Edge е най-откачената концепция на Samsung

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/edge-e-naj-otkachenata-koncepciia-na-samsung-6042631

Смартфонът идва с цял набор от нови функции, които спомагат за най-ползотворното използване на функционалността на извития екран

Новият Galaxy S6 Edge+, един наистина голям телефон

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/noviiat-galaxy-s6-edge-edin-naistina-goliam-telefon-6042631

Смартфонът идва с цял набор от нови функции, които спомагат за най-ползотворното използване на функционалността на извития екран

Facebook обмисля да пусне бутон „Dislike”

http://econ.bg/Новини/Facebook-обмисля-да-пусне-бутон-Dislike-_l.a_i.697204_at.1.html

След като дълги години най-голямата социална мрежа в света – Facebook, се двоумеше дали да пусне специален Dislike бутон ("Не харесвам"), вече...

Михаил Мирчев: Ще спра опитите да се откраднат гласове от БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/67701/Mihail-Mirchev-SHTe-spra-opitite-da-se-otkradnat-glasove-ot-BSP

/Поглед.инфо/ Целта на кампанията ми като кандидат-кмет на София ще бъде да минимизирам ефекта от опитите да се октраднат гласове от БСП от отцепилите се от нея. Това обяви професор Михаил Мирчев на първата си пресконференция.

Русия харчи милиарди рубли месечно за пенсии в Донецк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/16/2611167_rusiia_harchi_miliardi_rubli_mesechno_za_pensii_v/?ref=rss


Русия изпраща всеки месец 2.5 милиарда рубли (37 милиона долара) на Донецката народна република (ДНР) за изплащане на пенсии, съобщава агенция "Блумбърг", позовавайки се на двама източници, близки до ръководството на непризнатата република. Директорът на Централната банка на ДНР Ирина Никитина уточнява, че плащанията не са били засегнати от съкращенията в руския бюджет.

По данни на РБК към юни тази година около 1 милион пенсионери живеят в контролираната от сепаратистите област в...

Венецианската комисия приветства разделянето на ВСС на две колегии, заявиха в Народното събрание

http://www.cross.bg/komisiya-subranie-narodnoto-1480938.html

/КРОСС/Венецианската комисия приветства предложението за промяна в Конституцията, което предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. Това заявиха по време на разговорите си в Народното събрание членовете на делегация на Венецианската комисия на Съвета на Европа. На срещата си с делегацията председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че проектът за изменение на основния закон, който се обсъжда в момента, е в съзвучие с Конституцията, решенията на Конституционния съд от 2005 и 2008 г. и с препоръките на Венецианската комисия. Промените в основния закон в частта за съдебната власт са възможните, които могат да бъдат извършени от Обикновено народно събрание, добави Цецка Цачева.Председателят на парламента посочи, че няма как да бъде променена квотата на Народното събрание от 11 членове в състава на ВСС, без да бъде свикано Велико народно събрание. Различията между парламентарните групи са как да бъдат разпределени в двете колегии, отбеляза Цецка Цачева. По думите й най-сериозната промяна е прекият избор на членове на ВСС от Общите събрания на съдиите и на прокурорите и следователите. Гуидо Непи Модона от Венецианската комисия подчерта, че комисията приветства разделянето на ВСС на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите

Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Япония

http://news.ibox.bg/news/id_1806058505

Сегашното ниво на рейтинга е все още от един не лош инвестиционен клас

Глобалното затопляне: Лед, изчезващ за секунди, и умиращи бели мечки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987208

Снимка на бяла мечка от норвежкия остров Свалбард обиколи интернет пространството и предизвика множество коментари.
Слаба и гладна мечка показва историите на стотици други от своя вид, живеещи на острова, и поставя отново въпроса за глобалното затопляне.
Снимката е направена от Кърстин Лангенбергер,
Снимка на бяла мечка от норвежкия остров Свалбард обиколи интернет пространството и предизвика множество коментари. Слаба и гладна мечка показва историите на стотици други от своя вид, живеещи на острова, и поставя отново въпроса за глобалното затопляне. Снимката е направена от Кърстин Лангенбергер,

Башар Асад: „Ислямска държава” е западен екстремистки проект

http://frognews.bg/news_97791/Bashar-Asad-Isliamska-darjava-e-zapaden-ekstremistki-proekt/

Сирийският президент Башар Асад смята терористичните групировки "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра" за западен екстремистки проект. Това пише руският вестник "Комерсант".

Няма нашествие на бежанци, твърдят от гранична полиция

http://frognews.bg/news_97790/Niama-nashestvie-na-bejantsi-tvardiat-ot-granichna-politsiia/

Няма нашествие на бежанци през южната ни граница. Това съобщиха за Фрог нюз гранични полицаи от Елхово. Така те опровергаха информациите, публикувани в някои сайтове, че вълната от имигранти е стигнала до Синеморец.

Бойко Борисов: Всичко за председателството ни на ЕС да бъде черно на бяло (Стенограма)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987239

Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. , предложи премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание.
По думите му, след приемането на подобен документ, който включва бюджета и задачите, трябва да бъде организиран щаб, работещ по неговото изпълнение.
Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. , предложи премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание. По думите му, след приемането на подобен документ, който включва бюджета и задачите, трябва да бъде организиран щаб, работещ по неговото изпълнение.

БНТ с две нови предавания в съботното утро

http://www.cross.bg/subitiya-georgi-razlichni-1480936.html

На 19-ти септември в ефира на БНТ1 стартират две нови предавания - „Плюс това" и „Библиотеката". Новите формати са част от промените в програмата на обществената медия в съботната сутрин. Публицистичното предаване „Плюс това" ще се излъчва всяка събота от 10:00 часа. Негови водещи са Милена Цветанска и Георги Милков. Двамата професионално се засичат в работата от години, но за първи път зрителите ще ги видят като телевизионен тандем. Милена Цветанска е едно от утвърдените журналистически имена на БНТ. Дълги години е политически репортер в националната телевизия. Била е водещ и главен редактор на „По света и у нас". През 2010 година е директор на дирекция „Информация" в медията. Георги Милков е един от най-популярните експерти за международна политика Повече от 20 години работи за в. "24 часа" като външнополитически репортер и специален кореспондент. Отразявал е процеса срещу медицинските сестри в Либия и различни регионални конфликти, войните в Афганистан и Ирак. Гост-лектор е в Дипломатическия институт към МВнР. В „Плюс това" ще бъдат представени събития, които са важни за обществено-политическия ни живот, но не винаги влизат в хедлайна на новините. „Хора с различни професии ще дискутират темите от България и света. Ние им даваме възможност да изразят свободно своето мнение - така, както всеки го прави в социалните мрежи

Слънчево по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=301509

През нощта времето ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 12° и 17°. Утре ще е топло и предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има краткотрайна мъгла или ниска облачност.

Министър Василева подари на папа Франциск новата Червена книга на България

http://pik.bg/министър-василева-подари-на-папа-франциск-новата-червена-книга-на-българия-news400677.html

Министър Василева подари на папа Франциск новата Червена книга на България

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подари на папа Франциск новата Червена книга на България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Заедно с ресорния за климата зам.-министър Павел Гуджеров, Василева участва в аудиенция на министрите на околната среда на Европейския съюз с Негово Светейшество в аулата „Павел VІ“ във Ватикана. Присъстваха и еврокомисарите по околна среда Кармену Вела и еврокомисарят по изменения на климата Мигел Ариас Канете. 

В обръщението си към 28-те министри папа Франциск ги насърчи да засилят усилията, за да бъде постигнат желания резултат на форума за промените в климата през декември в Париж. „От моя страна и на Светия Престол няма да липсва подкрепата, за да се отговори по подходящ начин както на вика, който издига Земята, така и на вика на бедните“, каза папата. Той подчерта, че „околната среда е общо благо, наследство на цялото човечество и отговорност за всеки един от нас. Тази отговорност изисква ефективно сътрудничество в лоното на цялата международна общност“. 

Папата е напомнил трите основни принципа за намирането на решение за устойчиво развитие – солидарност, справедливост и участие. 

По време на аудиенцията папа Франциск е разговарял с всички делегации. Министър Василева и зам.-министър Гуджеров са благодарили на Негово Светейшество от името на България, че се ангажира с темата. „Смятаме, че чрез него посланията за грижата за природата – общото ни наследство, както и борбата с промените в климата могат да стигнат до много повече хора по целия свят“, каза министър Василева след аудиенцията. 

На 18 септември министър Василева ще участва в извънредното заседание на Съвета на министрите по околна среда, което ще се проведе в Брюксел. 

Тролей се запали в София, няма пострадали (снимки)

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/trolej-se-zapali-v-sofiia-niama-postradali-snimki-6042629

При инцидента няма пострадали. Нанесени са само материални щети по превозното средство.

Кабинетът одобри до 2 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на КФН

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kabinetyt-odobri-do-2-mln-lv-dopylnitelni-razhodi-po-biudjeta-na-kfn-202488/

Средствата са за съставяне на методологията, по която до 12 месеца трябва да се проверят балансите на пенсионните и застрахователните дружества

КФН получи 2 млн. лв. за методология

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/16/2611135_kfn_poluchi_2_mln_lv_za_metodologiia/?ref=rss


Министерският съвет одобри допълнителни разходи на Комисията за финансов надзор за 2015 г. до 2 млн. лв.,  за изготвяне на методология, по която ще се извърши преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите, съобщи правителствената пресслужба. 

Изготвянето на методологията ще бъде възложено чрез обществена поръчка с тази прогнозна стойност, която ще бъде обявена до края на тази година от комисията. 

Прегледът на двата сектора е заложен в...

Спряха проекта на Горанов за 2% общински данък

http://frognews.bg/news_97788/Spriaha-proekta-na-Goranov-za-2procenta-obshtinski-danak/

Спряха проекта на Горанов за 2% общински данък. Това стана ясно от обяснение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

Михаил Мирчев се вижда на балотаж срещу Йорданка Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611155_mihail_mirchev_se_vijda_na_balotaj_sreshtu_iordanka/?ref=rss


Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев прогнозира, че ще отиде на втори тур на предстоящите местни избори, предаде БТА, където днес той даде пресконференция. Коментарът му идва няколко часа след изказването на кмета Йорданка Фандъкова, че Мирчев е основният й опонент.

Според него Йорданка Фандъкова ще има резултат близо до 50 процента, но под 50 процента и задължително ще отиде на втори тур. Мирчев добави, че той ще отиде на втори тур с голяма разлика с кандидата на...

Томчо Томов: Медиите трябва да изпращат ценностни послания

http://www.cross.bg/mediite-hora-mladite-1480935.html

/КРОСС/ Медиите трябва да изпращат ценностни послания и да формират нагласи у младите хора, че за да постигнеш успех, трябва да инвестираш в себе си. Това коментира в ексклузивно интервю за Bulgaria On Air д-р Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК. По думите му „днес медиите, интерпретирайки действителността, моделират съзнанието на хората, качеството на мислене, ценностите и нагласите в обществото". Повод за коментара му е предстоящата на 5 октомври конференция „Образование и медии", организирана от медийна група Bulgaria On Air и Bloomberg TV. Българската стопанска камара е партньор на събитието. Как медиите могат да помогнат в образованието на младите хора и обществото? Без да преувеличавам, бих казал, че днес медиите, интерпретирайки действителността, моделират съзнанието на хората, качеството на мислене, ценностите и нагласите в обществото. Това е едновременно власт и отговорност. Медиите трябва да изпращат ценностни послания и да изграждат нагласи у младите хора, че „вратата към успеха се отваря отвътре, а не отвън". Че за да постигнеш успех, трябва да инвестираш в себе си. Че човек държи съдбата си в собствените си ръце и от неговите амбиция, знания, умения и компетентност зависи качеството му на живот

Истанбул и Одрин едва удържат хиляди бежанци, тръгнали към България

http://www.cross.bg/odrin-granitzata-savash-1480937.html

Близо 2 000 сирийски бежанци в момента са в Одрин и напират пеш към границата с България при Капитан Андреево, по техни данни се очаква броят им да достигне поне 20 000. Това заяви за БГНЕС главният редактор на регионалния вестник „Гюндем" Мурат Саваш. Той подчерта, че жителите на Одрин са в тревога от наплива на мигрантите, но властите са категорични - ако в рамките на 3 дни не потеглят по обратния път, ще бъдат изолирани в лагери и няма да се допусне да преминат границата. „Те нямат намерение да се установят в България, тръгнали са към Германия, Франция и Англия, но едва ли ще успеят. Пристигналите пеш или с различен превоз до Одрин се струпаха на три места - в градския център, на автогарата и край главния път към границата. Казват, че искат да стигнат до Европа не с плаване, а пеш по сухите пътища, защото не искат да загинат като 3-годишния Айлан. След отказа на местните власти да им позволят преминаване през Капъ куле-капитан Андреево поискаха да тръгнат към гръцката граница, но полиция и жандармерия ги спряха, и те пренощуваха на открито", разказа Саваш. Областната управа и кметството са организирали кампания за набиране на храни, памперси, пюрета и дрешки за бебетата, разгласата е направена през местните медии и социалните мрежи. Стотици жители на Одрин са се отзовали и лично са носили даренията на бежанците, разказа журналистът. „Много от тях са деца, жени, старци, страшно уморени, жадни, гладни, болни

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу бежанците на границата със Сърбия

http://europe.actualno.com/Ungarskata-policija-izpolzva-sylzotvoren-gaz-sreshtu-bejancite-na-granicata-sys-Syrbija-news_496106.html

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу бежанци на границата със Сърбия, които са пробили граничните кордони, предаде AFP. В същото време арестувана е и група бежанци, опитала се пробие граничната ограда край пропусквателиня пункт Хоргош-Рьоске, който вчера беше затворен. Унгарските медии пишат, че вече е произнесена първата присъда срещу мигран, който нелегално е влязъл в страната след затягане на граничния контрол. Иракчанинът е осъден на депортиране от страната и забрана да влиза

Община Асеновград изпълнява проект за 180 000 лв. по ОП "Регионално развитие"

http://asenovgrad.actualno.com/Obshtina-Asenovgrad-izpylnjava-proekt-za-180-000-lv-po-OP-Regionalno-razvitie--news_496109.html

Община Асеновград изпълнява проект „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за програмен период 2014 г.-2020 г.”, съобщава кореспондентът ни от града. За целта днес Общинският съвет в града даде съгласието си да бъде издаден запис на заповед от кмета доктор Емил Караиванов. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 г.-2013 г.” и е на стойност близо 180 000 лева. Общата цел на проектното предложение отразява стремежа на община

Община Асеновград също подпомогна лечението на учителката Любомила Ангелова

http://asenovgrad.actualno.com/Obshtina-Asenovgrad-syshto-podpomogna-lechenieto-na-uchitelkata-Lubomila-Angelova-news_496111.html

Община Асеновград също подпомогна лечението на асеновградския преподавател Любомила Ангелова. Средствата, които днес Общинският съвет отпусна, са в размер на 5 000 лева, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград. Сумата ще бъде използвана за поемане на част от разходите по лечението й в Германия и операцията за трансплантация на костен мозък. След консултации и справки, семейството на Любомила получава оферти за разходи. Според документите, авансовото плащане е в размер на повече от

Причините са в Сирия

http://analysis.actualno.com/Prichinite-sa-v-Sirija-news_496112.html

Все по-често се говори за това, че най-накрая трябва да бъдат изкоренени причините, които карат милиони да напуснат родината си и да се отправят на опасно пътешествие към Европа в търсене на по-добър живот, или поне на живот. Да се намали „потокът от бежанци“ и „икономическите мигранти“. Такъв съвет се раздава и от ляво, и от дясно на политическия спектър, и ако се замисли човек – в него има смисъл. Но дори и в най-добрия случай това мечтано „изкореняване на п

SEAT Leon Cross Sport се задвижва от двигателя на Golf R

http://cars.actualno.com/SEAT-Leon-Cross-Sport-se-zadvijva-ot-dvigatelja-na-Golf-R-news_496096.html

В този нов модел няма нищо концептуално. Това е чист предсериен модел, който ще бъде качен на конвейра в следващите месеци. Единственото, което може да загуби, е мощният 300 к.с. двигател, с който се хвали пред публиката във Франкфурт. SEAT нарича Leon Cross Sport концепция, но това е чист маркетингов ход, за да може след няколко месеца отново да се разшуми около модела, когато ни го покажат в готов за конвейра вариант, който няма да се различава много от този. Leon Cross Sport е част от проект

Рап нашествие на сцената на X Factor

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/rap-nashestvie-na-scenata-na-x-factor-6042628

Кулинарен майстор, екстравагантна мечтателка и красавица с атрактивен антураж ще впечатлят жури и публика в новия епизод на шоуто

Професиите, с които не трябва да се захващате, ако желаете да избегнете стреса

http://econ.bg/Новини/Професиите-с-които-не-трябва-да-се-захващате-ако-желаете-да-избегнете-стреса_l.a_i.697186_at.1.html

Определян като „болестта на XXI век“ от много известни и доказали се доктори, стресът присъства почти на всяко работно място. Непрекъснатите тежки...

Мартин Димитров: Разбрахме се за свиване с 10% на разходите в държавната енергетика

http://pik.bg/мартин-димитров-разбрахме-се-за-свиване-с-10-на-разходите-в-държавната-енергетика-news400673.html

Мартин Димитров: Разбрахме се за свиване с 10% на разходите в държавната енергетика

Разбрахме се с работодателите за намаляване на разходите в държавната енергетика – свиване с 10% на административни разходи, за което чакаме наредба от Министерски съвет. Това заяви в НС депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров по повод срещата на ръководството на парламентарната му група с четирите работодателски организации по въпросите за цената на тока за бизнеса.

На срещата са си говорили и за затварянето на вратата за нови ВЕИ , за ток от биомаса. Тези, които подкрепят нови ВЕИ от биомаса и от оборски тор, ще бъдат отговорни за бъдещото поскъпване на тока, закани се Димитров.

Друга тема е била публичността в енергетиката – трябвало да стане ясно кой е собственик на дадена централа и какви са плащанията. Според него вече има регистър на договорите с тях.

Работодателите са обещали да подкрепят две предложения на РБ - едното е за намаляване на разходите в държавната енергетика, а второто - от топлофикациите да се изкупува само високо ефективното производство. Димитров поясни, че трябва да се монтират уреди с тази цел до 15 октомври 2015 г.

Турски журналист: 20 000 бежанци напират към границата с България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987227

Близо 2 000 сирийски бежанци в момента са в Одрин и напират пеш към границата с България при Капитан Андреево, очаква се броят им да достигне поне 20 000.
Това заяви за БГНЕС главният редактор на регионалния вестник "Гюндем" Мурат Саваш. Той подчерта, че жителите на Одрин са в тревога от наплива на мигрантите,
Близо 2 000 сирийски бежанци в момента са в Одрин и напират пеш към границата с България при Капитан Андреево, очаква се броят им да достигне поне 20 000. Това заяви за БГНЕС главният редактор на регионалния вестник "Гюндем" Мурат Саваш. Той подчерта, че жителите на Одрин са в тревога от наплива на мигрантите,

Новият спонсор на Левски няма да участва в строителството на Герена

http://www.cross.bg/levski-kompaniya-rabota-1480934.html

/КРОСС/Левски сключи спонсорски договор с Щрабаг за една година. Контрактът може да бъде удължен за още 2 години, ако австрийският строителен концерн добие очакваната популярност от партньорството си с футболния клуб. Спонсорът засега няма да участва в строителството на стадион Георги Аспарухов, като помощта е единствено финансова. „Щрабаг е строителна компания и разбира се, че нашият интерес е да се занимаваме с инфраструктурно и инженерно строителство. Във Виена строим стадиона на Рапид, който трябва да бъде открит следващата година. Ние имаме опита да изпълняваме такива обекти. Бихме се радвали, ако ни се предостави такава възможност за работа и в България. Но не е наша работа да оказваме влияние върху Левски като клуб и как да използва средствата, които ние им предоставяме. Вярваме, че те ще ги използват по най-разумния начин", коментира Херберт Крутина, който е член на борда на директорите на Щрабаг. Името на новия спонсор вече е поставено върху официалните екипи на Левски и отбора ще излезе с тях в домакинството си срещу Берое в неделя. До края на месеца се очаква клубът да сключи договор с още една компания.    

Свалят от балконите фенове на отбора на Сашо Тонев

http://petel.bg/Svalyat-ot-balkonite-fenove-na-otbora-na-Sasho-Tonev__127084

Полицията в италианския град Фрозиноне е изпратила писма до собствениците и домоуправителите на десетина жилищни блока около "Стадио...

Още два района във Варна останаха без вода

http://petel.bg/Oshhe-dva-rayona-vav-Varna-ostanaha-bez-voda__127085

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните места: - между улиците "Хан Аспарух",...

Трабантът на Паси стана машина на времето

http://petel.bg/Trabantat-na-Pasi-stana-mashina-na-vremeto__127086

Снимка: Стандарт Машина на времето с елементи на съвременност. В това се превърна в сряда прословутият Трабант 601 на д-р Соломон Паси,...

Доц. Иво Христов: Европа, въвлечена в геополитическите игри на САЩ, строи стени - а това значи упадък

http://petel.bg/Dots--Ivo-Hristov--Evropa--vavlechena-v-geopoliticheskite-igri-na-SASHH--stroi-steni---a-tova-znachi-upadak__127087

В момента виждаме последствията от геополитическите игри на САЩ. Европа започна да строи стени, а това значи упадък. Процеси, които преди...

Мач на ЦСКА падна от екран

http://petel.bg/Mach-na-TSSKA-padna-ot-ekran-__127088

Снимка: блиц Следващият мач на ЦСКА от Югозападната “В” група остава без телевизионно излъчване, научи блиц. “Червените” приемат в...

Графика на деня: Къде са "бежанските лагери" на Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/16/2611132_grafika_na_denia_kude_sa_bejanskite_lageri_na_evropa/?ref=rss


Рекордните 156 000 имигранти са влезли в ЕС през август, съобщи европейската мисия за подпомагане на граничната охрана Frontex.

Това означава, че общият брой за годината е надхвърлил 500 000.

За сравнение, за цялата 2014 г. в ЕС влязоха "само" 280 000 имигранти.

Август бе петият пореден месец с такъв рекорд, обясняват още от Frontex.

След като Унгария препречи с ограда границата си със Сърбия, в сряда до обед влязоха едва около 400 души, докато в...

Уникален футболен турнир без вратари в отборите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/unikalen-futbolen-turnir-bez-vratari-v-otborite-6042627

Red Bull Winning 5 - състезанието за любители и професионални футболни играчи за първи път в България

Георги Мишев с националната литературна награда "Йордан Йовков"

http://www.cross.bg/iiordan-iiovkov-nagrada-1480932.html

/КРОСС/Писателят Георги Мишев ще бъде удостоен с националната литературна награда "Йордан Йовков", реши на днешното си заседание Общинският съвет в Добрич. Литературният приз се присъжда по случай 135-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков. Наградата се връчва на всеки пет години, тя е учредена от Община Добрич през 1970 г. Номинирани за литературната награда бяха десет български творци на словото. Петчленна консултативна комисия с председател Камелия Койчева, зам.-кмет по хуманитарни дейности, е обсъдила номинациите и след гласуване предлага с националната литературна награда да бъде удостоен Георги Мишев - белетрист, сценарист и редактор. Той е автор на сборници с разкази, сред които "Преброяване на дивите зайци", "Осъмски разкази", "Добре облечени мъже"; на повестите "Матриархат", "Вилна зона", "Дами канят"; автор е и на сценарии за филми. По предложение на консултативната комисия, съветниците решиха с отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Йордан Йовков да бъде удостоена д-р Кремена Митева - главен уредник на Дома-паметник "Йордан Йовков". Тя е автор на научни статии и на книгата "Повестта "Жътварят" на Йордан Йовков - литературни и културни диалози", съставител е и на двутомника "Йордан Йовков. Летопис на неговия живот и творчество"

"Гардиън": Западът е отхвърлил предложение на Русия за оттеглянето на Башар Асад през 2012 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/16/2611154_gardiun_zapadut_e_othvurlil_predlojenie_na_rusiia_za/?ref=rss


Русия е предложила преди повече от три години на западните сили сирийският президент Башар Асад да се оттегли като част от мирно споразумение според старши преговарящ, участвал в тайни дискусии по това време, пише британският вестник "Гардиън".

Западните сили обаче не се възползвали от възможността, каза бившият финландски президент и нобелов лауреат за мир Марти Ахтисаари. Откакто през 2012 г. било направено предложението, сирийският конфликт е отнел живота на десетки хиляди хора и...

Министър Василева подари на папа Франциск новата Червена книга на България

http://www.cross.bg/vasileva-sreda-papa-1480933.html

/КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подари на папа Франциск новата Червена книга на България. Заедно с ресорния за климата зам.-министър Павел Гуджеров, Василева участва в аудиенция на министрите на околната среда на Европейския съюз с Негово Светейшество в аулата „Павел VІ" във Ватикана. Присъстваха и еврокомисарите по околна среда Кармену Вела и еврокомисарят по изменения на климата Мигел Ариас Канете. В обръщението си към 28-те министри папа Франциск ги насърчи да засилятусилията, за да бъде постигнат желания резултат на форума за промените вклимата през декември в Париж. „От моя страна и на Светия Престол няма далипсва подкрепата, за да се отговори по подходящ начин както на вика, койтоиздига Земята, така и на вика на бедните", каза папата. Той подчерта, че „околната среда е общо благо, наследство на цялото човечество и отговорност за всеки един от нас. Тази отговорност изисква ефективно сътрудничество в лоното на цялата международна общност". Папата е напомнил трите основни принципа за намирането на решение за устойчиво развитие - солидарност, справедливост и участие. По време на аудиенцията папа Франциск е разговарял с всички делегации. Министър Василева и зам.-министър Гуджеров са благодарили на Негово Светейшество от името на България, че се ангажира с темата

Андреа и Мис България 2005 делили един чин

http://www.bnews.bg/article-141579

Чалга иконата Андреа си спомни за 15 септември преди години, когато и тя е била ученичка.

Местан: Въпросът за ромската интеграция е свързан с националната сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=301492

Въпросът за ромската интеграция е най-важният въпрос свързан с националната сигурност. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите на последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Турски журналист: Хиляди бежанци напират към границата с България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987212

Близо 2 000 сирийски бежанци в момента са в Одрин и напират пеш към границата с България при Капитан Андреево, очаква се броят им да достигне поне 20 000.
Това заяви за БГНЕС главният редактор на регионалния вестник
Близо 2 000 сирийски бежанци в момента са в Одрин и напират пеш към границата с България при Капитан Андреево, очаква се броят им да достигне поне 20 000. Това заяви за БГНЕС главният редактор на регионалния вестник "Гюндем" Мурат Саваш. Той подчерта, че жителите на Одрин са в тревога от наплива на мигрантите,

Ромчета от Пловдив масово не ходят на училище! Заети са да въртят любов и да работят

http://pik.bg/ромчета-от-пловдив-масово-не-ходят-на-училище-заети-са-да-въртят-любов-и-да-работят-news400672.html

Ромчета от Пловдив масово не ходят на училище! Заети са да въртят любов и да работят

Директорът на пловдивското училище СОУ "Найден Геров", Васил Въргулев, разкри защо голяма част от ромчетата в града не посещават учебните заниятия.

Директорът обясни пред Трафикнюз.бг, че сериозен проблем представляват така наречените социални екскурзии. Голям брой ученици от малцинствата са заминали заедно с роднините си. Неприятностите започнали март месец, когато се изнесли 8 семейства. Обстановката станала тревожна в края на юни, когато 150 ученици взели удостоверение за преместване. Повечето напуснали заминават за Германия, Белгия и Англия, твърди Въргулев. Проблем представлява и това, че някои семейства заминават, без да попълнят удостоверение за преместване. Това е наложило директорът да прекъсне отпуските на някои от учителите и на 10-ти и 11- ти август да тръгнат да обикалят домовете на възпитаниците си, за да потвърдят кои от тях са заминали и кои ще продължат обучението си. Нова обиколка е направена и на 13-ти септември. Случаите, при които има заминали, които не са попълнили удостоверение за децата си са 12. Днес, след празнинството, управата на училището ще се събере на оперативка, за да се потвърдят данните и да се види колко от учениците са се явили за първия учебен ден.

Пет момичета и едно момче под 16 години от ОУ "Найден Геров" в Пловдив, са заживели незаконно на семейни начала през ваканцията, съобщи директорът Васил Въргулев. Информацията не е официална, коментира още той, дошла е при обиколките, които са проведени. Следващата стъпка според него е да се подаде сигнал до 6-то РПУ и Отдела за закрила на детето, които трябва да се заемат със случая, да издирят учениците и да излязат с официално становище.

Има и 6 случая на юноши над 16 години, които не могат да продължат обучението си, поради социални проблеми, нужда да започнат работа или да помагат вкъщи. Тези ученици обаче са изразили желание да започнат самостоятелна форма на обучение.

Базата на училището е добре подготвена, учителският състав е пълен и от учебното заведение смятат да заложат на спорта, музиката и изкуството, за да привлекат учениците и да ги стимулират да учат.

Княжеската градина в София приема екстремен фестивал през уикенда

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2611129_kniajeskata_gradina_v_sofiia_priema_ekstremen_festival/?ref=rss


Този уикенд в Княжеската градина до Паметника на съветската армия ще се проведе първото издание на "Extreme Fest".

Спортният фестивал ще се проведе в рамките на европейската седмица на спорта и е в подкрепа на кандидатурата на София за столица на спорта на Стария континент през 2018.

В трите дни на "Extreme Fest" - 18, 19 и 20 септември, на едно място ще бъдат събрани десет екстремни занимания, които при правилна подготовка могат да се практикуват и в градска среда....

"Левски" подписа с нов спонсор, очакват се още до края на септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987204


"Левски" подписа официално договор с нов спонсор. Контрактът за партньорството с австрийската строителна фирма Starbag е за 1+2 г. Освен това финансовият директор на "сините" Константин Баждеков обяви, че в скоро време се очакват споразумения и с други спомоществователи. "Договорът е за една година с възможност за продължаване с още 2.

Бойко Борисов: Нито за НДК бихме сложили пари в бюджета, нито за резиденция "Бояна", ако не беше председателството на ЕС (стенограма)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987198

Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. , предложи премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание. По думите му, след приемането на подобен документ, който включва бюджета и задачите, трябва да бъде организиран щаб, работещ по неговото изпълнение.
Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. , предложи премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание. По думите му, след приемането на подобен документ, който включва бюджета и задачите, трябва да бъде организиран щаб, работещ по неговото изпълнение.

Управляващите след среща с работодателите: Разбрахме се за намаляване на разходите в енергетиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611099_upravliavashtite_sled_sreshta_s_rabotodatelite/?ref=rss


След срещата на управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок с работодателските организации партиите съобщиха, че са се разбрали за намаляване на разходите в енергетиката.

В Закона за енергетиката ще се запише текст, че при установяване на злоупотреби и измами на централи, които имат преференциални цени и дългосрочни договори, тяхната електроенергия няма да се изкупува повече на преференциални цени, заяви пред журналисти председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев...

Н. Ананиев: РБ внася глоба от 3000 лв. и отнемане на книжка за 6 месеца, за шофиране в насрещното движение

http://www.cross.bg/dvizhenie-ananiev-dvizhenieto-1480931.html

/КРОСС/ Мерките предвиждат до 20 пъти увеличение на съществуващите досега наказания. Народните представители от "Движение България на гражданите" в Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев внесоха предложения за изменения в Закона за движението по пътищата, с които се въвежда глоба от 3 000 и отнемане на шофьорската книжка за срок от 6 месеца за водачи на МПС, засечени да карат в насрещното движение. В мотивите за предложенията за изменения, Настимир Ананиев и Антони Тренчев посочват, че по сега действащия закон органите могат да наложат глоби в размер едва от 20 до 150 лв. Реформаторите предлагат 20 пъти увеличаване на санкциите, с основна цел опазване на животът и здравето на участниците в движението по пътищата. Инициативата идва в отговор на зачестилите в последно време случаи, при които пътни превозни средства се управляват в лентите за насрещно движение по автомагистралите и скоростните пътища.    

Джими Картър призова за сътрудничество с Русия и Иран за Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/67699/Dzhimi-Kartar-prizova-za-satrudnichestvo-s-Rusiya-i-Iran-za-Siriya

/Поглед.инфо/ Бившият американски президент Джими Картър призова действащия президент на страната Барак Обама да привлече Русия и Иран към обща дискусия за разрешаване на ситуацията в Сирия, съобщи CNN, цитирана от РИА „Новости“.

Мери Попинз се завръща на екран с нов мюзикъл на "Дисни"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/16/2610925_meri_popinz_se_zavrushta_na_ekran_s_nov_mjuzikul_na/?ref=rss


Мери Попинз се завръща на екран, след като филмовото студио "Дисни" обяви, че разработва нова версия по така обичания мюзикъл, съобщи "Гардиън".

Оригиналният "Мери Попинз" събира 100 млн. долара в световния боксофис и е награден с 5 награди "Оскар", включително за най-добра главна роля на актрисата Джули Андрюс.

Класиката от 1964 г., известна с песни като Supercalifragilisticexpialidocious, ще отстъпи място на една по-различна история под режисурата на Роб Маршал ("Вдън...

Основното и средното образование да се придобиват в по два етапа

http://www.cross.bg/obrazovanie-klas-etapa-1480930.html

/КРОСС/ Основното и средното училищно образование ще се придобиват в по два етапа. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от законопроекта за предучилищното и училищното образование. Училищното образование ще е на две степени - основно и средно. Основното образование ще се осъществява от 1-и до 7-и клас в два етапа - начален етап /от 1-и до 4-и клас/ и прогимназиален /от 5-и до 7-и клас/. Средното образование ще се осъществява от 8-и до 12-и клас отново в два етапа - първи гимназиален /от 8-и до 10-и клас/ и втори гимназиален /11-и и 12-и клас/. Депутатите решиха в процеса на училищното образование религиите да се изучават в исторически, философски и културен план чрез учебното съдържание на различни учебни предмети. Има възможност да се изучава и учебен предмет Религия, информира Дарик.  

Задигат три вида валута от фирма за дограма в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987193


Три вида валута, плюс български левове, са задигнати от фирмен сейф в Бургас, съобщиха от полицията.
Обраният офис, разположен в Южната промишлена зона на града, е на фирма за дограма, научи 24 часа.
Инцидентът е станал през нощта на 15 септември, а сигнал в полицията е подаден около 8,15 ч. същия ден.
Три вида валута, плюс български левове, са задигнати от фирмен сейф в Бургас, съобщиха от полицията. Обраният офис, разположен в Южната промишлена зона на града, е на фирма за дограма, научи 24 часа. Инцидентът е станал през нощта на 15 септември, а сигнал в полицията е подаден около 8,15 ч. същия ден.

Асад: Идването на власт е по искане на народа, а не по решение на САЩ

http://www.cross.bg/asad-siriya-teroristite-1480928.html

/КРОСС/ 50-годишният президент на Сирия Башар Асад даде интервю пред руските медии, в което изложи възгледите си за случващите се в страната събития, разказа за лукавството на „антитерористичната коалиция“, водена от САЩ и за основната причина за бежанския поток в Европа. „Западът не приема партньори и суверенни държави. А в какво се състоят претенциите им към Русия? Към Сирия? Към Иран? Това са суверенни държави. Искаше им се да свалят един човек и да поставят на негово място друг, който ще действа за интересите на тези страни, а не в името на интересите на Родината си“, заяви Асад в интервю, излъчено по руските телевизии „Россия 24“ и RT. Асад счита, че въпросът за оставката му може да реши само сирийският народ. „Що се отнася до президента, то той идва на власт със съгласието на народа, чрез избори, и ако напуска властта, то това е по искане на народа, а не по решение на САЩ, СС на ООН, Женевската конференция или Женевското комюнике. Ако народът поиска той да остане – президентът остава, в противен случай следва той незабавно да напусне поста си. Това е моята принципна позиция по този въпрос“, каза Асад. Той добави, че е готов да проведе преговори, ако това ще доведе до приключване на конфликта. „Главната задача на всеки политик, правителство, премиер или президент – това е работата за благото на народа и страната

Тръмп обеща да върне уважението на Путин към САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/67698/Tramp-obeshta-da-varne-uvazhenieto-na-Putin-kam-SASHT

/Поглед.инфо/ Милиардерът Доналд Тръмп, който е един от кандидатите за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2016 година, заяви, че трябва да се възстанови военната мощ на САЩ и че той ще върне уважението на президента Путин към САЩ, предаде ТАСС.

Мерят индекса на почтеност на местната власт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301516

Какъв е индексът на местната система за почтеност във Варна ще стане ясно на 9 декември. Дотогава Асоциация „Прозрачност без граници" ще обобщава данните, събирани в продължение на повече от 5 месеца с помощта на властимащи и представители на неправителствения сектор, обясни в морската столица президентът на организацията Калин Славов, предаде репортер на Moreto.

Полицията отказа разрешително за оръжие на състезател по стрелба, съдът го отмени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987192

Административният съд в Търново отмени отказ на полицията в Търново да даде разрешително за оръжие на състезател по стрелба.
До куриозното дело се стигнало, след като член на великотърновския клуб по динамична стрелба
Административният съд в Търново отмени отказ на полицията в Търново да даде разрешително за оръжие на състезател по стрелба. До куриозното дело се стигнало, след като член на великотърновския клуб по динамична стрелба "Етър IPSC" подал молба до МВР с искане за разрешително за късоцевно оръжие, с което да участва на турнири. Д. Д.

Трик, който може да спаси смартфона при контакт с вода

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/trik-kojto-mozhe-da-spasi-smartfona-pri-kontakt-s-voda-6042626

В никакъв случай не трябва да използвате сешоар или вентилатор, тъй като те могат да доведат до намокряне и на сухите части

Москва се надява на най-скорошно подновяване на преговорите за „Турски поток“

http://svetoven.pogled.info/news/67697/Moskva-se-nadyava-na-nai-skoroshno-podnovyavane-na-pregovorite-za-Turski-potok

/Поглед.инфо/ Руската страна очаква най-скорошно възобновяване на диалога за строителството и експлоатацията на първото разклонение на газопровода „Турски поток“, се отбелязва в съобщение на сайта на Министерството на външните работи на Русия.

Първа среща с новото Porsche 911

http://www.cross.bg/myuler-matias-porsche-1480929.html

/КРОСС/Матиас Мюлер, изпълнителен директор на Porsche, разказа повече подробности за новото Porsche 911. Разчупихме традицията, защото сменихме технологията на двигателите. Сега те са турбо. Турбо двигателите също имат дълга традиция в Porsche. Били сме много успешни в моторните спортове години наред. Сега обаче трябваше да изпълним екологичните изисквания, което означава, че трябваше да се справим с въглеродните емисии. Ние понижихме тези емисии с 12% и в същото време нашата кола е по мощна и бърза, каза Матиас Мюлер в интервю за телевизия Bloomberg от Франкфурт, цитиран от bgonair.bg. Китай е труден пазар в момента, но ние не усещаме забавяне, защото написахме домашното си, което означава, че имаме много атрактивно портфолио за китайските потребители. Ние разширихме мрежата си от дилъри, както като количество, така и като качество и това означава, че сме готови да се справим с всички тези проблеми, които те имат с икономиката си. Продажбите през 2015 са се увеличавали в Китай. За 2016г. Матиас Мюлер оочаква също ръст, "защото през следващата година ще имаме новото поколение 911 и новия Cayman, след което и Panamera, така че гледаме в бъдещето". Що се отнася до конкуренцията в сегмента на луксозните коли Матиас Мюлер казва: Притесняваме се от всяка конкуренция. Ние обаче сме уверени. Ние сме марка, която е много горда, има дълга традиция, така че следим конкуренцията, но не се притесняваме

ГЕРБ спря проекта на Горанов за 2% общински данък

http://news.ibox.bg/news/id_731913017

Дори и кметовете на партията не били съгласни с идеята на Министерство на финансите

Сляпа риба “разменила” зрението си за енергия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987187

На пръв поглед сляпата пещерна риба е пример за еволюция, която изглежда се връща назад. С течение на времето живеещите в морските дълбини представители на вида мексиканска тетра са загубили не само зрението си, но и очите си, докато рибите обитаващи повърхността, са ги запазили. Наричаното “сляпа пещерна риба” създание е загубило и голяма част от
На пръв поглед сляпата пещерна риба е пример за еволюция, която изглежда се връща назад. С течение на времето живеещите в морските дълбини представители на вида мексиканска тетра са загубили не само зрението си, но и очите си, докато рибите обитаващи повърхността, са ги запазили. Наричаното “сляпа пещерна риба” създание е загубило и голяма част от

Кобрата се завръща на ринга след месец

http://petel.bg/Kobrata-se-zavrashha-na-ringa-sled-mesets__127080

Снимка: Булфото, архив Българският професионален боксьор Кубрат Пулев ще се завърне отново на ринга точно след един месец. Ден след...

В Реал се тревожат за Бейл. Звездата може да е аут от терена за повече от месец

http://petel.bg/V-Real-se-trevozhat-za-Beyl--Zvezdata-mozhe-da-e-aut-ot-terena-za-poveche-ot-mesets__127081

Състоянието на Гарет Бейл сериозно притеснява треньорския щаб на Реал Мадрид. Според информациите уелският футболист може да отсъства...

Барса очаква рекордни приходи от 633 милиона евро

http://petel.bg/Barsa-ochakva-rekordni-prihodi-ot-633-miliona-evro__127082

Барселона очаква рекордни приходи от 633 милиона евро през настоящия сезон. Ръководството на клуба одобри на първо четене бюджета си за...

Австрия връща бежанци, регистрирани в България (обзор)

http://petel.bg/Avstriya-vrashha-bezhantsi--registrirani-v-Balgariya--obzor-__127083

Снимка: Булфото, архив Австрия въведе контрол по границата с Унгария и обяви, че ще връща бежанци, регистрирани в България и Румъния,...

Босия пред Фрог: Всяка сряда ще се явявам като кошмар пред парламента

http://frognews.bg/news_97787/Bosiia-pred-Frog-Vsiaka-sriada-shte-se-iaviavam-kato-koshmar-pred-parlamenta/

Всяка сряда ще се явявам като кошмар на политиците пред парламента. Това се зарече дисидентът Николай Колев-Босия пред Фрог. Тази сутрин за пореден път той беше арестуван в Първо районно управление за хвърляне на домати срещу народните представители.

Асад: Западът води информационна кампания против мен и Путин

http://svetoven.pogled.info/news/67696/Asad-Zapadat-vodi-informatsionna-kampaniya-protiv-men-i-Putin

/Поглед.инфо/ Западът води информационна кампания срещу Сирия, чиято цел е да докаже, че целият проблем е свързан лично с президента Башар Асад. Това заяви самият Асад в интервю за руските медии, цитирано в сряда (16 септември) от „Комерсант“, като допълни, че подобна кампания се вирхи и срещу руския му колега Владимир Путин.

Електронни книги връщат интереса на тийнейджърите към четенето

http://www.cross.bg/bibliotekata-knigi-milkova-1480927.html

/КРОСС/ Електронни книги и онлайн каталог с наличната литература връща интереса на варненските тийнейджъри към четенето. Така всеки, който има читателски абонамент, може да поръча онлайн книга и да разгледа в интернет дали търсената от него литература я има в наличност. Директорът на Регионалната библиотека Емилия Милкова коментира пред Дарик, че с предлагането на електронни книги се стремят да привлекат повече читатели в тийнейджърска възраст. „Ние сме отворени към различни аудитории, а допълнителен плюс за нас е това, че разполагаме с онлайн каталог и всеки, който желае, може да провери в интернет дали в библиотеката има дадена книга. Предлагаме и електронни книги на тийнейджърите, за да сме в крак със съвременните тенденции. Важното е, че имаме читатели от различните възрастови групи. От миналата година през август организираме лятна читалня и въпреки лимитираното работно време се забелязва сериозен интерес. Въобще тенденцията за намаляване на читателите е много относителна, защото това е двустранен процес от гледна точка на това какво им предлагаме. Процесът на комплектуване на нова литература върви добре и с помощта на Министерството на културата и Община Варна успяваме да задоволим читателския интерес и да откликваме на новите автори, които излизат на книжния пазар", обясни Милкова. Над 2000 души са се включили в организираната лятна читалня през август, когато библиотеката е работила с намалено работно време

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу бежанците на гранита със Сърбия

http://europe.actualno.com/Ungarskata-policija-izpolzva-sylzotvoren-gaz-sreshtu-bejancite-na-granita-sys-Syrbija-news_496106.html

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу бежанци на границата със Сърбия, които са пробили граничните кордони, предаде AFP. В същото време арестувана е и група бежанци, опитала се пробие граничната ограда край пропусквателиня пункт Хоргош-Рьоске, който вчера беше затворен. Унгарските медии пишат, че вече е произнесена първата присъда срещу мигран, който нелегално е влязъл в страната след затягане на граничния контрол. Иракчанинът е осъден на депортиране от страната и забрана да влиза

Медии и партии се договорят да не ползват език на омразата в предизборната кампания

http://www.mediapool.bg/medii-i-partii-se-dogovoryat-da-ne-polzvat-ezik-na-omrazata-v-predizbornata-kampaniya-news239330.html

Споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в хода на официалната кампания за местни избори ще сключат партии и медии. Документът ще бъде подписан на 23 септември, два дни преди официалния старт на предизборната кампания, в пресклуба на БТА. В инициатива се очаква да се включат и представители на чуждестранни информационни агенции, съобщават организаторите.   С присъединяване към споразумението, подписалите го политически формации се се ангажират по време на официалната предизборна кампания за местните избори да не използват враждебна и дискриминационна реч, а медиите – да следват принципите на отговорната и качествена журналистика, като не допускат използването на “езика на омразата” в своята работа.   Електронното издание Mediapool.bg се присъединява към инициативата.   Организатори на инициативата: Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО Съвет за електронни медии (СЕМ) Съюз на българските национални електронни медии Съюз на издателите в България (СИБ) Български медиен съюз (БМС) Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ) Съюз на българските журналисти (СБЖ) Фондация “Национален съвет за журналистическа етика” Фондация “Медийна демокрация” Сдружение за човешки права “Маргиналия” Асоциация на европейските журналисти Център за развитие на медиите Мрежа за свободно слово

Павлова: Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987168

Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента. Това каза пред журналисти Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, на посещение в Музея за история на София ден преди откриването на постоянната експозиция, предаде „Фокус”.
Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента. Това каза пред журналисти Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, на посещение в Музея за история на София ден преди откриването на постоянната експозиция, предаде „Фокус”. "Видяхме, че голяма част от съоръженията - мостовете, които имаме,

Павлова: Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987174

Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента. Това каза пред журналисти Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, на посещение в Музея за история на София ден преди откриването на постоянната експозиция, предаде „Фокус”.
"Видяхме, че голяма част от съоръженията - мостовете, които имаме,
Работи се много активно по цялото трасе на Северната тангента. Това каза пред журналисти Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, на посещение в Музея за история на София ден преди откриването на постоянната експозиция, предаде „Фокус”. "Видяхме, че голяма част от съоръженията - мостовете, които имаме,

Бежанската вълна ни изправя пред сериозен здравен риск

http://www.cross.bg/argirova-vulna-reditza-1480925.html

/КРОСС/ Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, смята вирусологът д-р Радка Аргирова. „Децата на пристигащите семейства не са ваксинирани изобщо, тъй като техният национален имунизационен календар не работи. Не знаем с какво са заразени и какво могат да пренесат", каза във Велико Търново медикът. Тя посочи, че голяма част от бежанците се ваксинират в турските лагери, но не са обхванати на 100%. Според нея единственият сигурен начин да бъдат предпазени българчетата е те да бъдат ваксинирани. Опасенията на вирусолога сподели и депутатът Нигяр Джафер, която е член на здравната комисия в Народното събрание. Тя определи бежанската вълна като истинско изпитание за здравните системи на европейските страни. „Вече сме наясно, че бежанците нямат никакви ваксинации, което ще постави и редица финансови и организационни проблеми", посочи д-р Аргирова, цитирана от Дарик.  Велико Търново бе домакин на мащабен здравен форум, посветен на ваксините. Дискусията се организира от Фондация „Мост". По време не срещата бяха поставени редица актуални въпроси, сред които и антиваксиналните настроения в страната. „Ние трябва да обучим нашите лекари, да им кажем ползите от имунизациите, какви са страничните действия и противопоказания. Всичко това трябва да почива на истинска научна основа и знание", категорична бе д-р Радка Аргирова

Борисов: Българското председателство на Съвета на ЕС да бъде организирано по най-добрия начин

http://www.cross.bg/borisov-predsedatelstvo-suveta-1480926.html

/КРОСС/Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. , предложи премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание. По думите му, след приемането на подобен документ, който включва бюджета и задачите, трябва да бъде организиран щаб, работещ по неговото изпълнение. „Искам да го направим по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин. Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Затова за председателството до 2018 година, да се разпише всичко черно на бяло, като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт да го изпълнява", заяви министър-председателят.

"Сребърният фонд" ще се управлява консервативно поне в следващите 3 години

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/srebyrniiat-fond-shte-se-upravliava-konservativno-pone-v-sledvashtite-3-godini-202483/

Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, смята правителството

Вирусолог: Мигрантите ни изправят пред сериозен здравен риск

http://www.moreto.net/novini.php?n=301505

Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, каза във Велико Търново вирусологът д-р Радка Аргирова. "Децата на пристигащите семейства не са ваксинирани изобщо, тъй като техният национален имунизационен календар не работи.

Кандидатът на БСП за кмет на София: Ще бъда единствената алтернатива на втория тур

http://www.cross.bg/kmet-mirchev-distantziyata-1480924.html

/КРОС/ Кандидатът за кмет на столицата, издигнат от БСП - проф. Михаил Мирчев прогнозира, че на местните избори в София ще се стигне до белотаж и той ще един от участниците в него. Според него, настоящият кмет Йорданка Фандъкова не събира 50% от одобрението на столичани и в ГЕРБ знаят това приблизително от 10 август. Мирчев, прогнозира, че ще се бори за второто място с кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков. Виждате вътрешното разцепление, борби в Реформаторския блок. Така че, в момента дистанцията не е голяма, но мисля, че в рамките на октомври дистанцията между нас ще бъде удвоена. Моята прогноза е, че не просто аз ще отида на втори тур над РБ, дистанцията ще бъде неприятно голяма за тях. Георги Кадиев надали има повече от 3%. Неговата задача е да създава медийна суматоха, каза Мирчев, цитиран от БНР.  На втория тур, аз ще бъда единствената алтернатива, убеден е социологът. Според него 41% от хората искат промяна на статуквото в столицата и само 11% - то да остане. В Западна Европа модерната вълна е лява, категоричен е кандидат-кметът.  

Яро, "любимецът" на Бойко Борисов, влиза в затвор за 10 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987163

Ярослав Димитров-Яро, станал известен, след като негова кражба беше заснета от видеокамера и ядоса премиера Бойко Борисов, ще излежи 10-месечната си присъда, постановена от съда в Словения, в български затвор. Това реши Софийският градски съд, предаде БНР.
Наказанието е било наложено на Яро през 2013 г.
Ярослав Димитров-Яро, станал известен, след като негова кражба беше заснета от видеокамера и ядоса премиера Бойко Борисов, ще излежи 10-месечната си присъда, постановена от съда в Словения, в български затвор. Това реши Софийският градски съд, предаде БНР. Наказанието е било наложено на Яро през 2013 г.

Сляпа риба “разменила” зрението си за енергия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987167

На пръв поглед сляпата пещерна риба е пример за еволюция, която изглежда се връща назад. С течение на времето живеещите в морските дълбини представители на вида мексиканска тетра са загубили не само зрението си, но и очите си, докато рибите обитаващи повърхността, са ги запазили. Наричаното “сляпа пещерна риба” създание е загубило и голяма част от
На пръв поглед сляпата пещерна риба е пример за еволюция, която изглежда се връща назад. С течение на времето живеещите в морските дълбини представители на вида мексиканска тетра са загубили не само зрението си, но и очите си, докато рибите обитаващи повърхността, са ги запазили. Наричаното “сляпа пещерна риба” създание е загубило и голяма част от

Специалисти предупреждават за риск от епидемии заради бежанската вълна

http://www.mediapool.bg/spetsialisti-preduprezhdavat-za-risk-ot-epidemii-zaradi-bezhanskata-valna-news239329.html

Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, предупредиха лекари по време на здравен форум в сряда във Велико Търново. Вирусологът д-р Радка Аргирова посочи, че децата на бежанците масово не са ваксинирани и не се знае какви болести носят. Тя заяви, че част от бежанците се ваксинират в турските лагери, но не са обхванати на 100%. Според нея единственият сигурен начин да бъдат предпазени българските деца е те да бъдат ваксинирани със задължителните ваксини. Специалистите се опасяват най-вече от заболявания като полиомиелит, морбили, рубеола, паротит. “Ние трябва да обучим нашите лекари, да им кажем ползите от имунизациите, какви са страничните действия и противопоказания. Всичко това трябва да почива на истинска научна основа и знание", коментира Аргирова. Тя посочи, че ваксината е единственият начин за предпазване от редица болести, особено от тези предавани по въздушно-капков път. “Ние не можем да се изолираме от живота - всички пътуваме в градския транспорт, ходим на кино, срещаме се с хора“, заяви Аргирова.

Без вода в някои части на столицата в петък

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-в-петък-news400660.html

Без вода в някои части на столицата в петък

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата на 18 септември, съобщиха от пресцентъра на „Софийска вода”. 

Временното спиране на водата се налага във връзка с провеждане на степ тест за проверка на налягането във водопроводната мрежа в с . Волуяк , се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 6:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: с. Волуяк. 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на площада пред кметството.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 18 септември 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Кръстьо Раковски“ в жк . „Младост“ 1А , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Анна Ахматова“, ул. „Кръстьо Раковски“, ул. „ Д-р София Аврамова“
по ул. „Кръстьо Раковски“ от ул. „Ресен“ до ул. „София Аврамова“ 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Д-р София Аврамова“ между бл. 512 и бл. 513.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 18 септември 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на водомерен възел до бл. 2, жк. „Младост“ 2 , се налага спиране на водоподаването от10:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 201, бл. 201А, бл. 211, бл. 212 ул. „Свети Киприян“ №5, бл. 275, бл. 279
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 211.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 18 септември 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на стари спирателни кранове на ул. „Позитано“, жк. „Зона Б-19“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Димитър Петков“, ул. „Три уши“, бул. „Инж. Иван Иванов“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Позитано“ ъгъла с ул. „Алдомировска“.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 18 септември 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на пожарен хидрант и спирателен кран на ул. „Любляна“, кв. „Овча купел“ , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Любляна“ от ул. „Народен герой“ до ул. „Букет“; по ул. „Букет“ от ул. „Любляна“ до ул. „Войводина могила“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Любляна“ срещу №23.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Красимир Трифонов: Администрацията да спре с аристократичното отношение към хората

http://www.cross.bg/trifonov-krasimir-horata-1480923.html

/КРОСС/„Обслужването в районната администрация трябва да бъде на ниво - бързо и достъпно. Трябва да спре досегашното аристократичното поведение и отношение спрямо хората", заяви в поредна среща кандидатът за кмет на район Южен Красимир Трифонов с жители на кв. Кючук Париж. От разговора стана ясно, че има много слаби места и проблемни зони, които преливат чашата на гражданското търпение към десното управление. Присъстващите заявиха, че симпатизират на БСП, защото си връща доверието като единствена алтернатива на статуквото в Пловдив. „Само социалистите могат да поправят всичко разрушено" - заяви офицер от резерва. „Помним какво беше преди, искаме да се върне качественото управление, когато имаше работа и спокойствие за всички", допълни бившият военен.  Майки се оплакаха , че детските площадки в квартала се рушат и настояха пред Трифонов да се ангажира със спешни мерки. Родители на 2-годишно момиченце обясниха, че твърденията на Общината за решен проблем с местата в детските заведения не отговарят на истина. „И при поредно класиране нашето детенце не е в списъка", каза затрудненото младо семейство. По-възрастните граждани смятат, че няма достатъчно пейки и беседки, дори в парковете. защото местата, където можеш да прекараш спокойно свободното си време са малко. Няколко от присъстващите господа отправиха предложение за разливна кухня за възрастни, като дадоха и идеи за местоположението й

Гърците - професионалисти в укриването на данъци

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67695/Gartsite-profesionalisti-v-ukrivaneto-na-danatsi

/Поглед.инфо/ Гърция би била много по-добре, ако правителството можеше да събере данъците, дължими от самонаетите хора. Това е урокът, който дава документ, публикуван този месец и който използва новаторски метод за разкриване на избягване плащането на данъци.

"Изпрани" антики от Сирия се търгували без проблем в е-bay и от медународни аукционни къщи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2611093_izprani_antiki_ot_siriia_se_turguvali_bez_problem_v/?ref=rss


Затварянето на пазара на незаконни антики от Сирия и пресичане на "изпирането" на нелегалните културни ценности. Това е най-сериозният проблем с незаконния трафик на антики от Сирия, който набелязаха на конференция в София днес международни и български експерти в борбата за опазването на културното наследство. Те посочиха, че такива ценности, от продажбата на които ислямистите финансират терористичната си дейност, често биват продавани публично из известни аукционни къщи и от дилъри в Европа, САЩ и дори Азия, както и в сайта за електронна търговия е-bay. За антиките обаче поне формално били осигурявани някакви документи и фалшив произход, което не се преследвало достатъчно стриктно и дори често не бивало законов проблем.

В момента международните мерки са съсредоточени в работата в страните на произход на нелегалния трафик, акцентира се също на връщане на изнесеното там, откъдето е било откраднато, но това са мерки, които работят в мирно време, не и по време на война, посочи д-р Нийл Броуди от Scottish Centre for Crime and Justice Research в университета в Глазгоу. По думите му пък сега наложените нови рестрикции са твърде закъснели и не работят за пресичане на мрежите за трафик.

Той отбеляза, че няма, а трябва да има единен подход към антиките от целия регион на Близкия изток и Турция, не само в Сирия. Например за антики от Ливан, Турция, Йордания няма ограничения за търговия. Той показа пример как

в момента в е-bay се предлага антика

която според митническите документи е от Ливан, но по-сериозен анализ показва, че тези документи нямат нищо общо с предмета и просто се прикрива неговият сирийски произход.

През февруари тази година в Лондон пък имало напълно легален търг  на обекти с предполагаем сирийски произход, но документите били от Турция и това не било проверявано или оспорено. Полицията тогава обяснила още, че нищо не може да направи в този случай, тъй като за експонатите се твърдяло, че са внесени в страната далеч преди наложената забрана за търговия с предмети от Сирия.

Затова според Броуди международните усилия трябва да се насочат именно към пресичане на пазарите и по-сериозно следене на нелегалните документи. И налагане на сериозни санкции на дилърите при разкриване на нелегален канал. Както и да не се набелязват страни на произход на ценностите, които е забранено да се търгуват, а да се говори за целия регион и за списък на обекти и на видове предмети, с които е незаконно да се търгува.

Мнението му беше споделено и от проф. Рубина Раджа от Университета в Орхус, Дания. По думите й още през 2011 се забелязва възход на черния пазар на антики от Сирия. Тя каза, че тогава аукционната къща "Кристис" например предложила скулптура, която идва от Палмира, но се твърдяло, че всъщност е от стара частна ливанска колекция.Тези

частни ливански колекции

изобщо не съществуват, те само целят измисляне на произход и това не е трудно, особено за територии, които не се следят твърде много, допълни тя. И Раджа даде още примери с антики, които според данните на университета са със сирийски произход, но никой не следи както произхода, така и автентичността на документите към антиката. "Никой не го е грижа, няма законови органи за проверка на произхода, на документите", заяви тя. Раджа, която в момента работи в Йордания, също настоя за единна политика към ценностите в целия регион, не само в Сирия.

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова каза по време на форума, че настояването на организацията също е за по-стриктни и единни мерки и

затягане на режимите за внос

на антики на територията на всички страни от ЕС, както и на търговията с тях. Тя определи случващото се в Сирия като културно прочистване и недопустимо престъпление срещу цивилизацията. Бокова разказа за сателитни снимки как ислямистите копаят нови и нови дупки в земята, търсейки незаконно културни ценности, които да продадат и да финансират терористичната си дейност.

Всъщност ние нито знаем какво е изнесено от Сирия, нито какво предстои да бъде изнесено, няма данни за антиките, те не са в никакви регистри, не се крадат от музеи например и това силно затруднява пресичането на трафика, отбеляза Бокова. Затова към ЮНЕСКО предстои в скоро време да се сформира международен екип от експерти, които да помагат на всички международни организации при

идентификацията на ценностите

и съответно техния произход, съобщи Бокова.

Според директора на сектора за борба с трафика на културни ценности към ГДБОП в България Андрей Младенов идентификацията действително е един от проблемите при борбата с незаконната търговия с антики от Сирия, но далеч не е основният. Най-сериозното според него е именно "изпирането" на артефактите и осигуряването на някакъв вид поне формално легални документи и съответно легален пазар. И той подкрепи международните учени, че основната дейност трябва да е насочена към пресичането на пазарите. Както и към затягането на режимите в страните, където се намират тези пазари. По думите му не случайно ценностите от Сирия се насочват към аукциони и

пазари в Лондон, Цюрих, Женева, Мюнхен

където например не се следи достатъчно стриктно за автентичността на документите за произход.

Според експерта от ГДБОП в момента съществуват два пътя за трафик на ценности от Сирия. Единият е Балканският от Турция през България или Гърция, Македония, Сърбия към Западна Европа. Той бил сравнително по-нов - от 90-те години на миналия век.

Традиционният маршрут

който функционирал доста по-отдавна и групите в него били с доста по-богат опит, бил по море към Италия, Франция и Холандия. Младенов нарече тези канали "аристократичните" и по тях минавали най-ценните и скъпи предмети. Трафикантите го избирали, защото пътят бил доста по-безопасен именно заради по-либералните режими в страните, откъдето минава стоката.

По думите на Младенов освен традиционните пазари в Европа и САЩ в момента се забелязва и засилване на азиатските пазари, в Япония, а дори и в Близкия изток в съседни на Сирия страни, където богати хора попълвали частните си колекции.

Бивш полицай съди прокуратурата в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987147


Набеденият за търговия с влияние полицай Ясен Деянов-Яшката заведе дело срещу прокуратурата, обяви адвокатът на бившето ченге Георги Белев. Клиентът му предявил иск за 32 000 лева на насесени морални и материални щети. Преди 3 години тогавашният полицай беше задържан за 72 часа с разпореждане на прокуратурата и срещу него беше образувано
Набеденият за търговия с влияние полицай Ясен Деянов-Яшката заведе дело срещу прокуратурата, обяви адвокатът на бившето ченге Георги Белев. Клиентът му предявил иск за 32 000 лева на насесени морални и материални щети. Преди 3 години тогавашният полицай беше задържан за 72 часа с разпореждане на прокуратурата и срещу него беше образувано

Гл. комисар А. Ангелов: Главна дирекция „Гранична полиция” полага всички усилия да запази не само българската, но и външната граница на ЕС

http://press.mvr.bg/NEWS/news150916_08.htm

Чрез разбирането, което получаваме от правителството, успяваме да не позволим българската граница да се превърне в широко отворена врата за нелегалните имигранти към Европа

Младежките национали ще посрещнат Армения в Стара Загора

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2611091_mladejkite_nacionali_shte_posreshtnat_armeniia_v_stara/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол за младежи ще играе с Армения в Стара Загора. Срещата ще се проведе на 9 октомври от 19.00 часа.

Мачът е от квалификациите за Евро 2017, в които воденият от Антони Здравков отбор върви добре. След загубата от Уелс на старта българите спечелиха две победи - с 2:0 като гост на Румъния и с 3:0 срещу Люксембург.

Квалификацията с Люксембург се игра на "Лудогорец арена" в Разград. Вариант за мача с Армения беше и стадион "Лазур" в...

Верижна катастрофа затапи Е-79 край Сандански (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987148

Верижна катастрофа, разминала се без жертви и пострадали, затвори за близо час главния път Е-79 в района на Сандански.
Удариха се един след друг три автомобила. ТИР с кюстендилска регистрация блъсна в задната част движещ се пред него бетоновоз на благоевградска строителна фирма. Той пък се заби в багажника на лека кола.
Верижна катастрофа, разминала се без жертви и пострадали, затвори за близо час главния път Е-79 в района на Сандански. Удариха се един след друг три автомобила. ТИР с кюстендилска регистрация блъсна в задната част движещ се пред него бетоновоз на благоевградска строителна фирма. Той пък се заби в багажника на лека кола.

ГЕРБ и БСП не подкрепят идеята за 2% данък доход за общините

http://www.cross.bg/danuk-obshtinite-dopulnitelni-1480922.html

/КРОСС/ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на финансовото министерство за допълнителни 2% данък доход. Новата тежест е предложена от Министерството на финансите чрез промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Решението ще се взима от общинските съвети и приходите ще отиват директно в местните бюджети, а държавата ще продължи да събира своите 10%. От Министерството на финансите уточниха, че досегашната държавна субсидия за общините ще остане в същия размер. Това на практика означава, че общините, които решат да вдигнат данъка, ще натоварят допълнително както гражданите, така и бизнеса, който им плаща заплатите. Автоматично в тези региони ще се вдигне и данъкът на едноличните търговци, който сега е 15%. Ставката ще се определя всяка година с решение на общинския съвет и ще засяга хората с постоянен адрес на територията на съответната община, но засега фиксираният максимум е 2 процентни пункта. Идеята за допълнителните 2% данък доход, който да отива в общините, няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и обясни, че от момента на публикуването му за обсъждане е станало ясно, че групата на ГЕРБ има леки различия с финансовото министерство. То не е внесено. Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство

САЩ и България създават работна група за борба с тероризма (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987112

САЩ и България създават работна група за борба с тероризма. Това съобщи Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ у нас. Той присъства на церемония в Националния военноисторически музей, на която Соломон Паси дари знаменития си трабант.
Според Мур борбата с тероризма е нов момент в отношенията между двете страни.
САЩ и България създават работна група за борба с тероризма. Това съобщи Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ у нас. Той присъства на церемония в Националния военноисторически музей, на която Соломон Паси дари знаменития си трабант. Според Мур борбата с тероризма е нов момент в отношенията между двете страни.

Международна компания иска да създаде център за иновативни решения у нас

http://econ.bg/Новини/Международна-компания-иска-да-създаде-център-за-иновативни-решения-у-нас_l.a_i.697184_at.1.html

Международна компания за техническо и офис оборудване проявява интерес към възможностите за стартиране на дейност в България. Това стана ясно по...

Никола Манев прави изложба във варненски университет

http://www.moreto.net/novini.php?n=301512

Изложба на световноизвестния художник Никола Манев ще бъде открита в Икономическия университет във Варна, научи Moreto.net. Това е втора поред изява на майстора на четката в зала "Академика" към висшето училище. Изложбата ще бъде открита на 18 септември от 17 часа.

Финансовият надзор получава 2 млн. лв. за преглед на пенсионните фондове

http://www.mediapool.bg/finansoviyat-nadzor-poluchava-2-mln-lv-za-pregled-na-pensionnite-fondove-news239328.html

Министерският съвет одобри допълнителни 2 млн. лв. за Комисията за финансов надзор през 2015 г., с които комисията да организира преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите в страната. Този преглед е предвиден в Националната програма за реформи Европа 2020 в областта на небанковия финансов сектор. Предстои финансовият надзор да обяви обществена поръчка за изработка на методология, по която ще става проверката. Прогнозната й стойност ще е до предоставените 2 млн. лв.

Snapchat придоби стартъпа Looksery

http://www.investor.bg/novini/261/a/snapchat-pridobi-startypa-looksery-202480/

Технологичната компания предлага и платена услуга за повторен преглед на изображения

Правителството смята да построи нови 653 км магистрали за 5 години

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/16/2611090_pravitelstvoto_smiata_da_postroi_novi_653_km/?ref=rss


На днешното си заседание правителството одобри Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Стратегията предвижда построяването на нови 635 км автомагистрали и рехабилитацията на над 17 хил. км пътища от I, II и III клас до 2020 г.

Сред приоритетните проекти, залегнали в стратегическия документ, са завършването на автомагистралите "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море" и "Калотина".

Стратегията съдържа анализ на състоянието на републиканската и общинската пътна мрежа, нужните законови промени за нейното изпълнение и финансов план.

Документът е разработен заедно с експерти от Световната банка, но одобряването му се бавеше заради съгласувателни процедури.

Нужните годишни инвестиции ще са над 2.8 млрд. лв., сочи стратегията, което е над три пъти повече от влаганите в последните десетина години средно между 330 млн. и близо 1 млрд. лв. годишно в пътната инфраструктура.

За момента нужните инвестиции от над 22.3 млрд. лева не са осигурени, като дефицитът се очертава на 5.77 млрд. лв., е посочено в документа. От европейските фондове може да се разчита на около 3 млрд. лв. до 2020 г. Другите основни източници са от винетки (1.4 млрд. лв.), такси (362 млн. лв.), държавна субсидия (178 млн. лв.), заеми от чужбина (503 млн. лв.), общинско финансиране (770 млн. лв.). Отделно ще бъдат договаряни заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и други финансови източници.

Ако се запази текущото ниво на разходите за поддръжка и рехабилитация, състоянието на пътната мрежа ще се влоши и вероятно към 2020 г. около половината ще бъде в лошо състояние. В момента над една трета от пътищата имат нужда от основен ремонт. Това ще доведе до увеличаване на разходите за експлоатация и поддръжка на автомобилите и ще има отрицателен ефект върху пътната безопасност, предупреждават експертите от Световната банка.

Към септември 2015 г. в България в експлоатация са над 690 км магистрали, а още 85 км са в строеж.

ПФ пребори ДПС в парламента за „майчиния“ език

http://www.cross.bg/stranata-ezik-front-1480921.html

/КРОСС/ Патриотичният фронт остро възрази срещу настояването на ДПС българските деца да бъдат задължавани да изучават т. нар. „майчин език". Това стана ясно по време на дебатите в парламента по промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Мнозинството народни представители в пленарна зала се вслушаха в мотивите на Патриотичния фронт и не подкрепиха предложението на ДПС часовете по майчин език да са задължителни в училище, което би довело и да увеличаването им. ДПС иска да раздели българската нация. С това се нарушава Конституцията на страната, Конвенцията за националните малцинства, а стремежът на тази партия е да асимилира и турцизира българите-мохамедани в Родопите, чийто майчин език е български. Обект на апетитите са и циганите в страната, категорични са Патриотите. От трибуната на Народното събрание депутатите доц. Милен Михов и Юлиан Ангелов заявиха, че Патриотичният фронт не дели българите на етнос и религия, а на българи, които обичат страната си, и на такива, които обслужват чужди национални интереси. Представителите на партия „Атака" не присъстваха на това ключово за страната гласуване.

Правителството одобри Националната програма за закрила на детето

http://www.cross.bg/detzata-deteto-natzionalnata-1480919.html

/КРОСС/ Правителството одобри Националната програма за закрила на детето за 2015 г. Мерките в нея насърчават спазването на правата и интересите на децата. Програмата за тази година е в съответствие със законодателството в областта на закрилата на детето 2008- 2018 г. Ще се подкрепят политиките за осигуряването на комплексна помощ за децата и семействата, намаляване на детската бедност, насърчаване на социалното включване, подобряване на достъпа до здравеопазване, превенция на насилието и др. Особено внимание е отделено на безопасността на децата, като са предвидени конкретни мерки в тази област.  Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерство на труда и социалната политика.    

Нова трагедия от последните минути! Мъж загина, докато спасява 22-годишен младеж на къмпинг "Делфин"

http://petel.bg/Nova-tragediya-ot-poslednite-minuti--Mazh-zagina--dokato-spasyava-22-godishen-mladezh-na-kamping-Delfin__127077

Илюстрация: Булфото 46-годишен мъж от София се е удавил преди броени минути на плажа в къмпинг "Делфин", съобщиха от полицията, предаде 24...

Духа вятър по Черноморието утре. Морската вода става за къпане (прогноза за времето)

http://petel.bg/Duha-vyatar-po-CHernomorieto-utre--Morskata-voda-stava-za-kapane--prognoza-za-vremeto-__127078

Илюстрация: Булфото, архив Времето в Източна България утре ще е предимно слънчево. Условия за намалена видимост от мъгла ще има в...

Албена Вулева глобена с 500 лева, разпалвала омраза срещу бежанци и роми

http://petel.bg/Albena-Vuleva-globena-s-500-leva--razpalvala-omraza-sreshhu-bezhantsi-i-romi__127079

Снимка: Булфото, архив Koмисията за защита от дискриминация наложи глоба от 500 лева на Албена Вулева и 1000 лв. на телевизия "Евроком" за...

Стар измамник ужили чейндж бюро с 2000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987123

Клиент успял да открадне с измама 2 хил.лева от валутно бюро в Сливен - съобщиха от полицията в града. Случаят е сред редките, при които потърпевш е чейндж бюро.
"Главният герой" на криминалното престъпление е 44-годишният С.Г. от павликенското с. Върбовка. Той е измамник с дългогодишна практика, многократно осъждан за това деяние,
Клиент успял да открадне с измама 2 хил.лева от валутно бюро в Сливен - съобщиха от полицията в града. Случаят е сред редките, при които потърпевш е чейндж бюро. "Главният герой" на криминалното престъпление е 44-годишният С.Г. от павликенското с. Върбовка. Той е измамник с дългогодишна практика, многократно осъждан за това деяние,

Левски се уреди с нов спонсор

http://www.bnews.bg/article-141586

Най-голям интерес проявяваме към работата с младежта. Като общество сме длъжни да представим на младите хора добър старт.

25 партии, 4 коалиции и два инициативни комитета се регистрираха за изборите в Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986980

25 партии, 4 коалиции и два инициативни комитета са се регистрирали в ОИК - Пазарджик за участие в предстоящите местни избори в общината, съобщиха от избирателната комисия, след като срокът за регистрация изтече в понеделник вечерта. Сред коалициите национална е само
25 партии, 4 коалиции и два инициативни комитета са се регистрирали в ОИК - Пазарджик за участие в предстоящите местни избори в общината, съобщиха от избирателната комисия, след като срокът за регистрация изтече в понеделник вечерта. Сред коалициите национална е само " Реформаторски блок", а останалите три са местни - " Тодор Попов за Пазарджик",

Нови действащи лица в мистерията Преслава - Богданов във VIP Brother

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987122

Big Brother дава възможност на Богданов да обясни заплетената ситуация
Тази вечер във VIP Brother ще станем свидетели на развръзката на мистерията Преслава – Богданов, но и на въвличането на нови действащи лица в нея. След като Големият брат показа на фолк сензацията кадрите, в които Богданов признава за взаимоотношенията им,
Big Brother дава възможност на Богданов да обясни заплетената ситуация Тази вечер във VIP Brother ще станем свидетели на развръзката на мистерията Преслава – Богданов, но и на въвличането на нови действащи лица в нея. След като Големият брат показа на фолк сензацията кадрите, в които Богданов признава за взаимоотношенията им,

Нови действащи лица в мистерията Преслава - Богданов във VIP Brother

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987132

Big Brother дава възможност на Богданов да обясни заплетената ситуация
Тази вечер във VIP Brother ще станем свидетели на развръзката на мистерията Преслава – Богданов, но и на въвличането на нови действащи лица в нея. След като Големият брат показа на фолк сензацията кадрите, в които Богданов признава за взаимоотношенията им,
Big Brother дава възможност на Богданов да обясни заплетената ситуация Тази вечер във VIP Brother ще станем свидетели на развръзката на мистерията Преслава – Богданов, но и на въвличането на нови действащи лица в нея. След като Големият брат показа на фолк сензацията кадрите, в които Богданов признава за взаимоотношенията им,

Най-опасните растения на планетата (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/naj-opasnite-rasteniia-na-planetata-video-6042622

Красиви, но смъртоносни. Вижте кои са растенията, от които най-много трябва да се пазим

Ето къде са извънземните в Слънчевата система!

http://interest.actualno.com/Eto-kyde-sa-izvynzemnite-v-Slynchevata-sistema-news_496031.html

Базите на извънземните цивилизации се намира на астероиди в нашата Слънчева система. Такъв извод са направили учените от университета на Сейнт Андрюс в Шотландия. Изследователите са сигурни, че дори извънземните да са загинали, следи от техния разум може да се открият с подробно изучаване на малките планети. Учените все още не могат да дадат доказателства за своите теории, тъй като Слънчевата система била много зле изучена. За търсенето на извънземните обаче те предложили да се използват косм

Турция няма да разреши на бежанците да преминат границите с България и Гърция

http://balkani.actualno.com/Turcija-njama-da-razreshi-na-bejancite-da-preminat-granicite-s-Bylgarija-i-Gyrcija-news_496104.html

До 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България. Това съобщиха от областната управа на Истанбул, предаде БНР. Втори ден близо 2 000 мигранти, главно от Сирия и Ирак, са окупирали истанбулската автогара. Полицията не пуска пътническите автобуси за пограничния град Одрин. От време навреме сред бежанците се издигат гласове на протести и недоволство. Подсказано бе, че ако бежанците не се подчинят, ще бъдат върнати обратно, а

Ела на Sofia Fun Fest 2015 и спечели страхотни награди!

http://games.actualno.com/Ela-na-Sofia-Fun-Fest-2015-i-specheli-strahotni-nagradi-news_496019.html

До началото на Sofia Fun Fest 2015 остават броени дни. Голямото спортно и арт забавление ще се проведе на територията на Sofia Ring Mall, на 19-ти септември, от 10:00 до 15:00 часа. По време на фестивала всеки родител ще може да събира печати върху флаера на събитието от различните шатри (спортните локации или арт школите), на които децата участват, задържат интереса си или посетят. В края на събитието ще се проведе голямата томбола с много награди, а на място ви очакват още повече изненади.

Рисковете, които крият задължителните мигрантски квоти в Европа

http://www.mediapool.bg/riskovete-koito-kriyat-zadalzhitelnite-migrantski-kvoti-v-evropa-news239326.html

Западноевропейците са се отдали на оргия на лицемерно самодоволство по повод сирийската бежанска криза, а източноевропейците станаха любимият им обект на нападки. Как може да не проявяват съчувствие и солидарност, питат някои, след като самите те години наред са се облагодетелствали от бежанския статут на Запад, а и сега са източник на най-много икономически имигранти в рамките на ЕС?   Явно тези новоизпечени европейци не разбират европейските ценности и са пълни егоисти, а вероятно - също ксенофоби и расисти. Несъмнено има елементи на ксенофобия и дори расизъм в реакциите на някои източноевропейци (както впрочем и на някои западноевропейци) на бежанската криза, въпреки това политиката на новите източноевропейски членки на ЕС, които действат твърдо в защита на собствените си интереси, е разумна и в съзвучие с политиката на други държави от ЕС, към които се отправят сходни призиви за солидарност. Така както Германия отхвърляше подобни призиви, свързани с кризата в еврозоната, настоявайки, че правилата трябва да се спазват, въпреки радикалната промяна в обстоятелствата, настъпила след финансовата криза от 2008 г., така и източноевропейците разполагат със силен аргумент, когато заявяват, че просто трябва да се прилагат съществуващите вече правила на ЕС за бежанците. Няма съмнение, че огромното мнозинство от хората, които идват в Европа през Западните Балкани и Либия, са истински бежанци, а не икономически имигранти. Правилата за бежанците - така нареченият Дъблински регламент - са ясни: по силата на международното законодателство те имат пълно право на убежище в първата безопасна страна, в която пристигнат, а тази страна има безспорното задължение да ги приеме, независимо от техния брой. Европейските правила гласят също, че след като са получили убежище, бежанците имат право на социални помощи и на труд, ако могат да си намерят работа. Очевидно е, че днес за огромното мнозинство от бежанците от Сирия първите безопасни държави са Турция, Йордания и Ливан. За бежанците, минаващи през Либия, първите безопасни държави са Малта и Италия. Тези страни щедро приеха повече от 4 милиона сирийски и либийски бежанци и това, че Европа не успя да им предложи солидна финансова подкрепа, бе проява на невероятно късогледа политика. Това го налагат солидарността и истинските национални интереси. Солидарността и националните интереси обаче не изискват от страните да приемат бежанските квоти, все едно дали са задължителни или не. Една от причините за увеличаването това лято на броя на бежанците, пристигащи по балканския маршрут, е обявената от Германия готовност да даде бежански статут на сирийците, които стигнат до нейна територия, дори да идват от безопасни страни. Да, бежанците имат право на убежище, но е съвсем естествено, че те искат повече: искат възможност за добре платена работа (а ако не могат да си намерят такава - социални помощи) в богатите страни от Северна Европа. Веднъж след като се появи такава перспектива, устремът към Запада стана неизбежен. Сега, когато станаха ясни последиците, Германия се опитва да ограничи потока, като настоява да се спазва Дъблинският регламент, а в същото време се обявява за задължителни квоти, които са неоснователни според тези правила. Факт е, че тези бежанци, които искат по-добро бъдеще, отколкото може да им осигури получаването на убежище в Турция, искат да се възползват от него в Германия, а не в Унгария или в Полша. Ако те бъдат разпределени в Източна Европа, няма съмнение, че ще направят каквото могат, за да заминат за Германия или Швеция. Двайсет и шест години след падането на Берлинската стена не бива да приемаме издигането на нови стени в Европа. Това е особено важно в контекста на миграционните квоти. Берлинската стена не бе построена, за да пречи на хората да влязат, а за да им пречи да излязат. Ако квотите наистина бъдат наложени, е напълно възможно това да стане принудително в страни като Полша. Това не само е в противоречие с европейските закони. Нещо повече, създаването на лагери, оградени с бодлива тел на полска земя за нас е абсолютно немислимо и неприемливо. Задължителните квоти наистина са първата стъпка по един опасен път.   *Авторът е бивш вицепремиер и министър на финансите на Полша.   По БТА.

Общините няма да събират 2% данък от доходите, обяви Цветан Цветанов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/16/2611088_obshtinite_niama_da_subirat_2_danuk_ot_dohodite_obiavi/?ref=rss


Общините няма да събират допълнителните 2% данък доход. Идеята няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Той обяви, че групата на ГЕРБ няма да подкрепи предложението на финансовото министерство, публикувано на сайта му преди два дни.

Цветанов обясни, че предложението не е внесено за обсъждане. "Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет", заяви той.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните закони.

Идеята за данък за общините беше лансирана преди година като част от предизборната програма на ГЕРБ. 

Освен промяната общините да могат да получат право да облагат доходите на физическите лица с данък до 2%, ведомството на Владислав Горанов предложи прагът за плащанията, разрешени в брой, да бъде намален от 15 хил. лв., колкото е сега, на 5000 лв. Така според вносителите ще е по-ефективна борбата със сивата икономика, а и европейската практика е плащанията в брой да се ограничават в рамките на 2000 - 3000 евро.

Ограничението ще се прилага и когато плащането е в по-малък размер, но е част от договор на стойност над 5000 лв., както и при разплащания в чуждестранна валута, ако равностойността в левове е над прага. 

Родерик Мур: САЩ и България създават работна група за борба с тероризма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987124

„Да си част от голяма организация за сигурност, каквато е НАТО, е положително за всички нейни членове. Обявих днес, че планираме формирането на нова работна група в областта на контратероризма“. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, отговаряйки на въпрос за предизвикателствата пред страната и помощта,
„Да си част от голяма организация за сигурност, каквато е НАТО, е положително за всички нейни членове. Обявих днес, че планираме формирането на нова работна група в областта на контратероризма“. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, отговаряйки на въпрос за предизвикателствата пред страната и помощта,

Тролей се запали в центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-intzidenta-zapali-1480918.html

/КРОСС/Тролейбус, движещ се по линия номер 2 в София, се запали на метри преди кръговото кръстовище на паметника Левски. При инцидента няма пострадали. Всички пътници напуснали превозното средство навреме. Пристигналите на място два екипа на пожарната потушили огъня за минути, съобщи Нова телевизия.  Движението в района на инцидента не е спряно, но е ограничено само в едната лента в посока Сточна гара. Това предизвика и сериозни задръствания.        

Френски митничари иззеха бижута за над 100 000 евро от българска кола

http://www.moreto.net/novini.php?n=301503

Френските митнически служители в департамента Жура са задържали кола с българска регистрация, в която са намерени откраднати бижута на стойност над 100 хиляди евро, предаде Voix du Jura, цитиран от Фокус. Кражбата е била извършена два часа преди залавянето на крадците в нощта на понеделник срещу вторник.

Одобриха 5 милиона лева за бежанците у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4987104

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба.
Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Те са свързани с осигуряването на храна,
Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Те са свързани с осигуряването на храна,

Удължава се търсенето на нефт и газ в блок "Галата“

http://www.mediapool.bg/udalzhava-se-tarseneto-na-neft-i-gaz-v-blok-galata-news239325.html

Търсенето на нефт и газ в черноморския блок "Галата" край Варна се удължава до началото на септември 2016 г., реши правителството в сряда. На фирмата "Петрокелтик“ ООД, Люксембург, се позволява да проучва още 411 дни, считано от 22 юли 2015 г.. За срока на удължаването ще бъдат извършени търсещо-проучвателни работи по видове и обеми съгласно утвърдената работна програма. Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Галата“ е сключен на 4 февруари 2008 г. с "Мелроуз рисорсиз“ ООД, Люксембург, която вече е преименувана на "Петрокелтик". Тогава контрактът е бил за три години, но е удължаван на два пъти с по две години. й е с тригодишен срок и двукратно е бил удължаван с по две години. Сегашното удължаване се налага поради забавено сключване на едно от допълнителните споразумения, с което преди това договорът за търсене и проучване е бил удължаван. Това забавяне се счита за форсмажор, при който титулярят на разрешението има право на времева компенсация със срока на форсмажора.

Помощник-прессекретар на Белия дом ще е новият посланик на САЩ в България

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/67694/Pomoshtnik-pressekretar-na-Beliya-dom-shte-e-noviyat-poslanik-na-SASHT-v-Balgariya

/Поглед.инфо/ Бъдещият посланик на Съединените щати в България ще е Ерик Сет Рубин. Това става ясно от публикация във Фейсбук-страницата на Американското посолство, предаде репортер на БГНЕС. Рубин е номиниран от президента Барак Обама вчера. Предстои одобряването му от Сената на САЩ.

Кабинетът одобри 5 милиона лева за бежанците у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4987116

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба.
Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Те са свързани с осигуряването на храна,
Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Те са свързани с осигуряването на храна,

Правителството отпуска 5.7 млн. за училищни програми

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-otpuska-57-mln-za-uchilishtni-programi-news239324.html

Министерският съвет отпусна в сряда 5.7 млн. лева за училищните програми “Оптимизация на училищната мрежа”, “Модернизиране на системата на професионалното образование”, “На училище без отсъствия” и “С грижа за всеки ученик”. По програмата “Оптимизация на училищната мрежа“ се отпуската над 3.7 млн. лева за изплащане на обезщетения на персонала на общински училища, детски градини и общежития за месеците май и юни тази година. По програмата “Модернизиране на системата на професионалното образование“ се отпускат 114 823 лв. за първо плащане в размер на 65 % от стойността на бюджетното финансиране на одобрените проекти за 2015 година. За програмата “На училище без отсъствия” се отпускат 634 380 лева за изплащане на сумите по одобрените проекти за стимулиране на учениците да посещават учебните занятия. Програмата “С грижа за всеки ученик” получава 1.2 млн. лева за обучение на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади.

ПИК TV: Прочутият трабант на Соломон Паси вече е музеен експонат

http://pik.bg/пик-tv-прочутият-трабант-на-соломон-паси-вече-е-музеен-експонат-news400645.html

ПИК TV: Прочутият трабант на Соломон Паси вече е музеен експонат

рабантът на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, вече е експонат в Националния военноисторически музей /НВИМ/. 

„Когато дойдох за първи път в България през 1989 г. имаше много автомобили като този. 10 години по-късно при втория ми мандат във вашата страна те вече бяха намалели значително и имаше вече много западни коли.

25 години по-късно единственият трабант, който виждам, е тук в музея... Имам много живи спомени от този автомобил, но сега съм щастлив, защото тази потенциална заплаха за софийските улици вече е на сигурно място“, каза с усмивка ръководителят на американската мисия в София и добави вече сериозно: „Тази кола е един пълноценен символ на пълноправното членство на България в НАТО“.

Патриотите със свой кандидат за конституционен съдия

http://offnews.bg/news/n_1/n_559365.html

Патриотичният фронт (ПФ) издига собствена кандидатура за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това е Михаил Кожарев. Така той става вторият кандидат за единственото място от квотата на парламента. Първият е настоящият омбудсман Константин Пенчев, който  беше издигнат от ГЕРБ . Само преди няколко месеца Кожарев поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов . Той бе и сред седемте магистрати, които издигнаха кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор. Тогава Цацаров беше подкрепен от Каролина Неделчева (ГЕРБ), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС), Соня Найденова (ГЕРБ), Светла Петкова (ГЕРБ), Ясен Тодоров ("Атака"), както и от Михаил Кожарев и съдия Галя Георгиева. Според патриотите Кожарев е "с високи лични и професионални качества, с голям и разнообразен опит в правото, необвързани политически“. Те са на мнение, че Кожарев е с квалификация, която е утвърдена в професионалните среди. Кожарев е бивш заместник на главния прокурор и настоящ член на ВСС, избран от професионалната квота. Работил е повече от 20 години като съдия, адвокат, прокурор, с практически опит в гражданското и административно право. Участвал е в разработването на законопроекти и в подготвянето на редица становища по конституционни дела и тълкувани дела в ВАС. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване