Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1477302.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Александър и Константин Владигерови - джазмени, внуци на Панчо Владигеров Валери Кацунов - историк Галина Курдова - Галя от 'Каризма" - поп певица Десислава Денева - художник Проф. Захари Захариев - политолог Петя Дикова - журналистка и тв водеща Сотир Ушев - бивш управител на НОИ Яна Маринова - актриса    

В новия "Биг Брадър" участниците са по-успели от всички сезони досега

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927622

Този сезон сме го кръстили 100% натурален, защото има толкова клишета, свързани със селото - можеш да отидеш в чужбина, но да си останеш селянин. Това обясни за новия
Този сезон сме го кръстили 100% натурален, защото има толкова клишета, свързани със селото - можеш да отидеш в чужбина, но да си останеш селянин. Това обясни за новия "Биг Брадър" продуцентът Нико Тупарев в "Здравей, България". Някои хора са толкова клиширани, като ги видиш, но всъщност са съвсем различни.

Кристалина Георгиева: Улеснете фалитите, това не е срамно

http://offnews.bg/news/n_1/n_546836.html

В България трябва да се улеснят фалитите, това не е срамно, в САЩ дори има фонд „Втори шанс”. Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНТ. По думите й българинът се страхува да влага парите си в различни дейности - като мъж, който освен колан, си е сложил и тиранти за по-сигурно. 32 милиарда евро ще влязат в България през новия програмен период, страната ни е най-големият нетен бенефициент в ЕС, а парите оттам съставляват 4% от БВП От парите за справяне с бежанския проблем, които ЕС заделя, България ще получи 72 милиона евро, които според Георгиева не са достатъчни. Тя не потвърди информацията, че общността се кани да ни върне 5 600 бежанци, за които България е първа страна.  Георгиева призова всички, които се натъкнат на злоупотреби с европари, да сигнализират в ОЛАФ. 

17 август в историята

http://www.cross.bg/purviyat-hilyadi-zemetresenie-1477301.html

На днешната дата през 986 г. Самуил побеждава византийците в Битката при Траянови врата. Император Василий II Българоубиец успява да избяга. През 1502 г. Христофор Колумб обявява Хондурас за испанска територия. През 1771 г. английският химик Джоузеф Пристли установява, че растенията отделят кислород. През 1807 г. в САЩ е изпробван първият пътнически параход в света, създаден от Робърт Фултън. През 1876 г. Виктор Юго произнася реч пред парламента на Франция във връзка с жестокостите при потушаването на Априлското въстание. През 1916 г. по време на Първата световна война Румъния се присъединява към Антантата. През 1919 г. БЗНС с лидер Александър Стамболийски печели изборите за Народно събрание. През 1945 г. Индонезия обявява независимост от Нидерландия. През 1960 г. Габон придобива независимост от Франция. През 1962 г. източногерманската гранична охрана убива 18-годишния Петер Фехтер при опит да премине Берлинската стена към Западен Берлин - първата жертва на Стената. През 1970 г. е изстрелян „Венера 7"- първият космически апарат, който успешно предава сигнал от повърхността на друга планета (Венера). През 1971 г. с Указ на Държавния съвет на Народна република България е утвърден проект за промяна на герба на страната от 1947 г. В новия герб под лъва има зъбно колело, а датата 9.IX.1944 г. е заменена с 681-1944 г. През 1976 г

Оповестяват списъка с кредиторите на КТБ

http://www.cross.bg/gotov-obzhalvane-kreditorite-1477300.html

София /КРОСС/ Днес трябва да бъде готов списъкът с кредиторите на Корпоративна търговска банка трябва да бъде готов днес. Синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев поискаха на два пъти удължаване на срока за приемане на молбите за признати вземания. Списъкът трябва да бъде обявен в Търговския регистър. Така всеки ще има право да се запознае с него и ще се улесни процесът по обжалване на решението на синдиците, ако такова се наложи. Срокът за обжалване е 14-дневен, а след това синдиците имат още 7 дни да се произнесат по жалбата, съобщава „Стандарт".

Петима загинаха при катастрофи за денонощие

http://www.cross.bg/zaginaha-petima-katastrofi-1477299.html

София /КРОСС/ Петима души загинаха при катастрофи по пътищата през последното денонощие. Други петима са с опасност за живота, а още двадесет са пострадали по-леко, информира БНР. Днес се очаква повече информация за инцидента от петък, когато шестима българи загинаха при сблъсък на микробус с тежкотоварен камион на околовръстното при Берлин. Следователи ще разпитат шофьора, който е един от двамата оцелели от микробуса.    

Седем столични района ще останат без вода днес

http://pik.bg/седем-столични-района-ще-останат-без-вода-днес-news383519.html

Седем столични района ще останат без вода днес

 

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Македония“ Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”. Това съобщиха от пресцентъра на „Софийска вода".
Засегнати ще бъдат хората, живеещи в района на:
Бул. „Македония“ от №2 до №38, бул. „Христо Ботев“, ул. „20-ти април“, ул. „Дамян Груев“, ул. „Лайош Кошут“.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на ул. „Ивайло“ ъгъла с ул. „Владайска“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Станислав Ангелов“, кв. „Требич“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Равнец“, ул. „Владимир Конев“, ул. „Павел Венков“, ул. „Латин Колев“, ул. „Мрахорица“, ул. „Станислав Ангелов
по ул. „Леденика“ от ул. „М. Маринов“ до ул. „Грудово“
по ул. „Любимец“ от ул. „Станислав Ангелов“ до ул. „М. Маринов“ и ул. „Грудово“ №1, №2, №3
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Латин Колев“ ъгъла с ул. „Спортист“.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „София“, кв. „Кумарица“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Светлина“, ул. „Дъбиците“, ул. „Леярска“, ул. „Стадион“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред църквата.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Караджин“, с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Караджин“, ул. „Пролетна“, ул. „Бреза“, ул. „Блазна“, ул. „Полувраг“, ул. „Ибровица“, ул. „Връх Острокап“, ул. „Иван Пешев“, ул. „Альовица“, ул. „Заградена поляна“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Иван Пешев“ ъгъла с ул. „Връх Острокап“.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 2, кв. „Враждебна“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. 2 от ул. 61 до бул. „Ботевградско шосе“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 2 ъгъла с ул. 61.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Съзнание“, кв. „Орландовци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул.“Съзнание“ от ул. „Моровча“ до ул. „Ком“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Съзнание“ ъгъла с ул. „Моровча“.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Явор“, с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул.“Явор“ от ул. „Кория“ до ул. „Къси дол“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Явор“№20.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Започва обратното броене – към детската градина и нон-стоп болестите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921501

Трябва ли да говорим за имунопрофилактиката на децата сега? Лято е, дребосъците са на седмото небе от щастие, родителски ваканции и баби ги спасяват от детската градина.
Животът е прекрасен и болестите са далечен спомен.
Да, а сега да погледнем към календара. За съжаление вече започва обратното броене - към делничните грижи, есента,
Трябва ли да говорим за имунопрофилактиката на децата сега? Лято е, дребосъците са на седмото небе от щастие, родителски ваканции и баби ги спасяват от детската градина. Животът е прекрасен и болестите са далечен спомен. Да, а сега да погледнем към календара. За съжаление вече започва обратното броене - към делничните грижи, есента,

Заплатите ускоряват ръста си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926968

Ако през последните 4 г. растяха с по 6-7%,  сега стигат увеличение с близо 8 на сто
Брутните заплати на наетите в българската икономика ускоряват своя растеж тази година. Това показват данните на националната статистика за заплатите за първите две тримесечия на годината. Докато през последните 4 години заплатите растяха с по 6-7% на година,
Ако през последните 4 г. растяха с по 6-7%,  сега стигат увеличение с близо 8 на сто Брутните заплати на наетите в българската икономика ускоряват своя растеж тази година. Това показват данните на националната статистика за заплатите за първите две тримесечия на годината. Докато през последните 4 години заплатите растяха с по 6-7% на година,

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927367

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Шарън Стоун показа всичко на 57 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927064

Холивудската актриса Шарън Стоун позира гола на 57 години за септемврийския брой на сп. “Харпърс базар”. Фотографът Марк Ейбрахамс я снима само по колие на “Булгари”, пръстени на “Тифани” и обувки на Джими Чу.
В интервюто към снимките актрисата разказва, че още усеща последиците от кръвоизлива в мозъка, който преживя през 2001 г.
Холивудската актриса Шарън Стоун позира гола на 57 години за септемврийския брой на сп. “Харпърс базар”. Фотографът Марк Ейбрахамс я снима само по колие на “Булгари”, пръстени на “Тифани” и обувки на Джими Чу. В интервюто към снимките актрисата разказва, че още усеща последиците от кръвоизлива в мозъка, който преживя през 2001 г.

На път: Епикурейски гид за Барселона

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/08/17/2590980_na_put_epikureiski_gid_za_barselona/?ref=rss


Ако вие сте от онзи тип хора, които по-скоро живеят за да ядат, а не ядат, за да живеят, отправяйте се към Барселона. За това призовава "Ройтерс" в своя гид за епикурейци.

Столицата на Каталуня е ужасно горда освен с прелестта на архитектурата си, но и със своята кухня и изобилието от морска храна, която е в центъра на трапезата на местните хора. Не само при семейните разходки през уикенда или за леко похапване след работа. Дори обедната двучасова почивка се използва за повод да се...

Кметът на Карлово е обвинен в умишлена безстопанственост

http://petel.bg/Kmetat-na-Karlovo-e-obvinen-v-umishlena-bezstopanstvenost__123509

Снимка: Булфото Кметът на Карлово Емил Кабаиванов бе привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, наложена му...

Валежите затрудниха трафика в столицата

http://pik.bg/валежите-затрудниха-трафика-в-столицата-news383518.html

Валежите затрудниха трафика в столицата

Натоварено е движението по бул. „Данаил Николаев”, предаде Агенция „Фокус”. 

Движението е натоварено и в двете посоки – центъра и „Сточна гара”. 

Колони от автомобили са се образували в двете посоки, но няма задръствания. Пътните настилки са мокри и хлъзгави.

Спасеният шофьор на цистерна: Държах се само на ръцете си

http://www.cross.bg/kolata-sprya-stanimir-1477298.html

София /КРОСС/ През цялото време се молих на Бог и на Света Богородица да ми помогнат по някакъв начин и така и се случи, разказа пред Нова шофьорът на цистерната, която през миналата седмица надвисна над магистрала „Хемус", Станимир Стоянов.„Прибирах се към Русе и спуках предната лява гума. Всичко стана за част от секундата, загубих контрол над колата, минах в насрещното, преобърнах се в същия момент цялата композиция и по Божие чудо спря до там, където всички видяха. Аз започнах да осъзнавам какво се е случило в момента, в който колата спря и аз бях увиснал над пропастта", спомни си той.„Бях с колан. Когато спря колата, реших, че трябва да махна колата, за да мога да преценя как да се измъкна от ситуацията. Ако бях останал на седалката, нямаше да е удобно, кабината беше с обратен наклон, бях се подпрял на лявата колонка между вратата и предното стъкло. Държах се само на ръцете си", добави той.„Не бях паникьосан", обясни младият мъж. „Опитвах се да направя някакви усилия, но прецених, че е по-добре да остана така, защото усещах как камионът се клатеше докато минаваше автомобили по моста. Единственото, от което ме беше страх, беше да не се откопчае влекачът от цистерната, което за мен щеше да бъде фатално, но не съм губил дух", каза още Станимир.

Убиха внучката на Морган Фрийман

http://www.cross.bg/friiiman-haiins-morgan-1477297.html

/КРОСС/ Доведената внучка на американския актьор Морган Фрийман е била убита с нож на улица в Манхатън, Ню Йорк. Инцидентът е станал малко преди 3 ч. сутринта местно време в неделя. На мястото на инцидента полицаите заварили бившия приятел на 33-годишната ЕʼДена Хайнс, надвесен над тялото й. Мъжът е арестуван. Името му не се уточнява. По тялото на Хайнс са установени множество прободни рани. Намерен е и нож, за който се смята, че е оръжието на убийството.Младата жена е внучка на първата съпруга на Морган Фрийман - Джанет Брадшоу. През 2012 г., легендарният актьор трябваше да опровергава слухове, че планира да се жени за Хайнс.

ПКК се обърна към САЩ за подкрепа в конфликта с Турция

http://balkani.actualno.com/PKK-se-obyrna-kym-SASht-za-podkrepa-v-konflikta-s-Turcija-news_490378.html

Кюрдската работническа партия (ПКК) е в индиректни преговори със САЩ, молейки ги да се намесят и посредничат на конфликта с Турция, независимо от това, че Вашингтон смята ПКК за терористична организация. Това става ясно от интервю на Семил Баик, един от основателите на партията, пред британския в. The Telegraph. В него той също така заяви, че групата отхвърля всякакви идеи за едностранно примирие по отношение на бойните действия с Анкара. Въпреки това според него ПКК ще приеме примирие, но

Бабината торта в нов вариант

http://recipes.actualno.com/Babinata-torta-v-nov-variant-news_490376.html

Необходими продукти: 1 к.ч. краве прясно мляко 200 гр.захар 3 бр. яйчен жълтък 125 гр.краве масло 3 с.л. вода 1 пак.ванилия 3 бр. яйчен белтък 5 с.л. пудра захар 1 ч.л. лимонов сок 50 ч.ч. орехови ядки смлени 50 гр. шоколад 300 гр. бисквити обикновени 5 с.л. брашно тип 500 Начин на приготвяне 1. Разбиваме жълтъците с водата и малко мляко, постепенно прибавяме брашното, разбъркваме до еднородно размесване, загряваме останалото мляко. 2. Заедно със захарта, след като сместа се зато

Двойна покана за Беглика фест 2015 спечели...

http://games.actualno.com/Dvojna-pokana-za-Beglika-fest-2015-specheli-news_489211.html

Двойната покана за Беглика фест 2015 отива при... Никола Димчевски "Играй, Твори, Бъди" е отговът на въпроса, който ви задодохме преди седмица. Томбола определи Никола Димчевски, който трябва да се свърже с нас до 23.08.2015, за уговаряне на получаването на наградата, като ни изпрати лично съобщение на фейсбук фенстраницата на Actualno.com - https://www.facebook.com/actualnocom. Седмото поредно издание на Беглика фест, който ще се случи на 27, 28, 29 и 30 август, на традиционното

Божидар Димитров: За мнение осъждаха и наказваха само при комунизма

http://society.actualno.com/Bojidar-Dimitrov-Za-mnenie-osyjdaha-i-nakazvaha-samo-pri-komunizma-news_490374.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров излезе с официално писмо относно петицията с искането на неговото пенсиониране.  Междувременно става ясно, че две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в подкрепа на Божидар Димитров. Директорът на НИМ заявява, че работата му в НИМ "с известна нескромност се оценява, като много добра и не е случайно, че в мотивацият

Прожекторите се насочват отново към Фед

http://www.investor.bg/analizi/9/a/projektorite-se-nasochvat-otnovo-kym-fed-200618/

В понеделник САЩ ще предоставят данни за пазара на имотите и бизнес климата в Ню Йорк

Григор Димитров премина първия кръг на турнира в Синсинати

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-premina-parviya-krag-na-turnira-v-sinsinati-news238042.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров успя да премине първия кръг на турнира от сериите “Мастърс“ в Синсинати след победа с 2:1 (6:2, 3:6, 6:3) срещу чеха Лукаш Росол. Това е втора победа за българина от двата мача срещу Росол. Първият сет започна с два пробива на Димитров, което доведе до преднина от 4:0 гейма в негова полза. Тази преднина бе достатъчна да се затвори сета с 6:2. През втория сет българският тенисист се върна рязко към колебливите си изяви, които го мъчат през целия сезон. Той допусна пробив за 2:4, който не успя да върне и в крайна сметка загуби с 3:6 гейма. В третата част Димитров поведе с 3:2, а след това постигна и ключов пробив  и след това пробив на Росол за 4:2. Това бе достатъчно за крайната победа. В следващия кръг Григор ще срещне победителя от мача Вацек Поспишил (Кан) - Денис Кудла (САЩ).

Крисия получила лична похвала от Филип Киркоров

http://frognews.bg/news_96296/Krisiia-poluchila-lichna-pohvala-ot-Filip-Kirkorov/

Филип Киркоров се запознал с нашата Крисия и казал много мили думи за нея и представянето й на конкурс в Крим, където тя зае второ място. Майката на Крисия пък разкритикува организацията на конкурса, защото липсвала информация за редица неща. Самата Крисия пък изпяла своята песен и една руска.

Стотици хиляди поискаха оставката на Дилма Русеф

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/stotici-hiliadi-poiskaha-ostavkata-na-dilma-rusef-6041155

Русеф, бивша участничка в съпротивата срещу някогашната военната диктатура, заявява, че няма да отстъпи

Милиони бразилци на протест срещу Дилма Русеф

http://www.moreto.net/novini.php?n=298755

Близо 1 млн. бразилци протестираха из цялата страна с искане за нови избори и импийчмънт на президента Дилма Русеф, предаде АП. Организаторите обаче твърдят, че близо 2 млн. души са се включили в протестите в 200 града и столицата Бразилия.

1 млн. бразилци поискаха оставката на Дилма Русеф

http://www.cross.bg/dilma-rysef-braziltzi-1477296.html

/КРОСС/ Близо 1 млн. бразилци протестираха в цялата страна с искане за нови избори и импийчмънт на президента Дилма Русеф, предаде АП. Организаторите обаче твърдят, че в протестите са се включили близо 2 млн. души в 200 града и столицата Бразилия. Протестите бяха организирани от десни движения, подкрепяни от някои опозиционни партии.Демонстрантите развяваха бразилски знамена и носеха лозунги "Дилма вън!" и "Не на корупцията". Дилма Русеф започна втория си президентски мандат през януари, но само за няколко месеца популярността й падна до исторически минимум от 8 процента. Рецесията я принуди да наложи непопулярни мерки за икономии, а корупционният скандал около държавната петролна компания Петробрас сериозно разклати доверието в управляващата Работническа партия и съюзниците ѝ.

Кметът на Карлово се оплака: Подложен съм на натиск от страна на ДАНС

http://pik.bg/кметът-на-карлово-се-оплака-подложен-съм-на-натиск-от-страна-на-данс-news383516.html

Кметът на Карлово се оплака: Подложен съм на натиск от страна на ДАНС

"В понеделник сутринта аз ще бъда арестуван", казал кметът на Карлово Емил Кабаиванов. В момента той е в Пловдив, където предстои да бъде разпитан. Пред Нова телевизия той разказа как всичко е почнало и защо си мисли, че ще бъде арестуван. 

"Всичко започна в началото на юни, когато от 1 до 15 бяха арестувани и разпитвани посред нощ без адвокати служители на общинската администрация, на които им било казано - "кажете, че кметът ви нареди", "той вече няма да бъде кмет". След този натиск, в който са участвали ДАНС, икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура, следва затишие. Края на юни е командирован наблюдаващия прокурор в София и е назначен нов прокурор. След това без да бъда викан и разпитван съм привлечен за обвиняем”, заяви Кабаиванов. 

„Наложи ми се да бъда приет в болница и там два пъти ми бяха изпращани призовки, все едно съм някакъв международен престъпник. В момента съм под домашно лечение и през 3 дни постоянно получавам призовки. Явно се бърза, защото изборите са след 2 месеца", разказа Емил Кабаиванов. На въпрос кой е поръчителят, той отговори, че когато е готов ще говори с конкретни имена. "Аз съм сериозен човек и не мога да хвърля имена без да имам конкретни документи", каза още кметът на Карлово.

Кристалина Георгиева: В България трябва да се улеснят фалитите, това не е срамно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927597

„В България трябва да се улеснят фалитите, това не е срамно, в САЩ дори има фонд „Втори шанс”, заяви еврокомисарката Кристалина Георгиева пред БНТ. Според нея фалътит е една от добрите мерки, за да „не се вади предприемаческият дух от полето на икономиката”.
Тя смята, че другата пречка пред инвестициите е мудното законодателство,
„В България трябва да се улеснят фалитите, това не е срамно, в САЩ дори има фонд „Втори шанс”, заяви еврокомисарката Кристалина Георгиева пред БНТ. Според нея фалътит е една от добрите мерки, за да „не се вади предприемаческият дух от полето на икономиката”. Тя смята, че другата пречка пред инвестициите е мудното законодателство,

Карловският кмет обвинен за злоупотреба с обществено доверие

http://frognews.bg/news_96295/Karlovskiiat-kmet-obvinen-za-zloupotreba-s-obshtestveno-doverie/

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов се сдоби с обвинение за злоупотреба с обществено доверие. Очаква се тази сутрин той да се яви за разпит в сградата на пловдивското следствие, където ще му бъде повдигнато обвинението, информира БТВ.

Детективи дебнат крадливи тираджии

http://www.cross.bg/detektivite-razkazaha-monitor-1477295.html

София /КРОСС/ Бизнесмени масово поръчват на детективи да разследват за кражби работници в техните предприятия, разказаха пред „Монитор" от детективска агенция „Корона АИК". Най-често подобни искания имат собственици на транспортни фирми, които се съмняват, че техни шофьори точат от горивото и го продават за своя сметка както при курсове у нас, така и в чужбина.„Бизнесът тече с пълна сила, оказва се, че водачите на камиони знаят техники как да манипулират устройствата, които отчитат разхода на гориво, за да им излязат после сметките при отчитането на курса. А пък клиенти да купят по-евтина нафта колкото искаш", разказаха детективи. Обикновено търговията става встрани от пътища и магистрали, за да не се променя посоката на придвижване на камиона. Цената на продаваното на черно гориво е малко по-малка от тази в бензиностанциите, но пък се продава на едро и двете страни са доволни от сделката, казват запознати с този бизнес.Те уточниха пред „Монитор", че начинът на манипулиране на устройствата за отчитане е физически, а не по електронен път и не представлява трудност да се извърши от абсолютно всеки шофьор. За целта не се изискват нито техника, нито специални знания.„Тези кражби са разкриваеми, има начин да разберем, когато нещо е манипулирано", казват детективите. Наследниците на Шерлок Холмс обаче са категорични, че тези измами се хващат най-добре с физическо проследяване на заподозрените

Пловдив остава без резерв на сметището в Цалапица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927131


Свободният обем на сметището в Цалапица, където Пловдив изхвърля битовия си отпадък, падна под критичния мининум. В момента депото може да поеме не повече от 150 000 тона отпадък, което е крайно недостатъчно. Това означава, че капацитетът му ще бъде изчерпан през февруари-март догодина, изчисляват експерти.
Свободният обем на сметището в Цалапица, където Пловдив изхвърля битовия си отпадък, падна под критичния мининум. В момента депото може да поеме не повече от 150 000 тона отпадък, което е крайно недостатъчно. Това означава, че капацитетът му ще бъде изчерпан през февруари-март догодина, изчисляват експерти.

Близо 1 млн. бразилци поискаха оставката на Дилма Русеф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927586

Близо 1 млн. бразилци протестираха из цялата страна с искане за нови избори и импийчмънт на президента Дилма Русеф, предаде АП.
Организаторите обаче твърдят, че близо 2 млн. души са се включили в протестите в 200 града и столицата Бразилия.
Демонстрантите настояват за оставката на Дилма Русеф. Нейната популярност падна до рекордно ниското ниво от
Близо 1 млн. бразилци протестираха из цялата страна с искане за нови избори и импийчмънт на президента Дилма Русеф, предаде АП. Организаторите обаче твърдят, че близо 2 млн. души са се включили в протестите в 200 града и столицата Бразилия. Демонстрантите настояват за оставката на Дилма Русеф. Нейната популярност падна до рекордно ниското ниво от

Застрахователи искат да разменят данни с КАТ

http://www.cross.bg/sistemata-efekt-izpulnitelen-1477310.html

София /КРОСС/ "Гражданска отговорност" да е по-висока за джигитите на пътя. Тази идея, зад която застрахователните компании отдавна са се обединили и дори влезе в новия застрахователен кодекс, става все по-актуална покрай войната, която се води със страшна сила по родните пътища. За да се въведе системата "бонус малус" обаче, има технологични пречки, които трябва да се преодолеят. Това каза пред "Стандарт" Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс". Необходимо е да бъдат свързани системите на КАТ и Гаранционния фонд, обясни той. За съжаление все още нямаме информация какъв е напредъкът в разработването на тази система, тъй като въпросът зависи изцяло от Гаранционния фонд и КАТ, заяви и Цветанка Крумова, изпълнителен директор на "Армеец". Милен Иванов - заместник изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България" казва, че за да се реализира системата бонус-малус на пазара, е необходима значителна подготовка. Трябва да се изработи и утвърди Единна методика по прилагането на системата, която да е задължителна за всички застрахователи, прeдлагащи "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Също така, за правилното функциониране на системата следва да започне предоставяне на данни от страна на застрахователитe относно възникнали щети, която да се засече с масивите на КАТ, обяснява той

Предстоящи събития в страната за днес, 17 август

http://www.cross.bg/kross-preskonferentziya-vruzka-1477294.html

***София /КРОСС/ От 13.00 часа Българският национален аероклуб и Аероклуб Монтана ще дадат пресконференция в националния пресклуб на БТА. *** Стара Загора /КРОСС/ Между 12,00 и 14,00 ч. на ПС „Марица Изток" на Старозагорски минерални бани ще бъде дадена пресконференция от мениджърския екип на „Мини Марица-изток" ЕАД във връзка с Деня на миньора - 18 август. ***Бургас /КРОСС/ От 10.30 часа ще се състои пресконференция във връзка с откриването на 43-то издание на бургаския Международен фолклорен фестивал. Пресконференцията ще се проведе в една от шатрите, разположени пред Летния театър, където под надслов"Фолклорен град" участниците ще представят фолклора на страната си. Дефилето на всички състави ще започне от площад „Тройката" от 18.00 часа. ***Сливен /КРОСС/ От 11.00 часа Коалиция „Съюз за Сливен" ще даде пресконференция в пресклуба на БТА в Сливен.    

Тежък инцидент затвори за часове "Марица"

http://www.cross.bg/chasove-harmanli-tezhuk-1477293.html

/КРОСС/ Тежък пътен инцидент затвори за часове магистрала "Марица" тази нощ. Тежкотоварен камион, пътуващ от Харманли към Димитровград с българска регистрация спукал гума, обърнал се, преминал през мантинелите и спрял насрещното движение.Шофьорът е бил в тежко състояние и е починал на път за болницата. Според свидетели причина за инцидента са разпилени по пътното платно болтове от мантинелите.Нужни бяха часове, за да бъдат претоварени превозваните в камиона платове и пътното платно да бъде отворено за движение. През това време трафикът от Димитровград към Харманли беше пренасочван през стария път, съобщава Нова телевизия.      

Убиха внучката на Морган Фрийман в Манхатън

http://offnews.bg/news/n_1/n_546828.html

Доведената внучка на американскиия актьор Морган Фрийман е убита от своя приятел, съобщи "Дейли мейл". Трагедията се е разграла на улица в Манхатън. Пристигналите след подаден на 911 сигнал полицаи заварили мъж на мястото на престъплението, който крещял „Излезте дяволи!”. Той е арестуван, а според близки на починалата Идина Хайнс, става дума за приятеля й, с когото тя живеела. 33-годишната жена е внучка на първата съпруга на актьора, но двамата са били много близки. 

Започва приемът на документи по схема „Училищен плод”

http://www.cross.bg/shemata-dokymenti-http-1477292.html

София /КРОСС/ Започва приемът на документи за подпомагане по схемата за 2015/2016 г. Събирането на документи ще продължи до 23 септември 2015 г. Заявленията се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие", а предвиденият бюджет е 14 милиона лева. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие". Очаква се от схемата да се възползват 480 000 деца от I до подготвителна група на детските градини и децата от подготвителната група и учениците от І до IV клас в училищата. На всяко дете се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лв., без ДДС. Стойността на една порция остава непроменена спрямо предходната година - 0,68 лв. без ДДС. Изменена е обаче наредбата, по която се администрира схемата. Ново изискване е плодовете и зеленчуците, които се предлагат по схемата, с изключение на цитрусовите плодове и бананите, да става чрез местни покупки и/или от местните пазари. Промени има и при част от изискуемите документи за кандидатстване, както и във вида и начина на предлагане на плодовете и зеленчуците в учебните заведения. През тази кампания за първи път се дава възможност на бенефициентите по схемата да кандидатстват за възстановяване на извършени разходи по прилагане на съпътстващи мерки. Новата наредба, както и образци на заявленията и указанията за кандидатстване са обявени на интернет страницата на схемата http://schoolfruit.dfz.bg

Каратанчева отпадна в квалификациите в Синсинати

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/17/2591998_karatancheva_otpadna_v_kvalifikaciite_v_sinsinati/?ref=rss


Българката Сесил Каратанчева приключи участието си в турнира по тенис в Синсинати. Софиянката загуби с 4:6, 6:7 (7) от германката Юлия Гьоргес в последния кръг от квалификациите.

Мачът беше оспорван, като Каратанчева направи пет пробива, съперничката ѝ - шест. Германката успя да стигне до успеха в първия сет след 6:4.

Във втория тя имаше мачбол при 5:3. Каратанчева не само се спаси, но и направи серия от три поредни гейма, за да поведе с 6:5.

Тогава българката...

Гришо записа първа победа в Синсинати

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-krug-1477291.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна с трудна победа участието си на турнира от сериите „Мастърс" в Синсинати. В двубой от първи кръг на надпреварата хасковлията се справи с чеха Лукаш Русол с 6:2, 3:6, 6:3 след час и половина игра.Във втори кръг на „Мастърс"-а Григор Димитров ще се изправи срещу победителя от двубоя Вацек Поспишил - Денис Кудла.

Два малки самолета се сблъскаха в небето над Сан Диего

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/17/2591997_dva_malki_samoleta_se_sbluskaha_v_nebeto_nad_san_diego/?ref=rss


Два малки самолета се сблъскаха във въздуха в американския щат Калифорния, съобщи Асошейтед прес.

Двата самолета - двумоторен "Сейбърлайнър" и едномоторен "Чесна" 172, са се разбили близо до летището на Браун Фийлд, на 15 км южно от Сан Диего, на границата с Мексико. 

Загинали са петима души, които са били в самолетите.

Няма информация за жертви на земята. След сблъсъка самолетите са паднали в земеделски район. Възникнал пожар, като пожарникари са гасили...

МВнР на РФ: Русия и САЩ могат да прилагат съвместни дипломатически усилия

http://svetoven.pogled.info/news/66881/MVnR-na-RF-Rusiya-i-SASHT-mogat-da-prilagat-savmestni-diplomaticheski-usiliya

/Поглед.инфо/Отношенията между Русия и САЩ не са безнадеждни, те могат да се споразумеят и да предприемат съвместни дипломатически усилия, заяви специалният представител на руския президент по международно сътрудничество в областта на информационната сигурност, посланикът при специални поръчения на МВнР на РФ Андрей Крутских. Това съобщава РИА Новости.

Край на жегата

http://www.cross.bg/bulgariya-denya-zavali-1477290.html

София /КРОСС/ От днес настъпва чувствителна промяна на времето. Още от сутринта вали и гърми над Западна България, а по-късно през деня ще завали и над Централна и Североизточна. На много места валежите ще са интензивни. Възможни са и градушки.Най-големи количества дъжд до 40-50 литра на кв. м. се очакват в централните и част от източните части на Северна България, където е обявен оранжев код за опасно време. Към края на деня от запад валежите ще спират, но ще завали по Черноморието. До момента най-много дъжд падна в Югозападна България - в Дупница 12 литра, а в Благоевград 10.Валежи и по-хладно време се очакват и през следващите дни в различни части на страната.

Обилните валежи повишиха нивото на реките

http://pik.bg/обилните-валежи-повишиха-нивото-на-реките-news383511.html

Обилните валежи повишиха нивото на реките

 

На места ще има краткотрайни повишения на речните нива, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите(МОСВ).Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност в областите ГАБРОВО, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РУСЕ, ТЪРГОВИЩЕ И РАЗГРАД! През следващото денонощие ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се и градушки. Очакваните сумарни количества – до 30 - 35 л/кв.м. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
НИМХ – БАН обяви жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите ВРАЦА, ЛОВЕЧ, ПЛЕВЕН, ШУМЕН , СИЛИСТРА, СЛИВЕН, ХАСКОВО, КЪРДЖАЛИ, СТАРА ЗАГОРА, ПЛОВДИВ, ПАЗАРДЖИК И СОФИЯ ОБЛАСТ! През следващото денонощие ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Очакваните сумарни количества са до 20 - 25 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Количества – до 30 л/кв.м. През нощта срещу вторник в североизточните райони са възможни значителни количества валеж – до около 30-40 л/кв.м. Във вторник през деня на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Количествата до 5-10 л/кв.м, локално до около 20 л/кв.м. В сряда преваляванията ще са на по-малко места и не така значителни. Количествата – между 5 и 10 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч на 15 август до 8 ч. на 16 август) речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води. Водните количества в поречието на р. Искър, в горното течение на р. Черни Вит (Дунавски басейн), в горнотото течение на р. Луда Камчия (Черноморски басейн), в горното течение на р. Тополница и в поречие Арда (Източнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за екстремно ниски води. В долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска, в долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморски басейн), в долното течение на р. Марица, в долното течение на р. Тунджа (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за средни води. В долното течение на р. Сазлийка и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), речните нива са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от - 20 см до + 2 см
Черноморски басейн: регистрирани са понижения на водните нива с до - 4 см
Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли с до ± 11 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли с до ± 2 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и утре се очакват краткотрайни повишения на нивата на реките Огоста, Искър, Вит – в горното течение, Янтра – в горното течение и Русенски Лом – в долното течение. Според моделираните водни количества за р. Искър на 17 и 18 август ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 17, 18 и 19 август ще бъдат под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 17, 18 и 19 август ще бъдe под средно многогодишната стойност. Водното ниво ще остане без съществена промяна до 17. На 18 и 19 август ще има известни повишения на нивата – през първия ден в целия водосбор, а през втория – главно в долното течение.
Черноморски басейн – днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата на Добруджанските реки, на р. Провадийска и р. Камчия, вследствие на прогнозирани валежи.
Източнобеломорски басейн – днес и утре се очакват повишения на речните нива на места в басейна, в резултат на прогнозирани валежи.
• р. Тунджа – възможни са краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горното й течение.
• р. Марица – в горното течение се очакват повишения на основната река и на притоците й.
• р. Арда – възможни са краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горното течение на реката.
Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес и утре се очакват повишения във водосборите на реките:
• Места – в целия басейн
• Струма – в средното и долното течение.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Всеки осми абитуриент напуска родината

http://www.cross.bg/ychilishta-vanya-klas-1477289.html

София /КРОСС/ Поне 6415 абитуриенти тази година са поискали да следват в чужбина. Според справка от Министерството на образованието и науката това е бройката на издадените от тях удостоверения апостили на образователни и удостоверителни документи за средно образование (за да послужат в чужбина) в периода от 1 януари до 30 юли т.г.Реалната бройка на младежите, които искат да завършат висше образование зад граница, обаче е по-голяма, защото не всички университети изискват подобна специална заверка на документите ни за завършено средно. Броят на апостилите, издадени от МОН, е минимумът, от който се тръгва. Така че по приблизителни сметки вероятно за чужбина ще заминат 7000 българчета, което прави между 11 и 12 процента от тазгодишния випуск, или близо всеки 8-и младеж.Много абитуриенти изпращат дипломата си единствено преведена при заклет преводач, обясняват експерти. Става дума за по-ниско престижни висши училища, които искат да привлекат студенти, съобщава "24 часа". 58 745 бяха 12-класниците в този випуск. Приемът на първокурсници в българските университети миналата година бе около 70 000.Великобритания е водеща при избора на кандидат-студентите за чужбина, защото има най-разнообразни бакалавърски програми на английски език.Прогнозата на посредника за обучение навън "Интеграл" за заминаващите наесен е за около 1500 студенти. Възможностите за стажове също привличат кандидат-студентите

Изчезналият самолет е пренасял близо 500 хиляди долара на борда си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927580

Разбилият се в района на индонезийската провинция Папуа пътнически самолет е пренасял на борда си 6,5 млрд. рупии (470 хил. щатски долари), предназначени за бедни семейства в източните части, предаде AFP, като се позова на информация от пощенски служител.
„Четирима наши служители придружаваха средствата“,
Разбилият се в района на индонезийската провинция Папуа пътнически самолет е пренасял на борда си 6,5 млрд. рупии (470 хил. щатски долари), предназначени за бедни семейства в източните части, предаде AFP, като се позова на информация от пощенски служител. „Четирима наши служители придружаваха средствата“,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/17/2591826_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Руски военни кораби почват учения по Северния морски път

http://svetoven.pogled.info/news/66880/Ruski-voenni-korabi-pochvat-ucheniya-po-Severniya-morski-pat

/Поглед.инфо/ Руски военни кораби тръгнаха на поход по пътя, който преминава край северните брегове на Руската федерация през Северния ледовит океан.

Кристалина Георгиева: 32 млрд. лв. ще влязат в българската икономика през 2016 г.

http://pik.bg/кристалина-георгиева-32-млрд-лв-ще-влязат-в-българската-икономика-през-2016-г-news383509.html

Кристалина Георгиева: 32 млрд. лв. ще влязат в българската икономика през 2016 г.

Планът "Юнкер" не е за това, за да казва държавата на бизнеса къде да инвестира. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. След 7 г. на тежка криза инвеститорите  у нас са притеснени да извадят пари.

Георгиева обясни, че целта на обсъждания с вицепремиера Ивайло Калфин инвестиционен план, подобен на плана "Юнкер", е да се осигури повече "инвестиционен терен". Трябва да разберем какво пречи на инвеститорите, какво трябва да се направи по този въпрос и защо проекти, които трябва да се реализират, на практика не се осъществяват, уточни зам.-председателят на ЕК.

Кристалина Георгиева заяви, че растежът, който се наблюдава в икономиката ни, идва почти изцяло от евросредствата, а не от частни инвестиции. Затова с вицепремиера Калфин обсъждаме какво пречи на икономиката ни и какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се отстранят пречките пред развитието й. По думите й в България има още много "терен" за развитие на биоземеделието например.

Зам.-председателят на ЕК заяви, че у нас инвестиционната среда все още не е това, което искаме да бъде. Кристалина Георгиева обясни, че новият европейски бюджет е ориентиран към насърчаване на инвестициите. По думите й през 2016 г. се очаква в българската икономика да влязат 32 млрд. лв. Зам.-председателят на ЕК заяви, че страната ни е напът да влезе в първата тройка на ЕС по усвояване на европари.

Георгиева коментира и кризата в Гърция, като каза, че се наблюдава осъзнаване на гръцкия политическия елит по отношение на рисковете, които крие евентуално излизане на страната от еврозоната. Тя бе категорична, че "когато гори у съседа, не е добре за нас", затова трябва да подкрепяме южните ни съседи. Кристалина Георгиева коментира, че Европа е изправена пред най-тежкия миграционен натиск от Втората световна война и България не може "да си заравя главата в пясъка" по този въпрос. По думите й трябва да кандидатстваме по европрограми и да получим необходимите средства за посрещане на бежанската вълна.

Режат 20-те заплати при пенсия на военни и полицаи

http://www.cross.bg/zaplati-ministerstvo-leva-1477288.html

София /КРОСС/ Броят на заплатите, които получават военни и полицаи при пенсиониране, ще бъде намалени, научи „Труд". В момента служителите на МВР, Министерство на отбраната, НСО, затворите и разузнавачите получават до 20 заплати при напускане на системата. От септември междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на екстрите. Първият е всички да получат по 8 заплати, - вторият по 12, а третият предвижда 8 да получат хората от по-нисшия персонал, а по 12 - началниците.Над 100 млн. лева на година отиват за обезщетения на служители в силовия сектор. Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска допълнително 16 млн. лева, за да изплати обезщетенията на 942 пенсионирани служители от МВР. Министерство на отбраната също има сериозен недостиг на средства за парите на пенсионираните си кадри. По разчети на финансовите експерти в Министерство на отбраната до края на годината трябват най-малко 40 млн. лв. за покриване на разходите за заплати. Това означава, че и в момента няма средства за изплащане на обезщетения.От септември експерти от МС ще започнат да правят и анализ на заплатите на чиновниците, за да се реши дали да бъде прекратен „моделът Дянков", с който бе въведен таван на заплатите при кабинета „Борисов 1". Таванът скочи само за година - от 2013-а до 2014-а, с близо 1000 лв. Една от най-високите заплати е на директор в централната администрация - 4300 лева.

Кметът на Карлово: От 1 до 15 юни бяха арестувани и разпитвани по тъмно и без адвокат служители от общинската администрация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927587

От 1 до 15 юни бяха арестувани и разпитвани по тъмно и без адвокат служители от общинската администрация. На тях им е казано да обясняват, че кметът им е наредил. В това са участвали хора от ДАНС, от икономическа полиция. И в края на юни или началото на юли е назначен нов наблюдаващ прокурор. След това без да бъда питан,
От 1 до 15 юни бяха арестувани и разпитвани по тъмно и без адвокат служители от общинската администрация. На тях им е казано да обясняват, че кметът им е наредил. В това са участвали хора от ДАНС, от икономическа полиция. И в края на юни или началото на юли е назначен нов наблюдаващ прокурор. След това без да бъда питан,

Преглед на варненския печат - 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=298754

„Спират контрабандата на гориво”, съобщава от първата си страница вестник „Черно море”, като цитира премиера Бойко Борисов, който във Варна каза, че са заловени 100 тона горива без документи и, че в момента тече специализирана полицейска операция.

През последното денонощие при ПТП загинаха 5 души

http://pik.bg/през-последното-денонощие-при-птп-загинаха-5-души-news383508.html

През последното денонощие при ПТП загинаха 5 души

Петима души загинаха при катастрофи по пътищата през последното денонощие. Други петима са с опасност за живота, а още двадесет са пострадали по-леко, информира БНР.

Днес се очаква повече информация за инцидента от петък, когато шестима българи загинаха при сблъсък на микробус с тежкотоварен камион на околовръстното при Берлин. Следователи ще разпитат шофьора, който е един от двамата оцелели от микробуса.

За маските и баналността

http://viewpoint.actualno.com/Za-maskite-i-banalnostta-news_490365.html

Литературата ни често пъти борави със символи. Забелязали сте, нали? Те изпълняват функцията на образи, чрез които авторите възпроизвеждат заобикалящата ги действителност. Погледнете възрожденския период. В него глобален символ е Балканa – топос на безсмъртието за националната кауза, територия на поетата висока обществена цел, свързана с освобожденския идеал, високо пространство на подвига, придаващо величие и доблест на дълбоко благородна идея. Защо го споменах? Защото в днешния модерниз

Санкции за стотици левове наложи държавата на таксиджии във Варненско

http://varna.actualno.com/Sankcii-za-stotici-levove-naloji-dyrjavata-na-taksidjii-vyv-Varnensko-news_490367.html

Няколко фрапиращи нарушения при таксиметров превоз са засекли инспектори от ИА „Автомобилна администрация” във Варненски регион. След месец на проверки, провокирани от публикация в най-големия германски таблоид „Билд”, вече са ясни и конкретните резултати. Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв. Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) продължават по цялото Черноморие. Част от проверките са извършени от “таен к

Колко евтини са нашите мисли!

http://interest.actualno.com/Kolko-evtini-sa-nashite-misli-news_490336.html

Студенти от университета на Лестър (Великобритания), с цел да проверят верността на популярното изказване A penny for your thought (пени за твоите мисли), са провели изследване, в което са изчислили стойността на човешките мисли. Резултатът е: 1 пени = 3 часа, 7 минути и 30 секунди от нашите размишления. В статия, публикувана в сп. Journal of Interdisciplinary Science Topics, студентите описват как са получили този резултат. За опростяване на изчисленията било взето енергопотреблението на мозъ

Синдикалисти искат прекратяване на договорите на ръководството на БДЖ

http://pik.bg/синдикалисти-искат-прекратяване-на-договорите-на-ръководството-на-бдж-news383506.html

Синдикалисти искат прекратяване на договорите на ръководството на БДЖ

В писмо до Министерство на транспорта Първи частен синдикат иска уволнението на председателя на съвета на директорите на БДЖ, изпълнителния директор и директора на БДЖ Пътнически превози – Велик Занчев, Владимир Владимиров и Димитър Костадинов. Преди да се стигне до тази стъпка синдикалистите са се срещали с директора на Пътнически превози, изпращали са многократно сигнали за посочените проблеми.

Преди месец бе изпратен сигнал до главния прокурор, от когото все още се очаква отговор, съобщават от гражданска инициатива Обществен релсов транспорт. Мотивите за поисканото уволнение са свързани с финансови злоупотреби, пропуснати ползи, както и умишлени действия, довели до задълбочаване на кризата в БДЖ. След извършен от синдиката анализ на финансовото състояние на дружеството в периода 2009г. – 2014г. са констатирани редица нарушения. Сред тях наличието на свободен паричен ресурс (26 млн. евро), който не е използван за погасяване на задълженията.

Впоследствие това забавяне на плащанията е довело до увеличаване на дълговете на БДЖ с още 2,1 млн. евро. Нарушения при възлагането на поръчки по ЗОП като най-сериозни са тези при застраховането на подвижен състав – непроведена процедура по ЗОП при сключването на 2 договора със ЗПАД "Алианц България"; умишлено непосочване на никакви други критерии освен "най-ниска цена" при обявяването на обществена поръчка за новите спални вагони с "Булстрад Виена Иншурънс Груп".

Нарушение на договора за застраховка на подвижен състав като за периода 2009 – 2014г. БДЖ са внесли застрахователни вноски на обща стойност 25 млн. лв., а са били признати едва 3,2 млн. лв. По друг застрахователен договор съотношението е – внесени 20 млн. лв., получени 2,9 млн. лв. Необявяване навреме на предложените структурни промени в дружеството, което е в нарушение на Кодекса на труда. Необосновано спиране на издаването на билети от кондукторите в спалните и кушет вагоните на БДЖ, което е довело до незапълване на свободния капацитет.

Това решение е продължение на тенденцията за умишлено отблъскване на пътниците, желаещи да ползват услугите на националния превозвач. Неспазване на схемата за планово-предупредителен ремонт, което води до аварийни ситуации и оскъпява поддръжката на локомотивния парк. Неспазване на междуремонтните пробези на локомотивите застрашаваща пряко сигурността и безопасността на пътниците и товарите. В писмото се посочва още, че сключения колективен трудов договор ощетява експлоатационния персонал на БДЖ като продължава да увеличава пропастта между заплатите на обикновените служители и ръководството.

Преди 2 месеца румънската прокуратура обвини в злоупотреба със служебно положение бившият шеф румънските железници (CFR) Михай Неколайчук. Като щетите за компанията са в размер на 57 милиона евро. Съдът в северната ни съседка го осъди на 10 години затвор, припомнят от гражданската инициатива.

Бомба от Янев: Публични разстрели ще има заради преразпределение в енергийната мафия

http://frognews.bg/news_96294/Bomba-ot-IAnev-Publichni-razstreli-shte-ima-zaradi-prerazpredelenie-v-energiinata-mafiia/

Заради геополитическите процеси и ограниченото влияние на Русия в тях, българската енергийна мафия е крайно смутена, заяви по БТВ Яне Янев, съветник на премиера. В определен период от време може да се очакват дори и крайности, предвиди той.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/sistemata-direktor-izpulnitelen-1477287.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. „24 часа": Всеки осми абитуриент напуска родината Поне 6415 абитуриенти тази година са поискали да следват в чужбина. Според справка от Министерството на образованието и науката това е бройката на издадените от тях удостоверения апостили на образователни и удостоверителни документи за средно образование (за да послужат в чужбина) в периода от 1 януари до 30 юли т.г.Реалната бройка на младежите, които искат да завършат висше образование зад граница, обаче е по-голяма, защото не всички университети изискват подобна специална заверка на документите ни за завършено средно. Броят на апостилите, издадени от МОН, е минимумът, от който се тръгва. в.„Труд": Режат 20-те заплати при пенсия на военни и полицаи Броят на заплатите, които получават военни и полицаи при пенсиониране, ще бъде намалени. В момента служителите на МВР, Министерство на отбраната, НСО, затворите и разузнавачите получават до 20 заплати при напускане на системата.От септември междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на екстрите. Първият е всички да получат по 8 заплати, - вторият по 12, а третият предвижда 8 да получат хората от по-нисшия персонал, а по 12 - началниците.Над 100 млн. лева на година отиват за обезщетения на служители в силовия сектор. Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска допълнително 16 млн. лева, за да изплати обезщетенията на 942 пенсионирани служители от МВР. в

Майката на Мира Добрева ѝ изплете малка чанта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927084



Мира Добрева се похвали с нова придобивка във фейсбук. “Мама ми изплете чантичка. Малка, да си слагам телефона и ключовете. Сега им казват клъчове. Има ги по магазините. За 50, 100 или дори 500 лв. А тази точно е безценна. От вълнена прежда, каквато продават в Ахелой”, написа водещата и показа няколко снимки на подаръка си.
Мира Добрева се похвали с нова придобивка във фейсбук. “Мама ми изплете чантичка. Малка, да си слагам телефона и ключовете. Сега им казват клъчове. Има ги по магазините. За 50, 100 или дори 500 лв. А тази точно е безценна. От вълнена прежда, каквато продават в Ахелой”, написа водещата и показа няколко снимки на подаръка си.

Ако искате да взимате 1500 лева заплата във Варна, трябва да работите като...

http://petel.bg/Ako-iskate-da-vzimate-1500-leva-zaplata-vav-Varna--tryabva-da-rabotite-kato---__123507

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края...

Задържаха мъж и жена за трафик на хора на Златни пясъци

http://petel.bg/Zadarzhaha-mazh-i-zhena-za-trafik-na-hora-na-Zlatni-pyasatsi__123508

Снимка: Булфото архив Под ръководството на Варненската районна прокуратура в почивните дни бе успешно реализирана операция срещу...

Георгиева: Правим план ала Юнкер, за да освободим инвестиционен интерес

http://frognews.bg/news_96291/Georgieva-Pravim-plan-ala-IUnker-za-da-osvobodim-investitsionen-interes/

Тежки реформи очакват Гърция до есента; партиите там все още имат силно влияние върху политиката и парламента. Но парите ще се получават след извършени стъпки. Периодично зацикляме в обсъждане на гръцката криза и губим енергия, вместо да обсъждаме нашата икономика, заяви по БНТ еврокомисар Кристалина Георгиева.

Украинската армия обстрелва Донецк

http://svetoven.pogled.info/news/66879/Ukrainskata-armiya-obstrelva-Donetsk

/Поглед.инфо/ Училище, шест жилищни сгради и газопровод са повредени в град Донецк, източната част на Украйна, при обстрел от украинските правителствени сили, съобщи местен представител на администрацията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, цитиран от ТАСС.

РБ дават Закона за НСО на Конституционния съд

http://pik.bg/рб-дават-закона-за-нсо-на-конституционния-съд-news383505.html

РБ дават Закона за НСО на Конституционния съд

Реформаторите ще дадат Закона за НСО на Конституционния съд. Това каза в студиото на БТВ Настимир Ананиев. Според него на тази служба се дават прекалено много правомощия и не е имало нужда от отделен закон. "Реформаторският блок имаше много предложения, но те се отхвърлиха и законът се прие почти във вида, в който беше предложен", заяви Настимир Ананиев.

"На службата се дава възможност на служителите на НСО да задържат граждани дори без съдебна заповед. Не пише колко време могат да ви задържат. Могат да ви задържат за един месец. Пише, че могат да проверяват обекти, могат да дойдат до вашето жилище и вие не можете да ги спрете. Могат да проверяват всеки един обект. Това е много разтегливо понятие, коментира още депутатът", разясни реформаторът. Според него, остава усещането, че някой си прави частна армия. Всички проблеми с НСО от последните години са свързани с превишаване на правомощията и с този закон се легализират всички тези правомощия.

За да бъде сезиран Конституционният съд, на реформаторите им трябват 48 подписа, каза Настимир Ананиев. Той допълни, че те са 23-ма, Патриотичният фронт още 18 и това прави 41 подписа. Остават им още 7, които трябва да съберат от колеги. Омбудсмана също може да се сезира, когато има нарушаване на правата на гражданите, допълни Ананиев.

Григор Димитров започна с победа в Синсинати

http://offnews.bg/news/n_1/n_546820.html

Григор Димитров започна с победа на турнира в Синсинати, след като в мач от първия кръг надви чеха Лукаш Росол в три сета - 6:2, 3:6, 6:3, съобщава Gong.bg В следващия си мач Гришо очаква победителя от мача между Вашек Поспишил и Денис Кудла.

НСО си търси доставчик на електрическа енергия

http://www.cross.bg/energiya-dostavchik-obshtestvena-1477286.html

София /КРОСС/ Национална служба „Охрана" (НСО) си търси доставчик на електрическа енергия, като за услугата е готова да плати 120 000 лв, пише "Монитор". Това става ясно от обявена обществена поръчка за доставка на ток средно напрежение. Той е необходим за два обекта на гардовете на властта - административната сграда и гаража на НСО, където освен лъскавите лимузини за президент, министри и висши депутати, се съхранява цяла колекция от ретро возила. Сред експонатите там се намира синият "Мерцедес" на Тодор Живков, известен като „бронираната пура на Тато". Срокът на обявената обществена поръчка за доставка на ток е за цяла година, като е записано и прогнозно количество на необходимата енергия - близо 1 милион kWh. Изчисленията са направени на база потреблението за предишната година.

Македония капитулира пред бежанците

http://www.investor.bg/evropa/334/a/makedoniia-kapitulira-pred-bejancite-200623/

Mигрантската криза безпокои Германия повече, отколкото проблемите на Гърция, заяви канцлерът Ангела Меркел

Синдикати плашат с протести на есен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927574

„Не само заради цените на електроенергията, но и заради нерешени въпроси в цели сектори в културата, земеделието, здравеопазването са готови за протести на есен”, заяви лицерът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.
Към тях той добави и Агенцията за борба с градушките, където 75% от специалистите, работещи с американски ракети против градушки,
„Не само заради цените на електроенергията, но и заради нерешени въпроси в цели сектори в културата, земеделието, здравеопазването са готови за протести на есен”, заяви лицерът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ. Към тях той добави и Агенцията за борба с градушките, където 75% от специалистите, работещи с американски ракети против градушки,

Нагъчканите чадъри по плажа тормозят летовниците

http://pik.bg/нагъчканите-чадъри-по-плажа-тормозят-летовниците-news383504.html

Нагъчканите чадъри по плажа тормозят летовниците

Ниски чадър, разположени изключително близо един до друг мъчат туристите на плажове по родното Черноморие. Проблемът беше установен след проверка на Нова телевизия на плажа "Несебър-юг".

Освен, че чадърите са много ниски и туристите трябва да се навеждат, за да се наместят под тях, свободното разстояние също се оказва прекалено малко. Не повече от 20 сантиметра има между двама летовници разположили се един под друг на морския плаж.

Проблемът предизвиква сериозен некомфорт сред туристите, които освен всичко друго имат проблеми и с предвижването през плажа.

Ананиев: Призоваваме настоящия омбудсман да подаде сигнал до съда за приетия закон за НСО

http://www.cross.bg/zakon-ananiev-blok-1477285.html

София /КРОСС/ Главния проблем с приетия закон за НСО е, че се дават прекалено много правомощия на тази служба. Смятам, че беше прибързано приемането предложения закон. Това каза в сутрешния блок на БТВ Настимир Ананиев, депутат от Реформаторския блок. Нас ни притеснява това, че законът се прие точно преди почивката на Народното събрание и той се прие почти във варианта му от първото четене, който вариант се нуждаеше от много промени. Ние имахме много предложения за това какви неща да се включат в законопроекта за НСО, но за съжаление нито едно от тях не беше прието. В закона е записано, че ако гражданите не се съобразят с устна заповед на служители от службата, например кола на НСО върви срещу вас и ви кажат да се мръднете, ако вие не изпълните това, те може да предприемат силови действия срещу вас. Сега с приемането на този закон и влизането му в сила от ноември, ние всъщност легализирахме всички проблеми и нарушения, които е имало със служители на НСО през последните десет години, коментира още Ананиев. Притеснителното е на кой образно казано му трябва да има една частна армия в лицето на службата, защото реално тя ще представлява точно това, каза депутатът от Реформаторския блок. Със сигурност така приет закона за НСО, той легализира охраната на главния хидролог на държавата в лицето на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, който реално в момента не се занимава активно с политика

15 милиона рубли обещал поръчителят за убийството на Борис Немцов

http://web.barometar.net/81349/

Бившият боец от батальона „Север” Заур Дадаев е обявил по време на разпитите, че поръчителят на убийството на Борис Немцов му е дал аванс от 500 000 рубли, съобщава „Росбалт”, позовавайки се на правозащитните органи.Както подозираха от Следствения комитет, откритите у Дадаев 100 000 рубли са били част от тази сума. Освен това Дадаев е […]

Шофьорът от "Хемус": Висях и усещах как цистерната се клати над пропастта

http://offnews.bg/news/n_1/n_546815.html

Висях два часа и се държах само на ръцете си. Усещах как камионът се клати при преминаването на коли по моста и се молех да ме спасят.  Това разказа 28-годишният шофьор Станимир Стоянов, който вися два часа над виадукта на магистрала „Хемус”, по Нова тв. Всичко стана за част от секундата - загубих контрол над колата, минах в насрещното и по божие чудо спрях там, където всички видяха. Почнах да осъзнавам какво се е случило в момента, в който бях провиснал.  "Не бях паникьосан, прецених, че е по-добре да не се движа, каза още мъжът.  "Искам да благодаря на спасителите. Особено на този, който дойде при мен. Като излязох на моста, го прегърнах и му благодарих", припомня си Стоянов. Това може да се случи на всеки шофьор. Не го пожелавам на никого. Не мога да кажа каква е причината, води се следствие", обясни мъжът. 

Гришо започна с победа в Синсинати

http://frognews.bg/news_96293/Grisho-zapochna-s-pobeda-v-Sinsinati/

Григор Димитров започна успешно участието си на турнира в Синсинати, след като в мач от първия кръг победи чеха Лукаш Росол в три сета - 6:2, 3:6, 6:3, информира Gong.bg

Спасеният шофьор от цистерната: Надявах се и се молех да се кача на твърда земя

http://pik.bg/спасеният-шофьор-от-цистерната-надявах-се-и-се-молех-да-се-кача-на-твърда-земя-news383501.html

Спасеният шофьор от цистерната: Надявах се и се молех да се кача на твърда земя

"Спомням си какво се случи на АМ "Хемус". Прибирах се за Русе и гръмна предна лява гума и всичко стана за секунди. По Божие чудо цистерната спря точно там, където е трябвало. Аз започнах да осъзнавам какво се случва, когато цистерната спря. Тогава си махнах колана и започнах да мисля как да се измъкна", разказа пред Нова телевизия спасеният шофьор от катастрофиралата цистерна Станимир Стоянов.

"Два часа се държах само на ръцете си. Не знам как издържаха мускулите ми. Необяснимо е. Нямах страхове, че може да се взриви цистерната. Не бях и паникьосан. Опитвах се да направя нещо, но прецених, че е по-добре да остана така, защото камионът се тресеше, докато минаваха автомобили по моста преди движението да беше спряно и се притеснявах да не се откъсне цистерната от влекача", добави още Стоянов.  Той сподели, че спасителите са дошли много бързо на мястото на инцидента.

"Чух, че жена съобщи на 112 за случилото се и съвсем скоро дойде първата патрулка", поясни той. Стоянов разказа, че през цялото време е разговарял с пожарникарите. "Искам да благодаря на всички спасители и особено на този, който дойде при мен", каза спасеният щофьор. "Нямаше момент, в който исках да се откажа", сподели още той и добави:

"През цялото време се надявах и се молех да се кача на твърдата земя". "Мислех за всичко през цялото време, но за кратко. Повече мислех за това как мога да бъда изваден", разказа Станимир Стоянов.

Дали триъгълникът САЩ-Китай-Русия ще прекрои световния ред?

http://svetoven.pogled.info/news/66878/Dali-triagalnikat-SASHT-Kitai-Rusiya-shte-prekroi-svetovniya-red

/Поглед.инфо/ Отвъд евроазиатската конфигурация има множество общи моменти - както общ интерес срещу превъзходството на САЩ и срещу американски и японски ценности за демокрация и прозрачност, така и общо желание за по-силен многополюсен световен ред.

Варненската регионална здравна инспекция вече с лятно работно време

http://pik.bg/варненската-регионална-здравна-инспекция-вече-с-лятно-работно-време-news383502.html

Варненската регионална здравна инспекция вече с лятно работно време

 Регионалната здравна инспекция във Варна въведе лятно работно време за работа с граждани на кабинетите в отдел „Противоепидемичен контрол“ в дирекция „Надзор на заразните болести“. Това съобщиха от здравната инспекция в града.

Промяната ще е в сила за месеците август и септември. До 21 август и от 12 септември до 18 септември кабинетът за имунизации работи в понеделник, сряда и петък от 10.00 до 12.00 часа и от 12.30 до 14.00 часа.

Приемната в отдел „Медицинска паразитология”, Дирекция „Надзор на заразните болести“, ще бъде с работно време всеки работен ден от 8.30 до 10.00 часа и от 14.00 до 15.30 часа за дните до 11 септември.

Дали триъгълникът САЩ-Китай-Русия ще прекрои световния ред?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256487_%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%A1%D0%90%D0%A9-%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B

Отвъд евроазиатската конфигурация има множество общи моменти - както общ интерес срещу превъзходството на САЩ и срещу американски и японски ценности за демокрация и прозрачност, така и общо желание за по-силен многополюсен световен ред.

Две от страните на триъгълника изпълняват националистически програми, наблягайки на исторически и културни идентичности, съответно конфуцианството и руски православни традиции. Двете се стремят към авторитарен капиталистически модел като контра на "Вашингтонски консенсус". И двете се противопоставят на открит интернет и се стремят да го балканизират.

Това повдига сериозни въпроси за бъдещето на глобалното управление и развитието на световния ред. В най-лошия случай на единия полюс може да се появи биполярност с Китай, Русия и шепа авторитарни режими в Централна Азия, а на другия САЩ, ЕС, Япония и азиатските им съюзници и партньори. Това не е рецепта за мир и благоденствие. От тази конфигурация ще отпаднат много от държавите, които някога са били известни като "необвързани" - Индия, Бразилия, Египет и други, гравитиращи между тях.

Противоречията между Китай и Русия

Докато Русия се възстановяваше след разпада на СССР през 1991 г., Китай се отвори към световната икономика и заложи на дневен ред с реформи на пазара, насочени към превръщането на експортно ориентирана си икономика в една иновативна и потребителска икономика. За това говорят и цифрите: търговията на Китай със САЩ, Япония и ЕС възлиза на 1.400 трилиона долара през 2014 г., докато с Русия е само 100 млрд. долара.

Докато петролна Русия върви към бавен, но постоянен спад, Китай е изгряваща сила, определяща себе си като Велика сила, която очевидно има намерение да стигне до китайско-центрично управление в Азия.

Освен това Китай не е доволен от руската интервенция в бившите съветски републики, където са насърчавани сепаратистки движения като в Източна Украйна. Пекин е обсебен от идеята за суверенитета и не е ентусиазиран поддръжник на руските ходове в Украйна.

Забавеният растеж на Китай води до намалено търсене на енергоизточници и за Пекин ролята на Русия като енергиен доставчик намалява. Вече има съобщения, че Китай се отдръпва от сделката за изграждането на втори газопровод от Сибир.

За Русия е проблем заселването на китайци в Далечния изток или т.нар. азиафикация на този руски регион. Това има и расов и етнически подтекст.

Освен това, голяма част от териториалната самоувереност на Китай в Източно и Южно-Китайско море се основава на исторически претенции. Китайската династия Мин доминираше в голяма част от Далечния Изток, преди Русия да го завземе през 17 век.

Русия може само да се надява, че териториалните спорове в Източно-Китайско и Южно-Китайско морета, при които САЩ, Япония и азиатските им съюзниците са срещу Китай, ще се засилват и ще хвърлят Пекин в обятията на Москва.

Пекин пък ще гледа доколко САЩ ще зачитат морските интереси на Китай.

Дали тези тенденции означават, че китайско-руски дружелюбност може да не се окаже толкова трайна, както някои твърдят? Дали исторически страхове и съперничество отново ще надделеят? Има ли възможност САЩ да сглобят нещо подобно на стратегическия триъгълник на Хенри Кисинджър.

Топката е в полето на САЩ

Дали светът се движи към тази нова обезпокоителна биполярност или към един по-всеобхватен и все още глобализиращ се международен ред ще зависи в не малка степен от това каква роля ще играят САЩ в една сложна обстановка, в която едноличната сила губи мощ и нито една държава не може да единично да формира хода на световния ред и неговите последици.

Това ще изисква по-голяма ловкост и прагматичен реализъм от САЩ и Япония, които трябва да загърбят еднополюсните тенденции, а САЩ да действат като пръв сред равни.

Всички президентските кампании са склонни да се надпреварват в реториката срещу Русия и Китай, но в тях липсва възможността да се говори как САЩ ще трябва да се примирят с променящия световен ред и новото разпределение на властта. Както медиите, така и политическите кампании в САЩ са склонни да наблягат на дребните неща, за да ни оставят слепи за големите стратегически размествания. Да, в хода е нова Голяма игра и в нея ние сме сериозно надиграни. /БГНЕС

-------------------------

Автори на статията, публикувана в изданието Nikkei Asian Review, са Матю Бъроуз и Роберът Менин, аналитици от Атлантическия съвет на САЩ. Бъроуз е дългогодишен служител в ЦРУ и Държавният департамент на САЩ, той е директор на Атлантическия съвет за стратегически предвиждания.

Орлин Павлов – представител на БНТ в журито Детската Евровизия

http://www.cross.bg/evroviziya-orlin-stranata-1477284.html

/КРОСС/ Популярният певец Орлин Павлов ще бъде представителят на БНТ в журито, което ще избере българския участник в Детска Евровизия 2015. Той, заедно със Слави Трифонов и Евгени Димитров-Маестрото от страна на bTV и продуцентска компания „Седем осми", ще оценява полуфиналистите и финалистите в конкурса. „Домакинството на Детската Евровизия е невероятен успех за страната ни. Изпитах истинско щастие, когато научих тази новина преди месеци и съм благодарен на БНТ за доверието, което ми гласува. Никога няма да забравя магията на сцената на Евровизия и знам, че през ноември още едно българско дете ще я усети. Сигурен съм, че страната ни отново ще бъде представена достойно и ще обърнем погледа на Европа към огромния талант на децата в България" - заяви Орлин Павлов. Припомняме, че изборът на детето, което ще представи България в Детска Евровизия 2015, стартира в понеделник (17-ти август) от 21:00 часа по bTV. Вече за втора поредна година БНТ, bTV и продуцентска компания „Седем осми" обединяват усилия за достойното представяне на страната ни в песенния конкурс. Тринадесетото издание на Детската Евровизия ще се проведе на 21-ви ноември в зала „Арена Армеец" в София и ще се излъчва на живо по БНТ.  

Стотици хиляди искаха оставката на Дилма Русеф

http://frognews.bg/news_96292/Stotitsi-hiliadi-iskaha-ostavkata-na-Dilma-Rusef/

Близо 900 хиляди бразилци в повече от 100 града протестираха в неделя с искане за оттеглянето на президента Дилма Русеф.

Божидара Шишкова: Къде е у дома ли – по света и у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256486_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B5+%D1%83+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%E2%80%93+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D

Намирам Божидара Шишкова в Обзор. Миналата година е работила 7 месеца в Гърция, а за тази избрала родното море. Родена е в София на 5 октомври 1988 г., живяла е в Кърджали, в Бургас, в Лудвигсхафен, Германия, на Канарските острови, на остров Крит и къде ли не.

Преди да полети с куфарите по света, в Кърджали завършва математическата паралелка и немски език в най-старото СОУ "Отец Паисий". Майка й отдавна е в Германия и тя решава да проучи възможностите за образование и работа там. Но не успява да се адаптира, не й харесва там и се връща у нас, за да запише "Връзки с обществеността" в Бургаския свободен университет, а после и магистратурата по същата специалност в туризма.

"Бях на 6 години, когато мама замина за Германия. Отгледаха ме баба и дядо, баща ми. Много ми беше трудно. Тъжно е, когато всички казват "мамо", а аз – "тати", сподели Божидара в интервюто за БГНЕС.

В Германия искала да види как българите оцеляват и дали тя ще може да се впише там, разбира се, без документи в началото. Докато ги получи, взела твърдото решение да завърши висшето си образование в България и да се реализира именно тук. Първата й работа била в туризма в Несебър, а крайморският град е и първото място от самостоятелния й живот. "Бях едва на 19, съвсем сама и от едно разхвърляно момиче станах много подреден човек, и май това е школата ми", казва Божидара. След дипломирането си в Бургас започнала работа за немска туристическа фирма по договор с българска посредническа, но това не я удовлетворявало.

"Един ден се ядосах много и намерих швейцарската фирма, с която съм ангажирана и в момента – работя като аниматор с деца на курорт и пътувам по цял свят. Като всяка работа и тази си има своите плюсове и минуси, но положителните неща са много повече, обичам си това, което правя", разказва Божидара. С деца на море си е екстремно, могат ли да те ядосат, питам я. "Естествено, те това правят най-добре, професионалисти са и шампиони", през смях отговаря тя. "Обаче родителите са още по-добри в това да те вбесят – в момента работим с румънски групи, е, няма толкова невъзпитани и нахални хора, налагат собствени изисквания, а ние си имаме програмна схема, докато германците са съвсем други, не създават никакви проблеми", коментира аниматорката.

Преди университета мисълта да живее в чужбина постоянно не я е занимавала, но сега вече е категорична – няма място за младите хора в България и Германия е нейният избор. Което не пречи да се връща и тук при близки и роднини. "Виждам, че онова, което исках да правя в България, няма как да го реализирам, нито да променя нещата. У нас всеки се хвърля да оплюва политиците, вместо да се обедини енергията за положителни промени, да се подобри стандартът на живот. Батакът е навсякъде – в здравеопазването, в образованието, което бълва неграмотници, а в повечето университети няма никакви практики. Учи се сухата теория, която няма нищо общо с реалностите после. Жестоките контрасти тук ме убиват – не е нормално да има свръхбогати и отчайващо бедни хора, разплаквам се като видя ровещи в контейнерите за боклук. Това са все грандиозни проблеми, за чието решаване нищо не се прави. Иначе българите сме специалисти по всичко, всичко знаем и можем, но думи. Няма народ, който да се оплаква толкова много, колкото българският", коментира младата жена.

Според нея обаче всъщност картината не е чак толкова мрачна – 4-звездните хотели по морето са пълни с българи това лято и това е от малкото хубави моменти. Преди 2 г. в Бургас се сблъскала и с неуредиците в здравеопазването – наложило се да пие купища скъпи лекарства заради погрешна диагноза, поставена от лекарка, завеждаща отделение в местната болница. Въпросната дори й подчертала, че ако не приема точно тези медикаменти, ракът не й мърда. После Божидара обикаляла и пръскала пари по други частни доктори, правила редица изследвания и се оказало, че няма нищо фатално в заболяването й. Следващият горчив хап изпила миналата година в Гърция на остров Крит, където работила с българи. "Там беше най-трудният ми период – 7 месеца буквално всеки ден изпитвах завистта на колегите заради това, че аз работя за швейцарска фирма, а те за българска. Българинът зад граница е много особено същество – докато всички други хора в чужбина си помагат, ние сме абсолютно в обратната посока, все да набутаме, да прецакаме другия, ако ще пада – да го блъснем, вместо да подадем ръка, това отвращава", казва Божидара.

От 4 г. тя на практика не знае къде е у дома, все е някъде по летищата и хотелите из света. Но избира това пред варианта да се завърне окончателно в България. "Най-добрият ми приятел сега следва медицина, казах му, че като завърши, лично аз ще му купя билета за чужбина", заключава Божидара – българката в швейцарската туристическа фирма.

Щайнмайер: Конфликтът в Украйна може да ескалира

http://www.moreto.net/novini.php?n=298727

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер предложи да се проведе възможно най-бързо среща, която да намали ескалацията на напрежението в Източна Украйна. "Положението в Източна Украйна е взривоопасно", предупреди той в интервю за "Велт ам Зонтаг".

Камион се обърна на магистрала "Марица" тази нощ, шофьорът е починал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927566

Тежък пътен инцидент затвори за часове магистрала
Тежък пътен инцидент затвори за часове магистрала "Марица" тази нощ, съобщава Нова телевизия. Тежкотоварен камион, пътуващ от Харманли към Димитровград с българска регистрация спукал гума, обърнал се, преминал през мантинелите и спрял насрещното движение. Шофьорът е бил в тежко състояние и е починал на път за болницата.

Задържаха мъж и жена за трафик на хора на Златни пясъци

http://web.barometar.net/81347/

Под ръководството на Варненската районна прокуратура в почивните дни бе успешно реализирана операция срещу трафика на хора в курорта Златни пясъци. Образувано е досъдебно производство срещу две лица, които са приемали отделни лица с цел да бъдат използвани за развратни действия – престъпление по член 159а във връзка с член 26 от Наказателния кодекс. Собственикът […]

Синдикати предупреждават за вълна от протести

http://pik.bg/синдикати-предупреждават-за-вълна-от-протести-news383499.html

Синдикати предупреждават за вълна от протести

„Не само заради цените на електроенергията, но и заради нерешени въпроси в цели сектори в културата, земеделието, здравеопазването са готови за протести на есен”, заяви лицерът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Към тях той добави и Агенцията за борба с градушките, където 75% от специалистите, работещи с американски ракети против градушки, получават минимална работна заплата. Подобно е положението в Напоителни системи, музеите, библиотеките и читалищата. Според Димитров в тези сектори дори има опасност парите да не достигнат за заплати през ноември и декември.

Синдикалистът каза, че е предупредил премиера Бойко Борисов и финансовия министър, че ако финансовите проблеми в тези сектори не бъдат решени, септември ще се окаже горещ месец в социалната сфера, защото хората ще излязат на улицата да протестират. 

Григор Димитров мина трудно първия кръг в Синсинати

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/17/2591993_grigor_dimitrov_mina_trudno_purviia_krug_v_sinsinati/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров започна успешно участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати. Той победи с 6:2, 3:6, 6:3 чеха Лукаш Росол.

Хасковлията направи 11 аса в продължилата 85 минути среща. Той завърши с успех три от петте си възможности за пробив и това му помогна за победата.

Българинът тръгна уверено и поведе с 4:0, след което спечели първия сет. Във втория обаче допусна спад в играта си и след пробив в шестия гейм Росол съумя да изравни.

Цените на петрола продължават да търсят дъното

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-prodyljavat-da-tyrsiat-dynoto-200616/

Скорошният низ от данни, сочещи към забавяне на промишления и икономическия растеж в Китай, продължават да тежат върху перспективите за търсенето

„Аз знам всичко“ може да изиграе лоша шега на кандидатите за „Еразъм“ финансиране

http://www.bnews.bg/article-140137

Година и половина след началото на паневропейската програма резултатите показват, че тя си остава харесвана и предпочитана.

Как Брежнев "надари" НРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256485_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%22%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%22+%D0%9D%D0%A0%D0%91

Николай Цеков потърси отгворите в обнародваните архиви на БНБ.

Комунистическата утопия отрича парите и банките. Тя поставя като крайна цел в борбата на пролетариата срещу капитала унищожаването на „враждебните“ класи и построяването на „безкласово“ общество. В него паричните отношения щели да се превърнат в "буржоазна отживелица", твърдят проповедниците на „научния“ комунизъм. Въпреки догмите, установилата се с помощта на щиковете на Червената армия диктатура на БКП превръща националната банка на страната в груб инструмент при изграждаждането на една друга утопия – „плановата“ икономика и финанси.

„До средата на 50-те години БНБ дословно следва сталинския модел, без ни най-малко да оспорва съветското лидерство. Превърната в послушен изпълнител, тя се включва в контролираните експерименти на стопанското „размразяване“. През 60-те години с активи на НРБ е закупена бейрутската Литексбанк, чиято дейност и досега не е изцяло изяснена. (Има подозрения, че през банката са минавали сделките с българско оръжие и синтетични наркотици с арабски режими и терористични формирования.) През 70-те години банката е важен елемент от хаотичната икономическа безпътица на „зрелия социализъм“, докато през втората половина на 80-те в нея се фокусират редица от най-острите неравновесия на системата. Създадените в края на комунистическия режим „социалистически“ търговски банки изиграват ролята на фермент, който окончателно разлага системата и в същото време захранва новата“, констатира екипът от изследователи от Държавния архив и БНБ, който наскоро обнародва документи за дейността на банковата система от 1947 г. до 1990 г.

 

Зад "фасадата" стоят подчинение, заробване и безогледно съсипване на "Майка България"

Къде потъна българското злато

Принудена да финансира цели губещи отрасли, БНБ се превръща в мълчалив хроникьор на провала на централизираната икономика от съветски тип. „Най-големи са загубите в кооперативния сектор, където под натиска на мощно лоби се изливат огромни средства, покриващи безстопанственост, документни измами (например фалшиви фактури) и откровени кражби“, твърдят анализаторите на архива на БНБ от онези години. Дупките се запълват с „братската помощ“. Резултатите не закъсняват – първият фалит на НРБ заради огромната задлъжнялост към СССР настъпва още в края на 50-те години. Дружбата си е дружба, ама сиренето е с рубли, обявяват наследниците на Сталин. Оправянето на кривите сметки за безвъзмездната съветска помощ започва с пладнешки обир, в който участват и задгранични банки със съветски капитали.

През 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка. „До 1962 г. две партиди от златния резерв на България е продаден, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР – Госбанк, макар две години по-рано е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения.

През 1964 г. са продадени още 4 тона, надлежно депозирани предварително като златен залог в Лондон. Операциите са проведени в пълна секретност, като дори счетоводните процедури се извършват с устни нареждания и не се документират по изрична заповед на Тодор Живков“, отбелязва екипът от изследователи на архивите на БНБ. Дали този грабеж, след който България е принудена отново да събира златен резерв, всъщност не е първата стъпка към обявения от Живков при закрити врати през декември 1963 г. курс на присъединяване на НРБ към СССР като 16-та република?

 

26 тона български златни резерви тайно са изнесени в Москва

Провал след провал

Както първият, така и вторият фалит на НРБ в края на 70-те години на миналия век неизменно е свързан с тоталната зависимост от пропукващата се вече Съветска империя. Основна роля в новото пропадане играят стопанският авантюризъм, гигантските разхищения и кражбите в изградената върху абсурди и дефицити „планова“ икономика. Главоломно нарастващите след 1974 г. отрицателно валутно салдо и външен дълг на страната са свързани с необходимостта постоянно да се запълват множащите се „дупки“ във всевъзможните баланси на централизираната стопанска система. По заповед на СИВ България е принудена да продава на огромна загуба селскостопанските си продукти и храни срещу неконвертируеми рубли и да се опитва да запълва дефицитите си в твърда валута с развитие на туризма, с изпращане на специалисти в Третия свят и с нелегален износ на оръжие, синтетични наркотици и други забранени от международни конвенции стоки.

Силен удар нанасят и солидната за размерите на страната „братска помощ“ за режими в Азия, Африка и Латинска Америка (главно Куба и Никарагуа), която върви в комплект с щедро раздаваните и несъбираеми впоследствие финансови и стокови кредити. Катализатор за рязкото влошаване на финансовото състояние на НРБ в средата на 70-те е големият скок в международните цени на горивата. Икономистът Красен Станчев посочва, че изградените мастодонти на социндустрията като Кремиковци, Нефтохим и Медет не подобряват изгледите за изход от кризата. „Ето защо на 11-тия конгрес на БКП се решава страната рязко да свие капиталовите си разходи, без да намалява особено обема на планираното строителство. С други думи, строи се по-икономично и все по-некачествено. Пример за пораженията на това решение върху бъдещите поколения е започналото тогава строителство на магистрали, чийто експлоатационен срок е намален на 15 години заради влаганите по-малко и по-лоши материали. Неслучайно ремонтите по изградените през това време участъци оттогава не са спирали“, аргументира се Станчев.

Плачевното състояние на най-верния съюзник на СССР и горещите молби за помощ не трогват особено съветското ръководство, което нарежда да се създаде валутна комисия, начело с вожда Живков. Тя трябва да следи изкъсо валутните разходи на разхайтилия се съюзник. В крайна сметка сълзите пред Москва хващат вяра. Брежнев дава съгласието си СССР да дотира с 400 милиона рубли годишно производството на храни в България за нуждите на империята. „Горещо благодарим, защото в противен случай България през 1978 г. щеше да изпадне в неплатежоспособност“, признава Живков на среща с господаря си в Крим през август 1978 г. Три месеца пред това диктаторът е дал разрешение на западногермански барети да арестуват много опасни леви терористи в Слънчев бряг, надявайки се жестът да смекчи твърдата линия, която Западът провежда по отношение на отпускането на кредити за НРБ, обвинявана в нарушаване на човешките права и подкрепа за терористични режими и движения.

Обикновеният българин бива "захранван" с патриотизъм, а "небивалото благоденствие" реално се изразява в затъването и фалитите на НРБ

Същевременно обаче „Големият брат“ отрязва 2 милиона тона нефт и нефтопродукти от износа си за НРБ защото „братската страна“ печелела от реекспорта им срещу конвертируема валута за сметка на Москва. „Трябва да запълваме полските дупки след бунта на „Солидарност” и вече нямаме пари, за да си затваряме очите“ – така може да се резюмира безпардонният коментар на Брежнев по повод на решението на Госплан (Държавния планов комитет на СССР) да спре „авантата“ за верния балкански съюзник.

Вечният мит за добруването на НРБ

Разследващият журналист Антон Тодоров с ирония сравнява приказките за всенародното добруване на НРБ под крилото на СССР с ефектен, но скалъпен от сапунени мехури виц. „Няма по-упорит мит в пропитото от сълзливи лъжи и полуистини за „хубавия“ живот в НРБ публично пространство от легендата как селският хитрец Живков водел за носа съветските лидери, за да осигури небивало в соцлагера благоденствие за българите. Няма и грам истина в притчата как към България течали реки от долари, спечелени от препродажбата на съветски нефт. Тези приказки не са подкрепени с каквито и да било документи и свидетелства. Напротив, хардлайнери на БКП и комунизма описват канските мъки при просенето на всеки по-значим кредит или доставки на съветски стратегически продукти за България.

През най-добрите години от „подаръците на Брежнев“ НРБ годишно е експортирала не повече от 200 хил. тона преработен в Бургас съветски нефт – главно мазут. В същото време по-голямата част от производството на търсени на международните пазари български суровини като цинк, олово и мед, с които НРБ е можела да си осигурява част от необходимата ѝ твърда валута, е била прибирана от СССР срещу рубли“, изтъква Тодоров. Според него, продължаващото и през 80-те години дългово затъване и стопанско пропадане на НРБ, довело в крайна сметка до третия, този път окончателен фалит на НРБ, се дължи отново на стопанската политика на Кремъл спрямо сателитите на СССР. Тодоров цитира протокол от заседание на Валутната комисия към ЦК на БКП в средата на 80-те. На него се разисква въпросът как България да облекчи дълговото си бреме, като се възползва от рязко падналите цени на нефтопродуктите на международните пазари, вместо да купува много по-скъпия съветски нефт. Това обаче се оказва мисия невъзможна, защото НРБ отдавна се е задължила да изкупува продукцията на СССР с петгодишни договори на твърди цени, установени далеч преди падането на световните котировки за течните горива в началото на 80-те.


НСО дава 120 бона за ток

http://pik.bg/нсо-дава-120-бона-за-ток-news383496.html

НСО дава 120 бона за ток

Национална служба „Охрана” си търси доставчик на електрическа енергия, като за услугата е готова да плати 120 000 лв, пише "Монитор". Това става ясно от обявена обществена поръчка за доставка на ток средно напрежение.

Той е необходим за два обекта на гардовете на властта – административната сграда и гаража на НСО, където освен лъскавите лимузини за президент, министри и висши депутати, се съхранява цяла колекция от ретро возила. Сред експонатите там е и синият мерцедес на Тодор Живков, известен като „бронираната пура на Тато”. 

Срокът на обявената обществена поръчка за доставка на ток е за цяла година, като е записано и прогнозно количество на необходимата енергия – близо 1 милион kWh. Изчисленията са направени на база потреблението за предишната година. 

5-те американски компании, които най-често влизат в съда заради патенти

http://curious.actualno.com/5-te-amerikanski-kompanii-koito-naj-chesto-vlizat-v-syda-zaradi-patenti-news_490361.html

Тази година в САЩ бе поставен рекорд по отношение на броя на съдебните дела, които се водят за патенти. 3 499 са били съдебните битки за патенти през 2011 г., като към края на 2015 г. се очаква броят им да достигне 6 100. В делата за интелектуална собственост най-често биват въвличани технологични компании. До този момент на годината корпорацията “Apple” – един от най-популярните производители на смартфони, компютри и таблети в света, е въвлечена в 35 дела за патенти, заемай

Всъщност любовта минава през....

http://curious.actualno.com/Vsyshtnost-lubovta-minava-prez-news_490353.html

Учени са доказали, че романтичната нагласа на жената се засилва след храна. Авторите на изследването предлагат на мъжете да използват това за привличането на вниманието на противоположния пол. Статията на учените от Дрекселския и Пенсилванския университет е публикувана в сп. Appetite. Учените стигнали до тези изводи, след като провели томографско сканиране на главния мозък на жени преди и след хранене. В първия случай участничките в експеримента (без наднормено тегло) се въздържали от хранене

Робот ще пълзи по космическите кораби (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Robot-shte-pylzi-po-kosmicheskite-korabi-VIDEO-news_490346.html

Специалистите от НАСА са разработили механизъм, който ще може да се придвижва по повърхността на корабите в условията на Открития космос. Специалното му покритие ще му помага да "прилепва" към обшивката на кораба, без да я навреди. Нещо подобно виждаме при геконите, които също могат да се изкачват по най-различни повърхности. Вътрешната страна на лапите на тези същества е покрита с микроскопични власинки. Роботът на НАСА използва подобни власинки – те са изпълнени от синтетичен материал.

Внучката на Морган Фрийман убита от гаджето си, крещял: „Излезте дяволи!”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927556

Доведената внучка на американския актьор Морган Фрийман е била убита с нож на улица в Манхатън, Ню Йорк.
Пристигналите след подаден на 911 сигнал полицаи заварили мъж на мястото на престъплението, който крещял „Излезте дяволи!”. Той е арестуван, а според близки на починалата Идина Хайнс, става дума за приятеля й, с когото тя живеела.
Доведената внучка на американския актьор Морган Фрийман е била убита с нож на улица в Манхатън, Ню Йорк. Пристигналите след подаден на 911 сигнал полицаи заварили мъж на мястото на престъплението, който крещял „Излезте дяволи!”. Той е арестуван, а според близки на починалата Идина Хайнс, става дума за приятеля й, с когото тя живеела.

Два пъти повече бежанци у нас тази година

http://news.ibox.bg/news/id_1492519486

Основно от Сирия, Афганистан и Ирак, ползват страната ни за транзит

Затварят част от центъра на София заради заснемането на филм

http://pik.bg/затварят-част-от-центъра-на-софия-заради-заснемането-на-филм-news383495.html

Затварят част от центъра на София заради заснемането на филм

Въвежда се временна организация на движението за заснемане на игралния филм „Безкрайната градина”, съобщиха от Столична община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва: 

- От 12.00 до 24.00 часа на ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Ген. Гурко” и ул. „Стефан Караджа” .
- От 12.00 до 24.00 часа на ул. „Стефан Караджа” между ул. „Александър І” и ул. „Дякон Игнатий”
- От 20.00 часа до 04.00 часа на 18 август на пл. „Кн. Александър І”.
- От 08.00 часа на 18 август до 03.00 часа на 19 август на ул. „Ген. Гурко” в частта до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
- От 08.00 до 14.00 часа на 22 и 23 август на пл. „Кн. Александър І”.
- От 08.00 до 23.00 часа на 24 август на междублоковото пространство в близост до бл. 647, ж.к. „Люлин 6”.
- От 08.00 часа на 25 август до 05.00 часа на 26 август на ул. „Мургаш” между ул. „Шейново” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” .
- От 12.00 до 24.00 часа на 26 август на ул. „Ген. Гурко” в частта до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
- От 00.00 до 06.00 часа на 27 август на пл. „Кн. Александър І”.

Сближаването между Хавана и Вашингтон тревожи дисидентите в Куба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256484_%D0%A1%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A5%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D1%82

Те се страхуват, че ще бъдат забравени от историята: кубински дисиденти демонстрираха в неделя срещу американския президент - за пръв път от 1959 г. Разтревожени са, че ще загубят основния си поддръжник, щом двете страни подновяват дипломатическите отношения.

Протестът открои безпокойството сред опозиционерите дни преди историческото посещение на американския държавен секретар Джон Кери, който ще открие днес посолството на САЩ в Куба и отново ще издигне над него звездното знаме, изчезнало от пейзажа  на 3 януари 1961 г. Този символичен жест ще изтрие и последните следи от студената война осем месеца, след като на 17 декември Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро обявиха сближаването между двете страни.

На протеста в неделя бяха арестувани за кратко 90 опозиционери, които участваха в шествие с маски с лика на Барак Обама. САЩ осъдиха арестите. “Той (Обама) носи отговорност за ставащото (в Куба) - кубинското правителство набра смелост след преговорите” с Вашингтон, заяви минути преди да бъде арестуван политическият анализатор Анхел Моя. Той е съпруг на Берта Солер, водачка на Дамите в бяло - най-известното опозиционно движение в Куба.”Носим маски с неговия лик, защото той носи отговорността”, подчерта наблюдателят.

Дисидентите са загрижени, че диалогът между Вашингтон и Хавана не бе последван от дискусия за правата на човека. “След 17 декември кубинският въпрос изцяло се промени и мнозина наистина приветстват (тази промяна), но според нас процесът трябваше да е съобразен” с напредъка в сферата на човешките права, обясни пред АФП дисидентът Антонио Родилес, един от организаторите на протеста в неделя. “Темата за насърчаване на демокрацията остана на заден план, а се изговори много за насърчаване на чуждестранния бизнес и инвестициите”, добави той.

Опозицията е разделена

Над половин столетие демонстрациите срещу поредния американски президент в Куба бяха организирани от самото комунистическо правителство на Фидел Кастро, а после на брат му Раул, който пое властта през 2006 г. Днес критики срещу северния съсед отправят опозиционерите, обзети от опасения да не изгубят основния си политически и икономически покровител от последните десетилетия, когато федералният бюджет отпускаше всяка година милиони долари за “насърчаване на демокрацията в Куба”. Голяма част от средствата обаче не стигат никога до дисидентите от острова - утаяват се пътьом в касите на антикастристките групировки в Маями като Радио и телевизия “Марти”, получаваща годишно 27 милиона долара.

В самата Куба не всички опозиционери са против неотдавнашното сближаване с Вашингтон. Така изпъкват разногласията в кубинските дисидентски среди, неуспели до днес да се сплотят около обща платформа след революцията от 1959 г. “Споделям мнението, че това е добре за Куба, защото премахва  натиска, който режимът се опитваше да поддържа цели 50 години, за да мотивира своята закостенялост - натиска заради разногласията със САЩ”, заяви за АФП умереният дисидент Мануел Куеста Моруа.

Таня Бругера се представя като “майстор на пластичните изкуства, който е с несъгласните” - и също одобрява затоплянето.  “Нормализирането на връзките със САЩ е полезен за Куба етап, защото създава едно очакване, обезсилва инерцията и отваря пространство, за да си представят хората, че може да се действа по друг начин, дори ако в крайна сметка това не става”, обясни тя за АФП. Таня е наясно с нещата - в края на декември тя се опита да организира “артистичен пърформанс”, на който всеки кубинец можеше да заяви каквото пожелае пред микрофон, поставен на Площада на революцията в Хавана. Акцията приключи с арести - задържани бяха 51 дисиденти и самата Бругера.


Георгиева: Когато Гърция е зле, това на нас ни влияе

http://frognews.bg/news_96291/Georgieva-Kogato-Gartsiia-e-zle-tova-na-nas-ni-vliiae/

Тежки реформи очакват Гърция до есента; партиите там все още имат силно влияние върху политиката и парламента. Но парите ще се получават след извършени стъпки. Периодично зацикляме в обсъждане на гръцката криза и губим енергия, вместо да обсъждаме нашата икономика, заяви по БНТ еврокомисар Кристалина Георгиева.

Чака се разрешение от лекарите за разпит на оцелелия в Берлин шофьор

http://petel.bg/CHaka-se-razreshenie-ot-lekarite-za-razpit-na-otseleliya-v-Berlin-shofor__123506

Кадър: Нова телевизия Днес германската полиция се надява да успее да разпита българския шофьор, който оцеля при зверската катастрофа в...

Григор Димитров остава 17-и в световната ранглиста

http://petel.bg/Grigor-Dimitrov-ostava-17-i-v-svetovnata-ranglista__123505

Снимка: Булфото архив Първата ни ракета Григор Димитров запазва 17-ото си място в обновената днес световна ранглиста на ATP. Димитров,...

Спасеният шофьор на цистерна: Два часа се държах само на ръцете си (видео)

http://petel.bg/Spaseniyat-shofor-na-tsisterna--Dva-chasa-se-darzhah-samo-na-ratsete-si--video-__123504

Кадър: "Нова телевизия" Прибирах се от Русе, когато гръмна предна лява гума и загубих контрол над возилото. За късмет спрях точно там,...

Димитър Марков, ЦИД: Пострадалите от полицейско насилие трябва да могат да се оплачат не на полицията, а на друг орган

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/08/17/2590032_dimitur_markov_cid_postradalite_ot_policeisko_nasilie/?ref=rss


Българският хелзинкски комитет неотдавна излезе с доклад за полицейското насилие, в който обяви, че над редица задържани е било упражнявано насилие от страна на полицейските органи по време на ареста, в полицейските управления, когато вече са били с белезници или затворени, както и в затворите. Сред "похватите" влизало душене, давене, бой с палки, горене с електрошок, насилие на публични места, побой в ареста, когато задържаният е с белезници и без възможности за съпротива. Много от случаите...

След горещините днес е в сила предупреждение за опасни валежи и гръмотевици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/17/2591983_sled_goreshtinite_dnes_e_v_sila_preduprejdenie_za/?ref=rss


Тази сутрин над столицата се разрази буря, като за кратко се изля пороен дъжд, придружен с бурен вятър. Промяната на времето започна от западната половина на страната, където вече валят дъждове, като се очаква валежите да обхванат и останалите части на страната.

Оранжев код за валежи и гръмотевици е обявен за пет области, а за други 12 е в сила по-ниската стешен - жълт код.  Оранжевият код е в сила за Русе, Велико Търново, Разград, Търговище и Габрово, полазва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Това означава, че в тези области времето е потенциално опасно и е възможно да причини материални щети и жертви. Метеоролозите очакват интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, като прогнозираните количества на валежите са до 30-35 литра на кв. м. Жълт код за дъждове и гръмотевици е обявен за Шумен, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, София област, Враца, Плевен и Ловеч. Там се очакват краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури, с очаквани количества на падналия дъжд – 20-25 литра на кв. м. Ще има условия и за градушки.

Спасиха пингвини, изплували в Бразилия

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/spasiha-pingvini-izpluvali-v-braziliia-6041152

Пингвините са млади и мигрират за пръв път. Специалистите смятат, че може би са объркали пътя за миграция, като просто са хванали грешните течения

Започва „Биг брадър“

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/zapochva-big-bradyr-6041151

14 души ще прекрачат прага на къщата, която тази година е решена в рустикален стил

Спасеният шофьор на цистерна: Почнах да осъзнавам какво се е случило в момента, в който бях провиснал (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927557

Всичко стана за част от секундата - загубих контрол над колата, минах в насрещното и по божие чудо спрях там, където всички видяха. Почнах да осъзнавам какво се е случило в момента, в който бях провиснал.
Това каза 28-годишният шофьор Станимир Стоянов, който вися два часа над виадукта на магистрала „Хемус”, в сутрешния блок на Нова тв.
Всичко стана за част от секундата - загубих контрол над колата, минах в насрещното и по божие чудо спрях там, където всички видяха. Почнах да осъзнавам какво се е случило в момента, в който бях провиснал. Това каза 28-годишният шофьор Станимир Стоянов, който вися два часа над виадукта на магистрала „Хемус”, в сутрешния блок на Нова тв.

Момиче потроши с брадва салон в САЩ, не била доволна от прическата (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927549

Видеоклип на бясна девойка, която потроши цял фризьорски салон, събра хиляди посещения. Момичето не било доволно от прическата си и вместо разочарована да си тръгне от салона, тя се върнала с брадва и потрошила всичко. Не става ясно в кой американски град се развива нетрадиционната

Служители на КАТ-Варна ще следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=298734

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес-17 август, за превишена скорост на ключови кръстовища във Варна и региона, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00 гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00 гр.

Танцът на Главния

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/08/17/2589613_tancut_na_glavniia/?ref=rss


 

Преди месеци доста народ писахме, че през 2015 година премиерът Борисов ще трябва да направи екзистенциален избор: с олигархичната шайка ("мафията") срещу гражданите; или – с гражданите срещу мафията. Това е основният каньон, разделящ българската политика и обществена арена от години.

И няма как да си едновременно на двата бряга.
Освен... ако не си Бойко Борисов

Който избра и двете алтернативи едновременно. Само тази хипотеза е в състояние да обясни...

Не може да се забранява музика. Дори и чалга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926971

Надявам се тези
спорадични заповеди
на някои кметове
да не се превърнат
в масова практика


СЪБОРЪТ в Копривщица отмина, както се казва в приказките - три дни яли, пили и се веселили. Аз пропуснах тази година, вероятно всички са се забавлявали, като гледах репортажите от събитието. През цялото време обаче една заповед на кмета не ми излизаше от
Надявам се тези спорадични заповеди на някои кметове да не се превърнат в масова практика СЪБОРЪТ в Копривщица отмина, както се казва в приказките - три дни яли, пили и се веселили. Аз пропуснах тази година, вероятно всички са се забавлявали, като гледах репортажите от събитието. През цялото време обаче една заповед на кмета не ми излизаше от

Лобисти ли взеха 80% от приходите на малките централи, а от големите - 5%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927237

От 19,8 млн. за първите останаха 3,5 млн., за вторите сумата е намалена от 660 млн. на 627 млн.
Предложението за орязването било на КЕВР, но всички в парламента го подкрепили.
Чужди компании и едри български бизнесмени без по-ниски цени на тока
Малките фотоволтаични централи, изградени с еврофинансиране, губят 80% от приходите си,
От 19,8 млн. за първите останаха 3,5 млн., за вторите сумата е намалена от 660 млн. на 627 млн. Предложението за орязването било на КЕВР, но всички в парламента го подкрепили. Чужди компании и едри български бизнесмени без по-ниски цени на тока Малките фотоволтаични централи, изградени с еврофинансиране, губят 80% от приходите си,

30 000 лева похарчиха за комари и кърлежи в Пловдив, пръскат пак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927136


Поредно пръскане срещу комари в Пловдив предприема
Поредно пръскане срещу комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция" тази седмица, съобщиха от дирекция "Екология". Оттам уверяват, че през целия юли площите са били третирани, въпреки това пловдивчани се оплакват от комари. "Не е редно да се очаква напълно унищожаване на какъвто и да било вид. Стремим се да намалим популцията.

Меркел: Мeждународният валутен фонд да помага за Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927544

Ангела Меркел каза, че очаква Международният валутен фонд да вземе участие в новия спасителен пакет от 86 млрд. евро за Гърция, докато германският канцлер се готви да се изправи срещу несъгласните в Бундестага с помощта при гласуването в сряда. В опит да успокои скептичните депутати, Меркел каза, че директорът на МВФ Кристин Лагард ще осигури
Ангела Меркел каза, че очаква Международният валутен фонд да вземе участие в новия спасителен пакет от 86 млрд. евро за Гърция, докато германският канцлер се готви да се изправи срещу несъгласните в Бундестага с помощта при гласуването в сряда. В опит да успокои скептичните депутати, Меркел каза, че директорът на МВФ Кристин Лагард ще осигури

Франция търси длъжници у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256483_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

Френски кредитори и бизнесмени са най-честите клиенти на български детективи с искане да им помогнат при връщането на парични вземания от българи. Подобни поръчки идват и от други страни, но са по-малко в сравнение с Франция, разказаха детективи. Те нямат информация дали най-много нашенци са длъжници на французи, или пък кредиторите от други държави просто не търсят тази услуга от детективи. След получаването на поръчката и подписването на подробен договор наследниците на Шерлок Холмс първо се срещат с длъжника, за да го подсетят, че трябва да връща пари, за да няма дело. При този разговор се прави опит да бъде осигурено доброволно даване на дължимите средства. Правило в занаята е да няма пари на ръка. Те трябва да бъдат преведни по банков път. Детективите разказаха, че обикновено длъжниците се съгласяват да си върнат дълга без дело, защото знаят, че ако не са коректни към чуждестранните кредитори, никъде в Европа повече няма да им дадат заем, защото ще бъдат извади от кредитните списъци там. Става въпрос за крупни заеми, уточниха детективите. И в другите държави кредиторите дават пари срещу документи подобни на записите на заповед у нас. Тези документи са написани саморъчно от длъжника, за да може после при нужда се направи графологична експертиза. Те са и нотариално заверени, което също е важно при евентуален съдебен спор.

Порно пали съседски войни в панелките

http://pik.bg/порно-пали-съседски-войни-в-панелките-news383480.html

Порно пали съседски войни в панелките

Среднощно пъшкане от порноканали разпалва съседски войни в панелките, пише в. Телеграф.

Според домоуправители отворените прозорци през летните месеци предизвикват бум на оплакванията от нарушаване на тишината в късните часове на деня. Сред обичайните жалби за силна музика има и по-странни.

Например, хора се оплакват от силни децибели при гледане на видеоматериали с откровено съдържание.

Изданието посочва, че е имало и оплаквания от комшия със следния текст: Този пияница много силно хърка.  

Турция откри 30 екипа за камикадзета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256482_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+30+%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B0

Турските сили за сигурност откриха 30 “жилетки” за извършване на самоубийствени атаки по време на операция срещу Ислямска държава, съобщи източник от властите на в. “Хюриет”.“Не мога да ви дам техническите детайли, но мога да ви кажа броя”, съобщи той, добавяйки, че има задържани във връзка с екипировката. Някои от жилетките са били направени по индивидуални мерки, допълва източникът.Общо 2500 души са арестувани в последните операции. Макар че властите твърдят, че се борят предимно с Ислямска държава, повечето задържани са членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Въргала към Цолова: Разбрах, че мъжът ти го няма и веднага хукнах

http://frognews.bg/news_96289/Vargala-kam-TSolova-Razbrah-che-majat-ti-go-niama-i-vednaga-huknah/

Благодаря, че прие поканата да вземеш участие и да ми помогнеш за прегледа на печата! С тези думи водещата на НТВ Ани Цолова посрещна актьора Влади Въргала. А той й отвърна подобаващо: Разбрах, че мъжът ти го няма и веднага хукнах към студиото.

Седмичен хороскоп

http://curious.actualno.com/Sedmichen-horoskop-news_490352.html

Овен През тази седмица нещата няма да се развият така, както сте си ги представяли, но това не бива да ви отчайва. Понякога съдбата си знае работата. Освен това лошото настроение и депресията няма да ви помогнат. Опитайте се да балансирате настроението си, защото всеки срив ще играе единствено срещу вас  и ще ви направи уязвими. Не се колебайте да потърсите помощ от близки хора. Ако не се вглеждате прекалено детайлно във всяка трудност, ще видите как, сякаш от нищото, тя ще се изпари. Не з

Колто евтини са нашите мисли!

http://interest.actualno.com/Kolto-evtini-sa-nashite-misli-news_490336.html

Студенти от университета на Лестър (Великобритания), с цел да проверят верността на популярното изказване A penny for your thought (пени за твоите мисли), са провели изследване, в което са изчислили стойността на човешките мисли. Резултатът е: 1 пени = 3 часа, 7 минути и 30 секунди от нашите размишления. В статия, публикувана в сп. Journal of Interdisciplinary Science Topics, студентите описват как са получили този резултат. За опростяване на изчисленията било взето енергопотреблението на мозъ

BMW показа още по-спортното М4 GTS за пистата

http://cars.actualno.com/BMW-pokaza-oshte-po-sportnoto-M4-GTS-za-pistata-news_490345.html

Eдна година след въвеждането на пазара на BMW M4 Купе BMW M GmbH представя High-Performance модел за движение основно по състезателната писта: BMW Concept M4 GTS. Това стана на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч. С него BMW M GmbH за пореден път се връща към корените си. Основана като BMW Motorsport GmbH през 1972 г., тя предизвиква фурор не само със състезателната икона BMW M1, но и разработва първия турбомотор, който успява да спечели световната титла във Формула 1, и превръща BMW M3 от Груп

Фолклорни ритми от 11 държави огласят Бургас

http://pik.bg/фолклорни-ритми-от-11-държави-огласят-бургас-news383485.html

Фолклорни ритми от 11 държави огласят Бургас

За седмица Бургас се превръща във фолклорен град. Днес започва 43-тото издание на Международния фолклорен фестивал, който ще се проведе до 21-ви август. Участие в него ще вземат състави от 11 държави – България, Албания, Виетнам, Естония, Италия, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Грузия.

За носител на награда "Нестинарка" е избран фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев", който празнува и 70 години от създаването си.

Община Бургас отново е организирала програмата на участниците в МФФ така, че да ги видят и чуят и в по-далечните краища на града. На 18, 19 и 20 август ще има концерти в комплексите „Меден рудник“ и „Славейков“, на сцена Охлюва, пред Община Бургас, Културния дом на нефтохимика, Флората. В  Летния театър всяка вечер ще танцуват по 3 състава от 20.30 ч.

Новото през тази година е, че през всичките пет дни на фестивала ще има дефилета на участниците.

За откритите сцени е предвидено 5 състава да играят по 5 минути, след това те ще отпътуват с автобуси или пеш към точките, където ще имат концерти. Последният състав, който остава на сцената, ще танцува 20-30 минути и още толкова време ще обучава хората от публиката.

Пред Летния театър ще има "Фолклорен град" - шатри, в които участниците  ще представят фолклора на страната си. Той ще е отворен по време на целия фестивал.

Извънредно положение заради вулкана Котопакси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256481_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа обяви извънредно положение заради засилената активност на вулкана Котопакси, предаде Ройтерс.“През последните няколко часа се засили вулканичната активност, завчера той изригна пепел, а от вчера сутринта от вулкана започнаха да излизат пирокластически потоци (смес от вулканични газове, пепел и камъни)”, каза президентът Кореа.Обявяването на извънредно положение дава по-големи възможности на властите да мобилизират финансови ресурси в случай на изригване. То позволява на президента незабавно да мобилизира силите за сигурност в цялата страна и дава възможност на правителството да спира разпространението на информация, свързана с Котопакси, отбелязва агенцията.Кореа каза, че са евакуирани жители от няколко населени места близо до вулкана, който се намира на около 70 километра южно от Кито. Международното летище “Котопакси” е временно затворено.Котопакси е един от най-високите активни вулкани в света и е популярен сред туристите. За последно той е изригвал през 1940 г., припомня агенция Ройтерс.

Преглед на печата - 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=298751

„24 часа" Всеки осми абитуриент напуска родината Поне 6415 абитуриенти тази година са поискали да следват в чужбина. Според справка от Министерството на образованието и науката това е бройката на издадените от тях удостоверения апостили на образователни и удостоверителни документи за средно образование (за да послужат в чужбина) в периода от 1 януари до 30 юли т.

Най-проливни ще са дъждовете в Русе и Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4927533

Антициклонът „Изабел” и циклонът „Флориан” са причина за започналите валежи, които ще продължат до края на седмицата. Това обясни пред БНТ климатологът Георги Рачев.
„Изабел” донесе прохладата от Атлантическия океан след продължителните жеги у нас. „Флориан” пък се движи на изток. Циклонът и атнициклонът могат да се пресрещнат около Велико Търново
Антициклонът „Изабел” и циклонът „Флориан” са причина за започналите валежи, които ще продължат до края на седмицата. Това обясни пред БНТ климатологът Георги Рачев. „Изабел” донесе прохладата от Атлантическия океан след продължителните жеги у нас. „Флориан” пък се движи на изток. Циклонът и атнициклонът могат да се пресрещнат около Велико Търново

Камерън подкрепя Уилям в конфликта с папараците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256480_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F+%D0%A3%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D0%B

Британският премиер Дейвид Камерън подкрепи кралското семейство в усилията му да убеди чуждестранните издания да не купуват снимки на принц Джордж, направени от папараци, като каза, че те имат право да гледат децата си на спокойствие, съобщи АП.Камерън изрази загрижеността си за принц Уилям и съпругата му Катрин заради „крайностите” до които стигат папараците, за да заснемат 2-годишния принц Джордж. Той каза пред Би Би Си, че семейството „заслужава уединение и лично пространство”.Дворецът Кенсингтън, където е кабинетът на принц Уилям, предупреди онзи ден, че фотографите използват все по-опасни тактики, за да направят ценни снимки. Те се крият из дюните и в багажниците на автомобили, като дори използват деца, които да привлекат принц Джордж на удобно за тях място на детски площадки.

Златната църква в Шипка се руши

http://pik.bg/златната-църква-в-шипка-се-руши-news383484.html

Златната църква в Шипка се руши

 

Руши се северната фасада на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, алармираха миряни от Стара Загора. Десетки от тухлите, с които е украсена 53-метровата камбанария са буквално „изядени“ от снежните виелици и дъждовете. Въпрос на време е стената да започне да пада върху главите на богомолците, пише "Монитор".

Ситуацията е така от три години, призна игуменът на манастира, архимандрит Онисифор. Нямало обаче пари за належащия ремонт, а и за подобно начинание трябвало специален проект. Подарената на България от Русия величествена черква е собственост на Българската православна църква.

Това стана с акт на правителството при премиера Симеон Сакскобурготски през декември 2004 г. В момента тя се управлява от старозагорския митрополит Галактион. Година по-рано храмът беше цялостно ремонтиран от Балтийската строителна компания от Санкт Петербург за нейна сметка. Сложена бе нова позлата на кубетата, майстори - реставратори обновиха фасадата и част от стенописите.

От тогава и до днес, вече 12 години не е правен никакъв ремонт, но пък за сметка на това се прибират солени такси за венчавки и кръщенета.По 1000 лв броят мераклиите да сключат църковен брак на това свещено за всеки българин място, а 500 лв. е кръщенето. Високи­те цени отблъскват мнозина, признават неколцината монаси. Едва 4 сватби са се „случили“ от началото на тази година, последната била в събота, навръх Голяма Богородица. Това пред олгара се обрекли във вечна вярност казанлъшките икономисти Пламен и Милена Кърлешеви. С едно по-малко са кръщенета.
„Владиката е на лечение в София, само той може да каже кога и дали ще се изготви проект и ще започне ремонт на храма в град Шипка.“, заявиха от старозагорската митрополия.

Това не е е единственият културно-исторически обект, който е в окаяно състояние на територията на община Казанлък , признават местните. В разгара на туристическия сезон под ключ е могилата Голямата Косматка край Шипка. Причината е пропадане на част от насипа в дромоса, който води към мястото, където преди хилядолетия е извършено символичното погребение на тракийския владетел Севт ІІІ. Пропадането бе констатирано в началото на годината, но и до момента от Министерството на културата не са готови с проекта за ремонта, няма осигурени и пари за осъществуването му. Средно­дневно между 40 и 50 души си тръгват разочаровани при вида на катинара на гробницата, призна дежурният екскурзовод на близката могила Шуш­манец.

Изкараха Саркози по-висок от жена му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256479_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%83

Бившият френски президент Никола Саркози стана за смях в социалните мрежи със снимка от плажа, на която изглежда по-висок от стройната си съпруга Карла Бруни, съобщи в. „Мирър”.Снимката от почивката на Саркози и Бруни в Корсика е публикувана на корицата на сп. „Пари мач”. На нея той изглежда отпочинал и загорял - гол до кръста, с тъмни очила и медальон. За да се извиси над Карла Бруни обаче, тя е навела глава.Според някои на снимката и 60-годишният Саркози, и 47-годишната Бруни са ретуширани.Никола Саркози не за пръв път привлича внимание с опитите си да скрие, че е висок само 1,65 м. Той наемал ниски хора, които да го заобикалят, а една снимка със световните лидери го показа как стои на пръсти.

Внасят иск за постоянен арест на задържани телефонни измамници

http://pik.bg/внасят-иск-за-постоянен-арест-на-задържани-телефонни-измамници-news383483.html

Внасят иск за постоянен арест на задържани телефонни измамници

Районната прокуратура в Пловдив ще внесе искане за постоянна мярка "задържане под стража" в Районния съд за четирима телефонни измамници, съобщиха от Прокуратурата.

Припомняме, че на 14 август т.г. 4 души бяха задържани при спецакция в Пловдивско. С постановление на Районна прокуратура - Пловдив, за 72 часа в ареста бяха Илиян М., на 38 г от Горна Оряховица, Люцкан Л., на 50 г от. Горна Оряховица, Наско Г., на 17 г. от с. Камен, общ. Горна Оряховица, Кольо П., на 40 г., от с. Камен, общ. Горна Оряховица.

Срещу четиримата е повдигнато обвинение за измама, като деецът се е представял за длъжностно лице - престъпление по чл. 210 ал. 1 и чл. 211 (измама при опасен опасен рецидив за единия от тях) от Наказателния кодекс.

Четиримата са задържани след проведена специализирана операция в област Пловдив за противодействие на извършители на телефонни измами. В операцията под ръководството на Районна прокуратура - Пловдив, са участвали и служители на отдел "Криминална полиция" към ОД на МВР - Пловдив, и на ОД на МВР - Велико Търново.

На 12 август 2015 г. непознато лице е позвънило на домашния телефон на 78-годишна жена от Пловдив. С преправен глас мъжът се представил за нейната внучка, която спешно се нуждаела от лекарство за облекчаване на болки в корема.

Мъжът предал слушалката на свой съучастник, който съобщил на възрастната жена, че е лекар и са нужни 8000 лева за лечението на болестта на внучката. Пенсионерката съобщила, че разполага само с 1000 лева. "Докторът" поискал да ги хвърли след няколко минути от терасата на жилището си, а той ще мине да ги вземе. Възрастната жена погледнала през балкона, но нe видяла лице, което да вземе парите. Слязла на входа, където е срещнала нейна съседка и посъветвала да се прибере вкъщи.

Само за два дни под ръководството на Районна прокуратура - Пловдив, четирите лица са установени, задържани, извършени са две претърсвания в домовете им, лични обиски, разпитани са свидетели, предстои да бъдат назначени експертизи. Проверява се съпричастността на лицата към още две телефонни измами, извършени през миналата седмица, на територията на Пловдивска област.

Установено е, че извършителите сменяли често мобилните си телефони, а част от тях счупили и изхвърлили в кладенец. Въпреки тези техни действия съпричастността им към извършеното престъпление е установена. Двама от задържаните са съдени за идентично престъпление в минали години.

Двама мъже се удавиха през уикенда по Южното Черноморие

http://petel.bg/Dvama-mazhe-se-udaviha-prez-uikenda-po-YUzhnoto-CHernomorie__123503

Снимка: Булфото архив Двама мъже намериха смъртта си в морето през почивните дни. В залив край Ахтопол е открито тялото на Петко Я. от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване