Манипулатори на повикване

http://www.cross.bg/vnimanieto-zlatanov-protestna-1441791.html

/КРОСС/ София, 12 ноември 2013 година. Щурмуващи парламента мъже предизвикаха сблъсъци с полицията, за да разбере цял свят, че в България бият протестиращите. „Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения, изпращани от управляващия страната политически и икономически кръг. Постоянното отвличане на вниманието на хората от реалните социални проблеми, преминаването към теми, които нямат реално значение, гарантира, че гражданите са винаги заети с нещо и нямат време да мислят." В книгата си „Тихо оръжие за тихи войни" американският лингвист и философ Ноам Чомски нарича тази техника за манипулация „Разсейване". Политическите технолози обаче предпочитат друг термин - Wag the Dog („Да разлаем кучетата"), който означава начин да се потули скандал чрез умишлено създаване на нов. Разбира се, също донякъде важен, за да послужи за отвличане на вниманието. Например като в едноименния филм: В навечерието на президентските избори в САЩ избухва секс скандал, който може да попречи на преизбирането на действащия президент. Преди да се е разчуло за инцидента, в Белия Дом пристига Конрад Брийн (Робърт Де Ниро), спец по манипулациите. Предугаждайки реакциите на медиите, Брийн умело отвлича вниманието от скандала, като създава още по-хубава история - война

Словакия предлага алтернатива на газопровода "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=272334

Словашката газова компания "Еустрим" предлага да се изгради нов газопровод за доставка на природен газ от Западна Европа към Балканите, който да замени руския проект "Южен поток". Компанията предлага газът от Западна Европа чрез газопроводната мрежа на Словакия да достига Украйна, а оттам и до Румъния и България.

Трус от 2,6 по Рихтер край Симитли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452085

Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.
Земният трус е усетен в 8,06 ч. тази сутрин с епицентър северозападно от Кресна, близо до Сушица, югоизточно от с. Габрово, Благоевградско, югозападно от Симитли, с дълбочина 16,1 км. Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Земният трус е усетен в 8,06 ч. тази сутрин с епицентър северозападно от Кресна, близо до Сушица, югоизточно от с. Габрово, Благоевградско, югозападно от Симитли, с дълбочина 16,1 км.

Трус от 2,6 по Рихтер край Симитли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452082

Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.
Земният трус е усетен в 8,06 ч. тази сутрин с епицентър северозападно от Кресна, близо до Сушица, югоизточно от с. Габрово, Благоевградско, югозападно от Симитли, с дълбочина 16,1 км. Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Земният трус е усетен в 8,06 ч. тази сутрин с епицентър северозападно от Кресна, близо до Сушица, югоизточно от с. Габрово, Благоевградско, югозападно от Симитли, с дълбочина 16,1 км.

Ново земетресение! Трус край Кресна стресна хората

http://pik.bg/ново-земетресение-трус-край-кресна-стресна-хората-news255325.html

Ново земетресение! Трус край Кресна стресна хората

Земетресение с магнитуд 2,6 по Рихтер е регистрирано в района на Кресна.

Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Земеният трус е регистриран в 08.06 часа тази сутрин и е с дълбочина около 16 км.

Земетресението се е усетило много леко от хората. Но всички се притесняват, следващият път да не удари по-силно.

Припомняме, че преди седмица мощно земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Румъния, а земния трус се усети в България.

Тогава бедствието бе усетено най-силно във Варна, Севлиево, Несебър, Бургас.

Aхмед Муса и приближените му остават в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_423998.html

Имамите от Пазарджик остават в ареста. Това съобщават от Пазарджишкия окръжен съд. Зад решетките засега остават Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, и Александрина Ангелова , които бяха задържани по време на мащабна акция на ДАНС. Според съда има опасност и седмината обвиняеми да извършат друго престъпление. Може да се направи и обосновано предложение, че Ахмед Муса Ахмед е проповядвал радикален ислям. Съдът смята и, че той е подстрекавал към война. Единствената жена всред обвиняеми Александрина Ангелова, се оказа преводачка на книга, която проповядва към насилие и антидемократична идеология. Решението на съда обаче не е окончателно и адвокатите на седмината смятат да го обжалват. Делото пред Пловдивския апелативен съд е насрочено за 4 декември. Всички те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и призиви за война. Обвинението към Ахмед Муса е най-тежко. Повод за мащабните обиски на 49 адреса бяха публикации в профила на Ахмед Муса във Фейсбук. Прокуратурата твърди, че сред тях има изображения, на които обвиняемите са облечени с тениски с логото на „Ислямска държава”, до тях е знамето и други символи на групировката. Повечето от снимките са правени по времето на сватба през юли тази година, а домакин на сватбата е бил Ангел Симов един от обвиняемите. Днес съпругата на главния обвиняем Ахмед Муса обяви, че целият квартал е готов да излезе по улиците ако той не бъде освободен. Адвокатът на Муса Елвира Панкова обясни, че е предложила на клиента й да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, но той е отказал. Директорът на многопрофилната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев пък каза, че в началото на 90-те на Муса е поставена диагноза „параноидна шизофрения”. През последните 20 години обаче, не е бил освидетелстван с психиатрично заболяване. В хода на следствието са разпитани 17 свидетели, 7 от тях пред съдия, а трима са със скрита самоличност. Сред обвиняемите има неграмотни, повечето са с основно образование. По време на разпитите Ахмед Муса не се е признал за виновен и е отричал съпричастност с "Ислямска държава", съобщи Нова ТВ.

6-годишна обърна 200 грама водка, едва я спасиха

http://www.bnews.bg/article-123063

Детето изпило около 200 грама водка и започнало да говори несвързано и да се държи неадекватно.

Обвинените в проповядване на радикален ислям остават в ареста

http://www.mediapool.bg/obvinenite-v-propovyadvane-na-radikalen-islyam-ostavat-v-aresta-news227770.html

Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста всичките седем задържани при акцията на ДАНС , сред които е и имамът на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Според съда е налице обосновано предположение, че задържаните са участвали в група за проповядване на антидемократична идеология и принципите на "Ислямска държава" и има опасност да извършат друго престъпление. В мотивите си съдия Ирина Джунева посочи, че приема предположението, че Ахмед Муса Ахмед е осъществил вменените му престъпления. За останалите шестима няма предпоставки за престъпление по член 407 от Наказателния кодекс, а именно – проповядване на война, но са налице по член 109 – проповядване на антидемократична идеология. Седмината задържани са обвинени, че са работили за изграждането на група с ръководител Ахмед Муса Ахмед, като са се снабдили със символи на ”Ислямска държава”, качвали са снимки във Фейсбук със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания. Обвинителят прокурор Недялка Попова заяви, че на един от претърсените адреси при акцията са открити 1090 екземпляра от книга, съдържаща призиви за джихад и водене на война до пълното подчиняване на неверниците. Освен иззетите материали при претърсванията, прокурор Попова се позова и на разпити на 17 свидетели, от които 7 пред съдия, както и на трима със скрита самоличност. Адвокатите на седемте задържани поискаха налагането на най-леката мярка за неотклонение. Защитниците се позоваха на липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление от задържаните, чистото съдебно минало на шестима от тях, а също и на факта, че те имат постоянни адреси и семейства, за които трябва да се грижат. Адвокатът на Ахмед Муса Ахмед Елвира Панкова и колегите й обявиха, че ще обжалват постоянния арест, защото обвиненията са "хипотетични, а не реални".  

Евангелос Венизелос пристига на посещение в Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-venizelos-vlastite-1441790.html

/КРОСС/ Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос пристига днес на двудневно посещения в Турция, където ще се срещне с турския си колега Мелвют Чавушоглу. Седмица по-късно в Атина ще се проведе срещата на гръцко-турския съвет за сътрудничество. Венизелос се очаква да разговаря и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но не и с настоящия премиер и бивш външен министър Ахмет Давутоглу. Посещението на Венизелос в Турция се случва във време когато растящо напрежение между двете държави заради откритите газови находища в източната част на Средиземно море, близо до Кипър. В средата на октомври се появиха твърдения, че Турция е изпратила кораба „Барбадос" в спорната акватория, за да събира сеизмични данни, което обикновено предшества евентуални проучвания за наличие на природен газ. Това накара властите в Никозия да излязат от преговорите с турската кипърска общност на разделения остров. Гръцият премиер Андонис Самарас заяви, че напълно предкрепя решението на властите в Никозия, и обвини Турция в опит да провокира Кипър.  

Георги Кадиев се предложил на ГЕРБ два пъти за финансов министър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452073

Депутатът от БСП Георги Кадиев е предлагал себе си на ГЕРБ като най-удачен избор за финансов министър, научи Депутатът от БСП Георги Кадиев е предлагал себе си на ГЕРБ като най-удачен избор за финансов министър, научи "24 часа". Слухът, който обикаля парламента от седмици, бе потвърден в петък от трима министри от новото правителство и двама висши функционери на БСП и АБВ. Георги Кадиев, който бе избран за червен депутат с преференциален вот,

Родни апаши изчезват за по-малко от 60 секунди с джипове на италианци

http://pik.bg/родни-апаши-изчезват-за-по-малко-от-60-секунди-с-джипове-на-италианци-news255324.html

Родни апаши изчезват за по-малко от 60 секунди с джипове на италианци

Полицията в Милано задържа трима българи, които били специализирани в кражбата на луксозни и скъпи коли, и то за 55 секунди, пише "Монитор".

Нашенците се спирали най-вече на мощни джипове. Префектурата в града засега отказва да съобщи имената на сънародниците ни, тъй като разследването на силите за сигурност продължавало.

На нарочната пресконференция стана известно само това, че сънародниците ни живеели в сателитния на Милано град Монца, както и тяхната възраст - главатарят на групата бил на 43 г., а „асистентите” му на 40 и 46 г. Що се отнася до техните качества, то нашенците бяха определени като hi-tech крадци.

Медиите пък допълниха униформените, определяйки в дописките си България като четвъртата световна сила по кибератаки, изпреварвана засега само от Китай, Румъния и САЩ. Представителите на силите на реда илюстрираха майсторлъка на нашенските крадци със засеченото по време на предварителното разследване време за отвличане на един свръхзащитен джип – 55 секунди.

За да задигнат даден автомобил, тримата използвали т.нар. смутител с цена около 1000 евро, който пресичал вълните на дистанционното заключване, оставяйки собственика на колата с усещането, че е затворена. Но на практика тя оставала отключена и след като неподозиращият нищо шофьор се отдалечавал, триото се намъквало в нея и задействало високотехнологичното устройство ОBD, което можело да се купи по интернет за 4500 евро. То било свързано с бордния компютър и за по-малко от минута дублирало оригиналния ключ.

В същото време смутителят оставал включен, за да бъдело пресечено действието на евентуална сателитна аларма. После колата била запалвана и откарвана в сигурен подземен паркинг, където все с цел да бъде елиминирана спътниковата охрана била паркирана поне на втория етаж.

След 4-5 дни регистрационните номера на колата били подменяни с откраднати в чужбина и после тя била изкарвана в друга страна. Според италианската полиция нашенците продавали плячката си най-често в България или в Нигерия срещу 10 хиляди евро за нов и бъкан с аксесоари автомобил, а по-старите екземпляри разкарвали за по 4 бона.

Интересен е фактът, че едновременно с тримата ни сънародници силите на реда в Милано закопчаха и двама италианци, специализирани също в кражбата на луксозни и мощни коли. Двете групи използвали еднакви прийоми на действие и апаратура, но работели независимо и в съвсем лоялна конкуренция.

Икономиката на Канада расте с 2,8% на годишна база през третото тримесечие

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomikata-na-kanada-raste-s-28-na-godishna-baza-prez-tretoto-trimesechie-184712/

Износът, инвестициите на компаниите и разходите на домакинствата подкрепят растежа в периода от юли до септември

Лоши условия за туризъм по високите части на планините

http://society.actualno.com/Loshi-uslovija-za-turizym-po-visokite-chasti-na-planinite-news_63086.html

По високите части на планините условията за туризъм не са благоприятни. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Има слаба снежна покривка. Духа слаб до умерен вятър, на места с пр...

До 150 лв. глоба за нарушение на пешеходец

http://crime.actualno.com/Do-150-lv-globa-za-narushenie-na-peshehodec-news_63088.html

Глобите за пешеходци започват от 20 и достигат 150 лева, но никой не знае колко от тях са платени. Фиш с минималния размер санкция се издава на граждани, които пресичат улицата без риск за останалите ...

Чешкият президент със забрана да говори в ефир

http://europe.actualno.com/Cheshkijat-prezident-sys-zabrana-da-govori-v-efir-news_63093.html

Чешкият президент Милош Земан повече няма да има възможност да се обръща на живо към сънародниците си по националното радио, съобщава вестник „Лидове новини". Съветът за електронни мед...

Съпругата на Муса: Ще получа в другия свят от Аллах всичко заради бурката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452077

Искам мъжът ми да бъде на свобода, 4-годишното ми дете ме пита защо той не се прибира у дома”, заяви пред Нова тв съпругата на обвинения в проповядване на радикален ислям имам Ахмед Муса.
„Нямат никакви доказателства срещу Ахмед, от моята къща нищо не са взели освен 2-3 книги и един компютър, на който играят децата. Искам мъжът ми да бъде на свобода, 4-годишното ми дете ме пита защо той не се прибира у дома”, заяви пред Нова тв съпругата на обвинения в проповядване на радикален ислям имам Ахмед Муса. „Нямат никакви доказателства срещу Ахмед, от моята къща нищо не са взели освен 2-3 книги и един компютър, на който играят децата.

Дизайнерът Рая Стефанова връща земята в домовете ни

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/11/29/2428782_dizainerut_raia_stefanova_vrushta_zemiata_v_domovete_ni/?ref=rss


"Ние вече не се смятаме за част от природата. Изолирахме се в името на прогреса и чистия живот, за да живеем без дивите и опасни патогени," четем на сайта на талантливия български дизайнер Рая Стефанова.

Тя е възпитаник на Академията по дизайн в Айндховен, както и на Националната гимназия по изкуства и дизайн в Казанлък. Работата ѝ често е фокусирана повече върху формата и съдържанието, отколкото върху функцията. Произведенията ѝ дават богата почва за размисъл. Като казваме почва, в...

Съпругата на Муса: Той е добър човек, обявиха го за черна овца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452071

Искам мъжът ми да бъде на свобода, 4-годишното ми дете ме пита защо той не се прибира у дома”, заяви пред Нова тв съпругата на обвинения в проповядване на радикален ислям имам Ахмед Муса.
„Нямат никакви доказателства срещу Ахмед, от моята къща нищо не са взели освен 2-3 книги и един компютър, на който играят децата. Искам мъжът ми да бъде на свобода, 4-годишното ми дете ме пита защо той не се прибира у дома”, заяви пред Нова тв съпругата на обвинения в проповядване на радикален ислям имам Ахмед Муса. „Нямат никакви доказателства срещу Ахмед, от моята къща нищо не са взели освен 2-3 книги и един компютър, на който играят децата.

Весо Овчаров за опасностите и чудесата на летенето над Хаваите и света

http://offnews.bg/news/n_1/n_423462.html

Най-големият български фестивал за екстремни спортове, туризъм и екология в България - „Дни на предизвикателствата“ , ще се проведе между 2 и 4 декември в аула "Максима" на УАСГ. В първия му ден ще видим и "Fly Again", най-новия филм на един от най-добрите професионални български парапланеристи - Веселин Овчаров. Веселин Овчаров е професионален акробатиен парапланерист и единственият български атлет на Ред Бул. Като такъв той е на път почти без почивка и обикаля света, снимайки и летейки в различни парапланерстки предизвикателства. Снимки и видео от които може да видите тук  и тук . В началото на септември 2013 г. Весо и сърбинът Петър Лонкар поставиха нов световен рекорд по инфинити тъмблинг в синхрон, постигайки 180 превъртания. Свързахме се с него, за да ни разкаже за екстремния си начин на живот и лентата, която предстои да видим. Как започнахте да се занимавате с летене, детска мечта или случайност е? И от двете по малко. Как започнахте да се занимавате професионално с това, защото все пак малко са хората, които могат да се похвалят с това да работят хобито си? Носейки се по тази страст, се озовах там, не ми е било цел. Но винаги правя по малко всеки ден в тази посока от години, навярно това е един от големите фактори. Какво ще видят хората във „Fly Аgain”, който е сниман на Хаваите, защо точно там, а не някъде другаде? Нещо от мечтите на всеки до известна степен: да лети над неземно красиви склонове, изпълнени от джунгли, водопади, див живот и т.н. Спираща духа синхрона акробатика на световно ниво и големият герой на филма -Даниел Веласко, тритлет шампион, който остава инвалид след инцидент с летене, това мотивира нашият отбор и съответно промени цялостно вижданията ни за този род пътувания. Избрахме Хаваи не случайно. То е известна локация за сърф, но условията за летене са дори далеч по благоприятни. Също така не е развито комерсиално, тоест все още можем да летим над девствени и неизследвани райони, а красотата и размерите на планините, издигащи се директно от водата на океана, не могат да се видят никъде другаде по света, нито да се сравнят. Ходили сте на страшно много приказни места по света, кое Ви е любимо, от една страна, за полети, и, от друга, като цяло? Никога не съм ги броил, но може би в това отношение мога наистина да се усмихна, когато погледна назад. За полети - Пакистан, като цяло може би Хаваи. Миналата година постигнахте рекорд по инфинити тъмблинг в синхрон – не Ви ли се завъртя свят? И изобщо какви са физическите и психически трудности, с които се сблъсква човек при парапланеризма? Определено вестибуларнят апарат е силно провокиран в подобно изживяване, но предполагам мнoгoгодишните тренировки са от значение. Физическите и психическите трудности не са малки, особено физическите - претоварването е на моменти 7G, което натоварва цялостно мускулите и най вече врата. Психическите са, че на всяко завъртане съзнателно или не човек е концентриран и внимателен, защото при грешка или проблем в екипировката или метерологичните условия е възможно да паднеш вътре в крилото и да завършиш фатално. Как ще обясните на хората, които никога не са летели, които никога не са били във въздуха по подобен начин, това, което преживявате? С чувството за висока скорост, обръщане на стомаха, прилив на адреналин, или...? Чуството е вътрешен мир и радост от самото изживяване. Адреналинът е само когато то е ново за нас, после се превръща в друг хормон - серотонин. Претръпнахте ли, така да се каже, след толкова години в този спорт, или все още чувствата същото, както при първите пъти? Определено една от много специалните емоци в началото е, когато не си толкова уверен в себе си и това прави много по-вълнуващо изживяването. После се превръща в нещо необходимо в живота, нещо като много добър приятел, за което няма срок на годност. Ще споделите ли някой от най-интересните или опасни моменти във въздуха, които сте имали? Те са хиляди, но в момента се сещам за полет в Турция, на който имаше условия да се вдигнем на над 5000 м и в същия момент да наблюдаваме един "специален ефект" - множество вихрушки (тип торнадо от прах) на хоризонта пред нас, издигащи се от земята до облаците като кабели с височина над 4000м. Като опасни определено ще отбележа, че най-близко до границата съм се чувствал, когато съм си падал в крилото на няколко пъти поради собствени грешки и също така заради отказ в екипировката. Какво си мислите, докато летите? Случвало ли се е да се сетите, че трябва да напазарувате за вечеря или да платите тока например? Звъняли ли са Ви по телефона, ако изобщо го носите със себе си тогава? Разбира се. Всичко това плюс много други смешни ситуации. Но ако полетът не е на специално място или със специална мисия за мен, е просто нормален ден, и тъй като прекарвам много време в небето, то е като втори дом за мен. Какво бихте посъветвали хората, които искат тепърва да се занимават с летенето с крило или с друг вид въздушен спорт. За мен това е най големият учител - за респект, удовлетвореност и мотивация, която ме свързва с всичко останало от рода на пътувания и хора. Моят съвет е всеки да пробва! Мнозина са тези, които ще си кажат, че не е за тях, но всъщност след като опитат навярно ще открият себе си или поне ще имат по-реална представа за това.

Подозират ваксина за смъртта на 11 души в Италия

http://www.bnews.bg/article-123062

Според директора на италианската фармакологична агенция Лука Пани все още не е доказана пряка връзка между употребата на ваксината и смъртта на хората.

Големият слон в малкия куклен театър

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/29/2428912_golemiiat_slon_v_malkiia_kuklen_teatur/?ref=rss


Техните представления нямат собствен дом, но се играят навсякъде – най-вече в чужбина, където имат над 30 награди за сценография, режисура и актьорско майсторство. В зората на демокрацията касетката с техния "Мечо Пух" е по-продавана от албумите на Милена, но малцина от тогавашните деца знаят, че все още могат да го гледат на живо и до днес  – от 11 ч. в столичния "Театър-ателие 313". Този месец той и те навършват 26 години на сцена, но смятат да отбележат празника със съвършено нов спектакъл,...

Щедро възнаграждение! Изгубена е мъжка черна чантичка с много документи и пари

http://www.zapernik.com/krimi/shtedro-vuznagrajdenie-izgubena-e-mujka-cherna-chantichka-s-mnogo-dokumenti_36143/

открий и върни на собственика

В четвъртък вечер около 18-18:30 на разклона за Горно Драгичево,срещу бензиностанция Лукойл, е изгубена малка мъжка черна чантичка с много документи и пари. Умолява се открилият тази чанта да я върне в полицията или на адреса в Перник , които е написан в документите на автомобил BMW . Ще има голяма награда за Човека върнал чуждата вещ. Документите са следните: лична карта на Николаи Иванов,шофьорска книжка и талон към нея,малък талон за колата,пропуск за ВМА София и немалка сума пари. МОЛЯ...

Продължава

щедро възнаграждение

http://www.zapernik.com/krimi/shtedro-vuznagrajdenie_36143/

открий и върни на собственика

В четвъртък вечер около 18-18:30 на разклона за Горно Драгичево,срещу бензиностанция Лукойл, е изгубена малка мъжка черна чантичка с много документи и пари. Умолява се открилият тази чанта да я върне в полицията или на адреса в Перник , които е написан в документите на автомобил BMW . Ще има голяма награда за Човека върнал чуждата вещ. Документите са следните: лична карта на Николаи Иванов,шофьорска книжка и талон към нея,малък талон за колата,пропуск за ВМА София и немалка сума пари. МОЛЯ...

Продължава

Адвокатът на Муса: Ахмед е фатално устремен към Аллах

http://pik.bg/адвокатът-на-муса-ахмед-е-фатално-устремен-към-аллах-news255322.html

Адвокатът на Муса: Ахмед е фатално устремен към Аллах

Аз не съм изповедник на Ахмед Муса, а негов защитник. Моите контакти са спорадични, официални, почиващи на професионална основа. Неговите проповеди са белязани от спорове – едни ги приемат, други ги отричат. Ахмед не прилича на част от имамите. Той в никакъв случай не е елементарен. Изразните му средства – а аз ги познавам от съдебната зала – са далеч по-емоционални от останалите имами. В Ахмед аз съзирам една фатална устременост към Аллах. Това заяви в „Тази събота“ адвокат Хари Харалампиев.

„И затова, с цялото ми уважение към него, мисля, че той е лишен от достатъчна досетливост, достатъчна разсъдливост, които му позволяват да бъде лидер“, допълни защитникът на Муса. 

Според него клиентът му е намерил упование във вярата си и благодарение на факта, че се е излекувал от „тежко психично страдание“. 

„Той лекува ли се в момента от шизофрения?“, попита тв водещата Жени Марчева.

„Не. Но мисля, че не е опасен за обществото. Той не краде, не буни хората. Стига проповедите му да нямат радикален характер“, поясни адвокатът.

Коментирайки темата дали има радикален ислям у нас и в частност в ромската махала в Пазарджик, той каза: „Има мюсюлмани, които са политически радикалисти, както и радикални християни. Радикалните ислямисти се стремят да преобърнат представите за истинския ислям“. 

Харалампиев посочи, че Муса е „изключително икономичен“ в контактите си с него. 

„Неговата убеденост във вярата идва от неговата смиреност. Той е смирен човек. Поне пред мен е такъв. А как се държи при проповедите в джамиите, нямам представа. Непрекъснатото споменаване на името на Муса, може да го превърне в мъченик“, каза още адвокатът. 

Адвокат Х. Харалампиев: Ахмед е фатално устремен към Аллах

http://frognews.bg/news_81344/

Моите контакти с Ахмед Муса са спорадични, официални, почиващи на професионална основа. Ахмед не прилича на част от имамите. Изразните му средства – а аз ги познавам от съдебната зала – са далеч по-емоционални от останалите имами. В Ахмед аз съзирам една фатална устременост към Аллах. Това заяви в „Тази събота“ адвокат Хари Харалампиев.

Ох, култура, ох, кеф!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450990

НЯМА съмнение, България израства. Поне в културно отношение. До вчера бяхме страната на Батетата и Татетата, а днес сме вече република с лордове и архонти. Добре дошли в новия обществен строй!
Строй е много точно понятие за българските порядки. На английски, немски и френски устройството на обществото се нарича “социален ред”, НЯМА съмнение, България израства. Поне в културно отношение. До вчера бяхме страната на Батетата и Татетата, а днес сме вече република с лордове и архонти. Добре дошли в новия обществен строй! Строй е много точно понятие за българските порядки. На английски, немски и френски устройството на обществото се нарича “социален ред”,

Любознателен пловдивчанин краде книги от хипермаркет

http://pik.bg/любознателен-пловдивчанин-краде-книги-от-хипермаркет-news255320.html

Любознателен пловдивчанин краде книги от хипермаркет

Рецидивист от Пловдив направи неуспешен опит да отмъкне книги от хипермаркет. Въпреки богатия избор на хранителни продукти и стоки за бита в магазина 37-годишният Александър Радев решил да краде не какво да е, а именно хитови романи. Изборът му паднал върху четива за историята на Великобритания, Европа и Ватикана, съобщава "Монитор".

В книгите исторически факти се смесвали по изключително интересен и увлекателен начин с фантазията на авторите, което поблазнило Радев да се образова без пари. Комичната случка, завършила трагично за Александър, се разиграла в четвъртък около 14,50 часа в магазин на бул. „Македония” в Пловдив. Младият пловдивчанин имал богато криминално досие в полицията за кражби и грабежи, а една от последните му кражби преди тази на книгите била извършена в условията на опасен рецидив. Въпреки криминалното му минало на 37-годишния мъж много му се четели романи на историческа тематика. Не му се искало обаче да плаща за тях. В четвъртък Александър влязъл в хипермаркета, оглеждал и другите стоки, но се задържал за най-много време на щанда с книги.

Изборът на пловдивчанина паднал върху заглавията „Дневникът на Девлин” от Кристи Филипс, „Аномалия” от Людмила Филипова и „Тринадесетото племе” от Артур Кьостлер. Радев успял да намуши романите под блузата си, отгоре закопчал якето и се пробвал да излезе незабележимо през касите. Опитът му да открадне романите се оказал пълен фарс. Охраната на хипермаркета била нащрек и успяла да го спре малко преди да се измуши с плячката през изхода.

Стойността на трите романа била общо около 50 лева, стана ясно вчера. След залавянето на пишман крадеца от охраната на хипермаркета повикали патрул на Първо районно управление. Ченгетата закопчали Александър Радев, срещу когото било образувано бързо производство по член 194, ал. 1 от НК. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е затвор до 8 години.

Михаил Миков: Моделът на БСП е изчерпан и обострен от кризата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452063

„Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България".
Това трябва да се направи като промяна в БСП, „Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България". Това трябва да се направи като промяна в БСП,

Миков: Моделът на БСП е изчерпан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452061

„Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България „Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България". Това трябва да се направи като промяна в БСП,

Реставраторът - почетен капрал в Хараре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451616

Това е поредният документален разказ за Реставратора. Който се е родил като Бранимир Делчев. Завършил е с отличие специалността реставрация в Академията за изобразителни изкуства в Прага. И се е отказал от правото и поканата да започне като асистент академична кариера там. Над 20 години - до 1999 г., е реставратор в НХГ, а до 2012 г. - в Етнографск Това е поредният документален разказ за Реставратора. Който се е родил като Бранимир Делчев. Завършил е с отличие специалността реставрация в Академията за изобразителни изкуства в Прага. И се е отказал от правото и поканата да започне като асистент академична кариера там. Над 20 години - до 1999 г., е реставратор в НХГ, а до 2012 г. - в Етнографск

Даниел Митов: Правото на свободно движение е едно от най-важните за гражданите на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=272315

Правото на свободно движение е едно от най-важните индивидуални права на гражданите на ЕС и един от основните принципи, на правото на свободно движение е едно от най-важните индивидуални права на гражданите на ЕС и един от основните принципи, на които се основава Съюзът.

"Байерн" отчете рекорден оборот от над 500 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/29/2428907_baiern_otchete_rekorden_oborot_ot_nad_500_mln_evro/?ref=rss


Германският шампион "Байерн" е постигнал рекорден оборот за 2013-14 г. Финансовите анализи показват, че за първи път той е надхвърлил 500 млн. евро.

По време на годишното общо събрание президентът на баварците Карл Хопфнер и колегите му посочиха, че оборотът е 528.7 млн. евро.

Това е скок с близо 100 млн. евро спрямо предходната година (432.8 млн. евро). Лек ръст има и в печалбата след данъците - преди година е била 14 милиона, а сега е 16 милиона.

"Байерн" може...

Акция на седмицата – Еврохолд България АД

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/akciia-na-sedmicata--evrohold-bylgariia-ad-184710/

Книжата на дружеството записаха най-силен седмичен ръст сред компаниите в състава на SOFIX

Почина съпругата на убития чичо на Ким Чен-ун

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/pochina-syprugata-na-ubitiia-chicho-na-kim-chen-un-6028229

Ким Гьон-хи получила инсулт по време на спор с племенника си по телефон за екзекуцията на съпруга й Чан Сон Тхек

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452090

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Миков: Моделът на БСП е изчерпан

http://offnews.bg/news/n_1/n_423990.html

„Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България". Това заяви председателят на Българската социалистическа партия пред медиите в Плевен. Според Миков партията в момента продължава същия модел, който обаче е изчерпан и обострен от кризата, което е направило и хората чувствителни към него и е станало причина под 50% от хората да гласуват на последните избори. Той добави, че затягането на редиците в БСП е необходимо да се случи навсякъде и посочи, че предстои уточняване на членския състав, електронизация на членството, като БСП щяла да стане първата партия в страната с реално електронно членство, което ще подобри комуникациите вътре в партията. "Има хора в БСП, които смятат, че изявата им по вътрешнопартийни въпроси ги прави интересни за обществото и популярни в партията", каза Миков и коментира, че тези хора не само, че не са популярни в партията, но и нанасят удари върху нейното влияние. "Вместо днес да говорим за проблемите на хората, пълним страниците на вестниците с проблемите на един или друг деец на БСП или с вътрешнопартийни теми, които не е лошо да коментираме, но на партийните форуми." Миков отбеляза, че партийните членове имат своята оценка и тези дейци, които смятат медийните си изяви за най-важното грешат, защото не чуват гласа на обикновения партиен член. "Аз искам да чуя хората. Имаме всякакви проблеми, но аз искам те да кажат какво мислят за причините за състоянието на партията и тяхното виждане за пътищата за излизане", каза още Миков.

6-годишно дете изпи 200 гр водка, лекари го спасиха от алкохолно отравяне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452056

6-годишно дете бе спасено от алкохолно отравяне в болницата в Бургас, съобщиха от МБАЛ - Бургас.
Благодарение на бързата реакция на лекарите от Спешното отделение на МБАЛ Бургас бе спасен живота на 6-годишно момиче, прието в болницата с алкохолна интоксикация. В петък, в късния следобед, родителите на детето са го донесли на ръце, в безсъзнание. 6-годишно дете бе спасено от алкохолно отравяне в болницата в Бургас, съобщиха от МБАЛ - Бургас. Благодарение на бързата реакция на лекарите от Спешното отделение на МБАЛ Бургас бе спасен живота на 6-годишно момиче, прието в болницата с алкохолна интоксикация. В петък, в късния следобед, родителите на детето са го донесли на ръце, в безсъзнание.

Неждет Мензир ми беше като втори баща

http://www.bnews.bg/article-123061

Корман Исмаилов отговори на обвиненията на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който го обвини в бизнес връзки с покойния турски разузнавач Неждет Мензир.

Болен родопчанин живее 3 години на тъмно, краде ток за да гледа мачове

http://pik.bg/болен-родопчанин-живее-3-години-на-тъмно-краде-ток-за-да-гледа-мачове-news255317.html

Болен родопчанин живее 3 години на тъмно, краде ток за да гледа мачове

Родопчанин живее 3 години на тъмно, отказва да плаща ток и ползва електричество само ако се върже нелегално. “Все ми е тая, която и болест не се е сетила, тя не ме е навестила”, казва 63-годишният Кезим Бозов от село Търън, пише "24 часа".

“От енергото ме викат да ходя на дело, бях в интензивното и не се знаеше дали въобще ще оживея, а те ме търсят да ме съдят, и то без да имам вина” споделя той.

Бозов е пенсионер по болест с прекарани три инфаркта, има диабет, както и проблеми с белия дроб. Пенсията му е 131 лв. “Не ми стига, лекарствата ми през последния месец бяха над 100 лв. Не съм добре, а те пак ме съдят. Аз ли съм най-големият престъпник? Отпечатъци ми вземаха, по полицията ме развеждаха”, нарежда гневен той.

Бай Кезим е убеден, че служителите на дружеството са го нарочили, защото през 2011 г. го заловили, че се прикачил нелегално. Тогава той е осъден на една година пробация за кражба на ток. Хванали го, че опънал 75 метра кабел до електрически стълб. Пред съда обяснил, че искал да гледа футболен мач между ЦСКА и “Литекс” и кабелът бил опънат само за двубоя.

“Гледаше ми се мача, ударих за кураж една ракия и отидох да се прикача. Не исках да се моля никому, а съседите бяха на къра - нямаше как да ги питам”, признава пенсионерът. На единия край на кабела запоил медни куки и ги закачил с дълги пръти за проводниците, а в другия край монтирал щепсел.

Съселяните му и досега се чудят как не се е изпържил.

С основно образование е, няма никакви познания. “С каква смелост се е закачил на стълба, цяло чудо е, че е останал жив”, дивят се в Търън.

“То и аз не знам с какъв акъл съм го направил. През живота си съм бил багерист и шофьор, не познавам тока. С електричеството шега не бива, хората да не правят като мен. От ракията сигурно съм имал кураж. После, като гледах, докато разкачат моята връзка от енергото, им викам: “Хора, ще светнете като крушки, не мога да гледам от страх.” А те ме питат: “Как тогава си се прикачил?”, признава чистосърдечно Кезим.

Като го хванали, веднага признал за кражбата и приел наказанието. Гордее се, че нищо не скрил, когато наистина е бил виновен. Сега обаче твърди, че продължават несправедливо да го тормозят.

“Проблемите с клиента са от години, спорът е за 8-9 фактури и затова е потърсено съдействието на съда”, казаха от ЕВН.

Кезим е разведен от 14 години и живее сам в долната част на селото близо до коритото на река Черна. Казва, че може да кара дълго на тъмно, ако не са мачовете по телевизията.

Преди години имал неплатени 186 лв. ток на един от етажите, които с лихвите набъбнали на 400 лв. Твърди, че поне 5 пъти е искал разсрочено плащане, но от електроразпределителното дружество все поставяли условие да плати половината или една трета накуп, а той нямал тези пари.

Именно заради страстта си към футбола пак опънал жица - вземал ток от съседа и му плащал навъртяното електричество.

“Карал съм нощите на газен фенер - хем ми свети, хем ми топли. Голям фен на ЦСКА съм и заради мачовете помолих комшията да ползвам ток от него”, разказва родопчанинът.

След това продължил - за крушка и телевизор в стаята си на първия етаж. “Колко може да изразходва болен човек като мен - 10-15 лв. месечно. Топля се на дърва.

Такива сметки ли ще ги спънат ония с джиповете”, вдига рамене бай Кезим.

При проверка в село Търън след изтърпяната пробация от 27 юли 2011 г. до същата дата на следващата година служителите на компанията се натъкнали пак на течащ ток към къщата на Бозов. Направили щателна проверка на всички етажи. Докладвали за случая и срещу него е започнато ново дело.

“За първия път вина имам и си изтърпях наказанието, ама за втория - не”, категоричен е той.

Тогава на третия етаж, който бил необитаем, те откриват два кабела, по които тече електричество. През това време Кезим си стоял на тъмно на първия, без дори да подозира, че вместо да иска от съседа, може да взема ток от третия етаж на къщата си.

“Това, което намериха, е част от първия ми опит да крада ток.

Бях направил “мост” между два кабела, избягвайки електромерите. Заради старата инсталация на къщата обаче не можах да си захраня стаята - ток течеше само към кабелите на две крушки, останалите контакти и захранване не работеха. Но оттам няма как да се краде, защото етажът е необитаем. След като ме хванаха, се разкаях, дори срязах кабелите. Самите те не можеха да си обяснят откъде накъде в цялата къща ще има само два работещи кабела”, убеждава той.

Покрай повторнато му залавяне обаче в селото почнали да шушукат, че бай Кезим редовно краде електричество. За да престанат грозните приказки, синовете му Асен и Илко се заели да решат проблема. Отскоро в къщата им тече легално ток.

Синовете платили старите задължения, сега имат електромер на тяхно име и помолили баща им да бъде отписан от системата.

“Наистина не се знаеше дали ще оцелее в интензивното,когато точно в този момент го търсиха да го разследват. Той живее сам. Аз съм в друга къща, но поемаме тока. За първия път има вина. Възпитан съм, че кой каквото си надроби - това трябва да си сърба. Но това, че е имал ток до двата кабела на крушките втория път, не значи, че пак е крал. И това може да се засече на трафопоста, на него са вързани 25 къщи. Ако са искали, могат да го установят при разбивката дали е имало кражба. Просто първо търсят този, дето вече се е провинявал, дори и друг да краде”, казва синът му Асен.

Бай Кезим добавя, че за стари грешки нови наказания не бива да има.

Яд го е на енергото, че го разкарва по съдилища за недоказана кражба. Налегнат от болестите обаче, смята за по-важно, че са му простени други грешки.

“С жена ми Мерха от години не живеем заедно, но тя друг мъж не взе. А сега, като се разболях и бях най -зле, тя ме гледа в болницата 2 седмици. Значи, съм свестен и не съм непоправим крадец”, отсича той.

6-годишно дете изпи 200 гр водка, лекари го спасиха от алкохолно отравяне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452052

6-годишно дете бе спасено от алкохолно отравяне в болницата в Бургас, съобщиха от МБАЛ - Бургас.
Благодарение на бързата реакция на лекарите от Спешното отделение на МБАЛ Бургас бе спасен живота на 6-годишно момиче, прието в болницата с алкохолна интоксикация. В петък, в късния следобед, родителите на детето са го донесли на ръце, в безсъзнание. 6-годишно дете бе спасено от алкохолно отравяне в болницата в Бургас, съобщиха от МБАЛ - Бургас. Благодарение на бързата реакция на лекарите от Спешното отделение на МБАЛ Бургас бе спасен живота на 6-годишно момиче, прието в болницата с алкохолна интоксикация. В петък, в късния следобед, родителите на детето са го донесли на ръце, в безсъзнание.

Михаил Миков: Моделът на БСП е изчерпан

http://pik.bg/михаил-миков-моделът-на-бсп-е-изчерпан-news255318.html

Михаил Миков: Моделът на БСП е изчерпан

Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България. Това заяви в Плевен председателят на партията Михаил Миков.

Според него партията в момента продължава същия модел, който обаче е изчерпан и обострен от кризата, което е направило и хората чувствителни към него и е станало причина под 50% от хората да гласуват на последните избори.

Миков смята, че затягането на редиците в БСП е необходимо да се случи навсякъде. Той посочи, че предстои уточняване на членския състав, електронизация на членството, като БСП щяла да стане първата партия в страната с реално електронно членство, което ще подобри комуникациите вътре в партията, съобщава Дарик.

"Има хора в БСП, които смятат, че изявата им по вътрешнопартийни въпроси ги прави интересни за обществото и популярни в партията", каза Миков и коментира, че тези хора не само, че не са популярни в партията, но и нанасят удари върху нейното влияние.
"Вместо днес да говорим за проблемите на хората, пълним страниците на вестниците с проблемите на един или друг деец на БСП или с вътрешнопартийни теми, които не е лошо да коментираме, но на партийните форуми.

Миков отбеляза, че партийните членове имат своята оценка и тези дейци, които смятат медийните си изяви за най-важното грешат, защото не чуват гласа на обикновения партиен член.

"Аз искам да чуя хората. Имаме всякакви проблеми, но аз искам те да кажат какво мислят за причините за състоянието на партията и тяхното виждане за пътищата за излизане", каза още Миков.

Миков вдигна ръце: Моделът БСП е изчерпан и обострен

http://frognews.bg/news_81343/

Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, социални проблеми, проблеми на ежедневието и на пътя на развитието на България. Това заяви в Плевен председателят на партията Михаил Миков.

23 катастрофи регистрирани във Варна за последните 24 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=272331

23 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. Пешеходец е пострадал при една от катастрофите, но след преглед в болница е освободен за домашно лечение без опасност за живота.

Демонстранти провалиха една от най-големите разпродажби за годината в няколко щата на САЩ

http://america.actualno.com/Demonstranti-provaliha-edna-ot-naj-golemite-razprodajbi-za-godinata-v-njakolko-shtata-na-SASht-news_63076.html

Демонстранти прекъснаха една от най-големите разпродажби за годината в американския град Сейнт Луис, щата Мисури, като протестираха срещу решението на съда от по-рано тази седмица да не повдига обвине...

При 860 лв. средна заплата, хората трябва да вземат 700 лв. пенсия

http://politics.actualno.com/Pri-860-lv-sredna-zaplata-horata-trjabva-da-vzemat-700-lv-pensija-news_63079.html

Доста забележки имаше на заседанието на НСТС снощи. Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълг...

Пътната обстановка в страната е нормална за сезона

http://society.actualno.com/Pytnata-obstanovka-v-stranata-e-normalna-za-sezona-news_63083.html

Пътната обстановка в страната е нормална за сезона, пътните настилки са мокри и заледени в райони с превалявания и по усойните места, съобщи Съюзът на българските автомобилисти, позовавайки се на инфо...

Малко дете се натрови с водка

http://healthy.actualno.com/Malko-dete-se-natrovi-s-vodka-news_63085.html

Шестгодишното момиченце, което постъпи с алкохолно отравяне МБАЛ Бургас е стабилно,  това съобщи за Радио „Фокус”– Бургас дежурният лекар д-р Димче Миладиновски,...

Патрик Мур, съосновател на Greenpeace: Трябва ни повече въглерод, не по-малко

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/29/2428767_patrik_mur_suosnovatel_na_greenpeace_triabva_ni/?ref=rss


Патрик Мур е известен канадски природозащитник и един от първите членове на Greenpeace. Започва кариерата си като противник на ядрената електроенергия и един от идеолозите на теорията за глобалното затопляне, но по-късно се превръща в защитник на атомните централи и започва да отрича влиянието на човечеството върху климата. В статия за "The Australian" Мур защитава тезата, че, противно на политиките за разширяване на зелената енергия, следвани днес от повечето държави, светът се нуждае не от...

Болен живее 3 години на тъмно, краде ток за да гледа мачове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451247

Родопчанин живее 3 години на тъмно, отказва да плаща ток и ползва електричество само ако се върже нелегално. “Все ми е тая, която и болест не се е сетила, тя не ме е навестила”, казва 63-годишният Кезим Бозов от село Търън.
“От енергото ме викат да ходя на дело,
бях в интензивното
 и не се знаеше дали
 въобще ще оживея, 
а те ме търсят да ме съдят, Родопчанин живее 3 години на тъмно, отказва да плаща ток и ползва електричество само ако се върже нелегално. “Все ми е тая, която и болест не се е сетила, тя не ме е навестила”, казва 63-годишният Кезим Бозов от село Търън. “От енергото ме викат да ходя на дело, бях в интензивното и не се знаеше дали въобще ще оживея, а те ме търсят да ме съдят,

Гръм на фасулево топче дава началото на празника на боба в Смилян

http://www.bnews.bg/article-123057

Събитието се провежда всяка последна събота на ноември и е едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион.

Корман Исмаилов: Неждет Мензир ми беше като втори баща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452050

Неждет Мензир ми беше като втори баща. Загубих рано баща ми и животът ме срещна с него. Това е човек, който е направил толкова много за българо-турските отношения, колкото много малко от тези, които се наричат патриоти", каза Корман Исмаилов пред Нова телевизия. Така лидерът на НПСД и депутат от Реформаторския блок отговори на отправените от Неждет Мензир ми беше като втори баща. Загубих рано баща ми и животът ме срещна с него. Това е човек, който е направил толкова много за българо-турските отношения, колкото много малко от тези, които се наричат патриоти", каза Корман Исмаилов пред Нова телевизия. Така лидерът на НПСД и депутат от Реформаторския блок отговори на отправените от

Днес и утре честваме 100 години от освещаването на Руската църква в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_423982.html

Днес и утре ще бъде отбелязана 100-годишнината от освещението на храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", по известен като Руската църква, която се намира на бул. "Цар Освободител" 3, съобщиха от Светия синод. В тържествените чествания ще участва патриарх Неофит, както и официална църковна делегация на Руската православна църква начело с Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил. В събота от 9 часа в Актовата на зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ) се открива конференция "Русия-България: образи на духовното единство", в която ще вземат участие видни учени от България и чужбина. В 10.30 часа е откриването на фотоизложбата "Към 100-годишнината от Великото освещение на Николския храм-Подворие в София" в Мраморната зала на РКИЦ. От 18.30 часа започва всенощно бдение в Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София. В неделя от 9 до 11.30 часа патриарх Неофит ще отслужи литургия в църквата, а за 18 часа в храм "Св. София Премъдрост Божия" е планиран празничен концерт с участието на Софийския свещенически хор и хора на Патриаршеското Подворие.

Корман Исмаилов: Неждет Мензир ми беше като втори баща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452048

Неждет Мензир ми беше като втори баща. Загубих рано баща ми и животът ме срещна с него. Това е човек, който е направил толкова много за българо-турските отношения, колкото много малко от тези, които се наричат патриоти Неждет Мензир ми беше като втори баща. Загубих рано баща ми и животът ме срещна с него. Това е човек, който е направил толкова много за българо-турските отношения, колкото много малко от тези, които се наричат патриоти", каза Корман Исмаилов пред Нова телевизия. Така лидерът на НПСД и депутат от Реформаторския блок отговори на отправените от

К. Исмаилов: Давутоглу не ми е бил рецензент

http://frognews.bg/news_81342/

Като обсолютни лъжи и внушения определи лидерът на партия "Свобода и достойнство", че е агент на турското разузнаване и че Ахмет Давутоглу, идеолог на неоосманизма, му е бил рецензент на дипломната работа при завършване на висшето му образование в Коня.С това той отговори на обвиненията на лидера на Фронта Валери Симеонов.

Михаела Филева пропусна дипломиране заради репетиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451040

“Да не можеш да отидеш на дипломирането си, защото си на репетиция... Ех!” Това написа Филева преди два дни. Тогава се връчваха дипломите на завършилите Националната музикална академия “Панчо Владигеров”. Тя пропусна събитието, защото репетираше за спектакъла “Рицарска история”, който е днес. В него участва и Деян Донков. “Да не можеш да отидеш на дипломирането си, защото си на репетиция... Ех!” Това написа Филева преди два дни. Тогава се връчваха дипломите на завършилите Националната музикална академия “Панчо Владигеров”. Тя пропусна събитието, защото репетираше за спектакъла “Рицарска история”, който е днес. В него участва и Деян Донков.

Инфлацията в еврозоната се забавя

http://www.moreto.net/novini.php?n=272292

Годишната инфлация в еврозоната се забавя от 0,4% през октомври до 0,3% за ноември. Това става ясно от предварителните прогнози на Евростат. По компоненти на индекса, най-силно са се повишили цените в услугите - с 1,1% (при 1,2% през октомври).

Шок! Един от поробителите на КТБ отново на работа - разследваният Цветан Гунев се завърна в БНБ след 150 дни отпуск!

http://pik.bg/шок-един-от-поробителите-на-ктб-отново-на-работа---разследваният-цветан-гунев-се-завърна-в-news255308.html

Шок! Един от поробителите на КТБ отново на работа - разследваният Цветан Гунев се завърна в БНБ след 150 дни отпуск!

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев се върна на работа в БНБ. 

Шефът на "Банков надзор", който бе обвинен от прокуратурата в престъпление по служба за неупражнен контрол над дейността на КТБ, е на работното си място от 24 ноември след близо 150 дни принудителен отпуск.

Първата му задача е да изготви анализ на състоянието на банковия сектор, преглед на ликвидността на банките и обсъждане на мерки за увеличаването й при някои от тях. Изготвял се и план за годишните надзорни проверки. Новината е, че са подготвени заповеди на такива проверки да започнат в някои банки още през декември.


След като приключи с казуса "КТБ", за момента най-парливият проблем, който ангажира вниманието на УС на БНБ, е ТБ "Виктория".

С него обаче ще продължи да се занимава подуправителят и началник на управление "Банково" Димитър Костов.

До края на първата седмица на декември ще бъдат подписани договорите с банките, които бяха избрани за купувачи на четири от петте пакета от кредити на ТБ "Виктория". 

"Токуда банк" получава пакетите кредити за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“; "Societe General Експресбанк" е определена за купувач на пакета „ипотечни кредити“, а ЦКБ ще вземе пакета „потребителски кредити и кредитни карти“. Плащането на тези пакети ще покрие почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” не е определен купувач, защото за него е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити, пише bnews.bg.

Според сметките на БНБ, след продажбата на четирите пакета, ТБ "Виктория" ще разполага с около 180 млн. лв., които ще са напълно достатъчни, за да започне на 12 декември изплащането на всички гарантирани по закон и негарантирани влогове. По тази причина Централната банка е разпоредила на квесторите на ТБ "Виктория" Божидар Аршинков и Христина Стамова от 12 декември да възстановят всички обичайни операции на кредитната институция.


Собственик на ТБ "Виктория" остава Корпоративна банка, която е с отнет лиценз.

До назначаването на синдици, което не може да се случи преди Върховният административен съд да разгледа жалбите на акционери и вложители на Корпоративна банка срещу решението на БНБ за отнемането на лиценза й, никой не може да се разпорежда със съдбата на ТБ "Виктория". Дори и за нея да се появят реални оферти и БНБ да ги одобри за покупката на ТБ "Виктория", ще трябва да се изчакат съдебните дела, свързани с Корпоративна банка.

Реални оферти за ТБ "Виктория" обаче все още няма.

Към покупката и има само проявен принципен интерес от "Банк Российский кредит", от "Лев Инс" и от полския инвестиционен фонд Getin holding.

 

Петокласничка от Мизия подари част от дрехите си на своя съученичка, пострадала от наводнението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452032

Петокласничка от Мизия се раздели с част от дрехите си, за да ги подари на своя съученичка, изгубила всичко след опустошителното наводнение там в началото на месец август, съобщи Нова тв.
Семейството на момичето е останало без дом и трудно се връща към нормален начин на живот. Цветелина, трите й деца и тяхната баба се преместват да живеят на Петокласничка от Мизия се раздели с част от дрехите си, за да ги подари на своя съученичка, изгубила всичко след опустошителното наводнение там в началото на месец август, съобщи Нова тв. Семейството на момичето е останало без дом и трудно се връща към нормален начин на живот. Цветелина, трите й деца и тяхната баба се преместват да живеят на

Петокласничка от Мизия подари част от дрехите си на своя съученичка, пострадала от наводнението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452043

Петокласничка от Мизия се раздели с част от дрехите си, за да ги подари на своя съученичка, изгубила всичко след опустошителното наводнение там в началото на месец август, съобщи Нова тв.
Семейството на момичето е останало без дом и трудно се връща към нормален начин на живот. Цветелина, трите й деца и тяхната баба се преместват да живеят на Петокласничка от Мизия се раздели с част от дрехите си, за да ги подари на своя съученичка, изгубила всичко след опустошителното наводнение там в началото на месец август, съобщи Нова тв. Семейството на момичето е останало без дом и трудно се връща към нормален начин на живот. Цветелина, трите й деца и тяхната баба се преместват да живеят на

Добри хора дадоха шанс на баща на две деца да живее

http://pik.bg/добри-хора-дадоха-шанс-на-баща-на-две-деца-да-живее-news255311.html

Добри хора дадоха шанс на баща на две деца да живее

НЗОК отпусна само 6000 лева за животоспасяващ апарат за сърце, който всъщност е четири пъти по-скъп, пише "24 часа".

От такъв апарат имаше нужда един баща на две деца, Цветомир от Айтос, който живее с остра сърдечна недостатъчност.

Два дни след като Нова телевизия излъчи репортаж по темата, необходимите средства бяха събрани. Те обаче ще се използват в хода на лечението на Цветомир, защото междувременно и самият апарат – електрокардиостимулатор беше дарен от фирма. Във вторник семейството на Цветомир разбира, че се е намерила фирма, която е готова да дари нужното устройство.

Мой служител и партньор е прочел в сайта на Нова за случая и ми предложи да помогнем. Така и направихме, разказа Людмил Първанов, управител на фирма за кардиологично оборудване. Благодарение на фирмата дарила апарата, Цветомир ще бъде опериран само след няколко дни. А парите, дарени от хората ще подпомогнат семейството при лечението на младия мъж.

Автомобил без фарове предизвика тежка катастрофа

http://www.bnews.bg/article-123060

Тежка катастрофа стана късно снощи на пътя Пловдив-Карлово край село Труд. Лек автомобил помете друга кола, която е излизала от бензиностанция без фарове.

Кадиев захапа управляващите за бюджета

http://frognews.bg/news_81341/

Предложихме преминаване от плосък към прогресивен данък, но то бе отхвърлено от ГЕРБ и ДПС, което беше грешка. Според нас трябва да има необлагаем минимум. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев.

Жената на Муса: Ахмед е добър човек, казва на хората да не пушат

http://pik.bg/жената-на-муса-ахмед-е-добър-човек-казва-на-хората-да-не-пушат-news255310.html

Жената на Муса: Ахмед е добър човек, казва на хората да не пушат

"Ахмед няма нищо общо с бурките. Носим ги, защото вярваме в Аллах."

Това каза пред Нова телевизия съпругата на обвинения в проповядване на радикален ислям имам Ахмед Муса.

"Той е добър човек. Непрекъснато казва на хората да не пушат, да не вдишват тази отрова. Прокуратурата използва нашата неграмотност, това че сме прости. Обявиха Ахмед за черна овца", добави тя.

Ученици от Варна се включват в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

http://www.moreto.net/novini.php?n=272240

Ученици от СОУ „Пейо Яворов", гр.Варна, за втора година се включват в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО - EWWR), която се реализира в над 23 страни на ЕС, съобщиха от учебното заведение за Moreto.net. Поредното издание на ЕСНО се провежда под патронажа на Европейският комисар по околна среда и с подкрепата на Асоциацията на еколозите от общините в България.

Ивайло Петров учи два семестъра за художник при Илия Бешков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451180

1947 г. Илия Бешков решава да види кой от студентите му какво може и ги кара да нарисуват 1947 г. Илия Бешков решава да види кой от студентите му какво може и ги кара да нарисуват "нещо с детайл, който да държи глагола в картината". Един младеж нарисувал себе си как лежи на красива полянка - гол до кръста, с войнишките гащи, с които се е върнал от фронта. Нарисувал се така, че да се види колко много го мързи. А като контрапункт

Бюджет 2015: няма време или желание за реформи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/29/2428674_bjudjet_2015_niama_vreme_ili_jelanie_za_reformi/?ref=rss


Тази седмица Министерството на финансите публикува проекта си за държавен бюджет за 2015 г. Очаква се в понеделник той да бъде одобрен от Министерския съвет. В анализа си Калоян Стайков от Института за пазарна икономика коментира изненадите в проекта - три от които определя като приятни, а три - не. 

Близо месец след изтичане на законово определения срок за внасяне в парламента на законопроекта на държавния бюджет такъв най-накрая беше публикуван през изминалата седмица. Изненадите в...

Студ през декември, чакаме сняг за Коледа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247140_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D

 По-студено време и сняг по Коледа ни очакват през декември. Минималните температури през последния месец на годината ще са между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 9 и 14 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Декември ще започне с дъжд, който на много места в Западна и Северна България ще преминава в сняг. Очаква се да се образува и снежна покривка, която ще се задържи. В началото на месеца температурите слабо ще се повишат, но постепенно ще се усили вятърът от североизток и с него ще започне да нахлува студен въздух. Около 10 декември се очаква  валежите ще спрат. В периода 12-15 декември времето ще бъде по-променливо, с вероятност за превалявания. В най-южните райони валежите ще са от сняг, а по Черноморието - от дъжд и сняг. Снежинки ще прехвърчат и около Коледа. Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 1 часа и 3 минути.

Кралев обеща лиценз за допинг центъра в Дианабад

http://www.bnews.bg/article-123032

Спортният минисътр Красен Кралев обеща лиценз за допинг центъра в столичния квартал "Дианабад". Вече 4-та година лабораторията няма лиценз.

Автомобил без фарове предизвика тежка катастрофа

http://offnews.bg/news/n_1/n_423978.html

Тежка катастрофа е станала късно снощи на пътя Пловдив-Карлово край село Труд, съобщи "ТВ7". Лек автомобил помете друга кола, която е излизала от бензиностанция без фарове. Автомобилът с четирима пътници е излизал от бензиностанцията без включени светлини, когато в него се е забила друга кола, която се движила с над 100 км/ч. След силния удар едната от колите се преобърнала два пъти и паднала по таван. Очевидци разказали, че шофьорът е изваден трудно от едната страна на обърнатата кола. Пътниците в другия автомобил - един възрастен и трима млади, са невредими. На пътя имало голям разлив на масло и антифриз, като на място пристигнали екипи на пожарната и полицията. Пътят бил затворен за няколко часа.

Рекордно скъп развод - 530 млн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247139_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4+-+530+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0

 Милиардерът Крис Хон, управляващ хедж фонда Children’s Investment Fund Foundation (CIFF), е осъден да плати след развода на съпругата си Джейми Купър-Хон сумата от 337 млн. британски лири или 530 млн. долара. Това е един от най-скъпите разводи във Великобритания. Състоянието на семейството се изчислява на 1,3 млрд. долара. От тях 49-годишната американка Джейми Купър-Хон е поискала половината. 47-годишният Хон е предложил съпругата му да получи една четвърт, твърдейки, че той има много по-голям принос за спечелване на състоянието по време на 17-годишния им брак.

 

Двойката има четири деца, от които трима близнаци. Крис Хон и Джейми Купър-Хон не са били открити за коментар.

 

Това съвсем не е най-скъпият развод – генералният директор на американската компания "Континентъл рисърсис" Харолд Хам, получил нареждане от Окръжния съд в Оклахома да плати близо 1 милиард долара на бившата си съпруга Сю Ан Хам.

Карлос Сайнц ще кара "Формула 1"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452033

Карлос Сайнц младши влиза във "Формула 1". 20-годишният испанец ще седне в кокпита на "Торо Росо" на мястото на освободения пилот Жан-Ерик Верн. Новобранецът е син на легендарния Карлос Сайнц, двукратен световен шампион на рали.

Другият състезател на "Торо Росо" също е много млад и с известен баща. За следващия сезон е ангажиран 17-годишния Карлос Сайнц младши влиза във "Формула 1". 20-годишният испанец ще седне в кокпита на "Торо Росо" на мястото на освободения пилот Жан-Ерик Верн. Новобранецът е син на легендарния Карлос Сайнц, двукратен световен шампион на рали. Другият състезател на "Торо Росо" също е много млад и с известен баща. За следващия сезон е ангажиран 17-годишния

Берлускони бил поет в леглото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247138_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82+%D0%B2+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Освен способен предприемач, умел политик и пословичен сваляч Силвио Берлускони бил и голям поет. Обикновено рецитирал стиховете си след секс и когато се вдъхновявал, обсипвал поредната хубавица в леглото и със

 

словесни ласки в рими

 

А луксозната проститутка от Бари Патриция Д’Адарио експремиерът държал будна с поетичната си щедрост чак до зори.

 

Всичко това заяви пред съда в Бари самата знойна красавица, която стана най-известната ескорт дама на Италия благодарение на прекараните две любовни нощи с експремиера. Патриция беше разпитана като свидетел на започналия процес срещу мениджъра Джампаоло Тарантини, германската актриса от балкански произход Сабина Беган и още няколко души, които са подсъдими за „експлоатация на проституцията”. По-специално членовете на групичката са обвинени, че доставяли с цел лична изгода свежа жива плът за секс оргиите на експремиера в двореца му в Рим и вилата „Чертоза” на о. Сардиния. Става дума за тридесетина хубави момичета, на които били плащани между 1000 и 2000 евро на нощ, като по-голямата сума им била давана, ако се гушкали със Силвио. В замяна на услугата „сутеньорите” го натискали да се облажат с държавни поръчки, докато бил премиер, да им финансира филмови проекти и други хубави работи, които магистратите смятат за чисто изнудване.

 

Патриция Д’Адарио каза още пред съда в Бари, че тя била

 

единствената облечена

 

дама по време на първия й „гастрол” в римския дворец Грациоли, ползван от Берлускони за жилище във Вечния град. Според думите й на купона преди няколко години другите момичета били предизвикателно разголени, като мнозинството от тях даже били без гащи и домакинът си ги опипвал на воля. В края на сърцераздирателната си изповед известната луксозна проститутка обаче се разплака и обеща на съдиите никога повече в живота й да няма двама и повече мъже едновременно, а само един. Що се отнася до времетраенето на връзката, Патриция отсече: „Колкото – толкова!”











Евростат: България отчита лек спад на безработицата през октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=272271

Безработицата в ЕС и еврозоната е останала стабилна през октомври, отчетено на месечна основа. Равнищата са съответно 10 на сто и 11,5 на сто, съобщи Евростат. На годишна основа се отчита спад - през октомври 2013 година показателят е бил съответно 10,7% за ЕС и 11,9% за еврозоната.

Серийният убиец Сиси разказа за екзекуциите

http://www.bnews.bg/article-123058

Сиси е основният свидетел по делото „Килърите 3” срещу пернишката група за мокри поръчки, за чийто лидер е сочен Васил Василев – Бай Васо.

Прецедент: Осъдиха адвокат за пледоария

http://frognews.bg/news_81340/

Невероятно, но факт - адвокат бе осъден заради пледоарията си в съда. С думите, произнесени в защита на негов клиент, Венцеслав Точков оклеветил противника по делото, реши Русенският окръжен съд. Затова адвокатът трябва да плати 1500 лева глоба, 2000 лева обезщетение, както и 781 лв. разноски по процеса.

Баща на две деца получи шанс да живее благодарение на добри хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452020

НЗОК отпусна само 6000 лева за животоспасяващ апарат за сърце, който всъщност е четири пъти по-скъп. От такъв апарат имаше нужда един баща на две деца, Цветомир от Айтос, който живее с остра сърдечна недостатъчност.
Два дни след като Нова телевизия излъчи репортаж по темата, необходимите средства бяха събрани. НЗОК отпусна само 6000 лева за животоспасяващ апарат за сърце, който всъщност е четири пъти по-скъп. От такъв апарат имаше нужда един баща на две деца, Цветомир от Айтос, който живее с остра сърдечна недостатъчност. Два дни след като Нова телевизия излъчи репортаж по темата, необходимите средства бяха събрани.

Петокласничка от Мизия помогна на пострадалите от бедствието

http://pik.bg/петокласничка-от-мизия-помогна-на-пострадалите-от-бедствието-news255307.html

Петокласничка от Мизия помогна на пострадалите от бедствието

Петокласничка от Мизия се раздели с част от дрехите си, за да ги подари на своя съученичка, изгубила всичко след опустошителното наводнение там в началото на месец август, предава Нова телевизия.

Семейството на момичето е останало без дом и трудно се връща към нормален начин на живот. Цветелина, трите й деца и тяхната баба се преместват да живеят на квартира, защото къщата им е определена за срутване. Всички се издържат с пенсията на бабата и отскоро с заплатата на майката, която е наета на почиства улиците в Мизия. На месец живеят с 350 лева. Парите в къщата стигат едва за храната, сметките и квартирата. Трите деца на 4, 9 и 11 години имат нужда от топли дрехи и обувки за зимата. 

Петокласничката Денислава е принудена да ходи на училище със старите си и износени дрехи, тъй като пари за нови няма. За да помогне на момичето, нейната съученичка Мария решила да се раздели с част от своя гардероб, за да върне усмивката на лицето й.

Представяме BG храни и напитки в Букурещ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247137_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BC%D0%B5+BG+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%89

 Близо 30 наши производители от цялата страна представиха продукцията си на изложението “Храни и напитки от слънчева България”, което се проведе вчера в румънската столица Букурещ. То бе организирано от Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към посолството на България в Румъния и на откриването му присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Букурещ Сорин Опреску. “Тези форуми са от съществено значение за подобряване на бизнес контактите между двете страни. Храните и напитките са част от туристическия продукт и аз благодаря на всички, които са дошли тук да видят какво предлага нашата страна. Фактът, че кметът на София и кметът на Букурещ са дошли, показва, че можем да работим заедно и да търсим пътища за развитие на нашите две страни”, каза министър Ангелкова.

 

На изложението дойдоха много румънски предприемачи, които опитаха българските вина, колбаси, минерални води и традиционни ястия и потърсиха партньорството на нашите производители. Над 35 посланици, заместник-посланици и търговски представители от цял свят, акредитирани в Букурещ, и много жители на града също се спряха пред нашите щандове.

 

“Храни и напитки от слънчева България” се организира за 12-и път в рамките на три години. Ръстът в стокооборота между България и Румъния, който отбелязваме през последните години, се дължи и на тези хора, които са тук”, каза ръководителят на СТИВ в Букурещ Бронислав Денев. Той уточни, че се очаква стокооборотът между двете съседни страни за 2014 г. да надхвърли 3 млрд. евро.



Добри хора дадоха шанс на баща на две деца да живее

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452016

НЗОК отпусна само 6000 лева за животоспасяващ апарат за сърце, който всъщност е четири пъти по-скъп. От такъв апарат имаше нужда един баща на две деца, Цветомир от Айтос, който живее с остра сърдечна недостатъчност.
Два дни след като Нова телевизия излъчи репортаж по темата, необходимите средства бяха събрани. НЗОК отпусна само 6000 лева за животоспасяващ апарат за сърце, който всъщност е четири пъти по-скъп. От такъв апарат имаше нужда един баща на две деца, Цветомир от Айтос, който живее с остра сърдечна недостатъчност. Два дни след като Нова телевизия излъчи репортаж по темата, необходимите средства бяха събрани.

Гавра е Слави Бинев да следи културата

http://www.bnews.bg/article-123059

Назначаването на Слави Бинев за председател на Комисията по култура е поредната проява на пренебрежение към хората на изкуството, заявиха от Младежкия театър. "Такова унижение е трудно да се преглътне", пише Леа Коен във "Фейсбук".

“Уайт едн Кейс” ще защитава България срещу ЕВН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247136_%E2%80%9C%D0%A3%D0%B0%D0%B9%D1%82+%D0%B5%D0%B4%D0%BD+%D0%9A%D0%B5%D0%B9%D1%81%E2%80%9D+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8

 Една от най-авторитетните адвокатски кантори “Уайт енд Кейс” ще защитава България в арбитражното дело, заведено срещу страната от EVN AG, която е собственик на едноименното енерго у нас. Това съобщи вчера в отговор на депутатско питане финансовият министър Владислав Горанов. Същата кантора е ангажирана и в арбитражното дело на руската “Атомстройескпорт” за 1 млрд. лв. заради проекта “Белене”.

 

Делото, което EVN заведе на 25 юни 2013 г., е за над 1,2 млрд. лв. EVN претендира за щети в резултат на законодателни и регулаторни решения от 2004 г. насам. Заедно с ДКЕВР в момента кантората подготвя първата защита по делото, която скоро ще бъде представена пред арбитража.

 

Засега другите две енергодружества – ЧЕЗ и “Енерго – Про”, не са пристъпили към арбитражни дела. Те са изпратили предложения за доброволно решаване на споровете чрез преговори с държавата.


Да нямаш 7 лева в джоба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451210

“Нямам 5 стотинки в джоба” - обикновено това казват хората, за да обяснят калко са зле материално.
Всъщност именно остойностяването на бедността е най-трудната работа за социалните експерти. Има сигурно над 20 метода за измерване на бедността - количествени, качествени, монетарни, немонетарни, по доход, по харчове, “Нямам 5 стотинки в джоба” - обикновено това казват хората, за да обяснят калко са зле материално. Всъщност именно остойностяването на бедността е най-трудната работа за социалните експерти. Има сигурно над 20 метода за измерване на бедността - количествени, качествени, монетарни, немонетарни, по доход, по харчове,

Унгария приватизира частните пенсионни фондове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247135_%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D

 Частните пенсионни фондове в Унгария ще бъдат приватизирани, ако до края на годината не докажат, че 70 на сто от техните клиенти редовно плащат вноските от заплатите си. Това предвижда нов законопроект на правителството, който предизвика протести в Будапеща. От услугите на частните пенсионни фондове в Унгария се възползват около 10 на сто от трудоспособното население. Въпреки че техни клиенти са сред най-заможните граждани на страната, те често не плащат вноските си. Целта на мярката според правителството е да бъде предоставено пенсионно осигуряване на всички унгарци.

 

Правителството има намерение

 

да вземе под контрол спестяванията на гражданите

 

за да може с тях да покрие растящите държавни разходи. Ако бюджетният дефицит на страната премине 3 на сто, Евросъюзът ще започне процедура по санкции. След приемането на закона в държавната хазна ще влязат около 650 млн. евро, което прави 200 млрд. форинта.

 

Това не е първият опит на сегашното правителство да ограничи правото на населението да избира къде да съхранява пенсионните си спестявания. Още през декември 2010 година властите четири пъти намаляваха таксите за управление на активите, като ги принуждаваха по този начин да излязат от бизнеса. В същото време на вложителите бе наложено в рамките на четири месеца да обявят в писмена форма, че искат да запазят своите спестявания под частно управление. В противен случай техните средства

 

автоматично минаваха под контрола на държавата

 

По-рано пък бяха намалени данъчните облекчения за притежателите на влогове в частни компании. Според унгарските медии парите от пенсионните фондове не са включени в бюджета за следващата година и по тази причина не е известно правителството какво планира да прави с новопридобитите средства, но най-вероятно с тях ще се свие държавният дълг на страната.

 

“Изменянето на законодателството означава на практика, че всички частни пенсионни фондове, които оперират в Унгария, ще трябва да затворят”, съобщи пред Ройтерс представител на водещия пенсионен фонд Horizont.

Меси и Неймар се състезават на картинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452022

Треньорът Луис Енрике реши да изненада футболистите на "Барселона" със забавления вместо с обичайната петъчна тренировка. За един ден играчите не сложиха футболните обувки. Вместо това нахлупиха каски и си организираха състезание на картинг.

Лионел Меси срещу Неймар с автомобили? Двама от най-добрите футболисти в света обаче не са от най-добрит Треньорът Луис Енрике реши да изненада футболистите на "Барселона" със забавления вместо с обичайната петъчна тренировка. За един ден играчите не сложиха футболните обувки. Вместо това нахлупиха каски и си организираха състезание на картинг. Лионел Меси срещу Неймар с автомобили? Двама от най-добрите футболисти в света обаче не са от най-добрит

А. Морфов за Фрог: Всеобща емиграция или революция в най-кървав вид

http://frognews.bg/news_81339/

След като тази мутра е назначена за председател на комисията по култура и медии, няма никаква надежда за България, коментира пред Фрог нюз режисьорът Александър Морфов назначението на Слави Бинев за поста.

На България ѝ расте опашчица. Розова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451059


На България и? расте опашчица. Розова Вече в няколко статии пиша, че България се е превърнала в една голяма фабрика за зелен хайвер. И най-ударени са върховете. Онзиден например министърът на икономиката Лукарски заплаши Чичо Сам, че България ще сложи прът в колелото на Трансатлантическото търговско и инвестиционно (ТТИП), На България и? расте опашчица. Розова Вече в няколко статии пиша, че България се е превърнала в една голяма фабрика за зелен хайвер. И най-ударени са върховете. Онзиден например министърът на икономиката Лукарски заплаши Чичо Сам, че България ще сложи прът в колелото на Трансатлантическото търговско и инвестиционно (ТТИП),

Варненци ще имат възможност да се запознаят с изкуството на Марги Русева

http://www.moreto.net/novini.php?n=272270

Датите 3 и 4 декември са изпълнени с много творчество и радост в сградата на Фестивален комплекс. От една страна – това са дните на спектакъла „Камен Донев и оркестърчИ „ . От друга страна – именно на 3 и 4 декември от 17.30 в книжарница „Сиела „ и във фоайето пред зала 1 гражданите на Варна ще имат възможност да се срещнат с изкуството на младата и талантлива Марги Русева, научи Moreto.

Георги Кадиев: Големият проблем в бюджета е в приходите. Тук управляващите няма с какво да се оправдава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452003

Предложихме преминаване от плосък към прогресивен данък, но то бе отхвърлено от ГЕРБ и ДПС, което беше грешка. Според нас трябва да има необлагаем минимум. Това каза пред Нова телевизия депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев.
Големият проблем в бюджета е в приходите. Тук управляващите няма с какво да се оправдават, Предложихме преминаване от плосък към прогресивен данък, но то бе отхвърлено от ГЕРБ и ДПС, което беше грешка. Според нас трябва да има необлагаем минимум. Това каза пред Нова телевизия депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев. Големият проблем в бюджета е в приходите. Тук управляващите няма с какво да се оправдават,

Красивата поп изпълнителка Nells, направи премиера на най-новия си видеоклип "Без спирачки".

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247134_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0++%D0%BF%D0%BE%D0%BF+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0++Nells%2C+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8++%D0%BF%

 Красивата  поп изпълнителка  Nells, направи  премиера на най-новия си видеоклип "Без спирачки" на грандиозно парти в шоурума на HITACI, информират от ПРофайл.

Изключително любезен домакин бе предприемача г-н Николай Младжов. Nells e завършила престижния London Muzik Shcool.
 Откакто е в родна  България талантливата и креативна изпълнителка реализира за кратко време цели три видеоклипа на Родна земя. 
Новото видео "БЕЗ СПИРАЧКИ"  е обещаващ проект, реализиран от амбициозен екип.
 
 
 
"ПРофайл - Европа"

Георги Кадиев: Според нас трябва да има необлагаем минимум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452001

Предложихме преминаване от плосък към прогресивен данък, но то бе отхвърлено от ГЕРБ и ДПС, което беше грешка. Според нас трябва да има необлагаем минимум. Това каза пред Нова телевизия депутатът от Предложихме преминаване от плосък към прогресивен данък, но то бе отхвърлено от ГЕРБ и ДПС, което беше грешка. Според нас трябва да има необлагаем минимум. Това каза пред Нова телевизия депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев. Големият проблем в бюджета е в приходите. Тук управляващите няма с какво да се оправдават,

ПОЗИЦИЯ НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247133_%D0%9F%D0%9E%D0%97%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%AF++%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%AA%D0%A0%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%92%D0%95%D0%96%D0%94%D0%9

 Министърът на културата Вежди Рашидов изрази възмущението си от публичното задържане на художника Петко Дурмана по време на откриване на изложба в Музея за история на София.

Ето и позицията на министър Вежди Рашидов:

 

„Възмутителен е фактът, че български художник е задържан в храм на изкуството, където е естественото място на творците. Недопустимо е български автори да бъдат публично унижавани по този начин. Музеите и галериите са най-естественото място за творците и изкуството е предназначено за цялото общество, а не за овластени пазители на реда. Администраторите идват и си отиват, а творчеството е свещено и изкуството – вечно”.

Предупреждават за опасност от поледици в пет области в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451992

Жълт код за сняг и поледица е обявен в пет области за днес. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Русе, Разград и Силистра.
В тези области се очаква да има слаби валежи, предимно от дъжд. Заради ниските температури ще се създадат условия за образуване на поледици, посочват от Националния институт по метеорология и хидрология Жълт код за сняг и поледица е обявен в пет области за днес. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Русе, Разград и Силистра. В тези области се очаква да има слаби валежи, предимно от дъжд. Заради ниските температури ще се създадат условия за образуване на поледици, посочват от Националния институт по метеорология и хидрология

Предупреждават за опасност от поледици в пет области в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451989

Жълт код за сняг и поледица е обявен в пет области за днес. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Русе, Разград и Силистра.
В тези области се очаква да има слаби валежи, предимно от дъжд. Заради ниските температури ще се създадат условия за образуване на поледици, посочват от Националния институт по метеорология и хидрология Жълт код за сняг и поледица е обявен в пет области за днес. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Русе, Разград и Силистра. В тези области се очаква да има слаби валежи, предимно от дъжд. Заради ниските температури ще се създадат условия за образуване на поледици, посочват от Националния институт по метеорология и хидрология

Бюджетният дефицит е 1,76 млрд. лв. към края на октомври

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjetniiat-deficit-e-176-mlrd-lv-kym-kraia-na-oktomvri-184709/

Данъчните постъпления нарастват номинално с 684 млн. лв., сочат данните на МФ за КФП след актуализацията на Бюджет 2014 г.

"Щутгарт" бие с новия треньор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4452010

Треньорската рокада се отрази благотворно на "Щутгарт". Само 4 дни след като пое отбора, холандецът Хууб Стевенс го изведе на победния път. "Швабите" разгромиха с 4:1 като гости "Фрайбург" след три поредни загуби. Два гола за успеха заби Мартин Харник, по веднъж вкараха Карлос Груесо и Тимо Вернер. А от 60-ата минута домакините играха с човек п Треньорската рокада се отрази благотворно на "Щутгарт". Само 4 дни след като пое отбора, холандецът Хууб Стевенс го изведе на победния път. "Швабите" разгромиха с 4:1 като гости "Фрайбург" след три поредни загуби. Два гола за успеха заби Мартин Харник, по веднъж вкараха Карлос Груесо и Тимо Вернер. А от 60-ата минута домакините играха с човек п

Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос пристига на посещение в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/29/2428730_gruckiiat_vunshen_ministur_evangelos_venizelos/?ref=rss


Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос пристига днес на двудневно посещения в Турция, където ще се срещне с турския си колега Мелвют Чавушоглу. Седмица по-късно в Атина ще се проведе срещата на гръцко-турския съвет за сътрудничество.

Венизелос се очаква да разговаря и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но не и с настоящия премиер и бивш външен министър Ахмет Давутоглу.

Посещението на Венизелос в Турция се случва във време когато напрежението между двете...

ДПС осигури мнозинство на Борисов в парламента

http://www.bnews.bg/article-123056

ДПС осигури мнозинство на ГЕРБ В парламента, след като вчера изключи от парламентарната си група депутатите Муса Палев и ГюнайХюсмен.

Съдът остави в ареста задържаните за радикален ислям в Пазарджик

http://www.moreto.net/novini.php?n=272324

Седемте обвиняеми, задържани по време на антитерористичната операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в пет български града тази седмица, остават за постоянно в ареста. Това реши късно в петък вечерта след 6-часово заседание Окръжният съд в Пазарджик.

Тежка катастрофа, предизвикана от кола без фарове, е станала край с. Труд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451983

Тежка катастрофа е станала късно снощи на пътя Пловдив-Карлово край село Труд. Лек автомобил помете друга кола, която е излизала от бензиностанция без фарове.
Автомобилът с четирима пътници е излизал от бензиностанцията без включени светлини, когато в него се е забила друга кола, която се движила с над 100 км/ч. Тежка катастрофа е станала късно снощи на пътя Пловдив-Карлово край село Труд. Лек автомобил помете друга кола, която е излизала от бензиностанция без фарове. Автомобилът с четирима пътници е излизал от бензиностанцията без включени светлини, когато в него се е забила друга кола, която се движила с над 100 км/ч.

Тъмната страна на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/29/2428683_tumnata_strana_na_sofiia/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста си от ноември 2013 година, защото ситуацията с осветлението в София  не се е променила особено много. Бяха поставени още лампи в Борисовата градина и бяха подменени лампите по част от бул. "Цариградско шосе". Все така тъмнината надделява покрай Националния дворец на културата (НДК), на много места в центъра на града и най-вече в кварталите.

Пълен мрак. Едва различими човешки силуети. Чуват се стъпките на престрашилите се да преминат през парка "Слатинска...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/29/2428713_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Автомобил без фарове предизвика тежка катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451981

Тежка катастрофа е станала късно снощи на пътя Пловдив-Карлово край село Труд. Лек автомобил помете друга кола, която е излизала от бензиностанция без фарове.
Автомобилът с четирима пътници е излизал от бензиностанцията без включени светлини, когато в него се е забила друга кола, която се движила с над 100 км/ч. Тежка катастрофа е станала късно снощи на пътя Пловдив-Карлово край село Труд. Лек автомобил помете друга кола, която е излизала от бензиностанция без фарове. Автомобилът с четирима пътници е излизал от бензиностанцията без включени светлини, когато в него се е забила друга кола, която се движила с над 100 км/ч.

Жълт код за поледици е обявен в три града

http://offnews.bg/news/n_1/n_423973.html

Жълт код за поледици е обявен за днес в областите Силистра, Разград и Русе. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Ще има слаби валежи, предимно от дъжд. Заради ниските температури при земята, ще се създадат условия за образуване на поледици. Облачно с намаления на облачността ще бъде в Южна България. Очакват се и валежи от дъжд, като основната част от тях ще паднат около и на север от Стара планина, както и в Източна България. В крайните северозападни и североизточни части, на места по поречието на Дунав, температурите ще останат ниски, по-скоро близки до 0°, което ще създаде условия за поледици. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от +1° в Северна България до +13° в южните райони.

ДСБ и Костов избират национално ръководство

http://frognews.bg/news_81338/

В Националния дворец на културата ще се проведе Национално събрание на партия "Демократи за силна България", част от Реформаторския блок. На конгреса се очакват 750 делегати от цялата страна.Ще участва и Иван Костов.

Един загинал и един е с опасност за живота след катастрофи

http://crime.actualno.com/Edin-zaginal-i-edin-e-s-opasnost-za-jivota-sled-katastrofi-news_63071.html

Един загинал и един е с опасност за живота след катастрофи през последното денонощие. Това съобщи Съюзът на българските автомобилисти, позовавайки се на информация, събрана със съдействието на "П...

2,6 по Рихтер край Симитли

http://society.actualno.com/---26-po-Rihter-kraj-Simitli-news_63069.html

Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Земният трус е усетен в 8,06 ч. тази сутрин с епицентър северозапа...

Приключват разкопките край Мурсалево

http://society.actualno.com/Prikluchvat-razkopkite-kraj-Mursalevo-news_63072.html

Приключва сезонът на разкопките, извършвани по трасето на Автомагистрала "Струма" край село Мурсалево, подновяват ги през април догодина. Археологическият обект край кюстендилското село бе ...

Гунев се върна в БНБ, проверява ликвидността на банките

http://www.bnews.bg/article-123055

Разследваният от прокуратурата Цветан Гунев се върна в БНБ. От 24 ноември той отново е шеф на "Банков надзор"

Отбелязва се 100-годишнината от освещаването на Руската църква в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/29/2428631_otbeliazva_se_100-godishninata_ot_osveshtavaneto_na/?ref=rss


Днес и утре ще бъде отбелязана 100-гошнината от освещението на храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, по известен като Руската църква, която се намира на бул. "Цар Освободител" 3, съобщиха от Светия синод. 

В тържествените чествания ще участва патриарх Неофит, както и официална църковна делегация на Руската православна църква начело с Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил. 

В събота от 9 часа в Актовата...

"Когато се наливаха основите" - българското съвременно изкуство през 90-те

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/29/2428790_kogato_se_nalivaha_osnovite_-_bulgarskoto_suvremenno/?ref=rss


"Дневник" препубликува от портал "Култура" транскрипта на лекцията на изкуствоведа Диана Попова "Когато се наливаха основите: съвременното българско изкуство през 1990-те", изнесена на 15 ноември като част от образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство" на Фондация "Oтворени изкуства".

Безплатният курс в Софийска градска художествена галерия продължава тази събота от 17 ч. с лекцията "Соцреализъм: преди и след" на Светлана Куюмджиева, а единственото изискване за...

Атентат в Нигерия уби 120, поне 270 са ранените

http://www.bnews.bg/article-123054

Двама атентатори се взривили по време на петъчната молитва, трета бомба избухнала пред джамията, където е имало много хора.

Рапсодия за македонски овчар и български закони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451542

България е кръстопът. Огромна част от нелегалния трафик на стоки и хора от изток на запад и обратно минава през нас. По данни на МВР от септември, 53 на сто от акцизните стоки влизат у нас през контрабандни канали. Държавата губи около 6 млрд. лева годишно. Огромни количества наркотици, оръжия, трафик на хора преминават през страната ни като България е кръстопът. Огромна част от нелегалния трафик на стоки и хора от изток на запад и обратно минава през нас. По данни на МВР от септември, 53 на сто от акцизните стоки влизат у нас през контрабандни канали. Държавата губи около 6 млрд. лева годишно. Огромни количества наркотици, оръжия, трафик на хора преминават през страната ни като

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451977

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане

Истина или лъжа: Калин Врачански и Теодора Духовникова са новата светска двойка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451017

ЖЪЛТИНИТЕ
Калин Врачански и Теодора Духовникова са най-новата светска двойка. Това написа много жълт сайт преди дни, а веднага след това тя беше преписана от много други медии.
Светски клюки свързваха звездата с актриси, манекенки, но никой и не предполагаше, че именно Теодора Духовникова му е завъртяла главата. ЖЪЛТИНИТЕ Калин Врачански и Теодора Духовникова са най-новата светска двойка. Това написа много жълт сайт преди дни, а веднага след това тя беше преписана от много други медии. Светски клюки свързваха звездата с актриси, манекенки, но никой и не предполагаше, че именно Теодора Духовникова му е завъртяла главата.

Информационна кампания и поход ще се състоят във Варна днес в подкрепа на хората с псориазис

http://www.moreto.net/novini.php?n=272326

29 ноември е световният ден посветен на хората с псориазис и сродни заболявания. По този повод се организира пешеходен или велосипеден (може и ролери) поход в подкрепа на хората с псориазис, като световното мото тази година е ”Псориазисът не е заразен - измени един километър в кожата ми”, съобщиха организаторите за Moreto.

Столичната полиция търси съдействие за установяване самоличността на възрастна жена

http://press.mvr.bg/NEWS/news141129_01.htm

Тя е открита на 26 ноември вечерта, в района на кръстовището на булевардите „Сливница“ и „Константин Величков“

БНТ и БНР против избора на Слави Бинев

http://frognews.bg/news_81337/

По повод избора на депутата Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии, БНТ припомня, че през 2012-та година сезира Европейския парламент, Европейския съюз за радио и телевизия EBU и информира СЕМ за опита на г-н Бинев и негови привърженици да щурмуват обществената телевизия.

Застрахователите шокирани от исканията на болниците за доплащане

http://pik.bg/застрахователите-шокирани-от-исканията-на-болниците-за-доплащане-news255293.html

Застрахователите шокирани от исканията на болниците за доплащане

"Творчеството на лечебните заведения да прибират нерегламентирани пари в последните две години надмина възможностите да регулираме такива процеси", обяви Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване. Заради нормативни пропуски болници и медицински центрове събират сериозни суми за нелечебни услуги и за дейности и консумативи, които се плащат и от здравната каса. Светла Несторова, зам.-шеф на Асоциацията на застрахователите, описа ситуацията като "шок и ужас".

Виткова разказа за случаи, при които пациенти плащат по 330 лв. на ден, за да са в самостоятелна стая, такса от 980 лв. за 3 дни за ползване на интернет и телевизия в стаята, 10 000 лв. за раждане. От пациенти, приети по клинични пътеки на здравната каса, се искат допълнително пари за анестезия, която е включена и в цената, поета от касата; всяка болница обявява различни цени за едни и същи консумативи.

Проблемът е, че нормативната база позволява на лечебните заведения да определят сами цените на медицински и "други" услуги извън поетото с обществени средства. От няколко години има и таван за парите, които се плащат за избор на екип - 900 лв., и болниците все по-усилено събират средства за "други" услуги - лукс пакети, реновирани стаи и др.

Отделно част от парите се събират от пациентите без законово основание - например за болнични услуги, извършени в доболничната помощ, или за платена и от НЗОК, и от застрахователите дейност. Практиката се наблюдавала във всички болници. "Ние незаконно взети пари не можем да възстановим", поясни Виткова. Има хора, които плащат задължителни вноски, допълнително застраховане и отделно - и кеш.

Оттам идват и данните от различни изследвания, че в България от джоба на болните се плащат цели 48% от разходите за здравеопазване. 1% е пазарът на здравното застраховане и едва 51% от лечението се покрива от държавата и здравната каса. "Няма такава система в Европа, дори и в САЩ", напомни Виткова. "За една година разбрахме, че това не е пазар.

Това е шок и ужас. Това не е бизнес. Той не се подчинява на нормални търговски и пазарни правила. В работата си сме се нагледали на некоректни практики в различни сфери, но това е несравнимо с нищо", коментира Светла Несторова, зам.-шеф на Асоциацията на българските застрахователи.

Застрахователните дружества са на пазара за допълнителното здравно осигуряване от година след промяна в закона. Затова застрахователите искат от наредбата за достъпа до медицинска помощ да отпадне текстът, според който лечебните заведения могат да събират пари за други услуги освен медицинските и да се опише ясно за какво може да образуват цени. В клиничните пътеки на НЗОК пък да се опише кои медицински изделия не плаща касата.

"При тези свободни цени нито един застраховател няма да иска да работи в болниците и това ще провали здравния министър", пророкува пък управителят на НЗОК Румяна Тодорова. Според нея, за да може да се въведе модел с по-голям обхват на допълнителното осигуряване, първо трябва да се въведе по-строг контрол и яснота кой фонд какво плаща, в противен случай системата ще се сгромоляса.

Здравната каса да може да прекратява договорите на болници и лекари, при които "е констатирана системна неудовлетвореност от страна на пациентите", гласи една от мерките, които здравното министерство предлага за ограничаване на разходите на НЗОК за догодина. За целта касата ще трябва да прави проучвания на удовлетвореността на пациентите. Касата да спира договорите и на лечебни заведения, които системно нарушават изискванията за качество на лечението, искат още от МЗ. Предвижда се и задължително централизирано договаряне на отстъпки за онколекарства и възможност да се договарят отстъпки и за останалите медикаменти, плащани от НЗОК.

Това няма да е първият подобен опит за постигане на по-ниски цени, а досегашните не се увенчаха с успех. "Мерките на МЗ не могат да се случат от 1 януари догодина, затова 2015 г. трябва да е буферна за реформите", коментира управителят на НЗОК Румяна Тодорова. От МЗ искат и от началото на 2016 г. постепенно да започне да се вдига размерът на осигурителния доход, върху който държавата плаща вноските на деца и пенсионери, като до 2020 г. той да стигне минималния осигурителен доход.

Шуменският университет дари 1000 лева за роял на Хасан и Ибрахим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451076

Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” се включи с 1000 лв. в кампанията на фондация “Димитър Бербатов” за събиране на средства за нов роял за шуменските братя Хасан и Ибрахим, чието старо пиано се счупи. От фондацията на Бербатов събират средства и за инструменти на други от успелите деца на България. Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” се включи с 1000 лв. в кампанията на фондация “Димитър Бербатов” за събиране на средства за нов роял за шуменските братя Хасан и Ибрахим, чието старо пиано се счупи. От фондацията на Бербатов събират средства и за инструменти на други от успелите деца на България.

Танците, които вдъхновиха композиторите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/29/2428687_tancite_koito_vduhnoviha_kompozitorite/?ref=rss


Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за историята на музиката, на която е посветена поредната среща на децата с музиката.

Днес Венета Нейнска (музикант и организатор на проекта, който беше първият с подобна насоченост и продължителност у нас) пренася читателите в Испания и разказва за историята на танците, които ще са в центъра на програмата на концерта в неделя. 

Испанският фолклор е музикалната основа в творчеството...

Сериен убиец пропя за "Килърите 3"

http://frognews.bg/news_81336/

Серийният убиец Станислав Ангелов – Сиси даде показания вчера пред спецсъда за няколко екзекуции. Излежаващият 30-годишна присъда в Софийския затвор мъж е основният свидетел по делото „Килърите 3” срещу пернишката група за мокри поръчки, за чийто лидер е сочен Васил Василев – Бай Васо.

Вучков: Кризата в Близкият Изток оказва влияние и у нас основно с миграционната вълна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272318

Кризата в Близкият Изток оказва влияние и у нас основно с миграционната вълна, която се очаква. Това отчете в Благоевград министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. С оглед ситуацията в Близкия Изток и опасността от нова миграционна вълна, усилията са насочени към изграждането на защитно преградно съоръжение на границата ни с Турция, обясни в Благоевград министърът на вътрешните работи.

Рекорд! Нашенци крадат луксозни джипове за 55 секунди

http://www.bnews.bg/article-123053

За да задигнат даден автомобил, тримата българи използвали т.нар. смутител с цена около 1000 евро, който пресичал вълните на дистанционното заключване, оставяйки собственика на колата с усещането, че е затворена.

Облачно и до 13 градуса днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451969

Времето над страната ще бъде облачно, на места с намалена видимост. В Северна България и студено със слаб вятър от изток-североизток. Там ще има и слаби превалявания от дъжд и сняг, в отделни райони е възможно да се образуват и поледици. Максимални температури между 1° и 6°.
В Южна България само на отделни места ще превали слаб дъжд. Времето над страната ще бъде облачно, на места с намалена видимост. В Северна България и студено със слаб вятър от изток-североизток. Там ще има и слаби превалявания от дъжд и сняг, в отделни райони е възможно да се образуват и поледици. Максимални температури между 1° и 6°. В Южна България само на отделни места ще превали слаб дъжд.

Облачно и до 13 градуса днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451966

Времето над страната ще бъде облачно, на места с намалена видимост. В Северна България и студено със слаб вятър от изток-североизток. Там ще има и слаби превалявания от дъжд и сняг, в отделни райони е възможно да се образуват и поледици. Максимални температури между 1° и 6°.
В Южна България само на отделни места ще превали слаб дъжд. Времето над страната ще бъде облачно, на места с намалена видимост. В Северна България и студено със слаб вятър от изток-североизток. Там ще има и слаби превалявания от дъжд и сняг, в отделни райони е възможно да се образуват и поледици. Максимални температури между 1° и 6°. В Южна България само на отделни места ще превали слаб дъжд.

Как руски изтребители разляха кафето на американските офицери от самолетоносача “Кити Хоук”

http://www.cross.bg/kiti-samoletonosacha-hoyk-1441727.html

/КРОСС/ След 1991 г., когато иракски „МиГ“ свали над Персийския залив F/A-18 „Хорнет“, оттогава тези американски самолети повече не се бяха срещали с руски изтребители. Всъщност, случи се през ноември 2000 г., когато „Хорнети“ видяха насреща си изтребители на руските Военно-въздушни сили и тази среща беше „максимално близка“ до бойна. За начало нека дадем думата на американският летец, който е бил непосредствен очевидец на описваните събития ( писмото му е изпратено по и-мейл от борда на самолетоносача „Кити Хоук“). „Плаването беше леко и интересно: 54 дни в морето, 4 – в пристанището и 45 часа полети само през октомври. Така е, протъркахме седалките на самолетите, налетяхме се! Откакто станах командир на ескадрила, много летя. Ето една интересна история от моята практика… Значи, седя си аз веднъж с моя заместник и си бъбрим всякакви глупости – и изведнъж чуваме звънец от бойния информационен център, „мозъка“ на кораба. Оттам ни крещят: – Сър, засякохме руски самолети! Капитанът заповяда веднага: – Обявете тревога, вдигнете изтребителите! От центъра обаче отговориха: – Можем да обявим само „Тревога – 30“! А това означава излитане 30 минути след момента на обявяването

Културното повръщане на новата коалиция

http://pik.bg/културното-повръщане-на-новата-коалиция-news255289.html

Културното повръщане на новата коалиция

Не мога да разбера възмутените, потресените, ошашавените от избора на Слави Бинев за шеф на културната комисия. Опитвам се да ги разбера, но не мога. От какво точно сте изненадани? От това, че властта на четворната коалиция с реформаторски оттенъци, абевейски пъпки и националистическа шарка е толкова арогантна, че може да си прави, каквото иска? Ами, добре дошли в реалността тогава? Или си мислехте, че новото дипломатическо лустро на ГЕРБ по някакъв странен начин ще промени чалга-основата на тази партия и с магическа пръчица цялото виновно минало ще се изпари?

Слави Бинев е логично продължение на една власт, която общо-взето обича да се самосъзерцава нарцистично, да съществува в сутрешните блокове и пет пари не дава за нещо, което няма да донесе някакъв бърз адреналин в рейтинга. В този смисъл е живо чудо, че не направиха заместник-министър на културата Азис, защото цялото поведение на тази коалиция води именно дотук.

Историята наистина обича да се повтаря като фарс. Тези, които най-много викаха колко са културни и твърдяха, че сутрин стават с томче на Георги Господинов, а вечер преди лягане изчитат всички произведения на Кант, за да не загубят форма, със своето присъствие във властта потвърдиха иконичната фигура на Слави Бинев като парламентарен шеф на културата. Толкова беше естествено, че ми идва да закрещя - "Казах ли ви, казах ли ви?". Но това не е текст на надменния смях. Това е текст за споделената тъга. Текст за това, че мрачното минало се завръща като тв-водеща с нов лифтинг и всички се правиха, че вярват в тази промяна. Нежни политологчета хълцаха как управлението на реформаторите, ГЕРБ и с лекия привкус на патриотизъм щяло да има силата да прави реформи, да управлява, успокоява и развива. И точно това от първия миг беше опашата лъжа. Грандиозна измама. Повечето шамани знаеха, ама наистина знаеха, че ще се случи точно това, че всички останали и пръснати в безреда думи са просто прах в очите за наивни избиратели, които чакаха промяна.

И ето - новата власт дойде като "звук от нецензурния канал" на Бойко Борисов, нека да се позовем на Вазов. Още с повтарянето на Вежди Рашидов на поста културен министър трябваше да стане ясно, че новата коалиция е отмъстителна и иска да гази лицата на всички онези, които имаха наглостта да пожелаят истинска промяна и някакъв нов интелектуален климат. 

Не знам защо повечето от вас са забравили един драматичен факт за Вежди. На мен той не може да ми излезе от главата. И този факт не е свързан с псувните в министерството, със самопризнанията за насосването. Когато първото правителство на Борисов бе свалено с павета и камъни, във вестниците се появи дописка за това как е празнувал Рашидов. Той вдигна купон с най-близкия си кръг от прилежни лакеи (Калин Сърменов, Елена Петрова, Димитър Митовски, Димитър Гочев, Анри Кулев, Любо Нейков, Тончо Токмакчиев), същите тези, които днес съчиняват декларации в негова защита и пред тях изпял песента "По първи петли". Но, разбира се, интелектуалната душа на Вежди не издържала да изпее първите два реда, както са:

Откога не съм се връщал
в този град, във тази къща.

А ги е изпял по министерски, както си требе, където се вика:

Откога не съм повръщал
в този град, във тази къща.

Ето това с повръщането ми е останало в съзнанието като метафора за цялото светоусещане на ГЕРБ. И заради това посочването на патриота Бинев като шеф на културата идеално се връща с изкривената оптика на тяхното разбиране. Някои някъде почнаха да чертаят сложни схеми, че това било някаква хитра машинация на Борисов, за да пусне патриотите по пързалката, което звучи много зализано, но всички знаем, че е абсолютно невярно. Това е просто триумф на невежеството, разбирано като омраза към всичко, което малко се отличава. Но отново искам да ви кажа - Реформаторския блок трябва да се червят заради Бинев. Защото те щяха да бъдат гаранта за нещо смислено в управлението, а вместо това се държат като разстроена фолкпевица, защото конкуренцията първа се е сдобила със силиконов бюст. Дуото - Рашидов-Бинев показва идеално каква точно е тази власт и как в нея няма грам нещо ново или различно. Това е власт, която си е самодостатъчна в своята дебелащина, живееща с комфорта на мисленото, че добре се е скрила зад тоновете медиен грим. Слави Бинев е поредният знак, че ние не живеем в общество на станалата промяна, а съществуваме в режим на мрачна реставрация на миналото. И това е черната драма на всички, които твърдяха, че не връщат Онуй. Те са прави. Те наистина не върнаха Онуй. Върнаха Онуй, наблъскано с допинги, стероиди, политическо ГМО и много чалга.

Една година аз не бях повръщал
в това НС, във тази бяла къща...

От pogled.info

Дипломират 156 млади лекари във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272097

Днес, 29 ноември, от 10:30ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна ще се проведе церемонията по дипломирането на 48-мия випуск на Факултета по медицина, съобщиха от МУ-Варна за Moreto.net. Дипломите си ще получат общо 156 млади лекари, сред които и представители на Германия, Турция, Гърция, Канада, Япония, САЩ, Нигерия, Полша, Кипър,Швейцария и Великобритания.

Трети месец фейсбук приятелите на Иван Звездев не спират да питат защо е спрян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451053

Писателят Чудомир бил голям кулинар. Записвал рецепти от местните баби в родния му град Турия и цяла Казанлъшка област. Особено прочут бил с лозовите си сарми, в които добавял по една лъжичка смляно кафе. Точно такива сарми ще сготви за поредна година Иван Звездев за Коледа. Взел рецептата право от тефтерчето, където Чудомир я е записал. Писателят Чудомир бил голям кулинар. Записвал рецепти от местните баби в родния му град Турия и цяла Казанлъшка област. Особено прочут бил с лозовите си сарми, в които добавял по една лъжичка смляно кафе. Точно такива сарми ще сготви за поредна година Иван Звездев за Коледа. Взел рецептата право от тефтерчето, където Чудомир я е записал.

Русия ни дава газ на вересия

http://pik.bg/русия-ни-дава-газ-на-вересия-news255287.html

Русия ни дава газ на вересия

България започна тази седмица да получава руски газ на вересия, съобщиха експерти пред "Преса".

Заради липса на средства държавният доставчик "Булгаргаз" не успя да плати изцяло вноската за ноември и не намери пари за авансово плащане за декември. Това трябваше да бъде направено до края на работния ден вчера. Дългът към "Газпром" е търговска тайна, но сумата наближава 139 млн. лв.

Такъв ресурс "Булгаргаз" се опита да получи от кредити, но нито една банка не даде пари. Няма опасност от спиране на газа. Българският енергиен холдинг реши да отпусне 47 млн. лв. заем на "Булгаргаз". В понеделник парите ще бъдат преведени на "Газпром", съобщи пред изданието зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов.

Не просто музика, а мания!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451565

Вчера в гранд хотел “София” бе открито традиционното изложение на техника от най-високия клас (High End) за слушане на музика и домашно кино.
Hi Fi Expo 2014 ще продължи до утре вечер, за да могат меломаните маниаци да се запознаят с последните писъци при стереосистеми, тонколони, CD плеъри, DAC, усилватели, предусилватели и процесори, проектори и Вчера в гранд хотел “София” бе открито традиционното изложение на техника от най-високия клас (High End) за слушане на музика и домашно кино. Hi Fi Expo 2014 ще продължи до утре вечер, за да могат меломаните маниаци да се запознаят с последните писъци при стереосистеми, тонколони, CD плеъри, DAC, усилватели, предусилватели и процесори, проектори и

Миков: Затягането на редиците в БСП трябва да се случи навсякъде

http://politics.actualno.com/Mikov-Zatjaganeto-na-redicite-v-BSP-trjabva-da-se-sluchi-navsjakyde-news_63067.html

"Много неща - и политически, и организационни трябва да се направят в БСП. По-голяма политическа активност в посланията, отговори на проблемите на по-голямата част от гражданите на България, соци...

40 деца в неравностойно социално положение в Сливенско ще получават топъл обяд Сливен

http://society.actualno.com/40-deca-v-neravnostojno-socialno-polojenie-v-Slivensko-shte-poluchavat-topyl-objad-Sliven-news_63068.html

Общо 40 деца в неравностойно социално положение, основно сираци и полусираци, от 11 сливенски училища, ще получават топъл обяд за 76 учебни дни. Това съобщиха от Областния съвет на БЧК- Сливен, които ...

Преглед на печата - 29 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=272321

„24 часа": 758 хил. лв. глоба за еМАГ измама с фалшив Черен петък Петък стана "черен" за онлайн магазина еМАГ. Именно на този ден, когато се провежда традиционната в цял свят кампания за отстъпки "Черен петък", Комисията за защита на конкуренцията наложи грандиозната глоба от общо 758 380,95 лева за две нарушения.

Сняг и опасност от поледици в 5 области

http://www.bnews.bg/article-123052

Заради опасност от поледици жълт код е обявен за Видин, Монтана, Русе, Разград и Силистра.

Хиляди варненци без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=272320

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите около стадион "Спартак" , Цветен квартал , кв."Левски" , кв."Чайка", района над Спортна зала, района около Лятно кино Тракия; района около ул.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване