Der Spiegel: 1 на всеки 4 българи в Германия получава обезщетение за безработица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945456

Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица от Агенцията по заетостта, пише германското издание Der Spiegel, цитирано от
Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица от Агенцията по заетостта, пише германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус". В началото на 2014 г. отпаднаха и последните ограничения за гражданите на България и Румъния, които желаят да работят във Федерална република Германия.

Der Spiegel: 1 на всеки 4 българи в Германия получава обезщетение за безработица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945458

Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица от Агенцията по заетостта, пише германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус". В началото на 2014 г. отпаднаха и последните ограничения за гражданите на България и Румъния, които желаят да работят във Федерална република Германия.
Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица от Агенцията по заетостта, пише германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус". В началото на 2014 г. отпаднаха и последните ограничения за гражданите на България и Румъния, които желаят да работят във Федерална република Германия.

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 27 август за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=299690

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 27 август, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00ч. гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00ч.

Мъжът, гръмнал репортерка и оператор в ефир, издъхна в болница

http://www.bnews.bg/article-140688

41-годишният мъж е бил гневен на бившите си работодатели и колеги. В свой коментар в "Туитър" той обвинява убитата Паркър в расистки коментари.

The Independent: ЕК и тютюневата индустрия крият водените преговори по TTIP

http://svetoven.pogled.info/news/67147/The-Independent-EK-i-tyutyunevata-industriya-kriyat-vodenite-pregovori-po-TTIP

/Поглед.инфо/ Европейската комисия беше обвинена в прикриване, след като отказа да оповести подробности от разговорите между нейни официални представители и тютюневата индустрия по време на преговори по предлагания договор за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (TTIP), съобщава вестник The Independent .

27 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-obyavyava-purviyat-1478611.html

/КРОСС/1798 г. - Обединени френски и ирландски сили разбиват английската армия и провъзгласяват Ирландия за република. 1813 г. - Наполеон разгромява обединените руско-австрийско-пруски войски в Битката при Дрезден.1859 г. - В Пенсилвания (САЩ) е открит първият нефтен кладенец в света.1883 г. - Вулканът Кракатау в Индонезия започва последната си фаза на изригване.1895 г. - На Черни връх във Витоша започва основаването на Български туристически съюз под ръководството на писателя Алеко Константинов.1896 г. - Англо-занзибарска война: Състои се най-кратката война в историята - едва 38 минути между Обединеното кралство и Занзибар. 1908 г. - Основан е белгийският футболен клуб Андерлехт.1911 г. - Основан е ПФК ЦСКА Москва под името ОЛЛС.1916 г. - Първата световна война: Румъния обявява война на Австрия, а Италия обявява война на Германия.1916 г. - Първата световна война: Българската армия осъществява втория етап на Леринската операция на Македонския фронт.1928 г. - В Париж шестнадесет държави подписват пакта Бриан-Келог, който отхвърля войната, като способ за решаване на международни конфликти; окончателно пактът е подписан от 62 държави, но той не допринася с нищо за световния мир. 1939 г. - В Германия е осъществен първият в света полет на реактивен самолет.1950 г. - Би Би Си осъществява първото телевизионно предаване на живо.1955 г. - Излиза първият брой на книгата Световни рекорди на Гинес.1959 г. - С решение на Политбюро на ЦК на БКП е закрит концлагера Белене.1962 г

"Рено" показа и наследника на "Лагуна" комби

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/08/27/2598018_reno_pokaza_i_naslednika_na_laguna_kombi/?ref=rss


Идентични със седана размери и лукс но далеч по-голямо товарно пространство, това ще предложи новото "Рено Талисман" комби. Автомобилът, който заменя "Лагуна комби, е с дължина 4.86 метра и ще дебютира на автосалона във Франкфурт (15-27 септември).

Комбито ще може да се поръча с електрическата врата на багажника, която се отваря чрез движение с крак под задната броня. Обемът на товарното пространство е минимум почти 600 литра, като нараства до близо 1700, при сгъване на облегалките...

Висшисти с кухи тапии пълнят бюрата по труда

http://petel.bg/Visshisti-s-kuhi-tapii-palnyat-byurata-po-truda__124601

снимка: БулФото, архив Висшисти с кухи тапии от университетите пълнят бюрата по труда. Оказва се, че дипломите за висше образование,...

Магистрала „Марица” готова през октомври

http://petel.bg/Magistrala----Maritsa----gotova-prez-oktomvri__124600

снимка: БулФото, архив Всички пътни проекти, които се строят в момента, ще приключат до октомври, за да не бъдат нарушени сроковете по...

Вулканът Колима в Мексико изригна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945445

Вулканът Колима в Мексико изригна. Пепел и дим бяха изхвърлени високо в небето. Активността му започна още през юли и през последния месец селата в подножието му бяха покрити с дебел слой пепел. 
Това доведе до масова евакуация. Колима е изригвал повече от 40 пъти от XVI век насам и местните власти имат план за спешни действия.
Вулканът Колима в Мексико изригна. Пепел и дим бяха изхвърлени високо в небето. Активността му започна още през юли и през последния месец селата в подножието му бяха покрити с дебел слой пепел.  Това доведе до масова евакуация. Колима е изригвал повече от 40 пъти от XVI век насам и местните власти имат план за спешни действия.

Ще остане ли в ареста крадецът, ядосал премиера?

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/shte-ostane-li-v-aresta-kradecyt-iadosal-premiera-6041720

Радослав Димитров-Яро и негов съучастник откраднаха две коли от паркинг в столичен квартал

Мрачната демографска статистика за България

http://bulgarski.pogled.info/news/67146/Mrachnata-demografska-statistika-za-Balgariya

/Поглед.инфо/ Мрачната демографска статистика от България и сложната ситуация в икономиката станаха причина експертите от ООН да прогнозират, че до 2050 г. населението на балканската държава ще намалее с 27,7 %, или с близо два милиона души, пише „Российская правда“.

Убиецът от Вирджиния: Аз съм буре с барут

http://offnews.bg/news/n_1/n_551379.html

Мъжът, който уби оператор и репортер по време на живо тв предаване във Вирджиния, описва себе си като „човешко буре с барут”. Малко след убийството той изпратил дълъг факс с несвързани обяснения до телевизия ABC News. В него Вестър Фланаган споделя, че бил подложен на дискриминация заради това, че е чернокож и гей, съобщи Нова тв. 41-годишният мъж застреля в пряк ефир двама свои бивши колеги от местна телевизия в източния щат. Той се прострелял, след като избягал с автомобил, преследван от полицията.

Още за новата частица - пентакварк, открита в ЦЕРН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256775_%D0%9E%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0+-+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BA%2C+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%

 Физиците, работещи с детектора LHCb на Големия адронен колайдер, откриха нови и изключително необичайни частици, които се състоят не от две или три, а от пет кварка – „строителни елементи“ на всички елементарни частици, обобщава "МегаВселена", цитирайки РИА Новости. Статията с предварителните резултати е изпратена в сп. Physical Review Letters.


„Пентакваркът не се явява просто нова частица. Той се явява пример за принципно друг начин за „опаковане“ на кварките, формиращи основата на съставните протони и неутрони, какъвто никога преди не сме виждали за 50 години експерименти. Изучаването на това свойство ще ни помогне да разберем как възниква и съществува „обичайната“ материя“, казва Гай Уилкинсън (Guy Wilkinson), официален представител на колаборацията LHCb.

Според съвременните представи всички елементарни частици се състоят от малки обекти, които физиците наричат кварки. Протоните, неутроните и прочие „тежки“ частици, наричани бариони, съдържат три кварка. Техните по-малки събратя, така наречените мезони, съдържат два елемента – „обикновен“ кварк и антикварк, базова съставка на антиматерията. Принципно съществуващите днес физични теории не изключват възможността за съществуването на елементарни частици, състоящи се от четири и дори пет кварка с различен „аромат“, или казано по-просто, „цвят“. 

Дълго учените не могли да открият или създадат подобни частици и едва преди две години японски физици, работещи с колайдера KEKB, открили намек за съществуването на „тетракварк“ – семейство от два кварка и два антикварка. Но както отбелязва един от авторите на откритието, тази частица всъщност може да е псевдомолекула от два мезона.

Данните, събрани на Големия адронен колайдер в първия етап от неговата работа, са позволили на физиците от колаборацията LHCb, търсещи екзотични частици на едноименния детектор, да стигнат по-далече и да „уловят“ едновременно няколко частици от пет кварка, получили временни имена Pc(4450)+ и Pc(4380)+. Те притежават много голяма маса – 4400-4500 мегаелектронволта, което е около пет пъти повече от аналогичния показател за протоните и неутроните, а също и доста необичаен спин. По своята природа те представляват четири „нормални“ кварка, слепени с един антикварк. Учените не се съмняват в съществуването на тези частици – статистическата достоверност на откритието е девет сигма, което е еквивалентно на една случайна грешка или проблем в работата на детектора в един случай на четири милиона милиарда (1018) опита.

Все още учените не знаят как са „опаковани“ кварките в тези частици – те може да както тясно свързани помежду си като в протоните и неутроните, така и отдалечени един от друг като мезонната молекула. За отговор на този въпрос е необходимо провеждането на допълнителни наблюдения на разпада на барионите, при което се раждат данните за „пентакварките“. В близко време физиците ще се опитат да разкрият тази тайна на обновения ускорите

Новата схема на поставяне предвещава железни групи в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/27/2597996_novata_shema_na_postaviane_predveshtava_jelezni_grupi/?ref=rss


От този сезон Шампионската лига има нова формула за поставяне на отборите и заради това днешният жребий предвещава сформирането на много оспорвани групи. 

В първа урна вече влизат само носителят на трофея и шампионите на своите страни, а в останалите урни подреждането е на базата на клубния коефициент. 

Тези промени извадиха от първа урна "Реал" (Мадрид), "Атлетико" (Мадрид), "Порто" и "Арсенал" за сметка на миналогодишния финалист "Ювентус", "Пари сен жермен", "Зенит"...

Най-важното от Варна във вчерашния 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299660

Правосъдното министерство до Страсбург: Събарянето в „Максуда“ няма да продължи Към момента общинските власти във Варна не планират никакви действия за принудително извеждане на жители от квартал „Максуда“. Това гласи текстът на писмото, изпратено в понеделник от правосъдното ни министерство до секретаря на отделение в Съда по правата на човека в Страсбург(ЕСПЧ) Карен Рейд, научи Moreto.

Ципрас: „Сириза“ няма да участва в едно правителство с „Нова демокрация“ и ПАСОК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945438

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изключва възможността за формиране на правителство на националното единство, ако партията му не получи пълно мнозинство на предстоящите парламентарни изброи. „Аз няма да съм министър-председател, който ще сътрудничи с „Нова демокрация“, ПАСОК и „То Потами
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изключва възможността за формиране на правителство на националното единство, ако партията му не получи пълно мнозинство на предстоящите парламентарни изброи. „Аз няма да съм министър-председател, който ще сътрудничи с „Нова демокрация“, ПАСОК и „То Потами". Ако нямаме мнозинство,

Ципрас: „Сириза“ няма да участва в едно правителство с „Нова демокрация“ и ПАСОК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945441

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изключва възможността за формиране на правителство на националното единство, ако партията му не получи пълно мнозинство на предстоящите парламентарни изброи. „Аз няма да съм министър-председател, който ще сътрудничи с „Нова демокрация“, ПАСОК и „То Потами". Ако нямаме мнозинство,
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изключва възможността за формиране на правителство на националното единство, ако партията му не получи пълно мнозинство на предстоящите парламентарни изброи. „Аз няма да съм министър-председател, който ще сътрудничи с „Нова демокрация“, ПАСОК и „То Потами". Ако нямаме мнозинство,

Гърция ще проведе приватизацията според планираното, независимо от изборите

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67145/Gartsiya-shte-provede-privatizatsiyata-spored-planiranoto-nezavisimo-ot-izborite

/Поглед.инфо/ Голямата разпродажба на гръцки държавни активи, обещана като част от огромния международен спасителен пакет, ще продължи според заплануваното, каза министърът на икономиката в оставка Йоргос Статакис, въпреки предстоящите предсрочни избори, предаде AFP.

Висшисти с кухи тапии пълнят бюрата по труда

http://pik.bg/висшисти-с-кухи-тапии-пълнят-бюрата-по-труда-news389148.html

 Висшисти с кухи тапии пълнят бюрата по труда

Висшисти с кухи тапии от университетите пълнят бюрата по труда. Оказва се, че дипломите за висше образование, които притежават, масово са им безполезни в търсенето на препитание по придобитата професия.

„30-годишни висшисти нямат нито нито ден стаж по специалността. Въпреки това отказват да се насочат към друга сфера и стоят без работа”, обясни пред „Монитор” експертът по подбор на персонал Ивайло Христов.

Сред квалифицираните на хартия кадри преобладават хора с хуманитарно образование, дипломирани юристи и икономисти. „За нас дипломата няма значение. Първото нещо, което гледаме в една автобиография, са предишните позиции, на които е работил кандидатът”, заяви управителят на HR компания Милена Димитрова.

Според експертите трайно безработните висшисти имат и големи очаквания към заплата и бързото израстване в кариерата. „Имахме случай, в който една жена без опит отказа да работи в счетоводна къща, защото й предлагали 600 лв. заплата. Аргументът й беше, че тя е учила 4 години и нямало да работи за по-малко 1000 лв.”, разказа още Христов.

Данни на Българска стопанска камара показват, че всеки трети висшист у нас не работи по специалността си, като тази тенденция е от години. Причината за това е, че фирмите търсят кадри с умения, които студентите не придобиват в университетите. „Затова все повече чужди компании, които идват у нас, създават учебни центрове, в които да обучат служителите си обясни още Христов.

В края на юни регистрираните безработните младежи до 29 г. са били 47 781 души, 5402 от които са с тапия от ВУЗ. Най-много млади висшисти без препитание има в софийска област, Пловдив и Благоевград.

В същото време според проучването „Ключови данни за образованието в Европа” за 2013 г. родните висшисти успяват да се реализират на трудовия пазар по-бързо от европейските си връстници. Българските младежи започват работа до 3 месеца след като се дипломират, докато в Западната Европа младите висшисти намират препитание след 5 месеца.

Българските младежи с диплома от гимназия попадат по-лесно в сивия сектор. Така, за статистиката те остават безработни до една година след завършване на образованието си.

 

Слънчево и топло време, живакът се вдига до 34°

http://www.bnews.bg/article-140687

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца.

Любен Дилов-син: РБ са блок с 3-ма управители, които говорят не от името на жувеещите, а на собственика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256774_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A0%D0%91+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA+%D1%81+3-%D0%BC%D0%B0+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%

 - Г-н Дилов, разширявате коалицията “Народен съюз”, чийто говорител сте, с нови партньори. Какво ви сближава с БАСТА - партията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов?

- Критичният патос на БАСТА от времето на нейното създаване е много близък да опозиционния дух на партиите, съставляващи “Народен съюз”. Г-н Найденов вероятно все още е лидер на нещо, но в никакъв случай това не е БАСТА. Горещо ви препоръчвам да се запознаете с г-жа Кунина - едно от най-привлекателните нови лица в българската политика...

- Ще вземете ли и партията на Тодор Славков?

- Специално “Гергьовден” е свързан още от създаването си с най-топли чувства с “Напред, България!”. Но взаимно е убеждението, че те трябва да се явят колкото се може по-чисто на тези избори, за да се преброят, да видят в какво състояние са след повече от 10 г. прекъсване на активна дейност. Това не изключва някъде да си помагаме.

Ще бъдем една от изненадите на тези избори.

В над 200 общини се явяваме с единна регистрация като “Народен съюз”.

- Според вашия календар кога “Народен съюз” ще се превърне в единна партия и ще се влеят ли в нея всички сегашни участници в коалицията?

- Веднага след местните избори, където навсякъде се явяваме заедно, ще минем към общо организационно и политическо ръководство. На всички партии, съставляващи “Народен съюз”, към този момент 8 - Земеделски народен съюз, Съюз на свободните демократи, “БДС - Радикали”, БАСТА, Българска земеделска партия, “Гергьовден”, “Бъдеще и развитие за България”, ГОРД.

- Да, разбрах, че на вота “Народен съюз” ще е със Слави Бинев, чиято партия ГОРД в парламента е в една група с Патриотичния фронт. Кое ви свързва освен дългогодишното приятелство?

- Пак ще посоча критичния патос към статуквото от последните три управленски мандата, обединяващ всички съставни части на “Народен съюз”. ГОРД имат доста героична история. Да припомня само големия им митинг срещу КТБ. Слави Бинев е депутат от Патриотичния фронт и какво ще се случва с тази група, си е тяхна работа. Колкото и да не ни харесва странният начин, по който се възползват от властта, ние сме в приятелски отношения с тях. Знаете, с ВМРО ни свързва десетилетна дружба...

- Това може ли да е симптом за прегрупиране в Народното събрание?

- Този парламент гради стабилността си върху една почти комична разпокъсаност.

Приличат на бедни италиански семейства, които се тресат от скандали, но стоят заедно просто защото няма къде да отидат... Всичко е възможно.

- След местния вот ще влиза ли и ГОРД в “Народен съюз”, или ще си остане при Валери Симеонов и Каракачанов?

- ГОРД подписа споразумението за “Народен съюз” в пълната му тежест. Т.е. те са част от процеса на постепенно изграждане на единно политическо тяло.

- Какво всъщност се случва с ПГ на БДЦ? Ще я напуснат ли 6-имата, които не искат вече да ги свързват с Ковачки?

- Ако не се приеме промяна на името, което да отразява и съществуването на “Народен съюз”, най-вероятно точно това ще се случи. Нека припомня хронологията. Името БДЦ беше избрано като равно отдалечено от имената на всички партии, участвали в коалицията “България без цензура”, но в същото време близко до духа на намеренята, които ни събраха. След това то бе присвоено от партия ЛИДЕР и тя се превърна в партия БДЦ. Ако не бъде променено името на парламентарната група, няма как да сме заедно.

Ние не сме БДЦ Не можем да си позволим да сме заложници на корпоративни или лични интереси, ако искаме да останем верни на ангажиментите, поети на парламентарните избори.

- С оглед на политическата ви история мога ли да заключа, че извън вашата коалиция най-близък ви е РБ?

- Нека бъдем по-точни - СДС. Не Реформаторският блок. Блокът прилича в момента на една несигурна кооперация с трима домоуправители, всеки от които претендира да говори не от името на живеещите, а от името на собственика.

Не знам докога ще продължи това. Един пример от последните дни: в Бургас “Гергьовден” традиционно се явяваше със СДС и ДСБ на местни избори и това донесе само добри неща на града - радикално скъсване със застойните времена от кметуването на Йоан Костадинов. Сега това е невъзможно заради страха на “България на гражданите” на г-жа Кунева, че ние ще ги изместим от листите със силен преференциален вот.

- Кой е най-подходящият да оглави РБ?

- Още от 2003-а предлагаме цялата десница да се преучреди чрез пряк избор по електронен път на ново учредително събрание, което да избере единно ръководство и да слее разпокъсаните партии. Вероятно това е прекалено авангардно предложение не само за преди 10 г., но и днес. Който и да ги оглави, ще е резултат на апаратни игри и пазарлъци, а не избор на хората, които гласуват за каузи.

- Какви са личните ви планове за политиката, освен като говорител на “Народен съюз”?

- Ролята на мъдър, леко изкуфял старец много ми харесва.

Не искам да преча на младите. “Гергьовден” смени изцяло ръководството си, имаме нов блестящ председател - Драго Стефанов, а в “Народен съюз” също има чудесни лица, които бих искал да наложа в публичното пространство.

- Ще има ли един лидер на “Народен съюз”, или ще е със съпредседатели?

- В момента се управлява от 3-ма съпредседатели. Ние ще държим, ако вървим на избор на един лидер, изборът да е пряк - от хората, които гласуват за нас и ни подкрепят.

- Ще изкара ли правителството пълния си мандат, и то в този състав?

- Не. Със сигурност не и в този състав. Не е добре точно това правителство да управлява България по времето,когато ние ще председателстваме Европейския съюз. А точно тогава ще трябва да правим и редовни парламентарни избори. Предсрочните избори според мен са неизбежни.

- Как оценявате втория мандат на Борисов?

- Много пиар, малко работа. Струва ми се, за пръв път на ГЕРБ им се случва някой да си прави пиар за тяхна сметка... Иначе новата им диалогичност, особено на премиера, е впечатляваща - не мога да го отрека. Май наистина разбраха, че единственият достоен политически враг са проблемите на България, а не останалите партии.

- Кой за вас е отличникът в кабинета?

- Моля ви се! Целият кабинет е волята на един човек. И това е достойно за уважение. Друг въпрос е колко е ефективно.

- Как гледате на Слави Трифонов - президент? Отвори ли се ниша в политиката за някогашния ви приятел?

- Слави е съчетание от желязна воля и вулканичен талант. Не съм сигурен дали наистина го иска това, или просто плаши политическия елит както само той умее. В момента телевизионният му образ не се препокрива много с представата за “баща на народа”, а и не знам как ще успее с необходимата доза лицемерие, която този пост изисква. Но при всички случаи ще е полезна всяка негова политическа изява, защото ще разрита кошера - или торбата с плъхове, ако предпочитате.

 

CV

Роден на 19 ноември 1964 г. в София

Завършва 32-а гимназия в столицата и Факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор на книги и сценарии.

След 1990 г. е двигател и идеолог на тв шоутата “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”. През май 1999 г. създава движение “Гергьовден”. Същата година е избран за общински съветник. През 2002 г. напуска ръководството на партията и остава неин редови член.

Депутат от ОДС в 40-ото НС. Сега е говорител на коалицията “Народен съюз”, в която влизат част от депутатите от БДЦ и извънпарламентарни партии.

Военните остават на границата с Македония

http://frognews.bg/news_96782/Voennite-ostavat-na-granitsata-s-Makedoniia/

Военната охрана на българо-македонската граница остава. Въпреки че няма напрежение заради бежанската криза, мерките за сигурност продължават да са в сила.

Ципрас изключва формиране на правителство с Нова демокрация

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67144/TSipras-izklyuchva-formirane-na-pravitelstvo-s-Nova-demokratsiya

/Поглед.инфо/ Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изключва възможността за формиране на правителство на националното единство, ако партията му не получи пълно мнозинство на предстоящите парламентарни изброи.

Пуснаха от затвора бившия сръбски вицепремиер Никола Шаинович

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945432

Бившият вицепремиер на Съюзна република Югославия - 66-годишният Никола Шаинович се завърна в Белград след като излежа две трети от присъдата си, издадена от Международния углавен трибунал за бивша Югославия, пише ТАСС. Той пристигна у дома с автобус от Стокхолм, където лежа в местен затвор. Шаинович се предаде доброволно на трибунала на 2 април
Бившият вицепремиер на Съюзна република Югославия - 66-годишният Никола Шаинович се завърна в Белград след като излежа две трети от присъдата си, издадена от Международния углавен трибунал за бивша Югославия, пише ТАСС. Той пристигна у дома с автобус от Стокхолм, където лежа в местен затвор. Шаинович се предаде доброволно на трибунала на 2 април

86 учители търсят мъртви души в "Столипиново"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944808

Обхождат домовете на 1300 ученици, откриха 28 в чужбина
Всички 86 учители от СОУ
Обхождат домовете на 1300 ученици, откриха 28 в чужбина Всички 86 учители от СОУ "Найден Геров" в пловдивския квартал "Столипиново" тръгват на 1 септември по домомете на 1300 ученици от 1-и до 12-и клас. Проверките са предизвикани от изявлението на просветния министър проф. Тодор Танев, който призова мъртвите души да бъдат криминализирани.

Шенген няма да издържи на бежанската вълна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256773_%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B

 ЕВРОПА е залята от бежанска вълна с невиждани досега размери. Подобно преселение на хора е имало само по време и малко след Втората световна война, когато милиони бягат от преследванията на нацистите, бомбите в родината си или настъпващата Червена армия в други държави и континенти.

В новата история на Европа обаче подобен наплив на бежанци не е имало. Само Германия очаква до края на годината да приеме поне 800 000 души. Това са 10% от населението ѝ! Въпреки че страната е богата и има големи възможности, подобно преселение надхвърля дори нейните сили. В момента повечето германски градове, в които се стичат бежанци, изнемогват и разчитат изцяло на доброволци. Германците се организират и

дават доброволни

дежурства,

носят дрехи, семейства приютяват бежанци в нужда в домовете си. Борбата в момента вече не е да се регистрират и приемат официално всички тези хора, а просто да не се допуска появата на хиляди бездомници по улиците точно преди зимата.

Пред подобна катастрофа са изправени и останалите страни, дори и тези, които не са в ЕС. Македония няма абсолютно никаква възможност да реагира на ежедневното прииждане на стотици хора и просто отвори границите си към Сърбия. Сърбия няма да има друг избор, освен да стори същото. Има ли решение на този проблем и какво е то?

Германският канцлер Ангела Меркел спешно се срещна с френския си колега Франсоа Оланд. Двамата се договориха да уеднаквят стандартите за даване на бежански статут, а председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се включи с предложение от Брюксел всички членки на ЕС да имат един и същи списък на страните, които са смятани за сигурни. Западните Балкани трябва да влязат в него, тъй като повечето държави там са кандидат-членки на ЕС. Това ще облекчи обаче положението с бежанската вълна само частично.

Стотици хиляди бягат от Сирия и Ирак в момента и рано или късно ще стигнат до границите на Европа. Според някои организации най-малко 2 милиона души от този регион са на път към стария континент. Освен тях има и огромен поток от бежанци от Африка. Как Европа ще се справи с всички тези хора, голямата част от които бягат, за да спасят живота си?

Засега най-належащи са две решения. Едното предвижда равномерното разпределение на бежанците по държави в ЕС. А другото – засиленият граничен контрол. Защото само със сигурни граници свободата на придвижване в общността може да се запази.

Външните граници Гърция и Италия обаче отдавна са прехвърлили възможностите си и особено Гърция не гарантира никаква сигурност.

И двете страни от години имат лошата слава, че пропускат на север бежанци, без да ги регистрират. Така избягват Дъблинското споразумение, според което нелегалните имигранти се връщат обратно в първата страна, от която са влезли. Там трябва да се разгледа положението им и да получат статут, с който да продължат нататък или да бъдат експулсирани. При този огромен брой бежанци обаче това е невъзможно. А без да се спазва Дъблинското споразумение, губи смисъл и Шенген.

Свобода на придвижване и никакъв граничен контрол може да се осъществява само при добре охранявани външни граници. Затова и страните членки от близо година дискутират дали не трябва Шенген да бъде замразен поне за известно време. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер повтори за пореден път, че трябва внимателно да се обмисли какво се случва с Шенген и дали той все още върши работата, за която бе замислен. А именно безпрепятствено придвижване на хора и стоки вътре в общността.

Призивите Шенген да бъде ограничен се усилиха след инцидента във френския скоростен влак “Талис” в неделя, когато тежковъоръжен мароканец бе обезвреден от пътниците във влака, преди да успее да открие огън с калашника си.

Страхът от бежанската вълна, както и все по-голямата безпомощност пред нея увеличават защитниците на отказа от Шенген. Но ако Шенгенското споразумение пропадне, то следват няколко твърде сериозни и опасни неща. На първо място Великобритания ще се възползва от това, за да ограничи движението на хора от Източна Европа, което Лондон се опитва да направи от известно време, но засега се спира заради отказа на Германия да го подкрепи. Така за новите членки, сред които най-вече България,

ще отпадне

основното

предимство на ЕС

– свободното

движение

на хора и стоки. Де факто за нас с това ЕС приключва. Старите членки обаче също ще бъдат затруднени – липсата на свобода при придвижване ще донесе сериозни последствия за бизнеса. Това би било началото на края на общността.

За да не се стига дотам, страните членки трябва да се споразумеят около разумно решение на проблема с бежанците. Вече започна да се говори за проект, с който по външните граници да се изградят общи пунктове за приемане на идващите в Европа, случаите им да се разглеждат бързо и те да бъдат разпределяни справедливо из всички държави в ЕС. Това решение звучи разумно, но се сблъсква с отказа на източноевропейските държави да приемат твърде много бежанци.

Ако обаче скоро не се постигне консенсус, бежанската вълна ще ни помете и губещи ще са всички.

Съветници отпуснаха 1 300 лева за лечение на болни врачани

http://pik.bg/съветници-отпуснаха-1-300-лева-за-лечение-на-болни-врачани-news389145.html

Съветници отпуснаха 1 300 лева за лечение на болни врачани

Еднократни помощи на обща стойност 1 300 лв. ще бъдат отпуснати на врачани, стана ясно на вчерашното заседание на общинския съвет. Молбите са били разгледани от комисията по здравеопазване и социални дейности.

Местните парламентаристи приеха предложението да се подпомогнат финансово 5-има жители на града, предаде ''Конкурент''. Съветниците отпускат по 300 лв. на 2 болни деца. Едното страда от параноидна шизофрения, а другото е с детска церебрална парализа. Същата сума получава и мъж с вътрешно-мозъчен кръвоизлив. С по 200 лв. ще бъдат подпомогнати еднократно и жена болна от таласемия, и мъж със злокачествено новообразование на бронхите и белия дроб.

Всички средства за необходими за лечение.

Шофьорите са седем типа - вижте кой тип сте Вие

http://curious.actualno.com/Shofiorite-sa-sedem-tipa---vijte-koj-tip-ste-Vie-news_492133.html

Независимо дали става дума за лятна почивка или пътуване към работното място времето, което хората прекарват по пътищата, може да бъде стресиращо преживяване, сочат в свое проучване психолозите на Лондонското училище по икономика (LSE). Проучването на социалната психология на пътната безопасност, проведено от Лондонското училище по икномика съвместно с производителя на гуми Goodyear, идентифицира седем различни начина, по които хората реагират при взаимодействие с други шофьори на пътя в

Кадиев: Законът за офшорките беше безсмислен

http://politics.actualno.com/Kadiev-Zakonyt-za-ofshorkite-beshe-bezsmislen-news_492132.html

Законът беше безсмислен в самото си начало и си остана безсмислен. Това коментира пред БНР депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев относно предложенията за изменения на в Закона за икономическите и финансови отношения с офшорни дружества. С промените, предложени от Министерството на финансите (МФ), офшорни компании отново ще могат да притежават медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области. Припомняме, че т.нар. Закон за офшорките

"Ислямска държава" контролира 200 км от либийското крайбрежие

http://africa.actualno.com/Isljamska-dyrjava-kontrolira-200-km-ot-libijskoto-krajbrejie--news_492129.html

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са завзели 200-километров участък от либийското крайбрежие край град Сирт Това съобщи специалният представител на генералния секретар на ООН в страната, цитиран от ТАСС. По думите на Бернардино Леон в средата на юли ислямистите са контролирали няколко стратегически важни точки около града. Сега обаче контролът им се разпростира върху голяма територия. Леон посочва, че либийските сили за сигурност и въоръжените формирования напълно осъз

Валери Симеонов: Легкоступ - атаман при казаци. Те преди 99 г. са съсекли стотици българи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256772_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF+-+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BA%

 

Ексректорът лично е връчил на
Путин титла “доктор хонорис кауза”

 

- Г-н Симеонов, защо смятате, че бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ не е подходящ кандидат на Патриотичния фронт за кмет на Велико Търново?

- Като истински патриот не мога да приема наш кандидат да е отявлен русофил. Няма как русофил да е националист, това са взаимно изключващи се понятия.

Това противоречи на идеите и принципите на нашата партия, която се именува Фронт за национално освобождение на България.

- Искано ли е вашето мнение при избора на проф. Легкоступ за кандидат на коалицията?

- Нито познавам професора, нито ми е искано мнение за неговото издигане. Ако някой го е издигал - това са хора от ВМРО, визирам местния лидер доц. Милен Михов, който е и депутат от нашата парламентарна група.

- Споменахте, че имате и лични причини да не приемате фигурата на атамана полковник. За какво става дума?

- В личен план не мога да забравя спомените на дядо ми от боевете на 6 и 7 януари преди 99 г. край Добрич. Тогава - през Първата световна война, България е воювала срещу Русия.

Та същата казашка кавалерия, към която днес Легкоступ се числи като атаман полковник, тогава е посякла стотици български войници от 35-и и 36-и врачански пехотен полк.

Само от селото на дядо ми - Бутан, Врачанско, в тридневните люти боеве са погубени над 10 човека.

Паметникът с имената на загиналите още стои в центъра на селото, хората помнят.

- Това вече е минало, да гледаме настоящето.

- Ето ви и настоящето. Лично професор Легкоступ като ректор на Великотърновския университет е връчил титлата “доктор хонорис кауза” на руския президент Владимир Путин.

Цял свят видя каква война разпали Путин в Източна Украйна, по какъв насилствен начин заграби полуостров Крим.

Незабавно да се свика Съвета НАТО-Русия

http://svetoven.pogled.info/news/67143/Nezabavno-da-se-svika-Saveta-NATO-Rusiya

/Поглед.инфо/ Незабавно да се свика Съвета НАТО-Русия и да започне работа по споразумение за предотвратяване на военни инциденти.

Авджия прострелял колега при бракониерски лов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944292

Авджия прострелял колегата си по време на бракониерски лов на диви прасета - съобщиха източници на "Труд". От полицията заявиха, че извършителят е на 57 години от новозагорското с. Научене. Пострадалият е в областната болница с фрактура на дясното бедро.
Двамата мъже се познавали от години. По-младият, родом от Нова Загора,
Авджия прострелял колегата си по време на бракониерски лов на диви прасета - съобщиха източници на "Труд". От полицията заявиха, че извършителят е на 57 години от новозагорското с. Научене. Пострадалият е в областната болница с фрактура на дясното бедро. Двамата мъже се познавали от години. По-младият, родом от Нова Загора,

Руска медия: До средата на столетието България ще загуби една трета от населението си

http://pik.bg/руска-медия-до-средата-на-столетието-българия-ще-загуби-една-трета-от-населението-си-news389144.html

Руска медия: До средата на столетието България ще загуби една трета от населението си

Мрачната демографска статистика от България и сложната ситуация в икономиката станаха причина експертите от ООН да прогнозират, че до 2050 г. населението на балканската държава ще намалее с 27,7 %, или с близо два милиона души, пише „Российская правда“.

Така към средата на столетието българските граждани ще бъдат около три млн. и половина.


Изследванията показват, че населението в страната застарява стремително. Хората на възраст между 15 и 59 г. представляват 59 %, а тези над 60 г. – 26,9 %. Младежите до 14 г. са едва 14,1 % от гражданите в България.

Но те живеят значително по-зле, отколкото връстниците им на Запад, а в страната липсва дългосрочна икономическа стратегия, се казва в доклада на международната организация. Това води до масово изселване на населението в трудоспособна възраст зад граница, отбелязват от редакцията.

Каролев: Няма да има значителна финансова зараза извън Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256771_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0

 Съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски и финансист Владимир Каролев направи кратък анализ на срива на борсите в Китай. Ето какво публикува той във фейсбук профила си: 

Ключът към разбирането на китайската криза и сравнението й с финансовата криза от 2008 година е кой губи парите и какво ще стане като ги загуби. В Китай балонът се наду от огромен брой дребни индивидуални инвеститори. Комунистическата партия реши, че е прекрасна идея всичко живо да инвестира в акции, стимулира хората и куцо и сакато стана инвеститор.

Наду се голям балон и съответно днес паниката е сред стотици милиони дребни инвеститори и е много трудно (ако не и невъзможно) да се спре. Тези стотици милиони дребни инвеститори ще загубят пари, много от тях дори са теглили заеми, за да инвестират, но няма да има значителна финансова зараза извън Китай (от друга страна, тези хора може да се разсърдят и комунистическата партия да се разклати, затова толкова ги е страх китайските лидери напоследък).

Тоест, европейските банки няма да тръгнат да фалират, защото в Китай става нещо лошо. А именно това се случи през 2008 и причината е проста - тогава балонът се наду пак по давление и с намеса на държавата, но от банките (който си мисли, че американска банка е давала на безработен мексиканец 500 000 долара да купи къща, без държавна намеса, е много заблуден).

 

 

И когато американските банки почнаха да падат като круши, свързаните с тях европейски банки също се разклатиха. Друг е въпросът, че китайската икономика се забавя и от това ще загубят доста (1) държавите, разчитащи на износ на суровини за Китай (Австралия, Нова Зенландия, Индонезия), (2) държавите, разчитащи на износ на суровини по принцип, тъй като цената на суровините ще падне (Русия, ОПЕК, т.н.) и (3) държавите, разчитащи на голям износ (основно на машини) към самия Китай (САЩ, примерно), макар и те да се преориентират по-лесно. Разбира се, в икономиката празно няма и други страни ще ускорят растежа си. Примерно, Индия, която тази година расте с 7% и ако новоизбраният им премиер Моди ускори реформите и изчисти банковата система от затлачените лоши кредити, може до 2-3 години дори да видим ръст от 10%.

P.S. Големият урок е, че когато централни банкери, политици и бюрократи започнат да манипулират избора на хората в какво да инвестират парите си, винаги се надуват балони и следват болезнени кризи. Свободният избор и личната отговорност в инвестициите са най-важното нещо, за да е устойчива икономиката. За един човек може да е най-разумно да инвестира в къща, за друг - в акции, за трети - в земеделска земя, за четвърти - в гора. Не е работа на държавата да манипулира и направлява този избор.

Слънчево и топло ще бъде днес, температурите достигат 34°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945422

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. Днес ще е слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде “Фокус”. 
По Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър от изток, североизток.
Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. Днес ще е слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде “Фокус”.  По Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър от изток, североизток.

Слънчево и топло ще бъде днес, температурите достигат 34°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945424

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. Днес ще е слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде “Фокус”. 
По Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър от изток, североизток.
Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. Днес ще е слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде “Фокус”.  По Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър от изток, североизток.

За една година космическата обсерватория “Гая” е извършила милиарди измервания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256770_%D0%97%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%

 На 21 август обсерваторията “Гая” на Европейската космическа агенция (ЕКА) завърши първата си година на научни наблюдения. След изстрелването си на 19 декември 2013 година и шестмесечен подготвителен период, сателитът започва рутинната си работа. Апаратът се намира в точката на Лагранж L2 на 1.5 милиона километра от Земята. Въртейки се около оста си, “Гая” наблюдава лента от небето с кръгла форма. Обсерваторията многократно и с изключителна точност измерва позициите на звездите и това й позволява да установи разстоянията между тях и движението им в Млечния път. 
През първите 28 дена “Гая” функционира на специален сканиращ режим, за да центрова инструментите си, а на 21 август 2014 година започва да изпълнява главната си мисия. Апаратът вече е записал 272 милиарда позиционни измервания, 54.4 милиарда фотометрични точки и 5.4 милиарда спектъра. Екипът на “Гая” работи усилено, за да реализира главната научна цел - създаване на публично достъпни каталози на позициите, разстоянията, движенията и други характеристики на повече от един милиард звезди. “Последните 12 месеца са много интензивни, но успяваме да обхванем всички данни и очакваме с нетърпение следващите четири години”, казва Тимо Прусти, научен ръководител на проекта в ЕКА. “Само една година ни дели първото планирано публикуване на данни - междинен каталог, който се очаква през 2016 година.”
По време на наблюденията си, при които измерва движението на звездите “Гая” е в състояние да засече и промени в яркостта им, като така открива интересни небесни обекти. До момента обсерваторията е открила стотици краткотрайни източници на излъчване, първият от които е свръхнова, засечена на 30 август 2014 година. 
При едно от тези явления е наблюдавано драматично увеличение на яркостта. Оказва се, че “Гая” е открила т.нар катаклизмична променлива - система от две звезди, в която едната - горещо бяло джудже, изтегля маса от звездния си партньор, предизвиквайки избухвания на светлина при поглъщането на материята.

Черните дупки са вход към други вселени, според Стивън Хокинг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256769_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%2C+%

  Черните дупки не са капан, от който няма изход и хората биха могли да преминават през тях, според нова теория, представена от Стивън Хокинг по време на конференция в Стокхолм, пише The Independent. Космическите пътешественици обаче няма да са в състояние да се върнат в собствената си вселена, а ще попаднат някъде другаде, предполага известният физик. Черните дупки всъщност не са толкова “черни”, колкото смятат хората и биха могли да са път за преминаване към алтернативни вселени. 
“Съществуването на алтернативни истории при черните дупки означава, че има вероятност това да е възможно”, посочва Хокинг. “Дупката би трябвало да е голяма и ако се върти, тя може да е коридор към друга вселена. Но не можеш да се върнеш обратно в нашата вселена. Затова, въпреки че имам желание да летя в Космоса, не биха пробвал.”
Хипотезата на Хокинг е опит да се намери отговор на въпрос, който измъчва учените от десетилетия - какво се случва с нещата, когато преминат отвъд хоризонта на събитията, откъдето светлината не може да се върне. Изследователите смятат, че информацията за обектите трябва да се запазва, дори ако бъдат погълнати. Хокинг предполага, че информацията се съхранява на границата, на хоризонта на събитията. Това означава, че тя не влиза в черната дупка, така че няма нужда да излиза. Това на свой ред означава, че е възможно човек да не изчезне, ако падне в черна дупка. “Ако чувствате, че сте в черна дупка, не се предавайте”, заявява в края на речта си Хокинг. “Има изход.”

На 27 август рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944893


Деян Донков, актьор
Владо Даверов, писател и журналист, бивш програмен директор на БНТ
Боян Ангелов, поет, председател на СБП
Петър Величков, писател, поет, литературен критик
Марин Бончев, музикален критик и писател
Димитър Делчев, депутат
Ерджан Ебатин, депутат
Анатолий Йорданов, бивш
Деян Донков, актьор Владо Даверов, писател и журналист, бивш програмен директор на БНТ Боян Ангелов, поет, председател на СБП Петър Величков, писател, поет, литературен критик Марин Бончев, музикален критик и писател Димитър Делчев, депутат Ерджан Ебатин, депутат Анатолий Йорданов, бивш

Ивет Лалова излиза в битка за финала на 200 метра

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/27/2597969_ivet_lalova_izliza_v_bitka_za_finala_na_200_metra/?ref=rss


Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова не успя да влезе в силния финал на 100 метра, но днес ще има по-големи възможности да стигне до финалното бягане на 200 метра. 

Лалова се представи отлично в сериите и влезе в полуфиналите с четвърто време - 22.54 секунди. Тя постигна личен рекорд за сезона и се доближи само на три стотния от върховото си постижение, поставено през 2004 г. 

"Супер ден! Имах късмет, надявам се утре всичко да продължи по същия начин. Завърших на три стотни от най-доброто си бягане изобщо и най-силното ми бягане в последните 11 години. Надявам се тази добра серия да продължи и утре. Стискайте палци и ви благодаря," коментира Лалова след бягането.

С по-добър резултат от българката в сериите бяха 19-годишната британка Дина Ашър-Смит с 22.22 сек., американката Кендис Макгроун с 22.45 сек. и Шерън Симпсън от Ямайка с 22.52 сек. 

31-годишната ще бяга с Макгроун в първия полуфинал, в който са още Илейн Томпсън от Ямайка, Муджинда Камбунджи от Швейцария, Рейар Томас от Тринидад и Тобаго, Виктория Зябкина от Казхстан, Бианка Уилямс от Великобритания и Мая Михалинеч от Словения

В този полуфинал с по-добър личен рекорд от Лалова са Макргоун (22.08 сек.) и Томпсън (22.10 сек.). Бягането започва в 14.35 часа българско време. 

За финала ще се класират първите две от трите полуфинала, както и двете с най-добри времена от останалите. 
 

Нови снимки показват отблизо загадъчните петна на планетата-джудже Церера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256768_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%

 В последните изображения, изпратени от космическия апарат Dawn планетата-джудже Церера се вижда по-ясно, но продължава да крие загадки, пише CBS News. По-близките кадри на небесното тяло показват най-високия й, 6400-метров връх, който американската Национална космическа агенция (NASA) нарича “самотната планина”. На фотографиите се вижда и големият кратер Окатор с ярките му петна, както и тесните пукнатини по повърхността на Церера. 
“Космическият апарат сега “вижда” три пъти по-ясно отколкото при предишната си кратографска орбита, разкривайки вълнуващи нови детайли за тази интригуваща планета-джудже”, казва Марк Реймън от NASA. Мистериозните ярки петна в кратера Окатор все още нямат обяснение, но най-новите снимки показват отблизо силата на блясъка им. Учените все още не знаят на какво се дължи разликата в цветовете и структурата на повърхността на Церера. 
Фотографиите на планетата-джудже са с резолюция 137 метра на пиксел или един процент от повърхността й. На базата на тези изображения учените могат да направят триизмерна карта. 
Сондата Dawn пристигна до Церера през месец март. В момента апаратът се намира на 1470 километра над повърхността й и прави 14 обиколки на всеки 11 дни, преди да изпрати нови фотографии. Dawn ще картографира Церера още шест пъти и след това ще се снижи на 370 километра над повърхността й през октомври. 

3D-принтирани микроскопични риби премахват токсини от тялото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256767_3D-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B

  Микроскопични 3D-принтирани риби, по-малки от широчината на човешки косъм, може в бъдеще да доставят лекарства до определени места в тялото ни и да отстраняват токсични вещества. Малките роботи са изобретени от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, пише Gizmag. Т.нар. микрориби се движат автономно, управляват се чрез магнитно поле и се захранват с наночастици от водороден пероксид. Постижението би могло да е първата крачка към бъдеще на “умни” микроботи, вдъхновени от различни биологични организми като птиците, например, всеки със собствена специализирана функционалност. 
Тези миниатюрни риби не са първите роботи с микроразмери, но се отличават с това, че по-лесно се конструират, а в същото време извършват по-сложни задачи. Устройствата са произведени с помощта на метод за триизмерен печат, позволяващ едновременното принтиране на стотици микрориби с дължина 120 и дебелина 30 микрона. Методът дава възможност на учените да експериментират с различни форми чрез настройките на проектантския софтуер. 
Всяка микрориба съдържа наночастици от платина в опашката си и железен окис в главата си. При поставяне в разтвор, съдържащ водороден пероксид, в опашката протича химична реакция, която задвижва микрорибата напред. Наночастиците в главата пък позволяват да се управлява с магнити. 
За да тестват технологията, изследователите са нанесли неутрализиращи токсини наночастици върху телата на микроботите и са ги пуснали в разтвор, съдържащ токсични вещества. Рибите са започнали да флуоресцират, което е било показател за свързването на наночастиците с токсичните молекули. 

Пътна обстановка в страната - 27 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299685

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

Осем души са взети за заложници в магазин в САЩ, има трима ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945413

Осем души за взети за заложници в магазин в американския щат Луизиана, предаде РИА Новости, цитирана от
Осем души за взети за заложници в магазин в американския щат Луизиана, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". В резултат на стрелба трима души, сред които и полицейски офицер, са ранени,  съобщават от местната полиция. Нападателят е барикадиран вътре в магазина, а отвън кръжат полицейски хеликоптери.

Светът е на крачка от финансовата пропаст

http://petel.bg/Svetat-e-na-krachka-ot-finansovata-propast__124599

Настъпилото през последните седмици сриване на борсовите индекси и цените на акциите в Азия, Европа и САЩ, можеше да се предвиди, след...

Слънчево, топло и тихо! Време за море!

http://frognews.bg/news_96778/Slanchevo-toplo-i-tiho!-Vreme-za-more!/

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. Днес ще е слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°, гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от Агенция “Фокус”.

Сериозни проблеми в организирането приема на мигранти в Европа

http://svetoven.pogled.info/news/67142/Seriozni-problemi-v-organiziraneto-priema-na-migranti-v-Evropa

/Поглед.инфо/ Женева. Върховният комисар на ООН по бежанците Антониу Гутериш констатира наличието на сериозни проблеми в организирането приема на мигранти в Европа, подчертавайки, че тази система е „напълно нефункционална“. Това той каза на пресконференция в Женева след среща с френския вътрешен министър Бернар Казньов.

Времето ще е слънчево с максимални температури между 29° и 34°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256766_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B

 Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. Днес ще е слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°. Такава е прогнозата наНационалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи заАгенция “Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков. 
По Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър от изток, североизток. Максимални температури 27° - 29°, температура на морската вода 24°-26°. Вълнение на морето 2-3 бала. 
И над планините ще е слънчево. Ще духа слаб вятър от североизток- изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра – около 17°.

Нови данни за софийските велосипедни потоци ще станат известни днес

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/08/27/2597460_novi_danni_za_sofiiskite_velosipedni_potoci_shte/?ref=rss


От сдружение "Велоеволюция" организират специално събитие, на което ще разкажат на всички заинтересовани за резултатите от първите два етапа на изследването им на велосипедните потоци в София.

От организацията ще съобщят данните от преброяванията на велопотоците през месците май и юли 2015 г.  Най-интересното от изследването им също ще бъде представено днес (27 август) от 18.30 ч. в Лабораторията за градски дизайн при УАСГ.

Неравномерното натоварване с велосипедисти по различните направления в града води до интересни изводи за ефекта от наличната велоинфраструктура, коментират от "Велоеволюция". Според тях това налага общи мерки за насърчаване на велотранспорта.

От организацията посочват, че новите им данни красноречиво показват:

– кои са най-значимите велосипедни трасета в София
– тенденциите, с които велоинфраструктура трябва да се съобрази още в идните години
– потенциала на конкретни велоалеи за привличане на велосипедисти.

Събитието е отворено за заинтересуваните страни и граждани. По време на представянето на данните от изследването на "Велоеволюция" ще има възможност за споделяне на впечатления и предложения, които да бъдат обобщени във финалния анализ на софийските велосипедни потоци в края на годината.

Проектът "Велоданни за София" на "Велоеволюция" за планираните велопреброявания заедно с велобученията са осъществени с финансовата подкрепа на програма "Европа 2015" на Столична община. Това е резултат от усилията на сдружението да ангажира общинските власти с конкретни стъпки за насърчаване на велосипедния транспорт.

През октомври 2015 г., извън рамките на проекта, организацията ще завърши годишното преброяване на велосипедните потоци. В края на годината ще бъде достъпен и окончателният анализ. Всички данни ще бъдат достъпни в електронен вид за интересуващите се представители на Столичния общински съвет и администрацията, както и за изследователи, студенти и заинтересовани граждани.

Детството на Владимир Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256765_%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+

 Съществуват никому неизвестни тайни – това са тайни в пълния смисъл на думата. Има тайни, известни само на ограничен брой хора. А също така има тайни, които вече не са тайни, но в тях има нещо забранено. Методите на подслушване на Щази бяха такава общоизвестна тайна. Всеки гражданин на ГДР знаеше за това, но на никого не беше позволено открито да говори за това. Изглежда детството на Владимир Путин също е обгърнато от нещо подобно. Непроизнесена и недоизказана тайна върви с неговата биография. Някои хора са уверени, че президентът на Русия е прекарал първите девет години от живота си в семейството, чието същуствуване днес той отрича. Те са уверени и в това, че половината от детството си той е изкарал не в Русия, а в Грузия. Тези хора твърдят, че по-късно, в качеството си на шеф на ФСС, Путин променил биографията си и се открекъл от майка си, за да продължи пътя си към властта, за да не се представи пред народа на Русия на своите първи избори в ролята на израснало в Грузия незаконно дете. Да предположим, че това е така. Ако тази тайна беше станала известна по-рано, това би променило хода на историята. Възможно е Владимир путин никога да не беше станал президент. Би се променил ходът на чеченската война. До войни в Грузия и Украйна вероятно въобще нямаше да се стигне. Възможно е Русия и Европейския съюз днес да бяха обединени от партньорски отношения. За това, че Владимир Путин прибягва до публични лъжи, ни е известно не на последно място във връзка с анексирането на Крим. Но нима президентът на Русия използва споменатия политически инструмент, когато става дума за неговата майка? Или, може би, тази живееща и до ден днешен в Грузия жена разпространява теорията на конспирацията? В търсене на истината се обръщаме към разговори с очевидци, информации в медии и видеозаписи. А това търсене започна преди 15 години. 1 – Катастрофа със самолет, 9 март 2000 г., Москва Сутрин, четвъртък. Зия Бажаев крачи по московското летище „Шереметиево“. До президентските избори остават 17 дни. Бажаев е чеченец, шеф на руската петролна компания „Група Алианс“. До него крачи руският журналист Артьом Боровик. Той е разказвал за войната в Афганистан, при това е бил на фронта, написал е няколко книги за бойните действия на съветските войски в чужбина, и е основател на опозиционните вестници "Совершенно секретно" и "Версия", които извършват и публикуват журналистически разследвания. В една от последните си статии той цитира временно изпълняващия длъжността президент на Русия така: „Има три пътя за въздействие върху човек: шантаж, водка и сзаплаха с убийство“. Временно изпълняващият длъжността президент тогава беше Владимир Путин. Година по-рано Путин беше малко известен служител на ФСС. През август 1999 г. президентът Борис Елцин го назначи за министър-председател. В новогодишната вечер Елцин съобщи за излизането си в оставка, а путин нременно пое отговорностите на президент на страната. Няколко месеца по-рано руските войски преминаха границата на стремящата се към независимост Чеченска република на практика по заповед на Путин. Това беше началото на втората чеченска война. На 26 март на Путин му предстои за първи път да се изправи на избори пред народа. В случай на победа той, със своите 47 г., ще стане най-младия президент на Русия след Йосиф Сталин. Шефът на петролната компания Бажаев и журналистът Боровик са на по 39 години.Те се познават отдавна. В този ден се готвят да летят заедно до столицата на Грузия – Тбилиси. Бажаев специално е поръчал самолет „Як-40“. Зад Бажаев и Боровик места заемат двама телохранители от фирмата на Бажаев. Останалите места в самолета са заети от четирима души и опитен пилот с практика от 7000 часа. Температурата на въздуха е необичайно висока за този сезон на годината и е малко под нулата. Чеченецът Рустам Даудов, който заема ръководен пост в чеченското представителство в Тбилиси, се свързал няколко седмици по-рано с Бажаев. По телефона той казал, че Бажаев и Боровик обезателно трябва лично да дойдат при него в Тбилиси. Той иска да им покаже видеозапис и да им даде копие на видеокасета. Даудов съобщил, че този видеозапис ще попречи на Путин да победи на президентските избори при условие, че Боровик навреме огласи историята на русия. Журналистът Боровик по-рано никога не е разговарял с Дадудов. А Бажаев се познава с него чрез един общ техен познат и го смята за заслужаващ доверие източник на информация. В 8:43 ч.са пуснати всичките три двигателя на самолета „Як-40“. Самолета се движи по полосата за излитане, след около километър излита. На 50 м. над земята се накланя наляво, тгуби височина и се взривява при удар в асфалта. Загиват всички намиращи се на борда.Според резултатите от разследването, публикувани няколко дни след случилото се, един от авиотехниците вероятно е забравил да провери антиобледителната обработка на носещите повърхности на самолета, в резултат на което лявата закрилка е била спусната само на 10 градуса. Само че тъй като температурата е била малко под нулата, механиката на самолета трябвало да работи и без антифлиз. Бащата на Артьом Боровик обвинява за катастрофата ФСС. Според него синът му е бил убит във връзка с извършваното от него по това време разследване. Ден след авиокатастрофата Рустам Даудов седял в кабинета си на третия етаж на представителството на Чечня в Грузия – стара сграда, разположена в центъра на Тбилиси. Пие чай. По телевизията предават съобщения за смъртта на Боровик и Бажаев. Видеокасетата, която искал да им даде, е в чекведже на бюрото му. 2 – Блудният син, януари 2000 г., Метехи Два месеца преди катастрофата в кабинета на Рустам Даудов влиза мъж, който твърди, че по-рано е работил в грузинските спецслужби. Той казва, че са му известни добрите връзки на Даудов с лидерите на чеченското движение за независимост. Поставя на бюрото снимки на възрастна жена и казва, че това е истинската майка на Владимир Путин. Мъжът предлага на Даудов сделка: 500 000 долара. Даудов трябва да му осигури парите в брой от Чечня. Срещу тези пари той ще отвлече жената и ще я предаде на чеченците. Заплашвайки Путин с убийството на майка му, чеченците ще могат да шантажират президента на Русия и да го принудят да прекрати войната в Чечня. Даудов е на 39 г. Той знае какви методи използват спецслужбите. В средата на 90-те години на миналия век по време на първата война срещу Русия той бил консултант на чеченското правителство. Той пушел на няколко метра от колата на чеченския президент, когато автомобилът избухва. С помощта на спътников телефон руските спецслужби определили местоположението на колата и изстреляли по нея ракета. На Даудов му се спукала мембраната на лявото ухо, в гърба му се забили няколко осколки, но оживял. От тогава знае, на какво са способни шпионите. Но грузинецът, разказал за майката на Путин, му се сторил странен. Даудов отговорил, че сделка няма да има и изпроводил мъжа. В следващите дни разпитвал колеги и познати. С помощта на грузински журналисти той скоро научил, къде живее жената, твърдяща, че е майка на Владимир Путин. През януари 2000 г. Рустам Даудов отишъл в малък камион в село Метехи, разположено на около 60 км. от Тбилиси. Той носел със себе си видеокамера, а също така брашно, сухар и месни консерви в качеството си на гост. Вера Путина – невисока, крехка жена.Излизайки от дома си тя винаги покривала главата си със забрадка. Чувайки стъпките на госта, Путина излязла на двора и прекосила неголямо лозе. Даудов се представил и я попитал за Владимир Путин. 73-годишната жена отговорила: „Убедена съм, че това е моят Вова!“. Даудов поставил камерата. Вера Путина приседнала и започнала да разказва. Тя казва, че се е родила на 6 септември 1926 г. в село недалеч от Очер – малко градче в Урал. Завършила осми клас, техникум по механизация на селското стопанство, а след това курс за повишаване на квалификацията. На тези курсове се запознала с мъж. Наричали го Платон Привалов. Тя се влюбила и забременяла. Едва след това научила, че Платон вече бил женен. Тя се разделила с него и се върнала при родителите си. Детето, момченце, се родило на 7 октомври 1950 г. в нейното родно село. Нарекли го Владимир. Вера Путина никога не казала на своя Вова как се казва баща му. Тя разказва, че Вова не бил навършил и две години, когато тя заминала на преддипломна практика в далечния Ташкент. Синът й в продължение на седмици бил при баба си и дядо си. В Ташкент тя се запознала с Георгий Осепашвили, който карал там войнишката си служба. С приключване на обучението Вера Путина се преместила при него в Грузия, в село Метехи, където се омъжила за него. Вера Путина довела със себе си своя извънбрачен син Вова. Мъжът й не бил против поне в началото. После започнали разправии между нея и мъжа й заради Вова. „Той не искаше детето да остане с нас“, казва Вера Путина. Семейството било бедно, вече имали и своя дъщеря, а Осепашвили трябвало да плаща и за сина, който не бил от него. Минали няколко години, но мир в семейството не настъпил. Веднъж сестрата на мъжа даже взела Вова и го дала на непознат, чужд човек, бездетен майор. След като взела обратно сина си, Вера Путина решила: „Трябва да заведа Вова обратно при родителите ми“. Но и там не му било съдено да остане дълго. Бащата на Вера Путина се разболял тежко. „Родителите ми бяха принудени да дадат Вова в приемно семейство“, разказва тя и добавя, че от тогава винаги е чувствала в себе си вина, но нямала друг изход. Това е историята, която записвал Рустам Даудов при първото си посещение при Вера Путина. Всъщност засега това е просто историята на малко момче, което по думите на майка му, обичало риболова и джудото, и което случайно също наричат Владимир Путин. До тогава все още нямало връзка с руския премиер. Даудов отишъл още веднъж в Метехи. Вера Путина му разказала как продължава животът на сина й, след като той попаднал в ново семейство. Тя разказва, че приемните родители на Вова били далечни роднини на нейните родители: Владимир Спиридонович Путин и Мария Ивановна Путина. Именно те впоследствие са представени от руския политик за негови истински родители. Те се преселили с Вова в Ленинград, казва Вера Путина. Там го регистрирали, като при това променили акта му за раждане. Те го направили две години по-млад, записали като дата на раждането му 7 октомври 1952 г. По такъв начин Вова, който официално още не бил навършил 8 г., на 1 септември 1960 г. тръгнал на училище в новото си училище в Ленинград. В Грузия, той наистина вече се бил учил три години в селското училище, но все още не бил научил както трябва руския език, обяснява Путина. И Даудов отново записва всичко, което тя му разказва, слушайки я с часове. Той разговарял и с няколко жители на селото, които добре помнят Вова. Един от бившите му съученици днес е директор на малкото училище в Метехи. В един момент Даудов попитал жената дали разполага с някакви доказателства за истинността на историята си. Вера Путина се усмихнала и поклатила глава. „Вва все още носи моята фамилия, но не иска да ме признае за своя майка. Поради това в дома ми са идвали от КГБ. Те взеха всички семейни снимки и ми заявиха никога и на никого да не разказвам за него.“Всичко това, цялата история е секретно дело, казала тя. Осем години по-късно журналистите от британския в. „Дейли Телеграф“ намерили в архива на намиращия се наблизо град потвърждения за това, че в края на петдесетте години момченцето Владимир Путин ходело на училище в Метехи. 3 – Резултат от изборите, 26 март 2000 г., Истанбул Няколко седмици преди президентските избори някои грузински вестници публикуваха материали за истинската майка на Путин. А след смъртта на Зиа Бажаев и Артьом Боровик руските журналисти повече не се и опитаха да отидат при Рустам Даудов в Тбилиси. До изборите оставали седем дни. Даудов видял своя последен шанс в турския „Ихлас холдинг“, в който има няколко телевизионни канала и вестници, както и фирми в строителния, търговския и енергийния сектори. Даудов се надява, че „Ихлас холдинг“ ще се съгласи широко да осветли тази тема и тогавна, може би, и руските медии ще й обърнат внимание. Този път Даудов нямал намерение да се ограничава до телефонни разговори. Той долетял в Истанбул и се срещнал с Мурат Арвас – помощник на директора на холдинга. Те се договорили, че историята за Путин отначало ще бъде публикувана във в. Türkiye, а после филмът, заснет от Даудов, ще бъде показан по най-големия тв канал на „Ихлас холдинг“. Статията се печати във вестника. И още същия ден сътрудници на руското посолство се обърнали към редакцията на Türkiye с въпроса откъде имат такива сведения. Излъчването на филма било отменено. По каква причина? Заради „Син поток“, както ще научи Даудов от Мурат Арвас. „Син поток“ е газопровод, с чиято помощ Турция се готви да реши проблемите си в областта на енергетиката. Планирани са годишни доставки на 19 млрд. куб. метра газ от Русия в Турция. Руските власти заплашват да замразят проекта малко след началото на строителството му, ако Турция и занапред разпространява информация, насочена срещу интересите на Русия. В късната вечер на 26 март 2000 г. Рустам Даудов седи в стаята си в хотел в Истамбул. В този ден са президентските избори. Неговата видеокасета е във вътрешния джоб на куфара му. По телевизията предават резултатите от гласуването в Русия. Владимир Путин печели. В крайна сметка събира 52,0% от гласовете – Путин е избран на поста президент на Русия още на първия кръг с абсолютно мнозинствмо. 4- Убийство, 15 октомври 2000 г., Тбилиси Когато Рустам Даудов се връща в Грузия, жена му го пита заплашва ли нещо семейството им, след като в Турция била публикувана статията. Тя се бои за децата си. Той я успокоява и продължава да търси възможност за огласяване историята на Вера Путина. Даудов вярва на тази жена от Метехи. Той смята, че светът трябва да научи истината за човека, който управлява Русия. Но светът не обръща внимание на Даудов. Грозни, както и преди, е окупиран от руски войски. Хората, с които Даудов е общувал в Турция, изведнъж започват да говорят, че той води военна пропаганда от чеченска страна. През октомври към него в Тбилиси се обръща колега от чеченското представителство, който казва, че се познава с опитен военен кореспондент от Италия, който вече е предавал за боевете в Руанда, Босна и Косово, а в момента подготвя репортаж за Чечня. Той се казва Антонио Русо. Той се готви да пристигне в Тбилиси и да изгледа записа с Вера Путина. В неделния ден 15 октомври, след обяд Русо пристига в кабинета на Даудов, както се били договорили. Колегата на Даудов също присъства при разговора за детството на Путин. Русо е 40-годишен загорял мъж. Дългата му коса е събрана на опашка. Два часа по-късно Даудов предава на италианеца копие на видеокасетата. Русо благодари и си тръгва. На сутринта следващия ден намират Русо мъртъв на 35 км. източно от Тбилиси. Той лежи с вързани ръце в покрайнините на село Уджарма. След откриването на трупа е доказано, че журналистът е умрял в 2 часа сутринта. Смъртта е настъпила в резултат на увреждания на блелите дробове, счупени ребра. Него го отвлекли и го возили с камион. Това е било професионално убийство. Убийците точно знаели неговите планове. Той се готвел за път, за да покаже на колегите си новата информация, казва италиански депутат от Европейския парламент. От хотелската стая, в която бил отседнал Русо, липсвали компютърът му, неговият мобилен телефон и самата видеокасета. Убийството на Русо така и не беше разследвано докрай. Двамата италиански следователи, на които беше възложено разследването на убийството на Русо, бяха отзовани в Италия едва две недели, след като пристигнали в Грузия. Един от чиновниците, имали работа по това дело, дал да се разбере в разговор с представители на италианско радио, че ФСС може да е изиграла определа роля за това. Загинаха и двама грузински полицаи, разследващи убийството на Русо: единият се самоуби, другият беше отровен. 5 – Ученически години, септември 1960 г., Ленинград „За родния си баща зная повече, отколкото за мама“. Така пише в автобиографията на Владир путин. Тя беше публикувана през есента на 2000 г., след всъпването на Путин в длъжността на президент и има заглавие „От първо лице. Разговори с Владимир Путин“. Книгата представлява сама по себе си дълго интервю, взето от трима руски журналисти. Путин казва, че „семейството което имал било най-обикновено“.



БГНЕС







Публикуваният в „Ди Цайт“ материал е с автор Щефен Доберт



Гледат мярката на автокрадеца, ядосал Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_551362.html

Софийски градски съд гледа днес мярката на автокрадеца Ярослав Димитров, който вбеси премиера Бойко Борисов. Мъжът бе заснет, докато краде два автомобила в подземен паркинг в кв. „Манастирски ливади”, а случаят бе тема на правителственото заседание на 19 август.  Ден по-късно Софийският районен съд (СРС) остави в ареста Димитров. На заседанието на кабинета пък стана ясно, че под домашен арест 32-годишен крадец с общо три европейски заповеди за арест е откраднал два автомобила. „Става дума за въпросния крадец, където човекът го е заснел как му обира двете коли”, обясни тогава Борисов. Той има заповеди за арест от Словения и две от Италия. 2013-а е извършил кражба от жилище, а през 2014-а - кражба на два мотора. В момента отнема противозаконно два автомобила при условие на домашен арест, обобщи МВР министърът Румяна Бъчварова. „Разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите”, коментира още Бойко Борисов. „Искам доклад как се пазят хората под домашен арест - гривни имат ли, полиция ли ги пази и кой гарантира, че като е домашен арест, той не извършва престъпление?”, нареди още министър-председателят.

Рок групата на Евгений Дайнов излиза с нови парчета на "Миндя рок фест"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/27/2597786_rok_grupata_na_evgenii_dainov_izliza_s_novi_parcheta/?ref=rss


Фестивалът "Миндя рок фест" започва за седма поредна година на 28 август. Този път той ще бъде по-кратък и ще продължи две вечери, в които на сцената ще се качат 11 рок групи и близо 50 музиканти, съобщават организаторите.

"Това е най-големият свободен рок фестивал и само "Цвете за Жоро" в София успява да ни бие по публика. Ние обаче печелим с традиция, затова държим на тези събития от нашата програма, които създават традицията. Фестивалът ще стартира по традиция с речта на кмета,...

МС готов с бюджета за догодина през октомври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256764_%D0%9C%D0%A1+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%

 Министерският съвет ще приеме Закона за държавния бюджет за следващата година навреме - през октомври. Това стана ясно от законодателната програма на кабинета до края на 2015 г.

 

Миналата година бюджетната процедура закъсня заради дългите преговори за сформиране на правителство. Така основната сметка на държавата влезе за разглеждане от кабинета едва в началото на декември, а депутатите успяха да го приемат в деня преди излизането си в коледна ваканция след 17-часов законодателен маратон.

 

Този път МС ще се опита да не стига до подобни инфарктни заседания заради парите на държавата.

 

Планът на кабинета предвижда още разглеждане на общо 55 законопроекта до края на годината. Сред темите, с които ще се захванат министрите, са промените в Кодекса за застраховането, с които ще бъдат въведени изисквания на три европейски директиви. Поправки в Закона за защита при бедствията пък подготвя МВР, а Министерството на отбраната ще предложи редакция на закона за резерва на въоръжените сили. Кабинетът ще разгледа поправки в Закона за закрила и развитие на културата, с които ще влязат в сила единни правила за финансиране. Ще бъдат направени поправки и в Закона за висшето образование, които да стимулират научноизследователската дейност на висшите училища и развитието на иновациите.

Отворен съм за коалиция срещу джихадистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256763_%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82

 Сирийският президент Башар Асад заяви, че е отворен за коалиция срещу групировката “Ислямска държава” (ИД), но даде знак, че има малък шанс това да стане като добави още съмнения към осъществяването на руския план за алианс срещу терористите.

 

Инициативата, предложена от Русия – основен поддръжник на Асад, предполагаше сирийското правителство да се присъедини към страните от региона, подкрепящи бунтовниците и да се обединят срещу ИД, която контролира широки територии в Сирия и Ирак.

 

В интервю, цитирано от агенция Ройтерс, Асад заяви, че правителството няма да отхвърли подобен алианс, въпреки че не е логично “страните, които подкрепят тероризма, да бъдат тези, които ще се борят с него”.

 

Неговите думи са насочени към правителства като тези на Турция и Саудитска Арабия, които подкрепят бунтовническите групи в Сирия, които се опитват да свалят от власт президента през последните четири години на гражданска война в страната.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=299687

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 27 август ще бъде прекъснато електрозахранването в някои райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: От 10 до 14 часа, Военно поделение ВВС Владиславово - гр.

Преглед на печата от 27 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/27/2597947_pregled_na_pechata_ot_27_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Близо 90 хил. души ще обхване планът за борба с бедността
В одобрения от кабинета документ липсва прогнозната стойност на мерките, които ще действат през 2015 и 2016 г.

Законите вече задължително ще минават през оценка на въздействието
Кабинтът одобри законови промени, с които нормативни актове ще бъдат оценявани как влияят на бизнеса и обществения живот

Държавата бавно движи "Южен поток", за да има съдебни...

Пипа Мидълтън се фука със секси тяло

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256762_%D0%9F%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D1%84%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8+%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE

 Пипа Мидълтън, сестрата на херцогинята на Кеймбридж, показа перфектно тяло по време на лятната ваканция на Карибите, пише АФП.

 

Фитнес инструкторката демонстрира супер стегнато, секси тяло в оскъдни червени бикини, докато се забавляваше в компанията на по-големия си брат Джеймс и непознат мъж. Триото скочи от лодка в кристално чиста вода.

 

Ясно е, че 31-годишната Пипа е повече от горда заради своя външен вид, поддържан часове наред във фитнес зала в Лондон, както и с колоездене около дома на родителите си в Бъркшир. Мускулите на корема се очертаваха съвсем видимо. Тя наскоро заяви: “Фитнесът е важна част от моя живот и нещо много лично за мен. Много е важно и за ума и тялото”.

Нахрани човек в беда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944884

Хората, които нямат достатъчно пари, за да се нахранят прилично, не са малко. Още повече са тези, които нямат дори за хляб. Затова инициативата да има хладилници за храна, от които хора в затруднено положение могат да си помогнат, е похвална. (Виж 7-а стр.)
А фактът, че само за ден заявките за хладилниците станаха десетина в София, показва,
Хората, които нямат достатъчно пари, за да се нахранят прилично, не са малко. Още повече са тези, които нямат дори за хляб. Затова инициативата да има хладилници за храна, от които хора в затруднено положение могат да си помогнат, е похвална. (Виж 7-а стр.) А фактът, че само за ден заявките за хладилниците станаха десетина в София, показва,

Любен Дилов-син: РБ са блок с 3-ма управители, които говорят не от името на живеещите, а на собственика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944963


Още акценти от интервюто:

Може да има прегрупиране в парламента след местния вот, а предсрочните избори са неизбежни
Партиите в НС приличат на бедни италиански семейства, които се тресат от скандали, но стоят заедно просто защото няма къде да отидат

Не знам дали Слави иска да става президент, или плаши политическия елит както само той умее.
Още акценти от интервюто: Може да има прегрупиране в парламента след местния вот, а предсрочните избори са неизбежни Партиите в НС приличат на бедни италиански семейства, които се тресат от скандали, но стоят заедно просто защото няма къде да отидат Не знам дали Слави иска да става президент, или плаши политическия елит както само той умее.

Подозират за връзка между световен шампион и Мис Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945193


Месут Йозил бе засечен с красавица номер 1 на Турцияза миналата година в лондонско заведение.
Германският халф на “Арсенал” и Амине Гюлзе били с компания в него, но събирането им веднага провокира слухове за връзка. Йозил, който стана световен шампион с бундестима миналото лято, няма гадже след раздялата с певицата Манди Капристо.
Месут Йозил бе засечен с красавица номер 1 на Турцияза миналата година в лондонско заведение. Германският халф на “Арсенал” и Амине Гюлзе били с компания в него, но събирането им веднага провокира слухове за връзка. Йозил, който стана световен шампион с бундестима миналото лято, няма гадже след раздялата с певицата Манди Капристо.

Проф. Меглена Ачкова: Без брак може, без брачен договор не бива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4945087


Осиновените деца от малки трябва да знаят истината за родителите си
Не е ясно кой ще е майката в гей двойката

- Проф. Ачкова, навремето хората, които живееха без брак, носеха клеймото „битово разложение“. Днес семейството е на изчезване в предходния си патриархален вид. До какви проблеми води това, особено за децата?
Осиновените деца от малки трябва да знаят истината за родителите си Не е ясно кой ще е майката в гей двойката - Проф. Ачкова, навремето хората, които живееха без брак, носеха клеймото „битово разложение“. Днес семейството е на изчезване в предходния си патриархален вид. До какви проблеми води това, особено за децата?

От БАН и НСИ обориха прогнозата, че ромите ще станат повече до 35 години

http://society.actualno.com/Ot-BAN-i-NSI-oboriha-prognozata-che-romite-shte-stanat-poveche-do-35-godini-news_492122.html

Това, което чух вчера (26 август), беше катастрофично и неточно говорене и интерпретация на числа, категорично коментира доц. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН. Тя коментира пред Нова телевизия катастрофичните прогнози на акад. Петър Иванов от БАНИ. Христова даде пример, с който обори твърденията на Иванов – че 2050 година ние ще сме най-старата нация в света по доклада на ООН. Това не е вярно – най-старата нация по доклада е Полша, каза е

Княз Романов иска да живее в Крим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256761_%D0%9A%D0%BD%D1%8F%D0%B7+%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5+%D0%B2+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC

 Най-стар­ши­ят пред­с­та­ви­тел на рус­кия Им­пе­ра­тор­с­ки дом княз Дмит­рий Ро­ма­нов прис­тиг­на в Сим­фе­ро­пол и из­ра­зи за­до­вол­с­т­во от съ­е­ди­не­ни­е­то на Крим с Ру­сия, пре­да­де Ут­ро.ру. Спо­ред пред­с­та­ви­те­ля  на ко­ро­но­ва­ния род при­съ­е­ди­ня­ва­не­то на по­лу­ос­т­ро­ва ще да­де тла­сък на раз­ви­ти­е­то му.     

 

Княз Дмит­рий за­я­ви, че пла­ни­ра да по­се­ти Ли­ва­дийс­кия дво­рец в Ял­та, къ­де­то нав­ре­ме­то се е раз­по­ла­га­ла ре­зи­ден­ци­я­та на пос­лед­ния рус­ки им­пе­ра­тор Ни­ко­лай Вто­ри. В прог­ра­ма­та на по­то­мъ­ка на цар­с­ка­та фа­ми­лия е пла­ни­ра­на и ви­зи­та в Се­вас­то­пол, в двор­цо­во-пар­ко­вия ан­сам­бъл „Дюл­бер” в Ко­ре­из, как­то и в лят­на­та ре­зи­ден­ция на дя­до­то на Дмит­рий Ро­ма­нов Пьо­тър Ни­ко­ла­е­вич.

 

„Труд­но ми е да обяс­ня как­во чув­с­т­вам. Тол­ко­ва ми е при­ят­но, че виж­дам ус­мив­ки вър­ху ли­ца­та на крим­ча­ни. А как­во го­во­рят по све­та, мен не ме ин­те­ре­су­ва”, обяс­ни  нас­лед­ни­кът на мо­нар­хи­чес­кия род. Не­що по­ве­че - кня­зът спо­де­ли, че с удо­вол­с­т­вие би се пре­мес­тил да жи­вее на по­лу­ос­т­ро­ва. „Раз­би­ра се, пре­ди то­ва тряб­ва да пи­там съп­ру­га­та си и да по­мис­лим как­во ще пра­вим с на­шия дом в Да­ния. Мо­жем да го про­да­дем и да дой­дем в Крим”, раз­ка­за  Дмит­рий Ро­ма­нов. На ле­ти­ще­то в Сим­фе­ро­пол той и съп­ру­га­та му кня­ги­ня Фе­о­до­ра Алек­се­ев­на бя­ха тър­жес­т­ве­но пос­рещ­на­ти, ка­то гос­ти­те бя­ха при­вет­с­т­ва­ни лич­но от ви­цеп­ре­ми­е­ра на Крим Дмит­рий По­лон­с­кий.

 

„На­дя­ва­ме се, че по­лу­ос­т­ро­вът ще ста­не род­но мяс­то за стар­шия пред­с­та­ви­тел на Им­пе­ра­тор­с­кия дом”, ка­за чи­нов­ни­кът, ци­ти­ран от Ут­ро.ру. От своя стра­на пред­с­та­ви­те­лят на цар­с­ка­та ди­нас­тия из­ра­зи на­деж­да, че в ско­ро вре­ме слож­ни­те от­но­ше­ния меж­ду Ру­сия и За­па­да ще се нор­ма­ли­зи­рат.

 

89-го­диш­ни­ят Дмит­рий Ро­ма­нов е ро­ден през май 1926 г. във френ­с­кия Ан­тиб, ка­то дъл­ги го­ди­ни е пре­ка­рал във Фран­ция, Ита­лия, Еги­пет и Да­ния. В мо­мен­та пос­то­ян­но жи­вее в Ко­пен­ха­ген.

Тръмп изгони журналист от пресконференция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256760_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%

 Кан­ди­да­тът за ре­пуб­ли­кан­с­ка­та пре­зи­ден­т­с­ка но­ми­на­ция До­налд Тръмп вле­зе в пре­ре­ка­ния с во­дещ на най-го­ля­ма­та ис­па­но­е­зич­на те­ле­ви­зия в САЩ, кой­то бе из­го­нен от за­ла­та за прес­кон­фе­рен­ции, съ­об­щи АП.

 

Хор­хе Ра­мос от ба­зи­ра­на­та в Ма­я­ми те­ле­ви­зия “Юни­ви­жън” се из­п­ра­ви и за­поч­на да за­да­ва на Тръмп въп­ро­си за пред­ло­же­ни­е­то му да не се да­ва ав­то­ма­тич­но граж­дан­с­т­во на ро­де­ни­те на те­ри­то­ри­я­та на САЩ де­ца, чи­и­то ро­ди­те­ли са не­за­кон­ни имиг­ран­ти.

 

Щом Ра­мос за­го­во­ри, Тръмп го пре­къс­на и ка­за, че не му е дал ду­ма­та, след ко­е­то ня­кол­ко пъ­ти го при­ка­ни да сед­не и му ка­за “Връ­щай се в “Юни­ви­жън”.

 

До­ка­то чо­век от ох­ра­на­та го от­веж­да­ше от за­ла­та, Ра­мос пов­та­ря­ше “Не мо­же­те да де­пор­ти­ра­те 11 ми­ли­о­на ду­ши” и “Не мо­же­те да из­диг­не­те 1900 ми­ли сте­на”.

 

Пред­ло­же­ни­я­та за имиг­ра­ци­я­та на Тръмп пре­диз­ви­ка­ха мно­го ко­мен­та­ри на пре­диз­бор­но­то по­ле в Ре­пуб­ли­кан­с­ка­та пар­тия. Ня­кол­ко кан­ди­да­ти, вклю­чи­тел­но Джеб Буш, ги на­ре­ко­ха не­ре­а­лис­тич­ни.

 

По-къс­но на Ра­мос бе поз­во­ле­но да се вър­не в за­ла­та. Тръмп го поз­д­ра­ви лю­без­но, но въп­ре­ки то­ва два­ма­та под­но­ви­ха спо­ра си, ка­то пос­то­ян­но се пре­къс­ва­ха един друг.

В Гюешево се радват на военните, носят им храна

http://pik.bg/в-гюешево-се-радват-на-военните-носят-им-храна-news389139.html

В Гюешево се радват на военните, носят им храна

Жителите на Гюешево и околните кюстендилски села с радост приемат присъствието на военни край граничната бразда, пише "Стандарт". Хората се надяват, че освен срещу нахлуването на нежелани имигранти, войската ще ги пази и от набезите на крадци. Още от ранно утро бабите от Гюешево донесоха домашно приготвена храна и питка на войниците, които са разположени непосредствено преди бариерата с Македония.

Част от армейците са и в самото село.Военна част е от формирование 26400 в Благоевград и се оказа, че някои от униформените са роднини с местните. Около браздата е разположена военна техника, като най-впечатляващ е огромният джип "Хамър", с картечар отгоре му, който респектира с присъствието си всички преминаващи през граничния пункт. Военните са докарали и БТР, но няма танкове, каквито слухове от вчера се появиха

Италия срещу Меркел заради бежанците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256759_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Италианският министърът на външните работи Паоло Джентилони вчера се скара не съвсем дипломатично на Ангела Меркел. “Никой няма право да размахва тояга срещу Италия, когато става дума за бежанци!” – заяви пред в. “Кориере дела сера” дипломат №1 на Рим, предаде нашият кореспондент в Италия Румен Михайлов.

 

В интервюто Джентилони определено визира германската канцлерка, която завчера настоя със заповеднически тон Италия и Гърция да разкрият до края на годината нови центрове за регистрация и прием на мигранти.

 

“Да ни препоръчват подобно нещо, е все едно да съветваш държава, пострадала от наводнение, да развие производството на чадъри!” – посочи Джентилони.

 

Той обясни още, че неговата страна правела за решаването на проблема

 

повече от всички останали в ЕС

 

и подчерта, че споразуменията от Дъблин по въпроса вече били минало. Ето защо дипломат №1 на Италия препоръча съюзът спешно да одобри нова обща политика за регулиране на потока от бежанци, за даването им на право на престой и за тяхното евентуално репатриране.

 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел беше посрещната с освиркване и с викове “предателка” от германски протестиращи при пристигането й вчера в бежански център в град Хайденау, провинция Саксония, предаде ДПА.

 

Про­тести­ращите срещу вълната от бежанци в града се събраха около бежанския център по призив на крайнодесни групи, след като стана ясно, че Меркел ще посети центъра.

 

При появата на Меркел около 150 демонстранти започнаха да скандират “Предателка!” и “Ние сме глутницата!”, имайки предвид определението, използвано от член на правителството за действията на крайната десница в Хайденау през уикенда. Тогава протести срещу прилива на бежанци в града прераснаха

 

в сблъсъци с полицията

 

и атаки срещу бежанския център.

 

Същевременно германският президент Йоахим Гаук посети вчера център за прием на кандидати за убежище в квартала на Берлин Вилмерсдорф. Там той похвали студентите, лекарите и доброволците, които помагат на мигрантите в цялата страна. Гаук осъди проявите на крайнодесни екстремисти, които според него вредят на имиджа на Германия.

 

Президентът призна, че съществува все още “тъмна страна на Германия”, визирайки

 

ксенофобските атаки

 

срещу мигранти, които зачестиха през последните месеци, предаде Франс прес.

 

“Доброволците, които работят с бежанците, искат да покажат, че има светла Германия, която рязко контрастира с тъмната Гер­мания, за която човек се сеща, когато чува да се говори за атаки срещу центрове за бежанци или за ксенофобски прояви срещу отделни лица”, каза Гаук по време на визитата в бежанския център в Берлин.

 

Два нови инцидента имаше в бежански центрове в Германия тази нощ, посочва АФП.

 

В Лайпциг неизвестен хвърли коктейл “Молотов” през отворения прозорец на празна сграда, в която в петък ще бъдат настанени 56 кандидати за убежище. Пожарникари се намесиха обаче веднага и на сградата не бяха нанесени щети.

Бутикови мръвки и биомеса представят на Скариада BG

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256758_%D0%91%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0

 Бутикови местни продукти и биопродукти от прясно българско месо и кайма ще бъдат представени на първата у нас Скариада BG, която ще се проведе от 1 до 6 септември на поляните край Петропавловския манастир в град Лясковец. Със свои щандове на фестивала ще участват най-големите родни месни производители, които ще представят запазените си марки, произведени по автентични старинни рецепти. Чуждестранни майстори пък ще представят традиционни месни блюда от родните си страни. В специалните кулинарни зони посетителите ще могат да опитат месни деликатеси и ястия. Предвидени са и конкурси за най-вкусно кебапче и кюфте, и приготвяне на най-голямата манастирска чорба.

 

По време на четирите фестивални вечери на Скариада BG посетителите ще веселят “Оркестър Янко Слона”, оркестър “Карандила”, ромският крал на цигулката Венци Такев, македонският оркестър “Беровски бисери” и “Орлин бенд”.

 

В последния ден ще има и нестинарски игри. Истинският парад на ритми и добро настроение на феста обаче ще е на 5 и 6 септември с надсвирването на духови музики и сватбарски оркестри. Те ще бъдат оценявани от жури в състав Иво Папазов – Ибряма, Владимир Величков, Антони Дончев. Кулминацията на празника е концертът на балканската звезда Горан Брегович и неговия Оркестър за сватби и погребения на 5 септември.

От 1 октомври започва дълга криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256757_%D0%9E%D1%82+1+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0

 Нова прогноза на известния американски финансов експерт Мартин Армстронг разбуни духовете в САЩ, съобщава АП.

 

Той обяви, че кризата вече е тук, но истинските й размери ще могат да се видят след 1 октомври. Според него първо Франция ще се изправи срещу икономиите и съкращенията на работни места и ще напусне ЕС. Така ще започне разпад на общността, еврозоната също ще престане да съществува, на фондовите борси ще настъпи крах, лихвите ще растат, но не за дълго.

 

Примерът на Франция ще бъде последван и от други европейски държави ,като последна в този списък ще е Германия. Повечето инвеститори ще прехвърлят капиталите си в САЩ и американския фондов пазар ще спечели, но не за дълго.

 

Американският финансов анализатор си изгради реномето на пророк във финансовия бранш като предвиди Black Monday през есента на 1987 г., първият борсов срив след Втората световна война. Тогава индексът Dow Jones се срина с 22% - най-голямата дневна загуба в историята му. Армстронг успя да предвиди и историческия срив на японския бенчмарк Nikkei през 1989 г., както и кризата в Русия през 1998 г.

Световната търговия отиде на 6-годишно дъно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256756_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+6-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D1%

 През първата половина на годината световната търговия е отбелязала най-голямото си свиване от финансовата криза насам, сочат последни данни, цитирани от Financial Times и Investor.bg.

 

Обемът на световната търговия се е понижил с 0,5% през трите месеца до юни спрямо първото тримесечие, заяви холандското Bureau for Economic Policy Analysis, което публикува доклада World Trade Monitor.

 

Икономистите в организацията ревизират и резултатите за първото тримесечие и обявяват свиване от 1,5%, поради което резултатите от първата половина на 2015 г. се оказват най-лошите досега от срива на световната търговия през 2009 г. веднага след финансовата криза.

 

Според данните в World Trade Monitor световната търговия

 

отчита ръст от едва 2% през юни

 

но авторите предупреждават, че месечните цифри са волатилни и резултатите в дългосрочен план разкриват по-точен модел. Тези цифри допълват мрачните резултати в световната търговия през последните години и се отклоняват от старото правило, при което търговията расте с двойно по-бързо темпо от световната икономика в резултат на това, което някои наричат хиперглобализация.

 

През трите месеца до юни световната търговия е нараснала само с 1,1% спрямо миналата година, сочат новите данни. Международният валутен фонд (МВФ) очаква световната икономика да се разрасне с 3,5% през тази година.

 

„Отчитаме нищожни първи шест месеца на 2015 г.”, казва Робърт Купман, главен икономист в Световната търговска организация, която предвижда ръст от 3,3% на обема на световната търговия през тази година, но вероятно ще намали тази оценка през следващите седмици.

 

Голяма част от забавянето на световната търговия през тази година се дължи на спрялото възстановяване в Европа, както и на

 

забавящата се икономика в Китай, казва Купман

 

„Двигателят на растежа” на световната икономика от известно време действа сякаш има грешка в механизма, като „добрият растеж в някои страни се компенсира от слабия такъв в други”. Опитът на Китай да промени икономиката си от експортно насочена към задвижена от вътрешното потребление има структурни последици за световната търговия, допълва Купман.

 

Същото се случва и с променящата се енергийна динамика в САЩ, която се превръща в нетен износител на енергия, и с модела на производителите, решили да намалят глобалните си вериги за доставки и да доближат производството си по-близо до дома.

750 автоджигити само за седмица е засякла стационарната камера на КАТ на "Тракия"

http://pik.bg/750-автоджигити-само-за-седмица-е-засякла-стационарната-камера-на-кат-на-тракия-news389137.html

750 автоджигити само за седмица е засякла стационарната камера на КАТ на "Тракия"

750 автоджигити само за седмица е засякла стационарната камера на КАТ, монтирана в района на една от бензиностанциите на автомагистрала “Тракия” в пазарджишкия участък. Това съобщи началникът на сектор КАТ към местната Областна дирекция на МВР главен инспектор Тодор Тодоров. Резултатите са отчетени в рамките на проведената операция ТИСПОЛ и по данни на пътните полицаи нарушенията са с 300 по-малко в сравнение с предишни акции, пише в. "Монитор". След пускането на отремонтираните участъци от пътен възел Гелеменово по аутобана до разклона за село Калугерово, където движението вече се осъществява и в двете ленти София-Пловдив и Пловдив-София, катаджиите са отчели до 1100 провинения за 7 дни, като толкова много прегрешения на водачи на превозни средства не са реализирани дори при трафика от завръщането на гастарбайтерите от Турция за Европа.

Според гл. инспектор Тодоров броят им е рекорден за последните три години. В регистъра на пътните полицаи от пазарджишката МВР дирекция са попаднали и 70 шофьори нарушители, които са препускали из областта с превишена скорост и на които са съставени актове по Закона за движение по пътищата. Между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения по пътищата, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на екип, показват данните на Пътна полиция. Издадени са 16 787 фиша и са съставени общо 11 931 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 1749.

От началото на месеца са станали 526 катастрофи с 54-ма загинали и 673-ма ранени. Публичните изпълнители към пазарджишката дирекция на Националната агенция по приходите погват 10 шофьори нарушители с неплатени глоби за над 5000 лв. към КАТ. На нередовните ще им бъдат запорирани заплати и други възнаграждения, както и ще им се вземат автомобилите, които ще бъдат предлагани на търг за събиране на вземанията, потвърдиха от местното звено на данъчната агенция. В цялата област 50 са длъжниците, които не са си платили наложените им от КАТ и от полицията актове за нарушения в размер до 5000 лв.

ml

Израел и „Хамас“ си размениха вздушни удари

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/izrael-i-hamas-si-razmeniha-vzdushni-udari-6041719

От края на 50-дневната война преди година малки салафистки групи спорадично обстрелват Израел

27 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=299689

Събития: 1798 г. — Обединени френски и ирландски сили разбиват английската армия и провъзгласяват Ирландия за република. 1813 г. — Наполеон разгромява обединените руско-австрийско-пруски войски в Битката при Дрезден. 1859 г.

Криминалисти от ОДМВР-Бургас разкриха вътрешен трафик на млади жени с цел сексуални услуги

http://press.mvr.bg/NEWS/news150827_01.htm

В процеса на разследването е изяснено, че момичетата са набирани от вътрешността на страната с лъжливи обещания

Шопинг и спорт борят депресията след отпуска

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256755_%D0%A8%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%D1%82%D0%B

 Спортни занимания, шопинг, срещи с приятели, посещение на изложби и музеи  - това е начин да се спасим от депресията, която ни наляга след като отпуската свърши,  твърдят руски лекари, цитирани от агенция ТАСС.

 

Подобно депресивно състояние възниква у мнозина от нас, малко преди настъпването на есента. Главният психиатър и нарколог на Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Брюн съветва преходът от отпуските към работния ритъм да се направи под формата на спортни игри. Тогава той е най-безболезнен. Друг метод е да се похапва сладко, да се посещават музеи и изложби.

 

Други руски психолози пък сочат изкуството като церител на депресии. То може да ни отвлече от негативни мисли, свързани със смяната на сезоните. Хубавото време в края на лятото позволява да се извършват много дейности на открито – да караме велосипед, да тичаме за здраве или да правим преходи в планината.

 

Срещите с приятели също помагат за  преодоляване на постотпускарския стрес. Споделянето на хубавите спомени от лятото може да има положителен ефект върху психичното ни здраве. Добре е и на работното място да си сложим сувенири от ваканцията - снимки, картички, предмети, съветват психолозите.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944684

Преп. Пимен Велики. Св. Фанурий
 Преп. Пимен се родил в Египет и от младини отишъл в пустинята с двамата си братя. Отричането му от света било такова, че отказал дори свиждане с майка си. По настояване на братята си Пимен дошъл до вратата на манастира, зад която стояла майка му, и казал: “Ако великодушно понесеш временната раздяла с нас,
Преп. Пимен Велики. Св. Фанурий Преп. Пимен се родил в Египет и от младини отишъл в пустинята с двамата си братя. Отричането му от света било такова, че отказал дори свиждане с майка си. По настояване на братята си Пимен дошъл до вратата на манастира, зад която стояла майка му, и казал: “Ако великодушно понесеш временната раздяла с нас,

Белгиец пита: Какво направиха в скока на височина?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945409

Първите думи на белгиеца Филип Миланов в миксозата бяха
Първите думи на белгиеца Филип Миланов в миксозата бяха "Какво стана в скока на височина?". Роденият в Брюж рекордьор на диск и победител в "Диамантената лига" влезе във финала с осми резултат, но не бе доволен. "Първият опит го изпуснах. След това 62 метра и малко се притесних. Важното е, че в третия успях да се класирам",

Хиляди абитуриенти на поправка по български днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_551373.html

Поправителна матура по български език и литература се провежда днес, документи за явяване са подали 4867 зрелостници.  Изпитният вариант ще стане ясен в присъствието на журналисти, след което ще бъде разпространен между изпитните комисии и квестори. Стартът на поправката е в 8 часа.  Утре 6481 абитуриенти ще се явяват на "бис" на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор.  Няма промяна в досегашния ред на провеждане на матурата. 

Почина 21-годишно сираче, тежало само 11 кг

http://petel.bg/Pochina-21-godishno-sirache--tezhalo-samo-11-kg__124597

21-годишно момиче от Центъра за настаняване от семеен тип в Плевен е починало в неделя сутринта. Лора е страдала от детска церебрална...

Опасни гримове със смъртоносни бактерии идват от Англия

http://petel.bg/Opasni-grimove-sas-smartonosni-bakterii-idvat-ot-Angliya-__124596

Гримове със смъртоносни бактерии, сред които щам, причиняващ менингит, са открити в лабораторни тестове на грим, произведен във...

Европейски избор с участие на "Труд": „Барса” срещу „Реал” за играч №1

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944730

„Барселона” и „Реал” сложиха ръка и върху индивидуалните награди в европейския футбол. Една от звездите на двата отбора ще прегърне най-ценното индивидуално отличие на УЕФА - за най-добър футболист на миналия сезон. Номинираните са трима - Лионел Меси и Луис Суарес плюс Кристиано Роналдо. Победителят ще бъде излъчен днес на жребия за групите на
„Барселона” и „Реал” сложиха ръка и върху индивидуалните награди в европейския футбол. Една от звездите на двата отбора ще прегърне най-ценното индивидуално отличие на УЕФА - за най-добър футболист на миналия сезон. Номинираните са трима - Лионел Меси и Луис Суарес плюс Кристиано Роналдо. Победителят ще бъде излъчен днес на жребия за групите на

След час започва зрелостният изпит по български език и литература

http://pik.bg/след-час-започва-зрелостният-изпит-по-български-език-и-литература-news389132.html

След час започва зрелостният изпит по български език и литература

Държавният зрелостен изпит по български език и литература от сесията за август-септември започва днес от 8.00 ч.

Преди това - в 5.30 ч., в залата на петия етаж в МОН се генерира изпитният вариант за матурата по български език и литература, за която предварително желание за участие са заявили 4906 ученици.

Приемащите обаждането определят дали пациентът е "спешен" или не

http://healthy.actualno.com/Priemashtite-obajdaneto-opredeljat-dali-pacientyt-e-speshen-ili-ne-news_492113.html

До края на следващия месец новият стандарт за спешна медицинска помощ би трябвало да бъде оформен като законопроект. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министър на здравеопазването Ваньо Шарков. По думите на Шарков най-важната промяна е групирането в три категории на пациентите – червена, жълта и зелена. Червеният код е пациент с опасност за живота, жълтият – пациент в нестабилно състояние, зеленият – в стабилно състояние. При червен код линейката идва до

За пръв път от Асеновград - с деца на море

http://goodnews.actualno.com/Za-pryv-pyt-ot-Asenovgrad---s-deca-na-more-news_492074.html

Единствената светла къща в 4 ч. на 16-ти август в Асеновград бе Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Така започна разказа за първото проведено пътуване до морето за настанените в структурата в града директорът Манол Манолов. Той, заедно с част от персонала на Центъра и с всички обитатели пътуваха до град Обзор, където останаха шест дни. За някои от децата и младежите това бе първото пътешествие до морето. Седмица преди дългочаканата почивка, децата и младежите бяха запознати

Уникална космическа "пеперуда" от "Хъбъл"

http://cosmos.actualno.com/Unikalna-kosmicheska-peperuda-ot-Hybyl-news_492112.html

Ново изображение на планетарната биполярна мъглявина М 2-9, която прилича на космическа "пеперуда", са получили астрофизици с помощта на телескопа "Хъбъл". Мъглявината, намираща се на повече от 2000 светлинни години от Земята, е открита през 1947 г. от астронома Рудолф Минковски. В центъра на мъглявината се намират две звезди – старо светило гигант и бяло джудже, изхвърлящи по време на движението си газова материя, която образува "крила".  

Днес е ден за високопоставени гости на военното учение в Шабла

http://pik.bg/днес-е-ден-за-високопоставени-гости-на-военното-учение-в-шабла-news389131.html

Днес е ден за високопоставени гости на военното учение в Шабла

Ден за високопоставени гости, наблюдатели и медии на Съвместното учение "Шабла 2015" ще се състои днес.

Учението се извършва от 24 до 28 август на зенитния полигон на ВВС - Шабла, от Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътните войски и Военноморските сили. Гостите ще наблюдават стрелби с различни типове зенитно-ракетни комплекси и от изтребители МиГ-29 по разнообразни въздушни цели.

Прогноза за времето - 27 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299686

Днес ще е слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър от изток, североизток.

Слънчево и топло, температурите до 34 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_551336.html

В четвъртък времето ще бъде слънчево, топло и почти тихо. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса.  Над планините ще духа слаб вятър от североизток- изток. Максималната температура на височина 1200 м ще достигне около 23 градуса, на 2000 м - около 17 градуса. И по Черноморието ще е слънчево, със слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са в интервал 27-29 градуса, температура на морската вода ще е 24-26 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. 

Николина Ангелкова започва серия от срещи с бизнесмени и представители на местната власт

http://pik.bg/николина-ангелкова-започва-серия-от-срещи-с-бизнесмени-и-представители-на-местната-власт-news389130.html

Николина Ангелкова започва серия от срещи с бизнесмени и представители на местната власт

Министърът на туризма Николина Ангелкова инициира серия от срещи по места с представителите на бизнеса и местната власт за обсъждане на текущите резултати от летния сезон и основните им проблеми.

Министър Ангелкова ще бъде днес във Варна и региона. От 14.00 ч. тя ще даде пресконференция в Областна администрация Варна.

Рулца с бекон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944424


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Доброволци спасиха бедстващи каякари в Дунава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944039

Доброволци спасиха екипажа на обърнат каяк от международната гребна регата ТИД в Дунава, съобщиха от ТД "Приста" в Русе. Отпътувалите участници от града за Силистра плавали край лодката срещу бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ).
За час хората и каякът били извадени на брега. Гребците обяснили,
Доброволци спасиха екипажа на обърнат каяк от международната гребна регата ТИД в Дунава, съобщиха от ТД "Приста" в Русе. Отпътувалите участници от града за Силистра плавали край лодката срещу бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ). За час хората и каякът били извадени на брега. Гребците обяснили,

ЦИК свиква брифинг за изборите

http://pik.bg/цик-свиква-брифинг-за-изборите-news389129.html

ЦИК свиква брифинг за изборите

В Централната избирателна комисия ще се състои редовен брифинг във връзка с организацията на предстоящите избори за общински съветници и кметове и национален референдум на 25 октомври 2015 г. Това ще стане днес от 13.00 ч. в зала "Света София" на пл. "Княз Александър Първи" 1.

Жена открадна скъп трактор в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944009

Млада служителка на земеделска фирма е задигнала с помощта на съучастник огромен и скъп трактор. Крадците са заловени, но машината още се издирва, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
На 19 август от великотърновската фирма "Агроес" съобщили в полицията, че от базата им в областния град на Северозапада е откраднат нов колесен трактор "Беларус
Млада служителка на земеделска фирма е задигнала с помощта на съучастник огромен и скъп трактор. Крадците са заловени, но машината още се издирва, съобщиха от Областната дирекция на МВР. На 19 август от великотърновската фирма "Агроес" съобщили в полицията, че от базата им в областния град на Северозапада е откраднат нов колесен трактор "Беларус

Възрастна жена остава без дом заради имотна схема

http://petel.bg/Vazrastna-zhena-ostava-bez-dom-zaradi-imotna-shema__124595

Какво е да останеш без дом на 73 години. Историята разказа bTV с репортаж от врачанското село Згориград. Траяна Маринова едва не починала,...

След 10 години отново финал на скок на височина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4945403

След 10 години България има отново финал в скока на височина за жени на световно първенство по лека атлетика. Мирела Демирева бе една от 13-те, които преодоляха 192 см в  квалификацията и в събота излиза сред най-добрите.
След 10 години България има отново финал в скока на височина за жени на световно първенство по лека атлетика. Мирела Демирева бе една от 13-те, които преодоляха 192 см в  квалификацията и в събота излиза сред най-добрите. "Много го исках този финал. Заради това не съм мислила нищо. Просто излязох да скачам и се радвам, че ми се получи.

Хороскопът за 27 август

http://curious.actualno.com/Horoskopyt-za-27-avgust-news_492118.html

Овен Вниманието ви днес ще е съсредоточено в дреболии и решаване на практични въпроси. Полезно е всичко, което може да донесе усещане за ред и организираност в живота ви. Не се поддавайте на импулсивни решения, сега трудно можете да оцените ситуацията, може да се появят нови фактори, влияещи на развитието на събитията. Телец Днес е добър момент за започване на здравословен начин на живот. В личните отношения особено значение придобиват взаимната помощ, грижа и подробното обсъждане на всеки въ

Проблемът с ромските сватби в Пазарджик - отново на дневен ред

http://pazardjik.actualno.com/Problemyt-s-romskite-svatbi-v-Pazardjik---otnovo-na-dneven-red-news_492116.html

Заради силния шум от ромските сватби в ромския квартал "Изток" на Пазарджик, жители в града се готвят за бунт, информира Нова телевизия. От 16:00 до 22:00 има абсолютен звуков терор, оплакаха се недоволните. Една от жените призна, че с новата наредба все пак няма шум след 22:00 часа. Полицията казва, че Общината трябва да им нареди, Общината не прави нищо – искам да се направи нещо. Имаме замервания от РЗИ за шума, добави друга жена. Основният източник на шум е едно заведение, за което е

За червено гърло се обадете на личния си лекар

http://cite.actualno.com/Za-cherveno-gyrlo-se-obadete-na-lichnija-si-lekar-news_492114.html

Така заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков се обърна към всички българи, коментирайки предложението за нов стандарт за спешна медицинска помощ. Според него пациентите се делят на три случая по спешност - червен, жълт и зелен. Шарков се съгласи, че с тези кодове трябва да свикнат най-вече пациентите, защото какъв код сте определя приемащия обаждането на база симптомите, които описвате.

Без вода остават на осем места в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_551327.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Овче поле”, Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Овче поле“, от ул. „Пиротска“ до ул. „Цар Симеон“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Овче поле“, ъгъла с ул. „Цар Симеон“. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Васил Пешев“, кв. „Горубляне“, се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „12–ти април“, между ул. „Урвишка крепост“ и ул. „Васил Пешев“; ул. „Урвишка крепост“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Васил Пешев“, ъгъла с ул. „Урвишка крепост“. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Любен Каравелов“, с. Казичене, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Любен Каравелов“, ул. „Мито Войнишки“, ул. „Никола Петков“, ул. „Цар Борис III“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на  ул. „Любен Каравелов“, ъгъла с ул. „Цар Борис III“. Във връзка с подмяна на водомерен възел ул. „Хан Аспарух“, с. Герман, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Хан Аспарух“ от №11 до №37. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Хан Аспарух“, ъгъла с ул. „Вела Пеева“. Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „23-ти декември“, кв. „Модерно предградие“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Кирил Дрангов“, ул. „Железен мост“, ул. „Проф. Янаки Моллов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „23-ти декември“, ъгъла с ул. „Динамо“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Малина“, с. Волуяк, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Зорница“ от №44 до гара Волуяк; ул. „Минзухар“, ул. 50-та, ул. 41-ва, ул. „Детелина“ и гара Волуяк. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Зорница“, ъгъла с ул. 41. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цанко Церковски“, жк „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Цанко Церковски“ от бул. „Христо Смирненски“ до бул. „Драган Цанков“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Цанко Церковски“, ъгъла с бул. „Христо Смирненски“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Беликата”, с. Бистрица, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Беликата“, от ул. „Ивайло“ до ул. „Гъбешница“, ул. „Трепетлика“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Гъбешница“, ъгъла с ул. „Беликата“. 

Възстановено е движението по път I-4 Севлиево - Търговище

http://pik.bg/възстановено-е-движението-по-път-i-4-севлиево---търговище-news389128.html

Възстановено е движението по път I-4 Севлиево - Търговище

Възстановено е движението по път I-4 Севлиево - Търговище в чертите на град Велико Търново в посока София, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението бе ограничено нощес и се отбиваше по обходен маршрут през квартал "Чолаковци".

Актуален виц от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944901


Актуален виц от фейсбук




- Записах жена си да тренира карате.
- И как е сега?
- Ами почнах доста по-добре да готвя, чистя, заобичах да пера и
Актуален виц от фейсбук - Записах жена си да тренира карате. - И как е сега? - Ами почнах доста по-добре да готвя, чистя, заобичах да пера и

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944672

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Важно е да знаете! В 60% от случаите на рак на пикочния мехур причина са цигарите!

http://petel.bg/Vazhno-e-da-znaete--V-60--ot-sluchaite-na-rak-na-pikochniya-mehur-prichina-sa-tsigarite-__124519

Карциномът на пикочния мехур е на 11 място по честота сред всички тумори при човека в световен мащаб. На пръв поглед не много често срещан...

Убиецът на журналистите в САЩ оставил предсмъртно писмо, вижте молебените за загиналите

http://petel.bg/Ubietsat-na-zhurnalistite-v-SASHH-ostavil-predsmartno-pismo--vizhte-molebenite-za-zaginalite__124594

Убиецът на двамата телевизионни журналисти Вестър Лий Фланаган е оставил предсмъртно писмо. В него той заявява, че е стрелял заради...

28 ранени и 1 загинал при катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/28-raneni-i-1-zaginal-pri-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_492111.html

Един човек е загинал, а други 28 са ранени при регистрираните 24 пътнотранспортни произшествия на територията на страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Един човек е с опасност за живота. На територията на София са станали 122 леки и две тежки произшествия, при които са пострадали двама души.

Над 4800 абитуриенти се явяват днес на поправителна матура по български език и литература

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/27/2597879_nad_4800_abiturienti_se_iaviavat_dnes_na_popravitelna/?ref=rss


Днес в училищата в цялата страна се провежда поправителният държавен зрелостен изпит по български език и литература. В 5:30 ч. в Министерството на образованието и науката (МОН) започва подготовката за провеждането на изпита, като пред журналисти ще се генерира изпитният вариант, след което ще бъде разпространен между изпитните комисии и квестори. Началото за абитуриентите е в 8 ч. 

Документи за явяване на поправителната матура по български език и литература през август са подали 4867...

Станимир Стоилов вкара Астана в Шампионска лига, 9 г. след Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_551358.html

Девет години след като класира "Левски", Станимир Стоилов вкара втори отбор в Шампионска лига. Астана завърши 1:1 като гост на АПОЕЛ.  Казахстанският тим имаше предимство след първия мач от един чист гол и в целия мач бранеше своята преднина. С общ резултат 2:1 воденият от Мъри "Астана" стана първият отбор в историята на Казахстан, който ще играе в груповата фаза на турнира.  През 2006 г. Стоилов направи това с "Левски". През 2013 г. начело на "Ботев" той елиминира "Астана" в Лига Европа с общ резултат 6:0. Година по-късно Станимир Стоилов пое отбора от Казахстан 

Стивън Хокинг: Черните дупки са вход към други вселени

http://petel.bg/Stivan-Hoking--CHernite-dupki-sa-vhod-kam-drugi-vseleni__124593

Черните дупки не са капан, от който няма изход и хората биха могли да преминават през тях, според нова теория, представена от Стивън Хокинг...

В. Симеонов: Напливът на бежанци е проблем за Европа

http://politics.actualno.com/V-Simeonov-Naplivyt-na-bejanci-e-problem-za-Evropa-news_492110.html

Българската граница изглежда доста по-сигурна и охраняема, отколкото границите на останалите съседни балкански държави. Това каза в предаването „Денят започва” по БНТ съпредседателят на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и председател на НФСБ Валери Симеонов. "Не може да се постави общо наименование – част от тях са бежанци, останалите са авантюристи. Това са млади мъже, оставили семействата си, жени с и без деца. Това са хора от Северна Африка. Те тъ

Биологична програма изключва рака

http://health.actualno.com/Biologichna-programa-izkluchva-raka-news_492003.html

Генетици от Майо клиник във Флорида са открили начин за потенциално препрограмиране на раковите клетки и връщането им в нормално състояние. Според статия, публикувана преди дни в сп. Nature Cell Biology, генетиците са открили "неочакван биологичен механизъм, който ни дава код, програма за изключване на рака", казва д-р Панос Анастасиадис, ръководител на изследването. Същината на изследването е в това, че адхезивните белтъци – лепило, което задържа клетките на организма заедно – вза

Син съсече майка си с брадва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944187

49 -годишен мъж е убил с брадва собствената си майка в монтанското село Медковец. Убиецът е задържан, той е с психични отклонения, съобщиха от полицията.
Жестокото престъпление е било извършено в нощта срещу сряда. Призори жител на Медковец се натъкнал на улицата в близост до общинския пазар на окървавеното тяло на възрастна жена.
49 -годишен мъж е убил с брадва собствената си майка в монтанското село Медковец. Убиецът е задържан, той е с психични отклонения, съобщиха от полицията. Жестокото престъпление е било извършено в нощта срещу сряда. Призори жител на Медковец се натъкнал на улицата в близост до общинския пазар на окървавеното тяло на възрастна жена.

Руска медия: До средата на столетието България ще загуби една трета от населението си

http://petel.bg/Ruska-mediya--Do-sredata-na-stoletieto-Balgariya-shhe-zagubi-edna-treta-ot-naselenieto-si__124592

снимка: БулФото, архив Мрачната демографска статистика от България и сложната ситуация в икономиката станаха причина експертите от ООН...

Ерос Рамацоти започна репетиции за турнето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944942


На 26 септември ще пее в
зала “Арена Армеец”

От миналата седмица Ерос Рамацоти започна репетиции за предстоящото си турне. Perfetto World Tour стартира само след броени дни.
Първата спирка от обиколката на италианската звезда е в Римини на 12 септември. Концертът е изцяло разпродаден. Следват три дати във Верона,
На 26 септември ще пее в зала “Арена Армеец” От миналата седмица Ерос Рамацоти започна репетиции за предстоящото си турне. Perfetto World Tour стартира само след броени дни. Първата спирка от обиколката на италианската звезда е в Римини на 12 септември. Концертът е изцяло разпродаден. Следват три дати във Верона,

Учени доказаха: Пътуването е тайната към щастието

http://pik.bg/учени-доказаха-пътуването-е-тайната-към-щастието-news389114.html

Учени доказаха: Пътуването е тайната към щастието

Смятате ли, че пътуването ви носи щастие? Или бихте предпочели да се харчат пари за материални неща? Науката и експертите са съгласни: вие трябва да харчите всичките си пари за пътувания. Точно сега. Защото това е тайната на щастието, пише Ofertomat.bg.

Може би вече сте стигнали до този извод, но е хубаво да се потвърди още веднъж. В едно скорошно проучване в университета Корнел е установено, че харченето на среадства за опит е по-вероятно да ви донесе трайно щастие, отколкото тяхното прахосване по материални неща. Причината е, че хората се "адаптират" към физическите обекти - което означава, че нещата, които сте купили с течение на времето ще ви носят все по-малко радост. Като свикнете с тях, щастието което ви носят съвсем ще изчезне. Преждевременно. радостта от преживяно пътуване и емоцията от спомените само се увеличава.

Така че, да харчите купища пари за луксозен автомобил, или часовник, или рокля, или  телефон, или дори къща, няма да ви донесе вечна радост. Вие просто ще привикнете към тези неща. Това което сте купили, ще бъде невероятно, когато го извадите от кутията и след това ще стане скучно, след като е било ваше в продължение на няколко седмици, и с времето, дори е възможно да започнете да се оплаквате от него.

Плащаме пари за краткотраен опит, обаче, нещо толкова просто, като да попътувате с приятелки, или да скочите от самолет, или да отидете на гости на близък човек, който живее в чужбина,  е като сами да си направите личен подарък, който ще продължи да ви дава. Вие няма да се разболеете от спомените; напротив, те ще ви накарат да сте по-щастливи и по-щастливи с течение на времето.

Тези, които са пристрастени към пътуванията и приключенията, знаят. Няма нищо, което можете да си купите в търговския център, което да може да се сравни с радостта от концерт на любимата ти група в чужда страна. 

Дори и най-лошите туристически преживявания са опит за вас, който ще ви накара да се усмихвате и да разказвате след време. Колко пъти се е случвало да разказвате на хората за случки от ваши пътувания, като времето, с хранително отравяне в Мексико, или времето, когато изпуснахте някой полет или влак, или времето, когато колата ви се развали по пътя? И в един момент тези неща стават забавни и вие започвате да се хвалите с тях.

Ако някога е необходимо да демонстрирате силата на опита като щастие, това е то. Дори и тези кошмарни епизоди, когато всичко се обърква са склонни да се обърнат във ваша полза. Те все още ви карат да се усмихвате години и години по-късно.

Всичко, което трябва да направите е да съберете куфарите и да заминете, за да видите света, вместо да се опитвате да си осигурите право на собственост върху малки парченца от него. Запознайте се. Стартирайте пълната гама от опит.

Пътуването, в края на краищата, е всичко. Това е радост. Това е страх. Това е любов, това е омраза, това е изненада и объркване. Това ви прави по-умни, и ви кара да сте по-щастливи. Защо бихте похарчите парите си за нещо друго?

По ултиматума на Борисов - законът пречи за установяване на бензинов картел

http://business.actualno.com/Po-ultimatuma-na-Borisov---zakonyt-prechi-za-ustanovjavane-na-benzinov-kartel-news_492109.html

КЗК има отказ от получаване на данни от НАП и от Агенция „Митници” – заради закона. Това обяви в ефира на БНТ говорителят на комисията Марио Гаврилов. Искам да обърна внимание, че по закон ние не влизаме в хипотезата на Данъчно-процесуалния кодекс и нямаме достъп до тези данни. И ако това не се промени, то решението ни ще се базира само на данните, които компаниите ни дават, предупреди говорителят на КЗК. Ако установим наличие на картел, виновните ще понесат цялата строгост н

Разходите за бежанец са около 300 лева

http://society.actualno.com/Razhodite-za-bejanec-sa-okolo-300-leva-news_492107.html

Не следим колко бежанци са заминали в чужбина, това не е наше задължение. Това призна шефът на Агенцията по бежанците Никола Казаков пред Нова телевизия. В България има 2-3 хил. бежанци по бежанските центрове и около 500 души на адрес, които се отчитат. Страната ни може да поеме максимум 8800 бежанци, след като вече имаме капацитет от 7000 души. Разходът за един бежанец – пряк и косвен, е 300 лева. По принцип ако бежанец мине през България с желание да отпътува за България, срокът е о

Св. преподобни Пимен Велики

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobni-Pimen-Veliki-news_492106.html

Преподобни Пимен се родил в Египет около 340 г. Бил съвременник на Паисий Велики, Йоан Колов и Памво. Още от младини той отишъл да се подвизава в пустинята с двамата си братя. Искреността на Пименовото отричане от света била така безгранична, че той се отказал дори от свиждане с майка си, когато тя дошла да навести децата си в малкия манастир. Само по силното настояване на братята Пимен дошъл до вратата, зад която стояла майка му, и й казал: “Мамо, какво повече предпочиташ: да ни ви

Домашният прах – най-големият предател

http://interest.actualno.com/Domashnijat-prah--naj-golemijat-predatel-news_492030.html

Микроорганизмите, съдържащи се в домашния прах, позволяват да се установи къде се намира жилището, има ли в него домашни любимци и какъв е полът на хората, които живеят в него, става ясно от съобщение на Колорадския университет в Боулдър (САЩ). "Всеки ден в нашите домове ни заобикаля голямо количество живи организми. Много от тях не виждаме. Ние живеем в микробни зоопаркове и нашето изследване е опит да категоризираме това разнообразие", казва Ной Фирер от Колорадския университет. Учените изсл

Контактната група за Донбас се споразумя за спиране на огъня към 1 септември

http://news.ibox.bg/news/id_69538645

Украйна внесе четвъртия си иск срещу Русия в Международния съд по правата на човека. Междувременно Порошенко подписа указ за защитата на имуществените права на страната във връзка с анексирането на Крим...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване