Русия е най-измамната страна в историята на човечеството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256638_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B

 Бях само на 13 години, когато Сталин започна войната с Финландия. Червената армия премина през границата и на следващия ден съветския народ чу по радиото: В град Териоки въстаналите работници и войници създадоха Временно народно правителство – Финландска демократическа република. Баща ми тогава каза: „Ето, виждаш ли, нито една страна не е в състояние да воюва с нас, веднага след това става революция“.

Не ме домързя, взех веднага една карта, погледнах на нея и казах: Тате, но Териоки е непосредствено на самата граница. Изглежда, че нашите са влезнали там още първия ден. Не разбирам – какво въстание и народно правителство?

Съвсем скоро се оказа, че съм бил напълно прав: на едно от момчетата в моя клас, чийто брат беше във войската на НКВД, след няколко месеца му разказа под секрет, че той е бил сред тези, които, след като пехотата на Червената армия навлязла в Териоки, са докарали там другаря Отто Куусинен, ръководител на финландската компартия. А в последствие това стана известно на всички.

Точно тогава, макар и почти дете, но очевидно с усет да разбира политиката, за първи път съм си помислил: 

Как е възможно нашето правителство така да лъже?

А след още две години, след нападението на Хитлер, когато аз съм само 15-годишно момче, работех като санитар във военна болница на улица „Разгуляй“, успоредна на метростанция „Бауманская“, където разговарях надълго с ранените, които докарваха от Ржева (нито един от тях не беше останал на първа линия повече от пет дни). И това, което те разказваха за войната, беше толкова различно от официалната пропаганда – особено, когато ставаше дума за пораженията, че напълно загубих доверие във властта.

Трябваше да минат много десетилетия, за да разбера, че от децата, родени през 1921, 1922 и 1923 година, мобилизирани и изпратени на фронта в първите години на войната, които са се върнали живи и здрави, са били по трима на всеки 100 човека.

А 20 години по-късно, по време на Карибската криза, в най-горещите дни работих като помощник на директора на института - Анушеван Агафонович Арзуманян, който беше шурей на Микоян Хрущев, от когото му бе разпоредено да се заеме с Куба. Така се оказах в центъра на събитията и по някои реплики на директора се досетих, че действително има наши ракети в Куба. Но с какво невероятно възмущение, почти крещейки, иначе спокойният външен министър Громико, разобличаваше тази

„гнусна лъжа“

пред американците за доставените на Куба съветски ракети!

Как излезе от кожата си от възмущение нашият посланик във Вашингтон Добринин, когато го питаха за ракетите и в каква истерия изпадаха известни в цял свят телевизионни коментатори, изстрелвайки думите: „Нима може да си помисли някой, който знае колко миролюбива е политиката на съветското правителство, да повярва, че то може да е доставило ракети на Куба?“

И едва след като президентът Кенеди показа на целия свят космически снимки, на които съвсем отчетливо се виждаха нашите родни ракети – започнаха да дават на заден. Още си спомням лицето на Арзуманян, когато разказваше, как е трябвало неговият високопоставен шурей да отлети за Куба, за да склони Фидел Кастро да не възразява при унизително връщане на нашите ракети обратно в СССР.

А след още няколко години наши танкове навлязоха в Полша и аз още си спомням, как в партийните клубове на партията из цяла Москва събираха лектори, пропагандисти и агитатори, да им дават официални наставления: нашата войска изпревари с два часа навлизането в Чехословакия на войските на НАТО. Между другото, същото ще се говори, когато става дума и за Афганистан: преди няколко месеца един танкист, ветеран, воювал там ми разказа: "И все пак не напразно ние влязохме там, на само след няколко дни - в Афганистан бяха и американците."

Аз също така си спомням историята с катастрофата на самолет на южнокорейските авиолинии, когато загинаха стотици пътници. Официалната версия беше, че самолетът просто се е разбил в морето. Беше наредено на всички, които пътуват зад граница, да казват само това. 

Ами катастрофата с АЕЦ в Чернобил,

когато на обикновените хора в СССР, повярваха на официалната версия, че става дума просто за авария, излязоха в „Правда“ с протестно писмо. Против какво? Против това, че беше доведена атомната електроцентрала до катастрофа

Не беше ли така! Против безсъвестните клевети на западните информационни средства, които гърмяха, че има завишена радиоактивност, която е заплаха за живота на хората. Аз помня снимка във вестника: кученце, което върти опашка, а отдолу текст: Ето един от чернобилските домове. Собствениците навреме са избягали, а песът стои да пази дома им.

Точно 65 години аз живея в царството на лъжите. Аз самият също трябваше да лъжа – аз бях ориенталисти и донякъде можех да избягвам случаите, когато трябваше да се разобличава Западът.

А сега, когато студентите питат: Наистина ли съветската система е била толкова безчовечна и жестока?- аз отговорям: „Не, има също и Чингисхан, и Тамерлан, и Хитлер. Но по-измамна системата от нашата, не е имало в историята на човечеството“.

Защо разказвам всичко това? Дори не зная. Може би защото случайно се натъкнах на информация за някакви неидентифицирани военни?!

spektrnews.in.ua

Превод: Faktor.bg

По десет малки самолета падат годишно у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=299348

Между 8 и 10 малки самолета падат всяка година у нас. Само 7-8 на сто от инцидентите във въздуха с леките летателни апарати обаче се дължат на отказ на техниката, останалите са заради субективен фактор - човешка грешка. Това заяви в Албена Христо Христов, директор на звеното за разследване на произшествия на въздушния, водния и железопътен транспорт към Министерството на транспорта.

Дъждът спира, температурите се повишават

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4938048

Днес все още в сутрешните часове ще има преваляванията, но те ще спрат, а през деня облачността ще се разкъса и намалее, над много райони до слънчево. По-значителна ще се задържи облачността, главно над Североизточна България, но вече ще е почти без валежи. В Източна България ще духа слаб до умерен предимно северен вятър,
Днес все още в сутрешните часове ще има преваляванията, но те ще спрат, а през деня облачността ще се разкъса и намалее, над много райони до слънчево. По-значителна ще се задържи облачността, главно над Североизточна България, но вече ще е почти без валежи. В Източна България ще духа слаб до умерен предимно северен вятър,

Градските спортове са акцент на "София диша" днес на ул. "Шишман"

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/08/23/2595127_gradskite_sportove_sa_akcent_na_sofiia_disha_dnes_na/?ref=rss


Да направим първото си спускане с лонгборд или да изпробваме последните модели дъски, да се научим на петанк и да поиграем на тенис на маса. Тези и други спортни предизвикателства са акцентът тази неделя на градскяи празник "София диша", която ще е на улица "Цар Иван Шишман". Там ще са също и вече познатите артисти и ателиета за деца от предишните три недели на събитието.

След 17.00 часа на затворената за автомобили улица и в част от улица. "Ген. Йосиф. В. Гурко" ще се кара лонгборд благодарение на Temper Bоards, които ще предоставят новите си модели дъски за тестване. Начинаещите ще могат да направят първи стъпки с Wildberries School, а напредналите ще покажат своите умения на Slide session. Най-добрите участници с лонгборд дъските ще получат специални награди от магазини Contrabanda.

Какво може да предизвика и вдъхнови "градските" момичета да излязат сред природата и да започнат да живеят активно ще разкажат от Wildberries School – кауза, която се стреми да популяризира здравословния начин на живот включващ и практикуване на любими спортове. За трите години организаторите са успяли да проведат над 40 уъркшопа по сноуборд, уиндсърф, уейкборд, катеренe, йога, брейк денс, лонгборд и маунтинбайк, в които взеха участие над 500 момичета.

От 16 до 20.30 часа, посетителите на фестивала "София Диша" ще могат да играят тенис на маса пред 7-мо училище.

Пред 133-то училище ще са майсторите в петанка – клуб Greenrebel, те ще учат и всички желаещи на този все по-бързо набиращ популярност в България градски спорт. Играта петанк е традиционна за Франция и означава "пие таке", или събрани крака, играе се на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра, не рядко и в междублоково пространство. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 г, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като обикновено се играе по тройки.
Музиката на живо е в програмата и тази неделя. От 16:00 ч. Субфактор ще бъдат разположени на улицата под тента с колони, грамофони и плейъри като Vitya, Anatolkin и двамата водещи на предаването ще са зад пулта, за да забавляват посетителите на фестивала.

Фестивалът за градска култура "София диша" е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Дъждът спира, температурите се повишават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4938050

Днес все още в сутрешните часове ще има преваляванията, но те ще спрат, а през деня облачността ще се разкъса и намалее, над много райони до слънчево. По-значителна ще се задържи облачността, главно над Североизточна България, но вече ще е почти без валежи. В Източна България ще духа слаб до умерен предимно северен вятър,
Днес все още в сутрешните часове ще има преваляванията, но те ще спрат, а през деня облачността ще се разкъса и намалее, над много райони до слънчево. По-значителна ще се задържи облачността, главно над Североизточна България, но вече ще е почти без валежи. В Източна България ще духа слаб до умерен предимно северен вятър,

Бунтарката, която вижда бъдещето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4936400

Тя може да се превъплъти във всичко - от наивна проститутка до майка и домакиня, която говори с призраци. Тази година се оказа най-успешната в кариерата на Патриша Аркет до момента. Актрисата спечели “Оскар” за най-добра актриса в поддържаща роля за филма „Юношество”, а в САЩ и у нас дебютира новата поредица с нейно участие “От
Тя може да се превъплъти във всичко - от наивна проститутка до майка и домакиня, която говори с призраци. Тази година се оказа най-успешната в кариерата на Патриша Аркет до момента. Актрисата спечели “Оскар” за най-добра актриса в поддържаща роля за филма „Юношество”, а в САЩ и у нас дебютира новата поредица с нейно участие “От

Съдът разреши бутането на паметника пред НДК

http://pik.bg/съдът-разреши-бутането-на-паметника-пред-ндк-news386856.html

Съдът разреши бутането на паметника пред НДК

Административният съд в София отхвърли всички жалби на професор Валентин Старчев срещу решението на Столична община да демонтира паметника му "1300 години България", който се намира пред НДК, в столицата.

На практика това решение означава, че Столична община вече има право да премахне паметника и на негово място да бъдат върнати паметните плочи на I и VI софийски полкове.

"Съдът се е произнесъл на закрито заседание, а всички жалби на скулптура и останалите жалбоподатели са били отхвърлени и оставени без разглеждане", съобщава в утрешния си брой вестник "Телеграф".

Момиче се качи в тъмен автомобил и изчезна

http://petel.bg/Momiche-se-kachi-v-tamen-avtomobil-i-izchezna-__124140

Непълнолетно момиче от Бяла Слатина е изчезнало от дома си. Сигналът за инцидента е подаден снощи около 19.15 часа съобщават от полицията в...

Лют домашен хумус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4937484

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Цацаров гони шефа на Антимафия от съдебната система

http://offnews.bg/news/n_1/n_549525.html

Главният прокурор Сотир Цацаров гони шефа на Антимафия от съдебната система. Обвинител № 1 е внесъл във ВСС предложение Светлозар Костов, който ръководи Специализираната прокуратура, да бъде отстранен от длъжност незабавно и уволнен дисциплинарно. Причината е отложеното влизане в затвора на Росен Петров - Животното.  Скандалът избухна на 13 август, когато стана ясно, че по заповед на Цацаров осъденият Петров е задържан в Несебър. Проверка на Апелатиивната специализирана прокуратура установи, че известният фен на ЦСКА не е в затвора, а на свобода, с разрешение на Костов, издадено на 17 юли. Ден по-рано подчиненият му прокурор, отговорен за прибирането в затвора на Петров, дава мнение по негова молба, че заболяването му не пречи да излежава присъдата си. Шефът на съдебна охрана пък пише на същата дата до спецпрокуратурата, че Петров три пъти не е открит на посочения адрес, за да бъде отведен в затвора.  Въпреки това Костов оставя Росен Петров на свобода, за да оперира коляното си във ВМА. В постановлението му е посочено, че „..заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време”.  Отлагане изпълнението на наказанието е допустимо само в случаи на тежко заболяване, което е несъвместимо с пребиваване в затвора, припомниха от прокуратурата. Несъвместимостта се установява чрез медицински документи и заключения на личен лекар или лекар специалист. Проверката, извършена от Апелативната специализирана прокуратура, е установила, че представените документи от осъдения не са достатъчни, за да се приеме, че е налице такова тежко заболяване, което пречи на изпълнението на наказанието.  Това ще бъде четвъртото дислипинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов. 

Ивет Лалова отново показа класа - на 1/2-финал с лично постижение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4938043

Ивет Лалова отново показа изключителната си класа на пистата. Тя влезе без проблеми в 1/2-финалите на 100 метра на световното в Пекин, като стана втора в серията си с лично постижение от 11,09 сек.
Ивет Лалова отново показа изключителната си класа на пистата. Тя влезе без проблеми в 1/2-финалите на 100 метра на световното в Пекин, като стана втора в серията си с лично постижение от 11,09 сек. "Лично смятам, че имам още резерви. Но ако си говорим често, шансовете ми са по-големи на 200 метра. Тук вятърът играе доста сериозна роля.

Служители на КАТ-Варна ще следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=299337

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:00ч.-10:00ч. Път І-9 „Евксиноград“ – товарен портал 10:30ч.

Кои са най-чистите и най-мръсните зони по южното Черноморие

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/08/23/2595125_koi_sa_nai-chistite_i_nai-mrusnite_zoni_po_jujnoto/?ref=rss


След като в четвъртък Регионалната здравна инспекция на Бургас установи замърсяване на водата на централния плаж на Лозенец и издаде забрана за къпане, "Дневник" направи справка в здравната служба за стойностите на замърсяване по южното Черноморие. Микробиологичните анализи за наличие на ентерококи и ешерихия коли се правят по график през една седмица през целия летен сезон на всички регулирани плажове, като резултатите от тях са достъпни на сайта на РЗИ-Бургас.

Наличната информация...

Най-чистите и най-мръсните плажове по Южното Черноморие

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/08/23/2595125_nai-chistite_i_nai-mrusnite_plajove_po_jujnoto/?ref=rss


След като в четвъртък Регионалната здравна инспекция на Бургас съобщи за замърсяване на водата на централния плаж на Лозенец и издаде забрана за къпане, "Дневник" направи справка в здравната служба за стойностите на замърсяване по Южното Черноморие. Микробиологичните анализи за наличие на ентерококи и ешерихия коли се правят по график през една седмица през целия летен сезон на всички регулирани плажове, като резултатите от тях са достъпни на сайта на РЗИ-Бургас.

Наличната информация е за края на юли-началото на август и показва, че навсякъде има замърсявания на морската вода - някои много по-големи от други. Както може да се очаква, установеното количество бактерии, причиняващи стомашно-чревни инфекции, е по-голямо около по-големите черноморски градове и курорти. 

На долната граница

В пика на сезона на долната граница по съдържание на бактерии във водата са били част от плажовете около Поморие и Черноморец, също и Дюните, къмпинг "Ахелой" и Силистар до Синеморец. Към последната отчетена дата на изследванията там са установени минималните количества ентерококи и бактерии ешерихия коли - 15 единици на 100 куб. см.

В случая на Дюните и южните плажове на Поморие и Черноморец, както и в Свети Влас и централния плаж на кв. "Крайморие" в Бургас замърсяване е имало по-рано през сезона. Макар и последните отчетени резултати на тези места да са на минимума, през предходните седмици там е имало резки скокове в количеството ешерихия коли, последвани от резки спадове или колебание в стойностите за наличието на бактерията. Същият феномен може да се види в микробиологичните показатели на някои хотелски плажове на Слънчев бряг и Несебър, както и в къмпинг "Ахелой".

Близо до "чисти" със сравнително малки отклонения са и водите на Арапя, Аркутино, къмпинг "Смокиня", Северният плаж на Приморско, Обзор и Равда, Попският плаж и "Оазис" до Царево.

В другия край, с

най-голямо количество бактерии на кубичен сантиметър вода

според официалните данни са централните плажове на Лозенец, Ахтопол, Царево и Черноморец, централният и източният плаж на Поморие, южните плажове на Китен, Приморско, Несебър, също и част от плажовете на Слънчев бряг и всички около Созопол, включително съседните къмпинги "Златна рибка" и "Градина".

Стойностите, измерени във водите на тези райони, варират между 30 единици на куб. см. ентерококи в Созопол и 197 в Китен и Лозенец. Количеството от бактерията ешерихия коли също варира - от 108 единици на кубичен сантиметър в "Градина", "Златна рибка" и Поморие, през 230-250 в Несебър и къмпинг "Юг", 350-360 в Созопол, Приморско и Ахтопол, до близо 500 в Лозенец и Царево. 

В Бургас със завишени стойности на ентерококи и ешерихия коли във водата в началото на август и през по-голямата част от сезона са централният плаж на "Сарафово", и северният и централният плаж на града с под 100 ед/куб см ентерококи и под 200 ешерихия коли, и в по-малка степен - плажът до Черноморските солници (30 - 46).

В Лозенец допустимите стойности бяха надхвърлени, макар че има пречиствателна станция. В петък от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас обясниха, че замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в селото.

Според кмета на община Царево Георги Лапчев общината е положила усилия съоръжението да работи и възможното обяснение за замърсяването е друго - това  че има много нерегламентирани изхвърляния на фекални води директно в морето.

Забраната за къпане на централния плаж в Лозенец ще остане за неопределен период - докато Регионалната здравна инспекция не вземе две последователни проби, които са в норма. Техническите това може да стане най-рано в сряда, тъй като здравната служба взе проба в петък и ще вземе отново в понеделник, а извършването на микробиологичния анализ отнема 48 часа. 

Македония удари спирачката

http://viewpoint.actualno.com/Makedonija-udari-spirachkata-news_491418.html

Кадрите от хаоса в Гевгелия, най-южния македонски град на границата с Гърция, обиколиха света. Отчаяни хора се опитват по някакъв начин да скочат в претъпкания влак. Тези кадри напомнят за 1999 година, когато откъм Косово се надигна бежанска вълна от 300 хиляди души. И тогава, и сега върху Македония - без нейно участие - се стоварва сериозен проблем, с който тя изобщо не може да се справи. Да, днес бежанците са много по-малко, отколкото през 1999, пък и повечето просто искат да продължат нататъ

Камион закъса на слизане от ферибота в Свищов

http://velikotarnovo.actualno.com/Kamion-zakysa-na-slizane-ot-feribota-v-Svishtov-news_491416.html

Камион закъса тази нощ на слизане от ферибота на пристанище Свищов, информира bTV. Не се е стигнало до инцидент.  По информация на медията тежащата около 44 тона натоварена машина е получила повреда във въздушната система при изкачването на платформата, по която се излиза от кораба. Това е създало опасност камионът да се засили обратно и да падне в Дунав, повличайки всичко по пътя си.  „След като лично уведомих за опасното положение 112, отделно и полицията и Гражданска защита,

Гол шеф уволнява секси секретарка - защо?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4937873

Полицай спира кола с весела компания вътре:
- Добър вечер, проверка за алкохол.
- Нямааа, изпихме гооо!
***
Мъж и жена се чудят къде да отидат за годишнината от сватбата си.
Мъжът казва:
- Съкровище, искам да отида на място, където никога не съм ходил, и да правя неща, които никога не съм правил!
А тя му отвърнала:
- Ами иди в кухнята и измий
Полицай спира кола с весела компания вътре: - Добър вечер, проверка за алкохол. - Нямааа, изпихме гооо! *** Мъж и жена се чудят къде да отидат за годишнината от сватбата си. Мъжът казва: - Съкровище, искам да отида на място, където никога не съм ходил, и да правя неща, които никога не съм правил! А тя му отвърнала: - Ами иди в кухнята и измий

Най-важното от Варна във вчерашния 22 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299338

Читател: Бетоновоз унищожи тротоара край Техническия университет във Варна Бетоновоз унищожава тротоара край новия магазин Лидъл и Техническия университет във Варна. Това алармира на редакционната поща на Moreto.net читателят ни Ростислав Сербезов.

Жестока катастрофа с двама убити на пътя Пловдив-Първомай

http://frognews.bg/news_96597/Jestoka-katastrofa-s-dvama-ubiti-na-patia-Plovdiv-Parvomai/

Тежка катастрофа с двама убити на пътя Пловдив-Първомай в района на Кемера. Инцидентът е станал по време на силен дъжд късно снощи.

Тежка катастрофа с две жертви в дъжда

http://offnews.bg/news/n_1/n_549546.html

Две жертви взе поредната тежка катастрофа в страната. Инцидентът е станал на пътя Пловдив-Първомай при силен дъжд късно снощи.  Лек автомобил със софийска регистрация е минал през участък с вода на пътя. От получилия се аквапланинг, колата се завъртяла и била ударена от мерцедес с немска регистрация. На място са загинали двамата мъже на възраст около 40 години, които са пътували в първата кола. Четири автопатрула бяха на местоприозшествието до полунощ, а участъкът в продължение на няколко часа бе непроходим, съобщи Нова тв. Автомобилите са смачкани до неузнаваемост. Те бяха вдигнати от шосето с помощта на пътна помощ.

За бомбите, които цъкат из цяла България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256637_%D0%97%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%86%D1%8A%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 В лятната полунега на август недостигът на същностни новини е очевиден. Депутатите "ваканцуват", ЦИК още не е заработила на пълни обороти, правителствените заседания се провеждат в руслото на текущите решения, реформите и предизборните битки очакват есента, за да се разгърнат.

Точно този "ход на бавни обороти" съвсем ожълтява българското медийно пространство. Подхваща се нездравата надпревара, направо гонка, за сензации и скандали, за ровене надълбоко във всевъзможен "боклук", за нагнетяване на още напрежения и страхове в обществото. И така всички се чувстваме въвлечени в някакъв нездрав риалити формат. Истинските проблеми се представят по най-елементарния и спекулативен начин, а евентуалната им по-широка публична интерпретация придобива махленски оттенък.

 

Медиите се надпреварват по сензации

 

Проблеми има колкото щеш

Несъмнено сред най-тревожните събития на този български август са несвършващите и жестоки катастрофи по пътищата: 23 са жертвите само за последната седмица. Но темата, разгръщана най-вече като черна статистика, без промисъл за дълбочината на трагизма и идеи за решение, сякаш само трупа трупове. За да оцелеем психически, сме длъжни бързо да забравим поредната касапница на пътя, да "претръпнем", да си създадем брони и имунитет срещу разплискващото се от телевизионни екрани и вестникарски страници нещастие. Преувеличаването с "черния цвят" замазва сериозния разговор, отлага го във времето и така го отменя.

Няколко по-цветни новинарски "фойерверки" все пак ни поразмърдват. Измамите с бензина и ударното препломбиране. Затварянето на плажа в баровското село Лозенец. Заснетият и пуснат във Фейсбук крадец на автомобили, издирван от три партньорски служби, дългогодишен познайник на полицията и съвсем неосъждан у нас. Той, пост фактум естествено, бе "разкостен" от медиите, само защото в случая се намеси министър-председателят. Бойко Борисов притежава бърза мисъл и тя много често му услужва с уместни и остроумни български поговорки, та в унисон и ние да си послужим с една: "За кокошка няма прошка". Широкоописваната престъпна биография на автоджамбазина ще го уреди най-накрая с присъда.

А какво да кажем за кражбата и крадците на столетието? За КТБ и източвачите й? На тях май ще им се размине. Свръхаферата ще се разроява в елементарна публична говорилня, ще обраства в списъци на кредитори, в смяна на синдици, в обговаряния на "кой-кого", ще пъпли като слухове за тайни и явни цесии, ще се омъглява в съмнителни полуистини и откровени взаимни оклеветявания и така ще се размие във времето.

 

Мирела Иванова

 

Защо избягваме сериозните дискусии?

Нито едно българско риалити, дори и през август, не може да се размине без роми. Събарянето на незаконни постройки и къщи от картон във варненския квартал "Максуда" също премина като сензационна комета – полиция, камъни, плачове, багери. Събитие-сеир, което вместо да се превърне в повод за сериозна дискусия за ситуацията с ромите, утре най-вероятно ще бъде забравено покрай друго събитие. Така и няма да се намерят отговори на въпросите как да се приобщават хората от ромския етнос с конкретни, прости и категорични стъпки, как да бъдат въвличани в нормалността на социалния живот. Явно само със социални помощи, пари за детски и с кебапчета по изборите не се получава, а проблемът цъка като бомба... Както много други бомби из цялата страна.

 

Те надали ще избухнат в ленивия август, но да не забравяме, че всичко това предстои.

Всички говорят за диетата на Ваня Червенкова - 18 килограма за 3 месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4936067

През ноември на Ваня Червенкова ѝ се налага да се подложи на операция за отстраняване на възел от щитовидната жлеза. След като се възстановява, бизнесдамата решава, че трябва да промени изцяло начина си на живот. “Пия L-тироксин, а съм и диабетик и смятам, че неестествено започнах през годините да пълнея”, разказва тя.
През ноември на Ваня Червенкова ѝ се налага да се подложи на операция за отстраняване на възел от щитовидната жлеза. След като се възстановява, бизнесдамата решава, че трябва да промени изцяло начина си на живот. “Пия L-тироксин, а съм и диабетик и смятам, че неестествено започнах през годините да пълнея”, разказва тя.

7 души загинаха при падане на самолет по време на авиошоу във Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256636_7+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D

 Седем души са загинали при падане на самолет по време на авиошоу във Великобритания, предаде ВВС. 

Самолетът „Хоукър Хънтър“ се разби в няколко коли, след като падна по време на авиошоу в британското графство Западен Съсекс. Самолетът е паднал над няколко превозни средства по магистрала А27. 

Очевидец обяснява, че самолетът е правил маневра, която не е успял да завърши и в крайна сметка се е разбил.

Жертвите са загинали на мястото на инцидента. В критично състояние в болница се намират няколко души, а 14 души са с леки наранявания.

Как да си купим “Давид” на Микеланджело

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256635_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BC+%E2%80%9C%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B

 Учени изчисляват колко биха стрували днес творбите на великите художници

Колко би струвала днес статуята “Давид” на Микеланджело? А за колко може да се оцени Колизеят? Срещу колко евро можем да си купим фонтана “Ди Треви”?

Ако е валидна максимата, че всяко нещо си има цена, то и шедьоврите от Античността и Ренесанса би трябвало да могат да се изчислят в пари.

Разбира се, никой в Италия няма намерение да ги пуска в продажба, но е интересно да се проследят различните методи на изчисление на материалната им стойност.

Според един от тях например, приложен от изследователя по експериментална икономика от института “Енрико Матей” Лучано Канова и Стефания Милявака от Университета на Павия, статуята на Микеланджело днес би струвала

минимум 2,1 млрд. евро

и максимум 35 млрд. евро

в зависимост от коефициентите, използвани при прилагания от тях метод на изчисление.

С други думи, продадена дори и по нискотарифната си цена, статуята може да финансира една трета от проекта за данъчна реформа на премиера Матео Ренци.

Но как всъщност в момента се изчислява цената на безценните шедьоври?

Един от най-използваните методи е този, който взема предвид използваемостта на дадена творба на изкуството.

Друг метод пък се базира на рентабилността ѝ, или какъв оборот генерира за туризма. Трети метод се базира на т.нар.бренд индекс на Саймън Анхолт и компанията Brand Finance. Това е нещо като индикатор за икономическата репутация на италианските “продукти”. 

Премиерът Матео Ренци, бивш кмет на Флоренция и Ангела Меркел пред статуята на “Давид” на Микеланджело през януари 2015 г. “Италия трябва да прави като Микеланджело – да реже излишъците, особено в бюрокрацията”, каза тогава Ренци. Когато навремето питат скулптора как сътворява Давид, той отговаря: “Просто махнах излишния мрамор”.

 

Според него например Колизеят се оценява на 91 млрд. евро, катедралата “Ил Дуомо” в Милано на 82 млрд., а римският фонтан “Ди Треви” на 78 млрд. Според този начин на оценяване брендът на дадена страна се разглежда по отношение на 6 макроизмерения и Италия е на почетната стълбичка в три от тях – туризъм, култура и хора.

Канова и Милявака обаче предпочитат да се концентрират върху друг метод, свързан с относителните цени. За да оценят шедьоврите на Микеланджело например, те тръгват от цената на най-скъпите творби на изкуството, продадени в света през последните 10 г. Сред тях са картини на Сезан, Пикасо, Климт, Уорхол и др.

При последната стъпка в изчисляването пък

вземат под внимание

цената на оригинална скица

на Микеланджело

Тя щрихира човек, покрит с мантия, и е продадена на търг от Sotheby's за 3,5 млн. евро през 2004 г. Двамата изследователи прилагат метода си и за шедьоври на Ботичели и Гуерчино – съответно с “Мистично Рождество” и с “Цар Давид”, стигайки до извода, че те биха стрували съответно 55 млн. и 6 млн. евро. Използвайки различни коефициенти за умножение, изследователите пресмятат и цената на “Давид” на Микеланджело, която може да бъде 2,1 млрд.евро според един от тях, но според друг – 35 млрд. евро.

И друг италиански учен – Федерико Етро от Венецианския университет “Ка Фоскари”, се занимава с пазара на изкуството от Ренесанса, питайки се колко биха стрували шедьоврите на Микеланджело. Използвайки статистически методи и база данни за десетки творци в периода между 1250 и 1550 г., Етро се опитва да определи цената на произведенията им.

Рафаело (на снимката автопортрет от флорентинската галерия “Уфици”) бил сред тримата топхудожници на Ренесанса. Другите били Микеланджело и Тициан.

 

Той стига до извода, че колкото и прозаично да звучи, и по онези времена

пазарът и златните монети

са били определящ фактор

за стойността и значимостта

на дадена творба

През всеки период обаче цената се определяла в зависимост от различни елементи. Така например през XVI в. много важни се оказвали големината на картината и броят пресъздадени обекти, тъй като това отразявало и по-големите усилия, положени от художника, а също и повечето разноски около реализирането на творбата.

Жизненият цикъл на художника също оказвал влияние върху цената – с увеличаване на опита на твореца произведението се оценявало по-високо. Отвъд прага от 48 г. обаче този ефект се занулявал.

И други два фактора се вземали под внимание – славата на художника, която се увеличавала с течение на времето, както и по-добрите умения, произлизащи от по-големия му опит. Крайният ефект обаче бил някаква смесица от пиковете на младежкия творчески гений при Рафаело или пък от гения при по-зрелите Микеланджело и Тициан.

За отбелязване е обаче, че при цената не играели роля местата, за които била предназначена творбата, т.е. дали тя била рисувана за по-важен или за по-незначителен град или център. Интересно е и друго – че през XVI в. например цените на картините се качили доста на пазара в сравнение с предишния век, след като били въведени нови техники на рисуването – от тези на Леонардо да Винчи до перспективата.

Етро изследва и рентабилността на творбите на художниците от Ренесанса,

вземайки като отправни точки

цената на житото и на

земеделските продукти

от онова време. Така той стига до извода, че да бъдеш Микеланджело в онези времена, не е било кой знае колко по-рентабилно от това да бъдеш например Нери ди Бичи, който е абсолютно анонимен днес за нас.

По онова време най-високо се котирали по принцип флорентинските художници. На общия пазар на изкуството обаче за топхудожници били смятани Микеланджело (Тоскана), Рафаело (Урбино, днешна област Марке) и Тициан (Венеция).

Всичките мигранти от „ничия земя“ са навлезли в Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256634_%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%E2%80%9C+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 Повече от 1500, предимно сирийски мигранти, блокирани в течение на дни в „ничията земя“ на границата между Гърция и Македония са проникнали в Македония тази вечер без опити от страна на полицията да ги спре, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Македонската полиция използва шокови гранати и палки през деня в опит да спре стотиците бежанци, опитващи се да пресекат стената от бодлива тел по границата на страната, но тази вечер македонските власти са позволили на мигрантите да преминат в държавата.

Спасители търсят млад мъж в района на вр. Белмекен в Рила

http://society.actualno.com/Spasiteli-tyrsjat-mlad-myj-v-rajona-na-vr-Belmeken-v-Rila-news_491413.html

Планинската спасителна служба (ПСС) към Българският червен кръст търси изгубен млад мъж в района на вр. Белмекен в Рила, информира "Фокус", позовавайки се на ПСС. Младият мъж се издирва от събота. В търсенето на туриста са взели участие и екипи на полицията, пожарната, както и доброволци. От Планинската спасителна служба съобщиха, че са лоши условията за туризъм в планините. От там уточниха обаче, че в планините в западната част на страната условията са по-добри, отколкото тези в планинит

Apple загуби 158 милиарда долара заради борсовите сътресения в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256633_Apple+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+158+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0

 Корпорацията Apple загуби 158 милиарда долара заради борсовите сътресения през последните дни в САЩ, пише в. "Ю Ес Ей Тудей", цитиран от агенция БГНЕС.

Така прогнозите, че общата капитализация на компанията може да надхвърли 1 трилион долара, се провалиха с гръм и трясък. Само вчера акциите на Епъл поевтиняха с 6%. Преди закриването на борсата снощи тяхната цена бе 106,02 долара за акция. До не толкова отдавна акциите на корпорацията се продаваха за 134,5 долара за акция. Така общият спад надхвърли 20%.

Капитализацията на Епъл сега се оценява на 618 милиарда долара. Предишните прогнози, според които корпорацията би могла да надхвърли 1 трилион долара, вече не са реалистични, отбелязва "Ю Ес Ей Тудей", като добавя, че има опасения за по-нататъшен спад.

Македония пусна 4000 имигранти

http://offnews.bg/news/n_1/n_549540.html

Около 4000 нелегални имигранти са пуснати да влязат на македонска територия, съобщи неправителствената организация "Легис", цитирана от БГНЕС.  На автогарата в Гевгелия пристигат частни автобуси, микробуси и джипове от цялата държава, с които хората масово поемат към северната граница в Табановце. "Досега около 1000 бежанци са транспортирани с автобуси и микробуси от частни превозвачи до Табановце. Цяла нощ ще пътуват до северната граница. Замина и последния влак, така че остава само автобусен транспорт. Бежанците са премръзнали и гладни, нашата хуманитарна помощ не достига до тях ", заяви вечерта пред местна телевизия Жасмин Реджепи от "Легис". Отново в събота вътрешният министър Митко Чавков е пристигнал в Гевгелия, съобщи на свой ред телевизия "Телма". Според него един от проблемите за сегашната ситуация е неконтролираното влизане на бежанците от Гърция. Чавков смята, че е необходима координация с гръцките полицейски структури. Той информира, че на граничния пункт "Богородица" се е провела среща с гръцки полицейски представители. Македонската страна е призова гръцките полицейски структури да предприемат съответните мерки, за да намалят прехвърлянето на имигрантите до македонската граница, чийто поток според Чавков е неконтролируем и не е съобразен с капацитета на Македония. Министърът очаква след срещата да започне нормализиране на положението.

Бил Гейтс не си прави списък със задачи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256632_%D0%91%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%B5%D0%B9%D1%82%D1%81+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B8

 Богаташите си подреждат по време ангажиментите, за да им стигне денят

Смятате ли, че милиардери като Бил Гейтс и Ричард Брансън си правят списъци с нещата, които трябва да свършат за деня, като пишат А1, А2, Б1, Б2, В1 и т.н.?

Оказва се, че никой от тях не използва подобна тактика, за да планира деня си. Списъкът със задачите по-скоро затруднява, вместо да улеснява ежедневието, установи проучване на сп. “Форбс”.

Журналистът Кевин Круз интервюирал в продължение на няколко години над 200 милиардери, олимпийци, предприемачи и именити студенти, завършили блестящо най-престижните американски университети. Изследването му било на тема организация и продуктивност. Круз молел събеседниците си да дадат съвет как най-добре човек може да организира времето си, за да постигне отлични резултати. Нито един от тях не споделил да си прави списък с “нещата, които трябва да направя”.

Три са големите проблеми, които създава този списък:

1. Не планира времето

Когато имаме дълъг списък със задачи, които трябва да свършим, обикновено гледаме да приключим с тези, които могат да бъдат отметнати за по няколко минути, като оставяме по-трудоемките несвършени. 41% от нещата, включени в подобни списъци, никога не се реализират, установи изследване на компанията iDoneThis

2. Не степенува

нещата

Подобен списък никога не прави разлика между спешните задачи и наистина важните за нас неща. А нашият импулс винаги е да свършим първо спешните, като по този начин отмятаме какви ли не дреболии. Например не сте ли закъснели доста, за да си направите поредната мамография или колоноскопия?

3. Засилва стреса

Списъкът усилва още повече стреса ви. В психологията този феномен е известен като Ефект на Зайгарник. Несвършените задачи засилват натрапчивите и неконтролируеми мисли. Затова не е учудващо, че се чувстваме толкова претоварени със задачи през деня, а през нощта не можем да заспим.

В своите проучвания Кевън Круз стигал непрекъснато до един и същи извод - ултрапродуктивните хора не работят по списък с ангажименти, а живеят и се съобразяват с календара си по дни и часове с най-важните задачи, който сами си съставят предварително.

Шанън Милър е спечелила 7 олимпийски медала в периода 1992 - 1996 г. с отбора на САЩ по гимнастика. Днес тя е доста ангажиран предприемач, а вече и автор на книгата “Не е въпросът да си перфектен”, пише сп. “Форбс”. По време на интервюто ѝ с Кевън Круз Шанън Милър разказва, че докато тренирала активно, трябвало да балансира много внимателно между времето за семейството, домашните задължения, следването, олимпийските тренировки, участието в различни публични мероприятия и какво ли още не, така че денят ѝ бил ангажиран изцяло. “Бях принудена да отсявам нещата според приоритетите си... И до днес продължавам да си правя план за деня, разграфен почти минута по минута”, споделя Шанън.

“Форбс” представя и Дейв Керпън, съосновател на 2 нови компании и успешен писател, посочен от “Ню Йорк таймс” в групата на най-добре продаваните. Той е и автор на бизнесблог. Ето какво споделя той: “Просто включвам всичко, което трябва, в програмата ми за деня. Това е. Всичко се планира ден по ден. 30 минути за социалните мрежи - в програмата. 45 минути за сортиране на имейлите - в програмата. Да разговарям с моя виртуален екип - в програмата... Ако не е в програмата ми за деня, няма да го свърша”, разказва той.

Има няколко ключови схващания как да организирате деня си с помощта на календар вместо по списък “Задачи за вършене”.

1. В календара си задайте време на

всяко събитие по 15 минути

Ако изпозвате Google Calendar или календар на Outlook, най-вероятно, като му зададете ново събитие, той автоматично ще го програмира за 30 или даже за 60 минути. Ултрапродуктивните хора обаче хабят само толкова време, колкото е необходимо за всяка задача. Така например изпълнителният директор на Yahoo Мариса Майер е известна с това, че провежда с колегите си срещи, кито продължават не повече от 5 минути. Ако сте програмирали поначало срещи за не повече от 15 минути, ще установите, че може да изпълните много повече задачи през деня.

2. Не действайте хаотично, а

ангажирайте

времето си първо

с важните неща

Не допускайте да пълните календара с всякакви срещи, които ви поискат. Първо трябва да изчистите кои са приоритетите в живота и кариерата ви и да запазите определено време в календара си всеки ден за тях. Това може например да включва по 2 часа всяка сутрин, в които да работите по стратегически план, поръчан от вашия шеф. Календарът ви обаче трябва да включва и блокове от време за физически упражнения, лични срещи и други важни неща, които са свързани с ценностите във вашия живот.

3. Направете

график по време за

всички ангажименти

Вместо да си проверявате имейла на всеки няколко минути, отделете време на 3 пъти през деня, за да го правите. Вместо да си записвате “Трябва да се обадя на сестра си” във вашия списък с неща за вършене, просто го заложете в календара си за деня. А още по-добре - определете си всеки следобед известен период от време, в който да може да връщате обаждания на различни хора.

Това, което е влязло в програмата ви за деня, ще бъде свършено действително, всичко останало са само пожелания, показва програмата на успелите предприемачи. Със сигурност така стресът ви ще бъде много по-малък. 

 

 

 

Четката за зъби и писането на книга - в различни програми

Ако все пак не сте привърженик на календарите, а предпочитате да си направите списък, тв продуцентката и известна авторка Паула Рицо дава важни съвети как да направите това успешно:

- Не смесвайте списъците

Направете си отделни списъци за различните сфери от живота. Така например, ако имате нужда от нова четка за зъби, запишете го в един списък, а пък ако искате да напишете книга - в друг.

- Слагайте списъка на определено място

Създайте си система и я спазвайте. Списъците ви вкъщи и в работата трябва да стоят винаги на едно и също място, за да ги откривате лесно и да няма хаос.

- Не правете безкрайни списъци

Не изброявайте прекалено много неща. Решете кое е важното за вас и сложете в списъка толкова неща, колкото смятата, че ще имате време да реализирате през деня.

- Освободете се от задачи, които не са ваши

Помислете кои неща или задачи могат да бъдат свършени успешно от някой друг. Така ще си освободите време за нещата, които са истински важни за вас.

- Редактирайте списъка

Ако подредбата на нещата в списъка ви притеснява по някакъв начин, преработете го, за да стане по-контретен. Определете задачите си само за следващия ден - час по час или пък проект по проект, като включите крайните срокове. Преценете коя техника е най-подходящата за вас. Важното е да се опитате и да си дадете поне 5 дни, преди да се откажете от тази система и да пробвате друга.

Къде ваканцува българският милионер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256631_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80

 В България има богати хора, които много държат да покажат, че са такива. И поради тази причина избират да прекарат лятната си ваканция, снимайки се как поливат себе си и околните с “Моет Шандон” на Ники Бийч в Сен Тропе. Има и други, още по-богати, които нямат никакво намерение да показват нищо на никого и предпочитат да играят плажен волейбол със себеподобни на частния карибски остров Мустик.
Тези хора не се щракат за спомен и
не се тагват, защото
нямат профили нито във
фейсбук, нито в инстаграм. Биха извикали специален фотограф да ги снима, и то единствено при положение, че Дейвид Фърниш се появи на плажа, за да поиграе волейбол с тях. Кой по дяволите беше Дейвид Фърниш? Може би не се сещате, но това е господинът, който летува в съседната вила. Съпругът на сър Елтън Джон. О, да! Звучи много гламурно, ами дайте да се снимаме с него тогава...
Как изглежда почивката на един български милионер? Със сигурност не би могло да се направи някаква, така да се каже, стандартизация. Защото стилът и класата невинаги идват заедно с парите. А и проблемът никога не е бил в парите, а в тяхното количество.
Да речем, че сте на борда на 50-метрова яхта “Бенети Платиниум” и плавате към остров Сейнт Бартс, където смятате да прекарате няколко дни в приятелска компания, за която сте осигурили апартаменти в шикарния хотел “Еден Рок”. За вечеря ви чака резервация в ресторанта на Яник Ноа. Денят е бил чудесен, а
залезът обещава да е
по-опияняващ и от
съдържанието на току-що
отворената бутилка от
избите на вдовицата Клико. Животът е прекрасен! До момента, в който не стигнете на кея в Густавия, където ви чака опустошително разочарование.
Животът вече не е толкова прекрасен, защото вашата “Бенети Платиниум”, гордостта и фундаментът на цялата ви социална реализация, трябва да премине, не, това не е точната дума, да се изшмули трябва покрай 160-метровия зашеметяващ “Еклипс” на Роман Аркадиевич Абрамович. Сякаш дребно членестоного се мота до тиранозавър рекс. Абе няма к'во да го увъртаме, направо се чувствате като една водна бълха. И това е
моментът, в който
милионерът разбира, че
отпускът му е безвъзвратно
и безапелационно съсипан
И си казва: “Да бяхме отишли на Крушавел. И там има руснаци, но поне не идват с яхтите си.”
Лошото на богатството е, че ако си решил да се пуйчиш с него, винаги ще се намери някой още по-голям пуяк, който да ти омачка оперението.
В интерес на истината почивка със стил и без излишно парадиране е нещо, към което все повече български милионери се стремят. Кои са любимите им места?
Светът е голям и забавление дебне отвсякъде, както би казал неокласикът. Все пак ето няколко локации, на които ако решите да отидете, е много вероятно да срещнете някой познат олигарх. Споменатият в началото остров Мустик има славата на труднодостъпно място. Нещо като клуб, в който, ако не познавате някого от собствениците на стотината вили, то поне е хубаво да познавате някого, който да познава друг, който да ги познава.
Истината е, че ако имате достатъчно средства, не е задължително да познавате никого, за да резервирате вила там. Е, зависи, разбира се, но
ако сте си поставили за цел
да изкарате една седмица
на остров Мустик и имате
100-200 хиляди долара, най-вероятно ще ви приемат. В някои случаи дори и за далеч по-малко.
Има хора, които държат на определени места и не е достатъчно просто да им намерят каквато и да било свободна къща на Мустик за 15-20 хил. долара седмично. Всички вили на острова са прекрасни, но са с различен дизайн и капацитет. Да речем, че сте компания от 10-ина души и ви предлагат вила “Хибискус” (около 17 хил. долара седмично), която е в тоскански стил. Вие обаче сте на Карибите и не желаете да живеете в подобна интернационална еклектика. Когато в началото на октомври отидете в истинската Тоскана, тогава ще живеете в оригинално тосканско имение, където гредите на тавана в сполнята са 200-годишни. По същата причина не искате и решената в японски стил вила “Шогун”. А и тя е прекалено голяма (9 спални).
Искате да отседнете точно в една определена вила на име “Джинджърбред”. Първо, защото е в типичния карибски стил, строена е през 1972 г. по проект на самия Оливър Месел - запазената марка на този остров. Освен това е на плажа, с хубав изглед е и гарантира пълно уединение, защото няма други вили наоколо. Има два басейна и петима души персонал. Далеч не е най-скъпата вила на Мустик. Струва приблизително около 30 хил. долара на седмица.
Проблемът е, че и други
богати хора я искат
Тогава вече не е важно само да разполагаш с достатъчно финансови средства, ами и да познаваш правилните хора. А още по-добре би било и въпросните правилни хора да те познават. Подобни условности и компликации биха могли много лесно
да изнервят един човек,
който смята, че си е
насмогнал на масрафа,
дето се вика. Затова на него лесно би му минала идеята да намери остров само за себе си и да не е нужно да се съобразява с прищевките на някой лунгур от Съсекс, далечен братовчед на британското кралско семейство или разни отрепки, другаруващи с Мик Джагър.
Добрата новина за нашият милионер е, че има такъв много подходящ за него остров. И той никак не е лош. Намира се в Индийския океан, до остров Занзибар, където вече са се намамили да ходят доста българи от среднолюдието.
Занзибар е чудесно място, зависи с какви нагласи отиваш, но по източния бряг на острова наистина зимуват доста хора, които нямат нищо общо с истинското богатство. Затова персони, държащи на комфорт и уединение, предпочитат да наемат малкия остров Мнемба в съседство. На него има десет луксозни колиби от палмово дърво и невероятно обслужване. Таксата за една нощувка е малко над 1400 евро на човек. Тоест при капацитет от не повече от 20 души,
целият остров излиза
към 30 хил. евро на вечер. Романтика, екзотика и поносим лукс. Наблизо са и Сейшелските острови. По-специално Северният остров и Фрегатата. По-надолу на милионерската карта е мозамбикският остров Бенгера.
Хора с претенции през годините неизменно са докладвали своите добри рекомендации за една тамошна вила на име “Азура”.
Моту Тане за някои може да има сходство на звуковите вибрации с механа в Пиринска Македония, но тези, които печелят достатъчно, знаят отлично за какво всъщност става въпрос. Това е поредният частен остров, този път във Френска Полинезия.
Максималният брой гости
е 20 души, а минималният
престой е 3 нощувки
Целият масраф излиза средно около 200 хил. долара.
Разбира се, може да отседнете и само двама, но в повечето случаи компаниите, които менажират острови за богати хора, са изчислили, че 20-ина човека е оптималната бройка. Две или три семейства, с децата и бавачките. Или пък двама мъже с жените им или любовниците и съответно техните няколко приятелки или познати.
Ако сте прекалили с компанията и сте поканили повече хора, примерно към две дузини, ще трябва да търсите компромисни варианти като остров Ескума. За 24 човека островът струва към 45 хил. долара на вечер.
Ако търсите лукс и уединение и не държите специално на това да се чувствате като генерал-губернатор на парче земя в топлите морета, има стотици други възможности.
Тайланд, Малдивите и Шри Ланка, Еквадор, Бразилия, Аржентина, Бахамите, Кения и Намибия... Това са все места, на които може да се намерят уютни възможности за ваканцуване, както би се изразил депутатът Хюсеин Хафъзов.
Вече не е достатъчно мястото да е луксозно и красиво. Трябва да има стил и история. Например отивате в Маракеш. Къде ще отседнете?
Опциите там са твърде много. Поне що се отнася до лукс. Има места, на които към плюсовете можем да прибавим и вероятността да срещнете Том Круз на верандата. Но въпреки това се наблюдава
един траен интерес
към легендата на
Маракеш - хотел “Мамуния”
Сигурно заради историческите наслагвания, чувството да седиш в канапето на Чърчил, а и вероятно заради последната дизайнерска реновация на комплекса.
Практиката обаче показва, че едно от нещата, които са най-определящи при избора на луксозно място за почивка, са кулинарните претенции.
Както казват едни хора, забогатели през последните години от зърнопроизводство: “Палми и море има насекъде, обаче дай да видим кво ше апнем.”
Дори това семпло изказване сочи какъв е трендът в туризма за богати. Гурме културата отдавна е превзела и този фронт. Не би могло и да е иначе. Като се има предвид, че храната е едно от основните забавления на тези така красиви, но скучновати места. Представете си, че сте на един от въпросните частни острови. Най-големите от тях се обикалят за половин ден. Ако се гмуркате, то на третия ден ще знаете поименно всички риби в рифа. Какво ви остава? Тривиалните плажуване, плуване, масаж и спа. На някои места може би езда или тенис. Каякинг, риболов, игра на бридж... Всичко това е чудесно, но в някакъв момент доскучава. Платили сте сто хиляди пари за това море, а дори няма да качите снимка във фейсбук... Не е живот това, но човек трябва да търпи и известни лишения.

Тодор Живков казал на фараона Иво Недялков: Или ще влезеш в Политбюро, или в затвора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256630_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%BB%D0%B

 Около 150 души бяхме на тази среща с Андрей Луканов, на която той произнесе прословутата реплика:  “Другари, назначаваме ви за милионери!”. Това каза в предаването "Миролюба Бенатова представя..." на Нова тв. известният като фараон номер 1 в България Иво Недялков. Имал предвид обаче, че от тях - избрани стопански кадри, се очаква да допринесат за развитието на икономиката. Срещата била в Българската индустриална и стопанска асоциация пред ноември 1989 г. На нея Луканов е огласил правителствено решение държавни банки да кредитират определени фирми.  

Иво Недялков стана известен с дружеството си "Ийст-уест интернешънъл", в което се стопиха парите на много дребни акционери и то бе обявено за пирамида, а Недялков за фараон.

Пред Миролюба Бенатова той разказа още, че прословутите "куфарчета", раздавани от пратията на верни хора, за да направят частен бизнес след демокрацията, всъщност са били виртуални. Раздавани били кредити. Лично Недялков получил 17 млн. кредит в онези времена. Пари, които сега се равняват на милиард и седемстотин хиляди, репликира го Бенатова.

Недялков разказа как се запознал с Тодор Живков през 1986 г. Тогава бил на 16 и активен комсомолски деятел. Живков говорил с него и казал: "Момче, ти или ще станеш член на Политбюро, или ще влезеш в затвора." И познал.

Бизнесменът обясни и как започнал работа в Държавна сигурност. След като говорил с американски дипломат за създаването на алтернативна на комсомола младежка организация, преценил че това ще е опасно за него и семейството му и сам отишъл в приемната на МВР. Назначили го в института за младежта и го взели в прословутото Шесто управление. Пишел доклади от командировките в чужбина и за срещите си с чужденци в България. Правел и контрабанда, благословена от държавата.

 
Кой е Иво Недялков                                                                                                           До 1989 г. Недялков работи за Кинтекс по линия на т.нар. „скрит транзит“ от името на турчина Фарук Бикрич - контрабандист на цигари и оръжие, покровителстван от Държавна сигурност. От 1990 г. е генерален директор на българско държавно външнотърговско дружество. Като собственик на няколко денонощни заведения в центъра на София, Недялков се запознава с Васил Илиев и други от българската организирана престъпност. Помага юридически и ги съветва да имат и легална форма на всяка дейност. През 1992 г. създава „Ист-уест интернешънъл“ - едно от първите акционерни дружества след 1989 г. Дружеството емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. Недялков притежава финансова къща, застрахователно дружество, строителна фирма, много заведения, софтуерна компания и издателство, учредява Българска сконтова банка. В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара. По това време той живее в Западна Европа. От началото на 1994 г. живее в Швейцария, но е предупреден да напусне страната. Арестуван е от Интерпол в Ница, прекарва 10 месеца в ареста, след което е екстрадиран, за да бъде съден и прекарва над година в български арест. Оправдан е през 2005 г. По негова жалба Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане.

 

След като се връща в България работи като консултант. Сред неговите клиенти са фирми и лица, между които и спрягани за контрабандисти на наркотици, оръжие и цигари. Двама бивши съдружници на Недялков са публично разстреляни на улицата - Димитър Дацов през 2000 г. (свързан с приватизацията на „Химко“ АД, Враца), и Константин Дишлиев (обявен от медиите за "финансиста на мафията") през 2005 г.

  Какво още каза той

Гледам с лека носталгия на това, което се случва в държавата, защото вече се е случвало и с мен. Това, което се случва с Цветан Василев е част от моето минало, каза Недялков. Сега той и съпругата му работели, изкарвали пари, които не били достатъчно.

В един момент осъзнах, че аз и хората като мен не може да имаме всичките пари на света, да купим всичките имоти на света и да спим с всички жени на света. Затова вече съветвам по-младите от мен да го карат по-спокойно, приключи откровенията си бизнесменът.         

Кой се уплаши от новия антикорупционен закон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256629_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B

 Работещо звено за борба с корупцията, пълна публичност на имуществото и интересите на всички лица на висши държавни длъжности, анонимни сигнали, от които да могат да последват щателни проверки, деклариране и разследване на всички имуществени обстоятелства на властимащите, дори и шофирането на чужди луксозни автомобили. Така звучат някои от разпоредбите в проектозакона, изработен от екипа на Меглена Кунева, за предотвратяване на корупцията по висшите етажи на властта.

Проектът има за цел да оптимизира звената за борба с корупцията, сливайки ги в едно, да свърже проверката на конфликт на интереси с проверката на имущество, да подсигури връзката и взаимодействието между институциите и да уреди реалното проследяване на всяко декларирано обстоятелство. Приемането му беше отложено няколко пъти преди парламентарната ваканция и в крайна сметка той не беше гласуван на първо четене.

Проектозаконът трябва да замести два действащи текста - закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, и закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

По действащото право в момента политиците на висши длъжности подават два вида декларации – една за имущество  (в Сметната палата) и друга за конфликт на интереси (в комисия или пред органа, назначаващ лицето). Готвените промени предвиждат двата вида декларации да се слеят в една - декларация за имущество и интереси - която да се състои от две части и да бъде проверявана от нов орган, наречен Бюро за предотвратяване на корупцията. Предвидено е новата институция да отговаря за проверките на декларираните обстоятелства, а също и за налагането и събирането на  съответните глоби при нарушения. Идеята е да се слеят в едно разследванията за имущество и конфликт на интереси, тъй като двете неща са взаимно свързани. Началникът на политическия кабинет на Меглена Кунева Мария Карабельова разясни пред "Капитал", че за изготвянето на проектозакона е била образувана работна група с членове от множество институции, а за негова основа са послужили подобни закони на държави от Централна и Източна Европа, например Румъния, Полша, Словения и др.  Проектозаконът е част от системата от антикорупционни мерки, планирани в Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията от април т.г. Те включват създаването на Националния съвет по антикорупционни политики и определянето на национален координатор по същия въпрос (постът се заема от Меглена Кунева). В стратегията е заложено още да се образува междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица на публични длъжности, а също и значително засилване на ролята и правомощията на инспекторатите, комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и институциите за предварителен контрол на обществените поръчки. Стратегията е приета въз основа на изисквания в доклади на Европейската комисия, препоръки на ГРЕКО и разпоредби на Конвенцията на ООН за борба с корупцията, в която има изрични членове за изграждането на специализирани звена и взаимодействието между националните органи.

Новата декларация  - пълна публичност
Проектозаконът предвижда публичен достъп до попълваните по него декларации, какъвто в момента е осигурен от сайта на Сметната палата относно имуществото на заемащите публични длъжности, но невинаги относно конфликта на интереси, защото без изрична разпоредба е оставено на преценката на отделните органи дали да публикуват целите декларации на служителите си или само информация, че са подадени. В проекта е предвидено новата декларация да се качва на сайта на Бюрото за предотвратяване на корупцията. Освен това се планира да отпадне досега съществуващото "уведомление", с което високопоставените чиновници съобщаваха, че няма промяна в имущественото им състояние. Така всички лица на публични постове да са задължени да подават нова декларация всяка година. Например лидерът на АБВ Георги Първанов е подавал за последно декларация през 2012 г., в следващите две години не е бил в обхвата на закона за публичност на имуществото, а за 2015 г. е подал само уведомление. Затова последните данни за имотното му състояние са отпреди три години. Освен това декларациите ще преминават през дигитализирана система, която да сверява подадените в различни години данни автоматично. Ако се засече несъответствие, това ще е "случай на риск" според дефиницията на закона и ще има основание за пълна проверка на имуществото на лицето.

Идеята за вида на декларацията е тя да е максимално опростена и ясна, за да не се получават разминавания като тези с декларирането на кредити, които едни посочват с цялата получена сума, а други с непогасената част (в новата декларация се предвижда да се попълва винаги остатъкът от сумата, за да се следи как се погасява задължението). От политическия кабинет на Меглена Кунева допълват, че планират обучения сред задължените да декларират, защото в процеса на обсъждане на проектозакона станало ясно, че част от народните представители и в момента не знаят какво се попълва в декларациите.  
    
Новият орган
Основната промяна, която предвижда новият законопроект, е създаването на Бюро за предотвратяване на корупцията, което да замести Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), звеното в Сметната палата, което отговаря за имуществените декларации, и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). В сравнение с предишните институции новият орган е организиран на съвсем различен принцип. БОРКОР е предимно анализиращ орган, нямащ функционираща връзка с други държавни институции, нито действителни правомощия. КПУКИ е петчленна комисия, назначавана от три различни места – Народното събрание, президента и Министерския съвет. За новия орган се предвижда да има значително засилени правомощия и да извършва задълбочени проверки, а също и да бъде свързан по адекватен начин с другите институции. Друг опит да се гарантира почтеността на служителите в звеното е уреденият в проектозакона външен одит. Директорът на бюрото от своя страна е длъжен да предоставя публични отчети на всеки три месеца и годишен отчет.

За ръководители на новото звено са посочени директор и заместник-директор, предлагани от МС и назначавани от президента. Според Карабельова това решение също е било критикувано в Народното събрание, но по нейно мнение събитията покрай КПУКИ и нейния бивш шеф Филип Златанов в последната година са показателни, че сегашният модел не гарантира безпристрастно избиране на ръководители на подобна институция, а предложеният вариант за назначаване все пак включва два висши органа – президента и Министерския съвет. Чрез поставянето на единичен ръководител начело вносителите на текста целят някой да поема лична отговорност за резултатите на органа.

Желаещите да заемат постовете директор и заместник-директор на бюрото трябва да отговарят на завишени изисквания по отношение на образование и трудов стаж (минимум 5 години на ръководен пост). Освен подразбиращите се условия за чисто съдебно минало и необвързаност с юридически лица в проектозакона е заложено и допълнително изискване за необвързаност с политически партии – кандидатите трябва не само да не са, но и да не са били членове на такива минимум година преди назначението им. Предвижда се бъдещите директори да преминават проверка за почтеност, която задължително да включва най-малко проверка на деклариращите се по закон обстоятелства. Длъжностите са мандатни подобно на КПУКИ – максимум 2 мандата по 5 години. Друго нововъведение е органът да се подпомага от служители, наречени инспектори. Карабельова обяснява, че заради закона за администрацията нямат право да разширят щаба на бюрото повече от съществуващите 94 работни места в сега действащите три институции, които то ще замести, но смята, че тази бройка е напълно достатъчна за доброто функциониране на новия орган. Бюджетът на бюрото се формулира на същия принцип от сумарния бюджет на нарочените за премахване институции – 4 милиона.

Инспекторите към бюрото също ще бъдат подлагани на проверки за почтеност. Служителите от трите институции, които бюрото ще замести, ще трябва също да преминат проверката и ще бъдат освободени, ако не успеят. Специални мерки са предвидени за случайното разпределение на производствата между докладчиците и задължително двама служители работят по всяко производство.

Деклариране на имущество
Към декларирането на кредити и задължения проектозаконът добавя изрично описване на кредитни карти с лимит над 5000 лв. В сегашния закон съществува дупка, която позволява формално те да не бъдат декларирани, стига да не са използвани и да няма реални задължения по тях. Например кредитната карта от КТБ на Ахмед Доган с лимит 78 хил. евро, както и картите на Емел Етем с лимит  на едната от 35 хил. долара, а на другата - 48 хил. евро, за които "Капитал" писа през август миналата година, според готвените промени ще трябва да бъдат декларирани независимо дали са използвани или не. По проектозакона се декларират също и обучения и пътувания извън страната за над 500 лв. Още едно въведение е декларирането на използвано от лицето или човек, с когото е в брак или живее на съпружески начала, чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над 5000 лв. Целта е да се избегнат оправданията тип "тази кола е на мой приятел и само ми я даде да я ползвам". "Нека се види кой е този приятел или познат и наистина ли притежава това имущество", казва Карабельова. Доста неодобряван от депутатите текст е този за декларирането на така наречените подаръци над 500 лв. от трети лица към хора на публични държавни длъжности. Разпоредбата обаче съществува и в сега действащия закон за публичност на имуществото.
Друго от по-съществените нововъведения е задължението да се декларират имуществото и доходите на лицата, с които заемащите публични държавни постове живеят във фактическо съжителство. В момента такова изискване има само за законните съпруги и съпрузи и непълнолетните деца. Проблемът с тази част от проектозакона е, че това кой с кого живее и на какви начала е информация, трудна за установяване. От политическия кабинет на Меглена Кунева коментират, че новото звено за борба с корупцията евентуално би използвало информация от ДАНС и МВР, но най-вероятно за точно този тип сведения би разчитало на сигнали и публикации в медиите. Колкото до навлизането в личното пространство на лицата, длъжни да декларират, коментарът на Карабельова е красноречив: "Каквото важи за обикновения човек, не важи за министър."
В частта за интересите в новата декларация няма да има промяна – както и в момента, в нея ще се включват данни за свързани лица и сключени договори в същата сфера, в която е назначено лицето, както и информация за участието му в юридически лица към датата на назначаването му и 1 година преди това.

Кой пред кого декларира
 В мотивите на проектозакона е посочено като цел да се разшири кръгът от лица, задължени по закон да подават информация за имущество и интереси. Ако проектозаконът против корупцията бъде приет, да декларират имущество и конфликт на интереси ще бъдат задължени и лицата, управляващи средства от ЕС, главните архитекти на общини и райони, ръководителите на инспекторати, шефовете на болници, получаващи средства от НЗОК, разпореждащите се с обществени поръчки и дори ректорите на висши училища и директора на БАН. Задължени по проектозакона са и лицата, които допреди по-малко от година са заемали публични постове, за да може да се следи дали няма да се появят аномалии във финансите им след напускане на държавната длъжност. В същото време значително се стеснява кръгът на лица, които ще бъдат проверявани на централно ниво -  от  100 000, за които в момента КПУКИ извършва проверки, те ще станат между 10 000 и 15 000, т.е. единствено лица по високите етажи на властта. Според Карабельова 60-70% от решенията на КПУКИ са постановени за случаи, засягащи ниски нива, а до висшите органи въобще не се стига, заради което е и необходима промяната. Останалите лица до 100 000 ще продължат да бъдат проверявани, но от инспекторатите. Карабельова смята, че тези звена могат да поемат натоварването и имат нужния капацитет, а дори и нужната квалификация. Декларациите, подавани и проверявани по този ред, няма да бъдат публично достояние, защото изброените лица заемат по-ниски постове и евентуална публичност на декларираното би могла да доведе до опасност за тях и имуществото им.

Суперсилите на новото звено
Един от най-революционните текстове в проектозакона дава възможност при установяване на конфликт на интереси лицето да бъде отстранено директно от поста си само на това основание. Опитите да се създаде орган с по-силно влияние от досегашните е изразен и в санкции за непредоставяне на информация на бюрото и неявяване пред него, освен това то може да иска разкриване на банкова тайна. Проектозаконът е изграден с идеята новото звено да работи във взаимовръзка с други органи и при установяване на нарушение да сезира НАП, ДАНС, прокуратурата и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Едно от най-съществените правомощия на бюрото е проверката на имущественото състояние на лице на висша държавна длъжност, която започва при четири варианта: при установено несъответствие от и над 10 000 лв., идентифициран случай на риск, установен с влязло в сила решение за конфликт на интереси или при получен сигнал или публикация в медиа. Предвижда се тя да включва искане на информация от свързани лица, експертизи и други методи за извършване на пълно разследване. Първият вариант, при който се извършва проверката, несъответствието се установява след сверяване на декларираното с фактическите обстоятелства, а за случая на риск вече беше споменато, че  ще се открива от дигитализирана система. Последният вариант е едно от най-коментираните нововъведения в проектозакона. Според противниците на промените възможността за подаване на анонимни сигнали и сезиране от медиите би могла лесно да бъдат използвана по неправомерни начини. Карабельова коментира, че според предложената уредба е задължение на директора на бюрото да подготви ясни критерии за това какви данни трябва да съдържа медийната публикация или анонимният сигнал, за да се започне разследване. Тя уверява, че са създадени достатъчно механизми за предотвратяване на проверки по фалшива информация.

Кой как ще бъде наказван
Що се отнася до санкциите за нарушения по проектозакона, минимумът на глобите е свален, а максимумът увеличен, като целта е да има по-голяма диференциация в различните случаи. Спорове буди разпоредба на проектозакона, според която, ако лице не декларира или невярно декларира обстоятелство, му се налага глоба от 300 до 3000 лв. Тъй като това деяние е престъпление по Наказателния кодекс, то следва да бъде разследвано от прокуратурата и наказвано по съдебен ред. Карабельова обяснява присъствието на разпоредбата с това, че твърде малко производства се образуват по обвинения в недеклариране или деклариране на неверни обстоятелства, затова подобни постъпки остават безнаказани. Ако проектозаконът бъде приет, първо ще се налага глоба по него, а след това, ако се стигне до дело и осъдителна присъда, административнонаказателната глоба ще бъде отменяна за сметка на наказанието по Наказателния кодекс до три години затвор или глоба от 100 до 300 лв., макар че може да се стигне до парадокса административната глоба да е по-голяма от наказанието.

Въпреки че не съдържа особено радикални нововъведения, проектозаконът на Меглена Кунева все пак представя доста нови идеи и разрешения и част от текстовете вероятно ще се окажат проблемни за широк кръг от заемащите публични постове.

"Отказът да се подкрепи такъв закон е липса на желание нещо да се промени", заявява тя.

По-малко, по-кратко, по-рядко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256628_%D0%9F%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%2C+%D0%BF%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%2C+%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%BE

 Вероятно по чиста случайност точно в деня, когато се навършиха 70 години от публикуването на "Животинската ферма", членът на британския кабинет Матю Хенкок прибегна до оруелски език, за да обори обвиненията, че планът на правителството да праща млади безработни в лагери прилича на заточение. "Ние не наказваме никого, защото никой, който върши нещата както трябва и играе по правилата, няма да загуби социалните си помощи", каза Хенкок в предаването Today на радио ВВС 4. "Всъщност става дума за повече подкрепа към младите хора."

Цялото това обяснение беше за плана на правителството да праща безработни на възраст между 18 и 21 години в интензивна програма за първите три седмици, след като се регистрират в бюрата по труда. В своеобразния лагер младежите ще преминават курс, в който се учат как да кандидатстват за съответните позиции и ще симулират интервюта с бъдещи работодатели. Това ще става под непрекъснатия надзор на обучители. Обявените на 17 август нови правила влизат в сила от април 2017 г. и са част от по-мащабна програма, оповестена от премиера Дейвид Камерън още преди изборите. Тя ще задължава също така младите безработни да трупат трудов стаж като доброволци, както и активно да търсят работа, ако не искат да изгубят правото си на социални помощи.

Докато опонентите му говорят за тоталитарни мерки, Камерън отвръща, че се бори с безработицата. Независимо от аргументите и двете позиции всъщност касаят един и същ проблем. Икономическа криза трайно промени начина, по който европейците изкарват прехраната си.

Изгубено поколение
Днес 52.4% от трудещите се на възраст между 15 и 24 години в 19-те страни от еврозоната работят на краткосрочни трудови договори. Във Франция две трети от 20-те милиона трудови договора, които се подписват годишно, са с продължителност един месец или по-малко. В Испания седем от всеки десет работещи младежи са при подобни условия, а средната продължителност на договорите там е 52 дни. В същото време 22% от домакинствата, които се издържат от такъв тип работа, живеят под прага на бедността, сочи проучване на ОИСР в 34-те страни членки на организацията. За тези, които разчитат на постоянна работа, съответният процент е три. Политическите опоненти на Камерън и техните съидейници от цяла Европа говорят за прекариат, или състояние на пълна икономическа и социална несигурност и нестабилност, по аналогия с термина пролетариат, белязал XIX в.

"Сега европейските държавници трябва внимателно, но бързо да намерят правилните политики, за да не се превърнат тези хора в изгубено поколение по подобие на японските им връстници, излезли на трудовия пазар след началото на кризата там през 90-те", синтезира проблема пред "Капитал" Франческо Сарачено от парижкия институт L’Observatoire français des conjonctures économiques (OFCE). За анализатора е очевидно: "Всички страни в еврозоната се нуждаят от гъвкав пазар на труда, защото не могат да девалвират валутата си, когато продуктите им станат неконкурентни." След като не могат да постъпят като Китай или Турция например, те трябва да поемат по трънливия път на "поевтиняване" на производствените разходи. Това обаче не бива да превръща милиони млади европейци в нашето изгубено поколение, подчертава Сарачено.

"Изгубеното поколение" печели по-малко от предишните и харчи по-малко. В някои европейски страни то не може да си позволи дори да пазарува на вноски от магазините на IKEA, които иначе са синоним на достъпно качество, продължава Сарачено. Работещите на непостоянни договори нерядко нямат достъп до банков кредит.

"Една икономика не може да функционира върху гърба на ята от младежи, които са принудени да трупат по четири-пет срочни договора, преди да получат постоянна работа. Човек не може да наеме апартамент или да вземе заем, ако няма постоянна работа", допълва пред Financial Times Жан-Ерве Лорензи, икономист във френския институт Le Cercle des économistes. Освен това работодателите обикновено не инвестират в усъвършенстването и допълнителното образование на служители, които така или иначе скоро ще освободят. Всичко това има потенциала да превърне идващото поколение в недоволни граждани, лоши потребители и слабо продуктивни служители.

Последният доклад World Employment and Social Outlook 2015 Международната организация на труда (МОТ) потвърждава нарастването на временната заетост в глобален план, особено сред младите жени. И макар за някои работещи тази гъвкавост да е добре дошла, често тя се дължи на липса на избор. "В някои случаи нестандартните форми на работа може да помогнат на хората да влязат на трудовия пазар. Но тази тенденция е и отражение на широко разпространената несигурност, която засяга много от работещите в целия свят", посочва генералният директор на МОТ Ги Райдър, цитиран от в. Guardian. Докладът констатира още, че във Франция, Италия, Япония, Испания и като цяло в ЕС "увеличаването на временната заетост се случва паралелно със загубата на позиции, предлагащи пълен работен ден - и това в някои случаи води до обща загуба на работни места през този период... Голяма част от нарастването на временната заетост не се случва по желание".


Трамплин или капан

"Прекомерното използване на краткосрочни договори поначало не облагодетелства никого - със сигурност не е добре за работещите, както и за компаниите и на всичко отгоре не е правилният начин да се насърчават иновациите и икономическият ръст", коментира пред в. Financial Times Стефано Скарпета, директор в ОИСР по въпросите на трудовата заетост. Подобно на други експерти обаче и той не смята, че краят на времето, когато хората имаха една професия в целия си живот, е плашещ.

Новият свят на труда предоставя и нови възможности. Така например McKinsey Global Institute, част от едноименната глобална консултантска компания, пресмята, че "онлайн платформите за таланти", както тя нарича компании като Uber и Airbnb или сайтове като Monster.com, ще допринасят с 2% към глобалната икономика към 2025 г. и ще създават заетост, равна на 72 млн. служители на пълно работно време.

Същевременно онези хора, които нямат по-ценни умения или специфични възможности за алтернативни форми на труд, ще могат да използват нископлатената си работа, за да трупат човешки капитал или поне да спрат загубата му вследствие на продължителна безработица, заключават в труда си от 2010 г. под заглавие "Нископлатената работа - трамплин или капан на бедността" изследователите от Берлинския свободен университет Андреас Кнабе и Александер Плум.

"Ако това натрупване доведе до покачване на производителността, и следователно - до стойността на такъв човек на трудовия пазар, това увеличава шансовете му да се изкачва по стълбицата на заплащането", твърдят авторите на изследването. То се базира на германския пример с реформите на трудовия пазар, въведени през 2003 г. в отговор на кризата в страната. Емблематична за тези реформи е институцията на миниработата, или почасовата работа. Възможността работодатели да наемат бързо и евтино студенти, безработни или пенсионери бе толкова успешна, че моделът започна да се изнася и другаде в Европа.

Само че, "както много други неща в ЕС и тук основният проблем е, че не само нямаме единен подход, но не може и да има сляпо копиране на мерки и политики", казва Сарачено. " Образно казано, ако едно лекарство в Германия лекува настинка, във Франция може да предизвика грип."

Това важи с особена сила за хроничния проблем със заетостта във Франция, Испания и Италия. Тези страни разчитат от поне 20 години на временните договори. Това прокопава пропаст между по-възрастното поколение, защитавано от солидни социални привилегии, и работниците на прекариата, които впрочем бяха и първите уволнени след началото на кризата през 2008 г. Именно за тях има опасност перманентните краткосрочни договори да се превърнат в капан на бедността, ако няма политики, които да противодействат на това.

"В Испания прекариатът не е от сега", разказва пред "Капитал" 42-годишният Феран Муньос. Геологът работи над 15 години като изследовател в Университета на Валенсия, но както в началото, така и сега няма постоянен трудов договор. "Надпреварваме се като олимпийци, почти в духа на Пиер дьо Кубертен", шегува се той. За разлика от девиза на съвременното олимпийски движение "По-бързо, по-високо, по-силно" Муньос печели "по-малко отпреди, договорите имат все по-кратки срокове и се появяват все по-рядко". Приликата между олимпиадите и испанския трудов пазар той вижда "в горчивия принцип, че е важно участието, а не резултатът".

Думите му намират отражение в статистиката. Въпреки че за Испания този юли бе месецът с най-голяма трудова заетост от 1998 г. насам, от всички 1.8 млн. подписани нови договори за периода едва 6.9% са с неограничен срок. В същото време почти всеки четвърти договор в страната е бил с продължителност една седмица или по-малко. И ако преди краткосрочният труд е засягал предимно работещи в земеделието и туризма, днес е повсеместно явление. Така например миналата година 174 000 учители в страната бяха уволнени между май и август само за да се върнат на старите си работни места в началото на новата учебна година.
Добро начало

"Работещите бедняци са реалност в Испания в момента", казва пред в. Financial Times Марсел Янсен, професор по икономика в Мадридския автономен университет. Основният проблем според него е, че компаниите и работодателите прехвърлят своите рискове върху служителите си и върху държавата. "Сега има култура на несигурност в съзнанието на работниците - те просто вече свикнаха с нея."

Затова пред европейските държавници и особено тези в южните страни предстоят "трудни решения", коментира Сарачено. За него основният проблем в държавите от южния пояс е тази двойствена система между по-възрастното поколение работници, бетонирани на своите места, и следващите, които не се радват на особени привилегии. В кризата той вижда чудесна възможност да се проведат отдавна необходимите реформи, които да либерализират трудовия пазар в тези страни и така да дадат повече шанс на младите.

Като пример той посочва наскоро прокараната от правителството на Матео Ренци трудова реформа. Тя насърчава фирмите да наемат на безсрочен трудов договор свои служители, които досега са работели на краткосрочен такъв. Само за първата половина на годината бяха преобразувани 332 000 трудови договора, което е с 30.6% повече от първата половина на 2014 г. "За да знаем дали това ще има ефект върху пазара на труда, трябва да минат поне три години", казва Сарачено, но допълва, че е "едно добро начало".

Южните страни могат да почерпят вдъхновение и от Холандия, Швеция или Германия, чиито политици по време на кризата съумяха да либерализират трудовите си пазари, но направиха така, че работодателите да запазят служителите си, като намалят работното им време, вместо да ги уволняват.

Цената за това, поне в Германия, не беше ниска. "Общият ефект от тези реформи се заключаваше в следните три неща: замразяване на доходите, диференциация на заплащането и огромна гъвкавост в работното време", посочва пред в. Financial Times главният икономист на Commerzbank Йорг Крьомер. Последвалият дебат за увеличаващата се ножица между бедните и богатите доведе по-рано тази година до въвеждане на минимално почасово възнаграждение от 8.5 евро.

Други страни избраха подход, който макар и ефективен, кара идеите на Дейвид Камерън да звучат като прекалено либерални. Унгария например промени законодателството си и сега безработните получават помощи един месец, след което са длъжни да се включат в социалните програми за временна заетост. Там те получават по-малко от минималната заплата, но повече от помощите. В тези схеми работят 260 000 души, а изчисленията са, че през 2018 г. така ще се трудят 360 000, равни на 9% от работоспособното население. Става дума предимно за нискоквалифицирани работници, идващи основно от ромското малцинство, изтъкват не без гордост управляващите в Будапеща. Критиците на премиера Виктор Орбан обаче смятат, че страната се възползва от евтина работна ръка, за да изпълнява иначе скъпи обществени проекти, включително противоречивата стена по границата със Сърбия, която да спре бежанския поток.

Вероятно също по чиста случайност Сарачено прибягва до друг представител на антиутопията, за да обобщи пред "Капитал" ситуацията. "Добре дошли в прекрасния нов свят на труда", казва икономистът.

Най-богатите загубиха 180 млрд. за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=299350

400-те най-богати хора на Земята загубиха за седмица общо 182 милиарда долара заради срива на световните борси. Това показват данните на агенция Блумбърг, цитирани от Интерфакс. Това е най-лошият резултат от септември 2014-а, когато Блумбърг започна да следи динамиката на парите на милиардерите.

Пътна обстановка в страната - 23 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299343

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София и Пазарджик, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: - път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив; - път І-8 София-Пловдив от п.

Грешки на растежа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256627_%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B0

 Когато преди четири години ГЕРБ застанаха зад кандидатурите на действащи кметове със спорна репутация като Кирил Йорданов във Варна, Панайот Рейзи в Созопол, Георги Георгиев в Ботевград и Йордан Лечков в Сливен, вероятно са си давали сметка, че в един момент това може да се обърне срещу тях. Днес една част от тях вече са затворена страница за партията на Бойко Борисов, а други ще излязат на предстоящите местни избори в края на октомври срещу... кандидати на ГЕРБ. Причините през 2011 г. ГЕРБ да заложи на компрометирани лица за кметове бяха две. Едната беше, че тогава формацията на Борисов беше по средата на първия си управленски мандат и на партията й беше необходимо добро представяне на местните избори, за да покаже, че присъствието й във властта не носи негативи за формацията.

Другата причина ГЕРБ да заложи на стратегията за подкрепа на окопали се в местната власт с по няколко мандата кметове беше, че само така можеше да превземе крепостите им и да инкасира победа в тези населени места. Повечето от тях са овладели ключови лостове за получаване на властта като контрола върху големи групи хора чрез назначения в общинската администрация или договорки с неформалните лидери на малцинствените гета.

Сега обаче ситуацията се промени. Голяма част от местните феодали са силно компрометирани от дългогодишното си управление и тежестта на скандалите, която носят със себе си, може да попречи на ГЕРБ. Управляващите вече нямат желание да пазят гърбовете на провалените градоначалници и сделките на няколко места са развалени. Това обаче няма да спре някои от дългогодишните кметове да участват отново в изборите, този път като противници на ГЕРБ.

Като бумеранг

Проблемите на тактиката да се подкрепят местните феодали се видя още на предишния вот при някои градове като Сливен, където властта отиде у БСП. Тогава издигнатият от ГЕРБ за трети мандат бивш кмет на Сливен Йордан Лечков загуби изборите след пълния крах на осемгодишното му управление на града, съмненията за корупция и делата, които бяха заведени срещу него от прокуратурата, но стана общински съветник от партията на Борисов. На подкрепения от ГЕРБ пък дългогодишен кмет на Варна Кирил Йорданов се наложи скоро след изборите да подаде оставка след масовите протести на граждани срещу управлението му. В края на третия мандат на кмета на Ботевград Георги Георгиев излезе доклад на Сметната палата за драстични нарушения при възлагането на обществени поръчки и съмнения за конфликт на интереси с фирми на членове на семейството му на издигнатия през 2011 г. кмет на Ботевград Георги Георгиев. Синът му, който беше два мандата депутат от ГЕРБ, напусна партията след скандал в края на предишния парламент. В края на юни Георгиев беше заведен принудително от полицията в Софийската окръжна прокуратура за разпит по проверка за длъжностни престъпления, а впоследствие беше поискано и отстраняването му от длъжност. След всичко това Георгиев нямаше как да бъде отново кандидат за кмет на ГЕРБ и дори беше изключен от партията.

Срещу другия скандален кмет по морето, издигнат от ГЕРБ на предишните избори – Панайот Рейзи, неотдавна имаше протести заради решението му да ограничи достъпа до част от дивите плажове около Созопол. От ГЕРБ все още не са обявили официално подкрепата си за Рейзи, който е и лидер на местната им партийна структура, но неофициално от централата на формацията твърдят, че най-вероятно той ще е отново техният кандидат за кмет. В останалите два случая обаче – Сливен и Ботевград, ГЕРБ ще издигне за тези местни избори други кандидати, които обаче ще се изправят срещу бившите кандидати на ГЕРБ.

Интрига в най-голямата управляваща партия има и в Пловдив. Във втория по големина град в кметската надпревара ще се включи бившият областен управител и бивш депутат от ГЕРБ Здравко Димитров срещу доскорошния му съпартиец и настоящ кмет на града Иван Тотев.

Лечков с цензурата и Яне 

След като на няколко пъти бившият кмет на Сливен Йордан Лечков обявяваше, че има намерение да се включи отново в кметската надпревара, а в средата на юни регистрира движение "Обединени региони", тази седмица бившият футболист обяви официално, че ще участва в кметската надпревара. "Всеки допуска грешки. Бях независим, но си дадох авторитета на една партия, която сега управлява, като очаквах това да се върне като помощ за града. Не се получи, загубих и много в личен план", каза Лечков. За тези избори обаче той "ще даде авторитета си" на други две формации. Първо, в началото на седмицата лидерът на РЗС Яне Янев каза за Лечков, че е като "Сините камъни" за Сливен и дори отстрани местния си лидер Кирил Кирчев заради несъгласието му с решението РЗС да го подкрепи за кметския вот. Подкрепата за Лечков е поредната метаморфоза на Яне Янев, който по време на първото управление на Бойко Борисов "щеше да го уволнява". След това РЗС на два пъти подкрепи ГЕРБ на парламентарните избори, а след последния вот Янев акостира в МС като съветник на Борисов по проблемите на корупцията.

В сряда на специална пресконференция в града подкрепата си за Лечков обяви и лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. Така бившият кмет на ГЕРБ ще се изправи в кметската битка за Сливен през октомври с номинирания от фармацията на Борисов кандидат Стефан Радев, близък до министъра на земеделието Десислава Танева. Отношенията между ГЕРБ и Лечков се обтегнаха след загубата на предишните местни избори и макар че той беше водач на листата на ГЕРБ за общински съветници и влезе в общинския съвет от формацията на Борисов, през последните четири години на практика беше опозиция на партията. Политици от местните партийни централи прогнозират обаче, че Лечков едва ли ще се намеси сериозно в играта за кмет, най-малко поради факта, че жителите на Сливен все още помнят в какво състояние той остави града след двата си мандата управление. Освен това все още не е забравена и съдебната сага с поредицата от дела срещу него, въпреки че по тях той беше оправдан.

През 2010 и 2011 г. в качеството му на кмет срещу Лечков бяха образувани общо 6 дела пред Сливенския окръжен съд. Едно от тях за подкуп, а останалите - за престъпления по служба с цел облага. По 5 от тях всички съдии си направиха отвод, а по шестото - за злоупотреба със служебно положение в полза на дружеството "Топстрой декор" ООД, Лечков беше оправдан.
За последните 5 години пред Върховния касационен съд бяха образувани общо 9 производства, свързани с Лечков. Две от тях са по предложения на главния прокурор за възобновяване делата за сключването на неизгодна сделка за ремонта на дом за стари хора и на детска градина в Сливен, както и за злоупотреба със служебно положение в полза на "Топстрой декор" ООД. И двете предложения са отхвърлени. По четири от делата ВКС е потвърдил оправдателната присъда на предишната инстанция - за водопровода в Сливен, за добива на инертни материали, за подкуп и за клевета. Лечков е осъден на втора инстанция на две години и половина условно единствено по обвинения за отдаване под наем на общински имот, с което е ощетил община Сливен с 671 хил. лв., от Апелативен съд - Бургас. ВКС обаче на два пъти отменя решението и го връща на второинстанционния съд. В крайна сметка съдът в Бургас оправда Лечков, а решението беше потвърдено и от ВКС.

Не се очаква и да има разцепление на местната структура на ГЕРБ в Сливен заради участието на Лечков в кметската надпревара. Засега на негова страна са двама от общинските съветници на ГЕРБ. Това са настоящият председател на общинския съвет Мария Григорова и един от собствениците на текстилната фабрика "Декотекс" и общински съветник Васил Йовчев. Двамата са и в управителния съвет на сдружението, с чието име Лечков ще се яви на кметските избори.

Подкрепата на ББЦ и РЗС няма да помогне особено на Лечков. Партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков се разпадна след парламентарните избори. В същото състояние е и формацията на Яне Янев. Според местни политици битката за кмет на Сливен ще е основно между кандидата на ГЕРБ Стефан Радев и сегашния кмет от БСП Кольо Милев.




Ще има ли край "ерата Георгиев"

За разлика от Сливен обаче битката за кметското място в Ботевград е неясна. След изключването на Георги Георгиев от ГЕРБ местната структура на формацията на Борисов в града е на практика разцепена, защото заедно с него заявления за напускане на партията подадоха още единадесет общински съветници и членове на ГЕРБ. Засега е сигурно, че Георги Георгиев ще се кандидатира за четвърти мандат. Очаква се следващата седмица кандидатурата му да бъде официално обявена. Зад него ще застанат отцепниците от партията на Николай Бареков около депутата Светлин Танчев, които неотдавна създадоха гражданското движение "Бъдеще и развитие за България". За местните избори те ще се регистрират като Народен съюз заедно със Земеделския народен съюз на депутата Румен Йончев. В четвъртък от централата на ГЕРБ разпространиха имената на кандидатите на формацията за кметове във всички общини в Софийска област без номинацията за кмет на Ботевград. Пред "Капитал" областният координатор и депутат Галя Георгиева уточни, че името на кандидата за кмет ще бъде обявено в началото на следващата седмица, защото трябвало да се уточнят някои детайли.

Кой спъва Тотев

Конфликтът между между кмета на Пловдив Иван Тотев и бившия областен управител и бивш депутат на ГЕРБ Здравко Димитров е от години, но досега от ръководството на ГЕРБ някак успяваха да балансират отношенията. В края на юни обаче Димитров изненадващо подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. Като мотив за решението си тогава той посочи спускането на кандидати за кметове в областта и кадруване на водача на листата на ГЕРБ за Пловдивска област и депутат Методи Андреев. Месец по-късно обаче стана ясно, че Димитров ще се кандидатира за кмет на Пловдив. Ден след като беше обявен инициативният комитет, който ще го издигне за кмет, той беше изключен от парламентарната група на ГЕРБ и от партията. Засега все още не е ясно дали зад него ще застане някоя политическа формация. Неофициално се твърди, че Димитров може да получи подкрепа от Реформаторския блок, но официално решение за това все още няма. За кметската номинация в Пловдив реформаторите са разделени, като една част от партиите настояват да бъде подкрепен депутатът от Патриотичния фронт и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов, а другата част са склонни да застанат зад Димитров. На този етап е трудно да се прогнозира дали и каква част от гласовете за кандидата на ГЕРБ Тотев може да отидат към Димитров. От местните партийни централи смятат, че целта на включването му в кметската битка е по-скоро Тотев да не спечели вота още на първи тур. Освен кандидата на ГЕРБ в изборите за кмет ще участват още Славчо Атанасов и лидерът на местната формация "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Всички те ще се борят за гласовете на десните избиратели в града. На предишните местни избори разликата между Иван Тотев и Славчо Атанасов на втория тур беше минимална - малко над 2000 гласа в полза на кандидата на ГЕРБ. На първия тур пък Каназирева получи 10 000 гласа. Все още не е ясен кандидатът на БСП. Името му се очаква да бъде обявено на 29 август. "Не е тайна, че в Пловдив от години действа една корпоративна общност, която използва политиката за правене на бизнес. Едни я наричат масонска ложа, други - задкулисие. В нея влизат хора от различни партии и администрации в Пловдив. За неформален лидер на тази група се сочи председателят на БСП в града, руският гражданин Георги Гергов. Здравко Димитров е част от тази корпоративна компания", заяви неотдавна депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по повод обвиненията на Здравко Димитров, че кадрува в структурите на партията в Пловдивска област.

От тази седмица атака срещу кандидата на ГЕРБ Иван Тотев започна и в сайта "Блиц", където наричат кмета на Пловдив олигарх и описват надълго и нашироко имотите му. След това същата информация се публикува и в присъдружния му сайт "ПИК". В сряда двете жълти медии пуснаха информация, че може да се стигне до арест на Тотев заради разследване на прокуратурата по сигнал на депутати от Патриотичния фронт за обществена поръчка, чиято стойност е многократно завишена. От прокуратурата в Пловдив опровергаха това, но най-вероятно атаката ще продължи.

Битката в тези градове по всичко личи, че ще бъде изключително оспорвана, а резултатът ще покаже кое има по-голямо значение за спечелване на местната власт - ресурсите в конкретните градове или помощта от голяма национална партия, която в момента е в изпълнителната власт.

Зоя роди 10-то бебе след любов с учител за 40 лева на месец! Ето го потресаващия й разказ

http://petel.bg/Zoya-rodi-10-to-bebe-sled-lyubov-s-uchitel-za-40-leva-na-mesets--Eto-go-potresavashhiya-y-razkaz__124138

Снимка: Struma.bg Десетото си дете, здраво момченце - 2,7 кг и 51 см, роди в АГ отделението на общинската болница в Дупница 35-годишната Зоя...

Гадателката на Берлускони по Нова тв: Догодина ще има предсрочни избори

http://petel.bg/Gadatelkata-na-Berluskoni-po-Nova-tv--Dogodina-shhe-ima-predsrochni-izbori__124137

Снимка Булфото Предсрочни избори - вот 2 в 1, президентски и парламентарни, ще има догодина, прогнозира гадателката Теодора Стефанова...

Росен Плевнелиев: Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент българинът ще се изправи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256626_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A8%D0%B8%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%8F+%D0%BF%D0%

 Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили. Това каза в тържественото си слово президентът на Република България и Върховно главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, по случай отбелязването на 138 - годишнината от Шипченската епопея.

„Духът на опълченците е жив и ще пребъде. И най-тежкото робство и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат. Ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух”, каза държавният глава. По думите му, в трудните моменти българите показваме своята духовна сила и стабилни морални устои. Той подчерта, че именно такъв е примерът на опълченците – горди и всеотдайни защитници на свободата и на родината. „Така действаха нашите предци - със силата на морала и човещината, когато защитаваха своите братя евреи от изпращане в лагерите на смъртта. Неслучайно един мъдър президент каза: „Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа.“ Така трябва да действаме и ние, съвременните българи. Скромно, но достойно, с морал и с ценности”, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че нашият път е път на древен народ с мисия в бъдещето, а тази мисия е за мир и за човешко развитие. Той посочи още, че това е мисия за модерна и просветена България.

„Нашият идеал е идеалът на Левски за чиста и свята република. Нашата цел е изграждане на демократична правова държава и социалноотговорна икономика”, добави още държавният глава.

Според него нашият път е европейският. Росен Плевнелиев каза, че наш дълг е да покажем, че българите са добри хора, но имат силен и борбен дух, а в трудните моменти са сплотени и силни.

„Да покажем, че България е прекрасна страна, в която успехът може да съпроводи всеки, който работи усърдно и е верен на човешките добродетели”, добави още президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Фокус.

Мъжете от кои зодии да избягваме

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256625_%D0%9C%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5

 Овен

Той е природно бедствие

Не можете истински да избегнете Овена, защото той е като природно бедствие - връхлита ви, когато пожелае. След себе си оставя руини, пилешки кокалчета и ридаещи изоставени девици. Принципно Овните не остават незадомени, но повечето астролози тайно се чудят как е възможно това с техния... хм, упорит характер. Едно от най-лошите неща, освен че са използвачи и интересчии, е, че мъжете Овни съзряват доста бавно. На някои дори не им стига биологичното време и така си и издъхват на 70-80-годишна възраст - без да са станали зрели и отговорни хора.

Телец

За него сте скъпоценна... вещ

В него дремят жизнени сили и способности, с които би могъл да преобърне света, ако поиска. За късмет Телецът се грижи тези сили никога да не бъдат събудени. За него няма по-тежко нещо от съдбата на човек, който става сутрин в 7,30, ходи цяла седмица на работа, а в събота и неделя трябва да помага в чистенето, пазаруването и разтребването. Как да не е намусен при тази зла участ? Като любовник Телецът е мил, внимателен и грижовен, тъй като по принцип много държи на вещите си. Ако "вещта" прояви своеволие, тогава той се вбесява и става опасен.

Близнаци

Добре дошли в лунапарка!

Връзката с такъв мъж е като ден, прекаран в увеселителен парк. Има всичко - и захарен памук, и влакче на ужасите, и неспирното дрънкане на хиляди усти. Всъщност устата е една и ако сте по-внимателни, ще установите, че целият този шум идва само от един-единствен Близнак. Той ще ви обича, ще ви разсмива, ще ви погажда номера - очаквайте дори да ви завърже връзките на обувките една за друга. Ще бъде вечно ваш, докато не му омръзнете. Представете си, че някой щрака с пръсти - щрак! Ето така Близнакът ще се отърве от вас.

Рак

Ще ви изкара всичко през носа

Свестните мъже Раци се броят на пръстите на шесторъкия бог Шива. Дали този, в когото сте се вторачили, е сред тях? Дано, ама надали. Те са мрачни, злочести, агресивни, томителни и мнителни едновременно. Разбира се, могат да бъдат и много щедри. Но внимавайте! Ако мъжът Рак ви донесе подарък, със сигурност ще си платите за него - най-малкото ще го използва, за да ви натяква или за да ви изнудва. "Аз ти купих часовник, а ти сега не искаш..." Откажете ли, или ако реши, че не го обичате достатъчно, става студен и отмъстителен.

Лъв

Изглежда идеален

От мъка по вас той ще се самоубие... като скочи от първия етаж. Ще глътне цели 6 хапчета аспирин, но първо ще се увери че сте наблизо, за да го спасите. Преди да се стигне дотам, първо ще бъде идеалното гадже. Ще ви носи на ръце. Междувременно ще ви наплаши до смърт от бившите си, така че да е сигурен, че никога няма да се срещнете с тях и да разберете истината. А тя е, че мъжът Лъв е егоцентричен използвач и пинтия. И когато го осъзнаете и поискате да го напуснете, ще се сблъскате с театралната страна на вашия приятел - Лъва.

Дева

Счетоводител по душа

Той е симпатичен, уравновесен и прям. В началото малките му мании ви очароват. ("Колко симпатично - той си подрежда сидитата по каталог.") Но не след дълго осъзнавате, че сте се обвързали със счетоводител по душа. За него най-добрият израз на разумно силната му любов към вас е да ви попълни данъчната декларация или да ви подреди по месеци бележките от тока. Ако не ви тревожи, че всичко трябва да е планирано, организирано, прошнуровано и прономеровано и ако не сте романтична душа тип Риба, значи той е точно за вас.

Везни

Той е най-красивият, ясно?

Кой е най-умният, най-красивият, с най-хубавите дрешки, най-скъпите обувки и най-марковия часовник? Не, не е Лъвът. Мъжете Везни, както и жените, флиртуват наляво и надясно, най-вече понеже имат нужда да се чувстват харесвани. Не че това ги оправдава. Хем обичат да командват, хем не са сигурни какво точно искат. Не може да се разчита на тях, освен в едно отношение - ако вземат погрешното решение, после да обвинят вас за него. Правят всичко възможно всички около тях да са щастливи. Изключение правят само за близките си.

Скорпион

Инсценирайте смъртта си

Защо сега да нападаме тези добри хора, Скорпионите? Защото е смешно - ето затова! Те не биха ви спестили нито една своя лоша мисъл за вас, така че няма защо да ги щадим. Мъжете, родени под този знак, са саркастични, потайни, ревниви и обсебващи. Лесно избухват. Флиртуват с всички, но от вас очакват пълна вярност. Внимавайте да не решат, че сте ги подвели. Ако трябва да посочим една обща черта между всички Скорпиони, това ще бъде тяхната отмъстителност. В такъв случай по-добре инсценирайте смъртта си и изчезнете от погледа им.

Стрелец

Carpe diem и бегай!

Зависи за какво ви е нужен. Ако търсите другарче в игрите - мъжът Стрелец е идеалният избор. Ако ви трябва някой, който да ви каже истината и цялата истина за това дали изглеждате дебела, грозна или дали дупето ви е увиснало - той е вашият човек. Но нали не очаквате от приятеля си Стрелец дълбоки чувства, постоянство или здравомислие. Не се надявайте да го заплените трайно - той ще брани свободата си със зъби и нокти. Изразът Carpe diem (“Улови мига”) нищо не означава, защото те така са родени - за да живеят за мига.

Козирог

Забавя, но не забравя

Скорпионите били отмъстителни! Настъпете Козирог по мазола и внимавайте какво ще стане. Може с години да таи обидата, докато измисли най-подходящото за провинението ви възмездие. И дори след това няма да забрави какво сте му сторили. Злопаметен е слаба дума. Те са по-упорити от Телците и по-суетни от Везните. Също така са по-мрачни от мъжете Раци. Но не са толкова непоследователни. Когато мразят, те мразят завинаги.

Водолей

Не може да бъде верен

Очаквате да ви е верен? Ама и вие сте една! Водолеят понякога е добър, умен, красив и богат, а друг път, както обикновено - претенциозен, самомнителен и егоцентричен. Това "друг път" се отнася за повечето представители на знака. И така, обзавели сте се с Водолей. Съветът ни е - бягайте! Като любовник е пълен егоист и мисли само за личното си удоволствие. За другар и опора - не става, защото с едното око гледа накъде да кръшне. Дори намек за ограничаването на свободата му ще го накара да драсне със сто и никога да не се върне.

Риби

Лъже, не си поплюва

Те са най-големите лъжци. Лъжат за всичко - от това какво са закусили, до това какви са родителите им или къде са ходили с приятели. Или не лъжат по принцип, освен за едно - за чувствата си. Емоционалните лъжци Риби никога не разкриват това, което става в душата им. Подобно поведение обикновено се формира заради душевен дискомфорт в детството им. Което означава, че всяка втора Риба - мъж или жена, е емоционален лъжец. Защото да нараниш дете, родено под този знак, е най-лесното нещо. Засегнеш ли ги, стават крайно груби.

Виж какво ни издава кръвта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256624_%D0%92%D0%B8%D0%B6+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0

 - Повече еритроцити сигнализират за рак и белодробна болест

- Понижени левкоцити разкриват отравяне или атака на вируси

- Стресът увеличава тромбоцитите, което носи опасност от инфаркт и инсулт

 

На кръвта се падат между 6% и 8% от телесната маса на възрастния човек или приблизително 70 мл/кг от теглото му. Тя се състои от кръвни клетки - еритроцити, левкоцити и тромбоцити, които са разтворени в плазма, каза пред „Труд“ проф. Фани Мартинова, ръководител на отделението по трансфузионна хематология в столичния „Пирогов“. За читателите на вестника тя специално обясни какво трябва да знаем за животоподдържащата течност и какво показва повишение или понижение на показателите й.

Плазмата е около 55% от обема на кръвта и представлява вода, различни видове белтъци, липопротеини, въглехидрати, хормони, витамини, метаболити и др. „Както се вижда, в кръвта се намират съставки, които са необходими за храненето на организма, за обменните процеси, които протичат в него и са показател за общото състояние на човека“, допълни проф. Мартинова.

Кръвните клетки заемат останалите 45% от обема на животоподдържащата течност, като всеки вид от тях има различен полуживот (това е периодът от тяхното синтезиране до унищожението им в органите).

Всички кръвни клетки произхождат от костния мозък, който може да увеличи образуването им от 5 до 10 пъти. Когато те проникнат в кръвообращението, осъществяват функциите си.

А за какво сигнализират стойностите под или над нормата на основните кръвни клетки, ето какъв отговор даде проф. Фани Мартинова:

 

Еритроцитите или червените кръвни клетки

 

Основната им функция е осигуряването на кислород във всички клетки, без което организмът не може да съществува. Другата им задача е да изведат въгледвуокиса, натрупан от обменните процеси в клетките. Продължителността на живот на еритроцитите е около 120 дни, а с напредването на възрастта вършената от тях „работа“ намалява или се променя, затова се стига до унищожаване им. Това става в далака и други системи.

Ако броят на еритроцитите е понижен, това говори за анемично състояние, което може да е по много причини. Възможно е анемията да е вродена, заради генетични промени, тя бива също автоимунна, отключва се при травми, при възпалителни или злокачествени заболявания.

Ако броят на червените кръвни клетки е повишен, това също е патологично състояние, категорична бе проф. Мартинова. Обикновено увеличеният показател издава онкологичен процес или например обструктивна белодробна болест. Повишението може да се дължи и на физиологични особености. Когато човек се изкачва нависоко, броят на еритроцитите отново се увеличава, за да може да се достави нужният кислород на организма.

И при понижението, и при повишението на броя на еритроцитите задължително трябва да се направи консултация с клиничен или трансфузионен хематолог, посъветва проф. Мартинова.

Тя допълни, че е много важно двата показателя хемоглобин и хематокрит да се проследят, когато се изследват еритроцитите. Концентрацията на хемоглобин дава представа за „пълнежа“ на червените кръвни клетки, като основната им функция се реализира благодарение на хемоглобина. А именно - да се извършва транспортът на кислорода от белите дробове до всички тъкани и обратно - транспортът на въглеродния двуокис от тъканите до белите дробове.

Т.е. концентрацията на хемоглобин показва капацитета на кръвта да пренася кислорода и въглеродния двуокис. Ако той е понижен, това издава състояния, свързани с анемия, с повръщане на кръв, с кръвоизливи от дебелото черво, кървящи хемороиди. Може да се дължи и на недоимъчно хранене, но и на злокачествени заболявания. Ако е повишен, значи, че и броят на еритроцитите е увеличен. Процесът може да е свързан с увеличено количество на растежния фактор еритропоетин, както и заради: миокарден инфаркт, тромбози, тромбоемболизъм, увеличение на далака и на черния дроб.

Хематокритът представлява отношението между обема на еритроцитите към общия обем на кръвта. Това е важен показател за диагноза и оценка на двете състояния - анемия и на увеличението на броя на еритроцитите. И той трябва да се изследва преди операция.

 

Левкоцитите или белите кръвни клетки

 

Те биват три вида - гранулоцити, моноцити и лимфоцити. Основната им функция е защита на организма от външни агенти. Те се изследват в търсене на диагнозата или проследяване на ефекта от лечението на възпалителни, инфекциозни, злокачествени заболявания, при някои анемии, изгаряния. Броят им се повишава при бременност и след раждане, отново при някои състояния като изгаряне.

Увеличението на тези кръвни клетки се нарича левкоцитоза, а понижението - левкопения. Тя се открива в следствие на вродени или придобити фактори като прием на определени медикаменти, след отравяне, при инфекции с вируси и бактерии, при приложение на имуносупресивни средства - т. нар. цитостатици, при някои състояния на костния мозък, когато не се произвеждат левкоцити, изброи известната специалистка от „Пирогов“. Броят им се понижава заради имунни заболявания и липса на растежни фактори, които диктуват растежа на самите левкоцити.

 

Тромбоцитите или кръвните плочици

 

Те са основен фактор в кръвосъсирването, при възстановяването на тъканите след увреждане на кръвоносните съдове и при някои възпалителни процеси.

Благодарение на качествата им при увреждане на кръвоносен съд, тромбоцитите се прилепват към съдовата стена, увличат левкоцити, предизвикват увеличаване на факторите на кръвосъсирването и така се задвижда механизмът, водещ до образуването на съсирек. По този начин се спира кървенето.

Когато има повишение на тромбоцитите или т.нар. тромбоцитоза, често в организма се наблюдават злокачествени заболявания. Променя се дори големината и функцията на кръвните плочици.

По-големият им брой издава и повишената им продукция от костния мозък. Увеличават се също под въздействието на физическа активност и при стрес. „Обяснението е следното - тромбоцитите участват активно в процеса на кръвосъсирване, при напрежение обаче броят им се увеличава, съответно повишава се опасността от тромбози. А така - и рискът от инфаркт или инсулт“, посочи проф. Мартинова. По тази причина на пациенти с описаната кръвна картина се дават антиагреганти. Те не позволяват на тромбоцитите да се слепват помежду си и да образуват тромби.

Има специфични лекарства, които намаляват броя на тромбоцитите, но те непременно трябва да се съчетаят с антиагрегантите.

Ако броят на кръвните плочици е по-малък, т.нар. тромбоцитопения, това води до кървене. Намаленото им образуване в костния мозък в повечето случаи е вродено. Причината са най-различни заболявания, но може да се наблюдава също след кръвопреливания или бременност. „Например при тромбоцитна несъвместимост между бременната жена и съпруга й, майката изработва в организма си тромбоцитни антитела, а детето се ражда с нисък брой тромбоцити”, каза още началникът на отделението по трансфузионна хематология в „Пирогов“.

Тромбоцитопения може да се установи и при използването на медикаменти като парацетамол, аспирин, бетаблокери, хепарин и т.н. Но тя може да се дължи също на шок, сепсис или възпаление

Китайка се омъжи за себе си в Горна Липница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256623_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1

 Китайка се превърна в главен герой на странна церемония в павликенското село Горна Липница след като реши да се омъжи сама за себе си. Необичайният сватбен ритуал бе воден лично от кмета Юлко Палов. Управникът венча миналото и бъдещето на Съни Цян.

Нетипичната сватба бе част от шестото издание на АРТ резиденция „Старото учиище“, която всяка година събира творци от цял свят. Сред тях е и Съни Цян, на която и хрумнало да слее в едно миналото и бъдещето си в брачен съюз. Разказва, че се вдъхновила за това от темата на шестото издание на АРТ резиденция „Старото уилище“, която тази година е посветена на ритуалното изкуство.

„Чувствам се страхотно. Сякаш двете ми половини се женят.Мисля, че миналото и бъдещето винаги живеят с нас, винаги са в нас, просто зависи от това колко внимание отдаваме на миналото и съответно на нашите мечти, на нашите планове за бдещето. Затова добре ще се съвместят!“, споделя душевните си усещания Съни Цян.

Тя подготвила свабата си сама. Изработила и всички детайли за брачната церемония - от роклята до окрасата.

„Вдъхновение за модела на роклята от коприна получих от традиционната българска бродерия. Опитах се да направя едно лого, което да наподобя бродерията , а детайлите в черно и червено символизират миналото. Синьото е бъдещето. Декорирах тоалета с някои метални части“.

Юлко Палов пък заяви, че за първи път му се случва да венчае сам човек. „Ритуалът беше според закона. Като кмет имам такива пълномощия да скрепя един брак с подписа си.Издават се съответно свидетелства за сключване на граждански брак с моя подпис и с печата на кметството. В случая всичко е символично между Бъдещето и Миналото!“, коментира първенецът на Горна Липница.

На церемонията присъства и цялото село.

„Много е модернистично. Беше много впечатляващо и вълнуващо“, сподели Мария Палова.

Всеки четвърти българин в Германия на социални помощи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256622_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B

 Всеки четвърти българин в Германия живее от социални помощи, оповести вчера пред ДПА шефът на агенцията по заетостта Франк-Юрген Вайзе. Той съобщи също, че по данни от юни т.г. във ФРГ живеят 203 000 български граждани. 85 000 от тях работят.

Година по-рано положението е било малко по-добро - всеки пети български гражданин, или 32 000 са разчитали на социална подкрепа. Сега обаче броят им е скочил на 54 000 души, което представлява 27, 6% сто от българите в Германия. Те обаче са едва 0, 8% от всички получаващи помощи в страната. Процентът сред германците на “държавна хранилка” е 7, 5% от трудоспособното население.

Ако се вземе предвид броят на живеещите в недоимък българи, статистиката е друга.

Ако от общия брой от 203 хил. нашенци се извадят работещите и получаващите помощи, се получава разлика от 64 000 души. Това ще рече, че тези хора са заети, но доходите им са под социалния минимум и те по закон получават допълнителни суми. Това означава, че 17, 6% от нашите в Германия не могат да живеят от заработеното и получават социална надбавка. При румънците този процент е едва 5,4.

Вайзе поясни също, че много български граждани искали да работят, но това било невъзможно поради липса на квалификация и незнаене на немски език.

Наши и румънци имало най-много в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Дуисбург и Нюрнберг.

На 1 януари м.г. падна бариерата българи и румънци да си търсят свободно работа в Германия. Има обаче ограничение - пристигнали в страната, те имат срок от 3 месеца да си намерят работодател и през това време не получават помощи. Ако в този срок не се устроят на трудовия пазар, нямат друг изход, освен да се завърнат в родината.

Загубилите работата си имат право на обезщетение за безработица, както и всички германци. Ако чужденците от ЕС обаче са работили по-малко от година, обезщетението се изплаща само 6 месеца. След това тези хора се водят като търсещи работа. Социални помощи не им се полагат.

7 признака, че трябва да сменим хард диска на компютъра си

http://sciencelogy.actualno.com/7-priznaka-che-trjabva-da-smenim-hard-diska-na-komputyra-si-news_491410.html

Eдин oт нaй-знaчимитe ъпгpeйди нa вaшия компютър e зaмянaтa нa cтapия хард диcĸ c модерен ЅЅD диск. Стандартният HDD е проектиран от множество малки въртящи се пластини и магнито-резистивни глави, което води по-често до тяхната повреда. Естествено, съвременните SSD дискове също се повреждат, но това се случва по-рядко. Хард дисковете обикновено ни сигнализират, че нещо не е наред с тях, пише Expert.bg, цитирайки digital.bg. Ако се научим да разбираме тези сигнали, ще можем да си спестим м

Северна и Южна Корея подновяват преговорите за успокояване на напрежението

http://asia.actualno.com/Severna-i-Ujna-Koreja-podnovjavat-pregovorite-za-uspokojavane-na-naprejenieto-news_491408.html

Преговорите между Северна и Южна Корея за намаляване на напрежението на полуострова се подновяват в неделя, след като бяха прекъснати за половин денонощие.  На първия кръг в събота, продължил десет часа, преговарящите са обсъдили не само въпроса с пропагандата от високоговорители по границата, но и широк спектър от проблеми пред двустранните отношения, пише БНР. Заради високоговорителите Пхенян постави ултиматум на Сеул. В четвъртък двете страни си размениха артилерийски огън и последваха

Край на чакането за сблъсъка Юсейн Болт - Джъстин Гатлин

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/23/2595524_krai_na_chakaneto_za_sblusuka_jusein_bolt_-_djustin/?ref=rss


Още във втория ден от програмата си световното първенство по лека атлетика ще предложи най-очаквания и зрелищен сблъсък между защитаващия титлата си на 100 метра Юсейн Болт и претендента за титлата му Джъстин Гатлин.

Полуфиналите на най-интересната дисциплина ще се проведат на стадион "Птиче гнездо" в Пекин и започват в 14.10 часа българско време, а два часа по-късно е големият финал. Само чудо или колосална грешка на един от двамата атлети може да осуети срещата им на финала....

Мъжете от кои зодии да избягваме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4936280

Овен
Той е природно бедствие
Не можете истински да избегнете Овена, защото той е като природно бедствие - връхлита ви, когато пожелае. След себе си оставя руини, пилешки кокалчета и ридаещи изоставени девици. Принципно Овните не остават незадомени, но повечето астролози тайно се чудят как е възможно това с техния... хм, упорит характер.
Овен Той е природно бедствие Не можете истински да избегнете Овена, защото той е като природно бедствие - връхлита ви, когато пожелае. След себе си оставя руини, пилешки кокалчета и ридаещи изоставени девици. Принципно Овните не остават незадомени, но повечето астролози тайно се чудят как е възможно това с техния... хм, упорит характер.

Турбьорн Ягланд: Беларус трябва да отмени смъртното наказание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256621_%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B1%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%BD+%D0%AF%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%3A+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0

  Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд приветства днешното освобождаване на политически затворници в Беларус, но подчерта, че е необходимо страната да отмени изцяло смъртното наказание, което все още се практикува в нея, предаде белоруския информационен сайт TUT.by.
„Информираха ме, че шестима политически затворници в Беларус са били помилвани от президента Александър Лукашенко. Приветствам това решение, което е крачка в правилната посока“, отбеляза Ягланд. Той подчерта, че затворът по политически причини трябва да остане назад в историята на Европа. „В този важен ден призовавам правителството на Беларус да обяви мораториум над смъртното наказание, което ще приближи страната към европейското демократическо семейство и към нашите стандарти“, добави той.
Днес президентът на Беларус даде амнистия на шестима души, затворени по политически причини. 

Според учени кризата в Близкия изток е подобрила въздуха в региона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256620_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%B5+%D0%BF%D0%

 Учените намериха положителна страна на конфликтите в Близкия Изток – в региона се подобрява екологичната обстановка, предаде AFP.
Позовавайки се на спътникови данни учените от германския институт по химия „Макс Планк“ са открили, че градовете обхванати от войни или икономически кризи снизяват концентрацията на изпускания азотен диоксид. Така в момента въздухът над сирийските градове Дамаск и Алепо е започнал да се изчиства откакто в региона е започнала да действа терористическата групировка „Ислямска държава“.

Доматен сладолед на фестивал в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256619_%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Вкусни натурални сладоледи привлякоха хора на първия Сладоледен фестивал, който се провежда в София, предаде репортер на БГНЕС.

За организаторите сладкото изкушение от лед е удоволствие и капка свежест през летните жеги. Идеята им идва, след като виждат от две други събития как да си направим домашен сладолед. Хората имат интерес към домашния, чистия сладолед, произведен с натурални съставки. Яна, която е от организаторите, призна, че това се е оказало доста сложно, тъй като го правят за първи път и така днес тук имаше все още само няколко производители, които предлагат такъв сладолед. Затова и организаторите се надяват догодина да е по-мащабно. В Сладоледения фестивал днес има и конкурс за домашен сладолед, в който се бяха записали 10 участници.

"Идеята е, който желае да участва, да приготви сладолед вкъщи по негова собствена рецепта или вдъхновена от някого", каза Яна. Тя отбеляза, че имало други, които искали да се запишат, но не са събрали достатъчно смелост.

Защото обича много сладолед и през лятото яде само това, преди 3 месеца Ина Тъмнева от Медената къща започва да прави сладолед. Тя не се страхува да експериментира и пробва всякакви вкусове. Вече е открила, че тайната на хубавия сладолед е да е от истински продукти, а и да имате истинска машина за сладолед. Те предлагат меден сладолед – такъв, който е направен само от истински български чисти продукти и пчелен мед. Няма захар, консерванти, уплътнители и подобрители. Тя не е очаквала толкова голям интерес. "Всъщност толкова много хора искат да го опитат, че не успяваме да приготвим достатъчно", каза Ина. А сред бижутата на фестивала днес бе и доматеният сладолед на Ина, който за съжаление свърши бързо. Тя решава да опита такава нестандартна рецепта, в резултат тяхното свръхпроизводство на домати. Той е сладък, сметанов, с мед и вкус на домати и свършва за около половин минута, купени са всички наведнъж, без въобще хората да се съмняват, че става за ядене.

За Ина сладоледът е храната през лятото и безкрайно поле за експерименти и вкусни преживявания. Всъщност със сигурност сладкото изкушение е вкусно преживяване за почти всеки, който би искал да го опита. 

София диша с петанк и лонгборд на "Шишман" днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_549248.html

Обучение по петанк, лонгборд и тенис на маса предлага фестивалът "София диша" днес, купонът е на улица "Цар Иван Шишман".  По нея и в част от ул. „Ген. Йосиф. В. Гурко“ ще се кара лонгборд благодарение на Temper Bоards, които ще предоставят новите си модели дъски за тестване. Начинаещите ще могат да направят първи стъпки с Wildberries School, а напредналите ще покажат своите умения на Slide session. Най-добрите участници с лонгборд дъските ще получат специални награди от магазини Contrabanda. Какво може да предизвика и вдъхнови „градските“ момичета да излязат сред природата и да започнат да живеят активно ще научим от Wildberries School – кауза, която се стреми да популяризира здравословния начин на живот, включващ и практикуване на любими спортове. За трите години организаторите са успяли да проведат над 40 уъркшопа по сноуборд, уиндсърф, уейкборд, катеренe, йога, брейк денс, лонгборд и маунтинбайк, в които взеха участие над 500 момичета. „Така помогнахме на много от тях да изпитат нещо ново и вълнуващо, да открият своето ново призвание и сродни души да го споделят. Ще продължаваме да правим това и се надяваме да можем да зарадваме още повече момичета! Изразът „караш като момиче” вече има друго значение, споделиха от Wildberries School. От 16 до 20.30 часа, посетителите на фестивала „София Диша“ ще могат да играят тенис на маса пред 7-мо училище. Пред 133-то училище ще ни очакват майсторите в петанка – клуб Greenrebel, те ще учат и всички желаещи на този все по-бързо набиращ популярност в България градски спорт. Играта петанк е традиционна за Франция и означава “пие таке”, или събрани крака, играе се на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра, не рядко и в междублоково пространство. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 г, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като обикновено се играе по тройки. Субфактор ще бъдат разположени на улицата под тента с колони, грамофони и плейъри като Vitya, Anatolkin и двамата водещи ще са зад пулта, за да забавляват посетителите на фестивала. Столична община въвежда временна организация на движението: Престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства са забранени от 08.00 до 23.00 часа на ул. „Цар Шишман” между ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Аксаков”. Влизането в двете посоки на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи събитието, е забранено, както следва: От 08.00 до 22.00 часа по: – ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и ул. „6-ти септември”; – ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”; – ул. „Славянска” между ул. „6-ти септември” и ул. „Цар Шишман”; – ул. „Иван Вазов” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”; – ул. „Юрий Венелин” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”; – ул. „Ген. Паренсов” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”. Предвидено е паркинговото пространство на пл. „Народно събрание”, ул. „Гурко”, (в отсечката между бул.”Васил Левски” и бул. ”Евлоги и Христо Георгиеви”), Храм-паметник „Св. Александър Невски”, където непреместените автомобили с регистрация на водача и/или МПС по местоживеене ще бъдат преместени безплатно.

Британци изпращат помощи на мигрантите в Кале - от велосипеди до китари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256618_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+

 На любителката на фестивали Емили Дженингс толкова й омръзнало да вижда изоставени палатки след такива прояви, че решила да превърне непотребните за британците вещи в подслон, от какъвто така отчаяно се нуждаят растящ брой мигранти, живеещи в импровизирани лагери във френския град Кале, докато се опитват да стигнат до Великобритания.

“Свидетели сме на хуманитарна криза пред прага ни. В разгара на лятото имаме множество фестивали, а ако погледнете какво остава след тях, ще установите че сме големи разхитители”, каза Дженингс пред фондация “Томсън Ройтерс” преди свое посещение в Кале.

“Събираме купища палатки, които иначе ще отидат на сметището, и ги раздаваме на хора, които се нуждаят от временен дом”, разказва Дженингс, член на “Ноу бордърс” (”без граници”) в Лийдс - една от множащите се организации, предлагащи подкрепа на бежанците и мигрантите в Кале.

Около 3000 мигранти живеят близо до входа на железопътната връзка на “Евротунел” под Ламанша в импровизиран лагер, известен като “Джунглата”, опитвайки се всяка нощ да се качат на камиони и да се доберат до Великобритания без разрешително.

Присъствието им превръща пристанищния град в Северна Франция в един от фронтовете на мигрантска криза в Европа наред с италианските и гръцките острови, използвани като входни точки от стотиците хиляди мигранти, които прекосяват Средиземно море, бягайки от война, репресии или бедност в родината си в Африка или Близкия изток.

Вълна от британски доброволци като Дженингс и граждански сдружения използваха социалните медии, за да организират оказването на помощ и облекчаване на хуманитарната криза.

“Като осъзнаеш, че това са хора и че всеки от нас би могъл да се окаже в такова положение, ако се беше родил в друга държава, тогава разбираш, че това е най-малкото, което можем да направим”, казва Дженингс.

Движението за подпомагане на хората в Кале набира сила на фона на обявените вчера от Великобритания и Франция нови мерки за охрана на входа на тунела, включващи допълнителна френска полиция, финансирани от Лондон огради и система за видеонаблюдение успоредно с разширяване на съвместната полицейска операция срещу каналджиите.

ВЕЛОСИПЕДИ, МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ

Освен че осигуряват традиционна помощ като храна и подслон, британските доброволци даряват множество необичайни вещи, включително велосипеди и музикални инструменти. Учителят по английски език и писател Дейвид Чарлз, който за първи пътувал до Кале с колело миналата година, бил толкова впечатлен от тежкото положение на хората, живеещи в лагера, че след това се върнал там многократно, насърчавайки приятели и роднини да окажат помощ.

“В много отношения това е преживяване, което може да промени живота ти - да бъдеш заедно с хора, дошли от Сирия, Судан, Афганистан и преживели толкова много, за да стигнат толкова далече”, сподели Чарлз пред фондация “Томсън Ройтерс”.

Неговата група, която планира да дари велосипеди на мигранти, за да им спести дългия път пеш за получаване на храна и вода, е подкрепена от много хора във Фейсбук. “Реакцията беше поразително положителна. Хората искат да научат повече за Кале”, каза той.

“Музика против границите”, която събира музикални инструменти, за да ги дари на мигранти, възнамерява да свърже мигранти с музиканти и да ги запознае с британската музика.

“Ние сме солидарни с всички мигранти и смятаме, че музиката и културата играят централна роля за съхраняване на чувството за идентичност и човечност пред жестоката и тиранична имиграционна система”, посочва групата във Фейсбук.

ПОДКРЕПА В ИНТЕРНЕТ

Вълна от подкрепа за движението в интернет даде възможност различни частни лица и организации да предоставят много повече помощ, отколкото се очакваше в началото.

Групата “Световното племе”, събрала вече 24 000 одобрения във Фейсбук, макар че беше създадена в началото на август, първоначално планирала да снима документален филм за лагера. Тя обаче надхвърлила значително набелязаните отначало 1000 британски лири (1565 долара), като събрала почти 55 000 лири (86 000 долара) чрез страницата си за набиране на средства във Фейсбук. Сумата ще бъде похарчена за храни, дрехи и осигуряване на подслон за мигрантите в Кале.

Финансовият журналист Мона Дол е член от група за подкрепа, организираща конвои с помощи от Лондон до Кале, която е набрала 7000 лари (11 000 долара) от дарения в интернет.

Като мнозина доброволци, Дол казва, че е било провокирана да помага от негативното обрисуване на мигрантите в част от британските медии.

“Честно казано, искахме да заявим позицията си против нападките срещу мигрантите, които продължават и в момента в медиите”, отбеляза журналистката пред фондация “Томсън Ройтерс”.

“Искахме да покажем, че тяхното отношение не отразява непременно онова, което мислят обикновените британци за ситуацията”, допълни тя.

23 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=299336

Събития: 1244 г. — Турската армия превзема Йерусалим. 1305 г. — Екзекутиран е шотландския национален герой Уилям Уолъс. 1328 г. — Състои се коронацията на Филип VI. 1382 г. — Руската войска използва за първи път артилерия при отбраната на Москва от татарите.

Нови избори в Гърция и отговорността на партиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256617_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 За трети път през последните месеци гръцките граждани са призвани да дадат решение на проблема за управлението на страната, след като премиерът Алексис Ципрас реши да подаде оставка и да поиска произвеждане на предсрочни избори.

Това е още едно доказателство за безсилието на Ципрас, но и за неспособността на политическата система като цяло да се справи с проблемите на страната, прехвърляйки отговорността върху гражданите.

Изборите може наистина да дадат решение на вътрешнопартийния проблем, пред който е изправена правителствената партия СИРИЗА, но е съмнително, че те могат да осигурят едно надеждно и жизнеспособно решение на проблема с управлението на страната.

На фона на съществуващата раздробеност и изхабеност на всички партийни формации, които трябваше да се преборят с икономическата криза, а също и при наличието на новите договорености с партньорите на страната, по-скоро изглежда невъзможно изборните урни да дадат ясно правителствено решение.

Критичният въпрос е дали икономиката на Гърция ще излезе незасегната от тази, макар и кратка, предизборна кампания или ще понесе и други беди, които ще затруднят усилията за нейното преструктуриране.

Въпрос буди също така дали забавената реализация на поетите ангажименти по новото кредитно споразумение, ще повлияе на деблокирането на следващите траншове от заема, които са крайно необходими за функционирането на държава и икономиката.

Крайно належащо е предизборният период да не бъде натоварен опасно с голямо напрежение, с крайна поляризация и конфронтация, които биха изострили разединителните настроения сред обществото.

Изборните надпревари в Гърция от последните години показаха, че са подронили политическия климат в страната и са свели до мининум всички налични шансове за постигане на консенсус.

От една страна, Гърция трябва да сложи най-сетне край на несигурността, която разтърсва страната, а от друга, тя се нуждае от надеждно правителство, което да реализира новото споразумение с европейските кредитори и да осигури окончателно и безвъзвратно оставането си в еврозоната.

Това е голямата отговорност на всички партии, които са длъжни да излязат с един ясен проект за бъдещето на страната.

Те се длъжни също така да търсят аргументирани политически решения, без популизми и клевети, и да оставят открита възможността за необходимия национален консенсус след изборите.

Още по темата: Ципрас поема премерен риск

Новината за оставката на гръцкия премиер Алексис Ципрас, макар и дошла късно снощи, е главна външнополитическа тема за лондонския всекидневник “Гардиън”. Според кореспондентката на вестника Хелън Смит в Атина Ципрас е поел пресметнат риск. След като отбелязва умората на гръцкия електорат от многомесечните политически драми, довели страната до ръба на банкрута, и от апокалиптичните битки със западните кредитори, за които крайно лявото правителство на Ципрас носи определена вина, тя задава въпроса защо премиерът прави този ход и защо именно сега, след като той загуби доверието на над една четвърт от депутатите на собствената си партия, и когато дори и социологическите сондажи не гарантират нищо.

Малко политици са отстъпвали така очевадно от предизборните си обещания като лидера на СИРИЗА. Той дойде на власт с клетвата да сложи точка на задушаващите страната строги икономии и на всички злини, които тази политика, налагана от Запада, носи на Гърция. Парадоксално е обаче, че въпреки това Ципрас остава по-популярен от всеки от политическите си съперници, пише авторката.

Начинът, по който той проведе преговорите с международните кредитори, не генерира масовото възмущение, което би могло да се очаква. Повечето гърци все още смятат болезнените преговори (с кредиторите) за мощна защита на техните права. И за разлика от всеки предишен премиер, на Ципрас се приписва заслугата, че е интернационализирал проблема за непоносимостта на гръцкото дългово бреме, спечелвайки за тази кауза дори МВФ, който сега смята, че облекчаването на това бреме е необходимо условие за икономическо възстановяване на страната.

Атина може и да е загубила войната, но голяма част от гръцкия електорат е убеден, че Атина е спечелила морална победа над партньорите от еврозоната. По тази логика Ципрас е единственият човек, който може наистина да трансформира Гърция.

Прилагането на неолиберална политика над едно съпротивляващо се население може да дойде само от ляво, от една левица, неопетнена от корупцията и от други болести, спъващи напредъка на страната, пише “Гардиън”.

Затова с един нов мандат, след нови избори, някогашният марксист не само ще може да се позиционира отново като прогресивен умерен лидер, но и като политик, спасил Гърция от самата себе си и предотвратил излизането от еврозоната. Мнозина смятат, че като отива на избори толкова скоро (за втори път т.г.), той ще успее да надиграе своите вътрешни противници в СИРИЗА преди обеднялото население да усети ефекта на новите данъчни повишения и на другите ограничения, наложени от “спасителното” споразумение с кредиторите.

Ципрас явно е преценил, че ако чака завръщането на международните инспектори в Атина за първия преглед на изпълнението на поетите от неговото правителство ангажименти, може да бъде твърде късно да се възползва от все още запазената си популярност.

Неговата хипотеза предполага, че гърците, изправени пред урните, ще преценят рационално своите опции, ще мислят логично и ще гласуват за човека, който е изневерил на почти всяко свое предизборно обещание. Но Ципрас има много критици и те напират да се впуснат в битката и да докажат, че в политиката никога не трябва да се изключват изненади, отбелязва в заключение “Гардиън”.

Според друго авторитетно британско издание - “Икономист”, Ципрас почти нямаше друг избор, освен да свика отново електората пред урните. Над 30 депутати от неговата партия СИРИЗА открито заявиха, че биха желали Гърция доброволно да напусне еврозоната и да върне драхмата.

Те гласуваха в парламента срещу споразумението, което лидерът им постигна с кредиторите. Това редуцира броя на депутатите, на които той може да разчита, до 118 в 300-членния парламент. Лидерът на вътрешнопартийните “бунтовници” - бившият енергиен министър Панайотис Лафазанис, обвинява Ципрас, че е предал партията, подписвайки споразумението, припомня “Икономист”.

Споразумението все пак мина с подкрепата на трите проевропейски опозиционни партии. Лидерът на главната десноцентристка опозиция - “Нова демокрация”, обаче даде да се разбере, че Ципрас не може и занапред да разчита на подкрепата на нейните депутати.

“Затова въпросът беше не дали, а кога да се свикат нови избори, - казва депутатът от СИРИЗА, цитиран от списанието. - По-добре е да се приеме реалността, че партията безвъзвратно се разцепва, и те да се свикат сега.” “Икономист” също както “Гардиън” смята, че Ципрас бърза, докато ефектът от новите ограничителни мерки, наложени от споразумението, още не е усетен от избирателите, и докато все още той запазва значителна популярност. Цитирано е последното публикувано социологическо проучване от юли (по-ново засега няма), според което Ципрас се ползва с 61 процента одобрение.

Макар и да е загубил позиции с разцеплението в партията си, той все още е доста пред останалите партийни лидери. Подкрепата за СИРИЗА е около 35 на сто, почти 20 процентни пункта повече от “Нова демокрация”. Списанието предрича, че СИРИЗА ще спечели изборите, но вероятно без абсолютното мнозинство, към което Ципрас се стреми.

Една от причините е, че Лафазанис се готви да създаде своя партия, обединявайки “Лявата платформа” и крайнолевите дисидентите от СИРИЗА. Това обединение може да спечели до 6 процента от гласовете. Друга причина е, че фракцията на Ципрас все още няма достатъчно влияние сред умерения левоцентристки електорат въпреки постигнатото спасително споразумение.

Панос Каменос - лидерът на “Независимите гърци” - малка дясна партия, която неочаквано стана младши коалиционен партньор на СИРИЗА след изборите през януари, казва, че е готов да подкрепи ново ляво правителство. Подкрепата за неговата партия обаче спадна под 3 процента - бариерата за влизане в парламента.

Това оставя като възможен коалиционен партньор традиционната социалистическа партия - ПАСОК, чиято нова лидерка Фофи Генимата, е благосклонно настроена към Ципрас, отбелязва списанието.

Какъвто и да е резултатът от изборите, очаква се формиране на проевропейско правителство, обещаващо да продължи реформите. Но то може да не бъде толкова стабилно, колкото Ципрас се надява, заключава “Икономист”.

Иран, Китай, папата: натоварен дипломатически сезон за Барак Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256616_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%2C+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%2C+%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%

 След двуседмична ваканция на брега на Атлантика, изпълнена най-вече с дълги партии голф, Барак Обама се връща във Вашингтон. Там го чака натоварен дипломатически сезон, посветен по-специално на Иран, Китай и една очаквана с нетърпение папска визита.

Веднага щом пристигне в неделя във федералната столица, американският президент ще се залови с въпроса, на който отреди най-много време в началото на лятото - подписаното на 14 юли споразумение на великите сили с Иран за оспорваната му ядрена програма.

През двете ваканционни седмици, прекарани на шикозния остров Мартас Винярд в североизточния щат Масачузетс, той се показа крайно дискретен и само публикува в Туитър “плейлистата” си за лятото (необещаваща изненади).

Загрижен обаче за съдбата на виенското споразумение - главен успех във външнополитическата му дейност, той все по-често звъни по телефона тук и там в стремеж да събере подкрепа.

Белият дом влезе в люта битка с републиканците в Конгреса, подкрепяни от неколцина сенатори демократи, по повод обосновката на документа, целящ да отнеме от Техеран възможността да се сдобие с ядрено оръжие срещу вдигане на санкциите, които душат иранската икономика.

Двата лагера правят преглед на войските си, ухажват нерешителните. И се впускат в свирепа информационна битка.

Американско-израелският комитет по обществени въпроси (АИПАК) - основното произраелско лоби в САЩ, е категорично против “лошото” според него споразумение и не пести усилия, за да го провали. Противниците на документа едва ли ще съберат мнозинство от две трети в Сената, което би надвило едно президентско вето; самото развитие на дебатите обаче се следи с внимание и във Вашингтон, и в Техеран.

“Сред причините критиците на текста да харчат толкова много пари, макар да предусещат неуспех, е стремежът им не само да блокират споразумението, но и да се уверят, че спорът продължава”, изтъква Трита Парси от мозъчния център Иранско-американски национален съвет.

“Ако гласовете “за” и “против” почти се изравнят, те ще използват това за нови опити да поставят споразумението под въпрос и да го отслабят, добавя той.

Съзнаващ какво е поставено на карта в този случай, разцепил страната, Обама се кани в близките седмици да сложи на везните целия си авторитет. Според публикувани в четвъртък данни от анкета на Си Ен Ен и компанията Оу Ар Си, повечето американци (56 на сто) смятат, че Конгресът трябва да отхвърли споразумението, а 6 американци от всеки 10 не одобряват президентския курс в отношенията с Ислямската република.

Разногласия с Пекин Септември ще донесе и друго събитие, важно за Барак Обама - държавно посещение на китайския президент Си Цзинпин на фона на сериозни безпокойства от нестабилността в китайската икономика.

Поводите за разногласия не са малко. Вашингтон заклеймява все по-ожесточено предприетата от Пекин “милитаризация” на Южнокитайско море, силно обтягаща отношенията му със съседни страни от Югоизточна Азия.

Скорошната кражба на лични данни на милиони американски федерални служители, приписвана на Китай от редица медии в САЩ, съживи още един проблем, влошаващ връзките между двете страни. На 23 септември Обама ще приеме в Белия дом папа Франциск; нормализирането на отношенията с Куба с дейното участие на Светия престол и борбата с климатичните промени се очаква да бъдат обстойно разгледани на срещата.

Президентът на САЩ и Светият отец имат общи виждания по двата въпроса - за голямо разочарование на някои “климатоскептици” от републиканската върхушка, според които върховният понтифик, посветил цяла енциклика на околната среда, излиза извън отредената му роля.

Четирийсет и четвъртият президент на САЩ ще прекара последните дни от септември в Ню Йорк, където ще произнесе своето седмо и предпоследно слово пред Общото събрание на ООН - по-малко от година и половина преди да напусне Белия дом.

През декември Обама ще пътува до Париж, където се надява да впише сред постиженията си и световно споразумение за климата. И преди да се впусне в целия този дипломатически маратон, той ще посети Аляска, където глобалното затопляне застрашава начина на живот, а и работните места.

“Онова, което се случва в Аляска, не само ни показва какво ще стане другаде, ако не реагираме. Това е сигнал за тревога”, предупреждава той във видеоклип, разпространен от Белия дом точно насред президентската ваканция.

Омагьосаният спринт - Болт срещу Гатлин, Добрия срещу Лошия и Ямайка срещу САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4937760

Местното време е 21,15 ч, а българското - 16,15 ч. Датата е 23 август 2015 г., неделя. Мястото - Олимпийският стадион „Гнездото” в Пекин. Събитието - най-голямото шоу на Световното първенство по лека атлетика. Финалът на 100 метра при мъжете! Десетте секунди спират дъха на целия спортен свят. Защото излъчват носителя на най-престижния златен медал
Местното време е 21,15 ч, а българското - 16,15 ч. Датата е 23 август 2015 г., неделя. Мястото - Олимпийският стадион „Гнездото” в Пекин. Събитието - най-голямото шоу на Световното първенство по лека атлетика. Финалът на 100 метра при мъжете! Десетте секунди спират дъха на целия спортен свят. Защото излъчват носителя на най-престижния златен медал

Русия вече няма силно оръжие в енергийния сектор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256615_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B

 Години наред способността на Русия да спира енергийните доставки всеки път, когато напрежението със Запада се изостри, бе голяма заплаха, която можеше да накара голяма част от Европа да трепери от студ през зимата. С понижаване на цените на енергоносителите обаче газовата политика на Кремъл изглежда много по-малко заплашителна.

Руският енергиен гигант Газпром, обвиняван дълго време, че е “бухалката” на Кремъл, отчита спад на търсенето на своя природен газ до най-ниското равнище в постсъветската история. Страните, които някога бяха изцяло зависими от неговия газ, сега имат други варианти. Освен това компанията трябва да реши до идния месец дали да оспори антимонополното дело, водено от Европейския съюз, което би могло да я принуди да се откаже завинаги от безмилостната си тактика в Европа.

Новата слабост на Газпром даде възможност на Запада да окаже натиск върху Русия за ролята й в конфликта в Украйна, без да се страхува за последиците от спиране на газа като ответна мярка.

Като се има предвид, че ядреното споразумение с Иран вероятно ще изпрати вълна от персийски петрол и газ към Европа, Газпром може скоро да загуби още повече влияние. Това е рязък обрат за компания, която през последното десетилетие е спирала два пъти подаването на газ за Европа през зимата в моменти на политически спорове с Украйна. Източна Европа понесе съпътстващата щета и трябваше да изключи термостатите за дни заради намаляващите доставки на жизнено важния за отоплението природен газ, който по принцип минава през украинските тръби.

“Газпром е в много несигурна позиция”, отбелязва Михаил Крутихин, енергиен анализатор в консултантската фирма RusEnergy с централа в Москва. Компанията се бори за пари, а и вече няма пазар без конкуренция, за да пълни хазната си.

Досега се приемаше, че Газпром е най-голямата публично търгувана компания в света. С това се похвали председателят на управителния съвет Алексей Милер пред френска новинарска агенция през 2008 година, когато даде заявка, че до средата на това десетилетие Газпром ще струва 1 трилион долара. Вместо това пазарната капитализация на компанията се стопи до една седма от стойността през 2008 година. В Западна Европа дори бе изпреварена като доставчик от Норвегия, скандинавския конкурент с далеч по-малко експанзионистичен дневен ред.

Влошилите се в последно време перспективи са още една последица от резкия спад на цените на енергоносителите, който промени из основи съюзи и споразумения от Каракас до Токио. И Газпром се сблъска с множество предизвикателства едновременно. Дори по време на съветската ера Европа купуваше голяма част от природния си газ от богатия на енергоресурси съсед на изток.

Съветският съюз се разпадна, но старите артерии на енергийната му мрежа останаха, запазвайки Източна Европа силно зависима от Русия за жизнено важното гориво. Балканските страни са почти изцяло зависят от руския природен газ, също както Унгария и балтийските държави. Като цяло Русия все още снабдява Европа с около една трета от необходимия й природен газ.

Само че след прекъсванията на доставките през 2006 и 2009 година, които съвпаднаха с моменти на геополитичско напрежение, Европа стана все по-скептична към стария модел - особено след като високите цени на Газпром направиха привлекателни дори скъпите алтернативи. Под постоянната заплаха за енергийното си снабдяване, Европа даде начало на строителен бум, за да улесни получаването на газ от други доставчици и да пренася газ от една европейска страна към друга.

“Руснаците пожънаха, каквото посяха”, отбелязва Дитер Хелм, който преподава енерийна политика в Оксфордския университет. “Ако искат да направят доставките нестабилни, не можете да очаквате, че клиентът ще стои със скръстени ръце”, допълва той.

В същото време мащабни нови запаси от природен газ бяха отблокирани в САЩ като част от шистовия бум, увеличил допълнително световното предлагане. Икономическите предизвикателства пред Европа затвориха заводи и намалиха апетита й за енергия. Украйна, отдавнашен важен клиент за Русия, се опита да свие рязко потреблението си на газ, така че да е по-малко зависима от съсед, който анексира Кримския полуостров и след това подкладе война в източната част на страната.

Дори времето се обърна срещу Газпром. Последните две зими бяха необичайно топли, с изключване на радиатори и пещи. “Изведнъж установяваме, че имаме изобилие в предлагането на газ”, посочва Хелм.

 ”Режим на отрицание”

Сега от лидерите на Газпром идват сигнали на примирение - нетипичен развой в компания, която по-често е източник на явно незачитане. Милер заяви през юни, че руският президент Владимир Путин е поискал от него да води преговори за продължаване на доставките към Европа през Украйна - мълчаливо признание, че опититите за намиране на други маршрути засега са нереалистични.

Самите газови доставки за Украйна остават спорен въпрос. Миналата зима Украйна се справи някак, макар и турдно, въпреки спирането на доставките в много от най-студените месеци. Двете страни продължават да преговарят преди идващата зима.

Ръководителите на Газпром обявиха също така, че искат да постигнат компромис с ЕС по антимонополното дело. Това стана, след като първоначално твърдяха, че не са обект на европейската юрисдикция, тъй като на практика са придатък на руското правителство.

“Газпром бе в режим на отрицание много дълго време”, посочва Илдар Давлетшин, енергиен анализатор в Renaissance Capital. “Ясно е, че златните години, когато всеки се надпреварваше за газа на Газпром, са минало и Газпром кротко се приспобява”, констатира той.

Антимонополното дело има капацитета да принуди Газпром да възприеме съществено различни бизнес практики в Европа, като цените бъдат обръзани по-тясно с доставките и производството, а не с уязвимостта на клиента. ЕС разполага с инструмент за влияние, тъй като Газпром се нуждае от парите на Европа повече, отколкото Европа се нуждае от газа, твърдят анализатори. Газпром трябва да представи официален отговор пред Европа до средата на септември.

“В момента, както всички знаем, цените на петрола се движат надолу”, припомни Андрей Зотов, заместник-директор на отдел в подразделението за износ на Газпром, в конферентен разговор с инвеститори миналата седмица, като така обясни защо спадат приходите. Миналия месец руското икономическо министерство прогнозира, че добивът на Газпром може да намалеее с цели 7 % тази година - рекорден минимум за компанията.

Има обаче буфери, които омекотяват ударите. Такъв водещ фактор е рублата, която от началото на 2014 година загуби над половината от стойността си спрямо долара. Това означава, че макар печалбата на Газпром да бележи спад в долари, всъщност е нараснала със 71 % през първото тримесечие на 2015 година. Освен това продажбите за Европа могат да се засилят през идните месеци предвид подготовката за зимата на страните, отложили покупките (на газ - бел. прев.) поради поевтиняването на енергносителите.

Газпром се опита да се обърне на изток, за да намали зависимостта си от европейските потребители, сключвайки миналата година голяма сделка за снабдяване на Китай с газ. Само че изпълнението на проекта ще отнеме години, а и със забавяне на китайската икономика търсенето отслабва. Американските санкции, наложени този месец срещу голямо газово находище на изток (Южно-Киринското находище в Охотско море - бел. прев.), също ще усложнят усилията за разрастване.

Преди няколко години “Русия сякаш бе в изключително силна позиция”, казва Едуард Чау, експерт по енергийна политика в Центъра за стратегически и международни изследвания. “Само че някои държави и компании са се подготвили много по-добре за ново спиране на газа”, подчертава той.

Ето я новата "Мис Варна"! 19-годишната Марина разкри мечтата си

http://petel.bg/Eto-ya-novata-Mis-Varna--19-godishnata-Marina-razkri-mechtata-si__124136

Емилиян Ялъмов YEP.bg, снимка Алекс Георгиев Марина Димитрова е името на новата носителка на титлата „Мис Варна“. Тя е на 19 години и е...

Рецепта на деня: Бързо желирано кисело мляко с плодчета

http://petel.bg/Retsepta-na-denya--Barzo-zhelirano-kiselo-mlyako-s-plodcheta__124134

www.receptite.com  500 г кисело мляко  10 г желатин  плодове - пресни, замразени, консервирани  ядки  мед или захар НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ...

В момента спасителна акция в Рила! Младеж се изгуби. Полиция, пожарна и доброволци го издирват

http://petel.bg/V-momenta-spasitelna-aktsiya-v-Rila--Mladezh-se-izgubi--Politsiya--pozharna-i-dobrovoltsi-go-izdirvat__124133

Снимка: Булфото ПСС търси изгубен млад мъж в района на вр.Белмекен в Рила. Младият мъж се издирва от събота.В търсенето на туриста са...

САЩ отчете земетресение от 5,2 по Рихтер край Салвадор

http://america.actualno.com/SASht-otchete-zemetresenie-ot-52-po-Rihter-kraj-Salvador-news_491406.html

Земетресение с магнитуд 5,2 по скалата Рихтер е било регистрирано покрай бреговата линия на Салвадор. Това съобщава американската геоложка служба USGS, регистрирала труса, предадоха "Фокус" и БГНЕС. Според данните епицентърът на земетресението се е намирал на 67 км югозападно от пристанищния град Акахутла - департамент Сонсонате. Земетръсното огнище е било на дълбочина от близо 50 километра. Засега няма данни за пострадали и разрушения, информира ТАСС.

Дъждовете спират, температури до 27 градуса

http://society.actualno.com/Dyjdovete-spirat-temperaturi-do-27-gradusa-news_491404.html

Днес все още в сутрешните часове ще има преваляванията, но те ще спрат. През деня облачността ще се разкъса и намалее, над много райони до слънчево. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде "Фокус". По-значителна ще се задържи облачността, главно над Североизточна България, но вече ще е почти без валежи. В Източна България ще духа слаб до умерен предимно северен вятър, който до вечерта ще отслабне. Дневните температури ще се повишат и максималн

Прогноза за времето - 23 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299335

Преваляванията в страната ще спрат, а през деня облачността ще се разкъса и намалее, над много райони до слънчево. По-значителна ще се задържа все още над планините и Североизточна България, но вече ще е почти без валежи. В Източна България ще духа слаб до умерен предимно северен вятър, който до вечерта ще отслабне.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4937455

Св. мчк Луп. Св. Ириней, еп. Лионски
 Ириней от дете бил посветен в учението на Исус. Когато го ръкоположили за презвитер, заминал за Галия и заедно със свети Потин проповядвали божието слово. Двамата светии станали основатели на църкви в Лион и Виена, но били подложени на гонения. Свети Ириней бил избран за епископ на Лион и написал книга,
Св. мчк Луп. Св. Ириней, еп. Лионски Ириней от дете бил посветен в учението на Исус. Когато го ръкоположили за презвитер, заминал за Галия и заедно със свети Потин проповядвали божието слово. Двамата светии станали основатели на църкви в Лион и Виена, но били подложени на гонения. Свети Ириней бил избран за епископ на Лион и написал книга,

Георги Иванов отново стана Трите хикса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4938028

Георги Иванов записа три фаула на четвърто голямо първенство в кариерата си. Така гюлетласкачът напусна световното първенство в Пекин сред изключително слабо представяне и си заслужи новия прякор Трите хикса. Иванов направи един сносен опит в квалификацията, но не успя да го задържи. А финалът се затвори на скромните 19,94 м.
Георги Иванов записа три фаула на четвърто голямо първенство в кариерата си. Така гюлетласкачът напусна световното първенство в Пекин сред изключително слабо представяне и си заслужи новия прякор Трите хикса. Иванов направи един сносен опит в квалификацията, но не успя да го задържи. А финалът се затвори на скромните 19,94 м.

Слънцето се връща, температурите се повишават

http://offnews.bg/news/n_1/n_549512.html

Слънцето се завръща от днес, облачно ще е над планините и в североизточната част от страната, но няма да вали.  Термометрите ще се качат между 22 и 27 градуса. По високите места след обяд ще има купеста облачност, според прогнозита на НИМХ. Температурите обаче ще се повишат и в планините, на 1200 м дневната температура ще достигне 16-17 градуса, на 2000 м - около 10-12 градуса.  По Черноморието ще се задържи ветровито, с умерен, предимно северен вятър. Морската вода ще е по-топла от въздуха с 1-2 градуса - около 25-26 градуса. Вълните обаче ще са 3-4 бала.

Снимка на читател показва народопсихологията, която дърпа България надолу

http://petel.bg/Snimka-na-chitatel-pokazva-narodopsihologiyata--koyato-darpa-Balgariya-nadolu__124132

Много често оправдаваме неправилното паркиране с липсата на места  или с някаква неотложна нужда. Тук обаче не става въпрос за нито...

Защо трябва да ядем мюсли сутрин

http://petel.bg/Zashho-tryabva-da-yadem-myusli-sutrin__124095

За Framar.bg: в-к Здраве за всички Не трябва да се забравя златното правило, че сутринта закуската трябва да е пълноценна, обядът -...

Хороскоп за 23 август

http://curious.actualno.com/Horoskop-za-23-avgust-news_491401.html

Овен Днес е ден, в който много трябва да внимавате, какво правите и най-вече, какво говорите. Хората около вас не са слепи и глухи, така че се въздържайте от непремерени изказвания. Думите ще се помнят дълго. Не казвайте това, което не бихте искали да чуете от някой друг. Телец Независимо, че е неделя днес не е подходящ ден за мързелуване.  Поне не вкъщи. Следващата седмица се задава топла и ще имате предостатъчно време да излизате навън и да прекарвате вечерите си, както пожелаете.

4000 бежанци чакат да влязат в Сърбия, границата е затворена

http://balkani.actualno.com/4000-bejanci-chakat-da-vljazat-v-Syrbija-granicata-e-zatvorena-news_491403.html

Около 4000 бежанци пристигнаха на граничния пункт Табановце на македонско-сръбската граница в нощта събота срещу неделя. Всички те чакат да влязат на територията на Сърбия, защото сръбската граница е затворена, информира БГНЕС, цитирайки телевизия Телма. Бежанците пристигнаха с автобуси и влакове от Гевгелия, където Гърция ги прехвърля организирано. Според доброволците, които помагат на бежанците, имигрантите са напълно изтощени. Вчера македонските власти пуснаха на тяхна територия да преминат

Бягството от ничия земя: как хиляди имигранти нахлуха в Македония

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/23/2595484_biagstvoto_ot_nichiia_zemia_kak_hiliadi_imigranti/?ref=rss


На всяка крачка по железопътните линии от Гевгелия до сръбската граница трескаво се разминават бежанци и полицаи. Бежанците тичат след тях и ги умоляват да ги върнат обратно зад телената ограда, където все още има много хора, но преминаването е забранено. Всеки от тях търси семейството си – жени, сестри и деца, а някои се озоваха на македонска територия без личните си вещи и документите, които ще им позволят да продължат пътя си на север към Сърбия.

В ранния следобед в събота...

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4937669

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ето къде във Варна патрулки на КАТ ще следят за превишена скорост

http://petel.bg/Eto-kade-vav-Varna-patrulki-na-KAT-shhe-sledyat-za-previshena-skorost__124131

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него. Ето и пълният...

Първа помощ при ужилване от пчела или оса! Запомнете тези 5 стъпки, могат да спасят живот

http://petel.bg/Parva-pomoshh-pri-uzhilvane-ot-pchela-ili-osa--Zapomnete-tezi-5-stapki--mogat-da-spasyat-zhivot__124093

Снимка: Булфото Framar.bg: http://www.zdrave.bg челите и осите, чиито ужилвания се срещат най-често, са най-активни през юли, август и септември. При...

Джокович е на крачка от "Златен Мастърс"

http://tennis.actualno.com/Djokovich-e-na-krachka-ot-Zlaten-Mastyrs-news_491400.html

Историческа възможност за "Златен Мастърс" т.е. да спечели всеки един от деветте турнира от серията "Мастърс" - това успя да постигне световният номер едно Новак Джокович, който си осигури пети финал на Мастърса в Синсинати. Точно в американския град сърбинът има вече четири загуби на финал, а сега ще се изправи срещу един от тенисистите, срещу когото записа две от загубите - Роджър Федерер. Това ще е общо 41-ва среща между двамата, като дотук през сезона те се срещнаха вече четири пъти - всеки

Бягайте от мъжете от тези зодии! Овен- природно бедствие, Телец-бомба със закъснител, Везни...

http://petel.bg/Byagayte-ot-mazhete-ot-tezi-zodii--Oven--prirodno-bedstvie--Telets-bomba-sas-zakasnitel--Vezni---__124130

"Труд" Овен Той е природно бедствие Не можете истински да избегнете Овена, защото той е като природно бедствие - връхлита ви, когато...

Смразяващи разкрития на опитно крупие за казината у нас!

http://petel.bg/Smrazyavashhi-razkritiya-na-opitno-krupie-za-kazinata-u-nas--__124129

Снимка: Булфото Игралните зали използват поредица от трикове, с които приканват играчите да губят все повече и повече пари. "Не само...

Пловдив под вода! На Скобелева майка водата стига около 80 сантиметра

http://petel.bg/Plovdiv-pod-voda--Na-Skobeleva-mayka-vodata-stiga-okolo-80-santimetra__124128

Снимка: trafficnews.bg Трети ден продължават валежите в Пловдив. Градът вече е почти като остров, защото повечето от входовете му са залети и са...

Кой етаж е най-добрият за живеене

http://petel.bg/Koy-etazh-e-nay-dobriyat-za-zhiveene__124127

Снимка Булфото При покупката на жилище е най-добре то да се намира на първия или втория етаж, са установили учени. Това е свързано със...

Не си българин, ако не знаеш каква дата е днес! Цяла България е спасена на този ден

http://petel.bg/Ne-si-balgarin--ako-ne-znaesh-kakva-data-e-dnes--TSyala-Balgariya-e-spasena-na-tozi-den__124090

На 23 август 1877 г. е решителния бой на Шипка. Може да се каже, че тази битка спасява не само Шипка, но цяла България Шипченските бранители!...

Облаците се разкъсват, слънцето пробива! Ще става за плаж отново

http://petel.bg/Oblatsite-se-razkasvat--slantseto-probiva--SHHe-stava-za-plazh-otnovo__124088

Булфото В неделя облачността ще се разкъса и намалее, ще остане почти без валеж. Вятърът ще е до умерен от север-североизток....

В събота 4000 бежанци са влязли в Македония от Гърция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67047/V-sabota-4000-bezhantsi-sa-vlyazli-v-Makedoniya-ot-Gartsiya

/Поглед.инфо/ В събота вечерта около 4000 бежанци са пуснати да влязат на македонска територия, информираха от неправителствената организация "Легис".

Съдът разреши бутането на паметника пред НДК

http://bulgarski.pogled.info/news/67046/Sadat-razreshi-butaneto-na-pametnika-pred-NDK

/Поглед.инфо/ Административният съд в София отхвърли всички жалби на професор Валентин Старчев срещу решението на Столична община да демонтира паметника му "1300 години България", който се намира пред НДК, в столицата.

Германски министър: ЕС да инвестира 10 млрд евро за нови бежански центрове

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67045/Germanski-ministar-ES-da-investira-10-mlrd-evro-za-novi-bezhanski-tsentrove

/Поглед.инфо/ Европейската комисия трябва да инвестира над 10 млрд евро за изграждането на бежански центрове в страните от периферията на ЕС.

Порошенко бил готов да загърби Донбас

http://svetoven.pogled.info/news/67044/Poroshenko-bil-gotov-da-zagarbi-Donbas

/Поглед.инфо/ Първият украински президент Леонид Кравчук заяви, че действащият държавен глава Петро Порошенко е близко до решението да се разграничи от Донбас.

Полициите на Белгия и Франция ще патрулират заедно международни влакове

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67043/Politsiite-na-Belgiya-i-Frantsiya-shte-patrulirat-zaedno-mezhdunarodni-vlakove

/Поглед.инфо/ Полицейските служби на Белгия и Франция съвместно ще патрулират международните влакове "Талис", свързващи Амстердам, Брюксел и Париж.

Сблъсъци в немски град заради пристигането на бежанци

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67042/Sblasatsi-v-nemski-grad-zaradi-pristiganeto-na-bezhantsi

/Поглед.инфо/ В източния немския град Хайденау станаха ожесточени сблъсъци между полицията и ултрадесни екстремисти, които организираха акция срещу приемането на бежанци в новосъздаден приют.

На 23 август рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4937543

Арх. Албена Владимирова-Андреева, дизайнер

Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”

Борис Станимиров, депутат
Георги Чиликов, футболист и треньор
Димитър Байрактаров, депутат
Д-р Емил Кръстев, завеждащ Клиника по неврохирургия в УМБАЛ “Софиямед”
Иванка Вълкова, главен счетоводител на МБАЛ “ЗДРАВЕ”, Пазарджик Илия Троянов,
Арх. Албена Владимирова-Андреева, дизайнер Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа” Борис Станимиров, депутат Георги Чиликов, футболист и треньор Димитър Байрактаров, депутат Д-р Емил Кръстев, завеждащ Клиника по неврохирургия в УМБАЛ “Софиямед” Иванка Вълкова, главен счетоводител на МБАЛ “ЗДРАВЕ”, Пазарджик Илия Троянов,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921556

Борис Станимиров, депутат от РБ в 43 НС, 39 г.
Димитър Байрактаров, депутат от ПФ в 43 НС, 51 г.
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", 57 г.
Д-р Емил Кръстев, завеждащ Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Софиямед".
Иванка Вълкова, главен счетоводител на МБАЛ "ЗДРАВЕ"- гр.Пазарджик.
Илия Троянов, писател, 50 г.
Борис Станимиров, депутат от РБ в 43 НС, 39 г. Димитър Байрактаров, депутат от ПФ в 43 НС, 51 г. Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", 57 г. Д-р Емил Кръстев, завеждащ Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Софиямед". Иванка Вълкова, главен счетоводител на МБАЛ "ЗДРАВЕ"- гр.Пазарджик. Илия Троянов, писател, 50 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване