Пускат автобусите по бул. "Александър Малинов", спрени заради строежа на метрото

http://econ.bg/Новини/Пускат-автобусите-по-бул-Александър-Малинов-спрени-заради-строежа-на-метрото_l.a_i.624790_at.1.html

Автобусните линии, които бяха спрени заради строежа на метрото в ж.к. "Младост", ще бъдат пуснати от 15 декември. Това съобщават от Столична община....

Кунева проверява готови ли сме за Шенген

http://pik.bg/кунева-проверява-готови-ли-сме-за-шенген-news261192.html

Кунева проверява готови ли сме за Шенген

До каква степен България е готова за Шенген – това проверяват вицепремиерът Меглена Кунева и заместник-вътрешният министър Филип Гунев на Летище София.

Представителите на властта проверяват техническите възможности на Гранична полиция - дактилоскопи, паспортен контрол, багажи и всички аспекти на сигурността.

Летище София още миналата година бе оборудвано с най-съвременните скенери за мониторинг и анализ на багажа и пътниците. Още преди две години беше декларирано, че технически държавата е готова за влизане в шенгенското пространство и въпросът е по-скоро политически.

Преди 10 дни вицепермиерът Меглена Кунева изрази тревога, че по пътя за приемане в Шенген България може да бъде отделена от Румъния, която отбелязва напредък и в следващите месеци може да отвори летищата и пристанищата си. Това, от своя страна, ще се отрази негативно върху икономиката на България.

Орешарски: Европа има нов приоритет – Южният газов коридор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247493_%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82+%E2%80%93+%D0%AE%D0%B

 Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Той има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн.

Това пише в собствения си профил бившият премиер Пламен Орешарски по повод развитието около газовите доставки в Европа.

"Негова съставна част е Трансадриатическият газопровод –ТАР, по който се предвижда до края на десетилетието да потече азербайджански газ. ТАР е един от най-реалистичните варианти за полагане на основите на четвърта газова ос към Европа след Северната от Норвегия, Източната от Русия и Средиземноморската от Африка. За съжаление, той измести проекта Набуко, който щеше да преминава през територията на нашата страна", пише още бившият премиер.

Реалният старт на изграждането на този газопровод бе даден в края на миналата година с приемането на инвестиционно решение за добиването на газ от находището "Шах Дениз II" в Азербайджан. Той открива възможности за реална диверсификация на източниците на газ и за нашата страна. Всички други варианти с интерконекторните връзки със съседните страни са важни за кризисни ситуации, но не и за обезпечаване на редовни доставки на природен газ от различни източници, смята Орешарски.

Имах честта да присъствам на церемонията по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта "Шах Дениз II" в Баку на 17 декември 2013 година по покана на президента Алиев. Уверих се лично от него в добрите намерения за сътрудничество с нашата страна не само в областта на газовите доставки. Усилията в тази насока обаче трябва да бъдат перманентни, а не само от посещение на посещение на държавно ниво, подчертава той.

Съобщението от представители на ЕК за приоритетността на Южния газор коридор е обнадеждаващо за нашия регион, защото без подкрепа и този коридор може да последва съдбата на Южен поток и Набуко. Вярно, че за да ползваме газ, ще трябва да изградим интерконекторната връзка с Гърция, вместо газопровода да минава през наша територия, какъвто бе случаят с Южен поток и Набуко. Но, както се казва, по-добре нещо малко, но реално, отколкото по-голямо, но илюзорно, се казва в края на коментара на Пламен Орешарски. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Затаете дъх и вижте красотата на Джеминидите!

http://www.bnews.bg/article-124400

Метеорният поток е сред най-ярките и може да бъде наблюдаван с невъоръжено от цялото полукълбо.

Хванаха 42 080 контрабандни цигари в "Столипиново"

http://pik.bg/хванаха-42-080-контрабандни-цигари-в-столипиново-news261191.html

Хванаха 42 080 контрабандни цигари в "Столипиново"

42 080 къса цигари от различни марки иззеха служители на Шесто РУП Пловдив. Контрабандната стока е установена вчера в рамките на проведена специализирана полицейска операция в кв. "Столипиново".

Папиросите са намерени в къща и павилион на ул. "Ландос", стопанисвани от 34 - годишната Р.М. от Пловдив, откъдето били иззети 28 880 къса цигари. В хода на разследването било претърсено и жилището на В. Я. /41 год./ от Пловдив на същия адрес. В дома му били открити 13 200 къса папироси. Двамата съседи са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство.

Други 2200 цигари без бандерол са конфискувани от дома на 35-годишен на ул. "Лозенград". В автомобила му имало и кокаин. Мъжът е арестуван заедно с приятелката си.

Две от изгубилите се деца с измръзване, третото със счупвания

http://offnews.bg/news/n_1/n_431233.html

Две от изгубилите се в местността "Карандила" деца са с измръзване, третото е със счупвания. Това установи прегледът им в болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен, където бяха настанени след 12-часово издирване в природен парк "Сините камъни". Децата изчезнаха снощи. Баща им излязъл на разходка с 5-те си деца. При слизането от планината установил, че три от тях са изчезнали и че ги няма при автомобила му. Подал сигнал на тел. 112 и започнало издирване. То продължи 12 часа, в него се включиха 250 души, кучета и хеликоптер. Тази сутрин децата бяха намерени. Двете момчета - на 5 и 7 г. - са с измръзване на крачетата и са приети в хирургичното отделение. 8-годишната им сестричка е със счупена раменна кост и счупена лъчева кост. Тя е в ортопедията. Децата са в добро общо състояние, каза заместник-директорът по медицинските дейности в болницата д-р Хрисант Хрисантов пред "Фокус".

До Коледа ВСС ще реши как най-бързо да се въведе централизиран софтуер за случайно разпределение на делата

http://www.cross.bg/delata-razpredelenie-softyer-1444028.html

/КРОСС/ Решението за въвеждането на централизирания софтуер за случайно разпределение на делата ще бъде взето не по-късно от Коледа, каза членът на Висшия съдебен съвет Милка Итова в интервю за предаването „Неделя 150" на БНР.  Проектът по ОПАК, стартирал по повод решението на ВСС отпреди година за създаване на централизиран софтуер за случайно разпределение на делата, трябва да приключи към края на 2015 г., посочи та. Итова е провела среща с ръководителя на проекта по ОПАК. „Поинтересувах се дали е възможно частично прекратяване на проекта по отношение на модула за случайно разпределение на делата, за да не стане двойно финансиране, ако ВСС вземе решение преди Коледа за веднага създаване на софтуер за случайно разпределение на делата, който обаче да бъде финансиран от Министерския съвет. Параметрите по проекта са такива, че ако процедурата за този модул бъде прекратена частично, това би означавало, че трябва да се прекрати целият проект, тъй като този модул е голяма част от проекта. Ако нещата стоят така, това не е разумният вариант. Ако вземем решение, то също би означавало обявяване на обществена поръчка и реално в най-добрия случай през лятото на 2015 г. би могло да има такъв софтуер. Според мен най-логичното решение е да се продължи работата по проекта, финансиран от ОПАК - тогава този софтуер ще бъде финансиран със средства от ЕС", отбеляза тя

Възрастта за пенсия няма да бъде увеличавана през 2015 г.

http://www.cross.bg/pensiya-pensionirane-vuzrastta-1444029.html

/КРОСС/ Възрастта за пенсиониране да не бъде увеличавана през 2015 г., като до 31 март бъде постигне дългосрочно решение по въпросите, свързани с пенсионната възраст, и всички останали компоненти на пенсионната система - това се казва в меморандум за разбирателство между КНСБ, КТ „Подкрепа" и правителството, подписан по време на днешната среща между премиера Бойко Борисов, министрите Владислав Горанов и Ивайло Калфин и ръководствата на двата синдиката. От 2015 г. трябва да бъде въведен принципът на свободен избор на осигурените лица относно режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за пенсиониране. Също от догодина трябва да бъде въведен принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО. Първа точка в подписания от кабинета и синдикатите меморандум е криминализирането на осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурените и осигурителите, съобщи председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев по време на пресконференцията след срещата.

Спасените в Сините камъни момчета са с измръзване, сестра им - със счупено рамо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481602

Двете момчета на 5 и 7 години и сестричката им (8 г.), които бяха спасени в местността Сините камъни, са настанени в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен след 12-часовото им издирване в гората.
Момченцата са получили измръзване на крачетата и са приети в хирургичното отделение. Момиченцето е със счупена раменна кост и счупена лъчева кост.
Двете момчета на 5 и 7 години и сестричката им (8 г.), които бяха спасени в местността Сините камъни, са настанени в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен след 12-часовото им издирване в гората. Момченцата са получили измръзване на крачетата и са приети в хирургичното отделение. Момиченцето е със счупена раменна кост и счупена лъчева кост.

Симеон Сакскобургготски припадна до патриарх Неофит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481611

На бившият премиер Симеон Сакскобургготски му прилоша по време на 3-часовата служба в манастира "Св. Св. Кирик и Юлита" над Асеновград.
Когато митрополит Николай произнасяше благодарствена реч се обърна лично към него. На царят му прилоша и с помощта на миряни беше изведен извън храма. 
"Тук е негово величество царят на българите Симеон Втори.
На бившият премиер Симеон Сакскобургготски му прилоша по време на 3-часовата служба в манастира "Св. Св. Кирик и Юлита" над Асеновград. Когато митрополит Николай произнасяше благодарствена реч се обърна лично към него. На царят му прилоша и с помощта на миряни беше изведен извън храма.  "Тук е негово величество царят на българите Симеон Втори.

Замразяват пенсионната реформа през 2015 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481590

Възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през 2015 година. Това решиха на срещата на премиера Бойко Борисов със синдикатите и финансовия министър. 
Кабинетът и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурените и осигурителите.
Възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през 2015 година. Това решиха на срещата на премиера Бойко Борисов със синдикатите и финансовия министър.  Кабинетът и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурените и осигурителите.

Карадайъ: ДПС ще бъде първа политическа сила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247492_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%8A%3A+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D

 Всеки би трябвало да говори от позицията на своята тежест. Хората, които искат да видят фактите, ще видят, че ДПС върши правилна политика. И най-нормално е в скоро време да бъдем и първа политическа сила, нормално е, заедно ще трябва да го направим.

Това каза пред БНТ депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. На база на политиката, която се води от ДПС, най-нормално е да сме първа политическа сила, повтори Карадайъ. Той заяви, че в скоро време пак ще има избори. "Може и преди местните през есента на 2015, теоретично е възможно да има парламентарни избори. Сложно управление имаме в момента в страната, от тази гледна точка всичко е възможно. Ние днес сме в опозиция, независимо че сме спечелили избори", добави Карадайъ.

Попитан дали РБ преяжда с власт и защо за различни партии като РБ и ДПС се говори едно и също нещо, Карадайъ отговори: "Етикетите, които ги мислим и ги лепим върху някого, за другите, когато става въпрос, нека да ги съотнасяме и към себе си. Вие казахте, те преяждат с власт", обърна се към водещия Карадайъ. "Защото скромното им обществено представителство, което се изразява и в участието им в парламента, не съответства нито на огромната амбиция, мерак за власт, нито на онова говорене като че ли едва ли не са последната инстанция и казват последната истина от името на целия народ. Значи, в държавата има различни хора с различни идеи и всеки има определена тежест и изборите дават накъде се е променила тежестта. Изборите дават определена тежест", коментира още Карадайъ.

На въпрос защо все ДПС e трън в очите, Карадайъ отговори, че било "нормално" в последните години все ДПС да са виновни за всичко. "Бeзспорно в този процес без медиите няма да стане това нещо. И медиите трябва да си носят своята отговорност. Не критикувам медиите, рисувам картината – без медиите няма как да достигат посланията. И това ако се създава има определен дял и медиите участват в този процес, без медии няма как да стане. Тоталното отрицание, включително и на ДПС и всевъзможните форми на омраза не водят до добро. Тази омраза трябва да се трансформира в нещо продуктивно. Имаме дадености в нашата родина, те са факт и на база тези факти трябва да видим накъде вървим и от какво имаме нужда. Иначе докато ги има тези внушения, анти ДПС говоренето ще го има, депутатът от ДПС.

За изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов депутатът каза, че всякаква форма на мистерия, виртуалност и предположения не са много подходящи. Всеки един независимо по какъв начин и какъв е в своята биография е жив човек, има родители, има братя, сестри, семейство, деца и за тях това е една драма, обясни той.

Според него трансформирането на една такава човешка драма в политически инструмент е прекалено. Специално по тази тема би било редно да се изясни цялата фактическа картина и тогава да се правят анализи и коментари, смята Карадайъ. Всичко казано преди да се изяснят фактите са внушения, добави той.

"Политика с омраза не се прави. Политика се прави с любов", каза Карадайъ. Той обясни, че никой никого не кара насила да се занимава с политика и обществени дейности. Целта на занимаващия се с политика е хората да живеят по-добре, смята той. Всичко казано преди да се изяснят фактите са внушения, добави той.

Занимавайки се с политика в България, на нас все някой ни е виновен – народът ни е виновен, другите партии са ни виновни, ние нямаме нито една теза, да кажем, че за 10-15 години ние в този сектор ще следваме еди какво си, независимо кой е на власт, каза Карадъйъ.

Попитан ако не си бяхте оттеглили подкрепата към Орешарски, щяхте ли да сте във властта, Карадъйъ отговори: "Не мисля, че сме оттегляли подкрепата си към Орешарски, такова нещо не мисля, не помня. Подкрепа към правителството на Орешарски ДПС не е оттегляло".

Ситуацията преди евроизборите, онази картина, която се получи като политически резултат от изборите 2013 г., впоследствие едни хора, които считат себе си, че те могат да бъдат само на власт и опозиция не трябва да има, защото те напускаха, влизаха, излизаха, организираха, правеха, струваха, без да са виновни, казвам само поведения, факти, тази среда на стачки, критика при 120 на 120 в НС, казахме – евроизборите ще бъдат тест за доверие, нали така беше? ДПС излезе от изборите с по-добри резултати, дори от 2013 г., като имаме предвид, че на евроизбори обикновено малко гласовете падат, но ДПС получи подкрепата, с което ние считаме, че тези хора, които са гласували за ДПС, гласуваха и за правителството Орешарски. Само че от друга страна, двете основни гоелми партии загубиха много гласове. И БСП загуби около 500 000 гласа и ГЕРБ загуби около 400 000 гласа, отбеляза Карадъйъ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Замразяват пенсионната реформа през 2015 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481581

Възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през 2015 година. Това решиха на срещата на премиера Бойко Борисов със синдикатите и финансовия министър. 
Кабинетът и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурените и осигурителите.
Възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през 2015 година. Това решиха на срещата на премиера Бойко Борисов със синдикатите и финансовия министър.  Кабинетът и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурените и осигурителите.

Хванаха 42 080 контрабандни цигари в "Столипиново"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481571

42 080 къса цигари от различни марки иззеха служители на Шесто РУП Пловдив. Контрабандната стока е установена вчера в рамките на проведена специализирана полицейска операция в кв.
42 080 къса цигари от различни марки иззеха служители на Шесто РУП Пловдив. Контрабандната стока е установена вчера в рамките на проведена специализирана полицейска операция в кв. "Столипиново". Папиросите са намерени в къща и павилион на ул. "Ландос", стопанисвани от 34 - годишната Р.М. от Пловдив, откъдето били иззети 28 880 къса цигари.

Ева Паунова: TTIP е икономически, политически и геостратегически важно за двата континента

http://www.cross.bg/paynova-partiya-kontinenta-1444027.html

/КРОСС/ „Страните от ЕС трябва да призоват преговарящите по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции на ЕС със САЩ (TTIP) към повече прозрачност по отношение на преговорите. Съществуващите неизвестни по темата внасят излишно напрежение както сред политиците и институциите, така и сред гражданското общество", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова след работни срещи със заместник-председателя на ПГ на ХДС/ХСС в Бундестага Йоханес Зингхамер и Флориан Хан, депутат и говорител на ХСС по външните работи и политиката на сигурност. Срещите се състояха по време на ежегодния конгрес на Християнсоциалния съюз на Бавария (ХСС), проведен в Нюрнберг. Българският евродепутат акцентира върху икономическото, политическо и геостратегическо значение на споразумението за двата континента. Тя припомни, че очакваните икономически ползи само за ЕС възлизат на 120 млрд. евро годишно. „Това означава средно по над 500 евро на домакинство - възможност, която в никакъв случай не трябва да пропускаме", добави тя. От своя страна Зингхамер и Хан затвърдиха ангажимента на Федерална република Германия да работи в близко сътрудничество с България и другите страни от ЕС, за да може ЕС да бъде лидер на международните пазари. Като ключов отрасъл те определиха дигиталната икономика, която в Америка е по-добре развита поради липсата на фрагментация на пазара

Росен Петров: Исках да изляза от сянката на скандала, която виси над "България без цензура"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2437732_rosen_petrov_iskah_da_izliaza_ot_siankata_na_skandala/?ref=rss


Бившият телевизионен водещ и настоящ депутат Росен Петров, който вчера напусна партията "България без цензура", заяви, че с това не търси скандал или "някаква балканска раздяла, характерна за разделите в "България без цензура" (ББЦ).

Аз съм защитавал лидера Николай Бареков, той е защитавал мен, но просто искам да изляза от сянката на скандалите, която виси постоянно над ББЦ, обясни Петров в предаването "Неделя 150" на БНР.

Той уточни, както и снощи беше съобщено, че...

И "Далас" не успя да спре победната серия на "Уориърс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/14/2437731_i_dalas_ne_uspia_da_spre_pobednata_seriia_na_uoriurs/?ref=rss


Лидерът в Западната конференция на НБА "Голдън стейт уориърс" увеличи клубния си рекорд по брой поредни победи на 15. Поредната жертва на "войните" стана силният тим на "Далас маверикс" след 105:98 в Тексас. 

Отборът на Стив Кер е първият, достигнал 20 победи през сезона, и дванадесетият в историята, стигнал до този брой победи само след 22 мача. 49-годишният Кер пък прави най-добрия треньорски дебют в историята на лигата. 

Стеф Къри беше най-резултатен за успеха на...

Симеон Сакскобургготски припадна до патриарха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481563

На бившият премиер Симеон Сакскобургготски му прилоша по време на 3-часовата служба в манастира
На бившият премиер Симеон Сакскобургготски му прилоша по време на 3-часовата служба в манастира "Св. Св. Кирик и Юлита" над Асеновград. Когато митрополит Николай произнасяше благодарствена реч се обърна лично към него. На царят му прилоша и с помощта на миряни беше изведен извън храма.  "Тук е негово величество царят на българите Симеон Втори.

Решават с колко да се увеличава възрастта за пенсиониране

http://www.moreto.net/novini.php?n=274009

Плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно на възрастта за пенсиониране за огромната част от работещите през следващите десетилетия предлага министър Калфин. В профила си във Фейсбук социалният министър Ивайло Калфин пише, че пенсионната възраст не е единственият параметър на пенсионната система, но е най-видим.

Спасените в Сините камъни момчета са с измръзване, сестра им - със счупено рамо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481596

Двете момчета на 5 и 7 години и сестричката им (8 г.), които бяха спасени в местността Сините камъни, са настанени в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен след 12-часовото им издирване в гората.
Момченцата са получили измръзване на крачетата и са приети в хирургичното отделение. Момиченцето е със счупена раменна кост и счупена лъчева кост.
Двете момчета на 5 и 7 години и сестричката им (8 г.), които бяха спасени в местността Сините камъни, са настанени в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен след 12-часовото им издирване в гората. Момченцата са получили измръзване на крачетата и са приети в хирургичното отделение. Момиченцето е със счупена раменна кост и счупена лъчева кост.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481568

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник 
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Тигрицата на Путин разкъсала домашно куче в Китай (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481551

Сибирският тигър, освободен от руския президент Владимир Путин, беше заснет да изяжда домашно куче. Сцената е заснета от инфрачервена камера в Китай, където тигрицата бе през октомври, съобщава Skynews. Тигрицата Кузя има джипиес устройство на врата си. Във видеото се вижда как в продължение на два часа тигрицата разкъсва кучето на острова,

Сибирския тигър на Путин разкъсал домашно куче в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481561

Сибирският тигър, освободен от руския президент Владимир Путин, беше заснет да изяжда домашно куче. Сцената е заснета от инфрачервена камера в Китай, където тигрицата бе през октомври, съобщава Skynews. Тигрицата Кузя има джипиес устройство на врата си. Във видеото се вижда как в продължение на два часа тигрицата разкъсва кучето на острова,

Премиерът се огъна пред синдикатите: възрастта за пенсиониране отново замразена

http://offnews.bg/news/n_1/n_431226.html

Премиерът се огъна пред синдикатите и поредната гръмко обявена реформа - пенсионната - отива в историята. Възрастта за пенсиониране няма да бъде увеличена през 2015 година, както предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин . Тя ще остане каквато е сега с пожеланието до 31 март да има дългосрочен план за пенсионна реформа. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов , финансовия министър Владислав Горанов и социалният Ивайло Калфин с ръководствата на синдикалните организации в Министерски съвет днес. Малко преди началото й Ивайло Калфин заяви, че замразяване на възрастта за пенсиониране обрича възрастните хора с ниски доходи на мизерни пенсии . Той бе категоричен, че е ясно как трябва да се направи пенсионната реформа и няма нужда от повече обсъждания. По закон възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория труд трябва да се увеличи с 4 месеца. Правителството "Орешарски" я замрази през 2013 г. с пожеланието въпросът да се реши през 2014 г., което не се случи.

Международният валутен фонд ще продължи сътрудничеството с Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-liptun-fond-1444026.html

/КРОСС/ Международният валутен фонд възнамерява да продължи своето сътрудничество с Украйна и през 2015 г., предаде Gazeta.ru, цитирайки думите на първия заместник-директор на фонда Дейвид Липтън.  Украинското правителство е решено да извърши всички необходими икономически реформи, отбелязва Липтън и посочва, че мисията на МВФ ще се върне в Киев в началото на следващата година.

Агенцията по вписванията прави безплатни sms услугите си от 1 януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481556

Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси. Това съобщиха от ведомството.
В момента едва 1 на 100 от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване,
Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси. Това съобщиха от ведомството. В момента едва 1 на 100 от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване,

Борисов склони пред синдикатите - пенсионната възраст няма да нараства и догодина

http://news.ibox.bg/news/id_1386787332

Ще се търси национален консенсус за реформата, стана ясно след среща на кабинета със синдикатите. Ще се иска криминализиране на осигурителната измама. Ще се въведе и минимална възраст за пенсиониране.

Пловдивска къща за гости влезе в световна класация

http://pik.bg/пловдивска-къща-за-гости-влезе-в-световна-класация-news261181.html

Пловдивска къща за гости влезе в световна класация

Къща за гости в Пловдив попадна в класацията на 10-те най-добри нискобюджетни обекта в света за годината. Подборът е на туристическия портал “Lonely Planet”.

Включени са места за настаняване с цена на нощувката под 100 щатски долара.

На престижното първо място е хостел в Кейптаун, Южна Африка, втората позиция е за австралийски хостел в Сидни, а трети е отново представител на Южна Африка.

Българското попадение се казва „Старият Пловдив“ и се намира в централната част на града. Нарежда се на четвърто място в класацията на “Lonely Planet”. 

Агенцията по вписванията прави безплатни sms услугите си от 1 януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481549

Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси. Това съобщиха от ведомството.
В момента едва 1 на 100 от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване,
Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси. Това съобщиха от ведомството. В момента едва 1 на 100 от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване,

Агенция №1 стана жертва на злонамерена хакерска атака. Фомурът с коментари е временно замразен

http://pik.bg/агенция-№1-стана-жертва-на-злонамерена-хакерска-атака-фомурът-с-коментари-е-временно-замра-news261175.html

Агенция №1 стана жертва на злонамерена хакерска атака. Фомурът с коментари е временно замразен

Новинарска агенция №1 ПИК стана жертва на злонамерена хакерска атака в събота.

Анонимен зложелател, подписал се като "читател на БЛИЦ и Афера", задръства със стотици нецензурни коментари форума на медията ни в рамките на минути. Атаката се прави с тъй нареченото "прокси", което се адаптира към многобройни и различни айпи-адреси.

Докато проблемът се реши, сме принудени временно да замразим коментарите, за което се извиняваме.

Агенция ПИК е доказала, че не спестява неудобната истина на влиятелните фактори в държавата, с което предизвика омразата не само на тях, но и на медийните им клакьори.

За престъплението са уведомени компетентните органи, които вече работят по случая. Очаква се злосторниците да бъдат разкрити, а след като бъдат разобличени, медията ни ще ги посочи публично. Съмненията ни вече са в определена посока. Ръководството на ПИК заявява, че този път ще доведе разследването докрай.

Доказали сме, че за нас недосегаеми няма!

Ще продължим да разкриваме нелицеприятните факти за ситуацията в страната, каквото и да ни струва това!

Министърът Ненчев посрещна последнaта група български военни, участвали в операцията на НАТО в Афганистан

http://www.cross.bg/afganistan-miya-kontingent-1444025.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната Николай Ненчев посрещна последнaта група от 149 военнослужещи от състава на 27-мия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Те се завърнаха в нашата страна в 21.15 ч. в събота, съобщава пресцентърът на МО. Министър Николай Ненчев ги поздрави за успешното приключване на мисията и изпълнението на поставените им задачи. На летище София да посрещнат военнослужещите бяха също началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, ВРИД командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Официалната церемония по разформироването на 27-мия контингент, участвал в операцията на НАТО в Афганистан, ще се състои на 16 декември 2014 г. в Казанлък. В състава на 27-мия контингент са включени 363 военнослужещи. По време на мисията те изпълниха успешно всички поставени задачи, включително 33 421 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО; 3 496 механизирани и пеши патрули; проверки на 12 956 моторни превозни средства и на 34 412 пешеходци; обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия; оказване на медицинска помощ. Национален командир на контингента е полковник Никола Митев.    

Верижна катастрофа край Съдиево! Опел се нацели в два дърпащи се автомобила

http://pik.bg/верижна-катастрофа-край-съдиево-опел-се-нацели-в-два-дърпащи-се-автомобила-news261179.html

Верижна катастрофа край Съдиево! Опел се нацели в два дърпащи се автомобила

Опел Вектра се нацели в две дърпащи се коли край село Съдиево, съобщава Флагман.бг.

Катастрофата е станала около 20 часа снощи.

Тогава лек автомобил „Фолксваген Голф“ дърпал от Айтос към Съдиево "Ауди" 80 без регистрационни номера. Двата автомобила спрели на платното, без да включат аварийни светлини.

Секунди след това в тях се блъснал „Опел Вектра“ с бургаска регистрация. От удара като домино една след друга отскачат и трите коли, от което е пострадала 21-годишната шофьорка на Фолксвагена – Теодора, разказва нашият читател. Момичето е прието в болница.

Опелът, ударил другите две коли пък е изхвърчал в канавката.

Mлади художници дариха картина на ТМПЦ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274011

Младите варненски художници Зорница Дончева и Стоян Георгиев поднесоха дарение на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Дарението получи лично директора на културния институт Даниела Димова, научи Moreto.net. Панорамното пано изобразява емблематичната сграда на Варненския театър в контекста на площад „Независимост”.

За 11 месеца 5527 чужденци са получили българско гражданство

http://pik.bg/за-11-месеца-5527-чужденци-са-получили-българско-гражданство-news261177.html

За 11 месеца 5527 чужденци са получили българско гражданство

5527 чужденци са получили българско гражданство от 1 януари до 1 декември 2014 г. Това сочи справка на Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС.

Към правосъдното министерство е Съветът по българско гражданство, който разглежда молбите за издаване на наши паспорти.

От получилите български паспорт 5527 граждани, най-голям е делът на македонците – 1721. 1092 са от молдовски произход, 899 от украински произход, 261 от руски произход.

От началото на годината и 21 лица от сирийски произход са получили български паспорт.

Според справката двойно повече – 10408 лица са подалите молба за придобиване на българско гражданство за последните 11 месеца. От тях 5005 са лица от македонски произход, 1189 от украински, 1172 от молдовски, 781 от руски произход.

От данните на Министерството на правосъдието става ясно още, че продължава тенденцията все по-трудно чужденците да доказват български произход и да получават наш паспорт.

Това важи в най-голяма степен за македонците, които получават български паспорти, за да могат да пътуват без визи в страните-членки на Европейския съюз.

През 2013 г. издадените български паспорти на чужденци са били 8 408, през 2012 г. са двойно повече 17 119, а през 2011 г. достигат рекордните 18 319 издадени български паспорти на чужди граждани.

Заради честите кражби Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси

http://pik.bg/заради-честите-кражби-агенцията-по-вписванията-въвежда-безплатно-изпащане-на-есемеси-news261178.html

Заради честите кражби Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси

Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси. Това съобщиха от ведомството, след като обсъдили с премиера Бойко Борисов този проблем.В момента едва 1 на сто от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване, когато настъпи промяна в Търговския регистър по тяхната собственост, показват данните на агенцията.

От 1 януари всички, които са се абонирали за услугата, ще получават безплатно съобщение на мобилния си телефон за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър и оповестяване за услуги, предоставяни от службите по вписванията (Имотен регистър). От второто известяване могат да се възползват собствениците на имоти.

Стойността на услугата, която ще бъде обявена чрез публична покана, е в размер до 50 хил. лв. годишно (до 20 хил. лв. за Търговския регистър и до 30 хил. лв. за Имотния регистър) и ще се поема от бюджета на агенцията.

От там съобщават още, че продължават с надграждането на "Регистър Булстат" - осигурено е финансиране за усъвършенстване на регистъра чрез два спечелени проекта по оперативна програма "Административен капацитет". 

Проверката по случая в Лясковец е открила виновни и в МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2437730_proverkata_po_sluchaia_v_liaskovec_e_otkrila_vinovni_i/?ref=rss


Обективна и разкриваща много подробности по тежкия случай със смъртта на командоса Емил Шарков в Лясковец, водещи към извода, че вероятно има и други виновници. Така определи пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков проверката по случая, назначена от министър Йордан Бакалов и приключила при встъпването му в длъжност в МВР (7 ноември 2014 г.).

Той отказа да посочи конкретни имена на "виновните", но поясни, че първоначалната проверка е наложила дисциплинарни...

Адвокат на предполагаем терорист: Агенти на ЦРУ са използвали средновековни мъчения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481543

Полша явно е получила милиони долари, за да може ЦРУ необезпокоявано да изтезава на нейна територия. Бивши полски политици обаче отричат да са знаели нещо. Цялата истина за тайния полски затвор на ЦРУ все още не е изяснена, пише dw.de.
Бившето полско държавно ръководство твърди, че и до днес никой не знае какво точно е ставало в тайния затвор на
Полша явно е получила милиони долари, за да може ЦРУ необезпокоявано да изтезава на нейна територия. Бивши полски политици обаче отричат да са знаели нещо. Цялата истина за тайния полски затвор на ЦРУ все още не е изяснена, пише dw.de. Бившето полско държавно ръководство твърди, че и до днес никой не знае какво точно е ставало в тайния затвор на

Министър Вучков: Проверката по случая в Лясковец води към извода, че има и други виновни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2437730_ministur_vuchkov_proverkata_po_sluchaia_v_liaskovec/?ref=rss


Обективна и разкриваща много подробности по тежкия случай със смъртта на командоса Емил Шарков в Лясковец, водещи към извода, че вероятно има и други виновници. Така определи пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков проверката по случая, назначена от министър Йордан Бакалов и приключила при встъпването му в длъжност в МВР (7 ноември 2014 г.).

Той отказа да посочи конкретни имена на "виновните", но поясни, че първоначалната проверка е наложила дисциплинарни...

Дали сме BG паспорти на 5005 македонци и 21 сирийци

http://www.bnews.bg/article-124398

От началото на годината и 21 лица от сирийски произход са получили български паспорт.

Адвокат на предполагаем терорист: ЦРУ са измъчвали в Полша като Инквизицията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481535

Полша явно е получила милиони долари, за да може ЦРУ необезпокоявано да изтезава на нейна територия. Бивши полски политици обаче отричат да са знаели нещо. Цялата истина за тайния полски затвор на ЦРУ все още не е изяснена, пише dw.de.
Бившето полско държавно ръководство твърди, че и до днес никой не знае какво точно е ставало в тайния затвор на
Полша явно е получила милиони долари, за да може ЦРУ необезпокоявано да изтезава на нейна територия. Бивши полски политици обаче отричат да са знаели нещо. Цялата истина за тайния полски затвор на ЦРУ все още не е изяснена, пише dw.de. Бившето полско държавно ръководство твърди, че и до днес никой не знае какво точно е ставало в тайния затвор на

"Манчестър сити" остана и без Джеко до края на годината

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/14/2437728_manchestur_siti_ostana_i_bez_djeko_do_kraia_na_godinata/?ref=rss


Един Джеко се присъедини към дългия списък с контузени нападатели в "Манчестър сити". Босненецът изненадващо не започна при победа с 1:0 над "Лестър" в събота, след като през седмицата изигра 78 минути срещу "Рома" в Шампионската лига. След вчерашния двубой стана ясно, че той има мускулна контузия в прасеца, която ще го извади от игра до края на годината. 

Джеко тъкмо се завърна от контузия при победата с "Евертън" на 6 декември, когато пък голмайсторът на Висшата лига Серхио Агуеро...

Откритите край Сливен деца - с измръзване на крайниците и счупвания

http://pik.bg/откритите-край-сливен-деца---с-измръзване-на-крайниците-и-счупвания-news261174.html

Откритите край Сливен деца - с измръзване на крайниците и счупвания

Две момчета на 5 и 7 години и сестричката им (8 г.) са настанени в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен след 12-часовото им издирване в гората. Момчетата са получили измръзване на крачетата и са приети в хирургичното отделение, съобщиха от лечебното заведение.

Момиченцето е със счупена раменна кост и счупена лъчева кост. Настанено е в Отделението по ортопедия. “Децата са в добро общо състояние”, каза заместник-директорът по медицинските дейности в болницата д-р Хрисант Хрисантов.

Сенатът на САЩ одобри финансирането на правителството до края на септември 2015 г.

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-odobri-finansiraneto-na-pravitelstvoto-do-kraya-na-septemvri-2015-g-news228321.html

Сенатът на САЩ одобри окончателно законопроекта за финансиране на федералното правителство за периода октомври 2014 г. - септември 2015 г., съобщиха осведомителните агенции, отбелязвайки, че с това е предотвратена опасността от спиране на работата на федералните служби. Документът, предвиждащ отпускането на 1,1 трилиона долара, вече бе одобрен преди два дни от Камарата на представителите. В Сената той бе приет с 56 гласа "за" при 40 против. По-рано като предпазна мярка, за да не се стигне до блокиране на работата на правителството, Сенатът удължи с четири дни срока за временно финансиране. Очаква се президентът Барак Обама да подпише законопроекта, преди в полунощ в сряда да изтече този удължен срок. Приемането на закона стана след дълга и трудна битка в Сената и Камарата на представителите, белязана от продължили седмици наред при закрити врата пазарлъци и спорове за финансовите регулации и указа на Обама за легализиране на статута на милиони имигранти, отбелязва Ройтерс. Гласуваният законопроект не засяга министерството на вътрешната сигурност, чието финансиране е осигурено само до 27 февруари, докогато републиканците ще контролират и двете камари на Конгреса. Републиканците искат чрез одобряването на бюджета на това министерство да се опитат да попречат да бъдат отпуснати средства за прилагане на разпореждането на президента за узаконяване на нелегалните имигранти. Миналата година разногласията между демократите и републиканците в Конгреса доведоха до 16-дневно спиране на работата на правителството и изправиха САЩ на ръба на техническия дефолт, като нанесоха на държавата щети за милиарди долари.

ОПЕК: Падането на цените на петрола не е насочено срещу Русия или Иран

http://asia.actualno.com/OPEK-Padaneto-na-cenite-na-petrola-ne-e-nasocheno-sreshtu-Rusija-ili-Iran--news_446295.html

Генералният секретар на Организацията на страните-износители на петрол ОПЕК Абдала Ел-Барди е заявил, че цената на петрола е паднала по-ниско, отколкото се предполага от логиката на пазарната икономик...

Светът постигна съгласие за намаляване на вредните емисии

http://asia.actualno.com/Svetyt-postigna-syglasie-za-namaljavane-na-vrednite-emisii-news_446296.html

Близо 190 страни, преговарящи за постигане на глобално споразумение през 2015 г. за ограничаване на климатичните промени, постигнаха днес в Лима съгласие за бъдещите си ангажименти по намаляване на ем...

АПИ преведе 8,1 млн. лв. за строителството на магистрала "Хемус"

http://politics.actualno.com/API-prevede-81-mln-lv-za-stroitelstvoto-na-magistrala-Hemus-news_446299.html

8,1 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) са преведени на изпълнителя на участъка Шумен-Белокопитово от автомагистрала „Хемус", съобщиха от пътната ...

Кисинджър отказал US президент да се срещне с Живков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477790

Xенри Кисинджър е съветвал американския президент Джералд Форд да не се среща с Тодор Живков. Това става през 1974 г., когато Кисинджър е държавен секретар на САЩ. 
Вътрешната кореспонденция се пази в президентската библиотека “Форд” в САЩ, видя “24 часа”. Преписката между Белия дом, Държавния департамент и Съвета за сигурност продължава 2 месеца
Xенри Кисинджър е съветвал американския президент Джералд Форд да не се среща с Тодор Живков. Това става през 1974 г., когато Кисинджър е държавен секретар на САЩ.  Вътрешната кореспонденция се пази в президентската библиотека “Форд” в САЩ, видя “24 часа”. Преписката между Белия дом, Държавния департамент и Съвета за сигурност продължава 2 месеца

Догодина възрастта за пенсиониранe няма да се повишава

http://www.mediapool.bg/dogodina-vazrastta-za-pensionirane-nyama-da-se-povishava-news228320.html

През 2015 г. няма да се повишава възрастта за пенсиониране, като до 31 март догодина трябва да се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система в дългосрочен период. Така втора поредна година ще остане замразено записаното по време на първото правителство на ГЕРБ правило за повишаване на възрастта всяка година с по 4 месеца. Догодина обаче ще се възобнови нарастването на необходимия за пенсиониране стаж с 4 месеца. Това езаписано в меморандум за разбирателство, подписан в неделя от правителството и синдикатите. То стана след среща в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов, в която участваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. В меморандума е записано още, че през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране. Така ще отпадне привилегията на служещите в сектор „Сигурност” - Министерството на отбраната, МВР, ДАНС, Министерството на правосъдието – да се пенсионират без изискване за минимална възраст, а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които в системата на ведомствата. Правителството и синдикатите се разбраха също през следващата година да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания. От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране при първа и втора категория труд - чрез Държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране. От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО. Калфин: Плавно увеличение на възрастта за пенсия с по 1-3 месеца годишно през следващите десетилетия По-рано в неделя в профила си във Фейсбук министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин предложи плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно на възрастта за пенсиониране за огромната част от работещите през следващите десетилетия. Той пише, че пенсионната възраст не е единственият параметър на пенсионната система, но е най-видим. Тя трябва да достигне 65 години за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота, посочва Калфин. Според него, ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски, "или пък да "гарантираме" мизерните пенсии". Социалният министър предлага увеличаването на възрастта да стане на малки стъпки, като за мъжете трета категория се предвиди хоризонт от 14 години, а за жените в първа - над 25 години. Това предполага плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно за огромната част от работещите през следващите десетилетия. Съвсем поносимо, отбелязва министър Калфин. По думите му плавното увеличение на възрастта в съчетание с възможност за по-ранно пенсиониране по желание ще облекчи много български граждани. "По принцип социалните партньори го приемат. Някои спорят дали това да започне от следващата или от 2016 година", посочва Калфин. Според министъра няма причина да се отлага решението и хората да продължават да са в напрежение и несигурност и да не знят кога ще се пенсионират. Ивайло Калфин припомня, че в неделя е решителният кръг преговори по пенсионната система със социалните партньори. По думите му се подкрепят основните параметри, които пенсионната система трябва да постигне. "Има съгласие и че това трябва да е плавен, дългосрочен, но непрекъснат процес на промени. Като знаем къде отиваме и по кой път ще минем, остава важната крачка – да разположим всичко във времето и да не отлагаме решенията за пореден път", заявява социалният министър.

Плавно увеличение на възрастта за пенсия с по 1-3 месеца годишно през следващите десетилетия

http://www.mediapool.bg/plavno-uvelichenie-na-vazrastta-za-pensiya-s-po-1-3-mesetsa-godishno-prez-sledvashtite-desetiletiya-news228320.html

Плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно на възрастта за пенсиониране за огромната част от работещите през следващите десетилетия предлага вицепремиерът и минист на труда и социалната политика Ивайло Калфин. В профила си във Фейсбук той пише, че пенсионната възраст не е единственият параметър на пенсионната система, но е най-видим. Тя трябва да достигне 65 години за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота, посочва Калфин. Според него, ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски, "или пък да "гарантираме" мизерните пенсии". Социалният министър предлага увеличаването на възрастта да стане на малки стъпки, като за мъжете трета категория се предвиди хоризонт от 14 години, а за жените в първа - над 25 години. Това предполага плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно за огромната част от работещите през следващите десетилетия. Съвсем поносимо, отбелязва министър Калфин. По думите му плавното увеличение на възрастта в съчетание с възможност за по-ранно пенсиониране по желание ще облекчи много български граждани. "По принцип социалните партньори го приемат. Някои спорят дали това да започне от следващата или от 2016 година", посочва Калфин. Според министъра няма причина да се отлага решението и хората да продължават да са в напрежение и несигурност и да не знят кога ще се пенсионират. Ивайло Калфин припомня, че в неделя е решителният кръг преговори по пенсионната система със социалните партньори. По думите му се подкрепят основните параметри, които пенсионната система трябва да постигне. "Има съгласие и че това трябва да е плавен, дългосрочен, но непрекъснат процес на промени. Като знаем къде отиваме и по кой път ще минем, остава важната крачка – да разположим всичко във времето и да не отлагаме решенията за пореден път", заявява социалният министър.

Макаронии и фъстъци по елхата вместо играчки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480963

Елхи се украсяват от древни времена. В Древен Египет кичели палми, келтите слагали свещи и плодове по дъбовете в чест на своите богове. Счита се, че елхата като символ се появява първо в Германия, но благодарение на английското кралско семейство, тя става популярна в цял свят. Принц Албърт и съпругата му кралица Виктория украсили първата коледна
Елхи се украсяват от древни времена. В Древен Египет кичели палми, келтите слагали свещи и плодове по дъбовете в чест на своите богове. Счита се, че елхата като символ се появява първо в Германия, но благодарение на английското кралско семейство, тя става популярна в цял свят. Принц Албърт и съпругата му кралица Виктория украсили първата коледна

Безплатен SMS предупреждава за кражба на фирма или имот от 1 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_431222.html

SMS-известяването за промени в търговския или имотния регистър на Агенцията по вписванията става безплатно от 1 януари 2015 година, съобщи пресцентърът й. Абонаментът за всяка от услугите досега струваше по 6 лева за 200 SMS-а за Търговския регистър и 500 за Имотния регистър в рамките на 2 години. Недостатъчната му популярност и зачестилата кражба на фирми е провокирала ръководството на Агенцията, след разговори с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов, да направят услугата безплатна за фирми и граждани. Разходът - в размер до 50 000 лева годишно - ще се поема от бюджета на Агенцията. SMS-ите предупреждават за всякакви промени, включително кражба на фирма или имот. Точното наименование на услугите е "SMS оповестяване за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър" и "SMS оповестяване относно услуги, предоставяни от службите по вписванията (Имотен регистър)". Сега само 1% от действащите фирми са защитени от кражба чрез абонамент за SMS известяване. Агенция по вписванията продължава своята работа по надграждане на Регистър Булстат - осигурено е финансиране за усъвършенстване на регистъра чрез два спечелени проекта по ОПАК, чиято дейност ще бъде завършена през 2015 г., направени са предложения и за законови промени в Регистър Булстат. Също с цел предотвратяване на измами и по-висока сигурност на документите, издавани от Агенцията, от 1 януари 2015 г. тя ще поставя холограмни стикери върху: 1. Удостоверения за вписани обстоятелства, издавани от Търговския регистър: Удостоверения за актуално състояние; Удостоверения за вписани обстоятелства относно раздел ликвидация; Удостоверения за вписани обстоятелства относно раздел несъстоятелност; Всички други документи, които удостоверяват обстоятелства и съдържат мокър печат. 2. Удостоверения и документи, издавани от Имотния регистър: Заверени преписи на актове; Удостоверения за вещни тежести; Удостоверения по чл.46 от Правилника за вписванията. 3. Удостоверения от регистър БУЛСТАТ: Удостоверения за вписани обстоятелства. 4. Удостоверения от РИОС: Удостоверение за наличие на режим на имуществени отношения на съпрузите. Поставянето на холограмните стикери ще бъде безплатно за бизнеса и гражданите.

Росен Петров: Надявах се "България без цензура" да излезе от положението на перманентен скандал

http://www.moreto.net/novini.php?n=274008

Росен Петров - бившият тв водещ и настоящ депутат, напусна “България без цензура”. С него разговаря Паола Хюсеин от в. "24 часа". - Защо напуснахте “България без цензура”, г-н Петров? - В мотивите си за оставката аз не съм посочил причини единствено защото искам да избегна сценария, който до момента се осъществяваше винаги, когато някой напусне “България без цензура”.

Спасени са три деца, изгубили се в Природен парк "Сините камъни"

http://www.mediapool.bg/spaseni-sa-tri-detsa-izgubili-se-v-priroden-park-sinite-kamani-news228319.html

Около 250 полицаи, пожарникари, спасители с хеликоптер са се включили в издирването на три деца, изгубили се в събота вечер в района в природен парк „Сините камъни” над Сливен. В неделя сутрин, около 8 часа, след 12 часово издирване, децата са открити във видимо добро състояние, съобщиха от МВР. Заведени са в болница за преглед и оказване на медицинска помощ. За изчезването им сигнализирал баща им. 52-годишният мъж излязъл на разходка в парка с общо петте си деца. На слизане от планината около 15.30 часа, три от децата му – момиче на 8 години и две момчета на възраст 5 и 7 години, се изгубили от погледа му. Не ги открил до лекия автомобил, оставен в началото на пътеката и се върнал да ги търси. След няколко часово безуспешно търсене в 19.50 на тел.112 бил подаден сигнал за изчезването им.

"Народна панорама" - нима това е писано през 1903 г.?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4479134

Какво прави един писател класик? Ами това, че нещата, които е сътворил, звучат актуални през всички епохи. Когато и да ги прочетеш, сякаш става дума за днешния ден. В. “Труд” публикува поредица от именно такива произведения на наши класици с коментар от специалист. Днес е ред на незаслужено позабравения гений Михалаки Георгиев, от когото са се учил
Какво прави един писател класик? Ами това, че нещата, които е сътворил, звучат актуални през всички епохи. Когато и да ги прочетеш, сякаш става дума за днешния ден. В. “Труд” публикува поредица от именно такива произведения на наши класици с коментар от специалист. Днес е ред на незаслужено позабравения гений Михалаки Георгиев, от когото са се учил

Трима депутати от Реформаторите имат частен интерес, министрите масово изплащат заеми

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2437723_trima_deputati_ot_reformatorite_imat_chasten_interes/?ref=rss


Премиерът и 10 от министрите му във втория кабинет нямат задължения над 5000 лева, нито кредитни карти, не участват и в търговски дружества, което би могло да ги постави в конфликт на интереси. Трима депутати от Реформаторския блок са декларирали частен интерес. Това показват декларациите по закона за конфликт на интереси на правителството и на 13 депутати от Реформаторите, публикувани на страницата на парламента.

Депутатът Гроздан Караджов е посочил жената, с която живее - Цецка...

Потребителският съвет към ЧЕЗ предложи по-активна комуникация с местните власти при аварии

http://www.cross.bg/bulgariya-klientite-avarii-1444023.html

/КРОСС/ Извършената от ЧЕЗ профилактика на мрежата и услугите, които компанията предлага на битовите клиенти, за да ги улесни през зимния сезон на 2014-2015 г., бяха темите, дискутирани по време на XII заседание на Потребителския съвет към ЧЕЗ България, което се проведе на 12 декември 2014 г. в София. Обсъдени бяха конкретни препоръки какво да правят клиентите в случай на авария. „Съветваме клиентите при прекъсване на електрозахранването да не бързат да звънят на денонощната информационна линия на ЧЕЗ 0700 10 010, а първо да изчакат 15-тина минути. Когато се обадят, те могат да използват автоматичното меню, достъпно на бутон 3, за да разберат какви са прекъсванията на електрозахранването в момента. С цел да бъде от полза за клиентите си, от тази година ЧЕЗ разработи уникална система на сайта си www.cez.bg, която дава информация в реално време за аварийните и планираните прекъсвания и кога се очаква да бъде възстановено електрозахранването", каза Вежен Фотев, ръководител направление „Контактен център" в ЧЕЗ България. Зорница Йорданова, директор „Маркетинг и подпомагане на продажбите" в „ЧЕЗ Електро България" АД разказа какви услуги предлага ЧЕЗ на клиентите си, за да ги улесни през зимния сезон - двойно по-дълъг срок за плащане на сметките, персонални съвети как е най-подходящо да бъдат разсрочат плащанията, конкретни съвети за енергийна ефективност и намаляване на месечните сметки

S&P потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания

http://www.cross.bg/velikobritaniya-stranata-reiiting-1444024.html

/КРОСС/ Международната агенция Standard and Poor's потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания на най-високото равнище - ААА. Прогнозата е „стабилна", се посочва в прессъобщение, цитирано от ТАСС. Анализаторите от S&P отбелязват, че британската икономика продължава да бъде „богата и диверсифицирана", а темпът на увеличение на брутния вътрешен продукт и заетостта надхвърля очакванията. Рейтинговата агенция прогнозира за страната икономически растеж от 3% през тази и 2,7% през 2015 година. Специалистите коментират също, че Великобритания запазва ролята си на глобален банков център, а финансовият сектор продължава да има важен принос за нарастването на икономиката на страната. S&P обаче предупреждава, че ако Великобритания реши да излезе от Европейския съюз, икономическата ситуацията в страната ще се влоши. Единствена от трите водещи рейтингови агенции, S&P остави суверенния рейтинг на Великобритания на най-високото равнище. Fitch и Moody's вече го понижиха с една степен, припомня ТАСС.  

Каква е съдбата на Миньор? Ясно в понеделник

http://www.zapernik.com/pernik/kakva-e-sudbata-na-minior-yasno-v-ponedelnik_36392/

Валерий Дамянов все още не е уведомил официално клуба, че ги напуска

Управителният съвет на Миньор се събира утре, за да бистри бъдещето на пернишкия клуб. 10 дни преди Коледа футболистите все още чакат заработените си възнаграждения от есента, а в последните дни мъглата около отбора продължава да се сгъстява.

Политическите сътресения в Община Перник след избирането на Росица Янакиева за депутат и назначаването на Иван Иванов за кмет също допринасят за заплитането на възела, въпреки че всички декларират съпричастност към спортната емблема на миньорския...

Продължава

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481572

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Орешарски: Интерконекторните връзки със съседните страни са вариант за кризисни ситуации

http://www.cross.bg/koridor-gazov-strana-1444022.html

/КРОСС/ Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет - Южният газов коридор. Предназначението на Южния газов коридор е да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн. Негова съставна част е Трансадриатическият газопровод -ТАР, по който се предвижда до края на десетилетието да потече азербайджански газ. ТАР е един от най-реалистичните варианти за полагане на основите на четвърта газова ос към Европа след Северната от Норвегия, Източната от Русия и Средиземноморската от Африка. За съжаление, той измести проекта „Набуко", който щеше да преминава през територията на нашата страна, пише бившият министър-председател Пламен Орешарски във фейсбук профила си. „Реалният старт на изграждането на този газопровод бе даден в края на миналата година с приемането на инвестиционно решение за добиването на газ от находището „Шах Дениз II" в Азербайджан. Той открива възможности за реална диверсификация на източниците на газ и за нашата страна. Всички други варианти с интерконекторните връзки със съседните страни са важни за кризисни ситуации, но не и за обезпечаване на редовни доставки на природен газ от различни източници. Имах честта да присъствам на церемонията по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта „Шах Дениз II" в Баку на 17 декември 2013 г. по покана на президента Алиев

Колата на Сертов е минала границата с Гърция

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kolata-na-sertov-e-minala-granicata-s-gyrciia-6028960

Информацията за това е потвърдена от три технически средства, съобщи вътрешният министър

Млад военен издъхна минути, след като се събуди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481512

24-годишен военнослужещ издъхна тази сутрин в дома си в село Горно Лешко. Той се събудил около 5 часа сутринта. Минути по-късно се почувствал зле и издъхнал, съобщава Struma.com.
Смъртта му шокира близките му. Причините ще се установат след аутопсията.
Очаквайте
24-годишен военнослужещ издъхна тази сутрин в дома си в село Горно Лешко. Той се събудил около 5 часа сутринта. Минути по-късно се почувствал зле и издъхнал, съобщава Struma.com. Смъртта му шокира близките му. Причините ще се установат след аутопсията. Очаквайте

Млад военнослужещ издъхна минути, след като се събуди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481507

24-годишен военнослужещ издъхна тази сутрин в дома си в село Горно Лешко. Той се събудил около 5 часа сутринта. Минути по-късно се почувствал зле и издъхнал, съобщава Struma.com.
Смъртта му шокира близките му. Причините ще се установат след аутопсията.
Очаквайте
24-годишен военнослужещ издъхна тази сутрин в дома си в село Горно Лешко. Той се събудил около 5 часа сутринта. Минути по-късно се почувствал зле и издъхнал, съобщава Struma.com. Смъртта му шокира близките му. Причините ще се установат след аутопсията. Очаквайте

Пернишка следа: Нелегална бензиностанция на колела обикаля София

http://www.zapernik.com/pernik/pernishka-sleda-nelegalna-benzinostanciya-na-kolela-obikalya-sofiya_36391/

Нелегална бензиностанция с 38 590 литра горива без документи разкриха митническите служители в село близо до София. Търговците на черно използвали микробус "Мерцедес", в който имало монтирана бензиноколонка и с него обикаляли да зареждат на адреси из столицата, научи "Труд".

Мерцедесът разкарвал по 200-300 литра, които сипвал от тайния резервоар в селото. Зареждал само на проверени клиенти. Обикновено срещите им ставали след предварителна уговорка на паркинги, в автокъщи или на отбивки...

Продължава

Кметът на Перник обяви фалита на града

http://pik.bg/кметът-на-перник-обяви-фалита-на-града-news261169.html

Кметът на Перник обяви фалита на града

”Факт е - община Перник фалира”, обяви в събота кметът на града Иван Иванов, цитиран от агенция ”Фокус”.

Той обясни, че запорираните пари на общината са в размер на 6 279 900 лв и няма как да се плащат задълженията.

”Положението в Перник е изключително тежко, да не кажа и катастрофално”, каза кметът, който бе избран да изпълнява длъжността на 17 ноември от общинския съвет. Преди това той бе член на групата на ГЕРБ в общинския съвет. "Моля държавата в лицето на министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите да ни помогнат", призова Иванов.

Той обясни, че има огромна опасност общината да не може да плаща заплати на своите служители, защото ”някой друг ги е похарчил”. Той обвинява за това бившия кмет Росица Янакиева. Тя изкара почти два мандата като кмет на Перник, но напусна поста, защото беше избрана за депутат с листите на АБВ. В момента е заместник-председател на Народното събрание.

Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. Кметът обясни, че собствените приходи на Перник са за около 600 000 лева на месец. ”Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата", каза той.

От понеделник в община Перник тече проверка от Агенция за държавната финансова инспекция и Сметната палата.

Кметът обясни, че е в постоянен контакт с министъра на финансите Владислав Горанов, но засега няма решение на финансовата криза. Иванов каза, че постоянно сключва споразумения за просрочване на задълженията на общината, но те продължават да се трупат.

”Когато се натрупат сумите, става невъзможно да се платят. Как да функционира общината? Приходите на общината са занижени. До момента приходната част по бюджета е изпълнена на 59 процента. Като не са събрани приходите, как могат да се правят разходи?”, попита кметът.

Вътрешният министър: Петко Сертов е напуснал страната в посока Гърция

http://www.mediapool.bg/vatreshniyat-ministar-petko-sertov-e-napusnal-stranata-v-posoka-gartsiya-news228318.html

Намиращият се в неизвестност от девет дни бивш председател на ДАНС Петко Сертов е напуснал страната в посока Гърция, съобщи в неделя министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. "От информацията, която снощи обобщихме със специален щаб, с много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, е напуснал територията на Република България в посока Гърция”, каза Вучков преди бТВ. Той уточни, че информацията е потвърдена най-малко от три технически средства и други, проверени от разследващите органи, факти. Предположението, че Сертов е заминал за Гърция, по-рано тази седмица направи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според него това е логично заради контактите на Сертов и семейството му в южната ни съседка. Освен това автомобилът му е бил забелязан в деня на изчезването му в района на Петрич. Сертов е в неизвестност от следобеда на 5 декември. По-рано тази седмица МВР обяви колата, с която е изчезнал бившият шеф на ДАНС. Издирва се лек автомобил "Опел Астра" с регистрационен номер СА2987РМ. Според събраната досега информация на службите още същата вечер този автомобил е пресякъл границата с Гърция. След това следите на Сертов се губят. Той бе обявен за издирване и от Интерпол на 9 декември, което засили съмненията, че той е напуснал страната. „Разчитаме на съдействие от съпругата Емилия Сертова, както и на медиите”, посочи Веселин Вучков. По думите на министъра, Сертов освен че разполага с много информация, има и рядката способност да я анализира добре, като човек с дълъг стаж в специалните служби. Вучков обаче изрази съмнение, че той би могъл да застраши националната сигурност на България с действията си. Министърът не можа да посочи изяснени конкретни причини за действията на Сертов. Той заяви, че към момента няма сериозен мотив, който да послужи като основа за цялостно разследване. "По тази причина вероятно и прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство. Вярвам, че МВР може да установи истината за това къде се намира Петко Сертов", каза вътрешният министър. Изчезването на Петко Сертов и опитите за проследяването му повдигнаха много въпроси за системата на видеонаблюдение в София - 300 камери обхващат централната част на столицата. Камерите, които са записали последните стъпки не Сертов, не са на МВР, а частни. От половин година СДВР среща проблеми с поддръжката на камерите. „Голяма част от системата за видеонаблюдение не функционира повече от година заради юридическа и техническа каша. През януари 2014 г. двете фирми изпращат писмо, че са патентовали софтуера на тези камери и сме длъжни да им изплащаме по 300 000 лв. за поддръжка без обществена поръчка, което няма как да се случи”, посочи министър Веселин Вучков и увери, че решение на проблема се търси.

Симеон Сакскобургготски до патриарх Неофит на молебена в "Св. Кирик"

http://pik.bg/симеон-сакскобургготски-до-патриарх-неофит-на-молебена-в-св-кирик-news261166.html

Симеон Сакскобургготски до патриарх Неофит на молебена в "Св. Кирик"

Стотици миряни изпълниха манастира "Св. Кирик" над асеновградското село Горни Воден, където патриарх Неофит заедно с владици отслужва молебен. Цялото трасе е обсипано със сол заради дебелата слана.

Редом до негово светейшество е Симеон Сакскобургготски.

На 11 септември пловдивския митрополит Николай влезе в манастира, стопанисван дълги години от Съюза на архитектите в България. Съдебният спор не е приключил, следващото дело е насрочено за 11 февруари във ВКС.

Манастирската църква "Св. Петка" е действаща от Петковден - свещеници обясниха, че стенописите се нуждаят от реставрация, както и целия манастирски комплекс. Службата продължава, а десетки чакат на опашка пред храма, за да влязат и запалят свещ, информира "24 часа".

Четири казана с курбан се готвят за богомолците - 2 с фасул и 2 с риба. Празничното меню, с което ще бъде нагостен патриарха, е риба печена на скара.


Ирена Соколова: С ремонта на площада в Перник, оставен в наследство от Росица Янакива, общината вече е на минус с над 400 хил. лв

http://www.zapernik.com/pernik/irena-sokolova-s-remonta-na-ploshtada-v-pernik-ostaven-v_36390/

Целият площад в Перник е разкопан заради желанието той да се реновира по Оперативна програмата „Зелена и достъпна градска среда”. Само че при изписването на проекта, не е заложена дейността по изваждане на старите плочки, с които е настлан площада, за да може да се постави новата настилка, нито укрепването на всички строително-ремонтни дейности. Това каза за Агенция „Фокус” Ирена Соколова, областен управител на Перник.

„Все още не можем да разберем подробности, защото ги няма...

Продължава

Преведоха 8,1 млн. лв. на фирмата, строяща магистрала "Хемус"

http://pik.bg/преведоха-81-млн-лв-на-фирмата-строяща-магистрала-хемус-news261164.html

Преведоха 8,1 млн. лв. на фирмата, строяща магистрала "Хемус"

8 120 909,07 лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" са преведени на изпълнителя на участъка Шумен - Белокопитово от автомагистрала „Хемус", информират от пътната агенция.

С осигуреното финансиране ще бъдат платени извършените строително-монтажни дейности на инфраструктурния проект. Физическото изпълнение на обекта е около 40%.

С осъщественото плащане изпълнителят - АМ "Черно море" АД, ще може да изплати заплатите на работниците на обекта, да покрие разходите за суровини, необходими за изграждането на участъка и т. н.

През септември т. г. от републиканския бюджет на строителя бяха преведени над 8 млн. лв., осигурени с постановление на Министерския съвет, след като през годината не бяха предоставени никакви целеви средства за извършващите се строително-монтажни работи на обекта. Целта е нормализиране на взаимоотношенията на държавата с бизнеса и възстановяване на доверието, заявяват от АПИ.

Припомняме, че служителите на фирмата многократно блокираха пътен възел "Белокопитово" в знак на протест срещу забавените плащания към фирмата, а от там и към самите тях. Собствениците на АМ "Черно море" АД пък многократно алармираха, че фирмата е пред фалит и ако не й бъде платено, няма да може да завърши обекта.

Обектът „АМ „Хемус", участък Шумен - Белокопитово, от км 337+302 до км 342+200, осъществяващ връзката между път I-2 и I-4 с път I-7 за гр. Силистра" се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство" на АПИ. Общата дължина на участъка е 4,9 км.

Ген. Кирил Войнов: Държавата е затънала в блатото на безотговорността

http://pik.bg/ген-кирил-войнов-държавата-е-затънала-в-блатото-на-безотговорността-news261165.html

Ген. Кирил Войнов: Държавата е затънала в блатото на безотговорността

„Държавата е затънала в блатото на безотговорността”. Така ген. Кирил Войнов, бивш директор на Пожарната, коментира наводненията в страната и проблемите с язовирите в ефира на Нова телевизия.

Той не вярва, че тези язовири нямат собственици. 

Проблемът е в чиновниците в тази държава. Какво значи прокуратурата да издирва собствеността на язовирите. Това значи, че има институции, които не си вършат работата”, заяви ген. Войнов.

Той припомни наводнението в село Бисер, за което разследването още не е приключило. 

Според бившия шеф на „Напоителни системи” Георги Харизанов няма смисъл държавата да има ангажимент да поддържа съоръжения на мистериозни частни стопани.

„Съоръженията, които не се използват, трябва да се премине лека по лека към тяхното изваждане от експлоатация”, заяви Георги Харизанов.   

Думите му подкрепи Любомир Костадинов от Световния фонд за дивата природа. 

„Трябва ни ясен икономически анализ кое може държавата да поддържа, кое има смисъл да поддържа и кое няма”, обясни Любомир Костадинов.

Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира мизерни пенсии

http://offnews.bg/news/n_1/n_431187.html

Поредното замразяване на увеличаването на възрастта за пенсиониране би гарантирало мизерни пенсии на хората с най-ниски доходи. В България това се прави от години и резултатът е налице. Затова отлагане на увеличаването на възрастта не е мярка, която бих подкрепил, заяви тази сутрин вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в интервю за Нова тв. "Сегашната пенсионна система гарантира мизерни пенсии. 53% от нея се субсидира от бюджета - всичко, което се събере този месец се допълва с още толкова и следващия месец се дава. Това са няколко милиарда лева разход. Ако искаме да създаваме възможности за по-високи пенсии, пенсионният фонд трябва да е по-отделèн от бюджета. Единият начин е с увеличаване на възрастта, другият - с увеличаване на вноските, третият - с промяна при категорийните работници. Най-доброто е да се използва комбинация от тези инструменти, която да даде най-голям комфорт на хората и да им даде възможност най-лесно да се пенсионират", каза Калфин. Той предлага през 2015 г. възрастта за пенсиониране за работещите в най-масовата, трета, категория да се увеличи с два месеца и да се даде възможност за ранно пенсиониране с още два месеца, но при малко по-ниска пенсия за този двумесечен период. Така хората, които нямат доходи, ще могат да се пенсионират два месеца по-рано срещу пенсия, която е с 0.4% за всеки от недостигащите месеци, т.е. при пенсиониране с 2 месеца по-рано пенсията ще е с 0.8% по-ниска. В момента законът предвижда възрастта за пенсиониране за трета категория труд да се увеличи с 4 месеца. Увеличението бе замразено от предишното правителство през 2013 г. с намерението решение да се намери през 2014-а. Такова обаче не се намери. "Всъщност, от замразяването страдат пенсионерите. Страдат хората с ниски доходи, защото те се обричат на ниски доходи. Замразяването и отлагането на промените не е мярка, която бих подкрепил. Правим го години наред и резултатът е ясен. Някой трябва да обясни добре на хората, които протестират, какъв е изборът. Това е по-доброто за тях решение", категоричен беше Калфин. По темата за увеличаването на периода, на базата на който се изчислява размерът на майчинските от сегашните 18 на 24 месеца Калфин заяви, че предпочита да остане сегашният срок, защото ефектът от промяна за бюджета би бил минимален. Спекулативно е да се твърди, че така ще се намалят парите на майките с 12 лева - няма как сега да сметнете дохода на жените, които ще родят догодина, това твърдение не е вярно, категоричен беше социалният министър. Според него обаче не майчинските са инструмент за стимулиране на раждаемостта, особено при работещите родители, а например с перспектива в кариерата, с насърчаване на млади семейства, с възможността за купуване на жилище. Калфин се обяви "за" криминализиране на укриването на осигуровки. Той заяви още, че от началото на следващата година ще започне работа по прехвърлянето на част от социалните плащания през почасово заплащане и ваучерна система.

Принц Джордж Christmas Edition

http://www.cross.bg/printz-dzhordzh-christmas-edition-1444021.html

/КРОСС/ Три коледни снимки на принц Джордж бяха публикувани от британското кралско семейство в събота. Те показват 17-месечния Джордж в двор в двореца Кенсингтън. На пуловерчето на Джордж са изобразени гвардейците на кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец с червени куртки и шапки от меча кожа. Херцозите на Кембридж очакват второто си дете през април 2015 година.  

Бойко Великов: Готвим конкретни мерки за укрепване на БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481491

Като цяло БСП има нужда от организационно-политическо укрепване. В тази връзка готвим конкретни мерки, които се надявам да бъдат разгледани от Националния съвет и приети на едно от следващите заседания. Това заяви в Пловдив зам.-председателят на БСП Бойко Великов. Той добави, че предизвиканият цикъл отчети-избори в няколко
Като цяло БСП има нужда от организационно-политическо укрепване. В тази връзка готвим конкретни мерки, които се надявам да бъдат разгледани от Националния съвет и приети на едно от следващите заседания. Това заяви в Пловдив зам.-председателят на БСП Бойко Великов. Той добави, че предизвиканият цикъл отчети-избори в няколко

Принц Джордж в коледна фотосесия

http://www.cross.bg/printz-dzhordzh-v-koledna-fotosesiya-1444021.html

/КРОСС/ Три коледни снимки на принц Джордж бяха публикувани от британското кралско семейство в събота. Те показват 17-месечния Джордж в двор в двореца Кенсингтън. На пуловерчето на Джордж са изобразени гвардейците на кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец с червени куртки и шапки от меча кожа. Уилиям и Кейт очакват второто си дете през април 2015 година.  

Полският филм "Ида" е най-добрата европейска лента за 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/14/2437724_polskiiat_film_ida_e_nai-dobrata_evropeiska_lenta_za/?ref=rss


Филмът "Ида" на известния полски режисьор Павел Павликовски бе признат от Европейската филмова академия за най-добрия филм на 2014 г., съобщи ТАСС.

Черно-белият филм спечели и награди за сценарий, режисура, операторско майсторство (Лукаш Жал и Ришард Ленчевски), както и наградата на публиката. На раздаването на наградите в Латвийската национална опера в Рига това бе полска вечер, отбелязва полският вестник "Газета виборча".

Европейските филмови награди се дават от...

Банките не дават заем за транспорта в столицата

http://pik.bg/банките-не-дават-заем-за-транспорта-в-столицата-news261162.html

Банките не дават заем за транспорта в столицата

Нито една банка не се е съгласила да даде заем в размер на 81 млн. лв. за градския транспорт в София, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, предаде Mediapool.

Заемът е необходим, за да се изчистят натрупаните задължения към частните и общинските оператори. Става ясно, че в общинаната нямат резервен план, нито идея, как да реагират в ситуацията. 

Заради забавените плащания част от транспортните оператори заведоха дела срещу общината. Намеренията за преговори за намаляване на цената, на която частните компаниеи возяг гражданите, може да се реализират едва след като бъдат изплатени задълженията. 

Договорите с частните оператори изтичат поетапно през 2017 г.и 2018 г.

От Нова година ще бъде увеличен броят на пътуващите с преференции, заради промените в Закона за МВР. Според промените на безплатно пътуване в градския транспорт вече ще имат право не само полицаите, но и цивилните служители, работещи в систевата на МВР.

Стана ясно, че Столичната община вече има да взема 2 млн. лева от МВР за безплатните карти на полицаите.

Няма да сне увеличава цената на билетите за градския транспорт. Предвижда се и да бъде предложено въвеждане на по-изгодни карти за пътувания като туристическа и уикенд-карта.

 

Благотворителен базар в помощ на бездомните животни се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274007

Втори ден продължава благотворителният базар в помощ на бездомните животни във Варна. Инициативата "Щастливи лапички", която стартира вчера ще продължи днес до 18 часа, съобщиха организаторите от Енимъл хоуп за Moreto.net.

Орешарски: Европа има нов приоритет - Южният газов коридор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481494

Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски.
По думите му Южният газов коридор има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн.
Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски. По думите му Южният газов коридор има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн.

Есемес услугите на Агенцията по вписванията стават безплатни от 1 януари

http://www.cross.bg/registur-turgovskiya-vpisvaniyata-1444020.html

/КРОСС/ Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси, съобщават от ведомството и допълват, че проблемът е бил обсъден с премиера Борисов.Едва 1% от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване, когато настъпи промяна в Търговския регистър по тяхната собственост, показват данните на агенцията.От 1 януари всички, които са се абонирали за услугата, ще получават безплатно съобщение на мобилния си телефон за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър и оповестяване за услуги, предоставяни от службите по вписванията (Имотен регистър). От второто известяване могат да се възползват собствениците на имоти. Стойността на услугата, която ще бъде обявена чрез публична покана, е в размер до 50 хил. лв. годишно (до 20 хил. лв. за Търговския регистър и до 30 хил. лв. за Имотния регистър) и ще се поема от бюджета на агенцията. От там съобщават още, че продължават с надграждането на „Регистър Булстат" - осигурено е финансиране за усъвършенстване на регистъра чрез два спечелени проекта по Оперативна програма „Административен капацитет".  

Орешарски: Европа има нов приоритет - Южният газов коридор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481485

Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски.
По думите му Южният газов коридор има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн.
Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски. По думите му Южният газов коридор има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн.

Магазините в Гърция с празнично работно време

http://www.grreporter.info/magazinite-v-grtsiya-s-praznichno-rabotno-vreme/16545

Министерството на развитието препоръча засилен контрол за качеството на стоките, правилното обозначаване на етикетите и редовното издаване на касови бележки

прочети повече

Малко факти за пенсионната възраст в България*

http://www.mediapool.bg/malko-fakti-za-pensionnata-vazrast-v-bulgaria-news228317.html

Пенсионната система отново е във фокуса на публичното внимание след като стана ясно, че новото правителство планира да възобнови покачването на възрастта за пенсиониране с по четири месеца годишно, при това още от следващата година. Очаквано, синдикатите реагираха бурно, като единият от двата големи синдиката дори организира митинг-шествие в столицата. Хвърлянето на измислени „факти” и построени върху неистини аргументи налагат припомнянето на актуалните данни за пенсионната възраст в страната. Средната възраст на пенсионерите с лични новоотпуснати пенсии остава изключително ниска и дори през 2013 г. е по-ниска от 2011 г. – за последните две години тази възраст се запазва на 56,2 години, докато през 2011 г. е била 56,9 години. За сравнение, последните данни на Евростат за ЕС за средната възраст на напускане на трудовия пазар е 61,5 години и то през 2010 г. (в момента вероятно е по-висока). Т.е. разликата между България и ЕС по отношение на ефективната възраст на пенсиониране е над пет години. Тази разлика не произтича от заложената в националните закони минимална възраст за пенсиониране, а отразява реалната възраст (средно), на която работещите се оттеглят от трудовия пазар. Статистиката на НОИ за пенсиите ясно показва откъде идва тази разлика в ущърб на България – тя в много по-голяма степен се дължи на инвалидните пенсии, отколкото на категорийните работници. Простата причина е много по-голямата масовост на инвалидните пенсии спрямо сравнително по-малкия брой пенсиониращи се категорийни работници. Средно за трите категории труд възрастта на пенсиониране за новите пенсионери през 2013 г. е 61,2 години, като нараства с 0,6 години спрямо 2012 г. (заради законовото вдигане на възрастта и изискуемия стаж през 2013 г., което впоследствие беше замразено). Т.е. тук разликата със средното за ЕС към 2010 г. е относително малка. Все пак трябва да се отчита фактът, че тези 61,2 години са среднопретеглена възраст на новите пенсионери през 2013 г. – в сметката, например, влиза и много по-ниската възраст от 50,5 години за пенсиониращите се по чл. 69 от КСО (където попадат военни, полицаи, пожарникари и т.н.). Поради техния относително малък брой сред пенсиониралите се миналата година, обаче, влиянието им върху средната възраст за пенсиониране е ограничено. За сравнение, средната възраст на некатегорийните работници (т.е. тези, които попадат в чл. 68 от КСО) е била 61,6 години през 2013 г. Всичко по-горе идва да покаже, че по-голямата причина за ниската ефективна възраст на пенсиониране в България са инвалидните пенсии. Т.е. вдигането на законовата възраст за пенсиониране е неизбежно и нужно, за да се овладее нарастването на дефицита в разходопокривната система, но по-сериозната пробойна в системата са т.нар. инвалидни пенсии, т.е. тези, с помощта на които хората се оттеглят от трудовия пазар години преди да настъпи законовата пенсионна възраст.  По-дългосрочният и значим въпрос, обаче, не е как да позакърпим фалиралата разходопокривна система, а как да я заменим с нова, финансово устойчива система. В своя  Алтернативен бюджет за 2015 г. ИПИ предлага дългосрочни пенсионни реформи още от 2016 г., като се възобнови прехвърлянето на част от задължителната пенсионна вноска в разходопокривната система към втория стълб с лични пенсионни сметки. Всички останали мерки за подобряване на системата биха били временни кръпки върху една все по-прокъсана риза, която отдавна е за изхвърляне. *Текстът е публикуван в рубриката „Преглед на стопанската политика” на сайта на Института за пазарна икономика.

S&P запази най-високия рейтинг - ААА, на Великобритания

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/14/2437721_sp_zapazi_nai-visokiia_reiting_-_aaa_na_velikobritaniia/?ref=rss


Международната агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard end Poor's) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания на най-високото равнище "ААА". Прогнозата е "стабилна", се посочва в прессъобщение, цитирано от ТАСС.

Анализаторите от "Стандард енд Пуърс" отбелязват, че британската икономика продължава да бъде "богата и диверсифицирана", а темпът на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) и заетостта надхвърля очакванията. Рейтинговата агенция прогнозира за страната...

Рубини: Нов кръг от валутни войни може би е напът

http://www.investor.bg/analizi/91/a/rubini-nov-kryg-ot-valutni-voini-moje-bi-e-napyt-184943/

Намаляването на задлъжнялостта превърна паричната политика в единственото средство за стимулиране на растежа, посочва икономистът

Всеки втори министър с банков кредит. Борисов няма задължения

http://www.cross.bg/zadulzheniya-razmer-kredit-1444019.html

/КРОСС/ Десет от двадесетте министри в кабинета „Борисов" са обявили, че имат задължения към различни банки в декларациите си за конфликт на интереси, публикувани на сайта на специално създадения за целта регистър. Вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин има кредит в размер на 100 хил. лв. от „Уникредит Булбанк". Другите двама вицепремиери в кабинета - Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, имат банкови задължения съответно от 9 хил. лв. в „ДСК Лизинг" и 25 хил. лв. в „Сосиете Женерал Експресбанк". Сред заместниците на премиера Бойко Борисов единствено отговарящата за европейските политики Меглена Кунева е без кредит. Тя е посочила, че е председател на Борда на директорите на Европейски политически център, почетен президент на ЕКАС (НПО със седалище в Брюксел) и член на Борда на попечителите на Американския университет. Сред министрите с кредити са Веселин Вучков, Ивелина Василева, Красен Кралев, Николай Ненчев, Петър Москов, Тодор Танев и Теменужка Петрова. МВР шефът има задължения в размер на 12 800 евро към „Сосиете Женерал Експресбанк". Той е посочил също така, че е извършвал научнопреподавателска дейност в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград. Колежката му от МОСВ е теглила заем в размер на 36 хил. евро от „Уникредит Булбанк", а министърът на спорта е със задължения от 479 514 лв. към ДСК

Карадайъ: ДПС ще бъде първа политическа сила

http://politics.actualno.com/Karadajy-DPS-shte-byde-pyrva-politicheska-sila--news_446289.html

Всеки би трябвало да говори от позицията на своята тежест. Хората, които искат да видят фактите, ще видят, че ДПС върши правилна политика. И най-нормално е в скоро време да бъдем и първа политическ...

Възрастта за пенсиониране остава замразена през 2015 г.

http://politics.actualno.com/Vyzrastta-za-pensionirane-ostava-zamrazena-prez-2015-g-news_446292.html

Възрастта за пенсиониране през следващата година остава замразена. За това се договориха КНСБ и КТ "Подкрепа" с правителството. На срещата при премиера Бойко Борисов участваха лидерите на К...

Ром съди здравния министър за дискриминация

http://healthy.actualno.com/Rom-sydi-zdravnija-ministyr-za-diskriminacija-news_446293.html

Ром реши да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация. Христо Николов вече е подал жалба в Комисията по дискриминация. Пред Нова телевизия той заяви, че има няколко причини, за да го напра...

Само 2% от депозитите в КТБ са изтеглени кеш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482248

Вложителите с гарантирани депозити в КТБ са изтеглили едва 2% от парите в брой, а останалата част са оставили в други банки. Това съобщи председателят на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пред „Дарик” вчера. 

По думите му са изплатени 2,25 млрд. лв. от 5 декември досега на 60 хиляди вложители в К
Вложителите с гарантирани депозити в КТБ са изтеглили едва 2% от парите в брой, а останалата част са оставили в други банки. Това съобщи председателят на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пред „Дарик” вчера. По думите му са изплатени 2,25 млрд. лв. от 5 декември досега на 60 хиляди вложители в К

Над 200 полицаи и пожарникари и хеликоптер участваха в издирването на три деца в планината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2437717_nad_200_policai_i_pojarnikari_i_helikopter_uchastvaha/?ref=rss


Около 200 полицаи, пожарникари, спасители с хеликоптер са се включили в издирването на три деца, за които в събота вечерта е подаден сигнал, че са се изгубили в района на Сините камъни над Сливен.

Децата са открити тази сутрин около 8 часа във видимо добро състояние, съобщиха от МВР. Те са заведени в болница, където преминават преглед и им се оказва медицинска помощ.

Около 12 часа е продължила спасителната акция за намирането на изгубените три деца на 5, 7 и на 9...

Симеон Сакскобургготски до патриарх Неофит на молебена в "Св. Кирик"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481480

Стотици миряни изпълниха манастира
Стотици миряни изпълниха манастира "Св. Кирик" над асеновградското село Горни Воден, където патриарх Неофит заедно с владици отслужва молебен. Цялото трасе е обсипано със сол заради дебелата слана. Редом до негово светейшество е Симеон Сакскобургготски. На 11 септември пловдивския митрополит Николай влезе в манастира,

Хит на пазара! В Благоевград са луднали по домашно сирене и кашкавал

http://pik.bg/хит-на-пазара-в-благоевград-са-луднали-по-домашно-сирене-и-кашкавал-news261142.html

Хит на пазара! В Благоевград са луднали по домашно сирене и кашкавал

Домашно произведено сирене, кашкавал и масло са хит на пазара в Благоевград. Въпреки забраната им от Агенцията по безопасност на храните заради неясни условия на производство все повече хора ги купуват, информира ТВ7.

В сряда, когато е пазарният ден в Благоевград, производители чакат купувачи на импровизирани щандове с подредени буци сирене и кашкавал, опаковани в найлонови торбички.

Въпреки високата цена, на която се търгуват - между 8 и 13 лв. за килограм, клиентите купуват. Нито един от търговците и производителите тук не притежават сертификат за качество. Уверяват ни обаче, че продуктите са безопасни и са произведени по древни рецепти.

Вкусен и привлекателен на вид обаче кашкавалът може да се окаже опасен заради неясните условия на съхранение и липсата на контрол от експерти. Глобата за тези производители може да стигне до 3000 лв.


Водата в Шумен все още не става за пиене

http://pik.bg/водата-в-шумен-все-още-не-става-за-пиене-news261139.html

Водата в Шумен все още не става за пиене

Водата в Шумен, Велики Преслав, Панайот Волов, Белокопитово и Дибич все още не става за пиене, съобщават от РЗИ-Шумен, предаде БНР.

Лабораторните резултати от взетите вчера контролни проби от 5 детски заведения, разположени в различни райони на града показват, че стойностите по показател мътност са над обичайните.

Не се констатират други отклонения от нормите по изследваните физикохимични и микробиологични показатели. Инспекцията препоръчва, водата в населените места, водоснабдявани от язовир „Тича” да не се ползва за пиене.


Момиче се забули след катастрофа, отишла при Ахмед Муса и последователите му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481470

25-годишната Моника от Старцево се обръща към исляма след катастрофа. Това разказа тя пред Нова телевизия.
Моника от малка е изучавала исляма.
25-годишната Моника от Старцево се обръща към исляма след катастрофа. Това разказа тя пред Нова телевизия. Моника от малка е изучавала исляма. "Когато бях по-малка ходех на джамия, изучавах си Корана, но го бях прекъснала", обясни тя. След инцидента обаче тя отново започнала да се интересува и си купила преведения Коран.

Момиче се обърна към исляма след катастрофа, отишла при Ахмед Муса и последователите му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481481

25-годишната Моника от Старцево се обръща към исляма след катастрофа. Това разказа тя пред Нова телевизия.
Моника от малка е изучавала исляма. "Когато бях по-малка ходех на джамия, изучавах си Корана, но го бях прекъснала", обясни тя. След инцидента обаче тя отново започнала да се интересува и си купила преведения Коран.
25-годишната Моника от Старцево се обръща към исляма след катастрофа. Това разказа тя пред Нова телевизия. Моника от малка е изучавала исляма. "Когато бях по-малка ходех на джамия, изучавах си Корана, но го бях прекъснала", обясни тя. След инцидента обаче тя отново започнала да се интересува и си купила преведения Коран.

Вътрешният министър: С много висока степен на сигурност мога да кажа, че Сертов е напуснал страната към Гърция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2437713_vutreshniiat_ministur_s_mnogo_visoka_stepen_na/?ref=rss


"От информацията, която снощи обобщихме със специален щаб, с много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, е напуснал територията на Република България в посока Гърция. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков преди Би Ти Ви.

Изявлението на вътреяния министър съвпада с предположението на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров по-рано тази седмица – в четвъртък (11 декември 2014 г.) Тогава Лазаров обясни, че това е логично заради контактите на Сертов и семейството му в южната ни съседка. Освен това автомобилът му е бил забелязан в деня на изчезването му (миналия петък) в района на Петрич. След като бившият яеф на ДАНС изчезна в края на минлата седмица (5 декември 2014 г.), той беяе обявен в неизвестност, а МВР издирва сив "Опел Астра", с който Сертов е тръгнал от дома си в петък.

ТАзи неделя Вучков направи и уточнението, че информацията е потвърдена най-малко от три технически средства и други, проверени от разследващите органи факти.

Министър Вучков не можа да посочи изяснени конкретни причини за действията на Сертов. Той заяви, че към момента няма сериозен мотив, който да послужи като основа за цялостно разследване. "По тази причина вероятно и прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство. Вярвам, че МВР може да установи истината за това къде се намира Петко Сертов", завърши вътрешният министър.

Заради зачестилите опити за кражба на фирми есемес услугите на Агенцията по вписванията стават безплатни от 1 януари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/14/2437710_zaradi_zachestilite_opiti_za_krajba_na_firmi_esemes/?ref=rss


Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на есемеси. Това съобщиха от ведомството, след като обсъдили с премиера Бойко Борисов този проблем.

В момента едва 1 на сто от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване, когато настъпи промяна в Търговския регистър по тяхната собственост, показват данните...

Министър Павлова и екип от експерти търсят решение на пътния проблем при Мурсалево

http://www.cross.bg/skalna-masa-pavlova-1444018.html

/КРОСС/ В пълната мобилизация и добра координация между институциите на аварийно-ремонтните дейности на главния път Е-79 край село Мурсалево се увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщава пресцентърът на министерството.  С екип от експерти от няколко ведомства огледаха и обсъдиха възможните варианти за овладяване на ситуацията. Като спешна реакция за обезопасяване на трасето е решението за изграждане на нова лента в критичния участък. В момента се извършва нейното асфалтиране. До средата на следващата седмица трябва да бъде положена временна маркировка и да бъдат поставени нови еластични мантинели на две нива. Пътното платно непосредствено под проблемната скала ще бъде затворено за движение, тъй като продължава свличането на скална маса. В момента част от падналата скална маса е избутана от другата страна на пътя, за да служи като буфер между пътното платно и жп линията по направление София-Кулата. По експертни оценки обемът на свлечената скална маса във вечерта на инцидента е около 360 тона. Според тях това е един от малкото инциденти от подобен мащаб и няма обезопасителна мрежа, която може да удържи на подобен натиск. При огледа на терена беше обсъдена възможността за частично премахване на ската. Министър Павлова разпореди до следващата седмица експертите да установят чия собственост е теренът над ската, където се намира и микроязовир

Харчим по 150 млн.лв. на ден за Коледа и Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=274006

Със скорост 150 млн. лева на ден ще харчат българите за Коледа и Нова година. За десетте почивни дни у нас прогнозите сочат 1,5 млрд. оборот в големите вериги. Това е повече от миналата година, когато харчовете на ден стигнаха близо 100 млн.

Испански прасета и румънски пуйки за празниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481129

Благодарение на руското ембарго на храните от ЕС вече се очертава истински срив в цената на месото у нас. А това означава евтина мръвка и богата трапеза за Коледа. Пет лева испански бут без кост за килограм от Испания си е цена, далеч под пръснатите пари за изхранването на едно прасе. Румънските пуйки пък удариха по цена дори френските.
Благодарение на руското ембарго на храните от ЕС вече се очертава истински срив в цената на месото у нас. А това означава евтина мръвка и богата трапеза за Коледа. Пет лева испански бут без кост за килограм от Испания си е цена, далеч под пръснатите пари за изхранването на едно прасе. Румънските пуйки пък удариха по цена дори френските.

Борисов неделно привика синдикатите и Горанов

http://www.bnews.bg/article-124396

Бойко Борисов събра председателите на двата най-големи синдиката.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещa с представители на синдикатите

http://www.cross.bg/ministur-predsedatelyat-boiiko-borisov-se-sreshta-s-predstaviteli-na-sindikatite-1444017.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов се срещат с президентите на двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа", съобщава правителственият пресцентър. След края на срещата са предвидени изявления за медиите.  

Състоянието на изгубилите се три деца край "Сините камъни" е добро

http://pik.bg/състоянието-на-изгубилите-се-три-деца-край-сините-камъни-е-добро-news261133.html

Състоянието на изгубилите се три деца край "Сините камъни" е добро

Видимо добро е състоянието на изгубените три деца в района на „Сините камъни” – Сливен, съобщиха от Областната дирекция на МВР, предаде "Фокус". Децата се намират в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, където преминават преглед и им се оказва медицинска помощ. 

Те са намерени в 08.00 часа тази сутрин във видимо добро състояние. Около 12 часа е продължила спасителната акция за намирането на изгубените три деца на 5, 7 и на 9 години в района на ПП „Сините камъни” – Сливен. Около 200 полицаи, пожарникари, спасители с хеликоптер са се включили в издирването.

Сигналът за изгубите деца е подаден на телефон 112 около 19.00 часа вчера. 

Не може страна без език да съди нашия

http://actualno.actualno.com/Ne-moje-strana-bez-ezik-da-sydi-nashija-news_446277.html

Почти целият Балкански полуостров говори български език, или някои от неговите диалекти. Такова впечатление се получава, ако се погледне картата на Института по български език при Българската академия...

Държавата не е подновила договорите си с екарисажите

http://society.actualno.com/Dyrjavata-ne-e-podnovila-dogovorite-si-s-ekarisajite-news_446279.html

Отново се появи риск от екологични проблеми. Този път заплахата идва от държавата, която така и не е подновила договорите си с екарисажите, въпреки че без тях не може и че за липсата им Европейскат...

30% от мобилните устройства през 2017 г. ще бъдат невидими?

http://sciencelogy.actualno.com/30-ot-mobilnite-ustrojstva-prez-2017-g-shte-bydat-nevidimi-news_446280.html

Експерти от изследователската организация Gartner Inc. прогнозират, че около 30% от „умните” преносими устройства през 2017 година ще бъдат невидими с просто око, предаде Интерфакс...

SMS услугите на Агенцията по вписванията стават безплатни

http://society.actualno.com/SMS-uslugite-na-Agencijata-po-vpisvanijata-stavat-bezplatni-news_446283.html

Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват SMS известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпащане на...

Орешарски обясни има ли полза от Южния газов коридор

http://politics.actualno.com/Oresharski-objasni-ima-li-polza-ot-Ujnija-gazov-koridor-news_446286.html

Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във Фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски. По думите му Южния...

БДЖ пуска два бързи влака между София и Букурещ

http://society.actualno.com/BDJ-puska-dva-byrzi-vlaka-mejdu-Sofija-i-Bukuresht-news_446287.html

Два международни бързи влака между София и Будапеща, които ще пътуват през Румъния по моста „Нова Европа", ще бъдат пуснати в движение от днес. Влакът от Централна гара София ще заминав...

Мария Габриел ще ръководи група по пчеларството в ЕП

http://pik.bg/мария-габриел-ще-ръководи-група-по-пчеларството-в-еп-news261130.html

Мария Габриел ще ръководи група по пчеларството в ЕП

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел, която е завършила средното си образование в Езикова гимназия- Кюстендил, стана председател на Работна група по пчеларство в Европейския парламент.

По нейна инициатива, като ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП, за първи път в Европейския парламент ще има Работна група по пчеларство в рамките на интергрупата „Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие". Резултатът е израз на усилията на българския евродепутат за поставяне на проблемите в пчеларския сектор в центъра на европейските секторни политики. 

„Радвам се, че председателите на политическите групи подкрепиха идеята ми за създаването на Работна група по пчеларство. Още повече, че никога досега не е съществувала такава група в Европарламента, избиран пряко от 1979 г. Удовлетворението ми е още по-голямо като знам, че този резултат е вследствие на годините съвместна работа с българските пчелари. Техният хъс, всеотдайност и отговорност винаги са ми давали сили да отстоявам необходимостта от по-голямо внимание към пчеларския сектор", коментира Мария Габриел.

Остават един ден до края на ученическия конкурс- 15 декември, обявен от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Той е за есе или за мултимедийна презентация, на тема- „Помощта на ЕС за развитие - моят поглед, моите идеи". Темата е в контекста на 2015 г., която е обявена за Европейска година на развитието. 

Конкурсът е национален и в него могат да участват учениците от всички училища на територията на страната. Той е разделен в две възрастови категории: 10-12 клас и 8-9 клас. Учениците 10 - 12 клас трябва да изработят мултимедийна презентация с обем до 3 МВ и до 15 слайда, като участието е индивидуално. Втората категория участници: 8 - 9 клас, следва да напишат есе по темата с обем до 2 стандартни страници. Ще се оценяват познанията на учениците относно същността и значението на помощта за развитие на ЕС, както и уменията им да боравят с инструментите на компютърните технологии. 

При изпращането на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, клас и училище, населено място, телефон и имейл за обратна връзка. 

Електронна поща за изпращане на материалите: concours@mariya-gabriel.eu.
Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а поощрителните награди ще са изненада. 
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в средата на януари 2015 г., а връчването на наградите ще се състои на церемония в Информационния център на Мария Габриел в София

Шок! 25- годишно момиче се обръща към исляма след катастрофа

http://pik.bg/шок-25--годишно-момиче-се-обръща-към-исляма-след-катастрофа-news261131.html

Шок! 25- годишно момиче се обръща към исляма след катастрофа

Едно 25- годишно момиче се обръща към исляма след катастрофа. Моника от Старцево не отрича, че е превеждала книгата Вероотстъпване заедно с Александрина Ангелова, която беше арестувана при акцията на ДАНС в Пазарджик, съобщи Нова телевизия.

Александрина, която някои вече наричат госпожа Джихад. 

Моника от Старцево твърди, че книгата не проповядва никаква забранена идеология. 

Три технически средства засекли, че Сертов е отишъл в Гърция

http://news.ibox.bg/news/id_627329542

Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков. По думите му, изчезването на Петко Сертов е в резултат на семейна драма, поради което съпругата му помолила за конфиденциалност. Министърът обаче не знае дали първият шеф на ДАНС е жив или не. Важно е да се разберат и мотивите за действията на Сертов, но към момента те не са известни на разследващите.

Преди да се изгубят в Сините камъни, трите деца били с баща си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481464

Около 12 часа е продължила спасителната акция за намирането на изгубените три деца в района на ПП „Сините камъни” – Сливен, съобщиха за Фокус от Планинска спасителна служба – Сливен.
Около 200 полицаи, пожарникари, спасители и хеликоптер са се включили в издирването. Сигналът за изгубите деца е подаден на телефон 112 около 19,00 часа вчера.
Около 12 часа е продължила спасителната акция за намирането на изгубените три деца в района на ПП „Сините камъни” – Сливен, съобщиха за Фокус от Планинска спасителна служба – Сливен. Около 200 полицаи, пожарникари, спасители и хеликоптер са се включили в издирването. Сигналът за изгубите деца е подаден на телефон 112 около 19,00 часа вчера.

Над 200 души са издирвали изгубените в Сините камъни деца, преди това били с баща си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481456

Около 12 часа е продължила спасителната акция за намирането на изгубените три деца в района на ПП „Сините камъни” – Сливен, съобщиха за Фокус от Планинска спасителна служба – Сливен.
Около 200 полицаи, пожарникари, спасители и хеликоптер са се включили в издирването. Сигналът за изгубите деца е подаден на телефон 112 около 19,00 часа вчера.
Около 12 часа е продължила спасителната акция за намирането на изгубените три деца в района на ПП „Сините камъни” – Сливен, съобщиха за Фокус от Планинска спасителна служба – Сливен. Около 200 полицаи, пожарникари, спасители и хеликоптер са се включили в издирването. Сигналът за изгубите деца е подаден на телефон 112 около 19,00 часа вчера.

Колата на Сертов е преминала границата с Гърция в петък

http://www.cross.bg/sertov-gurtziya-napysnal-1444016.html

/КРОСС/ Петко Сертов е напуснал страната в посока Гърция, обяви вътрешният министър Веселин Вучков пред ВTV.  „От информацията, която снощи обобщихме със специален щаб, с много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, е напуснал територията на Република България в посока Гърция - потвърдено е с три технически средства, както и от други, проверени от разследващите органи факти", заяви министърът и добави, че разследващите си сътрудничат добре със съпругата на изчезналия бивш председател на ДАНС. Веселин Вучков уточни, че към момента няма сериозен мотив за цялостно разследване. „По тази причина вероятно и прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство. Вярвам, че МВР може да установи истината за това къде се намира Петко Сертов. Силно се надявам г-н Сертов да е жив и здрав", каза още вътрешният министър. Първият председател на ДАНС е в неизвестност от девет дни.

Мъж съди здравния министър за дискриминация

http://pik.bg/мъж-съди-здравния-министър-за-дискриминация-news261123.html

Мъж съди здравния министър за дискриминация

Мъж реши да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация. Христо Николов вече е подал жалба в Комисията по дискриминация, информира Нова телевизия.

Той заяви, че има няколко причини, за да го направи. 

„Като гражданин на тази държава определям себе си за ром”, заяви Христо Николов.„Министър Москов си позволи да заяви, че ще спре линейките в ромските гета и посочи статистика, за която вътрешният министър заяви, че няма такава”, обясни Николов.

Според него спешните екипи вече отказват помощ на хора в махали, където изобщо не е имало нападения. 

Освен това Христо Николов не е доволен от това, че министърът е сложил всички роми под общ знаменател. 

 

Младеж пострада при адска катастрофа на Е-79

http://pik.bg/младеж-пострада-при-адска-катастрофа-на-е-79-news261126.html

Младеж пострада при адска катастрофа на Е-79

20-годишен мъж пострада в адска катастрофа на главен път Е-79. Пътният инцидент стана малко след 9 часа тази сутрин в района на борса в Сандански, пише "Струма бг".

По първоначална информация лек автомобил „Форд фиеста” е отнел предимството на „Рено”, движещо се в посока Сандански към село Склаве. По чудо няма тежко пострадали.

Ранен е водачът на реното Иван Герчев, той е прегледан в спешно отделение на санданската болница.

Младият мъж е с разбита вежда и охлузвания. Шофьорът на форда Костадин Каравелски на 32 – години има само охлузвания.

Кенгурата заплашват влечугите в Австралия

http://www.vesti.bg/sviat/kengurata-zaplashvat-vlechugite-v-avstraliia-6028959

За разрешаване на проблема броят на двуутробните бозайници трябва да бъде сведен до по-малко от 100 на квадратен километър

45 катастрофи и ранен пешеходец през изминалото денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274001

45 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При един от инцидентите има ранен пешеходец, който е без опасност за живота. При всички останали инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани.

Шофьор без книжка нацели бордюр на кръстовище в Шумен

http://pik.bg/шофьор-без-книжка-нацели-бордюр-на-кръстовище-в-шумен-news261124.html

Шофьор без книжка нацели бордюр на кръстовище в Шумен

Шофьор без книжка и с 1.37 промила алкохол удари управлявания от него “Мерцедес” в бордюр на кръстовище в Шумен. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в града.

Около 22.45 часа вчера неправоспособният и подпийнал 23-годишен Г.А. седнал зад волана на лек автомобил “Мерцедес” с шуменска регистрация. Пишман шофьорът обаче изгубил контрол над колата и на кръстовището между улиците “Ген. Драгомиров” и “Самара” се блъснал в бетонен бордюр.

Нарушителят отказал да даде кръвна проба за химичен анализ. Г.А. е задържан за 24 часа, а срещу него е образувано бързо производство.

 

Опитват да сменят 15 км тунел по магистрала Струма със серия виадукти и тунели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481454

Последният участък от автомагистрала "Струма", който преминава през Кресненското дефиле, да се реализира под формата на серия от тунели и виадукти, а не чрез дълъг 15 километра тунел.
Това ще опитат управляващите, става ясно от решение на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП),
Последният участък от автомагистрала "Струма", който преминава през Кресненското дефиле, да се реализира под формата на серия от тунели и виадукти, а не чрез дълъг 15 километра тунел. Това ще опитат управляващите, става ясно от решение на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП),

Мъж ще съди здравния министър Петър Москов за дискриминация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481451

Мъж се закани да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация. Христо Николов обясни пред Нова телевизия, че вече е подал жалба в Комисията по дискриминация.
„Като гражданин на тази държава определям себе си за ром”, заяви Николов. „Министър Москов си позволи да заяви, че ще спре линейките в ромските гета и посочи статистика,
Мъж се закани да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация. Христо Николов обясни пред Нова телевизия, че вече е подал жалба в Комисията по дискриминация. „Като гражданин на тази държава определям себе си за ром”, заяви Николов. „Министър Москов си позволи да заяви, че ще спре линейките в ромските гета и посочи статистика,

Опитват да сменят 15 км тунел по магистрала Струма със серия виадукти и тунели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481447

Последният участък от автомагистрала
Последният участък от автомагистрала "Струма", който преминава през Кресненското дефиле, да се реализира под формата на серия от тунели и виадукти, а не чрез дълъг 15 километра тунел. Това ще опитат управляващите, става ясно от решение на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП),

Мъж иска да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481445

Мъж се закани да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация. Христо Николов обясни пред Нова телевизия, че вече е подал жалба в Комисията по дискриминация.
„Като гражданин на тази държава определям себе си за ром”, заяви Николов. „Министър Москов си позволи да заяви, че ще спре линейките в ромските гета и посочи статистика,
Мъж се закани да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация. Христо Николов обясни пред Нова телевизия, че вече е подал жалба в Комисията по дискриминация. „Като гражданин на тази държава определям себе си за ром”, заяви Николов. „Министър Москов си позволи да заяви, че ще спре линейките в ромските гета и посочи статистика,

Microsoft пусна приложенията си от MSN за конкурентни платформи

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/12/14/2436589_microsoft_pusna_prilojeniiata_si_ot_msn_za_konkurentni/?ref=rss


Microsoft спази обещанието си, че ще пусне своите приложения от гамата MSN и за конкурентни платформи. Общо шест приложения вече са налични за Android, iOS и устройствата на Amazon.

Софтуерният гигант казва, че приложенията са изградени индивидуално за всяка платформа. Някои от тях ще имат допълнителни функции за съответната операционна система.

Например MSN Health & Fitness във версията за iOS позволява на iPhone да брои крачките на потребителя и да синхронизира...

190 държави стигнаха до сделка за климата

http://www.vesti.bg/sviat/190-dyrzhavi-stignaha-do-sdelka-za-klimata-6028958

След две седмици на интензивни преговори участниците във форума приеха проект на документ, който ще послужи за основа за постигане на глобално споразумение за климата на срещата на върха в Париж в края на 2015 г.

Министър Вучков: Надявам се Петко Сертов да е жив и здрав

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481440

В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV.
Вучков каза, че съобщава тази информация „с най-висока степен на сигурност“. Тя е потвърдена от три технически средства.
Министърът смята,
В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV. Вучков каза, че съобщава тази информация „с най-висока степен на сигурност“. Тя е потвърдена от три технически средства. Министърът смята,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване