За първи път в България! Бургаски психиатър осъди Комисията по досиетата за клевета, че е агент на ДС

http://pik.bg/за-първи-път-в-българия-бургаски-психиатър-осъди-комисията-по-досиетата-за-клевета-че-е-аг-news390871.html

За първи път в България! Бургаски психиатър осъди Комисията по досиетата за клевета, че е агент на ДС

Това е първият случай в страната, в който набеден за таен сътрудник печели дело още на на първа инстанция.Известният бургаски психиатър д-р Андрей Стоянов спечели дело, заведено срещу Комисята по досиетата. Той е първият българин, успял да обори решение на Комисията на първа инстанция, пише "Флагман".

На 08.01.2014 година в сайта на прословутата комисия се появи решение № 2-282, с което д-р Стоянов бе обявен за агент на ДС с прякор Марс, а сътрудническвото му към службите било „съдържател на явочна квартира“. Още тогава пред журналисти той обяви, че никога не е имал контакти с Държавна сигурност и няма идея за каква квартира става въпрос. И че ще заведе дело.
Година по-късно резултатите от делото вече са факт. На 27 юли т.г. Административният съд – София град излезе с решение, че ОТМЕНЯ Решението на комисията по досиетата и публикуваните твърдения, че д-р Андрей Стоянов има каквато и да било принадлежност към органите на ДС. Решението не подлежи на обжалване.

Първото нарушение на Комисията е, че изобщо е огласила името му. Той никога не е изпълнявал ръководна длъжност, не е шеф на Психодеспансера и никога не е бил и от повече от 20 години е Завеждащ отделение за гранични състояния. Тоест изобщо не попада в графата ръководни кадри, които трябва да бъдат проверявани и  разгласявани публично. Незнайно защо обаче, подведени от това, че е член на Управителния съвет на диспансера, разследващите досиетата са го обявили за управител.  
Второто е, че не е намерен нито един документ с подпис на доктора, който да удостверява, че е давал явочна квартира, че е взимал хонорар или наем за това, че е принадлежал съм службите, доносничел или какъвто и да е акт, свързан с думата агент. Комисията не е догледала и този факт и го е изтипосала в списъка на хората с досиета.

„В началото бях шокиран, когато се видях в списъка на агентите“ - казва д-р Стоянов. „След това махнах с ръка и си казах, всяко чудо за три дни, кой ли вярва на тези неща. Оказа се обаче, че много хора са склонни да вярват и това се отрази на собственото ми спокойствие и  на работата ми. Не можех и не беше моя работа да обяснявам на всички колеги, че е станала някаква нелепа грешка. Имаше подмятания зад гърба ми, приказки, слухове, обидни квалификаци и това се отрази на авторитета и на здравето ми. Пациентите ми намаляха, разчу се из целия град, че съм агент на ДС, изживях много неприятни моменти, свързани с намеци, отлив на пациенти, подигравки, а на моменти и неприязън.

Наложи се да заведа дело, за да изчистя името си, защото това име съм го градил цял живот и в един момент някакви чиновници объркват нещо в проучванията си и ме слагат в някакъв списък, който буквално срива всичко, което сам съм постигнал. Възтържествуването на правдата ми струваше нерви, пари и ходене до София, където по една или друга причина делото се отлагаше.
Сега съм твърдо решен да ще заведа гражданско дело срещу Комисията и ще поискам да бъда обезщетен за всичко, което чиновниците ми причиниха. Съветвам всички хора със скалъпени досиета, а чувам, че те не са малко, също да търсят правата си по съдебен път. Иначе тази комисия ще продължи да мачка невинни и да си играе с човешки съдби, а понякога и животи“ - категоричен е д-р Стоянов.

 

 

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" бил кръстен на светеца, покровител на руския император

http://pik.bg/храм-паметникът-св-александър-невски-бил-кръстен-на-светеца-покровител-на-руския-император-news390874.html

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" бил кръстен на светеца, покровител на руския император

На 30 август, когато е Деня на Свети Александър, Православната църква прославя паметта на Светия благоверен княз Александър Невски. На тази дата Църквата чества пренасянето на неговите честни мощи. Денят е и един от храмовите празници на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Едноименният храм в София е посветен на Александър Невски и победата му над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. По този повод в присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала Негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон оглави архиерейска Света Литургия оглави.

Храмове в страната също отслужиха празнична света литургия. Негово преосвещенство Тивериополският епископ Тихон заяви, че мощите на Свети Александър Невски, които се намират в храм-паметника, са на особено голяма почит, предаде "Фокус". По думите му, християните отиват в храма, за да се помолят специално пред тях. Той обясни, че когато е взето решението за построяването на партриаршеската катедрала в България, княз е бил Александър Батенберг, а тогава в чест на освободителя на България се е смятало, че държавата това е императорът. Тогава този храм е бил подсетен на светеца Александър Невски, който бил покровител на император Александър I.

 

Пристанището на Кале блокирано от стачка

http://news.ibox.bg/news/id_379330424

Става въпрос за бивши работници към фалирала компания. Такива протести текат от юли месец насам.

Любим виц на Моисей Стойчев от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4951390


Любим виц на Моисей Стойчев от фейсбук
- Тате, тате, искам новия айфон!
- Ето ти 20 лева, отиди да се напушиш като нормалните
Любим виц на Моисей Стойчев от фейсбук - Тате, тате, искам новия айфон! - Ето ти 20 лева, отиди да се напушиш като нормалните

Проф. Владимир Чуков: Балканският лъч е нискотарифният път за бежанците от Близкия изток

http://pik.bg/проф-владимир-чуков-балканският-лъч-е-нискотарифният-път-за-бежанците-от-близкия-изток-news390873.html

Проф. Владимир Чуков: Балканският лъч е нискотарифният път за бежанците от Близкия изток

Става въпрос за стотици хиляди граждани на азиатски държави – Сирия, Ирак, Афганистан и също така африкански. Очевидно през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария се преминава много по-лесно и евтино отколкото през Либия и Италия,заяви арабистът проф. Владимир Чуков, предаде "Фокус". Той уточни, че сумите, които трябва да плащат на каналджийте през Либия и Италия достигат 2000 евро, докато Балканския път е значително по-евтин. 

„Балканският лъч стана приоритетен за сметка на този, който преминаваше от Либия през Италия към Западна Европа. Експерти правят много ясна диференциация, че Балканският лъч е нискотарифния, това е похода на бедняците, на хората, които нямат пари и бягат от ужасите на войната”, обясни той.

Проф. Чуков коментира, че в рамките на тази огромна маса от хора, които бягат от ужасите на войните, вероятността да има хора, прегърнали идеите на радикалния ислям, е много голяма. Според него обаче е много трудно тези хора да бъдат идентифицирани и различени, тъй като става въпрос за множественост от лица, бягащи от ужасите. „Всичко това повишава риска от присъствието на подобен тип радикали”, посочи проф. Чуков и изтъкна, че е повишен и риска за националната сигурност на всички европейски държави като в това число България не може да прави изключение. „България не може да бъде бяло петно на картата на Европа за гарантиране на националната сигурност”, каза още проф. Владимир Чуков.

Пръстен убиец крие тайната на Калиакра

http://pik.bg/пръстен-убиец-крие-тайната-на-калиакра-news390868.html

Пръстен убиец крие тайната на Калиакра

На 60 километра северно от големия български град Варна се намира дългият и тесен нос Калиакра. Той е вдаден на 2 км в морето и е ограден с отвесни стометрови пропасти. Това прави полуострова много удобен за укрепяване и стратегическа точка за отбрана на крайбрежието.Образуваният от носа залив пък е добре пригоден за пристанище и е чудесно убежище при буря за плаващите край него кораби. Съвременният облик на Калиакра и живописното местоположение отдавна са я превърнали в любимо място за туристите и летовниците, пише "Станвдарт", позовавайки се на архелога проф. Николай Овчаров.

Първото укрепено селище тук е от IV в.пр.Хр. и се е наричало Тиризис на името на местно тракийско племе. По-късно крепостта е описана от античния географ Страбон, който определя тук седалището на известния пълководец на Александър Велики, Лизимах. По думите на летописеца той криел в пещерите на носа огромни богатства, донесени от походите в Персия.

Към II в.пр.Хр. навътре в сушата е построена втора крепостна стена. Вече в римската епоха (I-III в.) старото тракийско укрепление е отново разширено. През 341-342 г. стените са засилени с цилиндрични кули, а във втората половина на тV в. е построен трети крепостен зид с дебелина близо 3 м и височина до 10 м.

Според историка Хиерокъл, през V-VI в. селището на носа носи името Акре и е сред 15-те града на провинция Скития. Крепостта е между първите, които посрещат варварските нашествия. В началото на VII в. животът навлиза в известен упадък, но вече към Х в. се срещат наименованията
Татрасида и Тетрасиада.

За първи път името Калиакра е употребено в морската карта, направена от италианеца Пиетро Весконте в 1318 г. Думата произлиза от гръцки език и означава "красив нос". През същото столетие немският рицар Ханс Шилтбергер използва името Калацерка ("добрите обръчи от стени"), намеквайки за трите здрави укрепителни пояса на Калиакра. Именно тези мощни фортификационни съоръжения карат българските боляри Балик и Добротица да превърнат във втората половина на ХIV в. крепостта в столица на тяхното самостоятелно Добруджанско деспотство. То обхваща североизточните области на старото Българско царство. Историческите данни свидетелстват, че Калиакра тогава е богат средновековен град, а владетелите му секат собствени монети.

Калиакра е една от последните български твърдини, която през 1393-1394 г. пада под османска власт. Лъч на надежда се появява през 1444 г., когато кръстоносната армия на полския крал Владислав Ягело отвоюва крепостта за няколко дни. След тези събития там е настанен османски гарнизон, който остава до Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г.
Археологическите проучвания на Калиакра започват още от 60-те години на миналия век и са водени от Георги Джингов, Мария Йосифова, Анна Балканска и др.

След дълго прекъсване те са подновени през 2004 г. под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова. За 10 години работа се натрупва цял списък от интересни открития. Тя изследва некрополи от V-VIII в. и намира мъжки и женски скелети с накити и железни оръжия. После попада на останките от изгоряла сграда, датирана в ХIII-ХIV в. Монета на деспот Добротица показва, че постройката загива от пожар в края на ХIV в. Най-интересно там е погребението на човек джудже
убит с удар на брадва и заровен под пода на къщата.

През 2008 г. е разчистена скална площадка с вдълбани в нея малки правоъгълни басейни и улеи. Вероятно това е тракийско светилище, посветено на едно от върховните тракийски божества, Залмоксис. Мястото му пред крепостните стени на Тиризис, елинистическия град, предшествал Калиакра, го свързва с тракийския период на крепостта.

През същата година екипът на Петрунова установява, че количеството на находките след VII в. се увеличава значително и сериозно поставя под съмнение изказаната преди теза, че прабългарите не са обитавали Калиакра. Проучена е култова яма със следи от магически ритуали. Очевидно там на боговете е принесен в жертва бик, на чийто врат е бил закачен специално направен бронзов звънец.

През 2008 г. е разчистена скална площадка с вдълбани малки правоъгълни басейни и улеи. Археолозите откриват и част от скалата, която се е отчупила и се е смъкнала по ската към морето. Вероятно това е тракийско светилище, посветено на едно от върховните тракийски божества, Залмоксис. Мястото му пред крепостните стени на Тиризис, елинистическия град, предшествал Калиакра, го свързва с тракийския период на крепостта.

Една от най-впечатляващите находки от тези години е средновековна оловна пломба с изображения на два изправени лъва, между които е отбелязано развято знаме. Предметът е изработен във Венеция и е предназначен за стоки, донесени от италианската морска република. Пломбата илюстрира търговските връзки между Венеция и Добруджанското деспотство, известни от историческите документи.

Нов етап от проучванията на Калиакра започва през 2010 г., когато екипът на Петрунова навлиза в т. нар. "Вътрешен град" на Калиакра. Там са изследвани останките от красивите средновековни църкви номера 2 и 4. Находките са изумителни, като в гробовете от некрополите са открити над 30 златни предмети, оловни печати на сановници, нагръдни кръстове. В едно от погребенията Петрунова попада на уникален ритуал. Там е положен скелет на жена, а върху очните кухини на черепа са сложени две златни монети.

Нищо обаче не може да се сравни с емоцията на 20 август 2013 г. Тогава археолозите попадат на уникален бронзов пръстен, който медиите бързо назовават "пръстен-убиец". Той представлява халка с припоена куха касета, в чиято страница едва се вижда малка дупчица. Кухината е замислена така, че в нея да се държи отрова която може да бъде излята незабелязано в чашата на сътрапезник.

Според Петрунова находката е пряко доказателство, че през ХIV в. са извършвани политически убийства с помощта на използвани по това време отрови. Възможно е те да са доставяни от Италия или Испания, с които Калиакра е поддържала търговски връзки. Най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговия син Иванко Тертер. Както е известно от изворите, те са таяли помежду си силна ненавист. Археоложката смята, че именно така трябва да се обяснят няколко неизяснени смъртни случая от края на ХIV в. на благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.

До три месеца избират строител на връзката на столичното метро с Перник

http://pik.bg/до-три-месеца-избират-строител-на-връзката-на-столичното-метро-с-перник-news390865.html

До три месеца избират строител на връзката на столичното метро с Перник

До три месеца ще бъдат обявени процедури за избор на строител на метрото, което ще свърже София и Перник, пише "Мироглед". В момента се извършва подготовка на тръжни документи. Целта е през пролетта на следващата година да има избран строител и градежа да започне.

В началото на август кметът на София обяви официално, че Столична община и Министерски съвет са уточнили, че ще започне изграждането на още 4 метростанции от квартал Красно село през Овча купел до жп линията София-Перник в долната част на Горна баня. Все още обаче има много подготвителни работи за всеки един участък, но нещата вече били задвижени.

Всеки ден от Перник до София пътуват около 20 000 души. Задръстванията по пътя през Владая са ежедневни. Очаква се с новата връзка трафикът да бъде облекчен.

ЦИК приема документи за агитацията за референдума

http://news.ibox.bg/news/id_1740600500

От днес до 14 септември ще се подават от 9,00 ч. в сградата на Народното събрание

Шарапова отказа US Open

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4951897

Мария Шарапова отказа участие в откритото по тенис на САЩ, защото не е възстановена от контузия в крака.
Мария Шарапова отказа участие в откритото по тенис на САЩ, защото не е възстановена от контузия в крака. "Направих всичко възможно да бъда готова, но нямах достатъчно време. Връщам се за турнирите в Азия и се надявам да завърша годината здрава и със силни резултати", написа рускинята във Facebook. Бившата приятелка на Григор Димитров спечели US

Един загина, а осем са в тежко състояние при катастрофи за ден

http://pik.bg/един-загина-а-осем-са-в-тежко-състояние-при-катастрофи-за-ден-news390858.html

Един загина, а осем са в тежко състояние при катастрофи за ден

Километрични задръствания и поредица от катастрофи имаше в цялата страна в неделния ден. Един загина, а осем са в тежко състояние, в следствие на пътни инциденти. 

44-годишен мъж загина при ПТП при 250 км на Автомагистрала „Тракия”, в района на Нова Загора. Загиналият е управлявал микробус, с който се е ударил в мантинелата и се е сблъскал в друг лек автомобил. Пътник от микробуса и шофьорът на лекия автомобил са откарани в болницата в Сливен с опасност за живота.

25-годишен мъж и 17-годишно момиче са в тежко състояние след катастрофа на пътя между Пловдив и Карлово. Водачът неправомерно е карал мотоциклет, без регистрационни табели, който се е врязал в мантинела между селата Труд и Граф Игнатиево. 
Двама мотоциклетисти пострадаха, след като се блъснаха на главен път Е-79 след тунела на Дупница. Предполага се, че причината за инцидента е неправилно изпреварване. Пострадалите са откарани в лечебно заведение. ПТП образува километрични опашки на главния път в посока София.

Интензивни задръствания имаше и в двете посоки в района на Кресненското дефиле, област Благоевград. Трафикът по основните пътни артерии в цялата област беше интензивен. Над 5 км задръстване се беше образувалo на главен път Е-79 преди тунела на село Железница, в посока Благоевград заради катастрофа между два леки автомобила. 

Лек автомобил и мотоциклет катастрофираха отново на главния път, край Бело поле. Няма пострадали. 

15-километрова опашка се беше образувала преди входа на столицата при Драгичево, като придвижването отнемаше над 20 минути. Голямо задръстване имаше и на Околовръстното шосе в посока София. Трафикът беше засилен, а придвижването се осъществяваше много бавно.

Откриха най-голямото находище на газ в Средиземно море

http://svetoven.pogled.info/news/67237/Otkriha-nai-golyamoto-nahodishte-na-gaz-v-Sredizemno-more

/Поглед.инфо/ Италианският енергиен гигант ENI съобщи на уебсайта си, че е открито „супергигантско“ находище на газ в египетската част на Средиземно море допълвайки, че находището може да се превърне в едно от най-големите.

Сделката с Иран е вече подкрепяна от 31 сенатори

http://svetoven.pogled.info/news/67236/Sdelkata-s-Iran-e-veche-podkrepyana-ot-31-senatori

/Поглед.инфо/ Американският сенатор Джеф Меркли, демократ от Орегон, заяви в неделя, че подкрепя ядрената сделка с Иран, придвижвайки Барак Обама една стъпка по-близо до желаната цел.

433 инспекции на държавния здравен контрол за извършени във Варна през седмицата

http://pik.bg/433-инспекции-на-държавния-здравен-контрол-за-извършени-във-варна-през-седмицата-news390855.html

433 инспекции на държавния здравен контрол за извършени във Варна през седмицата

През периода 21 – 28 август са извършени 433 инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол, съобщиха от РЗИ - Варна. Във връзка с чл.54 от ЗЗ /забранява се продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години/ служители при РЗИ-Варна са извършили 16 проверки. Във връзка с чл. 56 от ЗЗ /забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и закритите работни места и някои открити обществени места/, служители при РЗИ-Варна са извършили общо 226 инспекции.

От служители на отдел “Медицински дейности” са извършени 46 броя инспекции на лечебни заведения в гр. Варна и областта, от които 27 броя на ЛЗ за извънболнична помощ, на аптеки 14, дрогерии – 1бр. и 2бр. на медицински пунктове според Наредба за водноспасителна дейност и обезопасяването на водните площи на плажната ивица на с. Шкорпиловци и Бяла. Текущо се извършват проверки по постъпили жалби и сигнали от граждани във връзка с проблеми при медицинското обслужване на територията на Област Варна. За периода са извършвани проверки по 2 жалби - 1 в ЛЗ за извънболнична помощ и 1 в ЛЗ за болнична помощ. За изминалата седмица са извършени 2 регистрации на Лечебни заведения, 3 промени в обстоятелствата по регистрацията и две заличавания от Регистъра на ЛЗ за извънболнична помощ и хосписите.

В Шумен са регистрирани общо 64 случая на остри заразни заболявания за седмица

http://pik.bg/в-шумен-са-регистрирани-общо-64-случая-на-остри-заразни-заболявания-за-седмица-news390854.html

В Шумен са регистрирани общо 64 случая на остри заразни заболявания за седмица

В Шумен са регистрирани общо 64 случая на остри заразни заболявания през изминалата седмица, срещу 69 случая за предходната. Това сочи справка на сайта на Регионалната здравна инспекция. От тях 28 са случаите на остри респираторни заболявания и грип срещу 34 за предходната седмица.

При чревните инфекции са отчетени 21 ентероколита, четири салмонелози, четири ротавирусни гастроентерита и един колиентерит. При въздушно-капкови инфекции са регистрирани по един случай на скарлатина, варицела, лаймска борелиоза и марсилска треска. Има и един случай на ухапване от куче.

Едва 10% от хората във ВеликоТърново имат постоянна работа

http://pik.bg/едва-10-от-хората-във-великотърново-имат-постоянна-работа-news390853.html

Едва 10% от хората във ВеликоТърново имат постоянна работа

Няма съществена промяна в броя на хората от Великотърновски регион, които имат постоянна работа, но търсят по-добра такава. Това каза Виолета Белчева, собственик на трудова борса и експерт "Човешки ресурси", предаде "Фокус". Тя уточни, че цифрата е сравнително постоянна и е около 10%. Като причини тя посочи по-високо възнаграждение и по-добро работно време.

"Това, което прави впечатление и е характерно за пазара на труда във Велико Търново е, че тези хора са склонни в момента да напускат и търсят нови работни места, единствено заради работното време. Ще го обясня подробно – работното време в повечето производства, дори в търговските фирми, е на смени. Това включва една ангажираност, в търговията, от порядъка на 22.30 до 24.00 часа. А в самите производства, при непрекъснат цикъл на работа, нощните смени са от 22.00 вечерта до 6.00 сутринта. Това е причината хората да са недоволни", допълни експертът. По думите й, най-често става въпрос за работещи майки или жени на възраст над 50-55 години. 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942809

Ваня Щерева, актриса, певица, писателка.
Проф. Димитър Костов, юрист, бивш председател на ЦИК, 70 г.
Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ, депутат в 7-ото ВНС, 36, 37 и 38-ото НС.
Илия Костов, сценарист и режисьор, 61 г.
Акад. Крум Дамянов, скулптор, 78 г.
Любослав Пенев, бивш футболист, треньор, 49 г.
Проф.
Ваня Щерева, актриса, певица, писателка. Проф. Димитър Костов, юрист, бивш председател на ЦИК, 70 г. Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ, депутат в 7-ото ВНС, 36, 37 и 38-ото НС. Илия Костов, сценарист и режисьор, 61 г. Акад. Крум Дамянов, скулптор, 78 г. Любослав Пенев, бивш футболист, треньор, 49 г. Проф.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване