С 12% ще се увеличат заплатите на магистратите и служителите

http://pik.bg/с-12-ще-се-увеличат-заплатите-на-магистратите-и-служителите-news401332.html

С 12% ще се увеличат заплатите на магистратите и служителите

С 12% ще бъдат увеличени възнагражденията на магистратите и съдебните служители. Това ще стане от 1 ноември и е за сметка на бюджета на съдебната власт. Това реши днес Висшият съдебен съвет.

За първи път през тази година в съдебния бюджет има излишък от около 6 млн. лева и тези средства ще бъдат използвани за увеличение на заплатите. Днешното решение на ВСС ще бъде изпратено на финансовия министър, за да бъде взето предвид при изготвянето на проектобюджета на съдебната власт. Актуализацията на възнагражденията е заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС.

Кадровиците искат 542.5 млн. лева бюджет, от тях 330.3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение. Заради увеличението на възнагражденията няма да има коледни премии, съобщи председателят на Бюджетната комисия Димитър Узунов. Той обясни, че до сега за бонуси са използвани средства от излишък, но тъй като сега отиват за актуализация на заплатите, няма да има пари и за премии. Информацията е на „Правен свят”.

Министър Танева откри ремонтирани улици и водопроводи в Разлог (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990137

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Разлог Красимир Герчев прерязаха трикольорната лента на ремонтираната и обновена улица
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Разлог Красимир Герчев прерязаха трикольорната лента на ремонтираната и обновена улица "Хр. Ботев", която е част от изпълнените дейност по реконструкция и рехабилитация на общински пътища с обща дължина от 8 км и реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Горно Драглище и с.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/17/2611966_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:
Задържаните в акцията на МВР в Първомай и Асеновград са вече 15.  ЦИК и СЕМ подписаха споразумение. Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност от Националната прокуратура за борба с корупцията.  Конституциионият съд отказа да се произнесе  по проекта за изменение на конституцията в частта за съдебната...

Източноевропейската криза на срама

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/iztochnoevropejskata-kriza-na-srama-6042686

Защо мюсюлманските бежанци и пострадалите от други войни не намират убежище в Източна Европа, а бягат към безопасността сред германците

Източноевропейската криза на срама

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/iztochnoevropejskata-kriza-na-srama-6042686

Защо мюсюлманските бежанци и пострадалите от други войни не намират убежище в Източна Европа, а бягат към безопасността сред германците

Румънският премиер на съд за измами

http://frognews.bg/news_97858/Rumanskiiat-premier-na-sad-za-izmami/

Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност заради обвинения в измами, пране на пари и данъчни злоупотреби, съобщи Ройтерс.

Главсекът на МВР към полицаи: Ако вършите безобразия, възмездието ще дойде

http://offnews.bg/news/n_1/n_559979.html

Чувствайте се наблюдавани, прецизирайте действията си. Ако вършите безобразия, възмездието ще дойде. Това е казал пред служители на МВР главният секретар на министерството Георги Костов.  Изказването му е във връзка с операцията в Първомай и Асеновград, където бяха задържани 15 души, сред които и шефовете на Районните управления в двата града.  Костов заявил, че дълго време в двете управления са се случвали "обезпокоителни неща". Цитиран от МВР, той посочи, че ръководството на вътрешното министерство проявява нулева толерантност към действия на полицаи, независимо от поста, който заемат.  При специализираната полицейска операция има 15 задържани, като част от тях са служители на областната дирекция, каза старши комисар Христо Разсолков, директор ОДМВР-Пловдив.  Прокурор Иван Даскалов заяви, че Окръжната прокуратура в Пловдив наблюдава две досъдебни производства по материали от Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР със събрани доказателства за неправомерни действия от страна на полицейски служители.

3 години няма виновни за дърво - убиец в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_559950.html

Роднини и приятели на починалия преди 3 години 26-годишен бургазлия Пейо Янчев и днес почетоха паметта му на лобното му място – на ул. „Гурко“ в морския град, до общинския паркинг. На 17 септември, през 2012 г., кестен падна върху Янчев и отне живота му. Три години по-късно прокуратурата още не е намерила обвиняем. Разследването е пред приключване, отговориха лаконично от институцията. Към момента все още няма привлечен обвиняем, което навежда близките на загиналия мъж, че разследването ще бъде прекратено. Ние ще обжалваме, ако се стигне до там, категоричен е бащата на Пейо – Алексей Янчев. За тези три години наблюдаващият прокурор бе сменен, бяха назначени допълнителни експертизи, които, според Алексей, са правени по снимки. По гражданското дело, заведено от семейството, община Бургас, като собственик на дървото, бе осъдена на три инстанции и плати обезщетение на семейството на мъжа, приятелката му и невръстния му син, който остана без баща. Експертизите по делото доказаха, че кестенът, паднал върху Пейо, е заболял. Според изготвилия документа, проф. Светослав Бобев от Аграрния университет в Пловдив, още през 2011 г. е имало видими белези за това и дървото е трябвало да бъде премахнато. Това обаче не се е случило, въпреки обследването правено в района, където е изграден общинският паркинг. Припомняме, че подобен инцидент имаше преди месец в Бургас, за щастие - без жертви, само с нанесени материални щети върху три автомобила.

Близо 90% от парите за конкурентоспособност са изплатени

http://econ.bg/Новини/Близо-90-от-парите-за-конкурентоспособност-са-изплатени_l.a_i.697397_at.1.html

89,2% или над 2 млн. лв са изплатени по ОП „Развитие на конкурентоспособността“ за периода 2007-2013 г. Това заяви министърът на икономиката Божидар...

„Нощни птици“ се завръща по БНТ с нов ден и час на излъчване

http://www.cross.bg/iskra-petuk-noshtni-1481091.html

/КРОСС/ Този петък (18-ти септември), малко след полунощ на екрана на БНТ1 се завръща вечерното токшоу „Нощни птици". Форматът с водеща Искра Ангелова вече ще се излъчва всеки петък от 00:30 часа. Първите гости през новия сезон са режисьорът Марий Росен и актрисата Ани Вълчанова, носители на награда „Икар". Двамата бяха отличени заради невероятната си работа в постановката „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени". „Представлението е стъписващо, нежно, тъжно, смешно и дръзко и на всичко отгоре се случва в непретенциозното пространство на една изоставена пицария. Зрителите са съучастници, много е интересно!", споделя своите впечатления за това различно театрално преживяване Искра Ангелова. Тя ще говори със своите специални гости за темата на пиесата, за „цивилизацията на зрелището" и липсата на морална хигиена. И този път екипът на „Нощни птици" е подготвил специална изненада за зрителите в лицето на режисьора на независим театър Ида Даниел и скандалния фотограф на голи снимки Юлиян Табаков.

Нова демокрация поиска стабилност за Гърция на предизборния си митинг

http://www.grreporter.info/nova-demokratsiya-poiska-stabilnost-za-grtsiya-na-predizborniya-si-miting/17920

“Гърция напред” и “Сътрудничество и искреност” са другите лозунги, издигнати от привържениците на партията, която има реални шансове да спечели изборите на 20 септември

прочети повече

Кметът на Велико Търново: Най-добрата оценка се получава на 25 октомври

http://pik.bg/кметът-на-велико-търново-най-добрата-оценка-се-получава-на-25-октомври-news401328.html

Кметът на Велико Търново: Най-добрата оценка се получава на 25 октомври

Най-важната оценка за работата си ще получите на 25 октомври от гражданите на Велико Търново. Така се обърна кметът на Велико Търново Даниел Панов към общинските съветници по време на последната сесия на местния парламент, предаде "Фокус". Даниел Панов заяви, че голяма част от направеното от Общински съвет и от местната администрация е забравено. Забравени са и споровете и дискусиите по различни теми, но по думите му, най-важното е, че те са били конструктивни и че благодарение на тях са взети правилните решения.

„Аз искам да ви благодаря за това, че в продължение на 4 години ние бяхме едно голямо семейство, един голям екип, който работеше за развитието на старата българска столица Велико Търново. Радвам се, че много от решенията, които взехте са за развитието и на бъдещото поколение на нашия град – младите хора, децата. Не мога да се съглася, че нищо не е направено за селата. Колегите кметове също ще кажат това. Не мога да се съглася, че нищо не е направено за инвеститорите. Не мога да се съглася, че нищо не е направено за младите хора и децата. Онова, което сме направили, сме го направили съвместно. Нищо не се трупа на мой гръб, а се трупа на всички нас заедно. Аз се радвам, че след вашия и след моя мандат, ние ще оставим следата за бъдещото поколение. Ние ще оставим училищата, които успяхме да обновим, ще оставим почти всички обновени паркове, водния цикъл, който е закопан под земята и не се вижда, решихме до някаква степен и проблема с горите“, посочи Даниел Панов. Той призна, че в началото на мандата му най-трудна му е била материята в сферите на здравеопазването, образованието и околната среда. Той изказа благодарност както към своето семейство, така и към семействата на всички общински съветница, на кметовете на населени места и на работещите в общинската администрация.

„Само нашите семейства могат да кажат на какво са подложени. Ние в повечето случаи не сме с тях на семейни празници и семейни почивки и нямаме време да им обърнем внимание. Благодаря на кметовете на населените места, защото подкрепиха и работиха за една моя и ваша идея – да превърнем населените места в едно по-добро място за живеене. Всички кметове бяха конструктивни“, посочи Панов. Той припомни, че в рамките на този мандат на Общински съвет и на общинската администрация са се сменили общо пет правителства. Въпреки това заедно са успели да превърнат великотърновските села в по-добри места за живеене, а Велико Търново - в най-добрия град за живеене. По думите му, множеството отличия, които Велико Търново е получил, са резултат от съвместната работа и с жителите на града. Той посочи, че винаги се е вслушвал в мненията и оценките на своите съграждани. Той изказа благодарност и към медиите, към всички неправителствени организации и към великотърновци. „Винаги съм искал да бъда толерантен и добронамерен. Понякога съм избухвал. Ако някой съм огорчил или обидил, приемете моите извинения. Днес си мислех, че тази сесия ще премине нормално и тържествено, както първата, но уви всеки от нас има политически различия, но не политическите различия трябва да са на преден план. На преден план трябва да са идеите на нашите граждани, техните виждания. Когато бях издигнат за кандидат-кмет от ПП ГЕРБ преди четири години, обещах да бъда кмет на всички граждани, както и вие сте обещали да бъдете общински съветници на всички граждани. Моето пожелание е през следващия мандат да загърбим политическите пристрастия и да бъдем единни за правилните решения. Нека използваме тази трибуна за вземането на важни решения, а не за деструктивен диалог. Пожелавам много успехи на всички, които ще участват в кампанията. Не обещавайте нещо, което няма да може да се изпълни“, посъветва Даниел Панов. Той подчерта, че е изпълнил 93% от своята управленска програма и допълни, че изпълненото е благодарение и на общинските съветници.

„Не се оценявайте като слаб Общински съвет. Не е добре да си давате слаби оценка. Оценката не е слаба в никакъв случай. Бъдете уверени, че решенията, които сте вземали на база на моите предложения, са били правилни, обвързани със законите и с наредбите. Най-накрая искам да благодаря на моя екип, на общинската администрация на Община Велико Търново, защото те знаят и аз знам колко нерви и колко безсънни нощи ни коства управлението на нашата община. За всяко едно бавно решение от наша страна губим европейски проекти и финансиране, затова се е налагало да вземаме бързи решения. Благодаря ви, че откликвахте на нашите предложения да се свикват извънредни срещи за важните решения. Пожелавам ви много доброта, не само в кампанията. Нека, когато мине 25 октомври, да се срещнем на улицата, да се поздравим, да пием по едно кафе и да си говорим за това, което направихме за нашия град, защото вие, уважаеми общински съветници, кметове на населените места, администрацията, която имаше честа да работи с нас през този мандат, оставате в историята на Велико Търново с всичко, което направихте за цялата община. Нека да бъдем толерантни един към друг. Пожелавам на вас и на вашите семейства много здраве и да бъдете благословени“, пожела Даниел Панов.

Полицията арестува издирвания в цялата държава Николай Далакманов

http://pik.bg/полицията-арестува-издирвания-в-цялата-държава-николай-далакманов-news401327.html

Полицията арестува издирвания в цялата държава Николай Далакманов

Обявеният за общодържавно издирване Николай Далакманов е бил задържан преди минути при спецакция в Бургас. Това съобщиха източници от разследването, цитирани от Флагман.Бг .

Известният като тартор на „Бандата на кирките“ бе в неизвестност повече от 20 дни след като снимката му бе разлепена във всички РУП-ве заради серия от хулигански прояви.

Освен всичко останало той е пребил зверски младо момиче. Запознати разказаха, че Далакмана е нанесъл зверки побой над приятелката си, която е дъщеря на бизнесмен от руенските села, приближен до най-висшите кръгове на ДПС. Младата жена е с няколко счупени ребра и множество синини по цялото тяло.

Около седмица след ужасния инцидент пред ресторант „Хепи“, който се намира до х-л „България“ в центъра на града, Далакаманов видял майката на момичето, заедно с брат й и техен семеен приятел. Той минал покрай тях, напсувал ги, ударил и момчето, след което избягал.

От тогава до днес нямаше следа от него, а той се хвалел на познати, че полицията няма да успее да го открие. Тези му сметки обаче се оказаха изключително погрешни, тъй като Далакмана е бил под наблюдение от няколко дни. В момента той се намира в Областната дирекция на МВР-Бургас където дава показания, а до няколко часа се очаква да бъде отведен в ареста, който се намира в Пето РУП.

Припомняме, че Николай Далакманов излезе от затвора преди няколко месеца. Преди това той лежа четири години зад решетките заради друг жесток побой – над трима мъже в ж.к. „Братя Миладинови“.

Побоят бе извършен преди изтичането на 5-годишния му изпитателен срок, наложен заради друго престъпление. Припомняме, че той бе арестуван през 2008 година за разпространение на наркотици, като част от бандата на „Кирките“.

В началото на 2015 година Далакманов поиска да излезе предсрочно от затвора. Той бе представен за съвестен затворник, който чистил столовата, дори си намерил приятелка, с която щял да се жени.

Бургаският окръжен съд обаче му отказа предсрочно освобождаване и го остави да лежи още три месеца, след които Далакманов излезе на свобода. Не му трябваше много време отново да има проблеми с органите на реда, при това за жесток побой над момиче.

Мария Бояджийска ще замества Фандъкова по време на изборната кампания

http://www.mediapool.bg/mariya-boyadzhiyska-shte-zamestva-fandakova-po-vreme-na-izbornata-kampaniya-news239379.html

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще бъде замествана от зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска по време на предизборната кампания. Това реши Столичният общински съвет (СОС) на тържествената сесия по повод Деня на София – 17 септември. Председателят на СОС Елен Герджиков заяви пред журналисти, че той, като член на националния предизборен щаб на ГЕРБ, и Йорданка Фандъкова излизат в отпуск. "Смятам, че по време на кампанията не би трябвало да изпълнявам длъжността председател на СОС и да взимам възнаграждение за това", обясни той. Длъжността председател на Столичен общински съвет ще бъде заета от досегашния зам.-председател Николай Стойнев. "Всички кметовете на райони, по тяхно собствено предложение, ще бъдат временно замествани от зам.-кметовете - хора, на които разчитат и са разчитали през този мандат", каза Герджиков. "Те се явяват на мажоритарни избори и не би трябвало в процеса на кампанията да са в кметствата", коментира още той.

МВР: Полицейските сили са достатъчни на границата с Турция

http://society.actualno.com/MVR-Policejskite-sili-sa-dostatychni-na-granicata-s-Turcija-news_496340.html

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов се срещна с областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин, съобщиха от пресцентъра на МВР. Обстановката по линия на миграционните процеси беше тема на разговорите. След срещата, която се състоя на граничния пункт Капъкуле, двамата направиха изявления на ГКПП – Капитан Андреево.  "Не бива да имаме притеснения за изостряне на миграционния натиск. Полицейските сили са достатъчни, обстановката се следи непрекъснато и съобразно

Москов не присъства на заседанието в комисията за отчета на НЗОК

http://healthy.actualno.com/Moskov-ne-prisystva-na-zasedanieto-v-komisijata-za-otcheta-na-NZOK-news_496344.html

Днес Здравната комисия трябваше да изслуша здравния министър Петър Москов за първи път през новия политически сезон. Това обаче не се случи, тъй като Москов не се яви. Двамата му заместници присъстваха на заседанието.  То премина при изключително слаб интерес от страна на депутатите. То започна с изслушване на управител на НЗОК Глинка Комитов, който представи отчета на Касата за 2014 г., предаде БГНЕС. Приходите на НЗОК към 31 декември 2014 г. са били в размер на 3,171 млрд. лв. Разходите

Калоян Паргов регистрира кандидатите на БСП Лява България в София

http://sofia.actualno.com/Kalojan-Pargov-registrira-kandidatite-na-BSP-Ljava-Bylgarija-v-Sofija-news_496345.html

На 17 Септември, в 17.00 часа представляващият коалицията БСП Лява България в София Калоян Паргов, заедно с кандидата за кмет на София проф. Михаил Мирчев внесоха в ОИК документите за регистрацията на кандидати за кмет на столицата, общински съветници, районни кметове и кметове на кметства. След внасянето на документите Калоян Паргов поздрави присъстващите граждани и журналисти с празника на София и заяви: „София има нужда от нов модел на управление. С днешната регистрация ние тръгваме ощ

С фоклорна програма Варна ще отпразнува Деня на независимостта

http://www.moreto.net/novini.php?n=301627

По повод 107-та годишнина от обявяването на независимостта на България, Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия са организирали за 22 септември празнични мероприятия, научи Moreto.net. От 11:00 часа на площад „Независимост” ще бъде издигнато тържествено знамето на България, след което ще бъде отслужен молебен за България.

Бащата на Емо Черния: Полицаи ме притискаха да давам показания срещу Димчо Темелков

http://pik.bg/бащата-на-емо-черния-полицаи-ме-притискаха-да-давам-показания-срещу-димчо-темелков-news401316.html

Бащата на Емо Черния: Полицаи ме притискаха да давам показания срещу Димчо Темелков

Роднини на криминално проявени асеновградчани са били притискани да дават показания и жалби със задна дата срещу асеновградския шеф на полицията Димчо Темелков. Това разкри асеновградчанинът Иван Здравчев, баща на Емил Иванов, известен като Емо Черния, цитиран от "Марица".

Беше преди около два месеца, когато в къщи ме намери служител на полицията, който от известно време е пенсиониран. Дойде и директно ме попита дали искам да си отмъстя на Темелков, задето синът ми бе задържан и лежа в затвора. Казах му, че не искам да ме месят в стари работи, синът ми си излежа присъдата преди повече от година, обяснава Здравчев. Тогава бившият полицай му казал, че един негов колега искал да го наеме за ремонт на покрив на къща и така се уговорили за среща.

След време дойде при мен друг полицай, каза, че е от големите служби. Уж за покрива да говорим, а директно започна да ме придумва да дам писмени показания как Темелков ми е искал пари преди време заради сина ми. Аз отново отказах, категоричен е Здравчев. Твърди, че никой повече не е идвал, но знаел, че по същия начин е бил притискан и друг негов познат, който преди години бил замесен с разпространение на дрога в Асеновград. Сетне и той ми довери, че са го увещавали да дава показания срещу Темелков.

Това е истината, никъде не съм писал нито ред жалби, сега който и да дойде, и на него същото ще кажа.

Синът на Иван, известен с прозвището Емо Черния, е излежал няколко присъди, последната от няколко месеца, след като го хванали да пласира дрога и да шофира надрусан. Преди това обаче е престоял четири години в затвора, след като навръх Нова година преди 8 години обрал бензиностанция на изхода за Бачково. Успял да избяга в чужбина, но бе задържан и излежа присъдата си.

Любопитното е, че точно казус ”Емо Черния” бе сред първите спрягани версии, зааради които вече арестуваният в сряда гл. инспектор Темелков щял да има обвинение за престъпление среду правосъдието. В последствие се оказа, че той изобщо не фигурира сред случаите, които обвинението има предвид.

 Изключително коварно е да ходиш и да ровиш сред крими контингента на града и техните родинни и да увещаваш някой от тях да подава тепърва жалби срещу Темелков, коментираха асеновградчани. Настоящият полицейски началник шеф е бивш шеф на отдел „Криминална”, затов отговарял и за ресор „Наркотици”. Това значи ли, че всеки, който му има зъб, може да го натопи с късна дата, недоумявахаолеги на задържания шеф и адвокати в Асеновград.

Перверзник снима полуголи варненки на плажа за сайт!

http://frognews.bg/news_97818/Perverznik-snima-polugoli-varnenki-na-plaja-za-sait!/

Варненки откриха случайно, че са станали жертви на перверзник с камера. Младите жени са били заснети, докато се препичат по монокини на плажа от неизвестен воайор. Те са разбрали за деянието много по-късно след като се е случило, попадайки на видеоклипове в американски еротичен сайт.

Моуриньо вече е Фантастичния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990097

Жозе Моуриньо сам се провъзгласи за Фантастичния след победата на „Челси“ с 4:0 над „Макаби“ (Тел Авив). Преди години отново на „Стамфорд Бридж“ португалецът каза, че е Специалния, което и досега му е прякор. Преди дербито с „Арсенал“ в събота Моуриньо взе глътка въздух, след като отборът му е 17-и във Висшата лига.
Жозе Моуриньо сам се провъзгласи за Фантастичния след победата на „Челси“ с 4:0 над „Макаби“ (Тел Авив). Преди години отново на „Стамфорд Бридж“ португалецът каза, че е Специалния, което и досега му е прякор. Преди дербито с „Арсенал“ в събота Моуриньо взе глътка въздух, след като отборът му е 17-и във Висшата лига.

Учениците до 4-ти клас няма да повтарят, дори годишната им оценка да е „слаб (2)"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990036

Депутатите одобриха учениците от I до ІІІ клас включително, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма за съответния клас, както и учениците от ІV клас, които имат годишна оценка „слаб (2)” по учебен предмет, да не полагат изпити за промяна на оценката и да не повтарят класа, ако са се обучавали в дневна, индивидуална,
Депутатите одобриха учениците от I до ІІІ клас включително, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма за съответния клас, както и учениците от ІV клас, които имат годишна оценка „слаб (2)” по учебен предмет, да не полагат изпити за промяна на оценката и да не повтарят класа, ако са се обучавали в дневна, индивидуална,

Русия протестира срещу демонтиране на военен паметник в Полша

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/17/2611976_rusiia_protestira_sreshtu_demontirane_na_voenen/?ref=rss


Министерството на външните работи на Русия извика в четвъртък полския посланик в Москва Катржина Пелчинска-Налец, за да поиска обяснения за демонтирането на паметник на съветски военачалник от времето на Втората световна война.

В четвъртък бе премахнат бронзовият барелеф на ген. Иван Черняховский в полския град Пиенежно. Кметът на града заяви, че по този начин символично отбелязват 17 септември – датата, на която през 1939 г. Червената армия нахлува в Полша от изток и окупира...

15 са арестувани при акцията срещу полицейски шефове

http://www.vesti.bg/bulgaria/15-sa-arestuvani-pri-akciiata-sreshtu-policejski-shefove-6042685

Темелков и Налбантов са прикривали кражби, пране на над 3 милиона лева, тежки катастрофи, побоища и отвличане на хора, заяви главният секретар на МВР Георги Костов

Извънземните били глупаци, не могат да ни завладеят

http://frognews.bg/news_97856/Izvanzemnite-bili-glupatsi-ne-mogat-da-ni-zavladeiat/

Човечеството може да спи спокойно, извънземните няма да ни завладеят в обозримо бъдеще, защото тяхната цивилизация няма да е толкова напреднала, твърди Майкъл Гарет от холандския Институт по радиоастрономия.

Четирилентов път премахва „тапата” в района на Дунав мост

http://pik.bg/четирилентов-път-премахва-„тапата”-в-района-на-дунав-мост-news401317.html

Четирилентов път премахва „тапата” в района на Дунав мост

Строително-ремонтни дейности за разширението на участъка край жп надлеза в района на Дунав мост при Русе започнаха днес.

Това е една от най-конфликтните точки в началото на пътя Русе-Силистра, където редовно стават задръствания. Стеснението под жп моста и натовареният трафик от ТИР-ове и автомобили създават „тапа“ и блокират движението в района.

Според проекта се предвижда тунелът, над който минава международната жп линия, да бъде разширен и да се изградят още две платна. Ремонтните дейности са стартирали днес, като е започнало укрепването на насипа с бетонни блокове, струпана е тежка строителна техника и се работи по изграждането на пътищата, по които ще се движат строителните машини. Същевременно ще се използва началото на тези дейности, за да бъдат подменени 60 метра железопътни траверси над участъка.

Проектът е за близо 6 млн. лв. и включва изграждането на втори жп мост и 4-лентов път с дължина 190 м до кръговото кръстовище на Свободна зона.

С „Надежда за Варна“ Анелия Клисарова и приятели подадоха ръка на незрящите деца

http://petel.bg/S----Nadezhda-za-Varna----Aneliya-Klisarova-i-priyateli-podadoha-raka-na-nezryashhite-detsa-__127248

„Днешният празник, Денят на Вяра, Надежда и Любов и майка им София е ден, в който да помислим оставяме ли място за любовта в живота си." С...

Монтират електронни пътни знаци в участъци с натоварено движение

http://www.moreto.net/novini.php?n=301640

Електронни пътни знаци с възможност за дистанционно изменение ще предоставят актуална информация за пътната обстановка. Знаците ще се променят в зависимост от условията на пътя и ще съобщават за въведените ограничения, алтернативни маршрути и друга полезна информация.

ЕС разширява корпоративното данъчно разследване

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-razshiriava-korporativnoto-danychno-razsledvane-202573/

Всички страни членки вече оказват съдействие, коментира европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер

Ново огнище на антракс в поповското село Еленово

http://www.mediapool.bg/novo-ognishte-na-antraks-v-popovskoto-selo-elenovo-news239378.html

Констатирано е огнище на антракс в поповското село Еленово, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. След изследвана проба от теле с влошено здравословно състояние в землището на селото, Областната дирекция по безопасност на храните обяви огнище на антракс в населеното място. Всички животни в Еленово ще бъдат ваксинирани. Ще се прави и дезинфекция. Към момента няма данни за заболели хора.

Бащата на Черния: Полицаи ме притискаха да давам показания срещу Темелков

http://www.cross.bg/temelkov-pokazaniya-zdravchev-1481092.html

/КРОСС/Роднини на криминално проявени асеновградчани са били притискани да дават показания и жалби със задна дата срещу асеновградския шеф на полицията Димчо Темелков. Това разкри единствено пред Марица асеновградчанинът Иван Здравчев, баща на Емил Иванов, известен като Емо Черния. Беше преди около два месеца, когато в къщи ме намери служител на полицията, който от известно време е пенсиониран. Дойде и директно ме попита дали искам да си отмъстя на Темелков, задето синът ми бе задържан и лежа в затвора. Казах му, че не искам да ме месят в стари работи, синът ми си излежа присъдата преди повече от година, обяснава Здравчев. Тогава бившият полицай му казал, че един негов колега искал да го наеме за ремонт на покрив на къща и така се уговорили за среща.След време дойде при мен друг полицай, каза, че е от големите служби. Уж за покрива да говорим, а директно започна да ме придумва да дам писмени показания как Темелков ми е искал пари преди време заради сина ми. Аз отново отказах, категоричен е Здравчев. Твърди, че никой повече не е идвал, но знаел, че по същия начин е бил притискан и друг негов познат, който преди години бил замесен с разпространение на дрога в Асеновград. Сетне и той ми довери, че са го увещавали да дава показания срещу Темелков. Това е истината, никъде не съм писал нито ред жалби, сега който и да дойде, и на него същото ще кажа

Депутатите гласуваха по-високи наказания за каналджийство и нетрезво шофиране

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611971_deputatite_glasuvaha_po-visoki_nakazaniia_za/?ref=rss


От една до 10 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 5 хиляди лева ще бъде вече санкцията за нелегално превеждане през границата на лица или групи хора, съобщи БТА. Досега предвидената в Наказателния кодекс (НК) санкция беше между 500 и 1000 лева.

Когато за извършването на деянието длъжностно лице се възползва от служебното си положение, ще се налагат от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 30 хиляди лева, решиха депутатите днес с гласуване на промени в НК....

Задържаният шеф на полицията в Първомай Налбантов обвинен, че прикрил шофьор след тежка катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990038

Началникът на РУП-Първомай Васил Налбантов и неговият заместник са с повдигнати обвинения след извършената специализирана полицейска операция на отдел „Вътрешна сигурност” към МВР. Това каза на пресконференция апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив.
Началникът на РУП-Първомай Васил Налбантов и неговият заместник са с повдигнати обвинения след извършената специализирана полицейска операция на отдел „Вътрешна сигурност” към МВР. Това каза на пресконференция апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив.

С 12% се увеличават заплатите на магистратите от 1 ноември, без коледни бонуси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990050

Заплатите на съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители ще се увеличат с 12% от 1 ноември, реши ВСС.
По-високите възнаграждения са от бюджета на Темида, в него има излишък от близо 6 млн. лв. Заради увеличението няма да има коледни премии, каза шефът на бюджетната комисия на съвета Димитър Узунов.
Заплатите на съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители ще се увеличат с 12% от 1 ноември, реши ВСС. По-високите възнаграждения са от бюджета на Темида, в него има излишък от близо 6 млн. лв. Заради увеличението няма да има коледни премии, каза шефът на бюджетната комисия на съвета Димитър Узунов.

Политици и журналисти подписват споразумение срещу езика на омразата по време на изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611899_politici_i_jurnalisti_podpisvat_sporazumenie_sreshtu/?ref=rss


При наличието на едно много ясно законово регулиране и криминализиране на езика на омразата в Наказателния кодекс, ние сме свидетели на разцвет в употребата му в обществото, в медиите и в политическата реч. Това означава, че рестрикциите, които се налагат в тази посока на практика са доста неефективни. За последните 5-6 години в страната има едва десетина души, които са осъдени по член 162 на НК, който криминализира употребата на речта на омразата. Може би саморегулацията ще е по-успешният...

Без повтарячи до 5-ти клас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990060

Депутатите одобриха учениците от I до ІІІ клас включително, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма за съответния клас, както и учениците от ІV клас, които имат годишна оценка „слаб (2)” по учебен предмет, да не полагат изпити за промяна на оценката и да не повтарят класа, ако са се обучавали в дневна, индивидуална,
Депутатите одобриха учениците от I до ІІІ клас включително, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма за съответния клас, както и учениците от ІV клас, които имат годишна оценка „слаб (2)” по учебен предмет, да не полагат изпити за промяна на оценката и да не повтарят класа, ако са се обучавали в дневна, индивидуална,

ДФЗ преведе над 1.2 млн. лева за развитие на рибарския сектор

http://pik.bg/дфз-преведе-над-12-млн-лева-за-развитие-на-рибарския-сектор-news401313.html

ДФЗ преведе над 1.2 млн. лева за развитие на рибарския сектор

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция преведе субсидии в размер на 1 245 252 лева за 13 проекта по мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР).

В изпълнение на своите стратегии за развитие Местни инициативни рибарски групи (МИРГ) реализират успешно инвестиционни проекти за облагородяване на крайбрежни пешеходни алеи, реновиране на рибарски къщи, създаване на сърф училище. По 8 инвестиционни проекта Разплащателната агенция изплати като окончателно плащане близо 965 000 лв., от които с над 230 000 лв. е възстановена крайбрежната алея в Шкорпиловци.

Субсидия в размер на 397 521 лв. е преведена и по проект за изградено предприятие за преработка на рапани в Каварна, съобщиха от ДФ "Земеделие". Местни инициативни рибарски групи от различни региони получиха авансово плащане в общ размер на близо 281 хиляди лева за изпълнение на пет одобрени проекта. Част от дейностите, по които Разплащателната агенция преведе средства, са за обособяване на места за продажба на риба и аквакултури, както и за изграждане и оборудване на съоръжения за съхранение на риболовни принадлежности.

Местни инициативни рибарски групи получиха средства още за обновяване на паркове, възстановяване на рибарско селище, модернизиране на туристически обекти с фокус върху риболовния туризъм. 

Учениците до четвърти клас няма да повтарят

http://offnews.bg/news/n_1/n_559893.html

Учениците от втори и трети клас няма да имат оценки. Това решиха депутатите при гласуване на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование. В момента това правило важи за първокласниците, като те завършват с една годишна качествена оценка, във втори и в трети клас имат количествени и качествени оценки, като учениците сега не повтарят до четвърти клас. Според зам.-председателката на образователната комисия в парламента Корнелия Маринова образованието ще е по-качествено, ако отпаднат количествените оценки в началния етап на образованието. Междувременно народните представители одобриха и идеята учениците от първи до трети клас включително, които не са усвоили учебната програма за съответния клас, както и учениците от ІV клас, които имат годишна оценка „слаб (2)” по учебен предмет, да не полагат изпити за промяна на оценката и да не повтарят класа, ако са се обучавали в дневна, индивидуална, самостоятелна, дистанционна или комбинирана форма.  За тези ученици ще се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция при условия и по ред, определени със заповед на директора на училището. При необходимост допълнителното обучение може да продължи и през следващата учебна година. Учениците от XII клас, които имат годишна оценка “слаб (2)” по един или по няколко учебни предмета, също няма да повтарят, а трябва да се явяват на поправителни изпити, докато изкарат по-висока оценка. Няма да повтарят и учениците със специални образователни потребности. Ако имат двойка по даден предмет, по преценка на екипа за подкрепа за личностно развитие в следващия клас може да се разработва индивидуална учебна програма за тях. Ако не му бъде разработена такава програма, през следващата учебна година ученикът ще полага поправителен изпит. Депутатите приеха и разрешиха и въвеждането на комбинирана форма на обучение на деца със специални образователни потребности. При комбинираната форма децата учат част от предметите с останалите ученици в дневна форма. Други предмети учат по индивидуален учебен план, препоръчана от екипа за комплексно педагогическо оценяване. Екипът ще извършва оценка на образователните потребности на тези деца по специална методика. 

Висшият съдебен съвет уволни съдия, обвинен в закана с убийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990001

ВСС уволни съдията от Раднево Евелин Драганов, обвинен в закана с убийство на деловодителка.
Дисциплинарното дело срещу него бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Според обвинителния акт на 5 септември 2013 г. съдия Драганов се обадил по телефона на деловодителката Йовка Митева, обиждал я и я заплашил с убийство.
ВСС уволни съдията от Раднево Евелин Драганов, обвинен в закана с убийство на деловодителка. Дисциплинарното дело срещу него бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Според обвинителния акт на 5 септември 2013 г. съдия Драганов се обадил по телефона на деловодителката Йовка Митева, обиждал я и я заплашил с убийство.

Национална графична изложба на името на Георги Герасимов ще бъде открита в Пазарджик

http://pik.bg/национална-графична-изложба-на-името-на-георги-герасимов-ще-бъде-открита-в-пазарджик-news401310.html

Национална графична изложба на името на Георги Герасимов ще бъде открита в Пазарджик

Националната графична изложба, която ще бъде открита в 18.00 часа в Художествена галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик, е една от проявите, с които тази година честваме 110 години от рождението на нашия съгражданин и виден график Георги Герасимов. Това каза за „Фокус” директорът на галерията Леон Бабачев.

„Инициативата за проявата подехме още през месец март, тъй като организирането на такъв тип изложба отнема доста време, но все пак сме щастливи, че като първо издание в изложбата участват 42-ма автори след селекция на журито със 114 графични творби. Идеята ни беше младите автори да се запознаят с творчеството на един утвърден график, който отдавна не е сред живите, но е оставил много на нашия град”, добави Бабачев. Той уточни, че сред участниците има много млади и възрастни, като възрастовата граница е 50 години. „Това е прекрасно, защото утвърдените графици се представят наред с новото поколение имена в графиката. Неслучайно наградата, която получава младият автор, е равностойна на наградите за утвърдените творци и той ще има правото да направи догодина изложба при нас в галерията. Опитахме се да направим всичко това и резултатът може да бъде видян от посетителите на галерията, която ще работи през всички предстоящи почивни и празнични дни”, каза също Леон Бабачев.

При откриването на изложбата ще бъде връчен почетен диплом. „Много са заслужаващите да получат награда значими автори. Искахме да стимулираме младото поколение, да дадем път на по-неопитните автори, но работещи и правещи качествени неща да ги представят рамо до рамо с утвърдените имена. Оценката се прави анонимно от журито, но сред отличените има двама 25-годишни, което е показателно”, каза още Леон Бабачев. 

Учениците от I до III клас включително – без оценки

http://pik.bg/учениците-от-i-до-iii-клас-включително-–-без-оценки-news401307.html

Учениците от I до III клас включително – без  оценки

На учениците от I до III клас включително няма да се поставят количествени оценки, гласи текст от новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование, гласуван днес на второ четене от депутатите.

Оценката съдържа качествен и количествен показател. Корнелия Маринова, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на комисията по образование, заяви по време на дебата, че образованието ще е по-качествено, ако отпаднат количествените оценки в началния етап на образованието. От нейната парламентарна група имат нагласата, че на тази възраст децата не трябва да стават бележкари.

На противното становище бяха депутатите от "БСП лява България" Мариана Бояджиева и Стоян Мирчев, които настояваха да има количествени оценки за учениците във втори и трети клас, тъй като на това мнение били учители и директори на училища. Те смятат, че в тази възраст оценките имат и възпитателен ефект върху учениците.

Оценките от националното външно оценяване в края на VІІ и в края на Х клас, както и от държавните зрелостни изпити и от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация може да се изразяват само с количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценките, които са 2, 3, 4, 5 и 6. На учениците със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуална учебна програма, се поставят оценки само с качествен показател, които може да са: „постига изискванията”, „справя се” и „среща затруднения”.

Председателят на комисията по образование Милена Дамянова от ГЕРБ, която е и вносител на промените, отбеляза, че във Финландия, в която в средното образование учениците имат много високи резултати, децата в много късна възраст получават оценки. Целта е в тази възраст учениците да придобият знания и умения, и затова финландските деца ходят с удоволствие на училище, което не можело да се каже със сигурност за българските ученици. 

РБ се разпадна окончателно! Псевдополитическата формация няма кандидати за кмет и ОС в Перник!

http://www.bnews.bg/article-141637

С апаратни хватки, задкулисни договорки и предварително подготвени схеми зад гърба на партньорите в Блока, ДСБ и СДС подготвиха разбиването на РБ в Перник и неучастието му в месните избори.

Външно с препоръки за българите, пътуващи през Хърватия и Словения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990032

Съгласно информация на Министерство на вътрешните работи на Хърватия, до момента на ГКПП между Хърватия и Сърбия, Хърватия и Унгария и Хърватия и Босна и Херцеговина (БиХ) няма проблем с преминаването на пътници. На ГКПП „Баяково“ (главна граница Сърбия–Хърватия) е засилено движението на товарни камиони,
Съгласно информация на Министерство на вътрешните работи на Хърватия, до момента на ГКПП между Хърватия и Сърбия, Хърватия и Унгария и Хърватия и Босна и Херцеговина (БиХ) няма проблем с преминаването на пътници. На ГКПП „Баяково“ (главна граница Сърбия–Хърватия) е засилено движението на товарни камиони,

Външно с препоръки за българите, пътуващи през Хърватия и Словения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990043

Съгласно информация на Министерство на вътрешните работи на Хърватия, до момента на ГКПП между Хърватия и Сърбия, Хърватия и Унгария и Хърватия и БиХ няма проблем с преминаването на пътници. На ГКПП „Баяково“ (главна граница Сърбия–Хърватия) е засилено движението на товарни камиони, което води до опашки от около половин километър.
Съгласно информация на Министерство на вътрешните работи на Хърватия, до момента на ГКПП между Хърватия и Сърбия, Хърватия и Унгария и Хърватия и БиХ няма проблем с преминаването на пътници. На ГКПП „Баяково“ (главна граница Сърбия–Хърватия) е засилено движението на товарни камиони, което води до опашки от около половин километър.

Вежди Рашидов договори културно сътрудничество с Индонезия

http://pik.bg/вежди-рашидов-договори-културно-сътрудничество-с-индонезия-news401300.html

Вежди Рашидов договори културно сътрудничество с Индонезия

Министър Вежди Рашидов и посланикът на Индонезия в София Н.Пр. Бунян Саптомо се договориха за подписването на Меморандум между Министерството на образованието и културата на Република Индонезия и Министерството на културата на Република България относно сътрудничество в областта на културата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Индонезийският посланик съобщи, че в най-скоро време ще получим техния актуализиран вариант на въпросния Меморандум за сътрудничество в областта на културата. Министър Вежди Рашидов пое ангажимент след получаването на окончателния проект на индонезийската страна, да бъде извършена своевременно и задължителната съгласувателна процедура с всички заинтересовани министерства и ведомства в максимално кратки срокове, за да може той да бъде подписан.

Посланик Бунян Саптомо отправи и покана към министър Рашидов за посещение в Индонезия за официалното подписване на Меморандума за сътрудничество в областта на културата между страните ни. По време на срещата на министър Рашидов с посланик Бунян Саптомо, която се проведе днес в Министерството на културата, двамата направиха преглед на двустранния културен обмен, като акцентираха и на съществуващите от 1963 година дипломатически отношения между страните ни. Посланикът на Индонезия информира, че имат много добро сътрудничество с ЮНЕСКО и подчерта, че са подкрепили Ирина Бокова при избора й за генерален секретар на ЮНЕСКО.

Министър Вежди Рашидов предложи на индонезийския дипломат страните ни да подготвят и да подпишат и Споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности. Министър Вежди Рашидов и индонезийският дипломат бяха единодушни, че двустранните ни отношения в областта на културата все още не са особено активни и е необходимо да се предприемат и конкретни стъпки за тяхното задълбочаване. През последните години налице е културен обмен предимно в областта на сценичните изкуства, чрез участие на танцови и фолклорни групи в различни международни фестивали в двете страни. От 2004 г. България всяка година участва и на фестивала на европейското кино в рамките на традиционния Международен филмов фестивал в Джакарта. По време на срещата министър Вежди Рашидов предложи на посланик Бунян Саптомо страните ни да подпишат и Споразумение за филмови копродукции, каквито България има вече сключени с немалко държави - например с Израел, Франция, Италия и Турция. В хода на разговора индонезийският посланик отбеляза, че в Индонезия има около 300 етноса и че там уважават и подкрепят културното наследство и традиции на всеки един етнос, но имат и един общ официален език – индонезийски. Девизът ни е „Единство в многообразието”, подчерта посланик Бунян Саптомо. На срещата присъстваха и г-н Георги Шопов – председател на Българо-индонезийската търговско-промишлена палата и проф. Диана Гергова – археолог.

Отложиха делото за бития варненски лекар

http://www.moreto.net/novini.php?n=301624

Районният съд във Варна отложи производството и насрочи следващото заседание по наказателно дело за причиняване на телесна повреда на лекар от Спешния център, научи Moreto.net. Според внесения обвинителен акт, 27-годишния Й.П. е обвинен за причиняване на лека телесна повреда.

Решението на КС за Конституцията: Очаквано измиване на ръцете?

http://politics.actualno.com/Reshenieto-na-KS-za-Konstitucijata-Ochakvano-izmivane-na-rycete-news_496338.html

Промените в Конституцията ще се обсъждат на първо четене в пленарната зала на 23 септември. Те ще бъдат подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС, стана ясно в кулоарите на парламента след решението на Конституционния съд (КС), предаде БНР. По проекта за промените, свързани със съдебната реформа, КС отказа да се произнесе по същество. Припомняме, че съдът беше сезиран след настояване на ДПС, а искането за тълкувателно решение беше внесено в последния ден на парламентарн

Туристическият комплекс Акве Калиде отваря врати за посетители

http://pik.bg/туристическият-комплекс-акве-калиде-отваря-врати-за-посетители-news401308.html

Туристическият комплекс Акве Калиде отваря врати за посетители

Туристическият комплекс Акве Калиде отваря врати за посетители, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Всеки желаещ ще има възможност да се докосне до тайните му на 18 септември, петък, когато ще бъде официалното представяне на историческия обект. За неговото реставриране Министерството на културата осигури 500 000 лева. Комплексът Акве Калиде ще бъде отворен в 13.00 часа. От този час до края на деня разглеждането е безплатно. Туристите вече могат да посещават реставрираната баня на Сюлейман Великолепни и музейната експозиция, в която са събрани откритите при археологическите проучвания находки.

В 13:30 часа, 14:30 и 15:30 часа безплатно ще бъде прожектиран 3D филм, който показва историята на Акве Калиде. За най-малките посетители на туристическия комплекс ще се грижат актьори от Държавен куклен театър - Бургас. Изпълнения на струнен квартет ще допълват празничната атмосфера. В 16:30 часа започва концерт на Деси Добрева. Официалното откриване на Акве Калиде е в 18:00 часа с лекция на доц. Димчо Момчилов - ръководителна арх. Проучвания, и Милен Николов - директор на РИМ-Бургас. Приветствие ще отправи кметът на Бургас Димитър Николов. На церемонията ще присъства министърът на културата Вежди Рашидов. В туристическия комплекс Акве Калиде посетителите могат да видят реставрираната баня на султан Сюлеймен Великолепни. 3D прожекция представя една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на Сюлейман Великолепни. Освен реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, археологическата експозиция и 3D филмът, комплексът разполага с многофункционална сграда, информационен център и кафене. Облагороденото външно пространство предлага много възможности за отдих.

Американски дипломат: САЩ създадоха "Ислямска държава"

http://news.ibox.bg/news/id_812663768

Америка ползвала терористите като оправдание да дестабилизира други държави

"168 часа": Мутри с брадви атакуват Биг брадър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989923

Страхотен екшън с участието на безкомпромисни юначаги се разиграва веднага след финала на
Страхотен екшън с участието на безкомпромисни юначаги се разиграва веднага след финала на "Биг брадър". Единствено "168 часа" се добра до любопитни подробности за опасната среща на безкомпромисни и въоръжени до зъби юначаги пред студиото, където се снима риалити форматът. Всичко започва по време на финалния лайф на "Брадъра",

Щанги федерацията призова за борба с допинга

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/17/2611947_shtangi_federaciiata_prizova_za_borba_s_dopinga/?ref=rss


Клубовете по вдигане тежести ще трябва да поемат по-голяма и конкретна отговорност за борбата с допинга, гласи едно от решенията на управителния съвет на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ).

"По предложение на (президента Неделчо) Колев се прие да бъде подготвен документ, с който клубовете да поемат по-голяма и конкретна отговорност за действията на техните състезатели и за борба с допинга", се казва в съобщение на федерацията.

В момента във федерацията...

Проверяват психическото състояние на акушерката, пребила бебе

http://pik.bg/проверяват-психическото-състояние-на-акушерката-пребила-бебе-news401302.html

Проверяват психическото състояние на акушерката, пребила бебе

МВР болница ще изследва психическото състояние на акушерката, пребила новородено в столичната болница "Софиямед", съобщава Нова телевизия. Емилия Ковачева се оплака, че не може нито да спи, нито да яде, а условията в следствения арест са много тежки.

Резултатът ще е ясен на 24 септември и на база заключението магистратите от Софийския апелативен съд ще трябва да решат дали да й наложат по-лека мярка за неотклонение.

Миналата седмица стана ясно, че Ковачева е посягала и на други новородени в отделението. Доказаха го записите от видеокамерите, които разследващите прегледали.

Материалите ще бъдат отделени в друго дело. Може да се стигне и до ново обвинение за акушерката. Засега тя е обвинена в опит за убийство и е в ареста от края на април. Тогава детето беше транспортирано по спешност от "Софиямед" в "Токуда", заради жестокия побой. Петдневната Никол беше с опасност за живота. За радост детето вече е добре и е изписано.

МВнР излезе с препоръки към българите относно актуалната обстановка в Хърватия и Словения

http://pik.bg/мвнр-излезе-с-препоръки-към-българите-относно-актуалната-обстановка-в-хърватия-и-словения-news401304.html

МВнР излезе с препоръки към българите относно актуалната обстановка в Хърватия и Словения

Съгласно информация на Министерство на вътрешните работи на Хърватия, до момента на ГКПП между Хърватия и Сърбия, Хърватия и Унгария и Хърватия и БиХ няма проблем с преминаването на пътници. На ГКПП „Баяково“ (главна граница Сърбия–Хърватия) е засилено движението на товарни камиони, което води до опашки от около половин километър. Поради протести в БиХ е затворен ГКПП „Жупаня“ (граница БиХ–Хърватия). Опашки или прекомерно натоварено движение на МПС не се очаква и на ГКПП „Мацел“ (главна граница Хърватия-Словения). Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).
Влошаване на обстановката по пътищата и границите не се очаква в близките няколко дни.
МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи към Хърватия, да не преминават през ГКПП „Товарник“ (граница Сърбия/Войводина – Хърватия), където граничният контрол (за МПС и влакове) е засилен, поради увеличаване на бежанския поток от Сърбия.
Движението на влаковете, както и на МПС, във вътрешността на страната е нормално.
Актуалната пътна обстановка може да бъде проследявана на следния линк на хърватския Авто-мото клуб: тук

Посолството на Република България в Загреб:
Адрес: Nike Grškovića 31, 10000 Zagreb
Тел.: +385 1 4646609, +385 1 4646640
Работно време: По - Пт, 08.30 - 16.30 ч.
Дежурен телефон: +385 98 469 808
E-mail: Embassy.Zagreb@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/croatia

Словения
Във връзка с усложнената миграционна обстановка, считано от полунощ на 16 септември 2015 г., Словeния въведе временен граничен контрол на граничните КПП с Унгария. Засилен е също така контролът по границата на страната с Хърватия. Контролът ще бъде селективен, като ще бъдат проверявани МПС и пътници, за които възниква съмнение, че са част от миграционните потоци.
Считано от 19 часа на 16 септември 2015 г., Австрия въведе временен граничен контрол на трите основни гранични пункта със Словения – Шентиль, Караванке и Любель.
Предвид пренасочването на миграционните потоци към Словения, през следващите дни могат да се очакват затруднения за автомобилния и железопътния транспорт в страната.
МВнР препоръчва на пътуващите за/през Словения български граждани да се консултират относно актуалната информация за състоянието по пътищата на интернет-страницата на Словенската пътна служба: тук

Посолство на Република България в Република Словения:
Адрес: Slovenia, 1000 Ljubljana, Opekarska cesta 35
Тел.: +386 1 28 32 899, +386 1 28 32 899; +386 1 28 32 900, +386 1 28 32 900
Факс: +386 1 28 32 901
Дежурен телефон в извънработно време: + 386 41 722 238, + 386 41 722 238
E-mail: Embassy.Ljubljana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/slovenia

Учениците до четвърти клас няма да повтарят

http://www.mediapool.bg/uchenitsite-do-chetvarti-klas-nyama-da-povtaryat-news239377.html

Учениците от I до ІІІ клас , които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма, както и учениците от ІV клас, които имат двойка за годишна оценка по даден предмет, няма да се явяват на поправителен и няма да повтарят класа. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на текстове от Закона за училищното образование в четвъртък. За тези ученици ще се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция при условия и по ред, определени със заповед на директора на училището. При необходимост допълнителното обучение може да продължи и през следващата учебна година. Учениците от XII клас, които имат годишна оценка “слаб (2)” по един или по няколко учебни предмета също няма да повтарят, а трябва да се явяват на поправителни изпоти докато изкарат по-висока оценка. Няма да повтарят и учениците със специални образователни потребности. Ако имат двойка по даден предмет по преценка на екипа за подкрепа за личностно развитие в следващия клас може да се разработва индивидуална учебна програма за тях. Ако не му бъде разработена такава програма, през следващата учебна година ученикът ще полага поправителен изпит.

Румънският премиер Виктор Понта отива на съд за измами (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990025


Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност заради обвинения в измами, пране на пари и данъчни злоупотреби, съобщи Ройтерс. Това е най-големият случай досега в битката с корупцията в страната.
Подвеждането под отговорност означава, че прокуратурата е приключила разследването си и е внесла случая във Върховния съд на Румъния за
Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност заради обвинения в измами, пране на пари и данъчни злоупотреби, съобщи Ройтерс. Това е най-големият случай досега в битката с корупцията в страната. Подвеждането под отговорност означава, че прокуратурата е приключила разследването си и е внесла случая във Върховния съд на Румъния за

Назрява скандал между реформаторите и ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989976

Скандал назрява между партньорите в управляващата коалиция от ГЕРБ и Реформаторския блок, научи
Скандал назрява между партньорите в управляващата коалиция от ГЕРБ и Реформаторския блок, научи "24 часа". Причината е скандалното поведение на реформаторите, чиито депутати и днес са неглижирали приемането на важни закони в парламента. Включително днес, когато се обсъждаха промените в конституцията,

Минималната заплата трябва да се определя според бранша

http://econ.bg/Новини/Минималната-заплата-трябва-да-се-определя-според-бранша_l.a_i.697395_at.1.html

Минималната заплата трябва да се определя според бранша. Това мнение изрази министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Според него...

Даниел Митов: Разговорът за квоти за разпределяне на бежанци не решава нищо

http://www.moreto.net/novini.php?n=301575

Разговорът за разпределяне на бежанците по квотна система не решава абсолютно нищо. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Тази сутрин” по bTV. „Трябва да се създаде международна коалиция, която да се занимава специално с разрешаването на проблема в Сирия”, поясни Митов.

Регистриран е нов случай на антракс у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/registriran-e-nov-sluchaj-na-antraks-u-nas-6042682

Болно теле с антракс е открито в село Еленово, област Търговище. Няма данни за заразени хора

Задържаните полицейски шефове дерибействали в регионите си

http://frognews.bg/news_97855/Zadarjanite-politseiski-shefove-deribeistvali-v-regionite-si/

Задържаните полицейски шефове на Първомай и Асеновград Васил Налбантов и Димчо Темелков са дерибействали по регионите си. Това стана ясно от пресконференция на МВР и прокуратурата.

Задържаните полицески шефове дерибействали в регионите си

http://frognews.bg/news_97855/Zadarjanite-politseski-shefove-deribeistvali-v-regionite-si/

Задържаните полицейски шефове на Първомай и Асеновград Васил Налбантов и Димчо Темелков са дерибействали по регионите си. Това стана ясно от пресконференция на МВР и прокуратурата.

Внезапна смърт покосила мъжа в столицата, докато бил със съпругата си

http://petel.bg/Vnezapna-smart-pokosila-mazha-v-stolitsata--dokato-bil-sas-saprugata-si__127247

Снимка Булфото Мъжът, чийто труп все още лежи пред сградата на Операта в София, е издъхнал внезапно. Според очевидци, човекът вървял по...

8,3 по Рихтер вдигна 4,7 метра цунами в Чили! 1 млн. души са евакуирани

http://petel.bg/8-3-po-Rihter-vdigna-4-7-metra-tsunami-v-CHili--1-mln--dushi-sa-evakuirani__127249

Зверският трус уби поне 8 души и евакуира 1 милион Най-малко 8 души загинаха, а над 1 милион бяха евакуирани, след като земетресение с...

Варненки се пекоха голи на плажа, но с ужас разбраха, че някой тайно ги е снимал! Клиповете се въртят в нета!

http://pik.bg/варненки-се-пекоха-голи-на-плажа-но-с-ужас-разбраха-че-някой-тайно-ги-е-снимал-клиповете-с-news401296.html

Варненки се пекоха голи на плажа, но с ужас разбраха, че някой тайно ги е снимал! Клиповете се въртят в нета!

Варненки откриха случайно, че са станали жертви на перверзник с камера. Младите жени са били заснети, докато се препичат по монокини на плажа от неизвестен воайор. Те са разбрали за деянието много по-късно след като се е случило, попадайки на видеоклипове в американски еротичен сайт, пише "Варна утре".

Кадрите включват само нищо неподозиращи красиви момичета с голи гърди на градския плаж. Перверзникът, оборудван с висококачествена снимачна техника, се е спотайвал на известно разстояние около красавиците и тайничко е трупал видео материал. 24-те клипчета са качени във въпросния сайт преди около месец и вече имат общо над 200 хиляди преглеждания. В описанието им е записано само думата "Beach" (плаж), като не се уточнява къде са направени.

Една от потърпевшите дами е разпознаваемо лице от нощният живот на Варна и работи в известен увеселителен клуб. "Отначало не ми направи впечатление, но после като разбрах, че видеото с мен има над 30 хиляди гледания за месец, много се ядосах. Като се замислих направо се шокирах. Това е много долно и низко. Сега се чувствам направо като изнасилена”, сподели тя. Красвавицата обясни, че най-вероятно кадрите са снимани преди около три години.

Другите момичета също споделиха, че чувството е ужасно неприятно и смятат снимането и публикуването на подобни кадри за нарушаване на личното им пространство. Три от потърпевшите дами смятат да се обърнат към адвокат. Друга от тях днес е бизнес дама, според нея е снимана поне преди пет години. Смята, че подобни кадри могат да уронят нейният престиж и да предизвикат семейни проблеми. "Представям си колко перверзници са удовлетворявали долните си нужди гледайки гърдите ми докато се пека на плажа. Вече никога няма да го направя на толкова оживен плаж. Чак сега осъзнавам какво може да се случи от нещо толкова нормално и безобидно като да отидеш на плаж. Отвратена съм”, сподели друга от потърпевшите.

В профила на воайора, качил клиповете, е записано, че е от Швеция и не е ясно дали той е автор на перверзните видео материали или ги е копирал от друго място. Сайтът се оперира от Кипърска компания, но има и регистрация в САЩ. Под всеки клип има опция той да бъде докладван, ако потребителите смятат, че нарушава общите права на сайта или техните лични.

Магията на Родопите в 3 минути и 30 секунди (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/magiiata-na-rodopite-v-3-minuti-i-30-sekundi-video-6042683

Вижте красотата на тази планина и се вдъхновете от забележителностите за следващо си пътешествие

Мачове от Бундеслигата могат да бъдат отложени заради бежанската криза

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/17/2611960_machove_ot_bundesligata_mogat_da_budat_otlojeni_zaradi/?ref=rss


Бежанската криза в Европа може да се отрази и на футболните първенства.

Съществува вероятност мачове от германските професионални шампионати да бъдат отложени, съобщиха от Съюза на полицаите в Германия.

Страната е крайна точка за хиляди имигранти от Сирия, които през последните седмици щурмуват границите в търсене на по-добър живот.

Това принуди властите да изпратят подкрепления от полицаи, които да помагат на граничните власти. Така се ограничава ресурсът на...

Кеворк Кеворкян: Бежанските орди ще ни превърнат в катун

http://www.cross.bg/hora-ministur-evropa-1481090.html

/КРОСС/Омръзна ми да слушам вайканията на иначе коравосърдечни типове за солидарност, съпричастност, милосърдие и пр. Говорят като едновремешните соцагитатори, на които устите им все мелеха, че трябва да сме солидарни с международното положение.Един Иван Кръстев например, който се изживява като визионер най-малкото от калибъра на Бжежински - и той се вайка за чуждите беди, но погледът му все си остава кривоглед за българската съдба.Последното нещо, което интересува подобни хора, е българската участ. Кръстев твърди в „Ню Йорк таймс", че Европа страда от дефицит на милосърдие към бежанците. Намерил къде да го напише - понеже и една думичка не казва, че именно Америка създаде злото, от което сега трепери Европа. САЩ продуцираха бежанския проблем със същата бакалщина, с която се продуцира калпав високобюджетен холивудски филм - калпав, обаче доходоносен. Нещо като „Непобедимите" - обаче с подзаглавие „От Афганистан до Сирия - голямото насиране".Да плачеш в „Ню Йорк таймс" заради „европейското безразличие" и да не обелиш и една дума за гигантското блато, в което е затънала американската политика от четвърт век насам, е направо предизвикателно нахално - блато, в което завлякоха Европа и коварно я изоставиха там. Бирникът изостави гламавия Андрешко

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989990

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство на ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов, предаде репортер на БГНЕС.
То е по предложението на административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура за налагане на дисциплинарно наказание. Самият прокурор Костов дойде още в началото на заседанието днес.
Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство на ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов, предаде репортер на БГНЕС. То е по предложението на административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура за налагане на дисциплинарно наказание. Самият прокурор Костов дойде още в началото на заседанието днес.

Рибните запаси на планетата намалели наполовина за 40 години

http://www.mediapool.bg/ribnite-zapasi-na-planetata-namaleli-napolovina-za-40-godini-news239376.html

Рибните запаси от критично значение за осигуряването на прехраната на човечеството са намалели значително в световен план, според извънреден доклад "Жива синя планета" на Глобалния екофонд (WWF), обявен в четвъртък. За последните четири десетилетия морските бозайници, птици, влечуги и риби са намалели наполовина, а при едно от най-популярните рибни семейства, включващо рибата тон, скумрията и паламуда, спадът е с цели 74%. Изследването обхваща 5829 популации на 1234 видове риби. Тревожното състояние на моретата и океаните засяга всички държави, но най-вече развиващите се страни, посочва докладът. Отвъд очевидната вреда за природата, заплахите за океана имат и икономически измерения. Според оценките на WWF годишният обем на икономическите дейности, свързани с океаните, възлиза на 2.5 трилиона долара.   Екоорганизацията призовава световните лидери да положат усилия и възстановяването на океаните и опазването на крайбрежните популации да влезе сред приоритетните цели на ООН за устойчиво развитие, които предстои да бъдат приети по-късно този месец в Ню Йорк. "Публикувахме този извънреден доклад, за да представим възможно най-актуалното състояние на океаните“, заяви Марко Ламбертини, генерален директор на WWF. "Само в рамките на едно поколение човешката дейност сериозно е увредила океаните. Хващаме повече риба, отколкото може да се възпроизведе, и в същото време увреждаме местата, където живее. Необходими са дълбоки промени, за да осигурим биоразнообразието в океаните и за бъдещите поколения“, добавя Ламбертини.   Българският офис на екофонда, заедно с представителствата на WWF в други 10 европейски държави, си е поставил за цел да информира потребителите как да подбират рибата, която купуват, така че да не насърчават свръхулова или незаконния риболов. Работи се активно и с търговците, за да започнат да предлагат все повече риба с гарантиран, устойчив произход. Това е от значение както за природата, така и за хората, чието препитание или прехрана зависи от рибарството, посочва Екатерина Войнова от WWF България.

Движението през Калотина се осъществява нормално

http://pik.bg/движението-през-калотина-се-осъществява-нормално-news401295.html

Движението през Калотина се осъществява нормално

Няма струпване на автомобили на ГКПП – „Калотина”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на „Гранична полиция”. Движението през граничния пункт се осъществява при нормални условия. 

Sofia Fashion Week ще представи най-доброто от българската мода

http://pik.bg/sofia-fashion-week-ще-представи-най-доброто-от-българската-мода-news401290.html

Sofia Fashion Week  ще представи най-доброто от българската мода

Тази вечер ще се даде старт на три бляскави, луксозни и модерни вечери, в които София ще се нареди редом до най-големите световни модни столици. „Уникален шанс да сверим часовниците си със световните тенденции”, каза проф. Любомир Стойков, който обеща в следващите три дни да станем свидетели на най-доброто от българската мода.

„Екипната ни работа ще докаже, че когато хората забравят егото и предразсъдъците, нещата могат да бъдат постигнати” , обясни една от организаторките на събитието Мария Бонева. Тя разкри, че гостите ще станат свидетели на нещо, което се случва за първи път у нас. Посетителите на модната седмица ще имат възможност да се насладят, освен на красиви дрехи и на популярни изпълнители от българския и световен шоубизнес. Лице на модното събитие е Ивайла Бакалова. Тя сподели за предстоящото събитие, че отдавна не се занимава с мода, но не е могла да откаже поканата на Мария Бонева за такъв голям форум, който ще се проведе за първи път у нас. „Приех да участвам, защото смятам, че това е едно събитие, което трябва да го има в България. По нищо не отстъпваме на останалите модни столици", каза Ивайла.

Sofia Fashion Week стартира тази вечер от 19 часа в хотел "Маринела" (бивш "Кемпински"). Специално за събитието вече е подготвен 50-метров червен килим.

"Юнайтед" очаква рекордни приходи от 500 млн. паунда след завръщането в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/17/2611948_junaited_ochakva_rekordni_prihodi_ot_500_mln_paunda/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" очаква рекордните приходи между 500 и 510 млн. долара за следващата финансова година. За изминалата, която изтече в края на юни, приходите са намалели от 433.2 милиона до 395.4 милиона, което се дължи главно на отсъствието от Шампионската лига.

Липсата на европейски мачове доведе до спад с 20% до 107.7 милиона от телевизионни права, както и с 16.2% до 90.6 милиона на приходите от домакински мачове.

В същото време обаче финансовият доклад на клуба...

Слънчево със слаб ветрец утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=301626

През нощта ще е ясно. И утре ще се задържи предимно слънчево, с временни увеличения на облачността - предимно висока. Вятърът ще е съвсем слаб, от изток. Температурите ще останат по-високи от обичайните за средата на септември, като максималните ще са между 29° и 34°, по-ниски по Черноморието.

Kмет от БСП подарил цял язовир на съпартиец! Ощетил общинския бюджет с десетки хиляди! Дават го на прокуратурата!

http://www.bnews.bg/article-141636

Градоначалникът на Камено е оставил осем години атрактивният язовир в село Трояново да се стопанисва от селския първенец Андон Николов без да плаща нито стотинка.

Предозиране: Няма отърване от Волен Сидеров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611925_predozirane_niama_oturvane_ot_volen_siderov/?ref=rss


Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на пиарите на партиите и държавните институции. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност, но продължава и след изборите.

Тази сутрин пресцентърът на "Атака" разпространи съобщение, че лидерът на партията Волен Сидеров се е сдобил със син. Волен Сидеров-младши, е първото дете на 59-годишния депутат и на 32-годишната му...

Севда Шишманова пред "168 часа": Кариерата попречи на личния ми живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989931

- Г-жо Шишманова, как върви организацията на Детска Евровизия 2015? - БНТ създава мащабна европейска продукция и за осъществяването й сформира международен екип. Обществената медия е пред уникален шанс да демонстрира капацитета на българската телевизионна индустрия, защото в производството на различните модули на спектакъла са включени български
- Г-жо Шишманова, как върви организацията на Детска Евровизия 2015? - БНТ създава мащабна европейска продукция и за осъществяването й сформира международен екип. Обществената медия е пред уникален шанс да демонстрира капацитета на българската телевизионна индустрия, защото в производството на различните модули на спектакъла са включени български

ВСС започна 4-то дисциплинарно дело срещу прокурора Светлозар Костов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989928

Висшият съдебен съвет започна четвърто дисциплинарно дело срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов заради отложената присъда на Росен Петров -Животното.
Обвинителят, който стана известен с фразата
Висшият съдебен съвет започна четвърто дисциплинарно дело срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов заради отложената присъда на Росен Петров -Животното. Обвинителят, който стана известен с фразата "вързахме кънките на Максим Стависки", поиска съветът да го изслуша преди да реши дали да започне новото дисциплинарно дело срещу него.

За последната 1 година 6 терористични акта са предотвратени във Великобритания

http://europe.actualno.com/Za-poslednata-1-godina-6-teroristichni-akta-sa-predotvrateni-vyv-Velikobritanija-news_496337.html

В момента равнището на терористична заплаха във Великобритания е най-високо от 30 години насам. Това заяви шефът на контраразузнавателната служба MИ-5 Ендрю Паркър.  Той каза последните 12 месеца са предотвратени 6 терористични акта. „Това е най-високият показател, който мога да си спомня през 32-годишната си кариера“, посочи Паркър в интервю за BBC.  По-рано той бе заявил, че "на спецслужбите им става все по-трудно да спират терористичните групи, които все по-активн

Изпълняват смъртната присъда на сина на Кадафи

http://frognews.bg/news_97854/Izpalniavat-smartnata-prisada-na-sina-na-Kadafi/

Властващите в Триполи ислямисти са взели решение да изпълнят в четвъртък издадената смъртна присъда на сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, съобщи „Ал Джазира”.От съобщението обаче не става ясно за кой четвъртък става дума – днес (17 септември) или следващата седмица.

Красен Кралев: Трябва да се увеличи срокът за отдаване на спортните бази

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989954

Загасете компютрите и излезте навън да спортувате, призова децата министърът
За по-дълъг срок на отдаване на спортната база ще настоява министърът на младежта и спорта Красен Кралев, стана ясно от негово изказване по време на посещението му в Бургас по повод инициативите, включени в Европейската седмица на спорта #BeActivе,
Загасете компютрите и излезте навън да спортувате, призова децата министърът За по-дълъг срок на отдаване на спортната база ще настоява министърът на младежта и спорта Красен Кралев, стана ясно от негово изказване по време на посещението му в Бургас по повод инициативите, включени в Европейската седмица на спорта #BeActivе,

Психично болен 3 ч. държи майка си като заложник в село Славянци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989948

Психично болен мъж от сунгурларското село Славянци държал като заложник собствената си майка близо 3 часа в сряда, съобщиха от полицията. За да предотвратят фатална развръзка, полицаите атакували къщата на 79-годишната жена, където се развила заложническата драма.  В крайна сметка болният от шизофрения Стойчо М.
Психично болен мъж от сунгурларското село Славянци държал като заложник собствената си майка близо 3 часа в сряда, съобщиха от полицията. За да предотвратят фатална развръзка, полицаите атакували къщата на 79-годишната жена, където се развила заложническата драма. В крайна сметка болният от шизофрения Стойчо М.

Красен Кралев: Трябва да се увеличи срокът за отдаване на спортните бази

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989968

Загасете компютрите и излезте навън да спортувате, призова децата министърът
За по-дълъг срок на отдаване на спортната база ще настоява министърът на младежта и спорта Красен Кралев, стана ясно от негово изказване по време на посещението му в Бургас по повод инициативите, включени в Европейската седмица на спорта #BeActivе,
Загасете компютрите и излезте навън да спортувате, призова децата министърът За по-дълъг срок на отдаване на спортната база ще настоява министърът на младежта и спорта Красен Кралев, стана ясно от негово изказване по време на посещението му в Бургас по повод инициативите, включени в Европейската седмица на спорта #BeActivе,

Дипломат профуча по трамвайните релси на бул. "Черни връх"

http://pik.bg/дипломат-профуча-по-трамвайните-релси-на-бул-черни-връх-news401285.html

Дипломат профуча по трамвайните релси на бул. "Черни връх"

Дипломат профуча с колата си по трамвайните релси на бул. "Черни връх".

Наглецът с червен номер хич и не се събразява с правилата за движение, се вижда от снимка изпратена на Би Ти Ви.

Лимузината "Тойота" е заснета по баира към хотел "Кемпински", сега "Маринела", а още по-известен и като Японския.

Последният тигър, "играл" в български цирк, пътува към новия си дом в Германия

http://www.mediapool.bg/posledniyat-tigar-igral-v-balgarski-tsirk-patuva-kam-noviya-si-dom-v-germaniya-news239375.html

Екип на международната организация за защита на животните "Четири лапи" е взел под своя закрила последния тигър, собственост на български цирк. Тигрицата Варвара вече пътува към новия си дом в Германия, съобщиха от организацията. В приюта за диви животни в Масвайлер грижите за Варвара ще бъдат поети от "Четири лапи" и партньорите им от германската организация Tierarzt. Пътуването от България до Германия се осъществява със специализиран транспорт, а през цялото време състоянието на Варвара ще бъде следено от двама ветеринарни лекари. Преди заминаването екип от ветеринарни лекари от Австрия и България е направил медицински преглед на Варвара и е взел кръвни проби за изследване в лаборатория. Според ръководителя на екипа Йохана Пайнер общото състояние на тигрицата е добро. Варвара е родена през 2003 г. във Франция. След като става собственост на български дресьори на животни, тя е участвала в представления във Франция, Белгия, Турция и България. След влизане в сила на пълната забрана за използване на диви бозайници в цирка у нас, Варвара прекарва близо година в транспортно ремарке, докато се намери място, където да бъде настанена. Благодарение на усилията на "Четири лапи" и Министерството на околната среда и водите днес бъдещето й е в сигурни ръце, се посочва в съобщението.

Полицейските шефове в Асеновград и Първомай са прикривали престъпления

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611945_policeiskite_shefove_v_asenovgrad_i_purvomai_sa/?ref=rss


Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай - Димчо Темелков и Васил Налбантов, са арестувани за множество престъпления по служба, водещи сред които са потулване на престъпления, лично укривателство и търговия с влияние. Това каза на пресконференция апелативният прокурор в Пловдив Иван Даскалов, цитиран от БТА. 

Той уточни, че образуваните досъдебни производства са по материали на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. По думите му събрани са достатъчно данни и доказателства за неправомерни действия на полицейските служители и в двете районни управления. До момента са арестувани още трима полицейски служители, както и 10 цивилни лица, на които са прикривани престъпленията и срещу които е започнато активно разследване. 

Като по-фрапиращи престъпления от страна на шефа на РУП в Асеновград Иван Даскалов посочи оказване на помощ на 5 лица да избегнат наказателна отговорност за кражба на коне на стойност 1000 лева, което обаче довело да извършване на убийство на крадеца. Потулена е кражба на дизелово гориво, срещу което полицаите са зареждали личните си автомобили, на други лица са давани указания как и срещу какво да избегнат наказателна отговорност за шофиране след употреба на алкохол. 
Началникът на РУП в Първомай се разследва за прикриване на извършител на ПТП след подмяна на лицето, за упражнена принуда и лично укривателство срещу подкуп от 800 лева. 

В тези две РУП са се случили доста обезпокоителни неща в дълъг период и е време да кажем, че ще проявим нулева толерантност към всички наши служители без значение от техния ранг, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Той подчерта, че констатираните нарушения са дисциплинарни и извършителите им ще понесат дисциплинарни наказания. Като притеснително посочи масовото отказване за завеждане на жалби за извършени престъпления, като средно по 10 са случаите на седмица, при които сигналите не се обработват и не се докладват на прокуратурата. 

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че акцията е извършена след разработка на "Вътрешна сигурност" на МВР и в нея са участвали шестима прокурори, 12 следователи и 35 служители на "Вътрешна сигурност" и ДАНС. Попов добави, че почти 80 на сто от полицаите в Първомай извършват частна стопанска дейност, констатиран е и т.нар. "феодализъм" и срастване на полицията с местни влиятелни хора. При един от случаите е извършено прикриване на две престъпления, извършени от син на местен бизнесмен, срещу което шефът на полицията е получил в дар лек автомобил. Полицаите от Първомай са обвинени и в потулване на обвинение за кражба на стойност над 3 милиона лева срещу извършител, близък до началника им. Попов уточни, че става въпрос за незаконно добиване и продажба на инертни материали в продължение на години. 

Разследването на двете районни управления започва след като в дирекция "Вътрешна сигурност" започват да постъпват информации от униформени и цивилни лица за работата им. 

Имаме 40 антикорупционни звена и нула осъдени политици и министри

http://frognews.bg/news_97853/Imame-40-antikoruptsionni-zvena-i-nula-osadeni-polititsi-i-ministri/

България е на първо място в Европа по институции и звена, които са съдадени за борба с корупцията. Повечето от тях имат правомощия да разследват висшите етажи на властта. В момента у нас действат над 40 органа с насоченост антикорупция. В същото време няма нито един политик или висш държавен чиновник, който да е осъден за подобно деяние. Това показва проверка на Фрог нюз.

Вижте как възпитан енот чука на вратата за храна (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989943

Американски енот стана известен с възпитания си подход в случай че е гладен. Видео с това как чука на вратата за храна обиколи социалните мрежи и се превърна в истински хит.  Женският енот Рокси, който от години живее в двора на жената, записала видео с него, често ходи да си похапва от купичката с котешка храна на двора.

Видео: Защо в Унгария пуснаха водни оръдия срещу имигранти

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/17/2611939_video_zashto_v_ungariia_pusnaha_vodni_orudiia_sreshtu/?ref=rss




Решителните действия на унгарската жандармерия срещу напиращи да влязат стотици имигранти от Сърбия предизвика критики от международни хуманитарни организации, съседите на страната и Европейската комисия.

Но какво точно е станало на граничния пункт, който след това бе затворен за 30 дни?

Видео запис от репортер на британския канал Sky News показва, че сълзотворен спрей е използван, след като полицейският кордон е нападнат с ритници, бутилки и камъни.
...

ЕЦБ намалява спешната ликвидна подкрепа за банките в Гърция с 200 млн. евро

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-намалява-спешната-ликвидна-подкрепа-за-банките-в-Гърция-с-200-млн-евро_l.a_i.697370_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) е намалила тавана на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с 200 млн. евро. Така от 89,1 млрд. евро сумата...

Изпълняват смъртната присъда на сина на Кадафи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989950

Управляващите в Триполи ислямисти са взели решение да изпълнят в четвъртък издадената смъртна присъда на сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, съобщи „Ал Джазира”.
От съобщението обаче не става ясно за кой четвъртък става дума – днес (17 септември) или следващата седмица.
В края на юли наказателният съд в Триполи произнесе
Управляващите в Триполи ислямисти са взели решение да изпълнят в четвъртък издадената смъртна присъда на сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, съобщи „Ал Джазира”. От съобщението обаче не става ясно за кой четвъртък става дума – днес (17 септември) или следващата седмица. В края на юли наказателният съд в Триполи произнесе

Отпадна давността за престъпленията на комунизма

http://www.moreto.net/novini.php?n=301633

Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на тежки престъпления, извършени в периода от 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. от членове на ръководни органи на БКП, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции.

Изпълняват смъртната присъда на сина на Кадафи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989933

Управляващите в Триполи ислямисти са взели решение да изпълнят в четвъртък издадената смъртна присъда на сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, съобщи „Ал Джазира”.
От съобщението обаче не става ясно за кой четвъртък става дума – днес (17 септември) или следващата седмица.
В края на юли наказателният съд в Триполи произнесе
Управляващите в Триполи ислямисти са взели решение да изпълнят в четвъртък издадената смъртна присъда на сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, съобщи „Ал Джазира”. От съобщението обаче не става ясно за кой четвъртък става дума – днес (17 септември) или следващата седмица. В края на юли наказателният съд в Триполи произнесе

СУ изпадна след 700-то място в класацията на най-престижните университети

http://www.mediapool.bg/su-izpadna-sled-700-to-myasto-v-klasatsiyata-na-nai-prestizhnite-universiteti-news239374.html

Софийският университет, който е единственото българско висше училище в класацията на 863-те най-престижни университети в света, е изпаднал надолу спрямо миналата година и се класира в групата 700+ място, където университетите вече са подредени по азбучен ред. За сравнение през 2014 и 2013 година Софийският университет е бил в групата 651-700 място, а през 2012 година, когато за първи път влезе в класацията бе на едно от най-задните места. Въпреки че отива на по-задни позиции в класацията, от университета коментираха, че “за четвърта поредна година най-старото и авторитетно висше училище в България запазва позицията си сред 863-те най-престижни университети в света“. Класацията QS World University Rankings, която се прави за 12-та поредна година, оценява университетите на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели. В топ десет са Масачузецкият технологичен институт, “Харвард“, “Кеймбридж“, “Станфорд“, Калифорнийският технологичен институт, “Оксфорд“, “Юнивърсити Колидж“, Лондон, “Импириъл Колидж“, Лондон, Федералният технологичен институт в Цюрих, Швейцария, и Чикагският университет. В топ 50 попадат много азиатски университети, сред които тези в Пекин, Хонг Конг, Сеул, Токио, Южнокорейският университет за наука и технологии. В топ 100 попадат още Хайделбергския университет, университетът в Копенхаген, Националният университет на Тайван, Тринити колидж, Дъблин, университетите в Шефийлд и Саунтхемптън, университетът в Женева, Технологичният институт в Карлсруе, университетът в Хелзинки и др. Съседна Румъния има цели четири университета, представени в класацията, като най-напред е класиран този в Букурещ – в групата 651-700 място, а останалите са заедно със Софийския университет в групата 701+. В нашата група попадат още университетите в Анкара, Баку, Донецк, Кувейт, Атинският университет за икономика и бизнес и др.

Чудо! Лекарите върнаха от оня свят бебе без пулс! Момиченцето било само кожа и кости

http://petel.bg/CHudo--Lekarite-varnaha-ot-onya-svyat-bebe-bez-puls--Momichentseto-bilo-samo-kozha-i-kosti__127245

Снимка Булфото Бебе без пулс и само кожа и кости бе спасено с вливане на кръв през крачето. Момиченцето на година и три месеца е прието на...

Убийство пред Операта в София!

http://petel.bg/Ubiystvo-pred-Operata-v-Sofiya-__127246

Човек е убит пред Операта в София. Трупът му е покрит. На мястото на инцидента има линейка и полицейски коли, съобщава pik.bg. Инцидентът е...

„Земетресение" от 4,5 по Рихтер удари Стражица по време на мащабно учение

http://www.cross.bg/sgradata-strazhitza-zashtita-1481088.html

/КРОСС/ Мащабно учение за спешни действия в случай на земетресение се проведе в Стражица. Проиграването му бе част от Общинския план за защита при бедствия, предава вестник "Янтра днес". В учението участваха с координирани действия помежду си кметът и зам.-кметът на Стражица, служители на РС „Пожарна безопасност и защита на населението", Районното управление на МВР, Центърт за спешна помощ, Общинският щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, формирование от Общински доброволен отряд, аварийни групи на „Енерго Про", „ВиК" и производствено предприятие в града. Според проиграния сценарий на 16 септември, община Стражица е засегната от земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер с епицентър в района на с. Алеково. В 8,10 ч. информацията е съобщена чрез системата за оповестяване на населението. В резултат на бедствието са били разрушени две сгради в Стражица, а други 19 са силно засегнати. Щети са понесли и селата Алеково и Мирово, в които има общо 4 разрушени и 26 повредени постройки. В резултат на труса в производствено предприятие в Стражица е възникнал пожар. Двама души са били блокирани в сградата на Общината и не могат да излязат. Други двама са били пострадали от паднала мазилка и обзавеждане и се нуждаели от лекарска помощ. Общинският център и с. Алеково са останали без вода и електрозахранване. В 09,00 ч

Вижте как възпитан енот чука на вратата за храна (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989914

Американски енот стана известен с възпитания си подход в случай че е гладен. Видео с това как чука на вратата за храна обиколи социалните мрежи и се превърна в истински хит.  Женският енот Рокси, който от години живее в двора на жената, записала видео с него, често ходи да си похапва от купичката с котешка храна на двора.

14-годишен сглоби часовник, помислиха го за терорист

http://www.cross.bg/chasovnik-ahmed-momcheto-1481089.html

/КРОСС/Арестуваха 14-годишно момче в САЩ, защото учителката му объркала ръчно направен часовник с бомба, съобщиха световните медии. Прогимназистът Ахмед Мохамед занесъл в училището си в предградие на Далас самоделен часовник, с идеята да го покаже на учителя си по технологии. Малко по-късно момчето е арестувано и отведено в стая с петима полицаи на разпит, защото часовникът звъннал в час и учителят го помислил за бомба.„Петима полицаи ме разпитаха, претърсиха, взеха таблета и изобретението ми", разказа момчето в интервю за местна телевизия. След това Ахмед е отведен в арест за непълнолетни, където са му взети отпечатъци. През цялото това време не е било разрешено на момчето да се обади на родителите си. Арестът на Ахмед предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Хиляди хора определиха действията на учителя и полицията като ислямофобски. В Twitter тръгна таг #IStandWithAhmed в подкрепа на младият изобретател.  

Александър Бранеков: Аз в "Левски"? Няма нищо вярно!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989913

Капитанът на ЦСКА Александър Бранеков отрече категорично, че смята да отиде при вечния съперник - "Левски".
Подобни твърдения се появиха в някои издания и сайтове.
"За всички, които ме питат дали ще ходя в Левски (днес някой "специалист"реши да препише новината от лятото) казвам, че няма нищо вярно и няма да ходя в Левски!
Капитанът на ЦСКА Александър Бранеков отрече категорично, че смята да отиде при вечния съперник - "Левски". Подобни твърдения се появиха в някои издания и сайтове. "За всички, които ме питат дали ще ходя в Левски (днес някой "специалист"реши да препише новината от лятото) казвам, че няма нищо вярно и няма да ходя в Левски!

Чак идното лято общините ще могат да кандидатстват за пари от селската програма

http://www.mediapool.bg/chak-idnoto-lyato-obshtinite-shte-mogat-da-kandidatstvat-za-pari-ot-selskata-programa-news239373.html

Едва през следващото лято общините ще могат да кандидатстват за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони. До средата на 2016 г ще бъдат отворени общинските мерки по нея, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на реновиран парк в Добринище в четвъртък. По думите на агроминистъра, всички сегашни усилия на ведомството и на Държавен фонд "Земеделие“са  насочени към успешното приключване на старата селска програма, което зависи от изпълнението на общинските проекти, което е около 90%. Сигурна е загубата на 143 млн. евро, а под риск са още 243 млн. евро. По-рано през деня Танева откри и противопожарна кула на територията на държавното горско стопанство "Елешница" в село Орцево, община Белица. Тя е една от общо деветте построени с 4 млн. лв. от старата селска програма. В новата са предвидени 20 млн. евро за допълване на националната система от противопожарни кули. "Амбицията е да покрием 100 % от горските територии. В момента се работи по проектирането и доизграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите“, каза земеделският министър. Работи се и по изграждането на нови горски пътища и ремонт на съществуващите, което също ще помогне за подобряване на възможностите за реакция при горски пожари. Само през тази година е планирано да се изградят 535 км горски пътища на територията на страната и да се рехабилитират стари такива. До момента са регистрирани над 300 пожара, при които са засегнати 19 хил. декара горски територии, съобщи още Танева, цитирана от пресцентъра на земеделското министерство. От пострадалите терени 1560 декара са с огромна щета и с нужда от залесяване. "Най-тъжното е, че само 4% от горските пожари възникват от природата, всичко останало е плод на човешката небрежност и в много малък процент умисъл. Винаги трябва да използваме възможността да възпитаваме българина и младото поколение как да пазим и да се грижим за гората. Недопустимо е да има засегнати 19 хил. декара и 96 % от тях да са плод на човешката небрежност“, подчерта Танева. Все пак ведомството отчита двойно намаление на щетите от горски пожари спрямо предходни години, които са били със сходен климат като тазгодишния. По-малкият брой щети се дължи на предприетите мерки за по-бързо осведомяване на горските стопанства и пожарните за възникнали пожари.

Констатирано е огнище на антракс в село Еленово, община Попово

http://www.cross.bg/turgovishte-oblastna-bolestta-1481087.html

/КРОСС/ След изследвана проба от теле с влошено здравословно състояние в землището на село Еленово, община Попово, област Търговище, Областна дирекция по безопасност на храните обяви огнище на антракс в населеното място, тъй като лабораторните резултати потвърдиха наличието на болестта. ОДБХ Търговище съвместно с Регионална здравна инспекция - Търговище продължават обследването на случая. Всичките възприемчиви животни в селото, 329 говеда и 533 овце ще бъдат ваксинирани. Животновъдният обект ще бъде дезинфекциран, а трупът на заболялото животно ще бъде обезвреден на екарисаж. По информация на РЗИ - Търговище, към момента няма данни за заболели хора. Предстои свикване на Областна епизоотична комисия за обявяване на мерки за неразпространение на болестта.  

Сдружението на собствениците от „Салтанат" мобилизира сили за местния вот във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301629

Сдружението на собствениците, наемателите и работещите в „Салтанат" щe застане зад кандидатурата на Данаил Папазов за кмет на Варна. Структурата ще подкрепи и бъдещата листа за общински съветници на Коалиция „Живот за Варна".

Renault представи новото поколение Megane

http://www.investor.bg/premieri/445/a/renault-predstavi-novoto-pokolenie-megane-202551/

Моделът е наличен в спортна версия GT, предстои да видим дизел-електрически хибрид

БФБ мести Енемона и Еврохолд в по-ниски сегменти

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-mesti-enemona-i-evrohold-v-po-niski-segmenti-202567/

От 28 септември акциите им ще се търгуват съответно на алтернативен пазар и на сегмента "Standard" на основен пазар

Общо 15 са задържаните при акцията срещу полицейските шефове в Първомай и Асеновград

http://www.mediapool.bg/obshto-15-sa-zadarzhanite-pri-aktsiyata-sreshtu-politseiskite-shefove-v-parvomai-i-asenovgrad-news239372.html

Общо 15 души са задържани по време на акцията на "Вътрешна сигурност" в МВР, при която преди ден бяха закопчани шефовете на РПУ-тата в Първомай и Асеновград Васил Налбантов и Димчо Темелков. Това обявиха в четвъртък в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на пловдивската полиция Христо Разсолков, апелативният прокурор Иван Даскалов и окръжният прокурор Румен Попов. Освен двамата полицейски началници зад решетките са още трима полицаи, както и десетима заподозрени в извършването на различни престъпления, които униформените са прикривали, обясни окръжният обвинител. Според прокуратурата 80% от състава на РПУ-Първомай са извършвали частна стопанска дейност в работно време. Подобна е и ситуацията в Асеновград. И в двете управления са извършени множество нарушения. "Кой с търговия, кой с отглеждане на земеделска продукции, кой с дърводелски услуги. Почти всички служители или зареждат с горива на вересия, или хапват и пийват без пари", обясни Румен Попов. Не са обработвани сигнали за престъпления на служителите или не им се е разкарвало, или пък са счели, че случаите са маловажни. Именно заради незавеждане на жалба за кражба на коне се е стигнало до убийство. В този случай хората, които са подали жалбата, са пребили до смърт крадеца, тъй като полицията не си е свършила работата.

Първановци клатят промените в Конституцията

http://frognews.bg/news_97852/Parvanovtsi-klatiat-promenite-v-Konstitutsiiata/

АБВ са категорични, че на първо четене няма да подкрепят промените в Конституцията. На второ четене формацията ще подкрепи някои от промените, към други остава с непроменена позиция, стана ясно от изявление на депутати.Без гласовете на хората на Първанов обаче не се знае дали ще бъдат събрани необходимите 180 гласа за приемане на проекта на първо четене.

Подписката за отделянето на Кърджали тръгва и по кварталите

http://www.cross.bg/kurdzhali-obshtina-grada-1481085.html

/КРОСС/ От началото на следващата седмица в кварталите на Кърджали ще бъдат разкрити пунктове за събиране на подписи за отделянето на град Кърджали в самостоятелна община, съобщи председателят на Областният съвет на БСП Георги Кючуков, цитиран от вестник „Нов Живот". Общинската администрация вече е дала съгласие пунктовете да са на предварително заявените места. Във всеки квартал ще има поне по три маси за събиране на подписи и по една в крайградските села, информираха от партията. Социалистите започнаха подписката на 9 септември, но досега единственият пункт беше пред офиса на партията в центъра на града. За седмица са събрани над 1 000 подписа за обособяването на Кърджали в отделна община, а това говори за високата подкрепа на жителите на града за инициативата, коментира Георги Кючуков. Екипи ще обикалят по домовете да събират подписи за провеждането на референдум. С това основно ще бъдат ангажирани млади хора, целта ни е да се срещнем и да разговаряме с хората, за да им обясним ползите от обособяването на града в самостоятелна община, обясни още лидерът на социалистите в Кърджали.  

Бежанци разрушиха хотел в Загреб

http://balkani.actualno.com/Bejanci-razrushiha-hotel-v-Zagreb-news_496334.html

Около 500 мигранти, които тази сутрин бяха настанени в хотел "Порин" в един от кварталите на хърватската столица Загреб, започнаха да го унищожават, информира БГНЕС.  Мигрантите пристигнаха от съседна Сърбия и с влакове бяха транспортирани до хотела днес преди обяд. Час след това те излязоха на терасите на хотела и започнаха да изхвърлят мебелировката от стаите и баните. През терасите хвърчаха легла, шкафове и различни метални конструкции. Мигрантите замерваха хората около хотела с тоалет

Случай на антракс е установен в търговищкото село Еленово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611916_sluchai_na_antraks_e_ustanoven_v_turgovishtkoto_selo/?ref=rss


Областна дирекция по безопасност на храните обяви огнище на антракс в село Еленово, община Попово, област Търговище, съобщи пресцентърът на агенцията.

Причината е наличието на болестта у теле с влошено здравословно състояние в землището на селото, потвърдено от лабораторни резултати .

Всички животни в селото - 329 говеда и 533 овце, ще бъдат ваксинирани. Оборът, в който е живяло заболялото животно, ще бъде дезинфекциран, а трупът му ще бъде обезвреден на екарисаж.
...

Случай на антракс е установен в търговшкото село Еленово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611916_sluchai_na_antraks_e_ustanoven_v_turgovshkoto_selo/?ref=rss


Областна дирекция по безопасност на храните обяви огнище на антракс в село Еленово, община Попово, област Търговище, съобщи пресцентърът на агенцията.

Причината е наличието на болестта у теле с влошено здравословно състояние в землището на селото, потвърдено от лабораторни резултати .

Всички животни в селото - 329 говеда и 533 овце, ще бъдат ваксинирани. Оборът, в който е живяло заболялото животно, ще бъде дезинфекциран, а трупът му ще бъде обезвреден на екарисаж.
...

Глоба до 20 хиляди лв. за трафикантите на бежанци

http://www.vesti.bg/bulgaria/globa-do-20-hiliadi-lv.-za-trafikantite-na-bezhanci-6042681

По-високият размер на санкцията бе определен от депутатите с окончателното гласуване на промени в Наказателния кодекс

Гуцанов: Данъкът върху доходите за варненци не трябва да се повишава

http://www.cross.bg/dohodite-varnentzi-grazhdanite-1481084.html

/КРОСС/ Дни наред в общественото пространство се обсъждаше възможността на доходите на гражданите да се повиши с 2 % над досегашните 10 на сто. Идеята на управляващите веднага намери доста привърженици в техните редици. Един от представителите на ГЕРБ, които побързаха да покажат одобрението си за новото бреме върху доходите на гражданите, беше кметът на Варна Иван Портних. Неговата подкрепа обаче срещна сериозен отпор от БСП. „Данъкът върху доходите за варненци не трябва да се повишава, а е необходимо да се запази 10%. Престъпно е във време, когато много хора живеят трудно, без да имат спокойствие за бъдещето си, да бъдат товарени с допълнителни финансови тежести." Това коментира лидерът на БСП-Варна, Борислав Гуцанов, цитиран от вестник „Народно дело". Той припомни, че още като председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България е предложил част от данъка върху доходите на жителите на съответната община, да влизат в нейния бюджет. „Това е напълно различно. Категорично съм против варненци да плащаме приумиците на кмета. Безспорно е необходима реконструкция на улици, булеварди и детски площадки във Варна, но не по този начин. Средствата можеха да бъдат осигурени по европрограми и от държавния бюджет, а не със заем", допълни той.  

Защо са агресивни бежанците?

http://www.cross.bg/bezhantzi-hora-evropa-1481086.html

/КРОСС/ Има нещо много странно с бежанците, което никак не се покрива с представите ми за бедстващи хора, търсещи спасение от опустошителен глад и зверски кланета. Колкото и да не ми се искаше да подхващам тази тема, напливът от хора, който заплашва да се удесетори в цунами, вече всеки ден ми дава повод да си задавам някои все по-актуални въпроси: Политически ли са тези бежанци, или икономически? Справедливо ли е да се ползват с повече права от хората от бившия социалистически блок, които в годините след падането на Берлинската стена опитваха да търсят бъдеще на Запад? Нормално ли е така агресивно да проявяват претенциите си? Не е ли по-лесно да се решат проблемите в Сирия, Ирак и Либия, отколкото да се отделят милиарди евро за интегрирането на милионите бегълци? И в крайна сметка дали пък не е вярна конспиративната теза, че всъщност става въпрос за една схема за гигантски внос на ислям на Стария континент?Колкото и човек да се стреми към хуманна нагласа, това, което се случва на сръбско-унгарската граница, няма как да не предизвика почуда и раздразнителност. Там бяха арестувани 29 мигранти, след като замеряха с камъни и раниха 20 унгарски полицаи. Бежанците се вдигнаха на бунт, подобно на други преди това в Словакия, които се наложи да бъдат усмирявани с водни оръдия и сълзотворен газ.Колкото и силно въображение да имам, за мен това не са хора, които бягат от глад и насилствена смърт. Бедстващите не се бунтуват, когато са спасени от смърт в открито море

Украйна ще извади "честните журналисти" от списъка със санкционирани

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/17/2611919_ukraina_shte_izvadi_chestnite_jurnalisti_ot_spisuka/?ref=rss


Президентът на Украйна е възложил на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) да извади журналистите, работещи за Би Би Си, от списъка със стотици санкционирани физически и юридически лица, сред които има и близо 40 представители на медиите.

В него са и депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева, чийто документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7.

Прессекретарят на Петро Порошенко съобщи в "Туитър", че СНБО ще...

Два фалирали мола завлекли с 868 000 лв. община Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989868

Неработещите "Дунав мол" и "Мега мол Русе" дължат около 868 000 лв. на Община Русе, заяви на последното заседание на местния парламент общинският съветник Александър Неделчев /БСП/. Той попита кметската управа как ще си събере борчовете и я обвини, че показва "незаинтересованост към проблема". 
"В момента дружествата са обявени в несъстоятелност,
Неработещите "Дунав мол" и "Мега мол Русе" дължат около 868 000 лв. на Община Русе, заяви на последното заседание на местния парламент общинският съветник Александър Неделчев /БСП/. Той попита кметската управа как ще си събере борчовете и я обвини, че показва "незаинтересованост към проблема".  "В момента дружествата са обявени в несъстоятелност,

Луд се барикадира в село Славянци, взе майка си за заложник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989878

Психично болният С.М. от село Славянци се барикадирал в дома си и взел майка си за заложник. Цялото село се изправило на нокти от страх, да не направи някоя глупост, но полицаите успели да го обезвредят. След това лекари прегледали възрастната жена, но било установено, че тя е добре и не е била малтретирана.
Психично болният С.М. от село Славянци се барикадирал в дома си и взел майка си за заложник. Цялото село се изправило на нокти от страх, да не направи някоя глупост, но полицаите успели да го обезвредят. След това лекари прегледали възрастната жена, но било установено, че тя е добре и не е била малтретирана.

Коалицията отново под въпрос заради промените в Конституцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_559899.html

Целостта на управляващата коалиция отново е под въпрос заради промените в Конституцията.  Повод за това стана изказване на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, след като Конституционният съд днес отказа да се произнесе по предварително подготвените промени и така даде зелена светлина за приемането им в парламента. Пред журналисти Кирилов каза, че е възможно между първо и второ четене на промените в Конституцията да бъдат направени промени в квотите на съдийската и прокурорската колегия във ВСС - искане, на което принципно държат АБВ и ДПС. "Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камари. Има логика в това, има заявления на политически сили, че имат резерви в един или друг смисъл, така че аз лично очаквам такива предложения", каза той пред журналисти в Народното събрание. Тези предложения бяха отхвърлени при т. нар. "исторически компромис", при който РБ отстъпиха от някои от исканията си по отношение на съдебната реформа. Те до последно държаха на първоначалния и по-разширен вариант на промените, но в крайна сметка се съгласиха с желанието на ДПС политическите формации да се обедният около трите компромисни точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. Отстъпките на РБ бяха направени при условие, че квотите във ВСС се запазят - в съдийската колегия да са 8 членове, излъчени от самите съдии и 5, които да са предложени от парламента, а в прокурорската да са 6:6. Още тогава от ДПС искаха друго разпределение - 8:6 в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската квота. От АБВ също не бяха съгласни с окончателното разпредение и това стана причина от партията на Първанов да положат само няколко подписа под новия проект. И до момента те ясно заявяват, че няма да подкрепят сегашното разпределение и затова ще гласуват против проекта на първо четене. Именно това е причината за думите на Кирилов. В отговор съпредседателят на РБ Радан Кънев днес обяви, че ако квотите бъдат променени, то той ще напусне управляващото мнозинство: "Ако квотите бъдат променени, моето лично решение ще бъде, че не мога да бъда част от мнозинството. Не мога в момента да говоря за политическите сили. Но това е един от редките случаи, в които мога да взема категорична лична позиция, която би могла да бъде и различна от тази на ДСБ, и от тази на Блока. Съвсем ясно и еднозначно", коментира Кънев. Той подчерта, че искрено се надява, че няма да се стигне до изменение на квотите след всички преговори, които проведоха преди ваканцията политическите сили в парламента. Той обясни, че според него тази тема не може да се обсъжда.

ЕС помага на 12 милиона дългосрочно безработни да се върнат на работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=301625

Днес Европейската комисия предложи на държавите от ЕС насоки за по-ефективно подпомагане на дългосрочно безработните да се върнат на работа. След подновяването на инициативата за младежка заетост през май, това е нова конкретна инициатива в контекста на по-широката икономическа и социална програма на Комисията на Юнкер, чиято цел е да засили създаването на работни места, икономическото възстановяване и социалната справедливост в Европа.

Властите потвърдиха, че хиляди мигранти минават транзитно през България към Западна Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611912_vlastite_potvurdiha_che_hiliadi_migranti_minavat/?ref=rss


България е транзитна страна за имигрантите и на практика не задържа на територията си потока от хора, а те заминават към Западна Европа. Въпреки европейските норми и изисквания към държавата ни влезлите на територията чужденци да бъдат регистрирани тук, процедурите им за убежище да са тук и да получават закрила в България, страната ни всъщност не изпълнява това. Това се разбра от думите на зам.-вътрешният министър Филип Гунев на конференция днес в София по миграционните въпроси.
 За шест...

Камион се преобърна на изграждащ се участък от магистрала „Струма” (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989849

Водач на товарен автомобил пострада леко, след като камионът му се преобърна на временен път в района на изграждащия се ЛОТ 2 от АМ "Струма" край Благоевград, съобщава БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 13.10 ч. в четвъртък от село Бело поле. Движейки се вдясно по трапецовиден насип на временен път на виадукта над река Струма,

Защо са агресивни бежанците?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989869

Има нещо много странно с бежанците, което никак не се покрива с представите ми за бедстващи хора, търсещи спасение от опустошителен глад и зверски кланета. Колкото и да не ми се искаше да подхващам тази тема, напливът от хора, който заплашва да се удесетори в цунами, вече всеки ден ми дава повод да си задавам някои все по-актуални въпроси:
Има нещо много странно с бежанците, което никак не се покрива с представите ми за бедстващи хора, търсещи спасение от опустошителен глад и зверски кланета. Колкото и да не ми се искаше да подхващам тази тема, напливът от хора, който заплашва да се удесетори в цунами, вече всеки ден ми дава повод да си задавам някои все по-актуални въпроси:

Камион се преобърна на изграждащ се участък от магистрала „Струма” (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989873

Водач на товарен автомобил пострада леко, след като камионът му се преобърна на временен път в района на изграждащия се ЛОТ 2 от АМ "Струма" край Благоевград, съобщава БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 13.10 ч. в четвъртък от село Бело поле. Движейки се вдясно по трапецовиден насип на временен път на виадукта над река Струма,

Лятото се завръща! Ето какво ще е времето утре и през почивните дни

http://petel.bg/Lyatoto-se-zavrashha--Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-utre-i-prez-pochivnite-dni__127242

Снимка Булфото Атмосферното налягане ще е около средното за месеца. Времето остава без промяна. През нощта ще е ясно. И утре ще се...

Ексклузивни кадри! Ето точно какво остана от горящата "Шкода" във Варна!

http://petel.bg/Ekskluzivni-kadri--Eto-tochno-kakvo-ostana-ot-goryashhata-SHkoda-vav-Varna-__127243

Снимки Росен Добрев Буквално нищо не е останало от пламналата преди около час "Шкода" на бул. "Осми Приморски полк" във Варна до стадион...

Проф. Борисов, АБВ: На първо четене няма да подкрепим промените в Конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989866

На първо четене няма да подкрепим промените в Конституцията. На второ четене обаче формацията ще подкрепи някои от промените, към други остава с непроменена позиция. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов, съобщи "Фокус".
"На второ четене АБВ няма да застане зад начина на разпределяне на квотите
На първо четене няма да подкрепим промените в Конституцията. На второ четене обаче формацията ще подкрепи някои от промените, към други остава с непроменена позиция. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов, съобщи "Фокус". "На второ четене АБВ няма да застане зад начина на разпределяне на квотите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване