Обучават варненски младежи безплатно на театър

http://www.moreto.net/novini.php?n=300057

Безплатна театрална школа за младежи от 15 до 29 години започва от утре във Варна, научи Moreto.net. За да създадат специална творческа атмосфера, в различните творчески работилници са поканени известни български театрали, които ще вдигнат завесата на сценичното изкуство за неговите почитатели.

Николай Цонев осъди прокуратурата за 15 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/31/2600905_nikolai_conev_osudi_prokuraturata_za_15_hil_lv/?ref=rss


Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 15 000 лева, съобщи "Правен свят", позовавайки се на справка. Тя показва, че Цонев е завел и спечелил вече на две инстанции дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди за дело срещу него от 2002 г.

Тогава Цонев получи обвинения за длъжностни престъпления, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август -...

Безредици и мощен взрив в Киев, убити и ранени

http://frognews.bg/news_96990/Bezreditsi-i-moshten-vzriv-v-Kiev-ubiti-i-raneni/

Мощен взрив пред украинския парламент уби войници от охраната и рани над 100 души, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Още десетки пострадаха по-рано при схватки на полицията с демонстранти, съобщават световните агенции. "Национални гвардейци, млади хора, загинаха", каза Кличко в обръщение по телевизията.

ЕС няма да наказва Унгария заради оградата по границата със Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-ograda-komisiya-1478999.html

/КРОСС/ Европейският съюз няма да наложи санкции срещу Унгария заради оградата по границата със Сърбия. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, предаде РИА "Новости"."Европейската комисия не одобрява изграждането на стени и призовава държавите членки да използват алтернативни мерки за контрол на границите. Мога да кажа, че това е национална отговорност, следователно, по наше мнение, няма никакви правни последици", каза Андреева.Телената ограда е разположена по протежението на 175-километровата граница със Сърбия. Съоръжението ще бъде допълнено с ограда, висока 4 метра, чието изграждане вече е започнато от армията.

Вицеадмирал Румен Николов: Армията само помага на МВР, не охранява границите (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953119

В момента общо 69 военни дежурят на юг и на запад
В момента общо 69 военни дежурят на юг и на запад "Българската армия не се използва за охрана на границата, ние само оказваме съдействие на МВР. Към този момент имаме 16 човека на двете ГКПП-та на границата с Македония и 53 души оказват логистично съдействие на границата ни с Турция. Бройката на хората, които ще оказват съдействие,

И Словения осъдила Ярослав Димитров – Яро

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/i-sloveniia-osydila-iaroslav-dimitrov-iaro-6041927

Присъдата е от 10 месеца затвор и глоба от 3493 евро за трафик на крадени автомобили

Министър Павлова ще посети Париж

http://pik.bg/министър-павлова-ще-посети-париж-news391277.html

Министър Павлова ще посети Париж

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще участва в конгрес на високо равнище от 1 до 3 септември в Париж, Франция. Това съобщиха от министерството.

Форумът събира министри, кметове, представители на бизнеса, НПО и академичните среди от цял свят, където се обсъждат съвременните политики относно възможностите за развитието на регионите и градовете. Конгресът се провежда под егидата на министъра на външните работи на Франция Лоран Фабиюс. 
Събитието "Smart Countries & Cities Congress" е посветено на възможностите за развитие на съвременните градове и държави, как да осигуряват по-добра среда за живот с фокус върху новите технологии в областта на енергията, транспорта, публичните услуги, намаляването на вредното влияние върху околна среда и др. В рамките на форума ще се търсят леснодостъпни решения за повишаването на интелигентността на градовете и държавите. 

По време на посещението си в Париж Павлова ще проведе работна среща с генералния комисар по равенството на териториите Мари-Каролин Боне-Галзи.

Режисьорът Костас Гаврас прави филм за Варуфакис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953118

Филм за преговорите между правителството на СИРИЗА и кредиторите на Гърция през първата половина на 2015 подготвя световноизвестният режисьор от гръцки произход Костас Гаврас.
Според публикации в гръцки медии филмът ще бъде заснет през 2016 г. и цели да представи всички събития около продължителните преговори,
Филм за преговорите между правителството на СИРИЗА и кредиторите на Гърция през първата половина на 2015 подготвя световноизвестният режисьор от гръцки произход Костас Гаврас. Според публикации в гръцки медии филмът ще бъде заснет през 2016 г. и цели да представи всички събития около продължителните преговори,

Световноизвестният режисьор Костас Гаврас прави филм за Варуфакис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4953136

Филм за преговорите между правителството на СИРИЗА и кредиторите на Гърция през първата половина на 2015 подготвя световноизвестният режисьор от гръцки произход Костас Гаврас.
Според публикации в гръцки медии филмът ще бъде заснет през 2016 г. и цели да представи всички събития около продължителните преговори,
Филм за преговорите между правителството на СИРИЗА и кредиторите на Гърция през първата половина на 2015 подготвя световноизвестният режисьор от гръцки произход Костас Гаврас. Според публикации в гръцки медии филмът ще бъде заснет през 2016 г. и цели да представи всички събития около продължителните преговори,

Реформаторите единодушни: заедно на местния вот

http://frognews.bg/news_96989/Reformatorite-edinodushni-zaedno-na-mestniia-vot/

На съвместно заседание на петте партии от РБ, провеждащо се в момента, беше единодушно решено единно явяване на местните избори с национална обща регистрация на коалицията пред ЦИК, съобщи пресцентърът на Реформаторския блок.

Гробът на принцеса Даяна в окаяно състояние

http://www.bnews.bg/article-140911

Десетки хиляди посетители годишно плащат до 18,50 лири, за да отдадат почит към покойната принцеса.

Лятната градушка от 2014 г. удари годишната печалба на застрахователите

http://www.mediapool.bg/lyatnata-gradushka-ot-2014-g-udari-godishnata-pechalba-na-zastrahovatelite-news238659.html

Почти наполовина са спаднали печалбите на застрахователните компании през 2014 г., отчитат данните на Националния статистически институт, обявени в понеделник. Най-вероятно това се дължи на огромните разходи, които дружествата бяха принудени да направят заради големите щети по автомобили и сгради при августовската градушка в София, както и заради редица други бедствия в страната през миналата година. Според изнесените данни, през миналата година 57-те лицензирани застрахователи са отчели обща печалба от 45 млн. лв., от които 33 млн. лв. се дължат на животозастраховането, а останалата сума - на общото застраховане. За сравнение година по-рано постигнатият техен положителен резултат надхвърля 80 млн. лв. Компаниите продължават тенденцията да увеличават активите и оборота си и те са достигнали съответно 3.872 млрд. лв. и 1.917 млрд. лева. Пенсионно-осигурителните дружества пък са излезли на 41 млн. лв. печалба през 2014 г., но в изнесените данни не се посочва сравнение спрямо предходната година. От сравнителните таблици става ясно само, че през миналата година пенсионните фондове са започнали да инвестират повече в чуждестранни активи, за сметка най-вече на практиката да държат средствата в банкови депозити и по-малък спад на купуването на български активи. От справката на НСИ става ясно, че към края на 2014 г. общо 28-те пенсионни фонда, управлявани от девет пенсионно-осигурителни дружества, имат активи за 8.185 млрн. лв., а инвестициите им възлизат на 7.818 млрд. лв. Общо в пенсионните фондове се осигуряват 4 291 007 българи, някои от които в повече от един фонд, а направените от техните заплати вноски възлизат на 1.046 млрд. лв. Годишен отчет за дейността си през 2014 г. в НСИ са представили и 246 специализирани инвестиционни предприятия (инвестиционни дружества, инвестиционни посредници, управляващи дружества, договорни фондове и акционерни дружества със специална инвестиционна цел). Те са с 4 предприятия по-малко спрямо 2013  г. Балансовата стойност на техните активи към края на миналата година е 7.373 млрд. лв., а получените чужди активи (ценни книжа и парични средства на клиенти) са за 4.848 млрд. лева. Инвестиционните предприятия са реализирали оборот от 659 млн. лв. през 2014 г., а печалбата им е била общо 32 млн. лв. През политически бурната 2014 г. са се увеличили сдруженията и фондациите - от 9243 такива организации година по-рано на 9512. Техните активи са били 931 млн. лв. срещу 862 млн. лв. година по-рано. Българските неправителствени организации отчитат ръст на приходите си от регламентирана дейност от 492 млн. лв. през 2013 г. на 514 млн. лв. година по-късно, а постъпленията от нестопанска дейност на тези предприятия през 2014 г. са 546 млн. лв., сочат още данните на НСИ.

"Поетът на медицината" Оливър Сакс почина на 82 години

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2015/08/31/2600878_poetut_na_medicinata_olivur_saks_pochina_na_82_godini/?ref=rss


Оливър Сакс - известният невролог и автор на книги за загадките на мозъка като Awakenings ("Пробуждане", филмирана с Робин Уилямс и Робърт де Ниро) и and The Man Who Mistook His Wife for a Hat ("Мъжът, който взе жена си за шапка"), почина вчера на 82 години, предадоха световните агенции.

Роденият във Великобритания учен, който през февруари съобщи, че страда от рак на черния дроб в последен стадий, си е отишъл в дома си в Ню Йорк в присъствието на партньора си, писателя Били Хейс, и...

Полицията в Гърция е използвала светлинно-звукови гранати срещу протестиращи имигранти

http://balkani.actualno.com/Policijata-v-Gyrcija-e-izpolzvala-svetlinno-zvukovi-granati-sreshtu-protestirashti-imigranti-news_492891.html

Полицията в Гърция е използвала светлинно-звукови гранати срещу протестиращи имигранти на границата с Македония, предаде БГНЕС. Близо 2000 души са се събрали в гръцкото гранично селде Едомени, недоволни от решението на Македония да затвори границата си с цел да упражни контрол върху прилива на хора. Няма информация за пострадали. Протестите на гръцко-македонската граница зачестиха в последните дни заради хилядите хора, най-вече от страни като Сирия. Гръцката полиция е използвала светлинно

Австрия иска спиране на еврофондовете за страните, които не приемат имигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=300067

Държавите от ЕС, които отказват да приемат повече бежанци, не трябва да получават финансова помощ по европейски програми. За това призова министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер в ефира на германската телевизия Цет Де Еф.

Реформаторите с единна регистрация на местния вот

http://www.cross.bg/izbori-mestnite-yavyavane-1478998.html

София /КРОСС/ На съвместно заседание на петте партии от Реформаторския блок, провеждащо се в момента, беше единодушно решено единно явяване на местните избори с национална обща регистрация на коалицията пред ЦИК.Подписването на коалиционното споразумение за явяване на местните избори ще стане до края на утрешния ден. Документът ще бъде подписан от лидерите на петте партии от РБ.

Реформаторите с единна регистрация на местния вот /обновена/

http://www.cross.bg/registratziya-sporazymenie-bloka-1478998.html

София /КРОСС/ На съвместно заседание на петте партии от Реформаторския блок, провеждащо се в момента, беше единодушно решено единно явяване на местните избори с национална обща регистрация на коалицията пред ЦИК.Подписването на коалиционното споразумение за явяване на местните избори ще стане до края на утрешния ден. Документът ще бъде подписан от лидерите на петте партии от РБ. Постигнахме споразумение за единно явяване на местния вот. Срещата мина много позитивно, каза след заседанието на коалиционните партньори лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева.По думите й, не е имало напрежение при постигането на решението за национална единна регистрация на РБ. Трябва да се придържаме към Учредителното споразумение на РБ и да работят всички органи на Блока, коментира тя.Важно е да се опитаме на всички места в страната да излезем с името Реформаторски блок, коментира Меглена Кунева за Нова, като подчерта, че единната регистрация ще мотивира структурите на Блока, в които все още споразумение не е постигнато.Още при влизането си на срещата тя подчерта, че позицията на ДБГ за единната регистрация на РБ не е променяна от 18 април, когато Изпълнителният съвет на ДБГ взе това решение и го предложи на партньорите си в Блока, като впоследстви ето бе препотвърдено 6 пъти от различни формати на партията

Facebook направи Боно най-богатия музикант в света

http://www.cross.bg/myzikant-bono-dolara-1478997.html

/КРОСС/ Солистът на U2 Боно се превърна в най-богатия музикант в света благодарение на акциите си в социалната мрежа Facebook, съобщава The Mirror.Днес състоянието на ирландския музикант се оценява на 1,5 млрд. долара. През 2009 г., когато Facebook излиза на борсата, Боно инвестира 86 млн. долара за 2,3 процента от акциите в компанията чрез Elevation Partners. Печалбата, която са му донесли ценните книжа, се равнява на 1,4 млрд. долара. Това позволи на Боно да измести от първото място най-богатият музикант в света сър Пол Маккартни.

Хърсев: Няма аномалии на пазара на горива

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hyrsev-niama-anomalii-na-pazara-na-goriva-201480/

Проблемът на сектора е относително трудният внос на горива от съседните рафинерии, смята икономистът

Всички от реформаторите искат единна регистрация, не знаели откъде идват разминаванията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/31/2600908_vsichki_ot_reformatorite_iskat_edinna_registraciia_ne/?ref=rss


Всички представители на Реформаторския блок, които влязоха на среща в централата на СДС, заявиха, че искат единна регистрация за местните избори на 25 октомври. Никой не знаеше защо се е получило разминаването от неделя, когато три от формациите обявиха, че са съгласни за общо явяване.

Днешната среща идва, след като в неделя лидерите на ДСБ, БЗНС и на Народна партия "Свобода и достойнство" - Радан Кънев, Николай Ненчев и Корман Исмаилов, дадоха съвместна пресконференция и обявиха, че ще се явят заедно на изборите. Изненадващо отсъстваха другите две партии в Реформаторския блок. Днес лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че не знае защо формацията му и партията на Меглена Кунева не са били поканени на сбирката на другите три партии в блока.

Макар и предварително уточнена, основна тема на днешната среща се очаква да е и разминаването от неделя.

На влизане в централата на СДС лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, заяви, че никога не е имала колебания, иначе нямало дори да предложи председател на предизборния щаб да бъде заместникът й Найден Зеленогорски. "Нека сега да отидем с напълно позитивно настроение за среща", каза тя. За нея, ако в края на деня няма решение за общо явяване, няма да се спази ангажиментът, който е поела към националното ръководство на партията си. Кунева повтори, че още от април формацията й е била за единна регистрация.

"Около 1000 пълномощни, подписани от петимата председатели на партиите, са издадени за сформиране на секционни и общински избирателни комисии", заяви Найден Зеленогорски и добави, че цялата инфраструктура и технология за единно участие е готова.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев също влезе с позитивна нагласа за срещата. Той уточни, че вчерашната пресконференция на партията му заедно с ДСБ и Народна партия "Свобода и достойнство" е било само потвърждаване на желанието за общо явяване. "Всичко е наред, не се безпокойте, очаквайте добри новини", добави той.

Според зам.-председателя на ДСБ Петър Москов може би трите формации са по-готови за участие, но това не изключва единната регистрация на Реформаторския блок. "Наистина блокът държи да бъде на нивото на предизборните си заявки", каза той и уточни, че за него единната регистрация не е цел, а стъпка, с която блокът да оповести на гражданите конкретните стъпки за постигане на единен политически субект.

Попитан дали сред това се включва и изборът на единен лидер, Москов каза, че не е от хората, които говорят пред медиите какви стъпки са нужни. Това решение трябвало да се вземе вътре в блока, като ДСБ вече били пратили на партньорите си писмо по въпроса.

Божидар Лукарски заяви, че не знае защо се е получило разминаването с единната регистрация и защо партията му и формацията на Меглена Кунева не са били поканени на пресконференцията на другите три партии от блока. "Надявам се всичко да изгладим", каза той. Уточни, че очевидно всички партии искат единна регистрация, като Движение "България на гражданите" излязло с решение през юни, а СДС през юли. Попитан има ли кандидат-кметове на СДС, получили подкрепа от други партии, включително ГЕРБ, той заяви, че единната регистрация не трябва да се бърка с кандидатурите за кметове. Той посочи за пример решение на СДС - Варна, за подкрепа на номинирания от ГЕРБ Иван Портних, което няма подкрепа от националното ръководство.

На срещата присъстват още лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов, Даниел Вълчав от партията на Кунева, депутатите Нестимир Ананиев и Димитър Танев. Очаква се по-късно да дойде и председателят на ДСБ Радан Кънев.

Капитан Марк Мецгер: Да спасиш човешки живот в морето е незабравимо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/31/2600917_kapitan_mark_mecger_da_spasish_choveshki_jivot_v/?ref=rss


Основната задача на германските военни кораби в Средиземно море, разположени от два месеца, е да събират информация за мрежите за трафик на хора към Европа. Около 300 служители получават данните предимно от имигранти и бежанци, които са спасени от бедстващите им кораби.

Официалната германска агенция ДПА разговаря с 42-годишния капитан Марк Мецгер, командващ фрегатата "Шлезвиг Холщайн", за това как се събира такава информация и как спасяват хората в открито море.

Изпратени...

Интелектуалци, общественици и артисти ще подкрепят кандидатите на БСП в София

http://regionalen.pogled.info/sofiya-grad/news/67249/Intelektualtsi-obshtestvenitsi-i-artisti-shte-podkrepyat-kandidatite-na-BSP-v-Sofiya

/Поглед.инфо/ На 1-ви Септември, вторник, от 11.00 до 12.00 часа, пред Народния театър „Иван Вазов”, видни интелектуалци, общественици и артисти ще подкрепят кандидатите на БСП, като публично се включат в подписката за регистрацията на партията за местните избори.

Черно море даде национал на Кабо Верде

http://petel.bg/-CHerno-more-dade-natsional-na-Kabo-Verde__125059

През паузата на първенството Черно море ще тренира без Стенио дос Сантос, който се присъедини към националния тим на Кабо Верде за...

Кличко: Има убити от взрива пред парламента в Киев (снимки и видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953087

Мощен взрив пред украинския парламент уби войници от охраната и рани над 100 души, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Още десетки пострадаха по-рано при схватки на полицията с демонстранти, съобщиха световните агенции.
"Национални гвардейци, млади хора, загинаха", каза Кличко в обръщение по тв. Размириците избухнаха,
Мощен взрив пред украинския парламент уби войници от охраната и рани над 100 души, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Още десетки пострадаха по-рано при схватки на полицията с демонстранти, съобщиха световните агенции. "Национални гвардейци, млади хора, загинаха", каза Кличко в обръщение по тв. Размириците избухнаха,

Слънчево с лек бриз утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=300064

През следващото денонощие времето ще се задържи без промяна. През нощта ще бъде ясно, а през деня слънчево, след обяд и горещо. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София - 33°. Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Обучават варненски свещеници за работа с наркозависими

http://www.cross.bg/narkozavisimi-varnenski-sveshtenitzi-1478996.html

Варна /КРОСС/ Специално обучение на свещеници за работа с наркозависими организира варненското сдружение „Отвори очи". Кампанията започва през септември в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил".Чрез обучението се очаква да се подпомогне работата на свещенослужителите и активните членове на седем варненски енории, които ще се подготвят за изнасяне на специфични беседи за зависимостта от наркотици от гледна точка на науката и на православното християнство.Семинарът ще протече на два етапа - теоретичен и практически. Очаква се първите беседи след обучението да бъдат изнесени пред енориашите през октомври.Проектът се осъществява с подкрепата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е финансиран от Дирекция „Превенции" на Община Варна, съобщава topnovini.bg.

Общинарите в Бургас взели над 2400 решения за четири години

http://pik.bg/общинарите-в-бургас-взели-над-2400-решения-за-четири-години-news391272.html

Общинарите в Бургас взели над 2400 решения за четири години

Основен приоритет във вземането на решения на Общински съвет – Бургас винаги е бил и ще бъде подобряване на качеството на живот на бургазлии. Това каза пред Радио „Фокус”– Бургас председателят на Общинския съвет Костантин Луков. 

Той е на председателското място от средата на този мандат. През изминалия мандат 2011-2015 г. Общинският съвет е провел 55 заседания, на които са обсъдени и взети 2315 решения. „На сесията на 8 септември предстои да се гледат още 90 важни за Община Бургас докладни записки и въпроси т.е. за целия мандат решенията са над 2400”, допълни Луков. По неговите думи, през този мандат на Общинския съвет са взети важни решения във всички области като здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, образование и др. 

С решение на Общински съвет заработи нова специализирана Онкополиклиника, направен бе нов паркинг в близост до Трета поликлиника, Закупен бе компютърен томограф. „За трети път Бургас е обявен за „Най-добър град за живеене”, което се дължи на много проекти, които бяха приети и осъществени”, категоричен бе Луков. Той посочи сред значимите решения на Общинския съвет и реализирането на обновения Експозиционен център „Флора” и ремонтирания о. Света Анастасия. Той посочи, че през миналата година 50 000 души са посетили 8-те декара земя, а тази година интересът е и по-голям. Изградени бяха плувен басейн в к-с „Меден рудник” и спортен комплекс в двора на Природоматематическата гимназия. На финален етап е проектът за интегриран градски транспорт на Бургас. Завършва и проектът за канализацията на кварталите „Ветрен”, „Банево” и Минерални бани. Председателят на Общинския съвет уточни, че там има забавяне, за което фирмата – изпълнител ще бъде глобена.

24-годишен се удари в крайпътно дърво, загина на място

http://www.bnews.bg/article-140910

Смята се, че мъжът е загубил контрол над управлението на автомобила и се е ударил в крайпътно дърво.

Сблъсъкът между икономическата логика и лявата идеология разбуни Франция

http://www.euinside.eu/bg/analyses/economic-logic-versus-left-wing-ideology-stirs-france

"Идеята, че Франция може да върви напред и французите да живеят по-добре, работейки по-малко, е абсолютно фалшива". Едно кратко изречение с огромно значение. Не само защото е произнесено от френския министър на икономиката на събрание на най-голямата работодателска организация Medef, а и за ...

Германия трябва да покаже гъвкавост в бежанската криза, призова Ангела Меркел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/31/2600902_germaniia_triabva_da_pokaje_guvkavost_v_bejanskata/?ref=rss


Ангела Меркел предупреди по време на лятната си пресконференция в понеделник, че кризата с миграцията представлява голямо предизвикателство за Германия и няма да бъде разрешена скоро. Канцлерът призова германците да покажат гъвкавост и търпение.

"Изправени сме пред голямо национално предизвикателство. Това ще бъде основно предизвикателство не само за дни или месеци, а за много дълъг период от време", подчерта Меркел. "Германската предпазливост е супер, но сега трябва германска...

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4951595

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Още издирват момчето, което се изгуби под Черни връх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953071

Няма развитие по случая с изгубеното в района на Черни връх 21-годишно момче. Издирването продължава. Това съобщиха за
Няма развитие по случая с изгубеното в района на Черни връх 21-годишно момче. Издирването продължава. Това съобщиха за "24 часа онлайн" от Планинската спасителна служба. Момчето се издирва в района между селата Железница и Ярлово. То няма в себе си мобилен телефон. Сигналът е подаден от баща му вчера.

Още издирват момчето, което се изгуби на Черни връх

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4953088

Няма развитие по случая с изгубеното в района на Черни връх 21-годишно момче. Издирването продължава. Това съобщиха за "Труд онлайн" от Планинската спасителна служба.
Момчето се издирва в района между селата Железница и Ярлово. То няма в себе си мобилен телефон. Сигналът е подаден от баща му вчера. Момчето се е отдалечило от баща си на около 100 м
Няма развитие по случая с изгубеното в района на Черни връх 21-годишно момче. Издирването продължава. Това съобщиха за "Труд онлайн" от Планинската спасителна служба. Момчето се издирва в района между селата Железница и Ярлово. То няма в себе си мобилен телефон. Сигналът е подаден от баща му вчера. Момчето се е отдалечило от баща си на около 100 м

Стокообменът между България и Русия спаднал с 40%

http://www.moreto.net/novini.php?n=300061

С 40% е спаднал стокообменът между България и Русия за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2014 г., съобщи Желю Добрев от Българо-руската търговско промишлена палата. Това се дължи на въведените мерки за ограничение в търговията с Руската федерация от страна на Европейския съюз като санкции заради политиката в Украйна.

И Лозана потвърди наказанията на щангистите ни

http://www.cross.bg/vdigane-tezhesti-tezhkoatleti-1478995.html

София /КРОСС/ Международният арбитражен съд потвърди решението на Международната федерация по вдигане на тежести по последния казус с българските щангисти. 11-те тежкоатлети, сред които най-добрите ни състезатели Иван Марков и Милка Манева, отнесоха санкции между 9 и 18 месеца, след като дадоха положителни проби за станозолол. След проведеното разследване, включващо и прокуратурата, бе доказано, че забраненият стимулант е попаднал несъзнателно в кръвта им, а вината за наличието му е в производителя на препарата „Трайбест". Това позволи на Марков, Манева, Демир Демиров и Ивайло Филев да се разминат с доживотни наказания.Решението не подлежи на обжалване. В тази връзка Българската федерация по вдигане на тежести ще свика на лагер наличните тежкоатлети, които заедно с част подготвящите се за Европейското младежко първенство да участват на Световното за мъже и жени през ноември за да се опитат да запазят позициите ни за олимпийски квоти за Рио2016.

Роботите спестяват около 30% енергия с плавни движения

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/31/2600577_robotite_spestiavat_okolo_30_energiia_s_plavni/?ref=rss


Днешните роботи все още изглеждат доста "припряни" и некоординирани в движенията си. Резките маневри всъщност вредят на ефикасността на роботите, смятат учени от технологичния университет Chalmers, съобщава онлайн изданието Engadget.

Причината за резките движения са моторите. Те ускоряват и спират твърде бързо, което създава и резките движения на самите роботи. За това също си има причина и тя е да може да се създаде по-добър синхрон между роботите на една поточна линия, за да не се...

Показват в Пловдив готварска книга за слепи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953069

Готварска книга на брайлово писмо бе отпечатана за първи път в Пловдив. Тя съдържа 244 рецепти на членове на Националния съюз на слепоглухите.
Готварска книга на брайлово писмо бе отпечатана за първи път в Пловдив. Тя съдържа 244 рецепти на членове на Националния съюз на слепоглухите. "Включили сме ястия от различни категории - супи, салати, месни и постни ястия, десерти. До края на годината ще излезе още един кулинарен сборник", коментира Илия Кърджанов,

Орлин Старокин официално е играч на "Ботев" Пловдив

http://bgfootball.actualno.com/Orlin-Starokin-oficialno-e-igrach-na-Botev-Plovdiv-news_492888.html

"Ботев" Пловдив представи новото си попълнение Орлин Старокин. Халфът подписа договор за 1 година и ще се присъедини към тренировките на "жълто-черните", съобщава официалният сайт на клуба. Старокин роден на 08.01.1987 г. в София. Юноша е на ЦСКА, а в професионалната си кариера е носил екипите на бургаските Нафтекс и Черноморец, Левски, казахстанския Иртиш и "Локомотив" Сф. През това лято подписа договор с румънския Динамо Букурещ, но само след месец и едно полувреме игра разтрогна, след к

Човек загина, след като камион се преобърна и запали

http://vraza.actualno.com/Chovek-zagina-sled-kato-kamion-se-preobyrna-i-zapali-news_492894.html

Един човек загина, а друг е тежко ранен при експлозия в село Цеконица в община Мездра, съобщи bTV. Камионът е бил натоварен с дърва и се е движел през трудно достъпна местност. Преобърнал се е в движение и се е запалил. Според пожарната в каросерията е имало бензин, който се е запалил, а след това е гръмнала газовата бутилка. В него са пътували двама души – шофьорът на 53 години е загинал, а неговият спътник е с тежки изгаряния и е транспортиран в Пирогов. Инцидентът е станал в 10

Австрия иска спиране на еврофондовете за страните, които не приемат имигранти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953052

Държавите от ЕС, които отказват да приемат повече бежанци, не трябва да получават финансова помощ по европейски програми. За това призова министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер в ефира на германската телевизия Цет Де Еф.
„Не може само да се възползвате от предимствата на Европейската общност
Държавите от ЕС, които отказват да приемат повече бежанци, не трябва да получават финансова помощ по европейски програми. За това призова министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер в ефира на германската телевизия Цет Де Еф. „Не може само да се възползвате от предимствата на Европейската общност",

Близо 300 деца учиха занаяти на Самоводската чаршия във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953062

Близо 300 деца са преминали само за две седмици през работилниците и дюкяните на майсторите от Самоводската чаршия в Търново в рамките на Лятното училище по занаяти, информираха от местната администрация.
Деца и родители, показват огромен интерес към възможността да овладеят тънкостите на традиционните възрожденски производства.
Близо 300 деца са преминали само за две седмици през работилниците и дюкяните на майсторите от Самоводската чаршия в Търново в рамките на Лятното училище по занаяти, информираха от местната администрация. Деца и родители, показват огромен интерес към възможността да овладеят тънкостите на традиционните възрожденски производства.

Общинар от БСП даде Фандъкова на прокуратурата за безстопанственост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/31/2600890_obshtinar_ot_bsp_dade_fandukova_na_prokuraturata_za/?ref=rss


Общинският съветник от БСП в София Николай Белалов подаде сигнал в прокуратурата срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова за безстопанственост, съобщи Белалов.

Поводът е продължаващото с години несъбиране на обезщетенията, които Столичнаjd община може да получи при нанесени щети от катастрофи, които са засегнали общинско имущество, за над 1 млн. лв.

Според Белалов тези средства се събират, в случай че при катастрофа бъде засегната например спирка на общината. В този случай...

Министър Ангелкова ще участва в откриването на българо-индийски голф турнир

http://pik.bg/министър-ангелкова-ще-участва-в-откриването-на-българо-индийски-голф-турнир-news391245.html

Министър Ангелкова ще участва в откриването на българо-индийски голф турнир

Утре (1 септември), министърът на туризма Николина Ангелкова ще вземе участие в официалното откриване на големия българо-индийски голф турнир „Среща на шампионите с Шив Капур“ със специалното участие на индийската голф звезда Шив Капур (Shiv Kapur). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Церемонията по откриването е насрочена за 9:30 часа в „Lighthouse Golf & SPA Resort“ в Балчик. Това е най-големият българо-индийски голф турнир, който ще представи голф дестинация нос Калиакра и възможностите за този вид туризъм в нашата страна. Събитието ще събере голфъри от Европа и Азия, като ще продължи на 1 и 2 септември. 

На проявата са поканени представители на индийски и британски медии, на голф асоциациите от България, Индия и Турция, туроператори, хотелиери и др. 

Жилищна сграда в „Слънчев бряг” подписа договор за безплатно саниране

http://www.cross.bg/nesebur-obshtina-sgrada-1478994.html

Несебър /КРОСС/ Жилищна сграда „Роза" - Слънчев бряг, подписа договор с община Несебър за безплатно саниране по Националната програма за енергийна ефективност, като това е една от първите стъпки към красива и функционална фасада. Крайният резултат ще е сграда с приветлив вид и по-ниски сметки за ток. Малко преди официалното подписване в кабинета на кмета Николай Димитров, градоначалникът изрази задоволство, че присъстващите са успели да обединят усилията си и да бъдат единни, за да облагородят визията на сградата, в която живеят. „Искам да ви поздравя за вашата инициативност, сплотеност и желание да преодолявате предизвикателства като това-обединени. Ето така, с единомислие и синхрон, се постигат резултати и се работи за общото благо", обобщи кметът. Както беше обещал по време на разяснителната кампания на програмата през февруари, Николай Димитров днес отново увери всички присъстващи, че община Несебър ще им помага във всеки един следващ етап, докато приключат успешно проекта. До договора се стигна, след като бе входирано Заявление за интерес и финансова помощ от регистрираното Сдружение на собствениците на жилищна сграда „Роза" в Слънчев бряг. Специално сформираната комисия със заповед на кмета Николай Димитров извърши оценка на заявлението и съпътстващите документи

Жителите на кв. "Изгрев": По-зле сме от "Максуда"

http://petel.bg/ZHitelite-na-kv--Izgrev--Po-zle-sme-ot-Maksuda__125097

фото Румен Сарандев По време на протеста против високите данъци, които плащат жителите на кв. "Изгрев", неочаквана демонстрация на това в...

Тайсън пристига в Крим през ноември

http://www.cross.bg/krim-taiisun-rysiya-1478993.html

/КРОСС/ Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Майк Тайсън планира да посети Крим през ноември тази година. Новината бе съобщена от промоутъра Владимир Хрюнов."През есента той ще дойде до Крим. В Русия го очакваме на 28 ноември", каза Хрюнов. За тази дата в Русия насрочена среща на друг известен боксьор - Рой Джонсън-младши, който скоро трябва да получи руско гражданство.    

ЕКСКЛУЗИВНО и ПЪРВО в ПИК! Кошмар на бул. "България"! БМВ пламна в движение, шофьори молят колеги за пожарогасители, колата изгоря до основи!

http://pik.bg/ексклузивно-и-първо-в-пик-кошмар-на-бул-българия-бмв-пламна-в-движение-шофьори-молят-колег-news391253.html

ЕКСКЛУЗИВНО и ПЪРВО в ПИК! Кошмар на бул. "България"! БМВ пламна в движение, шофьори молят колеги за пожарогасители, колата изгоря до основи!

Страхотна драма се е разиграла преди минути на столичния булевард "България", научи ПИК от очевидци.

БМВ, пълно с роми и пътуващо в посока "Пирогов", се запалва в движение след светофара на НДК.

Първоначално возилото е горяло съвсем леко, но след като пътниците се измъкват, колата пламва като факла.

Шофьорът и приятелите му напразно молили останалите водачи на булеварда да им услужат с пожарогасител, но никой не се отзовал.

Така колата продължила да се движи без управление и след няколко метра се забила в дърво, като след това изгоряла до основи.

Очаквайте подробности!!!

С празнично шествие и концерти Варна ще чества Съединението

http://www.moreto.net/novini.php?n=300052

С шествие и концерти Варна ще отбележи 130 години от Съединението, научи Moreto.net. На 6 септември, от 18 часа на входа на Морската градина ще се насладим на фолклорен концерт, в който участие ще вземат ансамбли от града, Добрич и Разград.

Цената на петрола Юралс стигна шестгодишно дъно през август

http://www.mediapool.bg/tsenata-na-petrola-yurals-stigna-shestgodishno-dano-prez-avgust-news238658.html

Шестгодишно дъно удари цената на петрола сорт Юралс през август 2015 г., предаде руската агенция ТАСС, цитирайки експерт от руското министерство на финансите. Средно руският нефт, който е основна суровина за бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", се е продавал за 45.63 долара пред отиващия си август, докато месец по-рано цената му е била средно 55.51 д. Месечният спад се равнява на 17.8 процента. За последен път цената на петрола сорт Юралс бе 45 долара през месец февруари на кризисната 2009 година. Спрямо август 2014 г. средната цена на петрола сорт Юралс се е сринала 2.2 пъти - през същия месец миналата година контрактите се търгуваха за 101.009 долара за барел. През първите 8 месеца на 2015 г. средната цена на този тип петрол се е свила почти двойно спрямо същия период на миналата година от 106.28 долара за барел до 45.63 долара сега. Руският бюджет за текущата година е планиран при цена 50 д. за барел петрол, припомня ТАСС. За цялата 2014 г. петролът сорт Юралс струваше средно 97.60 д. за барел.

Украинският парламент прие поправки в конституцията за децентрализацията на фона на масови протести

http://www.cross.bg/konstitytziyata-parlamenta-detzentralizatziyata-1478992.html

/КРОСС/ Върховната рада на Украйна прие днес на първо четене промени в конституцията на страната в частта за децентрализацията, предаде ТАСС. Промените, предложени от президента Петро Порошенко, са подкрепени от 265 депутата при минималните необходимо 226. Против са гласували 87 депутата. Разглеждането на въпроса се е състояло на фона на блокираната сграда на парламента от протестиращи срещу промените на Основния закон. Проектът на закона за внасяне на измененията в конституцията е представен от представителя на украинския президент Степан Кубив, макар по-рано да е било планирано това да стори самият държавен глава. Според Кубив, в проекта на конституцията няма норма за предоставянето на особен статут на Донецката и Луганската области. „В конституцията няма положение за това, че на Донецката и Луганската области ще бъде предоставен особен статут. Особеностите на осъществяването на самоуправлението на тези територии ще се регулира от отделен закон“, заяви той. В същото време пред парламента на Украйна е избухнала експлозия, съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието. Близо 15 служители на реда са били ранени. Според информация на медиите, 5-7 от са били ранени тежко, а останалите – със средна степен на тежест. Според свидетели, не е изключено в тълпата да е била хвърлена граната. Сблъсъците пред сградата на украинския парламент не престават

Ирландски журналист: Време e САЩ на направят крачка назад, за да върнат шанса си да се договорят с Москва

http://www.cross.bg/rysiya-moskva-amerikanskite-1478991.html

/КРОСС/ Американските медии принудиха обикновените американци да се отнасят към Русия като към заплаха за западните ценности, убеден е ирландският журналист Брайън Макдоналд, цитиран от РИА Новости, предаде „Руски дневник“. Журналистът отбелязва, че митът за “реваншистка Русия” е много удобен на Запада, когато в крайна сметка реален проблем се явява американският интервенционизъм. “Това е много тъжно. Особено ако се има предвид, че Русия няма никакво желание да бъде враг на САЩ или заплаха за американските ценности и интереси. Русия, също така, не представлява заплаха за страните от Балтика и Европейския съюз”, отбелязва журналистът, акцентирайки върху факта, че американският елит сега дори повече в сравнение с времето на Студената война, е надменно настроен срещу Русия. Макдоналд също така обръща внимание на факта, че на фона на агресивните реплики на американските държавници, американските медии само засилват пропагандистките настроения, насочени срещу Русия. В същото време руският президент Владимир Путин се опитва да намери нови канали за сътрудничество. Вашингтон не може да се отърси от мисленето от времето на Студената война, оказвайки подкрепа на всички противници на Кремъл. “Антируската риторика достигна ново ниво. Американците от всички страни заливат с ужасяващи новини за предполагаемата руската агресия

Лае без да хапе? Как в Русия преобазяват кучетата си

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/lae-bez-da-hape-kak-v-rusiia-preobaziavat-kuchetata-si-6041921

Странен дизайн на намордници, изработен от нетоксична пластмаса и найлон, прави така, че сякаш кучетата са освирепели, оголили са зъби и само преди секунди са разкъсали плът

Александър Тонев с първи 15 минути в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4953041

Националът Александър Тонев изигра първите си 15 минути в италианския футбол. След 9 месеца без мач в „Селтик“ и „Астън Вила“ националът дебютира за „Фросиноне“ при загубата с 0:2 в гостуването на „Аталанта“. Играещият първи сезон в Серия А тим вече е с 2 загуби и е фаворит №1 за отпадане напролет. Тонев влезе вместо Лука Паганини,
Националът Александър Тонев изигра първите си 15 минути в италианския футбол. След 9 месеца без мач в „Селтик“ и „Астън Вила“ националът дебютира за „Фросиноне“ при загубата с 0:2 в гостуването на „Аталанта“. Играещият първи сезон в Серия А тим вече е с 2 загуби и е фаворит №1 за отпадане напролет. Тонев влезе вместо Лука Паганини,

33 млн. лв. е реализираната печалба в животозастраховането

http://econ.bg/Новини/33-млн-лв-е-реализираната-печалба-в-животозастраховането_l.a_i.694298_at.1.html

57 лицензирани застрахователи са подали годишен отчет за дейността си през миналата година в Националния статистически институт (НСИ). Балансовата...

Полицията в Киев готви настъпление срещу протестиращите пред парламента (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953034

Органите на реда в Украйна готвят настъпление срещу радикалните провокатори, които се намират в близост до сградата на Върховната Рада, съобщи телевизионният канал "112 Украйна", цитиран от "Риа Новости". Очаква се всеки момент спецполицаи да атакуват протестиращите, за да неутрализират всички провокатори, които се намират на площада.

Деца учат занаяти в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4953045

Деца и техните родители показват огромен интерес към Лятното училище по занаяти, което се провежда на Самоводската чаршия във Велико Търново. Инициативата на кметството и на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” привлича вниманието и на гостите на старата столица. Малки и по-големи от цялата страна и чужбина,
Деца и техните родители показват огромен интерес към Лятното училище по занаяти, което се провежда на Самоводската чаршия във Велико Търново. Инициативата на кметството и на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” привлича вниманието и на гостите на старата столица. Малки и по-големи от цялата страна и чужбина,

Полицията в Киев готви настъпление срещу протестиращите пред парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4953047

Органите на реда в Украйна готвят настъпление срещу радикалните провокатори, които се намират в близост до сградата на Върховната Рада, съобщи телевизионният канал "112 Украйна", цитиран от "Риа Новости". Очаква се всеки момент спецполицаи да атакуват протестиращите, за да неутрализират всички провокатори, които се намират на площада.

Кристалина Георгиева е номинирана за почетен гражданин на Добрич

http://pik.bg/кристалина-георгиева-е-номинирана-за-почетен-гражданин-на-добрич-news391244.html

Кристалина Георгиева е номинирана за почетен гражданин на Добрич

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар Кристалина Георгиева е номинирана за почетен гражданин на Добрич, предаде БТА.

След водното бедствие, сполетяло добруджанския град през юни 2014 година, Кристалина Георгиева беше при пострадалите хора. Благодарение на общите усилия и на нейната подкрепа община Добрич получи от фонд "Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия, посочват в номинацията за удостояване със званието кметът на Добрич Детелина Николова и директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов.

Вносителите на предложението в Общинския съвет посочват заслугите на Кристалина Георгиева за развитието на регионите в България и приноса й в Европейския съюз, като отбелязват, че еврокомисарят насърчава страната ни и нейните граждани да вземат най-доброто от членството в общността. Едновременно с това Кристалина Георгиева ни окуражава да имаме национално самочувствие, да вярваме в себе си и да сме единни в името на България, се изтъква в номинацията. За званието "Почетен гражданин на Добрич", което ще бъде присъдено на празника на града - 25 септември, са номинирани още петима общественици, културни и спортни деятели.

БСП представи кандидатите си за кметове на петте общини в област Ямбол

http://www.cross.bg/yambol-merdzhanov-kmetove-1478990.html

Ямбол /КРОСС/ Кандидатите за кметове на петте общини в област Ямбол бяха представени днес на пресконференция на Областния съвет на БСП. В срещата с медиите участваха говорителят на БСП и зам.-председател на ПГ на БСП лява БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов, депутатът Кирчо Карагьозов, председателите на Общински съвети на БСП в областта, както и кандидатите за кметове на петте общини.Мариета Сивкова, кандидат за кмет на Ямбол, припомни, че през последните 4 години като общински съветник е отстоявала твърда позиция в местния парламент против вредното управление на ГЕРБ и кмета Славов. Тя подчерта, че възнамерява да води позитивна кампания в умерен стил, но и ще покаже слабостите и злоупотребите на досегашното управление. Христо Христов, кандидат за кмет на община Болярово за шести мандат, подчерта, че за последните 4 години граничната община е сред общините с най-много усвоени средства на глава от населението - 46 млн. лв., т.е. по 9 223 лв. средно на човек, като 22 млн. лв. са от европейски проекти. „Аз съм за създаване на работни места в Елхово и привличане на инвестиции", заяви кандидатът за кмет на общината Ангел Ангелов. Той е на 44 г. е и е управител на телевизия „Странджа кабел". Митко Андонов, кандидат за кмет на Стралджа четвърти мандат, сподели, че заявява участие в изборите въз основа доверието на местните хора към него и свършената досега работа

Строителни работи

http://www.mediapool.bg/stroitelni-raboti-news238657.html

Трудно е да бъде преувеличено колко е разнебитена инфраструктурата в голяма част от богатия свят. Всеки трети железопътен мост в Германия е на повече от 100 години, а на същата възраст са и една втора от водопроводите в Лондон. В САЩ средностатистическият мост е на 42 години, а при язовирите - възрастта е 52 години. Американското дружество на гражданските инженери квалифицира около 14 000 от язовирите в страната като високорискови, а 151 238 от нейните мостове - като дефектни.   Тази рушаща се инфраструктура е не само опасна, но и струва скъпо: задръстванията на градските магистрали струват на САЩ над 100 милиарда долара в пропиляно време и гориво всяка година; претоварванията на летища гълтат 22 милиарда долара, а спиранията на тока - 150 милиарда. Б-20, бизнес крилото на Г-20, клуб на богатите икономики, изчислява, че общата сума на разходите, необходими за модернизиране на инфраструктурата, ще достигне 15-20 трилиона долара до 2030 година. McKinsey, консултантска компания, пресмята, че инвестициите в инфраструктура в богатите страни през периода 2007-2012 г. са възлизали на около 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП) годишно, при условие че е трябвало да бъдат 3,5 %. Прави впечатление, че проблемът става по-остър, тъй като някои правителства, чиито финанси бяха изсмукани от кризата, орязват разходите. През 2013 година в еврозоната, съвкупните държавни инвестиции - голяма част от които отиват за инфраструктура - са били с около 15 % по-малки от предкризисния пик от 3 трилиона евро (4 трилиона долара), по данни на Европейската комисия, с намаления, достигащи 25 % в Италия, 39 % в Ирландия и 64 % в Гърция. През същата година държавните разходи за инфраструктура в САЩ са били 1,7 % от БВП, на най-ниското си равнище от 20 години.   Това е пропусната възможност. През последните шест години цената на ремонтирането на стара инфраструктура или на изпълнението на нови проекти е много по-ниска от обичайната благодарение на клонящите към нула лихвените проценти и на изобилието от свободен капацитет в строителната индустрия. Саймън Ролинсън от Arcadis, консултантска компания в областта на инфраструктурата, изчислява, че строителните разходи във Великобритания, например, са били с 20 % по-ниски след финансовата криза. Възможно е пазарните катаклизми от последните седмици да забавят първото посткризисно повишаване на лихвените проценти в САЩ с няколко месеца, но цените на строителството нарастват в САЩ, Великобритания и други страни, с укрепването на техните икономики и намаляването на безработицата.   Инвестирането в инфраструктура може да даде огромен тласък на една икономика. Най-удивителният пример са нововъзникващите пазари: поставянето на настилка на пътища е помогнало за удвояване на броя на момичетата, ходещи на училище, в Мароко; подобрената санитаризация е допринесла за намаляване на детската смъртност в Индия с над 50 %.   Влиянието в богатите страни обаче също е голямо. Рейтинговата агенция Standard & Poor's изчислява, че активността, предизвикана от увеличаването на правителствените разходи за инфраструктура с 1 % от БВП, ще направи след три години икономиката с 1,7 % по-голяма в САЩ, с 2,5 % във Великобритания и с 1,4 % в еврозоната.   Няколко страни повишиха разходите: инвестициите в инфраструктура в Канада нараснаха от 2,5 % годишно през периода 2000-2006 г. до 3,3 % през 2007-2012 година. Щатските правителства в Австралия наливаха пари надолу по течението, като изпълниха първите по-рискови етапи от проекти и след това ги приватизираха след въвеждане в експлоатация, освобождавайки капитал за следващия план (като допълнителен стимул федералното правителство сега дори дава 15 % отгоре към щатските приходи от продажба на активи, ако те бъдат реинвестирани в инфраструктура). По такава схема правителството на Нов Южен Уелс отдаде под наем централа за обезсоляване на вода близо до Сидни.   Много други страни обаче не поеха по този път. Така нареченият План Юнкер, който е замислен да мобилизира 315 милиона евро предимно частни инвестиции в инфраструктура в Европа, бе обявен с големи фанфари през ноември; уебсайтът, на който ще бъдат публикувани потенциалните проекти, все още не функционира. Бюрократичните ограничения изиграват своята роля: необходими са 4 години само за да бъдат издадени разрешенията за средностатистическия енергиен проект в Европа според McKinsey. Crossrail, нова влакова линия под Лондон, бе предложена за обсъждане за първи път още през 1974 година, но е предвидено да бъде завършена най-рано през 2018 година. Въпреки риска от неефективни гигантски проекти като летището в Сиудад Реал, Испания, което бе затворено само няколко години след своето откриване, политиците все още имат склонност да отдават приоритет на привличащи вниманието проекти пред по-малко бляскави, но по-практични планове. От пакета за стимулиране на икономиката в САЩ след кризата 8 милиарда долара бяха заделени за високоскоростни жп линии, но едва 1,5 милиарда - за малки, но струващи си проекти, предложени от щатски правителства.   Нищо обаче не бива да възпрепятства даването на пари за поддръжка - област, в която също има още много за вършене. Малко вероятно е подменянето на течащите тръби, запълването на дупките по улиците и боядисването на мостовете да предизвика народни бунтове. Има също така голямо поле за действие в областта на модернизацията, без да бъдат предизвикани прекомерни неудобства: добавянето на един допълнителен слой върху асфалтов път може да увеличи неговия живот с една трета. Възможно е инвестициите в технологии да доведат до по-ефективно използване на сегашната инфраструктура без да бъде добавена и една тухла. Нови дигитални мониторингови системи, например, увеличиха капацитета на летището на Франкфурт от 150 000 на 200 000 пътници на ден, отправяйки предварително предупреждение за предстоящи задръствания.   Такива ремонти и подобрения по принцип носят по-голяма печалба от по-грандиозни проекти. Те освен това са по-бързи за започване. На западните политици, търсещи начин да повишат икономическия растеж в светлината на сегашната несигурност за здравето на световната икономика, не им е необходимо да гледат по-надалеч.   По БТА

Комисията за защита на потребителите започва проверки на учебните стоки

http://www.mediapool.bg/komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite-zapochva-proverki-na-uchebnite-stoki-news238656.html

Комисията за защита на потребителите започва проверки в цялата страна на стоки за ученици по повод началото на новата учебна година, съобщи председателят й Димитър Маргаритов. Инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията, за цените на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници, ученически лични карти, аксесоари и др. "За да се сведат до минимум рисковете, смятаме, че е важно да продължим да правим координация с Министерството на образованието, регионалните инспекторати, за да може да сме им полезни, когато директорите на училища избират туроператор, когато организират екскурзии. Ние сме твърдо решени да засилим нашите проверки по закона за тютюна и тютюневите изделия, свързани със забраните за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години, както и в районите на учебните заведения", съобщи Маргаритов пред БНР. Комисията ще изследва и нелоялните търговски практики, насочени към хората от третата възраст като уязвима група. "Начинът, по който се поднасят на тези хора, тъй като очевидно те са по уязвими, по-лесно се доверят или пък често пропускат някои важни елементи, които понякога не са и обяснени достатъчно добре, тоест ето защо ние разчитаме, че самите те ще ни съдействат, ако щете и като съсловни организации", допълни Маргаритов.

Австрийски министър: Който в ЕС отказва бежанци, да не получава еврофондове

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/31/2600880_avstriiski_ministur_koito_v_es_otkazva_bejanci_da_ne/?ref=rss


Държавите от Европейския съюз, които отказват да приемат повече бежанци, не трябва да получават финансова помощ по европейски програми. За това призова министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер в ефира на германската телевизия Цет Де Еф.

Натискът върху правителствата трябва да бъде по-голям, каза министърката и изтъкна като възможност намаляването или пълното спиране на финансовите помощи, отпускани от Брюксел, обяснява "Франс прес", цитирана от БТА.
...

Съдят алкохолик, насякъл приятелката си 18 пъти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4953014



45-годишният Мариян Юруков от Чепеларе ще бъде съден за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост, за което закона предвижда от 15 години затвор до доживотен без замяна. Окръжна прокуратура Смолян внесе обвинителен акт в съда за опит за убийство и убийството, което стана на 7 февруари т.г.
45-годишният Мариян Юруков от Чепеларе ще бъде съден за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост, за което закона предвижда от 15 години затвор до доживотен без замяна. Окръжна прокуратура Смолян внесе обвинителен акт в съда за опит за убийство и убийството, което стана на 7 февруари т.г.

Папата говори за българи-трафиканти, а патриархът ни мълчи

http://frognews.bg/news_96988/Papata-govori-za-balgari-trafikanti-a-patriarhat-ni-malchi/

Когато във вечерните новини на 30 август т.г. по телевизия БТВ видях папа Франциск пред площада в Рим да изказва съчувствие към загиналите 71 бежанци в камиона – ковчег и спомена, че причина за това са трима българи и един афганистанец, призовавайки всички присъстващи да се молят за техните души изпитах болка, че това можеше да направи не някой друг, а българският Патриарх Неофит!

Завършиха 10 км. от новия път край оградата на българо-турската граница

http://www.cross.bg/bulgaro-tyrskata-suoruzhenie-oblast-1478989.html

Близо 10 км. от пътя покрай временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница, вече е готов. Останалите 24 км. от общо 34-те км на територията на област Хасково са трасирани и се предвижда да бъдат завършени до края на октомври, т.г. Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване" София изпълнява изграждането на пътя.Припомняме, че първата копка на временното съоръжение от възпрепятстващ тип бе направена на 17 юли, 2015 г. в присъствието на вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и областният управител Добри Беливанов. Във връзка с установилата се трайна тенденция за увеличаване на миграционния натиск по българо-турската граница и в съответствие с правната допустимост на действащото българско законодателство, Министерския съвет на България взе решение за изграждане на временно съоръжение от възпрепятстващ тип по сухоземния участък от българо-турската граница.Самото възпрепятстващо съоръжение също се строи. До средата на октомври се предвижда да са готови 10 км. от него на територията на нашата област. В същото време, докато те се строят, от ЕТ „Металик-Иван Михайлов" Пловдив подготвят елементите за останалата част.За област Хасково защитното заграждение започва от гранична пирамида 320 /на 500 м. от ГКПП „Капитан Андреево"/ и завършва до гранична пирамида 280 /на около 2 километра от село Маточина, на брега на река Тунджа/. Дължината му е 33.6 км

Правителственият самолет вече е в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=300059

Правителственият самолет „Фалкон“ вече е на летище София след вчерашното принудително кацане във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Инженерите на Авиоотряд 28 проведоха необходимите технически мероприятия за допускането на самолета за изпълнение на техническо прелитане, без пътници, до базовото за Авиоотряд 28, летище София, допълват от министерството.

Цветанов представи кандидатите за кметове на ГЕРБ в Пазарджишка област

http://politics.actualno.com/Cvetanov-predstavi-kandidatite-za-kmetove-na-GERB-v-Pazardjishka-oblast-news_492885.html

Председателят на предизборния щаб на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов представи кандидатите за кметове на 12-те общини в Пазарджишка област, предаде "Фокус". При представянето на кандидатите Цветан Цветанов посочи, че ако бъдат избрани те ще бъдат кметове на всички жители в 12-те общини и няма да делят хората на наши и ваши. Кандидат за кмет на община Пазарджик е Найден Шопов. При представянето му Цветанов каза, че Пазарджик заслужава да има повече от това, кое

Ръководителят на печатницата за фалшиви документи в Пловдив остава в ареста

http://plovdiv.actualno.com/Rykovoditeljat-na-pechatnicata-za-falshivi-dokumenti-v-Plovdiv-ostava-v-aresta-news_492886.html

Ръководителят на незаконната печатници за документи в Пловдив Иван Богоев остава за постоянно в ареста. Това реши районният съд в града. Неговата съучастничка - 28 годишна компютърна специалистка Ана Калева, е пусната под парична гаранция от 10 000 лева. Прокурорът по делото Светлана Ангелчовска разясни, че на Калева е наложена също забрана да напуска пределите на страната. "Прокуратурата е преценила, че за нея не са налице предпоставките, визирани в закона, за постановяване на мярка

Европа и "варварите"

http://analysis.actualno.com/Evropa-i-varvarite-news_492800.html

Госпожа Меркел и господин Оланд са сериозно обезпокоени от хилядите „варвари“, които наводняват Европа. Програмите за предоставяне на убежище, като една от мерките за осигуряването на безопасност, също се сблъсква с реална заплата, насочена към самото сърце на „Централна“ Европа. Това пише журналистът Розарио Гамбоа за португалското издание Jornal de Noticias. До момента обаче, няма негласен отговор на явлението, чийто произход или причини последователно се отчуждав

Най-после: ново поколение Nissan Navara

http://cars.actualno.com/Naj-posle-novo-pokolenie-Nissan-Navara-news_492549.html

Изцяло новият Nissan NP300 Navara поставя нов еталон в сектора на 1-тонните пикапи, комбинирайки най-доброто от огромния опит на Nissan в сегмента на кросоувърите и над 80 години опит в създаването и производството на здрави и умело проектирани пикапи. Подобряване на комфорта и качеството, запазване на всепризнатите офроуд способности на NP300 Navara, издръжливост и товароносимост – това са били основните цели при проектирането на новия автомобил. Новият модел е изцяло нова версия на пред

Москов: До края на деня - съобщение за единна регистрация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953011

До края на деня трябва да излезем със съобщение, че ще сме с единна регистрация на вота. Това съобщи зам.-шефът на ДСБ Радан Кънев на влизане на председателския съвет на РБ, който започва на
До края на деня трябва да излезем със съобщение, че ще сме с единна регистрация на вота. Това съобщи зам.-шефът на ДСБ Радан Кънев на влизане на председателския съвет на РБ, който започва на "Раковски" 134. Ако това не се случи, значи някой е лъгал, предупреди той на въпрос на "24 часа" какъв е другият вариант.

Изключиха общински шеф на НФСБ в Търново заради кандидатурата на проф. Легкоступ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953002


Изключиха общинския лидер на Националния фронт за спасение на България във Велико Търново Кирил Станчев заради скандала с издигането на бившия ректор на ВТУ проф.Пламен Легкоступ за кандидат-кмет на ПФ. Адвокат Станчев е изгонен от партията заради уронване престижа на лидера си Валери Симеонов.
Трусът в коалицията започна миналата седмица,
Изключиха общинския лидер на Националния фронт за спасение на България във Велико Търново Кирил Станчев заради скандала с издигането на бившия ректор на ВТУ проф.Пламен Легкоступ за кандидат-кмет на ПФ. Адвокат Станчев е изгонен от партията заради уронване престижа на лидера си Валери Симеонов. Трусът в коалицията започна миналата седмица,

10 км път до новата ограда с Турция готови

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953012

10 километра от пътя край новото заградителното съоръжение по границата с Турция на територията на област Хасково са готови, съобщи областната администрация. Останалите 24 километра вече са трасирани. До края на октоври ще бъдат пуснати и самите възпрепятстващи огради в този участък.
Телените мрежи на територията на областта от ГКПП Капитан
10 километра от пътя край новото заградителното съоръжение по границата с Турция на територията на област Хасково са готови, съобщи областната администрация. Останалите 24 километра вече са трасирани. До края на октоври ще бъдат пуснати и самите възпрепятстващи огради в този участък. Телените мрежи на територията на областта от ГКПП Капитан

Червен съветник срещу Фандъкова, сети се за пари от застрахователи

http://offnews.bg/news/n_1/n_553012.html

Общинският съветник от БСП Николай Белалов ще подаде сигнал в прокуратурата срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова за безстопанственост.  Поводът е, че не са събрани обезщетенията, които Столична община може да получи от застрахователи при нанесени от катастрофи щети на общински обекти, съобщи БГНЕС.   В края на мандата си Белалов реши да обясни, че тези средства се събират в случай, че при катастрофа бъде засегната, например, спирка на общината. В този случай общинската администрация получава протоколи от КАТ, които се изпращат на застрахователя, където е платена "Гражданската отговорност", и той от своя страна възстановява парите на общината. В началото, обясни Белалов, е имало проблем с получаването на протоколите от КАТ, но този проблем е бил разрешен още през 2006 г. След това обаче никой от Общината не се е интересувал от тези протоколи и никой не ги е изпращал на застрахователите, като по този начин е лишавал Столична община от едни средства, които много лесно могат да "влязат" в общината. 

Икономиката на Макао се срина с 26,4%

http://www.investor.bg/novini/346/a/ikonomikata-na-makao-se-srina-s-264-201475/

Лошите резултати за второто тримесечие идват след спада от 24,5% през първите три месеца

Върховният съд на Словения е осъдил на 10 месеца затвор автокрадеца Яро, който ядоса Борисов

http://pik.bg/върховният-съд-на-словения-е-осъдил-на-10-месеца-затвор-автокрадеца-яро-който-ядоса-борисо-news391243.html

Върховният съд на Словения е осъдил на 10 месеца затвор автокрадеца Яро, който ядоса Борисов

На 28 август 2015 г. по електронна поща в Софийска градска прокуратура е постъпила присъда на Районен съд – Брежице, потвърдена от Висшия съд в Любляна и от Върховния съд на Република Словения, с която на Ярослав Димитров, за трафик на крадени автомобили, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца и глоба в размер на 3493 евро.

Същият ден прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение за приспособяване на тази присъда към изискванията на българското законодателство, съобщиха от прокуратурата.

Съдът ще следва да определи на кои текстове от Наказателния кодекс на Република България съответстват извършените престъпления и какво наказание осъденият следва да изтърпи, при какъв режим и в какъв тип затворническо заведение следва осъденият да изтърпи остатъка от наложеното му наказание „лишаване от свобода“, каква част от наказанието е изтърпяна на територията на друга държава и какъв остатък да изтърпи, както и каква част от предварителното задържане и мярката за неотклонение „домашен арест“ следва да бъдат приспаднати при изпълнение на наказанието. На 16 март 2015 г. Ярослав Димитров е бил задържан в Република България, тъй като е обявен за международно издирване по две европейски заповеди за арест (ЕЗА).

Едната заповед е издадена от съд в гр. Рим, Република Италия за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с инсталиране и неправомерно манипулиране на електронни устройства на банкомати, ползване и снемане на ПИН кодове за разплащателни банкови карти и банкомати, и използване на ПИН кодове за разплащателни банкови карти. Втората ЕЗА е на съдебните власти на Република Словения, за изпълнение на присъдата на Районен съд – Брежице за трафик на крадени автомобили, с която е наложено наказание„лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца.

По отношение на предварителното разследване и издадената ЕЗА от съда в гр. Рим, СГС е постановил Ярослав Димитров да е мярка за неотклонение „домашен арест“, който да се изпълнява на адрес в с. Герман, допуснал е предаването на лицето, като е отложил фактическото му предаване до приключване на разследванията срещу Димитров в Р България.

По отношение на ЕЗА от Словения, издадена за привеждане в изпълнение на 10 месечната присъда, не е взета мярка за неотклонение. Софийски градски съд е приел да се приведе в изпълнение наказанието от 10 месеца лишаване от свобода и не е предал Ярослав Димитров на словенските власти. След получаване на съдебните актове от словенските съдебни власти, Софийска градска прокуратура незабавно ги е представила пред СГС и е поискала приспособяване на присъдата към българското законодателство.

Над Дилма Русеф тегне все по-голяма заплаха от импийчмънт

http://www.mediapool.bg/nad-dilma-rusef-tegne-vse-po-golyama-zaplaha-ot-impiychmant-news238655.html

Ако най-сериозната икономическа криза от десетилетие, чудовищният корупционен скандал, в който е замесена управляващата партия, и едноцифровите рейтинги не са й били достатъчни, президентката на Бразилия Дилма Русеф сега се сблъсква и с искания да бъде свалена от власт.   Едуардо Куня, влиятелният председател на долната камара в Конгреса и заклет враг на Русеф, беше обвинен от генералния прокурор, неин човек, във взимане на милиони долари подкупи в рамките на разрастващия се корупционен скандал около държавната петролна компания Петробрас.   Той е също така човекът, който може да поиска процедура на импийчмънт в Камарата на депутатите, за което настояват две трети от бразилците, според социологическите анкети "Дилма върви по опънато въже без предпазна мрежа под него", заяви Елиане Кантаниеде, една от най-известните политически коментатори на Бразилия, пред вестник "Естадо де Сао Пауло" и телевизия "Глобо". "Никой не знае какво ще предприеме Куня, а това е нож с две остриета за Дилма."   Позициите на Куня, отявлен противник на важните икономически и политически реформи, които Русеф трябва да прокара в Конгреса, бяха отслабени, след като федерални прокурори го обвиниха миналата седмица в корупция. Това "може да е добре за Дилма, тъй като той губи политическата подкрепа за започване на импийчмънт", каза Кантаниеде.   "Но като човек с отслабени позиции може да се превърне в политически самоубиец, тъй като никой не знае какво ще каже пред прокурорите", добави тя. "Никой не знае какво знае той." Преди няколко месеца повечето анализатори казваха, че заплахата от импийчмънт за Русеф е само далечна възможност.   Срещу нея не са повдигнати обвинения по аферата Петробрас, заради която десетки федерални депутати, сенатори и високопоставени политически фигури са подследствени заедно с шефовете на някои от най-големите строителни фирми, някои от които вече са в затвора. Прокурорите твърдят, че измамната схема включва подкупи на стойност близо 2 милиарда долара, плащани през последните десетина години от компании в замяна на строителни договори на силно надути цени.   Но при сегашната икономическа рецесия заедно с растящата инфлация и безработица Русеф има най-лошия рейтинг в сравнение с който и да е президент, откакто в Бразилия се върна демокрацията през 1985 г. Освен това Сметната палата разследва дали тя незаконно е използвала пари от държавни банки за попълване на дупки в бюджета през 2014 ., а висшият избирателен съд проверява дали част от подкупите по аферата Петробрас са били използвани за финансиране на кампанията й за преизбиране на президентския пост миналата година.   Ако бъде установена нередност по някой от двата казуса, това веднага ще даде правни козове в ръцете на опонентите й да започнат процедура по импийчмънт срещу нея в Конгреса. "В момента бих казал, че шансовете за импийчмънт са 50 на 50", заяви Маркос Тройо, преподавател по международни отношения в Колумбийския университет, който ръководи изследователския център на БРИКС в Рио и е бивш бразилски дипломат. Дали ще има импийчмънт ще зависи единствено от това какво ще стане с Куня, посочи Тройо.   Куня разполага с две седмици да представи опроверженията си пред Върховния съд на Бразилия, който единствен може да реши дали той може да бъде изправен на съд по обвиненията, отправени му от генералния прокурор Родриго Ханот. Дори при това положение той може да остане на поста си, докато бъде потвърдена или отхвърлена вината му, което може да отнеме години.   Ако той остане председател на Камарата на депутатите, а го часа съдебен процес, ще бъде толкова отслабен политически, че едва ли ще може да събере подкрепа за гласуване на импийчмънт, казват анализатори, което означава, че Русеф би предпочела възможно най-дълго положението му да остане неясно. Но ако той подаде оставка под натиск от Бразилското демократично движение (БДД) ще е по-лошо за Русеф. Това е така, защото заместникът й Мишел Темер е лидер на БДД, влиятелна партия, послужила като спойка на управляващата коалиция начело с Партията на трудещите се след 2003 г. Сега обаче много от членовете й настояват партията да напусне коалицията. БДД съзира реална възможност да спечели президентството през 2018 г., а в случай на импийчмънт, Темер ще поеме поста на Русеф.   Политическите коментатори усилено спекулират, че Темер ламти за президентството, въпреки че публично го отрича. А решението му от миналата седмица да се откаже от функциите на посредник между Русеф и Конгреса само засили тези спекулации.   "Ако Куня бъде отстранен, начело на парламента ще дойде друг председател, който може да е дори още по-опозиционно настроен срещу Дилма и при такава ситуация ще станем свидетели на пренареждане на силите", каза Тройо. "Тогава ще са налице председател, който е готов и в състояние да предизвика процедура по импийчмънт, и вицепрезидент, който е решил, че желае да управлява страната в следващите три години."   В изгода на Русеф е обстоятелството, че много мощни кръгове от обществото започват да осъзнават, че свалянето й от власт ще направи вече влошената икономическа среда направо отровна, при това двойно повече, като се има предвид отражението от финансовите трусове в Китай и падащите цени на петрола и на други стоки, важни за бразилската икономика.   Два от най-големите бразилски вестника - "Фоля де С. Пауло" и "Глобо" публикуваха редакционни коментари срещу импийчмънт на Русеф, освен ако не бъде уличена в някакво престъпление, изтъквайки икономическите, политическите и социалните поражения, които свалянето й от власт би донесло.   Импийчмънт, базиран на "банални причини, ще създаде вътрешна нестабилност и ще очерни имиджа на страната в очите на международната общност, а именно, че Бразилия, поне на теория, е преодоляла фазата на банановата република", пише "Фоля де С. Пауло".   Един от най-влиятелните бизнесмени в Бразилия, Роберто Сетубал, шеф на най-голямата частна банка Итау Унибанко, даде интервю за "Фоля" преди няколко дни, в което каза, че отстраняване на Русеф от поста й "ще е ужасно за страната".   "От това, което съм видял досега, няма причини за импийчмънт", добави той. "Точно обратното, това, което виждаме, е, че Дилма позволява пълно разнищване на темата за корупцията в Петробрас", заяви Сетубал. "Не много отдавна беше невъзможно дори да си представим подобно независимо разследване в Бразилия. За това Дилма заслужава похвала."   По БТА

След аварията в неделя правителственият самолет се прибра без проблеми в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/31/2600868_sled_avariiata_v_nedelia_pravitelstveniiat_samolet_se/?ref=rss


Правителственият самолет "Фалкон", който в неделя кръжа над летище Варна с премиера Борисов на борда и кацна аварийно заради неприбрал се колесник, вече е на летище София, съобщи Министерството на транспорта.   Сега предстои инженерите на Авиоотряд 28 да предприемат действия по отстраняването на повредата. От министерството не уточняват дали при излитането днес е имало технически трудности, като според "Нова тв" излитането е било без проблеми.   "Ако експертите не успеят да отстранят проблема,...

Дървосекач издъхна, премазан от бор край Рудозем

http://www.mediapool.bg/darvosekach-izdahna-premazan-ot-bor-krai-rudozem-news238654.html

Възрастен мъж почина, затиснат при сеч на дърво в района на Рудозем, съобщиха от полицията в Смолян в понеделник. Злополуката е станала при дърводобив в гора край миньорския град. При сеч на дърва за огрев, 76-годишният Иван Желев е бил повален от бора, който сякъл. Попадналият под стоварилото се дърво пенсионер получил тежки контузии - счупен череп и множество вътрешни кръвоизливи. Той е починал в болница в Пловдив.

В момента! Протест във Варна! Хората искат по-ниски данъци и нормална инфраструктура

http://petel.bg/V-momenta--Protest-vav-Varna--Horata-iskat-po-niski-danatsi-i-normalna-infrastruktura-__125096

фото Румен Сарандев Около 40 човека се събраха на бул. "Христо Смирненски" пред Военноморска болница във Варна на протест срещу...

Стокообменът между България и Русия спаднал с 40%

http://www.cross.bg/kaliningrad-palata-bulgariya-1478988.html

/КРОСС/ С 40% е спаднал стокообменът между България и Русия за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2014 г., съобщи Желю Добрев от Българо-руската търговско промишлена палата. Това се дължи на въведените мерки за ограничение в търговията с Руската федерация от страна на Европейския съюз като санкции заради политиката в Украйна. Руският внос в страната ни е намалял с 28%, каза Добрев. Ударът върху нашия износ засяга най-голямото перо - медикаментите.Спадът в този сектор е 50%. Засегнати са и други производства - вино, мебели, трикотажни изделия, консерви, фризери, хладилници. Ръст в износа за Русия т. г. има само при цимента и торовете.Въпреки санкциите Българо-руската търговско промишлена палата продължава да поддържа и да създава контакти между регионалните организации на двете страни. В различни дни от днес до края на септември в курорта Албена се провеждат бизнес срещи, на които присъстват гости от търговски палати от пет руски района - Калининград, Екатеринбург, Ростов на Дон, Тюменска и Орловска област. Очакват се около 70 предприемачи в сферата на производството и услугите, съобщи Добрев.Днес бе представен Калининград. Началникът на отдел "Външно-търговски връзки" в местната палата Наталия Камаева информира, че връзките между този район и България са били много добри през годините, но след въвеждането на санкциите на ЕС, туризмът е затруднен, тъй като няма директни полети

Марин льо Пен: Върнете националните граници в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/31/2600856_marin_lyo_pen_vurnete_nacionalnite_granici_v_es/?ref=rss


Лидерът на крайнодясната партия "Национален фронт" във Франция Марин льо Пен призова за възстановяване на националните граници в рамките на ЕС. В интервю за телевизия iTÉLÉ тя каза, че е "ужасена" от бежанската криза, която изживява в момента съюзът. 

"Ужасена съм от безсилието на нашите управляващи, изключително съм обезпокоена от информацията, с която разполагаме, че близо милион и половина души от Африка искат да дойдат в ЕС. След Шенген и премахването на вътрешните граници не...

Кмет на село ще спасява училището: Търси 100 девойки за местните ергени

http://pik.bg/кмет-на-село-ще-спасява-училището-търси-100-девойки-за-местните-ергени-news391240.html

Кмет на село ще спасява училището: Търси 100 девойки за местните ергени

Кметът на петричкото село Ключ, Христо Марков, е измислил начин за спасяването на местното училище, пише Struma.com. Той търси под дърво и камък моми от цялата благоевградска област за стотината ергени с цел задомяване.

Иновацията му е плод на задълбочаваща се тенденция към застаряването на местното население, което с годините все повече набира скорост. И, за да бъде спасено местното школо, управникът му, умолява неомъжените девойки да дойдат в селото му и да си харесат някои от селските ергени.

Той е пресметнал, че при успешно реализиран брак, ще има достатъчно деца, с които да се захранва училището. Сега учениците от с. Ключ учат в съседното училище в село Скрът. Марков признава още, че в детската градина на родното му село сега посещават едва 23-24 деца.

 

Внесоха обвинение срещу мъж, наръгал жена 18 пъти в село Виево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4952984


Окръжна прокуратура-Смолян внесе в Окръжен съд-Смолян обвинителен акт срещу Мариян Юруков за опит за убийство и убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост.
Мариян Юруков е предаден на съд по обвинение, че на 7 февруари 2015 г. около 15.30 ч. в с.Виево на улицата в близост до дома й, умишлено е умъртвил Соня Наумова, на 45 г., от с.
Окръжна прокуратура-Смолян внесе в Окръжен съд-Смолян обвинителен акт срещу Мариян Юруков за опит за убийство и убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Мариян Юруков е предаден на съд по обвинение, че на 7 февруари 2015 г. около 15.30 ч. в с.Виево на улицата в близост до дома й, умишлено е умъртвил Соня Наумова, на 45 г., от с.

„Лив Щайн” на първа среща с публиката на "Аполония"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4952932

Пиесата “Лив Щайн” се срещна за пръв път с публика на Празниците на изкуствата “Аполония”. Сблъсъкът между гениалната пианистка Лив Щайн и младата надежда Лоре развълнува зрителите в Созопол в съботната вечер. Драматичната история е написана по действителен случай от германката с грузински корени Нино Харатишвили.
Пиесата “Лив Щайн” се срещна за пръв път с публика на Празниците на изкуствата “Аполония”. Сблъсъкът между гениалната пианистка Лив Щайн и младата надежда Лоре развълнува зрителите в Созопол в съботната вечер. Драматичната история е написана по действителен случай от германката с грузински корени Нино Харатишвили.

Проект н Община Перник за социални услуги помага на изоставени деца и деца с увреждания

http://www.zapernik.com/politika/proekt-n-obshtina-pernik-za-socialni-uslugi-pomaga-na-izostaveni_39771/

В Община Перник се проведе пресконференция във връзка с осъществяването на проект „Комплекс за социални услуги – Посока- семейство“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Целта на събитието бе да се информират заинтересованите страни и широката общественост за целите на проекта , основни дейности, целеви групи, както и очакваните...

Продължава

Русенски митничари откриха нелегални цигари в детски дрехи

http://pik.bg/русенски-митничари-откриха-нелегални-цигари-в-детски-дрехи-news391241.html

Русенски митничари откриха нелегални цигари в детски дрехи

Русенски митничари откриха 490 кутии с нелегални цигари на ГКПП "Дунав мост". По-голяма част от тютюневите изделия били скрити в кутии с детски дрехи, опаковани като подаръци. Това съобщиха от митницата в града. 

Собственици на стоката са двама сирийски граждани с документи за статут на временно пребиваващи в Румъния. Те се явили вчера на трасе "Изход" на ГКПП "Дунав мост" с автомобил "Пежо" с българска регистрация. 

След анализ на риска колата им била насочена за щателна митническа проверка. Първите 70 кутии цигари били открити в куфар. Отделно от тях, в красиво опаковани и вързани с панделки пакети с детски трикотажни комплекти, проверяващите открили още 420 кутии с тютюневи изделия. 

Единият сириец признал, че цигарите са негови и обяснил, че ги закупил от безмитен магазин в Турция. Колата с българска регистрация била на техен приятел, който им я заел.

Уличеният в контрабанда мъж е задържан за 72 часа в ареста.

Арбитражният съд потвърди малките наказания на щангистите ни

http://www.bnews.bg/article-140908

След проведеното разследване, включващо и прокуратурата, бе доказано, че забраненият стимулант е попаднал несъзнателно в кръвта им.

Обучават свещеници във Варна как да проповядват срещу наркотиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=300045

Тренинг-кампания за превенция на зависимости под наслов „Православните семейни ценности срещу наркотиците" ще се проведе през септември във Варна. Събитието ще се реализира на два етапа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил".

Масовата сеч на стари гори е най-сериозната заплаха за три вида птици в България

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/08/31/2600840_masovata_sech_na_stari_gori_e_nai-serioznata_zaplaha/?ref=rss


Масовото унищожение на вековните гори през последните години в България е най-сериозната заплаха за оцеляването на три вида птици, които са със статус "застрашен" в Червената книга на страната. Това са глухарят, белогърбият кълвач и трипръстият кълвач.

Тяхното опазване ще бъде от полза и за много други видове птици, бозайници и други организми. Затова и те са определени като индикатори за високо биоразнообразие, или umbrella species, напомнят значението им природозащитниците.

Пребитият в Пловдив шеф на заложна къща е Ангел Марински

http://pik.bg/пребитият-в-пловдив-шеф-на-заложна-къща-е-ангел-марински-news391238.html

Пребитият в Пловдив шеф на заложна къща е Ангел Марински

25-годишният Ангел Марински е зверски пребитият в Пловдив шеф на заложна къща, пише Блиц. Младият мъж е настанен в болница, с фрактури по главата, нанесени от твърд предмет, вероятно бухалка.

Няма опасност за живота му, в стабилно състояние е, съобщиха от здравното заведение. Марински е настанен в отделението по неврохирургия.Основната версия, по която ченгетата работят е неуредени финансови взаимоотношения.

Марински е бил брутално пребит в центъра на Пловдив. Той е бил причакан на паркинг в близост до дома си и е бил смлян.

По случая е образувано досъдебно производство, води се разследване. Все още няма задържани, няма яснота и дали има подозрения кои са били двамата среднощни агресори.

Спахийски: Имаме добри пилоти, но на практика сме останали без авиация

http://www.cross.bg/aviatziya-piloti-borisov-1478986.html

София /КРОСС/ Големият проблем е, че българските пилоти са оставени на произвола на съдбата. Ние имаме добри пилоти, но сме останали без авиация. Големият срам за българската политическа класа е, че не успяват да проумеят какво е национален интерес. Пред България има три варианта, за да се превъоръжи по отношение на бойна авиация. Това са САЩ, Русия и Европа. Очевидно Русия е задраскана, защото стоим в противостоящ блок. Това коментира пред БНР политическият анализатор от в-к "Труд" Емил Спахийски по повод полската оферта за ремонт на българските МиГ-ове:Това, което ни се предлага с политически натиск, е да закупим от САЩ, от военният им резерв самолети, произведени през 70-те или 80-те години. Премиерът Бойко Борисов не е доволен от чисто нов "Фалкон", който е луксозно производство, а предлагаме на армията нещо, което е произведено, преди Борисов да е постъпил в полицейската академия.Според него Българската армия е оставена без средства за обучение и подготовка и това, което се случва в момента, е, че Американската армия ни е осиновила.

Али Картър спечели първа титла, откакто пребори рака

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/31/2600854_ali_kartur_specheli_purva_titla_otkakto_prebori_raka/?ref=rss


Congratulations to Ali Carter who won the Paul Hunter Classic - His first win since given the all-clear from cancer!! pic.twitter.com/y67CMsyyCH

— Football Super Tips (@FootySuperTips) August 31, 2015

Двукратният световен вицешампион по снукър Али Картър спечели първата си титла, откакто успешно се пребори с рак на белия дроб.

36-годишният англичанин спечели турнира "Пол Хънтър" след драматична победа над сънародника си Шон Мърфи с 4:3 фрейма.

Картър...

Тръгват проверки на стоки за ученици

http://pik.bg/тръгват-проверки-на-стоки-за-ученици-news391235.html

Тръгват проверки на стоки за ученици

Комисията за защита на потребителите започва проверки в цялата страна на стоки за ученици. Поводът е началото на новата учебна година, съобщава Нова телевизия.

Инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията за съществените характеристики и обозначаването на цените на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници, ученически лични карти, аксесоари и други, обяви председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Комисията ще проверява тази есен и дали се спазва забраната за продажбата на цигари на лица под 18 години и в районите на учебните заведения.

Сирийци крият контрабандни цигари в детски дрехи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4952970


Двама сирийци се опитали да пренесат 490 кутии контрабандни цигари в Румъния, опаковани като детски дрехи. Това съобщиха от Агенция "Митници". Повечето нелегални папироси без български акцизен бандерол били опаковани като подаръци за малчугани.
Чужденците, които по документи имали статут на временно пребиваващи в Румъния,
Двама сирийци се опитали да пренесат 490 кутии контрабандни цигари в Румъния, опаковани като детски дрехи. Това съобщиха от Агенция "Митници". Повечето нелегални папироси без български акцизен бандерол били опаковани като подаръци за малчугани. Чужденците, които по документи имали статут на временно пребиваващи в Румъния,

Евтиният петрол удари силно печалбата на "Роснефт"

http://www.mediapool.bg/evtiniyat-petrol-udari-silno-pechalbata-na-rosneft-news238653.html

Руският петролен гигант "Роснефт" обяви драстичен спад на печалбата си заради ниските цени на петрола, предаде ББС в понеделник. Нетната печалба на компанията за второто тримесечие на 2015 г. е била 134 млрд. рубли или 2 млрд. долара, което е с 22 на сто по-малко спрямо година по-рано. Приходите са били 1.3 трилиона рубли. Въпреки спада обаче, финансовите резултати на "Роснефт" са по-добри от очакваните от експертите. Основният принос за това обаче се дължи на слабата рубла При цени от 100 долара за барел през второто тримесечие на миналата година, в същия период на тази тарифите се движеха между 55 и 65 долара. Слабата рубла спасява частично положението, тъй като "Роснефт" продава петрола си в долари Макар цената на петрола рязко да падна, руската компания запазва нивата си на добив от около 5.2 млн. барела на ден.

Словения осъдила на 10 месеца затвор „любимият” на премиера автокрадец Яро

http://www.cross.bg/dimitrov-repyblika-svoboda-1478985.html

София /КРОСС/ На 28 август 2015 г. по електронна поща в Софийска градска прокуратура е постъпила присъда на Районен съд - Брежице, потвърдена от Висшия съд в гр. Любляна и от Върховния съд на Република Словения, с която на Ярослав Димитров, за трафик на крадени автомобили, е наложено „лишаване от свобода" за срок от 10 месеца и глоба в размер на 3 493 евро. Същият ден прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение за приспособяване на тази присъда към изискванията на българското законодателство. Съдът ще следва да определи на кои текстове от Наказателния кодекс на Република България съответстват извършените престъпления и какво наказание осъденият следва да изтърпи, при какъв режим и в какъв тип затворническо заведение следва осъденият да изтърпи остатъка от наложеното му наказание „лишаване от свобода", каква част от наказанието е изтърпяна на територията на друга държава и какъв остатък да изтърпи, както и каква част от предварителното задържане и мярката за неотклонение „домашен арест" следва да бъдат приспаднати при изпълнение на наказанието.На 16 март 2015 г. Ярослав Димитров е бил задържан в Република България, тъй като е обявен за международно издирване по две европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната заповед е издадена от съд в гр

Печалбата и приходите на ПДНГ намаляват на полугодишна консолидирана основа

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pechalbata-i-prihodite-na-pdng-namaliavat-na-polugodishna-konsolidirana-osnova-201470/

Финансовият резултат на добивната и проучвателна компания се свива с 37% заради по-ниските приходи от продажби вследствие на изменящите се цени на петрола

Руски депутат предлага да се блокира Фейсбук, натрапвал "европейски ценности"

http://www.mediapool.bg/ruski-deputat-predlaga-da-se-blokira-feisbuk-natrapval-evropeiski-tsennosti-news238652.html

Депутати от Държавната дума се обявяват за строг контрол върху информацията във Фейсбук. Според тях чрез социалната мрежа се натрапват европейски ценности на руските потребители, пише "Независимая газета". По-конкретно, разпространявали се стикери с изобразени еднополови двойки и други хомосексуални символи, пояснява вестникът, цитиран от Би Би Си.   Леонид Левин от партията "Справедлива Русия", председател на медийната комисия в Държавната дума, обеща да проучи дали в социалната мрежа се пропагандират нетрадиционни сексуални отношения и ако чуждестранната компания не спазва руското законодателство, да вземе съответните мерки.   Депутати комунисти и либерални демократи подкрепят пред изданието позицията на Левин. Според Роман Худяков от Либерално-демократическата партия, сайтове, които пропагандират подобни неща, трябва направо да се блокират, отбелязва всекидневникът.   През 2013 г. федерацията прие закон, налагащ глоби за разпространение на "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни.   "Младата гвардия на Единна Русия" - младежкото крило на партията на властта, прави експертиза на социалната мрежа, за да установи съдържа ли тя пропаганда на хомосексуализма. Резултатите още не са известни, но ако информацията се потвърди, на ръководството на Фейсбук може да бъде наложена административна глоба в размер най-малко 1 милион рубли (15 300 долара) или да бъде замразена за три месеца дейността на мрежата в Русия, добавя "Независимая газета".   Опасен дрейв на руската политическа система към тоталитаризма   Руската държава нахлува все по-дълбоко в територията на свободите на своите граждани. Ставаме свидетели и неволни участници на опасния дрейф на руската политическа система към тоталитаризма, пише "Новая газета".   Голяма част от хората в Русия подкрепят и политическите действия на режима, и нарастващия му репресивен характер, отбелязва изданието.   Директорът на "Левада" Лев Гудков заявява пред "Новая газета", че "безпрецедентната" и "много умела" пропагандна кампания на Кремъл е успешна главно защото звучи в унисон с масовите представи на хората в Русия, с "потиснатите им желания" и "недостъпните модели на поведение".   "Левада" вече писа, че в руското общество нарастват авторитарните очаквания, че се засилва една консервативна, реакционна тенденция, напомня Гудков.   Според него тенденциите с такъв характер обхващат и политиката в Русия "горе-долу от 2002-2003 г. - от административната реформа, от гоненията срещу независими бизнес групировки, от това, че на Федералната служба за сигурност бяха подчинени финансовите структури и потоци, структурите за държавно управление".   "На власт дойдоха чекисти, бивши сътрудници на КГБ, с техния манталитет, с тяхното разбиране за реалността, с техните фобии и представи за интересите на държавата", пояснява Гудков.

Неприятно! Хванатите с допинг бг щангисти с потвърдени наказания

http://frognews.bg/news_96987/Nepriiatno!-Hvanatite-s-doping-bg-shtangisti-s-potvardeni-nakazaniia/

Спортният арбитражен съд със седалище в Лозана потвърди наказанията на хванатите с допинг български щангисти, наложени от Международната федерация по вдигане на тежести през юни. Новината дойде от Българската федерация по вдигане на тежести.

ПОТРЕС! 13-годишни момичета къртят парапета за инвалиди пред Общината, вандали чупят всичко ново и красиво, откраднаха скъпи части от поливната система на новия площад. Въвежда се видеонаблюдение да лови разрушителите

http://www.zapernik.com/pernik/potres-13-godishni-momicheta-kurtyat-parapeta-za-invalidi-pred-obshtinata-vandali_39770/

Община Перник ще въведе видеонаблюдение за да се справи с кражбите и вандалските прояви

„Община Перник е изправена пред огромен проблем, свързан с кражбите и вандалщината, които се извършват върху общински обекти. Ежедневно се сблъскваме с различни ситуации и ни е много трудно да опазваме това, което правим. Чупят се пейки, площадки и всякакви неща, които са направени с много труд и средства с цел да облагородим обществените пространства“.

Това заяви кметът на...

Продължава

Българка композира музика за едни от най-касовите филми в Холивуд

http://www.cross.bg/zheni-filmi-myzika-1478987.html

/КРОСС/Пенка Кунева се завърна в България, за да популяризира втория си албум - „Жената-астронавт".  Като филмов композитор тя пиша музика, оркестрирам за големи композитори и филми. Това ми доставя голямо удоволствие, споделя тя пред Дарик.  Защо „Жената-астронавт"? Защото много ми беше интересно като проучих статистиката, че в космоса са летели 11% жени. Значи от всички космонавти, които са около 500, 64 са били жени. Стана ми много интересно, как е възможно в тази професия да има повече жени, а композиторките на филмова музика са толкова малко. Защото в цялата история на Холивуд има по-малко от 10 жени, които са писали музика за студийни филми. И за мен това просто беше една много интересна статистика. Плюс това аз много обичам научната фантастика, космоса, астрологията. Исках да направя нещо, което досега не съм правила. Защото аз имам всякакви такива приключенски филми и музики, а нямам нищо, което да е точно за космоса. И реших, че това е една интересна идея, разказва тя.  Българката е една от деветте жени-композитори на филмова музика в Холивуд. Нейна е музиката към видеоигрите „Принцът на Персия", „Трансформърс", „Ангели и демони", „Карибски пирати"

Експерти предупреждават за нарастваща терористична заплаха в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=300050

След поредицата нападения в Турция от страна на ислямисти и започването на всеобхватна акция срещу тероризма от страна на Анкара експерти смятат, че сигурността на страната е под заплаха. По техни данни екстремистки групировки успяват да привлекат все повече турци към себе си.

Тарторът на разбитата печатница в Пловдив опериран от рак на ларинкса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4952918

Операция от карцином на ларинкса е претърпял арестуваният миналата седмица в Пловдив Иван Богоев, татртор на разбитата печатница за фалшиви документи. Той е и с един бъбрек, се разбра днес в съда при разглеждане на мярката му за неотклонение.   Адвокатът на Богоев - Мирослав Каварджиков, представи куп медицински документи,
Операция от карцином на ларинкса е претърпял арестуваният миналата седмица в Пловдив Иван Богоев, татртор на разбитата печатница за фалшиви документи. Той е и с един бъбрек, се разбра днес в съда при разглеждане на мярката му за неотклонение. Адвокатът на Богоев - Мирослав Каварджиков, представи куп медицински документи,

Ромите в Гърмен не искат временни жилища от общината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/31/2600851_romite_v_gurmen_ne_iskat_vremenni_jilishta_ot/?ref=rss


Нито един от жителите на квартал "Кремиковци" в Гърмен не е попълнил декларация за социално и имотно състояние, както и за желанието си да бъде настанен във временно жилище. Попълването на такива декларации бе едно от решенията на Общинския съвет от края на юли, за да може да продължи  принудителното премахване на незаконните къщи. Крайният срок е днес, съобщава БНР.

След предупредителното писмо на Европейския съд по правата на човека в Страсбург държавата задължи местната власт да...

Училищен директор е кандидат за кмет на Русе от РБ

http://pik.bg/училищен-директор-е-кандидат-за-кмет-на-русе-от-рб-news391227.html

Училищен директор е кандидат за кмет на Русе от РБ

Директорът на най-голямото средно училище „Васил Левски“ в Русе Галин Ганчев влиза в кандидаткметската надпревара, предаде кореспондентът на БГНЕС в града . Ганчев е издигнат от Реформаторския блок за кметското кресло в Русе, съобщи депутатът от РБ Румен Христов.

Самият Галин Ганчев обясни, че номинацията му е била избрана с консенсус от партиите, които участват в коалицията. Директорът на СОУ „Васил Левски“ е зам.-председател на русенската структура на "Движение България на гражданите" и е член на Националния съвет на партията.

Той има зад гърба си три мандата като общински съветник от различни политически сили. За водач на листата с кандидати за общински съветници на РБ е избрана д-р Теодора Константинова от ДСБ, която е ангажирана в местния парламент и през настоящия мандат. Надеждите на Румен Христов са реформаторите да успеят да вземат над 10 процента с листата си за съветници. Той определи като успех и евентуално участие в балотаж на кандидата на РБ за кмет. 

Оградата по границата не се рушала

http://www.cross.bg/granitzata-ohranata-ogradata-1478984.html

Стара Загора /КРОСС/ Оградата на границата не се руши, успокои началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.Защитното съоръжение в най-критичния участък по границата с Турция вече е изградено, а наскоро премиерът Бойко Борисов се оплака, че се руши. Впоследствие стана ясно, че ситуацията не е толкова трагична. В момента се строи ограда по почти цялата граница с Турция."Защитните съоръжения на границата не се рушат, изградени са качествено", обяви вицеадмирал Румен Николов, който е на посещение в Стара Загора.Той каза, че опровергава публикации в пресата, които посочват нарушения в металните съоръжения и несигурност.Общо 16 военнослужещи помагат на МВР с охраната на границата, но не изпълняват охранителни функции. Информацията до момента бе, че 25 военни са се включили в охраната на границата с Македония, съобщава "Медиапул".

6% по-малко преки чужди инвестиции през 2014 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_553010.html

Преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор са намалели с 5.9% през 2014 г. спрямо 2013-та и възлизат на 21.953 млрд. евро, по предварителни данни на Националния статистически институт. Най-голяма е стойността на преките чуждестранни инвестиции в промишлеността 8.945 млрд. евро. В услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) те са 4.576 млрд. евро. Общо двете дейности формират 61.6% от чуждите инвестиции през годината, а относителният им дял намалява общо с 2.9 пункта спрямо предходната година. В сектор „Строителство” преките чуждестранни инвестиции достигат 994 млн. евро - със 7% повече от 2013 г. По предварителни данни през 2014 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 21.493 млрд. лв. и нарастват с 18.8% спрямо 2013 г. Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор - 6.287 млрд. лв., и в сектора на услугите - 4.815 млрд. лева. През 2014 г. тези сектори заедно формират 51.7% от общия обем разходи за ДМА. В сектор „Строителство” инвестициите за ДМА са 1.928 млрд. лв. и са с 48.3% повече в сравнение с 2013 година. През 2014 г. е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нараства със 7.1 пункта в сравнение с предходната година и достига 46.1%. Същевременно намаляват вложените средства за машини, производствено оборудване и апаратура - с 6.2 пункта, за закупуване на земя - с 1.8 пункта, и за транспортни средства - с 0.4 пункта, които формират съответно 27.0, 5.7 и 11.1% от общия обем инвестиции в ДМА.

До момента 23 партии са подали заявления за участие в изборите

http://politics.actualno.com/Do-momenta-23-partii-sa-podali-zajavlenija-za-uchastie-v-izborite-news_492873.html

За участие в местните избори до момента 23 партии са подали заявления. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде Фокус. По думите му, от тях до момента са регистрирани 8. „Регистрацията се прави след проверка дали списъкът с избиратели, които подкрепят регистрацията, има минимум 2500 верни записа. След като се върне тази проверка от ГД „ГРАО”, вече са изпълнени всички изисквания и има основание партията да бъде регистрирана с ре

3D принтер, който работи с 10 материала едновременно

http://sciencelogy.actualno.com/3D-printer-kojto-raboti-s-10-materiala-ednovremenno-news_492878.html

3D принтирането е страхотно, в случай че всичко, от което се нуждаете, е да изпринтирате един материал с едно-единствено предназначение. И ако нямате проблем с това да минете през няколко неуспешни опита, преди да постигнете желания резултат. Но този вид технология все още е твърде далече от нивото, което всъщност би могла да достигне – сравнително евтино производство на разнообразни полезни предмети, което да не се нуждае от ръчна намеса. В последните години редица компании полагат неимо

Кънев: Не може да има единна партия в края на месеца

http://politics.actualno.com/Kynev-Ne-moje-da-ima-edinna-partija-v-kraja-na-meseca-news_492883.html

В края на месеца единна партия не може да има, но би било хубаво да направим стъпка. Това заяви пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев на влизане в централата на СДС, където се проведе Председателски съвет на блока, в който той не взе участие, предаде БГНЕС. Кънев оправда липсата си на съвета с това, че имал важна работа и не предполагал, че срещата между петте партии ще приключи по това време. „Както се казва, обаче добрите новини идват бързо и отивам гор

Меркел очаква Гърция да изпълни поетите ангажименти

http://balkani.actualno.com/Merkel-ochakva-Gyrcija-da-izpylni-poetite-angajimenti-news_492879.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че очаква Атина да се придържа стриктно към реформите, които трябва да осъществи в замяна на договорената трета спасителна програма в размер до 86 млрд. евро. Ще имаме нови избори в Гърция и аз работя върху предположението, че новите управляващи в Атина ще изпълнят поетите ангажименти, каза Меркел по време на пресконференция в Берлин, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР. Това сякаш е сигнал, че Меркел не изглежда обезпокоена относно възможн

Напрежението в Украйна ескалира – бой пред и в парламента

http://www.mediapool.bg/naprezhenieto-v-ukraina-eskalira-boi-pred-i-v-parlamenta-news238651.html

Парламентът на Украйна прие на първо четене проекта на конституционна реформа, която дава автономия на източните територии на страната на фона на бой и взривове пред и в сградата на Върховната рада в Киев. Десетки са ранени. Протестиращите взривиха и граната пред парламента, като в района се издига черен дим. Конституционните промени бяха подкрепени от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Анализатори виждат в нея опит да се легализира контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток, но проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол. Според текста този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години. Заседанието бе бурно и съпътствано от протести пред сградата на парламента, които прераснаха в сблъсъци на протестиращите срещу проекта и органите на реда, посочва Франс прес. Пред парламента бе взривена и граната. Около 100 души са пострадали, от които 15 са полицаи. Петима полицаи са в тежко състояние. Сблъсъците пред парламента продължават и демонстрантите замерват полицаите с бомбички, камъни и бутилки и скандират "Импийчмънт". Около сградата се издига черен дим. В демонстрацията участват около 3000 протестиращи. В пленарната зала също се стигна до сблъсъци. Групата на Радикалната партия блокира трибуната в залата на Върховната рада. На трибуната застанаха лидерът на радикалите Олег Ляшко и десетина депутати от неговата партия. Депутатите радикали призоваваха колегите си от парламента "да спрат този антиконституционен бунт" и да се присъединят към тях. В демонстрацията пред сградата се включиха привърженици на Радикалната партия, "Самопомощ", "Свобода" и други политически сили. Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвидено в Минските споразумения, сключени през февруари между украинския президент Петро Порошенко и неговия руски колега Владимир Путин с посредничеството на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

Напрежението в Украйна ескалира – бой и взривове пред и в парламента

http://www.mediapool.bg/naprezhenieto-v-ukraina-eskalira-boi-i-vzrivove-pred-i-v-parlamenta-news238651.html

Парламентът на Украйна прие на първо четене проекта на конституционна реформа, която дава автономия на източните територии на страната на фона на бой и взривове пред и в сградата на Върховната рада в Киев. Десетки са ранени, някои от които тежко. Протестиращите взривиха граната пред парламента, като в района се издига черен дим. Конституционните промени бяха подкрепени от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Анализатори виждат в нея опит да се легализира контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток, но проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол. Според текста този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години. Заседанието бе бурно и съпътствано от протести пред сградата на парламента, които прераснаха в сблъсъци на протестиращите срещу проекта и органите на реда, посочва Франс прес. Пред парламента бе взривена и граната. Около 100 души са пострадали, от които 15 са полицаи. Петима полицаи са в тежко състояние. Сред раните в сблъсъците има и трима журналисти. Сблъсъците пред парламента продължават и демонстрантите замерват полицаите с бомбички, камъни и бутилки и скандират "Импийчмънт". Около сградата се издига черен дим. В демонстрацията участват около 3000 протестиращи. В пленарната зала също се стигна до сблъсъци. Групата на Радикалната партия блокира трибуната в залата на Върховната рада. На трибуната застанаха лидерът на радикалите Олег Ляшко и десетина депутати от неговата партия. Депутатите радикали призоваваха колегите си от парламента "да спрат този антиконституционен бунт" и да се присъединят към тях. В демонстрацията пред сградата се включиха привърженици на Радикалната партия, "Самопомощ", "Свобода" и други политически сили. Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвидено в Минските споразумения, сключени през февруари между украинския президент Петро Порошенко и неговия руски колега Владимир Путин с посредничеството на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

Един загинал, десетки тежко ранени при размирици в Киев

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-desetki-tezhko-raneni-pri-razmiritsi-v-kiev-news238651.html

Един полицай загина, а десетки хора са тежко ранени при размирици пред сградата на Върховната Рада в Киев в понеделник, които напомниха кръвопролитията на Мейдана отпреди близо две години. През това време украинските депутати приеха на първо четене проекта на конституционна реформа, която дава автономия на източните територии на страната, но не удовлетворява докрай желанията на проруските сепаратисти. Протестиращите взривиха граната пред парламента, като в района се издигаше дълго време черен дим. В демонстрацията пред сградата се включиха главно привърженици на крайните националистически партии - Радикалната партия, "Самопомощ", "Свобода", които са срещу децентрализацията на страната. Около 3000 души замерваха полицаите с бомбички, камъни и бутилки и скандираха "Импийчмънт". Част от протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на парламента. Около 100 души, повечето от тях полицаи, пострадаха. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че 24-годишен наборен войник е загинал. Той е влязъл в казармата през пролетта на тази година. Според първоначална информация е загинал, след като е бил улучен от шрапнел в сърцето. Някои от ранените са в тежко състояние, съобщи началникът на полицията в Киев Олександър Терешчук. В сблъсъците е пострадал и журналист на френското издание "Финанс". Около 30 души бяха арестувани. Задържан е и мъжът, който хвърли бойна граната. Той е част от доброволчески отряд към "Свобода", който е воювал край Донецк. Конституционните промени бяха подкрепени от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. В пленарната зала също се стигна до сблъсъци. Групата на Радикалната партия блокира трибуната в залата на Върховната рада. На трибуната застанаха лидерът на радикалите Олег Ляшко и десетина депутати от неговата партия. Депутатите радикали призоваваха колегите си от парламента "да спрат този антиконституционен бунт" и да се присъединят към тях. Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Анализатори виждат в нея опит да се легализира контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток, но проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол. Според текста този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години. Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвидено в Минските споразумения, сключени през февруари между украинския президент Петро Порошенко и неговия руски колега Владимир Путин с посредничеството на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

КЗП дебне край училищата за продажба на цигари на деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_552926.html

От началото на учебната година Комисията за защита на потребителите ще започне да проверява дали магазините и лавките край училищата спазват забраната за продажба на цигари на деца под 18 г., обяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов на пресконференция днес. Той увери, че в КЗП имат план как проверките им да бъдат максимално ефективни, но отклони въпросите за методите, които проверяващите ще използват, за да уловят нарушителите. Започват засилени проверки и на ученическите пособия и облекло във връзка приближаването на 15 септември. След случая, при който деца бяха оставени без подслон в чужбина, ще се проверяват с повишено внимание и ученическите екскурзии. От Комисията планират и засилени проверки във връзка с измами от търговци спрямо хора от третата възраст. Ръководството на КЗП отчете и свършеното от началото на летния сезон на 2015 г. Проверките са били общо 2800 - на хотели, ресторанти и туроператори. Наложени са 205 акта за административни нарушения. 1470 от проверките са били по Южното Черноморие, където са били съставени 95 акта. Останалите 1330 проверки са извършени по Северното Черноморие. Там актовете са 110. Основно нарушенията са били свързани с разминаване между изискванията на категорията и реално предлаганите услуги - в местата за настаняване, и с предлагането на алкохолни напитки със съдържание различно от нормите за дадения вид алкохол. 15 заведения по морето са били затворени от Комисията. Лабораторните изследвания на взетите от заведения 30 проби от алкохол са показали, че на едно място алкохолът е бил разреден, на друго на етикета на бутилката е пишело "ром", но съдържанието не е имало нищо общо с този вид алкохол, а на трето алкохолът е бил с по-висок градус от отбелязания върху етикета. Това е дало повод на проверяващите да сигнализират в НАП за евентуално избягване плащането на акцизи. При опита на проверяващите да вземат проби от едно заведение в Слънчев бряг, то хлопнало врати само и само да попречи на Комисията. По-късно, когато служителите й все пак успели да влязат, се установило, че заведението не е лицензирано да предоставя такива услуги и е било затворено. Проверки са били направени и в аквапаркове и увеселителни обекти, общо 112 на брой. 13 от тях са установили нарушения на изискванията за безопасност. 5 съоръжения в аквапаркове са били затворени временно, дейността на други шест е била окончателно преустановена. При проверките си по Черноморието от Комисията са установили тревожно висок брой на местата за настаняване, които са недостъпни за хора с увреждания, казаха още от КЗП при отчета на дейността си за летния сезон на 2015 г.

БСП общинар ще дава Фандъкова на прокурор

http://frognews.bg/news_96986/BSP-obshtinar-shte-dava-Fandakova-na-prokuror/

Общинският съветник от БСП Николай Белалов ще подаде сигнал в прокуратурата срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова за безстопанственост. Поводът е продължаващото с години несъбиране на обезщетенията, които Столична община може да получи при нанесени щети от катастрофи, които са засегнали общинско имущество, информира БГНЕС.

Над 9 400 нарушения по пътищата само за седмица

http://www.cross.bg/narysheniya-skorost-razreshenata-1478983.html

София /КРОСС/ 9 440 нарушения на разрешената скорост за движение на пътя са констатирани от служители на Пътна полиция в страната за времето от 17 до 23 август. През този период се проведе полицейска операция, организирана от европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. На територията на всички държави-членки на организацията бяха извършени засилени проверки за спазване на разрешената скорост за движение.714 от констатираните нарушения са установени от пътните полицаи, осъществяващи контрол с технически средства без монтирани видеозаписващи устройства. Други 8 726 нарушения са засечени от автоматизирани технически средства. 959 нарушения е регистрирала системата за контрол на средната скорост, позиционирана на АМ „Люлин", сочат данните от обобщената статистика на отдел „Пътна полиция" в ГДНП. По време на проверките, освен спазването на разрешената скорост за движение по пътищата, бе извършен контрол на водачите за наличието на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Съставени са 27 акта за установяване на административно нарушение по Кодекса на застраховането, 14 от които са от служители на ОДМВР - София.В хода на акцията са установени четирима обявени за издирване, 54 нелегално пребиваващи емигранти на територията на страната

Потвърдиха наказанията за българските щангисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4952928

Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди наказанията на хванатите с допинг български щангисти, които бяха наложени от Международната федерация по вдигане на тежести през юни. Неприятната новина беше съобщена от Българската федерация по вдигане на тежести.
Както е известно, 11-те тежкоатлети, сред които най-добрите ни състезатели Иван Марков и
Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди наказанията на хванатите с допинг български щангисти, които бяха наложени от Международната федерация по вдигане на тежести през юни. Неприятната новина беше съобщена от Българската федерация по вдигане на тежести. Както е известно, 11-те тежкоатлети, сред които най-добрите ни състезатели Иван Марков и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване