Стачката на шофьорите по сръбско-хърватската граница продължава

http://europe.actualno.com/Stachkata-na-shofiorite-po-srybsko-hyrvatskata-granica-prodyljava-news_497097.html

Продължават своята стачка шофьорите на тежкотоварните камиони, които вчера вечерта блокираха движението по основната магистрала между Сърбия и Хърватия, предаде Авто-мото съюза на Сърбия. Преди два дни Хърватия напълно спря движението през граничния пункт "Баяково — Батровци" с предлога да съкрати потока от бежанци в страната. Вчера през деня Хърватия отново откри пункта, но само за бързоразвалящите се товари. Това разгневи шофьорите, които решиха напълно да блокират магистралата. По посл

Катастрофиралите журналисти от БГНЕС спешно се нуждаят от кръв

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999372

Непроменено остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, операторът и шофьорът на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко при катастрофата край пътен възел Абланица, съобщават от агенцията.
И двамата са на апартано дишане. Тази сутрин кръвното налягане и на двамата се поддържа медикаментозно.
Непроменено остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, операторът и шофьорът на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко при катастрофата край пътен възел Абланица, съобщават от агенцията. И двамата са на апартано дишане. Тази сутрин кръвното налягане и на двамата се поддържа медикаментозно.

Кабинетът ще назначи временен шеф на института по метрология

http://www.cross.bg/promeni-ikonomikata-zayavkata-1481564.html

/КРОСС/Правителството ще назначи временен председател на Българския институт по метрология. Това е предложение на ресорния министър на икономиката Божидар Лукарски и е в дневния ред на днешното заседание на кабинета. В момента директор е Димитър Станков. Неотдавна Лукарски се закани да има структурни и персонални промени в две от подопечните му организации и очевидно това е първата стъпка в тази посока. Причината за заявката станаха резултатите от започналите проверки на качеството на горивата по бензиностанциите. Те започнаха след като правителството не можа да даде логично обяснение защо петролът непрекъснато поевтинява, а в цената на горивата това не се отразява адекватно. При проверките бяха установени малък процент проблемни от гледна точка на качеството горива, но беше разкрит и случай, при който при най-скъпия бензин беше установено, че 70% от съдържанието му са примеси. Ако се съди по заявката на министъра на икономиката в Държавна агенция за технически и метрологичен надзор също предстоят промени.  

Катастрофиралите журналисти от БГНЕС спешно се нуждаят от кръв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999376

Непроменено остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, операторът и шофьорът на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко при катастрофата край пътен възел Абланица, съобщават от агенцията.
И двамата са на апартано дишане. Тази сутрин кръвното налягане и на двамата се поддържа медикаментозно.
Непроменено остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, операторът и шофьорът на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко при катастрофата край пътен възел Абланица, съобщават от агенцията. И двамата са на апартано дишане. Тази сутрин кръвното налягане и на двамата се поддържа медикаментозно.

Astronomical autumn to start Wednesday in Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258013_Astronomical+autumn+to+start+Wednesday+in+Bulgaria

Astronomical autumn to start at about 11:20 a.m. on Wednesday in Bulgaria when the September equinox will occur, the National Institute of Meteorology and Hydrology with the Bulgarian Academy of Science announced. Autumn is one of the four temperate seasons.

It begins astronomically with the autumnal equinox, which is seen around September 23 in the Northern Hemisphere and around March 21 in the Southern Hemisphere.

According to meteorology, the autumnal months are September, October, and November in the Northern Hemisphere as well as March, April, and May in the Southern Hemisphere.

Ограбиха ритуалната зала в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BOBK1A8PRAo/

На 19.09.т.г. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за кражба от Поморийския обреден дом. Установено е, че на 18/19.09.т.г., чрез взломяване на прозорец от PVC дограма е проникнато в сградата, откъдето е извършена кражба на метална касета, съдържаща  сумата от 700 лв., печат „Държавен герб” и печат „ГРАО”. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Премиерът дойде в парламента, за да търси подкрепа за промените в конституцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/23/2614334_premierut_doide_v_parlamenta_za_da_tursi_podkrepa_za/?ref=rss


Премиерът  Бойко Борисов посети тази сутрин Народното събрание, за да консолидира подкрепа за промените в Конституцията, които депутатите обсъждат. Той присъства на председателския съвет преди заседанието.

 "Дойдохме с министър Иванов да помолим всички политически партии и депутати да го подкрепят, защото тази промяна е важна", подчерта премиерът Борисов пред журналисти и допълни, че би било и добър знак за партньорите в Брюксел. Той изрази надежда, че ще бъдат събрани необходимите 180 гласа подкрепа, които без това да е сакрално число, дават възможност съдебната реформа "да тръгне по бързата писта".

Оптимист съм, че всички политически партии разбраха колко е важно и ще подкрепят закона на първо четене, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Правосъдният министър Христо Иванов допълни, че  за промените има сигурни 160 гласа, но ако се получат 180, това ще позволи по-бързо протичане на процеса, така че да има резултат преди януарския доклад на Еврокомисията за България по механизма за сътрудничество и проверка. По думите му спорните въпроси може да намерят решение при прецизирането на текстовете между първото и второто четене.  "Моето усещане е, че завършихме конструктивен разговор", каза Иванов.

Под законопроекта са се подписали всички депутати от ГЕРБ, както и изключеният Здравко Димитров, без изключения групите на ДПС и на Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 13 от Българския демократичен център (единственият депутат от партията на Николай Бареков Мартин Иванов - Данона, отсъства), трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев и трима от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров. 

Родители искат да залесят градинка в памет на загиналото им дете

http://www.bnews.bg/article-141837

Ние разполагаме с информация за фирми - озеленители, но предпочитаме да дадем проекта на приятели или на техните приятели.

Тежко е състоянието на катастрофиралите журналисти, имат нужда от даряване на кръв

http://pik.bg/тежко-е-състоянието-на-катастрофиралите-журналисти-имат-нужда-от-даряване-на-кръв-news404199.html

Тежко е състоянието на катастрофиралите журналисти, имат нужда от даряване на кръв

Непроменено остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, операторът и шофьорът на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко при катастрофата край пътен възел Абланица.

И двамата са на апартано дишане. Тази сутрин кръвното налягане и на двамата се поддържа медикаментозно. За днес бе планувано транспортирането им към Плевен, но състоянието им не позволява това.

По обяд ще бъде преценено дали двамата колеги да бъдат откарани към болница в Плевен. Има нужда от даряване на кръв за спасяване на живота на Светломир Генев и Любомир Янев - АБ положителна и А положителна.

Оказва се, че това не може да стане в София, кръводаряването трябва да се направи или в Ловеч, или в Плевен. 

Ципрас успокои международните кредитори със състава на новото правителство

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/23/2614332_cipras_uspokoi_mejdunarodnite_kreditori_sus_sustava_na/?ref=rss


Гръцкият премиер Алексис Ципрас назначи двама от преговарящите за спасителния план на страната начело на икономическото министерство, в ход, който цели да увери международните кредитори, че новото правителство ще се придържа към условията на спасителния план, предаде "Ройтерс".

Ципрас преназначи Евклидис Цакалотос като финансов министър и направи Георги Чулиаракис заместник-министър на финансите.

Чулиаракис , който бе финансов министър в служебното правителство по време на неотдавнашната предизборна кампания, е високопоставен член на екипа, договорил условията на сделката с кредиторите, и е известен с доброто си познаване на детайлите по споразумението.

Съставът на новото гръцко правителство беше официално обявен късно снощи. Новият кабинет се състои от общо 16 министри, седем от които – жени, както и 30 заместник-министри. Предишните си постове запазват също бившите ръководители на външно министерство Никос Котциас и на националната отбрана Панос Каменос. За министър на вътрешните работи е назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването. Като цяло, Ципрас запазва много от министрите в предишния си кабинет.

Назначенията идват в навечерието на преглед от кредиторите следващия месец за напредъка в постигането на целите на спасителния план, като рекапитализацията на банки в страната и провеждането на дискусии за облекчаване на дълга.

"Пазарите ще гледат на това положително", каза Такис ​​Заманис, главен анализатор в Beta Securities в Атина. "Оказа се, че има добри отношения между Цакалатос и кредиторите."

Цакалотос е член на група в СИРИЗА, чийто членове неотдавна наскоро изразиха опасения, че партията се отдалечава от основните леви ценности, за да се задържи на власт.

Основните задачи пред новото правителство ще са провеждането на дълбоките икономически реформи, искани от кредиторите, и огромния бежански проблем в страната.

От 430-те хил. бежанци, които са достигнали Европа през Средиземно море, 309 хил. са пристигнали през Гърция, според Международната организация по миграция.

Много от партньорите на Гърция, особено в Източна Европа, искат Атина да спре да позволява на бежанците да преминават свободно на север към Германия.

Ципрас назначи Янис Музалас като министър за миграцията в рамките на министерството на вътрешните работи.

Музалас, който заемаше поста в служебното правителство, е участвал в международни хуманитарни мисии в конфликтни зони като Кобане в Сирия.

Други преназначения включват Никос Котциас като външен министър, Панос Скурлетис като енергиен министър и Панос Каменос като мистър на отбраната.

Котциас, който е бил член на младежката комунистическа партия, в миналото често е описвала Гърция като жертва на чужди интереси.

Лидерът на десните Независими гърци и младши партньор в коалицията на Ципрас Панос Каменос често е бил критичен към условията на спасителния план.

Скурлетис понесе много критики, че отне разрешението на канадска компания да развие златна мина в северна Гърция през август.

Министърът на морския транспорт Теодорис Дрицас също запазва поста си - дни след като бе назначен в предишното правителство на СИРИЗА, Дрицас спря продажбата на пристанището е Пирея. След последните преговори с кредиторите, сделката отново е в ход.

Според анализатори, следващите месеци ще са особено трудни за новото коалиционно правителство на СИРИЗА и Независими гърци. На кабинета предстои да обсъди и гласува десетки законопроекти за мерки за икономии и реформи. На масата стоят законопроекти с тежки за гърците промени в данъчната и пенсионната система и "лошите кредити".

Субкултурата унищожава поколения

http://www.cross.bg/teatur-stzena-pyblika-1481562.html

/КРОСС/Нина Найденова, директор на Пловдивската опера, в интервю за "Сега" - Г-жо Найденова, смятате ли, че един оперен театър в България би могъл да оцелее като свободна сцена, без държавни субсидии? - Оперен театър и свободна сцена са взаимно изключващи се понятия. Оперният театър е трупа от музиканти и творчески служби, които имат определена специфика - колективен всекидневен труд. Оркестър, хор, балет могат да бъдат професионални единствено като работят по творческите си програми заедно и продължително в синхрон под ръководството на своите художествени ръководители - лидери и мениджъри. Всеки оперен театър е и една своеобразна производствена фабрика, в която само за едно премиерно заглавие се произвеждат повече от 100 костюма, реквизит и тонове декор. Сплотяването и работата на не по-малко от 200-250 артисти върху едно сценично произведение придава на творчеството онази енергия, която вдъхновява, променя нравствени нагласи, обогатява духовно. "Свободна сцена" означава да няма оперна трупа, а единствено технически персонал, който посреща и изпраща гостуващи трупи. Форма, но не и съдържание. Съдържанието е онова, за което трябва да се полагат особени грижи.- Културното ведомството умува върху варианта да се субсидират проекти, т.е. конкретни постановки, а не трупи

Няма депутати за първото четене на промените в Конституцията?

http://news.ibox.bg/news/id_1965396221

За началото н пленарното заседание се регистрираха 151 депутати. За да минат промените в желания от кабинета вариант и скорост са нужни 180 гласа. Втората опция е да се съберат над 160, но тогава се върви към по-бавния вариант

Борисов: Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999358

Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента след проведения председателски съвет, съобщи „Фокус”.
Той уточни, че 180 гласа не са сакрално число, но дават възможност това, за което имат съгласие, да тръгне по бързата писта.
Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента след проведения председателски съвет, съобщи „Фокус”. Той уточни, че 180 гласа не са сакрално число, но дават възможност това, за което имат съгласие, да тръгне по бързата писта.

Шумахер се стопил до 45 килограма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999349

Надеждата за чудо за Михаел Шумахер изчезва все повече, след като възстановяването му върви изключително бавно и в момента той тежи 45 килограма, не говори и не е в състояние да се изправи, съобщава БГНЕС.
Седемкратният световен шампион почти не разпознава и близките си. Легендарният пилот от Формула 1 Михаел Шумахер пострада тежко по време на
Надеждата за чудо за Михаел Шумахер изчезва все повече, след като възстановяването му върви изключително бавно и в момента той тежи 45 килограма, не говори и не е в състояние да се изправи, съобщава БГНЕС. Седемкратният световен шампион почти не разпознава и близките си. Легендарният пилот от Формула 1 Михаел Шумахер пострада тежко по време на

Бунт на бежанци в Одрин, искат отваряне на браздата с Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999346

Около 2 000 сирийски бежанци в Одрин се опълчиха на валията Шахин, прекъснаха речта му и настояха да бъда допуснати до границата с Гърция, като заплашиха, че ще я прегазят, но ще я пресекат, предаде БГНЕС.
Това се случи в късния следобед в спортния комплекс за пехливанските борби, превърнат в лагер по спешност,
Около 2 000 сирийски бежанци в Одрин се опълчиха на валията Шахин, прекъснаха речта му и настояха да бъда допуснати до границата с Гърция, като заплашиха, че ще я прегазят, но ще я пресекат, предаде БГНЕС. Това се случи в късния следобед в спортния комплекс за пехливанските борби, превърнат в лагер по спешност,

Борисов: Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999366

Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента след проведения председателски съвет, съобщи „Фокус”.
Той уточни, че 180 гласа не са сакрално число, но дават възможност това, за което имат съгласие, да тръгне по бързата писта.
Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента след проведения председателски съвет, съобщи „Фокус”. Той уточни, че 180 гласа не са сакрално число, но дават възможност това, за което имат съгласие, да тръгне по бързата писта.

Надеждата за чудо се изпарява - Шумахер се стопил до 45 килограма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999368

Надеждата за чудо за Михаел Шумахер изчезва все повече, след като възстановяването му върви изключително бавно и в момента той тежи 45 килограма, не говори и не е в състояние да се изправи, съобщава БГНЕС.
Седемкратният световен шампион почти не разпознава и близките си. Легендарният пилот от Формула 1 Михаел Шумахер пострада тежко по време на
Надеждата за чудо за Михаел Шумахер изчезва все повече, след като възстановяването му върви изключително бавно и в момента той тежи 45 килограма, не говори и не е в състояние да се изправи, съобщава БГНЕС. Седемкратният световен шампион почти не разпознава и близките си. Легендарният пилот от Формула 1 Михаел Шумахер пострада тежко по време на

Бунт на бежанци в Одрин, искат отваряне на браздата с Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999359

Около 2 000 сирийски бежанци в Одрин се опълчиха на валията Шахин, прекъснаха речта му и настояха да бъда допуснати до границата с Гърция, като заплашиха, че ще я прегазят, но ще я пресекат, предаде БГНЕС.
Това се случи в късния следобед в спортния комплекс за пехливанските борби, превърнат в лагер по спешност,
Около 2 000 сирийски бежанци в Одрин се опълчиха на валията Шахин, прекъснаха речта му и настояха да бъда допуснати до границата с Гърция, като заплашиха, че ще я прегазят, но ще я пресекат, предаде БГНЕС. Това се случи в късния следобед в спортния комплекс за пехливанските борби, превърнат в лагер по спешност,

Престъпленията на комунизма не заслужават давност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998865


Но биологичните закони осъдиха повечето автори на брутални мерки в сталинските времена у нас
ЗАТИЧАЛО се е към пленарната зала поредното безумие – поправките на НК, внесени от Методи Андреев за отпадане на давността по отношение на престъпления, извършени от комунистическия режим в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.
Но биологичните закони осъдиха повечето автори на брутални мерки в сталинските времена у нас ЗАТИЧАЛО се е към пленарната зала поредното безумие – поправките на НК, внесени от Методи Андреев за отпадане на давността по отношение на престъпления, извършени от комунистическия режим в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.

Метохът на Бачковския манастир се руши

http://news.ibox.bg/news/id_2042944539

Бачковският манастир ще кандидатства за средства от Кохезионния фонд

Британският посланик: Икономическите имигранти трябва да бъдат върнати обратно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999338

Приоритет на страните-членки трябва да бъде създаването на надеждна система за интервюиране и оценка на бежанците, които искат убежище в Европейския съюз, за да се разграничат ясно икономическите от търсещите закрила имигранти. Това заяви в студиото пред БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.
Приоритет на страните-членки трябва да бъде създаването на надеждна система за интервюиране и оценка на бежанците, които искат убежище в Европейския съюз, за да се разграничат ясно икономическите от търсещите закрила имигранти. Това заяви в студиото пред БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Снуп Дог стартира сайт за канабис

http://web.barometar.net/81792/

Снуп Дог обяви, че пуска онлайн платформа, която има амбицията да се превърне в истинска енциклопедия на канабиса. Сайтът merryjane.com, който ще се финансира с приходи от реклами, отвори официално и предлага за момента на заглавната си страница форма за регистрация за достъп до бета версията /тест/. Официалното му пускане е предвидено за октомври. А […]

Британският посланик Ема Хопкинс: Икономическите имигранти трябва да бъдат върнати обратно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999356

Приоритет на страните-членки трябва да бъде създаването на надеждна система за интервюиране и оценка на бежанците, които искат убежище в Европейския съюз, за да се разграничат ясно икономическите от търсещите закрила имигранти. Това заяви в студиото пред БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.
Приоритет на страните-членки трябва да бъде създаването на надеждна система за интервюиране и оценка на бежанците, които искат убежище в Европейския съюз, за да се разграничат ясно икономическите от търсещите закрила имигранти. Това заяви в студиото пред БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Дуалното образование – тема на XV конференция „Хуманизъм и прагматизъм в образованието“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301949

Петнадесетото издание на Националната конференция с международно участие „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век“ ще се проведе днес и утре в хотел „Черно море“. Организатори са Община Варна и Регионален инспекторат по образованието.

Ема Хопкинс: Обикновените българи искат равенство пред закона, бизнесът - яснота и прозрачност в съдебната система

http://www.cross.bg/hopkins-velikobritaniya-sudebnata-1481561.html

/КРОСС/Реформите в съдебната система трябва да се случат, не защото Европа иска, а защото са нужни на България. Това каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс пред БНТ. Според нея препоръките, отправени от Венецианската комисия и Европейската комисия подчертават важността и значението на независимостта на съдебната система и предложените промени в Конституцията целят да направят точно това. България има нужда от съдебна реформа, категорична бе Хопкинс. При разговорите ми с обикновените българи разбрах, че те искат едно - равенство пред закона. Това е много важно. За бизнеса пък е важно да има яснота и прозрачност в съдебната система, посочи още дипломатът. Никой не трябва да разглежда бежанците като терористи, каза още посланикът на Великобритания по повод кризата с бежанците. Не мисля, че престъпността ще се увеличи заради прииждащите бежанци, добави тя. Хопкинс обаче бе категорична, че трябват строги процеси на проверка на имигрантите заради заплахите. Тя подчерта, че трябва да се прави разлика между икономическите имигранти и хората, които търсят убежище. Икономическите имигранти трябва да се върнат в страните си, каза още посланикът. Тя подчерта, че Великобритания приема бежанци от Сирия, тъй като те са жертви на насилие и са уязвими. Според . Хопкинс бежанците имат умения, които могат да се използват

ВАРНА ПЯ И ТАНЦУВА В СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ

http://petel.bg/VARNA-PYA-I-TANTSUVA-V-SVETOVNIYA-DEN-BEZ-AVTOMOBILI__127911

Талантливи музиканти закриха Седмицата на мобилността с хепънинг в Морската градина С хепънинг в Морската градина беше закрита...

Ексклузивни снимки от катастрофата на бул. "Владислав" във Варна! Ето какво се случва на мястото

http://petel.bg/Ekskluzivni-snimki-ot-katastrofata-na-bul--Vladislav-vav-Varna--Eto-kakvo-se-sluchva-na-myastoto__127907

Както "Петел" писа, голяма катастрофа запуши трафика по бул. "Владислав Варненчик" в посока центъра. Инцидентът стана малко след 10 часа...

Каратанчева е на кортовете на "Черно море Елит", участва в турнира на WTA "VARNA CUP" с награден фонд S 10 000

http://petel.bg/Karatancheva-e-na-kortovete-na-CHerno-more-Elit--uchastva-v-turnira-na-WTA-VARNA-CUP-s-nagraden-fond-S-10-000__127909

Каратанчева е на кортовете на "Черно море Елит" във Варна и участва в турнира на WTA "Varna Cup" с награден фонд 10 000 $. Става дума за Габриел...

AFP: Страните от ЕС могат да прекратят споделянето на данни от „Фейсбук“ със САЩ

http://petel.bg/AFP--Stranite-ot-ES-mogat-da-prekratyat-spodelyaneto-na-danni-ot----Feysbuk----sas-SASHH__127910

Снимка: АФП Водещ съветник на висшия съд на ЕС твърди, че страните-членки имат правомощието да прекратят споделянето на данни със...

Новото правителство на Гърция полага клетва

http://www.cross.bg/pravitelstvo-tzipras-gurtziya-1481560.html

/КРОСС/Новото правителство на Гърция ще положи днес клетва. В 16-членния кабинет са преназначени повечето бивши министри от предишното правителство на Алексис Ципрас.  Евклидис Цакалотос отново ще оглави финансовото министерство в Атина. Предишните си постове ще запазят още двама министри от първото правителство на Алексис Ципрас - Никос Кодзиас, начело на дипломатическото, и Панос Каменос - на военното ведомство. Предвижда се създаване на ново министерство по контрол и изпълнение на програмата за исканите от международните кредитори реформи. Ципрас и колегите му от новия кабинет ще встъпят в длъжност по-късно днес - три дни след победата на СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната.  

Ердоган и Путин ще обсъдят Турски поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999337

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде днес на еднодневно посещение в Москва, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин.
Според турски източници, цитирани от БТВ, поредните разговори на най-високо ниво между Анкара и Москва ще бъдат по следните основни теми: газопровода Турски поток, сирийската криза,
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде днес на еднодневно посещение в Москва, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Според турски източници, цитирани от БТВ, поредните разговори на най-високо ниво между Анкара и Москва ще бъдат по следните основни теми: газопровода Турски поток, сирийската криза,

Ердоган и Путин ще обсъдят Турски поток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999342

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде днес на еднодневно посещение в Москва, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин.
Според турски източници, цитирани от БТВ, поредните разговори на най-високо ниво между Анкара и Москва ще бъдат по следните основни теми: газопровода Турски поток, сирийската криза,
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде днес на еднодневно посещение в Москва, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Според турски източници, цитирани от БТВ, поредните разговори на най-високо ниво между Анкара и Москва ще бъдат по следните основни теми: газопровода Турски поток, сирийската криза,

Press review

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258012_Press+review

Capital Daily

Kristalina Georgieva: The EU should evaluate the results of the money spent
Responsibility for the money from EU funds is divided between Brussels and governments

The state will facilitate the access of foreign specialists to the labor market
The proposal of the Cabinet will have the greatest impact on the IT sector, where there is growing hunger for staff

Union of the Food Industry: Tax on junk food is a blow for consumers and businesses
According to the organization a healthy lifestyle cannot be imposed through taxes on certain products

Standard daily

1 million Bulgaria work for the minimum wageJust over 1 million people in 2014 received employment income totaling up to 12 monthly minimum wages – i.e. to 4,080 leva for the entire year.

Sega daily

Foreigners will prove Bulgarian roots via exam on Bulgarian history

The State Agency for Bulgarians abroad is facing a possible collapse under the influx of persons wishing to receive documents of origin unless it receives more money in the budget for next year.

24 Chassa Daily

Tourist Minister Nikolina Angelkova: Bulgaria and Romania will work together to develop tourism Another five Indian films will be shot in the country next year


Novinar daily

The largest children's science center to open doors in Sofia
The largest children's science center in Eastern Europe will be opened in Sofia on 1 October.

 

Над 300 млн. лв. са вложени в рехабилитация и изграждане на пречиствателни станции

http://econ.bg/Новини/Над-300-млн-лв-са-вложени-в-рехабилитация-и-изграждане-на-пречиствателни-станции_l.a_i.698370_at.1.html

Над 300 млн. лв. са вложени в рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения в страната. Това заяви министърът на околната среда и водите...

Отпаднаха авторските права върху текста на "Happy Birthday”

http://www.cross.bg/pravata-pesenta-warnerchappell-1481559.html

/КРОСС/Съдия от федералния съд на САЩ постанови, че американският закон вече няма да защитава правата върху текста на песента "Happy Birthday to You", предадоха информационните агенции. Компанията „Warner/Chappell Music" претендира, че е придобила правата върху него през 1998 година. Те обаче бяха оспорени от друга компания, която твърди, че Warner притежава само правата върху мелодията. Досега „Warner/Chappell" получаваше за песента около 2 милиона долара годишно. Песента, написана през 1893 година от сестрите Милдред и Пати Хил, първоначално се е казвала „Добро утро на всички".  

Bulgaria VP Backs United Body for Minority in Serbia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258011_Bulgaria+VP+Backs+United+Body+for+Minority+in+Serbia

Bulgarian Vice President Margarita Popova has thrown its support behind the united organization that is to represent Bulgarians living in Serbia, the President's press office has said.

The body is to be set up in the months to come, Bulgaria's Consul General Atanas Krastin is quoted as telling Popova at a meeting in the Serbian city in Nis.

There have been two leading associations, Balkan and Tsaribrod (after the Bulgarian version of Dimitrovgrad's name), in the past years which have often been at odds over a number of issues.

Popova was on a three-day visit to Serbia where she took part in the celebrations of the Independence Day organized for the Bulgarian minority at Bosilegrad and Dimitrovgrad, the two municipalities with prevailing Bulgarian population.

В Литва политическите партии вече нямат право да притежават медии

http://europe.actualno.com/V-Litva-politicheskite-partii-veche-njamat-pravo-da-pritejavat-medii-news_497078.html

В Литва политическите партии не могат да притежават средства за масова информация, това нововъведение беше гласувано във вторник, когато парламентът на страната одобри поправки към закона за обществената информация. Инициатор на промените е президентът Далия Грибаускайте. Държавният глава наложи вето на редакция на закона, която беше приета от парламента през юни 2015 г. Грибаускайте внесе в него редица поправки, които бяха гласувани във вторник, съобщава bTV. Един от съветниците на президента

Ерос Рамацоти на гости на Фандъкова

http://music.actualno.com/Eros-Ramacoti-na-gosti-na-Fandykova-news_497080.html

Италианската мега звезда Ерос Рамацоти, който тази събота ще разтърси зала Арена Армеец, ще се срещне лично с кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с посланика на Република Италия у нас - Н. Пр. г-н Марко Контичели. Тъй като при предишната си визита изпълнителят е останал изключително впечатлен от града, но не е имал възможност да го разгледа, този път самият Рамацоти е изявил желание да направи обиколка на столицата, както и да се запознае и поздрави градоначалника на София и италианския по

“НИЕ БЪЛГАРИТЕ” люлее зала 1 на НДК на 24 ноември!

http://scene.actualno.com/NIE-BYLGARITE-lulee-zala-1-na-NDK-na-24-noemvri-news_497081.html

Ансамбъл ЧИНАРИ с нетрадиционен спектакъл-кампания в подкрепа на българския танц и шевица по света!  “НИЕ БЪЛГАРИТЕ” е най-новият спектакъл-кампания на ансамбъл ЧИНАРИ в подкрепа и популяризиране на българския танц и шевица по света. Събитието ще се състои на 24 ноември в зала 1 на НДК, а билетите за него вече са в продажба. Важна информация е, че до 18 октомври включително, те ще бъдат с промоционална цена - от 16 до 27 лв, а след това ще станат съответно от 20 до 30 лв. Освен

Международният бестселър № 1 "Където злото властва" излиза на български

http://books.actualno.com/Mejdunarodnijat-bestselyr--1-Kydeto-zloto-vlastva-izliza-na-bylgarski-news_497082.html

След като оглави класациите за най-продавани книги в скандинавските страни, уникалният роман на норвежеца Йорген Бреке „Където злото властва“ триумфира в 14 страни по света и се превърна в международен бестселър № 1. Българският превод на книгата излиза в издание на „Изида“. Оригиналният трилър хвърля мост между „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис и романите на Дан Браун и Том Егеланд, но предлага неизпитвани досега тръпки за почитателите на романа на на

Всички ГКПП-та работят на пълен капацитет

http://pik.bg/всички-гкпп-та-работят-на-пълен-капацитет-news404193.html

Всички ГКПП-та работят на пълен капацитет

Всички гранични пунктове работят на пълен капацитет. Движението се извършва при допустимия режим за преминаване на превозни средства. На територията на област Благоевград във връзка с изграждане на автомагистрала „Струма” ЛОТ 4 в участъка „Марикостиново - Кулата” е затворено движението по път І-1 в участъка от км 436+745 до км 437+665. Движението се осъществява по обходни маршрути: маршрут в посока София - Кулата и обратно: Път І-1 при км 436+745 - Пътна връзка с Път ІІІ-198 - Триклонно кръстовище - Път ІІІ-198 - Път І-1 при км 442+200 (Марикостиново - Марино поле - Чучулигово - Кулата). 

На територията на област Хасково временно е въведена организация на движението с пътни знаци без спиране на движението във връзка с изпълнението на обект: А - 4 - АМ „Марица” - „Оризово - ГКПП „Капитан Андреево”, ЛОТ 2 - участък „Димитровград - Харманли” от км 36+400 до км 70+620”. Забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа.

На сръбско-българската граница и българо-македонската граница движението е нормално.

Бюлетините двойно по-скъпи

http://www.moreto.net/novini.php?n=301956

Двойно по-скъпо спрямо предишните местни избори през 2011 година ще излезе на държавата отпечатването на бюлетините за предстоящия вот на 25 октомври. Администрацията на МС и БНБ са си стиснали ръцете за цена от 0,217 лв. без ДДС за бройка, сочи доклад на комисията на „Дондуков” 1, натоварена с поръчката за изработването на изборните книжа.

Левандовски след шоуто си срещу "Волфсбург": Това беше лудост

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/23/2614327_levandovski_sled_shouto_si_sreshtu_volfsburg_tova/?ref=rss


Нападателят на "Байерн" Роберт Левандовски определи за лудост случилото се в мача с "Волфсбург". При резултат 0:1 на почивката той влезе като резерва и за девет минути до 60-ата вкара пет гола.

"Пет гола... Това просто е невероятно. Исках само да стрелям и не мислех какво ще последва. Много, много съм доволен. Това беше прекрасна вечер за мен", каза Левандовски.

Полският футболист обясни, че след третия и четвъртия гол е поглеждал към таблото с резултата и се изненадвал...

Истина или лъжа: Тодор Славков имал цироза също като баща си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998444



ЖЪЛТИНИТЕ

Тодор Славков върви по стъпките на баща си Иван Славков-Батето, пише жълт всекидневник. Според изданието бизнесменът се отказал от бурния си живот, защото съвсем скоро можел да се окаже в листата на чакащите за нов черен дроб, тъй като страда от цироза. Все по-често Славков се оплаквал от повишена умора, сънливост и липса на енергия.
ЖЪЛТИНИТЕ Тодор Славков върви по стъпките на баща си Иван Славков-Батето, пише жълт всекидневник. Според изданието бизнесменът се отказал от бурния си живот, защото съвсем скоро можел да се окаже в листата на чакащите за нов черен дроб, тъй като страда от цироза. Все по-често Славков се оплаквал от повишена умора, сънливост и липса на енергия.

Босия с поредна доматена атака срещу депутатите

http://pik.bg/босия-с-поредна-доматена-атака-срещу-депутатите-news404191.html

Босия с поредна доматена атака срещу депутатите

Парламентът стартира работата си след почивните дни в обсада. Откъм служебния вход десетина протестиращи държат плакат с надпис "Гражданите срещу мафията".

От другата страна десетки полицаи са наобиколили Босия, който отново се опитва да замеря сградата и депутатите с домати и яйца. Той крещи лозунги, че политиците са проститутки и проституират с надеждите на хората.

Народното събрание е заобиколено от десетки служители на реда, които вече редовно охраняват сградата от Босия и шепата негодуващи неясно срещу какво.

Плачът ни прави по-силни психически

http://www.cross.bg/slabost-emotzii-chyvstva-1481558.html

/КРОСС/Когато говорим за емоции, има такива, които ни носят щастие, сигурност, доверие и други, от които изпитваме страх, срам, слабост, несигурност. Да поговорим за сълзите. За онези в миг на щастие или тези в миг на тъга. За първите казват, че са красиви, за вторите, че са признак на слабост. Всъщност хората, които плачат, особено в тъжните моменти се оказва, че са далеч по-силни психически. Защо? Ето няколко обяснения. Те не се страхуват от своите емоции. Когато изпитвате радост се усмихвате. Когато не сте съгласни с нечия позиция, изказвате своето несъгласие. А защо когато сте тъжни не давате свобода на своите чувства? Пренебрегваме тъгата и сълзите си, защото смятаме, че това ни прави слаби пред другите и пред нас самите. Сълзите не са признак на слабост, а са демонстрация на чувства и емоции извън думите. Ето защо, когато се чувствате тъжни, останете сами със себе си и си поплачете.    

Съдът гледа делото "Октопод"

http://pik.bg/съдът-гледа-делото-октопод-news404189.html

Съдът гледа делото "Октопод"

Специализираният наказателен съд ще заседава по делото "Октопод". Обвиняеми за организирана престъпна група за рекет и изнудване са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов .

На предишното заседание, в началото на юли, не беше даден ход на делото.

Причина за това станаха част от пострадалите, които се оказа, че не са били призовани редовно. Няколко месеца по-рано Софийският градски съд прекрати делото, защото беше отстранен председателят на съдебния състав Румяна Ченалова.

Делото беше препратено към Спецсъда, след като влязоха в сила новите промени в Наказателния кодекс, според които компетентен по обхвата на делото е Специализираният наказателен съд.

Р. Петков, АБВ: Не сме прът в колелото

http://www.cross.bg/konstitytziyata-promeni-petkov-1481557.html

/КРОСС/ Парламентът ще гласува на първо четене промените в Конституцията. Преди няколко дни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров заяви, че отказът на Конституционния съд да гледа предложените промени изобщо не разколебава депутатите да започнат работа по тях. От ГЕРБ са провели разговори с останалите партии в Народното събрание за постигането на консенсус. По думите на Димитър Лазаров партиите са показали подкрепата си по законопроекта, като негови вносители. Той припомня, че вече бяха събрани 180 гласа. Срокът между внасянето на един законопроект за изменение на Конституцията и разглеждането му в пленарна зала е един месец. В началото на септември промените в Конституцията за съдебната реформа бяха приети на първо четене от ресорната парламентарна комисия. "За" разделянето на ВСС на две колегии гласуваха - 10 членове на комисията, а двама бяха "против". Няколко дни по-късно Георги Първанов заяви, че АБВ няма да гласува "за" промените в Конституцията на първо четене, а на второ четене ще подкрепи двата пункта, свързани с разделянето на ВСС и засилване на правомощията на инспектората. Не сме прът в колелото. Нашата позиция е последователна. Ние питаме Венецианската комисия относно промените в Конституцията и не чакаме отговор. Защо я питаме тогава. Твърди се, че те са заявили, че разпределението в прокурорската квота 6 на 6 не е добре - нещо, което ние говорим още от началото на дебата

Кой покровителства трафика на бежанци у нас (видео)

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/koj-pokrovitelstva-trafika-na-bezhanci-u-nas-video-6042852

Схемата е проста – оставяш пари в чейнджбюро в Истанбул, което служи за параван на същинския бизнес, след което получаваш код. Когато стигнеш до София, се обаждаш, казваш си кода и част от парите отиват за трафикантите

В момента! Катастрофа на бул. "Владислав" във Варна! Очаквайте снимки от мястото

http://petel.bg/V-momenta--Katastrofa-na-bul--Vladislav-vav-Varna--Ochakvayte-snimki-ot-myastoto__127904

Илюстрация: Булфото   Катастрофа е станала на бул. "Владислав" във Варна до Автогарата. В сблъсъка участват два автомобила....

Варненци допуснати до тайнството на Светото Миро в Армения

http://petel.bg/Varnentsi-dopusnati-do-taynstvoto-na-Svetoto-Miro-v-Armeniya__127905

Внушителна българска делегация ще присъства на основната част от церемонията по освещаване на Светото Миро в Първопрестолния Свети...

Монтират новите седалки на „Тича“

http://petel.bg/Montirat-novite-sedalki-na----Ticha---__127906

Започна монтирането на новите седалки на „Тича“ и очакванията са за предстоящия мач с Пирин (Благоевград) в събота от 16,15 часа...

Филмови мелодии от Холивуд ще звучат в Операта в Стара Загора

http://www.cross.bg/kinoto-zagora-orkestura-1481556.html

/КРОСС/С концерт "Цигулката в киното" продължава предсезонната програма на Държавна опера-Стара Загора. Проявата започва в 19,00 часа на сцената на културната институция. Солист е Чавдар Вълков, диригент Владимир Бошнаков, участие ще вземе и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. В програмата е включева музика от американски и европейски филмови заглавия - „Червената цигулка", „Списъкът на Шиндлер", „Кръстникът", „Дами в лилаво", „Гладиатор", „Хари Потър", „Мисията невъзможна", „Карибски пирати" и др. През миналия век филмовата музика се превърна в отделен жанр, който някои познавачи определят като „съвременна класика". Създадена най-често за голям симфоничен оркестър, като неизменна част от големите холивудски или европейски продукции, тя се превръща във важна част от успеха на филмите, включително с десетки награди Оскар, Златен глобус, Грами и др. Характерните мелодии, обобщаващи темите, сюжета, филмовите образи, носят неповторима емоция, в която се преплитат, спомени, носталгия, удоволствие, копнеж... Често музиката предизвиква и интереса към филмовата творба, като носител на концентрираната идея, чувство и атмосфера. Програмата е насочена както към аудиторията, с интереси в областта на киното, така и към музикалните ценители

Кабинетът Ципрас 2 – с малки промени и без изненади

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kabinetyt-cipras-2--s-malki-promeni-i-bez-iznenadi-202775/

Голямата въпросителна по време на продължилите с часове преговори беше ще остане ли Цакалотос начело на финансовото министерство

За 15 години: 1 депутат и 1 прокурор в затвора за корупция

http://www.bnews.bg/article-141827

За последните 15 години, след всички водени у нас знакови дела за корупция, част от които наблюдавани от Брюксел, с ефективни присъди в затвора са пратени едва двама души.

Благотворително продават дрехи за лечение на варненско дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=301947

С благотворителна продажба на дрехи ще бъдат събрани част от парите за лечението на варненчето Павел, научи Moreto.net. 6-годишното дете страда от рак на гръбначния стълб. Ако имате чисти и запазени дрехи, играчки и вещи, които не ползвате, може да направите така, че те да спасят човешки живот, зоват организаторите на инициативата.

Шумахер се стопи до 45 килограма

http://www.cross.bg/shymaher-koma-vuzstanovyavaneto-1481555.html

/КРОСС/Надеждата за чудо за Михаел Шумахер изчезва все повече, след като възстановяването му върви изключително бавно и в момента той тежи 45 килограма, не говори и не е в състояние да се изправи. Седемкратният световен шампион почти не разпознава и близките си. Легендарният пилот от Формула 1 Михаел Шумахер пострада тежко по време на ски-инцидент във Френските Алпи през декември 2013 година. Той изкара няколко месеца в кома, преди да бъде преместен в своя дом. Шумахер получи тежка травма на главата и после бе в кома за половин година. Той успя да спечели първата битка със смъртта, но предстои още дълга борба за възстановяването му и неговото връщане към нормален живот. През септември миналата година се върна в дома си и лечението му, водено от екип от 15 професионалисти начело с професор Ричард Фраковяк, продължи там. Според лекаря, който лекуваше Шумахер в клиниката в Гренобъл ще са необходими минимум три години, за да се видят някакви подобрения, предаде Дарик.  

Класически руски рецепти и традиционни романси в Ресторант-градина Невски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990372

Руски ресторант-градина Невски е малък уютен семеен ресторант, в който можете да откриете в менюто класически руски рецепти. Да се насладите на приятна атмосфера и традиционни руски хитове, романси.
Прекрасните му специалитети, както и вечерите с музика на живо ще превърнат миговете ви тук в незабравими.
Руски ресторант-градина Невски е малък уютен семеен ресторант, в който можете да откриете в менюто класически руски рецепти. Да се насладите на приятна атмосфера и традиционни руски хитове, романси. Прекрасните му специалитети, както и вечерите с музика на живо ще превърнат миговете ви тук в незабравими.

Надежда за свят, лишен от езикови бариери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4990164

Елпида е дума с гръцки произход и означава надежда. Надежда за по-добро бъдеще, за реализиране на личностните мечти и цели. Надежда за един свят, лишен от езикови бариери. Езиков център „Елпида” успява да накарат хиляди хора да проговорят свободно над 12 езика, както и да подобрят професионалната си реализация,
Елпида е дума с гръцки произход и означава надежда. Надежда за по-добро бъдеще, за реализиране на личностните мечти и цели. Надежда за един свят, лишен от езикови бариери. Езиков център „Елпида” успява да накарат хиляди хора да проговорят свободно над 12 езика, както и да подобрят професионалната си реализация,

Първи стъпки в класическия балет в Pas de Quatre

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4974954

Балетна школа
Балетна школа "Pas de quatre" е мястото, на което децата на възраст между 3 и 9 години могат да се запознаят с основите на прекрасното балетно изкуство. Първите стъпки са изключително важни за всяко начинание! Уроците в школата са съобразени с възрастта на децата и чрез разнообразни подходи ги въвеждат в света на танца,

20 години опит в сбъдването на мечти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4989132

Правим непрекъснато опити, а бебето все го няма. Какво да правя? Ако вие сте едно от семействата, които си задават този въпрос не трябва да четете форуми в интернет, а да посетите специалист по репродуктивна медицина. Не се поддавайте на песимизма. Впрегнете всички сили за решаване на проблема. Най-важно е да сте позитивни,
Правим непрекъснато опити, а бебето все го няма. Какво да правя? Ако вие сте едно от семействата, които си задават този въпрос не трябва да четете форуми в интернет, а да посетите специалист по репродуктивна медицина. Не се поддавайте на песимизма. Впрегнете всички сили за решаване на проблема. Най-важно е да сте позитивни,

Надежда за свят, лишен от езикови бариери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990187

Елпида е дума с гръцки произход и означава надежда. Надежда за по-добро бъдеще, за реализиране на личностните мечти и цели. Надежда за един свят, лишен от езикови бариери. Езиков център „Елпида” успява да накарат хиляди хора да проговорят свободно над 12 езика, както и да подобрят професионалната си реализация,
Елпида е дума с гръцки произход и означава надежда. Надежда за по-добро бъдеще, за реализиране на личностните мечти и цели. Надежда за един свят, лишен от езикови бариери. Езиков център „Елпида” успява да накарат хиляди хора да проговорят свободно над 12 езика, както и да подобрят професионалната си реализация,

20 години опит в сбъдването на мечти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4989141

Правим непрекъснато опити, а бебето все го няма. Какво да правя? Ако вие сте едно от семействата, които си задават този въпрос не трябва да четете форуми в интернет, а да посетите специалист по репродуктивна медицина. Не се поддавайте на песимизма. Впрегнете всички сили за решаване на проблема. Най-важно е да сте позитивни,
Правим непрекъснато опити, а бебето все го няма. Какво да правя? Ако вие сте едно от семействата, които си задават този въпрос не трябва да четете форуми в интернет, а да посетите специалист по репродуктивна медицина. Не се поддавайте на песимизма. Впрегнете всички сили за решаване на проблема. Най-важно е да сте позитивни,

Първи стъпки в класическия балет в Pas de Quatre

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4975051

Балетна школа "Pas de quatre" е мястото, на което децата на възраст между 3 и 9 години могат да се запознаят с основите на прекрасното балетно изкуство.
Първите стъпки са изключително важни за всяко начинание!
Уроците в школата са съобразени с възрастта на децата и чрез разнообразни подходи ги въвеждат в света на танца,
Балетна школа "Pas de quatre" е мястото, на което децата на възраст между 3 и 9 години могат да се запознаят с основите на прекрасното балетно изкуство. Първите стъпки са изключително важни за всяко начинание! Уроците в школата са съобразени с възрастта на децата и чрез разнообразни подходи ги въвеждат в света на танца,

Класически руски рецепти и традиционни романси в Ресторант-градина Невски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4990432

Руски ресторант-градина Невски е малък уютен семеен ресторант, в който можете да откриете в менюто класически руски рецепти. Да се насладите на приятна атмосфера и традиционни руски хитове, романси.
Прекрасните му специалитети, както и вечерите с музика на живо ще превърнат миговете ви тук в незабравими.
Руски ресторант-градина Невски е малък уютен семеен ресторант, в който можете да откриете в менюто класически руски рецепти. Да се насладите на приятна атмосфера и традиционни руски хитове, романси. Прекрасните му специалитети, както и вечерите с музика на живо ще превърнат миговете ви тук в незабравими.

Ципрас успокои кредиторите със състава на новия кабинет

http://www.mediapool.bg/tsipras-uspokoi-kreditorite-sas-sastava-na-noviya-kabinet-news239530.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас назначи двама от преговарящите за спасителния план на страната начело на финансовото министерство като знак към международните кредитори, че новото правителство ще се придържа към условията на спасителния план, съобщи "Ройтерс". Ципрас преназначи Евклидис Цакалотос като финансов министър и направи Георги Чулиаракис заместник-министър на финансите. Предишните си постове в новия кабинет запазват също бившите ръководители на външното министерство Никос Кодзиас и на националната отбрана Панос Каменос, обяви правителствената говорителка Олга Геровасили. За министър на вътрешните работи е назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването. Новото правителство е съставено общо от 16 министри, от които седем са жени, и трийсетина заместник-министри и държавни секретари, отбелязва Франс прес. Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) се завръща в Атина през октомври, за да проверява напредъка на новата спасителна програма на страната. До края на годината в рамките на 95 дни, новото правителство трябва да финализира болезнени мерки от спасителното споразумение, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА. Най-големите трудности, пред които ще бъде изправено новото правителство и които следва да реализира в много кратко време, са свързани с рекапитализацията на гръцките банки, с реформирането на пенсионно-осигурителната система и трудовите отношения, с новия приватизационен фонд и с уреждането на гръцкия държавен дълг. Един от първите приоритети на новото правителство ще бъде да определи предварителните мерки, които се изискват от кредиторите и които то ще реализира, за за бъде отблокирано отпускането на подтраншове от новата договорена финансова помощ. Тези подтраншове са на стойност 3 милиарда евро. Те бяха одобрени през август, но досега не са били обвързани с реализацията на конкретни мерки, за да бъдат преведени средствата. До края на ноември трите милиарда евро трябва да бъдат предоставени, за да може Гърция да погаси задължения към МВФ и изобщо да продължи да обслужва своя дълг, тъй като ако това не се случи, има опасност хазната да изпадне на червено, пише още вестникът.  

Ципрас ще обяви състава на новия гръцки кабинет

http://www.mediapool.bg/tsipras-shte-obyavi-sastava-na-noviya-gratski-kabinet-news239530.html

Новото гръцко правителство трябва да стане ясно в сряда.  В него ще влязат министри от спечелилата изборите СИРИЗА и националистическата партия "Независими гърци". При полагането на клетвата след спечелването на вота премиерът Алексис Ципрас обяви, че основни приоритети пред тях ще бъдат възстановяването на икономиката и рекапитализирането на банките, изпълнението на реформите, изисквани от кредиторите, и справяне с бежанската криза. Радикалната левица СИРИЗА спечели 145 места в 300-местния парламент на предсрочните избори в неделя.

Пострадалите при катастрофата журналисти са в тежко състояние

http://www.cross.bg/sustoyanie-katastrofata-tezhko-1481554.html

/КРОСС/ Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние, съобщи за bTV д-р Донка Минкова от болницата в Ловеч. Вчера те са били консултирани с неврохирург и е била отхвърлена възможността да се проведе някаква операция по отношение на черепно-мозъчната травма на Светломир Генев. И двамата са с гръден капак, с множество счупвания, Любомир Янев е със счупен десен крак и тежък гръден капак, Светломир Генев е с гръден капак, със чупен долен крайник. Състоянието им е много тежко, обясни д-р Минкова. След консултация с проф. Радев, който е завеждащ КАРИЛ на университетската болница в Плевен, е решено тази сутрин те да бъдат транспортирани за УМБАЛ-Плевен, тъй като вчера не са били в стабилно състояние, допълни д-р Минкова. Момчето от другата кола е в най-стабилно състояние, каза още тя. То е с перфорация на черво, опериран е, има счупен таз и счупен крак, но това ще бъде в малко по-следващ етап след като се възстанови малко от коремната операция. Диджей Теди Джорджо се е озовал на мястото на катастрофата минути след инцидента с журналистите от агенция БГНЕС вчера. При тежката катастрофа загина фотографът Петко Налбантов. В сутрешния блок на bTV диджей Теди Джорджо сподели какво се е случило: „Спряхме на една две минути след катастрофата - имаше мъртва тишина, чуваха се само птички. Помислихме, че сме спукали гума". Шофьорът помислил така, защото прозорецът му е бил малко отворен и е чул звука от катастрофата

Министър Василева: Не можем да развиваме бизнес без да имаме необходимата инфраструктура

http://www.cross.bg/vasileva-prechistvatelni-sredstva-1481553.html

/КРОСС/ Не можем да развиваме по подобаващ начин туристически и какъвто и да е друг бизнес без да имаме необходимата инфраструктура и именно натам са насочени усилията ни и усвояването на средства по оперативните програми. Това каза в сутрешния блок на БТВ Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. Тя се похвали с инвестиции, направени през последните години, като посочи, че само в последната година са открити няколко големи пречиствателни станции по българското Черноморие. Включително преди дни беше открита такава в Созопол.  В Созопол досега не беше имало пречиствателна станция и това беше мечта на жителите на града, заяви министърът. Повече от 300 милиона са инвестиране за изграждане на пречиствателни инфраструктурни обекти в цялата страна, каза министър Василева. Смятам, че това, което се прави, се прави, за подобряването на ситуацията по нашето Черноморие, защото наистина все още има недобри примери за места, където организацията на изтичането на отпадъчни води не е добре направено. По ОП „Околна среда" и в миналия програмен период бяха осигурени множество средства за изграждане на пречиствателни съоръжения и в новия период също са отделени около 2.5 милиарда за осъществяването на подобни проекти

Лудогорец и ЦСКА в действие за купата днес

http://www.cross.bg/tyrnira-lokomotiv-botev-1481552.html

/КРОСС/Днес предстоят нова порция мачове от 1/16-финлите за Купата на България. С всеки следващ етап на турнира се очакват и все по-интересни и непредсказуеми сблъсъци. Няма да е чудно, ако се стигне и до някоя сензация. Двата мача, които най-силно приковават внимението са тези на Лудогорец и ЦСКА. "Зелените" днес дават старт на своята кампания в турнира с гостуване на Локомотив (Мездра). "Армейците" пък вече натрупаха доста срещи за купата на сметката си и ще се надяват да прибавят пореднта победа в актива си в домакинството на Нефтохимик, информира sportal.bg. Първи мач в турнира ще изиграе и носителят на трофея от миналия сезон Черно море. Варненци ще имат трудно гостуване на Пирин (Разлог). Двата пловдивски отбора също се включват в надпреварата. Ботев гостува на Септември (Симитли). Локомотив пък ще се изправи срещу Оборище в Панагюрище. Доста интересен се очертава да бъде и мачът между Спартак (Плевен) и Славия. Берое пък гостува на Светкавица в Търговище, като заралии са амбицирани да продължат напред. Купа на България, 1/16-финали: Верея - БанскоСептември (Симитли) - Ботев (Пловдив)Светкавица - БероеНесебър - Пирин (Благоевград)Спартак (Плевен) - СлавияВихър (Строево) - ДобруджаОборище (Панагюрище) - Локомотив (Пловдив)Пирин (Разлог) - Черно мореПирин (Гоце Делчев) - МонтанаЛокомотив (Мездра) - ЛудогорецЕтър - СозополЦСКА - Нефтохимик  

Лидерите от ЕС с взаимни критики и "театрални сцени" търсят изход от бежанската криза

http://www.mediapool.bg/liderite-ot-es-s-vzaimni-kritiki-i-teatralni-stseni-tarsyat-izhod-ot-bezhanskata-kriza-news239529.html

Лидерите на Европейския съюз ще обещаят милиарди евро в помощ на сирийските бежанци по време на срещата на върха в Брюксел късно вечерта в сряда, като така ще се опитат да преодолеят дълбокото разделение между страните членки за изхода от мигрантската криза. Вчера вътрешните министри на страните от ЕС успяха да постигнат договорка за разпределяне на 120 000 бежанци на квотен принцип, но Чехия, Унгария, Румъния и Словакия бяха против и така решението бе прието с мнозинство, а не с консенсус, каквато е обичайната практика. Според дипломати на срещата в сряда ще има "театрални сцени" от някои лидери, които използват кризата за вътрешна употреба. Очаква се премиери като Алексис Ципрас и Матео Ренци да бъдат критикувани, че не правят достатъчно за спиране на мигрантския поток и предимно го насочват към Германия и Северна Европа. Дипломати очакват критики да има и към германският канцлер Ангела Меркел, която обяви миналия месец, че страната й ще приеме всички сирийски бежанци. Според източните й съседи така тя е засилила потока, отбелязва Ройтерс. Унгарският премиер Виктор Орбан упрекна в "морален империализъм" канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА. "Няма значение какви решения взима Германия, те трябва да си важат само за нея", каза Орбан. Орбан съобщи, че ще представи на европейските лидери алтернативен план за решаване на кризата с бежанците. Според него Гърция трябва да предаде контрола над своите граници на европейските сили за сигурност, да бъдат разграничени бежанците от икономическите мигранти, идващи от страни извън границите на Европа, а квотите да бъдат приложени глобално, а не само за страните от Европейския съюз. На този фон в сряда само за няколко часа на гръцкия остров Лесбос пристигнаха още около 2500 бежанци. Словакия ще оспорва в съда квотното разпределение на мигранти Часове преди срещата в сряда Словакия обяви, че ще се обърне към съда на ЕС и ще оспори одобрените квоти. "Ще действаме в две направления - първо, ще заведем дело в съда в Люксембург и второ, няма да приложим решението на вътрешните министри", каза словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс. Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка от своя страна съобщи, че страната му няма да оспорва по съдебен ред одобрената от ЕС квотна система. "Макар че не ми харесва използването на квоти, макар че не съм съгласен с тях и въпреки че гласувахме против, Европа не бива да се разпадне заради мигрантската криза. Затова не искам да засилвам още повече напрежението чрез обвинения в съда. Може да опъваш въжето само до определен момент, после то се къса", заявява Соботка. Първата част от одобрения план включва разселването на 50 400 мигранти от Гърция и 15 600 от Италия. България ще приеме незабавно 852 бежанци. Тъй като Унгария отказа да участва в схемата, оставащата квота от 54 000 души ще бъде разпределена във втората част на плана. Унгарската квота става "резервна" и ще бъде използвана за преразпределяне на бежанци от Италия и Гърция, ако нито една друга страна не бъде изправена пред имигрантска криза в непосредствено бъдеще. Като се вземе предвид и постигнатото по-рано споразумение за разселване на 40 000 имигранти, ЕК съобщи, че Европа вече е в състояние през следващите две години да разпредели общо 160 000 души, търсещи убежище. Готвят се сериозни финансови инжекции за страните на първа линия Еврокомисарят Йоханес Хан, отговарящ за отношенията със съседите на ЕС, каза в сряда, че фондът за подпомагане на сирийските бежанци в района, включително в Ливан и Йордания, може да достигне 1 млрд. евро, отпуснати от ЕС и от страните членки. Зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че има планове за изграждане на "горещи точки" в Средиземноморието. В тях служители на ЕС ще документират пристигналите и ще опитат да ускорят депортирането на онези от тях, които не отговарят на условията за предоставяне на бежански статут. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер съобщи от своя страна, че Брюксел ще удвои средствата, предвидени досега за справяне с миграцията, до 9.5 млрд. евро. Лидерите на държавите от ЕС ще обсъдят в сряда вечерта увеличаването на помощта за бежанците в Турция и Близкия изток, както и темата за затягането на контрола по външните граници на съюза. В навечерието на срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбеляза, че сегашната криза е изпитание за човечността и отговорността, като поражда напрежение сред политиците и гражданите на ЕС. По думите му това е криза, която ще продължи с години. Туск отчита, че засега ЕС не е в състояние да опази външните си граници със съвместни усилия, заради което някои държави са предприели самостоятелни мерки. Председателят на Европейския съвет призова в навечерието на срещата на върха да се престане с взаимните обвинения, както и да бъде обособена единна европейска политика в сферата на миграцията. Той отбелязва необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Западните Балкани и Турция, както и с държавите около Сирия. По неговите думи е необходимо да бъдат обсъдени възможностите за дипломатическо решаване на сирийската криза. Страните членки ще могат да отказват приема на мигранти Държавите от ЕС ще имат правото да откажат да приемат мигранти, подлежащи на разселване, ако преценят, че те са заплаха за националната им сигурност. Toва се посочва в пояснения на Европейската комисия по повод одобрените квоти за разселването на хиляди кандидати за убежище. Съветът на ЕС прие, че от схемата ще се възползват единствено Италия и Гърция, а разселваните ще бъдат граждани на Сирия, Ирак и Еритрея. Великобритания засега се възползва от правото си да не участва в разпределението. Унгария, която не прие да участва в предишна квотна схема, снощи се е съгласила да приеме 1 294 кандидати за статут. Държавите, които приемат разселени мигранти, ще получават по 6 000 евро на човек, като половината от тази сума ще бъде изплащана предварително. Италия и Гърция ще получат по 500 евро на разселен, за да покрият разходите по превозването му до приемащата държава. ЕК уточнява, че за целта са отделени 780 милиона евро предварително финансиране. По тези списъци приемащите държави ще преценяват кого да подслонят. Приемащите държави могат да отхвърлят кандидат, когото имат основания да възприемат като заплаха за сигурността и обществения ред. Разселените ще имат правото да живеят единствено в държавата, в която са се съгласили да бъдат изпратени. Ако нарушат това изискване и бъдат арестувани, те ще бъдат връщани обратно там, където единствено имат правото да пребивават. Преди да бъдат разселени, всички мигранти ще бъдат регистрирани и от тях ще бъдат взети пръстови отпечатъци. Съветът на ЕС потвърди със снощното си решение предложението на ЕК за възможност, при извънредни обстоятелства, държава от ЕС временно да не прилага квотите, които е приела. Този временен период ще бъде до 12 месеца, в които съответната държава ще трябва да внесе в бюджета на ЕС сума, равна на 0.002 на сто от нейния брутен вътрешен продукт, за да спомогне финансово останалите страни от съюза, които приемат разселените мигранти. Италия и Гърция ще съставят списъци на кандидатите за разселване, след като първо мигрантите бъдат предупредени и след като бъде получено тяхното съгласие да се преместят. След решението на вътрешните министри днешният Европейски съвет няма да бъде помрачен от дебата по плана, коментира "Ройтерс".

Лидерите на ЕС ще търсят изход от бежанската криза на напрегната среща

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-shte-tarsyat-izhod-ot-bezhanskata-kriza-na-napregnata-sreshta-news239529.html

Държавните лидери от Европейския съюз се срещат неформално в Брюксел в търсене на нови мерки по бежанската криза. Очаква се сред тях да бъдат засилване контрола по границите и ново преразпределение на мигрантите. На извънредна среща във вторник вечерта вътрешните министри успяха да постигнат договорка за разпределяне на 120 000 бежанци. Унгария, Полша, Чехия и Словакия са против налагането на задължителни квоти за прием на бежанци. Първата част от плана включва разселването на 50 400 мигранти от Гърция и 15 600 от Италия. България ще приеме незабавно 852 бежанци. Тъй като Унгария отказа да участва в схемата, оставащата квота от 54 000 души ще бъде разпределена във втората част на плана. Унгарската квота става "резервна" и ще бъде използвана за преразпределяне на бежанци от Италия и Гърция, ако нито една друга страна не бъде изправена пред имигрантска криза в непосредствено бъдеще. Като се вземе предвид и постигнатото по-рано споразумение за разселване на 40 000 имигранти, ЕК съобщи, че Европа вече е в състояние през следващите две години да разпредели общо 160 000 души, търсещи убежище. Вестник "Файненшъл таймс" отбелязва, че решението за прокарване на схемата, смятана от някои държави за политически неприемлива, е било взето с мнозинство, а това е рядко срещата практика в ЕС, където по деликатни въпроси обикновено се прилага принципа на консенсуса. Този ход със сигурност ще засили напрежението около мигрантската криза, посочва изданието. Британският "Гардиън" отбелязва от своя страна, че приемането на решение въпреки съпротивата на по-новите членове на ЕС от Централна Европа е доста необичайно и се възприема от тези държави като посегателство срещу суверенитета им. Решението е предизвикало сериозни разделения и предвещава напрегната среща на лидерите от ЕС, които се събират днес в Брюксел, за да обсъждат бежанската криза, посочва изданието. Затяга се контрола по границите Лидерите на държавите от ЕС ще обсъдят в сряда вечерта увеличаването на помощта за бежанците в Турция и Близкия изток, както и темата за затягането на контрола по външните граници на съюза. В навечерието на срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбеляза, че сегашната криза е изпитание за човечността и отговорността, като поражда напрежение сред политиците и гражданите на ЕС. По думите му това е криза, която ще продължи с години. Туск отчита, че засега ЕС не е в състояние да опази външните си граници със съвместни усилия, заради което някои държави са предприели самостоятелни мерки. Председателят на Европейския съвет призова в навечерието на срещата на върха да се престане с взаимните обвинения, както и да бъде обособена единна европейска политика в сферата на миграцията. Той отбелязва необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Западните Балкани и Турция, както и с държавите около Сирия. По неговите думи е необходимо да бъдат обсъдени възможностите за дипломатическо решаване на сирийската криза. Страните членки ще могат да отказват приема на мигранти Държавите от ЕС ще имат правото да откажат да приемат мигранти, подлежащи на разселване, ако преценят, че те са заплаха за националната им сигурност. Toва се посочва в пояснения на Европейската комисия по повод одобрените квоти за разселването на хиляди кандидати за убежище. Съветът на ЕС прие, че от схемата ще се възползват единствено Италия и Гърция, а разселваните ще бъдат граждани на Сирия, Ирак и Еритрея. Великобритания засега се възползва от правото си да не участва в разпределението. Унгария, която не прие да участва в предишна квотна схема, снощи се е съгласила да приеме 1 294 кандидати за статут. Държавите, които приемат разселени мигранти, ще получават по 6 000 евро на човек, като половината от тази сума ще бъде изплащана предварително. Италия и Гърция ще получат по 500 евро на разселен, за да покрият разходите по превозването му до приемащата държава. ЕК уточнява, че за целта са отделени 780 милиона евро предварително финансиране. По тези списъци приемащите държави ще преценяват кого да подслонят. Приемащите държави могат да отхвърлят кандидат, когото имат основания да възприемат като заплаха за сигурността и обществения ред. Разселените ще имат правото да живеят единствено в държавата, в която са се съгласили да бъдат изпратени. Ако нарушат това изискване и бъдат арестувани, те ще бъдат връщани обратно там, където единствено имат правото да пребивават. Преди да бъдат разселени, всички мигранти ще бъдат регистрирани и от тях ще бъдат взети пръстови отпечатъци. Съветът на ЕС потвърди със снощното си решение предложението на ЕК за възможност, при извънредни обстоятелства, държава от ЕС временно да не прилага квотите, които е приела. Този временен период ще бъде до 12 месеца, в които съответната държава ще трябва да внесе в бюджета на ЕС сума, равна на 0.002 на сто от нейния брутен вътрешен продукт, за да спомогне финансово останалите страни от съюза, които приемат разселените мигранти. Италия и Гърция ще съставят списъци на кандидатите за разселване, след като първо мигрантите бъдат предупредени и след като бъде получено тяхното съгласие да се преместят. След решението на вътрешните министри днешният Европейски съвет няма да бъде помрачен от дебата по плана, коментира "Ройтерс".                    

Лидерите на ЕС на извънредна среща заради мигрантската криза

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-na-izvanredna-sreshta-zaradi-migrantskata-kriza-news239529.html

Държавните лидери от Европейския съюз се срещат неформално в Брюксел за нови мерки по бежанската криза. Очаква се сред тях да бъдат засилване контрола по границите и ново преразпределение на мигрантите. На извънредна среща снощи вътрешните министри успяха да постигнат договорка за разпределяне на 120 000 бежанци. Унгария, Полша, Чехия и Словакия са против налагането на задължителни квоти за прием на бежанци. Първата част от плана включва разселването на 50 400 мигранти от Гърция и 15 600 от Италия. По информация на БТА България ще приеме незабавно 852 бежанци. Тъй като Унгария отказа да участва в схемата, оставащата квота от 54 000 души ще бъде разпределена във втората част на плана. Унгарската квота става "резервна" и ще бъде използвана за преразпределяне на бежанци от Италия и Гърция, ако нито една друга страна не бъде изправена пред имигрантска криза в непосредствено бъдеще. Като се вземе предвид и постигнатото по-рано споразумение за разселване на 40 000 имигранти, ЕК съобщи, че Европа вече е в състояние през следващите две години да разпредели общо 160 000 души, търсещи убежище. След решението на вътрешните министри днешният Европейски съвет няма да бъде помрачен от дебата по плана, коментира "Ройтерс". Лидерите на държавите от ЕС ще обсъждат увеличаването на помощта за бежанците в Турция и Близкия изток, както и темата за затягането на контрола по външните граници на съюза.

Шумахер не говори, не може и да се изправи

http://web.barometar.net/81790/

Михаел Шумахер тежи по-малко от 45 килограма. Това разкрива английският вестник „Дейли Експрес“, който цитира източник, близък до семейството. Великият пилот във Формула 1 буквално се е стопил, възстановяването му върви много бавно и надежда за чудо почти няма. Шуми не говори и не е в състояние да се изправи, дори не разпознава близките си. […]

Трафикът на бежанци у нас-табу, но и мегабизнес

http://frognews.bg/news_98112/Trafikat-na-bejantsi-u-nas-tabu-no-i-megabiznes/

Бежанци идват в България и плащат за свободата си, установи екип на НТВ, който се внедри в схемата на каналджиите. Мигрантите идват от Сирия, Ирак и Афганистан. Преминават през страната ни, но мечтаят за по-добър живот най-добре в Германия, може и в Швеция. Никой обаче не иска да каже открито колко струва свободата им.

Започва мюсюлманският хадж

http://asia.actualno.com/Zapochva-musulmanskijat-hadj-news_497066.html

Започна годишното поклонение на мюсюлманите, по-известно като "хадж". Около 3 милиона мюсюлмани от цял свят се очаква да посетят свещения град Мека в Саудитска Арабия. За всички мюсюлмани без здравословни проблеми е религиозно задължение да извършат това поклонение, което е един от стълбовете на исляма, предаде БНР. Вчера властите отвориха пътя към Мина - огромен палатков град от източната страна на Мека. Там лагеруват поклониците докато хаджът достигне връхната си точка - ритуално изк

Скандал прекратил събрание за бъдещето на ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Skandal-prekratil-sybranie-za-bydeshteto-na-CSKA-news_497069.html

Заради скандал е прекратена сбирка за бъдещето на ЦСКА, на която са присъствали шефът на клуба Пламен Марков и фенове, съобщава "Меридиан мач". Срещата се е състояла в понеделник на "Армията", като на нея е  трябвало да има предварително обсъждане на въпросите, които ще се решават на събранието на всички фенове. То е насрочено на 4 октомври в зала 2 на НДК. Скандалът се разразил заради изказване на Никола Дърпатов, който е член на "ЦСКА Акционерите". Той защитил желанието на бизнесмена Гр

Мълчанието на политическите агнета

http://actualno.actualno.com/Mylchanieto-na-politicheskite-agneta-news_497071.html

Депутатите отказаха да позволят директно излъчване на дебата на първо четене по промените в Конституцията. С тези промени, евентуално, ще има разделяне на две камари на Висшия съдебен съвет (ВСС) и това би трябвало да даде независимост на съдебната ни система. Коментар на редактора Най-важната законова промяна в една държава не се излъчва в национален ефир. Може да я следят само тези, които имат достъп до интернет – на сайта на Народното събрание. Освен купчината псувни, които спокойно

В Румъния организират референдум срещу 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://society.actualno.com/V-Rumynija-organizirat-referendum-sreshtu-7-blok-na-AEC-Kozloduj-news_497077.html

Неправителствените организации в румънския град Крайова са събрали над 13 000 подписа срещу намерението на България да изгражда нов реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Плановете на българските власти предвиждат изграждането на нов реактор на 3,7 км от границата с Румъния, а жителите на румънската област Олтения са против проекта, пише вестник „Адеврул“, цитиран от БГНЕС. Най-вероятно на 15 ноември ще бъде организиран референдум по въпроса. Румънците трябва да

Bulgaria Sometimes Lacks Consistency in Reform - UK Ambassador

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258010_Bulgaria+Sometimes+Lacks+Consistency+in+Reform+-+UK+Ambassador

As a friend of Bulgaria, the United Kingdom sometimes tends to voice its disappointment with politics in the country, UK Ambassador to Sofia Emma Hopkins said on Wednesday.  

In her first TV interview since taking over the embassy, she warned Bulgaria sometimes lacks consistency with regard to reform.

Ms Hopkins is referring in particular to an anti-corruption bill which lawmakers from the ruling axis proclaimed as one of their key tools to help fight graft and enforce the rule of law, but which was turned down at a first reading in Parliament.

Earlier this month she was among the 14 foreign ambassadors to sign a letter urging the Bulgarian government to take more decisive steps in its fight against corruption.

Hopkins told public broadcaster BNT that reform is needed not because the EU demands it, but because it is necessary for Bulgaria's own development.

Part of the conversation was in Bulgarian, with Hopkins describing the language as a "direct one". In Bulgarian one has to say "Where is the post office?", while in Bulgarian the common wording would be "Excuse me, could you kindly tell me where the post office is?, she noted.

 

Меглена Кунева: Кризата с бежанците - ускорител на лидерството в Европа

http://www.cross.bg/evropa-bulgariya-shengen-1481551.html

/КРОСС/Бежанската криза днес в Европа поставя отново на изпитание способността ни да се справяме заедно като общност. За първи път от десетилетия насам лидерите в ЕС могат да се преброят. Днес Европа е разделена и това е лошо. Вчера се стигна на съвет до явно гласуване - почти безпрецедентен случай в историята на тази институция, заявява вицепремиерът Меглена Кунева.  Уверена съм, че в настоящия момент квотната система за приемане и разселване на бежанците като задължителна за страните- членки е единствено възможната и правилната за Европа и за България. Днес има струпване на огромни маси хора в Гърция, Италия и Унгария, но ние сме страна на преден пост и утре тази ситуация може да е у нас и да очакваме същата солидарност, допълва тя.  Днес сме свидетели на временно връщане на граничния контрол в Шенгенското пространство. Появиха се много гласове, които прибързано обявиха, че това е краят на Шенген. Не, не е. Както и финансовата криза не беше краят на еврозоната, а напротив, направи еврото по-силна валута, казва още Кунева и допълва: Чуха се гласове, включително и в страната ни, че сега не е времето да продължаваме с исканията си да станем член на Шенген. Напротив, именно сега, именно в тази кризисна ситуация, повече от всякога Шенген е условие за сигурността и на България, и на Европа

България ще приеме още 852-ма бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_561660.html

България ще приеме още 852-ма бежанци, съгласно споразумението на страните от ЕС за разпределяне на 120 000 мигранти, съобщи агенция БГНЕС. С тях общият брой на разселените в България би следвало да достигне 1352-ма души. При гласуването на извънредния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел България подкрепи предложението, "против" са гласували Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Финландия е гласувала "въздържал се". Решението ще влезе в сила с обнародването му в официалния вестник на ЕС. Половината от 120-те хил. мигранти ще дойдат от Италия и Гърция. От Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400.

Астрономическата есен настъпва в 11.20 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999307

Астрономическата есен ще стъпи у нас в 11.20 часа, с есенното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пред
Астрономическата есен ще стъпи у нас в 11.20 часа, с есенното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пред "Фокус". Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Астрономическата есен настъпва в 11.20 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999320

Астрономическата есен ще стъпи у нас в 11.20 часа, с есенното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пред "Фокус". Есента е един от четирите сезона в умерения пояс.
Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.
Астрономическата есен ще стъпи у нас в 11.20 часа, с есенното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пред "Фокус". Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Британският посланик: Трябва ви съдебна система, независима от организираната престъпност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/23/2614325_britanskiiat_poslanik_triabva_vi_sudebna_sistema/?ref=rss


Много от препоръките на Европейската комисия и Венецианската комисия подчертават нуждата от много сериозна независимост в съдебната система на България, заяви посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс в интервю за БНТ.

"Трябва да има равенство пред закона, а бизнесът настоява за прозрачност и предвидимост в сделките, и че договорите ще бъдат изпълнени ... Трябва да има сериозна съдебна система, която не е зависима от организираната престъпност. Волята на българския народ е...

Нови преговори по бежанската криза

http://www.cross.bg/merki-kriza-teritoriyata-1481550.html

/КРОСС/Държавните и правителствени ръководители от ЕС се събират на неформална среща тази вечер в Брюксел за нови преговори по бежанската криза. Ден по-рано страните се ангажираха с разпределянето на 120 хиляди мигранти от Италия и Гърция след трудно заседание на вътрешните министри. Очаква се премиерите и президентите днес да обсъдят допълнителни мерки за контрол на границите и пресичане на трафика на хора към територията на ЕС. След като вече има решение за балансираното разпределяне на 160 хиляди бежанци на територията на Европа чрез квоти, премиерите и президентите ще се заемат с дългосрочните мерки за овладяване на миграционния натиск. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за единство преди срещата: С комбинация от мерки за удържане на бежанските потоци и възвръщане контрола по нашите граници, превзети от трафиканти на хора, ние можем и ще се справим с тази криза. Ще се преговаря по списъка от действия, предложен на 9 септември от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Настъпва астрономическата есен

http://www.mediapool.bg/nastapva-astronomicheskata-esen-news239528.html

На 23 септември в 11 часа и 22 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. В първия есенен ден се очакват облаци и дъжд с максимални температури между 22 и 27 градуса. Над страната ще е предимно облачно и на места - главно в южна и югоизточна България ще вали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър, предимно от изток. Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните между 22° и 27°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и няма да се променя съществено. Над Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури ще бъдат между 24 и 26°, а температурата на морската вода ще е 22-24°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Над планините също ще има значителна облачност, а билата ще са в мъгла. Главно в Рило-Родопската област ще превалява дъжд, на места с гръмотевици. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 18°, на 2000 метра – около 11°.

ДАНС: Перат пари през държавни ценни книжа

http://www.moreto.net/novini.php?n=301955

Държавните ценни книжа все по-често се използват като инструмент за пране на пари. Това е установила дирекцията “Финансово разузнаване” на ДАНС, става ясно от анализ на звеното за прането на пари в България през миналата година. Прането на пари чрез даване на заеми на държавата се практикува главно от чужденци с неустановени доходи, които използват инвестицията си, за да придобият българско гражданство, пише в доклада на ДАНС.

Ивелина Василева: Повече от 300 млн. лева са вложени в пречиствателни съоръжения в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999306

Повече от 300 млн. лева са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по БТВ.
„Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година открихме няколко изключително мащабни значими обекта по
Повече от 300 млн. лева са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по БТВ. „Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година открихме няколко изключително мащабни значими обекта по

46 министри, от които 7 жени в новото правителство на Ципрас

http://www.grreporter.info/46-ministri-ot-koito-7-zheni-v-novoto-pravitelstvo-na-tsipras/17947

анализатори посочват, че предсрочните избори са имали за единствена цел да „изчистят” СИРИЗА от хардлайнерите, след като по същество няма никаква друга промяна в управляващия екип.

прочети повече

ГЕРБ: Възможни са редакции на конституционните промени, ако не се съберат 180 гласа на първо четене

http://pik.bg/герб-възможни-са-редакции-на-конституционните-промени-ако-не-се-съберат-180-гласа-на-първо-news404181.html

ГЕРБ: Възможни са редакции на конституционните промени, ако не се съберат 180 гласа на първо четене

ГЕРБ има увереността, че законопроектът за изменения на Конституцията, свързани със съдебната реформа, ще бъде приет на първо четене. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси в парламента.

Той коментира, че са били положени големи усилия за изготвянето на предложението. Кирилов допълни, че ГЕРБ разчита на постоянство в подкрепата на партньорите, тъй като няма повод за колебание от тяхна страна. Депутатът каза още, че са възможни редакции на конституционните промени, ако днес законопроектът не събере нужните 180 гласа.

„Самата процедура между първо и второ четене предпоставя да има направени предложения, така че е възможно процедурно да се внесат предложения“, обясни Кирилов и уточни, че те трябва да бъдат насочени конкретно към предмета и обхвата на настоящия законопроект.
„Следва да се обсъдят и да се гласуват във временната комисия и съобразно гласуването евентуално би могло да се получи подкрепа за някои от тези предложения“, каза още народният представител. Той изрази надежда, че дебатите около конституционните промени няма да влошат коалиционните взаимоотношение.

„При всички положения ние следваме и съобразяваме позициите на всичките си коалиционни партньори и дирим съгласия. Надявам се да не се стига до каквото и да е влошаване на коалиционните взаимоотношения с който и да е от партньорите. Напротив – разчитаме на това, да вървим напред в съгласие и да подкрепим конкретни текстове“, подчерта Кирилов.

Той каза още, че депутатите от ГЕРБ имат готовност да преминат към обсъждането и на законопроектите за промени в Закона за съдебната власт, включително и двата основни процесуални кодекса – гражданския и наказателно-процесуалния.

Според народния представител всяка една стъпка към промяна на съдебната система е сериозен напредък в реформата на съдебната власт, която трябва да се извърши бързо.

Изпълнителният директор на Фолксваген няма да подава оставка

http://www.mediapool.bg/izpalnitelniyat-direktor-na-folksvagen-nyama-da-podava-ostavka-news239527.html

Изпълнителният директор на Фолксваген няма да подава оставка. Това каза самият той в официално изявление на фона на скандала за технологична измама В САЩ, който срина акциите на компанията. Директорът на автомобилния гигант е под огромен натиск да напусне поста си, след като американски експерти уличиха компанията в умишлено скриване на вредните емисии на редица модели Фолксваген, произведени след 2008 година. Вместо да подаде оставка, той поднесе извинения. “Манипулации във Фолксваген не бива да се случват никога повече. Дами и господа, милиони хора по света се доверяват на нашите коли и технологии. Безкрайно съжалявам, че предадохме вашето доверие”, каза Мартин Винтеркорн. Скандалът избухна заради устройство, което разпознава, кога колата е подложена на тест и отделя по-малко вредни емисии. Американските експерти обаче засекли, че при реална експлоатация, автомобилите на Фолксваген отделяли вредни вещества между 10 и 40 пъти над нормите. “Ситуацията е много сложна и сега е необходима пълна прозрачност, за да разберем, какво се е случило. Министърът на транспорта е изцяло ангажиран с темата, за да получим фактите възможно най-скоро”, заяви германският канцлерът Ангела Меркел. Компанията е застрашена от 18 милиарда долара глоба, а акциите и се сринаха със 17 процента. Редица държави започват собствени проверки.  

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-gost-bulgariya-1481549.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва" Тема: Висока скорост - докога ще се увеличава броят на жертвите на пътя? Как шофьорите да станат отговорни зад волана? Тема: За отговорността на Европа и правата и задълженията на бежанците. Тема: На първо четене - ще получи подкрепа законопроектът за изменение на Конституцията Гост: Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ Тема: Дипломация и политика - сигурността в Европа и бежанската криза Гост: Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България Тема: Как родителите да научат децата си да се хранят здравословно и какво трябва да е менюто на учениците - съветите на шеф готвач Жоро Иванов.   БТВ, „Тази сутрин"  Тема: Да оцелееш след нападение на мечка-стръвница. Една история от Родопите Тема: Отново смърт на пътя: Какво е да се притечеш на помощ в първите секунди след фаталния удар? Тема: Стана ли българското море най-чисто на Балканите? Гост: Ивелина Василева, министър на околната среда и водите  Тема: Зад тях - ятаган, пред тях - телена ограда. Има ли излизане за бежанците от капана на Европа? Гост: Слави Бинев, депутат от Патриотичния фронт Тема: „Мисия невъзможна" ли е съдебната реформа? Ще оцелее ли управляващото мнозинство? Гости: Румен Петков, зам

Нямаме куража да се озъбим на Европа, обяви Слави Бинев

http://pik.bg/нямаме-куража-да-се-озъбим-на-европа-обяви-слави-бинев-news404180.html

Нямаме куража да се озъбим на Европа, обяви Слави Бинев

Българската реакция трябва да бъде по-търговска. То е ясно, че нямаме куража да се озъбим на Европа. Това коментира в сутрешния блок на бТВ депутатът Слави Бинев по повод вчерашното решение на страната ни да се включи в квотното разпределение на бежанците.

За да се зъбиш и поставяш условия, трябва да имаш наистина позицията да го направиш, да си показал по всякакъв начин, че спазваш основните принципи да го правиш, изтъкна бившият евродепутат.

Тези, които бягат с нечисти намерения, по-бързо се ориентират, отколкото тези, които бягат, за да се спасят, отбеляза той по адрес на бежанците. Бинев бе помолен да коментира и отношенията в коалицията. На това той отговори: „Човек, когато храчи, плюе, вика, той обикновено се опитва да прикрие нещо друго“.

„Смятам, че няма енергия в обществото, хората се умориха от това постоянно да се лашкат и да се борят срещу този, който ги управлява“, добави Слави Бинев.

 

Лавров: Санкционната политика на ЕС не допринася за създаването на пълноценно сътрудничество с РФ

http://www.cross.bg/lavrov-doprinasya-politika-1481528.html

/КРОСС/ На среща с посланиците на 28-те държави-членки на Евросъюза и ръководителя на представителството на ЕС в Москва руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание на това, че „санкционната политика на натиск на Европейския съюз не допринася за установяването на взаимодействие между РФ и ЕС в политическата и икономическата области“. „Въпреки днешните трудности в отношенията между Русия и ЕС, страните проведоха предметно обсъждане на широк кръг от въпроси в сферата на двустранните отношения, – отбелязаха от МВнР на РФ след срещата. – Представителят на руското външнополитическо ведомство обърна внимание на това, че санкционната политика на натиск на ЕС по никакъв начин не допринася за установяването на пълноценно взаимодействие между Русия и ЕС в политическата и икономическата области, включително и в сферата на енергийното сътрудничество, което започна да изпитва трудности на фона на украинската криза“. Лавров „изрази безпокойството си във връзка със ситуацията в Украйна и призова ЕС активно да съдейства на пълното и безусловно изпълняване на Минските споразумения“. От руското външно министерство отбелязаха още, че са били „засегнати и някои други актуални международни проблеми, и по-точно, ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка“.

Bank fees to be compared more easily

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258009_Bank+fees+to+be+compared+more+easily++

Citizens and companies from EU member states will be able to compare fees charged by all banks in the bloc more easily. Information about fees will be uploaded in a special website, pursuant to the EU Directive on the comparability of fees related to payment accounts, payment account switching and access to payment accounts with basic features. The directive will be transposed into Bulgarian legislation, too. BNB and the Association of Banks in Bulgaria have drawn up a list of the most common fees in various banks and have submitted the list to the European Commission. The purpose of this is to protect clients of payment services to the maximum and helping them make an informed choice.

НАП продава на търг два имота в Балчик

http://web.barometar.net/81788/

Две студия в хотел на крайморската алея в Балчик обявиха на таен търг публичните изпълнители от отдел ”Публични вземания” при ТД на НАП Варна. Студията се намират в хотел „Принцес Резиденс“ на ул. „Възкресия Деветакова“ 19. Те са със застроена площ от 38 и 40 кв.м. и се състоят от предверие, дневен тракт, баня с […]

Спартак остана само с един вратар

http://petel.bg/Spartak-ostana-samo-s-edin-vratar__127898

Спартак остана само с един вратар за днешното гостуване на Химик в турнира за купата на аматьорската лига. Мачът е от 17 часа в девненския...

10-има в надпревара за кметското място във Варна

http://petel.bg/10-ima-v-nadprevara-za-kmetskoto-myasto-vav-Varna__127901

Снимка: Булфото 10 са кандидатите за кметове в община Варна, предаде Фокус. По данни на ОИК – Варна кандидатът на ПП ГЕРБ е Иван Портних,...

Германски медии: САЩ готвят Европа за ядрена война

http://petel.bg/Germanski-medii--SASHH-gotvyat-Evropa-za-yadrena-voyna-__127903

Германската държавна електронна медия "Sьdwestrundfunk" на републиките Baden-Wьrttemberg и Rheinland-Pfalz, на 21.09.2015 г. съобщи за разполагане на нови...

Пострадалите при катастрофата журналисти от БГНЕС са в много тежко състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999293

Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние. Това каза за сутрешния блок на bTV д-р Донка Минкова от проф. д-р „Параскев Стоянов” Ловеч.
Вчера те са били консултирани с неврохирург и е била отхвърлена възможността да се проведе някаква операция по отношение на черепно-мозъчната травма на Светломир Генев.
Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние. Това каза за сутрешния блок на bTV д-р Донка Минкова от проф. д-р „Параскев Стоянов” Ловеч. Вчера те са били консултирани с неврохирург и е била отхвърлена възможността да се проведе някаква операция по отношение на черепно-мозъчната травма на Светломир Генев.

Пострадалите при катастрофата журналисти от БГНЕС са в много тежко състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999304

Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние. Това каза за сутрешния блок на bTV д-р Донка Минкова от проф. д-р „Параскев Стоянов” Ловеч.
Вчера те са били консултирани с неврохирург и е била отхвърлена възможността да се проведе някаква операция по отношение на черепно-мозъчната травма на Светломир Генев.
Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние. Това каза за сутрешния блок на bTV д-р Донка Минкова от проф. д-р „Параскев Стоянов” Ловеч. Вчера те са били консултирани с неврохирург и е била отхвърлена възможността да се проведе някаква операция по отношение на черепно-мозъчната травма на Светломир Генев.

Красимир Каракачанов: България може да се обяви срещу бежанските квоти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999291

„Това е поредната стъпка, която показва абсолютната неадекватност на европейските лидери. Кризата не е бежанска, това не е криза на нелегалната имиграция. Това е европейска криза и тя не съществува от вчера и от днес, тя е от няколко години. Видя се, че лидери в Европа няма”, коментира пред Нова телевизия Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.
„Това е поредната стъпка, която показва абсолютната неадекватност на европейските лидери. Кризата не е бежанска, това не е криза на нелегалната имиграция. Това е европейска криза и тя не съществува от вчера и от днес, тя е от няколко години. Видя се, че лидери в Европа няма”, коментира пред Нова телевизия Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

Красимир Каракачанов: България може да се обяви срещу бежанските квоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999297

„Това е поредната стъпка, която показва абсолютната неадекватност на европейските лидери. Кризата не е бежанска, това не е криза на нелегалната имиграция. Това е европейска криза и тя не съществува от вчера и от днес, тя е от няколко години. Видя се, че лидери в Европа няма”, коментира пред Нова телевизия Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.
„Това е поредната стъпка, която показва абсолютната неадекватност на европейските лидери. Кризата не е бежанска, това не е криза на нелегалната имиграция. Това е европейска криза и тя не съществува от вчера и от днес, тя е от няколко години. Видя се, че лидери в Европа няма”, коментира пред Нова телевизия Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

Пострадалите журналисти в катастрофата са в много тежко състояние

http://frognews.bg/news_98111/Postradalite-jurnalisti-v-katastrofata-sa-v-mnogo-tejko-sastoianie/

Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние, каза по БТВ д-р Донка Минкова от проф. д-р „Параскев Стоянов” Ловеч. Вчера те са били консултирани с неврохирург и е била отхвърлена възможността да се проведе някаква операция по отношение на черепно-мозъчната травма на Светломир Генев.

ОИК ще определят номерата в бюлетините за местния вот

http://www.mediapool.bg/oik-shte-opredelyat-nomerata-v-byuletinite-za-mestniya-vot-news239526.html

Общинските избирателни комисии (ОИК) ще проведат в сряда жребий за номерацията на кандидатите за кметове и общински съветници за местните избори на 25 октомври. Първоначално Централната избирателна комисия (ЦИК) беше решила да изтегли на национално ниво номерата, което означава, че големите партии и коалиции щяха да имат един и същ номер в цялата страна. Останалите местни коалиции и инициативни комитети, според това решение, трябваше да бъдат оставени по-назад в бюлетината. Няколко партии обаче подадоха жалби във Върховния административен съд с искане за отмяна на решението, защото в Изборния кодекс е записано, че жребият се осъществява от Общинските избирателни комисии. Съдът отмени решението на ЦИК и в крайна сметка във всяка община ще се проведе отделен жребий и ще има отделна номерация на кандидатите.

Все по-често младите предпочитат руския при избора на чужд език

http://www.cross.bg/ezik-tzentur-ryski-1481547.html

/КРОСС/ Все по-често младите хора предпочитат руския при избора на чужд език, който да изучават. Повече от 500 милиона души по света говорят езика на Пушкин и Лермонтов. Той е майчин за 180 милиона души, живеещи в Русия или зад граница. В последните години руският е един от най-говорените езици в Европа, Азия, Америка и др. Това заяви президентът на Фонд “Русский мир” Владимир Кочин, който е специален гост на международния студентски фестивал “Друзья, прекрасен наш союз!”, чийто домакин е СОК “Камчия”, съобщи varna.topnovini.bg. “Фонд “Руский мир” работи добре в Европа. Въпреки сложната ситуация, нашите партньори на стария континент не намаляха, напротив – увеличиха се. Ние работим с всички, които се интересуват от руския език, литература, история и култура”, каза президентът на Фонда Владимир Кочин и допълни, че с отличните си условия и базата на СОК “Камчия” ще се превърне в международен образователен център за младежи. Наскоро беше подписан двустранен договор между Министерствата на образованието на Руската федерация и България, в който бе записано, че СОК “Камчия” ще се развива като такъв център, допълни  Станка Шопова – председател на Фондация “Устойчиво развитие за България” и изпълнителен директор на СОК “Камчия”

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-zala-1481548.html

/КРОСС/*** Брюксел.Вицепремиерът Бъчварова ще участва в извънредното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС ***София.От 9.00 часа ще се проведе редовното заседание на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.От 10.00 часа в сградата на КЕВР ще се проведат открити заседания. ***София.От 10.30 часа в сградата на Главна дирекция „Национална полиция" (бул.Ал.Малинов №1, вход КПП Американски колеж) ще бъде даден старт на превантивната кампания „Шофирай отговорно и толерантно". ***София. От 9.30 часа състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов за организиране и ръководена на организирана престъпна група. ***София. От 9.30 часа състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Росен Иванов за ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Красимир Стефанов, Михаил Пешев, Върбан Борисов, Персин Пешов, Ангел Русев, Матей Ташков, Пламен Ковачев. ***София. От 10.00 часа състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Никифор Никифоров, Мирослав Димитров, Иван Иванов, Назъм Юсеин за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 11

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/23/2614185_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от днес:


Half of Bulgarian households are energy poor

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258008_Half+of+Bulgarian+households+are+energy+poor

Bulgaria ranks first in energy poverty in the EU, Ivan Ivanov, Chairman of KEVR, said. About 46% of households in Bulgaria are energy poor. This was revealed by a report on energy efficiency prepared by a consortium headed by INSIGHT_E and funded by the European Commission. The report assesses how number states define the issue of energy poverty and vulnerable consumers, as well as the measures they have taken to cope with the problem. Lithuania and Cyprus rank second. About 30%-35% have problems with heating in winter. They are followed by Portugal, Malta, and Italy (20%-30%). Problems are not related to heating only but to cooling in the summer, too. Bulgaria has the largest share of homes that are not cooled in the summer – 40%-45%.

Местят ранените журналисти от БГНЕС в болницата в Плевен

http://pik.bg/местят-ранените-журналисти-от-бгнес-в-болницата-в-плевен-news404176.html

Местят ранените журналисти от БГНЕС в болницата в Плевен

Операторът на БГНЕС Светломир Генев и колегата му Любомир Янев, които бяха тежко ранени при катастрофа вчера, ще бъдат транспортирани в УМБАЛ-Плевен. Това съобщи д-р Донка Минкова, прокурист на болницата в Ловеч, където бяха настанени ранените журналисти, предаде Би Ти Ви.

Тежката катастрофа стана вчера около 8.45 ч. на пътя София-Варна край разклона за Ловеч и Троян. Екипът на БГНЕС е пътувал за Велико Търново, когато колата на агенцията се удря челно в идващ насреща автомобил.

Причините за инцидента все още се изясняват, но по предварителни данни липсва спирачен път и най-вероятно сблъсъкът е станал, след като шофьорът на журналистически екип Любомир Янев предприел рисково изпреварване на два ТИР-а.

Издирват се очевидци на катастрофата, а от МВР все още не са оповестили официално причината за инцидента.

32-годишният фоторепортер Петко Налбантов почина в болницата в Ловеч, а състоянието на 50-годишния Любимир Янев и 42-годишния оператор Светломир Генев е много тежко. Ранен е и 33-годишният водач на другата кола.

"Състоянието на двамата служители на БГНЕС е много тежко. Вчера то не позволи те да бъдат оперирани. Има опасност за живота им. Извикан бе неврохирург за консултация. И Генев, и Янев са с т.нар. гръден капак - фрактури на повече от две ребра двустранно, както и с фрактури на долните крайници. Светломир Генев има и черепно-мозъчна травма. Мъжът от другата кола е в най-стабилно състояние. С перфорация на черво е и е опериран. Има и счупен таз и счупен крак", обясни д-р Минкова.

Тя допълни, че днес двамата журналисти ще бъдат транспортирани в Университетската болница в Плевен, тъй като вчера състоянието им не е позволило те да бъдат преместени.

 

Депутат от ГЕРБ: Убеден съм, че промените в конституцията ще минат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999280

В 9 часа днес започваме с разглеждането и дебатите за промените в конституцията. Изменението на конституцията не е само математика, а и политическа воля. Днес по-важното е законопроектът да бъде гласуван на първо четене, защото между първо и второ четене може да бъдат правени изменения. Това каза пред БНТ Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ.
В 9 часа днес започваме с разглеждането и дебатите за промените в конституцията. Изменението на конституцията не е само математика, а и политическа воля. Днес по-важното е законопроектът да бъде гласуван на първо четене, защото между първо и второ четене може да бъдат правени изменения. Това каза пред БНТ Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ.

Бивш шеф на КАТ: Най-важно е да се спазват правилата

http://www.vesti.bg/bivsh-shef-na-kat-naj-vazhno-e-da-se-spazvat-pravilata-6042851

Седмица след началото на новата учебна година започва кампанията „Шофирай отговорно и толерантно"

Есента идва с максимални температури между 22° и 27°

http://www.cross.bg/polykulbo-temperatyri-dyha-1481546.html

/КРОСС/С превалявания от дъжд, главно в Южна България, и максимални температури между 22° и 27° идва есента.  Астрономическата есен настъпва у нас в 11.20 часа. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо. Предимно облачно ще е времето през деня, ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и няма да се променя съществен Над Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури 24-26°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.Над планините ще има значителна облачност, а билата ще са в мъгла. Главно в Рило-Родопската област ще превалява дъжд, на места с гръмотевици. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 18°, на 2000 метра - около 11°.  

От днес местят пункта за раздаване на детски храни в "Кайсиева градина" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301948

От днес 23 септември се променя местоположението на пункт за раздаване на детска храна за деца от 10 месеца до 3 години, съобщиха от пресцентъра на Община Варна за Moreto.net. Досега филиалът на детската кухня се е помещавал в бл.

Как да настигнем доходите на богатите страни за 2-3 десетилетия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258007_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8

 Трябват ни експортно ориентирана икономика и рязко подобрение на производителността и образованието

 

Cпоред изследване на Световната банка в най-оптимистичния сценарий България ще настигне средните доходи на страните от Европейския съюз след около 25 години. При един по-умерен сценарий ще са нужни поне 35-40 години. Обаче в най-лошия случай - ако не се правят реформи - България никога няма да настигне доходите в богатите страни. Според Световната банка основната разлика между най-добрия сценарий и най-лошия сценарий е свързана до голяма степен с реформите, които се извършват (или не се извършват) в България.

 

За да онагледя ситуацията, ще приложа

 

сравнението

 

между Ирландия

 

и Гърция

 

през последните няколко десетилетия. През 80-те години Ирландия и Гърция са най-бедните страни в Европейския съюз – хронично изостанали и свръхзадлъжнели страни с висока безработица, ниски темпове на развитие и масова емиграция. Две десетилетия по-късно “келтският тигър” Ирландия не просто е настигнал средните нива на доходи в ЕС, но дори ги е надминал – Ирландия е третата най-богата страна в Европа!

 

Обратно, Гърция така и никога не настигна средните нива на доходи в западните страни. Нещо повече, дори и частичното настигане на доходите, постигнато от южната ни съседка, се оказа неустойчиво и през последните години страната потъва бързо и обеднява до нивата отпреди десетилетия.

 

Още по-добре се виждат различията по време на кризата през последните 8 години. И Ирландия, и Гърция бяха жестоко ударени от кризата. С бързи и дълбоки реформи обаче

 

Ирландия излезе

 

от кризата още

 

преди пет години

 

и бързо се възстановява – безработицата спада, икономиката расте с рекордни темпове, а държавният дълг се топи.

 

Точно обратното се случи в Гърция: страната забави реформите, продължи с дефицитите, достигна рекордни нива на безработица. И до днес Гърция е в криза и вероятно ще се бори с последиците още поне 10 години.

 

Различните политики в Ирландия и Гърция показват, че и в добрите времена, и в лошите времена по-дисциплинираните и реформаторски страни се справят по-добре. Когато има проблем, в Гърция правят стачка, референдум или нови избори (или трите заедно). Когато има проблем, в Ирландия вземат мерки и решават проблема. Безкрайното политиканстване и отказ от поемане на отговорност в южната ни съседка има катастрофални последици за страната. След 35 години членство в ЕС Гърция не може да настигне средните нива на доходи в ЕС, а дори се отдалечава от тях.

 

 

 

 

 

 

 

Накратко, има добри и лоши примери. Ако следваме лошите примери, никога няма да станем богата страна. Времето ще си минава, а България ще си остава сред най-бедните страни на континента. За да станем богата страна, трябва да следваме добрите примери – трябва да се променяме и модернизираме постоянно и последователно.

Трябва да е ясно: нито един проблем не може да се реши с един удар. Не можем да построим хиляда километра магистрали за една година, обаче

ако се строят по

50 км магистрали

на година

за 20 години,

целта може да се постигне. Същото е и с образованието – не е възможно да се вдигне средното ниво на образованост за няколко месеца, но ако се започне с днешните деца, влизащи в предучилищна, след 15-20 години ефектът ще се забележи на пазара на труда. Същото се отнася и до реформите в бюрокрацията, съдебната система и т.н. Всяка година всяко правителство трябва да прави стъпки в правилната посока, за да можем след това да получим сериозен резултат.

България е застаряваща страна, което означава, че работоспособното население намалява. Има два варианта за справяне с този проблем – или рязко подобрение на качеството на образованието и производителността, или обръщане на процеса на емиграция. А най-добре е да се случат и двете. С други думи, едно от най-важните предизвикателства е България да стане привлекателна страна – както за продуктивни инвестиции, така и като място за живот. Когато това се случи,

емиграцията

ще спре,

а българските емигранти постепенно ще започнат да се връщат. В същото време ще се реализират повече местни и чужди инвестиции, което ще създава работни места и ще осигурява икономически растеж.

Важно е да се отбележи, че не всяка инвестиция е полезна – лесно е със субсидии и държавна помощ да се привлекат инвестиции в някой сектор (например строителство или зелена енергия), но това не помага. За да водят до развитие, инвестициите трябва да са насочени към сектори, в които страната има сравнителни предимства, т.е. трябва да се движат от реални фактори, а не от възможност за източване на пари от държавата. Тук въпросът е как да насърчим полезните и продуктивните инвестиции, без да насочваме пари в неефективна посока. Има отговор и той се дава от

успешните страни

като Ирландия,

Южна Корея

и други икономически “тигри”. Отговорът се нарича “експортно ориентирана икономика”.

В много страни има олигархически кръгове, които поддържат “близки” контакти с правителството. Ако се позволи на олигархията просто да източва ресурсите на държавата, резултатът е бедност за страната като цяло (макар малка група да са много богати). Най-успешните страни са тези, които насочват усилията в друга посока – към завладяване на чужди пазари и конкуренция на световния пазар. Експортно ориентираната икономика принуждава олигарсите да се конкурират на световния пазар, вместо да се конкурират за източване на местните ресурси. Именно затова Южна Корея е далеч по-успешна от Филипините, например. Всички знаят за южнокорейските гиганти “Самсунг” и “Хюндай”, но едва ли много хора са чували за световни компании, произлезли от Филипините.

Примерите на успешните страни показват, че наистина можем да настигнем богатите страни за 2-3 десетилетия, но само ако постоянно правим усилия в тази посока. В противен случай ще тъпчем на едно място без резултат.

Атанасов: Каналджиите смазват машината с подкупи

http://www.cross.bg/atanasov-hora-idvat-1481577.html

/КРОСС/Бежанци идват в България и плащат за свободата си. Кои са трафикантите на човешки съдби? Екип на нова телевизия се внедри в схемата. Лицата, заснети в репортажа, които разказват за схемите, са със смемени самоличности от съображение за тяхната сигурност, защото темата трафик на хора е табу. Мигрантите идват от Сирия, Ирак и Афганистан. Преминават през страната ни, но мечтаят за по-добър живот. Най-добре в Германия, може и в Швеция. Никой обаче не иска да каже открито колко струва свободата им. „За съжаление този ваш материал потвърждава моите съмнения, че става въпрос за организираната престъпна организация, за каналджийство. В такава ситуация организираната престъпност се адаптира бързо към обстановката, за да изкара пари. Тук проблемът е, че най-вероятно на определено не толкова ниско ниво има покровителство на тази схема. В противен случай тя не би могла да съществува. След тако вашият екип може да се добере до тези данни, какъв е проблемът на специализираните органи да ги открият? Зад всичко това стоят едни пари", коментира в ефира на Нова депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. „Това не са картофи. Това са живи хора, които се товарят на едни превозни средства, преминават през цялата страна, идват в София, настаняват се в центъра на София, след което се товарят на други превозни средства. Това е една такава публична дейност, която изобщо не е трудно да бъде засечена", добави той

Виж квотите за бежанци, България приема още 852-ма

http://frognews.bg/news_98110/Vij-kvotite-za-bejantsi-Balgariia-priema-oshte-852-ma/

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци.

Анна-Мари Виламовска: Иновациите не са само и единствено високотехнологични

http://www.investor.bg/novini/416/a/anna-mari-vilamovska-inovaciite-ne-sa-samo-i-edinstveno-visokotehnologichni-202676/

Във висшето образование финансирането трябва да се подчинява на качеството на образователния продукт и на елемента развойна дейност

Британският посланик: България има нужда от съдебната реформа

http://pik.bg/британският-посланик-българия-има-нужда-от-съдебната-реформа-news404175.html

Британският посланик: България има нужда от съдебната реформа

Пътувах много из България. Посетих много исторически обекти и разговарях с много българи. Искам да разбера техните проблеми, култура и начин на живот. Продължавам да уча български, защото за мен е много важно да го говоря. Българският език е много труден за мен, много е различен от английския. Едно от най-трудните неща е азбуката. Думите са по-дълги от английските. Езикът ви е много по-пряк. България е една много хубава страна, която има огромни перспективи за развитие. Това каза пред камерите на БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Тя коментира предстоящите конституционни промени. Всички препоръки на ЕК подчертават важността и значението на независимостта на съдебната система.

Предложените промени в Конституцията целят да направят точно това. При разговорите ми с обикновените българи разбрах, че те искат едно - равенство пред закона. Това е много важно. За бизнеса пък е важно да има яснота и прозрачност в съдебната система. Не на последно място е необходимо съдебната система да се бори с организираната престъпност. България има нужда от съдебната реформа.

Това не е нещо, което трябва да се причини на България. Това е нещо, което България трябва да направи сама, по волята на народа си, категорична беше Хопкинс.

Тя коментира темата и за бежанската вълна. Не мисля, че престъпността ще се увеличи заради прииждащите бежанци. Никой не трябва да разглежда бежанците като терористи. Всички виждаме и знаем какво причинява войната. За мен основната причина за бежанската криза е нестабилността в Сирия и Либия.

Ние трябва да се борим с причините, а не със симптомите. Трябва да можем да разграничаваме икономическите имигранти и търсещите убежище. Икономическите имигранти трябва да бъдат връщани. Трябва да изградим обща европейска система за проверка и контрол. По отношение на бежанците имаме отговорност и ще приемем определен брой бежанци, разкри посланикът.

Дейвид Камерън обеща на британския народ, че ще има право да се произнесе по въпроса членството в Европейския съюз. Това е така, защото за последните 40 години ЕС се промени доста. Някои неща са добри за определени държави в ЕС, но не са добри за Великобритания. Ние например не сме приели еврото.

ЕС трябва да продължи да се развива. Великобритания има нужда от ЕС и ЕС има нужда от Великобритания. Надявам се, че след референдума ще продължим да сме част от ЕС. Това каза и премиерът Камерън, който ще агитира за оставането ни в ЕС, но и за реформирането на съюза, завърши Хопкинс.

 

Песков: Плановете на Украйна за членство в НАТО ще предизвикат контрамерки от страна на Русия

http://www.cross.bg/peskov-nato-ykraiina-1481544.html

/КРОСС/ „Подобни планове, които се декларират от страна на представителите на украинското ръководство не могат да предизвикат нищо друго, освен съжаление“, отбеляза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от “Руски дневник”. Кремъл предупреждава, че плановете на Украйна за членство в НАТО ще предизвикат предприемането на контрамерки от страна на Русия. „Разбира се, всякакво разширяване на подобна организация (НАТО) към нашите граници ни принуждава да предприемем съответни контрамерки за осигуряване на нашата собствената безопасност, националната безопасност“, заяви Песков. Той напомни, че за това „нееднократно е говорил президентът Путин“. „Подобни планове, които се декларират от страна на представителите на украинското ръководство, не могат да предизвикат нищо друго, освен съжаление“, отбеляза Песков. Вчера в Киев се състоя заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, на което президентът на Украйна Петро Порошенко отбеляза, че сътрудничеството на Украйна и НАТО има стратегически характер. Той също така заяви, че Украйна и НАТО никога не са били така близки, както сега. В заседанието прие участие и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

Приета е национална програма за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването

http://society.actualno.com/Prieta-e-nacionalna-programa-za-ustojchivo-upravlenie-na-zemite-i-borba-s-opustinjavaneto--news_497059.html

Приета е национална програма за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството одобри Национална програма за действие за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването в България, която е актуализирана за програмния период 2014-2020 г. Документът е разработен в рамките на съвместен проект на министерствата на околната среда и водите и на земеделието и храните и Програмата на ООН за развитие. Основава се на ана

Най-срещаните сънища и какво означават те

http://curious.actualno.com/Naj-sreshtanite-synishta-i-kakvo-oznachavat-te-news_497062.html

Много психолози са се отказали да се опитват да интерпретират сънища. Но американецът Иън Уолъс все пак решил да направи изследване по въпроса. Той анализирал над 150 000 сънища в продължение на цели 30 години, пише Business Insider. Така съставил списък със сънищата, които най-често сънуват хората, и с тяхното значение. Ето кои са начело на списъка: Откривате неизползвана стая. Какво означава: Стаите в една къща са олицетворение на различни аспекти на характера ви. Откриването на неизползва

Как да настигнем доходите на богатите страни за 2-3 десетилетия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998848


 Трябват ни експортно ориентирана икономика и рязко подобрение на производителността и образованието

Cпоред изследване на Световната банка в най-оптимистичния сценарий България ще настигне средните доходи на страните от Европейския съюз след около 25 години. При един по-умерен сценарий ще са нужни поне 35-40 години.
Трябват ни експортно ориентирана икономика и рязко подобрение на производителността и образованието Cпоред изследване на Световната банка в най-оптимистичния сценарий България ще настигне средните доходи на страните от Европейския съюз след около 25 години. При един по-умерен сценарий ще са нужни поне 35-40 години.

Проучване показа: Почти половината американци виждат заплаха в лицето на собственото си правителство

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-zaplaha-prekaleno-1481530.html

/КРОСС/ Близо половината от населението на САЩ (49%) считат собственото си федерално правителство за „непосредствена заплаха“. Това показва проучване, проведено от американската организация за проучване на общественото мнение Gallup, предаде РИА Новости. Според данни на организацията, през 2013 г. по-малко от една трета от анкетираните определят правителството като „непосредствена заплаха за правата и свободите на обикновените граждани“. Оттогава тази цифра започва да се увеличава. Gallup отбелязва, че привържениците на тази позиция я обясняват по различен начин. 19 % от тях смятат, че правителството като цяло прекалено се е разраснало и издава твърде много закони. 15 % са недоволни от нарушаването на свободите и гражданските права. От опитите на правителството да контролира разпространението на оръжие са недоволни 12 % от американците. Те възприемат това като нарушаване на втората поправка от конституцията на страната. 10 % от приемащите правителството като заплаха, го обвиняват в прекалена намеса в личния живот на хората. Сред другите причини за недоволството от правителството са жестокостта на полицията, прекалено високите данъци, проблемите в здравеопазването, нарушаването на свободата на словото и вероизповеданието, следенето на гражданите и др. Сред американците, считащи правителството си за заплаха, 65 % се придържат към възгледите на републиканците и едва 32 % подкрепят демократите.

В. Симеонов: Откъде-накъде ще подкрепим Джамбазки. Аз очаквам Джамбазки да подкрепи Трендафилова

http://www.cross.bg/simeonov-dzhambazki-valeri-1481545.html

/КРОСС/Откъде накъде ще подкрепим Джамбазки. Ние имаме изключително достойна кандидатка. Аз очаквам Джамбазки да подкрепи Трендафилова. Това каза пред ТВ7 лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Двете партии в Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО, не се обединиха около обща кандидатура за кмет на София и всяка от тях издигна своя - Силвия Трендафилова и Ангел Джамбазки. Според Валери Симеонов обаче драма няма. „Защото сме зрели хора", каза той. По повод днешното заседание в парламента, на което се очаква на първо четене да бъдат гласувани промените в Конституцията, Валери Симеонов обясни, че на по време на Председателския съвет ще бъде обсъдена възможността да се съберат повече гласове за приемането на промените. Според него логично би било АБВ да подкрепи този вариант на Конституцията, защото основните принципи, заложени в този вариант на Конституцията, са заложени и в Програмата за стабилно управление, която АБВ е разписала. На въпрос как си обяснява този обрат в тяхната позиция, Симеонов посочи предстоящите избори. „Просто те трябва да се разграничат по някакъв начин, но мисля че има достатъчно други теми, по които те могат да демонстрират самостоятелност и редно в този случай да изпълнят това, за което са поели ангажимент. Освен това те гласуваха и „за" Стратегията за промяна на съдебната система. С други думи два пъти вече вземат положителна позиция по отношение основните промени и сега странно се въздържат

Илиана Раева разкритикува Григор Димитров: Допусна огромна грешка

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/23/2614323_iliana_raeva_razkritikuva_grigor_dimitrov_dopusna/?ref=rss


Председателят на федерацията по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева се изказа критично за Григор Димитров. Тя заяви, че е много разочарована от решението на тенисиста да не играе в мачовете за купа "Дейвис".

"Когато си силен, когато си голям спортист, когато си радост за сънародниците си, когато си от малкото истински гордости на родината си, не можеш да откажеш да се състезаваш за нея! Нямаш право, каквито и оправдания да имаш", написа Раева в профила си във Facebook....

Кунева: Кризата с бежанците е ускорител на лидерството в Европа

http://pik.bg/кунева-кризата-с-бежанците-е-ускорител-на-лидерството-в-европа-news404172.html

Кунева: Кризата с бежанците е ускорител на лидерството в Европа

Бежанската криза днес в Европа поставя отново на изпитание способността ни да се справяме заедно като общност. За първи път от десетилетия насам лидерите в ЕС могат да се преброят.

Днес Европа е разделена и това е лошо.

Вчера се стигна на съвет до явно гласуване - почти безпрецедентен случай в историята на тази институция, смята Меглена Кунева. Уверена съм, че в настоящия момент квотната система за приемане и разселване на бежанците като задължителна за страните- членки е единствено възможната и правилната за Европа и за България.

Днес има струпване на огромни маси хора в Гърция, Италия и Унгария, но ние сме страна на преден пост и утре тази ситуация може да е у нас и да очакваме същата солидарност, допълва Кунева. Днес сме свидетели на временно връщане на граничния контрол в Шенгенското пространство.

Появиха се много гласове, които прибързано обявиха, че това е краят на Шенген. Не, не е. Както и финансовата криза не беше краят на еврозоната, а напротив, направи еврото по-силна валута, категорична е Кунева. Чуха се гласове, включително и в страната ни, че сега не е времето да продължаваме с исканията си да станем член на Шенген. Напротив, именно сега, именно в тази кризисна ситуация, повече от всякога Шенген е условие за сигурността и на България, и на Европа.

Днес, когато обменът на информация между службите за сигурност в Европа е от ключово значение за предотвратяване на заплахите, съпътстващи бежанския поток, нашата страна не може да бъде изключена от този обмен. Като външна граница на ЕС България настоява да получи пълен достъп до информационните масиви на Шенген, допълва членът на РБ.

Нека да съм ясна: това не е пазарене, нито е условие за подкрепа на правилна политика - новата политика за миграцията, предложена от ЕК. Искам да заявя категорично обаче, че именно заради сложната международна обстановка ние трябва да запазим стабилността в страната си. За мен тази стабилност означава гаранции и за вътрешна сигурност и върховенството на закона.

Това означава и безкомпромисна борба с корупцията и завършване на съдебната реформа, допълва Меглена Кунева. Нямам съмнение, че позицията на България по бежанците доказва зрелостта на страната ни и дава възможност да кажем: ето защо можете да вярвате в България, а ние да вярваме в Европа, завършва тя.

 

Начало на кампанията „Шофирай отговорно и толерантно"

http://www.bnews.bg/article-141832

В рамките на акцията автомобилите ще бъдат проверявани по-често, а изрядните щофьори ще получават поощрителни награди – антистрес топки.

ЕС договори квотите за бежанците, България приема още 852-ма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4999273

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци, съобщава БГНЕС.
Одобряването стана с
Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци, съобщава БГНЕС. Одобряването стана с "голямо мнозинство" на извънредната среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел,

ЕС договори квотите за бежанците, България приема още 852-ма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999277

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци, съобщава БГНЕС.
Одобряването стана с "голямо мнозинство" на извънредната среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел,
Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци, съобщава БГНЕС. Одобряването стана с "голямо мнозинство" на извънредната среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване