Сблъсък на характери и екстремни изживявания в новите епизоди на „Голи и уплашени”

http://www.cross.bg/discovery-epizodi-novite-1482198.html

/КРОСС/ Хитовата поредица „Голи и уплашени", която поставя мъже и жени сами сред някои от най-тежките метеорологични условия в света, се връща за втори сезон по Discovery Channel. Трудните места, които трябва да бъдат покорени в новите епизоди, включват екваториалната савана и джунгла на Гвиана, Кайо Венадо в Мексико, горещите части на Тайланд и непроходимите дъждовни гори на Никарагуа. Двойките, главни герои в отделните епизоди, ще бъдат оставени без храна, вода и дрехи. Те ще трябва да оцелеят сами в продължение на 21 дни, като всеки от тях ще разполага само с една лична вещ. Срещата с новите ентусиасти, дръзнали да тестват предела на силите си в „Голи и уплашени", е на 5 октомври, от 22 ч., по Discovery Channel. Двойките ще трябва да се опознаят много бързо в непознатата враждебна среда, като използват всяко свое умение за оцеляване и всеки първичен инстинкт, с които разполагат. В един от новите епизоди запознават зрителите с Кристина - силна и разговорлива самотна майка от щата Кентъки и Стийв - чувствителен лайф коуч от Калифорния, които възнамеряват да опитомят мексиканските джунгли на Куинтана Ру за 21 дни. Липсата на храна, постоянният дъжд и безсънните, изпълнени с буболечки, нощи обаче бързо започват да се отразяват на издръжливостта и разбирателството им. Напрежението расте, оплакванията водят до спорове и в крайна сметка най-голямата пречка за тяхното оцеляване може да се окажат самите те

Червен код в Бургаско за вторник, очакват се наводнения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010338

Червен код е обявен за 29 септември - вторник в област Бургас заради очаквани проливни валежи и бурен вятър, съобщи БГНЕС.
Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв.м, а в крайните южни райони от областта се очакват и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър.
Червен код е обявен за 29 септември - вторник в област Бургас заради очаквани проливни валежи и бурен вятър, съобщи БГНЕС. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв.м, а в крайните южни райони от областта се очакват и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър.

Светослав Малинов: ЕС избра да е политически слаб по проблема с бежанците

http://pik.bg/светослав-малинов-ес-избра-да-е-политически-слаб-по-проблема-с-бежанците-news407244.html

Светослав Малинов: ЕС избра да е политически слаб по проблема с бежанците

Проблемът с бежанците ще бъде проблемът на Европа и няма да бъде решен лесно, прогнозира пред участниците в конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики" евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов.

Форумът е по негова инициатива и се провежда в София. По думите му, България се справя добре, дава пример не само със защитата на границата, но и с цялостния си подход. В подкрепа председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Никола Казаков увери, че се разширява капацитетът на бежанските центрове. От 5130 местата в тях са се увеличили до 7200, навсякъде са осигурени преводачи и медицински лица. Според цитирани от Казаков данни, от 1 януари 2010 г. - до 23 септември 2015 г. над 33 хиляди души са потърсили закрила у нас, статут на бежанец е предоставен на 28 300 чужденци.

До септември т.г. са подадени 11 742 молби за закрила, натискът продължава, е заключението на Държавната агенция за бежанците. До 6 месеца темата ще е основна грижа и притеснение за всички европейски граждани, може би за пръв път има единство в Европа по отношение на общ страх и надежди, подчерта Малинов, цитиран от БТА.

Той смята, че проблемът няма да се реши дори с потушаването на военните конфликти и разделението на бежанските квоти. Как е възможно нещо икономически силно да бъде толкова слабо политически, всички днес, както преди 24 години, да чувстваме, че Европа е политическо джудже - с една трета от световния БВП, попита евродепутатът. И отговори - "това е изборът на ЕС. Избрали сме да бъдем слаби политически, да прехвърляме отговорността като ЕС - било на пасивен американски президент, на свръхактивен руски или обратно. Сега чакаме с нетърпение какво ще се договорят Путин и Обама".

Все пак той отчете, че за последната половин година се е променил тонът в рамките на евроинституциите - говори се по-откровено. Светослав Малинов определи като временно решението за бежанските квоти, но то ще облекчи няколко държави. Рязко увеличаване на бежанския натиск у нас за последната година отчете председателят на ДАБ Никола Казаков. През юли, например, той е бил два пъти по-силен в сравнение с 2014 г. Най-много потърсили закрила у нас за м.г. са граждани на Сирия /голяма част кюрди/, Ирак, Афганистан, от Пакистан.

От 1 януари до 31 август 2015 г. към тях вече се прибавят и иранци. До 31 август т.г. данните на ведомството показват , че 13 на сто от чужденците, поискали закрила в България, са между 35- 64 г., 18 процента са малолетните, 59 на сто - 18-34 години. Характерно за периода е рязкото нарастване на броя на децата, на непридружените малолетни и непълнолетни, близо 100 бременни, хронично болни, сред които инсулиново зависими, регистрират още от ДАБ.

Над 50 на сто от поискалите закрила са мъже. Бежанците с по-нисък образователен ценз по-често търсят убежище у нас, отколкото тези с висше образование, отчете още Никола Казаков. Към 23 септември т.г. има 50 на сто запълняемост на бежанските центрове, от тях около 20 на сто /680 души/ са получили закрила през 2014 г., но поради липса на пари все още са в центровете на агенцията, стана ясно още от предоставените данни. За м.г. у нас са върнати 184 души, а по силата на регламента "Дъблин" - 212 души, отбеляза още Никола Казаков.

Очакват се наводнения във вторник, обявиха червен код в Бургаско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010351

Червен код е обявен за 29 септември - вторник в област Бургас заради очаквани проливни валежи и бурен вятър, съобщи БГНЕС.
Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв.м, а в крайните южни райони от областта се очакват и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър.
Червен код е обявен за 29 септември - вторник в област Бургас заради очаквани проливни валежи и бурен вятър, съобщи БГНЕС. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв.м, а в крайните южни райони от областта се очакват и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър.

О. Октай: Предизборната програма на ДПС е провокация и етнизиране

http://frognews.bg/news_98455/O-Oktai-Predizbornata-programa-na-DPS-e-provokatsiia-i-etnizirane/

От много години ДПС не прави предизборни кампании с програми - или за езика ще се говори, или за такива подобни неща. Това е началото на етнизирането и провокацията. Повод за коментара на Осман Октай пред ТВ7 бе откриването на кампанията на ДПС в Исперих, на което бе изпълнена песен на турски на мелодията на възрожденската "Песен за Райна Княгиня".

Мъж е в „Пирогов“ с тежки травми след бой в Дупница

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-e-v-pirogov-s-tezhki-travmi-sled-boj-v-dupnica-6043057

Той е пострадал при скандал между младежки групи, който прераснал във физическа саморазправа. Повечето участници в сбиването са били в нетрезво състояние

Защо някои заклети пушачи остават с напълно здрави бели дробове?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010342

Британски учени са открили загадката защо някои заклети дългогодишни пушачи остават с напълно здрави бели дробове, съобщава Би Би Си.
Изследването, в което били включени около 50 000 души, показава, че при редица случаи при пушачите се забелязват мутации на участъци от тяхната ДНК, които отговарят за функционирането на дихателната система,
Британски учени са открили загадката защо някои заклети дългогодишни пушачи остават с напълно здрави бели дробове, съобщава Би Би Си. Изследването, в което били включени около 50 000 души, показава, че при редица случаи при пушачите се забелязват мутации на участъци от тяхната ДНК, които отговарят за функционирането на дихателната система,

Ден на отворените врати в Центровете за обществена подкрепа в София, Габрово и Радомир към SOS Детски селища България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010345

Събитието ще се проведе на 29.09.2015 г. (вторник) в рамките на Националния информационен ден за осиновяването
Центровете за обществена подкрепа в София, Габрово и Радомир към SOS Детски селища България обявяват Ден на отворените врати на 29.09.2015 г. в София и Радомир от 10:00 до 17:00 часа, а в Габрово от 10:00 до 18:30 часа.
Събитието ще се проведе на 29.09.2015 г. (вторник) в рамките на Националния информационен ден за осиновяването Центровете за обществена подкрепа в София, Габрово и Радомир към SOS Детски селища България обявяват Ден на отворените врати на 29.09.2015 г. в София и Радомир от 10:00 до 17:00 часа, а в Габрово от 10:00 до 18:30 часа.

Календерска към ДПС: Не посягайте на българското

http://pik.bg/календерска-към-дпс-не-посягайте-на-българското-news407246.html

Календерска към ДПС: Не посягайте на българското

Мария Календерска, кандидат-кмет на София, вчера събуди ръководството на ДПС, като пусна в профила си във Фейсбук призив да се въздържат от песни и речи на турски по време на предизборната си кампания, но най-вече да не си присвояват български светини.

В скандално видео, което Календерска е публикувала в страницата си в социалната мрежа, известният турски певец Фарук Йълмаз пее пред лидера на ДПС Лютви Местан. Местан е във видимо добро настроение и не спира да си тананика нито на първия куплет от песента - българска светиня, но и на втория, когато певецът запява.....на турски език.

Малко по-късно ДПС излязоха с декларация-отговор, изпратена до всички медии, в която заявиха, че песента не е само българска, но и турска. 

С този безпрецедентен акт на официален отговор на публикация в интернет турската партия припозна като свой единствен опонент именно Мария Календерска и "България без цензура". 

Взрив избухна на лодката на президента на Малдивите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010277

Президентът на Малдивите Абдула Ямин не е пострадал при експлозия, която избухнала на лодката му в понеделник, съобщи Би Би Си.
Взривът станал когато лодката вече била достигнала столицата  Мале, каза един от съветниците на президента.
Абдула Ямин се връщал в Малдивите от Саудитска Арабия, където участвал е поклонението хадж в светите места за
Президентът на Малдивите Абдула Ямин не е пострадал при експлозия, която избухнала на лодката му в понеделник, съобщи Би Би Си. Взривът станал когато лодката вече била достигнала столицата  Мале, каза един от съветниците на президента. Абдула Ямин се връщал в Малдивите от Саудитска Арабия, където участвал е поклонението хадж в светите места за

Защо някои заклети пушачи остават с напълно здрави бели дробове?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010284

Британски учени са открили загадката защо някои заклети дългогодишни пушачи остават с напълно здрави бели дробове, съобщава Би Би Си.
Изследването, в което били включени около 50 000 души, показава, че при редица случаи при пушачите се забелязват мутации на участъци от тяхната ДНК, които отговарят за функционирането на дихателната система,
Британски учени са открили загадката защо някои заклети дългогодишни пушачи остават с напълно здрави бели дробове, съобщава Би Би Си. Изследването, в което били включени около 50 000 души, показава, че при редица случаи при пушачите се забелязват мутации на участъци от тяхната ДНК, които отговарят за функционирането на дихателната система,

Българите избягаха от родните курорти

http://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarite-izbiagaha-ot-rodnite-kurorti-6043056

Не руснаците, а българите са тези, които бягат от българските курорти, избирайки места с по-малко строежи, по-добро обслужване и природни условия

ЕС прие програма за сътрудничество за Балканите на стойност 40 милиона евро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nXabK7MFhIw/

ЕС прие първата програма за транснационално сътрудничество за Балканите и Средиземноморието, обхващаща Балканския полуостров и източната част на Средиземно море. В програмата участват три държави от ЕС (Гърция, България и Кипър) и две държави кандидатки за членство в Съюза (Албания и бившата югославска република Македония). Тя е насочена към две ключови предизвикателства за региона: повишаването на конкурентоспособността чрез предприемачество и иновации и опазването на околната среда.

Ден на отворените врати в Центровете за обществена подкрепа в София, Габрово и Радомир към SOS Детски селища България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010330

Събитието ще се проведе на 29.09.2015 г. (вторник) в рамките на Националния информационен ден за осиновяването
Центровете за обществена подкрепа в София, Габрово и Радомир към SOS Детски селища България обявяват Ден на отворените врати на 29.09.2015 г. в София и Радомир от 10:00 до 17:00 часа, а в Габрово от 10:00 до 18:30 часа.
Събитието ще се проведе на 29.09.2015 г. (вторник) в рамките на Националния информационен ден за осиновяването Центровете за обществена подкрепа в София, Габрово и Радомир към SOS Детски селища България обявяват Ден на отворените врати на 29.09.2015 г. в София и Радомир от 10:00 до 17:00 часа, а в Габрово от 10:00 до 18:30 часа.

България трябва да приеме не повече от 1000 божанци

http://politics.actualno.com/Bylgarija-trjabva-da-prieme-ne-poveche-ot-1000-bojanci-news_498083.html

България сама трябва да определи квотата си за бежанци. Експертен съвет е редно да реши колко души трябва да приеме страната ни. Това заяви в Пловдив Георги Първанов. Той участва в дискусия на тема „България и промените в света“, организирана от ПП АБВ в Пловдив в Градския дом на културата, съобщиха от АБВ. Според Първанов Европейският съюз също няма ясна представа за решаването на проблема с мигрантите. „Европа изпусна момента да хване генезиса на този процес. Това, кое

Глобиха три партии за агитация преди началото на кампанията

http://plovdiv.actualno.com/Globiha-tri-partii-za-agitacija-predi-nachaloto-na-kampanijata-news_498085.html

Три партии и коалиции са били глобени от общинския инспекторат в Пловдив, заради разпространение на агитационни материали, преди началото на предизборната кампания. Това съобщи за "Дарик радио" директорът на инспектората Владо Илиев. По думите му някои от материалите са разпространявани още през месец август, а другите в началото на септември.Става въпрос основно за билбордове и плакати, като на провинилите се са написани по няколко акта за всяко едно от нарушенията, на стойност между 1500 и 30

Най-накрая хванаха вълчицата Лупи

http://society.actualno.com/Naj-nakraja-hvanaha-vylchicata-Lupi-news_498086.html

След 9 дни дебнене най-сетне бе заловена вълчицата беглец Лупи от благоевградския зоопарк. По обяд в понеделник управителят на зоологическата градина Крум Попниколов и експерти чакали хищника край клетката му, до която поставиха капан преди дни. Лупи обаче го видяла и побягнала надолу през зелените площи. Влязла в района на мечките Явор и Калина, които са в Айтос, тъй като домът им се разширява и модернизира, предаде Стандарт нюз. „Взех пушката и я уцелих със стрелата в задния крак. Пад

Папата иска да посети Китай

http://asia.actualno.com/Papata-iska-da-poseti-Kitaj-news_498091.html

Папа Франциск, който в понеделник се завърна във Ватикана от апостолското си турне в Куба и САЩ, е изразил желание да посети Китай, предава РИА Новости. „Много бих искал да отида в Китай. Обичам китайския народ и му желая всичко добро“, заявил е понтифексът в беседа с журналисти на борда на своя самолет, на път от Филаделфия за Рим. Дипломатическите отношения между Ватикана и КНР са прекъснати от 1951 година. В момента в Китай на практика съществуват две католически църкви. Официа

Каталунците се ровят дълбоко в историята, за да обяснят стремежа си към независимост

http://www.mediapool.bg/kataluntsite-se-rovyat-dalboko-v-istoriyata-za-da-obyasnyat-stremezha-si-kam-nezavisimost-news239711.html

Антони Мас си спомня диктатурата на генерал Франсиско Франко все едно е била вчера. Роден в годините на фашистката хунта в централния каталунски град Амикс де Баленя, той израства, без да може да говори на майчиния си език, страхувайки се от режима, за който това е саботаж.   Но той не се плаши. На 20 години през 1972 заедно с двама приятели поема риска и създава списание на каталунски език с протекцията на местни свещеници. "Бях много млад и не се страхувах от нищо", казва той. Решението е опасно. Режимът е ликвидирал предишната ограничена автономия на Каталуния, екзекутирайки нейния премиер Луис Компанис с наказателен взвод в барселонския замък Монтюик, забранил е каталунския език и е разпуснал институциите в областта. "Не можехме да говорим каталунски в училище, биеха ни." На изборите за парламент на Каталуния той е твърдо решен да гласува за пронезависимия лидер Артур Мас (няма връзка с Антони). Духът на Франко витае над тези избори. Макар че малцина испанци не са били засегнати от управлението на диктатора, което завърши със смъртта му през 1975 г., репресиите срещу каталунската идентичност са особено болезнена отворена рана. Много привърженици на независимостта - дори каталунски чиновници - правят паралел с онези дни и сегашното, според тях, посегателство от правителството на Мариано Рахой срещу автономията на Каталуния. Те посочват размиването на статута на автономия от испанския Конституционен съд и опитите да се намали ролята на каталунския в образованието като доказателства, че централизацията е отново в ход в Мадрид. "Франко може да е умрял физически, но духът му още е жив", казва един каталунски служител. Идеята на Хосе Инасио Верт, министър на образованието до юни, че каталунските деца трябва да бъдат реиспанизирани", се лансира отново и отново. Във Вик, на няколко километра от родния град на Антони Мас, Анна Ера, пронезависим кмет, заяви за "Телеграф", че това е най-лошият момент в отношенията на Каталуния с Мадрид след края на диктатурата. "Те направиха неща, които ни напомнят за времената на репресиите", каза тя и допълни, че правителството на Рахой "иска да ни изличи". В това градче в централните равнини на региона е трудно да се намерят следи от нещо друго освен страстна подкрепа за независимост. Каталунският флаг на червени и жълти ивици и бяла звезда на син фон, естелада, се вее от почти всеки балкон и почти не се чува реч на кастилски испански. Това е градчето, където точно преди 300 години каталунците заговорничат да се съюзят с Англия, Холандия и Австрийската империя във войната за испанското наследство срещу Филип Пети Бурбон, възкачил се на престола, след като предшествениците му починали, без да оставят наследници. Именно този съюз в крайна сметка води до поражение на Каталуния. След като са се радвали на широка автономия, нещата се променят, когато новото правителство на торите във Великобритания решава да сложи край на войната, изоставяйки каталунците сами да се справят с продължилата 14 години обсада на Барселона. След като накрая побеждава, Филип Пети се заема да накаже каталунците за тяхната измяна. "След 300 години е време ние да празнуваме победа", казва Санти Понсе, историк и преподавател в университета във Вик. Опоненти казват, че подобни чувства са породени от неуместен национализъм, чиято цел е да бъде отвлечено вниманието от собствените политически и финансови провали на каталунското правителство. Хоакин Кол, вицепрезидент на Каталунското гражданско общество, което е против независимост, отхвърля сравненията с диктатурата. "Това е било преди 50 години. Да не забравяме, че каталунската буржоазия подкрепяше Франко." Той заяви, че Каталуния има силно самоуправление и макар че някои аспекти от него подлежат на преговори, твърденията, че регионът е лишен от демокрация, са самозаблуда. "Каталуния не е колония, тя не е експлоатирана. Ние като граждани не сме подчинени, каталунският език не е преследван", каза той.   "Ако разровиш повърхността, ще забележиш, че това не е нищо друго освен популизъм." Рахой си навлече критики за това, че не желае да се заеме с проблема за независимостта. Каталунски служители и привърженици на независимостта казват, че ако беше проявил готовност да преговаря по някои въпроси, сегашният вот нямаше да се състои.   Някои непремислени коментари подсилиха спомените за репресиите, като например изявлението на испанския министър на отбраната Педро Моренес, че армията никога няма да се намеси в Каталуния, докато "всички си изпълняват дълга". Такъв е поне случаят с Антони Мас. "Ако докарат танковете, ще се изправя пред тях", заканва се той. "Не се страхувам, над 60 години съм и съм препатил много."   По БТА.

Катерина Евро и Мария Статулова подкрепиха Даниел Панов за втори мандат в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010282

Даниел Панов бе приятно изненадан от Катерина Евро и Мария Статулова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Търново. Кандидатът за кмет на община Велико Търново от ГЕРБ получи подкрепа от обичаните от цяла България актриси. Катерина Евро и Мария Статулова останаха впечатлени от просперитета на старата българска столица през последните четири години.
Даниел Панов бе приятно изненадан от Катерина Евро и Мария Статулова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Търново. Кандидатът за кмет на община Велико Търново от ГЕРБ получи подкрепа от обичаните от цяла България актриси. Катерина Евро и Мария Статулова останаха впечатлени от просперитета на старата българска столица през последните четири години.

Данъчните ще събират неправомерно отпуснатата държавна помощ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/danychnite-shte-sybirat-nepravomerno-otpusnatata-dyrjavna-pomosht-203057/

Решенията на ЕК за отпускането на държавна помощ ще се водят в специален регистър, предвижда проект на Закон за държавните помощи

Катерина Евро и Мария Статулова подкрепиха Даниел Панов за втори мандат в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010322

Даниел Панов бе приятно изненадан от Катерина Евро и Мария Статулова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Търново. Кандидатът за кмет на община Велико Търново от ГЕРБ получи подкрепа от обичаните от цяла България актриси. Катерина Евро и Мария Статулова останаха впечатлени от просперитета на старата българска столица през последните четири години.
Даниел Панов бе приятно изненадан от Катерина Евро и Мария Статулова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Търново. Кандидатът за кмет на община Велико Търново от ГЕРБ получи подкрепа от обичаните от цяла България актриси. Катерина Евро и Мария Статулова останаха впечатлени от просперитета на старата българска столица през последните четири години.

В кои квартали инвестицията в имот е най-добра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009959

Напоследък все повече анализатори и имотни агеници ни призовават да купуваме жилища, за да спасим спестяванията си от инфлацията. На фона на невероятно ниските лихви по депозитите вложението в апартамент изглежда разумна алтернатива, тъй като обещаваната доходност надвишава тази на срочните а и на всякакви други депозити в банки.
Напоследък все повече анализатори и имотни агеници ни призовават да купуваме жилища, за да спасим спестяванията си от инфлацията. На фона на невероятно ниските лихви по депозитите вложението в апартамент изглежда разумна алтернатива, тъй като обещаваната доходност надвишава тази на срочните а и на всякакви други депозити в банки.

Bank of America отчете признаци за оздравяване на руската икономика

http://www.cross.bg/korporatziite-pechalbite-osakovskiii-1482197.html

/КРОСС/ Американският банков гигант Bank of America Corp. (BofA) съобщи, въз основа на анализа на печалбите на руските корпорации, че има признаци за оздравяване на руската икономика, предаде Bloomberg, позовавайки се на отчета на водещия икономист на офиса на банката в Москва Владимир Осаковский. Забавянето на темповете на растеж на капиталовложенията намалява, печалбите на корпорациите се увеличават и тези фактори, по мнението на Осаковский, са сигнал за настъпването на прелом в икономиката на Руската федерация, предаде РИА „Новости“, цитирана от “Руски дневник”. „От началото на годината досега печалбата на корпорациите е сравнително добра, ние виждаме устойчив ръст на печалбите на корпорациите като основен стимул за стабилизация и оздравяване (на икономиката) в близко бъдеще“, заяви за агенцията Осаковский. Икономистът прогнозира също положителна динамика на макроикономическите показатели. „Вероятно ще видим, че основните макроикономически показатели ще започнат да се подобряват в сравнение с миналата година, но очевидно ще трябва да почакаме, докато  увеличаването на печалбите на корпорациите преминат в ръст на инвестиции“, добави Осаковский. По данни на агенцията, печалбите на корпорациите са се увеличили с 43% през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2014 година и с 38% за периода януари-юли тази година

65 лева струват лекарствата на един затворник за година

http://www.moreto.net/novini.php?n=302386

Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил краят на месец септември, но от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” са го удължили с две седмици.

Цветан Цветанов: Ваня Илиева е правилният човек за кмет на община Струмяни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010283

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Струмяни Ваня Илиева е правилният човек. Тя е компетентният кмет, който ще превърне общината в привлекателно място за живеене. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на среща с жители в село Микрево.
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Струмяни Ваня Илиева е правилният човек. Тя е компетентният кмет, който ще превърне общината в привлекателно място за живеене. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на среща с жители в село Микрево.

Цветан Цветанов: Ваня Илиева е правилният човек за кмет на община Струмяни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010297

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Струмяни Ваня Илиева е правилният човек. Тя е компетентният кмет, който ще превърне общината в привлекателно място за живеене. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на среща с жители в село Микрево.
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Струмяни Ваня Илиева е правилният човек. Тя е компетентният кмет, който ще превърне общината в привлекателно място за живеене. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на среща с жители в село Микрево.

Извънредно! Откриха гроба на хан Аспарух! Находката е световна сензация (обновена)

http://pik.bg/извънредно-откриха-гроба-на-хан-аспарух-находката-е-световна-сензация-обновена-news407223.html

Извънредно! Откриха гроба на хан Аспарух! Находката е световна сензация (обновена)

Българинът от Украйна Иван Петрович Ангелов проучва откриването на гроба на Аспарух, съобщи електронният в. „Целокупна България”, орган на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Асоциацията на българите по света, цитиран от Bnews.

 

 

 

 

 

 

Сънародникът ни в Украйна Иван Петрович Ангелов откри гроба на хан Аспарух на територията на днешен завод в Запорожието по карта от 1930 г.,

останала от украински археолог, който се смята за първооткривателя на могилата, където е погребан основоположникът на българската държава..

Това съобщава електронното издание "Целокупна България", което е орган на Асоциацията на българите по света и на Българската академия на науките и изкуствата.

54-годишният инженер-строител е потомък на бежанци от Стара Загора в Украйна преди 150 г. Сънародниците ни там са известни като таврийските българи.

Ангелов случайно попаднал на отчетния доклад на украинския археолог Владимир Автономович Гринченко, който обявил през 1930 г., че е направил откритие – научната му експедиция е попаднала на гроба на кан Аспарух – третия син на великия български владетел кан Кубрат.

Древният тангранийски храм бил с големина 71 метра на 51 метра и се намирал в малкото по това време селище Запорожие, което не след дълго се превръща в индустриален център.

Скоро след откритието си Гринченко е хвърлен от Сталин в затвора, където остава няколко години. А когато е пуснат на свобода, живее кратко и не успява да докаже тезата си.

В доклада си обаче той записал, че във височайшата гробница той и екипът му открили златно стреме, оръжие със същите знаци, като на сабята на Аспарух.

Намерен е и златен лъв, със същите размери и очертания, като този на кан Кубрат.

Сред археологическите трофеи имало много златни, сребърни и метални предмети, някои от които отишли в различни украински музеи, а други били загубени. Сред най-ценните находки е Сребърен орел, на чиито гърди със старобългарски руни е изписано името Исперих.

Иван Ангелов успял да издири дъщерята на Владимир Гринченко – Светлана, за да разбере повече подробности около разкопките.

Той се добира до картата за разкопки на Гринченко, съхранявана от Института по геология.

Така открива точното място на Аспаруховия гроб. Оказало се, че в земята не са останали никакви исторически находки, а самото място се намира в двора на огромния завод Запорожкокс.

Други учени, сред които българският археолог Георги Костов и украинската му колежка Злата Александрова Лвова, също са поддържали тезата, че откритият гроб е на Кан Аспарух.

Немалко украински археолози, като Георги Шаповалов например, поддържат друго мнение – че откритите останки от височайшо погребение са на княз Светослав.

С разрешение на официалните власти и собствениците на завода на 12 декември 2010 г. Иван и други родолюбиви българи успяват да сложат мемориална плоча, на която е отбелязано, че тук археологът Владимир Гринченко е открил гроб на представител на рода Дуло.

Знакът на известния български род също е намерил място на обелиска. Около паметната плоча са наредени 33 камъка, които символизират 33-мата войници, загинали в тежко сражение с хазарите

заедно с Аспарух в битката при остров Хортица. Броят на камъните отговаря и на броя на 33-те български села в Запорожието.

Ангелов се надява и други съвременни учени, археолози и историци да се произнесат по казуса за гроба на кан Аспарух.

По повод 150-годишнината от преселението на българите в Таврия, Иван Ангелов и Анатолий Велчев правят 1000-километров велопоход из България. Вече са минали повече от половината път.

Очаква се на финишират в края на месеца във Варна, откъдето тръгнаха на 5 август т. г. Двамата бяха изпратени на дългия пробег с водосвет, организиран от Асоциацията на българите по света, чиито членове са двамата родолюбци.

Ветроходците на Поморие с призови места на Държавно първенство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BaQThYd0AUE/

От 25 до 27 септември 2015 година Общински младежки спортен клуб “Циклон” Поморие бе домакин на състоялото се Държавно първенство в клас Рейсборд, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Тази година, редом с българските ветроходци, участие в регатата взеха и състезатели от Молдова.
Добрите метеорологични условия в акваторията на поморийския залив спомогнаха за нормалното провеждане на гонките по време на двата състезателни дни. Те преминаха при отлична организация от страна на домакините и съдийския състав.
Състезателите на ОМСК „Циклон” отново имаха блестящо представяне и заеха челните позиции на финала.
Първо място в генералното класиране на първенството бе завоювано от Георги Джингов.
В отделните категории ветроходците на Поморие се позиционираха, както следва:
При мъжете:
2-ро място Златко Маринов
4-то място Марин Колев
5-то място Христо Гърков
При младежите:
1-во място Георги Джингов
3-то място Богомил Вечев
Държавното първенство в клас “Рейсборд” се проведе под патронажа на Българска Федерация Ветроходство и съдействието на Община Поморие.

Банкси разглобява "увеселителния" си парк Dismaland в помощ на бежанците

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/28/2617474_banksi_razglobiava_uveselitelniia_si_park_dismaland_v/?ref=rss


"Най-разочароващата туристическа атракция на Обединеното кралство" Dismaland на Банкси затвори вратите си, за да се преобразува в дом за бежанци, съобщи "Гардиън".  Работата по разглобяването на "увеселителния" парк, започва днес, а частите му ще бъдат преместени в околностите на френския пристанищен град Калe, където около 5000 души от Сирия, Либия и Еритрея живеят в импровизиран бежански лагер.

"Атракцията" на анонимния британски уличен артист отвори врати на 22 август в...

УниКредит очаква ускоряване на растежа на България до 2,3% през 2015 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/unikredit-ochakva-uskoriavane-na-rasteja-na-bylgariia-do-23-prez-2015-g-203058/

Напредъкът в усвояването на средства от ЕС, резкият спад на цените на петрола и възстановяването на пазара на труда са сред причините за ревизията на оценката

Русия иска да стъпи с двата крака в Сирия - център на тежестта на Близкия изток

http://www.mediapool.bg/rusiya-iska-da-stapi-s-dvata-kraka-v-siriya---tsentar-na-tezhestta-na-blizkiya-iztok-news239710.html

Засилването на военната мощ на Русия в Сирия подлудява западняците, но каква е целта на Владимир Путин? Да спаси Асад? Да победи джихадистите от "Ислямска държава"? Да. Но също и да стъпи в Сирия, център на тежестта в Близкия изток.   След повече от четири години гражданска война, белязана от появата на "Ислямска държава" и от колективния провал на Запада, арабите и Русия в търсенето на изход от конфликт, който отне живота на над 240 000 души и предизвика изселването на милиони бежанци, руският президент взе нещата в свои ръце.   В края на юни той предложи първо създаване на голяма военна коалиция, която да се бие с "Ислямска държава", като разчита отчасти и на сирийската армия. Докато топдипломатът му Сергей Лавров се опитваше да убеди колегите си от САЩ и Саудитска Арабия и различните сирийски опозиционни групи да приемат идеята, руският военнопромишлен комплекс ускоряваше доставките на оръжия за режима в Дамаск.   След това любителите на кораби наблюдаваха в Истанбул спектакъл с преминаващи през Босфора военни кораби, плаващи към сирийското пристанище Тартус, където Русия има логистични съоръжения.   Последният ход от изтеклите седмици: американски спътници установиха засилване на руските военни дейности на летище в друга зона, южно от проасадисткия бастион Латакия. Хеликоптери, бомбардировачи, щурмови самолети, танкове, войници: според Вашингтон и НАТО руската армия изгражда военновъздушна база.   Ако бъде потвърдено официално и най-вече ако доведе до практически действия, това ще бъде първото официално ангажиране на Русия на отдалечен театър на бойни действия от съветската намеса в Афганистан през 1979 година. След разпадането на Съветския съюз руската армия не се е впускала в авантюри отвъд неговите бивши граници, в това число и войната в Грузия през 2008 г.   Високопоставен дипломатически източник в Москва обобщи настроенията в Кремъл така: "вече няма време за увъртане. Минаваме от теория към прилагане на практика на нашите предложения".   Това не е първото хазартно действие на Владимир Путин в тази криза. В края на август 2013 г. Барак Обама се оправда с мнението на Конгреса и отказа да нареди незабавни въздушни удари по обекти на сирийския режим, каквито бяха предлагани от Франция. Тогава руският държавен глава наклони везните с предложението си да бъдат унищожени сирийските химически оръжия. Резултат: Башар Асад избегна ударите и възстанови част от доверието към себе си и част легитимността си.   Две години по-късно усилията на Москва са насочени към същата цел: Русия да окаже подкрепа на сирийската армия и да се установи в Сирия - страна, която е в центъра на всички геополитически проблеми в Близкия изток, на две крачки от мултирелигиозния Ливан, от шиитски Ирак, борещ се със сунитски бойци, от хашемитско кралство Йордания и от Турция - Високата порта към Европа.   "Засилихме действията си, когато разбрахме, че (водената от САЩ) коалиция е обречена на провал и няма ясен план за бъдещето", разкри говорителката на руската дипломация Мария Захарова.   Според руския военен експерт Александър Голц, ако руската армия разполага сили в Сирия, тя го прави, за да ги използва. "Това е като в постановките на Чехов: ако на сцената има пушка, тя е там, защото трябва да бъде използвана", каза Голц, който смята бомбардировките за възможни.   Според високопоставен сирийски представител тази военна намеса е повратна точка.   "Москва иска да напомни на САЩ, че отношенията й с Дамаск датират от над 50 години и че тази страна е в нейната зона на влияние", обяснява той. "Сирия не засяга националните интереси на САЩ, ето защо Обама не се намеси. Това засяга пряко интересите на Русия заради положението й в Средиземно море и в Близкия изток".   Какво въздействие е възможно да окаже това на терен? "Дори няколко прости нападения, няколко малки и скромни интервенции ще издигнат статута на Русия и влиянието й", смята Тони Кордсман от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.   Руският военен ангажимент в региона обаче има и своите граници: срещу пристанището в Тартус и вероятната руска база в Латакия САЩ разполагат с военни бази в Саудитска Арабия, Турция, Египет, Бахрейн, Катар, ОАЕ и Оман.   По БТА

Цветан Цветанов: Ваня Илиева е правилният човек за кмет на община Струмяни

http://pik.bg/цветан-цветанов-ваня-илиева-е-правилният-човек-за-кмет-на-община-струмяни-news407238.html

Цветан Цветанов: Ваня Илиева е правилният човек за кмет на община Струмяни

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Струмяни Ваня Илиева е правилният човек. Тя е компетентният кмет, който ще превърне общината в привлекателно място за живеене. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на среща с жители в село Микрево. Според него, когато компетентното местно управление има подкрепата на централната власт ще се случват добри неща във всяко населено място.

„Ваня Илиева, със своя опит и капацитет по европейски програми, ще прилага правилни политики и така ще се съживи община Струмяни, която през последните 4 години е със затихващи функции. Със своите успешни политики Ваня Илиева ще създаде условия за инвестиции и за развитието на бизнеса“, категоричен бе Цветанов. Той призова повече избиратели да отидат да гласуват на 25 октомври на изборите за местна власт. „Номер 11 е правилният избор за община Струмяни“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

По време на срещата стана ясно, че подкрепа за кандидата за кмет Ваня Илиева са заявили още 5 партии и местни коалиции.

Ваня Илиева подчерта, че община Струмяни има нужда от подкрепа на национално ниво при усвояването на европейските средства. По думите й, в общината са започнати проекти на стойност 12 млн. лева, които обаче няма да бъдат завършени в срок и ще се наложи тези средства да се връщат. „Поставени сме пред риск да закрием община Струмяни. Промяната е нужна още сега. Подкрепете ме с номер 11 в бюлетината“, призова кандидатът за кмет на ГЕРБ Ваня Илиева. 

Над 1 млн. българи са пътували в чужбина през юли и август

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/09/28/2617426_nad_1_mln_bulgari_sa_putuvali_v_chujbina_prez_juli_i/?ref=rss


Над 1 млн. българи са пътували в чужбина през юли и август, се вижда от данните на Националния статистически институт. Два месеца поред статистиката отчита по над 500 хил. пътувания в чужбина на български граждани, което е рекорд, отбелязан за последно през същите месеци на 2009 г.

От тях изрично са посочили, че са били на почивка и екскурзия съответно 220.4 хил. и 214.5 хил. души за двата месеца. Освен това по около 225 хил. са обявили, че са били на гости, посетили са културни и...

Евродепутатът Малинов: Европа прехвърля отговорността за бежанците на Русия и САЩ

http://frognews.bg/news_98453/Evrodeputatat-Malinov-Evropa-prehvarlia-otgovornostta-za-bejantsite-na-Rusiia-i-SASHT/

Проблемът с бежанците ще бъде проблемът на Европа и няма да бъде решен лесно, прогнозира пред участниците в конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики" евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов. Форумът е по негова инициатива и се провежда в София. По думите му, България се справя добре, дава пример не само със защитата на границата, но и с цялостния си подход.

Граждански сдружения атакуваха в съда изграждането на депо за отпадъци в Ракитница

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/09/28/2617513_grajdanski_sdrujeniia_atakuvaha_v_suda_izgrajdaneto_na/?ref=rss


Екологичното сдружение "За Земята" и гражданската инициатива "Ракитница – Арнаутито" подадоха жалба в съда срещу решението за изграждане на регионалното депо за отпадъци край старозагорското село Ракитница.

На 24 септември сдруженията са подали жалба в Административния съд в София срещу издаденото комплексно разрешително за Регионален център за управление на отпадъци Ракитница - Изток. В жалбата се посочва, че решението на Изпълнителната агенция по околна среда противоречи на закона...

Слепи за ТПТИ и на видеозон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009005

Преговарящите от американска страна дори не желаят да разглеждат европейската позиция против правото на корпорации да съдят държави в търговски арбитраж  Споразумението за трансатлантическо партньорство продължава да е обвито в тайни

 Две събития открехнаха крайчеца на завесата пред мистериозните преговори за Трансатлантическото партньорство за
Преговарящите от американска страна дори не желаят да разглеждат европейската позиция против правото на корпорации да съдят държави в търговски арбитраж Споразумението за трансатлантическо партньорство продължава да е обвито в тайни Две събития открехнаха крайчеца на завесата пред мистериозните преговори за Трансатлантическото партньорство за

Д-р Найденов за Фрог: Европа на Меркел-ханъм ритуално се самоубива

http://frognews.bg/news_98469/D-r-Naidenov-za-Frog-Evropa-na-Merkel-hanam-ritualno-se-samoubiva/

Не ни трябват пришълци, при това - от враждебната на нашето християнство религия, която те ще се опитат да ни наложат след години - така, както са го правили по време на 5-вековното турско робство. Изобщо не мога да разбера наивните изявления на президента: че сме щели да ги интегрираме. Да, интеграция ще има, но - в обратната посока. Както съм казвал пред вас и друг път: в момента либералничеща Европа, водена от Меркел-ханъм, си извършва ритуално самоубийство. Това коментира пред Фрог нюз социалният медик д-р Тотко Найденов по отношение на бежанците.

За зимното почистване на републиканските пътища са предвидени 50 млн. лева

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/28/2617514_za_zimnoto_pochistvane_na_republikanskite_putishta_sa/?ref=rss


За зимното почистване на републиканските пътища Агенция "Пътна инфраструктура" има заделени 50 млн. лева, каза днес пред журналисти ръководителят на агенцията Лазар Лазаров, цитиран от агенция "Фокус". Той успокои, че дори има надхвърляне на този бюджет, допълнителни средства ще бъдат осигурени.

Специализираните фирми ще имат готовност да започнат зимната поддръжка на пътищата след 1 ноември. Както и през миналата година 28 фирми ще почистват 20 хил. км републикански пътища.
...

Информационен ден за осиновяването

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/a6izTYV7mlw/

ДАЗД се присъединява към Националния информационен ден за осиновяването. На 29 септември в Бургас отделът на Държавната агенция за закрила на детето ще проведе Ден на отворените врати.

Експерти ще консултират гражданите по въпроси, свързани с правата на децата и процедурата за осиновяване – какви документи е необходимо да бъдат набавени, къде се подава заявлението от кандидат-осиновителите, какво включва и колко проучването, кой го извършва, къде се поддържат и съхраняват регистрите за пълно осиновяване, кой съд е компетентен да се произнесе по допускането на пълно осиновяване и т.н. Осиновителите ще бъдат консултирани към какви услуги могат да се насочат в следосиновителния период, ако срещат трудности с адаптацията на детето.

Националният информационен ден за осиновяването се организира за втора поредна от Българска асоциация „Осиновени и Осиновители“. Целта на инициативата е да се повиши чувствителността и информираността на обществото по темата и да се насърчи формирането на общности от осиновители за подкрепа и взаимопомощ.

Внимание! Бурен вятър и порои връхлитат Черноморието утре

http://petel.bg/Vnimanie--Buren-vyatar-i-poroi-vrahlitat-CHernomorieto-utre__128522

Снимка: weather.bg Във вторник в Източна България се очаква сериозно влошаване на времето, като по крайбрежието ще духа бурен вятър, в...

Кола влетя в кухнята на къща! Господ спаси жена и три деца (снимки)

http://petel.bg/Kola-vletya-v-kuhnyata-na-kashha--Gospod-spasi-zhena-i-tri-detsa--snimki-__128524

Снимки: "Дарик" Кола влетя в кухнята на домакиня с три деца. Инцидентът е станал в събота вечер в кюстендилското село Багренци. "Късметът...

Разпространете спешно! Майка от Варна има нужда от кръв, ампутират й повторно крака заради диабет

http://petel.bg/Razprostranete-speshno--Mayka-ot-Varna-ima-nuzhda-ot-krav--amputirat-y-povtorno-kraka-zaradi-diabet__128525

Имам нужда от помощ отново! Майка ми беше приета по спешност вчера в УМБАЛ "Св. Марина". Днес ще й правят операция - повторна ампутация на...

Преглеждат безплатно за Световния ден на сърцето във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302380

С безплатни прегледи ще бъде отбелязан във Варна Световния ден на сърцето, научи Moreto.net. Консултациите ще се състоят утре - 29 септември, в СБАЛК Варна, булевард „Цар Освободител" 100, в часовете от 14 до 16. Предварително записване може да направите на телефон 052/64 80 20 Освен безплатни прегледи, ще има мерене на кръвно и индивидуални консултации.

Отварят офертите за регистратор на домейна "бг"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010273

Предложенията на кандидатите за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица „.бг“ ще бъдат отворени на 01.10.2015 г. от 10 часа в сградата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ул.”Дякон Игнатий” №9.
На 28.09.2015 г. в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията приключва
Предложенията на кандидатите за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица „.бг“ ще бъдат отворени на 01.10.2015 г. от 10 часа в сградата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ул.”Дякон Игнатий” №9. На 28.09.2015 г. в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията приключва

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/28/2617431_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Според Росен Плевнелиев и Ахмет Давутоглу устойчиво решение за Сирия може да има само при оттеглянето на Башар Асад.

МВФ: Притокът на имигранти може да подобри икономиката на западните страни.

Просепаратистките партии получиха мнозинство на местните избори в региона.
...

Поръчките на храна у нас се утроиха през 2015 г., потребители – 6 пъти повече

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010268

За първи път българите могат да следят доставката от ресторанта онлайн
Поръчките на храната за вкъщи и офиса са се утроили през първите 8 месеца на 2015 година спрямо същия период на предходната, отчита лидерът на българския пазар – BG Menu. Ползвателите на тази услуга пък са се увеличили 6 пъти, сочат данните от платформата на компанията,
За първи път българите могат да следят доставката от ресторанта онлайн Поръчките на храната за вкъщи и офиса са се утроили през първите 8 месеца на 2015 година спрямо същия период на предходната, отчита лидерът на българския пазар – BG Menu. Ползвателите на тази услуга пък са се увеличили 6 пъти, сочат данните от платформата на компанията,

Кърваво меле пред дискотека! Наръгаха монтанчанин в корема и гърдите, в реанимация е

http://pik.bg/кърваво-меле-пред-дискотека-наръгаха-монтанчанин-в-корема-и-гърдите-в-реанимация-е-news407230.html

Кърваво меле пред дискотека! Наръгаха монтанчанин в корема и гърдите, в реанимация е

Млад мъж от Монтана е в реанимацията на местната болница с множество прободни рани след бой пред дискотека „Блек Лейбъл”, предава ''Конкурент''. 24-годишният Атанас Р. Е опериран и за момента състоянието му е стабилно. Той е наръган с нож в корема и гърдите. Острието е проболо белия му дроб. Биячът Владислав И. на 28 години е арестуван.

Сбиването е станало в нощта срещу неделя. Атанас и Владислав били в различни компании. По-младият често излизал и влизал в дискотеката. За да си седне на мястото минавал покрай масата на компанията на Владислав.

Двамата се познавали, но не били близки. В един момент Владислав решил, че Атанас го гледа предизвикателно и при поредното преминаване покрай масата скочил срещу нето. Сбили се и охраната ги изтикала навън. Там боят продължил и Владислав извадил нож, с който почнал да ръга другия, където свари.

Атанас паднал, потънал в кръв, а биячът изчезнал.

Охранителите извикали полиция и линейка. Наръганият е откаран в болницата, а полицаите тръгнали по следите на бияча. Арестували го минути по-късно.

Работа по случая продължават криминалистите в Монтана.

От днес столичните пожарникари разполагат с нова сграда

http://press.mvr.bg/NEWS/news150928_02.htm

Девета районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” обслужва софийските райони Люлин, Връбница и Банкя

Отварят офертите за регистратор на домейна "бг"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010266

Предложенията на кандидатите за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица „.бг“ ще бъдат отворени на 01.10.2015 г. от 10 часа в сградата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ул.”Дякон Игнатий” №9.
На 28.09.2015 г. в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията приключва
Предложенията на кандидатите за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица „.бг“ ще бъдат отворени на 01.10.2015 г. от 10 часа в сградата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ул.”Дякон Игнатий” №9. На 28.09.2015 г. в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията приключва

Спийт счупи рекордите на Тайгър Уудс със спечелени 22 млн. долара за годината

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/28/2617374_spiit_schupi_rekordite_na_taigur_uuds_sus_specheleni/?ref=rss


Когато сезонът в професионалния голф започна през октомври миналата година, едва ли дори самият Джордан Спийт е очаквал какво ще постигне в следващите 12 месеца. 22-годишният американец стартира сезона като най-младия играч в PGA тура. И го завърши като най-добрия играч в света.

В неделя тексасецът, който напусна университета като второкурсник през 2012 г., за да стане професионален голфър, сложи подобаващ край на фантастичната си година, след като спечели и последния турнир - Тоur...

Почина доайенът на водолазния спорт Симеон Гатев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010262

Почина доайенът на водолазния спорт Симеон Гатев, съобщава „Дарик”. Мъжът пострада при инцидент с газова бутилка в дома си в с. Ряхово в петък. 71-годишният Гатев бе приет в болницата със 70% изгаряния.
Симеон Гатев е бил състезател по подводен спорт в българския национален отбор и майстор на спорта, има множество титли,
Почина доайенът на водолазния спорт Симеон Гатев, съобщава „Дарик”. Мъжът пострада при инцидент с газова бутилка в дома си в с. Ряхово в петък. 71-годишният Гатев бе приет в болницата със 70% изгаряния. Симеон Гатев е бил състезател по подводен спорт в българския национален отбор и майстор на спорта, има множество титли,

БВП на страната ни ускорява темповете на растеж до 2,6% догодина

http://econ.bg/Новини/БВП-на-страната-ни-ускорява-темповете-на-растеж-до-2-6-догодина_l.a_i.698968_at.1.html

БВП на България ще ускори темповете си на растеж до 2,6% през 2016 г. Това е един от основните изводи на икономическия екип на УниКредит Булбанк в...

Плевнелиев награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър

http://pik.bg/плевнелиев-награди-с-орден-мадарски-конник-i-степен-уорън-милър-news407227.html

Плевнелиев награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър

Президентът Росен Плевнелиев награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър за дейността му като председател на Комисията за съхраняване на американското наследство зад граница.

В церемонията участваха ръководителите на глобални еврейски организации, както и заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на разговор на държавния глава с представителите на еврейските организации Росен Плевнелиев посочи, че в момента Европа и светът са изправени пред поредица от кризи.

Единственият начин за разрешаването им е постигането на общо съгласие в европейското семейство, което да се основава на хуманността и спазването на правилата от всички, категоричен беше държавният глава. Ръководителите на еврейските организации високо оцениха позицията на България и нейната роля за отстояване на стабилността и демократичните принципи в Европа. В рамките на работното си посещение в САЩ държавният глава разговаря и с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. 

Зам.-министър Костов: Кризи като тази в млечния сектор могат да бъдат преодолени с по-конкурентноспособна продукция

http://pik.bg/зам-министър-костов-кризи-като-тази-в-млечния-сектор-могат-да-бъдат-преодолени-с-по-конкур-news407225.html

Зам.-министър Костов: Кризи като тази в млечния сектор могат да бъдат преодолени с по-конкурентноспособна продукция

Кризи като тази в млечния сектор могат да бъдат преодолени с по-конкурентноспособна продукция. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на учебната година в Университет по хранителни технологии – Пловдив, предаде агенция "Фокус".

По думите му, помощите и даването на пари на ръка са само временни решения.

„Единствения верен изход в тази посока е нашата продукция, нашето производство в България, използвайки прекрасните климатични и природни условия, да бъде по-силно и по конкурентноспособно от онова, което ни предлагат от Западна Европа или от развитите стари страни-членки на Европейския съюз. Това е пътят - да бъдем все по-добри”, каза още доц. Георги Костов.

Заместник-министърът на земеделието и храните се обърна към всички преподаватели по повод откриването на учебната година в Университет по хранителни технологии – Пловдив с думите, че българската държава вече е в Европейския съюз, а ние обикновено смятаме, че това е някаква даденост.

„В рамките на европейския пазар, европейската общност, вие имате огромната отговорност да подготвите такива кадри, които да издигнат на конкурентноспособно равнище онова, което България има, а тя има земеделска продукция и хранително-вкусова промишленост. Това е не само задължение и отговорност, това е шанс и възможност. Министерството на земеделието и храните очаква от вас да подготвите такива висококонкурентни кадри”, каза още заместник-министър Георги Костов в словото си.

Той пожела на всички най-напред здраве, задълбочена и ползотворна съвместна работа. Доц. Георги Костов не пропусна да поздрави и ръководството на университета за това, че винаги е успявал да усъвършенства своята материално-техническа база и да разработва международни проекти.

„Пожелавам този процес да продължи, защото в новия програмен период имаме повече опит и повече възможности”, посочи заместник-министърът на земеделието и храните. 

Почина доайенът на водолазния спорт Симеон Гатев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010253

Почина доайенът на водолазния спорт Симеон Гатев, съобщава „Дарик”. Мъжът пострада при инцидент с газова бутилка в дома си в с. Ряхово в петък. 71-годишният Гатев бе приет в болницата със 70% изгаряния.
Симеон Гатев е бил състезател по подводен спорт в българския национален отбор и майстор на спорта, има множество титли,
Почина доайенът на водолазния спорт Симеон Гатев, съобщава „Дарик”. Мъжът пострада при инцидент с газова бутилка в дома си в с. Ряхово в петък. 71-годишният Гатев бе приет в болницата със 70% изгаряния. Симеон Гатев е бил състезател по подводен спорт в българския национален отбор и майстор на спорта, има множество титли,

Коалиция „ГДБОП” в битка за кметско място в Ботевградско

http://pik.bg/коалиция-„гдбоп”-в-битка-за-кметско-място-в-ботевградско-news407226.html

Коалиция „ГДБОП” в битка за кметско място в Ботевградско

ОИК – Ботевград регистрира местна коалиция „Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет” – „ГДБОП” за участие в изборите за кмет на кметства с. Трудовец, с. Врачеш, с. Литаково, с. Новачене, с. Скравена, с. Гурково, с. Радотина. Това става ясно от решение с номер 38 на Общинската избирателна комисия-Ботевград, взето на 12 септември 2015 г.

Решението е взето от ОИК-Ботевград с председател Мария Колева, зам.-председател Николай Николов, секретар и още петима членове на комисията. 

Брендо се появи в съда с шапка и тъмни очила

http://www.bnews.bg/article-142008

Процесът започва отначало, след като Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на Евелин Банев, наложена от апелативния съд и върна делото за ново разглеждане.

Български и полски изтребители в общо учение

http://www.mediapool.bg/balgarski-i-polski-iztrebiteli-v-obshto-uchenie-news239709.html

Двустранна българо-полска летателна тренировка започна в понеделник на летище "Граф Игнатиево", съобщиха от военното министерство.   Българските ВВС участват с изтребители МиГ-29 и МиГ-21 и военно-транспортен самолет С-27J Spartan. ВВС на Полша участват с модернизираните си МиГ-29М/УБМ и транспортните самолети С-295 Casa и С-130Е Hercules.   Пребазирането и развръщането на техните сили и средства, както и детайлното планиране на тренировката е предвидено за днес и утре. Самите полети ще се извършват от 30 септември до 7 октомври. Задачите, които ще се изпълняват са тактически прехвати, маневрен въздушен бой, отбранителни и настъпателни въздушни операции, съвместни тренировъчни мисии по охрана на въздушното пространство, се посочва в информацията. В програмата е заложена и размяна на екипажи за обмяна на опит и запознаване с процедурите, използвани в авиацията на двете страни. Целта на участието на българските ВВС е постигане на по-висока оперативна съвместимост при участие в операции под егидата на НАТО и усъвършенстване на подготовката на военнослужещите за работа в международна среда.   Българо-полската тренировка е в изпълнение на споразумение между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на отбраната. Неин ръководител е бригаден генерал Иван Лалов - командир на 3-та авиобаза "Граф Игнатиево".

Червен код за 29 септември, очакват ни проливни дъждове и гръмотевици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qxoujR8ac4o/

Червен код с интензивни валежи, бурен вятър и гръмотевици е обявен за 29 септември в Бургаска област.
Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв.м, а в крайните южни райони от областта се очакват и по-големи количества.
Температурите по Южното Черноморие ще са до 17 градуса.
Вълнение на морето ще е 3-4 бала, в заливите 2-3. Температура на морската вода ще спадне до 20-23 градуса.
В сряда също се очакват превалявания, като минималните температури ще са между 8 и 13 градуса.По Черноморието ще продължава да е ветровито. Гражданите да бъдат особено внимателни, когато са навън , а ако не им се налага, да не излизат от домовете си. Препоръчително е да обезопасят терасите на домовете си от падащи предмети.

Плевнелиев: Турция играе важна роля в решаването на бежанската криза

http://www.mediapool.bg/plevneliev-turtsiya-igrae-vazhna-rolya-v-reshavaneto-na-bezhanskata-kriza-news239708.html

България и Турция съвместно разработват специални механизми за контрол и охрана на българо-турската граница, съобщи президентът Росен Плевнелиев по време на среща с турския премиер Ахмет Давутоглу в рамките на 70-aта сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.   Плевнелиев посочи, че пример за това е постигнатото споразумение за създаването на център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция.   "Българската страна оценява полаганите от турските власти усилия за недопускане на нелегални имигранти на територията на страната ни. Благодарни сме на нашите турски колеги, които показват в последните месеци, че заедно сме по-ефективни", подчерта държавният глава по време на разговорите, в които участвали още вътрешният и външният министър Румяна Бъчварова и Даниел Митов.   През последните седмици турските власти не допуснаха хиляди бежанци, които се бяха насочили към границите с Гърция и България.   По думите на Плевнелиев Турция играе важна роля в търсенето на решение на кризата, тъй като на нейна територия има близо две милиона души бежанци.   "ЕС и Турция са част от решението на бежанската криза", заяви Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.   Плевнелиев посочи още, че дългосрочно и устойчиво решение на проблема с бежанците може да бъде намерено само с разрешаване на кризата в Сирия.   "Когато се правят компромиси с човешките права и свободи, се компрометира всичко. През следващите дни международната общност ще преговаря, ще се търсят решения. Много голяма е степента на готовност и желанието на световния политически елит да се намери решение на този конфликт. Няма да стане от днес за утре", посочи държавният глава. Турският премиер информира президента, че изграждането на скоростен влак от турската страна до българската граница напредва много бързо.   Президентът Росен Плевнелиев от своя страна посочи, че България активно работи за модернизацията на железопътната си инфраструктура, като жп участъкът от Пловдив до Свиленград е завършен. Скоро окончателно завършена ще бъде и автомагистрала "Марица".   Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Ахмет Давутоглу заявиха категорично позициите на двете държави, че газовата интерконекторна връзка между България и Турция е на дневен ред и е важен проект за диверсификацията на доставките на природен газ за страната ни от Каспийския регион. Двамата коментираха и увеличаването на двустранния стокообмен, който се е удвоил след официалното посещение на българския президент в Турция в края на 2012 година.

Баба даде 3000 лева за тръби на измамници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010246

77-годишна жена от берковско село подари на телефонни измамници близо 3000 лева спестени пари.
Един от апашите излъгал пенсионерката, че е нейн внук и сумата му трябва, за спешна покупка. Хайдукът позвънил на баба Ката И. в село Бокиловци в събота следобед, заявил, че е нейният внук "Илиян" и има нужда от солидна сума пари,
77-годишна жена от берковско село подари на телефонни измамници близо 3000 лева спестени пари. Един от апашите излъгал пенсионерката, че е нейн внук и сумата му трябва, за спешна покупка. Хайдукът позвънил на баба Ката И. в село Бокиловци в събота следобед, заявил, че е нейният внук "Илиян" и има нужда от солидна сума пари,

Музикално-фолклорен скандал заради предизборен митинг на ДПС

http://www.mediapool.bg/muzikalno-folkloren-skandal-zaradi-predizboren-miting-na-dps-news239707.html

ДПС обяви, че не иска да бъде ползвано за провокации като разпространеното преди ден видео, в което на предизборен митинг на движението се изпълнява песен на турски с мелодията на възрожденската "Песен за Райна Княгиня". <iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/YRsPb322BHg?rel=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Според политическата сила това е опит на участници в изборната надпревара от други политически партии да създадат излишно напрежение. "Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация", се казва в позиция на ДПС, разпространена късно в неделя. Поводът е предизборен митинг на движението в Исперих. Разпространен клип от събитието предизвика гневни коментари в мрежата и остра реакция от страна на кмета на Панагюрище. Причината е, че певец изпълнява песен на турски на мелодията на възрожденската "Песен за Райна Княгиня". "Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него. Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци", се казва още в съобщението. Според ДПС  е много важно да се обърне внимание на това, че не става дума  за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия. "Струва си да си припомним, че във филма на Адела Пеева "Чия е тази песен" се проследява историята на една друга песен - "Ясен месец", която у нас е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия", коментират от движението. "Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура. Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо", казват още от партията.  В неделя кметът на Панагюрище Никола Белишки (ГЕРБ) излезе с открито писмо до Местан, в което определи видяното на кадрите като "грозно зрелище”. Той призова лидера на ДПС да се извини. Неуместното изпълнение, както лековатото и недопустимо за български политици поведение на Вас и останалите членове на ръководството, са поредната провокация срещу панагюрци”, заяви Белишки, който напомни за думите на бившия лидер на БСП Сергей Станишев, че Райна Княгиня е била социалистка. По думите на Белишки от ръководството на ДПС са показали, че не са българи. "Господин Местан, Вие и ръководството на ДПС ни показахте категорично, че не сте българи! Покажете оттук нататък, че във Вас е останала малко човещина и можете да зачитате чувствата, историята, вярата и паметта на тези, които обичат България!", обяснява кметът и завършва с патриотичното, според него "Нека Господ да Ви съди!".  

Министър Танева: Трябва да управляваме горския сектор така, че да удовлетворяваме обществените интереси

http://pik.bg/министър-танева-трябва-да-управляваме-горския-сектор-така-че-да-удовлетворяваме-обществени-news407220.html

Министър Танева: Трябва да управляваме горския сектор така, че да удовлетворяваме обществените интереси

Трябва да управляваме горския сектор така, че да удовлетворяваме обществените интереси. С тези думи министърът на земеделието и храните Десислава Танева се обърна към студентите от Лесотехническия университет, по време на0 официалното откриване на новата академична година във Висшето учебно заведение, предаде  "Фокус" .

"Този университет е стратегически за МЗХ. Над 9000 души, завършили Лесотехническия университет, са наши служители в Държавните горски предприятия, Изпълнителната агенция по горите и останалите структури, чрез които се реализират държавните политики в областта на земеделието", посочи министър Танева.

"Търсете иновациите и новото в науката. Нека се обединим и станем съпричастни към обществените нужди, за да се гордеем, че имаме гори, които са наше национално богатство", допълни тя. Министър Танева поздрави всички първокурсници за правилния избор да завършат висшето си образование в България и пожела успех в бъдещата им професионална реализация.

Държавата плаща по 65 лева за лекарствата на един затворник за година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010244

Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил края на месец септември, но от Главна дирекция
Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил края на месец септември, но от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са го

673 млн. евро за развитие на жп инфраструктурата по ОПТТИ 2014-2020

http://www.cross.bg/moskovski-evro-ministur-1482196.html

/КРОСС/ В рамките на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. за развитие на железопътната инфраструктура имаме 673 млн. евро, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусионния форум „Строителството през 2016 г. - перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014-2020".  Тези срещи дават възможност да бизнеса и държавните институции да обменят опит, идеи и перспективи. С тези думи министър Московски се обърна към участниците във форума. По думите му, екипите, които управляват оперативната програма, ще се справят с предизвикателствата до 2020 година и всички проекти ще бъдат реализирани с необходимото качество и в срок.Близо 320 от тези 673 млн. евро ще използваме за завършването на модернизацията на цялата линия Пловдив-Бургас, коментира още министър Московски. През новия програмен период ще се работи и по отсечката Елин Пелин-Септември. Във връзка с железопътните проекти, изпълнявани със средства от Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., министър Московски информира, че има голяма динамика в строителството, разплащанията, както и в сертифицирането им. Три големи проекта ще бъдат завършени още през първата половина на 2016 г. и това не би трябвало да нанесе огромна финансова щета, допълни още министър Московски

"Рено" ще купи "Лотус" и ще има свой отбор във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/28/2617493_reno_shte_kupi_lotus_i_shte_ima_svoi_otbor_vuv_formula/?ref=rss


"Рено" обяви, че е подписано писмо за намерение за закупуване на контролния пакет на закъсалия финансово отбор от Формула 1 "Лотус". 

Това ще постави началото на завръщането на френската компания с изцяло заводски отбор, след като се отказа да бъде само доставчик на двигатели.

"Рено" за последно притежаваше отбор от Формула 1 между 2002 и 2009 г., с който спечели два пъти световната титла през 2005 и 2006 г. с пилот Фернандо Алонсо.

Сегашният ход "представлява...

По 65 лева плаща държавата за лекарствата на един затворник за година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010251

Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил края на месец септември, но от Главна дирекция &quot;Изпълнение на наказанията&quot; са го
Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил края на месец септември, но от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са го

ЕК: Изборите в Каталуния са вътрешен въпрос за Испания

http://europe.actualno.com/EK-Izborite-v-Katalunija-sa-vytreshen-vypros-za-Ispanija-news_498077.html

Европейската комисия заяви днес, че не коментира произведените избори в Каталуния, тъй като смята, че това са вътрешни работи на Испания. Европейската комисия не коментира регионалните избори. Това са вътрешни работи на Испания, каза говорителят на ЕК Маргаритис Скинас, предаде БНР. Говорителят посочи, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е уведомен за резултата от изборите. Коалицията "Заедно за "Да", която подкрепя идеята за отцепване на Каталуния от Испания, не можа да спечели

Жена изчезна от старческия дом в Хасково, обявена е за общодържавно издирване

http://haskovo.actualno.com/Jena-izchezna-ot-starcheskija-dom-v-Haskovo-objavena-e-za-obshtodyrjavno-izdirvane-news_498078.html

73-годишна жена е изчезнала от Дома за стари хора на Кенана в петък следобед, съобщи директорът на социалното заведение Кина Койнарска. Записът от камерите е показал, че старицата е излязла от Дома в 15,20 следобед, когато режимът е свободен, информира "Дарик нюз". Когато вечерта дежурната сестра я потърсила да й даде лекарства, установила липсата й. Веднага била уведомена полицията, която същия и на следващия ден обстойно издирвала изчезналата, обхващайки голям периметър в района. Жената все

"Български" наводнения - коритото на река Чая в Асеновград прилича на джунгла

http://asenovgrad.actualno.com/Bylgarski-navodnenija---koritoto-na-reka-Chaja-v-Asenovgrad-prilicha-na-djungla-news_498052.html

Новините за наводнения отново се превръщат в централна тема на новинарските емисии. И картинката е отново до болка позната - не само природата е виновна, както показва смрязяващ пример от Асеновград, предаде кореспондентът ни от града в текст и снимки. Коритото на местната река "Чая" буквално прилича на джунгла, жалват се асеновградчани. Висока и буйна растителност се извисява дори над височината на някои от мостовете в града. Храсти и дървета от бреговете на асеновградската река по дължината н

Жена почина в Смолян със съмнение за менингит

http://smolyan.actualno.com/Jena-pochina-v-Smoljan-sys-symnenie-za-meningit-news_498080.html

Жена със съмнения за менингит почина в Смолян, научи "Дарик". Информацията бе потвърдена от МБАЛ- Смолян. 26-годишната жена била приета в кома в интензивното отделение в смолянската болница. Починала е шест часа по-късно, а предполагаемата диагноза в спешния център е свръхостър сепсис и менингит. Взети са проби и всички видове изследвания, резултатите от които ще докажат каква е точната диагноза, заявиха от ръководството на болницата. Младата жена е прехвърлена в МБАЛ- Смолян от Центъра за пс

7-те двойки зодии, които са създадени един за друг

http://curious.actualno.com/7-te-dvojki-zodii-koito-sa-syzdadeni-edin-za-drug-news_498053.html

Колкото повече помъдряваш, толкова повече разбираш, че любовта е сложна игра, за която дори и да знаеш правилата, не ти гарантират победа. Все повече хора се интересуват от хороскопи и зодиакалните си знаци. Вярват, че наистина има нещо общо между зодиите, характерите и пътя им в живота. Всички знаем, че от всяко правило си има изключение, но също така знаем, че то е по-малкото вероятно от двете. Това са най-добрите комбинации между зодиите, ако говорим за любов... - Овен си пасва добре с Лъв

Член на съдебния съвет посочи "силните": Сотир Цацаров и Георги Колев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/28/2617375_chlen_na_sudebniia_suvet_posochi_silnite_sotir_cacarov/?ref=rss


Две мнозинства във Висш съдебен съвет (ВСС). Едното, oбединено около главния прокурор Сотир Цацaров, а другото - около председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Това вижда членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев.

"Ясно е кои олицетворяват "силните" - главният прокурор и председателят на ВАС. Около тях се формират мнозинствата. Това не е произволно твърдение, може да се проследи през решенията, които съветът приема или не", заявява Калпакчиев в интервю...

Путин: Русия няма да участва в преврати и войскови операции

http://www.moreto.net/novini.php?n=302374

Русия зачита суверенитета на Украйна и би желала другите страни също да го правят, съответно да не подкрепят държавни преврати. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американските телевизии "Си Би Ес" и "Пи Би Ес", предаде ТАСС.

Ставаме учители и без педагогическа диплома

http://pik.bg/ставаме-учители-и-без-педагогическа-диплома-news407214.html

Ставаме учители и без педагогическа диплома

Висшисти без педагогическа правоспособност ще имат право да стават учители при условие, че до определен срок придобият необходимата професионална квалификация, предаде "Монитор".

Такава възможност дава Законопроектът за предучилищно и училищно образование, който депутатите вече няколко седмици разглеждат в пленарната зала.

В момента може да си доцент или професор, да преподаваш в университет, но това не ти дава право да учиш децата в клас. Ако текстовете влязат в сила окончателно, новите правила ще важат само за желаещите да станат учители по предмети, в които има остър недостиг на кадри.

Става дума за редки езици като китайски, японски, корейски или професии в професионалните гимназии.

Мераклиите да учат децата в клас обаче задължително трябва да имат висше образование свързано с областта, в която ще преподават.

Бургаските автомонтьори печелят повече от гръцките, докарват до 3 бона месечно

http://pik.bg/бургаските-автомонтьори-печелят-повече-от-гръцките-докарват-до-3-бона-месечно-news407217.html

Бургаските автомонтьори печелят повече от гръцките, докарват до 3 бона месечно

„Бургаските автомонтьори печелят повече от гръцките”. Това е водещото заглавие на всекидневника „Черноморски фар”.

Изданието информира, че в някои сервизи заплатите им стигат до 3000 лв. В момента най-високоплатени са бояджиите и автотенекеджии, които печелят луди пари от тънкостите на занаята си. 

Volkswagen крили 4 г., че "еко" колите им изхвърлят отрови много над нормите

http://offnews.bg/news/n_1/n_563940.html

Персоналът на германския автомобилен производител Volkswagen и един от доставчиците му са били предупредени преди 4 години за софтуера, който прикрива истинските нива на изхвърляните вредни емисии, пишат два германски вестника в неделя. Най-големият производител на автомобили в Европа преживява най-големия скандал в 78-годишната си история, след като призна констатациите от разследване в САЩ, че на дизелови автомобили "Volkswagen" и "Audi" е инсталиран въпросният софтуер. Редица държави започнаха собствени разследвания, след като компанията призна, че е манипулирала тестовете на автомобилите в САЩ. Общо софтуерът е бил инсталиран на около 11 млн. автомобила, повечето от които са били продадени в Европа. В. "The Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" твърди, че бордът на директорите е получил вътрешен доклад на заседание, който е показал, че още през 2011 г. техниците на VW са били предупредени за нелегалните практики по отношение на прикриването на истинските данни за вредните емисии. Няма обяснение защо нищо не е последвало от това. Отделно от това, в. "Bild am Sonntag" обяви, че през 2007 г. Bosh предупреждават за възможна незаконна употреба на доставена от тях софтуерна технология. Вестникът не цитира източника си, а от Volkswagen отказаха коментар на информацията с мотива, че се води серозно разследване и че когато има достоверни факти, ще могат да се дадат и отговори на поставените въпроси.  Говорител на Bosch пък каза, че отношенията с VW са били конфиденциални. Според "Bild" подалият оставка заради скандала изпълнителен директор Мартин Винтеркорн е поискал да му бъде изплатена оставащата част от заплатата му до края на следващата година, съгласно договора, но бордът не се е съгласил. Изданието отново не цитира източниците си. Винтеркорн е получил 16 млн. евро годишна заплата през миналата година.

Затвориха пътя Пловдив - Капитан Андреево

http://www.bnews.bg/article-142007

„Аз съм на 55 години. Такъв порой не съм виждал през живота си - градушка с много поразии”, каза Запрян Давчев.

Президентът Росен Плевнелиев награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010240

Президентът Росен Плевнелиев награди с орден
Президентът Росен Плевнелиев награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър за дейността му като председател на Комисията за съхраняване на американското наследство зад граница. В церемонията участваха ръководителите на глобални еврейски организации, както и заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Кадиров: В думите на Путин не могат да не се вслушат и приятели, и врагове

http://www.cross.bg/kadirov-prezident-pytin-1482195.html

/КРОСС/ Речта на Владимир Путин на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН ще слушат внимателно всички световни лидери, убеден е чеченският президент Рамзан Кадиров, предаде РИА Новости. „Днес стои въпросът, да бъде или да не бъде единното световно общество, мирното сътрудничество между страните и регионите. Или светът ще продължи да върви към разделение, продължителни военни и икономически кризи“, коментира ситуацията Кадиров във Facebook. Основната опасност, според него, изхожда в момента от Близкия Изток, и именно руският президент може да изиграе положителна роля в разрешаването на този въпрос. „САЩ и западните страни под предлога за подкрепа на сирийската „опозиция“ и борба с тероризма допринесоха за появата на огромната терористична организация „Ислямска държава“. ИД разрушава страни, унищожава хиляди за нищо не виновни хора. Руският президент призова Запада да се откаже от идеята за сваляне от власт на Асад и да бъде проведена реална борба срещу ИДИЛ“, пише Кадиров. Той отбелязва, че Русия и Запада до този момент не са постигнали единно мнение за възможния вариант за разрешаване на конфликта в Близкия Изток, но в тези конфликтни условия Путин успя да убеди „трезво мислещите световни лидери в това, че е необходимо сътрудничество и обединяване на усилията срещу ИДИЛ“

Фандъкова: С добро образование и възможности за професионална реализация младите хора остават в България

http://pik.bg/фандъкова-с-добро-образование-и-възможности-за-професионална-реализация-младите-хора-остав-news407207.html

Фандъкова: С добро образование и възможности за професионална реализация младите хора остават в България

Стажантските програми помагат на младите хора да получат образование, насочено към практиката. За да останат младите хора в България е важно да имат добро образование и възможности за професионална реализация. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

По покана на Съвета на жените в бизнеса в България, днес тя връчи наградите в конкурса за стажанти за есе на тема: „Стажът – първа стъпка в моята кариера“. Победителят в конкурса е Мирослава Маринска. Награди получиха още Ивиана Младенова, Виктория Ралева, Борис Акалиев и Янита Симова. 

Чрез стажантската програма на Съвета български и международни компании дават шанс всяка година на повече от 1000 образовани млади хора в България да работят в реална среда и да се учат в едни от най-добрите компании в страната. Повече от 20% намират и своето първо работно място.

Инициативата е в интерес и на бизнеса, който отваря врати за младите хора и намира добри специалисти.

Столична община ще се включи в следващия проект на Съвета на жените в бизнеса като предостави възможности за стаж в областите екология, градска среда и иновации.

65 лева струват лекарствата на един затворник за година

http://pik.bg/65-лева-струват-лекарствата-на-един-затворник-за-година-news407211.html

65 лева струват лекарствата на един затворник за година

Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил края на месец септември, но от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” са го удължили с две седмици.

Общата стойност на поръчката е за 1,34 млн.лв., с ДДС и е за срок от 24 месеца. Най-голямата сума отива за доставка на лекарства, малко над 1 млн. лв. За медицински консумативи, включително спринцовки и игли, държавата дава близо 100 000 лв. или по 50 000 лв. на година. За стоматологични продукти на затворниците се плащат по над 20 000 лв. на година. За дезинфектанти сумата е малко над 15 000 лв. за две години.

В българските затвори има близо 10 000 души. Въпреки закупуването на медицински консумативи, голяма част от лишените от свобода стават вирусоносители по време на престоя си в местата за изтърпяване на наказанията. Причината – голяма част от затворниците стават наркозависими, докато изтърпяват присъдите и същевременно успяват да се сдобият с хероин. Властите не предоставят игли и спринцовки, което налага многократната употреба на такива при инжектирането на наркотика. Това от своя страна води и до високи нива на разпространението на хепатит и СПИН сред лишените от свобода. 

Евелин Банев-Брендо се появи в съда, делото му отново започна в Апелативния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/28/2617496_evelin_banev-brendo_se_poiavi_v_suda_deloto_mu_otnovo/?ref=rss


Въпросът къде е Евелин Банев-Брендо намери отговор днес в Съдебната палата. Той се появи на делото за пране на пари срещу него и още трима души, което започна отново в Софийския апелативен съд. Четиримата са обвинени в организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лв. от наркотрафик.

В края на януари "Дневник" съобщи, че Банев е напуснал страната. Тогава той беше с мярка подписка, за която нито от МВР, нито от прокуратурата дадоха категоричен отговор дали е била нарушена. Това...

Президентът Росен Плевнелиев награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010236

Президентът Росен Плевнелиев награди с орден &quot;Мадарски конник&quot; I степен Уорън Милър за дейността му като председател на Комисията за съхраняване на американското наследство зад граница. В церемонията участваха ръководителите на глобални еврейски организации, както и заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова
Президентът Росен Плевнелиев награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър за дейността му като председател на Комисията за съхраняване на американското наследство зад граница. В церемонията участваха ръководителите на глобални еврейски организации, както и заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Скрита камера: Екшън в асансьора (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/skrita-kamera-ekshyn-v-asansiora-video-6043054

Представете си колко голям шок е да се отворят вратите на асансьора и да станете свидетел на инсценирано убийство

„Америка за България” финансира разследвания на Нова телевизия

http://www.cross.bg/bulgariya-amerika-predstaviteli-1482194.html

/КРОСС/ Фондация „Америка за България" финансира разследвания на Нова телевизия. Неправителствената организация е отпуснала 98 820 лв. на сдружение „Българион", собственост на журналистките Лора Крумова и Галя Щърбева, е установила проверка на „Епицентър". „Америка за България" подкрепя поредица от журналистически разследвания на общинските избори през 2015 година. Журналистически екипи от Нова телевизия се насочват към шест общини, за да разследват изразходването на общински средства, наличието на корупционни практики, изборни измами и манипулации. Сдружение „Българион" е на журналистките Галина Щърбева и Лора Крумова. В управата е и Петко Гюлчев, който е съпруг на Щърбева, показа проверка в Търговския регистър. Асоциация „Прозрачност без граници" на политолога Огнян Минчев получава 98820 лева. Чрез парите „Америка за България" смята, че подкрепя „гражданска инициатива, която би позволила на по-голям брой български граждани от страната и от чужбина да дадат израз на своите политически предпочитания чрез включване на възможността за онлайн гласуване в българския Избирателен кодекс". Институтът за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева - един от лидерите на „Протестна мрежа", получава 298760 лв. за „подобряване на националните стандарти за свободни и честни избори

Фандъкова: С добро образование и възможности за реализация младите остават в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010222

„Стажантските програми помагат на младите хора да получат образование, насочено към практиката. За да останат младите хора в България е важно да имат добро образование и възможности за професионална реализация.“ Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. По покана на Съвета на жените в бизнеса в България,
„Стажантските програми помагат на младите хора да получат образование, насочено към практиката. За да останат младите хора в България е важно да имат добро образование и възможности за професионална реализация.“ Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. По покана на Съвета на жените в бизнеса в България,

Любовен триъгълник в "София - Ден и Нощ"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/liuboven-triygylnik-v-sofiia-den-i-nosht-6043055

Само ден остава до премиерата на "София - Ден и Нощ" - този вторник, 29 септември, от 22:00 ч. по Нова. Ето кои са и останалите обитатели на веселата квартира в центъра на София

Стоичков с нов върховен бисер във "Фейсбук", който надмина всичко досега

http://petel.bg/Stoichkov-s-nov-varhoven-biser-vav-Feysbuk--koyto-nadmina-vsichko-dosega__128517

Христо Стоичков, който в момента е коментатор в мексиканската телевизия "Телевиса", реши да излее гнева си върху служител от консулството...

Нефтохимик прие оставката на Атанас Атанасов

http://petel.bg/Neftohimik-prie-ostavkata-na-Atanas-Atanasov__128518

Ръководството на Нефтохимик прие оставката на старши треньора Атанас Атанасов. Варненският специалист обяви, че си тръгва след трудната...

11-годишно хлапе издаде баща си - италиански мафиот

http://petel.bg/11-godishno-hlape-izdade-bashha-si---italianski-mafiot__128519

Снимка: repubblica.it Момче на 11 години стана най-младият информатор за дейността на мафията. То е разказало на следователите тайните за...

Варненец спечели тенис турнир в Румъния без да губи сет

http://www.moreto.net/novini.php?n=302361

Състезателят на тенис клуб "Черно море Елит" - Николай Неделчев спечели турнир в Букурещ без да загуби и сет. Това съобщиха от клуба за Moreto.net. На финала в Букурещ Неделчев надигра Орхан Гюр от Турция с 6:4, 6:3. Титлата е втора за Николай през тази година в международен турнир за 12-годишни.

Фандъкова: С добро образование и възможности за реализация младите остават в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010228

„Стажантските програми помагат на младите хора да получат образование, насочено към практиката. За да останат младите хора в България е важно да имат добро образование и възможности за професионална реализация.“ Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. По покана на Съвета на жените в бизнеса в България,
„Стажантските програми помагат на младите хора да получат образование, насочено към практиката. За да останат младите хора в България е важно да имат добро образование и възможности за професионална реализация.“ Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. По покана на Съвета на жените в бизнеса в България,

Ланс Армстронг е разрешил казус за 10 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/28/2617469_lans_armstrong_e_razreshil_kazus_za_10_mln_dolara/?ref=rss


Ланс Армстронг е уредил въпроса с десетгодишното дело със застрахователна компания за 10 милиона долара, които е получил преди да признае за употребата над допинг.

Американският колоездач е получил сумата от SCA Promotions заради седемте си победи в "Тур дьо Франс". През февруари загуби делото срещу компанията и трябваше да върне парите.

"Радвам се, че оставих това нещо зад мен и сега вече гледам напред", заяви Армстронг, който също се извини на компанията от Далас....

Фандъкова: С възможности за професионална реализация младите хора остават в България

http://frognews.bg/news_98466/Fandakova-S-vazmojnosti-za-profesionalna-realizatsiia-mladite-hora-ostavat-v-Balgariia/

„Стажантските програми помагат на младите хора да получат образование, насочено към практиката. За да останат младите хора в България е важно да имат добро образование и възможности за професионална реализация.“ Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. По покана на Съвета на жените в бизнеса в България, днес тя връчи наградите в конкурса за стажанти за есе на тема: „Стажът –първа стъпка в моята кариера“.

Столичните полицаи издирват 16-годишно момиче

http://news.ibox.bg/news/id_787060712

Иванка Пенкова е била настанена в преходно жилище в кв. "Горна баня"

Наръгаха младеж пред дискотека заради "лош поглед"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010220

Двама млади мъже са сбиха призори в дискотека в центъра на Монтана. При меле по-късно пред заведението единият от побойниците е наръгал противника си с нож. Кървавата разправа е станала заради &quot;лош поглед&quot;, съобщиха от полицията. В нощта на събота срещу неделя няколко компании от млади хора празнували в една от централните дискотеки в Монтана.
Двама млади мъже са сбиха призори в дискотека в центъра на Монтана. При меле по-късно пред заведението единият от побойниците е наръгал противника си с нож. Кървавата разправа е станала заради "лош поглед", съобщиха от полицията. В нощта на събота срещу неделя няколко компании от млади хора празнували в една от централните дискотеки в Монтана.

Брендо пристигна в съдебната палата с жена си, разпитаха само една свидетелка (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010020

Евелин Банев-Брендо дойде в Съдебната палата. Той премина със сива шапка, слушалки в ушите и тъмни очила и се шмугна в Зала 4. Заедно с него бе и жена му Моника Добринова, брат му Симо Караинчев, балдъзата му Десислав Дишлиева, които също са подсъдими. 
Заседанието в Софийския апелативен съд приключи за около 45 минути.
Евелин Банев-Брендо дойде в Съдебната палата. Той премина със сива шапка, слушалки в ушите и тъмни очила и се шмугна в Зала 4. Заедно с него бе и жена му Моника Добринова, брат му Симо Караинчев, балдъзата му Десислав Дишлиева, които също са подсъдими.  Заседанието в Софийския апелативен съд приключи за около 45 минути.

Полицаи откриха застрелно куче в Бургас

http://pik.bg/полицаи-откриха-застрелно-куче-в-бургас-news407198.html

Полицаи откриха застрелно куче в Бургас

Полицаи в Бургас откриха застреляно куче в квартал ''Ветрен'', съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Вчера във Второ Районно управление - Бургас е получено съобщение от 41-годишен бургазлия за това, че в база за производство на метални конструкции, разположена в бургаския квартал ''Ветрен'' в бившия стопански двор, открил застреляно кучето си - порода ''каракачанка''.

Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление – Бургас.

Старица изчезна край Хасково, рязала си вените

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010209

73-годишна жена е в неизвестност от 3 дни след като напуснала социалното заведение, в което е настанена. Станка Генчева обитавала Дома за стари хора в местноостта
73-годишна жена е в неизвестност от 3 дни след като напуснала социалното заведение, в което е настанена. Станка Генчева обитавала Дома за стари хора в местноостта "Кенана" край Хасково, съобщиха оттам. Преди половин година тя предприела опит за самоубийство като си прерязала вените. Причината била вестта за нелечима болест на дъщеря ѝ,

Съдиите от Върховния касационен съд са провели вътрешно гласуване за кандидат за Конституционния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/28/2617376_sudiite_ot_vurhovniia_kasacionen_sud_sa_proveli/?ref=rss


Съдиите от Върховния касационен съд са провели вътрешно гласуване измежду четирима кандидати за място в Конституционния съд, съобщи "Правен свят". То се е провело в петък и от него най-много гласове е събрала бившият кандидат за председател на Върховния касационен съд  и ръководител на търговската му колегия Таня Райковска.

На 10 октомври изтича мандатът на четирима членове на институцията, като един от тях е избран от общото събрание на съдиите от Върховния административен и...

Павлова и Василева увериха, че всички средства по оперативните програми ще бъдат разплатени

http://www.cross.bg/pavlova-proekti-lilyana-1482193.html

/КРОСС/Не смятам, че е реалистично държавата да строи частни жилища. Отдавна държавата е оставила това в частни ръце и на този етап няма как да го обърне, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Петия дискусионен форум "Строителството през 2016 г.". Тя посочи, че е обсъждана възможността на принципа на публично-частното партньорство държавата да предостави стари изоставени сгради на бранша те да бъдат достроени. "Има хляб по-скоро в това", добави Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус". Регионалният министър посочи още, че за да имаме пътища от всички класове до 2020 г., максималният размер на необходимите средства е 12 млрд. лева. Министерството на регионалното развитие е приоритизирано 5-6 важни проекта, които да бъдат предвидени. "Един от тези проекти е довършването на ЛОТ 3 на Автомагистрала "Струма", посочи министър Павлова. Тя подчета, че за България е важно да завърши магистралния си пръстен и усилията да бъдат фокусирани в завършването на вертикалните връзки на страната. По думите й целта е с повече приходи да бъде реинвестиран по-голям ресурс в развитието на пътищата.  За железопътна инфраструктура имаме предвидени близо 680 млн. евро по новата ОП "Транспорт", каза от свя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. "Тези срещи дават възможност на бизнеса и държавните институции да обменят опит

Върнаха делото на Станишев в прокуратурата

http://politics.actualno.com/Vyrnaha-deloto-na-Stanishev-v-prokuraturata-news_498069.html

Съдия Александра Йорданова даде един месец срок на обвинението по делото срещу президента на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев да поправи грешките и да внесе делото обратно в съда, информира БЛИЦ. Причината делото да бъде върнато е, че постановлението , с което обвинението предлага бившият премиер да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи само глоба, е с гриф секретно, съобщава "24 часа". Като физическо лице обаче лидерът на ПЕС няма достъп до класифицирана информация

Вие сте като кучето, което гони кола – какво ще правите, след като я стигнете?

http://cite.actualno.com/Vie-ste-kato-kucheto-koeto-goni-kola--kakvo-shte-pravite-sled-kato-ja-stignete-news_498073.html

С тези думи бившият американски президент Бил Клинтън се обърна към гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е на едноседмично посещение в САЩ и вече взе участие в Глобалната среща на ООН. Клинтън се пошегува с Ципрас, като му постави и сериозният въпрос какво ще прави сега Гърция, след като има споразумение с кредиторите. Гръцкият премиер отговори, че сега ще се стреми да върне инвеститорите обратно в Гърция, но и ще се фокусира върху преструктурирането на гръцкия дълг.  

Откраднаха билети за лотарията

http://crime.actualno.com/Otkradnaha-bileti-za-lotarijata-news_498075.html

Билети от националната лотария на стойност 1200 лева са откраднати от магазин в Добрич, информират от полицията. Съобщение за посегателството е подадено в 6.00 часа на 26 септември. Крадецът е проникнал като е изкъртил входната врата. Взел е само стелажа с билетите. Разбитият магазин е за хранителни стоки и се намира по ул. „Трапезица". По случая е образувано досъдебно производство, предаде Дарик.

Маргарита Попова: Сред бежанците има хора, които не ни мислят доброто

http://society.actualno.com/Margarita-Popova-Sred-bejancite-ima-hora-koito-ne-ni-misljat-dobroto-news_498076.html

"Трябва много внимателно да постъпим с бежанския поток към България. Ние си знаем, че в тези вълни от хора има и такива, които не ни мислят доброто". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на визитата си в Каспичан, предаде Topnovini.bg. По думите ѝ работата по отсяването на бежанците е на държавата. Според нея власите трябва да разпознаят тези хора и да направят така, че те да не могат да влязат в страната ни. Тя призна, че се чувства некомфортно при гледката на жени и деца, кои

Япония отделя 800 милиона долара за бежанците от Сирия и Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=302372

Япония ще предостави 800 милиона долара в помощ за бежанците в Сирия и Ирак, съобщава BBC. Японският премиер Шиндзо Абе възнамерява да обяви това предоставяне на помощи по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 30 септември.

Син на известна ромска фамилия е със счупен череп след масов бой в Дупница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010200

Пръснаха черепа на 35-годишния Любомир Димитров от Дупница, син на известно ромско семейство, което се занимава с бизнес, съобщава „Вяра”. Ударът е нанесен с твърд предмет. Лекари от спешна помощ в Дупница се опитват да върнат младия мъж от оня свят. Димитров е с фрактура на черепа и опасност за живота.
Пръснаха черепа на 35-годишния Любомир Димитров от Дупница, син на известно ромско семейство, което се занимава с бизнес, съобщава „Вяра”. Ударът е нанесен с твърд предмет. Лекари от спешна помощ в Дупница се опитват да върнат младия мъж от оня свят. Димитров е с фрактура на черепа и опасност за живота.

Син на известна ромска фамилия е със счупен череп след масов бой в Дупница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010210

Пръснаха черепа на 35-годишния Любомир Димитров от Дупница, син на известно ромско семейство, което се занимава с бизнес, съобщава „Вяра”. Ударът е нанесен с твърд предмет. Лекари от спешна помощ в Дупница се опитват да върнат младия мъж от оня свят. Димитров е с фрактура на черепа и опасност за живота.
Пръснаха черепа на 35-годишния Любомир Димитров от Дупница, син на известно ромско семейство, което се занимава с бизнес, съобщава „Вяра”. Ударът е нанесен с твърд предмет. Лекари от спешна помощ в Дупница се опитват да върнат младия мъж от оня свят. Димитров е с фрактура на черепа и опасност за живота.

МВР издирва 16-годишната Ваня

http://pik.bg/мвр-издирва-16-годишната-ваня-news407194.html

МВР издирва 16-годишната Ваня

Столичното Шесто РУ издирва Иванка Верова Пенкова на 16г., настанена в преходно жилище “Неофит Рилски” в кв.“Горна баня“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 23 септември около 14.00 часа 16 – годишното момиче напуснало дом и оттогава е в неизвестност.

Иванка Пенкова е висока около 160 см, с кестенява, дълга до раменете коса и кафяви очи. Била е облечена с черен панталон, шарена блуза и обута със сини джапанки.

Умоляват се всички, които имат информация за момичето, да се обадят на тел. 112, 9821760, тел.9821755 или в най близкото управление на полицията.

Кандидатът на БСП за кмет на община Марица откри своята предизборна кампания

http://www.cross.bg/obshtina-obshtinski-suvetnitzi-1482192.html

/КРОСС/ Кандидатът за кмет на община Марица Николай Копринков, заедно с кандидатите за общински съветници от БСП и за кметове по села откриха своята предизборна кампания с митинг-концерт в село Калековец. „Тръгваме на избори именно от тук, защото Калековец е специално място за нас. Това е едно от селата на община Марица, което има нужда от грижа за развитие, защото в последните години то беше заставено да буксува", каза Копринков пред събралото се множество хора.„Убеден съм, че жителите на всичките 19 села в общината заслужават достоен живот. Затова заявявам пред всички открито и отговорно своята воля за промяна на досегашното управление", подчерта Николай Копринков.Имаме пълна листа за общински съветници. В нея са представители на всички села от общината. Това са професионалисти в различни области, хора, добре познати и уважавани в обществото - така започна представянето на 29-те кандидати за общински съветници на БСП.Социалистите от община „Марица", издигат кандидати за кметове в 14 села и подкрепят петима независими кандидати.„Познаваме проблемите в населените места в общината и имаме решения. Ще работим за успешното развитието на региона и за напредъка на хората в него. Затова - подкрепете ни! Гласувайте с номер 18 в бюлетината за кмет на община, за общински съветници и за кмет в съответното населено място", призова Копринков.

Пациентка със съмнения за менингит почина в смолянската болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010203

Пациентка със съмнения за менингит почина в смолянската болница. За случая потвърдиха и от лечебното заведение, съобщи bTV.
26-годишната Румяна М. е била приета в кома в интензивното отделение в МБАЛ-Смолян. Починала е шест часа по-късно, а диагнозата в спешния център е свръх остър сепсис и менингит.
Пациентка със съмнения за менингит почина в смолянската болница. За случая потвърдиха и от лечебното заведение, съобщи bTV. 26-годишната Румяна М. е била приета в кома в интензивното отделение в МБАЛ-Смолян. Починала е шест часа по-късно, а диагнозата в спешния център е свръх остър сепсис и менингит.

Млада жена със съмнения за менингит почина в болницата в Смолян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010217

Пациентка със съмнения за менингит почина в смолянската болница. За случая потвърдиха и от лечебното заведение, съобщи bTV.
26-годишната Румяна М. е била приета в кома в интензивното отделение в МБАЛ-Смолян. Починала е шест часа по-късно, а диагнозата в спешния център е свръх остър сепсис и менингит.
Пациентка със съмнения за менингит почина в смолянската болница. За случая потвърдиха и от лечебното заведение, съобщи bTV. 26-годишната Румяна М. е била приета в кома в интензивното отделение в МБАЛ-Смолян. Починала е шест часа по-късно, а диагнозата в спешния център е свръх остър сепсис и менингит.

Кървава Луна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010143

 Истински космически спектакъл наблюдаваха любителите на астрономията в ранната утрин на 28-ми септември. Станахме свидетели на изключително рядко събитие – съвпадение на пълно лунно затъмнение със супер луна и жетварска луна.
Пълните лунни затъмнения са рядкост – само едно на всеки три лунни затъмнения е пълно.
 Истински космически спектакъл наблюдаваха любителите на астрономията в ранната утрин на 28-ми септември. Станахме свидетели на изключително рядко събитие – съвпадение на пълно лунно затъмнение със супер луна и жетварска луна. Пълните лунни затъмнения са рядкост – само едно на всеки три лунни затъмнения е пълно.

Апаши задигнаха оръжия и бижута от дома на общинар във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010204

Апаши са проникнали и тършували през миналата седмица в жилището на служител от общинската администрация във Велико Търново.
Неканените гости издебнали, докато стопаните са на село и извършили дръзкото посегателство. Задигнали две законно притежавани ловни пушки, газов пистолет и боеприпаси. Освен това отмъкнали златни колие и пръстен,
Апаши са проникнали и тършували през миналата седмица в жилището на служител от общинската администрация във Велико Търново. Неканените гости издебнали, докато стопаните са на село и извършили дръзкото посегателство. Задигнали две законно притежавани ловни пушки, газов пистолет и боеприпаси. Освен това отмъкнали златни колие и пръстен,

Търговец: Шефът на Пазара в Перник Д. Дойчинов отбелязва рекордни печалби на пазарите в Перник, а ние тънем в мизерия, няма къде да сложим стоката освен по одеяла на земята, сами си строим навесите за да не ни вали дъжд

http://www.zapernik.com/biznes/turgovec-shefut-na-pazara-v-pernik-d-doichinov-otbelyazva-rekordni_40027/

"Господин Д. Дойчинов отбелязва рекордни печалби на пазарите в Перник, а ние тънем в мизерия. Няма къде да сложим стоката освен по одеяла на земята, сами си строим навесите за да не ни вали дъжд. Няма място да се разминават хората, циганията е пълна в 21-ви...

Продължава

Търговец: Шефа на Пазара Дойчинов отбелязва рекордни печалби на пазарите в Перник, а ние тънем в мизерия, няма къде да сложим стоката освен по одеяла на земята, сами си строим навесите за да не ни вали дъжд

http://www.zapernik.com/biznes/turgovec-shefa-na-pazara-doichinov-otbelyazva-rekordni-pechalbi-na-pazarite_40027/

"Господин Д. Дойчинов отбелязва рекордни печалби на пазарите в Перник, а ние тънем в мизерия. Няма къде да сложим стоката освен по одеяла на земята, сами си строим навесите за да не ни вали дъжд. Няма място да се разминават хората, циганията е пълна в 21-ви...

Продължава

Песен за Райна Княгиня при старта на кампанията на ДПС разбуни социалните мрежи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/28/2617481_pesen_za_raina_kniaginia_pri_starta_na_kampaniiata_na/?ref=rss


Клип от откриването на предизборната кампания на ДПС в събота в Исперих предизвика гневни коментари в социалните мрежи и острата реакция на кмета на Панагюрище Никола Белишки. Поводът - изпълнение на български и на турски език върху мелодията на възрожденската "Песен за Райна Княгиня" - "Кой уши байрака, кой му тури знака...".

Това е видеото, разпространяващо се в Youtube със заглавието "ГРОЗНО!", на което Лютви Местан и други лидери на ДПС като Хасан Адемов, Рамадан Аталай и Камен...

Синдиците на КТБ събраха 135 хил. лв. през кратката работна седмица

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sindicite-na-ktb-sybraha-135-hil-lv-prez-kratkata-rabotna-sedmica-203054/

Ангелчев и Илиев продължават с разглеждането на постъпващите възражения спрямо изготвения списък на предявените към банката вземания

КОНПИ с първо отнемане на имущество по новия закон

http://pik.bg/конпи-с-първо-отнемане-на-имущество-по-новия-закон-news407190.html

КОНПИ с първо отнемане на имущество по новия закон

С решение на Търговищкия окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) от Борислав Борисов от Попово се отнема имущество на обща стойност 186 693 лв. Решението не е обжалвано и е влязло в сила. Така то става първото окончателно решение за отнемане по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, съобщиха от комисията. В резултат на съдебно споразумение Борислав Борисов има влязла в сила условна присъда за данъчни престъпления и неплащане на данъци в размер на близо 47 000 лв.

С решението на Търговищкия окръжен съд по иск на КОНПИ от него се отнемат три автомобила BMW X5, един Фолксваген Пасат и парични средства по банкови сметки и от продажба на имущество на обща стойност 186 693 лв. 

Крадци ядоха и пиха в къща, после влязоха в затвора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5010193

Двама крадци получиха ефективни присъди за кражба от къща в ямболското с. Стефан Караджово.
Христо и Тодор ше лежат съответно 5 и 6 месеца в затвор за задигнати два анцуга, маратонки и тениска. Двамата признаха вината си и делото срещу тях бе гледано от районния съд в Елхово по реда на съкратеното съдебно следствие.
Двама крадци получиха ефективни присъди за кражба от къща в ямболското с. Стефан Караджово. Христо и Тодор ше лежат съответно 5 и 6 месеца в затвор за задигнати два анцуга, маратонки и тениска. Двамата признаха вината си и делото срещу тях бе гледано от районния съд в Елхово по реда на съкратеното съдебно следствие.

Цветанов: Най-ценното в демокрацията е правото на всеки да гласува

http://pik.bg/цветанов-най-ценното-в-демокрацията-е-правото-на-всеки-да-гласува-news407188.html

Цветанов: Най-ценното в демокрацията е правото на всеки да гласува

Най-ценното в демокрацията е правото на всеки да гласува. Това каза председателят на предизборния щаб на ГЕРБ и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов по време на среща със собственика и работници на завода „Енерго -ремонт” предаде "Фокус”.

„Изключително съм благодарен на вашия работодател, че ни даде възможност да направим тази среща. Пред вас сме днес, за да представим нашият кандидат за кмет за Община Кресна Атанас Махлелиев. Той е един млад и образован човек, който иска да се върне в Кресна и да направи града едно привлекателно място за живеене, да помогне на бизнеса, но преди всичко да стабилизира финансово общината”, посочи той.

Цветанов подчерта, че бюджетът на общината е 3 млн. лв., но толкова са и задълженията й. Той добави, че за да бъде покрит този дефицит трябва да има един човек, който да направи проекти, които да могат с европейски пари по оперативните програми да подпомогнат общината.

„Само мога да ви кажа, че има общини с подобни бюджети от 3-5 млн. лв., но в рамките на мандата си и доброто си управление са привлекли пари по оперативни програми в размер около 15-20 млн. лв.”, заяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ.

Цветанов пое ангажимент към завода, да се потърси начин, по който той да бъде намален дефицитът в завода, тъй като това е един от най-големите проблеми в него.

Той благодари на работниците за това, че са уважили срещата и ги призова да упражнят своето право на глас и да гласуват по съвест. „Когато гласувате по съвест и при положение, че имате тази подкрепа от вашият работодател, аз смятам, че номер девет е добро число и г-н Махлелиев, най-младият кандидат за кмет за община в България, може да бъде човекът, който да направи желаната от вас промяна”, добави Цветан Цветанов. От своя страна кандидатът за кмет на Община Кресна заяви,че има желанието и амбицията да се бори за общината и да подпомогне местният бизнес, земеделието и всички сектори, които имат нужда от помощ.

Р. Овчаров: Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват да си спасят кожата

http://www.cross.bg/energetikata-ovcharov-kevr-1482191.html

/КРОСС/ Бившият министър на енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров казва в интервю за "Труд", че вижда само напъни за решаването на проблемите в енергетиката, но не и резултати. По думите му, единствен председателят на КЕВР, Иван Иванов, бивш депутат от ДСБ, се опитва да отстоява някакви позиция, всичи останали се опитват просто да си спасят кожата. Дълговете са резултат от липсата на визия за развитие на отрасъла и на квалифицирани управленци, които да я реализират. Трябва да се започне от хората, които управляват енергетиката. Сред тях в момента няма нито един, който да е заинтересован от развитието на отрасъла и да има визия как да стане това. Повечето са назначени там с две задачи: да изпълняват поръчките на хората, които са ги назначили и ако могат по пътя да завлекат нещо и за себе си. Абсолютна конюнктура. Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват просто да си спасят кожата, коментира Овчаров. Овчаров казва, че усилията за реформиране на енергетиката тръгват нанякъде, и в момента, в който се окаже, че засягат нечий интерес, спират. Бившият министър нарича Българския енергиен холдинг "новото боклукчийско кошче, в което се хвърлят всички финансови негативи на енергетиката, защото НЕК вече е фалирала". "Няма как да не се натрупват дългове, когато три правителства инвестират 5 млрд. лв. в проект като "Белене", а ти с лека ръка го унищожаваш, за да угодиш на някого

ООН алармира, че сегашната криза с бежанците е "само върхът на айсберга"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/28/2617408_oon_alarmira_che_segashnata_kriza_s_bejancite_e_samo/?ref=rss


ООН предупреди, че не очаква намаляване на бежанския поток към Европа и че проблемите, пред които са изправени в момента националните правителства, могат да се окажат само "върхcj на айсберга", съобщава "Ройтерс". В момента средно по 8000 души пристигат всеки ден на Стария континент.

Амин Ауад, регионален координатор от Върховния комисариат по бежанците на ООН (ВКБООН), заяви пред журналисти в Женева, че предупрежденията на организацията не са били взети насериозно.

Според...

Р. Овчаров: Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват да си спасят кожата

http://www.cross.bg/energetikata-ovcharov-kozhata-1482191.html

/КРОСС/Бившият министър на енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров казва в интервю за "Труд", че вижда само напъни за решаването на проблемите в енергетиката, но не и резултати. По думите му, единствен председателят на КЕВР, Иван Иванов, бивш депутат от ДСБ, се опитва да отстоява някакви позиция, всичи останали се опитват просто да си спасят кожата. Дълговете са резултат от липсата на визия за развитие на отрасъла и на квалифицирани управленци, които да я реализират. Трябва да се започне от хората, които управляват енергетиката. Сред тях в момента няма нито един, който да е заинтересован от развитието на отрасъла и да има визия как да стане това. Повечето са назначени там с две задачи: да изпълняват поръчките на хората, които са ги назначили и ако могат по пътя да завлекат нещо и за себе си. Абсолютна конюнктура. Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват просто да си спасят кожата, коментира Овчаров. Овчаров казва, че усилията за реформиране на енергетиката тръгват нанякъде, и в момента, в който се окаже, че засягат нечий интерес, спират. Бившият министър нарича Българския енергиен холдинг "новото боклукчийско кошче, в което се хвърлят всички финансови негативи на енергетиката, защото НЕК вече е фалирала". "Няма как да не се натрупват дългове, когато три правителства инвестират 5 млрд. лв. в проект като "Белене", а ти с лека ръка го унищожаваш, за да угодиш на някого

Задържаха двама ало измамници от Павликени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5010192

Криминалисти от полицейското управление в Павликени са разкрили дръзка телефонна измама по схемата &quot;колетна пратка&quot;.
Злодеянието било извършено на 18 август тази година. Още същия ден в полицията потърсила помощ 68-годишна жена от Русе. Тя обяснила, че е била &quot;ужилена&quot; от двама непознати, които й се обадили по телефона,
Криминалисти от полицейското управление в Павликени са разкрили дръзка телефонна измама по схемата "колетна пратка". Злодеянието било извършено на 18 август тази година. Още същия ден в полицията потърсила помощ 68-годишна жена от Русе. Тя обяснила, че е била "ужилена" от двама непознати, които й се обадили по телефона,

Цветанов: Ще намалим бюрокрацията в община Кресна

http://frognews.bg/news_98465/TSvetanov-SHTe-namalim-biurokratsiiata-v-obshtina-Kresna/

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кресна Атанас Махлелиев е един млад човек, който иска да се върне в родния си град, да помогне на бизнеса, да помогне на хората, да стабилизира икономически и финансово общината. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на разговорите си с работниците и ръководството на завод „Енергоремонт“ в Кресна.

Интервюта за работа в Германия провеждат утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302366

Интервюта за работа в Германия ще се проведат на 29-ти септември във Варна. Събеседванията са организирани от Агенцията по заетостта по повод „Европейски дни на труда". Работните места, които са обявени, са в сферата на туристическия сектор, научи Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване