Местан: Европейските страни трябва да завършат урок по мултикултурализъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4992000

Трябва да завършим урока по мултикултурализъм.Това каза лидерът на Движението за права и свободи Лютви Места по време на лидерската среща на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (LIBSEEN), съобщи "Фокус".
„Различните култури, религии, етноси са естествено състояние на 21 век и тези процеси са на взаимно,
Трябва да завършим урока по мултикултурализъм.Това каза лидерът на Движението за права и свободи Лютви Места по време на лидерската среща на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (LIBSEEN), съобщи "Фокус". „Различните култури, религии, етноси са естествено състояние на 21 век и тези процеси са на взаимно,

КЗК спря доставката на 110 нови автобуса за столицата

http://frognews.bg/news_97912/KZK-spria-dostavkata-na-110-novi-avtobusa-za-stolitsata/

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на Съвета на директорите на „Столичен автотранспорт" ЕАД.

Отхвърляне на кандидати заради facebook

http://www.grreporter.info/otkhvrlyane-na-kandidati-zaradi-facebook/17924

Един на всеки трима ръководители в отдел „Човешки ресурси” проверява кандидатите чрез социалните мрежи

прочети повече

Почерпена варненка псува полицаи – отнесе 200 лева глоба

http://pik.bg/почерпена-варненка-псува-полицаи-–-отнесе-200-лева-глоба-news401809.html

Почерпена варненка псува полицаи – отнесе 200 лева глоба

Глоба в размер на 200 лева наложи Районен съд - Варна на 27-годишна жена за проява на дребно хулиганство, предаде Морето.нет.

Около 2 часа тази нощ, на публично място – в заведение в централната част на Варна, 27-год. П. Спасова употребила ругатни и оскърбителни думи по адрес на полицейски служители. Тя е демонстрирала непристойно поведение и спрямо околните граждани.

От доказателствата по делото Районният съд прие, че става дума за проява на неуважение към обществото, но същевременно поведението на жената не може да бъде окачествено като грубо нарушение на обществения ред и да представлява престъпление по чл. 325 от НК. Съдът счете, че нарушителката следва да понесе административна отговорност по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство и наложи глоба под средния размер, предвиден за подобно деяние.

Решението на съда подлежи на обжалване в 24-часов срок, като в случай на жалба или протест производството пред ВОС бе насрочено за 25 септември от 13 ч.

Кола и автобус се сблъскаха в района на подлеза на ФКЦ

http://www.moreto.net/novini.php?n=301708

Лек автомобил и автобус от градския транспорт са се блъснали на бул. "Приморски" в началото на подлеза до Фестивалния и конгресен център около 12 часа, научи Moreto.net. Според очевидци вина за случилото се има водачът на колата, който е предприел непозволена маневра.

Любо Гребеца от "Наглите" отива на съд за две убийства

http://offnews.bg/news/n_1/n_560297.html

Любомир Димитров, по-известен като Любо Гребеца от групата на "Наглите", ще бъде изправен пред съда за две убийства.  Днес Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в съда обвинителния акт срещу Димитров за убийствата на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов през 2009 година.  Според обвинението Гребеца ликвидирал Лефтеров, след като между двамата възникнал скандал. Двамата планирали извършването на мнимо отвличане на Лефтеров, при което близките му трябвало да платят откуп за това. Двамата подготвили и инсценирали „отвличането”. Лефтеров обаче пропуснал да каже на „похитителите” си, че пред дома му има видеокамери. Затова и възникнал скандал между него и Гребеца възникнал скандал. В резултат Димитров ударил Лефтеров няколко пъти по главата и тялото и не му позволил да си тръгне. Димитров разбрал, че „мнимото” отвличане не върви по плана му, закарал Лефтеров вечерта на 8 януари 2009 г. в местността „Елата” между софийските селата Плана и Железница и го прострелял два пъти в главата. Тялото на Лефтеров беше изкопано от служители на ГДБОП с багер. Няколко месеца по-късно - на 12 април 2009 г. на черен път в местността „Косанин дол”, землището на с. Бистрица, Гребеца убил с огнестрелно оръжие Иван Пайнавелов-Сапата.  Мотив за второто убийство са пари. По време на разпрата между двамата, която касаела лизинг на луксозен автомобил, Димитров се ядосал, че Сапата не иска да му се изплати, и го прострелял в главата. Гребеца е част от разбитата група за отвличания "Наглите". Първоначално той получи 15 години затвор. Свидетелски показания по делотообаче смекчиха с 5 години присъдата му Любомир Димитров – Гребеца, който е един от замесените в престъпната групировка за отвличания. Това стана ясно от решението на Върховния касационен съд. Така наказанието на Димитров от 15 години затвор, издадено от апелативния съд, беше намалено на 10 години.

27-годишна варненка е глобена за отправяне на ругатни

http://www.moreto.net/novini.php?n=301704

Глоба в размер на 200 лева наложи Районен съд - Варна на 27-годишна жена за проява на дребно хулиганство, научи Moreto.net. Около 2 часа тази нощ, на публично място – в заведение в централната част на Варна, 27-год. П.

Топсекретно! Само четирима знаели за планираните арести на полицейските шефове

http://pik.bg/топсекретно-само-четирима-знаели-за-планираните-арести-на-полицейските-шефове-news401806.html

Топсекретно! Само четирима знаели за планираните арести на полицейските шефове

Полицейската акция, при която бяха арестувани началниците на районните управления в Първиомай и Асеновград Васил Налбантов и Делчо Темелков, е проведена при изключително строга секретност, предаде Трафикнюз.бг

За планираната операция са знаели само шефовете на прокуратурата, директорът на полицията ст. комисар Разсолков и началникът на Вътрешна сигурност Румен Ганев. Всички останали, които са участвали в акциите в Първомай и Асеновград са били уведомени за предстоящите действия едва минути преди началото на операцията и то след като са оставили мобилните си телефони в сейфове. По този начин възможността за теч на информацията била сведена до минимум.

Въпреки това обаче първомайски полицаи са се опитали да осуетят проверките, като са заплашвали и прискали свидетели. Това е ставало дори в самия ден на акцията. " Трябваше да убеждаваме хората да отворят вратите си и да разговарят с нас, защото преди това ги бяха заплашили" коментира Окръжният прокурор Румен Попов.

Отборът на КРОСС завърши на почетното 3-то място в ежегодния турнир по джаги на All Channels

http://www.cross.bg/channels-group-communication-1481191.html

/КРОСС/Отборът на ИА КРОСС завърши на почетното 3-то място в ежегодния турнир по джаги на PR агенция All Channels Communication Group. Георги Вълков и Ангел Банoв се представиха блестящо, стигайки до полуфинал. Финалът беше изключително оспорван, с участието на отборите на Загорка и Есенс График Студио. Есенс График Студио надделяха с минималното 10:9 и се окичиха напълно заслужено със златните медали.  27-те отбора, състоящи се от по двама играчи, играха в лятната градина на офиса на All Channels Communication Group. Домакините се бяха погрижили за доброто настроение на гостите си с приятна музика, студена бира, коктейли и кетъринг.  

Къде в Европа са най-щедри към бежанците

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kyde-v-evropa-sa-nai-shtedri-kym-bejancite-202624/

В България всеки бежанец официално получава 33,23 евро на месец, а в Дания – по 800 евро, които обаче са облагаеми

Зърнопроизводителите могат да вземат заем за торове и семена с лихва 4.5%

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/18/2612692_zurnoproizvoditelite_mogat_da_vzemat_zaem_za_torove_i/?ref=rss


Зърнопроизводителите могат да се възползват от кредит за покупка на минерален тор и семена за производство на пшеница, реколта 2016 г. Заемът ще е с годишна лихва от 4.5%, реши управителният съвет на държавен фонд "Земеделие".

Срокът да погасяване е 3 октомври 2016 г.

Изискваното обезпечение е ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова...

Местан: Европа трябва да изкара университет по мултикултурна политика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991973

Бежанската криза свари Европа неподготвена, тя няма модел за решаване на етническите въпроси и за посрещане на подобни бежански вълни. Но заедно с кризисните параметри на хуманитарната катастрофа сме свидетели и на едно, макар и принудително, взаимно цивилизационно проникван, на наложен от трагични обстоятелства цивилизационно обмен.
Бежанската криза свари Европа неподготвена, тя няма модел за решаване на етническите въпроси и за посрещане на подобни бежански вълни. Но заедно с кризисните параметри на хуманитарната катастрофа сме свидетели и на едно, макар и принудително, взаимно цивилизационно проникван, на наложен от трагични обстоятелства цивилизационно обмен.

Тончи Кукоч предложил 10 хил. евро подкуп на ръководител в БФС

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/18/2612691_tonchi_kukoch_predlojil_10_hil_evro_podkup_na/?ref=rss


Бившият защитник на ЦСКА Тончи Кукоч е предложил 10 хил. евро подкуп на заместник-изпълнителния директор на БФС Павел Колев. Това твърди служителят на футболния съюз в профила си във Facebook.

Колев разказва как, докато е бил на мача "Рома" - "Барселона" в Рим, по телефона му се обадил хърватинът, който "се прочу с лудориите си по нашите терени с екипа на ЦСКА и плю по всички футболни федерации - БФС, Хърватски ногометни савез и т.н."

Кукоч обяснил, че БФС трябва да прати...

Възрастна жена от Казанлък е измамена по телефона със сумата от 3000 лева

http://pik.bg/възрастна-жена-от-казанлък-е-измамена-по-телефона-със-сумата-от-3000-лева-news401799.html

Възрастна жена от Казанлък е измамена по телефона със сумата от 3000 лева

74-годишна жена от Казанлък е измамена по телефона със сумата от 3000 лева, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Стара Загора. Вчера в 17.30 часа, в Районно управление „Полиция”-Казанлък се явила 74-годишна жена от град Казанлък, която заявила, че е жертва на телефонна измама. Около 11.40 часа на същата дата на домашния й телефон се обадил мъж, който се представил за внука й, и казал, че трябва да заплати сумата от 3000 лева за климатици, които били запазени в магазин от голяма търговска верига. Малко по-късно, пред дома си, възрастната жена предала исканата сумата на непознато за нея лице. По случая е образувано досъдебно производство.

"Ройтерс": Сирия използва ново руско оръжие, Москва е готова да изпрати военни части

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/18/2612644_roiters_siriia_izpolzva_novo_rusko_orujie_moskva_e/?ref=rss


Сирийската армия наскоро е започнала да използва нови видове въздушни и наземни оръжия, доставени от Русия, заяви сирийски военен източник пред "Ройтерс" в четвъртък, като подчерта нарастващата руска подкрепа за Дамаск, която тревожи Съединените щати.

"Оръжията са много ефективни и много точни", е казал източникът в отговор на въпрос за подкрепата на Русия.

Източникът заяви, че армията е била обучавана в използване на новите оръжия през последните месеци и сега ги въвежда...

Павлова: Ще развиваме транспортната инфраструктура в Северна България

http://www.moreto.net/novini.php?n=301703

Ще обърнем специално внимание на развитието на транспортната инфраструктура в Северна България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Варненец хвана нарушител в крачка: Този бетоновоз направи пълно безобразие в гората край „Виница“

http://petel.bg/Varnenets-hvana-narushitel-v-krachka--Tozi-betonovoz-napravi-palno-bezobrazie-v-gorata-kray----Vinitsa----__127378

Възмутена читателка на „Петел“ сигнализира за безобразно нарушение от страна шофьор на бетоновоз. Тя изпрати снимки как строителната...

Оперно пеене огласи Варна

http://petel.bg/Operno-peene-oglasi-Varna__127381

Концерт на участниците в Майсторски клас се проведе днес в зала „Концертно студио“ на Радио Варна. От 14 до 18 септември 9 участника биваха...

Дърво се стовари върху кола насред Видин, бетоновоз бутнал ствола

http://petel.bg/Darvo-se-stovari-varhu-kola-nasred-Vidin--betonovoz-butnal-stvola__127383

Огромно дърво се стовари върху автомобил във видинския квартал Калето, съобщиха жители на крайдунавския град, цитирани от "Конкурент"....

Доброволната казарма: Боб с риба, мазоли и бой в окопи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4991706

„Мир-но“, „Наля-во“, „Рав-нис“, „Кръ-гом“. Така минаха 3 седмици от моето лято, докато повечето младежи търсиха припека на плажа или прохладата на планината. Вместо неангажиращите летни забавления аз предпочетох се включа в т.нар. доброволна казарма или казано по научному курса по начална военна подготовка
„Мир-но“, „Наля-во“, „Рав-нис“, „Кръ-гом“. Така минаха 3 седмици от моето лято, докато повечето младежи търсиха припека на плажа или прохладата на планината. Вместо неангажиращите летни забавления аз предпочетох се включа в т.нар. доброволна казарма или казано по научному курса по начална военна подготовка

Президентът ще говори пред ООН

http://politics.actualno.com/Prezidentyt-shte-govori-pred-OON-news_496503.html

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение пред юбилейната 70-та сесия на Общото събрание на ООН, която ще се проведе в Ню Йорк от 28 септември до 3 октомври. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В изказването си президентът Росен Плевнелиев ще акцентира върху актуалните проблеми на европейските държави, произтичащи от безпрецедентния миграционен натиск към границите на Европейския съюз. Президентът ще апелира за обединяването на държавите членки на ЕС около обща полити

КЗК отмени обществена поръчка за доставка на нови автобуса за София

http://pik.bg/кзк-отмени-обществена-поръчка-за-доставка-на-нови-автобуса-за-софия-news401800.html

КЗК отмени обществена поръчка за доставка на нови автобуса за София

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ отмени класирането в обществена поръчка за доставка на 110 нови автобуса за София. КЗК отмени решение на Съвета на директорите на „Столичен автотранспорт“ ЕАД за класиране на участницитe и определяне на изпълнител в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет “Доставка на 110 броя нови единични автобуси и специализирано оборудване към тях”, съобщиха от комисията.

Проучването по преписката установи, че класираните на първо и второ място „Джънджоу юйтун бус“ Ко. Лимитид и „Карсан Отомотив Санайи Ве Тиджарет” А.Ш не са отговорили на изискванията на възложителя да представят копия на официални документи, които да докажат по безспорен начин необходимите стойности на енергийните и емисионни разходи през целия експлоатационен живот на предлаганите автобуси.

В представените документи са посочени количества в различни и несъпоставими мерни единици, като за количеството на неметанови въглеводороди NMHC липсва каквато и да било стойност и при двамата участници. КЗК приема, че оценителната комисия е следвало да предложи двамата кандидати за отстраняване от обществената поръчка, тъй като несъответствието касае декларирани от тях технически показатели, които не могат да бъдат променяни или допълвани в хода на процедурата.

КЗК връща процедурата от етап отваряне и разглеждане на техническите предложения на участниците в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението. /

Цв. Цветанов и останалите деца на дядо Вълю-предателя

http://frognews.bg/news_97911/TSv-TSvetanov-i-ostanalite-detsa-na-diado-Valiu-predatelia/

Когато няма с какво да се гордееш в настоящето, започваш да се хвалиш с минали заслуги. Казал го е Цицерон. Последното доказателство, колко е прав римският държавник и философ, се нарича Цветан Цветанов. Вторият човек в ГЕРБ се изяви в петък сутринта по Нава тв по начин, който повдига отново темата за предателството и опитите то да бъде прикривано чрез самохвалство и овъртяни фрази.

Цв. Цветанов и останалите деца на дядо Вълю-предателят

http://frognews.bg/news_97911/TSv-TSvetanov-i-ostanalite-detsa-na-diado-Valiu-predateliat/

Когато няма с какво да се гордееш в настоящето, започваш да се хвалиш с минали заслуги. Казал го е Цицерон. Последното доказателство, колко е прав римският държавник и философ, се нарича Цветан Цветанов. Вторият човек в ГЕРБ се изяви в петък сутринта по Нава тв по начин, който повдига отново темата за предателството и опитите то да бъде прикривано чрез самохвалство и овъртяни фрази.

Учени подготвят революционен експеримент с човешки ембриони

http://www.mediapool.bg/ucheni-podgotvyat-revolyutsionen-eksperiment-s-choveshki-embrioni-news239419.html

Генетичната манипулация на човешки ин витро ембриони ще бъде извършена за първи път във Великобритания в опит учените да разберат защо някои жени страдат от повтарящи се спонтанни аборти, пише в. "Индипендънт". Ако получат лиценз, учените ще изследват ембриони, дарени от двойки, които страдат от безплодие и са се подложили на ин витро процедура. За целта на експеримента ще бъдат използвани ембриони, които не могат да бъдат износени. Това ще бъде едва вторият познат случай в историята, в който хромозомите на човешки ембриони са генетично манипулирани с помощта на революционна техника, наречена “Crispr / Cas9". Когато китайски учени обявиха по-рано тази година, че са променили генетично "неизползваеми" ин витро ембриони, чрез метода Crispr / Cas9, критиците сметнаха, че учените са достигнали твърде далеч. Изследователите от Великобритания, които имат намерение да проведат проучването, увериха, че ембрионите ще бъдат унищожени след края на експеримента. Няма да има дизайнерски бебета, защото проектът е насочен единствено към фундаментални изследвания в областта на генетиката на ранното развитие на човека", коментират учените. Въпреки това, критиците на манипулирането на човешки ембриони ин витро, дори за изследователски цели, твърдят, че това е хлъзгав наклон на генетично-усъвършенствани "дизайнерски бебета", които биха могли да бъдат проектирани с желаните черти като интелигентност или физически дадености. Учените, които стоят зад предложеното проучване в Обединеното кралство, заявиха, че нямат намерение да променят ДНК-то на бъдещите поколения, посочва БГНЕС. Въпреки това, те приемат за възможно в някакъв момент в бъдеще това да бъде безопасно и медицински оправдано, например за избягване на наследствени заболявания или за придаване устойчивост на болести. “Ние не планираме да променяме гените за клинични цели. Ние се интересуваме от основните механизми на ембрионалното развитие. Ако някой от нашите открития предполагат начини за подобряване на развитието на ембриона след ин витро или за предотвратяване на спонтанен аборт, то те ще включват конвенционални подходи, а не манипулация на гени ", каза д-р Ниакан от институт "Франсис Крик" в Лондон.  

Разходите на работодателите за отработен час нарастват

http://econ.bg/Новини/Разходите-на-работодателите-за-отработен-час-нарастват_l.a_i.697568_at.1.html

С 6,8% нарастват разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през второто тримесечие на годината спрямо същия период на...

КЗК отмени избора на доставчик на 110 нови автобуса за София

http://www.mediapool.bg/kzk-otmeni-izbora-na-dostavchik-na-110-novi-avtobusa-za-sofiya-news239418.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на управата на общинската фирма "Столичен автотранспорт“ за класиране на кандидатите да доставят 110 нови автобуса за градския транспорт на София Според решението на антимонополната комисия, класираните на първо и второ място "Джънджоу юйтун бус“ Ко. Лимитид и "Карсан Отомотив Санайи Ве Тиджарет” А.Ш всъщност е трябвало да бъдат отстранени от процедурата. Двете фирми не са отговорили на изискванията на възложителя да представят копия на официални документи, които да докажат по безспорен начин необходимите стойности на енергийните и емисионни разходи през целия експлоатационен живот на предлаганите автобуси. В представените от тях документи са посочени количества в различни и несъпоставими мерни единици, като за количеството на неметанови въглеводороди NMHC липсва каквато и да било стойност и при двамата участници. Затова и всъщност те е трябвало да бъдат отстранени, смята КЗК и връща процедурата от етап отваряне и разглеждане на техническите предложения на участниците в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението. Това означава, че поръчката ще отиде при чешката "Ивеко", която бе третият кандидат с оферта да осигури търсените автобуси на обща цена от 40 млн. лв. поръчката бе с прогнозна стойност 43 млн. лв., а предложенията на "Джънджоу" и "Карсан" бяха за 33.4 млн. лв. и 33 млн. лв.

Лютви Местан: Бежанският поток не може да бъде спрян с телени мрежи и нови Берлински стени

http://www.cross.bg/evropa-mestan-yugoiztochna-1481189.html

/КРОСС/Бежанският поток не може да бъде спрян с телени мрежи и нови Берлински стени. Решението е в приемането на мултикултурализма. Това каза лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Места по време на лидерската среща на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (LIBSEEN), която се провежда в София. Според Местан Европа днес не дава признаци, че може да посрещне подобни бежански вълни. Че Европейският съюз не се справя с бежанската вълна, смята и Сър Греъм Уотсън - президент на АЛДЕ. По думите му, когато в понеделник е имало заседание на вътрешните министри, не е било постигнато споразумение в държавите-членки. „Тогава, когато се сложат нещата на масата трябва да има реакция", каза още сър Уотсън и добави: Европейският съюз беше изненадан от явлението "арабска пролет", не реагира правилно, впусна се в една военна акция в Сирия, което не беше правилно. Без да са част от Европейския съюз Западните Балкани и Югоизточна Европа са част от решението на бежанския проблем, заяви председателят на ДПС в изказването си. Ако подобно на Орбан и всички останали страни, и нашите приятели от Западните Балкани решат да затворят границите с нови телени мрежи, ако и Турция затвори границите си, а там има 2 милиона бежанци, какво ще стане с тези хора, попита той

Готови за училище - полезни съвети за родителите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4992008

Началото на учебната година традиционно е период, в който децата избират тетрадки, химикалки и всякакви учебни пособия, а родителите им преглеждат окъселите дрехи и отеснелите обувки и ги подменят.
Изглежда лесно и елементарно - всеки родител го прави непрекъснато, но се оказва, че познаването и спазването на няколко прости правила ще облекчи
Началото на учебната година традиционно е период, в който децата избират тетрадки, химикалки и всякакви учебни пособия, а родителите им преглеждат окъселите дрехи и отеснелите обувки и ги подменят. Изглежда лесно и елементарно - всеки родител го прави непрекъснато, но се оказва, че познаването и спазването на няколко прости правила ще облекчи

Готови за училище - полезни съвети за родителите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4992026

Началото на учебната година традиционно е период, в който децата избират тетрадки, химикалки и всякакви учебни пособия, а родителите им преглеждат окъселите дрехи и отеснелите обувки и ги подменят.
Изглежда лесно и елементарно - всеки родител го прави непрекъснато, но се оказва, че познаването и спазването на няколко прости правила ще облекчи
Началото на учебната година традиционно е период, в който децата избират тетрадки, химикалки и всякакви учебни пособия, а родителите им преглеждат окъселите дрехи и отеснелите обувки и ги подменят. Изглежда лесно и елементарно - всеки родител го прави непрекъснато, но се оказва, че познаването и спазването на няколко прости правила ще облекчи

Посланикът на Беларус на щанда на Геотрейдинг на StroMa Expo 2015

http://www.mediapool.bg/poslanikat-na-belarus-na-shtanda-na-geotreiding-na-stroma-expo-2015-news239417.html

На 16-ти септември 2015 г. се състоя откриването на пилотното издание на изложение за машини и съоръжения за строителството, пътното строителство и минната индустрия StroMa Expo 2015. Събитието се проведе на територията на МДЗ Балша, където бяха обособени площи за провеждане на демонстрация на специализирана техника. Щандът на Геотрейдинг АД на изложението беше посетен от Н. Пр. г-н Владимир Воронкович, посланик на Република Беларус в България, както и от неговия съветник по икономическите въпроси г-н Олег Александрович Белов. Двамата гости разгледаха експонатите на българското дружество и оцениха високо проведената демонстрация на машините в реалните работни условия на кариерата. На своята площ с размер 800 кв м Геотрейдинг АД презентира широк спектър от специализирана техника. Машините, които ще бъдат представени, включват разнообразни модели на световноизвестните производители LiuGong, Lännen и Dynapac. На изложбения щанд на дружеството бяха показани и лагери RKB, филтри SF-Filter, полиуретанови изделия Inelas Poliuretanos, транспортни ленти Matador, смазочни материали Rymax, както и гуми с марките Belshina, Bridgestone и Michelin. Достъпът до StroMa Expo 2015 през следващите два дни остава безплатен за професионалисти в строителната, пътно-строителната и минната индустрия. Посетителите ще бъдат добре дошли на щанда на Геотрейдинг АД от 10:00 до 15:00 часа на 18-ти септември 2015 г.

С децата в почивните дни (19 - 22 септември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/18/2610948_s_decata_v_pochivnite_dni_19_-_22_septemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА, 19 септември:


София - от 10 часа в парка "Заимов" Cartoon Network Студио "Въображение" кани безплатно деца на...

Светът се променя – как Китай накара Фед да не вдига лихвите

http://www.investor.bg/aziia/336/a/svetyt-se-promenia--kak-kitai-nakara-fed-da-ne-vdiga-lihvite-202606/

През миналата година Китай е формирал 13,3% от глобалния брутен вътрешен продукт и ще влияе все по-силно върху другите икономики

Според Борисов България може да се справи с 1200 бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=301698

България може да се справи с квота от 1200 бежанци, смята премиерът Бойко Борисов. Според него на извънредната среща на лидерите на 28-те държави от Европейския съюз през следващата седмица трябва да се вземе решение за разрешаване на кризата.

Кралев: Факт е, че вече треньори и учители по физическо влизат в третия час

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991943

Над 400 деца и младежи се включиха в спортния празник в Добрич, открит официално от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на града Детелина Николова по повод Европейската седмица на спорта #BeActive.
„В края на Европейската седмица на спорта искам да изразя своето задоволство, че в сряда Парламентът прие на второ четене поправката в
Над 400 деца и младежи се включиха в спортния празник в Добрич, открит официално от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на града Детелина Николова по повод Европейската седмица на спорта #BeActive. „В края на Европейската седмица на спорта искам да изразя своето задоволство, че в сряда Парламентът прие на второ четене поправката в

Стратегически бомбардировачи Ту-160 извършиха успешни стрелби с крилати ракети на ученията “Център-2015″

http://www.cross.bg/krilati-raketi-ycheniyata-1481187.html

/КРОСС/ Екипажите на руските стратегически бомбардировачи Ту-160 “Бял лебед” от далекобойната авиация на Въздушно-космическите сили (ВКС) извършиха успешни стрелби с крилати ракети на ученията “Център-2015″, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната. “Екипажите на далекобойната авиация на ВКС на Русия изършиха успешни практически стрелби с крилати ракети с въздушно базиране в рамките на ученията “Център-2015″. Екипажите на стратегическите ракетоносци, излетели от летище „Енгелс“ (в Саратовска област), извършиха осемчасов полет над трудно разпознаваема местност и успешно произведоха изстрелване на шест крилати ракети по цели на полигона Пемба в Коми”, заявиха още от министерството на отбраната на РФ. „Всички изстреляни авиационни средства за поражение достигнаха целите си“, се отбелязва още в съобщението.

Турски прокурор поиска 34 години затвор за опонент на Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/18/2612655_turski_prokuror_poiska_34_godini_zatvor_za_oponent_na/?ref=rss


Турски прокурор поиска 34 години затвор за живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съратник на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Анадолската агенция. Той е заподозрян в "конспирация, фалшифициране на официални документи и клевета". Обвиненията са част от разследването срещу т.нар. "паралелна държава" в Турция, за която Ердоган твърди, че е създадена от Гюлен в опит да го свали от власт.

Прокуратурата е поискала и присъди до 26 години затвор за 32 други...

Кабинетът подготвя нова електронна система за плащане на пътни такси

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/18/2612668_kabinetut_podgotvia_nova_elektronna_sistema_za/?ref=rss


Правителството подготвя въвеждане на нова модерна електронна система, която да замени сегашните винетки като резултатът ще е, че най-много ще плаща този, който пътува най-много. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна на международен форум за развитие на пътната инфраструктура в Югоизточна Европа.

Според Павлова въвеждането на новата електронна система, разработена с помощта на Световната банка, ще доведе до по-голяма справедливост, тъй като ще плащат...

Блогърка и кафяв заек се вихрят в България Он Ер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4991647

Досегашната бизнестелевизия сменя профила си, дава път на Блумбърг тв

СТЕФАН ПЕТРОВ
ТРУД

От 21 септември, понеделник, познатата бизнестелевизия „България Он Ер“ стартира с нова програмна схема и ще отразява вече всички важни новини от страната. Една от причините за тази коренна промяна е, че няколко дни по-късно ще започне излъчване новият
Досегашната бизнестелевизия сменя профила си, дава път на Блумбърг тв СТЕФАН ПЕТРОВ ТРУД От 21 септември, понеделник, познатата бизнестелевизия „България Он Ер“ стартира с нова програмна схема и ще отразява вече всички важни новини от страната. Една от причините за тази коренна промяна е, че няколко дни по-късно ще започне излъчване новият

Стивън Хокинг: Трябва да спасим околната среда и да направим света по-сигурно място за всеки от нас

http://www.cross.bg/hoking-tzeli-stivun-1481188.html

/КРОСС/ Какви трябва да са целите на човешката цивилизация. Това обяви в специално обръщение известният физик и космолог Стивън Хокинг. Обръщението е част от кампания на ООН, в която участват редица популярни личност от различни области, сред които Бионсе и Мерил Стрийп. Ученият се присъединява към списък от 8 основни цели, изготвен и одобрен от ООН. Това са нещата, към които човечеството трябва да се стреми до 2030 година. "Трябва да изкореним бедността, да спасим околната среда и да направим света по-сигурно място за всеки от нас", заяви Хокинг. Очаква се Генералната Асамблея на ООН да одобри списъка с цели по-късно този месец.

Пътната агенция припомни алтернативните маршрути на магистралите в ремонт (карта)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/18/2612682_putnata_agenciia_pripomni_alternativnite_marshruti_na/?ref=rss


Със спиране на камионите по основните пътни арметрии днес следобед, временна организация на движението в участъците с ремонт на магистралите и популяризиране на алтернативни маршрути от Агенция "Пътна инфраструктура" ще се опитат днес да създадат приемливи условия при голямото пътуване, което се очертава покрай четирите почивни дни около Денят на независимостта.

Превозните средства с обща маса над 12 тона днес се спират от 16 до 20 часа по автомагистралите, пътищата с. Ребърково -...

"Апокалиптика" преди концерта: Пловдив, радваме се, че пак сме тук (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991918

Часове преди да разтърсят сцената на Античния театър музикантите от култовата група
Часове преди да разтърсят сцената на Античния театър музикантите от култовата група "Апокалиптика" дадоха пресконференция в Общината . С концерта се слага начало на фестивала Sounds of The Ages. Звездната финландска формация има над 4 милиона продажби на свои албуми. Музикантите обявиха ,че ще издадат своя нов албум Shadowmaker на 17 април.

Задържаха мъж от Перник, стрелял с пистолет по негова съседка

http://pik.bg/задържаха-мъж-от-перник-стрелял-с-пистолет-по-негова-съседка-news401785.html

Задържаха мъж от Перник, стрелял с пистолет по негова съседка

 64-годишен перничанин е задържан за стрелба с пистолет по негова съседка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Снощи около 22,00 ч. бил подаден сигнал на тел. 112 за стрелба с огнестрелно оръжие на ул. „Люлин” в гр. Перник. Полицейски автопатрул реагирал незабавно и на място бил задържан 64-годишен мъж с инициали Н.М. Униформените иззели от употребилият значително количество алкохол мъж газов пистолет.

По първоначални данни изстрелите били по негова 49-годишна съседка. Причините са в процес на установяване. Н.М. е задържан за срок от 24 часа с полицейска заповед. Започнато е досъдебно производство.

130 военни пазят границата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/130-voenni-paziat-granicata-202621/

Имаме готовност да ги удвоим в рамките на часове, ако това се налага, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев

Видео: Блокадата в Хърватия не спря имигрантите

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/18/2612650_video_blokadata_v_hurvatiia_ne_spria_imigrantite/?ref=rss



Имигранти навлизат през полетата на Сърбия в Европейския съюз през границата с Хърватия, след като властите затвориха почти всички гранични пунктове, разказва Пол Чапман от "Ройтерс".

Те вървят цяла нощ по пътя между Сърбия и Хърватия, която не успява да ги спре с блокиране на своите ГКПП.

Полицията едва удържа положението, след като тази седмица в страната се изсипаха 11 000 имигранти, търсещи път към Западна Европа, след като Унгария затвори в началото на...

Бивш пловдивски кмет изпълзя от сандъка с нафталина и възпя ГЕРБ в стихове

http://bulgarski.pogled.info/news/67760/Bivsh-plovdivski-kmet-izpalzya-ot-sandaka-s-naftalina-i-vazpya-GERB-v-stihove

/Поглед.инфо/ Сред тазсутришните ранни новини една ме хвърли в див възторг. Пловдивски майни, ама вие нямате равни на себе си,бе!...

България ще е домакин на двудневна международна конференция за древните цивилизации

http://pik.bg/българия-ще-е-домакин-на-двудневна-международна-конференция-за-древните-цивилизации-news401784.html

България ще е домакин на двудневна  международна конференция за древните цивилизации

През есента на 2016 г. България ще бъде домакин на двудневна международна конференция на тема древни цивилизации, организирана от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм (СОТ), съобщиха от МТ.


Решението беше взето на среща между министър Николина Ангелкова и гeнералния секретар на СОТ Талеб Рифай по време на 21-вата сесия на Генералната асамблея на организацията, която се проведе от 12 до 17 септември в Меделин, Колумбия. За първи път ще се организира подобен международен форум у нас, чиято цел е да насочи вниманието към световното културно наследство като притегателна сила за туристите в глобален мащаб.

За участие в двудневната конференция ще бъдат поканени представители на световноизвестни музеи, водещи учени и университети.


Идеята за организирането на този форум беше посрещната с одобрение от председателя на Националната администрация по туризъм на Китай Ли Дзиндзао и ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов. Двамата бяха единодушни, че България е сред най-старите цивилизации в Европа, за което свидетелстват многобройните артефакти от няколко епохи, открити по българските земи. Министър Ангелкова информира, че изложбата в Лувъра на българското тракийско наследство ни е поставила във фокуса на световната културна общност и е безспорно признание за историческото и духовното богатство на страната ни.
През третия ден от 21-вата Генерална асамблея на СОТ българският министър беше модератор и лектор на заключителната пленарна сесия на тема „Туризъм: насърчаване на приобщаващото развитие на туризма и социалната трансформация“.


Министър Ангелкова подчерта, че туризмът е основно средство за социална и икономическа интеграция, като създава поминък дори в най-изолирани региони и подобрява качеството на живот на местните общности. „Приоритет на министерството е развитието на целогодишен туризъм, който би гарантирал социално-икономическата стабилност на страната и би намалил обезлюдяването на отделни региони“, заяви тя. За тази и следващата година активно ще се промотират културно-историческите дестинации, които министерството е разработило съвместно с бизнеса и местните управи. Културно-историческият туризъм е определящ за националната маркетингова стратегия на България, подчерта министър Ангелкова, тъй като страната е една от най-старите цивилизации в Европа с 9 материални обекта (7 културни и 2 природни) в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Николина Ангелкова отбеляза, че сред предизвикателствата в сектора са преодоляването на сезонността в туризма, съобразяване на туристическия продукт с променящото се пазарно търсене и с нуждите на околната среда. „Една от основните цели на Министерството на туризма е да се превърне в "one-stop-shop" за инвеститори – искаме максимално да улесним административните процедури за големите инвеститори и така да ги насърчим в избора на България като подходящо и сигурно място за разгръщане на техните проекти“, каза тя. За целта ведомството работи в тясно сътрудничество с бизнеса чрез различни форми на публично-частни партньорства, включване на представители от браншовите организации в Националния съвет по туризъм, разработване на съвместни програми за развитие и подобряване на професионалната подготовка на кадрите.
Тази година за първи път страната ни беше избрана за вицепрезидент на 21-вата сесия на Генералната асамблея на СОТ заедно с Испания. Изборът беше направен на 59-ата среща на Регионалната комисия за Европа на СОТ от 156 държави. Единодушният вот, който получихме на най-мащабното и престижно събитие за туристическия сектор, е голямо признание за страната ни и доказва нарасналия й авторитет сред страните членки.


По време на 21-вата Генерална асамблея на СОТ министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна още с министъра на регионалното развитие на Чехия Карла Шлехтова, с председателя на Националната администрация по туризъм на Китай Ли Дзиндзао, с колегата си от Хърватия Дарко Лоренцин, с португалския министър на икономиката Антонио де Лима, с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов и с други официални лица. В рамките на асамблеята България и Португалия подписаха и Споразумение за сътрудничество в областта на туризма.

Детският радиохор на БНР се включи м общата песен за детската Евровизия

http://www.cross.bg/evroviziya-radiohor-dimitrov-maestroto-1481186.html

/КРОСС/Детският радиохор на Българското национално радио записа в обновеното Студио 1 на БНР своето изпълнение, което ще е част от химна на 13-то издание на Детската Евровизия. Песента е в съзвучие с мотото на тазгодишното издание на песенния конкурс - #Discover (#Откривай) и ще бъде представена от всички участници. В нея те пеят за надеждата, любовта, красотата на света. В записа участват 45 деца от хора, които са на възраст между 6 и 17 години. Соловата партия на припева е в изпълнение на сопраното Мария Славова (17 г.). „Децата бързо и с удоволствие усвоиха новата песен. Детската Евровизия е вълнение за участниците и младата аудитория" - каза диригентът на Детския радиохор на БНР Венеция Караманова. Създаването на #Discover (#Откривай) обедини усилията на БНТ, БНР и продуцентска компания „Седем осми". Автори на музиката са Евгени Димитров-Маестрото, Васил Иванов-Декстър и режисьорът на шоуто на Детската Евровизия 2015- Гордан Бонело. Текстът е написан от Мат Мушу. „Това е смесица от поп музика, класическа музика, рок и фолклорни инструменти. Ще се опитаме да пресъздадем всичко, което ни вълнува, всичко, което ни е интересно. Тук всички имаме една обща цел - България" - сподели Евгени Димитров-Маестрото. „Песента е много свежа. Самата Крисия, която е солист в песента, каза, че й звучи модерно. Това означава, че сме си свършили работата" - допълни Васил Иванов-Декстър

Пет предписания са издадени на градини и училища от инспектори по храните във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301697

Пет предписания са връчили инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните при засилените проверки от 7-ми септември до момента в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца в начални училища. Инспекциите имат за цел да проверят готовността на обектите за началото на учебната година и да гарантират качеството и безопасността на храните, които консумират децата.

Ди Би Шенкер Рейл България достигна 16% пазарен дял

http://frognews.bg/news_97910/Di-Bi-SHenker-Reil-Balgariia-dostigna-16procenta-pazaren-dial/

През 2010 г. Ди Би Шенкер Рейл България ЕООД е създаден като 100% собственост на DB Mobility Logistics AG – водещ световен доставчик на интегрирани логистични услуги, който притежава една от най-развитите транспортни мрежи.

Майката на Ани: И Назиф е участвал в убийството на дъщеря ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4991909

Четири месеца след убийството на 4-годишната Ани Борисова, нейната майка направи разкрития от затвора в Елеонас край Тива, където се намира.
Димитрина Борисова призова бащата на детето да разкаже истината за събитията и разкри разговора си с неговия приятел Николай (Назиф Ахмедов), съобщи GRreporte.info.
„Питах го какво си направил с детето ми?
Четири месеца след убийството на 4-годишната Ани Борисова, нейната майка направи разкрития от затвора в Елеонас край Тива, където се намира. Димитрина Борисова призова бащата на детето да разкаже истината за събитията и разкри разговора си с неговия приятел Николай (Назиф Ахмедов), съобщи GRreporte.info. „Питах го какво си направил с детето ми?

Кметът на Монтана получи медал за дарителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4991908

Градоначалникът на Монтана Златко Живков бе награден с почетен медал за активно дарителство на световната организация Ротари. Отличието бе присъдено на кмета за приноса му в борбата с детския паралич на планетата.
Живков е член на Ротари от над десетилетие и редовно дарява лични средства в проектите на организацията за благоустрояване на града и
Градоначалникът на Монтана Златко Живков бе награден с почетен медал за активно дарителство на световната организация Ротари. Отличието бе присъдено на кмета за приноса му в борбата с детския паралич на планетата. Живков е член на Ротари от над десетилетие и редовно дарява лични средства в проектите на организацията за благоустрояване на града и

Снимка в движение от Варна! Две коли се помляха на бул. "Сливница" във Варна

http://petel.bg/Snimka-v-dvizhenie-ot-Varna--Dve-koli-se-pomlyaha-na-bul--Slivnitsa-vav-Varna__127374

Снимка - читател на "Петел" Две коли се блъснаха на кръстовището на булевардите "Пирин" и "Сливница" в близост до спирка "Нептун". ...

В този момент във Варна: Пожар в Морската градина до Летния театър!

http://petel.bg/V-tozi-moment-vav-Varna--Pozhar-v-Morskata-gradina-do-Letniya-teatar-__127375

Над Морската градина във Варна се носи дим, предаде репоротер на "Петел". Причината по първоначални данни е пожар в едно от заведенията до Летния театър. За момента няма данни за размера на огненото бедствие. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Младоженци получиха уникален сватбен подарък: 5000 лотарийни билета

http://petel.bg/Mladozhentsi-poluchiha-unikalen-svatben-podarak--5000-lotariyni-bileta-__127379

Младоженци от малко градче в Централна Италия си пожелали за сватбен подарък от роднини, близки и приятели само билети от моментни...

Извънредна кръводарителска акция през почивните дни в Бургас

http://burgas.actualno.com/Izvynredna-kryvodaritelska-akcija-prez-pochivnite-dni-v-Burgas-news_496499.html

Извънредна кръводарителска акция ще се проведе на 19 и 20 септември (събота и неделя) в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център) на МБАЛ-Бургас, съобщиха от болницата. Целта е да се попълнят запасите от кръв и кръвни продукти преди празниците. Всеки, който желае да дари кръв, може да заповяда от 7.30 до 14 ч. през двата дни в отделението. То се намира на първия етаж в ДКЦ-І (Първа поликлиника). Изискването за кръводарителите е само да са здрави и да носят лична карта, допълва о

Раздават дарения на болни във Враца

http://vraza.actualno.com/Razdavat-darenija-na-bolni-vyv-Vraca-news_496501.html

Дарение от дрехи ще бъде раздадено на гражданите, ползващи социални услуги в Дневен център и Защитено жилище за лица с психични заболявания, Център за временно настаняване и Център за настаняване от семеен тип № 3 във Враца. Дарението е предоставено от Националния съвет на Българския червен кръст по молба на Община Враца, информира "Дарик нюз". На раздаването на дарението ще присъства вр.и.д. кмет Красимира Георгиева. Първото дарение ще бъде направено на 23 септември в 10 ч. в Дневен център и З

Нужни са 20% повече учители, за да проработи новият училищен закон

http://education.actualno.com/Nujni-sa-20-poveche-uchiteli-za-da-proraboti-novijat-uchilishten-zakon-news_496500.html

Необходимо е увеличение на педагогическия и непедагогическия персонал с поне още 20%, за да може новият Закон за училищното образование да бъде действащ, а новите политики – реалност. Това са изчислили от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", предаде Mediapool. В своя позиция профсъюзът посочва, че “българският учител и сега е натоварен с непознати за европейските стандарти задължения, като тези да дежури и пази учениците в училищните коридори, да охранява училищните дворове и с

Хърватия може напълно да затвори границата си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/18/2612665_hurvatiia_moje_napulno_da_zatvori_granicata_si/?ref=rss


Хърватия не може да овладее имигрантската вълна, напираща през границата ѝ със Сърбия и е въпрос на време да я затвори напълно.

Премиерът Зоран Миланович каза, че страната му не може и няма да приеме повече това бреме, съобщи "Ройтерс". ЕС трябва да знае, че Хърватия няма да бъде "гореща точка" на имигрантската криза, допълни той и обяви, че свиква незабавно Съвета за национална сигурност.

План "Б" за нас е да спрем да регистрираме и настаняваме имигранти, съобщи още...

Японец улови ужасяваща риба край Фукушима

http://www.vesti.bg/sviat/iaponec-ulovi-uzhasiavashta-riba-kraj-fukushima-6042721

Мястото, на което е хваната рибата, не е далече от атомната централа във Фукушима, където имаше изтичане на радиоактивно замърсяване след земетресението през 2011 г.

България ще е домакин на двудневна международна конференция за древните цивилизации

http://pik.bg/българия-ще-е-домакин-на-двудневна-международна-конференция-за-древните-цивилизации-news401780.html

България ще е домакин на двудневна международна конференция за древните цивилизации

През есента на 2016 г. България ще бъде домакин на двудневна международна конференция на тема древни цивилизации, организирана от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм (СОТ), съобщиха от МТ.

Решението беше взето на среща между министър Николина Ангелкова и гeнералния секретар на СОТ Талеб Рифай по време на 21-вата сесия на Генералната асамблея на организацията, която се проведе от 12 до 17 септември в Меделин, Колумбия. За първи път ще се организира подобен международен форум у нас, чиято цел е да насочи вниманието към световното културно наследство като притегателна сила за туристите в глобален мащаб. За участие в двудневната конференция ще бъдат поканени представители на световноизвестни музеи, водещи учени и университети.

Идеята за организирането на този форум беше посрещната с одобрение от председателя на Националната администрация по туризъм на Китай Ли Дзиндзао и ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов. Двамата бяха единодушни, че България е сред най-старите цивилизации в Европа, за което свидетелстват многобройните артефакти от няколко епохи, открити по българските земи. Министър Ангелкова информира, че изложбата в Лувъра на българското тракийско наследство ни е поставила във фокуса на световната културна общност и е безспорно признание за историческото и духовното богатство на страната ни.

През третия ден от 21-вата Генерална асамблея на СОТ българският министър беше модератор и лектор на заключителната пленарна сесия на тема „Туризъм: насърчаване на приобщаващото развитие на туризма и социалната трансформация“.

Министър Ангелкова подчерта, че туризмът е основно средство за социална и икономическа интеграция, като създава поминък дори в най-изолирани региони и подобрява качеството на живот на местните общности. „Приоритет на министерството е развитието на целогодишен туризъм, който би гарантирал социално-икономическата стабилност на страната и би намалил обезлюдяването на отделни региони“, заяви тя. За тази и следващата година активно ще се промотират културно-историческите дестинации, които министерството е разработило съвместно с бизнеса и местните управи. Културно-историческият туризъм е определящ за националната маркетингова стратегия на България, подчерта министър Ангелкова, тъй като страната е една от най-старите цивилизации в Европа с 9 материални обекта (7 културни и 2 природни) в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Николина Ангелкова отбеляза, че сред предизвикателствата в сектора са преодоляването на сезонността в туризма, съобразяване на туристическия продукт с променящото се пазарно търсене и с нуждите на околната среда. „Една от основните цели на Министерството на туризма е да се превърне в "one-stop-shop" за инвеститори – искаме максимално да улесним административните процедури за големите инвеститори и така да ги насърчим в избора на България като подходящо и сигурно място за разгръщане на техните проекти“, каза тя. За целта ведомството работи в тясно сътрудничество с бизнеса чрез различни форми на публично-частни партньорства, включване на представители от браншовите организации в Националния съвет по туризъм, разработване на съвместни програми за развитие и подобряване на професионалната подготовка на кадрите.

Тази година за първи път страната ни беше избрана за вицепрезидент на 21-вата сесия на Генералната асамблея на СОТ заедно с Испания. Изборът беше направен на 59-ата среща на Регионалната комисия за Европа на СОТ от 156 държави. Единодушният вот, който получихме на най-мащабното и престижно събитие за туристическия сектор, е голямо признание за страната ни и доказва нарасналия й авторитет сред страните членки.

По време на 21-вата Генерална асамблея на СОТ министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна още с министъра на регионалното развитие на Чехия Карла Шлехтова, с председателя на Националната администрация по туризъм на Китай Ли Дзиндзао, с колегата си от Хърватия Дарко Лоренцин, с португалския министър на икономиката Антонио де Лима, с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов и с други официални лица. В рамките на асамблеята България и Португалия подписаха и Споразумение за сътрудничество в областта на туризма.

Въвеждат се ограничения за камионите заради празничните дни

http://www.mediapool.bg/vavezhdat-se-ogranicheniya-za-kamionite-zaradi-praznichnite-dni-news239416.html

Заради четирите празнични дни, се въвеждат обичайните в такива случаи ограничения за движение на камионите над 12 тона по автомагистралите и натоварените пътни направления, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в петък. От 16 до 20 часа на 18 септември и от 14 до 20 часа на 22 септември на тировете се забранява движението, за да се осигури безопасността на движението при очаквания засилен трафик в почивните дни. Ограничението се въвежда за автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП "Капитан Андреево“ от магистрала "Марица“. Забраната важи и за първокласните пътища Ребърково – Ботевград, връзката на лот 1 на магистрала "Струма" при пътен възел "Дупница Север“ - ГКПП "Кулата”, и пътищата Русе - Велико Търново, Пловдив – Харманли, Дуранкулак - Варна – Бургас. Тежкотоварните автомобили над 12 тона няма да се допускат в посочените часове и на Околовръстния път София, участък "Южна дъга“, в участъка Симитли - Гоце Делчев, Пловдив – Смолян и Бургас - Царево. Забраната няма да важи при превози на опасни товари, живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим. През следващите дни се очаква интензивен трафик по автомагистралите "Тракия“, „Хемус“ и международния път Е-79 София - Кулата. Препоръката към шофьорите е да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените организации на движението, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция“. Пътната агенция предупреждава шофьорите, че поради извършването на планирани ремонти има временна организация на движението по четири участъка от магистрала "Тракия“, както и на виадуктите "Елешница“ и "Бебреш“ на магистрала "Хемус". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на пътната агенция и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20. В АПИ целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Календерска: Откриха скандалното сметище до река Искър, заразите тръгват по чешмите на София

http://www.bnews.bg/article-141661

Официални лица рязаха лентата, полицаи прибираха плакатите на около 100 протестиращи край депото.

Костадинов за Фрог: Станахме долнопробна американска колония

http://frognews.bg/news_97908/Kostadinov-za-Frog-Stanahme-dolnoprobna-amerikanska-koloniia/

Можем да опазим страната си от ислямисти, но не и с това правителство. Хора, които превърнаха страната ни в долнопробна американска колония, с министър-председател изпълняващ безпрекословно нарежданията на американското посолство, с външен министър, говорещ български с американски акцент, с министър на отбраната, превърнал армията в посмешище, с президент, превърнал страната ни за присмех – всички те няма как да спрат ислямистите, заяви за Фрогнюз историкът Костадин Костадинов, директор на Регионалния исторически музей, Добрич и общински съветник във Варна.

Евросъюзът получил над 213 хил. молби за убежище в периода април-юни 2015 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991883

Европейският съюз е получил 213 200 молби за убежище от април до юни тази година, което е с 85% повече от същия период на 2014 година, съобщи AFP, цитирана от
Европейският съюз е получил 213 200 молби за убежище от април до юни тази година, което е с 85% повече от същия период на 2014 година, съобщи AFP, цитирана от "Фокус".  Повече от една трета от тях са от граждани на Сирия или Афганистан, сочат официалните данни на агенция Евростат от петък. Германия е получила най-голям брой молби,

Княжеската градина се изпълва със зони за спорт и екстрийм активности

http://pik.bg/княжеската-градина-се-изпълва-със-зони-за-спорт-и-екстрийм-активности-news401777.html

Княжеската градина се изпълва със зони за спорт и екстрийм активности

Княжеската градина до паметника на съветската армия в столицата се изпълва със зони за спорт и екстрийм активности.

От сутринта в пространството около монумента се изграждат съоръженията, сцените и трибуните, които ще посрещнат участниците и зрителите в първия по рода си Extreme Fest, част от кампанията София2018 – Европейска столица на спорта. Събитието е в програмата на Европейската седмица на спорта и ще бъде открито с тържествена церемония тази вечер от 19 ч. Веднага след това, от 19.30 до 22.30 е предвидено DJ Парти - Sava - (Camp Sessions). Същинските активности, многото спортни събития и мегаекшънът с екстрийм
предизвикателствата обаче започва утре, събота, точно в 12 ч. Първият по рода си у нас фестивал събира на едно място 10 екстремни занимания, които при правилна подготовка могат да се практикуват в градска среда, а общо активностите са над 20. В събота и в неделя посетителите ще могат да пробват бънджи скокове от кран, спускане по рапел, катерене на стена, тест райд на велосипеди и скачане върху въздушна възглавница. Занимания с лонг борд, фрийрън, картинг и слаклайн са само част от демонстрациите и училищата, в които всеки дръзнал да изпробва нивото си на екстремност ще може да се включи. Организаторите “Level Seven” са се погрижили посетителите да получат уроци от професионалисти. Събитието включва много демонстрации, състезания и презентации в други спортове и дисциплини.

Евросъюзът получил над 213 хил. молби за убежище в периода април-юни 2015 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4991905

Европейският съюз е получил 213 200 молби за убежище от април до юни тази година, което е с 85% повече от същия период на 2014 година, съобщи AFP, цитирана от "Фокус". 
Повече от една трета от тях са от граждани на Сирия или Афганистан, сочат официалните данни на агенция Евростат от петък.
Германия е получила най-голям брой молби,
Европейският съюз е получил 213 200 молби за убежище от април до юни тази година, което е с 85% повече от същия период на 2014 година, съобщи AFP, цитирана от "Фокус".  Повече от една трета от тях са от граждани на Сирия или Афганистан, сочат официалните данни на агенция Евростат от петък. Германия е получила най-голям брой молби,

Янаки Стоилов сигнализира за натиск върху потенциални кандидати на БСП за кметове

http://www.cross.bg/yanaki-izbori-stoilov-1481185.html

/КРОСС/В декларация от трибуната на Народното събрание БСП настояха за законност и политическа отговорност от страна на всички участници в предстоящите избори. Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП - лява България" Янаки Стоилов сигнализира за натиск върху потенциални кандидати на социалистите за кметове. Той припомни и решението на Върховния административен съд от четвъртък, с което се отмени решението на Централната избирателна комисия да тегли жребия с номерата на партиите за местните избори. Решението на съда дойде след жалби на БСП и Реформаторския блок: Изглежда управляващите смятат, че могат да пренаписват законите в движение по свое собствено усмотрение и да карат органите, които отговарят за организацията и провеждането на изборите да действат не в съответствие със закона, а с тяхната моментна воля. Освен това сме свидетели на редица места на организиран натиск с административни и икономически средства върху потенциални кандидати на БСП и на други партии. Има опасност местното управление да бъде спечелено, формално чрез избори, но фактически чрез злоупотреба с власт, на централно или местно ниво, да бъде то подчинено на частни и корпоративни структури, заяви Янаки Стоилов.  

ФИФПро подаде жалба в ЕК срещу ФИФА заради системата за трансфери

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/18/2612564_fifpro_podade_jalba_v_ek_sreshtu_fifa_zaradi_sistemata/?ref=rss


Съюзът на професионалните футболисти (ФИФПро) обяви, че подава жалба в Европейската комисия срещу ФИФА заради настоящата система за трансфери между клубовете. От организацията настояват за големи проблеми, като едно от възможните последствия е отпадането на трансферните суми.

Основната цел е да се защитят интересите на футболистите и на по-малките клубове, както и са се премине към устойчиво управление на клубовете.

Казусът може да доведе най-големите промени в...

"Универсалната продължителност на уринирането" спечели Антинобелова награда

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/18/2612642_universalnata_produljitelnost_na_uriniraneto_specheli/?ref=rss


Почти всички бозайници пикаят за 21 секунди (плюс-минус 13) - за това откритие, публикувано в изследването "Универсалната продължителност на уринирането" екип от Техническия университет на Джорджия спечели Антинобеловата награда (The Ig Nobel Prize) за физика да 2015 г.. Шеговитите награди на журнала "Годишник на невероятните проучвания" бяха раздадени за 25-ти път снощи в Харвардския университет. По традиция победителите бяха наградени с банкнота от 10 000 милиарда зимбабвийски долара.

Борисов: Не се налага пращане на армейски части на границата с Турция за момента

http://www.cross.bg/borisov-granitzata-gotovnost-1481184.html

/КРОСС/Не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница към момента, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, цитиран от „Фокус". Премиерът Борисов посочи, че Министерство на отбраната и армията са в пълна готовност при ескалиране на бежанската ситуация на българо-турската граница веднага да реагират и да разположат войници. Той добави, че координацията в това отношение е на ниво. „Цялостната дислокация на армейски подразделения никак не е лесна работа и затова ние решихме да изчакаме с разполагане на армията по границата", посочи Бойко Борисов. Той добави, че проблемът с нелегалните имигранти се дължи най-вече на факта, че повечето от тях нямат избор. „Отзад е ятаган - отпред е оградата", каза министър-председателят. Той заяви, че не може да говори от името на премиерите на страни-членки на ЕС, но беше категоричен, че в сряда съюзът трябва да вземе окончателно и приемливо решение за справяне с бежанската криза. Ненчев: Имаме готовност да увеличим военните по границата От думите на военния министър в парламента стана ясно, че военните по границата в момента са 130 души и при необходимост има готовност да бъдат пратени още хора.  

Туристическият комплекс „Акве Калиде" отваря врати за посетители

http://www.cross.bg/byrgas-banya-akve-1481183.html

/КРОСС/Туристическият комплекс „Акве Калиде" отваря днес врати за посетители. Всеки желаещ ще има възможност да се докосне до тайните му на 18 септември, петък, когато е и официалното представяне на историческия обект.  За реставрирането на археологическия обект „Аква Калиде" край Бургас Министерството на културата осигури чрез дарение 500 000 лева. Туристите вече могат да посещават реставрираната баня на Сюлейман Великолепни и музейната експозиция, в която са събрани откритите при археологическите проучвания находки, както и да гледат интересния 3D филм, който показва историята на Акве Калиде през вековете. Официалното откриване на „Акве Калиде" е в 18:00 часа с лекция на доц. Димчо Момчилов - ръководител на археологическите проучвания на уникалния обект, и Милен Николов - директор на РИМ - Бургас. Приветствие ще отправи кметът на Бургас Димитър Николов. На церемонията днес ще присъства и министърът на културата Вежди Рашидов. 3D прожекцията на филма за историята на Акве Калиде представя една вълнуваща виртуална разходка от времената на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на Сюлейман Великолепни. Освен с реставрираната баня на Сюлейман Великолепни и археологическата експозиция, комплексът разполага и с многофункционална сграда, информационен център и кафене. Облагороденото външно пространство ще предлага много възможности за отдих

Учителите трябва да се увеличат с 20%, за да проработи новият училищен закон

http://www.mediapool.bg/uchitelite-tryabva-da-se-uvelichat-s-20-za-da-proraboti-noviyat-uchilishten-zakon-news239415.html

Необходимо е увеличение на педагогическия и непедагогическия персонал с поне още 20%, за да може новият Закон за училищното образование да бъде действащ, а новите политики – реалност. Това са изчислили от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". В своя позиция профсъюзът посочва, че “българският учител и сега е натоварен с непознати за европейските стандарти задължения, като тези да дежури и пази учениците в училищните коридори, да охранява училищните дворове и се превръща в диспечер в училищните автобуси“. “В приетите вече текстове от училищния закон е утвърдено, че учениците до четвърти клас няма да повтарят класа, независимо от техните резултати и дисциплина. Затова в закона е предвидена допълнителна работа след края на учебните занятия, но е забравено да се спомене, че това трябва да се извършва от допълнителен брой щатни педагогически специалисти“, посочват от синдиката. “Ако не бъдат осигурени допълнителни средства за тези педагогически длъжности, то директорите, притиснати от финансовия борд - делегираните бюджети, ще организират преминаването в следващ клас на всички ученици, без оглед на техните постижения, а оценките ще бъдат само положителни“, заявяват от синдиката. “В мерките, заложени в закона за училищното образование, има възможност при лоша дисциплина на ученика, той да бъде изгонен от час. Това е хубава мярка за запазване на правото на нормален учебен процес към учениците, които спазват правилата. Но в огромна част от училищата директорите нямат на кого да поверят тези отстранени от час ученици и тази мярка става неприложима, защото директорът е на делегиран бюджет и няма възможност за разкриване на нови щатни бройки, които да бъдат натоварени с тази отговорност“, посочват синдикалистите.

Майката на разчленената Ани: И Назиф е участвал в убийството на дъщеря ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991865

Четири месеца след убийството на 4-годишната Ани Борисова, нейната майка направи разкрития от затвора в Елеонас край Тива, където се намира.
Димитрина Борисова призова бащата на детето да разкаже истината за събитията и разкри разговора си с неговия приятел Николай (Назиф Ахмедов), съобщи GRreporte.info.
„Питах го какво си направил с детето ми?
Четири месеца след убийството на 4-годишната Ани Борисова, нейната майка направи разкрития от затвора в Елеонас край Тива, където се намира. Димитрина Борисова призова бащата на детето да разкаже истината за събитията и разкри разговора си с неговия приятел Николай (Назиф Ахмедов), съобщи GRreporte.info. „Питах го какво си направил с детето ми?

Евростат: ЕС е получил 213 200 молби за убежище в периода април-юни 2015 година

http://pik.bg/евростат-ес-е-получил-213-200-молби-за-убежище-в-периода-април-юни-2015-година-news401773.html

Евростат: ЕС е получил 213 200 молби за убежище в периода април-юни 2015 година

Европейският съюз е получил 213 200 молби за убежище от април до юни тази година, което е с 85% повече от същия период на 2014 година, съобщи AFP.

Повече от една трета от тях са от граждани на Сирия или Афганистан, сочат официалните данни на агенция Евростат от петък.

Германия е получила най-голям брой молби, три пъти повече от останалата част на ЕС.

Унгария е държавата, която е приела най-много молби съотнесено към броят на населението ѝ, показва статистиката на европейската агенция.

Лекарското съсловие се обедини срещу финансовите ограничения на болниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=301693

Пациентски и неправителствени организации, частни и общински болници, както и българският лекарски съюз се обединиха срещу финансовите ограничения на болниците, както и срещу мерките, които се предприемат за насилственото им сливане или закриване.

Тимбърлейк и Бийл вече мислят за второ дете

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/timbyrlejk-i-bijl-veche-misliat-za-vtoro-dete-6042719

Звездната двойка, която има 5-месечен син – Сайлъс Рендъл, са погълнати от малкото момченце и искат скоро семейството да се увеличи с още едно дете

По-евтини лекарства за онкоболни

http://www.cross.bg/lekarstva-politika-lekarstvenata-1481182.html

/КРОСС/По-евтини лекарства за онкоболни и пациенти страдащи от социално-значими заболявания, които инвалидизират и водят до смърт. Това предвижда проекта на наредба за критериите, по които ще се определят болестите, за които касата плаща медикаментите, медицинските изделия и диетичните храни. Следващата седмица трябва да има и цялостната визия на държавата за лекарствената политика. В лекарствената политика сега има много паракдокси. За да плаща Здравната каса изцяло или частично лекарството, задължително условие е то да е приложимо в домашни условия и да предпазва от 6-те най- смъртоносни и инвадилидизиращи заболявания. Освен това трябва да отговаря на минимум 4 от общо 7 критерия. Сред тях са удължаване продължителността и качеството на живота, намаляване на усложненията и на риска от инвалидизиране. Пациентски организации подкрепят създаването на правила. Остават съмненията, че ако едни лекарства поевтинеят, то за други ще се доплаща повече. Промените реално трябва да се усетят от догодина от пациентите.  

Местан: Бежанският поток не може да бъде спрян с телени мрежи

http://pik.bg/местан-бежанският-поток-не-може-да-бъде-спрян-с-телени-мрежи-news401771.html

Местан: Бежанският поток не може да бъде спрян с телени мрежи

Бежанският поток не може да бъде спрян с телени мрежи и нови Берлински стени. Това каза лидерът на Движението за права и свободи Лютви Места по време на лидерската среща на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (LIBSEEN), предаде aгенция „Фокус"

Според Местан Европа днес не дава признаци, че може да посрещне подобни бежански вълни. „Университетът, и урокът, който трябва да завършим е по мултикултурализма“, заяви Лютви Местан.

„Тези процеси не могат да бъдат спрени с нови телени мрежи и нови Берлински стени. Категорични сме, че решението е в приемането на мултикултурализма. Европейските страни трябва да имат общо решение за разпределение на тежестта на бежанската криза. Ако си представим всяка страна със затворени телени мрежи и охрани, къде ще отидат тези хора“, попита Местан.

„Хуманистична Европа може ли да си затвори очите през тези трагедии на свободата, на милосърдието и на състраданието“, каза още той. 


Цитат на деня: Бежанската вълна чертае нови транспортни коридори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/09/18/2612661_citat_na_denia_bejanskata_vulna_chertae_novi/?ref=rss


Бежанската вълна чертае нови транспортни коридори.
Премиерът Бойко Борисов по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна.

Министър-председателят изрази надежда, че Съветът на министрите на ЕС в сряда да намери работещо решение по отношение на бежанската криза в Европа. Борисов уточни, че към момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница.  Има обаче такава възможност, при ескалиране на бежанската ситуация...

Нов трус разтърси Чили

http://offnews.bg/news/n_1/n_560273.html

Земетресения с магнитуд 6.3 по Рихтер удари преди минути Чили. Това става само ден след опустошителния трус от 8.3 по Рихтер, който уби 10 души. Епицентъра на днешния трус е бил на около 200 км северозападно от чилийския град Валпарайсо. След вчерашното земетресение 1 млн. души са били евакуирани, а трусът бе последван и от опасност от цунами. Вълните наводниха няколко крайбрежни града, което наложи спешната евакуация. Повредени бяха десетки сгради, а бреговия регион на Чили остана без ток. Днес вълните стигнаха и до бреговете на Япония, които обаче не нанесоха щети.

България ще бъде домакин на международна конференция на тема древни цивилизации

http://www.cross.bg/tyrizum-tyrizma-bulgariya-1481181.html

/КРОСС/През есента на 2016 г. България ще бъде домакин на двудневна международна конференция на тема древни цивилизации, организирана от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм (СОТ). Решението беше взето на среща между министър Николина Ангелкова и гeнералния секретар на СОТ Талеб Рифай по време на 21-вата сесия на Генералната асамблея на организацията, която се проведе от 12 до 17 септември в Меделин, Колумбия. За първи път ще се организира подобен международен форум у нас, чиято цел е да насочи вниманието към световното културно наследство като притегателна сила за туристите в глобален мащаб. За участие в двудневната конференция ще бъдат поканени представители на световноизвестни музеи, водещи учени и университети. Идеята за организирането на този форум беше посрещната с одобрение от председателя на Националната администрация по туризъм на Китай Ли Дзиндзао и ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов. Двамата бяха единодушни, че България е сред най-старите цивилизации в Европа, за което свидетелстват многобройните артефакти от няколко епохи, открити по българските земи. Министър Ангелкова информира, че изложбата в Лувъра на българското тракийско наследство ни е поставила във фокуса на световната културна общност и е безспорно признание за историческото и духовното богатство на страната ни

Болници и лекари настояват да им се плати надлимитната дейност

http://www.mediapool.bg/bolnitsi-i-lekari-nastoyavat-da-im-se-plati-nadlimitnata-deinost-news239414.html

Болнични директори и Българският лекарски съюз настояха Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да изплати на лечебните заведения цялата изработена от тях дейност над предварително заложените финансови лимити. От Сдружението на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването поискаха отпадане на финансовите лимити по време на кръгла маса за реформите в сектора в петък, а от Лекарския съюз излязоха с официално писмо до управителя на здравната каса, с което настояват надлимитната дейност на болниците да бъде изплатена в пълен обем. Според справка на касата, предоставена на Лекарския съюз, от март до юли болниците са извършили надлимитна дейност за 31.8 млн. лева, която в края на годината се очаква да достигне 60-65 млн. лева. От съсловната лекарска организация коментираха, че става въпрос за реално извършена дейност, с която се лекувани “огромен брой пациенти“. Засега не е ясно дали държавата ще се поддаде на натиска на съсловието, тъй като здравният министър Петър Москов многократно обяви, че дори да се стигне до дефицит в бюджета на НЗОК за тази година, той трябва да е минимален. Последните прогнози на касата са, че очакваният в края на годината дефицит, основно за онколекарства, ще е между 70 и 100 млн. лева в зависимост от лекарствените отстъпки, които ще успее да договори касата с фармацевтичните фирми, но в тези сметки не влиза изплащането на надлимитната дейност на болниците. Освен това от Лекарския съюз настояват парите да бъдат платени в рамките на тази година, т.е. чрез актуализация на бюджета, а не да се включат в бюджета за 2016 година. В писмото си до НЗОК председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев посочва, че изпълнителите на медицинска помощ се превръщат в “безплатни донори на здравната система“. От съсловната организация припомнят и съдебната практика досега, която показва, че в крайна сметка НЗОК ще трябва да плати извършената от болниците дейност заедно с начислените лихви. Някои болници вече се заканиха, че ще търсят правата си в съда, ако касата не им плати изработеното. Отпадане на лимитите и пълно разплащане с болниците поискаха в петък и от Сдружението на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването. Директорът на болница “Токуда“ и председател на Сдружението на частните болници д-р Явор Дренски коментира, че лимитите правят точно обратното на това, което правителството твърди, а именно, че реформата работи в полза на по-качествено и комплексно лечение. “Пациентът отива в болницата, където му казват, че не могат да го приемат, защото спазват ограниченията. Той се връща вкъщи и чака да го приеме точно този лекар в тази болница, която си е избрал, а същевременно заболяването му се влошава и лечението се оскъпява. Лекарите започват да губят доверие в системата и мотивация. С тази реформа се постига по-скъпо лечение, а не по-добро качество”, коментира Дренски. Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) заяви, че всички са съгласни, че в момента системата не е добре и се нуждае от промени, но той е скептичен дали предприетите реформи ще доведат до желания резултат. “Здравната система ще бъде най-добре, когато на нея се гледа като на пазар, предлагащ бизнес услуги, а не като администрация“, коментира той. Организациите предупредиха, че ако рестриктивната политика продължи, страната ни, която и без друго е на водещите места по смъртност, ще стане “медалист“.

Станишев на възпоменателна церемония в памет на Егон Бар в Берлин

http://frognews.bg/news_97909/Stanishev-na-vazpomenatelna-tseremoniia-v-pamet-na-Egon-Bar-v-Berlin/

Президентът на ПЕС Сергей Станишев участва във възпоменателната церемония в памет на Егон Бар в Берлин.

Съдят трафикантка в Благоевград, крила цигари в праз и чушки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991859

Трафикантка на цигари застава пред окръжния съд в Благоевград за системно незаконно внасяне на цигари от Македония.
Преди дни окръжната прокуратура внесе обвинителния акт срещу Камелия Г. и се очаква насрочване на делото.
Жената е обвинена, че в периода от юни 2011 г. до март 2014 г. през ГКПП Логодаж е пренесла на влизане от Македония в България
Трафикантка на цигари застава пред окръжния съд в Благоевград за системно незаконно внасяне на цигари от Македония. Преди дни окръжната прокуратура внесе обвинителния акт срещу Камелия Г. и се очаква насрочване на делото. Жената е обвинена, че в периода от юни 2011 г. до март 2014 г. през ГКПП Логодаж е пренесла на влизане от Македония в България

Московски намекна за поскъпване на винетките

http://offnews.bg/news/n_1/n_560271.html

Министърът на транспорта Ивайло Московски намекна за нуждата от увеличаване на цената на винетките. При откриването на Министерска среща за развитието на пътния транспорт, организирана от Световната банка във Варна, Московски обясни, че ниските цени на винетките в България не позволяват да се събират достатъчно средства за поддържане на пътната мрежа.  По думите му, съществуват сериозни различия между начина на управление на пътната инфраструктура на България и на съседни страни от региона. Като пример Ивайло Московски посочи транзитните пътни такси за еднакво разстояние от 400 км. В България дневната винетка за товарен камион е около 10 евро, в Австрия цената е около 142 евро, а в Словения и Германия – около 100 евро. „Това е изключително голям дисбаланс“, коментира министърът, цитиран от пресцентъра на Транспортното ведомство. Годишните приходи от винетни стикери в България са около 160 милиона лева, а в същото време за базовата поддръжка на пътната мрежа, и то на основните коридори, е 600 милиона лева, каза още той. По думите му това означава, че държавата е неспособна да поддържа мрежата, "а да не говорим да инвестираме и да я развиваме без еврофондове".  Друг дисбаланс според транспортния министър е между транзитните такси в пътния и железопътния транспорт. "В жп сектора от години таксите се заплащат на база тон/км за товарните и на километър за пътните превози. Европейската комисия стриктно следи размера на инфраструктурните такси, за да не се позволи скрито субсидиране на железниците през прекалено ниски такси. Като резултат, транзитните жп такси са на европейско ниво, а пътните са много по-ниски", коментира Московски. По думите му, това води до абсурдната ситуация превозването с влак на товари през територията на страната, да бъде няколко пъти по-скъпо от това с пътни превозни средства. В същото време, в Европа предпочитаният транспорт е железопътният. Така се стига до положение, в което държавата субсизира поддръжката на пътищата и железницата, на фона на ниските приходи.  Московски смята, че разходите за поддръжка на пътната инфраструктура трябва да се покриват по справедлив начин от тези, които я използват и от тези, които я износват и причиняват замърсяване. Новите тарифи трябва да гарантират честна конкуренция между двата вида транспорт. Това ще осигури ефективно използване на ресурсите и инфраструктурата. „Трябва да намерим методика, която да позволява държавата да балансира приходите. Тези механизми може да са свързани с въвеждане на система за електронно събиране на такси от разстояние или на смесени варианти. Това ще позволи на държавата да балансира политиката си освен в изграждането и в поддържането на пътната мрежа“, каза в заключение министърът.

Още 2 крави починаха във фермата с антракс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4991854

Още 2 животни починаха във фермата в поповското село Еленово, където беше потвърден антракс.
Кравите са издъхнали вечерта в четвъртък извън фермата. На едно от мъртвите животни се натъкнаха журналисти, които алармираха ветеринарните власти.
Труповете на кравите са прибрани и ще бъдат унищожени в екарисаж.
Още 2 животни починаха във фермата в поповското село Еленово, където беше потвърден антракс. Кравите са издъхнали вечерта в четвъртък извън фермата. На едно от мъртвите животни се натъкнаха журналисти, които алармираха ветеринарните власти. Труповете на кравите са прибрани и ще бъдат унищожени в екарисаж.

Цветанов: За конституционните промени ще се съобразим с Венецианската комисия

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-za-konstitutsionnite-promeni-shte-se-saobrazim-s-venetsianskata-komisiya-news239413.html

ГЕРБ ще се съобразят с препоръките на Венецианската комисия по въпроса за квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС), заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в петък. Така той отговори на заплахите на съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, че ще напусне управляващата коалиция, ако ГЕРБ склонят да ревизират този ключов текст от конституционния проект. Докато не излезе решение на Венецианската комисия по този въпрос, няма да има коментар за техните промени, уточни Цветанов пред репортери в парламента. Делегацията на Венецианската комисия, провела тази седмица разговори в София, приветства разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, които ще вземат независимо една от друга кадровите решения съответно за съда и прокуратурата. Като се има предвид настоящият модел на прокуратурата - централизирано подчинен на ръководителя си и напълно безконтролен, се предвижда излъчените от парламента представители в прокурорската колегия на ВСС да имат лек превес над тези, посочени от прокурорите и следователите. Това обаче среща сериозна съпротива от страна на главния прокурор и лобито му в парламента, а ГЕРБ дадоха знак, че са готови между първото и второто четене на конституционните промени да ревизират този текст. Официалният аргумент, с който ДПС, АБВ и др. настояват за съкращаване на политическата квота за сметка на прокурорската, е да се предотврати външно давление върху решенията на колегията. Кънев посочи, че при хипотетичен вариант, при който тези промени бъдат предложени и между първо и второ четене ГЕРБ в името на нещо се съгласи да приеме промяна в квотите, това ще бъде денят, в който той няма да има нищо общо с мнозинството в парламента. "Естествено, това може да се отнася и за партията ми, и за коалицията Реформаторски блок, но въпросът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии", коментира лидерът на ДСБ пред репортери в петък. "Винаги съм имал ултимативен тон, когато става дума за тези изключително тежки преговори. Ние постигнахме наистина един забележителен компромис в края на лятната сесия, този компромис включва всички възможни отстъпки, които Реформаторският блок може да направи. Ние направихме повече отстъпки, отколкото са приемливи за нашите привърженици в името на един много солиден краен резултат. Ако този краен резултат бъде поставен под съмнение, категорично няма място за никакви отстъпки. Смятам, че тези преговори зададоха формата на промени в Конституцията, към който ние ще се придържаме. Искрено се надявам и честно казано няма основание да мисля, че другите колеги, които са се подписали, няма да се придържат. Така че - нека да стоим на оптимистична вълна", заключи Радан Кънев. "Нека да обединим усилията си и да не се правим на важни, като правим популистки и публични изказвания", отвърна му зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Защото утре, когато не мине Конституцията, тогава всичко ще бъде приписано на ГЕРБ, а не на Радан Кънев", допълни той. След като други представители на ГЕРБ като парламентарния председател Цецка Цачева и шефът на правната комисия Данаил Кирилов казаха, че е възможно оспорваният текст да бъде ревизиран между първо и второ четене в полза на прокуратурата, сега Цветанов за пръв път съобщи, че становището на партията всъщност щяло да зависи от препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа. "В момента искаме да знаем какво е становището на Венецианската комисия. Знаете, че официално още нямаме резултат. Убедени сме, че между първо и второ гласуване ще има позиция на Венецианската комисия и ние ще се постараем да се съобразим с всички тези препоръки, които се дават и от тях. Оставете ни да поработим малко по-спокойно. Може би приповдигнат от това, че предстоят местни избори, всеки може би ще иска да направи някакви закачки или да постави някакви ултиматуми, които смятам, че са недопустими в условията и в тона на поведение, който демонстрира ГЕРБ, както и това, което искаме да бъде в целия 43-и парламент", каза Цветанов. Междувременно Кирил Цочев заяви, че АБВ ще реши дали да подкрепи конституционните промени на първо четене в следващите дни и ще обяви решението си в сряда - 23 септември, когато промените в основния закон ще се гледат в пленарна зала. "Аз съм гласувал първия път, бил съм вносител и до Конституционния съд, ще реша в сряда как ще гласувам", заяви Цочев. Както е известно, АБВ подписаха проекта за промени в основния закон, кризисно договорен през юли, след като РБ се съгласи на "исторически компромис" с ДПС за окастряне на първоначалния проект. До тази развръзка се стигна заради отказа на БСП да подкрепи промените и необходимостта да се търси съгласие с ДПС, за да се осигури необходимото квалифицирано мнозинство. В началото на септември обаче партията на Георги Първанов се отметна и обяви, че оттегля подкрепата за конституционната реформа. Тази позиция бе потвърдена преди ден от председателя на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов. Според източници на Mediapool e възможно АВБ да преразгледат решението си при условие, че парламентът се ангажира предварително да ревизира квотите за ВСС. Ако на първото четене проектът получи подкрепа от 180 гласа, следващите две четения, при които се гласува текст по текст, ще станат по бързата процедура. Ако гласовете са 160, както се очаква да стане, следващите гласувания ще са след три месеца, тоест, след местните избори. Преди ден Конституционният съд отказа да се произнесе по предварителното питане на парламента допустими ли са конституционните промени за съдебната власт, които тепърва ще гласува и остави топката в полето на парламента.

Държавата ще насърчава плащането на данъци и с лотария

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/18/2612558_durjavata_shte_nasurchava_plashtaneto_na_danuci_i_s/?ref=rss


Министерството на финансите и НАП ще провеждат лотария с касови бележки като печелившите ще получават с предметни награди.

Това е записано в плана за действие на Министерството на финансите по изпълнението на Единна национална стратегия за повишаване събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството, придружена от план за действие. И двата документа, които обхващат периода 2015-2017 г., са публикувани за...

Лоша хигиена и стари продукти са сред основните нарушения в заведения по курортите и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301694

Лошата и хигиена и предлагането на храни с изтекъл срок на годност са сред основните нарушения, които са констатирани през летния туристически сезон във Варна и комплексите от инспекторите към Областната дирекция по безопасност на храните.

Около 130 военни охраняват границата с Турция

http://www.mediapool.bg/okolo-130-voenni-ohranyavat-granitsata-s-turtsiya-news239412.html

Общо около 130 военнослужещи със съответната техника са се включили в охраната на българската граница с Турция, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. "Имаме готовност да удвоим участващите военнослужещи в рамките на часове, ако това се налага", каза Ненчев и допълни, че при необходимост могат да увеличат тази бройка. Имаме готовност при необходимост да увеличим бройката на военнослужещите по границата до 1000 души на ротационен принцип, което означава около 300 души, които да се сменят на 24 часа, посочи Ненчев. Той допълни, че военната техника, с която ще разполагат, са високопроходими автомобили, без които "Гранична полиция" не би могла да се справи. Според министър Ненчев допреди няколко часа ситуацията по границите е била спокойна. В отговор на репортерски въпрос дали армията ще обикаля по селищата да търси бежанци, Ненчев каза, че нямат такива разпоредби до момента.

Кристиано Роналдо се хвърля за гол №500

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990550

Кристиано Роналдо излиза утре за гол №500 в своята кариера. Асът има 499 попадения, след като блесна с хеттрик за „Реал” при 4:0 с „Шахтьор” в Мадрид във вторлник. В последните два мача португалецът заби 8 пъти, а сега в ролята на жертва трябва да влезе „Гранада“.
Роналдо има 5 гола в „Спортинг”, 118 - за „Манчестър Юнайтед”, 55 - за Португалия,
Кристиано Роналдо излиза утре за гол №500 в своята кариера. Асът има 499 попадения, след като блесна с хеттрик за „Реал” при 4:0 с „Шахтьор” в Мадрид във вторлник. В последните два мача португалецът заби 8 пъти, а сега в ролята на жертва трябва да влезе „Гранада“. Роналдо има 5 гола в „Спортинг”, 118 - за „Манчестър Юнайтед”, 55 - за Португалия,

Народът полудя: Мъж извади пистолет вместо пари за билет

http://petel.bg/Narodat-poludya--Mazh-izvadi-pistolet-vmesto-pari-za-bilet-__127368

Илюстрация Булфото Задържаха 23-годишен мъж от Айтос за притежание на незаконно оръжие, съобщиха от бургаската полиция. Вчера около 20.17...

Суматоха на Летище София! Бавят с повече от час полета за Лондон

http://petel.bg/Sumatoha-na-Letishhe-Sofiya--Bavyat-s-poveche-ot-chas-poleta-za-London__127373

Илюстрация Булфото Истински ад е настъпил на Летище София. Самолет, който трябва да излети за Лондон, стои вече повече от час. Пътниците...

Разследват съпрузи, склонявали към проституция в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Razsledvat-sypruzi-sklonjavali-kym-prostitucija-v-Plovdiv-news_496493.html

25-годишен софиянец с инициали И.М и 23-годишната му съпруга са привлечени като обвиняеми за склоняване към проституция, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив. На 16 септември е получен сигнал от две млади жени, на 20 и 21 години, че са склонявани да проституират срещу заплащане в квартира в Пловдив, разказаха от прокуратурата и поясниха, че са последвали незабавни оперативно-издирвателни действия. От жилище в Града под тепетата са иззети вещи, сексуални атрибути, д

Сладки почерпки от Симеон и Аврам и още много изненади по повод четвъртия рожден ден на ИКЕА

http://curious.actualno.com/Sladki-pocherpki-ot-Simeon-i-Avram-i-oshte-mnogo-iznenadi-po-povod-chetvyrtija-rojden-den-na-IKEA-news_496494.html

В празничния уикенд от 19 до 22 септември в магазина в София ви очаква специална оферта, кулинарни изненади и фестивал за спорт и изкуство. По повод четвъртия рожден ден на магазин ИКЕА в София, компанията готви много изненади за посетителите си през дългия уикенд от 19 до 22 септември. Събитията започват в съботния ден със Sofia Fun Fest, който ще се проведе на паркинга на ИКЕА и в Sofia Ring Mall. Във фестивала за изкуство и спорт децата ще открият нови приятели, хобита и вдъхновения и ще на

Болницата в Девин получи от общината безлихвен кредит от 100 хил. лв.

http://smolyan.actualno.com/Bolnicata-v-Devin-poluchi-ot-obshtinata-bezlihven-kredit-ot-100-hil-lv-news_496495.html

Болницата в Девин получи обещания от общината безлихвен кредит от 100 000 лева. Това каза Радка Грозданова, директор на лечебното заведение, съобщи агенция Фокус. По думите ѝ, средствата са получени веднага след като Общински съвет е взел това решение. Тя уточни, че е било наложително тези средства да бъдат отпуснати, тъй като болницата е изпитвала сериозни финансови затруднения поради факта, че НЗОК е наложила фиксирани лимити за лечебните заведения тази година, а за болницата в Девин лимитът

Здравното министерство успокои, че децата на бежанците се ваксинират

http://healthy.actualno.com/Zdravnoto-ministerstvo-uspokoi-che-decata-na-bejancite-se-vaksinirat-news_496498.html

От здравното министерство опровергаха твърденията на вирусолози, че страната ни е пред сериозен риск, тъй като децата на бежанците масово не са ваксинирани. Директорът на дирекцията за профилактика на болестите към МЗ д-р Радосвета Филипова обясни пред БНР, че децата на бежанците, които влизат в България, се ваксинират и този процес не е спирал от началото на бежанската вълна. “Заповедта за имунизиране на всички деца до 15 години, които са навлезли на територията на страната е още от окто

ЕС се разпада пред очите ни

http://www.euinside.eu/bg/analyses/eu-refugee-crisis-time-for-agreement-is-running-out

Онзи ден беше Малта, вчера бяха Италия и Гърция, а днес вече са Унгария, Хърватия, Австрия и Германия. Една по една страните-членки изпадат в ужас и паника как да се справят с десетките хиляди бежанци, които се опитват да стигнат до ЕС и да потърсят защита. Някои от тях са бегълци от войната в С ...

Изпратиха на Фандъкова албум "Софийски безобразия" за спомен

http://bulgarski.pogled.info/news/67759/Izpratiha-na-Fandakova-album-Sofiiski-bezobraziya-za-spomen

/Поглед.инфо/ Албум с актуални снимки на некачествени ремонти, занемарени улици, разбити тротоари и очевидни разхищения на бюджетни средства изпрати Петър Кичашки от гражданското непартийно Движение „Модерна България” на столичната кметица Йорданка Фандъкова за спомен от нейните два управленски мандата.

7 часа One Man Party и няколко музикални стила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990394

Искате 7-часово неповторимо музикално изживяване и търсите разнообразно звучене? Тогава си освободете 3 октомври, а по-добре и деня след него. Задава се второто издание на музикалния проект на Иван Шопов - One Man Party. В ДНК (новото пространство за съвременен танц и пърформанс срещу фонтаните в подлеза на НДК) ще чуете диджей сет-а на Иван с
Искате 7-часово неповторимо музикално изживяване и търсите разнообразно звучене? Тогава си освободете 3 октомври, а по-добре и деня след него. Задава се второто издание на музикалния проект на Иван Шопов - One Man Party. В ДНК (новото пространство за съвременен танц и пърформанс срещу фонтаните в подлеза на НДК) ще чуете диджей сет-а на Иван с

Берлин заплаши с принудителни квоти бежанци

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/berlin-zaplashi-s-prinuditelni-kvoti-bezhanci-6042718

В европейските договори и има такава мярка, чрез нея на непокорните страни членки на съюза може принудително да бъде наложено да приемат бежанци

Борисов: Не се налага пращане на военни на границата

http://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-ne-se-nalaga-prashtane-na-voenni-na-granicata-6042716

Министерство на отбраната и армията обаче са в пълна готовност при ескалиране на бежанската ситуация на българо-турската граница веднага да реагират и да разположат войници,

Закопчаха и ще съдят пернишкият бандит Тахо заради кървавия опит за грабеж: нападнал турски младеж, ударил го в лицето, на помощ се притекъл 16-годишният син на тотомилионера Росен Русимов, който бил намушкан в корема с нож

http://www.zapernik.com/pernik/zakopchaha-i-shte-sudyat-pernishkiyat-bandit-taho-zaradi-kurvaviya-opit_39945/

Пернишкият бандит Тахо, който не веднъж е ограбвал перничани със сила и заплахи, е задържан за 72 часа с прокуроско постановление заради кървавия опит за грабеж, разигрл се на 27-ми март.  Тогава 32-годишният бандит с инициали П.С. нападнал турски младеж в центъра на Перник и се опитал да го ограби.

27-годишният мъж,постоянно пребиваващ в България, вървял по пернишките улици, когато е нападнат от Тахо. Бандитът се опитал да му отнеме чантата. В нея турчинът имал 9000 лева,...

Продължава

Лукарски пред "24 часа": Не мога да стана от леглото, скъсах десния менискус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991697

Министърът на икономиката се контузил снощи, докато ритал
 
Министърът на икономиката се контузил снощи, докато ритал   "Скъсах връзките на дясното си коляно, след малко ще ми донесат патерици", сподели току-що министърът на икономиката Божидар Лукарски пред "24 часа". Контузията станала снощи, докато играел футбол. След малко шефът на родната икономика отива на преглед,

Болници и пациентски организации на нож със здравната реформа

http://pik.bg/болници-и-пациентски-организации-на-нож-със-здравната-реформа-news401756.html

Болници и пациентски организации на нож със здравната реформа

Болници и пациентски организации на нож със здравната реформа. Проблемът са лимитираните бюджети за дейност на лечебните заведения. По сметките на лекарския съюз болниците са надвишили бюджетите си до средата на годината с над 30 милиона лева, предаде Нова телевизия.

А това от своя страна води до проблеми за предоставяне на качествено здравеопазване на пациентите. Затова и лекари, и пациентски организации настояват парите за надлимитна дейност на болниците да бъдат изплатени, а самите лимити да отпаднат.

До края на годината по изчисления на Лекарския съюз тези пари ще надхвърлят 60 милиона.

Борисов: Не се налага изпращане на армейски части на границата

http://frognews.bg/news_97907/Borisov-Ne-se-nalaga-izprashtane-na-armeiski-chasti-na-granitsata/

Към момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, предаде „Фокус”.

Кадиров: Санкциите няма да ми попречат да отида в Киев, ако поискам

http://www.cross.bg/ykraiina-kadirov-ykrainskiya-1481179.html

/КРОСС/ Президентът на Чечня Рамзан Кадиров коментира факта, че се е озовал в санкционния списък на Украйна, въведен в действие от украинския президент Петро Порошенко, съобщи РИА Новости. „Разбира се, питам се, как ще живея без сметките си в украинските банки и без постоянно да пътувам в Украйна? А ако трябва да съм сериозен, то по-глупави укази едва ли можем да видим някъде. Не разсмивайте и гражданите на Украйна, които прекрасно осъзнават, че вашите укази са  като сапунен мехур и всъщност не играят никаква роля“, пише Кадиров в Instagram. Чеченският лидер поясни, че няма сметки в Киев. „Сметки в Киев нямам, а ако поискам да отида там, никой никога няма да ме спре и няма да се реши да ме попита как се казвам“, пише още политикът в Instagram. Кадиров отбеляза, че Русия не желае на Украйна нищо лошо, а самият той се отнася към украинския народ „с огромна симпатия“. Чеченският президент припомни, че руснаците „винаги първи са протягали ръка за помощ на украинския народ“. От началото на конфликта стотици хиляди граждани на Украйна са имали възможността да си намерят работа, да продължат образованието си и да получат медицинска помощ в Русия, включително и в Чечня. „Порошенко идва и си отива, а народът остава. И колкото и да се напрягат киевските власти, те няма да закарат Украйна в Америка и няма да доведат Америка в Украйна“, пише още Кадиров.

Фалконът литна, но със заповед за арест

http://www.moreto.net/novini.php?n=301690

Фалконът на Авиоотряд 28 вече може да лети след поредния технически проблем, който го приземи трайно, научи „Монитор”. В същото време обаче самолетите на властта, сред които и той, са застрашени от „арест” при навлизане на територията на Русия или Швейцария заради борчове.

Психиатър: Все повече жени залитат по чашката

http://pik.bg/психиатър-все-повече-жени-залитат-по-чашката-news401754.html

Психиатър: Все повече жени залитат по чашката

"Все повече жени залитат по чашката. След като установят, че имат проблеми с алкохола, постъпват за лечение в Психиатричната болница за лечение на алкохолизъм в Суходол".

Това съобщава директорът на медицинското заведение д-р Соня Тотева пред “Телеграф“.  

Тя коментира и друга много тревожна тенденция, че възрастовата граница за употреба на алкохол пада и все повече момичета, които още не са навършили 16 години, започват да пият системно.

“Всеки трети ученик се е напивал през последния месец“, казва доц.

Як-130 ще може да нанася удари извън зоната на действие на ПВО

http://www.cross.bg/yak-samolet-boiina-1481178.html

/КРОСС/ Новите радиолокационни станции (РЛС) и оптико-електронен прицелно-навигационен комплекс доближават потенциалните технически характеристики на Як-130 до възможностите на щурмовия самолет Су-25СМ. Над създаването му работи руският “Концерн Радиоелектронни технологии“ (КРЕТ), пише “РИА Новости”, позовавайки се на първия заместник-генерален директор на концерна Владимир Михеев. “Въпреки неголемия си размер, Як-130 ще може да влиза в бойна употреба в редица ситуации, предвидени за щурмови самолети и многофункционални изтребители четвърто поколение. Възможностите на новите РЛС и оптико-електронен прицелно-навигационен комплекс ще му позволят да нанася удари по въздушни и наземни цели без да навлиза в зоната на действие на противниковата противовъздушна отбрана”, съобщи Михеев. КРЕТ активно участва в разработването на нов лек щурмови самолет на базата на Як-130. Основно цел на работата на КРЕТ е създаването на нови РЛС и оптико-електронни прицелно-навигационни комплекси. “Новата радиолокационна станция на Як-130 ще работи под управлението на една боева централна изчислителна машина и ще може да използва ракетно въоръжение с висока точност, като противотанковата управляема ракета “Вихър-М”, управляемите ракети Р-73Э, Х-29Л, Х-25МС, а също и средства за поражение на средна дистанция”, съобщиха на “РИА Новости” от концерна

Тити Папазов - депутат в софийския парламент от ГЕРБ?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4991684

Емоционалният баскетболен треньор през 2007 г. бе конкурент на Бойко Борисов за кмет на столицата
Тити Папазов ще бъде в листите на ГЕРБ за столичния общински скъвет, твърдят съпартийци на Бойко Борисов. 
От градската централа на управляващите нито отрекоха, нито потвърдиха тази информация. Самият Тити Папазов е споделил с приятели неочакваната
Емоционалният баскетболен треньор през 2007 г. бе конкурент на Бойко Борисов за кмет на столицата Тити Папазов ще бъде в листите на ГЕРБ за столичния общински скъвет, твърдят съпартийци на Бойко Борисов.  От градската централа на управляващите нито отрекоха, нито потвърдиха тази информация. Самият Тити Папазов е споделил с приятели неочакваната

Арсенал за цяла армия откриха в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4991809



25 пистолета, 34 пушки и 13 000 патрона кътали в тайници ловец и оръжеен търговец
Спецоперация на полицията разкри няколко нелегални склада с голямо количество оръжие и боеприпаси в Монтана и района. Ловец и оръжеен търговец са укривали в домовете си, в магазин и ферма незаконни пушки, пистолети, автомати и боеприпаси,
25 пистолета, 34 пушки и 13 000 патрона кътали в тайници ловец и оръжеен търговец Спецоперация на полицията разкри няколко нелегални склада с голямо количество оръжие и боеприпаси в Монтана и района. Ловец и оръжеен търговец са укривали в домовете си, в магазин и ферма незаконни пушки, пистолети, автомати и боеприпаси,

Тайпан и черна мамба ще могат да видят русенци

http://pik.bg/тайпан-и-черна-мамба-ще-могат-да-видят-русенци-news401749.html

Тайпан и черна мамба ще могат да видят русенци

Изложба на екзотични животни ще бъде открита утре в Русенския исторически музей, съобщиха от културната институция, цитирани от БТА.

В нея ще бъдат експонирани едни от най-опасните влечуги и паякообразни в света.

Сред тях са тайпанът, черната и зелената мамба, гърмящата змия, кобрата, отровниците, жълтата парагвайска анаконда, скорпиони и редки видове паяци.

За първи път посетителите на изложбата ще могат да се запознаят на живо и със змията с най-силна отрова в света - континенталния тайпан.

Експозицията ще гостува в Русе в продължение на месец.

 

Още едно детско телце изплува край турски курорт

http://www.cross.bg/izhvurleno-chieto-tyrski-1481180.html

/КРОСС/Тялото на четиригодишно момиченце бе изхвърлено от морето на брега в турската провинция Измир, съобщават турски медии. Турските власти обявиха, че все още не са идентифицирали детето, чието телце е било изхвърлено в региона Алтънкьой тази сутрин. Момичето е било част от група бежанци, които са се опитвали да стигнат до гръцки остров през Егейско море. Турската брегова охрана е реагирала на сигнал за потъването на кораб с мигранти и в последния момент е спасила 14 сирийци, осем от които деца. Екипи на жандармерията са извършили оглед на сушата и са открили тялото на момичето. В началото на месеца светът беше шокиран от снимка на тригодишния Айлан Курди, чието тяло бе намерено на брега край курорта Бодрум.  

АПИ започва разработването и въвеждането на Интелигентна информационна система за събиране на данни от републиканските пътища

http://pik.bg/апи-започва-разработването-и-въвеждането-на-интелигентна-информационна-система-за-събиране-news401748.html

АПИ започва разработването и въвеждането на Интелигентна информационна система за събиране на данни от републиканските пътища

         

 

 Агенция „Пътна инфраструктура“ започва разработването и въвеждането на интелигентна Информационна система /ИИС/, включваща автоматизирано събиране на данни за трафика по пътища от I-ви и II-ри клас, предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време към потребители на републиканската пътна мрежа, включително обратна връзка към АПИ, както и за доставка, монтаж и внедряване на пътни знаци с възможност за дистанционно изменение (Variable Message Signs). Общата му стойност е 5 837 134 лв., а крайният срок за изпълнение е 30 октомври 2015 г. Проектът ще се реализира на три етапа.

            Първият етап включва доставка, монтаж и внедряване на система за автоматизирано събиране на данни за трафика по автомобилните пътища от I-ви и II-ри клас. Ще бъдат изградени 100 автоматични преброителни пункта. В тази дейност е включено и изграждането на 6 броя автоматични устройства за следене на метеорологичните условия, разположени на различни пътни отсечки. Изпълнител е ДЗЗД "Сдружение Контракс Инфра".

            Вторият етап включва поставянето на 20 пътни знака с възможност за дистанционно изменение в различни области от страната по пътищата от I-ви и II-ри клас, които ще осигурят бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, за въведените ограничения, алтернативните маршрути и т.н. Чрез комбинация от светодиоди с два цвята на таблото ще може да се изобразява както текст, така и символ на определен пътен знак. Изпълнението на тази част от проекта е възложено на „Системни комуникации“ ЕООД.

            Третата част от проекта е свързана с разработване и въвеждане в АПИ на интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на републиканската пътна мрежа, включително обратна връзка към АПИ и анализ на пътната обстановка от различни събирателни точки в реално време. Тази част се изпълнява от "Декарт" ООД.

            Проектът  „Подготовка на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изпълнение на пътни проекти през програмен период 2014-2020 г. чрез подобряване на ефективността при събирането и обработката на данни за трафика по РПМ“ е финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Орбан: Мюсюлманите ще ни удавят

http://frognews.bg/news_97906/Orban-Miusiulmanite-shte-ni-udaviat/

Ако пускаме мюсюлманите неконтролируемо, те просто ще ни разтворят в себе си и ние ще се удавим. Ние не сме против квотите за прием на бежанци, които предлагат Франция, Германия и Европейския съюз като цяло, но сме против факта, че те са задължителни и без право на обсъждане, казва за френско Le Figaro унгарският премиер Виктор Орбан.

Ерика Алвес ще овладее своя музикален стил (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/erika-alves-shte-ovladee-svoia-muzikalen-stil-video-6042713

Mладото момиче от Сао Пауло ще има възможността заедно с още 60 артиста да се включи в музикалното събитие Red Bull Music Academy Paris, което ще се проведе в рамките на месец от 25 октомври до 27 ноември

Русия ще пусне независими компания да изнасят газ по тръбите й

http://www.mediapool.bg/rusiya-shte-pusne-nezavisimi-kompaniya-da-iznasyat-gaz-po-trabite-y-news239411.html

Русия предвижда да осигури достъп на независими компании до износа на газ през газопроводите й, заяви първият заместник-министър на енергетиката Алексей Текслер, който представи проекта за Енергийна стратегия на страната до 2035 г., предаде руската агенция ТАСС в петък. В момента единствено държаната "Газпром" има право да изнася природен газ на националната газова мрежа на страната, за допускането на частни компании до тразитните газопроводи се говори отдавна. По думите на Текслер на първо време се предвижда по-нататъшна либерализация и развитие на производството на втечнен природен газ, а след това - предоставяне на конкурентна основа на достъп на независими доставчици до единния канал от мрежата за износ на газ. Заместник-министърът потвърди и плановете за преминаване към пазарно формиране на вътрешните цени за газа след 2020 г. "За създаване на конкурентен вътрешен газов пазар се предвижда създаване на равни икономически условия за дейността на "Газпром", вертикално интегрираните и независимите нефтогазови компании", посочи Такслер. По думите му първо ще се пристъпи към регулиране на цените на газовата мрежа, а после ще е преходът към пазарните механизми за ценообразуването с по-нататъшната либерализация на вътрешните цени на газа.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване