Работодателите решават дали ще протестират срещу цената на тока

http://offnews.bg/news/n_1/n_559301.html

Работодателите решават утре дали ще има протест за цените на тока за индустрията в края на месеца.  Това стана ясно от думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев след среща между бизнеса и ДПС в Народното събрание. Срещи ще се проведат и с останалите парламентарно представени партии. "Има вероятност и да се отложи протеста", каза Домусчиев. Той обясни, че има "значителен напредък" в разговорите с управляващите. Домусчиев подчерта, че работодателите ще продължат да искат оставката на председателя на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов. На дневен ред за тях ще продължи да стои и връщането на старите такси и старите цени на електроенергията за индустрията. Той обясни, че е след срещата с ДПС "остава с надежда" партията на Лютви Местан да подкрепи исканията на работодателите. Алиосман Имамов от ДПС заяви, че в някои отношения вижданията на ДПС и работодателите си приличат. На въпрос дали партията подкрепя и искането за освобождаване на Иван Иванов, Имамов отговори само ""не е да".  По-рано днес работодателите се срещнаха и с премиера Бойко Борисов. о време на срещата е взето решение пътната карта за реформи в енергетиката да бъде изработена спешно, като от утре започва работа по нея. Тя ще бъде решена от работна група, в която ще участва и вицепремиерът Томислав Дончев. В нея ще се включат и представители на работодателски организации, министър Теменужка Петкова, председателят на парламентарната комисия по енергетиката Делян Добрев и министърът на финансите Владислав Горанов. Конкретни срокове и цени не са били обсъждани, но държавата е поела ангажимент за нови промени в закона за енергетиката, така че да отпаднат преференциите за тока. Работодателите влизат в бордовете на директорите на държавните енергийни дружества, включително и НЕК за да следят дали компаниите харчат неоправдано. Представители на бизнеса ще участват и в работата на КЕВР. След срещата в министерския съвет работотодателите отидоха на среща в парламента с групите на ДПС и ГЕРБ. Освен за законодателни промени те настояват и за оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

ПФ предложи Михаил Кожарев от ВСС за конституционен съдия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986747

И Патриотичния фронт внесе своя кандидатура за конституционен съдия от квотата на НС. Това е бившия зам.-главен прокурор и настоящ член на ВСС Михаил Кожарев.
Това е втората кандидатура, след като ГЕРБ издигна за поста настоящия омбудсман Константин Пенчев.
И Патриотичния фронт внесе своя кандидатура за конституционен съдия от квотата на НС. Това е бившия зам.-главен прокурор и настоящ член на ВСС Михаил Кожарев. Това е втората кандидатура, след като ГЕРБ издигна за поста настоящия омбудсман Константин Пенчев. "Сега България има нужда от конституционни съдии с високи лични и професионални качества,

Щатските и азиатските индекси отбелязват ръст преди решението на ФЕД

http://econ.bg/Новини/Щатските-и-азиатските-индекси-отбелязват-ръст-преди-решението-на-ФЕД_l.a_i.697150_at.1.html

След като всички индекси на САЩ отчетоха увеличение във вторник (15 септември), те бяха последвани и от азиатските в навечерието на дългоочакваното...

Гран при на Сингапур ще се проведе въпреки силния смог

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2610926_gran_pri_na_singapur_shte_se_provede_vupreki_silniia/?ref=rss


Организаторите на състезанието за Голямата награда на Сингапур във Формула 1 обявиха, че състезанието този уикенд ще се проведе въпреки дебелата пелена от смог над острова. 

Мъглявината, която се свлече над Сингапур в последната седмица заради пожарите в Индонезия и Малайзия, няма да повлияе на календара на състезанието. 

На пистата ще бъдат разположени допълнителни медицински лица, които да помагат на зрителите в случай на нужда. 

Интензивността на смога се...

Покана за брифинг

http://press.mvr.bg/NEWS/news150916_02.htm

16 часа, Национален координационен център на ГД „Гранична полиция“ /ул. Мария Луиза №46/

Първо в "24 часа": Шефът на РУП-Първомай пуснал рапорт за напускане преди месец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986732

Началникът на РУП-Първомай Васил Налбантов е подал преди месец рапорт за напускане, научи "24 часа". Не е ясно какви са му били мотивите. 42-годишният шеф все още няма възраст за пенсия. Рапортът му останал неподписан и започнали проверки срещу него, твърдят близки до Налбантов от Първомай. Новината за ареста му втрещи жителите на града,
Началникът на РУП-Първомай Васил Налбантов е подал преди месец рапорт за напускане, научи "24 часа". Не е ясно какви са му били мотивите. 42-годишният шеф все още няма възраст за пенсия. Рапортът му останал неподписан и започнали проверки срещу него, твърдят близки до Налбантов от Първомай. Новината за ареста му втрещи жителите на града,

Бежанците тръгнаха към Хърватия

http://www.moreto.net/novini.php?n=301478

Хърватия вече е въвлечена в европейската мигрантска криза, след като десетки бежанци минаха през полета до сръбско-хърватската граница. Това стана, след като Унгария затвори границата си със Сърбия, съобщава „Ройтерс". Най-малко 100 мигранти са забелязани да вървят през ниви в страната членка на Европейския съюз - Хърватия.

Домусчиев: Протестът срещу цените на тока може и да бъде отложен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986723

Протестът срещу цените на тока може и да бъде отложен, това ще се реши най-късно до утре вечерта от УС на четирите работодателски организации, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Това стана след среща на представителите на четирите работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ с парламентарната група на ДПС.
Протестът срещу цените на тока може и да бъде отложен, това ще се реши най-късно до утре вечерта от УС на четирите работодателски организации, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Това стана след среща на представителите на четирите работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ с парламентарната група на ДПС.

Патриотичният фронт издига своя кандидатура за конституционен съдия

http://www.cross.bg/kandidatyra-front-kandidat-1480885.html

/КРОСС/Патриотичният фронт ще издигне своя кандидатура за конституционен съдия, научи „Хоризонт". Името ще бъде обявено малко по-късно днес. Предварително е имало договорка да бъде подкрепен кандидат на управляващото мнозинство, в това число да има подкрепа и от Патриотичния фронт, и от АБВ. Затова и Реформаторският блок няма да излъчи своя кандидатура. Първоначално се спрягаше името на Екатерина Михайлова, но тя е отказала, след като няма да има подкрепата и на ГЕРБ. Досега от парламентарната квота единствено ГЕРБ издигнаха кандидат - бившият омбудсман Константин Пенчев. БСП няма да издига кандидатура, информира още БНР, заради малкия шанс той да бъде подкрепен в пленарната зала. Все още не е ясно дали ДСП ще направят своя номинация, макар да се спрягаше името на преподавателя по конституционно право Георги Близнашки. Днес изтича срокът за номиниране на кандидати за конституционни съдии.  

Бизнес съюзите влизат в бордовете на държавните енергийни дружества

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/16/2610933_biznes_sujuzite_vlizat_v_bordovete_na_durjavnite/?ref=rss


Да бъде създаден публичен регистър на всички производства, при които електроенергията се изкупува по префренциални цени, се разбраха представители на правителството и работодателските организации, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран  от БТА. Той прогнозира, че от този регистър "ще излязат интересни и изненадващи резултати". 

Днес в Министерския съвет се състоя среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с ръководствата на работодателските организации Кирил Домусчиев - КРИБ, Васил Велев - АИКБ и Цветан Симеонов - БТПП.

Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод обявената от  бизнес съюзите готовност за нови протести, исканията за поевтиняване на тока и за оставка на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

На днешната среща е решено представители на работодателските организации да влязат в бордовете на държавните енергийни дружества - НЕК, мините, АЕЦ, и в КЕВР. Така, по думите на Дончев, бизнесът ще помогне на държавата да установи и съкрати ненужни или раздути разходи. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала, обеща Домусчиев.

Представителите на правителството и на бизнеса са решили да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени. Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение, поясни Васил Велев. Редно е да извършим мониторинг и да информираме регулатора, коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

На срещата е коментиран и мораториум върху нови преференции при производството на електроенергия. 

Обсъдена е и възможността да се промени законодателството така че ако производител на електроенергия с преференциална цена извърши нарушение, правото на преференция да му се отнема. 

Работна група, председателствана от Томислав Дончев, ще изработи пътна карта за реформи в енергетиката. Членове ще са ресорният министър Теменужка Петкова, министърът на финансите Владислав Горанов, Делян Добрев и представители на работодателските организации.

Представителите на бизнеса са информирали министрите за намерението си да подадат сигнал в прокуратурата за договорите с двете американски централи в "Марица изток" и във ВЕИ сектора. Те ще се срещнат и с Комисията за защита на конкуренцията заради подозирани договорки между производителите на електроенергия. 

Бокова: Трафикът на антики е подобен на трафика на наркотици и хора

http://pik.bg/бокова-трафикът-на-антики-е-подобен-на-трафика-на-наркотици-и-хора-news400524.html

Бокова: Трафикът на антики е подобен на трафика на наркотици и хора

Трафикът на антики е подобен на трафика на наркотици и хора. Може да се направи още много повече за контрола на вноса на културни ценности. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Работим с пазара на културните ценности с много от големите тръжни къщи, с различни асоциации на колекционери. Това, което е важно в тази кампания да се обединим около запазването на културното наследство, която аз обявих в Багдад. Това е едно силно послание към всички да се търгува с незаконно изнесени културни ценности освен незаконно е и неетично. Бокова каза, че вчера е била в Европейския парламент и е разговаряла с Федерика Могерини - върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи, която я е уверила, че има пълно разбиране, а в момента комисията по култура на ЕП, възлага на един от своите членове да направи проучване до Нова година какви директиви и мерки трябва да се приемат срещу незаконната търговия с антики. Могерини е обещала на Бокова, че до 2016 г. ще предложи да бъде приета нова директива за запазване на културните ценности.

В доклада си в рамките на форума “Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия” Бокова посочи, че от направени сателитни снимки е видно, че в Палмира, а и на много други места се правят незаконни разкопки. Това затруднява много всички държави, които се борят с трафика на културни ценности, защото често пъти дори не са знае какви артефакти се изнасят и се търгуват. По тази причина е важно да се включат експерти, които се занимават с удостоверяване на произхода. Италия и Испания са подели кампания, подкрепена от ЮНЕСКО през октомври да се създаде група от експерти, които да бъдат ползвани за обучения и когато се налага да реагира при случаи, подчерта Бокова. 

Кирил Домусчиев: До утре ще решим дали да има протест за цената на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986729

Най-късно до утре трябва да вземем решение дали ще има протест срещу цената на тока. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата с ПГ на ДПС, съобщи "Фокус". 
„Такъв протест е грандиозна организация и не можем да го решаваме в последния момент”, добави той.
Най-късно до утре трябва да вземем решение дали ще има протест срещу цената на тока. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата с ПГ на ДПС, съобщи "Фокус".  „Такъв протест е грандиозна организация и не можем да го решаваме в последния момент”, добави той.

Откриха куп антики в дома на бракониер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986722

Полицаи от Берковица, тръгнали да приберат незаконна пушка от дома на бракониер, се натъкнаха на цял куп антични предмети, най-вероятно културно-исторически ценности. Във вторник криминалисти получили сигнал за нелегално оръжие в дома на 63 годишния Георги Б. в село Рашовица и започнали претърсване на къщата му.
Полицаи от Берковица, тръгнали да приберат незаконна пушка от дома на бракониер, се натъкнаха на цял куп антични предмети, най-вероятно културно-исторически ценности. Във вторник криминалисти получили сигнал за нелегално оръжие в дома на 63 годишния Георги Б. в село Рашовица и започнали претърсване на къщата му.

Танева: Новата ОП „Морско дело и рибарство” е неофициално приключена

http://pik.bg/танева-новата-оп-„морско-дело-и-рибарство”-е-неофициално-приключена-news400523.html

Танева: Новата ОП „Морско дело и рибарство” е неофициално приключена

Новата ОП „Морско дело и рибарство” е неофициално приключена и до края на септември предстои да бъде представена на МС за приемане. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на рибната борса в Бургас.

По програмата се отпускат 113 млн. евро по 6 приоритета, като за първи път ще има компенсаторно плащане и на производството, като биологично. Министър Танева добави, че България предлага на ЕК да позволи авансовото плащане на земеделските производители да бъде 100%, а не 70%. Като тя уточни ,че след 15 октомври трябва да приключат проверките. Десислава Танева коментира и отпуснатата от ЕК помощ за фермерите за справяне с кризата в млечния сектор.

„България получава 6 мл. Евро за справяне с млечната криза” ,заяви тя. Министър Танева уточни, че след второ заседание на ЕК са отпуснати общо 500 млрд. евро за 4 цели за справянето с млечната криза, като най-важната от тях е директното подпомагане на млекопроизводителите. 420 млн. евро ще бъдат разпределени между 28-те страни-членки на Ес за директна подкрепа на фермерите.

България ще получи 6 млн. евро, като това е 1,4 % от евро пакета, а България произвежда 0,6% краве мляко. „Над 2,5 пъти защитихме по-голяма част от производството” . Министър Танева подчерта ,че България е първата страна, която е повдигнала въпрос за млечната криза още през декември 2014 г.

Танева добави, че 5,5 млрд. евро са загубите на млекопроизводителите като цяло. Министър Танева каза ,че новата ОП „Морско дело и рибарство” е неофициално приключена и до края на септември предстои да бъде представена на МС за приемане. 

Fibank подари нова учебна стая на първокласниците от столичното 119 СОУ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986718

По случай първия учебен ден Fibank (Първа инвестиционна банка) зарадва първокласниците от столичното 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”, като им подари изцяло обновена учебна стая. За новата учебна година базата на училището се оказа малка, за да побере всички първокласници. Ето защо директорът - г-н Диян Стаматов преотстъпи своя кабинет и с
По случай първия учебен ден Fibank (Първа инвестиционна банка) зарадва първокласниците от столичното 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”, като им подари изцяло обновена учебна стая. За новата учебна година базата на училището се оказа малка, за да побере всички първокласници. Ето защо директорът - г-н Диян Стаматов преотстъпи своя кабинет и с

Fibank подари нова учебна стая на първокласниците от столичното 119 СОУ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986707

По случай първия учебен ден Fibank (Първа инвестиционна банка) зарадва първокласниците от столичното 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”, като им подари изцяло обновена учебна стая. За новата учебна година базата на училището се оказа малка, за да побере всички първокласници. Ето защо директорът - г-н Диян Стаматов преотстъпи своя кабинет и с
По случай първия учебен ден Fibank (Първа инвестиционна банка) зарадва първокласниците от столичното 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”, като им подари изцяло обновена учебна стая. За новата учебна година базата на училището се оказа малка, за да побере всички първокласници. Ето защо директорът - г-н Диян Стаматов преотстъпи своя кабинет и с

Симеон Сакскобургготски трогнат от панахида за Борис Трети в Царска Баня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986698

Бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски останал трогнат от църковната служба в памет на баща му цар Борис Трети, която била отслужена наскоро в град Баня (община Карлово).
Това става ясно от негово писмо до организаторите на панахидата, сред които е и бизнесменът Теодор Шойлеков, кандидат на ГЕРБ за кмет на община Карлово.
Бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски останал трогнат от църковната служба в памет на баща му цар Борис Трети, която била отслужена наскоро в град Баня (община Карлово). Това става ясно от негово писмо до организаторите на панахидата, сред които е и бизнесменът Теодор Шойлеков, кандидат на ГЕРБ за кмет на община Карлово.

Реформаторският блок в Перник се разпадна

http://pik.bg/реформаторският-блок-в-перник-се-разпадна-news400519.html

Реформаторският блок в Перник се разпадна

Реформаторският блок в Перник се разпадна, предаде БТА.

В декларация общинските ръководства на партия "Движение България на гражданите" и БЗНС - Перник, заедно с местните организации категорично осъждат действията на ръководителите на ДСБ и СДС в Перник.

Те обвиняват доскорошните си партньори в разбиване на Реформаторския блок в града и присвояване на марката "Реформатори".

Последната седмица в ОИК - Перник беше регистрирана местна коалиция "Демократи за Перник - Единна народна партия, "Никола Петков".

В нея влизат кандидатите на ДСБ и СДС, които ще участват в местната надпревара за кмет, общински съветници и кметове на населени места в общината.

 

Камерън обезпокоен: Необходими са реформи в ЕС за справяне с миграционната криза

http://www.bnews.bg/article-141572

"Ние искаме страните членки да могат свободно да вземат решения по въпроса за достъпа на чужденци до социалните системи, за да се ограничат по този начин някои фактори, довели през последното десетилетие до масова имиграция в Европа", заяви Камерън в интервю за Полската агенция по печата

Български полицаи осуетили нелегалното влизане на повече от 200 бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_559297.html

Повече от 200 бежанци са спрени от полицаите на българо-турската граница при опит да влязат в България. Други 32-ма души са арестувани близо до границата, след като са успели да преминат загражденията и постовете, съобщава БНР. В столицата за изминалата нощ са задържани 33-ма нелегални бежанци. Те са открити по различни адреси, както и в таксита, които са се опитвали да ги превозват. Всички заловени нелегални бежанци съобщават на служителите на МВР, че са от Сирия. В последствие, обаче, при беседи с тях, става ясно, че някои идват от Ирак или Афганистан. Схемата на бежанците, след като преминат границата с Турция, е да се придвижат с такси до София, където се настаняват по квартири или хостели в близост до Централна гара. Оттам, с помощта на таксита, бежанците най-често се насочват към границата ни със Сърбия. Преди време от МВР разпространиха официални данни за това, че на българо-сръбската граница също се залавят немалък брой бежанци.

Български шофьор: Над 2000 сирийски бежанци чакат на автогарата в Истанбул

http://pik.bg/български-шофьор-над-2000-сирийски-бежанци-чакат-на-автогарата-в-истанбул-news400518.html

Български шофьор: Над 2000 сирийски бежанци чакат на автогарата в Истанбул

Над 2000 сирийски бежанци се намират на централната автогара в Истанбул. Турската полиция, обаче ги пази и те не могат да напуснат страната преди да са проверени документите им и да бъдат регистрирани. Това разказа автобусен шофьор на фирма “Хунтур”, който всеки ден пътува до турския град.

По пътя, който води към границата с България, е осеяно с преминаващи бежанци, които пречат по всякакъв начин на преминаващите автомобили - скачат върху колите застават пред тях, а всеки път, когато автобусът спре за почивка, трябва да се проверяват внимателно багажните отделения за укриващи се хора, твърди шофьорът. Той обясни, че е 99% сигурен, че бежанец без паспорт не може да премине границата с България, тъй като турските жандарми са поставили няколко пункта преди и след Одрин, на които се правят щателни проверки на документите на преминаващите.

“Пътят е стеснен и няма откъде да минат”, разказа той. Преди и след турско-българската граница също има проверки и практически няма как да се премине без паспорт. Заради многото проверки обаче се затруднява пътуването към страната ни, поясни шофьорът. От друга фирма, която пътува към Турция - “Метро”, посочиха, че отказват да пътуват със сирийски граждани заради огромните проверки, които се правят и които затрудняват пътуването за всички в автобуси. Към и от Истанбул пътуват обикновено български преселници в Турция, които са постоянен контингент, увериха те. 

2,3 млрд. лева повече в хазната, твърдят от МФ

http://frognews.bg/news_97771/2-3-mlrd-leva-poveche-v-haznata-tvardiat-ot-MF/

2,3 млрд. лв. по-високи приходи в хазната очаква Министерство на финансите за първите осем месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.

Кит Харингтън "намигна" на феновете за съдбата на Джон Сноу в "Игра на тронове"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/16/2610632_kit_haringtun_namigna_na_fenovete_za_sudbata_na_djon/?ref=rss


След многобройни спекулации за съдбата на един от главните герои в "Игра на тронове", актьорът в ролята подсказа на феновете, че вероятно са прави. Става въпрос за предводителя на Нощния страж Джон Сноу, пресъздаден на малкия екран от лондонския актьор Кит Харингтън, а читателите, които не се досещат за събитието, около което се спекулира, е добре да спрат да четат сега, ако не желаят да си провялят изненадата.
  
Без да издаваме твърде много - в края на последния (пети) сезон на...

Специализираният наказателен съд гледа делото срещу Гриша Ганчев

http://www.cross.bg/ganchev-grisha-gleda-1480883.html

/КРОСС/Специализираният наказателен съд гледа делото срещу ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Той е обвинен за сформиране и ръководене на престъпна група за източване на ДДС за над 711 000 лева. Заедно с него към наказателна отговорност са привлечени още деветима души. Сред тях е и синът му - Данаил Ганчев. Делото влезе в съда от втория път заради допуснати процесуални нарушения от обвинението.  

НР съкращава 30 000 служители при разделянето си

http://econ.bg/Новини/НР-съкращава-30-000-служители-при-разделянето-си_l.a_i.697163_at.1.html

До 30 000 души ще бъдат съкратени от американската Hewlett-Packard (НР) по време на преструктуриране и разделянето на компанията. Това е около 10% от...

Пускат частично движението по столичния булевард „Сливница”

http://pik.bg/пускат-частично-движението-по-столичния-булевард-„сливница”-news400514.html

Пускат частично движението по столичния булевард „Сливница”

На 16 септември в 11.00 часа ще бъде пуснато частично движението по новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на Софийския околовръстен път с бул. „Сливница”. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В експлоатация ще се въведе лявото локално платно, осъществяващо директната връзка с Калотина, с което значително ще се облекчи движението. До момента трафикът се осъществяваше двупосочно в дясното локално платно, което в пиковите часове предизвикваше задръствания.движението по новия пътен възел при кръстовището на Софийския околовръстен път с бул. „Сливница”.

Пътният възел е най-голямото съоръжение от проекта за изграждане на Лот 1 на Западна дъга, Път ІІ-18 СОП в участъка от км 59+400 до км 61+629 и от км 0+000 до км 0+780. Възелът е проектиран на три нива, с което ще се осигури безконфликтното преминаване през пътната връзка, ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик и ще се увеличи безопасността и сигурността на движението. Първото ниво минава под терена и свързва сегашното Околовръстно с продължението му на север. Средното ниво представлява кръгово кръстовище, което ще преразпределя движението в четири посоки - към Калотина, на север, към кв. “Люлин” и в посока към началото на автомагистрала “Люлин”. Най-горното ниво е естакада, която ще отвежда движението от булевард “Сливница” директно към пътя за Калотина. Западната дъга има още един пътен възел, но на две нива - при свързването на бул. “Царица Йоанна” с Околовръстното.

С пускането на движението ще отвори фронт за работа по довършването на естакада „Сливница“. С повишена мобилизация и на удължен работен ден се работи по цялото трасе на обекта. Ангажирани са 45 души и 21 строителни машини и 25 товарни автомобила. Целта е да се навакса забавянето, причинено от дългите отчуждителни процедури и проведените в обхвата на трасето археологически разкопки. Изпълняват се изкопни и насипни работи, изграждат се дренажи, отоци и канал за дъждовни води, нови тръбни мрежи (Улично осветление, Електро и БТК), както и шумозащитна ограда. Полага се циментова стабилизация и асфалт. За нуждите на обекта с пълен капацитет работи асфалтова база с производствен капацитет 1 100 тона на ден.

Големите пътни съоръжения са готови на 90%. Почти на 100% са завършени изкопните работи, а на 80% са завършени насипите. По предварителния график и при добри климатични условия асфлатополагането, поставянето на мантинелите, знаците и маркировката трябва да приключат до 31.10.2015 г.

Общата дължина на трасето е 3 км и включва изграждането на два пътни възела с две естакади, два моста над река Какач и реконструкция на съществуващото кръстовище на бул. „Сливница“ и кръгово кръстовище с бул. „Царица Йоана“.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Възложител е Агенция „Пътна инфраструктура”, изпълнител е Обединение „Трейс СОПДЗЗД. Стойността на договора за строителство е 47 820 000 лв. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Сдружение Пътконсулт 2000-Три Ес”, като стойността на договора е 1 171 800 лв.

Пернишкият наркоман Войната продължава да вилнее - пак открадна телефон, след като преди време разби офис и гепи кафе машина

http://www.zapernik.com/krimi/pernishkiyat-narkoman-voinata-produljava-da-vilnee-pak-otkradna-telefon_39916/

Криминално проявен перничанин е задържан за кражба на телефон.

Вчера, в полицията се оплакала 53-годишна жена, че от офиса на фирмата й е откраднат мобилен телефон „Нокиа”. Служители от Първо РУ – Перник започнали разследване и много бързо влезли в дирите на извършителя – 45-годишният Д.Н. – Войната. Познатият на полицията с кражби, наркотични вещества и унищожаване и повреждане задигнал телефона и го продал. Апаратът е намерен, а Войната, който е...

Продължава

Може да има мораториум за присъединяване на нови мощности с биогориво

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986701

Мораториум върху присъединяването на нови мощности с биогориво, задържане и дори поевтиняване на тока до края на годината, публичен регистър за собствениците на ВЕИ, както и въвеждане на правилото- при нарушение ВЕИ да бъде лишавано от изкупуването на ток на преференциални цени, са обсъдили работодателите и премиерът Бойко Борисов.
Мораториум върху присъединяването на нови мощности с биогориво, задържане и дори поевтиняване на тока до края на годината, публичен регистър за собствениците на ВЕИ, както и въвеждане на правилото- при нарушение ВЕИ да бъде лишавано от изкупуването на ток на преференциални цени, са обсъдили работодателите и премиерът Бойко Борисов.

Австрия се закани да ни връща бежанците

http://frognews.bg/news_97770/Avstriia-se-zakani-da-ni-vrashta-bejantsite/

Австрия се закани да ни връща бежанциje. Това стана ясно от изказването на министърката на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер пред австрийската телевизия.

Бедна България одобри 5 милиона лева за бежанците у нас

http://petel.bg/Bedna-Balgariya-odobri-5-miliona-leva-za-bezhantsite-u-nas__127040

Снимка: Булфото, архив Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв.,...

Вбесен съпруг потроши автобус с кошче за боклук

http://petel.bg/Vbesen-saprug-potroshi-avtobus-s-koshche-za-bokluk__127041

Снимка: Topnovini.bg Разгневен мъж изтръгна кошче за боклук и замери с него автобус 211 от градския транспорт в Бургас. Инцидентът е станал...

Верижна катастрофа затапи Е-79 край Сандански

http://petel.bg/Verizhna-katastrofa-zatapi-E-79-kray-Sandanski-__127043

Снимка: 24 часа Верижна катастрофа, разминала се без жертви и пострадали, затвори за близо час главния път Е-79 в района на Сандански....

Нови действащи лица в мистерията Преслава - Богданов. Разврзъката тази вечер във VIP Brother

http://petel.bg/Novi-deystvashhi-litsa-v-misteriyata-Preslava---Bogdanov--Razvrzakata-tazi-vecher-vav-VIP-Brother__127044

Кадър: Нова ТВ Тази вечер във VIP Brother ще станем свидетели на развръзката на мистерията Преслава – Богданов, но и на въвличането на нови...

Десетки бежанци влязоха в Хърватия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986685

Десетки бежанци минаха през полета до сръбско-хърватската граница. Това стана, след като Унгария затвори границата си със Сърбия, съобщава „Ройтерс
Десетки бежанци минаха през полета до сръбско-хърватската граница. Това стана, след като Унгария затвори границата си със Сърбия, съобщава „Ройтерс". Най-малко 100 мигранти са забелязани да вървят през ниви в  Хърватия. Повечето от тях са пристигнали с автобус от сръбската южна граница с Македония до западния град Шид на хърватската граница.

Двама загинали при катастрофи във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=301477

Двама души са загинали, а 16 са ранени в катастрофи за седмица във Варна. Това сочи черната статистика на Главна дирекция "Национална полиция" за периода от 7 до 13 септември, научи Moreto.net. Според справката за контролната дейност на органите на реда, през посочените дни в морската столица са станали 16 пътни произшествия с пострадали.

Майка на дете с увреждания от Перник: Случвало ли ви се е да ви помогне министър? Само заради един e-mail? Без да ви познава или някога да е чувал за вас?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/maika-na-dete-s-uvrejdaniya-ot-pernik-sluchvalo-li-vi_39915/

Писмо по електронната поща до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов отведе дете с увреждания от Перник на НЕЛК с 10 месеца предсрочно.

Историята сподели във Фейсбук майката на момченце, възползвало се от ходатайството на министъра. "Заплетена в бюрократичната система, която за малко да остави 9-годишния ми син без полагащия му се паричен еквивалент на инвалидността му за 10 месеца напред, реших да пиша на министъра. Десет дни по-късно ни извикаха на комисия",...

Продължава

Реформаторите готови да подкрепят Пенчев за конституционен съдия

http://offnews.bg/news/n_1/n_559261.html

Реформаторският блок (РБ) няма да издигне Екатерина Михайлова за конституционен съдия, а ще подкрепи за поста номининария от ГЕРБ досегашен национален омбудсман Константин Пенчев. Михайлова беше фаворитът на ДСБ за общ кандидат на РБ. Останалите партии от Блока обаче от самото начало по-скоро заставаха зад издигането на Пенчев. Според партията на Радан Кънев тя е много подходяща за поста. Самата Михайлова обаче няма желание да става конституционен съдия, научи OFFNews . Това означава, че реформаторите ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ - Константин Пенчев. Заявка в тази посока днес направи самият Кънев. Пред журналисти той обяви, че му се иска управляващото мнозинство да излезе с единно предложение за нов член на КС. Единственият вариант това да се случи е всички да се обединят около издигането на Пенчев, тъй като той вече официално беше представен като кандидат на ГЕРБ и те няма да оттеглят предложението си. Очаква се до края на деня реформаторите да обявят официалното си решение. След като миналата седмица ГЕРБ предложиха Пенчев за конституционен съдия се заговори, че това е компенсация заради избора на Мая Манолова за национален омбудсман. Цветан Цветанов обаче отрече това.  Припомняме, че в края на миналия парламентарен сезон депутатите с тайно гласуване избраха Мая Манолова от БСП за обществен защитник на страната. Единственият ѝ съперник беше именно Пенчев, чийто мандат изтича през октомври. 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/16/2610922_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Мигранти са окупирали международната автогара в Истанбул.

Австрия въведе тази нощ режим на строг контрол по границата си с Унгария.

Ако Европа иска да реши проблема с имигрантите, тя трябва да спре подкрепата си за терористите в Близкия изток, заяви сирийският президент Башар ал...

Хърватия ще разреши на бежанците да минат през територията ѝ

http://balkani.actualno.com/Hyrvatija-shte-razreshi-na-bejancite-da-minat-prez-teritorijata--news_496062.html

Хърватия ще разреши на бежанците да преминат през територията ѝ. Това съобщи премиерът Зоран Миланович, цитиран от AFP. Първата група бежанци тази сутрин влезе в страната от Сърбия, докато съседката им Унгария затвори границата си за мигрантите. „Те (бежанците) ще могат да минат през Хърватия и ние интензивно работим за това. Ние сме готови да приемем и да насочим тези хора – тяхната религия и цвят на кожата са без значение, - за където те искат да отидат... в Германия, Скандина

На 23 септември излиза от печат "Писателят призрак" на Филип Рот

http://books.actualno.com/Na-23-septemvri-izliza-ot-pechat-Pisateljat-prizrak-na-Filip-Rot-news_496064.html

На 23 септември излиза от печат „Писателят призрак”, първият роман, в който Филип Рот води повествованието от името на своя прочут герой Нейтан Зукърман. В интервю за „Ню Йорк Таймс” самият автор споделя, че „Писателят призрак“ (превод: Невяна Андреева, 184 стр., цена: 14 лв.) е роман за „изненадите, които носи призванието да пишеш“. Млад писател гостува на И. А. Лоноф, „най-оригиналния разказвач от Хоторн и Мелвил насам”, и по време

Частният бизнес влиза в управата на държавната енергетика

http://www.mediapool.bg/chastniyat-biznes-vliza-v-upravata-na-darzhavnata-energetika-news239310.html

Правителството е на път да пусне представителите на частния бизнес да участват в бордовете на държавната енергетика. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с лидерите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. По-късно на срещи на бизнес организациите с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС стана ясно, че управляващите партньори подкрепят желанията на индустриалците, а ДПС ще изчака с позицията си. Безпрецедентното намерение е мотивирано с подобряване контрола върху разходите на държавните енергийни дружества, които влияят върху цените на електроенергията, и да създаването на повече прозрачност. По думите на Домусчиев частният бизнес щял да покаже на държавния как се управляват ефективно средства. Реално обаче бизнес организациите ще изземат функции на Комисията за енергийно и водно регулиране, която е контролиращият енергийните дружества орган, на Агенцията за държавна финансова инспекция и дори на самото енергийно ведомство,  което е собственик на държавните енергийни компании. Не е ясно защо правителството на ГЕРБ допуска такова смесване на отношения, а не започне просто редовно публично да отчита финансовото състояние на фирми в "Българксия енергиен холдинг". Или ако има съмнения в начина, по който се харчат парите в държавната енергетика, да смени представителите си в управата на компаниите. Вместо това вицепремиерът Томислав Дончев охотно прие предложението с думите: "Нека колегите да видят какво се случва, нека още едни очи да гледат, ако някъде има свръх разходи, ако някъде има ненужни разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим". Според Делян Добрев пък представителят на бизнеса в борда на държавните енергийни дружества няма да може да влияе по никакъв начин върху решенията на управата, но ще може да алармира обществото, ако забележи нередности. Като се е тръгнало по тази логика обаче защо гарантите за прозрачността да са бизнес организации, а не неправителствени, каквито в енергийния сектор има достатъчно. Пускането на бизнеса в бордовете на държавната енергетика е единият предвиден пакет от мерки за намаляване цената на тока, другият планира законови поправки за мораториум върху даването на нови преференции за изкупуването на зелен ток. Срещата бе свикана заради обявеното от бизнеса намерение да излезе на протест в София на 30 септември, ако Комисията за енергийно и водно регулиране не върне от 1 ноември цената на тока на нивата й от преди 1 август, когато бе вдигната сериозно такса "задължение към обществото". От КНСБ са готови да подкрепят протестите на работодателите, а преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че не е притеснен от евентуалната стачка на бизнеса. До ден ясно ще има ли стачка Домусчиев заяви, че най-късно до края на деня в четвъртък работодателите ще решат дали да има протест. Васил Велев по-късно коментира, че предвид новите договорени мерки вероятно стачка на 30 септември няма да има. Реално обаче набелязаните мерки не дават отговор на въпроса откъде ще дойдат резервите за намаляването на цената на тока за бизнеса, още повече, че самият Делян Добрев след срещата в парламента на работодателите с ГЕРБ каза, че има вероятност част от набелязаните през лятото мерки за рязане на ВЕИ-нарушители да не сработят, защото просто не са открити нарушения. Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев след срещата в сряда в Министерския съвет. Идеята е българският бизнес да има представителство в бордовете на държавната енергетика и в КЕВР. Ако някъде има ненужни разходи, ако има свръхразходи, да ни помогнат да ги прекратим, мотивира се Дончев. Прозрачност или овладяване на държавната енергетика от частния бизнес Не стана ясно обаче как точно ще се регламентира присъствието на частния бизнес в бордовете на  държавната енергетика, ще имат ли друга функция освен на наблюдател и дали това няма да наруши търговските интереси на държавните енергийни фирми, които все пак са в договорни отношения с голяма част от членовете на бизнес организациите. "Влизането на частния бизнес в управата на държавната енергетика е български абсурд и квазиприватизация", коментира пред Mediapool Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Според него няма логика в подобна марка. "Как ще става назначаването на представителите на частния бизнес в държавните енергийни дружество? Защо този представител на тази организация ще е точно в това дружество, а не друг експерт на друга? Как така представител на частна фирма ще е допускан до търговска информация на държавна? Това е овладяване на държавната енергетика от частния бизнес. Не е този начинът за контрол и прозрачност", заяви Хиновски. Според Делян Добрев обаче участието на работодателските организации с експерти в бордовете на държавната енергетика ще помогне не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите. Дружествата и без това трябва да си обявяват финансовите резултати публично, каза той пред Mediapool. По думите му, именно под натиска на представителите на бизнеса държавните енергийни предприятия може най-сетне да предприемат мерки срещу раздутите обществени поръчки и оптимизиране на разходите, което изглежда не е по силите на собственика в лицето на държавата. Добрев изрично уточни, че новите членове на бордовете на енергийните фирми няма да получават заплата. Бизнесът поиска да смята дълговете на НЕК Другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени. Редно е да извършим мониторинг и да информираме регулатора, коментира Добрев. Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение, допълни Васил Велев. Обсъдено е също така представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на енергийния регулатор, каза Кирил Домусчиев. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала в тези съвети на директорите, обясни той. Томислав Дончев коментира, че е необходим публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Според него от това ще излязат интересни и изненадващи резултати. Тази мярка по-късно бе подкрепена както от ГЕРБ, така и от Реформаторския блок Въпреки взетите мерки за намаляване на разходите в държавната енергетиката преди месеци, в българската енергетика все още има много злоупотреби, каза вицепремиерът. Той допълни, че се предвижда още да отпаднат и преференциите за изкупуване на тока от оборска тор, които единствени останаха за подпомагане. Делян Добрев обясни пред Mediapool, че инвеститорите в такива проекти и без това скоро щели да получат възможност за субсидиране от земеделското министерство и така преференциалните цени за тях и без това нямало да важат, за да няма двойно подпомагане.  Според него това няма да попречи на изпълнението на евроангажиментите на страната ни за дела на ВЕИ в енергийния отрасъл. Спирането на всякакви инвестиции във възобновяеми източници реално запазва статуквото при завзелите вече дял от този пазар, което устройва играчите, сред които се твърди, че има и редица депутати. Обсъдена е и възможността да се регламентира прекратяването на договор за изкупуване на енергия по преференциални цени, ако се установи нарушение от производителя. Не се посочва при какви нарушения ще важи строгата мярка, само Дончев заяви,че трябва да се спре изкупуването на ток от слънчеви централи, които лъжат, че възобновяеми източници, направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение на производител с преференциална цена да съществува възможност да му се отнема правото да продава енергия на такава цена. Иван Иванов остава неудобен Домусчиев заяви, че няма промяна в искането на бизнеса председателят на енергийния регулатор Иван Иванов да подаде оставка. Отстраняването на Иванов също бе част от консултациите на бизнес организациите с депутатите от ГЕРБ, Реформаторите и ДПС, но засега народните представители се дистанцират от темата и акцентират върху независимостта на регулатора. Председателят на БТТП Цветан Симеонов припомни, че въпреки конструктивните разговори тези дни проблемът с увеличението на цената на електроенергията е много сериозен. Предвижда се среща на работодателите с КЗК, заради подозирани договорки между производителите на електроенергия.

Частният бизнес влиза в бордовете на държавната енергетика

http://www.mediapool.bg/chastniyat-biznes-vliza-v-bordovete-na-darzhavnata-energetika-news239310.html

Правителството е на път да пусне представителите на частния бизнес да участват в бордовете на държавната енергетика с мотива да се контролират по-добре разходите, които влияят върху цените на електроенергията, и да има повече прозрачност. Това е единият пакет от мерки за намаляване цената на тока, другият предвижда законови поправки за мораториум върху даването на преференции за изкупуването на зелен ток. Мерките бяха обсъдени в сряда на среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с лидерите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Разговорът е заради обявеното от бизнеса намерение да излязат на протест в София на 30 септември, ако Комисията за енергийно и водно регулиране не върне от 1 ноември цената на тока на нивата й от преди 1 август, когато бе вдигната сериозно такса "задължение към обществото". От КНСБ са готови да подкрепят протестите на работодателите, а преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че не е притеснен от евентуалната стачка на бизнеса. До ден ясно ще има ли стачка Домусчиев заяви, че най-късно до края на деня в четвъртък работодателите ще решат дали да има протест. Преди това бизнес организациите ще имат срещи с депутатите от ГЕРБ, от Реформаторския блок и останалите партии, като се разчита на ДПС да подкрепи предложението на индустриалците за забрана на купуването на още ток по преференциални цени. "Искането на работодателите за мораториум може да стане по друг начин като се премахнат последните останали преференциални цени от тук нататък, което не нарушава европейското законодателство”, коментира Делян Добрев в отговор на въпрос дали забраната за нови възобновяеми източници няма да наруши изискванията на ЕС за определен дял зелена енергия. Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев след срещата в сряда в Министерския съвет. Идеята е българският бизнес да има представителство в бордовете на държавната енергетика и в КЕВР. Ако някъде има ненужни разходи, ако има свръхразходи, да ни помогнат да ги прекратим, мотивира се Дончев. Прозрачност или овладяване на държавната енергетика от частния бизнес Не стана ясно обаче как точно ще се регламентира присъствието на частния бизнес в бордовете на  държавната енергетика, ще имат ли друга функция освен на наблюдател и дали това няма да наруши търговските интереси на държавните енергийни фирми, които все пак са в договорни отношения с голяма част от членовете на бизнес организациите. "Влизането на частния бизнес в управата на държавната енергетика е български абсурд и квазиприватизация", коментира пред Mediapool Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Според него няма логика в подобна марка. "Как ще става назначаването на представителите на частния бизнес в държавните енергийни дружество? Защо този представител на тази организация ще е точно в това дружество, а не друг експерт на друга? Как така представител на частна фирма ще е допускан до търговска информация на държавна? Това е овладяване на държавната енергетика от частния бизнес. Не е този начинът за контрол и прозрачност", заяви Хиновски. Според Делян Добрев обаче участието на работодателските организации с експерти в бордовете на държавната енергетика ще помогне не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите. Бизнесът поиска да смята дълговете на НЕК Другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени. Редно е да извършим мониторинг и да информираме регулатора, коментира Добрев. Обсъдено е също така представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на енергийния регулатор, каза Кирил Домусчиев. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала в тези съвети на директорите, обясни той. Томислав Дончев коментира, че е необходим публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Според него от това ще излязат интересни и изненадващи резултати. Въпреки взетите мерки за намаляване на разходите в държавната енергетиката преди месеци, в българската енергетика все още има много злоупотреби, каза вицепремиерът. Обсъдена е и възможността да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение на производител с преференциална цена да съществува възможност да му се отнема правото да продава енергия на такава цена. Иван Иванов остава неудобен Домусчиев заяви, че няма промяна в искането на бизнеса председателят на енергийния регулатор Иван Иванов да подаде оставка и това също щяло да бъде дискутирано с народните представители. Цветан Симеонов припомни, че въпреки конструктивните разговори тези дни проблемът с увеличението на цената на електроенергията е много сериозен. Предвижда се среща на работодателите с КЗК, заради подозирани договорки между производителите на електроенергия. Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение, допълни Васил Велев.

Държавата пуска бизнеса в бордовете на енергийните си фирми

http://www.mediapool.bg/darzhavata-puska-biznesa-v-bordovete-na-energiynite-si-firmi-news239310.html

Правителството е на път да пусне представителите на частния бизнес да участват в бордовете на държавната енергетика с мотива да се контролират по-добре разходите, които влияят върху цените на електроенергията, и да има повече прозрачност. Това е единият пакет от мерки за намаляване цената на тока, другият предвижда законови поправки за мораториум върху даването на преференции за изкупуването на зелен ток. Мерките бяха обсъдени в сряда на среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с лидерите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Разговорът е заради обявеното от бизнеса намерение да излязат на протест в София на 30 септември, ако Комисията за енергийно и водно регулиране не върне от 1 ноември цената на тока на нивата й от преди 1 август, когато бе вдигната сериозно такса "задължение към обществото". От КНСБ са готови да подкрепят протестите на работодателите, а преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че не е притеснен от евентуалната стачка на бизнеса. Домусчиев заяви, че най-късно до края на деня в четвъртък работодателите ще решат дали да има протест. Преди това бизнес организациите ще имат срещи с депутатите от ГЕРБ, от Реформаторския блок и останалите партии, като се разчита на ДПС да подкрепи предложението на индустриалците за забрана на купуването на още ток по преференциални цени. "Искането на работодателите за мораториум може да стане по друг начин като се премахнат последните останали преференциални цени от тук нататък, което не нарушава европейското законодателство”, коментира Делян Добрев в отговор на въпрос дали забраната за нови възобновяеми източници няма да наруши изискванията на ЕС за определен дял зелена енергия. Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев след срещата в сряда в Министерския съвет. Идеята е българският бизнес да има представителство в бордовете на държавната енергетика и в КЕВР. Ако някъде има ненужни разходи, ако има свръхразходи да ни помогнат да ги прекратим, мотивира се Дончев. Не стана ясно обаче как точно ще се регламентира присъствието на частния бизнес в бордовете на  държавната енергетика, ще имат ли друга функция освен на наблюдател и дали това няма да наруши търговските интереси на държавните енергийни фирми, които все пак са в договорни отношения с голяма част от членовете на бизнес организациите. Според Делян Добрев обаче участието на работодателските организации с експерти в бордовете на държавната енергетика е едно от важните решения взети днес. По думите му те ще помогнат не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите. Другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени. Редно е да извършим мониторинг и да информираме регулатора, коментира Добрев. Обсъдено е също така представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на енергийния регулатор, каза Кирил Домусчиев. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала в тези съвети на директорите, обясни той. Томислав Дончев коментира, че е необходим публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Според него от това ще излязат интересни и изненадващи резултати. Въпреки взетите мерки за намаляване на разходите в държавната енергетиката преди месеци, в българската енергетика все още има много злоупотреби, каза вицепремиерът. Обсъдена е и възможността да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение на производител с преференциална цена да съществува възможност да му се отнема правото да продава енергия на такава цена. Домусчиев заяви, че няма промяна в искането на бизнеса председателят на енергийния регулатор Иван Иванов да подаде оставка и това също щяло да бъде дискутирано с народните представители. Цветан Симеонов припомни, че въпреки конструктивните разговори тези дни проблемът с увеличението на цената на електроенергията е много сериозен. Предвижда се среща на работодателите с КЗК, заради подозирани договорки между производителите на електроенергия. Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение, допълни Васил Велев.

Наркотици в основата на арестите в Първомай и Асеновград?

http://pik.bg/наркотици-в-основата-на-арестите-в-първомай-и-асеновград-news400511.html

Наркотици в основата на арестите в Първомай и Асеновград?

Според местните хора от Асеновград най-вероятно е наркотици да са в дъното на арестите на полицейските началници в Асеновград и Първомай.

Нито новият шеф на полицията Христо Разсолков, нито пловдивската прокуратура дават яснота за арестите на полицейските началници на Асеновград-Димчо Темелков и на Първомай Васил Налбантов.

Източници от МВР пък обясниха пред БНР, че операцията е на дирекция "Вътрешна сигурност".

Причините за ареста на висшите полицейски служители към момента не се съобщават официално, но вероятно става дума за подозрения в корупция, съобщи националното радио.

Държавата и бизнесът договориха нови мерки за сваляне на цената на тока

http://www.cross.bg/tzenata-proizvezhdat-domyschiev-1480882.html

/КРОСС/Бизнесът и правителството договориха нови мерки, които да позволят намаляване на цената на тока. Целта е да се спрат злоупотребите, да се осигури прозрачност и да се намали цената на електрическата енергията за бизнеса, като се върне на нивата отпреди август тази година. Предстои създаването на публичен регистър на собствеността на дружествата, които произвеждат на преференциални цени. Убеден съм, че от този публичен регистър на собствеността ще излязат много интересни, не знам дали не и изненадващи резултати, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. При злоупотреба ще се отнема и преференцията. Това според вицепремиера е добра превантивна мярка. Считам, че ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки усилията, въпреки взетите мерки нарушенията продължават. Продължаваме да имаме фотоволтаици, които произвеждат енергия и нощем, допълни той.  Бизнесът настоява да се въведе мораториум за издаването на нови преференции на дружества, които произвеждат електрическа енергия. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че допълнително работодателските организации ще решават дали да се проведе обявеният за края на месеца протест. Специално ние, участниците в днешните разговори, сме доста по-оптимистично настроени и се надяваме да се намерят резерви цената на електроенергията за индустрията да се върне на нивата, на които беше от преди първи август, каза Домусчиев

Наглец! Мъж паркира колата си по безобразен начин – запуши няколко коли и тротоар

http://pik.bg/наглец-мъж-паркира-колата-си-по-безобразен-начин-–-запуши-няколко-коли-и-тротоар-news400510.html

Наглец! Мъж паркира колата си по безобразен начин – запуши няколко коли и тротоар

Пловдивчанин показа истински майсторлък в паркирането, като успя да запуши няколко коли и тротоар, сигнализира ТrafficNews.bg. Наглецът паркирал БМВ-то си, без да се интересува пречи ли на някой или не! За информация само да кажем, че лъскавото возило не дава предимство и преференции. И всеки участник в движението трябва да се съобразява и да спазва правилника.

Селска мутра от Диканя се представя за ченге пред майката на Янко Ваташки. Казал, че синът й няма да излезе скоро от затвора, тя припаднала и си счупила прешлени

http://www.zapernik.com/pernik/selska-mutra-ot-dikanya-se-predstavya-za-chenge-pred-maikata_39914/

Селска мутра от Диканя, която размахвала полицейска карта менте, изплашила до смърт майката на крими героя Янко Ваташки - Добринка, научи вестник „Всеки ден" от близки на пернишкия здравеняк.

Бабаитът Марин Човалинов нахлул в дома на възрастната жена и й съобщил, че е направил така, та синът й да влезе в затвора, и той скоро нямало да излезе оттам. Тогава жената припаднала от притеснение и счупила прешлени. В момента тя не може да се движи. Именно заради същия човек...

Продължава

Фирма "АСФАЛТИНГ"ООД изказва искрена благодарност на служителите на Пътна полиция на гр.Перник

http://www.zapernik.com/biznes/firma-asfalting-ood-izkazva-iskrena-blagodarnost-na-slujitelite-na-putna_39913/

Поради големия трафик на автомобили и хора в централната градска част ремонтно- възстановителните работи по настилките на улиците и изграждането на Повдигнати пешеходни пътеки , е силно затруднено и създава условия за рискови ситуации и понякога без намесата и помощта на служителите на Пътна полиция е почти невъзможно да се справим.

Фирма "АСФАЛТИНГ"ООД изказва искрена благодарност на служителите на Пътна полиция на гр.Перник , за оказаното съдействие при направата на...

Продължава

Наглост без край: Kунева напира за Външно!

http://www.bnews.bg/article-141571

Мандатът на досегашния ни посланик Елена Поптодорова с двете продължения по половин година, които се полагат по правилник, изтича.

Бенитес: Няма спор, Роналдо е най-добрият в света

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2610917_benites_niama_spor_ronaldo_e_nai-dobriiat_v_sveta/?ref=rss


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Рафаел Бенитес изтъкна, че Кристиано Роналдо е най-добрият футболист в света. Думите му дойдоха след победата с 4:0 срещу "Шахтьор", за която португалецът допринесе с три гола.

"Това, което ме изненадва, е, че обръщате такова внимание на това, което се казва, вместо на случващото се на терена. Няма спор, той е най-добрият в света", каза Бенитес.

Роналдо беше подложен на критики заради липсата на голове в началото на сезона. Португалецът обаче...

Австрия ще връща бежанци в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986690

Австрия ще връща бежанци, регистрирани в Румъния и България. Това каза министърката на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер пред австрийската телевизия.
Тя заяви, че не се предвижда връщане на имигранти в Унгария, но при строгия контрол ще бъдат връщани бежанци, регистрирани в други държави, като пример тя посочи България или Румъния.
Австрия ще връща бежанци, регистрирани в Румъния и България. Това каза министърката на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер пред австрийската телевизия. Тя заяви, че не се предвижда връщане на имигранти в Унгария, но при строгия контрол ще бъдат връщани бежанци, регистрирани в други държави, като пример тя посочи България или Румъния.

Арестуваха началниците на полицията в Първомай и Асеновград

http://offnews.bg/news/n_1/n_559282.html

Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай са задържани тази сутрин, съобщи БНР. Операцията е на дирекция "Вътрешна сигурност". Причините за ареста на висшите полицейски служители към момента не се съобщават официално, но вероятно става дума за подозрения в корупция. Все още не можем да кажем нищо по повод информацията за арестуваните шефове на РУП - Асеновград и РУП - Първомай. Работим. Това каза пред "24 часа" директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Христо Разсолков. Окръжният прокурор Румен Попов нито потвърди, нито отрече информацията. Краткият му коментар бе единствено работим.

Шефовете на полицията в Асеновград и Първомай са били арестувани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/16/2610913_shefovete_na_policiiata_v_asenovgrad_i_purvomai_sa/?ref=rss


По време на акция на МВР срещу организирана престъпна група на територията на Асеновград и Първомай са били задържани началниците на полицейските управления в двата града.

Пред "Дневник" от полицията потвърдиха за провеждането на акцията и че има задържани.

По информация на БНР става дума за операция на дирекция "Вътрешна сигурност", при която са задържани Васил Налбантов и Димчо Темелков, началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай, тази сутрин. ...

Ето кого номинира Обама за посланик в София - Ерик Сет Рубин, работил 3 години в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986679

Президентът Барак Обама обяви нови номинации за посланици на САЩ. Сред тях е и тази за посланик в София. Номинираният е Ерик Сет Рубин.
За да встъпи в длъжност, Рубин първо трябва да бъде одобрен от сенатската комисия по външна политика във Вашингтон. Дата за изслушване още не е насрочена.
За момента посолството на САЩ се ръководи от Родерик Мур.
Президентът Барак Обама обяви нови номинации за посланици на САЩ. Сред тях е и тази за посланик в София. Номинираният е Ерик Сет Рубин. За да встъпи в длъжност, Рубин първо трябва да бъде одобрен от сенатската комисия по външна политика във Вашингтон. Дата за изслушване още не е насрочена. За момента посолството на САЩ се ръководи от Родерик Мур.

Обама праща нов посланик в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=301476

Президентът на САЩ Барак Обама номинира Ерик Сет Рубин за нов посланик на страната в България, съобщи Белият дом. Рубин е дипломат от кариерата, като последното му назначение в периода 2011-2015 г. е било като зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент.

МВР издирва 34-годишната Недялка, системно бягаща от дома си (снимка)

http://pik.bg/мвр-издирва-34-годишната-недялка-системно-бягаща-от-дома-си-снимка-news400502.html

МВР издирва 34-годишната Недялка, системно бягаща от дома си (снимка)

Столичното Шесто РУ издирва 34-годишната Недялка Желева Янкова от София.

Тя е в неизвестност от 12 септември, когато за пореден път напуснала дома си.

Последно била видяна в кв. „Княжево“. Недялка е висока около 160 см, с кестенява, дълга до раменете коса и кафяви очи. Била е облечена с червена блуза, тъмни дънки и обута с чехли.

Умоляват се всички, който имат информация за издирваната, да се обадят на тел.112, 9821760, тел.9821755 или в най близкото районно управление.

 

27 партии и коалиции са регистрирани за участие в местните избори в община Пловдив

http://pik.bg/27-партии-и-коалиции-са-регистрирани-за-участие-в-местните-избори-в-община-пловдив-news400499.html

27 партии и коалиции са регистрирани за участие в местните избори в община Пловдив

27 партии и коалиции са регистрирани за участие в местните избори в община Пловдив на 25 октомври. Това съобщи Владимир Петров, секретар на ОИК- Пловдив, пише "Фокус".

Това е общият брой на всички кандидати за избор на общински съветници, районни кметове и кметове на голяма община, между тях 20 политически партии, 6 местни коалиции и една национална коалиция. Осем са заявили желание за издигане на кандидатура за кмет на община Пловдив.

Това са ПП ГЕРБ, БСП, една местна коалиция, подкрепена от РБ, ББЦ, Коалиция НФСБ "Патриотичен фронт - ВМРО", ПП "Съюз за Пловдив" и АБВ. В ОИК Пловдив няма регистрирани инициативни комитети. Няма върнати желаещи партии и коалиции заради нередности в документите, каза Петров.

От вчера започна регистрацията на листи за общински съветници, срокът е до 22 септември. Няма постъпили жалби и сигнали за нередности засега в ОИК.

Избирателните списъци вече са разлепени и всеки може да провери в коя секция ще гласува, дали всичко е наред, каза секретарят на ОИК Пловдив Владимир Петров. 

Глобиха Вулева с 500 лв. за разпалване на омраза срещу бежанците

http://offnews.bg/news/n_1/n_559247.html

Комисията за защита от дискриминация установи, че водещата Албена Вулева и телевизия „Евроком” са осъществили дискриминация на основата на раса, етническа принадлежност, народност и религия чрез предаването „PSYCHOдиспансер”, излъчено през октомври и ноември 2013 г. През този период бе и първото увеличаване на бежанския поток към България вследствие на войната в Сирия и конфликти в Африка. Делото пред КЗД бе образувано по сигнал на Български хелзинкски комитет (БХК). „Това решение на КЗД е пореден израз на законовата защита срещу реч на омразата”, заяви адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК. „В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза. КЗД продължава устойчивата си практика на санкциониране на такива правонарушения и обществената промяна идва. Вследствие последователното прилагане на закона, езикът на омразата постепенно ще стане обществено неприемлив”, допълни тя. В предаванията си Вулева прави репортажи от района на джамията Баня Башъ в центъра на София, а в коментар зад кадър обсъжда чужденците, които заснема. Нарича ги „надупени иноверци” (визирайки позата за молитва на мюсюлманите), „нашественици”, „алахолюбиви пришълци”, „разярени чернокожи иноверци”, „напористи, арогантни, изискващи и нахални”, „пропълзяващи в страната ни мохамедани”, „ислямисти”, „неука, черна, неблагодарна маса организми” и др. В същите предавания тя определя ромите като „аборигенни кръвопийци”, „напаст” и „паразитиращи върху българското общество организми”. Според Вулева България е „бяла европейска и християнска държава”, „не е негърска държава“, „бялата раса има право на защита”, „срамота е преобладаващото население в България да са негри и мохамедани”, заявява, че религиозните ритуали на мюсюлманите са „исторически обидни за българина”, че се задава „ново робство” и др. Тя последователно портретира всички чужденци с африкански или арабски произход, ромите, както и мюсюлманите, като културно несъвместими с българите, а присъствието им в България – като „ненормално”. Със свое решение от 4 септември 2015 г. КЗД установява, че изказванията на Албена Вулева създават враждебна среда, като унизяват достойнството на чужденците от арабски и африкански произход, мюсюлманите и ромите. Те съставляват тормоз над тези малцинства по смисъла на закона. КЗД се произнася, че Вулева използва въображаеми ситуации, както и историческото минало на завладяването на България от Османската империя, за да провокира негативното отношение на зрителя. Съгласно решението на КЗД „Евроком”, телевизията излъчила предаванията, носи отговорност за тях. Комисията подчертава, че Законът за радиото и телевизията задължава всички доставчици на медийни услуги да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост. КЗД налага на Албена Вулева глоба в размер на 500 лв., а на телевизия „Евроком” – имуществена санкция в размер на 1000 лв. Решението не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град.

Европейските институции са трансмисия на американските интереси

http://www.cross.bg/evropa-germaniya-rysiya-1480880.html

/КРОСС/Интервю на Юлия Владимирова с Нина Дюлгерова, проф. дoктор на икономическите науки, преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски" и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър", експерт в сферата на международните отношения, сигурността и геоенергетиката. a-specto.bg Проф. Дюлгерова, как ще коментирате решенията на Европа по отношение на бежанската криза? Не се ли гледа с особена наивност на един изключително сериозен проблем, последствията от който могат да бъдат драматични за Европа? Политиката по бежанския въпрос на Европейския съюз, а и на отделните държави, може да бъде определена като безсилие, безпомощност и нарастващ административен хаос. Но също така и засилваща се политическа демагогия. Има обаче една особеност, която ми прави впечатление и тя е, че до юни 2015 г. се наблюдаваше равномерност в темповете на бежанската вълна, която идва от Африка и от Близкия Изток, докато от средата на август 2015 г., този поток се увеличи многократно и се превърна в пандемия, нещо повече, преминава в цивилизационна катастрофа. Стряскащи са цифрите на миграционния поток по линията Македония-Сърбия-Унгария-Австрия-Германия. Слаби политически изказвания и декларации от страна на Меркел и Оланд, безуспешни опити на Австрия и Унгария, Италия и Гърция да спрат или да регулират по някакъв начин този процес

Изпращат кафявата мечка Маша в специализиран парк в Германия

http://pik.bg/изпращат-кафявата-мечка-маша-в-специализиран-парк-в-германия-news400495.html

Изпращат кафявата мечка Маша в специализиран парк в Германия

Кафявата мечка Маша, собственост на разградския зоокът, ще бъде настанена в парк за отглеждане на мечки в Германия. Това става ясно от докладна записка на зам.-кмета на община Разград Ценка Таракчиева.

Преди време 21-годишната Маша е предоставена за неопределен срок на зоопарка в Габрово на размножителен заем. Към момента обаче този зоопарк не отговоря на изискванията и условията за отглеждане на защитени видове животни.

Затова община Габрово е отправила молба към разградската управа за предоставяне правото на собственост върху мечката, за да се намерят по-добри условия за отглеждането й.

В тази връзка в общинската администрация в лудогорския град е получено писмо от Министерството на околната среда и водите, че е готово да съдейства за настаняване на Маша в парк за отглеждане на мечки в Германия.

За целта обаче община Разград трябва да прехвърли собствеността на мечката на община Габрово, за да може МОСВ да предприеме необходимите действия животното да бъде настанено в подходящи условия.

Решението за това предстои да бъде обсъдено и гласувано на предстоящото заседание на местния парламент, насрочено за 29 септември.

 

Само един роден ВУЗ в световния топ 800

http://pik.bg/само-един-роден-вуз-в-световния-топ-800-news400491.html

Само един роден ВУЗ в световния топ 800

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е единственият български представител сред топ 800 на най-добрите университети в света, сочи справка на Profit.bg.

Той се намира в класацията между местата 701-800, след като преди година бе между 651-700 място.

Класацията, изготвена от лондонската компания Quacquarelli Symonds, посочи Масачузетския технологичен институт (MIT) за най-добър в света. Следват Харвард, Кеймбридж и Станфорд. Калифорнийският технологичен институт се нарежда на пето място, а шести е Оксфорд.

Софийският университет зае 341-о място в класацията на най-добрите университети в Европа през миналата година.

Вижте кои градове искат да са домакини на Олимпиадата през 2024 г.

http://frognews.bg/news_97768/Vijte-koi-gradove-iskat-da-sa-domakini-na-Olimpiadata-prez-2024-g/

Пет града ще се борят за домакинството на Олимпиадата през 2024 година.Това са Будапеща, Лос Анджелис, Париж, Рим и Хамбург.

Асоциацията на собствениците на аптеки: Москов спира отварянето на нови аптеки

http://www.cross.bg/apteki-asotziatziyata-aptekite-1480879.html

/КРОСС/Поредно предложение за законови промени на здравния министър д-р Петър Москов ще спре отварянето на нови аптеки в България. За това сигнализираха от Асоциацията на собствениците на аптеки у нас, откъдето определиха законопроекта като скандален. Освен че ще определя броя на аптеките в дадено населено място, новият закон предвижда да се регламентира и мининалното разстояние, на което аптеките трябва да са разположени една от друга.  

Вирусолог: Бежанците ни изправят пред сериозен здравен риск

http://petel.bg/Virusolog--Bezhantsite-ni-izpravyat-pred-seriozen-zdraven-risk__127038

Илюстрация Булфото Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, каза във Велико Търново вирусологът д-р Радка...

Здравей, Хитлер! След бежанците дойдоха и вицовете за тях

http://frognews.bg/news_97769/Zdravei-Hitler!-Sled-bejantsite-doidoha-i-vitsovete-za-tiah/

Да сме наясно: "Здравей, Хитлер" е непристоен израз. Кощунствен доскоро. Само че добрият стар Евросъюз се раздели на две заради бежанците и от гардероба изкочиха някои скелети. Половината европейци твърдят, че бежанците трябва да се приемат с отворени обятия. Другата половина са против.

Шок в Първомай и Асеновград

http://www.bnews.bg/article-141570

Провежда се мащабна акция срещу организирана престъпна група.

Издирват софиянка на 34 г., има психични отклонения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986675

Полицията издирва 34-годишната софиянка Недялка Желева Янкова. Жената е в неизвестност от 12 септември, когато е забелязана близо до дома си в столичния кв.
Полицията издирва 34-годишната софиянка Недялка Желева Янкова. Жената е в неизвестност от 12 септември, когато е забелязана близо до дома си в столичния кв. "Княжево". Това е поредното изчезване на Недялка, споделят хора от квартала и допълват, че тя има психически проблеми. Преди години злоупотребявала с наркотиците,

Бат Сали иска "толеранция" за ромите, Гърмен било акция срещу ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_559259.html

Събрарянето на постройките в Гърмен е акция срещу ромите в цяла България и ДПС. Такова мнение изрази депутатът Движението за права и свободи Александър Методиев - Бат Сали пред bTV. Според него в последните години циганският етнос е припознал ДПС като партията, която решава проблемите на хората. „Защо само ромските къщи се премахват? Нима по Черноморието също няма палати, строени също незаконно. Защо не се предприемат акции и в други населени места, където има незаконни постройки”, попита депутатът. "В последните години видяхме, че циганският вот припозна ДПС като истинската партия, либералната партия", добави Митодиев. И напомни, че по морето има достатъчно незаконни постройки, които никой не пипа. След което заключи, че "трябва да има някаква толеранция" и да се даде възможност на ромите от гърменския квартал "Кремиковци" да узаконят къщите си.

Започва гроздобера в община Стралджа

http://pik.bg/започва-гроздобера-в-община-стралджа-news400490.html

Започва гроздобера в община Стралджа

Започва гроздобера в община Стралджа, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Сливен. Гроздобера на сортовете "червен и сив мискет", "ркацители", "каберне" и "кераца" започва на 19-20 септември и ще продължи до прибиране на реколтата.

Забранява се разполагането на пунктове за изкупуване на грозде извън границите на лозовите масиви на Стралджа. Разкриването на пунктовете за изкупуване на грозде ще става само с разрешение на Община Стралджа.

Заповедта на кмета забранява движението на превозни средства с животинска тяга в района на лозовите масиви през тъмната част на денонощието от 20,00 часа до 6,00 часа.

Органите на РПУ ще осъществяват строг контрол за недопускане на незаконни пунктове.

Заедно с охранителите ще провеждат периодични проверки на транспортните средства и ще ограничават движението на хора и каруци в района на лозята преди започване на гроздобера. 

Двама полицейски шефове са арестувани в мащабна акция

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dvama-policejski-shefove-sa-arestuvani-v-mashtabna-akciia-6042612

Според информация на кореспондента на Нова Благой Бекриев има данни, че те са прикривали извършени престъпления

Поляци и унгарци компенсират малкото руски туристи край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301461

Летният сезон тази година е труден, но не може да се говори за провал. Това мнение изрази пред Дарик доц. Стоян Маринов от Туристическата камара във Варна. „Спадовете няма да са в никакъв случай такива, каквито някои експерти прогнозираха в началото на сезона – от порядъка на 30-40 процента.

Арестуваха шефовете на полицията в Асеновград и Първомай за длъжностни престъпления и престъпления против правосъдието (обновена)

http://www.cross.bg/prestupleniya-nalbantov-dosudebni-1480878.html

/КРОСС/Началниците на полицейските управления в Първомай и Асеновград - Васил Налбантов и Димчо Темелков, са арестувани тази сутрин по време на мащабна акция на криминалисти срещу организирана престъпна група и престъпления по служба. Операцията е ръководена от отдел „Вътрешна сигурност" към Министерството на вътрешните работи и е под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура-Пловдив. Налбантов и Темелков са задържани за 24 часа. По случаите се водят две отделни досъдебни производства за длъжностни престъпления и престъпления против правосъдието. Разследва се евентуален корупционен мотив. Двете досъдебни производства не са свързани помежду си. Подробности за операцията ще бъдат изнесени утре, 17 септември 2015 г., на пресконференция в Пловдив, съобщиха от Прокуратурата. 

Арестуваха шефовете на полицията в Асеновград и Първомай

http://www.cross.bg/purvomaii-informatziya-prestupleniya-1480878.html

/КРОСС/Началниците на полицейските управления в Първомай и Асеновград - Васил Налбантов и Димчо Темелков, са арестувани тази сутрин, псъобщи Нова телевизия. Според информация на медията двамата са прикривали извършени престъпления. Арестите са извършени по време на мащабна акция на криминалисти срещу организирана престъпна група и престъпления по служба. По-късно се очаква полицията да оповести повече информация.

Осем истории за любовта и секса, за разочарованието и самотата от Марек Шинделка

http://books.actualno.com/Osem-istorii-za-lubovta-i-seksa-za-razocharovanieto-i-samotata-ot-Marek-Shindelka-news_496054.html

Младият чешки писател, носител на престижната чешка награда „Магнезия Литера”, дебютира пред нашата публика с „Останете с нас” (издание на „Изида“, превод Красимир Проданов) – осем истории за любовта и секса, за разочарованието и самотата. Всеки от героите му живее в свой свят – Шинделка ни пренася от едно място на друго, прави ни свидетели на осъзнаванията на собствените му герои. Така „Останете с нас” е повече от интересна – о

Отпуснаха допълнителни 5 млн. лв. за справяне с бежанската вълна

http://society.actualno.com/Otpusnaha-dopylnitelni-5-mln-lv-za-spravjane-s-bejanskata-vylna-news_496055.html

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лева, съобщават от Министерски съвет. Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Те са свързани с осигуряването на храненето на търсещите закрила лица, охрана на центровете и текуща издръжка на териториалните поделения на агенцията. Предвидени са средства и за оборудване на Междуведомствен координационен център за противодействи

Марек Шинделка: Сюжетът е вътре във всеки от нас

http://books.actualno.com/Marek-Shindelka-Sujetyt-e-vytre-vyv-vseki-ot-nas-news_496056.html

Ето как описва начина, по който създава своите книги младият чешки писател Марек Шинделка, автор на книгата "Останете с нас". Не се придържам към определени литературни форми Всеки мой текст сам изгражда лицето си. Ако сте внимателни, докато четете, ще усетите как се развива по свой собствен, индивидуален начин. Как заживява самостоятелно. Има теми, които са по-подходящи за стихотворение, но и други, по които трябва да се напише роман.   Наградите са нещо приятно Още повече, че са и мн

Рецепта на деня: Шоколадов сандвич на грил

http://recipes.actualno.com/Recepta-na-denja-Shokoladov-sandvich-na-gril--news_496057.html

Обичаме нестандартни рецепти и за това днес сме открили още една за вас, която нищо чудно да ви стане любима. Оригиналната рецепта е с черен шоколад, което я прави още по-неустоима, но шоколадът може да се замени и с млечен, ако обичате повече такъв. Необходими продукти:- 1/4 ч.ч. прясно мляко- 1 тъмен шоколад, настърган - 1 с.л. масло (едно тънко резенче)- 4 тънки филийки хляб- 3 с.л. пудра захар- 2 с.л. ядки (по избор, става много вкусно с лешници)Начин да приготвяне:1. Затоплете млякото, дока

Тодор Танев очаква на разговор директора на Немската гимназия след ученическия протест

http://education.actualno.com/Todor-Tanev-ochakva-na-razgovor-direktora-na-Nemskata-gimnazija-sled-uchenicheskija-protest-news_496058.html

Министърът на образованието Тодор Танев ще покани за разговор директора на Немската гимназия в София Вера Катранджиева, след вчерашния протест на недоволни от цялостното ѝ управление, съобщи БНР. Протестът бе провокиран от внезапното принудително пенсиониране на дългогодишния учител по география Григор Димитров. На първия учебен ден възпитаниците на елитната столична гимназия изпратиха отворено писмо до образователния министър, в което изброяват серия проблеми и нередности в гимназията, допълв

В Бургас ще се строи нов център за деца с различни увреждания

http://burgas.actualno.com/V-Burgas-shte-se-stroi-nov-centyr-za-deca-s-razlichni-uvrejdanija-news_496061.html

Община Бургас ще строи с външно финансиране Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за деца, страдащи от церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания. Той ще се намира близо до квартал Ветрен. Стойността на спечеления проект е 800 000 лева, които идват от Норвежкия финансов механизъм, информира "Дарик нюз". По този проект ще бъдат обучени 11 медицински и немедицински специалисти за работа с тази целева група: педиатър, психиатър, невролог, физиотерапевт, кинезитерапевт, рехаби

Южна Корея съхранява архива си в сграда кутия

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/09/16/2610616_jujna_koreia_suhraniava_arhiva_si_v_sgrada_kutiia/?ref=rss


На 130 км на юг от Сеул - в Седжонг, се намира новият административен център на Южна Корея, изграден специално за съхранението на архива на президентите на страната. 

Мястото е проектирано от Samoo в сътрудничество с Kunwon & ABLine, които залагат на кубичната форма на сградата. Тя символизира кутията, в която президентите съхраняват печата, с който се официализират държавните документи.


Сградата представлява кутия в кутия, изградени от камък и стъкло, като идеята е...

Само един българин в нов допинг списък

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/16/2610900_samo_edin_bulgarin_v_nov_doping_spisuk/?ref=rss


Един българин попадна в най-новия списък, който Световната антидопингова агенция (WADA) публикува във връзка с промени в антидопинговия кодекс.

WADA изнесе имената на 114 души поддържащ персонал, които са с различен статут на забрана за участие в спортни дейности. В тази категория попадат треньори, медицински консултанти и други лица, които участват в подготовката на спортистите. 

Единственият българин в списъка е бившият щангист Стефан Стефанов, който в последните години...

Бареков: Календерска ще е на балотаж в София

http://www.cross.bg/sofiya-kalenderska-barekov-1480877.html

/КРОСС/Силните партии участват на местни избори сами, а не в коалиция. В София сами са само ГЕРБ, БСП и ББЦ. Ние сме единствената опозиционна партия и ясно демонстрираме, че не ни е страх. Това заяви лидерът на „България без цензура" и евродепутат Николай Бареков на събрание на партийната структура в район „Надежда" в София снощи. На събитието присъстваха кандидатът за кмет на София Мария Календерска, председателят на МББЦ Никола Митев, членове и симпатизанти, а за районен кмет на „Надежда" беше номиниран лидерът на ББЦ в района Митко Георгиев. „В столицата се харчат милиарди за глупости, които стигат до една-две фирми близки до ГЕРБ. На изборите цялата администрация в София ще е принудена да работи за г-жа Фандъкова, за да може статуквото в София да остане непоклатимо. Единственият истински и честен кандидат срещу Фандъкова е Мария Календерска. Тя има шанс за балотаж, където никога не е сигурно какъв ще бъде резултатът. Но дори и да изгуби кметската надпревара, Календерска ще продължи да работи за софиянци от Общинския съвет", заяви Бареков. „Срам ме е от останалите кандидати! За всички е ясно, че Джамбазки няма да напусне Брюксел и да стане общински съветник. Георги Кадиев е подметка на управляващите в София и играе за тях. Беше заместник-министър в Тройната коалиция и два мандата общински съветник. Влезе във властта без да притежава една стотинка, а сега има милиони

Атанасов: Сигналите от Турция са лоши, струпват се бежанци

http://frognews.bg/news_97767/Atanasov-Signalite-ot-Turtsiia-sa-loshi-strupvat-se-bejantsi/

Има лоши сигнали от Турция. Има струпване на хора от другата страна на границата, заяви депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов пред TV7.

Парламентът регистрира национално издателство"Аз-Буки"

http://offnews.bg/news/n_1/n_559248.html

Депутатите приеха регистрирането на национално издателство "Аз-Буки". Това стана с приемането на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от бившия зам.-министър на образованието, а сега депутат от ГЕРБ, Милена Дамянова. "С приемането на тези текстовете се осъществяват дейности за популяризирането на държавната политика в областта на предучилищното и училищното образование и за развитие на образователното дело се осъществяват от Национално издателство за образование и наука", се казва в мотивите на вносителите. По думите им Национално издателство за образование и наука „Аз-буки” ще извършва издателска, информационно-образователна и методическа дейност, както и дейностите по подготовката, отпечатването и разпространението на научно-методическите издания на Министерството на образованието и науката и на вестник „Аз-Буки”. В закона е заложено, че устройството и дейността на Националното издателство за образование и наука „Аз-Буки” се уреждат с правилник, издаден от министъра на образованието и науката.”

Андрей Ковачев: ЕС да настоява за незабавни мерки за справяне с първоизточника на кризата с бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzite-kovachev-spravyane-1480876.html

/КРОСС/Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев взе участие в извънредните дебати в Комисията по външни работи, съвместно с Комисията по граждански права, правни въпроси и вътрешни работи в ЕП по темата за бежанците и мигрантската вълна към Европа. На дебата присъстваха Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини, комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, върховният комисар на ООН по въпросите за бежанците Антонио Гутиереш, представители от парламентите на Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Тунис и Турция. В рамките на дебата г-н Ковачев направи изказване в което подчерта, че "повечето мерки, които предприемаме са насочени към справяне със симптомите, но не със самото "заболяване". Възниква въпросът за незабавните действия, които Европейският съюз трябва да предприеме за справяне с първоизточника на кризата с бежанците. Много хора си задават този въпрос, като виждат хилядите хора, които прииждат към европейските граници." Българският евродепутат изтъкна нуждата от незабавни координирани действия за гарантиране сигурността на бежанците, за възстановяване на държавността и нормалния живот по родните им места и спиране на бежанския поток. Според него "ако не действаме сега, болестта ще се разрасне и лечението ще бъде много по-трудно

Андрей Ковачев:ЕС да настоява за незабавни мерки за справяне с първоизточника на кризата с бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzite-merki-kovachev-1480876.html

/КРОСС/Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев взе участие в извънредните дебати в Комисията по външни работи, съвместно с Комисията по граждански права, правни въпроси и вътрешни работи в ЕП по темата за бежанците и мигрантската вълна към Европа. На дебата присъстваха Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини, комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, върховният комисар на ООН по въпросите за бежанците Антонио Гутиереш, представители от парламентите на Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Тунис и Турция. В рамките на дебата г-н Ковачев направи изказване в което подчерта, че "повечето мерки, които предприемаме са насочени към справяне със симптомите, но не със самото "заболяване". Възниква въпросът за незабавните действия, които Европейският съюз трябва да предприеме за справяне с първоизточника на кризата с бежанците. Много хора си задават този въпрос, като виждат хилядите хора, които прииждат към европейските граници." Българският евродепутат изтъкна нуждата от незабавни координирани действия за гарантиране сигурността на бежанците, за възстановяване на държавността и нормалния живот по родните им места и спиране на бежанския поток. Според него "ако не действаме сега, болестта ще се разрасне и лечението ще бъде много по-трудно

На крачка от чудото във висшето образование

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4985451

 И нашите университети с право на стопанска дейност
На 16-и този месец в парламентарната комисия по образование ще се разгледат поправки в Закона за висше образование (ЗВО), свързани с приетата стратегия за развитие на висшето образование.
Най-важни и фундаментални са поправките, внесени от МОН. Те касаят начина на финансиране на ВУЗ.
 И нашите университети с право на стопанска дейност На 16-и този месец в парламентарната комисия по образование ще се разгледат поправки в Закона за висше образование (ЗВО), свързани с приетата стратегия за развитие на висшето образование. Най-важни и фундаментални са поправките, внесени от МОН. Те касаят начина на финансиране на ВУЗ.

Шефът на полицията в Пловдив: Не казваме нищо за арестуваните началници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986661

Все още не можем да кажем нищо по повод на информацията за арестуваните шефове на РУП-Асеновград и Първомай. Работим. Ще има официална пресконференция, която ще е най-вероятно утре. Това заяви пред
Все още не можем да кажем нищо по повод на информацията за арестуваните шефове на РУП-Асеновград и Първомай. Работим. Ще има официална пресконференция, която ще е най-вероятно утре. Това заяви пред "24 часа" шефът на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Христо Разсолков. Окръжният прокурор Румен Попов нито потвърди,

Франция не иска банкер... за гуверньор на централната банка

http://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-ne-iska-banker-za-guvernior-na-centralnata-banka-202459/

Близо 150 френски икономисти протестират срещу избора на бивш директор на BNP Paribas за нов управител

Деца създават собствени анимации за първи път в България

http://www.cross.bg/suzdavat-detza-subitieto-1480875.html

/КРОСС/Този месец Cartoon Network Студио "Въображение" поощрява деца да станат бъдещи творци чрез редица активности. Тази събота в София ще се проведе иновативна работилница за деца - Студио "Въображение" - за първи път в България. На специалното събитие деца ще могат да създават свои анимационен герой, сценарно табло или дори кратък филм и анимация. Целта на събитието е да запознае децата с процеса на анимиране, да ги вдъхнови да създадат свои оригинални творби и да култивира творческия им потенциал. Затова, ментори на малчуганите и специални гости на събитието ще бъдат актуални и емблематични български творци и аниматори. Димитър Петров и Елена Рапонджиева са част от екипа на първия български анимационен сериал "Златната ябълка". Екипът, който вече наброява 25 души, пръснати в 6 държави по цялото земно кълбо, е воден от мечтата да покаже положителния образ на България по света и да сподели богатия ни фолклор в съвременен контекст. Иван Богданов и Весела Денчева са създателите на „Компот Колектив" - платформа от 17 автори от 5 европейски държави, които създават анимационни филмови проекти и печелят редица награди от международни фестивали. Всички те ще насърчават децата по време на събитието и ще ги вдъхновят да създават свои творби. Иновативната работилница за млади аниматори ще се проведе на 19.09.2015 г., събота, от 10.00 ч. в парк Заимов, гр. София. Вход - свободен!  

Рой Джоунс: След година ще говоря гладко руски

http://www.cross.bg/dzhoyns-shampion-svetoven-1480874.html

/КРОСС/ Американската боксова легенда Рой Джоунс – младши продължи да налива огън след неговото решение да поиска руско гражданство, пише sportal.bg. Ветеранът получи паспорт лично от президента Владимир Путин, което предизвика страхотен отзук зад океана. 46-годишният бивш световен шампион има три мача в Русия. Той е очакван отново там през декември. В момента Джоунс е в Русия, където помага за подготовката на трима местни боксьори. „Ще науча руски език и ще говоря толкова добре, че всички ще могат да ме разберат с лекота – каза боксьорът. – Смятам, че това ще ми отнеме година. Освен това планирам да отворя боксова школа в Русия.”  Рой Джоунс младши все още има амбиция да бъде световен шампион. Той е насочил своето внимание към някой от поясите в полутежка категория.

Добрев: Работодателските организации са наши партньори и съм сигурен, че ще ни помогнат

http://pik.bg/добрев-работодателските-организации-са-наши-партньори-и-съм-сигурен-че-ще-ни-помогнат-news400478.html

Добрев: Работодателските организации са наши партньори и съм сигурен, че ще ни помогнат

"Работодателските организации ще ни помогнат за по-голяма прозрачност върху работата на енергийните дружества, но и за контрол върху разходите".

Това каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев след среща във връзка проблемите в сектор "Енергетика" с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде "Фокус".

"Работодателските организации са наши партньори и съм сигурен, че ще ни помогнат за по-голяма прозрачност върху работата на енергийните дружества, но и за контрол върху разходите. Това все още е проблем, който с участието на работодателите в бордовете на държавните дружества, може да бъде решен", обясни Добрев. "Решихме да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК. Цени не са коментирани, КЕВР решава това", посочи той.

На въпрос дали ще имаме проблем с ЕС заради този мораториум и обсъждана ли е оставката на Иванов в НС, Добрев коментира : "Искането на работодателите за мораториум може да стане по друг начин като се премахнат последните останали преференциални цени оттук нататък, което не нарушава европейското законодателство". "Въпросът за оставка на Иван Иванов не е обсъждан в парламента. Това е искане на работодателите", посочи Добрев.

На въпрос за това дали токът за индустрията може да се намали, заради намаляването на газа от 1 ноември, Домусчиев отговори : "Всичко е в ръцете на КЕВР. Възможностите са много, но никой не може да влияе на КЕВР". "Причините за срещите в парламента, които предстоят са за спиране на злоупотребите в енергетиката и искане за освобождаването на председателя на КЕВР Иван Иванов", заяви той.

Васил Велев, председател на АИКБ допълни, че според техните калкулации цената на тока може да се намали незабавно. "От 1 ноември ще има много повече възможности. Това е една от причините за искане на промяна в ръководството на КЕВР, защото и сегашната цена на лежи на здрава основа", каза още Велев.

Теодосий Спасов става "Артист на ЮНЕСКО за мир"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301470

Най-добрият български кавал Теодосий Спасов ще бъде обявен за "Артист на ЮНЕСКО за мир", на церемония в Министерството на външните работи. Според организацията това е признание за “неговия талант, новаторство в създаването на уникален музикален стил и виртуозни изпълнения на сцената, както и за ангажираността му да разпространява музиката като сила, спомагаща за диалога между народите, културите и обществата”.

Ден на отворените врати се провежда в Столичния автотранспорт

http://pik.bg/ден-на-отворените-врати-се-провежда-в-столичния-автотранспорт-news400472.html

Ден на отворените врати се провежда в Столичния автотранспорт

Днес ще са отворени вратите в Столичния автотранспорт. Това каза пред журналисти Методи Аврамов, от Центъра за градска мобилност, на откриването на Европейската седмица на мобилността, цитиран от „Фокус”.

По думите му, утре ще има Ден на отворените врати в "Метрополитен" ЕАД и желаещите да видят как се управлява столичното метро, могат да посетят в централния диспечерски пункт. "На 18 септември ще може да се посети тролейбусно депо "Искър", където могат да се разгледат новите тролейбуси", заяви той.

Аврамов уточни, че ще има много велосипедни и пешеходни инициативи в седмицата на мобилността.

"Ще има велосипедна разходка из Софийската Света гора от град Бухово до град Нови Искър. Ще бъде осигурен транспорт за велосипедистите и техните велосипеди от спирка "Автостанция Изток" до град Бухово. Ще има и пешеходна разходка из Лозенската планина, както и нощна велосипедна разходка", разказа той.

"На 22 септември е кулминацията в Европейския ден без автомобили. За поредна година центърът на София ще бъде затворен за автомобили", посочи той и добави, че на бул. "Гурко" между стадион "Васил Левски" и Спортната палата ще има много състезания с награди, фотоконкурс, състезания за децата и велосипедисти, йога, тай чи, танго, бадминтон. 

Новооткрито платно облекчава излизането от София към Калотина

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/16/2610906_novootkrito_platno_oblekchava_izlizaneto_ot_sofiia_kum/?ref=rss


Преминаването през строящия се пътен възел при кръстовището между софийския булевард "Сливница" и Околовръстното шосе се облекчава. Днес беше пуснато движението по лявото локално платно, осъществяващо пряката връзка с Калотина, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". 

До момента трафикът се осъществяваше двупосочно в дясното локално платно, което в пиковите часове предизвикваше задръствания.

Пътният възел е проектиран на три нива, с което ще се осигури безконфликтното...

Ревизоро: Патриотите издигат Михаил Кожаров за конституционен съдия

http://pik.bg/ревизоро-патриотите-издигат-михаил-кожаров-за-конституционен-съдия-news400474.html

Ревизоро: Патриотите издигат Михаил Кожаров за конституционен съдия

Птриотичният фронт ще издигне кандидатурата на сегашния член на ВСС Михаил Кожаров за конституционен съдия.

Това съобщи депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров- Ревизоро, пише "Блиц".

В момента колегите му събират подписите, за да внесат предложението си в парламента.

Пращат Ерик Сет Рубин за посланик на САЩ у нас

http://frognews.bg/news_97766/Prashtat-Erik-Set-Rubin-za-poslanik-na-SASHT-u-nas/

На 15 септември президентът на САЩ Барак Обама обяви намерението си да назначи Ерик Сет Рубин за посланик на страната в България, се казва в съобщение на сайта на Белия дом, цитирано от "Фокус".

Бъчварова: Внимателно проверяваме бежанците

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/bychvarova-vnimatelno-proveriavame-bezhancite-6042611

Проверките са една от причините за забавянето в обработката на документите на бежанците, обясни вътрешния министър

Представители на бизнеса влизат в бордовете на държавните енергийни дружества

http://frognews.bg/news_97764/Predstaviteli-na-biznesa-vlizat-v-bordovete-na-darjavnite-energiini-drujestva/

Представители на бизнеса ще участват в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика, ще се засили и присъствието в КЕВР. За това се договориха на среща при премиера Бойко Борисов представителните на работодателските организации.

24 чаши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986652

Днес рожден ден празнува Кристина Кръстева от отдел “Политика” - огненото момиче, което може да разприказва всеки на власт, както и да разкаже интересните житейски истории на политиците. Но най-щастливите сюжети са тези със сина Мони.
Днес рожден ден празнува Кристина Кръстева от отдел “Политика” - огненото момиче, което може да разприказва всеки на власт, както и да разкаже интересните житейски истории на политиците. Но най-щастливите сюжети са тези със сина Мони.

Общественото обсъждане на актуализирания План за управление на Национален парк „Рила“ ще се състои на 23 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986653

Изпълнителите на проекта събират неправителствения сектор, общини и бизнес 5 пъти, за да чуят техните становища и коментари, преди да завършат документа
Общественото обсъждане на актуализирания План за управление на Националния парк „Рила“ ще се състои на 23 септември 2015 г. в Благоевград, на което са поканени над 80 неправителствени организации,
Изпълнителите на проекта събират неправителствения сектор, общини и бизнес 5 пъти, за да чуят техните становища и коментари, преди да завършат документа Общественото обсъждане на актуализирания План за управление на Националния парк „Рила“ ще се състои на 23 септември 2015 г. в Благоевград, на което са поканени над 80 неправителствени организации,

Бариерите пред бежанците не спират туроператорите и автобусните превозвачи засега

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/16/2610893_barierite_pred_bejancite_ne_spirat_turoperatorite_i/?ref=rss


Международните автобусни превози от България и екскурзиите в чужбина засега остават незасегнати от засиления граничен контрол в Централна Европа, предизвикан от бежанската вълна, показа допитване на "Дневник" до компаниите. Записалите се за автобусни екскурзии до Унгария, Австрия, Чехия, Германия и пътуващите по тези маршрути с автобус самостоятелно трябва да са готови за възможно закъснение или отклонение от маршрута, но не и провал на пътуването. 

Националното сдружение на автобусните превозвачи засега няма информация от своите членове за затруднения при пътуванията по маршрутите, съвпадащи с движението на бежанския поток, коментира главният секретар на организацията Симеон Милушев. От офиса на "Ер Кона", която поддържа всекидневна линия София - Виена,  информираха, че разписанието се спазва, а ако се налага промяна на маршрута, това се прави по указание на съответните гранични власти. 

Туроператори, организирали екскурзии до Будапеща и Виена за предстоящите четири празнични дни, информират, че пътуванията ще се състоят.

"За да избегнат престоя на сръбско-унгарската граница, туристите ще влязат в Унгария през Хърватия или през Румъния. Възможно е пристигането в Будапеща да стане със закъснение, но туристите са предупредени", информираха от "Атлас S", чиято група заминава на 19 септември. От компанията увериха, че на всеки няколко часа правят справка за ситуацията на границите и това ще продължи докато туристите не се приберат в България. При евентуално удължаване на маршрута допълнителните разходи ще са за сметка на туроператора. 

От други компании също увериха, че не отменят пътуванията, нито имат откази от туристи. 



Вчера Министерството на външните работи (МВнР) препоръча на българските граждани да избягват да пътуват с влак или шосеен транспорт през Сърбия и Унгария към Австрия, Словакия и Германия заради засиления контрол на граничните пунктове и големите опашки. При необходимост се препоръчва да се използват обходни маршрути през Румъния и Словакия или през Сърбия и Словения.

 

В центъра на Берлин: Обезвредиха успешно 250-килограмова бомба от Втората световна война

http://petel.bg/V-tsentara-na-Berlin--Obezvrediha-uspeshno-250-kilogramova-bomba-ot-Vtorata-svetovna-voyna__127033

Илюстрация: Уикипедия В центъра на германската столица Берлин беше успешно обезвредена 250-килограмова бомба от Втората световна война,...

След месец Райков се връща в групата на Черно море

http://petel.bg/Sled-mesets-Raykov-se-vrashha-v-grupata-na-CHerno-more__127009

След повече от един месец Симеон Райков се завръща в групата на Черно море за петъчното гостуване в Ловеч. Заради болки в ахилеса левият...

Заради неправилна маневра: Тир и бетоновоз се удариха край Сандански

http://petel.bg/Zaradi-nepravilna-manevra--Tir-i-betonovoz-se-udariha-kray-Sandanski__127036

Снимка: struma Неправилна маневра на лек автомобил предизвика тежка катастрофа на главен път Е-79 край Сандански. При инцидента са се...

Инцидент! Тролей се запали в центъра на столицата

http://petel.bg/Intsident--Troley-se-zapali-v-tsentara-na-stolitsata__127037

Снимка: Булфото, архив Тролейбус, движещ се по линия номер 2 в София, се запали на метри преди кръговото кръстовище на паметника Левски,...

Слава Богу отмениха безумната идея! Кметът няма да може да вдигне с 2 % данъците по свое желание

http://petel.bg/Slava-Bogu-otmeniha-bezumnata-ideya--Kmetat-nyama-da-mozhe-da-vdigne-s-2---danatsite-po-svoe-zhelanie__127039

Предложението на финансовия министър Владислав Горанов общините да могат да налагат допълнително до 2% над данък общ доход няма да влезе...

Има ли ФЕД полезен ход?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/ima-li-fed-polezen-hod-202440/

Политиката на нулевите лихвени нива изглежда така, сякаш повече от шест години след началото на пожар алармата продължава да пищи

Скандали на мачовете от 2-ри кръг: В Ярджиловци треньор и футболист набиха съдията. Същото бе и в Еловдол, където съдията избяга в реката

http://www.zapernik.com/sport/skandali-na-machovete-ot-2-ri-krug-v-yardjilovci-trenior-i_39912/

От втори кръг започнаха скандалите в окръжната група. В Ярджиловци треньор и футболист набиха съдията. Същото бе и в Еловдол, където съдията избяга в реката.

Местан: 23% от децата, завършили основно образование, не продължават в средно

http://pik.bg/местан-23-от-децата-завършили-основно-образование-не-продължават-в-средно-news400466.html

Местан: 23% от децата, завършили основно образование, не продължават в средно

"23% от децата, завършили основно образование, не продължават в средно". Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите на последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

„Това значи, че тези деца постъпват на пазара на труда с 8 клас образование. Има потенциален риск тези хора да постъпват на пазара на труда и със 7 годишно образование“, обясни той.

По думите му едно училище в смоленско село няма как да оцелее и даде възможност за изучаване до 10 клас само с 10 деца в паралелка, защото няма да има необходимото финансиране.

„Затова Ви призовавам за нова формула за финансиране на средищните училища. Ще оцелеят само училищата в големите градове“, каза той във връзка с предложението за финансиране на средищните училища да става по общия ред на финансиране с делегирани бюджети.

Лидерът на ДПС даде попита как един учител ще прави необходимите часове, за да получават заплата за пълен работен ден, като на ден в малките училища той прави само по 3 учебни часа, а минимумът на седмица са 22 часа.

„Как ще върже норматива за заплата за редовен учител? Финансирането е само един от елементите, който трябва да бъде предвиден, за да оцелеят средищните училища. “, каза Лютви Местан.

Башар Асад: Западът провежда пропаганда срещу мен и Путин

http://frognews.bg/news_97763/Bashar-Asad-Zapadat-provejda-propaganda-sreshtu-men-i-Putin/

Президентът на Сирия Башар Асад каза, че Западът провежда против него и руския президент Владимир Путин пропагандна кампания, която има за цел смяна на ръководството на двете държави.

UNESCO Director-General in Bulgaria: We should oppose cultural cleansing propaganda

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257748_UNESCO+Director-General+in+Bulgaria%3A+We+should+oppose+cultural+cleansing+propaganda

“We should oppose the propaganda for cultural cleansing and destruction of our national heritage and unite to assist the Iraqi youths and the mobilisation of the young people everywhere in the world in its support,” said Irina Bokova, Director-General of UNESCO, speaking at a conference themed “Fight against the plundering of Syria’s cultural heritage”, organised by the Norwegian Embassy to Bulgaria and under the auspices of UNESCO, in partnership with the Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU), the Bulgarian Ministry of Culture, the Interior Ministry, the Embassy of Cyprus and the Walk of Truth /Netherlands/ organisation.

Ms Bokova informed that an international coalition for its protection was established at the last sitting of the World Heritage Committee.

She added that a Resolution of the UN Security Council adopted this year condemned the destruction of the cultural sites and called for adoption of legal measures for fight against the illegal artefacts trafficking from Iraq and Syria.

“UNESCO and Interpol are mentioned in the resolution as the two organisations responsible to guarantee the implementation of the resolution together with their partners. I addressed all UNESCO member states to report on how they realise the UN Security Council Resolution,” Irina Bokova commented further.

“I would like to greet Norway for the amendments passed to its national legislation as a result of the UN Resolution,” Ms Bokova remarked.

Пускат частично движението при бул. "Сливница" и Околовръстното в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986589

На 16 септември в 11.00 часа ще бъде пуснато частично движението по новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на Софийския околовръстен път с бул. „Сливница”. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В експлоатация ще се въведе лявото локално платно, осъществяващо директната връзка с Калотина,
На 16 септември в 11.00 часа ще бъде пуснато частично движението по новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на Софийския околовръстен път с бул. „Сливница”. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В експлоатация ще се въведе лявото локално платно, осъществяващо директната връзка с Калотина,

Мащабна акция! Арестуваха шефовете на полицията в Първомай и Асеновград

http://pik.bg/мащабна-акция-арестуваха-шефовете-на-полицията-в-първомай-и-асеновград-news400463.html

Мащабна акция! Арестуваха шефовете на полицията в Първомай и Асеновград

Преди минути са арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград, съобщи "Марица".

Провежда се мащабна операция срещу организирана престъпна група и престъпление по служба, обясниха криминалисти.

Още райони във Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=301474

Абонатите край Стадион "Варна", части от местностите "Св.Никола", "Бриз" и "Горчивата чешма" няма да имат вода днес до 18 часа. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. По-рано без вода останаха: - "Младост" до 17 часа.

Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците

http://www.cross.bg/buchvarova-kyltyrni-tzennosti-1480873.html

/КРОСС/Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците, които влизат на територията на страната ни, включително и на тези, които напускат страната. Това увери вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. По думите ѝ проверките са една от причините за забавянето в обработката на документите на бежанците. Бъчварова коментира мерките, които се предприемат, за да се предотврати влизането на територията на страната на мигранти от "Ислямска държава" при участието си в конференция на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия". Трафикът и унищожаването на културни и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт като Ирак и Сирия е феномен, който набира много голяма скорост и се определя като изключително тежко военно престъпление. Разрушаването на храмовете в Палмира увеличи тъжната статистика на безвъзвратно изгубените следи на древните цивилизации. Днес повече от всякога са необходими обединени и решителни мерки за преустановяването на това, което наричаме целенасочено унищожаване на историята, на което сме свидетели, каза Бъчварова.   Този трафик е не само заплаха за унищожаването на културното наследство. Наред с трафика на хора, оръжия и наркотици, той също е източник на значителни приходи за финансиране на терористични групировки. Важно е въпросът да бъде разгледан и в този важен аспект, посочи Бъчварова

A quarter of Bulgarians prefer solitary life

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257747_A+quarter+of+Bulgarians+prefer+solitary+life

Nearly 26 percent of Bulgarians after the age of 20 prefer to live alone, while 54 percent live in matrimonial cohabitance. Widows and widowers are 12 percent of the Bulgarians while some 7 percent are live as divorced, according to Eurostat.

Bulgaria and Slovenia register the lowest number of marriages in the EU – only 3 marriages per 1000 persons.

The largest number of couples living together out of wedlock is registered in Sweden – 18 percent. According to this index Bulgaria stands side by side countries like Austria, Hungary, Latvia and Spain, where around 8 percent of the couples prefer living together without marriage.

Women in Romania, Poland and Bulgaria marry comparatively earlier than in other EU countries – around the age of 26.

Арестуваха шефовете на полицията в Първомай и Асеновград за корупция

http://frognews.bg/news_97762/Arestuvaha-shefovete-na-politsiiata-v-Parvomai-i-Asenovgrad-za-koruptsiia/

Арестуваха шефовете на полицията в Първомай Васил Налбантов и Асеновград Димчо Темелков за корупция. Фрог научи, че акцията е дело на дирекция "Вътрешна сигурност" и областната дирекция на полицията в Пловдив няма касателство към нея.

Арестуваха шефовете на полицията в Първомай и Асеновград за изнудване

http://frognews.bg/news_97762/Arestuvaha-shefovete-na-politsiiata-v-Parvomai-i-Asenovgrad-za-iznudvane/

Арестуваха шефовете на полицията в Първомай Васил Налбантов и Асеновград Димчо Темелков за изнудване. Фрог научи, че акцията е дело на дирекция "Вътрешна сигурност" и областната дирекция на полицията в Пловдив няма касателство към нея.

Арестуваха началниците на полицията в Първомай и Асеновград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4986645

Преди минути са арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград, съобщи "Марица".
Провежда се мащабна операция срещу организирана престъпна група и престъпление по служба, обясниха пред Марица криминалисти.
Очаквайте
Преди минути са арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград, съобщи "Марица". Провежда се мащабна операция срещу организирана престъпна група и престъпление по служба, обясниха пред Марица криминалисти. Очаквайте

Арестуваха началниците на полицията в Първомай и Асеновград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4986643

Преди минути са арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград, съобщи
Преди минути са арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград, съобщи "Марица". Провежда се мащабна операция срещу организирана престъпна група и престъпление по служба, обясниха пред Марица криминалисти. Очаквайте

В Австралия откриха най-голямата верига от вулкани

http://interest.actualno.com/V-Avstralija-otkriha-naj-goljamata-veriga-ot-vulkani-news_495923.html

Най-дългата верига от вулкани е открита в Източна Австралия. Откритието не се явява случайно. Геолозите отдавна отбелязват неголеми огнища на вулканична активност на континента, но едва сега са открити признаци на древна "огнена дъга", която обединява разпръснатите огнища в гигантска мрежа. За откритието съобщава сп. Nature. Региони със следи от вулканична активност в изобилие се срещат в Източна Австралия, но са отделени на стотици километри един от друг. Геологът Родри Дейвис (Rhodri Davies)

Делян Добрев заяви, че могат да отпаднат преференциите за производството на ток от оборски тор

http://business.actualno.com/Deljan-Dobrev-zajavi-che-mogat-da-otpadnat-preferenciite-za-proizvodstvoto-na-tok-ot-oborski-tor-news_496040.html

Могат да отпаднат преференциите за производство на ток от оборски тор, но нямаме решение по въпроса за председателя на КЕВР - проблемът не е в състава на регулатора, той е независим и доказа, че е такъв. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев след среща с работодателските организации в НС, които се срещат поотделно с различни парламентарни групи, за да сондират позиции по искането си за отмяна на по-високите цени за тока, които бяха въведени това лято, предаде БГНЕС. Според

Дострояването на магистралите - главен приоритет на властта

http://politics.actualno.com/Dostrojavaneto-na-magistralite---glaven-prioritet-na-vlastta-news_496049.html

Построяване на нови 635 км автомагистрали и над 17 хил. км рехабилитирани пътища от I, II и III клас до 2020 г. - това предвиждат Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението ѝ до 2022 г., приети от Министерския съвет. Сред приоритетите на правителството, залегнали в стратегическия документ, е завършването на автомагистралите „Хемус“, „Струма“, „Марица“, „Черно море“ и „Калот

Мъри Стоилов: Ако успеем да прибавим нещо в атака, ще имаме шансове да спечелим точки

http://bgfootball.actualno.com/Myri-Stoilov-Ako-uspeem-da-pribavim-neshto-v-ataka-shte-imame-shansove-da-spechelim-tochki-news_496051.html

"Нашият отбор показа своя максимум в защита. Ако успеем да прибавим още нещо в атака, ще имаме шансове да спечелим точки срещу тях у дома", това обяви Станимир Стоилов, след като неговият Астана падна 0:2 при гостуването си на Бенфика. "Поздравявам съперника. Не изиграхме най-слабия си мач днес. През първото полувреме действахме организирано в отбрана. Второто полувреме също започна добре за нас, но след това Бенфика показа класа и заслужено стигна до победата", сподели още треньорът. За Стоил

Удължават сондажите за нефт и газ край нос Галата

http://business.actualno.com/Udyljavat-sondajite-za-neft-i-gaz-kraj-nos-Galata-news_496052.html

Срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Галата” в Черно море се удължава до началото на септември 2016 година. Решението бе гласувано на правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Решението се налага поради забавено сключване на едно от допълнителните споразумения, с което преди това договорът за търсене и проучване е бил удължаван. Това забавяне се счита за форсмажор, при който титулярят на разрешението има право на времева компе

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване