Демирева на финал в Пекин

http://www.cross.bg/skok-visochina-demireva-1478638.html

/КРОСС/Мирела Демирева се класира за финала в дисциплината скок на височина на световното първенство по лека атлетика в Пекин. Състезателката ни преодоля 1.92 м в квалификацията и ще мери сили с най-добрите на шампионата. Финалът на скок на височина е в събота от 13:30 ч. Демирева за първи път се класира сред най-добрите 13 на подобен форум. България пък има свой финалист в сектора за скок на височина, за първи път от световното първенство в Хелзинки през 2005 г., когато на финал бе Венелина Венева-Матеева. Днес обаче тя успя да скочи само 1.80 м, с което остана последна в квалификацията.  

Der Spiegel: Всеки четвърти българин в Германия безработен

http://frognews.bg/news_96797/Der-Spiegel-Vseki-chetvarti-balgarin-v-Germaniia-bezraboten/

Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица от Агенцията по заетостта, пише германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус". В началото на 2014 г. отпаднаха и последните ограничения за гражданите на България и Румъния, които желаят да работят във Федерална република Германия.

Нито една политическа формация не е подала документи в ЦИК в първия ден за регистрация

http://www.cross.bg/dokymenti-purviya-formatziya-1478637.html

/КРОСС/Централната избирателна комисия (ЦИК) ще информира за организацията на предстоящите местни избори и национален референдум на 25 октомври. Регистрацията за вота продължава. Вчера нито една политическа формация не е подала документи в ЦИК. В първия ден по традиция се регистрира ГЕРБ. Младежите на партията пазеха на смени ред пред комисията още от 10 август, когато президентът Росен Плевнелиев насрочи с указ кметския вот и референдума на 25 октомври. Крайният срок за подаване на документи на партия или коалиция е 9 септември 2015 г.  

Два пътни възела ще се изградят в третия етап от обхода на Габрово

http://pik.bg/два-пътни-възела-ще-се-изградят-в-третия-етап-от-обхода-на-габрово-news389219.html

Два пътни възела ще се изградят в третия етап от обхода на Габрово

Усилено се работи по третия етап от обходния път на Габрово, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Близо 5-километровата отсечка от км 10+940,74 до км 16+010 е по изцяло ново трасе. Третият участък започва от кв. „Чехлевци“ и достига до кв. „Дядо Дянко“ на гр. Габрово. Участъкът е изцяло ново строителство и включва изграждането на 5 км нов път, два пътни възела – п. в. „Чехлевци“ и п. в. „Дядо Дянко“, четири мостови съоръжения – при км 11+800, с дължина 647 м, при км 14+660 (130 м), км 15+450 (198 м) и над река Паничарка (21 м), както и тунел от 540 м при км 12+400. При п. в. „Чехлевци“, който ще е в близост до ул. „Малина“ и ул. „Никола Войновски“, ще се свързват път III-5004 Обходен път на Габрово и път III-4404 Габрово – Дебел дял.

При п. в. „Дядо Дянко“ – при бул. „3-ти март“ в областния град, ще се свързва път III-5006 Габрово - Узана с път III-5004 Обходен път на Габрово и общинския път за с. Чукили. Чрез двете съоръжения ще се осъществява връзката на обходния път на Габрово с центъра на града. В момента се разчиства изключително трудния за достъп терен от горската растителност, изграден е моста над р. Паничарка, работи се по надлеза при км 15+450 и водостока при км 0+258,07 от пътна връзка Чехлевци - Узана.


Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД.

Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Обединени консултанти“ с партньори: „Трансконсулт БГ“ ООД, „Рубикон Инженеринг“ ООД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект“ ЕООД. Техният договор е за 116 640 лв. Проектът „Път III-5004 „Обход на гр. Габрово“ от км 0+000 до км 31+000, участък от км 0+000 до км 20+124.5 и етапна връзка от км 0+000 до км 3+130“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Той включва строителството на участък от 23,25 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 (3,1 км) и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.


Обходният път на гр. Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Демирева ще скача за медалите на Световното

http://offnews.bg/news/n_1/n_551448.html

Българката Мирела Демирева се класира за финал в дисциплината скок на височина на Световното първенство по лека атлетика в Пекин. Тя ще спори за медалите, след като преодоля 1.92 m в квалификацията. Финалът в скока на височина е в събота от 13:30 ч. българско време. Венелина Венева-Матеева, която също представяше страната ни в тази дисциплина, успя да скочи само 1.80 m и остана последна в квалификацията. "Щастлива съм, че успях да се класирам във финала, не беше лесно. Тази година съм малко колеблива, и се радвам, че успях да се събера. Вярвам, че мястото във финала беше за мен, и скачах с удоволствие," заяви Демирева след края на квалификациите. Това е първи финал за българката на световен форум по лека атлетика.

Задържаха трима мъже за трафик на момичета в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945740

Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция, проведена от служители на отдел
Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция, проведена от служители на отдел "Криминална полиция" в ОДМВР – Бургас и полицаи от Районно управление "Полиция" - Несебър, със съдействието на служители от бургаската жандармерия. Това съобщиха от ОД на МВР - Бургас.

Задържаха трима мъже за трафик на момичета в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945742

Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция, проведена от служители на отдел "Криминална полиция" в ОДМВР – Бургас и полицаи от Районно управление "Полиция" - Несебър, със съдействието на служители от бургаската жандармерия. Това съобщиха от ОД на МВР - Бургас.
Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция, проведена от служители на отдел "Криминална полиция" в ОДМВР – Бургас и полицаи от Районно управление "Полиция" - Несебър, със съдействието на служители от бургаската жандармерия. Това съобщиха от ОД на МВР - Бургас.

Русия праща нова подводница в Черно море

http://www.cross.bg/flot-korabi-podvodnitzata-1478636.html

/КРОСС/ Дизеловата подводница „Новороссийск", която е приета на въоръжение през 2015 г., в момента се намира в Средиземно море в изпълнение на мисията си за прехвърляне от Северния в Черноморския флот, съобщава ТАСС. Агенцията се позовава на говорителя на флота Вячеслав Трухачев. Той разкри, че плановете предвиждат през втората половина на септември подводницата да премине през черноморските проливи и да акостира във военното пристанище Новоросийск. Там вече било завършено изграждането на специален дог за подводницата. През юли стана известно, че Черноморският флот на Русия за година е получил над 10 нови катери и кораби, сред които са подводниците „Новоросийск" и „Ростов на Дон". Плановете за 2015 г. са руският флот да получи над 50 нови бойни кораби, но и атомни подводници от ново поколение.  

Пресякоха вътрешен трафик на жени с цел сексуални услуги

http://www.cross.bg/vutreshen-yslygi-trafik-1478635.html

/КРОСС/Криминалисти от ОДМВР-Бургас разкриха вътрешен трафик на млади жени с цел сексуални услуги. В процеса на разследването е изяснено, че момичетата са набирани от вътрешността на страната с лъжливи обещания. Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция, проведена от служители на отдел "Криминална полиция" в ОДМВР - Бургас и полицаи от РУ-Несебър, със съдействието на служители от бургаската жандармерия. Задържаните са на възраст между 35 и 40 години, от Плевен. Към момента са разпитани над десетима свидетели, посочили като организатор на престъпната дейност единия от задържаните - А.А. /38г./. Той е привлечен в качеството на обвиняем за вътрешен трафик, наложена му е мярка за задържане до 72 часа. В хода на операцията е установено,че на младите жени - на възраст между 18 и 28 години, било обещавано да работят като танцьорки. В последствие, на някои от тях е предлагано да извършват сексуални услуги срещу заплащане. Уговорката била парите, получавани от сексуалните услуги, да се делят по равно. Всяко от момичетата получавало заработеното в края на «работния ден» в отделен плик. Момичетата били настанявани в частни квартири в Слънчев бряг, а клиентите обслужвали в специално пригодени за целта помещения в непосредствена близост до еротик-клуб в курортния комплекс. На вечер работели средно осем момичета, по твърда тарифа 150 лв. на час

Германски учени: Можем да създадем супершоколад

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945734

Германски учени твърдят, че могат да предложат формула за супершоколад на базата на промени в ключова съставка на молекулярно ниво, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от "Нова телевизия".
Учените от Техническия университет в Мюнхен са се съсредоточили върху лецитина в шоколада, който се използва за стабилизиране на мазнините,
Германски учени твърдят, че могат да предложат формула за супершоколад на базата на промени в ключова съставка на молекулярно ниво, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от "Нова телевизия". Учените от Техническия университет в Мюнхен са се съсредоточили върху лецитина в шоколада, който се използва за стабилизиране на мазнините,

Хора ще се извият на мегдана във варненско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=299706

Кръшни хора ще се извият на площада на с. Рудник, община Долни чифлик. Това ще стане по време на регионалния събор „Хоро на мегдана” тази събота. Негови организатори са община Долни чифлик, кметството на с. Рудник и Народно читалище „Хаджи Димитър -1927 г.

МТел с поредна гавра! Строителството на 30-метрова антена изправи на нокти пловдивчани

http://pik.bg/мтел-с-поредна-гавра-строителството-на-30-метрова-антена-изправи-на-нокти-пловдивчани-news389216.html

МТел с поредна гавра! Строителството на 30-метрова антена изправи на нокти пловдивчани

 

Строителството на 30-метрова антена на МТел изправи на нокти днес живеещите в новия жилищен комплекс „Марица Гардън“. Пловдивчани, живеещи в кооперациите на брега на реката, днес сутринта били изненадани от огромната антена, която се издигала зад строителния хипермаркет „Алати“. Ръководствата на езиковите гимназии също са шокирани от съоръжението, което е на метри от игрищата, където тренират учениците.

„Тук, в комплекса живеят десетки млади семейства с деца и бебета. Никой не иска децата му да играят под антената. При този демографски срив, някой да си играе със здравето на малчуганите е непростимо" заяви пред TrafficNews.bg представителят на собствениците на комплекса Рина Бехар. Тя е категорична , че никой не е ги е търсил, за да дадет разрешение.

Живущите започват подписка, като в нея ще се включат собствениците на хотела, както и директорите на Руската и Английската гимназии.

"Подкрепям хората , които живеят в района. Мой дълг е да защитя и 1 400 деца, които ще учат в района. Смятам , че изграждането на такива клетки до училища, болници и жилищни сгради е изключително вредно", коментира директорът на ЕГ "Пловдив" Николай Радев.
Потърсихме коментар от Общината в лицето на Димитър Кацарски, зам-кмет по строителството. След като жителите на комплекса са подали жалба в пловдивската администрация е пусната проверка, която сочи, че разрешение за строеж на подобно съоръжение не е издавано. Единственото, което е позволено в района, е полагане на кабели под земята.

"Строежът на мобилни антените зависи от мощността на сигнала. Разрешителните се издават спрямо категориите, които се делят на първа, втора и трета, като за тях се изисква разрешение от РДНЗК. Другата група категории са трета, четвърта и пета- за тях се изисква разрешение от Общината. Не съм запознат с категорията на въпросната антена, за да кажа кой е дал разрешение за строеж”.

Италианската брегова охрана спаси около 3000 мигранти край Либия

http://www.mediapool.bg/italianskata-bregova-ohrana-spasi-okolo-3000-migranti-krai-libiya-news238484.html

Около 3 000 мигранти са били спасени в сряда край бреговете на Либия, но над 50 са открити мъртви на борда на различни плавателни съдове, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от Ройтерс. Спасителите на шведския кораб "Посейдон", мобилизирани в рамките на мисията на Европейския съюз "Тритон", откриха 51 тела в трюма на плавателен съд, на който имало и 439 оцелели. Три жени пък са открити мъртви в гумена лодка със 120 души, а мъж е починал малко, след като е бил спасен заедно с над 100 души от друг съд. Бреговата охрана не уточни каква е причината за смъртните случаи, като така се увеличава броят на жертвите за тази година, за който се смята, че възлиза на повече от 2300 души по данни на Международната организация по миграция, отбелязва още Ройтерс.

Кои са петте най-вредни сутрешни навици

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/koi-sa-pette-naj-vredni-sutreshni-navici-6041731

Има няколко неща, които е добре да избягвате веднага след събуждане, ако искате денят ви да е успешен

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/izdanieto-miliona-detza-1478634.html

/КРОСС/Безплатни лекарства изчезнаха от аптеките, продават ги в чужбина, пише във водещата си статия Монитор. Вестникът цитира Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб", според която и двата медикамента са животоспасяващи. Пореден план за справяне с бедността, който има по-скоро пожелателен характер прие Министерският съвет. Планът отново акцентира върху приоритетите в Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2020г. , посочва Дума. "1400 евро за шофьор и пак трудно се намират", гласи заглавие в 24 Часа. От сдружението на превозвачите казват, че не достигат към 2 хиляди шофьори, пише изданието и пояснява, че либерализацията на транспорта в Европа е причина за недостига. Вече трета година Добруджа е на второ място след Казанлъшката долина по производство на лавандула. Така житницата на страната е на път да се прослави с нова емблема в областта на земеделието, посочва Земя. МВР предприема спешни мерки срещу незаконните състезания с автомобили. Внедряват се тайни агенти, а полицаите се снабдяват с подробни карти на местата, където се организират незаконни гонки, съобщава Стандарт. Армията спря рушветите по границата с Македония

Нова GPS геодезична мрежа заработи по Дунава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945724

Новата GPS геодезична мрежа заработи по Дунава, съобщиха от АППД в Русе. Тя се използва за топохидрографски проучвания в общия българо-румънски участък на реката. Съоръжението е част от европроект по ОП "Транспорт", с който трябва да се подобри навигацията за корабоплаването.
Чрез мрежата се заснимат кейови стени,
Новата GPS геодезична мрежа заработи по Дунава, съобщиха от АППД в Русе. Тя се използва за топохидрографски проучвания в общия българо-румънски участък на реката. Съоръжението е част от европроект по ОП "Транспорт", с който трябва да се подобри навигацията за корабоплаването. Чрез мрежата се заснимат кейови стени,

Димитър Цонев и съпругата му Мариана във Флоренция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944597


Димитър Цонев заедно със съпругата си Мариана вечеряха в понеделник вечерта на покрива на голям хотел във Флоренция. Снимката им във фейсбук публикува дъщеря им Деси Цонева. Ресторантът е с остъклена градина на покрива с 360-градусова гледка към града, а менюто -
Димитър Цонев заедно със съпругата си Мариана вечеряха в понеделник вечерта на покрива на голям хотел във Флоренция. Снимката им във фейсбук публикува дъщеря им Деси Цонева. Ресторантът е с остъклена градина на покрива с 360-градусова гледка към града, а менюто -

Карикатури на Чудомир в ХГ Стара Загора

http://www.cross.bg/chydomir-karikatyri-izdaniya-1478633.html

/КРОСС/На 2 септември /сряда/ 2015г. от 18.00ч. в западната зала на Градската художествена галерия в Стара Загора ще бъде открита фототипната изложба „Ранните карикатури на Димитър Чорбаджийски - Чудомир /1890-1967/". В нея са включени фототипни копия на 130 от ранните карикатури и шаржове на Чудомир, които маркират основните теми, пластично-образното развитие и печатните издания, в които те намират място. Всички те се представят публично за първи път столетие след тяхното същинско публикуване. Карикатурите, които Чудомир, още като студент в Рисувалното училище, създава и представя в периодичния печат между 1908 и 1915г., са слабо позната част от неговото творчество. През този период той публикува над 500 карикатури в сатиричните издания на „Барабан", „Жило", "Въртокъщник", „Час", „Остен", „Цигарен дим", „Червен смях", като само в „Барабан" те са около 300. В края на 10-те години на 20 век Чудомир не е само едно от водещите имена в българската карикатура, а и творецът, който започва да оформя идеята за бъдещата вселена „Нашенци", която след 30-те години му носи популярността и признанието на няколко поколения, коментира директорът на галерията проф. Марин Добрев. Експозицията ще бъде експонирана до 23.09.2015 г.  

Израел и "Хамас" си размениха въздушни удари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945697

Израел предприе въздушен удар по обект на „Хамас“ в отговор на изстреляната от Газа по-рано ракета, съобщи Ройтерс. Израелската армия съобщи, че никой не е пострадал при среднощното ракетно нападение срещу Южен Израел. Засега няма данни и за палестински жертви в палестинския анклав, след като по данни на израелските въоръжени сили бойни самолети
Израел предприе въздушен удар по обект на „Хамас“ в отговор на изстреляната от Газа по-рано ракета, съобщи Ройтерс. Израелската армия съобщи, че никой не е пострадал при среднощното ракетно нападение срещу Южен Израел. Засега няма данни и за палестински жертви в палестинския анклав, след като по данни на израелските въоръжени сили бойни самолети

Унгария отчете нов рекорден брой на влезли от Сърбия бежанци

http://petel.bg/Ungariya-otchete-nov-rekorden-broy-na-vlezli-ot-Sarbiya-bezhantsi__124625

Мигрантската вълна продължава да настъпва към Европа. Само вчера 3 хиляди души са били спасени край бреговете на Либия. От италианската...

Марина Христова и Петър Нестеров донесоха 2 златни и 1 сребърен медал за Черно море-Елит

http://petel.bg/Marina-Hristova-i-Petar-Nesterov-donesoha-2-zlatni-i-1-srebaren-medal-za-CHerno-more-Elit__124624

Марина Христова и Петър Нестеров донесоха 2 златни и 1 сребърен медал за "Черно море Елит" от държавното първенство по тенис за 12-годишни,...

Газът поевтинява с близо 14%

http://petel.bg/Gazat-poevtinyava-s-blizo-14-__124623

снимка: БулФото, архив Очаква се цената на природния газ за следващото тримесечие да бъде с близо 14% по-ниска. Поевтиняването ще е с около...

Мартин Стоименов свири Ботев - Черно море в Пловдив

http://petel.bg/Martin-Stoimenov-sviri-Botev---CHerno-more-v-Plovdiv__124622

Мартин Стоименов ще ръоководи съботната среща Ботев - Черно море в Пловдив. Асистенти ще бъдат Станимир Илков и Младен Маринов. Ето и...

Ето кои са най-търсените кадри за работа във Варна

http://petel.bg/Eto-koi-sa-nay-tarsenite-kadri-za-rabota-vav-Varna__124621

Илюстрация Булфото На работа във Варненско през юли са постъпили 1140 безработни. В бюрата по труда са заявени 744 работни места. Най-много...

Самотен остров насред преселението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944857

Да се радваме ли, че бежанският поток ни заобикаля

СВЕТЪТ се променя непрекъснато. Това не е тъпа клиширана констатация, надживяла ери в развитието на човечеството. Пред очите ни довчерашният уж уседнал свят се превръща във върволица от хора, напуснали обичайната си от векове територия и устремени с цената на всичко към нови за тях земи.
Да се радваме ли, че бежанският поток ни заобикаля СВЕТЪТ се променя непрекъснато. Това не е тъпа клиширана констатация, надживяла ери в развитието на човечеството. Пред очите ни довчерашният уж уседнал свят се превръща във върволица от хора, напуснали обичайната си от векове територия и устремени с цената на всичко към нови за тях земи.

Осъдиха четирима българи за кражба на мед за над 56 хиляди евро от френските железници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945703

Четирима българи бяха осъдени за кражба на мед на стойност над 56 хиляди евро от френските железници, съобщава изданието Sudouest, цитирано от
Четирима българи бяха осъдени за кражба на мед на стойност над 56 хиляди евро от френските железници, съобщава изданието Sudouest, цитирано от "Фокус". Съд в Бордо издаде присъди за четиримата от 18 месеца до 2 години затвор. По време на процеса в съдебната зала са били трима от обвиняемите, четвъртият все още е издирван.

Полицията в Бургас удари група за трафик на жени

http://offnews.bg/news/n_1/n_551447.html

Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция, проведена от служители на отдел "Криминална полиция"  в ОДМВР – Бургас и полицаи от РУ-Несебър, със съдействието на служители от бургаската жандармерия, съобщават от пресцентъра на полицията.  Задържаните са на възраст между 35 и 40 години, от Плевен. Към момента са разпитани над десетима свидетели, посочили като организатор на престъпната дейност единия от задържаните – А.А. /38г./. Той е привлечен в качеството на обвиняем за вътрешен трафик, наложена му е мярка за задържане до 72 часа. В хода на операцията е установено,че на младите жени – на възраст между 18 и 28 години, било обещавано да работят като танцьорки. В последствие, на някои от тях е предлагано да извършват сексуални услуги срещу заплащане. Уговорката била парите, получавани от сексуалните услуги, да се делят по равно. Всяко от момичетата получавало заработеното в края на «работния ден» в отделен плик. Момичетата били настанявани в частни квартири в Слънчев бряг, а клиентите  обслужвали в специално пригодени за целта помещения в непосредствена близост до еротик-клуб в курортния комплекс. На вечер работели средно осем момичета, по твърда тарифа 150 лв. на час. «Политика на фирмата» била сексуалните услуги да се продоставят само на чужденци. При извършеното претърсване на помещенията, ползвани от момичетата, са намерени и иззети наркотични вещества, както и документи, доказващи осъществяваната престъпна дейност.

Станимир Стоилов вкара втори отбор в групите на Шампионската лига

http://www.mediapool.bg/stanimir-stoilov-vkara-vtori-otbor-v-grupite-na-shampionskata-liga-news238483.html

Българският футболен треньор Станимир Стоилов за втори път в своята кариера успя да вкара свой отбор в групите на Шампионската лига, след като воденият от него Астана надделя над Апоел Никозия. Казахстанският шампион се наложи над кипърския тим с общ резултат 2:1 след победа 1:0 в първия мач и 1:1 в реванша в сряда вечерта. Мачът в Никозия започна добре за домакините, след като Щилич откри от фаул в 60-ата минута, но Максимович в 84-ата минута направи 1:1. "Първо искам да кажа, че съм много щастлив и да поздравя всички за този огромен успех. Това е исторически ден за нашия отбор. Ако трябва да съм честен, ще призная, че не сме готови да играем на такова високо ниво. Ние обаче се борихме здраво и показахме, че когато мечтаеш, можеш да постигнеш всичко", коментира Мъри Стоилов след срещата. Той стана първият български треньор, достигнал това ниво в европейския клубен футбол, заедно с Левски през 2007 г. Постижението му бе повторено чак през миналата година от Георги Дерменджиев с Лудогорец.

Проф. Миланов: При 120 минути чакане на линейка е ясно какво трябва да прави пациента

http://www.moreto.net/novini.php?n=299708

При 120 минути чакане на линейка или код червено е ясно на пациента какво трябва да направи. Това каза проф. Стоян Миланов в предаването „Тази сутрин” по повод предложения нов стандарт за Спешната помощ. Предложената система предвижда всички спешни сигнали да се разпределят в три кода – червен, жълт и зелен.

Ивет Лалова стартира днес за медал на световното в Пекин

http://www.cross.bg/lalova-byagane-seriite-1478632.html

/КРОСС/Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова не успя да влезе в силния финал на 100 метра, но днес ще има по-големи възможности да стигне до финалното бягане на 200 метра. Лалова се представи отлично в сериите и влезе в полуфиналите с четвърто време - 22.54 секунди. Тя постигна личен рекорд за сезона и се доближи само на три стотния от върховото си постижение, поставено през 2004 г. "Супер ден! Имах късмет, надявам се утре всичко да продължи по същия начин. Завърших на три стотни от най-доброто си бягане изобщо и най-силното ми бягане в последните 11 години. Надявам се тази добра серия да продължи и утре. Стискайте палци и ви благодаря," коментира Лалова след бягането. С по-добър резултат от българката в сериите бяха 19-годишната британка Дина Ашър-Смит с 22.22 сек., американката Кендис Макгроун с 22.45 сек. и Шерън Симпсън от Ямайка с 22.52 сек. 31-годишната ще бяга с Макгроун в първия полуфинал, в който са още Илейн Томпсън от Ямайка, Муджинда Камбунджи от Швейцария, Рейар Томас от Тринидад и Тобаго, Виктория Зябкина от Казхстан, Бианка Уилямс от Великобритания и Мая Михалинеч от Словения В този полуфинал с по-добър личен рекорд от Лалова са Макргоун (22.08 сек.) и Томпсън (22.10 сек.). Бягането започва в 14.35 часа българско време. За финала ще се класират първите две от трите полуфинала, както и двете с най-добри времена от останалите.  

Прокуратурата иска постоянен арест за шофьор без книжка, убил двама до Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945712

Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска днес в съда постоянна мярка
Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска днес в съда постоянна мярка "задържане под стража" за 35-годишния Янко А. от Ново село, който миналата събота стана причина за смъртта на двама софиянци. Други трима турски гастарбайтери бяха ранени. Виновникът е шофирал с несъобразена скорост БМВ. Бил е и без книжка.

Руснаците се гордеят най-много с Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945674

Основната гордост на руснаците е президентът Владимир Путин. Това  сочи социологическо проучване на института
Основната гордост на руснаците е президентът Владимир Путин. Това  сочи социологическо проучване на института "Ромир", направено през юли сред 1500 пълнолетни граждани от цялата страна, съобщават руски медии. Данните сочат, че за 12 години гордеещите се с Владимир Путин са се утроили - от 12% на 34%.

5 причини защо не се очаква срив на пазара на имоти в САЩ

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/5-prichini-zashto-ne-se-ochakva-sriv-na-pazara-na-imoti-v-sasht-201237/

Ниските лихви и ръстът на заетостта са сред причините за по-малката вероятност от срив на сектора

Словенците от "Лайбах"- първата западна рок банда с концерт в Северна Корея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944934

Словенците от “Лайбах” са първата западна рок банда, изнесла концерт в страната на Ким Чен Ун
C култови парчета на “Бийтълс” и “Юръп” словенците от “Лайбах” станаха първата западна рок група, изнесла концерт в Северна Корея.
Членовете на авангардната “Лайбах”, обвинявани, че са фашисти, забиха пред 1500 севернокорейци и 150 чуждестранни дипломати
Словенците от “Лайбах” са първата западна рок банда, изнесла концерт в страната на Ким Чен Ун C култови парчета на “Бийтълс” и “Юръп” словенците от “Лайбах” станаха първата западна рок група, изнесла концерт в Северна Корея. Членовете на авангардната “Лайбах”, обвинявани, че са фашисти, забиха пред 1500 севернокорейци и 150 чуждестранни дипломати

Ще ядем не просто шоколад, а супершоколад

http://frognews.bg/news_96791/SHTe-iadem-ne-prosto-shokolad-a-supershokolad/

Германски учени твърдят, че могат да предложат формула за супершоколад на базата на промени в ключова съставка на молекулярно ниво, съобщи в. "Дейли мейл".

Преглед на печата, четвъртък, 27 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-27-август_l.a_i.693411_at.1.html

Дизелът - 2,20 лв., но пак е сред най-скъпите в ЕС Цените на горивата отбелязаха нов спад и в част от големите бензиностанции бензин и дизел вече...

Несъвършенство в закона не позволява на КЗК да борави с данъчна информация

http://www.cross.bg/kartel-gavrilov-informatziya-1478631.html

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверка за картел на пазара на горива, като припомни, че още в края на месец юни е препоръчал да бъде направен секторен анализ на цените на бензина и дизела. В ефира на БНТ тази сутрин Марио Гаврилов, говорител на КЗК, посочи, че сроковете за изготвянето на секторния анализ не могат да бъдат категорични, защото те зависят от всички големи играчи на пазара, от които е поискана информация. За сравнение - подобен анализ в Германия отне три години, във Франция - две години. Разбира се, ние прекрасно съзнаваме, че не разполагаме с подобен времеви комфорт, така че действаме с максимално натоварване и пълен капацитет, увери Гаврилов и допълни, че ако бъде установен картел, виновните ще понесат цялата строгост на закона. Гаврилов заяви, че до момента е получен отказ за предоставяне на данни от НАП и митниците, поради едно несъвършенство в закона, което не позволява на КЗК да борави с данъчна информация. Така анализът на КЗК ще бъде направен единствено върху данните, които ще предоставят участниците на пазара на горива. Марио Гаврилов уточни: За да има по-голяма ефективност от работата на КЗК, трябва да се въведе лична наказателна отговорност в случаите на картел. Защото сега, като глобим една фирма, финансовата тежест се понася от нея и това не влияе пряко върху личното благосъстояние на физическите лица, т.е. на шефовете на тези фирми, които участват в картелното споразумение

Партиите да не рекламират в медиите на Делян Пеевски, призова Татяна Дончева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/27/2598116_partiite_da_ne_reklamirat_v_mediite_na_delian_peevski/?ref=rss


Местните избори са добър момент за борба с модела "Кой", заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред Би Ти Ви и призова политическите партии да не публикуват рекламни материали за кампаниите си в медиите, който са притежание или са свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Всеки противник на модела "Кой" може да бъде колкото иска заклеймяван в медиите на Пеевски." Според Дончева всички печатни издания без вестник "Сега" и изданията на Иво Прокопиев ("Капитал" и "Дневник") са...

Никола Казаков: Издръжката на един бежанец у нас е 300 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945698

Преките и косвените разходи за издръжката на един имигрант у нас възлиза на 300 лева. Това съобщи пред "Нова телевизия" председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.
Едва 6% от общо 10 328 бежанци, които са потърси убежище в България, имат добро образование. Всички останали са с основно,
Преките и косвените разходи за издръжката на един имигрант у нас възлиза на 300 лева. Това съобщи пред "Нова телевизия" председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Едва 6% от общо 10 328 бежанци, които са потърси убежище в България, имат добро образование. Всички останали са с основно,

50 551 000 лева- разходи за местните избори и през октомври 2015 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rGl5oZYJt7Y/

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на местните избори и националния референдум на 25 октомври тази година. Необходимите средства за вота възлизат на 50 551 000 лева.
За организационно-техническите дейности, които Министерския съвет трябва да извърши, са предвидени 37 млн. лв. От тях 21,4 млн. лв. са планирани за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. В тази сума са предвидените средства за логистично осигуряване на изборния процес, вкл. за отпечатване на хартиените бюлетини, осигуряване на устройства за машинно гласуване, консумативи и т.н.
На ЦИК ще бъдат преведени общо 6,2 млн. лв., като от тях 4 150 000 лв. са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите, 300 000 лв. за възнаграждения и осигурителни вноски на заетите по граждански договори, 1 млн. лв. за разходи за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, а 750 000 лв. са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване.
Средствата, планирани за МВР, са 4 млн. лв., а Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще получи 1 млн. лв.
За организирането на изборите в чужбина Министерството на външните работи ще разполага с 1,5 млн. лв. 16 000 лв. са за Министерството на образованието и науката за ползването на училищната база.
Към бюджетите на БНТ, БНР, БТА и Сметната плата ще бъдат отделени съответно 500 000 лв., 200 000 лв., 100 000 лв. и 35 000 лв.
Постановлението е прието неприсъствено.

Измамиха служител в обменно бюро с 1300 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/84f-EXHXpMA/

На 26.08.т.г. около 10.45 ч. Първо РУ – Бургас е получено съобщение от 24- годишен мъж, служител в обменно бюро, разположено на ул. «Чаталджа» за това, че малко по-рано непознат мъж поискал да му бъдат сменени 2 500 евро с номинал от по 500 евро. В момента, в който му е изброена сумата от 4 850 лева в копюри от по 100 лева, непознатият чрез ловкост прибирал част от левовете, след което поискал да бъдат направена нова смяна в евро. При приключване на сделката непознатият си тръгнал, а касиерът при преброяване на левовата сума установил липсата на 1 300 лева. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

Задържаха производител на канабис в Черничево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945706

Марихуана, канабисови растения и хероин са иззети при специализирани операции вчера в Крумовград и Кърджали.
В крумовградското село Черничево, което е на границата с Гърция, е установено най-голямото количество дрога на територията на областната дирекция за тази година. 3 килограма суха листна маса е била открита в селскостопанска постройка,
Марихуана, канабисови растения и хероин са иззети при специализирани операции вчера в Крумовград и Кърджали. В крумовградското село Черничево, което е на границата с Гърция, е установено най-голямото количество дрога на територията на областната дирекция за тази година. 3 килограма суха листна маса е била открита в селскостопанска постройка,

Стоилов: Далеч сме от гениалността, но аз знам какво искам и как да го постигна

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/27/2598115_stoilov_dalech_sme_ot_genialnostta_no_az_znam_kakvo/?ref=rss


Българският треньор Станимир Стоилов остана развълнуван след големия успех, който постигна с "Астана". Той изведе състава от Казахстан до групите в Шампионската лига след 1:1 с "Апоел" в реванша от плейофите.

"Имаме отбор, който иска да расте. Далеч сме от гениалността. Аз съм треньор, който знае какво иска и знае как да постигне поставените цели. Ако футболистите следват правилата, ще имаме още много такива светли дни. Във футбола нищо не е случайно", каза Стоилов, цитиран от...

Демонстрират как хеликоптер спасява водолаз край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299698

Демонстрация на уникална спасителна акция ще се проведе край Варна, научи Moreto.net. В нея ще се включи хеликоптер. Наземни екипи и спасители от въздушната линейка ще окажат помощ на водолаз, получил сърдечна криза, докато се гмурка край Централен плаж на Кранево.

Вместо телефона си, паднал в таксито, туристка получила юмрук от шофьора

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Zw7076ybHCQ/

На 26.08.т.г.,  21- годишна английска туристка, отседнала в Слънчев бряг, около 04.00 ч. на същата дата, в близост до х-л «Феникс» наела такси, за да я откара до х-л «Чайка бийч». При пристигането си в хотела жената установила, че мобилният й телефон останал на задната седалка в таксиметровия автомобил и помолила водача да й го върне. Той се обърнал рязко, ударил я с юмрук в лицето в областта на носа и потеглил с автомобила в неизвестна посока, съобщиха от пресцентъра на полицията. Извършителят на деянието се издирва по описание от служители на Районно управление – Несебър.

Веселин Топалов продължава да води в турнира в Сейнт Луис след ново реми

http://www.mediapool.bg/veselin-topalov-prodalzhava-da-vodi-v-turnira-v-seint-luis-sled-novo-remi-news238482.html

Българският гросмайстор Веселин Топалов продължава да води във временното класиране на силния международен турнир в Сейн Луис, след като направи второ поредно реми срещу руснака Александър Гришчук. Русенецът разигра сицилианска защита, както направи и в партиите си с Магнус Карлсен и Вишванатан Ананд. Мачът вървеше оспорвано и завърши с реми на 31-ия ход. Топалов остава непобеден след първите четири кръга. Той продължава да е първи в класирането с три точки, като с толкова вече е и Левон Аронян. Арменецът победи представителя на домакините Уесли Со. Следващият съперник на Топалов ще е италианецът Фабиано Каруана, като българинът ще е с белите фигури. Победителят в турнира ще стане ясен на 1 септември след изиграването на деветия кръг.

Вучич: Сърбия никога няма да издигне ограда по границите си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945668

Сръбският премиер Александър Вучич увери, че страната му няма да затвори границата си за мигранти, съобщи Ройтерс. Същевременно той смята, че ЕС трябва да помогне за разработването на план за излизане от кризисната ситуация.
„Ние никога няма да издигаме заграждения или да строим стени.
Сръбският премиер Александър Вучич увери, че страната му няма да затвори границата си за мигранти, съобщи Ройтерс. Същевременно той смята, че ЕС трябва да помогне за разработването на план за излизане от кризисната ситуация. „Ние никога няма да издигаме заграждения или да строим стени.", каза сръбският премиер.

Цената на брента се повиши с повече от 1 долар

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenata-na-brenta-se-povishi-s-poveche-ot-1-dolar-201257/

Поскъпването е в резултат на новината за спада на петролните резерви на САЩ и възстановяването на Wall Street

Потвърдиха: Открит е нацистки влак със злато, пазят в тайна къде е (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945690

Полските власти потвърдиха откриването в Долна Силезия на нацистки влак, натоварен със злато, съобщава телевизионният канал N-tv, цитиран от Фокус. Заместник-кметът на град Влабжих Зигмунт Новачек обаче добави, че местоположението му ще остане тайна и допълни, че намереното – независимо от неговата стойност – принадлежи на полската държава.

Татяна Дончева: Цацаров е крайъгълен камък, не подлежи на ревизия

http://www.cross.bg/doncheva-tatyana-tzatzarov-1478630.html

/КРОСС/Сотир Цацаров е крайъгълен камък, той не подлежи на ривизия, на корекция, на премоделиране, на препозициониране. Това каза Татяна Дончева в ефира на bTV. „Цацаров е гарант, че нашите интереси ще бъдат неприкосновени, после ще си изберем друг като Цацаров, който може да брани нашите интереси", допълни още Дончева. Според нея все още няма обяснение защо дадени текстове не са отстранени от предстоящата съдебна реформа. „Съдебната реформа е пунт и пластика", добави още народният представител. Според Дончева „лостовете на Цацаров в кадровото движение стават инструмент за рекет по присъди". „Лобито Доган-Пеевски-Цацаров има достатъчно гласове Конституционния съд, за да направят това безумно нещо за предварително произнасяне по един закон", поясни още Дончева. Според нея това би било опасен предцедент и възможност всеки един закон да бъде тестван предварително от КС. „Това е противно на всякакви правила - съдът е създаден за контрол пост фактум, а не преди това. Така правят от КС някаква предварителна законодателна бариера", допълни още Дончева. „Политиката е едно занятие, което изисква усет къде са невидимите граници. Ако лицата, за които говорих, нямат представа за тях, те ще ги настъпят както беше настъпена границата с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС", каза още Дончева. Сближаването на ГЕРБ и ДПС е факт и вече става очевиден

Имейлът устоява на социалните мрежи, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/27/2598060_imeilut_ustoiava_na_socialnite_mreji_sochi_prouchvane/?ref=rss


Въпреки че през няколко години някой прогнозира края на имейл комуникацията за сметка на социалните мрежи и чат приложенията, това далеч не е така, показва проучване на Adobe Systems, цитирано от Reuters.

Проучването е направено сред 400 служители на средно ниво в компании в различни индустрии. Близо половината от участниците смятат, че необходимостта от използването на имейл, за да си вършат работата, ще продължи да расте през следващите години. Според 19% имейлът дори ще стане...

Куршумите, убили журналисти в ефир – с инициали на застреляни чернокожи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945678

Върху куршумите, с които мъж уби репортерка и оператор в пряк ефир на телевизия във Вирджиния, били изографисани инициалите на жертви на масова стрелба в църква за чернокожи. Това съобщил самият убиец във факс, изпратен до телевизия ABC News минути след зверското престъпление, информира кореспондентът на Нова от САЩ Явор Дараков.
Върху куршумите, с които мъж уби репортерка и оператор в пряк ефир на телевизия във Вирджиния, били изографисани инициалите на жертви на масова стрелба в църква за чернокожи. Това съобщил самият убиец във факс, изпратен до телевизия ABC News минути след зверското престъпление, информира кореспондентът на Нова от САЩ Явор Дараков.

Излезе последната книга на Тери Пратчет – "Короната на овчаря"

http://www.mediapool.bg/izleze-poslednata-kniga-na-teri-pratchet-koronata-na-ovcharya-news238481.html

Последната книга на Тери Пратчет – "Короната на овчаря", беше пусната в продажба в полунощ срещу четвъртък във Великобритания, съобщава ББС. Легендарният писател почина на 66-годишна възраст през март т.г., осем години, след като лекарите му поставиха диагноза Алцхаймер. По думите на един от неговите близки приятели – Роб Уилкинс, Пратчет е успял да завърши "Короната на овчаря" на около 90%, тъй като трябвало да прекрати работата по нея заради влошеното си здраве. "Той не успя да я изпипа както му се искаше и имаше няколко идеи, които искаше да доразвие, но това така и не се случи", разказва Уилкинс пред ББС. Заради огромния интерес към книгата много книжарници отвориха врати по-рано от обичайното. Магазин в Пърт, Австралия, пък дори обяви, че ще раздава безплатен пакет носни кърпички на всеки клиент, "защото това наистина е сбогом".

Пристанище Варна е отворено за всички кораби

http://pik.bg/пристанище-варна-е-отворено-за-всички-кораби-news389200.html

Пристанище Варна е отворено за всички кораби

Пристанище Варна е отворено за всички кораби, съобщиха за „Фокус” от Координационния център на порта. Видимостта в района е добра, времето е ясно и слънчево. Вятърът в района на пристанището е слаб, вълнението на морето е около е един-два бала.

Владимир Тодоров: 80% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си

http://pik.bg/владимир-тодоров-80-от-загиналите-в-катастрофи-деца-са-пътници-в-автомобилите-на-родителит-news389199.html

Владимир Тодоров: 80% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си

80% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си. Това заяви за Радио „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му много по-малка част от децата загиват като пешеходци и велосипедисти. „Основният, генералният проблем е, че българинът все още не се е научил да превозва детето си в обезопасителна детска седалка“, коментира Тодоров.

Той отчете като пропуск в образователната система недостатъчния брой часовете по пътна безопасност и допълни, че на децата трябва да им бъде предоставяна информация по такъв начин, че да бъде привлечено вниманието им.

„За съжаление, в големите градове тъй нареченото „приложно колоездене“ не е достатъчно добре развито. Въпреки това в европейски мащаб България има доста добри резултати. Но най-често умението за майсторско управление на велосипед се добива в малките градове“, добави Владимир Тодоров.

Той припомни, че представители на „Пътна полиция“ са провеждали открити уроци с децата, за да ги запознаят с правилата за движение по пътищата. „Друг интересен подход, който се практикуваше преди години – представител на „Пътна полиция“ с униформа, с всичките си атрибути, от които децата много се впечатляват, даже с полицейски мотори, с полицейски коли идваха и правеха открити уроци и обясняваха най-важните правила“, обясни Тодоров.

Председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи добави, че модерните технологии също могат да бъдат използвани, при обучението на децата.


Владимир Тодоров поясни, че трябва да се правят проверки около училищата за това, как родителите превозват децата си.


„Необходимо е родителите да изберат най-безопасния маршрут на детето за училище“, каза още той.


Относно автомобилните гонки Тодоров бе категоричен, че нерегламентираните състезания на пътя трябва да бъдат квалифицирани като хулиганска проява.


„Другият подход е да се създадат необходимите условия, така че тези, които искат да се състезават, да го правят на пригодени за това места, без да застрашават живота на другите“, каза още Владимир Тодоров.

Младеж предлага помощ на пенсионерка, а й открадва портмонето с 400 лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KAVnVcAjEl0/

На 26.08.т.г. около 11.30 ч. в полицията се е оплакала 88- годишна жена от с. Равнец. Малко по-рано тя посетила магазин за хранителни стоки, като купените продукти заедно с портмонето си поставила в пазарска чанта с цип. По пътя за дома я настигнал непознат младеж, който предложил да й помогне, като занесе продуктите до дома й. Жената отказала, но младежът започвал да дърпа чантата и портмонето й се показало. Непознатият го грабнал и избягал. В портмонето на възрастната жена се съдържала сумата от 400 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Камено, съобщават от пресцентъра на полицията.

Владимир Тодоров: 70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945675

70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си. Това заяви пред „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му много по-малка част от децата загиват като пешеходци и велосипедисти.
„Основният, генералният проблем е,
70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си. Това заяви пред „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му много по-малка част от децата загиват като пешеходци и велосипедисти. „Основният, генералният проблем е,

Потвърдиха: Нацистки влак със злато е открит в Полша, крият къде е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945670

Полските власти потвърдиха откриването в Долна Силезия на нацистки влак, натоварен със злато, съобщава телевизионният канал N-tv, цитиран от Фокус. Заместник-кметът на град Влабжих Зигмунт Новачек обаче добави, че местоположението му ще остане тайна и допълни, че намереното – независимо от неговата стойност – принадлежи на полската държава.

Владимир Тодоров: 70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945681

70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си. Това заяви пред „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му много по-малка част от децата загиват като пешеходци и велосипедисти.
„Основният, генералният проблем е,
70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си. Това заяви пред „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му много по-малка част от децата загиват като пешеходци и велосипедисти. „Основният, генералният проблем е,

Кадиев: Ще дойде време, когато ще се появята антисистемни партии

http://www.cross.bg/siriza-doiide-vreme-1478629.html

/КРОСС/Ще дойде време, когато на власт ще са политици, които няма да прощават на предните. В момента е създадена система, която пази самите тях. Това време ще дойде тогава, когато има антисистемни партии. Такава е СИРИЗА в Гърция. СИРИЗА в България не може да направи нито БСП, нито друг. Защото за да смениш идеологията е едно, но най-важно е хората, която я изпълняват. Не може хора, които вчера са избирали Пеевски да създават СИРИЗА.  Това каза пред БНР Георги Кадиев от БСП.  Аз не ви говоря, че искам да направим СИРИЗА в България като идеология. Но ще дойде време, когато ще се появята антисистемни партии, създадени от хора, които може да са леви, десни, либерали... всякакви, но които не са имали нищо общо със системата. Това е основното. Тоест те не са част от тези, които ще пазят предишните, утре ги пази тях някой. Всъщност това проваля целия ни преход, коментира още Кадиев.  Много е трудно да се появи нещо антисистемно, защото то бива покварено от системата. Дори не знам дали някога ще се появи, допълни той. 

Нивото на Дунав при Ново село се понижи с 29 см

http://pik.bg/нивото-на-дунав-при-ново-село-се-понижи-с-29-см-news389197.html

Нивото на Дунав при Ново село се понижи с 29 см

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката. При Ново село нивото се е понижило с 29 см и днес водният стоеж там е 87 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция.

При Видин нивото на реката се е понижило с 9 см и водният стоеж е 185 см. При Лом нивото се повишило с 17 см. и водният стоеж е 158см. При Оряхово има покачване с 23 см и водният стоеж е 63 см. В останалите участъци на реката нивото се е повишило от 1 до 18 см. Температурата на водата край Ново село е 25.3 градуса.

Над 5 000 зрелостници за втори път на матура

http://petel.bg/Nad-5-000-zrelostnitsi-za-vtori-pat-na-matura__124618

снимка: БулФото, архив Близо 5000 зрелостници днес се явяват на поправителната матура по български език и литература. Изпитът ще се...

Обраха парите на украински турист

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1pKZqR494Ck/

На 26.08.т.г. около 13.40 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за кражба от 36 -годишен украински турист, отседнал в апартамент, разположен на поморийската улица «Европа». Чрез отключване с подбран или подправен ключ му е извършена кражба на сумата от 1 000 щатски долара, 170 евро и 2 000 украински гривни /равняващи се на 150 лв./, съобщиха от пресцентъра на полицията. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Куршумите, убили журналисти в ефир – с инициали на застреляни чернокожи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945665

Върху куршумите, с които мъж уби репортерка и оператор в пряк ефир на телевизия във Вирджиния, били изографисани инициалите на жертви на масова стрелба в църква за чернокожи. Това съобщил самият убиец във факс, изпратен до телевизия ABC News минути след зверското престъпление, информира кореспондентът на Нова от САЩ Явор Дараков.
Върху куршумите, с които мъж уби репортерка и оператор в пряк ефир на телевизия във Вирджиния, били изографисани инициалите на жертви на масова стрелба в църква за чернокожи. Това съобщил самият убиец във факс, изпратен до телевизия ABC News минути след зверското престъпление, информира кореспондентът на Нова от САЩ Явор Дараков.

Част от сградата, в която е ТВ7, се продава заради дългове

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/27/2598084_chast_ot_sgradata_v_koiato_e_tv7_se_prodava_zaradi/?ref=rss


Част от сградата на софийския бул. "Цар Борис III", в която е ТВ7, се продава заради дългове, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

Имотът е обявен на търг от частен съдебен изпълнител, като процедурата е задействана по искане на "Уникредит Булбанк". През 2012 г. тя е отпуснала заем от 20 млн. лв. и има ипотека върху част от парцела и сградата. Ден по-късно преди три години сградата е ипотекирана и в КТБ. В сградата, но на горните етажи, беше и кабинетът на Цветан Василев.
...

Близо 5000 зрелостници се явяват на матура по български език и литература

http://www.moreto.net/novini.php?n=299707

Близо 5000 зрелостници днес се явяват на матура по български език и литература. Рано тази сутрин в присъствието на министъра на образованието проф. Тодор Танев и представители на медиите, бе генериран вариантът на изпитната комбинация.

Дания разследва данъчна измама за почти 1 млрд. долара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/27/2598087_daniia_razsledva_danuchna_izmama_za_pochti_1_mlrd/?ref=rss


Данъчните власти в Дания може да са били подведени да платят на измамници в чужбина 6.2 млрд. крони (над 800 млн. евро или 954 млн. долара), съобщи прокуратура на страната късно във вторник.

Схемата е действала от 2012г. насам и се е възползвала от правило, освобождаващо от данък дивидентите от акции, получени от живеещите извън страната.

В Дания подобен доход се облага с 27% данък, но чужденците имат право да поискат от данъчните власти тази сума да им бъде...

Над 300 души на Черни връх - на днешния ден през 1895 г.

http://frognews.bg/news_96790/Nad-300-dushi-na-CHerni-vrah---na-dneshniia-den-prez-1895-g/

На днешния ден през 1895 над триста души се качват на Черни връх и поставят началото на организираното туристическо движение в България. Писателят Алеко Константинов, чиято е инициативата за този първи поход, свидетелства, че идеята е възникнала в тесен кръг от любители на българската природа, а ефектът е надминал стократно всякакви очаквания.

Тежък сблъсък край Бяла Слатина! Комбайн и кола се удариха, има ранен

http://pik.bg/тежък-сблъсък-край-бяла-слатина-комбайн-и-кола-се-удариха-има-ранен-news389194.html

Тежък сблъсък край Бяла Слатина! Комбайн и кола се удариха, има ранен

Шофьор на лек автомобил е в болница след катастрофа между кола и зърнокомбайн, станала вчера в Белослатинско, съобщиха от полицията във Враца. Около 10.45 часа на пътя от село Търнак към Бяла Слатина са се сблъскали лек автомобил „Нисан Терано” и зърнокомбайн „Клас Лексиен”. Зад волана на колата бил К.М. от Перник. Мъжът е пострадал при сблъсъка, поясниха властите. Получил е контузна рана на главата и комоцио. Настанен е в хирургичното отделение на МБАЛ-Бяла Слатина, без опасност за живота.

Водачът на зърнокомбайна е С.Р. от село Златоклас. И двамата участници в инцидента са изпробвани за употреба на алкохол. Дрегерът отчел отрицателни резултати.

Щетите по двете превозни средства, както и причините, довели до инцидента, са в процес на изясняване, поясниха от полицията.
По случая е образувано досъдебно производство.

Експериментална гора предсказва измененията на климата

http://climate.actualno.com/Eksperimentalna-gora-predskazva-izmenenijata-na-klimata-news_492142.html

Експериментална гора, създадена от американски учени, представлява най-чувствителната екосистема. На ограден участък от торфено блато растат иглолистни дървета. В хода на изследванията климатолозите повишават концентрацията на въглеродния диоксид и температурата на въздуха, за да предсказват влиянието на глобалното затопляне върху съдбата на Земята. На торфеното блато в Северна Минесота, където преобладават иглолистни дървета, е построен купол под открито небе. Както съобщава изданието Nature,

Сметната палата съсипа от критики МОН заради Фонд "Научни изследвания"

http://education.actualno.com/Smetnata-palata-sysipa-ot-kritiki-MON-zaradi-Fond-Nauchni-izsledvanija-news_492174.html

„Фонд „Научни изследвания“ не е управляван ефективно и не е изпълнил основната си функция - развитие на науката в полза на икономиката. Това се посочва в одитния доклад на Сметната палата за "Изпълнение на Националната стратегия за научни изследвания за периода от 01.08.2011 г. до 31.12.2014 г.". Поради пропуските и недостатъците в дейността си, структурите в системата на Министерството на образованието и науката не са осигурили ефективното изпълнение на Националната стратегия

Лесно руло Стефани

http://recipes.actualno.com/Lesno-rulo-Stefani-news_492173.html

Необходими продукти: 120 гр.бекон 500 гр.кайма 1 ч.л.сол 4 бр.яйца 4 бр.кисели краставички 80 гр.сирене топено Начин на приготвяне 1. Сложете яйцата да се варят. 2. Намажете с мазнина хартия за печене, сложете лентите бекон на нея, разстелете каймата отгоре. 3. В единия край на каймата сложете нарязаните яйца, киселите краставички и сиренето. По желание може да поръсите с магданоз. Навийте на руло, като използвате хартията. 4. Печете във фурна на 200 С за около 30 минути.

КЕВР одобри договора с "Контур Глобал Марица-изток 3", чака се банка-кредитор

http://business.actualno.com/KEVR-odobri-dogovora-s-Kontur-Global-Marica-iztok-3-chaka-se-banka-kreditor-news_492171.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е одобрила споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и централата "Контур Глобал Марица-изток 3". Това обяви председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти в сградата на Комисията, цитиран от "Фокус". На закрито заседание по-рано през деня Комисията одобри подписаното на 14 август тази година между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания за изменение на договора за изкупуване на електроенер

Жертвите от убийства с лично оръжие в САЩ са повече от терористичните актове

http://america.actualno.com/Jertvite-ot-ubijstva-s-lichno-oryjie-v-SASht-sa-poveche-ot-teroristichnite-aktove-news_492170.html

Инцидентите с огнестрелно оръжие в САЩ, които нерядко завършват с масови гибел, стават по-опасни от терористичните актове. Такова мнение изрази президентът Барак Обама в интервю за телевизия Ей Би Си след вчерашната стрелба срещу двама журналисти, при която загина единият от тях. Всеки път, когато чувам за подобни трагедии, „сърцето ми се къса“, каза той. „Ние знаем, че при инцидентите със стрелба в нашата страна загиват повече хора отколкото в терористичните актове&ldqu

Няколко милиона от Европа идват за административната ни реформа

http://politics.actualno.com/Njakolko-miliona-ot-Evropa-idvat-za-administrativnata-ni-reforma-news_492176.html

9 млн. лeвa ще бъдат усвоени по три приоритетни оси от новата Оперативна програма „Добро управление”. Бенефициенти по тази програма са Министерски съвет, Националният статистически институт и Министерство на правосъдието, предаде БГЕНС. Стойността на цялата програма е 336 млн. евро, а срокът й е до 2020 година. Първият прозорец, по който може да се кандидатства включва определени бенефициенти. Целта е парите да бъдат използвани за финансиране на реформите в администрацията. Интересе

Пожарните във Варна останали без гориво

http://www.moreto.net/novini.php?n=299703

Пожарните автомобили във Варна останали без гориво заради състезание в Чехия. Случаят е от началото на май, но бе оповестен вчера от Синдикалната федерация на служители от МВР (СФСМВР). На 8 май т.г. от синдикатите запитали защо не се зареждат пожарните коли.

Циганските тържества в Пазарджик са на път да взривят социалния мир в града

http://pik.bg/циганските-тържества-в-пазарджик-са-на-път-да-взривят-социалния-мир-в-града-news389195.html

Циганските тържества в Пазарджик са на път да взривят социалния мир в града

Докога ще продължават шумните сватби на открито в Пазарджик. Това провери екип на „Здравей, България”.

Оказва се, че проблемът все още не е решен от страна на полицията и общината. Шумните ромски тържества в Пазарджик са на път да взривят социалния мир в града. Най-много се оплакват хората, които живеят близо до ромския квартал. Те готвят и бунт, защото са подложени на неистов тормоз. Хората се оплакват, че дори и при затворени прозорци чуват нетърпимата музика.

Те недоумяват към кои институции да се обърнат, тъй като непрекъснато си прехвърлят отговорността. Ромите от своя страна отричат това да е вярно. Те твърдят, че миналата година е имало много повече шум, но след общинска наредба той е намалял.

"До месец април тази година ромските празненства създаваха проблеми на гражданите. Тогава Общинският съвет прие нова наредба за опазване на обществения ред, в която място намериха текстове, изключително рестриктивни по отношение на шума. След влизането й в сила не е издадено нито едно разрешително за тържества на открито”, уточни зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров.

Правят се съвместни проверки с полицията по заведенията. Проблемът бил, че в две от тях, които са на открито, все още се вдига шум. Те са санкционирани съгласно наредбата, но повтарят нарушенията. Затова предстоят допълнителни мерки спрямо работата им.

Тази година все още не са извършени замервания на шума в града. Такива тепърва предстоят. От полицията обясниха, че от началото на годината до момента само в квартал „Изток” са съставени 37 акта за нарушаване на обществения ред. Санкциите варират до 500 лева.

Не е опасно да грешиш, опасно е да не се научиш да избираш!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942371

Детски образователен център МАРАЯ отваря официално вратите си на Кръстовден и предлага едно динамично пътешествие в света на знанието. И както няма кратки пътища и незабавни резултати, така Детски център МАРАЯ дава шанса на всеки да напредва съобразно възможностите си, като се насърчава свободата на мисълта и творчеството.
Детски образователен център МАРАЯ отваря официално вратите си на Кръстовден и предлага едно динамично пътешествие в света на знанието. И както няма кратки пътища и незабавни резултати, така Детски център МАРАЯ дава шанса на всеки да напредва съобразно възможностите си, като се насърчава свободата на мисълта и творчеството.

Виж 5-звездния "Emerald Princess", който акостира тази сутрин в Бургас (Снимки+Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945653

Огромният круизен кораб
Огромният круизен кораб "Emerald Princess" акустира около 8 ч. сутринта на Морската гара в Бургас. Лайнерът на практика заема цялото пространство пред морксата гара в града, чиято сграда е два пъти по-ниска. Веднага след акустирането му пътниците, общо над 3-хиляди, започнаха да минават пред контролно-пропусквателните пунктове и да се качват в

Не е опасно да грешиш, опасно е да не се научиш да избираш!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942417

Детски образователен център МАРАЯ отваря официално вратите си на Кръстовден и предлага едно динамично пътешествие в света на знанието. И както няма кратки пътища и незабавни резултати, така Детски център МАРАЯ дава шанса на всеки да напредва съобразно възможностите си, като се насърчава свободата на мисълта и творчеството.
Детски образователен център МАРАЯ отваря официално вратите си на Кръстовден и предлага едно динамично пътешествие в света на знанието. И както няма кратки пътища и незабавни резултати, така Детски център МАРАЯ дава шанса на всеки да напредва съобразно възможностите си, като се насърчава свободата на мисълта и творчеството.

Балканите победиха ЕС... в мач между дипломати

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/balkanite-pobediha-es...-v-mach-mezhdu-diplomati-6041727

„Знам, че сте премиер, но наистина трябва да започнете да тичате малко“ – такива коментари имаше към Никола Груевски, който се отчете с два гола

1200 лв. глоба за джигит, карал с 222 км/ч

http://offnews.bg/news/n_1/n_551437.html

1200 лв. глоба ще бъде наложена от КАТ на шофьор, карал с 222 км/ч в час, съобщи Нова телевизия. Джигитът е бил засечен с мобилна камера, а всеки ден от столичната дирекция на КАТ тръгват стотици "честитки" към нарушителите именно хванати с камери. За нарушенията по пътищата на страната вече са изпратени почти 17 000 фиша, а на място са съставени близо 12 000 акта. Само за три седмици черната статистика показва - 673 ранени и 54 жертви на пътя. От началото на август са настъпили над 500 катастрофи. През последните седмици купчините с "честитки" за нарушителите стават все по-големи и служителите трудно смогват да обработват всички нарушения. Убийците на пътя стават все повече, показва и черната статистика, а заловените джигити само за три седмици са с 30% повече от предишните месеци. Затова и контролът се затяга и пътните полицаи изваждат нарушителите и агресивните водачи от движението. Освен за бясно шофиране, пътните полицаи наказват и водачите без книжка, а от началото на август хванатите от КАТ са над 1700. Повечето от джигитите тепърва ги очакват честитките от КАТ, тъй като голяма част от нарушенията са заснети от камерите по пътищата. От МВР продължават да анализират данните за тенденциите на пътя и са готови да променят начина на проверки, така че да намалят черната статистика и да гарантират безопасността по пътищата на страната.

Възрастна жена губи къщата си заради измамник

http://offnews.bg/news/n_1/n_551433.html

Траяна Маринова от врачанското село Згориград губи единствения си дом. Тя получила съобщение от съдия изпълнител, че имотът й ще бъде продаден от банка, след като преди години бил заложен срещу неизплащан кредит, съобщи bTV. Жената никога не е виждала мъжа, изтеглил кредита. Но големият й син, който вече е покойник, явно го е виждал. „Ама не е казвал на никой сина ми, че е дал пълномощно на тоя, и аз така и 4-5 месеца не можах да го вида какво представлява тоя мъж”, разказва жената. Възрастната жена започва собствено разследване и за пръв път вижда в банката пълномощното на сина си в полза на лицето Димитър Богданов Димитров, строителен предприемач. „И аз, като разговарям с тоя Димитър и му викам: „Абе, що се не срещна аз с тебе, да те видя, сладкодумен ли си, напои ли го сина ми, наркотик ли му даде, какъв си ти, та ти има синът ми такова голямо доверие да ти даде да ми ипотекираш къщата”, казва още Траяна. Жената разбира, че имотът е бил ипотекиран няколко пъти от 2001 година насам, последния път - срещу заем от 30 хиляди лева. Него Димитър Димитров не погасява. И затова е обявена за продан. Строителният предприемач не може да бъде открит по телефона. В съседство на дома му е един от строежите му. От информационната табела става ясно, че фирмата на Димитър Димитров е трябвало да завърши този обект през 2012 г.  След случайна среща със съпругата на Димитров,  той вече е склонен да разговаря по телефона и обещава да внесе част от сумата в средата на август и да отмени продажбата. Условието е да не се излъчва репортажа. Излъчването на репортажа е забавено с месец - в името на дадената дума и по молба на жената. В Агенцията по вписванията става ясно, че измамените от Димитров са десетки.  В конкретния случай нищо не може да се направи, защото има законно пълномощно, къща, която е ипотекирана, и ипотека, която не е погасявана. Останалото е въпрос на морал. А баба Траяна се оплака, че вече е започнала да получава и заплахи по телефона.

Казаков: Издръжката на един бежанец у нас е 300 лева

http://www.vesti.bg/bulgaria/kazakov-izdryzhkata-na-edin-bezhanec-u-nas-e-300-leva-6041726

Едва 6% от общо 10 328 бежанци, които са потърси убежище в България, имат добро образование, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков

В селото на загиналия Мехмед: Боровинките са целият ни живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945654

Смъртта на 21-годишния Мехмед от село Света Петка, привлече вниманието към поминъка на хората от Западните Родопи - брането на боровинки. В село Света Петка, Западните Родопи, където населението е около 2 000 души, рядко ще срещнете през лятото някой по улиците. Всички са в планината и берат боровинки,
Смъртта на 21-годишния Мехмед от село Света Петка, привлече вниманието към поминъка на хората от Западните Родопи - брането на боровинки. В село Света Петка, Западните Родопи, където населението е около 2 000 души, рядко ще срещнете през лятото някой по улиците. Всички са в планината и берат боровинки,

В селото на загиналия Мехмед: Боровинките са целият ни живот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945656

Смъртта на 21-годишния Мехмед от село Света Петка, привлече вниманието към поминъка на хората от Западните Родопи - брането на боровинки. В село Света Петка, Западните Родопи, където населението е около 2 000 души, рядко ще срещнете през лятото някой по улиците. Всички са в планината и берат боровинки,
Смъртта на 21-годишния Мехмед от село Света Петка, привлече вниманието към поминъка на хората от Западните Родопи - брането на боровинки. В село Света Петка, Западните Родопи, където населението е около 2 000 души, рядко ще срещнете през лятото някой по улиците. Всички са в планината и берат боровинки,

Полицията залови единия от хулиганите, трошил парка в „Дъбника“ (видео)

http://pik.bg/полицията-залови-единия-от-хулиганите-трошил-парка-в-„дъбника“-видео-news389190.html

Полицията залови единия от хулиганите, трошил парка в „Дъбника“ (видео)

Полицията залови единия от вандалите, вилнял в парк „Дъбника“ във Враца, предаде ''Конкурент''. В средата на август в МВР постъпи уведомление от кмета на Общината Николай Иванов за това, че неизвестни лица, увреждат съоръженията в новопостроения парк.

Във връзка с това бе образувана преписка незабавно. От проведените издирвателни мероприятия се установи, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано лице Я. Д. К., Враца. От него е снето сведение по случая, след което е освободен. Преписката ще бъде изпратена на прокуратурата.

Сърбия няма да затвори границите си за мигрантите, заяви премиерът Вучич

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/27/2598039_surbiia_niama_da_zatvori_granicite_si_za_migrantite/?ref=rss


Сърбия никога няма да затвори границите си за мигрантите, заяви в интервю за "Ройтерс" в сряда сръбският премиер Александър Вучич. По думите му обаче лидерите от Европейския съюз трябва да помогнат да се състави план за справяне с наплива на десетките хиляди хора към региона на Балканите, предаде БТА.

Около 100 хиляди мигранти, много от които от Сирия и други зони на конфликти в Близкия изток, са влезли в Сърбия тази година по пътя си на север към Унгария и Шенгенското пространство....

Икономическите имигранти трябва да бъдат връщани

http://econ.bg/Новини/Икономическите-имигранти-трябва-да-бъдат-връщани_l.a_i.693398_at.1.html

Трябва да се направи ясно разграничение между бежанците и икономическите имигранти. Икономическите имигранти трябва да бъдат връщани в страните си....

За сърцето на Бойко Борисов се борят Делян Пеевски и Цветан Цветанов и Пеевски надделява

http://www.cross.bg/peevski-delyan-naddelyava-1478628.html

/КРОСС/За сърцето на Бойко Борисов се борят Делян Пеевски и Цветан Цветанов. И това е истинската битка там. И ми се струва, че Делян Пеевски надделява.  Това коментира в ефира на БНР Георги Кадиев от БСП.  По думите му истинската управляваща коалиция в момента е ГЕРБ - ДПС.   

Висшисти с кухи тапии пълнят бюрата по труда

http://www.moreto.net/novini.php?n=299705

Висшисти с кухи тапии от университетите пълнят бюрата по труда. Оказва се, че дипломите за висше образование, които притежават, масово са им безполезни в търсенето на препитание по придобитата професия. „30-годишни висшисти нямат нито нито ден стаж по специалността.

Йети броди в гората над Кладница, баба подаде сигнал на 112 за космат двуметров звяр в двора й

http://www.zapernik.com/pernik/ieti-brodi-v-gorata-nad-kladnica-baba-podade-signal-na_39733/

Възрастна столичанка се обадила на телефон 112, за да подаде сигнал за мистично същество от типа Йети, което живее във Витоша, пише Телеграф.

Уплашената старица докладвала на дежурната служителка, че нещо, което е виждала само по филмите броди около дома й. странно животно се приближило на 22 август до оградата на двора й над село Кладница.

Според описанието на възрастната жена звярът наподобявал нещо средно между маймуна и човек, а височината му надхвърляла два метра....

Продължава

8-годишно момче и двама лекари почетни граждани на Трън

http://pik.bg/8-годишно-момче-и-двама-лекари-почетни-граждани-на-трън-news389191.html

8-годишно момче и двама лекари почетни граждани на Трън

Общинският съвет в Трън заседава в сряда като най-важният въпрос, който обсъдиха съветниците бе за избор на почетни граждани, пише Мироглед.

Три предложения бяха представени и гласувани- двама лекари с трънски корени и 8-годишното момче Виктор Велинов, роденото в САЩ също с трънски корен ще се окичат на деня на града с почетните знаци.

В навечерието на 3 март Виктор разплака сънародниците ни в целия свят с песента си „Откъснатите цветя на България“. Родът на майката на момчето е от трънското село Берайнци.

Д-р Димитър Момчилов е уролог, роден е в Трън, където е завършил и основно образование.  Работил е в болницата в Оряхово, а от 1985 година е в клиниката по детска урология на „Пирогов“. От 2008 г. е началник на клиниката.

Доц. д-р Иван Григоров Гигов е от видна трънска фамилия. След дипломирането си е разпределен в армията като военен лекар. Придобил е специалност по вътрешни болести и военна медицина, а по-късно клинична хематология и клинична онкология. От 1980 г. работи в Клиниката по хематология и онкология на Военномедицинска академия последователно като лекар-ординатор, завеждащ Хематологично отделение, доцент. Има много научни публикации в областта на клиничната хематология, онкология и трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

Двамата лекари се отзовавали винаги на нуждите  от лекарска помощ на трънчани,  категорични бяха съветниците от пограничната община.

Провокирано от репортаж на ББС, МВР декларира нетърпимост към насилието над бежанци

http://www.mediapool.bg/provokirano-ot-reportazh-na-bbs-mvr-deklarira-netarpimost-kam-nasilieto-nad-bezhantsi-news238480.html

Министерството на вътрешните работи (МВР) е безкомпромисно към всякакъв вид злоупотреба със служебно положение от страна на служителите на реда или техни недобросъвестни прояви, които уронват човешкото достойнство и права. Това декларираха от силовото ведомство по повод репортаж на ББС (BBC World at One Radio 4), посветен на предполагаем полицейски произвол от страна на български граничари, охраняващи границата ни с Турция. От МВР допълват, че по всички подобни сигнали, подадени до министерството, се извършват проверки, които впоследствие се изпращат до прокуратурата, ако бъдат открити данни за престъпление. В съобщението се припомня, че при акция на МВР и ДАНС на 5 август бяха задържани двама полицаи след оплакване от потърпевши, че изнудват за пари незаконно пребиваващи чужденци. 

МВР декларира нетърпимост към насилието над бежанци заради репортаж на ББС

http://www.mediapool.bg/mvr-deklarira-netarpimost-kam-nasilieto-nad-bezhantsi-zaradi-reportazh-na-bbs-news238480.html

Министерството на вътрешните работи (МВР) е безкомпромисно към всякакъв вид злоупотреба със служебно положение от страна на служителите на реда или техни недобросъвестни прояви, които уронват човешкото достойнство и права. Това декларираха от силовото ведомство по повод репортаж на ББС (BBC World at One Radio 4), посветен на предполагаем полицейски произвол от страна на български граничари, охраняващи границата ни с Турция. От МВР допълват, че по всички подобни сигнали, подадени до министерството, се извършват проверки, които впоследствие се изпращат до прокуратурата, ако бъдат открити данни за престъпление. В съобщението се припомня, че при акция на МВР и ДАНС на 5 август бяха задържани двама полицаи след оплакване от потърпевши, че изнудват за пари незаконно пребиваващи чужденци. 

Убиецът от Вирджиния: Аз съм човешко буре с барут

http://www.bnews.bg/article-140694

Малко след убийството той изпратил дълъг факс с несвързани обяснения до телевизия ABC News.

Отлични са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/отлични-са-условията-за-туризъм-в-планините-news389189.html

Отлични са условията за туризъм в планините

Отлични са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Сутрешните температури са между 8 и 15 градуса във високата част на планината и курортите. Работят кабинковите въжени линии на Боровец и Банско, лифта на Добринище и за Рилските езера, както и линии 2 и 4 на Пампорово. През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти с туристи. 

Земя затрупа работник от Водния цикъл на Враца

http://pik.bg/земя-затрупа-работник-от-водния-цикъл-на-враца-news389187.html

Земя затрупа работник от Водния цикъл на Враца

Лека трудова злополука е станала при изпълнението на проекта за водния цикъл на Враца, съобщи директорът на Инспекцията по труда във Враца Румен Младенов на пресконференция вчера, пише Трибали.


Инцидентът е се случил през този месец. При строителството на пречиствателната станция по проекта по време на работа в изкоп работник е бил затрупан от земна маса. Той не е пострадал, увери директорът на Инспекцията по труда във Враца.


Вината за трудовата злополука е на техническия ръководител на обекта, категорични са инспекторите. Той е допуснал работа в изкопа, без да са били взети нужните мерки за укрепването му.


В момента Инспекцията по труда води кампания и извършва проверки на фирмите, които изпълняват мащабния воден проект в града. През месец юли са извършени 18 проверки на обекти, където се извършват строително-монтажни работи по водния цикъл.

Как КЗК да посочи картел за горивата, когато законът липсва?

http://actualno.actualno.com/Kak-KZK-da-posochi-kartel-za-gorivata-kogato-zakonyt-lipsva-news_492164.html

Съгласно Данъчно-процесуалния кодекс Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма право да получава класифицирани данни от НАП и Агенция „Митници” за компании, при които има съмнение за картел. Ако законът не бъде променен, комисията ще взема решенията си както досега – на база на данните, които предоставят фирмите. Вече сме предлагали промяна, заяви говорителят на КЗК и бивш журналист Марио Гаврилов пред БНТ. Коментар на редактора Крайно интересна информация и то в м

Линейка хвърчала за простреляно дете, оказало се фалшив сигнал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945641

Фрапиращ случай на подвеждане на екип на Спешна помощ е имало тази нощ. На телефон 112 се обадил човек, който съобщил за простреляно дете. Изпратената на място линейка установила, че са ги пратили за зелен хайвер.„Беше съобщено за простреляно дете. Линейката стигна за три минути, за щастие бяхме наблизо.
Фрапиращ случай на подвеждане на екип на Спешна помощ е имало тази нощ. На телефон 112 се обадил човек, който съобщил за простреляно дете. Изпратената на място линейка установила, че са ги пратили за зелен хайвер.„Беше съобщено за простреляно дете. Линейката стигна за три минути, за щастие бяхме наблизо.

Новият регламент за Спешна помощ ще влезе в сила през септември, смята Ваньо Шарков

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/08/27/2598078_noviiat_reglament_za_speshna_pomosht_shte_vleze_v_sila/?ref=rss


Новият регламент за Спешна помощ ще влезе в сила най-късно до края на септември, обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Нова телевизия.

Новият стандарт въвежда триажът или степенуването на спешните случаи. Ще има три категории пациенти по спешност - със зелен, жълт или червен код, а изчакването на линейка, което ще е обвързано с кода, ще е между 8 и 120 минути.

Шарков уточни, че е възможно да възникнат непредвидени обстоятелства, които да...

Болт срещу Гатлин на 200 м е интригата на световното първенство в четвъртък

http://www.mediapool.bg/bolt-sreshtu-gatlin-na-200-m-e-intrigata-na-svetovnoto-parvenstvo-v-chetvartak-news238479.html

Интригата на световното първенство по лека атлетика в четвъртък е финалът на 200 м при мъжете. Ще успее ли американецът Джъстин Гатлин да вземе реванш от светкавицата Юсеин Болт ще разберем в 15.55 часа българско време. Въпреки че не е в блестяща форма ямаецът спечели титлата на 100 метра, изпреварвайки с една стотна Гатлин, който изглежда не вярваше в собствените си сили, че може да го победи. Юсеин Болт държи фантастичния световен рекорд на 200 м от 19.19 секунди поставен на световното първенство в Берлин през 2009 г. Този сезон обаче ямаецът е далеч от него, като най-доброто му постижение е 19.95 секунди, които постигна в полуфиналните серии на "Птичето гнездо" в Пекин, но без особено да се напряга. Колко по-бързо може да бяга предстои да видим днес. В същото време Джъстин Гатлин дойде в китайската столица като водач в ранглистта за сезона с 19.57 секунди постигнати в края на юни. Така стана петият най-бърз мъж в историята на тази дисциплина. По пътя към финала на световното първенство двамата побеждаваха с лекота в сериите си без да се раздават докрай. Както и на 100 метра, Гатлин влиза във финала на 200 метра с по-добро време – 19.87 секунди срещу 19.95 секунди, но това не означава нищо. "Не знаех, че съм бягал толкова бързо. Надявам се, че ще вкарам повече енергия в бягането си във финала и ще спечеля титлата", закани се 33-годишният Гатлин, който има световна титла в дисциплината от Хелзинки през 2005 г. От друга страна Болт, който има страхотна скоростна издръжливост, обяви, че се чувства все по-добре и по-добре. "Наблюдавахме предишната серия, треньорът ме предупреди да не бягам прекалено бавно. Доволен съм от класирането, доволен съм и от техниката. Чувствам се все по-добре на 200 метра, мисля, че това е по-добрата ми дисциплина", заяви Болт след полуфиналите.  На финала на 100 м Гатлин показа, че не издържа на психическото напрежение и след като беше застигнат от Болт наруши ритъма на бягането си, атакува преждевременно финала, което му коства и титлата. Двамата топ спринтьори няма да бягат един до друг. Гатлин е в четвърти коридор, докато Болт е в шести. Това е добре за американеца, защото той ще има видимост как се движи ямаецът пред него на виража. Ивет Лалова с шанс за финал на 200 метра За българите интригата е дали Ивет Лалова ще попадне във финала на 200 м. Ако най-бързата ни спринтьорка успее да повтори бягането си от сряда, то тя има всички шансове да бъде сред първите осем в света. 31-годишната ни атлетка влезе в полуфиналите с четвърто време - 22.54 секунди. Това е неин личен резултат за сезона, като се доближи на три стотни от върховото си постижение, поставено през далечната 2004 г.  "Супер ден! Имах късмет, надявам се утре всичко да продължи по същия начин. Завърших на три стотни от най-доброто си бягане изобщо и най-силното ми бягане в последните 11 години. Надявам се тази добра серия да продължи и утре. Стискайте палци и ви благодаря", каза Лалова след сериите. С по-добър резултат от българката в пресявката бяха младата надежда на британския спринт Дина Ашър-Смит с 22.22 сек., американката Кендис Макгроун с 22.45 сек. и Шерън Симпсън от Ямайка с 22.52 сек.  Лалова ще бяга в първата полуфинална серия, но е в неудобния девети коридор. Нейни съпернички са  Кендис Макгроун от САЩ, Илейн Томпсън от Ямайка, Муджинда Камбунджи от Швейцария, Рейар Томас от Тринидад и Тобаго, Виктория Зябкина от Казахстан, Бианка Уилямс от Великобритания и Мая Михалинеч от Словения С по-добър личен резултат през този сезон от българката са Макргоун (22.08 сек.) и Томпсън (22.10 сек.).  За финала ще се класират първите две от трите полуфинала, както и двете с най-добри времена от останалите. Дали ще успее да се пребори Лалова за финала предстои да видим в 14.35 часа. България с първи финал в скока на височина от 10 години насам За първи път от 10 години българка ще скача на финал в една от дисциплините донесли много успехи за родната атлетика – скока на височина. Мирела Демирева се класира за първия си финал на голямо първенство при жените. Тя премина квалификацията със 192 см. Толкова скочиха още 12 атлетки и реферите взеха решение те да продължат напред без да се правят опити на 194 см, каквато беше квалификационната норма. 41-годишната Венелина Венева-Матеева обаче отпадна, след като сбърка три пъти на 185 см. Именно ветеранката е последната българска финалистка в тази дисциплина от световното първенство в Хелзинки през 2005 г. в скока на височина. България има две световни титли във високия скок на Стефка Костадинова от 1987 г. и 1995 г. Костадинова все още държи и световния рекорд от 209 см. Мирела Демирева обаче едва ли ще се намеси в битката за медалите в Пекин, където пристигна с лично постижение за сезона от 194 см, а най-добрият й резултат в кариерата изобщо е със сантиметър повече. На финала ще скачат всички фаворитки за медалите - Бланка Влашич (Хърватска), Анна Чичерова (Русия), Мария Кучина (Русия), Рут Бейтиа (Испания) и Камила Личвинко (Полша). Надпреварата за титлата е в събота. Български белгиец на финала на диск Белгийският рекордьор в мятането на диск Филип Миланов, който е с родители българи, се класира за финала в дисциплината. Миланов прати уреда на 63.85 м в квалификацията, което му беше достатъчно да премине напред с осми резултат. Той има личен рекорд от 66.66 м, което е девети резултат в сезонната ранглиста. "Доволен съм. В първия опит дискът се удари в мрежата и със слаб втори опит се притесних малко за третия. Но се радвам, че всичко се разви добре накрая", каза Миланов след състезанието, но първо попита какво са направили българските момичета в скока на височина, с които излязоха тази сутрин заедно на стадиона. В отсъствието на големия шампион Роберт Хартинг (Германия) титлата в дисциплината е овакантена. Неговият брат Кристоф Хартинг ще се опита да защити фамилната чест. Той се класира за финала с 64.23 м. Само двама от състезателите покриха квалификационната норма от 65 метра. Това са  Федрик Дейсръс (Ямайка) – 65.77 м, и Пьотр Малаховски (Пол) – 65.59 м.

Ивет Лалова е на финал на 200 метра

http://www.mediapool.bg/ivet-lalova-e-na-final-na-200-metra-news238479.html

Българката Ивет Лалова увенча отличното си представяне на Световното първенство по лека атлетика в Пекин с класиране за финала в бягането на 200 метра. За да влезе между осемте най-добри в света, Лалова подобри най-добрия си личен резултат, като постигна 22.32 секунди. Старият й рекорд бе 22.51 сек., поставен още през 2004 година. Тя стартира в първата от трите полуфинални серии, от които по регламент право за участие във финала получаваха първите две в класирането плюс двете най-добри времена сред останалите атлетки. Лалова бяга в девета пътека и финишира трета на малка разлика след Илейн Томпсън от Ямайка (22.13 сек.) и американката Кандис Макгрон (22.26 сек.). Общо шест състезателки в този полуфинал бягаха под 23 секунди. След провеждането и на останалите две серии българката се оказа с първото "губещо" време, даващо право на участие във финала. Същевременно времето й е четвърто сред всички участнички във финала. Най-бърза в полуфиналите беше британката Дина Ашър-Смит, която спечели третата серия с 22.12 сек. Европейската шампионка на 100 и 200 метра Дафне Схипърс, която в Китай спечели сребърния медал на 100 м, нямаше проблеми във втората серия в полуфиналите и със спиране накрая спечели с 22.36 сек. Другите финалистки са Дженеба Тармох (САЩ) с 22.38 сек, Шерън Симпсън (Ямайка) с 22.53 сек и Вероника Кембъл-Браун (Ямайка), която се класира с второто най-добро "губещо" време - 22.47 сек. Финалът е в петък в 16 часа българско време. Интригата на деня: Болт срещу Гатлин на 200 метра Интригата на световното първенство по лека атлетика в четвъртък е финалът на 200 м при мъжете. Ще успее ли американецът Джъстин Гатлин да вземе реванш от светкавицата Юсеин Болт ще разберем в 15.55 часа българско време. Въпреки че не е в блестяща форма ямаецът спечели титлата на 100 метра, изпреварвайки с една стотна Гатлин, който изглежда не вярваше в собствените си сили, че може да го победи. Юсеин Болт държи фантастичния световен рекорд на 200 м от 19.19 секунди поставен на световното първенство в Берлин през 2009 г. Този сезон обаче ямаецът е далеч от него, като най-доброто му постижение е 19.95 секунди, които постигна в полуфиналните серии на "Птичето гнездо" в Пекин, но без особено да се напряга. Колко по-бързо може да бяга предстои да видим днес. В същото време Джъстин Гатлин дойде в китайската столица като водач в ранглистта за сезона с 19.57 секунди постигнати в края на юни. Така стана петият най-бърз мъж в историята на тази дисциплина. По пътя към финала на световното първенство двамата побеждаваха с лекота в сериите си без да се раздават докрай. Както и на 100 метра, Гатлин влиза във финала на 200 метра с по-добро време – 19.87 секунди срещу 19.95 секунди, но това не означава нищо. "Не знаех, че съм бягал толкова бързо. Надявам се, че ще вкарам повече енергия в бягането си във финала и ще спечеля титлата", закани се 33-годишният Гатлин, който има световна титла в дисциплината от Хелзинки през 2005 г. От друга страна Болт, който има страхотна скоростна издръжливост, обяви, че се чувства все по-добре и по-добре. "Наблюдавахме предишната серия, треньорът ме предупреди да не бягам прекалено бавно. Доволен съм от класирането, доволен съм и от техниката. Чувствам се все по-добре на 200 метра, мисля, че това е по-добрата ми дисциплина", заяви Болт след полуфиналите. На финала на 100 м Гатлин показа, че не издържа на психическото напрежение и след като беше застигнат от Болт наруши ритъма на бягането си, атакува преждевременно финала, което му коства и титлата. Двамата топ спринтьори няма да бягат един до друг. Гатлин е в четвърти коридор, докато Болт е в шести. Това е добре за американеца, защото той ще има видимост как се движи ямаецът пред него на виража. България с първи финал в скока на височина от 10 години насам За първи път от 10 години българка ще скача на финал в една от дисциплините донесли много успехи за родната атлетика – скока на височина. Мирела Демирева се класира за първия си финал на голямо първенство при жените. Тя премина квалификацията със 192 см. Толкова скочиха още 12 атлетки и реферите взеха решение те да продължат напред без да се правят опити на 194 см, каквато беше квалификационната норма. 41-годишната Венелина Венева-Матеева обаче отпадна, след като сбърка три пъти на 185 см. Именно ветеранката е последната българска финалистка в тази дисциплина от световното първенство в Хелзинки през 2005 г. в скока на височина. България има две световни титли във високия скок на Стефка Костадинова от 1987 г. и 1995 г. Костадинова все още държи и световния рекорд от 209 см. Мирела Демирева обаче едва ли ще се намеси в битката за медалите в Пекин, където пристигна с лично постижение за сезона от 194 см, а най-добрият й резултат в кариерата изобщо е със сантиметър повече. На финала ще скачат всички фаворитки за медалите - Бланка Влашич (Хърватска), Анна Чичерова (Русия), Мария Кучина (Русия), Рут Бейтиа (Испания) и Камила Личвинко (Полша). Надпреварата за титлата е в събота. Български белгиец на финала на диск Белгийският рекордьор в мятането на диск Филип Миланов, който е с родители българи, се класира за финала в дисциплината. Миланов прати уреда на 63.85 м в квалификацията, което му беше достатъчно да премине напред с осми резултат. Той има личен рекорд от 66.66 м, което е девети резултат в сезонната ранглиста. "Доволен съм. В първия опит дискът се удари в мрежата и със слаб втори опит се притесних малко за третия. Но се радвам, че всичко се разви добре накрая", каза Миланов след състезанието, но първо попита какво са направили българските момичета в скока на височина, с които излязоха тази сутрин заедно на стадиона. Треньор на белгийския шампион е баща му Емил Миланов, който също е бил състезател в мятането на диск и е възпитаник на кюстендилската школа. В отсъствието на големия шампион Роберт Хартинг (Германия) титлата в дисциплината е овакантена. Неговият брат Кристоф Хартинг ще се опита да защити фамилната чест. Той се класира за финала с 64.23 м. Само двама от състезателите покриха квалификационната норма от 65 метра. Това са Федрик Дейсръс (Ямайка) – 65.77 м, и Пьотр Малаховски (Пол) – 65.59 м.

Престъпници се изнизват между капките на закона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944836


Не стигат до решетките, а ако стигнат, усъвършенстват “занаята”

B България все някой нарушава закона и върши безобразия. В частност в последните дни сме свидетели на случаи, при които хора, които е много вероятно да извършат престъпления, са или на свобода, или изтърпяват наказанието си на свободен режим и продължават да действат по начина,
Не стигат до решетките, а ако стигнат, усъвършенстват “занаята” B България все някой нарушава закона и върши безобразия. В частност в последните дни сме свидетели на случаи, при които хора, които е много вероятно да извършат престъпления, са или на свобода, или изтърпяват наказанието си на свободен режим и продължават да действат по начина,

Пристигна най-големият пасажерски кораб, идвал някога в Бургас (видео)

http://pik.bg/пристигна-най-големият-пасажерски-кораб-идвал-някога-в-бургас-видео-news389185.html

Пристигна най-големият пасажерски кораб, идвал някога в Бургас (видео)

Най-големият пасажерски кораб, идвал някога в Бургас, акостира рано тази сутрин на Морска гара, предаде Флагман.бг. Петзвездният "Емералд Принцес" е същински гигант – 290 метра дължи, 36 метра ширина, 57 метра височина, 900 каюти, 10 палуби. Той превозва над 3200 пасажери и 1200 човека екипаж.

Основната част от тях избраха да останат в днешния ден в Бургас. 30-ина автобуса чакаха да извозят част от пътниците към Несебър, Созопол и Поморие, но 2000 души решиха да направят своя туристически тур в Бургас, нещо, което обезателно ще усети местния бизнес в следвашите часове. Освен тях се очаква поне 50 % от екипажа също да разгледа града. Изумрудената Принцеса тръгва от Морска гара в 18:30 часа.

С акостирането на този кораб на Морска гара се поставя началото на круизния сезон в Бургас. До края на годината се очакват още 6 кораба с по няколко хиляди пасажери. 2015 година ще бъде по-слаба от предходната 2014 година, но след като таксите - държавни и пристанищни бяха значително редуцирани преди няколко месеца, се очаква 2016 година Бургас отново да е атрактивна дестинация за круизния туризъм.

Над 4900 ученици полагат матура по български език и литература

http://www.mediapool.bg/nad-4900-uchenitsi-polagat-matura-po-balgarski-ezik-i-literatura-news238478.html

4906 зрелостници полагат матура по български език и литература в четвъртък. Рано сутринта в присъствието на образователния министър Тодор Танев бе генериран вариантът на изпитната комбинация. Учениците пишат по 10-та тема, чието съдържание още не е обявено публично. Изпитът, който продължава от 8.00 до 12.00 часа се провежда в 160 училища, а за реда се грижат около 800 квестори.  Матурата по български език и литература включва 41 задачи: 40 тестови задачи с максимален брой точки 70 и задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30. Общият максимален брой точки е 100. В петък, също от 8.00 часа, е вторият държавен зрелостен изпит. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 11 септември. Минитър Танев коментира, че с цел подобряването на сигурността и недопускане на преписване се обмислят различни варианти, които да се въведат през следващата година. Един от тях във всяко училище, в което се провежда зрелостен изпит, да има комисия, в която да участват и родители. Те ще могат да гледат камерите през цялото време, но ще са с ограничен достъп само до коридорите и няма да могат да влизат в залите, за да не пречат.

Кадиев: Законът за офшорките беше безсмислен от самото начало

http://www.cross.bg/kompanii-kadiev-dryzhestva-1478627.html

/КРОСС/Офшорни компании отново да могат да притежават медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области предлага Министерството на финансите с промени в Закон за офшорките, изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски по време на кабинета "Орешарски". 10 процента от капитала на банките, медиите, застрахователните и пенсионните дружества, публичните компании, футболните отбори, социологическите агенции и др. да могат да бъдат притежавани от дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. С тях се разрешава още офшорни фирми да участват в търговско дружество с държавно и общинско участие, в публично-частни партньорства и да получават клас за инвеститор. Проектът предлага едно отстъпление - от 1 януари 2016 година информацията кои са действителните собственици на офшорки няма да е публична, а ще е на разположение само на НАП, ДАНС, регулаторните и контролни органи. Законът "Пеевски-Цонев" беше приет преди почти две години. Вчера стана ясно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално притежава половината от акциите на „Балканска медийна компания" ЕАД, едноличен собственик на която досега беше майка му - Ирена Кръстева.Документите за промяната бяха внесени на 24 август 2015 г. Вчера те бяха официално вписани в Търговския регистър. Законът беше безсмислен в самото си начало и си остана безсмислен. Такъв закон няма в нито една друга европейска държава

Уникална “ракета-бомба” в Русия

http://www.cross.bg/kilograma-boiina-obnosov-1478626.html

/КРОСС/ Уникална „ракета-бомба", която съчетава свойствата на ракетата и на бомбата, е създадена в Русия, заяви пред журналисти генералният директор на корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение" Борис Обносов, предаде РИА „Новости". Новото оръжие е кръстено „Гръм-2" и фактически е планираща бомба, защото в нея вместо двигател се разполага още една бойна част с тегло 130 килограма при общо тегло на оръжието 250 килограма, каза Обносов. Той разказа пред журналистите, че оръжията „Гръм-1" и „Гръм-2" са създадени на базата на ракетата Х-38. „Тази година ние завършихме многоцелевата ракета с бойна глава с лазерно насочване Х-38. Добавихме към нея крила, изменихме конструкцията", отбеляза Обносов. По отношение на „Гръм-1" той посочи, че оръжието представлява ракета с двигател, инерциална и спътникова система за насочване и голяма бойна маса - 250 килограма при общо тегло от 552 килограма.  

Съдът пусна автокрадеца, вбесил Борисов

http://petel.bg/Sadat-pusna-avtokradetsa--vbesil-Borisov__124617

Автокрадецът Ярослав Димитров - Яро, чиито подвизи бяха споменати и на правителствено заседание, вече е на свобода, предаде bTV. Софийски...

Земетресение от 4,6 по Рихтер разтресе Гърция

http://petel.bg/Zemetresenie-ot-4-6-po-Rihter-raztrese-Gartsiya__124614

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е регистрирано в Гърция към 3 часа местно време, сочат данните на Европейския...

Мъж от Рила затвори буркани от бруцелозно яре, черпи приятели „да не стане зян”

http://petel.bg/Mazh-ot-Rila-zatvori-burkani-ot-brutselozno-yare--cherpi-priyateli----da-ne-stane-zyan---__124613

снимка: БулФото, архив Мъж от Рила, където от месец върлува бруцелоза по животните и има 32-ма души заразени, е заклал и сложил в буркани...

Организират Ден на делфините днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299700

Във Варна организират Ден на Делфините, съобщиха организаторите за Moreto.net. Събитието ще се проведе от 17 часа днес в района на обновената зона на пристанище Варна. Организатор на информационния ден е сдружение "Зелени Балкани".

Продължава събарянето на къщи в Гърмен, роми отказват жилища

http://pik.bg/продължава-събарянето-на-къщи-в-гърмен-роми-отказват-жилища-news389186.html

Продължава събарянето на къщи в Гърмен, роми отказват жилища

Продължава събарянето на къщи в Гърмен, съобщава БНТ.


Процедурата за събаряне на ромските къщи ще бъде подновена в края на месеца. Предстои да бъдат премахнати 22 къщи от общо 120 незаконни постройки.


Представители на Община Гърмен и служители на Социално подпомагане ще се срещнат с ромите в квартал Кремиковци, за да обяснят на семействата, че се налага да напуснат квартала, защото домовете им ще бъдат съборени. От кметството казаха, че от днес ромите ще трябва да попълват специална декларация, в която да опишат имуществото си, както и да заявят дали искат да ползват социални жилища за временно настаняване.


Акцията по събаряне на незаконните бараки в квартала бе спряна временно през юли заради намесата на неправителствени организации и Европейския съд по правата на човека. Тогава те поискаха да се намерят жилища за ромите преди да бъдат съборени домовете им. Циганите обаче не искат и да чуят за преместване на друго място.


„На 71 години съм. Тука съм родена, а сега да пишем. Тука ще си умрем“, заяви мургава баба. „Пред багера ще лежим. Като събаря къщата и мен да ме зарови“, добавя нейна съседка.


Ромските семейства, на които преди два месеца бяха съборени домовете, не са напуснали квартала. Живеят и спят на открито до разрушените си домове, въпреки че от Социално подпомагане заявиха, че са им предложили жилища, където временно да бъдат настанени.


От Инициативния комитет на протестиращите срещу незаконните ромски постройки в Гърмен заявиха, че не желаят конфликт с ромите, но настояват да бъде спазен законът.


„Трябва да живеят като нас. Както ако аз искам да си направя постройка, първо трябва да си изкарам документи, така трябва да правят и те.

Не са бежанци, а нашественици с подръчни средства...

http://frognews.bg/news_96789/Ne-sa-bejantsi-a-nashestvenitsi-s-podrachni-sredstva/

Кофи със сълзи се изливат всеки ден за тежката съдба на бежанците. Може някои от тях да го заслужават, но проблемът е съвсем друг. Отдавна не става дума за бягство на едни хора от политически репресии и режими, а за търсене на по-добро място за живеене. Участниците в масовото преселение искат да живеят в уредени държави, да ползват техните постижения в икономиката, бита и социалните им придобивки.

Чревни инфекции, дизентерия и хепатит ни дебнат по Черноморието

http://pik.bg/чревни-инфекции-дизентерия-и-хепатит-ни-дебнат-по-черноморието-news389184.html

Чревни инфекции, дизентерия и хепатит ни дебнат по Черноморието

Къпането в родното море все повече заприличва на руска рулетка, алармират лекари, цитирани от „Стандарт”. Затварянето на плажа в Лозенец само удари камбаната.

Дизентерия, хепатит А и чревни инфекции. Това са една нищожна част от диагнозите, които човек може да си навлече само с едно цамбурване в морските вълни в някой от курортите ни.

Край любимия на родните гъзари Лозенец здравните инспектори засякоха изобилие от бактерията ешерихия коли. Причината е ясна. В морето се вливат фекални води, и то в такива количества, че солената вода е безсилна пред бактериите.

30-годишната пречиствателна станция край Лозенец просто вече не върши работа.
Всички го знаят от години, но си траят. Затова и всеки летовник там рискува да получи за спомен стомашно разстройство, гадене и повръщане.

Подобни преживявания грозят и плажуващите в къмпинг "Каваци" край Созопол. Пречиствателната станция там се оказа, че изобщо не работи. Установиха го общинарите от Созопол покрай разправиите си с милионера Николай Банев, който стопанисва къмпинга.

Затова летовниците не трябва да се чудят защо стомашно-чревните инфекции ги връхлитат по-често по родното море, отколкото в съседна Гърция например.

Ако се превиваме от стомашно неразположение, причината може да са вирусни и бактериални инфекции, по-рядко паразити. Ротавирусната инфекция е най-честият виновник за острия гастроентерит. Слузно-кървавата диария обикновено има бактериални източници, обясняват лекарите.

При бактериалните диарии усложненията могат да са по-сериозни - сепсис (обща гнойна инфекция на организма, хипотермия, нарушения на съзнанието), възпаление на стави и кости, а високият фебрилитет може да доведе до гърчове.

Идеята да се избегнат рисковете от морското къпане с плацикане в хотелския басейн е неразумна, предупреждават лекарите. Рискът да пипнем вируси и бактерии дори е още по-голям. От къпане в басейни може да си докараме много лесно кожни инфекции.


Сред по-леките, но стряскащи е импетигото - след ожулване по обширна площ от кожата се появяват мехурчета, пълни с мътна течност, която се превръща в гной. Болестта е заразна и ако не се излекува напълно, са възможни усложнения.

Сред най-опасните кожни заболявания е червеният вятър, който е тежка бактериална инфекция. Заразата може да проникне в организма и през най-малки ранички. Обикновено се появява по повърхноста на кожата, богати на лимфни съдове. Протича с висока температура, отоци и възпаление на лимфните възли. В повечето случаи рецидивира. Поради големите рискове, които крие, болничното лечение е задължително.

На фона на всички описани по-горе страхотии летният грип е като малкото зло. Обикновено той протича леко, а острата му фаза преминава за 4-5 дни. През първите 3 от тях обаче е задължително да се пази леглото, да се мине на диета и да се пие много вода.

Сред полезните неща, които човек може да направи, за да се предпази максимално от всички зарази по време на лятната ваканция, е спазването на хигиена. Ръцете винаги трябва да са чисти, ако не можете да ги измиете с течаща вода, ползвайте антибактериални гелове и кърпички.

При всяко нараняване, дори леко одраскване от мида, вземете мерки със съответните антибиотични пасти и спрейове. А за младите родители - в никакъв случай не водете на море бебета по на няколко месеца - рискувате почивката ви да завърши в болница с тях.

Школи на ОФК “Поморие” играят с отбори от Смолян

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/V42tc2mZqps/

Отборите на Детска Подготвителна Група родени 2004 и Юноши младша възраст на ОФК “Поморие” ще се срещнат в контролни срещи с връстници от школата на гр.Смолян на 29.08. /събота/ от 9:30 часа на Стадион Поморие

Песента на пернишкия диджей Kaloyan Rider и певицата Калина Венева стана една от най-въртяните песни по чуждестранното радио "Radio Airplay"

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pesenta-na-pernishkiya-didjei-kaloyan-rider-i-pevicata-kalina-veneva_39732/

Докато нито едно българско радио все още не я е пуснал, песента на Калоян и Калина, която излезе на 10 Август, стана една от най-въртяните песни по едно от най-слушаните чуждестранни радиа - Radio Airplay.

Песента е въртяна над 110 пъти в рамките на 3 седмици. Песета е влязла в топ 10 на най-слушани песни. "Paradise" стана хит и в мрежата като за първите 10 часа е била слушана по интернет платформата "Spotify" над 4000 пъти ,а във Vbox7 над 8 000...

Продължава

Хората с увреждания обвиняват системата в тежки престъпления

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-tribynal-sistemata-1478625.html

/КРОСС/Хората с увреждания от цялата страна да се съберат днес пред сградата на Министерския съвет за така наречения граждански трибунал, на който ще обвинят държавата в тежки престъпления срещу човечеството. Те са категорични, че в България се нарушават международни закони.  Страната ни би трябвало да създава условия, за да могат хората с увреждания да водят независим живот, заявяват те. Официална призовка за гражданския трибунал е получил социалният министър Ивайло Калфин. Трима съдии ще изслушат обвинението и защитата, както и потърпевши от системата, за да могат да се произнесат.

Без хавлии за "запазване на място" на плажа в хърватски курорт

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/08/27/2597523_bez_havlii_za_zapazvane_na_miasto_na_plaja_v_hurvatski/?ref=rss


Туристите в хърватския град Тисно, които си "запазват" място на плажа като оставят там хавлиите си от предишната вечер, ще бъдат неприятно изненадани на сутринта. Местните власти са решили да конфискуват оставяните на пясъка вещи и така да прекратят порочната практика на "запазени места" по оживените плажове, съобщи "Шибенски портал". 

От 1 септември специални патрули ще обикалят пясъчните ивици край града и ще конфискуват оставените там плажни принадлежности - хавлии, шезлонги,...

"Viber ще стане "най-българското" приложение за чат"

http://offnews.bg/news/n_1/n_550866.html

Атанас Райков описва себе си като непоправим оптимист, че технологията може да промени света към добро. През последните 10 години работи във "Виваком". Той е и един от главните "виновници" за разрастването и комерсиализирането на компанията след сливането на БТК и "Вивател". Райков има диплома от Софийския университет в София, както и от НБУ. Има интерес към политическите и икономическите науки. В новата си роля на генерален мениджър във Viber Атнас ще има нелеката задача да подобри още повече едно от най-ползваните чат приложения в света. Г-н Райков, за колко потребителите в Източна и Централна Европа ще се "грижите"? Регионът, който поемам обхваща тринадесет страни и 27 милиона потребители. Какви са данните за ползването на Viber в България? Пиковете на свалянето на приложението, активни потребители? България е една от водещите страни за Viber в Централна и Източна Европа, както от гледна точка на брой потребители, така и от гледна точка на скорост на нарастване на базата ни от потребители. Освен за безплатните разговори, с които сме най-известни, в България потребителите използват Viber като основен заместител на стандартните ми услуги за изпращане на съобщения и снимки. На голяма популярност се радват и нашите стикери, които в глобален мащаб се изпращат над 52 милиона пъти на ден. В България над 40% от потребителите ни на дневна база обогатяват своята комуникация със стикери. Нашите клиенти в България са млади, динамични, винаги свързани с интернет и с леко преобладаване на дамската аудитория. В какво ще се изразява вашата работа като директор на Viber за тази част на Европа? Целта на мен и новосъздадения офис е да изберем най-подходящите партньори в региона и да създадем първокласни съвместни предложения, които използват достъпа до голямо количество клиенти, силния бранд и технологичните възможностите на Viber. Ние считаме, че има много голям потенциал за работа с партньори, които имат силни социални елементи в техните платформи и верни групи от ползватели. Нашите врати са отворени за партньори от различен мащаб, стига идеите и желанието им за иновации да бъдат със същата степен на амбиция като нашите. С какви пособи и начини Viber и по-специално вие ще се борите с конкуренцията на хегемона в чатовете Фейсбук? Viber е компания, които винаги се е мотивирала от силната конкуренция и това ни е помагало да бъдем успешни до сега и считаме, че това ще продължи да бъде така. Ние отделяме специално внимание на няколко аспекта, които считаме, че ни отличават от нашите конкуренти – сигурността на комуникацията, експресивността преплетена в нашите функции и позитивния бранд. Сигурността е много важна за нас и ние се грижим за това нашите клиенти да са напълно спокойни като ползват Viber, ние не пазим тяхната информация и съобщения на нашите сървъри, като те преминават в повечето случаи само за няколко секунди и са защитени с високо ниво на криптиране. Експресивността на комуникацията се подсилва от нашите колекции от стикери, които са най-богатите сред предложенията на пазара и всеки може да ги използва, за да предаде своите емоции по атрактивен и по-ефективен начин, което винаги е била нашата цел. Нашият бранд и верността на нашите потребители са актив, който ние ценим най-високо и полагаме всички усилия нашият продукт да бъде с най-високо качество. Как обикновеният потребител ще усети, че Viber стъпил на местна почва? Това, което потребители в България и в региона ще усетят е, че Viber ще стане “най-българското” приложение за комуникация. Ние ще предложим все повече удобства, функции, съдържание и възможности, които са специално насочени към местните потребители. Едва начален пример за това са първите Public Chats, които ние стартирахме тази седмица, които покриват местни сайтове и блогове като AzCheta.com, Sportal.bg, Gong.bg, Woman.bg и други. Ще има нови предложения в областта на телеком предложенията, мобилните игри, на социалните мрежи и стикерите, които ще бъдат с местни партньори с много местен фокус. Всичко това ще доведе до все повече възможности за взаимодействие чрез Viber с любимите хора, известни личности или източници на информация. Как ще използвате опита и уменията си от Виваком и StartUp Academy във Viber? За почти десетте години, които прекарах във VIVCOM аз бях част от екип, които създаде мобилен бизнес от нулата и го разви до водещи позиции в най-важните сегменти на пазара. Ние преминахме през много етапи и предизвикателство с моите бивши колеги и отдадеността ни, фокусът върху нуждите на клиентите и чувството, че промяната трябва да се случва сега, а не после изигра ключова роля. Смятам да използвам тези научени уроци по най-добрия начин. Освен това моите познания в мобилните комуникации – от начина, по който оперират самите мрежи, смартфон устройствата до мобилните приложения и начина им на използване от страна на клиентите - ще ми помогнат да изградим предложения, които са възможно най-ефективни и отчитат сложността на екосистемата, в която работи нашата услуга. Ангажимента ми със Start-up oбществото в България ще продължава да се засилва, тъй като ние сме постоянно в търсене на интересни партньори, с които да стартираме нови предложения на пазара и много ще се радвам това да става с все повече български компании. Viber е наличен за всички масово използвани операционни системи, дори се различва коренно от своите конкуренти с PC версията си, като вече започва да заема дял и от Skype потребителите. Каква е следващата голяма стъпка за разрастване? Както вече споменах, ние добавяме нови функции възможности към нашата платформа постоянно. В същото време обаче в следващите месеци ще разширим значително нашите предложения насочени към бизнес клиенти и дигиталните платформи, които ще могат да използват социалния елемент на нашата платформа и нейния огромен обхват в региона за засилване на леснотата и интерактивността на техните услуги. Viber винаги е бил услуга, чиято цел е предоставя сигурен, надежден и безплатен начин на нашите потребители да взаимодействат с позитивните истории около тях – нашата цел ще бъде да разширим тези възможности още повече и ще имаме много интересни предложения.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване