Корман Исмаилов: Ако Бинев не подаде оставка, Реформаторите трябва да се оттеглят от комисията по култура

http://pik.bg/корман-исмаилов-ако-бинев-не-подаде-оставка-реформаторите-трябва-да-се-оттеглят-от-комисия-news258273.html

Корман Исмаилов: Ако Бинев не подаде оставка, Реформаторите трябва да се оттеглят от комисията по култура

Корман Исмаилов, основател на КП Реформаторски блок, зам.-председател на ПГ „Реформаторски блок“, председател на ПП НПСД, в разговор с Илиана Беновска в празничния ефир на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

 

Личната мисия на Корман Исмаилов и на НПСД в политиката.

            Водещата на седмичното обзорно предаването „На 6-тия ден" Илиана Беновска прие любезните  пожелания на г-н Корман Исмаилов в началото на разговора и попита:

„На всички политици и отговорни лица, които участват днес в ефира на К2, задавам следния въпрос: Каква е Вашата мисия, г-н Исмаилов, в политиката?“, запита водещата Илиана Беновска.

            Корман Исмаилов отговори, че мисия на НПСД и неговата лична мисия като председател на ПП НПСД, част от Реформаторския блок, е базирана върху ценности, които трябва да бъдат в основата на всичко, което се случва в нашето общество, и поправка на проблемите, кризите, недъзите на толкова години преход„А именно – борбата срещу тези, които толкова години управляваха с лъжа, които предадоха доверието на българските граждани; които чрез корупция, натиск и контрол доведоха ситуацията до такава, каквато е – една широка неудовлетвореност от основните системи в държавата – правосъдие, култура, здравеопазване, образование и вътрешен ред. Тоест, това, което ние ще правим, за да премахнем тези вакууми в обществото, да разбиваме тези митове, около които има много сериозно противопоставяне, дори на етнорелигиозна основа, от което печелят пак определени кръгове и едно силно задкулисие – това ще бъде винаги наша мисия“, заяви категорично Исмаилов.

Назначенията на НПСД, оспорвани от Патриотичния фронт

            „И тогава, ако се ръководим от така добре и подробно формулираната Ви мисия, как ще я изпълните в конкретния случаи, а той е, Вие много добре го знаете, - Патриотичния фронт искат да оттеглите зам.-министъра Орхан Исмаилов от позицията му на зам.-министър на отбраната и също така искат да оттеглите и областният управител на София Веселин Пенев, които са членове на Вашата партия, а Веселин Пенев е Ваш заместник?“попита Беновска.

            Корман Исмаилов заяви, че  това са политически назначения на представители на Реформаторския блок като коалиционен партньор на  ГЕРБ. „Няма една основателна причина, освен базираните на етнорелигиозна омраза аргументи на Патриотичния фронт. Тези номинации са абсолютно адекватни, отговорни позиции и това ще бъде доказано с тяхната работа и с провежданата нова политика“, каза лидерът на НПСД.  

            „Но Цецка Цачева току-що каза, че ще призове Слави Бинев или сам да се оттегли от комисията по медии и култура, или Патриотичния фронт да го оттеглят, заради протестите на обществото“, добави Беновска.

            „Абсолютно съм съгласен. Вчера в разговор с колеги от Реформаторския блок изказах позицията, че дори трябва да оттеглим, ако г-н Бинев не се оттегли, нашите членове в тази комисия, като форма на протест срещу абсолютно неадекватната номинация на г-н Бинев точно за тази комисия“, категоричен бе Корман Исмаилов.

Крехката подкрепа на кабинета „Борисов“

            „Не си ли давате сметка, че по този начин, с това че не оттегляте Исмаилов и Пенев, напрягате и без това напрегнатата обстановка вътре в крехкото равновесие на ГЕРБ, партниращи си с вас – Реформаторския блок, като участници в изпълнителната власт, с АБВ и Патриотичния фронт, от друга страна, като подкрепящи ги в парламента?“, зададе поредния си въпрос водещата.

            Исмаилов заяви, че ако едно правителство и едно управление, ако неговите представители не изразяват ценностите на обществото, а има късане в тази връзка, това управление никога няма да бъде стабилно, силно и няма как да бъде полезно и продуктивно за българските граждани, така че от Реформаторския блок ще продължат да отстояват точно тези ценности на широката маса от българските избиратели.

Консолидиращите процеси в Реформаторския блок

            „Какво става в Реформаторския блок, ще се превърнете ли в единна партия с единен председател?“, попита Илиана Беновска.  

„Процеси на ферментация, на развитие вървят, това е целта, за която НПСД работи. Дори, вземайки предвид възможността да се слеем в една партия с единно лидерство и ръководство, отваряйки се както към индивидуални членове – физически лица, така и към други партии, които споделят нашите политики и нашата визия и ценности“, завърши участието си в ефира на „Радио К2“ Корман Исмаилов, пожелавайки отново  успех и поздравления на водещата за рождения ден на „Радио К2“ 

 

Московски: Успяваме за момента да се справим с обстановката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465371

Успяваме за момента да се справяме. Това каза за Фокус във връзка с утежнената ситуация в региона министърът на транспорта Ивайло Московски. Той и министърът на околната среда Ивелина Василева пътуват към Елхово, а оттам и към Гълъбово, където е министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
„Опитваме се да създадем организация, Успяваме за момента да се справяме. Това каза за Фокус във връзка с утежнената ситуация в региона министърът на транспорта Ивайло Московски. Той и министърът на околната среда Ивелина Василева пътуват към Елхово, а оттам и към Гълъбово, където е министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. „Опитваме се да създадем организация,

Компютърната томография на хълма Каста в Амфиполи

http://www.grreporter.info/content/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%8A%D0%BB%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%

До 15 декември ще бъдат представени резултатите от изследванията на Лабораторията по приложна геофизика за наличието на евентуални остатъци от други постройки в хълма

прочети повече

Явор Нотев: Бинев трябва да напусне комисията по култура

http://pik.bg/явор-нотев-бинев-трябва-да-напусне-комисията-по-култура-news258272.html

Явор Нотев: Бинев трябва да напусне комисията по култура

Явор Нотев, заместник-председател на 43 НС от ПП „Атака“, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

 

            В началото на разговора си с Илиана Беновска г-н Явор Нотев отправи благопожелания по случай рождения ден на радиото: „Вие служите на истината и тя е Вашето най-силно оръжие. Пожелавам Ви да продължите така, докато имате сили или докато не ви отнемат лиценза. Надявам се този момент да не настъпи в обозримо бъдеще и да не го дочакаме“, пожела той на екипа на „Радио К2“.

Мисията на Явор Нотев като политик от „Атака“.

            „Каква е Вашата мисия като политик, и то в ПП „Атака““, попита в началото на разговора водещата на седмично обзорно предаване „На 6-тия ден“ Илиана Беновска?

            Явор Нотев отвърна, че е имал вече повод да отговаря на такъв „изстрелян в упор“ въпрос и краткият отговор за мисията  и за  ролята и мястото му в „Атака“  се обяснява с това, че се чувства българин, иска да бъде българин и да отстоява тази своя позиция и виждания, включително на нивото, на което се намира в момента.

Отговорностите пред позицията на зам.-председателите на Народното събрание.

            „Вие сте вече в качеството си на зам.-председател на 43-тото Народно събрание, което Ви поставя в една ръководна и отговорна функция не само като представител на една партия, но и като представител на институция“,запита водещата. 

            „Изключително актуален е въпросът за ролята на тази позиция в структурите на Народното събрание“, каза Нотев и продължи. „Това е позиция, натоварена с компетентности, отговорности и правомощия от една страна. От друга страна, в моя случай, характерно е, че аз съм представител на партия, която е заявила и отстоява опозиционното си положение в рамките на 43-тото Народно събрание, което дава и основание да кажа следното: институтът на зам.-председателите в Народното събрание, а и не само там - и в комисиите, - като че ли е една позиция, която позволява да бъде контролирана официалната власт, която държи управлението по дефиниция. Така се избират и поставят председателите на комисиите, че зам.-председателите са единствено във възможност да контролират и да бъдат по-навътре с проектите за дейността, която ще има комисията и за проектите, които ще преминат през нея.Аз имам възможността да бъда изпреварващо информиран и да се опитам да повлияя на мнозинството във взимането на решението за начина, по който ще бъдат внесени законопроекти или проекти за решения, прокламации, декларации,  и съответно да заявя предварително позицията на партия „Атака“ по този проблем“, сподели представителят на “Атака“ в ръководството на парламента. „Иначе, вижте внимателно в кои заседания и при обсъждането на кои законопроекти водещ на парламентарното заседание е представител на опозицията или на по-малка партия. Ние сме 8 зам.-председатели. Тенденцията, за която говоря, е доста отчетлива и всеки може да направи извод какви са възможностите от тази позиция,“ заключи Явор Нотев.

Спорните назначения в комисиите на Парламента.

            „Вашият лидер Волен Сидеров отказа да участва в комисии като знак на протест срещу това как се разпределят постовете. Какво е Вашето становище за горещият, или по-скоро допълнително претопления картоф Слави Бинев? Трябва ли да е председател на комисията по култура и медии? Трябва ли Бинев да бъде оттеглен, или да се оттегли сам от тази позиция, след като той е равнопоставен народен представител, както всички останали и има право да бъде председател или член на различни комисии?“, попита Илиана Беновска.

            От „Атака“ нямаме председател на комисия, нямаме управление на комисия,  но не е коректно да се каже, че не участваме в комисиите, напротив…“, отвърна Нотев.

            „Волен Сидеров отказа да бъде зам.-председател“, уточни Беновска.

            Нотев заяви, че Волен Сидеров се е отказал от този пост, но той е  член на комисията по външна политика. „Имам предвид, че останалите депутати от „Атака“ също участваме в комисии“, поясни Нотев.

            „Трябва ли да се оттегли Бинев“, попита отново Беновска?

            Зам.-председателят на Народното събрание от „Атака“  заяви, че  отговорът на този  въпрос може да бъде съпоставен с позицията, която е взел г-н Сидеров. „Един лидер на партия, която е представена в парламента, който няма как да бъде неразпознат като журналист и публицист и има изключително ярка позиция по външната политика на страната – този човек реши, след като не е приемлив, да се оттегли от зам.-председателското място в тази ресорна комисия. Несъпоставима е позицията на г-н Бинев в сферата на културата с такова ярко присъствие, каквото е присъствието на Сидеров в сферата на външната политикаТоест, Слави Бинев на мен не ми е известен като човек, който има своя лична изява и да е оставил следа в сферата на културата, в която и област, нито като експерт, нито като водещ представител на някаква творческа професия. Ето защо си мисля, че това, което се търси от тези, които искат неговата оставка, е една жива връзка с тези среди, и като че ли е основателно, и аз в голяма степен бих го споделил.“, обяви Явор Нотев и добави „Не намирам никакви други персонални възможности на г-н Бинев формално да се откаже председателското място“.

 

Протестът срещу спорните назначения.

            „Може ли да ми отговорите не като юрист и адвокат. Трябва ли протестът да принуди Бинев да се оттегли от поста си?“, зададе друг въпрос водещата.   

            На което Явор Нотев каза следното в заключение: „Аз споделям основанията за този протест, споделям основанията на тези, които първоначално реагираха и заявиха желанието той да се оттегли. И намирам, че правилният ход е той да се оттегли.“.

 

Вучков: В Гълъбово ще има ток през 2 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465366

Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в Гълъбово, където е обявено бедствено положение заради продължаващите валежи, предаде БГНЕС. Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в Гълъбово, където е обявено бедствено положение заради продължаващите валежи, предаде БГНЕС.

Цитат на деня: Тях алпинисти трябва да ги дърпат, за да ми стигнат до нивото

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433445_citat_na_denia_tiah_alpinisti_triabva_da_gi_durpat_za/?ref=rss


А представяхте ли си, ако пък ми бяха на нивото колко още глупости щяха да ни кажат? Посоките явно бъркат. Не знаят кое е нагоре и кое надолу. Говорим за футбол и тях алпинисти трябва да ги дърпат, за да ми стигнат до нивото.

С тези думи пред вестник "Труд" Любослав Пенев отново се включи в полемиката около неговото уволнение като национален селекционер, която той сам започна в ефира на Би Ти Ви.

Бившият нападател излезе от дискусията за две седмици, през което време...

Празнична украса ще радва децата в болници

http://pik.bg/празнична-украса-ще-радва-децата-в-болници-news258270.html

Празнична украса ще радва децата в болници

Инициативата "Приказки без край" е за подобряване на болничния престой на децата. В нея деца приготвят украса за други деца, които прекарват празниците в болница. Това заяви за БГНЕС Йорданка Димитрова, един от организаторите на инициативата "Приказки без край".

Всяка година стотици деца изкарват празниците в болнична среда. Именно от там се е породила идеята за арт работилници, където всеки желаещ малчуган може да изработи празнична украса, предвидена да радва болни деца. Украсата, която децата ще изработят днес и другата седмица, ще бъде разпределена в 14 болници в София, Варна, Русе, Плевен и в Пловдив.

Арт работилниците са провеждат в Националния дворец на децата. Инициативата стартира днес и децата ще могат да зарадват свои връстници с изработка на играчки до 14.00 часа. През цялата следваща седмица в инициативата може да се вземе участие от 14.00 до 18.00 часа. В "Приказки без край" участват и аниматори, които посещават 14-те клиники един или 2 пъти месечно, като играят с децата, рисуват, четат им книжки, разказват им приказки и оцветят.

Доказано е в световната практика, че това намалява болничния стрес и води до по-бързото излекуване на децата. Също така по този начин те са по-податливи на манипулации, терапия и лечение. Осигурява се и спокойствие за родителите им, обясни Димитрова.

Майка, дошла с 4-годишната си дъщеричка Мишел, за да изработят заедно играчки за болни дечица, разказа, че е научила за "Приказки без край" от телевизията и е решила, че е една добра причина да дойдат, за да помогнат на болни деца за коледната обстановка и настроение в болниците. Според нея е важно децата, които прекарват празниците в болница, да почувстват коледната атмосфера и да се почувстват добре. Когато едно дете е весело, доволно и щастливо, то забравя за здравословните проблеми, които има. Както искам моето дете да бъде здраво, така искам и всички дечица по Земята да са здрави, каза още тя.

"Приказки без край" стартира през ноември 2012 г. На днешния й старт дойдоха много деца, готови да изработват красиви играчки и коледна украса. Залата на Националния дворец на децата се изпълни със засмени детски личица, балони, танци, песни и веселби.

Газпром: Край с Южен поток, България изгуби 3 милиарда евро и 6000 работни места

http://offnews.bg/news/n_1/n_427565.html

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер пред руския ТВ канал "Вести". Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, категоричен е Милер. "Що се отнася до България - без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", заяви ръководителят на "Газпром".  Милер каза, че откровеното блокиране на „Южен поток” е целенасочена политика на ЕС. По думите му отказът от проекта не е свързан с условията на ЕК за третия енергиен пакет, а причината е, че България не е разрешила строителството му. Той твърди, че концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.  Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа. Анкара вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви Милер. По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, твърди шефът на "Газпром". Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той. 

Бинев не вярва, че Народният театър иска оставката му

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/binev-ne-viarva-che-narodniiat-teatyr-iska-ostavkata-mu-6028582

Единственият човек, който може да поиска оставката ми, е Валери Симеонов, обяви депутатът от Патриотичния фронт

Майки към министър Кралев: Затворете незабавно чалготеките в Зимния дворец

http://www.cross.bg/sporta-dvoretz-zimniya-1442900.html

София /КРОСС/ Очакваме от новия министър на младежта и спорта Красен Кралев да прояви воля и държавническа мъдрост и още в близките дни да преустанови дейността на огромните чалготеки, настанени и функциониращи на пълни обороти в Зимния дворец на спорта в Студентски град в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта. Това заявиха от Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град". Зимният дворец на спорта е в активите на „Академика 2011" ЕАД - търговско дружество, стопанисващо държавни имоти в София и страната с принципал Министерство на спорта. Като принципал на дружеството, министър Кралев е правото си незабавно да изиска прекратяване на наемните договори със собствениците на въпросните чалготеки, защото те развиват търговска дейност в спортното съоръжение без законно основание и са превърнали Зимния дворец в място, където се въртят кючеци и се лее високоградусов алкохол до ранни зори, отбелязват от Сдружението на майките. От родителската организация припомнят, че трансформацията на държавните спортни обекти в дискотеки, дънещи денонощно поп-фолк, ги превръща и в много привлекателна дестинация за крими контингента, както и за многобройни пласьори на дрога, опиати и жива плът, а кървавите среднощни побоища и инциденти на паркинга пред тези чалготеки също не са рядкост

Водите в язовир "Зорница" спаднали с близо метър

http://www.cross.bg/sredetz-obshtina-spadnali-1442901.html

/КРОСС/ С около метър са спаднали водите в язовир „Зорница" в община Средец. Това каза министър Ивелина Василева след инспекция на място в общината.Министърът се запозна със състоянието в община Средец, на чиято територия има 30 микроязовира, общинска собственост. „Концесионерите са тези, които взимат отговорност за поддържането в добро техническо състояние на тези съоръжения", уточни тя. След община Средец министър Василева ще посети Гълъбово и Елхово, където ситуацията все още е сериозна. В този район вече има залети ниски площи по поречието на реката. „Очаква се нивото да продължи да се покачва, но гражданите са уведомени. На място ще предприемем всички действия, за да подпомогнем местните власти за справяне със ситуацията", категорична бе министърът.

Сърбия готви проект за интеконекторна газова връзка с България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/06/2433449_surbiia_gotvi_proekt_za_intekonektorna_gazova_vruzka_s/?ref=rss


Сърбия изготвя проектната документация за интерконекторна газова връзка с България, казва сръбският министър на енергетиката Александър Антич в интервю за в. "Блиц", цитирано от "Танюг". Той допълва, че в бюджета за 2015 г. са предвидени средства за изработване на пространствен план, в който ще бъде отбелязано точното трасе на газопровода.

"ЕС осигури на България средства за техния участък, докато ние преговаряме как ще се финансира сръбският участък", пояснява Антич. Сръбският...

Вучков: В Гълъбово ще има ток през 2 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465355

Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в Гълъбово, където е обявено бедствено положение заради продължаващите валежи, предаде БГНЕС. Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в Гълъбово, където е обявено бедствено положение заради продължаващите валежи, предаде БГНЕС.

Продават на търг първия компютър на Стив Джобс

http://www.moreto.net/novini.php?n=273125

600 хиляди долара. Това е цената, която се очаква да получи на търг в Ню Йорк, първият компютър на Стив Джобс. Машината е била закупена през 1976 година само за 600 долара, но е в идеално състояние. Първият компютър Стив Джобс отива на търг.

Прокуратурата проверява сигнал на френския посланик срещу съдия Ченалова

http://www.cross.bg/chenalova-proveryava-poslanik-1442899.html

София /КРОСС/ Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнала на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет. Сигналът е заради дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Ченалова. Случаят беше оповестен вчера от посланик Дьо Кабан и от изпълнителния директор на дъщерните фирми в ефира на бТВ. По повод действията на българския съд френският дипломат каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", като се аргументира с действията на Ченалова, която от известно време е в търговското отделение на СГС, но доглежда наказателното дело срещу Алексей Петров и още няколко души.Казусът е в това, че две български фирми искат откриване на производство по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере груп", като делото е разпределено на съдия Ченалова. Тя назначава синдика Панайот Велков - същият, който през лятото е определен - отново от Румяна Ченалова за синдик на ТВ7 и Нюз7 по друго производство. Въпреки че фирмите платили дълга си, Ченалова ги лишава от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си и дава това право на синдика

Анчелоти се е договорил за нов договор с "Реал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433442_ancheloti_se_e_dogovoril_za_nov_dogovor_s_real/?ref=rss


Карло Анчелоти е дотоворил удължаването на договора си с "Реал" (Мадрид) до 2017 г., твърдят испанските медии. 

Наскоро италианецът потвърди, че планира разговори за нов договор с "кралския клуб, след като записа успешен първи сезон начело на отбора. 

Споразумението вече е постигнато, а детайлите вероятно ще бъдат обявени след участието на "Реал" на световното клубно първенство.

Мадридчани ще играят в турнира в Мароко от 10 до 20 декември като резултат от...

В Гълъбово ще имат ток през два часа

http://www.cross.bg/horata-gulubovo-veselin-1442898.html

/КРОСС/ Създали сме такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в Гълъбово, където е обявено бедствено положение заради продължаващите валежи. Министърът подчерта, че ситуацията се следи ежеминутно и са взети необходимите мерки аварията в подстанция "Гълъбово", захранваща цялата община с електричество, която бе залята от наводненията, да бъде отстранена. По думите му обаче това не можело да стане за час-два. Информацията, че няма ток няколко дни не е съвсем точна. Наистина има две малки села, които по-продължително време нямат ток, но това е поради една авария на ЕВН. Те също работят, да отстранят аварията. Но общо взето се работи по това поне в близките часове, денонощие хората да имат два часа ток, два часа да нямат ток. Иначе всичко останало зависи от природната стихия. Надявам се, че мерките, които сме взели тук, ще дадат резултат, каза Веселин Вучков. Той изрази надежда подстанцията да бъде отводнена до утре сутринта. След това обаче е необходимо подсушаване и специалистите ще кажат дали да влезе в сила или не. Важното за нас е хората да имат ток макар и за два часа, каза той.Вучков алармира, че предвидените за бедствия пари са недостатъчни. Има много повреди, но за най-неотложните неща има специална комисия междуведомствена, която с решение на Министерски съвет, решава къде да бъдат насочени средства

Водното ниво в язовир Жребчево пада с приблизително 7-8 мм на час

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465351

В язовир „Жребчево” е понамалял малко притокът, но поради това, че според прогнозата пак ще паднат интензивни валежи, ще продължим и днес да изтакаме, може би до вечерта. Това каза за Фокус инж. Валентин Славов, главен инженер в „Напоителни системи”.
„След това ще започнем да намаляваме, защото, ако сваляме много бързо водното ниво, В язовир „Жребчево” е понамалял малко притокът, но поради това, че според прогнозата пак ще паднат интензивни валежи, ще продължим и днес да изтакаме, може би до вечерта. Това каза за Фокус инж. Валентин Славов, главен инженер в „Напоителни системи”. „След това ще започнем да намаляваме, защото, ако сваляме много бързо водното ниво,

Тринайсет моряци са евакуирани от руски кораб, потъващ край Балчик

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/06/2433443_trinaiset_moriaci_sa_evakuirani_ot_ruski_korab/?ref=rss


Тринайсет моряци са евакуирани от руския товарен кораб "Елга 1", който потъва край бреговете на Балчик, съобщава "Дарик Варна". Няма повече бедстващи или пострадали.

Ситуацията със съда е критична, но екип от водолази се опитва да запуши пробойните. Спасителна операция с влекачи е била проведена по-рано днес.

"Елга 1" е бедствал от 3 декември, когато на около 160 км източно от Варна екипажът е подал сигнал, че в машинното отделение започва да навлиза вода. Час и половина...

Любо Пенев ексклузивно пред Труд: Още преди година искаха да ме сменят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4464378

Любо Пенев е от великаните на българския футбол. Безспорен лидер в отборите си - ЦСКА, „Валенсия", „Атлетико" (Мадрид), „Компостела" и „Селта". 217 гола в 432 мача! Двукратен шампион на България с ЦСКА, четири пъти носител на купата. Той е първият наистина голям трансфер в чужбина на българския футболист. Голмайстор и капитан на „Валенсия", където Любо Пенев е от великаните на българския футбол. Безспорен лидер в отборите си - ЦСКА, „Валенсия", „Атлетико" (Мадрид), „Компостела" и „Селта". 217 гола в 432 мача! Двукратен шампион на България с ЦСКА, четири пъти носител на купата. Той е първият наистина голям трансфер в чужбина на българския футболист. Голмайстор и капитан на „Валенсия", където

Водното ниво в язовир Жребчево пада с приблизително 7-8 мм на час

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465347

В язовир „Жребчево” е понамалял малко притокът, но поради това, че според прогнозата пак ще паднат интензивни валежи, ще продължим и днес да изтакаме, може би до вечерта. Това каза за Фокус инж. Валентин Славов, главен инженер в „Напоителни системи”.
„След това ще започнем да намаляваме, защото, ако сваляме много бързо водното ниво, В язовир „Жребчево” е понамалял малко притокът, но поради това, че според прогнозата пак ще паднат интензивни валежи, ще продължим и днес да изтакаме, може би до вечерта. Това каза за Фокус инж. Валентин Славов, главен инженер в „Напоителни системи”. „След това ще започнем да намаляваме, защото, ако сваляме много бързо водното ниво,

Уникалните сребърни бижута се очертават като хит на пазара, отчита НАП-Русе

http://www.cross.bg/izdeliya-sreburni-zlatni-1442897.html

Русе /КРОСС/ Сребърни бижута от родни дизайнери ще определят модата за коледни подаръци, според заявките на търговци за маркиране на ювелирни изделия с държавен знак в офиса на НАП в Русе. В неговата лаборатория за проверка на артикули от благородни метали тази година са обработени над 3 800 сребърни изделия и над 1 100 златни.През пролетта и лятото преобладават вносни партидите от традиционни доставчици в Турция и Италия, които се реализират предимно по черноморските курорти. През есента и в навечерието на новогодишните празници тази година бижутерите зареждат щандовете с ръчни изработки на местни моделиери, разчитайки на съчетанието от тяхната уникалност и по-приемливата цена за затруднените финансово клиенти, които търсят отличаващ се подарък за любимите си хора.За да не бъдат обаче, клиентите ощетени от некоректни търговци, дизайнът и цената трябва да са в съответствие със законовите нормативи за чистота на металите и за това да се проверява още при покупката. Печатът, който се поставя върху златните изделия, изобразява стилизирана роза, а върху сребърните - житен клас и съответната проба. Лабораторията в офиса на НАП в Русе е сред 7-те в страната, в които се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни изделия за продажба от търговци, от вносители или от производители с материали на клиента - т. нар. занаятчии. Златото и среброто се проверяват чрез метода с еталони на камък

Ивайло Московски: Успяваме да се справим с тежката ситуация в Бургаско

http://pik.bg/ивайло-московски-успяваме-да-се-справим-с-тежката-ситуация-в-бургаско-news258263.html

Ивайло Московски: Успяваме да се справим с тежката ситуация в Бургаско

Успяваме за момента да се справяме, каза във връзка с утежнената ситуация в Бургас и региона министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от "Фокус". Той и министърът на околната среда Ивелина Василева пътуват към Елхово, а оттам и към Гълъбово, където е министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

„Опитваме се да създадем организация, където е необходима, централна и местна власт да си взаимодействат и да се преодоляват проблемите и разписваме конкретни мерки за всеки конкретен случай“, обясни той. В язовир „Зорница“ в община Средец има прокопан допълнителен траншеи, от който аварийно да се отточва вода.

„Има филтър през стената, който пропуска вода, но там има предписание как да бъде отстранено“, обясни Московски. С решение на общински съвет има избор на концесионер на язовира, на който са издадени предписания как да стопанисва обекта занапред. Контролирано се изпуска вода от язовира. Вчера министърът е инспектирал 4 проблеми транспортни трасета. „Успяваме за момента да се справяме“, категоричен бе министърът. След срещата в Гълъбово с министър Вучков ще бъде обобщена ситуацията и в другите райони. 

Фуркад записа 32-ра победа за Световната купа в биатлона, Анев е 38-и

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433436_furkad_zapisa_32-ra_pobeda_za_svetovnata_kupa_v/?ref=rss


Носителят на Световната купа и двукратен олимпийски шампион Мартен Фуркад спечели спринта на 10 километра от световната купа по биатлон в Йостерсунд.

Французинът беше без грешка в двете стрелби и измина дистанцията за 24:46,6 минути за 32-ата победа в кариерата си. 

Втори на 28,3 секунди финишира чехът Ондрей Моравец, който също повали всичките 10 мишени. Словенецът Яков Фак е трети на...

Въпросът за спирането на „Южен поток“ определено е закрит

http://www.bnews.bg/article-123733

Според ръководителят на Газпром Алексей Милер, България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, допълни още Милер в ТВ интервю.

Високопоставен шеф на Ал Кайда е убит в Пакистан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465343

Високопоставен шеф на Ал Кайда е убит в Пакистан, съобщи www.bbc.com.
ФБР определя Аднан ел Шукриюма като ръководителят на глобалните операции на организацията и наследник на, отговорния за атаките от 11 септември, Халид Шейх Мохамед.
Според данните Шукриюма е планирал атентата в метрото в Ню Йорк през 2009 г. Високопоставен шеф на Ал Кайда е убит в Пакистан, съобщи www.bbc.com. ФБР определя Аднан ел Шукриюма като ръководителят на глобалните операции на организацията и наследник на, отговорния за атаките от 11 септември, Халид Шейх Мохамед. Според данните Шукриюма е планирал атентата в метрото в Ню Йорк през 2009 г.

Убит е високопоставен шеф на Ал Кайда в Пакистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465341

Високопоставен шеф на Ал Кайда е убит в Пакистан, съобщи www.bbc.com.
ФБР определя Аднан ел Шукриюма като ръководителят на глобалните операции на организацията и наследник на, отговорния за атаките от 11 септември, Халид Шейх Мохамед.
Според данните Шукриюма е планирал атентата в метрото в Ню Йорк през 2009 г. Високопоставен шеф на Ал Кайда е убит в Пакистан, съобщи www.bbc.com. ФБР определя Аднан ел Шукриюма като ръководителят на глобалните операции на организацията и наследник на, отговорния за атаките от 11 септември, Халид Шейх Мохамед. Според данните Шукриюма е планирал атентата в метрото в Ню Йорк през 2009 г.

Нова измама във Фейсбук

http://www.cross.bg/feiisbyk-sms-i-mrezhi-1442896.html

 Призовават за пращане на скъпи есемеси от чуждо име   София /КРОСС/ Нова измама върлува във Фейсбук. Хакери проникват в профили, пишат лични съобщения от чуждо име и призовават за изпращане на sms-и. Те обаче струват по няколко лева.Представете си следното: приятелите ви започват да ви звънят и да ви питат учудено защо във Фейсбук ги призовавате да изпращат sms-и за достъп до сайт. А всяко съобщение струва 5 лв. В тази объркваща ситуация попаднала Елена. Сега тя се чувства много уязвима във виртуалното пространство.За специалистите неприятното преживяване не е нищо ново. Напротив - с масовото използване на социални мрежи става масово и нарушаването на интернет идентичността. Хакерите се радват и на незнанието на повечето потребители. Особено при избора им на парола. За да се избегне подобен сценарий, експертите съветват да избираме по-сложни пароли, да не въвеждаме лични данни при ползване на безплатни wi-fi мрежи и да използваме допълнителни услуги за сигурност, като потвърждаване на профила през sms, съобщава Нова телевизия.

Арестуваха трима българи в Милано за кражба на луксозни коли

http://pik.bg/арестуваха-трима-българи-в-милано-за-кражба-на-луксозни-коли-news258259.html

Арестуваха трима българи в Милано за кражба на луксозни коли

Трима българи и двама италианци бяха арестувани в Милано за кражба на десетки луксозни автомобили, съобщиха медиите на Апенините. Заловените българи са на 46, 43 и 40 години. В момента се разследват и други евентуални български членове на трафика.

Само през първите шест месеца на годината били откраднати поне 30 Range Rover, както и много джипове на “Мерцедес”, “Ауди” и БМВ. Те били отключвани и подкарвани от двете банди за по-малко от минута.

За да направят това, крадците използвали една и съща техника.

Бъфет е втори по богатство в света

http://www.cross.bg/otzenyava-miliarda-dolara-1442895.html

/КРОСС/ Американският бизнесмен и филантроп Уорън Бъфет излезе на второ място в списъка на най-богатите хора на планетата. След края на вчерашната (5 декември) търговия на американската фондова борса, акциите на компанията му Berkshire Hathaway достигнаха рекордни нива. Сега богатството му се оценява на 73,7 милиарда долара. Така той успя да измести мексиканския бизнесмен Карлос Слим, притежавайки 300 млн. повече. Най-богатият човек в света е Бил Гейтс, чието състояние се оценява на 87,2 милиарда долара.

Корабът "Елга 1" може да остане край Балчик с дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=273152

дни може да продължи операцията по изпомпването на водата и издърпването до Варна на бедстващия край Балчик руски кораб "Елга 1". Преместването на плавателния съд зависи и от собственика. Това коментира за Moreto.net председателят на Българската асоциация на морските капитани, кап.

ДПС активист и лидерът на ГЕРБ в Белица в кървав инцидент на пътя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465339

Опасен екшън се разиграл посред нощ вчера в Белица, когато е получен сигнал за блъснат човек, съобщава Struma.com. Блъснатият пешеходец според сигнала бил кумашинът на заместник - кмета на Белица Карамфил Джембазки, активистът на ДПС Юсуф Жульов. В момента Жульов е в болница с порезна рана на крака и комоцио. Опасен екшън се разиграл посред нощ вчера в Белица, когато е получен сигнал за блъснат човек, съобщава Struma.com. Блъснатият пешеходец според сигнала бил кумашинът на заместник - кмета на Белица Карамфил Джембазки, активистът на ДПС Юсуф Жульов. В момента Жульов е в болница с порезна рана на крака и комоцио.

Хей, фенове на Хари Потър? Имате подарък от Роулинг!

http://www.bnews.bg/article-123734

Писателката Джоан Роулинг прави неочакван подарък на феновете на поредицата за Хари Потър.

Лукарски: Още има вариант за „Южен поток"

http://pik.bg/лукарски-още-има-вариант-за-„южен-поток-news258260.html

Лукарски: Още има вариант за „Южен поток"

Все още нямаме официално съобщение от руска страна, така че официално „Южен поток" не е спрял. Това съобщи пред Дарик радио министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Лукарски определи като много сложен въпроса какво ще загуби България, ако не се строи „Южен поток". 400-те милиона, за които говори Владимир Путин са ефимерно число. Президентът Путин изчислява все едно проектът е избил всичките си разходи, което не е така. Аз съм резервиран по отношение на това число, каза още Лукарски.

На 1 декември в Анкара Путин каза, че само преките доходи за българския бюджет от транзита щели да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно.

Все още има вариант „Южен поток" да се осъществи като проект, но това трябва да стане по европейските директиви и с ясен анализ, че е изгоден за България, добави още той.

България губи 3 млрд. евро приходи от транзита на руски газ годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=273149

България губи 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб.м руски газ годишно от спирането на проекта „Южен поток”, каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС. Въпросът за спирането на проекта „Южен поток” определено е закрит, каза той.

ДПС активист и лидерът на ГЕРБ в Белица в кървав инцидент на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465334

Опасен екшън се разиграл посред нощ вчера в Белица, когато е получен сигнал за блъснат човек, съобщава Struma.com. Блъснатият пешеходец според сигнала бил кумашинът на заместник - кмета на Белица Карамфил Джембазки, активистът на ДПС Юсуф Жульов. В момента Жульов е в болница с порезна рана на крака и комоцио. Опасен екшън се разиграл посред нощ вчера в Белица, когато е получен сигнал за блъснат човек, съобщава Struma.com. Блъснатият пешеходец според сигнала бил кумашинът на заместник - кмета на Белица Карамфил Джембазки, активистът на ДПС Юсуф Жульов. В момента Жульов е в болница с порезна рана на крака и комоцио.

Борисов поздрави Фандъкова за избора на София за град на киното на ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/sofiya-borisov-grad-1442894.html

София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов поздрави кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, професионалния й екип, както и всички жители и гости на столицата, за избора на София за град на киното на ЮНЕСКО. „Това авторитетно признание за добро управление идва в резултат на неуморните ни усилия през последните 8 години да модернизираме София и да я превърнем в добър за живеене и работа град. Инфраструктурата, която изградихме и продължаваме да строим, логично доведе след себе си до инвестиции от страна на бизнеса, включително и в областта на културата. Резултатът от това добро взаимодействие между общината, държавата и частните предприемачи е видим за всички. Пожелавам на екипа на Столична община, както и на хората, които са съпричастни към развитието на София, да продължават да работят все така целенасочено и всеотдайно, за да живеем всички заедно в една по-добра среда. На този хубав ден - Никулден, поздравявам и всички, които носят това име, рибарите, бургазлиите. Пожелавам им да са живи и здрави, много късмет, успех и пълни мрежи", написа Борисов във Фейсбук.    

Сдружение на майките към Кралев: Затворете незабавно чалготеките в Зимния дворец

http://society.actualno.com/Sdrujenie-na-majkite-kym-Kralev-Zatvorete-nezabavno-chalgotekite-v-Zimnija-dvorec-news_444786.html

Очакваме от новия министър на младежта и спорта Красен Кралев да прояви воля и държавническа мъдрост и още в близките дни да преустанови дейността на огромните чалготеки, настанени и функциониращи на ...

Притокът в "Жребчево" е намалял

http://starazagora.actualno.com/Pritokyt-v-Jrebchevo-e-namaljal-news_444789.html

В язовир „Жребчево” е понамалял малко притокът, но поради това, че според прогнозата пак ще паднат интензивни валежи, ще продължим и днес да изтакаме, може би до вечерта. Това каза...

Възрастна жена и синът й спят на улицата в студа

http://www.cross.bg/sinut-ylitzata-vuzrastna-1442893.html

/КРОСС/ Възрастна жена и синът й спят на улицата в Кърджали в декемврийския студ. В 21.30 часа температурата в града е 5 градуса, в полунощ пада до 0 градуса.Опитваме се да заговорим жената, която спи на улицата, в района на Пазара. Махва ни с ръка да се махаме.„Легна си към 17.45 часа. През лятото го правеше към 21.00 часа. Сега си е намерила един юрган повече. И повече кашони е сложила отдолу. Тя и синът й живеят тук, на стълбите", казват пред 24rodopi.com търговците от улицата.Жената на възраст около 70 години и синът й, който е на около 40 години, нямат дом. Те скитат по цял ден, а вечер се прибират на стълбището срещу автобусната спирка на Пазара в Кърджали.

Експерти: Виртуалното пространство превръща училищния тормоз в 24-часов

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/06/2433220_eksperti_virtualnoto_prostranstvo_prevrushta/?ref=rss


Българските ученици не разпознават онлайн тормоза и не осъзнават, че агресивни коментари, клипове или снимки могат да афектират техните връстници. Това стана ясно вчера на кръгла маса на тема "Превенция на онлайн тормоза сред учениците", която се проведе в Центъра за изследване на демокрацията. Според представените данни 13.7% от учениците са били тормозени първо в училище, а после онлай, което разкрива, че онлайн тормозът е естественото продължение на стресирането на учениците от училище....

Зоопаркове заплашени от затваряне заради липса на лиценз

http://www.cross.bg/ysloviya-gradini-zoologicheski-1442892.html

София /КРОСС/ Зоопарковете в страната имат една година да осигурят подходящи условия за отглеждане на животните. Ако това не стане, може да се стигне до затварянето на някои от тях.В момента от 21 зоологически градини само 7 имат лиценз.Зоокът Разград е един от обектите с изтекъл лиценз. За да получат нов трябва да осигурят подходящи условия за тревопасните, които отглеждат там. Общината дава за загражденията, които се правят в момента 20 000 лв. За 50 000 лв. са подобрени клетките за лъвовете.В момента там има 7 от големите котки - 2 възрастни двойки и 3 малки. След 10 дни лъвчетата ще бъдат предложени на търг.„Изготвена е пазарна оценка на самите лъвчета, заприходени са в общината за 600 лв. всяко едно от тях и затова начална тръжна цена общо за трите ще бъде 1800 лв.", обясни пред bTV зам.-кметът на Разград инж. Ценка Таракчиева.От регионалната екоинспекция в Русе са предупредили общината, че лъвчетата могат да бъдат продадени само на зоопарк или спасителен център. Ако не бъде спазено, ще бъдат конфискувани.Животните не може да се купят и от европейски цирк заради влизащата в сила забрана за използването на диви животни.Зоопаркът в Разград е създаден през 60-те години на миналия век. Тогава са направени и по-голямата част от другите зоологически градини. От гледна точка на екоминистерството 21 зоопарка са твърде много за България

Kметът на Кула: Започва ново обледяване в общината, три села са без ток

http://pik.bg/kметът-на-кула-започва-ново-обледяване-в-общината-три-села-са-без-ток-news258255.html

Kметът на Кула: Започва ново обледяване в общината, три села са без ток

Три села са без ток в община Кула. Това каза за Радио „Фокус” д-р Владимир Владимиров, кмет на общината.

По думите му, това са Извор махала, Големово и Полетковци. „При село Извор махала положението остава трагично. Шест поредни електрически стълба са паднали, което изисква повече време за възстановяване”, обясни кметът. При селата Големаново и Полетковци се очаква днес електрозахранването да бъде възстановено. „Започна ново обледяване в общината. Почти 24 часа валежът не е спирал. Температурите са около и на места под нулата, което води до ново обледяване на дървета и жици”, каза още д-р Владимиров.

Той добави, че група от доброволци, заедно с аварийната група към общината са почистили леда от клони и дървета в Кула. Във всички трафопости на територията на общината има ток. „Възстановено е ел.захранването и в селата Тополовец, Полетковци, Цар Петрово, очаква се и в село Старопатица в най-скоро време да има ток навсякъде”, допълни д-р Владимиров. По думите му, в град Кула електрозахранването е възстановено напълно.

Черно море победи Левски в калта

http://www.moreto.net/novini.php?n=273151

Черно море надви с 1:0 Левски в двубой от 18-я кръг на А група. Домакините поведоха след добро включване на Михаил Венков от ляво, при което последва центриране, а Матиа Курьор намери добре топката и вкара за 1:0 в 43-ата минута. Луис Педро имаше претенции за дузпа в 28-та минута, но съдията Георги Йорданов прецени, че футболистът на Левски е симулирал в дадената ситуация и му показа жълт картон.

На 6 декември православните почитат Св. Николай Чудотворец

http://www.mediapool.bg/na-6-dekemvri-pravoslavnite-pochitat-sv-nikolai-chudotvorets-news228042.html

На 6 декември Българската православна църква чества денят на Св. Николай Чудотоворец. Празникът е известен и като Никулден и се отбелязва от рибари, банкери, моряци. Св. Николай се счита и за пазител на семейството и жилището. На Никулден имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Николета. На този ден и град Бургас чества своя празник.

Хиляди на протест в САЩ срещу полицейския произвол

http://offnews.bg/news/n_1/n_427561.html

Продължават мащабните протести в САЩ, провокирани от поредицата от инциденти, при които полицаи убиха чернокожи мъже в различни части на страната. Най-масови са протестите в Ню Йорк. Там защитниците на човешките права налягаха на улицата в позата на загиналия Ерик Гарднър, болният от асма мъж, който това лято беше удушен от полицай на улицата. В столицата Вашингтон също се проведе протестно шествие, пише Си Ен Ен. Протестиращите се движеха главно по централните улици на американската столица с плакати, на които можеха да се прочетат различни послания: "Животът на черните има значение", "Расизмът убива", "Така изглежда демокрацията", "Без справедливост няма мир". Улиците и на други големи градове в САЩ се изпълниха с протестиращи - Бостън, Чикаго, Кливланд, Маями, Ню Орлиънс. Общественото недоволство се отприщи на 24 ноември, когато съдът реши да не бъде привлечен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, който уби невъоръжения 18-годишен чернокож младеж Майкъл Браун в град Фъргюсън, щата Мисури. Хиляди хора излязоха на протест в Кливланд, където бял полицай, застреля миналия месец 12-годишно момче, което държало пистолет играчка.

Реал и Анчелоти се разбраха

http://www.cross.bg/real-i-ancheloti-se-razbraha-1442891.html

/КРОСС/ Шефовете на испанския гранд Реал Мадрид се договориха с треньора на клуба Карло Анчелоти за удължаване на договора му, съобщава „Марка". Съгласно новото споразумение, италианският специалист ще остане на „Сантяго Бернабеу" до лятото на 2017 година. Новият договор на Анчелоти ще бъде официално оповестен след клубното първенство, което завършва на 20 декември. Другият вариант е това да се случи в началото на следващата година.

Министър Ивелина Василева: С около метър спаднаха водите на язовир "Зорница"

http://pik.bg/министър-ивелина-василева-с-около-метър-спаднаха-водите-на-язовир-зорница-news258251.html

Министър Ивелина Василева: С около метър спаднаха водите на язовир "Зорница"

С около метър са спаднали водите в язовир „Зорница“ в община Средец. Това е показала инспекция на място, съобщи министърът на околната среда и водите, Ивелина Василева, цитирана от "Фокус". На място министър Василева и министърът на транспорта Ивайло Московски са се запознали със състоянието в община Средец, на чийто територия има 30 микроязовира, общинска собственост. Кметът Иван Жабов е уверил, че всички са с изяснена собственост и се провеждат процедури за отдаване на концесия. „Т.е. концесионерите са тези, които взимат отговорност за поддържането в добро техническо състояние на тези съоръжения“, разясни Василева.

Двамата министри пътуват към Гълъбово, където ситуацията е критична, предвид това, че имаше и засегната инфраструктура, свързана с осигуряването на електроподаването, залети ниски места по поречието на реката. След това ще посетят Елхово, където също ситуацията е сериозна. Министър Василева поддържа връзка с кмета, който е споменал, че от 2010 г. не са толкова високи нивата на река Тунджа, която продължава да бъде критична, тъй като от горното течение продължават да прииждат високи води. „В този район вече има залети ниски площи по поречието на реката. Очаква се още да се покачва нивото, но гражданите са уведомени, мобилизирана е местната власт, така че и на място ще предприемем всички действия за да подпомогнем местните власти за справяне със ситуацията“, категорична бе министър Василева. 

Българи крадат джипове с електроника в Милано, скриват ги под земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4464910

Трима българи и двама италианци бяха арестувани в Милано за кражба на десетки луксозни автомобили, съобщиха медиите на Апенините. Заловените българи са на 46, 43 и 40 години. В момента се разследват и други евентуални български членове на трафика.
Само през първите шест месеца на годината били откраднати поне 30 Range Rover, Трима българи и двама италианци бяха арестувани в Милано за кражба на десетки луксозни автомобили, съобщиха медиите на Апенините. Заловените българи са на 46, 43 и 40 години. В момента се разследват и други евентуални български членове на трафика. Само през първите шест месеца на годината били откраднати поне 30 Range Rover,

Алексей Милер: ЕС подари на Турция газовото кранче

http://www.mediapool.bg/aleksei-miler-es-podari-na-turtsiya-gazovoto-kranche-news228041.html

Европейският съюз подари на Турция кранчето на газа за Европа. Това заяви в интервю за предаването "Новини в събота" по руската държавната телевизия ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. Това стана в отговор на въпрос "какво изгуби България и какво  спечели Турция от промяната в маршрута на "Южен поток", който според него "абсолютно е закрит проект". "В момента през България транзитно се доставят 18 млрд. куб. м газ към Турция, Македония и Гърция. След реализирането на проекта за морски газопровод към Турция всички тези обеми ще минат през турска територия, а не през България. Тя ще изгуби статута си на транзитна държава. За България без съмнение ситуацията е сложна преди всичко защото не само ще пропусне ползи, но и ще понесе преки загуби. Там няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места", цитира думите му агенциая ТАСС. "ЕС, Европейската комисия просто подариха на Турция газовото кранче. И мисля, че Турция може да се възползва от това в диалога си с Европа. Ние получихме нов стратегически партньор в газовия бизнес. Турция е изключително динамично развиващ се газов пазар - за 2014г. те се качват от трето на второ място по доставени обеми." Милер допълва още, че през турска територия ще се пренасят над 50 млрд. кул. м руски газ, "което безспорно е повишаване на геополитическия статут на Турция в района, тя фактически става такъв разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа". Ръководителят на "Газпром" споделя още, че "Южен поток" е спрян в деня, в който в Черно море е влязъл корабът на италианската компания "Сайпем" (Saipem) за полагане на тръбите от подводния участък. Според него решението да бъде закрит "Южен поток" е взето в Турция по време на посещението на руската делегация, предвождана от президента Владимир Путин. "Как да работи този кораб, когато България не дава разрешение за строителство в териториалните й води, в изключителната й икономическа зона и на сушата? Този въпрос няма никакво отношение към Третия енергиен пакет, регламентиращ експлоатацията." Милер изтъква, че липсата на разрешение за работа "е решение на българската страна", а не на Европейската комисия. "Няма защо да се обвинява Еврокомисията, Разрешение за строителството издава правителството на България", продължи да повтаря Милер известната теза на Москва, че споразуменията за газопровода са двустранни и всяка държава сама решава какво да се прави по "Южен поток" на нейна територия. Той обаче допълва, че "просто откровеното блокиране" на проекта е "целенасочена политика на ЕС" и изрежда поредицата решения на Европарламента и "наказателното писмо от Европейската комисия (...) за участието й в "Южен поток" с Русия". "Затова да се казва сега, че топката е в руската страна е все едно да прехвърляш проблема от болната глава на здравата." След това той обобщава, че покрай проекта Русия натрупала знание и опит как работи европейската бюлокрация и казва: "Кой ще ни даде гаранции, че това няма да се повтори след месец, два, половин година?". По думите на Милер, цитирани от РИА Новости ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток” и газопровод през Турция. Той поясни, че Русия ще доставя на Украйна нужното за вътрешното потребление количество газ, а Европа ще получава гориво по алтернативни маршрути.

Блясъкът на "Левски" затъна в нивата на "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433421_bliasukut_na_levski_zatuna_v_nivata_na_cherno_more/?ref=rss


Само няколко дни след резултатната и впечатляваща победа над "Монтана" за купата, "Левски" загуби с 0:1 гостуването на "Черно море" във Варна за първенството.

Отборът на старши-треньора Георги Иванов-Гонзо стана поредната жертва на ужасния терен на стадион "Тича". Въпреки че в дълги периоди от мача беше по-активният отбор, а преди три дни вкара цели четири гола, днес "Левски" показа старите си слабости в нападение.

Решителният момент настъпи две минути преди почивката,...

ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!!

http://www.zapernik.com/pernik/chestit-nikulden-na-vsichki-imennici_36258/

Със пожелание за много здраве, защото без него всичко останало губи значение, щастие за да може да има повече усмивки на лицата ви, късмет без него не би могло да ви върви по вода, успех във всяко едно начинание, любов, защото без любов света не би могъл да съществува!!!

ВЕСЕЛО ИЗКАРВАНЕ НА ПРАЗНИКА СКЪПИ ИМЕННИЦИ И НЕКА ИМЕНАТА ВИ НОСЯТ МНОГО, МНОГО КЪСМЕТ ВЪВ ЖИВОТА !!!

ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!!

http://www.zapernik.com/pernik/chestit-nikulden-na-vsichki-imennici_36257/

Със пожелание за много здраве, защото без него всичко останало губи значение, щастие за да може да има повече усмивки на лицата ви, късмет без него не би могло да ви върви по вода, успех във всяко едно начинание, любов, защото без любов света не би могъл да съществува!!!

ВЕСЕЛО ИЗКАРВАНЕ НА ПРАЗНИКА СКЪПИ ИМЕННИЦИ И НЕКА ИМЕНАТА ВИ НОСЯТ МНОГО, МНОГО КЪСМЕТ ВЪВ ЖИВОТА !!!

Черно море препъна Левски в калта на „Тича“

http://www.bnews.bg/article-123728

Черно море победи Левски с минималното, но много ценно 1:0 на разкаляния терен във Варна.

Тежко болният Борис Гуджунов: Искам да погледна сина си, в очите му съм една плюнка, срам ме е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465322

Сега не пея, защото от тия болници ми е пресъхнало гърлото и не мога да поддържам гласа си във форма. Най-голямата ми трагедия е как пеех тогава и когато чуя някакъв запис викам: Майка му стара, пял съм много хубаво. Но сега не мога вече така. Мъчно ми е. Вече нещата са други и съм един стар пенсионер. Пенсионер без пенсия. Сега не пея, защото от тия болници ми е пресъхнало гърлото и не мога да поддържам гласа си във форма. Най-голямата ми трагедия е как пеех тогава и когато чуя някакъв запис викам: Майка му стара, пял съм много хубаво. Но сега не мога вече така. Мъчно ми е. Вече нещата са други и съм един стар пенсионер. Пенсионер без пенсия.

Цената на петрола продължава да пада

http://www.cross.bg/petrola-stranite-tzenata-1442890.html

/КРОСС/ Цената на петрола продължава да пада. На Лондонската стокова борса сорт брент вече се търгува под 69 долара за барел. Причината - страните от ОПЕК не съкращават добива си и изглежда, че са готови да се примирят с ниските му цени. Освен това Саудитска Арабия обяви, че рязко намалява цените на своя петрол, предназначен за износ за САЩ и страните от Азия. Това са и най-значителните намаления от 14 г. насам.Рублата обаче успя да се закрепи и не падна още заедно с петрола. Тази сутрин на московската борса 1 долар се разменяше срещу 53,05 рубли, а 1 евро - за 65,03. Това са рекордно ниски стойности за руската валута, но поне нямаше обичайният срив.

Пожар изпепели мъж в крайселски фургон

http://www.bnews.bg/article-123730

Тялото на мъж с неустановена самоличност изгоря бе намерено след потушаването на огъня в землището на село Оризаре. По първоначални данни огънят е тръгнал от неправилно ползване на печка с твърдо гориво.

Спасиха 13 руски моряци, бедствали в Черно море на път за Варна

http://pik.bg/спасиха-13-руски-моряци-бедствали-в-черно-море-на-път-за-варна-news258250.html

Спасиха 13 руски моряци, бедствали в Черно море на път за Варна

13 руски моряци са евакуирани от товарния кораб „Елга 1”, претърпял бедствие в Черно море край бреговете на българския град Варна, предаде ИТАР-ТАСС.

Натовареният с въглища плавателен съд е отплавал от пристанището в Темрюк, в руския Краснодарски край, за Варна.

На 3 декември корабът е подал сигнал за бедствие на около 160 км източно от Варна. Екипажът е съобщил, че в машинното отделение е започнало да навлиза вода. На сигнала се е отзовал българският кораб Sea Spayder, който е евакуирал екипажа. Никой от 13-те моряци не е пострадал.

Симеонов иска задължително гласуване от догодина

http://www.cross.bg/gerb-simeonov-glasyvane-1442889.html

София /КРОСС/ Иска ми се задължителното гласуване да бъде въведено още от догодина. Това каза пред журналисти преди началото на Втория конгрес на партия "Националния фронт за спасение на България" (НФСБ) лидерът на партията Валери Симеонов.Той посочи, че въпросът за въвеждането на задължително гласуване е обсъждан с ГЕРБ и с Реформаторския блок и не може да се поставя като условие за подкрепа на управлението. "Какъв ултиматум, това е прието, съгласувано с другите партии", коментира Симеонов. Съпредседателят на ПФ посочи, че кандидатурите на патриотите за зам.-министър на отбраната и за зам. областен управител трябва да бъдат проверени. "Те може да бъдат приети или да не бъдат от този, който ще ги назначава", уточни той.Валери Симеонов каза още, че не възразяват срещу назначението на Фейзи Бекир за заместник-министър на финансите. "След като е кандидатура на ГЕРБ и член на ГЕРБ, нямаме никакво възражение, ние по принцип приемаме назначения от различни етноси, стига да не са членове на протурска или чужда партия", посочи той.

Спасени са моряци от потъващ край Варна руски кораб

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/spaseni-sa-moriaci-ot-potyvasht-kraj-varna-ruski-korab-6028581

Товарният кораб "Елга-1", плаващ под руски флаг, заминал от пристанище Темрюк в Краснодарска област към Варна. Той подал сигнал за бедствие на 160 км източно от Варна, като информирал, че в машинното отделение е нахлула вода, а главната помпа била извън строя

Намереният мъртъв Руснака се надрусал, след като задигнал с авер телефон

http://pik.bg/намереният-мъртъв-руснака-се-надрусал-след-като-задигнал-с-авер-телефон-news258235.html

Намереният мъртъв Руснака се надрусал, след като задигнал с авер телефон

Илия Руснака, който бе намерен в четвъртък вечерта мъртъв в междублоково пространство на кърджалийския квартал "Възрожденци", и неговият авер Коце Козата, са отнели мобилен телефон от хлапе. "GSM-ът беше на Миро Гаргата. Момчето се ядоса и заплаши Илия и Коцето с брат си. Щял да го извика, за да ги пребие и двамата", разказаха хора от квартала пред 24rodopi.com. По думите им и Руснака, и Козата са употребявали наркотици. "Пушеха трева често, Илия обаче посягаше и към по-твърди опиати, не му беше чужд и хероинът", коментираха познати на двамата, цитирани от "24 часа"..

Няколко часа след скандала за телефона, Илия е открит мъртъв в междублоковото пространство в началото на „Възрожденци". Една от версиите за смъртта му пък е именно свъхдоза хероин. На метри от тялото му, медиците откриват в безсъзнание и друго момче от компанията на Илия, най-вероятно приятелят му Коце.

„Сигнализираха, че млад мъж лежи на паркинга и може някоя кола да мине върху него. Когато на място е дошла линейката, е намерено и другото момче", разказаха хора от квартала. Тялото на момчето било в калта на няколко метра от магазина, бил е по гръб, обясняват комшии. Сутринта до вратата на магазина открих хвърлени ръкавици, с които вероятно са извършвали огледа. Много често се събираше тази компания момчета. Обикновено на беседката пред блока. Пиеха бира, алкохол, вдигаха гюрултия, неведнъж сме се оплаквали от шума. Пушеха и трева. Жалко, че млади хора така си отиват от този свят", коментира магазинер в квартала.

Тялото на Илия О. бе открито около 23 часа в четвъртък. „Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали е извършила оглед. Няма улики за насилствена смърт. Тялото е транспортирано за аутопсия в отделението по съдебна медицина на кърджалийската болница", потвърдиха от Областната дирекция на полицията.

Гай Синър, който игра Лейтенант Грубер в сериала “Ало, ало”: Тв журналистка разби сърцето ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4463847

- Харесват ми жените тук. (Смее се.) Когато дойдохме предния път, беше по работа. Качвахме се на сцена, посещавахме театри, пълни с хора. Те бяха толкова щастливи да ни видят. Бе невероятно да ни приемат така толкова години след края на сериала. Хареса ми любовта им към героите от “Ало, ало”. За мен е удоволствие да съм тук. - Харесват ми жените тук. (Смее се.) Когато дойдохме предния път, беше по работа. Качвахме се на сцена, посещавахме театри, пълни с хора. Те бяха толкова щастливи да ни видят. Бе невероятно да ни приемат така толкова години след края на сериала. Хареса ми любовта им към героите от “Ало, ало”. За мен е удоволствие да съм тук.

Тежко болният Борис Гуджунов: В очите на сина ми съм една плюнка, срам ме е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465297

Сега не пея, защото от тия болници ми е пресъхнало гърлото и не мога да поддържам гласа си във форма. Най-голямата ми трагедия е как пеех тогава и когато чуя някакъв запис викам: Майка му стара, пял съм много хубаво. Но сега не мога вече така. Мъчно ми е. Вече нещата са други и съм един стар пенсионер. Пенсионер без пенсия. Сега не пея, защото от тия болници ми е пресъхнало гърлото и не мога да поддържам гласа си във форма. Най-голямата ми трагедия е как пеех тогава и когато чуя някакъв запис викам: Майка му стара, пял съм много хубаво. Но сега не мога вече така. Мъчно ми е. Вече нещата са други и съм един стар пенсионер. Пенсионер без пенсия.

МВР: Няма задържани за убийството на Хрисимов

http://www.cross.bg/hrisimov-ybiiistvoto-iiosko-1442888.html

София /КРОСС/ Няма задържани за убийството на Хрисим Хрисимов, съобщиха от МВР специално за "24 часа". Те отрекоха, появилите се по други медии информации, че са арестувани синът на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, Мариян Атанасов, Вергил Славов, Ивайло Симеонов - Богьовеца и Александър Йорданов. Всички без сина на Йоско са подсъдими по делото "Килърите 4".Убитият в четвъртък вечер с осем куршуша Хрисим Хрисимов е един от основните свидетели срещу бандата за мокри поръчки. Той е бил разпитан на 19 ноември тази година. Показанията му са приложени по делото и убийството му по никакъв начин няма да повлияе на изхода на процеса.

Над 720 000 българи ще пътуват по Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=273143

Очаква се около 720 000 българи да напуснат домовете си за коледните и новогодишните празници и да отседнат в хотел или да се отдадат на екскурзионно пътуване. Около 560 000 от тях ще пътуват на територията на страната. Приблизително 160 000 нашенци ще предпочетат да прекарат почивните дни извън граница.

Кметът на Несебър откри традиционната Никулденска изложба

http://www.cross.bg/nesebur-obshtina-neseburskite-1442887.html

Несебър /КРОСС/ Кметът на община Несебър - Николай Димитров, откри традиционната изложба, организирана от Дружеството на несебърските художници, посветена на големия християнски празник Никулден. Тя се проведе в залата на градската галерия в Несебър и събра множество гости и почитатели на съвременното изобразително изкуство. Художниците представиха най-добрите си творби в сферата на графиката, живописта, пластиката и приложното изкуство. Изложбата се превърна в поредната илюстрация, доказваща афинитета на несебърските творци към качествени художествени творби, несъмнено зареждащи посетителите с жизненост и самобитната красота на енергията, вложена от вътрешния интелектуален и емоционален капацитет на авторите. „За мен е голямо удоволствие да съм тук и искам да благодаря на Дружеството на несебърските художници, тъй като те винаги са се отзовавали на всички мероприятия, а също така, те със своите произведения, са част от визията на община Несебър", каза в приветственото си слово г-н Димитров. Той допълни още, че Общината полага средства, грижи и усилия, а дори и в условията на криза успява да подпомага разнообразни дейности и най-вече - творците и художниците, културата, социалната политика и др

Милер: Няма гаранции, че ако се върнем към "Южен поток", ЕС няма пак да го блокира

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-miler-1442886.html

/КРОСС/ Няма гаранции, че ако се върнем към "Южен поток", Европейският съюз няма да го блокира отново. Това заяви пред „Вести в събота" шефът на "Газпром" Алексей Милер. "В действителност, ако говорим за времето, за усилията, които положихме (за" Южен поток "), това са години ... Придобихме някои познания и опит. Сега можем да кажем, че познаваме много добре европейската бюрокрация. Но кой може да гарантира, че това няма да се случи отново след един или два месеца или половин година", попита Милер.   Шефът на „Газпром" подчерта, че блокирането на проекта е било целенасочена политика на Европейския съюз и припомни, че на 17 април тази година Европейският парламент е приел резолюция за забрана на "Южен поток".

Радан Кънев във Варна: Има сериозни съмнения, че българският съд работи за мафията

http://varna.actualno.com/Radan-Kynev-vyv-Varna-Ima-seriozni-symnenija-che-bylgarskijat-syd-raboti-za-mafijata-news_444779.html

Няколко думи първо за общата политическа обстановка и затова, което успяхме да свършим във Варна. Две сравнително важни за нас теми, които ще имат сериозно продължение. Първата тема е предизвестеният ...

Борис Гуджунов: Срам ме е като ме питат колко ти е пенсията

http://society.actualno.com/Boris-Gudjunov-Sram-me-e-kato-me-pitat-kolko-ti-e-pensijata-news_444775.html

Сега не пея, защото от тия болници ми е пресъхнало гърлото и не мога да поддържам гласа си във форма. Най-голямата ми трагедия е как пеех тогава и когато чуя някакъв запис викам: Майка му стара, пял с...

Напълно разпродадена зала на първия LORD OF THE RINGS IN CONCERT

http://music.actualno.com/Napylno-razprodadena-zala-na-pyrvija-LORD-OF-THE-RINGS-IN-CONCERT--news_444776.html

При напълно разпродадена зала “Арена Армеец“ премина първото музикално-филмово зрелище LORD OF THE RINGS IN CONCERT. Над 250 музиканти озвучиха на живо, в пълен синхрон с картината...

Риби-рекордьори се състезават в Стара Загора

http://starazagora.actualno.com/Ribi-rekordiori-se-systezavat-v-Stara-Zagora-news_444777.html

Два 50-килограмови толстолоба и 40-килограмов амур са рекордьорите тази година в рибната надпревара в Стара Загора. Достойна конкуренция са им шаран тежащ 35 килограма и двама братя близнаци - амури п...

Бебе на Бургас 2014 стана Добрияна

http://burgas.actualno.com/Bebe-na-Burgas-2014-stana-Dobrijana-news_444784.html

Бургас вече има „Бебе на града” 2014. Бебето се роди в 09:25 ч. тази сутрин в МБАЛ „Дева Мария”. Новороденото е момиче, казва се Добрияна и тежи 2,800 кг. Щаст...

ДПС активист и лидерът на ГЕРБ в Белица участници в инцидент

http://haskovo.actualno.com/DPS-aktivist-i-lideryt-na-GERB-v-Belica-uchastnici-v-incident-news_444778.html

Сериозен инцидент се разиграл посред нощ вчера в Белица, когато е получен сигнал за блъснат човек, съобщава Struma.com. Блъснатият пешеходец според сигнала бил кумашинът на заместник - кмета на Бели...

В Гълъбово ще има ток през 2 часа

http://society.actualno.com/V-Gylybovo-shte-ima-tok-prez-2-chasa-news_444785.html

Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход. Това заяви министъ...

Кметът на Несебър откри традиционната никулденска изложба в града

http://nessebar.actualno.com/Kmetyt-na-Nesebyr-otkri-tradicionnata-nikuldenska-izlojba-v-grada-news_444780.html

Кметът на община Несебър - Николай Димитров, откри традиционната изложба, организирана от Дружеството на несебърските художници, посветена на големия християнски празник Никулден. Тя се проведе в зала...

Симеонов: Преди отговора си ще говоря с Цачева и с Бинев

http://politics.actualno.com/Simeonov-Predi-otgovora-si-shte-govorja-s-Cacheva-i-s-Binev-news_444790.html

Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валер...

Московски: Инвестираме над 12 млн. лв в пристанище Бургас през следващата година

http://business.actualno.com/Moskovski-Investirame-nad-12-mln-lv--v-pristanishte-Burgas-prez-sledvashtata-godina-news_444781.html

Продължаваме инвестициите, свързани с развитието на проекта Супер Бургас. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при отварянето на Зоната за общ...

Часове преди смъртта си, Руснака откраднал телефон заедно с приятеля си Коце Козата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465295

Илия Руснака, който бе намерен в четвъртък вечерта мъртъв в междублоково пространство на кърджалийския квартал „Възрожденци", и неговият авер Коце Козата, са отнели мобилен телефон от хлапе. "GSM-ът беше на Миро Гаргата. Момчето се ядоса и заплаши Илия и Коцето с брат си. Щял да го извика, за да ги пребие и двамата", Илия Руснака, който бе намерен в четвъртък вечерта мъртъв в междублоково пространство на кърджалийския квартал „Възрожденци", и неговият авер Коце Козата, са отнели мобилен телефон от хлапе. "GSM-ът беше на Миро Гаргата. Момчето се ядоса и заплаши Илия и Коцето с брат си. Щял да го извика, за да ги пребие и двамата",

Руснака се надрусал до смърт, след като с приятеля му Коце Козата откраднали телефон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465281

Илия Руснака, който бе намерен в четвъртък вечерта мъртъв в междублоково пространство на кърджалийския квартал „Възрожденци Илия Руснака, който бе намерен в четвъртък вечерта мъртъв в междублоково пространство на кърджалийския квартал „Възрожденци", и неговият авер Коце Козата, са отнели мобилен телефон от хлапе. "GSM-ът беше на Миро Гаргата. Момчето се ядоса и заплаши Илия и Коцето с брат си. Щял да го извика, за да ги пребие и двамата",

Московски: Инвестираме над 12 млн. лв в пристанище Бургас догодина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/moskovski-investirame-nad-12-mln-lv-v-pristanishte-burgas-dogodina-185156/

За периода март-ноември 2014 г. на новоизградената морска гара в града са акостирали над 40 000 пътници, посочи министърът

Остава бедствено положението в община Грамада

http://pik.bg/остава-бедствено-положението-в-община-грамада-news258230.html

Остава бедствено положението в община Грамада

Остава бедственото положение в община Грамада. Това каза пред „Фокус” Николай Гергов, кмет на общината.

„Бедственото състояние не е отменено. Нямаме ток в два от кварталите в град Грамада”, заяви Николай Гергов. По думите му, имало много паднали стълбове. В момента се изправят два от тях.

В село Бранковци на единия трафопост няма ток. В Тошевци изобщо не е идвал. „Имаме уверение, че до довечера ще го пуснат. Доста сложно е положението”, обясни кмета на Грамада. В района на Грамада в момента вали дъжд, но температурите са около 0 градуса и не се образуват нови обледявания. „Ледът тук се стопи. Надяваме се и другите проблеми да се отстранят скоро”, каза още Николай Гергов.

1200 лв. събраха на благотворителния Никулденски търг в Балчик

http://dobrudjatv.net/1200-%d0%bb%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%83/

1200 лева събраха балчиклии по време на днешния благотворителен кулинарен търг по повод Никулден – празника на рибари и моряци. По традиция най-добрите местни готвачи демонстрират майсторство в приготвянето на рибни специалитети. През тази година кулинарните изкушения бяха продадени на търг, а събраните пари ще бъдат […]

Йордан Маринов предложен за “Почетен гражданин на Поморие”. Михаил Щерев с впечатляващо представяне на изложбата/видео/

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DMoj7MWikEg/

Художникът Йордан Маринов чества своята 70- годишнина в Поморие с изложба във фоайето на читалище “Просвета 1888″.  Юбилярят бе почетен от много приятели и ценители на неговите картини. Уникално резюме на неговите картини направи бившият кмет на Община Поморие Михаил Щерев. Той впечатли присъстващите със своите професионални познания, лични впечатления и характерно-шеговит изказ.

“Ние се разбрахме с него да направим шоу. Съжалявам много, ако сте искали да гледате нещо друго”, заяви Михаил Щерев и помоли организаторите от читалището да донесат стол за мариниста.

“Йордан Маринов провокира мисли, той е работоспособен, не казвам работохолик. Негови картини няма само в Антрактида”, сподели Щерев, който беше горещо аплодиран от присъстващите. Бившият градоначалник и дългогодишен приятел на художника връчи цвете с думите:” Тъй като аз не съм институция връчвам ти Йордане титлата “По Седемдесет Гражданин на Поморие”

Кметът Иван Алексиев също поздрави юбиляря и пое ангажимента още в понеделник да предложи на Общинския съвет Йордан Маринов да стане “Почетен гражданин на Поморие”. Всички присъстващи бурно аплодираха предложението.

Председателят на читалище “Просвета 1888″ Милчо Талев връчи на художника почетен знак на читалището.

Преди да покани присъстващите на чаша хубаво вино Йордан Маринов заяви: В Бургас съм жител, в Поморие съм човек!

Гледайте уникалното представяне и откриване на изложбата!

Вижте снимки от зверската катастрофа край Сандански

http://pik.bg/вижте-снимки-от-зверската-катастрофа-край-сандански-news258231.html

Вижте снимки от зверската катастрофа край Сандански

Вижте снимки от зверската катастрофа станала на главен път Е-79 край Сандански. Тежкият пътен инцидент стана около 7.00 часа тази сутрин в района на Техномаркет. При него пострадаха трима души, пише struma.bg.

Най-тежко раненият 25-годишен санданчанин Слави беше транспортирана в МБАЛ - Благоевград с множество политравми, лицево-челюстна травма и тежко счупена дясна ръка.

54-годишната Станка е настанена в ортопедия на санданската болница, а съпругът й бе освободен за домашно лечение. 




Отводниха 12 избени помещения в Шуменско

http://www.cross.bg/selo-pomeshteniya-otvodnili-1442885.html

Шумен /КРОСС/ Служители на група „Спасителна дейност" при РДПБЗН-Шумен са отводнили 12 избени помещения през изминалото денонощие. Отводнени са мазета на две къщи в село Царев брод и на една къща в село Благово, приземни помещения на детско заведение на ул. „Марица" и производствено помещение в индустриална зона в Шумен.Пожарникари от Велики Преслав са отводнили мазе в квартал „Кирково" на града и две в село Хан Крум. Служители на УПБЗН-Върбица са отводнили мази на три къщи в село Кьолмен.

Кирил Домусчиев: КРИБ сме „против” протести и „за” Бюджет 2015

http://pik.bg/кирил-домусчиев-криб-сме-„против”-протести-и-„за”-бюджет-2015-news258229.html

Кирил Домусчиев: КРИБ сме „против” протести и „за” Бюджет 2015

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К”, заяви позиции по следните теми:

Рожденият ден на „Радио К2” и неговата мисия.

    Илиана Беновска започна със следното встъпление: „На 4-ти декември 2014 година обществено-политическото „Радио К2” навърши 6 години, реалността в България ни изправи още в първия миг в една неравностойна битка с корупцията в съда и зависимостите по високите етажи на политиката и тотално погазената свобода на словото. „К2” стана по неволя доктор и се превърна във флагман на борбата за върховенството на закона и на свободата на медиите в България. За съжаление се наложи да потърсим съдействие по тези въпроси от ЕК, ЕП, влиятелните в света неправителствени и професионални организации. Те остро се обърнаха към политиците в България да не погазват ценностите на демокрацията и вече 8-години продължават мониторинга върху съдебната ни система, превърнала се в октопод, заедно с политици и олигарси. Последният случай с „Южен поток” показа да пореден път, че и днес е валиден принципът, че проблемите в България не се решават у нас, а трябва външна намеса. „Радио К2” се ръководи от световно утвърдени принципи на компетентната журналистика, а те са – да търсим истината, като задаваме важните за обществото въпроси и изискваме настоятелно от политиците и отговорните лица отговорите, дори когато истината не е удобна за тях. На 6-ти декември и на празника ни още веднъж се опитваме да разберем работят ли избраните от нас политици и овластените представители на властта за обществото и родината ни, или яхват властта заради удоволствието и удовлетворяването на личните си амбиции и интереси.”

    Кирил Домусчиев отправи своите поздравления към „Радио К2” и на свои ред беше поздравен от водещата Илиана Беновска за избора му за председател на КРИБ.

Мисията на Кирил Домусчиев.

    Кирил Домусчиев заяви, че мисията му е да направи България едно по-добро място за правене на бизнес и място, което е атрактивно за привличане на инвестиции. „Това е много важно и нашите деца един ден да не се срамуват, че са българи и живеят в България”, категоричен беше председателят на КРИБ. Той продължи, че се надява „гласът на бизнеса” да бъде с по-голяма чуваемост и от политици, и от синдикати.

Позицията на КРИБ относно приемането на Бюджет 2015 и обявените от КНСБ протести.

    Кирил Домусчиев заяви, че позицията на КРИБ е, че бюджетът в голяма степен е добър, той е консервативен, попада в рамките на разбирането на Конфедерацията за бюджета в ситуацията, в която се намира страната, така че КРИБ подкрепя бюджета и пледира за устойчивост, стабилност и предсказуемост. Кирил Домусчиев продължи, че има малки забележки относно обвързването на минималната работна заплата от фиска и неувеличаването на сегашния максимален осигурителен праг, но това е било обсъдено с Бюджетната комисия. „Относно протести ние сме категорично против в сегашната ситуация, защото нямаме интерес в държавата да има сътресения, напротив, на нас ни трябва една стабилност, това е добре и за хората, защото виждате какво беше толкова време без правителство”, категоричен беше председателят на КРИБ.

Възможно ли е КРИБ да бъдат обвинени, че следват модела бизнесът да бъде по-близо до властта, за да има облаги, като се обявява в подкрепа на бюджета и застава против протестите?

     „Това би било така, ако беше някакво лично мое мнение, но това е мнение на целия Управителен съвет и на нашите експерти, така че трудно можем да кажем, че бизнесът иска да е по-близо до властта”, подчерта Кирил Домусчиев и продължи, че бизнесът се нуждае от стабилност и предсказуемост независимо дали управляват леви, десни или коалиционни правителства. Той подчерта, че времена без правителство и без да може да се взимат решения и да се правят реформи не са от полза за държавата. Кирил Домусчиев заяви, че бизнесът се нуждае от реформи и ще настоява правителството да ги извърши, а в бюджета за следващата година се вижда, че са заложени реформи.

Заявеното от Владимир Путин спиране на проекта „Южен поток” и става ли България жертва на триъгълника на интереси и борба за власт Русия – САЩ – Европа?

    Кирил Домусчиев изрази мнение, че страната ни е разменна монета в една голяма политика и в случая е потърпевша. Той продължи, че „Южен поток” е един проект, който според бизнеса е полезен за България, не само заради бъдещите приходи, а и заради стабилността на газовите доставки. От друга страна проектът ще донесе много работа за български фирми, общини, пристанища и т.н., затова е важно той да се реализира. Кирил Домусчиев подчерта обаче, че ние сме член на ЕС и не можем да не се съобразяваме с европейските изисквания и закони.

Какви са намеренията относно растежа и реорганизацията на КРИБ.

   Кирил Домусчиев заяви, че КРИБ расте и се надява да успее да привлече повече фирми, като членове и съответно КРИБ да подпомага техни идеи, виждания и инициативи. „Само за последните няколко дни вече има над 50 фирми, които са изявили намерение и най-вероятно ще имаме доста работа на следващия Управителен съвет за приемането на тези членове, защото знаете, че това става с референции, с внимателен преглед на досието на тази фирма, така че и като брой членове организацията ни расте, но също така имаме идеи с колегите и за определени реформи в администрацията, за да може нашата администрация да бъде още по-полезна на бизнеса, по-експертна и да повишим нивото на услугата, която предлагаме на нашите членове”, завърши Кирил Домусчиев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

Труп изплува във водите до новата рейдова кула във Варна

http://www.cross.bg/tryp-varna-kyla-1442884.html

Варна /КРОСС/ Труп на мъж на видима възраст около 50 години е изплувал във водите на канала, в района на новата рейдова кула в Аспаруховия парк. Това съобщи за Дарик говорителят на варненската полиция Ивана Милева.Тялото е било забелязано от минувачи малко след 10.00 ч. За момента самоличността на мъжа не е установена. Улики за престъпление не са открити.

Московски: Ще се търсят всякакви механизми за реализирането на проекта "Супер Бургас"

http://pik.bg/московски-ще-се-търсят-всякакви-механизми-за-реализирането-на-проекта-супер-бургас-news258223.html

Московски: Ще се търсят всякакви механизми за реализирането на проекта "Супер Бургас"

Ще се търсят всякакви механизми за реализирането на големия проект „Супер Бургас”. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти в Бургас. По думите министър Московски, проектът е бил в много напреднала фаза. Били са осигурени 20 млн. лв. през ОП ‘Транспорт”, но са се появили административни спънки. „В самата комисия започна спор дали проектът трябва да се финансира през програми, които са предвидени за урбанизация и за градска среда, или през ОП ‘Транспорт”. Това ни забави и проектът отпадна. С кмета Николов се разбрахме, че темата не е отпаднала, актуална е и ние ще възстановим работата по проекта”, категоричен бе министърът. Той допълни, че при предишното управление на ГЕРБ е започнат ремонтът на пътя Бургас-Слънчев бряг, който е спрян при управлението на БСП.

„Похарчиха парите за други неща. Не знаем още за какво. Със сигурност ще направим всичко възможно транспортната инфраструктура по цялото Черноморие да намери място във всички наши приоритети”, каза още Московски. 

По думите му, в железопътната инфраструктура също се работи. В момента се извършва рехабилитацията на ж.п. линията по направлението Пловдив-Бургас. Предстои фаза 2 по този проект да попадне в изпълнение на новия програмен период. Със сигурност се предвиждат мерки и за пътя Бургас-Слънчев бряг. Има заявен частен интерес за изграждане на трасето на АМ „Черно море”. „Надявам се през следващата година тези проекти да наберат скорост , така че да станат необратими процеси”, каза още министърът.

Руски кораб бедства край Балчик

http://www.moreto.net/novini.php?n=273145

Руският търговски кораб "Елга 1" е претърпял бедствие във водите на Черно море, близо до Варна, информираха за Moreto.net от Морския спасителен координационен център. Инцидентът е станал край нос "Калиакра", а в момента плавателният съд е издърпан до Балчик, където тече операция по неговото спасяване.

Куюмджиев: Трябва обща национална позиция за „Южен поток”

http://www.cross.bg/potok-kyyumdzhiev-bulgariya-1442883.html

София /КРОСС/ „Южен поток" ще се случи, но ще ни заобиколи- ще мине през Турция и ние ставаме зависими." Тази картина нарисува пред Нова телевизия енергийният експерт от БСП Явор Куюмджиев. Според него тръбата е нужна и на ЕС, и на Русия, защото газ няма откъде да дойде на такава цена. „Иначе може да се докара газ от Катар, САЩ, от Луната или Марс, но на каква цена?", попита той. Куюмджиев обясни, че 63 млрд. кубически метра газ е трябвало да минат през България, да доставят газ за цяла Европа и да ни носят няколко стотин милиона годишно приходи от транзитни такси. „Вместо да купуваме руски газ директно от Русия, ние ще го купуваме от Турция", допълни той.Явор Куюмджиев коментира, че за находищата „Силистар" и „Хан Аспарух" има предположения, че има газ, но никой не знае дали е така. Енергийният експерт припомни и случая със „Син поток" - „казваха, че няма да се случи и е невъзможен проект, показахме на руснаците колко сме силни, а той ни заобиколи и вече 15 години турците си печелят от него". Явор Куюмджиев направи аналогия с малките блокове на АЕЦ Козлодуй: „Затвориха 4 малки блока, два от които бяха в перфектно състояние, отговарящи на абсолютно всички изисквания на международните агенции, и загубихме милиарди от продажба на тока. За сметка на това получихме 500 млн.евро, които бяха използвани за модернизацията на тези блокове и енергийна ефективност

Българи спасиха руски моряци край бреговете на Варна

http://www.bnews.bg/article-123721

Българският кораб Sea Spayder се е отзовал на сигнал за помощ и е помогнал за спасението на 13 руски моряци от борда на бедстващия кораб „Елга 1” край бреговете на България в Черно море.

Бедственото положение в община Грамада остава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465267

Остава бедственото положение в община Грамада. Това каза пред „Фокус” Николай Гергов, кмет на общината.
„Бедственото състояние не е отменено. Нямаме ток в два от кварталите в град Грамада”, заяви Николай Гергов. По думите му, имало много паднали стълбове. В момента се изправят два от тях.
В село Бранковци на единия трафопост няма ток. Остава бедственото положение в община Грамада. Това каза пред „Фокус” Николай Гергов, кмет на общината. „Бедственото състояние не е отменено. Нямаме ток в два от кварталите в град Грамада”, заяви Николай Гергов. По думите му, имало много паднали стълбове. В момента се изправят два от тях. В село Бранковци на единия трафопост няма ток.

Държавата налива над 12 млн. лв. в пристанище „Бургас”

http://www.cross.bg/byrgas-ministur-ministurut-1442882.html

Бургас /КРОСС/ Продължаваме инвестициите, свързани с развитието на проекта "Супер Бургас". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при отварянето на Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. На събитието присъстваха и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на местната и централна власт и др.Първият круизен сезон на пристанището беше изключително успешен, каза министър Московски. За периода март - ноември 2014 на новоизградената Морска гара Бургас са акостирали 27 пасажерски кораби с над 40 хиляди пътници. "За следващата година сме предвидили инвестиции на стойност над 12 млн. лева в пристанище Бургас", заяви министърът. В инвестиционният план за следващата година са заложени изграждането на втория модул на Морската гара, както и реконструкцията на една от най-старите постройки на пристанището - Магазията. Планира се и цялостна рехабилитация на вълнолома на пристанището.Министър Ивайло Московски, заедно с министър Ивелина Василева и кмета на Бургас Димитър Николов откриха новопостроеното хале на Яхт клуб „Порт Бургас", което е част от проект за изграждане на нов яхтен термиал на пристанището, на обща стойност 600 000 лв. До началото на Откритото европейско първенство по ветроходство през месец август 2015 година, на което страната ни е домакин се очаква да бъде завършен целия комплекс от закрити съоръжения

Зоопаркове са заплашени от затваряне заради липса на лиценз

http://www.moreto.net/novini.php?n=273144

Зоопарковете в страната имат една година да осигурят подходящи условия за отглеждане на животните. Ако това не стане, може да се стигне до затварянето на някои от тях. В момента от 21 зоологически градини само 7 имат лиценз. Зоокът Разград е един от обектите с изтекъл лиценз.

Остава бедственото положение в община Грамада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465255

Остава бедственото положение в община Грамада. Това каза пред „Фокус” Николай Гергов, кмет на общината.
„Бедственото състояние не е отменено. Нямаме ток в два от кварталите в град Грамада”, заяви Николай Гергов. По думите му, имало много паднали стълбове. В момента се изправят два от тях.
В село Бранковци на единия трафопост няма ток. Остава бедственото положение в община Грамада. Това каза пред „Фокус” Николай Гергов, кмет на общината. „Бедственото състояние не е отменено. Нямаме ток в два от кварталите в град Грамада”, заяви Николай Гергов. По думите му, имало много паднали стълбове. В момента се изправят два от тях. В село Бранковци на единия трафопост няма ток.

Психично болна зарови живото си бебе в парка

http://www.cross.bg/parka-amantova-novorodenoto-1442881.html

/КРОСС/ Психично болна латвийка призна, че е заровила новороденото си бебе в парка, съобщава Daily Mail.39-годишната Елита Амантова е дошла на Острова през 2008 година. Тя живее на лондонското гробище и се изхранва с плодове и хляб, оставени за птиците в района на Тутинг, Лондон. През 2012 година Амантова ражда и заравя още живата си рожба в парка. Стореното от нея излиза наяве, когато лисица изравя останките на новороденото и ги разпръсква из парка. Майката-убийца е задържана през септември 2012 година. В полицията тя разказала, че месец по-рано е родила и още същия ден е заровила детето в парка. Едва през 2013 година тя признава пред лекарите, че всъщност рожбата й е била жива. На заседание на лондонския съд жената е призната за невменяема и е настанена принудително за лечение в специализирано заведение.

Валери Симеонов: Не поставяме условие за подкрепа на управлението

http://pik.bg/валери-симеонов-не-поставяме-условие-за-подкрепа-на-управлението-news258224.html

Валери Симеонов: Не поставяме условие за подкрепа на управлението

Ще ми се задължителното гласуване да бъде въведено още от догодина. Това коментира пред журналисти съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов преди началото на Втория конгрес на партия "Националния фронт за спасение на България".

Той посочи, че въпросът за въвеждането на задължително гласуване е обсъждан с ГЕРБ и с Реформаторския блок и не може да се поставя като условие за подкрепа на управлението. "Какъв ултиматум, това е прието, съгласувано с другите партии", коментира Симеонов относно публикации в медиите.

Съпредседателят на ПФ посочи, че кандидатурите на патриотите за заместник-министър на отбраната и за заместник-областен управител трябва да бъдат проверени. Те може да бъдат приети или да не бъдат от този, който ще ги назначава, уточни той. Валери Симеонов коментира, че нямат възражение срещу назначението на Фейзи Бекир за заместник-министър на финансите.

След като е кандидатура на ГЕРБ и член на ГЕРБ, нямаме никакво възражение, ние по принцип приемаме назначения от различни етноси, стига да не са членове на протурска или чужда партия, посочи той. Симеонов коментира, че за него не е драма дали днес ще бъде преизбран начело на НФСБ. Той очаква и критики, и одобрение.

Пътят и посоката са верни, да се въоръжат с вяра и търпение и смело напред!, призова той съпартийците си. Гости на конгреса са заместник-председателят на Народното събрание, съпредседател на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Каракачанов благодари на Валери Симеонов, че от 3 август е намерил подход към колегите от ВМРО и имат прекрасни взаимоотношения и механизми, по които отработват общите позиции.

Той отбеляза, че Симеонов е изнесъл немалка част от преговорите с ГЕРБ и РБ. Искам да му благодаря, че се държа твърдо, мъжки и показа, че в политиката отстояваш принципите, за които си влязъл, добави Каракачанов. Опитваме се да покажем, че в България има политици, за които властта не е самоцел, отбеляза той. По думите му ПГ на Патриотичния фронт е една от най-подготвените, групата, която е с най-ясни и принципни позиции. Именно заради ПФ не мина вдигането на данъка върху лихвите, остана същият какъвто беше, отбеляза Каракачанов.

Алексей Милер: ЕС подари газовото кранче на Турция, България изгуби $3 млрд. инвестиции

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/06/2433434_aleksei_miler_es_podari_gazovoto_kranche_na_turciia/?ref=rss


Европейският съюз подари на Турция кранчето на газа за Европа. Това заяви в интервю за предаването "Новини в събота" по руската държавната телевизия ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

Това стана в отговор на въпрос "какво изгуби България и какво  спечели Турция от промяната в маршрута на "Южен поток", който според него "абсолютно е закрит проект".

България няма да е транзитна държава

"В момента през България транзитно се доставят 18 млрд. куб. м газ към...

С „Южен поток” е приключено, България губи всичко, обяви „Газпром”

http://news.ibox.bg/news/id_1724299806

"България губи статута си на транзитна държава, а в момента през територията й преминават транзитно 18 млрд. куб. м. газ за Турция, Македония и Гърция. След реализацията на проекта за морски газопровод към Турция, тези пари ще преминават през Турция, а не през България", обясни той.

Кирил Домусчиев: КРИБ сме „против” протести и „за” Бюджет 2015

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465240

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К”, заяви позиции по следните теми:
Рожденият ден на „Радио К2” и неговата мисия.
    Илиана Беновска започна със следното встъпление: „На 4-ти декември 2014 година обществено-политическото „Радио К2” навърши 6 години, Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К”, заяви позиции по следните теми: Рожденият ден на „Радио К2” и неговата мисия.     Илиана Беновска започна със следното встъпление: „На 4-ти декември 2014 година обществено-политическото „Радио К2” навърши 6 години,

Кирил Домусчиев: КРИБ сме „против” протести и „за” Бюджет 2015

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465235

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К”, заяви позиции по следните теми:
Рожденият ден на „Радио К2” и неговата мисия.
    Илиана Беновска започна със следното встъпление: „На 4-ти декември 2014 година обществено-политическото „Радио К2” навърши 6 години, Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К”, заяви позиции по следните теми: Рожденият ден на „Радио К2” и неговата мисия.     Илиана Беновска започна със следното встъпление: „На 4-ти декември 2014 година обществено-политическото „Радио К2” навърши 6 години,

Цачева призова Бинев сам да си ходи. Ако не иска, ПФ да го оттегли

http://offnews.bg/news/n_1/n_427546.html

След като изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии среща такъв категоричен отпор, би трябвало да бъде преосмислен. Механизмите за това не са много - единият субект е самият председател на комисията по култура и медии да оттегли председателската си роля в тази комисия, другият субект е парламентарната група, която го е излъчила да стори това. Това заяви в интервю за радио К2 председателят на парламента Цецка Цачева. Тя каза, че Слави Бинев е поискал лична среща с нея и тази среща ще се състои в понеделник - след края на извънредното заседание за обсъждане на първото четене на бюджет 2015. Председателят на парламента заяви, че една част от представителите на творческата интелигенция, която протестира срещу председателя на комисията по култура и медии, не е запозната в детайли с работата на една такава комисия. Защото, според Цачева, работата на комисията е освен в контролните функции, които има - да изслуша министър, председател на СЕМ, е по-скоро в законодателната част: да дава мнения и становища, а "това не се формира еднолично от страна на председателя или ръководството, това се формира от мнозинството народни представители в комисията." Цачева определи като знакови отсъствията на самия министър на културата и представителите на обществените медии от заседанието на комисията по култура и медии: „Ако г-н Бинев не разчита тези знаци, бих била много учудена как очаква да работи. Силово ли ще работи в една демократична институция, спрямо тези културни институции, с които той е длъжен по правилник да бъде в много тесни взаимоотношения?" Ако трябва да се протестира срещу конкретна личност, то протестът не трябва да бъде към момента, в който е избран за народен представител, а тогава, когато политическата сила го е издигнала, включила в съответна листа и то на място, от което има очакване, че той като естествен ход от изборите, и резултат, ще бъде народен представител. Тогава е мястото за реакцията на обществото. Тогава, когато един кандидат на партия или коалиция е избран за народен представител, това означава, че зад него има определен брой български граждани, избиратели и като такъв той има правото да бъде член на колективния орган на Народното събрание, твърди председателят на НС. Тя същевременно твърди, че министърът на културата е доказан творец от гилдията на творците: "Вежди Рашидов не е човек, който идва от външна среда, от друго поприще, от друга секторна политика."

Исторически момент за Бургас, отвориха пристанището за разходки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465140

От днес бургаското пристанище най-сетне има зона за свободен достъп. Преди да премине през портала към алеята, която отвежда към Морската гара, кметът Димитър Николов определи денят като исторически.

От днес бургаското пристанище най-сетне има зона за свободен достъп. Преди да премине през портала към алеята, която отвежда към Морската гара, кметът Димитър Николов определи денят като исторически. "Ще възстанови работата по един проект, който беше в много напреднала фаза - той включва интермодален террминал и самата зона за обществен достъп

Лиляна Павлова ще се фокусира върху Северна България

http://www.mediapool.bg/lilyana-pavlova-shte-se-fokusira-varhu-severna-bulgaria-news228040.html

Фокусът ни ще бъде основно Северна България и автомагистрала "Хемус”. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството пред Нова телевизия в събота. "В момента строим АМ "Струма” и АМ "Марица”. Много е важно да започнем АМ "Хемус” и ще го започнем лятото на следващата година”, коментира Лиляна Павлова. „Това, което направихме за Южна България е страхотно. Тя икономически се развива много по-добре, но задълбочи разликата между севера и юга”, каза тя.

Варненецът Росен Марков честити Никулден на "банковите шарани"

http://www.moreto.net/novini.php?n=273142

Поредна провокация към варненци, този път по повод Никулден, подготви известният с шеговитите си акции Росен Марков. Загърнат с рибарска мрежа и окичен с огърлица от пресни шарани, председателят на Партията на българските мъже поздравяваше от ранни зори, дошлите да се помолят в храма "Свети Николай Чудотворец", видя репортер на Moreto.

НФСБ иска задължително гласуване от догодина

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/nfsb-iska-zadylzhitelno-glasuvane-ot-dogodina-6028580

Това не е ултиматум, защото е обсъждано с партиите във властта, обяви Валери Симеонов

Откриха труп на мъж в изгорял фургон

http://www.cross.bg/samolichnost-tryp-fyrgon-1442880.html

Пловдив /КРОСС/ Тялото на мъж с неустановена самоличност бе намерено след потушаване на пожар в землището на село Оризари. Сигналът за горящ фургон е бил подаден на тел. 112 около 14.30 часа вчера. Незабавно на мястото са изпратени екипи на полицията и пожарната. След приключване на гасителните действия сред отломките бил намерен овъглен труп на мъж, чиято самоличност се изяснява. Местопроизшествието е запазено и посетено от дежурна оперативна група и съдебен лекар. От направения първоначален оглед се предполага, че пожарът е причинен от неправилно ползване на печка с твърдо гориво. Работата по образуваното досъдебно производство продължават служители от РУ - Стамболийски.

Директор се самоуби след секс скандал с учителка (видео 18+)

http://www.bnews.bg/article-123703

41-годишният директор на Драго Каменик отричал той да е героят в горещите секс сцени, но накрая си признал, че е влюбен в 45-годишната учителка по математика Маня Мертелова.

Сръбският президент иска да обсъди "Южен поток" с Путин

http://www.cross.bg/prezident-nikolich-pytin-1442879.html

/КРОСС/ Сръбският президент Томислав Николич изрази желание да говори с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят проекта за газопровод "Южен поток". "Ще инициирам пряк контакт с президента Путин", каза Николич в интервю за "Вечерни новини".Той подчерта, че е русофил, но това не означава, че ще игнорира интересите на страната си.Томислав Николич заяви по-рано, че Сърбия смята да разговоря сериозно с ЕС и Русия за изграждането на газопровода. Постоянният представител на Русия в ЕС, заяви, че Москва ще преговаря с тези страни, които са изразили загриженост относно спирането на проекта.

Сръбският президент иска да се обсъди "Южен поток" с Путин

http://www.cross.bg/nikolich-pytin-prezident-1442879.html

/КРОСС/ Сръбският президент Томислав Николич изрази желание да говори с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят проекта за газопровод "Южен поток". "Ще инициирам пряк контакт с президента Путин", каза Николич в интервю за "Вечерни новини".Той подчерта, че е русофил, но това не означава, че ще игнорира интересите на страната си.Томислав Николич заяви по-рано, че Сърбия смята да разговоря сериозно с ЕС и Русия за изграждането на газопровода. Постоянният представител на Русия в ЕС, заяви, че Москва ще преговаря с тези страни, които са изразили загриженост относно спирането на проекта.

Рубини: Япония може да изпрати валутните войни на нов етап

http://www.investor.bg/novini/130/a/rubini-iaponiia-moje-da-izprati-valutnite-voini-na-nov-etap-185053/

Слабата йена ще накара ЕЦБ да прибегне до количествени улеснения, смята икономистът от Нюйоркския университет

Валери Симеонов поиска задължителен вот още на местните избори догодина

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-poiska-zadalzhitelen-vot-oshte-na-mestnite-izbori-dogodina-news228039.html

Патриотичният фронт ще настоява за задължително гласуване още на местните избори идната година. Това стана ясно от думите на лидерът на НФСБ Валери Симеонов в събота преди втория конгрес на партията му. Ще ми се задължителното гласуване да бъде въведено още от догодина, заяви той и посочи, че въпросът вече е  обсъждан с ГЕРБ и с Реформаторския блок и не може да се поставя като условие за подкрепа на управлението. "Какъв ултиматум, това е прието, съгласувано с другите партии”, коментира Симеонов относно публикации в медиите. За задължително гласуване се обявиха в края на кабинета "Орешарски" и БСП. Тогавашният им лидер Сергей Станишев призова още лятото да се промени Изборния кодекс. В крайна сметка обаче социалистите се отказаха от тази си идея, която се смяташе за "наказателна акция" към ДПС. Според специалисти ако се въведе задължителен вот това ще стимулира гласуването за националистически и малки формации. Съпредседателят на ПФ посочи, че кандидатурите на патриотите за зам.-министър на отбраната и за зам. областен управител трябва да бъдат проверени. Те може да бъдат приети или да не бъдат от този, който ще ги назначава, уточни той. Валери Симеонов коментира, че нямат възражение срещу назначението на Фейзи Бекир за заместник-министър на финансите. След като е кандидатура на ГЕРБ и член на ГЕРБ, нямаме никакво възражение, ние по принцип приемаме назначения от различни етноси, стига да не са членове на протурска или чужда партия, посочи той. Симеонов коментира, че за него не е драма дали днес ще бъде преизбран начело на НФСБ. Той очаква и критики, и одобрение. "Пътят и посоката са верни, да се въоръжат с вяра и търпение и смело напред”, призова той съпартийците си. "Сега три години след учредяването на партията, откриваме втория конгрес на НФСБ като партия, успяла да разбие олигархично-политическия монопол, начело на най-мащабното патриотично обединение в съвременна България, и можем да заявим категорично, че въпреки всичко България ще пребъде”, заяви Симеонов в началото на втория конгрес на НФСБ в НДК. На форума присъстват 208 от 242 делегати, предстои избор на председател и ръководни органи на партията. Гост на конгреса е зам.-председателят на Народното събрание, съпредседател на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Каракачанов благодари на Валери Симеонов, че от 3 август е намерил подход към колегите от ВМРО и имат прекрасни взаимоотношения и механизми, по които отработват общите позиции. Той отбеляза, че Симеонов е изнесъл немалка част от преговорите с ГЕРБ и Реформаторския блок. Искам да му благодаря, че се държа твърдо, мъжки и показа, че в политиката отстояваш принципите, за които си влязъл, добави Каракачанов. Опитваме се да покажем, че в България има политици, за които властта не е самоцел, отбеляза той. По думите му ПГ на Патриотичния фронт е една от най-подготвените, групата, която е с най-ясни и принципни позиции. Именно заради Патриотичния фронт не мина вдигането на данъка върху лихвите, остана същият какъвто беше, отбеляза Каракачанов.

Защо не се сбъдват мрачните прогнози?

http://www.cross.bg/bulgariya-prognozi-stranata-1442878.html

Обслужващ персонал на няколко европейски коридора. Преди четвърт век това бе най-мрачната прогноза за бъдещето на България. Повечето бяха безкрайно оптимистични - от бързо и неизбежно подобряване на живота, та чак до "Швейцария на Балканите". Тази обаче не просто разваляше настроението, но удивляваше и дори възмущаваше с черногледството си. Поддръжниците й смятаха, че интересът към страната ни, доколкото ще го има, ще се дължи единствено на средищното й географско разположение. На кръстопътя между Запада и Изтока, територията й ще бъде прорязана от електро-, нефто- и газопроводи, магистрали и скоростни железници. А работните места ще бъдат предимно в сферата на тяхното обслужване, най-вече - на туристопотока, който ще идва тук и за природните красоти, но и заради евтините хотели, евтиния алкохол и други евтинии.Днес е до болка ясно, че светлите прогнози не се осъществиха. Може да не е за вярване, но и посоченото най-мрачно предсказание не се сбъдна. Защото действителността се оказа още по-мрачна. Някакъв напредък има само по електропроводите, може би защото атомната ни енергетика все още изнася на приемливи цени. Всичко друго продължава да е в ембрионален стадий. Паневропейските транспортни коридори ги няма или не са модернизирани. За някои от тях причината е не само в липсата на финансиране, но и в сблъсъка на геополитически интереси. Впрочем тъкмо второто предпоставя първото

Откриха труп на мъж във Варненското езеро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465150

Труп на мъж е бил открит във водите на Варненското езеро в близост до новата рейдова кула в Аспаруховия парк. Това каза пред „Фокус” говорителят на ОД на МВР-Варна Ивана Милева.
Тялото е на мъж на видима възраст около 50 години. Засега няма данни за извършено престъпление. Сигналът за безжизненото тяло е подаден от очевидци малко след 10. Труп на мъж е бил открит във водите на Варненското езеро в близост до новата рейдова кула в Аспаруховия парк. Това каза пред „Фокус” говорителят на ОД на МВР-Варна Ивана Милева. Тялото е на мъж на видима възраст около 50 години. Засега няма данни за извършено престъпление. Сигналът за безжизненото тяло е подаден от очевидци малко след 10.

Труп на мъж е открит във водите на Варненското езеро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465145

Труп на мъж е бил открит във водите на Варненското езеро в близост до новата рейдова кула в Аспаруховия парк. Това каза пред „Фокус” говорителят на ОД на МВР-Варна Ивана Милева.
Тялото е на мъж на видима възраст около 50 години. Засега няма данни за извършено престъпление. Сигналът за безжизненото тяло е подаден от очевидци малко след 10. Труп на мъж е бил открит във водите на Варненското езеро в близост до новата рейдова кула в Аспаруховия парк. Това каза пред „Фокус” говорителят на ОД на МВР-Варна Ивана Милева. Тялото е на мъж на видима възраст около 50 години. Засега няма данни за извършено престъпление. Сигналът за безжизненото тяло е подаден от очевидци малко след 10.

България опита да го замрази, Русия го премести по на юг

http://www.cross.bg/proekta-rysiya-bulgariya-1442877.html

/КРОСС/ Спирането на „Южен поток" изхвърли България в задния двор на Европа Решението на Русия да се откаже от строителството на „Южен поток" през територията на България дойде като студен душ за Евросъюза и главно за България. След като месеци наред в Брюксел предприемаха всичко възможно, за да провалят проекта под предлог, че той не отговарял на европейските правила и законодателство, сега не можеха да повярват на ушите и очите си, че Путин сам обявява оттеглянето на Русия от изграждането на газопровода. Изведнъж пролича, че в Европа са разчитали, че Русия никога няма да се откаже от проекта и затова са избрали тактиката на протакане в постигане на евентуално споразумение с Москва. Неприятната изненада трябваше да бъде прикрита с кисела усмивка и с твърдението, че Москва е решила да се избави от нерентабилния за нея газопровод в момент на тежка икономическа криза, когато рублата се обезценява и цената на петрола на световните пазари стремглаво пада. Разбира се, в ЕС много добре знаят, че истината е доста по-различна. Вложените досега от Русия около 5 млрд. долара в проекта не са отишли на вятъра. Голямата част са инвестирани в прокарването на тръбите от Западен Сибир към черноморското пристанище, откъдето трябваше да започне изграждането на подводната част на газопровода. Но точно в този момент, когато стана ясно, че България няма намерение да разреши тръбите да минат по нейна територия, Путин спря проекта

Бинев: Проблемът е, че съм готов да хвърля камъче в блатото

http://www.moreto.net/novini.php?n=273136

Единственият човек, който може да поиска оставката ми, е Валери Симеонов. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев в предаването „Седмицата” на Дарик. Преди дни Бинев беше избран за председател на комисията за култура и медии в парламента.

Христос изпод завивките. Малка съботна проповед

http://www.cross.bg/hristos-suvestta-osnovno-1442876.html

Колко общо има само между Църквата ни и КАТ! Първо - повечето от нас възприемат и двете като някаква кофти гьостерица, надвиснала над главата ти с единствена цел да те срамува, страхува и санкционира. А свещениците като хора, които основно казват: „И кво прайм ся?..." После - общоизвестен факт е, че ако караш бързо, вероятно ще станеш клиент на КАТ. Но ако караш наистина супербързо, ставаш клиент на Църквата. Да, и в двете има страшни мерзавци. Дори чувам че поредния скоро щели да го правят епископ. Не на КАТ. Но както в пътното движение, така и тук - поради нашата слепота и тесногръдие ние се концентрираме основно върху външните, вторичните резултати, не върху базата. Да вземем КАТ. Казахме за мерзавците, не познавам шофьор, който да не ги е обсъждал на маса. Но никой не оспорва например, че колкото по-голяма маса, с толкова по-висока скорост, толкова по-мощен удар се получава, нали? Това никой не го отрича. А защо всички да смятат, че в църквата можем да си живеем както ни скимне и да получим добър „краен резултат". А не челен удар? Чисто и просто християнството се различава от всички красиви философии, поетически концепции и автотренинги по това, че то се живее. Иначе не става - няма вариант „Б". Христос не може да наднича изпод завивките, в които се въргаляш с някоя чужда булка. Мисля, че това е съвсем очевидно, независимо какви оправдания си инсталираш в главата, само и само да минеш метър

Висш член на "Ал Кайда" е убит в Пакистан

http://www.mediapool.bg/vissh-chlen-na-al-kaida-e-ubit-v-pakistan-news228038.html

Пакистанската армия съобщи, че при операция край границата с Афганистан е ликвидирала член на висшето ръководство на Ал Каида, издирван от САЩ. Аднан Шукриджума, внесен в американския списък с "най-издирваните терористи", е убит днес по време на специална операция в Южен Вазиристан - племенна зона на афганистанската граница и крепост на талибаните, посочи пакистанското военно командване, предаде БТА. "Лидерът на Ал Каида, който бе убит при успешна операция на пакистанската армия, е същото лице, което се издирва от САЩ", каза високопоставен офицер от пакистанската армия, цитиран то Асошиейтед прес. 39-годишният Шукриджума бе на позицията, заемана по-рано от Халид Шейх Мохамед - "мозъкът" зад атаката от 11 септември. ФБР предлагаше за залавянето му награда от 5 млн. долара.

Банда на годината 2014

http://www.cross.bg/godinata-nagrada-banka-1442875.html

Асоциация Банка на годината реши да не връчва през 2014 г. редовната си едноименна награда "Банка на годината". Асоциацията първо отложи връчването през юни за октомври, а през октомври реши да няма изобщо класация, а „конференция за банкова стабилност". Официалната причина е, че награда не се връчва заради нестабилната икономическа и политическа ситуация и спадащото доверие във финансовата и банкова система в България, което прави неадекватно връчването на каквито и да е било призове в банковия сектор.Позицията звучи логично. Само не мога да разбера защо не се връчи награда при положение, че резултатите в класацията се базират на отчетите на банките през 2013 г. Т.е. това, което са постигнали и това, което одиторите им и БНБ са приели за достоверно. Да не би една банка да се е била класирала сред челните места и сега БНБ и комитетът, който оценява банките, да се чудят как да излязат от положение.Да не би един от важните членовe на оценяващия комитет - одиторът от Делойт Силвия Пенева да е гласувала за КТБ? Възможно ли е до юни 2014 г. Пенева да е била уверена в резултатите на КТБ, а през октомври одитът на компанията й да е „открил" една незабележима дупчица от 4.2 млрд. лв. в КТБ. Аз лично бих предложил на Асоциация Банка на годината да връчи тази година една-единствена награда и тя да е в категория „Банда на годината"

Новините на турски език

http://www.cross.bg/ezik-resheniya-tyrski-1442874.html

Въпросът за новините на турски език възниква периодично. Най-напред при създаването на Закона за радиото и телевизията. Законът изисква обаче обществените медии да направят нужното, за да информират адекватно гражданите от всички социални групи. Това е част от обществената мисия на БНТ и БНР: "Българското национално радио и Българската национална телевизия създават национални и регионални програми; предавания за чужбина, включително за българите зад граница; предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език." Обществените медии по дефиниция работят безпристрастна и качествена информация за дневния ред на обществото да достига до всички български граждани, а в допълнение - и до българите зад граница, какъвто е ангажиментът на БНТ Свят. Радио България на БНР излъчва уникални радиопрограми на 11 езика. Съдържанието онлайн, видео и подкасти са част от изпълнението на тази функция. Законът не предпоставя конкретни програмни решения или услуги, нито начин на разпространение (онлайн, сателит, кабел, спектър). Решенията на медиите са динамични, зависят както от потребностите, така и от развитието на технологиите, така и от потребителските модели. Не се спори например, че младежката аудитория може да се достига все повече онлайн - и обществените медии се съобразяват с това, когато вземат програмните си решения

Янита Янчева научава че има рак, но не се отказва да участва в Сървайвър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4464904

Чувства в двете крайности обземат бъдещата юристка Янита Янчева, когато е поканена да участва в “Сървайвър: Камбоджа”. Радостта  е неописуема, щом разбира, че за втори път има възможност да се включи в любимото си риалити предаване. Щастието  се сгромолясва обаче при рутинните изследвания преди това. Чувства в двете крайности обземат бъдещата юристка Янита Янчева, когато е поканена да участва в “Сървайвър: Камбоджа”. Радостта  е неописуема, щом разбира, че за втори път има възможност да се включи в любимото си риалити предаване. Щастието  се сгромолясва обаче при рутинните изследвания преди това.

АБВ - от левия в десния крачол

http://www.cross.bg/lyava-politika-vuzrazhdane-1442873.html

Партията на име Алтернатива за българското възраждане, самообявила се за лява, което разбира се не и попречи да влезе в коалиция с всички форми на дясното пространство у нас, се забърка в една от грандиозните екзекуции на най-бедните хора. С гласовете на "алтернативистите за възраждане" парламентът вчера отмени връщането на внесения данък върху доходите на гражданите, получаващи минимална заплата. Нещо, което им беше обещано. Тоест казано на народен език - това си е кражба с по-късна дата. Става дума за 100 милиона лева. Не повече. Говорим за парламента, който развърза ръцете на кабинета за заем от 8 милиарда. На АБВ обаче също им се досвидяха тези пари. А заявките им бяха, че ще са социален коректив на управлението. От действията им изникват няколко въпроса. Първо: какво ли разбират абевейците под възраждане? Нали това би трябвало да е тяхната свръхцел? Как ли си представят то да се случи? Като вземат парите на бедните? До тези 100 милиона ли опря българската държава? Ако възрожденците от миналото бяха като техния самообявил се парламентарен аналог, вместо да дават пари за училища, можеха да си ги запазят за тях, допринасяйки за фискалната стабилност на Османската империя. Второ: според класиците лявата политика е основно в това да даваш глътка въздух на тези, които се справят по-трудно, да се опитваш да ги подкрепиш в мигове на нужда. Никъде не съм виждал идеята за лява политика да се върти около това да бръкнеш дълбоко в джоба на бедните

"Интер" се е насочил към Лукас Лейва, Подолски и Кемпбъл

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433430_inter_se_e_nasochil_kum_lukas_leiva_podolski_i_kempbul/?ref=rss


"Интер" се е насочил към играчи от английската Висша лига през зимния трансферен прозорец, като в радара попадат Лукас Лейва от "Ливърпул" и Лукас Подолски и Джоел Кемпбъл от "Арсенал".

Според вестник "Кориере дело спорт" Лукас е един от играчите, които са били наблюдавани от спортния директор Пиеро Аусилио по време на пътуването му до Англия през седмицата.

Бразилецът получава малко игрово време на "Анфийлд". Той е свързван и с преминаване в "Наполи", където би могъл да...

Сепаратистите готвят местни избори в Източна Украйна

http://www.mediapool.bg/separatistite-gotvyat-mestni-izbori-v-iztochna-ukraina-news228037.html

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна планира провеждането на общински избори в началото на следващата година. Това оповести на среща с жителите на село Нижня Кринка председателят на Народния съвет на ДНР Андрей Пургин, цитиран от руската агенция РИА Новости. В началото на ноември отцепниците организираха избори за парламент и президент, които бяха оспорени от властите в Киев, както и от западните държави. Очаква се местният вот да се проведе през януари или февруари.

Бареков: Слави Бинев да си даде оставката като шеф на комисията по култура и медии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465137

Правителството дава лош сигнал със своята безпринципност и слабата си експертиза. Това каза лидерът на "България без цензура" и член на Изпълнителното бюро на ЕКР в Европарламента Николай Бареков в интервю за Радио К2.
Според него визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел тази седмица в чисто практичен план не е донесла на България нищо, Правителството дава лош сигнал със своята безпринципност и слабата си експертиза. Това каза лидерът на "България без цензура" и член на Изпълнителното бюро на ЕКР в Европарламента Николай Бареков в интервю за Радио К2. Според него визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел тази седмица в чисто практичен план не е донесла на България нищо,

Откъс от "Завесата" на Милан Кундера

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/06/2433405_otkus_ot_zavesata_na_milan_kundera/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" ви представяме откъс "Завесата" на Милан Кундера - едно есе за писането и четенето, излязло под знака на издателство "Колибри". За известния писател, роден в някогашна Чехословакия, "завесата" представлява онази готова представа за света, която всеки от нас носи – един предварително изтълкуван свят. Задачата на романиста е да я скъса. Защото историята на изкуството е тленна, докато бръщолевенето на изкуството е вечно, пише той. Преводът е на Росица Ташева.
...

Лукарски: Все още можем да осъществим Южен поток

http://www.mediapool.bg/lukarski-vse-oshte-mozhem-da-osashtestvim-yuzhen-potok-news228036.html

Все още нямаме официално съобщение от руска страна, така че официално "Южен поток” не е спрял. Това съобщи пред Дарик министърът на икономиката Божидар Лукарски. Като много сложен той определи въпроса какво ще загуби България, ако не се строи „Южен поток”. 400-те милиона, за които говори Владимир Путин са ефимерно число. Президентът Путин изчислява все едно проектът е избил всичките си разходи, което не е така. Аз съм резервиран по отношение на това число, каза още Лукарски. На 1 декември в Анкара Путин каза, че само преките доходи за българския бюджет от транзита щели да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно. Все още има вариант "Южен поток” да се осъществи като проект, но това трябва да стане по европейските директиви и с ясен анализ, че е изгоден за България, добави още той. Според доскорошния президент и лидер на АБВ, която е партньор в правителството Георги Първанов страната ни едва ли може да постигне нещо по Южен поток. По думите му България е имала стратегическо партньорство с Русия, загубила го е и сега партньор е Турция. Големият енергиен шлем – проектите Белене, Бургас-Александруполис, Южен поток е най-добрият икономически пакет, който България е получавала. Тази позиция изрази по Нова телевизия президентът (2002-2012 г). Той допълни, че проектите са щели да донесат десетки хиляди работни места и 15 млрд. евро инвестиции.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване