Страните членки все още не са се разбрали за икономическите санкции срещу Москва

http://www.mediapool.bg/stranite-chlenki-vse-oshte-ne-sa-se-razbrali-za-ikonomicheskite-sanktsii-sreshtu-moskva-news224601.html

Поради липса на съгласие за новите икономически санкции срещу Русия ЕС свика извънредна среща на посланиците на страни членки в понеделник вечерта. Според европейски източник между страните членки няма съгласие по конкретните правила за прилагане на санкциите, одобрени в петък от посланиците. Пакетът бе предложен в понеделник за одобрение от Съвета на министрите в рамките на писмена процедура.   ИТАР-ТАСС твърди, че писмената процедура се е провалила и това е наложило спешно събиране на посланиците. Руската агенция цитира европейски дипломатически източник, според когото не всички столици са се съгласили и не всички са подписали документа.   Източникът е допълнил, че приемането на санкциите може дори да бъде отложено предвид "положителната динамика в Украйна" във връзка с примирието между сепаратистите и правителствените войски. Европейски източници съобщиха по-рано, че ЕС смята да включи най-големите руски производители на петрол и оператори на петролопроводи - "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", в списъка на санкционираните фирми, които няма да бъдат допускани да привличат капитали или заеми на европейските пазари.   Като цяло санкциите забраняват на руски компании с оборот над 1 трилион рубли (26.95 милиарда долара) да привличат средства от европейските пазари, отбелязва Ройтерс.   Санкциите обаче не засягат най-големия руски производител на газ "Газпром", който е и най-големият доставчик на суровината за Европа.   По-рано говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен каза, че Съветът на ЕС по общи въпроси е утвърдил новия пакет санкции и се очаква с писмена процедура държавите от Общността да ги одобрят. Тя уточни, че във вторник се очаква списъкът със санкциите да бъде поместен в Официалния вестник на ЕС. Едва след това санкциите ще бъдат въведени в действие.   Хансен отбеляза, че пакетът се основава на решенията на Европейския съвет от август.   Санкциите са обратими и могат да бъдат допълвани или отменени съобразно "случващото се на място", добави говорителят по повод събитията в Украйна и обявеното там примирие между бунтовниците и властите в Киев.            

ЕС включи "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт" в "черния списък"

http://www.mediapool.bg/es-vklyuchi-rosneft-transneft-i-gazprom-neft-v-cherniya-spisak-news224601.html

ЕС включва най-големите руски производители на петрол и оператори на петролопроводи - "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", в списъка на санкционираните фирми, които няма да бъдат допускани да привличат капитали или заеми на европейските пазари, съобщи Ройтерс. Като цяло санкциите забраняват на руски компании с оборот над 1 трилион рубли (26.95 милиарда долара) да привличат средства от европейските пазари. Санкциите обаче не засягат най-големия руски производител на газ "Газпром", който е и най-големият доставчик на суровината за Европа. По-рано говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен каза, че Съветът на ЕС по общи въпроси е утвърдил новия пакет санкции и се очаква с писмена процедура държавите от Общността да ги одобрят. Тя уточни, че във вторник се очаква списъкът със санкциите да бъде поместен в Официалния вестник на ЕС. Едва след това санкциите ще бъдат въведени в действие. Хансен отбеляза, че пакетът се основава на решенията на Европейския съвет от август. Санкциите са обратими и могат да бъдат допълвани или отменени съобразно "случващото се на място", добави говорителят по повод събитията в Украйна и обявеното там примирие между бунтовниците и властите в Киев.

Лудогорец отлага продажбата на билетите за мача с Реал Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_386007.html

"Лудогорец" ще отложи старта на продажбата на билетите за мача срещу испанския гранд "Реал" (Мадрид) за 20 септември, съобщиха за OFFNews от клуба. Продажбата трябваше да стартира на 12 септември, но заради наказанието на УЕФА и последвалото обжалване от клуба ще бъде забавена с осем дни. Новата дата е 20 септември. УЕФА наказа българския шампион със затваряне на сектор "А" на Националния стадион "Васил Левски" за домакинството на "Реал" (Мадрид) на 1 октомври заради расистки скандирания на публиката в реванша срещу "Стяуа". Българският клуб ще трябва да плати и глоба от 16 хил. евро за различни провинения. Едното е за нахлуването на запалянко на терена, а друго е за недостатъчно добра организация. Разградският тим обещава на своите фенове, че отлагането старта на продажбата на билетите по никакъв начин няма да се отрази при тяхната продажба и дистрибуция.  Както е известно, свободната продажба за мача с Реал Мадрид започва на 25 септември. Информацията за местата, където ще се продават билети ще може да бъде намерена в сайта на Евентим , както и в официалния сайт на ПФК "Лудогорец" .

Читател: Огромен пропукан клон тегне над хора и коли в Гръцката махала

http://www.moreto.net/novini.php?n=263447

Опасно пропукан огромен клон на ул."Хан Крум" 18 застрашава преминаващите хора и автомобили в района. За това алармира читателка на Moreto.net. Самата тя вчера вечерта е подала сигнал на тел. 112 за проблема. „Дойдоха снощи,оградиха дървото и заминаха.

Найденов: Ще върнем доверието на избирателите с почтеност и непосредствен диалог

http://www.cross.bg/varna-bulgariya-lyava-1429235.html

Варна /КРОСС/ Посланието на БСП за Варна звучи по следния начин - работеща икономика, модерен и чист град, истинска морска столица, заяви Ангел Найденов, водач на листата на Коалиция "БСП Лява България" в 3 Варненски МИР при откриването на първата мобилна приемна на Коалицията в морския град. Той очерта основните ангажименти, които поемат варненските кандидати за народни представители за развитието на морския бранш, корабостроенето и кораборемонта. „Наш приоритет е строителството на нови патрулни кораби, които ще са за нуждите на Военноморските сили. Те могат да бъдат строени във Варненската корабостроителница, което ще създаде повече от 600 нови работни места", допълни Найденов. „Ще върнем доверието на избирателите с почтеност и с непосредствен диалог. Ще успеем тогава, когато убедим хората, че всички усилия, които полагаме са насочени към търсене и решаване на проблемите, с които те се сблъскват в ежедневието", посочи той. „Проектът за Закон за средното образование е готов и искаме да бъде внесен още през първия месец от работа на навия парламент, за да бъде широко обсъждан. В него има съвсем нова глава за това как да се развиват педагогическите кадри", каза кандидатът за народен представител от Коалиция "БСП Лява България" във Варна и министър на образованието в правителството на Пламен Орешарски, Анелия Клисарова

Въвеждат смесен режим на дежурства в затворите

http://www.cross.bg/slyzhitelite-zatvorite-smesen-1429234.html

София /КРОСС/ 80 на сто от затворите ще бъде въведен смесен режим на надзирателските дежурства. Това стана ясно след среща между ръководството на правосъдното министерство и Синдиката на служителите в затворите.Оттук нататък смените в местата за лишаване от свобода ще бъдат разпределени по 12 часа и по 24 часа, каквото беше и искането на надзирателите.Целодневните смени бяха прекратени и преди повече от месец служителите обявиха протестна готовност с аргумента, че по този начин допълнително се увеличават разходите им.След като постигнаха исканията си днес синдикалистите се извиниха на служебния министър Христо Иванов, на когото миналата седмица поиска оставката по време на протест, съобщи Дарик.

Кандидат-депутат на БСП обеща Девети септември да е "мисия за бъдещето"

http://www.mediapool.bg/kandidat-deputat-na-bsp-obeshta-deveti-septemvri-da-e-misiya-za-badeshteto-news224599.html

Датата Девети септември не е еднократен акт, а мисия от миналото и мисия за бъдещето. Това каза водачът на листата в Пловдив на Коалиция "БСП - лява България" Георги Търновалийски на тържественото събиране на пловдивските антифашисти, предаде пресслужбата на социалистическата партия.   Търновалийски, бивш данъчен началник в пловдивската дирекция на НАП, близък до лидера на левицата в Пловдив и крупен местен бизнесмен Георги Гергов, заяви още, че "левицата няма да позволи датата 9 септември да бъде зачеркната от псевдодемократи".   "За тези 25 години на преход не могат да съборят построеното от вас", подчерта Георги Търновалийски и продължи:   "Поклон пред за смелостта, силата и героизма, с които градихте България като държава с развита индустрия и модерно земеделие".   Той поздрави членовете на Българския антифашистки съюз от името на градския и областен председател Георги Гергов. Празнични пожелания на пловдивските антифашисти поднесоха още кандидатите за народни представители Захари Георгиев, Георги Йорданов, Ангел Батаклиев, завършва съобщението от пресцентъра на БСП.

Прокуратурата: Издирването на Цветан Василев е в компетентността Интерпол

http://www.cross.bg/vasilev-prokyratyrata-izdirvane-1429232.html

София /КРОСС/ Същинското издирване на Цветан Василев не е в правомощията на прокуратурата на България, а е изцяло в компетентността на Интерпол. Това заявиха от прокуратурата във връзка със съобщенията, че Василев се намира на територията на Сърбия и не е издирван от българските правоохранителни органи.На 28.07.2014 г. по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Василев е обявен за издирване и в информационната система на Интерпол във връзка с изпратена от прокуратурата молба за обявяване за международното му издирване с цел последваща екстрадиция, се посочва още в съобщението.„Същинското издирване на Василев не е в правомощията на прокуратурата на България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна-член. Българската прокуратура съобразява действията си със закона и международните договори, по които е страна, и изрично следва да се подчертае, че не разполага с никакви правомощия по екстериториалност на територията на която и да е друга страна, включително и Република Сърбия", допълват от прокуратурата.

Протестна мрежа: Общественият интерес за "Южен поток" надделява търговската тайна

http://www.mediapool.bg/protestna-mrezha-obshtestveniyat-interes-za-yuzhen-potok-naddelyava-targovskata-taina-news224598.html

Да бъдат обнародвани всички договори и споразумения, сключени от българската страна по проекта за строежа на газопровода "Южен поток", тъй като значимият обществен интерес за тях надделява търговската тайна. Това поиска в понеделник Протестна мрежа с писмо до премиера Георги Близнашки и министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Организацията се възмущава от получен от икономическото ведомство отказ на внесено от нея на 10 юни 2014 г. (при правителството "Орешарски" – б. ред.) заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), искащо копия от всички договори по "Южен поток". Отговорът е бил, че министерството дължи информация, но не и документи. Според Протестна мрежа, "подобен отговор показва отношението, което висшата администрация, водена от политическата класа, показва към гражданското общество в последните години". Затова и организацията обжалва отказа на Министерството на икономиката и енергетиката пред Върховния административен съд (ВАС), позовавайки се на чл. 2, ал.3 от ЗДОИ, според който "Информация от обществения сектор е всяка информация, обективирана върху хартиен, електронен или друг носител.“ В член 12 от закона пък е посочено, че "достъпът до официална информация, която се съдържа в нормативни актове, се осигурява чрез обнародването им“. Тоест законът не прави разлика между носителят на информацията и самата информация, понеже е очевидно, че данните се обективират в текст, а текстовете в документи. От Протестна мрежа припомнят, че на 4 септември 2014 г. Министерството на икономиката и енергетиката обяви, че "публикува всички документи по проекта “Южен поток”, които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни.“ Кое налага договорите/споразуменията по проекта Южен поток да се третират като Търговска тайна, пита организацията. Според нея Чл. 17, ал.3 от ЗДОИ задължава "субектите по чл. 3, когато отказват достъп до обществена информация на основание ал. 2, са длъжни да посочат обстоятелствата, които водят до нелоялна конкуренция между търговците". "Когато не публикува всички договори/споразумения по проекта "Южен поток" на основание “търговска тайна” правителството първо трябва да изложи, кои са обстоятелствата, които биха довели до нелоялна конкуренция. Но дори и да има такива, администрацията отново е задължена да предостави на обществото пълната информация за “Южен поток” на основание чл. 17, ал.2 от ЗДОИ, който указва, че и при наличие на “търговска тайна” информацията се дължи, ако има "надделяващ обществен интерес“. Досега никой не си е позволил да оспори, че при проекта "Южен поток" е налице "надделяващ обществен интерес“, пишат от Протестна мрежа на премиера и министъра. Според организацията българското общество има право да получи, а министерството на икономиката е длъжна до предостави, пълната документация по "Южен поток".

Близнашки: Не можем да се справим сами с бедствията, ще искаме помощ от Европа

http://society.actualno.com/Bliznashki-Ne-mojem-da-se-spravim-sami-s-bedstvijata-shte-iskame-pomosht-ot-Evropa-news_48973.html

България не може да се справи сама с тези мащабни бедствия, задължително ще искаме помощ от Европа. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки пред БТВ. "Още 3 са жертвите – това е...

Росен Петров призова Борисов на боксовия ринг

http://www.bnews.bg/article-115857

Легендата на българския бокс Серафим Тодоров става лице на кампанията на ББЦ в Пазарджик.

ДАНС предотврати сделка с наркотици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290599

ДАНС проведе специализирана операция за предотвратяване на сделка с наркотични вещества в област София под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщиха от ДАНС.
Иззети са 3 кг морфин, 977 гр хероин, 0,28 гр амфетамин, както и лек автомобил, мобилни телефонни апарати и СИМ карти.
Задържани са трима български граждани. ДАНС проведе специализирана операция за предотвратяване на сделка с наркотични вещества в област София под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщиха от ДАНС. Иззети са 3 кг морфин, 977 гр хероин, 0,28 гр амфетамин, както и лек автомобил, мобилни телефонни апарати и СИМ карти. Задържани са трима български граждани.

ДАНС предотврати сделка с наркотици, задържани са трима

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290605

ДАНС проведе специализирана операция за предотвратяване на сделка с наркотични вещества в област София под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщиха от ДАНС.
Иззети са 3 кг морфин, 977 гр хероин, 0,28 гр амфетамин, както и лек автомобил, мобилни телефонни апарати и СИМ карти.
Задържани са трима български граждани. ДАНС проведе специализирана операция за предотвратяване на сделка с наркотични вещества в област София под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщиха от ДАНС. Иззети са 3 кг морфин, 977 гр хероин, 0,28 гр амфетамин, както и лек автомобил, мобилни телефонни апарати и СИМ карти. Задържани са трима български граждани.

Интервю с Николай Малинов по повод 9 септември

http://www.cross.bg/bulgariya-svobodata-pomirenie-1429233.html

/КРОСС/ - Господин Малинов, утре е 9 септември - една от датите, която вече 25 години разделя хората в България. Вие като историк как гледате на тази дата? - Да, така е. В света има много по-тежки граждански войни, които са приключили с помирение. Смятам, че на България вече са й прекалено много разделителните линии, за да минава и тази разделителна линия. Девети септември едни го празнуват като победа, други като поражение. В резултат на 9-ти септември едни слизат от планината, други хващат планината, едни излизат от затворите - други влизат в затворите. Мога да дам пример с една Испания, където са дадени много жертви по времето на Франко и пак постигат помирение. Или Гърция, където също има стотици хиляди жертви, но продължи развитието си или Югославия, където случаят е най-пресен, но вече успяват да постигнат помирение. Мисля, че е неразумно, недостойно, неправилно от страна на българските политици да злоупотребяват с темата, като я използват за политически си цели. Смятам, че главното, водещото говорене по темата трябва вече да бъде на историците, а не на политиците. Тази дата има всякакви квалификации, но според мен тя е преломната дата за развитието на България. Да, имаше свободи, които бяха отнети през този половин век социализъм, но имаше други, които бяха дадени на хората. Свободата да се образоваш, свободата да работиш, свободата да бъдеш лекуван, свободата да бъдеш социално независим

Клиентите на "Солвекс България" няма да пострадат от спирането на руската "Солвекс"

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/09/08/2376603_klientite_na_solveks_bulgariia_niama_da_postradat_ot/?ref=rss


Клиентите на българския туроператор "Солвекс България"  не трябва да се притесняват от това, че руската компания с подобно име - "Солвекс турне", спря да работи.  Двете дружества нямат юридическа връзка, а работят под една и съща марка на основата на търговски договор, съобщи пред БНР директорът Галин Георгиев. 

Той уточни, че "Солвекс България" не е спряла нито една от програмите си и всички български туристи, купили почивки, ще бъдат обслужени. 

Георгиев потвърди...

Осъдиха 28-годишен българин във Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290602

28-годишен българин е арестуван във Франция и е осъден за „подпомагане или закрила на проституцията”, съобщава френското издание La Depeche.  Българинът Стоян е арестуван в компанията на 25-годишната проститутка Теодора в квартал на френския град Тулуза. Той е осъден на шест месеца затвор за оказване на помощ при проституция. 28-годишен българин е арестуван във Франция и е осъден за „подпомагане или закрила на проституцията”, съобщава френското издание La Depeche. Българинът Стоян е арестуван в компанията на 25-годишната проститутка Теодора в квартал на френския град Тулуза. Той е осъден на шест месеца затвор за оказване на помощ при проституция.

България остана без медал в първия ден на световното по борба

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376605_bulgariia_ostana_bez_medal_v_purviia_den_na_svetovnoto/?ref=rss


България остана без медал в първия ден на световното първенство по борба в Ташкент, Узбекистан. 

Днес на тепиха се качиха трима български представители в свободния стил - Михаил Ганев в категория до 86 килограма, Мехмед Фераим в категория до 57 килограма и Мирослав Киров в категория до 70 килограма.

Ганев, който се завърна след едногодишно отсъствие заради тежка контузия в коляното, беше най-близо до отличията, като записа две победи, но отпадна в репешажите за бронза. ...

Оперативен щаб следи състоянието на наводнените жп участъци

http://www.cross.bg/angelkova-nkzhi-direktor-1429231.html

София /КРОСС/ По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, в МТИТС още в неделя е създаден Оперативен щаб, чиято основна дейност е мониторинг и контрол на състоянието на участъци от жп мрежата в страната.Оперативният щаб се ръководи от заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и в него влизат генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Християн Кръстев, главният ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев. Вече втори ден екипи на двете железопътни компании извършват подробни огледи по засегнатите жп трасета на място и със специализирана техника отстраняват авариите там, където е възможно. Експертите се надяват, че до дни обстановката ще се нормализира напълно и това ще позволи възстановяване движението на влаковете в най-кратки срокове и ще даде възможност за реална оценка на щетите. Междувременно е създадена нужната организация за превоз на пътници по алтернативни жп маршрути и с автобуси.В четвъртък и петък - 11 и 12 септември 2014 г. министър Ангелкова ще посети района на Михайлово - Калояновец, Любеново - Гълъбово и другите засегнати участници по трасето Димитровград - Нова Загора, за да се запознае с обстановката на място.

Двайсетата Седмица на съвременното изкуство започна в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/08/2376598_dvaisetata_sedmica_na_suvremennoto_izkustvo_zapochna_v/?ref=rss


Двайсетата седмица на съвременното изкуство в Пловдив започна с изложбата "Несъгласие" в Центъра за съвременно изкуство "Баня старинна", съобщиха организаторите от сдружение "Изкуство днес". 

С куратор Яра Бубнова, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство и Института за съвременно изкуство в София, изложбата разглежда състоянието на "взаимно несъгласие" днес на фона на вълната от протести, залели света през последната една година. При отсъствие на така желаното...

ДНР и ЛНР няма да отговорят на провокации

http://www.cross.bg/ogunya-opulchenieto-prekratyavane-1429230.html

/КРОСС/ Подразделенията на украинските въоръжени сили в неделя 7 пъти са нарушили режима за прекратяване на огъня, сред мирните жители и опълченците има ранени. Това заявиха от щаба на опълчението на ДНР, предаде ИТАР-ТАСС. По техни данни нарушения са били регистрирани около населените места Енакиево, Весьолая гора и Ясиноватая. Освен това от донецкото летище военните са обстреляли Октябърския район в Донецк, използвало се е и стрелково оръжие. При това ДНР и ЛНР подчертават, че опълчението възнамерява твърдо да се придържа към минските договорки за прекратяване на огъня, въпреки провокациите и няма да открие огън в отговор на провокациите.  

Божидар Димитров: Само един да е учебникът по история

http://www.moreto.net/novini.php?n=263442

Проблем в написаното в учебниците по история видяха историци и експерти, обединени в Инициативен комитет за преглед на историята. След задълбочен поглед на съдържанието и внушенията в написаните няколко различни учебници по история, по които учат децата у нас, експертите попитаха: „Кой казва на какво трябва да бъдат научени нашите деца?".

ЕС подобрява средата за малкия и средния бизнес

http://econ.bg/Новини/ЕС-подобрява-средата-за-малкия-и-средния-бизнес_l.a_i.566154_at.1.html

Европейската комисия (ЕК) започва обществена консултация относно бъдещата политика на Евросъюза (ЕС), от която се нуждаят малките и средни...

ЕС подобрява средата за малкия бизнес

http://econ.bg/Новини/ЕС-подобрява-средата-за-малкия-бизнес_l.a_i.566154_at.1.html

Европейската комисия (ЕК) започва обществена консултация относно бъдещата политика на Евросъюза (ЕС), от която се нуждаят малките и средни...

3 кг. морфин и близо 1 кг. хероин иззеха служители на ДАНС при спецоперация

http://www.vesti.bg/novini/3-kg.-morfin-i-blizo-1-kg.-heroin-izzeha-sluzhiteli-na-dans-pri-specoperaciia-6021838

Трима души са задържани в София при специализирана операция на ДАНС за предотвратяване на сделка с наркотици, съобщиха от агенцията.

Сърбия, като член на Интерпол, да издири Цв. Василев

http://www.bnews.bg/article-115872

Същинското издирване на Цветан Василев не е в правомощията на Прокуратурата на Република България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна-член. Това съобщиха от Върховна касационна прокуратура, по повод изнесената информация от адвоката на банкера, че той не се скрие, а е в Сърбия.

Емигрант в Чикаго разпозна издирван от Интерпол българин

http://www.vesti.bg/novini/emigrant-v-chikago-razpozna-izdirvan-ot-interpol-bylgarin-6021839

Емигрант от Кърджали в Чикаго твърди, че разполага с подробна информация за издирвания от години от Интерпол Цветомир Симеонов, предаде кореспондентът на БГНЕС от източно-родопския град.

"Прозрачност без граници" и 16 партии с договор срещу купуването на гласове

http://www.mediapool.bg/prozrachnost-bez-granitsi-i-16-partii-s-dogovor-sreshtu-kupuvaneto-na-glasove-news224597.html

Асоциацията "Прозрачност без граници" и шестнадесет политически формации, регистрирани за участие във вота на 5 октомври, сключиха в понеделник Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори.   В инициативата се включиха представители на повечето политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация". Реформаторският блок, АБВ и НДСВ. Общественият договор е разработен от Асоциация "Прозрачност без граници", която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите. Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция. В документа е записано, че политическите формации се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания. Формациите, които влязат в Народното събрание, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес. Организаторите посочиха, че този договорът е морален ангажимент и има важно обществено значение.

"Прозрачност без граници" и 10 партии с договор срещу купуването на гласове

http://www.mediapool.bg/prozrachnost-bez-granitsi-i-10-partii-s-dogovor-sreshtu-kupuvaneto-na-glasove-news224597.html

Асоциацията "Прозрачност без граници" и десет политически формации, регистрирани за участие във вота на 5 октомври, сключиха в понеделник Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори.   В инициативата се включиха представители на повечето политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация". Реформаторският блок, АБВ и НДСВ. Общественият договор е разработен от Асоциация "Прозрачност без граници", която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите. Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция. В документа е записано, че политическите формации се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания. Формациите, които влязат в Народното събрание, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес. Организаторите посочиха, че този договорът е морален ангажимент и има важно обществено значение.

"Прозрачност без граници" и партии участници в изборите се подписаха за честни избори

http://www.mediapool.bg/prozrachnost-bez-granitsi-i-partii-uchastnitsi-v-izborite-se-podpisaha-za-chestni-izbori-news224597.html

Асоциацията "Прозрачност без граници" и политически формации, регистрирани за участие във вота на 5 октомври, сключиха в понеделник Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори.   В инициативата се включиха представители на повечето политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация". Реформаторският, АБВ и НДСВ. Общественият договор е разработен от Асоциация "Прозрачност без граници", която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите. Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция. В документа е записано, че политическите формации се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания. Формациите, които влязат в Народното събрание, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес. Организаторите посочиха, че този договорът е морален ангажимент и има важно обществено значение.

Не Китай, а Франция ще гради противоракетен щит в Турция

http://www.bnews.bg/article-115806

Турция води преговори с Франция за закупуване на противоракетна система. Това се наложи след като Анкара се сблъска с трудности в преговорите с китайска компания, включена от САЩ в черен списък.

Помагаме на Ирак с боеприпаси и одеяла

http://www.cross.bg/irak-pomosht-postanovlenie-1429229.html

София /КРОСС/ България ще изпрати военна и хуманитарна помощ на правителството в Ирак, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на сайта на Министерството на отбраната. По информация на "Стандарт" става въпрос главно за одеяла и боеприпаси. Помощта, която изпращаме, е безвъзмездна и е по списък, изпратен от иракските власти.Още преди около две седмици служебният кабинет прие постановление, с което възложи на министъра на външните работи да координира доставките на помощ за Ирак за борба с джихадистите.Решението от 27 август идва в отговор на заключението от извънредния Съвет "Външни работи" на ЕС, според което кризата в Ирак носи пряка заплаха за сигурността на външните граници на Съюза и България. С решението за отпускане на хуманитарна и военна помощ кабинетът се надява да се справи частично с "високия бежански потенциал", който кризата в държавата от Близкия изток крие.

Шаламанов не смята за грешка посочването на Русия като заплаха за националната сигурност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/08/2376586_shalamanov_ne_smiata_za_greshka_posochvaneto_na_rusiia/?ref=rss


В ХХI век е факт, че има заплахи за териториалната цялост на европейски страни, имаше териториална заплаха за Грузия, сега има за Украйна. Има замразен конфликт в Молдова, в Нагорни Карабах. Ние не можем да изключим преки заплахи и за България.

Това коментира в интервю за БНР военният министър Велизар Шаламанов.

На въпрос грешка ли бяха констатациите в първия вариант на стратегията "Визия 2020", където Русия се посочваше като заплаха за България, Велизар Шаламанов...

Прокуратурата проверява басейновите дирекции и местната власт

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-baseinovite-direktsii-i-mestnata-vlast-news224596.html

Проверка на всички басейнови дирекции, общини и областни власти дали са си изпълнили задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия започна Върховната административна прокуратура (ВАП). Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в понеделник. Това става само няколко дни, след като главният прокурор Сотир Цацаров лично посети наводнения град Мизия и след като прокуратурата обяви, че засега не са ясни причините довели до унищожителното бедствие в началото на август тази година. Сега обвинителите ще търсят отговорни за наводненията в държавната администрация и местната власт. В съобщението лаконично се отбелязва още, че при посещението на Цацаров в Мизия са били констатирани "проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места". Защо тези проблеми не са били установени в рамките на проверката, водена от Районната прокуратура в Оряхово, не е ясно. "От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения. Въпросите обхващат и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг", посочват от прокуратурата целта на новата, доста по-обемна проверка, обхващаща периода от 1 януари т.г. досега. Дейността на кметовете и областните управителите пък ще бъде проверявана за пропуски в превенцията срещу наводненията, за които от няколко дни не спира да говори и вътрешният министър Йордан Бакалов. В понеделник той дори се обяви за налагане на санкции на общините, които не са взели превантивни мерки при наличието на прогноза за обилни дъждове. "По отношение на кметовете и областните управители ВАП ще провери дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им", добавят от държавното обвинение с уточнението, че крайният срок на новата проверка е 24 октомври. От прокуратурата съобщават още, че до момента ВАП два пъти е проверявала състоянието на язовирите в страната по реда на надзора за законност – през 2012 г. и през март т.г. Първата е установила, че "масово общинските съвети са взимали решения за отдаване под наем на язовири, вместо решение за отдаване на тези обекти на концесия". Констатирани са били 1809 административни нарушения. "През м. март 2014 г. ВАП е изискала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) становище за състоянието на язовирите в страната с оглед на предотвратяване на риска от наводнения. В отговора на МОСВ от 31.03.2014 г. се посочва, че 68 язовира на територията на страната са в предаварийно състояние и експлоатацията им е недопустима, поради риск за хората, околната среда и материалните ценности. Изпратени са предписания, чието неспазване е масово, и са констатирани празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху собствениците за поддържане на язовирите в изправно техническо състояние", посочва се още в съобщението на разследващите. Делото за наводнението в Мизия, при което загинаха двама души, се води срещу неизвестен извършител за това, че по непредпазливост е причинил наводнение и с това е изложил на опасност живота и имота на други хора и от това е последвала смърт и значителни вреди. За момента обаче то не е отбелязало особен напредък, тъй като предстои да бъдат назначени комплексни експертизи с участието на специалисти от БАН, УАСГ и други институции, които да анализират събраните данни. Междувременно други трима души загинаха в събота при наводнението в Бургас.

Fitch потвърди кредитния рейтинг на ПИБ на ниво BB-

http://econ.bg/Новини/Fitch-потвърди-кредитния-рейтинг-на-ПИБ-на-ниво-BB-_l.a_i.566153_at.1.html

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на ниво "ВВ-". От агенцията запазиха...

Fitch потвърди кредитния рейтинг на ПИБ на ниво BB-

http://econ.bg/Новини/Fitch-потвърди-кредитния-рейтинг-на-Първа-инвестиционна-банка-на-ниво-BB-_l.a_i.566153_at.1.html

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на ниво "ВВ-". От агенцията запазиха...

Машинното гласуване ще ни струва 300 000 лв.

http://www.cross.bg/glasyvane-mashinno-sektzii-1429228.html

София /КРОСС/ 300 000 лв. ще струва експерименталното машинно гласуване на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това става ясно от публикувана обществена поръчка на Министерския съвет. Поръчката е за наема на техниката, съпътстващия софтуер, обучение на хората, които ще работят с машините и на специалистите, които ще анализират резултатите.В Изборния кодекс бе предвидено да има експериментално машинно гласуване в 500 секции. По-късно този брой бе редуциран до 300 секции с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).Машини ще има в пет изборни района и в населени места с различна численост на населението. Конкретните населени места и секции ще бъдат определени с нарочно решение на ЦИК.Изпълнителят ще трябва да осигури 30% допълнителен резерв от машини за гласуване - 90 броя, с които в случай на неотстранима повреда на някоя от основните машини да се подмени повредената.Доставчикът ще има задължението да осигури и информационни материали с указания как се гласува.Конкурсът се провежда в условията на ускорена процедура на договаряне - заявления се приемат само 3 дни - до 11 септември 2014 г. Резултатите от машинното гласуване не се взимат предвид при преброяването на гласовете. Машинното гласуване като експеримент беше въведено с новия Изборен кодекс. За първи път то се приложи на Европейските избори на 25 май тази година. Идеята е след 2016 г. да се премине изцяло на машинно гласуване.    

Подготовката по Световния анимационен фестивал във Варна е в разгара си

http://www.moreto.net/novini.php?n=263446

Откриването на Световния анимационен фестивал наближава, и въпреки, че още не е започнал, съпътстващите го събития текат с пълна сила, съобщиха организаторите за Moreto.net. През уикенда се проведоха три детски работилници - в кварталите "Аспарухово", "Владиславово" и "Младост".

Камелия показа баща си

http://www.bnews.bg/article-115851

Огън момичето Камелия показа баща си. Певицата сподели снимка в официалната си страница, на която позира с татко си, който празнува рожден ден.

Прокуратурата няма правомощия да издирва Цветан Василев, това е в компетентността на Интерпол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290576

Прокуратурата няма правомощия за същинско издирване на Цветан Василев, това е в компетенността на Интерпол. това се казва в официално становище на държавното обвинение.
Ето и целия текст:
По повод запитвания на медиите относно твърденията, че обвиняемият Цветан Радоев Василев се намира на територията на Република Сърбия и не е издирван от Прокуратурата няма правомощия за същинско издирване на Цветан Василев, това е в компетенността на Интерпол. това се казва в официално становище на държавното обвинение. Ето и целия текст: По повод запитвания на медиите относно твърденията, че обвиняемият Цветан Радоев Василев се намира на територията на Република Сърбия и не е издирван от

Скандално! Министър Ангелкова излита на сладка командировка в Китай, вместо да се яви в пострадалите райони

http://pik.bg/скандално-министър-ангелкова-излита-на-сладка-командировка-в-китай-вместо-да-се-яви-в-пост-news222945.html

Скандално! Министър Ангелкова излита на сладка командировка в Китай, вместо да се яви в пострадалите райони

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова преполовява двумесечния си мандат с визита в Китай, пише БГНЕС.

От агенцията потърсили министър Ангелкова с въпрос какви мерки ще предприеме за възстановяване на щетите на гара Михайлово по жп трасето Пловдив-Бургас. Наводненията от петък и събота буквално отнесоха земята под чисто новия жп път край гара Михайлово, който е изграден със средства по европейската оперативна програма "Транспорт". По този повод от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията заявиха, че на място работи комисия, която прави оценка на щетите. На въпрос дали засегнатият район ще бъде посетен от министър Ангелкова, от там съобщиха, че тя планира такова посещение в четвъртък. На уточняващ въпрос защо това не може да стане по-рано от пресцентъра заявиха, че тя е възпрепятствана, защото в момента участва в международен форум в Китай, където има двустранни срещи.

Посещението на Ангелкова е поредното на български министър на транспорта в Китай. Бившият транспортен министър Даниел Папазов също не пропусна да посети азиатската страна. Папазов бе част от българска делегация в края на 2013 г. От години китайската държава и бизнес проявяват интерес към възможността за инвестиции в транспортна инфраструктура - магистрали, скоростни пътища и железопътна мрежа. Редица български официални лица в последните години обещават инвестиции от Китай - в магистрала "Хемус", тунелът под Шипка, магистрала "Черно море", жп връзката Русе-Варна. До реални инвестиции обаче така и не се е стигало. Основната причина - китайските държавни и частни компании - нямат практика да участват в проекти, които се провеждат на принципа за конкурсно начало при избора на изпълнители. Освен това проектите, по които Китай би могъл да инвестира у нас са с прекалено малък и неатрактивен бюджет за мащабите на китайския бизнес. Въпреки това, българските транспортни министри радушно приемат покани за участия във форуми в Китай.

В този смисъл, първата жена министър на транспорта в българската история не прави изключения от предшествениците си. 

НАТО събра 7 бойни кораба в Черно море

http://www.mediapool.bg/nato-sabra-7-boini-koraba-v-cherno-more-news224595.html

Седем бойни кораба на НАТО се намират в момента в Черно море, като шест от тях участват в започналите в понеделник международни учения "Сий Бриз – 2014", съобщи ИТАР-ТАСС. Източник на агенцията припомни, че през последните няколко дни в Черно море навлязоха 4 кораба на НАТО, които не принадлежат на крайбрежни държави - американският ескадрен минононесц "Рос", френският корвет "Командант Биро", фрегатите от Канада и Италия "Торонто" и "Алмиранте Хуан де Бурбон". В Черно море освен това се намират турска и румънска фрегата - "Арудж Раис" и "Крал Фердинанд", а вчера навлезе още един натовски кораб - турският корвет "Бююкада". Именно той ще участва в ученията на алианса, а фрегатата "Арудж Раис" няма да участва. От украинското военно министерство съобщиха, че ученията "Сий бриз-2014" се провеждат в северозападната част на Черно море, като целта им е да се отработи организирането на зона за безопасно корабоплаване в кризисен район. Ученията са в рамките на програмата за двустранно сътрудничество между военните министерства на Украйна и САЩ и плана за 2014 г. Те се организират и в съответствие с програмата "Партньорство за мир", затова за участие в тях традиционно са поканени редица страни, отбелязва украинското военно ведомство. От украинска страна в тях ще участват 5 кораба и снабдителни съдове и два кораба от граничната служба на страната. Тази година ученията не предвиждат влизането на чуждестранни бойни кораби в украински пристанища. Според военно-дипломатическия източник на ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА, обаче е възможно натовски кораби да влязат в пристанищата Одеса и Констанца. Съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да се намират в Черно море по-дълго от 21 дни, като общата им водоизместимост не трябва да превишава 30 хил. тона. Общата водоизместимост на 4-те американски, френски, канадски и испански кораба, намиращи се сега в Черно море, не надхвърля 22 000 т.

Порошенко: Бунтовниците са освободили 1200 пленници

http://europe.actualno.com/Poroshenko-Buntovnicite-sa-osvobodili-1200-plennici-news_48963.html

Украинският президент Петро Порошенко обяви освобождаването на 1200 души, пленени от бунтовниците, информира АФП. Това се случи по време му на посещението си в Мариупол, където проруските бунтовници с...

Кабинетът отпуска допълнителни 1 млн. лева. на президента

http://politics.actualno.com/Kabinetyt-otpuska-dopylnitelni-1-mln-leva-na-prezidenta--news_48969.html

Служебният кабинет ще отпусне още 1 милион лева към бюджета на президента. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на сайта на Министерство на финансите. Министрите, назначени от Рос...

България посреща нов британски посланик - Ема Кейт Хопкинс

http://politics.actualno.com/Bylgarija-posreshta-nov-britanski-poslanik---Ema-Kejt-Hopkins-news_48970.html

Ема Кейт Хопкинс ще бъде новият посланик на Великобритания в България. Тя ще наследи Джонатан Алън, който ще бъде преместен на друга дипломатическа служба. Хопкинс ще встъпи в длъжност през май дог...

16 партии публично обещаха да проведат честни избори

http://news.ibox.bg/news/id_68782243

Партиите все още не са въвели механизми за предотвратяването на купуването на гласове

Прокуратурата: Нямаме правомощия да издирваме Цветан Василев, това е в компетентността на Интерпол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290556

Прокуратурата няма правомощия за същинско издирване на Цветан Василев, това е в компетенността на Интерпол. Tова се казва в официално становище на държавното обвинение.
Ето и целия текст:
По повод запитвания на медиите относно твърденията, че обвиняемият Цветан Радоев Василев се намира на територията на Република Сърбия и не е издирван от Прокуратурата няма правомощия за същинско издирване на Цветан Василев, това е в компетенността на Интерпол. Tова се казва в официално становище на държавното обвинение. Ето и целия текст: По повод запитвания на медиите относно твърденията, че обвиняемият Цветан Радоев Василев се намира на територията на Република Сърбия и не е издирван от

След акцията по Паметника - разбиха офис на РБ

http://www.bnews.bg/article-115867

Витрината на офиса на ДСБ-Средец в столицата е била разбита през нощта, съобщиха във Facebook от структурата.

Внесоха 5 800 подписа срещу строежи на Карадере

http://www.cross.bg/karadere-prirodata-zastroyavane-1429227.html

София /КРОСС/ Представители на инициативен комитет "Карадере" и гражданската инициатива "Да спасим Карадере" внесоха в кабинета на служебния премиер Георги Близнашки 5 800 подписа срещу предотвратяване на застрояването на Карадере и за опазване му като едно от последните оцелели кътчета дива природа по Черноморието. Подписката се провежда по Закона за прякото участие на гражданите и е национална гражданска инициатива, в която участват жители на общ. Бяла, Варненско, летуващи и ценители на природата на Карадере, и граждани от цялата страна. Координаторите на подписката Виктор Викторов и Елица Стоичкова, администраторът на фейсбук група "Да спасим Карадере" Люба Батембергска, биологът Петко Цветков от Зелените и доброволци на инициативата присъстваха на срещата в МС днес. Георги Георгиев, който завежда кабинета на проф. Близнашки и и двама икономически съветници на премиера приеха подписката и увериха вносителите, че ще бъдат стриктно спазени законите за опазване на природата, устройство на територията, и насърчаване на инвестициите в България.Вносителите посочиха недъзи и закононарушения в устройството на територията, които правят опитите за застрояване на Карадере противозаконни. Те припомниха, че за района няма влязъл в сила общ устройствен план, а основните проекти за застрояване не са преминали изискваните по закон процедури за оценка на въздействието върху околната среда

Порошенко ще посети Мариупол

http://www.cross.bg/mariypol-poroshenko-poseti-1429226.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко планира да посети Мариупол днес, съобщи градската администрация, цитирана от РИА Новости. „Днес, 8 септември, президентът на Украйна Петро Порошенко ще направи работна визита в Донецка област. Очаква се президентът да посети промишлени предприятия и обекти от транспортната инфраструктура на Мариупол", се казва в съобщението. По-рано беше съобщено, че в Мариупол, въпреки примирието, се чуват взривове на снаряди. Украинските власти са заявили, че засилват отбраната на града, тъй като близо се намират позициите на опълченците.    

"Райфайзен България" очаква ръст на БВП през второто тримесечие като през първото

http://www.mediapool.bg/raifaizen-bulgaria-ochakva-rast-na-bvp-prez-vtoroto-trimesechie-kato-prez-parvoto-news224594.html

Икономическият растеж на България през второто полугодие вероятно ще се запази относително висок и ще е като през първото полугодие. Това показват данните към края на август в месечното макроикономическо изследване на "Райфайзенбанк България", публикувано в понеделник.   "Реалният растеж на БВП през второто тримесечие на 2014 г. беше относително висок: 1.6% на годишна база. Увеличение отбелязаха индустрията с 4.5% на годишна база и услугите (плюс 1%), докато аграрният сектор намали продукцията си с 1.5% на годишна база поради лошото време, белязано от сериозни наводнения“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.   "Нашите очаквания все пак са, че през второто полугодие растежът на БВП ще бъден подобен на отчетения през първите шест месеца“, добави Калчев.   "Подобри се заетостта през вторите три месеца на годината, а безработицата спадна до 11.4%, което е близо до средната безработица в еврозоната”, допълни той.   Според анализаторите на Райфайзенбанк, един от основните макроикономически проблеми на българската икономика е високият бюджетен дефицит.   "Отнесен към БВП за полугодието (35.3 млрд. лв.), реализираният дефицит до юни съставлява 2.8% от него. От друга страна държавният дълг, отнесен към БВП, остава един от най-ниските в ЕС“, посочи Калчев.   В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано също така, че според паричната статистика на БНБ за юни, кредитите на домакинствата и фирмите за пети пореден месец отчитат ръст - 3.1% на годишна база. В същото време равнището на лошите и преструктурираните кредити се понижи с 0.1 процентни пункта, но остана на значително високото равнище от 22.2%.   "Нашите очаквания са кредитирането да подкрепи реалната икономика. Негативно влияние върху нея в момента оказва политически несигурната предизборна ситуация“, каза още Калчев.

Прокуратурата напомни, че тя не издирва Цветан Василев, нямала "правомощия по екстериториалност"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/08/2376642_prokuraturata_napomni_che_tia_ne_izdirva_cvetan/?ref=rss


Няколко часа след като стана известно, че мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се намира в Сърбия, където Европейската заповед за арест не важи, от държавното обвинение съобщиха, че "същинското издирване" на банкера не е от нейните правомощия.

"...А е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна член", пишат от прокуратурата.  

За да пояснят този факт, от държавното обвинение уточняват, че...

300 хил. лв. ще ни струва машинното гласуване на 5 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_385977.html

Около 300 хил. лв. ще струва машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Сумата е посочена като прогнозна стойност в обществената поръчка на Министерския съвет за купуване на машини за гласуване, която беше публикувана днес. Поръчката е отново е за наем на техниката. В сумата са включени и съпътстващия софтуер, обучение на хората, които ще работят с машините и на специалистите, които ще анализират резултатите. Машинното гласуване като експеримент беше въведено с новия Изборен кодекс. За първи път то се приложи на Европейските избори на 25 май тази година. За евровота бяха наети 100 апарата от  холандската компания "СмартМатик", а софтуерът беше осигурен от "Сиела Норма". Двете фирми спечелиха обществената поръчка за машините за евровота в консорциум "Обединение Машинно гласуване". За изборите през май държавата задели 172 хил. лв. за машинно гласуване. Тогава експерименталното машинно гласуване беше приложено в 100 секции в София и Пазаджишко, но от 70093 избиратели, регистрирани в тези секции, само 8104 са изпробвали устройствата (машинното гласуване е по желания на избирателите в избраните секции). Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че на парламентарните избори на 5 октомври машини ще бъдат разположени в 300 секции в 5 избирателни района с различна численост на населението. Конкретните населени места и секции ще бъдат определени с допълнително решение на ЦИК. Изпълнителят ще трябва да осигури 30% допълнителен резерв от машини за гласуване – 90 броя. Конкурсът се провежда в условията на ускорена процедура на договаряне - заявления се приемат само 3 дни - до 11 септември 2014 г. Резултатите от машинното гласуване не се взимат предвид при преброяването на гласовете. Идеята е след 2016 г. да се премине изцяло на машинно гласуване. Предимството е, че машините броят и съставят протоколите в избирателните секции и така се избягват човешките грешки и умишлените манипулации при броенето на бюлетините по секциите.

Върховната административна прокуратура рапореди проверка в басейновите дирекции

http://www.moreto.net/novini.php?n=263441

На 8 септември 2014 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия.

Борисов да обуе ботушите, а да не прави помен с чужда пита

http://www.bnews.bg/article-115869

Борисов прави помен с чужда пита - вместо това да сложи ботушите и да отиде да помага, коментира Николай Бареков последните изяви на ГЕРБ. В неделя, докато хора умираха в наводненията, партията на Борисов направи помпозно откриване на кампанията си, като плати огромни пари за програмата и над 300 автобуса да докарат хора от страната.

"Роснефт", "Газпром" и "Транснефт" влязоха в списъка със санкции на ЕС

http://www.cross.bg/gazprom-kompanii-rosneft-1429225.html

/КРОСС/ Европейският съюз е включи "Роснефт", "Газпром" и "Транснефт" в санкционния списък. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на дипломатически източник. Агенцията отбелязва, че под удара на санкциите попадат руски държавни компании с оборот от над 1 трилион рубли. На трите компании ще бъде забранено да привличат инвестиции и да вземат заеми на европейските пазари.Санкциите ще влязат в сила след публикуването му в официалния вестник на Европейския съюз.

Обсъждаме в Брюксел отблокирането на евросредствата по „Околна среда“

http://econ.bg/Новини/Обсъждаме-в-Брюксел-отблокирането-на-евросредствата-по-Околна-среда-_l.a_i.566144_at.1.html

Вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова ще се срещнат с...

В Спешната помощ минават на 7-часов работен ден

http://www.vesti.bg/bulgaria/v-speshnata-pomosht-minavat-na-7-chasov-raboten-den-6021832

Специалистите ще работят на 12-часови дежурства, като разликата от 5 часа ще им се плаща като извънреден труд. Целта е заплатите на работещите в сферата на спешната помощ да се увеличат

Мъжът, стрелял по детска градина в Карлово, се оказа бивш военен

http://frognews.bg/news_75853/

Мъжът, който стреля по детската градина в Карлово, е бивш военен. Борис Гъджаров е на 67 години и живее в квартал "Сушица" близо до ОДЗ-то.

Кличко: Ще се бия с Пулев, не връщайте билетите

http://www.cross.bg/klichko-bileti-pylev-1429224.html

/КРОСС/Владимир Кличко призова феновете си да не връщат закупените билети за мача срещу Кубрат Пулев. Световният шампион по бокс в тежка категория беше категоричен пред украински медии, че ще има двубой на 15 ноември в Хамбург. „Ще се бия с Пулев в „О2 арена" и всички продадени билети за първоначалната дата 6 септември ще важат", обяви украинецът. Според него в момента се наблюдава уникална ситуация - нито един привърженик не се е опитал да си получи парите за провалената среща, въпреки че по закон това е възможно. Кличко отложи срещата заради контузия, която твърди, че е получил в бицепса по време на спаринг. Цените на билетите варираха между 57 и 700 евро в различните зони на 16-хилядната зала. Те бяха разпродадени седмици преди първата дата 6 септември. В момента на сайта eventim.de (ивентим.де), който държи правата за онлайн предлагане, няма свободни пропуски. Проблемът на българските фенове обаче не е свързан с предварително купените места в залата, а с платените самолетни и автобусни билети, както и с резервациите за хотел. Фенове на Кобрата се оплакаха, че са загубили между 500 и 1000 лева. Кличко демонстрира изключително унизително отношение към спортист №1 на България за 2012 г., след като му отпусна само 2 безплатни места в „О2 арена". Така нашият боксьор трябваше да плати значителна сума, за да влязат близките му. Все още не е разрешен и проблемът с журналистическите акредитации

Съдът потвърди прекратяването на делото срещу Стойчо Ненков

http://www.cross.bg/nenkov-stoiicho-protest-1429223.html

София /КРОСС/ Софийският градски съд е потвърдил прокурорското постановление, с което бе прекратено разследването срещу обвинителя Стойчо Ненков за осуетяване на наказателно преследване (чл. 288 от НК) поради липса на състав на престъпление. Определението на СГС е от 4 септември. То подлежи на обжалване и протест в седемдневен срок от съобщаването му пред Софийския апелативен съд.Съдът заседава по жалба на самия Ненков, който не спори за основанието за прекратяване, а за някои аргументи в обстоятелствената част на постановлението за прекратяване.Както е известно, Стойчо Ненков стана обвиняем, защото оттегли протеста срещу оправдателните присъди на двама от подсъдимите по делото САПАРД - Марио Николов и Людмил Стойков. Това, според прокуратурата, бил направил в разрез с указания, които получил от обвинители от ВКП.В мотивите си СГС изтъква, че прокуратурата законосъобразно е приела, че в случая не е налице престъпление. "За да е налице съставомерност между извършеното деяние и престъплението по чл. 288 от НК е необходимо извършителят да не е изпълнил своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване. В конкретния случай е взето предвид, че изготвянето на протест срещу присъда е правомощие на съответния прокурор, а не задължение. Безспорно преценката дали да се протестира една присъда е предоставена изцяло на прокурора

"Аспарухово" продължава с протестните действия заради блока за социално слаби

http://www.moreto.net/novini.php?n=263440

На проведено събрание в кв. Аспарухово миналата седмица пред сградата на районното кметство, жителите на квартала взеха решение да продължат с протестите и събирането на подписи против построяването на жилищен блок за социално слаби лица от гр.

Много сън вреди колкото и безсънието

http://www.vesti.bg/novini/mnogo-syn-vredi-kolkoto-i-bezsynieto-6021834

Твърде голямото и твърде малкото количество сън са еднакво вредни за организма, твърдят учените.

Осем години изтезават жена-инвалид

http://www.grreporter.info/Osem_godini_iztezavat_zhena-invalid/16065

36-годишна жена е преживяла истински кошмар в ръцете на хора, поели грижата за нея, които вместо това я затворили в собствения ѝ дом и я измъчвали години наред

прочети повече

Близо 400 къщи и обекти са били наводнени при потопа в Хасковско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290462

Близо 400 къщи и обекти са били наводнени при бедствените валежи в област Хасково миналия уикенд, съобщиха от областния кризисен щаб.
90 % от имотите вече са сухи. Все още е затворен за движение пътят Симеоновград - Гълъбово заради преливането на река Съзлийка върху шосето. Не може да се пътува и в участъка Симионовград - Димитровград, Близо 400 къщи и обекти са били наводнени при бедствените валежи в област Хасково миналия уикенд, съобщиха от областния кризисен щаб. 90 % от имотите вече са сухи. Все още е затворен за движение пътят Симеоновград - Гълъбово заради преливането на река Съзлийка върху шосето. Не може да се пътува и в участъка Симионовград - Димитровград,

Прокуратурата: Не можем да върнем Цветан Василев от Сърбия

http://crime.actualno.com/Prokuraturata-Ne-mojem-da-vyrnem-Cvetan-Vasilev-ot-Syrbija-news_48961.html

Същинското издирване на Цветан Василев не е в правомощията на Прокуратурата на Република България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна-член. Това ...

Пътната полиция започва масови проверки за предпазни колани и каски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/08/2376553_putnata_policiia_zapochva_masovi_proverki_za_predpazni/?ref=rss


Пътната полиция започва от днес акция за контрол на използването на предпазни колани, детски обезопасителни системи в моторните превозни средства и каски от мотоциклетистите, съобщиха от МВР. Акцията е общоевропейска, по линия на Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" в ЕС (TISPOL).

Засиленият контрол ще продължи до 14 септември. Основната цел на операцията е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на автомобили и пътниците, като акцентът отново ще е върху...

Кола блъсна велосипедист на 17 г., с опасност за живота е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290438

17-годишен велосипедист е с опасност за живота, след като е блъснат от лек автомобил в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас.   Около 20:30 ч. вчера на бургаската улица ''Тодор Александров'', в посока пътен възел ''Юг'' срещу бизнес център ''Вая'', лек автомобил ''Опел Вектра'', с бургаска регистрация, управляван от 37-годишния П.Д. 17-годишен велосипедист е с опасност за живота, след като е блъснат от лек автомобил в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Около 20:30 ч. вчера на бургаската улица ''Тодор Александров'', в посока пътен възел ''Юг'' срещу бизнес център ''Вая'', лек автомобил ''Опел Вектра'', с бургаска регистрация, управляван от 37-годишния П.Д.

Бивш военен стрелял по детската градина в Карлово

http://www.cross.bg/gradina-karlovo-detskata-1429222.html

Пловдив /КРОСС/ Разкриха човека, стрелял по детската градина в Карлово, съобщиха от пловдивската полиция. Това е 67-годишен бивш военен, който почиствал ловната си карабина и произвел изстрел по непредпазливост. Под наблюдението на Районна прокуратура - Карлово на 5 септември е започнало досъдебно производство по сигнал за увредени два прозореца на детска градина в града. Служители на полицейското управление в Карлово реагирали незабавно на съобщението, получено около 15.30 часа. При първоначалния оглед било установено, че счупването е в резултат на стрелба с огнестрелно оръжие. Тази версия е потвърдена и при последвалите редица процесуални и следствени действия. В хода на работата по случая е заподозрян 67-годишен карловец, живущ в близост до детската градина. От него е иззета законно притежавана ловна пушка. Предполага се, че мъжът произвел изстрел по непредпазливост с оръжието, докато го почиствал. Разследващите продължават работата по образуваното досъдебно производство по чл. 338 от НК.

Кр. Ангарски: Ако бъде затворена КТБ, ще се предизвика системен риск

http://frognews.bg/news_75852/

Ако бъде затворена Корпоративна търговска банка (КТБ), ще бъде изразходван целият ресурс на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се предизвика системен риск.

Най-много бързи кредити се вземат за ремонт на дома

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e41ea40/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cnai0Emnogo0Ebyrzi0Ekrediti0Ese0Evzemat0Eza0Eremont0Ena0Edoma0H1796390C/story01.htm

Близо две трети от потребителите предпочитат да внасят месечните си вноски по банков път, според проучване на компания за бързи заеми


„Ние знаем” е новото мото на ТАСС

http://www.cross.bg/sergeii-agentziyata-rysiya-1429221.html

/КРОСС/ ОТ 110-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН ИТАР-ТАСС ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО СЕ НАРИЧА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ НА РУСИЯ "ТАСС" Най-​старата информаци­онна агенция на Русия навърши 110 години на 1 сеп­тем­ври. Пре­зи­дентът на стра­ната Вла­ди­мир Путин поздрави колек­тива. При­вет­ствие изпрати и екипажът на МКС, поздрави и благопоже­ла­ния продължа­ват да при­стигат от раз­лични страни по света. Кметът на Москва Сергей Собя­нин лично под­несе сво­ите поздрав­ле­ния, разгледа излож­бата пла­кати „Окна РОСТА", както и ста­ринна тех­ника, с помощта на която са се пре­да­вали съобще­ни­ята на агенци­ята, посети съвременно обо­рудва­ния нюз­рум и подари на гене­рал­ния дирек­тор Сергей Михай­лов книга за исто­ри­ята на Москва. Летопи­сът на ТАСС започва на 1 сеп­тем­ври 1904 г., когато излиза указът на импе­ра­тор Нико­лай ІІ за съз­да­ване на Санктпе­тер­бург­ската телеграфна агенция - пър­вата държавна информаци­онна агенция на Русия. През 1925 г. тя започва да се нарича ТАСС, а през 90-​те години на мина­лия век - ИТАР-​ТАСС

Гарабед Минасян: Странна е активността на главния прокурор по казуса КТБ

http://www.cross.bg/banka-prokyror-aktivnostta-1429220.html

/КРОСС/Естествено и нормално е Цветан Василев да се опитва да спаси Корпоративна банка. Малко или много тя е негова. Не му е безразлично какво ще стане с нея. Търси начин за спасяването. Драмата е защо с такова закъснение се сеща за спасяването на собствената си банка, а не е предприел мерки своевременно. Така макроикономистът и бивш член на Управителния съвет на БНБ Гарабед Минасян коментира пред Националното радио информацията, че основният акционер в КТБ има конкретен план за оздравяването на банката. Странна е активността на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ, смята Минасян. Това не е негова работа. В законите за БНБ и за кредитните институции действително се отрежда мястото и на съдебната система при обявяването на окончателен фалит или ликвидация на банката, но това става с предложение на БНБ, а БНБ е независима институция и не е желателно да има такъв род намеси. Към всичко това се прибавя и съмнението доколко главният прокурор е достатъчно добър специалист по финанси и по банки, та да може да преценява къде какво е необходимо и как да се прилага. Това, което досега знаем е, че активността, която предприема прокуратурата е много повече съмнителна, коментира икономистът.  Според него БНБ има изключителни възможности за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Това не означава, че автоматично ще пристъпи към ликвидация. Действията на БНБ са в сянка, човек не знае какво точно предвиждат да направят

Българите в чужбина подават заявления за гласуване до утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=263438

До 9 септември български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, заявява това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Освен това, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение до ръководителите на дипломатическите и консулски представителства (ДКП) за местоположението на избирателните секции извън страната.

В. Йорданов пред Фрог: Около 600 полицаи напуснаха СДВР през последната година

http://frognews.bg/news_75851/

Между 500 и 600 полицаи са били отстранени от СДВР през последната година. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на столичната полиция Валери Йорданов. Той беше един от първите, които ексвътрешният министър Цветлин Йовчев махна под предлог, че така по-ефективно ще се бори с контрабандата на цигари.

Полският президент ще приеме оставката на кабинета „Туск” на 11 септември

http://www.cross.bg/tysk-ostavkata-donald-1429217.html

/КРОСС/ Президентът на Полша Бронислав Коморовски ще приеме оставката на правителството на Доналд Туск в четвъртък, 11 септември. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на държавния глава Йоана Тшаска-Вечорек. "Според информацията, с която разполагаме, Доналд Туск ще подаде оставка след заседанието на Националния съвет за сигурност, което е насрочено за вторник. Президентът ще приеме оставката на премиера и кабинета в четвъртък следобед", се казва в съобщението. Според представителя на президента, кандидат за поста на Туск е председателката на Сейма Ева Копач. С нея Коморовски ще се срещне след оставката на настоящото правителство. Според полската конституция, държавният глава разполага с две седмици, за да предложи на парламента нов министър-председател. Доналд Туск е принуден да напусне поста на ръководител на правителството във връзка с избирането му за председател на Европейския съвет.

Търновалийски: 9 септември е мисия от миналото и мисия за бъдещето

http://www.cross.bg/georgi-misiya-turnovaliiiski-1429219.html

Пловдив /КРОСС/ Датата 9 септември не е еднократен акт, а мисия от миналото и мисия за бъдещето. Това каза водачът на Коалиция БСП Лява България в Пловдив Георги Търновалийски на тържественото събиране на пловдивските антифашисти. Той увери присъстващите, че левицата няма да позволи датата 9 септември да бъде зачеркната от псевдодемократи. „За тези 25 години на преход не могат да съборят построеното от вас, подчерта Георги Търновалийски и продължи: Поклон пред за смелостта, силата и героизма, с които градихте България като държава с развита индустрия и модерно земеделие. Той поздрави членовете на БАС от името на градския и областен председател Георги Гергов. Празнични пожелания на пловдивските антифашисти поднесоха още кандидатите за народни представители Захари Георгиев, Георги Йорданов, Ангел Батаклиев.    

„Десен сектор” ще участва в парламентарните избори в Украйна

http://www.cross.bg/desen-sektor-partiyata-1429215.html

/КРОСС/ Радикалното националистическо движение „Десен сектор”, по-рано регистрирано като политическа партия, възнамерява да участва в парламентарните избори в Украйна, които ще се проведат на 26 октомври. Това заяви в ефира на телевизия „Интер” ръководителят на информационния отдел на партията Борислав Берьоза, предаде РИА Новости. „Десен сектор” е украинско обединение на радикални националистически организации. През януари и февруари тази година бойците от движението участваха в сблъсъците с органите на реда и в превземането на административни сгради, а през април – в потушаването на протестите в източната част на страната. Москва нееднократно призовава Киев да обезоръжи незаконните въоръжени групировки, в това число и „Десен сектор”. По-рано прокуратурата на РФ предаде на Интерпол материали за международното издирване на лидера на движението Дмитрий Ярош, против когото в Русия бе образувано дело за призоваване към терористична дейност. „Официално съобщавам, че партията „Десен сектор” ще участва в изборите”, заяви Берьоза. Той обяви три основни точки от програмата на партията, сред които са териториалната цялостност на страната, възстановяването на икономиката и правото на украинските граждани за притежаване на оръжие, към което „Десен сектор” по-рано нееднократно призоваваше

Ден на отворените врати в Пернишката пожарна, заради професионалния си празник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/den-na-otvorenite-vrati-v-pernishkata-pojarna-zaradi-profesionalniya-si_34142/

На 14 септември българските пожарникари и спасители честват своя професионален празник. По традиция той се отбелязва със Седмица на пожарната безопасност, като тази година тя е от 8 до 14 септември.

През тази седмица ще се проведат различни мероприятия, насочени към повишаване информираността на обществото по отношение на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, към издигане престижа на професията и популяризиране на извършваните...

Продължава

Велизар Шаламанов: Не можем да изключим преки заплахи за териториалната цялост на България

http://www.mediapool.bg/velizar-shalamanov-ne-mozhem-da-izklyuchim-preki-zaplahi-za-teritorialnata-tsyalost-na-bulgaria-news224593.html

Военният министър Велизар Шаламанов обяви, че "има заплахи за териториалната цялост на европейски страни" и не може да се изключат и преки заплахи за България. "Имаше териториална заплаха за Грузия, сега има за Украйна. Има замразен конфликт в Молдова, в Нагорни Карабах. Ние не можем да изключим преки заплахи и за България. Заплахата от хибридна война изглежда не толкова разбираема, защото не е свързана с пряка териториална заплаха, но води до дестабилизация, отслабване и води към това ние да бъдем бедна страна", посочи Шаламанов. Шаламанов представи визията си за сектора на отбраната до 2020 година, но тя бе редактирана заради оценката му, че Русия представлява заплаха за България. Първоначалният вид на документа предизвика напрежение между премиера Георги Близнашки от една страна и военния министър и президента Росен Плевнелиев и бе смекчен от Съвета по сигурност към Министерския съвет. Така във визията отпадна текстът, който директно посочваше Руската федерация като заплаха, но остана формулировката за опасността от "хибридния модел" на водене на война. Въпреки че документът не го свързва открито с Москва, според НАТО в момента Русия води в Източна Украйна именно хибридна война. Шаламанов коментира пред БНР още, че не смята за грешка посочването на Русия като заплаха. "Тези констатации се повтарят в официални документи на НАТО и ЕС. Първият вариант на стратегията беше експертен документ, който с мое съгласие беше пуснат за обществено обсъждане. Аз смятам, че важните неща, несподеляни първоначално от всички граждани, трябва да бъдат обсъждани. Вариантът, който беше приет от Съвета по сигурност като работен документ вече отчита политическито съгласие на ниво на кабинет. Но между двата документа няма противоречие. Става въпрос за изказ, за по-дипломатичен език, който беше предложен от МВнР и това е правилният път", обясни Шаламанов пред БНР. Той коментира още и поискания от НАТО План за защита на Румъния и България, като посочи че този план е в съответствие с Вашингтонския договор, който изисква планове за защита на всички страни членки. Планът трябва точно и конкретно да определи ангажиментите на алианса в случай на атака срещу България или Румъния. "Това, че е забавен този план, се дължи на две причини. Първо, че Алиансът беше силно ангажиран в Афганистан. И второ, че от страна на българските правителства и началници на отбраната не е отстоявано това право на България да бъде включена в това планиране. И това планиране да бъде отработено, както казват военните чрез съответно учения", каза Шаламанов. На срещата на върха на Алианса в Уелс в края на миналата седмица в опит да се противопоставят на руската агресия лидерите на НАТО страните членки   одобриха   план за готовност за действие, според който се създават сили за бързо реагиране с база в Източна Европа. Шаламанов каза, че този план е в пряк отговор на агресивните действия на Русия с анексирането на Крим и инвазията в Източна Украйна, но той отчита и предизвикателства на "Ислямска държава“, както и други рискове, по които има споделена оценка в страните от НАТО. Шаламанов обясни, че в рамките му България ще присъедини Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, ще търси по-широко използване на полигона в Ново село, сътрудничество в Черно море, включване в инициативата на Германия като рамкова нация за разработка на съвременни способности и други. "Това са само част от мерките, които обаче, за да се случат, трябва наистина да имаме съгласие по една национална програма, която да гарантира и необходимите средства – средства, заделени от българския бюджет, за да може към тях да бъдат добавени средствата от НАТО, от Европейския съюз и от съюзниците, които проявяват солидарност към нас", заяви Шаламанов. Той отново коментира поставената цел – 2% от БВП за отбраната. "Мисля, че това е обща задача на всички българи, на политическите партии, които се стремят към управлението. Това, което служебното правителство може да направи е да посочи механизмите, по които да се стигне до тези 2%. Още повече вътрешното преструктуриране на бюджета за достигане на поне 15-20 процента за инвестиции в отбраната, като това бъде допълнено с едни много по-ефективни, прозрачни методи за управление на тези инвестиции. Така че за разлика от миналите десетина години да виждаме реални способности, които удовлетворяват военните командири. Към момента, за съжаление, оценката е такава, че са похарчени над 1,8-2 милиарда лева, откакто сме член на НАТО, но истинските видими бойни способности не са дошли от тези пари, а са дошли от помощта, която сме получили от САЩ и Програмата за инвестиции в отбраната на НАТО, както и споразуменията с правителствата на някои страни-членки на Алианса", коментира Шаламанов. Постигането на подобен процент обаче изглежда почти невъзможно на фона на реалната ситуация. В момента бюджетът за отбрана се движи около 1.3% от БВП, а тригодишната бюджетна рамка също предвижда подобни измерения. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък вече отхвърли призивите за повече разходи. "Има много просто правило – когато си в една общност на споделени ценности, интегритетът е ценност № 1, т.е. това което се казва, това се прави. Другото е андрешковщина, аз лично считам, че България е достоен член на НАТО и на ЕС. Трябва да забравим за номерата на Андрешко, който се чуди как да се скрие от бирника. НАТО и ЕС не са бирници. Това са съюзи, базирани на ценности, към които България се присъедини с много усилия и с ясно съзнание за това какво я очаква и какво е готова да допринесе, за да защити своята свобода и принадлежност към тези съюзи", отбеляза Шаламанов.

Прокуратурата проверява басейновите дирекции

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/prokuraturata-proveriava-basejnovite-direkcii-6021831

Крайният срок за завършване на проверката е 24 октомври 2014 г., след което получените резултати ще бъдат обобщени

Прокуратурата разпореди проверка за Мизия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/prokuraturata-razporedi-proverka-za-miziia-6021831

Крайният срок за завършване на проверката е 24 октомври 2014 г., след което получените резултати ще бъдат обобщени

БСП: Приветстваме, че ГЕРБ последва инициативата ни да помогнем на пострадалите райони

http://www.cross.bg/postradalite-pomognem-gerb-1429214.html

/КРОСС/ "Приветсвтаме, че ПП ГЕРБ последва нашата инициатива да помогнем на пострадалите от наводненията район", съобщават от БСП. "Още преди месец нашите младежи организираха в акция по почистването на наводнена Мизия. Доброволци от Младежкото обединение в БСП от Ловеч, Плевен и Видин помогнаха при изчистването и на улиците, както и на наводнените къщи", припомнят от партията.    

В Русия се очаква се най-мащабната ротация на губернатори от 1996 насам

http://www.cross.bg/ekspertite-rysiya-federatziyata-1429216.html

/КРОСС/ Въз основа на данни от изслед­ване на тема „Реги­о­нал­ните избори-​2014: сце­на­рии на кампа­ни­ите и прогнози" експер­тите от Фонда за раз­ви­тие на граж­дан­ското обще­ство (ФоРГО) пра­вят извода, че новият дне­вен ред на губер­на­тор­ския вот е сформи­ран от връща­нето на Крим в състава на Русия, съби­ти­ята в юго­източна Украйна, както и от безпреце­дент­ните опити за натиск върху Русия от страна на Запада и САЩ. Спо­ред експер­тите, укра­ин­ската криза е кон­со­ли­ди­рала рус­кото обще­ство около действащата власт и пре­зи­дента Вла­ди­мир Путин и затова се оча­к­ват вотът в един­ния ден за гла­су­ване - 14 сеп­тем­ври, да премине по прогно­зи­руем сценарий. Ана­ли­зите сочат, че отка­кто Русия се върна към пре­кия избор на губер­на­тори (2012 г.), тази година ще бъде поста­вен свое­об­ра­зен рекорд по брой изби­ра­телни кампа­нии на глави на реги­они

Всички европейци искат по-добро опазване на околната среда

http://econ.bg/Новини/Всички-европейци-искат-по-добро-опазване-на-околната-среда_l.a_i.566131_at.1.html

Въпреки икономическата криза европейците са все така загрижени за околната среда. Това сочи проучване на "Евробарометър", съобщиха от Европейската...

Спешните медици в София минават на 7-часов работен ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290468

Медиците, работещи в столичния Център за спешна медицинска помощ, вече работят на 7-часов работен ден, а не, както досега - на 8-часов, съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, след като посети заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.   Така заплатите им ще се изчисляват на по-малко работно време, Медиците, работещи в столичния Център за спешна медицинска помощ, вече работят на 7-часов работен ден, а не, както досега - на 8-часов, съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, след като посети заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.  Така заплатите им ще се изчисляват на по-малко работно време,

Виктор Понта пожела успех на Миков и БСП на изборите

http://www.cross.bg/ponta-viktor-yspeh-1429212.html

/КРОСС/ Румънският премиер и кандидат за президент Виктор Понта и председателят на румънския парламент Валериу Згоня пожелаха изборен успех на Коалиция "БСП Лява България". Двамата се срещнаха с кандидатите за народни представители от Видински многомандатен избирателен район Филип Попов, Ваня Ставрева и Мария Тодорова, които бяха гости на празника на румънския град Маглавит и на Маглавитския манастир вчера, съобщават от пресцентъра на партията. „Пожелавам успех на вас и на Михаил Миков, с когото сме приятели и вярвам в победата ви", каза Понта. Кандидатите за народни представители обсъдиха перспективите за трансгранично сътрудничество със сенатор Война Флоря, кмета на Калафат Мирча Гуца, чиято община активно работи по трансгранични проекти и депутати от румънската социалистическа партия. На срещата Попов е бил категоричен, че двете държави, като страни членки на ЕС и като съседи трябва да продължават своето трансгранично сътрудничество и добросъседски отношения. По време на посещението на делегацията на ПЕС в Китай, президентът и ПЕС Сергей Станишев срещна с Виктор Понта, Румънският премиер и кандидат за президент покани Станишев да участва в откриването на кандидат президентската му кампания на 20.09.2014 г. в Букурещ.  

Разбиха офиса на ДСБ "Средец" след акцията пред ПСА

http://offnews.bg/news/n_1/n_385962.html

Клубът на ДСБ "Средец" е разбит късно снощи от неизвестни извършители.  Според столичната организация на партията става въпрос за отговор на вчерашната политическа акция, при която четирима активисти на ‪‎ДСБ‬, сред които и осмата в листата на Реформаторския блок в 24-ти район в София и председател на партията в район "Средец" Марта Георгиева, бяха задържани пред Паметника на Съветската армия . Активистите на ДСБ вчера изписаха „ Окупатори “ на няколко места в основата на Паметника на Съветската армия. Председателят на ДСБ в район "Средец" коментира пред OFFNews , че със сигурност става въпрос за политически акт, който е отговор на вчерашната акция. От ДСБ вече са подали жалба в полицията.

Майката на удавената Камелия: Можеха да я спасят

http://frognews.bg/news_75850/

Могло ли е 21 годишната Камелия Желязкова да бъде спасена от потопа, връхлетял Бургас през уикенда.

"Роснефт", "Газпром нефт" и "Транснефт" бяха включени в санкциите на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/08/2376540_rosneft_gazprom_neft_i_transneft_biaha_vkljucheni_v/?ref=rss


ЕС включва най-големите руски фирми, които се занимават с добив и доставка на фосилни горива в списъка на санкциите, съобщава агенция "Ройтерс". Неназован дипломат съобщава, че на "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт" ще бъде забранено да привличат инвестиции и да вземат заеми на европейските пазари.

Санкциите на ЕС обаче не се отнасят до газовия сектор и до руската държавна "Газпром" - най-големият производител на природен газ в света – която доставя повече от 30% от синьото...

Партиите се споразумяха за честни избори

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/partiite-se-sporazumiaha-za-chestni-izbori-6021830

Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция

В Ловешко са умрели над 200 животни с непотвърдена диагноза "син език"

http://www.cross.bg/zhivotni-ymreli-mesta-1429213.html

/КРОСС/ Над 200 са вече умрелите животни в Ловешка област, за които клинично се смята, че са заразени с болестта "син език". „Все още няма официално потвърждение, тай като се бавят резултатите от кръвните проби. Това са предимно овце, но има и говеда. Засегнати са 44 населени места", съобщи директорът на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов пред БНР.„Може би до края на деня ще имаме поне още две-три. Изпратили сме към 5-и септември 178 кръвни проби от овце и 6 от говеда, за които чакаме резултати. Ситуацията все още остава доста сложна при нас. Имаме готовност да започнем пръскане във всички населени места", добави той.Йотов допълни, че най-много умрели животни има в ловешкото село Гостиня.„Стадото е с над 450 дребни преживни животни и има над 30 животни вече умрели там", обясни още Йотов.Според него няма информация за засегнати диви животни в региона. Всички умрели животни в областта са извозени в екарисаж. Очаква се до края на годината или в началото на следващата да започне ваксинация на преживните животни в Ловешка област.

Иванка Стоянова: Към момента няма болни животни във Варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=263431

Към момента нямаме болни животни. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна директорът на Зоопарка във Варна Иванка Стоянова. Тя посочи, че случващото се в Софийския и Старозагорския зоопарк е много неприятно. „Надяваме се никога да нямаме техния проблем”, каза Иванка Стоянова.

Насилието над журналисти е посегателство срещу интересите на цялото общество

http://www.cross.bg/nasilieto-kolegite-tzyaloto-1429211.html

/КРОСС/ Асоциацията на европейските журналисти-България най-остро осъжда нападенията над екипите на БТВ и ТВ7 от последните дни. Насилието над журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения е посегателство срещу интересите на цялото общество. Призоваваме правоохранителните органи да действат максимално бързо и твърдо за установяването на вината и наказване на извършителите, апелират от АЕЖ. Припомняме, че на 4 септември журналистът от бТВ Росен Цветков и операторът Любен Кацаров бяха нападнати, докато подготвяха репортаж за телефонни измами в с.Ветово. Само няколко дни по-късно, в нощта на 6 срещу 7 септември, този път в Перник, беше извършено нападение над оператора от ТВ7 Иван Китанов. Той е бил в града с колегите си, за да заснемемат разследване за търговията с наркотици. Показателно е, че и в двата случая журналистите разследват престъпни схеми, които въпреки обществената си опасност, години наред остават неглижирани от държавните институции. Поздравяваме колегите за смелостта и ги призоваваме да не се отказват от истинската и смела журналистика, завършват от АЕЖ.  

Германия: Нужни са още усилия в Украйна

http://europe.actualno.com/Germanija-Nujni-sa-oshte-usilija-v-Ukrajna-news_48952.html

Само прекратяването на огъня в Източна Украйна е недостатъчно. Нужно е страните в конфликта да се движат напред, коментира официалният представител на германското правителство Щефан Зайберт, цитиран о...

Българско мобилно приложение за определяне на видовете птици наредено сред най-добрите в света

http://society.actualno.com/Bylgarsko-mobilno-prilojenie-za-opredeljane-na-vidovete-ptici-naredeno-sred-naj-dobrite-v-sveta-news_48957.html

Мобилното приложение на Българското дружество за защита на птиците SmartBirds е в листата на World Summit Award Mobile (WSA-Mobile) за най-добрите приложения, които се създават в световен мащаб. Това ...

В избирателните списъци няма 1 млн. души "мъртви души"

http://izbori2014.actualno.com/V-izbiratelnite-spisyci-njama-1-mln-dushi-myrtvi-dushi-news_48958.html

Към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти на хора над 18-годишна възраст. Това заяви служебният зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев за реалното число на български граждани с лични д...

Уилям Дефо - банкерът на "Най-търсеният човек"

http://cinema.actualno.com/Uiljam-Defo---bankeryt-na-Naj-tyrsenijat-chovek-news_48966.html

В отклонение от романа, където героят е англичанин, два пъти номинираният за „Оскар“ Уилям Дефо играе банкера Томас Бру със собствения си характерен глас. „Прекарахме мн...

Само в "24 часа": Съпругът на удавената Недялка: Държах я, но втора вълна ни раздели (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290453

Държах жена си за ръката, тъкмо се мъчех да я изкарам през задния прозорец, когато дойде втора силна вълна и ни раздели. Изпуснах я и повече не я видях.
Аз самият, не знам как, се качих върху гумата и се хванах за прозорчето на колата. Така стоях близо час. После намерих сили и се изкачих на капака на колата. Държах жена си за ръката, тъкмо се мъчех да я изкарам през задния прозорец, когато дойде втора силна вълна и ни раздели. Изпуснах я и повече не я видях. Аз самият, не знам как, се качих върху гумата и се хванах за прозорчето на колата. Така стоях близо час. После намерих сили и се изкачих на капака на колата.

България – апетитна за ислямистите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245066_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%21

 Вече било решено, че България и Испания ще са първите страни в Европа, където ще се установи „Черният Харифат на пророка Мохамед”.

След постигането на пълна победа в Ирак, фанатичната сунитската групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) планира да създаде първият ислямски халифат в Европа и вече да се нарича ИД – „Ислямска държава”, заяви нейният фанатизиран лидер Абу Бакр Ал-Багдади пред иранската агенция Mehr News Agency.

Според плановете на черните джихадисти първата страна на Балканите, където ще се развее великото черно знаме, ще е България, първо – заради отличното й стратегическо положение и второ – поради хилядите последователи и многото мюсюлмани, които чакали само сигнал от своите водачи да се жертват в името на Аллаха. Като dead-line за постигане на тази цел в програмата на ИДИЛ е начертана 2020 година.

Балканите – първа цел за ислямистите от „Ислямска държава”2

Както вече стана известно, Ал-Багдади разкрил плана си за управление на бъдещия Халифат, в който далите му клетва за верност бойци ще се разпореждат с живота, имотите и жените на европейците. Всеки, който успее да завербува минимум 10 души за поддръжници на ИДИЛ, ще бъде помазан с благословията му. След което ще създадат ислямски халифат във всяка европейска страна. Във Великобритания ислямистите вече излизат на открити протести в подръжка на радикалния ислям с лозунги, призоваващи за приемането на шериат на острова.

В края на миналия месец ИДИЛ обявиха официално създаването на халифат в завоюваните територии в Ирак и Сирия. Известния ислямски теолог доктор Юсеф Ал-Кардауи, отбеляза пред ИТАР-ТАСС, че това далеч не съответства на нормите на шериата. Владенията трябва да се разширят!

Сунистките джихадисти на „Ислямска държава” начертаха вече картата на териториите, които задължително трябва да попаднат под „черното знаме” и законите на шериата. В тази карта попада и територията на днешна България. Според картата в халифата на ИДИЛ влиза Македония и всички страни от бивша Югославия, както и България, Румъния, Албания и Гърция.

Испания, която е била управлявана от мюсюлманите до края на XV век, и по конкретно Андалусия, тогава Кордовски халифат, ще бъде неотменна част от новият халифат, както и страните от Балканите и част от Източна Европа, включително Австрия. Към халифата ще бъдат задължително включени и всички съществуващи мюсюлмани по света в страните, в които живеят. Доста големи амбиции имат екстремистите към Европа! Апетит, който вече не им се побира в чиниите!

Обявената от фанатичните джихадисти държава се описва като „най-значимото развитие на международния джихадизъм и ислямизъм в световен мащаб”! Какво прави в случая „борец №1 против тероризма” – САЩ?!

Иранският външен министър заяви в интервю пред Mehr News Agency и пред IRIB, че американските двойни стандарти правят борбата им срещу терористите от ИДИЛ „несериозна”. Мохамед Джафад Зариф апелира, че „борбата с тероризма и екстремизма изисква международно сътрудничество”.

BBC твърди, че Иран и САЩ си сътрудничат, за да се изкорени терористичната организация ИДИЛ в Ирак, иранският външен министър подчерта, че „САЩ не подхождат сериозно в борбата си срещу ИДИЛ и техните корени по света, заради двойните им стандарти! САЩ подкрепяха ИДИЛ в Сирия , а сега искат да се борят с тях в Ирак”, заяви Зариф и добави, че ИДИЛ веднъж е пуснал корени в Сирия, днес тя е в Ирак , а утре ще заплаха други страни.

Балканите – първа цел за ислямистите от „Ислямска държава”3

Опасността от радикализъм и краен ислям е надвисла като черен облак над света, но дъждът от този облак все още не е завалял. Какво чакаме – да ни залее черният порой ли?

Цялата световна общественост, всички световни организации защитаващи правата на човека, трябва да се надигнат и заедно, с общи усилия, да прогонят задаващия се „черен облак” над Европа.
Необходимо е силно международно сътрудничество с един, общ лозунг – „Светът против насилието и екстремизма!”

Длъжни сме да опазим нашите земи, територии и ценности. И ако България има стабилна вътрешна политика и здраво правителство, това е възможно. В противен случай сме застрашени от „черна градушка”, където застраховките не важат!

Оля Ал-Ахмед
Оля Ал-Ахмед е известен български журналист и преводач от арабски и руски, експерт по ПР и протокол. Говори свободно английски, арабски, руски и испански.

Завършила е арабска филология в СУ с втора специалност журналистика и ПР и здравен мениджмънт в УНСС. Преди години само за една нощ преведе Наказателния кодекс на Либия и обвинителния акт срещу българските медици, с което нашумя.

Защитила е дисертация по съвременна арабска литература и език в Дамаск. Има редица научни публикации в областта на лингвистиката. Заклет преводач и хоноруван лектор в НБУ.

Източници:

http://en.mehrnews.com/detail/News/103918

 

http://en.mehrnews.com/

 

 

ИТАР - ТАСС

 

Прокуратурата проверява кой в държавата проспа потопа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290442

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия, съобщиха от Прокуратурата. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров в гр. Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия, съобщиха от Прокуратурата. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров в гр.

Спешните медицински екипи минаха на 7-часов работен ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290456

Медиците, работещи в столичния Център за спешна медицинска помощ, вече работят на 7-часов работен ден, а не, както досега - на 8-часов, съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, след като посети заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.   Така заплатите им ще се изчисляват на по-малко работно време, Медиците, работещи в столичния Център за спешна медицинска помощ, вече работят на 7-часов работен ден, а не, както досега - на 8-часов, съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, след като посети заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.  Така заплатите им ще се изчисляват на по-малко работно време,

Македония с готовност да ни помогне за наводненията

http://econ.bg/Новини/Македония-с-готовност-да-ни-помогне-за-наводненията_l.a_i.566130_at.1.html

Заради критичната ситуация след поредните наводнения в страната македонското правителство реши да предложи помощ на България за справяне с...

Немарливостта на пернишките управляващи

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nemarlivostta-na-pernishkite-upravlyavashti_34141/

Елате и вижте!

Непочистени дерета и канализации.Това е мост на магистралата в края на ул."Никифор Панкев".Коментарите са излишни!

Прокуратурата проверява Басейновите дирекции заради потопа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290429

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия, съобщиха от Прокуратурата. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров в гр. Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия, съобщиха от Прокуратурата. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров в гр.

Видео: Наводнения в Индия и Пакистан отнеха живота на най-малко 340 души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/08/2376538_video_navodneniia_v_indiia_i_pakistan_otneha_jivota_na/?ref=rss




Индийският премиер Нареднра Моди обяви бедствено положение, след като наводненията в Кашмир опустошиха региона и от двете страна на индийско-пакистанската граница.

Моди отпътува към мястото на бедствието, за да оцени щетите, съобщи агенция "Ройтерс". Загиналите индийци са най-малко 175 души. Според местни медии около 170 души са загинали в съседен Пакистан. Така общият брой на жертвите надвишава 340 души. Премиерът обеща 11 милиарда рупии (180 милиона долара) за...

Тримата герои от трагичната нощ ще получат отличия за проявената храброст

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/G-tq52Xm3ko/

Тримата герои от трагичната нощ на 5 срещу 6 септември Николай Градев, Николай Кирилов и Марин  Гърков, ще получат отличия за проявената храброст.

Те ще бъдат наградени на официална церемония  на празника на града Никулден от кмета Димитър Николов.

„Проявената от вас смелост и жертвоготовност  е  пример, който трябва да бъде показан. Пример достоен за уважение“. Това заяви кметът Димитър Николов по време на срещата с тримата млади мъже,спасили с риск за собственият си живот бедстващи хора край Отманли.

Градоначалникът се информира лично от тях относно ситуацията в нощта на трагедията, при която загинаха две жени.

 

Блатер: Помолиха ме да остана президент на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376537_blater_pomoliha_me_da_ostana_prezident_na_fifa/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че е бил помолен от представители на националните футболни асоциации да продължи да бъде начело на световната централа.

"Вижте, една мисия никога не завършва. Моята мисия не е завършена. На последния конгрес на ФИФА в Сао Пауло не видях просто подкрепа. Огромно мнозинство от представители на националните асоциации ме помолиха: "Продължи, бъди наш президент и в бъдеще", каза Блатер.

Швейцарецът официално обяви, че ще се кандидатира за...

Македония ще помогне на България за справяне с наводненията

http://www.cross.bg/pomosht-pravitelstvo-bulgariya-1429210.html

/КРОСС/ Македонското правителство реши да предложи помощ на България за справяне с наводненията, пише македонският "Утрински весник". Според изданието конкретната помощ ще бъде определена на следващото заседание на правителството, след извършени консултации с българското правителство. Изданието посочва, че трима души са загинали и половин страна е под вода заради наводненията.Македонските медии съобщават за един бедствал македонец в района на Бургас. Мъжът е бил отседнал при свои приятели, когато водната стихия е връхлетяла. Той обаче е бил спасен и няма опасност за живота му, пише "24 часа".

Какви ще са реалните последици от референдума в Шотландия

http://www.mediapool.bg/kakvi-shte-sa-realnite-posleditsi-ot-referenduma-v-shotlandiya-news224592.html

До миналата седмица почти никой извън Шотландия не приемаше сериозно възможността най-стабилната държава в Европа, единствената страна в света, която не е претърпявала нашествие, революция или гражданска война през последните 300 години, да бъде изтрита от картата. Сега обаче изглежда доста възможно Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия да престане да съществува след референдума за независимост на Шотландия, който ще се състои на 18 септември, пише в понеделник агенция Ройтерс в обширен анализ за възможните неблагоприятни последици от референдума независимо от неговия резултат.. Перспективите за Шотландия и Великобритания рязко се промениха във вторник, когато една от най-авторитетните британски социологически агенции "Югав" публикува допитване, показващо, че преднината на юнионистите се е скъсила до едва 53 срещу 47 процента - за сравнение обичайната разлика при предишни проучвания беше 10-20 процентни пункта. Промяната на числата беше толкова внезапна и голяма, че президентът на "Югав" Питър Келнър почти не можеше да повярва на резултатите на собствената си агенция. "Изглеждаше, че Алекс Салмънд (шотландският националистически лидер) е на път да претърпи тежко поражение. Но сега има вероятност за малка разлика и е напълно възможно да победи гласуването с "да". Когато за първи път видях нашите данни, исках да се уверя, че това развитие е действително. Колкото и внимателно да са проведени, всички проучвания са предразположени към социологическа грешка. Можем ли да бъдем сигурни, че това увеличаване на подкрепата за независимостта е действително? Не съм сигурен, че е така", каза той в седмичния си блог, цитиран от Ройтерс. Проследявайки как отделните избиратели са променили мнението си за референдума, Келнър заключил, че кампанията за независимост печели четирима избиратели в замяна на всеки загубен глас, а юнионистите губят двама поддръжници в замяна на всеки спечелен привърженик. Анализът на данните според партийните пристрастия довел до същия извод: промяната на мнението е била действителна. Като оставим настрана статистическите проверки, има няколко причини да смятаме, че разпадането на Обединеното кралство става наистина възможно. На първо място, промяната на общественото мнение имаше ясен катализатор: телевизионният диспут по-миналата седмица, който явно беше спечелен от Салмънд. От по-голямо значение е това, че предположението, че шотландците може да бъдат повлияни главно от икономически въпроси, което е в подкрепа на избягващото риска гласуване в полза на статуквото, се оказва погрешно. Сега изглежда, че много избиратели обръщат внимание главно на политическите последици от независимостта. Много шотландци разглеждат референдума като възможност да превърнат своята страна в социална демокрация от скандинавски тип, изразявайки колективистичен национален дух, който е потискан от английския консерватизъм, особено след избирането на Маргарет Тачър през 1979 г. Фактът, че Шотландия не избра дори един консервативен депутат на последните избори в Обединеното кралство, предоставя явно доказателство за това идеологическо разделение. Независимо какви са причините за увеличаване на подкрепата за независимостта, финансовите пазари веднага реагираха. Анкетата на "Югав" от вторник предизвика незабавно разпродаване на британски лири - най-рязката очаквана промяна в курса на валутата след еврокризата през 2011 г. - и значителен спад на акциите на Роял банк ъв Скотланд. Паническата реакция беше основателна. Макар шансовете за независимост на Шотландия да остават доста малки - според политическите букмейкъри те са едва 20 процента, последиците от това малко вероятно събитие биха били огромни. Шотландският референдум може да породи всевъзможни други рискове, за които финансовите пазари и международните бизнес лидери още не си дават напълно сметка. Повечето финансови и бизнес анализи разбираемо се съсредоточават върху икономически въпроси като валутните споразумения, държавните гаранции за финансовите институции и приходите от петрола в Северно море. Колкото и да са тревожни тези неща, политическите последици от независимостта биха били още по-разрушителни. Проблемите биха започнали веднага след референдума, тъй като победа на вота за независимост вероятно би предизвикала бунт срещу Дейвид Камерън от страна на членове на дясното крило на партията му, чието историческо име е Консервативна и юнионистка партия. Иронично е, че друга причина да се очаква метеж е това, че консерваторите биха печелили с лекота изборите в Англия в бъдеще, след като лейбъристките депутати от Шотландия напуснат завинаги Уестминстър. Тази увереност на свой ред би позволила на партийните активисти да изберат лидер, който по-силно споделя техните евроскептични и десни възгледи от умерения Камерън. Независимо дали Камерън би оцелял при поражение на референдума, през май 2015 г., когато трябва да бъдат произведени общи избори в цялото Обединено кралство, може да се зададе огромно конституционно предизвикателство. Шотландската независимост би разклатила демократичната легитимност на всяко правителство, което дойде на власт след изборите. Ако лейбъристите спечелят мнозинство, тяхната победа би зависила от шотландските депутати, които ще трябва да напуснат Уестминстър при приключването на преговорите за независимостта през 2016 или 2017 г. Поради това едно ръководено от лейбъристите правителство, избрано догодина, не би имало демократичен мандат. От друга страна, ако консерваторите успеят да спечелят изборите следващата година, дори след вот за независимостта на Шотландия този месец, те ще станат изключително уверени, че могат да си осигурят още по-голямо мнозинство, след като Шотландия напусне. Ако тогава Камерън бъде заменен от доста по-евроскептичен министър-председател, който би агитирал в полза на излизането на Великобритания от ЕС, британският електорат, останал без проевропейските шотландски избиратели, почти със сигурност би подкрепил това решение на евентуален референдум. Накрая, е необходимо да разгледаме какво би било въздействието, ако Шотландия гласува в полза на оставането в обединението, но само с малка разлика. Ако вотът се окаже толкова оспорван, колкото предполагат последните проучвания, тогава националистите едва ли ще приемат резултата за окончателен. Авторитетът на Камерън като министър-председател и лидер на консерваторите все пак би бил силно разклатен, а резултатът от общите избори догодина, който и без това е "невъзможно да бъде предсказан", би се наклонил в полза на лейбъристите. Дори консерваторите наистина да останат на власт, резултатът от референдума за ЕС през 2017 г. би станал по-несигурен. Накратко казано, има изгледи политическата нестабилност да стане постоянна реалност във Великобритания, освен ако юнионистите не успеят да спечелят шотландския референдум с решителна преднина. Тъй като подобен категоричен резултат сега изглежда малко вероятен, променливостта на лирата и други британски активи през миналата седмица може би е предвестник за нещата, които предстоят.

Едва 38% от медиите у нас са регистрирали тарифите си за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_385978.html

Близо 38% от 180 национални медии са изпълнили изискванията да обявят тарифите за платеното отразяване на предизборната кампания. Това отчетоха от "Прозрачност без граници" по време на заседанието на Изборния борд към МС. Законовото изискване за медиите да обявят тарифите си за реклама на политически субкети по време на кампания е това да бъде направено до 26 август. В сравнение с предходни години има спад в тенденцията. OFFNews бе една от първите медии, които публикуваха ценовата си листа за изборите.  Очаквайте подробности. 

17-годишен велосипедист с опасност за живота след сблъсък с кола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290403

17-годишен велосипедист е с опасност за живота, след като е блъснат от лек автомобил в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас.   Около 20:30 ч. вчера на бургаската улица ''Тодор Александров'', в посока пътен възел ''Юг'' срещу бизнес център ''Вая'', лек автомобил ''Опел Вектра'', с бургаска регистрация, управляван от 37-годишния П.Д. 17-годишен велосипедист е с опасност за живота, след като е блъснат от лек автомобил в Бургас, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Около 20:30 ч. вчера на бургаската улица ''Тодор Александров'', в посока пътен възел ''Юг'' срещу бизнес център ''Вая'', лек автомобил ''Опел Вектра'', с бургаска регистрация, управляван от 37-годишния П.Д.

Над 2/3 от евопейците смятат, че опазването на околната среда влияе на икономиката

http://www.cross.bg/sreda-okolnata-grazhdani-1429208.html

/КРОСС/ Три години след последното подобно проучване „Евробарометър" е ясно, че въпреки икономическата криза европейците са все така загрижени за околната среда. Огромно мнозинство от 95% от 28 000 интервюирани граждани твърдят, че лично за тях опазването на околната среда е важно, а мнозина смятат, че може да се направи повече. Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Хубаво е, че дори в трудни времена има такава солидна и широка подкрепа за опазването на околната среда. Хората са особено загрижени за замърсяването на въздуха и водата, за химикалите и за отпадъците, и смятат, че всички ние трябва да правим повече усилия в тази област. Голяма част от анкетираните споделят виждането, че ефективното използване на природните ресурси (79%) и опазването на околната среда (74%) могат да доведат до засилване на икономическия растеж. 80% смятат, че икономиката влияе на качеството им на живот, 75% мислят, че състоянието на околната среда има подобно влияние, а 77% от гражданите на ЕС вярват, че екологичните проблеми се отразяват пряко на ежедневието им. Най-голяма е загрижеността за замърсяването на въздуха (56%) и водата (50%), както и за генерирането на отпадъци и изчерпването на природните ресурси. Все повече хора (59%) смятат, че социалните и екологичните фактори трябва да бъдат поне толкова важни, колкото икономическите критерии при измерването на напредъка на страната им

8 септември 1944 г.: Съветските войски окупират България

http://www.mediapool.bg/8-septemvri-1944-g-savetskite-voiski-okupirat-bulgaria-news224591.html

На 8 септември 1944 г. точно преди 70 години СССР започва окупацията на Царство България.   На 8 септември, три дни след като Съветският съюз е обявил война на България, армиите на Трети украински фронт преминават река Дунав, като нарушават североизточната водна граница на страната и навлизат в територията й, за да я окупират, припомня сайтът за разкриване и коментиране на документите на близката ни история desebg.com.   Военната операция по окупирането на България приключва на 10 септември 1944 г., без да срещне съпротива от българската армия. Въпреки това част от войските на Трети украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на режима на Българската комунистическа партия, която взима властта с преврат на 9 септември 1944 г.   В същото това време България се намира във война с Германия, но това не се оказва от значение за Сталин, който включва България в сметките си като една от страните, които трябва да бъдат поставени под съветско влияние.   Българската армия е поставена под командването на Съветската армия. Част от българската войска, възлизаща на 450 000 души, взима участие в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристките сили.   България дава над 32 000 убити и десетки хиляди ранени. Стопанските загуби на страната възлизат на около 2/3 от националния доход на България през 1945 г.   Въпреки жертвите и стопанската разруха, когато на 28 октомври 1944 г. България сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж, България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена, като най-голяма ползва от това извлича СССР, който я е окупирал.   dsbg.com помества специално видео по темата с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев, както и галерия от непубликувани и малко известни снимки от подготовката и нахлуването на Червената армия в България.

МВФ може да намали прогнозата си за световния икономически растеж

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/08/2376530_mvf_moje_da_namali_prognozata_si_za_svetovniia/?ref=rss


Ръководителката на Международния валутен (МВФ) Кристин Лагард не изключи възможността за коригиране към понижение на прогнозата за световния икономически растеж през 2014 година,
като посочи, че се очаква той да достигне скромните 3 процента спрямо досегашната прогноза от 3.4 процента, предаде Франс прес.

"Актуализираме прогнозите си. Световният растеж трябва да достигне скромните 3 процента тази година, между 3 и 3.5 процента", посочи управляващият директор на МВФ в интервю за...

10 политически формации подписаха обществен договор срещу купуването на гласове

http://www.cross.bg/izborniya-politicheskite-dogovor-1429207.html

София /КРОСС/ Асоциация "Прозрачност без граници" и политическите формации ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Реформаторският блок, АБВ и НДСВ сключиха обществен договор за произвеждането на свободни, честни и демократични избори. Общественият договор е разработен от асоциацията "Прозрачност без граници", която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите.Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция.В документа се посочва, че политическите партии се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания. Партиите, които успеят да влязат в парламента, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес

Македония ни предлага помощ за наводненията

http://offnews.bg/news/n_1/n_385953.html

Македонското правителство поиска да помогне на България за последиците от наводненията, съобщaват македонските издания.   Решението за конкретната помощ ще бъде взето на следващото заседание на правителството и след като се извършат консултации с българските представители.  Във връзка с наводненията в Община Бургас днес е обявен ден на траур в памет на жертвите от потопа , а от Министерството на околната среда и водите предупредиха за увеличение на речните нива на Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни . В спасителните акции се вкючиха и членове на форума OFFRoad-Bulgaria , които проведоха мащабна операция в Китен, откъдето успяха да извадят няколко каравани и заседнали автомобили.

Администрацията ни се учи как да противодейства на кибер-престъпността

http://econ.bg/Новини/Администрацията-ни-се-учи-как-да-противодейства-на-кибер-престъпността_l.a_i.566128_at.1.html

Четири електронни услуги, свързани с киберсигурността, вече са достъпни на подобрения портал за мрежова и информационна сигурност. Те са свързани...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване