Треньорът на Норвегия: Спечелихме заслужено

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/14/2399859_trenyorut_na_norvegiia_spechelihme_zaslujeno/?ref=rss


Селекционерът на Норвегия Пер-Матиас Хьогмо заяви, че победата с 2:1 срещу България в европейските квалификации е напълно заслужена. Според него отборът му е доминирал през по-голямата част на двубоя, спечелен с 2:1 в Осло. 

Норвежците поведоха още в 13-ата минута с попадение на Тарик Елюнуси. Николай Бодуров изравни две минути преди края на първата част, но в средата на второто полувреме Хаавард Нилсен върна аванса на домакините, които не го изпуснаха до края. 

"Изиграхме...

Моника Белучи наби сръбски актьор по време на снимки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366470

Актрисата Моника Белучи е набила свой колега сърбин по време на снимки, съобщават сръбски медии.
Докато снимала сцена от новия филм на Костурица „Млечен път", Белучи ударила такъв бой на екранния си партньор Сергей Трифунович, че го изпратила в болница "със сериозни наранявания".
Не се знае дали между двамата е имало неприязън. Актрисата Моника Белучи е набила свой колега сърбин по време на снимки, съобщават сръбски медии. Докато снимала сцена от новия филм на Костурица „Млечен път", Белучи ударила такъв бой на екранния си партньор Сергей Трифунович, че го изпратила в болница "със сериозни наранявания". Не се знае дали между двамата е имало неприязън.

Рунд трети - “грозните и глупавите” срещу “красивите и интелигентните”

http://www.cross.bg/borisov-gerb-protest-1434917.html

/КРОСС/Д-р Николай Михайлов пред "Труд" - Има ли консенсус сред политическите сили и в обществото, че е по-добре да има някакво правителство, отколкото да се върви към нови избори, г-н Михайлов?- Нови избори са малко вероятни. Имаме етнически вот, купен вот и вот с отвращение. Какъв въпрос би решила скъпо струваща мобилизация? А и доколко е възможна? Влачат телата си до урните, без всякакъв ентусиазъм, пак ли да го правят? В общественото настроение фигурира, струва ми се, следният парадокс: длъжни са да управляват, защото са негодни. Нека съставят правителство. Иначе няма кой да извози боклука, ще пипнем ебола. Държавата е на ръб, предприятието е пред фалит. Ако персоналът се разбяга, защото е скаран, възниква въпрос за неговото дисциплинарно уволнение, локаут. Съставянето на кабинет е въпрос на надпартийно самосъхранение. Иначе губят всички. Правителство с Борисов начело е трудна задача. Борисов иска цялата власт, а не част от нея. Идеята да я дели с учениците на Костов, като бъде обвързан с коалиционно споразумение, е наивна. Редукцията на Борисов е мисия невъзможна, това трябва да е ясно. Борисов е непоправимо съвършен, идеята да бъде преправян е кощунство. ГЕРБ с Борисов начело е окупационна сила, триумфалистки проект. Властта му е или тотална, или скандално отнета. Делима харизматична власт не съществува. Проблемът е, че му се радват. Това е проблемът. Проблем на проблемите. Културен проблем.Изходът от това персонално задръстване е да стане президент

Днес изтича удължения срок за помощите на пострадалите в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=267227

Днес - 14 октомври изтича срокът за получаване на финансова или материална помощ от втория транш за подпомагане на пострадалите от наводнението в Аспарухово. Припомняме, кампанията по раздаване на помощите бе удължена с 4 дни. По втория транш финансова помощ в размер на 655 лв.

Моника Белучи преби сърбин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366462

Актрисата Моника Белучи е набила свой колега сърбин по време на снимки, съобщават сръбски медии.
Докато снимала сцена от новия филм на Костурица „Млечен път Актрисата Моника Белучи е набила свой колега сърбин по време на снимки, съобщават сръбски медии. Докато снимала сцена от новия филм на Костурица „Млечен път", Белучи ударила такъв бой на екранния си партньор Сергей Трифунович, че го изпратила в болница "със сериозни наранявания". Не се знае дали между двамата е имало неприязън.

Еврорегламент забранява висящи кабели по сградите

http://pik.bg/еврорегламент-забранява-висящи-кабели-по-сградите-news237327.html

Еврорегламент забранява висящи кабели по сградите

След климатиците, които ще бъдат вкарвани в ниши в сградите, идва ред и на всички висящи и стърчащи кабели - за интернет, телевизия, телефони, пише в. "Сега".

Изискването е по нов европейски регламент, съгласно който при строителство на нова или при ремонт на съществуваща сграда "жиците" за различни комуникационни услуги трябва да бъдат вкарани в общи и недостъпни траншеи, става ясно от проект на Министерството на транспорта и информационните технологии за политиката в областта на съобщенията през 2015-2018 г., публикуван за обществено обсъждане. 

Новите европравила означават, че доставчиците на интернет, тв, стационарни телефони ще пускат кабелите в специално изградени за целта от строителя шахти, а няма да дупчат, където им хрумне. 

В момента навсякъде по блоковете в градовете може да се видят висящи кабели, които опасват сградите и отвън, и отвътре. Гледката е особено характерна за по-стари жилищни и обществени постройки, където интернетът и телевизията са прокарани години след изграждането на обекта. В новото сградно строителство комуникациите са по-добре организирани и подобни гледки са по-редки. Вкарването на кабелите в шахтите на блоковете е решение не само в посока естетизация на сградите, но е и мярка за безопасност.

Според експертите сега окабеляването често е изпълнено, без да са спазени елементарни технически изисквания, което намалява и качеството на сигнала, и безопасността. Освен това често няма пространство за вертикално окабеляване до помещенията на крайните потребители, което пък задържа навлизането на оптичните мрежи.

Фирмите доставчици се оплакват и от липсата на равнопоставен достъп до сградата - не е ясно как етажните общности решават дали да бъдат допуснати едни или други. Някои блокове искат да им се плаща наем. Другаде действа изискването да има одобрение от най-малко една втора от собствениците. От друга страна, изграждането на паралелни мрежи на няколко фирми в една сграда е и икономически неоправдано.

ПРАВИЛА
Затова държавата обещава единни правила и стандарти. На първо място ще уточни и облекчи режимът за прокарване и ползване на комуникациите - например чрез въвеждане на типови проекти, утвърдени от съответната община. Отделно собствениците от блока може да прецизират и допълнят условията, след което домоуправителят да подпише с доставчика двустранен протокол. Освен това се предвижда всяка фирма с електронна съобщителна мрежа да има право на достъп до сградата и отделните жилища, но за собствена сметка. И то при условие че щетите върху частната собственост се свеждат до минимум - да се използва наличната инфраструктура в сградата и да се възстановят напълно засегнатите зони. Еврорегламентът ще влезе в сила от 2017 г.

Политолог: Правителство ще има в първите 10 дни на ноември, а през пролетта - ново

http://pik.bg/политолог-правителство-ще-има-в-първите-10-дни-на-ноември-а-през-пролетта---ново-news237328.html

Политолог: Правителство ще има в първите 10 дни на ноември, а през пролетта - ново

Първите 10 дни на следващия месец трябва да имаме правителство. То ще е коалиционно. Неговата функция ще е успокояваща. Това прогнозира в "Добро утро, България!" по TV7 политологът Валентин Вацев.

По думите му през пролетта ще има второ военно временно правителство. Колективен субект на управлението ще е парламентът, а не отделните политически клики.

"Парламентът е направен така, че да издържи дълго. Не знаем колко, но конструкцията му е такава. Направен е така, че да може да направи много правителства. Замисълът на парламента е да сменя много правителства", обясни политологът.

Според него истинските печеливши в подобни парламенти са опозиционерите, но тактически ще спечели този, който направи правителство.

"Бяха направени много партии, които да векуват в парламента. Барековата партия е направена с тази цел ("България без цензура" - бел. ред.). БСП си направи пластична операция. Има 8 партии, които имат безкрайно много възможности за рекомбинация. Само на пръв поглед ще им пречи идеологията. Само на пръв поглед, защото идеологията отдавна не пречи", твърди Вацев.

По думите му БСП е партия с безкрайно много коалиционни възможности. "Има импулс да се направи с ГЕРБ. Това би било идеализация на намерението на Александър Лилов - да си стиснат ръцете тези и онези. В ръководството на БСП, което е различно от цялата партия. Ангел Найденов е добър представител на проамериканската партия вътре в БСП. Той е проамерикански социалист. Това се търси в момента. Самият Обама носи клеймото на социализма в САЩ", добави Валентин Вацев. Вижданията му са, че главата на БСП е във властта, а тялото - в опозицията. Партията е свикнала да не в на власт. Според Вацев в момента ръководството на БСП е проамериканско.

"Борисов е длъжен да направи правителство и да осили натиска върху БСП. ДПС ще помага", смята политологът.

По думите му ДПС е по-скоро политическа банка, а не партия. "Мюсюлманите нямат право да вземат лихва, но все пак те банкират. ДПС прави това от години - печели, като участва в проекта. С Ахмед Доган и Лютви Местан можеш да се разбереш, но до определен момент", категоричен е Вацев. Според него подкрепа за правителство на малцинството не значи нищо.

"Очаквам въоръжен конфликт в Украйна, който ще е между САЩ и Русия. Украйна не е страна, тя е просто територия. Владимир Путин успешно сдобрява руската и украинската номенклатура в Украйна", каза още Валентин Вацев.

Валери излезе от дома си и изчезна, познавате ли го?

http://www.bnews.bg/article-118998

Облечено е със сив суичър, панталон в камуфлажен цвят и бели маратонки.

Турция бомбардира позиции на ПКК

http://asia.actualno.com/Turcija-bombardira-pozicii-na-PKK-news_54768.html

Турски самолети бомбардираха снощи мишени на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция, за първи път след обявеното от кюрдските бунтовници примирие през март 2013 г., съобщиха службит...

Много от наводнените села в Габровско все още не са възстановени

http://gabrovo.actualno.com/Mnogo-ot-navodnenite-sela-v-Gabrovsko-vse-oshte-ne-sa-vyzstanoveni-news_54770.html

Голяма част от пострадалите от наводненията села в Община Габрово все още не са възстановени. Сред тях са Враниловци, Драгановци, Дебел дял, Поповци, Нацовци, Гъбене, Музга, Стоевци. Това каза Таня Хр...

Разкриха голяма църква на хълма Трапезица

http://goodnews.actualno.com/Razkriha-goljama-cyrkva-na-hylma-Trapezica-news_54772.html

На поредно значимо археологическо откритие попаднаха изследователи във Велико Търново. Вчера екипът на доц. д-р Мирко Робов разкри най-голямата кръстокуполна църква при разкопките на хълма Трапезица...

Свалиха 5 от самолет, подозирали ебола, но се оказа фалшива тревога

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366459

Страховете от разпространение на болестта ебола стават все по-осезаеми. Петима пътници със симптоми, наподобяващи грип, бяха свалени от самолет на летището в американския град Бостън,съобщи Ройтерс.
Полетът бил на авиокомпанията "Емирейтс" и идвал от Дубай. Никой от болните пътници не бил пътувал скоро до Западна Африка, Страховете от разпространение на болестта ебола стават все по-осезаеми. Петима пътници със симптоми, наподобяващи грип, бяха свалени от самолет на летището в американския град Бостън,съобщи Ройтерс. Полетът бил на авиокомпанията "Емирейтс" и идвал от Дубай. Никой от болните пътници не бил пътувал скоро до Западна Африка,

Свалиха 5 от самолет заради ебола, оказа се фалшива тревога

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366453

Страховете от разпространение на болестта ебола стават все по-осезаеми. Петима пътници със симптоми, наподобяващи грип, бяха свалени от самолет на летището в американския град Бостън,съобщи Ройтерс.
Полетът бил на авиокомпанията Страховете от разпространение на болестта ебола стават все по-осезаеми. Петима пътници със симптоми, наподобяващи грип, бяха свалени от самолет на летището в американския град Бостън,съобщи Ройтерс. Полетът бил на авиокомпанията "Емирейтс" и идвал от Дубай. Никой от болните пътници не бил пътувал скоро до Западна Африка,

Земетресение със сила 7,4 удари Салвадор. Най-малко един човек е загинал

http://www.cross.bg/zaginal-grad-zemetresenieto-1434916.html

/КРОСС/Мощно земетресение с магнитуд 7,4 разтърси Салвадор. Съобщава се за най-малко един загинал. Все още няма данни за сериозни материални щети. В град Сан Мигел, на 135 км източно от столицата, е загинал мъж, върху когото е паднал е паднал електрически стълб вследствие на земетресението, съобщи кметът на града. Той допълни, че има нанесени щети по сградите, но засега няма информация за други загинали или ранени. Земетресение е било усетено още в Хондурас и Никарагуа. Издадено е предупреждение за опасни вълни цунами. Силният трус е станал на малка дълбочина, само на 9 километра под океанското дъно. Епицентърът на земетресението е бил на 106 километра в посока юг-югоизток от Усулутан. Този салвадорски град пострада тежко от трусове през февруари 2001 г.

Моника Белучи наби свой колега

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/monika-beluchi-nabi-svoj-kolega-6024753

Докато снимала сцена от новия филм на Костурица "Млечен път", звездата ударила такъв бой на екранния си партньор Сергей Трифунович, че го изпратила в болница "със сериозни наранявания"

Кариерата измести желанието за семейство и деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365656

ЕВЕЛИНА СЛАВКОВА


Преди години хората недвусмислено и ясно отговаряха на въпроса към какво се стреми човек в категорията „щастлив семеен живот": къща, кола, добро образование на децата и повишаване на жизнения стандарт. Днес мнозина отговарят на този въпрос „на друг език". Вече говорим за „самоосъществяване", „търсене на собствена идентичност" ЕВЕЛИНА СЛАВКОВА Преди години хората недвусмислено и ясно отговаряха на въпроса към какво се стреми човек в категорията „щастлив семеен живот": къща, кола, добро образование на децата и повишаване на жизнения стандарт. Днес мнозина отговарят на този въпрос „на друг език". Вече говорим за „самоосъществяване", „търсене на собствена идентичност"

Британски политик на съд за сексуално посегателство срещу българин

http://www.cross.bg/seksyalno-lelo-posegatelstvo-1434915.html

/КРОСС/Членът на британската партия ЮКИП Питър Лело ще се изправи пред съда по обвинение за сексуално посегателство върху бездомник от България, предаде информационният портал This Is Local London, цитиран от "24 часа". Лело е обвинен, че е нападнал мъжа през май тази година. 44-годишният политик отрича тези твърдения. Той беше кандидат на партията за ръководител на лондонския район Люишъм, но получи нисък резултат на вота.  

2 тона нелегална ракия разкриха митничари в село Кичево

http://web.barometar.net/65427/

2 тона нелегална ракия разкри мобилна митническа група в частен дом с. Кичево, общ. Аксаково, Варненска област, съобщиха от Агенция „Митници“. Нелегалният алкохол е бил в 200-литрови бидони, замаскрирани зад джибри. Ракията е с алкохолен градус между 40 и 44 % vol. В имота е открит казан за изваряване на ракия, както и стотици пластмасови [...]

Напаст! Оси свиха гнездо в апартамент, атакуваха собственичката - тя оцеля по чудо

http://pik.bg/напаст-оси-свиха-гнездо-в-апартамент-атакуваха-собственичката---тя-оцеля-по-чудо-news237325.html

Напаст! Оси свиха гнездо в апартамент, атакуваха собственичката - тя оцеля по чудо

62-годишна варненка оцеля по чудо, след като била атакувана от рояк оси в собствената си кухня в апартамент на 9 етаж в кв. Младост. За куриозния инцидент съобщи доц. Снежа Златева, шеф на клиниката по токсикология във Военноморската болница, където пенсионерката била приета миналата събота пише "Труд".

По тялото й имало десетина ужилвания. "Жената е алергична. Спасила се е от явна смърт, защото е реагирала адекватно - въпреки шока е успяла да избяга от стаята и веднага да позвъни на тел. 112", разказа доц. Златева.

Близки на пострадалата цял ден трепали десетките оси, които сякаш извирали в помещението. След като прочистили терена, хората установили, че жилещите насекоми са свили гнездо под изолацията на блока. Постепенно успели да пробият дупчица и в стената от итонг, точно зад кухненския диван на пострадалата.

Пред лекарите тя разказала, че от няколко дни все намирала по 1-2 оси в кухнята, въпреки че прозорците били затворени. Решила да разбере откъде влизат. Щом дръпнала диванчето, я връхлетял рояк наежени насекоми. Докато избяга в коридора, получила поне 10 ужилвания. За щастие, лекарите успели да овладеят бързо алергичния шок и пациентката била изписана вчера. Роднините й я изненадали, като спешно ремонтирали и измазали пробитата стена.

"През есента често оси и стършели свиват гнезда на топло в градски имоти. Обикновено това става в къщи, но този случай показва, че и живеещите на високо не са застраховани", каза доц. Златева.

Вежди Рашидов: Борисов да се споразумее и с дявола, ако трябва

http://www.mediapool.bg/vezhdi-rashidov-borisov-da-se-sporazumee-i-s-dyavola-ako-tryabva-news225943.html

"Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”. Това заяви Вежди Рашидов от ГЕРБ пред Нова телевизия.  По думите му Реформаторският блок са поставили "уникално детски условия”.  ”Реформаторите са една детска градина – на ти куклите, дай си ми парцалките. Като стане министър някой от тях, какво ще прави. Не са от позицията на хората, които ще поставят условия. Не може да си объркан, когато искаш да влезеш в политиката. Техни хора участваха в управлението на Орешарски”, коментира Рашидов.  На въпрос кой е срутил КТБ, той отговори да се викнат главния прокурор, ДАНС и МВР, които трябва да отговорят на този въпрос.  "КТБ ще бъде киста на всяко управление и държавата ще страда оттук-нататък”, на мнение е Рашидов.  "Медиите създадоха един миш-маш от говоренето за КТБ. Непрекъснато се хленчеше. Държавата е абдикирала в един кардинален случай, а Иван Искров безотговорно мълчи като комунист пред разстрел. Това е класическа криминална схема за крадене на едни пари”, заяви още Вежди Рашидов. На въпрос дали отново би станал министър на културата, той заяви, че ведомството е обезглавено и не може да бъде конникът без глава.

Българин уби сънародник до църква в Гърция

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-gurtziya-bulgarin-1434914.html

/КРОСС/25-годишен българин е задържан за убийството на друг 48-годишен българин в Гърция, съобщи "Български новини". Убийството е извършено миналата година на 10 август. Трупът на 48-годишния е бил намерен в двора на църквата Агиос Козмас в квартал Маруси, Атина. Според лекарската експертиза мъжът е починал от задушаване, а по тялото и главата му са открити множество рани, нанесени от остър предмет и нож. След проведено разследване, полицията е стигнала до убиеца и той е арестуван. Извършителят е признал, като е посочил в показанията си, че е извършил убийството по време на кавга с жертвата. Той е разпитан днес от прокурор и са повдигнати обвинения за извършване на предумишлено убийство.  

Капка Георгиева: Гаджева е интересна на жълтите вестници, на мен ми е безразлична

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366450

"Тя е интересна за жълтата преса, за мен е безразлична. Въпрос на клюка е. Не знам защо се е отказала от парламента. Така Капка Георгиева коментира оттеглянето от депутатското място на Деница Гаджева от "Атака".
Волен Сидеров ще влезе в парламента със срама си за златния пръст, посочи тя. Според нея попадането на "Атака" в Народното събрание този "Тя е интересна за жълтата преса, за мен е безразлична. Въпрос на клюка е. Не знам защо се е отказала от парламента. Така Капка Георгиева коментира оттеглянето от депутатското място на Деница Гаджева от "Атака". Волен Сидеров ще влезе в парламента със срама си за златния пръст, посочи тя. Според нея попадането на "Атака" в Народното събрание този

ГЕРБ продължава с преговорите за правителство, на ход са ДПС

http://www.moreto.net/novini.php?n=267234

Втори ден ГЕРБ води преговори за политическа подкрепа. Днес от 13:00 ч. ГЕРБ ще сложи на масата за преговори приоритетите си за управление заедно с ДПС. Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че партията му ще подкрепи ГЕРБ в съставяне на правителство на малцинството.

Роми пребиха мъж в Симитли, обезобразиха го и избягаха

http://pik.bg/роми-пребиха-мъж-в-симитли-обезобразиха-го-и-избягаха-news237323.html

Роми пребиха мъж в Симитли, обезобразиха го и избягаха

45-годишен мъж от Симитли беше докаран спешно в МБАЛ Благоевград тази сутрин. Мъжът е обезобразен от нанесен му побой рано тази сутрин.

Инцидентът станал в района на парка на Симитли, където той е посрещнат от група роми, с които имал неуредени финансови отношения.

Докато разговаряли, се скарали и последвало сбиване, след което ромите избягали.

Пострадалият е докаран с линейка в Спешно отделение на МБАЛ, където лекарите уточняват травмите му, съобщава struma.com.

Информирана е полицията. Издирват се нападателите. 

Капка Георгиева: Гаджева е интересна на жълтите вестници, на мен ми е безразлична

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366423

"Тя е интересна за жълтата преса, за мен е безразлична. Въпрос на клюка е. Не знам защо се е отказала от парламента. Така Капка Георгиева коментира оттеглянето от депутатското място на Деница Гаджева от "Атака". Волен Сидеров ще влезе в парламента със срама си за златния пръст, посочи тя. Според нея попадането на "Атака" в Народното събрание този

Оси свиха гнездо в апартамент на деветия етаж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365387

62-годишна варненка оцеля по чудо, след като била атакувана от рояк оси в собствената си кухня в апартамент на 9 етаж в кв. Младост. За куриозния инцидент съобщи доц. Снежа Златева, шеф на клиниката по токсикология във Военноморската болница, където пенсионерката била приета миналата събота. По тялото й имало десетина ужилвания. 62-годишна варненка оцеля по чудо, след като била атакувана от рояк оси в собствената си кухня в апартамент на 9 етаж в кв. Младост. За куриозния инцидент съобщи доц. Снежа Златева, шеф на клиниката по токсикология във Военноморската болница, където пенсионерката била приета миналата събота. По тялото й имало десетина ужилвания.

Ангел Найденов: Властта не е самоцел, не е задължително да се стига до съгласие

http://pik.bg/ангел-найденов-властта-не-е-самоцел-не-е-задължително-да-се-стига-до-съгласие-news237322.html

Ангел Найденов: Властта не е самоцел, не е задължително да се стига до съгласие

Различията с ГЕРБ не трябва да се разглеждат като разделителни линии, заяви Ангел Найденов за TV7.

"Това, че има полета на съгласие с ГЕРБ, не означава автоматично, че се отива към съвместно управление. Това, че имаме зони на различие, не значи, че не може да се направи компромис. Въпросът е в името на какво. 

Властта не е самоцел. Ако единствената алтернатива на сегашната ситуация е избори до дупка, това не е работещо решение.

Ако се стига до определяне на границите на компромиса, който трябва да направи БСП, това трябва да е предмет до допитване до членовете на БСП", заяви в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 Ангел Найденов.

По думите му различията с ГЕРБ не трябва да се разглеждат като разделителни линии. Не е задължително да се стига до съгласие, но е крайно необходимо да има обмяна на мнения и диалог, подчерта той.

145 години БАН

http://www.cross.bg/dryzhestvo-knizhovno-bulgarskata-1434913.html

/КРОСС/С тържествен концерт Българската академия на науките ще отбележи днес 145 години от основаването си. Концертът е от 17 ч. в салона на Софийската опера. През тази година се навършват 145 години от създаването на Българското книжовно дружество, чийто първоприемник е днешната Българска академия на науките. Българската академия на науките е най-старата институция в съвременна България, създадена девет години преди възстановяването българската държавност. Тя е основана на 29 септември /11 октомври 1869 г. и започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 30 септември /12 октомври 1869 г., въплъщавайки стремленията на множество български родолюбци да равнят своя народ с развитите европейски нации. Идеята за общобългарско книжовно дружество вълнува младата българска интелигенция още от първите десетилетия на XIX в. Горещи патриоти като българите от Велес Константин Петкович и Нешо Стоянович (сетнешния охридски митрополит Натанаил) основават „Българска матица" в Цариград (1852 г.), отъждествена с „великата идея на българите да си направят самички едно общо, всенародно учреждение за по-систематично и по-благоразумно разпространение на просвещението между народа си". По-късно пак там от Драган Цанков е основана „Община за българската книжнина", която да разпространява учебници и други книги, да разработва книжовния език и да издава „Периодическо списание"

15-годишен норвежец постави рекорд срещу България

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/14/2399852_15-godishen_norvejec_postavi_rekord_sreshtu_bulgariia/?ref=rss


Норвежкият атакуващ полузащитник Мартин Йодегаард постави нов рекорд за най-млад футболист, взел участие в мач от европейски квалификации. Само на 15 години и 300 дни той се появи като резерва при победата с 2:1 срещу България. 

Йодегаард замени Матс Мьолер Дели в 63-ата минута и остана на терена до края на двубоя. По този начин той подобри почти с една година рекорда на исландеца Сигурдур Йонсон - 16 години и 251 дни, поставен преди цели 31 години в мач срещу Малта. 

"Бях...

Софийският районен съд заседава по делото срещу Бисер Миланов

http://pik.bg/софийският-районен-съд-заседава-по-делото-срещу-бисер-миланов-news237320.html

Софийският районен съд заседава по делото срещу Бисер Миланов

Софийският районен съд ще заседава по делото срещу Бисер Миланов. Срещу него е повдигнато обвинение за отправяне на заплаха за опит за убийство на Боряна Георгиева.

За днешното съдебно заседание са призовани свидетелите Светослав Николов, Светлозар Филипов, Йордан Бонев и Петър Цонев.

Делото ще се гледа от 23-и състав на Софийския районен съд от 10:00 часа. 

Бат’ Сали е 240 депутата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365912

Вече почти седмица България се тресе и стене заради казуса “Бат’ Сали” и другите нему подобни. Расизъм ли е това? Или справедлив гняв? 
 На пръв поглед хората са прави – откъде накъде ще ги представлява човек, за когото те не са гласували? За ДПС в Кюстендил и Дупница са гласували само 800 човека, и те явно купени. Докато средно за 1 депутат са Вече почти седмица България се тресе и стене заради казуса “Бат’ Сали” и другите нему подобни. Расизъм ли е това? Или справедлив гняв? На пръв поглед хората са прави – откъде накъде ще ги представлява човек, за когото те не са гласували? За ДПС в Кюстендил и Дупница са гласували само 800 човека, и те явно купени. Докато средно за 1 депутат са

Цената на петрола може да падне под 80 долара за барел

http://www.cross.bg/dolara-arabiya-sayditska-1434911.html

/КРОСС/ Цената на петрола продължава да пада и може да падне под 80 долара за барел, към това води политиката на Саудитска Арабия, която цели сваляне на цената, за да спре достъпа на американския шистов петрол до световния пазар. По оценка на експерти това няма да се отрази сериозно на руския бюджет, но може да забави реализацията на някои продукти, коментира Gazeta.ru. Преди Саудитска Арабия твърдеше, че комфортната цена за нея е 100 долара, но сега не би възразила, ако в близките година-две котировките се задържат на 80 долара, съобщава Reuters. Миналата седмица това са обсъждали саудитските чиновници по времето на лични срещи с аналитици и икономисти. Саудитска Арабия смята, че евтиният петрол ще забави добива на по-трудно добиваемия шистов петрол в САЩ, както и ще заяви темповете на дълбоководни проекти. Намаленото предлагане в крайна сметка би довело до ръст на цените на петрола, а Саудитска Арабия се явява най-големият износител. В началото на октомври арабите намалиха значително цените на фючърсните сделки за ноември за Азия. Антон Силуанов, министър на финансите на Русия, коментира, че" руският бюджет е разчетен при 96 долара за барел. Ще реагираме според ситуацията". Една от възможностите е да се използват средства от Резервния фонд, които биха стигнали за година - две.За САЩ комфортната цена е 95 долара за барел, иначе няма да може да изнася и добивът на шистов нефт ще стане нерентабилен, казва политологът Дмитрий Евстафиев

Евгений Дайнов: ГЕРБ и БСП демонстрираха нов тип политическо поведение

http://www.cross.bg/daiinov-borisov-boiiko-1434912.html

/КРОСС/ГЕРБ няма да заложи на предлаганата подкрепа от страна на ДПС, смята политологът Евгений Дайнов. Според него партията на Бойко Борисов ще продължи разговорите, като прилага демонстрирания вчера с БСП нов начин на говорене и с останалите партии, включително с Реформаторския блок. Аз съм убеден, че ще проведат толкова смислени разговори, колкото с БСП. След десетилетия крясъци да продължи разговорът за политика. Сегашните политици нямат опит за водене на такива разговори, така че разговорите може да се разтегнат с месеци, коментира Дайнов пред БНР.  Не си представям, че Бойко Борисов не е изпратил или получил нито един есемес по време на четиричасовите разговори. Но резултатът е налице - нов тип политическо поведение, допълни той.  На въпрос кой е автор на идеята да не преговарят лидерите Дайнов отговори: Не вярвам, че Бойко Борисов е измислил новия тон и иеята да не преговарят лидери. Обичайният заподозрян в такива случаи е Румяна Бъчварова. Мисля, че с Реформаторския блок ще има такъв тип разкговори, каквито Бяха с БСП.Лютви Местан наследи една партия, коятго е навсякъде винаги, в момента го е страх, че тази партия ще бъде никога и никъде. Със своето поведение той прави така, че да се изолира тази партия, коментира политологът. 

Вода от Сена е най-новият парижки сувенир

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/14/2396191_voda_ot_sena_e_nai-noviiat_parijki_suvenir/?ref=rss


Французинът Кристоф Шарие продава в интернет вода от река Сена в бутилчици с формата на Айфеловата кула, произведени в България, съобщава в електронното си издание в. "Паризиен", цитиран от БТА. 

24-годишният специалист по турбо реактори отива един-два пъти в месеца до моста Йена край Айфеловата кула с 5-литрова туба, която пълни с вода от Сена. У дома си прецежда водата, за да отстрани водораслите, след което пълни 50-милилитровите шишенца с прозрачната течност и я продава по 6,90...

Крисия може да спечели "Евровизия"

http://actualno.actualno.com/Krisija-moje-da-specheli-Evrovizija-news_54760.html

Песента, с която талантливата Крисия Тодорова ще представи България на детската "Евровизия", вече е факт. Тя се казва "Планетата на децата". БНТ и bTV избраха Крисия и близнаците ...

Пореден шеф на столичния КАТ може да падне като кадрова жертва

http://sofia.actualno.com/Poreden-shef-na-stolichnija-KAT-moje-da-padne-kato-kadrova-jertva-news_54763.html

  Рокадите в системата на МВР нямат край. Според различни слухове, потвърдени от източници на Actualno.com, шефът на столичния КАТ Иво Писанов ще се раздели с поста си до дни. В момента Пис...

Издирва се 18–годишният Валери Валериев Янев

http://crime.actualno.com/Izdirva-se-18godishnijat-Valeri-Valeriev-Janev-news_54765.html

Криминалисти на столичното Шесто РУ издирват 18–годишния Валери Валериев Янев. По данни на семейството му вчера сутринта той е излязъл от дома им и последно бил забелязан в района на ул. Д...

Община Видин се е разплатила за дейностите по водния цикъл

http://vidin.actualno.com/Obshtina-Vidin-se-e-razplatila-za-dejnostite-po-vodnija-cikyl-news_54766.html

Община Видин се е разплатила за дейностите по водния цикъл. Към момента тя няма неразплатени фактури и просрочени задължения към фирмите-изпълнители. В същото време има изисквания към качественото изп...

Кобани е превзет, твърди „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-kobani-1434910.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" е превзела Кобани, съобщава ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на изказване на представител на джихадистите. През последните два месеца „Ислямска държава" водеше тежки боеве за превземането на града. В момента няма безспорно потвърждение, че ключовият кюрдски град в Северна Сирия е превзет. Последните данни бяха, че „Ислямска държава" контролира около 40% от града. Кобани има голямо стратегическо значение, тъй като в случай на падането на града „Ислямска държава" ще успее да свърже провинциите Алепо и Рака, овладявайки значителна част от сирийската-турската граница. „Ислямска държава" изпраща допълнителни сили от други райони, които контролира в Сирия, включително и от бастиона им Рака, след като овладяването в петък на командния център на кюрдските сили в Кобани не оказа голямо влияние на битката. Те изпращат бойци без много опит в сражения, поясни активистът и добави, че ислямистите атакуват от много фронтове, но са спирани и изтласквани. Вчера Турция позволи на САЩ да използват военнно-въздушната база Инджирлик на 160 км от границата с Турция.

Капка Георгиева: Волен Сидеров ще влезе в парламента със срама си за златния пръст

http://pik.bg/капка-георгиева-волен-сидеров-ще-влезе-в-парламента-със-срама-си-за-златния-пръст-news237319.html

Капка Георгиева: Волен Сидеров ще влезе в парламента със срама си за златния пръст

Капка Георгиева коментира пред bTV тази сутрин политическата ситуация в страната, влизането на "Атака" в парламента и отказването от депутатско място на Деница Гаджева.

"Тя е интересна за жълтата преса, за мен е безразлична. Въпрос на клюка е", посочи Тодорова на въпрос знае ли защо Гаджева се е отказала от мястото в парламента.

Волен Сидеров ще влезе в парламента със срама си за златния пръст, посочи тя. Според нея попадането на "Атака" в Народното събрание този път е случайност. 

"Волен Сидеров оттук-нататък няма никаква роля. "Атака" не е приета по никакъв начин и от европейските националисти заради златния пръст, заради който България бе измъчвана цяла година", смята Георгиева.

По думите й най-логично е кабинет да се изгради с подкрепата на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт.

Вежди Рашидов: КТБ ще бъде киста на всяко управление

http://www.cross.bg/rashidov-durzhavata-iskrov-1434909.html

/КРОСС/"КТБ ще бъде киста на всяко управление и държавата ще страда оттук-нататък", заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов. Знаете ли колко лесно се унищожава една банка? Вие знаете ли, ако утре кажа произволно: „Абе вижте, чува се по уличите, че тая банка не е добре, там имам още малко пари, поне тях да ги спася..." - на сутринта банката е закрита. Това е държавата ни. Защото няма държава, няма стабилитет, няма защитни механизми, аргументира тезата си Рашидов. Медиите създадоха един миш-маш от говоренето на КТБ и с непрекъснато хленчене, а държавата е абдикирала в един кардинален случай, смята Рашидов.  Иван Искров безотговорно мълчи като комунист пред разстрел. Това е класическа криминална схема за крадене на едни пари, продължи коментара си Рашидов. Той потвърди искането за оставката на Искров. Мажоритарният собственик да спре да ми пише любовни писма, посъветва Цветан Василев Рашидов. А на медиите каза - извикайте Доган от Сараите. Главният прокурор, ДАНС и МВР са тези, които трябва да отговорят на въпроса кой е срути КТБ, смята Рашидов.     

Приемът в детските градини на Варна продължава, има незаети места

http://web.barometar.net/65426/

Приемът в детските градини на Варна продължава. След последното класиране на 10.10.2014 г. отново има незаети места, съобщават от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”. Оттам припомнят, че за първи път през последните години в най-големия административен район „Приморски“ остават незаети места за цели възрастови групи в кв. „Чайка“ – в двата нови филиала [...]

26 катастрофи регистрирани във Варна за последните 24 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=267230

Пешеходка е пострадала в катастрофа през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. Жената е получила различни контузии, но опасност за живота й няма. 26 са пътните инциденти за последните 24 часа, причинени са материални щети.

Валентин Вацев: БСП – глава във властта, тяло в опозиция

http://www.cross.bg/vatzev-pravitelstvo-politologut-1434908.html

/КРОСС/ „Формулата на новото правителство ще бъде коалиционна, а функцията му - успокояваща, заяви политологът Валентин Вацев в интервю за TV7. По думите му през пролетта ще има второ, военновременно правителство. Колективен субект на управлението ще е парламентът, а не отделните политически клики. „Парламентът е направен така, че да издържи дълго. Не знаем колко, но конструкцията му е такава. Направен е така, че да може да направи много правителства. Замисълът на парламента е да сменя много правителства", обясни политологът. Според него истинските печеливши в подобни парламенти са опозиционерите, но тактически ще спечели този, който направи правителство. „Бяха направени много партии, които да векуват в парламента. С тази цел е направена „България без цензура". БСП си направи пластична операция. Има осем партии, които имат безкрайно много възможности за рекомбинация. Идеологията ще им пречи само на пръв поглед - само на пръв, защото идеологията отдавна не пречи", твърди Вацев. БСП е партия с безкрайно много коалиционни възможности, посочи той. „Има импулс да се направи с ГЕРБ. Това би било идеализация на намерението на Александър Лилов - да си стиснат ръцете тези и онези. Ангел Найденов е добър представител на проамериканската партия вътре в БСП. Той е проамерикански социалист. Това се търси в момента. Вижданията му са, че главата на БСП е във властта, а тялото - в опозицията

Валентин Вацев: БСП – глава във властта, тяло в опозиция

http://www.cross.bg/pravitelstvo-vatzev-valentin-1434908.html

/КРОСС/ „Формулата на новото правителство ще бъде коалиционна, а функцията му - успокояваща, заяви политологът Валентин Вацев в интервю за TV7. По думите му през пролетта ще има второ, военновременно правителство. Колективен субект на управлението ще е парламентът, а не отделните политически клики. „Парламентът е направен така, че да издържи дълго. Не знаем колко, но конструкцията му е такава. Направен е така, че да може да направи много правителства. Замисълът на парламента е да сменя много правителства", обясни политологът. Според него истинските печеливши в подобни парламенти са опозиционерите, но тактически ще спечели този, който направи правителство. „Бяха направени много партии, които да векуват в парламента. С тази цел е направена „България без цензура". БСП си направи пластична операция. Има осем партии, които имат безкрайно много възможности за рекомбинация. Идеологията ще им пречи само на пръв поглед - само на пръв, защото идеологията отдавна не пречи", твърди Вацев.БСП е партия с безкрайно много коалиционни възможности, посочи той. „Има импулс да се направи с ГЕРБ. Това би било идеализация на намерението на Александър Лилов - да си стиснат ръцете тези и онези. Ангел Найденов е добър представител на проамериканската партия вътре в БСП. Той е проамерикански социалист. Това се търси в момента. Вижданията му са, че главата на БСП е във властта, а тялото - в опозицията

Преглед на печата, вторник, 14 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-14-октомври-_l.a_i.576768_at.1.html

„Труд“: ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита Пазарът на електроенергия за бита в България е най-лошият сред всички страни в ЕС. Това...

Все повече италианци плащат данъците си в произведения на изкуството

http://www.investor.bg/novini/346/a/vse-poveche-italianci-plashtat-danycite-si-v-proizvedeniia-na-izkustvoto-181793/

Италия стимулира замяната на творби, за да постигне своята "двойна цел" - изпълняване на данъчни задължения и връщане на художествени активи

За пръв път от 40 дни: Ким Чен-ун се появи

http://www.bnews.bg/article-118994

Ким Чен-ун не е арестуван, мъртъв или тежко болен, каквито спекулации се появиха – лидерът на КНДР се появи публично след повече от месец.

Дуранкев: ГЕРБ предлага „Титаник“ на другите политически сили

http://frognews.bg/news_78166/

В момента ГЕРБ предлага на другите политически сили в парламента да се качат на „Титаник“. Който и да дойде на власт, ще трябва да посегне на някои интереси: или на интересите на олигархията, или на интересите на 99% от българите, заяви в ефира на Bulgaria on Air икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев.

Силно земетресение разтресе Салвадор

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-raztrese-salvador-news225942.html

Земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер разтресе Салвадор, съобщиха информационните агенции. Епицентърът на труса е бил на 170 км югоизточно от столицата. В град Сан Мигел е загинал мъж, върху когото е паднал е паднал електрически стълб вследствие на земетресението, съобщи кметът на града. Той допълни, че има нанесени щети по сградите, но засега няма информация за други загинали или ранени.

Андрей Райчев: ДПС не искат да бъдат във властта

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/andrej-rajchev-dps-ne-iskat-da-bydat-vyv-vlastta-6024750

"Причината е, че лидерите на движението усещат, че сатанизацията на партията е на един ръб, зад който е по-добре да не се отива", заяви социологът

Предупреждение за цунами в Салвадор, Хондурас и Никарагуа след земетресение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/14/2399851_preduprejdenie_za_cunami_v_salvador_honduras_i/?ref=rss


Предупреждение за "опасни вълни цунами" в Салвадор, Хондурас и Никарагуа бе издадено след земетресението с магнитуд 7.4, което стана край Салвадор, предаде "Ройтерс". Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, базиран в американския щат Хавай, определи като рисков района в радиус от 300 километра от епицентъра на силния трус. Жителите на крайбрежните райони бяха посъветвани да отидат по-навътре на сушата.

По-рано центърът заяви, че няма опасност от разрушителни приливни...

Разпитват свидетели от Германия по делото "САПАРД”

http://pik.bg/разпитват-свидетели-от-германия-по-делото-сапард”-news237314.html

Разпитват свидетели от Германия по делото "САПАРД”

Софийски апелативен съд ще заседава по делото „САПАРД”. Обвиняеми по делото са Людмил Стойков, Марио Николов, Мариана Николова, Григор Главев, Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Иван Иванов, съобщи "Фокус".

Те са подсъдими за организиране и участие в престъпна група за пране на 7,5 млн. евро, които са източени по програма „САПАРД”.

Очаква се днес да се проведе видеоконферентна връзка със свидетели от Германия. Заседанието по делото е насрочено за 14:30 часа. 

Ким Чен Ун се появи за пръв път след 3 септември

http://www.cross.bg/kndr-pyblikyvana-snimka-1434907.html

/КРОСС/ Ръководителят на Северна Корея Ким Чен Ун се е появил на обществено място за пръв път от 40 дни, съобщи информационната агенция на страната КЦТА. Така той разсея слуховете, че е зле със здравето или пък е свален от власт. Ким е посетил нов жилищен квартал за научни работници, работещи по спътниковата програма на Северна Корея, а по-рано през деня - и новопостроения Институт за природни енергийни източници на Академията на науките. В информацията не се уточнява кога са направени посещенията, отбелязват Reuters и AP. На почти цялата първа страница в официоза „Нодом синмун" днес е публикувана снимка на усмихнатия Ким Чен Ун, поместени са и други фотоси, на които водачът на КНДР е с тънък черен бастун. Вчера южнокорейският вестник Нодом синмун" днес е публикувана снимка на усмихнатия Ким Чен Ун, поместени са и други фотоси, на които водачът на КНДР е с тънък черен бастун. Вчера южнокорейският вестник „Нодом синмун" днес е публикувана снимка на усмихнатия Ким Чен Ун, поместени са и други фотоси, на които водачът на КНДР е с тънък черен бастун.  За операциите в КНДР били повикани френски хирурзи, предаде ТАСС. След това, твърди вестникът, Ким бил на рехабилитация северно от Пхенян. За последно 31-годишният ръководител на КНДР бе видян на 3 септември на концерт. След това пропусна честванията на две важни партийни и държавни дати, на които обикновено винаги присъства

Рашидов: Съветвам Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366426

"Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”. Това заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов от ГЕРБ.
По думите му Реформаторският блок са поставили "уникално детски условия”.
"Не са от позицията на хората, които ще поставят условия. "Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”. Това заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов от ГЕРБ. По думите му Реформаторският блок са поставили "уникално детски условия”. "Не са от позицията на хората, които ще поставят условия.

НАТО оценява като стъпка в правилната посока изтеглянето на руските войски от границата с Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267222

НАТО оцени като "стъпка в правилната посока" изтеглянето на руските войски от границата с Украйна. Анонимен представител на блока е заявил, цитиран от РИА "Новости", че все пак оценката на ситуацията ще се прави на място, а не с оглед на изявленията.

Рашидов: Ако трябва, Борисов да се споразумява и с дявола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366424

"Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”. Това заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов от ГЕРБ. По думите му Реформаторският блок са поставили "уникално детски условия”. "Не са от позицията на хората, които ще поставят условия.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/14/2399546_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Ким Чен-ун се появи публично за пръв път от 40 дни насам

http://www.mediapool.bg/kim-chen-un-se-poyavi-publichno-za-prav-pat-ot-40-dni-nasam-news225941.html

Ръководителят на страната Ким Чен-Ун се е появил на обществено място за пръв път от 40 дни, съобщиха световните агенции. Според информационната агенция на Северна Корея КЦТА Ким е посетил нов жилищен квартал за научни работници, работещи по спътниковата програма на Северна Корея, а по-рано през деня - и новопостроения Институт за природни енергийни източници на Академията на науките. В информацията на КЦТА не се уточнява кога са направени посещенията, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес. На почти цяла първа страница в официоза "Нодом синмун" е публикувана снимка на усмихнатия Ким Чен-ун, поместени са и други снимки, по-малки, на които водачът на КНДР е с тънък черен бастун. Продължителното отсъствие на Ким от публичната сцена породи слухове за влошеното му здравословното му състояние и за отстраняването му от властта. Вчера южнокорейският вестник "Чунан илбо" писа, че в средата на септември на Ким са му оперирали и двете колена, които той бил наранил по време на военни учения. За операциите в КНДР били повикани френски хирурзи, предаде ТАСС. След това, твърди вестникът, Ким бил на рехабилитация северно от Пхенян. За последно 31-годишният ръководител на КНДР бе видян на 3 септември на концерт. След това пропусна честванията на две важни партийни и държавни дати, на които обикновено винаги присъства. В края на миналия месец по телевизията бе разпространена само кратка информация, че той не се чувства добре, и кадри от август, на които той изглеждаше напълнял и се виждаше, че куца.

Цитат на деня: Ако трябва и с дявола да има коалиция, но да има кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/10/14/2399849_citat_na_denia_ako_triabva_i_s_diavola_da_ima/?ref=rss


Ако трябва и с дявола да има коалиция, но да има кабинет. Ще ви обясня защо. Партиите са си добре - имат субсидии, возят се добре, но хорат са зле. Знам го по моите роднини. Едни нови избори ще влошат ситуацията им още повече.

Бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира по "Нова телевизия" актуалната политическа ситуация

Правителство на малцинството не е добър вариант

http://www.cross.bg/pravitelstvo-mihaiilova-maltzinstvoto-1434906.html

/КРОСС/Правителство на малцинството не е добре да се прави. По една или друга причина в един момент подкрепата може да бъде оттеглена, смята Екатерина Михайлова. Според нея липсата на гаранция на стабилност създава нестабилност на управлението. Ако аз решавах, не бих направила правителство на малцинството или не бих посъветвала. Прекалено сериозни проблеми трябва да се решават, каза проф. Екатерина Михайлова в интервю за Нова телевизия. Според нея, ако няма мнозинство и гаранция, че ще бъдат реализирани определени неща, няма как да има стабилно правителство Опитът, който имаме, показва, че това не е добро решение, заяви тя и за пример даде правителствата на Филип Димитров и на Бойко Борисов. Няма нищо лошо, ако преговорите станат по-остри между страните, които преговарят. Отстояването на позиции не означава агресия, смята Екатерина Михайлова. Най-лошото, което може да се случи, е да нямаме яснота за мнозинството, заключи Михайлова. Според нея политическите консултации ще са трудни. Вчера те започнаха със среща ГЕРБ-БСП, а днес продължават във формата ГЕРБ-ДПС. Във връзка с предстоящите разговори проф. Михайлова каза, че не е изненадана от заявената подкрепа от страната на ДПС към ГЕРБ и съставяне на правителство на малцинството. „Това не е нещо ново, чухме го още по време на изборите", допълни тя

Салвадор ударен от силен трус

http://www.vesti.bg/novini/salvador-udaren-ot-silen-trus-6024752

Земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер беше регистрирано през изминалата нощ по тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка, като най-силно е почувствано в Салвадор и Никарагуа, съобщава Геоложката служба на САЩ.

EVN България Топлофикация ще разруши 120-метров комин в Пловдив

http://www.cross.bg/komina-subaryaneto-plovdiv-1434905.html

/КРОСС/ 120-метров комин на територията на Отоплителна Централа (ОЦ) Юг, намираща се в Южна индустриална зона в района на бул. „Кукленско шосе" в Пловдив, ще бъде разрушен днес, съобщава EVN България Топлофикация. Разрушаването не недействащия от три години комин е част от програмата на дружеството за модернизация на производствените съоръжения и спазването на съвременните екологични норми в Пловдив. С това дружеството продължава да допринася за по-добрите атмосферни показатели в града, което беше част от причините и за вече изградената модерна когенерационна централа през 2011 г. на основната производствена площадка в ТЕЦ Север. ОЦ Юг се използва като поддържаща мощност при необходимост за захранване с повече топлинна енергия на ж.к. „Тракия". Планът по събарянето е съгласуван с институциите, включително с органите на МВР, Община Пловдив и т.н. Дейностите по събарянето на комина ще са в диапазона от 15 ч. до 17 ч. на 14.10.2014 г., като конкретният момент ще зависи от готовността на екипите, подготвящи събарянето. По тази причина 30 мин. преди определяне на старта на реалните дейности по събарянето достъпът с автомобили от бул. „Кукленски шосе" до района на ОЦ Юг ще бъде временно блокиран от МВР. Събарянето на комина ще бъде предшествано от звукови сигнали съгласно разпоредбите. Като индустриален район ограничителните мерки няма да засегнат жилищни части на Пловдив, обществени и социални институции

Папагал отиде на езикова екскурзия

http://curious.actualno.com/Papagal-otide-na-ezikova-ekskurzija--news_54756.html

Папагал на име Найджъл, който преди да се впусне в 4-годишна одисея, говорел английски с британски акцент, се завърна при собственика си с придобити по време на дългото странстване познания по испанск...

Проверяват качеството на храните, предлагани в училищата в Бургас

http://burgas.actualno.com/Proverjavat-kachestvoto-na-hranite-predlagani-v-uchilishtata-v-Burgas-news_54753.html

Тематични проверки по училищата за храненето на учениците извършват експерти от агенцията за безопасност на храните в Бургас. Те са започнали от началото на месеца. За сега няма констатирани нарушения...

16-годишното момиче е в неизвестност от 11 октомври

http://crime.actualno.com/16-godishnoto-momiche-e-v-neizvestnost-ot-11-oktomvri-news_54759.html

Шесто РУ – СДВР издирва непълнолетната Таня Димитрова Борисова, на 16 години, с адрес в софийския кв. Симеоново, ж.к.”София парк”. Таня Борисова е напуснала дома си на...

Телефонните измамници вкараха и ебола в сюжета с лъжи за пари

http://dobrich.actualno.com/Telefonnite-izmamnici-vkaraha-i-ebola-v-sujeta-s-lyji-za-pari-news_54754.html

Страхът от ебола вече се използва и от "бранша" на телефонните измамници у нас. Схемата е брутално проста и нахална - измамниците искат пари за лечение за познат, роднина или приятел на жер...

Назначен е нов директор на пристанище Бургас

http://burgas.actualno.com/Naznachen-e-nov-direktor-na-pristanishte-Burgas-news_54758.html

Диян Димов отново е директор на Пристанище Бургас. Решението е вето по време на заседанието на Борда на директорите на порта, което се е провело снощи. Назначението според Burgasinfo.com не е изненад...

Павел Чернев: ДПС е уродливо политико-социално явление

http://pik.bg/павел-чернев-дпс-е-уродливо-политико-социално-явление-news237311.html

Павел Чернев: ДПС е уродливо политико-социално явление

ДПС се превърна уродливо политико-социално явление. Съществуването му трябва да бъде прекратено. Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Павел Чернев.

Купуването на гласове е само една от страните на уродливото явление ДПС.

Другата страната е т.нар. механичен вот – спечелен чрез натиск, добави националистът. По думите му на тези избори са се появили купени гласове за ДПС и на българи.

ДПС създаде порочната политическа практика на търговията с гласове, която отврати българския народ от политиката, подчерта Павел Чернев. Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев коментира протестите срещу мандатите на ДПС, като посочи, че изборният кодекс трябва да бъде променен.

Той обаче припомни, че на предишен вот Петя Раева от ДПС е влязла в парламента от Видинския избирателен район, а недоволство тогава не е имало. Защо - не е ли и тя от ДПС? Или защото е българка, а Бат Сали е циганин? Необходима е промяна на закона, каза Кънчев.


Спецакция удари наркопазара в Добрич, 10 в ареста

http://www.bnews.bg/article-118957

По време на операцията по задържането у петима от участниците е открита и иззета дрога – хероин, амфетамини и марихуана. Почти всички участници са разполагали и с електронни везни за разпределяне на дозите.

Тони Абът: Ще поваля Путин на земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365906

Австралийският премиер Тони Абът заяви, че ще извика на словесен дуел руския президент Владимир Путин, по време на който “ще го повали на земята”.
Той употреби термин, използван от австралийските спортни коментатори на мачове по футбол и ръгби. Това щяло да се случи на срещата на Г-20 в Брисбейн през ноември. Австралийският премиер Тони Абът заяви, че ще извика на словесен дуел руския президент Владимир Путин, по време на който “ще го повали на земята”. Той употреби термин, използван от австралийските спортни коментатори на мачове по футбол и ръгби. Това щяло да се случи на срещата на Г-20 в Брисбейн през ноември.

Райчев: На консултациите стана ясно, че БСП и ГЕРБ не могат да управляват. ДПС поиска да излезе от властта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366416

При консултациите между ГЕРБ и БСП вчера стана ясно, че БСП и ГЕРБ не могат да управляват. БСП по един легитимен начин каза, че няма да се коалира. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Райчев.
Това правителство ще е късо – най-много две години. Не защото те ще го свалят, просто е къса перспективата на този парламент. При консултациите между ГЕРБ и БСП вчера стана ясно, че БСП и ГЕРБ не могат да управляват. БСП по един легитимен начин каза, че няма да се коалира. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Райчев. Това правителство ще е късо – най-много две години. Не защото те ще го свалят, просто е къса перспективата на този парламент.

Андрей Райев: ДПС иска почивка от властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_403106.html

"ДПС взе курс към почивката от властта преди 6 месеца. Движението се стреми най-сетне да излезе от властта нарочно. Искат почивка." Това заяви социологът Андрей Райчев в ефира на Нова телевизия. Според него демонизирането на ДПС е довело до това желание на партията за "почивка от властта". "Лидерите на Движението усещат сатанизацията и непрекъснатото обвиняване в задкулисие и вкопаване във властта. Те вероятно ще поставят някакви условия в новата власт, но няма да получат министри и други постове. Пак ще има влияние, но ще са извън властта", каза Райев. Социологът смята, че повечето от партиите, които предлагат на Бойко Борисов да направи кабинет на малцинството, са в печеливша позиция, тъй като при евентуален провал на ГЕРБ те ще бъдат обявени за морални победители. "Правителството на малцинството е рисков ход. Перспективата на бъдещия кабинет е къса, може би 2 години. Толерансът от 300 дни изведнъж може да се превърне на 50-ия ден в опит за преврат", каза Екатерина Михайлова, също гост в студиото. Както Михайлова, така и Райчев изразиха задоволството си от високото ниво на вчерашните разговори между БСП и ГЕРБ, които по техни думи били "прекрасни": без ненужни демонстрации и по същество. Въпреки "прекрасните" преговори, Райчев счита, че ГЕРБ са поели грешен курс с тези разговор с партиите, тъй като те са за разпределяне на властта, а не за създаване на истински реформи. "Това е десен фалит. Трябваше да има едно дясно споразумение", завърши Райчев.

Райчев: Вчера стана ясно, че БСП и ГЕРБ не могат да управляват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366408

При консултациите между ГЕРБ и БСП вчера стана ясно, че БСП и ГЕРБ не могат да управляват. БСП по един легитимен начин каза, че няма да се коалира. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Райчев.
Това правителство ще е късо – най-много две години. Не защото те ще го свалят, просто е къса перспективата на този парламент. При консултациите между ГЕРБ и БСП вчера стана ясно, че БСП и ГЕРБ не могат да управляват. БСП по един легитимен начин каза, че няма да се коалира. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Райчев. Това правителство ще е късо – най-много две години. Не защото те ще го свалят, просто е къса перспективата на този парламент.

Преглед на варненския печат - 14 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267233

„Ангел Найденов: Спестените от кабинета пари били за Варна”, е водещо заглавие в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. 1/3 от спестените от служебното правителство пари бяха предвидени от предишния кабинет за Варна. Сега тази сума се губи.

27 ранени при катастрофи за денонощие

http://pik.bg/27-ранени-при-катастрофи-за-денонощие-news237307.html

27 ранени при катастрофи за денонощие

През изминалото денонощие денонощие на територията на страната са станали 22 тежки ПТП с 27 ранени, от които 1 с опасност за живота, съобщиха от полицията.

За района на София са станали 129 леки и 4 тежки ПТП с 4 ранени.

От началото на месеца са станали 241 тежки катастрофи, загинали са 25 души, ранени са 302, от които 19 са с опасност за живота.

От началото на годината 5504 са станалите ПТП, загинали са 521, ранените са 6799.

Ким Чен Ун на публично място за пръв път от пет седмици насам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366409

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се появи публично за пръв път от пет седмици насам. Продължителното отсъствие на наследника на Ким Чен Ир стана повод за съмнения дали властта не му е била отнета. 
Държавната телевизия съобщи, че Ким е посетил наскоро построения Институт за природна енергия към Академията на науките на Северна Корея, Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се появи публично за пръв път от пет седмици насам. Продължителното отсъствие на наследника на Ким Чен Ир стана повод за съмнения дали властта не му е била отнета. Държавната телевизия съобщи, че Ким е посетил наскоро построения Институт за природна енергия към Академията на науките на Северна Корея,

Капка: Волен е в ъгъла, където му е мястото

http://frognews.bg/news_78164/

Падането на избирателната активност е формации като Атака и АБВ да влязат в НС, но роля изиграха още качването на тока и денят на национален траур, заяви по БТВ Капка Георгиева.

Очаква се окончателното решение на ВАС за „рибарската хижа” в Яйлата

http://www.cross.bg/pavlovi-yaiilata-rezervat-1434903.html

/КРОСС/ На 24 октомври изтича крайният срок, в който Върховният административен съд трябва да се произнесе по казуса с правата на братята Иван и Илко Павлови от Генерал Тошево върху декар и половина земя в Националния археологически резерват Яйлата край Каварна, както и върху правото им да строят върху него. Това съобщиха от Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство. Собственици на терена и инвеститори на обекта са братята Павлови, арендатори на земеделски терени от Генерал Тошево. Те са придобили собствеността върху полуразрушена рибарска хижа на брега в Яйлата, купувайки активите на "АПК - с. Българево", след което са излели бетона с невалидно строително разрешение и без съгласуване с РИОСВ - Добич за изграждане на нова сграда. Това е показала проверка на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство. Алибито - "ремонт на заслон" През 2007 г. братя Павлови започват строежа под предлог, че ще правят ремонт и ще възстановяват "рибарска хижа със заслон". Те обаче заобикалят закона, което става причина по-късно и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да констатира редица нарушения, довели до незаконността на обекта

Границата на бедността в Гърция

http://www.grreporter.info/Granicata_na_bednostta_v_Grciya/16238

През 2013 доходите на 20 на сто от най-богатите гърци са били с 6,6 пъти по-високи от доходите на 20 на сто от най-бедните. Гръцки медии коментират, че това неравенство е най-високото в Европа.

прочети повече

ГЕРБ не са повдигали темата "Пеевски" пред ДПС

http://www.mediapool.bg/gerb-ne-sa-povdigali-temata-peevski-pred-dps-news225940.html

Основната причина ГЕРБ да не покани ДПС в правителството е подкрепата на ДПС за "антидясната коалиция" на кабинета "Орешарски", която създаде всички проблеми, които днес трябва да решаваме. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова във вторник след разговорите между преговорните екипи на двете партии за бъдещото управление, в които бе констатирано забележително съвпадение на програмните приоритети. Въпреки че повече разговори между тях на тази тема няма да има, от ГЕРБ и ДПС изразиха задоволство за новия стил на диалог, демонстриран с тази среща. ГЕРБ обещаха бъдещото правителство да не е "анти-ДПС", да няма политически реваншизъм и уволнения, а "ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения", до думите на Румяна Бъчварова. Още преди изборите на 5 октомври лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че коалиция с ДПС е невъзможна заради категоричната съпротива на местните организации, но така и не обясни каква е причината за тази съпротива. До момента, включително и след разговорите във вторник, от ГЕРБ не посочиха нито една своя критична оценка към ролята на ДПС в политическите процеси, нито пък посмяха да назоват "модела Пеевски", който олицетворява тази роля и срещу който избухнаха масовите граждански протести миналото лято, с които формацията на Борисов се солидаризира. В отговор на въпрос на Mediapool от ГЕРБ заявиха, че Пеевски въобще не е споменаван по време на разговора, но пък изразили критиките си към бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров, който бе изключен от ДПС заради започнато, но недовършено все още разследване за данъчни измами. От обясненията на Румяна Бъчварова стана ясно, че главното възражение на ГЕРБ към ДПС е участието на движението в правителство "анти-ГЕРБ" с мандат на БСП. Основната причина ГЕРБ да не покани ДПС в правителството е предисторията между двете партии”, посочи тя и допълни, че въпреки сходството в между политическите платформи на двете партии, ГЕРБ не може да разбере защо ДПС е застанала на позиция да участва в една откровен анти- ГЕРБ коалиция при управлението на Пламен Орешарски и по този начин е създала всички проблеми, които днес трябва неотложно трябва да се решават. Имаме "принципни възражения срещу политиката на ДПС", каза Бъчварова и като такова възражение посочи това, че преди година и половина ДПС не са били готови да подкрепят правителство на партия ГЕРБ, която бе първа политическа сила в парламента, но остана в изолация заради съюзи между ДПС и БСП. Според Румяна Бъчварова е нелогично ДПС да поставят като условие за подкрепа на бъдещ кабинет неучастието в него на националистически формации, при положение, че приеха подкрепата на "Атака" в приключилия управленски мандат. ДПС ни увериха, че благодарение на тях "Атака" не е успяла да прокара нито едно значимо решение, уточни Бъчварова. "Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения”, каза още Румяна Бъчварова. Преди ден лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че са готови да дадат подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ, което означава общо мнозинство от 122 -ма депутати. Както обясни Йордан Цонев след разговорите, това е била единствената възможна формула за ДПС, което смята, че на България сега на й трябват предсрочни избори. Движението отказва да подкрепя кабинет с участието на националистически, патриотични, антиевропейски и ксенофобски партии, а без участие на поне една такава ГЕРБ трудно би съставило коалиционен кабинет. При това положение за ДПС, което още от изборната нощ е априорно изключено от кръга на партии, с които ГЕРБ да преговарят за коалиция, оставала само възможността да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото такова политическо животно няма – коалициите затова се правят, за да има мнозинство, каза още Йордан Цонев. Преди това ГЕРБ заявиха, че не приемат предложената от ДПС подкрепа за кабинет на малцинството, тъй като искат да правят политическа коалиция с политическо участие на партиите. Менда Стоянова заяви, че от обсъдените 18 приоритета, между двете партии има сходство по 12, а по 6 различията са по-скоро в нюансите. Проведохме разговори, а не за консултации или преговори, които предполагат вземане на решения, които касаят двете страни, коментира на пресконференцията след срещата Алиосман Имамов от ДПС. Днешните разговори са с предизвестен край – няма решение, няма промяна в становището. Двете формации се информираха взаимно за това какви са намеренията им за формирането на правителство и за управлението на държавата, допълни той. Имамов каза, че разговорът бил продукт на една нова коалиционна култура, на принципите на добрите отношения. Прави впечатление сходството между нашите програми, което засилва въпроса защо, при тази идеологическа и програмна близост, ДПС остава извън политическите сили, които биха могли да участват в управлението, заяви той. Отговорите на въпросите ни "защо", не ни удовлетворяват, те са извън нормалните политически аргументи, каза още Имамов, който очаква доказателства, че ГЕРБ няма да правят анти-ДПС коалиция. Диалогът трябва да продължи в името на националните интереси, заключи той. Колегата му Йордан Цонев обясни, че са участвали в кабинета "Орешарски", защото не били съгласни с авторитарните методи на управление на ГЕРБ, злоупотребата с власт в МВР, изпълзването на системите за сигурност за натиск върху опоненти и пр. Сега ситуацията в страната е различна, каза Цонев. Той открои и заслугата на ДПС за оставката на кабинета "Орешарски": "Ние първи тръгнахме към модел на политическа стабилност, поемайки курс към предсрочни парламентарни избори". *Очаквайте подробност

ГЕРБ ще преговаря с ДПС за формирането на правителство

http://www.mediapool.bg/gerb-shte-pregovarya-s-dps-za-formiraneto-na-pravitelstvo-news225940.html

ГЕРБ продължава във вторник преговорите с парламентарно представените партии и ще обсъди приоритетите си с ДПС, след като преди ден направи същото с БСП. Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи на ГЕРБ безусловна подкрепа без коалиция. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче няколко пъти в последните дни заяви, че коалиция с ДПС е невъзможна, а от БСП ще се търси само подкрепа в парламента. В петък той подчерта, че целта е да се сформира коалиция с ясно споделена отговорност и споразумение. Затова нямало да приеме подкрепа, без партньорите му да получат участие в изпълнителната власт. Преди ден преговорите между ГЕРБ и БСП пък приключиха, както се очакваше, с отчитането на сериозните различия в ключови области. Стана ясно, че социалистите няма как да влязат в планираното от партията на Бойко Борисов коалиционно правителство, но биха му осигурили подкрепа за други важни закони и решения, по които има съгласие.

Вежди Рашидов: Бойко има топки, ако трябва с дявола да се съюзи, но ще оправи държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_403102.html

"Ако Бойко направи коалиция с ДПС, аз ще напусна политическата сцена и ще си се прибера в ателието. Но Бойко, ако трябва с дявола да се съюзи, за да оправи държавата. Той е мъжко момче, има топките за това." Това каза тази сутрин в Нова телевизия Вежди Рашидов, който бе избран за депутат от листите на ГЕРБ за 43-тото Народно събрание.  Според него Борисов трябва да направи правителство на малцинството, защото само ГЕРБ може да поеме отговорността и тежестта на това решение.  "Реформаторският блок трябва да се спре с тия техните условия. В качеството си на какви те ще поставят условия на Бойко. Това тяхното са детски решения, те са една детска градина. При тях е "дай си ми куклите, на ти парцалките", каза Рашидов.  По темата с КТБ бившият министър на културата сподели, че му е писнало "мажоритарният собственик на КТБ да му пише любовни писма" и че трябва да се намери решение за 500-те хиляди страдащи от кризата с банката.  "Що не извикате г-н Доган от сараите, който си почивал вече от политиката и да питате генният инженер по клатене на банки и мафията за КТБ. Защо не викнете и МВР и ДАНС, които имат също голяма заслуга в кризата с КТБ. Не може в такава ситуация Иван Искров да мълчи като комунист на разстрел", каза Рашидов. Попитан дали би оглавил наново министерството на културата, Вежди Рашидов каза, че министерството е обезглавено, за да го "оглавява".  "Нито един министър в историята на България не е управлявал министерството с 90 млн. лева. Аз го направих и не оставих нито един артист гладен. Театрите се пълнят и няма свободни места за премиери и постановки. Това е отговорност - сядаш и градиш", завърши Рашидов. 

Ким Чен Ун се появи публично след пет седмици отсъствие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366402

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се появи публично за пръв път от пет седмици насам. Продължителното отсъствие на наследника на Ким Чен Ир стана повод за съмнения дали властта не му е била отнета. 
За изчезването му вижте повече ТУК
Държавната телевизия съобщи, че Ким е посетил наскоро построения Институт за природна енергия към Академията на Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се появи публично за пръв път от пет седмици насам. Продължителното отсъствие на наследника на Ким Чен Ир стана повод за съмнения дали властта не му е била отнета. За изчезването му вижте повече ТУК Държавната телевизия съобщи, че Ким е посетил наскоро построения Институт за природна енергия към Академията на

Референдум в редиците на ДБГ решава какво ще е отношението на партията към участието в бъдещо правителство

http://www.cross.bg/reformi-blok-reformatorskiyat-1434904.html

/КРОСС/От днес "Движение България на гражданите" започва провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство. Референдумът ще се провежда до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията, които ще получат уникален номер за достъп до системата за гласуване. Резултатите от вота Изпълнителният съвет на ДБГ ще обяви в края на седмицата. Въпросите в референдума ще бъдат два: 1. Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?2. Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори. При втория въпрос е възможен повече от един отговор - ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях. На предстоящите преговори с ГЕРБ Реформаторският блок отново ще предложи подкрепа срещу реформи, обяви пред БНР Димитър Танев - член на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите. Днес преговорният екип на блока ще проведе работна среща, за да излезе с единна позиция. Но засега е ясно, че ще предложат подкрепа срещу реформи

Референдум в редиците на ДБГ решава какво ще е отношението на партията към участието в бъдещо правителство

http://www.cross.bg/partiyata-pravitelstvo-partiite-1434904.html

/КРОСС/От днес "Движение България на гражданите" започва провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство. Референдумът ще се провежда до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията, които ще получат уникален номер за достъп до системата за гласуване. Резултатите от вота Изпълнителният съвет на ДБГ ще обяви в края на седмицата. Въпросите в референдума ще бъдат два: 1. Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?2. Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори. При втория въпрос е възможен повече от един отговор - ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях.  

Аврамов: ГЕРБ не трябваше да губи време за преговори с БСП и ДПС

http://www.cross.bg/izbori-gerb-avramov-1434901.html

/КРОСС/ ГЕРБ не трябваше да губи време с БСП и ДПС, а да преговаря с партиите, с които иска да състави истинска коалиция. В момента отговорността е в ГЕРБ, каза политологът Димитър Аврамов в интервю за ВTV. „В момента се играе танцът на националната отговорност. Всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата", каза в коментар на преговорите за съставяне на правителство социологът Кольо Колев. Национално отговорното поведение е да се състави работещо мнозинство. Отговорността за това е на ГЕРБ. Ако те не успеят да съставят правителство и отидем на нови избори, това което се случи на тези избори, ще им се стори бледа сянка. Последният вот беше наказателен картон - напълно възможно е след едни нови избори да се появи краен националистически субект, подобно на `30-те години на ХХ век в Германия, отбеляза Колев.Според него по-вероятно е да бъде съставено правителство. Забавените реформи в енергетиката и увеличението на цената на тока биха допринесли за изостряне на ситуацията при нов парламентарен вот, прогнозира Аврамов.

Джулиян Асандж ще прави модна колекция

http://web.barometar.net/65425/

Създателят на „Уикилийкс“ вече две години е в посолството на Еквадор в Лондон и не може да го напусне, понеже ще бъде арестуван. Това очевидно не му пречи да търси изява в сфери, различни от събирането и огласяването на секретни грами. Джулиян Асандж е решил да създаде собствена линия облекла съвместно с индийска компания. С [...]

Захари Георгиев: Борисов няма да състави правителство на малцинството

http://www.cross.bg/sustavi-georgiev-maltzinstvoto-1434900.html

/КРОСС/ „Обзалагам се, че Борисов няма да състави правителство на малцинството, защото в такъв случай ще трябва да доказва, че няма задкулисна подкрепа от други партии", каза Захари Георгиев от БСП в интервю за ВTV. Захариев беше част от преговарящия екип на партията на вчерашните консултации с ГЕРБ.„Нито ще бламираме кабинета, нито ще се правим на интересни - трябва да се работи за стабилизиране на държавата", добави той.„Предложенията на ГЕРБ по програмните изисквания за коалиране ясно разграничиха дясното и лявото, особено по отношение на капитала", каза още Георгиев.„На този етап изводът е, че по-скоро не бихме се коалирали с ГЕРБ. Правителството трябва да бъде състави с техния мандат. Дали ще бъде на малцинството, или на мнозинството, кабинетът трябва да има подкрепа", каза Георгиев.

В. Рашидов: Борисов да се споразумява и с Дявола за правителство

http://frognews.bg/news_78154/

В България, който започне да се смее, след това и плаче, заяви по НТВ скулпторът Вежди Рашидов по повод новия виц, в който се разказвало за това, че някой почукал на вратата на Бойко Борисов. Той попитал "Кой е?", а отговорът бил "Кой и майка му!"

Ново земетресение в Нова Зеландия

http://www.vesti.bg/novini/novo-zemetresenie-v-nova-zelandiia-6024751

Земетресение с магнитуд 6,1 хо Рихтер разлюля днес бреговете на Нова Зеландия, съобщи Геоложката служба на САЩ.

Туроператорите очакват запазване на приходите от зимния туризъм

http://econ.bg/Новини/Туроператорите-очакват-запазване-на-приходите-от-зимния-туризъм_l.a_i.576758_at.1.html

Повече туристи и приходи или поне запазване на сегашните нива очакват за този зимен сезон от туристическия бранш у нас. Според Байко Байков,...

Дете на 5 г. се заля с врящ фасул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366396

Петгодишно момче е транспортирано за "Пирогов" тази нощ, след като се заляло с врящ фасул в Благоевград, предаде БГНЕС.
Инцидентът е станал към 22,30 ч снощи на ул. "Иглика" в ромската махала на града. Бабата се грижела за малкия Таско. Момчето обърнало тенджерата с боба върху себе си.
Изгарянията на детето са от II-ра степен и са обхванали 10 на Петгодишно момче е транспортирано за "Пирогов" тази нощ, след като се заляло с врящ фасул в Благоевград, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал към 22,30 ч снощи на ул. "Иглика" в ромската махала на града. Бабата се грижела за малкия Таско. Момчето обърнало тенджерата с боба върху себе си. Изгарянията на детето са от II-ра степен и са обхванали 10 на

Туроператорите очакват запазване на приходите от зимния туризъм

http://econ.bg/Новини/Туроператорите-очакват-запазване-на-приходите-от-зимен-туризъм_l.a_i.576758_at.1.html

Повече туристи и приходи или поне запазване на сегашните нива очакват за този зимен сезон от туристическия бранш у нас. Според Байко Байков,...

Андрей Райчев: Перспективата на този парламент е къса. Нужни са реформи, а няма как да се направят

http://pik.bg/андрей-райчев-перспективата-на-този-парламент-е-къса-нужни-са-реформи-а-няма-как-да-се-нап-news237290.html

Андрей Райчев: Перспективата на този парламент е къса. Нужни са реформи, а няма как да се направят

"Къса е перспективата на този парламент", заяви категорично Андрей Райчев в ефира на Нова телелвизия.

"Правителството трябва да започне реформи, истински качествени реформи, за които трябва мнозинство. Структурата на властта в момента изключва каквато и да било реформа", допълни той.

"Рисково е да се прави правителство на малцинството" добави Екатерина Михайлова, която също беше гост в студиото.

"300 дни звучи добре, но в момента не знаем дали след 50 дни някой няма да оттегли подкрепата си. Историята познава няколко такива правителства, които не доведоха до нищо добро. Аз лично не бих направила подобна стъпка, не бих и посъветвала такава стъпка да се предприеме. Харесва ми как тръгнаха разговорите вчера. Няма нищо лошо при преговорите изискванията да станат по-остри - не говоря за агресия, а просто за категоричност", каза тя.

 

К. Колев: Играе се танцът на националната отговорност

http://frognews.bg/news_78165/

ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС, а с тези партии, с които иска да състави истинска коалиция. В момента отговорността е в ГЕРБ, каза по БТВ политологът Димитър Аврамов.

Райчев: ДПС е направило добре политическата сметка

http://frognews.bg/news_78163/

Липсата на задкулисни преговори между лидерите извън общественото внимание е добър знак. ДПС преди шест месеца заявиха, че ще излязат от властта и сега тяхното поведение е обяснимо. Прекалено много недоволство се натрупа в обществото срещу движението и това се осъзнава от лидерите му, заяви по НТВ социологът Андрей Райчев.

Политолог: ГЕРБ не трябваше да губи време за преговори с БСП и ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366392

ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС, а с тези партии, с които иска да състави истинска коалиция. В момента отговорността е в ГЕРБ. Това коментира в сутрешния блок на bTV политологът Димитър Аврамов.
"В момента се играе танца на националната отговорност. Всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата", ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС, а с тези партии, с които иска да състави истинска коалиция. В момента отговорността е в ГЕРБ. Това коментира в сутрешния блок на bTV политологът Димитър Аврамов. "В момента се играе танца на националната отговорност. Всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата",

И българската прокуратура погна Цветан Василев за пране на пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_403101.html

Срещу собственика на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета е образувано досъдебно производство за пране на пари, съобщава "Труд", като се позовава на Софийската градска прокуратура. Според разследване на вестника семейство Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева. Подобно разследване се срещу Василев се води и в Лихтенщайн. Делото в България е образувано миналата седмица. "В хода на голямото разследване за злоупотребите в КТБ са събрани достатъчно данни и са отделени материали за престъпление по член 253 от Наказателния кодекс", поясняват от държавното обвинение. Текстът предвижда от една до шест години затвор за онзи, "който извърши финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление". Съпругата на Василев, която е преподавател по икономика в УНСС, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро. Парите били "дарени" от Василев на съпругата му чрез сложни комбинации от трансакции, които имат един и същи първоначален произход - пари на клиенти и вложители на КТБ. Голямото дело за източването на КТБ стартира през март т.г. Три месеца по-късно Василев бе обвинен, че е присвоил 206 млн. лв. Подсъдими за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова , главната счетоводителка Мария Димова , заместничката ѝ  Борислава Тренева-Кючукова , шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков , изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев ,както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев . Проф. Антоанета Василева, съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, е в отпуск и от началото на учебната година (15 септември) не е ходила на работа в УНСС, научи "Труд". По принцип проф. Василева нямала лекции през зимния семестър, а работата си със студентите започвала чак през летния семестър, който стартира през февруари. Василева преподава по предметите международен бизнес, международни бизнес операции, регионални практики в международния бизнес и международен маркетинг на студентите в специалност "Международни икономически отношения" на български и английски език. Освен това тя е и декан на факултета "Международна икономика и политика".

Димитър Аврамов: ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС

http://pik.bg/димитър-аврамов-герб-не-трябваше-да-губи-време-и-да-преговаря-с-бсп-и-дпс-news237302.html

Димитър Аврамов: ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС

ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС, а с тези партии, с които иска да състави истинска коалиция. В момента отговорността е в ГЕРБ, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви политологът Димитър Аврамов.

"В момента се играе танца на националната отговорност. Всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата"  - така описа преговорите за съставяне на правителство социологът Кольо Колев.

Национално отговорното поведение е да се състави работещо мнозинство. Отговорността за това е на ГЕРБ. Ако те не успеят да съставят правителство и отидем на нови избори, това което се случи на тези избори, ще им се стори бледа сянка.

Последният вот беше наказателен картон – напълно възможно е след едни нови избори да се появи краен националистически субект, подобно на 30-те години на ХХ век в Германия, прогнозира Колев.

Социологът все пак заяви, че според него по-вероятно е да бъде съставено правителство.

Аврамов също прогнозира, че ситуацията може да стане напрегната при нов парламентарен вот заради забавените реформи в енергетиката и увеличението на цената на тока.


Французин взе Нобеловата награда за икономика

http://www.moreto.net/novini.php?n=267223

След наградата за литература на Патрик Модиано Франция има още един Нобелов лауреат - Жан Тирол получава приза за икономика. Той е отличен за анализа си на силата на пазара и регулацията, по-специално държавната регулация на големите корпорации със значително влияние на пазара.

5-годишно дете се заля с врящ фасул, с 10% изгаряния е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366389

Петгодишно момче е транспортирано за Петгодишно момче е транспортирано за "Пирогов" тази нощ, след като се заляло с врящ фасул в Благоевград, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал към 22,30 ч снощи на ул. "Иглика" в ромската махала на града. Бабата се грижела за малкия Таско. Момчето обърнало тенджерата с боба върху себе си. Изгарянията на детето са от II-ра степен и са обхванали 10 на

Политолог: ГЕРБ не трябваше да губи време за преговори с БСП и ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366384

ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС, а с тези партии, с които иска да състави истинска коалиция. В момента отговорността е в ГЕРБ. Това коментира в сутрешния блок на bTV политологът Димитър Аврамов.
ГЕРБ не трябваше да губи време и да преговаря с БСП и ДПС, а с тези партии, с които иска да състави истинска коалиция. В момента отговорността е в ГЕРБ. Това коментира в сутрешния блок на bTV политологът Димитър Аврамов. "В момента се играе танца на националната отговорност. Всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата",

Вежди съветва Борисов: Ако трябва, с дявола се съюзѝ!

http://www.bnews.bg/article-118993

Вежди Рашидов посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се съюзи и с дявола, но да спаси държавата.

Каталуня се отказва от референдума за независимост, твърдят испански медии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/14/2399847_katalunia_se_otkazva_ot_referenduma_za_nezavisimost/?ref=rss


Лидерът на испанската автономна област Каталуня ще отмени референдума за независимост на областта от Испания, планиран за 9 ноември, и вместо това ще търси алтернативни начини да се допита до мнението на каталонците чрез други механизми, предаде "Ройтерс", цитирайки испански медии.

Референдумът бе суспендиран от Конституционния съд на Испания, но каталонското правителство досега не беше решило дали все да осъществи намеренията си.

Говорител на премиера на Каталуня Артур...

Жена е загинала след падане в подлез

http://crime.actualno.com/Jena-e-zaginala-sled-padane-v-podlez-news_54748.html

52-годишна жена е загинала, след като е паднала в подлеза на кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов". Инцидентът е станал снощи, съобщи БНР. При падането жена...

ЕК критикува Испания за огромния дефицит

http://europe.actualno.com/EK-kritikuva-Ispanija-za-ogromnija-deficit--news_54745.html

Еврокомисията и Европейската централна банка разкритикуваха Испания за огромните бюджетен дефицит и безработица. От ЕК и ЕЦБ отбелязват положителните промени в икономиката на Испания. "Икономик...

Мозъкът сам определя заплатата ни

http://interest.actualno.com/Mozykyt-sam-opredelja-zaplatata-ni-news_54746.html

Човешкият мозък е способен да преценява справедливо е заплащането на труда на клетъчно ниво. Група специалисти от норвежката школа по икономика е изучила как точно мозъкът реагира на ситуация, когато ...

Жириновски: Плевнелиев е негодник, трябва да пълзи в краката на Русия!

http://politics.actualno.com/Jirinovski-Plevneliev-e-negodnik-trjabva-da-pylzi-v-krakata-na-Rusija-news_54752.html

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нападна българският президент Росен Плевнелиев заради интервюто му за "Frankfurter Allgemeine Zeitung", в което опре...

Каталуня отменя референдума за независимост, ще проведе неофициално допитване

http://www.mediapool.bg/katalunya-otmenya-referenduma-za-nezavisimost-shte-provede-neofitsialno-dopitvane-news225939.html

Каталуня отменя насрочения за 9 ноември референдум за независимост, потвърди президентът на североизточната испанска автономна област Артур Мас, цитиран от информационните агенции във вторник.   В същото време, на пресконференция в регионалната столица Барселона, Мас даде да се разбере, че каталонските власти ще организират на същата дата неофициално допитване, за да проверят настроенията на местните жители. Запазваме намеренията си да организираме официален референдум на по-късен етап, подчерта освен това той.   По-рано испанският премиер Мариано Рахой приветства решението на властите в Каталуня да отменят референдума за независимост на областта.   "Това е отлична новина. Спазването на закона е задължение, което важи за всички", каза Рахой. Той се обяви за започване на преговори с Каталуня.   Преди това испански медии съобщиха, че каталунските лидери са решили снощи да отменят референдума, след като Конституционният съд го забрани временно.

Каталуня отмени референдума за независимост

http://www.mediapool.bg/katalunya-otmeni-referenduma-za-nezavisimost-news225939.html

Правителството на испанската провинция Каталуня отмени референдума за независимост, който трябваше да се проведе на 9 ноември, съобщиха информационните агенции. Решението за отмяна на допитването е било взето слез десетчасова среща на лидерите на трите местни националистически партии, които се борят за отделяне на провинцията от Испания, съобщи премиерът на Каталуня Артуро Мас. Вместо това ще се търсят алтернативни начини за допитване до мнението на каталонците. Референдумът бе обречен, след като централната власт в Мадрид предварително го обяви за незаконен. На 27 септември каталунският премиер Мас подписа указ за провеждането му, но само два дни по късно Конституционният съд на Испания замрази за срок от 5 месеца действието на указа.

Арх. Ива Делова: В цял свят се наблюдава завой към устойчивия начин на живот

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/114/a/arh-iva-delova-v-cial-sviat-se-nabliudava-zavoi-kym-ustoichiviia-nachin-na-jivot-180976/

Работи се по легитимирането на още две техники за строителство с естествени материали – коб и олекотена земя, коментира Делова

Захари Георгиев от БСП: Борисов няма да състави правителство на малцинството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366385

Аз бих се обзаложил, че Борисов няма да състави правителство на малцинството, защото в такъв случай ще трябва да доказва, че няма задкулисна подкрепа от други партии. Това каза пред bTV Захари Георгиев от БСП, който беше част от преговарящия екип на партия на вчерашните консултации с ГЕРБ.
"Ние нито ще бламираме кабинета, Аз бих се обзаложил, че Борисов няма да състави правителство на малцинството, защото в такъв случай ще трябва да доказва, че няма задкулисна подкрепа от други партии. Това каза пред bTV Захари Георгиев от БСП, който беше част от преговарящия екип на партия на вчерашните консултации с ГЕРБ. "Ние нито ще бламираме кабинета,

5-годишно дете по спешност в Пирогов, заляло се с врящ фасул

http://pik.bg/5-годишно-дете-по-спешност-в-пирогов-заляло-се-с-врящ-фасул-news237301.html

5-годишно дете по спешност в Пирогов, заляло се с врящ фасул

Петгодишно момче е транспортирано за "Пирогов" тази нощ, след като се заля с вряща с фасул тенджера в Благоевград, предаде БГНЕС.

Инцидентът с Таско Д. станал към 22.30 часа снощи на ул. "Иглика" в ромската махала на Благоевград. Бабата се грижела за малкия и палав Таско, тъй като майка му била избягала.

Бабата сложила на печката тенджера, за да свари стар фасул и нахрани сина си, останал без жена, и внучето. То обаче било доста палаво и по едно време, докато баба му шетала из къщата, поискало да види какво готви тя. 

Протегнал се и обърнал тенджерата с боба върху себе си. Пострадалото момче е транспортирано до МБАЛ-Благоевград с изгаряния по тялото. Те били от II-ра степен и обхванали 10 на сто от тялото му.

След като изгарянията са обработени първично, пострадалото момче към 23.15 часа е транспортирано за клиниката по изгаряния на УМБАЛСМ "Пирогов". Няма опасност за живота на детето-ромче. 

ИД възродила обичая на поробването

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/id-vyzrodila-obichaia-na-porobvaneto-6024748

Групировката заловила жени и деца язиди и ги разпределила между бойците и ръководството

България загуби и от Норвегия и намали шансовете си за Евро 2016

http://www.mediapool.bg/bulgaria-zagubi-i-ot-norvegiya-i-namali-shansovete-si-za-evro-2016-news225938.html

Националният отбор на Българиязагуби от има на Норвегия като гост с 1:2, като това е втора поредна загуба за него в квалификациите за Европейското първенство през 2016 година. Отборът, воден от Любослав Пенев, изигра слаб мач и намали шансовете си за класиране. Резултатът откри Тарик Елионуси в 13-ата минута, а в края на първото полувреме защитникът Николай Бодуров изравни, след като отбеляза с глава. В 72-та минута обаче резервата Хавард Нилсен донесе победата за домакините, която е първа за последните осем мача на отбора. Това е втора поредна загуба за Българите, които само преди няколко дни загубиха от фаворита Хърватия. Следващият мач на България е след месец в София срещу Малта. България е на четвърто място с три точки в групата (от победата срещу Азербайджан), докато Италия и Хърватия имат по девет, а Норвегия е с шест. ”Напълно съм наясно, че когато няма резултати първият, който си отива, както знаете, е треньорът. Има Изпълком, ще се решава. Ние продължаваме да се борим за нашата реална цел – третото място. Наистина стартирахме лошо в квалификациите, но все още сме в играта и ще продължаваме да се борим”, каза треньорът Любослав Пенев. Първите два отбора в групата се класират директно за Евро 2016,  а третият играе бараж. "Остават не малко мачове, бихме искали да сме с повече точки. Оставаме още в играта. Ако се целим в третото място, директният ни съперник е Норвегия, те са просто с повече три точки повече от нас", каза още Пенев.      

Урокът на таралежите за политиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365673

От редакционната поща: Урокът на таралежите за политиците Д-р ГЕОРГИ ЧАЛДЪКОВ В „бита и душевността на нашия народ" има много съвременни примери за народопатология: имаме талантливи индивидуалности, но нямаме талантливи отбори, неефективно работим в колектив, трудно постигаме съгласие. Имаме отличният Димитър Бербатов, нямаме добър

Захари Георгиев: Борисов няма да състави правителство на малцинството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366382

Аз бих се обзаложил, че Борисов няма да състави правителство на малцинството, защото в такъв случай ще трябва да доказва, че няма задкулисна подкрепа от други партии. Това каза пред bTV Захари Георгиев от БСП, който беше част от преговарящия екип на партия на вчерашните консултации с ГЕРБ.
Аз бих се обзаложил, че Борисов няма да състави правителство на малцинството, защото в такъв случай ще трябва да доказва, че няма задкулисна подкрепа от други партии. Това каза пред bTV Захари Георгиев от БСП, който беше част от преговарящия екип на партия на вчерашните консултации с ГЕРБ. "Ние нито ще бламираме кабинета,

В името на държавата Борисов да направи мандат, ако ще и с Дявола. Трябва да има топки човек, да управлява

http://www.cross.bg/boiiko-vupros-rashidov-1434899.html

/КРОСС/Аз казах, че ако ГЕРБ направи коалиция с ДПС, аз ще се прибера в ателието си. Аз ще си отида. Но сега обаче съветвам Бойко Борисов - трябва да направи мандат и ако трябва ще се споразумява и с Дявола в името на българската държава. Това каза в студиото на Нова телевизия Вежди Рашидов. На въпрос кой е дяволът, той отговори: „Дяволи има много". Дали това ще го направи свободен? Вежди Рашидов каза: Ще го направи отговорен.  Бойко е мъжко момче. Както се казва - трябва да има топки човек, да управлява, каза той.  На въпрос дали отново би станал министър на културата, той заяви, че то е обезглавено и не може да бъде конникът без глава.

В името на държавата Борисов да направи мандат, ако ще и с Дявола. Трябва да има топки човек, да управлява

http://www.cross.bg/boiiko-topki-mandat-1434899.html

/КРОСС/Аз казах, че ако ГЕРБ направи коалиция с ДПС, аз ще се прибера в ателието си. Аз ще си отида. Но сега обаче съветвам Бойко Борисов - трябва да направи мандат и ако трябва ще се споразумява и с Дявола в името на българската държава. Това каза в студиото на Нова телевизия Вежди Рашидов. На въпрос кой е дяволът, той отговори: „Дяволи има много". Дали това ще го направи свободен? Вежди Рашидов каза: Ще го направи отговорен.  Бойко е мъжко момче. Както се казва - трябва да има топки човек, да управлява, каза той. 

В Пловдив ще бъде съборен 120-метров комин

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/14/2397565_v_plovdiv_shte_bude_suboren_120-metrov_komin/?ref=rss


Днес в Пловдив ще бъде съборен 120-метров комин на местното топлофикационно дружество, който от три години не се използва. 

Съоръжението се намира в Южната индустриална зона. Районът ще бъде отцепен, достъпът на коли ще бъде временно блокиран, а преди събарянето ще има звукови предупредителни сигнали. Събарянето на комина е планирано между 15:00 ч. и 17:00 ч. като конкретният момент ще зависи от готовността на екипите. 

Коминът е изграден в периода 1978 – 1980 г. и е...

Политолози: При нови избори, ще се появи радикална партия

http://offnews.bg/news/n_1/n_403097.html

Ако партиите не се договорят за съставяне на правителство и се стигне до нови избори, има опасност от радикализация и появата на крайни десни или леви партии. Около това мнение се обединиха социологът Кольо Колев и политологът Димитър Аврамов пред bTV. Според Колев ситуацията в България напомня тази в Германия през 30-те години. „Ако се явят на нови предсрочни изброи, на партиите отминалите избори ще им се видят песен. Напълно възможно е да се появи краен политически субект – крайно ляв или крайно десен“, обясни социологът. Според него национално отговорното решение сега е да се състави работещо мнозинство. „Отговорността за това е на ГЕРБ и това не означава, че няма да има извиване на ръцете, докато накрая се стигне за съставянето на мнозинство. Ще се задейства механизмът за самосъхранение на българския политически естаблишмънт“, каза още той. Според него, ако не се състави правителство, това не е заради наличието на задкулисие, което има други планове. Колев обясни, че в такива случаи обикновено става въпрос за „обикновена глупост и елементарна алчност“. „В случая това, за което говорим, е точно това ръмжене, недоволство на хората, които казват: Не искаме вече така; не искаме това водене на политика; вместо да се подобрят нещата, искат да ни бръкнат по-дълбоко в джоба“, коментира Колев. Според Димитър Аврамов страната е в по-лоша позиция, отколкото е била през февруари 2013 година, когато имаше протести срещу вдигането на цените на тока. „Две години са загубени за реформи в сектора. Бизнесът вдига цените. Бизнесът, избирателите и хората не се интересуват кой е на власт, а искат решение на проблема“, каза той и прогнозира, че при нови избори ще има радикализация. „Обикновено ситуацията показва исторически, че като идва криза, идват тези с грешните решения. Хубаво е да има правителство с консенсус“, обясни Аврамов. Според него това дали ще има нови избори зависи от освен от възможностите за създаване на ново правителство, но и от това, ГЕРБ ще успеят да прокарат адекватни решения.

България загуби шансовете си за Евро 2016 във Франция

http://www.cross.bg/bulgariya-norvegiya-minyta-1434898.html

/КРОСС/Националният отбор на Норвегия надви България с 2:1 снощи в Осло. Българските футболни национали записаха отново срамна загуба и пропиляха рано шансовете си за класиране на Евро 2016 във Франция.Головете за скандинавците бяха дело на Тарик Елионуси в 13-ата минута, а Николай Бодуров изравни в 43-ата с глава. Резервата Хауард Нилсен в 72-ата минута донесе първата победа на "викингите" над България в официален мач след осем опита. Конкурентите ни в групата - Италия и Хърватия, победиха съответно Малта с 1:0 и Азербайджан с 6:0, и са с пълен актив от 9 точки след 3 мача. Норвегия е на трета позиция с 6 т., а тимът ни е на 4-то място с 3 т. Следващият ни мач е срещу Малта в София на 16 ноември. Именно груба грешка в българската защита доведе до откриването на резултата между Норвегия и България, още в 13-та минута на мача от европейските квалификации. Извеждащ пас от дълбочина, отправен от Шелбред. Тарик Елиунуси бе изпуснат от Апостол Попов, а Николай Михайлов не направи абсолютно нищо, за да спре минаващия покрай себе си нападател. Елиунуси размина всички в българския пеналт и се разписа за 1:0. В 42-та минута след центриране на Манолев отдясно, Венци Христов засече с глава, но от външната страна на мрежата. Минута по-късно, дойде и изравняването. Центриране от корнер на Георги Илиев, намери Бодуров на точното място, и въпреки че бе натиснат от Тетей, защитникът успя да отбележи с глава

27 ранени от катастрофи

http://www.vesti.bg/novini/27-raneni-ot-katastrofi-6024749

През изминалото денонощие денонощие на територията на страната са станали 22 тежки ПТП с 27 ранени, от които 1 с опасност за живота, съобщиха от СБА.

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267229

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в част от кв."Чайка". Водоподаването в района ще бъде възстановено до 16 часа, уточняват от ВиК.

ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

http://www.cross.bg/pazar-bulgariya-bita-1434897.html

/КРОСС/Пазарът на електроенергия за бита в България е най-лошият сред всички страни в ЕС, се казва в доклад на Еврокомисията за напредъка в изграждането на единен енергиен пазар на общността. От Брюксел са провели анкети, като българският пазар е събрал едва 48 точки в сравнение със 72 средно за ЕС, пише в. "Труд". Страната ни е на последно място по доверие в доставчиците на ток, общата удовлетвореност на потребителите, възможността за избор и смяна на доставчик. От ЕК все пак отбелязват, че по един критерий сме над средното за ЕС ниво - жалби, свързани с електроенергията. Според Брюксел за развитието на пазара пречат концентрацията на големи правомощия в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и липсата на свободен пазар. ЕК съветва холдингът да бъде закрит. Според комисията ДКЕВР не е достатъчно независима и няма нужния бюджет, за да гарантира стабилно и високо качество на работа. В доклада се припомня, че България остава енергийно зависима от Русия. Българите ползват най-скъпия природен газ в ЕС спрямо покупателната си способност, отбелязват от ЕК. От 2008 до 2012 г. цените на синьото гориво за бита са се повишили с 42,2%, а за индустриалните - с 49,2%

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване