Щайнмайeр: Няма начин за бързо ограничаване на рекордния наплив от мигранти към Европа

http://www.cross.bg/migranti-shtaiinmaiier-dzhentiloni-1441804.html

/КРОСС/ „Няма начин за бързо ограничаване на рекордния наплив от мигранти от Африка към Европа", каза в Рим германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след среща в Рим със своя италиански колега Паоло Джентилони, съобщава DPA. В италианската столица се провежда конференцията „Европейски съюз - Африка" по въпросите на миграцията. Джентилони отбеляза, че от 1 януари досега в Италия са пристигнали по море 165 хиляди мигранти, като 90% от тях са тръгнали от Либия. За цялата 2013 г. в Италия са пристигнали 43 хиляди мигранти. Джентилони обяви началото на т. нар. Хартумски процес, в който страните от Европейския съюз и от Африканския рог се ангажират да се борят срещу нелегалната миграция и нейните причини. Щайнмайер настоя Хартумският процес бързо да формулира проекти, които да получат европейско финансиране. Много европейски страни се оплакват от растящия брой имигранти. Много хора страдат и дори умират и това несъмнено е европейски проблем, отбеляза той. Затварянето на нашите граници не е решение. Трябва да търсим решения заедно с африканските страни, като се борим най-вече с причините, които тласкат тези хора масово да напускат страните си, каза германският министър на външните работи. Щайнмайер и италианският му колега обърнаха особено внимание на необходимостта от спешни действия в Либия, заради срива на реда и законността в страната.

Жената на Ахмед Муса: Взеха компютъра, на който играеха децата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247148_%D0%96%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4+%D0%9C%D1%83%D1%81%D0%B0%3A+%D0%92%D0%B7%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B

 Съпругата на Ахмед Муса Ахмед, задържан при спецакцията на ДАНС в Пазардкик, заяви пред Нова ТВ: „Нямат никакви доказателства срещу Ахмед, от моята къща нищо не са взели освен 2-3 книги и един счупен компютър, на който играят децата. Те така си вдигат постовете”.

"Искам мъжът ми да бъде на свобода, 4-годишното ми дете ме пита защо той не се прибира у дома”, посочи жената.

Тя отрича да е взимала пари да носи бурка. „Ще получа в другия свят от Аллах всичко заради бурката. Ахмед с бурките няма общо. Ние жените вярваме в Аллах. Ахмед не задължава никой”, каза тя.

Късно снощи Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, и Александрина Ангелова, които бяха задържани по време на мащабна акция на ДАНС. Всички те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и призиви за война. Обвинението към Ахмед Муса е най-тежко.

Повод за мащабните обиски на 49 адреса бяха публикации в профила на Ахмед Муса във Фейсбук. Прокуратурата твърди, че сред тях има изображения, на които обвиняемите са облечени с тениски с логото на „Ислямска държава”, до тях е знамето и други символи на групировката. Повечето от снимките са правени по времето на сватба през юли тази година, а домакин на сватбата е бил Ангел Симов един от обвиняемите.

В „Събуди се” днес един от поддръжниците на Ахмед Муса заяви, че тениските с логото на „Ислямска държава” са изработени за облекло на сервитьорите на сватба през лятото. Тези, които са ги носели са знаели какво пише на тениските, но твърдят, че не са знаели, че по този начин се рекламира ислямската групировка.


Видео



Привнасянето на идеология, на символи, някой от които са свързани с една от най-големите заплахи на съвремието ни като терористичната организация „Ислямска държава” показва, че в България може да има почва за подобни влияния. Притеснява ме, че има слоеве и групи в българското общество, които са податливи и могат да бъдат обект на такова влияние, на крайна религиозна интерпретация”. Това каза пред Нова ТВ депутатът от Реформаторския блок и председател на Народна партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов.
„С бежанските потоци и с това, което се случи в Сарафово е ясно, че не сме защитени достатъчно, затова мерките в тази посока трябва да бъдат на всички нива”, каза още Исмаилов.
„Притеснително е, че в България навлизат форми на нетрадиционно разбиране и живеене на религията и исляма”, коментира Исмаилов.

 

БДЖ пуска допълнителни влакове за студентския празник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452186

Холдинг БДЖ” ЕАД предоставя възможност за осигуряване на допълнителни влакове за групи студенти до курортните селища Велинград, Банско и Добринище във връзка със студентския празник на 8 декември, съобщиха от пресцентъра на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Влаковете ще се движат по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище след направени Холдинг БДЖ” ЕАД предоставя възможност за осигуряване на допълнителни влакове за групи студенти до курортните селища Велинград, Банско и Добринище във връзка със студентския празник на 8 декември, съобщиха от пресцентъра на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Влаковете ще се движат по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище след направени

"Калинката" Кавръкова плаши ген. Атанасов със съд

http://frognews.bg/news_81351/

Полина Кавръкова отговори на обвиненията на ген. Атанас Атанасов в сутрешния блок на bTV в подробно писмо до редакционната ни поща, в което публикува „блестящата“ си автобиография и резултатите на отдел „Финансово разузнаване“ в ДАНС под нейно ръководство.

Продължават протестите на сирийски бежанци в Атина

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-protestite-na-siriyski-bezhantsi-v-atina-news227780.html

Вече 11 дни продължават протестите на сирийски бежанци пред парламента в Атина, няколко души са обявили гладна стачка, съобщи кореспондентът на БНР в гръцката столица. В лагера на протестите има майки с малки деца. Изхранват ги неправителствени организации, църквата и Агенцията за бежанците. Поставят се искания, които са в нарушение на европейското законодателство и проблемът не е в гръцкото правителство, поясняват юристите, които се ангажираха със случая.  На пресконференция днес преставители на протестиращите сирийци поискаха статут на бежанци с право да пътуват в Европа, социални помощи и жилища. От Върховния комисариат за бежанците към ООН поясниха, че правителството в Атина не може да изпълни исканията, защото европейското законодателство не позволява това. От Министерството по защита на гражданите съобщиха, че имат готовност за незабавно даване на бежански статут, но не и разрешение за движение в европейските страни. Протестите в Атина са насочени към натиск за промяна на европейското законодателство. Сирийците, които се намират пред гръцкия парламент, отказват да подадат дори искане за бежански статут, който ще ги затвори за години в Гърция. Кампания успя да събере средства и дрехи за протестиращите. Граждански организации подготвят утре протести в подкрепа на бедстващите сирийци.

Калфин: При 860 лв. заплата, хората да вземат 700 лв. пенсия

http://www.moreto.net/novini.php?n=272346

Доста забележки имаше на заседанието на НСТС снощи. Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълга дискусия. Това каза пред Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

БДЖ пуска допълнителни влакове за студентския празник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452182

Холдинг БДЖ” ЕАД предоставя възможност за осигуряване на допълнителни влакове за групи студенти до курортните селища Велинград, Банско и Добринище във връзка със студентския празник на 8 декември, съобщиха от пресцентъра на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Влаковете ще се движат по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище след направени Холдинг БДЖ” ЕАД предоставя възможност за осигуряване на допълнителни влакове за групи студенти до курортните селища Велинград, Банско и Добринище във връзка със студентския празник на 8 декември, съобщиха от пресцентъра на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Влаковете ще се движат по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище след направени

България по-бедна дори от Румъния, половината от хората живеят в риск от бедност

http://pik.bg/българия-по-бедна-дори-от-румъния-половината-от-хората-живеят-в-риск-от-бедност-news255377.html

България по-бедна дори от Румъния, половината от хората живеят в риск от бедност

Почти половината от българите живеят в риск от бедност или социално изключване. Това показват последните актуални данни на европейската статистическа служба Евростат, пише "24 часа".

Затруднения да плащат сметките си и да покриват неотложните разходи са 3,49 млн. български граждани. Това е 48% от населението към края на 2013 г. Бедността се е увеличила с над 3 процента за 5 години. През миналата в риск от бедност са били 44,8 на сто от хората у нас.

Очаквано именно България е с най-много бедни от всички страни в ЕС. Най-близо до нас са румънците с 40,4 на сто. При тях обаче има положителни тенденции.

Бедността в Румъния е намаляла значително, след като през 2009 г. е засягала цели 44,2 процента от населението при съседите.

В топ 3 на най-бедните държави в ЕС влиза и Гърция, където от негативното явление са засегнати 35,7 на сто от хората.

Изненадващо отличникът в Европа се оказва бивша социалистическа страна - Чехия. Там очевидно преходът към пазарна икономика се е отразил най-добре на хората, защото само 14,6 на сто са в риск от изпадане в бедност или социално изключване.

След Чехия най-добре са в Холандия, Финландия и Швеция. Там опасността от бедност се отнася за под 16,5 на сто от хората. И в още две държави от бившия соцлагер се справят добре с политиката по доходите. За период от 5 години бедността е намаляла значително в Полша и Словакия.

Според критериите на Евростат хората в риск от бедност са тези, които живеят с разполагаем доход под линията на бедност, която е изчислена като 60% от националния среден еквивалентен доход. Отчетена е големината на домакинството, като се използват следните тегла - 1 за първия възрастен, 0,5 за всеки друг член на семейството над 14 г. и 0,3 за децата под 14 г.

За България социалното подпомагане играе огромна роля при намаляване на бедността. След т.нар. социални трансфери рискът от изпадане в негативната ситуация пада до 21% от населението.

България обаче е далеч пред другите страни в ЕС и по дял от хората, които са изпитали някакви материални лишения през миналата година. Това се отнася за 43 на сто от населението. По критериите на Евростат материални лишения означават невъзможност да се плащат наеми или ипотека навреме, да се отоплява жилището адекватно, да се посрещат неочаквани разходи, да се яде месо, риба или вегетарианският им протеинов еквивалент всеки втори ден.

Останалите критерии са хората да могат да си позволят една седмица ваканция извън къщи, да поддържат кола, да имат пералня, цветен телевизор или телефон. Човек се смята, че изпитва материални лишения, ако не успява да изпълни 4 от 9-те критерия.

Статистиката на Евростат показва, че следващата страна, в която хората са с най-много материални лишения - Румъния, е с дял от 28,5%, или много по-малък, отколкото в България.

Като цяло в Европейския съюз материални лишения изпитват само 9,6 процента от населението. Най-добре са в Швеция - 1,4%, Люксембург - 1,8%, Холандия и Финландия - и двете по 2,5 на сто.

Друг показател, който е тясно свързан с изпадането в бедност, е колко хора на възраст до 59 години живеят в домакинства с много нисък интензитет на работа. Това означава, че възрастните в семейството са работили с по-малко от 20% от техния потенциал през миналата година.

По този показател България не е на последните места. Пред нас са Гърция, Испания, Хърватия, Великобритания и Белгия.

Сестрата на Бойко Борисов: Пак го съветвам да се пази от нож в гърба

http://offnews.bg/news/n_1/n_424053.html

Бойко Борисов трябва да се пази от нож в гърба, обяви сестрата на лидера на ГЕРБ и премиер за втори път Бойко Борисов д-р Красимира Иванова. Тя гостува в предаването на Люба Кулезич в Нова телевизия. Коментарът беше по повод въпрос на Кулезич дали все още съветва брат си да бъде по-мнителен към хората в най-близкото си обкръжение, както го съветваше по време на първия му мандат като премиер. Аз го съветвам само от екрана, когато се виждаме и чуваме, ние си говорим изключително лични неща, касаещи семействата ни, уточни д-р Иванова. Сестрата съветва брат си да прощава, защото това е висша човешка добродетел, но да не забравя предателството, да не забравя забитите ножове в гърба и да продължава да става все по-мъдър. "Вчера прочетох едно изречение в едно късметче от кафе: " Когато един пирон стърчи над другите, винаги пръв получава чук по главата" . Така д-р Иванова отговори на въпроса как си обяснява, че Борисов е един от най-хулените министър-председатели. Тя разкритикува отново д-р Петър Москов , който стана министър на здравеопазването и го обвини в политически рокади в здравното ведомство: „В момента мисля, че е са политически принцип (уволненията и назначенията в МЗ), защото виждам, че хората, които са около Москов, са Реформатори. Според мен смените не са разумни. Аз съм против непрекъснатата смяна на експертни лица. Винаги съм вярвала в приемствеността". Относно коментарите около факта, че тя ще става баба на очаквано от сина й момченце до края на годината, докторката посъветва българите: "Злобата убива, радвайте се на всяко новородено бебе, независимо кое е то, няма никакво значение дали е на моето семейство или на някое друго семейство, Раждат се бебета, които са бъдещето на България".

6-годишно дете спасено след алкохолно отравяне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247147_6-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D1%

 Лекари от бургаската болница са спасили 6-годишно дете от алкохолно отравяне. Момиченцето е прието в късния следобед в петък, съобщиха от болницата.

Родителите му са го донесли на ръце. Детето е било в безсъзнание. По думите им, то изпило около 200 грама водка.

Родителите се притеснили, защото детето започнало да говори несвързано и да се държи неадекватно. Те са били заедно вкъщи, но не са разбрали кога дъщеря им е намерила и погълнала алкохола.

Острото отравяне с алкохол е много опасно, особено при малки деца, защото настъпват необратими мозъчни увреждания. При липса на лекарска намеса има голям риск от смърт поради тежка сърдечна недостатъчност и дихателна парализа. В случая от голямо значение е била и правилната реакция на родителите, които веднага са потърсили помощта на дежурните медици в Спешно отделение, съобщиха още от болницата.

Състоянието на детето е овладяно. То е настанено в отделението по реанимация.

Източник: БТА    

БДЖ осигурява допълнителни влакове за групи студенти до Велинград, Банско и Добринище за 8-ми декември

http://pik.bg/бдж-осигурява-допълнителни-влакове-за-групи-студенти-до-велинград-банско-и-добринище-за-8--news255378.html

БДЖ осигурява допълнителни влакове за групи студенти до Велинград, Банско и Добринище за 8-ми декември

„Холдинг БДЖ” ЕАД предоставя възможност за осигуряване на допълнителни влакове за групи студенти до курортните селища Велинград, Банско и Добринище във връзка със студентския празник на 8 декември, съобщиха от пресцентъра на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Влаковете ще се движат по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище след направени предварителни заявки за пътуване.
Допълнителните влакове за организираните групи студенти ще пътуват на 6-и и 8-и декември от Септември до Добринище и на 7-и и 9-и декември от Добринище до Септември.
Разписание на допълнителния влак от Септември до Добринище, който ще пътува на 6-и и
8-и декември:
Септември – 12:35 ч. (тръгва)
Велинград – 14:00 ч. (пристига)
Банско – 17:00 ч. (пристига)
Добринище – 17:15 ч. (пристига)
Разписание на допълнителния влак от Добринище до Септември, който ще пътува на 7-и и
9-и декември:
Добринище – 11:40 ч. (тръгва)
Банско – 11:56 ч. (пристига)
Велинград – 15:22 ч. (пристига)
Септември – 16:50 ч. (пристига)
Националният железопътен превозвач напомня, че при организиране на групови пътувания, студентите редовно обучение могат да ползват 75 % намаление от цената на билета. За целта е необходимо групата да бъде съставена от минимум 10 души и един ръководител.
Желаещите да пътуват с допълнителните влакове по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище могат да направят своите заявки за пътувания на групи на следната електронна поща: bdz_passengers@bdz.bg.
Повече информация за подаването на заявки и условията за групови пътувания клиентите на „Холдинг БДЖ” ЕАД могат да намерят на официалната интернет страница на националния железопътен превозвач (www.bdz.bg).

Мубарак оправдан за смъртта на 846 протестирали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247146_%D0%9C%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+846+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D

 Съдът свали обвиненията срещу бившия египетски президент Хосни Мубарак за убийствата на демонстранти по време на народния бунт в Египет.

Същевременно съдът оправда бившия президент по обвинение в корупция. Мубарак обаче няма да бъде пуснат на свобода, тъй като излежава тригодишна присъда по друго обвинение в корупция.

Мубарак пристигна в съдебната зала, за да чуе присъдата по делото за смъртта на  846 души по време на бунта от 2011 г.

86-годишният Мубарак бе транспортиран от военна болница до съда в предградие на Кайро с хеликоптер. Той влезе в съдебната зала в инвалидна количка.

Седем бивши висши служители в службата за сигурност също са обвинени за смъртта на протестиращи.

Съдът ще се произнесе по обвиненията в корупция срещу Мубарак и двама негови синове - Алаа и Гамал.

Бившият египетски лидер бе обвинен, че е наредил на полицията да потуши народните протести, което е довело до смъртта на стотици.

Източник: Агенция "Фокус"    

Областният управител на София няма да се оттегли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247145_%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B

 Категорично не става въпрос за оттегляне, няма от какво да се притеснявам. Това отвърна Веселин Пенев на журналистически въпрос дали ще се оттегли от поста на областен управител на София, предаде репортер на БГНЕС.

Попитан дали не трябва да се откаже от поста в името на компромис за мнозинството в НС, Пенев отвърна, че компромис било това, което той се опитвал да сподели по най-приятелски начин с колегите си, които продължавали да упорстват.

Отдавам го на това, че Валери Симеонов има изключително кратък политически опит, реагира реактивно. Постави се в ситуация, в която всички се опитваме да му съчувстваме и правим всичко възможно да излезе по най-добрия начин от нея и да не продължава да настоява, че съмненията са някакъв повод за конкретни действия, от която и да е страна, каза Пенев. Още повече, когато става въпрос за назначението на министър-председателя, който е извършил тези 2 назначения, които те оспорват, добави Пенев.

Съветвам колегите си да пренасочат усилията си към далеч по-градивни неща, а не до това да бъдат сведени нещата до личностни взаимоотношения и обвинения, които нямат никаква принципна основа или фактологическа основа, заяви той. По думите му от 1989 г. се занимава активно с политическа дейност, създавайки първия синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа". Минал съм през всички стъпала на консултантската политическа дейност. Сега по този лековат начин да се свеждат нещата до проблеми, свързани с една или друга персона, е несериозно, каза още той.

БГНЕС припомня, че правителството на Бойко Борисов смени 24 областни управители на 26 ноември. Областната администрация в София пое Веселин Пенев, магистър по социална и юридическа психология от Софийския университет, който се занимава с консултантска дейност. Пенев е и зам.-председателят на Народната партия "Свобода и достойнство" с лидер Корман Исмаилов.

Администрацията на София-област вече се ръководи от Росица Тодорова, директор на НУ "Христо Ботев" в Годеч. Била е заместник-областен управител на София-област. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Нинова: Увеличаването на потреблението е начин за излизане от кризата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247144_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A3%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B

"Имахме проблеми по членството в комисиите, решихме го и комисиите са факт. Това обаче не е индикация за срив в БСП." Разяснението направи пред БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България Корнелия Нинова.

Тя обясни, че решението да не се влиза в управлението е било взето от висшите органи на партията и тя седи зад него, макар да има отделни различни мнения. Нинова обоснова решението на БСП да остане в опозиция с две причини – държавническа и партийна. Тя обясни първата, с факта, че България има нужда от силно ляво и силно дясно. "Ако бяхме влезли в управление с ГЕРБ, нямаше да бъдем силна лява партия. България щеше да загуби", заяви депутатът от левицата. Нинова напомни и че двете партии са прекалено различни. "Само 10 дни от това управление показват, че сме били прави да останем в опозиция. Как щяхме да приемем замразяването на доходите догодина, увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране отново с 4 месеца, замразяването на минималната работна заплата, отнемането на социалните права. Това за нас е неприемливо като програма и идеология", каза Корнелия Нинова. Тя подчерта, че в политиката трябва да се правят компромиси, но трябва да има и последователност.

Корнелия Нинова обясни, че основно разходите трябва да се правят в две посоки: увеличаване на публичните инвестиции и за доходите на хората. "Тези държави, които в криза увеличиха публичните инвестиции, постигнаха ръст в икономиката и в БВП. Тези, които предприеха само рестрикции, задържаха нивата и след това паднаха надолу", поясни Корнелия Нинова. Тя обясни, че увеличаването на потреблението е другият начин за излизането от кризата, а хората ще потребяват, когато имат повече доходи. Нинова припомни, че постъпки именно в тези две посоки е започнала БСП по време на предишния мандат- с увеличаване на минимална работна заплата, детски и социални надбавки и помощ за бизнеса. Тя категорично отрече твърдението, че това е опит да се отиде в крайно ляво, за да се успокоят вътрешни противоречия. Нинова изтъкна, че това е основа на лявата програма, приета на конгрес, зад която БСП седи отдавна.

За да се помогне на българските производители, трябва не само да се търсят външни пазари, но и управляващите да подкрепят Закона за защита на конкуренцията, препоръча Нинова. Тя обясни, че благодарение на него: веригите няма да могат да продават под себестойност българска продукция и да се забранява на производителите да продават на по-ниска цена на други магазини. "С тези мерки и останалите, заложени в Закона за конкуренцията, българските производители по-бързо ще усетят подкрепата на държавата", заяви Нинова. Тя бе категорична че това няма да доведе до увеличаване на цените за крайния потребител, ако има контрол и законът се спазва.

По повод решението на премиера Борисов да подкрепи идеята на Корнелия Нинова за проверка на състоянието на язовирите, тя каза: " Да той е демонстрира друг тон, но докога ще продължи този друг тон?" Тя все още не може да изведе тенденция от този случай- че това е нов стил на политика. Нинова поясни, че по нейна информация има 268 язовира в страната, които са с неизяснена собственост. "Законът възлага на собственика технически да контролира съоръжението. Тоест те са безконтролни", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България. Тя обясни, че 77 са опасните язовири, за които е предписано да бъдат закрити до края на 2014 г., а нито един не е закрит. "Когато се случи нещо, като това в Мизия, си даваш сметка, че всички носим отговорност и всички сме длъжни да решим този проблем. Не можем повече да позволим страната да потъва под вода и да дава жертви", категорична бе Корнелия Нинова. 

 

 

 

БГНЕС 

Хосни Мубарак бе оневинен за убийствата на демонстранти през 2011 г.

http://www.cross.bg/mybarak-protzes-hosni-1441803.html

/КРОСС/ Съдът в Кайро оправда бившия президент на Египет Хосни Мубарак по обвиненията, че е отговорен за загиналите по време на протестите срещу него през 2011 г., когато в сблъсъци с полицията загинаха стотици, съобщава ВВС.  Мубарак беше обвинен, че е уреждал убийствата на мирни протестиращи. Самият той пледираше за невинен. Това е вторият процес срещу него по това обвинение, след като първият го призна за виновен и осъди на доживотен затвор. В последствие му беше разрешено да има нов процес. 86-годишният Мубарак е оправдан и по обвинението, че е участвал в корупционна схема за износ на газ към Израел. Въпреки това Мубарак скоро няма да бъде освободен от затвора, посочва CNN. През май т.г. той бе осъден на три години затвор заради незаконно присвояване на 19 млн. долара, отделени за реставрация на резиденцията му. Неговите двама синове имат 4-годишни присъди по същия процес.  

К. Нинова: Прави сме, че останахме в опозиция

http://frognews.bg/news_81350/

„Имахме проблеми по членството в комисиите, решихме го и комисиите са факт. Това обаче не е индикация за срив в БСП.” Разяснението направи пред БНТ зам.-председателят на ПГ на БСПЯ ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя обясни, че решението да не се влиза в управлението е било взето от висшите органи на партията и тя седи зад него, макар да има отделни различни мнения.

Костов: ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има кабинет на Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247143_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D0%A1%D0%91+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D

 Реших да не участвам повече на национални събрания на ДСБ, макар да обещах за последното. Това заявява в профила си в социалната мрежа Фейсбук бившият лидер на ДСБ и бивш премиер Иван Костов.

Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. И по този начин да му спестя клевети, че следва чужда воля. Оставам с вас като гражданин. Силите ми да издържам на хулите намаляват с годините, затова се опитвам да съхраня част от тях, за да мога да съм полезен, подчертава Костов. Той допълва, че не се побира в представите му "ролята на фалшив ентусиаст".

Ако кажа честно мнението си, може и да навредя. Поради това ще споделя само следното: ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия. Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск, казва още Костов. 

 

 

 

 

БГНЕС

Замразиха сцената на най-голяма зала в НДК

http://www.bnews.bg/article-123068

Държавният "балет на лед" на Санкт Петербург ще представи изключително шоу тази вечер.

264 пешеходци са санкционирани от началото на годината във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272345

Глобите за пешеходци започват от 20 и достигат 150 лв., но никой не знае колко от тях са платени. Фиш с минималния размер санкция се издава на граждани, които пресичат улицата без риск за останалите участници в движението. При минаване на червен светофар, прескачане на мантинела, синджири и други ограждения глобата скача на 50 лв.

Домусчиев обяви КРИБ за силен партньор на Борисов

http://pik.bg/домусчиев-обяви-криб-за-силен-партньор-на-борисов-news255375.html

Домусчиев обяви КРИБ за силен партньор на Борисов

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев обяви КРИБ за бъдещ “силен партньор на Бойко Борисов и правителството”. Футболсният бос говори пре К2 два дни, след като огляви УС на бизнес организацията.

Има ли КРИБ програма за увеличаване на брутния вътрешен продукт на България чрез корелация между едрия бизнес и управляващите?

Кирил Домусчиев заяви, че в момента няма изготвена такава програма, но това е една от целите пред новия управителен съвет – да се работи активно в тази посока заедно с правителството. „Ние ще се включим чрез предложения и проекти и ще съдействаме във всяко едно отношение, за да можем да привлечем инвестиции с този план, който предлага г-н Юнкер”, категоричен беше председателят на КРИБ. Водещата на свой ред отбеляза, че Кристалина Георгиева е призовала едрия бизнес да бъде партньор в това отношение и попита има ли яснота колко от членовете на КРИБ биха се включили в съответни проекти, на което Кирил Домусчиев отговори, че потенциалът на КРИБ е много голям за участие в тези проекти, защото това е най-голямата работодателска организация, в която членуват повечето от браншовите организации. „С нашата членска маса и с нейното качество ние ще сме най-сериозният партньор в един такъв проект”, категоричен беше собственикът на „Лудогорец”. 

Замислят ли се предложения към правителството на Бойко Борисов да се оптимизира регулаторната среда за бизнеса?

Кирил Домусчиев заяви, че такива разговори при всички положения ще бъдат проведени и се надява предложенията на КРИБ да бъдат посрещнати с необходимото внимание и на базата на опита и знанието от предходните години да се търси решение за оптимизация на участието на бизнеса във всякакви обществени проекти, да се търси най-доброто, което да е най-доброто не само за бизнеса, но и за България.

Какво е наследството от предишния председател на КРИБ Огнян Донев?

Според Кирил Домусчиев КРИБ е една много добре структурирана организация, с много добър мениджърски екип в лицето на г-н Евгени Иванов и останалите колеги в офисите на КРИБ. „Имаме своите виждания, отстоявали сме нашите принципи през годините, структурирани са всички необходими за дейността на КРИБ комитети и подкомитети, имаме нашите експерти и смятам, че наследявам една много сериозна база за по-нататъшно развитие на КРИБ”, категоричен беше новоизбраният председател. 

Може ли „Хювефарма” да служи за пример как се управлява бизнес?

Кирил Домусчиев заяви, че „Хювефарма” е един много добър пример, не само на базата на показаното и постигнатото през годините, но е и една фирма, която е изградена „на зелено”. Той продължи, че фирмата е основана през 2000 година и хубавото в нея не са само ръстовете на продажби, печалбите и инвестициите, които се правят, но и това, че през годините тя е ориентирана на 99% да не зависи от българския пазар, тъй като той е сравнително малък. В момента продажбите на фирмата са в 95 страни по света и то основни пазари, като САЩ, Западна Европа, Латинска Америка, Азия. „Общо взето няма точка по света, където да има нужда от нашите продукти и ние да нямаме нашите колеги, които да са местни специалисти и да извършват продажби и регистрации в съответната държава”, изтъкна собственикът на компанията и продължи, че бъдещето на България, ако искаме ръст на индустриалното производство, е да се търси развитие на експортноориентираните отрасли, да се търсят пазарите навън и инвестициите в производствени мощности да са насочени към увеличаване на обемите на износ. 

Ще бъде ли КРИБ силен партньор на правителството на Бойко Борисов, повече критика или повече помощ да се очаква?

Кирил Домусчиев заяви, че само с критика нищо не се постига, трябва наистина КРИБ да бъдат отворени партньори и да търсят най-добрите решения. „КРИБ и в мое лице, и в лицето на колегите от УС, и в лицето на всичките ни по-активни членове, които постоянно генерират предложения и идеи, ще бъдем партньор, който ще бъде конструктивен и ще търси най-доброто, надявам се, че ще получим същото отношение и от страна на правителството, аз съм оптимист”, категоричен беше председателят на КРИБ. 

Бюджет 2015.

Кирил Домусчиев изрази мнение, че КРИБ трябва да подкрепи бюджета и добави, че има малки или по-големи опасения, но като цяло проектът за бюджет е консервативен, запазва данъчните ставки, което е важно за повечето членове на организацията, връща дефицита в рамките на 3%, за което КРИБ винаги е настоявал, а тригодишната рамка предвижда нива от 2%. Той продължи, че абсолютната стойност на държавния дълг, което също е много важно, се повишава само с 2 милиарда. „Предвид на всичко, което се случи през последната година и половина, сложната икономическа и финансова ситуация и наследството на кабинета „Орешарски” мисля, че това е едно минимално увеличение и този дълг ще възлезе на 30% от БВП, което продължава да е един от най-добрите показатели в ЕС”, подчерта Кирил Домусчиев. Той продължи, че този проект за бюджет поставя началото на една политика за реформи, за което КРИБ винаги е настоявал пред всички предходни правителства. Освен това приходната част изглежда реалистична и не дава възможност да се повтори ефекта на Орешарски. Председателят на КРИБ коментира и връщането на данъка върху лихвите по депозитите, изтъквайки, че това е нещо положително и би насочило парите към икономиката и към раздвижване на капиталовия пазар. Той продължи, че смята за малко намаляването на администрацията с 10%, но все пак е нещо. Кирил Домусчиев заяви, че по отношение на бюджета КРИБ не подкрепя увеличението на максималния осигурителен доход, тъй като по-голямата част от членовете на КРИБ ще бъдат засегнати и тук става дума за цели сектори и отрасли, като например Ай Ти сектора, който в момента е основен двигател на растежа и показва големи ръстове през последните години. По този начин един такъв сектор може да бъде принуден да изнесе операциите си в съседни държави, което се вижда и при други сегменти на индустрията. 

Какво е мнението на бизнеса за плановете за сливане на НАП и Агенция „Митници”?

„Предполагам, че г-н Горанов е направил добра преценка, за мен той е много добър икономист, с консервативен подход и мисля, че това, което предлага, е добро, като решение, едва ли е спонтанно решение”, заяви Кирил Домусчиев. 

Трябва ли да се увеличи минималната работна заплата?

Кирил Домусчиев заяви, че не иска да изразява позиция от името на КРИБ, но личното му мнение е, че минималната работна заплата спокойно може да се увеличи. Той даде пример със собствените си компании, като изтъкна, че в тях няма толкова ниско платени хора и това по никакъв начин не би се отразило. „Това звучи като подадена ръка към синдикатите”, отбеляза водещата Илиана Беновска, на което Кирил Домусчиев отговори, че е така и е съвсем редно да се увеличи този праг.

Предвиждат ли КРИБ среща с премиера и с отделните министри в икономиката и енергетиката?

Кирил Домусчиев заяви, че се надява КРИБ да бъдат поканени на такава среща. „Не е редно постоянно да им звъним и да търсим такава среща, аз се надявам, че ако правителството и съответните министри имат желание да правят реформи и да изпълняват предизборните си обещания, при всички положения е нормално да се допитват до гласа на бизнеса и да се опитаме ние с каквото можем да им помогнем”, подчерта председателят на КРИБ. На въпроса дали планират и срещи със синдикатите, той отговори положително и продължи, че трябва да се поддържат добри отношения и със синдикатите, защото те също са социален партньор, имат своите виждания и някои от предложенията им са доста логични.

Какво се случва във футболен клуб „Лудогорец”?

Кирил Домусчиев каза, че е бил доста ядосан след края на мача с Ливърпул, завършил 2:2, но не на играчите или на отбора, а на шанса, защото тимът е имал и нужда от малко шанс, за да победи, да натрупа точки и да продължи напред в турнира. Той продължи, че след мача е влязъл в съблекалнята, поздравил е играчите и е уточнил някои неща, които предстоят и в които разчита играчите да се справят. „Разбирам Ви, понякога човек трябва да е педагог, но какви перспективи очаквате да постигнете този сезон?”, попита на свой ред водещата Илиана Беновска, на което собственикът на клуба отговори, че перспективите са ясни, до края на годината има още няколко важни мача, които трябва да бъдат спечелени и на пролет отборът да се пребори за шампионската титла. Кирил Домусчиев подчерта, че остава още един мач от групите на Шампионска лига, който е не по-малко важен, защото е мач за престиж. Той продължи, че се работи много активно с колегите от администрацията на клуба относно строителството на стадион, което върви в момента и изграждането на допълнителни терени и бази за детско-юношеската школа в Разград. Много от идеите за това са взаимствани от направеното във водещи клубове в Европа.

Попитан от водещата Илиана Беновска какво смята за случващото са в БФС и националния отбор и може ли направеното в „Лудогорец” да се пренесе, да се мултиплицира в цялото футболно съсловие, собственикът на „Лудогорец” заяви, че има нужда от сериозна реформа и това е нещо, което ще иска на следващия изпълком да бъде обсъдено. „Все пак в Изпълкома, независимо кой плюе по него, има доста хора, които са не само бивши добри спортисти, но има и хора, които са успешни бизнесмени, мениджъри, даже и политици, така че ние трябва да намерим пътя, да направим някаква реформа и нещо да се подобри, като бази и като школи, да потърсим и подкрепата на държавата, за да не се срамуваме от това, в което се превърна българският футбол”, завърши Кирил Домусчиев.

Камен Колев: Българските предприемачи не са запознати с TTIP

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247142_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%

 Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС крие сериозни подводни камъни, особено за България, която съставлява по-неразвитата част от европейската икономика.

По отношение на индустрията какви са цените на енергийните носители – газ, електроенергия в САЩ, те са близо 4 пъти по–евтини. И ако те съставляват 30 – 40% от себестойността на стоките, автоматично нашите стават неконкурентоспособни. Няма начин да се конкурираме с успех при тези разлики в цените. Да не говорим, че при износ отвъд океана проблем ще бъдат различните законодателства на отделните щати. Тук при нас, в ЕС имаме директиви, регламенти – всичко е ясно, нормативно и юридически.

Българските предприемачи не са запознати добре с TTIP, има сериозна празнота в това поле. Макар да разбират интуитивно, че конкурентоспособността на техните изделия ще бъде изправена пред сериозни изпитания. Но това е и нашата роля като работодателска организация да ги информираме.

2015 г. ще бъде ключова година по отношение на усвояване на евросредствата от предишния програмен период. За периода 2007 г. – 2013 г. плюс още 2 години имаме право да усвояваме парите. Бюджетът ни трябва да осигури съфинансирането при положение, че се отблокират средствата и по двете оперативни програми "Регионално развитие" и "Околна среда". Ако има някакви проблеми с неотблокирани средства това означава, че държавата трябва да има достатъчен ресурс да ги покрие за един по-дълъг период преди да бъдат получени от ЕС. От гледна точка на бюджета трябва да имаме готовност. Все пак, при едни оптимистични прогнози от лятото на следващата година някои схеми биха могли да бъдат обявени по ОП "Конкурентоспособност и иновации", а те са твърде важни за българската индустрия.

За съжаление, в индустрията имаме известен спад, въпреки че по тримесечия има положително развитие, но то намалява като темп. Трудно е да се каже, че индустриалното ни развитие ще определи по-силен икономически растеж - той ще бъде в рамките на около 1%.

Санкциите срещу Русия оказват влияние на българската икономика и селското стопанство в момента – предимно върху хранително-вкусовата промишленост, в сектора на земеделската продукция, в консервната промишленост, в преработвателната – плодове, зеленчуци и ще трябва да се търси компенсаторен ефект. Разбира се, обемите не са огромни, но, все пак, това е един пазар, за който трябва да се търси заместител. Такива страни за нашата продукция биха били Казахстан, Беларус и арабските страни.

Преди дни имаше общо събрание на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, в който членуват най-големите земеделски фирми. Те правят точно това, търсят нови пазари, допълнителна реализация, въпреки проблемите с пазара в Русия, въпреки раздробеността на земята, трудностите с местната продукция, която все повече се измества от вносна продукция – домати, чушки и т. н.

По отношение на индустрията, може би, е важно да предвидим участието на страната ни в плана на новия председател на ЕК Юнкер. Предвиждат се 300 млрд. евро за насърчаване на инвестициите, тъй като и в целия ЕС, включително и в България, се наблюдава техния спад. Този фонд в момента се избистря в точни числа, но е ориентиран към такива проекти, за които не може да бъде намерено нормално, регулярно, банково или друго финансиране. Така че България трябва да прецени своите възможности в този фонд за насърчаване на инвестициите - при какви условия ще бъдат отпускани, така че бизнесът да може да ги ползва при преференциални условия.

От съвместните усилия на правителството и на бизнеса зависи как ще си направим сметката, за да спечелим, а не да се вайкаме от пропуснатите възможности. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

БНТ: Надяваме се с избора на Бинев да не се постави под съмнение ролята на обществените медии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/29/2428986_bnt_nadiavame_se_s_izbora_na_binev_da_ne_se_postavi/?ref=rss


БНТ публикува на сайта си позиция на медиата по повод избора на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите.

Обществената телевизия припомня, че през 2012 година Слави Бинев и негови привърженици се опитват да щурмуват сградата на БНТ, за което тя е сезирала Европейския парламент, Европейския съюз за радио и телевизия EBU и е информирала СЕМ. Тогава Бинев и съмишлениците му са използвали и нецензурни квалификации, а...

Поледици в Северна България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247141_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Жълт код е обявен за днес в 5 области на Северна България заради поледици, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Русенска, Силистренска и Разградска. В тези области ще има слаби валежи, предимно от дъжд. Заради ниските температури при земята, ще се създадат условия за образуване на поледици. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Времето над страната ще бъде облачно, в Северна България и студено със слаб вятър от изток-североизток. Там ще има и слаби превалявания от дъжд и сняг, а в отделни райони ще се образуват и поледици. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София около 2°.Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°. В Южна България само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще бъде и почти тихо с максимални температури между 8° и 13°, в София 9-10°.

Над планините ще бъде облачно. На отделни места ще превали дъжд, над 1800-2000 метра сняг. Ще духа умерен и силен западен вятър.

По Черноморието ще бъде облачно със слаб северен вятър. Ще бъде почти без валеж. Максималните температури ще са от 5° по северното крайбрежие, до 10° в южните райони. Температурата на морската вода ще бъде около 8°-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

БДЖ пуска още влакове за студентския празник до Велинград, Банско и Добринище

http://society.actualno.com/---BDJ-puska-oshte-vlakove-za-studentskija-praznik-do-Velingrad-Bansko-i-Dobrinishte-news_63110.html

Във връзка със студентския празник – 8 декември, БДЖ предоставя възможност за осигуряване на допълнителни влакове за пътуване на организирани групи студенти до курортните селища Велинград, Б...

Ядрена война на Марс и шест дни тъмнина на Земята

http://cosmos.actualno.com/Jadrena-vojna-na-Mars-i-shest-dni-tymnina-na-Zemjata-news_63118.html

Ядрена война на Марс и шест дни тъмнина на Земята. Нека още веднъж да развенчаем поредната порция сензации, подхваната този път дори от агенции. Космосът винаги е привличал човечеството. Така е било ...

ЕС обяви кои са санкционираните организатори на "изборите" в Донбас

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/11/29/2428987_es_obiavi_koi_sa_sankcioniranite_organizatori_na/?ref=rss

Европейският съюз публикува в събота имената на 13-те сепаратисти и 5 организации от Източна Украйна, които в четвъртък реши да включи в списъка със санкции. С публикацията в официалния вестник на ЕС решението незабавно влиза в сила.

То засяга:

Сергей Козяков - ръководител на Луганската Централна избирателна комисия;
Олек Акимов - зам.-председател на партия "Лугански икономически съюз";
Лариса Айрапетян -министър на здравеопазването на Луганската народна...

Валери Симеонов: Не сме искали Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма

http://pik.bg/валери-симеонов-не-сме-искали-бранимир-ботев-за-зам-министър-на-туризма-news255367.html

Валери Симеонов: Не сме искали Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма

Патриотичният фронт не е искал назначаването на Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма, каза съпредседателят на коалицията Валери Симеонов, цитиран от "Фокус". Той опроверга твърденията на министър Николина Ангелкова.

„Предложението беше следното – да се запази на поста си. Ние не предлагаме за назначване нито министри, нито зам-министри, нито областни управители или зам.-областни управители. Точното предложение беше - да се запази на поста си, защото той все пак си беше зам.-министър„, каза Симеонов. Според него Биотев е имал добри показатели като зам.-министър. Той отговаряше за туризма в мега министерството на Икономиката енергетиката и туризма в кабинета Орешарски. „Бранимир Ботев е човекът, който настоява, и вече второ правителство се опитва да въведе система за контрол върху настаняванията в туризма – информационен контрол върху туризма. Тя е приета още 2007г и странно защо продължава да не се въвежда. Ние сме изключително заинтересовани, говоря от Бургас за въвеждането на единната система за туристическа информация SP. При разследването на атентата в Сарафово разследващите така и не можаха да разберат къде са нощували атентаторите. България е единствената държава от ЕС, в която не е въведена тази система за контрол. Ето това е истинската причина, а не че бранша бил недоволен„, посочи още Симеонов.

Що се отнася до друго спорно назначение за зам.-министър- това на Орхан Исмаилов за заместник на министъра на отбраната, Валери Симеонов каза, че другата седмица ще решават дали да оттеглят подкрепата си от правителството. Той обясни, че е нужно време за да се вземе такова решение. Във вторник ще заседава консултативен съвет на коалицията, в която влизат 14 партии. След това трябва да заседава политическия съвет на едната и другата партия, и накрая на коалицията.

България изпревари Румъния по бедност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451238

Почти половината от българите живеят в риск от бедност или социално изключване. Това показват последните актуални данни на европейската статистическа служба Евростат.
Затруднения да плащат сметките си и да покриват неотложните разходи са 3,49 млн. български граждани. Това е 48% от населението към края на 2013 г. Почти половината от българите живеят в риск от бедност или социално изключване. Това показват последните актуални данни на европейската статистическа служба Евростат. Затруднения да плащат сметките си и да покриват неотложните разходи са 3,49 млн. български граждани. Това е 48% от населението към края на 2013 г.

Кражба на кабел остави без ток клиенти на ЧЕЗ в „Надежда”

http://www.cross.bg/kabel-prizovava-klientite-1441802.html

/КРОСС/ 40 метра кабел беше откраднат рано тази сутрин в столичния квартал „Надежда". Вследствие на посегателството без електрозахранване до момента е блок 456 в квартала. Кабелът е откраднат от тръбна мрежа в шахти под земята. „Мобилизирахме аварийни групи веднага след като получихме сигнала и работим за отстраняване на повредите и полагане на нов кабел. Надяваме се, че към 14 ч. ще успеем да възстановим електрозахранването на клиентите. За съжаление наглите кражби ощетяват най-вече тях, като им причиняват редица неудобства, в случая точно в почивния ден. А средствата, които влагаме за остраняване на щетите, отклоняват ресурс, който в противен случай ще инвестираме в развитие на мрежата, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Компанията призовава клиентите да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клинети и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор.  

Цял блок в "Надежда" без ток заради апаши на кабел

http://frognews.bg/news_81349/

40 метра кабел беше откраднат рано тази сутрин в столичния ж.к. Надежда. Вследствие на посегатлеството без електрозахранване до момента е блок 456 в квартала. Кабелът е откраднат от тръбна мрежа в шахти под земята.

Веселин Пенев няма да се оттегли от поста областен управител на София

http://news.ibox.bg/news/id_1928020166

Пенев изтъкна, че от 1989 година се занимава активно с политическа дейност, създавайки първия синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа". "Минал съм през всички стъпала на консултантската политическа дейност", посочи той. Посъветва Патриотичния фронт да насочат усилия към по-градивни неща.

ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има втори кабинет на Борисов

http://www.mediapool.bg/dsb-oprya-na-granitsata-na-samorazrushavaneto-si-za-da-ima-vtori-kabinet-na-borisov-news227779.html

 “ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия.Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск”. Toва заявява бившият лидер на ДСБ Иван Костов в личния си профил във Фейсбук. Костов съобщи, че няма да присъства на заседанието на Националното събрание на партията в събота. ”Реших да не участвам повече на национални събрания на ДСБ, макар да обещах за последното. Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. И по този начин да му спестя клевети, че следва чужда воля. Оставам с вас като гражданин. Силите ми да издържам на хулите намаляват с годините, затова се опитвам да съхраня част от тях, за да мога да съм полезен”, посочва Костов. ”Не се побира в представите ми ролята на фалшив ентусиаст. Ако кажа честно мнението си, може и да навредя. Поради това ще споделя само следното: ДСБ опря на границата на само разрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия. Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск”, казва още Костов. По-късно в събота ще се проведе Национално събрание на ДСБ.  На конгреса се очакват 750 делегати от цялата страна. Според Устава на партията, такова заседание се свиква задължително след парламентарни избори. Форумът ще започне с политически доклад на председателя на ДСБ Радан Кънев. В дневният ред са включени още избор на нови членове на националното ръководство и утвърждаване състава на Национален изборен щаб.

Акварел от „Малкият принц” на търг за 600 хил. долара

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u1Z3_fiaqN4/

Акварел на „Малкият принц” от Екзюпери, нарисуван от самия автор и използван в първото издание на книгата, ще бъде предложен на търг на 9 декември, съобщава AFP. Организаторите от аукционната къща Artcurial очакват цената на илюстрацията да достигне 600 хил. долара. Рисунката изобразява героя на турския астроном, който открил астероида В612 – планетата на Малкия принц. Астрономът сочи с пръст табло, покрито с математически формули. Илюстрацията е във формат 21,2 на 23,9 см и е подписана „Антоан дьо Сент Екзюпери” без тире.

Екзюпери пише най-известната си творба малко преди Коледа през 1942 г., докато живее в Ню Йорк. Писателят бяга в САЩ, след като нацистка Германия окупира Франция. Повестта е отпечатана за първи път на английски език от издателството Reynal & Hitchcock през 1943 година. Във Франция се разпространява едва след войната, през 1946 година.

Акварелите, които послужили за оригиналното издание, били пренесени в родината на Екзюпери от съпругата му Консуел, пише КРОСС.

Приключват разкопките край Мурсалево, подновяват ги през април

http://pik.bg/приключват-разкопките-край-мурсалево-подновяват-ги-през-април-news255369.html

Приключват разкопките край Мурсалево, подновяват ги през април

Приключва сезонът на разкопките, извършвани по трасето на Автомагистрала "Струма" край село Мурсалево, подновяват ги през април догодина, предаде БГНЕС.

Археологическият обект край кюстендилското село бе започнат през април тази година, срокът на проучванията бе 5 месеца, но поради значимостта му, бе удължен с още три-до края на месец ноември. По план разкопките край с. Мурсалево, община Кочериново, област Кюстендил, трябваше да приключат на 30 ноември.

"По предписание на експертна комисия на Министерството на културата и заповед на министъра, проучването се удължава с още три месеца-април, май и юни 2015 година. Което означава, че спасителното археологическо проучване ще продължи догодина, в края на юни обектът трябва да бъде отстъпен за строителите на ЛОТ-2 на АМ "Струма".

Селището е от неолитната епоха, от VI хилядолетие преди Христа.

"Продължаваме проучването на къщи, строени преди 8 хиляди години, вече сме на ниво окончателно очертаване на хоризонталния план на селището. Къщите в него са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция. Открили сме интересен подвижен инвентар, керамични съдове и други дребни находки. Това неолитно селище е проучваното на най-голяма площ в Европа и с толкова добре запазени останки. Това е отличен шанс за страната ни да експонира на място поне тези, които могат да се запазят след построяването на АМ "Струма", каза пред БГНЕС доц. Крум Бъчваров ръководител секция "Праистория" към Националния археологически институт и музей към БАН.

Археологическият обект край Мурсалево е стар, първите сведения за него датират от 30-те години на XX век. Но истинските и задълбочени проучвания на селището, съществувало от началото на VI-то хилядолетие преди Христа или по времето на ранния неолит или новокаменната епоха, започнаха едва при строителството на ЛОТ-а от Дупница до Благоевград.

Селището е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

През последните дни от работата на обекта се проучва близо два метра дълбок изкоп, по който ще бъдат положени тръбите за канализацията на Мурсалево. Тъй като той минава почти по източната граница на археологичния обект, каналът е прокопан от самите работници на обекта, за да не се унищожат евентуалните артефакти.

От началото на април досега са открити десетки находки, предимно статуетки на богинята-Майка, керамични съдове, копче, игла и сечива, те са уникални, а някои от тях - без аналог в света на археологията. Край извор, съществувал някога, е открита и златна апликация, носена най-вероятно на ухо.

Апликациите са носени някога не като украшения, а като белег на престиж. В изкопите личат керамични съдове на жителите на селището. То се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини селището било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, 5-ти век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-ина такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни. В яма в северозападния край на разкопките е открит скелет на принесено в жертва цяло теле. До поставената надолу глава, за да изтече кръвта, е открито острие на нож.

В момента от двете страни на разкопките от север и юг, са построени два виадукта. Върху самото селище ще има насип. За да не се засипе от него целият проучван терен, ще бъдат изградени две стени. Те ще бъдат изградени в габарита на магистралата, а пространството между тях ще бъде насипано с пръст. Така от проучваното селище за идните поколения ще останат западният и източният край на древното селище. А проучванията ще продължат до самата жп-линия на запад и след построяването на магистралата. Има идея, след края на разкопките да бъде изградено нещо като музейна експозиция. Според регионалния министър Лиляна Павлова ЛОТ-2 от АМ "Струма" трябва да бъде готов на 15 октомври 2015 г.

Мубарак оправдан за смъртта на 846 протестирали

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/mubarak-opravdan-za-smyrtta-na-846-protestirali-6028233

86-годишният бивш египетски президент бе транспортиран от военна болница до съда в предградие на Кайро с хеликоптер

Изграждането на АМ „Хемус”, други пътища и купуването на нов изтребител се отлагат

http://www.moreto.net/novini.php?n=272339

През седмицата министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви изграждането на автомагистрала „Хемус” за свой приоритет за 2015–а година. Средства за аутобана обаче в бюджета няма. Това става ясно от разпространената стенограма от заседанието на правителството в сряда.

Йоана Буковска: Ужасно се притеснявам в голите сцени, студено ми е!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451599

СВЕТЛА ЙОРДАНОВА

Йоана Буковска е сред най-аристократичните и елегантни родни актриси. Въпреки че се е занимавала с класически балет за много кратко време, стойката и грацията  са като на истинска балерина. Стремежът  към съвършенство и в най-малкия детайл също я доближава до жриците на Терпсихора.
В творческата си биография красавицата има наг СВЕТЛА ЙОРДАНОВА Йоана Буковска е сред най-аристократичните и елегантни родни актриси. Въпреки че се е занимавала с класически балет за много кратко време, стойката и грацията са като на истинска балерина. Стремежът към съвършенство и в най-малкия детайл също я доближава до жриците на Терпсихора. В творческата си биография красавицата има наг

Съдът в Кайро оправда Хосни Мубарак за загиналите по време на протестите през 2011 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/29/2428984_sudut_v_kairo_opravda_hosni_mubarak_za_zaginalite_po/?ref=rss


Съдът в Кайро оправда бившия президент на Египет Хосни Мубарак по обвиненията, че е отговорен за загиналите по време на протестите срещу него през 2011 г., съобщава БиБиСи. Тогава стотици души загинаха в сблъсъци с полицията.

Мубарак беше обвинен, че е уреждал и асистирал за убиването на мирни протестиращи. Самият той пледираше за невинен. Това е вторият процес срещу него по това обвинение, след като първият го призна за виновен и осъди на доживотен затвор. В последствие му беше...

Русия ни дава газ на вересия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/A8KeY3_n8F4/

България започна тази седмица да получава руски природен газ на вересия, съобщават експерти пред „Преса”. Заради липса на средства държавният доставчик „Булгаргаз” не успя да издължи изцяло вноската за ноември и не намери пари за авансовото плащане за декември, което трябваше да бъде направено до края на работния ден вчера.

Дългът към „Газпром” е търговска тайна. От обява на „Булгаргаз” за обществена поръчка обаче стана ясно, че необходимата сума е близо 139 млн. лв. фирмата търсеше четири кредита с такава обща стойност. Но нито една банка не пожела този месец да финансира закъсалия доставчик. Така се повтори драмата от юни тази година. Тогава „Булгаргаз” искаше да изтегли 90 млн. лв. заем за плащанията към „Газпром”, но кандидати за кредитори не се явиха.

Засега няма опасност от спиране на руския газ. Макар и с малко закъснение, „Булгаргаз” ще плати. Компанията майка „Български енергиен холдинг” взе решение да отпусне 47 млн. лв. – около 30 млн. долара, заем на „Булгаргаз”. В понеделник парите ще бъдат преведени на „Газпром”, съобщи зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов.

По-рано тази година БЕХ помогна на доставчика, като купи вземанията му от „Топлофикация София” на стойност 128,5 млн. лева. В края на септември обаче столичното парно е имало 20 млн. лв. нов газов дълг. Със задължения към „Булгаргаз” са завършили деветмесечието също топлофикациите в Плевен – 23 млн. лв., Бургас – 14 млн. лв. и Враца – близо 7 млн. лв.

„Получаваме пари от „Булгаргаз” за доставките на газ”, отговарят дипломатично от „Газпром” на въпрос за нарушения в плащанията, заради които може да има проблеми с вноса.

От началото на студовете този месец България внася всекидневно по около 8-9 млн. куб. м руски газ на стойност около 3 млн. долара, пише КРОСС

Имотът сменя банката, руснаци купуват жилища в Бургас и Варна

http://www.bnews.bg/article-122914

Голяма част от българите предпочитат да вложат парите си в имоти, а не в банкови депозити.

Монахиня осъди правителството заради кариера до манастир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451052

Игуменката на Мулдавския манастир монахиня Юлита спечели съдебна битка с четири правителства и мощна фирма, на която е дадена концесия да разработва кариера за мрамор до светата обител.
Решението на Върховния административен съд е от 20 октомври. То е изцяло в нейна полза. Правителството и “НВГ Кариери” ООД ще обжалват, Игуменката на Мулдавския манастир монахиня Юлита спечели съдебна битка с четири правителства и мощна фирма, на която е дадена концесия да разработва кариера за мрамор до светата обител. Решението на Върховния административен съд е от 20 октомври. То е изцяло в нейна полза. Правителството и “НВГ Кариери” ООД ще обжалват,

Димитър Рачков помага в кампанията за лекоатлетките на Строителния

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IM4OA2IOuwU/

Водещият от „Господари на ефира” Димитър Рачков се включи в кампанията за лекоатлетките на Строителния техникум в Бургас. Отборът събира средства, за да участва на Световните ученически игри в Китай, които ще се проведат през 2015. Момичетата от бургаския Строителен техникум са единствени в страната, които завоюваха национална титла и получиха правото за участие в световните игри, но за пътуването и разноските им трябват около 25 000 лв., които държавата не поема, а семействата им не могат да отделят. Училището организира благотворителна кампания и разчита на дарители за събирането на парите.

 

Ръководството на Строителния и отборът се обърнаха с голяма молба към Димитър Рачков и „Господари на ефира” – да популяризират кампанията. Рачков е бивш възпитаник на гимназията, завършил е специалност „Геодезия”. Той веднага се отзова на молбата и пристигна в петък следобед в Бургас, за да се срещне с отбора и бившите си учители. „Не бях много добър по математика, но много обичах физическото. Обещавате ли да победите?”, обърна се той към лекоатлетките и техния ръководител – майстор на спорта Златина Горова. Специално за гостуването на лекоатлетките, Димитър Рачков бе облечен в спортен екип.

 

Учениците на Строителния бяха много щастливи, че виждат звездата от екрана на живо в своето училище. Той им разказа, че пази много хубави спомени от техникума, седял е на втория чин и е бил в един клас с г-жа Минка Кюркчиева, която сега е помощник-директор тук. Рачков заяви, че е взел присърце кампанията на лекоатлетките и ще направи всичко възможно за популяризирането й.

 

„Благодарим от сърце на Димитър Рачков, целия екип на „Господари на ефира”, че се отзоваха на молбата ни. Това е уникален шанс за нашите деца да представят Бургас и страната. Обръщаме се и към други наши бивши ученици – да последват примера на г-н Рачков и да помогнат с каквото могат”, каза пред камерата на „Господарите” инж. Даниела Симеонова, помощник-директор по учебно-професионалната дейност.

 

Досега от нужната сума 25 000 лв. са събрани почти половината. Снощи (петък), на благотворителен бал на „Зонта Бургас” ученици от Строителния отново продаваха свои картини и сувенири. Ръководството на училището благодари за организацията и съдействието на г-жа Петя Великова от „Зонта Бургас”. Предстоят още благотворителни балове до края на годината, на които също се очаква да постъпят дарения за каузата. Съдействие е обещано и от Община Бургас.

 

Сметката, по която се набират средствата, е:

 

IBAN: BG47RZBB91551005239520

BIC RZBBBGSF

Валута: BGN

3% от швейцарците ядат домашните си любимци

http://offnews.bg/news/n_1/n_424038.html

Активисти твърдят, че стотици хиляди швейцарци ядат месо от кучета и котки. В петицията, която е предадена в парламента, е написано, че 16 000 души изяждат домашните си любимци, заради което е нужна забрана със закон, съобщи Би Би Си. "Около 3% от швейцарците тайно ядат котки и кучета", заяви председателят на швейцарското дружество за защита на животните Томи Томек. Според действащия закон в Швейцария не е разрешено да се продава месо от котки и кучета, а на хората не е позволено да ядат домашните си любимци. Според активистите законът за защита на животните не е достатъчен и хората трябва да се противопоставят. Благотворителната хуманното отношение към животните SOS Чатове Noiraigue е кампания за инкриминиране яденето на котки и кучета в Швейцария, като твърди, че 3% от населението на страната, тайно се отдава на най-табу меса. Това е около 240 000 души. "Мирър" публикува думите на фермер от долината около швейцарската река Рейн от интервю през 2012г. Мъжът е лаконичен: "Няма какво да се добави. Месото си е месо." Около 240 тона месо, консумирано в цяла Швейцария, е "друго" (т.е не е телешко, свинско, пилешко, овче, конско или заешко) Въпреки че това звучи като много месо, всъщност е само 0.1% от стойността, консумирана за година в страната - 414 743 тона за миналата година. Това показа проверка на "Мирър".

Акварел от „Малкият принц” на търг за 600 хил. долара

http://www.cross.bg/ekzyuperi-printz-turg-1441801.html

/КРОСС/ Акварел на „Малкият принц" от Екзюпери, нарисуван от самия автор и използван в първото издание на книгата, ще бъде предложен на търг на 9 декември, съобщава AFP. Организаторите от аукционната къща Artcurial очакват цената на илюстрацията да достигне 600 хил. долара. Рисунката изобразява героя на турския астроном, който открил астероида В612 - планетата на Малкия принц. Астрономът сочи с пръст табло, покрито с математически формули. Илюстрацията е във формат 21,2 на 23,9 см и е подписана „Антоан дьо Сент Екзюпери" без тире. Екзюпери пише най-известната си творба малко преди Коледа през 1942 г., докато живее в Ню Йорк. Писателят бяга в САЩ, след като нацистка Германия окупира Франция. Повестта е отпечатана за първи път на английски език от издателството Reynal & Hitchcock през 1943 година. Във Франция се разпространява едва след войната, през 1946 година. Акварелите, които послужили за оригиналното издание, били пренесени в родината на Екзюпери от съпругата му Консуело.  

Цитат на деня: Случи се невероятното. Ние сме на власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/11/29/2428980_citat_na_denia_sluchi_se_neveroiatnoto_nie_sme_na_vlast/?ref=rss


"Случи се невероятното. Ние сме на власт. Политиците го издействаха, сега тези, които сме капацитети в сферите на живота, трябва да реализираме управлението на страната."

Това заяви министърът на образованието Тодор Танев на откриването на днешното Национално събрание на ДСБ. Танев е част и от Гражданския съвет на Реформаторския блок. На събитието присъстват и представители на останалите формации в Блока.

Ликвидираха случаите на Син език в Сливенско

http://pik.bg/ликвидираха-случаите-на-син-език-в-сливенско-news255362.html

Ликвидираха случаите на Син език в Сливенско

Няма нови случаи на Син език на територията на Сливенска област, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев, цитиран от "Фокус". Със застудяването на времето, преносителите на заразата или са измрели или са изпаднали в летаргичен сън, поясни Пенчев.

От началото на епидемията на територията на област Сливен са пострадали 62 населени места или 56% от всички населени места на територията на областта. Вече е започнало изплащане на обезщетения на пострадалите стопани, като са платени суми, 70% от обработените документи. През пролетта предстои ваксинация на всички животни, изчаква се разрешение на ЕК

Лекари от МБАЛ Бургас спасиха 6-годишно дете от алкохолно отравяне

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lnJrpA85nzY/

Бързата реакция на лекарите от Спешното отделение на МБАЛ Бургас спаси живота на 6-годишно момиче, прието в болницата с алкохолна интоксикация. В петък, в късния следобед, родителите на детето са го донесли на ръце, в безсъзнание. По думите им, то изпило около 200 грама водка. Родителите се притеснили, защото детето започнало да говори несвързано и да се държи неадекватно. Те са били заедно вкъщи, но не са разбрали кога дъщеря им е намерила и погълнала алкохола.

„Детето беше почти пред кома. Веднага го поставихме под кислород, направихме стомашна промивка, за да излезе алкохолът”, обясни д-р Димче Миладиновски, който е бил дежурен. Заедно с реаниматора д-р Милена Минева, двамата овладяват критичното състояние и в момента детето е настанено за продължаващо лечение в Отделението по реанимация.

Острото отравяне с алкохол е много опасно, особено при малки деца, защото настъпват необратими мозъчни увреждания. При липса на лекарска намеса, има голям риск от смърт поради тежка сърдечна недостатъчност и дихателна парализа. В случая от голямо значение е била и правилната реакция на родителите, които веднага са потърсили помощта на дежурните медици в Спешно отделение.

Перничанка катастрофира в колата, която живее до Кръговото при Драгичево

http://www.zapernik.com/pernik/pernichanka-katastrofira-v-kolata-koyato-jivee-do-krugovoto-pri-dragichevo_36145/

Пернечанка катастрофира в колата, който живее на Кръговото при Драгичево

Почти няма човек, който пътува от Перник за София и не е виждал лек автомобил, който е често паркиран след кръговото на Драгичево. Там се намира една къща, която няма пряк достъп до улица, затова живущия там е решил да паркира автомобила си на най-неподходящото възможно място - на международния път за София, в непосредствена близост до кръговото.

Днес, жена шофьор от Перник се удари в паркирания...

Продължава

Пернечанка катастрофира в колата, която живее до Кръговото при Драгичево

http://www.zapernik.com/pernik/pernechanka-katastrofira-v-kolata-koyato-jivee-do-krugovoto-pri-dragichevo_36145/

Пернечанка катастрофира в колата, който живее на Кръговото при Драгичево

Почти няма човек, който пътува от Перник за София и не е виждал лек автомобил, който е често паркиран след кръговото на Драгичево. Там се намира една къща, която няма пряк достъп до улица, затова живущия там е решил да паркира автомобила си на най-неподходящото възможно място - на международния път за София, в непосредствена близост до кръговото.

Днес, жена шофьор от Перник се удари в паркирания...

Продължава

Пернечанка катастрофира в колата, който живее до Кръговото при Драгичево

http://www.zapernik.com/pernik/pernechanka-katastrofira-v-kolata-koito-jivee-do-krugovoto-pri-dragichevo_36145/

Пернечанка катастрофира в колата, който живее на Кръговото при Драгичево

Почти няма човек, който пътува от Перник за София и не е виждал лек автомобил, който е често паркиран след кръговото на Драгичево. Там се намира една къща, която няма пряк достъп до улица, затова живущия там е решил да паркира автомобила си на най-неподходящото възможно място - на международния път за София, в непосредствена близост до кръговото.

Днес, жена шофьор от Перник се удари в паркирания...

Продължава

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯТ КОНЦЕРТ - ''Ангелите на Светли''

http://www.zapernik.com/pernik/zapovyadaite-na-blagotvoritelniyat-koncert-angelite-na-svetli_36144/

Приятели, заповядайте на благотворителният концерт "Ангелите на Светли",който ще се състои на 04.12.2014г.(четвъртък) от 19:00 ч. в зала "Борис Гюдеров" (бившата зала "Миньор") в гр.Перник.

Включете се и бъдете ангелите на Светли. Нека го подкрепим във борбата със рака.

Във подкрепа на Светли ще пеят:

Силвия и Теди Кацарови, Дичо, Део, VenZy, Били Хлапето, Прея, Емил Анчев ("Конкурент"), Маги Джанаварова, Анелия, Цветелина Янева, Магда и Стоян Петров, Da Clique,...

Продължава

Кадиев към ГЕРБ: Вдигнете минималната заплата с приходите от "данък лихва"

http://offnews.bg/news/n_1/n_424040.html

Минималната работна заплата може да се увеличи поне с 20 лв., като средствата - около 20 млн. лв. могат да дойдат от планираното увеличаване на т. нар. "данък лихва" от 8% на 10%. Това обяви в интервю за Нова телевизия социалистът Георги Кадиев в коментар за предложение от ГЕРБ проект на бюджет за 2015 г. Проектобюджетът беше защитаван в ефир от Диана Йорданова от ГЕРБ. Финансовият министър Владислав Горанов (ГЕРБ) предлага замразяване на минималната работна заплата на 340 лв. догодина. Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че ще се бори за увеличение с поне 20 лв. до 360 лв. на минималното възнаграждение. От БСП настояваме за 380 лв. минимална работна заплата, но ще подкрепим и 20 лв. увеличение, уточни Кадиев. Той обяви още, че с Бюджет 2015 г. ГЕРБ вкарва доходите на хората в "ледена епоха" - замразяване на минималната заплата и на майчинството след 1-годишна възраст на детето, минимално увеличаване на пенсиите с под 2%, намаляване на майчинството до 1 година на детето с факта, че ще се взима доходът на жените за 24 месеца, а не 18 месеца назад. „Аз не виждам амбицията през 2015 година нещо да се направи за подобряване на събираемостта на приходите”, коментира още депутатът от БСП.  "Основната идея на бюджета да доведем страната до финансовата стабилност, от която тя се нуждае и да върнем доверието", каза Диана Йорданова от ГЕРБ. Тя напомни на Кадиев, че досокоро неговата партия е била на власт и са можели да прокарат промени в законите, които сега искат, но не са предложили, когато бяха на власт. "Ние си носим нашата отговорност и правилно бяхме наказани на изборите на 5 октомври. Говорете повече за това какво ще направите оттук нататък", отговор й Кадиев.

Лошо момче ли е Емил Каменов?

http://www.bnews.bg/article-123006

Емил Каменов, охранителят от Монтана, безспорно е сред най-ярките участници в „Биг Брадър Ол старс”. Здравенякът нашумя покрай участието си в друго риалити „Къртицата”, в което стана победител.

Скандалният Цветан Гунев се върнал в БНБ!

http://frognews.bg/news_81348/

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев се е върнал на работа в БНБ. Шефът на "Банков надзор", който бе обвинен от прокуратурата в престъпление по служба за неупражнен контрол над дейността на КТБ, е на работното си място от 24 ноември след близо 150 дни принудителен отпуск, твърди в. "Банкер".

От нов ултразвук за неонатологичното отделение има нужда АГ болницата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272343

Специализирана болница по акушерство и гинекология във Варна се нуждае от нов ултразвук за неонатологичното отделение, с който да се диагностицират аномалии и различни процеси на децата в отделението. Това каза за Радио „Фокус” – Варна управителят на лечебното заведение д-р Радослав Минков.

Георги Гергов подаде оставка като лидер на БСП-Пловдив

http://www.mediapool.bg/georgi-gergov-podade-ostavka-kato-lider-na-bsp-plovdiv-news227778.html

Георги Гергов е подал оставка като градски лидер на БСП в Пловдив на заседание на градския съвет на социалистите в петък вечерта, съобщи Радио Пловдив. Той насрочи конференция на 14 декември, на която ще бъде избран нов градски лидер. Оставката на Георги Гергов на няколко пъти бе искана предимно от младите в партията и представители на лявата алтернатива. На последното заседание на левицата в Пловдив обаче той запази лидерския си пост с голямо мнозинство. Това може да се случи и на бъдещата конференция на 14 декември. Все още  не са ясни кандидатите за лидерския пост, нито дали подалият оставка ще е сред тях. До средата на декември начело на пловдивската организация на БСП застава Атанас Петков. Георги Гергов остава областен председател на левицата.

Сепаратистите "национализираха" енергетиката в Донбас

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/29/2428981_separatistite_nacionaliziraha_energetikata_v_donbas/?ref=rss

Ръководителят на самообявилата се Донецка народна република в Източна Украйна Александър Захарченко подписа указ за въвеждане на държавно управление в предприятията от енергийния сектор, петролния, газовия и въгледобивния отрасли, намиращи се на територията, контролирана от сепаратистите.

От ръководството на ДНР казват, че така искат да засилят контрола над добиваните в Донбас въглища.. По-рано тази седмица бе национализирана и търговията на дребно.

В петък министерството...

Бившият мюфтия на София: ИДИЛ вече знае за Ахмед Муса

http://pik.bg/бившият-мюфтия-на-софия-идил-вече-знае-за-ахмед-муса-news255363.html

Бившият мюфтия на София: ИДИЛ вече знае за Ахмед Муса

Аз съм напълно спокоен, че в случая в Пазарджик не става въпрос за каквито и да е клетки и за каквато и да е опасност. От 7 години чрез шумните акции някой настоява да докара радикализъм и да предизвика вниманието на радикални групировки. Мисля, че този път го направиха”, заяви пред Нова тв Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София.

Според него след акцията на ДАНС в Пазарджик „Ислямска държава” вече знае, че в България има Ахмед Муса, който се е ангажирал да наема бойци за тях. „Политиците разиграха този фарс”, коментира Али Хайредин и подчерта: „Мюсюлманин не се става с брада или облекло, мюсюлманин се става със сърце”.

Експертът от Софийски форум за сигурност Йордан Божилов коментира, че законодателството у нас, свързано с наказанията и обвиненията за тероризъм, проповядване на война трябва да се прецизира. „Трябва законодателство, което да квалифицира деянията и подготвени съдии и прокурори, институции, които да се грижат за социалната сфера и образованието”, заяви той.

„От 20 години живея в България и все още не ми е ясно дали има радикален ислям в България или не. Няма средно положение. Или има радикален ислям или няма. Има политически сили, които имат интерес нещата около тази тема да остават неясни за гражданите”, каза от своя страна Нидал Хлайв.

„Видях служител на ДАНС да разлиства Корана наобратно. Толкова смешно и несериозно е това. Трябва да се докаже дали задържаните имат контакт с радикални групировки в чужбина”, коментира той.

Русия ни дава газ на вересия

http://www.cross.bg/bylgargaz-gazprom-stoiinost-1441800.html

/КРОСС/ България започна тази седмица да получава руски природен газ на вересия, съобщават експерти пред „Преса". Заради липса на средства държавният доставчик „Булгаргаз" не успя да издължи изцяло вноската за ноември и не намери пари за авансовото плащане за декември, което трябваше да бъде направено до края на работния ден вчера. Дългът към „Газпром" е търговска тайна. От обява на „Булгаргаз" за обществена поръчка обаче стана ясно, че необходимата сума е близо 139 млн. лв. фирмата търсеше четири кредита с такава обща стойност. Но нито една банка не пожела този месец да финансира закъсалия доставчик. Така се повтори драмата от юни тази година. Тогава „Булгаргаз" искаше да изтегли 90 млн. лв. заем за плащанията към „Газпром", но кандидати за кредитори не се явиха. Засега няма опасност от спиране на руския газ. Макар и с малко закъснение, „Булгаргаз" ще плати. Компанията майка „Български енергиен холдинг" взе решение да отпусне 47 млн. лв. - около 30 млн. долара, заем на „Булгаргаз". В понеделник парите ще бъдат преведени на „Газпром", съобщи зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов. По-рано тази година БЕХ помогна на доставчика, като купи вземанията му от „Топлофикация София" на стойност 128,5 млн. лева. В края на септември обаче столичното парно е имало 20 млн. лв. нов газов дълг

Само в ПИК и "Ретро"! Климатолог № 1 Георги Рачев: Снежният ад от САЩ ще ни подмине, идат суша и глад!

http://pik.bg/само-в-пик-и-ретро-климатолог-№-1-георги-рачев-снежният-ад-от-сащ-ще-ни-подмине-идат-суша--news255353.html

Само в ПИК и "Ретро"! Климатолог № 1 Георги Рачев: Снежният ад от САЩ ще ни подмине, идат суша и глад!

„Спокойно, снежните стихии през последните дни в Америка, натрупали над 2 м сняг и отнели живота на 7 души, няма да се отразят на времето у нас!” – съобщи за „Ретро” климатолог №1 доц. Георги Рачев. Той е най-опитният български специалист по климата и синоптичните му прогнози се сбъдват 100 процента. Според учения от СУ „Св. Кирил и Методий” студената вълна в САЩ, блокирала 50 щата и отнела живота на 7 души, наистина е рекордна за този период от годината. Поне от 40 години там подобно чудо не е имало. Както и  в Хавай термометрите да показват 0 градуса, а в същото време в Хонолулу – 17 градуса.

Но Америка е далеч от нас и сибирският мраз няма да повлияе на нашата зима. „Тя ще бъде малко по студена от обичайната – средната температура ще е с 0,5 градуса по-ниска. Сняг ще вали няколко пъти до края на декември, както и на Коледа”, каза още доц. Рачев.

Но не бива да се заблуждаваме, че аномалиите  в климата на планетата  ще подминат България. Те ще   се засилват. Вече ги отчитаме: тази година беше с рекордни валежи  – за първи път синоптицте от БАН съобщиха за над 1000 мм излели се дъждове в София и Варна. Ще запомним 2014 г. с потопите в Аспарухово,  в Мизия и Добрич, с природните стихии, отнели живота на невинни хора. Още помним и лютия студ преди две години – през зимата на 2012 г. в Кнежа измериха минус 29 градуса – всичко това са тревожни отклонения от обичайния клима за страната.

Причината за аномалите е човешката намеса в климата, заради която глобалните температури непрекъснато се покачват. Само преди дни излезе докладът на Световната банка, според който тъкмо за това ще нараства и бедността в света, най-вече в Източна Европа, към която се числи и България. Защото неминуемо в близките години ще ни сполетят адски жеги и продължителна суша. А това означава унищожение на зърнената реколта и жесток глад. Ще се засили и киселинността на окана. Пак според Световната банка циничното изхвърляне на огромни емисии на въглероден диоксид от крупните индустриални предприятия в целия свят вече надминава всякакви допустими граници. На най-високата точка на Хавайските острови е построена специална обсерватория, която измерва съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата. През май м.г. той мина 400 молекули на 1 млн. молекули въздух – двойно повече, отколкото през 1900 г. Отровният отпадък се разтваря в океана и увеличава киселинността му. Коралите и рибите масово измират и ако споменатото безумие продължава, последствията за планетата ще бъдат ужасяващи.

Въпреки студовете в Америка, по топъл октомври в света не е имало от 100 години насам, напомни доц. Рачев. Но учените предупреждават за наближаваща екокатастрофа: ако не спре процесът на затопляне и ако с още 2 градуса се качат средните температури, ще се натрупа много енергия в атмосферата и жестоки климатични аномалии ще обрекат на глад стотици милиони жители на планетата. За жалост светлина в тунела не се вижда. Преди седмица завърши среща на високо равнище в Пекин по този проблем. За първи път САЩ обеща до 2030 г. да намали с 15% вредните парникови емисии в атмосферата. И Китай обеща повече да не увеличава парниковите си емисии, но след ... 3030 г.  А в момента половината мръсотии в световната атмосфера се изхвърлят тъкмо от Китай.

Бившият мюфтия на София: ИДИЛ вече знае за Ахмед Муса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452152

Аз съм напълно спокоен, че в случая в Пазарджик не става въпрос за каквито и да е клетки и за каквато и да е опасност. От 7 години чрез шумните акции някой настоява да докара радикализъм и да предизвика вниманието на радикални групировки. Мисля, че този път го направиха”, заяви пред Нова тв Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София. Аз съм напълно спокоен, че в случая в Пазарджик не става въпрос за каквито и да е клетки и за каквато и да е опасност. От 7 години чрез шумните акции някой настоява да докара радикализъм и да предизвика вниманието на радикални групировки. Мисля, че този път го направиха”, заяви пред Нова тв Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София.

Областният управител на София остава

http://politics.actualno.com/Oblastnijat-upravitel-na-Sofija-ostava-news_63099.html

Категорично не става въпрос за оттегляне, няма от какво да се притеснявам. Това отвърна Веселин Пенев на журналистически въпрос дали ще се оттегли от поста на областен управител на София, съобщи БГНЕС...

Оправдаха Хосни Мубарак за убийства на демонстранти

http://africa.actualno.com/Opravdaha-Hosni-Mubarak-za-ubijstva-na-demonstranti-news_63100.html

Съдът в Кайро оправда бившия президент на Египет Хосни Мубарак по обвиненията, че е отговорен за загиналите по време на протестите срещу него през 2011 г., когато в сблъсъци с полицията загинаха стоти...

4 години без Андрей Баташов

http://society.actualno.com/4-godini-bez-Andrej-Batashov--news_63107.html

Днес си спомняме с умиление и въздишка за българския актьор Андрей Баташов. По повод четвъртата годишнина от кончината му в църквата "Свето Преображение Господне" бе отслужена панихида за А...

6-годишно дете спасено след алкохолно отравяне

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/6-godishno-dete-spaseno-sled-alkoholno-otraviane-6028232

Родителите били вкъщи, но не са разбрали кога дъщеря им е намерила и погълнала алкохола

Бившият мюфтия на София: ИДИЛ вече знае за Ахмед Муса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452149

Аз съм напълно спокоен, че в случая в Пазарджик не става въпрос за каквито и да е клетки и за каквато и да е опасност. От 7 години чрез шумните акции някой настоява да докара радикализъм и да предизвика вниманието на радикални групировки. Мисля, че този път го направиха”, заяви пред Нова тв Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София. Аз съм напълно спокоен, че в случая в Пазарджик не става въпрос за каквито и да е клетки и за каквато и да е опасност. От 7 години чрез шумните акции някой настоява да докара радикализъм и да предизвика вниманието на радикални групировки. Мисля, че този път го направиха”, заяви пред Нова тв Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София.

Костов отказа да отиде на конгреса на ДСБ, не издържал на хулите

http://www.bnews.bg/article-123071

Иван Костов обяви, че няма да участва в националното събрание на тъмносините в НДК, което започна в 11 часа днес.

Актьорът Иво Димчев: В Ротердам ме аплодираха, България е супер странно място

http://web.barometar.net/65948/

Иво Димчев е хореограф и пърформър, известен с радикалния си и оригинален стил. Работите му са на границата между live art, танц, театър и музика. Автор е на повече от 30 представления и пърформанса, показвани из цяла Европа и Америка и отличени с редица международни награди за театър и танц. Води майсторски класове в Националната [...]

Миков: Моделът на БСП е изчерпан

http://www.moreto.net/novini.php?n=272342

„Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България".

"Торо росо" привлече Карлос Сайнц-младши

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/29/2428926_toro_roso_privleche_karlos_sainc-mladshi/?ref=rss


Испанецът Карлос Сайнц-младши ще се състезава във Формула 1 в отбора на "Торо росо". Другият пилот в тима ще е Макс Верстапен.

20-годишният Сайнц е син на двукратния рали-шампион от 1990 и 1992 година Карлос Сайнц. Той заема мястото на французина Жан-Ерик Верн, който напусна след последния старт за сезона в Абу Даби.

Този сезон испанецът спечели шампионата Рено 3.5, като постигна рекордните седем победи.

Тандемът на "Торо росо" ще е най-младият във Формула 1....

Арести и ранени след черния петък във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/29/2428962_aresti_i_raneni_sled_cherniia_petuk_vuv_velikobritaniia/?ref=rss


"Черният петък" във Великобритания завърши с арести и ранени, съобщава CNN. Дългите опашки и ограничените наличности в магазините повишиха напрежението сред чакащите и някои от тях стигнаха до саморазправа.

Пред някои магазини опашките започнаха още в четвъртък вечерта. Още тогава напрежението беше видимо, като районната полиция в Манчестър обяви, само тогава е имало двама арестувани. Органите на реда призоваха хората към спокойствие чрез профилите си в социалните мрежи.
...

Румяна Желева: Оттеглих се, за да дам възможност на друг кандидат за еврокомисар

http://pik.bg/румяна-желева-оттеглих-се-за-да-дам-възможност-на-друг-кандидат-за-еврокомисар-news255359.html

Румяна Желева: Оттеглих се, за да дам възможност на друг кандидат за еврокомисар

"Оттеглих се по собствено желание, за да дам възможност на правителството на Бойко Борисов да даде път на друг кандидат за еврокомисар. Не може да се говори за жертви. Тези понятия са от личен характер, в политическия живот се носи отговорност." Това заяви пред Нова телевизия Румяна Желева.

Тя се завърна, след като се провали в опита си да стане еврокомисар. Последвалият скандал я накара да се оттегли от политическата сцена, а нейното място зае Кристалина Георгиева.

Румяна Желевае бе министър на външните работи (юли 2009 — януари 2010), евродепутат (2007–2009) и кандидат за европейски комисар в комисията „Барозо II“.

„В момента съм доцент по социология в БАН и се занимавам с европейски въпроси – този път по отношение на Западните Балкани. В момента с други колеги от балканските академии на науките работим по перспективата на балканската евроинтеграция“, разказа Желева.

В детските градини в Ямбол са забранени автоматите за вода

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/29/2428964_v_detskite_gradini_v_iambol_sa_zabraneni_avtomatite_za/?ref=rss


Повече от месец в ямболските детски градини е забранено пиенето на вода от автомати. Родителите не са съгласни с разпоредбата на Районната здравна инспекция, предаде БНР.

Забраната децата да пият вода от автомати дойде след преценка на местните здравни инспектори, че няма добра профилактика. "От направените изследвания се получиха резултати, които говорят за несъответствие по микробиологичните показатели на водата в дисперсните системи", поясни Доктор Катя Карастоянова.

От...

Сестрата на Бойко Борисов: Смените в здравния сектор са неразумни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452142

Бойко Борисов да се пази от нож в гърба. Това заяви сестрата на лидерът на ГЕРБ д-р Красимира Иванова пред Нова тв.
Тя добави, че в момента има тотална подмяна на кадрите в здравния сектор, като обясни: „В момента мисля, че е на политически принцип, защото виждам, че хората, които са около Москов, са реформатори. Според мен смените не са разумни. Бойко Борисов да се пази от нож в гърба. Това заяви сестрата на лидерът на ГЕРБ д-р Красимира Иванова пред Нова тв. Тя добави, че в момента има тотална подмяна на кадрите в здравния сектор, като обясни: „В момента мисля, че е на политически принцип, защото виждам, че хората, които са около Москов, са реформатори. Според мен смените не са разумни.

Хиляди швейцарци ядат тайно домашните си любимци

http://www.bnews.bg/article-123069

Активисти твърдят, че стотици хиляди швейцарци ядат месо от кучета и котки.

Иван Костов: ДСБ опря на границата на саморазрушаването си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/29/2428950_ivan_kostov_dsb_opria_na_granicata_na/?ref=rss


Бившият лидер и основател на ДСБ Иван Костов няма да присъства на днешното заседание на Националното събрание на партията. За крайното си решение той съобщи днес във "Фейсбук" профила си с обещанието, че не само днес, но и занапред няма да се включва на партийни сбирки.

"Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. И по този начин да му спестя клевети, че следва чужда воля", написа той и добави, че остава...

Сестрата на Бойко Борисов: Смените в здравния сектор са неразумни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452136

Бойко Борисов да се пази от нож в гърба. Това заяви сестрата на лидерът на ГЕРБ д-р Красимира Иванова пред Нова тв.
Тя добави, че в момента има тотална подмяна на кадрите в здравния сектор, като обясни: „В момента мисля, че е на политически принцип, защото виждам, че хората, които са около Москов, са реформатори. Според мен смените не са разумни. Бойко Борисов да се пази от нож в гърба. Това заяви сестрата на лидерът на ГЕРБ д-р Красимира Иванова пред Нова тв. Тя добави, че в момента има тотална подмяна на кадрите в здравния сектор, като обясни: „В момента мисля, че е на политически принцип, защото виждам, че хората, които са около Москов, са реформатори. Според мен смените не са разумни.

Разясняват възможностите за обучение и реализация в бранш "Корабостроене и кораборемонт" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272139

На 4 Декември /четвъртък/ 2014 г., от 10'00 до 17'30 часа в гр. Варна, в голямата конферентна зала "Gallery Graffit" на "Хотел-галерия Графит" /бул. "Княз Борис I" №65/ ще се проведе "Информационен ден за възможностите за обучение, повишаване на квалификацията и реализация в бранш "Корабостроене и кораборемонт".

6-годишно дете едва не изпадна в кома от 200 гр водка

http://offnews.bg/news/n_1/n_424024.html

Момиченце на 6 години се е отровило с 200 гр водка, които е изпило в къщи и е спасено благодарение на бързата реакция на лекарите. Това съобщиха от МБАЛ-Бургас, където детето е прието в петък следобед в тежко състояние. Родителите му го довели и обяснили, че момиченцето е погълнало 200 гр водка, докато не е било наблюдавано от възрастните. Те се притеснили, защото детето започнало да говори несвързано и да се държи неадекватно.  „Детето беше почти пред кома. Веднага го поставихме под кислород, направихме стомашна промивка, за да излезе алкохолът”, разказва д-р Димче Миладиновски , който е бил дежурен. Той, заедно с реаниматора д-р Милена Минева , са успели да овладеят критичното състояние и в момента детето е настанено за продължаващо лечение в Отделението по реанимация. Острото отравяне с алкохол е много опасно, особено при малки деца, защото настъпват необратими мозъчни увреждания, припомнят от болницата. Количество от 200 гр концентрат може да доведе до смърт при децата, като предизвика тежка сърдечна недостатъчност и дихателна парализа. В случая от голямо значение е била и правилната реакция на родителите, които веднага са потърсили помощта на дежурните медици в Спешно отделение, признават лекарите.

Колкото повече деца, толкова по-лесно се затъва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451228

Бройката на децата, които има едно семейство, пряко влияе на риска да изпаднат в бедност.
Това показва опита за профилиране на мизерстващите българи, който е направен в националната стратегия за борба с бедността. Документът предвижда броят на бедните българи да бъде намален с 260 хил. души до 2020 г. Бройката на децата, които има едно семейство, пряко влияе на риска да изпаднат в бедност. Това показва опита за профилиране на мизерстващите българи, който е направен в националната стратегия за борба с бедността. Документът предвижда броят на бедните българи да бъде намален с 260 хил. души до 2020 г.

Наводнения взеха четири жертви във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=272332

Четирима души са загинали, а други двама са в неизвестност, след като силна буря предизвика внезапни наводнения в Югоизточна Франция, близо до средиземноморския бряг, съобщи "Франс прес". Хеликоптери, войници и паравоенна полиция спасили десетки по време на спасителна операция в наводнения район.

Слаб трус край Кресна

http://www.mediapool.bg/slab-trus-krai-kresna-news227777.html

Земетресение с магнитуд 2.6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Трусът е усетен в 08:06 ч. тази сутрин, в района на община Кресна, област Благоевград. Той е с дълбочина 16 км. Няма данни за пострадали и материални щети, отбелязва Дарик радио.

Георги Кадиев: В разходната част на Бюджет 2015 цари „ледникова епоха”

http://www.cross.bg/kadiev-yvelichavaneto-zaplata-1441798.html

/КРОСС/ „Въпросът с минималната работна заплата е изключително важен. 100 хиляди души в частния и около 10 хиляди души в публичния сектор получават минимални доходи. За тях тези 20 или 40 лв. са важни", заяви народният представител от „БСП лява България" Георги Кадиев в интервю за Нова телевизия. Минималната заплата е свързана с много добавки и надбавки по разлчни програми, отбеляза той. Според Кадиев предложението на социалния министър за увеличаването й с 20 лв. ще струва около 20 млн. лв. на бюджета - а това не е много на фона на 20 млрд. разходи общо. „Предложението на БСП е за увеличение на минималната работна заплата на 380 лв.", каза още Кадиев. По думите му обаче тези 20 млн. лв. не са решаващи, тъй като в разходите цари „ледникова епоха". Като примери той посочи увеличаването на пенсиите само с 1,9%, отказът от връщането на данъка за доходи до 340 лева. „Считаме за грешка и запазването на плоския данък, което ГЕРБ успя да постигне с помощта на ДПС", припомни Кадиев. Той отбеляза необходимостта да бъде търсен вариант, при който да има необлагаем минимум за всички и прогресивна ставка в доходите, особено за по-високите нива. Според Кадиев увеличаването на периода за изчисляване на майчинските от 18 на 24 месеца цели да се намалят средствата, които ще се отпускат на бъдещите майки

Прага забрани на президента да говори в ефир

http://www.cross.bg/radio-strana-glava-1441799.html

/КРОСС/ Чешкият президент Милош Земан повече няма да има възможност да се обръща на живо към сънародниците си по националното радио, съобщава вестник „Лидове новини". Съветът за електронни медии в Прага взе решение държавният глава да бъде наказан за нецензурната лексика в ефира на „Радио журнал" на 4 ноември. Членовете на регулаторния орган се позоваха на точка 22.2 от Кодекса на Чешкото радио, която забранява включването в ефир на човек, за когото съществуват опасения, че използва вулгарни фрази. 70-годишният Земан, известен с вкуса си към алкохола, озадачи слушателите, когато в разгорещена дискусия за руските дисиденти се впусна в подробни обяснения за значението на името на скандалната банда Pussy Riot. Преди радиоводещият да успее да реагира, президентът прибегна до нецензурна чешка дума за женски полов орган. След това нарече работата на правителството по нов законопроект „курвенска постъпка" и осъди политическия си противник Карл Шварценберг, който във всяко второ изречение използвал думата „лайно". Решението на съвета означава, че държавният глава ще може да участва в радиопредавания само ако бъде записван предварително. „СЕМ се видя в чудо какви стъпки да предприеме, защото, от една страна, беше нарушен законът за радио и телевизия, а от друга страна, нарушителят е самият президент", разказва анонимен източник, запознат с дискусиите, пред радио „Прага".

Румяна Желева: Не съм жертва, поех отговорност

http://www.bnews.bg/article-123067

Оттеглих се по собствено желание, за да дам възможност на правителството на Бойко Борисов да даде път на друг кандидат за еврокомисар, каза Желева при първото си появяване пред медии след провала й за еврокомисар.

Финансовото ведомство се подготвя за арбитражи

http://www.cross.bg/zashtita-goranov-protzedyrata-1441797.html

/КРОСС/ В Министерството на финансите ще бъде създадена отделна дирекция „Съдебна защита", която допълнително ще засили позициите на страната ни при арбитражните спорове, обяви вчера министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Народният представител се интересуваше какви действия са предприети за защита на държавния интерес по иск, заведен от ЕВН, на стойност над 1,2 млрд. лв. и последвалите претенции от останалите електроразпределителни дружества, пише в. „Банкер". За завеждането на въпросното арбитражно дело съобщиха през март миналата година от централата на австрийската ЕВН във Виена. В официалното съобщение до медиите се казваше, че процедурата ще бъде задействана в съответствие с договора между двете страни за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, който е в сила от 1997 г., както и на основание на Европейската енергийна харта. Като причина бяха посочени различни действия, предприети от българските регулаторни органи и от други държавни институции, които компрометирали дружествата на компанията у нас и намалявали приходите им от продажбата на електрическа енергия. За пример австрийците дадоха намаляването на признатите разходи за плащане на преференциалните тарифи за зелена енергия. Сумата, за която претендират те, е 576 млн. евро

Агробизнесменът на България за 2014 г. ще бъде обявен на 4 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452008

Най-успешният предприемач в сферата на агробизнеса за 2014 г. ще бъде обявен на 4 декември на финала на националната кампания, организирана от най-големия аграрен вестник в страната “Български фермер” – издание на “Вестникарска група България”, с подкрепата на банка ДСК.
Приза “Агробизнесмен на България” ще връчи министърът на земеделието и Най-успешният предприемач в сферата на агробизнеса за 2014 г. ще бъде обявен на 4 декември на финала на националната кампания, организирана от най-големия аграрен вестник в страната “Български фермер” – издание на “Вестникарска група България”, с подкрепата на банка ДСК. Приза “Агробизнесмен на България” ще връчи министърът на земеделието и

Финансовото ведомство се подготвя за арбитражи

http://www.cross.bg/zashtita-predprieti-deiistviya-1441797.html

/КРОСС/ В Министерството на финансите ще бъде създадена отделна дирекция „Съдебна защита", която допълнително ще засили позициите на страната ни при арбитражните спорове, обяви вчера министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Народният представител се интересуваше какви действия са предприети за защита на държавния интерес по иск, заведен от ЕВН, на стойност над 1,2 млрд. лв. и последвалите претенции от останалите електроразпределителни дружества, пише в. „Банкер". За завеждането на въпросното арбитражно дело съобщиха през март миналата година от централата на австрийската ЕВН във Виена. В официалното съобщение до медиите се казваше, че процедурата ще бъде задействана в съответствие с договора между двете страни за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, който е в сила от 1997 г., както и на основание на Европейската енергийна харта. Като причина бяха посочени различни действия, предприети от българските регулаторни органи и от други държавни институции, които компрометирали дружествата на компанията у нас и намалявали приходите им от продажбата на електрическа енергия. За пример австрийците дадоха намаляването на признатите разходи за плащане на преференциалните тарифи за зелена енергия. Сумата, за която претендират те, е 576 млн. евро

Сестрата на Бойко: Той е стърчащ пирон и получава чук по главата

http://frognews.bg/news_81346/

При всяка смяна на правителството се сменят много хора.Чух че и одита в министерството на здравеопазването е сменен.Сменени са хора на политически принцип. Непрекъснатата смяна на експертни лица не е разумна. Винаги съм вярвала на експертността и приемствеността.Така сестрата на Бойко Борисов д-р Красимира Иванова охрактеризира в "На Светло" промените в министерството на здравеопазването.

Каката на Борисов: Брат ми е като пирон, който стърчи над другите

http://pik.bg/каката-на-борисов-брат-ми-е-като-пирон-който-стърчи-над-другите-news255341.html

Каката на Борисов: Брат ми е като пирон, който стърчи над другите

"Стигнах логически до заключението, че д-р Петър Москов ще стане здравен министър, още преди да бъде назначен. Аз го познавам и знам колко е амбициозен и добър в работата си", призна сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, в предаването "На светло" по Нова телевизия. Тя е завеждащ отделението по неанатология в Първа АГ "Св. София". 

"Когато се виждаме с брат ми, си говорим за човешки неща. Висша човешка добродетел е да се прощава. Но го съветвам и да не забравя предателствата.За да не се допускат грешки, той трябва много да се пази и да внимава", казва каката на Борисов. Според нея, той ще бъде подлаган на "всякакви дискредитации и недостойни хуления от хора, които са били близки до него". 

"Когато един пирон стърчи над другите, той винаги получава пръв чука по главата си." Така д-р Красимира Иванова отговори на въпрос на водещата защо Борисов е един от най-хулените български политици.

Калфин: При 860 лв. заплата хората трябва да се пенсионират със 700 лв. пенсия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452122

Доста забележки имаше на заседанието на НСТС снощи. Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълга дискусия. Това каза пред Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.
Синдикатите поставиха въпроси, свързани с възрастта за пенсиониране, Доста забележки имаше на заседанието на НСТС снощи. Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълга дискусия. Това каза пред Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Синдикатите поставиха въпроси, свързани с възрастта за пенсиониране,

Калфин: Българите трябва да се пенсионират на 65 г.

http://pik.bg/калфин-българите-трябва-да-се-пенсионират-на-65-г-news255348.html

Калфин: Българите трябва да се пенсионират на 65 г.

В обозримо бъдеще възрастта, на която българите трябва да се пенсионират, е 65 години.

Това коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Дарик. Той коментира какво сочат експертните сметки за увеличаването на възрастта за пенсиониране. Според Калфин така хората ще могат да взимат нормални пенсии. В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца.

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възраст", добави Калфин. Предложеното увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина е с 2 месеца.

"Ако действащото законодателство не се промени, ще настъпи един хаос в пенсионната система", каза още Калфин.

Обявен е жълт код за поледици в областите Силистра, Разград и Русе

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/11/29/2428940_obiaven_e_jult_kod_za_poledici_v_oblastite_silistra/?ref=rss


Жълт код за поледици е обявен за днес в областите Силистра, Разград и Русе, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Ще има слаби валежи, предимно от дъжд, а заради ниските температури ще се създадат условия за образуване на поледици.

Днес времето ще е облачно, на места с намалена видимост. В Северна България ще духа слаб вятър от изток-североизток. Там ще има и слаби превалявания от дъжд...

Калфин: При 860 лв. заплата, хората да вземат 700 лв. пенсия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452119

Доста забележки имаше на заседанието на НСТС снощи. Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълга дискусия. Това каза пред Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.
Синдикатите поставиха въпроси, свързани с възрастта за пенсиониране, Доста забележки имаше на заседанието на НСТС снощи. Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълга дискусия. Това каза пред Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Синдикатите поставиха въпроси, свързани с възрастта за пенсиониране,

ДСБ избира национално ръководство

http://pik.bg/дсб-избира-национално-ръководство-news255346.html

ДСБ избира национално ръководство

В Националния дворец на културата днес ще се проведе Национално събрание на партия "Демократи за силна България", част от Реформаторския блок. На конгреса се очакват 750 делегати от цялата страна.

Според Устава на партията, такова заседание се свиква задължително след парламентарни избори. Форумът ще започне с политически доклад на председателя на ДСБ Радан Кънев. По време на дискусията се очаква изказване да направи бившият лидер на партията Иван Костов. В дневният ред са включени още избор на нови членове на националното ръководство и утвърждаване състава на Национален изборен щаб.

Интересно е какъв ще бъде коментарът на водещите фигури в партията относно напуснали преди минути Иван Иванов. (Виж в Още по темата)

Познавате ли тази жена?

http://crime.actualno.com/Poznavate-li-tazi-jena-news_63092.html

Столичното Трето РУ търси съдействие за установяването самоличността на жена, открита на 26 ноември, около 21.35 часа, в района на кръстовището на булевардите "Сливница" и "Константин В...

Кражба на кабел остави без ток цял блок в жк "Надежда"

http://crime.actualno.com/Krajba-na-kabel-ostavi-bez-tok-cjal-blok-v-jk-Nadejda-news_63095.html

40 метра кабел беше откраднат рано тази сутрин в столичния жк Надежда. Вследствие на посегателството без електрозахранване до момента е блок 456 в квартала. Кабелът е откраднат от тръбна мрежа в ша...

ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има кабинет на Борисов, заяви Костов

http://politics.actualno.com/DSB-oprja-na-granicata-na-samorazrushavaneto-si-za-da-ima-kabinet-na-Borisov-zajavi-Kostov-news_63097.html

Реших да не участвам повече на национални събрания на ДСБ, макар да обещах за последното. Това заявява в профила си в социалната мрежа Фейсбук бившият лидер на ДСБ и бивш премиер Иван Костов. Това е ...

Отново удължиха срока за отстраняване на аварията, оставила голяма част от Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=272338

Срокът за отстраняване на аварията оставила без вода абонатите около стадион "Спартак" , Цветен квартал , кв."Левски" , кв."Чайка" , района над Спортна зала; района около Лятно кино Тракия , района около ул.

Страшен е не дългът, а какво символизира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450996

Средносрочната бюджетна прогноза не представя решителни стъпки за бързо намаляване на дефицитите
През последните дни някои медии и наблюдатели отделиха огромно внимание на размера на новия публичен дълг, който правителството планира да поеме през 2015 г. – 8,1 млрд. лв. Размерът наистина е стряскащ, но не трябва да се забравя, Средносрочната бюджетна прогноза не представя решителни стъпки за бързо намаляване на дефицитите През последните дни някои медии и наблюдатели отделиха огромно внимание на размера на новия публичен дълг, който правителството планира да поеме през 2015 г. – 8,1 млрд. лв. Размерът наистина е стряскащ, но не трябва да се забравя,

Болниците вземат по 330 лв. за стая

http://www.cross.bg/dryzhestva-bolnitzite-praktiki-1441796.html

/КРОСС/ Ръководствата на здравната каса и на частните здравни застрахователни дружества обвиниха болниците, че желанието им да приберат пари от пациентите и финансиращите институции е излязло извън всякакъв контрол и добива чудовищни размери. Те настояват държавата да сложи ред и ясно да разпише за какво лечебниците могат да искат пари и за какво - не, пише „Банкер”.   Управителят на касата Румяна Тодорова обяви, че тя и колегите й от частните дружества предлагат помощ на здравния министър Петър Москов, за да се справят заедно с порочните практики. Проблемите произтичали от възможностите за широко тълкуване на Наредбата за достъп до медицинска помощ, където се указва за какво болниците могат да искат доплащане. Те често се опитвали да прибират средства за една и съща услуга веднъж от здравната каса и веднъж от частните застрахователи. Тодорова заяви, че отдавна се опитва да води битка с тези практики, но срещала съпротива от страна на националните консултанти, тъй като при затягане на контрола щяло да се стигне до затваряне на цели отделения. Мими Виткова, която е председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, изнесе фрапиращи случаи от практиката на частните дружества: "Не може да се плащат 330 лв. за ползване на стая с едно легло. В кой хотел в България цената на легло е 330 лева? Не може да дават за три дни престой 980 лв. за интернет и телевизия и още 450 лв

Корман Исмаилов: Неждет Мензир за мен беше като втори баща

http://offnews.bg/news/n_1/n_424018.html

Депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов обясни пред Нова ТВ каква е връзката му с Неждет Мензир, бивш директор на полицията на Истанбул и бивш министър на транспорта на Турция. Вчера Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че задачата на Орхан Исмаилов е да разбие военното разузнаване и трябва да се провери има ли връзка между Корман Якубов Исмаилов и лицето Неждет Мензир, защото двамата са имали фирмени отношения през 2005 година. „Неждет Мензир за мен беше като втори баща. Аз загубих на 7 години баща си, животът ме срещна с този човек, който е роден в Ардино. Аз познавам цялото му семейство, всичките му приятели. Няма в Турция човек, който да е на над 35 години и да не знае кой е Мензир. Той и в България е изключително познат” , обясни Корман Исмаилов. „Аз се запознах с него, когато той дойде в България като консултант на голяма инфраструктурна компания, която реализира строежа на централата в Гълъбово. Това беше преди да започна да се занимавам с политика. Той ме свърза с един негов приятел и направихме съвместно дружество за производство на стъклопакети”, разказа още депутатът. „Привнасянето на идеология, на символи, някои от които са свързани с една от най-големите заплахи на съвремието ни като терористичната организация „Ислямска държава” показва, че в България може да има почва за подобни влияния. Притеснява ме, че има слоеве и групи в българското общество, които са податливи и могат да бъдат обект на такова влияние, на крайна религиозна интерпретация", категоричен бе Исмаилов. "С бежанските потоци и с това, което се случи в Сарафово е ясно, че не сме защитени достатъчно, затова мерките в тази посока трябва да бъдат на всички нива. Притеснително е, че в България навлизат форми на нетрадиционно разбиране и живеене на религията и исляма”, заяви депутатът от Реформаторския блок

Байерн (Мюнхен) с рекорден оборот от над 500 млн. евро

http://www.mediapool.bg/baiern-myunhen-s-rekorden-oborot-ot-nad-500-mln-evro-news227776.html

Германският футболен шампион Байерн (Мюнхен) отчете оборот от над 500 милиона евро за първи път в историята си, съобщи sportal.bg. Оборотът на баварския гранд за сезон 2013/2014 достигна рекордните в 114-годишната история на клуба 528.7 милиона евро, което е с почти 100 милиона повече в сравнение с предишното върхово постижение от 432.8 милиона евро от предходната кампания. Печалбата за Байерн след данъците е 16.4 милиона евро, с 2.4 милиона евро повече от сезон 2012/2013. Баварският клуб също така вече е най-големият в света, след като броят на членовете му нарасна до 251315 и така беше изпреварен досегашния водач Бенфика (Лисабон), който има около 235 хиляди членове.  

В пенсия ще се излиза и без да се напуска работа

http://www.cross.bg/pensiya-stazh-razmer-1441793.html

/КРОСС/ От 1 януари в пенсия ще се излиза, без да е необходимо да се напуска работа. Хората, навършили необходимите, стаж и възраст, ще може да получават пенсия, без да се налага да прекъсват осигуряването си макар и за един ден, както е в момента. Това е единственото облекчение, което се предвижда за бъдещите пенсионери в проекта на бюджета за 2015 г. на Държавното обществено осигуряване, с който „Сега" разполага. Късно снощи проектите на републиканския бюджет и този на ДОО трябваше да бъдат обсъдени в националния съвет за тристранно сътрудничество. Възрастта и стажът ще се увеличат с по четири месеца, което означава, че през 2015 г. жените от трета категория ще се пенсионират на 61 години, с 35 години стаж, а мъжете - на 64 години, с 38 години стаж. Условията за пенсиониране на работещите тежък труд се замразяват, което ще струва на ДОО 21,3 млн. лв. повече. Така през 2015 г. НОИ ще продължи да плаща ранните им пенсии. Отлага се с една година и нарастването на възрастта за работещите първа и втора категория труд с по шест месеца, което означава, че разликата във възрастта за пенсиониране на категорийните работници с хората от най-масовата категория ще продължи да се задълбочава. С промените увеличаването на възрастта с по 6 месеца би трябвало да започне от началото на 2017 г., като крайната цел е първа категория да се пенсионират осем години по-рано от трета, а втора - три години по-рано

Честваме 100 години от освещаването на Руската църква в София

http://www.cross.bg/ryskata-tzurkva-osveshtavaneto-1441794.html

/КРОСС/ Днес и утре са тържествата по повод 100-годишнината от освещаването на Руската църква в София, носеща името на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Храмът на бул. „Цар Освободител" е един от най-обичаните и посещавани в столицата. В криптата му е гробът на архиепископ Серафим, за когото казват, че изпълнява желанията на миряните. Участие в честванията ще вземат Българският патриарх Неофит и Екатеринбургският и Верхотурски митрополит Кирил, който пристига начело на църковна делегация на Руската православна църква.

Най-малко 120 са жертвите при атентата в Нигерия

http://www.mediapool.bg/nai-malko-120-sa-zhertvite-pri-atentata-v-nigeriya-news227775.html

Най-малко 120 са жертвите, а 270 ранените при бомбения атентат в  голямата джамия на севернонигерийския град Кано. Някои от ранените са с опасност за живота. Двама атентатори се взривиха по време на петъчната молитва, трета бомба избухна пред джамията, където е имало много хора, а петнайсетина въоръжени мъже  стреляли по хората, бягащи от взривовете. Четирима от стрелците са убити от тълпата, останалите нападатели успели да избягат, съобщи "Евронюс", цитирана от БНР. Атакуваната джамия е до двореца на така наречения емир на Кано Ламидо Сануси, който в този момент не бил там. Сануси е вторият по важност ислямски духовник в Нигерия. Все още никой още не е поел отговорност за нападението, но се подозира, че е дело на сунитското джихадистко движение "Боко харам". Последователите му презират традиционните ислямски власти в Нигерия, смятайки ги за корумпиран и егоистичен елит, прекалено близък до светската власт.

Румяна Желева: Оттеглих се, за да дам възможност на друг кандидат за еврокомисар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452110

Оттеглих се по собствено желание, за да дам възможност на правителството на Бойко Борисов да даде път на друг кандидат за еврокомисар. Не може да се говори за жертви. Тези понятия са от личен характер, в политическия живот се носи отговорност. Това заяви пред Нова телевизия Румяна Желева.
Тя се завърна, Оттеглих се по собствено желание, за да дам възможност на правителството на Бойко Борисов да даде път на друг кандидат за еврокомисар. Не може да се говори за жертви. Тези понятия са от личен характер, в политическия живот се носи отговорност. Това заяви пред Нова телевизия Румяна Желева. Тя се завърна,

Румяна Желева: Оттеглих се, за да дам възможност на друг кандидат за еврокомисар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452113

Оттеглих се по собствено желание, за да дам възможност на правителството на Бойко Борисов да даде път на друг кандидат за еврокомисар. Не може да се говори за жертви. Тези понятия са от личен характер, в политическия живот се носи отговорност. Това заяви пред Нова телевизия Румяна Желева.
Тя се завърна, Оттеглих се по собствено желание, за да дам възможност на правителството на Бойко Борисов да даде път на друг кандидат за еврокомисар. Не може да се говори за жертви. Тези понятия са от личен характер, в политическия живот се носи отговорност. Това заяви пред Нова телевизия Румяна Желева. Тя се завърна,

Три зали бяха препълнени от желаещи да гледат номиниран за "Оскар" български филм

http://pik.bg/три-зали-бяха-препълнени-от-желаещи-да-гледат-номиниран-за-оскар-български-филм-news255336.html

Три зали бяха препълнени от желаещи да гледат номиниран за "Оскар" български филм

Три зали не стигнаха, за да поберат желаещите да гледат българския филм - предложение за номинация за престижния “Оскар” за чуждоезична лента. “Пътят към Коста дел Маресме”, който допреди две седмици се казваше “Българска рапсодия”, събра политици, актьори, музиканти, пише "24 часа".

За да го изгледат на живо за първи път у нас пристигнаха и едни от най-популярните израелски актьори. Те правят трогателните образи във филма. И неслучайно - част от семейните им истории всъщност стават основата на сюжета за съдбата на евреите в България по времето на Втората световна война.

Точно затова, докато снима една от най-емоционалните сцени във филма, израелският актьор Мони Мошонов толкова се разчувства, че не може да продължи да говори. Камерата спира, а на него му трябват няколко минути да се успокои. В сцената той се разделя с дъщеря си, която бяга в Палестина. Това се случва наистина и с неговите родители. Те са принудени да бягат от родния Сливен, за да се спасят. И той се вижда на мястото на дядо си, а актрисата пред него - как плаче майка му.

На фона на ужаса от войната се показва любовна история, изиграна от трима млади, но много талантливи актьори. Една от тях - Анжела Недялкова, се прибра за премиерата от Холандия, където се снима в местна кинопродукция.

Димитър Рачков влезе за първи път в ролята на лошия герой и го изигра майсторски. А Татяна Лолова, която е бабата във филма, запрегръща всичките си колеги, докато приемаше аплодисментите на публиката. Премиерата изгледаха министърът на образованието проф. Тодор Танев, омбудсманът Константин Пенчев, композиторът Стефан Димитров, който е автор на музиката на филма, Любо Нейков с Евтим Милошев. Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати на екипа кошница с цветя.

Кредиторите увеличават натиска върху Гърция

http://www.grreporter.info/content/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%B3%D1%8A%D1%80

Тройката настоява за увеличаване на ДДС, промени в осигурителната система и в уреждането на краткосрочните осигурителни и данъчни задължения като условие да се завърне в Атина

прочети повече

При 860 лв. средна заплата, хората трябва да вземат 700 лв. пенсия

http://www.bnews.bg/article-123066

При 860 лева средна заплата, хората трябва да се пенсионират със 700 лева пенсия, ако работи добре тази система. Това обяви социалният министър Ивайло Калфин. Според него е задължително пенсионната реформа да се обвърже с продължителността на живота в България.

ЕК състави нов проектобюджет за 2015 г, намалява плащанията със 141.3 млрд. евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=272330

Европейската комисия съобщи, че е съставила нов бюджет за 2015 г., след като правителствата на държавите от ЕС и Европейският парламент не успяха да се споразумеят по-рано този месец. В новия бюджет са предвидени плащания със 141.3 милиарда евро по-малко, което е само 0.

Ученици хапват сурови картофи за вдигане на температура

http://pik.bg/ученици-хапват-сурови-картофи-за-вдигане-на-температура-news255337.html

Ученици хапват сурови картофи за вдигане на температура

Ученици ядат сурови картофи, за да вдигнат температурата си и да скатаят три дни от училище. Според разказите на тийнейджърите половин или един суров картоф, изяден на гладно десетина минути преди влизането в лекарския кабинет, причинявал вдигане на температурата на 37,5 до 38 градуса. Час по-късно тя отново се нормализирала. Според някои хлапета не е необходимо да ядеш суровия картоф.

Достатъчно било да го срежеш наполовина и малко преди да влезеш в кабинета, да го поставиш за десетина минути под мишницата, където лекарят след това ще постави термометъра. Ефектът бил същият. Другите начини за вдигане на температура били ядене на паста за зъби и натъркване на езика с тебешир, но се носят повече като легенди, защото повечето ученици просто си купуват фалшиви медицински бележки.

Експеримент на „Монитор” показа, че във Велико Търново може без проблем да се поръча печат с имена на лекар. Снабдяването с бланките на бележките става обикновено от ученици, чиито родители са медицински лица. Фалшивите бележки вървят по десетачка. Има и истински лекари, които срещу същата сума издават напълно редовна бележка. А ученици с родители лекари и медсестри пък сами попълват и след това продават медицинските бележки, ползвайки учебниците на родителите си.

Най-често вписваната диагноза е класическото ОВИ – остра вирусна инфекция, която освобождава три дни без училище. Имало обаче и по-засукани диагнози. А в опитите си за оригиналност понякога се стигало и до истински бисери. Младеж представил на класния бележка с диагноза menorrhagia, което означава тежка и обилна менструация. В друг случай пък ученик представил бележка, че е болен от Aphtae epizooticae, което означава шап.

Хосни Мубарак беше оневинен за убийствата на демонстранти през 2011 година

http://www.mediapool.bg/hosni-mubarak-beshe-onevinen-za-ubiystvata-na-demonstranti-prez-2011-godina-news227773.html

Съдът свали обвиненията срещу бившия египетски президент Хосни Мубарак за убийствата на демонстранти по време на народния бунт в Египет през 2011 година, съобщиха световните агенции. ”Само историята и Бог могат да съдят някого, който е бил вицепрезидент, а после и президент на Египет повече от 30 години”, заяви съдията Махмуд ар Рашиди. Съдът също така оттегли обвиненията към Мубарак, синовете му и известен бизнесмен по друго дело за корупция. По делото за смъртта на протестиращи бяха оправдани и министърът на вътрешните работи от времето на Мубарак Хабиб ал  Адли и още шест висши служители от силите за сигурност. Бившият президент, Хабиб ал Адли и шестимата висши длъжностни лица бяха обвинени, че са наредили убийството на стотици демонстранти по време на протестите, довели до свалянето на Мубарак. По делото за корупция обвиняеми бяха Мубарак, двамата му синове - Аля и Гамал, и египетският бизнес Хусейн Салем, който бе съден задочно. По делото за смъртта на демонстрантите бившият президент получи първо доживотен затвор през юни 2012 г., когато бе признат за виновен, че не е предотвратил убийствата на протестиращи. Тогава той стана първият в историята съден и изпратен в затвора египетски управник, посочва ДПА, цитирана от БТА. В началото на 2013 г. тази присъда бе отменена и бе наредено делото да започне да се гледа от начало. През май тази година друг съд осъди 86-годишния бивш президент на три години затвор по друго дело за злоупотреби. Двамата му синове получиха по него по четири години лишаване от свобода. Мубарак е настанен във военна болница в Южно Кайро заради влошеното си здравословно състояние. В събота той бе докаран в съда с хеликоптер. По време на 18-дневното въстание срещу Мубарак в началото на 2011 година  бяха убити близо 900 протестиращи, припомня Асошиейтед прес. Процесът, по който днес бяха оттеглени обвиненията срещу Мубарак и който днес бе прекратен, беше образуван само във връзка със смъртта на 239 души, чиито имена бяха посочени в обвинителния акт. Делото бе прекратено, но днес съдията Махмуд ар Рашиди ясно даде да се разбере, че оттеглянето на обвиненията не снема от Мубарак отговорността за "корупцията" и "слабостите" в последните години на управлението му. Съдията изтъкна значениетона януарското въстание от 2011 г., като каза, че целите му - свобода хляб и социална справедливост - са били правилни. Снемайки обвиненията срещу Мубарак за потушаването на въстанието и отказвайки да произнесе присъда срещу бившия президент, съдът на практика го оправда.

Египетски съд оправда сваления президент Хосни Мубарак

http://www.mediapool.bg/egipetski-sad-opravda-svaleniya-prezident-hosni-mubarak-news227773.html

Египетски съд прекрати днес делото срещу сваления египетски президент Хосни Мубарак, обвинен, че е наредил учайствата на протестиращи по време на въстанието срещу него през 2011 г., довело до свалянето му от власт, съобщи Ройтерс. Съдът оправда Мубарак по дело, по което той и бивш петролен министър бяха обвинени в корупция - за вземане на подкупи, свързани с износ на газ за Израел. Вътрешният министър от времето на Мубарак Хабиб ал Адли и шестима висши служители бяха оправдани по обвиненията, свързани със смъртта на демонстранти през 2011 г.

Мубарак очаква присъдата си за жертвите при бунтовете в Египет

http://www.mediapool.bg/mubarak-ochakva-prisadata-si-za-zhertvite-pri-buntovete-v-egipet-news227773.html

Сваленият от власт бивш президент на Египет Хосни Мубарак пристигна в съдебната зала, за да чуе присъдата по делото за смъртта на стотици протестиращи по време на бунта от 2011 година, съобщи Франс прес. Бившият египетски лидер е обвинен, че е наредил на полицията да потуши народните протести, което е довело до смъртта на 846 души. 86-годишният Мубарак бе транспортиран от военна болница до съда в предградие на Кайро с хеликоптер. Седем бивши висши служители в службата за сигурност също са обвинени за смъртта на протестиращи. Освен това, съдът ще се произнесе по обвиненията в корупция срещу Мубарак и двама негови синове Алаа и Гамал.

Жената на Муса: Взеха компютър, дето играха децата (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zhenata-na-musa-vzeha-kompiutyr-deto-igraha-decata-video-6028231

"Искам мъжът ми да бъде на свобода, 4-годишното ми дете ме пита защо той не се прибира у дома”, посочи жената

„Шевролет” представи европейската версия на „Стингрей”

http://www.cross.bg/stingreii-versiya-evropeiiskata-1441792.html

/КРОСС/ „Шевролет" представи европейската версия на „Стингрей" - най-мощният, най-пъргавият и най-икономичният стандартен модел от фамилията. От самото начало колата се предлага като купе и кабрио. Автомобилът използва осемцилиндров V-образен мотор с мощност 466 к.с. и 630 Nm въртящ момент, като е снабден с нова седемстепенна механична скоростна кутия. „Стингрей" се ускорява до 100 км/ч за 4,2 секунди. Колата е снабдена с Drive Mode Selector, който променя в пет режима настройките на 11 системи по автомобила. Серийно предлаганите в Европа коли ще са снабдени с пакета Z51, който прави колата подходяща за пистово шофиране.Той включва диференциал с ограничено приплъзване на задния мост, подсилени спирачки, охлаждане на диференциала и скоростната кутия, специално окачване и аеропакет. Откритата версия на „Стингрей" е снабдена с покрив, който се сгъва и разгъва за 21 сек., при скорост до 48 км/час. „Стингрей" ползва 19-цолови джанти отпред и 20-цолови отзад. Гумите са Michelin Pilot Super Sport ZP по технологията run-flat, позволяваща шофиране до 80 километра и при пълна липса на въздух.  

Лична драма срина психиката на жена от Мездра, втори месец чака на спирка мъртвия си син

http://pik.bg/лична-драма-срина-психиката-на-жена-от-мездра-втори-месец-чака-на-спирка-мъртвия-си-син-news255332.html

Лична драма срина психиката на жена от Мездра, втори месец чака на спирка мъртвия си син

Десислава Лещарска от Мездра вече втори месец „обитава“ спирка в Димитровград. Бездомната жена, която е с психични отклонения, не иска да бъде настанена в социален дом, защото чака детето си, което родила през 2010 г., и за което се смята, че е мъртво. Жената може да бъде настанена в център за временно настаняване в Пазарджик за срок от 6 месеца. Тя обаче отказва да даде съгласието си за това и не иска да получава никакви помощи, съобщава haskovo.net.

През 2010 година Десислава родила момченце, за което се предполага, че е мъртво. Тя, обаче, смята, че то е живо и живее при някой си Митко. Това е и причината да отказва настаняване в други градове, тъй като в Димитровград няма възможности за подслоняването й. В размътения й ум от време навреме просветва спомена за детето, което я кара отчаяно да иска да остане в града с надеждата, че ще го види. Втори месец Десислава Лещарска живее в объркан свят, в който минало и настояще е като в мъгла. В него няма нищо сигурно, включително и това дали е майка, пише tribali.info. Тя се крие с прокъсано одеяло и единствения си чифт дрехи и „домува“ на пейка на централния булевард пред очите на целия град.

На милосърдието на съгражданите си дължи оцеляването си. Много хора й дават храна и пари, защото, за разлика от други бездомници, женицата не проявява никакво желание да проси или рови по кофите. Сякаш всичко й е писнало. Хората с право се опасяват, че бездомницата няма да изкара зимата. Това едва ли би било възможно с леките дрешки и никакъв подслон при вече започналите минусови температури. Справка в регистрите на болница Света Екатерина показва, че 33-годишната тогава Лещарска е добила момченце през април 2010 година. Записано е обаче, че детето е починало при раждането. Десислава тогава била с адрес в село Крепост, факт, който за разлика от детето, изцяло е забравила. За сметка на това настоява, че рожбата й е при някой си Митко. Посоченият от нея човек наистина съществува, но си има друго семейство и никаква видима връзка с жената.

Истински се оказва и другият персонаж в света на Десислава - Недялко. Оказва се събрат-клошар, който й помагал с дрипа или залък в нужда. Десислава отказала категорично преди 3 седмици предложението на общинските власти да я откарат с техен транспорт за освидетелстване и после на ТЕЛК. А без документи за нетрудоспособност или заболяване, няма законова форма да й бъде отпусната всякакъв вид социална помощ, поясниха експертите. Стана ясно, че регионалната служба „Социално подпомагане“ е издействала настаняването на Десислава Лещарска в център за временно настаняване в Пазарджик за срок от 6 месеца. Доброто решение обаче запазва първия си препъни камък - трябва съгласието на жената.

Още 15 ареста по време на продължаващите протести във Фъргюсън

http://www.mediapool.bg/oshte-15-aresta-po-vreme-na-prodalzhavashtite-protesti-vav-fargyusan-news227772.html

Полицията задържа 15 души в предградието на Сейнт Луис - Фъргюсън, където продължават протестите заради решението на съда да не привлича под отговорност полицая, убил през август невъоръжен чернокож младеж, съобщи Франс прес. Новината, че няма да бъдат повдигнати обвинения срещу полицай Дарън Уилсън предизвика протести във Фъргюсън, които прераснаха в безредици, а в петък протестиращите отново излязоха по улиците на града, за да поискат справедливост. От полицията във Фъргюсън издадоха предупреждение протестиращите да напуснат улиците и тези, които не са се подчинили са били задържани. Срещу един от тях е повдигнато обвинение за нападение срещу полицай.

Агробизнесменът на България за 2014 г. ще бъде обявен на 4 декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452012

Най-успешният предприемач в сферата на агробизнеса за 2014 г. ще бъде обявен на 4 декември на финала на националната кампания, организирана от най-големия аграрен вестник в страната “Български фермер” – издание на “Вестникарска група България”, с подкрепата на банка ДСК.
Приза “Агробизнесмен на България” ще връчи министърът на земеделието и Най-успешният предприемач в сферата на агробизнеса за 2014 г. ще бъде обявен на 4 декември на финала на националната кампания, организирана от най-големия аграрен вестник в страната “Български фермер” – издание на “Вестникарска група България”, с подкрепата на банка ДСК. Приза “Агробизнесмен на България” ще връчи министърът на земеделието и

Цитат на деня: Моята мисия е да правя реформи

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/29/2428931_citat_na_denia_moiata_misiia_e_da_pravia_reformi/?ref=rss


"Моята мисия е да правя реформи", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Още от деня" по БНТ.

На въпрос дали знае как го наричат в министерството, той потвърди, че е чувал за "голямата метла". "Не е голяма, но е бърза", заяви Кралев и изтъкна, че той и екипът му са млади и проевропейско настроени хора.

По думите му единственото правителство, което е инвестирало в материалните бази в спорта, е първото правителство на Бойко Борисов.
...

108 са болните от варицела във Варна през ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=272290

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, научи Moreto.net. Заболелите от чревни инфекции са незначително намалели в сравнение с предходната седмица: 27 срещу 37, както и в сравнение със същия период на миналата година.

Японци объркаха принц Уилям с восъчна фигура

http://www.bnews.bg/article-123064

Японска информационна агенция обърка приц Уилям с восъчна фигура.

Почина съпругата на убития чичо на Ким Чен-ун

http://www.bnews.bg/article-123065

Лелята н лидера на Северна Корея Ким Чен-ун е получила инсулт по време на спор по телефона с племенника си за екзекуцията на съпруга й Джан Сон-тек.

Израелски актьор плаче, докато се снима в български филм, предложен за “Оскар”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451025

Три зали не стигнаха, за да поберат желаещите да гледат българския филм - предложение за номинация за престижния “Оскар” за чуждоезична лента. “Пътят към Коста дел Маресме”, който допреди две седмици се казваше “Българска рапсодия”, събра политици, актьори, музиканти.
За да го изгледат на живо за първи път у нас пристигнаха и едни от Три зали не стигнаха, за да поберат желаещите да гледат българския филм - предложение за номинация за престижния “Оскар” за чуждоезична лента. “Пътят към Коста дел Маресме”, който допреди две седмици се казваше “Българска рапсодия”, събра политици, актьори, музиканти. За да го изгледат на живо за първи път у нас пристигнаха и едни от

Румяна Желева възкръсна: Поела съм отговорността си, доцент съм в БАН

http://frognews.bg/news_81345/

Оттеглих се по собствено желание, за да даде правителството път на друг кандидат.Поела съм политическата си отговорност. Това заяви пишман еврокомисарката Румяна Желева, която се появи в студиото "На светло" по Нова телевизия за първи път от дълго време.

Търсачките на Yahoo и Microsoft също "забравят" линкове

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/29/2428928_tursachkite_na_yahoo_i_microsoft_sushto_zabraviat/?ref=rss


Търсачките на Microsoft и Yahoo вече са започнали да "забравят" линкове водещи до нежелани от потребители публикации. Двете компании са решили доброволно да започнат тази практика след като по-рано тази година германски съд реши, че Google трябва да изтрива такива линкове, съобщава в. The Wall Street Journal.

Двете компании са добавили към търсачките си формуляр, чрез който потребителите могат да дадат заявка за премахване на свързани с тях нежелани публикации. За сега те не...

"Шевролет" представи европейската версия на "Стингрей"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/11/29/2428869_shevrolet_predstavi_evropeiskata_versiia_na_stingrei/?ref=rss


"Шевролет" представи европейската версия на "Стингрей", който става най-мощният стандартен модел от фамилията, освен това най-пъргавият, и най-икономичният. От самото начало колата се предлага като купе и кабрио.

Автомобилът използва осемцилиндров V-образен мотор с мощност 466 конски сили и 630 Нм. въртящ момент, като е снабден с нова седемстепенна механична скоростна кутия. "Стингрей" се ускорява до 100 км/ч за 4.2 секунди.

Колата е снабдена с Drive Mode Selector, който...

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг четвърта поредна нощ

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-mezhdu-protestirashti-i-politsiya-v-honkong-chetvarta-poredna-nosht-news227771.html

Сблъсъци с полицията избухнаха за четвърта поредна нощ в Хонконг, където демонстрантите смениха тактиката, опитвайки се да подновят окупацията на централен търговски район, който вече беше разчистен от полицията, съобщи ДПА. Часове наред стотици протестиращи се местеха от улица на улица в Монкок и забавяха трафика, като твърдяха, че са излезли на шопинг -  подигравателен намек за призива на главния администратор на територията към жителите на Хонконг да се завърнат в квартала и да го съживят, като пазаруват там. Арестувани са най-малко 28 души. Полицията използва сълзотворен газ и палки срещу демонстрантите, които отказаха да се подчинят на предупрежденията да се разпръснат. Някои от протестиращите замеряха полицаите бутилки с минерална вода, яйца и дъски. На разсъмване демонстрантите се прибраха по домовете си, но се очаква вечерта сблъсъците да се подновят. От вторник досега са арестувани около 200 души. Пострадаха и журналисти, които се очаква днес да организират протест срещу прекомерната употреба на сила от полицията. Демонстрациите в Хонгконг започнаха през октомври с искане за всеобщо избирателно право и свободно номиниране на кандидатите за политическо ръководство на този специален административен район на Китай.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване