Несигурността "замрази" заплатите в частния сектор, сочи анализ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/08/2376528_nesigurnostta_zamrazi_zaplatite_v_chastniia_sektor/?ref=rss


Икономическата и политическата несигурност в България отблъсква чуждестранните инвеститори и възпира растежа на работните заплати, които в частния сектор са практически непроменени през последните 12 месеца. През следващите месеци не се очаква ускоряване на икономическия растеж, нито оживление на пазара на труда. Това констатира икономическият и финансов анализ за второто тримесечие на 2014 г. на Българската банка за развитие (ББР), цитиран от БТА.

В края на юни българската банкова...

Довечера ще изгрее последната супер луна за годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=263439

Най-голяма от серията "супер Луни" ще грее тази вечер, информира space.com. Оформящото се пълнолуние ще е най-яркото за годината, обещават астрономите. Спътникът на Земята ще изглежда с 16% по-голям и ще свети с 30% повече от обичайното.

Серена Уилямс e първата спортистка с над $60 млн. от наградни фондове

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376422_serena_uiliams_e_purvata_sportistka_s_nad_60_mln_ot/?ref=rss


Американската тенисистка Серена Уилямс стана първата спортистка в историята, която премина границата от 60 милиона долара, спечелени от наградни фондове. 

Лидерката в световната ранглиста спечели за трети пореден и общо за шести път US Open. След 18-ата си титла от Големия шлем 32-годишната състезателка вече е заработила 60 881 179 долара в професионалната си кариера. 

Уилямс, която се изравни по брой титли от шлема с легендите Крис Евърт и Мартина Навратилова, спечели...

ЕС въведе санкции срещу „Газпром“

http://offnews.bg/news/n_1/n_385973.html

Европейският съюз въвежда санкции срещу „Роснефт“, „Газпром“ и „Транснефт“, съобщи Reuters. В новия списък със санкционирани попадат всички руски държавни компании с оборот над 1 трилион рубли, в това число и в сферата на продажбата и транспорта на нефт. Това са поредните санкции, които ЕС налага на Русия заради ситуацията в Украйна. По-рано днес руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия вече обмисля налагането на нови мерки срещу Запада в отговор на санкциите. Медведев не изключи и възможността за затваряне на руското въздушно пространство. Русия вече наложи забрана за внос на редица земеделски продукти от страни, наложили й санкции. Това са страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и др.

Десислава Атанасова пред ПИК: Спирането на предизборната кампания на ГЕРБ не е пиар ход, само ние се грижим за хората!

http://pik.bg/десислава-атанасова-пред-пик-спирането-на-предизборната-кампания-на-герб-не-е-пиар-ход-сам-news222911.html

Десислава Атанасова пред ПИК: Спирането на предизборната кампания на ГЕРБ не е пиар ход, само ние се грижим за хората!

"Кандидат-депутатите на ГЕРБ вече близо седмица помагат на бедстващите хора в област Монтана". Това заяви пред ПИК Десислава Атанасова, която е водач на листа за изборите в Монтана.

Потърсихме я за коментар относно решението на Бойко Борисов да спре предизборната кампания на ГЕРБ и да изпрати всички кандидат-депутати в наводнените райони, за да помагат с каквото могат.

"Мисля, че това е правилно решение. Това е начинът, по който политиците трябва да печелят доверието на хората. Трябва да бъдем съпричастни и да помагаме с всичко възможно", категорична е бившата здравна министърка.

Атанасова разкри, че още от преди седмица хора на ГЕРБ са стартирали помощта си към пострадалите от Монтанско. "Изпратихме 2 тона вода в община Георги Дамяново, както и в селата Говеждо и Добри дол, където положението е много сериозно. В Берковица също помагаме с вода и с каквото можем. В тези области има и големи проблеми с пътната инфраструткура - скъсани мостове и разбити улици. Домовете на хората също са разрушени", информира Атанасова.

Тя разкри още, че днес ще се прави пълна организация на хората и тяхното разпределение в засегнатите райони. "Пресметнали сме, че ще са ни нужни 80 човека за областите Георги Дамяново и Берковица. Те ще бъдат екипирани и с всички нужни средства като кофи, лопати и други", посочи ексдепутатката.

На въпрос как ще коментира излезлите вече мнения, че с това решение - да се спре предизборната кампания на ГЕРБ и да се обърне внимание на бедстващите хора, Бойко Борисов прави предизборен пиар ход, Атанасова отговори:

"Тези атаки са абсолютно безпочвени и не е нормално да ни атакуват някои платени телевизии. Това е недопустимо. Коя друга партия помага като ГЕРБ на хората при природни бедствия? Помните ли какво стана след наводненията в село Бисер или след земетресението в Перник? Само ние се грижихме за нуждаещите се хора", припомни Десислава Атанасова.

4-годишно дете е в тежко състояние, мъж го блъсна по стълби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290397

33-годишен мъж е задържан за 72 часа, след като блъсна 4-годишно дете по стълбите в Омуртаг, съобщи БГНЕС.
Пострадалото дете е с черепно-мозъчна травма и след първоначално оказаната медицинска помощ е транспортирано във варненската болница. 
Сигнал за пострадало 4-годишно дете е получен късно вечерта в събота от болница в Търговище. 33-годишен мъж е задържан за 72 часа, след като блъсна 4-годишно дете по стълбите в Омуртаг, съобщи БГНЕС. Пострадалото дете е с черепно-мозъчна травма и след първоначално оказаната медицинска помощ е транспортирано във варненската болница.  Сигнал за пострадало 4-годишно дете е получен късно вечерта в събота от болница в Търговище.

Памела Андерсън тайно се срещнала с Асандж

http://www.cross.bg/pamela-dzhylian-posolstvoto-1429203.html

/КРОСС/ Актрисата Памела Андерсън потърсила за съвет основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж относно създаването на благотворителната й организация. Актрисата основа "Фондация Памела Андерсън" по-рано тази година, за да подпомага различни каузи, свързани с хората, животните и околната среда, пише TemaDaily. Тя искала да обсъди плановете си за организацията с Асандж, затова го посетила през август в посолството на Еквадор в Лондон. Той живее в посолството през последните две години, след като получи политическо убежище. "Трябваше да заведа Памела при Джулиан в посолството, но тя не разбрала за коя дата става въпрос. Ден след като аз бях там, тя е отишла сама. След това ми каза, че двамата са провели продуктивен разговор. Джулиан е страхотен. Памела опитва да помага на различни хора с новата си фондация, а той й е дал няколко съвета как да го прави", казва модната дизайнерка Вивиан Уестууд за британския вестник "Мейл он Съндей" (Mail on Sunday).  

Мъж блъсна по стълбите детето на приятелката си, то е в тежко състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290376

33-годишен мъж е задържан за 72 часа, след като блъсна 4-годишно дете по стълбите в Омуртаг, съобщи БГНЕС.
Пострадалото дете е с черепно-мозъчна травма и след първоначално оказаната медицинска помощ е транспортирано във варненската болница. 
Сигнал за пострадало 4-годишно дете е получен късно вечерта в събота от болница в Търговище. 33-годишен мъж е задържан за 72 часа, след като блъсна 4-годишно дете по стълбите в Омуртаг, съобщи БГНЕС. Пострадалото дете е с черепно-мозъчна травма и след първоначално оказаната медицинска помощ е транспортирано във варненската болница.  Сигнал за пострадало 4-годишно дете е получен късно вечерта в събота от болница в Търговище.

Текат последни приготовления за началото на новата учебна година

http://www.cross.bg/ychilishta-raboti-gradini-1429209.html

/КРОСС/На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи - тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември, съобщи днес зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Екип на общината прави огледи около всички училища и детски градини във всички райони във връзка с първия учебен ден, съобщи от своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че се следят пешеходните пътеки, както и други проблеми от гледна точка на инфраструктурата - знаци, светофари и пр., и там, където има нужда, да се вземат мерки по обезопасяване преди децата да тръгнат на училище. „Както всяка година инспекторатът ще организира миене на дворове и разчитаме на полицията, че отново ще има засилено полицейско присъствие и че „Пътна полиция" ще бъде на линия", каза още Фандъкова. Всички общински училища на територията на Столичната община са готови и ще отворят врати в първия ден на новата учебна година. В 18-то СОУ в район "Възраждане" ремонтните дейности ще продължат и след 15 септември, но това няма да пречи на учебния процес, защото ремонтите са свързани с подмяна на оградата на училището, .каза Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в Столичната община

Увеличават бюджета на президента

http://www.cross.bg/leva-prezidenta-byudzheta-1429204.html

София /КРОСС/ Служебният кабинет ще увеличи бюджета на президента с близо 1 милион лева. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на сайта на финансовото министерство.Одобрените допълнителни разходи са в размер на 980 000 лв. От тях 179 000 лева са предназначени за разходи за персонал. Останалите 801 000 лева ще отидат за финансиране на международната програма на президента и визепрезидента до края на настоящата година. Миналият парламент намали бюджета на държавния глава за тази година със 700 000 лева.

Прокуратурата с масова проверка на язовири и водоеми

http://news.ibox.bg/news/id_1819517973

68 язовира са в предаварийно състояние и експлоатацията им е недопустима

Семейство осъди полицията за стрес на дете

http://www.cross.bg/kristiyan-stres-semeiistvo-1429205.html

/КРОСС/ Семейство Яневи от златоградското село Долен осъди полицията за стрес от разпит на 13-годишното им момче. Родителите му бяха подали иск в съда за 2000 лв. обезщетение за неимуществени вреди срещу РУП-Златоград, но Административният съд в Смолян им присъди 400 лв. Пред съда родителите твърдят, че в резултат на разпит направен от полицай от Районното управление в Златоград синът им Кристиян е претърпял стрес и срам от другите деца в училището. Причината за разпита била надраскана Лада на комшия до къщата на баба му в неделинското село Еленка. Кристиян отишъл да помага за изваждането на картофите на баба си, когато колата била надраскана и се усъмнили в него. После се оказало, че бик минал и надрал колата. След началото на учебната година в училището в Долен отишъл полицай да разпита детето. „Извикали го в компютърната зала и полицая го е разпитвал, без присъствието на педагогически съветник, родител или учител. Синът ми много се е уплашил и засрамил. След това три дни не искаше да ходи на училище. Водихме го на психиатър в Смолян, а след това го преместихме в училище в Златоград", казва бащата Митко Янев. Родителите имат три момчета, като Кристиян е най-големия, другото им момче е в четвърти клас, а най-малкия е в предучилищна възраст.„Удовлетворени сме, но сумата, която са определелили е малка. Притесненията, които са ни нанесли не отговарят на тези 400 лева, само за адвокат сме платили 500 лева", обяснява майката Диляна

Израелец, заставил 21 жени да му бъдат съпруги, признат за виновен

http://www.mediapool.bg/izraelets-zastavil-21-zheni-da-mu-badat-saprugi-priznat-za-vinoven-news224590.html

Израелец, който живял с 21 жени, беше признат за виновен в извършване на престъпления от сексуален характер в края на 4-годишен процес, предаде ДПА в понеделник.   Гоел Рацон, на 64 години, беше признат за виновен по обвинения в изнасилване, содомия и непристойни действия. Съдът в Тел Авив обаче отхвърли обвиненията, че той се е отнасял към жените в дома си като към робини.   Жените му родили 49 деца.   Рацон карал жените да му се подчиняват напълно. В противен случай ги грозяло наказание. Те трябвало също да се грижат за възрастни хора срещу заплащане и с парите да финансират неговите пътувания.   Жените били задължени да прекъснат връзките с близките си, камери ги следели денонощно в дома на Рацон.

Озеленяват тротоарните градинки на бул. „Цар Освободител“

http://www.moreto.net/novini.php?n=263436

Озеленяване на тротоарните градинки по бул. „Цар Освободител“ тече по реконструирания преди няколко месеца централен участък на бул. „Цар Освободител“, видя репортер на Moreto.net. Обработени са площите покрай платното в посока центъра.

Манчестър Юнайтед с невероятен гаф - прекръсти свой футболист

http://www.cross.bg/yunaiited-razlikata-imeto-1429201.html

/КРОСС/ Маркетинговият отдел на Манчестър Юнайтед допусна фрапиращ гаф. Чиновниците при "червените дяволи" явно не знаят как се казва една от младите надежди на тима - вратарят Сам Джонстън. Стражът се завърна това лято след поредния период под наем, този път в Донкастър. Само може да си представим какво е било учудването му, когато е получил екипа с номер 50 за следващия сезон, в който името му е сбъркано. Там 22-годишният футболист е написан като Джонсън. На български разликата е само една буква, но на английската разликата е доста голяма - вместо "Johnstone", е написан като "Johnson", което не издава просто техническа грешка, а направо непознаване на името на футболиста. Екипите му са изтеглени от продажба, за да се поправи неточността. Може би "червените дяволи" са доволни от факта, че фланелките с неговия номер и име не се харчат толкова много, защото загубите можеха да са огромни.  

Запалиха "копърка", пламна колата на бивш полицай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290356


Автомобил Автомобил "Дачия Логан" с бургаска регистрация е подпален около 2:15ч на 07.09.2014г, съобщиха от полицията.  Според запознати колата се е ползвала нелегално като таксиметров автомобил от собственика й Росен И. Пламъците са овъглили двигателя на автомобила, но са се прехвърлили и върху паркирания в близост "Рено Рапид".

Абдула Абдула не признава резултатите от президентския вот в Афганистан

http://asia.actualno.com/Abdula-Abdula-ne-priznava-rezultatite-ot-prezidentskija-vot-v-Afganistan-news_48954.html

Кандидатът за поста президент на Афганистан Абдула Абдула отказа да признае резултатите от провелия се на 14 юни втори тур на изборите. Това обяви самият Абдула, който е бивш министър на външните рабо...

МВнР: Към момента секциите в чужбина са 402

http://politics.actualno.com/MVnR-Kym-momenta-sekciite-v-chujbina-sa-402-news_48953.html

Броят на секциите в чужбина към днешна дата e 402. Това каза Силвия Мицова от Министерството на външните работи на заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към МС, предаде БГНЕС...

Няколко партии се ангажираха да вземат мерки срещу купуването на гласове

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/08/2376499_niakolko_partii_se_angajiraha_da_vzemat_merki_sreshtu/?ref=rss


Асоциацията "Прозрачност без граници" и политически формации, регистрирани за участие във вота на 5 октомври, сключиха Обществен договор за произвеждането на свободни, честни и демократични избори.

Церемонията се състоя в столичния хотел "Шератон". В нея се включиха представители на повечето политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация". Реформаторският блок беше представен от Божидар Лукарски и Меглена Кунева, АБВ - от Румен...

"Десен сектор" се включва в парламентарната надпревара

http://www.cross.bg/sektor-desen-dvizhenieto-1429202.html

/КРОСС/ Представители на групировката „Десен сектор", която по-рано бе регистрирана като политическа партия, обявиха, че възнамеряват да участват в парламентарните избори в Украйна. Това съобщи РИА "Новости", позовавайки се на говорителя на движението Борислав Берез."Официално обявявам, че „Десен сектор" отива на избори", каза Берез.Сред пунктовете в програмата им са териториалната цялост на Украйна, икономическото възстановяване на страната, както и правото на украинците да притежават оръжие. По-рано говорителят на „Десен сектор" бе съобщил, че лидерът на движението Дмитрий Ярош ще влезе в състава на новото украинско правителство, но президентът Порошенко отрече информацията.

Млад мъж се удави в Обзор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290364

27- годишен мъж се е удавил в Обзор, съобщиха от полицията в Бургас. Около 10.47 ч. вчера в Полицейски участък - Обзор е получено съобщение за удавен мъж в морето в района срещу ресторант "Морски бриз" в Обзор, разположен на крайбрежната алея. Установено е, че това е 27-годишният Н.Н. от Бобово, област Русе. 27- годишен мъж се е удавил в Обзор, съобщиха от полицията в Бургас. Около 10.47 ч. вчера в Полицейски участък - Обзор е получено съобщение за удавен мъж в морето в района срещу ресторант "Морски бриз" в Обзор, разположен на крайбрежната алея. Установено е, че това е 27-годишният Н.Н. от Бобово, област Русе.

Петролът продължи да поевтинява, в България - реакция никаква

http://www.moreto.net/novini.php?n=263432

Цената на петрол Brent на лондонската борса в понеделник падна под 100 долара за барел за първи път от три месеца насам. Октомврийските фючърси поевтиняха с 0.83 долара (0.8%) до 99.99 долара за барел. При закриването на търговията в петък цената на петрола беше 100,82 долара за барел, отново след спад с 1,01 долара.

Майката на удавената Камелия: Можеха да я спасят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290359

Могло ли е 21 годишната Камелия Желязкова да бъде спасена от потопа, връхлетял Бургас през уикенда.
Нейната майка вярва, че дъщеря й още можеше да е жива, съобщава ТВ7. почернената жена споделила вярата си пред кореспондент на телевизията в Бургас, но не пожелала да застане пред камерата.
Майката отказала да посочи кого смята за виновен за гибелта Могло ли е 21 годишната Камелия Желязкова да бъде спасена от потопа, връхлетял Бургас през уикенда. Нейната майка вярва, че дъщеря й още можеше да е жива, съобщава ТВ7. почернената жена споделила вярата си пред кореспондент на телевизията в Бургас, но не пожелала да застане пред камерата. Майката отказала да посочи кого смята за виновен за гибелта

Чобанов: Ситуацията с бюджета е нормална и управляема

http://econ.bg/Новини/Чобанов-Ситуацията-с-бюджета-е-нормална-и-управляема_l.a_i.566123_at.1.html

Не е вярно, че ситуацията със състоянието на бюджета е много тежка. Тя е нормална и управляема като има леко изоставане от нивото на планираните...

Росен Петров предизвика Борисов на боксов двубой

http://www.cross.bg/petrov-borisov-rosen-1429200.html

/КРОСС/ Зам.-председателят на ББЦ и водач на листата в 25-и МИР в София град Росен Петров призова Бойко Борисов на боксов двубой. Той хвърли ръкавицата към председателя на ГЕРБ в боксова зала „Славия", която вече се подготвя за зрелищния мач между двамата, съобщават от пресцентъра на "България без цензура". Петров днес направи първата си тренировка като спаринг партньор му стана младият олимпийски шампион Благой Найденов. „Ставам мениджър на Росен за двубоя. Нямам нищо против Цветан Цветанов да носи кърпите на мача", обяви лидерът на ББЦ Николай Бареков. Той и Петров призоваха Борисов да приеме да излезе от дупката си в Банкя и да приеме предизвикателството.  

Млад мъж се удави в Обзор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290353

27- годишен мъж се е удавил в Обзор, съобщиха от полицията в Бургас. Около 10.47 ч. вчера в Полицейски участък - Обзор е получено съобщение за удавен мъж в морето в района срещу ресторант 27- годишен мъж се е удавил в Обзор, съобщиха от полицията в Бургас. Около 10.47 ч. вчера в Полицейски участък - Обзор е получено съобщение за удавен мъж в морето в района срещу ресторант "Морски бриз" в Обзор, разположен на крайбрежната алея. Установено е, че това е 27-годишният Н.Н. от Бобово, област Русе.

Майката на Камелия: Можеха да я спасят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290324

Могло ли е 21 годишната Камелия Желязкова да бъде спасена от потопа, връхлетял Бургас през уикенда.
Нейната майка вярва, че дъщеря й още можеше да е жива, съобщава ТВ7. почернената жена споделила вярата си пред кореспондент на телевизията в Бургас, но не пожелала да застане пред камерата.
Майката отказала да посочи кого смята за виновен за гибелта Могло ли е 21 годишната Камелия Желязкова да бъде спасена от потопа, връхлетял Бургас през уикенда. Нейната майка вярва, че дъщеря й още можеше да е жива, съобщава ТВ7. почернената жена споделила вярата си пред кореспондент на телевизията в Бургас, но не пожелала да застане пред камерата. Майката отказала да посочи кого смята за виновен за гибелта

Върховната административна прокуратура рапореди проверка в басейновите дирекции

http://www.cross.bg/navodneniya-stranata-direktzii-1429198.html

/КРОСС/ На 8 септември 2014 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров в гр. Мизия. Констатирани са проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места. Указанията на ВАП обхващат периода от 01.01.2014 г. до момента на извършване на проверката. От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения. Въпросите обхващат и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг. По отношение на кметовете и областните управители ВАП ще провери дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им. Крайният срок за завършване на проверката е 24.10.2014 г

Джей Зи и Бионсе по-щастливи от всякога

http://www.cross.bg/bionse-vreme-dushterya-1429199.html

/КРОСС/ Въпреки упоритите слуховете за предстоящ развод, Джей Зи и Бионсе изглеждат много щастливи заедно. Миналата седмица изпълнителката навърши 33 години. Рождения си ден тя прекара в компанията на съпруга и дъщеря си на френския остров Корсика. Там те се радваха на слънчевите лъчи, забавляваха се във водата и изглеждаха по-щастливи от всякога. Рапърът пък зарадва половинката си специален подарък - той качи в мрежата видео, което показва моменти от репетициите на Бионсе от турнето On the Run. video:http://www.youtube.com/watch?v=8wioINkv3bs След празничната почивка съпрузите се отправиха към италианското рибарско градче Портфино, а романтичната им разходка бе нарушена единствено от любопитните папараци. Припомняме, че наскоро стана ясно, че звездната двойка има проблеми и нищо, дори и дъщеря им, не може да спаси брака им. Всъщност, това далеч не е първият разрив в отношенията им. От време на време Бионсе се оплаква от съпруга си и обявява, че ще се развежда. На няколко пъти разводът им за малко да се случи, но двамата се събираха с надеждата да спасят брака си.

"Лудогорец" отложи продажбата на билетите за Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376483_ludogorec_otloji_prodajbata_na_biletite_za/?ref=rss

Ръководството на "Лудогорец" отложи продажбата на пакетните билети за мачовете в Шампионската лига.

Продажбата трябваше да стартира на 12 септември, но заради наказанието на УЕФА и последвалото обжалване от клуба ще бъде забавена с осем дни. Новата дата е 20 септември. 

УЕФА наказа българския шампион със затваряне на сектор "А" на Националния стадион "Васил Левски" за домакинството на "Реал" (Мадрид) на 1 октомври заради расистки скандирания на публиката в реванша срещу...

Прокуратурата обвини двама за побоя над журналисти в Перник

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-obvini-dvama-za-poboya-nad-zhurnalisti-v-pernik-news224589.html

Пернишката районна прокуратура е повдигнала обвинения за нанасяне на средна телесна повреда срещу двама заподозрени за побоя над оператора на ТВ7 Иван Китанов. Това съобщи в понеделник говорителят на разследващите Галина Антова.   Държавното обвинение ще внесе искане за постоянния арест на двамата, които в момента са със 72-часова прокурорска мярка за задържане. Все още се изготвят медицински и технически експертизи. Продължава издирването на лицата, нанесли леки телесни повреди и унищожили техника.   Местната полиция задържа преди ден петима заподозрени за побоя, сред които и собственикът на нощния клуб, пред който стана инцидента. По данни на журналистите те били там заради разследване на сигнал за разпространение на наркотици. Внезапно били нападнати и бити.

Принц Уилям и Кейт очакват второто си дете

http://www.mediapool.bg/prints-uilyam-i-keit-ochakvat-vtoroto-si-dete-news224588.html

Вторият по право наследник на британския трон принц Уилям и съпругата му Кейт чакат второто си дете, съобщиха в понеделник от двореца Кенсингтън, посочвайки, че кралицата Елизабет ІІ и членовете на семействата на двамата родители са изключително щастливи от новината. Както и при първата си бременност с принц Джордж херцогинята на Кеймбридж страда от тежко сутрешно повръщане, но за нея се грижат лекарите на Кенсингтън. Не се съобщава кога се очаква раждането на детето, но заради сутрешното гадене се предполага, че херцогинята е преди 12-тата седмица на бременността си. Второто бебе на Уилям и Кейт ще е четвъртият по право претендент за престола, измествайки брата на Уилям – принц Хари, на пето място. Уилям и Кейт получиха поздравленията на британския премиер Дейвид Камерън, лидера на лейбъристите Ед Милибанд и на архиепископа на Кентърбъри. Първото дете на кралската двойка се роди през юли 2013 г. Слухове за втората бременност на 32-годишната Кейт се появиха преди известно време.

В. Шаламанов: Знаем как да заделяме 2% от БВП за отбрана

http://frognews.bg/news_75847/

Планът за действия за повишаване на готовността на НАТО естествено е пряк отговор на агресивните действия на Русия с анексирането на Крим и инвазията в Източна Украйна, но той отчита и предизвикателства на „Ислямска държава“, както и други рискове, по които има споделена оценка в страните от НАТО. Това каза в "12 + 3" на БНР военният министър Велизар Шаламанов.

ЕВН ограничава тока на "Мина Черно Море"

http://econ.bg/Новини/ЕВН-ограничава-тока-на-Мина-Черно-Море-_l.a_i.566122_at.1.html

Енергийната компания ЕВН започна днес да ограничава електрозахранването към обекти на ”Мина Черно море Бургас”. Причината за това са натрупани...

Още два района останаха без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263435

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - кв."Конфуто" до 17 часа; - част от местност Траката до 18 часа; По-рано днес без вода останаха абонатите между ул.

Македония ще окаже помощ на България за справяне с наводненията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290338

Македонското правителство реши да предложи помощ на България за справяне с наводненията, пише македонският ”Утрински весник”.
Според изданието конкретната помощ ще бъде определена на следващото заседание на правителството, след извършени консултации с българското правителство. Изданието посочва, че трима души са загинали и половин страна е под Македонското правителство реши да предложи помощ на България за справяне с наводненията, пише македонският ”Утрински весник”. Според изданието конкретната помощ ще бъде определена на следващото заседание на правителството, след извършени консултации с българското правителство. Изданието посочва, че трима души са загинали и половин страна е под

Македония ще помогне на България за справяне с наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290333

Македонското правителство реши да предложи помощ на България за справяне с наводненията, пише македонският ”Утрински весник”.
Според изданието конкретната помощ ще бъде определена на следващото заседание на правителството, след извършени консултации с българското правителство. Изданието посочва, че трима души са загинали и половин страна е под Македонското правителство реши да предложи помощ на България за справяне с наводненията, пише македонският ”Утрински весник”. Според изданието конкретната помощ ще бъде определена на следващото заседание на правителството, след извършени консултации с българското правителство. Изданието посочва, че трима души са загинали и половин страна е под

Представиха акценти от "Нощ на музеите и галериите" - Пловдив

http://www.vesti.bg/predstaviha-akcenti-ot-nosht-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv-6021823

Над 120 събития в повече от 90 локации с участието на над 500 артисти от цял свят ни очакват в Пловдив на 12 и 13 септември

Историците искат преразглеждане на учебниците по история

http://education.actualno.com/Istoricite-iskat-prerazglejdane-na-uchebnicite-po-istorija-news_48944.html

Редица родни историци настояха за преосмисляне на политиката в областта на възпитанието на подрастващите чрез обучението по българска история, предаде БГНЕС. Акад. Георги Марков, проф. Илия Тодев, ...

Всички язовири във Видинско са със свободни обеми

http://vidin.actualno.com/Vsichki-jazoviri-vyv-Vidinsko-sa-sys-svobodni-obemi-news_48945.html

Всички язовири във Видинския регион са със свободни обеми и не се е налагало след последните дъждове да имат планирани изпускания. Това каза за "Фокус" директорът на "Напоителни системи...

ОССЕ: Примирието като цяло се спазва

http://europe.actualno.com/OSSE-Primirieto-kato-cjalo-se-spazva--news_48948.html

Примирието в Украйна се спазва като цяло, обяви Томас Гремингер, председател на постоянни съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде БГНЕС. "Като цяло прекра...

"Ислямска държава" стъпва в Централна Азия

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-stypva-v-Centralna-Azija--news_48950.html

Брошури и знамена на „Ислямска държава” са се появили в райони на Пакистан и Индия, заедно със сигнали, че крайно-радикалната групировка набира последователи дори в крепостите на т...

Украинските медии убеждават хората, че ги обстрелват руски войски

http://www.cross.bg/schastye-voiiski-reporterut-1429206.html

/КРОСС/ По-рано в ефира на украинска телевизия ТСН излезе репортаж за обстрела на град Счастье. Репортерът разказва за случващото се там, но не така, както се изисква според журналистическата етика - обективно и безпристрастно, предаде телевизионния канал «Звезда». В кадрите се вижда, че украинският журналист се опитва да наложи влияние върху зрителите. Репортерът казва, че виновниците за трагичните случаи в Счастье са руските войски, които уж воюват на територията на Украйна с опълченците. «Не е стреляла Руската Федерация, - заявява една от местните жени, очевидец на събитията. - Ако ни беше обстрелвала Русия, то вече отдавна да не сме сред живите», категорична е жената. Video: http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201409080202-jfk1.htm

Красимир Ангарски: Ако КТБ бъде затворена, ще се предизвика системен риск

http://econ.bg/Новини/Красимир-Ангарски-Ако-КТБ-бъде-затворена-ще-се-предизвика-системен-риск_l.a_i.566119_at.1.html

Ако Корпоративна търговска банка (КТБ) бъде затворена, ще бъде изразходван целият ресурс на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се предизвика...

Примирието в Новорусия се нарушава, обмяната на пленници не се състоя

http://www.cross.bg/voenni-kiev-baranov-1429197.html

/КРОСС/ По данни на щаба на армията на Новорусия, за изминалото денонощие украинските военни повече от десет пъти са нарушили споразумението за прекратяване на огъня. Украинските военни продължават да обстрелват с артилерия и миномети  покрайнините на Донецк. Покрай обстрела на жилищните квартали на града, под обстрел попаднаха и части от армията на Новорусия, разположени в близост. Съобщава се също за активност на украинските военни и в посока Мариупол, където те се опитвали да внесат военна техника, за да окажат помощ на тези, които са блокирани в града. Щабът на армията на Новорусия информира и за това, че в непосредствена близост до Дебалцево е регистрирано придвижването на няколко десетки бронирани машини на въоръжените сили на Украйна. Нацистите активно въвеждат подразделенията си в тези населени места, където групировките им са с отслабени сили. Извършва се ротация на войските на противника, като освен това, те откриват огън и по селищата. Днес под обстрел попадна с. Спартак. Едновременно с нарушаването на примирието, възникнаха и проблеми с изпълняването на решението за освобождаването на пленниците. Заради това, че Киев отказва да предостави списъците на пленените опълченци, властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) продължават да държат в плен около хиляда украински военни, които се планира да бъдат обменени, съобщи изпълняващият длъжността министър на Държавната сигурност на ДНР Леонид Баранов

Над 340 хил. българи официално са безработни

http://offnews.bg/news/n_1/n_385933.html

С 58 730 души са намалели безработните от началото на годината, показват данните на Агенцията по заетостта (АЗ) за първите осем месеца на 2014 г. През август равнището на безработицата е 10,4%. Спрямо юли 2014 г. то е по-ниско с 0.2 процентни пункта. В сравнение с август 2013 г. равнището също намалява - с 0.3 процентни пункта. Това отчетоха от Агенцията по заетостта. В бюрата по труда са регистрирани 342 503 безработни, което е с 8 935 души по-малко от август миналата година. 25 032 са регистрираните безработни младежи до 24-годишна възраст, което е 7,3% от всички безработни. Броят на безработните на възраст над 50 години е 132942 и намалява спрямо юли с 1487 лица или 38,8% от всички регистрирани безработни. Търсенето на работна сила на първичния пазар на труда през август традиционно нараства спрямо юли, тъй като се активизира заявяването на свободни работни места в сферата на образованието, във връзка с началото на учебната година, твърдят от Агенцията по заетостта. В бюрата по труда са заявени 14 129 работни места в реалния сектор. Най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост  - 3 694 места, търговията - 1873места, административни и спомагателни дейности - 1823 места, образованието - 1703 места, строителството - 725 места, операции с недвижими имоти - 714 места, хотелиерството и ресторантьорството - 517 места и др.

Главна дирекция “Охранителна полиция” организира превантивна кампания „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“

http://press.mvr.bg/NEWS/news140908_06.htm

Една от основните инициативи в рамките на кампанията ще бъде традиционната превантивна акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която се провежда всяка година в началото на новата учебна година

Изработват координационен механизъм за работа с децата бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=263430

Трудности при транспортиране, настаняване и осигуряване на храна за непридружените деца-бежанци, след като влязат на българска територия, са сред проблемите в работата на органите по закрила на децата чужденци. Най-важните проблеми са били обсъдени на работна среща, организирана от Държавната агенция за закрила на детето, с участието на представители от Държавната агенция за бежанците, МВР и Агенцията за социално подпомагане.

Ремонтите в София свършват на 15 септември

http://www.cross.bg/hristov-vtorostepennite-sofiya-1429195.html

/КРОСС/ "На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи - тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември", съобщи в студиото на "Още нещо" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. На ремонтираните участъци вече се отчита положителен ефект - както по-кратко време за престой на светофар, така и по-кратко време за пътуване. Амбициозната цел е да имаме столица без задръствания. Дотогава Христов призова водачите за толерантност и отговорно поведение на пътя. Христов призна, че състоянието на второстепенните пътища остава проблем, но цялостното реновиране на големите булеварди освобождава парите, които се влагат за ежегодните им ремонти, именно за второстепенните улици.  

27-годишен се удави в морето край Обзор

http://www.vesti.bg/novini/27-godishen-se-udavi-v-moreto-kraj-obzor-6021825

27-годишен мъж от русенското село Бобово е открит мъртъв в Обзор, съобщиха от ОДМВР-Бургас.

21,5 милиона туристи носят 13,5 милиарда евро приходи

http://www.grreporter.info/215_miliona_turisti_nosyat_135_miliarda_evro_prihodi/16064

Постигнатият тази година брой от 21,5 милиона туристи е бил предвиден в целите за 2019. Пътната харта на Асоциацията на гръцките туристически компании за 2021 предвижда 24 милиона чуждестранни посетители.

прочети повече

"Лудогорец" отлага отпечатването на билетите за Шампионската лига

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290305

"Лудогорец" отлага старта на продажбата на пакетните билети за мачовете в Шампионската лига за 20 септември. Тя трябваше да стартира на 12 септември, но поради затварянето на сектор "А" на Националния стадион от УЕФА и последвалото обжалване от страна на адвокатите на клуба се налага въпросното забавяне.

Кристалина Георгиева все пак може да получи ресор "Бюджет" в новата Еврокомисия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/08/2376481_kristalina_georgieva_vse_pak_moje_da_poluchi_resor/?ref=rss


Българската кандидатура за еврокомисар Кристалина Георгиева все пак може да получи ресор "Бюджет" в следващия състав на Европейската комисия, съобщи БНР. 

Освен това се очаква тя да бъде заместник на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и да й бъдат поверени отговорности, свързани с човешките ресурси.

Тази седмица предстоят последни уточнения по ресорите на еврокомисарите и според специализираното издание EUobserver в сряда Юнкер ще обяви официално пълния състав на...

Божидар Димитров: Само един да е учебникът по история

http://www.cross.bg/istoriya-obrazovanieto-dimitrov-1429196.html

/КРОСС/Проблем в написаното в учебниците по история видяха историци и експерти, обединени в Инициативен комитет за преглед на историята.  След задълбочен поглед на съдържанието и внушенията в написаните няколко различни учебници по история, по които учат децата у нас, експертите попитаха: „Кой казва на какво трябва да бъдат научени нашите деца?". „Обезпокоително е възпитанието, което децата получават", призна Николай Ганчев от комитета и сигнализира за това, че в чиновническия апарат на Министерство на образованието и науката (МОН) тайно и подмолно се подменят ценности. „Децата се питат - това историята наука ли е?", изрази притеснение от своя страна и акад. Георги Марков. Той се съгласи с мотивите на образователното министерство за внушаване на толерантност, но отсече, че не трябва да се посяга върху националните герои. За проблема с учебниците по история, призна и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Той ще настоява за реализация на идеята му в образованието да има само един вариант на учебника по история, а не няколко, написани от различни колективи. „Историята е нещо, което се е случило", отсече проф. Димитров. Съдържанието на този един единствен учебник според него трябва да бъде определено от сериозни специалисти. Връщане на учебния предмет родинознание, поиска проф

Кристалина Георгиева с ресор "бюджет" и зам.-председателско място в новата ЕК

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-s-resor-byudzhet-i-zam-predsedatelsko-myasto-v-novata-ek-news224587.html

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева най-вероятно ще получи ресор "бюджет" в новата Европейска комисия, предаде БНР.   В момента в Брюксел текат последните уточнения и договорки за разпределението на ресорите в така нареченото правителство на Европейския съюз - Европейската комисия. Тази седмица списъкът с разпределението на ресорите трябва да бъде внесен в Европарламента от председателя на следващата ЕК Жан-Клод Юнкер, като се очаква в сряда Юнкер да ги обяви публично. А в ЕП трябва да бъде определен график за изслушването на кандидат-комисарите пред специализираните комисии.   Очакванията са българският еврокомисар да получи и отговорности, свързани с човешките ресурси. Най-вероятно Георгиева ще бъде един от шестте заместници на Юнкер в ЕК.   Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри късно в петък предложения от Юнкер състав на новата Европейска комисия.   Преди това в медиите изтекоха чернови на работни документи с проект за разпределение на ресорите. В този проект се предвиждаше Кристалина Георгиева да вземе ресор данъчна политика и борба с измамите.   Стана ясно, че Юнкер планира да направи промяна в досегашните ресори на еврокомисарите, а една от идеите му беше зам.-председателските постове да бъдат дадени на еврокомисари, които в страните си са заемали високи държавни постове. По този критерий Кристалина Георгиева не можеше да се надява да стане един от шестимата заместници на Юнкер.   "Интрига" внесе и номинацията на полския вицепремиер Елжбета Бенковска за еврокомисар. Първоначално за нея се считаше, че ще поеме ресора "бюджет", на късно вечерта в петък полският премиер и избран за председател на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Бенковска няма да оглави бюджетния ресор.   Част от структурните промени в ЕК, предлагани от Юнкер, обаче не са бил харесани в Европарламента, както и са били оспорени и някои от предложенията му за разпределение на "креслата" в ЕК. Така например идеята му за премахване на ресора "вътрешен пазар", досега оглавяван от Мишел Барние, бе отхвърлен. Именно този "възстановен" ресор вероятно ще бъде даден на Елжбета Бенковска.   Името на Георгиева първоначално беше вкарано в надпреварата за поста върховен представител по външната политика на ЕС. Той обаче беше даден на италианката Федерика Могерини (ПЕС).

Двама с обвинения заради пребитите журналисти

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/dvama-s-obvineniia-zaradi-prebitite-zhurnalisti-6021821

Предстои да бъде внесено искане до съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража" на двамата

Такси, карано от бивш катаджия, блъска полицай при опит да избяга от проверка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290320

Шофьор на такси беше задържан в София, след като блъсна полицай, опитвайки се да избяга от проверка.
Шофьорът е 58-годишен бивш служител на КАТ, информира БНР
Той е бил спрян за проверка от служител на Пътната полиция, когото е блъснал леко с колата си.
Служителят на КАТ няма почти никакви наранявания. Шофьор на такси беше задържан в София, след като блъсна полицай, опитвайки се да избяга от проверка. Шофьорът е 58-годишен бивш служител на КАТ, информира БНР Той е бил спрян за проверка от служител на Пътната полиция, когото е блъснал леко с колата си. Служителят на КАТ няма почти никакви наранявания.

Режим на тока в "Мина Черно море Бургас"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290315

EVN България ще пристъпи към ограничение на електрозахранването към обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД, информира бТВ.
Причината за това са натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество. Крайният срок за заплащане на дължимите суми беше през август 2014 г., уточняват от EVN. EVN България ще пристъпи към ограничение на електрозахранването към обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД, информира бТВ. Причината за това са натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество. Крайният срок за заплащане на дължимите суми беше през август 2014 г., уточняват от EVN.

Няма природни бедствия, има човешка немарливост, смята директорът на НИМХ

http://offnews.bg/news/n_1/n_385912.html

"Няма природни бедствия, има човешка немарливост", това е заяви във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) доц. Георги Корчев, пише " Дарик ", цитирайки БТА. Директорът на института е участвал в международна конференция, на която са присъствали около 160 учени от над 20 държави. Форумът е бил посветен на хармонизацията на дисперсионните модели, които позволяват да се прогнозира качеството на въздуха в различни точки. Доц. Корчев е посочил, че в страната се очакват още обилни валежи, но за да не се стига до катастрофи, трябва да се вземат превантивни мерки - да се почистят деретата и да се обърне внимание на състоянията на коритата на реките и на язовирите. Никола Милошев, който е член-кореспондент и зам.-председател на БАН, е уверил, че учените работят активно, за да прогнозират количеството дъжд, което се очаква да падне, но е допълнил, че и администрацията трябва да вземе съответните мерки, за да не се допускат отново човешки и материални загуби. Освен за мерките за количествата дъжд, специалистите са призовали да се обърне внимание и на замърсяването на въздуха. Инж. Ваня Григорова, която е директор на Изпълнителна агенция по околната среда, е заявила, че мерки за намаляването на замърсяването на въздуха трябва да вземат общините, като според нея основните проблеми са заради употребата на твърдо гориво за отопление, лошото състояние на пътищата, липсата на контрол върху строителните обекти, които масово не спазват правилата.

Българите в чужбина подават заявления за гласуване до утре

http://www.cross.bg/stranata-komisii-zayavlenie-1429194.html

/КРОСС/До 9 септември български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, заявява това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.  Освен това, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение до ръководителите на дипломатическите и консулски представителства (ДКП) за местоположението на избирателните секции извън страната. Крайният срок отново е 9 септември. До утре Районните избирателни комисии (РИК) трябва да назначат Секционни избирателни комисии (СИК).

Дългове оставят мина "Черно море" без ток

http://www.mediapool.bg/dalgove-ostavyat-mina-cherno-more-bez-tok-news224586.html

Електрозахранването на ”Мина Черно море Бургас” ЕАД ще бъде ограничено в понеделник следобед заради неплатени задължения за консумирана електроенергия, съобщиха от доставчика ЕВН. Снабдителят е бил принуден да предприеме крайната мярка, тъй като опитите му за уреждане на дълговете пропаднали. Крайният срок за погасяването на сметките изтекъл през август и въпреки двете писма от 27 август и 3 септември, уведомяващи мината на бизнесмена Христо Ковачки за проблема, борчовете не били платени. Последният опит за уреждане на финансовите отношения бил направен в понеделник, но безуспешно и затова от ЕВН са решили от 14 часа да започнат да ограничават електрозахранването. Режимът ще е 2 часа без ток, 4 часа с ток.

Италианските клубове са намалили разходите за заплати с 250 млн. евро за три години

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376463_italianskite_klubove_sa_namalili_razhodite_za_zaplati/?ref=rss


Разходите, които клубовете от Серия А отделят за заплати, са намалели с над 250 млн. евро за последните три години, пише "Гадзета дело спорт".

В момента ръководствата на 20-те клуба от елита на Италия раздават общо 849 млн. евро за възнаграждения на своите играчи. Това е с 63 млн. евро по-малко от миналия сезон и 251 млн. евро по-малко от 2011 г.

Именно оттогава започна и регресът на отборите от Серия А в европейските клубни турнири. Последното значимо постижение на...

Байко Байков пред Фрог: Регистрираме около 20% спад на руски туристи у нас

http://frognews.bg/news_75845/

Между 10 и 20% спад на руски туристи е регистриран у нас през лятото. Това каза пред Фрог нюз председателят на асоциацията на българските туроператори Байко Байков.

Фес – една разходка в историята, но без багаж

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/fes-edna-razhodka-v-istoriiata-no-bez-bagazh-6021819

Духовен и културен център на кралството, град с хиляда и едно лица - Фес не е загубил своята пищност през вековете

Варненец направи музей на соца (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=263418

Единственият и уникален за страната Ретро музей е на път да бъде открит във Варна. Колекцията включва десетки превозни средства, стотици банкноти, хиляди табели и безброй други предмети, напомнящи за епохата на социализма. Ретро музеят ще бъде нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин „501 стоки".

Министерството на транспорта пуска нови е-услуги за повишване на киберсигурността

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/08/2376430_ministerstvoto_na_transporta_puska_novi_e-uslugi_za/?ref=rss


Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) пуска четири нови е-услуги в своя портал за мрежова и информационна сигурност. Те ще се използват от администрацията и ще имат предимно превантивни действия.

Държавните институции ще могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните мрежи, като ще има и препоръки за противодействие. Системите ще уведомяват техните ползватели и при наличието на инциденти.

От началото на годината...

Българите в чужбина подават заявления за гласуване до утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290303

До 9 септември български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, заявява това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Това съобщават от комисията.
Освен това, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение До 9 септември български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, заявява това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Това съобщават от комисията. Освен това, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение

Министеството на транспорта пуска нови е-услуги за повишване на киберсигурността

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/08/2376430_ministestvoto_na_transporta_puska_novi_e-uslugi_za/?ref=rss


Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) пуска четири нови е-услуги в своя портал за мрежова и информационна сигурност. Те ще се използват от администрацията и ще имат предимно превантивни действия.

Държавните институции ще могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните мрежи, като ще има и препоръки за противодействие. Системите ще уведомяват техните ползватели и при наличието на инциденти.

От началото на годината...

Арабската лига ще вземе всички възможни мерки срещу "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/08/2376337_arabskata_liga_shte_vzeme_vsichki_vuzmojni_merki/?ref=rss


Външните министри на страните членки на Арабската лига са се договорили, че ще вземат всички възможни мерки за елиминиране на заплахата от терористичната организация "Ислямска държава" и ще си сътрудничат на международно, регионално и национално ниво, за да се сражават с ислямистите, съобщи агенция "Ройтерс. Това става ясно от текста на Арабската лига за закриване на среща на организацията. В него не се казва дали мерките ще включат и директна военна намеса в Ирак и Сирия.

По време...

Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на ПИБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e41259c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Cfitch0Epotvyrdi0Edylgosrochniia0Ereiting0Ena0Epib0H179630A0C/story01.htm

Перспектива му обаче е негативната заради възгледа, че в ЕС е налице ясно намерение за намаляване на косвената държавна подкрепа за банките


Задържан ислямист планирал атентат в Париж на 14 юли

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/zadyrzhan-isliamist-planiral-atentat-v-parizh-na-14-iuli-6021820

Мехди Немуш, който беше арестуван за четворно убийство в Белгия, воювал в редиците на джихадистите в Сирия

10 неща, които всеки научава докато е на 20

http://curious.actualno.com/10-neshta-koito-vseki-nauchava-dokato-e-na-20-news_48939.html

Човек осъзнава много неща, когато вече ги е преживял. Кой би повярвал, че светът може да се промени толкова, когато вече не сме на 20 и не летим в облаците, допускайки грешка, след грешка. Но броят на...

СЕМ ще изготви списък на медиите, непубликували предизборните си договори

http://politics.actualno.com/SEM-shte-izgotvi-spisyk-na-mediite-nepublikuvali-predizbornite-si-dogovori-news_48941.html

СЕМ ще изготви списък на медиите, непубликували договорите си с участниците в изборите. Това каза председателят на СЕМ Георги Лозанов по време на третото заседание на Гражданския борд за свободни и пр...

Връщат 24-часовите смени на надзирателите в повечето затвори

http://society.actualno.com/Vryshtat-24-chasovite-smeni-na-nadziratelite-v-povecheto-zatvori-news_48942.html

Синдикатът на служителите в затворите получи отстъпки от управляващите за продължителността на смените в 80 на сто от местата за лишаване от свобода. Това стана на среща на синдикалните лидери с вицеп...

EVN спира тока в "Мина Черно море Бургас"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290300

EVN България ще пристъпи към ограничение на електрозахранването към обекти на EVN България ще пристъпи към ограничение на електрозахранването към обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД, информира бТВ. Причината за това са натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество. Крайният срок за заплащане на дължимите суми беше през август 2014 г., уточняват от EVN.

Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване до утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290289

До 9 септември български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, заявява това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Това съобщават от комисията.
Освен това, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение До 9 септември български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, заявява това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Това съобщават от комисията. Освен това, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение

Лудогорец отлага старта на продажбата на билетите за ШЛ

http://www.cross.bg/starta-prodazhbata-lydogoretz-1429193.html

/КРОСС/ ПФК "Лудогорец" отлага старта на продажбата на пакетните билети за мачовете в Шампионската лига за 20 септември. Тя трябваше да стартира на 12 септември, но поради затварянето на сектор "А" на Националния стадион от УЕФА и последвалото обжалване от страна на адвокатите на Клуба се налага въпросното забавяне, съобщава Гонг. ПФК "Лудогорец" гарантира, че отлагането старта на продажбата на билетите по никакъв начин няма да се отрази при тяхната продажба и дистрибуция. Важно е да се знае, че до 20 септември Клубът няма да отпечатва никакви билети за предстоящите мачове в група B на Шампионската лига. Както е известно, свободната продажба за мача с Реал Мадрид започва на 25 септември.  

Прокуратурата обвини двама след мелето в центъра на Перник

http://www.zapernik.com/krimi/prokuraturata-obvini-dvama-sled-meleto-v-centura-na-pernik_34140/

Районна прокуратура-Перник е повдигнала обвинение на две лица за нанесения побой на телевизионен екип в местна дискотека, съобщи говорителят на прокуратурата Галина Антова.

Вчера четиричленен екип на TV7 беше нападнат и пребит в дискотека в града, а техниката на медията потрошена. Журналистите са разследвали търговия с наркотици. Единият от операторите е бил нападнат от четирима, въоръжени с бухалки и боксове. Журналистът е с пукната кост на дясната ръка, съмнения за...

Продължава

„Сдружение Азбукари“ и eMAG с иновативен образователен проект

http://www.cross.bg/emag-bulgariya-karta-1429191.html

/КРОСС/  eMAG, най-големият онлайн търговец в Централна и Източна Европа, ще отбележи началото на учебната година с първия си социален проект в България. Онлайн магазинът подкрепя инициативата на „Сдружение Азбукари" „Обичай Родината", която ще постави 3500 пъстри образователни карти на България в кабинетите в училища в цялата страна. Целта на проекта е да се насърчи любознателността на децата в основните училища с модерен образователен подход, съставен от 11 различни теми. Учениците ще се запознаят с природните богатства, флората, фауната, културно-историческите забележителности, църквите, манастирите, фолклора, древните съкровища и др. Детската карта с размер 140/100 см. съдържа 500 цветни илюстрации, а всички рисунки в нея са създадени от ръката на художник в продължение на повече от 1 година творчески усилия. Столичните училища ще са първите, които ще получат образователната карта с началото на новата учебна година, а поетапно ценното помагало ще бъде разпространено в 28-те области на страната. „Българските ученици имат страхотен потенциал и неведнъж са ставали пример за национална гордост, връщайки се с отличия от международни събития. eMAG е компания, която цени находчивите млади хора и ще се радваме да допринесем за тяхното развитие", приветства проекта създателят на eMAG Юлиан Станчу

„Сдружение Азбукари“ и eMAG с иновативен образователен проект

http://www.cross.bg/sdryzhenie-azbykari-ychilishta-1429191.html

/КРОСС/ На първия учебен ден започва социалният проект „Обичай Родината", който ще постави 3 500 пъстри образователни карти на България в кабинетите в училища в цялата страна. Инициативата е на „Сдружение Азбукари" и онлайн магазина eМАG. Целта на проекта е да се насърчи любознателността на децата в основните училища с модерен образователен подход, съставен от 11 различни теми. Учениците ще се запознаят с природните богатства, флората, фауната, културно-историческите забележителности, църквите, манастирите, фолклора, древните съкровища и др. Детската карта с размер 140/100 см. съдържа 500 цветни илюстрации, а всички рисунки в нея са създадени от ръката на художник в продължение на повече от 1 година творчески усилия. Столичните училища ще са първите, които ще получат образователната карта с началото на новата учебна година, а поетапно ценното помагало ще бъде разпространено в 28-те области на страната. За партньорите на „Сдружение Азбукари" това е първото социално ориентирано събитие в България и е част от програмата на еMAG за подпомагане на образователни инициативи. „Българските ученици имат страхотен потенциал и неведнъж са ставали пример за национална гордост, връщайки се с отличия от международни събития. eMAG е компания, която цени находчивите млади хора и ще се радваме да допринесем за тяхното развитие", приветства проекта създателят на eMAG Юлиян Станчу

eMAG и „Сдружение Азбукари“ с иновативен образователен проект

http://www.cross.bg/emag-bulgariya-azbykari-1429191.html

/КРОСС/ eMAG, най-големият онлайн търговец в Централна и Източна Европа, ще отбележи началото на учебната година с първия си социален проект в България. Онлайн магазинът подкрепя инициативата на „Сдружение Азбукари" „Обичай Родината", която ще постави 3500 пъстри образователни карти на България в кабинетите в училища в цялата страна. eMAG вече има натрупан опит в сферата на социалните проекти в Румъния, където Фондация eMAG започна работа през 2012 година. Политиката на компанията е да подкрепя ученици и учители, които имат потенциала да постигат страхотни резултати в точните науки. Плановете на онлайн магазина са да приложи същата стратегия при подпомагане на образователните проекти в България. „В eMAG ние винаги гледаме към бъдещето и оценяваме хората с амбициозни и находчиви идеи, които вярват, че няма невъзможни неща.", каза Юлиан Станчу, изпълнителен директор на eMAG. „Доволни сме с постоянното развитие на бранда ни в България и от факта, че все повече хора оценяват положително продуктите и услугите, които предлагаме. Затова решихме, че е време да подкрепим учениците, с които България ще се гордее в бъдеще." - добави още той. Целта на проекта на eMAG и „Сдружение Азбукари" е да се насърчи любознателността на децата в основните училища с модерен образователен подход, съставен от 11 различни теми

70 години от нахлуването на Червената армия в България (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_385900.html

Днес се навършват 70 години от нахлуването на Червената армия на територията на тогавашното Царство България по време на Втората световна война. На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България, като целта е окупация и включването на страната ни в съветската сфера на влияние. Въпреки това правителството на Константин Муравиев обявява война на нацистка Германия на 8 септември 1944 г. На същия ден войските на съветския Трети украински фронт под командването на маршал Фьодор Толбухин нахлуват в България откъм Румъния. Черноморският флот на СССР навлиза на територията на България през морската граница. Така са окупирани градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас.  В дома на Кимон Георгиев се събират членовете на Националния комитет на Отечествения фронт и определят състава на правителството след преврата, който се готви срещу управляващите. По нареждане на правителството българските войски не оказват съпротива на настъпващата Червена армия.  В нощта на 8 срещу 9 септември - по време на съветското настъпление - офицери, лоялни на политическия кръг „Звено“, превземат Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други ключови сгради в София. Муравиев е свален от власт на следващия ден - с Деветосептемврийския преврат, а властта в страната вече е на БКП и Отечествения фронт. Георгиев става министър-председател на страната и като такъв незабавно подписва примирие със Съветския съюз. На 9 септември, когато войските на СССР са в страната, всички партизански формирования слизат от планините и вземат властта в селата и градовете в България. Операцията по нахлуването на Съветските войски в страната продължава до 10 септември. След тези събития настъпва генерална политическа, икономическа и социална промяна в българското общество, а страната остава под съветско влияние дълги години. Днешната дата не се отбелязва по никакъв начин, откакто Тодор Живков бе свален от власт, което се случи на 10 ноември 1989 г.

Шаламанов: Заплашена е териториалната цялост на европейските държави

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290292

Парите за отбрана ще дойдат от по–добро управление на бюджета. Това каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНР относно изказвания, че няма да има повече средства за военни цели.
"При добро управление, ще се заделя 2% от БВП за отбрана. Ние сме страна от евроатлантическата общност и лидерите постигнаха консенсус, Парите за отбрана ще дойдат от по–добро управление на бюджета. Това каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНР относно изказвания, че няма да има повече средства за военни цели. "При добро управление, ще се заделя 2% от БВП за отбрана. Ние сме страна от евроатлантическата общност и лидерите постигнаха консенсус,

Община Бургас прати тежка техника в помощ на наводнените в Ченгене скеле

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/09/08/2376428_obshtina_burgas_prati_tejka_tehnika_v_pomosht_na/?ref=rss

Община Бургас изпрати тежка техника и строителни материали на пострадалите жители в местността Ченгене скеле край града. На мястото на бедствието вече има камиони и кранове, които ще участват в разчистването на едрите отпадъци и разрушената инфраструктура, ще помагат и за изваждане на потопените от пороя лодки. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

По заповед на кмета на рибарите ще бъдат доставени строителни материали - чакъл, отсевки и фрезован асфалт от ремонтите в града. С...

Кейт и Уилям чакат второ бебе

http://offnews.bg/news/n_1/n_385934.html

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън и британският престолонаследник Уилям очакват второто си дете, съобщиха официално от двореца Кенсингтън. Според съобщението кралица Елизабет Втора и семействата на двамата родители са много доволни от радостната вест. От кралския двор добавят, че както и при първата си бременност с принц Джордж, херцогинята страда от силно сутрешно гадене и се е наложила медицинска помощ. Второто дете на Уилям и Кейт ще е четвърти наследник на трона, като ще измести брата на Уилям - принц Хари - на пета позиция. Първите трима са принц Чарлз, синът му Уилям и принц Джордж, който се роди през юли 2013 година.

Изложиха статуя на Георги Димитров, красяла някога центъра на Перник в първия Ретро музей

http://www.zapernik.com/obshtestvo/izlojiha-statuya-na-georgi-dimitrov-krasyala-nyakoga-centura-na-pernik_34139/

Eдинственият и уникален за страната Ретро музей е на път да бъде открит във Варна. Колекцията включва десетки превозни средства, стотици банкноти, хиляди табели и безброй други предмети, напомнящи за епохата на социализма, предаде "Дарик".
 

Ретро музеят ще бъде нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин „501 стоки". Идеята е на варненски бизнесмен. 44-годишният Цветан Атанасов си е поставил амбициозната цел да събере на едно...

Продължава

Тръгна разчистването на потопените селища и огледите на щетите

http://www.mediapool.bg/tragna-razchistvaneto-na-potopenite-selishta-i-ogledite-na-shtetite-news224585.html

Започна разчистването на пострадалите от проливните дъждове селища, железопътна инфраструктура и пътища, тръгват и огледите за щетите, както и на скъсаните диги и язовирите, тъй като се очакват нови повишение на нивата на реките Марица, Места и Струма и техните притоци. В община Бургас понеделник е ден на траур заради трите жертви на пороя в петъчната нощ. Две жени – на 69 и на 21 година, загинаха във водите, 27-годишен мъж също загина в наводнението. В силно пострадалото рибарско селище Ченгене скеле са изпратени тежка техника и строителни материали, които да помагат на пострадалите жители в разчистването. На мястото на бедствието вече има камиони и кранове, които ще участват в разчистването на едрите отпадъци и разрушената инфраструктура, ще помагат и за изваждане на потопените от пороя лодки, предаде БТА. Обявеното частично бедствено положение на територията на община Бургас, обхващащо квартала "Победа", рибарското селище "Ченгене скеле", село Маринка и село Извор, все още не е отменено. Правят се подробни описи на нанесените щети, подкрепени със снимков материал, за да може да се внесе аргументирано искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Общински служители, съвместно със социалните служби, ще посетят пострадалите бургаски семейства, за да ги консултират имат ли право и на каква помощ. Те ще им помогнат също за подготовката на необходимите документи, каза кметът Димитър Николов. Той ще предложи на общинарите да гласуват за финансово подпомагане на семействата на двете загинали при наводненията жени.. Загиналият мъж не е жител на общината. Бедственото остава положението в старозагорските общини Опан, Гълъбово и в част от Раднево. В Старозагорско са наводнени над 200 частни имота, където също ще бъдат извършени огледи за щетите, а социалните служби ще разясняват на хората как може да получат еднократната помощ от 325 лв. за подобни случаи. Електрозахранването на територията на областта е напълно възстановено. Проблеми с водоснабдяването обаче продължава да има в Самуилово, Михайлово, Воденичарово и Стрелец, където ВиК-екипи работят за отстраняването на повредите. В сила остава бедственото положение и в Димитровград, Харманли и Симеоновград. В димитровградското село Странско пхродължава почистването на къщите. Очаква се да започне и спешен ремонт на пътя Димитровград-Симеоновград в пропадналия участък за село Златополе. Ако няма проливни дъждове и други критични ситуации, в Димитровград ще бъде отменено бедственото положение, съобщи кметът Иво Димов. Тъй като след отводняването на пострадалите сгради ще е нужна тяхната дезинфекция, от Българския червен кръст обявиха, че започват кампания за набиране на дезинфектанти и почистващи препарати.  От Националната компания "Железопътна инфраструктура" съобщиха, че в понеделник започват аварийни дейности в междугарието Харманли - Любимец със земекопна техника и подбивна машина за възстановяване на земното платно и укрепване на железния път. Там движението на влаковете бе спряно заради свличане на баластова призма и отнесено земно платно. Организират се и ремонтите по релсовия път в междугарията Любеново - Гълъбово и Гълъбово - Симеоновград. Там обаче водата все още не се е оттеглила. Вече е възстановено движението на влаковете в междугарието Михайлово-Калояновец но с ограничение на скоростта до 25 км в час и само в единия железен път. Там е изпратена  тежка техника за достабилизиране на железния път. Пуснати са и влаковете в участъците Стара Загора – Димитровград и Стара Загора – Чирпан е възстановено. Продължава наблюдението на нивото на река Марица, чиито води на места достигат 4 метра и се очаква още да се покачва нивото им. Общините Симеоновград, Любимец и Свиленград са готови да посрещнат евентуалната голяма вълна. За покачването на водите на Марица е предупредена и турската страна. От екоминистерството съобщиха, че реката може да създаде проблеми край Харманли и Свиленгард, а река Сазлийка застрашава Гълъбово. Зам.-кметът на Пловдив Александър Държиков обяви, че по няколко пъти на ден общината получава информация за нивото на река Марица, като това включва цялото й течение на територията на страната. Водите на реката се следят и с видеокамери, а Пловдив разполага с доброволчески отряд от 50 души, който е в пряка връзка с тел. 112 и е готов да реагира при нужда, обясни Държиков. От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че ще продължат да се повишават нивата и на Места в горното й течение и притоците ѝ Бела Места, Черна Места, Белишка, Вотрачка, Коница, Бистрица, както и горното течение на р. Струма и притоците ѝ р. Рилска, Цапаревска река, р. Лебница, р. Бистрица, р. Струмешница.

Такси, управлявано от бивш служител на КАТ, бяга от проверка - блъска полицай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290277

Шофьор на такси беше задържан в София, след като блъсна полицай, опитвайки се да избяга от проверка.
Шофьорът е 58-годишен бивш служител на КАТ, информира БНР
Той е бил спрян за проверка от служител на Пътната полиция, когото е блъснал леко с колата си.
Служителят на КАТ няма почти никакви наранявания. Шофьор на такси беше задържан в София, след като блъсна полицай, опитвайки се да избяга от проверка. Шофьорът е 58-годишен бивш служител на КАТ, информира БНР Той е бил спрян за проверка от служител на Пътната полиция, когото е блъснал леко с колата си. Служителят на КАТ няма почти никакви наранявания.

Срам! В Скопие вдигнаха паметник на Пере Тошев и още четирима

http://frognews.bg/news_75844/

В центъра на Скопие вдигнаха паметници на Пере Тошев, Никола Русински, Андон Кьосето, Георги Сугарев и Михайло Апостолски. Паметниците са финансирани от Сдружението за духовно обединение на Сетинци, Поданци, Крушодари и Лерин. Не е ясно какви пари са дадени за паметниците, посочват скопски медии.

Бедственото положение в община Берковица остава в сила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290282

Остава бедственото положение в община Берковица, съобщи от общината за Фокус.
При заседанието на Кризисния щаб тази сутрин е взето решение бедственото положение да остане в сила.
В следобедните часове ще има ново заседание и там ще се реши дали ситуацията се запазва. Обстановката се нормализира постепенно. Остава бедственото положение в община Берковица, съобщи от общината за Фокус. При заседанието на Кризисния щаб тази сутрин е взето решение бедственото положение да остане в сила. В следобедните часове ще има ново заседание и там ще се реши дали ситуацията се запазва. Обстановката се нормализира постепенно.

В Сирия джихадистите обезглавиха белгийски проповедник

http://www.cross.bg/siriya-dzhihadistite-azayaii-1429189.html

/КРОСС/ Белгийски проповедник е бил обезглавен в Сирия от джихадистите от „Ислямска държава" заради подозрения, че сътрудничи на разузнавателните служби на Белгия и Мароко. Илиас Азауай е заминал за Сирия миналата година с намерението да убеждава млади белгийски граждани, които се бият за ислямистите, да се върнат обратно. Медиите в Белгия припомнят, че той е известен на властите в страната и публикуват негова снимка с бившия министър на вътрешните работи. Според някои от публикациите има данни, че след пристигането си в Сирия, Азауай се е присъединил към каузата на джихадистите. За смъртта му е било съобщено миналата седмица, предава БНР.  

В Украйна расколници превзимат православни църкви

http://www.cross.bg/tzurkvi-pravoslavni-pravoslavna-1429192.html

/КРОСС/ Представители на непризнатата в православния свят Киевска патриаршия, отцепила се от Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия, превземат православни църкви в Украйна, предаде «Православие. ру», цитирайки изявлението на митрополит Ровенски и Острожки Вартоломей.«Отново, както през 90-те години на миналия век, над нашите православни църкви надвисна заплаха от превземане на наши църкви от въоръжени и агресивни привърженици на Украинската църква на непризнатата Киевска патриаршия. Лидерите и активистите от тази организация, превзимат нашите православни църкви, грубо нарушавайки действащото законодателство, пренебрегвайки мнението на православните християни и законните собственици на църквите», се казва в обръщението на митрополита. Според данните на владиката, вече три православни църкви са окупирани и съществува заплаха, броят им да се увеличи.«Нашите обръщения към представителите на властите за защита на православните църкви не дават никакви резултати. Остава единственната надежда на Бог и Неговата безгранична помощ», се казва още в документа.По думите на митрополита, силите на злото в тези трудни времена за страната сеят раздор и вражда сред нашия народ, прикривайки се с патриотични призиви. «Но те забравят едно, че с тези действия само отдалечават времето на възможното обединение в бъдеще на единна Православна Църква», заяви още той

Започват украинско-американски учения в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=263427

От днес в северозападната част на Черно море започват украинско-американски учения „Морски бриз-2014", които ще продължат до 10 септември. Това съобщиха от пресцентъра на командването на Военноморските сили на Украйна, цитирани от УНН.

Последната супер луна за годината ще изгрее тази вечер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290275

Най-голяма от серията "супер Луни" ще грее тази вечер, информира space.com. Оформящото се пълнолуние ще е най-яркото за годината, обещават астрономите.   Спътникът на Земята ще изглежда с 16% по-голям и ще свети с 30% повече от обичайното. Яркото пълнолуние не се различава с невъоръжено око изключително много от обикновените, Най-голяма от серията "супер Луни" ще грее тази вечер, информира space.com. Оформящото се пълнолуние ще е най-яркото за годината, обещават астрономите. Спътникът на Земята ще изглежда с 16% по-голям и ще свети с 30% повече от обичайното. Яркото пълнолуние не се различава с невъоръжено око изключително много от обикновените,

Довечера ще изгрее последната супер луна за годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290249

Най-голяма от серията Най-голяма от серията "супер Луни" ще грее тази вечер, информира space.com. Оформящото се пълнолуние ще е най-яркото за годината, обещават астрономите. Спътникът на Земята ще изглежда с 16% по-голям и ще свети с 30% повече от обичайното. Яркото пълнолуние не се различава с невъоръжено око изключително много от обикновените,

„Морски гларус“ спечели почти 75 000 лева от „Еврофутбол“

http://www.cross.bg/leva-kolonka-izhod-1429188.html

/КРОСС/ „Морски гларус" в Несебър спечели 74 524,07 лева с талон за 100 лева и 10 мача в права колонка от „Еврофутбол" в петък. Майсторът на прогнозите избра залог за краен изход за срещите, като 10 000 лева от общата сума прибра от Бонус програмата на букмейкърската къща с пет от тях. Ето и отбелязаното в талона му: Япония - Уругвай „2", Южна Корея - Венецуела „1", казахстан - Киргистан „1", Судан - ЮАР „2", Реп. Гвинея - Того „1", Сенегал - Египет „1", Сейнт Патрикс - Дъндок „1", Корк сити - Шамрок Роувърс „1", Усти Над Лабем - Слован Либерец „2" и Графин Влашим - ФК Прибрам „2". Арена на този феноменален успех стана букмейкърския пункт на ул. „Струма" №9 в крайморския град. Други двама „морски" „събориха" Джакпот Есктра10 на „Еврофутбол". Действието се разигра паралелно в два от пунктовете по морето - във Варна на ул. „Младежка" и в к.к. „Слънчев бряг"

Остава бедственото положение в община Берковица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290270

Остава бедственото положение в община Берковица, съобщи от общината за Фокус.
При заседанието на Кризисния щаб тази сутрин е взето решение бедственото положение да остане в сила.
В следобедните часове ще има ново заседание и там ще се реши дали ситуацията се запазва. Обстановката се нормализира постепенно. Остава бедственото положение в община Берковица, съобщи от общината за Фокус. При заседанието на Кризисния щаб тази сутрин е взето решение бедственото положение да остане в сила. В следобедните часове ще има ново заседание и там ще се реши дали ситуацията се запазва. Обстановката се нормализира постепенно.

Двойно повече емигрирали в чужбина през 2013 в сравнение с 2011 г.

http://frognews.bg/news_75843/

19 678 души са променили през 2013 г. своя настоящ адрес от страната в чужбина. В сравнение с 2012 г. броят им се увеличава с 3 063 - 18.4 на сто, а в сравнение с 2011 г. – с 10 161, тоест над два пъти.Това показват данните от отчета за изпълнението на актуализираната Национална програма за демографско развитие до 2013 г., публикуван за обществено обсъждане.

Шаламанов: Не са грешни констатациите за Русия в първия вариант на "Визия 2020"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290268

Парите за отбрана ще дойдат от по–добро управление на бюджета. Това каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНР относно изказвания, че няма да има повече средства за военни цели.
Парите за отбрана ще дойдат от по–добро управление на бюджета. Това каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНР относно изказвания, че няма да има повече средства за военни цели. "При добро управление, ще се заделя 2% от БВП за отбрана. Ние сме страна от евроатлантическата общност и лидерите постигнаха консенсус,

Животът на Земята бил донесен от астероиди

http://www.cross.bg/zemyata-zhivot-organizmi-1429187.html

/КРОСС/ „Животът много лесно се организира. За това няма необходимост от божествен промисъл", казват представители на екип руски и италиански учени след приключване на серия уникални експерименти в базата на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Учените изследвали механизма на зараждане на живота във Вселената. Образци от метеоритно вещество и формамид (много разпространено в космическото пространство вещество) били облъчвани с йонизиращо лъчение. В резултат учените получили целия набор строителни материали за създаването на жива клетка. Излиза, че животът се е зародил в Космоса, а не на Земята? „Тук имаме работа с парадокс - казва Владимир Бусаев, водещ научен сътрудник на отдела по изследване на Луната и планетите към Държавния астрономически институт „Щернберг". - Изследването в Дубна доказа, че на началния етап на възникване на примитивни форми на живот космическото лъчение е имало стимулираща роля. Но на следващия етап от биологичната еволюция е очевидно, че живите клетки са се нуждаели от защита от жестокото лъчение. Според мен такъв инкубатор за първите организми са станали астероидите." Оказва се, че преди милиарди години астероидите са представлявали не само безжизнени буци камъни и лед, но и удобна люлка за предците на човечеството. На големи астероиди с размер десетки и стотици километри под ледената повърхност може да се е образувал вътрешен океан

По-скъпи бюлетини за вота ще печата БНБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=263429

Всяка бюлетина, която печатницата на БНБ ще отпечата за парламентарния вот на 5 октомври, ще струва по 14 стотинки без ДДС, става ясно от поръчка на Министерския съвет. Ще бъдат размножени общо 7 975 000 бюлетини, като за тях централната банка ще получи 1 180 379,75 лв.

Растежът на БВП ще се запази през второто шестмесечие, прогнозира "Райфайзенбанк"

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/08/2376414_rastejut_na_bvp_shte_se_zapazi_prez_vtoroto/?ref=rss

Икономическият растеж в България през втората половина на годината ще бъде подобен на отчетения през първите шест месеца, прогнозира редовният месечен анализ на "Райфайзенбанк" - България, основан на макроикономическите данни, налични към август. 

"Реалният растеж на БВП през второто тримесечие на 2014 г. беше относително висок: 1.6% на годишна база. Увеличение отбелязаха индустрията с 4.5% на годишна база и услугите (плюс 1%), докато аграрният сектор намали продукцията си с 1.5% на...

"О" като оргазъм

http://books.actualno.com/O-kato-orgazym-news_48833.html

Неповторимата авторка на бестселъри Алис Клейтън очарова читателите си с новия неудържимо смешен любовен роман „О като оргазъм”. Карълайн Рейнолдс има прекрасен апартамент в Сан Ф...

3 години ще трябват на САЩ да унищожат "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/3-godini-shte-trjabvat-na-SASht-da-unishtojat-Isljamska-dyrjava-news_48936.html

Три години могат да са необходими на САЩ за унищожаването на групировката "Ислямска държава", пише "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на американски официален източник, предаде БГНЕ...

Вероятнността да има Ел Ниньо тази година намалява

http://america.actualno.com/Verojatnnostta-da-ima-El-Ninio-tazi-godina-namaljava-news_48937.html

Вероятността до края на годината да има Ел Ниньо - климатичен феномен, който се изразява в суша и наводнения, намалява от юни, оповести Световната метеорологична организация, цитирана от Франс прес. ...

ЦРУ е ползвало мъчения при разпити на членове на "Ал Кайда", твърдят свидетели

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/08/2376411_cru_e_polzvalo_mucheniia_pri_razpiti_na_chlenove_na_al/?ref=rss


Най-малко двама членове на "Ал Кайда" са били доведени "до ръба на смъртта" в рамките на разпити, провеждани от служители на ЦРУ, твърди британският "Индипендънт" позовавайки се на източник от американското разузнаване.

Според информатора на британското издание Халид Шейх Мохамед, за който се твърди, че е един от организаторите на нападенията на 11 септември 2001 г. и още един заподозрян не само са били заплашвани, но и давени наистина.

"Не са спирали дотам да изливат вода...

Държавата повиши антихакерската си защита

http://www.cross.bg/sigyrnost-intzidenti-informatzionnata-1429186.html

/КРОСС/ Четири електронни услуги, свързани с киберсигурността, вече са достъпни на надградения портал за мрежова и информационна сигурност. Те са свързани основно с превантивни действия от страна на администрацията, по отношение на информационната сигурност. Държавните институции вече могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните информационни системи, като информацията ще съдържа и съответни препоръки за противодействие. Потребителите на новите електронни услуги ще бъдат улеснени при уведомяването за инциденти в техните мрежи, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. "През последните години, киберсигурността придобива нарастващо значение в модерните икономики и държавното управление не само в глобален, но и в национален мащаб, заяви заместник-министърът на транспорта", информационните технологии и съобщенията Камен Спасов. Той откри обучение на служителите от министерствата, които ще ползват новите е-услуги чрез портала за мрежова и информационна сигурност, организирано от Правителственият център за реагиране при инциденти в информационната сигурност. Основната дейност на центъра е да подпомага публичната администрация в извършването на проактивни дейности за намаляване рисковете от инциденти в информационната сигурност и да асистира при разрешаването им, в случай на възникване

БЧК ще помогне във всички бедстващи райони

http://www.cross.bg/raiioni-navodneniyata-kampaniyata-1429190.html

/КРОСС/Заради изключително тежкото положение в много райони в България вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната. "БЧК ще помогне във всички бедстващи райони, тъй като има структури из цялата страна, ресурс и възможности", заяви Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст. БЧК работи съгласувано и в непрекъсната комуникация с ГД ПБЗН и вече в много от районите, засегнати от бедствието, екипи на БЧК за реакция при бедствия оказват помощ. На пострадалите БЧК предоставя най-необходимото - вода, храна, спални комплекти и одеяла. Организацията е в готовност да отвори и бедствения си резерв при нужда. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. Дарения се събират и на банковата сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД IBAN: BG64UNCR76301078660913 BIC: UNCRBGSF 1000 София, ул."Калоян" № 3 (За пострадалите от наводненията в страната). Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията: през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES  

ЕВН ограничава тока на "Мина Черно море" заради дългове

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/09/08/2376410_evn_ogranichava_toka_na_mina_cherno_more_zaradi_dulgove/?ref=rss


Електроразпределителното дружество ЕВН ще ограничи електрозахранването към обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД заради натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество, съобщи говорителят на компанията Крум Косев.

Крайният срок за плащане на дължимите суми е бил през август тази година. Въпреки опитите на ЕВН за уреждане въпроса с неизплатения дълг, до момента дължимите суми остават неплатени, се посочва в писмо до медиите от електрическата компания. След...

В село Чурка ще има нормално eлектричество

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290242


Маданското село Чурка ще получи нормален ток след десетилетия чакане. В селото от години се оплакват от ниско напрежение на електричеството. Според местните то пада до 160-180 волта и така бойлер загрява по 15 часа, а много от уредите или не работят, или изгарят.
“Като светнеш крушка - гасне бойлерът. Маданското село Чурка ще получи нормален ток след десетилетия чакане. В селото от години се оплакват от ниско напрежение на електричеството. Според местните то пада до 160-180 волта и така бойлер загрява по 15 часа, а много от уредите или не работят, или изгарят. “Като светнеш крушка - гасне бойлерът.

Работник пострадал при ремонта на гимназията по строителство в Перник

http://www.zapernik.com/krimi/rabotnik-postradal-pri-remonta-na-gimnaziyata-po-stroitelstvo-v-pernik_34138/

Работник пострада при ремонта на професионална гимназия по техника и строителство "Архитект Йордан Миланов”, научи ZaPernik.com.

Инцидентът е станал тази сутрин. Работникът се е порязал на един от пръстите си. Не е ясно какви са обстоятелствата за възникване на инцидента. Пръстът на работника е превързан и не се е наложила намеса на лекарска помощ.

Служителите около ремонтните дейности и персонала на училището разгорещено коментират случая.

Спешните медици минаха на 7-часов работен ден

http://www.cross.bg/rabotyat-aktyalizatziya-byudzheta-1429185.html

/КРОСС/Медиците, работещи в столичния Център за спешна медицинска помощ, вече работят на 7-часов работен ден, а не, както досега - на 8-часов. Така заплатите им ще се изчисляват на по-малко работно време, а спешните екипи ще отчитат повече извънреден труд, което се очаква да увеличи възнагражденията им. Това съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, след като посети заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. По отношение на парите за здраве, Ненков бе категоричен, че застава зад идеята за втора актуализация на бюджета на касата, в рамките на 117 млн. лв. Тя обаче ще може да се случи, след като бъде сформирано ново правителство. Дотогава, според министъра, болниците няма да имат проблем да работят със средствата от първата актуализация на бюджета за здраве, която бе с 225 млн. лв.  

САЩ продължават ударите срещу цели в Ирак

http://www.mediapool.bg/sasht-prodalzhavat-udarite-sreshtu-tseli-v-irak-news224584.html

Американските военновъздушни сили нанесоха пет удара по позиции на групировката "Ислямска държава" в района на язовир "Хадиса" в Ирак и така разшириха обхвата на американската кампания.   При атаките са били унищожени огневи позиции и команден пункт на "Ислямска държава" в провинция Анбар. При ударите, нанесени с изтребители и безпилотни самолети, са били унищожени също така четири военни автомобила "Хъмви" и четири бронирани машини на бойците на групировката.   По данни на Централното командване САЩ са нанесли от началото на август 143 удара срещу "Ислямска държава" в Ирак.   Очаква се президентът на САЩ Барак Обама да представи в сряда свой план за действие срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД). "Просто искам американският народ да разбере същността на заплахата и как ние ще се справим с нея и да има бъде уверен, че ние ще се справим", обясни президентът на САЩ в интервю за американската телевизия Ен Би Си.   Президентът на САЩ ще произнесе реч в сряда в навечерието на 13-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., когато терористи от Ал Каида разбиха четири отвлечени самолета, включително в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона във Вашингтон, и убиха близо 3000 души.   Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че унищожаването на "Ислямска държава" може да отнеме години.   Администрацията на Обама се готви да проведе кампания срещу "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, която може да трае три години. Това налага постоянни усилия, които може да продължат и след изтичането на мандата на президента Обама, казват високопоставени представители на администрацията.   Първата фаза - въздушна кампания с близо 145 удара през последния месец, вече е започнала. Целта е да се защитят етнически и религиозни малцинства и американски дипломати, разузнавачи и военни, както и техните сгради, а също да се спре напредването на ИД в Северен и Западен Ирак.   Следващата фаза, която би трябвало да започне след като Ирак състави правителство с по-широка представителност тази седмица, ще наблегне на по-интензивни усилия при обучението, съветването и екипирането на иракската армия, кюрдските бойци и евентуално членове на сунитски племена.   Последната, най-трудна и политически най-спорна фаза на операцията - унищожаване на терористичната армия в убежищата й в Сирия - може да не завърши в рамките на това президентско управление. Някои плановици в Пентагона смятат, че военната кампания ще трае най-малко три години.   Военната кампания, която подготвя Обама, няма видим прецедент. За разлика от американските антитерористични операции в Йемен и Пакистан тя вероятно няма да се ограничи до удари с безпилотни самолети срещу екстремистките лидери. За разлика от войната в Афганистан в нея няма да има сухопътни сили, за които Обама заяви, че е изключено да се използват.   За разлика от войната в Косово, която водиха през 1999 г. президентът Клинтън и страните от НАТО, тя няма да е вместена в 78-дневна интензивна тактическа и стратегическа въздушна кампания.   И за разлика от въздушната кампания, която свали либийския лидер полковник Муамар Кадафи през 2011 г., администрацията на Обама вече не "води откъм тила", а планира да играе централната роля при изграждането на коалиция срещу ИД, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Увеличават бюджета на президента с близо 1 млн. лева

http://econ.bg/Новини/Увеличават-бюджета-на-президента-с-близо-1-млн-лева_l.a_i.566114_at.1.html

Служебният кабинет взе решение да увеличи бюджета на президента с близо 1 млн. лева. Това става ясно от публикуваното на страницата на финансовото...

В България липсва обучение по редки болести

http://www.cross.bg/bolesti-redki-lekari-1429182.html

/КРОСС/ Няма обучение по редки болести. Единственият начин студентите по медицина у нас да научат повече са семинари с лекари-специалисти. Такива семинари обаче не могат да подготвят бъдещите лекари за диагностициране и лечение на тежки и рядко срещани заболявания. Затова и студенти, и лекари, и пациенти настояват обучението по медицина да се промени, съобщава Нова телевизия. За да се усвояват навреме новостите в медицината, а не да се тича след тях, час по-скоро трябва да се актуализират единните държавни изисквания, по които се обучават студентите по медицина, смятат и специалистите по редките болести. Студенти-медици, лекари и Асоциацията на хората с редки болести имат готовност след изборите да предложат на Министерството на образованието примерен учебен план. Знанията, които ще дава той на студентите, ще е шанс за хората с редки болести и за родителите на болни деца.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване