"Банкерът на Путин" с иск срещу Русия за 12 млрд. долара заплашва да й замрази авоарите

http://europe.actualno.com/Bankeryt-na-Putin-s-isk-sreshtu-Rusija-za-12-mlrd-dolara-zaplashva-da-j-zamrazi-avoarite-news_497013.html

Руския магнат и бивш шеф и съсобственик на "Межпромбанк" (Международната промишлена банка) Сергей Пугачов е подал иск срещу руското правителство за 12 млрд. долара, информира ТАСС. Той твърди, че Кремъл си е присвоил бизнес империята му, след като е изпаднал в немилост. Искът е подаден в Постоянния арбитражен съд в Хага, а по информация на Reuters адвокатите на Пугачов са потвърдили за това вчра.  "За последните няколко години, Русия предприе многостранна атака срщу мен, моето семейс

160 сигурни и 180 пожелателни гласа "за" промените в Конституцията

http://society.actualno.com/160-sigurni-i-180-pojelatelni-glasa-za-promenite-v-Konstitucijata-news_497032.html

Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това коментира днес премиерът Бойко Борисов преди началото на пленарното заседание  в Народното събрание, където ще се гласува на първо четене Законопроектът за изменение и допълние за Конституцията предаде БГНЕС. Съгласно приетите правила на първо четене промените в Конституцията беше нужно квалифицирано мнозинство за приемане на изменията, т.е те се смятат за приети, ако за тях гласуват три четвърти от народните представители

Левандовски след отбелязаните 5 гола: Беше лудост, това е потресаваща вечер

http://football.actualno.com/Levandovski-sled-otbeljazanite-5-gola-Beshe-ludost-tova-e-potresavashta-vecher-news_497034.html

Нападателят на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски отбеляза 5 гола в рамките на девет минути във вратата на Волфсбург. "Разбира се, че съм много доволен. Беше лудост. За мен това е потресаваща вечер. След първото полувреме губехме. Исках да вляза и да направя така, че да отбележим поне два гола. След третия или четвъртия гол погледнах към таблото и видях, че имаме още много време да играем. Знаех какво трябва да направя", каза Левандовски. пише БГНЕС. Срещата от шестия кръг на Бундеслигата се

Дугин: В ценностната система на Русия няма място за равенство и братство

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67889/Dugin-V-tsennostnata-sistema-na-Rusiya-nyama-myasto-za-ravenstvo-i-bratstvo

/Поглед.инфо/ „Нашият народ живее с мечти, трудности, вяра и любов. Всеки руснак е повече, отколкото е сам като индивид. Нашият народ е повече, отколкото е населението ни. Това е много тънка линия. Това наше вътрешно качество е неизменно в продължение на векове. То се е формирало в селото, но дори в съветските времена сме се смятали за носители на нови идеи, на нови идеологии, на справедливо социално-политическо устройство.“ Какви са руснаците, накъде трябва да върви Русия, възможни ли са свободата, равенството и братството. Над тези въпроси разсъждава Александър Дугин в интервю на Наталия Далматова. Александър Дугин е руски философ, политолог, социолог и публицист. Старообрядец, той е ръководител на Центъра за консервативни изследвания и основател на Международното евразийско движение в Русия.

Диян Димов, изпълнителен директор на пристанище Бургас: Круизният "Сезон 2016" започва още през април

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998691

МАРИЯ КЕХАЙОВА
- Г-н Димов, колко круизни кораба минаха през Морската гара в Бургас и колко още очаквате тази година?
- През настощия сезон има спад в круизните пътувания в Черно море. Това се дължи основно на кризата в Крим, тъй като безопасността на туристите е на първо място за круизните компании.
МАРИЯ КЕХАЙОВА - Г-н Димов, колко круизни кораба минаха през Морската гара в Бургас и колко още очаквате тази година? - През настощия сезон има спад в круизните пътувания в Черно море. Това се дължи основно на кризата в Крим, тъй като безопасността на туристите е на първо място за круизните компании.

Диян Димов, изпълнителен директор на пристанище Бургас: Круизният "Сезон 2016" започва още през април

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998540

- Г-н Димов, колко круизни кораба минаха през Морската гара в Бургас и колко още очаквате тази година?
- През настощия сезон има спад в круизните пътувания в Черно море. Това се дължи основно на кризата в Крим, тъй като безопасността на туристите е на първо място за круизните компании. Освен това са повишени таксите за преминаване през Босфора,
- Г-н Димов, колко круизни кораба минаха през Морската гара в Бургас и колко още очаквате тази година? - През настощия сезон има спад в круизните пътувания в Черно море. Това се дължи основно на кризата в Крим, тъй като безопасността на туристите е на първо място за круизните компании. Освен това са повишени таксите за преминаване през Босфора,

76 страни в света с по-скъп бензин от нашия

http://pik.bg/76-страни-в-света-с-по-скъп-бензин-от-нашия-news404130.html

76 страни в света с по-скъп бензин от нашия

България се нарежда на 104-о място сред 180 страни в света по скъп бензин. При дизела сме още 22 места напред в класацията - на 126-о място. Това показват данните на международния специализиран портал globalpetrolprices. На стотинки разлика от българските цени купуват бензина си в Коста Рика, Бурунди и Чили, а при дизела около нашите нива са Естония и Куба. Към момента по големите вериги бензиностанции у нас литър А-95 се продава за 2,09-2,10 лв., а дизелът се предлага за 2,11-2,12 лева, пише "Монитор".

На европейска сцена обаче нещата изглеждат доста по-добре за България. В момента страната ни е трета по евтин бензин след Австрия и Литва. При дизела сме осми, показват данните на energy.eu. В сравнение с комшиите си тук плащаме най-евтино за бензина.

Министерството на културата организира пресконференция по повод Европейските дни на наследството в България

http://pik.bg/министерството-на-културата-организира-пресконференция-по-повод-европейските-дни-на-наслед-news404131.html

Министерството на културата организира пресконференция по повод Европейските дни на наследството в България

Министерството на културата организира пресконференция, по време на която ще бъде дадено началото на официалните събития по отбелязването на Европейските дни на наследството в България.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

От 14:00 ч. в Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. “Ал. Стамболийски”№ 17 ще се състои пресконференция по повод старта на официалните събития по отбелязването на Европейските дни на наследството в България.

Официалните събития по отбелязването на Европейските дни на наследството в България ще се проведат от 24 до 27 септември 2015 г. с национална тема: “Културно наследство и местно устойчиво развитие”.
В пресконференцията в сряда в Галерия „Средец” на МК ще вземат участие заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова и Диана Овчарова - кмет на община Ивайловград, където ще се проведат и редица инициативи, свързани с „Европейски дни на наследството” – 2015.
През последните две десетилетия инициативата „Европейски дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента.

През месец септември всяка година страните на Стария континент отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни инициативи и кампании за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в нашето настояще. Идеята за Европейски дни на наследството възниква през 1985 година по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания.

Тогавашният министър на културата на Франция - Жак Ланг, предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента. Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.

В течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха и в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта му. В тяхното провеждане се включват активно участници от всички възрасти, като особено внимание се отделя на учениците и младежите.
Министерството на културата е координатор и основен организатор на Европейските дни на наследството.

Те са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз, която се провежда от 1985 г. Това широко европейско движение ангажира през месец септември всяка година милиони хора от почти всички европейски страни с темата за опознаването и опазването на културното наследство.

През 2015 година домакин на събитията по откриването на Европейските дни на наследството и партньор на Министерството на културата в организирането им този път ще бъде община Ивайловград, където ще се проведат и редица инициативи, сред които Национално ателие на тема “Културно наследство и местно устойчиво развитие”, Европейски класове на наследството и други.

Събития, свързани и посветени на Европейските дни на наследството - 2015, ще се проведат на територията на общините в цялата страна, които се включват активно в честванията всяка година.

Откриването на официалните събития по повод на Европейските дни на наследството 2015 в България ще се състои от 17:30 часа в Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. “Ал. Стамболийски”№ 17 с изложбата „Армира - една преоткрита легенда“.

Кабинетът ще назначи временен шеф на института по метрология

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/23/2614228_kabinetut_shte_naznachi_vremenen_shef_na_instituta_po/?ref=rss


Правителството ще назначи временен председател на Българския институт по метрология. Това е предложение на ресорния министър на икономиката Божидар Лукарски и е в дневния ред на днешното заседание на кабинета. В момента директор е Димитър Станков.

Неотдавна Лукарски се закани да има структурни и персонални промени в две от подопечните му организации и очевидно това е първата стъпка в тази посока. Причината за заявката станаха резултатите от започналите проверки на качеството на...

Предимно облачно време днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999189

Времето през деня ще бъде предимно облачно на места, главно в Южна България с превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките
Времето през деня ще бъде предимно облачно на места, главно в Южна България с превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките

Предимно облачно време днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999195

Времето през деня ще бъде предимно облачно на места, главно в Южна България с превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките
Времето през деня ще бъде предимно облачно на места, главно в Южна България с превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките

Бюлетините излизат двойно по-скъпи от изборите през 2011 г.

http://pik.bg/бюлетините-излизат-двойно-по-скъпи-от-изборите-през-2011-г-news404129.html

Бюлетините излизат двойно по-скъпи от изборите през 2011 г.

Двойно по-скъпо спрямо предишните местни избори през 2011 година ще излезе на държавата отпечатването на бюлетините за предстоящия вот на 25 октомври.

Администрацията на МС и БНБ са си стиснали ръцете за цена от 0,217 лв. без ДДС за бройка, сочи доклад на комисията на „Дондуков” 1, натоварена с поръчката за изработването на изборните книжа.

Не само цената, но и броят на изборните книжа ще бъде рекорден, пише "Монитор".

Общо 19 млн. бюлетини ще бъдат изработени срещу 4,123 млн. лв. за първия тур на предстоящия вот. Общо 6 печатници ще се погрижат за изготвянето на книжата.

Бюлетините трябва да бъдат доставени под полицейски конвой в областните центрове в страната до 21 октомври, или четири дни преди изборите. За втория тур, който ще се проведе на 1 ноември, ще трябва да се действа много бързо с отпечатването и разкарването на бюлетините из страната.

CNN: 45 хиляди полицаи ще пазят папата в Ню Йорк

http://petel.bg/CNN--45-hilyadi-politsai-shhe-pazyat-papata-v-Nyu-York__127883

Снимка: Булфото, архив За безопасността на папа Франциск в Ню Йорк на 24-25 септември, където той ще говори на срещата на върха на ООН, ще се...

Йордан Юруков: Няма да ни застрелят, ако паднем от Черно море

http://petel.bg/Yordan-YUrukov--Nyama-da-ni-zastrelyat--ako-padnem-ot-CHerno-more__127887

Бившият футболист на Черно море Йордан Юруков е най-известното име в състава на Пирин. Двата отбора излизат един срещу друг в 1/16-финален...

Хората стенеха адски, брандът на колата на БГНЕС не си личеше, спомня си Теди Джорджо

http://petel.bg/Horata-steneha-adski--brandat-na-kolata-na-BGNES-ne-si-licheshe--spomnya-si-Tedi-Dzhordzho__127888

Илюстрация: Булфото, архив При нас са настанени двамата оживели от БГНЕС и третото момче от другата кола Евгени Рашев. Двамата служители...

Лекоатлети от Варна взеха 22 медала на Балканиада за ветерани (снимки)

http://petel.bg/Lekoatleti-ot-Varna-vzeha-22-medala-na-Balkaniada-za-veterani--snimki-__127889

Силно се представиха състезателите на „Атлетик“ на 25-те Балкански игри за ветерани в Солун. Варненци участнваха с 27 атлети, които...

Бежанци на бунт в Одрин! Искат незабавно отваряне на границата с Гърция

http://petel.bg/Bezhantsi-na-bunt-v-Odrin--Iskat-nezabavno-otvaryane-na-granitsata-s-Gartsiya__127890

Снимка: Булфото Около 2 000 сирийски бежанци в Одрин се опълчиха на валията Шахин, прекъснаха речта му и настояха да бъда допуснати до...

България ще приюти още 852 бежанци от Гърция и Италия

http://pik.bg/българия-ще-приюти-още-852-бежанци-от-гърция-и-италия-news404127.html

България ще приюти още 852 бежанци от Гърция и Италия

България ще приеме незабавно 852-ма разселени мигранти. Това решение взеха вътрешните министри на проведение по-ран однес Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, съобщава БТА.

Бежанците в момента се намират в Италия и Гърция и скоро ще бъдат транспортирани у нас. 201 от мигрантите ще пристигнат от Италия, а 651 – от Гърция. Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 чужденци.

Формално решението ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Квотата от 54 000 бежанци, за които се предвиждаше да бъдат разселени от Унгария, се запазва като "резервна" и ще бъде използвана от държави, които в следващите две години бъдат изправени пред извънредна ситуация с мигрантския поток.

През юли нашата страна прие да подслони 500 разселени мигранти от Италия и Гърция. С днешното решение общият брой на разселените у нас би следвало да достигне 1352-ма души.

Спират водата по старозагорски улици

http://pik.bg/спират-водата-по-старозагорски-улици-news404125.html

Спират водата по старозагорски улици

Заради подмяна на водопровод днес ще бъде спряна водата в отделни части на Стара Загорау съобщиха от местното ВиК дружество.

Оттам предупреждават, че 08.00 часа до 17.00 часа няма да има водоподаване за битови и промишлени абонати по улиците „П. Р. Славейков” и „Св. Св. Кирил и Методий”, южно от бул. „Цар Симеон Велики” до бул. „Славянски”.

След приключавено на ремонтните дейности водоподаването ще бъде възстановено, уточниха от водоснабдителното дружество.

 

Астрономическата есен идва с облаци и малко дъжд

http://www.vesti.bg/bulgaria/astronomicheskata-esen-idva-s-oblaci-i-malko-dyzhd-6042847

Днес ще е предимно облачно, на места, главно в Южна България, с валежи от дъжд. Минималните температури ще са между 12 и 17 градуса, а максималните - между 22 и 27 градуса

Бежанците: "скромните предложения" са на хоризонта

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/23/2612975_bejancite_skromnite_predlojeniia_sa_na_horizonta/?ref=rss


Тия дни една другарка-унгарка, писателка, е излязла с материал, в който оправдава онази част от унгарските хуманитарии, която почвала "да разбира" Орбан – (засега само) по отношение на бежанците. Няма да конкретизирам повече, защото съм сигурен, че подобни материали са публикувани или се готвят във всички страни на Европа. Тук няма "пъклен план" - просто "хората" си споделят спонтанно мисли и чувства.

От друга страна, може би ще ни успокои (а може би и обезпокои допълнително)...

Депутатите ще гласуват на първо четене промените в Конституцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/23/2612887_deputatite_shte_glasuvat_na_purvo_chetene_promenite_v/?ref=rss


Народното събрание ще гласува на първо четене промените в Конституцията, които бяха внесени в края на юли след тежки преговори между управляващите и ДПС.

Под законопроекта са се подписали всички депутати от ГЕРБ, както и изключеният Здравко Димитров, без изключения групите на ДПС и на Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 13 от Българския демократичен център (единственият депутат от партията на Николай Бареков Мартин Иванов - Данона, отсъства), трима независими - Ана...

Ермитажът бе включен в десетката на най-добрите музеи в света

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67888/Ermitazhat-be-vklyuchen-v-desetkata-na-nai-dobrite-muzei-v-sveta

/Поглед.инфо/ Туристическият портал „Трип Адвайзър“ (TripAdvisor) постави петербургския музей на 6 място от 25 световни съкровищници на изкуството.

Университет търси голи модели за 3.30 лева на час

http://pik.bg/университет-търси-голи-модели-за-330-лева-на-час-news404123.html

Университет търси голи модели за 3.30 лева на час

Модели за рисуване на облечена фигура и голо тяло търси катедра "Педагогика на изобразителното изкуство" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Таксата за позиране е 2.20 лв. на час за облечените и 3.30 лв. за обектите, които ще позират полуголи, пише "Телеграф".

Полуголи, защото в длъжностната характеристика на модела за голо тяло влиза да е по бански. По принцип повече се харесват по-възрастни модели с по-характерни лица, така че студентите да могат да постигнат приликата.

Старците обаче не се съгласявали да позират по бански. В университета навремето имало култов старец - дядо Васко, вече покойник, който бил единственият навит да застане пред аудиторията с яркосините си плувки. Мъже с бирени коремчета и вграден airbag нямат шанс, защото се търсят "четливи модели", както се изразява една от преподавателките в университета "да се вижда тук-там някоя кост под тапицерията".

За заоблени модели изключения се правят само за жени. Продължителността на една постановка за рисуване е между 10 и 14 часа, които се разпределят равномерно в два или три дни.

 

Защо Русия отива в Сирия: мнения на експерти

http://svetoven.pogled.info/news/67887/Zashto-Rusiya-otiva-v-Siriya-mneniya-na-eksperti

/Поглед.инфо/ Съобщенията, че Русия засилва военното си присъствие в Сирия се превърнаха в една от основните теми напоследък. Москва опровергава тази информация, но в същото време не отрича факта, че доставя оръжие на режима на Асад. Поговорихме с експерти какви реални цели преследва Москва в Сирия.

Есента идва с облаци и валежи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/23/2614242_esenta_idva_s_oblaci_i_valeji/?ref=rss


Днес точно в 11.20 ч. настъпва астрономическата есен. Над страната ще е предимно облачно и на места - главно в южна и югоизточна България ще вали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър, предимно от изток. Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните между 22° и 27°.

Такава е прогнозата за времето от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитирана от Агенция "Фокус".

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и...

Гранитните павета от площад Кракра Пернишки вече се продават в интернет, по 25 стотинки бройката

http://www.zapernik.com/biznes/granitnite-paveta-ot-ploshtad-krakra-pernishki-veche-se-prodavat-v_39968/

Гранитните павета от плащада в Перник се продават вече в интернет, съобщи до zaPernik.com гражданин, попаднал на обява в сайта bazar.bg.

В него потребител от Перник с има Александра продава в чувалче гранитни павета за по 25 стотинки бройката. Офертата е от вчера, публикувана в 15:30ч. Не се наемаме да твърдим със сигурност, че това са точно същите павета от някогашния гранитен площад "Кракра Пернишки", но е вероятно и да са .

"Ето ги гранитните павета от...

Продължава

Денят на Незавимостта? Какво е това?

http://literature.actualno.com/Denjat-na-Nezavimostta-Kakvo-e-tova-news_497027.html

Като всяка българска независимост и този ден ще свърши в полунощ. После цяла година ще я търсим тая независимост с пантофка в ръка и на колене, да я пробваме на нечий крак... И, докато пробваме пантофката на левия крак, десният ще бъде върху главата ни. Защото в длъжностната характеристика на лакея е записано, че в него могат да се трият обувките. Казвам ги тези неща с болка, защото дори самото обявяване на Независимостта на България е било свързано с кандърми по признаването на същата тази неза

В САЩ заваляха искове срещу "Фолксваген"

http://america.actualno.com/V-SASht-zavaljaha-iskove-sreshtu-Folksvagen-news_497015.html

За няколко дни в САЩ са заведени над 25 групови съдебни иска срещу германския концерн "Фолксваген", уличен от властите в използването на софтуер, който позволява да се заобиколят строгите екологични норми. Това съобщи адвокатска кантора Haegens Berman в Сиатъл, щата Вашингтон, която е специализирана в подобни дела. Първите претенции към компанията от страна на собственици на автомобили са предявени часове след като на 18 септември федералната Агенция по опазване на околната среда обяви

Четвърти ден издирват избягалата вълчица от зоопарка в Благоевград

http://society.actualno.com/Chetvyrti-den-izdirvat-izbjagalata-vylchica-ot-zooparka-v-Blagoevgrad-news_497016.html

Четвърти ден издирват избягалата вълчица от Благоевградския зоопарк. Само преди ден тя се върна в клетката, за да си похапне, но пазачите ги нямало, за да затворят вратата след нея, съобщава Нова телевизия. От вчера има поставени нови капани с храна, които да примамят животното. „Виждаме я рядко. Тя предпочита да се крие. Обикновено се показва, когато има един-двама души", разказа Димитър Иванов от „Четири лапи" - един от хората, които са се заели с примамването на вълчицата. Той

Заплатите в София - с 37% по-високи от средните за страната

http://business.actualno.com/Zaplatite-v-Sofija---s-37-po-visoki-ot-srednite-za-stranata-news_497022.html

Областите Кърджали, Силистра и Смолян са единствените, в които средната заплата намалява през второто тримесечие на годината спрямо 2014 г. От началото на годината Шумен отбелязва значително увеличение - за април, май и юни годишният ръст е 6.7%, но в първите три месеца средните заплати в областта скочиха с 22%, което бе рекорд. Столицата обаче остава недосегаема по отношение на възнагражденията - в София средно се взема с 37% повече от средната заплата за страната. Няма шанс столицата да бъде

Надежда Нейнски: Ако Европа не излезе от шока единна, значи е била илюзия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998491

Ключът към добрите ни отношения с Турция е доверието

- Г-жо Нейнски, днес е първият ви работен ден като посланик в Турция. А кои ще са първите ви срещи и задачи?

- Първите ми срещи ще бъдат с екипа на посолството. Ще имам разговори и с генералните консули на Одрин и Истанбул, с които сме в постоянна връзка поради кризата с бежанците.
Ключът към добрите ни отношения с Турция е доверието - Г-жо Нейнски, днес е първият ви работен ден като посланик в Турция. А кои ще са първите ви срещи и задачи? - Първите ми срещи ще бъдат с екипа на посолството. Ще имам разговори и с генералните консули на Одрин и Истанбул, с които сме в постоянна връзка поради кризата с бежанците.

Ибо доживяхме, Господи - Ф. Д. в Конституционния съд!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998796

Нова опция - топъл приют за бившия премиер   Защо президентът превръща Конституционния съд в политическа институция?
  Тези дни президентът ощастливи нацията с поредния си кадрови шедьовър, предлагайки политика Филип Димитров за член на Конституционния съд. Оставяме настрана печалната репутация на човека, известен сред народа повече като Ф. Д.
Нова опция - топъл приют за бившия премиер Защо президентът превръща Конституционния съд в политическа институция? Тези дни президентът ощастливи нацията с поредния си кадрови шедьовър, предлагайки политика Филип Димитров за член на Конституционния съд. Оставяме настрана печалната репутация на човека, известен сред народа повече като Ф. Д.

Лидерите на ЕС обсъждат извънредно имигрантската криза

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/09/23/2614224_liderite_na_es_obsujdat_izvunredno_imigrantskata_kriza/?ref=rss


Лидерите на страните от ЕС се събират днес на извънредна среща, за да обсъдят имигрантската криза. Срещата бе поискана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск миналия четвъртък и се очакваше на нея да бъдат обсъдени предложените от ЕК квоти за разпределяне на 120 000 бежанци. Те обаче бяха одобрени вчера от министрите на вътрешните работи на страните членки.

Първата част от плана включва разселването на 50 400 мигранти от Гърция и 15 600 от Италия. По информация на БТА...

Украинският конфликт ще продължи дълго

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67886/Ukrainskiyat-konflikt-shte-prodalzhi-dalgo

/Поглед.инфо/ Интервю с Александър Коц, военен кореспондент на „Комсомолская правда“, който е отразявал събитията в Афганистан, Косово, Либия, Северен Кавказ, Сирия, Украйна. Срещата се проведе в редакцията на „Комсомолская правда“ в Москва преди поредното пътуване на Коц към Донбас. Или може би към Сирия?

Психолози категоризираха шофьорите в седем групи

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/23/2608134_psiholozi_kategoriziraha_shofyorite_v_sedem_grupi/?ref=rss


Всеки, който шофира, със сигурност е забелязъл, че хората зад волана са коренно различни. Според психолозите на Лондонското училище по икономика (LSE) обаче, въпреки голямото разнообразие, водачите могат да бъдат категоризирани в седем основни групи. Рядко обаче хората попадат само в едно от тях.

Проучването, направено съвместно с производителя на гуми Goodyear, твърди, че групирането може да стане на база анализ на реакциите при взаимодействие с други шофьори и в зависимост от това...

Путин: Ситуацията в икономиката ни е сложна, но не критична

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67885/Putin-Situatsiyata-v-ikonomikata-ni-e-slozhna-no-ne-kritichna

/Поглед.инфо/ Ситуацията в икономиката е сложна, но не критична, „имаме всичко“ за нейното укрепване, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин по време на съвещание в Ново Огарьово, посветено на бюджета на страната, предаде ТАСС.

Сапарева баня е успешно изключение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998680

КИРИЛ ФАЛИН
Защо Сапарева баня не е станала световноизвестен курорт като близкия Боровец? Местните хора разказват, че като искал да строи ловни хижи и вили за почивка и прием на високопоставени особи в планината, цар Фердинанд първо отишъл в Паничище. Разбрали за намеренията му, в Сапарева баня скочили да го прогонят.
КИРИЛ ФАЛИН Защо Сапарева баня не е станала световноизвестен курорт като близкия Боровец? Местните хора разказват, че като искал да строи ловни хижи и вили за почивка и прием на високопоставени особи в планината, цар Фердинанд първо отишъл в Паничище. Разбрали за намеренията му, в Сапарева баня скочили да го прогонят.

Сапарева баня е успешно изключение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998533

Защо Сапарева баня не е станала световноизвестен курорт като близкия Боровец? Местните хора разказват, че като искал да строи ловни хижи и вили за почивка и прием на високопоставени особи в планината, цар Фердинанд първо отишъл в Паничище. Разбрали за намеренията му, в Сапарева баня скочили да го прогонят.
Защо Сапарева баня не е станала световноизвестен курорт като близкия Боровец? Местните хора разказват, че като искал да строи ловни хижи и вили за почивка и прием на високопоставени особи в планината, цар Фердинанд първо отишъл в Паничище. Разбрали за намеренията му, в Сапарева баня скочили да го прогонят.

23 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=301896

Събития 867 г. — Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. — Папа Каликст II и император Хайнрих V сключват Вормски конкордат, с което се прекратява Борбата за инвеститурата.

Ранените журналисти са в много тежко състояние! Лекарите се борят за живота им

http://petel.bg/Ranenite-zhurnalisti-sa-v-mnogo-tezhko-sastoyanie--Lekarite-se-boryat-za-zhivota-im__127885

Снимка Диджей Теди Джорджо, "Фейсбук" Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние. Това каза за...

От последните минути! Лоши новини за състоянието на Шумахер

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Loshi-novini-za-sastoyanieto-na-SHumaher__127886

Надеждата за чудо за Михаел Шумахер изчезва все повече, след като възстановяването му върви изключително бавно и в момента той тежи 45...

Учени в Томск създадоха система за точно проследяване на дронове в градовете

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67884/Ucheni-v-Tomsk-sazdadoha-sistema-za-tochno-prosledyavane-na-dronove-v-gradovete

/Поглед.инфо/ Томски учени са създали система за пасивни радари, която позволява по-добре да се проследяват полетите на малка височина на безпилотни летателни апарати в градовете в условията на силни смущения, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Томския университет за системи за управление и радиолектроника (ТУСУР) .

Заплатите в София растат седем пъти по-бързо от Ловеч, в Кърджали, Смолян и Силистра те намаляват

http://pik.bg/заплатите-в-софия-растат-седем-пъти-по-бързо-от-ловеч-в-кърджали-смолян-и-силистра-те-нама-news404114.html

Заплатите в София растат седем пъти по-бързо от Ловеч, в Кърджали, Смолян и Силистра те намаляват

Областите Кърджали, Силистра и Смолян са единствените, в които средната заплата намалява през второто тримесечие на годината спрямо 2014 г. От началото на годината Шумен отбелязва значително увеличение - за април, май и юни годишният ръст е 6.7%, но в първите три месеца средните заплати в областта скочиха с 22%, което бе рекорд, пише "Сега". Столицата обаче остава недосегаема по отношение на възнагражденията - в София средно се взема с 37% повече от средната заплата за страната. Няма шанс столицата да бъде настигната, защото тук заплатите растат например седем пъти по-бързо, отколкото в Ловеч. Това показва информационният бюлетин за доходите и жизнения стандарт към август на социалното министерство. 

За столицата средната заплата е 1202 лв. - с над 11 на сто по-висока, отколкото е била през второто тримесечие на миналата година. Положително е, че в 25 от областите възнагражденията растат, макар някъде процентът да е минимален. Три области обаче не могат да се похвалят с увеличение, напротив - в Смолян отчитат намаление от почти 3% спрямо миналата година. В Кърджали намалението е 0.9%, а в Силистра - малко над 1%. 

Най-малко получават във Видинско - средно 600 лв. Това е около 68% от средното възнаграждение за страната. Все пак за година статистиката отчита с малко над 5% увеличение. В началото на годината ръстът бе едва половин процент (570 лв. средна заплата за областта за първото тримесечие). Други области с ниски средни заплати са Благоевград - 608 лв., Силистра - 615 лв., Смолян - 626 лв., Кюстендил - 627 лв.

В 17 области през второто тримесечие на 2015 г. средните заплати са до 80% от отчетената средна работна заплата за страната. В девет области отчетените средни заплати са между 80 и 100% от средната заплата за страната, а само в две области средната заплата е по-висока от тази за страната - София и Враца. Във Враца заплатите се теглят нагоре от АЕЦ "Козлодуй". В Плевен, Габрово и Перник най-много се доближават до темпото на столицата, защото в трите области заплатите растат с над 9%. Дори и с този ръст обаче в Перник заплатата е стигнала 666 лв., в Плевен е 673 лв., а в Габрово - 755 лв.

Новините са добри за област Ямбол, тъй като в началото на годината там имаше най-сериозно намаление на средното възнаграждение - с почти 3%, сега областта се стабилизира и отбелязва завиден ръст на заплатите от 8.6%. За второто тримесечие средната заплата за областта е 657 лв. Наетите обаче намаляват с около 200 души до 31 700.

От социалното министерство следят и пазара на труда. По техни данни през второто тримесечие на годината заетите българи над 15 г. са 3.011 млн. души. От тях работодателите са 3.5%. Въпреки ръста на заетите работодателите намаляват с около 2000 до 104 хил. души.

Белият дом: САЩ са заинтригувани от готовността на Русия за борба срещу ИД

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/67883/Beliyat-dom-SASHT-sa-zaintriguvani-ot-gotovnostta-na-Rusiya-za-borba-sreshtu-ID

/Поглед.инфо/ Официалният представител на Белия дом Джош Ърнест заяви, че Вашингтон е заинтригуван от сигналите, които постъпват от Русия, във връзка с готовността й съвместно да се бори срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Венецуела изпрати войска по границата с Гаяна

http://news.ibox.bg/news/id_665567881

Според президента на Гаяна Дейвид Грейнджър, това е опасна ескалация

Честит рожден ден на Станимир Въгленов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998623


Днес рожден ден празнува Станимир Въгленов - директор “Онлайн издания” на “Медийна група България холдинг”. Желаем му да е жив и здрав и все така отдаден на каузата сайтът на “24 часа” да е винаги пръв и
Днес рожден ден празнува Станимир Въгленов - директор “Онлайн издания” на “Медийна група България холдинг”. Желаем му да е жив и здрав и все така отдаден на каузата сайтът на “24 часа” да е винаги пръв и

В кои държави по света най-много хора живеят в най-големия град?

http://curious.actualno.com/V-koi-dyrjavi-po-sveta-naj-mnogo-hora-jivejat-v-naj-golemija-grad-news_496998.html

Между 15 и 20% от българите живеят в столицата София, поне според официалните данни. Тенденцията на обезлюдаване на селата и преселение в по-големите градове, където обикновено има повече възможности за бизнес и професионална реализация, далеч не е само българска. Ето къде другаде по света се наблюдава същата тенденция. Прави впечатление, че това се наблюдава най-вече в Азия и Европа. Като изключим градовете-държави и някои острови, където обикновено 100% от населението живее в големите град

Лъжите и дефектите на автоконцерните

http://features.actualno.com/Lyjite-i-defektite-na-avtokoncernite-news_497009.html

Заради скандала с газовите емисии "Фолксваген" е застрашен от глоба в размер на 18 милиарда долара, а и от загуба на престиж. Това обаче далеч не е първият подобен случай. С лъжи и дефекти опит имат и други автоконцерни. 2015: "Фолксваген" използва непозволен софтуер През септември 2015 американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA) обвини германския автомобилен концерн "Фолксваген", че е манипулирал измерването на вредните газове на дизеловите си двигатели. В някои мо

Къде по света се пазарува най-много онлайн?

http://sciencelogy.actualno.com/Kyde-po-sveta-se-pazaruva-naj-mnogo-onlajn-news_497001.html

През последните няколко години магазините за онлайн пазаруване станаха особено популярни по целия свят. В някои пазари, каквито са Великобритания, Япония и Германия, онлайн търговията вече е обичаен навик, упражняван от над 70% от населението. Към настоящия момент се забелязва и сериозно покачване в упражняването на онлайн търговията в страни като Бразилия и Китай. Но колко са хората по света, които прекарват времето си, пазарувайки в Интернет? Според статистика на „Statista” за диг

VW дизелгейт свали акциите на концерна с 23%!

http://cars.actualno.com/VW-dizelgejt-svali-akciite-na-koncerna-s-23-news_496937.html

Щатският департамент на правосъдието започва криминално разследване; някои клиенти изискват парите си обратно; Volkswagen е заплашен от глоба до $18 млрд.! След като позорно бе хванат в гнусна лъжа, цената на акциите на Volkswagen потънаха в началото на седмицата с цели 23%, което се равнява на най-големия еднодневен спад в историята на концерна. Volkswagen рискува изплащането на максимум $18 млрд. глоба, след като EPA откри, че концернът е излъгал в екологичните тестове на 482 000 автомобила.

Октопод и Килъри 4 се събират в специализирания съд

http://offnews.bg/news/n_1/n_561615.html

Нашествие от ключови подсъдими има днес в Специализирания наказателен съд. Магистратите ще гледат делото "Октопод" срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов, както и "Килърите-4" Второто дело е срещу срещу Йосиф Йосифов, Ивайло Симеонов, Вергил Славов, Пламен Симеонов, Иван Йосифов, Йордан Йорданов, Георги Гълъбов, Кристиян Тодоров, Николай Рашков, Александър Йорданов за ръководене на организирана престъпна група. Със същото обвинение е и Росен Иванов, пред магистратите се изправят и Красимир Стефанов, Михаил Пешев, Върбан Борисов, Персин Пешов, Ангел Русев, Матей Ташков, Пламен Ковачев. Делото на още една банда влиза в съдебната зала на 23 септември - срещу Никифор Никифоров, Мирослав Димитров, Иван Иванов и Назъм Юсеин. 

Ципрас поверява финансите и дипломацията на предишните си министри

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67882/TSipras-poveryava-finansite-i-diplomatsiyata-na-predishnite-si-ministri

/Поглед.инфо/ Голяма част от министрите в предишния кабинет на гръцкия премиер Алексис Ципрас влизат и в оглавяваното от него ново правителство.

Прогноза за времето - 23 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301923

Днес, 23 септември, в 11:20 часа настъпва астрономическата есен. Днес ще е предимно облачно, на места, главно в Южна България с валежи от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър, предимно от изток. Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните между 22° и 27°.

Вратарска дилема в ЦСКА за купата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998633

Вратарска дилема изникна в ЦСКА преди мача от първия редовен кръг срещу „Нефтохимик“ за Купата на България. Досега треньорът Христо Янев бе взел решение - в турнира ще пази Анатоли Господинов, а в първенството Стоян Колев. Така ветеранът нито веднъж не бе в групата за купата, където резерва бе Слави Петров.
Вратарска дилема изникна в ЦСКА преди мача от първия редовен кръг срещу „Нефтохимик“ за Купата на България. Досега треньорът Христо Янев бе взел решение - в турнира ще пази Анатоли Господинов, а в първенството Стоян Колев. Така ветеранът нито веднъж не бе в групата за купата, където резерва бе Слави Петров.

Фалшива оферта ужили родната енергетика с над 50 млн.

http://petel.bg/Falshiva-oferta-uzhili-rodnata-energetika-s-nad-50-mln-__127881

Снимка: Булфото, архив Китайската фирма "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" Лтд., която беше част от консорциума "Индреко Инсигма", построил...

Истина или лъжа: Има ли страшна диагноза Тодор Славков? Ето го отговора от него самия

http://petel.bg/Istina-ili-lazha--Ima-li-strashna-diagnoza-Todor-Slavkov--Eto-go-otgovora-ot-nego-samiya__127882

Тодор Славков върви по стъпките на баща си Иван Славков-Батето, пише жълт всекидневник. Според изданието бизнесменът се отказал от бурния...

CNN: 45 хиляди полицаи ще се грижат за безопасността на папата в Ню Йорк

http://petel.bg/CNN--45-hilyadi-politsai-shhe-se-grizhat-za-bezopasnostta-na-papata-v-Nyu-York__127883

Снимка: Булфото, архив За безопасността на папа Франциск в Ню Йорк на 24-25 септември, където той ще говори на срещата на върха на ООН, ще се...

Есента идва официално днес с облаци и дъжд

http://offnews.bg/news/n_1/n_561609.html

Есента идва официално днес в 11,20 часа с облаци и дъжд. Термометрите ще се качат до 22 - 27 градуса.  Над планините ще има значителна облачност, а билата ще са в мъгла. Главно в Рило-Родопската област ще превалява краткотраен дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще достигне до 18 градуса, на 2000 м - около 11 градуса. Над Черноморието облачността ще е значителна, с превалявания от дъжд, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са в интервал 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 22-24 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Времето ще остане облачно и дъждовно и в следващите два работни дни, според прогнозата на НИМХ. 

Сладкиш с круши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998479


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Новият кабинет на Ципрас много прилича на стария

http://balkani.actualno.com/Novijat-kabinet-na-Cipras-mnogo-prilicha-na-starija-news_497002.html

Новият стар премиер на Гърция Алексис Ципрас представи кабинета си в нощта между вторник и сряда. В новото правителство има малко нови лица, а поста на министър на финансите отново зае Евклидис Цакалотос, пише The New York Times. Цикалотос заемаше поста в предишния коалиционен кабинет на СИРИЗА и "Независими гърци" (АНЕЛ), който наследи поста Янис Варуфакис. Той е познат на партньорите на Гърция в Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) от многото седмици на трудни преговори по кред

Атанасов очаква поне 160 гласа за промяната на Конституцията

http://politics.actualno.com/Atanasov-ochakva-pone-160-glasa-za-promjanata-na-Konstitucijata-news_496996.html

Днес ще се види кой ще натисне зеленият и кой – червеният бутон. Така депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията по външна политика о.з. генерал Атанас Атанасов коментира пред Нова телевизия предстоящото днес (23 септември) гласуване на първо четене на Законопроекта за изменение на Конституцията във връзка със съдебната реформа. Конкретните текстове ще се гледат на второ четене, не сега. Днес ще се покаже политическа воля, подчерта Атанасов. Той е категоричен, че за да им

Болни хора ще получат дарения във Враца

http://vraza.actualno.com/Bolni-hora-shte-poluchat-darenija-vyv-Vraca-news_497005.html

Дарение от дрехи ще бъде раздадено на гражданите, ползващи социални услуги в Дневен център и Защитено жилище за лица с психични заболявания, Център за временно настаняване и Център за настаняване от семеен тип № 3 във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Дарението е предоставено от Националния съвет на Българския червен кръст по молба на Община Враца. На раздаването на дарението ще присъства вр.и.д. кмет Красимира Георгиева. Първото дарение ще бъде направено в 10 ч. в Дневен ц

Пострадалите в катастрофа журналисти имат нужда от даряване на кръв

http://society.actualno.com/Postradalite-v-katastrofa-jurnalisti-imat-nujda-ot-darjavane-na-kryv--news_497007.html

Без промяна остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, операторът и шофьорът на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко при катастрофата край пътен възел Абланица. И двамата са на апартано дишане. Тази сутрин кръвното налягане и на двамата се поддържа медикаментозно. За днес бе планувано транспортирането им към Плевен, но състоянието им не позволява това. По обяд ще бъде преценено дали двамата колеги да бъдат откарани към болница в Плевен. Има нужда от даряване на кръв за спасяв

Спират водата на 6 места в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_561356.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Цар Симеон” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бул. „Христо Ботев”, бул. „Стефан Стамболов”, ул. „Пиротска”, бул. „Сливница”. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Пимен Зографски” в жк „Дианабад” , се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Св. Пимен Зографски” от ул. „Николай Хайтов” до ул. „Русаля”, бл. 41 - висока зона Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Юрий Гагарин” в с. Яна, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Васил Левски”, ул. „Юрий Гагарин”, ул. „Стефан Стамболов”, ул. „Миньорска”. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Липова падина” в с. Кокаляне, се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 18.30 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Липова падина”, ул. „Явор”. Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Пимен Зографски” в жк „Дианабад”, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 15.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Св. Пимен Зографски” от ул. „Русалка” до ул. „Никола Габровски”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 408 в жк „Люлин-4”, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в бл. 408 - ниска зона. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 

Преглед на печата от 23 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/23/2614255_pregled_na_pechata_ot_23_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Транспортният министър поиска по-високи пътни такси
Московски предлага увеличение основно на тарифите за чуждия транзит

Държавата ще улесни достъпа на чужди специалисти до трудовия пазар
Предложението на кабинета ще има най-голям ефект върху IT сектора, където нараства гладът за кадри

Сега

Чужденци ще доказват български корен с изпит по родна история
ДАБЧ плаши да рухне под наплива от желаещи...

Второ за седмица земетресение люшна Киргизстан

http://petel.bg/Vtoro-za-sedmitsa-zemetresenie-lyushna-Kirgizstan__127878

Второ за седмицата земетресение с магнитуд 5 е регистрирано в Киргизстан, се съобщава на сайта си института за по сеизмология към...

Сензационно разследване на Нова тв: Братът на Алгафари оглавил мафията на каналджиите в Харманли!

http://petel.bg/Senzatsionno-razsledvane-na-Nova-tv--Bratat-na-Algafari-oglavil-mafiyata-na-kanaldzhiite-v-Harmanli-__127879

Разследване на Нова телевизия доказа огромните суми, които се печелят от каналджиите. Чрез внедрен в средите им човек журналистите се...

Религиозен календар за 23 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998492

Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Св. Мчца Ираида
 В град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета - братовчедка на св. Анна. Двамата страдали много, че нямат деца. Макар и в напреднала възраст, непрестанно и горещо се молели за наследник. И молитвата им сторила чудо - Елисавета заченала и родила син точно както било известено
Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Св. Мчца Ираида В град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета - братовчедка на св. Анна. Двамата страдали много, че нямат деца. Макар и в напреднала възраст, непрестанно и горещо се молели за наследник. И молитвата им сторила чудо - Елисавета заченала и родила син точно както било известено

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998397

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Слави Бинев: Ние не сме тези, които могат да поставят условия за бежанците

http://society.actualno.com/Slavi-Binev-Nie-ne-sme-tezi-koito-mogat-da-postavjat-uslovija-za-bejancite-news_496993.html

Ние не сме тези, които могат да се "зъбят" и поставят условия. Трябва да имаш позицията да го направиш. Това заяви в ефира на bTV народният представител от Патриотичния фронт Слави Бинев, коментирайки темата с бежанската вълна към Европа и позицията на България. По думите му страната ни не може да си позволи да има по-твърда позиция пред Брюксел и партньорите от ЕС, защото е на последно място по правосъдие и вътрешен ред, все още е под мониторинг от Европейската комисия и има проблеми в много с

Ключов генерал от коалицията срещу ИД подава оставка

http://america.actualno.com/Kluchov-general-ot-koalicijata-sreshtu-ID-podava-ostavka-news_496995.html

Генерал Джон Алън, който преди година бе назначен за координатор на политиката на САЩ срещу „Ислямска държава“, ще подаде оставка, съобщиха Bloomberg и Reuters. По информация на медиите Алън, чиято кандидатура бе издигната лично от президента Обама, си тръгва заради разногласия с Вашингтон. От Белия дом опровергават тази информацията и уточняват, че оттеглянето му е по лични причини. Изданието Bloomberg View пише, че Алън напуска поста си в най-неудобния да американската админист

Обявиха коя е най-популярната операционна система в света

http://sciencelogy.actualno.com/Objaviha-koja-e-naj-populjarnata-operacionna-sistema-v-sveta-news_496997.html

Миналата седмица Microsoft Corporation заяви, че над 75 милиона устройства вече се задвижват на Windows 10. Според предоставените от корпорацията данни, 5,2 процента от всички компютри по света са се задвижвали от Windows 10 към началото на септември 2015 г. По-рано тази година Microsoft пусна безплатно обновяване на версията Windows 10, като от нея може да се възползват дори и потребители, които имат по-ранна пиратска версия на Windows. Обновяването става автоматично чрез заявка, като то се и

Струнен квартет изсвири 134 години глобално затопляне (ВИДЕО)

http://interest.actualno.com/Strunen-kvartet-izsviri-134-godini-globalno-zatopljane-VIDEO-news_496992.html

Географът от университета на Минесота Скот Сейнт Джордж (Scott St. George) и неговите студенти създадоха произведение за струнен квартет, обясняващо на езика на музиката как се е повишавала средната температура в Северното полукълбо от 1880 г. насам, пише Popular Science. Инструментите от квартета (цигулка, виола, виолончело) отразяват климатичните промени в четири зони – тропици, средни ширини, високи ширини и Арктика. Ниските ноти съответстват на студено, високите – на топло. Про

Част от Владиславово във Варна остава без вода през деня

http://petel.bg/CHast-ot-Vladislavovo-vav-Varna-ostava-bez-voda-prez-denya__127875

От ВиК-Варна съобщиха, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в кв.Владиславово от бл.1 до бл.309. Водоподаването се...

ДАНС затяга охраната си

http://petel.bg/DANS-zatyaga-ohranata-si__127876

Снимка: Булфото Една от най-охраняваните сгради у нас – тази на Държавна агенция “Национална сигурност” на столичния булевард “Черни...

BBC: САЩ са убили един от лидерите на „Ислямска държава“

http://petel.bg/BBC--SASHH-sa-ubili-edin-ot-liderite-na----Islyamska-darzhava---__127877

Снимка: АФП В резултат на въздушни удари на американската авиация в Ирак е убит един от високопоставените членове на екстремистката...

Жителите на девинско село поискаха държавата да застреля опасна мечка

http://smolyan.actualno.com/Jitelite-na-devinsko-selo-poiskaha-dyrjavata-da-zastrelja-opasna-mechka-news_496984.html

Страх тресе девинското село Беден, след като възрастен жител беше нападнат от мечка. Много ни е страх всички – обръщаме се към всички управляващи, не да си пълнят джобовете, а да вземат мерки, каза възрастна жена пред Нова телевизия. Тя беше подкрепена от други жители, които казват, че мечката не е една. Вчера, 22 септември, е задействана процедура за отстрел на мечката. Разрешение за отстрел може да даде само МОСВ. Местното горско стопанство вече е искало два пъти разрешение – още

Сирийски журналист обвини Русия за задълбочаващата се криза в Сирия

http://politics.actualno.com/Sirijski-jurnalist-obvini-Rusija-za-zadylbochavashtata-se-kriza-v-Sirija-news_496986.html

Видя се, че лидери в Европа няма. Така председателят на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред Нова телевизия квотите за бежанци, като вчера (22 септември) министрите на вътрешните работи и правосъдието оформиха споразумението. Припомняме, че 66 000 души ще бъдат веднага разселени, а останалите 54 000 ще бъдат разселени „на доброволен принцип”. Против гласуваха Унгария, Чехия, Словакия и Румъния, а Финландия се въздържа. Пробивът е, че Полша се съгласи да вземе 5000 души.

Убит е един от лидерите на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Ubit-e-edin-ot-liderite-na-Isljamska-dyrjava-news_496988.html

В резултат на въздушни удари на американската авиация в Ирак е убит един от високопоставените членове на екстремистката групировка „Ислямска държава“, съобщи представител на американската армия, цитиран от BBC. Убитият е Абу Бакра Ал Туркмани – „административен емир“ на бойците, който преди е участвал в действията на екстремистката организация „Ал Кайда“ на територията на Ирак, твърди Пентагонът. Въздушният удар е бил нанесен в близост до град Тал Афар

Европейските лидери трябва да мислят с главите си, а не да ги командват по телефона

http://cite.actualno.com/Evropejskite-lideri-trjabva-da-misljat-s-glavite-si-a-ne-da-gi-komandvat-po-telefona-news_496987.html

Така председателят на ВМРО Красимир Каракачанов коментира снощното решение за квотно разпределение на 120 000 бежанци. Според Каракачанов нашата политика в случая е "след каруцата". Той поиска решение на въпроса с т.нар. икономически имигранти, които не бягат война, ами "просто защото не искат да живеят в Пакистан, а в Германия".

Местят тежко ранените журналисти в катастрофата край Ловеч в болницата в Плевен

http://lovech.actualno.com/Mestjat-tejko-ranenite-jurnalisti-v-katastrofata-kraj-Lovech-v-bolnicata-v-Pleven-news_496989.html

Тежко пострадалите журналисти от информационна агенция БГНЕС във вчерашната катастрофа в близост до Ловеч ще бъдат транспортирани в университетска болница Плевен. Това съобщи в ефира на bTV д-р Донка Минкова от болницата в Ловеч. Вчера две коли се удариха челно на разклона на Абланица за Ловеч и Троян. При пътния инцидент загина фоторепортерът на медията Петко Налбантов.  Другите двама служители на агенцията са в много тежко състояние, посочи д-р Минкова. Извикан е неврохирург, който е ко

AVG вече може да продава данните от историята на вашия браузер

http://sciencelogy.actualno.com/AVG-veche-moje-da-prodava-dannite-ot-istorijata-na-vashija-brauzer--news_496933.html

Антивирусът AVG е обновил своята политика за конфиденциалност и в поправената версия осигуряващата компютърна безопасност фирма признава, че "може да извлича печалби от своите безплатни предложения, несъдържащи лични данни", пише Engadget. Въпросната "несъсържаща лични данни" информация включва, освен останалото, и марката на вашия апарат, използвания език и приложения. Според обновената политика AVG може да събира данни, които потребителят предоставя сам, освен това може да използва бисквитки

Тайфунът "Дуджуан" настъпва към Япония

http://asia.actualno.com/Tajfunyt-Dudjuan-nastypva-kym-Japonija-news_496990.html

Тайфунът "Дуджуан" в Тихия океан, на който в Япония е даден номер 21, приближава архипелага от югоизток. Скоростта на вятъра в центъра на тайфуна е 18 метра в секунда, с пориви до 25 метра в секунда. В края на седмицата тайфунът може да достигне източното крайбрежие на Япония. През септември, при проливните дъждове, под влиянието на преминаващите тайфуни "Етау" и "Кило", в Япония загинаха седем души, а около 40 бяха ранени в различна степен. Снимка: архив

Слух: Братът на Нидал Алгафари е основна фигура в каналджийството

http://society.actualno.com/Sluh-Bratyt-na-Nidal-Algafari-e-osnovna-figura-v-kanaldjijstvoto-news_496991.html

Квартал „Сарай” в Истанбул спокойно може да бъде посочен като „Кварталът на богатите”. Това е истината, която стои зад огромната бежанска вълна, минаваща от Турция на Запад – и през България включително. Как става прехвърлянето – всеки бежанец, който пътува на Запад, оставя пари в чейнджбюро. Срещу това получаваш код. Когато стигнеш например в София, на уговорено преди това място казваш кода си и трафикантът получава договорена част от парите ти. Ако пробваш

Тройно изпреварване убило журналиста от БГНЕС

http://petel.bg/Troyno-izprevarvane-ubilo-zhurnalista-ot-BGNES__127874

Тройно изпреварване на кола и два тира е причината за зверската катастрофа, при която загина фотографът от агенция БГНЕС Петър Налбантов,...

Виждали ли сте подобно нещо? Водите на магично езеро изчезват в мистериозна дупка (Видео)

http://petel.bg/Vizhdali-li-ste-podobno-neshho--Vodite-na-magichno-ezero-izchezvat-v-misteriozna-dupka--Video-__127870

Кадър: youtube Нещо много странно се случва в Лост Лейк, щата Орегон. Магичното езеро изчезва сякаш в мистериозна дупка. През зимата...

Холандия приема 7000 бежанци през следващите 2 години

http://europe.actualno.com/Holandija-priema-7000-bejanci-prez-sledvashtite-2-godini-news_496983.html

Холандия ще приеме 7000 бежанци през следващите 2 години, съобщи Министерството на сигурността и правосъдието.  "В рамките на две години около 7000 бежанци ще бъдат приети от Холандия", каза държавният секретар на министерството Клас Дейкхоф, като припомни, че страната вече е поела ангажимент да приеме 2000 души, дошли в европейските страни основно от Сирия, Еритрея и Ирак.  Проблемът с търсещи убежище в Холандия не стои в момента толкова остро, както в други европейски страни, особе

На 23 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998619


Ген. Кирчо Киров, бивш директор на НРС
Матей Казийски, волейболист
Милко Калайджиев, певец
Акад. Николай Кауфман, композитор и фолклорист
Сашка Братанова,
Ген. Кирчо Киров, бивш директор на НРС Матей Казийски, волейболист Милко Калайджиев, певец Акад. Николай Кауфман, композитор и фолклорист Сашка Братанова,

Служба "Военна информация" започна да продава скрап, нямала пари за заплати

http://pik.bg/служба-военна-информация-започна-да-продава-скрап-нямала-пари-за-заплати-news404097.html

Служба "Военна информация" започна да продава скрап, нямала пари за заплати

Служба „Военна информация“, чиято основна задача е да следи действията на врага зад граница, се занимава с продажба на скрап. Експертите там чинно са обявили обществена поръчка за продажбата на търг с наддаване на 30 953 кг стоманен скрап, 2866 кг отпадъци от оловни акумулатори, 1800 кг електронен скрап и др. цветни и черни материали, пише "Труд". Преди седмица стана ясно, че службата няма да получи никакви допълнителни средства от Министерството на финансите. А министърът на отбраната Николай Ненчев търси над 14 млн. лв. за ремонт на сградата на службата. Той обяви и че спешно ще продава имоти с отпаднала необходимост. С парите ще гарантира заплатите. В бюджета на ведомството не достигат около 100 млн. лв. Според него от продажба на земи и сгради може да се осигурят 18-19 млн. лв.

Но това е едно от най-слабите звена на ведомството. Обикновено за година се продават по два-три, и то за не повече от по 1-2 млн. лв. Армията има над 1000 имота, към които няма интерес. Само за охраната им ведомството харчи по около 40 млн. лв. на година.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че МО и МВР няма да получат допълнителни средства, докато не извършат административни реформи. Той настоява „чиновниците“ да преминат от I в III категория труд. Така обаче те остават без социалните привилегии и при пенсия ще вземат 10, а не 20 заплати.

Днес ще бъде облачно с максимални температури между 22°и 27°

http://petel.bg/Dnes-shhe-bade-oblachno-s-maksimalni-temperaturi-mezhdu-22--i-27--__127872

Предимно облачно ще е времето през деня, на места, главно в Южна България с превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен...

Пугачов подаде иск за 10 млрд. долара срещу Русия

http://petel.bg/Pugachov-podade-isk-za-10-mlrd--dolara-sreshhu-Rusiya__127873

Снимка: Уикипедия Руският магнат Сергей Пугачов, наричан някога “банкерът на Путин” заради влиянието му в Кремъл, е подал иск срещу...

Хороскопът за 23 септември

http://curious.actualno.com/Horoskopyt-za-23-septemvri-news_496975.html

Овен Днес ще искате прекалено много от живота, а той има пределни възможности. Желанията ни са едно, а възможностите съвсем друго. Бъдете по-скромни, за да не паднете от двата стола, на които искате да седите. Телец Днес може да ви преследва усещане за трети човек във връзката ви. Между двама обаче никога няма място за трети. Това не води до нищо добро. Ако не може да се справите двамата, продължете напред сами. Близнаци Днес това, което няма да ви достига е времето. Изключете звука на тел

България ще приеме 201 бежанци от Италия и 651 от Гърция

http://society.actualno.com/Bylgarija-shte-prieme-201-bejanci-ot-Italija-i-651-ot-Gyrcija-news_496981.html

България ще трябва да приеме още 852 бежанци, като в страната ще дойдат 201 мигранти от Италия и 651 от Гърция. Това стана ясно, след като министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. Одобряването стана с "голямо мнозинство" на извънредната среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, като по този начин бе преодоляна съпротивата на редица източноевропейски страни на предложените

Зачатие на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен

http://celebrate.actualno.com/Zachatie-na-sv-prorok-Joan-Predtecha-i-Krystitel-Gospoden-news_496976.html

В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник на име Захарий, с жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да

След нова трагедия на пътя - съвет за мерки с младите шофьори

http://crime.actualno.com/Sled-nova-tragedija-na-pytja---syvet-za-merki-s-mladite-shofiori-news_496982.html

Тъжната статистика на загиналите по българските пътища отново беше припомнена в два сутрешни блока на големите телевизии. Повод за това стана ужасяващата катастрофа край Ловеч от вчера, 22 септември, когато загина колега-журналист от БГНЕС. Според бившия шеф на КАТ Алекси Стартиев от началото на годината вече има над 500 жертви. Той беше категоричен пред Нова телевизия, че решаването на проблемите на пътя изисква повече време. Същевременно Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите от катас

Отвориха подземното хранилище за Апокалипсиса

http://petel.bg/Otvoriha-podzemnoto-hranilishhe-za-Apokalipsisa__127871

Конфликтът в Сирия стана причина за отварянето на Глобалното хранилище за семена, съобщават световните агенции. Построено през 2008 г. на...

Ще е предимно облачно, на места с валежи от дъжд

http://society.actualno.com/Shte-e-predimno-oblachno-na-mesta-s-valeji-ot-dyjd-news_496974.html

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и няма да се променя съществено на 23-ти септември, когато в 11:20 часа настъпва астрономическата есен. Днес ще е предимно облачно, на места, главно в Южна България с валежи от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър, предимно от изток. Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето, съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Боряна Марк

Откъс от "В сянката на меча" от Том Холанд

http://literature.actualno.com/Otkys-ot-V-sjankata-na-mecha-ot-Tom-Holand-news_496977.html

„Народите са като капка из ведро и се смятат като прашинка на къпони“, пишело в Танаха. Юдеите, които си нямали своя империя, поддържали особено виждане за международните отношения. То им давало увереност, че великите световни царства, въпреки кресливостта и преструвките си, са смятани от Бог „за по-малко от нищо и от празнота“. Те знаели, че истинското разделение на света не се определя от стените на Дара и не е между римското и варварското, а между две съвсем различни н

Според експерти: Ескалирането на ситуацията с бежанците може да доведе дори до световна война

http://petel.bg/Spored-eksperti--Eskaliraneto-na-situatsiyata-s-bezhantsite-mozhe-da-dovede-dori-do-svetovna-voyna__127869

Илюстрация: Булфото, архив Премиерите на Унгария и Италия предупредиха за голямата опасност, която представлява неконтролирания...

Избухва Горноджумайското въстание

http://chronicles.actualno.com/Izbuhva-Gornodjumajskoto-vystanie-news_496699.html

На 23 септември 1902 година избухва едно от най-важните бойни сражения за българите в Македония - Горноджумайско въстание. Тогава българското население в Североизточна Македония се организира от Върховния македоно-одрински комитет и започва планирана атака срещу османското владичество. Избухването на въстанието е част от мащабния план на комитета, който цели да привлече вниманието на западноевропейските страни към македонския въпрос. Организацията ВМОРО отказва да подкрепи плана на Върховния ма

Да кажем "Добре дошла" на есента: Настъпва астрономическата есен

http://interest.actualno.com/Da-kajem-Dobre-doshla-na-esenta-Nastypva-astronomicheskata-esen-news_496916.html

Есенното равноденствие настъпва днес, 23 септември, в 11:20 часа българско време. По цялото земно кълбо денят е равен на нощта, а това означава, че сме се сбогували с лятото и от днес в официално владение настъпва есента. От този момент Слънцето се премества в Южното полукълбо. Границата между светлината и тъмнината в днешния ден е точно по меридиана, а не наклонено, както в други дни, обяснява говорителят на Главната астрономическа обсерватория към РАН Сергей Смирнов пред РИА Новости. "От тоз

Арман Бабикян: В Крайова явно знаят повече за 7-ми блок на „Козлодуй“ от нас

http://pik.bg/арман-бабикян-в-крайова-явно-знаят-повече-за-7-ми-блок-на-„козлодуй“-от-нас-news404489.html

Арман Бабикян: В Крайова явно знаят повече за 7-ми блок на „Козлодуй“ от нас

Румънските неправителствени организации от района на град Крайова са по-информирани от българските граждани, защото ние в България не знаем дали ще се строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Сигналите, които идват от правителството на Бойко Борисов, са доста противоречиви. Изказванията на хора от Реформаторския блок, ако трябва да върна времето назад с малко повече от година, гласяха, че това е второ „Белене“. Ние не знаем дали ще има 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ или поне не сме го чули официално и ясно. Протестът на румънските НПО срещу строителството на нова ядрена мощност на площадката в „Козлодуй“ засега е само на локално ниво и не съм убеден, че Румъния като държава води кампания.

Всичко това на мен ми прилича по-скоро на добре финансирана от Русия акция, където прекрасно знаят, че за изграждането на всяка ядрена мощност е необходимо съгласуване на междудържавно ниво. Дава се повод бъдещото строителството на 7-ми блок да се превърне от „граждански“ въпрос в държавен проблем на Румъния, който Букурещ е длъжен да постави на София. Подобни медийни акции имаше и у нас, когато ставаше дума за шистовия газ.

Така изгонихме „Шеврон“ от страната ни и загубихме възможността да развием собствен добив. Докато САЩ пред очите ни от огромен вносител на газ, се превърнаха в страна, която напълно задоволява своите вътрешни потребности и вече се готви да изнася добитото на своя територия „синьо гориво“, ние продължаваме да стоим в руска зависимост.

Няма никакъв проблем да се организира подобна кампания и в района на Крайова. Русия може да си позволи тези разходи. Нека се замислим. Ако тези хора наистина са представители на гражданското общество и имат някакви съмнения, защо тогава не задават въпроси за реакторите с тежка вода на Канду. По тази много по-опасна технология работи румънската централа АЕЦ „Черна вода“. Не чуваме нищо. Никакви въпроси.

Пълно мълчание. За сметка на това има фиксация върху нещо, което предстои или може би ще се направи, ако България реша да го строи. Всеки има право да се страхува от каквото си иска. Човек може да се страхува и от земетресения, и от наводнения, и от други катастрофи. Ако той е решил да се страхува, може да го прави охотно. Но фактите са следните: 1. реакторът АР-1000 на „Уестингхаус“ е най-модерният, който до момента предлага технологията в света; 2. ядрената енергия е най-евтината.

Факт е също така, че фирмите, които защитават статуквото в момента в България наливат вода в мелницата на тези, които произвеждат скъпата енергия от ВЕИ за сметка на всяко българско домакинство и всяка българска фирма. / ------------ Арман Бабикян, експерт по политически ПР. 

Първо в ПИК! Унгария издаде книга на Марин Георгиев, той почерпи с брестнишки мавруд (снимка)

http://pik.bg/първо-в-пик-унгария-издаде-книга-на-марин-георгиев-той-почерпи-с-брестнишки-мавруд-снимка-news404055.html

Първо в ПИК! Унгария издаде книга на Марин Георгиев, той почерпи с брестнишки мавруд (снимка)

Книга на българския писател, поет и преводач Марин Георгиев излезе в Унгария. Стихосбирката му "Ни Бог, ни Дявол" бе представена в Българския културен институт в Будапеща. Стиховете са преведни от Бенедек Киш, Ендре Рожа, Йожеф Уташи и Дьорд Сонди, сподели пред ПИК авторът.

Българският поет бе представен от директорката на института Олга Попова, от издателя и съставителя Дьорд Сонди и от Тошо Дончев, който проведе на живо своеобразно интервю с Марин Георгиев, което оживи залата и направи присъстващите съпричастни с поезията. Авторът рецитира свои стихове на български, а в превод на унгарски бяха изпълнени от актьора Янош Пап.
За артистичната атмосфера на вечерта спомогнаха и няколко песни от унгарския и български фолклор.

Накрая авторът почерпи присъстващите с любимия си брестнишки мавруд, който донесе специално за вечерта.

Марин Георгиев е писател, поет и преводач. Основател е на първото българско частно издателство "Литературен форум". Той е един от създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 г. Книгата му за Вапцаров "Третият разстрел" предизвика много политически спорове през 1993 г., когато беше публикувана. Днес тя е призната за книга с принос в българската документалистика.

Първо в ПИК! Унгария издаде книга на Марин Георгиев (снимка)

http://pik.bg/първо-в-пик-унгария-издаде-книга-на-марин-георгиев-снимка-news404055.html

Първо в ПИК! Унгария издаде книга на Марин Георгиев (снимка)

Книга на българския писател, поет и преводач Марин Георгиев излезе в Унгария. Стихосбирката му "Ни Бог, ни Дявол" бе представена в Българския културен институт в Будапеща. Стиховете са преведни от Бенедек Киш, Ендре Рожа, Йожеф Уташи и Дьорд Сонди, сподели пред ПИК авторът.

Българският поет бе представен от директорката на института Олга Попова, от издателя и съставителя Дьорд Сонди и от Тошо Дончев, който проведе на живо своеобразно интервю с Марин Георгиев, което оживи залата и направи присъстващите съпричастни с поезията. Авторът рецитира свои стихове на български, а в превод на унгарски бяха изпълнени от актьора Янош Пап.
За артистичната атмосфера на вечерта спомогнаха и няколко песни от унгарския и български фолклор.

Накрая авторът почерпи присъстващите с любимия си брестнишки мавруд, който донесе специално за вечерта.

Марин Георгиев е писател, поет и преводач. Основател е на първото българско частно издателство "Литературен форум". Той е един от създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 г. Книгата му за Вапцаров "Третият разстрел" предизвика много политически спорове през 1993 г., когато беше публикувана. Днес тя е призната за книга с принос в българската документалистика.

Любим виц на Емил Чолаков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998628


Два прилепа си висят на клона. По едно време единият се обръща с главата нагоре и другият казва:
- О, Боже, пак
Два прилепа си висят на клона. По едно време единият се обръща с главата нагоре и другият казва: - О, Боже, пак

Борисов: Ще настоявам да се реши проблемът с първоизточника на бежанската криза - Сирия

http://pik.bg/борисов-ще-настоявам-да-се-реши-проблемът-с-първоизточника-на-бежанската-криза---сирия-news404514.html

Борисов: Ще настоявам да се реши проблемът с първоизточника на бежанската криза - Сирия

Позицията, която ще защитавам днес на извънредния Европейски съвет във връзка с бежанската криза, е че каквито и мерки да се взимат сега, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов в края на днешното правителствено заседание, стана ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Той посочва, че на срещата в Брюксел ще настоява за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем. Отивам на извънреден Съвет във връзка с бежанската криза. Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега – квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече. С влошаването на времето натискът ще стане по-голям, защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа.

Ще настояваме за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем. Иначе ще бъде поредното регистриране на събиране. Има недоволни страни – на Съвета на вътрешните министри. Четири държави не са се съгласили с квотите, но е прието с квалифицирано мнозинство. 

ЕС договори квотите за разпределяне на 120 000 бежанци, България приема още 852-ма

http://pik.bg/ес-договори-квотите-за-разпределяне-на-120-000-бежанци-българия-приема-още-852-ма-news404045.html

ЕС договори квотите за разпределяне на 120 000 бежанци, България приема още 852-ма

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци. Одобряването стана с „голямо мнозинство“ на извънредната среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, като по този начин бе преодоляна съпротивата на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС.

Решението ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 мигранти. Първата фаза от споразумението включва незабавното разселване на 66 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия. България ще приеме 201 мигранти от Италия и 651 от Гърция. През юли София прие да подслони 500 мигранти от Италия и Гърция. С тях общият брой на разселените в България би следвало да достигне 1352-ма души. България ще подкрепи задължителните квоти, потвърди вътрешният министър Румяна Бъчварова още преди срещата в Брюксел.  Втората фаза предвижда 54 000 мигранти, които трябваше да бъдат разселени от Унгария, да бъдат обособени като "спешна квота". Тя се запазва като "резервна" и ще бъде използвана от държави, които в следващите две години се изправят пред извънредна ситуация с мигрантския поток. За да бъде задействана тази фаза, ще е необходимо ново предложение на Европейската комисия, което ще трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.

Против решението гласуваха Чехия, Унгария Словакия и Румъния, а Финландия се въздържа. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че докато той е начело на правителството, Братислава няма да прилага квотната система за разпределение на мигрантите. Полша е оттеглила първоначалните си възражения. Още преди срещата на вътрешните министри Чехия предупреди, че дори да бъде приет, планът за разпределение на бежанците няма да проработи. Европейската комисия ще налага наказания на страните, които не регистрират мигранти. Както съобщи говорителят на ЕК Наташа Берто, днес ще бъдат открити наказателни процедури срещу онези страни, които не регистрират влезлите на тяхна територия бежанци. Тя обаче не уточни за кои държави става въпрос, но посочи че всички са били предупредени. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамополус заяви, че следващите стъпки ще бъдат обсъдени от лидерите на страните членки на ЕС на днешния извънреден Европейски съвет.

Мъж се самоуби в село Горица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8TTQ3h-0MVo/

Мъж се е самоубил в село Горица. Инцидентът е станал на 21 септември вечерта. 68-годишният Г.К. е бил в крайна фаза на онкозаболяване и се е самоубил чрез прострелване със законно притежаваната си ловна пушка, съобщиха от ОД на МВР. Драмата се е разиграла в семейната му къща в с. Горица, където живеел със съпругата си. Възрастният мъж се е прострелял в главата и е издъхнал е за секунди. Той бил ловец и използвал собствената си пушка, за да сложи край на живота си. Трупът е откаран в катедра “Съдебна медицина” на МБАЛ – Бургас.

Ципрас нападна Европа заради мигрантите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999031



Старият премиер търси нов финансов министър
Малко след като бе избран за премиер на Гърция за втори път в последните 9 месеца, Алексис Ципрас атакува Евросъюза заради бежанците, предаде АФП. В реч след успеха на СИРИЗА на предсрочния вот той призова за обединяване на усилията за справяне с кризата, заяви, че ЕС не помага достатъчно на страните,
Старият премиер търси нов финансов министър Малко след като бе избран за премиер на Гърция за втори път в последните 9 месеца, Алексис Ципрас атакува Евросъюза заради бежанците, предаде АФП. В реч след успеха на СИРИЗА на предсрочния вот той призова за обединяване на усилията за справяне с кризата, заяви, че ЕС не помага достатъчно на страните,

Астрономическата есен настъпва на 23 септември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OAvDFShLvu8/

Астрономическата есен през тази година настъпва у нас на 23 септември в 11:20 часа, като тогава е и есенното равноденствие. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. “циганско лято”/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. При зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.
Времето на 23 сепември ще е предимно облачно, на места, главно в Южна България с валежи от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър, предимно от изток. Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето, според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Над Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури 24-26°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.
В четвъртък над страната ще има предимно значителна облачност. На места ще превали дъжд. Вятърът ще е слаб, постепенно ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури ще са между 13° и 18°, а максималните между 21° и 26°.
В петък, след временно разкъсване и намаление, от запад отново ще започне увеличение на облачността; на места в Западна България ще има валежи, в отделни райони интензивни и значителни по количество.
В събота ще се задържи облачно, с валежи, на повече места и повече по количество в централната част от страната.

Левандовски счупи рекорд на Мартин Петров в Бундеслигата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999149

Нападателят на
Нападателят на "Байерн" Роберт Левандовски влезе като резерва на полувремето в мача срещу "Волфсбург" в Мюнхен и вкара всички голове за своите при победата 5:1. Полякът се разписа в 51-ата, 52-ата, 55-ата, 57-ата и 60-ата минута, след като гостите бяха повели с попадение на Даниел Калиджури преди почивката.

Балотели вкара за втората поредна победа на "Милан"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/23/2614287_baloteli_vkara_za_vtorata_poredna_pobeda_na_milan/?ref=rss


Марио Балотели сложи край на головата си суша с красиво изпълнение на свободен удар при победата на "Милан" с 3:2 като гост на "Удинезе".

Това беше втора поредна победа за "росонерите" с такъв резултат, след която вече имат девет точки в класирането на Серия А.

Балотели започна като титуляр за първи път след преминаването си в "Милан" от "Ливърпул" и изпрати топката в горния ъгъл след само пет минути. Той пусна само лека усмивка през прегръдките на съотборниците му....

Първият пристигнал на касапницата със загиналия колега от БГНЕС: Вероятно някой от шофьорите е заспал

http://pik.bg/първият-пристигнал-на-касапницата-със-загиналия-колега-от-бгнес-вероятно-някой-от-шофьорит-news404024.html

Първият пристигнал на касапницата със загиналия колега от БГНЕС: Вероятно някой от шофьорите е заспал

"Това, което видях, беше ужасно. Двете коли  бяха смачкани напълно. Страшно беше", каза диждеят Теди Джорджо в предаването на Нова телевизия "Часът на Милен Цветков". Той първи пристигнал на мястото на трагедията и вадил ранените с голи ръце (виж в "Още по темата").

"Бях заспал и колегата ми вика, че май сме спукали гума. Чу се страшен гръм. Малко след това видяхме двете сблъскали се коли и разбрахме, че е станала катастрофа. На пътя нямаше никакви други автомобили. Втурнахме се да вадим хората", спомни си Теди Джорджо. Две линейки, една пожарна и полицейска колата пристигнали на мястото на трагедията 4 минути, след като джиджеят позвънил на спешния телефон.

"Съжалявам за загиналото момче. Беше на задната седалка и беше много тежко ранено", спомни си Тети Джорджо. Според него причина за катастрофата е заспиване на някой от водачите. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване