100 000 души на митинг „против тероризма” и в подкрепа на Ердоган

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67831/100-000-dushi-na-miting-protiv-terorizma-i-v-podkrepa-na-Erdogan

/Поглед.инфо/ Над 100 000 души присъстваха на демонстрация „против тероризма” и в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул днес, писа в. „Хюриет”.

Рохани: Недоверието между Иран и САЩ остава

http://news.ibox.bg/news/id_553968876

Със споразумението бяха направени първите стъпки към затоплянето на отношенията

Ципрас: „Борба и тежка работа” очакват Гърция след изборите

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67830/TSipras-Borba-i-tezhka-rabota-ochakvat-Gartsiya-sled-izborite

/Поглед.инфо/ „Борба и тежка работа” очакват Гърция след изборите, заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Потоп! Перник стана като Венеция

http://bulgarski.pogled.info/news/67829/Potop-Pernik-stana-kato-Venetsiya

/Поглед.инфо/ Тази вечер град Перник бе наводнен на няколко места, след изсипалия се пороен дъжд, придружен от мощни гръмотевици.

По Черноморието днес ще е слънчево, максималните температури в страната падат до 22 градуса

http://petel.bg/Po-CHernomorieto-dnes-shhe-e-slanchevo--maksimalnite-temperaturi-v-stranata-padat-do-22-gradusa---__127600

Снимка : Булфото, архив В сутришните часове над Черноморието ще има ниска слоеста облачност, на места и краткотрайна мъгла, но около обяд...

National Post: Българка е станала жертва на лекарска грешка в Канада, спасяват я родни медици

http://petel.bg/National-Post--Balgarka-e-stanala-zhertva-na-lekarska-greshka-v-Kanada--spasyavat-ya-rodni-meditsi__127601

Илюстрация: Булфото Български лекари излекуваха канадска жителка, на която в Канада не ѝ вярвали, че не е добре, съобщава вестник National...

Ципрас за втори път ще създаде коалиция с „Независими гърци”

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67828/TSipras-za-vtori-pat-shte-sazdade-koalitsiya-s-Nezavisimi-gartsi

/Поглед.инфо/ Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че за втори път ще създаде коалиция с „Независими гърци” на Панос Каменос, след като получи 35% на парламентарните избори. „Днес ще продължим борбата, която започнахме преди седем месеца”, каза Ципрас, цитиран от АФП, докато Панос Каменос се качи на сцената и го прегърна.

Очаквайте днес слънчево време по Черноморието и температура на морската вода до 24 градуса

http://petel.bg/Ochakvayte-dnes-slanchevo-vreme-po-CHernomorieto-i-temperatura-na-morskata-voda-do-24-gradusa---__127600

Снимка : Булфото, архив В сутришните часове над Черноморието ще има ниска слоеста облачност, на места и краткотрайна мъгла, но около обяд...

Първанов: Всеки, който погледне скришом към АБВ, бива изключван от БСП

http://pik.bg/първанов-всеки-който-погледне-скришом-към-абв-бива-изключван-от-бсп-news402886.html

Първанов: Всеки, който погледне скришом към АБВ, бива изключван от БСП

„Местните избори са времето, в което хората търсят малкото останали добри управленци. Качеството на политическия потенциал у нас се стопява. То изтича в посока към чужбина или бизнеса. Почти никога не е имало такъв дефицит на подготвени хора“, категоричен е лдерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, предадоха от партийния пресцентър. Той коментира издигането на номинацията на Георги Кадиев за кмет на София от коалиция „Сердика“, в чиито състав влизат АБВ и „Български социалдемократи. „Въпросът не е да се извади атрактивна фигура, трябва общинар, човек, който може да управлява модерно столицата. Кадиев ще направи дебата за София интересен, без компромати, без мръсни удари. Кадиев повдига големите проблеми на столицата, като въпроса за „Топлофикация“, докато ние сме се вторачили в тротоарите, гледаме, че се кърпят улиците, което е добре, но все пак е задължение, а не постижение“, посочи Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и политиката на изключване, която ръководството на БСП прилага спрямо някои свои членове и организации, които под една или друга форма са приели да подкрепят АБВ на регионално ниво за местния вот. „Всеки, който погледне скришом към АБВ бива изключван, бива наказван тежко. АБВ подкрепи под различни форми кандидати на БСП и от това нас не ни боли, бихме били доволни, ако станат кметове“.

Първанов изрази тревога, че единението на левицата продължава да не се случва. По думите му обективният анализ на ситуацията показва, че след вота на 25 октомври изходната точка за президентските избори на лявото пространство в България няма да бъде добра, а има опасност от появата на крайно радикална левица по подобие на Гърция.
По темата Георги Първанов бе призован и за коментар относно възможността за евентуален следващ мандат на настоящия президент Росен Плевнелиев. Той заяви, че не би препоръчал на настоящия държавен глава да се кандидатира за втори мандат. „Следващият президент на България трябва да има висока политическа, държавническа култура, да бъде почтен, диалогичен. Държавният глава не би трябвало да бъде „на всяка манджа мерудия“, не трябва да се бърка във всичко, не трябва да се бърка в готови неща. Президентът трябва да стои солидно, в известна степен недосегаемо“, заяви Георги Първанов.

 Призован за коментар и по предложенията за конституционна реформа председателят на ПП АБВ припомни, че партията категорично възразява срещу начина по който се предвижда разпределението на квотния принцип в прокурорската колегия към ВСС. „Няма как да се съглася политическата квота да бъде равна на тази на професионалистите. Ако ние се разберем предварително, чрез специално становище на парламента, че по трета точка (съотношението между прокурорите и политическата квота в колегията на прокурорите бел.ред.) ще има движение, ще има промяна, ние може да подкрепим промените на първо четене. Ако няма такова нещо, то ние ще гласуваме като парламентарна група против тези конституционни промени“, посочи той. Лидерът на АБВ припомни и позицията на партията по отношение на предложенията за създаване на ново антикорпупционно звено, като заяви, че неговият ръководител не бива да се назначава от Министерския съвет, а по скоро от парламента и то при гласували минимум две трети от депутатите.

В заключение Георги Първанов отговори и на въпроси, свързани с проблемите на енергийния сектор. Според него може да се подозира конфликт на интереси, ако работодатели влязат в управлението на държавните дружества. Той коментира и международната обстановка като посочи, че Европа очевидно не се отказва от енергийната връзка с Русия и доказателството за това е новата тръба за „Северен поток“. В тази връзка председателят на ПП АБВ заяви категорично, че България трябва да прояви характер. И още: че страната ни не бива да позволява да бъде сочена като универсален виновник за всякакви ситуации. „Няма смисъл да показваме мускули, не сме ние тези, които трябва да решават проблемите между Москва и Вашингтон. Ние трябва да защитаваме своя интерес. Ние трябва да играем активна роля на Балканите. Да работим за отварянето на старите ни пазари. Защото всичко това сега е загубено“, заяви Георги Първанов.

Кунева: Политически е опасно разделението в Европа по темата с мигрантите

http://pik.bg/кунева-политически-е-опасно-разделението-в-европа-по-темата-с-мигрантите-news403001.html

Кунева: Политически е опасно разделението в Европа по темата с мигрантите

Хуманното отношение към бежанците от страна на европейските страни означава да компенсираме със засилени мерки в сигурността и обмена на информация, както и да изпратим ясен сигнал, че хората на европейска територия трябва да спазват нашите закони и правила.

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Меглена Кунева. Сред необходимите мерки за сигурността тя очерта засилването на Фронтекс, Европол и Евроджъст, както и по-тясно сътрудничество на европейските държави и САЩ в рамките на НАТО. Кунева беше категорична, че всички страни в ЕС, през които влизат мигранти, трябва да снемат пръстовите им отпечатъци, така както прави България.

Кунева посочи още, че всяко изказване на европейски лидер, бил той Ангела Меркел или Виктор Орбан, има ефект върху целия Европейски съюз. По думите й е политически опасно разделението в Европа по темата. По отношение на антикорупционния закон Кунева коментира като нередни аргументите на противниците на текста за това кой ще назначава директора на Бюрото.

Те казват, че искат Бюрото да зависи от парламента, а не от Министерски съвет, това дълбоко ме притеснява, защото това, от което се нуждаем, е този орган да бъде напълно независим. Вицепремиерът посочи, че в работата по преработка на закона ще бъдат внесени допълнителни гаранции за независимостта на Бюрото. Кунева за пореден път заяви, че настоява за запазването на анонимните сигнали. По думите й те дават шанс на хората от малките градове и администрацията, които се страхуват за работата си, да сигнализират за нередности и корупционно поведение на хората от властта. Тя беше категорична, че тези сигнали ще се приемат, само ако отговарят на същите изисквания за пълнота на доказателствата, както и подписаните сигнали. 

Взривове убиха осем и раниха 50 души в Нигерия

http://news.ibox.bg/news/id_486197060

За момента никой не е поел отговорност за поредните атаки, но веднага подозрението е паднало върху групировката "Боко Харам"

Перник под вода след проливния дъжд в неделя

http://news.ibox.bg/news/id_754122165

Най-сериозно е положението в района на автогарата в миньорския град

Станимир Хасърджиев: Имаме голям проблем с пет и шествалентните ваксини

http://pik.bg/станимир-хасърджиев-имаме-голям-проблем-с-пет-и-шествалентните-ваксини-news402859.html

Станимир Хасърджиев: Имаме голям проблем с пет и шествалентните ваксини

През последните години обаче имаме сериозен проблем с т.нар. пет- и шествалентни ваксини. Осигурени са количества, които ще ни бъдат предоставени от турското правителство за тази година, казва Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, предаде "Фокус".„Министерство на здравеопазването положи огромни усилия”, добави д-р Хасърджиев. Той посочи, че заради факта, че България е член на ЕС и повечето от големите фармацевтични производители на ваксини присъстват в страната, са единични случаите, в които има забавяния, за които има липса на определени ваксини. 

Според него хората дори не осъзнават колко е сложно и сериозно да се подсигурят всички необходими ваксини за българските деца напълно безплатно от правителството, лекарите и фармацевтичните компании. „Сложен процес е и досега сме се справяли добре, но възникват и такива проблеми, при които България е наистина безсилна да се справи сама, защото и световните производствени мощности са напълно натоварени като капацитет”, заяви Хасърджиев. 

„Призовавам хората да се възползват максимално от това, което държавата им е осигурила, защото има хора по света, които се молят и се чудят от къде да намерят ваксини, за да спасят децата си”, подчерта той. Хасърджиев изрази надежда, че родителите ще бъдат по-отговорни към себе си и към собствените си деца. 

На Белмекен се проведе Лятно Държавно Първенство по биатлон

http://pik.bg/на-белмекен-се-проведе-лятно-държавно-първенство-по-биатлон-news402858.html

На Белмекен се проведе Лятно Държавно Първенство по биатлон

На високопланинската база "Белмекен" от 14 до 16.09.2015г. се проведе Лятно Държавно Първенство по биатлон, където участваха и последните световни шампиони - Владимир Илиев и зимната световна шампионка - Екатерина Юрлова, съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Първия състезателен ден в спринта - първите места при мъжете и жените заеха Владимир Илиев и Екатерина Юрлова. Ветерана в отбора на СК"Банско" - Михаил Клечоров се пребори за бронзовия медал с преднина от 7 сек.пред съотборника му Димитър Парталов. При жените - Дафинка Коева спечели бронзов медал, а Даниела Кадева се класира на 6 - то място.

В преследването - Михаил Клечоров с 19 от 20 повалени мишени, завоюва сребърен медал, а Димитър Парталов зае 4-то място. Следващата седмица предстои на най-малките биатлонисти участие в Държавно първенскво в Троян, а в началото на м.октомври - участие на младите ни надежди в Държавно първенство с малокалибрено оръжие в Боровец.

Икономист: Основните отрасли на България са в подем

http://pik.bg/икономист-основните-отрасли-на-българия-са-в-подем-news402857.html

Икономист: Основните отрасли на България са в подем

Докладът, изнесен от Световната банка, отчита, че преработващата промишленост, финансите, информационните и комуникационните технологии, както и търговията са отбелязали растеж на производителността в България, каза икономистът професор Андрей Захариев, предаде "Фокус". Той обясни, че това са отраслите, локомотиви на растежа в България. „Производителността, обаче, е съсредоточена в няколко региона, което само по себе си увеличава междурегионалните различия в България. Това вече е коментирано от редица експерти. Както през периода на по-бързия растеж до 2008 година, така и в годините след рецесията, повишаването на производителността в югозападния регион на България, в който е и нашата столица София, значително изпреварва повишаването във всички останали региони на страната”, каза икономистът.

„Тук можем да споменем няколко ключови, според доклада, изводи, а именно – по-големите предприятия показват по-добри резултати, в сравнение с по-малките предприятия, по отношение на производителността и заетостта. Друга интересна подробност е, че по-младите предприятия се представят по-добре от по-старите. Тоест те са по-гъвкави и имат нови идеи на предприемачите, които застават зад тях за позициониране на нови сектори и отрасли по пътя на растежа. Освен това те подкрепят като цяло пътя на сближаване”, анализира още икономистът професор Андрей Захариев.

Ципрас: Гърците днес са символ на съпротивата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/21/2613647_cipras_gurcite_dnes_sa_simvol_na_suprotivata/?ref=rss


Лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА заяви в неделя вечерта пред ликуващите си съпартийци, че изборната победа на парламентарния вот дава нов и силен 4-годишен мандат.

"В днешна Европа гръцкият народ и Гърция са синоним на съпротива и достойнство и тази борба ще продължим заедно за още 4 години. Предстоятни трудности, но вече сме стъпили на солидна основа. Няма да се съвземем от тази битка с някакви магии, а със здрава работа", цитира думите му "Ройтерс".

Убедителната победа с преднина от повече от 7 пункта е донякъде изненадваща на фона на бъркотията, която СИРИЗА създаде в гръцката политика и икономика, налагането на банкови и капиталови ограничения и приемането на още по-строги изисквания за трети помощен пакет.



Йерун Дейселблум, председателят на групата на финансовите министри на еврозоната, поздрави новоизбрания премиер на страната и добави, че очаква бързо сглобяване на ново правителство, за да работи с Гърция за прилагане на "амбициозните реформи".

При преброени почти 75% от гласовете СИРИЗА получава 35.46 % при избирателна активност малко над 56%. Заедно с бонуса от 50 депутати за победителя в изборите, радикалната левица ще има 145 народни представители.

Опозиционната "Нова демокрация", която вече призна поражението си, има 28.27 %, или 75 депутати - това съотношение не се е променило през последните часове и едва ли ще има размествания до обявяване на 100% преброени гласове.

Трети са крайните националисти от "Златна зора" (7% и 19 депутати), следвани от ПАСОК (6.37 % и 17 депутати), комунистите (5.48 % и 14 депутати), центристката "Потами" (4.02% и 11 депутати), "Независими гърци" (3.65 % и 10 депутати) и Центристкият съюз (2.85 % и 9 депутати). Отцепниците от СИРИЗА в новата партия "Народно единство" не успяват да подобрят резултата си над 2.85 % и остават под прага от 3% за попадане в парламента.

Това означава, че Гърция може да бъде управлявана от същата двупартийна коалиция, сформирана след вота от 25 януари (СИРИЗА и "Независими гърци"), но вече без бунтарите от крайно лявото крило в партията на Ципрас. "Още утре се сформираме правителство с Ципрас", каза лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос. От проевропейската партия "Потами" заявиха, че няма да участват в коалиция, в която реално няма да могат да влияят върху решенията.



С удържането на популярността на СИРИЗА дори след раздялата с шумната лява фракция, премиерът се затвърди като единственият голям политически играч в гръцката политика, но това в значителна степен се дължи на некомпетентността на опонентите му коментира Волфанго Пиколи от Teneo Intelligence.

Той прогнозира, че "Нова демокрация" ще навлезе в още по-критични за нея времена, избор на нов лидер в началото на 2016г. и невъзможност да окаже значителна съпротива на новата власт още от самото начало на парламента. Вероятно през същия процес ще трябва да минат и центристите от младата партия "Потами", за които прогнозите даваха по-оптимистични резултати.

Банички и кифли поскъпват заради тока

http://pik.bg/банички-и-кифли-поскъпват-заради-тока-news403446.html

Банички и кифли поскъпват заради тока

По-скъпи банички, кифли, тутманици и всякакви други закуски ще купува нашенецът заради поскъпването на тока с до 20% за индустрията. Хлябът обаче ще запази цената си. Прогнозата направи Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

“Вдигането на цената е най-вероятно при закуските, защото ако най-големите производители на хляб са на газ, то при закуските на 100% се работи с ток”, мотивира се той.

От бранша посочиха, че все още е рано да се каже с колко ще поскъпнат закуските, а и всеки производител ще реши индивидуално. Но по-високата цена на тока щяла да оскъпи и допълнителните суровини, които се ползват при закуските. “В този бранш се използват мая, брашно, подобрители, сирене и кашкавал. Така ще се получи един акумулиращ ефект, който няма как да не доведе до някакви движения на цените”, каза Бонев.

Утехата е, че хлябът няма да поскъпва. Главният виновник за задържането на цената му обаче е сивият сектор, който според браншовиците вече държи 50% от производството и ще се разраства още заради по-скъпата енергия.

“При нас конкуренцията е огромна и особено при наличието на над 50% сив сектор повишаването на цената на хляба би довело до фалити. За нашия бранш разходите за ток са някъде около 5 до 10-12% от всички разходи”, аргументира се Бонев.

Единствената суровина, чиято цена е по-ниска от миналогодишната, е пшеницата. Причината е обилната реколта тази година. Тепърва обаче ще стане ясно с какво качество е новото жито и дали фурните няма да правят допълнителни разходи за набухватели.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4974831

Проф. Борислав Стоев, художник, 88 г.
Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, 63 г.
Живко Тодоров, кмет на гр. Стара Загора, 34 г.
Кети Маркова, съдия в Конституционния съд.
Мариана Георгиева-Бенчева, депутатка от ДПС в 43 НС, бивш министър на спорта.
Стефан Китов, президент на Българската федерация по тенис на маса, член на ИК на БОК, 65 г.
Проф. Борислав Стоев, художник, 88 г. Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, 63 г. Живко Тодоров, кмет на гр. Стара Загора, 34 г. Кети Маркова, съдия в Конституционния съд. Мариана Георгиева-Бенчева, депутатка от ДПС в 43 НС, бивш министър на спорта. Стефан Китов, президент на Българската федерация по тенис на маса, член на ИК на БОК, 65 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване