Шефът на БЧК за нападението на съпругата му: Страшно е!

http://frognews.bg/news_80151/

Съпругата ми няма контузии, преживяла е психическа травма. Това обаче не дава право да си вадим някакви изводи, разказа по НТВ председателят на Български червен кръст Христо Григоров.

1,2 млн.лв. на година за заплати на съветниците на Борисов и четирите му вицета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246736_1%2C2+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.%D0%BB%D0%B2.+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0

 Големият брой на вицепремиерите сериозно увеличава бройката на политическите кабинети.

Това стана ясно от промяната на Устройствения правилник на Министерския съвет, която бе разгледана на правителственото заседание. Независимо, че Борисов реши да намали почти наполовина съветниците си, спрямо 20-те, които служебният министър-председател Георги Близнашки бе назначил, сумата, която ще се отделя за фонд "Работна заплата" на помощниците на премиера и четирите му вицета е внушителна.

Премиерът Бойко Борисов и неговите вицепремиери Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин ще бъдат подпомагани от общо 42 души, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов ще има политически кабинет от 11 съветника, експерти и технически сътрудници. Тримата вицепремиери – по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова, по европейските фондове Томислав Дончев и по европейска политика Меглена Кунева ще имат 9-членни кабинети. Ивайло Калфин ще има 4-членен кабинет в качеството му на вицепремиер. Калфин обаче ще има политически кабинет и като социален министър.

Само началниците на кабинетите на четиримата вицепремиери ще струват на бюджета около 10 000 лв. на месец. Около 12 000 лева за 20 работни дни ще излизат заплатите на съветниците на всяко от трите вицета Бъчварова, Дончев, Кунева, съветниците на вицепремиера Калфин ще излизат около 3000 лв. на месец. Най-ниски ще са заплатите на техническите сътрудници – около 800 лв. на месец.

Месечно за заплати на политическите кабинети на премиера и четиримата му заместници ще се плащат общо около 60 000 лв. или над 700 000 лв. на година.

Четири пъти в годината обаче към заплатата си членовете на политическите кабинети ще получават и бонуси, които варират между половин и цяла заплата. Така общата сума за заплати на 42-та членове на само пет от политическите кабинети на властта ще достигне около 1,2 млн. лева за година управление.


БГНЕС

Меси и Неймар се вихрят за Аржентина и Бразилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423501

Атомното нападение на "Барселона" Лионел Меси - Неймар се раздели, но отново се вихри. Лео вкара гол от дузпа при победата на Аржентина над Белгия с 2:1 на стадион "Ъптън Парк" в Лондон над съперника ни в евроквалификациите Хърватия.

Анас Шарбини откри резултата в 11-ата минута за "шахматистите". А  Кристиян Асналди изравни в 49-ата. Малко Атомното нападение на "Барселона" Лионел Меси - Неймар се раздели, но отново се вихри. Лео вкара гол от дузпа при победата на Аржентина над Белгия с 2:1 на стадион "Ъптън Парк" в Лондон над съперника ни в евроквалификациите Хърватия. Анас Шарбини откри резултата в 11-ата минута за "шахматистите". А Кристиян Асналди изравни в 49-ата. Малко

Рокади в бургаската полиция: Трима началници в пенсия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422770

Новината за изтеглянето на директора на ОДМВР-Бургас Георги Костов в столицата на престижната длъжност зам. главен секретар съвпадна с първите реални промени по районните полицейски управления в Бургас.
От понеделник началникът на възловото Първо РУП в Бургас Красимир Кирязов е пенсионер. Първо искам да си почина, после ще помисля за друга работа, Новината за изтеглянето на директора на ОДМВР-Бургас Георги Костов в столицата на престижната длъжност зам. главен секретар съвпадна с първите реални промени по районните полицейски управления в Бургас. От понеделник началникът на възловото Първо РУП в Бургас Красимир Кирязов е пенсионер. Първо искам да си почина, после ще помисля за друга работа,

Най-важното от Варна във вчерашния 12 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270499

Официално: Глобяват от 50 до 200 лева за паркиране върху тротоар във Варна Паркирането и движението на моторни превозни средства върху тротоарите във Варна ще се наказва с глоби от 50 до 200 лева. Това решиха местните депутати във втория ден на 36-тото заседание на Общински съвет.

Бойко пълнее, Енчев слабее

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246735_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%B5%2C+%D0%95%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B5

 Подобно на играта „открийте разликите“ вестник Марица публикува днес 2 снимки – от 2011 г. и от 5 ноември 2014 г. Бойко Борисов свойски е прегърнал д-р Ангел Енчев и на двете изображения. Бойко Борисов пълнее, д-р Ангел Енчев слабее, отбелязва зоркото око на "Марица”.

Премиерът и водещият пластичен хирург претърпяха пълна промяна в последните години, пише в печатното и в електронното издание на вестника. Двамата неведнъж са засичани по светски събития да демонстрират близките си отношения. Репортери на "Марица“ изровиха фотография на двамата популярни българи, снимали се заедно през 2011 г. И я сравниха с тяхна обща снимка от миналата седмица, направена по време на коктейл по случай откриването на най-новия търговски и развлекателен център в столицата.

Съпоставяйки снимките преди и сега, откриваме видима разлика в двете персони - премиерът е понаедрял, докато пластичният хирург буквално се е стопил. Все едно са си разменили телесна маса. Дали от стрес единият пълнее, а другият слабее, или причините са други, засега само можем да гадаем...



Катя Стайкова

Облаци и дъжд над цялата страна

http://www.bnews.bg/article-121650

Днес облачността над страната ще е значителна. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България.

Как Общи обра турския дилижанс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423477

Ако беше днешна мутра, за Димитър Общи бихме казали, че е гледал твърде много ковбойски филми.  В тях винаги има сцена как бандити на коне гонят дилижанс, пуцат, пуцат и го обират. За обира на турската хазна при Арабаконак обаче Общи е трябвало да гледа повече екшъни като Ако беше днешна мутра, за Димитър Общи бихме казали, че е гледал твърде много ковбойски филми. В тях винаги има сцена как бандити на коне гонят дилижанс, пуцат, пуцат и го обират. За обира на турската хазна при Арабаконак обаче Общи е трябвало да гледа повече екшъни като "Бандата на Оушън" например. Тогава би извършил перфектния обир.

EK ни връща спрени средства за околна среда

http://pik.bg/ek-ни-връща-спрени-средства-за-околна-среда-news249055.html

EK ни връща спрени средства за околна среда

След близо година Брюксел ни пуска спрените средства за околна среда. Благата вест се очаква да дойде в петък в екоминистерството, пише "Преса".

 Официалното писмо от ЕК, с което плащанията се възстановяват, трябваше да бъде получено до 10 ноември, но сега се очаква това да се случи до края на работната седмица. България ще получи близо 800 млн. лв., които ще постъпят в националния фонд за съфинансиране на проекти по действащите оперативни програми. Фондът в момента е изпразнен и този свеж финансов ресурс е изключително важен, коментираха експерти.

Средствата по ОП „Околна среда“ бяха спрени в края на м.г. заради нарушения при провеждане на обществени поръчки по 239 договора за 1,6 млрд. лв. Това блокира над 100 проекта за ВиК и пречиствателни станции. Строителството по повечето продължи със средства от бюджета и от фонда, които сега трябва да бъдат върнати. Парите може да дойдат накуп или на няколко транша. Върху спрените проекти ще бъде наложена финансова корекция от 9,5%, или 150 млн. лв. Корекциите няма да са изцяло за сметка на общините, които са бенефициенти по програмата.

Тепърва ще се проверява доколко санкциите са основателни. Там, където общините не са виновни, плащанията ще бъдат поети от държавата. Целият размер на Оперативна програма „Околна среда“ за 2007-2013 г. е 1,8 млрд. евро. От тях помощта от Брюксел е 1,466 млрд. евро. Към 30 септември сме получили 24,11% (353 млн. евро). Междувременно стана ясно, че служебният екоминистър Светлана Жекова остава на работа в министерството. При идването си в България е била преназначена в управляващия орган на програмата и засега било редно да остане в него.

 

“Ислямска държава” е най-богатата терористична организация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246734_%E2%80%9C%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE

 Действащата в Ирак и Сирия групировка “Ислямска държава” оглавява класацията на най-богатите терористични организации. Според израелската версия на сп. “Форбс” тя има годишен доход от около 2 милиарда долара, което я поставя далеч пред нейните “конкуренти”.

 

Според изданието, направило изследването, основните приходи на групировката идват от продажба на петролни продукти на черния пазар от контролирани от нея находища в Ирак и Сирия. По-рано беше съобщено, че само ежедневната печалба от незаконната продажба на петрол възлиза на 2 милиона долара. Цената на предлагания от “Ислямска държава” петрол се движи между 25 и 50 долара за барел, а на ден екстремистите добиват почти 30 000 барела. Освен това ислямистите заграбват в Ирак и Сирия културно-исторически ценности, които продават чрез посредници на тайни търгове в западни страни.

 

На второ място в класацията се нарежда палестинското движение „Хамас” с годишен доход от 1 милиард долара, който идва главно от финансиране от държави от Персийския залив, както и от благотворителни организации и фондове. Сред десетте най-богати терористични организации са също така ливанската групировка „Хизбула”, афганистанските талибани, международната мрежа „Ал Каида”, сомалийската групировка “Аш Шабаб” и нигерийската “Боко харам”.

 

Междувременно новинарския сайт Бъзфид Нюз публикува интервю с каналджия, който твърди, че от лятото досега той е успял да изпрати над 10 бойци на “Ислямска държава” в Европа. За първи път някой твърди директно, че бойци на ИД са успели да влязат в Европа под прикритието на сирийски бежанци. Хасан, както се представя мъжът, работи като каналджия повече от 3 години. Той взима по 2500 долара за всеки бежанец, когото изпраща в Европа от Турция. Според Хасан тези хора си оставали лоялни на ИД и били готови да извършат нападения в Европа.

 

Втори каналджия, този път базиран в Истанбул, твърди обаче, че планът за прекарване на бойци на ИД в Европа е невъзможен, защото накрая тези хора ще бъдат разкрити от властите, особено когато се опитват да получат убежище.

 

Представител на американския държавен департамент казва, че засега разузнаванията на западните страни нямат доказателства за твърденията на Хасан.

Стоичков вдъхнови Мексико за 3:2 над Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423483

От стадион "Амстердам Арена" Христо Стоичков вдъхнови Мексико за победа над Холандия с 3:2 в контрола. Кавалерът на "Златната топка" бе на работа - в студиото на канала "Унивижън", за когото работи вече от години.

Карлос Вела даде преднина на "ацтеките" още в 9-ата минута. Но в началото на второто полувреме Уесли Снайдер изравни. В 62-ата отново От стадион "Амстердам Арена" Христо Стоичков вдъхнови Мексико за победа над Холандия с 3:2 в контрола. Кавалерът на "Златната топка" бе на работа - в студиото на канала "Унивижън", за когото работи вече от години. Карлос Вела даде преднина на "ацтеките" още в 9-ата минута. Но в началото на второто полувреме Уесли Снайдер изравни. В 62-ата отново

Британец е новият Червен барон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246733_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD

 Британец си построи боен самолет от Първата световна война, без да ползва никакви чертежи, и на всичкото отгоре лети с него, пише в. “Дейли мейл”. Инженерът от аероклуба в Дарби Пол Форд е създал точно копие на немския изтребител Fokker Dr.I и подобно на знаменития въздушен ас Манфред фон Рихтхофен, наричан Червения барон, го е боядисал в червено.

 

За създаването на триплощника са му били нужни 5 години и 50 000 лири, като е работил в задния двор на селската си къща.

 

Единствената разлика с оригинала е двигателят на самолета, който е съвременен. Fokker-ът си има и две картечници, които, разбира се, не стрелят.

Спипаха над 100 наркодилъри и клиенти около столични училища

http://www.bnews.bg/article-121647

Над 100 дилъри, които продавали дрога в района на училищата в София, бяха заловени при мащабна акция на СДВР и прокуратурата.

Велосипед надбяга ферари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246732_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Французинът Франсоа Жиси постигна невероятната скорост от 333 км/ч с велосипед.

 

Е, велосипедът е бил оборудван с реактивен двигател, а за гориво е използван водороден пероксид, съобщи АФП.

 

С подобно “суперколело” за Жиси не беше трудно да надбяга “Ферари F430 Скудерия” в пробег на френската писта “Пол Рикар”.

 

За постигането на максималната скорост от 333 км/ч на Жиси му бяха нужни само 4,8 секунди. За това време колелото му измина 300 м.

 

Конструктор на мотора е Арнол Нераше, специалист в областта на квантовата оптика и физиката на лазерите. В сайта на Нераше има доста интересни проекти, сред които и реактивна раница, работеща на същия принцип както велосипеда.

Дончев: Драмата не е една, а са три

http://frognews.bg/news_80152/

Ако България има, а аз вярвам, че има силно правителство, което може да гарантира стабилност и спокойствие, това също е фактор, който би могъл да стимулира потреблението и новите инвестиции, казва в интервю за 24 часа вицепремиерът Томислав Дончев.

Продадоха най-скъпия часовник в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246731_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%8F+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Златен джобен часовник на швейцарския производител “Патек Филип”, направен за нюйоркски банкер през 30-те години на миналия век, беше продаден на търг за 24 млн. долара, с което бе счупен рекордът за продажба на часовник. Досегашният рекорд датираше от­­пре­­ди 15 години. Банкерът Хенри Грейвс възложил през 1925 г. на известния швейцарски произ­водител да изработи най-сложния часовник на света, с което да изпревари часовника, направен за автомобилопроизводителя Джеймс Пакард. Това отнело три години проучвания и пет години за направата. Часовникът има два циферблата, вечен календар, хронограф, показва фазите на луната, определя часа на изгрева и залеза и има карта на звездното небе над Ню Йорк, гледано от дома на Грейвс на Пето авеню.

На 13 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423125


Мария Петрова, световна шампионка и зам.-председател на Българската федерация по художествена гимнастика
Биляна Бекова, бивш депутат
Проф. Владислав Паскалев, художник
Димитър Кочков, бивш депутат
Елин Андреев, бивш депутат
Проф. Никола Великов, икономист
Юрий Ангелов, актьор
Стефка Граматикова, зам. Мария Петрова, световна шампионка и зам.-председател на Българската федерация по художествена гимнастика Биляна Бекова, бивш депутат Проф. Владислав Паскалев, художник Димитър Кочков, бивш депутат Елин Андреев, бивш депутат Проф. Никола Великов, икономист Юрий Ангелов, актьор Стефка Граматикова, зам.

Убийците на свекървата на Нели Куцкова отиват на съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423467

Убийците на свекървата на съдия Нели Куцкова отиват на съд. 26-годишният Станислав Маламов и връстникът му Велик Корчев ще отговарят, че са удушили 84-годишната Надежда Куцкова при опит да я оберат.
Обвинителният акт срещу грабителите е внесен от прокуратурата в Софийския градски съд на 15 септември. Стартът на делото е насрочен за днес от 9. Убийците на свекървата на съдия Нели Куцкова отиват на съд. 26-годишният Станислав Маламов и връстникът му Велик Корчев ще отговарят, че са удушили 84-годишната Надежда Куцкова при опит да я оберат. Обвинителният акт срещу грабителите е внесен от прокуратурата в Софийския градски съд на 15 септември. Стартът на делото е насрочен за днес от 9.

Млекопроизводителите остават в стачна готовност, нови протести ще има

http://pik.bg/млекопроизводителите-остават-в-стачна-готовност-нови-протести-ще-има-news249051.html

Млекопроизводителите остават в стачна готовност, нови протести ще има

Млекопроизводителите остават в стачна готовност след вчерашния протест в Ямбол. Това заяви  Боряна Дочева от Асоциацията на млекопроизводителите „Тракия Милк“ в Пловдив, информира "Дарик".

Нови  протести ще има, когато  фермерите се убедят, че няма да им бъдат изплатени  обещаните средства на глава добитък. На този етап няма разчетени в бюджета плащания, каза Дочева.

По думите й, това е бизнес, който трябва да има ясна и точна стратегия. „При 18 стотинки разлика за литър мляко не можем да се справим с кредите и трябва да отидем с въжетата пред банките. Предстои един голям финал за животновъдството“, обобщи  Дочева и настоя за спешни мерки, за да не се стигне до финал на животновъдството в страната.

Денят на добротата

http://celebrate.actualno.com/Denjat-na-dobrotata-news_60055.html

Бързайки за работа забелязваме жена, която се опитва да пренесе детската количка през стълбите и спираме, за да ѝ помогнем. Даваме монети на стареца на улицата, макар да не го познаваме и да не сме ...

България няма да остане без лекари, НО...

http://healthy.actualno.com/Bylgarija-njama-da-ostane-bez-lekari-NO-news_60053.html

Студентите да подписват договори, че ще останат България, след като завършат университет. Това е записано в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България...

ДПС много им здраве - те си впрягат по-голямата част от електората, "лумпени"

http://cite.actualno.com/DPS-mnogo-im-zdrave---te-si-vprjagat-po-goljamata-chast-ot-elektorata-lumpeni-news_60054.html

Така заместник-председателят на парламентарната група на „Патриотичния фронт” Валентин Касабов коментира идеята за задължително гласуване. Той е убеден, че със задължителното гласу...

Всеки 16 жител на Сливен е безработен

http://business.actualno.com/Vseki-16-jitel-na-Sliven-e-bezraboten-news_60056.html

Всеки 16 жител на Сливен е безработен, сочи анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ) „Регионални профили: показатели за развитие 2014”. Коефициентът на безработица в Сливен...

Убийците на свекървата на Нели Куцкова отиват на съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423464

Убийците на свекървата на съдия Нели Куцкова отиват на съд. 26-годишният Станислав Маламов и връстникът му Велик Корчев ще отговарят, че са удушили 84-годишната Надежда Куцкова при опит да я оберат.
Обвинителният акт срещу грабителите е внесен от прокуратурата в Софийския градски съд на 15 септември. Стартът на делото е насрочен за днес от 9. Убийците на свекървата на съдия Нели Куцкова отиват на съд. 26-годишният Станислав Маламов и връстникът му Велик Корчев ще отговарят, че са удушили 84-годишната Надежда Куцкова при опит да я оберат. Обвинителният акт срещу грабителите е внесен от прокуратурата в Софийския градски съд на 15 септември. Стартът на делото е насрочен за днес от 9.

За първи път кацаме на комета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246730_%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0

 

 
Обратно в Древен Египет
ЕКА обяви, че мястото, избрано за кацане на „Фила”, се казва Агилкия. Името идва от остров в река Нил в Египет и е в синхрон с другите наименования от космическия проект. Сондата „Фила” е кръстена на обелиск, открит на остров Фила в Нил, а „Розета” носи името на Розетския камък – древна египетска плоча, помогнала на археолозите да превеждат йероглифи. Някои от находките, намерени на о-в Фила, са били пренесени на Агилкия, за да бъдат съхранени.
 
Мисията в цифри
10 години и 8 месеца – времето, прекарано от „Розета” в Космоса от изстрелването й на 2 март 2003 г. Мисията ще продължи до декември 2015 г.

 

6,5 милиарда – километрите, изминати от „Розета”.

 

18 км в секунда – скоростта, с която се движи кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

 

7 Часа – времето на пътя на „Фила” от „Розета” до кометата.

 

28 минути и 20 секунди – времето за комуникация между „Розета” и Земята днес.

 

1,3 милиарда евро – общата стойност на мисия „Розета” за 20 години.

Пътна обстановка в страната - 13 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270544

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Откриха новата поточна линия в завода на „Корадо България” в Стражица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246729_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 Новата поточна линия в завода на „Корадо България“ в град Стражица беше официално открита вчера. Инвестицията е за 3 млн. евро и представлява първи етап от мащабната инвестиционна програма на предприятието на стойност 25 млн. лева.

 

Стартът на новата линия беше даден от изпълнителния директор на „Корадо Груп” Войтех Чамек и световноизвестната българска лекоатлетка Ивет Лалова. Тя ще заработи на пълна мощност още през януари 2015 г. и благодарение на нея производственият капацитет на „Корадо България“ ще се увеличи с още 650 000 радиатори. Така годишният капацитет на компанията ще достигне 1.15 милиона единици.

 

Изпълнителният директор на „Корадо Груп“ г-н Войтех Чамек увери, че инвестиционната програма на компанията ще продължи да се развива и през следващите 2 години, тъй като целта й е да продължи технологичното си развитие, разширяването на производството, както и стабилното си присъствие на традиционни и нови пазари.

 

Финансовите резултати на „Корадо Груп“ за първите девет месеца на годината показват стабилен растеж. Положителна е тенденцията и за „Корадо България”, като дружеството отбелязва растеж в нетните си приходи с над 11%. Освен че ще разшири значително продуктовата гама на завода, втората поточна линия ще отвори възможност и за увеличаване на заетостта в предприятието с 11 на сто. В момента „Корадо България“ дава работа на 185 специалисти и работници.

 

Последната инвестиция в завода в Стражица е част от дългосрочната стратегия на „Корадо Груп” в три основни направления: производство на традиционни и луксозни продукти, както и на енергоспестяващи радиатори, с което ще бъде даден отговор на промените в европейското законодателство за защита и опазване на околната среда.

 

За финансирането на част от инвестиционната програма по-рано тази година „Корадо България” взе решение за увеличаване на капитала си чрез БФБ. Преди броени дни започна записването на правата за увеличение на капитала. По тази линия ще бъдат осигурени 8 млн. лв. Останалите 17 млн. лв., необходими за изпълнението на цялостната инвестиционна програма, ще дойдат от собствените ресурси на компанията, поясни г-н Чамек.

 

„Корадо България” отчита 13,4 на сто ръст в производството и 11,8 на сто ръст на печалбата през първите 9 месеца на 2014 г. на годишна база.


България в спиралата ниска заетост-стагниращи доходи-намаляващо население

http://www.grreporter.info/Blgariya_v_spiralata_niska_zaetost-stagnirashchi_dohodi-namalyavashcho_naselenie/16390

Според изследването „Регионални профили: показатели за развитие” икономическата пропаст между южната и северната част на страната се задълбочава поради липса на индивидуална стратегия за развитие на всеки един от 28-те региона в България.

прочети повече

Цял ден дъжд, но живакът удря 16 градуса

http://pik.bg/цял-ден-дъжд-но-живакът-удря-16-градуса-news249050.html

Цял ден дъжд, но живакът удря 16 градуса

Днес облачността над страната ще е значителна. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус".

Над Черноморието ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие със слаби превалявания. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури: 14°-15°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде облачно със слаби превалявания. Ще духа до умерен южен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 9°, на 2000 метра – около 4°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде по-ниско от средното за ноември.

Две трети от колите през 2035 г. ще са автономни, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/11/13/2417946_dve_treti_ot_kolite_prez_2035_g_shte_sa_avtonomni/?ref=rss


Въпреки многото правни пречки пред автономните автомобили, първите модели ще са на пазара през 2025 година, а десет години по-късно на тях ще се падат две трети от продажбите, сочи проучване на американската компания Navigant Research.

За момента почти готова разработки имат "Гугъл". Сериозни усилия в тази посока хвърлят "Ауди", БМВ, "Нисан", дори производителят на гуми "Континентал". Шефът на "Тесла моторс" Елън Мъск обяви, че още догодина моделите на компанията ще се автономни в...

Апаратът Фуле изпрати първите си снимки (видео)

http://www.bnews.bg/article-121646

На получената снимка се вижда една от 14-метровите слънчеви батерии на чадъра. Изображението бе предадено на Земята по време на сеанс на радиовръзка.

Министър Ангелкова кани румънци на почивка у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421973

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще присъства на откриването на международната туристическа борса ТТR в Румъния, която ще се състои от 13 до 16 в Букурещ. На изложението ще бъдат представени възможностите за ски, СПА и културен туризъм у нас с мотото "България в четири сезона: Открий и сподели!". Министърът на туризма Николина Ангелкова ще присъства на откриването на международната туристическа борса ТТR в Румъния, която ще се състои от 13 до 16 в Букурещ. На изложението ще бъдат представени възможностите за ски, СПА и културен туризъм у нас с мотото "България в четири сезона: Открий и сподели!".

Икономиката ви е стабилна, но трябват реформи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246728_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B8+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%B5%D

 България е на едно от първите места в Югоизточна и Централна Европа по макроикономическа стабилност, което е много важно за постигане на икономически растеж, но не е достатъчно. Необходимо е страната да положи усилия и да предприеме важни структурни реформи, за да има икономическа конвергенция и да достигне стандарта на живот на Западна Европа. Това коментира пред БТА Гилермо Толоса, постоянен представител на Международния валутен фонд (МВФ) за България и Румъния.

 

Толоса, заедно с Джеймс Роф, постоянен представител на МВФ за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), представиха у нас книгата на МВФ “25 години преход - Пост-комунистическа Европа и МВФ".

 

Роф отбеляза, че страните от ЦИЕ, които по-бързо след 1990 г. са предприели кардинални структурни промени, дори и да са загубили някои свои икономически сектори и производства, са спечелили нови и икономиките им като цяло са започнали да се развиват по-бързо.

 

През последните 25 години бяхме свидетели на драматична трансформация на европейските бивши комунистически страни в част от глобалния свят, посочи още Роф. Той отбеляза, че сходно за всички страни е изпадането им по-рано или по-късно в период на висока инфлация и рецесия вследствие на разпадането на старите икономически свързаности.

110 български рейнджъри на мисия в Афганистан

http://frognews.bg/news_80153/

110 български рейнджъри ще се включат в Международната мисия на НАТО в Афганистан. Церемонията по изпращането на 28-ия ни контингент ще се проведе в Карлово. Военните ще участват във втория период от операцията на Алианса, която се провежда под името "Решителна подкрепа".

Болниците са изхарчили 59 млн. лева за ненужни лекарства

http://pik.bg/болниците-са-изхарчили-59-млн-лева-за-ненужни-лекарства-news249049.html

Болниците са изхарчили 59 млн. лева за ненужни лекарства

Болници са поръчали лекарства за 59 млн. лв., без да имат нужда от тях. Това показват резултатите от проверка, направена в 13 лечебни заведения из цялата страна в периода януари 2013 ­ юни 2014 г. Това съобщи Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, позовавайки се на данни от доклад, изготвен от центъра, чиято цел е да се изготвят предложения, противодействащи на корупционните практики.

 Данните сочат още, че по-голямата част от обявените обществени поръчки са били неоснователни или въобще не са били провеждани независимо че законодателството го изисква. В доклада се предлага да се извършват централизирани търгове за доставка на медикаменти, тъй като възможността за контрол е много по-голяма, допълни Великов, цитиран от "Монитор".

Шест вида депозити гарантирани в КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246727_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D0%A2%D0%91

 Притежателите на средства в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка ще могат да получат гарантираните 196 хил. лева от държавата, ако са ги били вложили в някой от следните шест продукта - Пре­фе­ренциален безсрочен депозит; Безсрочен депозит “Плюс”; Срочен депозит “4х4”; Безсрочен депозит “Евролев”; Стандартен срочен депозит и преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат. За това съобщиха вчера от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти средствата по тях продължават да са защитени, уточняват от фонда. Освен това са защитени и средствата по другите официално обявени продукти. Изключ­ването от гаранция според закона се отнася за влоговете с привилегировани лихвени условия, при които има индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на вложителите си.

 

Междувременно американският финансист проф. Стив Ханке, обяви, че отдавна трябваше да отнемат лиценза на трезора. Това, което трябва да бъде направено сега, е да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали, смята бащата на валутния борд у нас. Всъщност КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката”, казва проф. Ханке.

Облачно и дъждовно на места, температурите достигат 16°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423456

Днес облачността над страната ще е значителна. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. Днес облачността над страната ще е значителна. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

Облачно и дъждовно на места, температурите - до 16°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423453

Днес облачността над страната ще е значителна. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. Днес облачността над страната ще е значителна. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

Полицаите - всеки ден при дилърите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423167

Мащабната хайка за дилъри край училищата в София (виж 6-а стр.) показва две неща. Първо, че има полза от подобни акции, защото те може и да посплашат продавачите на дрога, които зарибяват децата ни. 
Второто е по-съществено - вместо да се правят подобни единични хайки, е много по-ефективно полицаите да бъдат постоянно покрай училищата. И жандармер Мащабната хайка за дилъри край училищата в София (виж 6-а стр.) показва две неща. Първо, че има полза от подобни акции, защото те може и да посплашат продавачите на дрога, които зарибяват децата ни. Второто е по-съществено - вместо да се правят подобни единични хайки, е много по-ефективно полицаите да бъдат постоянно покрай училищата. И жандармер

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=270540

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 13 ноември - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:30 ч. до 15:00 ч. - местност "Манастирски рид", кв.

Страните от Западна Африка не успяват да овладеят епидемията от ебола

http://www.bnews.bg/article-121645

Според първият зам. държавен секретар на САЩ Страните от Западна Африка засега не успяват да овладеят епидемията на болестта, причинена от вируса ебола.

13 ноември в историята

http://www.cross.bg/voiina-amerikanski-zagivat-1439447.html

/КРОСС/ 615 г. - Започва понтификатът на папа Адеодат I. 1002 г. - С благословията на крал Етелред II се извършва масово убийство на датчани, живеещи в Англия.1775 г. - Американска война за независимост: американски войски, командвани от Джордж Вашингтон, превземат Монреал.1851 г. - Започва да действа телеграфните връзки между Лондон и Париж, и между Москва и Петербург.1854 г. - На този ден стават две големи морски катастрофи: американският кораб New Era, при което загиват над 300 пътници и екипаж, и британският кораб Prince с над 500 жертви.1862 г. - Луис Карол записва в дневника си, че започва да пише за приключенията на известната си героиня Алиса.1907 г. - Във Франция е извършен пробен полет с въртолет, при което пилотът успява да се издигне на 2 метра.1912 г. - Балканската война: Българските войски влизат в Дедеагач.1913 г. - Сключен е мирен договор между Гърция и Османската империя, въз основа на който Гърция получава остров Крит и повечето острови в Егейско море.1923 г. - Започва използването на националния флаг на СССР, валиден до 25 декември 1991 г.1940 г. - В САЩ е изпитан първият джип на фирмата Willys Motor.1942 г. - Втората световна война: В хода на Морската битка при Гуадалканал американски и японски кораб влизат в ожесточен близък бой.1942 г. - Втората световна война: Британската армия овладява пристанищния град Тобрук (Източна Либия) след продължителни боеве с германско-италиански войски.1944 г

Предстоящи събития в страната за днес, 13 ноември

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-zala-1439448.html

/КРОСС/ ***  БукурещМинистърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в откриването на международното туристическо изложение The Tourism Fair of Romania (TTR). *** СофияОт 09.30 ч. в Централния военен клуб, министърът на външните работи Даниел Митов, както и министъра на обраната Николай Ненчев, ще участват в официално откриване на Годишната конференция по сигурността. Организатори на събитието са Българската академия на науките и Софийски форум за сигурност. Гост на форума ще бъде и помощник-генералният секретар на НАТО Сорин Дукару. *** Карлово От 16.30 ч. министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържествената церемония по изпращането на 28-ми контингент на Въоръжените сили за участие в операцията на НАТО в Афганистан. *** СофияОт 16 ч. на „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще бъде домакин на връчването на Деветите годишни награди „Най-голям корпоративен дарител" 2014. *** СофияОт 10.30 ч. министърът на вътрешните работи Веселин Вучков ще участва в пресконференция във връзка с инициативата по повод Международния ден на възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, която ще се проведе в Гранитна зала на Министерския съвет. *** СофияОт 11 ч. министър Десислава Танева ще представи екипа си в Министерство на земеделието и храните. *** СофияОт 9.30 ч. ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. *** СофияОт 9.30 ч

Социологът Иво Христов: За реалните разделения в обществото няма да чуете от българските политици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423222

Борбата на комунистите с комунизма ще продължи, докато и последният комунист не стане демократ

- Стигнахме ли до предела в опитите си за препиране на демократични биографии, след като те удариха и най-високата камбанария - президентската, г-н Христов?

- Не, пределът е като хоризонта - колкото повече се приближаваш, толкова повече се отдалечав Борбата на комунистите с комунизма ще продължи, докато и последният комунист не стане демократ - Стигнахме ли до предела в опитите си за препиране на демократични биографии, след като те удариха и най-високата камбанария - президентската, г-н Христов? - Не, пределът е като хоризонта - колкото повече се приближаваш, толкова повече се отдалечав

Вицепремиерът Томислав Дончев: И по корем ще се влачим, но ще направим магистрала “Хемус”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423141

Няма да хващам гората, спортувам по 6 ч на седмица

- Г-н Дончев, минаха първите две заседания на кабинета. Ще го бъде ли?
- Няколко неща са безспорни - всички министри имат огромна мотивация да си свършат работата. Въпреки сложния политически генезис имаме уникален като профил кабинет - поредица от бивши успешни министри, отговаряли за инфраст Няма да хващам гората, спортувам по 6 ч на седмица - Г-н Дончев, минаха първите две заседания на кабинета. Ще го бъде ли? - Няколко неща са безспорни - всички министри имат огромна мотивация да си свършат работата. Въпреки сложния политически генезис имаме уникален като профил кабинет - поредица от бивши успешни министри, отговаряли за инфраст

Св. Йоан Златоуст, архиеп. Константинополски. Коледни заговезни

http://www.cross.bg/ioan-iioan-zlatoyst-1439446.html

/КРОСС/ Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил в 347 г. в Антиохия. Като получил добро за времето си образование под ръководството на майка си, отличаваща се с ум и добродетелен живот жена, свети Иоан го завършил в школата на известния ритор Ливаний; след като за кратко време бил адвокат, свети Иоан се заел с изучаването на християнското богословие под ръководството на антиохийския епископ свети Мелетий. Иоан Златоуст завършил при Картерий, най-добрия християнски учен от това време, и при Диодор, впоследствие епископ Тарсийски. След това Иоан се отдалечил в пустинята и прекарал отначало четири години с други монаси, а след това две години в пълно уединение. В пустинята Иоан Златоуст написал "Слово за свещенството" по повод укорите на неговия другар - епископ Василий за бягството на Златоуст от епископството. Това слово, най-добро от светоотеческите писания, изобразява какъв трябва да бъде християнският пастир и какви са задълженията му. Разстроеното от подвизи здраве накарало Иоан да напусне пустинята и да се върне в Антиохия. В 381 г. той бил посветен за дякон и посещавал богатите, измолвайки подаяния за бедните, на които той, обхождайки домовете, раздавал милостиня. При това сам виждал картините на нищета и глад в богатия град, което, поразявайки любещата дуща на Златоуст, намирало израз в проповедите му, дишащи любов, особено към обидените и угнетените

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1439443.html

/КРОСС/ Мария Петрова, световна шампионка и зам.-председател на Българската федерация по художествена гимнастика Биляна Бекова, бивш депутат Проф. Владислав Паскалев, художник Димитър Кочков, бивш депутат Елин Андреев, бивш депутат Проф. Никола Великов, икономист Юрий Ангелов, актьор Стефка Граматикова, зам. изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол  

Преглед на печата

http://www.cross.bg/boiiko-popov-gerb-1439444.html

/КРОСС/ Режат кабелите в. 24 часа Кабинетът очаква над половин милиард загуби по еврофондовете за 2014 г.Между половин милиард и 600 млн. лв. са очакванията на правителството за загуби по европейските фондове за 2014 г. Това става ясно от справка за изпълнението на оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони. Още в началото на месец октомври Агенция БГНЕС съобщи за сериозния риск от загуби към 31 декември 2014 г. Новоизбраният вицепремиер по европейските фондове Томислав Дончев вече потвърди информацията, макар да отказва да назове конкретната сума. "Очакваният размер на загубата е ужасяващ. Никога преди това не сме си позволявали да губим пари в такива размери", коментира в интервю за в-к "Труд" Томислав Дончев.в. Класа Масово връщат кадри на ГЕРБУправляващите започнаха масово да връщат стари кадри на ГЕРБ в държавните фирми. Само за ден са възстановени на постовете си бивши шефове на БДЖ, тотото и държавния резерв. Ден по-рано бяха назначени отново зам.-министри от първия кабинет на Бойко Борисов.Владимир Владимиров е новият-стар изпълнителен директор на БДЖ. Той беше председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" при първия кабинет на Борисов. За председател на Съвета на директорите се връща Велик Занчев, който също е кадър на ГЕРБ от първия мандат на Бойко Борисов.в. Дума Текст под снимкаПрез последните два дни НАТО е забелязала как колони от руска военна техника и войски влизат в Източна Украйна

Св. Йоан Златоуст

http://celebrate.actualno.com/Sv-Joan-Zlatoust-news_60046.html

Свети Иоан Златоуст, светилникът на света, учителят на вселената, стълбът и утвърждението на църквата, проповедникът на покаянието, бил роден в Антиохия Сирийска около 347 година. Родителите му, Секун...

Безумията в историята за тефтерчетата на Златанов продължават

http://crime.actualno.com/Bezumijata-v-istorijata-za-tefterchetata-na-Zlatanov-prodyljavat-news_60048.html

Не съм давал обосновано предположение, опирали сме се на информация. Това заяви главният редактор на factor.bg Стойко Стоянов по повод статия на сайта от 17 октомври, в която в прав текст се предупреж...

Аржентина обърна Хърватия, балтийци прекършиха Норвегия

http://www.bnews.bg/article-121642

Съперниците на България, Хърватия и Норвегия записаха загу би в играните контролни срещи.

13 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=270539

Събития 615 г. — Започва понтификатът на папа Адеодат I. 1002 г. — С благословията на крал Етелред II се извършва масово убийство на датчани, живеещи в Англия. 1775 г. — Американска война за независимост: американски войски, командвани от Джордж Вашингтон, превземат Монреал.

Актуализацията на бюджета и на парите за здраве влизат в парламента

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/13/2418148_aktualizaciiata_na_bjudjeta_i_na_parite_za_zdrave/?ref=rss


Проектите за актуализация на държавния бюджет и на здравната къса ще бъдат объсдени днес на заседание на временната бюджетна комисия в Народното събрание.

Във вторник новото правителство прие нов проект за промени в Закона за бюджета като пренебрегна изготвения от служебния кабинет. Одобрените от министрите текстове предвиждат бюджетният дефицит да нарасне до 3.7 на сто (2.992 млрд. лв.), което създава основания Брюксел да започне наказателна процедура за свръхдефицит срещу...

Philae танцува валса на Вангелис

http://www.grreporter.info/Philae_tancuva_valsa_na_Vangelis/16389

Големият композитор от гръцки произход бе поканен от Европейската агенция по астронавтика да напише музиката на официалния клип на мисията Rosetta

прочети повече

Прогноза за времето - 13 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270538

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, максимални – между 11° и 16°.

Спасиха двама миячи на прозорци в САЩ (видео)

http://www.bnews.bg/article-121641

100 пожарникари взеха участие в операцията по спасяването на двама миячи на прозорци бяха спасени, след като кабелът, осигуряващ тяхната платформа се скъса и ги остави да висят вкопчени в платформата на 69-я етаж на Световния търговски център.

Задължително гласуване? Трудна работа...

http://politics.actualno.com/Zadyljitelno-glasuvane-Trudna-rabota--news_60039.html

Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено още на местните избори, които трябва да се проведат през следващата година. Това каза пред журналисти във Велико Търново заместник-председате...

Калфин за пенсии, заплати и майчински: Не мога сега да кажа

http://society.actualno.com/Kalfin-za-pensii-zaplati-i-majchinski-Ne-moga-sega-da-kaja-news_60043.html

Това, което мога да поема като ангажимент, е да направя всичко възможно да има коледни добавки за пенсионерите. Говоря с НОИ, защото не е тайна, че бюджетът е „много напрегнат”, за...

Религиозен календар за 13 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422549

Св. Йоан Златоуст, архиеп. Константинополски
 Св. Йоан Златоуст е един от тримата светители (вселенски учители) наравно с Василий Велики и Григорий Богослов, оставили ни най-голямото богословско творчество. Литературното наследство на св. Йоан Златоуст - трактати, писма и проповеди, е преведено на почти всички езици.  
Наречен е Златоуст заради с Св. Йоан Златоуст, архиеп. Константинополски Св. Йоан Златоуст е един от тримата светители (вселенски учители) наравно с Василий Велики и Григорий Богослов, оставили ни най-голямото богословско творчество. Литературното наследство на св. Йоан Златоуст - трактати, писма и проповеди, е преведено на почти всички езици. Наречен е Златоуст заради с

Каналджия: Вкарах ислямисти в Европа

http://pik.bg/каналджия-вкарах-ислямисти-в-европа-news249044.html

Каналджия: Вкарах ислямисти в Европа

Екстремистки бойци са били вкарвани в Европа, скрити в лодки сред сирийски бежанци, разкри ветеран контрабандист пред сайта Бъзфид нюз.

Каналджията, представящ се под името Хасан, допълва, че от лятото насам успял да изпрати над 10 бойци на групировката “Ислямска държава” в Европа. Това е първият случай, в който някой заявява, че джихадисти са влезли в континента.

Хасан вземал по 2500 долара за всеки преведен човек. Бежанците били натоварени на лодки до Гърция. Според него терористите само чакали заповед за нападение.

Изданието припомня, че Турция граничи със Сирия, Ирак и Иран и бежанците я използват за врата към Европа. Те пътуват по суша до Гърция и България или по вода до Гърция, Кипър и Италия. 

Гневни протестъри подпалиха сградата на местния конгрес в Мескико

http://www.bnews.bg/article-121640

В Чилпансинго, столицата на южния щат Гереро, около 500 души са се събрали на протест и са били подпалени сградата на местния конгрес, както и тази на департамента по образованието.

Обявяват реалния брой на диабетиците у нас

http://healthy.actualno.com/Objavjavat-realnija-broj-na-diabeticite-u-nas-news_60034.html

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет организират дебат на тема: "Обединени срещу диабета", който ще се проведе днес в сградата на Народното събрание. Събитието се осъщес...

Скандално - в Бургас дават часове за преглед на онкоболни само в петък

http://burgas.actualno.com/Skandalno---v-Burgas-davat-chasove-za-pregled-na-onkobolni-samo-v-petyk-news_60035.html

Онкоболните в Бургас са буквално подложени на терор – оказа се, че в Комплексния онкологичен център в Бургас те могат да си запазят час за преглед само в петък, при това ако дойдат рано сутр...

Готвят закон за клеветата в медиите

http://society.actualno.com/Gotvjat-zakon-za-klevetata-v-mediite-news_60036.html

Печатните медии да се саморегулират в специално разписан закон. Идея лансирал пред "Труд" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. За да не бъде обвинен в желани...

Дават 170 000 лв. за написването на Устройствен правилник на Контролно-техническата инспекция при МЗ

http://politics.actualno.com/Davat-170-000-lv-za-napisvaneto-na-Ustrojstven-pravilnik-na-Kontrolno-tehnicheskata-inspekcija-pri-MZ-news_60037.html

Контролно-техническата инспекция при Министерството на земеделието и горите ще даде на външна фирма 170 000 лева за изготвянето на анализ на дейността на държавната институция, разработването на проек...

Касабов: Велизар Енчев е като Тити Папазов - не е новина като плаче

http://politics.actualno.com/Kasabov-Velizar-Enchev-e-kato-Titi-Papazov---ne-e-novina-kato-plache-news_60038.html

Ние си познаваме колегата Енчев – няма драма, има малко драматургия. Сигурно ще има и втора, и трета серия. Това заяви Валентин Касабов, заместник-председател на парламентарната група на &am...

Преглед на печата от 13 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/13/2418193_pregled_na_pechata_ot_13_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

МФ изненада с нов закон за гарантиране на влоговете
Изплащането на депозити трябва да приключва за 3 месеца. За някои специални спестявания защитата ще бъде вдигната на 250 000 лв.

13 болници са похарчили 70 млн. лв. за ненужни лекарства
Корупцията ще се намали с централизирани електронни търгове, смятат от БОРКОР

ДАНС се разделя с подслушването
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще се раздели с...

Петролът се срина под $80 за барел

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-se-srina-pod-80-za-barel-6027339

За пръв път от есента на 2010 г. цената на барел петрол сорт Brent падна под 80 долара.

Петролът поевтиня под $80 за барел

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-poevtinia-pod-80-za-barel-6027338

За пръв път от есента на 2010 г. цената на барел петрол сорт Brent падна под 80 долара.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422755

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Обявяват реалния брой на диабетиците у нас

http://www.vesti.bg/novini/obiaviavat-realniia-broj-na-diabeticite-u-nas-6027337

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет организират дебат на тема: "Обединени срещу диабета", който ще се проведе днес в сградата на Народното събрание.

"Монсанто" сключи споразумение с недоволни фермери

http://america.actualno.com/Monsanto-skluchi-sporazumenie-s-nedovolni-fermeri-news_60032.html

Американският биотехнологичен гигант "Монсанто" обяви,че е сключил споразумение,слагащо край на жалбите на фермери,че реколтата им е заразена миналата година с генномодифицирана пшеница. Ко...

САЩ готови за още санкции срещу Русия

http://europe.actualno.com/SASht-gotovi-za-oshte-sankcii-sreshtu-Rusija-news_60033.html

Ако ситуацията в Украйна не се подобри, САЩ в координация с ЕС са готови да разширят санкциите си срещу Русия. "Готови сме с нашите партньори да разширим и ожесточим наложените на Русия санкции,...

Съветът за сигурност проведе среща за кризата в Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_505144994

Часове след като НАТО изрази безпокойство от руското военно присъствие в Източна Украйна и полетите над Балтийските държави, Съветът за сигурност на ООН проведе 26-та си среща

Край на парламентарното номадство

http://politics.actualno.com/Kraj-na-parlamentarnoto-nomadstvo-news_60029.html

С рядко виждан консенсус членовете на комисията за Правилника на Народното събрание одобриха идеята на БСП да се премахне възможността депутатите да преминават от една парламентарна група към друга. О...

Изпращаме 28-ми контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан

http://society.actualno.com/Izprashtame-28-mi-kontingent-za-uchastie-v-operacijata-na-NATO-v-Afganistan-news_60030.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържествената церемония по изпращането на 28-ми контингент на Въоръжените сили за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и ...

Ще започнат слаби превалявания

http://society.actualno.com/Shte-zapochnat-slabi-prevaljavanija-news_60031.html

Над страната ще преобладава облачно време. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България, съобщиха от НИМХ. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните темпер...

Музиканти, актьори и водещи заедно на ревю

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422885


Петко Димитров и съпругата му Яна бяха сред гостите на дефилето на Фиорела и Силвио Томболини. Италианските дизайнери представиха последната колекция на марката си в София във вторник вечерта.
Актьорите Ивайло Захариев и Славчо Пеев също изгледаха ревюто за мъжка мода, което беше кратко, но показа основните модни тенденции за 2015 година. Петко Димитров и съпругата му Яна бяха сред гостите на дефилето на Фиорела и Силвио Томболини. Италианските дизайнери представиха последната колекция на марката си в София във вторник вечерта. Актьорите Ивайло Захариев и Славчо Пеев също изгледаха ревюто за мъжка мода, което беше кратко, но показа основните модни тенденции за 2015 година.

Пристига сам в болницата с летва в черепа

http://www.vesti.bg/novini/pristiga-sam-v-bolnicata-s-letva-v-cherepa-6027336

Поляк шокира лекарите, след като пристигна сам в болницата с летва, забита в главата.

Скупщината на СР Югославия ратифицира Дейтънското споразумение

http://chronicles.actualno.com/Skupshtinata-na-SR-Ugoslavija-ratificira-Dejtynskoto-sporazumenie-news_60028.html

Дейтънското споразумение или Дейтънски мирен договор е мирен договор, подписан на 21 ноември 1995 във военновъздушната база Райт-Петърсън край Дейтън, Охайо, с който официално се поставя край на четир...

Западна Африка засега не овладява ебола

http://www.vesti.bg/novini/zapadna-afrika-zasega-ne-ovladiava-ebola-6027335

Страните от Западна Африка засега не успяват да овладеят епидемията на болестта, причинена от вируса ебола.

Учени не успяха да открият ген на дълголетието

http://www.vesti.bg/novini/ucheni-ne-uspiaha-da-otkriiat-gen-na-dylgoletieto-6027334

Американски учени не успяха да открият някакъв специален ген, отговарящ за продължителността на живота, при най-старите хора на земята.

Журналистите в bTV гледат премиерата на “Нюзрум”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422954

Новинарски екип трябва да избере дали да съобщи на хората за бомбен атентат в Бостън, като разчита само на неофициални източници. С такава дилема, взета от истинския живот, започва новият, а и последен сезон на сериала на HBO “Нюзрум”. Първи изгледаха напрегнатия сюжет журналистите в нюзрума на Би Ти Ви. Новинарски екип трябва да избере дали да съобщи на хората за бомбен атентат в Бостън, като разчита само на неофициални източници. С такава дилема, взета от истинския живот, започва новият, а и последен сезон на сериала на HBO “Нюзрум”. Първи изгледаха напрегнатия сюжет журналистите в нюзрума на Би Ти Ви.

Горяха правителствени на пореден протест в Мексико

http://news.ibox.bg/news/id_725628120

Избиването на студентите доведе до серия от протести, които завършиха с

Каналджия: Вкарах ислямисти в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423052


Екстремистки бойци са били вкарвани в Европа, скрити в лодки сред сирийски бежанци, разкри ветеран контрабандист пред сайта Бъзфид нюз.
Каналджията, представящ се под името Хасан, допълва, че от лятото насам успял да изпрати над 10 бойци на групировката “Ислямска държава” в Европа. Това е първият случай, в който някой заявява, Екстремистки бойци са били вкарвани в Европа, скрити в лодки сред сирийски бежанци, разкри ветеран контрабандист пред сайта Бъзфид нюз. Каналджията, представящ се под името Хасан, допълва, че от лятото насам успял да изпрати над 10 бойци на групировката “Ислямска държава” в Европа. Това е първият случай, в който някой заявява,

Боевете в Украйна се върнаха с пълна сила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423048


Боевете между проруските сепаратисти и украинските сили са се върнали на нивото отпреди сключването на примирието в началото на септември, съобщи Си Ен Ен. Американски и британски анализатори смятат, че сблъсъците могат да стигнат до ново смъртоносно равнище.
Заради военната ескалация, пораждаща опасения от мащабна война, Боевете между проруските сепаратисти и украинските сили са се върнали на нивото отпреди сключването на примирието в началото на септември, съобщи Си Ен Ен. Американски и британски анализатори смятат, че сблъсъците могат да стигнат до ново смъртоносно равнище. Заради военната ескалация, пораждаща опасения от мащабна война,

Египетски военен кораб - нападнат от въоръжени екстремисти

http://www.vesti.bg/novini/egipetski-voenen-korab-napadnat-ot-vyoryzheni-ekstremisti-6027333

Египетската армия съобщи, че военен съд е станал обект на терористична атака в Средиземно море и осем военни се водят за изчезнали.

Рускиня се задуши под купчина семки

http://www.vesti.bg/novini/ruskinia-se-zadushi-pod-kupchina-semki-6027332

Рускиня от Саратовска област почина, задушена под голям куп слънчогледово семе.

САЩ и Китай изненадващо се договориха - ще намаляват заедно вредните газове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423025


САЩ и Китай постигнаха историческо споразумение за намаляване на вредните парникови емисии в следващите 2 десетилетия на среща на президентите Барак Обама и Си Цзинпин в Пекин, предадоха световните агенции.
Изненадващата новина дойде след края на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество. САЩ и Китай постигнаха историческо споразумение за намаляване на вредните парникови емисии в следващите 2 десетилетия на среща на президентите Барак Обама и Си Цзинпин в Пекин, предадоха световните агенции. Изненадващата новина дойде след края на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество.

Земетресение с магнитуд 4.8 по Рихтер в Канзас и Оклахома

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-s-magnitud-4.8-po-rihter-v-kanzas-i-oklahoma-6027331

Земетресение с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер бе регистрирано в части от Канзас и Оклахома. Това е рядко срещано явление в двата щата, които са по-известни с торнада, отколкото с трусове.

Хърватия допусна обрат срещу Аржентина, Норвегия падна от Естония у дома

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/13/2418230_hurvatiia_dopusna_obrat_sreshtu_arjentina_norvegiia/?ref=rss


Два от съперниците на българския национален отбор по футбол в квалификациите за Евро 2016 допуснаха загуби в приятелски срещи. Хърватия отстъпи с 1:2 срещу финалиста от световното Аржентина.

Норвегия падна с 0:1 от Естония у дома. Единствения гол отбеляза Константин Василиев в 24-ата минута след грешка на вратаря на скандинавците Ниланд.

Именно срещу Хърватия и Норвегия българският отбор загуби последните си два мача от квалификациите. Воденият от Любослав Пенев състав се...

Сирийски екстремисти убиха 7 деца при обстрел на град Карназ

http://www.vesti.bg/novini/sirijski-ekstremisti-ubiha-7-deca-pri-obstrel-na-grad-karnaz-6027330

Въоръжени екстремисти от групировката "Джебхат ан-Нусра" са подложили на минометен обстрел град Карназ, разположен на 45км. северозападно от центъра на провинция Хама.

ГЕРБ предлага промени в закона за МВР, с които ще може да смени предсрочнo главният секретар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/13/2418165_gerb_predlaga_promeni_v_zakona_za_mvr_s_koito_shte/?ref=rss


ГЕРБ са внесли промени в закона за МВР, с приемането на които оставането на главния секретар Светлозар Лазаров на поста, ще остане невъзможно. Това се вижда от текстовете, публикувани на сайта на парламента. Вносители са шефът на парламентарната група на партията и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов (бел. ред. чийто имунитет главният прокурор поиска днес), както и още 13 депутати.

В предлаганите промени е записано, че едно от основанията за прекратяване предсрочно на правомощията...

Хитлер до Исус в черква

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423019


Скандал избухна в Германия, след като се оказа, че Адолф Хитлер стои до Исус Христос в стенопис в баварска черква, съобщи в. “Дейли мейл”.
По време на почистване на фреските в Божия храм в град Хоф реставраторите забелязали мъж, който изключително много наподобява нацисткия лидер. Той има неговите характерни мустаци, Скандал избухна в Германия, след като се оказа, че Адолф Хитлер стои до Исус Христос в стенопис в баварска черква, съобщи в. “Дейли мейл”. По време на почистване на фреските в Божия храм в град Хоф реставраторите забелязали мъж, който изключително много наподобява нацисткия лидер. Той има неговите характерни мустаци,

Спасиха двама миячи на прозорци на 69-я етаж на СТЦ

http://www.vesti.bg/novini/spasiha-dvama-miiachi-na-prozorci-na-69-ia-etazh-na-stc-6027329

Двама миячи на прозорци бяха спасени, след като кабелът, осигуряващ тяхната платформа се скъса и ги остави да висят вкопчени в платформата на 69-я етаж на Световния търговски център в продължение на два часа.

Рохани: Санкциите няма да се отразят на страната

http://news.ibox.bg/news/id_1788625694

Те са остаряло средство от други времена, според иранския президент

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418759

Валентин Велчев, бизнесмен, собственик на "Боряна груп", 53 г.
Проф. Владислав Паскалев, художник, 81 г.
Георги Мутафчиев, член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка, 57 г.
Мария Петрова, трикратна световна шампионка по художествена гимнастика, член на УС на БФХГ.
Юрий Ангелов, актьор, 65 г. Валентин Велчев, бизнесмен, собственик на "Боряна груп", 53 г. Проф. Владислав Паскалев, художник, 81 г. Георги Мутафчиев, член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка, 57 г. Мария Петрова, трикратна световна шампионка по художествена гимнастика, член на УС на БФХГ. Юрий Ангелов, актьор, 65 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване