Депутати в японския парламент се сбиха заради спорен законопроект (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989305

Депутатите в японския парламент стигнаха до физическа саморазправа, след като не постигнаха съгласие по спорен законопроект, съобщи Japan Today. Скандалът се разрази по време на дебатите по новия закон за отбраната, който предвижда за първи път след Втората световна война японски военнослужещи да могат да излизат на мисии зад граница.

Изследват акушерката Емилия Ковачева, пребила бебе, в МВР болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989300


Акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на малката Никол, ще бъде изследвана в МВР болница, за да се разбере дали може да стои в ареста, реши Софийски апелативен съд.
Ковачева се оплака пред магистратите, че страда от постоянно безсъние, болки в стомаха и главата, не може да се храни.
Акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на малката Никол, ще бъде изследвана в МВР болница, за да се разбере дали може да стои в ареста, реши Софийски апелативен съд. Ковачева се оплака пред магистратите, че страда от постоянно безсъние, болки в стомаха и главата, не може да се храни.

Депутати в японския парламент се сбиха заради спорен законопроект

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989315

Депутатите в японския парламент стигнаха до физическа саморазправа, след като не постигнаха съгласие по спорен законопроект, съобщи Japan Today. Скандалът се разрази по време на дебатите по новия закон за отбраната, който предвижда за първи път след Втората световна война японски военнослужещи да могат да излизат на мисии зад граница.

Уволниха горски, прикрили незаконна сеч

http://news.ibox.bg/news/id_961048738

Автомобилите с дървесина били собственост на фирма на бащата на единия

БСП подкрепи бизнеса срещу задължителното изкупуване на електроенергия и преференциалните цени

http://www.cross.bg/biznesa-tzeni-levitzata-1481048.html

/КРОСС/Народни представители от БСП - лява България подкрепиха бизнеса срещу задължителното изкупуване на електроенергия и преференциалните цени. Депутати и работодатели се обединиха и, че трябва да се търсят справедливи механизми за подпомагане на енергийно бедните. Това се случи на днешната среща между представители на левицата и работодателски организации. „С огромно съжаление констатирахме, че ситуацията в енергетиката не се е подобрила в последно време - напротив, имаме тенденция, че се влошава", обобщи разговора депутатът от БСП - лява България Таско Ерменков. По думите му с бизнеса се търсят решения, които да помогнат за намирането на онези резерви, които биха позволили по-справедливо и по-пазарно ценообразуване на държавата. „Така да се случат нещата, че бизнесът да бъде конкурентоспособен, което е свързано и с работни места, и с цени на стоки и услуги, което в крайна сметка е свързано с оцеляването на бизнеса като един от потребителите на енергия", каза още Ерменков. „Постигнахме разумно съгласие най-вече по законодателната част - подкрепяме и ще гласуваме за промените в два закона, които забраняват по-нататък преференциално изкупуване на преференциални цени на електроенергия", поясни зам.-председателят на ПГ на БСП - лява България Корнелия Нинова. Помолена да коментира исканата от бизнеса оставка на председателя на КЕВР тя припомни, че левицата е била против избирането му

ВАС: Решението на ЦИК за теглене на жребий е нищожно

http://pik.bg/вас-решението-на-цик-за-теглене-на-жребий-е-нищожно-news401174.html

ВАС: Решението на ЦИК за теглене на жребий е нищожно

Върховният административен съд уважи жалбите и обяви за нищожно решението на Централната избирателна комисия за теглене на жребий за номера на партиите и коалициите за предстоящите местни избори.

 Жалбите до ВАС - на ЕНП, БСП и РБ бяха срещу решението на ЦИК относно процедурите за определяне чрез жребий на поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати от ЦИК и ОИК в бюлетините за гласуване на местните избори и за националния референдум на 25 октомври.

В тях се подчертаваше, че решение № 2108-МИ от 11 септември противоречи на Избирателния кодекс, дава предимство на партиите пред независимите кандидати и местните коалиции, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври 2015 г.

Решението на ВАС е взето днес преди обяд.

ООН осъди Унгария за отблъскването на бежанци със сълзотворен газ

http://offnews.bg/news/n_1/n_559810.html

ООН осъди унгарското правителство за използването на сълзотворен газ и водни оръдия срещу бежанци на границата със Сърбия. Имигранти се опитаха със сила да влязат в Унгария в сряда, като замеряха полицията с камъни и пръчки. Стотици мигранти успяха да срежат унгарската ограда от бодлива тел и да влязат в страната, но бяха изгонени от полицията, която използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу тях. Бях шокиран да видя как се отнесоха с тези бежанци и имигранти. Това е неприемливо. След като това са хора, бягащи от насилие и преследване, ние трябва да сме състрадателни, подчерта генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Унгария определи действията си като адекватна реакция на щурма на бежанците, като допълни, че сред задържаните след сблъсъците с полицията 29 души има и терорист, без да съобщава повече подробности. Унгарското правителство получи критики и от страна на Белград. Сръбският премиер Александър Вучич обяви, че няма да позволи на никого да ги унижава. Призоваваме ЕС да реагира и да накара своите членове да спазват европейските ценности. Ако ЕС не реагира. Ще намерим начин да опазим както нашите граници, така и европейските ценности, коментира Вучич. След неуспешния опит да влязат в Унгария имигрантите са се насочили към Хърватия. Според местните власти 5650 души са преминали сръбско-хърватската граница от вчера. Във вторник Хърватия обяви, че няма да спира бежанците по пътя им за Западна Европа, за да намали напрежението по границата между Сърбия и Унгария. След увеличаването на потока на бежанците през Хърватия обаче вътрешният министър на страната обяви, че все пак ще се вземат мерки за затягане на контрола по границата. Хърватският премиер Зоран Миланович подчерта, че имигрантите в момента са настанявани в центрове близо до Загреб. След среща с австрийския си колега той посочи, че Австрия е по-голяма и има възможност да вземе повече имигранти. Тя обаче има също своите лимити. Ако броят на имигрантите продължи да се увеличава, не знам дали ще можем да регистрираме всички, каза той.

Асен Генов: Руската имперска амбиция стои зад смъртната заплаха срещу мен

http://frognews.bg/news_97845/Asen-Genov-Ruskata-imperska-ambitsiia-stoi-zad-smartnata-zaplaha-sreshtu-men/

Необходимо е да се спазват професионални стандарти и да подбираме средствата, с които лансираме тезите си пред обществото. Ако аз кажа за някой български политик, че е талибан, канибал и призова той да бъде разстрелян, веднага ще бъда осъден. И с право. Това каза пред Фрог нюз блогърът Асен Генов, който получи смъртна заплаха. Ето какво още сподели той пред екипа ни:

Хърватия отказва мигранти, Унгария вдига нова ограда

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/hyrvatiia-otkazva-migranti-ungariia-vdiga-nova-ograda-6042672

Германия въведе контрол на границата с Чехия, за да спре трафикантите на хора и да се справи по-добре с увеличения поток от кандидати за убежище

Унгария с ограда и към Хърватия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/ungariia-s-ograda-i-kym-hyrvatiia-6042672

Германия въведе контрол на границата с Чехия, за да спре трафикантите на хора и да се справи по-добре с увеличения поток от кандидати за убежище

Унгария вдига ограда на границата с Хърватия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/ungariia-vdiga-ograda-na-granicata-s-hyrvatiia-6042672

Преградите и насилието няма да решат миграционната криза, предупреди еврокомисарят по миграцията, докато унгарският външен министър защити употребата на сила от полицията

АПИ въвежда интелигентна информационна система за събиране на данни от републиканските пътища

http://www.cross.bg/danni-proekta-putishta-1481047.html

/КРОСС/Агенция „Пътна инфраструктура" започва разработването и въвеждането на интелигентна Информационна система /ИИС/, включваща автоматизирано събиране на данни за трафика по пътища от I-ви и II-ри клас, предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време към потребители на републиканската пътна мрежа, включително обратна връзка към АПИ, както и за доставка, монтаж и внедряване на пътни знаци с възможност за дистанционно изменение (Variable Message Signs). Общата му стойност е 5 837 134 лв., а крайният срок за изпълнение е 30 октомври 2015 г.  На пресконференция беше представен проекта от Николина Чапанова - директор на дирекция в АПИ, Мирослав Ценов, ръководител на Екипа за управление на проекта и инж. Доброслав Симеонов, началник на отдел в Института по пътища и мостове. Проектът ще се реализира на три етапа. Първият етап включва доставка, монтаж и внедряване на система за автоматизирано събиране на данни за трафика по автомобилните пътища от I-ви и II-ри клас. Ще бъдат изградени 100 автоматични преброителни пункта В тази дейност е включено и изграждането на 6 броя автоматични устройства за следене на метеорологичните условия, разположени на различни пътни отсечки. Изпълнител на тази дейност е ДЗЗД „Сдружение Контракс Инфра"

Илко Раев, БЧК-Варна: Трябва да се работи с децата по въпросите на водното спасяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=301594

Трябва да се работи с децата по въпросите за водното спасяване за да получат те едно ограмотяване и лична ценностна култура как да си запазят здравето когато са на плажа. Това заяви за Радио „Фокус” - Варна директорът на ОС на БЧК – Варна Илия Раев.

Социалисти подкрепиха бизнеса срещу задължителното изкупуване на ток и преференциалните цени

http://frognews.bg/news_97844/Sotsialisti-podkrepiha-biznesa-sreshtu-zadaljitelnoto-izkupuvane-na-tok-i-preferentsialnite-tseni/

Народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепиха бизнеса срещу задължителното изкупуване на електроенергия и преференциалните цени. Депутати и работодатели се обединиха и затова, че трябва да се търсят справедливи механизми за подпомагане на енергийно бедните. Това се случи на днешната среща между представители на левицата и работодателски организации.

В Русе ще изграждат интерактивен музей, посветен на река Дунав

http://ruse.actualno.com/V-Ruse--shte-izgrajdat-interaktiven-muzej-posveten-na-reka-Dunav-news_496308.html

Във връзка с отворена покана за подаване на проектни предложения по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.“ Община Русе е в процес на разработване на проектно предложение „Валоризация на общото местно и европейско нематериално културно наследство чрез интерактивен музей“. Самото предложение получи зелена светлина от Общински съвет - Русе и предстои да продължи работата по него, информира Topnovini.bg. По време на заседанието на местния парламент възникна де

Външно съветва да избягваме пътуване през Унгария

http://society.actualno.com/Vynshno-syvetva-da-izbjagvame-pytuvane-prez-Ungarija-news_496312.html

Българските граждани да избягват пътувания и превози с влак и по шосе през територията на Унгария и да използват алтернативни маршрути през Румъния и Словакия или през Сърбия към Хърватия и Словения. Това препоръчват от Външно министерство във връзка с усложнената миграционна обстановка по границите на Унгария, информира "Дарик нюз". От днес унгарското правителство е преустановило за 30 дни пропускането на хора, превозни средства и товари по обикновения път и по автомагистралата през ГКПП Рьоск

По бракове сме на опашката в ЕС, по разводи - по средата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4988060

9% у нас живеят в съжителство,
в Швеция са 18%
Близо 26 на сто от българите над 20 години живеят без партньор. 54 процента са в брачно съжителство. Вдовците или вдовиците са около 12 на сто от пълнолетните българи, а 7% са разведените. Това сочат данни от анализ на Евростат за начина на живот в ЕС-28 в периода 2011-2013 г.
9% у нас живеят в съжителство, в Швеция са 18% Близо 26 на сто от българите над 20 години живеят без партньор. 54 процента са в брачно съжителство. Вдовците или вдовиците са около 12 на сто от пълнолетните българи, а 7% са разведените. Това сочат данни от анализ на Евростат за начина на живот в ЕС-28 в периода 2011-2013 г.

Нагъл перничанин паркира тузарския си джип на „зебра”

http://pik.bg/нагъл-перничанин-паркира-тузарския-си-джип-на-„зебра”-news401169.html

Нагъл перничанин паркира тузарския си джип на „зебра”

На пореден случай на нагло погазване на Закона за движение по пътищата станаха свидетели перничани.

Бизнесмен паркира луксозния си джип на пешеходна пътека в града точно до знака „Спирането забранено“.

„Не мога да повярвам! Мислех, че спира, за да остави някого и ще продължи, а той слезе заедно с една дама от колата, заключи я и отиде на някъде“, разказва потресен очевидец.

Според осведомени нарушителят е собственик на хипермаркет, пише Мироглед.ком.

Лукарски: За първи път ще оценим всички проекти по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 преди крайния срок от ЕК

http://pik.bg/лукарски-за-първи-път-ще-оценим-всички-проекти-по-оп-иновации-и-конкурентоспособност-2014--news401166.html

Лукарски: За първи път ще оценим всички проекти по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 преди крайния срок от ЕК

За първи път ще оценим всички проекти по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 преди крайния срок от ЕК, съобразявайки се с бизнеса.Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на пресконференция, предаде "Фокус". Лукарски посочи, че в процес на оценка към момента са постъпилите 844 проектопредложения, които са подадени от предприятия с основна икономическа дейност секторите на ниско и средно-ниско технологичните промишлени производства.

"От общия брой проектопредложения, които се оценяват и са подадени в първия краен срок на процедурата, в обхват на приблизително 150 от тях се предвижда изпълнение на дейности в най-големите градове в Северозападния район, което обещах още в началото на мандата", подчерта министърът на икономиката. Той отбеляза, че общата заявена стойност на проектите с дейности на изпълнение в Северозападния район е приблизително 123 млн. лева. "Около 78 млн. лева е размерът на безвъзмездната финансова помощ. Оценката на останалите проекти се извършва в средата на информационната система ИСУН 2020. Критериите за оценка са изцяло обективни, базирани на финансово и икономическо състояние и представен бизнес план", уточни Лукарски. 

Той увери, че управляващият орган ще направи всичко възможно да приключи оценката в рамките на 90 дни, тоест предсрочно на предвидения от ЕК срок 120 дни, който позволява комисията, ако има над 500 подадени проекта. Министърът подчерта, че за първи път в рамките на 90 дни ще бъдат оценени всички проекти. "Това беше изрично изискване и забележка на бизнеса по старата оперативна програма. Предвижда се процесът по договаряне с одобрения за финансиране кандидат да се проведе през декември 2015 г.", каза още Божидар Лукарски.

Откривател на болести стана почетен гражданин на Лом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989280


Проф. д-р Ивайло Търнев - началник на Неврологичната клиника към Александрова болница, бе обявен за почетен гражданин на Лом на празника на крайдунавския град - Деня на Вяра, Надежда и Любов. Известният у нас и в чужби медик е откривател и изследовател на две болести, свързани с невромускулни атрофии,
Проф. д-р Ивайло Търнев - началник на Неврологичната клиника към Александрова болница, бе обявен за почетен гражданин на Лом на празника на крайдунавския град - Деня на Вяра, Надежда и Любов. Известният у нас и в чужби медик е откривател и изследовател на две болести, свързани с невромускулни атрофии,

Саморазправа с фоторепотер, обвинен, че е заснел партньорката на Ципрас

http://www.grreporter.info/samorazprava-s-fotorepoter-obvinen-che-e-zasnel-partnorkata-na-tsipras/17918

Дали пък причината за всичко това не е фактът, че чрез публикуването на снимките гръцката общественост научи, че децата на г-н Ципрас посещават скъпо частно училище, коментират гръцки медии

прочети повече

Плащането на ток по интернет нараснало с 8% в Западна България

http://www.mediapool.bg/plashtaneto-na-tok-po-internet-narasnalo-s-8-v-zapadna-bulgaria-news239362.html

Осем процентен ръст в интернет плащания на сметките за ток от началото на година до края на август, отчете доставчикът на ток в Западна България ЧЕЗ. Над 200 000 битови клиенти на компанията плащат безкасово сметките си за електроенергия чрез директен дебит от банкова сметка, през интернет, банкомати или с мобилния си телефон. За осемте месеца броят на този вид транзакции е 1 622 632 и безкасовите плащания достигнат 14% от общия брой плащания, направени в този период. Най-предпочитаните начини за безкасово разплащане са по интернет чрез системата ePay.bg и директният дебит на банките. Средно на месец 87 000 сметки за консумирана електроенергия се плащат през ePay.bg, а близо 75 000 клиенти на ЧЕЗ покриват задълженията си автоматично чрез банковата си сметка. През последните години устойчиво нараства броят на клиентите на ЧЕЗ, които предпочитат да бъдат обслужвани от разстояние, тъй като безкасовите начини на плащане спестяват време и усилия на потребителите и ги правят независими от мястото и работното време на касите, посочва компанията.  За осемте месеца на 2015 г. над 739 000 плащания са извършени по банков път, а чрез интернет - близо 883 000. Клиентите на ЧЕЗ оценяват разнообразието от 100 вида услуги, които компанията предлага. Най-висока положителна оценка потребителите поставят на многообразието от начини за плащане на сметките за електроенергия – общо 85% от запитаните при последното проучване са  удовлетворени от предлаганите възможности, като най-голяма е удовлетвореността от различните начини за плащане на сметките. Компанията предлага 9 начина за безкасово плащане, включително по банков път, чрез системите на ePay.bg, Icard.bg и Транскарт, директно през сайта на ЧЕЗ, по интернет, на банкомат или чрез мобилен телефон.

Внимание, родители! Находчиви търговци измислиха нова измама с бележниците и личните карти

http://pik.bg/внимание-родители-находчиви-търговци-измислиха-нова-измама-с-бележниците-и-личните-карти-news401165.html

Внимание, родители! Находчиви търговци измислиха нова измама с бележниците и личните карти

Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри фрапантни нарушения при продажбата на бележници и лични карти в търговската мрежа и онлайн магазини, съобщиха пред "Петел" от институцията.

Търговци са предлагали двата артикула в комплект с подвързии на три пъти по-висока цена от сумата, която потребителят следва да заплати при закупуване само на бележника и личната карта съгласно посочените от производителя цени, като същевременно на клиентите не е предоставяна възможност да закупят поотделно бележник или лична карта без подвързия.

Друго установено нарушение е посочването на две различни цени, поставени върху дадена стока за ученика или в близост до нея, което е изрично забранено от закона.

Санкциите могат да достигнат до 3000 лв. за всяко едно отделно нарушение.

Пращат 50 военнослужещи допълнително на границата ни с Турция заради бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=301584

Министерството на отбраната (МО) има готовност да разположи до 1000 военнослужещи по българо-турската граница при нужда. Това съобщи министър Николай Ненчев. Допълнителни сили в помощ на "Гранична полиция" се очаква да бъдат изпратени още днес.

Червените фенове: Не подкрепяме друг клуб освен ЦСКА!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989276

Привържениците на ЦСКА се обявиха срещу евентуалното обединение с други клубове, каквито слухове се разпространяват напоследък. Те публикуваха декларация, в която категорично заявяват, че не приемат подобно сливане.
Ето и целия текст на декларацията:
Поради появилите се слухове из публичното пространство, искаме да припомним!
Привържениците на ЦСКА се обявиха срещу евентуалното обединение с други клубове, каквито слухове се разпространяват напоследък. Те публикуваха декларация, в която категорично заявяват, че не приемат подобно сливане. Ето и целия текст на декларацията: Поради появилите се слухове из публичното пространство, искаме да припомним!

За българската олигархия и нейните метастази

http://www.mediapool.bg/za-balgarskata-oligarhiya-i-neinite-metastazi-news239361.html

Фирмите в един от нашите градове не се усетиха как докато воюват една с друга и с огромни усилия се опитват да правят бизнес, кога честно и почтено, кога не толкова, защото все пак оперират в нещо като джунгла, една "избрана” Фирма реши да не действа чрез пряката конкуренция с тях, ами да заложи на правилните хора в този град, които са хора на правилните хора в тази държава. Резултатът – тези фирми сега едва кретат, докато онази "избрана” Фирма печели всички общински и държавни поръчки, разпростира се из много дейности и се разплува метастазно, врежда свои пратеници в общината да се грижат за интересите й и, естествено, за интересите на правилните хора, които са хора на правилните хора в държавата и за интересите на правилните хора в държавата – също. "Избраната” Фирма мачка и смазва останалите и целият град й целува ръцете. Безнадеждно "прецаканите” фирми гледат в потрес, страдат и ронят сълзи, но нищо не правят и постепенно за всички тях става все по-късно, все по-безнадеждно късно. Университетите в една от важните обществени науки не се усетиха как докато воюват един с друг и с огромни усилия се опитват да печелят студенти, кога честно и почтено, кога не толкова, защото все пак оперират в нещо като джунгла, един "избран” Университет реши да не действа чрез пряката конкуренция с тях, ами да заложи на правилните хора в този бранш, които са хора на правилните хора в тази държава. Резултатът – тези университети сега едва кретат, докато онзи "избран” Университет печели държавни пари и пари от фондове за научни изследвания, властниците стават доктори и доктори на науките, доценти и професори в него, той превзема всички лицензионни, оценяващи и акредитационни институции и вече от него зависи какво и как ще се прави в съответната научна област, кой ще е Учен, и кой учЕн в нея, като по този начин се разпростира по целия преподавателски и научен спектър и се разплува метастазно, спирайки кислорода на останалите университети. "Избраният” Университет мачка и смазва останалите и всичко живо във въпросната наука му целува ръцете.. Безнадеждно "прецаканите” университети гледат в потрес, страдат и ронят сълзи, но нищо не правят и постепенно за всички тях става все по-късно, все по-безнадеждно късно. Партиите в нашата политическа система не се усетиха как докато воюват една с друга и с огромни усилия се опитват да правят политика, кога честно и почтено, кога не толкова, защото все пак оперират в нещо като джунгла, една "избрана” Партия реши да не действа чрез пряката конкуренция с тях, ами да заложи на правилните хора в политиката, които са хора на правилните хора в тази политическа система. Резултатът – тези партии сега едва кретат, докато онази "избрана” Партия печели едни след други поредните национални и местни избори, разпростира се из всички администрации и се разплува метастазно, врежда свои партийни протежета из всички сектори и дейности на централната и местната власт, оперира с финансите на държавата, обраства с повсеместна номенклатура и контролира все повече какъвто и да ни хрумне процес, каквато и да се досетим сфера в страната и общините, като дава да се разбере, че който не е неин член или симпатизант, няма бъдеще, няма бизнес, няма шансове, няма сигурност, а в скоро време няма да има право да говори, да протестира, да прави каквото и да било, та даже и да мисли. "Избраната” Партия е Партията на власт, Партията на Властта, властта принадлежи на тази Партия на Властта и де що има политици и кандидат-политици целуват ръцете на нейните лидери. Безнадеждно "прецаканите” партии гледат в потрес, страдат и ронят сълзи, но нищо не правят и постепенно за всички тях става все по-късно, все по-безнадеждно късно. Футболните отбори в националното ни първенство не се усетиха как докато воюват един с друг и с огромни усилия се опитват да печелят мачове, точки и купи, кога честно и почтено, кога не толкова, защото все пак оперират в нещо като джунгла, един "избран” Отбор реши да не действа чрез пряката конкуренция с тях, ами да заложи на правилните хора във футбола, които са хора на правилните хора в България. Резултатът – тези отбори ще започнат все повече да западат и да падат, докато онзи "избран” Отбор е обезпечаван от правилните хора в България със спонсори, с ресурси, с възможности, със съдии, а правилните хора във футбола като марионетки, слуги и подлоги на правилните хора в България ще си вършат работата, като закриват врагове и опоненти на Отбора на правилните хора в България, като гарантират, че на футболното поле няма да има изненади за този Отбор, с други думи – като изпълняват мръсната си и корумпирана роля на марионетки, слуги и подлоги. Така правилните хора в България ще начесват ниските си страсти и низките си пристрастия, като техният Отбор им носи дребни радости и едри приходи, а той самият ще се разпростира във всички турнири, БФС-та, комисии и съдилища и ще се разплува метастазно със служебни и осигурени победи, със скъпи куци коне от Африка, Азия, Латинска Америка и Северния ледовит океан, разбивайки, пребивайки и убивайки цялата конкуренция, както подобава на Отбора на Властта, на Отбора на Партията на Властта, на Отбора на Олигархията, на Отбора на Силовите структури (държавни и частни), на Отбора на Новото Статукво, при което 4-5-6% от българите живеят в супервисок, плячкаджийски, тоталитарно-демократичен жизнен стандарт, а другите 94-95-96% водят битка за оцеляване, подложени на трудно управляемия риск при най-малък пробив в тяхната жизнена стратегия, да започнат да валят към социалното дъно и да се превръщат в социални маргинали, боледуващи от социална анемия, апатия, аномия и аномалия... "Избраният” Отбор ще мачка и смазва останалите отбори и всеки друг отбор, който иска да живурка някак и да играе през юли по два мача извън България, ще му целува ръцете – на него, на правилните хора във футбола и най-вече – на правилните хора в България. Безнадеждно "прецаканите” отбори обаче продължават да се правят, че не виждат какво се случва буквално пред очите на цяла демократична България, смятат, че правят исторически компромис като си траят, затова много скоро ще започнат да гледат в потрес, да страдат и да ронят сълзи, но така и няма да нададат поне вик на несъгласие, затова за всички тях ще започне само след известно време да става все по-късно, все по-безнадеждно късно. Съвсем трети въпрос е, че избраният "Отбор”, обречен, призван и призован да стане най-най-най-силният, единственият и неповторимият у нас, ще катастрофира неизменно при първата си поява по света – от Ванкувър до Владивосток, защото такава е неизбежната съдба на Отбора на Олигархията – Олигархията може да съсипе футбола, образованието, бизнеса и демокрацията в България, но нищо стойностно, нищо европейско, нищо с международно качество и значимост не може да направи. Защото е примитивна, некомпетентна, плячкаджийска и несъстоятелна. Във всяко едно отношение. *Коментарът е от блога на Николай Слатински

Шефовете на РУП-Първомай и Асеновград остават в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989272

Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай остават в ареста, съобщи bTV.
Димчо Темелков и Васил Налбантов бяха арестувани вчера при спецакция на Вътрешна сигурност на МВР. По-късно бяха задържани още трима полицаи. Срещу тях вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за злоупотреба с правосъдието.
Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай остават в ареста, съобщи bTV. Димчо Темелков и Васил Налбантов бяха арестувани вчера при спецакция на Вътрешна сигурност на МВР. По-късно бяха задържани още трима полицаи. Срещу тях вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за злоупотреба с правосъдието.

Шефовете на РУП-Първомай и Асеновград остават в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989282

Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай остават в ареста, съобщи bTV.
Димчо Темелков и Васил Налбантов бяха арестувани вчера при спецакция на Вътрешна сигурност на МВР. По-късно бяха задържани още трима полицаи. Срещу тях вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за злоупотреба с правосъдието.
Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай остават в ареста, съобщи bTV. Димчо Темелков и Васил Налбантов бяха арестувани вчера при спецакция на Вътрешна сигурност на МВР. По-късно бяха задържани още трима полицаи. Срещу тях вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за злоупотреба с правосъдието.

Ново огнище на антракс! Този път край Попово

http://petel.bg/Novo-ognishhe-na-antraks--Tozi-pat-kray-Popovo__127211

Снимка Булфото След изследвана проба от теле с влошено здравословно състояние в землището на село Еленово, община Попово, област...

Арестуваният началник на РУП Първомай прикрил богаташки син, извършил две отвличания и катастрофа

http://petel.bg/Arestuvaniyat-nachalnik-na-RUP-Parvomay-prikril-bogatashki-sin--izvarshil-dve-otvlichaniya-i-katastrofa__127212

Снимка Булфото Задържаният вчера началник на РУП Първомай Васил Налбантов е покровителствал сина на известен местен бизнесмен, който...

Официално! Предизборната кампания стартира на 25 септември

http://petel.bg/Ofitsialno--Predizbornata-kampaniya-startira-na-25-septemvri__127214

Снимка Булфото От 25 септември до 24.00 ч. на 23 октомври е срокът на предизборната кампания за местните избори, съобщиха на редовната си...

Соларна пейка предлага почивка и зареждане на таблет в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_559801.html

Уникална за България соларна пейка „заработи“ в Бургас. Тя се намира в Морската градина, до сградата на Бизнесинкубатора в града. Освен удобно място за почивка, пейката предлага и друга услуга – на нея можете да заредите смартофона или таблета си. Панелите върху покрива й генерират енергия за зареждане на четири мобилни устройства едновременно. Нужно е да имате само USB-кабел. Идеята за иновативния офис на открито е на Бизнесинкубатора, община Бургас и арх. Емил Бурулянов. Реализирана е за рекордно кратко време – около месец, и заработи днес, в чест на Европейската седмица на мобилността. Бургас е първият град в страната, който може да се похвали с подобна инсталация, именувана от създателите си „Бизнес яйце“. Монолитната конструкция е излята от бургаска фирма, от специален бял цимент, с примеси от мозайка и мраморен грис, за да може да се шлайфа и да стане заоблена. През нощта пейката е атрактивно осветена от соларни лампи. Дървената конструкция и допълнителни възглавнички се грижат за удобството на посетителите. По думите на арх. Бурулянов, инсталацията е „вандалоустойчива“ – тежи два тона и половина и трудно може да бъде открадната.

„Празник на скоростта" - 19 - 20 септември, Разлог

http://www.cross.bg/razlog-shampion-rali-1481046.html

/КРОСС/За втора поредна година община Разлог ще бъде домакин на „Празник на скоростта". На 19 и 20 септември жителите и гостите на града ще имат удоволствието да видят демонстрации и състезания на автомобили, мотори и джипове от най-актуалните марки и модификации. Организаторите от община Разлог, Нисан - България и Петрол са предоставили висички възможности за провеждането на невероятно шоу. Празникът ще стартира в събота от 11.00 часа на входа на град Разлог с уникалните каскади на момчетата от Екстрийм атак, които ще демонстрират новата си програма и възможностите на техните пистови мотори.Събитието ще продължи с участиетона едни от най-изявените пилоти на България: Константин Маршавелов - шампион на България за 2014 и лидер за 2015, многократните шампиони Илия Царски и Румен Дунев, Пламен Стайков - рали шампион 2014, младата надежда Григор Григоров - републикански шампион Планинско катерене 2012 и 2013. При дамите ще видим Екатерина Стратиева - лидер в Европейския рали шампионат за 2015г и носител на Европейската рали купа за 2014, Мануела Костадинова - шампион Гимхана.Специални гости ще бъдат Димитър Илиев и Крум Дончев, както и много други пилоти. За трасето, безопасността на публика и състезатели, както и за точното времеизмерване ще се погрижи екипът на Владимир и Димитър Илиеви, които са подготвили интересни изпитания за всички участници. Във втория ден на празника ще се включат и аматьорите със своите автомобили

Калфин: Ще предложа на синдикатите и работодателите да договарят минималната работна заплата

http://pik.bg/калфин-ще-предложа-на-синдикатите-и-работодателите-да-договарят-минималната-работна-заплат-news401160.html

Калфин: Ще предложа на синдикатите и работодателите да договарят минималната работна заплата

Ще предложа на синдикатите и работодателите да договарят минималната работна заплата. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде агенция "Фокус".

„В минималните осигурителни доходи има нещо много хубаво и това е двупакетното договаряне. Това е единственият механизъм, който се прилага по този начин. Ако и минималната заплата се определя по този начин, аз ще съм най-щастливият министър”, коментира Калфин.

По думите му, ако работодателите и синдикатите предоговарят минималните заплати, може да се договори отпадане на минималните осигурителни прагове. По този начин минималната заплата няма да се определя от държавата, а ще се договаря между работодатели и синдикати, както минималните осигурителни доходи.

„Спекулация е, че Европейската комисия ни кара да премахнем минималните осигурителни доходи. Това, което пише тя и, което ни задава като въпроси е какъв е смисълът да има и минимална работна заплата и минимални осигурителни доходи. Това би могло да се премахне, когато минималната работна заплата се договаря по този начин чрез двупартитно договаряне и когато тя действително даде повече възможност за колективните трудови договори”, обясни министър Калфин.

„Ще се опитаме с някакво общо съгласие през следващите месеци да търсим механизъм, който да удовлетворява всички, но договарянето между работодатели и синдикати според мен трябва да бъде основно”, каза още той.

Адвокатът на акушерката, пребила бебе, иска отвод на съда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989258

Отвод на съда поиска адвокатът на акушерката Емилия Ковачева. Причината - двама от тримата магистрати вече са разглеждали искане за освобождаване на Ковачева и са я оставяли в ареста, съобщава Нова телевизия.
Освен нов съдебен състав адвокат Владислав Янев поиска да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на
Отвод на съда поиска адвокатът на акушерката Емилия Ковачева. Причината - двама от тримата магистрати вече са разглеждали искане за освобождаване на Ковачева и са я оставяли в ареста, съобщава Нова телевизия. Освен нов съдебен състав адвокат Владислав Янев поиска да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на

Адвокатът на акушерката, пребила бебе, иска отвод на съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989266

Отвод на съда поиска адвокатът на акушерката Емилия Ковачева. Причината - двама от тримата магистрати вече са разглеждали искане за освобождаване на Ковачева и са я оставяли в ареста, съобщава Нова телевизия.
Освен нов съдебен състав адвокат Владислав Янев поиска да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на
Отвод на съда поиска адвокатът на акушерката Емилия Ковачева. Причината - двама от тримата магистрати вече са разглеждали искане за освобождаване на Ковачева и са я оставяли в ареста, съобщава Нова телевизия. Освен нов съдебен състав адвокат Владислав Янев поиска да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на

КС отказа да се произнесе по същество за промените на конституцията

http://pik.bg/кс-отказа-да-се-произнесе-по-същество-за-промените-на-конституцията-news401155.html

КС отказа да се произнесе по същество за промените на конституцията

КС отказа да се произнесе по същество по проекта за изменение на конституцията в частта за съдебната реформа.

С 10 на 2 гласа съдиите са отхвърлили искането на 144-те народни представители като недопустимо, съобщи БНР.

Съдия докладчикът по делото Румен Ненков предварително бе защитил позицията, че съдът не може да се произнася предварително по нефинализирани законодателни решения. 

Решението за съдебната реформа и за разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска квота ще се реши в пленарна зала на НС. Очаква се депутатите да започнат обсъждането на първо четене на промените в конституцията идната седмица. 

Уволниха двама горски, скрили незаконна сеч на роднина

http://frognews.bg/news_97843/Uvolniha-dvama-gorski-skrili-nezakonna-sech-na-rodnina/

По разпореждане на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Тони Кръстев, са уволнени двама горски инспектори от Регионалната дирекция по горите в Благоевград. Наказателните мерки били взети, тъй като инспекторите опитали да прикрият незаконна сеч в района на Държавното горско стопанство в Симитли.

Пак затвориха източното платно на булевард „Осми Приморски полк" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301600

Източното платно на булевард „Осми Приморски полк" отново е затворено за движение заради ремонтни дейности, видя репортер на Moreto.net. Рехабилитацията на булеварда започна през юни месец. Първо бяха подменени комуникациите и настилката по платното в посока Червения площад.

Шестте урока, които Борисов е научил от Живков

http://www.mediapool.bg/shestte-uroka-koito-borisov-e-nauchil-ot-zhivkov-news239360.html

Не очаквах, че управляващата коалиция в България ще оцелее толкова дълго. Сбърках, защото не се бях замислял за шестте ценни урока, които Бойко Борисов е научил от Тодор Живков. Урок първи: Да не допуска никаква вътрешна конкуренция за лидерството в своята партия. Просто и ясно, като индиански роман. Урок втори: Да изгради стабилни местни партийни структури, които се опират най-вече върху средния управленски кадър и върху мнозинството от (и без това) опортюнистично настроените българи, особено в провинцията. Урок трети: Винаги да си има по едно БЗНС за коалиционен партньор. Това върши отлична работа за пред света. Пък самото "БЗНС” нека да си мисли, че участва в управлението - няма лошо. Урок четвърти: Винаги безусловно и безпрекословно да слуша Големия брат, "шефовете”. Защото те дават парите и те въртят геополитиката, в която България само скрибуца като обикновена бурмичка. А когато се върне в страната след поредната среща с "шефовете”, може и да понамигне на българите: "Абе ние там си ги говориме разни, ама тука нещата са си по нашенски”. Урок пети: Да ходи сред народа с карамфил зад ухото, да реже ленти, да тропа хорце и от време на време да ръси общонационални простотии. Това е фундаментът на народната любов. Шестия си урок Бойко Борисов интелигентно научи не от успехите на Живков, а от най-голямата му грешка: никога не закачай турците! Навремето Живков си отглеждаше публичен образ като "човек от народа”. В неговите дълбоки стъпки Борисов каза легендарното "Вие сте прости и аз съм прост - затова се разбираме”. Поради интелектуално високомерие мнозина непростимо подценихме и двамата. И по-точно - умението им да остават на власт. Междувременно Борисов се научи да управлява. И навярно ще спечели и местните избори. *Коментара от блога на Александър Андреев публикуваме от Дойче веле

Соня Йончева открива сезона в "Метрополитън" и гостува на голям екран у нас

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/17/2611657_sonia_ioncheva_otkriva_sezona_v_metropolitun_i_gostuva/?ref=rss


Оперните звезди Соня Йончева и Анна Нетребко ще открият сезона в "Метрополитън" с две представления, които ще бъдат излъчени на живо и у нас през октомври. Форматът "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" в кината Cinema City ще покаже българския сопран в първата й роля, предназначена специално за нея  - Дездемона в "Отело" на Верди. Представлението открива сезона на престижната сцена този понеделник.

Звездата на Йончева изгря в "Метрополитън" през 2013 г., след като последователно...

90% от средствата по ОП „Развитие на конкурентоспособността“ са изплатени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989250

89,2% или над 2 млн. лв са изплатени по ОП
89,2% или над 2 млн. лв са изплатени по ОП "Развитие на конкурентоспособността" за периода 2007-2013 г. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, като допълни, че по програмата все още има проекти, по които се работи и предстои да бъдат отчетени. Той обясни, че договорени средства са 101, 87 % от бюджета или 2 315 532 070 лева.

Фандъкова: Посторихме 21 км метро, 80 детски градини и завод за преработка на отпадъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989249

За 4 години построихме 21 км метро, което всеки ден ползват 350 000 софиянци, осигурихме 13 200 нови места в детските градини, завод за преработка на отпадъци, инвестирахме в откриване на културно-историческото наследство на града.
По улиците на столицата вече се движат 226 нови автобуси, трамваи и тролеи, като до 2020 г.
За 4 години построихме 21 км метро, което всеки ден ползват 350 000 софиянци, осигурихме 13 200 нови места в детските градини, завод за преработка на отпадъци, инвестирахме в откриване на културно-историческото наследство на града. По улиците на столицата вече се движат 226 нови автобуси, трамваи и тролеи, като до 2020 г.

Прецезираха срока за прилагане на СРС-та

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/preceziraha-sroka-za-prilagane-na-srs-ta-6042670

При разследвания, свързани с националната сигурност, се предлага СРС да се ползват 6 месеца, с възможност за удължаване с още 6 месеца

29 са рисковите проекти по старата програма "Конкурентоспособност"

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/29-sa-riskovite-proekti-po-starata-programa-konkurentosposobnost-202555/

Програмата е на второ място по сертифицирани средства след тази за човешките ресурси, отчете министърът на икономиката Божидар Лукарски

Ташева определи включването си в черния списък на Киев като ласкателство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611671_tasheva_opredeli_vkljuchvaneto_si_v_cherniia_spisuk_na/?ref=rss


Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, чието име е второ по ред в списъка на хората със забрана да влизат на територията на Украйна, определи санкцията на Киев срещу себе си като ласкателство. 

 "Дошлият на власт с нацистки преврат олигарх Порошенко не представа да ме ласкае. Аз да бъда оценена като заплаха за националната сигурност и териториална цялост на 46-милионна Украйна, над 6 пъти по-голяма от България, е нещо повече от ласкателство", казва Ташева, цитирана в прессъобщение на...

Горещи кубински ритми с Алфредо Торес в "Отблизо с Мира"

http://www.cross.bg/septemvri-razkrie-mira-1481044.html

/КРОСС/ Тази събота (19-ти септември) огнена румба и ароматни пури ще разгорещят атмосферата в студиото на «Отблизо с Мира». Танцьорът Алфредо Торес и певицата Долорес Естрада ще бъдат гости на предаването, за да представят „отблизо" една далечна страна - Куба. След екзотичната разходка екипът на Мира Добрева ще пропътува разстоянието до село Крън, за да посети Бай Стефан. В ролята си на последния останал ковач в Розовата долина, той ще разкрие пречистващата стихийност на огъня и тайните на желязото, което никога не лъже. В неделния ден (20-ти септември) зрителите на БНТ ще се срещнат с женската сила в мъжкия свят на военноморските сили - старши лейтенант Ирина Денева. Тя ще разкрие трудностите и чара на своята работа. Специален гост в неделното предаване ще бъде преродената звезда от 90-те години - Лейн Макрей от музикалния дует «Ла Буш». Вокалистът ще разкаже за тежестта на световната слава, за смирението след загубата на най-обичаните хора и за силата на характера, който не му позволява да се предаде.  

Руският шлем за виртуална реалност VRD вече е в продажба

http://www.cross.bg/realnost-shlem-virtyalna-1481045.html

/КРОСС/ Преди около седем месеца бе представен прототипа на руския шлем за виртуална реалност VRD, а сега е възможно закупуването на това автономно устройство за виртуална реалност, което може да бъде използвано за игрите Oculus DK1 и други. Счита се, че това е първият руски шлем за виртуална реалност, който може да бъде закупен без посредници, понеже разполага със собствени екрани (не се налага използването на смартфон или таблет), използва жично свързване с компютърната система и може да се каже, че е от нивото на Oculus Rift DK1. Технически характеристики на шлемовете VRD и VRD Plus: Резолюция на дисплея: 1920х1080 пиксела или 2560х1440 точки Ъгъл на виждане: приблизително 80 градуса по вертикала и 100 градуса по хоризонтала Възможност за регулиране на разстоянието между двата екрана Регулиране на фокусното разстояние за хора с влошено зрение Жично включване към компютърната система чрез HDMI и USB Поддръжка на Oculus Rift DK1 игрите Режим за допълнена реалност чрез контролера Leap Motion Хардуерно коригиране на позицията Предлагат се две разновидности на този шлем – VRD и VRD Plus, които се различават по резолюцията на дисплея. Новите VR шлемове могат да бъдат закупени от сайта на производителя (vrdevice.ru) при цена 16 990 рубли ($250) за VRD и 19990 рубли ($295) за VRD Plus. Източник: www.kaldata.com

Откриха изчезналото 13-годишно момче в София

http://pik.bg/откриха-изчезналото-13-годишно-момче-в-софия-news401149.html

Откриха изчезналото 13-годишно момче в София

Столичната полиция е открила невредим 13-годишния Петър Стоянов Стоянов, който изчезна вчера около 8:40 ч сутринта в района на столичното 101-во СОУ „Бачо Киро“. Детето е намерено тази сутрин и предадено на родителите му, казаха от МВР.

Оттам обаче отказаха коментар къде е било момчето.

Столичното Второ РУ издирваше Петър Стоянов Стоянов на 13-години от София.

КС отказа да разглежда питането на депутатите за конституционните промени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/17/2611662_ks_otkaza_da_razglejda_pitaneto_na_deputatite_za/?ref=rss


С впечатляващо мнозинство Конституционният съд (КС) отказа да допусне за разглеждане искането на депутатите за изпреварващо тълкуване на проектопромените в Конституцията, свързани със съдебната власт, информира специализираният сайт "Правен свят".

Десет от 12-те членове на КС се съгласиха със становището на съдията докладчик Румен Ненков, че предварителното питане за предстоящи изменения в основния закон е недопустимо. На обратното мнение са били само Пламен Киров и Борис Велчев....

Армията в атака! 1000 военни застават на границата с Турция

http://www.bnews.bg/article-141627

Военните ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция, поясни още главният секретар.

Бежанци работят в български кол центрове

http://www.moreto.net/novini.php?n=301591

Около 30 бежанци са се записали в Бюрата по труда в страната. В националния план по заетостта са предвидени бройки за бежанци, има и възможност за заетост по европейските програми, съобщи социалният министър Ивайло Калфин пред БТА.

Елате на велоизлет в събота!

http://curious.actualno.com/Elate-na-veloizlet-v-sybota-news_496301.html

Ако няма да отпрашиш нанякъде за четирите почивни дни, чакаме те на 19 септември, събота, в 7:45 сутринта на езерото Ариана! Бъди точен, защото точно в 8:00 събралата се група тръгва по маршрут Гълъбец - Смолско - Байлово - София. Заедно ще изминем около 130 километра, през които ще се нагледаме на красиви крайпътни гледки и - най-важното - ще ни бъде супер забавно. Обратно в София ще си в 18:00 същия ден на бензиностанция на Ботевградско шосе. Повече подробности за велопохода четете в sofiali

Военен преврат в Буркина Фасо, парламентът е разпуснат

http://africa.actualno.com/Voenen-prevrat-v-Burkina-Faso-parlamentyt-e-razpusnat-news_496303.html

Докато по улиците се чуват изстрели, отправени срещу излезлите на протест, военните в Буркина Фасо завзеха националния ефир днес сутринта, за да съобщят, че контролират западноафриканската държава, потвърждавайки, че е извършен преврат. Това се случва няколко седмици преди изборите в страната. АП предава, че съобщението е излъчено по националната телевизия и радио, като временното правителство е разпуснато и временният президент не е на власт. Лидерите на преврата, които са членове на елитната

Два импровизирани имигрантски лагера бяха разрушени в Париж

http://europe.actualno.com/Dva-improvizirani-imigrantski-lagera-bjaha-razrusheni-v-Parij-news_496305.html

Два импровизирани имигрантски лагера бяха разрушени сутринта в Париж. Те са били обитавани от над 500 души в мизерни и нехигиенични условия, предаде БНР. Над 400 имигранти бяха откарани с автобуси сутринта от два незаконно разположени лагера в северната част на Париж. Акцията, проведена от социални работници под наблюдението на полицията, е протекла спокойно. На имигрантите е дадена информация в превод на различни езици. Според парижкото кметство те ще бъдат настанени в спешни центрове за 1 мес

А вие от БЗНС имате за министър на отбраната най-големия криптофашист!

http://cite.actualno.com/A-vie-ot-BZNS-imate-za-ministyr-na-otbranata-naj-golemija-kriptofashist-news_496304.html

"А вие от БЗНС имате за министър на отбраната най-големия криптофашист!" С тези думи депутатът Велизар Енчев се обърна към групата на Реформаторския блок в Парламента по време на днешните дебати в пленарна зала. След изказването си Велизар Енчев беше изгонен от заседанието заради обидата към министър Николай Ненчев.

РПУ-тата в Асеновград и Първомай масово прикривали престъпления

http://crime.actualno.com/RPU-tata-v-Asenovgrad-i-Pyrvomaj-masovo-prikrivali-prestyplenija-news_496307.html

Петима полицаи от Асеновград и Първомай, сред които шефовете на районните управления, са арестувани при вчерашната акция на отдел "Вътрешна сигурност" към МВР. Има обаче още 10 задържани за различни престъпни дейности, които са били защитавани от полицейския чадър. Това стана ясно на пресконференция в Пловдив, на която присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, шефът на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков, апелативният прокурор Иван Даскалов, окръжният

Димитър Делчев: Браво на ВАС, спаси вота от реклама на номерца

http://offnews.bg/news/n_1/n_559790.html

ВАС отмени решението на ЦИК за еднакви номера в бюлетините за местния вот. Съдът взе правилното решение, коментира пред OFFNews Димитър Делчев, вносител от името на РБ на искането за отмяна . - Г-н Делчев, удовлетворен ли сте, че ВАС отмени решението на ЦИК за единните номера на бюлетините?  - Да, Върховният административен съд взе правилното решение, защото това на ЦИК беше противозаконно. Беше лошо решение, защото предстоят местни избори, а опитът бе да се превърнат в национални. Вместо да се популяризират кандидати и политики, да се прави реклама на едно номерче в цялата страна. Сега това няма да се случи.  - Очаквахте ли, че съдът ще го отмени?  - Да, въпреки че в България човек никога не може да бъде сигурен. Но това е законно и принципно решение. Иначе местните партии и коалиции щяха да са дискриминирани с номер след 80-ти. А изборните туристи, натоварени по автобуси из цялата страна, щяха да знаят един и същи номер, независимо къде ги возят да гласуват.  - Най-голяма полза щеше да има ДПС? - Да, но аз не искам да влизам в партийни пререкания, важното е, че ВАС оцени опасността гражданите да бъдат ощетени и да се допусне подмяна на вота.  - Трябва ли според Вас изобщо да има номера на бюлетините - човек, ако не може да прочете името на партията и кандидата, какво ще избира? - Това е дълга тема за обсъждане. Добре е все пак да има някакво указание за хората, които са по-неграмотни. Проблемите с купуването на гласове и манипулации на изборите може да се реши чрез машинното гласуване, като номерата на бюлетините се запазят. 

СПЕШНО! Търси се изгубено куче със здравословен проблем

http://www.zapernik.com/obshtestvo/speshno-tursi-se-izgubeno-kuche-sus-zdravosloven-problem_39931/

СПЕШНО. Моля ви приятели от Перник. Търси се изгубено куче. Кучето е с опериран преден десен крак с външна фиксация. Спешно е. Моля ако сте забелязали или забележите кучето да се обадите на телефон 0885 035 171.

Голям интерес към книжарницата на колела на "24 часа" и "Труд"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989203

Първата подвижна книжарница за книги и вестници е вече факт - пред метростанция “В. Левски”.
Вестниците “24 часа” и “Труд” стартираха днес - на празника на столицата, националната кампания “Аз обичам да чета”. 
Целта на инициативата е да насърчи четенето, като предложи възможността на гражданите и гостите на София да купят книга,
Първата подвижна книжарница за книги и вестници е вече факт - пред метростанция “В. Левски”. Вестниците “24 часа” и “Труд” стартираха днес - на празника на столицата, националната кампания “Аз обичам да чета”.  Целта на инициативата е да насърчи четенето, като предложи възможността на гражданите и гостите на София да купят книга,

Европарламентът одобри разпределението на 120 000 бежанци в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/17/2611679_evroparlamentut_odobri_razpredelenieto_na_120_000/?ref=rss


Европейският парламент одобри предложението за преместване на 120 000 бежанци от Италия, Гърция и Унгария в останалите 25 държави членки на ЕС.

Решението беше взето на спешно заседание на Европарламента с мнозинство от 370, гласували "за", 134 - "против" и 54-ма въздържали се.

Предложението е прието с много голямо мнозинство, обяви председателят на Европарламента Мартин Шулц в Twitter. 
Very large majority in #EPlenary for @EU_Commission #120.000 emergency #relocation...

"Образцово" паркиране в София (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_559789.html

Пореден случай на "образцово" паркиране в София - наш читател изпрати снимка на неправилно паркирал автомобил, който пречи на преминаващите по тротоара пешеходци. Това е често срещана гледка в София и това често предизвиква изблици на гражданско правораздаване, най-лекият вариант, на който, е вдигане на чистачките.  Поредният случай е от бул. "Г.М. Димитров" от вчера по обяд. Нашият читател Иван Трухчев разказва, че заедно със свои колеги е поискал от шофьора на автомобила да премести колата. От това обаче не последвало нищо. Ето и разказа:  "Вчера по обяд заедно с няколко мои колеги станахме свидетели на подобна случка на бул. "Г. М. Димитров" в района на сградата на Енергоснабдяване към 12:30 на обяд точно по време на "маневрата". Напълно учтиво помолихме водача (в случая жена на видима възраст м/у 50 и 60 години) да премести джипа си от тротоара, но получихме единствено ехиден отговор и зарязан джип, който пречи и на пешеходците, и на преминаващите автомобили в локалното шосе. Върнахме се до офиса, взехме лепенка "Нагъл шофьор" и изчакахме около 15 минути, ако евентуално водача се появи. Уви, не". Какво е последвало - може да видите от снимките.

Откриха най-модерната детска градина в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989188

Детска градина "Мир" с вътрешен двор и аранжирани живи елхи, с басейн, площадки за игра, плувен басейн, соларни батерии и всевъзможни други екстри беше открита току-що в Пловдив.
"На Вяра, Надежда и Любов ни подарявате този прекрасен детски дворец", обърна се директорката Йорданка Начева към кмета Иван Тотев.
Детска градина "Мир" с вътрешен двор и аранжирани живи елхи, с басейн, площадки за игра, плувен басейн, соларни батерии и всевъзможни други екстри беше открита току-що в Пловдив. "На Вяра, Надежда и Любов ни подарявате този прекрасен детски дворец", обърна се директорката Йорданка Начева към кмета Иван Тотев.

В горещата фаза на Световната валутна война

http://www.cross.bg/kitaii-dolara-valyta-1481043.html

/КРОСС/ Китай и страните от БРИКС следят внимателно очакваното решение на Федералния резерв за повишаване на лихвения процент, пише Николай Николаев в анализа си за a-specto.bg Изразът „валутни войни" се свързва с изявлението на бразилския финансов министър Гуидо Мантега, в което той описва битката между водещите страни-износителки за обезценяване на своите собствени валути с цел повишена конкурентоспособност на експортните им стоки на чуждите пазари. Разбира се, девалвацията на националната валута като един от най-лесните начини за стимулиране на икономиката и завладяване на пазари е спор, в който всяка страна иска да спечели, но в своята същност голямата битка зад кадър е тази за „титлата" световна резервна валута. В дълбините на сенчестите валутни сблъсъци между водещите световни икономики навлиза книгата на китайския финансов експерт Хонгбинг Сонг „Валутни войни", обявена от „Файненшъл таймс" за най-популярна книга в Китай за 2009 г. Според неговите прогнози до 2024 г. ще са налице огромни промени в световната валутна система, а доларът ще бъде детрониран. Но как все пак се стигна до възхода на американската валута? Историята започва в самия край на Втората световна война в малкото американско градче Бретън Уудс, където бъдещите страни-победителки се споразумяват за фундаментите на следвоененния финансов свят

Петкова: ЕРП-тата са по-добре подготвени за зимния сезон

http://econ.bg/Новини/Петкова-ЕРП-тата-са-по-добре-подготвени-за-зимния-сезон_l.a_i.697349_at.1.html

Тази година ЕРП-та и ЕСО са по-добре подготвени за есенно-зимния сезон. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с...

Кунева: България е готова да се справи със засилен бежански поток

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kuneva-bylgariia-e-gotova-da-se-spravi-sys-zasilen-bejanski-potok-202554/

Ситуацията с бежанците е динамична и непредсказуема, трябва да сме готови за всичко, подчерта вицепремиерът

Луна изтрещя: Преслава е убийца!

http://www.bnews.bg/article-141618

В снощното издание на ВИП Брадър Луна изперка и започна да напада съквартирантите.

Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона беше открит в Сливен

http://www.cross.bg/detza-zakona-sliven-1481042.html

/КРОСС/В гр. Сливен беше открит Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона. Проектът е резултат на партньорство между Детския фонд на ООН и институции на национално ниво - Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Агенцията за социално подпомагане, както и общините в област Сливен - и се реализира с подкрепата на Френския национален комитет за УНИЦЕФ. „Децата в конфликт със закона са всъщност деца в риск, които имат нужда от подкрепа. Техните семейства и местните общности - също. Затова наказателният подход, който ги кара да се чувства зле, не работи. Поради тази причина работим за въвеждане на подхода за възстановяващото правосъдие, което възвръща баланса в отношенията между детето, неговото семейство, пострадалия и общността", каза г-жа Милена Харизанова, Програмен директор „Закрила на детето" в УНИЦЕФ България. Комплексът от услуги за деца в конфликт със закона цели да подпомогне сътрудничеството и координацията между системата за закрила на детето и правосъдната система, като подкрепи професионалистите в работата им с децата и техните семейства

Деца откраднаха 4000 лева от варненски апартамент

http://www.moreto.net/novini.php?n=301596

Две деца откраднаха 4200 лева от апартамент на улица "Гларус" във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сигналът за кражбата е подаден на 16 септември. Децата влезли през отключената врата на жилището и си взели лаптоп, чантата на лаптопа, мобилен телефон и 4200 лева.

Студентски интернет и разходка за първия учебен ден в Икономическия университет

http://petel.bg/Studentski-internet-i-razhodka-za-parviya-ucheben-den-v-Ikonomicheskiya-universitet__127206

С рекламни брошури за студентски интернет посрещнаха новодошлите в Икономическия университет във Варна на първия учебен ден....

Хора от цял свят се обаждат по грешка на 87-годишен пенсионер в Бавария. Той: Щастлив съм!

http://petel.bg/Hora-ot-tsyal-svyat-se-obazhdat-po-greshka-na-87-godishen-pensioner-v-Bavariya--Toy--SHHastliv-sam-__127208

Снимка на Ернст Шрьодер , изпратена до welt.de, 24chasa.bg От 2 години германският пенсионер Ернст Шрьодер получава непрестанно телефонни...

Важно за пътуващите варненци! Днес променят маршрута на автобус № 41

http://petel.bg/Vazhno-za-patuvashhite-varnentsi--Dnes-promenyat-marshruta-na-avtobus-----41__127209

Снимка Булфото От днес – 17-ти септември, поради извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Иван Церов”, временно се променя...

Нов ужас на пътя! Шофьор без книжка помете дете с БМВ и избяга! Момченцето се бори за живота си

http://petel.bg/Nov-uzhas-na-patya--SHofor-bez-knizhka-pomete-dete-s-BMV-i-izbyaga--Momchentseto-se-bori-za-zhivota-si__127210

Снимка Булфото Шофьор без книжка удари с БМВ дете, пресичащо улица в плевенското село Дисевица около 22,15 ч в сряда, и избяга. С тежка...

Ново огнище на антракс! Този път в село Еленово

http://petel.bg/Novo-ognishhe-na-antraks--Tozi-pat-v-selo-Elenovo__127211

Снимка Булфото След изследвана проба от теле с влошено здравословно състояние в землището на село Еленово, община Попово, област...

Владо Стоянов под въпрос в Лудогорец, след като закъсня за мач, скъса менискус и остана на резервната скамейка

http://www.zapernik.com/sport/vlado-stoyanov-pod-vupros-v-ludogorec-sled-kato-zakusnya-za_39930/

Лудогорец вече е наясно с един от постовете, на които ще търси подсилване през зимния трансферен прозорец, разбра "Тема Спорт".

Разградчани ще опитат да си осигурят нов вратар. В момента треньорът Едуард Ераносян разполага с трима играчи на този пост. Това са националът Владислав Стоянов, Иван Чворович и хърватинът с канадски паспорт Милан Борян.

Със сигурност през зимната пауза от Разград ще си тръгне сърбинът. Той има договор с клуба до края на настоящия сезон, но...

Продължава

Когато германските компании връщат пенсионерите си на работа

http://www.mediapool.bg/kogato-germanskite-kompanii-vrashtat-pensionerite-si-na-rabota-news239359.html

Да се откажа временно от пенсионерския си живот, за да стана пак част от компанията? В Германия мнозина правят този избор, който им гарантира плавен преход към пенсионирането, а на техния работодател - възможността да се възползват от скъпоценните им познания и умения. "Да станеш пенсионер от днес за утре не е лесно", разказва Емил Книл. Този инженер на 62 години е работил през цялата си трудова кариера почти само за Daimler, производителя на колите Mercedes-Benz. През 1992 година той е бил свидетел на раждането на завода в Ращат (югозападната част на страната), на френската граница. И се е справял отлично с работата си. От април той е в предпенсионен период. И още от следващия месец се връща на работа по силата на програмата "Space Cowboys" - препратка към филма на Клинт Истууд за пенсионираните астронавти, които се връщат на работа за важна мисия. Германският автомобилен концерн Daimler започна да изпълнява тази програма от 2013 година. "Работя три дни в седмицата (...), това е идеален преход", посочва Книл. "Предаването на уменията и познанията на младото поколение, за да останат те в компанията, е същността на тази инициатива", обяснява Кристина Йос от отдела Личен състав на Daimler. Със съгласието на комитета на работещите в предприятието пенсионерите се връщат за изпълнение на задачи за шест до девет месеца в производството, изследователската и развойна дейност, или пък в сектора информатика, и получават възнаграждение, което е индексирано според старата им заплата. Daimler разполага с клуб от 600 заинтересовани да участват в програмата в цялата страната и има зад гърба си вече 260 мисии от началото на проекта. Bosch и Otto също В Ращат Емил Книл отговаря за малък екип, който работи по адаптирането на предприятието към остаряването на служителите му. Със сътрудниците си, сред които има и един студент на 23 години, той е създал системи, които позволяват на работниците да седят, а не да бъдат прави, когато работят на монтажната лента. "Младите колеги внасят известна динамика в работата, известна лекота, те нямат никакъв проблем с използването на новостите", а пенсионерите пък "са опитни хора, които са хладнокръвни и имат общ поглед върху нещата", коментира Емил Книл. В крайна сметка "спойката е добра". "При тази схема и двете страни печелят" - и компанията, и пенсионерът, твърди шестдесетгодишният мъж. Инициативата на Daimler не е изолиран случай. Компанията за автомобилно оборудване и производител на електродомакински уреди Bosch създаде през 1999 година филиал за оформянето на група експерти пенсионери. Близо 1600 души, специализирани работници или служители, са регистрирани за мисии в Германия и извън страната. Otto, гигант в търговията онлайн, последва примера му през 2012 година и вече има близо 50 доброволци, до чиито услуги прибягва, когато, например, се налага да се смени стара информационна система. "Масло на филията" "Пенсионерът, който се връща на работа, не краде мястото на никого", подчертава Дженифър Буххолц, говорителка на Otto. "Не става дума за пълно работно място, а за ограничен във времето проект, за който се изискват специфични познания", пояснява тя. За проявяващите интерес към проекта очевидно тези пари ще им позволят "да има и масло на филията", но това не е единствената мотивация", посочва г-жа Буххолц, според която "чувството да бъдеш полезен и предаването на познания и умения също са важни". И Ге Метал (IG Metall), най-големият синдикат в Германия гледа скептично на тези инициативи. "Това никога няма да стане масово явление", заявява Роман Цицелсбергер, профсъюзен лидер за Баден-Вюртемберг, крепостта на Daimler и на Bosch. Във всички случаи "това няма да позволи да се попълнят вакантните места за квалифицирани кадри в бъдеще", отбелязва той. Недостигът на работна сила, оценяван на 1.8 милиона души в Германия в перспективата на 2020 година, силно безпокои икономическите среди в страна със застаряващо население. Още отсега все повече възрастни хора работят в първата европейска икономика, отчасти, но не само, заради вдигането на възрастта за пенсиониране до 67 години. През 2014 година 14% от германците на възраст 64-69 години все още са работели, докато през 2005 година техният дял е бил 6%. А Емил Книл очаква да продължи да работи "още една до три години, ако здравето позволява". По БТА.

"Сектор Г" се обяви срещу сливане с "Литекс", постави честта на ЦСКА пред титлите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/17/2611661_sektor_g_se_obiavi_sreshtu_slivane_s_liteks_postavi/?ref=rss


Привържениците на ЦСКА от "Сектор Г" се обявиха срещу идеята за евентуално сливане с "Литекс". Темата отново изплува като вариант за бъдещето на червените заради угрозата клубът да бъде изваден от В група заради загубени дела.

Запалянковците изтъкват, че моралът и честта са най-важни.

"Позицията ни против всякакво "обединение" и "сливане" с други клубове, което реално е чисто и просто преименуване на друг отбор на ЦСКА, остава непроменена и категорична. Ние не сме от...

В Бургас може вече да заредите смартфоните и таблетите си от слънцето

http://pik.bg/в-бургас-може-вече-да-заредите-смартфоните-и-таблетите-си-от-слънцето-news401141.html

В Бургас може вече да заредите смартфоните и таблетите си от слънцето

Бургазлии и гости на града вече могат да зареждат телефоните и таблетите си директно от слънцето. Уникална за България соларна пейка ги чака до Бизнесинкубатора в Морската градина, точно до стълбите към Централния плаж, съобщава "Флагман".

Панелите върху покрива й генерират енергия за зареждане на четири мобилни устройства едновременно. Нужно е да имате само USB-кабел. Идеята за иновативния офис на открито е на Бизнесинкубатора, Община Бургас и арх. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн“. Реализирана е за рекордно кратко време – около месец и заработи днес – в чест на Европейската седмица на мобилността.

Бургас е първият град в страната, който може да се похвали с подобна инсталация, именувана от създателите си „Бизнес яйце“. Монолитната конструкция е излята от специален бял цимент, с примеси от мозайка и мраморен грис, за да може да се шлайфа и да стане заоблена. Кофражът е дело на „Ампера“, която е специализирана в изработването на 3D-модели и сложни матрици. Инж. Мирослав Димитров от „Техно сън“ свърза соларните панели, за да могат първите посетители да включат телефоните си още днес.

През нощта пейката е атрактивно осветена от соларни лампи. Дървената конструкция и допълнителни възглавнички се грижат за удобството на посетителите. По думите на арх. Бурулянов, инсталацията е „вандалоустойчива“ – тежи два тона и половина и трудно може да бъде открадната.

Порошенко забрани с указ Елена Йончева и Магдалена Ташева да влизат в Украйна

http://frognews.bg/news_97842/Poroshenko-zabrani-s-ukaz-Elena-Ioncheva-i-Magdalena-Tasheva-da-vlizat-v-Ukraina/

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на Украйна.

България спечели домакинството на световен Интерски конгрес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989193

През 2019 г. в Пампорово ще се съберат ски инструктури от цял свят - за първи път на Балканите
Пампорово спечели домакинство на престижния световен Интерски конгрес. Това е едно най-значимите и най-мащабни събитие в зимните спортове, след Олимпийските игри, казват експерти. Конгресът ще се проведе през 2019 г.
През 2019 г. в Пампорово ще се съберат ски инструктури от цял свят - за първи път на Балканите Пампорово спечели домакинство на престижния световен Интерски конгрес. Това е едно най-значимите и най-мащабни събитие в зимните спортове, след Олимпийските игри, казват експерти. Конгресът ще се проведе през 2019 г.

Първо в "24 часа": Партиите - с различни номера на вота във всяка община

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989189

Всяка общинска избирателна комисия ще тегли номера, с който партиите ще се явят на изборите през октомври. Това означава, че формациите няма да са с един и същи в цялата страна.
Това е решил Върховният административен съд, обяви пред
Всяка общинска избирателна комисия ще тегли номера, с който партиите ще се явят на изборите през октомври. Това означава, че формациите няма да са с един и същи в цялата страна. Това е решил Върховният административен съд, обяви пред "24 часа" секретарят на парламентарната група на Реформаторския блок и зам.-председател на ДБГ Димитър Делчев.

Мършава бяла мечка: Кадър от бъдещето на Арктика

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/myrshava-biala-mechka-kadyr-ot-bydeshteto-na-arktika-6042666

Снимката на измършавяла полярна мечка, която обиколи света и отново разпали разговора за влиянието на климатичните промени върху дивата природа, е подвеждаща, твърдят учени. Това обаче не означава, че глобалното затопляне не е опасно за белите мечки

Кредитният рейтинг на БЕХ е понижен на "ВВ-"

http://www.mediapool.bg/kreditniyat-reiting-na-beh-e-ponizhen-na-vv--news239358.html

Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch Ratings) понижи дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на "Българския Енергиен Холдинг“ (БЕХ) и първостепенния необезпечен рейтинг в чужда валута на облигационната емисия от "BB” на "BB-“. На дружеството е поставена негативна перспектива, но все пак се очаква след 2016 г. предприетите от правителството оздравителни мерки в енергетиката да дадат положителен ефект, съобщи компанията. Понижаването на рейтинга идва в момент, в който БЕХ спешно търси заем от 650 млн. евро, за да изплати дълговете на дъщерната си "Национална електрическа компания" към американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", за да може да влезе в сила договореното намаление на цената но изкупувания от двете мощности ток. На парите се разчита да преодолеят част от междуфирмената задлъжнялост в енергетиката, тъй като двете централи от своя страна дължат над 350 млн. лв. на държавните мини "Марица Изток". Планираният нов заем обаче ще доближи задлъжнялостта на БЕХ до 2.3 млрд.  лв. и именно затова рейтингът на холдинга е понижен, което ще се отрази зле върху условията на новия заем. Срокът за подаване на заявления от потенциалните кандидати да финансират БЕХ изтече в сряда вечерта. По неофициална информация на Mediapool 11 финансови институции са се интересували от процедурата, но всички те са питали дали ще има държавна гаранция по търсения заем. Такава обаче няма да има,  което също се очаква да се отрази върху финансовите параметри на бъдещия кредит. Намаляването на рейтинга на БЕХ отразява очакванията на рейтинговата агенция, че кредитните показатели на БЕХ ще бъдат по-слаби през 2015 – 2016 г., докато бъде постигнат пълният положителен ефект от извършените законодателни и регулаторни промени. Понижението на рейтинга все пак е ограничено, тъй като се очаква паричните потоци в холдинга да бъдат подобрени в периода 2015-2016 г. в резултат на променената структура на цената на тока, което ще намали тарифния дефицит в "Национална електрическа компания” (НЕК). Положителен ефект ще има и намаляването на цената за разполагаемост на мощностите на двете американски централи, отчита "Фич". При определянето на рейтинга е взета предвид важната позиция на енергийния холдинг на пазарите на електроенергия и газ в страната и фактът, че БЕХ запазва позитивния ефект от капиталовата си структура със сто процентова държавна собственост. "Фич" очаква, че държавата ще подкрепи БЕХ в случай на потенциални затруднения с ликвидността. Рейтинговата агенция обаче смята, че регулаторната среда в България е по-непредвидима от тази в Западна Европа и маркира като фактор политическия риск по отношение на тарифната рамка на цената на електроенергията. Въпреки това, "Фич" зачита постигнатия напредък и влезлите в сила законови и нормативни промени през 2015 г., които ще възпрепятстват формирането на нов дефицит в НЕК и ще дават възможност на дружеството да покрие загубите си. От "Фич" посочват, че негативната перспектива пред БЕХ може да бъде преразгледана при  подобряване на ликвидността на холдинга, съществена нова държавна подкрепа, понижаване на нивото на нетна задлъжнялост, намаляване на тарифния дефицит в НЕК и запазване на постигнатия напредък. Според рейтинговата агенция ако държавата предостави гаранции за новия дълг на БЕХ, това ще предотврати допълнително понижаване на рейтинга. Внимание се обръща и на потенциалния положителен ефект от процеса на либерализация на електроенергийния пазар чрез повишаващ се дял на пазарно ценообразуване в сектора. Положително влияние върху рейтинга ще окажат скоростта и мащаба на проявяването на пълния положителен ефект от въведените регулаторни и законови промени, което се очаква през 2016 г. и влизането в сила на измененията на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия на НЕК, посочват от "Фич".

Министър Петкова: Работи се ускорено за пълната либерализация на електроенергийния пазар

http://pik.bg/министър-петкова-работи-се-ускорено-за-пълната-либерализация-на-електроенергийния-пазар-news401140.html

Министър Петкова: Работи се ускорено за пълната либерализация на електроенергийния пазар

Работи се ускорено за пълната либерализация на електроенергийния пазар. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при проверката на готовността на електроразпределителното дружество в Пловдив за предстоящия есенно-зимен сезон, предаде агенция "Фокус".

По думите й, е сключен договор със Световната банка и до средата на октомври би следвало да е изготвен предварителен доклад. „Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни. Идеята е да изберем либерализиран пазар, който да бъде най-адекватен за нашите условия. Той трябва да бъде изключително добър и изключително адекватен към специфичната среда в България. Трябва също да бъде съобразен с европейското законодателство и от него да се ползват българските граждани и българския бизнес”, каза още Петкова.

Във връзка с извършваните проверки по отношение на подготвеността на електроразпределителните дружества и ЕСО за предстоящия есенно-зимен сезон, тя добави, че целта на правителството е да предприеме превантивни мерки, а не да „тича” след събитията.

„Искаме да видим каква е готовността на системата сега, така че българските граждани и българският бизнес да бъдат спокойни за своя комфорт през зимата”, посочи министърът на енергетиката. Теменужка Петкова припомни, че един от основните проблеми през тежката зима е бил свързан с просеките и с отстоянието, което трябва да имат дърветата от електропроводите.

„Наредбата предвиждаше това разстояние да бъде 3 метра от съответния електропровод. Това, което ние направихме съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерство на земеделието беше да променим тази наредба. Сега е създадена правна възможност електроразпределителните предприятия, по тяхна инициатива и по случай преценка на конкретната ситуация, да инициират промяна в отстоянията, като тези отстояния стават не 3 метра, а между 4 и 10 мера”, обясни Теменужка Петкова.

Тя смята, че по този начин е преодоляна и чисто нормативната пречка, която е съществувала до този момент и е създавала притеснения по отношение на това да се предприемат действия във връзка със сервитутите.

„Важното е, че ЕРП-тата ще имат инициативата, те ще оценят риска навсякъде и по тяхна инициатива ще могат да предложат промяна на сервитута. Смятам, че нещата са много навреме обхванати и няма да се получи следварителна реакция”, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Адвокатът на акушерката - побойница иска отвод на съда

http://www.bnews.bg/article-141626

Освен нов съдебен състав адвокат Владислав Янев поиска да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на акушерката.

Международният комитет за защита на журналистите осъди санкциите на Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/17/2611652_mejdunarodniiat_komitet_za_zashtita_na_jurnalistite/?ref=rss


Международният комитет за защита на журналистите изрази тревога от указа на украинския президент Петро Порошенко, с който се забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на Украйна, предаде "Ройтерс". Голяма част от включените в списъка работят за западни медии и е твърде вероятно това да отблъсне чуждестранните инвеститори и кредитори.

"Разтревожени сме от действията на президента Порошенко, включително...

Карасин: Киев трябва да се занимава не със санкции, а с изпълняването на „Минск-2“

http://www.cross.bg/kiev-izpulnyavaneto-sanktzii-1481041.html

/КРОСС/ Киев трябва да се занимава не с антируски санкции, а с изпълняването на „Минск-2“, заяви руският зам.-външен министър Григорий Карасин, предаде ТАСС. „Вместо да ескалира конфронтационната истерия по отношение на Русия, международната общност – в Москва, Европа и САЩ – очаква сериозно отношение към изпълняването от Киев на минските споразумения“, подчерта той. „Засега практическите действия по изпълняването на Минските споразумения показват, че от имитация Киев е преминал към пряк саботаж на някои ключови положения от споразуменията, – посочи Карасин. – Това не може да не безпокои международното обществено мнение“. По-рано председателят на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин заяви, че независимо от въведените от Киев санкции, диалогът с украинската страна продължава.

Над 200 000 битови клиенти на ЧЕЗ предпочетоха безкасовото плащане от началото на годината

http://www.zapernik.com/biznes/nad-200-000-bitovi-klienti-na-chez-predpochetoha-bezkasovoto-plashtane_39929/

Компанията отчита 8% ръст при интернет плащанията спрямо периода януари - август миналата година

Над 200 000 битови клиенти на ЧЕЗ избраха да платят безкасово сметките си за електроенергия от началото на годината до края на август. Те използват банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, за да платят сметките си за ток, като броят на транзакциите достигна 1 622 632. Безкасовите плащания достигнаха 14% от общия брой плащания, осъществени през този...

Продължава

Теменужка Петкова: Финансовото състояние на българската енергетика е тежко

http://www.moreto.net/novini.php?n=301595

Финансовото състояние на българската енергетика е тежко. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. По думите й, причината за това тежко финансово състояние не е от вчера или от днес.

Когато токът в X Factor спре (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kogato-tokyt-v-x-factor-spre-video-6042669

Неизлъчвано по телевизията видео ни показва как се случва, ако няма звук и светлина по време на кастинги

Идва ли времето за следващия ход на АЦБ?

http://www.investor.bg/novini/130/a/idva-li-vremeto-za-sledvashtiia-hod-na-acb-202548/

Карни все още смята, че въпросът за лихвените проценти ще се разгледа около Нова година, но други членове на Комитета по парична политика не са толкова сигурни

Паника на пазара в Добрич заради изоставен куфар

http://pik.bg/паника-на-пазара-в-добрич-заради-изоставен-куфар-news401139.html

Паника на пазара в Добрич заради изоставен куфар

Част от кооперативния пазар в Добрич е отцепена от полицията заради изоставен куфар, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Куфар със сив цвят е оставен до сергия за продажба на зеленчуци. Зоната от пазара е оградена с полицейски ленти,допълва БТА.

Издирва се притежателят на куфара, за когото има някакви данни, поясни говорителят на ОД на МВР Стоян Стоянов. Ако собственикът не бъде открит, куфарът ще бъде обезвреден.

Един загинал и шестима ранени при катастрофа с цистерна

http://frognews.bg/news_97841/Edin-zaginal-i-shestima-raneni-pri-katastrofa-s-tsisterna/

Един човек загина, а други шестима са ранени при жесток сблъсък на изхода на Смолян. По първоначални данни цистерна е навлязла в насрещното движение и се е врязала в микробус, който е превозвал работници. След това е ударила и друга кола. Загинал е един от пътувалите в микробуса, мъж – на 59 години.

СБ: Използването на вредни горива струва 123 млрд. долара годишно

http://www.investor.bg/drugi/338/a/sb-izpolzvaneto-na-vredni-goriva-struva-123-mlrd-dolara-godishno-202545/

Според Световната здравна организация всяка година 3,8 млн. души умират преждевременно от болести на сърдено-съдовата и дихателната системи

ЕП подкрепи плана за разпределянето на бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzi-bezhantzite-gabriel-1481040.html

/КРОСС/ Депутатите в Европейския парламент (ЕП) призоваха правителствата бързо да приемат допълнителен механизъм за разпределение на 120 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. 372-ма бяха "за" необвързващата резолюция, 124 "против", а 54 се въздържаха. За да влезе в сила юридически, трябва решение на вътрешните министри на 28-те държави, които се събират идния вторник. Освен задължителни квоти, нужно е още допълнително финансиране от европейския бюджет, за да се уеднаквят условията по настаняването на бежанците в по-бедните държави, коментира пред кореспондента на БНР в Брюксел зам.-председателят на групата на социалистите от Германия депутатът Кнут Флекенщайн: Голямото мнозинство в парламента бе лесно постигнато, защото 120 хиляди души не е чак толкова голям брой. Само в Мюнхен за последните три седмици дойдоха 74 000 бежанци. Замислете се, че в Йордания всеки четвърти човек е бежанец, а населението на ЕС е над 500 милиона. Тази схема дори и да бъде на доброволни начала все пак ще е някакво начало, защото сега някои държави не желаят изобщо да приемат бежанци. А онези които казват, че приемат само християни, според мен погазват това, което наричаме европейски ценности. Веднага след гласуването Еврокомисията приветства резултата в подкрепа на нейното предложение и обеща незабавно да започне разселването на бежанци, ако на 22 септември правителствата също одобрят схемата

ЕП подкрепи плана за разпределянето на бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzi-priemat-mehanizum-1481040.html

/КРОСС/ Депутатите в Европейския парламент (ЕП) призоваха правителствата бързо да приемат допълнителен механизъм за разпределение на 120 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. 372-ма бяха "за" необвързващата резолюция, 124 "против", а 54 се въздържаха. За да влезе в сила юридически, трябва решение на вътрешните министри на 28-те държави, които се събират идния вторник. Освен задължителни квоти, нужно е още допълнително финансиране от европейския бюджет, за да се уеднаквят условията по настаняването на бежанците в по-бедните държави, коментира пред кореспондента на БНР в Брюксел зам.-председателят на групата на социалистите от Германия депутатът Кнут Флекенщайн: Голямото мнозинство в парламента бе лесно постигнато, защото 120 хиляди души не е чак толкова голям брой. Само в Мюнхен за последните три седмици дойдоха 74 000 бежанци. Замислете се, че в Йордания всеки четвърти човек е бежанец, а населението на ЕС е над 500 милиона. Тази схема дори и да бъде на доброволни начала все пак ще е някакво начало, защото сега някои държави не желаят изобщо да приемат бежанци. А онези които казват, че приемат само християни, според мен погазват това, което наричаме европейски ценности. Веднага след гласуването Еврокомисията приветства резултата в подкрепа на нейното предложение и обеща незабавно да започне разселването на бежанци, ако на 22 септември правителствата също одобрят схемата

За "заслуги": Протестърът Асен Генов получи смъртна присъда! (СНИМКА)

http://www.bnews.bg/article-141625

Снимка с надпис се разпространява във Фейсбук, а към нея вече има и близо 20 заканителни и обидни коментари.

ГЕРБ готови да окастрят още съдебната реформа, Радан Кънев се закани да напусне мнозинството

http://www.mediapool.bg/gerb-gotovi-da-okastryat-oshte-sadebnata-reforma-radan-kanev-se-zakani-da-napusne-mnozinstvoto-news239357.html

Конституционният съд (КС) отказа да се произнесе по предварителното питане на парламента допустими ли са конституционните промени за съдебната власт, които тепърва ще гласува. Отказът на КС, приет с мнозинство 10 на два гласа, беше очакван и връща топката в Народното събрание (НС), където на 23 септември предстои първото четене на многострадалния проект. "Историческият компромис" за конституционната реформа бе постигнат през юли с цената на орязване на важни предложения от първоначалния проект под натиска на ДПС и АБВ, но пък  правосъдният министър Христо Иванов и Реформаторският блок (РБ) заявиха, че се съхранява "сърцевината" на предлаганата реформа. Тя се състои в разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска. Така прокурорите и следователите вече няма да могат да кадруват в съдилищата и това в значителна степен би гарантирало независимостта на съда. Като се има предвид настоящият модел на прокуратурата - централизирано подчинен на ръководителя си и напълно безконтролен, се предвижда излъчените от парламента представители в прокурорската колегия на ВСС да имат лек превес над тези, посочени от прокурорите и следователите. Това обаче среща сериозна съпротива от страна на главния прокурор и лобито му в парламента, а ГЕРБ дадоха знак, че са готови между първото и второто четене на конституционните промени да ревизират този текст. Официалният аргумент, с който ДПС, АБВ и др. настояват за съкращаване на политическата квота за сметка на прокурорската, е да се предотврати външно давление върху решенията на колегията. Предстои да се види с каква позиция по този въпрос ще излезе Венецианската комисия към Съвета на Европа, до която официално допитване отправи председателят на НС Цецка Цачева.   Преди ден делегацията на Венецианската комисия, провела разговори в София, приветства разделянето на ВСС. Съвсем скоро ще представи и официално становище по всички текстове от проекта, което но ще даде ориентир дали внесените промени отговарят на европейските демократични стандарти. ГЕРБ дават знак за отстъпление Междувременно стана ясно, че въпросът за изравняването на квотите в двете камари на ВСС може да бъде ревизиран между двете четения в пленарната зала. За това загатна депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов пред журналисти, отговаряйки на въпрос за подкрепата на АБВ, които искат запазване на превеса на прокурорската квота при излъчването на членове в прокурорската колегия на ВСС. "Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камари. Има логика в това, има заявления на политически сили, че имат резерви в един или друг смисъл, така че аз лично очаквам такива предложения", заяви Кирилов. Преди дни и Цецка Цачева каза, че "между двете четения ще има редакции, с които да се привлекат гласове и от опозицията". "Искрено се надявам, че няма да се случи след всички преговори, които сме имали, освен това, не може да се обсъжда. Кратко и ясно", каза в отговор на заявката Радан Кънев. На въпрос какво ще направи, ако ключовият текст все пак бъде ревизиран, той отговори: "Ако квотите бъдат променени, моето лично решение ще бъде, че не мога да бъда част от мнозинството, и не мога в момента да говоря за политическите сили. Но това е един от редките случаи, в които мога да взема категорична лична позиция, която би могла да бъде и различна от тази на ДСБ, и от тази на Блока. Съвсем ясно и еднозначно." КС не е имал големи колебания за отказа Питането на 144 депутати до КС, отправено по настояване на ДПС, беше по въпросите за разделянето на ВСС и разпределението на квотите от парламента и съдебната власт в тях. Идеята бе КС да се произнесе дали разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е промяна във формата на държавното управление, за което се изисква свикването на Велико народно събрание. Другият въпрос беше "ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от НС, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от НС". Според десетима от конституционните съдии КС не може да тълкува предварително питане за предстоящи промени. На обратното мнение са били само съдиите Пламен Киров и Борис Велчев, съобщи "Правен свят". ДПС ще спази ангажимента и ще гласува "за" на първо четене В коментар на решението на КС лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че движението ще изпълни ангажимента си и ще гласува "за" на първо четене на конституционните промени, когато проектът се гледа анблок. ДПС все още не е обсъждало дали ще сезират КС след приемането на промените, заяви той в отговор на репортерски въпрос. АБВ, които също подписаха компромисния проект през юли, обаче превантивно оттеглиха подкрепата си за него в началото на септември, след като се появи неофициална информация, че КС няма да спре промените. Ако депутатите на Георги Първанов не преразгледат позицията си, конституционните поправки няма да успеят съберат 180 гласа на първо четене, което би осигурило по-нататъшното им приемане по бърза процедура. Със сигурност обаче проектът ще бъде одобрен със 160 гласа, което означава, че следващите две четения ще се отложат с три месеца и ще изчакат местните избори. Радан Кънев "искрено вярва" над 180 депутати да подкрепят проекта "Искрено вярвам, че всеки народен представител, който се е подписал под промените, ще гласува за тях. Това прави 182-ма или 183-ма, ако няма отсъстващи от зала", заяви съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев. "Би трябвало да мине по-бързия начин, но искам още веднъж да кажа, че хоризонтът на конституционните промени и на съдебната реформа, която трябва да започне от тях, а не да завърши с тях, е толкова широк и решението е толкова важно, че да се поставя под някакво голямо значение дали ще е преди или след изборите, е наистина партизанско и несъстоятелно. Напълно несъотносими са местните избори с правосъдната реформа", допълни Кънев. _______________ Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

КС отказа да се занимава с конституционните промени

http://www.mediapool.bg/ks-otkaza-da-se-zanimava-s-konstitutsionnite-promeni-news239357.html

Конституционният съд (КС) отказа да разгледа питането на 144-ма депутати във връзка с предложения от правителството проект за промени в основния закон за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и разпределение на квотите от парламента и съдебната власт в тях. Десетима от членовете на КС са били категорични, че двата въпроса, зададени от народните представители, като част от "историческия компромис" между ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и ДПС, трябва да бъдат оставени без разглеждане, съобщи "Правен свят". На обратното мнение са били само Пламен Киров и Борис Велчев. Това, на практика, означава, че парламентът вече няма оправдание да бави повече разглеждането на конституционния проект. Преди ден делегацията на Венецианската комисия, посетила София, също изрази становище, че подкрепя разделянето на ВСС. Очаква се единствено официалното становище по предлаганите конституционни промени, поискано от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Въпросите на депутатите, оставени без разглеждане, тъй като визират законопроект, а не вече приети текстове, бяха следните: - Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационните въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията. - Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Ангажирането на КС бе част от договорката, постигната между ГЕРБ, РБ и ДПС, която уж трябваше да постигне ускоряване на съдебната реформа, осигурявайки необходимите 180 гласа за приемането на конституционния проект на първо четене. За да се случи това, идеите за промени в основния закон, разработени от правосъдното министерство, бяха сериозно окастрени, като отпаднаха, например, намаляването на мандата на ВСС и задължението членовете му да правят кадрови назначение в съдебната система чрез явно гласуване. Очаквайте подробности.

КС отхвърли като недопустимо питането за конституционните промени

http://www.mediapool.bg/ks-othvarli-kato-nedopustimo-pitaneto-za-konstitutsionnite-promeni-news239357.html

Конституционният съд (КС) отказа да разгледа питането на 144-ма депутати във връзка с предложения от правителството проект за промени в основния закон за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и разпределение на квотите от парламента и съдебната власт в тях. Десетима от членовете на КС са били категорични, че двата въпроса, зададени от народните представители, като част от "историческия компромис" между ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и ДПС, трябва да бъдат оставени без разглеждане, съобщи "Правен свят". На обратното мнение са били само Пламен Киров и Борис Велчев. Това, на практика, означава, че парламентът вече няма оправдание да бави повече разглеждането на конституционния проект. Преди ден делегацията на Венецианската комисия, посетила София, също изрази становище, че подкрепя разделянето на ВСС. Очаква се единствено официалното становище по предлаганите конституционни промени, поискано от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Въпросите на депутатите, оставени без разглеждане, тъй като визират законопроект, а не вече приети текстове, бяха следните: - Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационните въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията. - Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Ангажирането на КС бе част от договорката, постигната между ГЕРБ, РБ и ДПС, която уж трябваше да постигне ускоряване на съдебната реформа, осигурявайки необходимите 180 гласа за приемането на конституционния проект на първо четене. За да се случи това, идеите за промени в основния закон, разработени от правосъдното министерство, бяха сериозно окастрени, като отпаднаха, например, намаляването на мандата на ВСС и задължението членовете му да правят кадрови назначение в съдебната система чрез явно гласуване. Очаквайте подробности.

Ще борят бедността в Антоново с проект за възрастни хора

http://targovishte.actualno.com/Shte-borjat-bednostta-v-Antonovo-s-proekt-za-vyzrastni-hora-news_496294.html

Община Антоново подписа договор за изпълнение на проект за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година. Той ще продължи 25 месеца и се финансира с близо половин милион лева, информираха от общинската администрация. Целта е подобряване качеството на живот, достъпа до основни социални и здравни услуги, на хора с увреждания и хора над 65 години, осигуряване на дългосрочна грижа и предоставяне на у

Тютюнопроизводителите плашат с бунт, ако се забави изкупуването

http://society.actualno.com/Tutunoproizvoditelite-plashat-s-bunt-ako-se-zabavi-izkupuvaneto-news_496297.html

Тютюнопроизводители от Пиринския край настояват фирмите да започнат навременно изкупуване на всички произведени количества тютюн. „Това трябва да стартира най-късно до 15 октомври. Защото продукцията с течение на времето намалява своето качество. Накрая ще ни я вземат за жълти стотинки. А експерти ни увериха, че тютюнът тази година е много добър и може да искаме дори цена от 7,00 лева за килограм. Ако забавят изкупуването, тютюнджиите са готови за протести и блокиране на пътища", заяви к

Депутатите приеха промените в Наказателния кодекс след скандал

http://politics.actualno.com/Deputatite-prieha-promenite-v-Nakazatelnija-kodeks-sled-skandal-news_496298.html

Парламентът гласува окончателните промени в Наказателния кодекс. Текстът, който предизвика най-разпалените дебати бе за отпадането на давността за наказателното преследване на престъпления по време на комунистическия режим, предаде "Фокус".  Според приетите промени не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления, извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включит

За последните 15 години смъртните случаи от малария са намалели с 60 на 100

http://europe.actualno.com/Za-poslednite-15-godini-smyrtnite-sluchai-ot-malarija-sa-namaleli-s-60-na-100-news_496299.html

Смъртните случаи от малария са намалели с 60 на сто за последните 15 години, информира bTV. Въпреки огромния прогрес в борбата с болестта, обаче, около 3,2 милиарда души в света са изложени на риск да се разболеят от опасната болест. Данните са съобщени в доклад на Световната здравна организация (СЗО) и на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), предадоха световните медии. Според изследването от 2000 г. досега заболеваемостта от малария е намаляла с 37 процента, а смъртността - с 60 процента. Така е бил

12-те ЗОДИИ и как реагират при раздяла

http://curious.actualno.com/12-te-ZODII-i-kak-reagirat-pri-razdjala-news_496251.html

Никой не си пада по разделите и на всички ни се иска просто да пропуснем този момент и да продължим нататък. Това обаче не се получава и ни се налага да водим онези дълги и мъчителни разговори, в които единият плаче, крещи или мълчаливо си събира багажа. Но ако погледнем от комичната страна на нещата, зодиите се разделят ето така: ОвенАх ти егоцентричен скапан егоманиак! Винаги поставяш твоите нужди пред моите. А аз? Как се чувствам аз, а? Това винаги е бил основният ни проблем – всич

Танев обеща увеличение на учителските заплати

http://education.actualno.com/Tanev-obeshta-uvelichenie-na-uchitelskite-zaplati-news_496300.html

Ще има увеличение в учителските заплати, но нека да минат три седмици и тогава ще мога да отговоря в какъв размер ще е то. Това каза в Димитровград министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, който гостува в ОУ „Пенчо Славейков" за откриване на юбилейната Славейкова година по повод 150-годишнината от рождението на поета. „Разбира се, че искам да има увеличение и правим всичко възможно то да бъде трайно. Това, което всички знаем е, че ще има увеличение на заплатите, но н

Игнат Колчев е новият шеф на административния съд в Смолян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989124

Игнат Колев е новият шеф на административния съд в Смолян.
Висшият съдебен съвет избра досегашния зам.-ръководител на съда за началник на балотаж. Конкуренти му бяха Добринка Грибачева, и.д. председател, и редовият съдия там Красимира Селенова.
ВСС избра за втори мандат шефа на районния съд в Гълъбово Христо Ангелов.
Игнат Колев е новият шеф на административния съд в Смолян. Висшият съдебен съвет избра досегашния зам.-ръководител на съда за началник на балотаж. Конкуренти му бяха Добринка Грибачева, и.д. председател, и редовият съдия там Красимира Селенова. ВСС избра за втори мандат шефа на районния съд в Гълъбово Христо Ангелов.

ВАС отмени единните номера в бюлетините

http://offnews.bg/news/n_1/n_559777.html

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за еднакви номера на партиите и коалициите в бюлетините във всички избирателни райони за местните избори на 25 октомври.  Съдийският екип, председателстван от Нина Докторова и членове Аделина Ковачева и Бисерка Цанева, обявява решението за нищожно, става ясно от страницата на ВАС.   Съдийското решение е окончателно, срещу него внесоха жалби няколко партии, сред които и Реформаторският блок.  При внасянето на жалбата председателят на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев определи решението на ЦИК като лош знак за честността на изборите и посочи, че е противозаконно. 

Мтел отваря реновиран магазин в Търговище със специални оферти

http://www.cross.bg/mtel-magazin-leva-1481039.html

/КРОСС/Реновираният магазин на Мтел в Търговище ще отвори врати на 19 септември (събота) и ще предложи специални оферти за клиентите. Потребителите, посетили търговския обект, ще могат да закупят на промоционална цена от 1 лев апарата Nokia 220, а Nokia 225 ще се предлага срещу 15 лева. Срещу 20 лева те ще могат да вземат смартфоните Alcatel C7 и HTC Desire 310. Офертите важат при сключване на двугодишен договор с някой от плановете Мтел трансфер.Телекомът е подготвил предложение и за тези, които обичат да са постоянно онлайн. Таблетът Nextbook NX007 ще може да бъде закупен за 9,90 лева с Мтел сърф М. Офертите важат от 19-и до 26-и септември, а адресът на реновирания магазин е на улица „Васил Левски" 28. В него клиентите могат да намерят специално място за тестване на устройства и домашна зона, в която ще се запознаят с телевизионните услуги, които предлага телекомът. В началото на 2014 година Мтел започна поетапно да обновява своите магазини, като голяма част от тях ще бъдат и с променени локации. Интериорният дизайн на обновените клиентски центрове е унифициран и е дело една от най-известните компании в бранша. Така компанията цели да гарантира още по-доброто обслужване на своите клиенти, независимо от офиса, който са избрали да посетят.

Синдикати и работодатели да договарят минимални работни заплати, предлага Калфин

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sindikati-i-rabotodateli-da-dogovariat-minimalni-rabotni-zaplati-predlaga-kalfin-202544/

Трябва да си поставим за цел доходите в България да вървят нагоре и да се изравняват с тези на общия европейски пазар, каза министърът

Спечели двойна покана за Lord of the Dance: Dangerous Games

http://offnews.bg/news/n_1/n_559776.html

Днес OFFNews стартира новата си игра, в която даваме 1 двойна покана за шоуто Lord of the Dance: Dangerous Games. Събитието ще се проведе на 3 октомври в зала 1 на НДК. Правилата на играта са следните: отговорете вярно тук като коментар на въпроса - За кой път гостува у нас Lord of the Dance: Dangerous Games? Победителят, който ще грабне двойна покана за спектакъла, ще бъде обявен на 28 септември (понеделник). Важно е да се добави, че когато пишете верния коментар, във формата за регистрация, трябва да напишете свой реален имейл, на който ще Ви пишем, ако сте победител. Успех!

Намериха невредимо изчезналото 13-годишно момче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989126

Столичната полиция е открила невредим 13-годишния Петър Стоянов Стоянов, който изчезна вчера около 8,40 ч сутринта в района на столичното 101-во СОУ „Бачо Киро“.
Детето е намерено тази сутрин и предадено на родителите му, казаха от МВР. Оттам обаче отказаха коментар къде е било
Столичната полиция е открила невредим 13-годишния Петър Стоянов Стоянов, който изчезна вчера около 8,40 ч сутринта в района на столичното 101-во СОУ „Бачо Киро“. Детето е намерено тази сутрин и предадено на родителите му, казаха от МВР. Оттам обаче отказаха коментар къде е било

Ремонтират басейн "Юлиян Русев", готов е графикът за ползване на к-с "Приморски" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301574

До 23 септември трябва да приключи ремонтът на басейн „Юлиян Русев“ в комплекс „Приморски“, като до тогава е направен временен график между клубовете по водни спортове, които ползват базата. Това обясни пред Дарик Николай Костадинов – директор на общинската дирекция „Спорт“.

Руското правителство ще анализира последствията от новите санкции на Киев

http://www.cross.bg/sanktzii-ministurut-rysiya-1481038.html

/КРОСС/ Руското правителство ще анализира възможните последствия от новите санкции от страна на Киев и ще представи резултатите пред ръководството на страната, съобщи пред журналисти вицепремиерът на РФ Аркадий Дворкович, предаде РИА Новости. Припомняме, че в сряда украинският президент Петро Порошенко въведе в действие санкции срещу Русия за срок от една година. Санкционният списък включва 388 физически и 105 юридически лица. В частност, в списъка попаднаха министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, чеченският лидер Рамзан Кадиров, председателят на парламентарния комитет по външните работи Алексей Пушков, министърът на селското стопанство Александър Ткачев, председателят на Държавната дума Сергей Наришкин, министърът на съобщенията Николай Никифоров и др. „У нас с тази тематика се занимава външнополитическото ведомство, а ние, естествено, ще проведем свой анализ на последствията от приетите от колегите решения, и ще го представим пред ръководството за приемане на решение“, заяви Дворкович, отговаряйки на въпрос, ще отговори ли Русия огледално на въведените от Украйна санкции.

Енчев за Фрог: След като има криптокомунисти, значи има и криптофашисти

http://frognews.bg/news_97837/Enchev-za-Frog-Sled-kato-ima-kriptokomunisti-znachi-ima-i-kriptofashisti/

Депутатът Велизар Енчев бе изгонен от пленарната зала. Причината е, че той нарече военния министър Николай Ненчев "криптофашист". Повод за речта на Енчев бе обсъждане на закон, който цели да се премахне давността на престъпленията на ръководни кадри по време на тоталитарния режим.

Конституционният съд отказа да се произнесе предварително по промените в конституцията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989110

Конституционният съд отказа да се произнесе предварително по промените в конституцията.
С 10 на 2 гласа в четвъртък конституционните съдии решиха, че няма да допуснат питането на 144 депутати дали разделянето на ВСС на две колегии  - съдийска и прокурорска, и кадруването им в съответните гилдии, може да бъде извършено от Обикновено народно
Конституционният съд отказа да се произнесе предварително по промените в конституцията. С 10 на 2 гласа в четвъртък конституционните съдии решиха, че няма да допуснат питането на 144 депутати дали разделянето на ВСС на две колегии  - съдийска и прокурорска, и кадруването им в съответните гилдии, може да бъде извършено от Обикновено народно

Горанов е твърдо срещу намаляването на ДДС за храни и лекарства

http://www.mediapool.bg/goranov-e-tvardo-sreshtu-namalyavaneto-na-dds-za-hrani-i-lekarstva-news239356.html

Финансовият министър Владислав Горанов е твърдо против намаляването на Данъка върху добавената стойност (ДДС) за храни и лекарства. Това става ясно от писмения отговор на министъра на депутатски въпрос, съобщи БГНЕС. “Въвеждането на диференцирани ставки за храни и лекарства ще доведе до бюджетни загуби”, посочва е Горанов. “При въвеждането на диференцирана ставка на ДДС от 10 на сто за храни и лекарства очакваната загуба за бюджета е в размер на 1.094.2 млрд. лв.”, посочва министърът и уточнява, че отрицателният бюджетен ефект може да бъде компенсиран само или с увеличение на ДДС за останалите стоки или с увеличение на преките данъци. Повишаването на стандартната ставка на ДДС над 20% ще доведе до инфлационен натиск върху цените и потреблението, смята Горанов. Финансовият министър обяснява още, че в последните години държавите-членки на ЕС са предприели мерки за ограничаване прилагането на намалени ставки на данъка или за увеличаване на техния размер. Наред с това въвеждането на диференцирана ставка на ДДС увеличава рискът от данъчни измами и укриването на данък добавена стойност, тъй като се създава възможност за неправилно деклариране и неправилно прилагане на режима на намалената ставка с цел минимизиране на данъчните задължения. В заключение Горанов посочва, че националната данъчна система е структурирана по начин, по който основният дял от приходи в държавния бюджет се формира от постъпленията от ДДС и акцизи, а прилаганата дългогодишна данъчна политика в България е за ниски преки данъци и за неутралност на ставките за косвените данъци, в което влиза единната ставка на ДДС. Политиката в областта на ДДС за целия период от неговото въвеждане в България преди 21 години винаги е била за една-единствена единна ставка, завършва отговорът на министъра. Преди лятната ваканция депутати от левицата внесоха в парламента предложение за намаляване на ДДС за бебешките стоки, а намаляването на ставката за лекарствата е една от препоръките към страната на Световната банка.

Синоптиците обявиха прогнозата за времето през октомври по дни

http://petel.bg/Sinoptitsite-obyaviha-prognozata-za-vremeto-prez-oktomvri-po-dni__127202

Най-високите температури през октомври ще бъдат около 21 и 26 градуса, а най-ниските - около минус 3 и 2 градуса, пише "За жената". Средната...

Стопанин си посади марихуана в царевицата

http://petel.bg/Stopanin-si-posadi-marihuana-v-tsarevitsata__127203

Снимка Булфото Сред насаждения от царевица в земеделска земя в местността Дигата край петричкото село Струмешница спипаха 3 килограма...

Прокурор Румен Попов: Полицията в Първомай дерибейства

http://petel.bg/Prokuror-Rumen-Popov--Politsiyata-v-Parvomay-deribeystva-__127204

 Анелия Перчева, в. "24 часа", снимка 24chasa.bg Хората в Първомай изпитват неимоверен страх от полицията, дори и след арестите на началника на...

Знамето на София бе издигнато пред храма "Света София"

http://pik.bg/знамето-на-софия-бе-издигнато-пред-храма-света-софия-news401130.html

Знамето на София бе издигнато пред храма "Света София"

Знамето на град София бе официално издигнато пред храма "Света София", съобщава "Фокус”.

Браницкият епископ Григорий отслужи Тържествен водосвет, в присъствието на Негово светейшество патриарх Неофит. Водещ на церемонията е Пламен Манасиев, с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския духов оркестър. Началник на караула е кап. Митрев.

На церемонията присъстват председателят на парламента Цецка Цачева, народни представители, министърът на културата Вежди Рашидов, Цветан Цветанов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков и общински съветници.

Стотици софиянци и гости на града са дошли да наблюдават церемонията по официалното издигане на знамето на град София.

Калфин: Всяка община, която кандидатства по схемата "Независим живот", ще получи финансиране

http://pik.bg/калфин-всяка-община-която-кандидатства-по-схемата-независим-живот-ще-получи-финансиране-news401134.html

Калфин: Всяка община, която кандидатства по схемата "Независим живот", ще получи финансиране

Всяка община, която кандидатства по схемата"Независим живот", ще получи финансиране. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на официалното връчване на първите договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“ в Министерски съвет, предаде агенция „Фокус”.

„На път сме да бъдем първата държава в ЕС, която да си получи акредитацията и да започне да получава средствата от Европейската комисия”, обяви министър Калфин. Той допълни, че общата стойност на програмата „Независим живот“ е 150 млн. лв. и тя дава възможност за подпомагане в една много чувствителна област – тази за лични асистенти и услуги в общността на хора с увреждания и на самотни хора”. Всяка община, която кандидатства ще получи средства. Няма конкуренция между общините”, допълни той.

По думите му освен 81 общини, които днес ще получат своите договори, се обработват още 159 договора в момента, като 240 български общини са подали документи за участие в програмата.

„Искам да поздравя всички за работата до сега и да пожелая на общините да превърнат това в една от добрите услуги, които се предлагат чрез държавата през общината към българските граждани ”, посочи той. Община Тополовград стана първата, която получи своя договор. Той бе предаден на заместник кмета Маргарита Георгиева лично от министър-председателя Бойко Борисов.

Адвокатът на акушерката, пребила бебе, иска отвод на съда

http://frognews.bg/news_97840/Advokatat-na-akusherkata-prebila-bebe-iska-otvod-na-sada/

Отвод на съда поиска адвокатът на акушерката Емилия Ковачева. Причината - двама от тримата магистрати вече са разглеждали искане за освобождаване на Ковачева и са я оставяли в ареста.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/17/2611630_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

До 1 000 военни ще бъдат разположени по границата ни с Турция през следващите няколко дни.

Над 5 000 мигранти са влезли в Хърватия през последните 24 часа, след затварянето на границите от страна на Унгария.

Западни журналисти влязоха в нов списък с украински санкции.

Мощно...

Новият ред: Европа да се приспособи към исляма

http://frognews.bg/news_97839/Noviiat-red-Evropa-da-se-prisposobi-kam-isliama/

В политиката има един важен въпрос, на който винаги трябва да се търси отговор. А именно: Кой има полза. В тази светлина трябва да разглеждаме и настоящото преселение от Африка и Близкият изток към Европа. Отговорът на този въпрос ще ни даде и решението за справяне с възникналата ситуация.

Европейският парламент подкрепи предложението за разселването на 120 000 мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=301593

Европейският парламент заседава днес извънредно в Брюксел, за да гласува предложението на Европейската комисия за разселването на 120 хиляди мигранти. Предложението бе подкрепено с 372 гласа "за", 134 против и 52-ма въздържали се.

Знаехте ли, че...? Интересни факти за татусите (видео)

http://www.vesti.bg/znaehte-li-che...-interesni-fakti-za-tatusite-video-6042668

Първата по-известна татуировка, която представлява нещо по-различно от прости геометрични форми, е на мумия на повече от 2400 години. Какво още - научете

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване