от 34-та миньори, които бяха блокирани 20 часа в мина в Босна след земетресение, са загинали, съобщи представителят на профсъюзите Синан Хусич, цитиран от официалната босненска осведомителна агенция Фена и от националната телевизия. "29 от 34-та миньори излязоха, но за съжаление петима не оцеляха", заяви представителят,

Близнашки за потопите: Вече изстискваме бюджета, нека и по-заможните помогнат

http://frognews.bg/news_75724/

Ситуацията след серията от наводнения е много трудна, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки при посещението си в Чипровци. "След Варна и Добрич, още не сме се справили с Мизия и сега дойдоха нови бедствия в област Монтана. Надявам се, че ще съумеем да откъснем от залъка на цялото обществото, за да помогнем на бедстващите. Но дано и природата се смили и няма следващи бедствия.

Алекс Раева: Зарязвам киното, уморително е

http://www.bnews.bg/article-115602

Певицата бяга от опцията да гради кариера в телевизионното кино.

Братя цигани пребиха съперник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284005

Бой заради засукана мома в циганската махала на врачанското с. Малорад прати млад мъж в болницата с комоцио и счупен нос.
Скандалът се развихрил минути преди полунощ в четвъртък. Млада циганка от съседно село гостувала на Митко Иванов, но към нея имали претенции и двамата братя от махалата Дидо и Цветан Генчеви. Бой заради засукана мома в циганската махала на врачанското с. Малорад прати млад мъж в болницата с комоцио и счупен нос. Скандалът се развихрил минути преди полунощ в четвъртък. Млада циганка от съседно село гостувала на Митко Иванов, но към нея имали претенции и двамата братя от махалата Дидо и Цветан Генчеви.

Нулев растеж в еврозоната през второто тримесечие

http://www.moreto.net/novini.php?n=263236

През второто тримесечие на годината еврозоната е отчела нулев растеж. За сравнение на същия период година по-рано ръстът е бил 0.7 на сто. ЕС пък бележи ръст от 0,2%, като година по-рано той е бил 1.2%. Еврозоната е регистрирала нулев растеж през второто тримесечие, потвърди европейската статистическа служба Евростат, която публикува втори данни за брутния вътрешен продукт.

Вижте водния ад в бургаския ж.к. "Славейков" (снимки)

http://pik.bg/вижте-водния-ад-в-бургаския-жк-славейков-снимки-news221899.html

Вижте водния ад в бургаския ж.к. "Славейков" (снимки)

Десетки коли са потопени след пороя, изсипал се над Бургас. Морето се образувало за минути докато хората пазарували в "Кауфланд" - ж.к. "Славейков".

Когато излезли, водата стигала до дръжките на вратите на автомобилите им. Мнозина изобщо не успели да влязат в тях, а други да запалят, пише Флагман.бг. 

"Водата прииждаше от всички улици на "Славейков" към паркинга. Мястото е ниско и наводненията са чести след проливни дъждове. Картината изглеждаше нереални, дори мислехме, че е мираж", обади се наш читател, който ни изпрати и снимки. 

Заради потопа същото е положението и в магазин "Практикер". Водата влизала директно вътре и клиентите останаха блокирани. 

Такава е ситуацията и в магазини на централната улица "Александровкса", които затвориха по време на проливния дъжд, за да се предпазят от наводнение.


 

 

ЧЕЗ поиска ограничителен режим за електроснабдяване на Георги Дамяново и Берковица

http://pik.bg/чез-поиска-ограничителен-режим-за-електроснабдяване-на-георги-дамяново-и-берковица-news221895.html

ЧЕЗ поиска ограничителен режим за електроснабдяване на Георги Дамяново и Берковица

Във връзка с изключително тежката метеорологична обстановка в Община Георги Дамяново и Община Берковица и регистрираните вследствие на лошото време аварийни изключвания на електрозахранването, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД изпрати до Министерството на икономиката и енергетиката писмо с искане за разрешение на ограничителен режим за електроснабдяването за кв. „Заряница“ в гр. Берковица, за Лопушанския манастир, както и за 11 населени места в община Георги Дамяново, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Въвеждането на ограничителен режим е възможно в случаите, когато са налице обстоятелства съгласно чл. 72 (1), т. 2 и чл. 3, ал. 1 и ал. 2 от Наредба 10 от 09.06.2004 г. Искането е срокът за възстановяване на електрозахранването за селищата с ограничителен режим да е не по-дълъг от 48 часа, считано от 18:30 ч. на 5 септември.
Към момента засегнати от наводненията са 40 трафопоста на ЧЕЗ, без електрозахранване са 2900 клиенти в Община Георги Дамяново и 300 клиенти в Община Берковица. Най-тежко е положението в с. Говежда и с. Дълги дел, където има и паднали 5 железобетонни стълба на компанията. 


Списък със селища, обхванати от поискания ограничителен режим за снабдяване с електрическа енергия в община Георги Дамяново:
1. с. Георги Дамяново
2. с. Гавраил Геново
3. с. Помеждин
4. с. Равна
5. с. Меляне
6. с. Еловица
7. с. Главановци
8. с. Копиловци
9. с. Дива Слатина
10. с. Говежда
11. с. Дълги дел

Най-щастливият слон е майстор в художествената гимнастика. Вижте изпълнението му с лента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284063

5-годишният женски слон Фаа Май вероятно е най-щастливият слон в света. Животното, което по слонските стандарти още е в детска възраст, живее в Тайланд в природния парк за слонове, създаден от фондацията "Спасете слоновете". Видеозапис, разпространяван в социалните мрежи, показва Фаа Май как се забавлява с лента. При това показва завидни умения.

БТК иска да купи НУРТС България

http://econ.bg/Новини/БТК-иска-да-купи-НУРТС-България_l.a_i.565778_at.1.html

Българска телекомуникационна компания ЕАД (БТК) е внесла уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което заявява желанието си за...

НАСА: Астероид минава покрай Земята в неделя, ама няма страшно!

http://www.bnews.bg/article-115639

Според последни изчисления този уикенд космическа скала с диаметър около 20 метра ще доближи нашата планета, но на безопасно разстояние, твърдят от космическия център Кейп Канаверал във Флорида.

БТК иска да придобие НУРТС България

http://econ.bg/Новини/БТК-иска-да-придобие-НУРТС-България_l.a_i.565778_at.1.html

Българска телекомуникационна компания ЕАД (БТК) е внесла уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което заявява желанието си за...

Полицай, изсипал куфар с бельо на съвет: Това са гащите на жена ми. Вземи я, свободна е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284004

Известен полицай от Рила шокира съветници днес на сесия в община Кочериново. По време на четенето на дневния ред известен в района полицай, чието име няма да съобщим заради честта на пагона, влязъл на заседанието с куфар в ръка. Пред изумените съветници, кметски наместници и гости на сесията полицаят изсипал куфара с дамските гащи, Известен полицай от Рила шокира съветници днес на сесия в община Кочериново. По време на четенето на дневния ред известен в района полицай, чието име няма да съобщим заради честта на пагона, влязъл на заседанието с куфар в ръка. Пред изумените съветници, кметски наместници и гости на сесията полицаят изсипал куфара с дамските гащи,

Р. Плевнелиев: България ще изпълни ангажимента за инвестиции в отбранителните си способности

http://www.cross.bg/nato-sposobnosti-glava-1428958.html

/КРОСС/ „Държавите от НАТО трябва да инвестират повече в изграждането на отбранителни способности и да признаят необходимостта от нов баланс в разходите за отбрана както между Европа и САЩ, така и между отделните европейски страни", заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на тема „Трансатлантическата връзка и инвестициите в сферата на отбраната", съобщава пресцентърът на държавния глава. По думите на държавния глава, определянето на размер за финансовите ангажименти на държавите-членки към изграждането на отбранителен потенциал отправя силно послание за готовността и политическа им воля да защитят общата сигурност. „България напълно подкрепя взетото от този Съвет решение и ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности" , заяви Росен Плевнелиев. Пред участниците в Съвета държавният глава подчерта, че подготвеният документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс", заяви президентът

ЧЕЗ поиска ограничителен режим за снабдяване с електроенергия в общини Георги Дамяново и Берковица

http://frognews.bg/news_75723/

Във връзка с изключително тежката метеорологична обстановка в Община Георги Дамяново и Община Берковица и регистрираните вследствие на лошото време аварийни изключвания на електрозахранването, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД изпрати до Министерството на икономиката и енергетиката писмо с искане за разрешение на ограничителен режим за електроснабдяването за кв. „Заряница“ в гр. Берковица, за Лопушанския манастир, както и за 11 населени места в община Георги Дамяново (виж списъка по-долу).

Патици и риби плуват в градините след потопа в Добри дол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284064

Хората и риби в Добри дол ловят риби в дворовете си, а патици плуват в залетите градини, съобщи dnes.bg. Пътната инфраструктура пък е разрушена. Това се вижда в селото няколко часа след като язовир Добри дол преля и заля къщите.
Приливната вълна удари селото през нощта. Тя е била висока близо един метър и е наводнила къщи и дворове, Хората и риби в Добри дол ловят риби в дворовете си, а патици плуват в залетите градини, съобщи dnes.bg. Пътната инфраструктура пък е разрушена. Това се вижда в селото няколко часа след като язовир Добри дол преля и заля къщите. Приливната вълна удари селото през нощта. Тя е била висока близо един метър и е наводнила къщи и дворове,

Близнашки за потопите: Вече изстискваме бюджета, нека и по-заможните помогнат

http://pik.bg/близнашки-за-потопите-вече-изстискваме-бюджета-нека-и-по-заможните-помогнат-news221900.html

Близнашки за потопите: Вече изстискваме бюджета, нека и по-заможните помогнат

Ситуацията след серията от наводнения е много трудна, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки при посещението си в Чипровци.

"След Варна и Добрич, още не сме се справили с Мизия и сега дойдоха нови бедствия в област Монтана. Надявам се, че ще съумеем да откъснем от залъка на цялото обществото, за да помогнем на бедстващите. Но дано и природата се смили и няма следващи бедствия. Вече изстискваме бюджета.

Прехвърлихме 60-70 млн. лева от програмата за регионално развитие за пострадалите райони. Подали сме и заявки за предишните наводнения до фонда за Европейска солидарност. Но трябва да знаем, че държавата вече не е същата, затова ще призова отново и сънародниците ни към солидарност с пострадалите. Нека по-заможните да дадат своята лепта и също да помогнат", призова премиерът, цитиран от Труд.

Проф. Близнашки откри в Чипровци научна конференция, посветена на 390 годишнината от откриването на първото светско училище в града през 1624 г."Това е общонационален празник, защото образованието е изконна българска ценност.

Първото светско училище в Чипровци определя светския характер на българското образование от онези далечни години до днес!", заяви проф. Близнашки. В първия ден на предизборната кампания той призова от Чипровци партиите да водят толерантна кампания, без крясъци и компромати, само на основата на програми и идеи за доброто на България.


МОСВ: Не преливат язовири никъде в страната!

http://www.bnews.bg/article-115657

Язовирите са под наблюдение, част от тях се изпускат контролирано.

ЧЕЗ поиска ограничителен режим за снабдяване с електроенергия в общините Георги Дамяново и Берковица

http://www.cross.bg/georgi-ogranichitelen-damyanovo-1428957.html

/КРОСС/ Във връзка с изключително тежката метеорологична обстановка в Община Георги Дамяново и Община Берковица и регистрираните вследствие на лошото време аварийни изключвания на електрозахранването, „ЧЕЗ Разпределение България" АД изпрати до Министерството на икономиката и енергетиката писмо с искане за разрешение на ограничителен режим за електроснабдяването за кв. „Заряница" в гр. Берковица, за Лопушанския манастир, както и за 11 населени места в община Георги Дамяново (виж списъка по-долу).  Въвеждането на ограничителен режим е възможно в случаите, когато са налице обстоятелства съгласно чл. 72 (1), т. 2 и чл. 3, ал. 1 и ал. 2 от Наредба 10 от 09.06.2004 г. Искането е срокът за възстановяване на електрозахранването за селищата с ограничителен режим да е не по-дълъг от 48 часа, считано от 18:30 ч. на 5 септември.Към момента засегнати от наводненията са 40 трафопоста на ЧЕЗ, без електрозахранване са 2900 клиенти в Община Георги Дамяново и 300 клиенти в Община Берковица. Най-тежко е положението в с. Говежда и с. Дълги дел, където има и паднали 5 железобетонни стълба на компанията. Списък със селища, обхванати от поискания ограничителен режим за снабдяване с електрическа енергия в община Георги Дамяново:1. с. Георги Дамяново2. с. Гавраил Геново3. с. Помеждин4. с. Равна5. с. Меляне6. с. Еловица7. с. Главановци8. с. Копиловци9. с. Дива Слатина10. с. Говежда11. с. Дълги дел    

Без такси и комисиони за жилищен кредит „Вкъщи” от Alpha Bank България

http://econ.bg/Новини/Без-такси-и-комисиони-за-жилищен-кредит-Вкъщи-от-Alpha-Bank-България_l.a_i.565775_at.1.html

Стартира активният бизнес сезон, в който планираме новите проекти и влизаме в работен режим. Време, в което подреждаме приоритетите си и правим...

Започна срещата за Украйна в Минск, очаква се примирие

http://www.bnews.bg/article-115645

В Минск започнаха преговорите за постигане на примирие в Източна Украйна. Те се водят от представители на Русия, Украйна, сепаратистите и ОССЕ. Има надежди, че ще бъде подписани документи за поетапен план за мир в югоизточна Украйна.

Австралия ще доставя ядрено гориво и въглища за Индия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2375195_avstraliia_shte_dostavia_iadreno_gorivo_i_vuglishta_za/?ref=rss


Австралийският премиер Тони Абът обяви, че ще подпише договор за доставка на ядрено гориво за Индия, съобщи агенция "Ройтерс". Новия източник би трябвало да позволи на Индия да преодолее постоянната липса на енергоизточници.

Премиерът Неренда Моди и Абът ще проведат преговори днес и ще подпишат сделката за доставка на уран за мирни цели.

Статия, публикувана в "Хинду" твърди, че преговорите за доставките, започнали преди две години след като Австралия премахна ембаргото...

Обществена поръчка за ремонт на пострадaлите улици в Аспарухово пусна Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263239

Процедура за възлагане на обществена поръчка за аварийно възстановяване на пътните настилки и прилежащите им съоръжения на територията на Аспарухово е открила Община Варна в края на август. Това научи Moreto.net от сайта на Агенцията по обществените поръчки.

ЕС дава 140 млн. евро за борба с ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284003

Европейският съюз ще предостави 140 милиона евро за борба с разпространението на Ебола в Западна Африка, съобщи АФП.
„ Тази помощ е необходима за спирането на най-силната епидемия на Ебола до сега. Европейската комисия представя пакет от 140 милиона евро за финансиране на всички страни, които са засегнати в момента от вируса на Ебола”, Европейският съюз ще предостави 140 милиона евро за борба с разпространението на Ебола в Западна Африка, съобщи АФП. „ Тази помощ е необходима за спирането на най-силната епидемия на Ебола до сега. Европейската комисия представя пакет от 140 милиона евро за финансиране на всички страни, които са засегнати в момента от вируса на Ебола”,

След потопа в Добри дол ловят риби в дворовете, патици плуват в градините

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284010

Хората в Добри дол ловят риби в дворовете си, а патици плуват в залетите градини, съобщи dnes.bg. Пътната инфраструктура пък е разрушена. Това се вижда в селото няколко часа след като язовир Добри дол преля и заля къщите.
Приливната вълна удари селото през нощта. Тя е била висока близо един метър и е наводнила къщи и дворове, Хората в Добри дол ловят риби в дворовете си, а патици плуват в залетите градини, съобщи dnes.bg. Пътната инфраструктура пък е разрушена. Това се вижда в селото няколко часа след като язовир Добри дол преля и заля къщите. Приливната вълна удари селото през нощта. Тя е била висока близо един метър и е наводнила къщи и дворове,

ЕС отпусна 140 млн. евро за борба с ебола в Западна Африка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284011

Европейският съюз ще предостави 140 милиона евро за борба с разпространението на Ебола в Западна Африка, съобщи АФП.
„ Тази помощ е необходима за спирането на най-силната епидемия на Ебола до сега. Европейската комисия представя пакет от 140 милиона евро за финансиране на всички страни, които са засегнати в момента от вируса на Ебола”, Европейският съюз ще предостави 140 милиона евро за борба с разпространението на Ебола в Западна Африка, съобщи АФП. „ Тази помощ е необходима за спирането на най-силната епидемия на Ебола до сега. Европейската комисия представя пакет от 140 милиона евро за финансиране на всички страни, които са засегнати в момента от вируса на Ебола”,

СК"Калоян-Ладимекс"стартира новият спортен сезон със нова екипировка

http://www.zapernik.com/sport/sk-kaloyan-ladimeks-startira-noviyat-sporten-sezon-sus-nova-ekipirovka_34085/

Групите във СК"Калоян-Ладимекс"започнаха спортния сезон със нова екипировка закупена от ръководството на клуба.

От 01.09.2014г. отборите от СК"Калоян-Ладимекс" започнаха спортно-техническа подготовка за предстоящият състезателен сезон,който ще започне със Европейска купа по Таекуон-до ITF Бълагрия Оупън от 14.11.2014г.-16.11.2014г.

Започна и набирането на нови членове във групите по Таекуон-до от четири годишна възраст.

Плевнелиев обеща пред НАТО повече разходи за отбрана

http://offnews.bg/news/n_1/n_384943.html

Президентът Росен Плевнелиев потвърди записания във "Визия 2020" ангажимент за това страната ни да задели 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана.  България ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности, заяви Росен Плевнелиев, като подчерта, че „Визия"-та ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс“, заяви още президентът на заседанието на Северноатлантическия съвет, който се проведе в рамките на срещата на върха на НАТО в Уелс. Военният министър Велизар Шаламанов е запознал колегите си от НАТО с ангажиментите, които страната ни поема с разработената от екипа му "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020". Там е записано, че България ще търси по-тясна ангажираност с военния пакт и ще направи всичко възможно за ускоряване на модернизацията.  В момента разходите за отбрана възлизат на 1.3%. Според стратегическия документ, който беше изготвен от Министерството на отбраната, до 2015 г. тези разходи трябва да достигнат 1.5%. Подобен размер на разходите беше препоръчан в Бялата книга на отбраната , изготвена от екипа на бившия военен министър Аню Ангелов. Въпреки това ангажиментите по този стратегически документ не бяха изпълнени и процентът на разходите за отбрана останаха ниски.  Парите, заделяни за отбрана, се харчат предимно за екипировка, оборудване, текущи разходи, заплати, социални придобивки и обезщетения на военнослужещите. Минимален процент от тези средства отива за модернизация и купуване на ново въоръжение и техника. Особено драматично е положението тази година, тъй като Министерството на отбраната не успя да изпълни планираните приходи, а някои дейности на ведомството са пред блокиране заради недостиг на пари. Отчетът за изпълнението на бюджета на МО показва, че събраните приходи са с 11% по-малко в средата на годината. В същото време към 30 юни 2014 г. бюджетът на министерството възлиза на 1.1 млрд. лв. или 1.37% от БВП. Освен тези ангажименти, след срещата на върха на НАТО в Уелс стана ясно, че страната ни подкрепя предложението за базиране на елементи от съюзническото командване на НАТО на наша територия. Според българския президент Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. „България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, подчерта президентът.

БСП избра скромно откриване на кампанията и познати обещания

http://www.mediapool.bg/bsp-izbra-skromno-otkrivane-na-kampaniyata-i-poznati-obeshtaniya-news224526.html

Освен с повечето си досегашни депутати, БСП отива на предсрочните избори и с голяма част от досегашните си обещания, които не бяха реализирани от правителството с неин мандат, което сдаде властта след 14 месеца съвместно управление с ДПС. Те са записани в платформата "Достоен живот в справедлива държава. Възможен е!" , която социалистите представиха в петък. Коалиция "БСП лява България" откри кампанията си с подчертано скромна церемония в зала 6 на НДК. Бедна България има нужда от социална чувствителност, каза председателят на БСП Михаил Миков и съобщи, че левицата ще дари средства за две училища в Мизия."Трябва да покажем, че можем да бъдем социално чувствителни в едно безчувствено време. Именно затова решихме да направим това скромно откриване и да решим проблемите с отоплението през зимата в две училища в Мизия, в които учат около 350 деца", поясни той. Миков призова всички политически партии "да отделят по нещо". Социалистите бяха ангажирали за откриването само симфоничен оркестър и почерпиха с по чаша вино. Предстои ни една тежка кампания, в която българската десница ще мобилизира финансов, медиен и организационен ресурс, за да прекъсне това, което започнахме по лявата политика по време на краткия ни мандат, заяви председателят на БСП. Скромното откриване на кампанията на БСП вероятно ще е в рязък контраст със замисленото от ГЕРБ многолюдно мероприятие в най-голямата спортна зала – "Арена Армеец", където партията на Бойко Борисов стартира кампанията си и на предходните парламентарни избори. Не е изключено ГЕРБ, които и по-рано са правили дарения за бедстващи райони с пари от държавната си субсидия, да обявят още по-голямо дарение от това на БСП. Поводи има много – на 5 септември, когато бе даден официалният старт на предизборната кампания, районът на Берковица стана поредният потопен от пороите. Според социологически прогнози ГЕРБ ще е първа на изборите и се очаква да поеме управлението, докато БСП се очертава да претърпи поредно поражение, като сега за пръв път на парламентарен вот ще се състезава и с отцепилата се от левицата партия АБВ на бившия президент Георги Първанов, както и Движение 21 на бившия депутат от БСП Татяна Дончева, чийто политически проект се позиционира извън традиционните "дясно-леви" ограничения. Всички руски енергийни проекти плюс "Уестингхаус" Както се очакваше, БСП обещават да продължат проекта "Южен поток", който правителството им уж спря под натиска на ЕС, но решения по него бяха вземани буквално до последно, така че да стане необратим. Социалистите освен това обещават "предприемане на активни действия за строителството" на спрения проект АЕЦ "Белене". Освен удължаване на срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", БСП се ангажира с "продължаване на процеса по изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" при отстояване на националните интереси". Рамковото споразумение с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на VII реактор в "Козлодуй" бе подписано в последните дни на кабинета "Орешарски" и силно разкритикувано от червените депутати и други представители на левицата като бившия енергиен министър Румен Овчаров. Като друга "червена линия" в платформата си БСП е записала, че е против проучване и добив на шистов газ, както и с такива технологии за въглищна газификация. Нов момент в платформата е предложението "да се създадат публични регистри към министерствата, ведомствата и общините, които да предоставят информация за разпределянето на държавните средства и техните ползватели". Ремонт в банковия сектор, нови изисквания за публичните средства в банките Коалицията се обявява за "законови промени по отношение на търговските банки и на банковия надзор, за да се повиши отговорността на основните акционери и да се намали рискът за вложителите". "Да се премахнат таксите за гражданите при плащания към бюджета и да получат равни права с банките пред съдебната власт", е следващ ангажимент на БСП. Социалистите настояват за цялостен преглед на дейността на БНБ, която пълноценно и отговорно да изпълнява ролята си за поддържане на стабилността на банковата система. Освен това БСП иска да се повишат изискванията за предоставяне и управление на обществени средства на търговските банки, а на Комисията по финансов надзор да се даде правомощие да контролира прилагането на правилата за получаване и ползване на публични средства от търговските банки. Да премахнем корпоративната власт върху държавните и общинските институции БСП констатира, че партиите и партийната система са в криза, "защото допускат политиката да се измества от комерсиални фактори и мотиви". "Тази криза се задълбочава от неудачния български преход, от дългото господство на неолиберализма, от редица погрешни управленски решения през последните години. БСП отчита своя дял и своята отговорност за много от разочарованията през този период". "На изпитание вече е поставена самата демокрация. Все по-остро се задават въпросите: как и с какви средства се правят избори, кой е инициатор на важните решения, чия воля изразяват политиците и кого обслужва държавата?! Това изисква да премахнем корпоративната власт върху държавните и общинските институции. Да създадем правова и социална държава, както повелява Конституцията", заявява БСП, чието правителство претърпя пълен морален крах след злополучното назначение на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС, което пък стана символ на задкулисието. На този фон социалистите съобщават: "Искаме открита, а не задкулисна политика...Това предполага да се противопоставим на користната употреба на властта и на богатството, което купува власт". И твърдят, че това, което отличава тяхната политика, е "отговорна и открита власт", а задачата им да върнат държавата на хората остава актуална. "Разбрахме, че тези, които тя незаслужено облагодетелства, няма да отстъпят доброволно властта и позициите, които притежават. Това може да стане, само ако ние, мнозинството от гражданите, отстояваме решително нашите общи интереси. "БСП лява България" е вашият представител и защитник в тази борба", заявяват социалистите. БСП декларира, че ролята й е "да защитава труда, да осигурява условия за икономически растеж и да подобрява социалната политика". В предизборната платформа на БСП е залегнал ангажимент за преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане. Социалистите не успяха да го прокарат при управлението на кабинета "Орешарски" заради съпротивата на ДПС, както и на самия премиер. "Ние сме за икономически активна държава", която "освен регулатор, е собственик и инвеститор", казват от БСП и обещават реиндустриализация на страната – спорен план, за който кабинетът "Орешарски" много говореше, но без конкретни разчети и източници на финансиране. Партията обещава да "продължи усилията за повишаване на доходите" чрез активна социална политика, която да стимулира повишаване на образованието, придобиване на трудови умения и социална интеграция. "Застъпваме се за постъпателно увеличаване на минималната заплата, пенсия и социални плащания съобразно с повишаване на производителността на труда и на реалната издръжка на живота", заявява БСП. Каквото и да става, БСП е против нови санкции срещу Русия "Против сме разширяване на санкциите срещу Русия", заявяват предизборно социалистите, от което следва, че каквото и да предприеме Кремъл спрямо Украйна, то трябва да остане ненаказано и да се търси политическо решение на кризата. Поставяйки на една плоскост партийните си и националните интереси, БСП се обявява против "приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат националните интереси и достойнството на БСП". Преди разпускането на последния парламент социалистите яростно се съпротивляваха на предложени от ГЕРБ и подкрепени от ДПС промени в Наказателния кодекс, които оставят без давност престъпленията на комунистическия режим.

ЕК нареди на България да възстанови държавна помощ по някои сделки за замени на горски имоти (обновена)

http://www.cross.bg/pomosht-gorski-imoti-1428956.html

/КРОСС/ Европейската комисията нарежда на България да възстанови държавна помощ, предоставена по някои сделки за замени на горски имоти, съобщиха от представителството на ЕС у нас. Вследствие на проведено задълбочено разследване Европейската комисия е стигнала до заключението, че българското законодателство, което е позволило замяната на собственост върху частно притежавани горски имоти с държавни, е несъвместимо с правилата на ЕС за държавната помощ. Законът, който е бил в сила към момента на присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г. до януари 2009 г., е предоставил селективно предимство на предприятията, които са се възползвали от тези сделки за замяна на горски имоти, и е довел до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар. Сега България трябва да си възстанови несъвместимата държавна помощ от предприятията, които са я получили, или да отмени съответните замени. Оценката на държавната помощ, която след това да бъде възстановена в държавния бюджет от предприятията, на които е предоставена, предстои, каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев в коментар на информацията, че ЕК нарежда на България да възстанови несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ, предоставяна в полза на сделки за замяна на горски имоти в периода 1 януари 2007-27 януари 2009 година

Отводнителните ни системи не могат да издържат на такива валежи, смята АПИ

http://econ.bg/Новини/Отводнителните-ни-системи-не-могат-да-издържат-на-такива-валежи-смята-АПИ_l.a_i.565774_at.1.html

Инфраструктурата и отводнителните ни системи не са адекватни да поемат тези големи водни количества, които се изливат с дъждовете. Това каза...

ЕК нареди на България да възстанови държавна помощ по някои сделки за замени на горски имоти

http://www.cross.bg/pomosht-imoti-gorski-1428956.html

/КРОСС/ Европейската комисията нарежда на България да възстанови държавна помощ, предоставена по някои сделки за замени на горски имоти, съобщиха от представителството на ЕС у нас. Вследствие на проведено задълбочено разследване Европейската комисия е стигнала до заключението, че българското законодателство, което е позволило замяната на собственост върху частно притежавани горски имоти с държавни, е несъвместимо с правилата на ЕС за държавната помощ. Законът, който е бил в сила към момента на присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г. до януари 2009 г., е предоставил селективно предимство на предприятията, които са се възползвали от тези сделки за замяна на горски имоти, и е довел до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар. Сега България трябва да си възстанови несъвместимата държавна помощ от предприятията, които са я получили, или да отмени съответните замени.  

Какво видя журито за Европейска столица на културата в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/05/2375183_kakvo_vidia_jurito_za_evropeiska_stolica_na_kulturata/?ref=rss


От миналия петък до днес журито за Европейска столица на културата, съставено от 7 европейски и 6 български експерта, посети градовете-претенденти за титлата през 2019 г. в България. От 17.30 ч. днес те ще съобщят дали София, Пловдив, Варна или Велико Търново ще бъде излъчената от България Столица на културата, което може да донесе много ползи, но и ангажименти. "Дневник" реши да попита кандидатите с какви артистични идеи са опитали да спечелят журито по време на неговата обиколка. Вече...

Пловдив е Европейска столица на културата 2019 в България

http://society.actualno.com/Plovdiv-e-Evropejska-stolica-na-kulturata-2019-v-Bylgarija-news_48558.html

Българският град, който ще бъде кандидат за „Европейска столица на културата”-2019, е Пловдив. Градовете, които стигнаха до финалния етап са Велико Търново, Варна, Пловдив и София...

Стачка в Бобов дол няма да има

http://society.actualno.com/Stachka-v-Bobov-dol-njama-da-ima-news_48561.html

Енергетиците и миньорите от Бобов дол и пернишките и софийските миньори продължават нормалната си дейност, съобщиха от КНСБ. На днешната среща между служебните министри на икономиката и енергетиката ...

Г. Браун: Лирата ще постави независима Шотландия в колониална зависимост

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e2fc2f5/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cg0Ebraun0Elirata0Eshte0Epostavi0Enezavisima0Eshotlandiia0Ev0Ekolonialna0Ezavisimost0H1795440C/story01.htm

Ако Шотландия иска да е част от британската икономика, то тя би трябвало да иска и да е част от самата Великобритания, каза бившият британски премиер


Георги Близнашки: Качеството на образованието трябва да се превърне в национална доктрина

http://www.cross.bg/ychilishte-bliznashki-georgi-1428955.html

/КРОСС/ „В навечерието на Съединението не мога да бъда никъде другаде, освен на този празник на българщината", каза премиерът проф. Георги Близнашки в приветствието си към участниците в научната конференция с международно участие „Българското образование през вековете", която се провежда в Чипровци. Форумът е по повод 390-годишнината от създаването на Чипровското училище, съобщава правителственият пресцентър. Свободолюбието и почитта към просветата са очертали облика на немалко български краища и един от тях е Чипровският, каза премиерът в словото си. Той припомни славата на Чипровци като център на книжовността и на възрожденския дух. Първата българска печатна книга на новобългарски език - „Абагар", е на чипровския възпитаник Филип Станиславов, а Чипровското училище е открито в далечната 1624 г., припомни проф. Близнашки. По думите му, просветителската дейност на българите от Чипровския край определя самочувствието им на истински европейци и ги поставя на европейската карта дори в онези трудни времена. Премиерът припомни още, че чипровското училище определя светския модел на българското образование, а впоследствие прераства в първото висше училище у нас, наречено „Семинариум". Пред участниците в научния форум проф. Георги Близнашки подчерта, че доброто образование на децата е базисна българска ценност, а качеството на образованието трябва да бъде национален приоритет, който да се превърне в национална доктрина

Подписаха мирно споразумение за прекратяване на боевете в Украйна

http://econ.bg/Новини/Подписаха-мирно-споразумение-за-прекратяване-на-боевете-в-Украйна_l.a_i.565773_at.1.html

След месеци на ожесточени сражения и престрелки, след като бе платена тежка цена със стотици жертви и разрушени домове, може би най-сетне белият...

Ентусиаст от Алфатар кандидатства за Гинес със 120-метров шиш

http://www.moreto.net/novini.php?n=263238

Eнтусиаст от Алфатар се готви да покори Книгата на Гинес. Днес Николай Колев от Алфатар, заедно с доброволци от града, ще подготви най-дългия шиш в света. Идеята е в късния следобед да бъде изпечен 120-метров шиш, който да бие рекорда, поставен преди години в Япония - 107 метра.

Украйна и сепаратистите подписаха примирие

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/ukrajna-i-separatistite-podpisaha-primirie-6021691

Протоколът е от 14 точки, които включват аспекти на контрол, размяна на пленници и други въпроси

България победи Китай и продължава напред на Световното по волейбол

http://www.mediapool.bg/bulgaria-pobedi-kitai-i-prodalzhava-napred-na-svetovnoto-po-voleibol-news224525.html

България победи с 3:0 гейма (25:23, 25:23, 25:19) Китай в третия си мач на Световното първенство по волейбол и на практика си осигури участие в следващата фаза на турнира. Отборът бе под голямо напрежение за този мач заради неочакваната загуба от Канада с 2:3. Китай водеше с между 2 и 3 точки през целия първи гейм. При 19:16 за противника българите се разиграха и успяха да изравнят за 23:23. Нова грешка при пристъпване на линията на китайците ни донесе геймбол, а в най-важния момент българският блок си свърши работата и донесе пета поредна точка за 25:23. Вторият гейм започна много лошо за българите – 2:7. Техническото прекъсване дойде при 8:4 за Китай. Последва мобилизацията в редиците на България и изравняване за 13:13. В следващите минути и двата отбора показаха добра играя в защита и мачът вървеше точка за точка. Така се стигна се до 24:23 за България. Флот сервисът на Данаил Милушев успя да затрудни посрещането на Китай, които не успяха да организират добра атака и изпратиха топката в аут. Така геймът бе затворен отново с 25:23. В третия гейм отново китайците водеха играта и тръгнаха с 2 точки. България успя да изравни при 10:10. За трети пореден гейм българите се събудиха в средата на частта и успяха да поведат с 16:13 на второто техническо прекъсване. Ас на Тодор Скримов доведе до 4 точки аванс. Преднината на България бе запазена и дори увеличена до края на мача, който приключи с чиста победа – 3:0.  

Премиерът Близнашки: Изборните резултати трябва да бъдат приети такива, каквито са

http://www.cross.bg/bliznashki-premierut-kampaniya-1428954.html

/КРОСС/ Премиерът Георги Близнашки се обърна към партиите и коалициите с призив за повече толерантност в предизборната кампания, която започва на 5 септември. „Да забравим поне за известно време за езика на омразата. Нека предизборната борба се води с доводи и с аргументи, а не с компромати и крясъци по площадите. Нека здравият разум да възтържествува", апелира министър-председателят в Чипровци, където беше на посещение, съобщава правителственият пресцентър.  Проф. Близнашки отново заяви, че предстоящите на 5 октомври избори са особено важни за страната ни. „Служебното правителство дойде след едногодишни протести, за да се възстановят базисните ценности на демокрацията. Затова искам тази предизборна кампания да протече нормално. Полагаме усилия да се успокоят страстите и да има съревнование на предизборни платформи в името на благото на цялата нация и да не доведе тази кампания до нови разделения и до нови напрежения в обществото ни", каза министър-председателят. Премиерът Близнашки напомни, че много реформи изостават и веднага след изборите е необходимо спокойствие. „Резултатите трябва да бъдат приети такива, каквито са, и спечелилият трябва да поеме отговорността за страната", заяви още проф. Георги Близнашки

Волейнационалите сразиха с 3:0 Китай

http://www.bnews.bg/article-115651

Волейнационалите сразиха с 3:0 Китай и записаха втората си победа в три мача на световните финали.

Възрастен мъж припадна в хипермаркет Кауфланд - Перник - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vuzrasten-muj-pripadna-v-hipermarket-kaufland-pernik-snimki_34084/

Възрастен мъж припадна в хипермаркет "Кауфланд" - Перник в центъра, съобщи читател на ZaPernik.com.

Инцидентът е станал около днес около 15 часа, когато на мъжа му прилошало и припаднал. Охранителите извикали екип на "Спешна помощ".

Линейката пристигнала бързо, тъй като окръжната болница и спешния медицински център се намират на по - малко от километър от хипермаркета.

Продължава

Облачно с превалявания преди обяд по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=263204

И през следващото денонощие ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. Утре по-значителни количества се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване.

Берковица чака чудо след пороя

http://pik.bg/берковица-чака-чудо-след-пороя-news221893.html

Берковица чака чудо след пороя

Надяваме се на чудо, но откъде ще дойде не знам. На никого не го пожелавам. Изживявам трагедията в Мизия, трудът ни години наред за половин час отиде на вятъра. Ние в момента сме на улицата.

Това разказа през сълзи Димитринка Геова, половината от нейната къща бе отнесена от реката в Берковица, предаде БГНЕС.

Двуетажната постройка е била със здрави основи, но въпреки всичко силната вода я отнася наполовина. В нея живеели 4 семейства и в трагичната нощ там са били 9 души. Всичко започва снощи, когато дъждът постепенно започнал да се усилва. Първо силната река отнася двора, който изчезнал за 30 минути, заедно с него изчезва и работилницата на съпруга й, животни и дърва, които са приготвили за зимата. Не успяват да се качат на 2-рия етаж, защото се чул тътен. "Къщата се тресеше от влаченето на камъните и така след няколко часа я нямаше вече. Всичко отиде в реката", разказа жената. Така всичко в този дом е наполовина-и покривът и 2-ият етаж и първият и всичко.

Докато разказа през сълзи за случилото се в нея се усещаше и яд, заради това, че живеейки на завоя на реката те са очаквали тя да създаде проблеми за къщата им. Затова писали молби, внасяли жалби, чакали да им бъде изградена стена, молбите им били до 3-ма кметове поред, но единственото, което получавали било обещания, а резултатът е половин къща. "Надявахме се, че няма да се случи това нещо, но при такава сила, такава вода, нямаше как къщата да издържи", каза тя. Съпругът й заяви, че вече няколко часа никой нищо не предприема, пред къщата има няколко полицаи, които не дават да се влиза вътре, тъй като е опасна. Колкото до това защо се случи всичко, той каза, че много е валяло в Балкана и е дошла много вода, а и се съгласи, че изсичането на горите също е допринесло за това.

Бедствено положение е обявено в Берковица заради проливния дъжд и придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки, една къща се е срутила. Остава бедствено положението в Георги Дамяново. Ситуацията в общината е изключително сериозна, придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на този пред кметството в село Говежда. Селото е без питейна вода заради прекъснат довеждащ водопровод.

Тежко положението заради поройни дъждове и в Севлиевско, Силистра, Бургас, Пловдивско, Монтанско.

Стойнев обяви служебния кабинет за "уродлива" мярка

http://www.mediapool.bg/stoinev-obyavi-sluzhebniya-kabinet-za-urodliva-myarka-news224524.html

Редица нападки срещу служебния кабинет отправи в петък бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който води листата на Коалиция "БСП Лява България" в Стара Загора. Той обяви, че това правителство се превърнало в уродлива мярка, занимаваща се с чистка и подготвяща почвата за управление на ГЕРБ. Социалистът каза още, че кабинетът на Близнашки бил кабинет на електроразпределителните дружества и нападна вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева, че говоренето й увреждало интересите на България във воденото срещу държавата арбитражно дело от австрийската ЕВН.   В ДКЕВР се прави чистка, както е и в много други дружества. По моя информация се готви чистка и в ръководството на "Южен поток", заяви Драгомир Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".   "Готви се чистка и в ръководството на Българската банка за развитие и това ще се случи приблизително 10 дни преди изборите. Откъде-накъде? Кой им дава това право?", разгневи се Стойнев.   "Вече и аз станах фен на Великото народно събрание за промяна на Конституцията, за да няма повече служебно правителство. Защото виждате че за пореден път може би една добра мярка се превръща в една уродлива мярка - защото никой не говори как ще бъдат честни изборите, а се занимаваме с чистки и се подготвя почвата за управлението на ГЕРБ", продължи Стойнев.   Той обясни, че хората трябва да си спомнят, че ГЕРБ не е правил икономика, и не е стимулирал бизнеса, а напротив - "сваляше по три кожи от бизнеса". По думите му, за първи път за последната една година има намаляване на безработицата. "Вижте последните данни - близо с 1,5%, от 12,9% на 11,4%. Имаме 50 000 нови създадени работни места. Статистиката показва икономически растеж от 1,6%.Проблемът не е икономиката, проблемът е политиката и политическата система, която се оказа нестабилна", каза Стойнев. Той добави, че вина за това имат ГЕРБ и именно заради тях предстоят предсрочни избори.   Това правителство кого защитава - българският национален интерес или определени корпоративни структури?, заяви бившият министър. Стойнев обяви, че "електроразпределителните дружества си намериха отново своето правителство", пропускайки, че първата работа на Бойко Борисов като премиер беше да започне офанзива от полицейски, прокурорски, на ДАНС и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в офисите на ЧЕЗ, ЕВН и тогавашната Е.ОН, която после бе купена от "Енерго-Про".   Според кандидат-депутата започнатата от ДКЕВР процедура по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества може да приключи негативно заради изказвания на Захариева. "Имам информация, че адвокатите, които защитават българската страна, започват да се оплакват, че трудно вече могат да защитят България в това дело с тези изказвания, че едва ли не едните са черни, а другите бели", продължи Стойнев.   Той също така обясни, че не вижда "обосновка за увеличаване цената на електроенергията". По думите му служебният министър на икономиката и енергетиката не предприема конкретни действия за намаляване на дефицита в НЕК. "Защото зад този един милиард, който уж ще се натрупа тази година трябва да знаем, че електроразпределителните дружества отново са спрели да плащат към НЕК. Някой иска ли им тези пари и как им ги иска? Може би като ги кани да участват в Консултативния съвет или в Енергийния борд по този начин смята , че ще си върне парите", каза Стойнев.

Примирие в Украйна!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283966

По време на преговорите на контактната група между представителите на Украйна и самопровъзгласените ДНР и ЛНР, с участието на ОССЕ, е подписан протокол за прекратяването на огъня в Донбас от 18.00 часа в петък, предаде Интерфакс.
„Подписан е протокол за прекратяване на огъня от 18.00 часа в петък. Протоколът е от 14 точки , По време на преговорите на контактната група между представителите на Украйна и самопровъзгласените ДНР и ЛНР, с участието на ОССЕ, е подписан протокол за прекратяването на огъня в Донбас от 18.00 часа в петък, предаде Интерфакс. „Подписан е протокол за прекратяване на огъня от 18.00 часа в петък. Протоколът е от 14 точки ,

Деси Банова призна, че е имала връзка с Димитър Бербатов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283949

Красивата синоптичка Деси Банова е имала връзка с футболиста Димитър Бербатов. Това призна самата тя пред Милен Цветков, но не пожела да задълбава в темата, защото и той и тя вече си имат семейство, но призна: Красивата синоптичка Деси Банова е имала връзка с футболиста Димитър Бербатов. Това призна самата тя пред Милен Цветков, но не пожела да задълбава в темата, защото и той и тя вече си имат семейство, но призна: "Беше детска закачка, бяхма на едни други години. Митко, мога да кажа, че е страхотен човек, освен невероятен футболист,

Постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Донбас от 18 часа днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283965

 По време на преговорите на контактната група в Минск между представителите на Украйна и самопровъзгласените Донецка народна република и Луганска народна република, с участието на ОССЕ е подписан протокол за прекратяването на огъня в Донбас от 18.00 часа в петък, предаде Интерфакс.
„Подписан е протокол за прекратяване на огъня от 18.  По време на преговорите на контактната група в Минск между представителите на Украйна и самопровъзгласените Донецка народна република и Луганска народна република, с участието на ОССЕ е подписан протокол за прекратяването на огъня в Донбас от 18.00 часа в петък, предаде Интерфакс. „Подписан е протокол за прекратяване на огъня от 18.

Драгомир Стойнев предупреди за чистка в „Южен поток“

http://econ.bg/Новини/Драгомир-Стойнев-предупреди-за-чистка-в-Южен-поток-_l.a_i.565772_at.1.html

Готви се чистка в ръководството на "Южен поток". За това предупреди бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета „Орешарски“ Драгомир...

Деси Банова: Имах връзка с Димитър Бербатов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4283961

Красивата синоптичка Деси Банова е имала връзка с футболиста Димитър Бербатов. Това призна самата тя пред Милен Цветков, но не пожела да задълбава в темата, защото и той и тя вече си имат семейство, но призна:
"Беше детска закачка, бяхма на едни други години. Митко, мога да кажа, че е страхотен човек, освен невероятен футболист, Красивата синоптичка Деси Банова е имала връзка с футболиста Димитър Бербатов. Това призна самата тя пред Милен Цветков, но не пожела да задълбава в темата, защото и той и тя вече си имат семейство, но призна: "Беше детска закачка, бяхма на едни други години. Митко, мога да кажа, че е страхотен човек, освен невероятен футболист,

България победи Китай и зае първото място в група C

http://offnews.bg/news/n_1/n_384927.html

Волейболният национален отбор на България победи Китай с 3-0 гейма (24:26, 23:25, 19:25) и временно зае първото място в група С на Световното първенство в Полша. Двубоят между двата отбора започна напълно равностойно до 5:5. По-късно през първата част азиатците взеха преднина с 16:14 при второто техническо прекъсване след атака през центъра. Китай поведе със 17:14 и Пламен Константинов взе прекъсване за България. При 19:14 Пламен Константинов взе и второто си прекъсване в първия гейм. Българите се върнаха по-мотивирани на терена и след няколко поредни точки на Цветан Соколов и грешки на китайския тим резултатът бе изравнен 23:23. Националите ни стигнаха до геймбол при 24:23 след поредна грешка на китайците. Тройна българска блокада спря и атаката на Жи Юен от зона 2 - 25:23 и 1-0 при геймовете. Волейболистите на Китай поведоха в началото на втората част с 4:1. Играчите на Сие Гуончен запазиха преднината си и стигнаха до 12:7. България изравни при 13:13 след двойна блокада на Светослав Гоцев и Николай Пенчев, а след мощна атака на Данаил Милушев поведе с 14:13. Китай изравни при 15:15. Равенство отново имаше при 23:23, но българите пак съумяха да спечелят гейма след поредна добра атака на Милушев и грешка на азиатците. В третата част България заигра с доста по-голямо самочувствие и поддържаше разлика от 4-5 точки през целия гейм. В крайна сметка след 25:19 момчетата на Пламен Константинов взеха мача с 3-0 гейма и заеха първото място в група С на Световното първенство. Фаворитът в групата Русия излиза в двубой срещу Мексико тази вечер на "Ерго Арена" в Гданск и при победа ще се завърне на първата позиция. Състави: КИТАЙ: Жиао Шуай, Юан Жи, Чуи Жианжун, Жон Уенжун, Лиан Чунлон, Гън Син - Чи Рен-либеро Старши-треньор: Сие Гуончен БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров-либеро (Тодор Скримов, Мирослав Градинаров, Данаил Милушев) Старши-треньор: Пламен Константинов.

Чака ни режим на тока при свръхпроизводство

http://www.bnews.bg/article-115418

Ако няма средства за поддържане на мрежата, тя не може да пренесе произведеното електричество, смята икономистът.

Красотата на Източни Родопи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4283986

На юг от Стара планина, между реките Арда и Марица, там където легендите за Орфей са още живи, Източните Родопи ни разкриват красотата и богатството на българското културно-историческото наследство. Разхождайки се из „Свещената планина“, както я наричат траките, откриваме свидетелства за това, че тези места още от дълбока древност са център на На юг от Стара планина, между реките Арда и Марица, там където легендите за Орфей са още живи, Източните Родопи ни разкриват красотата и богатството на българското културно-историческото наследство. Разхождайки се из „Свещената планина“, както я наричат траките, откриваме свидетелства за това, че тези места още от дълбока древност са център на

Източни Родопи - пътуване във времето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284124

На юг от Стара планина, между реките Арда и Марица, там където легендите за Орфей са още живи, Източните Родопи ни разкриват красотата и богатството на българското културно-историческото наследство. Разхождайки се из „Свещената планина“, както я наричат траките, откриваме свидетелства за това, че тези места още от дълбока древност са център на На юг от Стара планина, между реките Арда и Марица, там където легендите за Орфей са още живи, Източните Родопи ни разкриват красотата и богатството на българското културно-историческото наследство. Разхождайки се из „Свещената планина“, както я наричат траките, откриваме свидетелства за това, че тези места още от дълбока древност са център на

Процедурата за избор на еврокомисари върви към финал, но пазарлъците продължават

http://www.mediapool.bg/protsedurata-za-izbor-na-evrokomisari-varvi-kam-final-no-pazarlatsite-prodalzhavat-news224523.html

Избраният за председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер изпрати на италианския министър-председател Матео Ренци официалния списък с кандидатите за еврокомисари, съобщиха от пресслужбата на ЕК в петък.   Ренци е ротационен председател на Съвета на министрите на Европейския съюз.   Предстои Съветът на министрите да одобри предложения списък, който след това ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.   След публикуването, но не по-рано от средата на следващата седмица, Юнкер трябва да обяви разпределението на портфейлите. Дотогава пазарлъците за ресорите на еврокомисарите ще продължат.   За да встъпи в длъжност, новата ЕК трябва да получи одобрението на Европейския парламент. Преди това обаче евродепутатите ще изслушват един по един кандидатите за комисари.   По азбучен ред на фамилните имена на латиница списъкът на предложените комисари е следният:   Витенис Андриукайтис (Литва), Андрус Ансип (Естония), Димитрис Аврамопулос (Гърция), Мигел Ариас Канете (Испания), Елжбета Бенковска (Полша), Аленка Братушек (Словения), Корина Крету (Румъния), Валдис Домбровскис (Латвия), Кристалина Георгиева (България), Йоханес Хан (Австрия), Джонатан Хил (Великобритания), Фил Хоган (Ирландия),Вера Юрова (Чехия), Юрки Катайнен (Финландия), Сесилия Малмстрьом (Швеция), Невен Мимица (Хърватия), Карлуш Моедаш (Португалия), Пиер Московиси (Франция), Тибор Наврачич (Унгария), Гюнтер Йотингер (Германия), Марош Шефчович (Словакия), Христос Стилянидис (Кипър), Мариане Тисен (Белгия), Франс Тимерманс (Холандия), Кармену Вела (Малта), Маргрете Вестагер (Дания).   Единственият сигурен засега пост в новата ЕК е този на нейния заместник-председател и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която беше номинирана от Европейския съвет в събота, писа онлайн изданието на списанието "Юропиън войс".   Юнкер ще разпредели останалите постове в ЕК според тежестта на съответната страна в ЕС, пола на кандидата и неговите компетенции.   "Юропиън войс" публикува собствена категоризация на кандидат-комисарите като определи като "трудни за пренебрегване" полският вицепремиер Елжбета Бенковска заради безупречната й работа като министър на регионалното развитие от 2007 г. насам, холандския външен министър Франк Тимерманс заради личния му авторитет и тежестта на страната му в ЕС, бившите премиери на Латвия и Естония - Валдис Домбровскис и Андрус Ансип, които имат солиден икономически опит, и кандидата на Словакия Марош Шефчович, който се справи добре с досегашния си мандат на еврокомисар по институционалните въпроси.   Опитните кандидати в списъка на Юнкер според "Юропиън войс" са българката Кристалина Георгиева, която беше комисар за хуманитарната помощ, австриецът Йоханес Хан, който отговаряше за регионалното развитие и шведката Сесилия Малмстрьом, която беше комисар за вътрешния ред.   "Заради пола си Малмстрьом и Георгиева имат реални шансове да получат зам.-председателски позиции", пише "Юропиън войс" и допълва, че двете са "едни от най-впечатляващите членове на втората комисия на Жозе Барозу.   Кандидатите за икономическите портфейли в ЕС са германецът Гюнтер Йотингер и французинът Пиер Московиси, чиито държави, според "Юропиън войс", са много влиятелни в ЕС и претенциите им вероятно ще бъдат удовлетворени.   В същото време обаче Финландия и Дания излъчиха кандидати за комисари със силна икономическа компетентност.   Проблемните кандидати са британецът Джонатан Хил и испанецът Мигел Ариас Канете, твърди "Юропиън войс". Техните държави са прекалено големи, за да бъдат пренебрегнати, но и двамата кандидати могат да се окажат уязвими на атаки в европарламента - Хил заради лобисткото си минало, близостта си до финансовата сфера и липсата на специфични компетенции, а Канете заради сексистките коментари, които направи по време на кампанията за евроизборите през май.   Проблематични, но по друг начин, са чешката кандидатка Вера Юрова и словенската Аленка Братушек - техните страни са малки, но пък предложиха жени, което ще бъде свързано с очакванията Юнкер да удържи на обещанието си и да даде на дамите в своя екип важни постове, коментира "Юропиън войс".   Страните, които са достатъчно малки, за да не ангажират по никакъв начин Юнкер, са Ирландия, Португалия, Гърция, Унгария и Литва, пише още изданието. Същото важи и за Хърватия, Кипър и Малта, макар че хърватският кандидат Невен Мимица беше макар и за половин мандат член на комисията Барозу. Юнкер обаче няма да спечели нищо, ако даде на Мимица важен портфейл, смята "Юропиън войс".   В контекста на разпределението на ресорите днес полският премиер Доналд Туск, който бе избран за председател на ЕС, посочи, че най-вероятно вицепремиерът Бенковска ще получи вътрешната търговия. За Кристалина Георгиева електронното издание "Еурактив" прогнозира, че ще й бъде даден ресор данъчната политика и борбата с измамите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване