Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета*

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biudjetnata-komisiia-odobri-aktualizaciiata-na-biudjeta-183703/

Ремонтът на държавния бюджет узаконява неуспехите на предишния кабинет, заяви Владислав Горанов

10 000 лв. от Лотомания за земеделец от Търговище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424002

20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв. за едно теглене, късметлията познава всички, отбелязани в талона му осем числа и допълнителната звезда, и печели коефициент 10 000.
20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв. 20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв. за едно теглене, късметлията познава всички, отбелязани в талона му осем числа и допълнителната звезда, и печели коефициент 10 000. 20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв.

571 са жертвите на пътя от началото на годината

http://www.cross.bg/zhertvite-proizshestviya-putishtata-1439497.html

/КРОСС/От началото на годината 571 граждани са загинали в пътно-транспортни произшествия. Ранените са 7412. „Когато става въпрос за отнет човешки живот едва ли можем да говорим за прогрес", каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Данните той изнесе на пресконференция по повод Международния ден на възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, който ще отбележим на 16 ноември. ЕС си е поставил за задача да намали с 20% жертвите по пътищата в Европа. Тази година има ръст на жертвите по пътищата. Трябва непрекъснато да координираме своите усилия. Необходима е много добра превантивна дейност и разяснителна кампания, каза още Веселин Вучков. Той призова всички участници в пътното движение към споделена отговорност. Много скъпо плащаме за нашата мобилност и не бива да се примиряваме с този факт, каза министърът. С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя" поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни

Петър Москов: Актуализацията на бюджета на НЗОК ще гарантира финансова стабилност

http://pik.bg/петър-москов-актуализацията-на-бюджета-на-нзок-ще-гарантира-финансова-стабилност-news249133.html

Петър Москов: Актуализацията на бюджета на НЗОК ще гарантира финансова стабилност

Още 100 млн. лева допълнително се осигуряват с актуализацията на бюджета на НЗОК. Това ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението на пациентите. Това каза здравният министър д-р Петър Москов по време на дискусиите на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Министърът допълни, че от тези средства за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели ще бъдат 25 млн. лева. За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ ще отидат 10 млн. лв.

"За лекарствена терапия при злокачествени образования отиват 15 млн. лева, а за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ 50 млн. лв.", поясни Москов.

"За стабилност на системата до следващата година ще бъдат предприети поредица от мерки, по които вече екипът на министерството работи. Част от тях ще могат да дадат ефект още в бюджета за следващата година", даде заявка министър Москов.


Сондата Philae вече е стабилна върху кометата, ето първите й снимки (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423997

Европейската роботизирана сонда Philae, която вчера извърши историческо кацане върху комета, вече е стабилна, след като при първоначалния си опит не успя да се закрепи на повърхността й, предаде BBC.
Вече пристигат и първите изображения от сондата. 
Инженерите от Европейската космическа агенция, работещи върху проекта, посочват, Европейската роботизирана сонда Philae, която вчера извърши историческо кацане върху комета, вече е стабилна, след като при първоначалния си опит не успя да се закрепи на повърхността й, предаде BBC. Вече пристигат и първите изображения от сондата.  Инженерите от Европейската космическа агенция, работещи върху проекта, посочват,

10 000 лв. от Лотомания за земеделец от Търговище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423998

20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв. за едно теглене, късметлията познава всички, отбелязани в талона му осем числа и допълнителната звезда, и печели коефициент 10 000.
20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв. 20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв. за едно теглене, късметлията познава всички, отбелязани в талона му осем числа и допълнителната звезда, и печели коефициент 10 000. 20-годишният Хасан Йосеинов от Търговище спечели 10 000 лв. от играта Лотомания. Със залог от само 0.50 лв.

Инфлацията в Германия през октомври остава на ниво от 0,7%

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-germaniia-prez-oktomvri-ostava-na-nivo-ot-07-183701/

Потребителските цени във Франция нарастват с 0,5% годишно през миналия месец, докато в Испания спадат с 0,1%

YouTube влиза в битката на абонаментните услуги

http://www.investor.bg/novini/261/a/youtube-vliza-v-bitkata-na-abonamentnite-uslugi-183702/

Платформата за онлайн видео съвсем скоро ще дава възможност за слушане на музика без реклами

Танцьорки от "Мулен руж" поставиха световни рекорди

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/tanciorki-ot-mulen-ruzh-postaviha-svetovni-rekordi-6027368

Сред световните рекорди е един, свързан с най-големия брой завъртания на краката във въздуха на балерините по време на танца кан-кан - 29 за 30 секунди

EVN монтира уникални за България изолатори за опазване на лешоядите в района на Сливен

http://www.cross.bg/bulgariya-izolatori-ptitzite-1439496.html

/КРОСС/ През октомври 2014 г. екипи на EVN България Електроразпределение монтираха изолации по въздушен 20-киловолтов електропровод в района на местността „Каракютюк" до Сливен.  Дейностите са част от проект „Завръщане на лешоядите в България" LIFE08 NAT/BG/278 на „Зелени Балкани" по програма на Европейския съюз. Изолаторите, необходими за обезопасяването на 6 желязо-решетъчни електрически стълба бяха предоставени от „Зелени Балкани". От своя страна ЕVN България оказа подкрепа по проекта и закупи допълнителен брой изолатори, необходими за обезопасяването на още осем желязо-решетъчни стълба. По този начин всички 14 стълба, идентифицирани като опасни за птиците, бяха обезопасени с новите изолиращи съоръжения. Монтираният тип изолатори са ново техническо решение за обезопасяване на желязо-решетъчни ел. стълбове и се използват за първи път в България. Те са тип „MST-дистанционери", които предотвратяват контакта между крилете на птиците и електропроводниците. По този начин от една страна се предпазва животът на птиците, а от друга не възникват аварии по мрежата. Новият тип изолатори вече се използват успешно в някои европейски страни

Задържаха затворник, мамил адвокати по телефона от затвора в София

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhaha-zatvornik-mamil-advokati-po-telefona-ot-zatvora-v-sofiia-6027371

При проведена операция от служители на отдел "Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода" при ГД "Криминална полиция" в момент на осъществяване на телефонна измама е задържан лишен от свобода, съобщиха от МВР.

Кличко: Пулев се оправдава, след мача ще му кажа нещо

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/13/2418343_klichko_pulev_se_opravdava_sled_macha_shte_mu_kaja/?ref=rss


Световният шампион по бокс за професионалисти в тежка категория Владимир Кличко смята, че Кубрат Пулев си търси оправдания преди мача помежду им. Украинецът вижда сходство с поведението на българина с това на Дейвид Хей.

"Не искам да коментирам думите му, защото той ги използва като оправдание. Дейвид Хей правеше същото и той очевидно върви по стъпките му", каза Кличко пред "Нова телевизия".

"Все нещо не е наред. Като пчелата, която ужилила Хей и му попречила да спечели...

Цветанов се отказа от депутатския си имунитет

http://offnews.bg/news/n_1/n_416870.html

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе заявление до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което изразява съгласието си да му бъде снет депутатския имунитет, съобщиха от ГЕРБ. Днес в 9,06 ч. Цветанов e подал три заявления по съответните исканията от страна на главния прокурор, постъпили в парламента вчера. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска вчера Народното събрание да снеме имунитетите на петима народни предствители - Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, както и на представителя на Европейския парламент Сергей Станишев. Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства срещу тях. Срещу Цветанов се водят 3 наказателни производства от общ характер за престъпления по служба в качеството му на министър на вътрешните работи (чл. 202, ал. 2 от НК - присвояване; чл. 285 във връзка с чл. 387, ал. 2 от НК – длъжностно престъпление, и чл. 288, предл. 2 от НК – лично укривателство).

Бельото на Роналдо вече е и в България

http://www.bnews.bg/article-121678

Марката CR7 на Кристиано Роналдо вече се продава и в България.

YouTube представи своята платена музикална услуга

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/13/2418364_youtube_predstavi_svoiata_platena_muzikalna_usluga/?ref=rss


След месеци спекулации, YouTube официално представи своята платена музикална услуга. Тя се казва YouTube Music Key и тръгва още следващата седмица, съобщава компанията.

В традицията на Google услугата първо ще бъде бета-версия. Достъп до нея ще има само с покани. Тя ще струва 9.99 долара на месец и ще предоставя достъп до каталога на YouTube и Google Play Music. Нетърпеливите могат да се абонират за Google Play Music и да получат достъп до YouTube Music Key, стига услугата да е...

YouTube представи своята музикална услуга

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/13/2418364_youtube_predstavi_svoiata_muzikalna_usluga/?ref=rss


След месеци спекулации, YouTube официално представи своята платена музикална услуга. Тя се казва YouTube Music Key и тръгва още следващата седмица, съобщава компанията.

В традицията на Google услугата първо ще бъде бета-версия. Достъп до нея ще има само с покани. Тя ще струва 9.99 долара на месец и ще предоставя достъп до каталога на YouTube и Google Play Music. Нетърпеливите могат да се абонират за Google Play Music и да получат достъп до YouTube Music Key, стига услугата да е...

2015-та ще е година на трансформация в здравеопазването

http://www.mediapool.bg/2015-ta-shte-e-godina-na-transformatsiya-v-zdraveopazvaneto-news227150.html

"2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването", обеща новият министър на здравеопазването Петър Москов пред временната парламентарна комисия по бюджет и финанси в четвъртък преди тя да одобри актуализацията на бюджета на НЗОК с още 100 милиона лева. Здравният министър пое ангажимент бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година "по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 г.". За да стане това, още в края на ноември Министерството на здравеопазването ще внесе "ясен календар за реформи и законодателни инициативи". "Ще представя концепция за финансова стабилност и прогнозируемост в здравеопазването. Сега нито депутатите, нито представителите на НЗОК могат да кажат каква е ефективността на изразходените пари", допълни Москов. Според Москов е важно да има ясно мнозинство с ясна програма, което да премине през актуализацията на бюджета за 2014 и през бюджета за 2015 година. Ще се търси подкрепа от всички политически сили за реформите, увери Москов. Основната цел на програмата за реформи ще бъде постигане на средните за ЕС показатели за раждаемост, смъртност, инвалидизация. Здравето на хората трябва да бъде целта на реформата, а не да се работи на парче, за да се помогне някъде на някого, каза Москов. Според него "сега нито депутатите, нито представителите на НЗОК могат да кажат каква е ефективността на изразходените пари". По време на дискусията управителят на НЗОК Румяна Тодорова също посочи, че са необходими реформи. Проблемите в сектора трябва да се решават съвместно между здравната каса и Министерството на здравеопазването, а не в противоборство между тях, каза Тодорова. Според нея един от съществените проблеми е възможността да се откриват непрекъснато нови лечебни заведения. Това е довело до парадокса в София да има 80 болници, а в някои областни градове само по една. Тодорова също призова 2015 г. да започне за НЗОК на чисто. Тя припомни, че през 2010 г. е имало спрени плащания на лечебни заведения, които след това са завели дела и се е наложило Здравната каса да ги плати с лихвите за 4 години. Сега фирмите, които имат да получават пари за доставени лекарства, са започнали да правят запори, което е блокирало работата на доста големи лечебни заведения, предупреди Тодорова. "Вече има няколко заплашителни писма към касата от големи търговци на едро, които казват касата да спре плащанията, докато болниците не се издължат", допълни тя. Актуализираният бюджет на НЗОК Парламентарната комисия одобри втора финансова инжекция за НЗОК, този път от 100 млн. лв., след като през юли й бяха отпуснати допълнително 225 млн. лв. Актуализацията на бюджета на касата беше одобрена с 15 гласа "за", без "против", а четирима депутати от БСП гласуваха "въздържал се" по време на първото четене във временната бюджетна комисия. Предстои гласуването на документа в пленарна зала. Осигуряването на допълнителните 100 млн. лв. ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и ще осигури лечението на пациентите, заяви здравният министър Петър Москов. Най-много средства – половината от сумата отива за плащания към болниците. Други 25 млн. лв. са необходими за плащания на лекарства за домашно лечение и диетични храни. За заплащане на медицински изделия, използвани в болниците, ще отидат 10 млн. лв., а още 15 млн. лв. са необходими за терапия при злокачествени образования, каза Москов. Първоначално бюджетът на НЗОК за 2014 г. възлизаше на 2.82 млрд. лв. През лятото той беше увеличен с 225 млн. лв., а сега с още 100 млн. лв. Половината от парите – около 1.5 млрд. лв., отиват за болничната помощ и плащането на ползваните лекарства и консумативи от лечебните заведения. Около 600 млн. лв. възлизат разходите за лекарства и диетични храни за лечение у дома, а 200 млн. лв. за лечение на онкоболните. БСП се въздържа за допълнителните 100 млн. лв. По време на дебатите Румен Гечев обяви, че представителите на "БСП Лява България" ще се въздържат при това гласуване, не защото смятат, че парите не са нужни на НЗОК, а защото отпускането на още средства са "невъзпитателен сигнал". "Всеки път здравната каса харчи колкото иска и в края на годината слага сметката на масата", каза Гечев. Според него бюджетът й е можел да се балансира още през лятото и освен това по думите му не е нужно само здравната каса да се е разплатила за всичко още в рамките на годината. Нормално било парите за ноември и декември да се платят през 2015 г. Шефката на касата Румяна Тодорова му отговори, че по закон касата е длъжна да плати на болниците до средата на месеца за дейностите, извършени от тях през предходния месец. ДПС подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК, но Йордан Цонев напомни, че всяка година "или актуализираме бюджета, или прехвърляме тези разходи за следващата година". При нереформиране на сектора и монопола на една каса, това ще продължи да води до непрекъснато наливане на средства без резултат, смята Цонев.

Здравната каса получи нова финансова инжекция от 100 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/zdravnata-kasa-poluchi-nova-finansova-inzhektsiya-ot-100-mln-lv-news227150.html

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) получи втора финансова инжекция, този път от 100 млн. лв., след като през юли и бяха отпуснати допълнително 225 млн. лв. Това стана след като депутатите от временната комисия по бюджет и финанси приеха актуализация на бюджета на НЗОК. Актуализацията на законопроекта беше одобрена с 15 гласа "за", без "против", а четирима депутати от БСП гласуваха "въздържал се" по време на първото четене във временната бюджетна комисия. Предстои гласуването на документа в пленарна зала. Осигуряването на допълнителните 100 млн. лв. ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и ще осигури лечението на пациентите, заяви здравният министър Петър Москов по време на обсъждането на законопроекта. Най-много средства – половината от сумата отива за плащания към болниците. Други 25 млн. лв. са необходими за плащания на лекарства за домашно лечение и диетични храни. За заплащане на медицински изделия, използвани в болниците, ще отидат 10 млн. лв., а още 15 млн. лв. са необходими за терапия при злокачествени образования, каза Москов. Над 3 млрд. лв. за НЗОК и през 2015 г. Здравният министър пое ангажимент бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година "по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 г.".  За да се случи това министър Москов ще внесе "ясен календар за реформи и законодателни инициативи". "2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването", обеща Москов. Бюджетът на НЗОК за 2014 г. беше 2.82 млрд. лв. През лятото той беше увеличен с 225 млн. лв., а сега с още 100 млн. лв. От тях половината от парите – около 1.5 млрд. лв. отиват за болничната помощ и плащането на ползваните лекарства и консумативи от лечебните заведения. Около 600 млн. лв. възлизат разходите за лекарства и диетични храни за лечение у дома, а 200 млн. лв. за лечение на онкоболните. Концепцията за реформи до края на месеца Здравният министър обеща до края на месеца да представи концепция за финансова стабилност и прогнозируемост  в здравеопазването, като за реформата в здравеопазването ще се търси подкрепата на всички политически сили. Основната цел на програмата за реформи ще бъде постигане на средните за ЕС показатели за раждаемост, смъртност, инвалидизация. Здравето на хората трябва да бъде целта на реформата, а не да се работи на парче, за да се помогне някъде на някого, каза Москов.  Според него "сега нито депутатите, нито представителите на НЗОК могат да кажат каква е ефективността на изразходените пари". По време на дискусията председателят на НЗОК Румяна Тодорова също посочи, че са необходими реформи. Проблемите в сектора трябва да се решават съвместно между Здравната каса и Министерството на здравеопазването, а не в противоборство между тях, каза Тодорова. Според нея един от съществените проблеми е възможността да се откриват непрекъснато нови лечебни заведения. Това е довело до парадокса в София да има 80 болници, а в някои областни градове само по една. Тодорова също призова 2015 г. да започне за НЗОК на чисто. Тя припомни, че през 2010 г. е имало спрени плащания на лечебни заведения, които след това са завели дела и се е наложило Здравната каса да ги плати с лихвите за 4 години.  Сега фирмите, които имат да получават пари за доставени лекарства, са започнали да правят запори, което е блокирало работата на доста големи лечебни заведения, предупреди Тодорова. "Вече има няколко заплашителни писма към касата от големи търговци на едро, които казват касата да спре плащанията, докато болниците не се издължат", допълни тя. БСП се въздържа за допълнителните 100 млн. лв. По време на дебатите Румен Гечев обяви, че представителите на "БСП Лява България" ще се въздържат при това гласуване, не защото смятат, че парите не са нужни на НЗОК, а защото отпускането на още средства са "невъзпитателен сигнал". "Всеки път здравната каса харчи колкото иска и в края на годината слага сметката на масата", каза Гечев. Според него бюджетът й е можел да се балансира още през лятото и освен това по думите му не е нужно само здравната каса да се е разплатила за всичко още в рамките на годината. Нормално било парите за ноември и декември да се платят през 2015 г. Шефката на касата Румяна Тодорова му отговори, че по закон касата е длъжна да плати на болниците до средата на месеца за дейностите, извършени от тях през предходния месец. ДПС подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК, но Йордан Цонев напомни, че всяка година  или актуализираме бюджета, или прехвърляме тези разходи за следващата година. При нереформиране на сектора и монопола на една каса, това ще продължи да води до непрекъснато наливане на средства без резултат, смята Цонев.

Здравната каса получава втора финансова инжекция от 100 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/zdravnata-kasa-poluchava-vtora-finansova-inzhektsiya-ot-100-mln-lv-news227150.html

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) получи втора финансова инжекция, този път от 100 млн. лв., след като през юли и бяха отпуснати допълнително 225 млн. лв. Това стана след като депутатите от временната комисия по бюджет и финанси приеха актуализация на бюджета на НЗОК. Актуализацията на законопроекта беше одобрена с 15 гласа "за", без "против", а четирима депутати от БСП гласуваха "въздържал се" по време на първото четене във временната бюджетна комисия. Предстои гласуването на документа в пленарна зала. Осигуряването на допълнителните 100 млн. лв. ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и ще осигури лечението на пациентите, заяви здравният министър Петър Москов по време на обсъждането на законопроекта. Най-много средства – половината от сумата отива за плащания към болниците. Други 25 млн. лв. са необходими за плащания на продукти за домашно лечение и диетични храни. За заплащане на медицински изделия, използвани в болниците, ще отидат 10 млн. лв., а още 15 млн. лв. са необходими за терапия при злокачествени образования, каза Москов. Здравният министър пое ангажимент бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година "по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 г.".  За д се случи това министър Москов ще внесе "ясен календар за реформи и законодателни инициативи". "2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването", обеща Москов. Да започнем 2015 г. на чисто, призова и председателят на НЗОК Румяна Тодорова. Според нея е много опасно дейността, която е извършена, да не бъде заплатена и оставена за следващата година. Тодорова припомни, че през 2010 г. е имало спрени плащания на лечебни заведения, които след това са завели дела и се е наложило Здравната каса да ги плати с лихвите за 4 години.   Тодорова предупреди, че сега фирмите, които имат да получават пари за доставени лекарства, са започнали да правят запори, което е блокирало работата на доста големи лечебни заведения. "Вече има няколко заплашителни писма към касата от големи търговци на едро, които казват касата да спре плащанията, докато болниците не се издължат", заяви тя. ДПС подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Йордан Цонев посочи, че това се случва всяка година - или актуализираме бюджета, или прехвърляме тези разходи за следващата година. При нереформиране на сектора и монопола на една каса, това ще продължи да води до непрекъснато наливане на средства без резултат, смята Цонев.

Здравната каса получи втора финансова инжекция от 100 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/zdravnata-kasa-poluchi-vtora-finansova-inzhektsiya-ot-100-mln-lv-news227150.html

Националната здравна осигурителна каса (НЗОК) получи втора финансова инжекция, този път от 100 млн. лв., след като през юли и бяха отпуснати допълнително 225 млн. лв. Това стана след като депутатите от временната комисия по бюджет и финанси приеха актуализация на бюджета на НЗОК. Актуализацията на законопроекта беше одобрена с 15 гласа "за", без "против", а четирима депутати от БСП гласуваха "въздържал се" по време на първото четене във временната бюджетна комисия. Предстои гласуването на документа в пленарна зала. Осигуряването на допълнителните 100 млн. лв. ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и ще осигури лечението на пациентите, заяви здравният министър Петър Москов по време на обсъждането на законопроекта. Най-много средства – половината от сумата отива за плащания към болниците. Други 25 млн. лв. са необходими за плащания на продукти за домашно лечение и диетични храни. За заплащане на медицински изделия, използвани в болниците, ще отидат 10 млн. лв., а още 15 млн. лв. са необходими за терапия при злокачествени образования, каза Москов. Здравният министър пое ангажимент бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година "по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 г.".  За д се случи това министър Москов ще внесе "ясен календар за реформи и законодателни инициативи". "2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването", обеща Москов. Да започнем 2015 г. на чисто, призова и председателят на НЗОК Румяна Тодорова. Според нея е много опасно дейността, която е извършена, да не бъде заплатена и оставена за следващата година. Тодорова припомни, че през 2010 г. е имало спрени плащания на лечебни заведения, които след това са завели дела и се е наложило Здравната каса да ги плати с лихвите за 4 години.   Тодорова предупреди, че сега фирмите, които имат да получават пари за доставени лекарства, са започнали да правят запори, което е блокирало работата на доста големи лечебни заведения. "Вече има няколко заплашителни писма към касата от големи търговци на едро, които казват касата да спре плащанията, докато болниците не се издължат", заяви тя. ДПС подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Йордан Цонев посочи, че това се случва всяка година - или актуализираме бюджета, или прехвърляме тези разходи за следващата година. При нереформиране на сектора и монопола на една каса, това ще продължи да води до непрекъснато наливане на средства без резултат, смята Цонев.

Сърбин върти телефонни измами от затвора, представя се за шеф на МВР

http://frognews.bg/news_80165/

Извършител на телефонни измами от затвора е задържан при операция на ГД “Криминална полиция”. 47 - годишният лишен от свобода се обаждал на адвокати, представяйки се за ръководен служител на териториални структури на МВР.

Миячи на прозорци висяха повече от час от 69-ия етаж на Световния търговски център

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423984

Инцидент в една от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк се случи дни след откриването на сградата. Двама миячи на прозорци увиснаха от 69-ия етаж, след като се скъса платформата им, съобщи ВВС. Докато мъжете вършили рутинната си работа, един от механичните кабели се скъсал. Така платформата се наклонила почти вертикално на 240 метра

ИУ-Варна подписва договор за сътрудничество с Варненската търговска гимназия

http://www.moreto.net/novini.php?n=270584

Икономически университет – Варна ще сключи договор за сътрудничество с Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски". Официалното подписване на договора ще се проведе утре, 14 ноември, от 11:00 часа в 205 зала (заседателна зала) на Икономически университет – Варна, научи Moreto.

Миячи на прозорци увиснаха от 69 етаж на Световния търговски център в Ню Йорк (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423969

Инцидент в една от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк се случи дни след откриването на сградата. Двама миячи на прозорци увиснаха от 69-ия етаж, след като се скъса платформата им, съобщи ВВС. Докато мъжете вършили рутинната си работа, един от механичните кабели се скъсал. Така платформата се наклонила почти вертикално на 240 метра

„Рефан България” за благородството и щедростта към човешкия живот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423982

Сдружение „Кауза” организира финалната за 2014 г. благотворителна вечер, част от специалния проект – кампания „ДА ОСТАВИМ СЛЕДИ III” под патронажа на Христо Мутафчиев.
Финалната за 2014 г. инициатива беше благотворителен търг, който се проведе с любезното домакинство на Гранд хотел София. Присъстващите на събитието имаха възможността да се Сдружение „Кауза” организира финалната за 2014 г. благотворителна вечер, част от специалния проект – кампания „ДА ОСТАВИМ СЛЕДИ III” под патронажа на Христо Мутафчиев. Финалната за 2014 г. инициатива беше благотворителен търг, който се проведе с любезното домакинство на Гранд хотел София. Присъстващите на събитието имаха възможността да се

Учени синтезират изкуственото гориво на бъдещето

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-sintezirat-izkustvenoto-gorivo-na-bydeshteto-6027363

Специалисти са разработили ефективен метод за получаване на метанол, като са използвали нов катализатор

"Видахим" е пред спиране на работа заради дълг на НЕК

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/13/2418358_vidahim_e_pred_spirane_na_rabota_zaradi_dulg_na_nek/?ref=rss


Все още стои опасността най-голямото видинско предприятие "Видахим" АД да спре работа заради недостатъчно количество въглища за производството на теца, съобщи БНР.

Вчера от НЕК е преведена малка сума от общо дължимите близо 19 млн. лева за производството на ток. Тези пари ще стигнат само за няколко дни, обясни пред БНР председателят на съвета на директорите на "Видахим" и консултант по управлението във Видин Севдалина Димитрова.

За проблема се разбра вчера, когато в ДКЕВР...

Сара Брайтмън пощури феновете си в Арена Армеец

http://www.bnews.bg/article-121674

Невероятната певица впечатли публиката както с изпълненията си, така и с целия спектакъл

„Рефан България” за благородството и щедростта към човешкия живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423974

Сдружение „Кауза” организира финалната за 2014 г. благотворителна вечер, част от специалния проект – кампания „ДА ОСТАВИМ СЛЕДИ III” под патронажа на Христо Мутафчиев.
Финалната за 2014 г. инициатива беше благотворителен търг, който се проведе с любезното домакинство на Гранд хотел София. Присъстващите на събитието имаха възможността да се Сдружение „Кауза” организира финалната за 2014 г. благотворителна вечер, част от специалния проект – кампания „ДА ОСТАВИМ СЛЕДИ III” под патронажа на Христо Мутафчиев. Финалната за 2014 г. инициатива беше благотворителен търг, който се проведе с любезното домакинство на Гранд хотел София. Присъстващите на събитието имаха възможността да се

Лукарски се разписа на първия си форум като министър

http://www.bnews.bg/article-121670

Министърът на икономиката Божидар Лукарски откри петата среща на Софийския форум по конкуренция.

Неправоспособен мотоциклетист е в болница след катастрофа

http://pik.bg/неправоспособен-мотоциклетист-е-в-болница-след-катастрофа-news249127.html

Неправоспособен мотоциклетист е в болница след катастрофа

24-годишен мотоциклетист пострада при катастрофа в Петрич.

Инцидентът е станал на кръстовище образувано от ул.”Ел тепе” и ул.”Пирин” в южния град, когато лек автомобил „Опел Монтерей” управляван от 60-годишен мъж, при завой на дясно не пропуска и блъска, движещ се по път с предимство мотоциклет, управляван от неправоспособен 24-годишен водач.

Вследствие на инцидента е пострадал мотоциклетистът, който е настанен за лечение в МБАЛ-Петрич без опасност за живота.


Актуализацията на НЗОК със 100 млн. лева гласувана от бюджетната комисия в парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423961

Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализация на НЗОК в размер на 100 млн. лева, съобщи „Фокус”.
Актуализацията беше приета с 15 „за”, без „против”, четирима народни представители гласуваха „въздържал се”.
Законопроектът за актуализация на бюджета беше внесена от Министерския съвет на 28 октомври. Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализация на НЗОК в размер на 100 млн. лева, съобщи „Фокус”. Актуализацията беше приета с 15 „за”, без „против”, четирима народни представители гласуваха „въздържал се”. Законопроектът за актуализация на бюджета беше внесена от Министерския съвет на 28 октомври.

Ива Екимова: Влади Въргала е любимецът на България, той ще спечели VIP Brother

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423950

"Влади Въргала е любимецът на България и мисля, че той ще спечели формата VIP Brother”. В интерес на истината, той не е любимият ми съквартирант и играч. Калин Сърменов го постави в ролята на жертва, а жертвата винаги се приема по-добре от публиката”. Това каза пред "Нова телевизия" Ива Екимова.
"Званието "Любима звезда на България" е изключително "Влади Въргала е любимецът на България и мисля, че той ще спечели формата VIP Brother”. В интерес на истината, той не е любимият ми съквартирант и играч. Калин Сърменов го постави в ролята на жертва, а жертвата винаги се приема по-добре от публиката”. Това каза пред "Нова телевизия" Ива Екимова. "Званието "Любима звезда на България" е изключително

Путин подчерта важността от развитието на руското корабостроене

http://www.cross.bg/pytin-korabostroiteli-ryskite-1439494.html

/КРОСС/ Днес във Владивосток руският президент Владимир Путин проведе съвещание за разрешаване на проблемите в развитието на руското корабостроене, предаде ТАСС. Според Путин, продукцията на руските корабостроители трябва да бъде конкурент по цена и качество на чуждите аналози. „Нашите корабостроители трябва да предложат истински качествен продукт. По-добър от този, който предлагат чуждестранните им конкуренти и по-добър от техните аналози по цена, бързина на строителството и качество на ремонт”, заяви Путин по време на съвещанието. Руският държавен глава допълни, че е необходимо да бъде използван опитът и постиженията на руските корабостроители в производството на сондажни платформи и геологопроучвателни кораби . „Тези конкурентни преимущества трябва да бъдат въплътени в реални, икономически ефективни проекти”, отбеляза Путин. Руският президент подчерта, че производството на съвременни, конкурентоспособни плавателни съдове има огромно значение за страната. „Това е не само показател за технологичния, производствен и кадрови потенциал на корабостроителната промишленост. Но то е и сериозен стимул за ръста на свързаните с нея отрасли и доставчици в машиностроенето, металургията и сектора за приложни научни изследвания”, подчерта Путин

Ива Екимова: Влади Въргала е любимецът на България, той ще спечели VIP Brother

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423929

"Влади Въргала е любимецът на България и мисля, че той ще спечели формата VIP Brother”. В интерес на истината, той не е любимият ми съквартирант и играч. Калин Сърменов го постави в ролята на жертва, а жертвата винаги се приема по-добре от публиката”. Това каза пред "Нова телевизия" Ива Екимова. "Званието "Любима звезда на България" е изключително

Служител на затвора в Ловеч е задържан с подкуп

http://pik.bg/служител-на-затвора-в-ловеч-е-задържан-с-подкуп-news249126.html

Служител на затвора в Ловеч е задържан с подкуп

Служител на затвора в Ловеч е задържан с подкуп, съобщи bnews.bg. Това е станало на 12 ноември 2014 г., след проведена операция на служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч.

Задържаният е Параскев Сарачинов, на длъжност „инспектор социални дейности и вътрешен ред“, съобщиха от прокуратурата. Същият е получил подкуп в размер на 300 лв. от лишен от свобода за осигуряване на привилегировано отношение спрямо другите затворници.

Парите са били изхвърлени от служителя в канализацията, но са намерени и иззети. Образувано е досъдебно производство за получаване на подкуп от длъжностно лице по чл. 301, ал. 1 от НК.

Сарачинов е задържан за 24 часа по ЗМВР. Процесуално-следствените действия продължават.

Христо Иванов: Най-добре е прокуратурата сама да предложи концепция за реорганизацията си

http://www.cross.bg/sudebnata-prokyratyrata-ivanov-1439493.html

/КРОСС/ „Най-доброто, което може да се случи оттук-нататък, е прокуратурата да излезе със собствени предложения за това как да се реорганизира нейната работа и начинът й на функциониране в рамките на съдебната власт", каза министърът на правосъдието Христо Иванов преди заседанието на Висшия съдебен съвет в коментар на вчерашния си диалог с главния прокурор Сотир Цацаров.  Министър Иванов е категоричен, че репликите с главния прокурор са част от един нормален диалог между власти и институции в едно демократично общество. Важна е, разбира се, границата, която трябва да се спазва. Във всяка правова държава има ясно разграничения между властите, допълни министърът и уточни, че общата цел на всички е придвижването на съдебната реформа с цената на всички възможни усилия. „Ако ви звуча меко, това е, защото трябва да осигурим реформата в съдебната система, а не скандала за медиите", каза министърът в отговор на въпрос дали промяната в позицията му се дължи на оказан върху него натиск. „По някаква причина основното внимание върху стратегията отиде върху тази международна експертиза, която не е най-важното. Най-важното е призивът за нов организационен модел на прокуратурата, върху който трябва да се фокусираме. Надявам се инициативата оттук нататък да бъде поета от прокуратурата", каза министърът

Деян Дънешки е върнат като директор на "Български пощи"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/13/2418359_deian_duneshki_e_vurnat_kato_direktor_na_bulgarski/?ref=rss


Деян Дънешки, който оглавяваше "Български пощи" ЕАД от юни 2010 г. до май 2013 г., е върнат на поста, съобщи държавното дружество. 

Деян Дънешки е инженер с магистърска степен по изчислителна техника от Техническия университет, София, се посочва в съобщението. В биографичната справка за него се казва, че е работил в Техническия университет, София и в компании от сектора на информационните технологии. Бил е член на управителния съвет на "Българска асоциация за информационни...

Германия и Чехия нанасят голям удар на наркомафията

http://www.vesti.bg/novini/germaniia-i-chehiia-nanasiat-goliam-udar-na-narkomafiiata-6027369

Правоохранителните органи на Германия и Чехия извършиха успешна съвместна операция, при която беше неутрализирана международна банда за производство на наркотици.

Цветан Цветанов се отказа от депутатския си имунитет

http://www.mediapool.bg/tsvetan-tsvetanov-se-otkaza-ot-deputatskiya-si-imunitet-news227149.html

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов е депозирал в деловодството на Народното събрание съгласието си да му бъде свален депутатския имунитет.   Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на управляващата партия ден, след като главният прокурор Сотир Цацаров направи такова искане във връзка с трите дела срещу Цветанов, които се намират в съдебна фаза.   Той е подсъдим по дело за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР, намиращо се на първа инстанция, за длъжностно присвояване на над 50 000 лева от МВР, по което бе оправдан от Градския съд, както и за отказаните от него общо шест СРС-та спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. По последното дело Цветанов СГС на 4 години затвор.   Освен неговия имунитет, главният прокурор поиска в сряда свалянето на наказателната неприкосновеност на лидера на "Атака" Волен Сидеров, на Илия Илиев от ДПС, както и на Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП. Цацаров изпрати такова искане и в Европейския парламент по отношение на бившия председател на социалистите Сергей Станишев, който в момента е евродепутат.

Закопчаха 18-годишен рекетьор

http://pik.bg/закопчаха-18-годишен-рекетьор-news249125.html

Закопчаха 18-годишен рекетьор

Благоевградски криминалисти задържаха 18-годишен младеж за изнудване.

Във Второ полицейско управление е арестуван за 24 часа С. И., информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Жалба срещу рекетьора подал 17-годишен ученик, също от Благоевград. Имената им не се съобщават.

В условията на продължавано престъпление благоевградчанинът получавал чрез изнудване парични суми от непълнолетния си съгражданин.

Срещу него е образувано дело по член 214 от Наказателния кодекс.


Бюджетната комисия прие актуализацията на Здравната каса със 100 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423941

Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализация на НЗОК в размер на 100 млн. лева, съобщи „Фокус”.
Актуализацията беше приета с 15 „за”, без „против”, четирима народни представители гласуваха „въздържал се”.
Законопроектът за актуализация на бюджета беше внесена от Министерския съвет на 28 октомври. Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализация на НЗОК в размер на 100 млн. лева, съобщи „Фокус”. Актуализацията беше приета с 15 „за”, без „против”, четирима народни представители гласуваха „въздържал се”. Законопроектът за актуализация на бюджета беше внесена от Министерския съвет на 28 октомври.

Защо вандали и бандити се чувстват безнаказани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423112

НА 11 ноември 2014 г. около 19 часа съпругата ми, проф. д-р Елисавета Наумова, бе нападната и насилствено извадена от собствения и? автомобил пред дома ни.
Вандалският акт се случва в момента, когато, връщайки се от работа, съпругата ми се е опитала да прибере колата в гаража.
Автомобилът и?
бе откраднат
Психическата травма и физическите контузии НА 11 ноември 2014 г. около 19 часа съпругата ми, проф. д-р Елисавета Наумова, бе нападната и насилствено извадена от собствения и? автомобил пред дома ни. Вандалският акт се случва в момента, когато, връщайки се от работа, съпругата ми се е опитала да прибере колата в гаража. Автомобилът и? бе откраднат Психическата травма и физическите контузии

В Китай са открити два нови щама на птичия грип

http://asia.actualno.com/V-Kitaj-sa-otkriti-dva-novi-shtama-na-ptichija-grip--news_60125.html

В Китай са регистрирани огнища на птичи грип, в това число на щамовете H5N3, H5N8, които преди не са се срещали, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Голяма е вероятността възбудителят на болестта да бъде п...

Депутатите искат собствена телевизия

http://politics.actualno.com/Deputatite-iskat-sobstvena-televizija-news_60126.html

Да бъде създаден парламентарен канал, който да излъчва постоянно заседанията на Народното събрание. Това приеха по принцип депутатите от комисията за изработване на правилник на новия парламент, пр...

SARAH BRIGHTMAN за първи път в България пред над 7000 души

http://showbusiness.actualno.com/SARAH-BRIGHTMAN-za-pyrvi-pyt-v-Bylgarija-pred-nad-7000-dushi-news_60127.html

Най-продаваното сопрано в света изпя най-големите си хитове в двучасов концерт в София. Изключителната SARAH BRIGHTMAN изнесе първия си концерт в България на 12 ноември в София. Над 7000 души се насл...

Бомба избухна в метрото в Кайро, има няколко пострадали

http://africa.actualno.com/Bomba-izbuhna-v-metroto-v-Kajro-ima-njakolko-postradali-news_60128.html

Бомба избухна в един от вагоните на композиция в метрото в египетската столица Кайро. Според телевизия Sky News - Arabia става дума за двоен атентат с две самоделни взривни устройства, а ранените са ...

Владо Даверов е бил пребит късно снощи

http://crime.actualno.com/Vlado-Daverov-e-bil-prebit-kysno-snoshti-news_60130.html

Писателят Владо Даверов е бил пребит късно снощи. Той е бил на среща с читатели в Благоевград, като е говорил за книгата си "Чудовището ДС". След това се прибрал с такси до София. Когато ...

Три трансплантации бяха извършени в София

http://healthy.actualno.com/Tri-transplantacii-bjaha-izvyrsheni-v-Sofija-news_60133.html

Три трансплантации са били извършени във Военномедицинска академия и в Александровска болница, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Чернодробна трансплантация е била извърш...

Във Велинград готови да излязат на гражданско неподчинение

http://plovdiv.actualno.com/Vyv-Velingrad-gotovi-da-izljazat-na-grajdansko-nepodchinenie-news_60132.html

Гражданско неподчинение са готови да предприемат жителите на Велинград срещу разработването на волфрамово находище на територията на общината. Против инвестиционното намерение на фирма "Ресурс- ...

Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите

http://www.moreto.net/novini.php?n=270580

"В момента водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден", сподели от ефира на сутрешния блок на Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин, но не се ангажира с прогнози дали това ще се реализира или не.

Вещото лице: Написаното в тефтерите е от един автор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246740_%D0%92%D0%B5%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%

 Записките в тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов принадлежат на един и същ човек.

Това обяви вещото лице Стефан Бенчев в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ. От него се очакваше да изготви графологична експертиза на написаното в документите, но преди да довърши работата си, тефтерчетата на Златанов бяха откраднати от колата му.

По думите на експерта не са важни конкретните имена и инициали, а стилът на управление.

На въпрос дали в тефтерчето присъства името на депутата от ДПС Делян Пеевски, Бенчев попита защо се заостря вниманието върху това име.

„В тефтерчетата съм видял доста различни имена, предпочитам да не коментирам конкретно дали има Делян Пеевски или някой друг“, каза Бенчев.

„Не съм гледал по телевизията какво е показвано, за да кажа каква част е от написаното в тефтерчето“, посочи още той.

Бенчев подробно разказа какво се е случило на 5 ноември, когато изчезват веществените доказателства по случая „Златанов“.

Той тръгнал с личната си кола към столичното следствие на бул. „Монтевидео“, като се объркал по пътя и спирал да пита за посоката. Накрая се наложило да спре, за да провери всичко ли е наред с колата му, тъй като други шофьори му давали сигнали за нещо нередно. Оказало се, че е спукал гума. Бенчев обаче не уточни дали при този инцидент или при предишното му излизане от колата е установил липсата на документите.

„Бях стресиран от ситуацията, в която изпаднах“.

Така Бенчев се опита да обясни защо не е казал веднага на полицията, че са изчезнали особено важни документи, а отива в полицията едва на следващия ден, след като веществените доказателства изчезват.

„За мен това са обикновени документи, които може би съдържат взривоопасна информация за определени политически кръгове или хора, но това е отделен въпрос“, аргументира се той.

На въпроса дали е практика по този начин да се разнасят веществени доказателства, Бенчев отговори, че няма къде да бъдат държани.

„На вещите лица не са ни създадени условия да работим в стаи, подобни на адвокатските.

С документите се работи в стая в условия, които наподобяват лабораторните, вкъщи или в лаборатория“, каза още Бенчев.

NovaNews.bg   

Служител на затвора в Ловеч е задържан с подкуп

http://www.vesti.bg/novini/sluzhitel-na-zatvora-v-lovech-e-zadyrzhan-s-podkup-6027367

Параскев Сарачинов, служител на Затвора – Ловеч, на длъжност "инспектор социални дейности и вътрешен ред" е задържан при операция на служители от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч, съобщиха от прокуратурата.

Ще разследват свалянето на Боинга в Украйна още 9 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423925

Страните, които участват в разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет "Боинг-777" в Украйна, се договориха да продължат тази работа до август 2015 г., съобщи австралийският министър на правосъдието Майкъл Кинън, предаде БГНЕС.
Той припомни, че в обединената група по разследването фигурират Холандия, Украйна, Австралия, Белгия, Страните, които участват в разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет "Боинг-777" в Украйна, се договориха да продължат тази работа до август 2015 г., съобщи австралийският министър на правосъдието Майкъл Кинън, предаде БГНЕС. Той припомни, че в обединената група по разследването фигурират Холандия, Украйна, Австралия, Белгия,

Временната комисия по бюджет одобри ревизията на финансите на НЗОК

http://econ.bg/Новини/Временната-комисия-по-бюджет-одобри-ревизията-на-финансите-на-НЗОК_l.a_i.606317_at.1.html

Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание прие актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в размер на...

Внесоха актуализация на НЗОК от 100 млн. лева

http://frognews.bg/news_80164/

Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализация на НЗОК в размер на 100 млн. лева. Актуализацията беше приета с 15 „за”, без „против”, четирима народни представители гласуваха „въздържал се”.

"Новият световен сблъсък" в Ректората

http://www.cross.bg/dotzent-suyuz-petur-1439495.html

/КРОСС/Дискусията "Новият световен сблъсък" събра в аулата на Ректората студенти, преподаватели, журналисти и хора, изповядващи традиционните ценности на солидарността и на Европейския съюз такъв какъвто е замислен в зората си като проект на европейската средна класа. Основни лектори на събитието, организирано от списанието "А-specto" и Университетското издателство на СУ "Свети Климент Охридски", бяха доцент д-р Валентин Вацев, доцент Дарина Григорова, журналистите Иво Христов и Петър Волгин. В своето изложение Вацев подчерта, че периодът на прехода в последните 25 години са пирова победа и това е сигнал, че българското общество е тръгнало да се поправя. Според него съвсем скоро ще имаме нужда и от демокрация. Либералният опиум у нас вече е изкашлян, каза той. Петър Волгин поясни, че сблъсъкът на идеи, политики и концепции за света е добре, че се случва, защото съвсем доскоро живяхме в един тотално безалтернативен свят. Дори т.нар. левица беше прегърнала либералните идеи. Доцент Дарина Григорова коментира различните икономически и идейни аспекти на Евразийския съюз и съществената им отлика от бившия Съветски съюз. Тя анализира специфичните различия и общите белези на страните, които осъществяват новия проект на евразийското пространство. Сред публиката интересни констатации направиха доцент Иво Христов, професор Силвия Нинева, Петър Кичашки, доцент Тодор Тодоров, политическият коментатор Христина Христова, и други

Ученици и полицаи в Ямбол в съвместна акция за безопасност на пешеходците

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/13/2418357_uchenici_i_policai_v_iambol_v_suvmestna_akciia_za/?ref=rss


Ученици от четири училища в Ямбол демонстрираха правилата за безопасно пресичане на пешеходна пътека. Инициативата се реализира в рамките на седмичната кампанията на пътна полиция "Водачи и пешеходци за толерантност на пътя" и цели да привлече вниманието на всички участници в движението за осигуряване безопасността на пешеходците, съобщи МВР. 

Заедно с полицаите децата отправиха и своя призив към шофьорите: "Аз, пешеходецът и ти, шофьорът, сме заедно на пътя и в живота. Да бъдем...

Котешка чума удари Варна

http://www.bnews.bg/article-121663

Панлевкопения върлува из морския ни град. Заразява котета, дори и след ваксина.

Кой има полза от свободния курс на рублата?

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/koj-ima-polza-ot-svobodniia-kurs-na-rublata-6027364

Освобождаването на курса на рублата е най-добрият начин да се спрат атаките срещу нея, но може и да създаде предпоставки за корупция

Бургаски данъчни погват задлъжнелите с осигуровки

http://pik.bg/бургаски-данъчни-погват-задлъжнелите-с-осигуровки-news249119.html

Бургаски данъчни погват задлъжнелите с осигуровки

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас започна кампания по уведомяване на самоосигуряващи се лица от областите Бургас, Ямбол и Сливен  за непогасени от тях осигурителни задължения, пише Флагман. 

До края на месеца 328 самоосигуряващи се лица, 258 от които от Бургаска област,  ще получат електронни съобщения и писмени покани за доброволно изпълнение. Задължението е по подадени  декларации образец 6 за 2013 г.  Общата дължима и неплатена в срок сума възлиза на 454 000 лв. На лицата вече е било напомнено от националния информационен център на НАП за просрочените задължения, но въпреки това те не са предприели действия за погасяването им. Ако в 7-дневен срок от получаването на поканите за доброволно изпълнение не се стигне до издължаване, ще се предприемат действия по принудително събиране на задълженията. Ще бъдат образувани изпълнителни дела, ще се задействат и мерки по обезпечаване, уточняват от приходното ведомство.

От НАП Бургас апелират към лицата с просрочени задължения да търсят активно контакт с Агенцията за сключване на споразумения за разсрочени плащания. От началото на годината в НАП Бургас действат 159 споразумения за неотложни плащания, които дават възможност на задължените лица бизнесът им да не спира, да се погасяват неотложните разходи и да се изплащат заплатите на наетите лица. Същевременно фирмите, най-големи длъжници на НАП Бургас, всяка от които със задължения от над 100 хил.лева, са поставени под непрекъснато наблюдение с цел постепенно намаляване и изплащане на натрупаните към бюджета задължения.  В списъка на най-големите длъжници на териториалната дирекция са включени 500 фирми.

Реформаторите подготвят конгрес за избор на лидер в началото на 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/13/2418328_reformatorite_podgotviat_kongres_za_izbor_na_lider_v/?ref=rss


Партиите от Реформаторския блок са започнали подготовката за провеждането на конгрес, на който да бъде избран единен лидер на коалицията, научи "Дневник". Най-вероятно той ще се проведе в края на януари или началото на февруари 2015г..

Блокът вече имаше един неуспешен опит за провеждането на конгрес за избор на общ председател през септември - в средата на предизборната кампания, когато се очакваше лидерът на ДСБ Радан Кънев да оглави съюза. Вечерта преди събитието председателите на...

Кристиян Кръстев бивш министър стана иподякон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246739_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BF


Бивш министър тръгна по пътя на вярата. Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков Кристиян Кръстев стана иподякон. Той бе и заместник на Ивайло Московски в транспортното министерство в първия кабинет на Бойко Борисов.
Чрез профила си във "Фейсбук" Кръстев сподели, че по време на празнична литургия в храм в Берлин е подстриган за иподякон.
"Иподякон е най-ниската степен в църковната йерархия. Това не означава духовник, свещеник или монах. Той помага при подготовката и провеждането на богослуженията. Иподяконът е например четец, певец или свещоносец при богослуженията”, обясни пред камерите на Нова ТВ Кристиян Кръстев.
Той обясни избора си като естествен процес, тъй като семейството му го е възпитало по този начин и има общо с духовенството.
"Вярата си я има в мен, просто я развивам. Не ми се е случило нищо лошо, за да взема това решение. Нямам амбиции в духовенството.
За мен работата в Божия храм е смирение”, каза още Кръстев.
Той поясни, че няма да се откаже от светската си работа, а ще съчетава двете дейности.

Баба пострада тежко след катастрофа край Смолян

http://pik.bg/баба-пострада-тежко-след-катастрофа-край-смолян-news249120.html

Баба пострада тежко след катастрофа край Смолян

80-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа на пътя Смолян – село Чокманово, съобщиха от полицията в Смолян.

На 12 ноември 2014 г. около 08.15 ч. на пътя град Смолян – село Чокманово лек автомобил “Фиат Пунто”, управляван от С. Х. на 21 години от град Смолян навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в насрещно движещия се специален автомобил, управляван от 50-годишен жител на град Смолян.

Ранена е пътничката в лекия автомобил 80-годишна жена от село Чокманово. Пострадалата е настанена в МБАЛ – Смолян, с опасност за живота - субдорален хематом на главата. По-късно е транспортирана за лечение в град Пловдив.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при ОД на МВР и Районно управление „Полиция”– Смолян. По случая е образувано досъдебно производство.


Концепцията за реформа в здравеопазването ще е готова до края на ноември

http://www.cross.bg/zdraveopazvaneto-kasa-kasata-1439491.html

/КРОСС/ В края на ноември Министерството на здравеопазването ще предложи ясна програма за реформи в здравеопазването и календар за набелязаните мерки, съобщи пред Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание здравният министър Петър Москов.  Ще представя концепция за финансова стабилност и прогнозируемост в здравеопазването, каза той и подчерта, че 2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за сектора. „Сега нито депутатите, нито представителите на Националната здравноосигурителна каса могат да кажат каква е ефективността на изразходените пари", допълни той. По думите на министъра в бюджета за следващата година кабинетът няма да иска увеличение на бюджета на НЗОК. Ще търсим подкрепа за реформите от всички политически сили, увери Москов. Програмата ще бъде разписана с основна цел - постигане на средните за ЕС показатели за раждаемост, смъртност, инвалидизация. Здравето на хората трябва да бъде целта на реформата, а не да се работи на парче, за да се помогне някъде на някого, каза министърът. Необходими са реформи. Проблемите в сектора трябва да се решават съвместно, а не в противоборство между НЗОК и МЗ, отбеляза директорът на касата Румяна Тодорова. Възможността да се откриват непрекъснато нови лечебни заведения доведе до парадокс: в София има 80, а в някои областни градове - само по едно, отбеляза тя. Днес комисията одобри допълнително 100 млн. лв

Цветанов се отказа сам от депутатския си имунитет

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cvetanov-se-otkaza-sam-ot-deputatskiia-si-imunitet-6027362

Имунитетът на бившия вътрешен министър бе поискан за това, че срещу него се водят 3 наказателни производства за престъпления по служба

Двама цигани и един българи били Даверов с бокс

http://frognews.bg/news_80163/

Писателят Владо Даверов, който беше бит от непознати пред дома му, сподели, че се отървал сравнително леко, благодарение на шофьора на таксито, който бил много едър и очевидно стреснал нападателите.

Wosh MC с предложение за брак във ВИП Брадър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423917

Две от най-красивите и изискани дами напуснаха шоуто по силата на зрителския вот броени дни преди финала на VIP Brother „Образцов дом“.
„Участието ми в шоуто беше едно закаляване. Това воюване беше важно за мен. Може би е по-добре понякога да лицемерничиш, отколкото да си откровен. Бях объркан играч, трябваше да имам спирачки. Две от най-красивите и изискани дами напуснаха шоуто по силата на зрителския вот броени дни преди финала на VIP Brother „Образцов дом“. „Участието ми в шоуто беше едно закаляване. Това воюване беше важно за мен. Може би е по-добре понякога да лицемерничиш, отколкото да си откровен. Бях объркан играч, трябваше да имам спирачки.

Азербайджан забрани полетите над Нагорни Карабах

http://www.cross.bg/azerbaiidzhan-mvnr-armeniya-1439492.html

/КРОСС/ Азербайджан забрани полетите над Нагорни Карабах след като там беше свален арменски военен хеликоптер, предаде "Гласът на Русия", позовавайки се на съобщението от МВнР на Азербайджан. По-рано МВнР на Армения бдеше стоварило отговорността за катастрофата на Ми-24 върху Азербайджан. Европейският съюз призова за разследване на инцидента. Представители на Русия, САЩ и Франция (съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, регулираща процеса на мирното уреждане между Армения и Азербайджан) заявиха, че страните са длъжни да избягват стъпки, които могат да нагнетят напрежението.  

Още 9 месеца ще разследват свалянето на Боинга в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423907

Страните, които участват в разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет Страните, които участват в разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет "Боинг-777" в Украйна, се договориха да продължат тази работа до август 2015 г., съобщи австралийският министър на правосъдието Майкъл Кинън, предаде БГНЕС. Той припомни, че в обединената група по разследването фигурират Холандия, Украйна, Австралия, Белгия,

АД НА ПЪТЯ! Две коли се размазаха до Перник заради мокрото шосе - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/pernik/ad-na-putya-dve-koli-se-razmazaha-do-pernik-zaradi_35694/

Две тежки катастрофи станаха на пътя от Перник до София тази сутрин, видя фронтовия репортер на ZaPernik.com Христо Райков. И от двете страни на пътя има размазани катастрофирали коли, обърнати по капак.

Джип БМВ с врачанска регистрация, управляван от младо момче е катастрофирал в участъка между село Драгичево и Лукоил, посока София. Според шофьорът, джипа се е движел с 65 километра в час, но заради мокрия път, автомобилът се е преобърнал. Шофьорът не е пострадал,...

Продължава

Театрално приключение ще се състои на 15 ноември във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270581

Варненският драматичен театър ще участва за пръв път в Европейската нощ на театрите, която на 15 ноември 2014 г. ще обедини публиката и артистите от различни театри в различни европейски страни в едно голямо театрално приключение. Варненското театрално приключение, което започва в 10 часа и ще продължи до среднощ, а вероятно и след това, обединява 7 фокуса: Изложби, Литература, Мултимедия, Хепънинг, Флашмоб, Среща на поколенията и разбира се Спектакли, научи Moreto.

Министър Лукарски откри петата среща на Софийския форум по конкуренция

http://www.cross.bg/konkyrentziya-sofiiiskiya-lykarski-1439490.html

/КРОСС/ „Форумът се превръща в традиция. За кратък период от време той се утвърди като платформа за сътрудничество и обмяна на опит между органите по конкуренция от балканския регион", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред организаторите и участниците в петата среща на Софийския форум по конкуренция.  Той подчерта, че и занапред ще разчита на партньорството между Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) и българската Комисия за защита на конкуренцията. „Уверен съм, че това партньорство е много полезно за всички участващи страни", допълни министърът. „Бих искал да уверя основателите на Софийския проект за конкуренция, че Министерството на икономиката напълно подкрепя тази важна инициатива и е готово да й окаже помощ по всякакъв начин. Убеден съм, че тази среща днес ще даде възможност на всички участници да обсъдят техните общи цели и да се стигне до разумни решения ", каза още министър Лукарски.  

Европейска директива слага край на такса „тръби“

http://econ.bg/Новини/Европейска-директива-слага-край-на-такса-тръби-_l.a_i.606307_at.1.html

Европейска директива слага край на задължителната такса „тръби“, която се плаща дори и от домакинствата, отказали се от парното. Съгласно новото...

Wosh MC с предложение за брак във ВИП Брадър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423906

Две от най-красивите и изискани дами напуснаха шоуто по силата на зрителския вот броени дни преди финала на VIP Brother „Образцов дом“.
„Участието ми в шоуто беше едно закаляване. Това воюване беше важно за мен. Може би е по-добре понякога да лицемерничиш, отколкото да си откровен. Бях объркан играч, трябваше да имам спирачки. Две от най-красивите и изискани дами напуснаха шоуто по силата на зрителския вот броени дни преди финала на VIP Brother „Образцов дом“. „Участието ми в шоуто беше едно закаляване. Това воюване беше важно за мен. Може би е по-добре понякога да лицемерничиш, отколкото да си откровен. Бях объркан играч, трябваше да имам спирачки.

Лукарски откри петата среща на Софийския форум по конкуренция

http://www.vesti.bg/novini/lukarski-otkri-petata-sreshta-na-sofijskiia-forum-po-konkurenciia-6027365

Министърът на икономиката Божидар Лукарски поздрави участниците в петата среща на Софийския форум по конкуренция.

Ръководството на Националната спортна база е било сменено

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/13/2418333_rukovodstvoto_na_nacionalnata_sportna_baza_e_bilo/?ref=rss


Ръководството на държавната фирма "Национална спортна база" ЕАД, която стопанисва най-големите спортни бази в България, е било сменено още преди три седмици от служебния министър Евгения Раданова.

Смяната и до днес не е обявена официално от принципала - Министерството на младежта и спорта. 

На мястото на изпълнителния директор Марио Примджанов е назначен Пламен Манолов, който преди години беше в борда на другата фирма за управление на спортни имоти под шапката на ММС -...

Господаря на руското разузнаване за игрите между Вашингтон и Москва

http://www.cross.bg/rysiya-vashington-ykraiina-1439489.html

/КРОСС/ Представяме ви най-интересните извадки от интервюто в „Российская газета" на ген. Николай Патрушев, един от руските топ-разузнавачи, започнал кариерата си още през далечната 1975г. В момента Патрушев е един от най-важните съветници по сигурността в администрацията на президента на Русия. Оглавява ФСБ в периода 1998-2008 г. Патрушев е един от най-авторитетните и важни съветници по националната сигурност в президентската администрация. С абсолютно премерен и хладнокръвен тон, без излишни емоции, генералът коментира мръсните номера на Вашингтон и Москва в геополитическата схватка, която водят в условията след разпада на СССР през последните двадесет и пет години. Руското разузнаване не успя да предвиди свалянето на Янукович през февруари Нашите специалисти алармираха за високата вероятност от ескалация на ситуацията в Украйна в контекста на политическата и икономическа нестабилност, особено под външно влияние. В същото време не допускахме вероятността от бързо завземане на властта в Киев с помощта на въоръжените крайно-десни радикали. Нека ви напомня, че преди преврата Москва спазваше всички договорености в сътрудничеството с Киев. Ние постоянно предоставяхме ресурси и финансова помощ, без която Украйна не беше в състояние да преодолее икономическите трудности, които се превърнаха в нейна хронична болест. За да подкрепим нашите съседи, ресурсите и финансовата помощ, възлизащи на десетки милиарди през годините не спираха

Има задържан за смъртоносните операции в Индия

http://www.vesti.bg/sviat/ima-zadyrzhan-za-smyrtonosnite-operacii-v-indiia-6027360

Само за ден лекарят извършил операциите на 83 жени за 5 часа в един от лагерите за стерилизация

Расте броят на смъртните случаи от ебола

http://www.cross.bg/ebola-slychai-organizatziya-1439488.html

/КРОСС/"Лекари без граници" съобщиха, че ще започнат клинични изпитания на ново лечение на пациенти, заразени с ебола. Лечението ще се прилага в три центъра на благотворителната организация в Западна Африка. Медиците ще използват две лекарства от краткия списък на Световната здравна организация и кръвна терапия, която също е одобрена от СЗО. Приоритетът на лечението е да съхрани живота на пациентите в критичните първи две седмици от заболяването. По последни данни броят на смъртните случаи от ебола е 5160. Смята се, че са заразени повече от 14 хиляди души. Честотата на новите случаи спря да нараства в Гвинея и Либерия, но остава висока в Сиера Леоне. Властите в Мали сложиха под карантина 90 души в столицата Бамако и граничния град Куремале, след като потвърдиха втора жертва на заразата на своя територия.  

Чужденците били във възторг от пустеещия Перник

http://www.zapernik.com/pernik/chujdencite-bili-vuv-vuztorg-ot-pusteeshtiya-pernik_35693/

Туризъм в Перник? И това е възможно

Чужденците изпадат във възторг от пустеещата, оставена на произвола на времето и природата индустриална зона на град Перник – някогашен проспериращ център на стоманолеенето у нас.

Индустриалната зона на Перник би била интересна за западните туристи, твърдят туроператори. След като кабинетът Янакиева претърпя унизителен провал и не разви Индустриалната зона на Перник, то поне можем да привлечем дарк-туристите. А защо не и някой режисьор на трилър?

Има един сегмент от туризма,...

Продължава

Свалиха Стоичков от метрото в Амстердам (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423855

Христо Стоичков се качи за първи път в живота си на метро, но беше свален от охраната по средата на пътуването си.
Това стана ясно от поредния репортаж за американскатата телевизия за испаноговорещи Христо Стоичков се качи за първи път в живота си на метро, но беше свален от охраната по средата на пътуването си. Това стана ясно от поредния репортаж за американскатата телевизия за испаноговорещи "Унивисион", направен от Агент 008, както го наричат вече колегите му. Прякорът му бе измислен, след като 48-годишният пловдивчанин дълго и търпеливо

"Левски" няма пари за селекцията на Херо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423182

Поне засега “Левски” няма пари за селекцията на очаквания от януари треньор Димитър Димитров-Херо. Което блокира стратегията и за раздяла с футболисти, и за привличане на нови. А специалистът ходи в Холандия на оглед, пак ще отива, както и във Франция.
Идеите на бургазлията обаче се разминават драстично, до нереалност, с настоящото положение на “Г Поне засега “Левски” няма пари за селекцията на очаквания от януари треньор Димитър Димитров-Херо. Което блокира стратегията и за раздяла с футболисти, и за привличане на нови. А специалистът ходи в Холандия на оглед, пак ще отива, както и във Франция. Идеите на бургазлията обаче се разминават драстично, до нереалност, с настоящото положение на “Г

До края на ноември ще е готова концепцията за реформа в здравеопазването

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/11/13/2418340_do_kraia_na_noemvri_shte_e_gotova_koncepciiata_za/?ref=rss


Министерството на здравеопазването ще предложи в края на този месец ясна програма за реформи в здравеопазването и календар за набелязаните мерки. Това съобщи пред бюджетната комисия в Народното събрание здравният министър Петър Москов. 

Ще представя концепция за финансова стабилност и прогнозируемост  в здравеопазването, каза той и подчерта, че 2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за сектора. "Сега нито депутатите, нито представителите на Националната здравноосигурителна...

Д-р Емануил Найденов за Actualno.com: Здравната система се крепи на патерици

http://interview.actualno.com/D-r-Emanuil-Najdenov-za-Actualnocom-Zdravnata-sistema-se-krepi-na-paterici--news_60116.html

Д-р Емануил Найденов е неврохирург в университетската болница „Св. Иван Рилски”. Съосновател е на гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”....

Змия се самоуби

http://curious.actualno.com/Zmija-se-samoubi-news_60117.html

Змия се самоуби в австралийския град Ърлвил.Мъртва и впила зъби в тялото си - така намерил змията Мат Хейгън, ловец на змии, когато бил извикан от жена, забелязала влечугото на прага на входната си вр...

Областният управител на Велико Търново разпореди пълна проверка на жп прелезите

http://velikotarnovo.actualno.com/Oblastnijat-upravitel-na-Veliko-Tyrnovo-razporedi-pylna-proverka-na-jp-prelezite-news_60119.html

Областният управител на Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев е поискал от кметовете на населените места и от отговорните институции пълна справка за състоянието на жп прелезите на територията на ...

Българи в "Ислямска държава" ще бъдат задържани като престъпници

http://politics.actualno.com/Bylgari-v-Isljamska-dyrjava-shte-bydat-zadyrjani-kato-prestypnici-news_60122.html

България работи по законодателни промени, с които лица, участвали в редиците на „Ислямска държава" или друга терористична организация и имат български паспорти, ще бъдат задържани като ...

Свалят данъците за по-мощни коли

http://www.moreto.net/novini.php?n=270578

Данъчни отстъпки в размер на 50% да има и за собствениците на автомобили с мощност до 150 к.с., ако отговарят на стандартите "Евро 3" и "Евро 4", искат от Реформаторския блок. За колите, които отговарят на стандартите "Евро 5" или "Евро 6", отстъпката да е 60%, предлагат реформаторите с промени в Закона за местните данъци и такси, които са внесени в парламента.

ГЕРБ и ДПС отново играят заедно за бюджета!

http://www.bnews.bg/article-121667

ГЕРБ и ДПС отново се съюзиха и заявиха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК.

Вицепрезидентът на "Уестингхаус" проучва новия кабинет за VІІ блок

http://www.mediapool.bg/vitseprezidentat-na-uestinghaus-prouchva-noviya-kabinet-za-v-blok-news227148.html

Вицепрезидентът на "Уестигхаус" Майкъл Кърст, който отговаря за стратегията и външните работи на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, е на посещение у нас във връзка със строежа на VII блок в АЕЦ "Козлодуй". През август, след като беше подало оставка, правителството на Пламен Орешарски подписа акционерно споразумение с американската компания за изграждане на нови мощности в атомната ни централа. Влизането на споразумението в сила обаче ще стане, ако бъде потвърдено от следващия кабинет, обяви тогавашният икономически министър Драгомир Стойнев. В същото време нарастват съмненията дали страната ни има нужда от новя ядрена мощност точно в този момент. Служебният министър на икиномиката и енергетиката Васил Щонов коментира малко преди сдаването на властта, че нуждата от VІ блок трябва да се регламентира в новата енергийна стратетия и да се прцени дали не трябва да се отложи за след 10 или 15 години, когато ще има по-голяма нужда от този реактор.І "Дойдох, за да се видя с колеги и да обсъдя с тях как да продължим процеса на представяне на проекта на новото правителство в България. Не съм тук, за да влизам във вътрешни дискусии, свързани с току-що сформираното правителство. Целта на посещението ми не е да информирам кабинета, а да разбера как би следвало да комуникираме с него", заявава Кърст пред в. "Стандарт". Той е уточнил, че няма предвидени срещи с хора от правителството на Бойко Борисов. "Това, което правим в момента, е по силата на подписаното споразумение да установим най-добрия процес за финансиране на проекта, а също и по отношение на доставчиците - ние търсим повече български компании, които потенциално да се включат в проекта. Да разберем какви са екологичните изисквания, лицензионният режим и въобще всички държавни разрешителни", казва вицепрезидентът на американската компания. По думите му за тях е важно да знаят, че има стабилно правителство, което може да взема решения. "За нас е необходимо да знаем, че има консенсус в страната за изграждането на допълнителна енергийна мощност и че тя трябва да е атомна", заявява Майкъл Кърст.

"Уестингхаус" изпрати вицепрезидента си на мисия за VІІ блок на "Козлодуй"

http://www.mediapool.bg/uestinghaus-izprati-vitseprezidenta-si-na-misiya-za-v-blok-na-kozlodui-news227148.html

Вицепрезидентът на "Уестигхаус" Майкъл Кърст, който отговаря за стратегията и външните работи на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, е на посещение у нас във връзка със строежа на VII блок в АЕЦ "Козлодуй". През август, след като беше подало оставка, правителството на Пламен Орешарски подписа акционерно споразумение с американската компания за изграждане на нови мощности в атомната ни централа. Влизането на споразумението в сила обаче ще стане, ако бъде потвърдено от следващия кабинет, обяви тогавашният икономически министър Драгомир Стойнев. "Дойдох, за да се видя с колеги и да обсъдя с тях как да продължим процеса на представяне на проекта на новото правителство в България. Не съм тук, за да влизам във вътрешни дискусии, свързани с току-що сформираното правителство. Целта на посещението ми не е да информирам кабинета, а да разбера как би следвало да комуникираме с него", заявава Кърст пред в. "Стандарт". Той е уточнил, че няма предвидени срещи с хора от правителството на Бойко Борисов. "Това, което правим в момента, е по силата на подписаното споразумение да установим най-добрия процес за финансиране на проекта, а също и по отношение на доставчиците - ние търсим повече български компании, които потенциално да се включат в проекта. Да разберем какви са екологичните изисквания, лицензионният режим и въобще всички държавни разрешителни", казва вицепрезидентът на американската компания. По думите му за тях е важно да знаят, че има стабилно правителство, което може да взема решения. "За нас е необходимо да знаем, че има консенсус в страната за изграждането на допълнителна енергийна мощност и че тя трябва да е атомна", заявява Майкъл Кърст.

Преобразяват Родилното отделение на МБАЛ Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5urRqcWfLoU/

Панорамен асансьор, две операционни и специална зала за свиждане са част от новия проект

Родилното отделение на МБАЛ Бургас ще бъде изцяло преобразено благодарение на нов проект, който вече е готов. Проектът засяга реконструкцията на родилния блок на първия етаж, както и Отделението по неонатология на третия етаж в Хирургическия корпус.

Ремонтът ще бъде извършен според всички европейски и световни изисквания за такъв тип отделения, със специални антибактериални материали за стени и подове. Той предвижда обособяване на три самостоятелни родилни зали, панорамен вътрешен асансьор, който ще отвежда родилките директно от корпуса до третия етаж. Сега се ползва външен асансьор, а самостоятелна родилна стая има само една. Предвидена е и специална вътрешна зала – чакалня за близки на родилките, както и две операционни. Втората операционна ще бъде в изолатор – за родилки с тежки инфекции. Предвидено е изцяло ново вътрешно разпределение на родилния корпус, с осигуряване и на нови помещения за медицинските екипи.

Ремонтът в неонатологията включва изграждане на изцяло нова климатична инсталация.

Проектът вече е входиран в Министерството на здравеопазването, за да получи средства от капиталовата програма. За реконструкцията са нужни близо 1 млн. и 200 хиляди лева.  „Постигнато е съгласие между бургаските депутати от всички парламентарни групи да се лобира тези средства да бъдат отпуснати, за да могат бургаските родилки да получат още по-комфортни условия”, коментира началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

След реконструкцията, Родилното отделение на МБАЛ Бургас ще стане най-голямото в цяла Източна България. И сега то е на първо място по брой раждания в Югоизточен планов регион (който включва Сливен, Ямбол и Бургас). Тук годишно се раждат близо 2000 бебета.

МБАЛ Бургас има разработени още няколко проекта, които също чакат финансиране от МЗ. Това са проектът за ново Спешно отделение, както и за ремонт на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център).

Китай е голямата изненада на форума на Азиатско-тихоокеанския регион

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kitai-e-goliamata-iznenada-na-foruma-na-aziatsko-tihookeanskiia-region-183698/

Страната се възползва пълноценно от първото си домакинство на голям икономически форум, откакто Си Дзинпин пое властта

Вещото лице: Написаното в тефтерите е от един автор

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/veshtoto-lice-napisanoto-v-tefterite-e-ot-edin-avtor-6027359

Експертът Стефан Бенчев е категоричен, че няма условия, където да бъдат съхранявани и да се работи с веществени доказателства, което наложило да носи със себе си тефтерите на Филип Златанов

Москов: 100 млн. лв. допълнително се осигуряват с актуализацията в НЗОК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423869

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. се осигуряват допълнително средства в размер на 100 млн. лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС.
Според Москов тази сума ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. се осигуряват допълнително средства в размер на 100 млн. лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС. Според Москов тази сума ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението

Агресията на Русия преначертава картата на Европа, заяви Митов пред военни експерти

http://news.ibox.bg/news/id_127608766

Не е изключена опасност от започването на нова Студена война, смята външният ни министър. България като страна член и на НАТО, и на ЕС, в тези общности има общата трудна задача да стане силна, единна, и готова да се справи с тези предизвикателства заедно с другите страни членки, посочи Митов

Москов: 100 млн. лв. допълнително се осигуряват с актуализацията в НЗОК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423856

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. се осигуряват допълнително средства в размер на 100 млн. лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС.
Според Москов тази сума ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. се осигуряват допълнително средства в размер на 100 млн. лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС. Според Москов тази сума ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението

Даверов за побоя над него: Таксиджията бе много едър и това стресна нападателите ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423857

Писателят Владо Даверов, който бе бит от непознати пред дома му, сподели, че се е отървал сравнително леко благодарение на шофьора на таксито, който е бил много едър и очевидно е стреснал нападателите.
"Щяха да ме пребият, ако не беше той, но заради мен пострада – ударили го с тръба и му счупили ръката до лакътя”, уточни той пред "Блиц". Писателят Владо Даверов, който бе бит от непознати пред дома му, сподели, че се е отървал сравнително леко благодарение на шофьора на таксито, който е бил много едър и очевидно е стреснал нападателите. "Щяха да ме пребият, ако не беше той, но заради мен пострада – ударили го с тръба и му счупили ръката до лакътя”, уточни той пред "Блиц".

Цитат на деня: Кличко може така да се напомпа, че след мача да даде абсолютно чиста допинг проба

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/13/2418336_citat_na_denia_klichko_moje_taka_da_se_napompa_che/?ref=rss


"И децата знаят, че може да си направи каквото си поиска. 2014 година сме, не сме 71-ва. Той може така да се напомпа, че за мача да си се изчисти и след мача да даде абсолютно чиста допинг проба."

Това каза българският професионален боксьор Кубрат Пулев по адрес на световния шампион в тежка категория Владимир Кличко пред "Нова телевизия".

На въпроса дали това е възможно, софиянецът отговори: "Не е възможно, това е сигурно."

Пулев и Кличко продължават словесните...

Служителите на ТЕЦ – Варна отново излизат на протест

http://pik.bg/служителите-на-тец-–-варна-отново-излизат-на-протест-news249114.html

Служителите на ТЕЦ – Варна отново излизат на протест

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на нов протест, съобщиха синдикатите, пише Днес+.

Във връзката с намерението на собственика да закрие ТЕЦ-а, преустановявайкидейността на централата от 01 януари догодина и уволнявайки последните 300 работници, синдикалните организации на КТ Подкрепа и КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем разграбването”. Митингът ще се състои днес (13 ноември) от 17:30 ч. пред катедралния храм „Св.Успение Богородично”.

„Ако днес проблемът е на служителите в централата, утре той ще е проблем не само за Варна и областта, а за цяла Североизточна България”, пишат в писмото си синдикатите.

Задължително гласуване още на местните избори догодина и закон за езика поиска Патриотичния фронт

http://www.zapernik.com/politika/zaduljitelno-glasuvane-oshte-na-mestnite-izbori-dogodina-i-zakon-za_35692/

Задължително гласуване още на местните избори догодина и закон за езика, с който невладеещите български език ще бъдат санкционирани.

Така начерта близкото законодателно бъдеще депутатът от Патриотичния фронт, коалицията подкрепяща официално кабинета, Валентин Касабов. Касабов бе гост на сутрешния блок на Нова тв.

"Съвсем реално е въвеждането на задължително гласуване още с местните избори през есента на 2015 г. Още повече че в програмата, под която се разписаха всички участващи...

Продължава

Иванов: Изчезването на тефтерчето е тест за България и българските институции

http://frognews.bg/news_80162/

Това, което разменихме като фрази с премиера беше просто да се уточни фактологията около тефтерчето на Филип Златанов, тъй като беше на един много ранен етап. Не мисля, че е имало идея да се търси сметка на прокуратурата, просто изясняваше какво се е случило.

Христо Иванов: Казусът с изчезването на тефтерчето е изключително важен тест за българските институции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423842

"Това, което разменихме като фрази с премиера беше просто да се уточни фактологията около тефтерчето на Филип Златанов, тъй като беше на един много ранен етап. Не мисля, че е имало идея да се търси сметка на прокуратурата, просто изясняваше какво се е случило – дали е имало или не охрана, и трябвало ли е да има такава в тази ситуация". "Това, което разменихме като фрази с премиера беше просто да се уточни фактологията около тефтерчето на Филип Златанов, тъй като беше на един много ранен етап. Не мисля, че е имало идея да се търси сметка на прокуратурата, просто изясняваше какво се е случило – дали е имало или не охрана, и трябвало ли е да има такава в тази ситуация".

Христо Иванов: Казусът с изчезването на тефтерчето е изключително важен тест за българските институции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423832

"Това, което разменихме като фрази с премиера беше просто да се уточни фактологията около тефтерчето на Филип Златанов, тъй като беше на един много ранен етап. Не мисля, че е имало идея да се търси сметка на прокуратурата, просто изясняваше какво се е случило – дали е имало или не охрана, и трябвало ли е да има такава в тази ситуация".

Лошо здраве и финансови проблеми погубили Робин Уилямс

http://www.bnews.bg/article-121582

Съдебни документи, получени от сайта TMZ, разкриват, че Уилямс, който беше открит обесен в дома му в Калифорния, страдал от от тежка болест, според която в мозъка се задържа огромно количество протеин, което нарушава функцията му.

В Брюксел живеят 10 хил. роми, предимно от България и Румъния

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/13/2418331_v_brjuksel_jiveiat_10_hil_romi_predimno_ot_bulgariia_i/?ref=rss


В Брюксел са се заселили около 10 000 роми, дошли основно от България, Румъния, Словакия и от бивша Югославия. Това се посочва в изследване на ромската общност в Белгия в три, тома представено в местните медии.

Отбелязва се, че словашките роми са в най-тежко положение и най-често се занимават с просия и проституция. Уточнява се, че в тяхната страна отношението към това малцинство е твърде лошо, така че пристигнали в Белгия, те са с чувството, че нямат какво да губят.
...

Екипът на "Розета" ще даде днес подробности за мисията

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/13/2418334_ekiput_na_rozeta_shte_dade_dnes_podrobnosti_za_misiiata/?ref=rss


Международният екип учени, който ръководи мисията "Розета", ще даде днес в 15 часа подробности какво се случва след първоначалните съобщения, че успешно е спуснала робот на повърхността  на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Съдбата на апарата "Филе" е неизвестна, след като двата харпуна, с които трябваше да се закрепи за космическото тяло, не се изстреляха.

От контрола на мисията в германския град Дармщат казват, че вероятно роботът е подскочил след контакта с кометата и...

В Брюксел живеят 10 000 роми, най-вече от български и румънски произход

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/13/2418331_v_brjuksel_jiveiat_10_000_romi_nai-veche_ot_bulgarski/?ref=rss


В Брюксел са се заселили около 10 000 роми, дошли основно от България, Румъния, Словакия и от бивша Югославия. Това се посочва в изследване на ромската общност в Белгия, в три тома представено в местните медии.

Отбелязва се, че словашките роми са в най-тежко положение и най-често се занимават с просия и проституция. Уточнява се, че в тяхната страна отношението към това малцинство е твърде лошо, така че пристигнали в Белгия, те са с чувството, че нямат какво да губят.
...

Що за Правосъдие е това, което остави Стохата на улицата, докато престъпници прескачат законите му?

http://www.zapernik.com/pernik/shto-za-pravosudie-e-tova-koeto-ostavi-stohata-na-ulicata_35691/

Милена Славова и други музиканти организират благотворителен концерт в помощ на Стохата от Перник, останал без дом след имотна измама. За начинанието ще помогне предаването "Предай нататък" на Наталия Симеонова. Екипът на предаването ще организира и заснеме концерта, който по думите на Милена Славова ще струва 18 000лв. Очаква се Стохата да получи общинско жилище, в което да живее.

Що за държава е тази, която оставя мъж с 90% инвалидност на улицата?

Докато десетки измамници,...

Продължава

Даверов: Отървах се леко. Спаси ме таксиджията, иначе щяха да ме пребият

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423833

Писателят Владо Даверов, който бе бит от непознати пред дома му, сподели, че се е отървал сравнително леко благодарение на шофьора на таксито, който е бил много едър и очевидно е стреснал нападателите.
Писателят Владо Даверов, който бе бит от непознати пред дома му, сподели, че се е отървал сравнително леко благодарение на шофьора на таксито, който е бил много едър и очевидно е стреснал нападателите. "Щяха да ме пребият, ако не беше той, но заради мен пострада – ударили го с тръба и му счупили ръката до лакътя”, уточни той пред "Блиц".

Цонев: ДПС ще подкрепи актуализацията на НЗОК с уточнение

http://frognews.bg/news_80161/

ДПС ще подкрепи актуализацията на касата с уточнението, че това се случва всяка година - или актуализираме бюджета, или прехвърляме тези разходи за следващата година.

"Тефтерчето" - скалъпен скандал?

http://www.cross.bg/zlatanov-filip-krazhbata-1439487.html

/КРОСС/Стефан Бенчев, от който са откраднати тефтерите на Филип Златанов, разказа пред бТВ за случая: карал, спукал гума, спрял за 3-4 минути и оставил колата без надзор, установил, че кражбата е станала точно в този момент, обадил се на 112. Според него кражбата е случайна.  Записките изчезват 20 дни сред като са взети от вещото лице за експертиза.  Толкова опит и да се провалиш в последния момент като глупак... Но какво да се прави, каза той.  За истинността на разказа му политологът Антоний Тодоров заяви, че вероятно е 50 на 50, а за написаното в тефтерчето "Златанов" - "ако не е вярно, е добро написано".  Яне Янев пък заяви, че това е познат сценарий, реализиран от хората, които искат да покажат, че нищо няма да се промени с идването на Бойко Борисов на власт. Това е "Шарланджиева" 2. На тази следователка трябва да се провери кои политици и кои среди са й оказали въздействие, настоя Яне Янев.  Неговото име фигурира в изгубените тефтери.  Случаят с тефтерчетата на Филип Златанов е скалъпен, за да може на старта на новото правителство да се създадат информационни поводи, които да върнат общественото съзнание към скандалите, свързани с бившето управление на Бойко Борисов. Това коментира пред ТВ7 генерал Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Според журналиста Стойко Стоянов може би тефтерчетата на Филип Златанов ги няма, може би са унищожени или са заличени части от тях

"Тефтерчето" - скалъпен скандал?

http://www.cross.bg/zlatanov-filip-pravi-1439487.html

/КРОСС/Стефан Бенчев, от който са откраднати тефтерите на Филип Златанов, разказа пред бТВ за случая: карал, спукал гума, спрял за 3-4 минути и оставил колата без надзор, установил, че кражбата е станала точно в този момент, обадил се на 112. Според него кражбата е случайна.  Записките изчезват 20 дни сред като са взети от вещото лице за експертиза.  Толкова опит и да се провалиш в последния момент като глупак... Но какво да се прави, каза той.  За истинността на разказа му политологът Антоний Тодоров заяви, че вероятно е 50 на 50, а за написаното в тефтерчето "Златанов" - "ако не е вярно, е добро написано".  Яне Янев пък заяви, че това е познат сценарий, реализиран от хората, които искат да покажат, че нищо няма да се промени с идването на Бойко Борисов на власт. Това е "Шарланджиева" 2. На тази следователка трябва да се провери кои политици и кои среди са й оказали въздействие, настоя Яне Янев.  Неговото име фигурира в изгубените тефтери.  Случаят с тефтерчетата на Филип Златанов е скалъпен, за да може на старта на новото правителство да се създадат информационни поводи, които да върнат общественото съзнание към скандалите, свързани с бившето управление на Бойко Борисов. Това коментира пред ТВ7 генерал Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Според журналиста Стойко Стоянов може би тефтерчетата на Филип Златанов ги няма, може би са унищожени или са заличени части от тях

Служителите на ТЕЦ-Варна излизат отново на протест днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=270575

Във връзката с намерението на ЧЕЗ България да закрие ТЕЦ Варна ЕАД, преустановявайки дейността на централата от 01.01.2015 г. и оставяйки на улицата над 300 работници, СС на КТ Подкрепа и СО на КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем разграбването”.

Цветан Цветанов се отказа от имунитета

http://www.zapernik.com/politika/cvetan-cvetanov-se-otkaza-ot-imuniteta_35690/

Председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов внесе заявление до председателя на Народното събрание, с което изразява съгласието си да му бъде снет депутатския имунитет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Днес в 09:06 часа Цветанов подаде общо три заявления по съответните исканията от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, постъпили в парламента вчера.

Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на петима депутати - Цветан Цветанов,...

Продължава

МОСВ: Очакват се повишения на речните нива

http://www.vesti.bg/bulgaria/mosv-ochakvat-se-povisheniia-na-rechnite-niva-6027356

По данни и прогнози на НИМХ, днес ще започнат слаби превалявания, като по-съществени ще бъдат в Южна България

Още повече пространство за снимки и видео клипове с VIVA pCloud

http://econ.bg/Новини/Още-повече-пространство-за-снимки-и-видео-клипове-с-VIVA-pCloud_l.a_i.606291_at.1.html

Още повече свободно място за снимки, видео клипове и файлове, както и постоянен достъп до тях от всяко устройство, получават потребителите на VIVACOM...

Стряскаща прогноза: Митов очаква нова Студена война и промени в ЕС!

http://www.bnews.bg/article-121664

Нова Студена война и фундаментални промени в Европейския съюз – това са песимистичните очаквания на външния министър Даниел Митов. Стряскащите прогнози бяха направени на годишния форум за сигурността в България и света, организиран днес в столицата.

Отказваме се от парното, без да дължим такси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423819

Революция в отношенията между Топлофикация и потребителите на парно - разводът на всеки потребител с монополиста, вече е безусловно възможен. Европейска директива слага край на задължителната такса „тръби”, която плащат дори тези домакинства, които не желаят да се отопляват на парно, съобщи bTV.
Клиентът вече има право – това е нововъведението с Революция в отношенията между Топлофикация и потребителите на парно - разводът на всеки потребител с монополиста, вече е безусловно възможен. Европейска директива слага край на задължителната такса „тръби”, която плащат дори тези домакинства, които не желаят да се отопляват на парно, съобщи bTV. Клиентът вече има право – това е нововъведението с

Писателят Владо Даверов е бил пребит

http://www.mediapool.bg/pisatelyat-vlado-daverov-e-bil-prebit-news227147.html

Писателят Владо Даверов е бил пребит от трима неизвестни в сряда вечерта пред дома му в столичния квартал "Люлин".  Той е със счупен нос и синини по тялото. Побоят е станал пред очите на таксиметров шофьор, който е карал сценариста на култовия филм "Вчера". Даверов е бил на среща с читатели в Благоевград, на която е представил книгата си "Чудовището ДС". След като срещата е приключила, той взел такси и си е тръгнал към София. Когато пристигнал пред дома си в "Люлин" бил нападнат от трима неизвестни. По неофициална информация побойниците са двама роми и един българин. Шофьорът на таксито се е опитал да му се притече на помощ, но също е пострадал и е със счупена ръка.

Вече можем да се откажем от парното, без да дължим такса тръби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423793

Революция в отношенията между Топлофикация и потребителите на парно - разводът на всеки потребител с монополиста, вече е безусловно възможен. Европейска директива слага край на задължителната такса „тръби”, която плащат дори тези домакинства, които не желаят да се отопляват на парно, съобщи bTV.
Клиентът вече има право – това е нововъведението с Революция в отношенията между Топлофикация и потребителите на парно - разводът на всеки потребител с монополиста, вече е безусловно възможен. Европейска директива слага край на задължителната такса „тръби”, която плащат дори тези домакинства, които не желаят да се отопляват на парно, съобщи bTV. Клиентът вече има право – това е нововъведението с

Цацаров събра опълчение за отпор срещу критиците на съдебната власт

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-sabra-opalchenie-za-otpor-sreshtu-krititsite-na-sadebnata-vlast-news227146.html

Сблъсъкът между главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов по случая с изчезналите тефтери на Филип Златанов все по-отчетливо се оформя като прелюдия към предстоящата голяма битка за реформирате в съдебната власт. Изказването на Иванов, че този случай, както и проблемите около системата за разпределението на делата в Софийския градски съд по делото КТБ са "тежки медицински показатели за състоянието на системата", в сряда докараха Цацаров до невъздържан изблик на саморазправа с министъра по време на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Демонстрацията продължи в четвъртък, на редовната сбирка на съвета, когато около позицията на Цацаров се консолидираха допълнителни подкрепления от редиците на прокуратурата и следствието. Бившият зам.-апелативен прокурор на Пловдив Румен Боев и бившият зам.-шеф на националното следствие Румен Георгиев, ведно с главния прокурор, отхвърлиха като неуместни претенциите към прокуратурата и съдебната власт за изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Златанов, които са ключово доказателство по две от делата срещу него. Както стана известно, тефтерите са били задигнати от колата на пенсионирания експерт Стефан Бенчев (щатен служител на VI управление на Държавна сигурност), назначен от прокуратурата да направи графологична експертиза. Цацаров, Боев и Георгиев се изявиха с пламенни речи, изобилстващи от самоцелна ирония и обвинения на едро към всички извън гилдията, позволяващи си да я критикуват. Покрай цялата им опълченска страст бяха изречени и странни признания за това как изгубването на веществени доказателства е нещо в реда на нещата, а тефтерите на Златанов само "медийно интересни", но не и важни за делото. Мненията на политици и медии бяха окачествени като "упражнения" и "конспирации". Това се случи по време на изненадващо обсъждане на казуса с тефтерите, провокирано от представляващия ВСС Соня Найденова. Ще ми се главният прокурор да е тук, каза тя на колегите си в началото на заседанието. Инициативата й изглеждаше странна, предвид факта, че само преди ден Цацаров подробно изложи пред ВСС известната фактология по случая, като преди това нападна правосъдния министър за критичното му интервю пред БНР и мнението му, че предстоящият доклад на ЕС ще е "обективно негативен". Начинът, по който се разви т.нар. дискусия в четвъртък, почти не остави съмнения, че става дума за режисирано мероприятие, целящо да смъмри политиците, теоретиците и "част от журналистите, които ги обслужват". Внушения, че вина носи МВР Пръв взе думата Румен Боев, който подчерта, че "конкретният проблем не е на съдебната власт", тъй като разследването, в рамките на което бележниците на Златанов са били предоставени на експерта Стефан Бенчев, било водено от разследващ полицай в МВР. Всъщност става въпрос за досъдебно производство за престъпление по служба срещу Златанов, отделено от съдебното му дело, по което получи 3 години и половина затвор още на 12 януари. И то се води в подчиненото на Градската прокуратура столично следствие, а не в МВР. Тези уточнения обаче не бяха направени по време на дискусията. Румен Георгиев пък разграничи правната и политическата страна на въпроса, внушавайки, че всички съмнения към работата на прокуратурата са плод на политически интерпретации. Отплесна се и в разказ на случай с изчезнали доказателства в следствието, в който обвиняем за измама изял подправен чек, когато му го предявили. "Не произтече сериозна катастрофа, съдът установи фактите без това веществено доказателство, компенсирайки го с други доказателствени средства. Сумата не беше голяма. Следователно при поглъщането на чека преди години не се оказа, че трябва да сменяме конституцията или евроатлантическата си ориентация. Сега обаче мисля, че случаят е сложен, да се свика парламентарна комисия, специалисти външни, може да избухне конфликт в Близкия Изток. За да предотвратим цялата тази катастрофа, аз ви предлагам да оставим на съда да поеме цялата отговорност за нашата огромна вина, защото започваме да вървим към стадиона на политическия мач", театрално заяви Георгиев, призовавайки политиците да са сдържани. В цялата страна се разхождали експерти с доказателства След него думата взе Сотир Цацаров, който даде да се разбере, че е удовлетворен от думите на колегите си. Той опита да омаловажи случая с тефтерите на Златанов, заявявайки, че "в момента на територията на цялата страна се разхождат достатъчно експерти с достатъчно веществени доказателства". Цацаров напомни, че "кражбата от автомобила е предмет на разследване, възложено на прокурор". "Оттук-насетне следват изводите и конспирациите", продължи главният прокурор, визирайки съмненията, че става въпрос за инсинуация. Цацаров не подмина и критиките в медиите към решението на прокуратурата да не повдигне обвинения за търговия с влияние. Именно такива бяха очакванията след зрелищната пресконференция на прокуратурата миналата година, когато бяха прожектирани подбрани страници от тефтерите на Златанов, в които инициалите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова фигурират като поръчители на политически указания към комисията кой да бъде "ударен" и кой "оправен". "Теоретиците това работят, част от журналистите, които ги обслужват, също това работят. Създайте условия за нормални експертизи, създайте нормални закони, дайте нормално финансиране. Някой да се упражнява върху прокуратурата и да пита защо не стигна по-далече?! Ами, да се замисли как се стига до това по-далече", заяви Сотир Цацаров. "Тефтерчето не е основното доказателство на прокуратурата. Преписките ни са 100-процентовите доказателства, а не записките в тефтера, защото те са медийно интересните. Призовавам тази спекула да спре, тези упражнения на гърба на съдебната власт и на прокуратурата също да спрат", разпени се главният прокурор. Той имаше предвид обвинение, по което Златанов бе осъден на първа инстанция – за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова. Цацаров продължи и с индиректна критика към Христо Иванов, заявявайки, че ако докладът на Европейската комисия действително излезе лош, ще има и хора във ВСС, "които ще злорадстват". След което обобщи: "Хайде стига упражнения, малко повече съвест и малко повече работа". Иванов: Случаят "Златанов" ще се отрази на оценката на ЕК По-рано Христо Иванов коментира пред медиите, че съдебната реформа в България ще се оценява не просто с решаването на въпроса с изчезналите тефтерчетата на Филип Златанов, а през призмата на целия казус, който е изключително важен тест за България. "Важно е да се види как българските институции ще се справят с този въпрос, защото противното би било изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебната реформа", допълни Иванов. По повод вчерашния спор с Цацаров правосъдният министър заяви, че се преувеличава противопоставянето и става дума за нормален диалог, диалог между властите. Преди ден, на извънредно заседание на съвета, Цацаров реагира с видимо раздразнение на интервю на правосъдния министър, в което той окачестви казуса с тефтерите и съмненията около случайното разпределение на делото по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) като "тежки медицински показатели" на съдебната система. По повод искрите, които прехвърчаха между Иванов и Цацаров заради предложената от министъра международна експертиза за прокуратурата, Христо Иванов каза, че това е дебат. "Ние разговаряме по тази тема. Мисля, че накрая ще стигнем до общо решение. Нашата работа е да придвижим съдебната реформа с цената на всички усилия, които можем да направим. Мисля, че в този контекст най-доброто, което може да се случи, е прокуратурата да излезе със собствени предложения как да се реорганизира нейната работа и начинът й на функциониране в рамките на съдебната власт". На въпрос за "хипотезата" на премиера Бойко Борисов, че случаят с тефтерчетата на Златанов може да се окаже "Костинброд 2", правосъдният министър отбеляза лаконично, че "всеки може да си прави изводи от тази ситуация". Борисов се възмути, че "по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери", предполагайки, че и този казус може да се окаже "фалшифициран" като делото за надпечатаните бюлетини в Костинброд. Попитан дали върху него е имало натиск, за да смекчи позициите си по отношение на работата на държавното обвинение, Христо Иванов каза: "Не знам, ако ви звуча меко, това е, защото ние трябва да осигурим реформата. Това не е Биг Брадър". "Натиск не е имало, но и не се очаква да ви кажа, ако е имало, нали така? Така че този въпрос е малко риторически", отбеляза Иванов. "В качеството ми на министър намирам, че това (казусът с тефтерчетата – бел.ред.) е изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебна реформа. Този казус, не просто с изчезването на тефтерчетата, а целият казус, е изключително важен тест за България и българските институции – да се справят с него и със съдебната реформа, която ще се оценява през неговата призма", обобщи той и повтори за пореден път, че ако няма воля за реформа, той ще напусне поста си, тъй като "детската ми мечта не е да бъда министър".

Христо Иванов: Решаването на целия казус "Златанов" ще е тест за съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/hristo-ivanov-reshavaneto-na-tseliya-kazus-zlatanov-shte-e-test-za-sadebnata-reforma-news227146.html

Съдебната реформа в България ще се оценява не просто с решаването на въпроса с изчезналите тефтерчетата на Филип Златанов, а през призмата на решаване на целия казус около Златанов, който е изключително важен тест за България. Това обяви правосъдният министър Христо Иванов в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), който реши да се занимае с конкретния случай около изчезването на ключови веществени доказателства за политически поръчки и търговия с власт, свързани с делото на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси. Важно е да се види как българските институции ще се справят с този въпрос, защото противното би било изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебната реформа, допълни Иванов. По повод вчерашния спор с главния прокурор Сотир Цацаров правосъдният министър заяви, че се преувеличава противопоставянето и става дума за нормален диалог, диалог между властите. "В този смисъл, доколкото е могло от изказването ми да създаде впечатлението, че съм търсил сметка на главния прокурор, реакцията дори беше мека", посочи Христо Иванов. Той изтъкна, че е много важна границата между властите, която трябва да се спазва в демократичните общества, тя се демаркира ежедневно и често прехвърчат искри. "Мисля, че това е нормално и здравословно за демокрацията. Не виждам проблем. Отношенията ни с г-н Цацаров са професионални и работещи", каза още Иванов. ВСС реши да обсъди случая с изчезналите тефтери по предложение на члена на съвета Соня Найденова, която освен това отбеляза: "Ще ми се главният прокурор да бъде тук". Около половин час по-късно Сотир Цацаров се появи на заседанието на ВСС. Преди ден, на извънредно заседание на съвета, Цацаров реагира с видимо раздразнение на интервю на правосъдния министър, в което той окачестви казуса с тефтерите и съмненията около случайното разпределение на делото по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) като "тежки медицински показатели" на съдебната система. "Мисля, че преувеличавате противопоставянето ни, това е нормален диалог между властите. Доколкото може да се твърди, че съм търсил сметка на главния прокурор, реакцията му може би дори е мека", заяви Иванов, подчертавайки, че въпросните два случая са "сериозни, по които нашите международни партньори ще си формират мнението". Самият Цацаров явно не споделя това мнение. "Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник. Едва ли е тежък медицински проблем това дело, след като прокуратурата успя да постигне осъдителна присъда. Хайде да не коментираме доклада, слава Богу, той не се пише нито от мен, нито от вас, а от Брюксел", каза главният прокурор на правосъдния министър в сряда, след което изложи известните вече факти около изчезването на тефтерите на Златанов и започналата проверка на прокуратурата по случая. По повод искрите, които прехвърчаха между Иванов и Цацаров заради предложената от министъра международна експертиза за прокуратурата, Христо Иванов каза, че това е дебат. "Ние разговаряме по тази тема. Мисля, че накрая ще стигнем до общо решение. Нашата работа е да придвижим съдебната реформа с цената на всички усилия, които можем да направим. Мисля, че в този контекст най-доброто, което може да се случи, е прокуратурата да излезе със собствени предложения как да се реорганизира нейната работа и начинът й на функциониране в рамките на съдебната власт". На въпрос за "хипотезата" на премиера Бойко Борисов, че случаят с тефтерчетата на Златанов може да се окаже "Костинброд 2", правосъдният министър отбеляза лаконично, че "всеки може да си прави изводи от тази ситуация". Борисов се възмути, че "по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери", предполагайки, че и този казус може да се окаже "фалшифициран" като делото за надпечатаните бюлетини в Костинброд. Попитан дали върху него е имало натиск, за да смекчи позициите си по отношение на работата на държавното обвинение, Христо Иванов каза: "Не знам, ако ви звуча меко, това е, защото ние трябва да осигурим реформата. Това не е Биг Брадър". "Натиск не е имало, но и не се очаква да ви кажа, ако е имало, нали така? Така че този въпрос е малко риторически", отбеляза Иванов. "В качеството ми на министър намирам, че това (казусът с тефтерчетата – бел.ред.) е изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебна реформа. Този казус, не просто с изчезването на тефтерчетата, а целият казус, е изключително важен тест за България и българските институции – да се справят с него и със съдебната реформа, която ще се оценява през неговата призма", обобщи той и повтори за пореден път, че ако няма воля за реформа, той ще напусне поста си, тъй като "детската ми мечта не е да бъда министър". *Очаквайте подробности

ВСС ще обсъди изчезването на тефтерчетата на Златанов

http://www.mediapool.bg/vss-shte-obsadi-izchezvaneto-na-tefterchetata-na-zlatanov-news227146.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) иска да обсъди казуса с мистериозното изчезване на скандалните тефтери с политически поръчки на бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов.   Това стана ясно в началото на заседанието на съвета в четвъртък, след като членовете му приеха дневния си ред. В него бе включено и предложение на Соня Найденова въпросният случай да бъде обсъден, като тя отбеляза: "Ще ми се главният прокурор да бъде тук". Около половин час по-късно Сотир Цацаров се появи на заседанието на ВСС.   Преди неговото начало правосъдният министър Христо Иванов коментира пред медиите конфликта, в който влезе преди ден с главния прокурор по повод мнението на министъра, че изчезването на тефтерчетата и съмненията около случайното разпределение на делото по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) са "тежки медицински показатели" на съдебната система.   "Мисля, че преувеличавате противопоставянето ни, това е нормален диалог между властите. Доколкото може да се твърди, че съм търсил сметка на главния прокурор, реакцията му може би дори е мека", заяви Иванов, подчертавайки, че въпросните два случая са "сериозни, по които нашите международни партньори ще си формират мнението".   "Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник. Едва ли е тежък медицински проблем това дело, след като прокуратурата успя да постигне осъдителна присъда. Хайде да не коментираме доклада, слава Богу, той не се пише нито от мен, нито от Вас, а от Брюксел", разгневи се преди ден Цацаров.   "Мисля, че накрая ще стигнем до общо решение. Нашата работа е да придвижим съдебната реформа с цената на всички усилия, които можем да направим. Мисля, че в този контекст най-доброто, което може да се случи е прокуратурата да излезе със собствени предложения как да се реорганизира нейната работа и начинът й на функциониране в рамките на съдебната власт", продължи в четвъртък Иванов задочния си диалог с главния прокурор.   По повод предположението на премиера Бойко Борисов, че случаят с тефтерчетата на Златанов може да се окаже "Костинброд 2", правосъдният министър отбеляза лаконично, че "всеки може да си прави изводи от тази ситуация".   Преди ден стана ясно, че по време на второто заседание на Министерския съвет Борисов се бе възмутил, че "по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери", предполагайки, че и този казус може да се окаже "фалшифициран" като делото за надпечатаните бюлетини в Костинброд.   Попитан дали върху него е имало натиск, за да смекчи позициите си по отношение на работата на държавното обвинение, Христо Иванов отрече, добавяйки, че задачата му е да придвижи съдебната реформа "с цената на всичко". Повтори за пореден път и, че ако няма воля за това, той ще напусне поста си, тъй като "детската ми мечта не е да бъда министър".   "В качеството ми на министър намирам, че това (казусът с тефтерчетата – бел.ред.) е изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебна реформа. Този казус, не просто с изчезването на тефтерчетата, а целият казус, е изключително важен тест за България и българските институции – да се справят с него и със съдебната реформа, която ще се оценява през неговата призма", обобщи в четвъртък правосъдният министър преди да влезе на заседанието на ВСС.   Очаквайте подробности.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване