Управляващи и опозиция спориха кой е виновен за фалита на КТБ

http://news.ibox.bg/news/id_117016456

Симеон Милев влиза в Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори

Американски полицай застреля мъж в синагога (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471832

Американски полицай застреля мъж в синагога. Любителско видео, заснето с мобилен телефон, показва как служителят на реда прострелва мъж, който преди това е наръгал еврейски студент в храм в Бруклин, съобщи Ройтерс.
Заподозреният е 49-годишният Калвин Петърс, който страдал от мозъчно увреждане. Той е нападнал 22-годишния студент Леви Розенблат.
Американски полицай застреля мъж в синагога. Любителско видео, заснето с мобилен телефон, показва как служителят на реда прострелва мъж, който преди това е наръгал еврейски студент в храм в Бруклин, съобщи Ройтерс. Заподозреният е 49-годишният Калвин Петърс, който страдал от мозъчно увреждане. Той е нападнал 22-годишния студент Леви Розенблат.

Големите катастрофи на 2014 г.

http://www.vesti.bg/sviat/golemite-katastrofi-na-2014-g-6028751

Тази година бяха подобрени три печални рекорда – за най-тежка катастрофа със самолет на авиокомпания „Малейжа еърлайнс“, за най-тежка катастрофа с „боинг 777“ и за сваляне на граждански самолет с най-много жертви

Работникът може да излезе в отпуск и без разрешение на ръководството

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/10/2435428_rabotnikut_moje_da_izleze_v_otpusk_i_bez_razreshenie/?ref=rss


В определени случаи работниците могат да ползват полагаемия им се отпуск и без разрешение от работодателя. От друга страна, компанията може да даде отпуск на служителя и без той да я е поискал. Това напомни Главна инспекция по труда в прессъобщение във връзка с изтичащия на 31 декември срок за планиране на отпуските за догодина. 

Работникът е длъжен да използва платения си отпуск в рамките на календарната година, за която се отнася, тъй като той е предвиден за възстановяването му,...

Мирно шествие в подкрепа на насиления Георги ще се проведе в Дебелт

http://pik.bg/мирно-шествие-в-подкрепа-на-насиления-георги-ще-се-проведе-в-дебелт-news259605.html

Мирно шествие в подкрепа на насиления Георги ще се проведе в Дебелт

Мирно шествие в подкрепа на сексуално малтретирания петокласник Георги ще се проведе в средецкото село Дебелт. Това каза кметът там Пенка Ангелова, информира "Фокус".

Шествието е насрочено за 12.00 часа, пише в уведомлението, което е получено в кметството. По думите на кмета положението в селото в момента е спокойно и вечерта е нямало ексцесии.

Ангелова не знае дали ромското семейство на сочения за извършител е останало селото или го е напуснало. В селото има засилено полицейско присъствие, но кметът се надява шествието наистина да е мирно. Окръжна прокуратура-Бургас започнала досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за извършено престъпление срещу половата неприкосновеност на малолетно лице.

Разследването е за това, че на 5 декември в село Дебелт, община Средец, е извършил полово сношение с лице от същия пол, ненавършило 14-годишна възраст – престъпление по чл. 157,ал.2, вр. ал.1 НК. Престъплението по чл. 157,ал.2, вр. ал.1 НК е наказуемо лишаване от свобода от три до дванадесет години. Досъдебното производство се провежда под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Средец.

По делото се извършват всички необходими процесуално-следствени действия, като до момента няма лице, привлечено в качеството на обвиняем. 

Руски художник създава стиймпънк скулптури от стари автомобилни части, часовници и електроника

http://www.cross.bg/chasti-igor-stari-1443358.html

/КРОСС/Когато работиш с метал, трябва да си истински майстор, за да вдъхнеш живот на произведението си. Руският художник Игор Верний прави точно това със своите красиви и елегантни скулптури на животни. Те оживяват благодарение на движещите се части и внимателно изработени детайли. Голяма част от работата се случва зад кулисите, преди създаването на самите фигури. Игор наблюдава живите им първообрази, за да е сигурен, че е уловил правилно движенията им. След това ги сглобява от различни метални отпадъци - стари части от автомобили и велосипеди, елементи от часовници, кухненски пробори и всичко, което му върши работа.  

Ситуацията в Съединение се нормализира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471821

Контролира се изпускането на четирите язовира, които вчера преливаха, река Потока е с високи нива, но не излиза от коритото. Ситуацията в община Съединение се нормализира, съобщи за БГНЕС кметът Георги Руменов.
В 9.30 часа днес кризисният щаб ще заседава и ще реши дали да отмени бедственото положение.
Контролира се изпускането на четирите язовира, които вчера преливаха, река Потока е с високи нива, но не излиза от коритото. Ситуацията в община Съединение се нормализира, съобщи за БГНЕС кметът Георги Руменов. В 9.30 часа днес кризисният щаб ще заседава и ще реши дали да отмени бедственото положение.

Escape room във Варна - нова форма за забавление или за успешен бизнес?

http://www.moreto.net/novini.php?n=273445

Най-новото събитие във Варна в сферата на развлеченията се нарича "Escape room". Концепцията "real life escape room" е базирана на световно популярните видео и компютърни игри тип "куест", при които играча е затворен в помещение и трябва да открие улики, скрити ключове, да използва логика, наблюдателност за да се справи с предизвикателствата, и да успее да излезе.

Обявиха за издирване игумена с порното, избягал от наложеното му послушание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471818

Бившият игумен на Бачковския манастир е обявен за издирване. След като беше отстранен от манастира заради непристойно поведение, той трябва да е заточен в Рилската света обител. Където обаче не е стъпвал, съобщи Нова ТВ.
В началото на тази година дядо Борис беше отстранен за непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно
Бившият игумен на Бачковския манастир е обявен за издирване. След като беше отстранен от манастира заради непристойно поведение, той трябва да е заточен в Рилската света обител. Където обаче не е стъпвал, съобщи Нова ТВ. В началото на тази година дядо Борис беше отстранен за непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно

Киев прокопава дълбок ров по границата с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-yatzenyuk-granitza-1443356.html

/КРОСС/ Украйна ще строи стена по границата с Русия. Тя ще е дълга около 2000 км, ще представлява двуметрова желязна ограда с бодлива тел и по нея ще тече ток. Ровът ще струва около 8 млрд. гривни ($517,3 млн.), уточни Яценюк. Изграждането на рова, който ще подсили границата с Русия, ще отнеме до четири години. Това заяви украинският министър-председател Арсений Яценюк по време на заседание на правителството, съобщава ТАСС. Яценюк обяви на 3-и септември, че Украйна започва да укрепва 2295-километровата си граница с Русия. В съответствие с проекта, кръстен с кодовото име „Стена", ров с ширина 4 метра и дълбочина 2 метра ще бъде прокопан по сухопътната граница с Русия. Ровът ще бъде допълнен със системи за оптично-електронно наблюдение, наблюдателни кули и други съоръжения. Системи за дистанционен контрол ще бъдат инсталирани по морската граница между двете държави. Преди около две седмици Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, заяви, че "Стена" е неприемлива. „Стената разрушава живота на хората и техните семейства. Това е неприемливо. Необходимо да се укрепи идеята за „Общ европейски дом", заяви Ягланд.  

Уволниха лекари, оперирали здрава ръка на дете

http://www.cross.bg/ruka-dans-meditzinskata-1443357.html

/КРОСС/Двама лекари са уволнени дисциплинарно след като оперирали здравия, а не увредения палец на 4-годишната К. К. от София. Това е резултатът от проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит", позната като медицинската ДАНС, цитиран от "Труд". Разследването на специализирания орган започна на 5 ноември т. г. след запитване на екипа ни и жалба от бабата на пострадалото дете. Всичко започнало на 3 ноември т. г., когато родителите завели момиченцето за планова операция в столичната болница по ортопедия. Лекари от Втора ортопедична клиника поставили диагнозата „стенозиращ тендовагинит на левия палец", пише в документите от проверката на медицинската ДАНС. Още докато майката кърмела момиченцето, близките установили че палецът на лявата му ръка постоянно бил свит и то не можело да го разтвори до край. „При опит да се изправи той „прещраква". А в анамнезата няма данни за подобно заболяване на палеца на дясната ръка", отчитат експертите от "Медицинския одит". Лекарите обяснили на родителите каква интервенция ще се извърши и майката разписала декларацията за информирано съгласие за предложеното лечение, показват документите. Операцията била извършена на 4 ноември. Близките обаче изтръпнали, когато видели, че е бинтована здравата дясна ръка, а не лявата.

Ченалова: Нямам лични контакти със синдика Велков, но той е различен

http://society.actualno.com/Chenalova-Njamam-lichni-kontakti-sys-sindika-Velkov-no-toj-e-razlichen-news_445391.html

За мен синдикът Панайот Велков е различен. Неговата работа не е толкова формална, той е много активен, той живее в тези дружества. Така станалата обект на много спорове през последната седмица съдията...

ДРОМ: Министър Москов ни връща години назад

http://healthy.actualno.com/DROM-Ministyr-Moskov-ni-vryshta-godini-nazad--news_445399.html

Ние сме притеснени от изказванията и действията на министър Москов. Те са нарушение и погазване на конституцията и държавността в България. Ние сме демократична държава, за което сме се борили повече ...

На 15 декември тръгва делото за лиценза на КТБ

http://business.actualno.com/Na-15-dekemvri-trygva-deloto-za-licenza-na-KTB-news_445403.html

Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва в понеделник във Върховния административен съд, пише в. "Труд". То бе образувано по жалба на "Бромак"...

Горбачов: САЩ и ЕС трябва да спрат разделението с Русия

http://europe.actualno.com/Gorbachov-SASht-i-ES-trjabva-da-sprat-razdelenieto-s-Rusija-news_445408.html

Последният съветски лидер Михаил Горбачов призова САЩ и ЕС да "размразят" отношенията с Москва въпреки напрежението заради Украйна. 83-годишният Горбачов отбелязва в статия, публикувана в...

В Гълъбово отново има ток, но с по-ниско напрежение

http://starazagora.actualno.com/V-Gylybovo-otnovo-ima-tok-no-s-po-nisko-naprejenie-news_445409.html

Вчера река Сазлийка вдигна ниво и заля наново стадиона и залата, но не скъса дига или друго съоръжение. Успокояващо е, че до края на деня ще завършим дигата около подстанцията. Това каза за Агенция ...

Джони Деп купи портрет на голата и бременна Кейт Мидълтън

http://showbusiness.actualno.com/Djoni-Dep-kupi-portret-na-golata-i-bremenna-Kejt-Midyltyn-news_445412.html

Джони Деп закупи графита на голата и много бременна Катрин Мидълтън. Портретът, нарисуван на стената на сградата на художествената галерия Faith Inc в Лондон е с цена от 47 хил. долара, съобщи Cosmopo...

Защо ДПС не се похвали със закон в полза на ромите?

http://viewpoint.actualno.com/Zashto-DPS-ne-se-pohvali-sys-zakon-v-polza-na-romite-news_445415.html

За трети пореден ден скандалът около позицията на здравния министър Петър Москов продължава да буни духовете и медиите се занимават усърдно с него. Днес пъстра палитра от депутати – ГЕРБ, БС...

Светлозар Лазаров призна: Не знаем къде е Петко Сертов

http://crime.actualno.com/Svetlozar-Lazarov-prizna-Ne-znaem-kyde-e-Petko-Sertov-news_445417.html

Към настоящия момент нямаме информация къде се намира Петко Сертов, нямаме такива данни. Знаем с каква кола е отпътувал и кога. Това каза пред журналисти в сградата на Министерския съвет главният секр...

Изхвърлиха Велизар Енчев от двете комисии в парламента, на които беше член

http://politics.actualno.com/Izhvyrliha-Velizar-Enchev-ot-dvete-komisii-v-parlamenta-na-koito-beshe-chlen-news_445420.html

Управляващото мнозинство в 43-ото Народното събрание освободи вече независимия депутат Велизар Енчев от Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите и Комисията п...

С Южен поток е свършено, но ЕС не вярва

http://features.actualno.com/S-Ujen-potok-e-svyrsheno-no-ES-ne-vjarva-news_445423.html

Политици, експерти, русофоби и русофили в България не могат да повярват, че всичко е приключило. Те виждат в изявленията за отмяната на "Южен поток" всичко друго само не и реалността, а тя...

Ръкавицата е хвърлена: Mercedes-Benz GLE Coupe

http://cars.actualno.com/Rykavicata-e-hvyrlena-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-news_445424.html

Конкурентът на BMW X6 се описва от създателите си като „поразяваща“ комбинация между купе и кросоувър. Тази хиперболаоставя място за коментари, но определено GLE Coupe изглежда изк...

Мъжете, които мият чинии, получават по-малко секс

http://curious.actualno.com/Myjete-koito-mijat-chinii-poluchavat-po-malko-seks-news_445430.html

Мъжете, които наблягат на домакинската работа вкъщи, получават по-малко секс, защото в очите на половинката изглеждат по-женствени, установи испанско проучване, цитирано от Daily mail. Учени от мадри...

МВР: Няма данни, сочещи, че инцидентът с Лозан Панов, не е случаен

http://crime.actualno.com/MVR-Njama-danni-socheshti-che-incidentyt-s-Lozan-Panov-ne-e-sluchaen-news_445425.html

До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа във връзка с кандидата за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Такова обяснение даде главният секретар на МВР Светл...

Самоделна газова печка гръмна във Видин

http://society.actualno.com/Samodelna-gazova-pechka-grymna-vyv-Vidin--news_445427.html

Самоделна газова печка гръмна в жилищен квартал на град Видин. Това съобщи главен инспектор Станислав Генчев, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението&...

Обезвредиха бомба пред банка в северното предградие на Атина

http://balkani.actualno.com/Obezvrediha-bomba-pred-banka-v-severnoto-predgradie-na-Atina-news_445431.html

Полицията обезвреди взривно устройство пред банка в северното предградие на Атина. Това се е случило след анонимно обаждане, информира полицейски източник. Вероятно устройството е свързано с гладната ...

Малала се надява да стане премиер на Пакистан

http://asia.actualno.com/Malala-se-nadjava-da-stane-premier-na-Pakistan-news_445434.html

Преди получаването на нобеловата си награда за мир Малала Юсафзай изрази пред Би Би Си надеждата си да успее в политическата си кариера. Тя допълни, че дори се надява да стане и министър-председате...

ГИТ напомня - гответе графиците за платен отпуск за догодина

http://business.actualno.com/GIT-napomnja---gotvete-graficite-za-platen-otpusk-za-dogodina-news_445432.html

Във връзка с наближаването на края на годината Главна инспекция по труда напомня, че до 31 декември 2014 г. във всички предприятия с наети лица трябва да бъде изготвен график за ползването на платения...

Кунева: От най-високо ниво ни подкрепят за Шенген

http://politics.actualno.com/Kuneva-Ot-naj-visoko-nivo-ni-podkrepjat-za-Shengen-news_445437.html

Политическа подкрепа за влизането на България в Шенген има на най-високо ниво, но понякога проблемът се крие в детайлите. България е готова за Шенген. Това заяви по време на протоколни кадри в МС в...

Живи елхи за детските градини и училищата във Велико Търново

http://velikotarnovo.actualno.com/Jivi-elhi-za-detskite-gradini-i-uchilishtata-vyv-Veliko-Tyrnovo-news_445438.html

По инициатива на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов всички детски градини и училища в общината получават като подарък за Коледа и Нова година живи дръвчета, съобщиха от пресцентъра на Община ...

Словакия ни предлага да построи евтин газопровод до границата с Турция

http://business.actualno.com/Slovakija-ni-predlaga-da-postroi-evtin-gazoprovod-do-granicata-s-Turcija-news_445440.html

Словашката компания Eastring е започнала преговори за построяването на газопровод, който да тръгва от Словакия и да стига до българо-турската граница, в това число и с българската газова компания &quo...

Плевен празнува Освобождението си

http://society.actualno.com/Pleven-praznuva-Osvobojdenieto-si--news_445441.html

На днешния ден Плевен празнува 137 години от Освобождението си и от историческата Плевенска епопея. Това съобщиха от Военноисторическите музеи в областния център. По повод на годишнината бе експонира...

Кристо за Жана: Определено е най-дивата от всички

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kristo-za-zhana-opredeleno-e-naj-divata-ot-vsichki-6028749

Какво разказаха Жана и Кристо за новия си съвместен проект, как ще прекарат Коледа и какво пожелават на своите почитатели за Новата 2015 г., вижте в интервю с двамата музиканти на Наталия Такова - Мазгарева от Vesti.bg:

9/9 от листата на ГЕРБ в Ловеч влезе в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_429283.html

Феноменът 15/15, който измести с преференциален вот бившия лидер на БСП Сергей Станишев от първото място в листата за Европарламента, застигна ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори през октомври във вариант 9/9. Днес кандидатът с номер 9 в листите на ГЕРБ в Ловеч Антон Долапчиев се закле като депутат в парламента. Това се случи след като парламентът освободи депутата Николай Ненков , който миналата седмица беше назначен от премиера Бойко Борисов за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Ненков заемаше този пост и в първия кабинет "Борисов", когато министър също беше Лиляна Павлова . Долапчиев е роден през 1989 и е икономист по професия. Работил е в ДП ”Фонд Затворно дело” Ловеч, съобщава официалният сайт на ГЕРБ.

В завод "Електрик" в Радомир няма криза, произвежда за целия свят

http://www.zapernik.com/pernik/v-zavod-elektrik-v-radomir-nyama-kriza-proizvejda-za-celiya_36311/

Радомирски завод за електротабла и електромеханични детайли и конструкции произвежда 16 000 артикула, които се доставят на потребители от Аляска до Австралия.

Това каза пред БТА изпълнителният директор на дружеството Емил Николов. Заводът е сред малкото предприятия у нас, останали незасегнати от икономическата криза и достигнали до увеличаване на производството си.

Клиентите на комбината са разпределени в няколко маркетинг-сегмента - автомобилостроене, железопътна,...

Продължава

34 катастрофи през денонощието във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273514

Четирима души са пострадали при пътни инциденти във Варна вчера, информираха за Дарик от полицията.Пострадалите са с леки наранявания, без опасност за живота. Кола е блъснала 68-годишна жена докато е пресичала пътното платно, други двама пътници в леки автомобили са пострадали при катастрофи, а при четвъртия инцидент с наранявания е 41-годишен водач.

19- годишен от Поморие откраднал пари, промъквайки се в частен дом

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ThEa-J7xHwk/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление «Полиция» – Поморие по отношение кражбата на сумата от 300 лв. и връзка с ключове, собственост на 62- годишна поморийка, осъществена на 08.12.т.г. от дома й, разположен на поморийската улица «Добри Чинтулов», е установен и задържан извършителят на деянието. Това е криминално проявеният А.Л., 19- годишен от Поморие. Работата по случая продължава.

Обстановката в Съединение се нормализира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471810

Контролира се изпускането на четирите язовира, които вчера преливаха, река Потока е с високи нива, но не излиза от коритото. Ситуацията в община Съединение се нормализира, съобщи за БГНЕС кметът Георги Руменов.
В 9.30 часа днес кризисният щаб ще заседава и ще реши дали да отмени бедственото положение.
Контролира се изпускането на четирите язовира, които вчера преливаха, река Потока е с високи нива, но не излиза от коритото. Ситуацията в община Съединение се нормализира, съобщи за БГНЕС кметът Георги Руменов. В 9.30 часа днес кризисният щаб ще заседава и ще реши дали да отмени бедственото положение.

Пропастта между богатите и бедните в страните от OECD е достигнала най-високото ниво от 30 години насам

http://www.cross.bg/sedem-pynkta-neravenstvoto-1443354.html

/КРОСС/ Пропастта между богатите и бедните в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) е достигнала най-високото ниво от 30 години насам, показа най-новото проучване на международната институция, наречено „Фокус върху неравенството и растежа".  Като цяло най-богатите 10% печелят 9,5 пъти повече от това, което най-бедните изкарват. През 1980 г. са печелили седем пъти повече. В САЩ растящото неравенство струва на икономиката почти седем процентни пункта от ръста на БВП между 1990 г. и 2010 г., докато Обединеното кралство е изгубило почти девет процентни пункта. Гърция и Турция са единствените страни, в които ОИСР отчита лек спад на неравенството. Въпреки това от OECD посочиха, че преразпределението на богатството чрез данъци и обезщетения не помага на икономическия растеж. „По-голямото равенство преди кризата от 2008 г. помогна за увеличението на БВП на глава от населението в Испания, Франция и Ирландия", изтъкна организацията. „Това е категорично доказателство, че справянето с високото и нарастващо неравенство е от решаващо значение, за да се насърчи силният и устойчив растеж. Това трябва да бъде в центъра на политическия дебат", заяви Анхел Гурия, генерален секретар на OECD. „Държави, които насърчават равните възможности за всички от най-ранна възраст, са тези, които ще растат и ще се развиват", добави той.

Джулия Робъртс е новото лице на "Живанши"

http://www.cross.bg/dzhyliya-roburts-tishi-1443355.html

/КРОСС/Френската модна къща "Живанши" представи рекламната си кампания пролет/лято 2015, лице на която е Джулия Робъртс, съобщи сп. "Ел". Черно-белите снимки са направени от фотографите Мерт Алас и Маркус Пиго. „Шоуто беше за много силна жена и Джулия въплъщава това много добре", каза творческият директор на модната къща Рикардо Тиши. „Тя въплъщава елегантността. Важно е да представиш характерната си работа. Искам да създам наистина класически гардероб", допълни той. Тиши облича Джулия Робъртс за официални прояви от 2013 г. На церемонията за наградите "Оскар" миналата година тя беше с негова рокля.  

Борис Найденов от Напоителни системи, който продава кръвта си, отново е без заплата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471794

Отново се бавят заплатите в „Напоителни системи”.
За пореден месец Борис Найденов – мъжът, който продава кръвта си, за да изхранва трите си деца, и колегите му са без заплати.
„От август пак нямаме заплати”, заяви той пред Нова тв.
„Има вероятност празниците да ги посрещнем на тъмно, тъй като от два месеца на съм плащал ток.
Отново се бавят заплатите в „Напоителни системи”. За пореден месец Борис Найденов – мъжът, който продава кръвта си, за да изхранва трите си деца, и колегите му са без заплати. „От август пак нямаме заплати”, заяви той пред Нова тв. „Има вероятност празниците да ги посрещнем на тъмно, тъй като от два месеца на съм плащал ток.

Изоставена къща в Габрово се срути

http://pik.bg/изоставена-къща-в-габрово-се-срути-news259602.html

Изоставена къща в Габрово се срути

Част от изоставена къща на ул. „Брянска“ в Габрово се срути на тротоара, пише novini.bg.

По чудо няма пострадали, като се има предвид, че мястото, с фирми и търговски магазини наоколо, е доста оживено. Съобщението за падащите тухли е прието в 18:48 часа на 8 декември.

Отказът на Русия от „Южен поток” е блестящ ход, казват чуждестранните потребители

http://www.cross.bg/rysiya-tyrtziya-evropa-1443353.html

/КРОСС/ Спирането на „Южен поток" предизвика активна дискусия сред читателите на чуждестранната преса. Някои от тях са убедени, че решението за закриване на проекта е признак на търговска далновидност от страна на Русия. Читателите на международните издания спорят за това, доколко закриването на проекта „Южен поток" и разширяването на мощностите на тръбопровода „Син поток" ще повлияят на благополучието на страните в Евросъюза и как ще се развият в бъдеще отношенията между Русия и Турция. Читателят на електронното издание FT (Financial Times)Cheetah43 пише: „Това ще донесе взаимна изгода за Русия и Турция, която внася голямо количество газ от Русия. Достатъчно е да погледнем картата, за да разберем, че доставките на газ в Южна Европа през Турция са по-логични, отколкото строителството на подводен тръбопровод в България. Последната граничи с Турция, която показа какво значи умение за провеждане на независима политика. Очевидно е, че ЕС лиши България от тази възможност по политически причини." Някои читатели на FT отбелязват, че в света няма толкова евтин вариант на руския газ и от САЩ не могат да бъдат конкуренция даже с помощта на „контролиран" газ от Катар. „САЩ не могат да предложат реална алтернатива на евтините и сигурни доставки на руски газ. Според мен това е началото на края на американската империя" - пише Bernhard otto в сайта на FT

Мъжът от Напоителни системи, който продава кръвта си, отново е без заплата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471804

Отново се бавят заплатите в „Напоителни системи”.
За пореден месец Борис Найденов – мъжът, който продава кръвта си, за да изхранва трите си деца, и колегите му са без заплати.
„От август пак нямаме заплати”, заяви той пред Нова тв.
„Има вероятност празниците да ги посрещнем на тъмно, тъй като от два месеца на съм плащал ток.
Отново се бавят заплатите в „Напоителни системи”. За пореден месец Борис Найденов – мъжът, който продава кръвта си, за да изхранва трите си деца, и колегите му са без заплати. „От август пак нямаме заплати”, заяви той пред Нова тв. „Има вероятност празниците да ги посрещнем на тъмно, тъй като от два месеца на съм плащал ток.

Горя хотел в Слънчев бряг, собственост на 65-годишен мъж

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/C2T3w51a9zI/

На 10.12.т.г. около 02.00 ч.  е получено съобщение за пожар, възникнал в хотел «Стар» в Слънчев бряг, собственост на 65- годишен бургазлия. Установено е, че пожарът възникнал в осем стаи, разположени на втория етаж на хотела, като обгорели първата и последната стаи, а останалите са засегнати частично. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. Предстои извършването на втори оглед през светлата част на денонощието на местопроизшествието с цел установяване на причините за инцидента и стойността на нанесените щети.

97 000 българи ще плащат по-високи осигуровки от догодина

http://pik.bg/97-000-българи-ще-плащат-по-високи-осигуровки-от-догодина-news259601.html

97 000 българи ще плащат по-високи осигуровки от догодина

97 000 българи, които получават над 2400 лв. месечно, ще плащат догодина по-високи осигуровки. Това става заради увеличението на максималния осигурителен праг от 2400 на 2600 лв. от 1 януари.

Броят на засегнатите от промяната съобщи управителят на НОИ Бисер Петков при обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

С по-високи осигуровки ще бъдат ударени и над 60 000 земеделски стопани, пише „24 часа”. При тях причината е увеличението на минималния осигурителен доход от 240 на 420 лв. месечно. „Ако досега земеделците са плащали осигуровка към НОИ в размер на 64,92 лв. на месец, то от 2015 г. вноската им ще е вече 108,36 лв.”, пресметна от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той призова депутатите да отхвърлят това увеличение, защото щяло да накара земеделските производители да минат в сивия сектор, както това е станало при предишното увеличение на техния осигурителен доход при предното правителство на ГЕРБ. Местан обяви и че очаква протести на земеделските производители.

319,99 лв. трябва да е средната пенсия през следващата година, предвижда проектът за бюджет на общественото осигуряване. За тази година средният размер на пенсията е 308,53 лв.

Разходите на общественото осигуряване догодина ще надхвърлят 10% от БВП, но пенсиите остават все така ниски, обяви пък пред депутатите вицепремиерът Ивайло Калфин. Затова според него с промени в бюджета на ДОО между първо и второ четене трябва да се даде възможност за стабилизиране и адекватност на пенсионната система. Държавната субсидия за НОИ вече е 53%, подчерта Калфин в изказването си. Вицепремиерът обаче не изчака дебатите по проектобюджета, а отиде да преговаря със синдикатите и работодателите за реформа на пенсионната система.

От БСП пък поискаха да бъде обвързано обезщетението за майчинство за втората година с размера на минималната работна заплата.

От следващата година в пенсия вече ще се излиза, без да е необходимо преди това да се прекъсва работа, съобщи още управителят на НОИ Бисер Петков.

Швейцария опроверга Цацаров за делото срещу Христо Бисеров

http://www.mediapool.bg/shveitsariya-oproverga-tsatsarov-za-deloto-sreshtu-hristo-biserov-news228158.html

Непълнота на искането на българските власти до Швейцария е причината за забавянето на разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и депутат Христо Бисеров, съобщи в сряда сайтът ”Дневник”. Преди близо четири месеца главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред БНТ, че причината за забавянето на делото е в швейцарските власти, които трудно разкривали банковата тайна за сметките на Бисеров. Оказва се обаче, че Швейцарката служба по правосъдие отказва засега да изпълни съдебната поръчка, защото са необходими повече детайли по искането на българската прокуратура. От информация до момента се разбира, че когато Цацаров за първи път обвинява швейцарците за бавене на поръчката, тя изобщо не е била изпратена за изпълнение. България изпраща запитването за правна помощ на 6 октомври. Това е месец след обясненията на Цацаров, че швейцарците се бавят заради банковата си тайна. Още на 24 ноември швейцарските власти са отговорили на българите с дипломатическа нота, че не могат да предоставят информация заради ”недостатъчност” в искането. Към 9 декември българите още не са изпратили допълнителната информация. На 1 декември Цацаров отново заяви пред БНТ, че е убеден, че разследването ще завърши с внесен обвинителен акт. Разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента започна през ноември миналата година, а той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени в пране на пари, финансови и данъчни престъпления.  Бисеров беше обвинен за това, че през 2012 г. в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е скрил наличието на сметки в банка в Швейцария, както и за това, че в през същата година е извършил финансови операции с имущество за 314 000 долара, за които е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление.

Паметникът на ген. Скобелев възстановен в Москва

http://www.cross.bg/skobelev-general-voenno-istorichesko-1443351.html

/КРОСС/ Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев, аташето по отбраната генерал Детелин Мажгуров,  както и посланиците на Румъния, Сърбия и други дипломати от балканските страни бяха гости на официалната церемония по възстановяването на паметника на генерал Михаил Скобелев в Москва, съобщиха от посолството на България в Русия. Монументът на ген. Скобелев, разрушен през 1918 г., беше издигнат отново пред Академията на Генералния щаб на Въоръжени сили на РФ на 9 декември, Ден на героите на отечеството. Възстановяването на паметника е плод на 23-годишните усилия на Международния Скобелевски комитет, на Руското военно-историческо общество, активно беше подкрепяно през годините и от България. На церемонията руските официални представители подчертаха ролята на генерал Скобелев за развитието на руската армия, за победните й походи на Балканите по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Именно освобождението на Плевен през 1977 г. носи истинската слава на генерала. “Враговете са се бояли от него. Появата му на фронта е предизвиквала трепет и ужас, офицерите са му завиждали, а войниците са го боготворили”, заяви министърът на културата Владимир Медински, който е и председател на Руското военно-историческо общество. Паметникът е проект на скулптора Александър Рукавишников и представлява бронзова конна статуя на “белия генерал” върху гранитен пиедестал с височина 4 м

Обявиха за издирване игумена с порното, избягал от наложеното му послушание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471802

Бившият игумен на Бачковския манастир е
Бившият игумен на Бачковския манастир е "обявен за издирване". След като беше отстранен от манастира заради непристойно поведение, той трябва да е заточен в Рилската света обител. Където обаче не е стъпвал, съобщи Нова ТВ. В началото на тази година дядо Борис беше отстранен за непристойно поведение.

Шест години затвор и милиарди глоба за личната асистентка на Мадоф

http://www.cross.bg/madof-asistentka-zatvor-1443350.html

/КРОСС/ Съд в нюйоркския район Манхатън осъди днес на шест години затвор и частично изплащане на глоба в размер на 155,1 млрд. долара Анет Бонджорно, която е била лична асистентка на създателя на една от най-големите в историята финансова пирамида - Бърнард Мадоф, пише USAtoday. Според следствието Бонджорно е помогнала на Мадоф да скрие машинациите си от правителството. Тя работи за него от 1968 г. до колапса на компанията и е наблюдавала стотици инвестиционни консултации, свързани с най-дългогодишните му клиенти. Доказателствата на обвинението показаха, че тя и съпругът й са се облагодетелствали от фалшиви сделки и такива със задна дата, включително една, при която е продала акции на Lehman Bros. малко преди фалита на банката през 2008 година. Нейните приходи и заплата са й позволили да закупи луксозни жилища в Ню Йорк и Флорида, както и автомобил Bentley.  

Родителите в Дебелт спряха децата си от училище заради насиленото момче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471799

Родителите в бургаското село Дебелт спряха децата си от училище, след като петокласник беше изнасилен от по-голямо момче в тоалетната на учебното заведение.
Ще има и протест, като вчера имаше опасения, че в него може да се включат и радикали от Бургас, тъй като по непотвърдени данни, посегналият на малкия Георги е от ромски произход.
Родителите в бургаското село Дебелт спряха децата си от училище, след като петокласник беше изнасилен от по-голямо момче в тоалетната на учебното заведение. Ще има и протест, като вчера имаше опасения, че в него може да се включат и радикали от Бургас, тъй като по непотвърдени данни, посегналият на малкия Георги е от ромски произход.

Преглед на печата, сряда, 10 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-10-декември_l.a_i.622403_at.1.html

СТАНДАРТ: Цените на горивата ще паднат Цените на бензина и дизела могат да паднат още покрай продължаващия спад на котировките на петрола. Това...

Със счупени крайници и в безсъзнание е блъснатият пешеходец в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lCc84xkn_j8/

На 09.12.т.г. около 17.52 ч. на кръстовището на поморийските улици «Солна» и «Лозарска», по неустановени до момента причини лек автомобил «Шевролет Каптива», с бургаска регистрация, управляван от 40- годишния Б.С. от Поморие, блъска пресичащия пътното платно на необозначено за целта място пешеходец – А.З., 63- годишен, руски гражданин, пребиваващ в Поморие. Той е  със счупени долни крайници и в безсъзнание,  настанен за лечение в отделение «Реанимация» на МБАЛ – Бургас. Водачът на лекия автомобил е тестван с дрегер за употреба на алкохол, който отчел нулеви показания, съобщиха от пресцентъра на полицията. От пешеходеца е взета кръвна проба за химичен анализ.

Средиземно море е най-смъртоносният емигрантски път

http://www.moreto.net/novini.php?n=273508

Най-малко 3419 емигранти са загинали в Средиземно море от началото на тази година. Това го прави "най-смъртоносният път в света", заяви в сряда агенцията на ООН, отговаряща за бежанците. От началото на годината над 207 хиляди емигранти са се опитали да прекосят Средиземно море.

Връчват Нобеловата награда за мир за 2014 година

http://www.cross.bg/oslo-malala-nagrada-1443352.html

/КРОСС/На тържествена церемония в норвежката столица Осло днес ще бъде връчена Нобеловата награда за мир. Тази година тя бе присъдена на двама души - младата пакистанка Малала Юсуфзай и индийският защитник на правата на децата Кайлаш Сатяртхи. Те бяха наградени за борбата им срещу потискането на деца и младежи и за правото на всички деца на образование. Двамата ще си поделят наградата от 1 100 000 долара. Малала ще бъде придружена на церемонията в Осло от две свои приятелки, които са били с нея, когато талибани я простреляха в родината й, заради смелостта й да иска да се учи.  

Средиземно море е най-смъртоносният емигрантски път

http://www.cross.bg/bezhantzite-sredizemno-agentziyata-1443349.html

/КРОСС/Най-малко 3419 емигранти са загинали в Средиземно море от началото на тази година. Това го прави „най-смъртоносният път в света", заяви в сряда агенцията на ООН, отговаряща за бежанците. От началото на годината над 207 000 емигранти са се опитали да прекосят Средиземно море. Това число е почти три пъти по-голямо от предишния рекорд през 2011 г., когато 70 000 напуснаха страните си по време на Арабската пролет, пише АФП. Службата на върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) е създадена на 14 декември 1950г. от Общото събрание на Организацията на обединените нации. Агенцията разполага с мандат да води и координира международните действия за закрила на бежанците и разрешаване на техните проблеми по територията на всички държави. Основната цел на службата е да гарантира правата и благосъстоянието на бежанците. Тя се стреми да осигури на всички възможността да упражняват правото си да търсят убежище и да намерят закрила в друга държава, с възможност доброволно да се завърнат в родината си, да се интегрират в местното общество или да се пренесат в трета страна. На агенцията е възложен също и мандат да оказва помощ на лицата без гражданство (апатриди). ВКБООН е помогнала на десетки милиони хора да изградят отново живота си, пише в сайта на агенцията. Тя има 7680 служители, които работят в повече от 125 държави, Службата продължава да оказва помощ на близо 34 милиона души по целия свят.  

Родителите в Дебелт спряха децата си от училище заради насиленото момче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471782

Родителите в бургаското село Дебелт спряха децата си от училище, след като петокласник беше изнасилен от по-голямо момче в тоалетната на учебното заведение.
Ще има и протест, като вчера имаше опасения, че в него може да се включат и радикали от Бургас, тъй като по непотвърдени данни, посегналият на малкия Георги е от ромски произход.
Родителите в бургаското село Дебелт спряха децата си от училище, след като петокласник беше изнасилен от по-голямо момче в тоалетната на учебното заведение. Ще има и протест, като вчера имаше опасения, че в него може да се включат и радикали от Бургас, тъй като по непотвърдени данни, посегналият на малкия Георги е от ромски произход.

Джерард: Не заслужавахме да продължим в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435419_djerard_ne_zaslujavahme_da_produljim_v_shampionskata/?ref=rss


Капитанът на "Ливърпул" Стивън Джерард изрази разочарование от представянето на отбора му в Шампионската лига. Според него "мърсисайдци" не са заслужавали да се класират в следващата фаза с оглед мачовете, които изиграха. 

Английският вицешампион отпадна след домакинско равенство 1:1 с "Базел", в което се нуждаеше от задължителна победа. Червените спечелиха едва пет точки в една доста лека група, в която бяха още "Реал" (Мадрид) и "Лудогорец". Те завършиха на трето място и през...

Хората в Дебелт излизат на протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/x5GYL1Ok6DQ/

Агенцията за защита на децата – Бургас започва проверка в училището в село Дебелт заради случаите на насилие над деца. Когато станат известни сериозни случаи на инциденти с деца, обикновено се установява, че в предходен период някой е знаел, че има дете в риск. В повечето случаи се оказва, че информация не е подавана. В Агенцията не е постъпвала никаква информация за проблеми в училището в село Дебелт, посочи пред БНР Нейля Мурад, началник отдел “Контрол по правата на детето”,цитира Кросс.

С жива верига днес в 12 часа на обяд, в центъра на селото, жителите ще протестират с искане за справедливост по случая с насиления Гошко. Николай Димитров, един от организаторите, обясни, че протестът ще бъде насочен към отговорните институции, които трябва да започнат да си вършат работата.

В последните дни разговарях с много хора и се натъкнах на ужасни и грозни неща, случвали се години наред. Това са побоища, душене на деца. Надяваме се, че с шума, който се вдигна, отговорните институции да си свършат работата.

Димитров разказа, че същото дете, което досега е сочено за насилник, е провесило дете през прозореца на училището и заяви, че са предали този сигнал и е започнала проверка от Агенцията за закрила на детето.

Протестът ще бъде мирен, смятаме,че това е начинът и нашата идея беше да предизвикаме вниманието на институциите и да ги накараме да работят. Има уведомление, че някакво момче е насрочило също протест от 13 часа и са посочили маршрут, който стига до ромската махала. Аз ще им обясня, че това не е начинът, обясни Димитров.

 

 

 

Инфлацията в Китай с най-слаб ръст от ноември 2009 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-kitai-s-nai-slab-ryst-ot-noemvri-2009-g-185347/

Индексът на потребителските цени се повишава само с 1,4% на годишна база и отстъпва с 0,2% на месечна

Ексклузивно в ПИК! Скандалът с наводенията се разраства, има опасност Ямбол да остане под вода, местните обвиниха кабинета "Орешарски"

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-скандалът-с-наводенията-се-разраства-има-опасност-ямбол-да-остане-под-во-news259509.html

Ексклузивно в ПИК! Скандалът с наводенията се разраства, има опасност Ямбол да остане под вода, местните обвиниха кабинета "Орешарски"

Местните жители в Ямбол и Елхово се вдигнаха на бунт заради кризата с наводненията и преливащите язовири, научи ПИК.

Медията ни се натъкна на лавина от коментари във "Фейсбук", които обвиняват правителството на Пламен Орешарски.

Вижте атаките в социаната мрежа:

Язовирите преливат. Ямбол,Елхово и селата са наводнени!!!!!! Днес започна екстемно изпускне на яз.Коприна, а това означава че Жребеца ще прелее или трябва да се изпуска с повече от 150кб.в.секунда. Ако това стане и Ямбол ще потъне.

Гледам новините и никъде не чух въпрос КОЙ Е ВИНВЕН А СЛУШАМ ЧЕ С.БИНЕВ СИ ПОДАЛ ОСТВКА И ЧЕ П.СЕРТОВ Е ИЗЧЕЗНАЛ . А ХИЛЯДИТЕ ХОРА КОЙТ НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНАТ НОЩА И ДАЛИ ВЪОБЩЕ ЩЕ СПЯТ........ . ВИНОВНИ ИМА !!!!! КОЙ ДЪРЖА ПЪЛНИ ЯЗОВИРИТЕ НА 90% И ТО СРЕЩУ ЕСЕН-ЗИМА???? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА ? ЗА МЕН ТОВА Е ДИВЕРСИЯ!!!!

Знам че съм прав . От 16г. Ходя поне по 3 пъти в седмицата за риба на Жребеца и никога не е бил яз. Жребчево на такова ниво есента . На малко по ниско ниво е бил пролетта след снеготопенето . И моя малкия син да бях питал щеше да ми каже че ще стане беля .

Помнете ми думите ..... Ще почнат оправдания че виждате ли декември са паднали еди колко си литра на кв.м и това е вдигнало подпочвените води и това е довело за наводненията.
 За тази ситуация въобще не е виновен Бойко. Бившите си бяха назначили разни некадърници, после дойде и служебно правителство но истината е че от далавери нямат време за работа .

5-те предизвикателства, пред които ще се изправят HR мениджърите през 2015 г.

http://www.investor.bg/drugi/128/a/5-te-predizvikatelstva-pred-koito-shte-se-izpraviat-hr-menidjyrite-prez-2015-g-185256/

Компаниите трябва да подготвят служителите си да се справят с усложненията и увеличаващата се скорост на развитие на световната икономика

Част от Аспарухово остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=273512

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в кв."Аспарухово" абонатите между бул."Народни Будители" , ул."Моряшка" , бул."1-ви Май" и ул."Мара Тасева".

Зоя Димитрова: Колата на Сертов е с GPS и се следи

http://offnews.bg/news/n_1/n_429285.html

„Ако изчезването на Петко Сертов е инцидент, то той не е спонтанен и случаен. Ако е станал жертва на катастрофа, то досега трябваше да се появят данни. Не вярвам на този тип случайност”, каза в „Здравей, България” журналистът Георги Коритаров. Той отхвърли и версията Сертов да е сложил сам край на живота си. „Не е типично за него да си остави телефоните и да излезе. Мисля да наблегна на друг факт. Малко се говори за колата, с която е тръгнал, а тя има GPS”, заяви от своя страна Зоя Димитрова, която е бивш говорител на ДАНС и допълни, че е сигурна, че колата му се следи. По думите й МВР отдавна знае с коя кола е напуснал дома си, къде е тя и има ли в нея следи от насили. Според нея той си е оставил телефона или под въздействието на натиск, или под въздействието на някаква операция, която той е трябвало да обезпечи. На въпрос кой има интерес от изчезването на Петко Сертов Зоя Димитрова отговори, че към днешна дата никой не е имал интерес да го отвлича и убива. „Трябва да се търси връзка с настоящето”, каза тя. По думите на Коритаров това, че Сертов се издирва от Интерпол означава, че има предположение, че може да не е в страната. „По някои белези случая прилична на доста професионално отвличане. Но това не трябва да се казва в ефир, тъй като, без да искаме, можем да кажем нещо, което да доведе до друг тип проблеми”, каза още журналистът.

Обявиха за издирване игумена с порното, избягал от наложеното му послушание

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QCHzD-NwD6k/

Бившият игумен на Бачковския манастир е “обявен за издирване”. След като беше отстранен от манастира заради непристойно поведение, той трябва да е заточен в Рилската света обител. Където обаче не е стъпвал, съобщи Нова ТВ.

В началото на тази година дядо Борис беше отстранен за непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно клипове, за които митрополит, пожелал анонимност, твърдеше, че в тях участват дядо Борис и служителки в манастира. Клиповете изчезнаха бързо. Започна църковно дело, експертизи, с които да се докаже той ли е извършвал непристойните действия от клиповете.

Днес дядо Борис трябва да се намира в Рилския манастир – заточен и наказан от синода с „послушание”. Оказва се обаче, че той не е стъпвал там. В Рилския манастир от дядо Борис няма и следа. За последно игуменът е бил тук през пролетта.

Игуменът на Рилския манастир не е виждал дядо Борис от месеци. И дори мисли, че след като не е дошъл тук, е бил преместен на друго заточение – във Вонеща вода. Епископ Евлоги не пожела да коментира това, че дядо Борис не спазва „послушанието”.

Оказва се, че дядо Борис никога не е стъпвал във Вонеща вода, въпреки че е имал такова поръчение от синода. За това потвърди и местният отец Йоан, цитира Кросс. Дядо Борис бил поискан от Великотърновския митрополит Григорий – да изкара заточението си при него и междувременно да отговаря за строителството и имотите в епархията. В последствие дядо Григорий отпратил Борис да търпи наказанието другаде. Това разказа митрополит Антоний.

По този повод в църковния сайт Двери на шега го обявиха за издирване и предлагат награда от 1 000 000 долара на всеки, който даде сведения за него. Екип на Нова успя да се свърже с дядо Борис само по телефона, той обаче отказал да коментира каквото и да е свързано с изчезването му.

 

 

 

Обстановката в Съединение се нормализира

http://pik.bg/обстановката-в-съединение-се-нормализира-news259597.html

Обстановката в Съединение се нормализира

Контролира се изпускането на четирите язовира, които вчера преливаха, река Потока е с високи нива, но не излиза от коритото. Ситуацията в община Съединение се нормализира, съобщи за БГНЕС кметът Георги Руменов.

В 9.30 часа днес кризисният щаб ще заседава и ще реши дали да отмени бедственото положение. На 30 адреса в Съединение вчера бе извършено отводняване, осем екипа на Гражданска защита работиха. Днес дейностите продължават. През нощта там не е валяло, но малко преди девет тази сутрин дъждът започна отново. Кметът Георги Руменов каза още, че в селата от общината, които е обиколил тази сутрин - Царимир, Неделево, Церетелево и други, ситуацията също се нормализира.

Американският Конгрес постигна съгласие за бюджета за 2015 г.

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskiiat-kongres-postigna-syglasie-za-biudjeta-za-2015-g-185348/

Постигнатият компромис гарантира разходите на правителството на президента Обама до края на идния септември

Петима пострадаха при катастрофа в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471785

Петима души пострадаха при катастрофа в Благоевград тази сутрин, предаде БГНЕС.
Сблъсъкът между два автомобила стана на мокра пътна настилка към 7.50 часа на "У"-образното кръстовище между булевардите "Александър Стамболийски" и "Димитър Солунски".
Лек автомобил "Тойота", идващ по "Стамболийски" прави ляв завой на кръстовището,
Петима души пострадаха при катастрофа в Благоевград тази сутрин, предаде БГНЕС. Сблъсъкът между два автомобила стана на мокра пътна настилка към 7.50 часа на "У"-образното кръстовище между булевардите "Александър Стамболийски" и "Димитър Солунски". Лек автомобил "Тойота", идващ по "Стамболийски" прави ляв завой на кръстовището,

Подсъзнателният страх на олигархията

http://www.cross.bg/oligarhiyata-volgin-donchev-1443348.html

/КРОСС/Интересна случка от дебата за социалната държава между Петър Ганев и Петър Волгин. Ганев, който този път се беше подготвил, а на места говори дори и интересно, стига до класическия капан за десни в България. Те всички, рано или късно, попадат в него с драматичен писък. Значи, от една страна, те не са за "социална", а за "правова" държава (сякаш едното може да бъде разделено от другото) и винаги стигат до темата, че не пазарът е виновен (пазарът е непогрешим, хахха), а политиците и олигархията изкривяват всичко. Тоест олигархията пречи. Ако питате онези летни протестиращи от миналата година и те бяха на протест срещу олигархията. Съществена част от дясното фентъзи е това, че ако се установят някакви мистични "правила", държавата изведнъж ще дръпне все едно сме й сипали ракетно гориво в двигателите, а всички дечица ще растат доволни, красиви и дебели под благия поглед на проповедниците на църквата на Айн Ранд. Но понеже никой не може да спре човека да вярва в политическия чиклит, всеки десен, ако го спрете на улицата, ще ви кажа, че негодува, мрази, хейти олигархията. Същото направи и Ганев. В момента обаче, в който дадеш инструмент на десницата за разправа с тази олигархия - а именно отнемането на нейната собственост, което е политическия еквивалент на удар с чук в топките, десният почва да върти очи, да говори несвързано и всячески да отбягва тази тема

Коритаров: По някои белези изчезването на Петко Сертов прилича на отвличане

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m8AzOwh5ooY/

Опит за неутрализиране на информация, която той притежава, или нещо друго, което обективно е било свързано или с предишната му дейност, или с това, с което се е занимавал сега.Това според журналиста Георги Коритаров са две вероятни хипотези за изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

По някои белези изчезването на Петко Сертов прилича на отвличане. И то на доста сериозно отвличане, каза в студиото на Нова телевизия Коритаров. Той обаче отказа по-задълбочен коментар към момента, защото: „Би трябвало да се обуздае стремежът да се създават версии и да се коментират, защото този човек, освен че е бил на висок пост, той има и семейство, има и приятели”, цитира Кросс. Това, което се случва идва да подскаже и още нещо, каза Коритаров и посочи: „Председател на ДАНС това е изключително отговорна длъжност, това е човекът, който разполага с изключителни тайни на държавата, те наистина са необятни”. Затова, според журналиста, трябва да има поне един определен период охрана със сигурност, но след това да има разработен универсален регламент, който да придържа хората към някаква позиция, която да им гарантира сигурност.

Георги Коритаров отхвърли хипотезата за самоубийство, а това, че Сертов се издирва и от Интерпол, според него означава, че има предположение, че е възможно да е напуснал страната.

Според журналиста досега би трябвало да са се появили вече някакви данни, някакви следи. Коритаров припомни скорошното издирване на режисьора Захари Паунов, когото МВР откри дни след това мъртъв, пропаднал с колата си в канавка. Свързвайки двата случая, той обаче заяви, че според него едва ли и при случая със Сертов ще е така. Не вярвам на такъв тип случайности. Твърде много биха дошли такива случайности, особено в случай с опитен човек, със спокоен човек, който във всички случаи умее да се владее във всякаква ситуация, коментира Коритаров. Той обобщи темата така: Ситуация, в която се знае много малко, а се пише твърде много.

 

 

 

Бившият шеф на ДАНС е в неизвестност от 5 декември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pQohponpfKg/

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че към настоящия момент МВР няма информация къде се намира Петко Сертов. Няма и данни колата на бившия шеф на ДАНС да разполага с GPS- система, както твърди бившата говорителка на агенцията Зоя Димитрова. “Малко се говори за колата, с която е тръгнал Сертов”, заяви бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова по Нова тв.

“Колата има GPS. Според мен МВР отдавна знае къде е тя, къде е спряна, защо е спряна, има ли следи от насилие. Според мен МВР има достатъчно основание да прави достатъчно изводи”, допълни тя.

Каквото има, всичко ще бъде извадено на масата от колегите, за да види обществото първо – какво е направено, какво ще се направи допълнително и евентуално това, което очаквам – да обявят автомобила, който издирваме също, публично – номера, марка, цвят и т.н. Единственото, което се знае, е с каква кола е отпътувал и кога, по първоначални денни, каза Лазаров. На въпрос защо се е стигнало до издирване чрез „Интерпол” Лазаров отговори, че това са абсолютно реални способи, които са необходими да се проведат в една такава процедура.

Бившият шеф на ДАНС е в неизвестност от 5 декември.

На пресконференция на СДВР стана ясно, че Петко Сертов за последно е управлявал Опел „Астра” – светлосив металик с регистрационен номер СА2987РМ – модел 2009 година. Превозното средство за последно е засечено в центъра на София.

Продължава работата по установяване и изземане на видеозаписи от общински и частни камери в района. Нямаме категорични факти за посока, която е поел. Изтеглил е определена сума пари в района на НДК, която не е необичайно висока за начина на живот, който е водил Петко Сертов. Този факт може да ни помогне да установим движение на издирвания в определен диапазон от време, обясни началникът на СДВР Младен Маринов. Той отказа да назове размера на сумата, защото е лична информация.

Маринов призова гражданите, които имат информация за него, да се обаждат на телефон 112.

„Работим съвместно с „Криминална полиция” и ДАНС по установените факти, с които разполагаме”, допълни началникът на СДВР. Поддържаме връзка с контактния център на „Гранична полиция”, както и с абсолютно всички съседни държави. Постъпила е информация, че до момента на изчезването си не е регистрирано Петков Сертов да е пресичал някоя от границите”, каза от своя страна на брифинга Светлозар Лазаров.

В момента, в който бях уведомен за казуса „Сертов”, сме се свързали с Висшата касационна прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност”, както и с политическото ръководство, обясни главният секретар на МВР.

“Нямаме данни Петко Сертов да е има финансови проблеми. Сумата, която е изтеглил, е обичайна за него. Два пъти на месец е теглена подобна сума от него”, допълни още Светлозар Лазаров, цитиран от Кросс. Лазаров каза още, че имал намерение да изпрати хеликоптер в Южна България, който да се включи в издирването Петко Сертов, но метеорологичните условия не позволили летателният апарат да излети вчера.

До момента нямаме потвърдена версия и затова работим по всички възможни, докато не бъде изключена някоя, заяви той.

А хипотезите са няколко: от пътен инцидент до самоубийство, отвличане и убийство.

Първоначалната версия беше, че Петко Сертов е отпътувал с “Фолксваген Голф” – кола, която не е на семейството, заяви синът му Детелин пред “24 часа”.

За да се установят посоката и маршрутът, по които е поел Сертов, от СДВР преглеждат стотици видеозаписи на охранителни камери в София. Фолксвагенът не бе засечен на някой от записите.

От подробните показания на съпругата на Петко Сертов – Емилия, и на други негови близки полицаите разбрали, че на бившия зам.-шеф на БОРКОР често му се случвало да излиза от дома си без мобилни телефони. В много от тези случаи часове по-късно Сертов се обаждал на жена си, за да ѝ каже, че е забравил джиесема си и че ще се прибере. Първоначалните данни, които сочели, че бившият контраразузнавач е направил хотелска резервация часове преди да замине, също не са потвърдени до момента от полицията.

Последно Сертов е разговарял със съпругата си по телефона в петък на обяд, когато тя била на работа, а той в дома си. Със сина си Сертов се е чул по телефона в четвъртък, ден преди мистериозно да изчезне.

Петко Сертов никога не е бил охраняван от НСО. Не се е възползвал и от специализиран транспорт.

 

 

 

29 сантиметра е падналият сняг в Белоградчик

http://pik.bg/29-сантиметра-е-падналият-сняг-в-белоградчик-news259595.html

29 сантиметра е падналият сняг в Белоградчик

29 сантиметра е падналият сняг в Белоградчик. Това каза за Радио „Фокус” дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория във Видин.

В района на Белоградчик е измерено и най-много количество сняг. В района на Грамада снежната покривка е 20 сантиметра. Във Видин снегът е 6 сантиметра, като е отчетено и 27 литра на квадратен метър количество дъжд.

Гяуров за изчезването на Сертов: Какво от това?

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/giaurov-za-izchezvaneto-na-sertov-kakvo-ot-tova-6028748

Според бившия директор на Националната разузнавателна служба се създава излишен шум около този случай

"Лудогорец" загуби с 0:4 от "Реал" (Мадрид) и напусна достойно Шампионската лига

http://www.moreto.net/novini.php?n=273504

"Лудогорец" загуби с 0:4 гостуването си на настоящия носител на трофея "Реал" (Мадрид) и приключи участието си в Шампионската лига. Българите играха достойно срещу именития съперник, въпреки че повече от 70 минути играха с човек по-малко.

Доклад: В България политиката за климата никога не е приоритет

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2014/12/10/2435205_doklad_v_bulgariia_politikata_za_klimata_nikoga_ne_e/?ref=rss


Дания води в новата класация за ефективност в политиките за справяне с климатичните промени в новия индекс на института Germanwatch за 2015 г.

Скандинавската държава се нарежда като първенец ( на четвърто място, защото първите три позиции отново остават празни) заради амбициозните си политики за възобновяеми енергийни източници, както и заради опитите си да  намали емисиите си въглероден двуокис.

"Нивата въглеродни емисии и там са все още високи, но страната е пример за...

За и Против социалната държава

http://www.cross.bg/volgin-petur-sotzialnata-1443346.html

/КРОСС/Дебат "За и Против социалната държава" се проведе в Студио 5 на НДК снощи.  Във втория публичен дебат, организиран от Българското либертарианско общество, се изправиха един срещу друг Петър Волгин и Петър Ганев, двама от най-популярните защитници съответно на лявата и дясната идея в България. Петър Ганев е старши икономист в Института за пазарна икономика и популярен анализатор с множество участия и статии в различни медии. Интересите му са в областта на икономическта свобода, конкуренцията, теорията на предприемачестовото и данъчната политика. Петър Волгин е изестен български жунралист и писател, водещ на предването "Деконструкция" по Българското национално радио. Волгин е защитник на лявата идея, като разглежда най-често темите за социалното неравнство, последствията от капитализма върху обществото и социалната справедливост. Двамата дебатираха по проблемите на социалната полтика, възможните алтернативи за провеждането ѝ и проблемите, които следват от тях. Много се надявам все повече хора да почнат да разбират, че колкото повече държавата се отказва от социалните си функции, толкова повече се увеличават бедността и неравенствата. Задълбочаването на един такъв процес ще доведе до огромен социален взрив, при който особено силно ще пострадат именно спонсорите на идеята за "лошата държава, която трябва да се оттегли от всичко". Което пък може би няма да е чак толково лошо, коментира тази сутрин във Фейсбук Волгин

Петима в болница след катастрофа в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471778

Петима души пострадаха при катастрофа в Благоевград тази сутрин, предаде БГНЕС.
Сблъсъкът между два автомобила стана на мокра пътна настилка към 7.50 часа на
Петима души пострадаха при катастрофа в Благоевград тази сутрин, предаде БГНЕС. Сблъсъкът между два автомобила стана на мокра пътна настилка към 7.50 часа на "У"-образното кръстовище между булевардите "Александър Стамболийски" и "Димитър Солунски". Лек автомобил "Тойота", идващ по "Стамболийски" прави ляв завой на кръстовището,

Да се вкараш във филм с реформатори и патриоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4470982

Да се вкараш във филм с реформатори и патриоти
Най-логичната управленска коалиция бе ГЕРБ-БСП-РБ-АБВ

Вера Джамбазова

"Варах се в някакъв филм" е сред изразите, които тези дни бяха класирани сред най-досадните примери за градски жаргон. Но си е съвсем на място, когато става дума за странните връзки и взаимозависимости в управлението на
Да се вкараш във филм с реформатори и патриоти Най-логичната управленска коалиция бе ГЕРБ-БСП-РБ-АБВ Вера Джамбазова "Варах се в някакъв филм" е сред изразите, които тези дни бяха класирани сред най-досадните примери за градски жаргон. Но си е съвсем на място, когато става дума за странните връзки и взаимозависимости в управлението на

Още една група български учени на Антарктида

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/oshte-edna-grupa-bylgarski-ucheni-na-antarktida-6028747

Екипът ще направи изкачвания на няколко върха в района на българската база в Антарктида и ще измери височината им с прецизна джипиес апаратура

България, Гърция и Турция ще изграждат алтернатива на "Южен поток"

http://econ.bg/Новини/България-Гърция-и-Турция-ще-изграждат-алтернатива-на-Южен-поток-_l.a_i.622379_at.1.html

България, Гърция и Турция са се споразумяли да изграждат съвместно алтернатива на "Южен поток". Проектът  "Вертикален газов коридор" предвижда...

6 г. затвор и милиарди глоба за личната асистентка на Мадоф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471773

Съд в нюйоркския район Манхатън осъди днес на шест години затвор и частично изплащане на глоба в размер на 155,1 милиарда долара, Анет Бонджорно, която е била лична асистентка на създателя на една от най-големите в историята финансова пирамида - Бърнард Мадоф, пише USAtoday.
Според следствието, Бонджорно е помогнала на Мадоф да скрие машинациите
Съд в нюйоркския район Манхатън осъди днес на шест години затвор и частично изплащане на глоба в размер на 155,1 милиарда долара, Анет Бонджорно, която е била лична асистентка на създателя на една от най-големите в историята финансова пирамида - Бърнард Мадоф, пише USAtoday. Според следствието, Бонджорно е помогнала на Мадоф да скрие машинациите

Играчите на "Лудогорец" са тъжни от загубата, но доволни от постигнатото

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435383_igrachite_na_ludogorec_sa_tujni_ot_zagubata_no_dovolni/?ref=rss


Футболистите на "Лудогорец" определиха поражението от "Реал" (Мадрид) с 0:4 като най-тежкия им двубой в европейските турнири. Те изразиха разочарование от загубата срещу европейския шампион, но останаха доволни от постигнатото през сезона. 

При дебютното си участие в най-престижния клубен турнир отборът от Разград спечели четири точки и вкара пет гола в група В, в която бяха още "Базел" и "Ливърпул". Съставът на Георги Дерменджиев остана на точка от третата позиция и на три от...

Преглед на варненския печат - 10 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273496

Язовир "Елешница", който се намира на територията на община Дългопол, прелива и в момента се изпуска към река Камчия, съобщиха от Басейнова дирекция за Черноморския регион. Това е водеща тема за вестник „Черно море”. С цел осигуряване на свободен обем към момента контролирано изпускане се осъществява в язовирите ”Черковна”, ”Снежина” и "Блъсково 1" в Провадия, „Пчелник”, ”Горни чифлик” и ”Долни чифлик” в Долни чифлик, "Цонево" в Дългопол и "Паничката" в Аврен.

Съдия Ченалова: Френският посланик има лично отношение по казуса

http://www.cross.bg/chenalova-kreditorite-postupi-1443345.html

/КРОСС/Съдия Румяна Ченалова отвърна на обвиненията на френския посланик Дьо Кабан, че е некомпетентна, с думите, че той има лично отношение по казуса за френската фирма за вина. "Поднесени са неверни факти и посланикът е бил подведен. Нека не забравяме, че в едно съдебно производство винаги има две страни", заяви тя в ефира на bTV в своя защита. На въпрос защо, след като фирмите са си платили задълженията, синдикът продължава да работи по случая, освен това се налага и по-тежка мярка да плати още 144 000 лева, тя отговори: "Забравя се, че в процеса има определени срокове. Нужно е да постъпи молба от кредитора, докато не постъпи тя, няма как да бъде прекратено производството". "В случая кредиторите са вече шест, а длъжникът иска да бъде оздравено предприятието. Вземат се обезпечителни мерки точно за да не бъдат ощетени правата на кредиторите. Производството не е било удължавано", добави още съдията. Тя изрази мнение, че не може да става дума за кражба на фирми. "Когато се установява финансовото състояние на дружеството, се назначава експертиза. Вещото лице прави справките по деловодството на дружеството и установява на тази база какви са задълженията и кои са кредиторите. Няма как да се прикачат други кредитори, тъй като те съществуват в счетоводството", обоснова се още Ченалова. Съдията заяви, че не е давала разрешение на синдика Панайот Велков да подписва договори по делото

6 г. затвор и милиарди глоба за личната асистентка на Мадоф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471771

Съд в нюйоркския район Манхатън осъди днес на шест години затвор и частично изплащане на глоба в размер на 155,1 милиарда долара, Анет Бонджорно, която е била лична асистентка на създателя на една от най-големите в историята финансова пирамида - Бърнард Мадоф, пише USAtoday.
Според следствието, Бонджорно е помогнала на Мадоф да скрие машинациите
Съд в нюйоркския район Манхатън осъди днес на шест години затвор и частично изплащане на глоба в размер на 155,1 милиарда долара, Анет Бонджорно, която е била лична асистентка на създателя на една от най-големите в историята финансова пирамида - Бърнард Мадоф, пише USAtoday. Според следствието, Бонджорно е помогнала на Мадоф да скрие машинациите

ЕС засилва борбата с укриването на данъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=273509

Министрите на финансите на страните членки на ЕС се споразумяха по два текста, целящи засилване на законодателството на ЕС за по-добра борба с измамите и укриването на данъци в Европа. Министрите, които се срещнаха в Брюксел, приеха директива, която ще разшири действието на автоматичния и задължителен обмен на информация между данъчните администрации, засягащи частните лица.

Путин иска нови избори и проруски кабинет в София

http://pik.bg/путин-иска-нови-избори-и-проруски-кабинет-в-софия-news259591.html

Путин иска нови избори и проруски кабинет в София

Като всеки нормален човек и аз се замислих за последствията, след заявлението на Владимир Путин, че спира проекта „Южен поток” през България. За всеки случай се разрових из руските вестници и се натъкнах на следното:

„Вице-губернаторът на Новосибирска област Сергей Семка призовава сибиряците да се откажат от плесенясалото сирене заради духовността: „Когато човек се замисли за плесенясало сирене, не му остава време да мисли за човешките неща, на които се държи дъховността и силата”. И (вице-губернаторът) добави, че не би било зле населението на страната да се върне към времената, когато всички са имали еднакви хранителни продукти.”

Междувременно, в четири области на Русия от 1 декември е въведена „пилотно” купонна система за снабдяване с храна. А според слухове, произлизащи от участници в срещата на Г-20 в Австралия, там президентът Путин е разправял на западните държавници, че обезценяването на рублата изобщо не го безпокои, тъй като... сега получава повече рубли за всеки продаден барел петрол, въпреки срива на цената на самия петрол. На което пък европейски икономисти отговарят с изчисления, че само заради падането на стойността на рублата (40 % за една година), руската икономика вече не е равна на италианската, а е малко зад Португалия и Южна Корея.

Та, за последствията от спирането на „Южен поток”. Сметката на Путин по отношение на България е очевидна – разбъркване на политическата ситуация така, че да се появи ново правителство, което да следва интересите на Кремъл под лозунга: „Да си върнем „Южен поток” (и АЕЦ-Белене, и българо-съветската дружба)!”.

Ако вземем предвид онова, което знаем относно плановете на Путин за Източна Украйна отпреди 9-10 месеца, става дума за едно от две очаквани от него събития. Първото (и за него най-удобно) – някакво про-руско въстание на местното население. В ранната пролет на тази година Путин точно това очакваше да се случи в Донецка, Луганска и Славянска област на Украйна; и не-случването на всенародно проруско въстание му създаде сегашните главоболия.

Второто очакване – ако няма народно въстание, поне да има такава политическа криза, която да измете сегашните „про-американски” управляващи и да ги замени с „проруски” такива.

Въпреки историята на проруските бунтове в България от края на 19-ти век, днес едва ли подобно нещо може да се случи. А дори някакви хилядни маси да бъдат изведени по софийските улици в подкрепа на „Южен поток” и Путин, те бързо ще бъдат обградени от много по-многолюдни хилядни маси, които са „за” Европа и „против” Кремъл.

Остава сценарият – политическа криза, нови избори под мотото „за или против Русия” и формирането на проруско правителство в София.

Началните признаци, че нещо такова може да се случи, са вече налице. Партии като АБВ, Атака и ВМРО вече се подредиха на страната „за Русия”. Към тази позиция очевидно клонят значими среди в ГЕРБ, както и – неразбираемо, защо – лидерът на остатъчното СДС Божидар Лукарски.

Оттук нататък аритметиката е очевидна. Ако решат, АБВ и ВМРО (плюс Лукарски) могат да свалят правителството на Борисов под лозунга „Искаме си потока!”.

В последващата предизборна кампания, също е толкова очевидно, ще е много лесно да се наложи темата „Русия” („Путин”) като водеща. В това усилие към АБВ, Атака и ВМРО ще се присъединят както по-глупавите представители на БСП, така и целокупната (и медийно влиятелна) „Нова левица” като Петър Волгин и пр. Част от ГЕРБ няма да издържи на жегата и също ще се включи. Срещу тази вълна ще застанат РБ и основната част от ГЕРБ.

Най-вероятният резултат ще бъде мнозинство на проруските сили, но и същевременно силно укрепване на РБ и ГЕРБ, за които неминуемо ще гласуват всички, които не искат да живеят под брезентовия ботуш на руския „братушка”.

А БСП – слушайте сега внимателно – ще бъде изтрита от лицето на политиката. Защото няма да може да си позволи нито да застане на страната на Русия (не и при членството на България в ЕС и НАТО – и при Станишев лидер на ПЕС и зам.-председател на Социнтерна); но няма да може и да застане на страната на Европа, при положение, че ядрото червени гласоподаватели са „русофили”. В крайна сметка, по-прогресивните социалисти ще бъдат принудени да мигрират към ГЕРБ, а фундаменталистко-русофилските – към Атака, ВМРО и АБВ. А онзи остатък от БСП, който ще влезе в парламента, ще трябва да играе младши партньор в проруската коалиция, съставена от останалите.

Не е ли великолепно чувството за хумор на г-жа История? Ако в идните месеци се проведат избори по темата „Русия”, именно БСП ще падне в кърви. Всички останали ще спечелят по нещо, а някои – властта.

Преди обаче бъдещите печеливши да се запретнат да бутат правителството, нека се замислят за онова, което писах в началото. И да си отговорят на въпроса: За какво им е да се закачат, точно сега, към тази точно Русия? Към Русия, чийто президент очевидно живее на планета, доста отдалечена от нашата; в чиито недра вече е въведена купонна система; чиито местни лидери държат проповеди срещу плесенясалото сирене – и чиято икономическа сила днес е на ниво „малко след Португалия”, а утре ще бъде на кота „някъде около Нигерия”?

„Путин”, писах в дебела книга[1], издадена през 2008 г.,  „поема Русия в момент, в който тя е на крачка (дълга, но една) от интегриране в западния свят като равнопоставена страна. Оставя страната... там, където е била при Иван Грозни - регионална, предимно азиатска, сила с лош нрав и непредсказуемо поведение. Страна, на която не може да се има доверие. Страна, която западните лидери слагат между Беларус и Латинска Америка тогава, когато се събират да анализират световните дела.”

Ако Путин продължи в същия дух, до една-две години Русия ще е бивша държава, раздирана от преврати и контра-преврати, потънала в море от мизерия и насилие, за чиито жители ние тук ще събираме (бидейки по природа милозливи) хуманитарни помощи. Които тамошните тартори (бидейки всичко друго, но не и милозливи) ще крадат под носа на собственото си население, за да ги продадат на китайците.

Ето го и заключителният апел: Другари и другарки от БСП / АБВ / ВМРО / Атака / Нова левица / СДС и пр.! Мислете трезво – ако не за националния интерес, поне за своя си! Стойте далеч от Русия и нейните потоци, та били те и южни!



[1] Три лица на тиранията: Александър Лукашенко, Ислам Каримов, Владимир Путин. Фондация "Комунитас", 2008

Съдия Ченалова: Френският посланик е бил подведен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471769

Съдия Румяна Ченалова отвърна на обвиненията на френския посланик Дьо Кабан, че е некомпетентна, с думите, че той има лично отношение по казуса за френската фирма за вина.
"Поднесени са неверни факти и посланикът е бил подведен. Нека не забравяме, че в едно съдебно производство винаги има две страни", заяви тя в ефира на bTV в сряда в своя защита.
Съдия Румяна Ченалова отвърна на обвиненията на френския посланик Дьо Кабан, че е некомпетентна, с думите, че той има лично отношение по казуса за френската фирма за вина. "Поднесени са неверни факти и посланикът е бил подведен. Нека не забравяме, че в едно съдебно производство винаги има две страни", заяви тя в ефира на bTV в сряда в своя защита.

Съдия Ченалова: Френският посланик е бил подведен, има лично отношение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471764

Съдия Румяна Ченалова отвърна на обвиненията на френския посланик Дьо Кабан, че е некомпетентна, с думите, че той има лично отношение по казуса за френската фирма за вина.
Съдия Румяна Ченалова отвърна на обвиненията на френския посланик Дьо Кабан, че е некомпетентна, с думите, че той има лично отношение по казуса за френската фирма за вина. "Поднесени са неверни факти и посланикът е бил подведен. Нека не забравяме, че в едно съдебно производство винаги има две страни", заяви тя в ефира на bTV в сряда в своя защита.

Румяна Ченалова: Не смятам, че уронвам престижа на българския съд

http://offnews.bg/news/n_1/n_429274.html

Не смятам, че уронвам престижа на българската съдебна система, защото всяко действие, което съм извършила е било предмет на проверка и актовете на съда подлежат на инстанционен контрол. Това каза съдия Румяна Ченалова пред bTV. Тя получи право на отговор, след като френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини за участие в схема за кражба на бизнеси .  Чрез съда не могат да се откраднат фирми. Много сериозна е работата на вещите лица, които установяват състоянието на дружеството, посочват кредиторите, които си правят вземанията, обясни съдия Ченалова. Въпреки всички упреци, аз съм български съдия и съм част от българския съд, на който се дължи уважение, заради огромната работа, която върши и лошите условия, в които работи, каза още съдийката от Софийски градски съд (СГС). На въпрос дали е работила със синдика Панайот Велков, който пое управлението на фирма "Белведере". "Любими синдици нямам, любим е този, който си изпълнява задълженията съвестно", обясни Ченалова, като допълни, че е доволна от работата на Велков, който "буквално живее в тези дружества". "Той е различен", заключи съдийката, като посочи, че обикновено синдиците внасят един доклад месечно, а от него вече имала 12 доклада, които не са формални.  Съдията заяви, че не е одобрявала искане на синдика да наеме за охрана на въпросната компания фирмата "Делта гард" за 30 хил. евро месечно. Според bTV фирмата е собственост на небезизвестния Митко Каратиста . Тя обясни и какво е имала предвид, като е казала пред ВСС, че е уязвима, защото няма гръб:  "Един магистрат е човек и е силно уязвим. Това е емоционална преценка, че аз нямам защита, защото няма кой да ме защити. Има случаи, в които много магистрати са били обвинявани в работата си, но в много от случаите зад тях са заставали организации. В случая това не се случи."  Тя определи като спекулация твърденията, че била в схема за кражба на фирми и че работата ѝ като съдия е свързана предимно със споровете на банкера Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски.   По повод твърденията на Пеевски, че Цветан Цветанов много държал Ченалова да бъде съдия по делото "Октопод", тя отговори, че не би могла да каже дали и какво е казал Пеевски и какви са били "неговите емоционални усещания". "Аз нямам договорки с г-н Цветанов", категорична е съдийката. 

Менда Стоянова: Ако заплатите се увеличат, ще трябва да има съкращения

http://www.cross.bg/byudzheta-stoyanova-menda-1443344.html

/КРОСС/ Не съм изненадана от критиките на Гечев към бюджета, той е като дошъл от Марс. Европейската централна банка даде прогноза за растеж на ЕС от 1%. При това положение няма как да очакваме и тук да има по-голям ръст на икономиката, каза депутатът от ГЕРБ и прледседател на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова в интервю за ВTV. Критиките на БСП към бюджета не ме учудва, това е нормална атака от опозицията. Този бюджет, за разлика от техния, е реален. Те доведоха икономиката до 3,7% дефицит, посочи Стоянова. Хората очакват през бюджета да получат увеличение на доходите, но това не е реално. Като не се вдигнат заплатите - това е. Ако се вдигнат, ще трябва да има съкращения, от които ще пострадат най-ниско квалифицираните кадри, категорична е тя.  

„Сините“ на среща с Батков за заплатите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471157

Предстои ключова среща на водещите футболисти в „Левски" с Тодор Батков. Клубът закъса финансово - отборът не е получил заплатите за септември и октомври, а иде време и за ноемврийската. Футболисти изнемогват и се стигна до идеята за среща. Легионери са готови да си тръгнат, ако няма сигурност, че ще си получават парите. По регламента на ФИФА всеки
Предстои ключова среща на водещите футболисти в „Левски" с Тодор Батков. Клубът закъса финансово - отборът не е получил заплатите за септември и октомври, а иде време и за ноемврийската. Футболисти изнемогват и се стигна до идеята за среща. Легионери са готови да си тръгнат, ако няма сигурност, че ще си получават парите. По регламента на ФИФА всеки

Лавров: В отношенията с ЕС жестовете на добра воля вече не дават резултат

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-nablyudatelite-1443343.html

/КРОСС/ Москва няма намерение да обсъжда критериите за снемането на западните санкции, но ако ЕС покаже здрав разум, тя е готова за конструктивен диалог по този въпрос. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в ексклузивно интервю за РИА Новости. Правейки равносметка на годината, министърът на външнополитическото ведомство разказа за сегашното ниво на отношенията на Русия със САЩ и ЕС, за перспективите на украинското уреждане на кризата, сирийския проблем, а също и за източната посока на руската политика.  Кореспондент: Русия страда от западните санкции, най-напред – от европейските, а нашите партньори в ЕС – от ответните мерки на Русия. Доколко продуктивна е линията на запазване на тези ответни мерки? Не излиза ли, че Москва заради съхраняването на лице, политически престиж рискува благополучието на гражданите на страната? Сергей Лавров: За съжаление, в отношенията с ЕС ние приближихме онази черта, коигато жестовете на добра воля вече не дават необходимия резултат. Не трябва да забравяме, че сегашното положение на нещата е следствие на онази политика, която Брюксел провеждаше спрямо Украйна, и по-точно, като подкрепи извършения от ултранационалистите държавен преврат и въоръжено превземане на властта. В резултат страната се оказа на границата на разкола, беше въвлечена в бездната на братоубийствената война

Москов направи гаф, но бързо се осъзна, защитават го бивши здравни министри

http://news.ibox.bg/news/id_65159906

Според предшествениците му – д-р Стефан Константинов и д-р Мирослав Ненков, Москов не е направил непростима грешка, а с гафа си дори си е спечелил привърженици. Според тях оставки и подобни мерки няма да решат проблема с насилието върху спешните медици. Нужни са ефективни наказания, смятат бившите министри.

Детската градина в Трън се нуждае от нови костюмчета за децата

http://www.zapernik.com/pernik/detskata-gradina-v-trun-se-nujdae-ot-novi-kostyumcheta-za_36306/

Родители от Трън поеха инициатива да подновят гардероба с костюми на детската градина в града. Костюмите, с които малчуганите се представят на тържествата са много стари и износени, някои от тях са на по 20 години.

За съжаление, хората, които откликват, са единици, споделя родител.

За благородната си инициатива родителите имат подкрепата и на директорката Розалина Гаврилова. Тя вече е ходила в Община Трън да разговаря по проблема, но от там са й отговорили, че нямали...

Продължава

Aндрографисът е балсам за черния дроб

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4463394

Човешкото тяло е изложено на разнородни замърсители, проникващи в него с въздуха, с храните и напитките, чрез козметиката, препаратите за бита, лекарствата. Чрез кръвта се разнасят и натрупват в различни органи и системи - бели дробове, черен дроб и жлъчен мехур, гънките на червата, бъбречните легенчета, ставите, кръвоносната и лимфна система,
Човешкото тяло е изложено на разнородни замърсители, проникващи в него с въздуха, с храните и напитките, чрез козметиката, препаратите за бита, лекарствата. Чрез кръвта се разнасят и натрупват в различни органи и системи - бели дробове, черен дроб и жлъчен мехур, гънките на червата, бъбречните легенчета, ставите, кръвоносната и лимфна система,

Brother представя нова серия от достъпни лазерни принтери и мултифункционални устройства за бизнеса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467995

11 нови модела предлагат усъвършенствани възможности, висока скорост и качество на печат на цени от 140 лв. без ДДС
 Brother представи новата си серия лазерни устройства, които са насочени към бизнес потребителите. Тя включва общо 11 лазерни устройства – 4 принтера и 7 МФУ, които ще се предлагат на атрактивна цена.
11 нови модела предлагат усъвършенствани възможности, висока скорост и качество на печат на цени от 140 лв. без ДДС Brother представи новата си серия лазерни устройства, които са насочени към бизнес потребителите. Тя включва общо 11 лазерни устройства – 4 принтера и 7 МФУ, които ще се предлагат на атрактивна цена.

Бивш национал може да поеме “Ботев” (Пд)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471408


Бившият нападател на “Ботев” Георги Донков може да поеме пловдивския клуб, научи “24 часа”. Работилият до момента само в Германия специалист е вариант за нов наставник на “жълто-черните”, който да наследи освободения Велислав Вуцов. В момента “Ботев” се води временно от Петър Пенчев.
Пред “24 часа” Донков потвърди,
Бившият нападател на “Ботев” Георги Донков може да поеме пловдивския клуб, научи “24 часа”. Работилият до момента само в Германия специалист е вариант за нов наставник на “жълто-черните”, който да наследи освободения Велислав Вуцов. В момента “Ботев” се води временно от Петър Пенчев. Пред “24 часа” Донков потвърди,

Aндрографисът е балсам за черния дроб

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4463376

Човешкото тяло е изложено на разнородни замърсители, проникващи в него с въздуха, с храните и напитките, чрез козметиката, препаратите за бита, лекарствата. Чрез кръвта се разнасят и натрупват в различни органи и системи - бели дробове, черен дроб и жлъчен мехур, гънките на червата, бъбречните легенчета, ставите, кръвоносната и лимфна система,
Човешкото тяло е изложено на разнородни замърсители, проникващи в него с въздуха, с храните и напитките, чрез козметиката, препаратите за бита, лекарствата. Чрез кръвта се разнасят и натрупват в различни органи и системи - бели дробове, черен дроб и жлъчен мехур, гънките на червата, бъбречните легенчета, ставите, кръвоносната и лимфна система,

Разливът на Тунджа затвори пътя Казанлък – Стара Загора

http://www.mediapool.bg/razlivat-na-tundzha-zatvori-patya-kazanlak-stara-zagora-news228157.html

Нивото на Тунджа продължава да се покачва. Тя преля в района на село Ягода и затвори пътя Казанлък - Стара Загора, съобщава бТВ. Заради обилните дъждове по горното поречие на Тунджа и попълненият свободен обем на язовир "Копринка" е отворен изпускателят на водното съоръжение, което става причина и за затваряне на пътя. Обходният маршрут е Казанлък - село Розово - село Кънчево - село Ръжена - Стара Загора. Бедствено е положението в община Съединение заради проливните валежи, защото в района започнаха да преливат четири язовира. Покачва се нивото на река Потока, която пресича града. Язовирите и прилежащият им водосбор се наблюдават постоянно. Изпомпването на водата от къщите ще започне едва след като се овладее ситуацията с реката. Засега няма пряка опасност за града и населението. На язовир "Найден Герово" се извършва контролирано изпускане. В Пещера е обявено частично бедствено положение заради свличане на част от пътя за курорта "Свети Константин". В сряда се очаква запълване на свободния обем на язовир "Кърджали" и ще започне контролирано изпускане на вода. Повишава се и нивото на река Арда. Вчера хората бяха предупредени да стоят далеч от коритото й. Остава в сила бедственото положение в община Белоградчик. Осем населени места в региона вече седмица са без ток. Бедствено е положението и в община Мъглиж.

Изложба във Варна показва карикатури от личната колекция на Цар Симеон ІІ

http://www.moreto.net/novini.php?n=273493

Тази вечер от 18ч. , в художествената галерия на Радио Варна, ще бъде открита изложбата „Карикатурите на Царя“. Тя е организирана от Либералният институт за политически анализи и Сдружение Просветление- Варна и идва в нашия град след големия успех в София, научи Moreto.

Посолствата на САЩ в Азия предупреждават за протести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471753

Посолствата на САЩ в Афганистан, Пакистан и Тайланд предупредиха американските граждани, намиращи се на територията на тези страни, за възможност от протести във връзка с публикувания доклад на ЦРУ, предаде РИА Новости.  Сенатската комисия разпространи във вторник над 500 страници от доклада, който съдържа общо 6 хиляди страници.
Посолствата на САЩ в Афганистан, Пакистан и Тайланд предупредиха американските граждани, намиращи се на територията на тези страни, за възможност от протести във връзка с публикувания доклад на ЦРУ, предаде РИА Новости. Сенатската комисия разпространи във вторник над 500 страници от доклада, който съдържа общо 6 хиляди страници.

Посолствата на САЩ в Азия предупреждават за протести заради доклада на ЦРУ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471743

Посолствата на САЩ в Афганистан, Пакистан и Тайланд предупредиха американските граждани, намиращи се на територията на тези страни, за възможност от протести във връзка с публикувания доклад на ЦРУ, предаде РИА Новости.  Сенатската комисия разпространи във вторник над 500 страници от доклада, който съдържа общо 6 хиляди страници.
Посолствата на САЩ в Афганистан, Пакистан и Тайланд предупредиха американските граждани, намиращи се на територията на тези страни, за възможност от протести във връзка с публикувания доклад на ЦРУ, предаде РИА Новости. Сенатската комисия разпространи във вторник над 500 страници от доклада, който съдържа общо 6 хиляди страници.

Менда Стоянова за Румен Гечев: Все едно идва от Марс

http://www.cross.bg/byudzheta-stoyanova-idva-1443342.html

/КРОСС/Аз не съм изненадана от критиките на Гечев към бюджета. Той все едно сега идва от Марс. Европейската централна банка даде прогноза за растеж на ЕС от 1%. При това положение няма как да очакваме и тук да има по-голям ръст на икономиката. Това коментира депутатката от ГЕРБ и шеф на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова пред bTV. Критиките на БСП към бюджета не ме учудва, това е нормална атака от опозицията. Този бюджет за разлика от техния е реален. Те доведоха икономиката до 3,7% дефицит, посочи Стоянова. Хората очакват през бюджета да получат увеличение на доходите, но това не е реално. Като не се вдигнат заплатите - това е. Ако се вдигнат ще трябва да има съкращения, от които ще пострадат най-ниско квалифицираните кадри, категорична е тя.  

160 000 души ще плащат по-големи осигуровки

http://www.cross.bg/osigyrovki-osigyryavane-osigyritelen-1443341.html

/КРОСС/97 000 българи, които получават над 2400 лв. месечно, ще плащат догодина по-високи осигуровки. Това става заради увеличението на максималния осигурителен праг от 2400 на 2600 лв. от 1 януари. Броят на засегнатите от промяната съобщи управителят на НОИ Бисер Петков при обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. С по-високи осигуровки ще бъдат ударени и над 60 000 земеделски стопани, пише „24 часа". При тях причината е увеличението на минималния осигурителен доход от 240 на 420 лв. месечно. „Ако досега земеделците са плащали осигуровка към НОИ в размер на 64,92 лв. на месец, то от 2015 г. вноската им ще е вече 108,36 лв.", пресметна от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той призова депутатите да отхвърлят това увеличение, защото щяло да накара земеделските производители да минат в сивия сектор, както това е станало при предишното увеличение на техния осигурителен доход при предното правителство на ГЕРБ. Местан обяви и че очаква протести на земеделските производители. 319,99 лв. трябва да е средната пенсия през следващата година, предвижда проектът за бюджет на общественото осигуряване. За тази година средният размер на пенсията е 308,53 лв. Разходите на общественото осигуряване догодина ще надхвърлят 10% от БВП, но пенсиите остават все така ниски, обяви пък пред депутатите вицепремиерът Ивайло Калфин

Тръгва делото за лиценза на КТБ

http://www.cross.bg/litzenza-ponedelnik-zhalbi-1443340.html

/КРОСС/Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва в понеделник във Върховния административен съд, пише в. „Труд". То бе образувано по жалба на „Бромак", която държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от Генералния държавен резерв на Султаната Оман „Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30 на сто от капитала й. Към техните жалби се присъединиха и десетки жалби на вложители и служители в банката. Според запознати обаче съдът не ги е допуснал, тъй като нямали правен интерес. Проверка на изданието показа, че всички страни са редовно призовани за понеделник. Заради делото за връщането на лиценза на КТБ, който бе отнет от БНБ на 6 ноември, беше спрян процеса за обявяването в несъстоятелност на банката. То ще продължи, след като се реши висящото дело пред ВАС.  

Затворен е пътят между Малка Арда и Баните заради паднала скална маса

http://pik.bg/затворен-е-пътят-между-малка-арда-и-баните-заради-паднала-скална-маса-news259586.html

Затворен е пътят между Малка Арда и Баните заради паднала скална маса

Затворен за движение е пътят между Малка Арда и Баните заради паднала скална маса. Това каза за Радио „Фокус” дежурният от Областното пътно управление-Смолян.

Сигналът е получен в службата през нощта. За пътуващите по това направление трябва да използват обходен маршрут, който е Баните – Стоянов мост – разклон Черна – Смолян. Вече има екип на място, който разчиства пътното платно, но срутената маса е доста голяма като количество и ще изисква време за разчистването на пътното платно. Останалите пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Температурата на въздуха е от минус 1 до 6 градуса.

Времето е облачно, в някои части на областта превалява слаб дъжд, на места видимостта е намалена, а пътищата навсякъде са мокри и хлъзгави. Заради дъждовното време и пресечения релеф на региона, остава повишена опасността от падащи камъни по пътните настилки по всички направления в областта. В Смолян автомобилният трафик е интензивен в сутрешните часове. Натоварено е движението по централния бул. „България” и прилежащите към него улици и кръстовища, но задръствания не се образуват.

ООН възстановява хранителните доставки за сирийските бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=273492

Световната програма по прехраната възобновява доставките на продоволствена помощ за сирийските бежанци до дни след двуседмично прекъсване. През това време бяха набрани необходимите 80 милиона долара, съобщи агенцията на ООН в Женева, цитирана от ДПА.

Швейцарската служба по правосъдие проверга Цацаров за забавеното разследване срещу Бисеров

http://www.cross.bg/biserov-tzatzarov-vlasti-1443339.html

/КРОСС/ Швейцарските власти опровергаваха твърденията на главния прокурор Сотир Цацаров, че разследването срещу Христо Бисеров се бави от швейцарска страна. Близо четири месеца след като Цацаров заяви пред БНТ, че причината изпълнението от страна на Швейцария на съдебна поръчка за разкриване на банкова тайна за сметките на Бисеров, става известно, че искането на български власти не е пълно и в Швейцария още чакат необходимата допълнителна информация, пише "Дневник". Затова и от Швейцарската служба по правосъдие са отказали засега да изпълнят поръчката и са върнали в края на ноември уточнение, че са необходими повече детайли във връзка с искането на българските разследващи. Освен това, от предоставената информация става ясно, че към началото на септември, когато Цацаров споменава, че делото "Бисеров" се забавя заради швейцарските власти, българската прокуратура въобще не е изпратила подобно запитване. Ето пълният текст на отговора от швейцарската правоохранителна институция: "В случая "Бисеров" България е изпратила искане за правна помощ на 6 октомври 2014 г. Службата по правосъдието (институция различна от Департамента по правосъдие и полиция - бел. ред.) в Швейцария от своя страна с дипломатическа нота от 24 ноември 2014 г. отговаря на българските власти, че не може да предостави такава помощ заради "недостатъчност в искането" и е поканила властите в София да допълнят искането си

Реал уби мечтата на Лудогорец

http://www.cross.bg/real-grypata-aktiv-1443338.html

/КРОСС/Лудогорец загуби от Реал Мадрид с 0:4 в мач от последния шести кръг на група „В" на Шампионска лига и отпадна окончателно от евротурнирите. Българският тим завършва в групата на последно място с актив от 4 точки, но въпреки това записа най-силното представяне на бъгларския тим в модерната история на надпреварата. Кристиано Роналдо откри резултата в 19-ата минута, след като бе точен от дузпа. Нарушението бе отсъдено, когато Марселоиньо изби с ръка топката от голлинията и разградският тим остана с човек по-малко. В 38-ата минута Гарет Бейл удвои преднината на домакините. В края на срещата Арбелоа в 80-ата и Медран седем минути по-късно направиха резултата 4:0. Реал спечели групата си с пълен актив от 18 точки след шест изиграни мача. Така Белия балет надмина рекорда на Барселона от 18 поредни победи във всички турнири. В другия мач от групата Ливърпул и Базел направиха равенство 1:1 на Анфийлд и мърсисайдци ще продължат участието си в Лига Европа от следващата година.  

Лудогорец загуби с 0:4 от Реал и приключи с евротурнирите

http://www.mediapool.bg/ludogorets-zagubi-s-04-ot-real-i-priklyuchi-s-evroturnirite-news228156.html

Българският шампион Лудогорец загуби с 0:4 гостуването си на Реал (Мадрид) и приключи участието си в европейските клубни турнири за този сезон. Българите играха 70 минути с човек по-малко в Мадрид, след като Марселиньо спря с ръка топката на голлинията и бе изгонен. Лудогорец остана последен в своята група. Реал (М) и Базел продължават напред в Шампионската лига. Ливърпул ще се пробва в Лига Европа. Въпреки това Лудогорец  стана първия тим от България, който записва точки в груповата фаза на Шампионската лига. ”Орлите” дори успяха да победят Базел като домакини. Реал (Мадрид) на свой ред записа рекорд срещу Лудогорец. Отборът на Карло Анчелоти постигна 19-та поредна победа в Шампионската лига и подобри рекорда на Барселона, който бе от 18 поредни успеха. Първият удар срещу българите в Мадрид бе нанесен техен играч – Марселиньо. Нападателят изби топката с ръка на голлинията и макар веднага след тя да бе вкарана в мрежата от играч на Реал (М), съдията реши да изгони Марселиньо и да отсъди дузпа. Тя бе вкарана от Кристиано Роналдо. В 25-ата минута Роналдо не успя да се разпише от чиста позиция, стреляйки при добавка право в Стоянов. В 38-ата минута Гарет Бейл вкара за 2:0. Англичанинът отбеляза с глава след центриране от корнер. След изгонването на Марселиньо превъзходството на Реал (М) беше повече от осезаемо. Разликата в класите бе очевидна. Второто полувреме не се различаваше особено от първото. В 52-ата минута Бейл пропусна да вкара трети гол, след като бе изведен очи в очи със Стоянов. В 73-ата минута Арбелоа уцели горната греда след удар с глава от съвсем близо. В 78-ата минута Арбелоа обаче успя да вкара след меле в наказателното поле на Лудогорец. В 88-ата минута Медран вкара и четвърти гол след рикошет.

Лудогорец загуби с 0:4 от Реал и приключи с европейските турнири

http://www.mediapool.bg/ludogorets-zagubi-s-04-ot-real-i-priklyuchi-s-evropeiskite-turniri-news228156.html

Българският шампион Лудогорец загуби с 0:4 гостуването си на Реал (Мадрид) и приключи участието си в европейските клубни турнири за този сезон. Българите играха 70 минути с човек по-малко в Мадрид, след като Марселиньо спря с ръка топката на голлинията и бе изгонен. Лудогорец остана последен в своята група. Реал (М) и Базел продължават напред в Шампионската лига. Ливърпул ще се пробва в Лига Европа. Въпреки това Лудогорец  стана първия тим от България, който записва точки в груповата фаза на Шампионската лига. ”Орлите” дори успяха да победят Базел като домакини. Реал (Мадрид) на свой ред записа рекорд срещу Лудогорец. Отборът на Карло Анчелоти постигна 19-та поредна победа в Шампионската лига и подобри рекорда на Барселона, който бе от 18 поредни успеха. Първият удар срещу българите в Мадрид бе нанесен техен играч – Марселиньо. Нападателят изби топката с ръка на голлинията и макар веднага след тя да бе вкарана в мрежата от играч на Реал (М), съдията реши да изгони Марселиньо и да отсъди дузпа. Тя бе вкарана от Кристиано Роналдо. В 25-ата минута Роналдо не успя да се разпише от чиста позиция, стреляйки при добавка право в Стоянов. В 38-ата минута Гарет Бейл вкара за 2:0. Англичанинът отбеляза с глава след центриране от корнер. След изгонването на Марселиньо превъзходството на Реал (М) беше повече от осезаемо. Разликата в класите бе очевидна. Второто полувреме не се различаваше особено от първото. В 52-ата минута Бейл пропусна да вкара трети гол, след като бе изведен очи в очи със Стоянов. В 73-ата минута Арбелоа уцели горната греда след удар с глава от съвсем близо. В 78-ата минута Арбелоа обаче успя да вкара след меле в наказателното поле на Лудогорец. В 88-ата минута Медран вкара и четвърти гол след рикошет.

Румен Гечев: Бюджет 2015 – бюджет на мижавите политики

http://www.cross.bg/gechev-byudzhet-rymen-1443337.html

/КРОСС/ Сегашните управляващи наследиха една движеща се икономика, а сега ни вкарват в дефицит. Критиките за наследения дефицит и фискалния резерв са политически локуми. Те залагат два пъти по-нисък растеж от предходното правителство. Притеснявам се, че това управление ще завърши като предишното, когато изхарчиха 4 милиарда, каза депутатът от БСП Румен Гечев в интервю за БТВ. Ние оставихме 8,2 милиарда фискален резерв. Кое наследяват те, което дърпа икономиката надолу, попита икономистът. Според депутатът от левицата вина за ситуацията с КТБ носят основно управляващите. За КТБ са виновни поредица от правителствата, но най-вече ГЕРБ. По тяхно време растежът на КТБ беше четири пъти. Държавните фирми под строй влагаха парите си там, а сега ни обвиняват, обяви Гечев. Депутатът от БСП посочи, че целта на десните икономисти във всички държави е да увеличават доходите. Гечев посочи, че разликата между левите и десните икономисти е, че това увеличение се прави по различни начини. В програмата на новите управляващи не е заложено откриването на нови работни места, доходите а замразени. Сега те променят закона по един нагъл начин. Гечев отново изтъкна направеното от правителството на Пламен Орешарски. Увеличихме минималната работна заплата, майчинството, дадохме по 100 лева на първокласниците. Безработицата в последните шест месеца намаля. Освен това бяхме заложили 300 млн. лв. допълнителни приходи за осигуряване на нови работни места по „Южен поток"

ПФ застава зад Москов

http://www.cross.bg/moskov-ministur-istinata-1443336.html

/КРОСС/Валери Симеонов заяви категоричната подкрепа на Патриотичния фронт за министъра на здравеопазването Петър Москов и призова да не се прави от нищо нещо. Основната задача на ДПС е да цепи българското общество и да го противопоставя. С искането за оставка на здравния министър Петър Москов те играят театрална постановка. Но това не е дневният ред на нашето общество, коментира в студиото на TV7 съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той смята, че министър Москов е прав да нарича нещата с истинските им имена. В България се страхуваме да казваме истината, добави Симеонов.  Вчера ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради изказванията му за нападенията срещу лекари от Спешна помощ в ромските махали. "Преди няколко дни един български министър взе, че каза истината. Каза я с много лоши и неподходящи думи, два пъти се извини. Само че, че беше истина го знаем всички. Патетиката не може да затулва истината. Тя няма етнически характер, а дълбок социално-политически характер" - защити го след това лидерът на ДСБ Радан Кънев. „В една демократична държава не може с незаконни действия да се елиминира незаконие. В една държава с демократични порядки има съд. Няма колективна вина, има персонална вина. Този виновник, побойник, хулиган е идентифициран. Той трябва да бъде открит, да бъде съден и да си получи възмездието", заяви в тази сутрин в студиото на Нова телевизия зам

ПФ застава зад Москов

http://www.cross.bg/moskov-simeonov-obshtestvo-1443336.html

/КРОСС/Валери Симеонов заяви категоричната подкрепа на Патриотичния фронт за министъра на здравеопазването Петър Москов и призова да не се прави от нищо нещо. Основната задача на ДПС е да цепи българското общество и да го противопоставя. С искането за оставка на здравния министър Петър Москов те играят театрална постановка. Но това не е дневният ред на нашето общество, коментира в студиото на TV7 съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той смята, че министър Москов е прав да нарича нещата с истинските им имена. В България се страхуваме да казваме истината, добави Симеонов.  По повод оставката на Слави Бинев от председателското място в Комисията по култура и медии, Симеонов посочи, че това било грешка, а "оцапването" на името му е било "много грозно и непочтено".  

Димо Гяуров: Сертов е взел съдбоносно решение, не вярвам да е отвлечен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471736

Не вярвам Петко Сертов да е бил отвлечен, тази версия ми се вижда абсурдна. Това заяви Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба. "Сертов изчезнал - какво от това. Според мен той е взел съдбоносно решение", каза още Гяуров пред БНТ. Според него е нормално в момента МВР да работи по всички версии, защото няма информация.
Не вярвам Петко Сертов да е бил отвлечен, тази версия ми се вижда абсурдна. Това заяви Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба. "Сертов изчезнал - какво от това. Според мен той е взел съдбоносно решение", каза още Гяуров пред БНТ. Според него е нормално в момента МВР да работи по всички версии, защото няма информация.

Менда Стоянова за Румен Гечев: Все едно идва от Марс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471715

Аз не съм изненадана от критиките на Гечев към бюджета. Той все едно сега идва от Марс. Европейската централна банка даде прогноза за растеж на ЕС от 1%. При това положение няма как да очакваме и тук да има по-голям ръст на икономиката. Това коментира депутатката от ГЕРБ и шеф на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова пред bTV.
Аз не съм изненадана от критиките на Гечев към бюджета. Той все едно сега идва от Марс. Европейската централна банка даде прогноза за растеж на ЕС от 1%. При това положение няма как да очакваме и тук да има по-голям ръст на икономиката. Това коментира депутатката от ГЕРБ и шеф на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова пред bTV.

Менда Стоянова: Гечев все едно идва от Марс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471731

Аз не съм изненадана от критиките на Гечев към бюджета. Той все едно сега идва от Марс. Европейската централна банка даде прогноза за растеж на ЕС от 1%. При това положение няма как да очакваме и тук да има по-голям ръст на икономиката. Това коментира депутатката от ГЕРБ и шеф на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова пред bTV.
Аз не съм изненадана от критиките на Гечев към бюджета. Той все едно сега идва от Марс. Европейската централна банка даде прогноза за растеж на ЕС от 1%. При това положение няма как да очакваме и тук да има по-голям ръст на икономиката. Това коментира депутатката от ГЕРБ и шеф на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова пред bTV.

Димо Гяуров: Сертов е взел съдбоносно решение, не вярвам да е отвлечен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471730

Не вярвам Петко Сертов да е бил отвлечен, тази версия ми се вижда абсурдна. Това заяви Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба.
Не вярвам Петко Сертов да е бил отвлечен, тази версия ми се вижда абсурдна. Това заяви Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба. "Сертов изчезнал - какво от това. Според мен той е взел съдбоносно решение", каза още Гяуров пред БНТ. Според него е нормално в момента МВР да работи по всички версии, защото няма информация.

Съюзници на САЩ пращат инструктори в борба с “Ислямска държава”

http://offnews.bg/news/n_1/n_429267.html

Съюзниците на САЩ в коалицията срещу „Ислямска държава” ще изпратят 1500 инструктори и съветници за консултиране и обучение на иракски и кюрдски отряди. Така, заедно с американските военни, международният контингент ще достигне 4600 души. Целта е да се подготови мащабно настъпление срещу екстремистите тази зима. Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви, че ако Конгресът даде разрешение за използване на американска военна сила срещу “Ислямска държава”, то трябва да бъде гъвкаво и да не се ограничава само до Ирак и Сирия.  За момента не е ясно дали България има намерение да помага с инструктори. Страната ни обаче многократно е заявявала съюзническите си намерения в тази посока. От правителствената пресслужба вчера оповестиха, че премиерът Бойко Борисов е заявил в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери готовност за задълбочаване освен на търговско-икономическите връзки, но на сътрудничеството по въпросите на отбраната и сигурността . Ангажиментите на България в борбата с тероризма бяха потвърдени и от президента Росен Плевнелиев пред Общото събрание на ООН в края на септември . Това че България е част от т.нар. "коалиция на желаещите" пък беше заявена от служебния военен министър Велизар Шаламанов.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/10/2435189_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес: 


Българският Паганини закрива Рождественския салон на изкуствата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273484

Поредица от концерти, изложби и спектакли ще зарадват варненци и тази година в рамките на Рождественския салон на изкуствата, научи Moreto.net. Кулминация на събитието ще е Коледен концерт на проф. Марио Хосен с оркестър „Орфеус“. Добилият международна популярност цигулар, наричан Българския Паганини ще излезе на сцената на Зала 1 във Фестивалния комплекс на 28 декември.

Димитър Гогов: „Южен поток – България” продължава да работи по проекта

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-gogov-1443334.html

/КРОСС/ „Южен поток - България" продължава да работи по проекта, заяви в студиото на директорът на компанията Димитър Гогов в интервю за БНТ. По думите му все още няма официална становище на акционерите, че проектът „Южен поток" е прекратен. Според Гогов за момента няма как да бъде обявена точна цифра какви ще бъдат загубите за България, ако газопроводът заобиколи страната ни.

Имоти на мафията стават приютиКопирано от standartnews.com

http://www.cross.bg/turg-georgiev-otnetite-1443335.html

/КРОСС/Палати на мафията да стават приюти, предлага шефът на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. По-добре е вместо да се продават на търг отнетите имоти да се превръщат в старчески домове, детски лагери или градини, читалища, обясни Георгиев, цитиран от "Стандарт". Причината е, че много често престъпниците си ги откупуват обратно. Комисията е засекла поредица от подобни случаи. Според закона отнетите палати и лимузини се обявяват от НАП на публичен търг като няма ограничение кой участва в него. Единственото изискване е да се внесе процент от първоначалната цена по сметката на данъчните. Така бандитите с минимални загуби успяват да си върнат отнетото и да изперат допълнително укрити доходи от други престъпления. Потенциални купувачи пък се притесняват да участват в търг за имоти на знакови фигури. Така например никой не искал да купи отнетото от Митьо Очите по Черноморието. Държавата трябва да намери начин да управлява по-добре отнетите от нея имоти, смята Пламен Георгиев. Комисията предлага вместо да се обявяват на търг, отнетите имоти да стават социални заведения. "Здравословно е за обществото да види, че имот, отнет от престъпник, се превръща в детски ясли, в дом за стари хора, в читалище. Така става в Италия и други държави, но не и в България, а когато никой не купи даден имот от страх, той се руши и има нужда от скъпа поддръжка

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване