Инспекцията по труда облекчава работодатели и работници с нова информационна система

http://www.cross.bg/tryda-rabotodateli-inspektziya-1480920.html

/КРОСС/Нова информационна система, която облекчава административната тежест за работодатели и работници и повишава ефективността от контролната дейност е създадена по проект на ИА Главна инспекция по труда. "Предлагат се 3 нови електронно- административни и 4 електронни услуги. Всеки има достъп до проекта през сайта на агенцията и там са разписани облекченията, основно за работодателите. Във всяка една от 28- те структурни дирекции имаше собствени база данни, сега чрез проекта може пряко да наблюдаваме дейността на всяка дирекция. Може да не се харесва на директори и инспектори но това е с цел превенция", заяви Екатерина Асенова, началник отдел "Контролна дейност" в ИА Главна инспекция по труда. Директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил даде пример със селското стопанство. "Сключени са 538 еднодневни договора, от 25 август до момента, вижда се как са вървели проверките, какво сме правили, седмица по седмица. Това са 18 проверки, на 18 земеделски производителя. Проверени са 99 работещи, от тях с еднодневни трудови договора 29", каза Златински. Екатерина Асенова също даде примери за това как информационната система облекчава работодатели и работещи."Когато работодателя иска да наеме непълнолетно лице, вече може да го направи по електронен път, избягва се да идва на място в съответната дирекция

Строят 635 км нови магистрали за пет години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987110

Нови 635 км автомагистрали и над 17 хиляди километра ремонтирани пътища ще има в България до 2020 година.
Това предвиждат Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 година, приети на днешното заседание на правителството.
Кабинетът се ангажира да завърши автомагистралите „Хемус",
Нови 635 км автомагистрали и над 17 хиляди километра ремонтирани пътища ще има в България до 2020 година. Това предвиждат Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 година, приети на днешното заседание на правителството. Кабинетът се ангажира да завърши автомагистралите „Хемус",

ГЕРБ излъгаха народа, че няма да вдигат данъци

http://bulgarski.pogled.info/news/67693/GERB-izlagaha-naroda-che-nyama-da-vdigat-danatsi

/Поглед.инфо/ В предизборната си програма ГЕРБ излъгаха народа, че няма да вдигат данъци, но се в новия им пакет законопроекти пише - вдигаме данъци.

Строят 635 км нови магистрали за пет години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987101

Нови 635 км автомагистрали и над 17 хиляди километра ремонтирани пътища ще има в България до 2020 година.
Това предвиждат Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 година, приети на днешното заседание на правителството.
Кабинетът се ангажира да завърши автомагистралите „Хемус
Нови 635 км автомагистрали и над 17 хиляди километра ремонтирани пътища ще има в България до 2020 година. Това предвиждат Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 година, приети на днешното заседание на правителството. Кабинетът се ангажира да завърши автомагистралите „Хемус",

Борисов разгледа Музея за история на София ден преди откриването му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611004_borisov_razgleda_muzeia_za_istoriia_na_sofiia_den/?ref=rss


- Да видим какво ще открият археолозите при строителството на Северната скоростна тангента.
- Каквото трябва, това ще намерим.

Шегуват се министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов, които заедно с прeмиера Бойко Борисов, кмета Йорданка Фандъкова и външния министър Даниел Митов разгледаха новия Музей за историята на София в сградата на бившата Централна баня. Официалното откриване е предвидено за утре, 17 септември, Деня на София.

"Ето тук са столовете и бюрото от заседателната зала на Министерския съвет от 20-те до 40-те години", разказва Чобанов, който предвождаше гостите в музея. След това той уточнява, че министрите по това време са били по-малко на брой, но са имали по няколко ресора. "Например имало е един и същи човек за министър на образованието и на вътрешните работи", добавя зам.-кметът, който е историк по образование.

В залата има още бюра на министър-председателите Стефан Стамболов (1887-1894) и на Константин Стоилов (1894-1899) с оригинални вещи, сред които телефонен апарат, мастилница, календар, газена лампа, стойка за писма, преспапие, пишеща машина и др. Чрез видеопроектор на стената се прожектират снимки на държавници и моменти от заседания на Народното събрание.

Премиерът Борисов слуша Чобанов, разглежда и не се включва особено много в разговора. Веднага след като видя експозициите в няколко зали, си тръгна, без да говори пред журналистите. След него дойде Лиляна Павлова.


Постоянната експозиция е разпределена по зали: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията. Това са осем зали за историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX в.

Сред най-ценните експонати са стъклен съд тип "Ваза диатрета", стенописи и икони от т.нар. Софийска Мала Света гора, старопечатни книги, "Златната каляска", часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип "Паяк", автомобил "Мерцедес", Златната книга на София, колекция детски играчки и др.

Постоянната експозиция на Музея за история на София ще бъде открита официално на празника на столицата утре. През този ден ще е отворен от 10 до 22 ч. Обичайното работно време ще бъде от вторник до неделя от 10 до 18 ч., като билети ще се продават до 17.30 ч. Един път в седмицата ще бъде безплатен, като най-вероятно това ще бъде всеки четвъртък, както е и в останалите общински музеи.


Билетът за музея за хора над 18 г. ще е 6 лв., а за деца до 7 г., пенсионери и хора с увреждания ще е безплатно, за деца от 7 до 18 г., ученици, студенти и докторанти - 2 лева, и семеен билет - 10 лева.

Музеят за история на София е основан през 1928 г. По време на Втората световна война има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда на пл. "Бански" 3 обаче е разрушена при бомбардировки през 1943 г. През 2015 г. музеят се завръща отново на пл. "Бански", този път в ремонтираната сграда на бившата Централна минерална баня. Проектът за ремонт е на стойност 5.9 млн. лева, от които 5.6 млн. лева са от оперативна програма "Регионално развитие", а останалата част от сумата е от бюджета на Столичната община.

По повод официалното откриване на Музея и отбелязването на Деня на София – 17 септември, е предвидена тържествена програма. Тя включва официално откриване в 21 ч., огнен спектакъл в 22 ч., 3D Mapping в 22.45 ч. и заря в 23 ч.

Строим 635 км автомагистрали до 2020 година

http://news.ibox.bg/news/id_266233508

Приоритет са завършване на Хемус, Струма, Марица, Черно море, Калотина

Депутатите отрязаха ДПС за задължителния майчин език в училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_559361.html

Няма да се изучава задължително майчин език в училище. Това стана ясно, след като депутатите отхвърлиха предложението на ДПС майчиният език да е задължителен за изучаване и броят на часовете по предмета да са не по-малко от 4 седмично. Лидерът на движението Лютви Местан изтъкна, че досегашната политика на държавата по отношение на майчиния език е имитация. „Човек, които не владее майчиния си език не може да научи и книжовния“, категоричен беше той и допълни, че българите трябва да преодолеят предразсъдъците си. „Вие приравнявате майчиния език до хореографията. Същият унизителен подход", обърна се той към депутатите. По-рано този месец депутатите решиха, че изучаването на майчиният език, различен от българския, в училище няма да става в задължителните, нито в задължително избираемите часове, а само в свободно избираемите, по желание на ученика. Народните представители продължават да гласуват Закона за предучилищното и училищното образование с основен вносител Милена Дамянова от ГЕРБ.

Български фестивал на сливата - Троян, 19 - 22 септември

http://www.cross.bg/troyan-slivata-praznika-1480916.html

/КРОСС/От 19 до 22 септември в Троян ще се проведе традиционният фестивал на сливата. „Български фестивал на сливата" е културно събитие в община Троян, което се осъществи през 2011-2013 г. с финансовата подкрепа на оперативна програма „Регионално развитие"2007-2013 съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за развитие и бюджета на Република България. Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия". Традиционно се провежда в последната седмица на месец септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край - отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали. Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение. Фестивалът дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция. Обединява традиционен поминък, занаяти, творчество - запазена марка на Троянския край

Борисов: За откриването на Музея за История на София ще има огнен спектакъл, 3D Mapping и пиротехническо шоу

http://pik.bg/борисов-за-откриването-на-музея-за-история-на-софия-ще-има-огнен-спектакъл-3d-mapping-и-пи-news400637.html

Борисов: За откриването на Музея за История на София ще има огнен спектакъл, 3D Mapping и пиротехническо шоу

С кмета на София Йорданка Фандъкова разгледахме Музея за История на София, който отваря врати утре на празника на столицата. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук”.

Всички софиянци и гости на града ще могат да го посетят в реновираната и адаптирана сграда на бившата Централна минерална баня, която сама по себе си е забележителен архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. В 10 различни зали е проследена историята, бита и културата на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX в.

Винаги съм твърдял, че България има богата култура и трябва да се гордеем с това. Експонати като „Златната каляска”, принадлежала на Мария Антоанета, царския трон от парламента, бюрото на Стефан Стамболов, часовника, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория разкриват любопитни детайли около историята и развитието на една от най-древните европейски столици. За официалното откриване утре и по повод празника на столицата е предвидена тържествена програма с огнен спектакъл, 3D Mapping и пиротехническо шоу.

 

Признание на Бундесбанк: Германия се нуждае от имигранти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67692/Priznanie-na-Bundesbank-Germaniya-se-nuzhdae-ot-imigranti

/Поглед.инфо/ Заради демографска криза Германия се нуждае от приток на имигранти, заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман в интервю за в. „Зюддойче Цайтунг”.

Българинът е цар на измамите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4985416

Още от Възраждането  шмекери ловят лапнишарани
Генетически българинът е устроен да хитрува, мами и лъже. Тази национална особеност има историческо оправдание. Предците ни са живели в тежки условия, под чуждо робство и домашно потисничество. За да оцелее, нашенецът е бил принуден да хързулне ближния в частност и държавата като цяло.
Още от Възраждането  шмекери ловят лапнишарани Генетически българинът е устроен да хитрува, мами и лъже. Тази национална особеност има историческо оправдание. Предците ни са живели в тежки условия, под чуждо робство и домашно потисничество. За да оцелее, нашенецът е бил принуден да хързулне ближния в частност и държавата като цяло.

Държавата ще даде пари, за да не бави най-сложната част от "Струма"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/16/2611077_durjavata_shte_dade_pari_za_da_ne_bavi_nai-slojnata/?ref=rss


 Държавната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" ще поеме финансирането на работата по най-сложния участък от магистрала "Струма".

Днес Министерският съвет даде съгласие за договора, по който националната компания ще предостави безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на част от дейностите. Причината е, че финансирането на проекта все още формално не е одобрено от Брюксел, макар че той е включен сред приоритетните за разширяването на Трансевропейската транспортна мрежа.  

С приетото решение ще се позволи дейностите по изграждане на участъците от лот 3 на автомагистрала "Струма" да започнат своемременно до получаване на формалното одобрение на финансирането по проекта от Европейската комисия, съобщи правителствената пресслужба. 

Участъкът между Благоевград и Сандански е най-сложният и съответно най-скъпият, защото преминава през Кресненското дефиле. Той е разделен на три части като критичните 21 км през дефилето са още на етап проектиране и избор на най-подходящ в техническо и финансово отношение вариант.

Инфраструктурната компания ще финансира двете крайни отсечки  - лот 3.1 между Благоевград и Крупник, включително двукилометровия тунел "Железница", и лот 3.3 от Кресна до Сандански.

Изкупиха старо желязо за половин милиард долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984765

Едно Ferrari с цвят червен за 50 години поскъпна 977 пъти до $ 17,6 млн.

Живописното голф игрище в Пебъл Бийч на калифорнийския бряг се слави като едно от най-красивите места на планетата. Но в един ден от годината се превръща в пункт за изкупуване на старо желязо на най-високите цени в света. Традиционният конкурс за ретро коли неизменно е
Едно Ferrari с цвят червен за 50 години поскъпна 977 пъти до $ 17,6 млн. Живописното голф игрище в Пебъл Бийч на калифорнийския бряг се слави като едно от най-красивите места на планетата. Но в един ден от годината се превръща в пункт за изкупуване на старо желязо на най-високите цени в света. Традиционният конкурс за ретро коли неизменно е

"Ретро" открива сезона в Драматичния театър във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301475

През септември 2015 година Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна, навлиза в своя юбилеен 95-ти творчески сезон. Стартът ще бъде даден на 18 септември с премиерния спектакъл „Ретро”, научи Moreto.net. В пиесата ще видим Михаил Мутафов, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлияна Чернева, Валентин Митев, Милена Кънева, Петя Янкова.

Фирми замърсяват Дунава край Русе с отпадни води

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987091

Фирми на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ край Русе изливат промишлени и битово-фекални води в Дунава заради липсата на пречиствателна станция, съобщи директорът на РИОСВ Лиляна Атанасова. Замерванията на въздуха сочат, че няма завишени норми на концентрацията на метанови и неметанови въглеводороди.
Фирми на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ край Русе изливат промишлени и битово-фекални води в Дунава заради липсата на пречиствателна станция, съобщи директорът на РИОСВ Лиляна Атанасова. Замерванията на въздуха сочат, че няма завишени норми на концентрацията на метанови и неметанови въглеводороди.

Парламентът излиза във ваканция заради изборите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parlamentyt-izliza-vyv-vakanciia-zaradi-izborite-202482/

От 14 до 23 октомври депутатите няма да работят, няма да имат и право да ползват служебните си коли

Министър Павлова: Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента

http://pik.bg/министър-павлова-работи-се-много-активно-по-цялото-трасе-на-северната-тангента-news400631.html

Министър Павлова: Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента

Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента. Това каза пред журналисти Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, на посещение в Музея за история на София ден преди откриването на постоянната експозиция.

"Видяхме, че голяма част от съоръженията - мостовете, които имаме, за да можем да има включване от много места по трасето, са в доста напреднала фаза, а някои от тях даже са почти завършени", посочи министър Павлова.

"Вчера вече пуснахме изцяло движението по шосето, което беше временно преустановено до изграждането на съоръжението, така че там имаме добър напредък. Препоръчах на строителите да се ускори работата по останалата част на самата тангента", заяви министърът и добави, че тя е с шест платна.

"Това е един много сериозен участък, които трябва да се изгради и максимално да се използва доброто време, което имаме в момента", добави Павлова.

"Започна се с един археологически обект, но се разраснаха и след предварителните проучвания вече имаме 3 археологически обекта, от които вече има археологически находки, които ще бъдат дарени, както винаги правим с такъв тип обекти и ще могат да бъдат експонирани", заяви тя.

"Разчитаме и на археолозите максимално бързо да свършат работата си, за да може преди да е настанал тежкият зимния сезон, в максимална степен да бъде направена пътната основа и съоръженията", посочи Павлова.

„Няма как обектът да е завършен изцяло на 100%, но целта е да имаме максимално най-тежките, най-сложните и най-скъпите съоръжения завършени", каза още тя.

Има обвинен за убийството на сириеца в центъра на София

http://pik.bg/има-обвинен-за-убийството-на-сириеца-в-центъра-на-софия-news400634.html

Има обвинен за убийството на сириеца в центъра на София

Има обвинен за убийството на сириеца Ширван Рашид в центъра на столицата, в близост до Женския пазар. Новината бе потвърдена от прокуратурата, пише ежедневник.

Привлечен като обвиняем за съпричастност към убийството е Масум Абдулсалам, един от братята, които бяха засечени да бягат от местопрестъплението.

Той е обвинен по чл. 115 , чл. 20, ал. 2, връзка 1 от Наказателния кодекс.

Това е човекът, който е в по-добро здравословно състояние, след като и двамата братя бяха намушкани след убийството. В момента Масум е в болницата на затвора, а в петък ще му се гледа мярката за неотклонение.

Разследващите по категоричен начин разбрали, че именно Масум е съпричастен към убийството на бежанеца Ширван.

 

ГЕРБ се стреснаха предизборно - нямало да ни събират допълнителен данък 2%!

http://bulgarski.pogled.info/news/67691/GERB-se-stresnaha-predizborno-nyamalo-da-ni-sabirat-dopalnitelen-danak-2

/Поглед.инфо/ Общините няма да събират допълнителен 2% данък върху доходите ни, заяви днес пред медиите в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Родерик Мур: България работи за едно по-хуманно отношение към мигрантите

http://pik.bg/родерик-мур-българия-работи-за-едно-по-хуманно-отношение-към-мигрантите-news400633.html

Родерик Мур: България работи за едно по-хуманно отношение към мигрантите

„Това е голямо предизвикателство както за Европа, така и за България“. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, коментирайки стабилността на Балканите с оглед на бежанската вълна.

 „Поздравявам сегашното българско ръководство за начина, по който се справя с това предизвикателство. То работи тясно с партньорите си в ЕС, прави всичко, за да бъде действано по отношение на бежанците по хуманен начин“, каза Родерик Мур и даде за пример, че български граничари са спасили живота на мигранти на границата с Турция. Те са били открити в камион в много тежко състояние. Той припомни, че САЩ отпускат милиарди долари помощи за справяне с кризата с бежанците от Сирия и други места.

„Миналата седмица президентът Барак Обама обяви, че ще приемем още 10 000 бежанци от този район. Така че ние помагаме за решаване на предизвикателствата, пред които се изправят България и ЕС като цяло“, каза ръководителят на американската дипломатическа мисия у нас. През последните три месеца страните от Европейския съюз са изправени пред безпрецедентна мигрантска вълна. Стотици хиляди мигранти и бежанци, бягащи от Ирак, Афганистан и конфликта в Сирия търсят убежище в Европа и по-конкретно в Германия. Повечето от тях пристигат на гръцките острови, откъдето гръцките власти организирано ги изпращат на север.

Временно е преустановено преминаването в двете посоки на превозни средства през ГКПП – Лесово

http://press.mvr.bg/NEWS/news150916_06.htm

Поради технически проблем с интернет връзка, няма да работи около 4 часа автоматизираната система на турските власти. По тяхна молба, движението за влизане в страната ни се пренасочва през ГКПП – Капитан Андреево, през който до преодоляване на затруднението се спира излизането от България на товарни автомобили

Новият данък върху доходите отпадна в зародиш

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/noviiat-danyk-vyrhu-dohodite-otpadna-v-zarodish-6042620

По останалите идеи на Министерството на финансите за промени в законодателството обаче текат обсъждания между коалиционните партньори

Гардеробът на Холивуд

http://www.cross.bg/rokli-roklya-izlozhbata-1480914.html

/КРОСС/Гардеробът на Холивуд пристигна у нас. За първи път в столицата ще могат да се видят, събрани на едно място, оригинални тоалети, носени от световни знаменитости, съобщава Нова телевизия. Една от роклите е създадена по формите на топмодела Клаудия Шифър, а след това е носена и от киноактрисата Елизабет Хърли. Кои други звездни рокли ще можем да видим за първи път в София. Последни приготовления преди модните шедьоври да бъдат показани пред публика. „Всички рокли от колекцията са създадени, за да бъдат носени от световни знаменитости", обяснява директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди. 22 рокли, дело на италиански топ дизайнери и свидетелство за блясъка, съпътстващ звездите на червения килим. „Ще можете да видите рокля, създадена от краля на модата - Джорджо Армани, специално за киноиконата София Лорен", обяснява Алесия Тота, куратор на изложбата. Друга такава емблематична дреха е рокля от последното ревю в живота на покойния дизайнер Джани Версаче. „Едно истинско бижу. Роклята е обсипана цялата с кристали. През 89-та година честта да я носи има моделът Наоми Кембъл", споделя директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди. А актрисата Мила Йовович остава в модната история с тази зелена рокля, покрита с пайети. „Роклята си има име - казва се "женски вик", защото иска да изрази силата на модерната жена. Каквато е и Мила", добавя Алесия Тота, куратор на изложбата

Евродепутатът Неджми Али: Бюджетът на ЕС трябва да демонстрира резултати

http://www.cross.bg/rezyltatite-rezyltati-komisiyata-1480915.html

/КРОСС/Бюджетът на Европейския съюз трябва да демонстрира резултати. Само така ще може да се спечели общественото доверие към институциите, което е цел и на Парламента и на Комисията. Поради тази причина Междуинституционалната работна група, включваща представители на Европейския парламент, Европейската комисия, Съвета и Европейската сметна палата трябва да се събира по-често, работата да е по-напрегната, за да се анализират резултатите в по-кратък период от време.За тези действия призова евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа Неджми Али заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева по време на съвместно заседание на Комисията по бюджет и Комисията по бюджетен контрол в Европарламента.„Нашият проблем сега е, че сме се фокусирали твърде много върху усвояването на ресурсите и сме игнорирали оценката на полезните ефекти и някои категории като отчетност, представяне и резултати. Защото ако не се измерват резултатите, няма как да различим успеха от провала и де факто се губят положителните ефекти от цялата процедура на бюджетирането.По отношение на предложената Междуинституционална работна група по Ориентиран към резултатите бюджет, аз смятам, че мандатът и съставът на групата са заложени коректно. Има едно нещо обаче, което ме озадачава и ме безпокои - предвидено е работната група да се събира твърде рядко в рамките на една година и по този начин резултатите се очаква да бъдат готови едва след четиригодишен период

Граничарите ни се оплакаха: Единствено Турция ни отказва съвместни патрули срещу бежанците

http://petel.bg/Granicharite-ni-se-oplakaha--Edinstveno-Turtsiya-ni-otkazva-savmestni-patruli-sreshhu-bezhantsite__127072

Снимка: Калин Каменов, блиц Турция е единствената ни съседка, която ни е отказала съдействие за съвместни гранични патрули. Това стана...

Френски митничари иззеха бижута за над 100 хиляди евро от кола с българска регистрация

http://petel.bg/Frenski-mitnichari-izzeha-bizhuta-za-nad-100-hilyadi-evro-ot-kola-s-balgarska-registratsiya__127073

Френски митнически служители в департамента Жура са задържали кола с българска регистрация, в която са намерени откраднати бижута на...

Важно за всеки зад волана! Ето ги новите наказания, ако карате без книжка

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki-zad-volana--Eto-gi-novite-nakazaniya--ako-karate-bez-knizhka__127074

КАТ да сваля регистрационните табели от всяка кола,  зад волана на която е седнал неправоспособен водач. Тази промяна да залегне в Закона...

Пак удавник на Иракли! Намериха трупа на 33-годишен софиянец

http://petel.bg/Pak-udavnik-na-Irakli--Nameriha-trupa-na-33-godishen-sofiyanets__127075

Снимка: Булфото, архив Труп на 33-годишен софиянец е бил открит на плажа в местността Иракли край Обзор вчера, съобщиха от Областната...

Обявиха аптечния закон за картел

http://frognews.bg/news_97786/Obiaviha-aptechniia-zakon-za-kartel/

Колко аптеки може да има в един квартал на голям град, на какво разстояние една от друга да са, какво може да се продава в тях - срещу тези промени в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина (ЗЛАХМ) алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Аптекари обявиха аптечния закон за картел

http://frognews.bg/news_97786/Aptekari-obiaviha-aptechniia-zakon-za-kartel/

Колко аптеки може да има в един квартал на голям град, на какво разстояние една от друга да са, какво може да се продава в тях - срещу тези промени в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина (ЗЛАХМ) алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Бареков: Календерска ще е на балотаж в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987083


ББЦ номинира Митко Георгиев за районен кмет на „Надежда”
Силните партии участват на местни избори сами, а не в коалиция. В София сами са само ГЕРБ, БСП и ББЦ. Ние сме единствената опозиционна партия и ясно демонстрираме, че не ни е страх. Това заяви лидерът на „България без цензура” и евродепутат Николай Бареков на събрание на партийната
ББЦ номинира Митко Георгиев за районен кмет на „Надежда” Силните партии участват на местни избори сами, а не в коалиция. В София сами са само ГЕРБ, БСП и ББЦ. Ние сме единствената опозиционна партия и ясно демонстрираме, че не ни е страх. Това заяви лидерът на „България без цензура” и евродепутат Николай Бареков на събрание на партийната

д-р Нигяр Джафер: Бежанската вълна ще е изпитание за общественото здраве на Европа

http://pik.bg/д-р-нигяр-джафер-бежанската-вълна-ще-е-изпитание-за-общественото-здраве-на-европа-news400626.html

д-р Нигяр Джафер: Бежанската вълна ще е  изпитание за общественото здраве на Европа

Бежанската вълна е истинско изпитание за здравните системи на европейските страни и за това тепърва ще говорим и медии и общество и държавните ръководства. 

Това каза бившият председател на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Нигяр Джафер на кръгла маса „Ваксините – мит и реалност съвременно състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката”, организирана от Фондация МОСТ, съобщава БГНЕС. 

Общественото здраве на Европа ще бъде подложено на изпитание. „Ако до преди година и половина – две обсъждахме какви са пропуските в имунизационния статус на бежанците, днес сме наясно, че те въобще не са имунизирани, защото когато идват от район, в който се водят войни вече няколко години, е нормално да нямат никакви ваксинации”, каза тя и посочи тя и добави, че днес сме наясно, че бежанците въобще не са имунизирани.

Това ще ни подложи на изпитание и финансово и организационно. Проф. д-р Радка Аргирова, дмн вирусолог, каза, че знаят, че децата, които идват не са ваксинирани от нищо, у нас се ваксинират доколкото е възможно. Бежанците, които преминават през Турция – в лагерите там получават елементарни имунизации, но не всички идват от там

Кабинетът отпуска 5 милиона за бежанците в България

http://www.bnews.bg/article-141584

Те са свързани с осигуряването на храненето на търсещите закрила лица, охрана на центровете и текуща издръжка на териториалните поделения на агенцията.

Германия засилва контрола по границата с Франция заради бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/09/16/2611012_germaniia_zasilva_kontrola_po_granicata_s_franciia/?ref=rss


Германската полиция е засилила контрола си върху част от границата с Франция, в района на източната област Елзас, поради мигрантската криза. Това съобщи днес говорител на федералната полиция, цитиран от Франс прес и БТА.

В югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг, граничеща с Елзас, полицията провежда щателни, локализирани и гъвкави гранични проверки на различни места.

Днес се очаква германското правителство да одобри изпращането на 950 военнослужещи в Средиземно...

"Пени маркет" затварят 43 магазина в страната

http://business.actualno.com/Peni-market-zatvarjat-43-magazina-v-stranata--news_496098.html

Веригата магазини "Пени маркет" ще затворят по-голямата част от обектите си в страната ни, пише "Стандарт", позовавайки се на сайта tribali.info. Отворени ще останат само 6 магазина, които всъщност ще преминат към "BILLA" - в София, Варна и Пазарджик. Останалите 43 обекта оставят без работа повече от 700 служители в цялата страна. Регионалният мениджър Емил Георгиев е отказал да коментира новината. Днес по обяд е имало извънредна среща с управителите на магазините в цялата страна, на която е ст

Отдават под наем неизползваема от години дискотека в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Otdavat-pod-naem-neizpolzvaema-ot-godini-diskoteka-v-Asenovgrad-news_496100.html

Отдават под наем бивша дискотека в Асеновград, която е неизползваема от години, предаде кореспондентът на Actualno.com в града. Помещението се намира на първия етаж от Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. Процедурата изисква отдаването под наем да се осъществи като бъде организиран публично оповестен неприсъствен конкурс. Решението за това бе взето днес по време на последното редовно заседание на Общински съвет Асеновград за мандат 2011 г./ 2015 г. Съветниците на града приеха е

Велико Търново изпревари държавните институции по електронно управление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987076


Над 17 000 жители и юридически лица са се възползвали от електронните услуги на община Велико Търново през последните 3 години. Всеки от тях е спестил поне по 30 лева, колкото струва закупуването на електронен подпис - необходимите проверки могат да се правят с персоналния идентификационен код от НАП, каза зам.
Над 17 000 жители и юридически лица са се възползвали от електронните услуги на община Велико Търново през последните 3 години. Всеки от тях е спестил поне по 30 лева, колкото струва закупуването на електронен подпис - необходимите проверки могат да се правят с персоналния идентификационен код от НАП, каза зам.

Родерик Мур: Обявих формирането на нова работна група в областта на контратероризма

http://pik.bg/родерик-мур-обявих-формирането-на-нова-работна-група-в-областта-на-контратероризма-news400624.html

Родерик Мур: Обявих формирането на нова работна група в областта на контратероризма

„Да си част от голяма организация за сигурност, каквато е НАТО, е положително за всички нейни членове. Обявих днес, че планираме формирането на нова работна група в областта на контратероризма“. 

Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, отговаряйки на въпрос за предизвикателствата пред страната и помощта, която Вашингтон ни оказва за тяхното преодоляване, особено с акцент борбата с тероризма, съобщава БГНЕС.

Според Родерик Мур „заплахите идват не само от съседните страни“. Пример за това са атентатите от 11 септември 2011 срещу Световния търговски център и Пентагона и юли 2012 на летището в Бургас.
„Спомняте си, когато през януари тук беше държавният секретар Джон Кери започнахме стратегически диалог в четири работни групи, сега ще прибавим и пета. Смятаме, че е логично да работим заедно в тази област /борбата срещу тероризма – бел.ред./, тъй като България и САЩ споделят загрижеността си от вероятност от терористични нападения срещу нашите страни. И двете ни страни са били жертви на терористични атаки. Така че гледаме напред, тъй като смятаме, че и България и САЩ ще спечелят много от този диалог“, каза ръководителят на американската дипломатическа мисия у нас.
Родерик Мур отбеляза, че „САЩ гледат на България като на надежден съюзник в нашия съюз“ и добави „и аз се надявам, че българския народ признава, че това е нещо много положително“.

На въпрос дали не е време членството на Македония в НАТО да бъде извадено във фризера, особено днес, когато регионът се намира на фронтовата линия между Изтока и Запада, и това би допринесло за сигурността като цяло Родерик Мур каза: „Мога да говоря само за политиката на САЩ, не на целия съюз. От много години САЩ искат да видят Европа като това, което наричаме „цяла, свободна и в мир“. Защото виждаме, как страните, които влязоха в НАТО и ЕС преди годините, имат големи ползи от това си членство и бихме искали разпространяване на тази тенденция и върху страните, които все още са извън тези организации, включително и на Западните Балкани“. 
Що се отнася до Македония, Родерик Мур подчерта, че „алиансът има дългогодишна политика, чрез която се стреми да помогне на Македония да влезе в НАТО". 

„Дълго проточилият се спор за името с Гърция може да бъде решен. Всъщност мисля, че всички страни от Западните Балкани ще бъдат интегрирани в НАТО, от което полза ще има целият регион, а и съюзът“, категоричен е американският дипломат.

Очакват с 2,3 млрд. лв. повече приходи в хазната на годишна база

http://econ.bg/Новини/Очакват-с-2-3-млрд-лв-повече-приходи-в-хазната-на-годишна-база_l.a_i.697182_at.1.html

За първите осем месеца на годината спрямо същия период на 2014 г. приходите в хазната ще са с 2,3 млрд. лв. повече. Това се посочва в писмен отговор...

Протестът на бизнеса срещу новите цени на тока може да отпадне

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/protestyt-na-biznesa-sreshtu-novite-ceni-na-toka-moje-da-otpadne-202479/

Работодателите не отстъпват от искането за връщане на цените на тока за индустрията отпреди 1 август и за оставката на председателя на КЕВР

От 21-ви септември започва седмица на филмите на Карен Шахназаров

http://www.cross.bg/shahnazarov-karen-mosfilm-1480912.html

/КРОСС/ От 21-ви септември в София започва седмица на филмите на един от най-известните днес руски режисьори, сценаристи и продуценти Карен Шахназаров. Карен Шахназаров роден на 8 юли 1952 г. в Краснодар, завършва режисьорския факултет на московския ВГИК през 1975 г. в класа на Игор Таланкин. В това време работи и в "Мосфилм", първоначално като асистент-режисьор, от 1976 г. като режисьор, а през 1984 г. и като режисьор-постановчик. През 1987 г. Карен Шахназаров става художествен ръководител на ІV-то творческо обединение към "Мосфилм". От 1991 г. е председател на управителния съвет на киностудията "Куриер" към филмовия концерн, а от април 1998 г. е генерален директор на "Мосфилм". Карен Шахназаров е заслужил деец на изкуството на Русия, лауреат на държавната награда на Руската федерация за филма си "Куриер"(1988). В момента Карен Шахназаров работи върху най-новия си проект "Ана Каренина".

Бежанци зоват своите: Влизайте в Европа, но не с лодки

http://www.moreto.net/novini.php?n=301504

На фона на зачестилите злополуки с удавени бежанци и имигранти в Егейско море има признаци, че потенциално безопасен сухопътен маршрут е използван от Турция към Гърция, отбелязва гръцкият Еkathimerini. Група във "Фейсбук", наречена "Crossing no More", в която има хиляди последователи, предимно бежанци от Ирак и Сирия, призовава да се отиде в Европа, но не с „лодките на смъртта".

Вайдман: Германският икономически подем не е гарантиран

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vaidman-germanskiiat-ikonomicheski-podem-ne-e-garantiran-202481/

Несигурността за това какво ще се случи след обрата в лихвената политика изнервя финансовите пазари, твърди гуверньорът на Бундесбанк

КФН ще получи до 2 000 000 лв.

http://www.cross.bg/finansov-nadzor-komisiyata-1480913.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Комисията за финансов надзор за 2015 г. в размер до 2 000 000 лв. за реализиране на дейностите, заложени в Националната програма за реформи Европа 2020 в областта на небанковия финансов сектор. Комисията за финансов надзор ще организира преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите в страната. Прегледът ще се извърши въз основа на методология за двата сектора, за чието изготвяне КФН ще възложи открита обществена поръчка до края на настоящата година с прогнозна стойност до 2 000 000 лв.  

Какво вкара полицейските шефове на Асеновград и Първомай в ареста?

http://www.bnews.bg/article-141583

Арестите са извършени по време на мащабна акция на криминалисти срещу организирана престъпна група и престъпления по служба.

Ще прекратяват договори на централи с преференциални цени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987075

Дългосрочните договори на централи с преференциални цени ще бъдат прекратявани ако при тях се установят злоупотреби и измами. Освен това електроенергията им няма да бъде изкупувана вече на тези цени, обяви Делян Добрев в парламента след среща на ГЕРБ с представители четирите работодателски организации,
Дългосрочните договори на централи с преференциални цени ще бъдат прекратявани ако при тях се установят злоупотреби и измами. Освен това електроенергията им няма да бъде изкупувана вече на тези цени, обяви Делян Добрев в парламента след среща на ГЕРБ с представители четирите работодателски организации,

Станишев към Згоня: Правителството на Понта свърши много работа

http://frognews.bg/news_97785/Stanishev-kam-Zgonia-Pravitelstvoto-na-Ponta-svarshi-mnogo-rabota/

В Брюксел лидерът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с председателя на долната камара на румънския парламент Валериу Згоня, който е и член на Социалдемократическата партия на Румъния.

Смолян и Кърджали ще строят граничните пунктове "Рудозем – Ксанти" и "Кърджали – Комотини"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611006_smolian_i_kurdjali_shte_stroiat_granichnite_punktove/?ref=rss


С решение от днес правителството възложи на областните управители на Смолян и Кърджали да предприемат всички действия, свързани с изграждането на граничните пунктове "Рудозем – Ксанти" и "Кърджали – Комотини".

С така променените правомощия на областните управители ще се установява адекватен граждански контрол и участие на местната общност във вземането на решения, се уточнява в съобщението на пресслужбата на Министерския съвет.

Министерството на регионалното развитие ще...

Канзуров за Фрог: Бежанците са драма и за себе си, и за Македония

http://frognews.bg/news_97765/Kanzurov-za-Frog-Bejantsite-sa-drama-i-za-sebe-si-i-za-Makedoniia/

Проблемът с бежанците в Македония е драматичен най-много за хората които бягат от войната/войните, коментира за Фрогнюз журналистът от Скопие Виктор Канзуров. Той посочи, че това във всеки случай е драма и главоболие и за държавата Македония, тъй като има вълни от бежанци, които се транзитират през македонска територия и на две граници изведнъж се събира много народ. Трансферът е от гръко-македонската до македонско-сръбската граница, уточни той.

Amway представя Artistry Intensive Skincare

http://www.cross.bg/kozhata-artistry-intensive-1480911.html

Кашмир, коприна, сатен и кадифе - истинският лукс на тези материи се крие в това, че те са точно толкова приятни за докосване, колкото и изглеждат. Става дума за текстура, както на външен вид, така и при допир, a когато говорим за кожата, нещата са до голяма степен сходни. Жените искат кожата им да е гладка, приятна на докосване и да изглежда напълно перфектна. И все пак, възрастта оказва своето влияние и текстурата на кожата може да стане неравномерна и груба, а порите да станат по-широки и видими. Ако изключим посещенията при специалист-дерматолог, ретекстурирането на кожата изглеждаше като невъзможен подвиг, поне до сега. Amway представя ARTISTRY INTENSIVE SKINCARE Усъвършенстван серум за изглаждане на кожата, който мигновено възстановява, изглажда и омекотява кожата в уюта на Вашия дом. НЕЗАБАВЕН ВИДИМ „УАУ" ЕФЕКТГоворим за мигновено удовлетворение. ARTISTRY INTENSIVE SKINCARE Усъвършенстван серум за изглаждане на кожата разкрива веднага след прилагане безупречен завършек, още при първата употреба. Кожата изглежда мигновено пречистена, изгладена и омекотена за един по-младежки вид, без никакви видими пори

Fibank подари нова учебна стая на първокласниците от 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов” в град София

http://pik.bg/fibank-подари-нова-учебна-стая-на-първокласниците-от-119-соу-„академик-михаил-арнаудов”-в--news400616.html

Fibank подари нова учебна стая на първокласниците от 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов” в град София

По случай първия учебен ден Fibank (Първа инвестиционна банка) зарадва първокласниците от столичното 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”, като им подари изцяло обновена учебна стая. За новата учебна година базата на училището се оказа малка, за да побере всички първокласници. Ето защо директорът - г-н Диян Стаматов преотстъпи своя кабинет и с помощта на Fibank той бе преустроен в нова класна стая.

Специално за всички първокласници в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” Fibank бе подготвила и големи изненади. Всяко дете получи раница, пълна с всички необходими учебни принадлежности.

На откриването на новата учебна стая присъстваха г-н Димитър Костов, Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Fibank, заместник кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и кметът на район „Изгрев” – инж. Цветомир Жеков.

Началото на благородната инициатива да помага на български училища Fibank постави още през 2012 г. Тогава банката дари на 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в софийското село Негован компютърни конфигурации за провеждането на ефективни часове по информационни технологии. Оттогава Fibank помага за модернизирането на учебните бази.
През миналата година банката дари 10 компютърни конфигурации на 45 ОУ „Константин Величков”.

Административната тежест за бизнеса намаляла с 14.6 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/administrativnata-tezhest-za-biznesa-namalyala-s-146-mln-lv-news239323.html

Годишните икономии на бизнеса от облекченията на административната тежест, приети от правителството в края на май, ще са 14.6 млн. лв. Това отчете Министерският съвет, който прие на редовното си заседание отчет към 30 юни 2015 г. за изпълнението на Третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса с 30 на сто за периода 2015-2017 г. От правителствената пресслужба припомниха, че планът съдържа 129 мерки за облекчаване на бизнеса като намаляване на срока за предоставяне на административни услуги, опростяване на процедурата и отпадане на изискуеми документи, разработване на инструкции и образци на документи и публикуването им на интернет страниците на съответните институции, подаване на документи по електронен път, обмен на информация между институциите по служебен път, разработване на стандартни дефиниции в законодателството. Обобщените резултати показват, че четири мерки са изпълнени преди приемането на плана на 27 май 2015 г., а пет от мерките, които са от компетентността на Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, са изпълнени предсрочно. Сред най-важните изпълнени мерки са опростяването на процедурите и създаването на възможност за подаване на документи по електронен път в Министерството на земеделието и храните, внедряването на информационно-комуникационна система за взаимодействие на Агенцията по заетостта с частните трудови посредници, както и разработването на електронна услуга, позволяваща обмен на информация по служебен път между Национална агенция за приходите и други държавни институции за наличие или липса на данъчни задължения. Отговорните институции са предприели действия и по отношение на неизпълнените мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса, за които са приети нови срокове за изпълнение - до края на 2015 г. и 2016 г.

Борисов и Фандъкова в Музея за история в София, който отваря врати утре (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986987

С кмета на София Йорданка Фандъкова разгледахме Музея за История на София, който отваря врати утре на празника на столицата. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.
"Всички софиянци и гости на града ще могат да го посетят в реновираната и адаптирана сграда на бившата Централна минерална баня,
С кмета на София Йорданка Фандъкова разгледахме Музея за История на София, който отваря врати утре на празника на столицата. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. "Всички софиянци и гости на града ще могат да го посетят в реновираната и адаптирана сграда на бившата Централна минерална баня,

Тролей се запали в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987051

Тролей по линия номер 2 се запали на метри преди кръговото на паметника Левски. Пътниците са напуснали превозното средство, няма пострадали, има само материални щети, съобщава "Дарик"
Пристигналите на място два екипа на пожарната за минути потушиха огъня.
Превозното средство остава на място, вероятно за да бъде направен оглед.
Тролей по линия номер 2 се запали на метри преди кръговото на паметника Левски. Пътниците са напуснали превозното средство, няма пострадали, има само материални щети, съобщава "Дарик" Пристигналите на място два екипа на пожарната за минути потушиха огъня. Превозното средство остава на място, вероятно за да бъде направен оглед.

Бойко Борисов и Фандъкова разгледаха музея за история в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987053

С кмета на София Йорданка Фандъкова разгледахме Музея за История на София, който отваря врати утре на празника на столицата. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.
"Всички софиянци и гости на града ще могат да го посетят в реновираната и адаптирана сграда на бившата Централна минерална баня,
С кмета на София Йорданка Фандъкова разгледахме Музея за История на София, който отваря врати утре на празника на столицата. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. "Всички софиянци и гости на града ще могат да го посетят в реновираната и адаптирана сграда на бившата Централна минерална баня,

Кабинетът дава 5 млн. лева за бежанците

http://frognews.bg/news_97783/Kabinetat-dava-5-mln-leva-za-bejantsite/

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба.

tffggh

http://frognews.bg/news_97784/tffggh/

реди минути са арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград, съобщи "Марица". Провежда се мащабна операция срещу организирана престъпна група и престъпление п

Тролей се запали в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987025

Тролей по линия номер 2 се запали на метри преди кръговото на паметника Левски. Пътниците са напуснали превозното средство, няма пострадали, има само материални щети, съобщава
Тролей по линия номер 2 се запали на метри преди кръговото на паметника Левски. Пътниците са напуснали превозното средство, няма пострадали, има само материални щети, съобщава "Дарик" Пристигналите на място два екипа на пожарната за минути потушиха огъня. Превозното средство остава на място, вероятно за да бъде направен оглед.

НДК и „Бояна” ще домакинстват събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС

http://pik.bg/ндк-и-„бояна”-ще-домакинстват-събитията-по-време-на-българското-председателство-на-съвета--news400614.html

НДК и „Бояна” ще домакинстват събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС

Кабинетът прие предложенията, направени от работната група към министъра на регионалното развитие и благоустройството, за определяне на обекти за провеждане на събития, които трябва да се организират по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Според предложенията на работната група следва да бъде дадено предпочитание на сградата на Национален дворец на културата, която покрива критериите за провеждане на различните категории събития и със съответната хотелска и транспортна инфраструктура и на Резиденция Бояна - като комплексен конферентен център с хотелска и ресторантьорска част, подходящ за повечето събития на председателството и преимущество от гледна точка на сигурността.

Планира се на територията на страната да се проведат между 150-200 събития (заседания, срещи, семинари, конференции и други мероприятия), които ще бъдат част от цялостната политическа и/или експертна програма на българското председателство.

Предвижда се до края на 2015 г. заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика и министърът на регионалното развитие и благоустройството да представят детайлна финансова обосновка за необходимите средства за финансиране на дейностите, свързани с ремонт и преустройство на обектите и прогнозна стойност. 

Васил Велев: Ще предложим на нашите членове да няма протест

http://pik.bg/васил-велев-ще-предложим-на-нашите-членове-да-няма-протест-news400609.html

Васил Велев: Ще предложим на нашите членове да няма протест

Ще предложим на нашите членове да няма протест, заяви днес в парламента председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща на четирите работодателски организации с ръководството на ПГ на ГЕРБ по повод исканията за сваляне цената на тока за бизнеса и готовността за протест.

Тези решения ще се вземат до края на седмицата. Работодателските организации ще консултират въпроса за протеста със своите управителни органи – председателите сме на мнение, че разговорите, които провеждаме, както и експертните групи, които създадохме, пътната карта за реформи в енергетиката ще доведат до нужните мерки за намаляването на цената електрическата енергия за бизнеса от 1 ноември и решаване в по-дългосрочен и средносрочен период на проблема, каза той.

Постигнахме съгласие пред вид това, че разполагаемата мощност надвишава потреблението и не са необходими оттук нататък никакви дългосрочни договори за задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени, коментира Велев. Който иска да инвестира в българската енергетика, е добре дошъл, но нека да прави това като продава на свободния пазар, допълни той. В това отношение имаме подкрепата на ръководството на ПГ на ГЕРБ за нашите предложения.

Срещнахме разбиране и подкрепа и за предложенията си за разкриване на информация както за собствениците, дейността и договорите на производителите на енергия, която се изкупува по преференциални цени, тъй като това е държавна подкрепа, държавна помощ и обществото трябва да знае това, посочи Велев.

Съдят варненец за бой над лекар

http://www.moreto.net/novini.php?n=301500

27-годишният Й.П ще бъде съден утре от Районния съд във Варна за бой над лекар, научи Moreto.net. Инцидентът е от вечерта на 25 май 2014 година. Подсъдимият влязъл в спешния ортопедичен кабинет на УМБАЛ "Света Анна", с кръвотечение от порезна рана и поставил наранената си ръка директно върху бюрото с медицинска документация.

Строят нови 635 км магистрали

http://www.cross.bg/razvitie-sustoyanieto-infrastryktyra-1480909.html

/КРОСС/Нови 635 км автомагистрали и над 17 хил. км рехабилитирани пътища от I, II и III клас до 2020 г. Това предвижда Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 г., приети от Министерския съвет. Сред приоритетите на правителството, залегнали в стратегическия документ, е завършването на автомагистралите „Хемус", „Струма", „Марица", „Черно море" и „Калотина".  Освен списък с приоритетни проекти, финансов план и програми за развитие на транспортната инфраструктура, Стратегията съдържа анализ на състоянието на републиканската и общинска пътна мрежа, общата дължина, амортизационно състояние, състоянието на пътните съоръжения, статистика и прогноза за трафика и интензивност на движението. Тя набелязва и нужните законови промени, които да са в съответствие с увеличения брой на моторните превозни средства, тяхната товароносимост, както и нарасналия транзитен трафик, след приемането ни в ЕС. Основните цели на Стратегията са развитие на устойчива пътна инфраструктура; интегрирането й в европейската транспортна система; постигане на висока безопасност и ефективно управление на пътния сектор.Документът е ключов за развитието на пътната инфраструктура в България през настоящия програмен период на ЕС, ускоряване на регионалното сближаване, устойчиво развитие на икономиката и подобряване на състоянието на околната среда

Издирват в България биологичните майки на незаконно осиновени бебета

http://www.grreporter.info/izdirvat-v-blgariya-biologichnite-maiki-na-nezakonno-osinoveni-bebeta/17913

Те продали децата на "осиновителите" срещу неизвестна до момента парична сума. Покупко-продажбата на бебетата е била осъществена от между края на 2008 и октомври 2009, дни или няколко месеца след раждането им.

прочети повече

Кабинетът реши: Още 635 км магистрали до 2020 г.

http://pik.bg/кабинетът-реши-още-635-км-магистрали-до-2020-г-news400611.html

Кабинетът реши: Още 635 км магистрали до 2020 г.

Правителството прие Стратегия за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 г., съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Сред приоритетите на правителството, залегнали в стратегическия документ, е завършването на автомагистралите "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море" и "Калотина". предвижда се изграждането на нови 635 км автомагистрали и над 17 хил. км рехабилитирани пътища от първи, втори и трети клас до 2020 г.

Стратегията съдържа анализ на състоянието на републиканската и общинска пътна мрежа, общата дължина, амортизационно състояние, състоянието на пътните съоръжения, статистика и прогноза за трафика и интензивност на движението. Тя набелязва и нужните законови промени, които да са в съответствие с увеличения брой на моторните превозни средства, тяхната товароносимост, както и нарасналия транзитен трафик.

Иво Христов: EС може да се разпадне заради бежанската криза

http://frognews.bg/news_97782/Ivo-Hristov-ES-moje-da-se-razpadne-zaradi-bejanskata-kriza/

Европа вече представлява един сплит от договорни отношения, който по-скоро пречи на изработването на решения, отколкото помага. Не сме сигурни доколко въобще Европа все още съществува, предвид това, че решения, които се вземат едностранно, се денонсират от различни страни, а по основната тема не може да се постигне консенсус.

Министър Танева: България настоява да се платят на 100% авансово плащанията на земеделските производители

http://pik.bg/министър-танева-българия-настоява-да-се-платят-на-100-авансово-плащанията-на-земеделските--news400607.html

Министър Танева: България настоява да се платят на 100% авансово плащанията на земеделските производители

България настоява да се платят на 100% авансово плащанията на земеделските производители. Това коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти по време на официалното откриване на рибната борса във връзка с авансовите плащания на земеделските производители по двете оси на Обща селскостопанска политика.

В момента се обсъжда авансово да се платят 70% от плащанията на фермерите след 16 октомври при завършени съответни проверки. Няма крайно решение на ЕК за това.

„България предложи при извършени контроли и административни проверки на място, с което се приключва обхвата на проверките, да може да разплатим на 100% авансово от дължимите плащания предвид това, че ЕК допуска гъвкавост на всяка страна членка в избора на схемите, които да разплати авансово. В България за първи път тази година схемите са твърде разнообразни, около 17 на брой, които обхващат няколко различни мерки и обвързаната подкрепа. Тя се отнася за плащания на глава животно с европейски средства. Искаме комисията да разреши 100-процентово плащане, а не 70%”, каза още министър Танева. 

Арестуваният полицейски шеф Темелков поискал пари, за да пусне затворник!

http://petel.bg/Arestuvaniyat-politseyski-shef-Temelkov-poiskal-pari--za-da-pusne-zatvornik-__127068

Снимка: Булфото, архив Полицейският началник на Асеновград Димчо Темелков е арестуван заради участие в корупционна схема, съобщиха...

Гранична полиция хвана 54-ма нелегални имигранти за 24 часа

http://petel.bg/Granichna-politsiya-hvana-54-ma-nelegalni-imigranti-za-24-chasa__127069

Снимка: Пеир Петров, 24 часа За 24 часа гранична полиция е задържала 54-ма нелегални имигранти. Това съобщи на пресконференция директорът...

Хърватия е готова да помогне на бежанците да попаднат в Западна Европа

http://petel.bg/Harvatiya-e-gotova-da-pomogne-na-bezhantsite-da-popadnat-v-Zapadna-Evropa__127070

Властите в Хърватия ще разрешат на бежанците да преминат през територията на страната, за да попаднат в Западна Европа, заявил в...

Община Велико Търново отличник в електронните услуги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986982

Община Велико Търново е отличник по предоставяни електронни услуги. Над 17 000 жители и юридически лица са се възползвали от възможностите на платформата. Всеки от тях е спестил поне по 30 лева, колкото струва закупуването на електронен подпис.
Според главния секретар на кметството Мина Илиева пък електронните услуги са достъпни и в малките
Община Велико Търново е отличник по предоставяни електронни услуги. Над 17 000 жители и юридически лица са се възползвали от възможностите на платформата. Всеки от тях е спестил поне по 30 лева, колкото струва закупуването на електронен подпис. Според главния секретар на кметството Мина Илиева пък електронните услуги са достъпни и в малките

Кърлеж ухапа перничанин, зарази го с ку-треска

http://pik.bg/кърлеж-ухапа-перничанин-зарази-го-с-ку-треска-news400606.html

Кърлеж ухапа перничанин, зарази го с ку-треска

Нов случай на ку-треска е регистриран в Перник. Това съобщава сайтът на Регионалната здравна инспекция в града.

Той е категоризирани като потвърдени. Най-вероятно заразата е проникнала в пациента след ухапване от кърлеж.

Това е четвъртият случай на ку-треска, причинен от акари в рамките на два месеца. През август тази диагноза бе поставена на други трима пациенти. През същия месец кърлежи заразиха двама души и с менингит.

Продължава да е висок броя на пациентите с ентерколит. Нови 6 човека са настанени в инфекциозното отделение на пернишката болница през изтеклата седмица, сочи статистиката на РЗИ. От тях двама са с ротавирусен гастроентерит.

Кабинетът отпусна 5 млн. лв. за Държавната агенция за бежанците

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-5-mln-lv-za-darzhavnata-agentsiya-za-bezhantsite-news239322.html

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 5 млн. лв. Средствата са за дейностите на Държавната агенция за бежанците - хранене, охрана на бежанските центрове и текуща издръжка.   Предвидени са пари и за оборудване на междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. С промени в Устройствения правилник на агенцията се увеличава щатната й численост със 100 бройки, като със същия брой се намалява щатната численост на МВР. Увеличаването на персонала на агенцията е финансово осигурено до 14 юни 2016 г. от Европейската комисия на основание на подписано на 29 май 2015 г. споразумение за изпълнение за срок от една година на "План за спешни мерки“ по Фонд "Убежище, миграция и интеграция“.

Кабинетът отпусна 5 млн. лв. на МВР за бежанците

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-5-mln-lv-na-mvr-za-bezhantsite-news239322.html

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 5 млн. лв. Средствата са за дейностите на Държавната агенция за бежанците - хранене, охрана на бежанските центрове и текуща издръжка.   Предвидени са пари и за оборудване на междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. С промени в Устройствения правилник на агенцията се увеличава щатната й численост със 100 бройки, като със същия брой се намалява щатната численост на МВР. Увеличаването на персонала на агенцията е финансово осигурено до 14 юни 2016 г. от Европейската комисия на основание на подписано на 29 май 2015 г. споразумение за изпълнение за срок от една година на "План за спешни мерки“ по Фонд "Убежище, миграция и интеграция“.

Екоинспекцията в Русе търси другия замърсител на въздуха в града

http://ruse.actualno.com/Ekoinspekcijata-v-Ruse-tyrsi-drugija-zamyrsitel-na-vyzduha-v-grada-news_496091.html

Регионалната екоинспекция в Русе все още издирва кой е вторият източник на замърсяване на въздуха, след като градът осъмна вчера в зловонна миризма. Беше обявено, че единият замърсител е френският завод за автомобилни части „Монтюпе“, екоинспекторите търсят кой отделя тежки въглеводороди, информира БГНЕС. "Правят се проверки на фирмите, които боравят или произвеждат такива суровини. Елиминирали сме някои от тях при тази проверка, а сега ще направим на няколко от фирмите по-обстойн

Държавно предприятие ще се грижи за административните електронни услуги към МВР

http://society.actualno.com/Dyrjavno-predprijatie-shte-se-griji-za-administrativnite-elektronni-uslugi-kym-MVR-news_496093.html

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова предлага създаването на Държавно предприятие "Административни и електронни услуги" (АЕУ) към МВР. Това става ясно от предложение за изменение на Закона за МВР, които са обявени за обществено обсъждане, информира БГНЕС. На ДП "АЕУ” ще бъдат "възложени определени нетипични за държавните органи функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР”, гласят част от мотивите

Москва: Русия никога не е искала да сваля "елегантно" Башар Асад

http://europe.actualno.com/Moskva-Rusija-nikoga-ne-e-iskala-da-svalja-elegantno-Bashar-Asad-news_496097.html

Москва отхвърли твърденията, че Русия е предлагала през 2012 година отстраняването на президента на Сирия Башар Асад „по елегантен начин", отбелязвайки, че тя никога не е призовавала за смяна на режима. "Мога само още веднаж да повторя, че Русия не се намесва в смяната на режимите. Да се отстранява някой от власт, елегантно или не, е нещо, което Русия никога не е правила“, заяви президентският говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Вчера бе разпространена информацията на британс

Парламентът няма да работи две седмици преди изборите

http://www.mediapool.bg/parlamentat-nyama-da-raboti-dve-sedmitsi-predi-izborite-news239321.html

Народното събрание (НС) няма работи от 14 до 25 октомври, за да може депутатите да помагат при агитацията за местните избори, реши в сряда парламентът. В работните му дни от 16 септември до 9 октомври заседанията ще бъдат с два часа по-дълги от обикновено, тоест до 16 ч. Целта на удълженото работното време е НС да свърши предварително планираната за "неочакваната ваканция" работа. "След седмица стартира предизборната кампания. Винаги в подобна ситуация пред НС възниква въпросът как да бъде организирана неговата работа така, че да не се спъва законодателният процес. Парламентарно представените партии сме упреквани, че използваме трибуната и кулоарите за предизборна агитация", обясни шефът на НС Цецка Цачева. Допълнителни заседания ще има на 29 септември и на 6 октомври. Чавдар Георгиев (БСП) предложи парламентът да не заседава само от 21 до 23 октомври и да не се ползва и транспорта на НСО. "Направете предложение до НСО, ако можете изобщо да ме освободите от тези коли ще ви бъда благодарна", коментира Цачева. Предложението на Георгиев за по-кратка ваканция бе отхвърлено. Независимият депутат Велизар Енчев пък предложи промяна в правилника, с която коледната и великденската ваканция на парламента да бъдат по-кратки - колкото на останалите граждани в страната. Предложението не беше подложено на гласуване.

Тролей пламна в София

http://pik.bg/тролей-пламна-в-софия-news400604.html

Тролей пламна в София

Тролей по линия номер 2 се запали на метри преди кръговото на паметника Левски, съобщава Novini.bg.

Пътниците са напуснали превозното средство, няма пострадали, има само материални щети. Пристигналите на място два екипа на пожарната за минути потушиха огъня.

Превозното средство остава на място, вероятно за да бъде направен оглед. Тролейят се намира преди кръговото в посока Сточна гара. Движението не е спряно, но в тази посока става само в едната лента, заради което се е образувало задръстване

 

На БФБ излиза световен лидер в семантичните технологии

http://www.vesti.bg/pari/biznes/na-bfb-izliza-svetoven-lider-v-semantichnite-tehnologii-6042619

Това е едно от най-значимите първични публични предлагания в България в годините след световната финансовата криза

Башар Асад: "Ислямска държава" е западен проект

http://www.moreto.net/novini.php?n=301469

Сирийският президент Башар Асад смята забранените в Русия терористични групировки "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра" за западен екстремистки проект, пише руският вестник "Комерсант". Те са третата вълна от създадените от Запада политически организации за разпространение на "отровна идеология", каза Асад, който вчера даде интервю за руски медии.

Защо гръцкият вот на 20 септември има значение

http://www.grreporter.info/zashcho-grtskiyat-vot-na-20-septemvri-ima-znachenie/17912

Според основния сценарий на Citigroup, СИРИЗА ще спечели първото място пред Нова демокрация с малка разлика

прочети повече

НДК и резиденция "Бояна" приютяват българското председателство на Съвета на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_559354.html

Емблематичните за социалистическата архитектура сгради на Националния дворец на културата (НДК) и резиденция "Бояна" ще бъдат дом на западни делегати и гости по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.  Днес правителството прие предложенията, направени от работна група към министъра на регионалното развитие и благоустройството за определяне на обекти, в които да се провеждат събития по време на председателството.  "Според предложенията на работната група следва да бъде дадено предпочитание на сградата на Национален дворец на културата, която покрива критериите за провеждане на различните категории събития и със съответната хотелска и транспортна инфраструктура и на Резиденция Бояна - като комплексен конферентен център с хотелска и ресторантьорска част, подходящ за повечето събития на председателството и преимущество от гледна точка на сигурността", съобщиха от правителствения пресцентър. Планира се в рамките на председателството да се проведат между 150-200 заседания, срещи, семинари, конференции и други мероприятия. Предвижда се до края на 2015 г. вицепремиерът Томислав Дончев и колежката му Лиляна Павлова да определят прогнозна стойност за ремонта и преустройството на НДК и резиденцията. По предварителни разчети за ремонта на електроинсталацията, ВиК, поставяне на охранителни камери и ремонт на някои зали там ще бъдат налети близо 40 млн. лв.  В следващите две години правителството ще похарчи солидни средства за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Средствата ще дойдат както от държавния бюджет, така и по европейски програми, спонсорство и доброволчество и ще трябва да осигурят целия спектър от дейности по организацията – от специализирани обучения на администрацията, до подобряване на инфраструктурата и кетъринг. _____ НДК ще бъде ремонтиран за първи път от построяването му през 1981 г. С това е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава. Най-голямата зала - Зала 1, разполага с 3380 места. Сградата е разположена на 123 000 m² площ, има 8 етажа над земята и три под нея. Зала 1 на НДК първоначално е била наричана Конгресна. Дни след построяването на двореца в нея е проведен ХII конгрес на БКП. По традиция днес БСП продължава да провежда конгресите си в същата зала. 

Застрашават ни отдавна забравени болести - децата бежанци без нито една ваксинация

http://offnews.bg/news/n_1/n_559353.html

Бежанската вълна е заплаха за европейското обществено здраве. Децата, които идват в Европа, включително в България, нямат нито една ваксинация и това поражда риска от възраждането на вече забравени заболявания, предупреди бившият председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер, модератор на кръгла маса „Ваксините – мит и реалност. Съвременното състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката”, организирана от фондация „МОСТ – медии, общество, семейство, традиции” и проведена днес във Велико Търново. Най-много се боим от полиомиелита, а също и от други заболявания, срещу които има ваксини – морбили, рубеола, паротит, допълни проф. Радка Аргирова, вирусолог в болница „Токуда”, която беше основен лектор на кръглата маса. Най-застрашени в тази ситуация са децата у нас, които, по една или друга причина, не са били ваксинирани срещу тези страшни заболявания. Д-р Джафер увери, че здравното министерство прави необходимото, за да бъдат тези деца и посъветва държавата да поиска финансова помощ от Европа, за да издържи финансово на натиска. Не по-малка заплаха за възраждането на отдавна забравени страшни болести, ликвидирани с ваксинациите, са както ромските общности в които масово такива не са извършвани, така и набиращите все повече сила антиваксинални движения, предупреди д-р Джафер. Факт е и завръщането на коклюша и туберкулозата, показват данните на СЗО. Те показват още, че на всеки 20 секунди умира по едно дете от заболявания, които са предотвратими чрез ваксина. Всяка година 10.6 млн. деца умират, преди да са навършили 5 г., а 1.4 млн. от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация.

Бъчварова призна: Има апокалиптични цифри за бежанците, но не може да ги потвърдим

http://pik.bg/бъчварова-призна-има-апокалиптични-цифри-за-бежанците-но-не-може-да-ги-потвърдим-news400600.html

Бъчварова призна: Има апокалиптични цифри за бежанците, но не може да ги потвърдим

Има динамизиране на целите бежански потоци на границите на Европа и вътре в Европа, има различни групи. Доста апокалиптични цифри се споменават, не може да ги потвърдим в момента. Наблюдаваме много активно и действаме и установяваме по дипломатически път. Това коментира пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова, в отговор на въпрос има ли бежанска вълна, която минава от Истанбул, през Одрин, за България.

Външно министерство се включи, имаме контакти с колегите ни от Турция. Има предложения за съвместни екипи и очакваме отговор от турска страна, каза Бъчварова по темата. Според, нея, въпреки това, е могло да се очаква динамизиране, но трудно може да се изчисли и да се каже точно колко бежанци ще бъдат. „Действаме. Правим такава организация така, че да имаме една степен по-висока на готовност при евентуално усложняване на обстановката. В разговори с колегите ми в Брюксел преди един ден успях да установя, че правим всичко възможно и до този момент сме правили всичко възможно, при това доста предварително така, че да имаме готовност”, поясни Румяна Бъчварова.

Тя посочи, че участъците, по които продължава работи по оградата с Турция, няма сериозни пробиви, което значи, че на този етап съоръжението давало ефект. Вътрешният министър обясни и за акцията на МВР днес бяха арестувани началниците на РПУ на МВР в Асеновград - Димчо Темелков и на Първомай - Васил Налбантов. Има достатъчно основания за сериозни, бих ги нарекла драстични нарушения в работата на тези служители. Искам да похваля колегите от Вътрешна сигурност, да благодаря на прокуратурата за доброто сътрудничество, за да можем да имаме днешния резултат. Бъчварова продължи, че нарушенията са драстични и са свързани с поведението им и начина, по който се осъществяват функциите и нарушаване на основни правила. „Не мога да дам детайли, но са доста неприемливи за нас, в рамките на поведение на наши служители. Става въпрос за по-дълъг период назад във времето. Сменихме и ръководството на областната дирекция по един конкретен повод. Ние работим по тези два случая от преди това. Имахме яснота, че там има сериозни проблеми”, добави с недомлъвки Бъчварова. Тя заяви, че, когато приключи разследването, ще има повече информация, но увери, че арестът не бил случаен, а е въпрос на доста сериозна и ясна позиция на МВР. Вътрешният министър заяви, че се прави анализ за това колко от служителите в силовото ведомство да преминат в 3-та категория труд, който изисква повече време. „Останаха хора, които са започнали по 1-ва категория, но изпълняват функциите на държавни служители в администрацията. Има някои спорни случаи, по които трябва да вземем решение”, каза още Румяна Бъчварова. 

Одобриха сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на „Струма"

http://www.cross.bg/stryma-tynel-infrastryktyra-1480908.html

/КРОСС/Одобрено е сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта за изграждането на автомагистрала „Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница" по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г." Правителството прие решение, с което даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише договор с Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на дейностите по проект „Автомагистрала „Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница". Проектът за Лот 3 на автомагистрала „Струма" е основен приоритет за финансиране по приоритетна ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по „основната" и „разширена" Транс-европейска транспортна мрежа в рамките на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.С приетото решение ще се позволи своевременното стартиране на дейностите по изграждане на участъците от Лот 3 на автомагистрала „Струма" до получаване на формалното одобрение на финансирането по проекта от Европейската комисия. Лот 3.1 на автомагистрала „Струма" е с дължина от 12,6 км и включва участъка от гр

Пламен Карталов: Орел в полет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986895

Академик Пламен Карталов е специализирал оперна режисура в Германия и кинорежисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София. От 2007 г., когато за втори път заема поста директор на Софийската опера и балет, въвежда ефективна организация за самофинансиране на принципа на международно сътрудничество и копродукции.
Академик Пламен Карталов е специализирал оперна режисура в Германия и кинорежисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София. От 2007 г., когато за втори път заема поста директор на Софийската опера и балет, въвежда ефективна организация за самофинансиране на принципа на международно сътрудничество и копродукции.

Стотици бежанци са на 10 км от България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/stotici-bezhanci-sa-na-10-km-ot-bylgariia-6042618

Породиха се съмнения, че България ще се превърне отново в привлекателен за бежанците канал

Иво Андреев изпрати сина си Никола в първи клас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4985284


За първи път във вторник прага на класната стая прекрачи Никола - синът на дългогодишното лице на времето на Нова тв Иво Андреев. От тази година момчето ще учи в столичното 133-о СОУ “Александър Пушкин”.
За първи път във вторник прага на класната стая прекрачи Никола - синът на дългогодишното лице на времето на Нова тв Иво Андреев. От тази година момчето ще учи в столичното 133-о СОУ “Александър Пушкин”.

Включват представители на бизнеса в държавните енергийни дружествата

http://econ.bg/Новини/Включват-представители-на-бизнеса-в-държавните-енергийни-дружествата_l.a_i.697181_at.1.html

Представители на бизнеса ще бъдат включени в ръководството на държавни енергийни компании. Целта е да се оптимизира контрола и дейността на...

Варна потъна в боклуци! (снимки)

http://pik.bg/варна-потъна-в-боклуци-снимки-news400598.html

Варна потъна в боклуци! (снимки)

Като туристически град, чистотата е по-важна за Варна, отколкото за другите градове. Никой не иска да почива и да се забавлява на затрупано с отпадъци място, особено ако идва от град и държава, където организацията по прибирането на сметта е перфектна. В българската морска столица обаче има един сериозен проблем, на който от години се търси най-доброто решение и все не се намира. Това са големите, наричани още едрогабаритни отпадъци. Те идват както от домашните ремонти, така и от търговските обекти и офисите. И като казвам идват, става въпрос за стоварването им около контейнерите за битова смет, пише петел.бг.

Стари мебели, големи опаковки, парчета стиропор, торби с парцали... Всичко това може да се види около контейнерите във Варна след всяко сезонно разчистване. За повечето хора, да ги оставят там е напълно достатъчно. Важното е, че не са в самите контейнери, което е неправилно, защото така могат да повредят сметоизвозващите машини.

Но понякога се случва така, че големите отпадъци стоят ден, два, седмица. На човек може да му стане доста неудобно както за това, че той ги е оставил там, така и за общината, на която плаща данъци, за да ги събира.

В повечето случаи, клошарите са тези, които решават проблема. Те са се превърнали във важен елемент от системата за почистване на града и това е по-скоро сериозна, отколкото иронична констатация. В много случаи обаче, след тях големите отпадъци не изчезват, а по-скоро остават раздробени на по-малки парчета. И си стоят така, докато някой най-накрая се сети да ги прибере, най-често след поредица оплаквания от гражданите. По-бързо става единствено ако кадри на неприятните гледки се появят в медиите.

Системата за събиране на едрогабаритните отпадъци във Варна е тромава. Сметопочистващите фирми чакат най-често районните кметства специално да им поръчат извозването им, за да са сигурни, че ще си получат парите за тази дейност. Администрациите в петте кметства пък гледат да са по-пестеливи в подобни поръчки, защото една от важните им задачи е ако може да спестят повече пари на общинския бюджет. През това време гражданите и гостите на Варна се чудят на никого ли не прави впечатление, че някои места в града приличат повече на сметище, отколкото на град с амбиции на истински европейски курорт и лице на България пред света.

БСП: Санирането се оказа лъжа на правителството

http://frognews.bg/news_97781/BSP-Saniraneto-se-okaza-laja-na-pravitelstvoto/

Една от лъжите на правителството е безплатното саниране. Това обвинение отправиха от „БСП Лява България" на брифинг в парламента.

ОИСР понижи прогнозата си за световния икономически растеж

http://www.investor.bg/drugi/338/a/oisr-poniji-prognozata-si-za-svetovniia-ikonomicheski-rastej-202477/

Организацията препоръча на Фед да повиши лихвените проценти, тъй като резултатите на САЩ са достатъчно добри

Областните управители на Смолян и Кърджали ще изграждат „Рудозем - Ксанти" и „Кърджали - Комотини"

http://www.cross.bg/rydozem-ypraviteli-bulgariya-1480907.html

/КРОСС/Кабинетът определи за възложители на обектите „Нови гранични контролно-пропускателни пунктове „Рудозем - Ксанти" и „Кърджали - Комотини" областните управители на областите Смолян и Кърджали. Те ще трябва да предприемат всички действия, свързани с изграждането на граничните пунктове. Така променените правомощия на областните управители ще създадат синхрон между степента на предоставените управленски и финансови правомощия и отговорностите на съответните публични институции и ще доведат до установяване на адекватни форми на граждански контрол и участие на местната общност във вземането на решения. МРРБ ще продължи да участва в процеса по строителство на трите ГКПП като предоставя методически указания на областните управители и ще финансира част от инвестиционните дейности в рамките на финансовия си ресурс. В процеса на програмиране на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция - България 2014-2020 г." двете държави участнички постигнаха споразумение част от средствата по нея, свързани с Приоритетна ос 3 „По-добре свързан трансграничен регион", да бъдат използвани за финансиране на стратегически важни за държавите и трансграничните региони транспортни връзки, които ще подобрят състоянието на транспортната инфраструктура и ще подобрят свързаността на българо-гръцкия регион

Нов данък от 2% върху доходите няма да има

http://offnews.bg/news/n_1/n_559314.html

Предложението на финансовото министерство за въвеждането на нов данък от до 2% , който общините да налагат на върху доходите на работещите на тяхната територия, няма да бъде част от окончателния вариант на закона. То дори няма да бъде внесено в Народното събрание. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. До това решение се стигнало след разговори по темата между партиите в управляващата коалиция. Текстовете, предложени от финансовото министерство, ще бъдат редактирани. "По тази тема имаме леки различия с Министерството на финансите и министър Горанов проявява пълна конструктивност. Това предложение няма да може да влезе в сила в настоящото законодателство", обясни Цветанов. Той подчерта, че текстовете са качени само за обществено обсъждани и няма проблем 2-та% да отпаднат преди законопроекта да бъде внесен в Министерски съвет.  По-рано днес и съпредседателят на РБ Радан Кънев коментира предложението на финансовото министерство. Той обясни, че от РБ се отнасят "без симпатии към тази идея".

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението между МБВР и МФ

http://www.cross.bg/instrymenti-razrabotvaneto-osigyryavane-1480906.html

/КРОСС/Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за предоставяне на консултантски услуги за създаването на Фонд на фондовете за управление на финансови инструменти по оперативните програми на ЕС за периода 2014-2020 г. между Министерството на финансите и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), което беше подписано на 14 септември 2015 г. в гр. София.  Със Споразумението се урежда предоставянето на техническа помощ от страна на МБВР на МФ. Дейностите, които се възлагат на банката, са свързани с подкрепа при разработването на управленската структура и системите за контрол на Мениджъра на фонда. Сред тях са и подготовката на политики, свързани с кодекса за поведение и конфликт на интереси, и на процедури, които да осигурят адекватна одитна пътека и система за архивиране. Банката ще помогне също така и за изготвянето на организационната структура на Мениджъра на фонда; на плана за осигуряване на адекватни човешки ресурси със съответните професионални и технически умения; на процедурата за подбор на персонала и на длъжностните характеристики. МБВР ще подкрепи МФ в разработването на инвестиционната стратегия за ОПРЧР; при разработването на целевите резултати и индикатори за изпълнение на Програмата и при идентифициране на потенциални източници за съфинансиране по нея.Споразумението е изготвено на основание сключения на 22 януари 2012 г

Петима творци с пенсии-награда от държавата

http://pik.bg/петима-творци-с-пенсии-награда-от-държавата-news400595.html

Петима творци с пенсии-награда от държавата

Министерският съвет предлага на Народното събрание да бъдат отпуснати държавни парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата на оперетната певица Анелия Шуменова, на актьора Васил Михайлов, на арехолога проф. Людмил Гетов, на диригента Стоян Бабеков и на народната певица Янка Рупкина.

Паричните награди са пожизнени и са в размер на 700 лева месечно.

САЩ, Русия и Китай си остават най-военизираните страни в света

http://news.ibox.bg/news/id_160460752

Изследването включва бюджетите, техниката, инфраструктурата и ... населението

"Известен на МВР" си устрои гонка с варненски катаджии

http://www.moreto.net/novini.php?n=301479

"Известен на МВР" гражданин реши да си устрои гонка с катаджии във Варна, научи Moreto.net. На 15 септември пътни полицаи решили да спрат за проверка 38-годишният Д.В. Той управлявал тежкотоварен автомобил "Форд" край летището.

Наредба регламентира условията и реда за прилагане на схемата „Училищно мляко"

http://www.cross.bg/mlyako-shemata-prilagane-1480905.html

/КРОСС/ Правителството прие Наредба за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на мляко и млечни продукти в учебните заведения - "Училищно мляко.  Схемата има за цел да насърчава консумацията на прясно и кисело мляко и на други млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата и увеличава възможностите за пазарна реализация на тези продукти. В страната ни схемата се прилага от 2009 г. въз основа на законодателството на ЕС. Интересът към схемата обаче до момента е слаб, поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.Съгласно разпоредбите на европейски регламент, държавите-членки, които участват в схемата за предлагане на мляко в училищата, трябва да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално равнище. Във връзка с успешното прилагане в България на разпоредбите на посочения регламент, междуведомствена работна група изготви национална стратегия, в която е предвидено предоставянето на национално съфинансиране по схемата, както е регламентирано в законодателството на ЕС. Изискванията, свързани с прилагането на схема „Училищно мляко", налагат издаването на наредба, в която да бъдат уредени условията за нейното прилагане

gfghfhgjh

http://frognews.bg/news_97780/gfghfhgjh/

Преди минути са арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград, съобщи "Марица". Провежда се мащабна операция срещу организирана престъпна група и престъпление по служба, обясниха криминалисти. Рано е да коментираме арестите на

Северната полярна шапка продължава да се свива

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/09/16/2610970_severnata_poliarna_shapka_produljava_da_se_sviva/?ref=rss


Нивото на северната полярна шапка е достигнало до една от най-ниските си стойности през това лято, съобщиха американски учени, цитирани от "Асошиейтед прес". Националният център за снегове и ледове в САЩ обяви, че измерената миналата седмица площ на леда в Арктика е намаляла до 4.4 милиона кв. км, което с 622 000 кв. км по-малко в сравнение с миналата година.

"Ледът продължава да намалява, което е нормално предвид непрекъснато повишаващите се температури в Северната полярна област",...

Червено начало на сесията на БФБ в сряда*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/cherveno-nachalo-na-sesiiata-na-bfb-v-sriada--202476/

Съотношението печеливши/губещи на борсата е 13/12, а при 3 от позициите няма промяна в цената

Правителството отпуска допълнителни 5 млн. лева за бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611000_pravitelstvoto_otpuska_dopulnitelni_5_mln_leva_za/?ref=rss


Министерският съвет е одобрил на днешното си заседание допълнителни 5 млн. лева за дейностите на Държавната агенция за бежанците, предадоха от правителствения пресцентър.

Средствата ще бъдат използвани за осигуряването на храна за търсещите закрила лица, охрана на центровете и текуща издръжка на териториалните поделения на агенцията. Предвидени са средства и за оборудване на Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови...

Делян Добрев: Могат да отпаднат преференциите за производство на ток от оборски тор

http://pik.bg/делян-добрев-могат-да-отпаднат-преференциите-за-производство-на-ток-от-оборски-тор-news400590.html

Делян Добрев: Могат да отпаднат преференциите за производство на ток от оборски тор

Могат да отпаднат преференциите за производство на ток от оборски тор, но нямаме решение по въпроса за председателя на КЕВР - проблемът не е в състава на регулатора, той е независим и доказа, че е такъв. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев след среща с работодателските организации в НС, които се срещат поотделно с различни парламентарни групи, за да сондират позиции по искането си за отмяна на по-високите цени за тока, които бяха въведени това лято.

Според Добрев проблемът е в допълнителните реформи, които трябва да бъдат направени в енергетиката и те ще бъдат направени. Законодателните промени, които обсъждахме са три - да отпаднат преференциалните цени за електроенергия, произведена от оборска тор, посочи Добрев.

Ще подкрепим такова предложение, тъй като има наредба на Министерството на земеделието и те ще получат подкрепа от ЕС в размер на 70 млн.евро, за да финансират такъв тип централи, т.е. преференциални цени вече не са необходими, каза Добрев.

Говорихме да бъдат публикувани собствениците на всички централи, които получават преференциални цени без значение дали става въпрос за ВЕИ, когенерации или друг вид непазарни централи, информира той. 

20 пъти може да се увеличат глобите за каране в насрещното движение

http://society.actualno.com/20-pyti-moje-da-se-uvelichat-globite-za-karane-v-nasreshtnoto-dvijenie-news_496087.html

Депутатите от от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев внесоха предложения за изменения в Закона за движението по пътищата, с които се въвежда глоба от 3 000 и отнемане на шофьорската книжка за срок от 6 месеца за шофьори, засечени да карат в насрещното движение. Това съобщиха от "Движение България на гражданите", чиито членове са Атанасов и Тренчев. В мотивите за предложенията за изменения, двамата народни представители посочват, че по сега действащия закон органите могат да на

Деветте спектакъла на ONE DANCE WEEK ще могат да се посетят с общ билет

http://www.mediapool.bg/devette-spektakala-na-one-dance-week-shte-mogat-da-se-posetyat-s-obsht-bilet-news239320.html

Месец преди началото на международния танцов фестивал ONE DANCE WEEK, който започва на 17 октомври в Пловдив, организаторите пускат в мрежата на Eventim фестивален пас - ONE DANCE WEEK Festival Pass, даващ достъп до всички спектакли от програмата. Цената на пропуска е 40 лв. за всички девет представления, въпреки че остава и възможността всяко да се посети отделно срещу 10 лв. Събитията от съпътстващата програма на фестивала са с вход свободен.   Деветте хореографски творби в международната програма на ONE DANCE WEEK разказват девет различни истории, използвайки изразните възможности на танцовото изкуство - различни техники на движение, физическия инструментариум на тялото, като средство за създаване на сценични образи, фокус, музика, сценография.   ONE DANCE WEEK започва съществуването си през 2008 г. като първоначално се случва в София под наименованието Sofia Dance Week. Следвайки генералните политики за децентрализация на културния живот, екипът на форума подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа 2019.

Деси Слава пее и цъка във вайбър

http://www.bnews.bg/article-141577

Фолкдивата Деси Слава втрещи феновете си по време на последното си участие, като демонстративно въртеше любов по мобилния си телефон на сцената.

В Люксембург министрите на здравеопазването ще проведат дискусия за подпомагане на хората с деменция

http://www.cross.bg/dementziya-bulgariya-evropeiiskiya-1480904.html

/КРОСС/Кабинетът одобри българската позиция за неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване", което ще се състои на 24 - 25 септември 2015 г. в Люксембург. Министрите на здравеопазването ще проведат дискусия за подпомагане на хората, живеещи с деменция. За България приемането на стратегия на ниво ЕС ще позволи фокусиране върху проблемите на хората с деменции, ще улесни обмена на добри практики и ще осигури основа за разработването на национални стратегии за превенция, ранна диагностика и лечение на пациенти с деменция. В рамките на работния обяд делегатите ще обсъдят въпросите, свързани с възможностите за допълване на информацията върху етикета на храните относно съдържанието на трансмастните киселини и въвеждането на процентно ограничение на съдържанието им. България счита, че законодателните инициативи на ЕС могат да обхванат онези мерки и решения, които имат за цел опазване на общественото здраве, без да ограничават възможностите на държавите-членки да приемат допълнителни мерки на национално ниво. По време на срещата министрите ще проведат дискусии и относно Директивата за трансгранично здравно обслужване, както и Здравеопазването и Европейския семестър. България е сред държавите-членки, които провеждат реформи, целящи повишена ефективност в здравеопазването въз основа на препоръките, получени в рамките на Европейския семестър.

Правителството планира нови 635 км магистрали до 2020 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_559330.html

Нови 635 км автомагистрали и над 17 хил. км рехабилитирани пътища от I, II и III клас до 2020 г. предвижда приетата от кабинета Стратегия за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението ѝ до 2022 г. Сред приоритетите, залегнали в документа, е завършването на автомагистралите „Хемус“, „Струма“, „Марица“, „Черно море“ и „Калотина“. Освен това приетата от правителството Стратегия съдържа и анализ на състоянието на републиканската и общинската пътна мрежа, общата дължина, амортизационно състояние, състоянието на пътните съоръжения, статистика и прогноза за трафика и интензивност на движението. Тя набелязва и нужните законови промени, които да са в съответствие с увеличения брой на моторните превозни средства, тяхната товароносимост, както и нарасналия транзитен трафик, след приемането ни в ЕС. Документът е ключов за развитието на пътната инфраструктура в България през настоящия програмен период на ЕС, ускоряване на регионалното сближаване, устойчиво развитие на икономиката и подобряване на състоянието на околната среда, съобщават от правителствената пресслужба. Програмата представлява и своеобразна платформа за координация и концентрация на ресурси, включително международни финансови споразумения, за да се постигне максимален ефект от средствата, инвестирани в поддръжката, рехабилитацията и развитието на пътищата в България, допълват оттам.

ПФ номинира Михаил Кожарев от ВСС за конституционен съдия

http://www.mediapool.bg/pf-nominira-mihail-kozharev-ot-vss-za-konstitutsionen-sadiya-news239319.html

Патриотичният фронт (ПФ) номинира в сряда члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев за конституционен съдия. Освен, че е председател на Бюджетната комисия в съвета, Кожарев е известен и с това, че неизменно е активен член на мнозинството, налагащо мнението си при всички ключови назначения в съдебната система. Това е втората кандидатура, издигната от парламентарната квота, след като ГЕРБ вече издигнаха омбудсмана Константин Пенчев за член на Конституционния съд (КС). Депутатите ще избират един конституционен съдия. Очаква се Реформаторският блок да няма свое предложение, след като оттам обявиха миналата седмица, че първоначалното им намерение да номинират бившия зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова е пропаднало. Причината е, че тя е отказала да бъде издигната, след като е разбрала, че ПГ на ГЕРБ няма да я подкрепи. БСП и АБВ също няма да издигат кандидати, защото смятат, че няма да съберат необходимия брой гласове, съобщи БНР в сряда. Преди ден пък от президентството съобщиха, че държавният глава Росен Плевнелиев ще попълни квотата си, излъчвайки члена на правния си съвет Марияна Карагьозова-Финкова и бившия премиер Филип Димитров. На 30 септември пък предстои общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), като сред най-вероятните кандидати са тези на председателя на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков от ВКС, на зам.-председателите на съда Павлина Панова и Таня Райковска, както и на зам.-председателя на ВАС Боян Магдалинчев. При попълването на съдебната квота в КС върховните съдии досега винаги са спазвали негласното правило избраните кандидатури да се редуват. Тази година е ред на ВКС да излъчи конституционен съдия. Четиримата нови членове на Конституционния съд трябва да заемат местата на досегашния председател Димитър Токушев, както и на съдиите Красен Стойчев, Пламен Киров и Благовест Пунев, чиито мандат изтичат.

Още един случай на ку-треска в Перник

http://petel.bg/Oshhe-edin-sluchay-na-ku-treska-v-Pernik__127060

Илюстрация: Булфото, архив За нов случай на ку-треска в Перник съобщава сайтът на Регионалната здравна инспекция в града. Най-вероятно...

GFP: Русия влезе в топ 3 на лидерите по военна мощ

http://petel.bg/GFP--Rusiya-vleze-v-top-3-na-liderite-po-voenna-moshh__127062

САЩ, Русия и Китай през 2015 г. оглавиха тройката най-силни във военно отношение държави, показа Глобалният индекс за военна мощ, основан на...

Антон Хекимян се изолира - живее като отшелник заради известността си

http://petel.bg/Anton-Hekimyan-se-izolira---zhivee-kato-otshelnik-zaradi-izvestnostta-si__127063

Снимка: в. "Ретро" Антон Хекимян живее като отшелник и не си позволява никакви забавления, пише „Ретро”. Фотограф на изданието е...

Подпийнал ирландец катастрофира с количка за голф в Слънчев бряг

http://petel.bg/Podpiynal-irlandets-katastrofira-s-kolichka-za-golf-v-Slanchev-bryag__127066

Снимка: Булфото, архив Пиян ирландeц е катастрофирал с количка за голф, съобщават от полицията в Несебър. На 15 септември около 12.40 ч. на...

Григор Димитров се похвали къде посреща изгрева (снимки)

http://petel.bg/Grigor-Dimitrov-se-pohvali-kade-posreshha-izgreva--snimki-__127067

Григор Димитров е в Европа, но няма да играе за България в Купа "Дейвис". Както вече стана ясно, националите ни ще бъдат без звездата във...

Френски митничари иззеха бижута за над 100 хил. евро от българска кола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986951

Френските митнически служители в департамента Жура са задържали кола с българска регистрация, в която са намерени откраднати бижута на стойност над 100 хиляди евро, предаде Voix du Jura, цитиран от Фокус.
Кражбата е била извършена два часа преди залавянето на крадците в нощта на понеделник срещу вторник.
Френските митнически служители в департамента Жура са задържали кола с българска регистрация, в която са намерени откраднати бижута на стойност над 100 хиляди евро, предаде Voix du Jura, цитиран от Фокус. Кражбата е била извършена два часа преди залавянето на крадците в нощта на понеделник срещу вторник.

Допълнителни 5 млн. лв. получи Държавната агенция за бежанците

http://www.cross.bg/zakrila-agentziyata-izpulnenie-1480903.html

/КРОСС/Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв. Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Те са свързани с осигуряването на храненето на търсещите закрила лица, охрана на центровете и текуща издръжка на териториалните поделения на агенцията. Предвидени са средства и за оборудване на Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.  С промени в Устройствения правилник на агенцията се увеличава щатната й численост със 100 бройки, като със същия брой се намалява щатната численост на МВР.Увеличаването на персонала на агенцията е финансово осигурено до 14 юни 2016 г. от Европейската комисия на основание на подписано на 29 май 2015 г. Споразумение за изпълнение за срок от една година на „План за спешни мерки" по Фонд „Убежище, миграция и интеграция". Така ще се създадат минимални условия за изпълнение на дейностите по предоставяне на международна закрила на чужденци в страната в отговор на новите реалности и предизвикателствата, настъпили в резултат на запазващата се тенденция за трайно увеличаване на кандидатите за закрила към България.

Френски митничари иззеха бижута за над 100 хил. евро от българска кола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986942

Френските митнически служители в департамента Жура са задържали кола с българска регистрация, в която са намерени откраднати бижута на стойност над 100 хиляди евро, предаде Voix du Jura, цитиран от Фокус.
Кражбата е била извършена два часа преди залавянето на крадците в нощта на понеделник срещу вторник.
Френските митнически служители в департамента Жура са задържали кола с българска регистрация, в която са намерени откраднати бижута на стойност над 100 хиляди евро, предаде Voix du Jura, цитиран от Фокус. Кражбата е била извършена два часа преди залавянето на крадците в нощта на понеделник срещу вторник.

Удължава се срокът за търсене на нефт и газ в блок „Галата"

http://www.cross.bg/blok-neft-tursene-1480902.html

/КРОСС/ До началото на септември 2016 г. „Петрокелтик" ООД, Люксембург, ще търси нефт и газ в блок „Галата", разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. По искане на титуляря на разрешението срокът на проучвателния договор се удължава с 411 дни, считано от 22 юли 2015 г.. За срока на удължаването ще бъдат извършени търсещо-проучвателни работи по видове и обеми съгласно утвърдената работна програма. Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Галата" е сключен на 4 февруари 2008 г. с „Мелроуз рисорсиз" ООД, Люксембург. Той е с тригодишен срок и двукратно е бил удължаван с по две години. Междувременно фирмата „Мелроуз рисорсиз" ООД е преименувана на „Петрокелтик" ООД.Решението на МС се налага поради забавено сключване на едно от допълнителните споразумения, с което преди това договорът за търсене и проучване е бил удължаван. Това забавяне се счита за форсмажор, при който титулярят на разрешението има право на времева компенсация със срока на форсмажора.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване