51 мигранти загинаха в лодка в Средиземно море, 430 души били натъпкани вътре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945624

Поредна трагедия с мигранти в Средиземно море. Спасители от шведския кораб
Поредна трагедия с мигранти в Средиземно море. Спасители от шведския кораб "Посейдон"откриха 51 тела в трюма на плавателен съд. На борда на дървената лодка били натъпкани над 430 души, посочва Нова телевизия. Общо около 3000 мигранти са спасени вчера край бреговете на Либия. Десетки хиляди хора, предимно от Африка и Близкия изток,

Топалов записа ново реми, продължава да води в Сейнт Луис

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/27/2598071_topalov_zapisa_novo_remi_produljava_da_vodi_v_seint/?ref=rss


Българският гросмайстор Веселин Топалов направи второ поредно реми в силния турнир в Сейнт Луис, този път с черните фигури срещу руснака Александър Гришчук.

Русенецът разигра сицилианска защита, както направи и в партиите си с Магнус Карлсен и Вишванатан Ананд. Мачът вървеше оспорвано и завърши с реми на 31-ия ход.

Топалов остава непобеден след първите четири кръга. Той продължава да е първи в класирането с три точки, като с толкова вече е и Левон Аронян. Арменецът победи...

Как да засилим имунитета на детето преди тръгване на градина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xPXsN-ZGXAY/

Тръгването на ясла или градина е съпроводено със силен стрес за детето, който неминуемо рефлектира на имунитета му. Спадът на недоизградената още имунна система означава повече инфекции и повече болести.
Без да стряскаме майките, световни експерти твърдят, че ако детето посещава градина или училище, то ще боледува от 6 до 12 пъти годишно. Въпросът е как ще реагира на инфекцията – дали ще я изкара само със сополки или ще повлече усложнения и то за дълго време.
Педиатри са категорични, че за добър имунитет говорим тогава, когато боледуването протича за кратко, организмът се възстановява бързо и става по-устойчив на патогенни микроорганизми.
Затова е важно да подготвим организма на детето преди тръгване на градина. На първо място – психически. За да намалим нивото на стрес, може да му разкажем позитивно за новостите, които го чакат – нови приятели, интересни играчки, забавни занимания и игри.
Осигуряването на защита срещу инфекциите е нелека задача, защото незрялата имунна система в група от 20-30 деца няма как да не допусне „пробив“. Ако той се дължи на вируси, пиенето на антибиотик може допълнително да понижи имунния отговор. За това се прилагат специални антивирусни препарати като Изопринозин и Изорекс например. Ако заболяването е на бактериална основа, след консултация с лекар може да се назначават подходящи антибиотици. Не забравяйте успоредно с тях да пиете и пробиотици, за да възстановите баланса на чревната флора.
За да предпазим детето от тежко протичане на заболяването, се препоръчва месец преди тръгване на градина или училище да подпомогнем работата на имунната система с билкови или хомеопатични продукти. Важното при тях е, че нямат странични действия, нямат алергизиращи реакции и осигуряват естествено и безопасно подпомагане на организма да се справи сам с „агресора“.
Подходящи за подрастващия детски организъм са няколко хомеопатични лекарства, които за улеснение на родителите, са включени в състава на комплексния хомеопатичен препарат ИМУНОБЕЛ. Той е българско производство и помага да повишим общия и локалния имунитет на детето. В него са обеденини 4 активни съставки:
Ferrum Phosphricum /железен фосфат/ за засилване на имунитета в областта уши-нос-гърло
Calcarea Carbonica /черупка на стрида/ – особено ефективна субстанция при възстановяване от тежки заболявания
Silicea /силициев окис/ – при имунен дефицит вследствие употреба на антибиотици
Calcarea Fluorica /калциев флуорид/ за подкрепа на имунитета срещу инфециозни заболявания.
Имунобел е особено подходящ при рязко влошаване на защитните сили, свързани с остри възпалителни и инфекциозни състояния, отслабване на организма, дехидратация, чувствителност към студ. Може да се взема профилактично преди тръгване на ясла или след употреба на антибиотици. Препоръчителният прием е по 2 таблетки сутрин и вечер в продължение на месец. При деца под 2 години таблетките се стриват и разтварят във вода.
100% натурални съставки за увеличаване на естествения имунитет са вложени и в друг комбиниран препарат на билкова основа – ИМУН ГАРД. Той съдържа уникална комбинация от 7 от най-популярните в Аюрведа билки, насочени към стимулиране на естествените защитни сили:
Амла/индийско грозде/ осигурява голямото съдържание на натурален витамин С в продукта, тъй като билката е източник на най-високата концентрация на натурален витамин С в природата.
Нийм /индийски люляк/ увеличава фагоцитната дейност на белите кръвни клетки.
Тулси/свещен босилек/ е с противовъзпалително действие.
Куркума е вложена заради силните й антимикробни свойства.
Гилой сатва – билката допринася за нормализиране нивата на белите кръвни клетки.
Ашваганда /индийски женшен/ намалява физическия и психически стрес, като повишава производството на антитела.
Чесън – известен е със силното си имуностимулиращо действие.
Аюрведа продуктът действа като имуномодулатор и като пробиотик. За да подсилите организма на детето срещу вирусите е добре да му давате по 1 капсула 2 пъти дневно след хранене.
Една от най-добрите алтернативи да повишим имунитета е натуралният продукт мумио. Хубаво е да се приема под формата на паста, която се разтваря във вода. По този начин се запазват полезните съставки на продукта, за разлика от таблетките и капсулите. Подходящи са още комбинация от Шуслерови соли – сол №3 /железен фосфат/, сол №6 /калиев сулфат/и сол №7 /магнезиев фосфат/. Препарати с коластра, ехинацея, мед, пчелен клей, както и хомеопатичния продукт Инфлуцид с 6 хомеопатични съставки също имат защитно действие.
Което и да изберете, е добре да започнете профилактиката отсега, за да има поне 1 месец време да укрепите имунитета на вашето мъниче преди да тръгне на градина.

Без Западните Балкани Европейският съюз би бил непълен

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/08/27/2598067_bez_zapadnite_balkani_evropeiskiiat_sujuz_bi_bil/?ref=rss


Във Виена днес започва среща на върха между лидери на ЕС и на държавите от Западните Балкани, на която домакин са Австрия и Германия. Това е част от т.нар. Берлински процес, с който в рамките на 5 години ЕС иска да демонстрира с подобни форуми ангажимента си към страните извън съюза - Албания, Босна и Херцеговинау Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

 На срещата ще участват канцлерът Ангела Меркел, представителят за външната политика на ЕС Федерика Могерини, вицепрезидентът на...

Д-р Ваньо Шарков: Децата винаги ще са с код "червен" за линейките

http://pik.bg/д-р-ваньо-шарков-децата-винаги-ще-са-с-код-червен-за-линейките-news389181.html

Д-р Ваньо Шарков: Децата винаги ще са с код "червен" за линейките

Детското и майчиното здраве са приоритет за Министерство на здравеопазването, напомни в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия зам. - здравния министър Ваньо Шарков.

"Децата винаги ще са с код "червен" за линейките", поясни той по повод въвеждането на стандарт за спешната помощ в страната. Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родителите винаги са много притеснени в обясненията си, допълни Шарков.

Той разясни и че при всички случаи важно е страданието на пациента, а не неговата възраст. Новият ред, при който линейките трябва да стигат до пациентите от 8 минути до 2 часа според спешността на страданието, ще стане факт до месец, уточни Шарков.

По думите му, линейки ще бъдат пренасочвани в движение, ако са тръгнали за пациент с код зелено, но се появи червен код в района. Д-р Шарков бе категоричен, че при обслужването на пациенти в София и в малките населени места няма да има разлика. Центърът за спешна помощ влиза в процедура на акредитация и ще започне да обучава лекари за бърза помощ, каза още д-р Шарков. За първи път хората, които постъпват на работа в Спешна помощ са повече от тези, които напускат, съобщи зам.-министърът.

Предлагат поведението да е част от балообразуването за прием в гимназията

http://www.moreto.net/novini.php?n=299701

Синдикат „Образование" към КТ "Подкрепа" е предложил някои промени в механизма на балообразуване при приема на ученици след седми и осми клас за прием на ученици в държавните и общински училища. Синдикатът предлага въвеждане на нов компонент при балообразуването - „Поведение", който да носи 4 точки при формиране на бала.

Цветните кодове в Спешната помощ влизат в сила до месец

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/cvetnite-kodove-v-speshnata-pomosht-vlizat-v-sila-do-mesec-6041724

"Стремежът на всички ще бъде да се реагира максимално бързо, за да се обхванат максимален брой случаи", поясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков

Руски газов магнат идва на откриването на спортна зала "Колодрума"

http://pik.bg/руски-газов-магнат-идва-на-откриването-на-спортна-зала-колодрума-news389180.html

Руски газов магнат идва на откриването на спортна зала "Колодрума"

Руският газов магнат и президент на Руската федерация по колоездене Игор Макаров може да присъства за откриването на Колодрума в неделя. С него има контакти, проявил е интерес, но все още не е потвърдил пристигането си, предаде Марица.бг.

53-годишният Макаров е бивш състезател по колоездене, от 1992 г. е основател и собственик на международната газодобивна компания ИТЕРА. Преди 2 години за 49 процента от акциите на ИТЕРА Роснефт плати 2.9 милиона рубли, в това число и 1.8 милиарда долара на Макаров. Роденият в Туркменистан бизнесмен е бил и в борда на директорите на Роснефтгаз и Транснефт в периода 2011 - 2013 г. За президент на руската федерация по колоездене е избран преди 5 г., а от септември 2011 г. е мениджърския съвет на Международния колоездачен съюз. Собственик е на единствения професионален руски отбор "Катюша", лицензиран за участие в най-големите състезания като обиколките на Франция, Италия и Испания. Годишно отделя около 50 милиона евро за колоезденето.

Точно сега е мястото да покажем нашето бижу пред света. Затова избрахме откриването да съвпадне с Обиколката на България. Тук ще бъдат шефове на европейския колоездачен съюз и евентуално Игор Макаров. Вече правим постъпки да кандидатстваме за световно до 23 г. по колоездене на писта още следващата година. От вътрешния календар можем да правим поне по 5-6 състезания годишно, каза изпълнителният директор на пловдивският колоездачен клуб "Цар Симеон" Йордан Зашев. Той връчи на кмета Иван Тотев уникална реликва - знаме на колоездачното дружество от 1901 г. С пожеланието Музеят на спорта, който вероятно ще се помещава в една от залите на Колодрума, да отвори час по-скоро. На знамето е изписан девизът на "Цар Симеон", който и сега води клуба - Отечество, сила, другарство.

Емблематичната песен на група P.I.F "Някой кара колело" ще звучи на живо на официалната церемония по откриването на спортната зала. Концертната програма ще допълнят Пловдивската опера, дует Ритон, Дийп Зоун Проджект. Сред поканените е дълъг списък на легендите на пловдивския спорт, както и иконите Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Данчо Йовчев. Ще има и много спортни елементи в двучасовия спектакъл, който стартира в 18 часа и ще бъде излъчван пряко по БНТ. В началото зрителите ще се насладят на последните схватки от световното по таекуондо в атрактивната дисциплина самозащита. В 18.30 часа се очаква да финишират колоездачите от Обиколката на България, които ще направят почетна обиколка на колоездачната писта в залата. Ще се проведе и състезание за Купа Пловдив за юноши, което ще трае десетина минути.

Най-добрият ни пистов колоездач Мирослав Минчев ще се опита да подобри националните рекорди на 200 м летящ старт и 1 км от място. 3 велосипеда на обща стойност 5000 лв. ще бъдат разиграни на томбола сред зрителите. Те са произведени от българската фирма DRAG, която миналата година бе избрана за официален доставчик на велосипеди на Европейския колоездачен съюз. Съпричастни сме към пловдивския спорт и към това прекрасно съоръжение. С наша помощ бяха построени и 12 спортни площадки на места, указани от родителите, заяви Николай Крушков - директор сигурност и корпоративни комуникации на БЕЛЛА България АД - генерален спонсор на церемонията по откриването на Колодрума.

Криминалисти от ОДМВР-Бургас разкриха вътрешен трафик на млади жени с цел сексуални услуги

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TZnb_78s33k/

В процеса на разследването е изяснено, че момичетата са набирани от вътрешността на страната с лъжливи обещания

Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция, проведена от служители на отдел «Криминална полиция» в ОДМВР – Бургас и полицаи от РУ-Несебър, със съдействието на служители от бургаската жандармерия.
Задържаните са на възраст между 35 и 40 години, от Плевен. Към момента са разпитани над десетима свидетели, посочили като организатор на престъпната дейност единия от задържаните – А.А. /38г./. Той е привлечен в качеството на обвиняем за вътрешен трафик, наложена му е мярка за задържане до 72 часа.
В хода на операцията е установено,че на младите жени – на възраст между 18 и 28 години, било обещавано да работят като танцьорки. В последствие, на някои от тях е предлагано да извършват сексуални услуги срещу заплащане. Уговорката била парите, получавани от сексуалните услуги, да се делят по равно. Всяко от момичетата получавало заработеното в края на «работния ден» в отделен плик.
Момичетата били настанявани в частни квартири в Слънчев бряг, а клиентите обслужвали в специално пригодени за целта помещения в непосредствена близост до еротик-клуб в курортния комплекс. На вечер работели средно осем момичета, по твърда тарифа 150 лв. на час. «Политика на фирмата» била сексуалните услуги да се прeдоставят само на чужденци.
При извършеното претърсване на помещенията, ползвани от момичетата, са намерени и иззети наркотични вещества, както и документи, доказващи осъществяваната престъпна дейност.
Работата по документиране на престъпната дейност продължава от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас.

Убиецът на двамата журналисти в САЩ е оставил предсмъртно писмо

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/67153/Ubietsat-na-dvamata-zhurnalisti-v-SASHT-e-ostavil-predsmartno-pismo

/Поглед.инфо/ Убиецът на двамата телевизионни журналистив САЩ Вестър Лий Фланаган е оставил предсмъртно писмо. В него той заявява, че е стрелял заради „расова дискриминация". Това съобщи ABC като се позова на писмото, което е било получено по факса.

Част от местност Ален мак остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=299704

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в част от местност Ален мак. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 14 часа, уточняват от ВиК.

Пак трагедия с мигранти в Средиземно море

http://frognews.bg/news_96788/Pak-tragediia-s-migranti-v-Sredizemno-more/

Поредна трагедия с мигранти в Средиземно море. Спасители от шведския кораб "Посейдон" откриха 51 тела в трюма на плавателен съд.

Военните на границата в Македония само ще наблюдават, няма да стрелят и задържат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/27/2598032_voennite_na_granicata_v_makedoniia_samo_shte/?ref=rss


Групата от 25 военнослужещи, изпратена да подкрепи "Гранична полиция" в охраната на границата с Македония, има правомощия само да наблюдава, но не и да задържа хора, още по-малко път да стреля. Това заяви пред БНТ външният министър Даниел Митов.

В отговор на въпрос той подчерта, че "не е минавало през главата на когото и да било да се стреля" и тази хипотеза дори не може да се обсъжда. Освен това военните разполагали с възможно най-леката транспортна и бронирана техника....

Последната книга на Тери Пратчет излезе на пазара

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/27/2598064_poslednata_kniga_na_teri_pratchet_izleze_na_pazara/?ref=rss


Последният роман на Тери Пратчет беше пуснат на пазара, почти шест месеца след смъртта му.

"Короната на овчаря" (The Shepherd's Crown) беше пусната в продажба в полунощ във Великобритания, предаде Би Би Си.

Фенове на автора се събраха за среднощните продажби в магазините в Лондон, Оксфорд и Нюкасъл. Много магазини обявиха, че ще отворят по-рано от обичайното в четвъртък заради високия интерес към книгата.

Публикуването на последната книга на Пратчет ще бъде...

Военните на границата с Македония само ще наблюдават, няма да стрелят и задържат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/27/2598032_voennite_na_granicata_s_makedoniia_samo_shte/?ref=rss


Групата от 25 военнослужещи, изпратена да подкрепи "Гранична полиция" в охраната на границата с Македония, има правомощия само да наблюдава, но не и да задържа хора, още по-малко път да стреля. Това заяви пред БНТ външният министър Даниел Митов.

В отговор на въпрос той подчерта, че "не е минавало през главата на когото и да било да се стреля" и тази хипотеза дори не може да се обсъжда. Освен това военните разполагали с възможно най-леката транспортна и бронирана техника....

Митов: ИДИЛ е основен генератор на бежански потоци от Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_551417.html

"В Сирия „Ислямска държава” е основен генератор на бежански потоци. Трябва да се насочат усилията ни там."  Това каза в предаването „Денят започва” по БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. „Европа трябва да започне много ясно да дефинира отношение. Мерките, които до момента бяха очертани подчертават някакво справяне с последствията отколкото самите причини. Причините са ясни. Мерките, които се предприемат срещу ИДИЛ, очевидно не дават резултат. Безкрайно притеснителен е този факт”, заяви Митов. По думите му, и Либия в момента е в състояние на разпаднала се държавност. „Това, което можем да направим на ниво ЕС е да започнем да си даваме сметка, че процедурно до момента не работим заедно и хомогенно. Нашите граници са много по-сигурни от границите в региона. България си е дала сметка за потенциалните опасности”, допълни Митов. Според него, България вече е реагирала и има сериозни аргументи да твърди, че границите ни са добре охраняеми. „Не бих тръгнал да обвинявам когото и да било – нито Гърция, нито Македония. Подобен наплив в един момент беше неочакван за македонските власти. Ясно е, че Македония беше използвана като транзит, но никога не се беше изправяла пред такъв огромен брой хора”, посочи Митов. Според него, именно това е породило голям проблем. „Регионът трябва да се интегрира в това отношение. Ще се опитаме по всякакъв начин да им окажем съдействие, както в ЕС, така и по двустранна линия. Не можем да игнорираме факта, че съседите ни имат проблем, трябва да им помагаме”, каза още Даниел Митов.

Берачка на боровинки: Ние отиваме в нищото

http://pik.bg/берачка-на-боровинки-ние-отиваме-в-нищото-news389177.html

Берачка на боровинки: Ние отиваме в нищото

Един трагичен инцидент - смъртта на 21-годишния Мехмед от село Света Петка, привлече вниманието към поминъка на хората от Западните Родопи - брането на боровинки.

В село Света Петка, Западните Родопи, където населението е около 2 000 души, рядко ще срещнете през лятото някой по улиците. Всички са в планината и берат боровинки, защото от това зависи дали ще има какво да сложат на трапезата си довечера.

„Боровинките са цял живот препитанието и на нашите родители са били, но все пак тогава е имало работа и това е било допълнително, сега само това е препитанието”, разказва пред Би Ти Ви Хатидже, една от берачките.

Срещаме ви с Айра, нейната история не е по-различна от тази на останалите жители на Света Петка. Прехранва се с бране на гъби и боровинки, мечтае да види морето и да успее да изучи детето си. Часът е 7,30 и вече се подготвя за тръгване в гората.

С Айра тръгваме към планината, с надеждата да използваме специалната берачката, а не да берем на ръце. Един килограм боровинки струва 4 лева, а колко нагоре трябва да се качим, за да напълним кофите, не се знае.

С кола стигаме до местността Джехнем дере, което в превод значи ад. Наименованието дават почти отвесните склонове. Единственият начин да продължим нагоре е пеша.

„Студено е, много е студено. Иначе като вали е още по-студено, сега грее слънце”, казва Айра. На ден тя изминава 40-50 километра в търсене на боровинки. Тя обяснява, че другите хора също се катерят по-високо и по-далеч, защото сланата е изгорила боровинките и тази година няма какво да берат.

Въпреки, че влизаме все по-навътре, в гората боровинки почти няма. А това е най-лошото, което може да се случи, защото местните идват с бус - услуга, която струва 10 лева, и ако не наберат поне килограм боровинки, не само че не печелят, но са и на загуба.

В следващите часове броят на боровинките в кофичката ни не се е увеличил особено, а ако влезем по-навътре в гората рискуваме слънцето да залезе, което е най-опасното в този район. „И да не дава Господ да замръкна в гората, защото няма да го понеса”, казва Айра.

Айра не е виждала морето от шест години и мечтае малката й дъщеря също да го види. Мечтае още детето й да изкарва прехраната си по друг начин, а не с боровинки.

„Моето напътствие е, откакто е от детската градина, аз я насърчавам само да учи. Нищо друго, защото боровинката няма препитание и нашето село тъне в мизерия. Това е нищото. Ние отиваме в нищото”, каза Айра.

Даниел Митов: В Сирия „Ислямска държава” е основен генератор на бежански потоци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945619

В Сирия „Ислямска държава” е основен генератор на бежански потоци. Трябва да се насочат усилията ни там. Това каза пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов.
„Европа трябва да започне много ясно да дефинира отношение. Мерките, които до момента бяха очертани подчертават някакво справяне с последствията отколкото самите причини.
В Сирия „Ислямска държава” е основен генератор на бежански потоци. Трябва да се насочат усилията ни там. Това каза пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. „Европа трябва да започне много ясно да дефинира отношение. Мерките, които до момента бяха очертани подчертават някакво справяне с последствията отколкото самите причини.

70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си

http://crime.actualno.com/70-ot-zaginalite-v-katastrofi-deca-sa-pytnici-v-avtomobilite-na-roditelite-si-news_492167.html

70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му много по-малка част от децата загиват като пешеходци и велосипедисти. „Основният, генералният проблем е, че българинът все още не се е научил да превозва детето си в обезопасителна детска седалка“, коментира То

Холандските влакове минават на вятърна енергия

http://interest.actualno.com/Holandskite-vlakove-minavat-na-vjatyrna-energija-news_492120.html

Към 2018 година електрическите влакове в Нидерландия ще преминат на вятърна енергия. Тя ще се доставя от вятърните станции на територията на страната, Скандинавия и Белгия. Холандският жп превозвач е подписал през 2014 година договор с компаниите производители на електроенергия от алтернативни източници, пише Popular Science. През 2015 г. около половината от всички електрически влакове в страната работят на вятърна енергия. Според документа през 2016 те ще станат 70%, а към 2018 всички ще прем

Даниел Митов: Икономическите имигранти трябва да бъдат връщани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945508

Трябва да се направи ясно разграничение между бежанците и икономическите имигранти, заяви външният министър Даниел Митов в сутрешния блок на БНТ. И икономическите имигранти трябва да бъдат връщани в страните си, допълни той.
Според него това трябва да е обща европейска политика.
Трябва да се направи ясно разграничение между бежанците и икономическите имигранти, заяви външният министър Даниел Митов в сутрешния блок на БНТ. И икономическите имигранти трябва да бъдат връщани в страните си, допълни той. Според него това трябва да е обща европейска политика. "В момента се борим с подследствията,

Властта обещава линейките да стигат до хора "на ръба" за 8 минути

http://news.ibox.bg/news/id_1725132801

Новият регламент за спешна помощ, изготвен от здравното министерство, трябва да влезе в сила най-късно до края на септември. Населеното място нямало да има значение

В очакване на служебното правителство

http://www.grreporter.info/v-ochakvane-na-sluzhebnoto-pravitelstvo/17801

В 13:00 лидерът на новосформираната партия Народно единство Панайотис Лафазанис ще върне на президента Прокопис Павлопулос проучвателния мандат след неуспешния опит да състави правителство в рамките на настоящия парламент

прочети повече

Гоним САЩ по бързина на спешната помощ-8 минути за критични пациенти

http://frognews.bg/news_96787/Gonim-SASHT-po-barzina-na-speshnata-pomosht-8-minuti-za-kritichni-patsienti/

Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса.

Децата винаги най-спешни в новата система на линейките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945547

Децата са с предимство, те винаги ще са с код
Децата са с предимство, те винаги ще са с код "червен" за линейките. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод въвеждането на стандарт за спешната помощ в страната в сутрешния блок на Нова тв. "Код червен" ще се ползва за означаване на най-спешните пациенти, при които линейката трябва да стигне до 8 минути.

Децата винаги ще са код червен за линейките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945612

Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса. В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните,
Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса. В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните,

Българо-холандски морски бизнес форум започва днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299696

Българо-холандски морски бизнес форум ще се проведе във Варна днес, съобщиха от Община Варна за Moreto.net Форумът започва точно в 10 часа в хотел "Черно море". Организатори са Община Варна, в партньорство с побратимения град Дордрехт, с подкрепата на Посолство на Кралство Нидерландия в България.

Баба изгуби къщата си заради измамници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945597

Траяна Маринова от близкото до Враца село Згориград едва не починала, когато преди няколко месеца получила честитка от съдия-изпълнител - че единственият й дом ще бъде продаден от банката. Имотът е бил заложен преди години заради изтеглен, но неизплащан кредит, съобщава bTV.Жената никога не е виждала мъжа, изтеглил кредита.
Траяна Маринова от близкото до Враца село Згориград едва не починала, когато преди няколко месеца получила честитка от съдия-изпълнител - че единственият й дом ще бъде продаден от банката. Имотът е бил заложен преди години заради изтеглен, но неизплащан кредит, съобщава bTV.Жената никога не е виждала мъжа, изтеглил кредита.

Баба изгуби къщата си заради измамници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945605

Траяна Маринова от близкото до Враца село Згориград едва не починала, когато преди няколко месеца получила честитка от съдия-изпълнител - че единственият й дом ще бъде продаден от банката. Имотът е бил заложен преди години заради изтеглен, но неизплащан кредит, съобщава bTV.
Жената никога не е виждала мъжа, изтеглил кредита.
Траяна Маринова от близкото до Враца село Згориград едва не починала, когато преди няколко месеца получила честитка от съдия-изпълнител - че единственият й дом ще бъде продаден от банката. Имотът е бил заложен преди години заради изтеглен, но неизплащан кредит, съобщава bTV. Жената никога не е виждала мъжа, изтеглил кредита.

ВНИМАНИЕ! Откриха гримове със смъртоносни бактерии

http://frognews.bg/news_96786/VNIMANIE!-Otkriha-grimove-sas-smartonosni-bakterii/

Гримове със смъртоносни бактерии, сред които щам, причиняващ менингит, са открити в лабораторни тестове на грим, произведен във Великобритания, информира „Дейли експрес”. Специалисти от Лондонския университет Метрополитън тествали четири продукта с изтекъл срок на годност и един в срок на годност.

Ексклузивно от последните минути! Самоуби се убиецът на англичанката Джанет в село Маломир

http://petel.bg/Ekskluzivno-ot-poslednite-minuti--Samoubi-se-ubietsat-na-anglichankata-Dzhanet-v-selo-Malomir__124612

Снимка: Булфото Ромът, обвинен в убийството на англичанката Джанет Бенет от село Маломир се е самоубил в ареста в Ямбол. Новината бе...

В Лозница правят национален фестивал на една от най-великите немски машини

http://petel.bg/V-Loznitsa-pravyat-natsionalen-festival-na-edna-ot-nay-velikite-nemski-mashini-__124611

На 05 септември 2015 година предстои провеждането на Дванадесетия Национален Трабант Фест в гр.Лозница. Събитието се провежда от 2004 година...

Копърки дебнат баровци пред пристанището в Бургас, бакшишите с уникален дрескод (снимка)

http://petel.bg/Koparki-debnat-barovtsi-pred-pristanishheto-v-Burgas--bakshishite-s-unikalen-dreskod--snimka-__124610

Десетки небрандирани таксиметрови коли, както и напълно нелегални таксита дебнеха тази сутрин пасажерите от Emerald Princess пред Пристанище...

Спешна помощ: Няма как да стигнем за 8 минути!

http://www.bnews.bg/article-140692

Според докторите от Спешна помощ има нужда от нови екипи, за да може да се отговори на броя население в София и околностите.

Хвърчащият човек отлетя преди година

http://offnews.bg/news/n_1/n_551416.html

Преди една година на 94-годишна възраст почина големият български поет, преводач, сценарист и драматург Валери Петров. Авторът на "Хвърчащите хора" си отиде във Военномедицинска академия, където бе приет след инсулт.   На 27 август цяло денонощие отново да четем стиховете на големия Валери Петров, призова във фейсбук журналистката Еми Барух.  ХВЪРЧАЩИТЕ ХОРА  Те не идват от Космоса, те родени са тук, но сърцата им просто са по-кристални от звук, и виж – ето ги, литват над балкона с пране, над калта, над сгурията в двора, и добре, че се срещат единици поне от рода на хвърчащите хора. А ний бутаме някакси, и жени ни влекат, а ний пием коняка си в битов някакъв кът и говорим за глупости, важно вирейки нос или с израз на мъдра умора, и изобщо, стараем се да не става въпрос за рода на хвърчащите хора. И е вярно, че те не са от реалния свят. Не се срещат на тениса, нямат собствен фиат, но защо ли тогава нещо тук ни боли щом ги видим да литват в простора – да не би да ни спомнят, че и ний сме били от рода на хвърчащите хора?

Лазер изпарява мътнини в очите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944999

Имате мътнини в очите, затова постоянно на зрението ви пречат очертания като малки облачета, пръстенчета или паячета.
„Ако проблемът се наблюдава при млад пациент, това е много притеснително, тъй като мътнините издават заболяване. Но ако е при хора над 55-60 г., оплакването е свързано с възрастта“, каза пред „Труд“ д-р Илиян Шандурков,
Имате мътнини в очите, затова постоянно на зрението ви пречат очертания като малки облачета, пръстенчета или паячета. „Ако проблемът се наблюдава при млад пациент, това е много притеснително, тъй като мътнините издават заболяване. Но ако е при хора над 55-60 г., оплакването е свързано с възрастта“, каза пред „Труд“ д-р Илиян Шандурков,

Даниел Митов: Границите на България са много по-сигурни от границите в региона

http://www.cross.bg/mitov-daniel-problem-1478624.html

/КРОСС/В Сирия „Ислямска държава" е основен генератор на бежански потоци. Трябва да се насочат усилията ни там. Това каза в ефира на БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. Според него мерките, които се предприемат срещу ИДИЛ, очевидно не дават резултат. Безкрайно притеснителен е този факт, заяви Митов. Европа трябва да започне много ясно да дефинира отношение. Мерките, които до момента бяха очертани, подчертават някакво справяне с последствията отколкото самите причини. А причините са ясни, смята той. На ниво ЕС трябва да започнем да си даваме сметка, че процедурно до момента не работим заедно и хомогенно, каза още той. Според дипломата нашите граници са много по-сигурни от границите в региона и България си е дала сметка за потенциалните опасности. Митов увери, че има сериозни аргументи да твърди, че границите ни са добре охраняеми. „Не бих тръгнал да обвинявам когото и да било - нито Гърция, нито Македония. Подобен наплив в един момент беше неочакван за македонските власти. Ясно е, че Македония беше използвана като транзит, но никога не се беше изправяла пред такъв огромен брой хора", посочи Митов. Според него, именно това е породило голям проблем. „Регионът трябва да се интегрира в това отношение. Ще се опитаме по всякакъв начин да им окажем съдействие, както в ЕС, така и по двустранна линия. Не можем да игнорираме факта, че съседите ни имат проблем, трябва да им помагаме", каза още Даниел Митов

Църквата ни-евтина погребална агенция

http://frognews.bg/news_96785/TSarkvata-ni-evtina-pogrebalna-agentsiia/

Докато целият свят е под глобална терористична заплаха, докато постоянно се чуват информации как в България е влязъл един или друг джихадист, при условие, че ние сме първата християнска страна на пътя на фанатизираните ислямски радикалисти, Българската православна църква тотално се е изолирала от гигантския проблем.

Митов: Границите ни са много по-сигурни от другите в региона

http://frognews.bg/news_96784/Mitov-Granitsite-ni-sa-mnogo-po-sigurni-ot-drugite-v-regiona/

В Сирия Ислямска държава е основен генератор на бежански потоци. Трябва да се насочат усилията ни там., заяви по БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. Европа трябва да започне много ясно да дефинира отношение. Мерките, които до момента бяха очертани подчертават някакво справяне с последствията отколкото самите причини. Причините са ясни. Мерките, които се предприемат срещу ИДИЛ, очевидно не дават резултат. Безкрайно притеснителен е този факт, заяви Митов.

Семеен екшън в Сухиндол! Син преби жестоко майка си

http://pik.bg/семеен-екшън-в-сухиндол-син-преби-жестоко-майка-си-news389173.html

Семеен екшън в Сухиндол! Син преби жестоко майка си

Мъж преби жестоко възрастната си майка в Сухиндол, предаде Нова.

70-годишната жена е приета в болница с опасност за живота. Във вторник в полицията в Павликени е получен сигнал от дежурен лекар в неврохирургичното отделение на великотърновската болница, че при тях е приета възрастна жена със субдурален хематом на главата и множество контузни рани по челюстта и слепоочията.

Униформените установили, че старицата е била пребита няколко дни по-рано от 48-годишния си син.

Срещу мъжа е образувано досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда.

Убиецът на двамата американски журналисти е починал

http://www.mediapool.bg/ubietsat-na-dvamata-amerikanski-zhurnalisti-e-pochinal-news238477.html

Убиецът на двамата телевизионни журналисти в американския щат Вирджиния бе обявен за мъртъв, предаде Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на информация от в. „Вашингтон пост”. Изданието цитира полицейски източници, според които смъртта на Вестър Фланегън е била констатирана в болницата, където бе настанен, след като направи опит да се самоубие. 41-годишният мъж застреля по време на живо включване бившите си колеги Алисън Паркър (24 години) и Адам Уорд (27 години) и рани в гърба жена, която в този момент даваше интервю. След шокиращото двойно убийство стана ясно, че Вестър Лий Фланаган е бивш служител на телевизионния канал, в който работеха жертвите му – WDBJ7. Той бил проблемен служител и с него се работело трудно, разказаха от медията, предаде АП. Мъжът бе описан от бивши колеги като нещастен и гневен. Той имал навика да търси безпричинно поводи да се прави на обиден от думи на други служители на телевизията. В крайна сметка Фланаган бил уволнен след поредното му гневно избухване. Наложило се да бъде изведен от сградата на телевизията от полицаи. Малко след убийството самият Фланаган изпратил дълъг факс с несвързани обяснения до телевизия ABC News. В него мъжът споделя, че бил подложен на дискриминация заради това, че е чернокож и гей. В писмото той сам описва себе си като „човешко буре с барут”. Междувременно убийствата на двамата млади журналисти станаха повод Белият дом да призове Конгреса на Съединените щати да приеме нови закони, ограничаващи използването на огнестрелно оръжие, предават световните информационни агенции в четвъртък. „Това е пореден пример, че свързаното с огнестрелни оръжия насилие става прекалено често в САЩ”, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от АФП и ДПА. Както е известно, американският президент Барак Обама лобираше за затягане на контрола над огнестрелните оръжия в страната след масовото убийство на деца в началното училище „Санди Хук” в щата Кънектикът през 2012 г. Тогава обаче Конгресът на САЩ отхвърли предложенията му.

Тест откри гримове със смъртоносни бактерии във Великобритания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945517

Гримове със смъртоносни бактерии, сред които щам, причиняващ менингит, са открити в лабораторни тестове на грим, произведен във Великобритания, съобщава „Дейли експрес”. Специалисти от Лондонския университет Метрополитън са тествали четири продукта с изтекъл срок на годност и един в срок на годност.
Гримове със смъртоносни бактерии, сред които щам, причиняващ менингит, са открити в лабораторни тестове на грим, произведен във Великобритания, съобщава „Дейли експрес”. Специалисти от Лондонския университет Метрополитън са тествали четири продукта с изтекъл срок на годност и един в срок на годност.

Тест откри гримове със смъртоносни бактерии във Великобритания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945521

Гримове със смъртоносни бактерии, сред които щам, причиняващ менингит, са открити в лабораторни тестове на грим, произведен във Великобритания, съобщава „Дейли експрес”. Специалисти от Лондонския университет Метрополитън са тествали четири продукта с изтекъл срок на годност и един в срок на годност.
Гримове със смъртоносни бактерии, сред които щам, причиняващ менингит, са открити в лабораторни тестове на грим, произведен във Великобритания, съобщава „Дейли експрес”. Специалисти от Лондонския университет Метрополитън са тествали четири продукта с изтекъл срок на годност и един в срок на годност.

ЕС казва в началото на другия месец как компенсира млекопроизводителите ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=299683

Еврокомисията все още не е измислила какви мерки да предложи в помощ на млекопроизводителите от България, но обеща да ги обяви след седмица и половина. Комисарят по земеделието Фил Хоган обаче категорично се обяви против директна намеса в ценообразуването на пазара и преки парични помощи за фермерите, както настояват редица правителства в ЕС.

400 лева глоба за шофьор, засечен да кара с 222 км/ч при ограничение 70 км/ч

http://www.cross.bg/kmch-putya-putishtata-1478623.html

/КРОСС/Шофьор ще бъде санкциониран с глоба от 400 лева за каране с 222 км/ч., съобщава Нова телевизия. Близо 35 000 нарушители са засечени от КАТ от началото на август. Повече от половината от тях са карали с превишена скорост. Всеки ден от столичния КАТ стотици „честитки" тръгват към джигитите. За нарушенията по пътищата на страната вече са изпратени почти 17 000 фиша, а на място са съставени близо 12 000 акта. Само за три седмици черната статистика показва - 673 ранени и 54 жертви на пътя. От началото на август са настъпили над 500 катастрофи. Това превръща август в един от най-черните месеци на пътя. През последните седмици купчините с честитки за нарушителите стават все по-големи и служителите трудно смогват да обработват всички нарушения. Опашките за плащане на глобите също стават по-големи. На една от тях чака и Венцислав. За това, че карал без книжка, ще трябва да плати 400 лева. Глобата му ще се стори нищожна за един от нарушителите. На изхода на село Волуяк в посока Костинброд при ограничение 70 км/ч лек радарите го засичат скорост от 222 км/ч. Убийците на пътя стават все повече, показва и черната статистика, а заловените джигити само за три седмици са с 30% повече от предишните месеци. Затова и контролът се затяга и пътните полицаи изваждат нарушителите и агресивните водачи от движението. Освен за бясно шофиране, пътните полицаи наказват и водачите без книжка, а от началото на август хванатите от КАТ са над 1700

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/27/2597897_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Децата винаги ще са код червен за линейките

http://offnews.bg/news/n_1/n_551397.html

Децата са с предимство, те винаги ще са с код "червен" за линейките. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод въвеждането на стандарт за спешната помощ в страната, по Нова тв. Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родитилети винаги са много притеснени в обясненията си, допълни Шарков. Но при всички случаи важно е страданието на пациента, а не неговата възраст, стана ясно от думите му.  Новият ред, при който линейките трябва да стигат до пациентите от 8 минути до 2 часа според спешността на страданието, ще стане факт до месец, уточни Шарков. По думите му линейки ще бъдат пренасочвани в движение, ако са тръгнали за пациент с код зелено, но се появи червен код в района.  Шарков призна, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Той даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%.  Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем. Центърът за спешна помощ влиза в процедура на акредитация и ще започне да обучава лекари за бърза помощ, каза още Шарков. За първи път хората, които постъпват на работа в Спешна помощ са повече от тези, които напускат, съобщи още зам.-министърът.  

Дъщерята на Бате Енчо открива театралния сезон с премиера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944538

“Дългият път на деня към нощта” се казва едно от новите представления, с които започва сезонът в Народния театър в София. Постановката е от Юджийн О’Нийл, а режисьор е Владлен Александров. Роля в нея има дъщерята на Бате Енчо - Ева Данаилова, която е завършила НАТФИЗ и е актриса (на снимката с актьора Христо Петков).
“Дългият път на деня към нощта” се казва едно от новите представления, с които започва сезонът в Народния театър в София. Постановката е от Юджийн О’Нийл, а режисьор е Владлен Александров. Роля в нея има дъщерята на Бате Енчо - Ева Данаилова, която е завършила НАТФИЗ и е актриса (на снимката с актьора Христо Петков).

Кървава среднощна драма в Пловдив! Нищо неподозиращ пешеходец загина, блъснат по непредпазливост

http://pik.bg/кървава-среднощна-драма-в-пловдив-нищо-неподозиращ-пешеходец-загина-блъснат-по-непредпазли-news389170.html

Кървава среднощна драма в Пловдив! Нищо неподозиращ пешеходец загина, блъснат по непредпазливост

Пореден пешеходец изгуби живота си на пловдивски булевард, предаде Марица.бг. Инцидентът е станал в нощта срещу вторник, но не е бил оповестен в полицейския бюлетин за медиите. Трагедията се е разиграла един час след полунощ на булевард „Марица”.

Според информацията на прокуратурата двама мъже вървели по платното край бордюра, като единият бутал велосипеда си. В същото време в близост до тях при изпреварване между две коли едната чукнала леко другата. Тя пък се отклонила вдясно и блъснала пешеходеца с колелото.

След удара двата автомобила спрели, а водачите им помогнали на ранения мъж. Те го качили в колата, която го блъснала, и го откарали в болницата. Там, въпреки усилията на лекарите да го спасят, човекът починал. Шофьорът, причинил катастрофата, е арестуван и задържан за 72 часа. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Назначена му е кръвна проба, както и за наркотици. Вчера резултатите все още не бяха готови.

Преди две седмици летяща по бул. "Никола Вапцаров" уби на място друг пешеходец. Катастрофата стана формален повод шефът на полицията под тепетата Пламен Узунов да подаде оставка. От началото на годината загиналите в катастрофи в града и областта са над 60.

Обама за убийството на журналисти: Къса ми се сърцето

http://offnews.bg/news/n_1/n_551405.html

"Къса ми се сърцето всеки път, когато чуя или видя за такива инциденти." Така президентът на САЩ Барак Обама коментира трагичния инцидент от вчера, когато двама журналисти бяха убити на живо в ефир. В интервю за Ей Би Си Обама сподели, че според него инцидентите с оръжия в САЩ са станали по-опасни от терористичните заплахи. В сряда следобед, след инцидента с двамата журналисти, от Белия дом дадоха пресконференция, където прессекретарят на Обама заяви от името на институцията, че разговорите за контролът върху оръжията трябва да бъде възобновен и да се вземат мерки. С вчерашното си интервю за убийството на 24-годишната репортерка от телевизия WDBJ7 Алисън Паркър и 27-годишният оператор Адам Уард Обама прави 14-то изявление относно масово убийство или престрелка от началото на на първия си мандат, пише "Хъфингтън поуст".

51 млн. лева ще струва вотът наесен

http://www.bnews.bg/article-140691

23 милиона лева от тях са за възнаграждения, пояснява финансовият министър на заседанието на кабинета в сряда.

Д-р Шарков: Децата са винаги „код червен"

http://www.cross.bg/sharkov-pomosht-cherven-1478622.html

/КРОСС/За първи път се въвежда групиране на пациента в зависимост от степента на спешност - това ще се случва по време на самото телефонно обаждане, уточни в ефира на Нова телевизия д-р Ваньо Шарков - заместник-министър на здравеопазването. Той обясни, че най-бързо спешната помощ ще реагира при червен код (пристигане до 8-ата минута) - когато има директна заплаха за живота на пациента, тоест той може да загине в рамките на следващите минути. Това може да бъде преценено на втория или третия въпрос, но понякога можа да е необходимо да се зададат повече въпроси, уточни д-р Шарков.  По думите му сигналите ще бъдат поети от специално обучени лекари. Той посочи още, че децата са винаги код червен. Жълт код означава заболяване, което може да премине в червен код и да застраши  пряко живота на пациента. Това означава, че линейката трябва да побърза. Зелен код означава, че няма директна заплаха за живота на пациента; например при нараняване, при което няма открита фрактура, макар и болката да е силна. Когато е необходимо, може да се направи прегрупиране на случаите, допълни той като посочи, че в София линейките винаги са в движение и всяка от тях може да бъде пренасочена в зависимост от спешността на случая. Д-р Шарков подчерта, че спешността се Д-р Шарков бе категоричен, че при обслужването на пациенти в столицата и в малките населени места няма да има разлика. Ще вървим към предислоциране на екипите на спешната помощ, каза той

Убиецът на журналистите в САЩ с предсмъртно писмо, вижте молебена за загиналите (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945526

Убиецът на двамата телевизионни журналисти Вестър Лий Фланаган е оставил предсмъртно писмо. В него той заявява, че е стрелял заради „расова дискриминация
Убиецът на двамата телевизионни журналисти Вестър Лий Фланаган е оставил предсмъртно писмо. В него той заявява, че е стрелял заради „расова дискриминация". Това съобщи ABC като се позова на писмото, което е било получено по факса. В писмото си Фланагън разказва, че с нападението е отмъстил за стрелбата в Чарлстън на 17 юни,

Колко дълго ще продължи корекцията на фондовите борси?

http://www.investor.bg/novini/130/a/kolko-dylgo-shte-prodylji-korekciiata-na-fondovite-borsi-201229/

Предстоят мерки за стабилизиране на финансовите пазари и стимулиране на растежа, смята Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг

Интелектуалците настоятелно се представят за дисиденти, разчитайки на късата ни памет

http://viewpoint.actualno.com/Intelektualcite-nastojatelno-se-predstavjat-za-disidenti-razchitajki-na-kysata-ni-pamet-news_492159.html

Да ви призная, понякога се уморявам от българските интелектуалци. Особено от социалистическата част от тях. Имам чувството, че те никога няма да се засрамят. От Нешка Робева, например, която периодично ни информира за "пророчествата на леля Ванга", от Светлин Русев и позата му на легенда, от Андрей Пантев, който не може да прикрие симпатиите си към Дънов, а отскоро и към йогата... Днес чета, че Стефан Цанев бил богомил. Чак самият Георги Марков, след като емигрирал, се обръщал към него в писмат

СГС пусна от арест автокрадеца, вбесил Бойко Борисов

http://crime.actualno.com/SGS-pusna-ot-arest-avtokradeca-vbesil-Bojko-Borisov-news_492158.html

Софийски градски съд (СГС) пусна от ареста автокрадеца Ярослав Димитров, като го остави без мярка за неотклонение. По този начин СГС отмени определението на Софийски районен съд. Припомняме, че Ярослав Димитров e заснет на 14 август от охранителна камера да задига „Ауди“ и БМВ в София. Премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството се възмути, че 32-годишният мъж върши престъпления, докато е под домашен арест. Според съдия Иван Коев няма доказателства, че Ярослав Димитро

Най-лудите бизнес идеи, които са дoнесли печалба

http://curious.actualno.com/Naj-ludite-biznes-idei-koito-sa-donesli-pechalba-news_492150.html

Всеки от нас през живота си е имал откачени идеи – например да скочите от покрива на къщата на село, защото съседчето ви казва, че не можете. Или пък да изкопаете дупка до Китай. Малки, безобидни залитания, които правят живота толкова цветен и пъстър. Откачените идеи обаче не са патент само на децата. Възрастните също не са имунизирани от тях, а когато става въпрос за пари, думичката „безобидни” се зачерква. Но както непрекъснато става по цял свят, откачените често ги пази Гос

В САЩ вече има повече масови стрелби, отколкото дни в годината

http://america.actualno.com/V-SASht-veche-ima-poveche-masovi-strelbi-otkolkoto-dni-v-godinata-news_492156.html

До вчерашния ден, 26 август 2015 година, в САЩ е имало 247 масови стрелби за първите 238 дни на тази година. Средно това е малко повече от един инцидент на ден. Данните са предоставени от сайта Mass Shooting Tracker. Страница е проект на групата в Reddit Guns Are Cool, която се обява против оръжията, пише Business Insider. В сряда сутринта се случи поредната стрелба в американския щат Вирджиния, която доведе до смъртта на двама журналисти от регионалното подразделение на телевизия CBS. 24-годиш

Убиецът на журналистите в САЩ оставил предсмъртно писмо, вижте молебените за загиналите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945550

Убиецът на двамата телевизионни журналисти Вестър Лий Фланаган е оставил предсмъртно писмо. В него той заявява, че е стрелял заради „расова дискриминация". Това съобщи ABC като се позова на писмото, което е било получено по факса.
В писмото си Фланагън разказва, че с нападението е отмъстил за стрелбата в Чарлстън на 17 юни,
Убиецът на двамата телевизионни журналисти Вестър Лий Фланаган е оставил предсмъртно писмо. В него той заявява, че е стрелял заради „расова дискриминация". Това съобщи ABC като се позова на писмото, което е било получено по факса. В писмото си Фланагън разказва, че с нападението е отмъстил за стрелбата в Чарлстън на 17 юни,

Издание на десницата в САЩ нападна Ирина Бокова като "български комунист"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/27/2598044_izdanie_na_desnicata_v_sasht_napadna_irina_bokova_kato/?ref=rss


"Първото нещо, което трябва да знаете за Ирина Бокова е, че тя е оперативен служител на Българската комунистическа партия с дълбоки връзки с режим, извършвал масови убийства, и в миналото заробил родината ѝ. В действителност, шефът на ЮНЕСКО е от типа хора, известни като "бебета с червени памперси" - дете на семейство заклети комунисти."

С тези думи американското списание "Ню Америкън" (The New American Magazine) разказва на читателите си за официалната българска кандидатура за...

Решават ще остане ли в ареста автокрадецът, ядосал премиера Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945509

Ще остане ли в ареста автокрадецът, който разгневи дори премиера Бойко Борисов, се решава днес. Миналата седмица стана ясно, че Радослав Димитров-Яро е трябвало да бъде не под домашен арест, а в затвора.
Причината - 10-месечна присъда от словенския съд. Родните власти така и не са получили самата присъда от чужбина, за да я приведат в действие.
Ще остане ли в ареста автокрадецът, който разгневи дори премиера Бойко Борисов, се решава днес. Миналата седмица стана ясно, че Радослав Димитров-Яро е трябвало да бъде не под домашен арест, а в затвора. Причината - 10-месечна присъда от словенския съд. Родните власти така и не са получили самата присъда от чужбина, за да я приведат в действие.

Дончева: Съдебната реформа е пунт и пластика

http://frognews.bg/news_96781/Doncheva-Sadebnata-reforma-e-punt-i-plastika/

Кметът трябва да е стопанин на града, той трябва да има нова роля, заяви по БТВ Татяна Дончева от Движение 21. Ние така бяхме занижили критериите за кметовете, че една градинка и няколко тротоара бяха достатъчни за одобрение допреди няколко години, каза тя.

Обявиха за мъртъв убиеца на двамата журналисти във Вирджиния

http://www.cross.bg/flanagan-zhyrnalisti-televiziyata-1478621.html

/КРОСС/Убиецът на двамата журналисти във Вирджиния бе обявен за мъртъв, предаде Ройтерс, като се позова на в. „Вашингтон пост". Смъртта му е била констатирана в болница, съобщи американският ежедневник, цитирайки полицейски източници. Вестър Фланаган, на 41 години, застреля в пряк ефир двама свои бивши колеги от местна телевизия в източния щат Вирджиния. Той се прострелял, след като бягал с автомобил, преследван от полицията с автомобил. Убийството на двама журналисти в пряк ефир показва необходимостта от реформиране на оръжейното законодателство в САЩ, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от АФП и ДПА. „Това е пореден пример, че свързаното с огнестрелни оръжия насилие става прекалено често" в САЩ", подчерта Ърнест. Той призова Конгреса да предприеме разумни мерки за ограничаване на този род драми. Президентът на САЩ Барак Обама лобираше за затягане на контрола над огнестрелните оръжия в страната след масовото убийство на деца в началното училище „Санди Хук" в щата Кънектикът през 2012 г. Тогава Конгресът отхвърли предложенията на Обама. Междувременно се появиха нови разкрития за извършителя на двойното убийство, идентифициран като Вестър Лий Фланаган. Той е бивш служител на телевизията на двамата убити журналисти WDBJ7. Фланаган бил проблемен служител и с него се работело трудно, разказаха от медията, предаде АП. Мъжът бе описан от бивши колеги като нещастен и гневен

От днес пускат номера с цифра 2 в КАТ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299659

От днес - 27 август, започва приемането на заявления за регистрационни номера по избор, започващи с цифрата 2 от серия ВС. Това съобщиха за Moreto.net от МВР-Варна. Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място в КАТ, и да направят своя избор, съобщават още от полицията.

Симеонов: Единствената заплаха за нас са бежанците от Турция

http://frognews.bg/news_96783/Simeonov-Edinstvenata-zaplaha-za-nas-sa-bejantsite-ot-Turtsiia/

Българската граница изглежда доста по-сигурна и охраняема, отколкото границите на останалите съседни балкански държави, заяви по БНТ съпредседателят на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и председател на НФСБ Валери Симеонов.

проф. Миланов: Осемте минути за спешен случай не са случайни, те са медицински стандарт

http://www.cross.bg/milanov-standart-slychaii-1478620.html

/КРОСС/Предложената система за спешна помощ предвижда всички спешни сигнали да се разпределят в три кода - червен, жълт и зелен. При червен код, т.е. спешен случай, линейката трябва да пристигне на място за 8 минути, при жълт код - до 20 минути, а при зелен код - до два часа или 120 минути. В предложението са заложени световни стандарти за достъп до системата и качественото обслужване, предстои много работа, но това е една добра цел, каза проф. Стоян Миланов в студиото на бТВ.  По думите му осемте минути, разпределени за спешен случай, не са случайни. „8 минути е чисто медицински стандарт, защото очакваните вредни последици при надхвърляне на този интервал са пагубни", поясни Миланов. „По света стандартът се изпълнява в около 75-80 процента от случаите", каза още той. Според Миланов преценката колко спешен е един случай може да бъде направена само от медицински лица в координационните централи, като това трябва да са лекари, защото те лекуват и през телефона. „Предложеният стандарт предпазва от категоризиране на тежките пациенти като по-леки", категоричен е Миланов. По думите му са необходими 2-3 години, в които да се обучат нови кадри и да се въведе системата. Според медиците в Спешна помощ в столицата предложеният стандарт е приложим, но това няма да реши проблема с фалшивите сигнали

Проф. Миланов: Осемте минути за спешен случай не са случайни, те са медицински стандарт

http://www.cross.bg/milanov-standart-speshen-1478620.html

/КРОСС/Предложената система за спешна помощ предвижда всички спешни сигнали да се разпределят в три кода - червен, жълт и зелен. При червен код, т.е. спешен случай, линейката трябва да пристигне на място за 8 минути, при жълт код - до 20 минути, а при зелен код - до два часа или 120 минути. В предложението са заложени световни стандарти за достъп до системата и качественото обслужване, предстои много работа, но това е една добра цел, каза проф. Стоян Миланов в студиото на бТВ.  По думите му осемте минути, разпределени за спешен случай, не са случайни. „8 минути е чисто медицински стандарт, защото очакваните вредни последици при надхвърляне на този интервал са пагубни", поясни Миланов. „По света стандартът се изпълнява в около 75-80 процента от случаите", каза още той. Според Миланов преценката колко спешен е един случай може да бъде направена само от медицински лица в координационните централи, като това трябва да са лекари, защото те лекуват и през телефона. „Предложеният стандарт предпазва от категоризиране на тежките пациенти като по-леки", категоричен е Миланов. По думите му са необходими 2-3 години, в които да се обучат нови кадри и да се въведе системата. Според медиците в Спешна помощ в столицата предложеният стандарт е приложим, но това няма да реши проблема с фалшивите сигнали

Лют скандал в ефира на Нова тв тази сутрин! Ани и Виктор потушават страстите в пряко включване

http://petel.bg/Lyut-skandal-v-efira-na-Nova-tv-tazi-sutrin--Ani-i-Viktor-potushavat-strastite-v-pryako-vklyuchvane__124608

Кадър: Нова тв, Vbox7 Българи и роми от Пазарджик си спретнаха комшийски скандал в ефира на Нова телевизия. Вижте видеото долу! Двете...

Къпането в Черно море стана като руска рулетка

http://petel.bg/Kapaneto-v-CHerno-more-stana-kato-ruska-ruletka__124607

снимка: БулФото, архив Къпането в родното море все повече заприличва на руска рулетка, алармират лекари. Затварянето на плажа в Лозенец...

Екшън на Крайбрежната алея във Варна: Бургазлия нападна продавач на павилионче

http://petel.bg/Ekshan-na-Kraybrezhnata-aleya-vav-Varna--Burgazliya-napadna-prodavach-na-pavilionche-__124606

Илюстрация: Булфото Вчера около 05:00 часа, е подаден сигнал за това, че 24-годишният С.Ю. (24 г.) от с. Добромир, обл. Бургас, в нетрезво...

Областният управител на Бургас ще търси чист път към Силистар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945387

Плажуващите на ивицата Силистар отново бяха изненадани от телени ограждания в сряда сутрин. Този път те са поставени по-близо до пътя Царево - Резово и напрактика отнемат изцяло възможността да се стигне с превозно средство до плажа.
Плажуващите на ивицата Силистар отново бяха изненадани от телени ограждания в сряда сутрин. Този път те са поставени по-близо до пътя Царево - Резово и напрактика отнемат изцяло възможността да се стигне с превозно средство до плажа. "Факт е, че пътят, по който се стига до ивицата, минава през частен парцел,

Синдикат „Образование" иска промяна в механизма на балообразуване при приема на ученици след 7 и 8 клас

http://www.cross.bg/predmeti-ychenitzi-obrazovanie-1478619.html

/КРОСС/Синдикат „Образование" предложи някои промени в механизма на балообразуване при приема на ученици след седми и осми клас, регламентиран в Наредба №11 от 28.03.2005г. за прем на ученици в държавните и общински училища. Синдикатът предлага въвеждане на нов конпонент при балообразуването - „Поведение", който да носи 4 точки при формиране на бала. Учениците, на които е наложена мярки или наказания регламентирани в ППЗНП да бъдат лишени от този компонент. Този компонент ще бъде първата стъпка в посока за по-добро българско образование, защото в образователния конгломерат има два равностойни стълба: обучение и възпитание. За съжаление вторият много важен клон възпитание беше забравен поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета: икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите по отношение на организация на системата и оценяването на ученици от учители. Последните 25 години показаха, че учителите сами без подкрепа от институции, без партниране от родители не могат да се справят с доброто възпитание, което да доведе до европейските и световни стандарти на доброто образование. Синдикат „Образование" подкрепя безрезервно новата философия на МОН към въвеждане на многообразие в избора на балообразуващи предмети, като се отчита и запазва конкретиката на съответните профили или професии

Шефър на "Пирогов": За 8 мин ще стигат линейките при хората в животозастрашаващо състояние

http://pik.bg/шефър-на-пирогов-за-8-мин-ще-стигат-линейките-при-хората-в-животозастрашаващо-състояние-news389166.html

Шефър на "Пирогов": За 8 мин ще стигат линейките при хората в животозастрашаващо състояние

За 8 мин ще стигат линейките при хората с животозастрашаващо състояние. При тези състояния, ако се надмине този интервал от време, последиците са фатални. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви шефът на „Пирогов“ проф. д-р Стоян Миланов по повод новия стандарт в Спешната помощ линейката да стига от 8 до 120 минути до пациента, в зависимост от състоянието му.

Миланов обаче не беше конкретен как ще се разбере кой случай е наистина спешен. Много спешен случай е много разтегливо понятие. Ако един инфаркт е съпроводен с колапс и безсъзнание, екипът трябва да пристигне веднага. Апелирам към обществото да съдейства по телефона, за да можем да отсеем спешния случай от другия, отбеляза директорът на „Пирогов“.

Понякога лекарите дават указания и по телефона – при раждане и поглъщане на опасна субстанция, даде пример проф. Миланов.

Единственото, което може да промени стандарта, е тежкият кадрови дефицит, смята той. Според медиците от Спешна помощ в София обаче заради прекомерното забавяне може да се породи напрежение между пациента и лекаря. Масова практика е пациентите да преиначават симптомите си или да се подават фалшиви сигнали.

„Смятам, че не просто стандартът ще промени положението. Нужни са санкции“, категориен е медик от Спешната помощ.

„Един стандарт няма да възпита нашето общество и да го направи по-добро. Смятам, че стандартът идеално пасва на нашите условия, надявам се той да проработи и смятам, че той насочва целия ресурс и парите на данъкоплатците са там, където трябва да бъдат", обяви обаче Миланов.

Според него стандартът може да проработи до 1-2 години заедно с нов автопарк.

Остават само около 1800 места за бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945479

В центровете за настаняване на бежанци в момента има около 1800 свободни места, съобщи шефът на държавната агенция за бежанците Никола Казаков в сутрешния блок на Нова тв. Това обаче не уточнява, че ако дойдат повече хора ще се стигне до криза, обясни той.
Около 60 лв. на месец на преките и непреките разходи на държавата за един бежанец,
В центровете за настаняване на бежанци в момента има около 1800 свободни места, съобщи шефът на държавната агенция за бежанците Никола Казаков в сутрешния блок на Нова тв. Това обаче не уточнява, че ако дойдат повече хора ще се стигне до криза, обясни той. Около 60 лв. на месец на преките и непреките разходи на държавата за един бежанец,

Facebook атакува Siri, Google Now и Cortana със свой гласов асистент

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/27/2598035_facebook_atakuva_siri_google_now_i_cortana_sus_svoi/?ref=rss


Социалната мрежа представи Facebook M - "гласов асистент в Messenger, който е захранван от изкуствен интелект, обучаван и наблюдаван от истински хора". Facebook M става директен конкурент на гласовите асистенти Cortana, Siri и Google Now.

"За разлика от другите подобни услуги, М може да извършва задачи от ваше име. Може да му кажете да купи подарък за близък, като М дори ще уреди доставката. Може да кажете на М да ви направи резервации за ресторанти, за билети и много други",...

Обама: При стрелба в САЩ загиват повече хора отколкото при терор!

http://www.bnews.bg/article-140690

Всеки път, когато чуя за подобна трагедия, сърцето ми се къса, признава американският президент

Около три хиляди мигранти са били спасени край бреговете на Либия, 55 са загинали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/27/2598028_okolo_tri_hiliadi_migranti_sa_bili_spaseni_krai/?ref=rss


Около 3 000 мигранти са спасени в сряда край бреговете на Либия, но над 50 са открити мъртви на борда на различни плавателни съдове, съобщи италианската брегова охрана, предаде "Ройтерс".

Десетки хиляди хора, предимно от Африка и Близкия изток, предприеха пътуване по море тази година с надеждата да достигнат Европа, често пъти на борда на препълнени малки съдове, които никога не са били прогодени за прекосяване на Средиземно море.

Спасителите на шведския кораб "Посейдон",...

Временно спират водата в някои части на столицата днес

http://pik.bg/временно-спират-водата-в-някои-части-на-столицата-днес-news389165.html

Временно спират водата в някои части на столицата днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 27 август, съобщиха от пресцентъра на компанията.

На 27 август, четвъртък, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. “Овче поле”, Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Овче поле“, от ул. „Пиротска“ до ул. „Цар Симеон“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Овче поле“, ъгъла с ул. „Цар Симеон“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 27 август, четвъртък, във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Васил Пешев“, кв. „Горубляне“, се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „12 – ти април“, между ул. „Урвишка крепост“ и ул. „Васил Пешев”, ул. „Урвишка крепост“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Васил Пешев“, ъгъла с ул. „Урвишка крепост“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 27 август, четвъртък, във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Любен Каравелов“, с. Казичене, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Любен Каравелов“, ул. „Мито Войнишки“, ул. „Никола Петков“, ул. „Цар Борис III“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Любен Каравелов“, ъгъла с ул. „Цар Борис III“.

На 27 август, четвъртък, във връзка с подмяна на водомерен възел ул. „Хан Аспарух“, с. Герман, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Хан Аспарух“ от №11 до №37. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Хан Аспарух“, ъгъла с ул. „Вела Пеева“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 27 август, четвъртък, във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „23-ти декември“, кв. „Модерно предградие“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Кирил Дрангов“, ул. „Железен мост“, ул. „Проф. Янаки Моллов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „23-ти декември“,ъгъла с ул. „Динамо“.

На 27 август, четвъртък, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Малина“, с. Волуяк, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Зорница“ от №44 до гара Волуяк, ул. „Минзухар“, ул. 50-та, ул. 41-ва, ул. „Детелина“ и гара Волуяк. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Зорница“, ъгъла с ул. 41. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 27 август, четвъртък, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цанко Церковски“, жк „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Цанко Церковски“ от бул. „Христо Смирненски“ до бул. „Драган Цанков“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Цанко Церковски“, ъгъла с бул. „Христо Смирненски“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 27 август, четвъртък, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. “Беликата”, с. Бистрица, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Беликата“, от ул. „Ивайло“ до ул. „Гъбешница“, ул. „Трепетлика“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Гъбешница“, ъгъла с ул. „Беликата“.

Демирева влезе във финала на скока на височина, Венева остана последна

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/27/2598040_demireva_vleze_vuv_finala_na_skoka_na_visochina_veneva/?ref=rss


Българската състезателка Мирела Демирева достигна финала в скока на височина на световното първенство в Пекин. Другата представителка на страната Венелина Венева-Матеева остана последна в надпреварата.

Демирева преодоля 1.92 метра от втория опит. Това се оказа достатъчно, за да се класира сред 13-те финалистки. Преди това тя скочи 1.80 и 1.89 от първия път, а на 1.85 имаше нужда от два опита.

"Състезанието не беше лесно. Трябваше сама да се справям с техниката си. Тази...

Стивън Хокинг: Черните дупки са вход към други вселени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945485

Черните дупки не са капан, от който няма изход и хората биха могли да преминават през тях, според нова теория, представена от Стивън Хокинг по време на конференция в Стокхолм, пише The Independent. Космическите пътешественици обаче няма да са в състояние да се върнат в собствената си вселена, а ще попаднат някъде другаде,
Черните дупки не са капан, от който няма изход и хората биха могли да преминават през тях, според нова теория, представена от Стивън Хокинг по време на конференция в Стокхолм, пише The Independent. Космическите пътешественици обаче няма да са в състояние да се върнат в собствената си вселена, а ще попаднат някъде другаде,

Асад е готов за коалиция срещу "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299656

Сирийският президент Башар Асад заяви, че е отворен за коалиция срещу групировката "Ислямска държава", но даде знак, че има малък шанс това да стане като добави още съмнения към осъществяването на руския план за алианс срещу терористите.

Близо 3000 мигранти са спасени край бреговете на Либия, над 50 са открити мъртви

http://www.cross.bg/murtvi-ohrana-borda-1478618.html

/КРОСС/Около 3000 мигранти са спасени в сряда край бреговете на Либия, но над 50 са открити мъртви на борда на различни плавателни съдове, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от Ройтерс. Десетки хиляди хора, предимно от Африка и Близкия изток, предприеха пътуване по море тази година с надеждата да достигнат Европа, често пъти на борда на препълнени малки съдове, които никога не са били прогодени за прекосяване на Средиземно море. Спасителите на шведския кораб "Посейдон", мобилизирани в рамките на мисията на Европейския съюз "Тритон", откриха 51 тела в трюма на плавателен съд, на който имало и 439 живи. Три жени са открити мъртви в гумена лодка със 120 души. Човек, който бил спасен на друг съд с над 100 души на борда си, починал малко след спасяването си.Бреговата охрана не уточни каква е причината за смъртните случаи, като така се увеличава броят на жертвите за тази година, за който се смята, че възлиза на повече от 2300 души по данни на Международната организация по миграция, отбелязва Ройтерс. Италианската брегова охрана съобщи също, че търговски кораб, притекъл се на помощ на 225 души, плава към гръцкия остров Крит, където оцелелите ще слязат на брега.  

В Русия създадоха уникално ракетно-бомбово оръжие

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67152/V-Rusiya-sazdadoha-unikalno-raketno-bombovo-orazhie

/Поглед.инфо/ Уникална „ракета-бомба“, която съчетава свойствата на ракетата и на бомбата, е създадена в Русия, заяви пред журналисти генералният директор на корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“ Борис Обносов, предаде РИА „Новости“.

Какво означават тъмните петна по кората на бананите?

http://health.actualno.com/Kakvo-oznachavat-tymnite-petna-po-korata-na-bananite-news_492144.html

В повечето случаи, когато купуваме банани, избираме такива, които нямат никакви петънца по кората. И правим огромна грешка! Петънцата показват, че бананите са узрели. А скорошно проучване доказва, че колкото по-узрели са бананите, толкова по-полезни са те. Напълно узрелите банани съдържат веществото TNF - туморонекротизиращ фактор, който има силата да се бори с анормалните клетки. Когато бананът започне да зрее, по кората му започват да се образуват тези петънца. Колкото повече са те, толков

България има представител на финала на висок скок в Пекин

http://moresport.actualno.com/Bylgarija-ima-predstavitel-na-finala-na-visok-skok-v-Pekin-news_492154.html

Българската надежда във високия скок Мирела Демирева се класира за финала на дисциплината на Световното първенство по лека атлетика в Пекин. Българката преодоля 1,92 метра и ще участва на финала, който е в събота от 13:30 часа. Така, за първи път от 2005 г. България ще има свой финалист в тази дисциплина. "Щастлива съм, че успях да се класирам във финала, не беше лесно. Тази година съм малко колеблива, и се радвам, че успях да се събера. Вярвам, че мястото във финала беше за мен, и скачах с удо

Google ще се бори с дупките по пътищата

http://sciencelogy.actualno.com/Google-shte-se-bori-s-dupkite-po-pytishtata-news_492123.html

Компанията Google е патентовала система, която ще нанася на картите неравностите и дупките по пътищата. Новата система използва GPS и вертикален акселерометър за автоматична регистрация на големи дупки по пътищата. Когато колата премине през поредната неравност, датчиците за движениe ще записват колко силно се е друснал автомобилът, ще съпоставят импулса с географската позиция на колата и ще качват всички данни в облак. Специална програма след това ще анализира аномалните записи, ще изтрива по

ЕС е най-големият дарител на помощи за развиващите се страни

http://europe.actualno.com/ES-e-naj-golemijat-daritel-na-pomoshti-za-razvivashtite-se-strani-news_492146.html

Европейският съюз е е основният източник на помощи за страните от т.нар. „Трети свят“. Само през 2012 г. повече от 37 милиарда щатски долара са били дарени безвъзмездно от някои страни-членки на ЕС, без в това число да влизат заемите, отпускани от Европейската банка за инвестиционно развитие. Европейските институции и страните-членки на ЕС са най-големите финансови дарители за подобряването на живота в развиващите се страни изобщо. Най-голяма част от тези помощи отиват в странит

Ползата от рибеното масло е под съмнение

http://health.actualno.com/Polzata-ot-ribenoto-maslo-e-pod-symnenie-news_492115.html

Все повече изследователи предлагат да се употребява риба вместо рибено масло. Според техните наблюдения въпреки разпространеното мнение добавките омега-3 не подобряват работата на мозъка и не спасяват от инсулт. По информация на Gizmodo пазарът на рибено масло е 1,2 млрд. долара годишно. Но все повече учени опровергават ползата от употребата на омега-3 мастни киселини. Последното изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, показва, че въпреки разпространеното мне

Полицията задържа трима души за трафик на жени

http://crime.actualno.com/Policijata-zadyrja-trima-dushi-za-trafik-na-jeni-news_492140.html

Трима мъже, осъществявали вътрешен трафик на момичета, са задържани след специализирана полицейска акция. Тя е проведена от служители на отдел "Криминална полиция" в ОДМВР – Бургас и полицаи от РУ-Несебър, със съдействието на служители от бургаската жандармерия, съобщиха от МВР. Задържаните са на възраст между 35 и 40 години, от Плевен. Към момента са разпитани над десетима свидетели, посочили като организатор на престъпната дейност единия от задържаните – А.А. (38години). Той е при

Трима загинаха при катастрофа на моторен самолет в Перу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945496

Лек моторен самолет се разби в Перу. При инцидента загинаха всичките трима души на борда, съобщава business-standard.com.
Инцидентът е станал недалеч от столицата Лима. Самоличността на жертвите и причините за катастрофата още се
Лек моторен самолет се разби в Перу. При инцидента загинаха всичките трима души на борда, съобщава business-standard.com. Инцидентът е станал недалеч от столицата Лима. Самоличността на жертвите и причините за катастрофата още се

Оперираха по спешност 19-годишен с перфорирана язва в Сандански

http://pik.bg/оперираха-по-спешност-19-годишен-с-перфорирана-язва-в-сандански-news389160.html

Оперираха по спешност 19-годишен с перфорирана язва в Сандански

19-годишен петричанин бе докаран по спешност в санданската болница от близките си миналата вечер около 19.30 ч. силно пребледнял, с внезапна остра болка в областта на корема. Спешните медици веднага насочили Г. Запрев към приемен блок на МБАЛ, за да бъде диагностициран от специалист, тъй като имали съмнения за перфорирана язва, предаде struma.bg. Свикан е екип хирурзи, които направили необходимите изследвания и потвърдили диагнозата. По спешност е свикан операционен екип.

„Оперирахме момчето, зашихме раната, всичко мина нормално, без усложнения”, каза минути след приключване на оперативната интервенция завеждащият хирургия в санданската болница д-р Алексиев.

Ципрас няма да влиза в коалиция с Нова демокрация, ПАСОК или Потами, дори за да управлява

http://www.cross.bg/tzipras-ostavka-varyfakis-1478617.html

/КРОСС/Гръцкият премиер в оставка Алексис Ципрас даде сигнал, че би приел облекчаване на дълга на страната, без отписване на задължения, ако спечели предсрочните избори. В интервю за телевизия Алфа, Ципрас каза, че е за по-дълги периоди на плащане на дълга и по-ниски лихвени проценти, след като страната си е осигурила нова спасителна програма. Той каза, че е приел споразумението, за да спести евентуално рухване на гръцките банки и може би граждански размирици, в случай че Гърция би била принудена да излезе от еврозоната. На фона на разцеплението в неговата партия СИРИЗА премиерът в оставка похвали финансовия министър Евклидис Цакалотос. Ципрас покачи и политическия залог преди изборите, като каза, че няма да влиза в коалиция с основните опозиционни партии в центъра и център-дясно, дори и подкрепата им да му е нужна, за да управлява. Няма да ставам премиер в коалиционно правителство с Нова демокрация, ПАСОК или Потами. Смятам, че и трите партии по същество са изразители на старата политическа система, заяви той. Премерът в оставка обясни и защо по-рано уволни бившия финансов министър Янис Варуфакис: Варуфакис говореше и кредиторите не му обръщаха внимание. Бяха изключили. Той беше загубил доверието на своите събеседници, заяви Алексис Ципрас.  

Днес е поправителната матура по български език и литература

http://www.cross.bg/tochki-broii-maksimalniyat-1478616.html

/КРОСС/В 8 часа започна поправителната матура по български език и литература. Предварително желание за участие в изпита зявиха 4906 ученици. Зрелостният изпит ще продължи 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6. Зрелостниците нямат право да напускат залите до края на първия час. Изпитът е под формата на тест с 40 въпроса, генериран рано сутринта, чрез компютър от 11 000 000 възможни комбинации. Максималният брой точки от теста е 70. Ще има въпроси с един верен от 4 възможни отговора, както и такива със свободен отговор. Последната - 41-ва задача, е създаване на аргументативен текст по дадена творба или откъс от нея. Максималният брой точки за задачата е 30.Зрелостниците трябва да се явят в сградата на полагане на изпита 15 минути преди началото му с документ за самоличност и служебна бележка. Те трябва да пишат с черен химикал.  

Истина или лъжа: Кремена Халваджиян пиела по бутилка уиски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944550

ЖЪЛТИНИТЕ

Кремена Халваджиян е успяла да изпие цяла бутилка уиски само за една вечер, писа много жълт столичен всекидневник тази седмица. Според същото издание тя често запивала по софийските клубове и може да бъде забелязана в разгара на почти всяко столично светско събитие.
Ето каква е истината.


Лъжа е.
ЖЪЛТИНИТЕ Кремена Халваджиян е успяла да изпие цяла бутилка уиски само за една вечер, писа много жълт столичен всекидневник тази седмица. Според същото издание тя често запивала по софийските клубове и може да бъде забелязана в разгара на почти всяко столично светско събитие. Ето каква е истината. Лъжа е.

Насрещните ветрове на пазара на суровини

http://www.investor.bg/analizi/91/a/nasreshtnite-vetrove-na-pazara-na-surovini-200892/

Възстановяващият се долар понижи цените на суровините и много от тях достигнаха десетгодишното си дъно

Масова психоза в Септември: Деца под ключ заради страх от отвличане

http://pik.bg/масова-психоза-в-септември-деца-под-ключ-заради-страх-от-отвличане-news389158.html

Масова психоза в Септември: Деца под ключ заради страх от отвличане

Масов страх, че децата им ще бъдат отвлечени от хора в линейка обхвана ромската махала в Септември. Паниката в градчето продължава вече няколко дни, предаде "Марица''.

Откакто е тръгнала мълвата, родители не смеят да пуснат малчуганите да играят навън, а някои дори са зарязали работата, за да седят вкъщи и да пазят малките. Докато се крият зад четири стени, майки си хапят устните от нерви: как ще пратят децата на училище от 15 септември.

В Септември бяха отвлечени две момченца, едното от които е на 10 години, писа ни Калина Бонева. Тя е от градчето, в момента е на гурбет и е близка със семейството на Наташка, за чиито внуци се разнесла мълниеносно мълвата и стигнала чак зад граница. Според Калина, жертвите били упоени.

3D-принтирани микроскопични риби премахват токсини от тялото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945477

 Микроскопични 3D-принтирани риби, по-малки от широчината на човешки косъм, може в бъдеще да доставят лекарства до определени места в тялото ни и да отстраняват токсични вещества. Малките роботи са изобретени от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, пише Gizmag, цитирано от
 Микроскопични 3D-принтирани риби, по-малки от широчината на човешки косъм, може в бъдеще да доставят лекарства до определени места в тялото ни и да отстраняват токсични вещества. Малките роботи са изобретени от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, пише Gizmag, цитирано от "Фокус". Т.нар.

Визитата на оглавяваната от Матвиенко руска делегация в САЩ се оказа провалена

http://svetoven.pogled.info/news/67151/Vizitata-na-oglavyavanata-ot-Matvienko-ruska-delegatsiya-v-SASHT-se-okaza-provalena

/Поглед.инфо/ След дълги протаквания председателя на Съвета на Федерацията на РФ получи американска виза, но съдържащите се в нея ограничения направиха невъзможно нейното посещение на конференцията на Междупарламентарния съюз в Ню Йорк, на която тя беше поканена в началото на юни.

След репортаж на Би Би Си МВР уверява, че е безкомпромисно към полицейския произвол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/27/2598024_sled_reportaj_na_bi_bi_si_mvr_uveriava_che_e/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи (МВР) е безкомпромисно към всякакъв вид злоупотреба със служебно положение от страна на служителите на реда или техни недобросъвестни прояви, които уронват човешкото достойнство и права. По всички сигнали от подобен тип, постъпили в министерството, се извършват проверки от дирекциите "Вътрешна сигурност" и "Инспекторат" на министерството на вътрешните работи, както и сигнали се изпращат до прокуратурата.

Това се казва в съобщение на пресцентъра на...

Голяма част от българите страдат от паник атаки

http://pik.bg/голяма-част-от-българите-страдат-от-паник-атаки-news389157.html

Голяма част от българите страдат от паник атаки

В България голяма част от хората проявяват различни симптоми на паник атаки - внезапен страх, тревожност, усещане, че нещо лошо ще се случи, болки в гърдите, затруднено дишане, буци в гърлото, замаяност и желание за бягство. Това са и най-честите оплаквания, които чувам напоследък, изтъква в интервю за БТА психологът Клементина Стратиева.

Тя изпробва иновативен подход - дава възможност на хората да споделят проблемите си и да бъдат консултирани по телефона.

"В ситуация на паническа атака клиентът се нуждае от мигновена помощ от своя терапевт или психолог, който знае точно какво да каже в този момент, за да успокои човека и да го извади от състоянието, в което е попаднал", обясни експертът.

Стратиева разказа, че тийнейджърите често й се обаждат заради проблеми в училище или семейството, загуба на мотивация, подигравки на съученици или несподелена любов. По думите й те предпочитат донякъде анонимността, като по този начин по-лесно изразяват себе си и своите тревоги и проблеми.

Връстниците им биха ги подигравали, ако научат, че посещават психолог, а по телефона никой не може да знае, че са потърсили и получили професионален съвет, обясни експертът.

В България все още има хора, у които има известни притеснения да потърсят психолог или психотерапевт, споделя Стратиева. Тя обаче вярва, че с времето нещата ще се променят и все повече хора ще потърсят екпертна помощ по един или друг начин.

Шефът на Агенцията за бежанците: Ниско образованите мигранти избират България

http://pik.bg/шефът-на-агенцията-за-бежанците-ниско-образованите-мигранти-избират-българия-news389154.html

Шефът на Агенцията за бежанците: Ниско образованите мигранти избират България

Факт е, че бежанците ползват България като транзитна зона, заяви в ефира на Нова Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците.

"От началото на годината до днес 10 328 души са подали молба за закрила у нас, което е над 2,2 пъти повече от миналата година. За последнтие пет години към 14 000 души са получили закрила у нас, но не мога да кажа къде се намират. В центровете у нас са настанени над между 3 и 4 хиляди бежанци", заяви Казаков, като заяви, че не е наясно кои са останали тук и кои са заминали за Западна Европа, защото това не влиза в задълженията на агенцията.

На въпрос мит или истина е това, че у нас идват основно по-ниско образовани бежанци, Казаков заяви: "Да, истина е. Имаме само около 6% хора с висше образование". Той допълни, че разходът за един бежанец средно от преки и косвени разходи е около 300 лева на месец.

Запитан колко души може да поеме България като издръжка и здравен фонд, Казаков отговори, че като здравен фонд местата са 5 130 с възможност за увеличаване до 7 000. 

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiya-zala-1478615.html

/КРОСС/*** София. Министърът на културата и националното наследство на Полша Малгожата Омиляновска и министър Вежди Рашидов ще обсъдят проект на нова 3-годишна програма за сътрудничество в областта на културата между страните ни. ***София. От 10.00 часа в сградата на КЕВР, бул. „Княз Дондуков" № 8-10, ет. 4 ще се проведат обществени обсъждания за цените за пренос и доставка на природен газ за общините Каварна, Шабла, Сопот, Хисаря. ***София. От 11.00 часа ще се състои откриване на стрийт фитнес площадка на територията на район „Овча купел" . На церемонията по откриване ще присъстват д-р Тодор Чобанов - заместник на Столична община, Христина Семерджиева - кмет на район „Овча купел" и общински съветници. ***София. От 10.00 часа кметът на Район „Възраждане" Савина Савова ще посети Дома за стари хора в „Зона Б-5". ***София. От 10.00 часа състав на СГС ще разгледа въззивната мярка за неотклонение на Ярослав Димитров. ***София. В 5.30 часа, в залата на V етаж в Министерството на образованието и науката, ще бъде генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература - сесия август-септември 2015 г.. Избран чрез жребий представител на медиите ще натисне клавиша на компютъра, за да избере вариант на комбинация за матурата. ***София. От 11 часа, в конферентна зала №1, ет. 1 на Българската стопанска камара, на ул. „Алабин" № 16-20

Анализатор: Светът е на крачка от финансовата пропаст

http://petel.bg/Analizator--Svetat-e-na-krachka-ot-finansovata-propast__124603

Красимир Тодоров, "Блиц" Настъпилото през последните седмици сриване на борсовите индекси и цените на акциите в Азия, Европа и САЩ,...

Селфи с гърмяща змия прати американец в болница

http://petel.bg/Selfi-s-garmyashha-zmiya-prati-amerikanets-v-bolnitsa__124602

Жител на калифорнийския град Лейк Елсинор беше приет в болница, след като се опита да си направи снимка с гърмяща змия, пише "Новинар". ...

Мечка с малките си е гонила загиналия под Белмекен Мехмед

http://www.bnews.bg/article-140689

Приятлеите на загиналия в Рила Мехмед са сигурни, че той се е срещнал с мечка лице в лице и затова е побягнал към Яденица.

Приемна майка осинови дете, за да не го вземат в чужбина (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945120

Галина Цекина от Белоградчик е леля на Марио, който спаси момче, паднало в скалите. За постъпката си той бе сред “Достойните българи” за 2013 г.
От 4 месеца в семейството на Галя Цекина от Белоградчик има още един член с тази фамилия - 8-годишния Данаил, за когото тя се грижела като приемна майка в продължение на 5 г.
Галина Цекина от Белоградчик е леля на Марио, който спаси момче, паднало в скалите. За постъпката си той бе сред “Достойните българи” за 2013 г. От 4 месеца в семейството на Галя Цекина от Белоградчик има още един член с тази фамилия - 8-годишния Данаил, за когото тя се грижела като приемна майка в продължение на 5 г.

Божидар Лукарски: В режим на обяснения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945166

От седмица целият пазар на горива е нащрек. Българският институт по метрология препломбира бензиностанциите по заповед на премиера Бойко Борисов. Прекият отговорник за изпълнението на премиерската заповед е икономическият министър Божидар Лукарски, който обикаля сутрешните блокове на телевизиите и се опитва да обясни къде е проблемът,
От седмица целият пазар на горива е нащрек. Българският институт по метрология препломбира бензиностанциите по заповед на премиера Бойко Борисов. Прекият отговорник за изпълнението на премиерската заповед е икономическият министър Божидар Лукарски, който обикаля сутрешните блокове на телевизиите и се опитва да обясни къде е проблемът,

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1478614.html

/КРОСС/Анатолий Йорданов - политик Боян Ангелов - писател Владо Даверов - писател, бивш програмен директор на БНТ Деян Донков - актьор Иван Иванов - щангист Марин Бончев - музикален критик и писател Панайот Панайотов (Пането) - художник Петър Величков - писател, журналист  

Преглед на печата - 27 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299695

Темата за бежанците продължава да е сред най-широко отразените във всекидневниците. „Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муижниекс (Латвия) разкритикува плановете на България и Унгария да изпратят войници по границите, за да пречат на бежанци да влизат на териториите им.

Прокуратурата на Гватемала призова президента Ото Перес да подаде оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945463

Главната прокуратура на Гватемала призова президента Ото Перес да подаде оставка заради обвиненията в корупция срещу него, за да запази страната стабилна на фона на множеството демонстрации срещу него, предаде AFP.
От прокуратурата „препоръчват конституционният президент на Република Гватемала да подаде оставка,
Главната прокуратура на Гватемала призова президента Ото Перес да подаде оставка заради обвиненията в корупция срещу него, за да запази страната стабилна на фона на множеството демонстрации срещу него, предаде AFP. От прокуратурата „препоръчват конституционният президент на Република Гватемала да подаде оставка,

В Световната седмица на водата американски учен оспорва препоръката за 2 литра на ден

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/08/27/2597264_v_svetovnata_sedmica_na_vodata_amerikanski_uchen/?ref=rss


За 24-а поредна година в последната седмица на август Стокхолм е сборният пункт за хиляди експерти, държавни лидери, представители на бизнеса и неправителствения сектор и общественици, ангажирани с темата за водата. В Световната седмица на водата, която тази година е между 23 и 28 август, се обръща внимание на ценния ресурс и начините, по които може да се пести и утилизира. 

На тазгодишната конференция над 3000 души от 120 държави се събраха в Стокхолм, за да говорят конкретно за...

В Световната седмица на водата учен оспорва препоръката за 2 л на ден

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/08/27/2597264_v_svetovnata_sedmica_na_vodata_uchen_osporva/?ref=rss


За 24-а поредна година в последната седмица на август Стокхолм е сборният пункт за хиляди експерти, държавни лидери, представители на бизнеса и неправителствения сектор и общественици, ангажирани с темата за водата. В Световната седмица на водата, която тази година е между 23 и 28 август, се обръща внимание на ценния ресурс и начините, по които може да се пести и утилизира. 

На тазгодишната конференция над 3000 души от 120 държави се събраха в Стокхолм, за да говорят конкретно за...

Египет преговаря с Франция за закупуване на двата хеликоптерносача "Мистрал"

http://svetoven.pogled.info/news/67150/Egipet-pregovarya-s-Frantsiya-za-zakupuvane-na-dvata-helikopternosacha-Mistral

/Поглед.инфо/ Египет води преговори с Франция за възможността да придобие двата хеликоптерносача тип "Мистрал", чиято доставка за Русия се провали, съобщава неназован представител на френското правителство.

Преп. Пимен Велики. Св. Фанурий

http://www.cross.bg/pimen-otkazal-veliki-1478613.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Пимен Велики Преподобни Пимен се родил в Египет около 340 г. Бил съвременник на Паисий Велики, Йоан Колов и Памво. Още от младини той отишъл да се подвизава в пустинята с двамата си братя. Искреността на Пименовото отричане от света била така безгранична, че той се отказал дори от свиждане с майка си, когато тя дошла да навести децата си в малкия манастир. Само по силното настояване на братята Пимен дошъл до вратата, зад която стояла майка му, и й казал: "Мамо, какво повече предпочиташ: да ни видиш тук на земята или там - във вечността? Ако великодушно понесеш временната раздяла с нас, то в бъдещия живот непременно ще ни видиш. Тъй много ние се надяваме на Божието човеколюбие!" "Щом непременно ще ви видя там - отговорил добрата и благочестива майка, - то не желая да ви видя тук." И утешена с тая надежда, тя си заминала от пустинята, без да прави вече опити да види децата си и да ги отвлича от подвига на избрания от тях живот. По-късно преподобни Пимен също така отказал да приеме и управителя на египетската област, който бил чул много за подвижничеството му и пожелал да го посети. Преподобният отказал да го приеме, понеже смятал, че ако висши светски лица, започнат да го посещават, то мнозина и от простия народ ще нарушават неговото усамотение и тогава той ще се подложи на опасност да изгуби смирението и да падне в гордост

Убиецът на "живо" на журналистите в САЩ оставил предсмъртно писмо

http://frognews.bg/news_96780/Ubietsat-na-jivo-na-jurnalistite-v-SASHT-ostavil-predsmartno-pismo/

Убиецът на двамата телевизионни журналисти Вестър Лий Фланаган оставил предсмъртно писмо, в което той заявява, че е стрелял заради „расова дискриминация", съобщи ABC нюз като се позова на писмото от 23 стр., което е било получено по факса. В писмото си Фланагън разказва, че с нападението е отмъстил за стрелбата в Чарлстън на 17 юни, при която 21-годишен бял американец застреля 9 афроамериканци. Фланагън твърди сам той бил обект на расова дискриминация, сексуални посегателства и издевателства в работата.

У нас всичко добро пропада във вражди

http://www.cross.bg/nashiya-propada-dobro-1478612.html

/КРОСС/А що правим и как сме ние в това отношение? Ние, захласнати в своите частни интереси и омаяни от междуособните ни кавги и крамоли, оставяме не часове, но и цели години да изветряват, без да поработим нещо за нашия напредък. У нас всичко добро пропада във вражди, наместо да се върши работа. Ето отгде ние нищо не знаем, нищо не можем и нищо нямаме. Заради това днес всичкий образован свят държи нашия български народ за най-последен в Европа! А това, за жалост наша, наистина си е тъй. Христо Г. Данов (27 август 1828 г. - 11 декември 1911 година), "За теб, мили роде"

Специалният пратеник на САЩ за Сирия пристига в Москва на консултации

http://svetoven.pogled.info/news/67149/Spetsialniyat-pratenik-na-SASHT-za-Siriya-pristiga-v-Moskva-na-konsultatsii

/Поглед.инфо/ Специалният пратеник на САЩ за Сирия Майкъл Ратни пристига в Москва на консултации, заяви на редовeн брифинг за журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

Момиче "възкръсна" в ковчега си в Хондурас, умря преди да я извадят (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945471

"Мъртва" тийнейджърка се събудила в ковчега и крещяла за помощ един ден след като била погребана - но починала отново преди отчаяните роднини да я спасят, пише "Дейли мейл". Кадри показват как скърбящите членове на семейството разрушават бетонната гробница откъдето се чувало как 16-годишната Нейси Перез "чука и крещи".

Момиче "възкръсна" в ковчега си в Хондурас, умря преди да я извадят (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945473

"Мъртва" тийнейджърка се събудила в ковчега и крещяла за помощ един ден след като била погребана - но починала отново преди отчаяните роднини да я спасят, пише "Дейли мейл". Кадри показват как скърбящите членове на семейството разрушават бетонната гробница откъдето се чувало как 16-годишната Нейси Перес "чука и крещи".

Казаков: Някои от бежанците у нас не знаят и родния си език

http://frognews.bg/news_96779/Kazakov-Niakoi-ot-bejantsite-u-nas-ne-znaiat-i-rodniia-si-ezik/

Само 6% от бежанците, които идват у нас, са с висше образование, останалите са необразовани, някои не само не говорят езици, но дори не знаят и собствения си език, каза по НТВ шефът на Агенцията за бежанците Никола Петков Казаков. Около 300 лв на месец са преките и косвени разходи за един бежанец, обясни той. Те са осигурени не само от държавата, но и от Европа.

Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица

http://pik.bg/всеки-четвърти-българин-в-германия-получава-обезщетение-за-безработица-news389152.html

Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица

Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица от Агенцията по заетостта, пише германското издание Der Spiegel.

В началото на 2014 г. отпаднаха и последните ограничения за гражданите на България и Румъния, които желаят да работят във Федерална република Германия. И макар в обществения дебат двата етноса да са възприемани като група от германското общество, данните показват, че намирането на работа, от която да се издържат самостоятелно, е по-трудно за българите, отколкото за румънците.


Това със сигурност означава, че гражданите на България и Румъния се различават съществено по отношение на интеграцията в пазара на труда. Статистиката показва, че към май 2015 г. безработицата при българите в Германия е била 16,2 на сто. При румънците обаче нивото е значително по-ниско и през същия период показва 6,4 %. Съответно лицата от български произход, получаващи обезщетения от германската социална система, са 27,6 %, докато при румънците те са едва 11,5 %.


В Германия българите са концентрирани основно в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Нюрнберг, Франкфурт/Майн и Дуисбург. Броят им към април 2015 г. е 203 хил. Около 85 хил. от тях имат трудови отношения с германски работодател, а 54 хил. (или 27,6 на сто от всички български граждани в Германия) се ползват от помощта на приемащата държава. За сравнение германските граждани, ползващи правото на помощ, са едва 7,5 на сто.


Ако се вземат предвид показателите от предходната 2014 г., когато тези, които са зависели от държавните пари са били 32 хил., се наблюдава възходяща тенденция. "Имаме и по-сериозни проблеми. Но трябва да държим под око това развитие. Тук има хора, които не са подходящи поради ниското им образование или липсата на езикови умения, които да им осигурят работа", обясни директорът на Агенцията по заетостта Франк-Юрген Визе.

Ще вземе ли Гатлин реванш от Болт на 200 метра

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/27/2597962_shte_vzeme_li_gatlin_revansh_ot_bolt_na_200_metra/?ref=rss


Битката в мъжкия спринт между Юсейн Болт и Джъстин Гатлин беше основният фокус върху световното първенство в Пекин. Ямаецът, който за първи път не беше в ролята на фаворит №1, спечели първия дуел с американеца на 100 метра. Днес двамата ще си дадат втора среща във финала на 200 метра. 

В края на юни Гатлин хвърли ръкавицата към Болт, след като стана петият най-бърз мъж в историята на дисциплината - 19.57 секунди. Представителят на Ямайка пък не беше бягал под 9.80 секунди през 2015...

Татяна Дончева: На изборите да не финансираме медиите на Пеевски, а да минем на неутралните

http://politics.actualno.com/Tatjana-Doncheva-Na-izborite-da-ne-finansirame-mediite-na-Peevski-a-da-minem-na-neutralnite-news_492124.html

Цацаров беше избор на Борисов формално, неформално няма да го разсъждавам сега. Наистина лобито Доган-Пеевски- Цацаров имат достатъчно гласове да допуснат предварително произнасяне по един закон. Това би създало опасен прецедент - и всеки закон да бъде тестван предварително, което е безумно и противоречи на всякакви законодателни правила. Това каза в ефира на bTV лидерът на Движение 21 Татяна Дончева и допълни: "Когато определена група хора реши да злоупотребява с контрола се стига до е

Външната политика на ЕС вреди на британските фермери

http://svetoven.pogled.info/news/67148/Vanshnata-politika-na-ES-vredi-na-britanskite-fermeri

/Поглед.инфо/ Лондон. Европейският комисар по земеделието Фил Хоган призна, че забраната на Владимир Путин за вноса на млечни продукти – като отговор на наложените от ЕС санкции на Русия – е причинил спад в търсенето, съобщава Daily Express. Това е довело до рязък спад в приходите на британските фермери.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване