Христо Колев се тръгна от "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/21/2613839_hristo_kolev_se_trugna_ot_lokomotiv_plovdiv/?ref=rss


Старши треньорът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Колев подаде оставка, съобщи БТА на базата на свои източници от клуба.

Днес, на 51-ия си рожден ден, Колев си е събрал багажа и си е тръгнал от стадиона в "Лаута".

Възстановителното занимание на черно-белите беше водено от неговия помощник Петър Пашев.

Христо Колев е уведомил ръководството на клуба за решението си още след неделната победа над "Пирин" с 2:1 в мача от деветия кръг на А група. Очаква се двете страни...

Перничани чистят кал и вода след потопа

http://pik.bg/перничани-чистят-кал-и-вода-след-потопа-news403175.html

Перничани чистят кал и вода след потопа

Небето се продъни, голяма буря, нещо страшно – така перничани описаха пороя от снощи. Някои от жителите на Перник все още чистят калта и водата, залели основните улици в града.

Автогарата, която се намира в центъра на града е затлачена от кал. „Започна бурята – проливен дъжд със силен вятър, чупеше дървета и влачеше камъни, кал”, разказа Костадин, който се прибрал вчера от работа точно в началото на бурята. Мъжът разбрал още тогава, че автогарата ще бъде в същото положение „както винаги”, по думите му, но за да не е почистено и около обяд днес, според него затова са си виновни собствениците, които са взели под аренда автогарата. „Свличането на баластрата и камъните отгоре от квартала е неотменно, защото запушва канализацията, запуши ли се канализацията – цялата баластра идва.

Тя идва отгоре от недовършените улици и от купищата боклуци, изсипани от работа, която си вършат хората”, отбеляза Костадин. Според него, виновна е природата, но и не се отпушват редовно канализационните клетки. На ул. „Беласица” близо до автогарата, обаче, жена на име Маргарита сама ни спря, за да се оплаче. Тя и мъжът й по обяд още се мъчеха да се справят с последствията от пороя. Жената показа малка шахта пред дома й – самата шахта е единствената, която обслужва всички улици в квартала до Профилакторуима. Маргарита побърза да сподели, че с години е изпращала много молби и жалби до общината и никой не пожелавал да промени нещата.

„Не може една малка шахта да обслужва…, аз съм жертва на всяко наводнение”, разказа жената и ни покани в дома й с наводненото мазе, което още чистеха. „Снощи беше нещо страшно, мазето ми е потънало във вода. Детето го евакуирахме в съседите. Детето ми е стресирано. Ние не може на всеки дъжд да се страхуваме. Това България ли е, какво е?”, попита тя и посочи близката крепост: „5 млн. лв. за крепост, а нямаме канализация”, възмути се жената.

Тя разказа още, че шосето било във вода и цяла нощ пожарникарите спасявали хора. Според нея, за да има такъв потоп при всяка буря, е виновен този, който управлява града и отново подчерта, че има жалби и до предишния кмет. Живея по-нагоре на улица, която е изровена до скала и много камъни, баластра – така е винаги и не само при дъжд, същото е и когато има сняг, сподели Пенка, която живее на ул. „Градище”.

При наводнения ей така – кал баластра, пясък боклуци, посочи жената. Тя не знае защо се случва така, но предполага, че може би защото каналите са по-тесни. Всички шахти са запушени, показа Борис, но добави, че тук отговорните за това периодически чистят канализацията. И той разказа, че дъждът снощи залял всичко и благодарение на пожарната изтеглили колите.

И Борис е категоричен, че почти винаги тук е така при по-силен дъжд. „Големият водосбор е тук”, посочи и Иван. „Небето се продъни”, така описа бурята той. В кв. „Иван Пашов” хората разказаха, че имало много вода, която заляла улицата. „Много вода, човек не можеше да мине, но къщите не заля”, увери Емил. „Тук само в магазина малко влезе водата и в училището. Иначе всичко е нормално”, сподели Димитър и посочи част от улицата, която е била залята. Според него това не се случва много често, а при много силен дъжд от шумата се задръства канализацията.

А за реката каза, че била изчистена хубаво преди месец и половина. В кв. „Рудничар”, където къщите на хората са напукани от нерегламентираното копаене на въглища под тях, сега властите правят сонди и слагат разтвор. Любомир, който ни разказа това, посочи къща, която се била наклонила от рудника, а не от наводненията, но все пак заяви, че се опасяват, че и от водата „има малко” и си оказва въздействие, защото отдолу при изземане на въглища е кухо. „Буря голяма - тук влачи, трещи всичко. Голяма буря, нещо страшно. Аз съм на 68 години и такова нещо не съм виждал”, каза мъжът и добави, че е работил и във ВиК.

Микробус прегази дядо на пешеходна пътека

http://frognews.bg/news_98047/Mikrobus-pregazi-diado-na-peshehodna-pateka/

82-годишен пенсионер е починал, след като е бил прегазен от микробус на пешеходна пътека в Карлово, съобщиха от полицията.

Прегазиха пенсионер на пешеходна пътека

http://www.cross.bg/politziyata-pochinal-karlovo-1481414.html

/КРОСС/82-годишен пенсионер е починал, след като е бил прегазен от микробус на пешеходна пътека в Карлово, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента е е подаден в полицията около 09.00 часа тази сутрин, а старецът е починал малко по-късно в болницата. Шофьорът на микробусът е на 32 години от Карлово. Взета му е кръвна проба, но тя не е показала наличие на алкохол в кръвта му, допълниха още от пресцентъра на ОДМВР в Пловдив, предаде Дарик.  

Фейсбук почерня от жалейки за самоубилия се художник Росен Кондарев

http://petel.bg/Feysbuk-pochernya-ot-zhaleyki-za-samoubiliya-se-hudozhnik-Rosen-Kondarev__127669

Снимка: Фейсбук „Сбогом, Роска”!, „Мир и покой на пътя ти, Росен”!, „Приятелю, прости ми! Знам, че отиде на по-добро място....пак ще се...

Избягалата вълчица от зоопарка в Благоевград се изплаши от репортери (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996619

Избягалата от клетката си в благоевградския зоопарк 8-месечна вълчица бе засечена от наш репортер да обикаля около сектора си, където живее.
Животното нервно тичаше около оградата, но така и не влезе през специално прорязаната дупка в мрежата в района си.
След като репортери на
Избягалата от клетката си в благоевградския зоопарк 8-месечна вълчица бе засечена от наш репортер да обикаля около сектора си, където живее. Животното нервно тичаше около оградата, но така и не влезе през специално прорязаната дупка в мрежата в района си. След като репортери на "24 часа", "Труд" и БНТ хукнаха да я гонят, за да я снимат,

Мария Илиева и Веси Бонева пеят за българите в Америка

http://www.cross.bg/amerika-vesi-boneva-1481413.html

/КРОСС/Едни от най-популярните имена от клубната сцена у нас - Веси Бонева и Мария Илиева ще отлетят за Америка, където ще станат част от български фестивал, който се организира за трета поредна година. Събитието ще се проведе в Парка на ветераните в Лос Анджелис на 27 септември. Целта на фестивала е да обедини българите, които са избрали да живеят в Америка и да ги потопи в атмосферата на хубава музика, новите изкуства и традиционната българска кухня. Изпълнителките ще представят богат репертоар от авторска музика, както и много български и световни хитове. Неповторимият тандем Веси Бонева и Светлин Къслев, които през летния сезон изнесоха редица концерти в Сен Тропе и този път са подготвили страхотно шоу, с което ще вдигнат градуса на настроение и ще се погрижат за доброто настроение на публиката.

Глобален проблем срина Skype

http://news.ibox.bg/news/id_1796834157

От Microsoft признаха, че има проблем. Компанията обаче не споменава колко време ще отнеме за оправянето на проблема и кога програмата ще заработи нормално.

Руски пехотинци влязоха в битка с "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301870

Руски морски пехотинци са влезли в сражение с неголям отряд на „Ислямска държава” през нощта на 19 срещу 20 септември, съобщи 3mv.ru. Руснаците са охранявали военна база в близост до Латакия, когато получили данни от разузнаването за приближаването на отряд ислямисти.

Движението през ГКПП-Силистра в двете посоки е спряно

http://silistra.actualno.com/Dvijenieto-prez-GKPP-Silistra-v-dvete-posoki-e-sprjano-news_496848.html

Шофьорите се предупреждават да заобикалят през съседните КПП-та, тъй като от вчера има проблем със системата на контролно-пропускателния пункт при Силистра. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ГД „Гранична полиция”-Русе. И в двете посоки не могат да се пропускат граждани, защото системите не работят. Пътуващите могат да заобикалят през Кардан, Дуранкулак, Русе. Работи се по отстраняването на проблема със системата на контролно-пропускателния пункт при Силистра, но все ощ

Започна процесът срещу Понта

http://europe.actualno.com/Zapochna-procesyt-sreshtu-Ponta-news_496849.html

Съдебният процес срещу румънския премиер Виктор Понта започна. Лидерът на социалдемократите е обвинен в корупция, като той отрича да е виновен. Румънската агенция за борба с корупцията обяви повдигането на обвинения в четвъртък като съобщи също, че някои от активите на Понта са замразени като тяхното освобождаване ще зависи от резултата на делото, съобщава Нова тв. Обвиненията датират от периода 2007-2011 г., когато премиерът е работил като адвокат. Разследването предизвика много призиви за ос

Лиляна Павлова: Пускаме предсрочно Хемус при Бебреш. Две платна към София утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996617

Днес пускаме предсрочно затвореното за движение платно на магистрала "Хемус", което се ремонтираше при Бебреш, съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. "Така се надявам, че значително ще облекчим трафика. Също така в празничния 22 септември, в който очакваме голямото завръщане и също сериозни задръствания,
Днес пускаме предсрочно затвореното за движение платно на магистрала "Хемус", което се ремонтираше при Бебреш, съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. "Така се надявам, че значително ще облекчим трафика. Също така в празничния 22 септември, в който очакваме голямото завръщане и също сериозни задръствания,

Син на легенда от Формула 1 оцеля в страховита катастрофа (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996611

Педро Пикет, син на трикратния световен шампион от Формула 1 Нелсън Пикет, направи зрелищна катастрофа по време на състезанието Porsche GT3 Cup Challenge в Бразилия. На пистата, кръстена на трагично загиналия негов сънародник Аертон Сена, Педро се обърна девет пъти, след като бил ударен от друга кола.

Столичната полиция дебне денонощно за нелегални гонки

http://pik.bg/столичната-полиция-дебне-денонощно-за-нелегални-гонки-news403165.html

Столичната полиция дебне денонощно за нелегални гонки

Столичната полиция следи стриктно за провеждането на нелегални гонки в София, каза пред БНР инспектор Николай Крушарски от СДВР.

Той направи изявлението по повод оплаквания, че в новия участък на бул. „Александър Малинов“ в „Младост“, свързващ квартала с Околовръстното се провеждат нелегални гонки с мотоциклети. 

„Булевард "Александър Малинов" в едно от местата, през които колегите перманентно минават, за да може да се намалят тези гонки и да се спрат“, каза Крушарски. „На въпросния булевард през деня се позиционира мобилна камера, която да следи за скоростните режими, а по отношение на вечерните нерегламентирани гонки -  от наша страна има екипи, които следят на територията на цяла София“, добави той и поясни, че камерите не са засекли гонки, а много нарушители, каращи с превишена скорост, на които вече са изпратени електронни фишове. 

Полицейският инспектор коментира, че в полицията не са постъпвали сигнали за гонки в района и призова гражданите да сигнализират веднага, ако видят такова нещо. 

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е символът на столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996531

Храм-паметникът “Св. Александър Невски” е символът на София. Това решиха няколко хиляди читатели на “Труд” и “24 часа”, които гласуваха през лятото в електронните издания на двата национални всекидневника.
Патриаршеската катедрала, издигната навремето на най-високото място в града, спечели убедително читателския вот с 48% от гласовете.
Храм-паметникът “Св. Александър Невски” е символът на София. Това решиха няколко хиляди читатели на “Труд” и “24 часа”, които гласуваха през лятото в електронните издания на двата национални всекидневника. Патриаршеската катедрала, издигната навремето на най-високото място в града, спечели убедително читателския вот с 48% от гласовете.

Над 55 000 фенове поискаха Майк Дийн да не свири мачове на "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/21/2613833_nad_55_000_fenove_poiskaha_maik_diin_da_ne_sviri/?ref=rss


Разочарованите запалянковци на "Арсенал" се обединиха в опит да преустановят съдийството на Майк Дийн на мачове на любимия им отбор. 

Петицията в сайта Change.org бързо събра над 55 хиляди подписа, като целта е да се събере подкрепата на 75 хиляди фенове. 

"Артилеристите" се чувстваха ограбени за пореден път, когато Габриел беше изгонен в мача срещу "Челси" заради провокациите на Диего Коща.

Според феновете нападателят на сините е дал четири пъти повод на...

Чавдар Трифонов поиска право на отговор

http://www.cross.bg/tzvetan-mestni-izbori-1481412.html

/КРОСС/В „Здравей, България" Цветан Цветанов, изрече твърдения, неотговарящи на фактите и реалността, които оставиха впечатление у аудиторията за неоспоримост. В предаването Цветанов заяви, че на последните местни избори във Варна, които се състояха през 2013 г., кандидатът на Бареков и на Цветан Василев е бил Чавдар Трифонов. За да не бъде подвеждана аудиторията ви, настоявам да стане ясно следното: За частичните местни избори, проведени на 30 юни 2013 г. се явих като независим кандидат за кмет. Кандидатурата ми беше издигната от инициативен комитет и подкрепена от 9 партии, в т.ч ДСБ, ЕНП , Синьо единство, БДФ, Обединени земеделци, НДСВ и др. Що се отнася до Цветан Василев, държа да заявя, че не го познавам, не съм срещал с него по лични или служебни въпроси, нито имам отношения - кредити, сметки, депозити в Корпоративна търговска банка, което може публично да се провери.

Страшна буря връхлита Лесбос, десетки имигранти в гумени лодки са в опасност

http://petel.bg/Strashna-burya-vrahlita-Lesbos--desetki-imigranti-v-gumeni-lodki-sa-v-opasnost__127666

Страшна буря наближава гръцкия остров Лесбос, а десетки лодки с бежанци от Турция са на пътя й, съобщава агенция „Ройтерс”, цитирана от...

Наказаха Бурабия за един мач, юноша на Черно море пое Добруджа

http://petel.bg/Nakazaha-Burabiya-za-edin-mach--yunosha-na-CHerno-more-poe-Dobrudzha__127667

Халфът на Черно море Мехди Бурабия бе наказан за един мач и глобен с 300 лева за червения картон в Ловеч. Мехди пропуска гостуването за...

Потопиха Мона Лиза в морето край Приморско

http://petel.bg/Potopiha-Mona-Liza-v-moreto-kray-Primorsko__127668

Уникална подводна изложба с репродукции на Леонардо да Винчи може да се види в морето край Приморско, пише "24 часа". За изложбена зала е...

27 партии са регистрирани за участие в местните избори във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301864

27 партии, 1 коалиция, 5 местни коалиции и 11 инициативни комитета са регистрирани за участие в местните избори през октомври в община Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Константин Бандутов, член на Общинската избирателна комисия.

Лиляна Павлова: 300 км магистрали са сред резултатите от двата мандата на Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996576

300 км магистрали и над 2000 км обновени пътища ще са един от резултатите от двата мандата на кабинета „Борисов”. Това каза при посещението си във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи "Фокус". 
Министър Павлова посочи, че ще бъдат довършени автомагистралите „Струма“ и „Марица“.
300 км магистрали и над 2000 км обновени пътища ще са един от резултатите от двата мандата на кабинета „Борисов”. Това каза при посещението си във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи "Фокус".  Министър Павлова посочи, че ще бъдат довършени автомагистралите „Струма“ и „Марица“.

Тенис-националите разочаровани от Григор Димитров

http://www.cross.bg/dimitrov-enev-yngariya-1481411.html

/КРОСС/Капитанът на България за Купа „Дейвис" Тодор Енев изрази разочарованието на тима от отказа на голямата звезда на тениса ни Григор Димитров да вземе участие в решителния двубой за влизане в Първа група срещу Унгария. Нашите отстъпиха с 2:3 и не успяха да се изкачат нагоре. Според Енев решението на Димитров да играе в предишния мач - срещу Люксембург, е било единствено за да покрие изискванията на Световната тенис-федерация (ITF). Правилникът задължава всеки тенисист да запише определен брой мачове за родината си за Купа „Дейвис", за да бъде допуснат до участие на Олимпиадата в Рио догодина.„За съжаление, в решителния за България мач Григор Димитров не бе с нас. Ако той беше участвал, щяхме да победим Унгария и да се класираме за Първа група. Нито аз, нито останалите в отбора разбираме решението му. До последно очаквах, че той ще дойде, но разбрах за отказа му непосредствено преди мача с Унгария. Според мен той трябваше да дойде най-вече заради хората", каза Енев пред БНТ.

Спряха издирването на вълчицата, ще я чакат сама да се върне

http://pik.bg/спряха-издирването-на-вълчицата-ще-я-чакат-сама-да-се-върне-news403158.html

Спряха издирването на вълчицата, ще я чакат сама да се върне

Спряха издирването на малката вълчица, която избяга от зоопарка в Благоевград. От зоологическата градина се надяват тя сама да се прибере в клетката си, тъй като се знае със сигурност, че тя продължава да се намира на територията на парка, съобщи Нова телевизия.

„Снощи отново беше тук. Сложихме храна, за да се опитаме да я убедим да влезе вътре, но не иска”, обясни Ангел Гризански, който работи като охрана в зоопарка.

„2-3 пъти не успяхме да изстреляме стреличка. Сега сме отворили вратата, сложили сме храна, направили сме дупка на горното заграждение”, добави директорът на зоопарка Крум Попниколов. Предполага се, че животното се е уплашило нещо и е прескочило загражденията около клетката си.

„Това е социално животно, което е израснало пред погледите на деца, на хора, не е агресивно. Минало е всякакви ветеринарно-медицински контроли с необходимите инжекции и ваксини”, уточни Кирил Манов от общинската охрана. Ако до няколко часа вълкът сам не влезе в клетката си, издирвателната акция ще бъде подновена

Руски пехотинци влязоха в битка с "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/noshtta-baza-voenna-1481410.html

/КРОСС/Руски морски пехотинци са влезли в сражение с неголям отряд на „Ислямска държава" през нощта на 19 срещу 20 септември, съобщи 3mv.ru. Руснаците са охранявали военна база в близост до Латакия, когато получили данни от разузнаването за приближаването на отряд ислямисти. Пехотинците направили засада и причакали ислямистите извън базата. Те били 8 души и се придвижвали през нощта пеш, въоръжени с миномети и автомати. В завързалото се сражение трима от нападателите били убити, двама-взети в плен, а останалите успели да се скрият. В пленените руснаците намерили планове на охраняваната от тях военна база и спътникови снимки с важните за отбраната места.  

Под 56% от гърците гласували вчера

http://offnews.bg/news/n_1/n_561225.html

Рекордно ниска избирателна активност е отчетена по време на вчерашните избори в Гърция, пише grreporter.info . След преброяване на 99% от гласовете партията на Алекс Ципрас "Сириза" печели 35.47%, а втори са Нова демокрация с цели 7% надолу. След победителката СИРИЗА, най-печелившата партия се оказва Златна зора, която увеличава подкрепата си с 0,5% в сравнение с изборите от 25 януари 2015. За неонацистите са гласували два пъти повече избиратели в островите Лесвос и Кос, които пострадаха най-много от бежанската вълна. За Нова демокрация са гласували 280 000 души по-малко в сравнение с гласувалите на 25 януари 2015, много пада подкрепата и за партията Потами на журналиста Ставрос Теодоракис, чиито депутати от 17 в миналия парламент ще паднат на 11 в бъдещия.

18 цивилни загинаха при ракетен удар на сирийската армия

http://asia.actualno.com/18-civilni-zaginaha-pri-raketen-udar-na-sirijskata-armija-news_496847.html

Най-малко 18 цивилни загинаха днес при нападение с ракета земя-земя на сирийската армия срещу контролиран от бунтовници квартал на град Алепо, съобщи сирийският Център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. "Има най-малко 18 загинали и десетки ранени. Много хора останаха затрупани под руините", каза директорът на центъра Рами Абдурахман, съобщава БНР. Той каза, че ракета земя-земя се е взривила в жилищен квартал в източната част на града, след което армията е обстреляла със с

Стара Загора посреща турнир по борба за деца

http://pik.bg/стара-загора-посреща-турнир-по-борба-за-деца-news403157.html

Стара Загора посреща турнир по борба за деца

Стара Загора посреща турнира по свободна борба за деца "Никола Илчев". Схватките са на 25 септември, петък, в залата на 9-то основно училище (бивша спортна школа).

Надпреварата ще бъде в 10 категории без тежката над 73 кг. Ден по-рано, на 24 септември, е меренето. 

Треньорът на „Локо” (Пд) подаде оставка

http://www.cross.bg/ostavka-kolev-ottegli-1481409.html

/КРОСС/Треньорът на „Локомотив" (Пд) - Христо Колев-Бащата, подаде оставка. Неговият тим победи с 2:1 „Пирин" в последния си мач от първенството на А група, но въпреки това специалистът пожела да се оттегли от поста си. Колев, който навършва 51 години днес, се появи на стадиона, където се срещна с футболистите. Веднага след това треньорът е обявил намерението си да напусне, след което е събрал багажа си и си е тръгнал. За подадената оставка е уведомен новият спонсор на клуба - Христо Крушарски. Бизнесменът е изявил желание да се срещне с Колев и да се опита да го убеди да промени решението си. Специалистът за втори път подава официално оставка тази година начело на тима. В края на март Колев поиска да се оттегли, но тогава играчите на „Локомотив" го накараха да остане, предаде Сега.

Червени гащи се развяха над президентството в Прага

http://www.mediapool.bg/cherveni-gashti-se-razvyaha-nad-prezidentstvoto-v-praga-news239496.html

Членове на чешката провокативна арт група Ztohoven смениха с огромни червени гащи националното знаме над сградата на президентството в Прага. В сайта си групата обяснява, че новото "знаме" , символизира липсата на срам у президента Милош Земан, който поддържа прекалено близки връзки с Русия и Китай.  От разпространен видеозапис се вижда, че трима души се изкачват на покрива на сградата - част от историческия комплекс Пражки храд, където е официалната резиденция на държавния глава, и сменят знамето. По информация на http://praguepost.com/ тримата мъже - на вързаст между 31 и 42 години са се представили за коминочистачи и така са успели да преодолеят охраната на обекта.  Полицията съобщава, че тримата са задържани, но малко по-късно освободени, докато разследването продължава.  Според полицейски  говорител заподозрените са с криминално минало.

Иракски депутати искат извънредно положение заради огнища на холера

http://www.mediapool.bg/irakski-deputati-iskat-izvanredno-polozhenie-zaradi-ognishta-na-holera-news239495.html

Иракски депутати са поискали от правителството да въведе режим на извънредно положение в страната заради избухналите в страната огнища на холера, предаде ТАСС. Огнищата на холерата не са по малки градчета и селски райони, а в Багдад, което говори за необходимостта от извънредни мерки от страна на правителството. До момента в страната се потвърдени 49 случая на холера, като осем души вече са починали. Освен в Багдад холера има в провинциите Наджаф и Бабил.

Първанов: Има кой да говори управленски от името на АБВ, а смятам и от името на гражданите

http://www.cross.bg/purvanov-kandidati-georgi-1481408.html

/КРОСС/Има кой да говори добре, убедително, професионално, политически, управленски от името на АБВ, а смятам и от името на гражданите. Това заяви пред журналисти и граждани в Добрич Георги Първанов, председател на ПП на АБВ и президент на Р България в периода 2002-2012 година, предаде кореспондентът на Радио „Фокус" - Варна. „Аз съм удовлетворен и за страната като цяло и тук за Добричка област, че имаме толкова силни кандидати за кметове, които биха могли да представят една по-различна визия, едно виждане за управлението на всяка една от общините, което си има своите приоритети, което очертава една линия на промяна и вярвам се убеждавате и все повече ще го правите по време на кампанията, че тези наши кандидати могат да свършат тази работа. Всеки от тях има потенциал. Някои са го доказвали макар и в друго качество, други са го доказвали на работното си място. Имат характер, имат воля и мисля, че нещата ще станат. Има идеи", заяви Георги Първанов, отбелязвайки, че всичко това е важно за гражданите на Добрич. Той допълни в национален план, че АБВ има своите кандидати в около 280 общини и райони. 265 са общините. Всичко това означава, че на практика АБВ в почти 100% от общините издига свои кандидати, каза Георги Първанов. Преобладаваща част са само кандидатите на АБВ, на други места са в коалиция, на трети места подкрепят независими кандидати

Откъс от "Бяг" на световния шампион по снукър Рони О'Съливан

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/21/2612995_otkus_ot_biag_na_svetovniia_shampion_po_snukur_roni/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от автобиографията на Рони О'Съливан "Бяг", предоставен от издателство "Сиела". В книгата световният шампион по снукър разказва за битката си с наркотиците. Преводът от английски е на Людмила Христова.

***

1: Как се запалих

"Сряда, четири мили, 30 минути, шест серии по 400 метра, 30 секунди почивка, време за повторения 72 секунди, 71 секунди, 70, 72, 73, 71."

- Хайде, Рон, ставай!
- О, татко, дай ни почивка,...

Стартира съдебният процес срещу премиера на Румъния

http://www.cross.bg/ponta-rymuniya-koryptziya-1481407.html

/КРОСС/ Започна съдебният процес срещу румънския премиер Виктор Понта, който е обвинен в корупция, данъчни измами и пране на пари, съобщава АП. Върховният касационен съд даде начало на процеса с дискутиране на обвинителния акт. Премиерът не е задължен да присъства на делото. Понта, който навърши 43 години в неделя, е първият действащ премиер на Румъния, срещу когото са повдигнати обвинения и са иззети активи. Той отхвърля обвиненията и отказва да подаде оставка. Случаят е свързан с негови действия като адвокат в миналото. Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа заяви, че партията подкрепя Понта, който оглавява властта от май 2012 година. Опозиционната Либерална партия се очаква да инициира вот на недоверие срещу правителството на Понта в парламента на Румъния по-късно днес. Понта е свързван с Дан Сова, бивш транспортен министър от кабинета му, който е разследван за корупция. Защитен от комфортно мнозинство в парламента, Понта оцеля при три вота на недоверие в законодателния орган, които бяха инициирани от опозицията.  

Руски пехотинци влязоха в битка с "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996551

Руски морски пехотинци са влезли в сражение с неголям отряд на „Ислямска държава” през нощта на 19 срещу 20 септември, съобщи 3mv.ru. Руснаците са охранявали военна база в близост до Латакия, когато получили данни от разузнаването за приближаването на отряд ислямисти. Пехотинците направили засада и причакали ислямистите извън базата.
Руски морски пехотинци са влезли в сражение с неголям отряд на „Ислямска държава” през нощта на 19 срещу 20 септември, съобщи 3mv.ru. Руснаците са охранявали военна база в близост до Латакия, когато получили данни от разузнаването за приближаването на отряд ислямисти. Пехотинците направили засада и причакали ислямистите извън базата.

Червени гащи се издигнаха над президентството в Прага

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/21/2613831_cherveni_gashti_se_izdignaha_nad_prezidentstvoto_v/?ref=rss


Членове на чешката провокативна арт група Ztohoven смениха с огромни червени гащи националното знаме над сградата на президентството в Прага.

В сайта си групата обяснява, че новото "знаме" , символизира липсата на срам у президента Милош Земан, който поддържа прекалено близки връзки с Русия и Китай. 

От видеозапис се вижда, че трима души се изкачват на покрива на сградата - част от историческия комплекс Пражки храд, където е официалната резиденция на държавния глава, и...

"Скайп": Повредата не е във вашия компютър

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/21/2613836_skaip_povredata_ne_e_vuv_vashiia_kompjutur/?ref=rss


Част от потребителите на "Скайп" в момента може би виждат синята икона за свързване, но приложението не успява да се зареди. Може би е така от часове. Повредата не е във вашия компютър, а е технически проблем, върху който се работи, съобщават от компанията.

Проблемът на приложението за комуникации е със сменянето на статуса и го има само при потребителите на компютри, а не на мобилни устройства. За тези, които са засегнати от него, програмата изглежда както когато е изключена - те се...

Атина се гласи за „твърди преговори” с кредиторите

http://www.cross.bg/pravitelstvo-dulga-kreditori-1481406.html

/КРОСС/Преговорите на Гърция с международните кредитори за дълга на страната ще бъде водещ приоритет за бъдещето правителство на Алексис Ципрас, предаде Ройтерс. „Ние ще продължим в най-близко време преговорите и въпросът с дълга ще стане първа и най-важна тема за обсъждане", цитира агенцията източник от победилата на изборите партия СИРИЗА, която спечели малко над 35% от гласовете на вчерашните парламентарни избори. По-рано представителката на партията Олга Геровасили заяви, че новото правителство на СИРИЗА „ще продължи твърдите преговори с европейските кредитори". По думите й трябва да се определи как ще се изпълнява споразумението. „Това е само началото на борбата", добави тя.  

АМ "Тракия" е на път да се превърне в тоалетна

http://pik.bg/ам-тракия-е-на-път-да-се-превърне-в-тоалетна-news403149.html

 АМ "Тракия" е на път да се превърне в тоалетна

От няколко дни пътуващите по АМ "Тракия" в отсечката от Стара Загора до Бургас с недоумение установяват, че няма къде да облекчат физиологичните си нужди. Премахнати са химическите тоалетни, предаде БГНЕС. Пътуващи изразиха опасението, че магистралата е на път да се превърне в тоалетна, тъй като бензиностанциите са рядкост. За това на хората им се налага да се облекчават в крайпътните канавки. Времето все още е топло и това е предпоставка за зловонна миризма на местата за отдих по аутобана, дори има опасност от зарази. Няма официално съобщение от АПИ за причината, поради която са премахнати химическите тоалетни. 

Foxconn е заинтересован от бизнеса с дисплеи на Sharp

http://www.investor.bg/harduer/459/a/foxconn-e-zainteresovan-ot-biznesa-s-displei-na-sharp-202729/

Базираната в Осака Sharp изпитва затруднения преди всичко по отношение на конкуренцията от страна на южнокорейските и китайските производители

Васил Михайлов - мъжкарят тангрист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996508

“Няма да приема пенсия награда. Имам си пенсия, която съм извоювал с 55 г. трудов стаж”, отсече наскоро пред “Труд” актьорът Васил Михайлов. Беше разбрал, че в Министерството на културата подготвят предложение за подобно “отличие”, и му звучеше по-скоро социално. Мина лятото и… екранният капитан Петко войвода каза “да” на т.нар.
“Няма да приема пенсия награда. Имам си пенсия, която съм извоювал с 55 г. трудов стаж”, отсече наскоро пред “Труд” актьорът Васил Михайлов. Беше разбрал, че в Министерството на културата подготвят предложение за подобно “отличие”, и му звучеше по-скоро социално. Мина лятото и… екранният капитан Петко войвода каза “да” на т.нар.

Словения започна да строи ограда по границата

http://www.cross.bg/bregana-pynkt-granichniya-1481405.html

/КРОСС/Словенската полиция започна да изгражда ограда на граничния пункт „Брегана" с Хърватия заради засиления мигрантски поток. По този начин мигрантите, които стигат до „Брегана", вече няма да преминават нелегално границата. Няколкостотин от тях вече са разпънали палатки, съобщава хърватската телевизия Н1. Тази нощ на „Брегана" имаше известно напрежение. Около 300 мигранти се опитаха да влязат в Словения. Блокадата продължи около половин час. Късно снощи около 23.00 ч. Любляна затвори граничния пункт до сутринта.  

Бунтове в центрове за задържане на чужденци в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=301855

В два центъра за задържане на чужденци без статут за пребиваване в Брюксел започнаха вълнения, съобщават местни медии. От денонощие на покрива на единия център се е качил тунизиец, който заплашва да скочи. Той настоява да даде интервю.

От какви болести страдат бежанците в България (видео)

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/ot-kakvi-bolesti-stradat-bezhancite-v-bylgariia-video-6042802

За 13 години в бежанския център "Овча купел" през кабинета на д-р Сашка Бенчева са минали хиляди бежанци от всякакви държави. Тя разказва, че тези от Сирия са особено стриктни в грижите за децата си

Раздават мухлясали храни на хора в нужда

http://frognews.bg/news_98046/Razdavat-muhliasali-hrani-na-hora-v-nujda/

Хранителни продукти, които е трябвало да стигнат до бедстващи хората в Ивайловград още миналата зима, се раздават под списък сега - месец преди местните избори. Заради забавянето обаче храната вече е негодна за ядене, мирише на мухъл.

Най-малко шест коли са пострадали при наказателната акция във Варна

http://pik.bg/най-малко-шест-коли-са-пострадали-при-наказателната-акция-във-варна-news403143.html

Най-малко шест коли са пострадали при наказателната акция във Варна

Не два, а вече 6 са установените автомобили, пострадали след снощната вандалска проява във Варна, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР-Варна.

Както съобщихме около 5 часа тази сутринт е регистриран първият случай на открита кола с нарязани гуми и надраскани със спрей врати. Очаква се броят на пострадалите автомобили да продължава да се увеличава, тъй като част от собствениците все още не са видели пораженията, коментираха от полицията.

Бруталният вандализъм се е разиграл на ул. „Младежка” до пазарчето в Трошево във Варна.

По случая е образувана проверка за установяване на извършителя и мотивите за подобен вид деяние.

Руски пехотинци влязоха в битка с "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996556

Руски морски пехотинци са влезли в сражение с неголям отряд на „Ислямска държава” през нощта на 19 срещу 20 септември, съобщи 3mv.ru. Руснаците са охранявали военна база в близост до Латакия, когато получили данни от разузнаването за приближаването на отряд ислямисти. Пехотинците направили засада и причакали ислямистите извън базата.
Руски морски пехотинци са влезли в сражение с неголям отряд на „Ислямска държава” през нощта на 19 срещу 20 септември, съобщи 3mv.ru. Руснаците са охранявали военна база в близост до Латакия, когато получили данни от разузнаването за приближаването на отряд ислямисти. Пехотинците направили засада и причакали ислямистите извън базата.

Зверско меле на Е-79! Кола се качи върху друга, петима са ранени (снимки)

http://petel.bg/Zversko-mele-na-E-79--Kola-se-kachi-varhu-druga--petima-sa-raneni--snimki-__127663

Катастрофа стана на главен път Е-79 край Струмяни, съобщава struma.bg. На мястото пристигнаха линейки и полицейски коли, а по-късно се наложи да...

Волен Сидеров и Деница показаха бебето си (снимки и видео)

http://petel.bg/Volen-Siderov-i-Denitsa-pokazaha-bebeto-si--snimki-i-video-__127664

Снимки: Вестник "Атака" Първородният син на лидера на Атака Волен Сидеров бе изписан днес от болница Шейново. Волен Сидеров – младши се...

Трагедия: Пловдивски художник се самоуби със скок от 13-я етаж

http://petel.bg/Tragediya--Plovdivski-hudozhnik-se-samoubi-sas-skok-ot-13-ya-etazh__127665

Пловдивският художник Росен Кондарев се е самоубил със скок от последния-13-ти етаж на новостроящ се блок край Колодрума в града под...

Перник се възстановява от поройния дъжд вчера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996537

Перник се възстановява от проливния дъжд, предизвикал наводнение в града вчера. Пострадали хора няма. Пожарната продължава да отводнява приземните етажи, съобщава bTV.
Наводнени са били и други населени места в пернишка област. 4 домакинства са подали сигнал за наводнени къщи в Радомир, обяви областният управител Ирена Соколова.
Перник се възстановява от проливния дъжд, предизвикал наводнение в града вчера. Пострадали хора няма. Пожарната продължава да отводнява приземните етажи, съобщава bTV. Наводнени са били и други населени места в пернишка област. 4 домакинства са подали сигнал за наводнени къщи в Радомир, обяви областният управител Ирена Соколова.

Перник се възстановява от поройния дъжд вчера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996542

Перник се възстановява от проливния дъжд, предизвикал наводнение в града вчера. Пострадали хора няма. Пожарната продължава да отводнява приземните етажи, съобщава bTV.
Наводнени са били и други населени места в пернишка област. 4 домакинства са подали сигнал за наводнени къщи в Радомир, обяви областният управител Ирена Соколова.
Перник се възстановява от проливния дъжд, предизвикал наводнение в града вчера. Пострадали хора няма. Пожарната продължава да отводнява приземните етажи, съобщава bTV. Наводнени са били и други населени места в пернишка област. 4 домакинства са подали сигнал за наводнени къщи в Радомир, обяви областният управител Ирена Соколова.

Броят на имигрантите, които искат да влязат в Унгария, Австрия и Хърватия расте

http://www.mediapool.bg/broyat-na-imigrantite-koito-iskat-da-vlyazat-v-ungariya-avstriya-i-harvatiya-raste-news239494.html

Увеличава се броят на имигрантите и бежанците, които искат да влязат в Унгария и Австрия. Трети ден в ничията земя между Хърватия и Словения стотици хора чакат, за да продължат пътя си към сърцето на Европа. Стотици бежанци и десетки доброволци заедно се грижат за организацията в импровизирания лагер. Представители на словенския Червен кръст споделиха, че имунната система на много от мигрантите е отслабена. Това води до честото им хоспитализиране в местната болница. В момента властите в Хърватия пропускат през определено време групи от по 50 човека, предимно сирийски семейства с деца. Това предизвиква напрежение сред останалите, особено сред афганистанците и пакистанците. Междувременно, позовавайки се на РИА „Новоси“ БГНЕС съобщава, че Унгария издига втора редица от ограда с бодлива тел по границата си. До граничното селище Беребен са вкопани стълбове, по които се опъва бодлива тел. Същото се прави и покрай селищата Олд и Илочка – именно покрай тези три селища преминава нелегалния бежански поток. Там също бяха вкопани стълбове с 4-метрова височина, след като започна опъването на втора редица ограда от бодлива тел. Това се извършва от военни части. В края на миналата седмица Будапеща обяви, че и издигнала първата редица от бодлива тел до границата с Хърватия. В същото време властите в Одрин поставиха ултиматум към бежанците, намиращи се на територията на турския град. Най-късно утре Одрин трябва да бъде изпразнен от бежанците, които седмица чакат разрешение да преминат в Гърция, но стотици от Истанбул потеглиха в поход към граничния град. Този ултиматум постави валията на Одрин Дурсун Али Шахин по време на обедното си посещение в комплекса за пехливанските борби, който в нощта срещу събота се превърна в бежански лагер, съобщават турските медии. С намесата на полицията и жандармерията, както и на местните власти, там бяха преместени стотици сирийци със семействата им, лагерували 5 дни в нивите край магистралата за Истанбул. Друга голяма група блокира главния път и 30 часа той бе затворен за движение. Шахин припомни, че преди седмица около 3 000 сирийски и иракски мигранти пристигнаха пеша от Истанбул и други краища на Турция, струпаха се край магистралата, на автогарата и в центъра, голяма част от тях бяха върнати обратно, но напрежението остава. В понеделник започнаха вълнения в два центъра за задържане на чужденци без статут за пребиваване в Брюксел, съобщи БТА. От денонощие на покрива на единия център се е качил тунизиец, който заплашва да скочи. Той настоява да даде интервю. Преговорите с него продължават, като се отбелязва, че в последните часове мъжът се е успокоил, след като е разговарял с някого по телефона. На мястото са пристигнали десетки негови поддръжници, за да протестират пред оградата. Във вътрешността на центъра задържаните са отказали да се приберат в сградата след обичайната разходка на двора. Междувременно в съседен център 29 иракчани обявиха гладна стачка, а още двайсетина задържани започнаха протест в тяхна подкрепа. Иракчаните недоволстват, че са в центъра повече от две седмици. Посъветвани от неправителствени организации, те настояват молбите им за убежище да бъдат разгледани в друга държава, а не в Белгия. Отбелязва се, че това е възможно за двама от тях, тъй като имат визи за Франция. Белгия започва от тази седмица специализирани акции срещу каналджиите, както и за проверка на документите на всички бежанци в страната, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон. Целите са да бъде пресечен трафикът на хора, както и да се установи статутът на временно или незаконно пребиваващите. Ямбон отчита, че тези акции ще отслабят възможностите на полицията за справянето с всекидневните задачи. Министърът отбелязва, че засега Белгия не предвижда постоянни проверки по границите, за да се съобрази с правилата на Шенген.

Напрежение в центрове за задържане на чужденци в Белгия

http://www.mediapool.bg/naprezhenie-v-tsentrove-za-zadarzhane-na-chuzhdentsi-v-belgiya-news239494.html

В два центъра за задържане на чужденци без статут за пребиваване в Брюксел започнаха вълнения, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА. От денонощие на покрива на единия център се е качил тунизиец, който заплашва да скочи. Той настоява да даде интервю. Преговорите с него продължават, като се отбелязва, че в последните часове мъжът се е успокоил, след като е разговарял с някого по телефона. На мястото са пристигнали десетки негови поддръжници, за да протестират пред оградата. Във вътрешността на центъра задържаните са отказали да се приберат в сградата след обичайната разходка на двора. Междувременно в съседен център 29 иракчани обявиха гладна стачка, а още двайсетина задържани започнаха протест в тяхна подкрепа. Иракчаните недоволстват, че са в центъра повече от две седмици. Посъветвани от неправителствени организации, те настояват молбите им за убежище да бъдат разгледани в друга държава, а не в Белгия. Отбелязва се, че това е възможно за двама от тях, тъй като имат визи за Франция. Белгия започва от тази седмица специализирани акции срещу каналджиите, както и за проверка на документите на всички бежанци в страната, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон. Целите са да бъде пресечен трафикът на хора, както и да се установи статутът на временно или незаконно пребиваващите. Ямбон отчита, че тези акции ще отслабят възможностите на полицията за справянето с всекидневните задачи. Министърът отбелязва, че засега Белгия не предвижда постоянни проверки по границите, за да се съобрази с правилата на Шенген.

Дженсън Бътън ще напусне Формула 1 след провал на преговорите с "Макларън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/21/2613828_djensun_butun_shte_napusne_formula_1_sled_proval_na/?ref=rss


Дженсън Бътън ще обяви скоро края на кариерата си във Формула 1, твърдят британските медии.
 35-годишният пилот е решил да се оттегли от шампионата след края на сезона, след като продължителните му преговори с шефа на "Макларън" Рон Денис в Сингапур са приключили без сделка.

Световният шампион за 2009 г. може да съобщи официално решението си още този уикенд по време на Гран при на Япония. 

Преди началото на уикенда в Сингапур Бътън обяви, че е обнадежден от прогреса в...

Локомотив Пловдив остава без треньор

http://bgfootball.actualno.com/Lokomotiv-Plovdiv-ostava-bez-trenior-news_496843.html

Христо Колев – Бащата напусна тима на Локомотив Пловдив. Това се е случило тази сутрин, когато той си е събрал багажа от стадиона в парк „Лаута“ и е напуснал съблекалнята на отбора, съобщи TribunaPlovdiv.bg. Преди това, легендата на „черно-белите“ си е взел довиждане с играчите. Каква е причината за напускането му все още не е ясно, но според източници на сайта, Колев се чувствал повече от изморен след всичките драми, през които премина отбора в последно време. Сам

Асеновградски и пловдивски художници се обединиха в изложбата „Есенен салон“

http://plovdiv.actualno.com/Asenovgradski-i-plovdivski-hudojnici-se-obediniha-v-izlojbata-Esenen-salon-news_496845.html

Асеновградски и пловдивски художници се обединиха в изложбата „Есенен салон“. Творбите са разположени в Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград. Живописни картини и нетрадиционни скулптори и пластики връщат любителите на художественото изкуство към корените и наследството на траките. От творбите на художниците струи любов и дъховност. „Само изкуството единствено може да ни крепи.“, споделиха участващи в изложбата пловдивчани и асеновградчани. Организато

Павлова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е изключителен приоритет за правителството и няма да се откажем от финансирането

http://pik.bg/павлова-изграждането-на-магистрала-„хемус“-е-изключителен-приоритет-за-правителството-и-ня-news403142.html

Павлова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е изключителен приоритет за правителството и няма да се откажем от финансирането

Изграждането на автомагистрала „Хемус“ е изключителен приоритет за българското правителство и ние няма да се откажем от финансирането. Това каза по време на посещението си във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде „Фокус“. Тя потвърди, че премиерът Бойко Борисов също е заявил, че това е основна цел на Кабинета и ще се работи за осъществяването й.

„Помните, че по време на правителството на Орешарски тази магистрала беше изцяло извадена от европейското финансиране. Ние я върнахме. Сега тя фигурира, макар и като първи резервен проект, но поне отново е част от новата оперативна програма „Транспорт“ за 2014-2020 година, с идеята, че когато вече имаме избрани всички изпълнители за изграждането на магистрала „Струма“, остатъчният ресурс, поне частично ще финансира първия участък, който изграждаме, за който вече сме в процедура за избор на изпълнител. Това е участъка от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч“, обясни министър Павлова. Тя допълни, че се планира изграждането на останалите 85 км, които се намират от разклона Плевен – Ловеч до Велико Търново, да бъде започнато с бюджетно финансиране. Освен това посочи, че вече има предложение и от Световната банка за отпускането на дългосрочно финансиране при много добри условия. Водени са разговори и с Европейска инвестиционна банка. „Аз съм убедена, че условията, които правителството полага за борба със сивата икономика, за увеличаването на приходите в бюджета и запазването на фискалната дисциплина и дефицита, създават предпоставки ние да можем да обмислим такова дългосрочно кредитиране. Още повече, вие знаете, че ние работим със съдействието и експертизата на Световната банка към промяна системата за плащане на пътища, която трябва да замени сегашната винетна система“, каза още Лиляна Павлова. По думите й това също ще се отрази благоприятно на процеса. 

Търсят се 10 000 лева за нов мост в Драгоманското блато

http://frognews.bg/news_98045/Tarsiat-se-10-000-leva-za-nov-most-v-Dragomanskoto-blato/

Драгоманското блато - единствената изцяло запазена влажна зона у нас се нуждае от помощ. Мостовете, чрез които можем да разгледаме уникалните видове от фауната и флората, са в плачевно състояние.

Жена е прободена с нож на бул. "Сливница" в София

http://www.mediapool.bg/zhena-e-probodena-s-nozh-na-bul-slivnitsa-v-sofiya-news239493.html

Млада жена е била нападната от група мъже и прободена с нож, преди ден на столичния булевард "Сливница", съобщи БНР. Криминалисти, работещи по случая, обясниха, че нападението е станало минути след 20 ч. в събота вечерта. Две момичета се скарали на улицата и преминаваща група от млади мъже се е намесила в скандала. Единият от тях е извадил нож и наръгал във врата едната от жените. За нападението е подаден сигнал на телефон 112. Изпратени са екипи на 3-то РПУ на местопрестъплението. Пострадалата е откарана в болница с голяма кръвозагуба. Животът й е извън опасност. Полицията в София издирва извършителите на нападението. Изясняват се и причините за скандала между двете жен

Детски хор от Варна предизвика фурор в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=301866

Малките възпитаници на хор "Добри Христов" от Варна предизвикаха истински фурор в Германия, научи Moreto.net. Певците участваха в международен младежки хоров фестивал в град Волфенбютел. Варненчетата изпъкнаха сред общо 700 деца от 10 европейски държави.

Скандалният Андрей Иванов ще потопи Фандъкова в листата на ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-141768

Той подаде оставка като шеф на СОС през януари 2012 година "по лични причини", след като бе на поста от 2007 г. Името му гръмна в медиите след разкрития на Яне Янев/РЗС/, че Иванов е придобил неправомерно 60 имота.

70 години след създаването на ООН мирът е илюзия, обявиха ветерани

http://news.ibox.bg/news/id_426747918

България се включи в отбелязването на Международния ден на мира. Председателят на дружеството за ООН Иван Гаврилов подчерта, че все още организацията има какво да прави, за да може човешката цивилизация да се спаси от бича на една нова война.

Меркел: Европа трябва да сподели отговорността за бежанците

http://www.mediapool.bg/merkel-evropa-tryabva-da-spodeli-otgovornostta-za-bezhantsite-news239492.html

Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, в навечерието на насрочената среща на Върха на лидерите от Европейския съюз за обсъждане на ситуацията с бежанците, предаде БНР в понеделник. “Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа”, заяви Меркел в Лайпциг. “Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се нагърби с тази задача сама”, посочи тя. Канцлерът подчерта, че Германия иска да предложи убежище на тези, които се нуждаят от него, но онези, които идват по други причини, например икономически, нямат перспективи да останат. “Ние сме голяма страна, ние сме силна страна. Но да се смята, че ние сами можем да решим всички социални проблеми на света, не е реалистично”, подчерта още Меркел. Полша също обяви, че няма да приема икономически имигранти, а само символичен брой бежанци. Премиерът Ева Копач отбеляза, че те ще бъдат много по-малко от 80-те хиляди чеченци, които страната прие през 90-те години. В интервю за днешното издание на ежедневника "Йостерайх" австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер заявява, че Австрия ще въведе предоставяне на временно политическо убежище. По думите й, за тази цел са нужни законови промени, по които вече се работи. От общо около 26-те хиляди бежанци, пристигнали през изминалите дни в Хърватия, убежище е поискала само една жена с деца. Всички останали са пожелали  да продължат към Германия. Това съобщи хърватският министър на външните работи Весна Пусич. Според нея  по време на предстоящите срещи за миграционната криза в Европейския съюз ще се търси ефективен начин за сътрудничество с Турция, така че да ѝ се помогне да се справи с вълната от бежанци, която вече обхваща цяла Европа. Над 5000 чешки военнослужещи може да бъдат изпратени за усилване на охраната на границите на страната и за обезпечаване на сигурността в бежанските лагери в Европа и Близкия изток. Това заяви в интервю за местна телевизия чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки. Той се обяви също за създаване на голям бежански лагер на унгарска територия близо до границата със Сърбия. Междувременно, позовавайки се на РИА „Новоси“ БГНЕС съобщава, че Унгария издига втора редица от ограда с бодлива тел по границата си. До граничното селище Беребен са вкопани стълбове, по които се опъва бодлива тел. Същото се прави и покрай селищата Олд и Илочка – именно покрай тези три селища преминава нелегалния бежански поток. Там също бяха вкопани стълбове с 4-метрова височина, след като започна опъването на втора редица ограда от бодлива тел. Това се извършва от военни части. В края на миналата седмица Будапеща обяви, че и издигнала първата редица от бодлива тел до границата с Хърватия.

Със 7 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов

http://pik.bg/със-7-см-се-е-понижило-нивото-на-река-дунав-при-свищов-news403136.html

Със 7 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов

Със 7 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов за изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 41 см, температурата на водата е 23.5 градуса. Днес и утре с по-значителна облачност и превалявания ще е над западния сектор от българският участък от поречието на Дунав, докато над източния ще има повече слънчеви часове. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури днес ще са от 21°-22°C на запад, до 27°-28°C на изток, а от утре в по-тесен интервал – от 24° до 27°C. Минималните ще са от 14° до 16°C.

Глобален срив на Skype

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/globalen-sriv-na-skype-202728/

Версията за уеб браузъра все още работи, но е твърде натоварена

Сирийската общност в Бургас: Вълната от нелегални имигранти ще бъде по-голяма през следващите месеци

http://pik.bg/сирийската-общност-в-бургас-вълната-от-нелегални-имигранти-ще-бъде-по-голяма-през-следващи-news403135.html

Сирийската общност в Бургас: Вълната от нелегални имигранти ще бъде по-голяма през следващите месеци

Вълната от нелегални имигранти ще бъде по-голяма през следващите месеци. Това каза за „Фокус” Осама Башир, представител на сирийската общност в Бургас. „Ако не свалят режима на Башар Асад, ще има още 10 пъти повече сирийци. В някои градове няма война, но и там положението е лошо, тъй като има режим на вода, ток, храна. Всичко е много скъпо. Няма друг път за тях. Няма никакъв живот в Сирия. Арабските държави не ги приемат. Влизат в Турция и през България или Гърция отиват към Германия, Франция, Дания. Там им дават по един апартамент, а тук живеят в Харманли, където им се отпускат 65 лв. на месец, като токът и водата са безплатни. Преди в Харманли имаше 3 000 сирийци, а сега няма и 600”, обясни Башир.

Той благодари от името на своите сънародници за помощта на България и на Европа, която оказва помощ на имигрантите. Според него обаче това не е решение, главното е да свърши войната. „Ако Америка беше съгласна с Турция да направят на границата на Сирия безопасна зона, нямаше да има бежанци. Има 950 км граница с Турция. Ако се направи такава безопасна зона, всички ще бъдат там, ще има лагери. Америка не е съгласна с това”, каза още Башир. По думите му, няма нови нелегални имигранти в Бургас. Легално пребиваващите сирийци са около 300. 

ЧСИ-тата подгониха пътниците без билет

http://frognews.bg/news_98044/CHSI-tata-podgoniha-patnitsite-bez-bilet/

Десет хиляди гратисчии в София са дадени на частен съдебен изпълнител. До крайната мярка се стигна, защото Общината сама така и не успява да събере парите от нарушителите в градския транспорт. Глобата първоначално е 20 лева, а ако не се плати до три дни скача на 100 лева.

Турската полиция разделя на групи бежанците, придвижващи се към Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996521

Турската полиция разделя на групи бежанците, придвижващи се към Гърция, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на репортаж, излъчен от турската редакция на CNN, цитирана от
Турската полиция разделя на групи бежанците, придвижващи се към Гърция, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на репортаж, излъчен от турската редакция на CNN, цитирана от "Фокус".  Мигрантите приближават към турския град Одрин на групи от по стотина души.

Турската полиция разделя на групи бежанците, придвижващи се към Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996526

Турската полиция разделя на групи бежанците, придвижващи се към Гърция, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на репортаж, излъчен от турската редакция на CNN, цитирана от "Фокус". 
Мигрантите приближават към турския град Одрин на групи от по стотина души.
Турската полиция разделя на групи бежанците, придвижващи се към Гърция, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на репортаж, излъчен от турската редакция на CNN, цитирана от "Фокус".  Мигрантите приближават към турския град Одрин на групи от по стотина души.

Бътън казва сбогом на Формула 1 до края на седмицата

http://petel.bg/Batan-kazva-sbogom-na-Formula-1-do-kraya-na-sedmitsata__127659

Дженсън Бътън по всяка вероятност ще обяви края на своята кариера във Формула 1 тази седмицата, информират медиите на Острова....

Майка и дъщеря живеят повече от година на летището в Ларнака

http://petel.bg/Mayka-i-dashherya-zhiveyat-poveche-ot-godina-na-letishheto-v-Larnaka__127660

Майка и дъщеря от Германия 13 месеца живеят на летището в Ларнака, съобщава in-cyprus. Двете жени са пристигнали в Кипър от Израел на 12 август 2014...

Путин: Сирия е в извънредно тежка ситуация, спешно трябва да се спасява

http://petel.bg/Putin--Siriya-e-v-izvanredno-tezhka-situatsiya--speshno-tryabva-da-se-spasyava__127661

Снимка: Булфото архив Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че Сирия е в...

Блиц: Убиецът на дядото в Карлово е военнослужещ от 61-ва бригада

http://petel.bg/Blits--Ubietsat-na-dyadoto-v-Karlovo-e-voennosluzheshh-ot-61-va-brigada__127662

Снимка: Булфото архив Шофьорът, който блъсна на пешеходна пътека 82-годишният дядо в Карлово, е военнослужещ от 61-а Стрямска механизирана...

Меркел: Да се смята, че сами можем да решим всички проблеми на света, не е реалистично

http://europe.actualno.com/Merkel-Da-se-smjata-che-sami-mojem-da-reshim-vsichki-problemi-na-sveta-ne-e-realistichno-news_496841.html

Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, в навечерието на насрочената среща на Върха на лидерите от Европейския съюз за обсъждане на ситуацията с бежанците, съобщи БНР. „Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа”, заяви Меркел на профсъюзно събиране в Лайпциг. „Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се наг

Пращаме 1000 военни на границата до петък

http://www.moreto.net/novini.php?n=301865

До 1000 военнослужещи ще бъдат изпратени да пазят границата на България с Турция до края на седмицата заради наплива на мигранти. Това обяви пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов на извънредна пресконференция. По думите му тази сутрин от премиера е утвърден план, който предвижда поетапното разполагане на военни по цялата граница с Турция.

Цачева се ядоса на Босия и доматите му

http://www.cross.bg/tzacheva-bosiya-proizvodstvo-1481404.html

/КРОСС/ Доматените канонади на Николай Колев - Босия срещу сградата на парламента са пред своя край. Това заяви пред bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Поетът носи на всяка от акциите си съдебно решение, според което замерването с развалените зеленчуци е допустим акт на протест. „За разлика от представителя на българското правосъдие, за мен това не е акт на протест, а е криминално проявено деяние и с удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор на този символичен „протест" и някои негови последователи", заяви Цачева. По думите й първата такава проява на Босия датира от 29 май т.г., което не е вярно - още през 2012 г. той беше арестуван пред НС с домат в ръка, като тогава случаят предизвика голям обществен интерес. И замерване на парламента с десетки участници. Българският парламент вероятно е единственият в ЕС, в който входът, през който минават депутатите, служи и за пешеходна зона, отбеляза Цачева. „Тъжното е, че едновременно с полицейските служители, които са потърпевши от този вандалски акт, има пострадали и невинни граждани, които отиват на работа", констатира парламентарният шеф. Според нея в случая няма значение, че към НС летят домати, а не камъни - поругава се сграда на държавна институция, без значение дали ни харесват хората в нея, или не.    

ББЦ подкрепи Живко Тодоров за втори мандат в Стара Загора

http://www.bnews.bg/article-141767

Водачът на листата на ББЦ в Казанлък Галин Георгиев, който е и настоящ общински съветник, посочи, че местната структура е силна и има потенциал за успешно участие със свои кандидати за съветници.

Пътна полиция: Шофьорите да планират добре, за да пътуват спокойно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996511

Поради очакванията за засилен трафик в утрешния ден от „Пътна полиция” призовават шофьорите да планират навреме своето завръщане.
Всички ГКПП работят при пълни капацитети. Осигурен е оптимален режим на работа на служителите от ГД „Гранична полиция” за максимално облекчаване на пропускателния режим на граничните пунктове.
Поради очакванията за засилен трафик в утрешния ден от „Пътна полиция” призовават шофьорите да планират навреме своето завръщане. Всички ГКПП работят при пълни капацитети. Осигурен е оптимален режим на работа на служителите от ГД „Гранична полиция” за максимално облекчаване на пропускателния режим на граничните пунктове.

Пътна полиция: Шофьорите да планират добре, за да пътуват спокойно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996516

Поради очакванията за засилен трафик в утрешния ден от „Пътна полиция” призовават шофьорите да планират навреме своето завръщане.
Всички ГКПП работят при пълни капацитети. Осигурен е оптимален режим на работа на служителите от ГД „Гранична полиция” за максимално облекчаване на пропускателния режим на граничните пунктове.
Поради очакванията за засилен трафик в утрешния ден от „Пътна полиция” призовават шофьорите да планират навреме своето завръщане. Всички ГКПП работят при пълни капацитети. Осигурен е оптимален режим на работа на служителите от ГД „Гранична полиция” за максимално облекчаване на пропускателния режим на граничните пунктове.

10 хил. гратисчии дадени на частен съдебен изпълнител в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_561221.html

Десет хиляди гратисчии в София са дадени на частен съдебен изпълнител, съобщи Нова телевизия. До крайната мярка се стигнало, защото Общината не успява да събере парите от глоби от нарушителите в градския транспорт. Глобата първоначално е 20 лева, а ако не се плати до три дни скача на 100 лева. Гратисчиите са обикновено хора между 35 и 50 години. До миналата година за хората пътуващи без билет или карта не беше проблем съставянето на актове, защото изминаваха години до събирането на глобите. Сега обаче частни съдебни изпълнители се грижат за тези актове. За шест месеца, честитката пристига при гратисчията. За този период са раздадени близо 10 000 такива честитки. „До момента почти 40 % от наложените санкции са събрани”, твърди заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. Сред санкционираните е и Виолета. Нейният акт обаче е отменен от съда, защото пенсията й е по-малка от глобата с лихвите, която стига до над 130 лв. Използването на частни съдебни изпълнители няма да е само за гратисчиите в градския транспорт, а ще се прилага за събиране на всякакви дългове към Общината. „Тези, които в момента се събират са свързани с данъка върху недвижимите имоти, данъка за моторните превозни средства и за такса „смет”. За последните две години по този начин са събрани 15 милиона лева, основно от фирми, с наложени актове.

Папата отслужи меса в Хавана

http://www.mediapool.bg/papata-otsluzhi-mesa-v-havana-news239491.html

Меса на открито на Площада на революцията в Хавана и среща с бившия кубински лидер Фидел Кастро и семейството му в дома му в Хавана, белязаха първият ден от посещението на папа Франциск в Куба. Той пристигна в страната в събота и ще остане до вторник. Франциск е третият папа, който посещава Куба. Йоан Павел Втори и Бенедикт Шестнайсети също отслужиха меса на Площада на Революцията и се срещнаха с комунистическото държавно ръководство съответно през 1998 и 2012 г. Срещата с 89-годишния Фидер Кастро, съпругата му, децата и внуците му е продължила 30-40 минути и е преминала в "непринудена, неформална атмосфера", съобщиха от Ватикана. Месата на площада пък премина под погледа на огромен портрет на революционера Ернесто Че Гевара, изобразен на фасадата на сграда. Самият площад е символ на комунистическото управление на Куба. По случай идването на папата на съседна сграда, до Че Гевара беше нарисуван Исус Христос в същия размер и стил. Религиозната служба привлече стотици хиляди души, но полицията е задържала между 30 и 40 дисиденти, които са искали да присъстват. Сред присъстващите бяха президентът на Куба Раул Кастро и президентът на Аржентина и сънародничка на папата Кристина Кирхнер. Франциск пристигна с папамобила и обиколи площада, за да поздрави вярващите. Огромна табела го приветства като "Мисионер на милосърдието".

Боят ли се германците от хилядите бежанци

http://www.investor.bg/analizi/91/a/boiat-li-se-germancite-ot-hiliadite-bejanci-202727/

За разлика от безпочвените тревоги в България германците са изправени пред огромен проблем, но не си затварят очите

Президентът на "Наполи" беше спасен от горяща яхта

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/21/2613826_prezidentut_na_napoli_beshe_spasen_ot_goriashta_iahta/?ref=rss


Президентът на футболния "Наполи" Аурелио де Лорентис беше спасен с хеликоптер от яхтата му, на която избухна пожар. 

Филмовият продуцент е бил на яхтата, която е била на котва в близост до Неапол. Тя е негова собственост едва от март.

"За щастие всичко приключи добре. Не знам какво се е случило, вероятно някое късо съединение. Бяхме ли уплашени? Всеки на нашето място би бил", заяви Де Лорентис пред репортери. 

За да могат да бъдат изведени 12-те пътници на...

"Игра на тронове" триумфира на 67-те награди "Еми"

http://www.mediapool.bg/igra-na-tronove-triumfira-na-67-te-nagradi-emi-news239490.html

Големият победител на тазгодишните американски телевизионни награди "Еми" беше сериалът на HBO "Игра на тронове". Досега шоуто беше номинирано многократно, но за пръв път печели голямото отличие за най-добър драматичен сериал за годината. Фаворитът през последните няколко години единодушно беше Breaking Bad ("В обувките на дявола"), който приключи през 2013 г. и освободи място за други победители. Триумфът на „Игра на тронове“ бе на 67-мото връчване на наградите за най-добрите праймтайм предавания. Тържествената церемония по обявяването и награждаването на лауреатите, водещ на която беше комедийният актьор Анди Самбърг, се състоя в неделя вечер в театър "Майкрософт" в Лос Анджелис. Втората по важност награда "Еми" - за най-добър комедиен сериал - беше спечелена от поредицата "Вице" (Veep) на телевизионния канал "Ейч Би О" (HBO). В категорията сериали, ограничаващи се с един сезон, победи минисериалът "Олив Китридж" (Olive Kitteridge), отново на същата телевизия (бел.ред. като цяло сериалите и програмите на "Ейч Би О" спечелиха 14 награди). "Игра на тронове" изпревари за най-престижното отличие други нашумели предавания като "Абатство Даунтън" (Downton Abbey), "Родина" (Homeland), "Къща от карти" (House of cards), "Момчетата от Медисън авеню" (Mad Man), и новите хитове Better Call Saul и Orange Is The New Black. Освен като цялостен продукт „Игра на тронове“ бе отличен с още няколко статуетки - за най-добър сценарий и режисура, дизайн на продукция, грим, кастинг, каскадьорска работа, специални визуални ефекти, озвучаване и монтаж. Шоуто беше номинирано дори в още повече категории.  От актьорския състав на "Игра на тронове" отличие получи Питър Динклидж - за най-добра поддържаща мъжка роля в драматичен сериал за образа си на Тирион Ланистър. Номинирани бяха и актрисите Лина Хийди (Церсей) и Емилия Кларк (Денерис), също и Диана Риг като гостуващ изпълнител в ролята на Олена Тирел.  Отличието за най-добро изпълнение в главна мъжка роля получи Джон Хам от Mad Man като изпревари Кевин Спейси (House of cards), Джеф Даниелс (The Newsroom), Боб Оденкърк за Better Call Saul и още. Това беше последният шанс за отличие на актьора след като шоуто приключи тази година. За главна женска роля беше наградена носителката на "Оскар" Виола Дейвис за изпълнението й в "How to Get Away With Murder". В комедийните категории се съревноваваха "Вице" (Veep), шоуто на Луи Си Кей Луи дългогодишния фаворит "Модерно семейство" и др. Отличието получи Veep, а актрисата в главната роля - Джулия Луис-Драйфус - получи това за най-добра главна женска роля в комедия. Най-добрата мъжка роля в комедиен сериал за 2015 г. отиде при Джефри Тамбър за Transparent.  

"Игра на тронове" триумфира на 67-ите награди "Еми"

http://www.mediapool.bg/igra-na-tronove-triumfira-na-67-ite-nagradi-emi-news239490.html

Големият победител на тазгодишните американски телевизионни награди "Еми" беше сериалът на HBO "Игра на тронове". Досега шоуто беше номинирано многократно, но за пръв път печели голямото отличие за най-добър драматичен сериал за годината. Фаворитът през последните няколко години единодушно беше Breaking Bad ("В обувките на дявола"), който приключи през 2013 г. и освободи място за други победители. Триумфът на „Игра на тронове“ бе на 67-мото връчване на наградите за най-добрите праймтайм предавания. Тържествената церемония по обявяването и награждаването на лауреатите, водещ на която беше комедийният актьор Анди Самбърг, се състоя в неделя вечер в театър "Майкрософт" в Лос Анджелис. Втората по важност награда "Еми" - за най-добър комедиен сериал - беше спечелена от поредицата "Вице" (Veep) на телевизионния канал "Ейч Би О" (HBO). В категорията сериали, ограничаващи се с един сезон, победи минисериалът "Олив Китридж" (Olive Kitteridge), отново на същата телевизия (бел.ред. като цяло сериалите и програмите на "Ейч Би О" спечелиха 14 награди). "Игра на тронове" изпревари за най-престижното отличие други нашумели предавания като "Абатство Даунтън" (Downton Abbey), "Родина" (Homeland), "Къща от карти" (House of cards), "Момчетата от Медисън авеню" (Mad Man), и новите хитове Better Call Saul и Orange Is The New Black. Освен като цялостен продукт „Игра на тронове“ бе отличен с още няколко статуетки - за най-добър сценарий и режисура, дизайн на продукция, грим, кастинг, каскадьорска работа, специални визуални ефекти, озвучаване и монтаж. Шоуто беше номинирано дори в още повече категории.  От актьорския състав на "Игра на тронове" отличие получи Питър Динклидж - за най-добра поддържаща мъжка роля в драматичен сериал за образа си на Тирион Ланистър. Номинирани бяха и актрисите Лина Хийди (Церсей) и Емилия Кларк (Денерис), също и Диана Риг като гостуващ изпълнител в ролята на Олена Тирел.  Отличието за най-добро изпълнение в главна мъжка роля получи Джон Хам от Mad Man като изпревари Кевин Спейси (House of cards), Джеф Даниелс (The Newsroom), Боб Оденкърк за Better Call Saul и още. Това беше последният шанс за отличие на актьора след като шоуто приключи тази година. За главна женска роля беше наградена носителката на "Оскар" Виола Дейвис за изпълнението й в "How to Get Away With Murder". В комедийните категории се съревноваваха "Вице" (Veep), шоуто на Луи Си Кей Луи дългогодишния фаворит "Модерно семейство" и др. Отличието получи Veep, а актрисата в главната роля - Джулия Луис-Драйфус - получи това за най-добра главна женска роля в комедия. Най-добрата мъжка роля в комедиен сериал за 2015 г. отиде при Джефри Тамбър за Transparent.  

Източноевропейците не са егоисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4995486

Страните от Източна и Централна Европа нямат колониално минало и опит с мигранти от други култури
Великобритания, Франция и Германия с години нагаждат системите на здравеопазване, образование и езиково обучение към приемането на мигранти и успехите не са еднозначни

Докато Унгария затваря границата си със Сърбия,
Страните от Източна и Централна Европа нямат колониално минало и опит с мигранти от други култури Великобритания, Франция и Германия с години нагаждат системите на здравеопазване, образование и езиково обучение към приемането на мигранти и успехите не са еднозначни Докато Унгария затваря границата си със Сърбия,

Меркел призна: Германия не може да се справи с мигрантите сама

http://www.cross.bg/germaniya-strana-merkel-1481403.html

/КРОСС/Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предупреждавайки, че нейната страна не може да даде подслон на тези, които се местят само по икономически причини, предаде Ройтерс. "Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа", заяви Меркел на профсъюзно събиране в Лайпциг, цитирана от БТА. "Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се нагърби с тази задача сама". Тя подчерта, че Германия иска да предложи убежище на тези, които се нуждаят от него, но онези, които идват по други причини, например икономически, нямат перспективи да останат. "Ние сме голяма страна, ние сме силна страна. Но да се смята, че ние сами можем да решим всички социални проблеми на света, не е реалистично", подчерта още германският канцлер.    

Варненец се жалва от опасна дупка на улица в "Трошево"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301854

От огромна дупка на улица "Хан Кубрат" в квартал "Трошево" се жалва варненец на сайта Активен.бг. Това установи репортерска проверка на Moreto.net. Онлайн платформата предоставя възможности на гражданите да съобщават за възникнали нередности.

Събор около потопена черква правят потомци на изселени родове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4995786


- Заличили от картата
с. Запалня през 1965 г.
заради яз. “Жребчево”

- Останалите живи
идват на мястото
всяка година

Когато през шейсетте години на миналия век изградили язовир “Жребчево”, две села в Сливенско отишли курбан за големия обект - с. Жребчево и с. Запалня. Изселили ги, за да потопят във водата техните землища.
- Заличили от картата с. Запалня през 1965 г. заради яз. “Жребчево” - Останалите живи идват на мястото всяка година Когато през шейсетте години на миналия век изградили язовир “Жребчево”, две села в Сливенско отишли курбан за големия обект - с. Жребчево и с. Запалня. Изселили ги, за да потопят във водата техните землища.

Торнадо в Пелопонес, две жертви на лошото време в Гърция

http://www.grreporter.info/tornado-v-pelopones-dve-zhertvi-na-loshoto-vreme-v-grtsiya/17939

Лошото време в Гърция отне живота на двама души, а торнадото, разразило се тази сутрин на полуостров Пелопонес, причини сериозни щети

прочети повече

Словения започна да строи ограда по границата с Хърватия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996503

Словенската полиция започна да изгражда ограда на граничния пункт "Брегана" с Хърватия заради засиления мигрантски поток.
По този начин мигрантите, които стигат до "Брегана", вече няма да преминават нелегално границата.
Няколкостотин от тях вече са разпънали палатки, съобщава хърватската телевизия Н1.
Словенската полиция започна да изгражда ограда на граничния пункт "Брегана" с Хърватия заради засиления мигрантски поток. По този начин мигрантите, които стигат до "Брегана", вече няма да преминават нелегално границата. Няколкостотин от тях вече са разпънали палатки, съобщава хърватската телевизия Н1.

Щети след пороен дъжд в Перник

http://www.mediapool.bg/shteti-sled-poroen-dazhd-v-pernik-news239489.html

Парник се възстановява от проливния дъжд, предизвикал наводнение в града вчера. Пострадали хора няма. Пожарната продължава да отводнява приземните етажи. Наводнени са били и други населени места в пернишка област. 4 домакинства са подали сигнал за наводнени къщи в Радомир, обяви областният управител Ирена Соколова. Няколко села са останали без ток, но електроснабдяването е възстановено. Причина за наводненията и спрелия ток са, както остарялата канализация, така и голямото количество дъжд, който се изсипа в района, обяви Соколова. Проливният дъжд, който се изсипа вчера вечерта над Перник, наводни за по-малко от час ниските части на града. На много места водата достигна до един метър. Коли бяха блокирани в наводнен булевард. На голяма част от хората, чието пътуване беше в посока Кюстендил, се наложи да минат по заобиколни маршрути.

Словения започна да строи ограда по границата с Хърватия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996498

Словенската полиция започна да изгражда ограда на граничния пункт
Словенската полиция започна да изгражда ограда на граничния пункт "Брегана" с Хърватия заради засиления мигрантски поток. По този начин мигрантите, които стигат до "Брегана", вече няма да преминават нелегално границата. Няколкостотин от тях вече са разпънали палатки, съобщава хърватската телевизия Н1.

Шофьори, използвайте всички пунктове на границата с Гърция!

http://www.bnews.bg/article-141765

Към момента трафикът през всички гранични контролно-пропускателни пунктове на страната е нормален.

Зловещо изригване на Слънцето

http://cosmos.actualno.com/Zloveshto-izrigvane-na-Slynceto-news_496840.html

НАСА показа снимка на протуберанс на Слънцето, направена на 16 септември от астронома Алан Фрийдман. Полученото изображение е характеризирано от НАСА като зловещо, но информация за размерите на протуберанса не е предоставена. В същото време в съобщението се отбелязва, че някои от тях могат да достигат до 600 000 километра. За сравнение диаметърът на Юпитер (най-голямата планета в Слънчевата система) е 143 000 километра, а на Земята е по-малко от 13 000. Протуберансите представляват охладена п

Павлова: Пускаме предсрочно "Хемус", за утре има организация за облекчаване на трафика

http://business.actualno.com/Pavlova-Puskame-predsrochno-Hemus-za-utre-ima-organizacija-za-oblekchavane-na-trafika-news_496839.html

"300 км магистрали и над 2000 км обновени пътища ще са един от резултатите от двата мандата на кабинета „Борисов”. Това каза при посещението си във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде "Фокус". Министър Павлова посочи, че ще бъдат довършени автомагистралите „Струма“ и „Марица“. Освен това има рехабилитирани и обновени над 2000 км пътища в цялата страна. По думите й, всичко това е предпоставка за изграж

Плевнелиев с критика към държавите, които не приемат имигранти

http://www.mediapool.bg/plevneliev-s-kritika-kam-darzhavite-koito-ne-priemat-imigranti-news239488.html

Тогава, когато затваряме границите си за хора, търсещи убежище от най-тежката война от последните години, когато си прехвърляме топката, неспазвайки утвърдените правила и в редица държави членки бежанците дори не се регистрират, за да може всеки да отиграе ситуацията, така както му е изгодно, трябва да си даваме сметка, че е необходимо ЕС да вземе мерки. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев в понеделник по време на срещата на европейските държавни глави от групата "Арайолуш”. По думите му ЕС минава не само през криза на идентичността, но и през криза на ценностите. Критиката му е насочена най-вече към Гърция и Хърватия, които вече не регистрират мигрантите и само ги препредават към съседите си. Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция. У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират“, подчерта още държавният глава. Плевнелиев припомни действията на страната ни по бежанския въпрос през последните две години и подчерта, че България изпълнява европейските си ангажименти и е за пример на другите страни членки. Според него кризата в Украйна, финансовите проблеми на Гърция и безпрецедентният миграционен натиск още веднъж налагат на европейските страни да се обърнат към своята идентичност и към това, което ги свързва. Президентът Плевнелиев предупреди, че ако държавите от ЕС се окажат неспособни да преодоляват кризите като единна общност са застрашени от изолация и нестабилност. "Изолацията трябва да остане в XX век, който ще остане в историята като века на стените, на напрежение и конфликти между отделни държави и техните егоистични интереси“, подчерта държавният глава. На 21 и 22 септември президентът Росен Плевнелиев участва в Единадесетата среща на държавните глави от групата "Арайолуш". Тазгодишното издание на форума се провежда в замъка "Вартбург" и в град Ерфурт, Федерална република Германия. "Групата Арайолуш" е политически форум на държавните ръководители на парламентарни републики от ЕС. България е поканена да се присъедини от 2013 г.

Плевнелиев ще вземе участие в срещата на групата "Арайолуш"

http://www.mediapool.bg/plevneliev-shte-vzeme-uchastie-v-sreshtata-na-grupata-araiolush-news239488.html

На 21 и 22 септември президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в Единадесетата среща на държавните глави от групата "Арайолуш". Тазгодишното издание на форума ще се проведе в замъка "Вартбург" и в град Ерфурт, Федерална република Германия. Очаква се във форума да вземат участие държавните глави на Австрия, Германия, Естония, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Финландия и Унгария. "Групата Арайолуш" е политически форум на държавните ръководители на парламентарни републики от ЕС. България е поканена да се присъедини от 2013 г.

"Скайп" се срина, милиони останаха без програмата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996493

Известната компютърна програма за чат и телефонни разговори „Скайп" съвсем неочаквано се срина, принуждавайки милионите си потребители да използват други програми или сайтове за комуникация.
Около 11:25 часа българско време потребителите на програмата бяха изхвърлени и не можеха да се впишат.
Все още не е ясна каква е причината за проблема и до
Известната компютърна програма за чат и телефонни разговори „Скайп" съвсем неочаквано се срина, принуждавайки милионите си потребители да използват други програми или сайтове за комуникация. Около 11:25 часа българско време потребителите на програмата бяха изхвърлени и не можеха да се впишат. Все още не е ясна каква е причината за проблема и до

Пловдивският затвор с артклуб, крадци рисуват Пикасо

http://www.cross.bg/zatvor-kopiya-pikaso-1481402.html

/КРОСС/Осем крадци, които лежат в пловдивския затвор, участват в новосъздадения кръжок по рисуване. Апашите правят копия на платна на известни художници и през октомври готвят изложба зад решетките. "Осигуряваме им скици, флумастери и цветни моливи. Нямаме възможност да купуваме скъпи бои, но те се справят добре и без тях. Последните им репродукции бяха на картини на Пикасо и Фрида Кало", коментира психологът на изолатора Нина Гълъбова, която ръководи клуба.По думите й арттерапията имала благотворен ефект върху престъпниците, тъй като помагала за овладяване на агресията им. Заниманията са два пъти седмично по 2 часа. Голям интерес към тях проявявали и други обитатели на тъмницата, но местата в кръжока са ограничени. Според надзиратели все още никой не е успял да надмине самоукия художник Илия Сиврийски, който има 12 присъди. В момента изтърпява последната за помагачество в кражба на коли. Рецивистът е нарисувал точни копия на монументалните творби на Василий Поленов и Рембранд - "Христос и грешницата" и "Завръщането на блудния син", информира 24часа.  

"Скайп" се срина, милиони останаха без програмата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996486

Известната компютърна програма за чат и телефонни разговори „Скайп
Известната компютърна програма за чат и телефонни разговори „Скайп" съвсем неочаквано се срина, принуждавайки милионите си потребители да използват други програми или сайтове за комуникация. Около 11:25 часа българско време потребителите на програмата бяха изхвърлени и не можеха да се впишат. Все още не е ясна каква е причината за проблема и до

Ръстът на китайската икономика може да се свие до 6,9 на сто през 2015 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/rystyt-na-kitaiskata-ikonomika-moje-da-se-svie-do-69-na-sto-prez-2015-g-202726/

Икономическият растеж може да се забави поради институционни бариери като строгата система за регистрации и недостатъчен човешки капитал

Данъчните във Варна продават кран на таен търг

http://pik.bg/данъчните-във-варна-продават-кран-на-таен-търг-news403123.html

Данъчните във Варна продават кран на таен търг

С продажбата на кран са се заели служителите на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна, съобщиха от морето.нет

Кранът е бонус към товарен автомобил волво. Тежката машина е произведена преди 20 години и е синя на цвят.

9000 лева е началната цена на крана, който ще се продава на таен търг на 27 октомври, съобщиха данъчните. Депозитът за участие в наддаването е 1800 лева.

Кранът се намира в селскостопански двор в село Близнаци. Всеки, който се интересува може да го види от 5 до 20 октомври, в часовете от 9 до 17, информират от НАП.

Днес е Международния ден на мира. Честваме и 70 години от създаването на ООН

http://petel.bg/Dnes-e-Mezhdunarodniya-den-na-mira--CHestvame-i-70-godini-ot-sazdavaneto-na-OON__127658

Отбелязваме Международния ден на мира. Честванията в България ще са пред паметника на Незнайния войн, пише Inews.  На 21 септември се очаква...

Заклаха мъж с нож в Ямбол след битов скандал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996453

Задържан е извършител на тежко криминално престъпление в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Ямбол. В 22.50 часа, вчера на тел. 112 в ОД на МВР - Ямбол е постъпил сигнал за прободен в областта на торса мъж, на ул. „Сакар планина“ в Ямбол. По първоначални данни мъжът е с обилно кръвотечение и вероятно е с опасност за живота.
Задържан е извършител на тежко криминално престъпление в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Ямбол. В 22.50 часа, вчера на тел. 112 в ОД на МВР - Ямбол е постъпил сигнал за прободен в областта на торса мъж, на ул. „Сакар планина“ в Ямбол. По първоначални данни мъжът е с обилно кръвотечение и вероятно е с опасност за живота.

Заклаха мъж с нож в Ямбол след битов скандал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996483

Задържан е извършител на тежко криминално престъпление в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Ямбол. В 22.50 часа, вчера на тел. 112 в ОД на МВР - Ямбол е постъпил сигнал за прободен в областта на торса мъж, на ул. „Сакар планина“ в Ямбол. По първоначални данни мъжът е с обилно кръвотечение и вероятно е с опасност за живота.
Задържан е извършител на тежко криминално престъпление в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Ямбол. В 22.50 часа, вчера на тел. 112 в ОД на МВР - Ямбол е постъпил сигнал за прободен в областта на торса мъж, на ул. „Сакар планина“ в Ямбол. По първоначални данни мъжът е с обилно кръвотечение и вероятно е с опасност за живота.

МВР препоръчва на връщащите се от Гърция да ползват всички гранични пунктове

http://www.mediapool.bg/mvr-preporachva-na-vrashtashtite-se-ot-gartsiya-da-polzvat-vsichki-granichni-punktove-news239487.html

"Гранична полиция" препоръчват на пътуващите от Гърция да използват и съседните на Кулата и Маказа контролно-пропускателни пунктове на българо-гръцката граница – Илинден, Капитан Петко войвода и Ивайловград, съобщиха от пресцентъра на МВР в понеделни. Препоръката идва след като в началото на почивните дни на 19 септември основният поток беше насочен към двата най-големи ГКПП и преминаването от там беше затруднено и бавно. В събота задръстени бяха магистралите "Тракия“ и "Струма“, като на "Струма“ престоят в задръстването бе над 5 часа. Полицията уверява, че всички пропусквателни пунктове работят на пълен капацитет и е осигурен оптимален режим на работа на служителите. За 22 септември, в края на почивката, ще е осигурено и полицейско присъствие и контрол по главните пътища и възловите места в страната, на участъците с интензивен трафик ще бъда разположени допълнителни сили. Към момента трафикът през всички гранични контролно-пропускателни пунктове на страната е нормален, но засиленият трафик обратно към България се очаква утре в следобедните часове. От Пътна полиция припомнят на шофьорите да планират пътуването си в по-ранен час, да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рисково изпреварване и да спазват правилата на пътя.

Варненка търси детето си, не вярва в смъртта му

http://pik.bg/варненка-търси-детето-си-не-вярва-в-смъртта-му-news403122.html

Варненка търси детето си, не вярва в смъртта му

Майка търси 34 годишната си дъщеря, която три дни след раждането е обявена за мъртва. Жената и до днес не вярва, че детето й е починало. В групата във Фейсбук - Търсим се, племенницата й разказва историята с молба за помощ.

"На 23. 11. 1980 г., във Варна, леля ми е родила момиченце. Родила е в сградата между Окръжна болница и Института за медицински сестри (предполагам това трябва да е било родилното отделение), пише Варна утре.

В началото са й казвали, че бебето е зле със сърцето и да не го взима вкъщи, защото няма да живее и година. Ще има непрекъснато пристъпи и ще се задушава. На третия ден са й казали, че бебето е починало. Не са й показали телце. Когато отишла да вземе смъртния акт, й дали акт за раждане.

Погребение не е имало. Детенцето е било записано с имената Миглена Ангелова Димитрова. Лявата ръчичка е била с нетвърда кост от китката до лакътя и са предложили имплантиране на кост или метал. Тя е казала, че не иска сакато дете и си мисли, че някой я е чул и направил каквото трябва.

Все пак е била само на 19 г. Млада и уплашена. Преди това, има едно момиченце, родено през 1979 г, а после, през 1985 г. има и момче. Леля ми е убедена, че може да са й взели детето и да е дадено за осиновяване. Но поради факта, че от много години не живее в България, чак сега ме помоли да разровя историята", пише братовчедката на Миглена.

"На лявата снимка е по-голямата дъщеря на леля ми, а на дясната, леля ми като млада - на възрастта, на която горе долу е родила", допълва тя, като уточнява, че живее доста далече от Варна и не знае какви са процедурите и от къде би могла да започне да търси, за да намери някаква евентуална следа.

Акциите на „Фолксваген“ паднаха със 17% след разкритието за измама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996451

Акциите на германската автомобилна компания „Фолксваген“ загубиха 17% от стойността си на фондовата борса във Франкфурт в понеделник сутринта след разкритието, че групата е мамила при проверките за замърсяването на въздуха в САЩ, предаде AFP, цитирана от Фокус. 
Много брокерски къщи ограничиха препоръките си за закупуване на акциите на
Акциите на германската автомобилна компания „Фолксваген“ загубиха 17% от стойността си на фондовата борса във Франкфурт в понеделник сутринта след разкритието, че групата е мамила при проверките за замърсяването на въздуха в САЩ, предаде AFP, цитирана от Фокус.  Много брокерски къщи ограничиха препоръките си за закупуване на акциите на

Папата приет от Фидел Кастро, разменят си книги

http://www.cross.bg/fidel-kastro-havana-1481401.html

/КРОСС/Папа Франциск се срещна с Фидел Кастро в дома му в Хавана, съобщи говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от АП. Срещата с бившия кубински лидер продължила 30-40 минути и преминала в "непринудена, неформална атмосфера", в присъствието на съпругата на 89-годишния Фидел Кастро Далия Сото дел Вайе, децата и внуците му. Фидел Кастро и папата разговаряли по различни теми, сред които околната среда. В края на срещата двамата си разменили подаръци. Папата подарил на бившия кубински лидер две книги на италианския теолог Алесандро Бронзато, както и книга и компакт дискове с лекции на свещеника Армандо Льоренте, който бил наставник на Фидел, когато учел в йезуитския колеж в Хавана, съобщи Ройтерс. Кастро пък подарил на светия отец книгата "Фидел и религията", съдържаща негови интервюта от 1985 г. с бразилския писател и теолог на освобождението Фрей Бето.  

Акциите на „Фолксваген“ паднаха със 17% след разкритието за измама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996445

Акциите на германската автомобилна компания „Фолксваген“ загубиха 17% от стойността си на фондовата борса във Франкфурт в понеделник сутринта след разкритието, че групата е мамила при проверките за замърсяването на въздуха в САЩ, предаде AFP, цитирана от Фокус. 
Много брокерски къщи ограничиха препоръките си за закупуване на акциите на
Акциите на германската автомобилна компания „Фолксваген“ загубиха 17% от стойността си на фондовата борса във Франкфурт в понеделник сутринта след разкритието, че групата е мамила при проверките за замърсяването на въздуха в САЩ, предаде AFP, цитирана от Фокус.  Много брокерски къщи ограничиха препоръките си за закупуване на акциите на

Ципрас се заклева довечера, а утре и новото правителство на Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=301856

Доминиращият на гръцката политическа сцена Алексис Ципрас спечели чиста победа и съставя правителство с “Независими гърци”, пише в. "Етнос". Още тази вечер новият премиер ще положи клетва, а утре ще се закълне и новото правителство.

Фестивалът „Маврудово хоро” ще се проведе в Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-horo-kervan-1481400.html

/КРОСС/Фестивалът „Маврудово хоро" ще се проведе днес в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на общината. Веселбата започва с дефиле в 16.30 часа от паметника на Чорбаджака в центъра на града. Дефилето ще премине и през градинката на Каварджията в 17.00 часа, а в 17.30 часа на площад „Акад. Н. Хайтов" ще започне фолклорният фестивал, на който ще се изявят различните групи, състави и ансамбли. Гостува и танцовият фестивал „Фолклорен керван". Всеки от участващите състави ще има до 15 минути време за изява на сцената и 4 мин. на дефилето. Няма възрастови ограничения за участниците, а облеклото им е по преценка на ръководителите. „Маврудово хоро" се провежда за трета поредна година, а изборът на датата не е случаен - тя символизира гроздобера в Асеновградския район. Фолклорният керван пък се провежда за шести път. След като посети Кюстендил, Асеновград, Трявна, Хисаря и Виница (Република Македония), той отново се завръща в Асеновград, информира Фокус.

Шофьорите да планират навреме своето завръщане

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shofiorite-da-planirat-navreme-svoeto-zavryshtane-6042801

През последния празничен ден, особено в следобедните часове, се очаква засилване на трафика по основните пътни артерии на страната и на входовете на големите градове

"Гранична полиция" препоръчва на връщащите се от Гърция да избягват Кулата и Маказа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/21/2613775_granichna_policiia_preporuchva_na_vrushtashtite_se_ot/?ref=rss


"Гранична полиция" препоръчват на пътуващите от Гърция да използват и съседните на Кулата и Маказа контролно-пропускателни пунктове на българо-гръцката граница – Илинден, Капитан Петко войвода и Ивайловград, съобщиха от пресцентъра на МВР. Препоръката идва след като в началото на почивните дни на 19 септември основният поток беше насочен към двата най-големи ГКПП и преминаването от там беше затруднено и бавно.

Полицията уверява, че всички пропусквателни пунктове работят на пълен капацитет и е осигурен оптимален режим на работа на служителите. За 22 септември, в края на почивката, ще е осигурено и полицейско присъствие и контрол по главните пътища и възловите места в страната, на участъците с интензивен трафик ще бъда разположени допълнителни сили.

Към момента трафикът през всички гранични контролно-пропускателни пунктове на страната е нормален, но засиленият трафик обратно към България се очаква утре в следобедните часове. От Пътна полиция припомнят на шофьорите да планират пътуването си в по-ранен час, да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рисково изпреварване и да спазват правилата на пътя.

Децата мюсюлмани в България излизат в религиозна ваканция

http://pik.bg/децата-мюсюлмани-в-българия-излизат-в-религиозна-ваканция-news403118.html

Децата мюсюлмани в България излизат в религиозна ваканция

За първи път български министър на образованието даде религиозна ваканция на децата мюсюлмани.

Заповедта за определяне на два почивни дни за Курбан байрам - 23 и 24 септември, е разписана от Тодор Танев на 18 септември 2015 г., пише Оffnews.bg.

Никога досега български министър не си е позволявал да дава религиозна ваканция на едно вероизповедание. Досега всички ваканции, определяни от МОН, са се отнасяли до всички ученици или са за определен клас (например първокласниците имат допълнителни почивни дни), никога не е било правено разделение на религиозен принцип между учениците.

Нито един от цитираните членове и алинеи, на които министърът се позовава в заповедта си, не му дава право на определя религиозна ваканция в училищата.

Ал. 1 и ал. 4 от чл. 25 на Закона за администрацията гласят: "(1) Министърът е централен едноличен орган на изпълнителната власт със специална компетентност и ръководи отделно министерство.

(4) Министрите издават правилници, наредби, инструкции и заповеди".

В чл. 93а, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета пише:

"Учебни дни може да се определят за неучебни или неучебни дни за учебни със заповед на министъра на образованието и науката".

Решение 814 от 11 декември 2014 г. на Министерския съвет се отнася до определяне на религиозните празници за изповеданията, различни от източноправославното, в което е записано, че на 23-ти, 24-ти и 25 септември е Курбан байрам, но заповедта не се отнася до празници и почивни дни в училищата, а единствено до работещите, които изповядват съответното вероизповедание. В дните на религиозните си празници те могат да ползват платен или неплатен годишен отпуск, пише в решениено на МС.

Според Закона за народната просвета "образованието е светско" (чл. 5), а според правилника за приложението му "Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини" (чл. 4, ал. 1).

Преди по-малко от 15 дни избухна скандал, след като детска градина в Ботунец публикува на сайта си призив "Бойте се от Аллах".

Земетресие от 6.3 по Рихтер разлюля Чили

http://www.mediapool.bg/zemetresie-ot-63-po-rihter-razlyulya-chili-news239486.html

Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер отново разлюля Чили,  става ясно от на информация от Геоложката топографска служба на САЩ. Трусът е бил регистриран в 2,39 часа в понеделник (местно време). Епицентърът му е бил на около 230 км северозападно от столицата Сантяго де Чиле. Дълбочината на труса е била на 22,8 км. Все още няма постъпила информация за жертви и разрушения.

Скандално: Министерството на Ангелкова дава 42 бона на външен изпълнител за поправка на закон!

http://www.bnews.bg/article-141763

Министерство на туризма аутсорсва услугата при наличието на 76 служители, които работят във ведомството. Годишната издръжка на всеки един от служителите на МТ, под формата на заплати и осигуровки, излиза близо 20 000 лв. или общо 1,5 млн. лв.

МВР следи за гонки в София

http://www.mediapool.bg/mvr-sledi-za-gonki-v-sofiya-news239485.html

СДВР следи за гонки из цяла София. Това заяви пред БНР в понеделник инспектор Николай Крушарски от столичната полиция. “Бул. Александър Малинов" в едно от местата, през които колегите перманентно минават, за да може да се намалят тези гонки и да се спрат”, заяви той по повод сигнал, че на ремонтирания булевард се правят гонки с мотори вечер. “Постъпили сигнали за гонки при нас няма – призовавам гражданите да сигнализират при нерегламентирани действия от страна на мотористите, за да вземем навреме отношение. На въпросния булевард през деня се позиционира мобилна камера, която да следи за скоростните режими, а по отношение на вечерните нерегламентирани гонки - от наша страна има екипи, които следят на територията на цяла София”, заяви той. По думите му все още няма засечени гонки по бул. “Александър Малинов”, но има санкционирани заради висока скорост по това трасе. “Мобилната камера, която е позиционирана там, установява доста нарушения. Камерата е поставена от началото на седмицата, тъй като дойде сигнал за превишаване на скоростта”, обясни Крушарски.

В 16 часа отново започва издирването на вълчицата Лупи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996430

В 16 часа днес търсенето на 8-месечната вълчица Лупи ще продължи, съобщи в репортаж bTV. Клетката на животното продължава да бъде отворена с идеята, ако то се появи, да си влезе вътре без проблем.
Въпреки, че вълчицата продължава да обикаля територията на зоопарка, той е отворен за благоевградчани. Съществува обаче вероятността гражданите да
В 16 часа днес търсенето на 8-месечната вълчица Лупи ще продължи, съобщи в репортаж bTV. Клетката на животното продължава да бъде отворена с идеята, ако то се появи, да си влезе вътре без проблем. Въпреки, че вълчицата продължава да обикаля територията на зоопарка, той е отворен за благоевградчани. Съществува обаче вероятността гражданите да

В 16 часа отново започва издирването на вълчицата Лупи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996433

В 16 часа днес търсенето на 8-месечната вълчица Лупи ще продължи, съобщи в репортаж bTV. Клетката на животното продължава да бъде отворена с идеята, ако то се появи, да си влезе вътре без проблем.
Въпреки, че вълчицата продължава да обикаля територията на зоопарка, той е отворен за благоевградчани. Съществува обаче вероятността гражданите да
В 16 часа днес търсенето на 8-месечната вълчица Лупи ще продължи, съобщи в репортаж bTV. Клетката на животното продължава да бъде отворена с идеята, ако то се появи, да си влезе вътре без проблем. Въпреки, че вълчицата продължава да обикаля територията на зоопарка, той е отворен за благоевградчани. Съществува обаче вероятността гражданите да

При 76 служители, Министерството на туризма дава 42 000 лв. на външен изпълнител за поправка на закон

http://pik.bg/при-76-служители-министерството-на-туризма-дава-42-000-лв-на-външен-изпълнител-за-поправка-news403116.html

При 76 служители, Министерството на туризма дава 42 000 лв. на външен изпълнител за поправка на закон

42 000 лв. с ДДС дава министърът на туризма Николина Ангелкова на външен изпълнител, който трябва да подготви предложение за законодателни изменения. Поправката е свързана с преминаване управлението на плажовете от Министерство на регионалното развитие и благоустройството към Министерство на туризма. Това става ясно от обявена в края на миналата седмица обществена поръчка, предаде БГНЕС.

Министерство на туризма аутсорсва услугата при наличието на 76 служители, които работят във ведомството. Годишната издръжка на всеки един от служителите на МТ, под формата на заплати и осигуровки, излиза близо 20 000 лв. или общо 1,5 млн. лв. В закритата част на правителственото заседание на 9 септември 2015 г. кабинетът е решил, че министър Лиляна Павлова вече няма да отговаря за концесиите на морските плажове и това влиза в отговорностите на министър Николина Ангелкова.

В писмен отговор на министър Ангелкова на депутатско питане се посочва, че “МТ подготви анализ на правната рамка, регулираща предоставянето на и изпълнението на договори за концесии на морски плажове и концепция за развитие на приложимия правен статут”. Отговорът е с дата 15 септември. Ден по-късно министърът подписва публична покана, в документацията на която се посочва, че е необходимо възлагането на външни консултантски услуги за предоставянето на юридически консултации.

Това се налага, защото спецификата на националното законодателство в областта на концесиите на морски плажове, изисква специализирани и задълбочени познания в областта. От двата документа може да се направи извода, че в един момент Министерство на туризма изтъква своята компетентност и необходимостта от преминаването на плажовете от МРРБ към ведомството на Ангелкова.

В друга ситуация обаче Министерство на туризма отбелязва, че не притежава необходимия административен капацитет, който да позволи разработването на нормативна уредба. Изпълнителят на заданието, които Министерство на туризма ще избере на база “икономически най-изгодна” оферта трябва да изготвят няколко незначителни предложения за поправки в два закона – Закон за устройство на черноморското крайбрежие и Закон за туризма. Срокът за изпълнение на поръчката е 15 календарни дни, което още веднъж показва, че в случая става въпрос за незначително изменение на нормативната уредба. От заданието става ясно още, че се търси правна кантора, тъй като двамата ключови експерти, които следва да изготвят поправките, трябва да имат юридическо образование.

Освен, че Министерство на туризма разполага с правна дирекция, която би могла да изготви поправките в ЗУЧК и ЗТ, в Народното събрание има и специализирана комисия по икономическа политика и туризъм, в която участват 20-сет народни представители. Всеки от депутатите получава допълнително възнаграждение за участие в заседания на комисията, която разполага и с експерти.

Всичко това показва, че министърът на туризма е имал поне няколко варианта, за да осигури промяна на нормативната уредба и без да бъдат усвоени 42 000 лв. за 15 дни. Обществената поръчка на МТ е само един от примерите, който може да бъде даден за разходване на публични средства за консултантски услуги, които биха могли да бъдат извършени и от съответната държавна администрация. Годишно държавата плаща десетки милиони за консултации под формата на изготвяне на законодателни поправки, анализи и стратегии. Макар зад това да се крият и сериозни лобистки интереси, в България все още няма законодателство, което да регламентира лобизма. 

В 16 часа отново започва издирването на вълчицата Лупи

http://www.cross.bg/vulchitzata-produlzhava-lypi-1481399.html

/КРОСС/В 16 часа днес търсенето на 8-месечната вълчица Лупи, която избяга вчера, ще продължи, съобщи в репортаж bTV. Клетката на животното продължава да бъде отворена с идеята, ако то се появи, да си влезе вътре без проблем. Въпреки, че вълчицата продължава да обикаля територията на зоопарка, той е отворен за благоевградчани. Съществува обаче вероятността гражданите да подплашат бегълката.  

Божидар Димитров предлага покръстване на бежанците "без кютек"

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-predlaga-pokrastvane-na-bezhantsite-bez-kyutek-news239484.html

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров предлага алтернатива за решаване на бежанския проблем - чрез покръстване. Това е практиката през средните векове на европейските държави, включително и на България за справяне с огромните бежански вълни. На аварите, печенегите, куманите са им поставяни условия да приемат християнската вяра. След това те попадали в системата на държавата - армия, училища, обучения на български език, обясни Димитров. После той изрази убеждението си, че част от бежанците ще приемат вярата ни. "Епископ Сионий от Троянския манастир прие бежанци. Отец Боян Саръев покръства - той покръства мюсюлмани", коментира шефът на НИМ пред Нова тв. По думите му обаче налагането на християнството трябвало да стане "со кротце, со благо, без никакъв кютек“. По думите му почти 20-30% от мигрантите са християни, а протестантските свещеници работели активно да покръстят идващите в Западна Европа. У нас и в католическите страни това не се правело активно. Шефът на НИМ определи като голяма и груба грешка изявленията на германския канцлер Ангела Меркел. Тя трябвало да вземе лист и молив и да направи сметката. „Не може разузнаването да не й каже, че има 160 000 човека на път“, смята директорът на НИМ. Другото решение на бежанската вълна, според историка, е застудяването на времето, предвид дъждовния сезон, в който навлизаме. След като разнищи бежанския проблем Димитров с радост коментира и избягалия в неделя от зоопарка в Благоевград вълк. “Най-добрият приятел на човека след жената е кучето“, коментира историкът. Димитров обясни, че е чел много за вълците и е категорчичен, че те не нападат без причина, интелигентни животни са и не случайно кучето е произлязло именно от тях. "Вълците са едни от най-интелигентните животни. Не случайно от тях се е родил най-добрия приятел на човека след жената - кучето", каза Димитров.

Ципрас ще положи клетва като премиер днес

http://www.cross.bg/siriza-tzipras-partiya-1481398.html

/КРОСС/Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция в неделя, ще се закълне като министър-председател в Президентския дворец тази вечер в 20.00 часа местно и българско време. Новината беше обявена от самия Ципрас, съобщава държавната телевизия ЕРТ. Бъдещият премиер ще се срещне с президента Пракопис Павлопулос, който ще му връчи мандат за съставяне на коалиционна правителство с дясната партия „Независими гърци". Все още не е обявен часът на срещата. Съставът на правителството също не се разкрива. На изборите вчера СИРИЗА спечели 35% от гласовете на извънредните парламентарни избори. На второ място се нареди нейният основен конкурент консервативната „Нова демокрация" с 28,1%, следвана от неонацистите от „Златна зора" със 7,11% и ПАСОК с 6,42%. Останалите партии, които влизат в парламента, са Компартията с 5,47%, „Потами" с 3,93%, „Независими гърци" - 3,7% и Центристката партия с 3,45%. Очаква се СИРИЗА ще получи 145 места в парламента, като за мнозинство са й нужни 151. „Нова демокрация" има 75 места, „Златна зора" -19, ПАСОК - 17, Комунистическата партия - 14, „Потами" - 11, „Независими гърци" - 10 и Центристката партия - 9

В Ивайловград раздават негодна храна на хора в нужда

http://society.actualno.com/V-Ivajlovgrad-razdavat-negodna-hrana-na-hora-v-nujda-news_496832.html

Хранителни продукти, които е трябвало да стигнат до бедстващи хората в Ивайловград още миналата зима, се раздават под списък сега, месец преди местните избори. Заради забавянето обаче храната вече е негодна за ядене, мирише на мухъл, съобщава bTV. Половин година, след като ивайловградските села бяха застигнати от снежно бедствие, местни получават помощ. Пакети с продукти от първа необходимост. Храната е дарение от голяма фирма. Изпратена е на общината дни след снежния ад. Но хората я получават

Мощна кибератака срещу Apple

http://asia.actualno.com/Moshtna-kiberataka-sreshtu-Apple-news_496836.html

Мощна кибератака от неизвестни хакери удари електронния магазин за приложения на американския технологичен концерн Apple - AppStore, съобщи Ройтерс, цитирана от bTV. Хакерите са успели да вкарат замаскиран вредоносен код в стотици официални приложения на магазина. Заразените приложения са разпространени в Китай сред потребителите на Iphone и Ipad, съобщи Би Би Си. Сред списъка със засегнати приложения попада китайската платфомра за съобщения WeChat, популярният скенер за визитки CamCard и кита

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване