МС: Работата с европейските фондове не може да бъде обект на политически спекулации

http://www.cross.bg/programi-sporazymenieto-operativnite-1432098.html

/КРОСС/ Твърденията за отлагане на подписването на Споразумението за партньорство с ЕК и в резултат - забавяне на оперативните програми за периода 2014-2020 г. не отговарят на истината, заявява правителственият пресцентър във връзка с медийни публикации. Европейската комисия сключи Споразумението за партньорство с България относно използването на структурните и инвестиционни фондове на ЕС за растеж и работни места през 2014-2020 г. на 7 август 2014 г. Документът влезе в сила от датата на неговото одобрение от Комисията и съответното публично оповестяване. Официалното съобщение беше публикувано на 7 август 2014 г. на Интернет сайта на комисията: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-910_bg.htm. На 8 август 2014 г. заместник министър-председателят по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова представи Споразумението пред българските медии, припомня правителственият пресцентър и отбелязва, че одобряването на Споразумението за партньорство от ЕК е единственото необходимо юридическо действие за влизането му в сила. Евентуално подписване би било само символичен акт. Като спекулативни са определени и твърденията на анонимни източници, цитирани в медиите, че служебното правителство бави одобрението на програмите: „Това е двустранен процес между ЕК и българското правителство и към настоящия момент Управляващите органи съгласуват програмите на експертно равнище, според одобрения от Комисията график

Intel придобива дялове в китайски компании за 1,5 млрд. долара

http://www.investor.bg/harduer/459/a/intel-pridobiva-dialove-v-kitaiski-kompanii-za-15-mlrd-dolara,180741/

Американският концерн се опитва да навакса изоставането си на пазара на чипове за смартфони и таблети

Вижте къде ще подменят електромерите

http://frognews.bg/news_76955/

В изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. ЧЕЗ умолява клиентите си, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Румънецът, убил двама при верижна катастрофа на "Хемус", с 5 години затвор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332200

Мариан Вилку, убил 2-ма и ранил няколко души при верижна катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна през 2013 г., бе осъден от Софийски градски съд на 5 години затвор днес, съобщи БГНЕС.
Роднините на жертвите не предявиха граждански искове, съобщиха от съда.
На 19 август 2013 година, преди официалното откриване на новия участък на магистрала Мариан Вилку, убил 2-ма и ранил няколко души при верижна катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна през 2013 г., бе осъден от Софийски градски съд на 5 години затвор днес, съобщи БГНЕС. Роднините на жертвите не предявиха граждански искове, съобщиха от съда. На 19 август 2013 година, преди официалното откриване на новия участък на магистрала

Москва: неонацистите трябва да понесат отговорност за трагедията в Одеса

http://www.cross.bg/odesa-profsuyuzite-neonatzistite-1432096.html

/КРОСС/ Константин Долгов упълномощен от руското външно министерство по въпросите за правата на човека заяви, че за трагедията в Одеса на 2 май са отговорни неонацистите, предаде ИТАР-ТАСС. „Медиите съобщават, че МВР на Украйна е завършило разследването на събитията в Одеса. Ще видим дали украинските политически сили ще имат волята да осъдят национал-радикалите. Ако Киев не привлече към отговорност неонацистите, това трябва да направи международната общност", поясни Долгов. В четвъртък съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Зорян Шкиряк съобщи, че украинското МВР е приключило с досъдебното разследване по наказателното дело, образувано на базата на фактите за гибелта на десетки хора в Дома на профсъюзите в Одеса. По думите му, наказателни дела са образувани спрямо 24 души, сред които са организаторите и активните участници на масовите безредици. Напомняме, че на 2 май радикали от неонацисткото движение „Десен сектор" и техни привърженици са подпалили сградата на профсъюзите в Одеса, в която активисти на „Антимайдана" се укрили от агресивната тълпа и побоищата. Десетки хора са изгорели живи, други са били отровени с газ, а трети зверски убити. Според официалните данни загиналите на 2 май в Дома на профсъюзите са 46 души, а над 100 са пострадалите. Но по неофициални данни, загиналите са над 100 души.  

Восъчни фунийки чистят уши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332153

Лежи се настрани 20 минути, докато горят
ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА
Горяща восъчна фунийка изтегля ушната кал и изостря слуха. Методът е древен, познат на бабите у нас и на хората по цял свят. Евтин е, ефикасен и безопасен. Може да се направи и вкъщи.
Процедурата помага и срещу възпаления и при настинки, които се отразяват на ушите. Лежи се настрани 20 минути, докато горят ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА Горяща восъчна фунийка изтегля ушната кал и изостря слуха. Методът е древен, познат на бабите у нас и на хората по цял свят. Евтин е, ефикасен и безопасен. Може да се направи и вкъщи. Процедурата помага и срещу възпаления и при настинки, които се отразяват на ушите.

Служителите на TV7 и NEWS7: Кой има задачата да ни смачка

http://www.vesti.bg/novini/sluzhitelite-na-tv7-i-news7-koj-ima-zadachata-da-ni-smachka-6023333

Вярваме, че фактите говорят повече от всичко друго. А когато те се подминават от институциите, за да се осъществява натиск - определено е опасно. Безпрецедентен натиск върху ТV7 и NEWS7. Съдът и институциите засега любезно съдействат.

Близнашки: Всички разходи на служебния кабинет са неизбежни и крайно необходими

http://www.cross.bg/bliznashki-rabota-razhodi-1432094.html

/КРОСС/ "В момента се работи по предложението за актуализация на бюджета, което ще бъде представено в понеделник на социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество", каза пред журналисти премиерът проф. Георги Близнашки. Министър-председателят увери, че служебният кабинет ще подготви предварително всичко необходимо, което ще създаде нормални условия за следващото правителство и нормален начален ритъм на работа на следващото Народно събрание. Проф. Близнашки отново подчерта, че има пълен консенсус за това, че актуализацията на бюджета е неизбежна. „Длъжни сме да предложим нашия вариант, а мнозинството в следващия парламент ще трябва да поеме отговорност", посочи министър-председателят. Той припомни, че служебното правителство наследи много необезпечени ангажименти. „Буквално гасим пожари. Няма излишен разход, който да има за цел да печели обществено одобрение, точно обратното - всички разходи са неизбежни и крайно необходими", коментира премиерът и посочи за пример разходите, свързани с преодоляване на последиците от наводненията и усилията да се нормализират отношенията с Европейската комисия по отношение на възстановяването на плащанията по оперативни програми. Министър-председателят припомни, че 428 избирателни секции в целия свят ще бъдат разкрити за българите в чужбина

ВТБ подаде иск за 76 милиона долара срещу "Мечел" за неплатени дългове

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/26/2388007_vtb_podade_isk_za_76_miliona_dolara_sreshtu_mechel_za/?ref=rss


Руската банка ВТБ е подала иск в Московския арбитражен съд, според който металургичната фирма "Мечел" трябва да ѝ изплати 76 милиона долара, съобщи РБК. Причината за това е неизплащане на лихви по кредити, взети от банката.

Още във вторник една от банките-кредитори на "Мечел" съобщи, че в случай, че не успее да изплати дълговете, фирмата е изправена пред банкрут. По-рано се говореше за преструктуриране на дълга, но фирмата отхвърли предложенията на банките, тъй като според тях дялът...

5 години затвор за румънеца, убил двама при верижната катастрофа на "Хемус" през 2013 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332193

Мариан Вилку, убил 2-ма и ранил няколко души при верижна катастрофа на магистрала Мариан Вилку, убил 2-ма и ранил няколко души при верижна катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна през 2013 г., бе осъден от Софийски градски съд на 5 години затвор днес, съобщи БГНЕС. Роднините на жертвите не предявиха граждански искове, съобщиха от съда. На 19 август 2013 година, преди официалното откриване на новия участък на магистрала

С децата в почивните дни (27 - 28 септември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/26/2385701_s_decata_v_pochivnite_dni_27_-_28_septemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg. СЪБОТА:

- София - В събота е Европейски ден на езиците в България - една инициатива на мрежата на културните центрове на...

Сам Уортингтън ще става татко

http://www.cross.bg/yortingtun-dvoiikata-lara-1432095.html

/КРОСС/ Австралийската актриса Лара Бингъл и звезда от "Аватар" Сам Уортингтън са в очакване на появата на първородната си рожба. Подобни слухове преследват двойката от няколко месеца, но сега новината е потвърдена от анонимен източник, който е заявил пред списание Star, че красавицата е бременна в третия месец. „Това беше истинска изненада за нея. Лара е по-щастлив от всякога", казва източникът. Представители на двойката все още не са коментирали информацията. 38-годишният Уортингтън и 27-годишната му приятелка започват да се срещат през септември на 2013 г., но пазят в дълбока тайна личния си живот.

Планова подмяна на електромери на територията на област Перник, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 29 септември - 3 октомври 2014 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planova-podmyana-na-elektromeri-na-teritoriyata-na-oblast-pernik-obslujvana_34545/

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

Бразилия отказа да се включи в пакт за прекратяване обезлесяването на горите от 2030 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/26/2387992_braziliia_otkaza_da_se_vkljuchi_v_pakt_za/?ref=rss


Бразилия отказа да подпише международен пакт, който задава краен срок за пълно прекратяване на обезлесяването от 2030 г. В същото време САЩ, Канада и Европейският съюз са сред 30-те, които се ангажират да намалят наполовина сечите в горите си до 2020 г. и да положат усилия за крайната цел (на 100%) през 2030 г. От ООН изразяват надежда, че споразумението ще бъде прието през 2015 г.

Бразилия, в чиито граници е най-голямата площ тропически гори в света, не се включи в споразумението с...

Русия се включва в борбата срещу Ислямска държава

http://www.cross.bg/irak-rysiya-durzhava-1432093.html

/КРОСС/Русия е готова да подпомогне Ирак в борбата му срещу терористичната заплаха - и "преди всичко" срещу Ислямска държава. Това е заявил руският външен министър пред премиера на Ирак, Хайдер ал-Абади. Двамата са разговаряли в централата на ООН, предаде телевизия Ен Би Си. "По време на срещата Лавров потвърди подкрепата на Русия за независимостта, териториалната цялост и суверенитет на Ирак", уточниха от руското МВнР. "Москва е готова да продължи да подпомага Ирак в борбата му с терористичната заплаха, и преди всичко тази от страна на Ислямска държава". В позицията на руското дипломатическо ведомство не се споменава водената от САЩ международна коалиция, която извършва бомбардировки срещу джихадистите в Сирия и Ирак и оказва помощ на бежанци, прогонени от конфликта там. Посочва се само, че Русия ще брани интересите на Ирак, коментира Ен Би Си.До момента Кремъл декларираше позиция на ненамеса и заявяваше категорично, че няма да се включва в коалицията. Русия, също така, изглеждаше по-загрижена за своя съюник Сирия, части от която също са под контрола на ИД.  

Русия обсъжда закон, чрез който да може да конфискува чуждестранни активи

http://www.moreto.net/novini.php?n=265426

Русия може да приеме закон, който да даде право на държавата да конфискува чуждестранни активи. Освен това нормативният акт ще позволи на лица, чието имущество попада под чужда юрисдикция, да получат компенсация от държавата. Законът, чието обсъждане започва в Държавната дума, идва в отговор на западните санкции срещу Москва.

Кърито може да победи деменцията

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kyrito-mozhe-da-pobedi-demenciiata-6023329

Съединение в ароматната подправка куркума, ключова съставка в повечето видове къри, може би държи ключа към възстановяването на мозъка на хора с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер

Ученик от Пловдив стана математик №1 в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332191

Момче от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс, съобщи "Марица". Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика. Момче от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс, съобщи "Марица". Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика.

Ученик от Пловдив стана математик №1 в Европа, поканиха го на Нобеловите награди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332172

Момче от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс, съобщи Момче от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс, съобщи "Марица". Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика.

Как Швеция ще стане първата страна без никакъв боклук

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/26/2387917_kak_shveciia_shte_stane_purvata_strana_bez_nikakuv/?ref=rss


"Дневник" препубликува материала от блога на зелената платформа Горичка.

От няколко десетилетия в Швеция се работи по програма за намаляване на боклука. Или поне на този, който стига до сметищата и остава там да гние като гигантска смрадлива пощенска картичка за бъдещите поколения. Програмата на скандинавците не е сложна и се основава най-вече на строгата йерархия в отношението им към отпадъка.

На първо място се стараят да изхвърлят по-малко (тук, със своите 461 килограма...

Държавата бави плащанията към личните лекари за пенсионерите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/26/2387993_durjavata_bavi_plashtaniiata_kum_lichnite_lekari_za/?ref=rss


Сдружението на общопрактикуващите лекари се оплаква, че Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса бавят парите, които им дължат за потребителска такса за пенсионерите.

От началото на тази година При посещение на личен лекар пенсионерите плащат по 1 лв, а останалото до 2.90 лв. се допълва от Министерството на здравеопазването чрез трансфер към здравната каса.

До днес джипитата не са получили парите за юли, а вече са фактурирани и отчетени...

ПЕС сменя лидера си догодина

http://www.cross.bg/stanishev-yuroaktiv-frenskiya-1432092.html

/КРОСС/Партията на европейските социалисти (ПЕС)ще се събира в началото на 2015 г. и ще търси нов лидер, който да замени Сергей Станишев, пише сайтът „Юроактив", позовавайки се на бившия главен секретар на групата в Брюксел, френския депутат Филип Кордери. Кордери, който в момента се занимава с европейските въпроси във френската социалистическа партия, обясни, че „следващата пролет ще има конгрес и ще бъде повдигнат въпросът за председателя". Срещата трябваше да се проведе по-късно, а Станишев наскоро заяви, че ще търси подкрепа за нов мандат като ръководител на ПЕС следващата есен. Българинът не присъства на срещата на социалистите в Париж, организирана от френския президент Франсоа Оланд. Сергей Станишев бе избран за ръководител на на ПЕС за пълен двегодишен мандат през септември 2012 г. Преди това той изпълнява временно тази длъжност след оттеглянето на Пол Нируп Расмусен през 2011 г. „Юроактив" припомня, че в периода от 2012 г. до 2014 г. Станишев, който е и бивш министър-председател на България, е запазил лидерското си място и в БСП. Изданието коментира нестабилното коалиционно управление на БСП и ДПС през изминалата година и вълната от протести в страната, започнала след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Бившият областен управител на Перник се появи с гейско чадърче, изтри детския си видеоклип за изборите

http://www.zapernik.com/politika/bivshiyat-oblasten-upravitel-na-pernik-se-poyavi-s-geisko-chadurche_34543/

Бившият областен управител Михаил Михайлов изтри рекламния си видеоклип за избори 2014, в който участваха деца от Природоматематическата гимназия, след публикациите в zaPernik.com.

Снощи и днес писахме, че кандидат депутата от БСП, който се бори за преференциален вот за влизане в Народното събрание е използвал в рекламния си видеоклип участие на ученици, които са изписали с телата си думата "България". Инициативата бе на пернишкото училище ПМГ, но явно за да събере повече...

Продължава

Цената на безнаказаната криминалност в България

http://www.mediapool.bg/tsenata-na-beznakazanata-kriminalnost-v-bulgaria-news225278.html

Цената на безнаказаната криминалност в България? Не е възможно да се оцени бездействието, престъпното съучастие, масонското шушукане и отказа от правосъдие, произвеждани от празно развяващите непраните си тоги из съдебната система т. нар. Магистрати. Това не е директният ефект от точещите се по 20 години предсъдебни производства. Той даже не е в сълзите на неполучилите справедливо отсъждане жертви на безбройните престъпления, на обраните, изнасилените, пребитите и роднините на убитите от вечно "неизвестните извършители". Цената е много по-висока и тя тежи на съвестта на всички, които се преструват, че в България е имало и има правосъдие. Цената е в тоталното безверие, че се живее в цивилизовано общество, където плащането на данъци към държавата означава контракт, че тя е длъжна да изпълнява своите функции. Държавата не е работодател, освен в ограничен смисъл и онези, които се хранят от бюджета осигурен от данъкоплатците са служители на гражданите, а не на скрити в подземието мафиоти. Това особено важи за магистратите. Нищо не деморализира толкова, колкото озъбеното и безпардонно беззаконие практикувано от съдебно-наказателната система на едно общество. Това е равносилно на тяло оставено без имунна система, обречено да загине в недалечно бъдеще. Това е състоянието на системата в България и всеки гражданин на тази страна, все още не избрал пътя на емиграцията, знае онова свиване под лъжичката, което постоянно го подсеща, че е безправен и безгласен в собствената си родина. СОТове, катинари, железни винкели промушени през вратите на мазетата, грубо заварени ръждясали врати преграждащи студените циментови коридори на блоковете в "Младост" и "Люлин", безутешни решетки задънили ниските етажи на сградите, мрак и подозрение под ниско нахлузените шапки и такета на мизерно живеещите обитатели на беззаконната пустиня в която е превърната България. Каква стопанска активност, какъв бизнес, какви индустрии и работни места? Какво бъдеще и какъв просперитет се очаква от такава държава, която се управлява от мрежите на бивши агенти на комунистическото Гестапо с последващата им еволюция и трансформация в масонски ложи с постсъветска путинска аура? Защо никой не се появи с прашка и камък подобно на Давид срещу скритият зад колоните на Съдебната Палата Голиат, Октопод, Килър, защо никой досега не се осмели и не въстана срещу съдебните рептилии? Срещу прокурори убиващи с топори, други пиещи и пеещи македонски песни с престъпниците, трети газещи по заповед из банкови трезори подобно на слонове в стъкларски магазин? Срещу съдии, осребряващи имоти по морето, спиращи лустрацията, отхвърлящи присъди от по-долната инстанция с простичкото предложение към престъпниците: "Оферирай!" Смях, Господа Съдебни Заседатели! Представлението отива към трагичното финално действие с труповете и падането на завесата, която никога не беше даже и повдигната. *Публикацията на Любомир Канов е от сайта http://www.svobodata.com

Т. Дончев: Политиците трябва да се научат да слушат, да слушат, да слушат

http://frognews.bg/news_76953/

Политиците трябва да се научат да слушат, да слушат, да слушат. Защото особено в предизборна кампания ние повече говорим, а трябва да слушаме вас. Затова искам тази среща да протече като дискусия и очаквам от вас всякакви въпроси, които ви вълнуват“.

Планова подмяна на електромерите в Западна България за периода 29 септември-3 октомври

http://www.cross.bg/sofiya--1432090.html

/КРОСС/ Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва: София-градНа 29.09.2014 г. /08:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Младост 4: бл. 428 , вх.5На 29.09.2014 г. /08:00 - 16:30 ч/ - гр. София - кв. Овча Купел 2 бл.22 вх.АНа 29.09.2014 г. /08:30 - 16:30 ч/ - гр. София - ж.к. Люлин 8: БЛ. 802 ВХ. А, ВХ. Б, ВХ. ВНа 29.09.2014 г. /09:00 - 14:00 ч/ - Герман Местност Зимника: бл. Бетонов Възел, вила, къща, пи 241На 29.09.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Красна Поляна Ii Част: БЛ. 9 ВХ.В, Г, БЛ. 5 ВХ.А, БНа 29.09.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Ж.К. РАЗСАДНИКА, ул. ТРЪНСКИ МАЙСТОР /ТРЪНСКИ ОТРЯД/ № 4, №6, №8, №10А, №14, №14А, №16, №18, №20А; Даскал Коле: 13, 15, 17, 17А, 19, 19А, 27, 24 На 29.09.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Ломско Шосе: 100, 102, 104, 106, 106-А, 108, 110, 114, 118, 12, 120, 122, 124, 126, 128, 130, 132, 134, 136, 138, 140, 142, 144На 29.09.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Хаджи Димитър: БЛ. 183, 184, 185, 186На 29.09.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Дървеница: БЛ. 16, вх. А, вх. Б, вх. В, вх. ГНа 29.09.2014 г

Решение на МС слага край на ранното пенсиониране за военни и полицаи

http://www.cross.bg/pensionirane-vuzrast-stazh-1432091.html

/КРОСС/Служебното правителство с премиер Георги Близнашки прие решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието и от бъдещия парламент. Те е станало факт на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване (КСО), става ясно от публикуваната стенограма. Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж. Сега военни и полицаи се пенсионират при 27 г. стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране. В тази категория на преференциално пенсиониращите се спадат и балерините. Решението на служебния кабинет е в унисон с препоръки на Съвета на Европейския съюз от 8 юли 2014 г. Те са за изравняване възрастта за пенсиониране при мъжете и жените от 2015 г., като след 2012 г. достигне 65 г. и за уеднаквяване на условията за пенсиониране на служителите в МВР, МО и ДАНС със стандартните. Подобно допълнение в КСО беше прието при правителството на ГЕРБ, но при следващото правителство текстовете бяха отменени. „Предложенията и препоръките на Европейската комисия и на други институции са да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства

Истинската битка с ебола тепърва предстои

http://www.mediapool.bg/istinskata-bitka-s-ebola-teparva-predstoi-news225277.html

Колкото повече се бави овладяването на хуманитарните кризи, толкова по-скъпи и трудно преодолими стават те. Епидемията от ебола, вилнееща из несигурните западноафрикански страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са ужасяващ пример за това, пише в редакционна статия британският вестник "Файненшъл таймс", след като проблемът беше повдигнат вчера на специална среща на високо равнище в ООН.   Заплахата за общественото благосъстояние и социална стабилност, която поражда вирусът, се увеличава главоломно след крещящо неадекватната реакция след появата на първите случаи в началото на годината. Световната общност е длъжна да предприеме много по-масирана кампания, ако иска да предотврати катастрофа, отбелязва вестникът, цитиран в петък от БТА.   С появата на ебола системите за здравеопазване в засегнатите държави се срина. Първите предупреждения на организацията "Лекари без граници" бяха представени от някои агенции и експерти като паникьорски. Възцари се страх, търговията и туризмът на континента пострадаха, полетите до засегнатите страни бяха прекратени, затворени бяха граници.   Вярно е, че в миналото много хора умираха от предотвратими заболявания, които привличат по-малко внимание, но при сегашната ситуация няма място за сравнение. Срещу ебола няма надеждно лечение и вирусът предизвиква паника, каквато малко други болести са предизвиквали в най-новата ни история.   Официалните данни на Световната здравна организация са сериозни, но реалните цифри вероятно са много по-стряскащи, предвид това колко трудно се откриват и проследяват случаите на зараза.   Гвинея показва напредък, Нигерия и Сенегал заслужават похвала за спирането на епидемията, но ускоряващото се разпространение на болестта в Либерия и Сиера Леоне кара експертите да смятат, че през ноември броят на заразените може да достигне 20 000, което надвишава значително прогнозите само отпреди месец, посочва "Файненшъл таймс".   Ако светът не реагира по-експедитивно, това ще е безпрецедентна в съвременната история епидемия, показват дългосрочните прогнози. Експертите от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че ебола може да засегне до 1,4 милиона души до януари. Според най-мрачния сценарий болестта може да доведе до пълен колапс на реда и законността в Либерия и Сиера Леоне, които все още се възстановяват от гражданска войни.   Впоследствие ебола може да се превърне в постоянна характеристика на живота в Западна Африка, възпрепятствайки търговията и инвестициите, внесли известна "светлина в тунела" за настрадалото се население, предупреждава всекидневникът.   Специалистите смятат, че не е твърде късно за такъв развой, но болестта продължава да се разпространява с по-бързи темпове от прилагането на мерките за овладяването й.   Президентът на САЩ осъзна мащаба на предизвикателството и изпраща 3000 войници да изграждат медицински центрове и да обучават здравни работници, но примерът му трябва да се последва и от други. Европа може да започне от това да приеме препоръките на академични представители и здравни експерти за изпращане на място на професионални доброволци.   СЗО смята, че за финансирането на спешните мерки за справяне с епидемията са нужни 1 милиард долара. Парите идват бавно.   Онова, от което има по-спешна необходимост обаче са професионален опит и хора на място, а също централизирана административна структура, която да координира глобалната кампания. В Африка имаше достатъчно кризи, от които да се поучим. Ако не овладеем заплахата, която поражда настоящата, тя ще добие световни размери, заключава "Файненшъл таймс".

Билетите за Лудогорец - Реал Мадрид окончателно свършиха

http://www.cross.bg/lydogoretz-real-madrid-1432089.html

/КРОСС/ Билетите за домакинския мач на Лудогорец срещу Реал Мадрид свършиха. От пресслужбата на Лудогорец съобщиха, че за предстоящия мач с Реал Мадрид от група "Б" на Шампионската лига на 1 октомври от 21,45 ч. на стадион "Васил Левски" са останали само билети за зона VIP 1 в сектор "А", като цената на един входен талон за двубоя е 350 лв. Тези пропуски могат да бъдат закупени в мрежата на Ивентим. Всеки влязъл с входен талон от 350 лв. ще получи специални подаръци - тениска на Козмин Моци и луксозната програма за мача с Реал. Лудогорец предлага и пакетни ВИП билети за трите мача на Лудогорец в група "Б" на Шампионската лига за зона VIP 1. Тяхната цена е 750 лв.  

Художествени пластики освежават улици и площади във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265459

Пластична композиция, изградена от човешки силуети и улични лампи, имитиращи гаров площад, освежи площад „Славейков“ във Варна. Автор на проекта е скулпторът Живко Дончев, който спечели конкурс, обявен от община Варна, в съревнование с 10 конкурентни идеи, съобщиха от Община Варна за Moreto.

Енергиен експерт пред Фрог: Вдигането на тока трябва да е с 50% и хората ще умрат

http://frognews.bg/news_76952/

Със сегашното повишаване на цената на тока проблемът в енергетиката няма да се реши. За да има ефект от повишаването, то трябва да е с 50% и хората ще са умрели. Трябват комплексни мерки, като работата по тях е трябвало да започне преди 3-4 години, коментира пред Фрог нюз енергийният експерт Ангел Ангелов.

Говори се, че Ирина Шейк изневерява на Кристиано Роналдо

http://www.zapernik.com/sport/govori-se-che-irina-sheik-izneveryava-na-kristiano-ronaldo_34542/

Слуховете упорито носят, че Ирина Шейк изневерява на сексапилната си половинка Кристиано Роналдо.

Според запознати двойката е пред грозна раздяла, тъй като очичките на моделката непрестанно шарели насам-натам, информира "Блясък".

Любопитното е, че от няколко месеца Ирина и Кристиано не са се появявали заедно.

Моделката не е публикувала и техни скорошни общи снимки в социалната мрежа.

На светски събития пък Ирина винаги е съпровождана от колежки или от агента й Али...

Продължава

От ЧЕЗ извършват планови ремонти в Западна България

http://frognews.bg/news_76951/

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Ричард Брансън тества програма "вземете си отпуска колкото искате"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/26/2387997_richard_bransun_testva_programa_vzemete_si_otpuska/?ref=rss


"Вземете си отпуска, когато поискате. Вземете си отпуска колко искате. Няма да ви търсим сметка колко сте почивали", заяви пред Си Ен Ен британският милиардер Ричард Брансън.

Така той обясни програмата, която изпробва в едно от поделенията си, където работят 160 души.

Става дума за служители в основните офиси на неговата Virgin Group в Ню Йорк, Лондон, Женева и Сидни.

Брансън каза, че ще подкрепи и други структури на своята бизнес група да последват примера, ако...

Близнашки: Ситуацията с КТБ е деликатна, трябва да стигнем до консенсус с ЕК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332170

Надявам се с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод наказателната процедура на ЕК заради КТБ.
„Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната. Тя е проучвателна", заяви служебният премиер. Надявам се с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод наказателната процедура на ЕК заради КТБ. „Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната. Тя е проучвателна", заяви служебният премиер.

БНТ: Твърденията на Расате, че дискриминираме малките партии, са неверни

http://politics.actualno.com/BNT-Tvyrdenijata-na-Rasate-che-diskriminirame-malkite-partii-sa-neverni-news_51811.html

Обвиненията на Боян Расате, че БНТ дискриминира малките партии, са несъстоятелни. Такава е позицията на Националната телевизия, изразена в писмо до медиите. Пълният текст на писмото: Във връзка с пу...

Стрелба в центъра на София?

http://crime.actualno.com/Strelba-v-centyra-na-Sofija-news_51814.html

Стрелба в центъра на София е станала преди броени минути, съобщи очевидец за Actualno.com. Според свидетели лека кола марка Ауди е била надупчена от куршуми. Инцидентът е станал на ул. Св. Наум межд...

ЕС отпуска на Турция 4,4 млрд. евро

http://europe.actualno.com/ES-otpuska-na-Turcija-44-mlrd-evro-news_51813.html

ЕС отпуска 4,4 млрд. евро на Турция от инструмента за предприсъединителна помощ, пишат днес турските издания, предаде БГНЕС. Точната сума на подкрепата е 4 453 900 000 евро, които Турция трябва да ...

Нов шеф оглави "Инспекцията по труда" в Добрич

http://pik.bg/нов-шеф-оглави-инспекцията-по-труда-в-добрич-news230189.html

Нов шеф оглави "Инспекцията по труда" в Добрич

Младен Мартинов вече не е директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Добрич, информира Дарик.

Той е напуснал поста на 1 септември т.г. по свое желание. Временно изпълняващ длъжността директор е инж. Маргарита Антонова. Тя е дългогодишен служител на институцията и досега е заемала длъжността „главен инспектор”.

Законови промени ще стимулират енергийната ефективност

http://www.mediapool.bg/zakonovi-promeni-shte-stimulirat-energiynata-efektivnost-news225276.html

Българското законодателство и практики по отношение на устойчивото строителство изостават и не са в унисон с времето си, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на конференция за устойчиво развитие в петък в София.   Няма по-евтина енергия от спестената, отбеляза тя и информира, че са подготвени изменения на наредбата за енергийна ефективност, които са изпратени за съгласуване в Европейската комисия. Всяко разрешение за строителство или ремонт, което се издава от 2018 г., трябва да е за енергийно ефективна обществена сграда, с енергийно потребление, близко до нулевото. Изискването е в сила и за жилищните сгради от 2020 г.   Ситуацията в законодателството в момента е такава, че хората, които влагат средства, опазват околната среда са ощетени - плащат повече данъци, разгъната им застроена площ се измерва по външните стени, коментира Захариева. Със законодателните промени ще се въведе измерване на застроената площ по вътрешните стени, което ще стимулира поставянето на по-дебела изолация.   В момента не стимулираме и поставянето на климатици, отоплителни и охладителни системи вградени архитектурно в сградата, защото това също е част от разгънатата застроена площ.   Колкото и да се повишава цената на тока, ако строим енергийно ефективни сгради, няма да се притесняваме толкова, коментира тя и добави, че подобни инвестиции биха направили живота на хората и техните деца по-качествен, обобщи Захариева.   По думите й в новия програмен период са предвидени средства за повишаване на енергийната ефективност на българската икономика и бизнес - не само за машини и техника, но и за производствените сгради. За пръв път в България този период ще бъде свързан с интегрирани планове за устойчива градска среда, не само устойчиви сгради, отбеляза тя.

Пернишки миньори и енергетици блокираха днес в 12.00 ч. движението по Главен път Е-79

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishki-miniori-i-energetici-blokiraha-dnes-v-12-00-ch-dvijenieto_34540/

Пернишки миньори и енергетици блокираха днес в 12.00 ч. движението по Главен път Е-79 на кръстовището на село Драгичево. Блокадата продължи десетина минути. Недоволните отново издигнаха искания за запазване на работните места във въгледобива и редовно издължаване от НЕК за произведената електроенергия от ТЕЦ „Република”. Близо 7 млн. лв. дължи НЕК на пернишката „Топлофикация”.

Вчера е била постигната договореност за подписване на споразумение между НЕК и производителите на...

Продължава

Сълзи в очите на съквартирантите тази вечер във Vip Brother

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332136

Без да подозира кои са истинските „виновници“ за състоянието й, Кали ще сподели своите чувства и разочарования с Наско, Зори и Иво. Нейната депресия се задълбочава и тя много лично и дълбоко преживява оценката, която си мисли, че е получила от зрителите на Нова телевизия. Певицата често плаче и се допитва до съквартирантите дали мирише и Без да подозира кои са истинските „виновници“ за състоянието й, Кали ще сподели своите чувства и разочарования с Наско, Зори и Иво. Нейната депресия се задълбочава и тя много лично и дълбоко преживява оценката, която си мисли, че е получила от зрителите на Нова телевизия. Певицата често плаче и се допитва до съквартирантите дали мирише и

Пет последици от засилването на долара

http://www.investor.bg/analizi/91/a/pet-posledici-ot-zasilvaneto-na-dolara,180732/

Промените в курса на световната валута неизменно засягат глобалната икономика

Сълзи в очите на съквартирантите тази вечер във Vip Brother

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332118

Без да подозира кои са истинските „виновници“ за състоянието й, Кали ще сподели своите чувства и разочарования с Наско, Зори и Иво. Нейната депресия се задълбочава и тя много лично и дълбоко преживява оценката, която си мисли, че е получила от зрителите на Нова телевизия. Певицата често плаче и се допитва до съквартирантите дали мирише и Без да подозира кои са истинските „виновници“ за състоянието й, Кали ще сподели своите чувства и разочарования с Наско, Зори и Иво. Нейната депресия се задълбочава и тя много лично и дълбоко преживява оценката, която си мисли, че е получила от зрителите на Нова телевизия. Певицата често плаче и се допитва до съквартирантите дали мирише и

Дъждът спира постепенно утре, температурите до 17°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332132

През нощта времето над страната ще бъде облачно. На много места ще продължи да вали, като значителни ще бъдат валежите в Източна и най-вече Югоизточна България. Ще духа северен вятър, в Източна България предимно умерен. Минимални температури между 8 и 13°, в София около 8°. Утре все още на много места ще има валежи, През нощта времето над страната ще бъде облачно. На много места ще продължи да вали, като значителни ще бъдат валежите в Източна и най-вече Югоизточна България. Ще духа северен вятър, в Източна България предимно умерен. Минимални температури между 8 и 13°, в София около 8°. Утре все още на много места ще има валежи,

Кадел Еванс обяви оттеглянето си от колоезденето

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/26/2387980_kadel_evans_obiavi_otteglianeto_si_ot_koloezdeneto/?ref=rss


Победителят от "Тур дьо Франс" за 2011 г. Кадел Еванс обяви, че ще се оттегли от колоезденето през февруари.

37-годишният австралиец е решен да сложи край на състезателната си кариера на родна земя в първото издание на носещото неговото име състезание Cadel Evans Great Ocean Road.

"Мисля, че вече нямам шансове да спечеля отново Тура, така че е време да спра", обясни Еванс.

Прощалното състезание на Еванс ще е 24-часово и ще се проведе между 31 януари и 1 февруари...

Кардиологични болници източвали Здравната каса

http://www.moreto.net/novini.php?n=265456

Кардиологични болници и отделения източвали Здравната каса, изпращайки на сърдечна операция пациенти, на които преди това са поставени стентове. През последните година и половина са регистрирани 1200 пациенти с по два или повече стента, които са стигнали до операция.

"Южен поток" стартира през ноември от Русия

http://frognews.bg/news_76950/

Полагането на тръбите по дъното на Черно море за „Южен поток" ще започне през ноември от руска територия и всичко вече е готово. Вече е платен и корабът, който ще полага тръбите, заяви пред журналисти говорителят на South Stream Transport Яспер Янсен.

49-годишна жена беше погребана жива в Солун и починала впоследствие от задушаване

http://www.zapernik.com/krimi/49-godishna-jena-beshe-pogrebana-jiva-v-solun-i-pochinala-vposledstvie_34539/

49-годишна жена беше погребана жива в Солун и починала впоследствие от задушаване, пише "Български новини". Новината гръмна преди малко в сутрешния блок на телевизия МЕГА. През последните дни жената е лекувана в болница в Солун и според лекарската констатация е била починала.

Часове след като е погребана случайно минаващи младежи в гробищния парк чули викове “Помощ, спасете ме, извадете ме от тук” и чули удари по дърво. Изплашени извикали отговорника на гробищния парк, който веднага...

Продължава

Близнашки разчита на взаимно приемливо решение с Брюксел за КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/26/2387961_bliznashki_razchita_na_vzaimno_priemlivo_reshenie_s/?ref=rss


Надявам се, че в откровен диалог с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председателят Георги Близнашки в коментар за наказателната процедура, която започна Брюксел срещу България заради казуса с КТБ.

"Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас. Лично аз тепърва ще се запозная с...

75 животни са умрели от "син език" в Кюстендилско

http://pik.bg/75-животни-са-умрели-от-син-език-в-кюстендилско-news230187.html

75 животни са умрели от "син език" в Кюстендилско

75 животни са умрели до момента в Кюстендилска област, вследствие на болестта- син език, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д- р Първан Дангов.

Те са извозени своевременно към екарисаж. В момента върви процедура по издаване на актове за компенсиране на земеделски стопани, представили документи от екарисаж.

"Ще спазим срока 2- ри октомври. Всичко онова, което е отпаднало от дребните преживни стада, да бъде оформено в индивидуални актове, с цени от предходния месец на статистиката, ползваме данни от Териториално статистическо бюро, но все още нямаме средните пазарни цени, но се очаква компенсацията да бъде от 150 - 200 лв. за овца", коментира д- р Дангов, информира Дарик.

Седем са новите огнища на територията на областта, основно в община Невестино. Регулярно се взимат кръвни проби от животните, но се бави изпращането на резултатите от изследването.

Умрелите животни са от общините Кюстендил, Невестино, Кочериново, Рила. Потвърдени случаи на син език имаме в почти всички общини, с изключение на Трекляно. Благоприятни климатични условия в момента, застудяването на времето и валежите възпрепятстват летежа на куликуидите, така че не очаквам нови случай на заболели животни, но има животни в инкубационен период и постепенно ще отпадат", каза още Първан Дангов.

Българска проститутка убита в Швейцария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332129

Българска проститутка е била убита в Швейцария, съобщи местното издание Blick.
В началото на тази седмица трупът на 36-годишната жена беше открит в пристанище в селище в кантона Нидвалден.
Полицията все още издирва убиеца на жената.
Жертвата, която е от кантона Ааргау, е работила като проститутка в Люцерн. Българска проститутка е била убита в Швейцария, съобщи местното издание Blick. В началото на тази седмица трупът на 36-годишната жена беше открит в пристанище в селище в кантона Нидвалден. Полицията все още издирва убиеца на жената. Жертвата, която е от кантона Ааргау, е работила като проститутка в Люцерн.

Икономическата ситуация в еврозоната се влошава през септември

http://econ.bg/Новини/Икономическата-ситуация-в-еврозоната-се-влошава-през-септември_l.a_i.569786_at.1.html

Съвместно проучване на Централната банка на Италия (BOI) и Центъра за изследване на икономическата политика (CEPR) показва влошаване на икономиката...

Валежите спират утре, температурите до 17°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332117

През нощта времето над страната ще бъде облачно. На много места ще продължи да вали, като значителни ще бъдат валежите в Източна и най-вече Югоизточна България. Ще духа северен вятър, в Източна България предимно умерен. Минимални температури между 8 и 13°, в София около 8°. Утре все още на много места ще има валежи, През нощта времето над страната ще бъде облачно. На много места ще продължи да вали, като значителни ще бъдат валежите в Източна и най-вече Югоизточна България. Ще духа северен вятър, в Източна България предимно умерен. Минимални температури между 8 и 13°, в София около 8°. Утре все още на много места ще има валежи,

Найденов обеща статут на защитено здравно заведение на болницата в Провадия

http://www.cross.bg/horata-bulgariya-naiidenov-1432088.html

/КРОСС/ При управление на „БСП лява България", общинската болница в Провадия ще има статут на защитено здравно заведение и държавата всяка година ще гарантира средства за нейната издръжка - с тези думи водачът на листата на социалистите за Варна Ангел Найденов се обърна към присъстващите на среща в града.  Той подчерта, че по този начин медицинският персонал и жителите на града и околните населени места ще бъдат спокойни - от една страна, за работното си място и от друга - за това, че ще могат да разчитат на лекарска помощ. „На хората не им е до намерения и до нови програми, но в нашите срещи виждаме много очаквания и надежди за достоен живот в справедлива държава", каза Найденов. „БСП лява България" не залага на разточителна политическа кампания, на страха и злоупотребата с държавна власт и държавни ресурси, а на хората, подкрепящи автентичните леви идеи и принципи в защита интересите на обикновения човек, обясни той. „Нашата политика е насочена и към младите, търсещи първо работно място, и към бизнеса, но отговорен към хората и към държавата", отбеляза кандидатът за депутат от Варна. По думите му в тази кампания социалистите залагат на диалога. Според него платформата на „БСП лява България" е тази, която има конкретни предложения за решаване проблемите на хората в населените места

Унгария спря газа на Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_1797927200

Украинската "Нафтогаз" определи хода като "неочакван и необясним"

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 29 септември - 03 октомври 2014 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_34538/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Пернишка...

Продължава

Рекордно високо ниво на река Дунав при Русе

http://www.mediapool.bg/rekordno-visoko-nivo-na-reka-dunav-pri-ruse-news225275.html

Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ регистрира рекордно високо ниво на река Дунав при Русе за датата 26 септември. Това съобщи директорът на дирекция "Хидрология и хидрометеорология" към АППД Константин Ялъмов, цитиран в петък от БТА.   Нивото на река Дунав днес при Русе е 553 см спрямо условната кота "нула". Според статистиката, която се води от 1941 година, водният стоеж на тази дата е с 358 см по-висок.   Ялъмов обясни, че въпреки рекорда с повече от три метра на реката при Русе, няма опасност от наводнения или преливане.   Моментното явление е в полза на корабоплаването в общия българо-румънски участък, тъй като през последните години причина за проблемното плаване се явяват ниските водни стоежи в дунавския басейн.   Според Ялъмов нивото на реката ще продължи да се покачва бавно в следващите два дни и при Русе ще достигне 561 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата обаче е за успокояване и понижаване на водния стоеж.

Шофьор с "Форд" изби предните зъби на момиче

http://pik.bg/шофьор-с-форд-изби-предните-зъби-на-момиче-news230188.html

Шофьор с "Форд" изби предните зъби на момиче

12-годишно момиче от Разград е било блъснато от лек автомобил, докато пресича на кръстовището между улиците „Добровска” и „Жеравна” – съобщават от МВР-Разград.

Инцидентът е станал снощи около 17 часа. „Форд Фокус”, управляван от 28-годишен мъж от град Левски, се движел по улица „Жеравна” в посока хотел „Разград” и ударил пресичащата в зоната на кръстовището Х.С.

Момичето е настанено под наблюдение в разградската болница, с избити два предни зъба, без опасност за живота.

На водача Д.Д. е взета кръвна проба за анализ. По случая е образувано досъдебно производство.

Ел-Ериан: Германия е суперсилата в Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/el-erian-germaniia-e-supersilata-v-evropa,180725/

Това е единствената голяма индустриална нация, която е насърчила реформите, смята бившият шеф на Pimco

Blick: Българска проститутка е била убита в Швейцария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332121

Българска проститутка е била убита в Швейцария, съобщи местното издание Blick.
В началото на тази седмица трупът на 36-годишната жена беше открит в пристанище в селище в кантона Нидвалден.
Полицията все още издирва убиеца на жената.
Жертвата, която е от кантона Ааргау, е работила като проститутка в Люцерн. Българска проститутка е била убита в Швейцария, съобщи местното издание Blick. В началото на тази седмица трупът на 36-годишната жена беше открит в пристанище в селище в кантона Нидвалден. Полицията все още издирва убиеца на жената. Жертвата, която е от кантона Ааргау, е работила като проститутка в Люцерн.

Александър Новак: Европа да не изнася руски газ за Украйна

http://econ.bg/Новини/Александър-Новак-Европа-да-не-изнася-руски-газ-за-Украйна_l.a_i.569781_at.1.html

Руският министър на енергетиката Александър Новак предупреди Европа да се въздържа от каквито и да било препродажби на руски газ на Украйна. Ако това...

Българска проститутка е била убита в Швейцария

http://www.mediapool.bg/balgarska-prostitutka-e-bila-ubita-v-shveitsariya-news225274.html

Българска проститутка е била убита в Швейцария. Това съобщи местното издание Blick, цитирано от "Фокус".   В началото на тази седмица трупът на 36-годишната жена е бил открит в пристанище в селище в кантона Нидвалден.   Жертвата, която е от кантона Ааргау, е работила като проститутка в Люцерн. В неделя сутрин други жени, които също работят на улицата, са съобщили за нейното изчезване.

Близнашки: Ситуацията с КТБ е деликатна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332071

Надявам се с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод наказателната процедура на ЕК заради КТБ.
„Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната. Тя е проучвателна Надявам се с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод наказателната процедура на ЕК заради КТБ. „Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната. Тя е проучвателна", заяви служебният премиер.

Унгария спря доставките на газ за Украйна

http://www.mediapool.bg/ungariya-sprya-dostavkite-na-gaz-za-ukraina-news225273.html

Унгарското правителство обяви, че поради необходимостта да попълни газовите си резерви е спряло доставките на газ за Украйна, предаде Франс прес.   Доставките на газ за Украйна спряха "за неопределено време в четвъртък в 16:00 часа по Гринуич", се посочва в комюнике на унгарския оператор на газопроводи (FGSZ).   "Запълваме (запасите си от газ) с добър темп. Скоро ще достигнем 60 на сто от обемите и ще ускорим темпа", каза унгарският премиер Виктор Орбан в телефонно интервю за радио "Кошут".   Спирането на унгарските доставки става броени след сред срещата в Будапеща между Орбан и президента на руския газов гигант Газпром Алексей Милер.   Унгарската информационна агенция МТИ съобщи тази сутрин, че вероятно тогава е било постигнато споразумение "за силно увеличение на обемите на газ, за да може Унгария да увеличи запасите си", допълва АФП.   Нафтогаз Украйна заяви късно снощи, че спирането на доставките от Унгария е станало "неочаквано" и изрази надежда, че това няма да повлияе на стабилността на работата на системата.   Нафтогаз има договори с частни компании от Западна Европа за доставяне на газ в Украйна през Унгария. През март 2013 Украйна и Унгария се договориха за доставки на газ на украинския пазар в обем 5-6 милиарда кубически метра газ годишно.

Скоро ще ядем български череши от Китай

http://pik.bg/скоро-ще-ядем-български-череши-от-китай-news230182.html

Скоро ще ядем български череши от Китай

Български череши от Китай вероятно скоро ще ядем. Такъв абсурд няма да бъде прецедент от последните години. Наскоро се появи троянска сливова ракия от Китай, български мартеници пак от далекоизточната страна...

Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им. Китай е купил и един сорт малини- "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му. Това съобщи за Дарик директорът проф. д- р Димитър Домозетов, по време на честването на 85-та годишнината на Института по земеделие в Кюстендил. Цената на сделките е търговска тайна.

"Институтът по земеделие работи в трудни условия, там където другите институти не могат, затова печелим и международно уважение. Пример, в Китай черешите се гледат на тераси на 1 200 м височина , а ние сме единствения институт който гледа череши на тераси. Малините много добре пробиха, сега ще правят фабрика там. В Македония, Сърбия правим насаждения. Нашият институт е водещ в направление- овощарството", заяви проф. Домозетов.

Институтът по земеделие в Кюстендил показва в изложба около 200 сорта ябълки, сред тях и такива, които не са подходящи за отглеждане в региона, "за да се ориентират стопаните кои да засаждат и кои не", коментира Домозетов.
Обръща се внимание на сортовете устойчиви на основната болест при ябълките- струпясване.

"Насажденията от череши и ябълки в региона се увеличават, време е да обърнем внимание обаче на крушопроизводството. Крушата е била основна култура в региона е давала облик, имали сме около 8 000 дка. Търси се много, трудно се отглежда и изчезна от нашите земи.

Малини и ягоди, планинските и полупланински райони са подходящи места за отглеждане на тези култури. Ние сме регион който не е замърсен и това е наше предимство. Химизацията изпреварва преструктурирането на организма. Ние трябва да подаваме екологично чиста продукция на населението.", каза още директорът на ИЗ- Кюстендил проф. Домозетов.

Десетки гости уважиха юбилейното събрание, което започна с химна на Република България и едноминутно мълчание, в памет на починалите служители на института. Поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър- председателят Георги Близнашки, от Министерството на земеделието и храните.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков връчи почетен плакет на проф. Димитър Домозетов, като отправи своите поздрави за празника и личния юбилей на директора на Института по земеделие в Кюстендил.

Българска проститутка е била убита по брутален начин в Швейцария

http://www.zapernik.com/krimi/bulgarska-prostitutka-e-bila-ubita-po-brutalen-nachin-v-shveicariya_34537/

Българска проститутка е била убита по брутален начин в Швейцария, предаде местното издание Blick, цитирано от "Фокус".

В началото на тази седмица трупът на 36-годишната жена беше открит в пристанище в селище в кантона Нидвалден. Полицията издирва под голям натиск убиеца на жената.

Жертвата, която е от кантона Ааргау, е работила като проститутка в Люцерн.

В неделя сутрин други жени, които също работят на улицата, са съобщили за нейното изчезване. Те са били обезпокоени, че...

Продължава

Сега можеш да помогнеш на...

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/26/2385122_sega_mojesh_da_pomognesh_na/?ref=rss


Това е второто издание на общата рубрика на "Дневник" и TimeHeroes.org, в която представяме интересни каузи, в които можеш да се включиш като доброволец. Текстовете са подготвени от екипа на TimeHeroes. Ако искате да споделите идея, да получите повече информация за нещо или просто да кажете здрасти, пишете на hello@timeheroes.org.

Най-­ценните ти ресурси ­ времето и уменията, и тези седмица могат да направят България по-­добро място за живеене. Избрахме да представим на вниманието...

Свада за незаконна сеч завърши с убийство

http://www.vesti.bg/novini/svada-za-nezakonna-sech-zavyrshi-s-ubijstvo-6023330

Мъж на 70 г. е убит в крумовградското село Синигер, задържан е бащата на местния кмет, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес ще се състои благотворително събитие в подкрепа на Карин Дом

http://www.moreto.net/novini.php?n=265380

Арт Галерия Ларго е официален домакин на благотворителното събитие The Global Party 2014 в град Варна, България. Фондация Карин Дом е номинирана и избрана от домакина Арт Галерия Ларго като местна благотворителна организация, която да бъде подкрепена от събитието, съобщиха организаторите за Moreto.

Огъващият се iPhone бил рядко явление

http://offnews.bg/news/n_1/n_393762.html

Технологичният гигант Apple отговори на оплакванията на свои потребители за огънати бройки от новите смартфони iPhone 6 с обяснението, че проблемът е "изключително рядко срещан". От компанията обявиха, че са получили само 9 оплаквания от хора, чиито телефони са се изкривили при нормална употреба. От Apple посочват още, че телефонът е подсилен с вложки от стомана и титан, които да заздравят потенциалните точки на напрежение и да предотвратят деформацията. Друг елемент, с помощта на който трябва да се избегне огъването, бил закаленото стъкло на новия iPhone 6. "Ние избрахме тези висококачествени материали и конструкция заради тяхната здравина и издръжливост", обясниха от компанията. За да докаже здравината на устройството си, технологичният гигант покани в лабораториите си журналисти и им показа уредите, които използва, за да проведе тестове за здравината на продуктите си. Всеки от телефоните преминава през 5 различни теста, сред които са огъване с тежест от 25 кг., тестване на точки на натиск и усукване. От Apple обясниха, че правят тестове на телефоните и в ситуации, имитиращи реалния живот. Един от тези проверки "тест със сядане". При него устройството се слага в задния джоб на тесни джинси и така се сяда под различни ъгли. Въпреки уверенията на Apple, че новите им телефони са здрави и дефектите са изключително редки, много потребители се оплакаха в мрежата, че смартфонът им се огъва, докато е в джоба или чантата им.  Популярен технологичен блогър дори направи тест на устройството и успя само с ръце и без допълнителни инструменти да огъне новият iPhone 6 Plus, а в Twitter е пълно със снимки на вече огънати телефони.

Шофьор удари 13-годишен и избяга

http://pik.bg/шофьор-удари-13-годишен-и-избяга-news230184.html

Шофьор удари 13-годишен и избяга

Неизвестен шофьор блъсна 13-годишно момче и избяга, съобщават от полицията.

Към 16 часа вчера на бул. „Христо Ботев“, тийнейджърът е блъснат от неустановен автомобил докато пресича пътното платно, след което водачът напуска местопроизшествието. Момчето е прегледано в болница и освободено за домашно лечение.

Полицията продължава издирвателните дейности за установяване на самоличността на шофьора.

 

Мъж преби с юмруци до смърт дядо, после изхвърли трупа

http://www.zapernik.com/krimi/muj-prebi-s-yumruci-do-smurt-dyado-posle-izhvurli-trupa_34536/

Убийство, извършено в землището на село Синигер, беше разкрито за четири часа от криминалисти на полицията в Крумовград, съобщи 24rodopi.com.

Сигналът, че 70-годишен жител на селото не се е прибрал в сряда вечерта в дома си, бил подаден вчера около 8,30 часа. Незабавно е била сформирана група от криминалисти и след четиричасови издирвателни действия полицаите задържали Х.Н./52/, който по-късно е преведен в управлението в Кърджали.

По първоначални данни убийството станало около...

Продължава

Китай купува сортове череши, малини и технологията за отглеждането им от Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332095

Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им. Китай е купил и един сорт малини- "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му. Това съобщи за Дарик директорът проф. Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им. Китай е купил и един сорт малини- "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му. Това съобщи за Дарик директорът проф.

Кардиологични болници източвали Здравната каса

http://www.cross.bg/zdravnata-patzienti-kasa-1432087.html

/КРОСС/Кардиологични болници и отделения източвали Здравната каса, изпращайки на сърдечна операция пациенти, на които преди това са поставени стентове. През последните година и половина са регистрирани 1200 пациенти с по два или повече стента, които са стигнали до операция. Това стана ясно след среща между ръководството на Здравната каса и водещи кардиолози и кардиохирурзи у нас. Оказва се, че за тези 1200 болни здравноосигурителната институция е похарчила 11 млн. лв. за поставянето на стентове и още 7 млн. лв. за сърдечни операции. Специалистите са убедени, че щом се е стигнало до подобни операции, значи стентовете са се оказали неефективни. От друга страна сред тези пациенти имало единици, при които били поставени от 12 до 16 стента.  

Близнашки за наказателната процедура на ЕК заради КТБ: Надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията

http://pik.bg/близнашки-за-наказателната-процедура-на-ек-заради-ктб-надявам-се-да-успеем-да-обясним-слож-news230175.html

Близнашки за наказателната процедура на ЕК заради КТБ: Надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията

Надявам се, че в откровен диалог с ЕК ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председателят проф. Георги Близнашки в коментар за наказателната процедура на ЕК заради КТБ. "Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас. Лично аз тепърва ще се запозная с тази материя, надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията, в която се намираме. Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й”, посочи проф. Близнашки. По неговите думи ситуацията е изключително деликатна.

На въпрос дали в проекта за актуализация на държавния бюджет се предвиждат пари за КТБ и банковата система, служебният премиер Георги Близнашки каза, че в момента се работи по актуализацията на бюджета и в началото на следващата седмица проектът ще бъде обсъден. „Предполагам, че ще има и такива средства. Все още не съм видял текста, все още министърът на финансите не е представил проекта пред правителството. Необходимо е и Народно събрание, за да се внесе проектът за актуализацията”, подчерта проф. Близнашки.

 Актуализацията на бюджета предвижда допълнителни средства за здравеопазване, според проф. Близнашки. На въпрос дали актуализацията на държавния бюджет предвижда допълнителни пари за болниците, проф. Близнашки заяви: „Предвижда, разбира се. Каквото и да говорим, тепърва предстоят разговори с министрите. Ще чуем какво имат да кажат. Сигурен съм, че повечето от тях няма да бъдат доволни от това, което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите на нашата държава към днешна дата. Не мога да прогнозирам кои ще са най-доволни, ще има заседание на правителството и тогава ще се чуят всички претенции”.

Попитан дали със сигурност ще има допълнителни пари за НЗОК, служебният премиер увери: „Ще има, защото положението там е изключително тежко, а ние не можем да спрем тази помощ от първа необходимост”.

Работник падна от покрива на сграда

http://pik.bg/работник-падна-от-покрива-на-сграда-news230181.html

Работник падна от покрива на сграда

56-годишен мъж пострада при ремонт на покрива на сграда в село Сокол вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Той е паднал от височина около 1.5 м, при което е получил средна телесна повреда.

Оперативна група от РУ „Полиция” - Тутракан е извършила оглед, образувано е досъдебно производство.

КАТ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kat_34535/

В каква държава живеем, как е възможно към всяка една институция да може да бъде заплатено разсрочено задължение, независимо дали е акт усигуровки данъци и т.н. Само в шибания кат да не може. За да ти върнат талона трябва веднага да платиш и то кеш! Нема такова безобразие, съжалявам че си плащам данъците и съответно заплатите на тези идиоти, които освен че ги мързи да работят изнудват и без това вече обеднелият до краен предел Български народ!!!!!

България не нарушава повече от другите държави-членки европейските директиви

http://econ.bg/Новини/България-не-нарушава-повече-от-другите-държави-членки-европейските-директиви_l.a_i.569771_at.1.html

"България не нарушава повече от другите държави-членки европейските директиви. Това разбира се не трябва да ни успокоява. Ние трябва да спазваме...

Седем гръцки преподаватели са арестувани заради педофилия

http://www.cross.bg/detska-pornografiya-pedofiliya-1432086.html

/КРОСС/Гърция е в шокирана от ареста на шест учители и един университетски преподавател, обвинени в педофилия. Акцията е част от международната операция "Архимед". Директорът на полицията предаде на министъра на образованието списък с имената на седем преподаватели, задържани за разпространение на детска порнография. Министерството незабавно отстрани от работа учителите до приключване на следствието и решението на съда. При обиск в домовете на задържаните са намерени следи за сваляне и разпространение в социалната мрежа на видеоклипове с шокираша детска порнография, споделят специалистите, извършили разследването. Психолози разговарят с учениците и родителите им, за да се установи дали учителите не са извършили сексуално престъпление с децата. Министърът на образованието поиска в парламанта да бъде излушан шефът на отдела за борба с електронните престъпления. Той ще запознае депутатите с проблема. Темата е сериозна, защото нараства процентът на престъплетията, свързани с детска порнография и педофилия, заяви образователният министър на Гърция.  

Серия от катастрофи на завои в Русенско заради дъжда

http://www.vesti.bg/novini/seriia-ot-katastrofi-na-zavoi-v-rusensko-zaradi-dyzhda-6023328

Серия от катастрофи, и то все на завои, станаха в Русенско заради дъжда. По чудо най-сериозните произшествия са се разминали само с леко ранени, които са били откарани от екипи на "Спешна помощ" в болниците в Русе и Бяла, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Оставиха стрелеца от Лясковец в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332086

Окръжен съд – Велико Търново остави в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов, съобщи Фокус.
Делото бе образувано по искане на защитата на Савов за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека - домашен арест или парична гаранция.
Според адвокатите на стрелеца от Лясково няма основание на Савов да бъде наложена най-тежката Окръжен съд – Велико Търново остави в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов, съобщи Фокус. Делото бе образувано по искане на защитата на Савов за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека - домашен арест или парична гаранция. Според адвокатите на стрелеца от Лясково няма основание на Савов да бъде наложена най-тежката

Пловдивски ученик стана математик №1 на Европа

http://goodnews.actualno.com/Plovdivski-uchenik-stana-matematik-1-na-Evropa-news_51803.html

Гений от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс. Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във ...

Въвеждат електронна регистрация за безработни

http://society.actualno.com/Vyvejdat-elektronna-registracija-za-bezrabotni-news_51804.html

Електронна регистрация за безработни ще въведе Агенцията по заетостта (АЗ). Това съобщи изпълнителният директор Асен Ангелов в столичното бюро по труда „Възраждане”. От поясненият...

26 септември в снимки

http://society.actualno.com/26-septemvri-v-snimki-news_51805.html

Истински малък оазис са си направили сред сивотата на панелните блокове живущите в блок 112 във варненския квартал "Младост". Граждани протестират пред британския парламент срещу включван...

Плевнелиев пред ООН: Природата ни напомни - политическите изявления не са достатъчни

http://frognews.bg/news_76948/

Природните бедствия вече не са новина, а ежедневие за много хора. Природата още веднъж ни напомни, че политическите изявления не са достатъчни, а са необходими решителни действия.

Съдът остави стрелеца от Лясковец в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332072

Окръжен съд – Велико Търново остави в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов, съобщи Фокус.
Делото бе образувано по искане на защитата на Савов за промяна на мярката за неотклонение Окръжен съд – Велико Търново остави в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов, съобщи Фокус. Делото бе образувано по искане на защитата на Савов за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека - домашен арест или парична гаранция. Според адвокатите на стрелеца от Лясково няма основание на Савов да бъде наложена най-тежката

Китай купува сортове череши, малини и технологията за отглеждането им от Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332061

Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им. Китай е купил и един сорт малини- "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му. Това съобщи за Дарик директорът проф.

Законите ощетяват инвестиращите в екологично строителство, смята вицепремиер

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2014/09/26/2387957_zakonite_oshtetiavat_investirashtite_v_ekologichno/?ref=rss


Българското законодателство и практики по устойчиво строителство изостават и не са в унисон с времето си. Хората, които влагат средства, опазват околната среда са ощетени - плащат повече данъци, защото разгъната им застроена площ се измерва по външните стени. Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на конференция за устойчиво развитие, цитирана от БТА. 

Със законодателните промени ще се въведе измерване на застроената площ по вътрешните...

Петко Петков от Лясковец остава в ареста

http://www.cross.bg/petkov-turnovo-petko-1432084.html

/КРОСС/53-годишният Петко Петков от Лясковец, обвинен в убийството на командос, остава с постоянна мярка "задържане под стража", реши Окръжният съд във Велико Търново. Магистратите отхвърлиха като неоснователно искането на Петков за промяна на мярката в по-лека. Досъдебното производство категорично е доказало, че той е извършил убийството. Освен това има опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. Адвокатите на Петков заявиха, че ще обжалват решението пред Апелативния съд във Велико Търново.  

Съдът остави стрелеца от Лясковец в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=265450

Великотърновският окръжен съд потвърди наложената най-тежка мярка „задържане под стража” на стрелеца от Лясковец. Магистратите не уважиха искането на Петко Савов да бъде променена мярката в по-лека - домашен арест или парична гаранция.

Радан Кънев: Най-големият кошмар е управление ГЕРБ-БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_393806.html

Така наречената голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е най-големият кошмар за България в близките години, заяви пред OFFNews.bg лидерът на ДСБ Радан Кънев Защо Борисов е готов на подобно смекчаване на тона към БСП и ДПС? Нямам друг отговор освен това, че под повърхността се крият много солидни общи икономически интереси, тежки икономически обвързаности между ГЕРБ, БСП и ДПС. И е ясно, че участие на Реформаторския блок във властта ще ги накърни много сериозно – така Кънев коментира изказването на Борисов пред агенция "Ройтерс", че " разчита много на БСП ". Очаквайте подробности!

ЕС бори младежката безработица в България с проект за 105 млн. евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332064

Проект, изцяло финансиран от Европейския съюзq ще бори безработицата сред младежите у нас. За целта ЕС отпуска 105 млн. евро, а първите 8000 младежи започват работа от октомври. Проект „Гаранция за младежта“ стартира от следващия месец в България. Това каза на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Проект, изцяло финансиран от Европейския съюзq ще бори безработицата сред младежите у нас. За целта ЕС отпуска 105 млн. евро, а първите 8000 младежи започват работа от октомври. Проект „Гаранция за младежта“ стартира от следващия месец в България. Това каза на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика

САЩ платиха 554 млн. долара обезщетение на племето Навахо

http://www.mediapool.bg/sasht-platiha-554-mln-dolara-obezshtetenie-na-plemeto-navaho-news225272.html

Правителството на САЩ се е съгласило да изплати рекордното обезщетение от 554 млн. долара на индианското племе навахо, за да сложи край на дългия съдебен спор с тях, съобщи БиБиСи, цитирана от БТА.   За първи път в историята си държавата се съгласява да плати толкова много пари на индианско племе.   Съдебният спор между Навахо и правителството бе за проблеми, възникнали преди половин век. Индианците обвиниха държавата, че е управлявала неправилно ресурсите, намиращи се на територията на племето.   САЩ сключиха подобни споразумения и с други племена след съдебни жалби по отношение на начина, по който са били използвани земите и ресурсите им. Навахо е най-голямото индианско племе, което наброява над 300 хил. души. Преди половин век около 57 млн. декара площи, принадлежащи на племето, са отдадени под аренда за земеделие, добив на петрол и газ и минни дейности.   Вождът на племето Бен Шели определи споразумението като "победа за суверенитета на племето" след един продължителен процес.

Увеличават енергийните помощи със същия процент, с който скача цената на тока

http://pik.bg/увеличават-енергийните-помощи-със-същия-процент-с-който-скача-цената-на-тока-news230173.html

Увеличават енергийните помощи със същия процент, с който скача цената на тока

След като знаем процентът на увеличение на електроенергията, със същия процент ще бъдат увеличени и енергийните помощи. Това каза на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков.

За голяма част от хората енергийните помощи за ноември и декември вече са изплатени авансово. В този случай увеличението ще се изплати през следващите 3 месеца (януари, февруари и март), уточни проф. Христосков.

Молбите на тези, които все още не са обработени и които предстои да бъдат подадени до края на октомври, която е крайният срок за кандидатстване за енергийни помощи, ще получат средствата в пълен размер, информира "Дарик".

Вицепремиерът отбеляза, че увеличението на пенсиите през юли с 2,7% няма да се отрази върху достъпа до енергийни помощи и хората могат да кандидатстват за средства и през този отоплителен сезон.

За миналата година общо 270 хиляди българи са получавали енергийни помощи, като очакванията са тези цифри да останат непроменени и през тази година.

Военноисторическият музей с изложба в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332050

Картини на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъдат показани в Париж. Изложбата „Да полетиш на крилете на четката“ ще бъде открита в Българския културен институт във френската столица на 1 октомври 2014 г.  Тя представя картини на именития български художник Борис Денев, повечето от които ще бъдат показани за първи път пред чуждестранна Картини на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъдат показани в Париж. Изложбата „Да полетиш на крилете на четката“ ще бъде открита в Българския културен институт във френската столица на 1 октомври 2014 г.  Тя представя картини на именития български художник Борис Денев, повечето от които ще бъдат показани за първи път пред чуждестранна

Вицепремиерът Захариева: Няма по-евтина енергия от спестената

http://pik.bg/вицепремиерът-захариева-няма-по-евтина-енергия-от-спестената-news230171.html

Вицепремиерът Захариева: Няма по-евтина енергия от спестената

Няма по-евтина енергия от спестената. Това каза служебният вицепремиер и зам.- министър по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева по време на конференция за „Устойчиво развитие на строителния сектор”.

„Колкото и да се повишава цената на тока, ако ние строим устойчиво, зелено, ако създаваме енергийно ефективни домове и сгради, няма да се притесняваме от повишението на цената на тока. Държавата е длъжник, защото и нормативната уредба, свързана с проектирането,строителството и изискването за енергийна ефективност изостава”, обясни вицепремиерът Захариева. 

По думите й липсата на програми за подкрепа на българските домове доскоро също са били пречка. „Ние създадохме и започнахме една малка програма от този програмен период, само за 53 млн. лв. е, но искам да ви кажа, че дори и да са само, всъщност те са трудноусвоими и труднореализируеми. Това е така, защото липсват практика и познания сред хората, които да са убедени, че парите, които влагат са инвестиции, а не харчене. Тя ще направи живота им по-добър, по-качествен, ще спести разходи за тях и ще опазва околната среда ще повлияе на живота на децата им в положителна посока”, добави още тя.

Дацов: Реално ЕК упражнява натиск върху БНБ и правителството за затваряне на КТБ

http://www.cross.bg/bankata-protzedyra-pravitelstvoto-1432083.html

/КРОСС/Наказателната процедура срещу България на този етап няма съществено да промени ситуацията с КТБ, защото това е процедура в самото начало. Тя ще изисква отговор от страна на българското правителство, време за отраняване на неизправностите от правителството, ако това е възможно, т.е. поне още 20-30 дни минимум ще минат в чисто административни процедури. Това каза икономистът Любомир Дацов в коментар на писмото на ЕК до българското правителство по отношение на директивата за гарантиране на депозитите. ЕК обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Пред БНР икономистът каза: Аз мисля, че по-скоро има съществен проблем с тази процедура дотолкова, доколкото самата директива е относително неясна. Ако погледнете основанието за изплащане на тези депозити, които са гарантирани, е т.нар. административен акт за затваряне на банката. Самият текст е абсолютно неясен - какъв е този административен акт и на каква фаза от затварянето на банката той е в действие, добави той. Тези действия на Комисията, които са чисто чиновнически, водят до това, че почти лишават банката от шанса да бъде по някакъв начин спасена или оздравена. Затварянето на банката е абсолютно крайно и икономически неизгодно за никой, каза Дацов

Заключени за чуждата болка

http://offnews.bg/news/n_1/n_393770.html

Наложи ми се да придружа в провинцията мой приятел, човек с увреждания, който след месеци чакане беше получил заветното писмо, че може да се яви на ТЕЛК. Не знам какво е положението в София, но в малкия град представата за времето на тази комисия не е като нашето. Там сякаш то се е разтеглило като в сюрреалистичен филм. След като моят човек мина прегледа (изчака прав два часа, за да влезе), ни казаха, че решението ще е готово до един час максимум. „Какво е един час на фона на вечността” – казахме си ние. И примирено зачакахме в тъмния, студен и пълен с комари коридор на болницата. Пък и няма къде да мръднеш, за да не би да изпуснеш момента, в който ще те повикат отново. Някъде около третия час вече се изнервихме много. Не само ние, но и всички хора с увреждания, които чакаха заедно с нас. И както става обикновено в такива случаи, помежду ни се завърза разговор. За какво можехме да си говорим освен за приключенията, свързани „леля Телка”, както я кръсти моят приятел. Ситуацията много ми напомни на началото на Бай Ганьо: „- Хайде всеки от нас да разкаже нещо за бай Ганя. - Хайде - извикаха всички. - Аз ще разкажа. - Чакайте, аз зная повече... - Не, аз, ти нищо не знаеш. Дигна се глъчка. Най-сетне се съгласихме да почне Стати”. Същото беше и при нас. Най-сетне се съгласихме да започна аз… Покойният ми баща беше инвалид. 98%. Знаете ли какво означава това? Човек с два отрязани крака, с прекаран инфаркт и абсолютно парализиран след инсулт. Двата процента бяха, защото можеше да вижда и чува… Спестих на моите събеседници ежедневието на такъв човек. Все пак обстановката беше достатъчно тягостна. При един от поредните ТЕЛК-ове, които трябваше да мине, му поискаха снимка на отрязаните крака. Питаме: „За какво ви е снимка? Да не би да са му поникнали нови?”. А те казват: „Такъв е редът! Трябва снимка от рентгена.” А ние пак: „Нищо не коства да го заведем на рентген, просто имаме известен проблем с това, че той няма крака и е напълно парализиран…” Но те си настояваха на своето: „Трябва снимка!” Вероятно се опасяваха, че все пак, макар и да не се е случвало досега на някого да му пораснат нови крака, баща ми може да е първият и така да се минат да дадат висок процент на инвалидност на човек, който напълно е оздравял… И през ум не им мина да дойдат до вкъщи, за да се уверят лично в трагедията, която ни беше сполетяла. Е, писмото, че му е дошла датата за следващия ТЕЛК, пристигна шест месеца, след като баща ми беше починал, но това е друга тема. Все пак не бива да се оплаквам съвсем от държавната машина. Имаше и някои положителни страни. Например, баща ми имаше право да пътува до болница безплатно два пъти с влак през годината. Не, че имаше възможност да ползва това право, но все пак… И най-голямата помощ - от Социални грижи му изпратиха еднократно… обувки. Излишно е да ви казвам, че той не ги обу нито веднъж… След мен взе думата човек на средна възраст. Той беше дошъл да попита защо вече втора година не го викат на ТЕЛК и не може да представи документ, за да му отпуснат инвалидна пенсия. Отговорът, който му дали 5 минути, преди да започнем разговора, бил прост и ясен: „Нямаме белодробен лекар!” „Добре де, казал човекът, тук на 15 километра има белодробна клиника?” „На 15 километра може и да има клиника, отговорили му те, но тук при нас белодробен лекар няма!” Така че чакай и се моли някой да дойде и да поиска да работи с ТЕЛК. Това последното не му го казали, но в контекста се подразбирало… „Това не е нищо, обади се друг. Тук става дума, че на 15 километра има някаква надежда. При мен разстоянията са доста по-големи”. Човекът беше от Плевен. Получил писмо да се яви на ТЕЛК в Хасково. Оттам го препратили към Димитровград. В деня на заседание на комисията станало ясно, че липсва някаква бележка и той трябва да иде пак до Хасково в същия ден и да се върне до обяд. Изпитах огромно уважение към този човек. Макар и с увреждания беше успял да постигне това, което ми се виждаше трудно и дори за напълно здрав човек. Помислих си: Ето как комисиите се грижат за здравословния начин на живот на своите пациенти. Осигуряват им екскурзии из страната с някои елементи на маратон и ориентиране в непозната среда… Обади се и една плаха жена, която имала сложен казус и решила да се възползва от консултациите, които се дават от ТЕЛК по телефон или на място. Тук обаче се сблъскала с нещо като параграф 22. Консултации по телефона са препоръчителни, но има един проблем. Никъде няма номер, на който би могъл да позвъниш. Разбира се, остава вариантът да попиташ лично. Но това става само след 14 часа, както пише на вратата. А след 14 часа се оказва, че никой не работи. Тоест на жената са й дадени два варианта, а това, че не се е възползвала от нито единия, очевидно е неин проблем… Няма да разказвам всички истории. Ще завърша само с тази, която се среща най-често. И на която лично станах свидетел. Почти на всички хора, които чакаха с нас, след излизане на експертното решение на комисията се оказа, че процентът на нетрудоспособност е намален. Например, хора с вродени заболявания, които като по-млади са имали около 90 % инвалидност, вече са с около 60 %, като състоянието им не се е променило въобще. Единственото, което е различно, е, че са минали няколко години. Тоест, предполага се, че са длъжни да оздравеят през това време дори и от нелечими болести. Всъщност причината за спадането на процента вероятно е много проста. Всички хора с увреждания с процент над 71 имат право на около 100 лева инвалидна пенсия. Е, заради тия 100 лева май става дума. Разбира се, има шанс да получиш тази колосална сума, ако процентът ти е над 50, но в този случай трябва да имаш трудов стаж. Например, ако си на 20 години, трудовият ти стаж трябва да е поне една година. Питахме откъде един 20-годишен човек с увреждане да има една година осигурителен стаж и деликатно ни намекнаха, че е най-добре да си го откупиш. Даваш 900 лева в НОИ и заветната пенсия от 100 на месец започва да пристига към теб. Но не бързай да се радваш. И да ги харчиш. А най-добре ги събирай. Защото ако си над 25-годишен, трудовият ти стаж расте на 3 години. Ето защо ще ти е нужна пенсията – за да си я откупиш за още няколко години. След това пенсията трябва да бъде инвестирана отново в откупуване на трудов стаж, защото като станеш на 30 държавата иска да си работил за нея 5 години, за да ти отпусне пак пенсията от 100 лева. Ако дотогава си оживял, ще можеш да харчиш тия 100 лева за каквито си искаш удоволствия – като например лекарства… Ето с такива истории се „забавлявахме”, докато чакахме да мине въпросният един час, който всъщност беше 4 часа. Гледах лицата на хората и изпитах възхищение към тях. Въпреки ужасната ситуация, в която се намираха, имаха сили да се смеят. Както споменах по-горе, аз лично знам при какви ужасни обстоятелства живеят някои от тях. Обречени на бедност и социално аутсайдерество. И това, че могат да се усмихват, е истинско геройство. Тези хора са герои. И с този текст искам да им го кажа. Гледах, че някои от тях протестираха под надслов „Не съм роден за тук” срещу корупционните практики и неработещи политики в България. Както и за качествено ново законодателство, синхронизирано с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Гледах и знаех, че са прави… Когато най-после приключението с „леля Телка” свърши, ние с моя приятел решихме да се разходим в един парк, за да подишаме чист въздух и да се успокоим от натрупалото се напрежение. Там попаднахме на едно голямо метално сърце, вероятно сложено за някой отминал св. Валентин. Цялото беше накичено с катинари. Аз обаче не видях любов е него. А символ на това, за което говорим досега. Стори ми се, че това е сърцето на държавата, в която живеем. Метално и цялото окичено с катинари. Заключени за чуждата болка. Затворени за проблемите на другия. Десетки катинари за десетките съдби. Може би ще прозвучи тривиално, но най-страшното увреждане е това – сърцето ти да е заключено. Ако това ти се е случило, то трябва да се попиташ дали не си мъртъв. Живеем в страна с много висок процент увреденост. И не знам дали вече има комисия, която да излезе с експертно решение за нея.

Есенни изненади в електронния магазин на bob

http://www.cross.bg/paket-leva-onlaiin-1432082.html

/КРОСС/ От тази седмица bob започва да предлага стартовия си пакет за разговори с намалена цена - само за 9,90 лева. Офертата важи при покупка на пакета през онлайн магазина на bob. Досега той струваше 14,90 лева. Пакетът дава 150 безплатни SMS-и и 150 безплатни минути към всички мрежи в страната. След изчерпване на включените в пакета минути, потребителите говорят само срещу 10,8 стотинки на минута. Заедно със стартовия пакет на bob, потребителите могат да закупят и Nokia 220 на изгодна цена също от онлайн магазина. Всеки, който поръча мобилното устройство онлайн, ще може да го получи срещу 79,90 лева в брой. В цената му е включен стартовият bob пакет. Телефонът разполага с изключително издръжлива батерия и компактни размери. И двете оферти са валидни до 23 октомври. bob предоставя на клиентите възможността да говорят без скрити условия и обвързващи договори, като същевременно им предлага изгодни цени. Разговорите с bob към всички национални мрежи струват само 10,8 стотинки на минута. Към момента bob разполага със 68 собствени магазина и още 804 партньорски места за продажби в цялата страна. Поръчка на bob пакет може да се направи и чрез безплатния номер 0800 80 123. Доставката е безплатна и се осъществява на посочен от клиента адрес.  

Красен Кралев, ГЕРБ-Варна: Големият резерв за развитието на спорта са европейските фондове

http://www.moreto.net/novini.php?n=265447

Големият резерв за развитието на спорта са средствата от европейските фондове. ПП ГЕРБ има ясна визия за развитието на спорта. Бойко Борисов познава потребностите на българския спорт и политиката на правителството ще бъде сериозно ангажирана с проблемите в тази сфера.

През ноември започва полагането на тръбите за „Южен поток“ в Черно море

http://econ.bg/Новини/През-ноември-започва-полагането-на-тръбите-за-Южен-поток-в-Черно-море_l.a_i.569766_at.1.html

През ноември започва полагането на тръбите в морска част от газопровода „Южен поток“, съобщиха от проектната компания „Южен поток транспорт“. В...

Плевнелиев пред ООН: Трябват действия, не приказки

http://www.vesti.bg/plevneliev-pred-oon-triabvat-dejstviia-ne-prikazki-6023325

Анексирането на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна са сред най-сериозните заплахи за мира и сигурността в Европа след Втората световна война, каза президентът

Украински части щурмуваха летището на Донецк

http://www.cross.bg/ykraiina-ykrainskite-donetzka-1432085.html

/КРОСС/ По данни на щаба на армията на Новорусия през изминалото денонощие украинските части се прегрупирали. Шест пъти е било нарушено примирието от тяхна страна, предаде „Русская весна". През изминалата нощ 250 десантчици от украинската армия и около 600 бойци от различни военни формирования са успели чрез ожесточен сблъсък да пробият блокадата на опълченците и да стигнат до територията на донецкото летище, което вече няколко седмици е в обкръжение от опълчението на ДНР. Това съобщи зам.-министърът на отбраната на ДНР Сергей Петровски. Данни за пострадали засега няма, но сградата на летището и досега е в плътни облаци от дим. По данни на разузнаването на ДНР, украинските спецслужби са разтревожени от съществено влошаване на отношението на мирните граждани в Мариупол към военно-политическото ръководство на Украйна и към дейността на подразделенията от силовите структури на киевските власти. Основните причини за това са зверствата, които извършват украинските бойци в града и околностите му. Според Службите за Сигурност на Украйна, над 60% от местното население са за излизане на Донецка област от състава на Украйна. Във връзка с тази тенденция, наказателните батальони на Националната гвардия провеждат системни набези. Задържат хора, които подлагат на мъчения, като основните обвинения срещу тях са съпричастност към движението за независимост на Донбас или принадлежност към диверсионно-разузнавателни групи на армията на Донецка и Луганска народни републики

Управляващият орган на ОПАК без препоръки от извършени проверки на ОЛАФ

http://www.vesti.bg/novini/upravliavashtiiat-organ-na-opak-bez-preporyki-ot-izvyrsheni-proverki-na-olaf-6023327

Към настоящия момент са регистрирани 174 сигнала за нередности по проекти, съфинансирани от Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), от които 145 са приключени, съобщиха от ОПАК.

Кутев: Няма решение на БСП срещу преференциалните кампании

http://offnews.bg/news/n_1/n_393747.html

С решение на изпълнителното бюро и предизборния щаб БСП се готви да ограничи кандидат-депутатите в листите на "БСП лява България" да водят преференциални кампании, съобщи "Капитал". Твърди се, че в решението е записано, че не може да "дискредитират директно или индиректно кандидатите от листата - не можем да бъдем противници в собствената си листа". Изпълнителното бюро и щабът задължават отдел "Организационен" и отдел "Избори" да информират ръководството за "конкретните случаи, в които се нарушават уставните норми и коректността на отношенията в листите". OFFNews потърси за коментар Антон Кутев , секретар на Изпълнителното бюро. Защо Изпълнителното бюро на БСП се обяви срещу преференциалните кампании на отделните кандидати? - Решение на изпълнителното бюро няма, има обсъждания, в които сме говорили за това, че не може някой, когато си води преференциална кампания да дискредитира членове на листите. Това не означава, че сме взели решение да няма преференциални кампании. Например в моя район - Силистра, нямам нищо против всеки, който поиска, да си води кампания. Нямаме го като политика на областния съвет. Това не означава, че някой от листата не може да си води преференциална кампанията. Нали това е целта - като водиш за себе си, това ще вдига и гласовете. Въпросът е в тази кампания да не се работи срещу други кандидати. Има ли такива случаи вече на дискредитиране на хора от листите от техни съпартийци? Аз не зная дали има такива случаи. Това е обсъждано на национално ниво, аз си работя в Силистра. Не съм толкова запознат, но обикновено се случва - като се тръгне в индивидуална кампания, понякога хората се оливат, защото започват до доказват защо не е е първия, а е седмия. Седмият започва в дадени случаи да работи срещу първия. Решение на бюрото няма, има обсъждане на въпроса, като случая с Георги Кадиев , който тръгна да прави кампания с деветката, естествено, че е пълна глупост да сложиш само деветката горе, защото това е номерът на ГЕРБ (Георги Кадиев пусна билборд, на който е посочен номерът му в бюлетината - 9, но вместо в кръгче, числото е в квадратче. В квадратчетата са номерата на партиите/коалициите в бюлетината, а с номер 9 е ГЕРБ. Кадиев веднага призна, че това е грешка и си поправи билбордовете). Категоричен сте, че не е взимано решение срещу преференциалните кампании? Не, няма как да е взето решение, като се има предвид, че ние бюро през изминалата седмица не сме имали. Заседанието на бюрото беше в началото на кампанията и следващото бюро ще е във вторник, преди изборите на практика.

ЕС отпуска 105 млн. евро, за да бори младежката безработица в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332038

Проект, изцяло финансиран от Европейския съюзq ще бори безработицата сред младежите у нас. За целта ЕС отпуска 105 млн. евро, а първите 8000 младежи започват работа от октомври. Проект „Гаранция за младежта“ стартира от следващия месец в България. Това каза на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Проект, изцяло финансиран от Европейския съюзq ще бори безработицата сред младежите у нас. За целта ЕС отпуска 105 млн. евро, а първите 8000 младежи започват работа от октомври. Проект „Гаранция за младежта“ стартира от следващия месец в България. Това каза на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика

Арсений Яценюк: Русия ще опита да умори Украйна от студ през зимата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/26/2387951_arsenii_iacenjuk_rusiia_shte_opita_da_umori_ukraina_ot/?ref=rss


Украинският премиер Арсений Яценюк обвини Русия в опит за умори Украйна от студ през зимата, използвайки природния газ като оръжие срещу Киев, съобщи "Ройтерс".

"Искат да замръзнем. Това е целта им, газът е най-силният коз в ръцете на руснаците. Освен военната намеса, освен въоръжените действия срещу Украйна, те имат и друг коз и това е енергетиката", заяви Яценюк в интервю. "Крайната цел на Русия е да създаде още един конфликт в Украйна", добави той.

Премиерът каза, че в...

ГЕРБ организира безплатни мамографски прегледи в Златица

http://pik.bg/герб-организира-безплатни-мамографски-прегледи-в-златица-news230162.html

ГЕРБ организира безплатни мамографски прегледи в Златица

По инициатива на кандидата за народен представител от листата на ПП ГЕРБ в София област д-р Иван Стойнов, структурата на ГЕРБ - Златица организира мамографски профилактични прегледи за ранна диагностика на рак на гърдата. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В продължение на два дни бяха прегледани 100 жени над 40-годишна възраст. "Ракът на гърдата е коварно заболяване, от което с всяка изминала година страдат все повече жени. За навременно и ефективно лечение е изключително важна ранната диагностика и профилактиката. Чрез тази инициатива искаме да провокираме жените да обръщат повече внимание на здравето си“, заяви кандидатът за народен представител д-р Иван Стойнов.

Ники Кънчев подкрепя инициативата на Кока Кола "Моят зелен град"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332052

Седмото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ отново ще събере стотици доброволци, които ще се погрижат за природата и ще направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене. Те ще се включат и в акции за почистване на пострадалите райони след наводненията и в превантивно почистване на канавки и шахти. Седмото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ отново ще събере стотици доброволци, които ще се погрижат за природата и ще направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене. Те ще се включат и в акции за почистване на пострадалите райони след наводненията и в превантивно почистване на канавки и шахти.

Претоварване е причината за инцидента с люлка в Докторската градина

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/26/2387948_pretovarvane_e_prichinata_za_incidenta_s_ljulka_v/?ref=rss


Причина за счупването на люлката на детска площадка в Докторската градина в София е претоварване, съобщи БНР  като се позова на данни на Столичната община. Вчера момиче на 10 години падна от люлката, получи комоцио и в момента се лекува в неврохирургията в "Пирогов".  

"Записите от охранителните камери показват, че доста голямо момче се качва на кръгла люлка с мрежа, след това слиза и започва да люлее децата, които са там. Вижда се, че люлката се обръща и децата падат, въжето е...

Без актуализиране на бюджета не можем да закърпим пътищата преди зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=265445

Допълнителни близо 17 млн. лева за закърпване на пътищата у нас преди зимата и други ремонти предвижда служебното правителство на проф. Георги Близнашки. Кабинетът подготвя още от началото на своето управление проект на актуализация на държавния бюджет, който ще предложи на следващото Народно събрание.

Ники Кънчев подкрепя инициативата на Кока Кола "Моят зелен град"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332047

Седмото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ отново ще събере стотици доброволци, които ще се погрижат за природата и ще направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене. Те ще се включат и в акции за почистване на пострадалите райони след наводненията и в превантивно почистване на канавки и шахти. Седмото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ отново ще събере стотици доброволци, които ще се погрижат за природата и ще направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене. Те ще се включат и в акции за почистване на пострадалите райони след наводненията и в превантивно почистване на канавки и шахти.

Болници точели Касата с ненужни кардио интервенции

http://healthy.actualno.com/Bolnici-tocheli-Kasata-s-nenujni-kardio-intervencii-news_51802.html

Болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции, казаха пред журналисти кардиолози и кардиохирурзи, които по-рано днес бяха на среща с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Като основен п...

Киев: В неизвестност в Донбас са поне 500 души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332033

Повече от 500 души са изчезнали безследно в зоната на бойните действия в Донбас.
Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, цитиран от РИА Новости.
По-рано от Киев съобщиха, че 2 400 военни и граждани остават в списъка на попаднали в плен или безследно изчезнали. Повече от 500 души са изчезнали безследно в зоната на бойните действия в Донбас. Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, цитиран от РИА Новости. По-рано от Киев съобщиха, че 2 400 военни и граждани остават в списъка на попаднали в плен или безследно изчезнали.

ЕС бори младежката безработица у нас със 105 млн. евро

http://pik.bg/ес-бори-младежката-безработица-у-нас-със-105-млн-евро-news230160.html

ЕС бори младежката безработица у нас със 105 млн. евро

Проект „Гаранция за младежта“ стартира от следващия месец в България. Това съобщи на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, по случай откриването на новата академична година в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Проектът е финансиран изцяло от Европейския съюз (ЕС) и има за цел преодоляване на младежката безработица. За България отпуснатите средства са 105 млн. евро и първите 8000 младежи започват работа от октомври, уточни вицепремиерът, информира "Дарик"

В момента в бюрата по труда се приемат заявления на безработни младежи до 29 годишна възраст, като програмата включва два сегмента. Първият е предвиден за тези младежи, които имат образование и професия. Те ще стажуват при работодателя и ще получават работна заплата, финансирана от тази програма. Отделно се предвижда програмата да покрие и социалните осигуровки на работещите младежи, обясни още Христосков.

Ако пък младежите се задържат на работа и след  първата половин година, работодателите ще бъдат стимулирани, като получават субсидия за осигуровките на младежите. Целта е да се премине от стажуване към трайна заетост, категоричен бе вицепремиерът.

Работа и обучение се предвижда програмата и за младежите, които нямат образование.

Те ще чиракуват и в процеса на работа ще получават обучение по конкретната професия. Тук целта е в процеса на работа, младите хора да получат професионални знания и също да останат трайно на работа.

За старт на програмата държавата отпуска 5 млн. лв.от актуализацията на бюджета, които след това ще бъдат реимбурсирани от ЕС.

1500 младежи с висше образование пък вече са определени за работа по програма „ Старт в кариерата“, която предвижда работа в държавните институции на национално и местно ниво.

Истерия в дъжда, разграбиха за 20 минути билетите за "Лудогорец" - "Реал". Виж опашката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332041

Истерията за билети преди мача на Истерията за билети преди мача на "Лудогорец" с "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига идната сряда доведе до изкупуването им само за двадесетина минути, съобщи bTV. Пропуските бяха пуснати в продажба в 10 часа тази сутрин, а някои хора се бяха наредили от ранни зори. Въпреки високите цени броят на желаещите да гледат срещата на нашия шампион с

Кой как разбра интервюто на Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/koj-kak-razbra-interviuto-na-borisov-6023324

"На мен това ми звучи като оферта за широка коалиция", коментира Георги Кадиев от БСП, според лидера на ДПС Лютви Местан решението какво ще е следващото управление идва от суверена след изборите

Киев: Повече от 500 души са в неизвестност в Донбас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332008

Повече от 500 души са изчезнали безследно в зоната на бойните действия в Донбас.
Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, цитиран от РИА Новости.
По-рано от Киев съобщиха, че 2 400 военни и граждани остават в списъка на попаднали в плен или безследно изчезнали. Повече от 500 души са изчезнали безследно в зоната на бойните действия в Донбас. Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, цитиран от РИА Новости. По-рано от Киев съобщиха, че 2 400 военни и граждани остават в списъка на попаднали в плен или безследно изчезнали.

Дора Янкова: В края на годината възрастта за пенсия започва да расте

http://www.cross.bg/vuzrastta-pensionirane-dora-1432080.html

/КРОСС/ В края на годината възрастта за пенсиониране отново започва да расте и ако не вземем мерки, сред хората, на които им предстои да излязат в пенсия, ще се създаде огромно напрежение, предупреди водачът на листата на Коалиция „БСП- лява България" в Смолянска област Дора Янкова на предизборна среща в маданските села Средногорци и Леска.Тя напомни, че временният мораториум на възрастта за пенсиониране, наложен от XLII Народно събрание, изтича след два месеца и че БСП е внесла законодателни промени за въвеждане на по-гъвкави форми за пенсиониране, замразяване на възрастта и ежегодно увеличение на пенсиите с 5% по Швейцарското правило. Нито ГЕРБ, нито ДПС обаче подкрепиха предложението на БСП, което показва отношението им към по-бедните и възрастни хора, посочи тя.Янкова призова хората да подкрепят БСП, гласувайки с номер 22: „Наш приоритет е справедливата пенсионна реформа. Ще предложим както по-ранно пенсиониране, така и увеличение на пенсиите и замразяване на възрастта. Миньорите също са наша кауза и ще направим така, че да продължат да се пенсионират на 45 години", категорична е Янкова.Добива на руда е основен поминък в Маданско, напомня пресцентърът на БСП.Кой е социалният проблем, който отстояват ГЕРБ и ДПС, попита Янкова и посочи, че програмите на двете партии обслужват само богатите българи

Кънев пита Борисов защо не каза, че разчита на БСП още в "Арена Армеец"

http://www.cross.bg/kunev-arena-armeetz-1432081.html

/КРОСС/Радан Кънев разтълкува мълчанието на Бойко Борисов по отношение на Реформаторския блок, в интервюто му за Ройтерс, като "точка на спекулациите с името на РБ". През социалната мрежа Кънев попита Борисов защо това, което е казал пред чуждата медия - за пръв път - не го е казал в зала "Арена Армеец". Във Фейсбук Радан Кънев коментира:  "Разчитам много на БСП. И това за първи път на вас ви го казвам. Действително им пожелавам успех на изборите" Бих казал "без коментар". Но си струва да се коментира. Най-малкото - защо "за първи път" пред чужда медия? Защо не в "Арена Армеец" или на откриване на кампанията в Бургас? По-забавно би било да чуем аплодисментите... И в заключение: Точка на спекулациите с името на РБ. Нашата критика срещу БСП е последователна и твърда. Не разчитаме на тях за нищо. Дори да спрат еднолично управление на ГЕРБ не стават. Защото се подмазват и надяват на "grand coalition".

Вкарват в психиатрията варненеца, заклал леля си

http://www.moreto.net/novini.php?n=265440

31-годишният варненец, който закла леля си в четвъртък, да бъде настанен в психиатрията за изследвания. Това е поискала прокуратурата от Окръжния съд, съобщи за Topnovini.bg говорителят на държавното обвинение Радослав Лазаров. Очаква се искането да бъде разгледано по-късно днес.

Искат от футболиста Балджийски 300 бона кръвнина за трупа пред казиното

http://pik.bg/искат-от-футболиста-балджийски-300-бона-кръвнина-за-трупа-пред-казиното-news230159.html

Искат от футболиста Балджийски 300 бона кръвнина за трупа пред казиното

Футболистът Борислав Балджийски, който е изправен пред съда за убийството на Петър Алексов, извършено по непредпазливост, този път не успя да финтира съдиите и да отложи отново старта на процеса, предаде Bnews.bg.

На първото явяване пред съда през лятото се оказа, че той си е сменил адвоката и така старт не беше даден. Това обаче се случи днес, а по време на заседанието предстои да бъдат разпитани 8 свидетели.

Майката на жертвата беше конституирана като граждански ищец и частен обвинител, а поисканата от нея кръвнина е в размер на 300 хиляди лева

Както BNews писа 36-годишният Алексов беше пребит до смърт на 6 срещу 7 август м.г. пред казино "Милениум" в столичния квартал "Красно село".

Разследващите установили, че псувня и типичната обида на “селянин” отприщили гнева на халфа от Ихтиманчиято спортна кариера започва в юношеския отбор на “Левски”.

Здравенякът, висок 184 см, се нахвърлил с удари върху 36-годишния Алексов, с когото дотогава не се познавали. При един от ударите юристът се строполил и си ударил главата в бордюра. Починал незабавно от черепно-мозъчна травма.

Полицаите стигнали до футболиста, след като иззели записите от камерите на казино “Милениум” и намиращото се на няколко метра от него казино “Сити”.

На 15 август м.г. Балджийски бе пуснат под гаранция от 5 хиляди лева.

По време на заседанията в съда, на които беше разглеждана мярката му за неотклонение от свидетелски показания стана ясно, че Алексов, който е адвокат в "Топлофикация", се държал агресивно с Балджийски и компанията му.

След размяната на реплики Петър си тръгнал, но футболистът го настигнал и ударил с юмрук в лицето.

Адвокатът паднал и при падането си е ударил главата в шахта, което е причинило смъртта.

Пред съдиите тогава футболистът на няколко пъти обясни, че не е разбрал, че е убил юриста.

"Когато си тръгнах, беше жив, каза той и попита риторично: "Щях ли да отида да си легна на 200 метра, ако знаех, че съм извършил убийство".

 

ГЕРБ: Работата на медицинските специалисти не се използва рационално

http://pik.bg/герб-работата-на-медицинските-специалисти-не-се-използва-рационално-news230147.html

ГЕРБ: Работата на медицинските специалисти не се използва рационално

Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 25 МИР Красимир Велчев, Лъчезар Иванов, Снежана Дукова и Анна Александрова проведоха среща-дискусия на тема „Здравеопазване“ с лекарите и медицинския екип от 8 ДКЦ в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на партията. По време на срещата бяха обсъдени проблемите, които лекарите срещат в работата си, като представителите на ГЕРБ представиха реални решения от управленската програма на партията в сектор „Здравеопазване“.

„Неефективното използване на средствата за здравеопазване е голям проблем, освен че парите за здраве не стигат. За да подобрим здравеопазването, не е достатъчно да наливаме повече средства. Необходима е нова система за организация на сектора, която да гарантира, че средствата отиват за наистина необходими болнични и извънболнични процедури“, заяви Лъчезар Иванов. По думите му лекарите трябва да получават достойни заплати, а парите за доболнична помощ да се увеличат с акцент върху специалистите. „Ефективността на специалистите в момента е малка, а работата им не се използва рационално“, добави Иванов. Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 25 МИР поясниха, че част от планираните реформи на болничната медицинска помощ в управленската програма на ГЕРБ включват сключване на договори само с лечебни заведения, предлагащи най-добро качество, равнопоставеност и безопасност на пациентите. Лъчезар Иванов подчерта, че трябва да се избегнат дублиращите функции, които извършват лечебните заведения. По думите му, дейностите трябва да бъдат оптимизирани и да се допълват. 

"Здравните проблеми на нацията са проблеми на бъдещето и съдбата на държавата. Хората трябва да оздравяват, а не да идват при вас всеки път по-болни“, коментира Красимир Велчев. Той попита медиците каква е тяхната визия за реформиране на здравната система и даде заявка срещите им да продължат, а рационалните предложения да бъдат придвижени до законодателни инициативи в следващото Народно събрание.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване