България и Румъния можели да осуетят споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия

http://pik.bg/българия-и-румъния-можели-да-осуетят-споразумението-между-ес-и-канада-за-свободна-търговия-news230036.html

България и Румъния можели да осуетят споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия

Докато канадският министър-председател Стивън Харпър се готви да отбележи края на преговорите за споразумението между ЕС и Отава за свободна търговия в петък, продължават да тегнат опасения, че две недоволни източноевропейски държави все още могат да осуетят сделката, пише изданието Lac La Biche Post, цитиран от "Фокус".

Причината е, че Канада продължава да изисква визи за туристи от Румъния и България. В тази връзка, някои европейски дипломати се притесняват, че едната или и двете страни могат да блокират ратификацията на споразумението, ако изискването не бъде вдигнато. 
Днес в Отава Харпър трябва да посрещне председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой за среща на високо равнище ЕС-Канада. Събитието се приема като победа в продължилите пет години преговори за широкообхватен търговски и инвестиционен пакт с Европа, известен като CETA. 

В същото време обаче западен дипломат, близък до преговорите, заяви, че въпросът за румънските и българските визи остава проблемен.

Спират паркирането на улица Цар Асен във Варна

http://web.barometar.net/65228/

Кметът на Варна Иван Портних информира варненци, че : „От понеделник вече ще е забранено паркирането по ул. „Цар Асен” – от бул. „Сливница” до бул. „Цар Освободител”. Така ще освободим трасето на позабравената вече тролейбусна линия до „Почивка“. Еспериментално – на 30 минути от 6 до 20.30 часа, тръгват сега тролеите между „Аспарухово“ и [...]

Ученици и деца от Варна засаждат дървета за мир и чиста околна среда

http://www.moreto.net/novini.php?n=265318

ЦДГ 43 Синчец ще организира специален ден на 26 септември 2014 – Денят за мир на ООН. Ние ще засадим дървета заедно с други училища по целия свят. Първите дървета ще бъдат засадени в Океания. Следвайки слънцето нови дървета ще бъдат засадени в Азия, Европа и Африка.

Бойко Борисов: Никъде не съм говорил за широка коалиция

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-nikyde-ne-sym-govoril-za-shiroka-koaliciia-6023292

Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента, написа лидерът на ГЕРБ в профила си във „Фейсбук“

Борисов: Никъде не съм казал "широка коалиция"

http://frognews.bg/news_76933/

Публикувам част от интервюто ми пред Ройтерс, в което говоря по политическите теми. Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция", уточни на стената си в социалната мрежа Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и пуска там онова, което е казал.

Топлофикация София: Сметките тази зима може да са по-ниски от миналата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/toplofikaciia-sofiia-smetkite-tazi-zima-moje-da-sa-po-niski-ot-minalata,180711/

Новите правила за съставянето на фактурите ще "оберат" пиковете и ще има по-равномерно разпределение, смятат от дружеството

За 1200 евро бежанец може да си осигури влизане в България

http://www.cross.bg/evro-vlizane-bulgariya-1432040.html

/КРОСС/1200 евро струва на бежанците да си уредят сигурно влизане в България. Това обясни шефът на Центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси пред bTV. За осигуряване на влизане и излизане цената става 2000 евро. За влизане в Гърция тарифата е 2000 евро, а за Италия - 2500 евро. "Върхът на бежанската вълна от Сирия беше достигнат миналата година. Сега след като в Ирак започна офанзива, е нормално да се увеличи притокът от бежанци. Не можем да говорим за десетки хиляди", посочи той.Според анализаторът България не е приоритет за терористите, по-интересни са Франция и Белгия, защото там щяло да има много по-голям отзвук от терористичен акт. Абуаси обясни, че "е нехуманно игнорирането на бежански деца от българските училища, но това е резултат от лошата пропаганда"

Животът на падналото от люлка детенце вече е вън от опасност

http://pik.bg/животът-на-падналото-от-люлка-детенце-вече-е-вън-от-опасност-news230033.html

Животът на падналото от люлка детенце вече е вън от опасност

Състоянието на падналото от люлка 10-годишно момиченце в "Докторската градина" в София е стабилизирано, информираха лекуващите лекари, предаде Нова телевизия. Детето е в детската неврохирургия в "Пирогов" с комоцио. Лекарите обясниха, че няма данни за фрактури на кости и ще остане под наблюдение. Животът на детето вече е вън от опасност.

Инцидентът стана вчера около 16.30 часа на детска площадка в София, открита през юли след основен ремонт. От общината съобщиха, че от записа на камерата в района на площадката се виждало, че освен деца, на люлката се качва и възрастен човек. Две са версиите, по които се работи - некачествена работа на фирмата изпълнител или вандализъм.


В случай на газова криза, „Топлофикация-София" разполага с мазут за пет денонощия

http://www.cross.bg/parno-sezon-otoplenie-1432039.html

/КРОСС/ Клиентите на „Топлофикация", които няма да ползват парно през този отоплителен сезон, трябва да подадат писмено заявление в офиса на фирмата, която измерва топлинната им енергия, каза председателят на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство Тодор Кузманов в интервю за БНТ.  „Ако не искаме да ползваме парно, трябва да да изтеглим образец, в който да декларираме, че през този сезон няма да ползваме централно отопление. Така не се начислява отопление на жилището. В края на отоплителния сезон жилището трябва да бъде отворено за проверка. Този документ трябва да бъде подписан от домоуправител и двама съседи. Ако в едно жилище има занулено отопление, но се ползва парно, това няма да се отрази на сметките на съседите", увери Кузманов. В случай на газова криза в зимния период, „Топлофикация-София" разполага с мазут за пет денонощия, заяви представителят на дружеството Пламен Тошев. „Същевременно инсталациите са проиграни", допълни той. Според него жалбите на недоволни потребители на парно са малко - „4100 жалбите на 400 хиляди клиенти", отбеляза Тошев.  

Откриват изложба с творби от пленера “Светът е море”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SeuUDnqUkFs/

Изложба с творби от пленера “Светът е море” в Поморие ще бъде открита на  26 септември 2014 г. / петък/ от 17.30 ч.във фоайето на   НЧ “Просвета 1888″

poster

Бойко Борисов опроверга Ройтерс: Не съм говорил за широка коалиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331343

Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Това пише в профила си във Фейсбук Бойко Борисов по повод информацията на агенция Ройтерс от вчера, че е заявил, че е готов да преговаря с други партии след вота, включително и да обсъди възможността за формиране на широка коалиция, за да осигури политическа стабилност. Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Това пише в профила си във Фейсбук Бойко Борисов по повод информацията на агенция Ройтерс от вчера, че е заявил, че е готов да преговаря с други партии след вота, включително и да обсъди възможността за формиране на широка коалиция, за да осигури политическа стабилност.

Движението по ул. „Кн. Борис I” в Пловдив спира заради рехабилитация на топлопровод

http://www.cross.bg/telefon-toplofikatziya-bulgariya-1432036.html

/КРОСС/ Във връзка с извършване на рехабилитация от ЕVN България Топлофикация на топлопровод в ЖР „Тракия", гр. Пловдив, временно се затваря за движение част от ул."Княз Борис I" - в участъка от ул. "Съединение" до ул. „Григор Божков" за периода от 26.09.2014 г. до 13.10.2014 г. Ремонтните дейности няма да засегнат топлоподаването за клиенти. Проектът предвижда и възстановителни дейности, които ще продължат до 20.10.2014 г. Проектът е съгласуван с общинските власти и КАТ и се изпълнява по одобрена работна документация. EVN България Топлофикация поднася своите предварителни извинения за възможни причинени неудобства като уверява, че дружеството ще предприеме необходимите мерки за по-бързото приключване на проекта. ЕVN БългарияТелефонен център 24 часа в денонощието0700 1 0007 - телефон при липса на захранване 0700 1 7777 - телефон за обща информация и справки0700 1 0207 - телефон за автоматична проверка на сметкаеmail: info@evn.bgwww.evn.bg  

СЕМ и ЦИК категорични: Деца не могат да участват в предизборната кампания

http://pik.bg/сем-и-цик-категорични-деца-не-могат-да-участват-в-предизборната-кампания-news230035.html

СЕМ и ЦИК категорични: Деца не могат да участват в предизборната кампания

„Деца не могат да участват под никаква форма в предизборна кампания“, заявиха в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Мария Стоянова , член на СЕМ и Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Припомняме ви, че ЦИК спря клип на на Боян Расате с участието на дете, държащо знаме в ръка. Вчера вечерта Комисията спря и клип на ДПС пак с участието на дете.

„Ние се намираме в една рутинна процедура, както на Съвета за електронни медии, така и на ЦИК. СЕМ прави мониторинг на електронните медии в България и когато види някакъв случай сезира ЦИК за него. В конкретния случай сезирахме и Държавната агенция за защитата на децата”, обясни Мария Стоянова – член на СЕМ. „Дори и родителите да са дали съгласието си за участието на детето, те не са негови собственици. Законът за закрила на детето предвижда включително защита на децата от техните родители. В случая те посягат на правата на децата”, подчерта Цветозар Томов.

€16,7 млрд. полза от Южен поток

http://www.moreto.net/novini.php?n=265387

От газопровода „Южен поток”-България при 25-годишна експлоатация на тръбата ще има полза 16,7 млрд. евро. Това обяви говорителят на компанията, която строи морската част от газопровода - „Южен поток транспорт” Яспер Янсен. Прогнозната стойност на инвестициите у нас възлиза на 3,5 млрд.

Костов: Много се вълнувате, имам 170 000 лева в КТБ, не милиони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331335

"Много се вълнувате, имам 170 000 лева депозити в КТБ, не са милиони". Това заяви пред Нова телевизия Иван Костов. Бившият премиер обаче отрече да е близък с Цветан Василев, а доказателството за това било, че е взимал от безплатните кредити и не е станал кредитен милионер. "Добрата новина за вложителите е,

Костов: Имам 170 000 лева в КТБ, не милиони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331338

"Много се вълнувате, имам 170 000 лева депозити в КТБ, не са милиони". Това заяви пред Нова телевизия Иван Костов.
Бившият премиер обаче отрече да е близък с Цветан Василев, а доказателството за това било, че е взимал от безплатните кредити и не е станал кредитен милионер.
"Добрата новина за вложителите е, "Много се вълнувате, имам 170 000 лева депозити в КТБ, не са милиони". Това заяви пред Нова телевизия Иван Костов. Бившият премиер обаче отрече да е близък с Цветан Василев, а доказателството за това било, че е взимал от безплатните кредити и не е станал кредитен милионер. "Добрата новина за вложителите е,

"Окупирай ЦИК", или борци за пет минути слава

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/26/2387287_okupirai_cik_ili_borci_za_pet_minuti_slava/?ref=rss


Как да си набавиш пет минути медийна слава в предизборна обстановка? Практиката в български условия показва, че най-лесният и безотказен начин е скандал - независимо дали в официалната едномесечна агитация или още преди нея.

Последният пример е отпреди два дни. Замесваният в множество скандали Боян Станков, който се представя публично с прозвището Расате, и хората му от "Български национален съюз - Нова демокрация" (предимно кандидат-депутати) обявиха, че са нахлули в Централната...

БГ електромобил на слънце и вятър показват в Пловдив

http://pik.bg/бг-електромобил-на-слънце-и-вятър-показват-в-пловдив-news230034.html

БГ електромобил на слънце и вятър показват в Пловдив

Първият български електромобил, който се зарежда със слънчева и вятърна енергия, ще бъде показан по време на Пловдивския панаир. Той е сред 13-те световни новости, които ще се демонстрират по време на изложението. Той не изхвърля във въздуха вредни вещества, а неговата ефективност е над 95%, твърдят създателите от "Джи-Ка 1".

Те са конструирали и хибридна електроцентрала от ветрогенератор и слънчев панел.Международен панаир-Пловдив намали цената на билетите с над 30% по повод 70-ото юбилейно издание на най-старото българско изложение. Експозициите на фирми от 37 държави представят модерни разработки в машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване.

С иновациите е свързана и една от атракциите – шоу с роботи, което се прави за първи път. Общо 30 новости присъстват на Международния технически панаир в Пловдив, наред със стоки, пуснати на пазара през последните две-три години. Експозициите може да бъдат разгледани в дните от 29 септември до 4 октомври. 

Безплатни книги за няколко живота

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/26/2387771_bezplatni_knigi_za_niakolko_jivota/?ref=rss


Средният читател напредва през текста (с разбиране) с около 300 думи в минута. На базата на тази и няколко други статистики забавният сайт What if? за научни отговори на абсурдни хипотетични въпроси на популярния комикс XKCD e изчислил, че времето, необходимо да се прочете цялата литература, създадена само на английски език, е надвишило един човешки живот някъде около 1500 г., около появата на Уйлям Шекспир. А ако знаете поне един голям чужд език и имате интернет, в днешно време имате безплатен...

Костов: Успокойте се, имам 170 000 лева в КТБ, не милиони

http://offnews.bg/news/n_1/n_393632.html

Аз имам 170 000 лева в КТБ, успокойте се, нямчам милиони, аз съм последната ви грижа, заяви бившият премиер, финансов министър и лидер на ДСБ Иван Костов в отговор на въпрос по време на интервю за сутрешния блок на Нова тв. "Не съм близък с Цветан Василев. Ако бях, щях да взема и аз от тия кредити, за които говорите, от тия безплатни кредити. Защо, ако съм близък, не съм станал и аз кредитен милионер", попита раздразнено бившият премиер, заяви, че тези въпроси са неуместни и призна, че го дразнят. Бившият син лидер дори изтълкува въпросите на Ани Цолова и Виктор Николаев като опит да се омаловажи всичко важно, което той казва по темата "КТБ". Финансистът бе категоричен, че правилната стъпка на българските власти след откриването на наказателна процедура от Европейската комисия срещу България е служебният финансов министър и БНБ да подготвят законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции така, че нарушаваната сега европейска директива относно схемите за гарантиране на депозити да бъде транспонирана правилно. Вчера ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС. Наказателната процедура е в контекста на кризата с Корпоративна търговска банка, чиито вложители нямат достъп до средствата си повече от 3 месеца. Банката бе поставена под специален надзор на 20 юни с решение на Управителния съвет на БНБ. Срокът за него бе удължаван два пъти. Той трябва да бъде вдигнат на 20 октомври. Според българското законодателство изплащане на гарантираните депозити може да започне само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция. Директивата относно схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване. Според директивата изплащането на парите започва след предприемането на следните три стъпки: 1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция. 2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи. 3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни , след като компетентният орган е взел своето решение. "Финансовият министър на страната предвижда в актуализирания проект на бюджета за 2014 г. да се създаде буфер, чрез който да се овладее финансовата криза", напомни Костов и подчерта, че това е важно не само за спасяването на КТБ, но за спасяването на цялата банкова система от криза. "Има и други банки, не е  само КТБ", каза бившият премиер. На въпрос защо с пари на данъкоплатците да се спасява банка, за която има подозрения, че е работила като пирамида, която е финансирала свързани фирми и огромни потоци пари са минавали през "кухи" фирми, без служители, Костов отговори: "Парите за спасяването й са много по-малко, отколкото биха платили хората, ако банката фалира". Ако фалира, ще трябва да бъдат платени 3.74 милиарда лева на вложителите, а фирмите вложители ще имат загуба в размер на 2.6 милиарда лева. Тази загуба ще бъде генерирана от държавните предприятия в енергетиката, фирмите вложители, военно-промишленият комплекс, болници, общини. Ще бъдат загубени и 80 000 работни места, обясни Костов. "Ако банката фалира, цената е огромна - много по-голяма, отколкото ако бъде спасена. Ако фалира така или иначе ще дадете повече пари, защоо фондът е недостатъчен" Той бе категоричен и за още нещо - че напълно оправданият от българския съд на две инстанции подуправител на БНБ Цветан Гунев трябва да се върне в БНБ, защото е "остро необходим", за да бъде променен режимът на специален надзор над КТБ и банката да може да изпълнява определени операции. Според Костов би било "скандално", ако БНБ си позволи да удължи още срокът на специалния надзор над КТБ.

БНБ е причината за наказателна процедура и казуса с КТБ

http://econ.bg/Новини/БНБ-е-причината-за-наказателна-процедура-и-казуса-с-КТБ_l.a_i.569631_at.1.html

Действията на БНБ по казуса с Корпоративна търговска банка са причината за задействане на наказателна процедура срещу страната ни. Това  заяви...

БНБ е причината за наказателна процедура и казуса с КТБ

http://econ.bg/Новини/БНБ-е-причината-за-откритата-наказателна-процедура-срещу-България-заради-КТБ_l.a_i.569631_at.1.html

Действията на БНБ по казуса с Корпоративна търговска банка са причината за задействане на наказателна процедура срещу страната ни. Това  заяви...

Русия не изключва възможност за санкции срещу политици от ЕС

http://www.cross.bg/sanktzii-soltanovski-rysiya-1432034.html

/КРОСС/ Москва не изключва възможност за въвеждане на забрана за влизане в Русия на европейски политици в отговор на антируските санкции на Брюксел, заяви директорът на департамента за общоевропейско сътрудничество на руското външно министерство Иван Солтановски в интервю за РИА „Новости". „Не изключваме всякакви ответни мерки. ЕС не може да разчита, че ние ще си обърнем другата буза", каза той.Среща на върха ЕС-Русия е възможна само след отменяне на антируските санкции, отбеляза Солтановски. „Преди всичко трябва да бъдат отменени санкциите - дискриминационни, несправедливи, неоснователни", подчерта дипломатът.  

Унгария спря реверса на газ за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-yngariya-vreme-1432033.html

/КРОСС/ Операторът на газопреносната система на Унгария (FGSZ Ltd) спря в четвъртък вечерта доставката на природен газ за Украйна за неопределено време, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на компанията. „Причина за спирането е нарасналият обем заявки от системните потребители, които значително превишават доставките", се отбелязва в съобщението. „За да се осигурят доставките и да се съхрани балансът на мрежата, посоката на работа на газопровода бе изменена и настроена за работа (в режим на доставки) към вътрешния пазар", обясняват от компанията. Доставките на газ за Украйна по отделен газопровод са спрени в 18 ч. местно време (19 бълг.) на 25 септември. „Подаването на газ е прекратено за неопределено време", уточняват от FGSZ. През март 2013 година Украйна и Унгария се договориха за доставки на газ за украинския пазар в обем до 6,1 млрд. куб. м за година (16,6 млн. куб. м газ в денонощие). Договорът бе с уговорка, че работата на системата ще бъде възможна само в прекъснат режим и в зависимост от текущите търговски и технически възможности.  

Русия не изключва възможност за санкции срещу политици от ЕС

http://www.cross.bg/sanktzii-antiryskite-rysiya-1432034.html

/КРОСС/ Москва не изключва възможност за въвеждане на забрана за влизане в Русия на европейски политици в отговор на антируските санкции на Брюксел, заяви на РИА Новости директорът на департамента за общоевропейско сътрудничество на руското външно министерство Иван Солтановски. „Ние не изключваме всякакви ответни мерки. ЕС не може да разчита, че ние ще си обърнем другата буза", - каза той.Солтановски заяви още, че срещата на върха ЕС-Русия е възможна само след отменяне на антируските санкции. „Преди всичко трябва да бъдат отменени санкциите - дискриминационни, несправедливи, на нищо не основани", - подчерта дипломатът.    

Проф. Йончев: Нямаме работа в "Коалицията на желаещите"

http://www.cross.bg/nato-shalamanov-rysiya-1432035.html

/КРОСС/Трябва да вземаме решения, които да се описват с думата "предпазливост", смята експертът по национална сигурност Димитър Йончев - професор в Центъра за изучаване на рисковете и сигурността на НБУ по теория на разузнаването и на сигурността - Проф. Йончев, как ще коментирате неофициалната информация, че в Уелс е сондирано дали България би се присъединила към "Коалицията на желаещите" за ударите срещу "Ислямска държава"? - Трябва да изключим този вариант от външната ни политика. Първо трябва да се направи една проста сметка какво беше състоянието в Ирак преди намесата и какво е сега? Колко жертви бяха дадени от всички страни? Как се пръкна "Ислямската държава", кой беше нейният акушер и кой я роди? Сега какво предлагаме? Опитваме се да приложим отново лекарството, което ни закара в блатото. Да, но болният умря! Защо трябва да се гаврим с трупа му? Въпросът не е в силовата намеса в Ирак, а да разберем какво сме търсили, постигнали ли сме го, какво трябва да правим и дали да упорстваме. Това, че някой иска около него да има "желаещи", си е негов проблем, не наш. Нямаме работа там. Ние не сме лидери на "Коалицията на желаещите". Когато в Уелс беше поставен въпросът за активни действия срещу "Ислямска държава", се оказа, че такива ще правят само въоръжените сили на САЩ. Европейците са склонни да влязат в един комитет, който да обменя информация и да прави анализи

Започват ремонти на Дунав мост 2

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zapochvat-remonti-na-dunav-most-2,180712/

Подменя се асфалтът на съоръжението в посока Румъния - България, частичен ремонт е тръгнал и на платното в посока от България към Румъния

Русия, Украйна и ЕС обсъждат газовите доставки за Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-ukraina-i-es-obsyjdat-gazovite-dostavki-za-evropa,180713/

Природният газ може да бъде използван като оръжие и доставките да бъдат спрени, предупреди енергийният комисар на ЕС Гюнтер Йотингер

Създателят на "Английският пациент" гостува у нас

http://pik.bg/създателят-на-английският-пациент-гостува-у-нас-news230030.html

Създателят на "Английският пациент" гостува у нас

Писателят Майкъл Ондатджи - автор на бестселъра "Английският пациент", гостува у нас, съобщиха от издателството "Лъчезар Минчев", цитирани от БТА.

Той идва по програма на швейцарска фирма за часовници за подпомагане на млади творци от известни, утвърдени и опитни техни колеги. В случая утвърденият и опитен творец е Майкъл Ондатджи, а младият е българският писател Мирослав Пенков, автор на сборника с разкази "На Изток от Запада". Ондатджи е пожелал в рамките на своето посещение да се срещне и с българските си читатели. Срещата ще се състои от 18.00 ч. днес в книжарница "Хеликон България".

След кратко представяне на гостите Мирослав Пенков ще зададе въпроси на Майкъл Ондатджи, който ще отговори нашироко за своя живот и за писателската си работа, посочват организаторите. Ще бъдат прочетени и откъси от произведения на двамата. Накрая присъстващите ще могат да зададат своите въпроси към Ондатджи и да получат автограф от него върху новото българско издание на романа му "Английският пациент". Желаещите ще могат да получат автограф и от Мирослав Пенков върху неговия сборник с разкази "На Изток от Запада".

Жълт код за обилни валежи в осем области в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331318

Жълт код за обилни валежи е обявен за осем области в страната, сочи справка на сайта на Националният институт по метеорология и хидрология(НИМХ) към БАН, съобщи Фокус.
Жълт код е обявен за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово и Бургас. Сумарните количества, които се очаква да превалят, Жълт код за обилни валежи е обявен за осем области в страната, сочи справка на сайта на Националният институт по метеорология и хидрология(НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Жълт код е обявен за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово и Бургас. Сумарните количества, които се очаква да превалят,

В Шумен заработи млекомат

http://shumen.actualno.com/V-Shumen-zaraboti-mlekomat-news_51734.html

Млекомат за прясно издоено краве заработи в Шумен. Засега не се предвижда денонощно работно време, а само от 8.30 до 19 ч., обясни управителят фирмата, предлагаща млякото Силвия Панайотова. Седалище...

Шефът на ДКЕВР се надява да няма ново поскъпване на тока от 1 януари

http://business.actualno.com/Shefyt-na-DKEVR-se-nadjava-da-njama-novo-poskypvane-na-toka-ot-1-januari-news_51731.html

Надявам се да няма ново поскъпване на тока от Нова година. Освен ако няма някакви екстрени ситуации като например газова криза и преминаване на топлофикациите на мазут или на по-скъпо гориво. Това каз...

Нови изисквания за етикетите на месните продукти

http://society.actualno.com/Novi-iziskvanija-za-etiketite-na-mesnite-produkti-news_51737.html

От 13 декември влизат допълнителни изисквания за етикетирането на месните продукти. Това заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите, предаде БНР. "Те са изисквания за добра ч...

Семейство кенгуру е било отровено в хасковския зоопарк

http://crime.actualno.com/Semejstvo-kenguru-e-bilo-otroveno-v-haskovskija-zoopark-news_51739.html

Семейство кенгуру е било отровено с пестициди в  хасковския зоопарк. Тримесечното им бебе, което било в торбата на майката, също е починало, съобщи БНР. Според директора на зоопарка Валентин...

Във Франция всички марки цигари ще се продават еднакви опаковки

http://www.vesti.bg/novini/vyv-franciia-vsichki-marki-cigari-shte-se-prodavat-ednakvi-opakovki-6023291

Френското правителство публикува снощи проект за съкращаване на броя на пушачите -- според министерството на здравеопазването за това ще допринесе новата "неутрална" опаковка, на която няма да има никакви фирмени знаци, надписи и други маркировки, съобщи Би Би Си.

Бойко Борисов опроверга Ройтерс за широката коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331315

Подчертавам, че никъде не съм казал Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Това пише в профила си във Фейсбук Бойко Борисов по повод информацията на агенция Ройтерс от вчера, че е заявил, че е готов да преговаря с други партии след вота, включително и да обсъди възможността за формиране на широка коалиция, за да осигури политическа стабилност.

Конгрес събира край Варна офталмолози от България и чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=265393

XI Конгрес на Българското дружество по офталмология ще открива днес и ще продължи до 28 Септември 2014 г., в КК”Златни Пясъци” – Варна, научи Moreto.net. Основните цели на конференцията е да демонстрира стремителното професионално развитие на българските офталмолози през последните години и да даде възможност на гостите и участниците да получат както изчерпателни отговори на интересуващите ги въпроси, така и практически знания (решения), готови за прилагане в практиката им.

Част от бул. "Черни връх" ще бъде затворена в неделя за първия Red Bull Soapbox

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/26/2387779_chast_ot_bul_cherni_vruh_shte_bude_zatvorena_v_nedelia/?ref=rss


Частта от столичния бул. "Черни връх" между бул. "Джеймс Баучер" и бул. "Арсеналски" ще бъде затворена в неделя за първото издание на атрактивната надпревара Red Bull Soapbox в България.

Състезанието със собственоръчно направени безмоторни колички ще започне от 11.00 часа, а час по-рано в "бокса" ще се наредят 62 предварително селектирани машини.

Сред тях се отличават проекти като Highkarus 120, The Recycle Bin и The Flying House, a количките на всички участници могат да...

Обилни валежи ще има в осем области в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331313

Жълт код за обилни валежи е обявен за осем области в страната, сочи справка на сайта на Националният институт по метеорология и хидрология(НИМХ) към БАН, съобщи Фокус.
Жълт код е обявен за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово и Бургас. Сумарните количества, които се очаква да превалят, Жълт код за обилни валежи е обявен за осем области в страната, сочи справка на сайта на Националният институт по метеорология и хидрология(НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Жълт код е обявен за областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово и Бургас. Сумарните количества, които се очаква да превалят,

ЦИК не е подчинена на ДПС, заяви Цветозар Томов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331308

Представители на националистическата организация на Боян Расате се опитаха да окупират сградата и помещенията, където заседава Централната избирателна комисия. Поводът за недоволството им бе спрян предизборен клип на Боян Расате с участието на дете, държащо знаме в ръка. Възмущението на Расате бе предизвикано и по друга причина – ЦИК не били Представители на националистическата организация на Боян Расате се опитаха да окупират сградата и помещенията, където заседава Централната избирателна комисия. Поводът за недоволството им бе спрян предизборен клип на Боян Расате с участието на дете, държащо знаме в ръка. Възмущението на Расате бе предизвикано и по друга причина – ЦИК не били

Костов: Ако КТБ фалира, загубите ще са по-огромни, отколкото ако бъде спасена

http://www.cross.bg/kostov-protzedyra-miliarda-1432032.html

/КРОСС/Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради блокираните вложения в КТБ. От Брюксел настояват за незабавен достъп на хората до гарантираните депозити.  По този повод Иван Костов коментира пред Нова тв, че министърът на финансите, макар и служебен, трябва заедно с БНБ да приготви промяна в закона, така че да транспонира по искания от ЕС начин европейската директива за защита на влоговете на хората. Ако българското правителство и БНБ започнат да изпълняват тези директиви и покажат воля, шансът да не бъде продължена наказателната процедура е много голям", посочи той.  "Това, което се случва около КТБ и Търговска банка „Виктория" в момента е, че финансовият министър предвижда да създаде буфер, с който да може да овладее евентуална банкова криза, тоест ще се вземат пари от данъкоплатците за спасяване на банковата система", коментира ситуацията Костов. Тези пари, според него, ще са много по-малко, отколкото ако се отиде към фалит на банката. Ако КТБ фалира, посочи той, разходът, който трябва веднага да бъде изплатен, е над 3,5 милиарда лева. Ще има и 2,6 милиарда сигурни загуби за фирмите-вложители, за държавните предприятия от енергетиката, за военно-промишления комплекс на страната, за болници, общини и за вложителите над 100 000 лева

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/26/2387731_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които днес ще следи обществената телевизия:

Внимание! Жълт код за порои в 8 области

http://pik.bg/внимание-жълт-код-за-порои-в-8-области-news230026.html

Внимание! Жълт код за порои в 8 области

Жълт код е обявен за днес в 8 области на Южна, Централна и Източна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Пазарджишка, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Габровска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества около 20 - 35 л/кв. м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Над страната ще бъде предимно облачно и дъждовно. Валежи ще има в цялата страна.

Цветозар Томов: Деца не могат да участват под никаква форма в предизборна кампания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331300

Представители на националистическата организация на Боян Расате се опитаха да окупират сградата и помещенията, където заседава Централната избирателна комисия. Поводът за недоволството им бе спрян предизборен клип на Боян Расате с участието на дете, държащо знаме в ръка. Възмущението на Расате бе предизвикано и по друга причина – ЦИК не били Представители на националистическата организация на Боян Расате се опитаха да окупират сградата и помещенията, където заседава Централната избирателна комисия. Поводът за недоволството им бе спрян предизборен клип на Боян Расате с участието на дете, държащо знаме в ръка. Възмущението на Расате бе предизвикано и по друга причина – ЦИК не били

Мохд Абуаси: 1200 евро е входът за бежанците към България, 2000 евро - за Гърция

http://pik.bg/мохд-абуаси-1200-евро-е-входът-за-бежанците-към-българия-2000-евро---за-гърция-news230025.html

Мохд Абуаси: 1200 евро е входът за бежанците към България, 2000 евро - за Гърция

1200 евро струва на бежанците, за да си уредят сигурно влизане в България. Това обясни шефът на Центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси пред bTV. За осигуряване на влизане и излизане мизата се качва на 2000 евро. За влизане в Гърция тарифата е 2000 евро, а за Италия е 2500 евро.

Върхът на бежанската вълна от Сирия беше достигната миналата година. Сега говорим за Ирак. След като там започна офанзива, е нормално да се увеличи притока, но това ще е временно. Не можем да говорим за десетки хиляди, посочи анализаторът. 

Според него България не е приоритет за терористите, по-интересни са Франция и Белгия, където щяло да има много по-голям отзвук от терористичен акт. 

За съжаление, много е нехуманно игнорирането на бежански деца от българските училища, но това е резултат от лошата пропаганда, посочи Абуаси.

22 млн. души са се разселили заради природни бедствия през 2013 г.

http://www.investor.bg/drugi/338/a/22-mln-dushi-sa-se-razselili-zaradi-prirodni-bedstviia-prez-2013-g,180693/

Още 8,2 млн. са били принудени да напуснат домовете си поне временно заради ожесточени конфликти, показва графиката на деня

КТБ може да заработи и без промени в закона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330736

Колкото по-дълго една банка е поставена под специален надзор и не работи, толкова повече се нарушава бизнесът й и толкова по-трудно е възстановяването . Ето защо всяко забавяне, целящо приемане на специален закон, може да се окаже от решаващо значение за възможността да бъде оздравена. 
През последните месеци се лансираха различни тези за Колкото по-дълго една банка е поставена под специален надзор и не работи, толкова повече се нарушава бизнесът й и толкова по-трудно е възстановяването . Ето защо всяко забавяне, целящо приемане на специален закон, може да се окаже от решаващо значение за възможността да бъде оздравена. През последните месеци се лансираха различни тези за

Местан: На някои лидери на партии им се струва, че ДПС трябва да си почине от властта, но това ще реши суверенът

http://www.cross.bg/vlastta-mestan-ezik-1432031.html

/КРОСС/Ние наистина сме необходим фактор за българската политика. Моделът ДПС трябва да се осмисли като стратегически ресурс. Опитите да се изолира ДПС наистина са опасни. Това заяви лидерът на Движението за права и свободи пред Нова телевизия и допълни: Когато зад ДПС стоят над 500 000 избиратели (толкова очаквам на изборите на 5 октомври), ще се сетите, че ДПС не може да бъде изолирано. Този опит е невъзможен и наистина е опасен, повтори той. Тезата му, подчерта Местан, не означава, че ДПС трябва да бъде вечно във властта. Но, категоричен бе той- това дали ДПС ще бъде или не във властта ще решат избирателите, а не някои политици. Чувам с каква наслада се повтаря тази мантра - че ДПС трябва да си почине от политиката. Но това го решава суверенът. Не, ние няма да не участваме в управлението, защото на политическите лидери на другите партии им се струва, че трябва да си починем от властта. Ако суверенът реши, че трябва да си починем от властта, ще го направим, заяви Местан. На въпрос на Дияна Найденова относно това на какъв език говори ДПС по време на предизборната си кампания, Лютви Местан заяви: Д нес аз ще говоря пред избирателите си, в присъствието на английския посланик, естествено на български език, но ще отправим поздрав на майчиния език.        

Близнашки дава храм-паметник "Св. Александър Невски" на Светия синод

http://offnews.bg/news/n_1/n_393645.html

До дни храм-паметник "Св. Александър Невски" ще бъде вписана като публична държавна собственост. Очаква се на следващото заседание на кабинета на 1 октомври министрите да прехвърлят катедралата на Светия синод, съобщава вестник "Преса". Така Георги Близнашки ще остане в историята като премиерът, решил този казус, коментира изданието. До тази развръзка се стигна, след като митрополитите се съгласиха на условията, които служебният премиер им постави за криптата към храма. Там от години е изложена най-голямата колекция от православни икони у нас. Помещението също ще стане църковно, но за него ще бъде сключен 25-годишен договор с Министерството на културата. Така Националната художествена галерия ще продължи да го ползва. От Синода са поискали там да не бъдат организирани събития с алкохол.

Иван Костов: Огромен риск е, ако БНБ бъде осъдена

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/ivan-kostov-ogromen-risk-e-ako-bnb-byde-osydena-6023290

"Министърът на финансите, макар и служебен, трябва заедно с БНБ да приготви промяна в закона, така че да транспонира, по искания от Европейския съюз (ЕС) начин, Европейската директива за защита на влоговете на хората", категоричен е Костов

Не съм близък с Цветан Василев, обяви Костов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/26/2387773_ne_sum_blizuk_s_cvetan_vasilev_obiavi_kostov/?ref=rss


Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов, който активно защитава тезата за нуждата от това КТБ да бъде спасена, обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия", че не е близък с Цветан Василев. Ако бях близък, щях да съм взел и аз от "тези безплатни" кредити, допълни той след като първоначално се опита да избегне отговор на въпроса.

Според него подобни въпроси омаловажават съществените неща, които говори за ситуацията около КТБ. Костов съобщи, че има в банката 170 хил. лв., които...

Светлозар Лазаров: МВР работи по нова група за поръчкови убийства

http://www.moreto.net/novini.php?n=265392

МВР работи по нова група за поръчкови убийства, заяви пред БНР главният секретар на вътрешното ведомство Светлозар Лазаров. Той допълни, че бандата е автор на убийство на човек, известен в обществото. "Много се надявам в скоро време да осветим пред обществото и пета група за поръчкови убийства.

Племето навахо с обезщетение от над $500 млн.

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/plemeto-navaho-s-obezshtetenie-ot-nad-500-mln-6023289

Така ще се сложи край на съдебен спор за неправилно управление на земите на племето от страна на властите

Първо в ПИК! Бойко опроверга Ройтерс за информацията, че е готов за широка коалиция след изборите

http://pik.bg/първо-в-пик-бойко-опроверга-ройтерс-за-информацията-че-е-готов-за-широка-коалиция-след-изб-news230023.html

Първо в ПИК! Бойко опроверга Ройтерс за информацията, че е готов за широка коалиция след изборите

"Публикувам част от интервюто ми пред Ройтерс, в което говоря по политическите теми. Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Това написа Бойко Борисов на личната си страница във "Фейсбук".
 
"Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили", пише още лидерът на ГЕРБ.

Първо в ПИК! Бойко опроверга информацията, че е готов за широка коалиция след изборите

http://pik.bg/първо-в-пик-бойко-опроверга-информацията-че-е-готов-за-широка-коалиция-след-изборите-news230023.html

Първо в ПИК! Бойко опроверга информацията, че е готов за широка коалиция след изборите

"Публикувам част от интервюто ми пред Ройтерс, в което говоря по политическите теми. Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Това написа Бойко Борисов на личната си страница във "Фейсбук".
 
"Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили", пише още лидерът на ГЕРБ.

Борисов: Вече става дума за правителство на националното спасение

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/26/2387772_borisov_veche_stava_duma_za_pravitelstvo_na/?ref=rss


"Вече става дума за правителство на националното спасение. Ако страната не може да бъде спасена сега, от януари нататък след изборите вече няма да е останало нищо за спасяване."

Това е един от новите цитати на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, разпространени "Ройтерс" в разширена версия на разговора с него, за който съобщи в четвъртък. Агенцията допълва, че той предупредил, че може да се наложи българите отново да ходят на избори в началото на 2015г., ако никоя партия не успее да...

Великобритания ще субсидира електроенергията за големите предприятия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/26/2387600_velikobritaniia_shte_subsidira_elektroenergiiata_za/?ref=rss


Великобритания обмисля мерки за защита на предприятията, които потребяват много електроенергия в случай на рязко увеличение в цените на електричеството в резултат на реформите на енергийния пазар, съобщава "Ройтерс". Това от своя страна може да доведе до увеличения в цената на електроенергията за домакинствата.

Министерство на енергетиката и климатичните промени заяви, че ще предостави на индустрии като производството на стомана, цимент и хартия субсидии от 50 до 100% от стойността...

Стабилизирано е състоянието на падналото от люлка дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331295

Състоянието на падналото от люлка 10-годишно момиченце в "Докторската градина" в София е стабилизирано, информираха лекуващите лекари, предаде Нова телевизия.
Детето е в детската неврохирургия в "Пирогов" с комоциум, няма данни за фрактури на кости и ще остане под наблюдение. Животът му е вън от опасност.
Инцидентът стана вчера около 16. Състоянието на падналото от люлка 10-годишно момиченце в "Докторската градина" в София е стабилизирано, информираха лекуващите лекари, предаде Нова телевизия. Детето е в детската неврохирургия в "Пирогов" с комоциум, няма данни за фрактури на кости и ще остане под наблюдение. Животът му е вън от опасност. Инцидентът стана вчера около 16.

Бойко Борисов: Не съм говорил за широка следизборна коалиция

http://www.cross.bg/koalitziya-borisov-izborite-1432030.html

/КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е говорил за широка коалиция, за която ще преговаря, ако ГЕРБ спечели изборите.  Вчера агенция Reuters съобщи, че Борисов е готов да проведе разговори с други партии след изборите, включително да обсъжда перспективата за формиране на широка коалиция с цел осигуряване на политическа стабилност. Не се уточнява с кого ще е тази коалиция. „Едно правителство на малцинството в момент, когато има нужда от стабилност, е рисковано за страната", казва лидерът на ГЕРБ в интервю за Reuters. „Подчертавам, че никъде не съм казал „широка коалиция". Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили", уточнява Бойко Борисов във Фейсбук и публикува част от разговора си с Reuters. Reuters: Готов сте на разговор с всички партии, които ще влязат в парламента, така да ви разбирам, нали?Бойко Борисов: Поне тези, които считам, че може да се разговаря с тях.Reuters: Може ли да кажем с кои не може?Бойко Борисов: С „България без цензура" - не може. С ДПС, които се държат най-разумно в момента в кампанията и са сатанизирани от всички, не може. Разбира се, те направиха и доста за това си лице. Трябва да им се отчете това, което правят за етническата стабилност в България

Местан: ДПС е стратегически ресурс за България

http://frognews.bg/news_76930/

Необходим до незаобиколимост е факторът ДПС за българската политика, заяви по НТВ лидерът на ДПС Лютви Местан. ДПС и моделът ни трябва да се осмисли като стратегически ресурс и предимство за България.

Владимир Стойчев - генерал на фронта и в спорта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330911

Генерал Владимир Стойчев е човекът - епоха в българския спорт. И далеч не само в спорта, независимо че е участник в две летни олимпиади - Париж 1924 и Амстердам 1928, той е най-дългогодишният роден член на МОК (1952-1987) и председател на БОК, управлявал комитета от 1951-ва до 1982-ра. Стойчев е смел боец и военачалник, виден дипломат, който говори Генерал Владимир Стойчев е човекът - епоха в българския спорт. И далеч не само в спорта, независимо че е участник в две летни олимпиади - Париж 1924 и Амстердам 1928, той е най-дългогодишният роден член на МОК (1952-1987) и председател на БОК, управлявал комитета от 1951-ва до 1982-ра. Стойчев е смел боец и военачалник, виден дипломат, който говори

В актуализацията на бюджета е заложен буфер срещу банкова криза

http://www.mediapool.bg/v-aktualizatsiyata-na-byudzheta-e-zalozhen-bufer-sreshtu-bankova-kriza-news225257.html

В актуализацията на бюджета за тази година Министерството на финансите е предвидило буфер, с който да се овладее евентуална банкова криза, съобщи бившият премиер Иван Костов пред Нова телевизия, за който макроикономическата и финансовата стабилност на страната е делото на живота му. Актуализираният бюджет на 2014 г. е подготвен от служебния кабинет и предстои да бъде разгледан от министрите още в събота, преди да бъде одобрен окончателно от правителството в сряда. Според Костов причината Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу страната ни е отлагането на решението на БНБ за поставените под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка "Виктория". В средата на септември Централната банка удължи за трети път срока за взимане на решение за КТБ като го удължи до 20 ноември. Бившият премиер повтори тезата си, че спасяването на КТБ ще излезе много по-евтино на българските данъкоплатци, отколкото фалирането на банката, което ще донесе огромни загуби. Според Костов при добра воля от двете страни – БНБ и виенският фонд EPIC преговорите за намиране на решение могат да приключат до края на октомври. "Приоритет е да не се допусне банкова криза. Огромен риск е, ако БНБ бъде осъдена. Ако това стане, загуби дело и започне да плаща, това ще нанесе такъв ущърб на авторитета на страната като място за икономически живот и инвестиции, какъвто не можем да си представим", предупреди Костов. Фалит или спасяване "Това, което се случва около КТБ и банка "Виктория" в момента е, че финансовият министър предвижда да създаде буфер, с който да може да овладее евентуална банкова криза. Т.е. ще се вземат пари от данъкоплатците за спасяване на банковата система", заяви Костов.  Той смята, че тезите за фалит или спасяване на КТБ не са равностойни. Аргументът му е, че всички сериозни институции като Европейската комисия и финансови експерти са  на мнение, че фалита на банката, ще нанесе огромни щети на българската икономика. Преките щети са изплащането веднага на гарантираните 3.74 млрд. лв. на вложителите в КТБ. Това означава, че ще трябва да бъдат извадени още пари от бюджета, защото във фонда за гарантиране на влоговете има само 2.1 млрд. лв. Още 2.6 млрд. лв. са сигурните загуби за фирмите, за държавните енергийни дружества, за военнопромишления комплекс, за болници, общини и вложителите над 100 000 евро, посочи Костов.  Това ще доведе до загуба на 80 000 работни места, а оттам ще последват и косвени щети за страната в размер само на една година на повече от 6 милиарда лева, допълни той. Отделно ще има загуби от евентуални бъдещи дела на акционерите и на вложителите срещу страната ни, посочи Костов. Според него това е причината БНБ и прокуратурата да преосмислят позицията си по отношение на КТБ. Добрите новини Иван Костов посочи три добри новини около развитието на случая с поставените под особен надзор КТБ и банка "Виктория". Едната е, че преговорите между БНБ и виенският фонд EPIC, който представя акционерите в КТБ, са започнали. Предстои те да сключат споразумение за конфеденциалност, за да разменят информация, която не трябва да е публична, каза Костов. Според него при добра воля двете страни могат да приключат преговорите до края на октомври. Това обаче минава през отстъпки, като акционерите в КТБ ще трябва да се откажат да водят дела срещу БНБ.   Другата добра новина е, че финансовият министър работи да няма банкова криза в страната, посочи Костов. Аргументът му за това са предвидените средства за това в актуализацията на бюджета. Всичко това показва, че има решение на писмото на Европейската комисия, така че страната ни да не бъде осъдена в Европейския съд заради неизплащането на гарантираните депозити в рамките на 20 дни след затварянето на банката, посочи Костов. Според него Европейската комисия иска българските властите да изпълнят стриктно директивите на ЕС. "Ако българското правителство и БНБ започнат да изпълняват тези директиви, покажат воля и направят първата вярна стъпка в тази посока, шансът да не бъде продължена, да не бъде наложена наказателната процедура е много голям", каза Костов. Отношенията с Цветан Василев "Не съм близък с Цветан Василев. Ако бях близък и аз щях да взема от тези безплатни кредити, за които се твърди, че са раздавани. Аз нямам такива", отговори Костов на обвиненията, че е близък с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и по тази причина защитава тезата да няма фалит на банката. Костов посочи, че има влог от 170 хил. лв. в КТБ. Това означава, че неговите пари са гарантирани, ако евентуално банката бъде обявена във фалит. КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни по искане на самата банка. Два дни по-късно същата мярка беше приложена и за дъщерната й банка "Виктория". Първоначално се предвиждаше разделяне на "добрите" от "лошите" активи в КТБ, прехвърлянето им в банка "Виктория", която да отвори врати на 21 юли. Политическите сили обаче не постигнаха съгласие по този план и за това БНБ удължи срока до 21 септември. В средата на септември обаче Централната банка излезе с ново решение, с което удължи с още два месеца специалния надзор на двете банки до края на октомври. Това стана въпреки настояването на ЕК за осигуряване на "частичен достъп" до средствата на вложителите. Така в четвъртък ЕК обяви, че започва наказателна процедура срещу страната ни и настоява за незабавно изплащане на гарантираните депозити. Според Костов, ако БНБ вземе още едно решение за удължаване на срока на специалния надзор на двете банки, това вече ще бъде "скандално". По закон максимално разрешеният срок за специален надзор на банка е шест месеца.

В актуализацията на бюджета са предвидени пари за спасяването на КТБ

http://www.mediapool.bg/v-aktualizatsiyata-na-byudzheta-sa-predvideni-pari-za-spasyavaneto-na-ktb-news225257.html

В актуализацията на бюджета за тази година Министерството на финансите е предвидило средства за спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи бившият премиер Иван Костов пред Нова телевизия, за който макроикономическата и финансовата стабилност на страната е делото на живот му. Според Костов причината Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу страната ни е отлагането на решението на БНБ за поставените под особен надзор КТБ и банка "Виктория".  В средата на септември Централната банка удължи за трети път срока за взимане на решение за КТБ като го удължи до 20 ноември. Очаквайте подробности

Стабилизирано е състоянието на падналото от люлка дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331291

Състоянието на падналото от люлка 10-годишно момиченце в Състоянието на падналото от люлка 10-годишно момиченце в "Докторската градина" в София е стабилизирано, информираха лекуващите лекари, предаде Нова телевизия. Детето е в детската неврохирургия в "Пирогов" с комоциум, няма данни за фрактури на кости и ще остане под наблюдение. Животът му е вън от опасност. Инцидентът стана вчера около 16.

Костов: Данъкоплатците да дадат пари за спасяване на банковата система

http://frognews.bg/news_76926/

Имам 170 000 лв в КТБ, бъдете спокойни за мен, аз съм последната ви грижа, каза Костов.

Калоян Паргов: ДКЕВР е маша в ръцете на ГЕРБ

http://interview.actualno.com/Kalojan-Pargov-DKEVR-e-masha-v-rycete-na-GERB-news_51730.html

Председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов коментира пред Actualno.com най-горещия проблем в държавата - предстоящото планирано вдигане на цената на тока. 37-годишният лидер на столи...

Миков призова за смяна на ръководството на ДКЕВР

http://politics.actualno.com/Mikov-prizova-za-smjana-na-rykovodstvoto-na-DKEVR-news_51728.html

Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да бъде сменен. Сега комисията вреди на енергетиката ни и работи в тесен корпоративен интерес. За много кратко време...

МВФ: Гърция може да се оттегли от спасителната програма

http://balkani.actualno.com/MVF-Gyrcija-moje-da-se-ottegli-ot-spasitelnata-programa-news_51732.html

Международният валутен фонд (МВФ) оставя отворена вратата за оттегляне на Гърция от спасителната програма за страната. Договорът за финансиране на средиземноморската държава със спасителни заеми от фи...

Синодът прие офертата на Близнашки

http://www.cross.bg/hrama-sobstvenost-durzhavna-1432028.html

/КРОСС/ След 25-годишни спорове за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски" държавата и църквата си стиснаха ръцете. До дни патриаршеската катедрала ще бъде вписана като публична държавна собственост, научи „Преса". Областният управител на София Росен Малинов вече е задвижил процедурата по издаване на документа, след като преди седмица е получил писмо от Министерството на културата. В момента Агенцията по вписванията проверява правните основания за вписването на храма като държавна собственост. Очаква се на следващото заседание на кабинета на 1 октомври министрите да прехвърлят катедралата на Светия синод.  До тази развръзка се стигна, след като митрополитите се съгласиха на условията, които премиерът им постави за криптата към храма. Там от години е изложена най-голямата колекция от православни икони у нас. Помещението също ще стане църковно, но за него ще бъде сключен 25-годишен договор с Министерството на културата. Така Националната художествена галерия ще продължи да го ползва. От висшия клир поискали там да не бъдат организирани събития с алкохол. „Решихме, че можем да се съгласим на тези условия, защото искаме нотариален акт", коментира за „Преса" Ловчанският митрополит Гавриил.  

Граждани след стрелбата с яйца: ДКЕВР е маша в ръцете на енергийната мафия

http://www.cross.bg/dydev-falira-rutzete-1432029.html

/КРОСС/Янко Петров и Дончо Дудев от Движение за граждански контрол замериха с яйца вчера председателя и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В сутрешния блок Нова телевизия двамата обясниха защо са предприели тези действия. "Не сме експерти и не може да знаем какво точно се случва в НЕК, но там прозират два сценария, в които българският народ е губещ. Единият е: вдигат тока с 10% и запушват уж дупката на НЕК, която ще продължава да зее и ще вадят от нашия джоб пари, които да бъдат крадени чрез дългосрочните договори с ВЕИ-тата. Другият сценарий е: не вдигаме цената на тока и НЕК фалира. Кой има интерес тя да фалира?", попита Дончо Дудев." ДКЕВР е маша в ръцете на енергийната мафия и на политиците. Там трябваше да седят Бойко Борисов, Румен Овчаров, Иван Костов, Сергей Станишев. Тях трябваше да замерваме, но ще стигнем и до тях", на мнение е Дудев. „Трябва да се замислим дали нашата система не произвежда престъпници. Никой от тях не поема отговорност", коментира Янко Петров. „Ние сме безсилни, обиколихме всички институции. Българските депутати и министри не решават проблеми, а ги чакат да отшумят", допълни той.    

"Европейска нощ на учените" ще се проведе за поредна година във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265381

Европейската нощ на учените е уникално по рода си събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. За трета поредна година събитието ще се състои и във Варна на 26 септември, научи Moreto.

Здравни експерти: Еболата заплашва целия свят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331288

Епидемията от ебола в Западна Африка заплашва целия свят, обявиха европейски здравни експерти, предаде bTV.
Представители на 16 държави призоваха своите държави да увеличат човешките и материалните ресурси в борбата срещу заразата, за да не допуснат тя да стане реална световна заплаха.
Европейските страни трябва спешно да помогнат с обучен Епидемията от ебола в Западна Африка заплашва целия свят, обявиха европейски здравни експерти, предаде bTV. Представители на 16 държави призоваха своите държави да увеличат човешките и материалните ресурси в борбата срещу заразата, за да не допуснат тя да стане реална световна заплаха. Европейските страни трябва спешно да помогнат с обучен

Съдът решава за мярката на Петко Петков от Лясковец

http://www.cross.bg/petkov-lyaskovetz-myarkata-1432027.html

/КРОСС/Окръжният съд във Велико Търново ще гледа искането на Петко Петков от Лясковец за промяна в по-лека на наложената му в момента мярката "задържане под стража". Петков е обвинен в убийството на командос и раняването на трима негови колеги, след като на 14-ти март спецполицаи щурмуваха апартамента му в Лясковец. Те иззеха боен арсенал, незаконно притежаван от Петков. Досъдебното производство срещу Петков, водено от Окръжната прокуратура във Велико Търново, се очаква да приключи до два месеца.  

Гледаме звездите безплатно от Рожен

http://pik.bg/гледаме-звездите-безплатно-от-рожен-news230021.html

Гледаме звездите безплатно от Рожен

Мъглявини, звездни купове и планети ще имат възможност да наблюдават посетителите на обсерваторията на вр. Рожен в Нощта на отворените врати на 26-27 септември, съобщиха от НАО- Рожен. Инициативата за Нощ на отворените врати е по повод Европейската нощ на учените и отбелязването на 145 г. от основаването на БАН.

В нощта на 26 срещу 27 септември любителите на астрономията ще могат да видят интересни обекти на звездното небе с телескопа в посетителския център на НАО- Рожен. Астрономите обясняват, че в Нощта на отворените врати при ясно време ще бъдат достъпни за наблюдение Сатурн в угасващото зарево на залеза, Марс ниско на югозапад след свечеряване, а Юпитер ще изгрее в 3:04 часа в съзвездие Рак.

През есенните нощи могат да се наблюдават множество звездни купове и мъглявини като дифузната мъглявина "Лагуна" в Стрелец, звезден облак М24 в съзвездие Стрелец, разсеян звезден куп в съзвездие Щит и др., информират от НАО- Рожен.

България се включва в мащабна операция на ЕК срещу имигрантите

http://www.cross.bg/imigranti-bulgariya-poslednite-1432025.html

/КРОСС/ Европейският съюз подготвя една от най-мащабните операции срещу нелегалните имигранти и трафикантите на хора през външните граници на съюза. В операцията ще се включи и българското МВР. Операцията ще започне на 13 октомври и ще продължи 13 дни, става ясно от решение на Европейската комисия. Официално тя ще се ръководи от Италия, но в нея ще могат да се включат всички държави - членки от ЕС. Те ще бъдат подпомогнати и от Европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс". Целта на операцията ще е да се прекъснат каналите за трафик на имигранти и пътищата, по които се осъществява той, както и да се разбият престъпните групи, които подпомагат незаконното влизане в ЕС и придвижването вътре в него, отбелязва "Сега" Операцията на ЕС идва на фона на поредния отчетен бум на влезлите в България нелегални имигранти. "6522 души са потърсили закрила у нас и са подали документи за 2014 г. Oт тях през август в страната са влезли 1104 човека", заяви вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред бТВ. Каналджиите стават все по-нагли, а охраната ни по границата с Турция - все по-безпомощна срещу бежанската вълна. Само за последните два месеца трафикантите лично са доставили няколко групи имигранти в бежанския лагер в Харманли, който е на 50 километра от границата с Турция. За последните 2 месеца каналджиите са оставили пред вратите на лагера в Харманли над 80 нелегални, заобикаляйки всякакъв вид гранична охрана

България се включва в мащабна операция на ЕК срещу имигрантите

http://www.cross.bg/bulgariya-imigranti-poslednite-1432025.html

/КРОСС/ Европейският съюз подготвя една от най-мащабните операции срещу нелегалните имигранти и трафикантите на хора през външните граници на съюза. В операцията ще се включи и българското МВР. Операцията ще започне на 13 октомври и ще продължи 13 дни, става ясно от решение на Европейската комисия. Официално тя ще се ръководи от Италия, но в нея ще могат да се включат всички държави - членки от ЕС. Те ще бъдат подпомогнати и от Европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс". Целта на операцията ще е да се прекъснат каналите за трафик на имигранти и пътищата, по които се осъществява той, както и да се разбият престъпните групи, които подпомагат незаконното влизане в ЕС и придвижването вътре в него, отбелязва "Сега" Операцията на ЕС идва на фона на поредния отчетен бум на влезлите в България нелегални имигранти. "6522 души са потърсили закрила у нас и са подали документи за 2014 г. Oт тях през август в страната са влезли 1104 човека", заяви вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред бТВ. Каналджиите стават все по-нагли, а охраната ни по границата с Турция - все по-безпомощна срещу бежанската вълна. Само за последните два месеца трафикантите лично са доставили няколко групи имигранти в бежанския лагер в Харманли, който е на 50 километра от границата с Турция. За последните 2 месеца каналджиите са оставили пред вратите на лагера в Харманли над 80 нелегални, заобикаляйки всякакъв вид гранична охрана

Монтански фирми "висят" с 400 000 лева за заплати

http://pik.bg/монтански-фирми-висят-с-400-000-лева-за-заплати-news230020.html

Монтански фирми "висят" с 400 000 лева за заплати

Работата без трудови договори се очертава като много устойчиво повтарящо се нарушение на законодателството, съобщи Димитър Петров – директор на „Инспекцията по труда“ в област Монтана.

От началото на годината са констатирани 59 нарушения, за което са съставени 53 акта за административно нарушение.Приоритет в работата на Инспекцията е и неизплащането на трудовото възнаграждение. На територията на областта работодатели дължат 400 хиляди лева за заплати на своите работници. В последния месец отново в списъка на нередовните е влязла фирма „Напоителни системи“.

Работещите в нея не са получили заплатите си още от юни и юли. В началото на седмицата от държавното дружество обещали да изплатят поне юнските заплати. „Ще проверим това следващата седмица”, уточни Петров.

Вили Вуцов застрашен да пропусне втора Битка за Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330602

Велислав Вуцов, треньорът на пловдивския "Ботев", е застрашен да пропусне и второто местно дерби, след като вече гледа битката за Пловдив от пейката като футболист на "Локо" на 20 март 1994 г. В този скандален мач "канарчетата" биха с 3:1. И това е последната победа на "жълто-черните" на "Лаута", ако не се брои служебното 3:0 от 17 април 2014 г. 
Велислав Вуцов, треньорът на пловдивския "Ботев", е застрашен да пропусне и второто местно дерби, след като вече гледа битката за Пловдив от пейката като футболист на "Локо" на 20 март 1994 г. В този скандален мач "канарчетата" биха с 3:1. И това е последната победа на "жълто-черните" на "Лаута", ако не се брои служебното 3:0 от 17 април 2014 г.

Здравни експерти: Еболата е извън контрол, заплашва целия свят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331285

Епидемията от ебола в Западна Африка заплашва целия свят, обявиха европейски здравни експерти, предаде bTV.
Представители на 16 държави призоваха своите държави да увеличат човешките и материалните ресурси в борбата срещу заразата, за да не допуснат тя да стане реална световна заплаха.
Европейските страни трябва спешно да помогнат с обучен Епидемията от ебола в Западна Африка заплашва целия свят, обявиха европейски здравни експерти, предаде bTV. Представители на 16 държави призоваха своите държави да увеличат човешките и материалните ресурси в борбата срещу заразата, за да не допуснат тя да стане реална световна заплаха. Европейските страни трябва спешно да помогнат с обучен

Парад на хвърчилата ще има в Шабла тази събота

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2014/09/26/2385652_parad_na_hvurchilata_shte_ima_v_shabla_tazi_subota/?ref=rss


Парад на хвърчилата, демонстрации по майсторско управление на хеликоптери, работилници за изработка на хвърчила, игри и състезания за деца и техните родители, конна езда, пътешествия с каяци в морето, екскурзии за наблюдение на птици, фотоизложба, библиотека под открито небе, палатка на приказките, филмови прожекции – това са част от събитията в програмата на Фестивала на хвърчилата. Той ще се проведе за четвърта поред година тази събота (27 септември 2014 г.) от 10 до 18 ч. на обичайното място...

Светът се обединява срещу тероризма

http://www.cross.bg/siriya-stranata-frantziya-1432026.html

/КРОСС/Британският парламент ще обсъжда днес приетата от правителството на Дейвид Камерън резолюция, с която се одобрява нанасянето на въздушни удари срещу позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава". Великобритания няма да изпраща сухопътни войски, а ще участва само с въздушни удари по обекти на групировката в Ирак, но и на сирийска територия, се посочва в документа. Президентството на Франция пък обяви готовността на страната да окаже поддръжка на всички държави, които поискат такава в борбата с тероризма. Мерките за сигурност на обществените места и в транспорта във Франция, ще бъдат затегнати, заради джихадистки заплахи. Франция ще увеличи и подкрепата си за сирийските опозиционни сили, които се сражават с джихадистките групировки. Съобщенията идват след заседание на Съвета за сигурност под председателството на президента Оланд и след разпространяването в интернет на запис с екзекутирането на френски гражданин, отвлечен в Алжир от фракция, свързана с "Ислямска държава". Резолюцията за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия, приета на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е израз на категоричната позиция на международната общност по отношение на явлението, свързано с чуждестранните терористични бойци. Това заяви в изказването си пред Съвета за сигурност на ООН президентът Росен Плевнелиев, предаде БНТ

"ДКЕВР е маша на енергийната мафия. Затова хвърлихме яйца"

http://offnews.bg/news/n_1/n_393634.html

"ДКЕВР е маша в ръцете на енергийната мафия и на политиците. Там трябваше да седят Бойко Борисов, Румен Овчаров, Иван Костов, Сергей Станишев. Тях трябваше да замерваме, но ще стигнем и до тях”. Това обяви пред Нова телевизия Дончо Дудев от Движение за граждански контрол, който вчера замери с яйца  председателя и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). "Не сме експерти и не може да знаем какво точно се случва в НЕК, но там прозират два сценария, в които българският народ е губещ. Единият е вдигат тока с 10% и запушват уж дупката на НЕК, която ще продължава да зее и ще вадят от нашия джоб пари, които да бъдат крадени чрез дългосрочните договори с ВЕИ-тата. Другият сценарий е не вдигаме цената на тока и НЕК фалира. Кой има интерес тя да фалира?”, попита Дудев. „Трябва да се замислим дали нашата система не произвежда престъпници. Никой от тях не поемат отговорност”, коментира Янко Петров, също от Движение за граждански контрол, който също присъства на провалената вчера дискусия в ДКЕВР. „Ние сме безсилни, обиколихме всички институции. Българските депутати и министри не решават проблеми, а ги чакат да отшумят”, допълни той. Дудев и Петров отхвърлиха обвиненията, че действията им са предизборни. Двамата са сред емблематичните лица от февруарските протести срещу злоупотребите на предприятията монополисти в България.

Експерт: За 1200 евро бежанец може да си осигури влизане в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331280

1200 евро струва на бежанците да си уредят сигурно влизане в България. Това обясни шефът на Центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси пред bTV.
За осигуряване на влизане и излизане цената става 2000 евро. За влизане в Гърция тарифата е 2000 евро, а за Италия - 2500 евро.
"Върхът на бежанската вълна от Сирия беше достигнат миналата 1200 евро струва на бежанците да си уредят сигурно влизане в България. Това обясни шефът на Центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси пред bTV. За осигуряване на влизане и излизане цената става 2000 евро. За влизане в Гърция тарифата е 2000 евро, а за Италия - 2500 евро. "Върхът на бежанската вълна от Сирия беше достигнат миналата

Националният балет на Грузия у нас с униформи от Пентагона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330940

“Рамишвили” се казва новата шоупрограма, която националният балет на Грузия “Сухишвили” ще представи в 5 града у нас. Тя пресъздава войната и болката от загубата на човешки живот. И за да е по-истинско посланието, администрацията на Пентагона дава военни облекла от специалните части на американската войска, с които танцьорите да участват в спектакъ “Рамишвили” се казва новата шоупрограма, която националният балет на Грузия “Сухишвили” ще представи в 5 града у нас. Тя пресъздава войната и болката от загубата на човешки живот. И за да е по-истинско посланието, администрацията на Пентагона дава военни облекла от специалните части на американската войска, с които танцьорите да участват в спектакъ

Служебният кабинет похарчи за месец 100 млн. лв. над планираното

http://www.cross.bg/byudzhet-izvunredni-razhodi-1432024.html

/КРОСС/ Служебното правителство не оставя впечатление, че държавата е във финансова криза. От встъпването си в длъжност до момента кабинетът "Близнашки" е дал зелена светлина за отпускане на общо 101 млн. лв. извънредни субсидии на различни министерства. Темпото е респектиращо и се доближава до извънредните харчове на кабинета "Орешарски" в първите три предизборни месеца на 2014 г. Това показва прегледът на взетите от служебното правителство решения за отпускане на извънредни субсидии, посочва "Сега". Кабинетът оправдава действията си с орязаните с 10% бюджети на министерствата и наследени проблеми от кабинета "Орешарски", но извънредните разходи могат да се дължат и на зле управлявани бюджети. Щедрото харчене може да се обясни и с предстоящата актуализация на държавния бюджет, при която ще се позволи по-висок бюджетен дефицит. За разлика от август, когато служебното правителство е било консервативно в отпускането на извънредни субсидии, през септември сумите драстично растат. Абсолютен рекорд е поставен на 17 септември, когато кабинетът е одобрил разходи в размер на 49.2 млн. лв. На последното си заседание тази сряда правителството разпредели извънредно 12 млн. лв. На 10 септември са отпуснати 20.7 млн. лв., седмица по-рано - 13.2 млн. лв. Подобно бе темпото на харчене и в месеците преди евроизборите. Тогава за 3 месеца кабинетът "Орешарски" разпредели 250 млн. лв. извънредни разходи над планираното

Николай Радулов: Оказваха ми политически натиск

http://pik.bg/николай-радулов-оказваха-ми-политически-натиск-news230015.html

Николай Радулов: Оказваха ми политически натиск

От края на 1999 г. политическото ръководство на МВР беше разделено от професионалното. Обикновено ръководството назначава хора, на които вярва. Но проблемът възниква, когато се смени ръководството, служителите отвътре започват да изнасят класифицирана информация. Това каза Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР пред Би Ти Ви.

На мен са ми искали да се назначат определени хора на ръководни длъжности, които не бяха с добри биографии. Този натиск беше политически. Това става с инструкции на четири очи и с намеци. Примерно: "тук не пипайте", "това не го правете" и т.н. Службогонците се опитват да покажат колко са полезни. Назначават се все по-неопитни хора. Убеден съм, че законът ще бъде променен и главен секретар, назначен от друг министър няма да остане. Този служител няма достатъчно опит, за да заема тази длъжност, коментира Радулов.

Този процес съществува  до сега. МВР пострада от промените, които настъпиха в него. Обикновено се сменя ръководен състав и пада професионализмът, откъдето идват и слабите резултати на службите. Използват се негодници, които искат чрез изнасянето на информация да извлекат дивиденти. Това каза Румен Миланов, бивш директор на БОРКОР пред Би Ти Ви. Едно от пагубните неща за МВР е политизирането. Министерството, което трябва да бъде най-деполитизирано, се оказа най-политизирано. Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Йордан Бакалов в предаването „Тази сутрин” на БТВ. За мен е пагубно деленето на квоти в МВР, на хората „на този и на онзи“, на „сини“, „червени“. Това са неща, насложени с годините. Има доста кадри от ДАНС, които тази година са влезли в МВР и след два-три месеца са станали началници. Това означава, че на хората от МВР им е отнета каквато и да е перспектива за растеж“, обясни министър Бакалов. Министър Бакалов посочи, че за него е важно да се даде възможност за доказване на професионалните качества и развитие на служителите от средните ешелони в министерството. Кадровите промени, извършени във вътрешното министерство в началото на управлението на служебния кабинет, Бакалов обясни с желанието за изчистване на партийните квоти в него.


Селяни въртят търговия с домашна "текила"

http://pik.bg/селяни-въртят-търговия-с-домашна-текила-news230016.html

Селяни въртят търговия с домашна "текила"

В годините на криза все повече селяни в Търновско преживяват и изхранват себе си и семействата си със средства от незаконна продажба на домашен алкохол. Тази година беше изключително благоприятна за джанките и другите сортове сливи. Много от хората умело се възползваха от това.

В законни пунктове за изваряване на алкохол или в „цигански” казани в домашни условия в пълна тайна и под ключ, за да не ги надушат акцизните, хората прекараха отпускарските си дни в усърдно варене на ракия. Някои от тях вече са се запасили с по над половин тон домашна скоросмъртница, която смятат да използват далеч не само за собствена консумация, а и за търговия.Ракията върви по 7-7,50 лв. за литър.

Когато е качествена и чиста, няма проблеми. Някои от по-алчните търговци обаче смесват с вода и продават и 70-75-градусовия първак. Това е много опасно, тъй като в него се съдържа отровният метанол, който може да доведе до ослепяване и дори до смърт. Клиенти на търговците на домашния алкохол са не само техните съселяни. Собственици на квартални кръчми и бакалии от града също идват и вземат на едро по 50-100 литра в туби, пише "Монитор".

Някои от производителите по селата са станали истински спецове по варенето на домашен алкохол. Те купуват есенции, с които придават на стоката си аромат и вкус на отлежало 20-годишно уиски, коняк и мента. Цветът на марковите питиета пък се постига, като в тубите с алкохола се поставят обелени пръчки от черница. Наред с традиционната сливова ракия някои от производителите експериментират и с нови продукти. Те варят домашно уиски от жито и „текила” от царевица. Предимствата на т.нар. текила е, че се прави много евтино и бързо – готова е за по-малко от седмица.

Останалите производители на ракия по селата негодуват срещу търговците. „Всяка година си варя по 20-25 литра за собствена консумация. Варя, разбира се, в домашен нерегистриран казан. Заради тези, които правят и продават тонове ракия, акцизните правят проверки и като нищо мога да изгоря и аз. Освен че ще ми вземат ракията и казана, ще ми наложат и някоя голяма глоба”, признава страха си възрастен мъж от горнооряховското село Първомайци.

Бежанците влизат в България срещу 1200 евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331274

1200 евро струва на бежанците да си уредят сигурно влизане в България. Това обясни шефът на Центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси пред bTV.
За осигуряване на влизане и излизане цената става 2000 евро. За влизане в Гърция тарифата е 2000 евро, а за Италия - 2500 евро.
1200 евро струва на бежанците да си уредят сигурно влизане в България. Това обясни шефът на Центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси пред bTV. За осигуряване на влизане и излизане цената става 2000 евро. За влизане в Гърция тарифата е 2000 евро, а за Италия - 2500 евро. "Върхът на бежанската вълна от Сирия беше достигнат миналата

Замерящите с яйца шефката на ДКЕВР: Тя е маша в ръцете на енергийната мафия

http://pik.bg/замерящите-с-яйца-шефката-на-дкевр-тя-е-маша-в-ръцете-на-енергийната-мафия-news230012.html

Замерящите с яйца шефката на ДКЕВР: Тя е маша в ръцете на енергийната мафия

Янко Петров и Дончо Дудев от Движение за граждански контрол замериха с яйца вчера председателя и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В "Здравей, България” по Нова телевизия двамата обясниха защо са предприели тези действия.

"Не сме експерти и не може да знаем какво точно се случва в НЕК, но там прозират два сценария, в които българският народ е губещ. Единият е вдигат тока с 10% и запушват уж дупката на НЕК, която ще продължава да зее и ще вадят от нашия джоб пари, които да бъдат крадени чрез дългосрочните договори с ВЕИ-тата. Другият сценарий е не вдигаме цената на тока и НЕК фалира. Кой има интерес тя да фалира?”, попита Дончо Дудев. "ДКЕВР е маша в ръцете на енергийната мафия и на политиците. Там трябваше да седят Бойко Борисов, Румен Овчаров, Иван Костов, Сергей Станишев. Тях трябваше да замерваме, но ще стигнем и до тях”, на мнение е Дудев. „Трябва да се замислим дали нашата система не произвежда престъпници. Никой от тях не поемат отговорност”, коментира Янко Петров. „Ние сме безсилни, обиколихме всички институции. Българските депутати и министри не решават проблеми, а ги чакат да отшумят”, допълни той.


Стрелците с яйца: ДКЕВР е маша в ръцете на енергийната мафия

http://frognews.bg/news_76931/

Янко Петров и Дончо Дудев от Движение за граждански контрол замериха с яйца вчера председателя и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Двамата обясниха защо са предприели тези действия по НТВ.

Утре е големият ден за Джордж Клуни и Амал Аламудин

http://www.cross.bg/amal-alamydin-dzhordzh-1432023.html

/КРОСС/Утре е големият ден за Джордж Клуни и Амал Аламудин. Ясна е вече програмата на голямата венецианска сватба на звездата на Холивуд. Боно, Кейт Бланшет и Мат Деймън, Анджелина Джоли и Брад Пит ще бъдат на сватбата, на която ще пият Андреа Бочели и Лана дел Рей. 130 души - камериери, артисти, музиканти, са ангажирани да се грижат за всеки един от гостите, така че да могат да бъдат удовлетворени всичките им изисквания. Целият седемзвезден хотел "Чиприани" е резервиран за три дни. Джордж Клуни и Амал Аламудин отпразнуваха годежа си семпло, без излишни скъпи тоалети в Малибу през май. Това бе може би най-неангажиращото холивудско годежно парти.Бъдещият младоженец бе облечен в дънки и синя риза, а Амал със зелена тениска и шорти на цветя. И вместо да затворят ресторанта за други клиенти, той бе отворен за всички желаещи.

Подуправител на БНБ разкри: Няма спасителен план за КТБ от акционерите

http://pik.bg/подуправител-на-бнб-разкри-няма-спасителен-план-за-ктб-от-акционерите-news230014.html

Подуправител на БНБ разкри: Няма спасителен план за КТБ от акционерите

„ЕК е изпратила официално писмо до българското правителство, в което се изразява тяхната оценка за извършено нарушение, състоящо се в неправилно транспониране на директивата за гарантиране на депозитите. Това води до забавяне на изплащането на гарантираните депозити. Всички компетентни институции (в това число правителството и Фондът за гарантиране на влоговете в банките) в срок до 15 октомври трябва да изпратят позицията на страната по отношение на становището на ЕК". Това обясни в интервю за „Стандарт" подуправителят на БНБ Калин Христов.

По думите му досега обаче акционерите не са показали план за ликвидна подкрепа. „От друга страна, правилата за държавна помощ изрично изискват банката, която получава ликвидност от държавата, да е доказано платежоспособна и да няма капиталов недостиг", допълва Христов.

„При невъзможност да се представи ясна оценка на капиталовата адекватност на банката, която да е основа за одобряване на държавна помощ от ЕК, останаха две възможности. Първо, след събиране на липсващите документи, да се изготви пълна и достоверна оценка на качеството на активите на банката, което да е основата за решение за възможностите за оздравяване на банката. Втората възможност бе на база на вече извършеният през юли кратък преглед, да се вземе само онази част от портфейла, за която можеше да бъде дадена безспорна оценка и с нея да се създаде нова здрава банка (в случая можеше да се използва и банка "Виктория", която е 100% собственост на КТБ). Съответно, тази част от портфейла, за която не можеше да се даде оценка, щеше да остане в баланса на КТБ и за нея да се направи нова пълна оценка. А всички загуби, произтичащи от тази част от портфейла, трябваше да бъдат поети от акционерите на банката. Този план за преструктуриране на банката щеше да получи одобрение от ЕК (именно такъв подход бе одобрен от ЕК три седмици по-късно за португалската банка "Еспирито Санто").

За да се приложи този план, трябваше да се вземат политически решения. Първата причина за това е, че в съществуващото българско законодателство нямаме разпоредби, които да позволяват разделянето на една банка на "добра" и "лоша" част. Второ, правилата за държавна помощ в ЕС дават възможност на държавите сами да преценят как да третират негарантираните депозити и задълженията към другите кредитори. Тъй като това решение води след себе си фискални разходи, за него е необходимо политическо решение. Оказа се, че през юли не бе възможно да бъде постигнато такова решение", казва още подуправителят на БНБ.

Ето какво още казва Калин Христов: 

- Как ще коментирате стартиралата от ЕК наказателна процедура за нарушение на директивата за гарантиране на депозитите заради КТБ?
- ЕК е изпратила официално писмо до българското правителство, в което се изразява тяхната оценка за извършено нарушение, състоящо се в неправилно транспониране на директивата за гарантиране на депозитите. Това води до забавяне на изплащането на гарантираните депозити. Всички компетентни институции (в това число правителството и Фондът за гарантиране на влоговете в банките) в срок до 15 октомври трябва да изпратят позицията на страната по отношение на становището на ЕК.

- Какви бяха възможностите за оказване на ликвидна подкрепа на банката?
- Много е важно да се помнят фактите и логиката в развитието на този случай от юни досега и възможностите за реакция в рамките на националното и европейското законодателство. Банката бе подложена на масирано теглене на депозити вследствие на насадено усещане у нейните клиенти за проблеми с качеството на кредитния й портфейл. След изчерпването на ликвидните й активи (в това число и тези, които КТБ можеше да заложи, за да получи временно финансиране от БНБ), ръководството на банката внесе искане за поставянето й под специален надзор. В момента на поставянето на банката под специален надзор и при изчерпани ликвидни активи, единствените възможни източници на ликвидност за банката останаха две - или акционерите на КТБ да осигурят ликвидна подкрепа, или банката да получи такава подкрепа чрез държавна помощ. Досега обаче акционерите не са показали план за ликвидна подкрепа. От друга страна, правилата за държавна помощ изрично изискват банката, която получава ликвидност от държавата, да е доказано платежоспособна и да няма капиталов недостиг. 
Към момента на поставянето под специален надзор вече беше насадено съмнение за качеството на кредитния портфейл на банката, което означава несигурност по отношение на нейната платежоспособност. Именно това наложи БНБ да поиска външна оценка за КТБ от независими одитори, на база на която да се получи увереност, че КТБ е платежоспособна. Такава оценка щеше да позволи държавна помощ.  Прегледът се извърши за 10 работни дни. За съжаление, вместо да се внесе яснота за качеството на портфейла и капиталовата адекватност на банката, се оказа, че за над 60% от кредитния портфейл не може да бъде направена независима външна оценка поради липса на документи в кредитните досиета. 

- Какви други варианти са разглеждани? 
- При невъзможност да се представи ясна оценка на капиталовата адекватност на банката, която да е основа за одобряване на държавна помощ от ЕК, останаха две възможности. Първо, след събиране на липсващите документи, да се изготви пълна и достоверна оценка на качеството на активите на банката, което да е основата за решение за възможностите за оздравяване на банката. Втората възможност бе на база на вече извършеният през юли кратък преглед, да се вземе само онази част от портфейла, за която можеше да бъде дадена безспорна оценка и с нея да се създаде нова здрава банка (в случая можеше да се използва и банка "Виктория", която е 100% собственост на КТБ). Съответно, тази част от портфейла, за която не можеше да се даде оценка, щеше да остане в баланса на КТБ и за нея да се направи нова пълна оценка. А всички загуби, произтичащи от тази част от портфейла, трябваше да бъдат поети от акционерите на банката. Този план за преструктуриране на банката щеше да получи одобрение от ЕК (именно такъв подход бе одобрен от ЕК три седмици по-късно за португалската банка "Еспирито Санто").
За да се приложи този план, трябваше да се вземат политически решения. Първата причина за това е, че в съществуващото българско законодателство нямаме разпоредби, които да позволяват разделянето на една банка на "добра" и "лоша" част. Второ, правилата за държавна помощ в ЕС дават възможност на държавите сами да преценят как да третират негарантираните депозити и задълженията към другите кредитори. Тъй като това решение води след себе си фискални разходи, за него е необходимо политическо решение. Оказа се, че през юли не бе възможно да бъде постигнато такова решение.

- Как продължи работата с КТБ след отхвърлянето на този план през юли?  
- Работата на БНБ и квесторите на КТБ продължи в посока на изготвянето на нова пълна оценка на качеството на активите на КТБ. Този подход за изготвянето на оценка на качеството на активите, преди вземане на решение за капиталовата позиция на една банка, се наложи като глобален стандарт. През 2009 г. след приемането на TARP от Американския конгрес и даването на публични средства за рекапитализация на американските банки, самата рекапитализация стана след оценка на активите и стрес-тест на тези банки. Същият процес протича в момента за банките в еврозоната. Той започна в началото на годината и резултатите от него ще бъдат оповестени на 24 октомври 2014 г. Вече има официално публикувани данни, че разходите за оценка на качеството на активите на банките в еврозоната са до момента 480 млн. евро, като се оценяват не всички активи, а само извадка, която е между 50 и 60% от всички активи. В случая с КТБ този процес е по-труден, тъй като на първо място трябваше да бъде възстановена липсващата документация в кредитните досиета. Това възстановяване започна в началото на август и бе завършено до 15 септември, като резултатите от него са публикувани в доклада на квесторите до УС на БНБ, който е достъпен на интернет страницата на БНБ. Второ, в случая с КТБ се прави оценка не на извадка от активите на банката (какъвто е подходът в еврозона), а на всички активи на банката. Това предопределя за втория етап на изготвяне на оценката да е необходимо времето от 15 септември до 20 октомври. Разбира се, тук може да има и мнение, че този процес може да стане за 2-3 дни, но подобна оценка трудно би могла да бъде приета за надеждна както от акционерите, така и от ЕК. 

- Каква е схемата, по която може да се оздрави банката от външни акционери?
- На основата на оценката на качеството на активите и произтичащата от нея евентуална обезценка на капитала, ще могат да се вземат решения за бъдещето на банката. Представителят на акционерите EPIC в писмото си до БНБ и правителството ясно казва, че ще представи план за оздравяване на банката, който ще се базира на оценката на активите на банката и произтичащия от нея капиталов недостиг и потенциална държавна помощ под формата на ликвидна подкрепа. Разписан конкретен план с финансови ангажименти до момента не е предоставян в БНБ. 

- Има ли опасност развитието на случая с КТБ да повлияе дестабилизиращо на системата като цяло?
- Бизнес моделът на КТБ е много по-различен от всички други банки, така че не смятам, че други банки трябва по аналогия да бъдат свързвани с развитието на този случай (спомняте си дългогодишната дискусия за концентрацията на депозити на държавни фирми, който въпрос бе решен през май 2013 г. с приемането от правителството на регулацията за ограничаване на тази концентрация). Останалите банки в системата нямат значителни експозиции към КТБ. Разбира се, създадената нестабилност доведе до краткотраен отлив на депозити в края на юни, но данните за юли и август показват нарастване на депозитите в размер, по-голям от реализираното през юни изтегляне на депозити.    

- Оказвала ли е БНБ ликвидна подкрепа на други банки?
- От 1997 г., след въвеждането на паричния съвет, БНБ не е прилагала предвидената в Закона за БНБ възможност за оказване на краткосрочна ликвидна подкрепа на търговска банка в рамките на функцията ни на кредитор от последна инстанция. 

- След публикуването на обществена поръчка на БНБ за отпечатването на над 60 млн. броя нови банкноти се появиха опасения от увеличаване на инфлацията. Как ще коментирате?
- Ако се погледне бюджетът на БНБ, който бе приет през ноември 2013 г., ще се види, че в него е заложено отпечатването на 60 млн. броя банкноти през 2014 г. Необходимият брой банкноти, който трябва да бъде отпечатан, е оценен на база очаквания брой банкноти, които ще бъдат унищожени през 2014 г. поради изхабяване, както и за посрещане на увеличено търсене на банкноти от населението и за попълване на резервите от банкноти. През последните 3 г. средногодишно сме унищожавали поради изхабяване по 79 млн. броя банкноти. Този обем банкноти по никакъв начин не може да причини или да бъде свързан с инфлационни очаквания. 

Волейболните националки с първа победа на Световното - 3-2 срещу Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=265388

Българският националенв женски отбор по волейбол постигна първа победа на Световното първенство в Италия. В Триест пред около 1000 зрители българките се наложиха с 3:2 (20:25, 25:23, 25:18, 25:27, 15:12) над Турция и с 3 точки от три мача запазмат шансове да продължат във втората фаза на шампионата.

Ползите за България от "Южен поток" са за 16,7 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/Ползите-за-България-от-Южен-поток-са-за-16-7-млрд-евро-_l.a_i.569613_at.1.html

От газопровода „Южен поток”-България при 25-годишна експлоатация на тръбата ще има полза 16,7 млрд. евро. Това обяви говорителят на компанията, която...

Задава се нова бежанска вълна

http://pik.bg/задава-се-нова-бежанска-вълна-news230013.html

Задава се нова бежанска вълна

Задава се нова бежанска вълна. За последните два месеца каналджиите са оставили пред вратите на лагера в Харманли над 80 човека. Членове на Ал Кайда са се опитали да създадат клетка и на наша територия, но те вече са екстрадирани в Турция, показа Би Ти Ви.

Проблемите в лагера в Харманли се задълбочават. Липсата на медицински екипи създава допълнителни затруднения. Мъж болен от СПИН замалко е щял да умре, а заболявания като краста и дизинтерия са често срещани. По нелегалните канали може да влязат и опасни хора, убедени са специалиетите. В момента в дома в Харманли живеят 2100 души, но скоро капациететът му ще бъде надхвърлен и ще трябва да се разпънат военните палатки.

Междувременно външният министър е обещал в Турция да се премахне оградата на границата ни, но е настоял за тристранен засилен граничен контрол между България, Гърция и Турция. Оградата по границата с Турция, за която държавата наля над 7 млн. лв., е безполезна срещу джихадисти или заразени със смъртоносни болести имигранти. Това става ясно от доклад на Държавната агенция за бежанците, публикуван на сайта на ведомството. В доклада се уточнява, че през август, когато вече съоръжението по браздата с дължина 30 км беше окончателно изградено, е набъбнал броят на бежанците, които безпрепятствено са навлезли във вътрешността на страната.

Бежанците през първата половина на годината са над 330 хиляди, съобщи ООН

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/26/2387765_bejancite_prez_purvata_polovina_na_godinata_sa_nad_330/?ref=rss


Около 330 700 души са избягали от войните в Сирия и Ирак и други големи конфликти през първата половина на 2014 г., търсейки убежище в по-сигурни места, съобщи Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от Асошиейтед прес.

Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците заяви, че очаква общият брой за годината да достигне 700 000 души въз основа на данни, получени от 44 индустриализирани страни. Това би бил най-големият брой бежанци, регистриран от правителствата в Европа, Северна...

Ако говориш с човек на език, който разбира, думите ще достигнат до съзнанието му...

http://www.cross.bg/ezik-govorish-dostignat-1432022.html

/КРОСС/„Ако говориш с човек на език, който разбира, думите ще достигнат до съзнанието му. Но ако говориш с него на родния му език, ще докоснат сърцето му" - Нелсън Мандела

Европейски ден на езиците

http://celebrate.actualno.com/Evropejski-den-na-ezicite-news_51724.html

Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Той е обявен за такъв от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европей...

Русия е готова да подкрепи борбата с "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Rusija-e-gotova-da-podkrepi-borbata-s-Isljamska-dyrjava-news_51722.html

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е потвърдил готовността на страната си да окаже подкрепа на иракските власти в борбата им срещу терористичната групировка „Ислямска държа...

Поскъпването на тока вдига с 200 лв. издръжката на 4-членно домакинство

http://politics.actualno.com/Poskypvaneto-na-toka-vdiga-s-200-lv-izdryjkata-na-4-chlenno-domakinstvo-news_51727.html

С близо 200 лева ще се увеличат месечните разходи на 4-членно домакинство у нас при повишение на цената на тока с 10%. Това изчисли независимият финансов експерт Мика Зайкова. Досега сумата за издръжк...

Русия към ЕС: Не препродавайте газ!

http://europe.actualno.com/Rusija-kym-ES-Ne-preprodavajte-gaz-news_51725.html

В навечерието на газовите преговори между Москва, Киев и Брюксел руският министър на енергетиката Александър Новак предупреди Европа да не си позволява препродажба на руски природен газ, предаде БГН...

И близнаци се включиха в играта за училищни снимки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330898

“Предлагам ви да кръстите конкурса си “Усмихни се с децата ни”, а не с детето си. Защо? Защото имаме близнаци - дъщера Зара и син Тото-младши.” С такова предложение се включи бащата на близнаците Тодор Илиев, който прати тяхна снимка за конкурса на “24 часа” и “Виваком”. В него най-хубавите снимки на ученици ще получат и подаръци - смартфони и табл “Предлагам ви да кръстите конкурса си “Усмихни се с децата ни”, а не с детето си. Защо? Защото имаме близнаци - дъщера Зара и син Тото-младши.” С такова предложение се включи бащата на близнаците Тодор Илиев, който прати тяхна снимка за конкурса на “24 часа” и “Виваком”. В него най-хубавите снимки на ученици ще получат и подаръци - смартфони и табл

Столична община: На люлката е имало и възрастен

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/stolichna-obshtina-na-liulkata-e-imalo-i-vyzrasten-6023285

В района на Докторската градина има изградено видеонаблюдение и служители на общината са прегледали записа.

Столична община: Освен деца на скъсаната люлка е имало и възрастен човек

http://pik.bg/столична-община-освен-деца-на-скъсаната-люлка-е-имало-и-възрастен-човек-news230009.html

Столична община: Освен деца на скъсаната люлка е имало и възрастен човек

Момиче на 10 години пострада тежко след инцидент в "Докторската градина” в София вчера. Детето паднало от люлка на почти нова площадка за игра. Няма опасност за живота му, обясниха от „Пирогов”, където е настанено момиченцето.

"Записът от видеокамерите ясно показва, че на люлката има повече от едно дете. В един момент на нея се качва и възрастен човек, който се опитва да засили люлката. След което слиза и с ръце тя се засилва, като отклонението е повече от 90 градуса. Вследствие на това кошът се обръща и децата падат. В този момент явно и едно от въжетата не издържа на големия натиск”, обясни за„Здравей, България” по Нова телевизия Ралица Маджарова, директор на Дирекция „Зелени системи” в Столична община.

"Това е нов тип съоръжения, подобни люлки има и в други градини в София. Тази люлка е специално предназначена и за деца с увреждания. На нея по принцип е допустимо да се качват 3-4 деца”, поясни още Маджарова.

Мъжете, които хвърлиха яйца по шефа на ДКЕВР: Регулаторът е маша на енергийната мафия и на политиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331265

"Не сме експерти и не може да знаем какво точно се случва в НЕК, но там прозират два сценария, в които българският народ е губещ. Единият е вдигат тока с 10% и запушват уж дупката на НЕК, която ще продължава да зее и ще вадят от нашия джоб пари, които да бъдат крадени чрез дългосрочните договори с ВЕИ-тата. "Не сме експерти и не може да знаем какво точно се случва в НЕК, но там прозират два сценария, в които българският народ е губещ. Единият е вдигат тока с 10% и запушват уж дупката на НЕК, която ще продължава да зее и ще вадят от нашия джоб пари, които да бъдат крадени чрез дългосрочните договори с ВЕИ-тата.

Фр. Ганьон: Политиките, които подкрепят собствеността, са от полза на всички

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/114/a/fr-ganion-politikite-koito-podkrepiat-sobstvenostta-sa-ot-polza-na-vsichki,180058/

Пазарът на имоти зависи от икономическите и геополитическите събития в по-дългосрочен план, коментира президентът на ЕРА Европа

Днес ще се проведе Пета научна конференция „Културното наследство на Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=265376

За пета поредна година в зала Пленарна на Община Варна ще се проведе научната конференция "Културно наследство на Варна", организирана от Съюза на учените - Варна и община Варна, научи Moreto.net. С научната конференция днес - 26 септември 2014 г.

Застраховат срещу менингит и шарка в училище

http://pik.bg/застраховат-срещу-менингит-и-шарка-в-училище-news230008.html

Застраховат срещу менингит и шарка в училище

Родители масово застраховат децата си срещу инциденти и заразни болести в училище, пише "Телеграф".

Застрахователите оферират майките и татковците и с предложения за обезщетение при заболявания като шарка, заушка, менингит и грип. Полиците за хлапета започват от 2 лева, като се увеличават с възрастта на детето и пакета на застраховката, която включва и ваканцията. В някои школа броят на учениците с полици достига до 80%.

"Децата се застраховат на минимум 2 лева на човек. Родителите, чиито деца вече веднъж са пострадали, докато са били застраховани, на следващата година увеличават сумата на полицата", обясни София Антонова, специалист животозастраховане.

Нелекуваният отит води до оглушаване

http://pik.bg/нелекуваният-отит-води-до-оглушаване-news230006.html

Нелекуваният отит води до оглушаване

Възпалителните заболявания на средното ухо се причиняват най-често от заболявания на носа и околоносните кухини. Инфекцията се предава по съседство през отвора на евстахиевата тръба и засяга анатомичните структури на средното ухо.

Причинителите са както вируси, така и бактерии. Една банална настинка или хрема, нелекувана правилно, много често, особено при децата се усложнява  с развитието на инфекция на средното ухо. Други предразполагащи фактори са алергичните заболявания и тези, които причиняват затруднено носно дишане, а при децата това е увеличената трета сливица. най-често срещаните видове отит са остър среден отит и сериозен отит.

Обикновено първите симптоми са силна болка, повишаване на температурата и спадане на слуха. Децата обикновено се пипат по болното ухо. При сериозния отит симптом може да бъде само намаленият слух. Децата са разсеяни и започват да говорят по-високо или да увеличават звука на телевизора. Лечението на острия отит изисква прилагането на антибиотици, обезболяващи капки за уши и средства, спомагащи възстановяването на носната лигавица, а а много често и противоалергична терапия.

Шампионатът V1 Challenge ще гостува на Бургас в неделя

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/26/2387762_shampionatut_v1_challenge_shte_gostuva_na_burgas_v/?ref=rss


Бургас ще посрещне четвъртия кръг от националния автомобилен шампионат V1 Challenge в неделя.

Събитието с машините на "Волкикар" ще проведе след всички маншове от Националния шампионат на затворен маршрут.

То трябва да започне от 14.00 часа на същото трасе по бул. "Тодор Александров" и ул. "Спортна", като ще е във формат от квалификации и две състезания.

Организаторите предвиждат и три допълнителни демонстрации, сред които ще има и дрифт.

Победата в...

Тръгва транспортирането на бюлетините по страната

http://pik.bg/тръгва-транспортирането-на-бюлетините-по-страната-news230005.html

Тръгва транспортирането на бюлетините по страната

От днес тръгва транспортирането на бюлетините по страната. От Централната избирателна комисия (ЦИК) уточниха, че процедурата за транспортиране е толкова строга, колкото транспортиране на ценни книжа от печатницата от БНБ.

Графикът на транспортиране не се съобщава с цел сигурност, за да не изтече информация, която да ориентира евентуално злонамерени лица, пояснява НТВ.

Междувременно късно вчера вечерта стана ясно, че ЦИК спира предизборния клип и на ДПС. Мотивите са същите, с които беше спрян и този на "Българския национален съюз-НД" на Боян Расате - заради участие на дете в него.

Мъжете, замерили шефа на ДКЕВР с яйца: Комисията е в ръцете на енергийната мафия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331257

"Не сме експерти и не може да знаем какво точно се случва в НЕК, но там прозират два сценария, в които българският народ е губещ. Единият е вдигат тока с 10% и запушват уж дупката на НЕК, която ще продължава да зее и ще вадят от нашия джоб пари, които да бъдат крадени чрез дългосрочните договори с ВЕИ-тата.

Калин Христов: Няма спасителен план за КТБ от акционерите

http://www.cross.bg/otzenka-bankata-plan-1432021.html

/КРОСС/„ЕК е изпратила официално писмо до българското правителство, в което се изразява тяхната оценка за извършено нарушение, състоящо се в неправилно транспониране на директивата за гарантиране на депозитите. Това води до забавяне на изплащането на гарантираните депозити. Всички компетентни институции (в това число правителството и Фондът за гарантиране на влоговете в банките) в срок до 15 октомври трябва да изпратят позицията на страната по отношение на становището на ЕК". Това обясни в интервю за „Стандарт" подуправителят на БНБ Калин Христов. По думите му досега обаче акционерите не са показали план за ликвидна подкрепа. „От друга страна, правилата за държавна помощ изрично изискват банката, която получава ликвидност от държавата, да е доказано платежоспособна и да няма капиталов недостиг", допълва Христов. „При невъзможност да се представи ясна оценка на капиталовата адекватност на банката, която да е основа за одобряване на държавна помощ от ЕК, останаха две възможности. Първо, след събиране на липсващите документи, да се изготви пълна и достоверна оценка на качеството на активите на банката, което да е основата за решение за възможностите за оздравяване на банката

ЦИК спря и клип на ДПС с участие на дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_393625.html

ЦИК реши да спре излъчването на предизборен клип на ДПС, в който участва дете.  Това съобщи пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов .  Този клип предизвика нахлуването на представители на БНС-НД на Боян Расате в сградата на ЦИК в сряда. Националистите на Расате влязоха в сградата под предлог, че ще внесат жалба срещу видеото на ДПС. Те обвиниха комисията, че мери с двоен аршин, след като е спряла техен клип с дете, а не спира този на ДПС. Те не могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото всички са в листите на партиите и имат имунитет като кандидат-депутати. Ще се произнесем и по този сигнал, но нямаше как да го направим, преди да го получим, обясни вчера Цветозар Томов. Лидерът на ДПС Лютви Местан каза в интервю за Нова телевизия, че в клипа на партията участва малката Еда с разрешението на родителите си. Децата не са собственост на родителите си и законът ги пази и от родителите им, коментира говорителят на ЦИК. Използването на деца за политическа агитация е нарушение на чл. 11 ал. 4 от Закона за закрила на детето. Томов напомни, че е забранено и използването на българското знаме и на герба на държавата в предизборна агитация, а в клипа на Расате освен дете има и български флаг. Мария Стоянова от СЕМ уточни, че освен двата спрени клипа с участието на деца, съветът е подал жалба срещу още 7-8 предизборни видеа. В едно от тях са използвани военнослужещи и сигналът в СЕМ е подаден от Министерството на отбраната.

Събират опасни отпадъци на столичния бул. "Арсеналски"

http://pik.bg/събират-опасни-отпадъци-на-столичния-бул-арсеналски-news230003.html

Събират опасни отпадъци на столичния бул. "Арсеналски"

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен днес на столичния бул. "Арсеналски" до плувния комплекс "Спартак". Това съобщиха от компанията, която заедно със Столичната община организира разделното събиране на опасни отпадъци на територията на София.

Пунктът ще бъде на разположение на гражданите от 8.00 до 14.00 часа. Безплатно ще се приемат живак и живакосъдържащи уреди, каквито са термометрите, лакове и бояджийски материали; домакински препарати и химикали; мастила и замърсени опаковки; фармацевтични продукти и лекарства с изтекъл срок на годност. Опасни отпадъци от домакинствата могат да се приемат за обезвреждане от компанията по всяко време след предварителна заявка на телефон 0700 11 750, съобщава БТА.

"Удинезе" следи новия "син" бисер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330704

Божидар Краев (17 г.), новото бижу в “Левски”, е на прицела на “Удинезе”. 
Италианският клуб привлече “синия” Антонио Вутов (тогава също на 17 г.) за 900 000 евро през януари и по принцип следи таланти от “Герена”. Очаква се скоро съгледвач на “малките зебри” за Краев, който във вторник вкара 3 гола за 7:1 със “Спартак” във Варна. 
“Сините” плани Божидар Краев (17 г.), новото бижу в “Левски”, е на прицела на “Удинезе”. Италианският клуб привлече “синия” Антонио Вутов (тогава също на 17 г.) за 900 000 евро през януари и по принцип следи таланти от “Герена”. Очаква се скоро съгледвач на “малките зебри” за Краев, който във вторник вкара 3 гола за 7:1 със “Спартак” във Варна. “Сините” плани

Таксите в авиацията падат драстично

http://www.moreto.net/novini.php?n=265386

Цените и таксите в самолетния транспорт ще паднат драстично догодина. През 2015 г. индустрията трябва да очаква ценова война, каквато не е виждала в досега историята, стана ясно по време на 11-ия световен конгрес на нискотарифните авиокомпании в Лондон.

Жълт код в 8 области заради силни валежи

http://www.cross.bg/oblasti-valezhi-bulgariya-1432020.html

/КРОСС/Жълт код е обявен за днес в 8 области на Южна, Централна и Източна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Смолянска, Пазарджишка, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Габровска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества около 20 - 35 л/кв. м. За останалата част от страната обявеният код е зелен. Над страната ще бъде предимно облачно и дъждовно. Валежи ще има в цялата страна. По-значителни сумарни количества се очакват в Южна, а през нощта срещу събота - в Източна България. Ще духа до умерен северозападен вятър и с него ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и следобедните ще са 12 - 17 градуса, в София - около 14 градуса.  

За 25 г. "Южен поток" може да донесе на България 16,7 млрд. евро

http://www.vesti.bg/novini/za-25-g.-iuzhen-potok-mozhe-da-donese-na-bylgariia-167-mlrd.-evro-6023287

Газопроводът "Южен поток" от Русия през Черно море до ЕС ще осигури на България 16,7 млрд. евро ползи през първите 25 години експлоатация, съобщи в. "Преса".

Холандският посланик откри кулинарна демонстрация с телешко в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330961

“Тази сутрин имах удоволствието да подпиша декларация за сътрудничество и обмяна на опит в земеделския сектор с вашия агроминистър”, каза вчера холандският посланик в България Том ван Оорсхот (в средата на снимката). Той откри кулинарното събитие “Холандски изкушения от телешко месо” в “Метро Академия”. То се провежда за втора поредна година в Софи “Тази сутрин имах удоволствието да подпиша декларация за сътрудничество и обмяна на опит в земеделския сектор с вашия агроминистър”, каза вчера холандският посланик в България Том ван Оорсхот (в средата на снимката). Той откри кулинарното събитие “Холандски изкушения от телешко месо” в “Метро Академия”. То се провежда за втора поредна година в Софи

Днес е Световният ден на сърцето

http://www.cross.bg/surtzeto-veliko-turnovo-1432019.html

/КРОСС/По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с БЧК. Тази година Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан с инициатива в Италианския лицей в Горна баня на 24 септември, в която ще вземат участие председателят на ДКБ доц. Иво Петров, д-р Надежда Тодоровска - зам.-генерален директор на БЧК и Кристиян Пеняшки - председател на младежката организация на БЧК.По време на събитието ще бъде представена кратка статистика за сърдечно-съдовите заболявания и ще бъде изнесена лекция на децата за това как да водят здравословен начин на живот. От БЧК ще направят демонстрация по оказване на първа помощ за възстановяване на сърдечния ритъм и работа с дефибрилатор. По повод на Световния ден на сърцето - 29 септември 2014 година се организират безплатни кардиологични прегледи, съобщава Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Те ще се извършват в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов" - Kабинет № 214 от д-р Л. Василева и д-р Кр. Петрова на 29 септември 2014 г. от 13.00 до 16.00 ч. Предварителното записване е на телефон 062/62 68 41, вътр. 221

Преди да гласуваме на 5 октомври

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/predi-da-glasuvame-na-5-oktomvri-6023212

Информирайте се за функциите на Парламента, връзките с другите държавни институции и как той излъчва правителство

Проф. Юлия Кръстева ще изнесе лекция в Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/26/2387763_prof_juliia_krusteva_shte_iznese_lekciia_v_sofiiskiia/?ref=rss


Днес в 11 ч. в Аулата в Ректората на Софийския университет литературният теоретик и семиотик, психоаналитик и писател Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция на тема "Нови форми на бунта", съобщава учебното заведение.

Възможно ли е да се бунтуваш днес, какво точно означава това и как да се отиде отвъд онези форми на ентусиазъм, вдъхновен от истинските ценности, които се сринаха, преминавайки в тоталитаризъм – това ще бъдат основните въпроси, които лекцията ще разгледа, казва Юлия...

Цветан Цветанов представя листата на ГЕРБ в Силистра

http://pik.bg/цветан-цветанов-представя-листата-на-герб-в-силистра-news230000.html

Цветан Цветанов представя листата на ГЕРБ в Силистра

 Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще посети Област Силистра, съобщиха от пресцентъра на партията. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ в Силистра Милена Дамянова, от кандидата за народен представител и областен координатор на партията Стефан Господинов и кандидат-депутати от региона.

В 10:00 часа Цветан Цветанов ще разговаря с граждани в Дулово, Народно читалище „Никола Вапцаров“. В 13:30 часа ще се срещне с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Дунавски парк, град Тутракан. В 15:30 часа Цветанов ще разговаря с жителите на Главиница, пред сградата на Общината. В 18:00 часа ПП ГЕРБ ще проведе основното си предизборно мероприятие в град Силистра. В централната част на града - Дунавски парк, Цветан Цветанов ще представи пред гражданите на Силистра листата на ГЕРБ за областта и основните приоритети от управленската програма на партията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване