Руски военен самолет едва не се е сблъскал с пътнически близо до шведския град Малмьо

http://www.moreto.net/novini.php?n=273991

Швеция обяви, че пътнически самолет, излетял от летището в Копенхаген, едва е избегнал сблъсък с руски военен самолет, който летял с изключени транспондериза да избегне засичане от радарите. По този начин руският самолет е станал невидим и за радарите на пътническия самолет и сблъсъкът е бил избегнат "на косъм".

Около 100 млн. лева ще отидат за ремонти на улици в София през 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Около-100-млн-лева-ще-отидат-за-ремонти-на-улици-в-София-през-2015-г-_l.a_i.624598_at.1.html

През 2015 г. Столична община е предвидила около 89 млн. лева  за за ремонт и изграждане на улици, като друго 10 млн. лева ще отидат за ремонт на...

Вучков: Надявам се Сертов да е жив и здрав

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481432

В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV.
Вучков каза, че съобщава тази информация „с най-висока степен на сигурност“. Тя е потвърдена от три технически средства.
Министърът смята,
В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV. Вучков каза, че съобщава тази информация „с най-висока степен на сигурност“. Тя е потвърдена от три технически средства. Министърът смята,

ЕКСКЛУЗИВНО! МВР-шефът Веселин Вучков: Автомобилът на Петко Сертов е засечен в Гърция с 3 технически средства!

http://pik.bg/ексклузивно-мвр-шефът-веселин-вучков-автомобилът-на-петко-сертов-е-засечен-в-гърция-с-3-те-news261120.html

ЕКСКЛУЗИВНО! МВР-шефът Веселин Вучков: Автомобилът на Петко Сертов е засечен в Гърция с 3 технически средства!

От информацията, която снощи обобщихме със специален щаб, с много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, е напуснал територията на Република България в посока Гърция. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в ефира на Би Ти Ви.

Той уточни, че информацията е потвърдена най-малко от три технически средства и други, проверени от разследващите органи факти. Министър Вучков заяви, че към момента няма сериозен мотив, който да послужи като основа за цялостно разследване.

„По тази причина вероятно и прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство. Вярвам, че МВР може да установи истината за това къде се намира Петко Сертов“, заяви вътрешният министър. 

Сертов знае важни тайни и умее да ги анализира

http://www.bnews.bg/article-124394

Г-н Сертов е първият председател на ДАНС и не просто знае важна информация за националната ни сигурност, но и може да я анализира.

Руски военен самолет на косъм от сблъсък с пътнически над Швеция

http://offnews.bg/news/n_1/n_431208.html

Чужд военен самолет е бил на косъм от сблъсък с пътнически самолет, излетял от Копенхаген, над Южна Швеция, обявиха властите в Швеция. Устройството, което прави самолета видим за радарите, е било изключено, съобщава ръководството на шведските въздушни сили. Шведски изтребители са били изпратени, за да идентифицират самолета. Официално те отклоняват въпроса за националността на самолета, но подозренията паднаха върху Русия. По-късно те бяха потвърдени от реакцията на руската страна, която обаче отрече да е имало предпоставки за катастрофа. Инцидентът е станал в петък през деня. Шведските власти го определят като много сериозен. Шведският министър на отбраната Петер Хултквист осъди като безотговорна практиката да се лети по този начин.  Миналата седмица НАТО обяви, че са засекли над 30 руски самолета над Балтийско море и край бреговете на Норвегия само в понеделник. Естония, Латвия и Литва са с повишено внимание, докато руските военни самолети и кораби ежедневно заобикалят въздушното им пространство и морски граници в наблюдаваните от НАТО "безпрецедентни" действия на Русия. В същото време, руското военно министерство опроверга информацията за инцидента. "Не е имало никакви предпоставки за авиационно произшествие, свързано с полета", каза официалният представител на министерство на отбраната в Москва, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че полетът е бил извършван в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави и на безопасно разстояние от маршрутите на гражданските самолети.

Тежка катастрофа край Мадара - двама пострадаха

http://pik.bg/тежка-катастрофа-край-мадара---двама-пострадаха-news261118.html

Тежка катастрофа край Мадара - двама пострадаха

Двама мъже са пострадали след катастрофа край село Мадара вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Двамата са настанени за лечение в болницата в града без опасност за живота, пише topnovinite.bg.

Около 8 часа на главен път Русе-Варна след разклона за село Мадара и в посока към Каспичан шофьорът на микробус „Фолксваген Транспортер”, с шуменска регистрация, губи контрол над возилото излиза вдясно от пътя и се преобръща в канавка.

Шофьорът О.М. на 34 години и спътника му М.А. на 48 години и двамата от Шумен са откарани в Многопрофилната болница за активно лечение в областния център. След преглед медиците установили, че О.М. е с комоцио, а М.А. е със счупен прешлен.

 

Борисов ще обсъжда с Меркел идеята за създаване на газов хъб в България

http://www.cross.bg/borisov-merkel-predsedatelya-1444015.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов заминава на двудневно официално посещение в Германия, съобщава правителственият пресцентър. В понеделник той ще разговаря с федералния канцлер Ангела Меркел. Очаква се премиерът да обсъди с Меркел идеята си за създаване на газоразпределителен център в България, след като Русия обяви, че се отказва от строителството на газопровода „Южен поток". Борисов ще бъде придружаван от трима вицепремиери - Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин. В официалната делегация участват и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев. Програмата на посещението предвижда разговори на Борисов с председателя на Бундестага проф. Норберт Ламерт и среща на вицепремиерите и народните представители с парламентарната фракция ХДС/ХСС. Министър-председателят ще разговаря с председателя на фондация „Конрад Аденауер" д-р Ханс-Герт Пьотеринг и ще се срещне с представители на българската общност в Берлин.

Протест за КТБ ще затвори центъра на София

http://pik.bg/протест-за-ктб-ще-затвори-центъра-на-софия-news261117.html

Протест за КТБ ще затвори центъра на София

Протест на пострадалите вложители в КТБ ще затвори центъра на София. Сборният пункт на недовлните е Съдебната палата, като началото на събитието е обявено за 11 ч. 

Шествието ще се проведе до 14:30 ч. по следния маршрут: Съдебната палата, пл. „Независимост“, бул. „Цар Освободител“ до Народното събрание. Протестът ше се движи по крайна дясна лента на пътното плътно по посока на движението. 

В 14 ч., в Парк-хотел „Москва“ пострадалите от фалита на КТБ ще учредят своя собствена асоциация.

 

Предстоящи събития в страната за днес, 14 декември

http://www.cross.bg/sustoi-sofiyaot-zala-1444014.html

/КРОСС/ *** СофияОт 12 ч. вицепремиерът Меглена Кунева и заместник-министър Филип Гунев ще се запознаят с готовността на Летище София за работа в съответствие с шенгенските изисквания. ***СофияОт 11 ч. в БТА ще се проведе дискусия на тема "Какво да променим в учебниците", организирана от образователния портал Академика БГ. ***СофияОт 12 ч. в пресклуба на БТА Националната федерация „Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ „Подкрепа" и учени от БАН организират пресконференция на тема „Противозаконен тормоз над учени от БАН със заплахи за уволнения, за да се откажат от многогодишния си осигурителен стаж".***СофияОт 14 ч. в зала „Киев" на Парк-хотел „Москва" ще се учреди Асоциация на пострадалите от КТБ. ***СофияОт 16 ч. в бар "Шишман 24" ще се състои благотворителна вечер в помощ на Слави, който страда от Детска церебрална парализа и се нуждае от средства, за да продължи лечението си в чужбина. Програмата на вечерта включва изпълнения на Маестро Росен Идеалов и студенти от НМА "Панчо Владигеров", както и Венци Благоев "Джазтет". Водещи на събитието ще са поетесата - журналист Даниела Капинчева и художникът Павлин Петров. Кулминацията на вечерта ще бъде изложбата с фотографии на младият любител - фотограф Мартин Лазаров, чиято тема е "Танцът не познава граници"

Вдовицата на убития командос Емил Шарков: Липсата става все по-голяма, времето няма лечебна сила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481423

„Много искам в този ден всички хора, които познаваха и обичаха Емо да си спомнят за него. Бих искала да правя всичко по силите си да съхраня неговата памет и саможертвата, която той направи, да не е напразно. Toва каза пред bTV Милена, вдовицата на убитият командос Емил Шарков.
Припомняме, че изминаха 9 месеца от трагедията в Лясковец,
„Много искам в този ден всички хора, които познаваха и обичаха Емо да си спомнят за него. Бих искала да правя всичко по силите си да съхраня неговата памет и саможертвата, която той направи, да не е напразно. Toва каза пред bTV Милена, вдовицата на убитият командос Емил Шарков. Припомняме, че изминаха 9 месеца от трагедията в Лясковец,

Вдовицата на убития командос Емил Шарков: Липсата става все по-голяма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481414

„Много искам в този ден всички хора, които познаваха и обичаха Емо да си спомнят за него. Бих искала да правя всичко по силите си да съхраня неговата памет и саможертвата, която той направи, да не е напразно. Toва каза пред bTV Милена, вдовицата на убитият командос Емил Шарков.
Припомняме, че изминаха 9 месеца от трагедията в Лясковец,
„Много искам в този ден всички хора, които познаваха и обичаха Емо да си спомнят за него. Бих искала да правя всичко по силите си да съхраня неговата памет и саможертвата, която той направи, да не е напразно. Toва каза пред bTV Милена, вдовицата на убитият командос Емил Шарков. Припомняме, че изминаха 9 месеца от трагедията в Лясковец,

Петко Сертов напуснал България през Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_431198.html

Автомобилът, в който за последно е бил забелязан Петко Сертов, е напуснал България през Гърция. Това обяви тази сутрин министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в интервю за bTV. "В петък вечер автомобилът е напуснал територията на България в посока Гърция. Това е потвърдено от три технически средства. Това е всичко, което мога да кажа на този етап", заяви Вучков. Бившият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" изчезна на 5 декември. Той бе обявен за общонационално издирване на 6 декември. Сертов се издирва и от Интерпол. "Колегите са установили минута по минута действията на г-н Сертов на 5 декември. Същата вечер автомобилът е напуснал територията на страната", каза още той.

Три деца се изгубиха за 12 часа в Балкана край Сливен

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tri-deca-se-izgubiha-za-12-chasa-v-balkana-kraj-sliven-6028957

Сигналът за изчезването им е подаден снощи в 19,50 ч. Хеликоптер на Гранична полиция е участвал в издирването

Съпругата на убития Шарков: Пустотата в сърцето ми се увеличава!

http://pik.bg/съпругата-на-убития-шарков-пустотата-в-сърцето-ми-се-увеличава-news261114.html

Съпругата на убития Шарков: Пустотата в сърцето ми се увеличава!

"Не съм усетила никаква лечебна сила на времето. Липсата става все по-голяма и пустотата в сърцето ми се увеличава".Това заяви съпругата на загиналия командос Емил Шарков в Лясковец – Милена и добави, че работи за промени в Закона за притежание на оръжие.

Тя заяви, че е нужно всеки, който иска лиценз да отговаря на повече изисквания. Шаркова сподели, че трябва по-строги наказания и санкции, а не това да са трицифрени суми, посочи тя.

„Факт е, че бързо забравяме, но с редица действия, които планирам, искам да се съхрани тази памет и да послужи за бъдеща превантивна мярка. Ще работя за законодателни промени”, заяви Шаркова.

Съпругата на Шарков поиска от вътрешният министър Веселин Вучков да я убеди, че законът се спазва

и има справедливост. Милена поиска от вътрешния министър да докаже, че МВР не се ръководи от схеми и машинации.

Вучков да може да докаже, че има справедливост, посочи Милена. Дали има някой виновен? Има натрупване на много факти и ходове, не мога да обвиня някой, защото нямам доказателства. Единственото е физическият убиец, при него нещата са безспорни. Другите две барети, които бяха на злополучното място в смъртоносния апартамент в Лясковец, вече са на работа.

И днес Милена чувства празнота и липса на любимия съпруг.

„Не съм усетила никаква лечебна сила на времето. Липсата става все по-голяма и пустотата в сърцето ми се увеличава”, заяви Милена.

Тя сподели, че за нея няма делник или празник. Гледа да е ангажирана постоянно, за да не усеща липсата на съпруга си. Това е някакъв вид терапия, отбеляза Шаркова. Според нея това е защитна самореакция на психиката.

Съпругата на загиналия командос заяви, че детето им – Теа, показва сили и самообладание пред останалите, което и коства много сили.

„Много празници ще посрещнем без Емо за напред и трябва да се опитаме да се научим да го правим”,

каза през сълзи Милена. Тя си спомни, че винаги е проявявал чувството си за хумор и много лесно се  е живеело с такъв човек.

Непрекъснато му казвам колко го обичам, разплакана каза младата вдовица, след като призна, че и до днес си говори с него - така, както са си говорили и докато е бил жив.

Кметът Портних за отварянето на пристанище Варна: Царят дава - пъдарят не дава

http://www.moreto.net/novini.php?n=273998

Кметът на Варна Иван Портних изрази недоволството си това, че чиновници и местни институции пречат на отварянето на Пристанище Варна и превръщането му в атракционна зона. Такова становище той публикува в личния си профил във фейсбук.

Непрекъснато му казвам колко го обичам!

http://www.bnews.bg/article-124393

Не съм усетила никаква лечебна сила на времето. Липсата става все по-голяма и пустотата в сърцето ми се увеличава, заяви Милена. Непрекъснато му казвам колко го обичам, разплакана каза младата вдовица, след като призна, че и до днес си говори с него - така, както са си говорили и докато е бил жив.

Евродепутати обмислят със създаване на "европейско ЕООД" да улеснят малкия и среден бизнес

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/12/14/2436735_evrodeputati_obmisliat_sus_suzdavane_na_evropeisko/?ref=rss


Създаването на т.нар. европейско ЕООД би улеснило малкия и среден бизнес за по-лесно разкриване на дружества на територията на ЕС, като намали административната тежест и разходите. Въпросът вече се обсъжда в комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

Целта е да се създаде гъвкава и достъпна процедура за разкриване на търговски дружества, която да е една и съща във всички страни от ЕС - да има типов устав, типови бланки за регистрация, с едни и същи суми, разясни...

Ивайло Калфин предлага да се отдели пенсионния фонд от бюджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481403

„В момента пенсионната система, такава каквато е, гарантира мизерни пенсии. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, трябва да го разделяме от бюджета”, заяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова тв.
По думите му целта на реформата е пенсионният фонд да стане по-независим от държавния бюджет.
„В момента пенсионната система, такава каквато е, гарантира мизерни пенсии. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, трябва да го разделяме от бюджета”, заяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова тв. По думите му целта на реформата е пенсионният фонд да стане по-независим от държавния бюджет.

Калфин иска да отдели пенсионния фонд от бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481397

„В момента пенсионната система, такава каквато е, гарантира мизерни пенсии. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, трябва да го разделяме от бюджета”, заяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова тв.
По думите му целта на реформата е пенсионният фонд да стане по-независим от държавния бюджет.
„В момента пенсионната система, такава каквато е, гарантира мизерни пенсии. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, трябва да го разделяме от бюджета”, заяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова тв. По думите му целта на реформата е пенсионният фонд да стане по-независим от държавния бюджет.

Руски военен самолет почти се сблъска с пътнически

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruski-voenen-samolet-pochti-se-sblyska-s-pytnicheski-6028956

Той елетял без включен транспондер, поради което бил засечен от радара на шведския пътнически самолет

"Човекът-птица" с най-много номинации за "Златен глобус" - 7

http://www.moreto.net/novini.php?n=273745

Филмът "Човекът-птица" на мексиканския режисьор Алехандро Инариту получи седем номинации за наградите "Златен глобус", следван от "Юношество" и "Игра на кодове", съобщи Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

Държавата не е подновила договорите си с екарисажите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481374

Нов риск от екологични проблеми. Заплахата идва от държавата, която не е подновила договорите си с екарисажите, въпреки че без тях не може. За липсата им Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, съобщава Нова телевизия.
„Трябва да си има екарисажи, да взима труповете на умрелите животни,
Нов риск от екологични проблеми. Заплахата идва от държавата, която не е подновила договорите си с екарисажите, въпреки че без тях не може. За липсата им Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, съобщава Нова телевизия. „Трябва да си има екарисажи, да взима труповете на умрелите животни,

Държавата не е подновила договорите си с екарисажите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481389

Нов риск от екологични проблеми. Заплахата идва от държавата, която не е подновила договорите си с екарисажите, въпреки че без тях не може. За липсата им Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, съобщава Нова телевизия.
„Трябва да си има екарисажи, да взима труповете на умрелите животни,
Нов риск от екологични проблеми. Заплахата идва от държавата, която не е подновила договорите си с екарисажите, въпреки че без тях не може. За липсата им Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, съобщава Нова телевизия. „Трябва да си има екарисажи, да взима труповете на умрелите животни,

Направиха коледна фотосесия на принц Джордж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481380

Три коледни снимки на принц Джордж бяха пуснати от британското кралско семейство в събота. Те показват 17-месечния Джордж в двор в двореца Кенсингтън, където родителите му - принц Уилям и Кейт, имат апартамент.
на пуловерчето на Джордж са изобразени гвардейците, които пазят неговата прабаба - кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец - с
Три коледни снимки на принц Джордж бяха пуснати от британското кралско семейство в събота. Те показват 17-месечния Джордж в двор в двореца Кенсингтън, където родителите му - принц Уилям и Кейт, имат апартамент. на пуловерчето на Джордж са изобразени гвардейците, които пазят неговата прабаба - кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец - с

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/14/2437580_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss

Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:

Три деца се изгубиха в ПП "Сините камъни", спасиха ги след 12 ч. издирване с хеликоптер

http://offnews.bg/news/n_1/n_431191.html

Три деца се изгубиха в природен парк "Сините камъни" в събота следобед. Сигналът за изчезването им е бил подаден в полицията в 19.50 ч. на 13 декември. Инцидентът станал, когато мъж се разхождал в местността "Карандила" с петте си деца и три от тях изчезнали. Тази сутрин, след 12-часова спасителна акция, децата - на 5, 7 и 8 години - са били намерени, съобщи пресцентърът на МВР. В акцията са участвали служители на полицията, пожарната, жандармерия, граничари и служители на Държавното лесничейство в Сливен. Хеликоптер на Гранична полиция също се е включил в спасителната операция.

Откриха три изгубени деца в местността Сините камъни след 12-часово издирване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481375

Тази сутрин след 12-часово издирване са открити три деца – на възраст 5, 7 и 8 години, изгубили се в местността „Сините камъни“ вчера следобед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
В мащабната операция са участвали служители на полицията, пожарната, жандармерия, граничари и служители на Държавното лесничейство в Сливен.
Тази сутрин след 12-часово издирване са открити три деца – на възраст 5, 7 и 8 години, изгубили се в местността „Сините камъни“ вчера следобед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В мащабната операция са участвали служители на полицията, пожарната, жандармерия, граничари и служители на Държавното лесничейство в Сливен.

Откриха три изгубени деца в местността Сините камъни след 12-часово издирване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481370

Тази сутрин след 12-часово издирване са открити три деца – на възраст 5, 7 и 8 години, изгубили се в местността „Сините камъни“ вчера следобед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
В мащабната операция са участвали служители на полицията, пожарната, жандармерия, граничари и служители на Държавното лесничейство в Сливен.
Тази сутрин след 12-часово издирване са открити три деца – на възраст 5, 7 и 8 години, изгубили се в местността „Сините камъни“ вчера следобед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В мащабната операция са участвали служители на полицията, пожарната, жандармерия, граничари и служители на Държавното лесничейство в Сливен.

Мобилен оператор начисли погрешно такси на загинала жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481371

Мобилен оператор начисли погрешно такси на загинала в наводненията жена от варненския квартал Аспарухово и я даде на колекторска фирма за събиране на дългове, защото закъсняла с плащането. Това разказа пред TV7 и NEWS7 наследникът на починалата.
Ангел Ангелов губи майка си Иванка Пенчева на 19 юни 2014 г. по време на водния ад в Аспарухово.
Мобилен оператор начисли погрешно такси на загинала в наводненията жена от варненския квартал Аспарухово и я даде на колекторска фирма за събиране на дългове, защото закъсняла с плащането. Това разказа пред TV7 и NEWS7 наследникът на починалата. Ангел Ангелов губи майка си Иванка Пенчева на 19 юни 2014 г. по време на водния ад в Аспарухово.

Обречената война с гетото

http://viewpoint.actualno.com/Obrechenata-vojna-s-getoto--news_446265.html

Първата реакция на здравния министър Петър Москов след случая с битите лекари от Спешна помощ бе да заяви, че линейките няма да влизат в ромските махали. С което цял един етнос се оказа по дефиниция к...

Калфин: В момента пенсионната система гарантира мизерни пенсии

http://politics.actualno.com/Kalfin-V-momenta-pensionnata-sistema-garantira-mizerni-pensii--news_446267.html

"В момента пенсионната система такава, каквато е, гарантира мизерни пенсии. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, трябва да го разделяме от бюджета", заяви социалният ми...

Новините на турски в омагьосан кръг

http://society.actualno.com/Novinite-na-turski-v-omagiosan-kryg-news_446268.html

Преместването на новините на турски език от БНТ1 на сателитния канал БНТ2 се оказва мисия невъзможна засега. Казусът е попаднал в омагьосан кръг, от който никой не знае как може да се излезе, съобщава...

Вучков: Колата на Петко Сертов е влязла в Гърция

http://politics.actualno.com/Vuchkov-Kolata-na-Petko-Sertov-e-vljazla-v-Gyrcija-news_446269.html

В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV. Вучков каза, че съобщ...

Турски медии: Елиф Шафак и Орхан Памук са западни агенти

http://asia.actualno.com/Turski-medii-Elif-Shafak-i-Orhan-Pamuk-sa-zapadni-agenti-news_446270.html

Турски издания, подкрепящи управлението на Реджеп Ердоган, обявиха Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада, информира "Гардиън". Проправителственият в. "Takvim" твър...

5527 чужденци са получили български паспорт от началото на 2014 г.

http://society.actualno.com/5527-chujdenci-sa-poluchili-bylgarski-pasport-ot-nachaloto-na-2014-g--news_446274.html

5527 чужденци са получили българско гражданство от 1 януари до 1 декември 2014 г. Това сочи справката на Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС. Към правосъдното министерство е Съветът по бъ...

GREXIT стопи преднината на СИРИЗА

http://www.grreporter.info/grexit-stopi-predninata-na-siriza/16544

Това показват резултатите от няколко социологически проучвания, публикувани в неделните гръцки вестници

прочети повече

Мобилен оператор начисли сметка на загинала при потопа в Аспарухово жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481352

Мобилен оператор начисли погрешно такси на загинала в наводненията жена от варненския квартал Аспарухово и я даде на колекторска фирма за събиране на дългове, защото закъсняла с плащането. Това разказа пред TV7 и NEWS7 наследникът на починалата.
Ангел Ангелов губи майка си Иванка Пенчева на 19 юни 2014 г. по време на водния ад в Аспарухово.
Мобилен оператор начисли погрешно такси на загинала в наводненията жена от варненския квартал Аспарухово и я даде на колекторска фирма за събиране на дългове, защото закъсняла с плащането. Това разказа пред TV7 и NEWS7 наследникът на починалата. Ангел Ангелов губи майка си Иванка Пенчева на 19 юни 2014 г. по време на водния ад в Аспарухово.

След 12-часово издирване спасиха три деца край „Сините камъни“

http://pik.bg/след-12-часово-издирване-спасиха-три-деца-край-„сините-камъни“-news261103.html

След 12-часово издирване спасиха три деца край „Сините камъни“

Тази сутрин след 12-часово издирване са открити три деца – на възраст 5, 7 и 8 години, изгубили се в местността „Сините камъни“ вчера следобед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В мащабната операция са участвали служители на полицията, пожарната, жандармерия, граничари и служители на Държавното лесничейство в Сливен. Хеликоптер на Гранична полиция също се е включил в спасителната операция. Сигналът за изчезването им в полицията е подаден снощи в 19.50 часа. 

Протест срещу безобразията на банките ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273997

Пореден протест – този път срещу безобразията на банките ще се проведе днес във Варна. Представители на различни неправителствени организации и инициативни комитети ще излязат пред сградата на община Варна за да изразят недоволството си.

Виж коледната фотосесия на принц Джордж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481364

Три коледни снимки на принц Джордж бяха пуснати от британското кралско семейство в събота. Те показват 17-месечния Джордж в двор в двореца Кенсингтън, където родителите му - принц Уилям и Кейт, имат апартамент.
на пуловерчето на Джордж са изобразени гвардейците, които пазят неговата прабаба - кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец - с
Три коледни снимки на принц Джордж бяха пуснати от британското кралско семейство в събота. Те показват 17-месечния Джордж в двор в двореца Кенсингтън, където родителите му - принц Уилям и Кейт, имат апартамент. на пуловерчето на Джордж са изобразени гвардейците, които пазят неговата прабаба - кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец - с

Пътищата взеха три нови жертви

http://pik.bg/пътищата-взеха-три-нови-жертви-news261104.html

Пътищата взеха три нови жертви

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 23 тежки катастрофи. 

При тях са загинали трима, информира СБА.

Ранените при ПТП са 26. За района на столицата са станали 110 леки и 4 тежки ПТП със 6 ранени.


Разбиха и обраха къщата музей Иларион Макариополски в Елена

http://pik.bg/разбиха-и-обраха-къщата-музей-иларион-макариополски-в-елена-news261101.html

Разбиха и обраха къщата музей Иларион Макариополски в Елена

Къщата-музей „Иларион Макариополски” в град Елена е разбита и обрана. Според криминалистите кражбата е извършена около 03,00 часа през нощта на 5 декември, но за инцидента стана ясно по-късно, съобщи Нова тв.

Крадците са счупили три катинара, проникнали са в изложбената зала на първия етаж на музея и са откраднали пет месингови нимби и два месингови кръста.

С това обирите на музеи вече стават серийни.

София се отказа от продажбата на Общинска банка

http://www.mediapool.bg/sofiya-se-otkaza-ot-prodazhbata-na-obshtinska-banka-news228316.html

Столична община се отказа от продажбата на дела си в Общинска банка. Причината е съдебен спор с миноритарния акционер бизнесменът Христо Ковачки. Това съобщи Орлин Алексиев, председател на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет пред Mediapool.   Плановете на общината бяха до края на годината да е ясен купувачът на общинският дял от 67.65% в банката. За целта беше нает консултант, който да направи оценка на общинските акции, както и да намери частен инвеститор.   Консултантът "Камбуров и съдружници – Грант Торнтон - Транзакта" обаче не е могъл да оцени риска заради висящия съдебен спор между Столична община и Христо Ковачки. Бизнесменът оспорва във Върховния административен съд решението на БНБ, заради което той загуби контрола в Общинска банка в края на 2011 г. Това причината общинският съвет да вземе решение за прекратяване на продажбата на Общинска банка и договора с консултанта, обясни Орлин Алексиев.   Осъденият на първа инстанция за укриване на данъци, но оправдан на втора инстанция Ковачки държи малк над 26% от капитала на Общинска банка. Останалите около 5% от акциите във финансовата институция са собственост на общински фирми, а други 16 общини имат общ 1.55% акции.   За първите девет месеца на годината финансовите резултати на Общинска банка са стабилни, сочат данните на БНБ. Банката е на печалба от 4.5 млн. лв., което е с 12.3% ръст спрямо същия период на 2013 г.

Учени: Мъжете са по-глупави от жените

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481356

Мъжете са по-глупави от жените, защото са главни герои в 90 процента от инцидентите, при които хора умират ужасно нелепо, съобщи в. "Дейли телеграф". Британски учени направиха анализ на наградите "Дарвин", присъждани от 20 години за върховна глупост на хора, които сами са причинили смъртта или импотентността си.
Мъжете са по-глупави от жените, защото са главни герои в 90 процента от инцидентите, при които хора умират ужасно нелепо, съобщи в. "Дейли телеграф". Британски учени направиха анализ на наградите "Дарвин", присъждани от 20 години за върховна глупост на хора, които сами са причинили смъртта или импотентността си.

Продажбата на новите винетки стартира от утре

http://pik.bg/продажбата-на-новите-винетки-стартира-от-утре-news261099.html

Продажбата на новите винетки стартира от утре

От утре, 15 декември, в над 3300 пункта ще могат да бъдат закупени винетните стикери за предстоящата 2015 г. До началото на коледните празници в пунктовете ще бъдат разпространени близо 3 млн. винетки.

Стикерите за 2015 г. са с нов дизайн, а цените им остават без промяна. Годишната винетка за леки коли е на стойност от 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната е с цена от 10 лв. Разпространителят на винетните стикери припомня, че годишните винетки за 2014 г. важат до 31 януари 2015 г.

От следващата година започва разработването на методика за въвеждане на тол система. Таксите за автомобилите, пътуващи по магистралите в страната ще се събират на база получената информация от GPS система, която ще определя местоположението на превозното средство. Електронната тол система ще заработи поетапно най-рано от 2017 г. А когато бъде въведена напълно винетките ще бъдат отменени.

Харчим 150 млн. лв. за Коледа

http://pik.bg/харчим-150-млн-лв-за-коледа-news261100.html

Харчим 150 млн. лв. за Коледа

Със скорост 150 млн. лева на ден ще харчат българите за Коледа и Нова година. За десетте почивни дни у нас прогнозите сочат 1,5 млрд. оборот в големите вериги. Това е повече от миналата година, когато харчовете на ден стигнаха близо 100 млн. лв., информира "Стандарт".

Очаква се скок на цените, ръст на кредитите, а сред хитовите покупки да бъдат дрехите и техниката, обясниха икономически експерти. Всеки трети българин вече е изтеглил заем за празниците.

Приблизително 29% от хората ще дадат между 60 и 100 лв. за подаръци, а 20% ще отделят между 100 и 150 лв. Над 200 лв. ще извадят едва 19% от нашенците. Традиционно около празници хората взимат най-много стокови кредити.

Хората се възползват от промоцията на телевизори и друга техника. Кредитните карти се използват за покупка на дрехи и обувки.


Учени: Мъжете са по-глупави от жените

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481349

Мъжете са по-глупави от жените, защото са главни герои в 90 процента от инцидентите, при които хора умират ужасно нелепо, съобщи в.
Мъжете са по-глупави от жените, защото са главни герои в 90 процента от инцидентите, при които хора умират ужасно нелепо, съобщи в. "Дейли телеграф". Британски учени направиха анализ на наградите "Дарвин", присъждани от 20 години за върховна глупост на хора, които сами са причинили смъртта или импотентността си.

Балонът с дълговете на енергийните компании в САЩ може да се спука

http://www.investor.bg/sasht/337/a/balonyt-s-dylgovete-na-energiinite-kompanii-v-sasht-moje-da-se-spuka-185515/

Спадащите цени на петрола поставиха на изпитание сектора, който се възползва от годините на евтино кредитиране поради политиката на Фед

Абсурд! Мобилен оператор начисли сметка на загинала жена при наводненията във Варна

http://pik.bg/абсурд-мобилен-оператор-начисли-сметка-на-загинала-жена-при-наводненията-във-варна-news261096.html

Абсурд! Мобилен оператор начисли сметка на загинала жена при наводненията във Варна

Мобилен оператор начисли погрешно такси на загинала в наводненията жена от варненския квартал Аспарухово и я даде на колекторска фирма за събиране на дългове, защото закъсняла с плащането, информира ТВ7. 

Ангел Ангелов губи майка си Иванка Пенчева на 19 юни 2014 г. по време на водния ад в Аспарухово. Погребва я на 21 юни, а няколко дни по-късно отива да закрие телефонния номер на нейно име. Представя смъртен акт и удостоверение за наследници.

Преди 10 дни обаче мъжът получава обаждане от фирма, която събира на дългове - издирвали под дърво и камък майка му, защото дължала пари за телефон.

След нашата намеса от мобилния оператор направиха експресна проверка по случая и установиха, че са сгрешили – начислили на починалата месечни такси и неустойки за предсрочно прекратяване на договор, в резултат на техническа грешка. Извинили се на наследника – няколко пъти при това, а парите щели да върнат.

Заради десетките сигнали на абонати преди няколко месеца Комисията за защита на потребителите даде и трите телекома на съд. Причината – прекомерно високите неустойки при предсрочно прекратяване на договорите.

Негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей оглави света Литургия в град Камено

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/X2OWEDyz7oY/

С благословението на Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, Негово преосвещенство Агатополският епископ Йеротей оглави Архиерейска света Литургия в храм “Свети Великомъченик Георги”, град Камено, Бургаско в празничния за християните неделен ден.

Видео: "Долу член първи", протестът на 14 декември 1989г.

http://www.dnevnik.bg/video/videoplus/2014/12/14/2436449_video_dolu_chlen_purvi_protestut_na_14_dekemvri_1989g/?ref=rss



Бурният 14 декември 1989 г., завършил с репликата на комунистическия ръководител Петър Младенов "Най-добре е танковете да дойдат", започва с шествие на студентите. Независимото студентско дружество демонстрира с искане за автономия на висшите училища. Шествието преминава в жива верига, опасваща Народното събрание. Студентите и присъединяващи се към тях граждани започват да скандират "Долу член първи", "Веднага". Искането е да отпадне от тогавашната конституция първият член, който ...

Разбиха и обраха къщата музей Иларион Макариополски в Елена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481346

Къщата-музей „Иларион Макариополски” в град Елена е разбита и обрана. Според криминалистите кражбата е извършена около 03,00 часа през нощта на 5 декември, но за инцидента стана ясно по-късно, съобщи Нова тв.
Крадците са счупили три катинара, проникнали са в изложбената зала на първия етаж на музея и са откраднали пет месингови нимби и два
Къщата-музей „Иларион Макариополски” в град Елена е разбита и обрана. Според криминалистите кражбата е извършена около 03,00 часа през нощта на 5 декември, но за инцидента стана ясно по-късно, съобщи Нова тв. Крадците са счупили три катинара, проникнали са в изложбената зала на първия етаж на музея и са откраднали пет месингови нимби и два

БДЖ пуска бърз влак от София за Будапеща през Румъния

http://offnews.bg/news/n_1/n_431186.html

БДЖ пуска два бързи влака между София и Будапеща, които ще пътуват през Румъния, съобщиха от държавните железници. Промяната е част от новия график за движението на влаковете на холдинг БДЖ, който влиза в сила от днес, 14 декември. Влакът за унгарската столица ще заминава от Централна гара София в 11:55 ч. и ще пристига Будапеща в 08:15 ч. на следващия ден. От Будапеща влакът ще тръгва в 19:10 ч. и ще пристига в София в 17:00 ч. на следващия ден. Композицията на тези влакове ще включва един седящ вагон, един кушет и един спален вагон. На територията на България към състава на влаковете ще бъдат включени и вагони по направлението София - Видин - София. Новата транспортна схема на БДЖ включва още два нощни бързи влака по маршрута София - Варна през Карлово, Казанлък и Сливен и обратно. Към композицията на тези влакове ще бъдат включени и директните седящи и спални вагони по направлението София Добрич София. По този начин клиентите на Холдинг БДЖ ЕАД от Подбалканската железопътна линия ще имат възможност за пристигане в ранните часове от деня в градовете София и Варна. Пускат се два директни бързи влака между Русе и Бургас. Те ще осъществяват връзки с други влакове в гарите Каспичан и Шумен за пътниците от Плевен, Горна Оряховица, Варна и по-малките населени места по тези направления. Подобрения ще бъдат направени и по направлението Русе Стара Загора Пловдив, като по този маршрут е предвидено да пътуват директни вагони към композициите на някои бързи влакове по маршрутите София Русе София и Пловдив Варна Пловдив. През 2015 г. БДЖ запазва обема на превозите с жп транспорт. Превозът ще се извършва с общо 613 влака, от които 28 международни бързи влака (като 16 от тях ще се движат само през летния сезон), 76 бързи влака (като 4 от тях са със задължителна резервация), 145 пътнически влака и 364 крайградски пътнически влака. Няма жп участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт. Поради текущите ремонти се намалява скоростта за движение в различни участъци, някои композиции се движат по обиколни и съкратени маршрути или изцяло се прекъсва тяхното пътуване, предупреждават от БДЖ. В последните два случая за клиентите ще се осигурява превоз с автобуси в участъците, където движението на влаковете е спряно.

Трите изгубени деца са открити след 12-часово издирване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uYxMwtUsxUY/

Около 12 часа е продължила спасителната акция за намирането на трите изгубени деца в района на ПП „Сините камъни”, съобщи Агенция Фокус. Около 200 полицаи, пожарникари, спасители и хеликоптер са се включили в издирването. Сигналът за изгубите деца е подаден на телефон 112 около 19.00 часа вчера. Преди да се изгубят, те са били със своя баща. От ПСС уточниха, че в събота 5 деца, заедно със своя баща, тръгват по „Хайдушката пътека” в Сливен. Три от тях се отделят и избързват напред и от там се губят следите им. Децата са намерени около 5.00 часа тази сутрин.

Разбиха и обраха къщата музей Иларион Макариополски в Елена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481342

Къщата-музей „Иларион Макариополски” в град Елена е разбита и обрана. Според криминалистите кражбата е извършена около 03,00 часа през нощта на 5 декември, но за инцидента стана ясно по-късно, съобщи Нова тв.
Крадците са счупили три катинара, проникнали са в изложбената зала на първия етаж на музея и са откраднали пет месингови нимби и два
Къщата-музей „Иларион Макариополски” в град Елена е разбита и обрана. Според криминалистите кражбата е извършена около 03,00 часа през нощта на 5 декември, но за инцидента стана ясно по-късно, съобщи Нова тв. Крадците са счупили три катинара, проникнали са в изложбената зала на първия етаж на музея и са откраднали пет месингови нимби и два

Ново разписание на влаковете от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=273994

От днес (14-и декември) влиза в сила новия График за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на нови влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната.

Пускат новите винетки от 15 декември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/USZyZeEtYNI/

Винетките за следващата година ще бъдат пуснати за продажба от 15 декември в 3300 пункта в страната. До началото на коледните празници в пунктовете ще бъдат разпространени около 2,8 млн. винетки.

Винетките ще могат да бъдат намерени в клоновете на “Български пощи”, веригите бензиностанции Петрол, Лукойл, ОМВ, Еко, Шел, Ромпетрол, Нис петрол, Сакса, както и в магазините Пикадили, офисите на Изипей, Фаст пей и др.

Цените на стикерите остават без промяна. Това означава, че годишната винетка за леки автомобили струва 67 лв., месечната е 25 лв., а седмичната – 10 лв.

Разпространителят „Винетни стикери 12-17” припомня, че годишните винетни стикери за 2014 година важат до 31 януари 2015 г., цитира Econ.bg

Държавата изправена пред нови екологични проблеми

http://pik.bg/държавата-изправена-пред-нови-екологични-проблеми-news261093.html

Държавата изправена пред нови екологични проблеми

Отново се появи риск от екологични проблеми. Този път заплахата идва от държавата, която така и не е подновила договорите си с екарисажите, въпреки че без тях не може и че за липсата им Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България.

„Трябва да си има екарисажи, да взима труповете на умрелите животни, а не да ги хвърляме по полето и да ги заравяме”, обясни д-р Валентин Киров, ветеринарен лекар. Полето със сигурност не е решение, първо защото е забранено, второ защото би излязло скъпо. А толеранс от екарисажите не може да има. Така твърди управителят на един такъв, който обслужва две трети от страната и договорът му изтече вчера.

„Това се явява закононарушение, тъй като в Закона за ветеринарномедицинската дейност е упоменато, че разходите за обезвреждане на трупове на умрели животни са за сметка на държавния бюджет”, обясни Мирослав Иванов, управител на екарисаж в Шумен. По същата логика нарушение би било и ако стопанин предложи да плати от джоба си.

Селски мол отваря врати в Габрово за Коледа

http://www.bnews.bg/article-124390

Там ще може да опитате местни продукти, някои от които добре консервирани в буркани, а други с висок градус.

Вижте къде в столицата спират водата

http://pik.bg/вижте-къде-в-столицата-спират-водата-news261092.html

Вижте къде в столицата спират водата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с възстановяване на уличен водопровод на ул. „Кожарска” кв. „Орландовци” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Кожарска”, по ул. „Владайска река” от ул. „Индустриална” до ул. „Кожарска”.На 15 декември, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 6 жк. „Красна поляна” І, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: локално платно на бул. „Александър Стамболийски” от ул. „Западна” до бл.4. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 8.

На 15 декември, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Александър Стамболийски” гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 11:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на : ул. „Родина”, ул. „Козлодуй”, ул. „Еледжик”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Родина” ъгъла с ул. „Козлодуй”.

На 15 декември, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зора” с. Чепинци , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Зора” от ул. „Училищна” до ул. „Отечество”; по ул. „Отечество” от ул. „Стара планина” до ул. „Реката”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Зора” ъгъла с ул. „Отечество”.

На 15 декември, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 511 кв. „Христо Ботев” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на : ул. 511 от ул. „Мими Балканска” до ул. 517. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 511 №16.
На 15 декември, във връзка с изместване на уличен водопровод в жк. „Младост” 3 , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на : бул. „Александър Малинов” №51. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Александър Малинов” №51.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Колата на Сертов е преминала границата с Гърция в петък

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EkaTa6TAyQI/

Петко Сертов е напуснал страната в посока Гърция, обяви вътрешният министър Веселин Вучков пред ВTV.„От информацията, която снощи обобщихме със специален щаб, с много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, е напуснал територията на Република България в посока Гърция – потвърдено е с три технически средства, както и от други, проверени от разследващите органи факти”, заяви министърът и добави, че разследващите си сътрудничат добре със съпругата на изчезналия бивш председател на ДАНС.

Веселин Вучков уточни, че към момента няма сериозен мотив за цялостно разследване. „По тази причина вероятно и прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство. Вярвам, че МВР може да установи истината за това къде се намира Петко Сертов. Силно се надявам г-н Сертов да е жив и здрав”, каза още вътрешният министър, цитира Кросс. Първият председател на ДАНС е в неизвестност от девет дни.

 

 

 

Терористи в бурки от Ал Кайда нападнаха граничари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481334

Йеменските граничари са ликвидирали няколко терористи от „Ал Кайда”, облечени с бурка, в близост до границата със Саудитска Арабия, предаде BBC.
Екстремистите са били убити, след като са открили огън срещу войник, проверяващ автомобила им на граничен пункт в района Науд в северната част на страната. В резултат войникът е бил ранен.
Йеменските граничари са ликвидирали няколко терористи от „Ал Кайда”, облечени с бурка, в близост до границата със Саудитска Арабия, предаде BBC. Екстремистите са били убити, след като са открили огън срещу войник, проверяващ автомобила им на граничен пункт в района Науд в северната част на страната. В резултат войникът е бил ранен.

Терористи от Ал Кайда, облечени като жени, нападнаха граничари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481331

Йеменските граничари са ликвидирали няколко терористи от „Ал Кайда”, облечени с бурка, в близост до границата със Саудитска Арабия, предаде BBC.
Екстремистите са били убити, след като са открили огън срещу войник, проверяващ автомобила им на граничен пункт в района Науд в северната част на страната. В резултат войникът е бил ранен.
Йеменските граничари са ликвидирали няколко терористи от „Ал Кайда”, облечени с бурка, в близост до границата със Саудитска Арабия, предаде BBC. Екстремистите са били убити, след като са открили огън срещу войник, проверяващ автомобила им на граничен пункт в района Науд в северната част на страната. В резултат войникът е бил ранен.

Пристанище Варна е затворено заради мъгла

http://www.moreto.net/novini.php?n=273993

Пристанище Варна е затворено заради намалена видимост поради мъгла. Наложена е забрана за маневриране на кораби, която важи за всички портове и канали, съобщиха от ДП "Пристанищна инфраструктура" за Moreto.net. В района на пристанище духа вятър със скорост около 4м/с, температурата на въздуха е малко под 0 градуса.

„Безплатният“ флирт с циганите

http://www.moreto.net/novini.php?n=273978

В България има повече цигани, отколкото в Германия, Великобритания и Италия, взети заедно. Даже и след като Стената падна и мнозина от нашите цигани се импортираха на Запад. Циганите живеят от векове в България и никога не са били избивани, затваряни в концлагери или прогонвани – както е ставало в западните страни.

70 тона застояли пестициди тровят село Карлуково

http://pik.bg/70-тона-застояли-пестициди-тровят-село-карлуково-news261089.html

70 тона застояли пестициди тровят село Карлуково

Химически препарати престояват от години в изоставени складове в ловешкото село Карлуково, информира Нова телевизия. Става дума за около 70 тона опасни химикали, които са в отдавна забравени от институциите помещения, пригодени така или иначе за не повече от 15 тона пестициди.

В селото от години правят протести и живи вериги, а кметът повече от десетилетие системно уведомява всички отговорни институции за проблема – нищо обаче не е направено.

Според тях най-лошо е положението през лятото, когато слънчето напича и химикалите в протекли варели и разкъсани чували започват да излъчват опасни и нетърпими зловония.

Острата миризма се усеща от километри, на хората им прилошава, оплакват се карлуковци.

„Лятно време се разболяват децата, не може да се диша там“, описа  ситуацията възрастен карлуковец.

''Изненадващият'' възход на ислямистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247491_%27%27%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82%27%27+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Още преди избухването на войната в Сирия различни правозащитни организации съобщаваха за зачестяващи убийства на невинни хора, извършвани от бойци на ислямистките милиции. Едва когато екстремистите започнаха да обезглавяват западни журналисти, чуждестранни представители на неправителствени организации или местни опозиционери и да разпространяват записи на зверствата си в интернет, светът забеляза новото явление.

Екстремистите от "Ислямска държава" /ИД/ всъщност се подвизават в този регион от повече от 10 години насам. Джихадистката организация има родствена връзка с терористичната мрежа на Ал Кайда в Ирак. Рожденната й дата е свързана с американската инвазия в страната през 2003 година, целяща да свали от власт диктатора Саддам Хюсеин и да отстрани от управлението всички негови сунитски привърженици в Републиканската гвардия и тайните служби. По този начин стотици хиляди иракски сунити, сред които много държавни служители, но и войници, офицери и генерали бяха извадени от обществения живот на страната. "Ако не се беше стигнало до подобно развитие след нахлуването на американците, ИД вероятно нямаше да я има", казва Гюнтер Майер от Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц.

Всичко започна в Ирак...

По онова време бившите привърженици на Саддам Хюсен се организират за съпротива срещу американските войски. Така възниква организацията "Ал Кайда в Ирак", основана от Абу Мусаб аз Заркауи. Страната започва да привлича като магнит джихадисти и от други страни, а след убийството на Заркауи през 2006 година организацията се преименува на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" /ИДИЛ/.

В началото на 2013 година тя използва възникналия вакуум в управлението на Сирия, за да експандира. Новото й име " Ислямска държава" подчертава и претенцията на джихадистите да създадат халифат на територията на различни държави: Сирия, Ирак, Ливан и Палестина. В края на 2013 година ислямистите успяха да се настанят трайно в североизточната сирийска провинция Рака, която използват като база за нови нападения.

Предшествениците на "Ислямска държава" се появиха като съпротива на американската инвазия в Ирак

Истинската експанзия обаче започна с превземането на Мосул през това лято, казва близкоизточният експерт Майер за ДВ. Този град беше нещо като крепост на привържениците на бившия дикатор Саддам Хюсеин. След като джихадистите поеха контрола над него, те получиха подкрепата на въпросните среди, в които имаше много добре обучени кадри - бойци или бивши генерали, решени да си отмъстят на тогавашния шиитски иракски премиер Нури ал Малики за неговата дискриминационна политика спрямо сунитите. Джихадистите опустошиха трезорите на централната банка в Мосул и заграбиха милиарди долари.

Притегателен център за радикални мюсюлмани

Походът на терористите продължи в посока Багдад, след като много иракски армейски части бяха дезертирали и без съпротива изоставяха на ислямистите модерните си оръжия. Лидерът на групировката Ал Багдади провъзгласи завоюваните територии за халифат и въведе законите на шериата. Представителите на всички други религиозни общности, като християни или язиди, са подложени на безпощадни гонения и убийства.

Междувременно много млади мюсюлмани и конвертити от цяла Европа се стичат към Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава". По данни на германското разузнаване, за ислямистката групировка се сражават и 550 бойци от Германия /данни от ноември 2014/.

Смята се, че общо организацията разполага с 50 000 бойци. "Това са мюсюлмани-сунити, които са силно мотивирани да се бият в защита на своите единоверци срещу шиитите. Освен това те са привлечени от щедрите парични възнаграждения, които дава ИД", посочва близкоизточният експерт Гюнтер Майер.

Тренировъчен лагер на ИД в Ирак. Смята се, че има около 40 подобни лагера в Сирия и Ирак

През последните няколко месеца терористите превзеха многобройни петролни и газови находища, събират данъци и мита и печелят много добре от рекет и отвличания с цел получаване на откуп. По този начин "Ислямска държава" се самофинансира и не е зависима от подкрепата на богати араби от Персийския залив. Според различни оценки, дневният оборот на "Ислямска държава" е между един и три милиарда евро.

Близкоизточните експерти са единодушни, че възходът на ИД може да бъде спрян единствено с помощта на умерените сунити от региона. "Голямото мнозинство от хората там са против "Ислямска държава" и техния радикализъм. Ако те успеят да се обединят и да се органазират по-добре във военно отношение, краят на ислямистите може да дойде много по-бързо, отколкото предполагаме днес", казва германският експерт Удо Щайнбах.

 

 

 

 

 

 

 

 

Три деца са спасени в Природен парк „Сините камъни“

http://press.mvr.bg/NEWS/news141214_02.htm

Над 250 полицаи, спасители, граничари и хеликоптер участваха в мащабната спасителна операция

Самолет се разби в жилищна сграда в Джорджия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481328

Малък самолет се разби в жилищна сграда в американския щат Джорджия. В резултат на произшествието е загинал пилотът на самолета. По данни на сайта Florida Times-Union, инцидентът е станал югоизточно от главната писта на летището Малкълм Маккинън. В момента на инцидента обитателите на къщата не са били у дома.
Малък самолет се разби в жилищна сграда в американския щат Джорджия. В резултат на произшествието е загинал пилотът на самолета. По данни на сайта Florida Times-Union, инцидентът е станал югоизточно от главната писта на летището Малкълм Маккинън. В момента на инцидента обитателите на къщата не са били у дома.

Самолет се разби в жилищна сграда в Джорджия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481324

Малък самолет се разби в жилищна сграда в американския щат Джорджия. В резултат на произшествието е загинал пилотът на самолета. По данни на сайта Florida Times-Union, инцидентът е станал югоизточно от главната писта на летището Малкълм Маккинън. В момента на инцидента обитателите на къщата не са били у дома.
Малък самолет се разби в жилищна сграда в американския щат Джорджия. В резултат на произшествието е загинал пилотът на самолета. По данни на сайта Florida Times-Union, инцидентът е станал югоизточно от главната писта на летището Малкълм Маккинън. В момента на инцидента обитателите на къщата не са били у дома.

Евтиният петрол съсипва Венецуела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247490_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0

 Венецуела е най-големият износител на петрол в Латинска Америка. Страната почти не изнася друго освен петрол, чиито продажби формират над половината от държавните приходи. Външният министър на страната Рафаел Рамирес си представяше, че с активното участие на Русия ще успее да убеди страните от ОПЕК да намалят производството и така да стабилизират цените на международните пазари. Напразно - на последната си среща в края на ноември във Виена, ОПЕК остави непроменени квотите за добив на петрол. С това настъпва "часът на истината за Венецуела", коментира по този повод Франсиско Родригес от "Bank of America Merill Lynch", цитиран от ФАЦ.

Но още преди да се сринат цените на петрола, страната страдаше от политически и икономически проблеми. Високата инфлация и дефицитът на стоки изкара в началото на годината много хора на протести, при чието потушаване загинаха няколко десетки души. Тогава цената на петрола все още беше 100 долара за барел, а сега е паднала до около 60 долара. Ако цените се задържат така, през 2015 година Венецуела ще се окаже с огромен дефицит от порядъка на 25 милиарда долара, е изчислил експертът Родригес. Без адекватна програма за справяне с новата ситуация, страната рискува да остане без чуждо финансиране - т.е. няма да получава нови кредити.

"Виновниците" са в чужбина

Вместо да се работи над подобна програма, управляващите в страната предпочитат да търсят намесата на "чужди сили". Президентът Николас Мадуро смята, че има "тъмни сили", виновни за сегашните несгоди на страната. Той обвинява САЩ, че заливат пазара с петрол, добиван от фракинг, който вредял на околната среда. Имало и финансова блокада срещу Венецуела: "Другите страни плащат между 5 и 9 процента лихви по кредитите, а от нас искат цели 35 на сто", гневи се Мадуро и недоумява, как може Венецуела да се смята за по-рискована страна, отколкото някои държави, намиращи се във война или засегнати от епидемията с ебола например. Президентът е убеден, че причините за това са чисто политически, а не икономически, за което той обвинява международните рейтингови агенции и дясната опозиция в страната.

Президентът Мадуро смята, че чужди сили се опитват да дестабилизират държавата

В същото време Венецуела продължава да намалява производството на петрол. През ноември добивът е бил 2 470 барела на ден - 8 процента по-малко отколкото преди година и цели 25 процента в сравнение с края на 90-те години. В същото време заради технически проблеми в рафинериите си, страната е принудена да покрива нуждите си от бензин частично с внос. През тази година брутният вътрешен продукт на Венецуела ще спадне с 3 процента, а през следващата година отрицателната тенденция ще продължи, твърдят икономисти.

Наследството на Чавес

Починалият през март 2013 г. бивш президент на страната Уго Чавес завеща много проблеми на своя съмишленик Николас Мадуро: държавният дефицит, възлизащ на 17 на сто от БВП на страната, е само най-тежкият от тях. За да се справи с положението, държавата пусна печатницата за пари, което пък подгони инфлацията нагоре - в момента тя се изчислява на 60 процента. Националната валута - боливарът - продължава да се обезценява, а курсът на щатския долар на черния пазар е 28 пъти по-висок от официалния курс (6,30 боливара за долар). Заради евтиния петрол, валутните постъпления на Венецуела са спаднали с 30 процента, предаде ДПА. Валутният дефицит пък носи след себе си и дефицит на стоки - все по-често от рафтовете на магазините изчезват основни хранителни стоки като брашно, захар и мляко, има проблеми и с някои основни лекарства.

Актуално социологическо проучване показа, че популярността на венецуелския президент продължава да спада - в момента едва всеки четвърти гражданин го подкрепя. С помощта на специална "комисия за намаляване и оптимизиране на държавните разходи" той се опитва да санира държавните финанси. Има идеи за орязване на някои "непродуктивни и луксозни разходи", а данъците върху алкохола и луксозните стоки бяха увеличени. Заради неуместната държавна намеса в ценообразуването, много от цените във Венецуела са изкривени. Така например меню от хамбургер с пържени картофи и Кока-кола струва цели 16 евро, а резервоар бензин може да се напълни за по-малко от едно евро.

 

 

 

 

 

 

 

Кога медиитe предпочитат да си мълчат?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247489_%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82e+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D1%82%3F

 За трета поредна година Институтът за модерна политика (ИМП) с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ изследва проблема за мълчанието на българските медии по обществено значими теми. Тежките финансови проблеми на повечето български медии и зависимостите им от управляващите и свързаните с тях олигархични кръгове продължават да теглят страната към дъното на класациите за медийна свобода. Ярко проявление на този факт е изпадането на България до стотното място на авторитетната класация на „Репортери без граници“.

Анкета сред стотина медийни експерти, журналисти, издатели и представители на неправителствени организации номинира над сто отбягвани от българските медии проблеми с широка значимост през миналата 2013 година. Сред попадналите в по-тясната селекция теми, експертите откроиха 13 особено значими по критерия „степен на нарушаване на обществения интерес“. За тях или се мълчи изцяло, или до зрителите, слушателите и читателите достига само пресята, повърхностна и непълна информация.
Медиен комфорт за „гнилите ябълки“
Иво Инджов от Института за модерна политика съзира трайна тенденция да се мълчи по тежкия проблем за контрола над банковия сектор. Като особено вреден, експертите оценяват и медийното мълчание по един важен аспект от антипотребителското поведение на банките – „клептобанкирането“, т.е. неправомерното повишаване на лихвите от страна на банките за отпуснати кредити по вече сключени договори. Защо публичните и частните средства за масова информация предпочитат да мълчат относно някои драстични посегателства срещу правата на банковите клиенти?
Две са възможните причини за това, че имената на некоректните банки се споменават от медиите много рядко, смята медийният експерт Иво Инджов: “Едната е свързана със страха от рестриктивния закон за кредитните институции, който предвижда драконовски глоби за нарушаване на банковата репутация. Другата причина се корени във факта, че банките заедно с мобилните оператори остават най-големите рекламодатели в медиите“, допълва Инджов. Вероятно поради това остава премълчавана и скандалната практиката на мобилните оператори да използват съмнителни или направо незаконни методи за събиране на дългове.
 Темата за контрола над банките също беше пренебрегвана тема, докато не се стигна до скандала с КТБ
Темата за контрола над банките също беше пренебрегвана тема, докато не се стигна до скандала с КТБ
Журналистическата етика също е тема-табу
Проблемите на журналистическата етика, както и манипулациите със системата за „случайно“ разпределение на делата в съдилищата също спадат към най-отбягваните медийни теми през 2013-та. Медиите все по-често отразяват тежки криминални случаи, като ги превръщат в национални драми. Илюстрации на тази тъжна констатация са публикуваните в редица медии необработени снимки на жертви на брутално насилие. Спазването на основни етични норми в журналистиката също се превръща в тема-табу, е отбелязано в анализа на последната анкета за темите, които медиите предпочитат да отбягват.
Подобен непрофесионализъм и грубо потъпкване на етичните норми неизбежно поставят много въпроси: „В какви случаи е резонно да се представя насилие в медиите и с какви мотиви се прави това? Докъде се простира свободата на медиите и къде се къса връзката между професионализма и журналистическата етика? Какви послания отправят медиите с подобни снимки? Не се ли фокусира медийният интерес в по-голяма степен върху насилника, отколкото върху жертвата? Изводът е, че спазването на журналистическата етика е тема „табу“ за редица вестници и онлайн медии в България“, обобщава Иво Инджов, който цитира становище на Комисията за етика в печатните медии.
Малки смели сайтове
Автоцензурата на журналистите в България в редица случаи е дори по-силен фактор от натиска на работодателите им да се пише или да не се пише за даден проблем, твърди Инджов. Той смята, че зад голяма част от темите-табу в българските медии стои страхът на пишещите да не загубят работата си в условията на свиващия се медиен пазар в България. „Проблеми за медийната свобода продължават да създават неизяснената собственост и зависимостите на редица частните медии. Но има и малки смели сайтове, като „Е-вестник“ и „Бивол“, които неуморно пишат по неудобните и отбягвани теми, напук на българската медийна „омерта“, заключава медийният експерт Иво Инджов.
 
 
 
 
 
 
 
 

Жена дължи 19 000 лева на Община Варна

http://pik.bg/жена-дължи-19-000-лева-на-община-варна-news261087.html

Жена дължи 19 000 лева на Община Варна

Общинската съветничка Благомира Александрова е натрупала задължения към Община Варна в размер на 19 000 лева. Сумата е от системно неплащане на наема за кафе-сладкарницата в Спортен комплекс „Приморски” от 87 кв.м. За ползването й местната депутатка сключила през 2009 година 5-годишен договор с община Варна чрез фирмата си „Джаки-83”, пише "Монитор".

Данните бяха изнесени на заседание на общинската комисия по собственост и стопанство. Според направената справка, Александрова започва да нарушава договорните отношения, като не плаща месечния си наем от 1463 лева още в годината на контракта. 

Заради некоректността й следва прекратяване на договора с уведомително писмо от кмета през 2010 година. Бизнесдамата обаче отказва да го получи и през 2013 година следва кметска заповед за изземване на имота.

Следва обжалване на кметското постановление и в началото на тази година Варненският административен съд излиза с решение за отхвърляне на жалбата. 

На втора инстанция общината отново печели делото, а само преди дни и Върховният административен съд се произнася, че „Джаки-83” стопанисва неправомерно кафе-сладкарницата.

През времето на водените дела Александрова е продължила да ползва заведението, като е просрочила и крайната дата на сключения 5-годишен договор, който е до месец май т.г. Имотът е освободен едва в началото на ноември. 

Куриоз! Да живееш 15 години без да плащаш наем

http://pik.bg/куриоз-да-живееш-15-години-без-да-плащаш-наем-news261085.html

Куриоз! Да живееш 15 години без да плащаш наем

Майка и дъщеря вече цели 15 години си живеят в общинско жилище във Варна, без да плащат нито една стотинка от дължимия минимален наем, информира "Монитор".

Вместо да се тревожат за набъбналата сметка, която дължат на местната хазна, те за пореден път написали молба до администрацията да им бъде опростена дължимата сума. По сметки на районното кметство „Младост”, на чиято територия се намира общинското жилище, за 15-те години в него наемателките са задлъжнели с над 5500 лева.

На заседанието на общинската комисия по социални дейности стана ясно още, че през всичките тези години, срещу двете са натрупани и огромно количество писма, събрани в дебела преписка. Становището на общинарите е, че дължимата сума няма да им бъдат опростена и трябва да се плати. Отсега нататък при постъпването на молби за опрощаване на общински наеми, ще се взима под внимание не само становището на съответния районен кмет, но и на домоуправителя на сградата, в която молителите живеят, решиха още общинарите.

Св. мчци Тирс, Левкий, Филимон, Ариан и Калиник

http://www.cross.bg/zapovyadal-tirs-filimon-1444012.html

/КРОСС/ Светите мъченици Тирс, Левкий и Калиник били родени във Витинската област, но израснали в град Кесария. Те пострадали заради Христа при царуването на император Деций (управлявал от 249 до 251 г. сл. Р. Хр., бел.ред.). Един от областните управители на име Кумврикий пристигнал в Кесария от Никомидия и ревностно утвърждавал тук идолопоклонството, грижейки се усърдно за идолските капища и жертви и за всичко онова, което е приятно на врага на човешкия род - дявола. Той принуждавал към същото и местните жители, като привличал едни с ласкателства, а други - със заплахи. Сред кесарийските граждани имало един човек на име Левкий, мъж честен, разумен, учен и благороден. Като видял какви беззакония се вършат, той силно скърбял в душата си и се разпалвал с все по-голяма ревност по Бога. Той нямал повече сили да таи пламъка на ревността в душата си и не пожелал да крие истинската вяра, която изповядвал, затова неочаквано се явил при управника и казал: - Кумврикий, защо се въоръжаваш против собствената си душа, като почиташ безчувствените и глухи идоли и увличаш в това печално заблуждение много други? Хора като тебе са по-безчувствени от камъните и дърветата, защото не искат да познаят своя истински Бог и Спасител и не желаят да живеят в светлина, оставяйки мрака на заблудите. Безумният управник не понесъл истината, изпаднал в ярост и заповядал веднага, без разпит, Левкий да бъде бит

14 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-amyndsen-1444013.html

/КРОСС/ 1819 г. - Алабама става щат на САЩ. 1900 г. - Квантова механика: Германският физик Макс Планк представя в Берлин своя Закон на Планк.1911 г. - Норвежката експедиция на Роалд Амундсен достига първа до Южния полюс, като изпреварва с 34 дни англичаните, водени от капитан Робърт Скот.1935 г. - Томаш Масарик подава оставка като президент на Чехословашката република.1939 г. - Зимната война: Съветският съюз е изключен от Обществото на народите, заради нападението срещу Финландия.1941 г. - Царство България обявява символична война на САЩ.1955 г. - България е приета за пълноправен член на ООН заедно с Албания, Австрия, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия, Йордания, Лаос, Португалия, Румъния и Испания.1989 г. - Организирана е жива верига около сградата на Народното събрание на България с искане да се отмени Член 1 от Конституцията на Народна република България.1995 г. - Официално е подписано Дейтънското споразумение в Париж, с което официално се поставя край на близо четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.2004 г. - Открит е виадукт Мийо - най-високият мост в света, разположен в близост до Мийо, Франция.   Фотография: Роалд Амундсен

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1444010.html

/КРОСС/ Вежди Рашидов, скулптор, министър на културата Иван Вуцов, български футболистПетър Миладинов, футболист и треньорСвилен Нейков, треньор по гребане

Преглед на печата

http://www.cross.bg/abonament-golemite-benzinostantziya-1444011.html

/КРОСС/ „Харчим 150 милиона на ден за Коледа" - Със скорост 150 млн. лева на ден ще харчат българите за Коледа и Нова година. За десетте почивни дни у нас прогнозите сочат 1,5 млрд. оборот в големите вериги. Това е повече от миналата година, когато харчовете на ден стигнаха близо 100 млн. лв. „Стандарт" „Нелегална бензиностанция обикаля из София" - Нелегална бензиностанция с 38 590 литра горива без документи разкриха митническите служители в село близо до София. Търговците на черно използвали микробус "Мерцедес", в който имало монтирана бензиноколонка и с него обикаляли да зареждат на адреси из столицата. „Труд" „Росен Петров напусна партията на Бареков" - Росен Петров - бившият тв водещ и настоящ депутат, напусна "България без цензура" вчера, съобщи самият той пред „24 часа". „Той е интелектуален човек и не може да работи на бързи обороти", казва евродепутатът. „24 часа" „Чаршафите с Аушвиц свалени от нета" - Обявата за чаршафите с нарисувания път към нацисткия концентрационен лагер. „Телеграф" „Дупките минават на абонамент" - Дупките и знаците по големите булеварди в столицата ще минат на годишен абонамент за поддръжка от следващата година. "За обществената поръчка са кандидатствали 13 фирми", каза вчера зам

Иван Вуцов: Приятно съм изненадан, че доживях до 75 години!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480971

Иван Вуцов на 75 години!
Роден е на 14 декември 1939 г. в Габрово. Започва да играе в местния “Янтра”, после, докато е в казармата, носи екипа на пловдивския “Ботев”. През 1960 г. преминава в “Левски”, където остава до 1969 г., за да завърши кариерата си в “Академик” .
След това е треньор - първо два пъти в “Левски”, където става шампион,
Иван Вуцов на 75 години! Роден е на 14 декември 1939 г. в Габрово. Започва да играе в местния “Янтра”, после, докато е в казармата, носи екипа на пловдивския “Ботев”. През 1960 г. преминава в “Левски”, където остава до 1969 г., за да завърши кариерата си в “Академик” . След това е треньор - първо два пъти в “Левски”, където става шампион,

Какво си мисли бащата, когато намери презерватив в джоба на 13-годишната си дъщеря

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481041


- Тате, как е устроен мозъкът?
- Остави ме, бе!
- Айде, бе, тате, кажи ми…
- Махай се, бе, не виждаш ли, че друго имам в главата...
***
Момче отива при баща си с въпрос:
- Тате, може ли да се пресича улицата на червено?
- Може, обаче има едно условие. Трябва и двете ръце да са ти вдигнати.
- Това пък защо?
- Тате, как е устроен мозъкът? - Остави ме, бе! - Айде, бе, тате, кажи ми… - Махай се, бе, не виждаш ли, че друго имам в главата... *** Момче отива при баща си с въпрос: - Тате, може ли да се пресича улицата на червено? - Може, обаче има едно условие. Трябва и двете ръце да са ти вдигнати. - Това пък защо?

Борисов заминава на официално посещение в Берлин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481314

На 14 и 15 декември 2014 г. премиерът Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Берлин. В понеделник министър-председателят ще разговаря с Федералния канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
В българската делегация са включени заместник министър-председателят по координация на
На 14 и 15 декември 2014 г. премиерът Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Берлин. В понеделник министър-председателят ще разговаря с Федералния канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В българската делегация са включени заместник министър-председателят по координация на

Китай се стреми към МКС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247488_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%9C%D0%9A%D0%A1

 Китайски организации предложиха на ”Роскосмос” да проведат редица съвместни проекти на Международната космическа станция (МКС).

Представени са над десет проекта, включително и такива, които предвиждат дълго пребиваване на китайските специалисти на борда на МКС. Някои са достатъчно оригинални.

Например има предложение да бъде изпитана в орбита ефективността на традиционната китайска медицина: според някои предположения тя ще помогне за справянето с негативните последици от пребиваването в безтегловност. Проектите са предадени за експертиза в институтите на Руската академия на науките.

Интересът на Китай към МКС е напълно закономерен, - казва член-кореспондентът на Руската академия на космонавтиката Андрей Ионин:

- Китайците току-що започнаха да строят собствена орбитална станция и многогодишният опит за създаване на такива конструкции, въплътен в МКС, би им бил много полезен.Човек, дори който току-що се готви за полет до МКС, все едно подробно се запознава със станцията, регламентите на взаимодействие, методиките за поддържане на организма на дълги полети. Това в Китай засега го няма. Смятам, че има смисъл Русия да сключва толкова мащабни сделки само при условие, че Китай ще строи орбиталната си станция с нейно участие.

Плановете на Русия и Китай за съвместното използване на МКС, дори да става дума само за руския сегмент, може да срещне нееднозначна реакция от страна на основния партньор на Русия за МКС – САЩ. Защото американците от през 90-те г. на миналия век блокираха участието на Китай в проекта на МКС. Ако говорим конкретно за американската НАСА, то отношенията на ведомството с китайските граждани са доста враждебни. Всички помнят инцидента с давност година и половина, когато китайски сътрудник на НАСА бе арестуван при опит да изнесе от САЩ компютър със секретна информация. След това Конгресът на САЩ прие закон, с който се забранява на представителите на Китай да се намират на териториите на които и да е подразделения на НАСА. А сега нека да помислим: как ще реагират американските партньори на намерението на Русия да включи в екипажа китайски тайконавт? Вариантите могат да бъдат различни.

От „Роскосмос” смятат, например, че САЩ няма да започнат да възразяват, че китайски специалист ще посети МКС в средносрочна перспектива. Тъкмо сега се съгласуват програмите за използване на МКС до 2020 г. и на подготвителния етап винаги има място за компромиси.

Тази година отношенията между Русия и Китай в сферата на космоса съществено се активираха, особено след като Западът въведе санкции срещу Русия, включващи забрана за предоставяне на технологии. Според заявлението на вицепрезидента на китайската държавна промишлена корпорация «Great Wall» Чжао Чунчао китайските власти са готови да снемат всички ограничения за износ на аерокосмически комплектуващи изделия в Русия с цел осигуряване на взаимодействие с руските партньори.

Борисов заминава на официално посещение в Берлин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481305

На 14 и 15 декември 2014 г. премиерът Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Берлин. В понеделник министър-председателят ще разговаря с Федералния канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
В българската делегация са включени заместник министър-председателят по координация на
На 14 и 15 декември 2014 г. премиерът Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Берлин. В понеделник министър-председателят ще разговаря с Федералния канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В българската делегация са включени заместник министър-председателят по координация на

Коледни снимки на принц Джордж

http://europe.actualno.com/Koledni-snimki-na-princ-Djordj--news_446263.html

Три коледни снимки на розовобузестия принц Джордж бяха пуснати от британското кралско семейство в събота, предаде БГНЕС. Снимките показват 17-месечния Джордж в двор в двореца Кенсингтън, където ро...

Парите за пиано на Хасан и Ибрахим са събрани

http://society.actualno.com/Parite-za-piano-na-Hasan-i-Ibrahim-sa-sybrani-news_446264.html

Парите, необходими за закупуване роял на близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, вече са събрани, пише "Монитор". Това става по време на благотворителен коктейл. Близнаците, които прославиха ...

Хипопотамът на Драго Чая почина внезапно в зоопарка

http://pik.bg/хипопотамът-на-драго-чая-почина-внезапно-в-зоопарка-news261084.html

Хипопотамът на Драго Чая почина внезапно в зоопарка

Аутопсията на хипопотама Цура, който почина внезапно в петък в Столичния зоопарк, показа наличие на сърдечни проблеми. Животното обаче не давало никакви признаци, че е болно. Дори вечерта преди да издъхне яло, пише "Телеграф".

"Тя беше по-лакома и винаги избутваше мъжкия, когато се хранят. На сутринта, когато гледачите ги пускат да ядат, пръв излязъл мъжкия хипопотам Норман. В 11 часа обаче намерили Цура починала", разказва директорът на зоопарка Манол Нейков. 

При аутопсията лекарите се натъкнали на изтънял сърдечен мускул. Същевременно той бил много мек. Според лекарите става дума за хронично сърдечно заболяване. 

Цура идва в Софийския зоопарк през 1993 г. Преди години хипопотамката беше осиновена от тв водещия Драгомир Драганов - Чая. 

Временно затварят едното платно на бул."Вл.Варненчик"

http://www.moreto.net/novini.php?n=273990

От днес, 14-ти декември (неделя ) се затваря за движение южното платно на бул. „Владислав Варненчик“ в участъка от бул. „Република“ до бул. „Хр. Смирненски“. Движението ще се извършва двупосочно в северното платно. Няма да има промяна на спирките на градския транспорт, съобщиха за Moreto.

Финални преговори за пенсионната реформа

http://pik.bg/финални-преговори-за-пенсионната-реформа-news261082.html

Финални преговори за пенсионната реформа

Финални преговори за пенсионната реформа предстоят днес. Социалното министерство, бизнесът и синдикатите ще се опитат да постигнат съгласие по предложеното увеличение на възрастта за пенсиониране с четири месеца от догодина, информира Нова ТВ.

Социалният министър Ивайло Калфин настоява увеличението да е плавно – с два месеца. Синдикатите искат увеличаването на възрастта да бъде замразено и през 2015 година.

Днес изтича крайният срок за внасяне на промени преди второто четете на бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2015 година следващата седмица.



70 тона застояли пестициди тровят ловешко село

http://www.bnews.bg/article-124389

В истински кошмар живеят от години жителите на ловешкото село Карлуково.

Игрите на санкции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247487_%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8

 Анексията на Крим и последвалият конфликт в Източна Украйна влошиха отношенията между Запада и Русия до степен, непозната от Студената война. Западът се опита да притисне Русия да промени политиката си първоначално чрез остри предупреждения и изолация, а след това и с въвеждане на политически и икономически санкции, които бяха поетапно разширявани.

Към санкциите, налагани от Европейския съюз и САЩ, се присъединиха много държави, някои от които са на половин свят разстояние от Украйна като Япония, Австралия и Нова Зеландия. Конфликтът изправи пред сложна политическа дилема дори Швейцария, която бе принудена да се откаже от традиционния си неутралитет.

Русия демонстрира пренебрежение към западните ограничения, насочи се към партньори в Азия и Южна Америка и обяви “ответни мерки”.

Ограничения срещу физически и юридически лица
Въвеждането на ограниченията срещу Русия започна през първите дни на март, след разполагането на руски части в Крим, изтласкването на украинските сили и решението на местните власти статутът на полуострова и Севастопол да бъде определен на референдум.

САЩ направиха първата стъпка на 4 март, замразявайки инвестиционното и военно сътрудничество с Русия и отменяйки двустранни преговори и планирани конференции. Ден след кримския референдум от 16 март, на който 96 процента от гласовете бяха “за” присъединяване към Русия, САЩ и Европейският съюз наложиха санкции срещу руски и украински официални лица като замразиха техни банкови и активи, а освен това им отказаха входни визи. Оттогава “черните списъци” периодично бяха разширявани с имената на политици, офицери и високопоставени държавни служители от Русия, Източна Украйна и Крим, както и олигарси от близкото обкръжение на Путин. Списъците, приемани от отделните държави, се различават и най-дълъг изглежда е съставения от ЕС с включени над 130 имена.

Почти веднага Русия отговори със свой “черен списък” на граждани на САЩ, ЕС и Канада. Имената в руските списъци обаче така и не бяха оповестени. Високопоставен източник, пожелал анонимност, заяви пред РИА Новости, че включените в списъка ще научат за това едва на руската граница.

На 1 октомври председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поиска Москва да оповести имената на евродепутатите, на които е забранено да влизат на руска територия и да обясни причините. Руското министерство на външните работи отказа, заявявайки лаконично, че ограниченията са за хора, които имат “агресивна позиция към Русия и активно работят за въвеждане на допълнителни санкции срещу нея”.

Най-новото актуализиране да списъците на ЕС бе в края на ноември, а едва преди няколко дни Япония също включи в ограниченията нови физически и юридически лица.

Известно време след мерките срещу физическите лица санкции бяха наложени и срещу юридически структури, с които е забранено да се встъпва в каквито и да е бизнес отношения. Тези списъците също периодично бяха разширявани и в момента европейският включва около 30 имена. Това са компании, печелещи от анексията на Крим като руския нискотарифен авиопревозвач Доброльот (който в крайна сметка обяви фалит), както и структури на полуострова и в Източна Украйна - например, самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Секторни санкции

Следващата голяма вълна санкции бе през юли, като на прицел бяха взети ключови сектори на руската икономика. Първи действаха САЩ, които насочиха ограниченията към руския енергиен сектор (петролния гигант Роснефт и газовата компания Новатек), срещу оръжейната промишленост и машиностроене, както и срещу големи руски банки с държавно участие - първоначално срещу Внешекономбанк и Газпромбанк, а малко по-късно и срещу Банката на Москва, ВТБ и Росселхозбанк. Тези санкции се различаваха от традиционните наказателни мерки на САЩ, които на практика напълно лишават компаниите в “черните списъци” от възможността да правят какъвто и да е бизнес с американски фирми. Вместо това бе ограничен достъпът до американския капиталов пазар и по-точно до средносрочното и дългосрочното финансиране. Целта бе финансов натиск върху Русия и минимални щети за американските партньори на руските концерни.

Европейският съюз едва две седмици по-късно обяви своя вариант на секторните санкции. Брюксел забрани инвестиции в инфраструктурния, транспортния, телекомуникационния и енергийния сектор, както и в добива на петрол, газ и минерали. Вратите за доставки на оборудване, финансиране и застрахователни услуги бяха затворени. Европейските финансови институции бяха лишени от възможността да отпускат кредити или да придобиват дялове в проекти, засегнати от секторните санкции. Блокирани бяха износът и вносът от Русия на оръжия и стоки с двойно предназначение.

Брюксел също насочи санкциите си към водещи играчи в руския банков сектор - Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЕБ и Росселхозбанк, без обаче да включва в ограниченията европейските им подразделения. Достъпът на Русия до капиталовите пазари в ЕС бе ограничен със забраната европейски граждани и компании да купуват и продават облигации, акции или каквито и да било финансови инструменти с падеж над 90 дни, емитирани от руски финансови институции. В последствие, при поредното затягане на санкциите през септември, този срок бе намален до 30 дни.

Особено силно засегнати от западните санкции са добивът на петрол и газ в Арктика, дълбоководните шелфови сондажи и добивът от шистови пластове. Европейците този път изпревариха американците, но в крайна сметка тази стратегическа сфера бе лишена от технологии, стоки и услуги, които не могат да бъдат намерени другаде.

Ответният удар

Москва отвърна с удар върху сектор, който в ЕС е изключително чувствителен - селското стопанство. На 6 август Русия забрани вноса на селскостопанска продукция от страните, въвели икономически санкции срещу руски физически или юридически лица. Ембаргото засегна ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, като в забранителния списък бяха включени месни и млечни продукти, плодове, зеленчуци, риба и ядки. Решението удари както западните производители, така и руските потребители. Русия внасяше голяма част от необходимите й храни, като през 2013 година 40 % от внесената селскостопанска продукция е идвала от ЕС. Москва започна преговори с редица южноамерикански държави, опитвайки се да намери алтернативни източници, като същевременно полага усилия да попречи на заобикалянето на ембаргото през страни като Турция, Беларус и Казахстан.

Европейските производители реагираха бурно на загубата на руския пазар, а Европейската комисия се опита да намали щетите за селскостопанския сектор, използвайки част от антикризисния си фонд от 400 милиона евро.

Няколко дни след хранителното ембарго Москва забрани държавните покупки на чуждестранни стоки на леката промишленост от всички страни с изключение на членките на Митническия съюз (обединяващ Русия, Беларус и Казахстан - бел. авт.). В списъка на забранените стоки попаднаха текстилни изделия и определени видове облекло.

САЩ и ЕС “върнаха жеста” в средата на септември, разширявайки санкциите срещу финансовия, отбранителния и енергийния сектор. Според руската агенция РБК санкциите, въведени от САЩ през септември, са засегнали над 90 % от руския петролен сектор и почти целия газов сектор.

Равносметката

В санкциите срещу Русия се включиха редица международни организации. Някои държави въведоха други ограничения, а частни компании се отказаха от съвместни проекти за милиарди. Появиха се слухове за втори кръг руски санкции, както и за планове на Москва да затвори въздушното пространство над Сибир за транзитни полети. Според дипломатически източници в момента ЕС не е склонен да налага нови санкции освен при изостряне на ситуацията в Източна Украйна.

В крайна сметка руската икономика изпадна в затруднено положение на фона на съчетаването на санкциите и срива в цените на петрола. Рублата рязко се обезцени, инфлацията се ускори. Държавни компании, включително петролният концерн Роснефт, поискаха финансиране от правителството, застрашавайки да пресушат резервните фондове на Москва. Държавният секретар на САЩ Джон Кери обаче бе принуден да признае, че санкциите не са успели да променят политиката на Кремъл спрямо Украйна, а руският премиер Дмитрий Медведев посочи, че санкциите вредят и на Русия, и на Запада.     Елена Савова

БТА  

 

Дупките и знаците по булевардите минават на абонамент

http://pik.bg/дупките-и-знаците-по-булевардите-минават-на-абонамент-news261081.html

Дупките и знаците по булевардите минават на абонамент

Дупките и знаците по големите булеварди в столицата ще минат на годишен абонамент за поддръжка от следващата година. „За обществената поръчка са кандидатствали 13 фирми”, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов по време на представянето на проектобюджета за 2015 г., пише "Монитор".

София ще бъде разделена на шест зони, а фирмите ще се грижат за уличната мрежа за срок от 4 години. Те ще имат ангажимент да кърпят зейналите ями и да пренареждат тротоарите, като освен това ще се грижат за знаците, шахтите и маркировката по шосета. Компаниите, които спечелят, ще трябва да налагат контрол върху ремонтите и ще отговарят за състоянието на мостове, пасарелки, водостоци и пешеходни подлези.

Фирмите ще имат 6-месечен гратисен период да приведат улиците на определеното ниво за поддръжка, каза още Христов. Целта е фирмата, която спечели, да разполага с определен годишен бюджет, за да поддържа изцяло пътната мрежа в добро състояние. Тя сама ще преценява каква технология да използва, за да изпълнява ремонтите.

Всеки месец ще се проверява дали фирмите вършат работата си и ще се гледа за нови ями или липсващи знаци. При неизпълнение на някоя задача ще се налагат и солени глоби. Така, ако някоя фирма си позволи по шосето да има неизпълнени от 1 до 3 критерия, общината ще й плати само половината сума за месеца. Ако неизпълнението показателите е от 3 до 10, то компанията ще се прости със 70% от бюджета си за съответния булевард. „В случай, че 25% от улиците в зоната не покриват изискванията, на фирмата ще й бъде платено само половината от възнаграждението. При такива три нарушения автоматично ще се прекратява договорът на компанията”, обясни Христов. Ако някой самоволно разкопае улица или открадне знак, фирмата ще трябва да го поправи. „След това те могат да си търсят парите по съдебен път от лицето”, обясни Христов.

Идеята е фирмите сами да бъдат стимулирани да използват качествени материали.

Шосетата, които са в гаранция след извършен основен ремонт, пък ще бъдат поддържани от изпълнителя само за дефекти, причинени от кражби и вандализъм.

Второкласните и третокласните улици обаче ще продължат да се реконструират по стария начин, а причината е, че общината не разполага с огромен бюджет, който да стигне за въвеждането на абонамента за всички пътища.

За кърпенето на дупки кметството и догодина ще задели около 24 млн. лв.

Нов асфалт за 16 трасета

16 ключови булеварда в столицата ще бъдат ремонтирани през следващата година  Това каза вчера зам.-кметът по транспорт Любомир Христов по време на представянето проектобюджета за 2015 г. През лятото е предвиден ремонт на основната артерия на града - бул. „Цариградско шосе” - от бул. „Пейо Яворов” до 4-ти км и от надлеза над бул. „Александър Малинов” до Околовръстния път. За да няма кошмар с трафика, артерията на града няма да се затваря изцяло, а ремонтът ще се прави с прехвърляне на движението от едното платно към другото. За ремонта на „Цариградско шосе” ще се заделят още 12 млн. лв., а с парите ще се обнови и подлезът при хотел „Плиска”. По изричното настояване на кмета на града Йорданка Фандъкова  стогодишните павета ще останат по бул. „Дондуков”. Те обаче ще се пренаредят, а майстори ще обновяват участъка от ул. „Кракра” до Младежкия театър. Трамвайните релси също ще бъдат подменени, а около спирките ще се направят перони. Ремонтът на трасето ще струва около 8 млн. лв. Едрият калдаръм обаче ще изчезне от булевардите „Прага” и  „Монтевидео”, които също трябва да се обновят догодина. Ремонт е предвиден и за кръговото около Руски паметник. Предстоящата реконструкция ще превърне трасето в класическо кръгово, а трамваят ще излезе от площада и ще заеме крайните югоизточни пространства. Следващите в списъка са булевардите „Сливница”, „Арсеналски” и „Владимир Вазов” - от моста „Чавдар” до „Ботевградско шосе”. След това ще се прави и разширението на бул. „Тодор Каблешков” между „Братя Бъкстон” и „Цар Борис III”.  Ремонт на трамвайните релси ще има и по бул. „Джеймс Баучър” от „Черни връх” до площад „Велчова завера” и ул. „Козлодуй” от бул. „Мария Луиза” до ул. „Константин Стоилов”. За двете отсечки общината ще задели общо 6,6 млн. лв. Рехабилитация и на трамвайното трасе и пътните платна включва ремонтът на ул. „Козлодуй” от бул. „М. Луиза”.

Преди 3 дни общината е получила зелена светлина и за естакадата на бул. “България”. “Върховният административен съд се произнесе в наша полза. Сега трябва да се издаде разрешение за строеж и изграждането й може да започне”, каза още Христов.

Днес времето ще е тихо, мъглите ще се вдигат по обяд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481294

Днес ще бъде почти тихо. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В равнинната част от страната облачността ще е разкъсана, преди обяд предимно значителна, ще има и мъгли. Видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд.
В планинските райони ще бъде слънчево и топло.
Днес ще бъде почти тихо. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В равнинната част от страната облачността ще е разкъсана, преди обяд предимно значителна, ще има и мъгли. Видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд. В планинските райони ще бъде слънчево и топло.

Неизвестният брой на домашните любимци още пречи на решаването на проблема с бездомните кучета в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/12/14/2437493_neizvestniiat_broi_na_domashnite_ljubimci_oshte_prechi/?ref=rss


Столичната община продължава да не знае точно колко са домашните животни в София, което пречи на разрешаването на проблема с бездомните кучета в София. В регистъра на местната управа тази година са въведени данни за едва 3728 кучета и техните собственици, приблизително толкова бяха и през 2013 г. По неофициални данни, които преди две години общината съобщи на база продажбата на храна за животни, в града има поне 200 хиляди домашни кучета.

При регистрация собственикът е длъжен да е...

Днес времето ще е тихо, мъглите ще се вдигат по обяд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4481288

Днес ще бъде почти тихо. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В равнинната част от страната облачността ще е разкъсана, преди обяд предимно значителна, ще има и мъгли. Видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд.
В планинските райони ще бъде слънчево и топло.
Днес ще бъде почти тихо. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В равнинната част от страната облачността ще е разкъсана, преди обяд предимно значителна, ще има и мъгли. Видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд. В планинските райони ще бъде слънчево и топло.

Търсят кой да разследва течовете от КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247486_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%9A%D0%A2%D0%91

 Водят се разговори с определени фирми за проследяване и разследване на операции с активи на КТБ, довели до отрицателния капитал на банката и отнемането на лиценза й. Това стана ясно от коментар по темата на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пред Дарик.

 

Идеята за наемане на външна разследваща институция беше залегната в законовите промени, които ДПС предложи по случая с източването на трезора. “Главният урок от случая с КТБ трябва да се търси на две места”, отбеляза Миленков. По думите му на първо място - в самия бизнес модел на КТБ, който не бил устойчив. Към това трябвало да се прибави и липсата на адекватен надзор, което Миленков подчерта, че не е негова констатация, а на прокуратурата.

 

Над 2,25 млрд. лв. от влоговете в КТБ са изплатени към момента на 60 000 вложители в банката от общо 240 000, заяви още Миленков. Той призна, че няма точна информация каква част от парите са изплатени в брой, но според данните ставало дума за 1,5-2%, което е доказателство, че хората продължават да имат доверие в банковата система.

Възкресяване на старите фашаги

http://pik.bg/възкресяване-на-старите-фашаги-news261079.html

Възкресяване на старите фашаги

Столичен вестник тези дни пусна реч на Дянко Марков, която е произнесена не къде да е, а в Европейския парламент, на поредната шаманска дискусия срещу комунизма, организирана от евродепутат от ГЕРБ. Заглавието на този "фундаментален" текст беше "Устояхме, защото бяхме добри хора".

Това заглавие е върховен циниъм, абсолютна храчка в лицата на всички хора, които знаят кой е Дянко Марков и каква е неговата биография. Само за информация на всички, които са забравили. Дянко Марков не само не е добър човек, той е един класически фашист, оцелял в новата епоха и пребоядисал се като морален проповедник изверг от миналото. Марков е легионер, антисемит и превъзнасянето му като борец срещу комунизма е опит за абсолютна реабилитация на фашисткия терор.

Ето това разваля имиджа на истеричния съвременен антикомунист, обикновено дете на кадри от най-висшата номенклатура. В името на новата ти легитимност, да вадиш от миналото злобните птеродактили на фашизма и да ги представяш за светци, това е равносилно на морално самоубийство.

Но и самият Марков е завършен злодей. Само вижте какво е казал: "Тържеството на добрия човек е единствената възможност да се противодейства срещу тържеството на злото". Дали наистина старият фашист живее с такова усещане за себе си?

Защото, ако той е добър човек, очевидно от добрия човек се изисква съвестно да преследва и рита евреи, да приема антиеврейско законодателство, да се кичи с пречупени кръстове и да вика "Хайл Хитлер" като твърди, че това е белег за елегантен патриотизъм.

Нека да припомня - като депутат от СДС през 2000 година Марков се увековечи с великата си мисъл: "Депортация на враждебно население (евреите) по време на война не е престъпление". Това е дипломатичен начин да оправдае концлагерите, холокоста и целият ужас на нацизма. И сега тази мрачна останка от призрачното минало ни я възвеличават като морален стожер. Това е абсолютно падение. И отново доказва едно - преди да ми говорят за лустрация на комунистите, десните първо да лустрират фашагите сред тях. Гнусно е да ги навират в лицата и да се надяватт номерът им да мине. Паметта днес е най-истинското дисиденство.

Помнете фашагите и не ги пускайте обратно в нашия свят.

в. Дума

 

Какво да видим в последния ден на книжния празник в НДК

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/14/2437239_kakvo_da_vidim_v_posledniia_den_na_knijniia_praznik_v/?ref=rss


Днес е последния ден, в който софиянци могат да се разходят из четирите етажа в Националния дворец на културата, където са разположени щандовете на над 120 български и чуждестранни издателства за традиционния коледен панаир на книгата и специалните сцени на Международния литературен семинар.

42-то издание на Панаира се откри на 9 декември паралелно с основната програма на фестивала тази година, посветена на литературата на Скандинавския север. 13 скандинавски автора гостуваха за нея,...

Марица и Тунджа заляха и Одрин

http://www.moreto.net/novini.php?n=273981

Жителите и властите в Одрин се борят четвърти ден с наводненията, причинени от обилните дъждове и изпускането на язовирите на българска територия. Турските власти са били предупредени от българските, че има изпускане на язовори по попречието на Тунджа и Марица и са подготвени за бедствието.

От днес влиза в сила новото разписание на влаковете

http://pik.bg/от-днес-влиза-в-сила-новото-разписание-на-влаковете-news261076.html

От днес влиза в сила новото разписание на влаковете

От днес влиза в сила новият график за движение на влаковете на БДЖ. В разписанието за 2015 година се запазва обемът на железопътните превози, няма участъци с преустановено обслужване.

Общо 613 влака ще се движат в цялата страна. Ще бъде пуснат и нов международен влак от София до Будапеща, като цената на двупосочния билет е 185,80 лева. Включени са и нови влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната.

Разписанието за 2015 година запазва транспортната схема и обемите на графика от тази година. Основната промяна е в часовете на тръгване и пристигане на влаковете. На места тя е незначителна, но в районите, в които се извършват ремонти, това е взето предвид, каза Ивайло Георгиев от БДЖ: „Има промени, но не бих казал, че са значителни. Опитали сме се да запазим транспортните схеми, с малки изменения заради промени в техническите параметри на железопътната инфраструктура в някои участъци".

613 са влаковете, включени в разписанието. Има и нови композиции. Ежедневно ще се движи влак от София за Варна през Карлово, а също и от Русе за Бургас през Шумен. Международният влак от София до Солун се запазва. В разписанието се включва директен влак от София до Будапеща, който ще се движи по моста над Дунав "Нова Европа": „Новият влак ще предоставя възможност на хората да пътуват както в седящ вагон, ще има кушет-вагон, както и спален вагон. Влакът ще потегля всеки ден в 11.55 часа от София и на другия ден в 08.15 часа ще пристига в Будапеща. В обратна посока - от Будапеща към София, влакът ще тръгва в 15.10 часа и на другия ден в 17.00 часа ще бъде в столицата".

Постни сладки със захаросан джинджифил

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/14/2436442_postni_sladki_sus_zaharosan_djindjifil/?ref=rss


За много хора постен десерт е почти винаги еквивалент на нещо безвкусно. С малко повече въображение, обаче, сладкишите без животински продукти, могат да блеснат в изцяло нова светлина и вкус.

В експериментите в кухнята може да се включи цялото семейство, децата да научат за нови продукти и всички единодушно да изберат любимия си постен десерт. Вместо краве масло използвайте кокосово, зехтин, от гроздови семки или олио. Яйцата почти винаги се заменят успешно с пюре от ябълки или...

Я да се разкършим като черни хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4481091

Изразът "по белия свят" битува у нас от незапомнени времена. Белият свят с белите му хора и белите лястовици на изцелението са химерата, към която се стремим, откакто се помним. Оттогава все се мъчим да се равним по него - от отец Паисий с неговия "неразумен юрод" до Тодор Колев с "Кога ще ги стигнем американците!".
Изразът "по белия свят" битува у нас от незапомнени времена. Белият свят с белите му хора и белите лястовици на изцелението са химерата, към която се стремим, откакто се помним. Оттогава все се мъчим да се равним по него - от отец Паисий с неговия "неразумен юрод" до Тодор Колев с "Кога ще ги стигнем американците!".

Росен Петров: Напускам. Надявах се "България без цензура" да излезе от положението на перманентен скандал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480926

Росен Петров - бившият тв водещ и настоящ депутат, напусна “България без цензура”, съобщи самият той пред “24 часа”. С него разговаря Паола Хюсеин.
- Защо напуснахте “България без цензура”, г-н Петров?
- В мотивите си за оставката аз не съм посочил причини единствено защото искам да избегна сценария, който до момента се осъществяваше винаги,
Росен Петров - бившият тв водещ и настоящ депутат, напусна “България без цензура”, съобщи самият той пред “24 часа”. С него разговаря Паола Хюсеин. - Защо напуснахте “България без цензура”, г-н Петров? - В мотивите си за оставката аз не съм посочил причини единствено защото искам да избегна сценария, който до момента се осъществяваше винаги,

Ето какво е правил Петко Сертов на Самуиловата крепост!

http://www.bnews.bg/article-124388

Служителка на Самуиловата крепост разказа подробности за евентуалното посещение на Петко Сертов в парка-музей.

Източноевропейците не са престъпници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247485_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреждава британския премиер Дейвид Камерън да не заклеймява по-бедните мигранти, които законно се опитват да си изкарват прехраната, пише в. “Гардиън”.

 

“Категорично съм против подхода, приписващ на всички поляци, всички румънци, всички българи на европейския трудов пазар престъпен манталитет. Това са

 

хора, които работят и изкарват заплатите си

 

подчертава Юнкер пред “Гардиън”. Председателят на ЕК осъжда остро предложенията на Дейвид Камерън да бъдат ограничени правата на европейците, работещи във Великобритания. Принципът на свободно движение в Европейския съюз означава, че не може да има дискриминация срещу която и да е страна от съюза, подчертава Юнкер и намеква, че британците петнят и нападат по-бедните източноевропейци, които работят законно в Обединеното кралство. Според него особено във Великобритания, която винаги се е борела за разширяване на Европейския съюз, трябва да се сложи край на дискриминацията срещу определени държави само защото на местно ниво се приема добре да бъдат нападани другите.

 

През последните месеци Камерън постави

 

под въпрос

 

свободата на гражданите на ЕС да работят в чужбина, но се отказа, след като германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че никога не би приела отклоняване от принципа на свободното движение. Вместо това Камерън призова за ограничаване на социалните придобивки, което би разграничило британците от другите граждани на ЕС на нископлатени длъжности във Великобритания.

Мизия пред втори потоп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247484_%D0%9C%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF

 Водният ад за изстрадалите жители на Мизия явно тази година не свършва. Нивото на река Скът вече застрашително се е покачило, съобщи кметът Виолин Крушовенски, който заради задаващото се бедствие отмени пътуването си до Брюксел. В повече от сто къщи, които още не са изсъхнали от потопа на Илинден, пак е избила вода. Хората газят вода до колене в мазетата си. Двете общински помпи пак са в строя. Местят ги от къща на къща, за да теглят водата. Вчера обаче от района на Бяла Слатина дойде и добра новина. Там нивото на река Скът вече е спаднало с 25 сантиметра. Това пък означава, че ако не паднат още дъждове, Мизия може да се размине с ново наводняване. Но реката в момента е по-пълноводна с метър и половина над нормалното.

 

Мизийци обаче имат по-голям страх от язовирите. Специалисти и доброволци ги обикалят буквално всеки ден и следят докъде е стигнала водата в тях. Според заместник-кмета Николай Нековски водоемите не могат да се източат, защото нямат изпускателни кранове.

Харчим 150 млн. на ден за Коледа

http://society.actualno.com/Harchim-150-mln-na-den-za-Koleda-news_446253.html

Със скорост 150 млн. лева на ден ще харчат българите за Коледа и Нова година. За десетте почивни дни у нас прогнозите сочат 1,5 млрд. оборот в големите вериги. Това е повече от миналата година, когато...

Отново ремонтират Цариградско шосе през пролетта

http://sofia.actualno.com/Otnovo-remontirat-Carigradsko-shose-prez-proletta--news_446255.html

Две трасета от ключовия столичен булевард "Цариградско шосе" ще бъдат затворени за ремонт от пролетта. Става въпрос за участъците от алея "Яворов" до 4-и километър и от разклона ...

Задължават полицаите и военните в Боливия да отслабнат

http://america.actualno.com/Zadyljavat-policaite-i-voennite-v-Bolivija-da-otslabnat--news_446256.html

Властите в Боливия започнаха регистрация на полицейските сътрудници и военнослужещите, които имат наднормено тегло, предаде BBC. Мерките са предприети по препоръка на президента на страната Ево Морал...

Ангелкова дава 196 000 лв. за 2 дни реклама в Банско

http://blagoevgrad.actualno.com/Angelkova-dava-196-000-lv-za-2-dni-reklama-v-Bansko--news_446259.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова дава 196 000 лв. за два дни реклама на България в Банско. Освен това парите се предоставят без за това да се проведе обществена поръчка. Получател на парите ...

Преговорите в ООН за забавянето на промените в климата са на път да се провалят

http://asia.actualno.com/Pregovorite-v-OON-za-zabavjaneto-na-promenite-v-klimata-sa-na-pyt-da-se-provaljat-news_446261.html

Преговорите в ООН за забавянето на промените в климата в събота бяха на път да се провалят заради спор между Китай и САЩ, станал повод за развиващите се нации да отхвърлят компромисния вариант на прое...

Преглед на печата - 14 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273989

Сертов. "Монитор": Сертов пратил SMS на близките си Изчезналият бивш шеф на ДАНС Петко Сертов е изпратил SMS до близките си 12 часа след като изчезна на 5 декември. Това съобщи вчера агенция ПИК, като се позова на свои източници сред разследващите.

Сертов пратил SMS на близките си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247483_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB+SMS+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8

 Изчезналият бивш шеф на ДАНС Петко Сертов е изпратил SMS до близките си 12 часа след като изчезна на 5 декември. Това съобщи вчера агенция ПИК, като се позова на свои източници сред разследващите.

 

Според информацията Сертов не е уведомил жена си, че ще отсъства от вкъщи, но е успокоил други свои роднини, че е добре. Преди няколко дни и МВР намекна, че е възможно Сертов да се е свързвал с близките си, без те след това да предадат тази

 

информация на разследващите

 

Според шефа на СДВР Младен Маринов съпругата на Сертов Емилия, която го обяви за изчезнал, е поискала от полицията да издирва мъжа й при пълна конфиденциалност. Първоначално разследващите се съгласили и два дни запали мълчание, но след това станало ясно, че ще се наложи да се търси информация от граждани, както и да бъде пусната снимката на Сертов в системата за издирване на Интерпол. След като новината за изчезването на Сертов станала публична, съпругата му се отдръпнала от разследващия екип и започнала все по-малко да им съдейства, разказаха полицаи.

 

Преди дни българските власти изпратиха питане до Гърция дали Сертов е бил засичан на камери на тяхното видеонаблюдение, или дали случайно е приет в гръцка болница. Отговор до вчера обаче не е получен. Според неофициална информация камера на Агенция “Пътна инфраструктура” е

 

засякла колата

 

с която последно беше видян да се придвижва Сертов край зеленчуковата борса на Петрич в село Кърналово. Проверка на записа е показала, че сребристият “Опел Астра” с номер СА 2987 РМ е сниман покрай града в 18,30 часа на 5 декември. От 15,30 часа на същия ден Сертов се води в неизвестност.

 

След това полицаите проследили маршрута на колата и са установили, че тя се е движила в посока ГКПП Кулата. На самия граничен пункт специалистите проверили всички записи на камери от този ден и видели, че автомобилът на Сертов наистина преминава границата с Гърция. От видеото обаче не става ясно дали ексразузнавач №1 е бил в колата. Това няма как да се установи и от документацията на граничарите, тъй като излизането към Гърция, която е страна членка на ЕС, не се регистрира, а пътуващият показва само документ за самоличност. Не е задължително и постовите на гръцката граница да са вписали Сертов в регистрите си, ако е влязъл при тях.

Книги за коледни подаръци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478124

Съботния ден от Панаира на книгата привлече много хора, които вече бяха разгледали, проучили и знаеха точно какво искат. На щанда на издателство „Труд” се спираха предимно такива, които си бяха набелязали не едно и две издания за подаръци на близки и приятели. Вероятно това е причината през този ден най-голям интерес да предизвикваха книгите от
Съботния ден от Панаира на книгата привлече много хора, които вече бяха разгледали, проучили и знаеха точно какво искат. На щанда на издателство „Труд” се спираха предимно такива, които си бяха набелязали не едно и две издания за подаръци на близки и приятели. Вероятно това е причината през този ден най-голям интерес да предизвикваха книгите от

Ангелкова дава 196 000 лв. за 2 дни реклама в Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247482_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+196+000+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+2+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%8

 Министърът на туризма Николина Ангелкова дава 196 000 лв. за два дни реклама на България в Банско. Освен това парите се предоставят без за това да се проведе обществена поръчка. Получател на парите е "Български Ски Пул" ЕООД.

 
Фирмата е собственост на Българска федерация по ски, чийто председател на Управителния съвет е бизнесмена Цеко Минев. Възлагането на договора е стартирало на 5 декември, установи проверка на БГНЕС в сайта на Агенцията за обществени поръчки.
 
Сумата от 100 000 евро е за провеждането на "рекламна кампания за България" в рамките на Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, което ще се проведе в края на февруари 2015 г. в зимния курорт Банско. "Рекламирането на страната на такива събития именно дава нужният ефект от нейното промотиране. Подкрепата на министерството ще е в размер на 196 000 лв. за два пъти повече услуги от това, което е подкрепяло министерството през 2011г. отново за ски алпийски дисциплини в Банско и на Боровец за 2013г. Ще има покритие от 80% на цялото трасе за двата дни с рекламни материали на България, рекламни пана навсякъде и промотиране в 43 канала до момента, като са акредитирани и над 200 журналисти", обясни Николина Ангелкова пред БГНЕС.
 
Министърът на туризма обясни и причината, поради която фирмата "Български Ски Пул" ЕООД получава парите, без провеждането на обществена поръчка. "Правата се държат от Българската ски федерация и съгласно закона и съгласно правата, които те имат никой друг не може да рекламира на това първенство", посочи Николина Ангелкова.
 
В този дух е и Становището за осъществен предварителен контрол, подписано от изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова. От Становището става ясно, че през 2011 г. "Българската федерация по ски" е сключила 10-годишен договор с "Български Ски Пул" ЕООД, с което фирмата става изключителен носител на правата да управлява всички маркетингови, рекламни и медийни права по отношение на всички публични прояви по ски, които се организират у нас. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
БГНЕС

Съдия Андрю Наполитано: Ако докладът за ЦРУ е верен, Буш е действал като Саддам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247481_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%8E+%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D

 Когато шеф на екип за мъчения на ЦРУ решил да унищожи видеозаписите на ужасяващата работа на своя екип, той несъзнателно предизвикал серия от събития, довели до огласяването тази седмица на най-обемната, детайлизирана документация на незаконно поведение от страна на високопоставени държавни служители и умишлено причиняване на болка на неучастващи в бойни действия хора от страна на Съединените щати след приключването на Гражданската война.

Ето и предисторията

Една от причините за американската инвазия в Ирак през 2003 г., повтаряна не един път от президента Джордж Буш-младши е, че Саддам Хюсеин разполагал със "стаи за мъчения". И докато използвал този силен аргумент, Буш тайно разрешил на агенти на ЦРУ да имат подобни незаконно поведение в преследването на подобни цели - разузнаване и възпиране. Буш звучеше достоверно, когато твърдеше, че неговата администрация се придържа към федералните и международните правни норми.

Той знае, че може да твърди тези неща, тъй като мъчителите са се заклели да пазят тайна, както са направили и контролиращите ги от Конгреса. Уставът на ЦРУ дава право на Конгреса да контролира ЦРУ, но това е секретно. Конгресът е съставил две тайни конгресни комисии – една в Сената, една в Камарата на представителите, които служат като наблюдатели и контрольори на дейността на ЦРУ. А причина за секретността на дейността им е да не позволяваме на нашите врагове да научат с какво се занимава ЦРУ. Ефектът на секретността е принуден да мълчи Конгрес, лъган от нарушаващи закона и мошеници от ЦРУ.

Досега

Когато екипът на комисията по разузнаването към Сената научи за унищожените видеозаписи /федерално престъпление, което министерство на правосъдието отказа да преследва/ и докладва за унищожаването на сенатор Даян Фейнстейн, председател на комисията, тя нареди разследване за установяване на това дали служители на ЦРУ, които са информирали нейната комисия, са казвали истината. И ако те са били откровени, тя пита основателно, защо тогава са унищожили видеозаписите? За да бъде извършено това разследване Фейнстейн нарежда на ЦРУ управлението да осигури достъп до каквито документи и дигитална информация поискат разследващите.

В хода на разследването служители на Сената заподозрели, че в техните компютри са проникнали хакери. Когато те осведомили Фейнстейн за тези си подозрения, тя се разпоредила да бъде извършено ново разследване, този път да бъдат открити хакерите. И когато това разследване разкри, че самото ЦРУ е шпионирало нея и нейните колеги сенатори и техните разследващи. Когато тя се обърнала по този въпрос към директора на ЦРУ Джон Бренън той отрекъл. И когато от трибуната на Сената, където нейният обет за секретност може законно да бъде пренебрегнат – Фейнстейн разкри как самата тя и колегите й сенатори и техните разследващи са били шпионирани от ЦРУ, ЦРУ го отрече. Когато тя извади неопровержими доказателства за извършвана от ЦРУ шпионска дейност у дома, Бренън призна, че негови служители са шпионирали проверяващите ги /друго федерално престъпление, което федералните служители отказаха да преследват/, но заяви, че това е било необходимо, защото проверяващите са превишили правата си за изучаване на документи на ЦРУ.

Всичко това препрати на висока предавка оригиналното разследване за това, защо видеозаписите са били унищожени и дали ЦРУ е било откровено пред Белия дом и своите регулатори от Конгреса. И когато беше завършен окончателният доклад – 6000 страници, повечето пълни с потресаващи подробности – той беше изпратен в Белия дом, откъдето решиха да го огласят. От ЦРУ помолиха за редактиране имената на служителите и други идентификационни параметри и се проведе процес на дълги преговори между Белия дом, държавния департамент, ЦРУ и Сената. И тази седмица Фейнстейн вече реши да огласи доклада с промените, за които междувременно се бяха споразумели.

Докладът е изобличаващ до крайност за администрацията на Буш и ръководството на ЦРУ.

Той предоставя доказателства за това, че ЦРУ е било замесено в извършването на физически и психологически мъчения, някои от които са били разрешени – незаконно, но разрешени – но повечето от тях не са били. Докладът също така показва, че служители на ЦРУ нееднократно са лъгали както белия дом, така и регулаторите от Сената за това какво правят, както са лъгали и за ефективността на извършваните от тях мъчения.

Ако твърденията в този доклад са верни, то тогава ние имаме престъпници, лъжесвидетели, компютърни хакери и бандити на правителствените ведомости за заплати.

Имаме и наивници. Най-успешният политически довод, изтъкнат от лобито на мъченията е, че нашата сигурност е станала по-голяма поради тези мръсни дела. Този доклад на Сената опровергава този довод показвайки, че никаква сериозна разузнавателна информация не е дошла в резултат на мъченията.

Всички мъчения са престъпление при всякакви обстоятелства – според договорите, по които САЩ са страна, според конституцията, която направлява правителството накъде да върви и според федералните закони. Мъченията израждат и жертвата, и извършителя. То подрива моралната власт на държавата, която го извинява. То разрушава върховенството на закона. То излага нашите собствени сънародници на ужасяващите обезглавявания в отмъщение, които всички ние видяхме. То е бавно, неефикасно, болезнено и неефективно. То е подръчно средство за тези, които имат каузата да ни вредят. Всички човешки същества притежават неотменими права по закона на природата и защитавани от конституцията на САЩ, която ЦРУ се е заклело да поддържа. Мъчението нарушава всички тези права.

Какво трябва да направим с този доклад за мъчения от страна на правителството? В едно свободно общество, в което правителството работи за нас, ние имаме правото да знаем какво то прави от наше име, и имаме основателни очаквания, че както правителството прилага срещу нас закони, така ще постъпи и по отношение на себе си. Но не спирайте дъха си в очакване това да се случи.













БГНЕС

Деца бежанци правят украшения за благотворителен коледен базар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2437279_deca_bejanci_praviat_ukrasheniia_za_blagotvoritelen/?ref=rss


Празнична арт работилничка "Take p:art" събира бежанци и доброволци в Бетахаус, за да се подготвят за благотворителния коледен базар "Вземи участие!", който ще бъде отворен днес в галерия SOHO в София.

Децата бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан правят коледни украшения заедно с доброволците от "Проекта за бежанците", които бяха наградени от президента Росен Плевнелиев за доброволческата си активност.

Празничната работилничка учи малки и големи участници да създават 3D...

Предимно слънчево

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247480_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE

 Над страната ще е почти тихо. В низините видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд, съобщиха от НИМХ.

В планинските райони ще бъде слънчево и топло. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, по Черноморието минус 1°- 4°. Максималните температури в повечето места ще бъдат между 6° и 11°, в районите с трайна мъгла или ниска облачност с 2-3 градуса по-ниски.

В планините ще е слънчево. Вятърът по билата слаб до умерен - от запад, северозапад. Ще бъде топло, с максималната температура на 1200 м н.в. ще е около 8-9°, на 2000 м н.в - около 3°. По Черноморието ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността в сутрешните часове.












БГНЕС

Най-важното от Варна във вчерашния 13 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273974

Питейната вода във Варна вече е годна за пиене и за приготвяне на храна Във връзка с констатираната повишена мътност на питейната вода на 4 декември 2014 година в районите: местност "Пчелина", село Каменар, Франга дере, местност "Телевизионна кула", местност "Добрева чешма", местност "Лозите", местност "Черноморска панорама", местност "Розмарин" и част от местност "Сълзица" са взети водни проби за анализ от 8 пункта в град Варна и с.

Назанин Арманян: Турция разиграва картите на кръстопътното си географско положение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247479_%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD+%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%BD%3A+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%

 Ако се анализира външната политика на Реджеп Ердоган, ще може да се видят онези дълбоки промени, които се извършват след Студената война в международните отношения и в разположението ни силите в света. Заемайки изгодно положение между Балканите, Кавказ, Средният изток и Персийския залив, а също между араби, перси, евреи и кюрди, както и между т. нар. "мюсюлмански и християнски светове", Турция се опитва да разиграва всички тези карти.

Наричат Турция "единствената ислямска държава в Северноатлантическия съюз". И все пак добрите отношения между Анкара и Вашингтон бяха подкопани, когато Турция се обяви срещу санкциите против Иран, който е най-големият й търговски партньор, а също когато осъди израелското нападението срещу мирната флотилия с хуманитарна помощ за Палестина и постоянните удари на Израел срещу Газа (всичко това бе извършено с пълната подкрепа на САЩ).

Впоследствие в Сирия американските генерали проучваха въпроса за създаването на сухопътна буферна зона на турско-сирийската граница, докато Ердоган изискваше създаване на зона, забранена за полети, забравяйки за противовъздушната отбрана (ПВО) на Башар Асад, която е съветско производство, а също за руска военна база в Средиземно море. Американският президент Барак Обама вероятно си е мислил, че Ердоган ще постави пред мощната турска армия задачата да свърши с Асад и по този начин да спре конфликта. Но турският лидер в никакъв случай не е самоубиец: той за нищо на света не желае да бъде пряко въвлечен в убийството на десетки хиляди мирни граждани, както и да влезе в противоборство с Русия и Иран.

Тогава Белият дом намери друг изход: да разпространи войната върху целия регион, сформирайки за целта армия от местни наемници, преминали подготовка в Саудитска Арабия и ръководени от Пентагона. Това бе направено с цел да се установи контрол върху цялото това пространство, като се нанесе удар срещу Иран и бъдат продължени усилията за разпада на Русия. Или поне президентът Путин да бъде принуден да започне либерални реформи в икономиката и да отслаби държавния капитализъм, позволил му да превъзмогне социално-икономическия хаос, оставен от онези, които толкова прибързано погребаха СССР.

Всеки случай Турция явно гради отношенията със САЩ в хоризонтална плоскост, а не като сателит. Тя даде разрешение за разполагане на натовски радари на нейна територия за следене на руското пространство, но заедно с това засилва връзките с Москва и Пекин и дори обсъжда възможността да влезе в ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество, включваща Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан плюс още 8 държави като наблюдатели или партньори - ред.) Нещо повече, Анкара купува от Китай система за ПВО за 3,4 млрд. долара (това впрочем дава възможност на китайците да влязат във военната система на страните от НАТО) и участва в реализацията на китайската инициатива за Нов път на коприната. Тази инициатива предвижда създаването на голяма мрежа от скоростни магистрали, а също прокарването на морски път, който ще свърже Китай с Европа и ще има разклонение към Иран. Ако, разбира се, сегашните конфликти в района дадат възможност този проект да се осъществи.

И е напълно очевидно, че САЩ вече нямат онова влияние от времето на Студената война за осъществяването на собствените си планове.

Седмица преди атентата в Грозни, извършен от хора, подкрепяни от Саудитска Арабия и Запада, руският президент учуди света, включително сънародниците си, обявявайки за обръщане на газопровода "Южен поток" към Турция. Каквито и да са причините, Путин направи на Ердоган твърде изкусително предложение: 6-процентно намаление на продавания руски газ (Турция искаше 15%), модернизиране на турските газопроводи на компанията "Боташ" и "Син поток", обединяващи двете държави, увеличаване на газовите доставки, строителство на първата в Турция АЕЦ за 20 млрд. долара, съдействие в усвояването на Космоса чрез извеждането в орбита с руска ракета на спътника Тurksat-4B (до момента бе пуснат спътникът Turksat-4A).

Промяната на маршрута няма да се отрази на доставките на газ в Европа, които в момента се осъществяват чрез газопроводите "Северен поток" и "Ямал". Газът по "Южен поток" ще мине през Турция и Гърция. Путин знае за вътрешните колебания на Ердоган, който още не е дал положителен отговор на неговото предложение. Възможно е турският лидер да желае да даде на САЩ възможност да го подкрепят по сирийския въпрос. Или пък очаква по-изгодни предложения от Саудитска Арабия и Катар, за да не отиде на сближаване с Москва (първата доставя петрол, втората газ - ред.) Ако подпише споразумението (с Русия), Турция не само ще получи тласък в икономическото си развитие, но и ще стане енергийният пояс на Евразия, държава транзитьор на газ в Европа, поради което ще нарасне влиянието й на международната арена. Русия пък ще получи възможност да влияе върху нейната външна политика.

Освен Турция във войната на санкции срещу Русия печелят и такива нови доставчици на плодове и зеленчуци като Мароко и Израел, сменили Испания и Гърция на руския пазар. Загуби ще понесат "Газпром", европейските инвеститори, а също държавите, получили пари за транзита на руския газ на тяхна територия.

Преместването на фигурите върху шахматната дъска погубва хиляди човешки животи, за да печелят онези, които движат тези фигури от своите кабинети. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Коя зодия как ви забива нож в гърба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4478005

ОВЕН
Забива го
и в гърдите

Фин Овен - това е оксиморон, тоест противоречие само по себе си. Ако не им пречите - има шанс да си живеете спокойно покрай тях. Застанете ли им на пътя, ще бъдете прегазени. Овните са агресивни и са царе на тормоза. Обидите им са тънки - под формата на шеги и “добродушни” забележки, или откровено брутални.
ОВЕН Забива го и в гърдите Фин Овен - това е оксиморон, тоест противоречие само по себе си. Ако не им пречите - има шанс да си живеете спокойно покрай тях. Застанете ли им на пътя, ще бъдете прегазени. Овните са агресивни и са царе на тормоза. Обидите им са тънки - под формата на шеги и “добродушни” забележки, или откровено брутални.

Управляващите правят опит да заменят 15-км. тунел по "Струма" със серия тунели и виадукти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247478_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+15-%D0%BA%D0

 Последният участък от автомагистрала "Струма", който преминава през Кресненското дефиле, да се реализира под формата на серия от тунели и виадукти, а не чрез дълъг 15 километра тунел.

Това ще опитат управляващите, става ясно от решение на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), с което се открива процедура за възлагане на обществена поръчка за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за строителството на ЛОТ 3 от магистрала "Струма", предаде репортер на БГНЕС.

Въпросът за замяна на дългия тунел с изграждането на серия от малки тунели и виадукти бе повдигнат през април от представители на най-големите български строителни компании. Срещу това обаче категорично се обявиха еколози, според които изграждането на дългия тунел ще минимизира негативния ефект върху околната среда от строителните дейности.

По всичко изглежда обаче от Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която е на подчинение на регионалния министър Лиляна Павлова, са заели позицията на строителния бранш. Това се установява и от прегледа на документацията за обществената поръчка за ОВОС. "Решението да се разработва дълъг тунел в Кресненското дефиле е взето през 2008 г. и е базирано на много ограничена информация за околната среда и технически данни. По това време са отчетени единствено последствията от експлоатацията на тунела, без да се взимат под внимание тези от прокопаването му. В съответствие със Стратегията по околна среда за проекта за Лот 3 на АМ "Струма" (разработена от JASPERS и приета през 2012 г.) след завършване на проекта за тунела, последствията върху околната трябва да бъдат цялостно оценени. По време на разработването на проект за тунел през 2013 г. и 2014 г. се появиха различни проблеми. В това число за необходимостта от големи депа за съхранение на изкопния материал, изграждането на временни пътища и голямата интензивност на движение по време на строителството. Към тях се добавят рискът, че сериозен проект с такъв мащаб включва необходимостта да се завърши в ограничено време (Програмния период по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.), голямата инвестиционна и експлоатационна стойност и значителни геоложки рискове (регионът е познат като такъв с голям брой силни земетресения за България, с възможност за достигане до 9 по скалата на Рихтер). В тази връзка и след консултации с МОСВ, в началото на 2014 г. Министерството на регионалното развитие възложи на НКСИП да разработи допълнителен вариант за преминаване на Кресненското дефиле", аргументират необходимостта от ОВОС от НКСИП.

Прави впечатление, че в документацията на НКСИП за обществената поръчка за ОВОС са взети същите аргументи, които бяха изложени от българските строителни фирми през април 2014 г. Макар и да не го обявяват публично, друг от мотивите на строителния бранш да настоява държавата да се откаже от варианта с 15-километров тунел е липсата на достатъчен опит и капацитет в изграждането на подобни съоръжения от българските компании.

При вариант за дълъг тунел – най-вероятно строителството ще бъде поето от голяма международна компания, а българските фирми ще се ползват като подизпълнители.

ЛОТ 3 на магистрала "Струма" е с обща дължина 65 км. и ще свързва Благоевград със Сандански. Прогнозите са, че той ще струва над 1,5 млрд.лева (от които около 1 млрд. за 15-км. тунел), с което ще изчерпи европейските средства за пътища по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020", която се очаква да бъде одобрена през 2015 г. от Европейската комисия.

Привържениците на виадуктното строителството твърдят, че то ще струва много по-малко от изграждането на 15-километровия тунел. Според твърденията на строителния бранш, ако бъде избран алтернативния вариант, то той би излязъл 600 млн.лв. срещу около 1 млрд.лв. за вариант с дълъг тунел.

Опитът на управляващите да прокарат алтернативен на дългия тунел вариант за довършването на "Струма" при Кресненското дефиле обаче може да срещне неодобрението и на Европейската комисия, която вече е приела, че по ЛОТ 3 ще се изгражда 15-километров тунел, а не серия от по-малки и виадукти.

Появява се обаче и друг проблем пред завършването на участъка. С решението на НКСИП да обяви процедура за изготвянето на ОВОС на практика вече се забавя и старта на изграждането на ЛОТ 3. Очакванията бяха, че до края на 2014 г. апликационната форма за последния участък от магистралата ще бъде готова. Трасето трябва да бъде завършено най-късно до 2022 г. В противен случай България ще загуби европейските пари, не само за този участък, но и за цялата магистрала, чието изграждане се финансираше и по ОП "Транспорт 2007-2013".

















БГНЕС

Мъртъв ли е режимът, от който се отрекохме

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/14/2428383_murtuv_li_e_rejimut_ot_koito_se_otrekohme/?ref=rss


Николай Слатински публикува в сайта си речта, която е произнесъл на 17 декември 1989 г. в Перник на първия истински свободен митинг в града. По този повод във "Фейсбук" той написа: "В началото ние, първите седесари не бяхме много - поне не достатъчно много, но все пак необходимо много, за да се опитаме да променим нещо. Огромната част от днешните гербери, реформатори, патриоти и далеч по-ловки политически играчи от нас, ходеха на други митинги по онова време, строени (скупчени) под червени...

Долар за 100 рубли, или може ли Путин да спаси икономиката си

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/14/2437439_dolar_za_100_rubli_ili_moje_li_putin_da_spasi/?ref=rss


През тази седмица руската валута отчете рекордно темпо на обезценяване спрямо еврото и долара от финансовата криза от 1998г. насам. Централната банка вдигна основния лихвен процент до 10.5% и това изобщо не спря девалвацията - в петък еврото вече наближи 74 рубли, а доларът - 60 рубли. Депутати предложиха да бъдат задължени износителите да продават на държавата половината от спечелената валута. Петролът, основен източник на приходи в руския бюджет, продължи да поевтинява и според бившия...

20 гръцки острова за продан

http://balkani.actualno.com/20-grycki-ostrova-za-prodan--news_446248.html

Двадесет гръцки острови са пуснати за продажба, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БГНЕС. Гръцки острови, малко на брой, се предлагат за продажба много рядко. Сега обаче ситуацията се е пр...

Пътна обстановка в страната - 14 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273986

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са от - 3 С° до 7 С°.Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в област Хасково. Слаб дъжд вали в областите Ст.Загора, Хасково и Пловдив. Пътните настилки са предимно мокри.

С Коледен базар доброволци подкрепят деца бежанци

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2436975_s_koleden_bazar_dobrovolci_podkrepiat_deca_bejanci/?ref=rss

Коледен базар "Вземи участие!", организиран от доброволци по "Проекта за бежанците", ще бъде отворен на 14 декември в галерия SOHO в София от 11:00 до 18:30 часа.

Събитието в галерията е продължение от празничната арт работилничка "Take p:art", в която доброволци и деца правиха коледни украшения. Средствата, събрани от двете прояви, ще се използват в подкрепа на заниманията с децата бежанци. След коледния базар, доброволците заедно с Върховния комисариат на ООН за бежанците и...

Откъс от "Пориви и покруси/Създаването на СДС и борбата за демокрация 1989 - 1992"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2418017_otkus_ot_porivi_i_pokrusisuzdavaneto_na_sds_i_borbata/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" помества откъс от документалната книга на проф. Димитър Ненов  "Пориви и покруси /Създаването на СДС и борбата за демокрация 1989 - 1992". Текстът е предоставен от
издателството "Рива". Той е за събитията на 14 декември 1989 г., когато гражданите поискаха от комунистическия парламент да отпадне член първи от тогавашната конституция, постановяващ ръководна роля на БКП в държавата. Той е част от втората глава "Раждането на СДС и събитията пред Народното...

Откъс от "Пориви и покруси /Създаването на СДС и борбата за демокрация 1989 - 1992"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/14/2418017_otkus_ot_porivi_i_pokrusi_suzdavaneto_na_sds_i_borbata/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" помества откъс от документалната книга на проф. Димитър Ненов  "Пориви и покруси /Създаването на СДС и борбата за демокрация 1989 - 1992". Текстът е предоставен от
издателството "Рива". Той е за събитията на 14 декември 1989 г., когато гражданите поискаха от комунистическия парламент да отпадне член първи от тогавашната конституция, постановяващ ръководна роля на БКП в държавата. Той е част от втората глава "Раждането на СДС и събитията пред Народното...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване