Самолетите на властта заплашени с арест в 5 държави

http://petel.bg/Samoletite-na-vlastta-zaplasheni-s-arest-v-5-darzhavi__127099

Пет държави са обявили, че могат да задържат самолет на Авиоотряд 28 заради задължения. Това заяви министърът на транспорта Ивайло...

Жега до 32 градуса и в четвъртък

http://petel.bg/ZHega-do-32-gradusa-i-v-chetvartak__127100

Снимка: Булфого, архив Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за септември утре. През нощта времето ще е...

2/3 от личните лекари у нас са на възраст над 50 години

http://healthy.actualno.com/23-ot-lichnite-lekari-u-nas-sa-na-vyzrast-nad-50-godini-news_496127.html

67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години. Това показват данните на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От съсловната организация предупредиха, че процентът рязко ще намалява в следващите години, предаде БНР. От сдружението на общопрактикуващите лекари в България очертават доста тревожна тенденция. Според председателя Любомир Киров след 5 години само 11% от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50-годишна възраст и 89% - над тази граница. "

Реформаторите в Перник проговориха: С апаратни хватки, задкулисни договорки и предварително подготвени схеми зад гърба на партньорите в Блока, ДСБ и СДС подготвиха разбиването на РБ в Перник и неучастието му в месните избори

http://www.zapernik.com/politika/reformatorite-v-pernik-progovoriha-s-aparatni-hvatki-zadkulisni-dogovorki-i_39920/

Реформаторският блок в Перник се разпадна. Общинските ръководства на партия „Движение България на гражданите" и БЗНС - Перник осъдиха подлите действия ДСБ и СДС в Перник в декларация до медиите. Те обвиняват доскорошните си партньори в разбиване на Реформаторския блок в града и присвояване на марката „Реформатори".

Ето какво се казва в Декларацията от общинските ръководства на партия „Движение България на гражданите” и БЗНС –...

Продължава

Удължават срока за търсене на нефт и газ в блок „Галата“ край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301496

До началото на септември 2016 г. „Петрокелтик“ ООД, Люксембург, ще търси нефт и газ в блок „Галата“, разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. По искане на титуляря на разрешението срокът на проучвателния договор се удължава с 411 дни, считано от 22 юли 2015 г.

България признава юрисдикцията на Международния трибунал по морско право

http://www.moreto.net/novini.php?n=301507

Правителството одобри проект на Закон за приемане на Декларация по чл. 287, ал.1 на Конвенцията на ООН по морско право. С декларацията България признава юрисдикцията на Трибунала по морско право да разглежда всички спорове, отнасящи се до тълкуването и прилагането на Конвенцията.

Първи договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sjFnDGEEpxc/

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще връчи официално първите договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.
От 8 май 2015 г. и към момента е отворена за кандидатстване операция „Независим живот“ (150 млн. лв), която се осъществява като процедура за подбор на проектни предложения. Общините са конкретни бенефициенти по операцията. Тя е с три срока за подаване на проектни предложения – 10 юни, 10 юли 2015 г. и 6 януари 2016 г. Процедурата е иновативна по своята същност и дава възможност за реализиране на интегрирани междусекторни услуги за хора с увреждания и техните семейства и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност да се самообслужват. Операцията е насочена към улесняване достъпа до здравни услуги и развитието на социални услуги в общността, чрез подкрепа за дейността на съществуващи и създаването на нови центрове за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда с минимална продължителност на услугите 18 месеца. Друга насоченост на мерките по проектите е преодоляването на последиците от социалното изключване и бедността, както и предоставяне на възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.
Първите договори по схема „Независим живот“ ще се сключат с 81 общини и райони на общини, които подадоха проектни предложения до 10.06.2015 г. Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е 39 507 462 лв., от които средства от ЕСФ – 33 581 134 лв. (85%) и национално съфинансиране – 5 926 119 лв. (15%).
В изпълнение на заложените проекти, 7 572 лица с увреждания и лица над 65 години в невъзможност за самообслужване ще получат подобрен достъп до услуги за социално включване, включително и здравни.
Ще бъдат създадени нови или ще се подкрепи дейността на съществуващи Центрове/Звена за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, в които ще бъдат наети 3 892 лица – лични асистенти, социални асистенти, домашни помощници, социални работни; психолози, рехабилитатори, кинезитерапевти, медицински сестри и др.

Приоритетно завършват магистрала "Хемус" и "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301499

Нови 635 км автомагистрали и над 17 хил. км рехабилитирани пътища от I, II и III клас до 2020 г. Това предвижда Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 г.

Заловиха дървопреработвател от Айтос, обявен за национално издирване

http://pik.bg/заловиха-дървопреработвател-от-айтос-обявен-за-национално-издирване-news400738.html

Заловиха дървопреработвател от Айтос, обявен за национално издирване

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Бургас, "Икономическа полиция" Бургас и Национална агенция за приходите заловиха обявен за национално издирване нарушител, управител на склад за преработка и търговия с дървесина в град Айтос. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите.

Това е трета проверка на обекта, които е продължил да работи, въпреки, че е бил запечатан при предишната инспекция. При предишните проверки отговорните лица не са открити.
При организираната днес съвместна акция е задържан управителят на склада, който се оказва, обявен за национално издирване. Незабавно са сезирани органите на МВР в града и нарушителят е арестуван. При пълната инвентаризация на склада е установена документна измама и липса на 100 куб. м. дървесина. Обектът е затворен за срок от шест месеца.

В София пристига американски посланик

http://www.bnews.bg/article-141592

Бъдещият посланик в София е на служба в Москва в периода, когато се разгаря "газовата война" между Русия и Украйна, довела до спиране на доставките и за България.

Справяме се добре с опазване на границата от бежанци

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/spraviame-se-dobre-s-opazvane-na-granicata-ot-bezhanci-6042637

"Ние сме направили всичко необходимо, заедно с МВР и службите, така че да можем да предприемем съответните действия, ако се появи по-голям натиск върху нашата югоизточна граница", коментира Даниел Митов

По коя от темите на европарламента за месец септември искате да научите повече?

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/izberi_da_nauchish_poveche/2015/09/16/2611238_po_koia_ot_temite_na_evroparlamenta_za_mesec_septemvri/?ref=rss

Участвайте в месечната ни анкета "Избери да научиш повече", в която читателите сами избират по коя от темите от дневния ред на Европейския парламент да получат повече информация. Целта ни е да ги включим в избора на съдържанието, свързано с Европейския съюз. 

След като приключи анкетата, отваряме и възможността за читателски въпроси по избраната тема, които ще изпратим до ресорни европейски депутати и експерти.

Този месец може да изберете да получите повече информация за:

Поморие и още осем общини в Бургаско депонират отпадъците си в ново регионално депо

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4aON6S_JLMc/

Финален оглед на новото Регионално депо “Братово – запад” направиха днес кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, както и градоначалниците на Поморие – Иван Алексиев, Карнобат – Георги Димитров, Несебър – Николай Димитров, Айтос – Васил Едрев, Сунгурларе – Георги Кенов. Текат последни довършителни работи по довеждащата инфраструктура, но повечето мощности в комплекса вече функционират, съобщават от Община Бургас. В последната седмица на септември предстои да се организират Дни на отворените врати, в които журналисти и всеки желаещ жител на областта са добре дошли да разгледат депото.

Проектът “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас” е финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”, в изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №DIR-5102118-C001/25.08.2011 г. Общият размер на привлеченото европейско финансиране е 43 млн. лв. Проектът беше подготвен и реализиран от Община Бургас, в партньорство с общините Поморие, Средец, Камено, Несебър, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе.

Внушителното съоръжение ще се ползва от 210 населени места с близо половин милион жители. Там са отворени над 50 нови работни места.

Навременното приключване на проекта спаси жителите на Бургаска област от плащането на глоби  на Европейския съюз заради неизпълнение на съвременните изисквания за щадене на околната среда при депонирането и обработката на отпадъци.

54 бежанци задържани за последните 24 часа на българо-турската граница (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987439

За 24 часа гранична полиция е задържала 54-ма нелегални имигранти. Това съобщи на пресконференция директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Антонио Ангелов.
Темата на брифинга е актуалната обстановка по границите. 
По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи,
За 24 часа гранична полиция е задържала 54-ма нелегални имигранти. Това съобщи на пресконференция директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Антонио Ангелов. Темата на брифинга е актуалната обстановка по границите.  По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи,

Няма да има акция "Багер" в ромския квартал на Гърмен

http://www.cross.bg/gurmen-obshtinata-kushti-1480948.html

/КРОСС/ Няма да се събарят още незаконни постройки в четвъртък /17 септември/ в ромската махала на Гърмен. И от общината, и от областната управа в Благоевград опровергаха появилата се информация за бутането на нови 17 къщи квартал "Кремиковци". "Нямам такава информация. Пък и за нито една друга сграда, като изключим вече блъснатите, не е спазена необходимата процедура. Трябва да намерим собственика на имота и да му дадем да попълни декларация за имотно и социално състояние, както и желанието си да бъде настанен временно в друго жилище. Ние в момента нямаме и достатъчно места за подобно настаняване", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова."Няма как да стане. Не са поставили уведомления на нито една къща, че ще я бутат. А и сме готови да не позволим повече да ни събарят домовете. Къде ще са децата ни през зимата?,казаха и ромите. Те настояват общината да им осигури друго място където да живеят, ако се проължи с бутането на къщите.До момента са съборени 10 къщи, без покрив са 60 души. Трябва да бъдат премахнати още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди още през 2011 г. от ДНСК, информира trud.bg.

Рибарската програма стартира с пари за стратегии на местните група

http://www.mediapool.bg/ribarskata-programa-startira-s-pari-za-strategii-na-mestnite-grupa-news239337.html

Финансирането на проекти по новата Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. ще започне с приемане на заявления за подпомагане изготвянето на стратегиите на местните инициативни рибарски групи. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на първото за страната рибно тържище в Бургас в сряда. Програмата, чийто общ бюджет е 113 млн. евро, обаче тепърва трябва да бъде одобрена от Министерски съвет, а после и от Европейската комисия, което Танева се надява да стане до края на ноември. "Освен познатите дейности, разпределени в шест приоритета, в програмата за първи път се предвиждат и компенсаторни плащания за преминаване на аквакултурното производство под контрол за биологично“, каза още министър Танева. По думите й, това ще улесни малките рибари. Друга новост е и възможността за финансиране на сдружаването на общностите, които да получат пряк достъп до пазара и по-висока цена . Агроминистърът очаква интересът към Програмата за морско дело и рибарствода е огромен.  Старата програма е договорена на 105 %, а разплатените по нея средства са 64 %. Танева посочи още, че новооткритата рибна борса ще затвърди лидерските позиции на Бургас като място за правене на инвестиции. Специализираното стоково тържище за търговия с риба и рибни продукти е субсидирано от старата рибарска европрограма с над 4.8 млн. лв. Борсата е първата и единствена до момента в България, съответстваща на световната практика и отговаряща на актуалните нужди в сектора. Стоковото тържище ще се обслужва от 49 човека, като от тях 40 са жени, допълват от земеделското ведомство..

Я. Гечев за Фрог: 500 млн. може да са загубите по Програмата за селските райони

http://frognews.bg/news_97796/IA-Gechev-za-Frog-500-mln-moje-da-sa-zagubite-po-Programata-za-selskite-raioni/

Прави са хората от експертния състав на Асоциация агроуекологични земеделски производители. Защото неподдържането на тези земи на едно и също място променя схемата на агроекологичните плащания и разширяма твърде много кръга на хората, които могат да ги потребяват И вместо парите да отиват за по-читави неща, които напомпват брутния национален продукт, те отиват на друго място.Това каза за Фрог бившия зам. министър на земеделието Явор Гечев, коментирайки материала за източване на 200 млн лв. по ПРСР.

Трабантът на Соломон Паси влиза в Националния военноисторически музей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987497

Трабантът на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, от днес е експонат в Националния военноисторически музей /НВИМ/, съобщи БНТ.
Картоненото возило бе показано през 1991 г. от Си Ен ЕН как “отвлича” в София генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, после мирно превози десетки световни лидери у нас,
Трабантът на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, от днес е експонат в Националния военноисторически музей /НВИМ/, съобщи БНТ. Картоненото возило бе показано през 1991 г. от Си Ен ЕН как “отвлича” в София генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, после мирно превози десетки световни лидери у нас,

Калфин връчва първите договори по схема „Независим живот”

http://pik.bg/калфин-връчва-първите-договори-по-схема-„независим-живот”-news400731.html

Калфин връчва първите договори по схема „Независим живот”

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще връчи официално първите договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

От 8 май 2015 г. и към момента е отворена за кандидатстване операция „Независим живот“ (150 млн. лв.), която се осъществява като процедура за подбор на проектни предложения. Общините са конкретни бенефициенти по операцията. Тя е с три срока за подаване на проектни предложения – 10 юни, 10 юли 2015 г. и 6 януари 2016 г. Процедурата е иновативна по своята същност и дава възможност за реализиране на интегрирани междусекторни услуги за хора с увреждания и техните семейства и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност да се самообслужват.

Операцията е насочена към улесняване достъпа до здравни услуги и развитието на социални услуги в общността, чрез подкрепа за дейността на съществуващи и създаването на нови центрове за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда с минимална продължителност на услугите 18 месеца. Друга насоченост на мерките по проектите е преодоляването на последиците от социалното изключване и бедността, както и предоставяне на възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания. Първите договори по схема „Независим живот“ ще се сключат с 81 общини и райони на общини, които подадоха проектни предложения до 10.06.2015 г. Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е 39 507 462 лв., от които средства от ЕСФ - 33 581 134 лв. (85%) и национално съфинансиране - 5 926 119 лв. (15%).

В изпълнение на заложените проекти 7 572 лица с увреждания и лица над 65 години в невъзможност за самообслужване ще получат подобрен достъп до услуги за социално включване, включително и здравни. Ще бъдат създадени нови или ще се подкрепи дейността на съществуващи Центрове/Звена за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, в които ще бъдат наети 3 892 лица – лични асистенти, социални асистенти, домашни помощници, социални работни; психолози, рехабилитатори, кинезитерапевти, медицински сестри и др.

Шок и ужас от двойно счупен крак на Люк Шоу

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987298

Футболният свят видя по телевизията филм на ужасите в Айндховен! Двойно счупване на крака на Люк Шоу, сълзи, кислородна маска - зрителите бяха шокирани от кадрите с агонизиращия защитник на „Манчестър Юнайтед“. Мексиканецът Ектор Морено от домакините брутално повали англичанина. Стадион „Филипс Арена“ тръпнеше четвърт час за новини,
Футболният свят видя по телевизията филм на ужасите в Айндховен! Двойно счупване на крака на Люк Шоу, сълзи, кислородна маска - зрителите бяха шокирани от кадрите с агонизиращия защитник на „Манчестър Юнайтед“. Мексиканецът Ектор Морено от домакините брутално повали англичанина. Стадион „Филипс Арена“ тръпнеше четвърт час за новини,

"Рено" обяви, че спира да доставя двигатели за Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2611231_reno_obiavi_che_spira_da_dostavia_dvigateli_za_formula/?ref=rss


"Рено" спира да доставя двигатели за отборите от Формула 1, след като приключи договорните си отношения, обяви президентът и главен изпълнителен директор на компанията Карлос Гон. Френският производител обаче все още не е решил дали окончателно да се оттегли, или да продължи участието си в най-комерсиалната автомобилна надпревара със собствен отбор.

"Рено" има договор с "Ред бул" до края на следващия сезон, но има голяма вероятност двете страни да прекратят отношенията си още след...

Ирина Бокова обяви Теодосий Спасов за „Артист на ЮНЕСКО за мир”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987494

„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“ С тези думи Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към българския музикант Теодосий Спасов по време на церемония в МВнР, на която той бе обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир”
„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“ С тези думи Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към българския музикант Теодосий Спасов по време на церемония в МВнР, на която той бе обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир”

Домът за деца "Асен Златаров" в София ще бъде закрит на 1-ви ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987489

Домът за деца, лишени от родителски грижи,
Домът за деца, лишени от родителски грижи, "Асен Златаров" в столицата ще бъде закрит официално на 1-ви ноември и така ще приключи процесът на деинституционализация, съобщава БНР. "Преди 2 години в дома е имало 45 деца, сега повечето са настанени в по-сигурна и стабилна за тях среда. Три обаче са избягали и полицията ги издирва,

Ирина Бокова обяви Теодосий Спасов за „Артист на ЮНЕСКО за мир”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987506

„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“ С тези думи Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към българския музикант Теодосий Спасов по време на церемония в МВнР, на която той бе обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир”
„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“ С тези думи Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към българския музикант Теодосий Спасов по време на церемония в МВнР, на която той бе обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир”

БСП: Правителството излъга - ще вдига данъците не с 2%, а с 20%

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611229_bsp_pravitelstvoto_izluga_-_shte_vdiga_danucite_ne_s_2/?ref=rss


БСП обвини управляващите в четири лъжи за предстоящите промени в данъчната политика, с които реално налозите щели да се повишат с 20%.

"От предлаганите от правителството данъчни промени лъсват четири лъжи. Първата от тях е, че в програмата на правителството е записано, че няма да се вдигат данъците, а в данъчните закони е записано, че ще се вдигат", заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Корнелия Нинова.

Като втора лъжа тя...

Посещението на Си Дзинпин в САЩ ще е на 25 септември

http://svetoven.pogled.info/news/67705/Poseshtenieto-na-Si-Dzinpin-v-SASHT-shte-e-na-25-septemvri

/Поглед.инфо/ Американският президент Барак Обама ще е домакин на китайския си колега Си Дзинпин по време на държавното му посещение на 25 септември, се казва в съобщение на Белия дом във вторник.

Борисов иска закон или решение за председателството ни в Съвета на ЕС

http://frognews.bg/news_97795/Borisov-iska-zakon-ili-reshenie-za-predsedatelstvoto-ni-v-Saveta-na-ES/

Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това предлага премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=301510

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 17 септември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 9 до 16 часа - Варна, кв.

Приета е Националната програма за закрила на детето за 2015 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2X93OXOfHBc/

Правителството одобри Националната програма за закрила на детето за 2015 г. Мерките в нея насърчават спазването на правата и интересите на децата. Програмата за тази година е в съответствие със законодателството в областта на закрилата на детето 2008- 2018 г. Ще се подкрепят политиките за осигуряването на комплексна помощ за децата и семействата, намаляване на детската бедност, насърчаване на социалното включване, подобряване на достъпа до здравеопазване, превенция на насилието и др. Особено внимание е отделено на безопасността на децата, като са предвидени конкретни мерки в тази област.
Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерство на труда и социалната политика.

54-ма нелегални имигранти хванати за 24 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987481

За 24 часа гранична полиция е задържала 54-ма нелегални имигранти. Това съобщи на пресконференция директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Антонио Ангелов.
Темата на брифинга е актуалната обстановка по границите. 
По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи,
За 24 часа гранична полиция е задържала 54-ма нелегални имигранти. Това съобщи на пресконференция директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Антонио Ангелов. Темата на брифинга е актуалната обстановка по границите.  По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи,

Дрон засне огромно свлачище в Русия (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/dron-zasne-ogromno-svlachishte-v-rusiia-video-6042625

Дупката, която прилича на фуния, се появява през ноември 2014 г. след инцидент в близката мина за калиев карбонат

Наредба регламентира условията и реда за прилагане на схемата „Училищно мляко“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oIriQd5mixU/

Правителството прие Наредба за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на мляко и млечни продукти в учебните заведения –”Училищно мляко.
Схемата има за цел да насърчава консумацията на прясно и кисело мляко и на други млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата и увеличава възможностите за пазарна реализация на тези продукти. В страната ни схемата се прилага от 2009 г. въз основа на законодателството на ЕС. Интересът към схемата обаче до момента е слаб, поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.
Съгласно разпоредбите на европейски регламент, държавите-членки, които участват в схемата за предлагане на мляко в училищата, трябва да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално равнище. Във връзка с успешното прилагане в България на разпоредбите на посочения регламент, междуведомствена работна група изготви национална стратегия, в която е предвидено предоставянето на национално съфинансиране по схемата, както е регламентирано в законодателството на ЕС.
Изискванията, свързани с прилагането на схема „Училищно мляко“, налагат издаването на наредба, в която да бъдат уредени условията за нейното прилагане. В проекта на наредба детайлно е разписан редът за прилагане на схемата „Училищно мляко” – процедурата за одобряване на заявителите, допустимите разходи по схемата, процедура за разглеждане на заявления за подпомагане и изплащане на финансовата помощ.
Прилагането на схемата ще увеличи консумацията на мляко и млечни продукти от деца и ще допринесе за формирането на здравословни хранителни навици. Тя ще отговори и на целите на ОСП за подпомагане на доходите на млекопроизводителите, стабилизирането на пазарите и насърчаване на конкурентоспособността на сектор „Мляко”.

В Турция: Сирийка заплаши да убие детето си

http://www.vesti.bg/v-turciia-sirijka-zaplashi-da-ubie-deteto-si-6042634

Жената е само една от стотиците сирийки и иракчанки, които от няколко дни денонощно са на автогарата в Истанбул в опит да се придвижат към границите на Гърция или България

Изслушват Бъчварова за бежанската вълна при закрити врата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987469

Министърът на вътрешна работи  Румяна Бъчварова ще бъде изслушана от вътрешната комисия в парламента при закрити врата за бежанската вълна. Заседанието бе закрито след предложение на председателя на комисията ген. Атанас Атанасов. Депутатът от БСП Атанас Мердажанов бе против, но Атанасов го контрира: Важно е да чуем точна информация за бежанската
Министърът на вътрешна работи  Румяна Бъчварова ще бъде изслушана от вътрешната комисия в парламента при закрити врата за бежанската вълна. Заседанието бе закрито след предложение на председателя на комисията ген. Атанас Атанасов. Депутатът от БСП Атанас Мердажанов бе против, но Атанасов го контрира: Важно е да чуем точна информация за бежанската

И. Калфин ще връчи официално първите договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“

http://www.cross.bg/yslygi-proektni-predlozheniya-1480947.html

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще връчи официално първите договори на общините - бенефициенти по схема „Независим живот" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.От 8 май 2015 г. и към момента е отворена за кандидатстване операция „Независим живот" (150 млн. лв), която се осъществява като процедура за подбор на проектни предложения. Общините са конкретни бенефициенти по операцията. Тя е с три срока за подаване на проектни предложения - 10 юни, 10 юли 2015 г. и 6 януари 2016 г. Процедурата е иновативна по своята същност и дава възможност за реализиране на интегрирани междусекторни услуги за хора с увреждания и техните семейства и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност да се самообслужват. Операцията е насочена към улесняване достъпа до здравни услуги и развитието на социални услуги в общността, чрез подкрепа за дейността на съществуващи и създаването на нови центрове за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда с минимална продължителност на услугите 18 месеца. Друга насоченост на мерките по проектите е преодоляването на последиците от социалното изключване и бедността, както и предоставяне на възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания

Делегация от побратимения китайския град Хуайан подариха оризова ракия на кмета Иван Иванов, той ги покани да инвестират в Перник

http://www.zapernik.com/politika/delegaciya-ot-pobratimeniya-kitaiskiya-grad-huaian-podariha-orizova-rakiya-na_39919/

Делегация от побратимения на Перник град Хуай нa беше на посещение в Перник. Тя се води от Ли Юин- заместник генерален секретар на общинското правителство на град Хуайан. В делегацията бяха още: СунШинг- зам.директор на Службата по външните и международни контакти на общинското правителство на града, УангКсина- зам.директор на Бюрото по гпрадоустройство в града, Цу Цонгиан- зам.директор на Асоциацията на хората с увреждания, Уанг Цаомей-зам. Директор на Бюрото за защитана околната среда и...

Продължава

Путин: Русия ще продължава да поддържа Асад

http://svetoven.pogled.info/news/67704/Putin-Rusiya-shte-prodalzhava-da-poddarzha-Asad

/Поглед.инфо/ Москва ще продължи да снабдява с военна помощ сирийското правителство във войната му с бунтовниците.

След 10 години само два процента от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50 години

http://pik.bg/след-10-години-само-два-процента-от-общопрактикуващите-лекари-ще-бъдат-под-50-години-news400724.html

След 10 години само два процента от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50 години

Според данни от преди около месец 33 процента от общопрактикуващите лекари в България са под 50 години, а 67 на сто - над 50, съобщи на пресконференция днес доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/. Общопрактикуващите лекари в страната са 4 495. 

Ако приемем, че остава същият брой, след пет години 11 процента ще бъдат под 50 години и 89 процента - над 50 години, а след 10 години, през 2025 г. - само 2 процента или 74 души, ще са под 50 години. В момента 20.5 на сто са над 60 години, информира БТА. От НСОПЛБ настояват също да бъде публикуван утвърденият преди две години стандарт по обща медицина.

Доц. Киров коментира още, че за 2016 г. в парите, предвидени за първичната помощ, няма почти никаква промяна, което е 5.9 на сто от здравноосигурителните плащания. Според сдружението, за да се развиват практиките за първична помощ, увеличението тази година трябва да бъде между 27 и 30 милиона лева, за да може в оставащите до 2020 г. години да станат 12 процента от здравноосигурителните плащания, както е предвидено в националната здравна стратегия.

Сдружението иска още да бъде записано изрично в закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., че не се допуска прехвърляне на средства от здравноосигурителни плащания от едно перо в друго, а резервът на касата да се ползва за изплащане на непредвидени разходи по пера. Потребителската такса на освободените от нея да бъде осигурена от МТСП, предлагат още от организацията. 

НЗОК да осигури онлайн достъп на общопрактикуващия лекар до всички данни за пациентите от неговата листа, т.нар. електронно досие предлагат от сдружението.

НСОПЛБ предлага също и нов подход при воденето на преговори - преговарящите от страна на съсловната организация да започват преговори, като публикуват на електронната си страница своите предложения и конкретни мотиви и да ги изпращат ги до НЗОК, както и НЗОК да публикува на своята електронна страница своите предложения и конкретните си мотиви, като ги изпраща и до съсловната организация.

И двете страни да публикуват на електронните си страници съгласие или аргументите за отказ на дадено предложение. Така се прекратява порочната практика да се отхвърлят наши предложения без основателни мотиви и дори без мотиви, обясни доц.Киров. Той покани министър Петър Москов на пътуване за три дни в страната, за да види "другата България" - в какви условия работят някои практики за първична извънболнична помощ.

Ексклузивно! Сблъсъци и хаос на сръбско-унгарската граница, хиляди напират към България откъм Одрин

http://petel.bg/Ekskluzivno--Sblasatsi-i-haos-na-srabsko-ungarskata-granitsa--hilyadi-napirat-kam-Balgariya-otkam-Odrin__127094

Снимка: btv Сблъсъци и хаос царят на сръбско-унгарската граница, където бежанците са скъсали заградителната мрежа. Полицията разпръсва...

Еуфория в съблекалнята на ПАОК заради Бербатов. Той изпълва с вяра очите на феновете, ще пълни "Тумба"

http://petel.bg/Euforiya-v-sablekalnyata-na-PAOK-zaradi-Berbatov--Toy-izpalva-s-vyara-ochite-na-fenovete--shhe-palni-Tumba__127095

Един от съотборниците на Димитър Бербатов в ПАОК и словашки национал Роберт Мак очаква феновете на отбора да запълват стадион "Тумба" до...

Опело като модно ревю за Нина, намерена мъртва в Англия. Смъртта й отне шанса да преуспее като дизайнер

http://petel.bg/Opelo-kato-modno-revyu-za-Nina--namerena-martva-v-Angliya--Smartta-y-otne-shansa-da-preuspee-kato-dizayner__127096

Бевърли е красив средновековен град в Йоркшир, Източна Англия. На него е кръстен прочутият Бевърли хилс в Лос Анджелис. През 2000 година...

Неправителствени организации: Купуването на гласове става все по-ефективно

http://politics.actualno.com/Nepravitelstveni-organizacii-Kupuvaneto-na-glasove-stava-vse-po-efektivno-news_496122.html

Опитите за купуване на гласове и контролиране на вота се разширяват и стават все по-ефективни, а за предстоящите местни избори вече всичко е уредено. Тези позиции изразиха представители на неправителствени организации, наблюдаващи изборите. Сметната палата и четири неправителствени организации подписаха днес Меморандум за партньорство в осъществяването на контрола върху финансирането на предизборната кампания. До 30 септември участниците в местните избори трябва да предоставят на Сметната

Музеят за история на София отваря врати

http://society.actualno.com/Muzejat-za-istorija-na-Sofija-otvarja-vrati-news_496124.html

В празничния 17 септември Музеят за история на София, който се помещава в сградата на бившата Централна минерална баня, отваря врати. Жителите и гостите на града ще могат да разгледат постоянната експозиция между 10 и 22 часа безплатно. Обичайното работно време ще бъде от вторник до неделя от 10 до 18 часа. Билетът за музея за хора над 18 години ще е 6 лева, а за деца до 7 години, пенсионери и хора с увреждания ще бъде безплатно, за деца от 7 до 18 години, ученици и студенти - 2 лева, а семеен

Франция няма да се поколебае да върне граничния контрол

http://europe.actualno.com/Francija-njama-da-se-pokolebae-da-vyrne-granichnija-kontrol-news_496125.html

Франция няма да се поколебае при необходимост да последва Германия в налагането на контрол по границите си във връзка с бежанската криза, заяви френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, предаде AFP. „Ние вече възстановихме временно граничния контрол по границата с Италия през пролетта. Няма да се поколебаем да го направим отново - правилата на Шенген го позволяват, когато са налице извънредни обстоятелства“, заяви Валс. По-рано граничен контрол въведе и Австрия. В полун

КНСБ против представители на бизнеса да влизат в бордовете в държавната енергетика

http://politics.actualno.com/KNSB-protiv-predstaviteli-na-biznesa-da-vlizat-v-bordovete-v-dyrjavnata-energetika-news_496126.html

Ръководството на КНСБ изразява категоричното си несъгласие и притеснение срещу възможността представители на работодателските организации да бъдат назначавани в бордовете на държавните енергийни дружества от съответните им принципали. Това се казва в позиция на КНСБ във връзка с договорености, постигнати на днешната среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на национално представителните работодателски организации. „През годините на преход КНСБ винаги е настоявала за прием

Личните лекари недоволни, че реформите ги заобикалят

http://www.mediapool.bg/lichnite-lekari-nedovolni-che-reformite-gi-zaobikalyat-news239336.html

Повече пари за направления през следващата година и промени в организацията на работата им поискаха в сряда от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Джипитата са недоволни, че в огласените от екипа на здравния министър Петър Москов реформи те отсъстват. “В България не се говори за общопрактикуващите лекари, а ако се говори, се казва, че всичко е наред, а това не е вярно“, заяви председателят на сдружението д-р Любомир Киров. Той настоя за увеличение на парите за извънболничната помощ с 25-30 млн. лева всяка година и припомни, че Световната банка препоръчва до 2020 година в този сектор да отива 12% от бюджета за здравеопазване, а сега се отделят наполовина. Киров напомни, че в момента личните лекари биват глобявани ако надвишат лимитите си за отпускане на направления. От сдружението настояват още да се премахне ограничението личните лекари да работят само в първичната помощ, тъй като част от тях имат специалност по вътрешни болести и педиатрия и така може да се реши частично проблема с недостига на специалисти. От сдружението предлагат и да се въведат допълнителни дейности, които едно джипи може да извършва, тъй като това би улеснило достъпа на пациентите до диагностика и лечение, от една страна, и би стимулирало лекарите да повишават квалификацията си, от друга. Киров съобщи, че от началото на годината близо 40 общопрактикуващи лекари са напуснали страната. 67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години и едва 33 на сто са под тази възрастова граница. Той прогнозира, че след пет години джипитата под 50 години ще бъдат 11%, а след десет – 2%. “Ще стигнем дотам, че пациентът като влезе в кабинета да трябва да лекува лекаря, а не лекарят пациента”, коментира Киров. Действащите общопрактикуващи лекари у нас са 4495, като от тях по 600 са без никаква специалност. От сдружението отправиха покана към здравния министър Петър Москов да задели три дни, за да обиколи страната и да види "другата България в малките населени места“.

"Господари на ефира" разкриха кой удари юноша на ЦСКА, полицията не знае

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987478

"Господари на ефира" пуснаха кадри от боя на юношеския мач "Левски" - ЦСКА. На тях ясно се вижда фен, който пие бира. След това същата бутилка трупира играч на "червените". От полицията уточниха, че няма арестувани по

Френският премиер: Самостоятелно ще решим къде да нанесем удари в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/67703/Frenskiyat-premier-Samostoyatelno-shte-reshim-kade-da-nanesem-udari-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Френският министър-председател Манюел Валс каза, че Франция ще реши „сама“ какви да са целите, когато нанася въздушни удари в Сирия за борбата срещу Ислямска Държава.

С 500 милиона лева скочили средствата, управлявани от застрахователите

http://www.moreto.net/novini.php?n=301466

С 464.5 милиона лева са се увеличили за една година средствата, управлявани от застрахователите у нас. Това показва статистиката на БНБ, научи Moreto.net. Това е ръст от 8.4 %. В края на юни застрахователите са управлявали активи за 5,989 милиарда лева, докато през 2014 година сумата е била 5.

Американски журналист с награда за борба с дрогата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987455


Американски журналист получи голямата награда – плакет и грамота в конкурса
Американски журналист получи голямата награда – плакет и грамота в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците", организиран от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград, с подкрепата на общината и посолството на Ирландия. Организира се за осма поредна година в памет на ирландската журналистка Вероника Герин.

През октомври ще заседава българо-руската група "Енергетика"

http://www.mediapool.bg/prez-oktomvri-shte-zasedava-balgaro-ruskata-grupa-energetika-news239335.html

Състоянието на енергийното сътрудничество между България и Русия ще бъде обсъдено в средата на октомври в София на заседание на българо-руската работна група "Енергетика". За това са се разбрали зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и Александър Абрамов, заместник-директор на Департамента по Международно сътрудничество в Министерството на енергетиката на Русия, който е у нас за участие н конференция, посветена на регионалната енергийна сигурност. Ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество в секторите природен газ, нефт, ядрена и електроенергетика.

Само в ZaPernik.com! Георги Първанов не спазва законите в Перник. Вижте как президентът спря лимузината си до знака за забранено париране, на метри от КАТ

http://www.zapernik.com/pernik/samo-v-zapernik-com-georgi-purvanov-ne-spazva-zakonite-v-pernik_39918/

Президентът Георги Първанов паркира незаконно лимузината си, видя zaPernik.com. Първанов е спрял луксозния автомобил точно до знака за забранено паркиране, намиращ се на ул."Радомир" 1.

Това, че нарушението е извършено само на метри от КАТ Перник очевидно не притеснява екс-президента. Разбира се, ние не се и надяваме полицията да глоби нарушителят на закона.

Отпускат нови 5 702 908 лв. за развитие на средното образование

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kEtzLCvBdVU/

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за 2015 година за финансово осигуряване на дейности по националните програми за развитие на средното образование „Оптимизация на училищната мрежа”, „Модернизиране на системата на професионалното образование”, „На училище без отсъствия” и „С грижа за всеки ученик”. Средствата са в размер на 5 702 908 лв., осигуряват се от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2015 г. и са разпределени както следва:
• НП „Оптимизация на училищната мрежа“, модул „Оптимизиране на училищната мрежа“ – 3 777 лв. за окончателното плащане по един общински проект за 2014 г.;
• НП „Оптимизация на училищната мрежа“, модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития“ – 3 705 896 лв. за изплащане на обезщетения по Кодекса на труда на персонала на общински училища, детски градини и общежития за месеците май и юни 2015 г.;
• НП „Модернизиране на системата на професионалното образование“ – 114 823 лв. за първо плащане в размер на 65 % от стойността на бюджетното финансиране на одобрените проекти за 2015 г.;
• НП „На училище без отсъствия”, мярка „Без отсъствие” – 634 380 лв. за изплащане на 100 % от сумите по одобрените проекти за 2015 г.;
• НП „С грижа за всеки ученик”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади“ – 1 244 032 лв. за изплащане на 100 % от сумите по одобрените проекти за 2015 г.

Световни знаменитости се включват в инициатива на Уницеф

http://www.cross.bg/tzeli-sveta-ynitzef-1480946.html

/КРОСС/ Ден след началото на новата учебна година УНИЦЕФ и кампанията на ООН „Глобалните цели" стартират „Най-големият урок в света". Амбицията на инициативата е да запознае децата от над 100 държави с новите Глобални цели за устойчиво развитие, които ще бъдат приети от Общото събрание на Организацията на обединените нации по-късно този месец - по време на 70-ата юбилейна сесия на ООН в Ню Йорк. Идеята е след изтичането на Целите на хилядолетието за развитие (в края на 2015 г.) лидерите на всички държави в света и гражданите от цялата планета да се обединят и ангажират с нови Глобални цели за устойчиво развитие, които да повлияят положително върху живота на всеки мъж и жена, на всяко момиче и момче до 2030 г. УНИЦЕФ България вече работи в партньорство с Министерството на образованието и науката за осъществяването на „Най-големият урок в света" и в българските училища. Инициативата ще приобщи децата и младежите към глобалните усилия за изграждане на едно по-устойчиво бъдеще за всеки жител на планетата - защото младите хора ще бъдат основният носител на промяната в следващите 15 години

Пловдивски славеи взеха второ място в Италия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987442

С втора награда от конкурса
С втора награда от конкурса "Орфей в Италия" се завърна Вокална група "Сладурана" към ОУ "Княз Александър Първи" в Пловдив. Младите таланти пребориха свои конкуренти от Румъния, Полша, Швеция, Украйна, Латвия, Португалия и Испания. В конкурса участваха деца и младежи от 5 до 25 години, които се състезаваха за най-добра песен от солисти,

Започва изграждането на Лот 3 от магистрала „Струма" - Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански

http://pik.bg/започва-изграждането-на-лот-3-от-магистрала-„струма---благоевград-симитли-кресна-сандански-news400712.html

Започва изграждането на Лот 3 от магистрала „Струма" - Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански

Правителството прие решение, с което даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише договор с Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на дейностите по проект „Автомагистрала „Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница".

Проектът за Лот 3 на автомагистрала „Струма" е основен приоритет за финансиране по приоритетна ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по „основната" и „разширена" Транс-европейска транспортна мрежа в рамките на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

С приетото решение ще се позволи своевременното стартиране на дейностите по изграждане на участъците от Лот 3 на автомагистрала „Струма" до получаване на формалното одобрение на финансирането по проекта от Европейската комисия.

Лот 3.1 на автомагистрала „Струма" е с дължина от 12,6 км и включва участъка от гр. Благоевград до гр. Симитли, заедно с тунел „Железница" с приблизителна дължина от 2 км, пише struma.bg.

Лот 3.3 обхваща участъка от гр. Кресна до началото на изградения Лот 4 от автомагистралата при гр. Сандански и е с дължина 23,6 км. За Лот 3.2, включващ трасето през Кресненското дефиле, е в ход проектиране на алтернативно решение за преминаване спрямо варианта за дълъг тунел и след завършването на процедурата ще бъде подаден формуляр за кандидатстване за изграждането на този участък.

Арестуваха в хотел грабителя, който преби баба Енке и задигна последните й 200 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987435

28-годишният Милан Миланов е арестуван за побой и грабеж на старица в ивайловградското с. Попско, съобщиха от полицията.
Както вече "Труд" писа, баба Енке бе нападната малко след полунощ в понеделник, докато спяла в къщата си. Облечен в черно, мъжът разбил входната врата и нахлул в къщата на 78-годишната жена.
28-годишният Милан Миланов е арестуван за побой и грабеж на старица в ивайловградското с. Попско, съобщиха от полицията. Както вече "Труд" писа, баба Енке бе нападната малко след полунощ в понеделник, докато спяла в къщата си. Облечен в черно, мъжът разбил входната врата и нахлул в къщата на 78-годишната жена.

Програмата Beluga XL постигна финален етап на дизайна

http://www.cross.bg/beluga-etap-airbus-1480945.html

/КРОСС/ Новата програма Beluga, наречена Beluga XL, премина успешно последната „концептуална фаза" в дизайна на равнището на етап самолет, което е ключова стъпка във всяка програма за развитие.  Преминаването на този етап демонстрира, че програмата Beluga XL е стабилна и достатъчно зряла, за да премине към следващия етап на развитие, фазата на детайлния дизайн. "Гордеем се с това колко сме постигнали, за по-малко от година след стартирането на програмата, с въвеждането на нов и иновативен начин на работа с нашите доставчици, които работят заедно на едно място, като напълно интегриран екип за максимална ефективност. Този етап проправя пътя за успешното окончателното сглобяване, което стартира през 2017 г. ", каза Бертран Джордж, ръководител на програма Beluga XL. Beluga XL започна през ноември 2014, за да отговори на изискванията за увеличаване на транспортния капацитет в подкрепа на A350 XWB и на нарастващото производство на други самолети. Базиран на A330-200 и съществуващите компоненти и оборудване, Beluga XL ще се захранва с двигатели Rolls Royce Trent 700. Флотът от пет самолета Beluga XL ще осигури на Airbus 30% допълнителен транспортен капацитет. Първият от петте Beluga XLS ще влезе в експлоатация през 2019 г

МВР твърди, че по границите ни всичко е спокойно

http://offnews.bg/news/n_1/n_559421.html

Няма сериозен миграционен натиск по българските граници, заяви на брифинг днес директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Антонио Ангелов. Не се наблюдава пик на хоратa, преминаващи през границите ни. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона и не наблюдаваме големи групи, които да се придвижват към нашата територия, каза Ангелов, цитиран от агенция "Фокус". Имаме завишен натиск, но той е характерен за всички граници на ЕС в момента. Имаме смесени комисии и смесени патрули, чрез които информацията се предава моментално, каза той. За последните 24 часа са заловени 54 души на границата ни, 21 от които са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната ни. Използваме всички налични сили на Гранична полиция и полагаме усилия да запазим не само българската граница, но и външната граница на ЕС. Не казвам, че сме остров на спокойствието, далеч съм от тази мисъл, но чрез усилията, които полага Гранична полиция и чрез разбирането, което получаваме от правителството, успяваме да не позволим българската граница да се превърне в отворена врата за бежанците към Европа. Но все пак на света няма граница, която да бъде покрита на 100% и да не може да мине нито един човек през нея, каза още Ангелов.

Сблъсъци и хаос на сръбско-унгарската граница, хиляди напират към България

http://web.barometar.net/81697/

Сблъсъци и хаос царят на сръбско-унгарската граница, където бежанците са скъсали заградителната мрежа. Полицията разпръсва тълпите с водни оръдия, те пък отговарят с димки. Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу стотици мигранти, които проникнаха през оградата от бодлива тел по границата със Сърбия, предаде Асошиейтед прес. Полицията спря тълпата, която я замеряше с пластмасови бутилки […]

Джихадист от ИД: Араби ми крадат обувките, говорят високо и използват зарядното

http://svetoven.pogled.info/news/67702/Dzhihadist-ot-ID-Arabi-mi-kradat-obuvkite-govoryat-visoko-i-izpolzvat-zaryadnoto

/Поглед.инфо/ Джихадист от Великобритания, част от ИД, се оплака от това, че арабските му другари са груби, не знаят как да се редят на опашка, ядат като дечица и навлизат в пространството му.

ДЕОС обещава цялостна електронизация на Столичната община

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611209_deos_obeshtava_cialostna_elektronizaciia_na/?ref=rss


Партията ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност) ще работи за пълна прозрачност на изразходването на бюджета на София, за цялостна електронизация на общината, за нулева толерантност към корупцията и за участие на гражданите при вземането на решенията. Това се посочва в програмата на партията за управление на столицата "София за хората", представена на пресконференция в БТА. Програмата е във формат от девет точки и половина, с които от ДЕОС обобщават визията си за София.
...

IBM разработва системи за руските АЕЦ

http://news.ibox.bg/news/id_91878019

Споразумението беше постигнато в рамките на работната програма

Как да превърнем сватбата си във виц? (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kak-da-prevyrnem-svatbata-si-vyv-vic-video-6042635

Ще се убедите, че романтиката, за която всеки мечтае на този ден, не винаги е осъществима

КАТ следи утре за превишена скорост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301511

Катаджии ще следят утре - 17 септември, за превишена скорост по кръстовища във Варна и извън града, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10 - 09:30 гр. Варна, Южен пътен възел до Хидробазата 11:00 - 12:30 гр.

Нова далавера на Гриша Ганчев в ущърб на фалиралата КТБ

http://web.barometar.net/81695/

В Петролна база – Пловдив липсва гориво за 53 милиона долара, въпреки учредения от „Нафтекс Петрол“ първи по ред особен залог в полза на КТБ. Както „БЛИЦ“ съобщи преди всички, за вчера е било насрочено от частен съдебен изпълнител принудително предаване на 52 000 тона бензин и дизелово гориво, което по документи би трябвало да […]

Турция ще връща бежанци тръгнали към границата с Гърция и България

http://frognews.bg/news_97794/Turtsiia-shte-vrashta-bejantsi-tragnali-kam-granitsata-s-Gartsiia-i-Balgariia/

От областната управа на Истанбул съобщиха, че до 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България.

Румяна Бъчварова разясни днешните арести

http://www.cross.bg/rymyana-dneshnite-buchvarova-1480944.html

/КРОСС/ "Нарушаване на основни правила и на начина, по който изпълняват функциите си". Така вътрешният министър Румяна Бъчварова мотивира днешните арести. "Не мога да ви дам детайли, но са доста неприемливи за нас практики на поведение на наши служители. Става въпрос за по-дълъг период назад във времето. Знаете, че сменихме ръководството на областната дирекция по едни конкретен повод. Работиме по тези два случая преди това. Имахме яснота, че там наистина има сериозни проблеми", добави още тя. От прокуратурата в Пловдив разследват и евентуален корупционен мотив. Двамата са задържани за 24 часа. Образувани са отделни досъдебни производства, които според разследващите нямат връзка помежду си. Операцията срещу двамата полицейски началници е продължила дълго и е извършена от отдел „Вътрешна сигурност" на МВР.   

Скоростно изкачване на Карандила започна в планината над Сливен

http://pik.bg/скоростно-изкачване-на-карандила-започна-в-планината-над-сливен-news400707.html

Скоростно изкачване на Карандила започна в планината над Сливен

Скоростно изкачване на Карандила започна в 15.30 часа, предаде „Фокус”. В Сливен е световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа. Той ще направи опознавателно качване до Карандила по пътеката под лифта. Разстоянието е 1895 м, денивелацията е 597 метра.

Лифтът се качва до горе за 18 минути. Въпросът е, може ли човек да тича със скорост 10 км/ч 20 мин. при тази денивелация и да изпревари лифта. Всеки, който иска да се запознае със световния шампион и да качи маршрута с него е добре дошъл. Фондация "Стария бряст" има намерение да награди с 1000 лв. всеки от смелчаците, успял да изпревари лифта до горе с бягане.

В Айтос заловиха управител на склад, обявен за национално издирване

http://web.barometar.net/81693/

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас, «Икономическа полиция» Бургас и Национална агенция за приходите заловиха обявен за национално издирване нарушител, управител на склад за преработка и търговия с дървесина в гр. Айтос. Това е трета проверка на обекта, които е продължил да работи, въпреки, че е бил запечатан при предишната инспекция. При […]

Венецианската комисия приветства разделянето на ВСС на две колегии

http://pik.bg/венецианската-комисия-приветства-разделянето-на-всс-на-две-колегии-news400705.html

Венецианската комисия приветства разделянето на ВСС на две колегии

Венецианската комисия приветства предложението за промяна в конституцията, което предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. Това заявиха по време на разговорите си в Народното събрание членовете на делегация на Венецианската комисия на Съвета на Европа, съобщиха от парламентарния пресцентър.

На срещата си с делегацията председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че проектът за изменение на основния закон, който се обсъжда в момента, е в съзвучие с конституцията, решенията на Конституционния съд от 2005 и 2008 г. и с препоръките на Венецианската комисия. Промените в основния закон в частта за съдебната власт са възможните, които могат да бъдат извършени от Обикновено народно събрание, добави Цецка Цачева.

Председателят на парламента посочи, че няма как да бъде променена квотата на Народното събрание от 11 членове в състава на ВСС, без да бъде свикано Велико народно събрание. Различията между парламентарните групи са как да бъдат разпределени в двете колегии, отбеляза Цачева.

По думите й най-сериозната промяна е прекият избор на членове на ВСС от Общите събрания на съдиите и на прокурорите и следователите. Гуидо Непи Модона от Венецианската комисия подчерта, че комисията приветства разделянето на ВСС на две колегии – на съдиите и на прокурорите и следователите. Стои обаче въпросът с какво мнозинство да бъдат избирани – квалифицирано или обикновено, посочи той и добави, че Венецианската комисия препоръчва това да се прави с квалифицирано мнозинство, защото така ще се избегне рискът от политизиране на ВСС.

Цачева отбеляза, че избирането на членове на ВСС от квотата на Народното събрание с квалифицирано мнозинство би било гаранция за по-широк консенсус и високи морални качества на кандидатите, но изрази опасение, че съществуват рискове Народното събрание да не успее да излъчи представители във ВСС и по този начин да блокира работата на тази институция и на цялата съдебна власт. Цецка Цачева се ангажира преди гласуването на второ четене на законопроекта да бъдат обсъдени вариантите за избор на членове на ВСС от квотата на парламента с квалифицирано мнозинство или с мнозинство от 50+1.

По-рано членовете на делегацията разговаряха с народни представители от Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Председателят на временната комисия Димитър Лазаров посочи, че с въвеждането на пряк избор на членове на ВСС и разделянето му на две колегии ще се повиши отговорността на тези колегии. С измененията ще се засили ролята на Инспектората към ВСС, като той вече ще има правомощия да проверява декларациите за имущественото състояние и да се произнася за почтеността на магистратите, подчерта той.

В рамките на тридневната си визита в София делегацията на Венецианската комисия, която ще изготви становище по проекта за промени в конституцията, имаше разговори с министъра на правосъдието Христо Иванов, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, както и с представители на ВСС, на Главна прокуратура, на асоциациите на съдиите в България, на Асоциацията на прокурорите в България, както и с български неправителствени организации. 

Московски: Има риск проекти по ОП "Транспорт" да бъдат спрени

http://politics.actualno.com/Moskovski-Ima-risk-proekti-po-OP-Transport-da-bydat-spreni-news_496120.html

Започнатите ремонти на железопътната инфраструктура се движат в срок. Има забавяне на проекти по ОП „Транспорт“ и ако не се осигури финансиране има риск те да бъдат спрени. Това каза Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на ресорната парламентарна комисия, предаде „Фокус“. Министър Московски уточни, че при предоставянето на по-добри услуги и високи скорости ще има голям поток от пътуващи в БДЖ. Той допълни, че има заб

Кметът Казанджиев с дарение за Териториалната организация на слепите в Ловеч

http://lovech.actualno.com/Kmetyt-Kazandjiev-s-darenie-za-Teritorialnata-organizacija-na-slepite-v-Lovech-news_496121.html

Уредба за възпроизводство на дискове с говорещи книги и списания подари днес кметът Минчо Казанджиев на Териториалната съюзна организация на слепите в Ловеч, съобщават от пресцентъра на общината за кореспондента ни от града. Благодаря за новото начало, каза председателят на организацията Цветанка Михайлова. Това е началото на ползотворната ни съвместна работа, отвърна кметът. Структурата на Съюза на слепите в Ловеч търси за помощ общината за първи път, подчерта Михайлова и изрази задоволството

"Поморие" ще играе с "Левски" за купата на стадион "Лазур" в Бургас

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2611207_pomorie_shte_igrae_s_levski_za_kupata_na_stadion_lazur/?ref=rss


"Поморие" ще домакинства на "Левски" на стадион "Лазур" в Бургас в 1/16-финалите за Купата на България, обявиха от ръководството на черноморския клуб. 

Както е известно, БФС определи двубоя между двата тима като рисков и прецени, че съоръжението на "Поморие" не е подходящо за домакинство на подобен съперник и най-вече агитката му.

Така мястото на срещата се промени, но датата и началният час остават същите. Тя ще се проведе на 24 септември (четвъртък) от 18.45 и ще бъде...

"Поморие" ще играе с "Левски" за купата на садион "Лазур" в Бургас

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2611207_pomorie_shte_igrae_s_levski_za_kupata_na_sadion_lazur/?ref=rss


"Поморие" ще домакинства на "Левски" на стадион "Лазур" в Бургас в 1/16-финалите за Купата на България, обявиха от ръководството на черноморския клуб. 

Както е известно, БФС определи двубоя между двата тима като рисков и прецени, че съоръжението на "Поморие" не е подходящо за домакинство на подобен съперник и най-вече агитката му.

Така мястото на срещата се промени, но датата и началният час остават същите. Тя ще се проведе на 24 септември (четвъртък) от 18.45 и ще бъде...

Неправителствени организации: Купуването на гласове става все по-ефективно

http://www.cross.bg/izbori-predizbornata-kampaniya-1480943.html

/КРОСС/ Опитите за купуване на гласове и контролиране на вота се разширяват и стават все по - ефективни, а за предстоящите местни избори вече всичко е уредено. Тези позиции изразиха представители на неправителствени организации, наблюдаващи изборите. Сметната палата и четири неправителствени организации подписаха днес Меморандум за партньорство в осъществяването на контрола върху финансирането на предизборната кампания. До 30 септември участниците в местните избори трябва да предоставят на Сметната палата информация за даренията и дарителите си, за произхода на дарените средства, за социологическите и рекламните агенции, с които ще работят в хода на кампанията. Информацията ще бъде включена в Единен регистър по Изборния кодекс, а партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да уведомяват одитния орган в седемдневен срок при промяна в данните. Регистърът ще е активен в продължение на месец, обясни председателят на Сметната палата Цветан Цветков. „От първия ден на предизборната кампания регистърът започва да функционира и ще бъде затворен на 24 октомври в 24 часа. Всички партии са задължени 30 дни след приключването на кампанията да представят отчети за приходите и разходите, които са извършили във връзка с кампанията и размера и имената на дарителите", обясни той

Петима творци ще получат пожизнени пенсии от 700 лв.

http://www.mediapool.bg/petima-tvortsi-shte-poluchat-pozhizneni-pensii-ot-700-lv-news239334.html

Петима творци да получават пожизнено по 700 лв. допълнително всеки месец за приноса им в развитието на културата – това предлага правителството на Народното събрание. Предложението е за оперетната певица Анелия Шуменова, актьора Васил Михайлов, арехолога проф. Людмил Гетов, диригента Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина, съобщи правителствената информационна служба. Държавните парични награди се отпускат за изключителните им постижения и цялостния им принос в областта на културата, е посочено в съобщението. Допълнителното стимулиране не е размерът на максималната пенсия от 910 лв, каквато беше първоначалната идея. Идеята за отпускане на допълнителни пожизнени на практика пенсии е на министъра на културата Вежди Рашидов. Той обаче искаше такива да получават всички заслужили творци. Към момента няма изработени критерии за избора кои да взимат допълнителни пари. От съобщението на правителството не става ясно и защо правителството се е спряло точно на тези петима творци. Неотдавна именитата народна певица Янка Рупкина се оплака в медиите, че живее в недоимък, въпреки че е донесла милиони на България. Най-вероятно и останалите четирима са в тежко материално положение и това е причината те първи да получат помощ от държавата.

Тролей пламна в София

http://frognews.bg/news_97793/Trolei-plamna-v-Sofiia/

Тролейбус, движещ се по линия номер 2 в София, се запали на метри преди кръговото кръстовище на паметника Левски.

Wall Street Journal: Как европейците богатеят от страданията на бежанците

http://petel.bg/Wall-Street-Journal--Kak-evropeytsite-bogateyat-ot-stradaniyata-na-bezhantsite__127091

Европейски бизнесмени постепенно преразглеждат условията създадените в ЕС условия от наплива на бежанци от Близкия Изток и...

Адвокат очаква да отменят 18-годишните присъди на убийците на Ники от Враца

http://petel.bg/Advokat-ochakva-da-otmenyat-18-godishnite-prisadi-na-ubiytsite-na-Niki-ot-Vratsa__127092

Илюстрация: Булфото, архив Присъдата, постановена за смъртта на Ники от Враца, трябва да бъде отменена. Това казва за „Конкурент”...

Ген. Атанасов: Има и трети задържан при акцията в Първомай и Асеновград

http://petel.bg/Gen--Atanasov--Ima-i-treti-zadarzhan-pri-aktsiyata-v-Parvomay-i-Asenovgrad__127093

Снимка: Булфото Има и трети задържан при акцията в Първомай и Асеновград. Това каза пред журналисти председателят на вътрешната...

Есклузивно! Сблъсъци и хаос на сръбско-унгарската граница, хиляди напират към България откъм Одрин

http://petel.bg/Eskluzivno--Sblasatsi-i-haos-na-srabsko-ungarskata-granitsa--hilyadi-napirat-kam-Balgariya-otkam-Odrin__127094

Снимка: btv Сблъсъци и хаос царят на сръбско-унгарската граница, където бежанците са скъсали заградителната мрежа. Полицията разпръсва...

Правим работна група със САЩ за борба с тероризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=301513

„Да си част от голяма организация за сигурност, каквато е НАТО, е положително за всички нейни членове. Обявих днес, че планираме формирането на нова работна група в областта на контратероризма“. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, отговаряйки на въпрос на БГНЕС за предизвикателствата пред страната и помощта, която Вашингтон ни оказва за тяхното преодоляване, особено с акцент борбата с тероризма.

Италиански рокли от червения килим гостуват в Националната галерия

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/16/2611199_italianski_rokli_ot_cherveniia_kilim_gostuvat_v/?ref=rss


Вечерни рокли на световни звезди като София Лорен, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, създадени от известни италиански дизайнери, ще бъдат изложени в специална изложба в Княжеския дворец на Националната галерия от днес, съобщава "Нова телевизия".

Повечето от 22-та тоалета са шити специално за знаменитостите и пристигат в България със съдействието на Италианския културен институт.

Сред тях са модел от последното ревю на покойния Джани Версаче, рокли, носени от Елизабет Хърли и...

Жена с 4 езика оглавява новата зала на Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987348

Йорданка Трендафилова - пловдивчанка с германско гражданство, ще оглави новата многофункционална зала на Колодрума, съобщи кметът Иван Тотев. Изборът му попаднал на нея, тъй като имала голям международен опит и владеела немски, английски, испански и руски език. Съзнателно градоначалникът не избрал за шеф човек от спортните среди,
Йорданка Трендафилова - пловдивчанка с германско гражданство, ще оглави новата многофункционална зала на Колодрума, съобщи кметът Иван Тотев. Изборът му попаднал на нея, тъй като имала голям международен опит и владеела немски, английски, испански и руски език. Съзнателно градоначалникът не избрал за шеф човек от спортните среди,

Крадците в Слънчев бряг грабят като за последно

http://www.bnews.bg/article-141589

44 годишен ирландец олекнал с 900 евро и дрехи, откраднати директно от хотелската му стая, докато бил на разходка край морето.

Трише към Йелън: Не слушайте съветите на МВФ и Световната банка

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trishe-kym-ielyn-ne-slushaite-syvetite-na-mvf-i-svetovnata-banka-202412/

Според бившия председател на ЕЦБ Федералният резерв трябва да запази всички опции на масата отворени

Общините няма да събират отделен налог

http://econ.bg/Новини/Общините-няма-да-събират-отделен-налог_l.a_i.697205_at.1.html

Общините няма да събират допълнителен данък в рамките на 2%. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Преди дни...

Бекенбауер: Въпреки парите си Висшата лига не можа да вземе никой от най-добрите в света

http://www.cross.bg/bekenbayer-liga-privlekat-1480942.html

/КРОСС/ Почетният президент на "Байерн" Франц Бекенбауер заяви, че въпреки огромните си финансови възможности клубовете от Висшата лига и занапред няма да могат да привлекат най-изявените футболисти. "Те не могат да вземат всички. Нещо повече - те не могат да привлекат Меси, Роналдо, Ибрахимович или нашия Томас Мюлер. Английските клубове нямат нито един от най-добрите в света. Ние все още имаме прекрасни футболисти в Германия", каза Бекенбауер. Според него "Байер" има по-добър отбор спрямо миналата година и треньорът ще може да прави промени. "Гуардиола все още не е взел решение за бъдещето си, но се надявам да остане по-дълго." Бекенбауер смята, че "Борусия" (Дортмунд) е възвърнал стила, с който стана шампион в Бундеслигата преди няколко години. "Те имат силите да се съревновават с "Байерн" за титлата този сезон", добави почетният президент на баварците, информира dnevnik.bg.  

ЕП гласува спешно преместването на 120-хилядите бежанци

http://www.bnews.bg/article-141588

Окончателното становище на ЕП ще бъде предоставено преди извънредната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на 22 септември, на която ще бъде разгледан въпросът.

ГЕРБ панически се отказа от общинския 2% данък общ доход

http://www.mediapool.bg/gerb-panicheski-se-otkaza-ot-obshtinskiya-2-danak-obsht-dohod-news239333.html

Идеята за допълнителните 2% данък върху общия доход, който да отива в общините, няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет. На редакция ще подлежи пък намерението да се декларира ползването на данъчен кредит от фирмите при покупка на стока или ползването на услуга над 700 лв. и прагът ще е от порядъка на няколко хиляди лева Това заявиха от ГЕРБ в сряда, след като по-рано през деня от Реформаторския блок се обявиха против допълнителния данък върху доходите на физическите лица. Зам-- председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в парламента, че групата няма да подкрепи предложението на финансовото министерство на новия нолаг. Публикуваният за обществено обсъждане проект за поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане дава възможност на общините да въведат от 0 до 2 на сто допълнителен данък върху плоския 10-процентен. Парите ще се прибират от агенцията по приходите и после ще се преразпределят към местните власти, които решат да въведат допълнителния налог. Изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова коментира, че надали общините, които наесен предстои да подменят ръководството си, ще се решат на тази стъпка. Сега обаче Цветанов реши от раз съдбата на допълнителния общински данък, независимо че такъв беше заложен в предизборната кампания на ГЕРБ. Намерението обаче беше до 2 процента от сегашния данък общ доход да отива в общините, а не да се вдига налогът. От момента на публикуването на проекта за обсъждане е станало ясно, че групата на ГЕРБ има леки различия с финансовото министерство, каза зам.-председателят на управляващата партия. Той обясни, че предложението на финансовото ведомство не е внесено в Министерския съвет. "Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет", отсече Цветан Цветанов. Той допълни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните поправки, сред които е ограничаване на разплащанията в брой, въвеждане на данък за пустеещите земи, авансово плащане на данък върху награди, както и деклариране на ползване на данъчен кредит от бизнеса при покупки и услуги над 700 лв. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се вдигне прагът за стоки за служебно ползване, за които компаниите, регистрирани по ДДС, ще бъдат задължени да информират НАП, ако ще ги ползват и за лични нужди. Съвсем редовна практика напоследък е на името на фирмата, купувайки автомобили с над 5 места, да се ползват данъчни кредити и след това да се ползват данъчния кредити и за поддръжката на колата - бензин, ремонти, обясни Стоянова. Естествено е, добави тя, през част от времето автомобилите да се ползват и за частни нужди. Съвсем нормално, по думите й, в тези случаи, каквато е и европейската практика, държавата да каже - "част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност и не е редно да я ползвате". Друг е въпросът дали този праг трябва да е 700 лв. , смятам, че той трябва да се вдигне сериозно, за да има необходимия за бюджета ефект, отбеляза председателят на бюджетната комисия. Трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща за двойно ползване, може би над няколко хиляди лева, уточни Менда Стоянова.

ГЕРБ панически се отказа от общинския 2% данък върху доходите

http://www.mediapool.bg/gerb-panicheski-se-otkaza-ot-obshtinskiya-2-danak-varhu-dohodite-news239333.html

Идеята за допълнителните 2% данък върху общия доход, който да отива в общините, няма да бъде обсъждан дори в Министерския съвет. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото групата няма да подкрепи обявеното преди дни предложение на финансовото министерство. Публикуваният за обществено обсъждане проект за поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане дава възможност на общините да въведат от 0 до 2 на сто допълнителен данък върху плоския 10-процентен. Парите ще се прибират от агенцията по приходите и после ще се преразпределят към местните власти, които решат да въведат допълнителния налог. Изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова коментира, че надали общините, които наесен предстои да подменят ръководството си, ще се решат на тази стъпка. Дни преди старта на кампанията за местните избори обаче ГЕРБ явно са решили да не рискуват с непопулярния ход. Цветанов реши от раз съдбата на допълнителния общински данък, независимо че такъв беше заложен в предизборната кампания на ГЕРБ. Намерението обаче беше до 2 процента от сегашния данък общ доход да отива в общините, а не да се вдига налогът. От момента на публикуването на проекта за обсъждане е станало ясно, че групата на ГЕРБ има леки различия с финансовото министерство, каза зам.-председателят на управляващата партия. Той обясни, че предложението на финансовото ведомство не е внесено в МС. "Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет", отсече Цветан Цветанов. Той допълни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните поправки, сред които е ограничаване на разплащанията в брой, въвеждане на данък за пустеещите земи, авансово плащане на данък върху награди, както и деклариране на ползване на данъчен кредит от бизнеса при покупки и услуги над 700 лв.

ГЕРБ задуши в зародиш общинския 2% данък върху доходите

http://www.mediapool.bg/gerb-zadushi-v-zarodish-obshtinskiya-2-danak-varhu-dohodite-news239333.html

Идеята за допълнителните 2% данък върху общия доход, който да отива в общините, няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото групата няма да подкрепи предложението на финансовото министерство, което бе обявено преди дни. Публикуваният за обществено обсъждане проект за поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане дава възможност на общините да въведат от 0 до 2 на сто допълнителен данък върху плоския 10-процентен. Парите ще се прибират от агенцията по приходите и после ще се преразпределят към местните власти, които решат да въведат допълнителния налог. Изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова коментира, че надали общините, които наесен предстои да подменят ръководството си, ще се решат на тази стъпка. Сега обаче Цветанов реши то раз съдбата на допълнителния общински данък, независимо че такъв беше заложен в предизборната кампания на ГЕРБ. Намерението обаче беше до 2 процента от сегашния данък общ доход да отива в общините, а не да се вдига налогът. От момента на публикуването на проекта за обсъждане е станало ясно, че групата на ГЕРБ има леки различия с финансовото министерство, каза зам.-председателят на управляващата партия. Той обясни, че предложението на финансовото ведомство не е внесено в министерския съвет. "Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет", отсече Цветан Цветанов. Той допълни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните поправки, сред които е ограничаване на разплащанията в брой, въвеждане на данък за пустеещите земи, авансово плащане на данък върху награди, както и деклариране на ползване на данъчен кредит от бизнеса при покупки и услуги над 700 лв.

Тодор Танев: Директорът на Немската гимназия вероятно вече е доста изморена на този пост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2610603_todor_tanev_direktorut_na_nemskata_gimnaziia_veroiatno/?ref=rss


Министърът на образованието Тодор Танев ще покани за разговор директора на Немската гимназия в София Вера Катранджиева, след като вчера бивши възпитаници на гимназията разказаха за неуважително отношение от нейна страна към дългогодишен преподавател и поискаха оставката й.

"Много съжалявам за това, което се е случило. Ще имам среща, разбира се, с моята колежка от Немската гимназия. Вероятно е доста изморена вече от толкова години работа на този пост", коментира  по случая Танев...

Предизборно: ГЕРБ се отказа от новия данък от 2%

http://www.bnews.bg/article-141582

С този ход партията се опитва да свали напрежението и да си гласува по-голямо доверие.

Трабантът, с който Паси "отвлече“ шефа на НАТО

http://www.vesti.bg/bulgaria/trabantyt-s-kojto-pasi-otvleche-shefa-na-nato-6042630

Трабантът, с който Соломон Паси вози трима генерални секретари на НАТО и един председател на Съвета на Европа, бе предоставен на Националният военноисторически музей.

Откровената изповед на Маргарита Бербатова в „Извън играта“

http://www.cross.bg/margarita-berbatova-sina-1480940.html

Тази събота (19 септември) зрителите на „Извън играта" ще имат възможност да чуят съкровената изповед на Маргарита Бербатова. В откровен разговор майката на най-известния български футболист през последните години ще застане за първи път пред камера след трансфера на сина си в гръцкия футболен клуб ПАОК. В това издание на предаването тя ще разкрие пред водещата Люба Пашова тайните на собствения си свят, ще се върне към своите корени и минало. С много любов Маргарита Бербатова ще разкаже за своите родителите, които за съжаление е загубила твърде рано. Ще сподели каква е връзката й с баба Ванга и какъв е произходът на името й. От две години известната футболна майка е насочила усилията си в активна подкрепа на хора с увреждания. Признава, че приема работата си за лична мисия, в която преоткрива себе си. Маргарита Бербатова ще сподели всички майчини трепери и вълнения и ще опише нощта, в която е осъществен трансфера на Димитър в Манчестър Юнайтед. Зрителите на БНТ HD ще научат и за тайното й посещение на стадиона в Гърция при първия мач на ПАОК. Тя признава, че се радва за сина си, но е още по-щастлива, че внучките и вече ще бъдат по-близо до нея.  

Музеят за история на София отваря врати

http://www.cross.bg/istoriya-sofiya-myzeyat-1480941.html

/КРОСС/В празничния 17 септември Музеят за история на София, който се помещава в сградата на бившата Централна минерална баня, отваря врати. Жителите и гостите на града ще могат да разгледат постоянната експозиция между 10 и 22 часа безплатно. Обичайното работно време ще бъде от вторник до неделя от 10 до 18 часа. Билетът за музея за хора над 18 години ще е 6 лева, а за деца до 7 години, пенсионери и хора с увреждания ще бъде безплатно, за деца от 7 до 18 години, ученици и студенти - 2 лева, а семеен билет - 10 лева.Всеки четвъртък посещенията ще бъдат безплатни. „Цялата реконструкция на частта от сградата на софийската минерална баня на стойност около 5 млн. лв. се финансира от ОП „Регионално развитие". Аз мисля, че музеят е интересен - съчетание на културно-историческо наследство и модерност. Освен стари експонати - от античността и средновековието, както и от новата история на София, имаме и съвременни инсталации, които разказват за тази история. Във всяка зала има филм, който показва кадри, които много софиянци не са виждали. Има и зала за обучение на най-малките, така че да могат училищата и детските градини да провеждат тук свои часове", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, информира Дарик.  

Бекенбауер: Въпреки парите си Висшата лига не можа да вземе никой от най-добрите в света

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2611193_bekenbauer_vupreki_parite_si_visshata_liga_ne_moja_da/?ref=rss


Почетният президент на "Байерн" Франц Бекенбауер заяви, че въпреки огромните си финансови възможности клубовете от Висшата лига и занапред няма да могат да привлекат най-изявените футболисти.

"Те не могат да вземат всички. Нещо повече - те не могат да привлекат Меси, Роналдо, Ибрахимович или нашия Томас Мюлер. Английските клубове нямат нито един от най-добрите в света. Ние все още имаме прекрасни футболисти в Германия", каза Бекенбауер.

Според него "Байер" има по-добър...

Животът върху стените на Колизеума (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/zhivotyt-vyrhu-stenite-na-kolizeuma-video-6042632

Бактерии от един и същи вид не се борят една срещу друга и същевременно си помагат в трудни времена

Борисов посреща чужди министри във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301522

Премиерът Бойко Борисов ще е домакин на европейски министри на регионалното развитие във Варна, научи Moreto.net. Срещата организирана от българското регионално министерство и Световната банка, ще се проведе между 17 и 19 септември в комплекс "Ривиера" край морската столица.

Адв. Екимджиев за Фрог: Ще приемат импотентен антикорупционен закон за пред Европа

http://frognews.bg/news_97789/Adv-Ekimdjiev-za-Frog-SHTe-priemat-impotenten-antikoruptsionen-zakon-za-pred-Evropa/

В Народното събрание има трайно установено корупционно мнозинство. Не е тайна за никого, че много от народните ни представители не са в парламента, за да работят в обществена полза. Те влизат в НС с ясната цел да осребряват властовия си ресурс чрез корупционни практики, търговия с влияние и натиск. Поради това няма политическа воля НС да приеме антикорупционния закон, който може сериозно да застраши паралегалните цели на много от представителите на политическите елити у нас. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев по отношение на неприетия закон на Меглена Кунева.

Адв. Екимджиев за Фрог: Ще приемат импотентен антикорупцонен закон, който ще развяват като знаме пред Европа

http://frognews.bg/news_97789/Adv-Ekimdjiev-za-Frog-SHTe-priemat-impotenten-antikoruptsonen-zakon-koito-shte-razviavat-kato-zname-pred-Evropa/

В Народното събрание има трайно установено корупционно мнозинство. Не е тайна за никого, че много от народните ни представители не са в парламента, за да работят в обществена полза. Те влизат в НС с ясната цел да осребряват властовия си ресурс чрез корупционни практики, търговия с влияние и натиск. Поради това няма политическа воля НС да приеме антикорупционния закон, който може сериозно да застраши паралегалните цели на много от представителите на политическите елити у нас. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев по отношение на неприетия закон на Меглена Кунева.

Сборище на клошари стана лъскава детска градина в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987308

Свещеници от храма "Св. Илия" осветиха придобивката за 3 млн. лева
Руина, в която живееха клошари и наркомани, се превърна в луксозно детско заведение с общностен център в Пловдив. Новата придобивка на ул. "Вратцата" в район "Източен" беше осветена от трима свещеници от храма "Свети Пророк Илия".
Именно заради тази църква неотдавна пловдивският
Свещеници от храма "Св. Илия" осветиха придобивката за 3 млн. лева Руина, в която живееха клошари и наркомани, се превърна в луксозно детско заведение с общностен център в Пловдив. Новата придобивка на ул. "Вратцата" в район "Източен" беше осветена от трима свещеници от храма "Свети Пророк Илия". Именно заради тази църква неотдавна пловдивският

Управлението на Сребърния фонд ще остане консервативно поне до 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/16/2611175_upravlenieto_na_sreburniia_fond_shte_ostane/?ref=rss


Управлението на парите в Сребърния фонд ще остане консервативно поне до 2018 г., реши правителството днес. 

Това означава, че натрупаните във фонда в подкрепа на пенсионната система до този момент  2.534 млрд. лв. ще останат на депозит в БНБ без лихва, както и досега. 

Сегашните пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще...

FedEx отново отчете по-ниска печалба от очакванията

http://www.investor.bg/sasht/337/a/fedex-otnovo-otchete-po-niska-pechalba-ot-ochakvaniiata-202492/

Слабите световни икономически условия и силният долар са се отразили отрицателно на финансовите резултати на компанията

Папа Франциск получи новата Червена книга на България

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/09/16/2611166_papa_francisk_poluchi_novata_chervena_kniga_na/?ref=rss


Папа Франциск призова всички европейски министри на екологията да засилят усилията си за постигане на реален резултат на срещата на върха за промените в климата през декември в Париж, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите в сряда.

Папата отправи призива си в специално обръщение към всички 28 ресорни министри на страните - членки на Европейския съюз, по време на аудиенция в аулата "Павел VІ" във Ватикана.

На срещата присъства и българският...

П. Славов: Едва 0,5% от хората на минимална заплата са се възползвали от данъчната преференция от мандата „Орешарски“

http://www.cross.bg/zaplata-dohod-minimalna-1480939.html

/КРОСС/ Едва 5 384 от общо 1 007 695 души, или 0,5% от хората, получавали минимална работна заплата през 2014г., са успели да възстановят своя данък общ доход. Това става ясно от писмен отговор от министър Владислав Горанов на въпрос от народния представител от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов. Възстановяването на данъци за лица, получавали минимална работна заплата, беше въведено по време на мандата „Орешарски" и още тогава беше критикувано от мнозина и определяно като популистко и практически неработещо. По простата причина, че голям брой лица, работещи на минимална работна заплата, бяха лишени от от това облекчение, тъй като са получили минимален доход през годината от друг източник. До абсурдния казус се стигна тъй като според представителите на НАП дори и 1 лев допълнителен доход, автоматично лишават дадено лице от възможност да възстанови своя данък . Такъв минимален доход биха могли да бъдат лихви по разплащателна сметка, по която човек получава заплатата си. Тези лихви в масата случай биха били в размер на няколко лева и въпреки това да го лишат от правото на данъчна преференция. В края на 2014 г. Народното събрание отмени популисткия член 22б от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Изнесените от министър Горанов данни като отговор на въпроса от Петър Славов отново доказват, че идеята за данъчно облекчение на социалистите е била неработеща и популистка

Ела на Sofia Fun Fest 2015 и спечели страхотни награди!

http://goodnews.actualno.com/Ela-na-Sofia-Fun-Fest-2015-i-specheli-strahotni-nagradi-news_496019.html

До началото на Sofia Fun Fest 2015 остават броени дни. Голямото спортно и арт забавление ще се проведе на територията на Sofia Ring Mall, на 19-ти септември, от 10:00 до 15:00 часа. По време на фестивала всеки родител ще може да събира печати върху флаера на събитието от различните шатри (спортните локации или арт школите), на които децата участват, задържат интереса си или посетят. В края на събитието ще се проведе голямата томбола с много награди, а на място ви очакват още повече изненади.

Митов: Турция е коректна, пази границата добре

http://politics.actualno.com/Mitov-Turcija-e-korektna-pazi-granicata-dobre-news_496115.html

Комуникацията ни с турската страна е постоянна и много добра. Вчера имахме разговори с посланика на Република Турция и днес продължиха. Данните, които излязоха по някои медии, са далеч от реалността. Република Турция е достатъчно коректна в случая и съдейства да бъде намаляван до крайна степен натискът върху българо-турската граница. Това заяви външният министър Даниел Митов. Той подчерта, че заедно с МВР и службите са направили всичко, така че да се предприемат съответните действия, ако се поя

Това е радикалният Nissan GRIPZ Concept

http://cars.actualno.com/Tova-e-radikalnijat-Nissan-GRIPZ-Concept-news_496107.html

Кросоувър пионерът Nissan представи нов концептуален модел във Франкфурт, който показва иновативното ново бъдеще за марката. Създаден от дизайнери в Европа и Япония, Nissan GRIPZ Concept смесва способността и практичността на компактен кросоувър с вълнението и динамиката на спортен автомобил. Nissan GRIPZ Concept е следващият ход на Nissan като играч, променящ правилата, и дава поглед как може да изглеждат бъдещите компактни кросоувъри на пионера, изобретил сегмента. Въпреки че се придържа к

Кунева: Искаме задължителни квоти за бежанци

http://politics.actualno.com/Kuneva-Iskame-zadyljitelni-kvoti-za-bejanci-news_496116.html

"Ние сме страна, която е много близо до граница на страна със сериозен приток на бежанци. Представете си, ако утре в България има повече бежанци и ние имаме над това, което би била нашата квота, ние ще искаме те да бъдат презаселени на други места тоест това пази нашия национален интерес", заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и лидер на "Движение България на Гражданите" Меглена Кунева при посещение в Благоевград днес. В Благоевград Кунева се ср

Ваксините предотвратяват смъртта на над 2,5 млн. деца годишно

http://europe.actualno.com/Vaksinite-predotvratjavat-smyrtta-na-nad-25-mln-deca-godishno-news_496118.html

Всяка година благодарение на ваксините се предотвратява смъртта на над 2,5 милиона души от дифтерия, тетанус и морбили - заболявания, които засягат в най-голяма степен децата. Данните бяха изнесени от УНИЦЕФ чрез информационни материали, раздадени по време на кръглата маса „Ваксините – мит и реалност съвременно състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката”, организирана от Фондация МОСТ, предаде БГНЕС. През 2012 г. едно на всеки пет бебета в световен мащаб са п

Пчели от Чернобил са неутрализирали стронция

http://pik.bg/пчели-от-чернобил-са-неутрализирали-стронция-news400691.html

Пчели от Чернобил са неутрализирали стронция

Пчеларството е и хоби, и начин за прехрана. Каквото и да е, то изисква една особена емоционална отдаденост от всеки, който се захваща да работи в света на пчелите. Защото те могат на много неща да те научат. Така казва Николай Гайдов, председател на общинското пчеларско сдружение „Акация 1898” в Пловдив.

В момента на пл. „Централен” под няколко шатри пчелари продават мед и пчелни продукти, а интересът към традиционната проява е голям. В този толкова древен занаят новостите не са много, но все пак ги има. За пръв път тази година виждаме мед от акация и детелина, виждаме и капки за нос от прополис.

Средно около 30 са артикулите, свързани с пчелите и меда – всеки от тях здраво свързан с представата ни за здраве и енергия.

„Лъжичка мед в топла вода сутрин и целия ден съм зареден с енергия”, така твърди пчеларят Гайдов пред БГНЕС.

Хората тук така си разбират от работата, че са в състояние да идентифицират и любопитни пчели, които кацат по бурканите с мед. Оказва се, че в близката Цар Симеонова градина има един рой пчели, които там си живеят, а малко по-нататък има къща с двор, в къщата пчелар, а на двора- кошери.

Проблемите в сектор „Пчеларство” иначе си стоят, субсидии почти няма, регистрацията куца, а въпреки протестите, бе приет закон, според който пчелите трябва да се гледат извън населените места. Въпреки това, обаче, истинските пчелари продължават да се грижат за кошерите си, да вадят най- различни видове мед, прополис, пчелен прашец, восък и какво ли не още.

Интересно какво има в меда, добиван в голям град като Пловдив и дали този закон, който е приет, не е все пак резонен - пчелите да събират прашец от растения, далеч от трафик и пушеци. Николай Гайдов, обаче, твърди, че са правени изследвания – и то в Париж и Лондон, на които се е установило, че медът на тия столични пчели почти не се различава от другия, събиран по полята.

Нещо повече, след аварията в Чернобил, медът, който са събирали пчелите от замърсените с радиация райони, не е съдържал изобщо стронций. Стронцият, оказва се, е открит в телата на мъртвите пчели. Излиза, че умните насекоми са и санитарна преграда пред човека и тежките отрови. Още едно тяхно качество към безкрайно интересната им характеристика.

Няма да има акция "Багер" в ромския квартал на Гърмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987294

Няма да се събарят още незаконни постройки в четвъртък /17 септември/ в ромската махала на Гърмен. И от общината, и от областната управа в Благоевград опровергаха появилата се информация за бутането на нови 17 къщи квартал "Кремиковци".
"Нямам такава информация. Пък и за нито една друга сграда, като изключим вече блъснатите,
Няма да се събарят още незаконни постройки в четвъртък /17 септември/ в ромската махала на Гърмен. И от общината, и от областната управа в Благоевград опровергаха появилата се информация за бутането на нови 17 къщи квартал "Кремиковци". "Нямам такава информация. Пък и за нито една друга сграда, като изключим вече блъснатите,

Изпълнителната агенция по околна среда започва проверка на сметището в Карлово

http://offnews.bg/news/n_1/n_559403.html

Изпълнителната агенция по околна среда е разпоредила проверка на депото за смет в Карлово във връзка с появилата се наскоро информация в редица медии за замърсяване водите на река Стряма и отравяне на риба. На 20-21 август по БНТ бе излъчен репортаж за това, а едва на 4 септември, две седмици след възможното замърсяване, кметът на Карлово Емил Кабаиванов заявява по Българското национално радио, че веднага е сигнализирал РИОСВ-Пловдив. Според Кабаиванов дори „вече са направени проверки на няколко обекта като възможни замърсители”. Пак според Кабаиванов проверено и установено е, че няма никакъв проблем с депото в Карлово. Той самият посочва като възможни замърсители Колектор в съседния град Сопот, частен рибарник също на територията на Сопот и частна кравеферма с над 1000 животни покрай река Стряма. Кметът заявява: „Засега е ясно само, че депото е наред и няма проблеми”. Оттук започват вече множество въпроси, на които OFFNews ще търси отговорите: 1. Оказва се, че проверките на РИОСВ – Пловдив и Констативен протокол №0003995 са от дата 7 септември 2015 година. Пита се в задачата: как кметът Кабаиванов е знаел три дена по-рано какви ще са констатациите на РИОСВ. 2. Няма данни РИОСВ – Пловдив да е проверявала почвата и подпочвените води между сметището и реката за просмукване на изключително отровен и вреден инфилтрат или възможни замърсители, причинени от депото. Тогава какво дава основание на г-н Кабаиванов да каже, че депото е наред и няма проблеми, не е ясно. Експерти твърдят, че подобни изследвания се провеждат неколкократно и резултатите излизат едва след няколко седмици 3. Заповедта на Изпълнителната агенция по околна среда до г-н Стефан Шилев, директор на РИОСВ Пловдив, за извършване на проверката на депото е от 12 септември 2015 година (Прилагаме копие). Следователно, ако имаше такова изследване за степента на замърсяване на почвите, въздуха и водите в гр. Баня и евентуално възможни причинители, ИАОС не би разпоредила проверка. 4. Източници от Община Карлово твърдят, че всъщност т.нар. проверка се е състояла в обход на част от река Стряма до вливането в нея на Стара река. 5. На 8 септември Община Карлово публикува информация на официалния си сайт: „Акредитирана лаборатория е извършила мониторинг на повърхностни и подпочвени води от прилежащите терени около и на „Депо за неопасни отпадъци”- Карлово.Всички резултати от измерените стойности на замърсителите отговарят на допустимите съгласно Комплексното разрешително за депото, е заключението на Лабораторията”. Екоинспектори са силно озадачени и твърдят, че не е възможно в рамките на по-малко от един ден да бъдат осъществени всички замервания и изследвания и да се получат реални резултати. Още повече, че мониторинговата процедура изисква вземането на проби през равни интервали от време и проследяването на динамиката на показателите за по-дълъг период. 6. В случай, че проверката на депото трябва да осъществи целите на мониторинга по реда на Закона за управление на отпадъците, то тя трябва да обхване и дейността на фирмата-оператор на депото за смет в Карлово, както и да установи дали е осъщестяван задължителния за дейността мониторинг. Българският закон за управление на отпадъците е един от от най-добре съобразените със законодателството на ЕС и най-вече с Регламент 1013 от 2006 г. в Раздел III на Закона изрично са разписани задълженията на кмета относно управлението, събирането и третирането на отпадъци на територията на Общината . Нещо повече в член 19, ал.3, т.13 на Закона на кмета е вменено задължението да осигурява информация за обществеността чрез интернетстраницата на съответната община за всички дейности, свързани със събирането, почистването и третирането на отпадъците. Не е известно на карловската общественост кога и как е провеждан мониторинг на депото за битови отпадъци, има ли изготвени за това протоколи за състоянието на депото и на съответните показатели и ако има, защо не са представени на интернет страницата на Общината и пред обществото, както изисква Законът. Именно поради липсата на тази информация и на реална прозрачност, проблемът и въпросите, които вълнуват жителите на Община Карлово, стават все по-остри, а дали самото депо и неговото управление отговарят на изискванията и на регламент 1013 от 2006 година, предстои да уточни бъдещата проверка. От свои източници ОFFNews научи, че предстоящата проверка ще започне още утре и за нейното провеждане трябва да бъдат уведомени Гражданския инициативен комитет от гр. Баня и общинските съветници, подкрепили Инициативния комитет. В БАН е била проведена среща с народни представители във връзка със същия проблем, свързан с евентуално замърсяване от страна на депото. БАН също ще осъществи изследване на всички показатели, представляващи възможност за замърсяване. Проверката ще бъде възложена на Централната екологична лаборатория.

Бънджи скокове от кран на Extreme Fest през уикенда в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_559400.html

Княжевската градина в София ще се превърне в арена на Extreme Fest този уикенд. Първият по рода си у нас фестивал е поредното събитие от програмата на кампания София2018 – Европейска столица на спорта, съобщава сайтът www.sofia2018.bg. Посетителите ще могат да пробват бънджи скокове от кран, спускане по рапел, катерене на стена, тест райд на велосипеди и скачане върху въздушна възглавница. Занимания с лонг борд, фрийрън, картинг и слаклайн са само част от демонстрациите, в които може да се включи всеки смелчага. За желаещите ще има и уроци от професионалисти.  Проектът се реализира от сдружение "Level 7" и е подкрепен от Програма за съфинансиране на спортни събития, форуми, кампании и инициативи под патронажа на кмета на Столична община за 2015 г.  ПРОГРАМА НА "Extreme Fest" 2015: 18 Септември (петък): 19:00 – 19:30: Откриване 19:30 – 22:30: DJ Парти - Sava - (Camp Sessions) 19 Септември (събота): 12:00 – 20:00: Баскетбол 3х3 12:00 – 20:00: Тест райд на велосипеди 12:00 – 20:00: Стена за катерене 12:00 – 20:00: Бънджи скокове от кран 12:00 – 17:00: Слаклайн уъркшоп 12:00 – 17:00: Уъркшоп с Петър Гьошев и пилотите на Hyundai Racing Trophy 14:00 – 18:00g: Тенис на маса 14:00 – 15:00: BMX 15:00 – 16:00: Ролер блейд 15:00 – 17:00: Картинг уъркшоп 16:00 – 18:00: Лонгборд училище за деца и родители & Училище по кънки Дизастър 17:00 – 18:00: Картинг & Hyundai i20 R1 шоу 18:00 – 19:00: Дрифт шоу 19:00 – 20:00: Мото-Стънт шоу 20:00 – 22:30: DJ Парти - Pavel Petrov, & Mr.K & TBA 20 Септември (неделя):  12:00 – 20:00: Баскетбол 3х3 12:00 – 20:00: Тест райд на велосипеди 12:00 – 20:00: Стена за катерене 12:00 – 20:00: Бънджи скокове от кран 12:00 – 20:00: Фрийрън свободно скачане по съоръженията. 12:00 – 17:00: Слаклайн уъркшоп 12:00 – 14:00: Бойни спортове 16:00 – 18:00: Лонгборд училище за деца и родители & Училище по кънки Дизастър 16:30 – 17:30: Акробатика 17:00 – 19:00: Фрийрън уъркшоп 18:30 – 20:00: Брейк денс шоу и уъркшоп

Фейсбук е готов да тества бутон "не харесвам"

http://www.mediapool.bg/feisbuk-e-gotov-da-testva-buton-ne-haresvam-news239332.html

Фейсбук (Facebook) работи по бутон "не харесвам", съобщи главният изпълнителен директор и основател на Фейсбук Марк Зукърбърг, цитиран от световните агенции.   От години потребителите на Фейсбук искат да имат възможност да ползват бутон "не харесвам" като алтернатива на бутона "харесвам", каза Зукърбърг на събитие, на което отговаряше на въпроси, организирано в централата на компанията в Менло парк, Калифорния. Зукърбърг призна, че бутонът "харесвам" не винаги е подходящ за някои съобщения, като например трагични новини, когато хората биха искали да изразят съчувствие, отбелязва Асошиейтед прес. Той посочи, че компанията е избягвала създаването на бутона "не харесвам", който би могъл да се използва за гласуване срещу съобщенията, публикувани от други хора. Зукърбърг съобщи, че новият бутон е готов за тестване скоро и може да бъде пуснат за широка употреба в зависимост от това как се представи.   С 1.49 милиарда потребители месечно в света Фейсбук е най-голямата международна социална мрежа. По данни към 2014 година потребителите са натиснали бутона "харесвам" 3.4 трилиона пъти, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Хей, Меси, аз съм полицай, но може ли едно бързо селфи?

http://petel.bg/Hey--Mesi--az-sam-politsay--no-mozhe-li-edno-barzo-selfi-__127089

Двама полицаи, които трябваше да бдят за сигурността на световната звезда Лионел Меси в Рим, не се посвениха да помолят аржентинеца за...

150 цигани от Гърмен излязоха срещу багерите. Протестното шествие тръгна към кв. „Заградец”

http://petel.bg/150-tsigani-ot-Garmen-izlyazoha-sreshhu-bagerite--Protestnoto-shestvie-tragna-kam-kv-----Zagradets---__127090

Снимка: Булфото, архив Около 150 цигани са се събрали в центъра на кв. "Кремиковци" в Гърмен , където преди минути започна шествието към...

Нови 635 км автомагистрали възнамерява да изгради България до 2020 г.

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/novi-635-km-avtomagistrali-vyznameriava-da-izgradi-bylgariia-do-2020-g-202490/

Необходимите годишни инвестиции за изграждането им и за рехабилитация на 17 хил. км пътища са 2,8 млрд. лева според нова стратегия

Паси даде трабанта си на Военния музей без пари

http://frognews.bg/news_97792/Pasi-dade-trabanta-si-na-Voenniia-muzei-bez-pari/

Бившият външен министър Соломон Паси дари на Военноисторическия музей своhttps://frognews.bg/editors/index.php?#я трабант, превърнал се в символ на Атлантическата идея. На церемонията в музея присъстваха експремиерът Симеон Сакскубурготски, посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, временно управляващият посолството на САЩ у нас Родерик Мур, бившият шеф на Народното събрание Огнян Герджиков, бившият военен министър Николай Свинаров.

Соломон Паси дари трабанта си на Военния музей

http://frognews.bg/news_97792/Solomon-Pasi-dari-trabanta-si-na-Voenniia-muzei/

Бившият външен министър Соломон Паси дари на Военноисторическия музей своhttps://frognews.bg/editors/index.php?#я трабант, превърнал се в символ на Атлантическата идея. На церемонията в музея присъстваха експремиерът Симеон Сакскубурготски, посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, временно управляващият посолството на САЩ у нас Родерик Мур, бившият шеф на Народното събрание Огнян Герджиков, бившият военен министър Николай Свинаров.

Михаил Мирчев се видя на балотаж с Фандъкова

http://www.mediapool.bg/mihail-mirchev-se-vidya-na-balotazh-s-fandakova-news239331.html

Социологът и кандидат на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев прогнозира в сряда, че ще отиде на втори тур на предстоящите местни избори. "Предсказанието" той направи на първата си пресконференция като кандидат за кмет. Според социолога, Йорданка Фандъкова ще има резултат близо до 50 процента, но под 50 процента и задължително ще отиде на втори тур. Мирчев прогнозира, че той ще отиде на втори тур с голяма разлика с кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков. Мирчев допълни, че в момента дистанцията между него и Вили Лилков не е толкова голяма, но смята, че в рамките на октомври тя ще бъде удвоена в негова полза. Едновременно с това в сряда Фандъкова обясни, че Мирчев ѝ е пряката конкуренция, а не алтернативният ляв кандидат Георги Кадиев. Според Мирчев, Георги Кадиев ще има не повече от 3 процента и допълни, че неговата задача е "да създава медийна суматоха и заедно със "силиците" на АБВ и Георги Анастасов, ако могат да "отмъкнат" десетина хиляди гласа от БСП или 1-1.5 общински съветника". Михаил Мирчев отбеляза, че за първи път от 25 години няколкото големи социологически агенции, които правят изследвания всеки месец, от юни месец насам не публикуват изследвания. Според него логичният отговор за това е, че данните, които се получават, драстично се разминават с внушенията, според които Йорданка Фандъкова има безкрайно висок рейтинг в София, а Михаил Мирчев - безкрайно нисък и няма никакъв шанс в тези избори. Михаил Мирчев заяви, че неговата задача в тази кампания с помощта на БСП, ще бъде лявото в България да оцелее. Той допълни, че това не е егоистичен интерес, а е интерес на бъдеща модерна европейска България. Става въпрос за истинско лявото - с леви ценности, смели лидери, ефективност и не предателство на това, което е обещано и на ценностите, които са декларирани, когато се взема властта, посочи социологът. Социологът каза, че цел на кампанията му в София е да минимизира ефекта от опитите да се откраднат гласове от БСП от отцепили се от партията. Това е една от моите основни задачи в лявото пространство, защото не можем до безкрайност да се роим, каза още той. В коментар за позиционирането в дясното пространство Мирчев посочи, че в София се прави експеримент на тези избори дали могат да се възродят старите десни партии. Социологът смята, че за първи път откакто ГЕРБ е на политическата сцена и е узурпирала дясното пространство, другите десни партии започват сериозни опити, за да си върнат голяма част от дясното. За основна конкуренция на ГЕРБ той посочи партия ДЕОС с Виктор Лилов.

Нетаняху отива при Путин да обсъдят руските оръжия за Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/16/2611176_netaniahu_otiva_pri_putin_da_obsudiat_ruskite_orujiia/?ref=rss


Министър-председателят на Израел ще посети Русия през следващата седмица за разговори с президента Владимир Путин относно нарастващото руско военно присъствие в Сирия.

Това съобщи в сряда официален източник от Израел. Той добавя, че "Бенямин Нетаняху ще представи заплахата за Израел от нарастващото въоръжение в региона, както и от преминаването на смъртоносна техника в ръцете на "Хизбула" и други терористични групировки".

Дмитрий Песков, прессекретар на Путин, съобщава, че...

Едва удържат 20 000 бежанци тръгнали към България

http://www.moreto.net/novini.php?n=301519

Близо 2 000 сирийски бежанци в момента са в Одрин и напират пеш към границата с България при Капитан Андреево, по техни данни се очаква броят им да достигне поне 20 000. Това заяви за БГНЕС главният редактор на регионалния вестник „Гюндем“ Мурат Саваш.

Тролей се запали в центъра на София (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_559401.html

Тролей се запали в центъра на София, на метри преди кръговото на паметника Левски, съобщава Нова телевизия. Всички пътници са били изведени веднага от тролейбуса, движещ се по линия номер 2. Няма пострадали при инцидента, а пожарната е потушила огъня за минути. Движението в района на инцидента не е спряно, но е ограничено само в едната лента в посока Сточна гара, което предизвика и сериозни задръствания.

Глобалното затопляне: Лед, изчезващ за секунди, и умиращи бели мечки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987281

Снимка на бяла мечка от норвежкия остров Свалбард обиколи интернет пространството и предизвика множество коментари.
Слаба и гладна мечка показва историите на стотици други от своя вид, живеещи на острова, и поставя отново въпроса за глобалното затопляне.
Снимката е направена от Кърстин Лангенбергер,
Снимка на бяла мечка от норвежкия остров Свалбард обиколи интернет пространството и предизвика множество коментари. Слаба и гладна мечка показва историите на стотици други от своя вид, живеещи на острова, и поставя отново въпроса за глобалното затопляне. Снимката е направена от Кърстин Лангенбергер,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване