Кунева: Гласувах преференциално

http://www.cross.bg/kyneva-preferentzialno-glasyvah-1433445.html

София /КРОСС/ Гласувах за това в България да проведат дълго отлаганите реформи, да подредим дома си. Това заяви водачът на листата на Реформаторския блок за 25 МИР Меглена Кунева на излизане от тъмната стаичка.България да бъде уважаван член на Европейския съюз, да има добра съдебна система и ефективна администрация, да има здравословен бизнес климат - всичко това днес за няколко часа е в нашите ръце. Гласувайте, призова тя. Кунева напомни, че всеки истински глас намалява влиянието на купения и контролиран вот.Гласувах преференциално. Преференцията дава възможност да следиш отблизо човека, когото си посочил.

Тренчев: Три сериозни проблема са надвиснали над България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/trenchev-tri-seriozni-problema-sa-nadvisnali-nad-bylgariia,181259/

Финансови проблеми, кризата в енергетиката и кризата в Украйна, която може да спре доставките на газ, могат да сринат държавата, смята синдикалистът

Митничари спряха 2 наши тира с над 46 тона забранени продукти от Иран към ЕС

http://pik.bg/митничари-спряха-2-наши-тира-с-над-46-тона-забранени-продукти-от-иран-към-ес-news233659.html

Митничари спряха 2 наши тира с над 46 тона забранени продукти от Иран към ЕС

Опит за въвеждане и транспортиране на забранени нефтопродукти от Иран на територията на Европейската общност предотвратиха митническите служители на Капитан Андреево.

46 900 кг. нефтени масла в 232 метални варела са били транспортирани в два камиона с българска регистрация, пътуващи от Иран. Пред митническите служители на МП „Капитан Андреево” са представени документи за превозването на хидравлично и базово масло с идентично тегло, закупено от Обединените арабски емирства. 

Митническите служители откриват безспорни доказателства, че товарите са натоварени в Иран. Поради съмнения за нарушаване на изискванията на Регламент (ЕС) № 267/2012 на Съвета, въвеждащ ограничителни мерки срещу Иран, митническите служители вземат проби за лабораторна експертиза за изясняване вида на нефтопродуктите. 

Експертизата показва, че превозваните стоки са нефтени масла в обхвата на забранените за транспортиране на територията на Европейската общност нефтопродукти, изнасяни от Иран. Българската митническа администрация стриктно спазва ангажиментите за изпълнение на ограничителните мерки, поради което товарните автомобили не са допуснати на територията на общността и са предистинирани обратно към изпращача.

Меси на два гола от велик рекорд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349077

Лионел Меси е само на два гола от един от най-великите рекорди в испанския футбол. Аржентинецът заби своето попадение под номер 249 при победата с 2:0 над "Райо Валекано" в Мадрид, а второто бе на Неймар.

Вечният рекорд за най-добър голмайстор на Примера дивисион за всички времена е на Телмо Сара. Ако Меси не успее да го изравни или подобри в Лионел Меси е само на два гола от един от най-великите рекорди в испанския футбол. Аржентинецът заби своето попадение под номер 249 при победата с 2:0 над "Райо Валекано" в Мадрид, а второто бе на Неймар. Вечният рекорд за най-добър голмайстор на Примера дивисион за всички времена е на Телмо Сара. Ако Меси не успее да го изравни или подобри в

Плевнелиев: Тези избори определят бъдещето на България за много години напред

http://pik.bg/плевнелиев-тези-избори-определят-бъдещето-на-българия-за-много-години-напред-news233655.html

Плевнелиев: Тези избори определят бъдещето на България за много години напред

Народът е обединен като един по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане искаме институции, които са отворени, ефективни и гарантират правилата за всеки. Това каза пред журналисти Росен Плевнелиев – президент на Република България, след като упражни правото си на глас в избирателна секция номер 6.

„Искаме система на правораздаване, която раздава справедливост. Искаме модерна инфраструктура, искаме младите да останат в България, искаме, но трябва да си даваме сметка, че само заедно можем да постигнем тази цел и така, както сме обединени в целта трябва да се обединим и в средствата, а средствата за да постигнем демократична европейския и просперираща България, е да гласуваме заедно, единно, всеки по съвест, но всички заедно. Моят апел към българите днес е:

Моля гласувайте мощно, гласувайте всички, гласувайте масово, защото тези избори са важни и те определят бъдещето на България за много години напред”, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Пиян член на СИК в Стара Загора, гражданин "сезира" тел.112 за лоши бюлетини

http://www.mediapool.bg/piyan-chlen-na-sik-v-stara-zagora-grazhdanin-sezira-tel112-za-loshi-byuletini-news225600.html

Пиян член на СИК в Стара Загора е бил отстранен от работа тази сутрин по решение на колегите му в избирателната комисия, в която е бил разпределен. Таньо Брайков, председател на РИК-Стара Загора, съобщи за още един куриозен сигнал. Гражданин е сигнализирал на телефон 112 за това, че бюлетините не се сгъват добре и издават вота на хората. Сигналът до Спешния телефон е бил препратен към РИК-Стара Загора.

Пиян член на СИК в Стара Загора, гражданин "сезира" тел.112 за бюлетините

http://www.mediapool.bg/piyan-chlen-na-sik-v-stara-zagora-grazhdanin-sezira-tel112-za-byuletinite-news225600.html

Пиян член на СИК в Стара Загора е бил отстранен от работа тази сутрин по решение на колегите му в избирателната комисия, в която е бил разпределен. Таньо Брайков, председател на РИК-Стара Загора, съобщи за още един куриозен сигнал. Гражданин е сигнализирал на телефон 112 за това, че бюлетините не се сгъват добре и издават вота на хората. Сигналът до Спешния телефон е бил препратен към РИК-Стара Загора.

Детелина Николова: Апатията и говоренето днес няма да помогнат на никого

http://dobrudjatv.net/%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd/

На България днес и трябват сериозни реформи и стабилно управление. За това се изисква висока избирателна активност, отговорност на всеки един от нас е участието му в този процес. Това може да се случи, ако излезем да гласуваме, защото всеки един от нас иска да […]

Изборният ден ротича нормално и без инциденти

http://press.mvr.bg/NEWS/news141005_01.htm

Трета осъдителна присъда против избирателните права на гражданите

Плевнелиев: Моля, гласувайте мощно

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-molia-glasuvajte-moshtno-6024000

"Тези избори са важни и те определят бъдещето на България за много години напред”, каза президентът

Масов гроб в Мексико близо до мястото, където изчезнаха 43 ученици

http://www.mediapool.bg/masov-grob-v-meksiko-blizo-do-myastoto-kadeto-izcheznaha-43-uchenitsi-news225599.html

Масов гроб беше открит край мексиканския град Игуала, където 43 ученици изчезнаха преди осем дни след протести, прераснали в сблъсък с местната полиция и с въоръжени групи, предадоха информационните агенции в неделя.   Предстоят анализи, за да се уточни дали тленните останки в незаконния масов гроб са на изчезналите младежи, заяви представител на полицията в мексиканския щат Гереро.   Разкриването на гроба в района на град Игуала, на 200 километра южно от мексиканската столица, е станало възможно след подаден анонимен сигнал.   Четиридесетте и трима изчезнали младежи учеха в училище близо до град Чилпансинго, столицата на щата Гереро. На 26 септември те дойдоха с още десетки други ученици в Игуала на около 100 километра от тяхното училище, за да съберат средства за училището си и да протестират. После те окупираха три автобуса на градския транспорт, с които да се върнат у дома. Тогава общински полицаи и неидентифицирани въоръжени мъже откриха огън по автобусите и на място загинаха трима ученика.   След инцидента бяха арестувани 22 полицаи, за които се твърди, че са спрели похитените от учениците автобуси, свалили са десетки младежи и са ги откарали в неизвестна посока. Смята се, че арестуваните полицаи са имали връзка с организираната престъпност.   Заповед за арест е издадена срещу кмета на Игуала Хосе Луис Албарка и неговия съветник по сигурността заради участието им тази проява на насилие. Двамата се издирват от полицията.

"Афис": Избирателната активност към 10 часа е 10.1%

http://www.cross.bg/afis-aktivnost-izbiratelnata-1433444.html

София /КРОСС/ Избирателната активност към 10 часа е 10.1%. Това съобщиха от социологическата агенция "Афис". Най-активни са гласоподавателите в областните центрове на страната - 37.2%, а най-малко хора са излезели да гласуват в столицата - 14.3%. Данните на „Афис" сочат още, че към момента най-активни са гражданите във възрастовата група 60+.  

"Афис": Избирателната активност към 10 часа е 10.1%

http://www.cross.bg/afis-izbiratelnata-aktivnost-1433444.html

София /КРОСС/ Избирателната активност към 10 часа е 10.1%. Това съобщиха от социологическата агенция "Афис". Най-активни са гласоподавателите в областните центрове на страната - 37.2%, а най-малко хора са излезели да гласуват в столицата - 14.3%. Данните на „Афис" сочат още, че към момента най-активни са гражданите във възрастовата група 60+.    

БЧК започва подпомагането на пострадалите от наводненията във Врачанско

http://www.cross.bg/postradalite-byala-slatina-1433443.html

/КРОСС/ В периода 6-15 октомври 2014 г. Областният съвет на Българския Червен кръст - Враца започва подпомагането на пострадалото от наводненията население в общините Враца, Борован, Бяла Слатина и Мизия. С финансовата помощ предоставена на БЧК от Международната федерация на ЧК/ЧП са осигурени поименни ваучери, за закупуване на строителни материали, дизинфектанти, почистващи средства и кухненска посуда. Целта е пострадалите домакинства да подготвят жилищата си за предсоящия зимен период.БЧК е сключил договори с магазини от четирите общини в областта, които предлагат посочените по-горе артикули. Ваучерите ще се раздават, както следва:• 6.10.2014 г. - община Борован - от 12,00 часа в читалище „Цани Иванов" (музикална зала);• 7-8.10.2014 г. - гр. Мизия - читалището - от 9,00 часа; В с. Крушовица - в кметството - от 10,30 часа;• 9-10.10.2014 г. - гр. Бяла Слатина - ресторант „Скът" - от 9,00 часа. В пострадалите села от община Бяла Слатина ваучери ще се раздават също в рамките на двата дни;• 13,14 и 15.10.2014 г. - община Враца и прилежащите села.  

Плевнелиев: Гласувайте мощно, чакат ни неотложни реформи

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/plevneliev-glasuvaite-moshtno-chakat-ni-neotlojni-reformi,181258/

Тези избори са важни, те определят бъдещето на страната за много годни напред, заяви президентът

Младите хора са обезверени

http://dobrudjatv.net/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

Калина Христова е 19 – годишно момиче от Добрич, което днес за първи път упражни правото си на глас. Тя дойде в изборната секция убедена, че младите хора, които са бъдещето на България, трябва да гласуват, ако искат някаква промяна в страната, а не само […]

ЦИК ще изпраща писма до университетите за връщане на студентските книжки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349070

Има няколко сигнала, които бяха получени във връзка със задържани книжки в УНСС. В тази връзка ЦИК се произнесе с решение, с което да бъде изпратено писмо до всички ръководства на висшите учебни заведения, да създадат организация в днешния ден студентите да могат да си получат книжките, за да могат да гласуват в населените места, Има няколко сигнала, които бяха получени във връзка със задържани книжки в УНСС. В тази връзка ЦИК се произнесе с решение, с което да бъде изпратено писмо до всички ръководства на висшите учебни заведения, да създадат организация в днешния ден студентите да могат да си получат книжките, за да могат да гласуват в населените места,

МЕРАЦИ: Общинският съветник Денислав Захариев се бори за зам.областен управител и да контролира ВиК

http://www.zapernik.com/politika/meraci-obshtinskiyat-suvetnik-denislav-zahariev-se-bori-za-zam-oblasten-upravitel_34730/

Общинският съветник Денислав Захариев гласува тази сутрин.

„Гласувах за това младите хора да останат в България и да сбъдват мечтите си именно тук”, каза Захариев пред урната.

Неговите познати казват, че мераците му за политическа кариера са да бъде зам.областен управител и да държи под контрол предприятието ВиК, където се правят най-големите разкопавания в Пернишко.

zaPernik.com отразява мераците на пернишките политици в изборния ден! Четете само при нас...

Продължава

Плевнелиев: Тези избори определят бъдещето на България за много години напред

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349066

Народът е обединен като един по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане искаме институции, които са отворени, ефективни и гарантират правилата за всеки.", каза пред журналисти Росен Плевнелиев – президент на Република България, след като упражни правото си на глас в избирателна секция номер 6. Народът е обединен като един по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане искаме институции, които са отворени, ефективни и гарантират правилата за всеки.", каза пред журналисти Росен Плевнелиев – президент на Република България, след като упражни правото си на глас в избирателна секция номер 6.

Семейство Обама отпразнува годишнина от сватбата си

http://www.cross.bg/vashington-dzhordzhtayn-svatbata-1433442.html

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел отпразнуваха 22-ата годишнина от сватбата си с вечеря в ресторант във Вашингтон. Първата двойка на Америка избра заведение в хотела "Четири сезона" в квартала Джорджтаун на Вашингтон, на около шест минути път с кола от президентската резиденция. Малко след като първото американско семейство пристигна в ресторанта, над 100 демонстранти, призоваващи за справедливост за убития във Фъргюсън, в щата Мисури, цветнокож Майкъл Браун, преминаха по главната улица на Джорджтаун.

Президентът призова: Гласувайте мощно

http://frognews.bg/news_77565/

Народът е обединен по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане, искаме институции, които са отворени и ефективни и гарантират правилата за всеки.

ЦИК: Университетите да върнат книжките, които са взели

http://www.cross.bg/stydentskite-knizhki-vurnat-1433441.html

София /КРОСС/ Централната избирателна комисия призова висшите учебни заведения да създадат организация в днешния ден да бъдат връщани студентските книжки, за да могат студентите, изявили желание да упражнят правото си на глас да направят това.Рано тази сутрин група студенти сигнализираха ЦИК, че студентските им книжки са събрани за заверка и не са върнати. Освен, че ще трябва в следващите часове университетите да върнат студентските книжки и да издадат уверения на онези младежи, които все още не са заверили семестъра.    

Клиенти оценяват жрици на любовта към 11, 30 часа

http://frognews.bg/news_77545/

Статистиката показва, че през октомври и особено в почивния ден интересът към домовете на удоволствието се засилва.

Шампионките ни от Измир се възстановяват в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CuKuxXu4udc/

Три от момичета от националния ни ансамбъл по художествена гимнастика, които станаха абсолютни шампионки в турския град Измир, се възстановяват от травмите си в Гранд хотел Поморие.

Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Михаела Маевска са в Поморие заедно със своя физиотерапевт д-р Силвия Паскалева, където ще прекарат десетина дни във възстановителни процедури. Тези дни към тях ще се присъединят още две момичета от националния ни отбор.
Снимки: faragency.bg

home~MVueOD~FxGh1e_5_b

home~MVueOD~FxGh1e_2_b

home~MVueOD~FxGh1e_4_b

home~MVueOD~FxGh1e_3_b

Тежък инцидент прекрати Гран при на Япония, Хамилтън бе обявен за победител

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/05/2393831_tejuk_incident_prekrati_gran_pri_na_iaponiia_hamiltun/?ref=rss


Тежък инцидент с пилота на "Маруся" Жул Бианки прекрати дъждовната Гран при на Япония във Формула 1 шест обиколки преди края.

Французинът излетя от мократа писта "Сузука" в седми завой и удари трактор, който извеждаше от зоната за сигурност катастрофиралия обиколка преди това "Заубер" на Адриан Сутил.

25-годишният Бианки е бил откаран в медицинския център на "Сузука", а към този момент вече е в близка болница. Според официална информацията на ФИА, французинът първоначално...

Тежък инцидент прекрати Гран при на Япония, Жул Бианки е в безсъзнание

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/05/2393831_tejuk_incident_prekrati_gran_pri_na_iaponiia_jul/?ref=rss


Тежък инцидент с пилота на "Маруся" Жул Бианки прекрати дъждовната Гран при на Япония във Формула 1 шест обиколки преди края.

Французинът излетя от мократа писта "Сузука" в седми завой и удари трактор, който извеждаше от зоната за сигурност катастрофиралия обиколка преди това "Заубер" на Адриан Сутил.

25-годишният Бианки е бил откаран в медицинския център на "Сузука", а към този момент вече е в близка болница. Според официална информацията на ФИА, французинът първоначално...

Тежък инцидент с Жул Бианки прекрати Гран при на Япония

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/05/2393831_tejuk_incident_s_jul_bianki_prekrati_gran_pri_na/?ref=rss


Тежък инцидент с пилота на "Маруся" Жул Бианки прекрати дъждовната Гран при на Япония във Формула 1 шест обиколки преди края.

Французинът излетя от мократа писта "Сузука" в седми завой, където малко преди това катастрофира Адриан Сутил със "Заубер".

Все още няма новини за състоянието на 25-годишния Бианки. Той е бил откаран в медицинския център на "Сузука" и според последната официална информацията на ФИА, моменти след инцидента той е бил в съзнание, но по късно е изпаднал...

Близнашки: Страната не може да се управлява повече от служебни правителства

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/05/2393810_bliznashki_stranata_ne_moje_da_se_upravliava_poveche/?ref=rss


"Във всички мои изявления през последния месец съм бил пределно ясен, не може страната да се управлява повече от служебни или експертни правителства – трябва да има политическо правителство – правителство, с което се ангажират основните политически сили, които са спечелили изборите", заяви служебният министър -председател Георги Близнашки, след като упражни правото си на глас.

По думите му неговият кабинет е направил всичко възможно, за да създаде нормална обстановка в страната....

Тежък инцидент прекрати Гран при на Япония

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/05/2393831_tejuk_incident_prekrati_gran_pri_na_iaponiia/?ref=rss


Тежък инцидент с пилота на "Маруся" Жул Бианки прекрати Гран при на Япония във Формула 1 шест обиколки преди края.

Французинът излетя от мократа писта "Сузука" в седми завой, където малко преди това катастрофира Адриан Сутил със "Заубер".

Все още няма новини за състоянието на 25-годишния Бианки. Той е бил откаран в медицинския център на "Сузука" и според информацията на ФИА, моменти след инцидента той е бил в съзнание, но по късно е изпаднал в безсъзнание.
...

Грандиозен скандал в ефир: Колтуклиева към Михнева: Ще те съдя!

http://pik.bg/грандиозен-скандал-в-ефир-колтуклиева-към-михнева-ще-те-съдя-news233654.html

Грандиозен скандал в ефир: Колтуклиева към Михнева: Ще те съдя!

Скандал в студиото на "Добро утро, България!" между журналистките Маргарита Михнева и Соня Колтуклиева.

Повод за разправията стана въпрос на Михнева: "Вярно ли е, че името на Колтуклиева фигурира в списъка на главния прокурор, който той огласи публично – че много бизнесмени, журналисти и политици са взимали пари на ръка от КТБ?"

Колтуклиева, която минути по-рано беше приключила участието си в коментарното студио, се върна и заяви: "Ти си клеветничка! Никога не съм взимала една стотинка на ръка от КТБ. Аз не защитавам Цветан Василев, а хората, които пострадаха от ситуацията.

Това ви изнася да говорите – на тебе и на главния прокурор. Защото вие рекетирате и плашите журналисти като мен, които искат да кажат истината за КТБ. Това, което го има в списъка на КТБ, го знаеш ти, защото си му доверено лице", изстреля разярената Колтуклиева.

Може би получавам пари от Главната прокуратура – на свой ред попита Михнева.

Колтуклиева заяви, че още утре ще напише писмо до Брюксел и до Висшия съдебен съвет, защото: "Ти, в комплект с главния прокурор, разнасяте лъжи и искате да ми затворите устата, но няма да стане", допълни бясната Колтуклиева.

"И ще те съдя тебе и всеки, който каже – и главния прокурор. Защото той да не е Бог! Не те ли е срам – клеветница!" – тросна се на финала засегнатата журналистка.

Питбул нахапа стопаните си

http://www.cross.bg/nahapa-stopanite-pitbyl-1433440.html

Разград /КРОСС/ Питбул нахапа стопаните си в Завет. Инцидентът станал около 18.30 ч. вчера, когато породистото животно се нахвърлило върху 62-годишния Б.С. и 29-годишната Р.Т.С разкъсни рани по краката и лицата пострадалите са откарани в ЦСМП-Кубрат, а от там - транспортирани в МБАЛ-Разград за допълнително лечение. Образувана е предварителна проверка по чл.129, ал.1 от НК.

МЕРАЦИ! Бившата шефка на ПМГ-то гласувала! Бори се за Инспектората по образование

http://www.zapernik.com/obshtestvo/meraci-bivshata-shefka-na-pmg-to-glasuvala-bori-se-za-inspektorata_34729/

Бившата директорка на Природоматематическата гимназия, сега кандидат – депутатка Емилия Грозданова е гласувала.

Грозданова бе уволнена от училището, когато БСП дойде на власт.

"Гласувах за нашето бъдеще и за бъдещето на децата ни!", казала Грозданова.

Според наши източници, Емма се спряга за шефка на Инспектората на образование в Перник или за директорка на училище, в най-лошия случай.

zaPernik.com отразява мераците на...

Продължава

Бразилия избира президент, депутати, сенатори и губернатори

http://www.mediapool.bg/braziliya-izbira-prezident-deputati-senatori-i-gubernatori-news225598.html

Над 142,8 милиона бразилци избират президент, 27 губернатори на бразилски щати, 513 депутати във федералния парламент, 1069 депутати в щатски парламенти и 27 сенатори, предаде Франс прес в неделя.   Президентът и губернаторите на щатите се избират по мажоритарен принцип на два тура. Депутатите се избират по пропорционален принцип в един тур. Съставът на Сената се подменя частично /27 сенатори от общо 81/, като те се избират по мажоритарната система в един тур.   Бразилците де факто гласуват пет пъти, но средно те ще упражнят правото си на глас за 40 секунди, заради електронните урни, използвани в страната от 1996 г., които ограничават рисковете от измами и позволяват бързо преброяване на гласовете.   Вотът е задължителен за бразилците между 18 и 70 години и факултативен за бразилците между 16 и 18 години и за бразилците над 70 години.   Изборните секции са отворени от 8 ч. местно време до 17 ч. местно време. Бразилия има три часови пояса, така че де факто последните изборни секции ще бъдат затворени в 22 ч. по Гринуич, а резултатите от президентския вот ще станат ясни в 3 ч. по Гринуич в понеделник.   Основни претенденти за президентския пост са настоящата президентка Дилма Русеф от Партията на трудещите се, социалистката и еколожка Марина Силва и представителят на социалдемократите Аесио Невис.   Русеф дойде на власт преди четири години с висока популярност, дължаща се на репутацията й на добър управник с твърда ръка. Тя уволни шестима министри, заподозрени в корупция, разшири до 50 милиона души броя на хората, получаващи помощи в Бразилия, постави началото на програма за жилища за необлагодетелстваните и покани хиляди лекари от чужбина да запълнят недостига на лекари в страната. Популярността на Русеф обаче пострада заради протестите от лятото на 2013 г. срещу лошите обществени услуги и корупцията.

Как протича изборният ден у нас и по света

http://society.actualno.com/Kak-proticha-izbornijat-den-u-nas-i-po-sveta-news_53184.html

  Към 10 часа 3 242 български граждани са гласували в чужбина Изборите за Народно събрание на Република България вече се провеждат и в Франция, Германия, Испания, Гърция, Афганистан, Молдо...

Първата двойка на Америка отпразнува 22 години брак

http://america.actualno.com/Pyrvata-dvojka-na-Amerika-otpraznuva-22-godini-brak-news_53193.html

Вчера американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел отпразнуваха 22-ата годишнина от сватбата си с вечеря в ресторант във Вашингтон. Първата двойка на Америка избра заведение в хотела &quo...

Борисов: Гласуваме за стабилно управление

http://politics.actualno.com/Borisov-Glasuvame-za-stabilno-upravlenie-news_53192.html

Пожелавам на всички политически партии да не купуват гласове. Всички българи да излязат да гласуват, да има висока избирателна активност, не след това да мрънкаме и да се оплакваме от това или от онов...

Плевнелиев: Тези избори определят бъдещето на България за много години напред

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349059

Народът е обединен като един по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане искаме институции, които са отворени, ефективни и гарантират правилата за всеки. Народът е обединен като един по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане искаме институции, които са отворени, ефективни и гарантират правилата за всеки.", каза пред журналисти Росен Плевнелиев – президент на Република България, след като упражни правото си на глас в избирателна секция номер 6.

Президентът: Гласувайте мощно, защото тези избори определят бъдещето за много години напред

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/05/2393828_prezidentut_glasuvaite_moshtno_zashtoto_tezi_izbori/?ref=rss


"Моят апел към българите днес е: Моля гласувайте мощно, гласувайте всички, гласувайте масово, защото тези избори са важни и те определят бъдещето на България за много години напред". Това призова президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас.

Народът е обединен като един по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане искаме институции, които са отворени, ефективни и гарантират правилата за всеки, добави той.

"Искаме система на...

Доган се появи мълчаливо и гласува

http://frognews.bg/news_77564/

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган даде своя глас днес в София, съобщиха от пресцентъра на партията, от където уточниха, че изявления не е правил.

Питбул разкъса стопаните си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349053

Мъж и жена са нахапани от собственото си куче в град Завет, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Разград. Около 18:30 часа вчера 62-годишният Б.С. и 29-годишната Р.Т. били нахапани от животното, порода питбул.
С разкъсни рани по краката и лицата пострадалите са откарани в ЦСМП-Кубрат, а от там - транспортирани в МБАЛ-Разград за допълнително Мъж и жена са нахапани от собственото си куче в град Завет, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Разград. Около 18:30 часа вчера 62-годишният Б.С. и 29-годишната Р.Т. били нахапани от животното, порода питбул. С разкъсни рани по краката и лицата пострадалите са откарани в ЦСМП-Кубрат, а от там - транспортирани в МБАЛ-Разград за допълнително

Смениха председател на СИК, бил неграмотен

http://www.cross.bg/raiion-plovdiv-negramoten-1433439.html

Пловдив /КРОСС/ Председател на СИК в пловдивския район „Източен" е бил сменен, след като е установено, че е неграмотен. Това съобщи председателят на 16-та РИК Деница Чингарова. Мястото му е било заето от неговия заместник.Избоирният ден в Пловдив е започнал безпроблемно. Получени са само три устни сигнала за нарушение и два от тях са от район „Източен". Единият е за продажба на гласове, а другият - за струпване на групи, говорещи на чужд език. И в двата случая след проверка не са установени нарушения.Третият сигнал е от район „Северен" и е за поставен транспарант на определена политическа партия пред училище. Проверката на място е открила въпросния рекламен материал и застъпник на партия, на която е бил транспаранът, го е премахнал.4.41 % е избирателната активност в Пловдив към 9.30 часа. Гласували са 13 679 души. В сравнение с евроизборите се наблюдава леко повишение на активността. Тогава към същия час тя е била 4,20%.  

Неграмотен председател на секционна комисия отстранен в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_398453.html

Неграмотен председател на секционна избирателна комисия (СИК) в Пловдив е бил отстранен и заменен от заместника му, съобщи председателят на 16 РИК за Пловдив-град Деница Чингарова, цитирана от "Фокус". Това се е случило в една от секциите в район „Източен”, в ромския квартал "Столипиново". Според Чингарова задълженията на председателя са достатъчно много, изискват полагането на подписи върху протоколите, както и цялостно следене на дейността на комисията. Затова се наложило председателят да бъде сменен. Тя не уточни в какво точно се състои неграмотността му - дали не може да пише или да говори български. В Пловдив избирателната активност към 10 ч е 4.41%. Това е малко по-висока активност в сравнение с тази за евроизборите. Гласували са 13 679 пловдивчани. Най-висока е избирателната активност в район ''Южен'' - 5.13%, а най-слаба - в район ''Източен'', където активността е 3.88%.

Питбул разкъса стопаните си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349048

Мъж и жена са нахапани от собственото си куче в град Завет, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Разград. Около 18:30 часа вчера 62-годишният Б.С. и 29-годишната Р.Т. били нахапани от животното, порода питбул.
С разкъсни рани по краката и лицата пострадалите са откарани в ЦСМП-Кубрат, а от там - транспортирани в МБАЛ-Разград за допълнително Мъж и жена са нахапани от собственото си куче в град Завет, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Разград. Около 18:30 часа вчера 62-годишният Б.С. и 29-годишната Р.Т. били нахапани от животното, порода питбул. С разкъсни рани по краката и лицата пострадалите са откарани в ЦСМП-Кубрат, а от там - транспортирани в МБАЛ-Разград за допълнително

Плевнелиев зове: Гласувайте масово

http://www.cross.bg/glasyvaiite-masovo-otgovornost-1433438.html

София /КРОСС/ Повече никакви избори до дупка. Проблемите са неотложни и призовавам за масово гласуване, след което ще призова политиците за решаване на проблемите. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на вот. Той бе категоричен, че днес трябва да се гласува активно, за да има правителство, което да реши най-належащите проблеми в страната. „Моля, гласувайте мощно, гласувайте всички, гласувайте масово, защото тези избори са важни, те определят бъдещето на България", призова президентът избирателите. „Нямаме време за губене. Без стабилност няма работни места, но и реформи. Няма как да направим реформи през следващите месеци, ако нямаме правителство", подчерта той. "Ще работя посветено, за да не изгубим и час повече. Призовавам политиците да имат усещането за отговорност и спешност, но избирателите да не забравят, че само чрез колективна отговорност можем да вървим напред", каза още държавният глава.

Близнашки: Трябва да имаме един легитимен резултат на изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349046

Трябва да имаме един легитимен резултат на изборите и да се излъчи силно политическо правителство. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки, след като гласува в избирателната секция в професионална гимназия "Джон Атанасов" в София, пише бТВ.  Ние като служебно правителство мисля, че направихме всичко необходимо, Трябва да имаме един легитимен резултат на изборите и да се излъчи силно политическо правителство. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки, след като гласува в избирателната секция в професионална гимназия "Джон Атанасов" в София, пише бТВ. Ние като служебно правителство мисля, че направихме всичко необходимо,

Италианският Венето се обяви против санкциите срещу Москва

http://econ.bg/Новини/Италианският-Венето-се-обяви-против-санкциите-срещу-Москва_l.a_i.573752_at.1.html

Италианският регион Венето възнамерява да се обяви против европейските санкции срещу Русия. Целта е по този начин да се защитят интересите на...

Главно мюфтийство раздава месо в кърджалийско село

http://frognews.bg/news_77563/

16 крави ще бъдат заклани, а месото раздадено на жителите на кърджалийското село Дрангово. Акцията е на главното мюфтийство, а животните са купени от местни жители.

Ким Чен-ун няма здравословни проблеми

http://www.cross.bg/zdravoslovni-lider-chen-yn-1433437.html

/КРОСС/ Севернокорейският лидер Ким Чен-ун няма никакви здравословни проблеми. Това заяви високопоставен севернокорейски представител по време на посещение в Южна Корея.Министърът на обединението на Южна Корея Рю Кил Чже се е срещнал с делегацията от Северна Корея. "Попитах за здравето на севернокорейския лидер. Казаха ми че той няма никакви здравословни проблеми. Предвид тона, с който бе направено това изявление, имам всички основания да смятам, че лидерът е в добро здраве", каза Рю Кил Чже, цитиран от Yonhap.Припомняме, че в средата на септември държавната телевизия показа на целия свят куцащият лидер на страната. По-късно в световните медии се появи информация, че Ким Чен-ун е претъпял операция на двете колена и в момента е в болница.    

Ако не знаеш къде да гласуваш провери с SMS, телефонно обаждане или в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=266387

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие е осигурила справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за избори за народни представители за Народно събрание на 05.

Избирателната активност в Пернишко към 10 часа е 11,29%

http://www.zapernik.com/politika/izbiratelnata-aktivnost-v-pernishko-kum-10-chasa-e-11-29_34728/

В Областна администрация Перник постъпиха първите данни за избирателната активност, подадена от общините в областта. Към 10.00 часа тя е 11,29%. Броят на гласувалите е 13 379 души.

Избирателната активност към 10.00 часа по общини е:

- Община Перник – 11,46%, гласували 9 953 души.

- Община Радомир – 10,46%, гласували 249 души.

- Община Брезник – 10%, гласували 615 души.

- Община Земен – 10,49%, гласували 249 души.

-...

Продължава

Ето как вървят изборите към 10 ч.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349038

Към 10 ч избирателната активност в страната е била 9% според Към 10 ч избирателната активност в страната е била 9% според "Галъп". Не можем да ви съобщим резултатите на отделните партии, защото законът ни го забранява. Във Фейсбук обаче могат да се съобщават резултати, според

Кошмар! Домашно куче нахапа зверски стопаните си

http://pik.bg/кошмар-домашно-куче-нахапа-зверски-стопаните-си-news233646.html

Кошмар! Домашно куче нахапа зверски стопаните си

Мъж и жена са нахапани от собственото си куче в град Завет, съобщиха от пресцентъра на  МВР – Разград.

Около 18.30 часа на 4 октомври 62-годишният Б.С. и 29-годишната Р.Т. били нахапани от животното, порода питбул.

С разкъсни рани по краката и лицата пострадалите са откарани в ЦСМП-Кубрат, а от там - транспортирани в МБАЛ-Разград за допълнително лечение.

Образувана е предварителна проверка по чл.129, ал.1 от НК.

Близнашки: Трябва ни силно правителство за тежки реформи

http://frognews.bg/news_77562/

В стъпването ми на власт, като служебен премиер, изминаха точно два месеца. През това време ни беше напомняно нееднократно каква е нашата мисия, а именно – да създадем прозрачни парламентарни избори. Всички си давате сметка, че усилията, които положихме през тези два месеца, дават резултат.

Близнашки след като даде своя вот: Трябва да имаме един легитимен резултат на изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349039

Трябва да имаме един легитимен резултат на изборите и да се излъчи силно политическо правителство. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки, след като гласува в избирателната секция в професионална гимназия Трябва да имаме един легитимен резултат на изборите и да се излъчи силно политическо правителство. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки, след като гласува в избирателната секция в професионална гимназия "Джон Атанасов" в София, пише бТВ. Ние като служебно правителство мисля, че направихме всичко необходимо,

Мистериозна смърт вдигна на крак полицията в Дупница

http://www.cross.bg/dypnitza-smurt-vdigna-1433435.html

Дупница /КРОСС/ Мистериозна смърт вдигна на крак полицията в Дупница. Жена откри съпруга си мъртъв в леглото. 68-годишният мъж е бил с омотана около главата найлонова торбичка. Тялото на починалия е закарано за аутопсия в Кюстендилската морга, съобщава struma.bg.

"Прозрачност без граници" регистрира технически нарушения, подобни на тези на евровота

http://www.cross.bg/byuletinata-granitzi-grazhdanite-1433436.html

София /КРОСС/ Наблюдатели на изборите от "Прозрачност без граници" са регистрирали характерните за началото на изборния ден организационно-технически нарушения, каквито имаше и на изборите за Европарламент, каза пред БНР програмният директор на организацията Линка Методиева. Избирателите трябва да следят за запазването на тайната на своя вот.Нека преди всичко гражданите, когато отиват да гласуват в избирателната секция, да следят дали членовете на секционната избирателна комисия първо осигуряват възможност гласуването да е необезпокоявано. Така, че вотът на гражданите да е гарантиран. Ще ви дам пример, да няма лица на по-малко от три метра от тъмната стаичка, да няма някаква пряка видимост към тъмната стаичка, или пък външни лица в секцията, които не са със съответните обозначения.Много е важно при боравенето с бюлетината, дали членовете на секционната комисия ще откъснат пред избирателя бюлетината от кочана, ще поставят първият печат върху нея, след това ще я подадат на гражданина, който да упражни правото си на глас. След като приключите гласуването е много важно наистина да проследите, че на бюлетината ще бъде поставен втори печат и че пред вас ще бъде откъснат този пореден номер, отрязъкът с номерацията на бюлетинатаСигнали за нарушения на избирателните права на гражданите се приемат на безплатния телефон на Асоциация "Прозрачност без граници" - 0800 11 224.

Митничари задържаха ембаргови нефтопродукти от Иран

http://www.vesti.bg/novini/mitnichari-zadyrzhaha-embargovi-neftoprodukti-ot-iran-6023999

Опит за въвеждане и транспортиране на забранени нефтопродукти от Иран на територията на Европейската общност предотвратиха митническите служители на Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници".

След зловещата трагедия: 35% от жителите в Горни Лом са гласували

http://pik.bg/след-зловещата-трагедия-35-от-жителите-в-горни-лом-са-гласували-news233644.html

След зловещата трагедия: 35% от жителите в Горни Лом са гласували

Около 35 на сто от регистрираните избиратели в Горни лом са упражнили правото си на вот към 10 часа, предаде Нова ТВ.

В селото, в което след взрив в завод загинаха 15 души, са регистрирани около 570 гласоподаватели.

Хората във видинското село се надяват след предсрочните парламентарни избори районът, в който живеят, да се развие икономически.

Български деветокласници засенха порно на пейка

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bulgarski-devetoklasnici-zasenha-porno-na-peika_34727/

Ученици си заснеха порноклип и се изфукаха с него в нета. Главните герои от видеото, качено в български секс сайт, са непълнолетни момче и момиче, а около тях 4-5 техни приятели ги снимат с телефоните си.

Младежите правят това на пейка посред бял ден, без да се притесняват от хората, които минават покрай тях. Момичето позира с удоволствие на „оператора” и въпреки крехката си възраст показва разностранни умения. Живуща в съседния блок дори идва, за да им направи забележка, но дори това...

Продължава

Община Варна нехае за бездомните животни считат от „Анимал Хоуп Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=266382

Организации и любители на животните от цял свят привличат вниманието на обществото в своите страни към нужда от по-хуманно отношение към всички живи същества. Вчерашният ден се отбелязва като Световен ден на животните и е повод отново да алармираме за несправедливото и нехуманно отношение към животните в България и за бездействието на институциите.

Митничари спряха ембаргови нефтопродукти от Иран

http://www.cross.bg/iran-slyzhiteli-neftoprodykti-1433434.html

/КРОСС/ Опит за въвеждане и транспортиране на забранени нефтопродукти от Иран на територията на Европейската общност предотвратиха митническите служители на "Капитан Андреево". 46 900 кг. нефтени масла в 232 метални варела са били транспортирани в два камиона с българска регистрация, пътуващи от Иран. Пред митническите служители на МП „Капитан Андреево" са представени документи за превозването на хидравлично и базово масло с идентично тегло, закупено от Обединените арабски емирства. Митническите служители откриват безспорни доказателства, че товарите са натоварени в Иран. Поради съмнения за нарушаване на изискванията на Регламент (ЕС) № 267/2012 на Съвета, въвеждащ ограничителни мерки срещу Иран, митническите служители вземат проби за лабораторна експертиза за изясняване вида на нефтопродуктите. Експертизата показва, че превозваните стоки са нефтени масла в обхвата на забранените за транспортиране на територията на Европейската общност нефтопродукти, изнасяни от Иран. Българската митническа администрация стриктно спазва ангажиментите за изпълнение на ограничителните мерки, поради което товарните автомобили не са допуснати на територията на общността и са предистинирани обратно към изпращача.

Сидеров: Гласувах за високите доходи за българите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/05/2393816_siderov_glasuvah_za_visokite_dohodi_za_bulgarite/?ref=rss


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че е гласувал за това да се повиши минималната пенсия, да се увеличат заплатите и партиите да не получават субсидии от държавата, съобщиха от пресцентъра на партията. Той допълни, че е дал гласът и за това еленергията да поевтинее рязко, след одържавяване на ЕРП-тата, и се развалят договорите с американските централи и производителите на зелен ток.

"Гласувах да се върне в български ръце златото, редките метали, всичко това, което се изнася от...

Цената на едро на доматите скача с близо 15%

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0UcIVaqA0Ys/

Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се понижи минимално, с 0.03 пункта до 1.295 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стокови борси и тържища. От началото на септември нивото му се движи в тесни граници близо до 1.300 пункта.
Цената на оранжерийни домати се покачва тази седмица със 14.7 на сто до 1.64 лева за килограм. Доматите от открити площи поскъпват с 4.9% до 1.29 лева за килограм.
Цената на оранжерийните краставици спада с 8.4 на сто до 1.09 лева. Градинските краставици се търгуват по 1.14 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 2.9% до 1.06 лева за килограм. Цената на червените чушки на едро се задържа 1.42 лева за килограм.
Картофите поскъпват с 1.8 на сто до 0.57 лева за килограм. Зелето поскъпва с две стотинки до 0.47 лева за килограм.
Цената на лимоните спада за една седмица с 5.8% до 3.06 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 3.1 на сто до 1.89 лева за литър. Захарта поевтинява с една стотинка и се търгува по 1.22 лева./КРОСС/

Очаквайте! Борисов ще упражни правото си на глас в 12:30 часа

http://pik.bg/очаквайте-борисов-ще-упражни-правото-си-на-глас-в-1230-часа-news233643.html

 Очаквайте! Борисов ще упражни правото си на глас в 12:30 часа

Председателят на  ГЕРБ Бойко Борисов ще упражни правото си на глас днес, в 78 СОУ "Христо Смирненски", в Банкя, ул. „Царибродска“ 5.

Той ще гласува в 12.30 часа, съобщиха от пресцентъра на партията.

Близнашки: Днес българските граждани имат думата

http://www.cross.bg/grazhdani-smetka-bliznashki-1433433.html

/КРОСС/ Днес българските граждани имат думата. От начина, по който ще гласуват, ще произтекат важни последици, защото всички си даваме сметка, че трябва да реформи и трябва да има легитимен резултат на изборите и да бъде излъчено едно силно правителство. Това каза служебният премиер Георги Близнашки, който гласува малко след 10.00 часа Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов" в столичния квартал „Изток"."В днешния ден българските граждани имат думата. Всички си даваме сметка, че се натрупаха твърде много проблеми и ще се наложат доста спешни и тежки реформи. За тази цел трябва да имаме легитимен резултат на изборите, в крайна сметка да бъдем излъчено едно силно политическо правителство. Нека си пожелаем през следващите няколко дни да се отиде към създаване на това правителство, толкова чакано и бленувано през последната една година", каза още Близнашки и призова всички български граждани да излязат и да гласуват. Той добави, че служебният кабинет е направило всичко възможно изборите да протекат нормално. "Мисля, че всички си давате сметка, че усилията, които положихме за тези два месеца, дават резултат. Не е имало сериозни ексцесии, характерни за предходни избори", каза още премиерът.

Йордан Йорданов: Гласувах за промяната, която чакаме от 25 години

http://dobrudjatv.net/%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d1%82/

Гласувах за промяната, за която всички казваха, че от 25 години я чакахме – тази псевдо промяна, която за тези 25 години не се случи. Това заяви за радио „Добруджа“ вторият в листата на Реформаторския блок Йордан Йорданов. Малко след 9.30 часа пусна своя глас […]

Медведев поздрави руските учители

http://www.cross.bg/medvedev-pozdravi-ychiteli-1433432.html

/КРОСС/ Премиерът Дмитрий Медведев поздрави руските учители по повод Деня на учителя. "Днес по целия свят празнуват най-уважаваните хора - учителите, които влагат всичките си сили, талант и енергия в обучението и възпитанието на децата. И тази ваша истинска загриженост, участието ви в живота на учениците са достойни за най-високото признание", се казва в изявлението на министър-председателят. Медведев подчертава, че правителството прави всичко възможно училищата да са оборудвани с всичко необходимо за учебния процес, а нивото на знанията на учениците да отговаря на нуждите на обществото.

MANGO кацна незабелязано в столичен мол

http://pik.bg/mango-кацна-незабелязано-в-столичен-мол-news233640.html

MANGO кацна незабелязано в столичен мол

Съвсем случайно разбрахме, че една от любимите ни марки се е завърнала на българския пазар. Без много фойерверки, MANGO отвори магазин в столичния The Mall, пише woman.hotnews.bg.

Допреди дни последната информация по въпроса бе, че завръщането на испанската марка ще се случи на терена на Sofia Ring Mall, който все още не е отворил врати. Нашият екип моментално събра две приятелки в жълтия ни приятел ADAM и под звуците на Бионсе побърза да провери информацията. Оказа се, че MANGO наистина се е появило тихомълком, при това с четирите си колекции:

MANGO, H.E. BY MANGO, MANGO KIDS и SPORT&INTIMATES. Магазинът се намира на ниво 1 в мола на Цариградско шосе (на мястото на GAP), а през този уикенд (4-5 октомври) предлага 30% намаление.

Д. Атанасова гласува за стабилно управление и просперитет

http://frognews.bg/news_77561/

„Гласувах за стабилно управление, просперитет и екип, който има воля, решимост и качества да води България по европейския път на развитие“, каза пред журналисти Десислава Атанасова, след като упражни правото си на глас в СОУ "Никола Йонков Вапцаров“ в град Монтана.

Българите в Гърция гласуват за парламент‘2014

http://www.grreporter.info/Blgarite_v_Grciya_glasuvat_za_parlament2014/16200

Повишена избирателна активност в центъра на Атина, българите искат повече секции, за да упражнят спокойно и достойно правото си на политически избор

прочети повече

Вижте как вървят изборите към 8 ч. според екзитполовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349015

Според Института за социални изследвания и маркетинг избирателната активност към 8 ч. е била 3,3 %. Това съобщи Мира Радева пред Според Института за социални изследвания и маркетинг избирателната активност към 8 ч. е била 3,3 %. Това съобщи Мира Радева пред "24 часа". Избирателната активност към 8 ч. е 2,5%, което e по-ниска избирателна активност от предните избори през 2013 г., съобщи Димитър Ганев от Галъп пред БНР. Избирателната активност е горе долу същата както в същия

Атанасова: Гласувах за стабилно управление и просперитет

http://www.cross.bg/atanasova-montana-ypravlenie-1433431.html

/КРОСС/ Водачът на листата на ГЕРБ за област Монтана Десислава Атанасова упражни правото си на глас в секция № 9, в СОУ "Никола Йонков Вапцаров", в град Монтана. „Гласувах за стабилно управление, просперитет и екип, който има воля, решимост и качества да води България по европейския път на развитие", каза пред журналисти Атанасова.    

Избирателите в Пернишко - 118 516 души! Община Перник - 86 877, Радомир – 18 096, Брезник – 5 953, Трън – 3 766, Земен – 2 373, Ковачевци – 1 451 души

http://www.zapernik.com/politika/izbiratelite-v-pernishko-118-516-dushi-obshtina-pernik_34726/

Рано тази сутрин /05.10.14 г./, представители на общините предоставиха на дежурните служители в Областна администрация Перник окончателните данни за броя на избирателите в областта. Те са 118 516 души, както следва: община Перник 86 877, община Радомир – 18 096, община Брезник – 5 953, община Трън – 3 766, община Земен – 2 373, община Ковачевци – 1 451.

Избирателите в болничните заведения и центровете за настаняване са

312 души.

Община Перник

138 секция – МБАЛ...

Продължава

Радан Кънев: Днешното гласуване е празник

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radan-kynev-dneshnoto-glasuvane-e-praznik-6023997

"Днешното гласуване е празник, защото сложи край на най-лошото управление в най-новата ни история", каза водъчът на варненската листа на Реформаторския блок

Израел се възмути от решението на Швеция да признае Палестина

http://www.cross.bg/palestina-premier-izrael-1433430.html

/КРОСС/ В Израел са възмутени от решението на шведския премиер Стефан Льовен да признае Палестина като суверенна държава, съобщава Al Arabiya. "Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че съжалява, че новият премиер е побърза да направи изявление за шведската позицията за Палестина, както изглежда, без да разгледа въпроса", се казва в изявлението на Либерман. По-рано бе съобщено, че шведските власти ще признаят Палестина като суверенна държава.

Партията на рускоезичното малцинство в Латвия спечели парламентарните избори

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-ruskoezichnoto-maltsinstvo-v-latviya-specheli-parlamentarnite-izbori-news225597.html

Партията на рускоезичното малцинство в Латвия печели най-много гласове на проведените в събота парламентарни избори, съобщи Франс прес. Управляващата десноцентристка коалиция обаче ще остане на власт в бившата съветска република след изборите, които преминаха под сянката на опасенията от Русия на фона на украинската криза. Според почти пълните, официални резултати след преброяване на подадените бюлетини в 1000 от общо 1054 избирателни участъци, социалдемократическата партия на рускоезичното малцинство "Съгласие" е получила 23 процента от гласовете и ще има 25 депутати в 100-членния Сейм. Най-голямата формация от управляващата коалиция, десноцентристката "Единство" на премиера Лаймдота Страюма, е втора с 21 процента или 23 мандата в еднокамарния парламент. Нейните партньори, Съюз "Зелени и фермери" и Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ", са спечелили съответно 21 и 17 места в Сейма. Това означава, че управляващата коалиция ще има стабилно мнозинство от 61 мандата. Тези официални резултати опровергават частично проучванията екзит пол, които отредиха снощи първо място на "Единство" пред "Съгласие".  

Роми продават гласа си за 100 лв. в Лом, имали начин да гласуват по два пъти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349019

Дни преди изборите в ромската махала "Стадиона“ в Лом време за губене няма. Наддаването за гласове отдавна е започнало, а семейство Славови все още чакат най-добрата оферта. Екип на Нова телевизия също се включи в наддаването със скрита камера и предложи по 100 лева за глас. Резултатът не закъснява. На първо време ромите обещават около 60 гласа. Дни преди изборите в ромската махала "Стадиона“ в Лом време за губене няма. Наддаването за гласове отдавна е започнало, а семейство Славови все още чакат най-добрата оферта. Екип на Нова телевизия също се включи в наддаването със скрита камера и предложи по 100 лева за глас. Резултатът не закъснява. На първо време ромите обещават около 60 гласа.

Промени в движението в София заради изборите

http://econ.bg/Новини/Промени-в-движението-в-София-заради-изборите_l.a_i.573740_at.1.html

Във връзка с изборния ден се въвеждат промени и ограничения за движението и паркирането на автомобили на територията на София. През целия...

Плевнелиев: Повече никакви избори до дупка

http://offnews.bg/news/n_1/n_398444.html

Никакви избори повече до дупка. Проблемите са неотложни и призовавам за масово гласуване, след което ще призова политиците за решаване на проблемите. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас след 10.30 часа днес. Държавният глава е категоричен, че днес трябва да се гласува активно, за да има правителство, което да реши най-належащите проблеми в страната.  Моля, гласувайте мощно, гласувайте всички, гласувайте масово, защото тези избори са важни, те определят бъдещето на България за много години напред, призова президентът избирателите. Той обясни, че след ясните резултати от изборите, ще работи "посветено, за да не изгубим и ден и час", тъй като страната има нужда от работещо павителство и от спешни реформи. "Нямаме време за губене. Без стабилност няма работни места, няма и реформи. Няма как да напраим реформи през следващите месеци, ако нямаме павителство", каза Плевнелиев и посочи проблемните области - образователна система, здравеопазване, администрация, енергетика, която е в "прединфарктно състояние", електронно правителство, сектор сигуност. Той каза, че не знае каква ще бъде успешната управленска формула за следващото правителство, но тя трябва да бъде направена. Очаквайте подробности!

Три сигнала са постъпили в ЦИК до 10 ч.

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/05/2393808_tri_signala_sa_postupili_v_cik_do_10_ch/?ref=rss


Три сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) от началото на изборния ден до към 10 ч. съобщи говорителят на ЦИК, Камелия Нейкова, цитирана от агенция "Фокус".

Първият сигнал е подаден от студенти в УНСС, чиито студентски книжки са били събрани от администрацията на университета за заверка и към момента не ги е върнала, затова те не могат да упражнят правото си на вот.

"Има два варианта - или връщат книжките със съответната заверка, или им издават...

Три сигнала са постъпили в ЦИК до към 10 ч.

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/05/2393808_tri_signala_sa_postupili_v_cik_do_kum_10_ch/?ref=rss


Три сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) от началото на изборния ден до към 10 ч. съобщи говорителят на ЦИК, Камелия Нейкова, цитирана от агенция "Фокус".

Първият сигнал е подаден от студенти в УНСС, чиито студентски книжки са били събрани от администрацията на университета за заверка и към момента не ги е върнала, затова те не могат да упражнят правото си на вот.

"Има два варианта - или връщат книжките със съответната заверка, или им издават...

Роми продават гласа си за 100 лв. в Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349013

Дни преди изборите в ромската махала Дни преди изборите в ромската махала "Стадиона“ в Лом време за губене няма. Наддаването за гласове отдавна е започнало, а семейство Славови все още чакат най-добрата оферта. Екип на Нова телевизия също се включи в наддаването със скрита камера и предложи по 100 лева за глас. Резултатът не закъснява. На първо време ромите обещават около 60 гласа.

Трагедия! Пожар в монтанската болница, откриха овъглен труп

http://pik.bg/трагедия-пожар-в-монтанската-болница-откриха-овъглен-труп-news233637.html

Трагедия! Пожар в монтанската болница, откриха овъглен труп

Пожар е избухнал вчера рано сутринта в монтанската болница, пише "Конкурент".

Огънят лумнал в стая 7 на третия етаж на клиниката по пулмология.

След потушаването на пожара е открит овъглен трупа на 59-годишния Г.В.М.

При разследването обаче се оказало, че човекът не е изгорял жив в пламъците.

Според директора на болницата д-р Тони Тодоров мъжът е починал преди пожара. По данни на хора от отделението човекът бил в напреднал стадии на туберкулоза и издъхнал около 3 часа след полунощ, два часа преди да лумне огъня.

Дежурните сестри и санитари преместили трупа му в стая, където няма пациенти. Малко след това станал пожарът.

Сигналът е подаден на 112 и от там пратили четири пожарни автомобила с 12 огнеборци.

Според д-р Тодоров причина за инцидента е късо съединение. Огънят е унищожил скъпоструваща апаратура и цялата стая.

По случая се води досъдебно производство.

Шест мобилни секции за гласуването в София

http://pik.bg/шест-мобилни-секции-за-гласуването-в-софия-news233636.html

Шест мобилни секции за гласуването в София

В 150 секции ще могат да гласуват хората с увреждания в София. Шест ще са подвижните секции, осигурени от Столичната община. И на тези избори избирателите в неравностойно положение ще могат да се възползват от специализиран транспорт, който да ги откара до секциите, в които да гласуват.

„Както и на предишни избори трите районни избирателни комисии на територията на София приеха решения, с които определиха секции на първи или партерен етаж за избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или зрението. Те са около 50 секции за всяка РИК. Извън тези секционни избирателни комисии на територията на София ще работят и шест подвижни избирателни комисии, които са сформирани на база заявления на хора със затруднения в придвижването.

Всяка една такава комисия ще обслужва и подадени заявления в съседни райони, независимо дали там е сформирана такава СИК или не. На трето място съществува възможността, която както на всички избори Столична община извършва, да имаме превоз на съответните граждани със затруднения до секционните избирателни комисии”, съобщи Ралица Стоянова, секретар на Столичната община.

„На телефони 02 904 13 51 0800 20 720 от 7.00 ч. до 18.30 ч. на 5 октомври гражданите могат да подават заявления за помощ в отдел „Транспортно обслужване”, поясни Стоянова.

Американец, излекуван от ебола, отново е в критично състояние

http://www.cross.bg/ebola-sakra-bolnitza-1433429.html

КРОСС/ Американец, който бе излекуван от ебола, отново е в критично състояние, съобщава от CNN. Преди да се разболее, д-р Ричард Сакра е работил в Либерия като медицински доброволец и въпреки факта, че не е имал директен контакт със заразени, той е развил симптомите на заболяването и е бил приет в болница в Небраска. В момента лекарят е в болница в Масачузетс. Все още не е известно дали неразположението му е свързано с вируса. "Очакваме окончателните резултати от тестове, които трябва да получим в понеделник вечерта", съобщиха от здравното заведение. Д-р Ричард Сакра е третият пациент, който успя да се възстанови от вируса ебола.

Близнашки: Направихме всичко за нормална обстановка

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-napravihme-vsichko-za-normalna-obstanovka-6023996

Нека да си пожелаем нещата да приключат добре и още през следващите няколко дни да се отиде към съставяне на правителство, каза служебният премиер, след като гласува

Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Хонконг

http://www.mediapool.bg/novi-sblasatsi-mezhdu-demonstranti-i-politsiyata-v-honkong-news225596.html

Нови сблъсъци избухнаха между протестиращи студенти и силите за борба с безредиците към полицията в Хонконг, съобщи Франс прес. Полицията беше принудена да използва палки и сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращите в центъра на мегаполиса, които обвиняваха полицаите, че са се съюзили с мафията, за да дестабилизират продемократичното протестно движение. Протестите в Хонконг продължават седми пореден ден. Десетки хиляди демонстранти дойдоха в квартала на Адмиралтейството близо до седалището на властта на бившата британска колония. Там протестът протече мирно. Но срещу остров Хонконг, в Монкок, търговския и гъсто населен квартал, протестиращите обкръжиха полицаите и ги обвиниха, че сътрудничат с членове на мафията и така се стигна до сблъсъците. Същевременно лидерите на протестното студентско движение казаха, че могат да подновят диалога с власите при определени условия. Протестиращите искат промяна в изборната система и гласуване от всички, както и оставката на ръководителя на изпълнителната власт. От една седмица демонстрантите са окупирали няколко стратегически обекта в административните, финансовите и търговските части на Хонконг. Демонстрантите са блокирали също така пътища в мегаполиса с население 7 милиона души. Икономическата дейност и транспорта в града са силно засегнати от протестите, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Счупиха с дърво носа на 55 годишна перничанка

http://www.zapernik.com/krimi/schupiha-s-durvo-nosa-na-55-godishna-pernichanka_34725/

Служители от Второ РУ – Перник изясняват случай на побой над перничанка.

Вчера, около 19, 10 ч., на ул. „Стомана” в кв. „Изток”, неизвестен нанесъл удар с дървен предмет в областта на лицето на 53-годишна жена. В резултат на това потърпевшата е настанена в болница със счупен нос и комоцио. Извършен е оглед на местопроизшествието от дежурна група с участието на разследващ полицай.

Образувано е досъдебно производство и работата...

Продължава

Сидеров поиска закон за боеприпасите

http://frognews.bg/news_77560/

Волен Сидеров побърза рано да деде своя глас в Първа математическа гимназия в София. Така можел да свърши повече работа, предпочита денят му да започва по-рано, каза пред насъбралите се журналисти.

Словашки автобус се удари в камион край Ниш

http://www.vesti.bg/novini/slovashki-avtobus-se-udari-v-kamion-kraj-nish-6023998

Осем души пострадаха при катастрофа между автобус и камион рано тази сутрин в съседна Сърбия.

Пиян батановчанин се заби в канавка

http://www.zapernik.com/obshtestvo/piyan-batanovchanin-se-zabi-v-kanavka_34724/

Две бързи производства за шофиране след употреба на алкохол са започнати през изминалото денонощие.

Вчера, около 19,00 ч., в брезнишкото с. Гигинци, посока с. Банище към гр. Перник, е спрян за превишаване на скоростта лек автомобил „Пежо”, управляван от 43-годишната М.В. от областния град. При и изпробването й с техническо средство за алкохол са отчетени 1,24 промила. Взета й е кръвна проба за химичен анализ и работата по случая продължава.

Пиян батановчанин е самокатастрофирал...

Продължава

Изборният ден в Пернишко започна в спокойна обстановка

http://www.zapernik.com/obshtestvo/izborniyat-den-v-pernishko-zapochna-v-spokoina-obstanovka_34723/

Изборният ден започна в спокойна обстановка.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 06, 30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване охраната на изборните секции са ангажирани почти всички служители на полицията, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

Служителите на звената на...

Продължава

Изгониха пиян член на СИК в Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-oblastta-1433428.html

Стара Загора /КРОСС/ Пиян член на СИК в Стара Загора е бил отстранен от работа тази сутрин. Решението е на колегите му в избирателната комисия, в която е бил разпределен. Във всички останали 482 секционни комисии в областта няма проблеми към момента, съобщи председател на РИК Стара Загора Таньо Брайков. За друг куриозен сигнал съобщават от РИК в областта, където гражданин е сигнализирал на телефон 112 за това, че бюлетините не се сгъват добре и издават вота на хората. Сигналът до Спешния телефон е бил препратен към РИК Стара Загора. Оттам препоръчват на гражданите по-добре да сгъват бюлетините, за да не става вотът им публичен. По последни данни общият брой на избирателите в областта е 303 982 души.

Иван Портних: Вярвам, че след тези избори, страната ни ще има един силен и работещ кабинет

http://www.moreto.net/novini.php?n=266386

Кметът на Варна Иван Портних призова хората да гласуват в изборния ден. Самият той пусна бюлетина тази сутрин в избирателните секции в ОУ „Васил Априлов“ във Варна. „Гласувах за стабилно мнозинство в българския парламент, защото е време да бъде поета отговорност за управлението на държавата.

България гласува за 43-то Народно събрание

http://econ.bg/Новини/България-гласува-за-43-то-Народно-събрание_l.a_i.573739_at.1.html

България гласува за 43-то Народно събрание в общо 11 434 секции. Тези в страната бяха отворени в 6:00 часа и изборният ден трябва да продължи до...

Близнашки: Да си пожелаем правителство, толкова чакано и бленувано през последната година

http://offnews.bg/news/n_1/n_398441.html

Това, което очакваме от българските граждани - те са суверенът и днес те имат думата. От начина, по който ще гласува българският, народ ще произтекат важни последици, защото всички си даваме сметка, че трябва да реформи и трябва да има легитимен резултат на изборите и да бъде излъчено едно силно правителство. Това каза премиерът Георги Близнашки, който упражни правото си на глас малко след 10.00 часа днес в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов” в столичния квартал „Изток”. "В днешния ден българските граждани имат думата. Всички си даваме сметка, че се натрупаха твърде много проблеми и ще се наложат доста спешни и тежки реформи. За тази цел трябва да имаме легитимен резултат на изборите, в крайна сметка да бъдем излъчено едно силно политическо правителство. Нека си пожелаем през следващите няколко дни да се отиде към създаване на това правителство, толкова чакано и бленувано през последната една година”, коментира още Близнашки. Близнашки каза, че служебното правителство е направило всичко възможно за протичане на нормални избори. "Мисля, че всички си давате сметка, че усилията, които положихме преза тези два месеца, дават резултат. Не е имало сериозни ексцесии, характрени за предходни избори. В днешния ден всички изборни секции са отворили навреме. Изборният ден е започнал своевременно. Да се надяваме, че така ще завърши и днешния ден. Искам да призова всички български граждани да излязат да гласуват", каза още премиерът.  Очаквайте подробности!

Скандално! Роми продават гласа си за 100 лв. в Лом

http://pik.bg/скандално-роми-продават-гласа-си-за-100-лв-в-лом-news233635.html

Скандално! Роми продават гласа си за 100 лв. в Лом

Дни преди изборите в ромската махала "Стадиона“ в Лом време за губене няма. Наддаването за гласове отдавна е започнало, а семейство Славови все още чакат най-добрата оферта. Екип на Нова телевизия също се включи в наддаването със скрита камера и предложи по 100 лева за глас. Резултатът не закъснява. На първо време ромите обещават около 60 гласа.

Репортерите обаче бързо разбират, че наддаването е не само между партиите, но и между членовете не семейството. Зад гърба на другите Георги ги кани в дома си. Освен в Лом, хората, които ще ни осигури, ще гласуват и на още едно място. Тоест – 100 лева за 1 човек и два гласа.

"Изискването обаче е да работим само с него и брат му, а не и с другите роднини. Казваме, че сме съгласни и на другия ден идваме пак за повече информация. 30 човека и 60 гласа. От Централната избирателна комисия ни увериха, че гласуването на две места в България е почти невъзможно, но двамата братя са категорични, че това е напълно възможно и обясняват схемата", разказват репортерите от Нова.

Плащането е отложено до изборния ден, а двамата братя обещали да организират транспорт до Козлодуй и минимум 30 избиратели с попълнени заявления за настоящ адрес. През това време зад гърба им се появява и другата част на семейството – племенникът им и негов приятел. Уредени са още 61 гласа в сметката на семейство Славови.

"Искаме обаче да получим поне няколко имена, за да проверим, че са истински. Оставя ни 7 имена на гласуващи и още 4 на застъпници, които ще контролират вота в секциите", разказват репортерите.

Сидеров гласува за повишаване на доходите и пенсиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349003

Гласувах за повишаването на доходите и пенсиите, както и за това политически партии да не получават субсидия от държавата. Гласувах също така ЕРП-тата да се върнат в държавни ръце, добивът на злато да се върне в ръцете на държавата. Това заяви председателят на „Атака” Волен Сидеров, след като упражни правото си на вот, съобщи БГНЕС. Гласувах за повишаването на доходите и пенсиите, както и за това политически партии да не получават субсидия от държавата. Гласувах също така ЕРП-тата да се върнат в държавни ръце, добивът на злато да се върне в ръцете на държавата. Това заяви председателят на „Атака” Волен Сидеров, след като упражни правото си на вот, съобщи БГНЕС.

Как ще гласуват в Мизия след потопа

http://www.cross.bg/miziya-parite-horata-1433427.html

/КРОСС/ Два месеца след голямото наводнение, в Мизия продължават да се борят с последствията. Най-четените списъци са тези с помощите, а не избирателните. По темата за парламентарния вот хората са на двата полюса. Според едните е важно да се гласува, за да се промени държавата, а според другите - изборите няма да решат нищо и затова няма смисъл от гласовете им.Още преди да се пристигне в Мизия се виждат следите от голямото наводнение. От двете страни на пътя има заблатени ниви и изсъхнали слънчогледи. Два месеца след бедствието, почти всички къщи са напукани, а не са малко и тези, които вече са купчина строителни отпадъци.40 лв. на час взимат работниците, които извозват руините. Субхи и жена му Митка не живеят в Мизия, но са имали къща, която вече я няма. Затова, че адресната им регистрация е в София, нямат право на помощи.На същата улица срещаме Мара Гаврилова, която ни обясни, че експертите, които описвали щетите и маркирали къщите, направили грешка. За падналата й къща са дали оценка, че е необходим основен ремонт и така я ощетили с парите, които би получила за унищожения имот.Повече от десет дни Димитър Трайков не можеше да си влезе вкъщи, защото всичко беше под вода. И сега по стените ясно личи докъде е стигало наводнението."Държавата досега ни даде само 330 лв. още от самото начало и до сега абсолютно нищо", казва Димитър. Мъжът разказва, че в деня на бедствието излязъл без дрехи и с парите се наложило да си купи именно това

Сидеров гласува за повишаване на доходите и пенсиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4349000

Гласувах за повишаването на доходите и пенсиите, както и за това политически партии да не получават субсидия от държавата. Гласувах също така ЕРП-тата да се върнат в държавни ръце, добивът на злато да се върне в ръцете на държавата. Това заяви председателят на „Атака” Волен Сидеров, след като упражни правото си на вот, съобщи БГНЕС. Гласувах за повишаването на доходите и пенсиите, както и за това политически партии да не получават субсидия от държавата. Гласувах също така ЕРП-тата да се върнат в държавни ръце, добивът на злато да се върне в ръцете на държавата. Това заяви председателят на „Атака” Волен Сидеров, след като упражни правото си на вот, съобщи БГНЕС.

Радомир решава на референдум за добива на злато

http://www.cross.bg/radomir-dobiv-zlato-1433426.html

/КРОСС/ Жителите на Радомир днес гласуват и на референдум срещу добива на злато в района. Въпросът, на който трябва да отговорят, е: "Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове за добив на подземни богатства?" Местните трябва да отговорят само с "да" или "не".Общинският съвет в Радомир гласува бюджет от около 40 хиляди лева за провеждането на допълнителното допитване на гражданите.Причината за вота е, че няколко компании проявяват интерес за добив на злато в Горна и Долна Диканя. Природозащитници обаче не одобряват, че методът на добив включва използване на цианид и извличане на рудата на повърхността.Част от хората в града не смятат също така, че ще имат икономически ползи, защото по план трябва да се отворят около 30 работни места със средна заплата под 200 лева.

ЦИК получи първи сигнали, че медии, съобщават резултати

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/05/2393807_cik_poluchi_purvi_signali_che_medii_suobshtavat/?ref=rss


Получихме първи сигнали, че електронни медии, под формата на различни класации, съобщават данни от социологически агенции за изборните резултати, съобщи по БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя допълни, че ЦИК вече има практика за реакции от евроизборите. В 11 часа днес комисията ще разгледа сигналите и ще състави акт за установяване на нарушение на член 205 от Изборния кодекс. 

През седмицата от тълкователно решение на ЦИК стана ясно, че...

Предполагаем масов гроб на студенти открит в Мексико

http://offnews.bg/news/n_1/n_398433.html

Масове гроб бе открит в покрайнините на мексиканския град Игуала, съобщава Би Би Си. Предполага се, че тленните останки са на изчезналите на 27 септември т.г. 43-ма студенти, излезли на протест в защита на правата на преподавателите. За последно младежите са били видени до полицейски бусове, в които били натикани. По време на протеста полицията открила огън срещу демонстрантите и убила шестима души. Зарази стрелбата са задържани 22-ма служители на реда. Според свидетелски показания повечето от оцелелите протестиращи, сред които са били най-вече стажант-учители, били вкарани в полицейските коли. Малкото успели да избягат се криели, страхувайки се за живота си. Междувременно правителството обяви награда от 75 000 долара за информация, водеща към местонахождението на изчезналите.

За кого гласуваме днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266369

Предсрочни парламентарни избори се провеждат днес 5 октомври. В надпреварата участват общо 25 партии и коалиции. Представяме Ви водачите на листи за варненския трети многомандатен избирателен район. Подредбата е според присъствието им в изборната бюлетина.

Цитат на деня: Днешното гласуване е празник

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/citat_na_denia/2014/10/05/2393805_citat_na_denia_dneshnoto_glasuvane_e_praznik/?ref=rss


Гласувам винаги за промяната и това е, от което България има нужда. Днешното гласуване е наистина празник, защото сложи край на най-лошото управление.

Това заяви Радан Кънев след като гласува във Варна, предаде БГНЕС

Пет допълнителни клавиатури за iOS 8

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/05/2391968_pet_dopulnitelni_klaviaturi_za_ios_8/?ref=rss


Новата версия на iOS най-сетне позволява на потребителите да инсталират допълнителни клавиатури, ако не искат да използват стандартната. Веднага в Apple App Store се появиха безброй предложения.

Някои от тях са известни от години на потребителите на Android. Такива например да са Swype и SwiftKey. Но в Appe Store има още много други интересни разработки, съобщава онлайн изданието CNET, което е направило селекция на по-необичайните допълнителни виртуални клавиатури за iOS 8.
...

До обяд в община Поморие са гласували 5755 избиратели

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c5zEdsy0-zs/

До обяд на територията на община Поморие са гласували 24.73% избиратели, съобщиха от РИК Бургас. Ето каква е избирателната активност и в другите общини на бургаска област.

info 001

2,5% избирателна активност към 8 часа

http://frognews.bg/news_77559/

Избирателната активност към 8 часа е 2,5%, което е малко по-ниска избирателна активност от предните парламентарни избори през 2013-а година и горе-долу същата, каквато беше на европейските избори тази година.

Ford представи новото Mondeo в Париж

http://www.cross.bg/ford-parizh-mondeo-1433425.html

/КРОСС/ Европейската спецификация на Ford Mondeo дебютира най-накрая в Париж, след като преди две години моделът бе показан за пръв път на същия салон. Моделът е станал по-луксозен и ще се конкурира с новия Volkswagen Passat, който също бе показан в Париж. Бензиновите двигатели са 1.5 и 2.0 EcoBoost, а дизеловите 1,6 и 2,0. Следващата година ще бъде добавен и 3-цилиндров 1.0 EcoBoost.Ще се предлага и хибридна версия с бензинов 2.0-литров агрегат, който работи и с електрически мотор 1,4 кВт/ч литиево-йонна батерия, а вредните емисии са 99 гр/км. Вариантите, в които ще се предлага Mondeo по-късно тази година на пазара са 5-врат хечбек, седан и комби. Предните фарове имат опция за пълен адаптивен LED, а автомобилът може да паркира сам с технологията Active Park Assist (включително перпендикулярно).Интериорът е екипиран със системата на Ford SYNC 2 с 8-инчов сензорен екран и гласови команди, пише autobild.bg.

Мистериозна смърт потресе Дупница! Жена откри мъжа си с найлонова торбичка около главата

http://pik.bg/мистериозна-смърт-потресе-дупница-жена-откри-мъжа-си-с-найлонова-торбичка-около-главата-news233631.html

Мистериозна смърт потресе Дупница! Жена откри мъжа си с найлонова торбичка около главата

Мистериозна смърт вдигна на крак полицията в Дупница.
Жена откри съпруга си мъртъв в леглото, пише "Струма БГ".

68-годишният мъж е бил с омотана около главата найлонова торбичка.

Тялото на починалия е закарано за аутопсия в Кюстендилската морга.

Галъп: Избирателната активност към 8 часа е 2,5%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348995

Избирателната активност към 8 ч. е 2,5%, което e по-ниска избирателна активност от предните избори през 2013 г., съобщи Димитър Ганев от Галъп пред БНР.  Избирателната активност е горе долу същата както в същия час по време на европейските Избирателната активност към 8 ч. е 2,5%, което e по-ниска избирателна активност от предните избори през 2013 г., съобщи Димитър Ганев от Галъп пред БНР. Избирателната активност е горе долу същата както в същия час по време на европейските

Google Chrome достигна рекордна популярност

http://www.cross.bg/safari-apple-produlzhava-1433424.html

/КРОСС/ Популярният десктоп браузър на Google продължава да разширява влиянието си сред потребителите в глобален мащаб. Най-новите статистически данни показват, че Chrome e успял да увеличи позициите си с 1.58% и вече разполага с пазарен дял от 21.19%. Oказва се, че през септември най-големия губещ е Firefox, тъй като заглавието на Mozilla отчита спад от 1.05%, информира ArsTechnica.Другите популярни браузъри като Internet Explorer и Apple Safari също намаляват присъствието си, но с минимални темпове, като тези стойности са съответно 0.09% и 0.31%. Информацията ни разкрива, че Google Chrome продължава да набира популярност и сред собствениците на мобилни устройства за сметка на Android Browser. Ръстът в популярността на браузъра сред смартфоните и таблетите е 1.82%, с което също както десктоп версията му достига до рекордни стойности.В същото време Internet Explorer и Apple Safari намаляват присъствието си с 0.32% и 0.44%. за същия период сред собствениците на смартфони и таблети. Трябва да отбележим и, че браузъра на Microsoft продължава да доминира сред лаптопите и персоналните компютри и сега разполага с 49.12% дял. Mozilla Firefox и Apple Safari имат почти идентични показатели в този сегмент от съответно 11.84% и 11.4%, пише digital.bg.

Възможно ли е сформирането на голяма управляваща коалиция у нас?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vyzmojno-li-e-sformiraneto-na-goliama-upravliavashta-koaliciia-u-nas,181257/

Преди да преминем към германския модел, ще трябва да вземем предвид и германския пример, смята политологът Васил Михайлов

Галъп: Към 8 часа избирателната активност е 2,5%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348990

Избирателната активност към 8 ч. е 2,5%, което e по-ниска избирателна активност от предните избори през 2013 г., съобщи Димитър Ганев от Галъп пред БНР.  Избирателната активност е горе долу същата както в същия час по време на европейските Избирателната активност към 8 ч. е 2,5%, което e по-ниска избирателна активност от предните избори през 2013 г., съобщи Димитър Ганев от Галъп пред БНР. Избирателната активност е горе долу същата както в същия час по време на европейските

Студенти не могат да гласуват, заради задържани студентски книжки

http://www.cross.bg/glasyvat-naryshenie-kameliya-1433422.html

София /КРОСС/ Към момента в Централната избирателна комисия са постъпили три сигнала, съобщи пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Един от сигналите е подаден от студенти от УНСС. Те са обяснили пред ЦИК, че студентските им книжки са събрани за заверка и не са върнати. Комисията вероятно ще даде указания на университета по най-бързия начин да върне книжките, а ако не е нанесена заверка, да бъдат издадени уверения, с които младежите да могат да гласуват до края на изборния ден. Според Камелия Нейкова това представлява сериозно нарушение. Другият сигнал е от избирател от Плевен с увреждания, който иска да гласува с подвижна избирателна кутия, но е пропуснал срока да подаде заявление това. Третият сигнал е свързан с това, че член на СИК и регистриран наблюдател са роднини, но това не представлява нарушение, защото няма такава забрана.За сънародниците ни в Нова Зеландия изборният ден е приключил преди час. От 46 души, заявили желание да гласуват там, правото си на вот са упражнили 41 души. След 8.00 часа обаче изборният ден ще започне в Калифорния.

Предстоящи футболни срещи на ОФК “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zj8RrqIW-FY/

ДЕЦА “Б”: ПСФК “ЧЕРНОМОРЕЦ 2″ – ОФК “ПОМОРИЕ”

Отбор Деца “Б” на ОФК “Поморие” гостува на ПСФК “Черноморец 2″. Срещата е на 11.10. /събота/ от 11:00 часа в гр. Бургас.

 

ЮНОШИ МЛАДША: ФК “КАРНОБАТ” – ОФК “ПОМОРИЕ”

На 12.10 неделя от 10:00 часа юноши младша възраст от отбора на ОФК “Поморие” гостува на ФК “Карнобат” в гр. Карнобат.

 

МЪЖЕ: ОФК “ПОМОРИЕ” – ФК “ЕВРОКОЛЕЖ”

Мъжкият отбор на ОФК “Поморие” ще играе домакинска среща на 11.10 събота от 16:00 часа на стадион Поморие с отбора на ФК “Евроколеж” – Пловдив.

 

ЮНОШИ СТАРША: ОФК “ПОМОРИЕ” – ФК “НЕФТОХИМИК”

На 09.10. четвъртък от 16:00 часа  ОФК “Поморие” юноши старша възраст приема на свой терен ФК “Нефтохимик Бургас 1962″.

 

 

Роми продават гласа си за 100 лв. в Лом

http://www.cross.bg/glasa-vreme-bratya-1433421.html

/КРОСС/ Дни преди изборите в ромската махала "Стадиона" в Лом време за губене няма. Наддаването за гласове отдавна е започнало, а семейство Славови все още чакат най-добрата оферта. Екип на Нова телевизия също се включи в наддаването със скрита камера и предложи по 100 лева за глас. Резултатът не закъсня. На първо време ромите обещават около 60 гласа. Бързо разбираме обаче, че наддаването е не само между партиите, но и между членовете не семейството. Зад гърба на другите Георги ни кани в дома си. Освен в Лом, хората, които ще ни осигури, ще гласуват и на още едно място. Тоест - 100 лева за 1 човек и два гласа. Изискването обаче е да работим само с него и брат му, а не и с другите роднини. Казваме, че сме съгласни и на другия ден идваме пак за повече информация.30 човека и 60 гласа. От Централната избирателна комисия ни увериха, че гласуването на две места в България е почти невъзможно, но двамата братя са категорични, че това е напълно възможно и обясняват схемата.Отлагаме плащането до изборния ден, а двамата братя обещават да организират транспорт до Козлодуй и минимум 30 избиратели с попълнени заявления за настоящ адрес. През това време зад гърба им се срещаме с другата част на семейството - племенникът им и негов приятел. Уредени са още 61 гласа в сметката на семейство Славови. Искаме обаче да получим поне няколко имена, за да проверим, че са истински. Оставя ни 7 имена на гласуващи и още 4 на застъпници, които ще контролират вота в секциите.

Синтия Недялкова: Гласувам, за да спасим Добруджа!

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d1%8f%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8/

В 67-ма секция на СОУ „Св. Климент Охридски“ днес упражни правото си на глас водачът на листата на ПП „Зелените“ Синтия Недялкова. „За първи път гласувам за себе си и се чувствам много развълнувана. Притеснявам се, защото това са съдбоносни избори за България. Мисля, че […]

Как вкъщи да тестваме истински ли е зехтинът

http://www.moreto.net/novini.php?n=266357

Зехтинът е най-здравословната от масовите растителни мазнини. По благотворни ефекти му съперничат само някои скъпи масла като авокадовото, но сравнението не е коректно, защото екзотичното масло не е сред широко използваните заради цената си.

Имената на новите депутати ще са ясни до 12 октомври

http://www.cross.bg/depytati-izborite-partiite-1433420.html

/КРОСС/ Най-късно в четвъртък, 9 октомври, Централната избирателна комисия трябва да обяви официалните резултати от изборите - получените гласове и депутатски места на партиите. Имената на избраните народни представители ще станат известни най-късно на 12 октомври, неделя. Това предвиждат сроковете в Изборния кодекс.След приключване на изборния ден днес и преброяването на бюлетините, секционните избирателни комисии следва да попълнят в два екземпляра протокол с резултатите, които да предадат в районните избирателни комисии. Единият екземпляр се вкарва в електронната система от районната комисия, а другият се предава на Централната избирателна комисия, която също въвежда данните и така се засичат грешките.Първите официални прогнозни резултати на база вкараните данни от секционните протоколи в районните избирателни комисии ще започнат да излизат още тази нощ, но практиката показва, че предварителните резултати за получени гласове и процентно съотношение между партиите ще са ясни в деня след вота.Заради преференцията - посочване на предпочитан кандидат, този път срокът за обявяване на избраните за депутати е по-дълъг - 7 дни. Когато кандидат е избран в два района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане депутат. Това би следвало да е ясно преди 12 октомври.Законността на парламентарните избори може да се оспорва пред Конституционния съд

Доган упражни правото си на глас

http://www.cross.bg/dogan-yprazhni-pravoto-si-na-glas-1433419.html

София /КРОСС/ Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е гласувал рано тази сутрин. Това става ясно от снимка, разпространена от пресцентъра на партията му във "Фейсбук".Доган не е правил изявления.Почетният председател не се е появявал публично от злополучната конференцията на ДПС през януари 2013 година, когато към главата му беше насочен газов пистолет. Нападателят му Октай Енимехмедов, който също е кандидат-депутат, получи присъда от три години и половина на първа инстанция.

Пиян член на СИК в Стара Загора беше изгонен от колегите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348981

Пиян член на СИК в Стара Загора е бил отстранен от работа тази сутрин, по решение на колегите му в избирателната комисия, в която е бил разпределен. Във всички останали 482 секционни комисии в областта няма проблеми към момента, съобщи Таньо Брайков, председател на РИК Стара Загора.  За друг куриозен сигнал съобщават от РИК в областта , Пиян член на СИК в Стара Загора е бил отстранен от работа тази сутрин, по решение на колегите му в избирателната комисия, в която е бил разпределен. Във всички останали 482 секционни комисии в областта няма проблеми към момента, съобщи Таньо Брайков, председател на РИК Стара Загора. За друг куриозен сигнал съобщават от РИК в областта ,

Доган гласува, но не даде изявления

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348983

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган даде своя глас днес в София, съобщиха от пресцентъра на партията.
Доган не е правил изявления.
Той не се е появявал публично от конференцията на ДПС през януари 2013 година, когато към главата му беше насочен газов пистолет. Нападателят му Октай Енимехмедов, който също е кандидат-депутат, Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган даде своя глас днес в София, съобщиха от пресцентъра на партията. Доган не е правил изявления. Той не се е появявал публично от конференцията на ДПС през януари 2013 година, когато към главата му беше насочен газов пистолет. Нападателят му Октай Енимехмедов, който също е кандидат-депутат,

Раздават безплатно месо в кърджалийско село

http://www.cross.bg/razdavat-bezplatno-meso-v-kurdzhaliiisko-selo-1433418.html

/КРОСС/ 16 крави ще бъдат заклани, а месото раздадено на жителите на кърджалийското село Дрангово. Акцията е на главното мюфтийство, а животните са купени от местни жители.„Изборите са си избори, байрамът си е байрам", каза Ахмед Караджов, един от организаторите на събитието.Според него раздаването на месо няма нищо общо с изборите. "Традицията е по-заможните да раздават месо на по-бедните на този празник", каза още Караджов.Социално слабите жители на селото ще получат по 1-2 кг месо, пише "24 часа".

Районна прокуратура - Варна приема сигнали за нередности в днешния изборен ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=266384

С оглед необходимостта от осигуряване възможност на гражданите и организациите да подават сигнали за извършени престъпления против политическите права във връзка с провеждане на изборите за Народно събрание, са създадени екипи от прокурори и служители в деловодството на III-ти етаж на Районна прокуратура-Варна, които осъществяват дежурства днес до приключване на изборите.

Доган гласува рано сутринта, не даде изявления

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348979

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган даде своя глас днес в София, съобщиха от пресцентъра на партията.
Доган не е правил изявления.
Той не се е появявал публично от конференцията на ДПС през януари 2013 година, когато към главата му беше насочен газов пистолет. Нападателят му Октай Енимехмедов, който също е кандидат-депутат, Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган даде своя глас днес в София, съобщиха от пресцентъра на партията. Доган не е правил изявления. Той не се е появявал публично от конференцията на ДПС през януари 2013 година, когато към главата му беше насочен газов пистолет. Нападателят му Октай Енимехмедов, който също е кандидат-депутат,

Плаж на Хавайските острови може да носи името на Барак Обама

http://www.mediapool.bg/plazh-na-havaiskite-ostrovi-mozhe-da-nosi-imeto-na-barak-obama-news225595.html

Двама общински съветници от Хонолулу, на Хавайските острови - Станли Чанг и Ърнест Мартин внесоха за обсъждане от общинския съвет на проект на решение за преименоване на популярен сред сърфистите плаж на името на президента Барак Обама, съобщи Асошиейтед прес. Плажът Санди на източната страна на остров Оаху, част от Хавайските острови, едно време е бил любимо място за сърф на Обама. Сега двамата общински съветници искат плажът да се нарича Барак Обама. Ако идеята им бъде подкрепена, това ще бъде първото място, кръстено на настоящия президент на САЩ.

Сидеров: Гласувах за повишаването на доходите и пенсиите

http://www.cross.bg/siderov-glasyvah-durzhavata-1433417.html

София /КРОСС/ Гласувах за повишаването на доходите и пенсиите, както и за това политически партии да не получават субсидия от държавата. Това заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров, който упражни правото си на глас в Първа математическа гимназия в София. Гласувах също така ЕРП-тата да се върнат в държавни ръце, за да не плащаме скъп ток. Добивът на злато да се върне в ръцете на държавата. И заедно с всичко това да върнем обратно младите хора, каза още той пред журналистите. Сидеров добави, че се надява на добър резултат, с който партията му да се поздрави в края на изборния ден.

Първо в ПИК! Меркел с мощна подкрепа за Борисов и ГЕРБ

http://pik.bg/първо-в-пик-меркел-с-мощна-подкрепа-за-борисов-и-герб-news233626.html

Първо в ПИК! Меркел с мощна подкрепа за Борисов и ГЕРБ

„Бойко Борисов в качеството си на министър-председател доказа, че ръководеното от него правителство е в състояние да осигури икономическа стабилност. ГЕРБ притежава потенциала, заедно с българския народ, да завърши европейската интеграция на България и да се справи с вътрешните и европолитическите  предизвикателства, които стоят пред нея.” Това заявява федералният канцлер на Германия Ангела Меркел в писмо до ГЕРБ и Бойко Борисов по повод края на предизборната кампания.

„От името на Християндемократически съюз на Германия и лично от мое име Ви изпращам сърдечни поздрави от Берлин. На 5 октомври България  ще се изправи пред избора в коя посока да поеме. Успешната интеграция в ЕС и утвърждаването на правовата държава и демокрацията трябва да бъдат гарантирани от стабилно правителство. ГЕРБ е изразител на тези европейски ценности и има опита да започне необходимите реформи и да поведе България към икономически прогрес”, пише още в писмото си Ангела Меркел.

В заключение, канцлерът на Германия пожелава на ГЕРБ и на Бойко Борисов успех на парламентарните избори на 5 октомври.

Увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове

http://www.mediapool.bg/uvelichenie-na-kontroliraniya-vot-i-na-kupuvaneto-na-glasove-news225594.html

Сигнали и жалби за нарушения валят в цялата страна и чужбина, като само в ЦИК вече са подадени 133. Най-много са сигналите за провеждане на предизборна агитация от кандидати, представители на партии и коалиции, които участват в изборите под най-различни форми. ЦИК е санкционирала вече и медии, които изнасят данни от екзитпол. Повечето партии също изпращат масово сигнали до комисията и МВР. Повече за изборите можете да прочетете във Фейсбук. "Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове спрямо предишни избори", съобщи политологът Огнян Минчев от Асоциацията "Прозрачност без граници“. Според него около 51% от нарушенията, особено в първата част на изборния ден са били свързани с организационни нарушения и недобре обучени секционни избирателни комисии, както и липса на възможност тези комисии да регистрират нормално наблюдатели. Около 200 хил. граждани се очаква да продадат гласа си в изборния ден, като за това ще отидат около 10 млн. лв. на политическите партии, сочат данни на Института за развитие на публичната среда.   Малки партии с мащабен купен вот Преференцията внася усилен мажоритарен елемент в избора, но и развихря страстите на традиционната партизанска политическа култура в България, допълни Минчев. Според него в някои от малките партии има мащабни концентрации на купен вот, което прави трудно прогнозируеми резултатите от вота. Тези политически сили, които в най-голяма степен са зависими от олигархичната структура на властта, осъществяваща компроматни сценарии, понастоящем не са в позиция, в която да искат да дойдат на власт в резултат на тези избори. Това определя и малко по-безинтересната кампания, каза Минчев. ЦИК проверяват медиите за екзитпола ЦИК извършва служебна проверка на всички медии, дали огласяват резултати от екзитпол под най-различни форми, като игри, книги, прогноза за времето. "Това е недопустимо и препоръчваме на всички да се въздържат от това до края на изборния ден", посочи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Според тълкувателно решение на ЦИК резултатите от екзитпол в хода на изборния ден могат да се публикуват във "Фейсбук" и другите социални мрежи, тъй като те не са доставчици на медийни услуги и тази забрана не се отнася за тях. Вече са санкционирани три медии, а при последващи сигнали и установени нарушения ще бъдат съставени актове и на останалите. Комисията разгледа сигнал от студенти в УНСС, че студентските им книжки били събрани за заверка и не са им били върнати, за да гласуват. В резултат на това в университета до 18.00 часа ще работи дежурен екип, който ще издаде уверения на всички желаещи студенти. Цветозар Томов от ЦИК съобщи, че има получен сигнал от един от изборните райони за секционна комисия, в която инструктират гласоподавателите да не пишат нищо в дясната част на бюлетината, където е преференциалният вот.   "Необходимо е хората да знаят за преференциалния вот и никаква Секционна изборна комисия не може да ги инструктира в коя част на бюлетината трябва да гласуват. В последния час много са нараснали сигналите за манипулиране или контролиране на гласуването", каза Томов.   Той добави, че обстановката по протичане на изборния ден е спокойна и че се надява да остане така до края, за да имаме нормални и цивилизовани избори в България. От ГЕРБ не спират да подават жалби за нарушения - във Варна за раздаване на пари в близост до секции, в Ямбол за превозане на хора до определена секция.   От БСП сигнализираха, че служител на община Доспат е застанал пред избирателната секция в село Змеица и привиква избиратели от ромски произход.   Сигнали в Турция и Гърция   Общо 11 сигнала са постъпили до този момент в ЦИК във връзка с гласуването в чужбина, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Част от сигналите се отнасят до Атина, където Секционна избирателна комисия не е допуснала представители на една политическа сила да присъстват до изборното помещение.   ЦИК се е свързала със секцията в чужбина, за да им даде указания, че няма как да не допускат представителите на политическата сила.   "Другите сигнали са за попълване на декларации извън изборното помещение в секции в Турция. Това не представлява нарушение на Изборния кодекс, тъй като избирателят може да носи декларацията си със себе си. Той не е задължен да я попълва пред СИК", допълни Андреев.   Трета присъда за изборни нарушения   От прокуратурата съобщиха, че вече има издадена трета осъдителна присъда за престъпления против избирателните права на гражданите. Мъж на 39 г. от Плевен е бил осъден на пробация - година и един месец.   Общо 64 досъдебни производства против избирателните права са образувани на територията на цялата страна. Седем са бързите производства и едно е незабавно производство. Четирима души са привлечени като обвиняеми, един в района на Апелативната прокуратура - Бургас, и трима в района на Апелативната прокуратура - Велико Търново.   В района на Софийската апелативна прокуратура са образувани 21 досъдебни производства, в Апелативната прокуратура в Пловдив - 11, а във Варна – пет.   Образуваните проверки са 419, а постановените откази – 302. Данните са постъпили в прокуратурата към 13.00 часа. Районната прокуратура в Пазарджик вече разследва двама души от Лисичево за незаконна агитация и купуване на гласове, съобщи БНР. В събота при акция на ДАНС от домовете на задържаните, единият от които е и председател на секционна избирателна комисия, са иззети списъци с имената на стотици избиратели. Два сигнала за купуване на ромски гласове са подадени от Районната избирателна комисия в Кюстендил до прокуратурата, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Кюстендил Емилия Луканова.

"Прозрачност без граници“: Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове

http://www.mediapool.bg/prozrachnost-bez-granitsi-ima-seriozno-uvelichenie-na-kontroliraniya-vot-i-na-kupuvaneto-na-glasove-news225594.html

Сигнали и жалби за нарушения валят в цялата страна и чужбина, като само в ЦИК вече са подадени 133. Най-много са сигналите за провеждане на предизборна агитация от кандидати, представители на партии и коалиции, които участват в изборите под най-различни форми. ЦИК е санкционирала вече и медии, които изнасят данни от екзитпол. Повечето партии също изпращат масово сигнали до комисията и МВР. Повече за изборите можете да прочетете във Фейсбук. "Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове спрямо предишни избори", съобщи политологът Огнян Минчев от Асоциацията "Прозрачност без граници“. Според него около 51% от нарушенията, особено в първата част на изборния ден са били свързани с организационни нарушения и недобре обучени секционни избирателни комисии, както и липса на възможност тези комисии да регистрират нормално наблюдатели. Малки партии с мащабен купен вот Преференцията внася усилен мажоритарен елемент в избора, но и развихря страстите на традиционната партизанска политическа култура в България, допълни Минчев. Според него в някои от малките партии има мащабни концентрации на купен вот, което прави трудно прогнозируеми резултатите от вота. Тези политически сили, които в най-голяма степен са зависими от олигархичната структура на властта, осъществяваща компроматни сценарии, понастоящем не са в позиция, в която да искат да дойдат на власт в резултат на тези избори. Това определя и малко по-безинтересната кампания, каза Минчев. ЦИК проверяват медиите за екзитпола ЦИК извършва служебна проверка на всички медии, дали огласяват резултати от екзитпол под най-различни форми, като игри, книги, прогноза за времето. "Това е недопустимо и препоръчваме на всички да се въздържат от това до края на изборния ден", посочи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Според тълкувателно решение на ЦИК резултатите от екзитпол в хода на изборния ден могат да се публикуват във "Фейсбук" и другите социални мрежи, тъй като те не са доставчици на медийни услуги и тази забрана не се отнася за тях. Вече са санкционирани три медии, а при последващи сигнали и установени нарушения ще бъдат съставени актове и на останалите. Комисията разгледа сигнал от студенти в УНСС, че студентските им книжки били събрани за заверка и не са им били върнати, за да гласуват. В резултат на това в университета до 18.00 часа ще работи дежурен екип, който ще издаде уверения на всички желаещи студенти. Цветозар Томов от ЦИК съобщи, че има получен сигнал от един от изборните райони за секционна комисия, в която инструктират гласоподавателите да не пишат нищо в дясната част на бюлетината, където е преференциалният вот.   "Необходимо е хората да знаят за преференциалния вот и никаква Секционна изборна комисия не може да ги инструктира в коя част на бюлетината трябва да гласуват. В последния час много са нараснали сигналите за манипулиране или контролиране на гласуването", каза Томов.   Той добави, че обстановката по протичане на изборния ден е спокойна и че се надява да остане така до края, за да имаме нормални и цивилизовани избори в България. От ГЕРБ не спират да подават жалби за нарушения - във Варна за раздаване на пари в близост до секции, в Ямбол за превозане на хора до определена секция.   От БСП сигнализираха, че служител на община Доспат е застанал пред избирателната секция в село Змеица и привиква избиратели от ромски произход.   Сигнали в Турция и Гърция   Общо 11 сигнала са постъпили до този момент в ЦИК във връзка с гласуването в чужбина, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Част от сигналите се отнасят до Атина, където Секционна избирателна комисия не е допуснала представители на една политическа сила да присъстват до изборното помещение.   ЦИК се е свързала със секцията в чужбина, за да им даде указания, че няма как да не допускат представителите на политическата сила.   "Другите сигнали са за попълване на декларации извън изборното помещение в секции в Турция. Това не представлява нарушение на Изборния кодекс, тъй като избирателят може да носи декларацията си със себе си. Той не е задължен да я попълва пред СИК", допълни Андреев.   Трета присъда за изборни нарушения   От прокуратурата съобщиха, че вече има издадена трета осъдителна присъда за престъпления против избирателните права на гражданите. Мъж на 39 г. от Плевен е бил осъден на пробация - година и един месец.   Общо 64 досъдебни производства против избирателните права са образувани на територията на цялата страна. Седем са бързите производства и едно е незабавно производство. Четирима души са привлечени като обвиняеми, един в района на Апелативната прокуратура - Бургас, и трима в района на Апелативната прокуратура - Велико Търново.   В района на Софийската апелативна прокуратура са образувани 21 досъдебни производства, в Апелативната прокуратура в Пловдив - 11, а във Варна – пет.   Образуваните проверки са 419, а постановените откази – 302. Данните са постъпили в прокуратурата към 13.00 часа. Районната прокуратура в Пазарджик вече разследва двама души от Лисичево за незаконна агитация и купуване на гласове, съобщи БНР. В събота при акция на ДАНС от домовете на задържаните, единият от които е и председател на секционна избирателна комисия, са иззети списъци с имената на стотици избиратели. Два сигнала за купуване на ромски гласове са подадени от Районната избирателна комисия в Кюстендил до прокуратурата, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Кюстендил Емилия Луканова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване