В северните райони на София се очаква силен дъжд, възможни са градушки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928445

Силен дъжд се очаква в северните райони на София. Това съобщават от пресцентъра на Столична община за
Силен дъжд се очаква в северните райони на София. Това съобщават от пресцентъра на Столична община за "Фокус". По информация на Агенцията за борба с градушките обилните валежи може да бъдат придружени и с

Майли Сайръс пуска безплатен албум?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4927784


Бунтарката Майли Сайръс иска да пусне следващия си албум напълно безплатно – като подарък за феновете. Бившата тийн телевизионна звезда Хана Монтана споделя намеренията си в интервю за сп. “Мари Клер”, на чиято корица е този месец.
Ако лейбълът й RCA Records откаже, тогава Майли ще откупи собствените си права и ще го издаде сама.
Бунтарката Майли Сайръс иска да пусне следващия си албум напълно безплатно – като подарък за феновете. Бившата тийн телевизионна звезда Хана Монтана споделя намеренията си в интервю за сп. “Мари Клер”, на чиято корица е този месец. Ако лейбълът й RCA Records откаже, тогава Майли ще откупи собствените си права и ще го издаде сама.

Силен дъжд се очаква в северните райони на София, възможни са градушки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928451

Силен дъжд се очаква в северните райони на София. Това съобщават от пресцентъра на Столична община за "Фокус".
По информация на Агенцията за борба с градушките обилните валежи може да бъдат придружени и с
Силен дъжд се очаква в северните райони на София. Това съобщават от пресцентъра на Столична община за "Фокус". По информация на Агенцията за борба с градушките обилните валежи може да бъдат придружени и с

112 години от Илинденско – Преображенското въстание

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/e9bjnVsggQE/

На 22 август 2015 г. в м. Петрова нива, община Малко Търново ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 112- та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Екзарх Антим І“- Бургас.
На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.
През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.
През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.
ПРОГРАМА
10:00 ч.- 17.00 ч.- Дневна фолклорна програма.
15:00-17:00 ч.- Научна конференция на тема: „Екзархията и Българското национално движение в Тракия“.
19:30 ч. -Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци-храм-костница „Света Петка”.
20:00 ч.- Възстановка на моменти от началото на Преображенското въстание- август 1903 г.
20:30 ч.- Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала. Заря-проверка.
21:00 ч.- Празничен концерт с участието на изявени изпълнители на странджански народни песни.

Шойгу предложи през 2016 г. да се проведат съвместни учения на подразделенията на ВДВ в Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-ycheniya-shoiigy-1477407.html

/КРОСС/ Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи на сръбския си колега Братислав Гашич да бъде проведено през следващата година в Сърбия съвместно тактическо учение на подразделенията със специално предназначение на Въздушно-десантните войски на двете страни. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов. „Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу предложи на сръбския си колега да проведат през следващата година на територията на Сърбия съвместно тактическо учение на подразделенията със специално предназначение на ВДВ на Русия и Сърбия“, каза Антонов. По думите му, на срещата между Шойгу и Гашич е отделено особено внимание на съвместните учения на Сухопътните войски, ВДВ и Въздушно-космическите войски „Славянско братство-2015“, които ще се проведат през септември на територията на Русия. В него също така ще приемат участие и военни от Беларус. По думите на Антонов, предишните съвместни учения са се провели през октомври 2014 г. в Сърбия и са се превърнали в едно от най-значимите мероприятия, имащи практическа насоченост. По думите му, наред с руско-сръбските учения, за повишаването на нивото на бойната подготовка на сръбските военни е спомогнало и участието им в Армейските международни игри-2015

Синдиците на КТБ са готови със списъка с кредиторите

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/17/2592386_sindicite_na_ktb_sa_gotovi_sus_spisuka_s_kreditorite/?ref=rss


Списъкът с кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде готов днес, но от Търговския регистър имат необходимост от техническо време за обработка, което означава, че имената ще станат известни след няколко дни, съобщи БНР.

В списъка ще са хора и фирми, които чакат пари от банката. Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете, който започна да изплаща гарантираните средства през декември, като се наложи да бъде попълнен с допълнителен заем. Към края на...

Децата от фургоните след трагедията в "Аспарухово" не могат да ходят на училище

http://petel.bg/Detsata-ot-furgonite-sled-tragediyata-v-Asparuhovo-ne-mogat-da-hodyat-na-uchilishhe__123572

снимка: БулФото, архив Децата на семействата, евакуирани след наводнението във варненския квартал “Аспарухово” миналата година, не...

В момента! Тежка катастрофа край Варна! Пътят за Белослав е затворен!

http://petel.bg/V-momenta--Tezhka-katastrofa-kray-Varna--Patyat-za-Beloslav-e-zatvoren-__123573

Тежка катастрофа е станала преди малко на пътя Варна - Белослав през село Константиново, сигнализираха на редакционната ни поща info@petel.bg...

Борят вандализма с камери

http://pik.bg/борят-вандализма-с-камери-news383832.html

Борят вандализма с камери

Общината в Берковица закупи спешно и монтира охранителни камери на 9 места в центъра на града. Мярката се налага заради зачестилите посегателства от вандали върху общинско имущество, съобщи кметът Димитранка Каменова.

През последните месеци от централната част на Берковица са задигнати много пейки, съборени са дървени скулптури и паметници, счупени са клони от дървета, стъпкани са цветята в парковете.

Фирма от Берковица е монтирала пет други камери за видеонаблюдение в парк "Свети Георги", където заради басейна и чистия въздух ежедневно се събират много хора. Така по-важните места в Берковица ще бъдат под постоянно наблюдение, и надеждата ни е това да спре вандалите, обяви кметът.

Най-малко 12 жертви при бомбена експлозия в центъра на Банкок

http://www.mediapool.bg/nai-malko-12-zhertvi-pri-bombena-eksploziya-v-tsentara-na-bankok-news238075.html

Най-малко 12 убити и най-малко 20 ранени при взрив на бомба в центъра на тайландската столица Банкок, предадоха световните агенции.   Според Франс прес взривът е бил в търговски център в Банкок. Според Ройтерс и Асошиейтед прес бомбата е избухнала близо до храм, намиращ се на важно кръстовище в града. На мястото са пристигнали десетки линейки, а близките станции на метрото са били затворени.

Най-малко 15 жертви при бомбена експлозия в центъра на Банкок

http://www.mediapool.bg/nai-malko-15-zhertvi-pri-bombena-eksploziya-v-tsentara-na-bankok-news238075.html

Най-малко 15 души са убити и най-малко 80 ранени при взрив на бомба в центъра на тайландската столица Банкок, предадоха световните агенции. По последни данни взривът е станал привечер местно време близо до посещаван от туристите храм и търговски център. На мястото са пристигнали десетки линейки, а близките станции на метрото са били затворени. Журналисти и очевидци разказват, че са видели части от трупове в района на хиндуисткия храм Ераван, намиращ се в центъра на Банкок, сред огромни молове и небостъргачи, предаде Франс прес. Взривът е отекнал и близо до кръстовището Раджапрасонг - бизнес район, посещаван от много туристи и от местни жители, предаде ДПА. Заместник-началникът на полицията на Тайланд Аек Ангсананод заяви пред Ройтерс, че според първоначалния анализ показва, че взривът може би е бил причинен от мотоциклет бомба.

Най-малко 27 жертви при бомбена експлозия в центъра на Банкок

http://www.mediapool.bg/nai-malko-27-zhertvi-pri-bombena-eksploziya-v-tsentara-na-bankok-news238075.html

Най-малко 27 души са убити и 80 ранени при взрив на бомба в центъра на тайландската столица Банкок, предадоха световните агенции. Сред загиналите са поне трима чужденци. Повечето от 80-те ранени са туристи от Китай и Тайван. По последни данни взривът е станал привечер местно време близо до посещаван от туристите храм и търговски център. На мястото са пристигнали десетки линейки, а близките станции на метрото са били затворени. Журналисти и очевидци разказват, че са видели части от трупове в района на хиндуисткия храм Ераван, намиращ се в центъра на Банкок, сред огромни молове и небостъргачи, предаде Франс прес. Взривът е отекнал и близо до кръстовището Раджапрасонг - бизнес район, посещаван от много туристи и от местни жители, предаде ДПА. Заместник-началникът на полицията на Тайланд Аек Ангсананод заяви пред Ройтерс, че според първоначалния анализ показва, че взривът може би е бил причинен от мотоциклет бомба. Тайландското министерство на отбраната предположи, че мишена на атаката са били чужденци, предаде Франс прес.   Министърът на отбраната Правит Вонгсувон посочи, цитиран от Ройтерс, че извършителите искат да разрушат икономиката и туризма на страната.   Две бомби избухнаха в луксозен мол в Банкок и раниха двама души през февруари. През април експлозия разтърси курорта Кох Самуи.   Тайландските власти смятат, че експлозиите целят да дестабилизират управляващата хунта, дошла на власт през май миналата година.

Германка беше отвлечена в Кабул

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/germanka-beshe-otvlechena-v-kabul-6041202

Жената, чиято самоличност не се съобщава, била отвлечена в понеделник сутринта от двама въоръжени нападатели, които спрели колата ѝ, потвърди полицията в Кабул

Иран поддържа позицията на Русия по сирийския въпрос

http://svetoven.pogled.info/news/66889/Iran-poddarzha-pozitsiyata-na-Rusiya-po-siriiskiya-vapros

/Поглед.инфо/ Това съобщи иранският външен министър Джавад Зариф по време на среща с външния министър на Русия Сергей Лавров.

Руският доставчик на ядрено гориво ТВЕЛ с над 11% ръст на печалбата

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-dostavchik-na-yadreno-gorivo-tvel-s-nad-11-rast-na-pechalbata-news238074.html

Ръст на брутната печалба над 11 на сто през 2014 г. отчита руският доставчик на ядрено гориво ТВЕЛ. Компанията, която е част от държавната корпорация "Росатом“, се похвалва и със сключени нови договори с чуждестранни партньори за над 3 млрд. щатски долара. Според обявения в понеделник годишен финансов отчет на дружеството, общите му приходи за 137.962 млрд. рубли (близо 2.154 млрд. щ. д.), което е ръст с близо 6.526 млрд. рубли (101.8 млн. щ. д.) спрямо преди година. Около 70% от реализираните приходи са от продажба зад граница. Експортът на ТВЕЛ през 2014 г. възлиза на 1.5 млрд. долара. 52.3% от приходите на компанията от продажба на ядрено гориво са от партньори в Европа, 42.7% са от вътрешния руски пазар, а 5% са от продажбите в Азия. В края на 2014 г. десетгодишния портфейл на ТВЕЛ има поръчки за над 10 млрд. долара, посочват от компанията. Брутната печалба на ТВЕЛ за 2014 г. възлиза на 44.663 млрд. рубли (698 млн. щ. д.), което е увеличение спрямо 2013 г. с 5.035 млрд. рубли (78,8 млрд. щ. д.). "Особено внимание обърнахме на отрасловото развитие с цел да задържим лидерската си позиция в един високо конкурентен пазар и да гарантираме бъдещия успех на ТВЕЛ“, заяви Юрий Оленин, президент на ТВЕЛ. Според него, технологията "нулев отказ“, удълженият горивен цикъл, възможността за увеличаване мощността на реакторите са само някои от резултатите от работата на научно-изследователските и конструкторските подразделения на ТВЕЛ. В края на 2014 г. ТВЕЛ запазва лидерската си позиция в обогатяването на уран на световния пазар с 36% дял. В същото време компанията завършва 2014 г. със 17-процентен дял от световния пазар на производство на свежо ядрено гориво.

Учени излязоха с нова теория за разпадането на древния суперконтитент Гондвана

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/17/2592281_ucheni_izliazoha_s_nova_teoriia_za_razpadaneto_na/?ref=rss


Германски учени са стигнали до заключение, че разкъсването на древния суперконтинент Гондвана, не е било резултат от изхвърлянето на гореща магма на земната повърхност, а е било бавен процес, съобщава БТА.

Според досегашната теория преди 130 млн. години суперконтинентът, намиращ се в Южното полукълбо, се е разкъсал на няколко части. За причина се смята огромното количество втечнена магма, издигнала се от мантията, която на свой ред е отслабила литосферата на Земята.

Сега...

Сърбите получават 2,6 милиарда евро годишно от роднини и приятели в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=298824

Oколо 2.6 млрд. евро от роднини и приятели, живеещи и работещи в чужбина, са получили сръбските граждани през 2014 г., сочат данни на Световната банка. Смята се, че около 800 000 души в Сърбия получават финансова помощ от роднини, живеещи в чужбина.

Как Брежнев "надари" НРБ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/08/17/2592350_kak_brejnev_nadari_nrb/?ref=rss


Защо "плановата" икономика на НРБ за 30 години три пъти стигна до фалит? И как "братската" помощ на Съветската империя увисна като воденичен камък на шията на преданата й БКП. Николай Цеков потърси отговорите в обнародваните архиви на БНБ. "Дневник" препечатва статията от
"Дойче веле"

Комунистическата утопия отрича парите и банките. Тя поставя като крайна цел в борбата на пролетариата срещу капитала унищожаването на "враждебните" класи и построяването на "безкласово" общество....

Магнат цензурира „божествената си любов“ с Ердоган

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/magnat-cenzurira-bozhestvenata-si-liubov-s-erdogan-6041200

Съдебното решение налага да бъдат блокирани информации, поместени в 50 новинарски сайта, в които са цитирани думите на бизнесмена Етхем Санджак, че когато се запознал с президента, видял, че божествената любов е възможна между двама мъже“

Апаши откраднаха мантинели за половин милион

http://www.bnews.bg/article-140227

От агенцията напомнят, че кражбата на предпазните елементи застрашава безопасността на шофьорите.

Божидар Димитров: Дичев и Янакиев срещу мен е все едно ЦСКА от "В" група срещу "Барселона"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928407

До мен достигна вестта, че проф. Ивайло Дичев е започнал подписка за моето пенсиониране. В същото време две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в моя подкрепа. По този повод държа да заявя следното: Аз с назначен за директор на НИМ с договор с Министерството на
До мен достигна вестта, че проф. Ивайло Дичев е започнал подписка за моето пенсиониране. В същото време две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в моя подкрепа. По този повод държа да заявя следното: Аз с назначен за директор на НИМ с договор с Министерството на

Божидар Димитров: Двама юнаци да воюват срещу мен? Все едно ЦСКА от В група да играе срещу Барса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928432

До мен достигна вестта, че проф. Ивайло Дичев е започнал подписка за моето пенсиониране. В същото време две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в моя подкрепа. По този повод държа да заявя следното: Аз с назначен за директор на НИМ с договор с Министерството на
До мен достигна вестта, че проф. Ивайло Дичев е започнал подписка за моето пенсиониране. В същото време две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в моя подкрепа. По този повод държа да заявя следното: Аз с назначен за директор на НИМ с договор с Министерството на

Мъж и жена са арестувани за секс бизнес в "Златни пясъци"

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-i-zhena-sa-arestuvani-za-seks-biznes-v-zlatni-piasyci-6041201

Собственик на заведение в курорта и барманка са задържани при акция, ръководена от Варненската районна прокуратура

Задържане под стража за обвинен за убийство в Поморие

http://pik.bg/задържане-под-стража-за-обвинен-за-убийство-в-поморие-news383823.html

Задържане под стража за обвинен за убийство в Поморие

Окръжен съд Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Стоян Кусев. Той е обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство, съобщиха от БОС.

На 13 август около 9:30 часа в гр. Поморие на улица "Манастирска" пред магазин "Импулс" умишлено умъртвил 45-годишен мъж, като му нанесъл удар с нож в областта на корема. Представителят на Окръжна прокуратура Бургас поиска на Кусев да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Прокурорът пледира, че въз основа на събраните в хода на разследването доказателства може да се направи обоснован извод за авторството на деянието. Държавният обвинител намира, че съществува реална опасност той да се укрие, за да избегне наказателната отговорност, както и да извърши ново престъпление. Прокурорът се мотивира и с обремененото съдебно минало на обвиняемия. Защитникът на Кусев поиска от съда да му наложи по-лека мярка за неотклонение. Според адвоката подзащитният му не е извършил престъплението умишлено.

Кусев е намушкал пострадалия само веднъж, с което е причинил смъртта му. Той добави, че не е изключено да е имало и елемент на афект, което да доведе до преквалификация на деянието като непредпазливо причиняване на смърт следствие на телесна повреда или извършено при самозащита. В съдебната зала Кусев заяви, че "нямало да се укрие, нямал такова намерение и ако е било така, полицията нямало да го хване". Той помоли съда да му определи друга мярка, за да може да си гледа двете деца.

Окръжен съд Бургас констатира, че Кусев е привлечен да отговаря за извършено тежко умишлено престъпление – убийство, което е наказуемо с лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години. От събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че той е извършител престъплението, за което е привлечен да отговаря. Съдът посочи, че както деянието, така и личността му са с висока степен на обществена опасност и има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемият е осъждан, като на 04.06.2010 год. е изтърпял наказание 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за изнасилване, извършено при условията на опасен рецидив. Тези обстоятелства мотивираха съда да му наложи най-тежката мярка за неотклонение. Определението на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас. Евентуалното дело там е насрочено за 24.08.2015 г. от 14 ч.

Хомейни: „Няма да допуснем американско влияние“

http://svetoven.pogled.info/news/66888/Homeini-Nyama-da-dopusnem-amerikansko-vliyanie

/Поглед.инфо/ Ядреното споразумение между Иран и световните сили няма да отвори ислямската република за политическо или икономическо влияние от САЩ, а сделката все още може да бъде възпряна от всяка страна, заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хомейни в понеделник.

Хаменей: „Няма да допуснем американско влияние“

http://svetoven.pogled.info/news/66888/Hamenei-Nyama-da-dopusnem-amerikansko-vliyanie

/Поглед.инфо/ Ядреното споразумение между Иран и световните сили няма да отвори ислямската република за политическо или икономическо влияние от САЩ, а сделката все още може да бъде възпряна от всяка страна, заяви върховният лидер на Иран аятолах Хаменей в понеделник.

Хванаха мъж зад волана на шише ракия

http://pik.bg/хванаха-мъж-зад-волана-на-шише-ракия-news383825.html

Хванаха мъж зад волана на шише ракия

Полицията спипа зад волана мъж от Каварна, седнал да кара на шише ракия. Алкохолният тест е показал 3,29 промила в кръвта му, съобщиха от МВР.

40-годишният е бил заловен на 15 август около 19.45 часа в района на кръстовището на ул. „С. Ганчев” и ул. „Г. Кирков” в града. Мъжът е управлявал товарен автомобил „Мерцедес” с добричка регистрация.

След направения му тест за алкохол е задържан за 24 часа.

Това не е единственият шофьор на автомобил с добричка регистрация, който е карал след употреба на алкохол.

Полицаите спипали друг фиркан водач в района на село Кранево.

Мъжът е на 33 години и е управлявал колата си с 1,71 промила. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

 

Класираха родната изложба в Луръра сред най-хубавите експозиции на 2015 година

http://pik.bg/класираха-родната-изложба-в-луръра-сред-най-хубавите-експозиции-на-2015-година-news383822.html

Класираха родната изложба в Луръра сред най-хубавите експозиции на 2015 година

Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година.

Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts” /„Проблеми на изкуството”/. Изданието посвети специалния си брой за юли и август на най-хубавите изложби през лятото на 2015 година и в него богато илюстрираният текст за „Епопея на тракийските царе” в Лувъра заема наистина подобаващо място.

Изключителният успех на българската изложба в Лувъра нарежда страната ни на високия пиедестал на световната култура. Изложбата стана възможна благодарение на петгодишното Споразумение на България с Музея „Лувър”, подписано от министъра на културата Вежди Рашидов през първия му мандат. Лично президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез е главен куратор на изложбата, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, която гостува до 20 юли 2015 г. в прочутия музей.

Статията на Жером Коаняр /Jerome Coignard/ - „Траките: в търсене на изгубеното царство” /”Les Thraces au Louvre, à la recherche du royaume perdu”/, е със следното подзаглавие: „Взимайки за отправна точка последните археологически открития в България, Лувърът представя една брилянтна и енигматична цивилизация - тази на траките, войнствен народ с ерудиран елит, който е властвал на териториите, намиращи се в границите между гръцкия свят и персийската империя”.

В публикацията в „Connaissance des Arts” се разказва много подробно и за религиозните вярвания и обичаите на траките, за разкопките в Голямата Косматка, както и за владетеля Севт Трети и реалистичното му изображение, както и за начина, по който траките изобразяват боговете. Антична Тракия винаги се свързва с легенди, които се пренасят през вековете.

Изложбата в Лувъра „Епопея на тракийските царе” показва за първи път цели ансамбли от археологически обекти, които представят тракийската цивилизация и нейното историческо значение, се посочва още в публикацията „Траките: в търсене на изгубеното царство”. Френско –българското сътрудничество в тази област има вече стогодишна традиция, подчертава авторът на статията в авторитетното френско издание „Connaissance des Arts”.

В началото на миналия век – през 1904 г., Жорж Сьор от Френската атинска школа извършва археологически разкопки във Велико Търново, а Александър Дегран - генерален консул в Пловдив, е участвал в разкопките на обекти край Созопол. Тези разкопки продължават и днес под ръководството на Александър Баралис, който е и комисар на изложбата в Лувъра, заедно с доц. Милена Тонкова, проф. Тотко Стоянов и Негин Матийо, се отбелязва в публикацията на френското списание.

Статията „Траките: в търсене на изгубеното царство” разказва подробно за най-впечатляващите археологически открития, които са включени в българската изложба в Лувъра. Сред най-впечатляващите археологически находки през последните години са откритията в могилата Голямата Косматка, изтъква авторът й Жером 

Класираха родната изложба в Лувъра сред най-хубавите експозиции на 2015 година

http://pik.bg/класираха-родната-изложба-в-лувъра-сред-най-хубавите-експозиции-на-2015-година-news383822.html

Класираха родната изложба в Лувъра сред най-хубавите експозиции на 2015 година

Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година.

Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts” /„Проблеми на изкуството”/. Изданието посвети специалния си брой за юли и август на най-хубавите изложби през лятото на 2015 година и в него богато илюстрираният текст за „Епопея на тракийските царе” в Лувъра заема наистина подобаващо място.

Изключителният успех на българската изложба в Лувъра нарежда страната ни на високия пиедестал на световната култура. Изложбата стана възможна благодарение на петгодишното Споразумение на България с Музея „Лувър”, подписано от министъра на културата Вежди Рашидов през първия му мандат. Лично президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез е главен куратор на изложбата, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, която гостува до 20 юли 2015 г. в прочутия музей.

Статията на Жером Коаняр /Jerome Coignard/ - „Траките: в търсене на изгубеното царство” /”Les Thraces au Louvre, à la recherche du royaume perdu”/, е със следното подзаглавие: „Взимайки за отправна точка последните археологически открития в България, Лувърът представя една брилянтна и енигматична цивилизация - тази на траките, войнствен народ с ерудиран елит, който е властвал на териториите, намиращи се в границите между гръцкия свят и персийската империя”.

В публикацията в „Connaissance des Arts” се разказва много подробно и за религиозните вярвания и обичаите на траките, за разкопките в Голямата Косматка, както и за владетеля Севт Трети и реалистичното му изображение, както и за начина, по който траките изобразяват боговете. Антична Тракия винаги се свързва с легенди, които се пренасят през вековете.

Изложбата в Лувъра „Епопея на тракийските царе” показва за първи път цели ансамбли от археологически обекти, които представят тракийската цивилизация и нейното историческо значение, се посочва още в публикацията „Траките: в търсене на изгубеното царство”. Френско –българското сътрудничество в тази област има вече стогодишна традиция, подчертава авторът на статията в авторитетното френско издание „Connaissance des Arts”.

В началото на миналия век – през 1904 г., Жорж Сьор от Френската атинска школа извършва археологически разкопки във Велико Търново, а Александър Дегран - генерален консул в Пловдив, е участвал в разкопките на обекти край Созопол. Тези разкопки продължават и днес под ръководството на Александър Баралис, който е и комисар на изложбата в Лувъра, заедно с доц. Милена Тонкова, проф. Тотко Стоянов и Негин Матийо, се отбелязва в публикацията на френското списание.

Статията „Траките: в търсене на изгубеното царство” разказва подробно за най-впечатляващите археологически открития, които са включени в българската изложба в Лувъра. Сред най-впечатляващите археологически находки през последните години са откритията в могилата Голямата Косматка, изтъква авторът й Жером 

Българската изложба в Лувъра в класацията на най-хубавите за 2015 година в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928419

Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година.
Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts” /„Проблеми на изкуството”/.
Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година. Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts” /„Проблеми на изкуството”/.

Започва ремонт на булевард „Княз Борис III“ във Виница

http://web.barometar.net/81361/

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че следващата седмица започва ремонт на бул. „Княз Борис III“ във „Виница“ – от табела до табела. „Реконструкцията включва нов асфалт, ремонт на тротоарите и изграждане на велоалеи. Преди седмица пък на Община Варна беше предоставен държавен имот от 6 дка в квартала. Знаете, че „Виница“ е презастроена и […]

За шестте месеца чуждите инвестиции се свиват с 1.5% според БНБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/17/2592353_za_shestte_meseca_chujdite_investicii_se_svivat_s_15/?ref=rss


Чуждестранните инвестиции у нас са се свили с 1.5 на сто през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на БНБ. От януари до края на юни те са общо 799.6 млн. евро или 1.9 на сто от БВП.

От данните се вижда още, че вложенията в дялов капитал през шестте месеца са за 169.8 млн. евро, което е ръст с 64.1 млн. евро спрямо година по-рано.

Силно намаляват инвестициите на чужденци в недвижими имоти у нас. За шестте месеца те са 17.5 млн. евро, а година по-рано сумата е била 64.8 млн. евро.

В периода реинвестираната печалба се оценява на 80.5 млн. евро при 81 млн. евро преди година.

Запазва се тенденцията водеща по инвестиции да е Холандия с 496.9 млн. евро, следвана от Австрия с 80.6 млн. евро и Норвегия с 87.7 млн. евро. От данните на БНБ се вижда, че инвестициите с източник Германия са с отрицателен знак за шестте месеца - минус 301.1 млн. евро.

За шестте месеца чуждите инвестиции са нараснали с 1.9% (коригирана)

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/17/2592353_za_shestte_meseca_chujdite_investicii_sa_narasnali_s/?ref=rss


Чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили с 1.9 на сто през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на БНБ. От януари до края на юни те са общо 799.6 млн. евро или 1.9 на сто от БВП.

От данните се вижда още, че вложенията в дялов капитал през шестте месеца са за 169.8 млн. евро, което е ръст с 64.1 млн. евро спрямо година по-рано.

Силно намаляват инвестициите на чужденци в недвижими имоти у нас. За шестте...

Тръмп се обяви за Батман

http://www.cross.bg/batman-trump-miliarderut-1477406.html

/КРОСС/ Един от кандидатите за президентския пост от Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е Батман, съобщава CNN. На среща с група деца в Айова, провела се на 15 август, милиардерът разказал какво ще направи, ако стане президент. На въпрос на едно от децата: „Г-н Тръмп, вие Батман ли сте?", милиардерът отговорил положително - „Аз съм Батман".

Взрив разтърси Банкок, съобщава се за жертви

http://frognews.bg/news_96311/Vzriv-raztarsi-Bankok-saobshtava-se-za-jertvi/

Силен взрив разтърси центъра на Банкок в близост до място за поклонение, предаде Би Би Си. Това се е случило около 7 часа вечерта местно време.

ЦСКА благодари на публиката си - пусна свободен вход за първия мач за купата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928409

Ръководството на ЦСКА обяви, че мачът на "червените" в сряда ще бъде с вход свободен за привържениците на клуба. Отборът играе срещу София 2010 в мач от квалификационните кръгове за Купата на България. Срещата е с начален час 18:30.
Ето и целия текст на съобщението, разпространено от ЦСКА:
Армейци,
Ръководството на ЦСКА иска да изрази своята
Ръководството на ЦСКА обяви, че мачът на "червените" в сряда ще бъде с вход свободен за привържениците на клуба. Отборът играе срещу София 2010 в мач от квалификационните кръгове за Купата на България. Срещата е с начален час 18:30. Ето и целия текст на съобщението, разпространено от ЦСКА: Армейци, Ръководството на ЦСКА иска да изрази своята

Бързите заеми растат на фона на свитото банково кредитиране

http://www.mediapool.bg/barzite-zaemi-rastat-na-fona-na-svitoto-bankovo-kreditirane-news238073.html

Докато банковото кредитиране се свива, т.нар. бързи кредити нарастват към 30 юни 2015 г. на годишна и месечна база, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за дейността на дружествата, специализирани в кредитирането, обявени в понеделник. Небанковите финансови институции са отпуснали кредити за общо 2.047 млрд. лв. в края на юни 2015 г., което макар и с малко, е над нивото от съпоставимия период на миналата година – повишението на общите вземания е 1.6% на годишна база или с 33 млн. лв. Спрямо 31 март увеличението е 2.5%. Най-много са заемите с матуритет над 5 години – общата им стойност е 631.6 млн. лв., което е с 34.4% повече спрямо края на юни 2014 г. От публикуваната преди по-малко от месец парична статистика на БНБ стана ясно, че раздадените банкови кредити в края на юни 2015 г. са 50.262 млрд. лв., като се понижават с 9.8% спрямо същия период на миналата година. Корпоративните заеми са 30.778 млрд. лв. или с 14.5% по-малко от края на юни 2014 г. Банковите кредити на домакинствата се понижават с 1.8% до 18.305 млрд. лв. към 30 юни 2015 г. Предприятията са ползвали и по-малко заеми от небанковите институции. Годишният спад на вземанията от фирми е 11.7% до 396.55 мллн. лв. в края на полугодието на 2015 г. Т.нар. бързи кредити за домакинствата обаче се увеличават. Повишението от 5.4% до 1.57 млрд. лв. се дължи на ръста при взетите потребителски кредити от специализираните дружества. Увеличението на показателя е малко над 13% до 1.3 млрд. лв. В същото време отпуснатите жилищни кредити на физически лица от небанковите институции са намалели на годишна база – с 27.6% до 191.6 млн. лв. Сред причините за повечето отпуснати на домакинствата бързи кредити могат да се бъдат посочени улеснените процедури при отпускането им – обикновено само срещу представяне на лична карта, което обаче има и своите последствия – най-вече високите лихви, при които се отпускат. Стоки на изплащане, които в масовия случай са взети с кредити от небанкови институции, също биха могли да допринесат за повишаване на общите вземания от дружествата. Чувствително намаляват необслужваните заеми към специализираните в кредитирането дружества. Понижението им на годишна база е 24.2% до 465.74 млн. лв. Делът им в общите вземания се свива до 22.8%, докато година по-рано – към 30 юни 2014 г., лошите кредити бяха над 614 млн. лв., заемайки дял от 30.5% от всички отпуснати.

Облачно с превалявания утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=298826

През следващото денонощие над източните райони от страната ще остане предимно облачно и с валежи. По-интензивни и придружени с гръмотевици ще са преваляванията около полунощ. Утре преди обяд над Западна и по-голямата част от Централна България ще преобладава слънчево време, но след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места отново краткотрайно ще превали и прегърми.

Учени от Томск създадоха самообучаващ се изкуствен мозък

http://www.cross.bg/mozuk-model-presslyzhbata-1477403.html

/КРОСС/ Учени от Томския държавен университет съвместно със свои колеги от други пет държави създадоха изкуствен носител на естествен интелект – способен за самообучение физически модел, за да симулират патологични състояния и да лекуват различни видове разстройства на човешката памет, съобщиха от пресслужбата на университета. „За начало бяха построени математически и компютърен модел на човешкия мозък. След това бе конструиран радиоелектронен уред, съдържащ перцептрони (изкуствени невронни мрежи). Той е способен на разнопланова информация, като видео и звук“, заяви проф. Владимир Сирямкин, цитиран от пресслужбата на Томския университет. Проектът е реализиран от международната лаборатория на Центъра за върхови постижения „Интелектуални технически системи“ към университета, обединяващ учени от Русия, Германия, България, Украйна, Беларус и Казахстан. В момента се работи по създаването на основната система на роботизирания комплекс, представляващ интелектуален център за управление. Като краен резултат изкуственият мозък трябва да стане аналог на биологичния модел. „Предстои ни огромен обем работа, но една много важна стъпка вече е направена – ние успяхме да разгадаем тайната на мозъчната невронна мрежа. В нашия физичен модел, както и в главния човешки мозък, се случва образуване на нови невронни връзки и затихване на вече съществуващите

Божинов: Дойде време "Партизан" да направи нещо велико (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/17/2592337_bojinov_doide_vreme_partizan_da_napravi_neshto_veliko/?ref=rss




Нападателят на "Партизан" Валери Божинов заяви, че е дошъл в отбора с целта да играе в Шампионската лига. Според него "гробарите" има сили да отстранят БАТЕ (Борисов) в плейофите и за първи път от 2010 г. да играят в груповата фаза.

Шампионите на Сърбия и Беларус се срещат утре в Борисов от 21.45 часа, а реваншът в Белград е на 26 август.

"Много важен мач за "Партизан". Дай, Боже, да имаме късмет и да направим добър резултат. Надявам се да се представим добре,...

Вход свободен на Армията в сряда

http://www.cross.bg/tzska-sofiya-sryada-1477404.html

София /КРОСС/ Ръководството на ЦСКА обяви, че мачът на "червените" в сряда ще бъде с вход свободен за привържениците на клуба. Отборът играе срещу София 2010 в мач от полуфиналите за Купата на България. Срещата е с начален час 18:30. Ето и целия текст на съобщението, разпространено от ЦСКА: Армейци, Ръководството на ЦСКА иска да изрази своята благодарност към всички верни фенове, които не спряха да подкрепят любимия ни отбор и в знак на благодарност взе решение, че мачът между отборите на ЦСКА и София 2010 за Купата на България, който ще се изиграе в сряда от 18:30ч. на ст. „Българска армия", ще бъде със свободен вход. Всички зрители ще могат да влизат на стадиона чрез безплатни покани, които ще бъдат раздавани от стюардите на съответните входове.   Междувременно абонаментните карти за Сектор Г и ВИП ложата са изработени и могат да бъдат получени срещу квитанция от сградата на Администрацията, ет. 1, ст. 4. Нека заедно да подкрепим нашия отбор и отново да напълним „Армията".  

Кой е най-горещият пазар на имоти в света?

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/koi-e-nai-goreshtiiat-pazar-na-imoti-v-sveta-200642/

Интересът към жилищата в Куба е огромен, но ограниченията пред инвеститорите все още са значителни

Путин: Няма да си разваляме отношенията с България заради Южен поток

http://web.barometar.net/81359/

Членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения с тази страна, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Путин отбеляза, че членството на България в НАТО е свършен факт, но не трябва да се казва, че това притеснява Москва. „Не знам дали самата България се радва (на членството). Решението […]

Природозащитници окупираха входа на РДНСК в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-rdnsk-grebnata-1477401.html

Пловдив /КРОСС/ Пета поред протестна акция проведоха днес природозащитници в Пловдив срещу изсичането на дървета на Гребната база за строежа на новата зоологическа градина, предаде БГНЕС.За втори път те окупираха входа на РДНСК с картонена арка, подпирана от двата стълба на държавата според тях- " Беззаконие" и "Безхаберие". Природозащитниците, ръководени от Георги Сербезов, твърдят, че на Гребната база са изсечени вече 300 дървета. Според тях, по света затварят зоологически градини, а тук съсипват природата за нова. Ако трябва да има, да е другаде, не там, където е зеленият остров на Пловдив, казват те. Подали са сигнали до редица институции, но до този момент никой не им обръща внимание. Днес се очакваше отговор от "незабавната" проверка на РДНСК, която трае вече месец.   Снимка: БГНЕС

Добра новина! Безработицата намалява

http://petel.bg/Dobra-novina--Bezrabotitsata-namalyava__123571

снимка: БулФото, архив Безработицата в България е намаляла през второто тримесечие до най-ниското си ниво от март 2010 г. В края на юни тя е...

Забавянето на икономиките може би не е толкова лоша новина за Азия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/zabavianeto-na-ikonomikite-moje-bi-ne-e-tolkova-losha-novina-za-aziia-200662/

Южнокорейските и тайландските фирми могат да се похвалят с най-голям ръст на печалбата на една акция въпреки очакванията за слаб икономически растеж

Пепи Еврото стана адвокат във Видин, има идеи за "северозапада"

http://www.mediapool.bg/pepi-evroto-stana-advokat-vav-vidin-ima-idei-za-severozapada-news238072.html

Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров-Пепи Еврото се е вписал в Адвокатската колегия във Видин. Решението на местния адвокатски съвет, с което Петров е вписан като адвокат, е от 8 юли, съобщава сайтът "Правен свят". Това е около месец преди определението на Върховния административен съд (ВАС), с което беше отказано да се спре предварителното изпълнение на решението на Висшия съдебен съвет за освобождаването на Петров от съдебната система. Това определение на ВАС окончателно предреши, че Еврото напуска съдебната система без наказание и с бонус от 18 брутни работни заплати. "След като 20 години съм работил за държавата, сега ще работя за себе си", заяви Петров пред "Правен свят" по случай вписването му във Видин като адвокат. На въпроса защо е избрал Видинската адвокатска колегия, а не софийската, той отговори: "Имам си идеи за този регион, за Северозапада". Бившият следовател обаче не пожела да сподели подробности около плановете си и каза: "Мои са. Тайна". Той обаче разкри, че има творчески планове. "Ще напиша книга за журналистите. Моите впечатления, моята истина за журналистиката. Мога да пиша по-добре от 99% от журналистите – печелил съм национална олимпиада по литература", каза Еврото. Петър Петров напусна следствието през април тази година. Въпреки искането на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу него да започне дисциплинарно производство заради извършената провокация към подкуп по делото "Цонев, Сантиров, Попо", ВСС отказа да стори това. Съдебният съвет гласува оставката на следователя по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров. Христо Иванов атакува решението на ВСС като незаконно пред Върховния административен съд и на първа инстанция спечели, но друг състав на ВАС направи делото безпредметно, отказвайки да спре предварителното изпълнение на решението за оставката.

София домакин на щафетен маратон в деня на Съединението

http://offnews.bg/news/n_1/n_547085.html

България за пръв път ще бъде домакин на състезание по маратон за щафети. Надпреварата „София Екиден Маратон” ще се проведе на 6 септември от 9:00 часа със старт-финал пред стадион „Васил Левски”. Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане. Всеки отбор ще бъде съставен от шест души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на постове от 5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км =42.195км. Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти. Организаторите са предвидили надпревари в четири категории - изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четири мъже) и корпоративна (2 жени и четири мъже). Състезателите ще имат номера и щафетна лента с чип, която трябва да предадат в определеното разстояние (20 м преди и след старт/финала). Участие ще вземат най-добрите български бегачи, както и отбори от Гърция, Сърбия, Турция и Македония. За маратона могат да се запишат и любители на бягането , които ще имат възможност да премерят сили с част от най-силните професионални атлети на Балканите. Първите 50 отбора, регистрирали се, ще получат безплатни екипи от организаторите. За децата ще бъде организирана тренировка по „Детска лека атлетика” с лицензирани инструктори.  Регистрацията стартира в официалния сайт на маратона www.sofiaekidenmarathon.com.

Бомба се взриви в Банкок, най-малко 12 са убити

http://offnews.bg/news/n_1/n_547074.html

Бомба е убила поне 12 и е ранила десетки в тайландската столица Банкок, предава Би Би Си. "Мога да потвърдя, че е била бомба, но засега не можем да кажем какъв вид, проверяваме", казва в изяление пред медиите говорител на полицията. Устройството е избухнало до храм в централния квартал Чидлом в 19 ч. местно време. Около храма е имало много хора, които са били ударени от взривната вълна.  Лекари се опитват да помогнат на пострадалите. По главната улица в квартала има и много обгорени мотоциклети. 

Българи покориха петхилядника Елбрус

http://www.cross.bg/haskovo-chetirima-vruh-1477400.html

/КРОСС/ Девет алпинисти от Хасково покориха най-високия връх в Европа - петхилядника Елбрус. За експедицията към Грузия от България тръгнали четирима алпинисти от Кърджали. Други четирима пък са дебютантите от Хасково - Илия Илиев, Костадин Тъканов, Тенчо Данев и Красимира Христова. "Имахме щастието да се докосен до сърцето на Вечната планина", коментираха алпинистите.Елбурс е най-високият планински масив и връх - 5642 м, в Русия, част от планинската система Голям Кавказ.    

Българската изложба в Лувъра в класацията на най-хубавите за 2015 година в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928367

Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година.Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts” /„Проблеми на изкуството”/.
Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година.Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts” /„Проблеми на изкуството”/.

Мъж живя като коза 6 дни (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928386

Британският концептуален дизайнер Томас Туейтс реши да си вземе почивка от ролята си на човешко същество и вместо това да стане... коза. „Целта ми беше да си почина от болката и тревогите да си разумно същество, способно да съжалява за миналото и да се тревожи за бъдещето“, казва Туейтс, цитиран от онлайн изданието Prokerala.

Шефът на НИМ щял да си тръгне след като завърши Голямата базилика

http://www.mediapool.bg/shefat-na-nim-shtyal-da-si-tragne-sled-kato-zavarshi-golyamata-bazilika-news238071.html

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров съобщи, че най-вероятно ще се оттегли, след като завърши "последната голяма задача в професионалния си живот – възстановяването на Голямата базилика". Писмото му до медиите е в отговор на подписката за пенсионирането му, организирана от проф. Ивайло Дичев и подкрепена от над 2000 човека. Акцията тръгна покрай скандала с готвената търговска сделка с вода от открития кладенец в Плиска, която Димитров наля в туби, а църковен служител освети. На 15 август, когато е църковният празник Голяма Богородица, флакони с водата с марката на "Рефан” трябваше да вървят безплатно с всеки продаден в. "Стандарт” в търговските пунктове "Лафка”. Цялата операция пропадна след острата реакция на премиера и дискусиите дали "чудотворната" вода не е пълна с нитрати и други вредни химикали. Божидар Димитров посочва, че две неправителствени организации – фондациите "Приморско" и "Тангра - Танакра" са започнали съответно в петък и събота подписка в негова защита. На сайтовете на двете фондации няма и ред за организиране на такава подписка, а Mediapool не успя да се свърже с тях на посочените телефони. Подписката в защита на Димитров - плесник върху националния нихилизъм и безродие "Искам просто да изясня пред симпатизантите си, че те ще гласуват не толкова, за да остана директор (аз сам ще си отида един ден най-вероятно, когато завърша последната голяма задача в професионалния си живот – възстановяването на Голямата базилика), а в подкрепа на политиката на възстановяване на националната памет, безжалостно изтрита от османските завоеватели", се казва в писмото на Божидар Димитров. Според него "това ще бъде силен плесник върху националния нихилизъм, безродие и примиренчество с "реалностите" в историята". Човекът, който скромно се идентифицира с "възстановяване на националната памет, безжалостно изтрита от османските завоеватели", завършва с благодарност към фондациите "Приморско" и "Тангра - Танакра" за това, "че дават възможност на всички български родолюбци да се произнесат по случая". Назначен по договор с Министерството на културата без конкурс? В писмото си Божидар Димитров така и не изяснява въпроса дали законно заема поста шеф на НИМ. Твърди, че е назначен за директор на музея по договор с Министерството на културата "до конкурс". Всъщност той е начело на НИМ от 1994 г. насам с две кратки прекъсвания. Последното беше, когато се отдаде на политическа кариера и стана общински съветник от ГЕРБ, а след това и министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов, отговарящ за българите в чужбина. Борисов го извади от кабинета малко след като каза за част от археолозите, че са "шибани". Така от началото на 2011 г. Димитров отново е директор на НИМ, а няма и следа от проведен конкурс, каквото е законовото изискване за заемане на длъжността. През юни т.г. народният представител Иван Иванов задава въпрос на министъра на културата Вежди Рашидов за датата на конкурса, чрез който Божидар Димитров е избран на поста си. "Проф. Божидар Димитров е избран с конкурс на по-ранен етап и изключително отговорно ръководи най-големия национален музей в страната", гласи изненадващият отговор на министъра, който така и не уточнява кога е бил последният конкурс, с който е избран Димитров и от коя дата тече петгодишният срок на правоотношението. Академици, историци и професори в защита на Божидар Димитров "Директорите се сменят при лоша работа в поверената им институция. Моята работа в НИМ с известна нескромност се оценява, като много добра и не е случайно, че в мотивацията на организираната от Ивайло Дичев този раздел от работата ми не се засяга", пише Божидар Димитров и изрежда трите мотива на проф. Дичев за исканата му оставка: Обижда научната общност с недоказани твърдения Обижда вярващите християни с езически измишльотини Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите. Първият мотив е чиста проба "осъждане за мнение в историята", пише Божидар Димитров и допълва, че "научната общност не е съставена само от Ивайло Дичев и Калин Янакиев". "В подписката в моя подкрепа въпреки, че е в началния си стадий виждам имената на двама академици – историци, няколко професори, десетки млади историци", посочва той с очакване подписалите се в негова подкрепа да станат много повече до края на седмицата. "А и за мнение осъждаха и наказваха само при комунизма. Тези ли времена искат да върнат Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Господи помилуй!", пише Божидар Димитров. Подкрепен и от клира Шефът на НИМ съобщава още, че е получил и подкрепата на "клира", като подписи в негова защита са сложили свещеници, монаси, игумени, епископи. "Очевидно те не смятат, че говоря езически измишльотини. И трудно могат да поддържат тезата на Калин Янакиев, че съм главен езически жрец на републиката, когато научат простия факт пазен от мен, поради характерната ми скромност, че досега съм събрал средства и построил изцяло или имам солиден принос на 30 (тридесет) християнски храма", пише Божидар Димитров. Той съобщава имената на някои от тях, за да провери който иска. Това са храмовете в Неделино, Петрова нива, село Стряма – Пловдивско, Ахтопол, кв. "Меден рудник" в Бургас, родния Созопол, Гигенския манастир и т.н. За ДС - ако някой намери нещо укоримо, да хвърли камък по мен За сътрудничеството си с Държавна сигурност, проф. Димитров припомня, че е издал досието си в книга и призовава: "Ако някой намери нещо укоримо в него, нека публично хвърли камък по мен". Той е бил сътрудник на ДС от 1973 до 1990 г. в направление културно-историческо наследство. Твърди, че не е сменял политическите си убеждения. Припомня, че е бил член на БСП, която е напуснал през 2009 г. преди изборите, когато мина към ГЕРБ. Тогава казва, че "една партия за един живот стига" и не бил член на друга партия. С днешна дата уточнява, че симпатизира още "и на Патриотичния фронт и малко (в някои направления) и на АБВ (партията на бившия президент Георги Първанов, известен като агент Гоце на ДС) и дори на Реформаторите, нищо че Калин Янакиев и Ивайло Дичев принадлежат към тях". С присъщия за ченгетата и несменяемите публични величия покровителствено - циничен тон, Божидар Димитров се обръща към съпредседателя на РБ: "По принцип нека Радан Кънев посъветва двамата юнаци да не воюват с мен на това бойно поле. Това е все едно ЦСКА от "В" група да играе срещу "Барселона"". Търгашеското отношение към наследството "И остава последното: "търгашеското отношение към наследството". Мисля като гледам медийната война, че това е главната причина за исканата оставка. Те са против (кой знае що) възстановяването на историческата памет чрез реставрацията на българските средновековни крепости, християнски храмове и манастири", пише Димитров. "Дребната" манипулация в случая е, че никой от опонентите му не е против реставрацията на културно-историческото наследство, а срещу бутафорното му осакатяване и тоталната загуба на автентичност за сметка на евтини атракции. Според него случаят с Голямата базилика в Плиска "просто препълни чашата на националния им нихилизъм". "Радвам се донякъде, че са принудени да нарушават една от Божиите заповеди – не лъжи", пише Божидар Димитров. Той посочва, че не е възстановявал нито една крепост от 30-те вече частично възстановени. "Само съм казвал мнението си, че тази политика е правилна и общоевропейска". "Художникът Комарницки рисува карикатури на които градя крепости с "итонг", а Горан Благоев твърди, че крепостите се вдигат с бетон. Дебела лъжа. В нито една от възстановените крепости не е използуван нито "итонг", нито грам бетон. Няма да бъдат използувани и при Голямата базилика", твърди Божидар Димитров. До момента той не опровергава нито една медия или институция, която го титулува като "професор доктор". Всъщност Божидар Димитров е старши научен сътрудник втора степен, което отговаря на академичната длъжност "доцент". През 2014 г. за него е открита процедура в УНИБИТ за "професор", като формулировката е "за нуждите на Националния исторически музей". Няма данни процедурата да е приключила. Засега той е "почетен професор" на библиотекарския университет и твърди, че никога не се е титулувал като такъв.

Григор запази 17-ото си място в света, Цвети остана 42-ра

http://www.moreto.net/novini.php?n=298825

Най-добрият български тенисист Григор Димитров запази позиции в световната ранглиста, която беше оповестена официално тази сутрин, въпреки неуспехите си в последно време. 24-годишният Димитров, който отпадна рано от турнира от сериите "Мастърс" в Монреал през миналата седмица, остана 17-и в класацията на АТП с актив от 1690 точки.

Мъж живя като коза 6 дни (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928383

Британският концептуален дизайнер Томас Туейтс реши да си вземе почивка от ролята си на човешко същество и вместо това да стане... коза. „Целта ми беше да си почина от болката и тревогите да си разумно същество, способно да съжалява за миналото и да се тревожи за бъдещето“, казва Туейтс, цитиран от онлайн изданието Prokerala.

Бизнесът се обяви против въвеждането на данък „вредни храни“

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-се-обяви-против-въвеждането-на-данък-вредни-храни-_l.a_i.691512_at.1.html

Бизнесът се обяви против въвеждането на т.нар. данък „вредни храни“. От здравното министерство планират налогът да бъде между 3 и 10%, като той ще...

"Дисни" отваря тематични паркове "Междузвездни войни"

http://offnews.bg/news/n_1/n_547060.html

Изпълнителният директор на "Дисни" Боб Айгър съобщи по време на изложението си D23 в Калифорния, че компанията ще построи 2 тематични парка от вселената на "Междузвездни войни" в САЩ. Те ще се намират в "Дисни свят" във Флорида и "Дисниленд" в Калифорния. Парковете ще заемат площ от по 14 акра всеки и ще са пълни с извънземни, дроиди и всякакви същества и герои от вселената на Лукас. В тях всеки ще може да се озове на емблематично за сериите място, да покара "Хилядолетния сокол" на Хан Соло, да участва в битки и изобщо да се вживее в любимата си сага.  В това време се разбра, че режисьорът на "Джурасик свят" - Колин Тревъроу, ще поеме създаването на "Междузвездни войни: Епизод 9", който трябва да излезе на екран през 2019 г. Харисън Форд и Джони Деп на D23. На изложението се разбра и че са започнали снимките на първия филм от нова антология на "Междузвездни войни" - Rogue One.  Част от актьорите от предстоящия "Междузвездни войни".

КЗК отмени обществена поръчка на болница „Св. Иван Рилски“

http://www.cross.bg/ychastnitzite-izpulnitel-protzedyrata-1477399.html

София /КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Иван Рилски" ЕАД - София за обявяване класирането на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Доставка на готова храна за лежащо болни и дежурен персонал."Проучването установи, че при разглеждането и оценяването на техническите предложения на участниците комисията за провеждане на процедурата не е спазила методиката за оценка. В случая незаконосъобразно е извършено оценяване на техническата оферта на жалбоподателя „Парти Фууд" ДЗЗД по подпоказател Т3 и Т4, на база критерии, които не са предварително оповестени. Също така липсват мотиви и аргументи от страна на комисията за поставените оценки на участниците. Налице е съществено нарушение на процедурата за избор на изпълнител, водещо до отмяна на обжалваното решение на възложителя за определяне на изпълнител в обществената поръчка.В тази връзка КЗК връща процедурата от етап разглеждане и оценка на техническите предложения на участниците в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.

Столичната община купи осем апарата за хемодиализа за Пета градска болница

http://www.mediapool.bg/stolichnata-obshtina-kupi-osem-aparata-za-hemodializa-za-peta-gradska-bolnitsa-news238070.html

Столичната община оборудва Пета градска болница с осем нови апарата за хемодиализа на стойност 320 хил. лв. Това е под гласуваните от общинския съвет 340 хил. лв. за оборудването, тъй като при търговете е постигната по.-ниска цена, обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пред журналисти в понеделник. Средствата за апаратурата идват от реализирани икономии в Столичния общински приватизационен фонд. "На последния си общински съвет Столична община гласува допълнително 102 хил. лева за дигитализация на рентгеновото оборудване на болницата и закупуване на мобилен рентгенов апарат", заяви Барбалов. Той подчерта, че Пета градска болница ще бъде първата, която ще дигитализира изцяло своя рентгенов процес, което е в удобство на пациентите и на лекарите. "С това ще се повиши и качеството на общинското здравеопазване. За последните 8-9 месеца Столична община е дала над 400 хил. лева за подобряване на материалната база в Пета градска болница", посочи Барбалов.

Авторът на гафа с името на варненския кмет: Не знаех, че сте в предизборен период

http://web.barometar.net/81357/

„Никога не бих изписал името на варненския кмет Иван Портних, ако знаех, че се намирате в предизборен период.“ Това каза в телефонен разговор за „Дневник“ авторът на „гафа“ Анди Фокнър. В събота вечерта по време на лазерно шоу на варненското пристанище след името на Варна и думите „Варна европейска младежка столица 2017″ той изписа на […]

ЦСКА привлича публика с безплатен вход

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928362

Ръководството на ЦСКА реши да направи безплатен входа за мача със “София 2010” за купата на България. Срещата е в сряда от 18,30 ч на стадион “Българска армия” и ще бъде превана пряко по платения тв канал “Диема Спорт 2”. Преди двубоя стюарди ще раздават покани преди влизане на трибуните. Шефовете на “червените” са решили да направят жест към
Ръководството на ЦСКА реши да направи безплатен входа за мача със “София 2010” за купата на България. Срещата е в сряда от 18,30 ч на стадион “Българска армия” и ще бъде превана пряко по платения тв канал “Диема Спорт 2”. Преди двубоя стюарди ще раздават покани преди влизане на трибуните. Шефовете на “червените” са решили да направят жест към

Огромна експлозия разтърси Банкок, има жертви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928353

Огромна експлозия разтърси центъра на Банкок в близост до място за поклонение, предаде Би Би Си.
Според първоначални данни има загинали и ранени, но все още не е ясно колко са жертвите. На мястото цари хаос. Според данни на Ройтерс жертвите са 12.
Взривът е бил в близост до популярното място за поколение Ерауан в централния квартал Чидлом.
Огромна експлозия разтърси центъра на Банкок в близост до място за поклонение, предаде Би Би Си. Според първоначални данни има загинали и ранени, но все още не е ясно колко са жертвите. На мястото цари хаос. Според данни на Ройтерс жертвите са 12. Взривът е бил в близост до популярното място за поколение Ерауан в централния квартал Чидлом.

Европейски специалисти обявиха българската изложба в Лувъра за една от най-хубавите експозиции на 2015-а

http://www.cross.bg/lyvura-arheologicheski-izlozhba-1477398.html

/КРОСС/ Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година. Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts" /„Проблеми на изкуството"/. Изданието посвети специалния си брой за юли и август на най-хубавите изложби през лятото на 2015 година и в него богато илюстрираният текст за „Епопея на тракийските царе" в Лувъра заема наистина подобаващо място. Изключителният успех на българската изложба в Лувъра нарежда страната ни на високия пиедестал на световната култура. Изложбата стана възможна благодарение на петгодишното Споразумение на България с Музея „Лувър", подписано от министъра на културата Вежди Рашидов през първия му мандат. Лично президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез е главен куратор на изложбата, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, която гостува до 20 юли 2015 г. в прочутия музей

Германия и САЩ ще изтеглят комплексите си "Пейтриът" от Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/17/2592339_germaniia_i_sasht_shte_iztegliat_kompleksite_si/?ref=rss


САЩ също възнамеряват да приключат мисията си за противовъздушна отбрана в Южна Турция, след като в събота и Германия обяви, че ще изтегли оттам зенитно-ракетните си комплекси "Пейтриът", съобщи БТА.

Американското посолство в Анкара публикува на сайта си съвместно изявление на правителствата на Турция и САЩ, в което се посочва, че мисията на САЩ в Турция, която приключва през октомври, няма да бъде удължавана.

Батареите със зенитни ракети "Пейтриът", разположени по...

Бежанският апокалипсис доказва несъстоятелността на неолиберализма и глобализма

http://svetoven.pogled.info/news/66887/Bezhanskiyat-apokalipsis-dokazva-nesastoyatelnostta-na-neoliberalizma-i-globalizma

/Поглед.инфо/ Европа е в истински шок от бежанците. Но случващото се е само началото… В момента почти са се разпаднали Либия и Сирия, частично - Тунис. Но хаосът в Близкия Изток може да събори и другите арабски страни - Алжир, Египет и Йордания. Те изобщо не са гарантирани на 100%, особено ако продължат гражданските войни там, където вече бушуват. Тогава числото на бежанците ще увеличаваме по 10.

Наглецът Божо Извора отказва да се пенсионира на 70!

http://www.bnews.bg/article-140226

Божидар Димитров се оказа жив пример за безумието на социалната реформа, която прокара Калфин с публичната подкрепа на агент Гоце.

През 2014 г. са задигнати предпазни огради за половин милион лева

http://pik.bg/през-2014-г-са-задигнати-предпазни-огради-за-половин-милион-лева-news383805.html

През 2014 г. са задигнати предпазни огради за половин милион лева

Около 5 километра еластични огради са били откраднати от пътищата на страната през миналата година. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура", цитирани от Нова телевизия. Стойността на задигнатото е над половин милиона лева.

В средата на лятото в района на Ботевград апаши са отмъкнали половин километър мантинела. Почти толкова предпазни огради са били задигнати и по пътя между Батулци и Златна Панега. По-рано, през пролетта АПИ е регистрирала кражба на километър мантинела и в близост до село Горно Камарци.

От агенцията напомнят, че кражбата на предпазните елементи застрашава безопасността на шофьорите.

През 2014 г. са задигнати мантинели за половин милион лева

http://pik.bg/през-2014-г-са-задигнати-мантинели-за-половин-милион-лева-news383805.html

През 2014 г. са задигнати мантинели за половин милион лева

Около 5 километра еластични огради са били откраднати от пътищата на страната през миналата година. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура", цитирани от Нова телевизия. Стойността на задигнатото е над половин милиона лева.

В средата на лятото в района на Ботевград апаши са отмъкнали половин километър мантинела. Почти толкова предпазни огради са били задигнати и по пътя между Батулци и Златна Панега. По-рано, през пролетта АПИ е регистрирала кражба на километър мантинела и в близост до село Горно Камарци.

От агенцията напомнят, че кражбата на предпазните елементи застрашава безопасността на шофьорите.

Убиецът Стоян Кусев остава в ареста

http://www.cross.bg/kysev-byrgas-myarka-1477397.html

Бургас /КРОСС/ Окръжен съд Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Стоян Кусев. Той е обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство. На 13 август 2015 г. около 9:30 часа в гр. Поморие на улица Манастирска пред магазин „Импулс" умишлено умъртвил 45-годишен мъж, като му нанесъл удар с нож в областта на корема.Представителят на Окръжна прокуратура Бургас поиска на Кусев да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Прокурорът пледира, че въз основа на събраните в хода на разследването доказателства може да се направи обоснован извод за авторството на деянието. Държавният обвинител намира, че съществува реална опасност той да се укрие, за да избегне наказателната отговорност, както и да извърши ново престъпление. Прокурорът се мотивира и с обремененото съдебно минало на обвиняемия. Защитникът на Кусев поиска от съда да му наложи по-лека мярка за неотклонение. Според адвоката подзащитният му не е извършил престъплението умишлено. Кусев е намушкал пострадалия само веднъж, с което е причинил смъртта му. Той добави, че не е изключено да е имало и елемент на афект, което да доведе до преквалификация на деянието като непредпазливо причиняване на смърт следствие на телесна повреда или извършено при самозащита.В съдебната зала Кусев заяви, че „нямало да се укрие, нямал такова намерение и ако е било така, полицията нямало да го хване". Той помоли съда да му определи друга мярка, за да може да си гледа двете деца

Раздават 4500 безплатни покани за откриването на новата зала в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928348


4500 безплатни покани за официалното откриване на залата на Колодрума започват да се раздават от сряда на две места в Пловдив. Едното е билетният център пред общината, а другото - информационният туристически център до централна поща, съобщи кметът Иван Тотев. Пропуските са предназначени за гражданите и на всеки от тях е оказан секторът и
4500 безплатни покани за официалното откриване на залата на Колодрума започват да се раздават от сряда на две места в Пловдив. Едното е билетният център пред общината, а другото - информационният туристически център до централна поща, съобщи кметът Иван Тотев. Пропуските са предназначени за гражданите и на всеки от тях е оказан секторът и

Готов е списъкът с кредиторите на КТБ

http://pleven.actualno.com/Gotov-e-spisykyt-s-kreditorite-na-KTB-news_490489.html

Списъкът с кредиторите на КТБ вече е готов и до дни ще бъде публикуван в Търговския регистър. В него ще бъдат включени както лицата, така и фирмите, които имат да получават пари в процедурата по несъстоятелност. Днес, 17 август 2015 г., в изпълнение на разпоредбите на чл. 64, ал. 2 от Закона за банковата несъстоятелност, синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), заявиха за публикуване в Търговския регистър списъка на приетите вземани

Путин: Ще продължим да работим с България, въпреки трудностите с някои проекти

http://europe.actualno.com/Putin-Shte-prodyljim-da-rabotim-s-Bylgarija-vypreki-trudnostite-s-njakoi-proekti-news_490485.html

Отказът на България от участие в проекта "Южен поток" и нейното членство в НАТО не означават разрив в отношенията с тази държава.Това каза руският държавен глава Владимир Путин по време на посещението си на полуостров Крим, пише БГНЕС. "Не знам дали това радва самата България. Но решението е взето, това е суверенен избор на българския народ и ние ще се отнесем към това с уважение и ще продължим да работим с България, въпреки всички трудности, свързани с реализацията на някои проекти, в тов

Според кмета на Карлово атаката срещу него се дължи на предстоящите избори

http://politics.actualno.com/Spored-kmeta-na-Karlovo-atakata-sreshtu-nego-se-dylji-na-predstojashtite-izbori-news_490482.html

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов, че атаката срещу него се дължи единствено на идващите избори. Днес прокуратурата повдигна обвинение срещу него за умишлена безстопанственост. „Това е видно от начина на действия, от тази агресивност на действията на наблюдаващия прокурор, все едно че гони международни терористи”, каза Кабаиванов за "Фокус". Той посочи, че в началото на месец юни са били разпитани над 10 души от администрацията, двама са били арестувани, двама обискирани, били

Бомба разтърси центъра на Банкок, взе жертви (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928312

Огромна експлозия разтърси центъра на Банкок близо до храм и голямо ключово кръстовище, съобщи Би Би Си.
Според първоначални данни има загинали и ранени, но все още не е ясно колко са жертвите. На мястото цари хаос. Според данни на Ройтерс жертвите са 12.
Взривът е бил в близост до популярното място за поколение Ерауан в централния квартал Чидлом.
Огромна експлозия разтърси центъра на Банкок близо до храм и голямо ключово кръстовище, съобщи Би Би Си. Според първоначални данни има загинали и ранени, но все още не е ясно колко са жертвите. На мястото цари хаос. Според данни на Ройтерс жертвите са 12. Взривът е бил в близост до популярното място за поколение Ерауан в централния квартал Чидлом.

"Ало" измамници набиха възрастна варненка и я ограбиха

http://www.moreto.net/novini.php?n=298823

"Ало" измамниците вече предприеха нова стратегия, за да получат пари от жертвите си - бият и грабят, научи Moreto.net. На 14 август неизвестно лице се обадило на 77-годишна жена от Варна и казало, че е нейна роднина, и иска да й прати колет от чужбина.

Природозащитници протестират срещу строежа на зоопарк в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_547095.html

Природозащитници протестираха пред РДНСК в Пловдив заради строежа на новата зоологическа градина в града, съобщава БГНЕС. Причината за недоволството им е, че за да бъде построен зоопаркът, ще трябва да бъдат изсечени дървета в района на Гребната база в града. Днес се очакваше отговор от незабавната проверка на РДНСК по случая със зоопарка, която продължи около месец. Това не е първата демонстрация на природозащитниците срещу строежа на нов зоопарк в града. Те твърдят, че в района на Гребната база вече са изсечени около 300 дървета. По света затварят зоологически градини, а у нас съсипват природата за нова, коментират екозащитниците. Днес те окупираха входа на РДНСК с картонена арка, подпирана от двата стълба на държавата според тях с надписи "Беззаконие" и "Безхаберие". Те са на мнение, че ако трябва да се строи зоопарк в града, то трябва да е другаде, не там, където е "зеленият остров на Пловдив".

Убиецът от Поморие плака - искал да се грижи за децата си, оставиха го в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928340

44-годишният Стоян Кусев се разплакал в съдебната зала и поискал от съдия Георги Пепеляшев да се прибере у дома, за да се грижи за децата си.
Както "24 часа" вече писа съдът заседава при закрити врати, за да определи мярката му за неотклонение.
Кусев е обвинен за убийството на 45-годишния Лъчезар Иванов от Поморие. Инцидентът стана на ул.
44-годишният Стоян Кусев се разплакал в съдебната зала и поискал от съдия Георги Пепеляшев да се прибере у дома, за да се грижи за децата си. Както "24 часа" вече писа съдът заседава при закрити врати, за да определи мярката му за неотклонение. Кусев е обвинен за убийството на 45-годишния Лъчезар Иванов от Поморие. Инцидентът стана на ул.

Проверяват полицаи за тежка катастрофа с убит пешеходец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928325

Пловдивски полицаи ще бъдат проверени заради тежка катастрофа, при която загина възрастен пешеходец. Окръжната прокуратура в Пловдив е разпоредила да се извърши незабавна проверка относно действията на полицейски служители от ОД на МВР - Пловдив при катастрофа в града на 12 август, съобщи
Пловдивски полицаи ще бъдат проверени заради тежка катастрофа, при която загина възрастен пешеходец. Окръжната прокуратура в Пловдив е разпоредила да се извърши незабавна проверка относно действията на полицейски служители от ОД на МВР - Пловдив при катастрофа в града на 12 август, съобщи "Дарик". Тогава 24-годишният неправоспособен пловдивчанин

Най-малко 12 убити в експлозия в центъра на Банкок

http://www.vesti.bg/sviat/azia/naj-malko-12-ubiti-v-eksploziia-v-centyra-na-bankok-6041196

Според различните информации експлозията е станала в търговски център или близо до храм, намиращ се на важно кръстовище в града

Меркел може да има проблеми в Бундестага заради Гърция

http://www.mediapool.bg/merkel-mozhe-da-ima-problemi-v-bundestaga-zaradi-gartsiya-news238069.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разполага с най-големия и най-влиятелен блок в германския парламент, но той е и причината за напрежение в навечерието на гласуването в сряда на поредната спасителна програма за Гърция. Колко от депутатите във формацията ще застанат зад канцлера? Решението на финансовите министри от еврозоната изобщо не улесни германския канцлер Ангела Меркел. В петък те дадоха зелена светлина за третата спасителна програма за Гърция за последните пет години, но тя не успокои негодуванието в нейната собствена партия заради финансовата помощ. Бундестагът, долната камара на германския парламент, се готви да гласува в сряда спасителната програма на стойност 86 милиарда евро, но позицията на Кристин Лагард, ръководителят на Международния валутен фонд /МВФ/, стана основната причина за нежеланието на някои от депутатите да гласуват с "да". Лагард се въздържа да ангажира управляваната от нея организация с участие в поредната спасителна програма, след като МВФ определи гръцкия дълг като неустойчив. Очаква се Бундестагът да одобри помощта, но Меркел сигурно се притеснява от това колко от представителите на нейния консервативен Християндемократически съюз /ХДС/ и сестринската му партия от Бавария, Християнсоциалния съюз /ХСС/, ще гласуват против. Общо двете политически сили разполагат с 311 депутати в 630-местния Бундестаг. Когато долната камара на германския парламент гласува на 17 юли дали да се предприемат преговори с Гърция за нова спасителна програма, 60 от представителите на ХДС и ХСС гласуваха "против". Този брой бе по-голям от очаквания и бе удар за популярния канцлер. Основният въпрос в сряда ще е дали недоволните депутати ще се увеличат. Пред вестник "Велт ам зонтаг" Фолкер Каудер, верният помощник на Меркел и председател на парламентарната група на нейния блок, отправи предупреждение към депутатите от ХДС и ХСС, които са изкушени да гласуват "против" в сряда. "Тези, които гласуват против не могат да останат в /парламентарните/ комисии, в които се разчита на тях да осигуряват мнозинство, като например бюджетната комисия и тази по въпросите на Европейския съюз". По-късно той заяви, че е направил това изявление с намерението така да призове за единство, но то повиши напрежението. Вотът в сряда ще покаже какви са последиците от интервюто на Каудер. Ако броят на гласувалите "против" от редиците на ХДС/ХСС надвиши 60, то това ще се отрази повече на председателя на парламентарната група, отколкото на Меркел. В случай че е по-малък, това ще се приеме за голям успех, а Каудер ще възстанови авторитета си. В редиците на ХДС вариантът с трета спасителна програма за Гърция отдавна се смята за табу. "Гърците достатъчно дълго досаждаха", каза заместник-председателят на ХДС Томас Щробъл през юли по време на последната извънредна среща на върха на ЕС заради Гърция. Но Меркел и нейният финансов министър Волфганг Шойбле успяха да накарат оглавяваното от левичари гръцко правителство да прекрачи своята червена линия за недопускане на повече строги икономии и спечели огромни отстъпки от Атина. Въпреки това обаче канцлерът трябваше да понесе 60-те гласа "против" в нейния лагер. Обръщането им в гласове "за" при вота в сряда се смята за тежка задача, но подкрепящи спасителната програма представители на ХДС агитираха в полза на финансовия пакет в края на миналата седмица. "Постигнатите в Брюксел резултати показват, че обсъжданията ни са били важни и че Гърция сега трябва да осъществи реформите, които първоначално отхвърляше", каза вчера пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Михаел Гросе-Брьомер, главен организационен секретар на парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага. "Намесихме се и това имаше ефект". Но Ханс-Вернер Зин, ръководителят на Института за икономически изследвания "Ифо", който е доста уважаван в скептично настроените към Гърция среди в ХДС, разкритикува последното споразумение от Брюксел само няколко часа след постигането му. Той заяви пред вестник "Билд", че на поредната спасителна програма й липсва достоверност. Финансовият експерт от ХДС Йенс Шпан опита да представи споразумението за спасителната програма в положителна светлина. "В петък успяхме да постигнем категорични подобрения", каза той. "Ще трябва да разговаряме за облекчаване на дълга", добави обаче Шпан. Неговото мнение далеч не се възприема в редиците на ХДС и ХСС. При гласуването в сряда Меркел може да разчита на коалиционните си партньори от Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, които разполагат със 193 места в Бундестага. В тази политическа сила се надигнаха критики срещу Шойбле, откакто той постави на масата възможността за грекзит по време на трудните преговори за спасителната програма през юли, но по адрес на канцлера няма почти никакви остри упреци. А и самото споразумение за спасителната програма, което бе атакувано от много икономисти, не срещна никаква съществена съпротива в ГСДП. Критици определиха като пречка за така нужния на Гърция икономически растеж бюджетните икономии и повишенията на данъци, които Атина прие в замяна на помощта, необходима й, за да избегне неплатежоспособността. Но социалдемократите все пак отчитат и ширещите се антигръцки настроения сред германската общественост и се стремят да парират обвиненията, че дават още пари на силно задлъжняла страна, намираща се на ръба на банкрута. По данни на изследване от миналата седмица на социологическия институт Форса 57 процента от германците са против нова спасителна програма за Атина. "През последните четири седмици изобщо не очаквах да постигнем толкова амбициозно и подробно споразумение с Гърция", каза пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" говорителят на ХДС и експерт по бюджетните въпроси Екарт Реберг. В интервюто си той изтъкна доводи в полза на гласуването "за" спасителната програма на парламентарния вот в сряда. "Трябва да сме реалисти, за нас, за Германия, не беше възможно да постигнем повече", каза пред обществената телевизия Цет Де Еф Ралф Бринкхаус, заместник-председател на парламентарната група на ХДС/ХСС. По БТА

Колин Тревъроу снима деветия епизод на "Междузвездни войни"

http://www.cross.bg/mezhdyzvezdni-voiini-rezhisiran-1477384.html

/КРОСС/ Режисьор на деветия епизод на легендарния епос "Междузвездни войни" ще бъде създателят на "Джурасик свят" Колин Тревъроу. Лентата трябва да излезе по кината през 2019 г. Тя трябва да завърши трилогията, която ще стартира през декември тази година с "Междузвездни войни: Силата се пробужда", режисиран от Джей Джей Ейбрамс. Премиерата му е насрочена за 18 декември. През 2018 г. ще последва "Междузвездни войни: Епизод VIII", режисиран от Райън Джонсън.

Мъж ще учи за медицинска сестра във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928326

Мъж е приет да учи за медицинска сестра в новооткрития филиал на варненския Медицински университет в Търново, стана ясно след излизане на първото класиране на кандидатите. Той се е справил с приемния изпит и ще усвоява професията, заедно с още 19 жени. Още 20 жени са класирани за специалността
Мъж е приет да учи за медицинска сестра в новооткрития филиал на варненския Медицински университет в Търново, стана ясно след излизане на първото класиране на кандидатите. Той се е справил с приемния изпит и ще усвоява професията, заедно с още 19 жени. Още 20 жени са класирани за специалността "Акушерка".

Предпазни огради за половин милион лева са откраднати през 2014 г.

http://www.cross.bg/ogradi-polovin-mantinela-1477396.html

София /КРОСС/ Около 5 километра еластични огради са били откраднати от пътищата на страната през миналата година. Това съобщиха за Нова от Агенция "Пътна инфраструктура". Стойността на задигнатото е над половин милиона лева.В средата на лятото в района на Ботевград апаши са отмъкнали половин километър мантинела. Почти толкова предпазни огради са били задигнати и по пътя между Батулци и Златна Панега. По-рано, през пролетта АПИ е регистрирала кражба на километър мантинела и в близост до село Горно Камарци.От агенцията напомнят, че кражбата на предпазните елементи застрашава безопасността на шофьорите.

Подхванаха незаконните бараки на Гребната база в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928308

Работници предприеха събаряне на незаконни павилиони в района на Гребната база. Първата барака беше премахната в района на строящия се зоопарк. Обектът е неработещ, обясни шефът на общинския инспекторат Владо Илиев. По думите му предстои още четири павилиона да бъдат изринати.
Според Илиев спазени са всички процедури - най-напред са изготвени
Работници предприеха събаряне на незаконни павилиони в района на Гребната база. Първата барака беше премахната в района на строящия се зоопарк. Обектът е неработещ, обясни шефът на общинския инспекторат Владо Илиев. По думите му предстои още четири павилиона да бъдат изринати. Според Илиев спазени са всички процедури - най-напред са изготвени

Протест срещу изсичането на дървета в Пловдив

http://www.bnews.bg/article-140222

Подали са сигнали до редица институции, но до този момент никой не им обръща внимание.

Нашенци изкачиха Елбрус

http://pik.bg/нашенци-изкачиха-елбрус-news383801.html

Нашенци изкачиха Елбрус

Девет българи покориха най-високия връх в Европа - петхилядника Елбрус. За това се похвалиха самите нашенци в социалната мрежа вчера, пише в. "Телеграф".

За експедицията към Грузия от България тръгнали четирима алпинисти от Кърджали. Други четирима пък са дебютантите от Хасково - Илия Илиев, Костадин Тъканов, Тенчо Данев и Красимира Христова.

Елбурс е най-високият планински масив и връх - 5642 м, в Русия. Част от планинската система Голям Кавказ. Съществува неофициален спор за това дали Елбрус е най-високият връх в Европа, или тази част се пада на Мон Блан в Алпите.

Това зависи от дефинирането на границата между Европа и Азия.

"Имахме щастието да се докосен до сърцето на Вечната планина, развълнувано коментираха алпинистите.

 

Лавров: Ситуацията в Донбас напомня подготовка за бойни действия

http://www.cross.bg/edinitzi-zaginali-bronirana-1477395.html

/КРОСС/ Русия е обезпокоена във връзка с изострянето на ситуацията в Донбас, която напомня подготовка към пълномащабни бойни действия, заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Ситуацията на фронтовете предизвиква тревога, вече може да се говори не за линия на съприкосновение, за съжаление, а за фронт“, заяви Лавров на пресконференция след преговорите с иранския му колега Мохамад Джавад Зариф. Министърът припомни, че страните отдавна се готвеха да подпишат споразумение за оттегляне на въоръжението с калибър под 100 мм и демилитаризирането на Широкино, което можеше да спомогне за понижаването на напрежението. Това обаче, не се случи заради позицията на Киев. „Тревожи ни развитието на събитията през последните дни, които силно напомнят подготовка за поредни бойни действия“, заяви Лавров. По-рано представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин съобщи, че украинската армия изпраща към линията на съприкосновение стотици танкове и над хиляда единици бронирана техника. „През деня се наблюдаваше повишена активност на украинските военни за струпване на огневи средства с калибър над 100 мм на линията за разграничаване на страните в нарушение на Минските споразумения, които украинската страна сама подписа“, заяви Басурин, цитиран от РИА Новости. „В сектор „С“ групировката на противника наброява до 22 батальона

Пловдив трети по туристи след Варна и София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928299

215 000 нощувки са регистрирани в Пловдив за първите шест месеца на годината. За разлика от отчетения 20% спад на туристи по Черноморието, градът на тепетата бележи 5% ръст на посетители.
215 000 нощувки са регистрирани в Пловдив за първите шест месеца на годината. За разлика от отчетения 20% спад на туристи по Черноморието, градът на тепетата бележи 5% ръст на посетители. "Туризмът в Пловдив продължава да се развива. Всеки ден по Главната улица се виждат чуждестранни групи, които разглеждат града и снимат", заяви зам.

Графика на деня: Как повлия обезцененият юан върху световните пазари?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/grafika-na-denia-kak-povliia-obezceneniiat-iuan-vyrhu-svetovnite-pazari-200661/

Почти всички основни индекси на 18-те най-големи световни икономики понесоха удари от новата политика на Китай

Еврочиновниците изхарчили над 118 млн. евро за година

http://econ.bg/Новини/Еврочиновниците-изхарчили-над-118-млн-евро-за-година_l.a_i.691501_at.1.html

Служителите на Европейския съюз са изхарчили над 118 млн. евро за година, плащайки за храна и хотели. Около 13 000 еврочиновници са получили...

Путин: Не знам дали самата България се радва от членството си в НАТО

http://petel.bg/Putin--Ne-znam-dali-samata-Balgariya-se-radva-ot-chlenstvoto-si-v-NATO__123570

Нова ТВ „Членството на България в НАТО не значи, че Русия няма да развива отношенията си с тази страна”. Това заяви руският държавен...

Тероризъм и контратероризъм – глобална офанзива в състезателния гейминг

http://offnews.bg/news/n_1/n_547087.html

Tочно 4444 дни след като сдобилата се през 1999 г. със собствен живот модификация на Half-Life за пръв път излиза на бял свят, компания Valve обявява предстоящ релийз на нова версия на един от най-популярните шутъри на всички времена - „Counter-Strike: Global Offensive/CS:GO“. Новата версия на играта е официално пусната на 21.08.2012 г. и бързо набира голям брой почитатели, като за последните три години са проведени 817 турнира с общ награден фонд над 6 милиона долара. На 19.01.2015 г. по данни на Twitch – една от най-големите към момента платформи за споделяне и проследяване на видео-материали в реално време, CS:GO побеждава по популярност и основния си конкурент – Call of Duty. В състезателния Counter-Strike два отбора – петима терористи и петима контратерористи, които разменят ролите си на полувремето, са изправени един срещу друг на избрана, в зависимост от правилата на турнира, карта. Двата отбора разполагат с инвентар от оръжия, екипировка и различни видове гранати, които струват определени суми. На картата има два участъка – А сайт и Б сайт, от които терористите избират къде да заложат бомба и да я защитят от намесата на другия отбор, докато избухне след определено време от активирането ѝ. Целта на контратерористите е да не допуснат терористите до избрания от тях сайт и/или да обезвредят бомбата след активирането ѝ. Отборът, който елиминира всички противникови играчи преди активирането на бомбата печели рунда. След активирането на бомбата – ако тя експлоадира, независимо дали има оцелели терористи или не – терористите печелят. В случай, че бомбата бъде обезвредена независимо от броя на оцелелите в рамките на рунда играчи от двата отбора – контратерористите печелят. Всеки играч получава определена сума в рамките на текущия рунд, в зависимост от развитието на рунда (брой елиминирани противници, постигната цел, победа или загуба и др.), която служи за закупуване на екипировка, оръжия и гранати за следващите рундове. CS:GO е много динамична, целево-ориентирана игра на позициониране, време, геометрия и нерви, чийто състезателен вариант изисква съвършен синхрон и адекватна комуникация между играчите, следващи стратегия, променяна за части от секундата, съобразно наличната информация за действията на другия отбор. И същевременно от състезателите се изисква да имат психика на авио-диспечери и рефлексите на пилоти от Формула 1. Всичко, което се случва в текущия рунд се отразява на следващия и всичко в следващия рунд е обратимо. Counter-Strike не е игра на само на стрелба. Tя е борба за надмощие на отборни и индивидуални умения, както и предизвикателство да държиш непрекъснато, 100% от времето и без това много променливите шансове за успех на своя страна. Три фактора – време, пари и контрол над обхвата на картата и съответните печеливши позиции са предпоставки за спечелен рунд. Тези, които обаче изправят на крака публиката, въпреки че нито един от факторите не е в полза на отбора им в момента, са и състезателите, благодарение на които днес CS:GO е в топ 5 на най-популярните дисциплини на електронните спортове. Малка част от професионалните играчи с най-атрактивен стил и индивидуални умения от водещите и изградили вече традиции в този е-спорт държави: Кристофър “Get_Right” Алесунд – Швеция – отбор “Ninjas in Pyjamas”. Носител на титлата “Играч на годината“ за 2013 и 2014 гoдина и смятан за един от най-добрите CS състезатели на всички времена. За него е валидно правилото: „Ако не знаете къде се намира Get_Right в момента, значи е зад гърба ви и след малко ще елиминира половината ви отбор“. Невидима, непредсказуема заплаха, майстор на така наречения “clutch” – умението да спечели рунд, въпреки численото превъзходство на противника и въпреки, че оставащото време не е на негова страна. Робин „Flusha“ Ронкист – Швеция – отбор “Fnatic” - често го обвиняват, че е измамник, защото куршумите му успяват да намерят противника от много труден за изпълнение ъгъл. Също като Get_Right е майстор на заемането на изненадващи позиции и също като него е способен да спечели невъзможен за спечелване рунд. Патрик “F0rest” Линдбърг – Швеция – отбор “Ninjas in Pyjamas” – на финала на ESL One Cologne 2014 коментаторът го нарича „Смъртоносен ураган/Hurricane of Death“. Той е достоен съперник на съотборника си Get_Right за признанието най-добър CS състезател на всички времена. Когато F0rest държи пистолет и е в добра форма, няма оцелели. Джеспер „JW” Уексел – Швеция – отбор „Fnatic“. Играчът, на когото е позволено да поема всякакви рискове, които противоречат на добрите за неговата роля практики, защото съотборниците му са преценили, че въпреки високата цена на AWP пушката (снайпер), с която си служи, резултатите са оправдани. JW е нестандартен, нетърпелив и мълниеносен с оптиката. Счита се за добра стратегия да се попречи на отбора му да си я позволи. Кени „KennyS“ Шръб – Франция - отбор “EnVyUs”. Кралят на оптиката или просто най-добрият в света AWP-eр. Това са прозвищата на този състезател, на когото дори JW отстъпва първото място сред снайперистите в сесията въпроси и отговори, които шведският играч провежда с почитателите си във форума Редит. Виктор “Taz” Войтас – Полша – отбор “VirtusPro”. Taz е ветеран в електронните спортове. Въпреки че е на цели 29 години, не само е достоен противник, но и благодарение на безкомпромисния стил на лидер и невероятните му умения да мотивира отбора си, успя на няколко пъти да взриви публиката на Арена „Сподек“ в тазгодишното издание на “ESL Оne Katowice”, както и да завоюва първо място и да зарадва сънародниците си на миналогодишното. Toва е, разбира се, само много малка представителна извадка от талантливите състезатели в съставите на легендарните отбори, чието представяне на най-големият турнир по CS:GO до момента – ESL One Cologne 2015 очакват всички почитатели на играта. На световната CS:GO сцена все още доминират шведите, отнесли вкъщи над една трета от парите от всички проведени до момента турнири. Fnatic са първите, спечелили два поредни пъти шампионска титла в големите състезания – т.нар. „Majors“ и са определяни за най-добрия отбор в света в момента. На 04.02.2015 г. в квалификацията за SLTV Star Series обаче български отбор – момчетата в текущия състав на E-frag (тогава GPlay) изненадаха всички и ги победиха в играта, която Швеция счита за своя.

Бомба в центъра на Банкок взе жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/17/2592325_bomba_v_centura_na_bankok_vze_jertvi/?ref=rss


UPDATE: Thai police confirm #Bangkok explosion caused by bomb, reports @BangkokPostNews pic.twitter.com/vQ9tsxEMPJ

— TODAY (@TODAYonline) August 17, 2015
В центъра на тайландската столица Банкок в понеделник избухна бомба и отне живота на най-малко 12 души. 20 други са ранени, съобщи агенция "Ройтерс".

Началникът на полицията Праут Тауорнсири е потвърдил, че експлозията е от бомба близо до храм и до голямо ключово кръстовище в Банкок.

Кореспондентът на Би...

Бомба в центъра на Банкок взе десетки жертви (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/17/2592325_bomba_v_centura_na_bankok_vze_desetki_jertvi_dopulnena/?ref=rss


 В центъра на тайландската столица Банкок в понеделник избухна бомба и отне живота на най-малко 27 души. Поне четирима от тях са чужденци. Около 80 други са ранени, съобщи агенция "Ройтерс".

Началникът на полицията Праут Тауорнсири е потвърдил, че експлозията е от бомба близо до храма "Ерауан", а в непосредствена близост до него се намира и петзвезден хотел. Храмът е популярна туристическа дестинация, особено за хора от други източноазиатски държави и от Китай, наоколо има също търговски центрове и офис сгради. Мнозина обикновени тайландци също се молят в храма.

В този централен квартал Чидлом има и ключово кръстовище, което беше средище на политически демонстрации през последните години, отбелязва Би Би Си.

Кореспондентът на британската медия в Банкок казва, че на мястото на инцидента цари хаос, виждат се и части от тела. Той допълва, че бомбени нападения в Банкок са рядкост.



Заместник-шефът на националната полиция Аек Ангсананонд казва пред "Ройтерс", че бомбата е била прикрепена към мотоциклет. Той обаче не потвърди броя на загиналите.

Военни и полицаи проверяват мястото за евентуално второ взривно устройство и призовават минувачите да се отдалечат. Онлайн изданието на Bangkok Post цитира източници от полицията, които казват, че поне още една бомба е била обезвредена.

EOD police have detonated at least 1 more bomb in Ratchaprasong area.

— Bangkok Post (@BangkokPostNews) August 17, 2015
Според правителството атентатът е опит да се срине икономиката на страната. "Извършителите са искали да разрушат икономиката и туризма, защото инцидентът се случи в сърцето на туристическия квартал", заяви министърът на отбраната Прауит Уонгсуан.

Властите са затегнали мерките за сигурност и проверките на други ключови кръстовища и туристически зони в Банкок.

"Ройтерс" отбелязва, че непосредствено след взрива никой не е поел отговорност. Агенцията допълва, че мюсюлманските бунтове в южната част на предимно будистката страна не са интензивни и бунтовниците рядко извършват атентати извън територията, която населяват.

През последното десетилетие Тайланд обаче беше разкъсват от тежко и понякога кърваво политическо съперничество. От май 2014 г. на власт е армията, след като с преврат отстрани избрано правителство след месеци наред кървави антиправителствени протести.

19.42น. วงจรปิดเหตุระเบิดที่แยกราชประสงค์ เบื้องต้นเสียชีวิต 5 คน บาดเจ็บ 25 คน #onenews pic.twitter.com/2DNDrI74Ah

— ธัญญธร onenews (@dekdue_03) August 17, 2015

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

В Русе предлагат засилване на граничния контрол срещу бруцелоза по овцете и козите

http://pik.bg/в-русе-предлагат-засилване-на-граничния-контрол-срещу-бруцелоза-по-овцете-и-козите-news383799.html

В Русе предлагат засилване на граничния контрол срещу бруцелоза по овцете и козите

По повод увеличаване опасността от разпространение на бруцелоза по овцете и козите областният управител на Русе Стефко Буджиев е направил предложение Регионалната дирекция "Гранична полиция" да получи пълен набор от документи, за да се следи трансграничния превоз на живи животни и да не бъде допуснато разпространението на заболяването. Това съобщиха от областната администрация.

При областния управител на Русе е преминала работна среща, свързана с определяни на мерки във връзка с опасността от бруцелоза, разпространена поради нерегламентирано превозване на животни. Уточнено е, че всички животновъди са задължени да идентифицират животните и да спазват всички забрани от закона. Движението на животни на територията на страната да се извършва единствено чрез лицензиран превоз, като лицензът се издава по заявка от
Българската агенция по безопасност на храните.

В момента заболели животни има на територията на Плевенска област и е изключително важно да се спазва стриктно регламента с транспортиране на животни, за да не се допусне заболяването да бъде пренесено в Русенска област, е заключението от работната среща.

Фенки искали да отвлекат дъщерята на Салма Хайек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4927782


Две фенки тормозят Салма Хайек от юни м.г., но в петък получиха ограничителна заповед от спешно заседание на Върховния съд в Лос Анджелис.
Актрисата показала в полицията имейл, в който жените заплашват да отвлекат 7-годишната й дъщеря Валентина срещу откуп. “Жените не са в ред”, смята
Две фенки тормозят Салма Хайек от юни м.г., но в петък получиха ограничителна заповед от спешно заседание на Върховния съд в Лос Анджелис. Актрисата показала в полицията имейл, в който жените заплашват да отвлекат 7-годишната й дъщеря Валентина срещу откуп. “Жените не са в ред”, смята

Киев: Сепаратистите обстрелват Мариупол

http://www.moreto.net/novini.php?n=298809

Проруските сепаратисти обстрелват с тежка артилерия покрайнините на украинския град Мариупол, съобщиха украински военни, цитирани от местни медии. Огънят е започнал в неделя вечерта, като обект на ударите са били предградията Сартан и Лебединское в източните части на Мариупол.

12 души загинаха при експлозия в Банкок /видео/

http://www.cross.bg/dyshi-zaginaha-pri-eksploziya-v-bankok-video-1477394.html

/КРОСС/ 12 души загинаха при експлозия в търговски център в столицата на Тайланд. При инцидента са ранени 20 души, съобщи РИА „Новости".   Видео  

12 души загинаха при експлозия в Банкок /видео/

http://www.cross.bg/tzentur-turgovski-blizost-1477394.html

/КРОСС/ 12 души загинаха при експлозия в търговски център в столицата на Тайланд. При инцидента са ранени 20 души, съобщи РИА „Новости". Според информация на "Ройтерс" взривът е бил в близост до популярното място за поклонение Ерауан в централния квартал Чидлом. Храмът се намира в близост до петзвезден хотел и търговски център.   Видео  

Седем души загинаха след гонка с бикове в Испания

http://frognews.bg/news_96310/Sedem-dushi-zaginaha-sled-gonka-s-bikove-v-Ispaniia/

Седем души загинаха след гонка с бикове в Испания от началото на юли, като четири от жертвите са убити през изминалия уикенд, отбелязва БиБиСи.

Пловдивски прокурори слизат при "малките хора"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928291

Приемни в малките градчета на областта отваря пловдивската окръжна прокуратура. Обвинители ще изслушват гражданите и ще приемат техните жалби по график.
Приемни в малките градчета на областта отваря пловдивската окръжна прокуратура. Обвинители ще изслушват гражданите и ще приемат техните жалби по график. "Целта е да разберем на място проблемите на хората, за да не се разкарват до Пловдив", разясни окръжният прокурор Румен Попов. Самият той ще бъде в Първомай на 20 август от 9 до 12 часа в сградата

Такси отчете пътя от летище Варна до Дружба като 33 км при действителни 17

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928292

Инспектори се самосезираха по публикация във вестник "Билд".
Варненско такси отчете разстоянието между летището и курорта Св. Св. Константин и Елена като 33 километра при действителни 17, пише "Варна утре".
Нарушителят е засечен по време на акцията "таен клиент", осъществена от инспектори от Регионален отдел "Метрологичен надзор Северна България"
Инспектори се самосезираха по публикация във вестник "Билд". Варненско такси отчете разстоянието между летището и курорта Св. Св. Константин и Елена като 33 километра при действителни 17, пише "Варна утре". Нарушителят е засечен по време на акцията "таен клиент", осъществена от инспектори от Регионален отдел "Метрологичен надзор Северна България"

Футболист натиска жена си да учи висше

http://www.bnews.bg/article-140224

След като заряза образованието си в София и се отдаде на семейството, сега Паришева може да стартира отначало.

Стойнев: В ръцете на миньорите е стабилността на енергийната система

http://www.cross.bg/kategoriya-pensiya-stoiinev-1477393.html

/КРОСС/ Ситуацията е трудна, но не е и непреодолима, така коментира състоянието на държавните „Мини Марица Изток" зам.-председателят на БСП и депутат от Старозагорско Драгомир Стойнев.„В ръцете си миньорите държат стабилността на енергийната система, те са основата, която не трябва да се разклаща", заяви той в навечерието на Деня на миньора.„Поздравявам ги с професионалния им празник и им благодаря, че са хора със силен характер и въпреки всички промени и трудности много добре осъзнават своята отговорност не само към мините, но и към нашата държава. Пожелавам им здраве и условия за по-високи добиви." - каза Драгомир Стойнев, който е и бивш енергиен министър.Стойнев, който е бивш енергиен министър, изрази притеснение, че още не са обявени процедурите, а само се говори за заема от 800 млн. лв., който трябва да вземе БЕХ. С него трябва да бъде отпушен порочния кръг на задлъжнялостта и да започне разплащането с двата американски ТЕЦ-а в комплекса.Според него ситуацията отваря важната тема как се използва БЕХ за стабилизирането на енергийната система. Още се чуват гласове за разформироването му. Но БЕХ може да бъде един много добър инструмент в цялостната стратегия за балансиране на системата, ако в министерството и в холдинга подготвят пакет от мерки. Държавата трябва да си влезе в ролята и да сложи ред в разплащанията по веригата в енергетиката за да достигат средствата до първите във веригата - миньорите, смята Стойнев

Сърбите получават 2,6 милиарда евро годишно от роднини и приятели в чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928263

 Oколо 2.6 млрд. евро от роднини и приятели, живеещи и работещи в чужбина, са получили сръбските граждани през 2014 г., сочат данни на Световната банка. 
Смята се, че около 800 000 души в Сърбия получават финансова помощ от роднини, живеещи в чужбина. Средно 15% от разходите на всяко семейство са от пари от чужбина.
През първите 6 месеца на 2015 г.
 Oколо 2.6 млрд. евро от роднини и приятели, живеещи и работещи в чужбина, са получили сръбските граждани през 2014 г., сочат данни на Световната банка.  Смята се, че около 800 000 души в Сърбия получават финансова помощ от роднини, живеещи в чужбина. Средно 15% от разходите на всяко семейство са от пари от чужбина. През първите 6 месеца на 2015 г.

Славия изненада Ботев в Пловдив. Берое - Черно море затварят кръга (обзор)

http://offnews.bg/news/n_1/n_547026.html

Славия надви Ботев (Пловдив) като гост с минималното 1-0 и се изкачи до втората позиция в "А" група. Берое и Черно море играят последния двубой от кръга тази вечер. С гол на Ивайло Димитров "белите" от София записаха третата си победа в шампионата. Това е четвъртият гол за халфа в първите пет кръга на родното първенство. През първото полувреме футболистите предложиха равностойна игра. Попадението дойде в 60-ата минута на мача, след като Янис Карабельов намери Димитров, който без да се бави шутира и отбеляза с красив параболичен удар. След гола тимът на Ботев нацели на два пъти гредите зад Марио Кирев след изстрели на Даниел Генов и Божидар Васев. Две минути преди последния съдийски сигнал Славия можеше да реализира и втори гол, но Диего не бе достатъчно прецизен в завършващия удар. В последните секунди и Манзоро излезе очи в очи с Голас, но не успя да го преодолее. Минималната победа изкачи поне временно столичани на второто място в класирането. Днес от 20:00 ч. на ст. "Берое" в Стара Загора Берое е домакин на Черно море, като при по-убедителен успех възпитаниците на Петър Хубчев могат да се изкачат и на върха в таблицата, задминавайки Литекс по голова разлика. Гостите от Черно море са пределно мотивирани след завоюваната Суперкупа на България, след победата с 1-0 над Лудогорец с гол на Мехди Бурабия. Играчите на наставника Никола Спасов обаче не се представят така добре в шампионата дотук, записвайки победа, равен и две загуби и за момента заемат 8-мата позиция. В другите мачове от петия кръг Литекс, Левски и Лудогорец записаха рутинни победи у дома съответно срещу Пирин, Монтана и Локомотив (Пловдив). Резултати от 5-ия кръг на "А" група: Литекс 1-0 Пирин (Благоевград) Левски 2-0 Монтана Ботев (Пловдив) 0-1 Славия Славия Лудогорец 1-0 Локомотив (Пловдив) Берое - Черно море - 20:00 ч. - ст. "Берое" в Стара Загора Класиране: 1. Литекс 8-4 11 т. 2. Славия 7-1 10 т. 3. Лудогорец 7-5 10 т. 4. Берое 3-1 8 т. 5. Левски 6-5 8 т. 6. Монтана 8-5 5 т. 7. Ботев (Пловдив) 3-9 5 т. 8. Черно море 4-5 4 т. 9. Локомотив (Пловдив) 3-8 2 т. 10. Пирин (Благоевград) 1-7 1 т.

Шофьор загина на пътя Русе-Силистра, след като не взе завой с висока скорост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928278

28-годишен мъж е загинал след тежко пътнотранспортно произшествие, съобщиха от областната дирекция на МВР в Силистра.
Инцидентът станал около 3,30 ч. миналата нощ по пътя Русе – Силистра, до разклона за село Ситово. О.С. шофирал „Фолксваген Голф” с несъобразена скорост и при навлизане в завой загубил управлението и се ударил в автобусна спирка.
28-годишен мъж е загинал след тежко пътнотранспортно произшествие, съобщиха от областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът станал около 3,30 ч. миналата нощ по пътя Русе – Силистра, до разклона за село Ситово. О.С. шофирал „Фолксваген Голф” с несъобразена скорост и при навлизане в завой загубил управлението и се ударил в автобусна спирка.

Такси отчете пътя от летище Варна до Дружба като 33 км при действителни 17

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928272

Инспектори се самосезираха по публикация във вестник
Инспектори се самосезираха по публикация във вестник "Билд". Варненско такси отчете разстоянието между летището и курорта Св. Св. Константин и Елена като 33 километра при действителни 17, пише "Варна утре". Нарушителят е засечен по време на акцията "таен клиент", осъществена от инспектори от Регионален отдел "Метрологичен надзор Северна България"

ЦСКА обяви свободен вход за мача за купата в знак на благодарност към феновете

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/17/2592316_cska_obiavi_svoboden_vhod_za_macha_za_kupata_v_znak_na/?ref=rss


Привържениците на ЦСКА ще влизат безплатно на мача със "София 2010" за Купата на България, обявиха от клуба. Така ръководството на червените изразява благодарността си към публиката след подкрепата ѝ.

В първия си мач във В група ЦСКА беше посрещнат от около 8000 фенове на "Българска армия", а в неделя победи с 3:0 "Септември" пред около 4500 зрители на стадион "Локомотив".

"Всички зрители ще могат да влизат на стадиона чрез безплатни покани, които ще бъдат раздавани от...

Шофьор не взе завой с висока скорост и загина на пътя Русе-Силистра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928286

28-годишен мъж е загинал след тежко пътнотранспортно произшествие, съобщиха от областната дирекция на МВР в Силистра.
Инцидентът станал около 3,30 ч. миналата нощ по пътя Русе – Силистра, до разклона за село Ситово. О.С. шофирал „Фолксваген Голф” с несъобразена скорост и при навлизане в завой загубил управлението и се ударил в автобусна спирка.
28-годишен мъж е загинал след тежко пътнотранспортно произшествие, съобщиха от областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът станал около 3,30 ч. миналата нощ по пътя Русе – Силистра, до разклона за село Ситово. О.С. шофирал „Фолксваген Голф” с несъобразена скорост и при навлизане в завой загубил управлението и се ударил в автобусна спирка.

Отиде си фолклористът Анастас Наумов

http://pik.bg/отиде-си-фолклористът-анастас-наумов-news383795.html

Отиде си фолклористът Анастас Наумов

На 87 години ни напусна фолклористът, композитор и диригент Анастас Наумов. Анастас Наумов завеща над 2000 авторски обработки и хармонизации за народни песни - акапелни, солови, за народен хор и оркестър.

Всички произведения са включени в Музикалния фонд на БНР. От 1956 г. работи в Българското национално радио като музикален редактор.

Основател е на Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен". Автор е на детска радио-оперета "Новогодишна фантазия" и оратория-спектакъл "Сто години от освобождението на Плевен".

Музиката на Анастас Наумов е ярко богатство в българската култура. Поклон!

 

Кафето поскъпва драстично

http://pik.bg/кафето-поскъпва-драстично-news383794.html

Кафето поскъпва драстично

Кафето поскъпва драстично, съобщи Интерфакс. Цената на зърната хвръкна нагоре в търговията на световните борси в петък. Най-голямо поскъпване отбелязаха двата най-популярни у нас сорта - "Арабика" и "Робуста".

Цената им чукна рекордни стойности от месец май насам. Причините са намалелите запаси, както и лошата реколта в Бразилия, която е най-големият производител на кафе, уточнява агенцията, пише в. "Телеграф". Цената на зърната от сорта "Арабика" с доставка през декември са ударили максимума за последните три месеца заради негативната прогноза за урожая в латиноамериканската република.

На борсата ICE Futures в Ню Йорк в петък са сключили фючърсни сделки, които са с доставка след 3 месеца, на цена 1,426 долара за фунт, което е рекордна цена от 19 май насам. Този сорт кафе се измерва във фунтове, като 1 фунт е равен на 454 грама. Кафето "Робуста" с доставка през септември пък се търгува в петък в Лондон на цена 1708 долара за тон, което е поскъпване с 0,2%.

Търговки на кафе обаче припомнят, че цената му хвърчи нагоре още от средата на юли. Тогава фючърсните сделки с робуста се вдигнали с 9,3%. Цената му стигнала 1705 долара за тон на борсата ICE Futures Europe. Цената на арабиката пък поскъпнала с 5% в Ню Йорк, като стигнала 1,2885 долара за 1 фунт.

Запасите от кафе в Бразилия се намират на застрашително ниско равнище, обяснява Интерфакс. Те са една 4 млн. торби, които са по 60 кг едната, в сравнение с 14 млн. торби по същото време миналата година.

 

КЗК отмени обществена поръчка на болница „Св. Иван Рилски“

http://offnews.bg/news/n_1/n_547041.html

Комисията за защита на конкуренцията е отменила класирането на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет "Доставка на готова храна за лежащо болни и дежурен персонал" за Университетска болница "Св. Иван Рилски", съобщи КЗК. Като незаконосъобразно е отменено решението на изпълнителния директор на болницата д-р Мариета Райкова по горните въпроси. Проучване е установило, че при разглеждането и оценяването на техническите предложения на участниците не е била спазена методиката за оценка. Незаконосъобразно е оценена офертата на жалбоподателя "Парти Фууд" ДЗЗД на база критерии, които не са били предварително оповестени. Освен това са липсвали аргументи от страна на комисията, която е провеля оценяването, относно поставените оценки на участниците. Тъй като е било налице съществено нарушение на процедурата за избор на изпълнител, комисията е отменила изцяло решението на възложителя за определяне на изпълнител на обществената поръчка. КЗК е върнала процедурата на етап разглеждане и оценка на техническите предложения на участниците.

Българинът все по-често отстоява правата си на потребител

http://society.actualno.com/Bylgarinyt-vse-po-chesto-otstojava-pravata-si-na-potrebitel-news_490481.html

От статистиката, която ние имаме от първото полугодие и за месец юли, може да се каже, че действително се забелязва тенденция на известно увеличаване на броя на жалбите, както по отношение на тези, които касаят туристическия продукт, така и изобщо. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БГНЕС. Според Маргаритов това до голяма степен е добър знак, защото показва, че хората са по-активни и че са склонни когато правата им са нарушени да търсят спра

Педро е все по-близо до Манчестър Юнайтед

http://football.actualno.com/Pedro-e-vse-po-blizo-do-Manchestyr-Unajted-news_490487.html

Играчът на Барселона Педро Родригес ще премине в Манчестър Юнайтед утре, категорични са основните медии в Испания и Англия.  Ръководството на Манчестър Юнайтед ще плати 22 милиона паунда (30 милиона евро) на Барселона за услугите на Педро, чиято амбиция да играе като титуляр преди Евро 2016 наклони везните за трансфер в английската Висша лига. Тази вечер един от любимците на феновете на "Камп Ноу" ще изиграе последния си мач за каталунците, като се очаква той да бъде титуляр за св

Най-често отпусканите кредити са за 5 години

http://society.actualno.com/Naj-chesto-otpuskanite-krediti-sa-za-5-godini-news_490480.html

Вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, към края на юни 2015 г. са 2.047 млрд. лв. (2.4% от БВП) при 2.014 млрд. лв. (2.5% от БВП) в края на юни 2014 година. Те се увеличават с 1.6% (33 млн. лв.) спрямо края на второто тримесечие на 2014 г. и с 2.5% (50 млн. лв.) в сравнение с края на март 2015 година. Върху вземанията по кредити оказват влияние нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 171.1 млн. л

КС може да провали и малкото останало от съдебната реформа

http://politics.actualno.com/KS-moje-da-provali-i-malkoto-ostanalo-ot-sydebnata-reforma-news_490468.html

Въпросът с това дали съдебната реформа е тема, която определя „формата на държавно управление”, би могъл да се превърне в истински „Параграф 22”. Това пише в свой материал Mediapool. Според изданието Конституционният съд (КС), който беше сезиран от ДПС и АБВ с въпрос дали е допустимо разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и приемливо ли е в камарата на прокурорите мнозинството от членовете да са избрани от Народното събрание, почти сигурно ще отхвърли п

Правят детска регата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=298778

Регата за деца и младежи от 6 до 20 годишна възраст ще се проведе във Варна от 19 до 21 август, научи Moreto.net. Участници от цялата страна ще е състезават за купите в Оптимист, Лазер 4.7 и 420. Официалният старт на регатата ще бъде даден точно в 11 часа на 19 август.

Германия попари надеждите за орязване на гръцкия дълг

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/germaniia-popari-nadejdite-za-oriazvane-na-gryckiia-dylg-200655/

Участието на МВФ в третата спасителна програма за Гърция остава незаменимо условие за Берлин, твърди финансовото министерство

До 2070 г. България може да се стопи до 4,9 млн. души

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/do-2070-g-bylgariia-moje-da-se-stopi-do-49-mln-dushi-200657/

Намаляването на населението ще е съпроводено от сериозно застаряване, висока смъртност и понижаване на раждаемостта, прогнозира НСИ

Искат от американските централи да си плащат авансово въглищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4928270

"Мини Марица-изток" ще опитат да предоговорят условията за доставка на въглища към американските ТЕЦ "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" така, че топлоцентралите да плащат авансово, съобщи Андон Андонов, изпълнителен директор на държавната въгледобивна компания. Той посочи, че за целта ще се търси помощ от принципала на дружеството -
"Мини Марица-изток" ще опитат да предоговорят условията за доставка на въглища към американските ТЕЦ "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" така, че топлоцентралите да плащат авансово, съобщи Андон Андонов, изпълнителен директор на държавната въгледобивна компания. Той посочи, че за целта ще се търси помощ от принципала на дружеството -

Пак смърт на пътя! Двама загинаха край Плевенско

http://frognews.bg/news_96308/Pak-smart-na-patia!-Dvama-zaginaha-krai-Plevensko/

Седмицата започна с нова серия черни новини от КАТ. Двама души са загинали, а други четирима са с опасност за живота след катастрофа в Плевенско. Произшествието станало през нощта на пътя Тръстеник - село Ореховица, съобщават от полицията.

Прокуратурата: Надзирателите в затворите работят добре, но са малко и претоварени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/17/2592309_prokuraturata_nadziratelite_v_zatvorite_rabotiat_dobre/?ref=rss


Надзирателите в затворите имат много добра организация на работата, но броят им е малък и в резултат има прекомерното физическо и психическо натоварване на действащите охранители. Това показват анализ на прокуратурата след проверки на 5 затвора и 7 затворнически общежития в областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил, извършени по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров.

Държавното обвинение установява, че има недостиг на надзиратели. В затвора във Варна например при численост на...

Застрахователните загуби от взрива в Китай може да достигнат 1,5 млрд. долара

http://www.investor.bg/aziia/336/a/zastrahovatelnite-zagubi-ot-vzriva-v-kitai-moje-da-dostignat-15-mlrd-dolara-200660/

Очаква се китайските застрахователи също да бъдат засегнати, пише в своя анализ специалистът на Credit Suisse Ейриън ван Вин

Шофьорът от катастрофата в Берлин е в кома

http://www.cross.bg/koma-berlin-lekarite-1477392.html

/КРОСС/ 27-годишният шофьор на буса, с който в петък в Берлин загинаха шестима българи, е поставен в изкуствена кома от лекарите в болницата във Франкфурт на Одер, където той бе откаран с хеликоптер след произшествието. Състоянието му през уикенда се влошило и той е поставен в кома от лекарите, съобщиха от полицията в Потсдам.Днес властите искаха да разпитат шофьора, за да разберат евентуалните причини за катастрофата. Преди да се влоши, той е успял да разговаря по телефона с близките си и е казал, че е карал със 110 км в час, а камионът пред него внезапно е спрял. Няколко са версиите за причините за инцидента: разсейване от страна на шофьора, технически дефект в колата, но и вина на камиона пред него.В повечето участъци на германските магистрали тировете карат в най-дясната лента, но има и възможности да се престройват или изпреварват. Не е ясно още дали тирът е имал право да е в средното платно, където става катастрофата.Загиналите са пътували към Хамбург- всички са от Русе, освен едно 15- годишно момиче, което е от Сливо поле. Те са отивали на работа, уредена от техни роднини и членове на семействата им, пребиваващи вече в Хамбург. Повечето близки са пристигнали в Берлин още в петък.Другият оцелял - 25-годишен младеж, продължава да е в критично състояние. Днес трябва да приключи и разпознаването на останките на убтите на пътя българи, съобщава "24 часа".

Хиляди потърсиха двойно гражданство пред перпективата за излизане на Великобритания от ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/17/2592319_hiliadi_potursiha_dvoino_grajdanstvo_pred_perpektivata/?ref=rss


Хиляди граждани както на държави от континентална Европа, живеещи във Великобритания, така и британски граждани на територията на ЕС изразяват притеснения от перспективата държавата да напусне Европейския съюз и кандидатстват за британско гражданство, сочи изследване на "Гардиън".

Онлайн анкета на британското издание получи 1200 отговора от европейски граждани, голяма част от които вече са в процедура по промяна на гражданството или националността си или имат намерение да го...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване