Автомобил за зрител от Турнира на шампионките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359276

Фен на тениса ще спечели автомобил от Турнира на шампионките в София. От 28 октомври до 2 ноември осем от най-добрите тенисистки на планетата ще играят за престижния трофей в зала “Арена Армеец”.

Организаторите подготвят изненади, като освен тенис от висша класа, всеки ден зрителите могат да спечелят и награди. Най-голямата е Hyundai i10, който Фен на тениса ще спечели автомобил от Турнира на шампионките в София. От 28 октомври до 2 ноември осем от най-добрите тенисистки на планетата ще играят за престижния трофей в зала “Арена Армеец”. Организаторите подготвят изненади, като освен тенис от висша класа, всеки ден зрителите могат да спечелят и награди. Най-голямата е Hyundai i10, който

Как дроните навлизат на пазара на имоти?

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kak-dronite-navlizat-na-pazara-na-imoti-181554/

В Аржентина властите издирват недобросъвестни данъкоплатци с помощта на малки безпилотни самолети

Меркел звънна на Бойко по телефона

http://frognews.bg/news_77933/

Канцлерът на Германия Ангела Меркел честити убедителната победа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на провелите се на 5 октомври парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на партията.

Нов тенис турнир ще смени Турнира на шампионките от 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/09/2397081_nov_tenis_turnir_shte_smeni_turnira_na_shampionkite_ot/?ref=rss


Ново състезание с различен формат и брой участници ще замени от следващия сезон съществуващия в момента втори по сила заключителен турнир на WTA - Турнира на шампионките, който за трета поредна и последна година ще се проведе в София.

Турнирът на шампионките стартира през 2009 г. в Бали, Индонезия, където остана до 2011 г., преди да се премести за три сезона в България. 

Новият турнир ще се нарича WTA Elite Trophey и ще се провежда в китайския град Джухай между 2015 и 2019...

Банките все още не предоставят пълна информация при кандидатстване за кредит

http://www.moreto.net/novini.php?n=266860

Според Закона за Потребителския Кредит (ЗПК) всеки кредитоискател има право да получи предварително пълна информация за искания от него кредит. Проучване на Асоциация Активни потребители показва, че у нас това е все още трудна задача, съобщават от потребителската организация.

Ненков: Ваксини за новороденитеще има, дори и да бъда глобен

http://www.cross.bg/vaksini-globen-dostavka-1434276.html

София /КРОСС/ Здравното министерство започва да договаря 40 000 ваксини за новородени, достатъчни, за да покрият нуждите на страната ни до края на годината. Оказа се, че от ведомството са прекратили процедурата по доставка на очакваната шествалентна ваксина за бебета и пристъпват към директно договаряне с търговците. В резултат на това обаче фирмата производител на ваксината, която липсваше, е подала жалба и се опитва да постави на колене министерството. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков, който е категоричен, че дори да бъде глобен, ваксини за новородените у нас ще има.След като фирмата производител на ваксини, с която Здравното министерство има договор, не могла да достави необходимите за новородените у нас количества, тя предложила различна ваксина - във флакон, обясни д-р Ненков.„В този си вид, във флакон, ваксината не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с обществени средства", каза министърът.Така Здравното министерство прекратило процедурата по доставка, тъй като предлаганата ваксина била различна от предварително договорената. Решението за прекратяване обаче било обжалвано от доставчика в Комисията за защита на конкуренцията.„Това означава, че Комисията ще й отнеме определено време да разгледа тази жалба

"Маруся" все още не знае с колко болида ще стартира в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/09/2397070_marusia_vse_oshte_ne_znae_s_kolko_bolida_shte_startira/?ref=rss


Ръководството на "Маруся" във Формула 1 ще реши едва в петък сутрин дали да стартира с един или два болида в дебютната Гран при на Русия.

Титулярният пилот на екипа Жул Бианки остава в критично състояние в интензивно отделение след катастрофата в Япония през миналия уикенд.

Източници на "Аутоспорт" от тима твърдят, че и двата варианта остават отворени, а окончателното решение ще бъде взето едва преди първата свободна тренировка.

Първоначално "Маруся" номинира...

Сестри без баща помагат на осиротелите братя от Средогрив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359327

Две сестри от Монтана, полусираци, даряват стипендиите си на братята от село Средогрив, чиито родители загинаха във взрива край Горни Лом, съобщи bTV. Момчетата, едното на 5, другото на 22 години, трябва да изплащат банков заем.
Атанаска и Петя са без баща. Стипендиантки са на бившия парламентарен шеф Борислав Великов, Две сестри от Монтана, полусираци, даряват стипендиите си на братята от село Средогрив, чиито родители загинаха във взрива край Горни Лом, съобщи bTV. Момчетата, едното на 5, другото на 22 години, трябва да изплащат банков заем. Атанаска и Петя са без баща. Стипендиантки са на бившия парламентарен шеф Борислав Великов,

Полусираци помагат на братята от Средогрив, чиито родители загинаха при взрива в Горни Лом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359338

Две сестри от Монтана, полусираци, даряват стипендиите си на братята от село Средогрив, чиито родители загинаха във взрива край Горни Лом, съобщи bTV. Момчетата, едното на 5, другото на 22 години, трябва да изплащат банков заем.
Атанаска и Петя са без баща. Стипендиантки са на бившия парламентарен шеф Борислав Великов, Две сестри от Монтана, полусираци, даряват стипендиите си на братята от село Средогрив, чиито родители загинаха във взрива край Горни Лом, съобщи bTV. Момчетата, едното на 5, другото на 22 години, трябва да изплащат банков заем. Атанаска и Петя са без баща. Стипендиантки са на бившия парламентарен шеф Борислав Великов,

Льо Пен прави нова европейска партия

http://www.cross.bg/obedinenie-natzionalisti-partiya-1434275.html

/КРОСС/ Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен готви създаването на нова европейска партия, която да обедини крайнодесни политически сили от страните от ЕС, пише електронното издание EurActiv. Подобен фронт трябва да послужи за основа на политическа група в Европарламента, за чието съставяне правилата на съюза изискват членството на партии от минимум седем държави. Ако такова обединение бъде постигнато, Льо Пен ще си гарантира допълнителни субсидии от бюджета на Брюксел. Сумата може да достигне 22 млн. евро, разпределени върху следващите пет години от мандата на законодателното събрание. Новата политическа групировка, в основата на която ще стоят френските националисти, ще се казва Движение за Европа на нациите и свободите (MENL). „Създаването на MENL ще позволи събирането на едно място на всички съюзници на Марин льо Пен в Европа", цитира EurActiv думите на лидера на делегацията на френските националисти Емерик Шопрад. Сред потенциалните съюзници фигурират италианската Северна лига, австрийската Партия на свободата, белгийската Vlaams Belang. Водени от френския НФ, крайнодесните партии направиха неуспешен опит за обединение и преди изборите за Европейски парламент през май. Тогава водеща фигура в преговорите за съюз беше лидерът на холандските националисти Герт Вилдерс, доскоро близък съюзник на Льо Пен. Неговата Партия на свободата обаче не успя да влезе в Европарламента. Той обяви, че няма да участва в ново обединение

Производството на по-голям iPad се отлага за 2015 г.

http://www.investor.bg/harduer/459/a/proizvodstvoto-na-po-goliam-ipad-se-otlaga-za-2015-g-181591/

Доставчиците на Apple не успяват да се справят с производството на достатъчно бройки на новия iPhone 6

"Топлофикация - София" може да излезе на свободния енергиен пазар

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/toplofikaciia-sofiia-moje-da-izleze-na-svobodniia-energien-pazar-181603/

Дружеството ще спести 1,2 млн. лева като купува електричеството на свободния пазар, отчетоха от Столичния общински съвет

Линейка с пациенти на хемодиализа катастрофира в Бургас

http://www.cross.bg/bolni-lineiikata-byrgas-1434274.html

Бургас /КРОСС/ Линейка, превозваща пациенти, катастрофира в близост до стадион „Черноморец" в Бургас. Инцидентът стана преди минути. В линейката имало двама болни, които по график били превозвани за хемодиализа.В болницата вече дойде полиция. Двамата болни вече са приети в Шокова зала. От там отказват да приемат други хора, които чакат пред Спешното отделение, тъй като са заети.Във верижната катастрофа участват лек автомобил „Опел Астра", джип „Дайхацу Тероза" и линейка на МБАЛ-Бургас, предава репортер на Флагман. Инцидентът е станал на светофара на ул. „Спортна" и бул. „Тодор Александров". Линейката е пригодена като пътнически микробус и в нея са превозвали болните на хемодиализа. Районът е обезопасен, но преминаването е изключително затруднено.Пациентите, пътували в линейката, са семейство. Мъжът и жената са 50-годишни, не са в тежко състояние.Линейката блъсна едната кола, тя се завъртя и блъсна третата, разказаха очевидци. Общо участниците са шестима - тримата шофьори, санитаря и двама болни, никой от тях не е сериозно пострадал. Линейката е карала с превишена скорост и така е отнесла джипа, че го е засилила в Опел-а, казаха още свидетели.Шофьорът на линейката Стоян от Средец обясни, че само за секунда се е разсеял и другите автомобили са спрели пред него. Той не ги видял. Мъжът съжалява за случилото се, изглежда видимо адекватен.

Линейка предизвика верижна катастрофа, двама са пострадали

http://frognews.bg/news_77932/

Линейка предизвика верижна катастрофа в Бургас. Това съобщиха за Фрог нюз от местната полиция.

Лукарски: Не се разцепихме и няма!

http://frognews.bg/news_77930/

Не се разцепихме, няма да се разцепим, въпреки че много хора чакат това да стане, заяви по БТВ лидерът на СДС и член на РБ Божидар Лукарски. Той отрече да са се разделили и на две крила.

Образователното министерство се извини на родителите на детето с аутизъм

http://www.mediapool.bg/obrazovatelnoto-ministerstvo-se-izvini-na-roditelite-na-deteto-s-autizam-news225805.html

Родителите на 13-годишната Ана-Мария са получили извиненията на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева заради нейните изказвания отпреди два дни, съобщиха от от образователното министерство (МОН) в четвъртък.   Във вторник Ваня Кастрева и двама нейни колеги от МОН дадоха извънредна пресконференция, на която обявиха, че Ана-Мария имала навика да се разсъблича. Те обясниха, че цитират бащата на детето.   Потресаващите изказвания на Кастрева бяха извадени напълно от контекста на случая и бяха направени преди министерството да е извършило пълна проверка. Родителите на Ана-Мария отхвърлиха тези твърдения като неверни.   "На срещата днес са били поднесени взаимни извинения във връзка с възникнали проблеми при комуникацията на двете страни през медиите", се казва в съобщението на министерството в четвъртък. Зам.-министър Кастрева е предложила на родителите на Ана-Мария помощ при възстановяване и връщането й към учебния процес.   В помощ на родителите ще бъде изпратен екип от специалисти психолози и терапевти по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт, които да изготвят план и да проведат поетапна терапия за връщането на детето към неговото всекидневие и учебния процес, обещаха от министерството.   Кастрева е обсъдила с родителите и проверката, която министерството е извършило в 4-то помощно училище, за да се изяснят обстоятелствата по случая. Резултатите от проверката се очакват в петък.   Преди ден Софийска районна прокуратура обяви, че е образувано дело за блудство с непълнолетно лице заради случая в столичното Четвърто помощно училище. В последните три дни институциите започнаха да проявяват активност по подадения сигнал от родителите на 13-годишната Ана-Мария, която е ученичка в помощното училище в квартал "Княжево". Момичето страда от аутизъм.   Родители й са забелязали проблем в поведението на детето на 19 септември. След като се върнала от занятия, майка ѝ установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и сутиенът. Дни по-късно детето започва да разказва, че "имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята", разказва майката.   В 11 часа в петък ще има протест пред образователното министерство в подкрепа правата на Ана-Мария и всички деца в България. Той се организира във Фейсбук. Граждански демонстрации в подкрепа на Ана-Мария и семейството й се организират в петък още в Сливен и в Пловдив.

Две кандидатури за шеф на сдружението ССК “Черно море” - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266863

Бизнесменът Чавдар Трифонов и депутатът от ГЕРБ Красен Кралев са кандидатите за председател на сдружението от спортни клубове ССК “Черно море”. Общото събрание е утре от 18 ч. в Спортното училище “Г. Бенковски”. Трифонов сподели за Медийна група “Черно море”, че се надява да спечели по-добрата управленска платформа.

Джип засече линейка с болни на хемодиализа, двама от пациентите ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359316

Линейка с петима пациенти на хемодиализа катастрофира в Бургас, двама от болните са получили наранявания, но няма опасност за живота им.
Инцидентът е станал близо до стадион Линейка с петима пациенти на хемодиализа катастрофира в Бургас, двама от болните са получили наранявания, но няма опасност за живота им. Инцидентът е станал близо до стадион "Черноморец", когато на светофар внезапно пред линейката спрял джип. Шофьорът на линейката ударил рязко спирачки, но се ударил в джипа,

Протестът, който разклати Берлинската стена преди 25 години

http://e-vestnik.bg/21453/protestat-koyto-razklati-berlinskata-stena-predi-25-godini/

Франс прес

Източногермански граничари край Берлинската стена през 1978 г. Снимка: АП/БТА

Сутринта на 9 октомври 1989 г. в Лайпциг източногерманските комунистически власти мислеха, че са предвидили всичко: армията бе мобилизирана, с водни оръдия и бронирани автомобили, болниците се бяха презапасили с кръв и бяха анулирали почивните дни за персонала, а западната преса бе блокирана в Източен Берлин.

В този понеделник преди 25 години Щази (тайната полиция на ГДР) очакваше 30 000 демонстранти. Инструкциите на източногерманския лидер Ерих Хонекер бяха ясни: протестът им ще бъде потушен със същата жестокост, с която бе потушен и този на 10 000 души предходния понеделник.

Но след традиционния молебен за мир в църквата “Свети Никола”, на околовръстното шосе на Лайпциг излязоха 60 или 70 хиляди със свещ в ръка, скандирайки “Не на насилието” и “Ние сме народът”.

Объркани, властите не реагираха, а Червената армия остана в казармите си. Месец по-късно, ден подир ден, падаше Берлинската стена.

“Бяха подготвени за всичко. Само не за свещи и молитви”, разказваше на драго сърце Кристиан Фюрер, емблематичният пастор на “Свети Никола”, който почина в края на юни тази година.

На тази 25-а годишнина от отварянето на Берлинската стена президентът Йоахим Гаук, който е бил навремето пастор, защитник на правата на човека в другия край на страната - в град Рощок, избра да почете тази повратна дата 9 октомври в Лайпциг, вместо 9 ноември в столицата на обединена Германия.

“В исторически план това е много важна дата за мирната революция в Германската демократична република (ГДР)”, обясни в интервю за АФП Райнер Епелман - друг от източногерманските пастори активисти, служил в Източен Берлин.

“Тази вечер в Лайпциг видяхме удивително голям брой граждани на ГДР, готови да поемат рискове”, допълни Епелман, който днес ръководи историческа фондация за диктатурата на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП).

“Не зная дали ще се върна невредим вкъщи, дали ще бъда вкаран в затвора, дали ще бъда бит, дали няма да ме изгонят утре от университета, дали ще имам проблеми в предприятието, където работя”. Повечето от хората, които излязоха на улицата онази вечер си мислеха за това и въпреки всичко отидоха. Искаха да се освободят от самите себе си”, обясни той.

Кристиян Фюрер написа в мемоарите си: “Въпреки страха, те имаха надежда в сърцата, благодарение на молитвите”.

Рисковете бяха действителни, още повече че през юли Хонекер поздрави китайското правителство, че е смазало контрареволюционерите на площад Тянанмън.

Датата 9 октомври 1989 г. бе също толкова важна и за източногерманското правителство, обясни Епелман. В момент, когато Желязната завеса бе полуотворена в Унгария и когато малките протести се множаха в цяла ГДР, започна да се заражда идеята да бъде отворена Берлинската стена. Едно от теченията в ГЕСП смяташе, че е по-добре да бъдат загубени 3 или 4 милиона граждани, неподатливи на благоденствията на комунизма, отколкото да се води безкраен конфликт.

На непоколебимия Хонекер се налага да подаде оставка на 18 октомври. Вечерта на 9 ноември говорителят на ГЕСП Гюнтер Шабовски, обявява, че на източногерманците е позволено да пътуват. “Драмата продължи 30 дни. Девети октомври бе началото на края”, подчерта Епелман.

“Не мислехме за края на ГДР”, което стана официално година по-късно по време на обединението на 3 октомври 1990 г., уточни той. “Обмисляхме една преобразена ГДР”.

Събитията от Лайпциг “показаха за пръв път, че са възможни промени”, каквито имаше в Полша, в Чехословакия и даже в СССР.

За днешните възпоменания президентът Гаук е поканил словашкия, чешкия, унгарския и полския си колеги. Първото честване ще бъде в Гевандхаус - концертната зала, където диригентът Курт Мазур използва световната си известност, за да се намеси в антиправителствената демонстрация и да договори прекратяването на конфронтацията между силите на реда и протестиращите.

В късния следобед в ...

Спряна е реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул

http://society.actualno.com/Sprjana-e-restavracijata-na-cyrkvata-Sv-Stefan-v-Istanbul-news_54053.html

Спряна е реставрацията на църквата „Св. Стефан” в Истанбул и тя няма да може да бъде довършена в близките три години. Това каза Жени Лазарова, оперативен управител на фондация &...

Найденов: БСП ще участва със собствената си платформа на преговорите

http://politics.actualno.com/Najdenov-BSP-shte-uchastva-sys-sobstvenata-si-platforma-na-pregovorite-news_54057.html

БСП ще участва в инициираните от ГЕРБ преговори за съставяне на кабинет, въпреки че сформирането на правителство ще бъде трудно. Това каза Ангел Найденов, водач на листата на „БСП Лява Бълга...

Настимир Ананиев: Регистрирах марката "Реформаторски блок", за да запазя интересите на партията

http://pik.bg/настимир-ананиев-регистрирах-марката-реформаторски-блок-за-да-запазя-интересите-на-партият-news235645.html

Настимир Ананиев: Регистрирах марката "Реформаторски блок", за да запазя интересите на партията

Реформаторският блок ще подкрепи мнозинство, което не е подкрепяло предишният кабинет, този на Пламен Орешарски. Това заяви Настимир Ананиев от "България за гражданите" пред TV7."Важно за нас е да има силно мнозинство, което да подкрепи реформите, които са заложени в нашата програма, като например съдебната система. Със сигурност заявяваме, че искаме да участваме в коалиционно реформаторско правителство", категоричен беше Ананиев. 

Ананиев подчерта, че е регистрирал марката "Реформаторски блок" като физическо лице в патентното ведомство, за да запази интерите на блока. "Искам да разясня, че това е заявка за регистрация в патентното ведомство и покрива печатни и рекламни материали, свързани с дейности на партията. Ако някой друг го беше направил, ние нямаше да можем да използваме името на партията. Радан Кънев заяви, че е разбрал седмица, след като е направена регистрацията. Член съм на изпълнителния орган на най-голямата партия в Реформаторския блок и затова смятам, че марката на Реформаторския блок трябва да се държи от някои от членовете. Моите намерения са добронамерени и искам да запазим интересите на блока", подчерта още Ананиев. 

Той беше категоричен, че в Реформаторския блок няма разединение. На въпрос с кой възнамеряват да подкрепят за създаването на правителство, Ананиев отговори: "В нашата позиция е по-важно да се види дали можем да се обединим в реформите, а след това да видим кой може да направи тези реформи. В програмата на ГЕРБ съдебната реформа не е залегнала толкова обширно, колкото при нас".

Индексите на БФБ затвориха на зелена територия

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/indeksite-na-bfb-zatvoriha-na-zelena-teritoriia-181598/

Акциите на Софарма поскъпнаха, след като фармацевтичната компания съобщи, че е изкупила обратно 14 015 свои акции при средна цена от 3,998 лв.

Wall Street е на червено в началото на търговията*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-e-na-cherveno-v-nachaloto-na-tyrgoviiata-181601/

Капитализацията на Gap спада рязко с над 11% след новината за освобождаването на главния изпълнителен директор

МОСВ чака жалба, за да отмени решението за Карадере

http://www.cross.bg/byrgas-riosv-izdavane-1434273.html

София /КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова изиска административната преписка по издаване на Решение № БС-78-ПР/06.10.2014 г. за преценяване на необходимостта от извършване и оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Изграждане на луксозен къмпинг" по плана на ЗО „Бяла", гр. Бяла, Община Бяла и се запозна обстойно с мотивите на директора на РИОСВ - Бургас за неговото издаване. На база предоставената от РИОСВ - Бургас документация, министърът констатира пропуски в издадения административен акт, които дават основания за отмяната му. Въпреки това, предвид разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс, тя няма правно основание да го отмени, без да е сезирана по съответния ред, а именно след подаване на жалба срещу решението. Към настоящия момент в МОСВ няма данни за постъпила жалба.Предвид планираните за утре, 10 октомври 2014 г., протести срещу Решението на директора на РИОСВ - Бургас, министър Светлана Жекова инициира среща с представители на екоорганизацията „Да спасим Карадере" за изясняване на случая.

Реформаторите порязаха Борисов: Не го искат за премиер

http://www.bnews.bg/article-118666

Засега Реформаторският блок не иска Бойко Борисов за премиер на бъдещото управление. Докога обаче ще запазят тази си позиция не е ясно, предвид факта, че самите те в последните дни се раздират от вътрешни противоречия "за" и "против" тази кандидатура.

Катастрофира линейка с шестима пациенти, двама са в критично състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359315

Линейка, превозваща пациенти, катастрофира тежко в близост до стадион „Черноморец” в Бургас. Инцидентът стана преди минути, съобщи "Флагман".
В линейката е имало шестима болни, които по график били превозвани за хемодиализа. Двама от тях са в критично състояние след сблъсъка.
Очаквайте Линейка, превозваща пациенти, катастрофира тежко в близост до стадион „Черноморец” в Бургас. Инцидентът стана преди минути, съобщи "Флагман". В линейката е имало шестима болни, които по график били превозвани за хемодиализа. Двама от тях са в критично състояние след сблъсъка. Очаквайте

По-добрата формула на управление е център-дясно!

http://www.bnews.bg/article-118667

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков начерта две формули на бъдещо управление на България - едната е правителство на малцинството, а втората е правителство с широка подкрепа от парламента център -дясно. Според него, втората формула е по-добрата. Това управление трябва да бъде на основата на център-дясна платформа. Ако не бъде подкрепен бизнеса, няма да има работни места, няма да има икономически растеж, ще има глад, изтъкна още Бареков.

„НИЕ” – Дружество с ограничена отговорност

http://offnews.bg/news/n_1/n_401283.html

Живеем си спокойно. Вярваме, че нещата ще се оправят от самосебе си. Ходим на работа (ако има такава). После разпускаме (ако има пари). Въобще, чакаме светлото бъдеще. А то, бъдещето, се мултиплицира чрез децата ни. И разбира се, нашите деца са най-добрите. Най-честните. Най-умните. Най-кротките. И ако някой каже обратното (най-вече някоя проклета даскалка или изнервена бабичка от входа), сме готови да й извием гръкляна с голи ръце. Как се осмелява да казва нещо лошо за нашето бъдеще? Е, показват понякога по телевизията жестоки побоища в класните стаи, стриптийз пред учителската стая, пиянство до безпаметност или стряскаща неграмотност. То не че не виждаме това и всеки ден в градинката до блока ни, ама друго е по телевизора… Но… Това никога не са нашите деца! Никога! Това са някакви чужди гаменчета, най-вероятно от бедни или алкохолизирани семейства, оскотели от глад и простотия, вдишващи дълбоко от обща трева... А когато един ден и нашата плът и кръв стане главен герой в нечий задължително „злонамерен репортаж”, се хващаме за главата и се чудим как така не сме разбрали какво се случва с доброто ни и възпитано дете. Почваме да умуваме кой го е превърнал в лошо и жестоко. И обикновено моментално намираме виновен – я училището, което не го е възпитало, я лошата компания на съседските деца-хулигани… Ние? Ние никога не сме виновни! Никога! Разбираме, че има проблем, който трябва да бъде решен, когато някой ни е зашлевил през лицето с него. Но отново само клишетата изпъкват: защото обществото..., преходът..., учителите..., образователната система..., политиците..., преди не беше така..., а по-преди пък съвсем не беше така..., а на Запад знаете ли как е..., а в Америка пък е още по-така..., и т.н… Разбира се, в тези клишета има по нещо вярно. Но всичко това са обикновени последствия. И те не обясняват нищо. В причините може да се вникне само, ако потърсим и признаем личната си отговорност. Всички сме виждали икони и стенописи на Страшния Съд. На него няма да съдят нито обществото, нито прехода, нито образователната система. Ще бъдат съдени личности, заради тяхната лична вина. И ние всички трябва да я поемем, да се покаем за нея и чак тогава да продължим да вървим напред. Защото не обществото създаде днешните ни възприятия. Ние самите ги приехме. Ние сами си издигнахме култовете и сами започнахме да им се кланяме, самозалъгвайки се, че всичко е наред, че всичко ще премине. Ние лишихме децата си от каквато и да било нравствена основа, защото най-напред лишихме себе си от нея. Ние излъчвахме неморални хора, на които ръкопляскахме. А после ги псувахме, че не правят нищо морално. Ние избирахме по-малкото зло, когато ни се налагаше да избираме. И това (по-малко) зло, разбира се, си вършеше злата работа в костюми и коли, за които завиждахме. Макар че, понякога разликата между голямото и малкото зло е в 20, 30, 50 лева за глас и две студени кебапчета. Ние издигахме хитреци, ние ги превръщахме в марка за успех и после пак ние ги „убивахме”, за да им отмъстим за това. И най-вече, всички ние си избрахме имагинерната цел – Обетована земя, където тече мед и мляко, и където много искаме да бъдем равнопоставени. Ние показвахме, че човек трябва да жертва всичко, за да влезе в този земен рай, в земята на насладата, която съществува само на картата в съзнанието ни. Защото земният рай, на когото сме подчинили живота си, не съществува и никой никога не ни го е обетовал (обещавал). Ние намразихме всичко, което ни отдалечава от това чувствено бъдеще. Постарахме се да изобразим всичко духовно по карикатурния образ на собствените си представи. И го повторихме толкова пъти, докато накрая не се убедихме, че духовността е относителна. Ние възвеличихме като интелектуален елит хора, които насред дима от цигарите си задават въпроса, на който всеки овчар на село отдавна си е отговорил: „Какъв е смисълът на живота?” Ние вярвахме на разни кризисни пиари и социолози как не разбираме колко много милеят за нас политиците и как те решават едни глобални въпроси, които нашите прости мозъци не могат да смелят. Ние се кефихме на разни VIP хора по телевизора и пускахме есемеси, за да „спасим” някой от тях. Или просто им се присмивахме, че се излагат в разни риалитита за някой лев. Ама тайничко си мислихме, че е много хубаво така са си лежиш на топличко няколко месеца, да клюкариш по цял ден, да броиш хапките в устата на съквартирантите си, а накрая и да изкараш едно сносно хонорарче. Нищо, че с нашите телефонни левчета сме им платили. Ние се наслаждавахме на това. И след дълбокомислени разсъждения на по чашка мастика (уиски), след някоя „мила” дума за съседа, за майката на някой политик или „елитен” българин, задължително изливахме всички познати ни мръсни думи върху Църквата. А после и върху Бога, който в крайна сметка винаги се оказваше за нас най-големият виновник за всичките ни нещастия. Затова, че се наводнявахме. Затова, че се взривявахме. Затова, че се убивахме. За това, че не умеем да се обичаме… Ние намерихме пристан в капището на „гостоприемния” мамон, прославихме го, надявайки се, че ще ни осигури светло бъдеще. И взехме да му колим жертва след жертва, докато накрая не му заколим душите си. После пак ние доброволно отдадохме и малкото, което ни е дал мамона, за да получим нещо от суетата. И получихме твърде малко, но желанието е толкова голямо, че и на това се зарадвахме. Само остана малко съжаление, че самата индустрия на суетата не е в България, че сме второстепенни актьори в големия театър на разврата. Ние декларирахме, че развратът е нещо нормално, че няма закон срещу разврата, а самият разврат е норма. Ние продавахме хора вечер, а сутрин дамгосвахме продаването на хора. Ние обсъждахме борбата с бедността, минавайки транзит покрай „мързеливците, които не искат да работят”. „Мързеливците”, които обикалят по гробищата, за да се хранят с изсъхналите курабийки, оставени от опечалени близки на някой гроб, защото много често протегнатата им на улицата ръка остава празна… Така мъртвите се оказаха по-милостиви от живите… А ние сме смъртно спокойни... И научаваме за това, което правят собствените ни деца, най-често от телевизията. Ами ако нямаше телевизия?! Какво чудно има в това, че децата приличат на нас? На кого биха могли да приличат, нали са наши? Нали ние им рисуваме пешеходните пътеки, по които безопасно да стигнат до мечтаното бъдеще? И думата „НИЕ” не е подходяща, тя ограничава отговорността. Точната дума, която всеки един от нас трябва да прибави към изреченията по-горе е, „АЗ”! Всеки един от нас трябва да погледне в огледалото, да каже тази дума, да се покае и да се промени. Вратите на храма търпеливо чакат нашето покаяние, нашия отказ от греха и неговото непрекъснато репродуциране върху човешките същества... до смърт! Някой би казал, че тези думи са пресилени. Някой би подхвърлил ехидно, а друг би изкрещял:„Аз не съм виновен!” Тогава спокойно. Нещата ще се оправят...

Отровни гъби пратиха жена в интензивното

http://pik.bg/отровни-гъби-пратиха-жена-в-интензивното-news235644.html

Отровни гъби пратиха жена в интензивното

Нов пациент, отровил се с гъби, е постъпил в МБАЛ-Смолян, съобщиха от отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ).

Искра Д. от Неделино постъпила в смолянската болница след консумация на отровни гъби. Пациентката имала късмет, според лекуващите лекари, тъй като опитала не зелена мухоморка, а друг вид гъби, при които токсините са по-малко.

След лечението в ОАИЛ жената е в добро състояние; няма опасност за живота й.
Преди дни в болницата почина мъж, консумирал зелена мухоморка, а през август медиците от ОАИЛ спасиха друг гъбар, ял от отровния двойник, информира БТА.

Пак застрелян чернокож младеж в САЩ

http://www.vesti.bg/novini/pak-zastrelian-chernokozh-mladezh-v-sasht-6024420

В американският град Сейнт Луис, щата Мисури, полицай застреля 18-годишен чернокож подрастващ със 17 изстрела.

Проф. Галина Чакалова: Пациентите с рак на яйчниците се увеличават и „подмладяват”

http://www.moreto.net/novini.php?n=266856

Пациентите с рак на яйчниците се увеличават и „подмладяват”. Това каза проф. д-р Галина Чакалова, началник на Клиниката по гинекология в СБАЛО – София, по време на пресконференция във връзка с петата национална онкологична конференция МОРЕ 2014, която се провежда край Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Бареков: Ако вляза в българското НС, най-вероятно ще бъда председател

http://frognews.bg/news_77927/

Оставям опцията да вляза от Пловдив, но тази вечер заминавам за чужбина и след две седмици ще реша окончателно дали ще вляза в българския парламент от родния си град, заяви по БТВ лидерът на ББЦ Николай Бареков. Той в преговорите нямало да участва.

Москва: С думите си Плевнелиев потъпка традицията на дружба между Русия и България

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/09/2397048_moskva_s_dumite_si_plevneliev_potupka_tradiciiata_na/?ref=rss


Москва смята за недопустими изявленията на българския президент относно Русия като "агресивна" държава, заяви днес говорителят на външното министерство в Москва Александър Лукашевич по повод интервю на Росен Плевнелиев за германски вестник, съобщи ТАСС.

В интервюто за "Франкфуртер алгемайне цайтунг", публикувано на 4 октомври, Плевнелиев нарече Русия "националистическа и агресивна държава", посочва руската агенция. 

"Подобен род изявления, разбира се, предизвикват у нас...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/09/2396987_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

-ЦИК окончателно обяви състава на 43-ото Народно събрание.
-Лидерите от Реформаторски блок се събраха на председателски съвет на "Раковски" 134.
- 54 души загинаха след мощен взрив в центъра на йеменската столица Сана, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия".
- Европейският парламент е отложил за...

Звеното за произшествия в морския транспорт се мести във Варна

http://econ.bg/Новини/Звеното-за-произшествия-в-морския-транспорт-се-мести-във-Варна_l.a_i.575425_at.1.html

Звеното за разследване на произшествията в морския транспорт ще бъде преместено от София във Варна. Това заяви транспортният министър Николина...

Кремъл недоволства от Плевнелиев: Изявлението му, че Русия е агресивна държава, е недопустимо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359291

Москва намира за недопустимо изявлението на българския президент Росен Плевнелиев, че Русия е „агресивна” държава. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич в коментар на интервю на българския държавен глава за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", предаде руската агенция ТАСС. Москва намира за недопустимо изявлението на българския президент Росен Плевнелиев, че Русия е „агресивна” държава. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич в коментар на интервю на българския държавен глава за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", предаде руската агенция ТАСС.

Катастрофа затрудни движението по пътя Първомай- Хасково

http://pik.bg/катастрофа-затрудни-движението-по-пътя-първомай--хасково-news235641.html

Катастрофа затрудни движението по пътя Първомай- Хасково

Временно е затруднено движението по път I-8  Първомай-Хасково, в района на с. Върбица, заради пътнотранспортно произшествие, съобщава АПИ.

Водачите на моторни превозни средства трябва да се движат с повишено внимание и
съобразена скорост двупосочно в едната лента, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция", предупреждават от АПИ.

Европейската комисия спира регулацията на пазара на фиксирани телефонни услуги

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/09/2397052_evropeiskata_komisiia_spira_regulaciiata_na_pazara_na/?ref=rss


Европейската комисия (ЕК) обяви, че премахва регулирането за два телекомуникационни пазара в Европа. Освен това ЕК ще преразгледа състоянието на други два пазара и ще прецени какво да е тяхното бъдеще.

Освободени от регулиране стават пазарът на дребно за достъп до фиксирани телефонни услуги и пазарът на едро за генериране на повиквания във фиксирани мрежи. Новите правила на комисията влизат в сила веднага.

Като аргумент за решението си комисията казва, че се наблюдава...

МЗ ще договаря пряко шествалентна ваксина за бебета с търговци на едро

http://pik.bg/мз-ще-договаря-пряко-шествалентна-ваксина-за-бебета-с-търговци-на-едро-news235640.html

МЗ ще договаря пряко шествалентна ваксина за бебета с търговци на едро

Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще премине към пряко договаряне на шествалентна ваксина за бебета с търговци на едро. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебното правителство Мирослав Ненков. На прякото договаряне ще бъдат поканени всички, които могат да доставят ваксината.

Министър Ненков обясни, че в извънредни случаи като дадения момент, в който няма ваксина, може да се пристъпи към директно  договаряне, и се позова на такава възможност на основание чл. 90, т. 4 от Закона за обществените поръчки. МЗ прекрати  процедурата за доставка на ваксините, тъй като се оказа, че единствената фирма, спечелила конкурса, може да осигури ваксина  във форма, която не е указана в Позитивния лекарствен списък. При това положение МЗ не можеше да купи ваксината, обясни той.

Не мога да позволя някой да поставя МЗ на колене или мен лично и затова преминаваме към директно договаряне, каза още министър Ненков. Има възможност да бъдат осигурени отново чрез пряко договаряне 40 хиляди дози шествалентни ваксини, които ще бъдат  доставени от квоти на други държави, обясни министър Ненков. По думите му те ще бъдат достатъчни до края на годината. Ще започне подготовката на обществена поръчка за осигуряване на ваксини на бебетата за следващите две или три години, каза още той. Към  момента се задържа реваксинирането на шестгодишните деца с тези ваксини, за да се осигури ваксинирането на новородените, уточни  министър Ненков. Бави се наредбата за промяна на имунизационния календар, като бавенето е в МЗ, призна министър Ненков.

В него ще бъде дадена  свобода на следващото ръководство на МЗ и на бизнеса да бъдат подбрани такива ваксини за децата, каквито са налични. Целта е в новия имунизационен календар да не се описват ваксините, а антигените, срещу които децата ще бъдат имунизирани, обясни министър Ненков.

Москва: Изявлението на Плевнелиев, че Русия е агресивна държава, е недопустимо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359281

Москва намира за недопустимо изявлението на българския президент Росен Плевнелиев, че Русия е „агресивна” държава. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич в коментар на интервю на българския държавен глава за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде руската агенция ТАСС. Москва намира за недопустимо изявлението на българския президент Росен Плевнелиев, че Русия е „агресивна” държава. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич в коментар на интервю на българския държавен глава за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде руската агенция ТАСС.

Варненец: Кола, паркирана върху тротар, пречи на ремонта му

http://www.moreto.net/novini.php?n=266861

Снимка на кола, паркирала върху тротоар, който в този момент се ремонтира ни прати читател на Moreto.net. "Хората работят, но някой им пречи" е коментарът на варненеца към снимката. Возилото е паркирало на ул. "Св.

Изготвят специален механизъм за превенция на злоупотребата над деца и ученици

http://www.cross.bg/detza-detzata-ychenitzi-1434271.html

София /КРОСС/ Министерството на образованието и науката инициира поредица от срещи с отговорни институции и неправителствени организации за изготвяне на специален механизъм за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателствата над деца и ученици в детските градини и училищата.Днес министър Румяна Коларова и заместник-министър Ваня Кастрева проведоха първата среща с Георги Богданов - изпълнителен директор, и с Дани Колева - програмен директор на Националната мрежа за децата (НМД), която обединява десетки неправителствени организации, занимаващи се с въпросите на децата.Предстои МОН да покани на разговори представители от Министерството на вътрешните работи, от Министерството на труда и социалната политика, на Държавната агенция за закрила на детето и др.На срещата бе постигнато съгласие, че с помощта на гражданския сектор и на институциите трябва да започне изграждането на цялостни политики за закрила на децата и учениците от посегателства и насилие. Те трябва да включват най-добрите съвременни и международни практики, да бъдат имплементирани в рамките на българското училищно образование и възпитание и да гарантират максимална защита на подрастващите.От НМД предлагат механизмът да има три основни стълба за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателството над деца и ученици в образователните институции. От една страна това трябва да е специализиран подход при подбора на педагогическия и непедагогическия персонал

С какво е полезен колагенът

http://www.cross.bg/kolagen-kolagenut-stavite-1434272.html

Какво е колаген? Колагенът е протеин, който е в основата на човешката съединителна тъкан - хрущяли, сухожилия и стави. Той гарантира тяхната здравина, както и устойчивост на натоварване, той е отговорен и за еластичността на мускулите и ставите. Колагенът е най-широко срещаният протеин не само при хората, но и при всички бозайници на планетата. Между другото, почти всички кулинари са добре запознати с неговата производна - желатина, който се получава именно от колаген. Поради това не е изрично отделен, а се използват неговите източници - хрущял, костите, кожата и ставите на животните. Към днешна дата, науката познава около три дузини типа колагенов протеин. Те се различават на ниво на последователност на аминокиселините, но всички са еднакво полезни за организма. При нормални условия колагенът се синтезира от организма и този синтез е напълно достатъчен, за да отговори на нуждите от колаген на обикновения човек. Въпреки това, за спортистите, чието тяло е под напрежение и натоварване, това количество не е достатъчно и води до - изтъняване на хрущяла, загуба на еластичност и здравина на ставите и сухожилията, повишена склонност към травми. Понякога причината за липсата на колаген в тялото може да е заболяване, включително и вродено. Отрицателен ефект върху синтеза на колаген в организма оказва и недостига на витамини и минерали и по-специално - на витамини от група В. С какво е полезен колагенът? На пръв поглед самото вещество не е особено интересно

Запазване на надеждата за радост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359278

Репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев” често консултират пациенти с онкологични заболявания за запазване на техния фертилитет
Създаването и раждането на новия живот най-често е свързано с голяма радост за всяка жена и двойка. Понякога обаче зачеването на мечтаното дете преминава през сериозни препятствия, Репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев” често консултират пациенти с онкологични заболявания за запазване на техния фертилитет Създаването и раждането на новия живот най-често е свързано с голяма радост за всяка жена и двойка. Понякога обаче зачеването на мечтаното дете преминава през сериозни препятствия,

София посреща грации от 6 страни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359269

Турнирът по художествена гимнастика за Купа “Левски” и приз “Маргарита Рангелова” за 19-и път ще събере грации, които ще играят в памет на дългогодишната спортна журналистка. Ще участват 15 клуба от 6 страни. Турнирът е в събота и неделя в зала “София”, входът е свободен. 

“Ако имахме големи финансови възможности, щяхме да доведем по-добри състе Турнирът по художествена гимнастика за Купа “Левски” и приз “Маргарита Рангелова” за 19-и път ще събере грации, които ще играят в памет на дългогодишната спортна журналистка. Ще участват 15 клуба от 6 страни. Турнирът е в събота и неделя в зала “София”, входът е свободен. “Ако имахме големи финансови възможности, щяхме да доведем по-добри състе

ВМРО: Репресират гласувалите в Македония българи

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgarski-vmro-1434270.html

/КРОСС/ Отнемане на имущество и разпити на членове на българска организация в Македония е равносметката от провелите се избори за български народни представители на територията на западната ни съседка, съобщиха от ВМРО. От партията посочват, че на 8 октомври, рано сутринта, в македонския град Щип е започнала полицейска акция за събирането на коли с български регистрационни табели, собственост на български граждани. По информация на потърпевшите колите принадлежат на хора, участвали в изборния процес на 5 октомври. Припомняме, че независимо от големият брой българи в Македония бяха открити едва три изборни секции - в Скопие и в Битоля. ЦИК не откри секции в Щип и Струмица, въпреки че имаше необходимия по закон брой заявления за гласуване.Аргументацията на органите на реда е, че трябва да се извърши проверка дали колите не пребивават в Македония повече от 6 месеца. Логиката показва, че би трябвало да провери в системата на гранична полиция кога автомобилите са влезли в страната, без да се налага извозването им.Сред българските граждани, репресирани от властта в Македония, са учредителите на Сдружението за македоно-българско приятелство - Щип. След като поискали обяснение за случващото се, полицаите им отвърнали да потърсят помощ от Петър Колев и председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, след като са толкова умни. Колев е първият председател на сдружението и организатор на ВМРО за Македония

Д. Манолов пред Фрог: Без значение кой ще е премиер, ако ще и Местан да е

http://frognews.bg/news_77928/

Когото избере Народното събрание, той трябва да е премиер. Ако искат Радан Кънев да изберат, ако искат – Лютви Местан, тяхна работа. Въпросът е не кой ще управлява, а как. А този, който стане, няма да управлява както трябва, ние няма да сме съгласни с него, коментира пред Фрог нюз Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

Министерството ще търси ваксини за бебетата чрез пряко договаряне

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/09/2397044_ministerstvoto_shte_tursi_vaksini_za_bebetata_chrez/?ref=rss


Министерството на здравеопазването прекратява договора  за доставка на шествалентна ваксина за бебета с производителя, спечелил обществената поръчка, защото той не е в състояние да я достави, съобщи на пресконференция здравният министър Мирослав Ненков.

Със същия доставчик ще бъде сключен договор за петвалентна ваксина, а за шествалентната ще се пристъпи към пряко договаряне, уточни министърът.

До проблема с липсващите ваксини за родените след 1 юни тази година се стигна...

Открива се граждански форум - "Ще направят ли обновените европейски институции ЕС по‑силен?"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/09/2397032_otkriva_se_grajdanski_forum_-_shte_napraviat_li/?ref=rss


На 13 октомври (понеделник), от 10 до 12 часа, в представителството на европейските институции в София (ул. "Г. С. Раковски" 124) ще се проведе граждански форум на тема "Ще направят ли обновените европейски институции ЕС по-силен?"

Той е организиран от Съюза на европейските федералисти и Европейското младежко движение, в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Форумът има за цел да предостави на заинтересуваните и критично мислещи граждани...

Шестима хоспитализирани в Испания със симптоми на ебола

http://www.mediapool.bg/shestima-hospitalizirani-v-ispaniya-sas-simptomi-na-ebola-news225804.html

Шест души са хоспитализирани към днешна дата в отделението на болницата Карлос Трети в Мадрид, в което се лекуват болните от ебола. Сред тях е медицинската сестра - първи диагностициран случай на човек, прихванал вируса извън Африка, съобщи Франс прес.   Двама лекари и мъж, работещ като медицинска сестра, бяха приети вчера вечерта, се посочва в комюнике на болницата. Сред тях е лекарят от спешна помощ Хуан Мануел Пара, който е лекувал Тереса Ромеро в понеделник в болницата в град Алкоркон, близо до Мадрид и жена, която я е прегледала на 29 септември в поликлиниката до дома й.   Те се намират на петия етаж на болницата, заедно със съпруга на Ромеро, където се настаняват високорискови лица, които не са проявили симптоми на болестта.   Трима души, сред които заразената Ромеро, са на шестия етаж, където се приемат за лечение хора с проявени симптоми.   Хуан Мануел Пара разкритикува условията, при които е трябвало да положи грижи за Ромеро: "Ръкавите бяха твърде къси за мен през цялото време", част от китките остана открита, описва той в доклад, с който се сдобиха и публикуваха вестниците "Паис" и "Мундо".   По думите му, когато медицинската сестра пристигнала призори в болницата в град Алкоркон, където живее, е била настанена в отделна стая, тъй като веднага предупредила, че може да е заразена. Когато започнала смяната на Пара към 8 часа сутринта, жената вече проявявала симптоми: силни обриви по торса и слабините, болки в мускулите и кашлица. Само той и медицински сестри влизат в стаята с базово защитно облекло: непромокаема престилка, двойни ръкавици, шапка и хирургична маска.   Пара посочва, че ръкавите на престилката му са били прекалено къси, предвид факта, че полага грижи за пациент, развил през деня още симптоми на ебола като диария и повръщане. Болестта се предава чрез пряк контакт с телесни течности на заразени хора.   Лекуващият лекар нарежда към 18 часа Ромеро да бъде откарана в болница Ла Пас-Карлос Трети в Мадрид, където тя работи и където от болестта починаха двама испански мисионери. По думите му обаче линейката е дошла да я взема чак около полунощ.

Дупничани излизат на проест срещу Бат Сали

http://society.actualno.com/Dupnichani-izlizat-na-proest-sreshtu-Bat-Sali-news_54055.html

На мирен протест на пл. "Свобода" в Дупница да се съберат всички, които изразяват недоволство от разпределението на депутатските мандати от Кюстендилска област, призовава кметът на Дупница М...

Джокович и Федерер стигнаха 1/4-финалите в Шанхай, Мъри отпадна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/09/2397018_djokovich_i_federer_stignaha_14-finalite_v_shanhai/?ref=rss


Фаворитите за титлата Новак Джокович и Роджър Федерер се класираха за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. 

Лидерът в световната ранглиста загуби първи сет от началото на надпреварата, но все пак не допусна изненада срещу Михаил Кукушкин от Казахастан и го победи с 6:3, 4:6, 6:4. 

Сърбинът, който спечели титлата в последните две издания на турнира, записа 12-а поредна победа в Шанхай.

Джокович продължава да се представя впечатляващо в...

Джина Стоева: Манастир ли? Не мога да се откажа от мъжете!

http://www.bnews.bg/article-118633

В откровено интервю фолк певицата Джина Стоева опроверга слуховете от жълтите издания, че е влязла в манастир заради любовна мъка.

Студент е загинал след падане от тераса в Благоевград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/09/2397040_student_e_zaginal_sled_padane_ot_terasa_v_blagoevgrad/?ref=rss


21-годишен студент е загинал, след като е паднал от терасата на спортната зала на Американския университет в Благоевград. Сигналът за инцидента е получен в 12.30 часа днес, предаде БНТ.

Младежът е приет в болницата в града, но минути след това е починал. Студентите от университета са отказали да разкажат какво точно се е случило, а президентът на висшето училище Кевин Аспегрен заяви пред медиите, че обстоятелствата около трагичния инцидент се изясняват и когато са ясни детайлите,...

Ще се върне ли петролът до 100 долара за барел до края на годината?

http://www.investor.bg/surovini/365/a/shte-se-vyrne-li-petrolyt-do-100-dolara-za-barel-do-kraia-na-godinata-181587/

Перспективите за студена зима и съкращаване на производството на ОПЕК вещаят поскъпване на черното злато

Мишо Шамара изригна: Станишев спря да рита, дърпа и бута БСП и тя загуби половината си електорат!

http://pik.bg/мишо-шамара-изригна-станишев-спря-да-рита-дърпа-и-бута-бсп-и-тя-загуби-половината-си-елект-news235626.html

Мишо Шамара изригна: Станишев спря да рита, дърпа и бута БСП и тя загуби половината си електорат!

"В момента, в който Станишев престана да ги рита, дърпа и бута, за да се осмислят като "европейска партия", БСП с видимо облекчение се върна назад, в дълбините на своята история. И загуби половината си електорат". Това написа Мишо Шамара на личната си страница във "Фейсбук".


"Резултатът е, че днес българското общество няма защитна стена отляво. И е много лесно да си представим, как на терена нахлува някакво ново, откровено пропутинско, антидемократично и хищно червено чудовище, което да се влее в глутницата на вече нахлулите през разпадналата се стена отдясно", пише още рапърът.

"Общественият интерес изисква в и около БСП да направят избор: дали отсега да започнат да участват в конструкцията на новото чудовище, така щото сетне да реализират лични печалби; или да решат да са отговорни към общото и да рестартират пропадналия проект "европейска лява партия". Отдясно, с всичките си грешки, Реформаторският блок прави второто. Опитва се да възстанови дясната защитна стена. Време е нормалните хора в БСП да си дадат сметка, че не е въпросът да си спасяват личните интереси, а – да обслужат обществения интерес, който е: да имаме автентична лява партия", завършва Мишо Шамара".

Движението на влаковете в Обеля бе възстановено след инцидента на жп прелеза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359266

Възстановено е движението на влаковете след инцидента на жп прелеза в столичния квартал Обеля, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).
По-рано в 14.10 ч., на жп прелез „Обеля“ локомотив, движещ се от гара Волуяк за Централна гара София, удари лек автомобил „Сеат“. Прелезът е съоръжен с бариера и сигнализация с ръчно Възстановено е движението на влаковете след инцидента на жп прелеза в столичния квартал Обеля, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). По-рано в 14.10 ч., на жп прелез „Обеля“ локомотив, движещ се от гара Волуяк за Централна гара София, удари лек автомобил „Сеат“. Прелезът е съоръжен с бариера и сигнализация с ръчно

Кюрди превзеха седалището на Християн-социалния съюз в Мюнхен

http://www.cross.bg/suyuz-hristiyan-sotzialniya-namesi-1434269.html

/КРОСС/ Около 20 кюрди превзеха седалището на Християн-социалния съюз в Мюнхен. Според местните медии, кюрдите настояват международната общност да предприеме по-агресивни действия срещу "Ислямска държава" и да увеличи натиска върху Турция, за да може Анкара да се намеси в ситуацията около сирийския град Кобани. Те призоваха германските власти да изключат Кюрдската работническа партия от списъка на терористичните организации. "Ние превзехме офиса на Християн-социалния съюз символично, без да използваме сила", каза един от участниците в акцията. В Германия третия ден не стихват протестите на кюрдите, недоволни от действията на Турция, която не бърза да се намеси в Кобани.

Пламен Трифонов пред "168 часа": С пистолет в главата карах, докато 18 души умираха зад мен в камиона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359135

Христина Теодосиева
Кърджалиецът Пламен Трифонов беше екстрадиран от САЩ заради незаконно превеждане на хора през граница. През 1995 г. 18 души се задушават в камиона му в Румъния, който получава прозвището ИФА-та убиец заради фаталния инцидент.  Шофьорът е осъден на 8 години затвор, които обжалва, но до 2005 г. процесът още не е приключил. Христина Теодосиева Кърджалиецът Пламен Трифонов беше екстрадиран от САЩ заради незаконно превеждане на хора през граница. През 1995 г. 18 души се задушават в камиона му в Румъния, който получава прозвището ИФА-та убиец заради фаталния инцидент. Шофьорът е осъден на 8 години затвор, които обжалва, но до 2005 г. процесът още не е приключил.

Аленка Братушек се отказа от поста еврокомисар

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/alenka-bratushek-se-otkaza-ot-posta-evrokomisar-6024418

Според намеренията на Юнкер и на ЕП, на 22 октомври в Страсбург евродепутатите трябваше да гласуват целия състав на новата Европейска комисия и тя да встъпи в длъжност от 1 ноември

НЗОК: Гражданите да прегледат електронните си здравни досиета за неверни данни

http://www.moreto.net/novini.php?n=266859

Във връзка с постъпили през последните дни сигнали на граждани, че в електронните им здравни досиета са нанесени неверни данни (неосъществени прегледи или други медицински услуги) Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че от 15 април 2013 г.

ЕЦБ тихомълком възлага надежди на поевтиняването на еврото

http://www.mediapool.bg/etsb-tihomalkom-vazlaga-nadezhdi-na-poevtinyavaneto-na-evroto-news225802.html

Борейки се със слабата икономика на еврозоната и стагниращите цени, Европейската централна банка (ЕЦБ) се надява помощта да дойде от нещо, което не е под неин контрол: стойността на еврото. Докато Вашингтон се готви да сложи край на инжектирането на евтини пари, което помага на икономиката на страната да се съживи, еврото започна рязко да поевтинява спрямо долара. И това се харесва на ЕЦБ. На фона на най-бавното повишаване на цените в Европа от пет години и трайно дремещата европейска икономика, Франкфурт започва да използва тактики, подобни на тактиките на Федералния резерв - инжектиране на евтини пари в системата с надеждата тя да се събуди. В най-добрия случай обаче тези усилия имат несигурен резултат. Сега обаче отклонението от подхода и от двете страни на Атлантика предоставя на еврозоната алтернатива, която работи - по-слаба валута."Безпогрешният начин нещата да бъдат задвижени е обменният курс да бъде понижен," посочи икономистът от RBS Ричард Баруел. "Това е най-добрата известна на човечеството противоотрова срещу забавянето на темпото на инфлацията," допълни той. Поевтиняващото евро ще вдигне цените, тъй като стоките от чужбина, дали това ще са коли или облекло, ще поскъпнат. Износът ще бъде насърчен, предоставяйки свобода на действие на компаниите да работят по-усилено за покриване на търсенето. Това може да доведе до повишаване на инфлацията до целевото равнище от малко под 2%, определено от ЕЦБ - един от структурните елементи за икономически просперитет. През септември инфлацията в еврозоната се забави до под 0.3 %. Президентът на ЕЦБ Марио Драги се мъчи с всички сили да подчертае, че централната банка няма целево равнище на обменния курс- стремейки се да не подразни САЩ и другите големи икономики с тактиката "направи съседа си по-беден". Миналата седмица Драги намекна, че различната позиция на Европа може да бъде от полза, отбелязвайки "значителни и нарастващи различия в цикъла на паричната политика между големите развити икономики." За финансовите пазари това означаваше мълчаливо насърчаване на сваляне на курса на еврото, което вече се търгува близо до двугодишен минимум. Алтернативен път Великобритания дава полезни ключови насоки какво може да се случи по-нататък. Резкият спад на курса на британската лира спрямо долара, настъпил точно преди финансовата криза, когато от над 2 долара в средата на 2008 година той поевтиня до около 1.35 в началото на 2009 година - бързо премина. Потребителските цени скочиха от 1.1 % през септември 2009 година до 5.2 % две години по-късно. Това стана до голяма степен благодарение на ефекта от валутния курс. Това доказателство кара много служители на Кайзерщрасе, адреса на ЕЦБ във Франкфурт, да бъдат доста оптимистично настроени, тъй като курсът спадна от почти 1.40 долара през май до около 1.26 долара сега. През септември ЕЦБ публикува доклад, проучващ "алтернативния път на еврото" - спад на стойността му до 1,24 долара до 2016 година, което съвсем реално може да се случи. Това би увеличило икономиката на еврозоната, възлизаща на 8.5 трилиона евро, с до 0.3% догодина и през 2016 година, като ще вдигне и инфлацията, а тя е основният показател за добро състояние на икономика, с до 0.3%, удвоявайки сегашното равнище. Някои очакват дори още по-рязък спад и косвено още по-голям подем за икономиката. Deutsche Bank прогнозира, че едно евро може да струва по-малко от долар до края на 2017 година. Кратко облекчение Някои икономисти обаче са на мнение, че резултатите в Европа ще бъдат краткотрайни и, както в случая с Великобритания, ще бъдат необходими допълнителни мерки преди да бъде възможно истинско възстановяване. "Обезценяването на еврото е необходимо, но не е достатъчно," посочи Пол Де Граув, икономист от London School of Economics. Трябва да правим други неща, като например да се инвестира в страните," допълни той. Макар отслабеното евро да помогне на износителите да продават по света, то няма да помогне много на търговията между 18-те страни членки на еврозоната. "Нуждаете се от вътрешно търсене за растеж и имате сериозни ограничения в това отношение," отбеляза Сантяго Карбо Валверде, испански икономист от британския университет Bangor. "Може да продавате на Китай, но се нуждаете от еврозоната", отбеляза той. Доказателството: след спада на британската валута стана ясно, че е необходимо повече, за да се даде тласък на една икономика. Лондон използва схемата "парични средства за финансиране", за да насърчи ипотечните заеми и цените на имотите, но да се управлява икономиката на един остров е по-лесно, отколкото да се постигне промяна в неспокойния съюз от 18 страни в еврозоната, смесица от култури и езици, където мненията за спестяванията и разходите контрастират рязко от Берлин до Атина. ЕЦБ няма големи надежди да спре спада със собствени сили. Драги призова правителствата да реформират икономиките като намалят данъците или направят трудовото законодателство по-гъвкаво, но призивите му не намериха голям отклик: Франция неотдавна представи "дързък" бюджетен план, който ще пренебрегне ограниченията за разходите на ЕС. В крайна сметка дори поевтиняващото евро може да не бъде достатъчно да премахне натиска върху ЕЦБ за парично стимулиране на икономиката в пълен размах чрез изкупуване на правителствени облигации. Понижаващото се евро ще помогне, но ако направите крачка назад, промяната на стойността на валутата е игра, при която печалбата и загубата са равни, посочи Хунг Тран, изпълнителен управляващ директор на Института за международни финанси - група, която представлява банки и финансови обединения. "Поскъпването на една валута е поевтиняване на друга. Това не променя картината на световната икономика и картината на нисък растеж за Европа," допълни той. По БТА.

Мъж скочи от третия етаж, бягал от ченгета

http://frognews.bg/news_77926/

Мъж скочи от третия етаж на жилищна кооперация в столицата, докато бяга от ченгета. Това съобщиха от СДВР.

Мъж скочи от третия етаж на кооперация в Редута

http://www.vesti.bg/novini/myzh-skochi-ot-tretiia-etazh-na-kooperaciia-v-reduta-6024419

35-годишен мъж е скочил от третия етаж на жилищна кооперация в столичния квартал Редута, съобщиха за БГНЕС от МВР.

Възстановиха движението на влаковете след инцидента на жп прелеза в Обеля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359260

Възстановено е движението на влаковете след инцидента на жп прелеза в столичния квартал Обеля, съобщиха от Национална компания Възстановено е движението на влаковете след инцидента на жп прелеза в столичния квартал Обеля, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). По-рано в 14.10 ч., на жп прелез „Обеля“ локомотив, движещ се от гара Волуяк за Централна гара София, удари лек автомобил „Сеат“. Прелезът е съоръжен с бариера и сигнализация с ръчно

Робот на БАН за инвитро процедури получи златен медал

http://pik.bg/робот-на-бан-за-инвитро-процедури-получи-златен-медал-news235634.html

Робот на БАН за инвитро процедури получи златен медал

Робот за ин витро процедури, разработен в Института по механика в БАН, получи златен медал на Пловдивския технически панаир през миналата седмица и бе отличен с приз за иновативен продукт. Това съобщи днес при откриването на Деня на отворените врати в Института неговият директор проф. Васил Кавърджиков. Роботизираната система позволява изключително прецизно и бързо да бъде открита яйцеклетката в работното пространство, да се запамети местоположението й и да се позиционира.

С нейна помощ се извършва оценка на сперматозоидите по форма и скорост, като се маркира най-подходящият от тях и след допълнителни манипулации се инжектира сперматозоидът в яйцеклетката. Така процедурата се автоматизира почти изцяло, като изборът на сперматозоид е оставен в ръцете на оператор. Роботът е част от разработките на фирмата „Микрона” към Института по механика и по него екип от учени работи от около 10 години, като през 2012 г. проектът получава финансиране по Оперативна програма „Конкурентоспособност”.

Очаква се до месец системата да бъде инсталирана в ин витро клиника в България и да започне експериментална работа в реални условия. В рамките на Деня на отворените врати в Института по механика, посветен на 145-годишнината на БАН, посетителите имаха възможността, освен ин витро робота, да разгледат и Отворената лаборатория по експериментална микро- и наномеханика. Учените в лабораторията се занимават с разработване и изучаване на полимерни материали и с изследвания върху материала графен, наричан още „материал на бъдещето” заради своите уникални свойства за якост, гъвкавост, електрична и топлинна проводимост.

Това го прави широко приложим в електрониката за създаване на различни видове покрития с възможност за предаване на сензорни сигнали, както и в редица други области. Беше демонстрирана апаратура за измерване на електромеханичните свойства на кръвта. Посетителите бяха запознати с методите за установяване на наркотични вещества в кръвни проби чрез изследване на вискозитета на кръвта. В направление „Биомеханика” бяха представени изследвания върху структурите и функциите на човешкия организъм на макро-, микро- и наноравнище.

Изследванията са ориентирани към подобряване на диагностицирането и терапията на различни заболявания, както и към прилагане на нови подходи при проектиране на протези и ортези. В процес на разработка от учените е екзоскелетон, който представлява робот, точно имитиращ движенията на човешкото тяло. Екзосклетонът може да се използва за извършване на корекции при двигателни проблеми.

Учени от Института по механика изнесоха и няколко лекции, с които запознаха посетителите с практическото приложение на извършваните изследователски дейности. Бяха представени темите: „От гущерчето Геко, през нанотехнологиите, до механични сили и светлина от нищото: Ефектът на Казимир”, „Уроци от природата: Защо биоматериалите са толкова здрави?” и „Материали и конструкции под действие на удар и взрив – изследвания за защита на човешкия живот”.

В Института по механика при БАН работят 102-ма учени в различни научни области. Институтът работи по редица проекти по международни програми, вкл. такива на НАТО и НАСА, и си сътрудничи с организации и университети от Европа, САЩ, Япония. През 2014 г. в него се обучават 12 докторанти, сред които японец и индиец.


Неразборията в германската енергийна политика струва скъпо

http://www.mediapool.bg/nerazboriyata-v-germanskata-energiyna-politika-struva-skapo-news225801.html

Ангела Меркел отдавна е възхвалявана като най-здраво стъпилия на земята европейски политик, като политика, който помогна на Германия да заеме мястото си на икономически двигател на Европейския съюз. Не всички вътрешнополитически решения на канцлера обаче са безупречни. На фона на сигналите за колебливо развитие на германската икономика трябва да бъде хвърлена светлина върху това, което може би е най-лошо прецененото решение за осемте години на управлението й - изключването на атомната енергия от енергийния микс на Германия.   От десетилетия германците са сред народите с най-силно екологично съзнание. Най-яркият израз за тази настройка бе ангажиментът на сменящите се едно след друго правителства към т. нар. Energiewende - енергийната промяна, която цели да направи икономиката зависима предимно от възобновяеми енергийни източници като вятър и слънчева енергия. В момента възобновяемите енергийни източници дават 23 % от произведената електроенергия, като целта е до 2035 година техният дял да нарасне до 65 %.   Това обаче натоварва домакинствата и компаниите. Разходите за субсидиите, предлагани от германското правителство за производителите на зелена енергия, са прехвърлени върху потребителите. Сметките за електроенергия в Германия са с 48 % над средното за Европейския съюз. Средноголемите германски компании са дори в по-тежко положение. Техните разходи са два пъти по-големи, отколкото на техните конкуренти в САЩ, а много от тях печелят от евтиния шистов газ. А при забавящата се икономика, това е цена, която Германия трудно може да си позволи.   Затварянето на атомните централи на страната ще влоши още повече вече и без това затруднената ситуация. Меркел взе решението след атомната катастрофа във Фукушима от 2011 година. Огъвайки се пред опасенията на избирателите, тя изостави обичайната си предпазливост и действа прибързано. За германската енергийна политика обаче има две големи неблагоприятни последици.   Първо, затварянето на реакторите означава, че Германия гори повече въглища, за да покрие енергийните си потребности. Тъй като електричеството, генерирано от слънчеви и вятърни централи, е непостоянно, то Германия винаги ще бъде принудена да разчита на изкопаеми горива, за да си осигури необходимите й мощности.   Отказът от атомната енергия, на която се падаха близо 25 % от произведената електроенергия в страната, означава увеличаване на потреблението на въглища. В крайна сметка Германия ще се окаже принудена да отвори девет топлоелектрически централи на въглища между 2014 година и 2015 година. Миналата година производството на електричество от кафяви въглища е нараснало до най-високото равнище от 1990 година.   Второ, антиатомната политика на Германия увеличава зависимостта й от вноса на руски природен газ. Засилването на напрежението с Русия заради ситуацията в Украйна поставя Берлин в неудобна позиция. Ако Германия и съюзниците й възнамеряват да се противопоставят на агресията на руския президент Владимир Путин, то те ще трябва да намалят зависимостта си от руския газ. Отказвайки се от производството на атомна енергия, Меркел прави това по-трудно постижимо.   Малко е вероятно Германия скоро да промени енергийната си политика. Въпреки че Зелените не са част от управляващата коалиция, обществените настроения по екологичните въпроси в страната остават силни. Спомените за атомната катастрофа в Чернобил през 1986 година преследват много германски избиратели от по-възрастното поколение. Германците обаче трябва да се включат в по-честен дебат по темата.   Не е възможно да бъдат пренебрегнати парадоксите на германската енергийна политика. Това е страна, която се е ангажирала да намали емисиите въглероден диоксид, но същевременно строи нови ТЕЦ-ове на въглища. Тя не вижда много слънце, но е заложила голяма част от бъдещето си на слънчевата енергия. Затваря добре работещите си атомни електроцентрали, но разчита на вноса на атомна енергия от съседна Франция.   Ангела Меркел може и да продължава да е най-влиятелният политик в Европа, но в енергийната политика тя обремени страната си с неразбория, която струва скъпо, и трябва да обмисли отново подхода на Германия.   По БТА

Нобеловият лауреат за литература в неизвестност, не знае за наградата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359220

Шведската академия и френски медии безуспешно се опитват да открият новия носител на Нобеловата награда за литература Патрик Модиано, съобщи ИТАР-ТАСС.
От френското издателство Gallimard, което публикува последния му роман, обявиха, че също не могат да се свържат с Модиано.
Шведската академия и френски медии безуспешно се опитват да открият новия носител на Нобеловата награда за литература Патрик Модиано, съобщи ИТАР-ТАСС. От френското издателство Gallimard, което публикува последния му роман, обявиха, че също не могат да се свържат с Модиано. "Ние знаем, че и ръководството на Шведската академия не може да се свърже

Първо в BLife: Биляна Евгениева залюби модел

http://www.bnews.bg/article-118658

Палавата Биляна Евгениева вече не е сама. Хитрушата от Перник завъртя главата на известния столичен хубавец Павел Цонев, научи BLife.

Митов уволни най-висшия чиновник в МВнР

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mitov-uvolni-naj-visshiia-chinovnik-v-mvnr-6024417

От пресцентъра на министерството потвърдиха, че постоянният секретар е уволнен по решение на служебния министър на външните работи

Даниел Митов уволни Георги Димитров от МВнР

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/daniel-mitov-uvolni-georgi-dimitrov-ot-mvnr-6024417

От пресцентъра на министерството потвърдиха, че постоянният секретар е уволнен по решение на служебния министър на външните работи

800 полицаи ще пазят реда за мача България - Хърватия

http://offnews.bg/news/n_1/n_401258.html

Около 800 полицаи ще се грижат за реда в София по време на утрешния мач между България и Хърватия на Националния стадион "Васил Левски", съобщава БНР. От Столичната полиция обясниха ,че за феновете на гостуващия отбор е обособена специална зона около катедралата "Св. Александър Невски", където те ще могат да паркират автомобилите си. Входовете на стадиона ще бъдат отворени около 19:30 часа, а срещата започва в 21:45 часа. Забранено е на стадиона да се внасят ножове, пиротехнически изделия, стъклени бутилки, както и парфюми.

Изкуството се зародило в Индонезия преди 40 000 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359237

Най-старите известни досега скални рисунки са от испанската пещера Ел кастийо и са на 37 000 години. Индонезийските рисунки от пещера в остров Сулавеси са открити още преди 50 години. Досега обаче не били датирани прецизно. Екипът на професор Антъни Досето от университета в Уулънгонг измерил радиацията в следи от уран, открити в малки сталактити. Най-старите известни досега скални рисунки са от испанската пещера Ел кастийо и са на 37 000 години. Индонезийските рисунки от пещера в остров Сулавеси са открити още преди 50 години. Досега обаче не били датирани прецизно. Екипът на професор Антъни Досето от университета в Уулънгонг измерил радиацията в следи от уран, открити в малки сталактити.

Освободиха постоянния секретар на Външно, участвал във фирма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359226

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е бил освободен от поста. От външното министерство отрекоха уволнението да е свързано с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност, съобщи БНР.
Георги Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност по решение на бившия външен министър Кристиан Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е бил освободен от поста. От външното министерство отрекоха уволнението да е свързано с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност, съобщи БНР. Георги Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност по решение на бившия външен министър Кристиан

Човек е загинал, след като влак блъсна кола в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/09/2397031_chovek_e_zaginal_sled_kato_vlak_blusna_kola_v_sofiia/?ref=rss


Човек е загинал, а друг е ранен, след като влак блъсна лек автомобил на жп прелез в столичния квартал "Обеля", информира БНР. 

На място са изпратени екипи на пожарната и линейка. Пътникът в автомобила е починал на място, а водачът е пострадал. Органите на следствието са на мястото и разследват за причините за инцидента. 

От Столичната пожарна обясниха, че инцидентът е станал около 14.30 часа. Малко след 17 часа е възстановено движението на влаковете след инцидента на жп...

Организират Ден на отворените врати в Малките римски терми на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266858

Ден на отворените врати в Малките римски терми на Варна ще се проведе на 12 октомври, научи Moreto.net. Инициативата на Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна" е част от националната кампания „Място в сърцето“, която има за цел да подкрепи проекти, свързани с оживяване и възстановяване на емблематични за местната общност средища и сгради в 12 български града.

Екоминистърът чака жалба, за да отмени решението за Карадере

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/09/2397021_ekoministurut_chaka_jalba_za_da_otmeni_reshenieto_za/?ref=rss


Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова констатира пропуски в решението на директора на Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас, с което той постановява, че няма нужда от екологична оценка на инвестиционното намерение за луксозен къмпинг на компанията "Макси І" в местността Карадере. Тези пропуски дават основания за отмяната му.

Това съобщение разпространи пресцентъра на МОСВ в четвъртък, часове след като "Дневник" писа за решението от този понеделник (6...

Издирват нобеловия лауреат за литература, още не знае за наградата си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359230

Шведската академия и френски медии безуспешно се опитват да открият новия носител на Нобеловата награда за литература Патрик Модиано, съобщи ИТАР-ТАСС.
От френското издателство Gallimard, което публикува последния му роман, обявиха, че също не могат да се свържат с Модиано.
"Ние знаем, че и ръководството на Шведската академия не може да се свърже Шведската академия и френски медии безуспешно се опитват да открият новия носител на Нобеловата награда за литература Патрик Модиано, съобщи ИТАР-ТАСС. От френското издателство Gallimard, което публикува последния му роман, обявиха, че също не могат да се свържат с Модиано. "Ние знаем, че и ръководството на Шведската академия не може да се свърже

Доц. Кръстева за Фрог: ‘Нарцисизъм на малките различия’ ще гледаме в НС

http://frognews.bg/news_77925/

Големи страсти ще се вихрят в новия Парламент. Не защото той е пълен с ‘врагове’, а защото е препълнен с ‘роднини’. Именно между тези роднини ще протича ток с високо напрежение, казва за Фрогнюз политологът доц. Анна Кръстева.

Отмениха парламентарните избори в Либерия

http://www.cross.bg/otmeniha-parlamentarnite-izbori-v-liberiya-1434268.html

/КРОСС/ Парламентарните избори в Либерия бяха отменени заради епидемията от ебола, съобщи „Франс прес". От Избирателната комисия признаха, че сигурността на хората по време на вота не може да бъде гарантирана. По данни на ЦИК, до избирателните секции трябва да отидат около 3 милиона души, които не могат да бъдат защитени по никакъв начин. Либерия е страната, която пострада най-много от смъртоносния вирус, който избухна в Западна Африка. Епидемията засегна главно Либерия, Сиера Леоне и Гвинея Конакри, но вече има регистрирани случаи и в Нигерия, Сенегал и Съединените щати и Испания.    

Постоянният секретар на Външно уволнен, защото участвал в търговско дружество

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359213

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е бил освободен от поста, както Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е бил освободен от поста, както "24 часа" вече писа. От външното министерство отрекоха уволнението да е свързано с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност, съобщи БНР. Георги Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност по решение на

Затягат контрола върху асансьорите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4358591

Фирмите за поддръжка на асансьори ще се вписват в регистър и ще отчитат в компютърни системи дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройство на съоръжения. Това реши вчера служебното правителство с промени в няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите.
“Това ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните Фирмите за поддръжка на асансьори ще се вписват в регистър и ще отчитат в компютърни системи дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройство на съоръжения. Това реши вчера служебното правителство с промени в няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите. “Това ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните

По сигнал на Порожанов: КЗК провери 2 фирми за доставка на тонери

http://www.bnews.bg/article-118649

Инспекции в офисите на Кооперация „Панда“ и „Стендек“ ООД са извършили в сряда, 8 октомври, служители на Комисията за защита на конкуренцията.

Парламентарни избори в Босна на 12 октомври

http://balkani.actualno.com/Parlamentarni-izbori-v-Bosna-na-12-oktomvri-news_54050.html

На 12 октомври в Босна и Херцеговина ще се проведат избори за всички нива на властта. 3,2 милиона босненски граждани имат право на глас. Те ще трябва да избират измежду кандидатите от 113 политичес...

САЩ: Епидемията от ебола е сравнима само с разпространението на СПИН

http://africa.actualno.com/SASht-Epidemijata-ot-ebola-e-sravnima-samo-s-razprostranenieto-na-SPIN-news_54052.html

Такава епидемия като ебола в Западна Африка не се е случвала от разпространяването на СПИН в началото на 80-те години на 20 век. Това заяви днес директорът на Американските центрове за контрол и преве...

Министър Ненков: Ваксини за новородените у нас ще има, дори и да бъда глобен

http://www.moreto.net/novini.php?n=266851

Здравното министерство започва да договаря 40 000 ваксини за новородени, достатъчни, за да покрият нуждите на страната ни до края на годината. В резултат на това обаче фирмата, производител на ваксината, която липсваше, е подала жалба и се опитва да постави на колене министерството.

КЗК отмени избора на изпълнител за ремонт на пътища в община Руен

http://www.cross.bg/izpulnitel-pozitziya-obosobena-1434254.html

София /КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на община Руен за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Извършване на СМР по обособени позиции:1. РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ОБЩИНСКИ ПЪТ BGS 1186/III-208, ДЪСКОТНА-ПЛАНИНИЦА-РУПЧА-ЛЮЛЯКОВО В УЧАСТЪКА С. ДЪСКОТНА - С. ПЛАНИНИЦА ОТ КМ 0+030 ДО КМ3+830 2. РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ОБЩИНСКИ ПЪТ BGS 1186/III-208, ДЪСКОТНА-ПЛАНИНИЦА-РУПЧА-ЛЮЛЯКОВО В УЧАСТЪКА С. ПЛАНИНИЦА - С. РУПЧА ОТ КМ 3+380 ДО КМ 10+830", в частта по обособена позиция № 1.По жалбата на „Щрабаг" ЕАД проучването установи, че „Техно-Енерджи" ООД, избрано за изпълнител по обособена позиция № 1, не отговаря на изискванията на възложителя по отношение декларираното оборудване за изпълнение на поръчката. В офертата има непълноти в описанието на машините, които водят до неяснота разполага ли дружеството с декларираното оборудване или не. Оценителната комисията в случая е извършила нарушение, като не е указала на участника да отстрани констатираното несъответствие с критериите за подбор, а е приела, че офертата отговаря на изискванията на възложителя.След връщането на процедурата, на „Техно-Енерджи" ООД следва да бъде указано да представи доказателства, удостоверяващи съответствието на офертата му с изискванията на възложителя, а именно, че дружеството разполага с 1 бр. багер и 1 бр. валяк бандажен, собствени/наети или на лизинг

Изправена ли е еврозоната пред ново "изгубено десетилетие"?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/izpravena-li-e-evrozonata-pred-novo-izgubeno-desetiletie-181578/

Продължителен период на стагнация и слаб растеж заплашва валутния съюз, ако държавните в него не предприемат структурни реформи, смята Ханс-Вернер Зин

Делът на недействителните бюлетини е два пъти и половина по-голям спрямо 2013 г. (графика)

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/09/2396994_delut_na_nedeistvitelnite_bjuletini_e_dva_puti_i/?ref=rss


Делът на недействителните бюлетини на парламентарните избори на 5 октомври е два пъти и половина по-висок от този на вота през май 2013 г.

Според данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) недействителните гласове, пуснати на 5 октомври, са общо 218 125, или 6.22% от намерени в урните 3 501 269 бюлетини. От тях секционните комисии са "разпознали" 54 543 като недействителни за 25 партии и коалиции и трима независими кандидат-депутати. Най-много са за ДПС - 15 093, след това са...

Мъж скочи от третия етаж при опит да избяга от полицията

http://www.cross.bg/izbyaga-politziyata-tretiya-1434267.html

София /КРОСС/ Мъж скочи от третия етаж на кооперация в столичния квартал "Редута" при опит да избяга от полицията. Случката се е разиграла около 14 часа днес. 35-годишният мъж се е опитвал да избяга от служителите на реда и е скочил от третия етаж на сградата. Няма данни за състоянието му. Не е ясна причината да бъде преследван от полицията.

На избори в Бурса

http://offnews.bg/news/n_1/n_401253.html

56 302 гласа за ДПС само от Турция. Това е равносметката, която може да си направи партията на Местан след предизборната кампания. Според данните от ЦИК тази година в Турция са гласували около 60 000 души - тенденция, която се е запазила от миналия вот през май за европейски парламент. Екип на OFFNews посети Бурса в Турция по време на вота. Градът, който е известен с това, че е дом на хиляди български изселници, които вече си имат дори представители в местната власт. На 5 октомври в Бурса застанахме пред секцията в основното училище „Хюриет“ и успяхме да станем преки свидетели на желязната организация за изборите там. Още с нашето пристигане в 7 сутринта вече имаше около 10 „доброволци“, които помагаха на гласоподавателите с попълването на декларациите. Над 90% от хората, които гласуваха в това училище, не знаеха как се пишат имената им на български. За да разберем повече откъде идват тези „доброволци“, ги попитахме кой им е казал да дойдат до секцията, за да помагат. Получихме няколко различни версии. Сред тях имаше и учители в училището, които ни разказаха , че директорът на „Хюриет“ е получил писмо, в което се пита кой знае да пише на български. Тези, които са казали, че знаят, са били пратени да попълват декларации. Другата версия бе, че сами са пожелали да помагат и да стоят 12 часа пред секцията и уточниха, че за това не им се заплаща. Другата добре организирана част от изборния процес в Бурса бяха автобусите, които стоварваха избиратели пред секцията, като голяма част от тях бяха трудно подвижни. Попитахме кой е организирал транспортът и отговорът ни беше вече познат – доброволно и без намеса на партия, организация или други външни фактори. В близост до изборната секция имаше и кафене, което служеше за сборен пункт на вече гласувалите. На витрината му имаше залепен предизборен плакат на ДПС на турски език. Нашето влизане предизвика виден смут у посетителите на кафето и ни бе отговаряно на въпросите само на турски. Посочиха ни вратата и ни показаха къде е българското консулство. Броят на българските изселници в Турция е неясен. През годините на изминалия век от България към Турция е имало няколко вълни на масово изселване, като част от тях са били договорени между българската и турската държава за отварянето на границата и приемането на изселници. Голямата част от българските мюсюлмани там, които имат право да гласуват за български и европейски парламент, са дошли в Турция през 70-те години и през 89-та по време на „голямата екскурзия“. През 1989 г. изселените турци са били близо 360 000, по късно много от тях се завръщат в България. По време на престоя ни в Турция успяхме да се запознаем с няколко изселнически организации, които са създадени, за да помагат на свои при издаване на лични документи или да изпращат турски деца да учат в България и по този начин да вземат по-лесно българско гражданство, което от своя страна носи положителните страни на европейското гражданство. Докато си говорим с хората от изселническата организация, те любезно ни черпят с кафе и сандвичи. "Денем нашата мисъл е в Турция, вечерта – в България“ Когато ставаше въпрос за България във очите на всеки от изселниците на масата се виждаше искра от носталгия и любов към България. Всички говорят за годините в Родината (и да - точно тази дума - "Родината" употребяват, когато говорят за България) като за най-добрите времена от техния живот.  Въпросът за връщане в Родината обаче отдавна не стои на дневен ред. В Турция те вече имат големи семейства и добра работа. Прибират се по родните места само за празници и почивка. В организацията няма нито един българин християни. Такива не искали от тях помощ и дори казват, че не са виждали такива в Турция. Въпреки това в деня на вота, пред секцията, се запознаваме с една българка-християнка , която е дошла в Турция по пътя на любовта. Тя е с четири годишната си дъщеричка, която говори перфектен български. Дошла в Турция преди 10 години след като се запознала със сегашния си съпруг, турчин, в Англия. В Бурса има още 12 жени като нея, дошли в Турция не като част от миграционна вълна, а по любов. Те искат да създадат български културен център в Бурса, в който да има книги и музейна част, за да има какво да показват и разказват на децата си. Мария ни разказа, че намирането на работа за нея е наистина трудно, тъй като не е туркиня или мюсюлманка и среща неприятната стена на дискриминацията. Въпреки това е успяла да си намери работа, която ѝ помага при отглеждането на дъщеря ѝ. Отидохме в Бурса, за да разберем наистина ли истински хора гласуват там или само се попълват протоколи. Истината е, че гласоподаватели има. Поне в Бурса активността е горе-долу колкото в голяма българска секция - между 400 и 600 гласували. През цялото време има по един-двама, които чакат реда си пред секцията. Между 16:30 и 17:30, когато дойдоха автобусите, се извиха опашки. Напрежение няма, нито сигнали за нарушения. Във всяка секция участват по двама представители на българската държава, които следят за злоупотреби. В комисията освен тях имаше и трима местни. Екипът ни присъства на броенето на бюлетините. Значително количество от бюлетините са невалидни. Основната причина е, че вместо номерът на партията е задраскано името й. Почти всички невалидни бюлетини са на ДПС. Местният турчин, който председателства комисията, съвестно ги отделя на специална купчинка и ги вписва в протокола като невалидна. В една от бюлетините са задраскани едновременно "Атака" и ДПС. Над 95% от гласовете са за ДПС, но любопитното е, че има гласове дори за Патриотичния фронт и БНС на Боян Расате.

Нищо и коалиция

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/09/2396825_nishto_i_koaliciia/?ref=rss


Текстът е отпечатан в  портала "Култура" :
 
Видът на новия български парламент сякаш изпълва обществото с почуда.

Разнолик, фрагментарен, трудно сглобим като мнозинство: всички се питат каква ще е неговата съдба, а оттам и за краткосрочната участ на държавата.

Не смятам да се впускам в парламентарна комбинаторика. Тя отдавна бе подробно и щателно изяснена (напълно съгласен съм с очертаните от Даниел Смилов в "Дневник" четири варианта и половина).
...

Монти: Европейските лидери да преосмислят правилата за публичните инвестиции

http://www.investor.bg/evropa/334/a/monti-evropeiskite-lideri-da-preosmisliat-pravilata-za-publichnite-investicii-181524/

Франция, Италия и Германия трябва да обърнат внимание на различията помежду си и да се опитат да ги решат, призовава бившият премиер на Италия

Крим във възторг: прокурорката-покемон стана брюнетка (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_401195.html

Доскоро русата главна прокурорка на Крим Наталия Поклонская днес се появи на заседание на т.нар. държавен съвет на републиката с нова прическа и привлече вниманието най-вече на руските медии. Прокурор Наташа вече е брюнетка, а с новата си визия дори засенчи главното събитие на политическия форум - избора на Сергей Аксьонов за "държавен глава" на Крим. Моите специални благодарности са към прокурора на Крим, която се зае с дела, непосилни дори и за много от мъжете, похвали я Аксьонов. Според него прокурор Наташа е показала на практика, че "нашите жени са най-смелите и най-надеждните". Международният имидж на Поклонская обаче претърпя още един удар - главният прокурор на Крим вече е в черния списък и на Япония. А именно Япония е страната, в която тя се превърна в секссимвол - там бяха създадени стотици анимета с образа на младата прокурорка. Причината: големите очи, правилните черти, фетишът от униформата. Поклонская обаче твърди, че нито заслужава, нито желае подобна слава: "Искам да ме възприемат като прокурор, да се интересуват от мен заради моята работа, да ме оценяват по делата ми. Аз съм прокурор, а не Покемон". От май прокурор Наташа е и в черния списък на ЕС - забранено е кракът й да стъпва в страните-членки. Поклонская се прочу в целия свят с пикантните си снимки в социалната мрежа "Одноклассники".

Защо журито е предпочело Пловдив пред другите кандидати за Европейска столица на културата

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/09/2396870_zashto_jurito_e_predpochelo_plovdiv_pred_drugite/?ref=rss


Като всеки конкурс и този за Европейска столица на културата 2019 в България предизвика множество позитивни и негативни коментари относно избора, който в крайна сметка след финала се спря на Пловдив. Мнозина одобриха победителя, други останаха разочаровани.

На сайта на българското Министерство на културата бе публикуван и докладът, който съдържа конкретната обосновка на журито, оценило финалните градове - кандидати. В него се обобщават предложенията на отделните градове - Варна,...

Швейцария може да премахне банковата тайна през 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Швейцария-може-да-премахне-банковата-тайна-през-2018-г-_l.a_i.575417_at.1.html

Швейцария може да премахне напълно банковата тайна през 2018 г., обявиха от правителството на страната. В момента властите там очакват да започнат...

Строителството на „Южен поток“ внезапно поскъпна до 23,5 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/Строителството-на-Южен-поток-внезапно-поскъпна-до-23-5-млрд-евро_l.a_i.575418_at.1.html

Строителството на газопровода „Южен поток“ поскъпва с 47% до 23,5 млрд. евро. Това обяви заместник-началникът на финансово-икономическия отдел на...

Тежки боеве в Кобане и кюрдски протести в Турция

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/tezhki-boeve-v-kobane-i-kiurdski-protesti-v-turciia-6024414

Призовавам към въздържаност и спокойствие. Общественият ред ще бъде възстановен каквото и да струва това, коментира премиерът на Турция Ахмед Давутоглу

Подлез във Варна се превърна в гора

http://www.moreto.net/novini.php?n=266853

Гора влезе в подлез във Варна. Дърветата растат по стълбите и площадките на подлеза от години. Градската гора се намира под градинката до пощата на най-големият квартал в града - Владиславово, където живеят 50 000 души. Владиславовци се шегуват, че ще подадат молба в Министерството на Земеделието за промяна на статута на подлеза в гора.

Apple ще представи нови компютри на 16 октомври

http://www.cross.bg/ipad-apple-kompyutri-1434265.html

/КРОСС/ Apple се подготвя за представянето на нови компютри. Това ще се случи на 16 октомври, като тогава компанията вероятно ще покаже и обновения iPad. Събитието е очаквано, тъй като Apple по традиция винаги демонстрира новите iPad и Mac по това време на годината. Този път събитието може да е още по-специално, защото е и 30-годишният юбилей на Mac. Очаква се да бъде представена обновена версия на Mac OS X Yosemite, която да се използва от новите лаптопи и настолни компютри на Apple. Новото поколение на iMac вероятно ще разчита на екрани с ултрависока резолюция - 4К или дори по-голяма. Retina дисплеите ще бъдат фокус и при MacBook. Не се изключва 12-инчов Retina MacBook. Спекулира се и с Mac mini с обновен хардуер. При iPad Air не се очакват особено големи промени. Таблетът ще бъде обновен с новия процесор на Apple, както и iOS 8. Не се изключва и сензорът за пръстови отпечатъци Touch ID да намери място на таблета. Обновен ще бъде и iPad Mini, който ще получи хардуера на iPad Air. Очакванията за 12,9-инчов iPad засега остават под съмнение. The Wall Street Journal съобщи, че неговото производство е отложено за началото на следващата година. Причината е голямото търсене на новия iPhone, което натоварва доставчиците на компоненти.  

Най-подходящият автомобил за начинаещи шофьори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4358691

След като вземат шофьорска книжка, начинаещите водачи се сблъскват челно с избора на най-подходящ автомобил. Всеки помни първата си кола. В повечето случаи тя е втора ръка заради по-достъпната цена. И по друга причина употребяваните модели са удачно решение за хора, които още не се чувстват сигурни зад волана. След като вземат шофьорска книжка, начинаещите водачи се сблъскват челно с избора на най-подходящ автомобил. Всеки помни първата си кола. В повечето случаи тя е втора ръка заради по-достъпната цена. И по друга причина употребяваните модели са удачно решение за хора, които още не се чувстват сигурни зад волана.

Меркел разговаря с Борисов, честити му убедителната победа на изборитe

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359195

Канцлерът на Германия Ангела Меркел честити убедителната победа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на провелите се на 5 октомври парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на партията.
Това стана по време на телефонен разговор днес следобед. По време на разговора Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха политическата обстановка в България. Канцлерът на Германия Ангела Меркел честити убедителната победа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на провелите се на 5 октомври парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на партията. Това стана по време на телефонен разговор днес следобед. По време на разговора Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха политическата обстановка в България.

Топлофикация излиза на пазара на ток, ще пести над 1 милион

http://www.bnews.bg/article-118662

До сега столичното парно е купувало електрическа енергия от т.нар. доставчик от последна инстанция на цена с около 30 процента по-висока от цените на свободния пазар.

Патрик Модиано изчезна

http://www.cross.bg/modiano-patrik-nobelovata-1434266.html

/КРОСС/ Шведската академия и френски медии безуспешно се опитват да открият новият носител на Нобеловата награда за литература Патрик Модиано, съобщава ТАСС. От френското издателство „Gallimard", което публикува последния му роман, обявиха, че също не могат да се свържат с Модиано. "Ние знаем, че и ръководството на Шведската академия не може да се свърже с него, дори за да му съобщи добрата новина, че му е присъдена Нобеловата награда за литература", коментираха от „Gallimard".

ЕП отложи обявяването на оценките от изслушването на комисия „Юнкер“

http://econ.bg/Новини/ЕП-отложи-обявяването-на-оценките-от-изслушването-на-комисия-Юнкер-_l.a_i.575415_at.1.html

Европейският парламент отложи за следващата седмица заседанието на председателския си съвет, на което трябва да бъде определена окончателната оценка...

Меркел честити убедителната победа на Борисов

http://www.cross.bg/borisov-merkel-vreme-1434264.html

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел честити убедителната победа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на провелите се на 5 октомври парламентарни избори. Това стана по време на телефонен разговор днес следобед. По време на разговора Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха политическата обстановка в България.

Меркел честити убедителната победа на Борисов на изборитe

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359191

Канцлерът на Германия Ангела Меркел честити убедителната победа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на провелите се на 5 октомври парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на партията.
Това стана по време на телефонен разговор днес следобед. По време на разговора Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха политическата обстановка в България. Канцлерът на Германия Ангела Меркел честити убедителната победа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на провелите се на 5 октомври парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на партията. Това стана по време на телефонен разговор днес следобед. По време на разговора Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха политическата обстановка в България.

Разследват битов инцидент с възпламенила се газова бутилка

http://pik.bg/разследват-битов-инцидент-с-възпламенила-се-газова-бутилка-news235625.html

Разследват битов инцидент с възпламенила се газова бутилка

Служители на РУ-Малко Търново изясняват битов инцидент с възпламенила се туристическа газова бутилка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за инцидент в жилище в кв. „Вишняев“ е получен днес около 13.35 часа в РУ – Малко Търново.

Изпратеният на място полицейски екип установил, че се е възпламенила туристическа газова бутилка. Екип на пожарната служба е погасил огъня. Установено е, че жилището е отдадено под наем на двама служители от ГД„Гранична полиция”. В резултат на инцидента леко е пострадал един от тях. След оказване на медицинска помощ в болницата в Малко Търново той ще бъде освободен за домашно лечение.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Работата по случая продължават служители на РУ – Малко Търново.

Мая Манолова призовава Местан да отзове Бат` Сали

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/maia-manolova-prizovava-mestan-da-otzove-bat-sali-6024412

Ако се стигне до мандат на ДПС в Кюстендил, ще се обжалват изборните резултати от Турция, каза кметът на града Петър Паунов след протестите срещу влизането на Александър Методиев в парламента

Социолог: Никой няма полза от бързи избори

http://www.cross.bg/izbori-burzi-polza-1434263.html

София /КРОСС/ Огромният брой невалидни бюлетини в парламентарния вот можеше да се очаква. На предишните парламентарни избори те бяха около 90 000, а на европейските, където активността традиционно е по-малка, броят им доближи 150 000. Това каза пред БНР социологът от агенция „Галпъп" Първан Симеонов, според когото, част от явлението се дължи на въвеждането на преференциалния вот.Смятам, че ще бъде излъчено правителство. Никой в момента няма полза от бързи избори, подчерта той.    

Ивица Олич: Фаворитите играят трудно в София (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/09/2396999_ivica_olich_favoritite_igraiat_trudno_v_sofiia_video/?ref=rss


Хърватия не е фаворит срещу България, заяви нападателят на отбора Ивица Олич след пристигането в София за петъчната европейска квалификация.

Двубоят е утре вечер от 21.45 часа на Националния стадион "Васил Левски".

"Предстои ни много тежък мач, защото съставът на България е с много класни футболисти. Наясно сме, че не е лесно да се играе тук и много фаворити са изпитвали трудности. Уважаваме съперника, но се надяваме, че притежаваме качествата да спечелим срещата", каза...

Реформаторски блок с единна позиция за участие в коалиционно реформаторско правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=266857

Лидерите на седемте партии в Реформаторския блок излязоха днес с единна позиция, в която обявиха готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство. Четири са предпоставките за подобен кабинет- ясна парламентарна подкрепа и стабилно мнозинство, в което не влизат партиите, подкрепяли предишното правителство; готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение; включване в програмата на кабинета на конкретни ангажименти и срокове за реформи и гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация.

Сирени ще вият в 11 града в понеделник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359176

МВР ще задейства сиренната система в 11 града и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“ на 13 октомври (понеделник) от 13 часа, съобщиха от ведомството.
Сирени ще звучат в понеделник по обяд в градовете: Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца. МВР ще задейства сиренната система в 11 града и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“ на 13 октомври (понеделник) от 13 часа, съобщиха от ведомството. Сирени ще звучат в понеделник по обяд в градовете: Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца.

Пускат сирените в 11 града на 13 октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359183

МВР ще задейства сиренната система в 11 града и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“ на 13 октомври (понеделник) от 13 часа, съобщиха от ведомството.
Сирени ще звучат в понеделник по обяд в градовете: Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца. МВР ще задейства сиренната система в 11 града и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“ на 13 октомври (понеделник) от 13 часа, съобщиха от ведомството. Сирени ще звучат в понеделник по обяд в градовете: Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца.

От утре НСИ ще преброява пушачите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/09/2396957_ot_utre_nsi_shte_prebroiava_pushachite/?ref=rss


България е на второ място по дял на пушещите всеки ден - 29.2% от населението на 15 и повече години. По този показател първенец е Гърция, където те са 31.8%. Това показват данни на Евростат сред страните, провели изследването европейско здравно интервю през 2008 година.

Изследването се провежда на всеки 5 години по обща методология и единен въпросник във ЕС, отбелязва БГНЕС. От утре започва третото изследване "Европейско здравно интервю", което в България ще се провежда от анкетьори...

МЗ ще осигури ваксини за бебетата чрез пряко договаряне

http://offnews.bg/news/n_1/n_401153.html

Проблемът с липсващата 6 валентна ваксина за бебетата ще бъде решен чрез пряко договаряне с търговците. Това обяви здравният министър д-р Мирослав Ненков по повод поредния скандал с липсващи ваксини за най-малките, които са в задължителния календар. Той обяви, че е прекратена стандартната процедура по ЗОП за шествалентна ваксина за бебета и ще рискува да бъде осъден, но ще достави нужните количества до края на годината чрез пряко договаряне. Ненков обясни, че доставчика, който е спечелил конкурса, не може да достави ваксина от типа "предварително пълна спринцовка и готова за употреба", а само от вида, която е във флакон. "В такъв вид 6 валентната ваксина не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с държавни средства”, обясни Ненков.  Той допълни, че министерството е сключило договор със същия доставчик за 5 валентната ваксина и тя ще бъде доставена до края на декември месец. Ненков каза още, че доставчикът обжалва решението на Министерство на здравеопазването за прекратяване на процедурата за шествалентна ваксина пред Комисията за защита на конкуренцията. Той разясни, че ще отнеме определено време на КЗК да огледа тази жалба, но МЗ не може да стои и да чака. „След излизане на решение на КЗК, а то ще е в полза на МЗ, може да последва обжалване в съда и МЗ да не може да направи положителна стъпка”, заяви Ненков. Министър Ненков посочи, че с подкрепата на неговия екип, са взели решение, стъпвайки върху член. 90 т.4 в Закона на обществени поръчки, който позволява при екстремна ситуация да се пристъпи към "пряко договаряне", независимо от обжалването на този търговец. „Преди да взема това решение беше изяснено от нашите юристи, че ако някой заведе дело, ще бъде персонално срещу мен и може да бъда глобен в размер на 15 000 лева. Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя тази глоба, но не мога да си позволя нито аз, нито моя екип, да седим и да чакаме някой да поставя на колене МЗ като институция или мен лично”, посочи министър Мирослав Ненков. Служебният министър заяви, че чрез пряко договаряне ще бъдат осигурени около 40 000 ваксини. Той поясни, че ваксините ще бъдат събирани от цяла Европа, от квотите на други страни. „Това количество ще бъде достатъчно до края на 2014 г. за нашите бебета”, увери д-р Ненков. Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването, допълни, че тъй като тези ваксини ще са в опаковки, с надписи на чужд език, при което МЗ не може да ги разпространява ще се потърси съгласието на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). "При такъв казус, за да няма нарушение на закона ще се поиска разрешение от (ИАЛ) да се използва чуждоезична опаковка, когато тя не достига директно до пациента.", поясни д-р Нейчева.  По думите й цената на ваксината, която ще се договаря пряко не може да надвишава цената заложена в Позитивния лекарствен списък. "Цената ще се договаря от там надолу", беше категорична д-р Нейчева. От МЗ са стартирали процедура за нова промяна на имунизационния календар, който да представлява списък от заболявания срещу, които страната ни имунизира децата. "Това е практика в няколко държави в ЕС. Създаването на наредбата обаче се бави вътре в МЗ. Надявам се до другата седмица, този календар да е факт. Това е важно защото ще даде свобода на следващото ръководство на министерството и на бизнеса да бъдат подбрани ваксини за нашите деца, такива каквито са налични", заяви министърът Производството на шествалентните ваксини отнема 2 години. Тъй като България сключва кратки договори, заради непрестанното прехвърляне на тази отговорност към Здравната каса, след това към здравното министерство и обратно. "Ние не можем да изградим дългосрочна система за ваксиниране на децата. Другите страни сключват 2-3 годишни договори с производителите на ваксини. Съответно производителите ги включват в своите производствени планове", допълни Мирослав Ненков. По думите му затова производителите се затрудняват да доставят на страната ни допълнителни дози, защото сме включени в техните производствени планове.  Министър Ненков разясни, че от Министерство на здравеопазването са започнали подготовка на обществена поръчка, която да е с по-дълъг период от една година, която да се стартира от следващото ръководство, за период до 2-3 години за доставка на ваксини. „Имаме светлина в тунела, надяваме се да не се случи някакво обжалване, някаква друга хватка да се приложи, за да не бъдем забавени повече”, каза още министър Ненков.  

Здравното министерство ще договаря пряко шествалентна ваксина за бебета

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zdravnoto-ministerstvo-shte-dogovaria-priako-shestvalentna-vaksina-za-bebeta-181589/

В сайта на Агенцията за обществени поръчки вече е публикувана покана за доставка на ваксината до „Глаксосмитклайн“ ЕООД

Манолова: ДПС да бъдат отговорни и да отзоват Бат Сали

http://www.cross.bg/kyustendil-listata-metodiev-1434262.html

София /КРОСС/ Призовах ръководството на ДПС и персонално г-н Местан да бъдат отговорни политици и да отзоват водача на листата си в Кюстендил Александър Методиев, известен като „Бат Сали". Това каза пред БНР Мая Манолова, която ще бъде един от четиримата депутати от Кюстендил. Според нея е било провокация от страна на ДПС при регистрирането на листата в Кюстендил, да бъде посочен представител на ромите от Самоков."850 са гласувалите кюстендилци за листата на ДПС и за Александър Методиев. Факт е, че системата за разпределение на мандатите не е справедлива и няма как да бъде справедлива при регионално представителство и при формирането на регионални листи, така че въртележката се завъртя по начин, по който, предвид и ниския резултат на останалите партии в Кюстендил, депутатското място се падна на ДПС. Смятам, че предвид общественото напрежение, е необходимо ДПС да постъпи отговорно и да отзове избрания Александър Методиев. Втора в листата е кюстендилка, жена с професия, която би могла да представлява интересите на Кюстендил в парламента", посочи тя.Според Манолова, отзоваването е единствения легитимен начин за излизане от критичната ситуация. Тя изтъкна, че от гласовете за Методиев над 700 са подадени от етнически българи.

ЕС предложи нови газови преговори на 21 октомври

http://europe.actualno.com/ES-predloji-novi-gazovi-pregovori-na-21-oktomvri--news_54044.html

ЕС предложи газовите преговори между Русия и Украйна да продължат на 21 октомври. "Заместник-председателят Йотингер предложи на руските и украинските си колеги следващата тристранна среща да се...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване