Провежда се битката при Йорктаун

http://chronicles.actualno.com/Provejda-se-bitkata-pri-Jorktaun-news_496965.html

На 28 септември 1781 година се провежда едно от най-големите сухоземни сражения в историята на Американската война за независимост – битката при Йорктаун, щата Вирджиния. Тогава американските военни сили, предвождани от генерал Джордж Вашингтон, се съюзяват с френската армия, която е под командването на граф дьо Рошамбо. Новосформираната френско-американска войска влиза в продължителна битка с британската армия, която е начело с лорд Корнуолис. Като резултат от бойните сражения, британско

Министерствата са си позволили повече от 1 млрд. лв. над бюджетите си

http://business.actualno.com/Ministerstvata-sa-si-pozvolili-poveche-ot-1-mlrd-lv-nad-budjetite-si-news_497909.html

За поредна година министерствата са надхвърлили значително, одобрените от парламента, разходи, пише в. Сега. За 2014 г. министерствата и държавните комисии са изхарчили 7,24 млрд. лв. без парите по еврофондовете при първоначално одобрени от депутатите разходи в размер на 6.33 млрд. лв. Това прави разлика от 909 млн. лв., като е трудно да се разбере каква част от тези харчове са възникнали по обективни причини и колко се дължат на слаба финансова дисциплина. Разминаването се вижда от одобрения ми

Пелерина реагира на погледи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258191_%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8

 Скоро няма да правим разлика между това какво е облекло и какво е текнология. Точно както няма да знаем кой е човек и кой е робот. Един нов моден аксесоар ще ви накара да реагирате по странен начин.


Тази пелерина с уникален дизайн е оборудвана със скрита камера, с която може да определи възрастта и пола на този който я погледне и да му отговори. Изглежда малко страховито когато видите как перцата и се движат, сякаш нещо ги мести.

Интерактивната пелерина е проектирана от Беназ Фарахи. Тя нарича своето творение Ласката на погледа. Фарахи е използвала 3D принтер за създаване на пелерината, който позволява използването на композитни материали с различна гъвкавост и плътност, комбинирани по няколко начина според различните им свойства.

Създателите твърдят, че пелерината реагира на поглед. Не е ясно дали реагира по-силно спрямо погледите на тези от възрастовата група или пол на този, който я носи. Ако се научите правилно да разбирате сигналите на пелерината, вече няма да трябва да разменяте трудните за тълкуване погледи.

 

Компютър от картон спасява деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258190_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0

 Има игри подобни на болест които заразяват нашите деца. Една от тях се нарича Minecraft и нещо трябва да се направи. Ако имате деца на определена възраст навярно знаете. Това е наистина ужасно.

Piper е устройство което можем да превърне Minecraft в нещо по-вълнуващо. Комплектът позволява на децата да създават компютърни схеми в реалния живот, а след това да видят как те си взаимодействат в Minecraft. Той ви позволява да, добавите например, батерия и бутон на дъска за рязане и да видите тези части как се появяват на екрана. Дори ток, преминаващ през виртуални проводници симулира това, което се случва в реалния живот. С други думи, това, което правите на екрана се случва в реалния живот и обратното.

 

 

Марк Павлюковски и неговите партньори създали проекта, за да помогнат на децата да разберат как работи електрониката и има за цел да промени начина, по който децата ни мислят за електрониката.

 

Комплектът включва компютъра за учебни цели Raspberry Pi 2 и лазерно изрязана картонена кутия, също кабели, бутони, осветление, ключове, сензори и всичко останало, което ви трябва да започнете изграждането му веднага.

Въпреки че, много деца ще останат под въздействието на играта Minecraft, ако само едно дете се освободи и направи малък робот, който бръмчи и изплюва парчета хартия, това би било добре.

Vertu представи телефон от космическа сплав

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258189_Vertu+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B2

 Всички знаем, че телефони вече са повече от телефони. Имат приложения, браузъри, и какво ли още не. Какво бихте казали за луксозен телефон, който представя вашия елитен начин на живот?

Британската марка за луксозни телефони Vertu представи новия си модел New Signature Touch. В зависимост от това дали ще изберете вариант с телешка кожа или такъв с цвят на червено злато, ще трябва да платите от 9000 до 19.000 щатски долара. Вие също така имате възможност да го персонализирате като може да избирате между различни цветове, кожи, редки метали и гравюри.

 

 

Всеки телефон е ръчно изработен в Англия. Корпуса е направен от Титан 5, използван в космическата индустрия, и покрит с естествени кожи, телешка, гущер или алигатор, всички произхождащи от Европа. Екранът е с размер от 5.2 инча с HD резолюция и е устйчив на надраскване, изработен от 130 карата сапфирен кристал, а говорителят на слушалката е оформен с цирконий.

До тук с външния вид, нека обърнем внимание и на характеристиките. New Signature Touch работи с Android 5.1 Lollipop. Хардуерът включва Qualcomm Snapdragon 810 осем ядрен процесор с 64-бита, което означава гладка и бърза работа с него. Основната камера е 21 мегапикселова която може да снима 4K видео, има и 2.1 мегапикселова предна камера с широкоъгълен обектив. Освен това притежава и 64 гига байта вградена памет и 4 гига байта оперативна памет.

 

 

Лукса не спира до тук. От Vertu предлагат изключителни услуги, които правят телефона ви билет за свят от възможности. При покупката на телефона получавате безплатен 18 месечен абонамент за специалните услуги на Vertu. При свързване с програма за управление на начина ви на живот, по всяко време чрез чат на живо, електронна поща или по телефона, той или тя ще ви осигурят помощ до всяка една точка на света, като осигуряване на приоритетни резервации, лични препоръки и други познания.

Ще получите достъп до ексклузивни събития като модни ревюта, членство в клубове, спортни състезания и културни преживявания като изложби и събития с червен килим- всичко това, защото имате Vertu.

На последно място, но не и по важност са допълнителните услуги, можете да получите функциите за сигурност, като дистанционен асистент, което е технология криптираща комуникационнте услуги, глобална Wi-Fi свързаност чрез мрежата IPASS и услугата загубен телефон.

Местан: Изолацията на ДПС се провали, защото зад нас са половин милион избиратели

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258188_%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0%D1%8

 

Демокрацията е заразена от вируса на ксенофобията, ние знаем решението, обяви лидерът на движението

„Победата на ДПС не се свежда до брой спечелени кметове и общински съветници. По-важният резултат от вота на 25 октомври е от друго естество – ценностно, стратегическо естество. Вотът на 25 октомври ще покаже, че изолацията на ДПС не успя!”.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Исперих, където с митинг пред повече от 3000 избиратели даде национален старт на предизборната кампания на партията за местните избори “Либерални общини - демократична България!"

„Опитът ДПС да се изолира от политическия живот на страната завърши с провал! На 25 октомври ще се реализира важен етап от стратегическото препозициониране на ДПС -  като необходимата за България либерална партия, важен гарант за европейското развитие на страната -  ДПС не може да бъде изолирана, защото силата на тази партия извира от доверието на над половин милион избиратели. Това е посланието към нашите приятели от другите политически сили, които сънуват изолацията на Движението за права и свободи”, подчерта още Местан. Лидерът на движението представи 49 от кандидатите за кметове на общини на ДПС като добави, че това е Северното крило на големия либерален отбор на ДПС, който тръгва към поредната голяма своя изборна победа. Лидерът на ДПС отбеляза, че ДПС ще отбележи изборния резултат като победа, ако запази всички общини, спечелили по време на местните избори през 2011 година. Според Местан победа за Движението ще означава и ако възстанови онези общини, в които загуби през 2011 година - като Главиница и Дулово.

"Общините са белите дробове на демокрацията. Колкото по-свободни и здрави са те, толкова по-здрава и укрепена е демокрацията.

Днес българската демокрация и управление са

тежко заразени от вируса на крайния национализъм и на ксенофобията.

Движението за права и свободи знае лечението. То започва от местната власт, от общината", подчерта в предизборното си обръщение Местан. Той подчерта обаче, че за ДПС общината не е само Пловдив, Варна, Бургас, София - "с нейните жълти павета, булеварди, спортни зали и културни институции". "Вече 25 години Движението за права и свободи е либералният ангажимент, либералната грижа и за малката община, за малкото населено място, за потъналите в прах и кал малцинствени квартали. И в тях живеят на книга равноправни български граждани, които имат право на своя достоен европейски живот. Заедно ще го постигнем! Либерални общини - демократична България!", заключи лидерът на движението.

Пороят затрудни движението по пътя Пловдив-Хасково

http://pik.bg/пороят-затрудни-движението-по-пътя-пловдив-хасково-news407098.html

Пороят затрудни движението по пътя Пловдив-Хасково

Проливният дъжд, паднал около 18.30 снощи, наводни участък от пътя Пловдив- Свиленград в чертите на село Поповица. В продължение на няколко часа пътят бе затворен, по него се пропускаха само пътуващи за Хасково, а останалите трябваше да се отклоняват към магистрала "Тракия". Малко преди полунощ движението бе възстановено, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Над 20 къщи и дворове в село Поповица са наводнени, още снощи екипи на пожарната започнаха отводняване, днес работата продължава. Водата от селото се насочва към нивите, от което пък страда селскостопанската продукция. Валежите в Пловдивско продължават и днес. 

Полицаите и военните ще взимат с 61% по-високи пенсии от останалите българи

http://pik.bg/полицаите-и-военните-ще-взимат-с-61-по-високи-пенсии-от-останалите-българи-news406963.html

Полицаите и военните ще взимат с 61% по-високи пенсии от останалите българи

Бившите военни и полицаи получават с 61% по-високи пенсии, отколкото останалите работещи. Това показва статистиката на НОИ за първото полугодие на 2015 г. Към 30 юни бившите униформени вземат средно по 542 лв. на месец, докато средната сума, която получават останалите хора с пенсия за стаж и възраст, е 335 лв. Основната причина за голямата разлика са по-високите заплати, върху които държавата е осигурявала военните и полицаите. Друг фактор е, че стажът им се приравнява към първа категория труд и при пенсиониране 3 години се зачитат за 5 години, пише "Труд".

Статистиката сочи, че един пенсионер в България получава средно по 317,56 лв. на месец, което е с 4,2% повече спрямо първото полугодие на 2014 г. Сумата е осреднена от всички около 25 вида пенсии и добавките към тях, които се плащат у нас. Мъжете вземат по 380 лв., а жените - 271 лв., или с 40% по-малко. И тук причината за разликите са по-ниските доходи, върху които са се осигурявали дамите и по-краткият им стаж. Средната пенсия за инвалидност и общо заболяване е 232 лв.

Всеки четвърти от всички над 2,177 млн. пенсионери взема под 200 лв. на месец. Това означава, че близо 577 000 души преживяват с далече по-малко пари от необходимите за покриване на линията на бедност 286 лв. Над 83 000 възрастни получават между 700 и 840 лв., колкото беше таванът на пенсиите до 30 юни. От 1 юли таванът се вдигна до 910 лв.

Средната пенсия е най-висока в София - 383 лв., а най-ниска в Разград - 253 лв.

През първото шестмесечие на тази година са се пенсионирали 55 585 души. Около 57% от тях са получили пенсии за стаж и възраст, а 35% са спрели да работят поради болест. 

Триста ученици превзеха Витоша в дъжда

http://pik.bg/триста-ученици-превзеха-витоша-в-дъжда-news406957.html

Триста ученици превзеха Витоша в дъжда

Близо 300 ученици и техните ръководители се качиха днес на Витоша, отбелязвайки световния ден на туризма и края на Европейската седмица на физическата активност и спорта MOVE Week. Събитието беше организирано и финансирано от дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община и събра деца и младежи от над 15 училища. Всички участници получиха оранжеви фланелки и гривни от сдружение „BG Бъди активен”, което е национален координатор на кампанията MOVE Week.

Първоначалният маршрут беше до Черни връх, но заради лошите климатични условия беше съкратен. Събитието се проведе и в подкрепа на Европейския ден на спорта в училище, в рамките на който бяха активизирани близо 300 училища в цялата страна. Същевременно над 250 души закриха днес MOVE Week в Пловдив, като тичаха в центъра на града. Ден по-рано „BG Бъди активен” организира и спортен фестивал в градската градина. Където хиляди участници практикуваха Kangoo скокове, зумба, тае бо, пилатес, йога, аеробика, футбег и много други. Екипът на смолянската пожарна се включи в MOVE Week танцувайки зумба в събота.

В събитието взеха участие и около 150 деца от града, които бяха организирани от Младежкия доброволен отряд към службата. Освен че танцуваха, децата опитаха да пръскат с пожарникарски маркучи, да балансират с чаши вода и други игри от състезателен характер. Същевременно играчите от школата на волейболен клуб „Тетевен Волей” и целият професионален отбор посрещнаха в петък в своята зала децата с увреждания от 3 до 18 години от дневния център в Тетевен. Гостите имаха възможността да почувстват емоцията от волейбола, играейки с професионалистите, и получиха покана да присъстват на всеки мач ”Тетевен Волей” през новия сезон на Суперлигата. Деца с аналогични проблеми от дневен център „Слънчев ден” се включиха и в събитие на ОДЗ"Ораново" в Симитли, което е част от MOVE Week.

Прокуратурата се самосезира за подкуп във връзка с транспортиране на мигранти

http://pik.bg/прокуратурата-се-самосезира-за-подкуп-във-връзка-с-транспортиране-на-мигранти-news407136.html

Прокуратурата се самосезира за подкуп във връзка с транспортиране на мигранти

Софийска окръжна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за подкуп във връзка с излъчен анонс на предаването „Разкрития“ по БТВ в късната емисия „Новини“ на 25.09.2015 г.

В репортажа се излагат твърдения за извършени неправомерни действия от длъжностни лица, по повод транспортирането на мигранти от територията на град София до гранична зона при ГПУ Калотина и превеждането им през границата. Извършват се действия по разследването, разпитват се свидетели, изискват се документи.

В рамките на разследването ще бъде изискан запис от предаването „Разкрития“ на БТВ. Работата по случая продължава. 

Ненчев: Имаме готовност да реагираме във всеки момент

http://pik.bg/ненчев-имаме-готовност-да-реагираме-във-всеки-момент-news407097.html

Ненчев: Имаме готовност да реагираме във всеки момент

Армията се включи с логистична подкрепа на българо-турската граница още в началото на тази година. Ние сътрудничим във всеки конкретен случай, когато към нас се обърнат от Гранична полиция и МВР. Към днешна дата точно 111 военнослужещи има по различни места на нашите граници. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.

Имаме готовност да реагираме във всеки момент. Ако има струпване на маса от хора и те не могат да бъдат спрени, това значи, че вече се нарушава преграждащото съоръжение, значи, че се извършва натиск и ние тогава ще се включим, добави Ненчев. Той заяви, че за справянето с бежанската вълна е нужна по-добра междудържавна организация. За това, че вероятно 7 млн. сирийци се очаква да минат през нашата страна, Ненчев каза:

„Нещо грешите в цифрата, може би. Към днешна дата в Турция има около 2,5 млн. души, ние трябва да търсим постоянно сътрудничество с турската страна”. „Безпокоя се, че много често сред тези бежанци има и други хора, изпратени от крайни консервативни групировки, които са изключително опасни”, предупреди Ненчев. Разпоредил съм на началника на Военно разузнаване да издири всички пенсионирани арабисти, да бъдат на разположение, ако се наложи те ще бъдат привлечени за сътрудничество, отбеляза още военният министър.

Днес става ясно отровили ли са се шестте деца в Дълго поле

http://pik.bg/днес-става-ясно-отровили-ли-са-се-шестте-деца-в-дълго-поле-news406956.html

Днес става ясно отровили ли са се шестте деца в Дълго поле

Днес ще стане ясна причината за състоянието на шест деца от пловдивското село Дълго поле, които са хоспитализирани в Инфекциозна клиника на Университетска болница с признаци на остро хранително отравяне, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. На децата в училищната столова им е сервирано пиле с ориз и спанак. Малко след това започват да повръщат, имат и силни стомашни болки. След тридневно лечение те вече са стабилизирани и ще бъдат изписани скоро, но предстои да се изясни кой е виновен за кошмарното начало на учебната им година. 

Показаха България като атрактивна туристическа дестинация

http://pik.bg/показаха-българия-като-атрактивна-туристическа-дестинация-news406952.html

Показаха България като атрактивна туристическа дестинация

Повече от един милион души се очаква да видят фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация“. Експозицията бе открита днес от министъра на туризма Николина Ангелкова на летище София по случай Световния ден на туризма. Победителят в конкурса е Пламен Кожухаров от Габрово. Министър Ангелкова заяви, че туризмът е важен отрасъл и в условията на трудна международна ситуация е показал, че може да бъде двигател на растежа. Данните на Световния съвет по пътешествия и туризъм показват, че общият принос на световната туристическа индустрия и свързаните с нея отрасли през 2014 г. е бил близо 10% от световния брутен продукт. Броят на заетите в туризма е над 270 млн., тоест едно от всеки 11 работни места по света е в сферата на туристическите продукти и услуги. Тя обясни, че 52% от всички пътуващи избират Европа и това е шансът на България, бидейки европейска държава да може да привлече още по-голямо внимание към себе си.

При откриването на изложбата министър Ангелкова честити Световния ден на туризма – 27-ми септември с думите: „Честит Световен ден на туризма, честит професионален празник на всички, които работят в сферата на туризма. Пожелавам много здраве и успех на тях и на техните семейства. Пожелавам им все така да се борят за превръщането на България в атрактивна туристическа дестинация. Без усилията на всички, които работят в туризма, без усилията на бизнеса, на медиите, трудно бихме могли да представим България като атрактивна туристическа дестинация. Гарантирам подкрепата на министерството да развиваме заедно туризма” . Министър Ангелкова подчерта, че онлайн фотоконконкурсът „България атрактивна туристическа дестинация” показва какъв потенциал има България, който следва и трябва да бъде разгърнат. „Ние сме на една ръка разстояние от морето и планините. Имаме богата култура и история, предлагаме страхотни вина, вкусни гозби, фолклор, традиции, обичаи – имаме всичко”, каза министър Ангелкова.

Пред журналисти министър Ангелкова коментира, че Министерство на туризма ще работи за връщането на руските туристи – работещите и децата, за които има традиции при посещаването детски лагери. Министър Ангелкова заяви, че това ще стане с поставянето на ново начало в дискусиите с отделните целеви пазари. „Предстоят ни дебати с всеки един от целевите ни пазари, например с Русия на 19-20 ноември, заедно с руски туроператори, руски журналисти и хотелиери, съвместно с български туроператори в присъствието на руския министър на туризма. Смятаме да поставим ново начало на двустранните дискусии по целеви пазари. Целта е да обсъдим перспективите за туризъм пред нашите две държави, а също и наболели въпроси и проблеми, за да можем да трасираме конкретни срокове за тяхното решаване. Когато всички заинтересовани са на една маса – много по-лесно може да се намери решение или предложение на даден въпрос”, коментира министърът на туризма.

Порой удави Шумен! Водата влачи хора и коли (видео)

http://pik.bg/порой-удави-шумен-водата-влачи-хора-и-коли-видео-news406940.html

Порой удави Шумен! Водата влачи хора и коли (видео)

Порой над Шумен. За първи път от десетилетия насам река Поройна (Боклуджа) напълни коритото си и излезе от него, заплашвайки да потопи магазина на „Лидъл“, пише Шмоко бг. Водният поток по булеварда е угасил двигателите на десетки коли, тръгнали нагоре по „Симеон Велики“. Имаше закъсали хора и под двата жп моста.

 Към 21 часа небето над Шумен буквално се разтворило и за малко повече от час над града се излели над 45 литра вода на квадратен метър. Съобщенията за мини и по-големи бедствия в блокове и учреждения заваляха с интензивността на дъжда по интернет.

Страшно наводнение, едновременно тече в Спешно, КАРИЛ и Родилното, съобщи очевидец от МБАЛ – Шумен. Санитарки търчали с парцали да обират водата, паднал таванът над рентгена. Хора с автомобили са били блокирани под жп моста, мостът на Манго е бил непроходим, както и пътят от Пети километър към Шумен.

 Всичко е във вода около спортна зала „Младост“.

Поройният дъжд повлече 3 автомобила, заедно с хората, под моста на бул. "Симеон Велики" до Билла и този на бул. "Плиска". Двама младежи от единия от автомобилите успяха да излязат и да се спасят. Под моста на бул. "Симеон Велики" обаче други двама души останаха на тавана на колата си по-дълго. Екип на Пожарна безопасност дойде на мястото в 22.45 часа. 15 минути по-късно  нивото на водата малко спадна и спасители помогнаха на двамата да се доберат до безопасно място, съобщи Шум бг.

“Няма жертви, няма и пострадали", каза началникът на пожарната в Шумен главен инспектор Красимир Колев.

"Наводнените сгради обаче са много. Телефонът постоянно звъни”, обясни обаче специалистът по Гражданска защита в община Шумен Красимир Косев. Той добави, че има много закъсали на пътя автомобили. Освен тези под мостовете в града, имало десетки закъсали коли на край 5-ти километър. Там водата била 50 см над нивото на пътя. “Наводнени са болницата и онкодиспансера”, каза Косев.

По улиците на града има много излезли капаци на шахти.

От Хидрометеорологичната обсерватория в Шумен заявиха, че е паднал 41 л./кв.м. джъд, придружен с градушка.

Възстановиха движението по пътя край Поповица

http://pik.bg/възстановиха-движението-по-пътя-край-поповица-news406932.html

Възстановиха движението по пътя край Поповица

Възстановено е движението по път I-8 в чертите на с. Поповица. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Джинеието бе блокирано заради потопа от дъжд, който удави Поповица (виж в "Още по темата").

 

"Фиорентина" и Калинич сложиха край на перфектната серия на "Интер"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/28/2617046_fiorentina_i_kalinich_slojiha_krai_na_perfektnata/?ref=rss


"Фиорентина" прекъсна по безкомпромисен начин серията на "Интер" без загубена точка в Серия А.

Виолетовите се наложиха с 4:1 като гост в мач от шестия кръг на Серия А и по този начин нанесоха първо поражение на "нераадзурите" и то на "Сан Сиро".

Гостите от Флоренция решиха всичко в двубоя с три гола до 26-ата минута, а малко след това бяха напълно улеснени от Жоао Миранда, който получи директен червен картон и остави "Интер" с човек по-малко.

В герой за гостите...

Путин: Армията на Асад е единствената легитимна, останалото е помощ за терористи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/28/2617045_putin_armiiata_na_asad_e_edinstvenata_legitimna/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин заяви в телевизионно интервю, че в разкъсваната от гражданска война Сирия има една легитимна армия - тази на Башар ал Асад, а помощта за другите структури противоречи на международното право.

В разговор с журналиста Чарли Роуз за американските канали CBS и PBS, Путин каза, че Русия доставя оръжие на сирийското правителство, обучава персонал и оказва хуманитарна помощ на сирийския народ, изхождайки от Устава на ООН, т.е. от основополагащите принципи на съвременното международно право.

"Съгласно него различна помощ, включително и военна, може и трябва да се оказва единствено на легитимни правителства с тяхното съгласие или по тяхна молба, или с решение на Съвета за сигурност на ООН. В дадения случай имаме работа с молба на сирийското правителство за оказване на военно-техническа помощ, което и правим в рамките на абсолютно легални международни договори", цитира думите му в интервюто официалният сайт на Кремъл.

Запитан защо руското оръжие в Сирия представлява техника, която се използва срещу обикновена армия, а не срещу екстремисти, Путин отговаря:

"Там има само една обикновена легитимна армия. Това е армията на президента на Сирия Асад. Противостои му, според интерпретацията на някои наши международни партньори, опозиция. Но в действителност, на практика армията на Асад се бори с терористични организации."

След като припомни как се е провалила американската програма за подготовка на хиляди сирийски опозиционни бойци, руският президент допълва: "Според мен оказването на военна подкрепа на нелегитимни структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на Устава на ООН. Ние подкрепяме изключително законни правителствени структури."

Президентът припомня, че Москва е предложила създаването на координационна структура за страните в района и че лично е говорил за нея с президента на Турция и кралете на Саудитска Арабия и Йордания.

Путин не разкрива подробности за речта пред Общото събрание на ООН, която ще произнесе след няколко часа в Ню Йорк. Той не се е появявал на трибуната от 2005г. насам, а руски президент и говорил пред лидерите на света за последно през 2009г., когато държавен глава бе Дмитрий Медведев.

Изказването на Путин е шесто от предвидените 15 само за първата половина на деня. Сесията откриват с речи Дилма Русеф, президент на Бразилия, следвана от американския президент Барак Обама, полският Анджей Дуда, китайският Си Цзинпин и йорданският крал Абдула Втори.

Обама, който миналата година посочи "руската агресия в Европа" като една от трите водещи заплахи в света (редом със сирийската война и заразата от ебола), сега е в деликатна ситуация, защото трябва да говори преди Китай и Русия. Ако говори остро за Украйна и разширяващото се китайско присъствие в Южнокитайско море, ще бъде контраатакуван от Владимир Путин и Си Цзинпин. Ако използва по-мек тон, ще бъде критикуван у дома и от партньорите, че отстъпва на две държави, с които отношенията на САЩ напоследък са все по-сложни.

След това в руското представителство на ООН ще се проведе едночасова среща между Путин и Обама - първата по-сериозна от 2012г. насам.

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Вяра Церовска даде началото на инициативата „Аз обичам Перник“

http://www.zapernik.com/politika/kandidatut-za-kmet-ot-gerb-vyara-cerovska-dade-nachaloto-na_40024/

С акция по засаждане на дръвчета ПП ГЕРБ-Перник стартира инициативата си „Аз обичам Перник“. Кандидатът за кмет на града д-р Вяра Церовска, кандидатът за кмет на кв. „Изток“ Емил Костадинов, членове на местната младежка структура и кандидати за общински съветници засадиха 10 дръвчета в градинка в „Мошино“, в еко горичката има липа, явор, ясен и

смърч....

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5000708

Ангел Найденов, депутат от БСП в 43-ото НС, бивш министър на отбраната, 57 г.
Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС, 61 г.
Даниела Дариткова-Проданова, депутат от ГЕРБ в 43-ото НС.
Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС, 49 г.
Диян Николов, репортер в отдел "Вътрешни новини" на в. "Труд", 46 г.
Ангел Найденов, депутат от БСП в 43-ото НС, бивш министър на отбраната, 57 г. Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС, 61 г. Даниела Дариткова-Проданова, депутат от ГЕРБ в 43-ото НС. Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС, 49 г. Диян Николов, репортер в отдел "Вътрешни новини" на в. "Труд", 46 г.

Страховита прогноза! Задават се мощни порои и наводнения! Гъста мъгла обхваща страната

http://pik.bg/страховита-прогноза-задават-се-мощни-порои-и-наводнения-гъста-мъгла-обхваща-страната-news406903.html

Страховита прогноза! Задават се мощни порои и наводнения! Гъста мъгла обхваща страната

Интензивни валежи, предимно в Южна България, се очакват в 7 области в понеделник, прогнозираха синоптиците от БАН.

Порои ше има в Пловдив, Смолян, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора и Пазарджик. Там ще паднат до 20-30 л/кв. м. Рила, Горнотракийската низина - източно от Пловдив, и Родопите ще са с най-много проливни валежи, но такива ще има и в района на Средна гора. Общините трябва да са изключителни внимателни заради силните валежи и да пратят от сутринта бригади, които да проверят коритата и теченията на реките, районите на мостовете, а също и шахтите, за да ги почистят от паднали клони и листа.

Заради обилните дъждове от Министерството на околната среда и водите предупредиха за риск от повишения на речните нива в Западна и Централна България.

В понеделник валежите ще продължат на същите места. Жълт код предупреждава за намалена видимост и аквапланинг при шофиране. Когато е обявен, хората трябва да избягват дейности на открито и да имат готовност за локални наводнения.

Що се отнася до планината не е препоръчително за туристи. Очаква се по върховете да вали сняг, а видимостта ще бъде ограничена.

От вторник дъждът ще намалее, но времето ще остане облачно и мъгливо.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване