Днес е срещата Путин-Обама - 50 минути в стая на руската делегация

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/28/2617129_dnes_e_sreshtata_putin-obama_-_50_minuti_v_staia_na/?ref=rss


За пръв път от 2012г. президентите Барак Обама и Владимир Путин ще седнат на преговори днес в Ню Йорк. Това ще стане след изказването на двамата пред Общото събрание на ООН в стая на руската мисия в световната организация. Според руски източници за срещата са предвидени 50-60 минути.

Двете страни от няколко дни спорят кой и кога и поискал срещата, както и коя ще е водещата тема на нея. Според руснаците основно ще се обсъжда кризата в Сирия, докато според американците водеща ще е...

Безкръвно фиксиране на бъбрек извършиха в Токуда Болница

http://pik.bg/безкръвно-фиксиране-на-бъбрек-извършиха-в-токуда-болница-news407088.html

Безкръвно фиксиране на бъбрек извършиха в Токуда Болница

Лапароскопска безкръвна операция за фиксиране на „смъкнат” бъбрек през три малки отвора извършиха уролозите в Токуда Болница София, съобщиха от болницата. Пациентката бе приета със силни болки и задържане на урина, но вече се възстановява само няколко дни след успешната хирургична намеса. Минимално инвазивната процедура протече с нулева кръвозагуба и е елегантно решение, чрез което бъбрекът е фиксиран в правилна позиция, като са избегнати продължителното възстановяване и възможните рискове от инфекции присъщи за стандартната отворена операция. „При такива случаи предприемаме най-малко травматичния подход, като пациентката е напълно излекувана, и това не е за сметка на дълго възстановяване” – разказа д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда.

Жената постъпва в Токуда Болница в отделението по Инвазивна гастроентерология със силни болки в корема. След насочване към уролог и направените диагностични уточнения, се установява произходът на болката – бъбречна птоза или „смъкване” на бъбрека надолу. Поставянето на диагнозата, която се среща по-често при жени, е затруднена, тъй като при ултразвук на т.нар. „плаващ бъбрек” в легнало положение не се наблюдава отклонение от нормалното му положение. Спадналият бъбрек прегъва пикочопровода, което води до болки и задържане на урина. При нелекуване, освен болката, могат да настъпят и други неприятни последствия като тежки възпаления и камъни в бъбреците, уринен застой и т.н. Временно облекчение може да бъде поставянето на уретерален стент за определен период, който държи уретера проходим, но при отстраняването му, проблемът се възобновява. Единственото трайно решение е хирургично прикрепване на бъбрека към съседни структури, което го поставя в правилна позиция. Уролозите на Токуда преценяват, че лапароскопската хирургия е подходящият метод и бъбрекът е фиксиран през три малки отвора посредством високоспециализиран хирургичен текстил. Операцията трае по-малко от час, а пациентката се чувства много добре още на следващия ден. „Пред и зад бъбрека създадохме два малки тунела, през които се прокара тънка лента. С нейна помощ разположеният ниско бъбрек се “окачи” сигурно и без да се застрашава целостта или функцията му” – обяснява д-р Давидов. Изборът на най-щадящи и ефективни методи в хирургията е рутина за Урологията в японската болница. Лапароскопската хирургия е силно застъпена в разнообразни случаи, като усложненията и болничният престой са сведени до минимум.

Путин: Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия

http://frognews.bg/news_98452/Putin-Rusiia-niama-da-uchastva-v-suhopatna-operatsiia-v-Siriia/

Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS.

Двама пешеходци в болница, дядо пострада в тролей

http://petel.bg/Dvama-peshehodtsi-v-bolnitsa--dyado-postrada-v-troley__128495

Снимка: Булфото, архив Две пешеходки, пометени на пътя, са настанени в МБАЛ „Св. Анна“ за лечение, за щастие, без опасност за живота. В...

Николай Ненчев: По границата има 4 екипа от военното разузнаване

http://petel.bg/Nikolay-Nenchev--Po-granitsata-ima-4-ekipa-ot-voennoto-razuznavane__128462

Снимка: Булфото „Общо 111 военослужещи има на различни места по границите ни, но можем да увеличим техния брой само за няколко часа. Имаме...

Вижте резултати и класиране в "А" областна група

http://petel.bg/Vizhte-rezultati-i-klasirane-v-A-oblastna-grupa__128497

 „А“ областна група IV кръг: Ботев – Черноморец 2:1, Бозвелийско – Напредък 4:0, Провадия – Атлетик 5:0, Белослав – Балкан 5:0, Спартак –...

Путин уверен, че САЩ свалили Янукович: "Ние знаем всичко."

http://news.ibox.bg/news/id_1930204765

Нашите партньори в Съединените щати и не крият, обяснява руският президент

Путин ще говори пред ОС на ООН за първи път от 10 години насам

http://www.moreto.net/novini.php?n=302353

В понеделник руският президент Владимир Путин ще говори пред Общото събрание на ООН. Това не се е случвало от цели 10 години и вече само поради тази причина мнозина са склонни да виждат нещо особено в случващото се и съответно през цялото време се говори по въпроса, какво точно ще каже Путин.

Столтенберг призова Русия да играе конструктивна роля в борбата срещу "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-prezident-1482165.html

/КРОСС/Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия. В интервю за Ройтерс Столтенберг призова Русия да играе конструктивна роля в борбата срещу "Ислямска държава". От своя страна германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също се обяви за сътрудничество с Русия за решаването на кризата в Сирия. Щайнмайер поиска да бъде съставено преходно правителство в Сирия и предложи да посредничи между привърженици и противници на диалога със сирийския президент Башар Асад, съобщи Франс прес. Все пак германският първи дипломат подчерта, че в дългосрочен план мирното бъдеще на Сирия не може да е свързано с Асад. В същото време иранският президент Хасан Рохани смята, че сирийският режим трябва да остане, за да се бори с джихадистите от "Ислямска държава", макар че после той ще се нуждае от политически реформи. Ако извадим сирийския режим от уравнението, терористите ще влязат в Дамаск, предупреди Рохани в изказване на среща с група интелектуалци и журналисти в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН, съобщи Франс прес. Ако искаме да успеем да победим тероризма, правителството в Дамаск не може да бъде отслабено, то трябва да бъде способно да продължи борбата, добави иранският президент. Рохани посочи, че Русия е уведомила Техеран, че иска да се включи в борбата с нова решителност срещу "Ислямска държава"

Конференция "Кризата с бежанците – новите европейски политики" започва в София

http://www.cross.bg/novite-bezhantzite-krizata-1482164.html

/КРОСС/ Конференция на тема "Кризата с бежанците - новите европейски политики" организира днес в София евродепутатът Светослав Малинов. Форумът цели да представи новите мерки, предложени от Европейската комисия, в резултат на задълбочаващата се бежанска криза, както и поглед върху ситуацията у нас. Ще бъдат оповестени актуални данни за мигрантския наплив към България и най-сериозните рискове пред страната ни и Европа. Ще участват Никола Казаков от Държавна агенция за бежанците, социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, Радослав Стаменков от Международната организация за миграция.  

Лоши са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/лоши-са-условията-за-туризъм-в-планините-news407084.html

Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус” от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Времето във високите части на планините е облачно, дъждовно, мъгливо и мокро. Температурите в планините са между 9 и 12 градуса. Съоръженията не работят. Не е имало инциденти през изминалото денонощие. От ПСС съветват туристите, които отиват в планините да не се качват във високите части не е подходящо за туризъм и за това туристите да се придвижват в ниските части. 

Бокова: Екстремистите не могат да заглушат историческата памет

http://pik.bg/бокова-екстремистите-не-могат-да-заглушат-историческата-памет-news407083.html

Бокова: Екстремистите не могат да заглушат историческата памет

През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата. В същото време, с тези действия те генерират доходи за своите групи. „Терористите използват културата на предна линия в своите атаки - ние трябва да я поставим в сърцето на изграждането на мира. Безнаказаността за извършителите на такива атаки не е опция“. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На 27 септември в седалището на ООН в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО заедно с министрите на външните работи на Йордания и Италия, президента на Интерпол и изпълнителния директор на Офиса на ООН против наркотици и престъпления откри нова международна инициатива, която цели укрепване на защитата на културното наследство и предотвратяване на международния трафик на културни ценности. Коалицията "Да защитим културното наследство - императив за човечеството" бе лансирана с участието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външните въпроси, министрите на външните работи и културата на Йордания, Италия, Гърция, Мали, Ирак, Кипър, Сърбия и други. Целта на тази програма е да работи за прилагането на приети резолюции и решения на Съвета за сигурност, общото събрание на ООН и други международни органи. „Културното наследство е отражение на човешката история. И защитата му е обща отговорност на международната общност“, заяви министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони.

Според министъра на външните работи на Йордания, религиозното и културно наследство на Близкия изток, люлката на човешката цивилизация, принадлежи на всички. Тази инициатива идва след вчерашната новина за предаване на обвинения в престъпление срещу културното наследство в Мали Ахмад Ал фаги Бахд на Международния наказателен съд. Той е обвинен за извършване на военно престъпление на целенасочено дирижиране на атаки срещу 10 исторически монумента в древния град Тимбукту. 

СГС ще гледа делото срещу Сергей Станишев

http://www.cross.bg/stanishev-sergeii-deloto-1482163.html

/КРОСС/ Днес в Софийския градски съд започва делото срещу Сергей Станишев за седем загубени от него секретни доклада, докато беше премиер в периода 2005-2009 година. От година процесът е спрян заради евродепутатския имунитет. Прокуратурата иска от съда само да глоби Станишев.  

САС ще гледа делто срещу Евелин Банев - Брендо

http://www.cross.bg/brendo-banev-sudeben-1482162.html

/КРОСС/Евелин Банев трябва да се яви днес в Софийския апелативен съд, където е насрочено делото срещу него и още трима души за пране на пари от наркотрафик. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, провокирани от проблема с т.нар. "бегълци срещу правосъдието", Брендо е длъжен да присъства лично в съдебната зала: Появата на Брендо е основната интрига на днешното съдебно заседание, защото от началото на годината се твърди, че той не е в страната. Макар това досега да не е официално потвърдено, тъй като не се е налагало Брендо да се явява пред разследващ или съдебен орган, и спекулациите на темата - у нас или в чужбина е той, мотивираха спешните законодателни промени, инициирани от главния прокурор. Една от тях направи задължително присъствието на подсъдимите и пред втората съдебна инстанция. Наркоделото с основен подсъдим Евелин Банев е за втори път в Софийския апелативен съд. Първият съдебен състав отмени седемте и половина години затвор, които Брендо получи от СГС след доста продължителен процес. Върховният касационен съд обаче откри противоречие в мотивите на апелативните съдии и поиска нов състав да се произнесе по казуса. Делото тръгва дни след като Върховният съд в Италия отмени 20-годишната присъда на Банев по мегааферата "Кокаинови крале". Според италианските магистрати няма преки доказателства за вината му, която е извлечена от по-долната съдебна инстанция от "абсолютно замъглени улики и изопачени доказателства"

Миков в Криводол: Ще победим заради хората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009701

Миков и депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепиха кандидата за кмет Криводол Иван Иванов
„Искаме победа, не заради нашите кандидати, не заради БСП. Ще победим заради вас, заради хората. Най-вече заради хората, които живеят в малкото село, защото те заслужават повече, като отношение от общината и от държавата”.
Миков и депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепиха кандидата за кмет Криводол Иван Иванов „Искаме победа, не заради нашите кандидати, не заради БСП. Ще победим заради вас, заради хората. Най-вече заради хората, които живеят в малкото село, защото те заслужават повече, като отношение от общината и от държавата”.

Съд разпореди причината за смъртта на Боби Кристина Браун да остане тайна

http://offnews.bg/news/n_1/n_563874.html

Причината за смъртта на Боби Кристина Браун - единствената дъщеря на Уитни Хюстън и Боби Браун - е била установена, но няма да бъде разкрита, съобщи Би Би Си. Причината е, че съд в американския щат Джорджия е разпоредил на патолозите да запечатат резултатите. Боби Кристина почина на 22 година в хоспис на 26 юли, шест месеца, след като беше намерена в безсъзнание в банята на апартамента си в Атланта от приятеля й Ник Гордън. Майка й Уитни Хюстън се удави във вана в хотелска стая през 2012 г. Разпореждането резултатите да останат тайна е на Върховния съд във Фултън. Окръжният прокурор и полицията са били уведомени за резултатите.

Миков в Криводол: Ще победим заради хората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009687

Миков и депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепиха кандидата за кмет Криводол Иван Иванов
„Искаме победа, не заради нашите кандидати, не заради БСП. Ще победим заради вас, заради хората. Най-вече заради хората, които живеят в малкото село, защото те заслужават повече, като отношение от общината и от държавата”.
Миков и депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепиха кандидата за кмет Криводол Иван Иванов „Искаме победа, не заради нашите кандидати, не заради БСП. Ще победим заради вас, заради хората. Най-вече заради хората, които живеят в малкото село, защото те заслужават повече, като отношение от общината и от държавата”.

Ирина Бокова: Екстремисти не могат да заглушат историческата памет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009695

През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата.
През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата.

БПЦ каза истината: Царят е гол

http://actualno.actualno.com/BPC-kaza-istinata-Carjat-e-gol-news_498006.html

“Ислямска държава“ иска да осъществи „най-голямото религиозно прочистване“ в човешката история, като се стреми да сложи ръка върху ядрено оръжие. Това твърди в свой материал известният германски журналист Юрген Тоденхофер. Коментар на редактора Няма по-голямо зло от религията. Неведнъж съм го писал, неведнъж съм защитавал тази теза – вярата обединява, религията разединява и води до нещастия. Океани от човешка кръв са пролети през вековете в името на „правилн

34-годишен мъж е пострадал след масов побой в Дупница

http://kustendil.actualno.com/34-godishen-myj-e-postradal-sled-masov-poboj-v-Dupnica--news_498007.html

При масов бой в Дупница тази нощ е пострадал 34-годишен мъж, който е със сериозни травми и е транспортиран в "Пирогов". Скандал между младежки групи от Гиздова и Горна махала е прераснал във физическа саморазправа, съобщава БНР. Повечето участници в сбиването са били в нетрезво състояние. В ареста е задържан 39-годишен мъж. Напрежението в района на инцидента е овладяно около 3.00 часа след полунощ. В полицейското управление в Дупница са разпитани участници и свидетели на инцидента.

Ракът на гърдата покосява все по-млади жени у нас

http://healthy.actualno.com/Rakyt-na-gyrdata-pokosjava-vse-po-mladi-jeni-u-nas-news_498008.html

Ракът на гърдата у нас покосява все по-млади жени. Това е общото становище на лекари и пациенти, в навечерието на месец октомври, който е обявен за Световен месец за борба с коварното заболяване, предаде Дарик. Оказва се, че от 5179 жени, прегледани за периода от февруари до юни в столицата, при 28 са открити рентгенови данни за рак на млечната жлеза, а при 8 от тях ракът е доказан. При 1271 или при почти ¼ от всички прегледани, пък са установени болестни изменения. Прегледите са част

Откъс от "Windows on the World" на Фредерик Бегбеде

http://literature.actualno.com/Otkys-ot-Windows-on-the-World-na-Frederik-Begbede-news_497955.html

8,30 ч. Знаете края: всички измират. Разбира се, смърт­та се случва на мнозина рано или късно. Необи чайното в тази история е, че всички умират едно временно и на едно и също място. Дали смъртта свързва хората? Наглед не: та те дори не разговарят помежду си. Мръщят се като всички подранили със ставането и предъвкват закуските си в луксозните кафенета. От време на време някои снимат гледката, а тя е най-красивата в света. Зад кубичните здания морето изглежда кръгловато. Опашките на корабите

Транспортът в южната част на Япония е блокиран заради тайфун

http://asia.actualno.com/Transportyt-v-ujnata-chast-na-Japonija-e-blokiran-zaradi-tajfun-news_498011.html

Над 90 полета са отменени днес на японския остров Окинава с наближаването на мощния тайфун „Дуджуан”, съобщиха местни медии. Напълно е парализирано и движението на фериботите и товарните кораби. Около триста жители бяха евакуирани от домовете им на островите Йонагуни и Ишигаки, а над сто домакинства са без електричество, съобщи bTV. В района на японския остров Сакишима са регистрирани вълни с височина до 12 метра. Властите призоваха хората да не се приближават до крайбрежието и да

В Ботевград регистрираха коалиция "ГДБОП"

http://politics.actualno.com/V-Botevgrad-registriraha-koalicija-GDBOP-news_498013.html

ОИК – Ботевград регистрира местна коалиция „Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет” – „ГДБОП” за участие в изборите за кмет на кметства с. Трудовец, с. Врачеш, с. Литаково, с. Новачене, с. Скравена, с. Гурково, с. Радотина. Това става ясно от решение с номер 38 на Общинската избирателна комисия-Ботевград, взето на 12 септември 2015 г., предаде ГНЕС. Решението е взето от ОИК-Ботевград с председател Мария Колева, зам.-председател Николай Ник

Кои са най-големите убийци на здравото сърце през 21 век?

http://health.actualno.com/Koi-sa-naj-golemite-ubijci-na-zdravoto-syrce-prez-21-vek--news_497993.html

Атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания се смятат за най-голямата неинфекциозна епидемия в нашето съвремие, с две думи - те са най-големият убиец на 21 век. Това заяви в интервю за БГНЕС кардиологът доц. д-р Иво Петров. Без да искам да влизам в твърде специализирана материя ще кажа, че високото ниво на липидите в кръвта е един от основните рискови фактори за ранното развитие на сърдечно-съдовите заболявания. Липидите, които циркулират в нашата кръв са основно от два източника. Единият

Ирина Бокова: Екстремисти не могат да заглушат историческата памет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009688

През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата.
През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата.

В.Николов: Енергийната система няма резерви, които да доведат до намаляване на цените на тока за бизнеса

http://www.cross.bg/biznesa-toka-energetikata-1482161.html

/КРОСС/Бизнесът отмени националния си протест, планиран за 30-ти септември, заради цените на тока за индустрията, но актуални остават условията, които поставиха работодателските организации за реформи в енергетиката. Бизнесът настоява до 1-ви октомври да бъде факт пътна карта за реформи в енергетиката и да стартира изпълнението й. Министерският съвет да назначи международен одит на системата на енергетиката. Има настояване и да се създаде работна група, с участието на работодателите, за изработване на критериите за избор на членове на управителни органи на държавните дружества в системата на енергетиката. Очаква се и Народното събрание да стартира работа по предложените от бизнеса промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите енергийни източници. Някои от мерките на бизнеса сме съгласни да подкрепим, каза в ефира на Българското национално радио заместник-председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов. Той обаче бе категоричен, че няма резерви по отношение на намаляване на цените на тока за бизнеса.  Има смислени неща, които предлагат работодателите, които ние отдавна твърдим, но за да има консенсус в обществото и за да можем да изправим някои кривини в системата, като например злоупотреби в някои от предприятията, в някои сектори от енергетиката като възобновяемите източници, но не само

Порошенко заяви в ООН, че руската агресия пречи на развитието на Украйна

http://www.mediapool.bg/poroshenko-zayavi-v-oon-che-ruskata-agresiya-prechi-na-razvitieto-na-ukraina-news239705.html

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му няма да изпълни целите на ООН за устойчиво развитие, докато Русия не прекрати военната агресия срещу нея, предаде ДПА.   В изказването си на Срещата на върха на ООН за приемането на Дневния ред за развитие, Порошенко изтъкна, че мирът и свободата са необходими за постигане на целите на устойчивото развитие през следващите 15 години, но руските действия пречат на Украйна да напредва по този път.   "Устойчиво развитие не се постига когато се чуват експлозии и мирни жители биват убивани", добави украинският президент.   В изказването си Порошенко заяви също, че Украйна иска да получи оръжие, за да се защитава по-ефективно, като уточни, че не става дума за смъртоносно оръжие. Президентът призова западните страни да помогнат на Украйна, защото тя представлява преден пост за защита на мира и демокрацията. Руската делегация напусна залата на Общото събрание на ООН по време на изказването на украинския президент, предаде ТАСС. "Ние напуснахме залата в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която изобщо не отговаряше на темата на срещата", изтъкна източникът.

Русия протестита в ООН заради изказване на Порошенко

http://www.mediapool.bg/rusiya-protestita-v-oon-zaradi-izkazvane-na-poroshenko-news239705.html

Руската делегация напусна залата на Общото събрание на ООН по време на изказването на украинския президент Петро Порошенко на срещата на върха за устойчивото развитие, предаде ТАСС. "Ние напуснахме залата в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която изобщо не отговаряше на темата на срещата", изтъкна източникът. Порошенко заяви в изказването си, че Украйна няма да изпълни целите на ООН за устойчиво развитие, докато Русия не прекрати военната агресия срещу страната, предаде ДПА.

България ще е силен играч в състезанието за ръководител на ООН, обяви президентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/28/2617128_bulgariia_shte_e_silen_igrach_v_sustezanieto_za/?ref=rss


България ще дава заявка за една от най-високите световни позиции - генерален секретар на ООН, стана ясно снощи от изявление на президента Росен Плевнелиев пред журналисти в Ню Йорк. Той е в града за участие в срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г.

Преди предстоящата си среща със сегашния ръководител на ООН Бан Ки Мун, Плевнелиев посочи, че на нея ще обяви заявката на България за поста генерален секретар. "България ще има кандидатура на жена. България ще настоява Източна Европа да получия своя ред и да излъчи следващия генерален секретар. Ще кажем ясно и точно, че ние ще бъдем силен играч в предстоящото състезания", обяви Росен Плевнелиев.

Към момента, българките Кристалина Георгиева и Ирина Бокова са сред най-споменаваните имена на бъдещи ръководителки на ООН, припомня "Нова телевизия". Двете са предложени и от организацията за "Жена начело на ООН", а България ще трябва да представи своята официална номинация до няколко месеца.

 

ТУ-Варна открива новата учебна година

http://www.moreto.net/novini.php?n=302352

Технически университет – Варна ще открие днес новата академична учебна година, съобщиха от учебното заведение за Moreto.net. Точно в 10 часа пред сградата на Машинния факултет ще бъдат посрещнати студентите. От 10:15 часа в зала 114 ректорът на университета доц.

Градският транспорт в София се движи с до 12 минути закъснение

http://pik.bg/градският-транспорт-в-софия-се-движи-с-до-12-минути-закъснение-news407080.html

Градският транспорт в София се движи с до 12 минути закъснение

Градския транспорт в столицата се движи с до 12 минути закъснение. Това съобщиха за „Фокус” от Центъра за градска мобилност. Трамвай номер 7 в столицата се движи със закъснение, поради инцидент с бутнато дете, което е пресичало неправилно на бул. „България”. Тролейбусите се движат с до 10 минути закъснение по всички основни направления - бул. „Цариградско шосе”, бул. „Прага”, бул. „Гоце Делчев”, бул. „Опълченска” и бул. „Г. С. Раковски”. Автобусите в централната градска част на София - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”закъсняват двупосочно с до 12 минути, по ул. „Житница” и бул. „Гоце Делчев” с до 8 минути, а по околовръстния път от ж.к. „Люлин” до бул. „Цар Борис III” с до 12 минути. По направление към кв. „Младост” градският транспорт закъснява с до 13-14 минути, а по бул. „Александър Малинов” и бул. „Сливница” отклонението е с до 12 минути. 

Константин Папазов: Цветан Василев е вложил 12 млн. лева за "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/28/2617124_konstantin_papazov_cvetan_vasilev_e_vlojil_12_mln_leva/?ref=rss


Константин Папазов обяви, че Цветан Василев е вложил около 12 млн. лева в баскетболния "Левски".

"От септември 2009 г. до 2014 г. на сто процента баскетболен клуб "Левски" е издържан от Цветан Василев като собственик. В рамките на пет години за "Левски" са били изхарчени между 10-12 милиона", каза Папазов пред "Нова".

"Големият проблем на българските политици е, че много лесно някои се сдобиват с финанси. И така парите изпреварват потенциала на човека", добави той.

Синодът разреши предизборни молебени за партии

http://www.mediapool.bg/sinodat-razreshi-predizborni-molebeni-za-partii-news239704.html

Светия синод на Българската православна църква излезе с позиция по повод започналата предизборна кампания. Според църквата отслужването на молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения не нарушава канона. Изисква се обаче молебените да се извършват само и единствено в православни храмове, а приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание. От Синода припомнят, че свещеници не могат да се кандидатират за кметове и общински съветници.

Кандидатът за кмет на Хисаря Пенка Ганева: Успях с подкрепата на ГЕРБ, ще продължа започнатото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009683

“Преди четири години тръгнах по път, който беше пълен с неизвестни. Исках, когато се обърна назад да кажа, че съм успяла. И сега това е факт. Днес, когато отново Ви казвам „Гласувайте за мен и успешния ми екип“, го правя с чиста съвест.
Защото 90% от мандатната ми програма е изпълнена!” С тези думи кандидатът на ГЕРБ и Коалиция за Хисаря за кмет
“Преди четири години тръгнах по път, който беше пълен с неизвестни. Исках, когато се обърна назад да кажа, че съм успяла. И сега това е факт. Днес, когато отново Ви казвам „Гласувайте за мен и успешния ми екип“, го правя с чиста съвест. Защото 90% от мандатната ми програма е изпълнена!” С тези думи кандидатът на ГЕРБ и Коалиция за Хисаря за кмет

Хърватският премиер: От тази сутрин Сърбия не е държава (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009631


"Аз искам нашият източен съсед да функционира като държава, което може да стане, но те не желаят това. От тази сутрин Сърбия не е държава. Възможно е да нямат достатъчно ресурси и функционират по-слабо от Хърватия, но Сърбия не се намира в Третия свят. Тя не прави нищо". Това каза хърватският премиер Зоран Милованович по повод бежанската криза и

Внимание шофьори: Аквапланинг дебне на пътя!

http://www.bnews.bg/article-141998

От НИМХ предупреждават, че валежите ще продължат, като се очакват нови количества между 15 и 25 л/кв.м, в отделни райони и повече.

Две катастрофи с двама ранени са станали в Шуменско

http://pik.bg/две-катастрофи-с-двама-ранени-са-станали-в-шуменско-news407078.html

Две катастрофи с двама ранени са станали в Шуменско

Две катастрофи са станали на територията на област Шумен през изминалото денонощие. Това съобщи за ''Фокус'' Ася Йорданова, говорител на ОД на МВР. При едно от автопроизшествията са ранени двама души. Инцидентът е станал вчера на ул. „Скобелев“ в посока ул. „Софийско шосе“. Автомобилът се удря последователно в дърво и стена на къща. За различни нарушения полицейските служители са съставили 24 акта, наложените глоби с фиш са 33. През нощта екипи на „ПБЗН“- Шумен са се отзовали на множество сигнали за наводнения, вследствие на поройния дъжд.

Путин: Русия няма да участва във военни операции в Сирия, но ще помогне на Асад

http://www.cross.bg/siriya-pytin-operatzii-1482159.html

/КРОСС/ Русия към днешна дата не планира да участва във войскови операции на територията на Сирия или други държави, заяви руският президент Владимир Путин. „Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това. Но мислим върху това, как да повишим интензивността на работата си и с президента Асад, и с нашите партньори в другите страни“, каза Путин в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS в навечерието на участието си в 70-тата сесия на Общото събрание на ООН. Путин заяви, че руското присъствие в Сирия към днешна дата се изразява в доставките на оръжие на сирийското правителство, в обучаването на персонала и оказването на хуманитарна помощ на сирийския народ. „Ние изхождаме от Устава на ООН, тоест от основополагащите принципи на съвременното международно право, съгласно което една или друга помощ, включително и военната, може и трябва да се оказва изключително на легитимните правителства на страните, с тяхното съгласие или по тяхна молба, или по решение на Съвета за сигурност на ООН. В дадения случай ние имаме работа с молба на сирийското правителство да им окажем военно-техническа помощ, което ние и правим в рамките на напълно легалните международни договори“, подчерта руският лидер.

Путин: Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия

http://www.cross.bg/pytin-siriya-vlastta-1482159.html

/КРОСС/ Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американските телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес, предаде ТАСС. „Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това", изтъкна Путин. Сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със „здравата част на опозицията" и към политически промени, добави руският лидер, цитира dariknews.bg. По думите на Путин, действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Той отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление, за разрушаване на легитимните структури на властта, „ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региона на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции". „Подобна ситуация наблюдаваме в Ирак", добави Путин, който посъветва всички, които желаят оттеглянето на президента Асад от властта, „да изпратят това пожелание на сирийския народ", защото само „сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната".  

Порой затвори пътя за Турция, Шумен се надводни

http://offnews.bg/news/n_1/n_563871.html

Порой, придружен с градушка, затвори пътя Пловдив-Хасково при село Поповица. Има закъсали автомобили, пострадали хора няма.  Според областния управител Розалин Петков са наводнени и дворове на къщи. Състоянието е критично, алармира зам-кметът на община Садово Петър Георгиев, цитиран от Дарик. Той уточни, че рано сутринта отново е започнало да вали много силно и все още продължава, а по трасето се стича вода като река. Георгиев допълни, че сигнализирал за проблема на полицията, към мястото пътуват пожарни коли и дежурни екипи.  Поройният дъжд, излял се над Шумен тази нощ, предизвика много наводнения и нанесе значителни материални щети. Най-сериозно е пострадал райна около мостовете по пътя за кв. „Тракия”. Реката там е преляла и е помела всичко по пътя си, изронвайки част от асфалтовата настилка и наводнявайки изкопи по проекта за водния цикъл на Шумен. Няколко автомобила са останали във водния капан, няма пострадали хора.  От Шуменската хидрометеорологична станция съобщиха, че в рамките на около един час и двайсет минути количеството на падналия валеж над града е 41 литра на квадратен метър. Дъждът е образувал големи локви по едно от пътните платна на входа на Шумен от към 5-ти километър, поради което временно там движението е ограничено, информира Нова тв. Наводнени са и партерните етажи и сутерени на болницата и онкоцентъра в града. Има и места в града с прекъснато електрозахранване. От Община Шумен заявиха, че има постъпили много сигнали за наводнени мазета и закъсали автомобили.

Застрашена ли е християнска Европа от бежанците от ислямския свят?

http://www.cross.bg/evropa-dachkov-hora-1482160.html

/КРОСС/Българската православна църква призова България да не приема повече бежанци, защото те носят риск за православната вяра.  Мохамед Халаф, журналист и арабист, е изненадан от тази позиция. По принцип всички религии са агресивни по отношение на другите, посочи той в сутрешния блок на ТВ7. Според журналиста Явор Дачков църквата е била провокирана да изрази тази позиция, защото години наред е била заглушавана. Що се отнася до самата декларация, той коментира, че тя е вътрешно противоречива. Въпреки това Дачков призова, вместо този глас да бъде отхвърлен, той да бъде чут, защото заедно с бежанците в Европа влизат много хора, които искат Европа да бъде унищожена. Досега обвиняваха църквата че мълчи. Тя е част от това общество. Тя освен Божий механизъм е и човешки механизъм, каза Дачков. Църквата артикулира конкретните проблеми, държи се като политик, допълни социалният антрополог Харалан Александров. Според него в момента имаме демонстрация на политическото от страна на Църквата и тя понася критика. Капацитетът на Европа да приема и интегрира представители на други култури е много по-голям отколкото го виждаме, каза Харалан Александров. Той е убеден, че Европа има огромен ресурс, не само икономически и политически, но и ценностен. За мен няма никакво съмнение, че ако някой е застрашен и ако трябва да се тревожим за някого, това е мюсюлманският свят. Християнският свят е в разцвет, заяви социалният антрополог

Ненчев: България е плащала двойна цена на руснаците за изтребителите МиГ 29

http://www.mediapool.bg/nenchev-bulgaria-e-plashtala-dvoina-tsena-na-rusnatsite-za-iztrebitelite-mig-29-news239703.html

България вероятно е плащала на Русия двойно по-висока цена от реалната за поддръжка и ремонт на изтребителите МиГ-29. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война", заяви военният министър Николай Ненчев. Той не уточни какво има предвид, но призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската самолетостроителна корпорация МиГ. Ненчев се готви да сключи договор с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 на въоръжение в българските военновъздушни сили, след като не успя да се разбере с руснаците да продължат да поддържат машините. От компанията обаче заявиха в писмо до председателя на парламентарната военна комисия Михо Михов (АБВ), че Полша няма лиценз да ремонтира самолети на трети страни и няма право да използва резервни части за самолетите. Положението в авиацията е критично и, ако не се ремонтират спешно изтребителите, България няма да може да охранява сама въздушното си пространство. "За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисията по отбрана, а не до министъра на отбраната, който е принципал. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март", каза военният министър пред Нова телевизия. В края на април министърът на отбраната заяви, че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове, но прокуратурата прекрати разследването, тъй като твърденията му не са намерили потвърждение. В понеделник Ненчев съобщи още, че офертата на Полша е значително по-ниска от руската. Той уточни, че Полша е била избрана, защото е предложила с 1.2 млн. евро на самолет по-ниска сума за ремонта. "Ако ремонтирахме 10 самолета при старите условия, щяхме да дадем с 24 млн. лева повече. Има и още нещо, сумата, който ще платим е дори с още 20% по-ниска, заради неплащането на ДДС, защото Полша е част от ЕС", каза Николай Ненчев. Военният министър коментира още, че ако РСК МиГ продължи с поддръжката на изтребителите, България рискува да даде за ремонт двигатели, които после да не може да си вземе, ако руската държавна корпорация попадне в списъка с дружества, спрямо които има санкции от ЕС. "Наскоро държавният департамент на САЩ вече обяви подобна мярка спрямо РСК "Миг", каза Ненчев. От МО твърдят още, че съгласно решението на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 година за предприемането на мерки срещу Русия заради анексията на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Украйна България не може да продължи да извършва ремонта и поддръжката на техниката си в Русия. В момента министерството на отбраната търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът. България разчита на изтребителите МиГ 29, за да охранява въздушното си пространство. В момента обаче само четири от тях имат летателен ресурс, а до средата на следващата година ще останат само два. За това правителството вече подготвя възможността за съвместна охрана на небето ни с друга държава.

Военният министър предполага, че цената за ремонт на МиГ-29 може да е завишена

http://www.mediapool.bg/voenniyat-ministar-predpolaga-che-tsenata-za-remont-na-mig-29-mozhe-da-e-zavishena-news239703.html

Страната ни вероятно е плащала двойно по-висока цена от реалната за поддръжка и ремонт на изтребителите МиГ-29. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война". Това обяви в понеделник пред Нова телевизия военният министър Николай Ненчев. Той призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската РСК "МиГ". Виждането си той обясни в отговор на въпрос дали има опасност да останем без изправни бойни самолети, след като в писмо до председателя на комисията по отбрана Михо Михов, от компанията заплашават, че няма да признаят ремонт, извършен в Полша и ще обявят машините за бракуване. Както е известно, договорът за обновяването на самолетите с Варшава е пред финализиране. "За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисията по отбрана, а не министъра на отбраната, който е принципал. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март", каза военният министър. Според него съществува въпросът дали това всъщност не е реалната цена, на която компанията работи и къде е отивала разликата, от посочената в стария договор сума. "За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена, нищо чудно тези пари да са използвани за политически цели или за хибридна война", каза военният министър. Ненчев обясни, че България има 19 изтребителя МиГ-29, като иска да ремнотира между седем и десет от тях. Той припомни, че Полша е била избрана, защото е предложила с 1.2 млн. евро на самолет по-ниска сума за ремонта. "Ако ремонтирахме 10 самолета при старите условия, щяхме да дадем с 24 млн. лева повече. Има и още нещо, сумата, който ще платим е дори с още 20% по-ниска, заради неплащането на ДДС, защото Полша е част от ЕС", каза Николай Ненчев. Военният министър обясни изборът на Полша и с притесненията, че ако се продължи договорът с РСК "МиГ", България рискува да даде за ремонт двигатели, които после да не може да си вземе, ако руската държавна корпорация попадне в списъка с дружества, спрямо които има санкции от ЕС. "Наскоро държавният департамент на САЩ вече обяви подобна мярка спрямо РСК "Миг", уточни Ненчев.

Пристанище Варна е затворено за празни кораби

http://pik.bg/пристанище-варна-е-затворено-за-празни-кораби-news407077.html

Пристанище Варна е затворено за празни кораби

Пристанище Варна е затворено за празни кораби . Това съобщиха за „Фокус” от координационния център на порта. Причината е силен вятър от север. Вълнение на морето е 2-3 бала. Температурата на морската вода 22-24 градуса.

Кандидатът за кмет на Хисаря Пенка Ганева: Успях с подкрепата на ГЕРБ, ще продължа започнатото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009667

“Преди четири години тръгнах по път, който беше пълен с неизвестни. Исках, когато се обърна назад да кажа, че съм успяла. И сега това е факт. Днес, когато отново Ви казвам „Гласувайте за мен и успешния ми екип“, го правя с чиста съвест.
Защото 90% от мандатната ми програма е изпълнена!” С тези думи кандидатът на ГЕРБ и Коалиция за Хисаря за кмет
“Преди четири години тръгнах по път, който беше пълен с неизвестни. Исках, когато се обърна назад да кажа, че съм успяла. И сега това е факт. Днес, когато отново Ви казвам „Гласувайте за мен и успешния ми екип“, го правя с чиста съвест. Защото 90% от мандатната ми програма е изпълнена!” С тези думи кандидатът на ГЕРБ и Коалиция за Хисаря за кмет

Повишенията на речните нива продължават

http://pik.bg/повишенията-на-речните-нива-продължават-news407075.html

Повишенията на речните нива продължават

Повишенията на речните нива продължават, съобщиха от Министерство на околната среда и водите(МОСВ). Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код в областите Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик. Очакваните валежи са в количества между 15 и 25 л/кв. м, в отделни райони и повече. В южната част на Бургаска област валежите ще достигнат 15-25 л/кв. м. Времето може да бъде потенциално опасно, а прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, особено ако възнамерявате да работите на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.


По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес в Западна България валежи ще има само на отделни места и ще са слаби. В централните и източните райони от страната валежите ще продължат, на отделни места ще са значителни. Очаквани количества: предимно между 10 и 20 л/кв. м, но локално е възможно и повече. През нощта срещу вторник в югозападните и в крайните северозападни райони ще е почти без валежи, в останалата част от страната ще вали. Очаквани количества 5-15 л/кв. м, но в Централна България може и повече. Във вторник валежи ще има в източната половина от страната и на места в планините на Западна България. Количества от около 2-5 л/кв. м в централните райони до 20-30 в източните, на места в югоизточните и повече. През нощта срещу сряда ще вали в Източна България – от около 2-3 до към 15 л/кв. м, на места в крайните североизточни части - до 20-30 л/кв. м. В сряда до вечерта и в Източна България валежите ще спрат, но през деня в североизточните райони все още ще има количества до към 10-20 л/кв. м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 26 до 8 ч. на 27 септември) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се покачили. Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ – БАН реки са:

Дунавски басейн: колебания от - 4 см до + 40 см

Черноморски басейн: няма съществени изменения на водните нива

Източнобеломорски басейн: незначителни повишения на нивата, както следва: р. Тунджа с до + 1 см при Павел Баня, р. Марица с до + 8 см при Първомай, в поречието на Арда с + 11 см при Вехтино

Западнобеломорски басейн: повишения във водосбора на р. Места с до + 66 см при Хаджидимово и в водосбора на р Струма с + 13 на р. Сушицка при с. Полена

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес се очаква покачването на водните нива да продължи. По-съществени повишения се очакват в горното и средното течение на р. Огоста, в горното и средното течение на р. Искър, горното течение на реките Вит, Осъм и Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества във вечерните часове днес ще са над средната многогодишна стойност, ще започне и покачване на водните нива и на реките във водосборите на реките Лесновска, Блато, Искрецка, Златна Панега и Гостиля. По-значително покачване на водните нива ще има днес в долното течение на основната река, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 28, 29 и 30 септември ще бъдат около средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че на 28, 29, 30 септември и 1 октомври ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Днес и утре се очакват известни повишения на нивата, първоначално в горните части на водосбора, а от 29 и в останалата част на водосбора. По-значителни се очаква са във водосбора на Черни Лом.

Черноморски басейн – очакват се повишения на речните нива на южно черноморските реки.

Източнобеломорски басейн – днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в горното течение р. Тунджа, в горното и средното течение на р. Марица, както и на притоците й Тополница, Въча, Пясъчник, Стряма, Чепеларска, Черкезица. Очакват се и повишения в горното и средно течение на р. Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че днес се очаква водните количества да надхвърлят жълтия праг на предупреждение, както следва: Черна река при Смолян – 17 ч., Арда при Рудозем – 23 ч. и Елховска река при Рудозем – 17 ч.

Западнобеломорски басейн – днес се очаква нивата на реките да продължат да се повишават. По-значителни повишения са възможни в средното и долното течение на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Ненчев: Рискуваме ако Русия ремонтира МиГ-29

http://frognews.bg/news_98447/Nenchev-Riskuvame-ako-Rusiia-remontira-MiG-29/

Има много голям риск да изпратим 10 или 14 двигателя за ремонт в Русия и да не си ги получим заради санкциите и обтегнатите отношения между Европейския съюз и Русия. Това каза в „Здравей, България” по Нова телевизия военният министър Николай Ненчев, коментирайки избора Полша да ремонтира част от изтребителите Миг-29.

Хърватският премиер: От тази сутрин Сърбия не е държава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009671

"Аз искам нашият източен съсед да функционира като държава, което може да стане, но те не желаят това. От тази сутрин Сърбия не е държава. Възможно е да нямат достатъчно ресурси и функционират по-слабо от Хърватия, но Сърбия не се намира в Третия свят. Тя не прави нищо".
Това каза хърватският премиер Зоран Милованович по повод бежанската криза и
"Аз искам нашият източен съсед да функционира като държава, което може да стане, но те не желаят това. От тази сутрин Сърбия не е държава. Възможно е да нямат достатъчно ресурси и функционират по-слабо от Хърватия, но Сърбия не се намира в Третия свят. Тя не прави нищо". Това каза хърватският премиер Зоран Милованович по повод бежанската криза и

Н. Ненчев: Армията е готова да реагира във всеки един момент и да изпрати допълнително военни на границата

http://www.cross.bg/nenchev-polsha-tzena-1482158.html

/КРОСС/Министърът на отбраната Николай Ненчев гарантира, че армията е готова да реагира във всеки един момент и да изпрати допълнително военни на границите ни, ако ситуацията с бежанците ескалира. Според него обаче на този етап е относително с покойно. Дори бих казал измамно спокойно, каза той в ефира на Нова телевизия. Ако има струпване на маса от хора и те не могат да бъдат спрени, това означава, че се нарушава ограждението, което пък означава, че армията ще окаже съдействие, даде пример той. Възможността да се справим с бежанската вълна военният министър вижда в по-добрата организация - междуинституционална, международна и дипломатическа. Трябва да търсим постоянно сътрудничество с турската страна, защото ако Турция не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в състояние, което се случи на унгарската граница и на сръбска територия, коментира още Ненчев. Министърът на отбраната коментира за пореден път и казуса с ремонта на самолетите. Той отново потвърди, че споразумението с Полша е било най-доброто за нас. С Полша не само постигнахме по-добра цена, но и постигнахме по-кратки срокове, каза той и посочи, че за ремонта е договорена цена от 1 200 000 евро на самолет. От март месец цената е намалена с близо 600 000 евро на двигател, каза още той.Николай Ненчев посочи още един аргумент - че при ремонта в Полша, като страна членка на ЕС, няма да платим ДДС, т.е. общата цена пада с 20%. Учуден съм от думите на ген

"Shell" спира проучванията за газ и нефт край бреговете на Аляска

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/28/2617119_shell_spira_prouchvaniiata_za_gaz_i_neft_krai/?ref=rss


Royal Dutch Shell Plc обяви, че ще спре проучвателната дейност за находища на природен газ и петрол в офшорните зони на Аляска, след получените лоши резултати от ключово находище в Чукотско море, предаде "Ройтерс".

Компанията заяви, че не в било установено наличие на достатъчно количество нефт и газ находището "Burger J", разположено на около 150 мили от Бароу, Аляска, за да се обоснове по-нататъшно проучване на региона.

"Shell" обяви, че очаква да отчете загуби от около...

МВР търси информация спешно! Изчезна 16-годишната Ваня

http://petel.bg/MVR-tarsi-informatsiya-speshno--Izchezna-16-godishnata-Vanya__128491

Столичното Шесто РУ издирва Иванка Верова Пенкова на 16г., настанена в преходно жилище “Неофит Рилски” в кв.“Горна баня“, съобщиха от...

Брутален грабеж на улицата във Варна: Тийнейджър от Каменар нападна млада жена

http://petel.bg/Brutalen-grabezh-na-ulitsata-vav-Varna--Tiyneydzhar-ot-Kamenar-napadna-mlada-zhena-__128493

На 25 септември около 23:00 часа, е подаден сигнал за грабеж на дамска чанта, извършен на кръстовището на бул. «Цар Освободител» и ул. «Отец...

Ставаме учители и без педагогическа диплома

http://www.moreto.net/novini.php?n=302351

Висшисти без педагогическа правоспособност ще имат право да стават учители при условие, че до определен срок придобият необходимата професионална квалификация. Такава възможност дава Законопроектът за предучилищно и училищно образование, който депутатите вече няколко седмици разглеждат в пленарната зала.

Путин: Знаем точно колко САЩ са платили за свалянето на Янукович

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/28/2617122_putin_znaem_tochno_kolko_sasht_sa_platili_za/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин е убеден, че САЩ стоят зад отстраняването от власт на украинския президент Виктор Янукович и че американците вече дори не прикривали този факт.

В интервю за телевизионните канали CBS и PBS той бе запитан от водещия Марли Роуз дали смята, че "САЩ са свързани със свалянето на Виктор Янукович, когато той бе принуден да бяга в Русия?".

"Знам за това абсолютно точно", отвръща президентът. Запитан откъде му е известно за това, Путин обяснява: "Много просто. От хората, живеещи в Урайна - с тях имаме хиляди съвместни контакти и хиляди връзки. И знаем кой, къде, кога се е срещал, работил е с тези хора, които сваляха Янукович, как са ги подкрепяли, колко са им платили, как са ги подготвяли, на кои територии, в кои държави и кои са били инструкторите им. Ние всичко знаем. А и между другото, нашите американски партньори вече не крият това."

Запитан дали уважава суверенитета на Украйна, руският президент отговаря "Категорично".
"Но ние бихме искали и други държави да уважават суверенитета на останалите страни, включително на Украйна. А да са уважава суверенитетът, означава да не се допускат държавни преврати, антиконституционни действия и незаконно сваляне на легитимните власти".

"А как става смяната на легитимна власт? Каква е ролята на Русия в обновяването на властта в Украйна?", пита Роуз. "Русия никога не е участвала и не се кани да участва в действия, насочени срещу легитимните власти", отвръща президентът. "Но наложи ли ви се да използвате военна сила, за да изпълните тази цел?", настоява журналистът. "Не, разбира е", казва Путин.

Темата "Украйна" е повдигната от самия президент в хода на разговора за това редно ли е да се подпомага режимът на Башар ал Асад в Сирия. Путин казва, че "Украйна е най-близката ни страна, братска страна, това не е просто славянски народ, а най-близкият до руснаците народ".

"Кое смятам абсолютно неприемливо за нас? Решаването на въпроси, включително на спорни въпроси, вътрешнополитически въпроси в републиките на бившия СССР с помощта на т.нар. цветни революции, с помощта на преврати и неконституционни методи за смяна на действащата власт - това е абсолютно неприемливо."

На въпрос за руското военно присъствие по границите на Украйна и твърденията, че руската армия е на украинска територия Путин отвръща с въпрос: "А вие имате ли военно присъствие в Европа?".

"В Европа се намира тактическо ядрено оръжие на САЩ, да не забравяме това. Какво означава то? Че сте окупирали Германия или само сте преобразували окупационните войски във войски на НАТО? А ако държим своите войски на наша територия на границата с някоя държава, вие смятате това за престъпление?"

По повод Сирия и руските военни части там Путин обяснява, че "Русия няма да участва в никакви военни операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай към днешния ден не планираме подобно нещо."

В неделя по време на изказването на украинския президент Петро Порошенко в ООН руската делегация демонстративно напусна залата на Общото събрание. "Напуснахме в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която съвършено не съответства на заявената тема на срещата", цитира ТАСС един от руските дипломати. (Заседанието бе за глобалните цели на човечеството и на него се изказа и президентът Барак Обама - бел.ред.) В залата обаче е останал един руски представител, за което източникът на агенцията обяснил, че "руската страна има навик да слуша своите опоненти и да не оставя изказванията им съвсем без внимание".

За сега в ЦИК няма сигнали за подготовка за купуване на гласове

http://pik.bg/за-сега-в-цик-няма-сигнали-за-подготовка-за-купуване-на-гласове-news407074.html

За сега в ЦИК няма сигнали за подготовка за купуване на гласове

За сега няма сигнали за подготовка за купуване на гласове в ЦИК. Това каза Цветозар Томов, говорител на ЦИК в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той обясни, че за предстоящите избори и референдум ще има 5 вида бюлетини – за избор на общински съветници, за гласуване в референдума, за кмет на община, за кмет на район и за кмет на кметство. По думите му, отбелязването ще става с хиксче или чавка.

Томов посочи, че най-голям е броят на общинските съветници в София – 61. Според него броенето на гласовете ще бъде трудна задача и не би било нарушение на Изборния кодекс, ако се гласува в отделни избирателни кутии.

Ако има много висока избирателна активност и физически не стигне времето всички да упражнят правото си на глас, Изборният кодекс предвижда, ако има опашка пред избирателната секция, когато свършва изборният ден, председателят или друг представител на секционната комисия да събере документите за самоличност на чакащите пред стаята хора и всички те ще бъдат допуснати да гласуват след 19.00 часа”, обясни Томов.

Изчезнаха документите на кандидат за кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009661

Така победата служебно е за другия кандидат-кмет на село Вировско
Сълзи в навечерието на изборите. Нанко Тодоров плаче, защото не е регистриран като кандидат за кмет на врачанското село Вировско. Твърди, че е подготвил документите си в срок и ги е оставил в щаба на коалицията, от която е издигнат. Те обаче изчезнали,
Така победата служебно е за другия кандидат-кмет на село Вировско Сълзи в навечерието на изборите. Нанко Тодоров плаче, защото не е регистриран като кандидат за кмет на врачанското село Вировско. Твърди, че е подготвил документите си в срок и ги е оставил в щаба на коалицията, от която е издигнат. Те обаче изчезнали,

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Вяра Церовска даде старт на инициативата „Аз обичам Перник“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009662

С акция по засаждане на дръвчета ПП ГЕРБ-Перник стартира инициативата си „Аз обичам Перник“. Кандидатът за кмет на града д-р Вяра Церовска, кандидатът за кмет на кв. „Изток“ Емил Костадинов, членове на местната младежка структура и кандидати за общински съветници засадиха 10 дръвчета в градинка в „Мошино“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
С акция по засаждане на дръвчета ПП ГЕРБ-Перник стартира инициативата си „Аз обичам Перник“. Кандидатът за кмет на града д-р Вяра Церовска, кандидатът за кмет на кв. „Изток“ Емил Костадинов, членове на местната младежка структура и кандидати за общински съветници засадиха 10 дръвчета в градинка в „Мошино“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Отец Саръев за бежанците: Тежко и горко на Европа

http://frognews.bg/news_98448/Otets-Saraev-za-bejantsite-Tejko-i-gorko-na-Evropa/

Не е въпросът само да натоварим българското общество с още повече мизерия, не е нужно да се обричат на мизерия и бежанците. Така отец Боян Саръев коментира декларацията на Светия Синод относно бежанците.

20 години “Публисис”: На юбилея си компанията срещна бизнеса с изкуството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5008627


“Едно общество е толкова развито, колкото развито е чувството на бизнеса за социална отговорност.”
С тези думи Николай Неделчев, изпълнителен директор на “Публисис груп България”, посрещна гостите си - бизнесмени и представители на съвременното българско изкуство, на 20-ия рожден ден на компанията.
“Едно общество е толкова развито, колкото развито е чувството на бизнеса за социална отговорност.” С тези думи Николай Неделчев, изпълнителен директор на “Публисис груп България”, посрещна гостите си - бизнесмени и представители на съвременното българско изкуство, на 20-ия рожден ден на компанията.

Бутиково вино, със собствен стил и финес от винарска изба „Вини – Бошкилов”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5004396

Винарска изба „Вини – Бошкилов” е основана през 1999 г. в гр.Благоевград. Избата е проектирана, изградена и оборудвана съгласно съвременните национални и европейски изисквания в бранша. Първата стъпка, която предприемат собствениците е създаване на лозарско стопанство, което гарантира качествена суровина и поддържане качеството на произведеното
Винарска изба „Вини – Бошкилов” е основана през 1999 г. в гр.Благоевград. Избата е проектирана, изградена и оборудвана съгласно съвременните национални и европейски изисквания в бранша. Първата стъпка, която предприемат собствениците е създаване на лозарско стопанство, което гарантира качествена суровина и поддържане качеството на произведеното

„Дворецът на щастливите хора“ – малък оазис в големия град

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001878

Интервю с Жани Ковачева, основател и творчески директор на „Дворецът на щастливите хора“ - културно-образователната платформа на фондация “Мисия спасение”
- Защо нарекохте културно-образователния център по изкуства, наука, бизнес, иновации и добротворство
Интервю с Жани Ковачева, основател и творчески директор на „Дворецът на щастливите хора“ - културно-образователната платформа на фондация “Мисия спасение” - Защо нарекохте културно-образователния център по изкуства, наука, бизнес, иновации и добротворство "Дворецът на щастливите хора"? - Спряхме се на това име,

Готови за есента с Панчакарма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5005149

Тази есен Галерия за масажи Рудраакша провежда за седми път програмата Панчакарма с участието на уважавани индийски специалисти в релаксиращата атмосфера на хотел „Грийн лайф – Банско“. Ръководители на екипа са д-р Виджай Шийл Упадхиай и Димитър Попов управител на Галерия за масаж Рудраакша.
Програмите се провеждат в периода 02 октомври – 24
Тази есен Галерия за масажи Рудраакша провежда за седми път програмата Панчакарма с участието на уважавани индийски специалисти в релаксиращата атмосфера на хотел „Грийн лайф – Банско“. Ръководители на екипа са д-р Виджай Шийл Упадхиай и Димитър Попов управител на Галерия за масаж Рудраакша. Програмите се провеждат в периода 02 октомври – 24

Имунобор Кидс VG caps гарантира успешна учебна година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002040

Децата отново тръгнаха на училище. Имате ли притеснения как ще се справят с натоварването, стреса, нездравословното хранене, вирусите? Отговорът е ясен - достатъчно е само да си припомним преживяванията от миналата година.
Можем ли да направим нещо, за да сведем до минимум пораженията от умственото и физическо претоварване на крехките организми,
Децата отново тръгнаха на училище. Имате ли притеснения как ще се справят с натоварването, стреса, нездравословното хранене, вирусите? Отговорът е ясен - достатъчно е само да си припомним преживяванията от миналата година. Можем ли да направим нещо, за да сведем до минимум пораженията от умственото и физическо претоварване на крехките организми,

Годината е много напрегната за строителния бранш

http://econ.bg/Новини/Годината-е-много-напрегната-за-строителния-бранш_l.a_i.698935_at.1.html

2015-а година е една от най-напрегнатите години за строителния бранш. Това заяви председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов пред...

Готови за есента с Панчакарма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5005180

Тази есен Галерия за масажи Рудраакша провежда за седми път програмата Панчакарма с участието на уважавани индийски специалисти в релаксиращата атмосфера на хотел „Грийн лайф – Банско“. Ръководители на екипа са д-р Виджай Шийл Упадхиай и Димитър Попов управител на Галерия за масаж Рудраакша.
Програмите се провеждат в периода 02 октомври – 24
Тази есен Галерия за масажи Рудраакша провежда за седми път програмата Панчакарма с участието на уважавани индийски специалисти в релаксиращата атмосфера на хотел „Грийн лайф – Банско“. Ръководители на екипа са д-р Виджай Шийл Упадхиай и Димитър Попов управител на Галерия за масаж Рудраакша. Програмите се провеждат в периода 02 октомври – 24

Имунобор Кидс VG caps гарантира успешна учебна година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002098

Децата отново тръгнаха на училище. Имате ли притеснения как ще се справят с натоварването, стреса, нездравословното хранене, вирусите? Отговорът е ясен - достатъчно е само да си припомним преживяванията от миналата година.
Можем ли да направим нещо, за да сведем до минимум пораженията от умственото и физическо претоварване на крехките организми,
Децата отново тръгнаха на училище. Имате ли притеснения как ще се справят с натоварването, стреса, нездравословното хранене, вирусите? Отговорът е ясен - достатъчно е само да си припомним преживяванията от миналата година. Можем ли да направим нещо, за да сведем до минимум пораженията от умственото и физическо претоварване на крехките организми,

Бутиково вино, със собствен стил и финес от винарска изба „Вини – Бошкилов”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5004414

Винарска изба „Вини – Бошкилов” е основана през 1999 г. в гр.Благоевград. Избата е проектирана, изградена и оборудвана съгласно съвременните национални и европейски изисквания в бранша. Първата стъпка, която предприемат собствениците е създаване на лозарско стопанство, което гарантира качествена суровина и поддържане качеството на произведеното
Винарска изба „Вини – Бошкилов” е основана през 1999 г. в гр.Благоевград. Избата е проектирана, изградена и оборудвана съгласно съвременните национални и европейски изисквания в бранша. Първата стъпка, която предприемат собствениците е създаване на лозарско стопанство, което гарантира качествена суровина и поддържане качеството на произведеното

Наводнение затвори пътя към Свиленград

http://www.mediapool.bg/navodnenie-zatvori-patya-kam-svilengrad-news239702.html

Стотици автомобили и десетки тежкотоварни камиони бяха блокирани по пътя Пловдив - Свиленград в района на село Поповица в нощта срещу понеделник, съобщи бТВ. За близо два часа международният път за Свиленград бе напълно затворен заради наводнен участък, където се е била събрала близо половин метър вода. Колоната с чакащи превозни средства в посока Свиленград достигна дължина над 10 километра около 20.00 часа. Двайсет къщи и църквата в с. Поповица, което се намира на територията на община Садово, са наводнени след поройния дъжд.

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Вяра Церовска даде старт на инициативата „Аз обичам Перник“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009628

С акция по засаждане на дръвчета ПП ГЕРБ-Перник стартира инициативата си „Аз обичам Перник“. Кандидатът за кмет на града д-р Вяра Церовска, кандидатът за кмет на кв. „Изток“ Емил Костадинов, членове на местната младежка структура и кандидати за общински съветници засадиха 10 дръвчета в градинка в „Мошино“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
С акция по засаждане на дръвчета ПП ГЕРБ-Перник стартира инициативата си „Аз обичам Перник“. Кандидатът за кмет на града д-р Вяра Церовска, кандидатът за кмет на кв. „Изток“ Емил Костадинов, членове на местната младежка структура и кандидати за общински съветници засадиха 10 дръвчета в градинка в „Мошино“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Пактът между Русия, Сирия, Ирак и Иран изненадващ за САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009625

Решението от страна на Русия, Сирия, Ирак и Иран да създадат в Багдад информационен център за координиране на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ отвори очите на Съединените щати за „новата реалност“ и ги принуди да се опитат да разберат смисъла на дългосрочните планове на Москва в региона,
Решението от страна на Русия, Сирия, Ирак и Иран да създадат в Багдад информационен център за координиране на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ отвори очите на Съединените щати за „новата реалност“ и ги принуди да се опитат да разберат смисъла на дългосрочните планове на Москва в региона,

Фандъкова: София изчерпа капацитета си за бежански центрове

http://offnews.bg/news/n_1/n_563863.html

София е изчерпала капацитета си за изграждането на бежански центрове и би следвало да се инвестира в сигурност, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. "За мен на първо място по тази тема стои въпросът със сигурността на гражданите. Преди около две години, когато се засили бежанският приток в България и в София, бяха открити още два центъра за настаняване на бежанци и ние поставихме много остро въпроса за здравния статус на хората, които идват. Срещнахме се с гражданите, особено с тези, които живееха около бежанските центрове. Имах разговори с МВР, колегите реагираха и бяха отпуснати допълнителни патрули, общинска полиция се включи и срещите с гражданите показаха, че те имат нужда от видеонаблюдение, осветление и присъствие на полиция, за да се чувстват сигурни”, каза Фандъкова. Според нея бежанците трябва да бъдат разделени на две групи - тези, които бягат от война и тези, които влизат нелегално и крият рискове за града.

Фандъкова: София изчерпа капацитета си с изграждане на бежански лагери, да се инвестира в сигурност

http://pik.bg/фандъкова-софия-изчерпа-капацитета-си-с-изграждане-на-бежански-лагери-да-се-инвестира-в-си-news407069.html

Фандъкова: София изчерпа капацитета си с изграждане на бежански лагери, да се инвестира в сигурност

София е изчерпала своя капацитет с изграждането на бежански центрове и би следвало да се инвестира в сигурност. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София по БНТ. По думите й, България е част от Европа и от света и проблемът с бежанците е най-актуалният в момента. „За мен на първо място по тази тема стои въпросът със сигурността на гражданите. Преди около 2 години, когато се засили бежанският приток в България и в София, бяха открити още 2 центъра за настаняване на бежанци и ние поставихме много остро въпроса за здравния статус на хората, които идват”, заяви тя. „Срещнахме се с гражданите, особено с тези, които живееха около бежанските центрове. Имах разговори с МВР, колегите реагираха и бяха отпуснати допълнителни патрули, общинска полиция се включи и срещите с гражданите показаха, че те имат нужда от видеонаблюдение, осветление и присъствие на полиция, за да се чувстват сигурни”, обясни Фандъкова. Според нея бежанците трябва да бъдат разделени на различни групи – „тези, които бягат от войната и влизат легално през КПП-тата в България и се настаняват в центровете, са едно, но тези, които влизат нелегално и които крият рискове за града, изискват непрекъснатото внимание на полицията и затова още от тогава датират и сега продължават масираните операции на полицията по залавяне на нелегални имигранти и настоявам за много сериозни санкции срещу трафикантите”, каза тя. По думите й, няма как да си затворим очите при това, което се случва в цяла Европа. „За радост всички могат да признаят, че към момента нашите граници се охраняват добре. Само преди 10-тина дни отново имах разговор с министъра на вътрешните работи и поисках отново допълнителни патрули”, посочи тя.

Фандъкова заяви, че в последните години, благодарение на доверието на граждани и на много работа, са постигнали видими резултати за София. „Най-важното е, че всичко се вижда и ползва от гражданите – метрото, трамваи, над 220 нови превозни средства, кръстовища на две нива, 130 км нови улици и булеварди в цяла София, 80 нови детски градини, което компенсира загубените в миналото на такива, нови спортни зали, музеи. София беше поставена в топ 30 за най-бързо развиващи се градове в света от общо 300”, каза още тя.

Ненчев: Има голям риск да изпратим двигатели за ремонт в Русия и да не ги получим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009612

Има много голям риск да изпратим 10 или 14 двигателя за ремонт в Русия и да не си ги получим заради санкциите и обтегнатите отношения между Европейския съюз и Русия. Това заяви пред Нова телевизия военният министър Николай Ненчев, коментирайки избора Полша да ремонтира част от изтребителите Миг-29.„Безпокои ме обстоятелството,
Има много голям риск да изпратим 10 или 14 двигателя за ремонт в Русия и да не си ги получим заради санкциите и обтегнатите отношения между Европейския съюз и Русия. Това заяви пред Нова телевизия военният министър Николай Ненчев, коментирайки избора Полша да ремонтира част от изтребителите Миг-29.„Безпокои ме обстоятелството,

Ненчев: Имаме готовност да реагираме във всеки момент при проблем с бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009619

Армията се включи с логистична подкрепа на българо-турската граница още в началото на тази година. Ние сътрудничим във всеки конкретен случай, когато към нас се обърнат от Гранична полиция и МВР. Към днешна дата точно 111 военнослужещи има по различни места на нашите граници.
Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.
Армията се включи с логистична подкрепа на българо-турската граница още в началото на тази година. Ние сътрудничим във всеки конкретен случай, когато към нас се обърнат от Гранична полиция и МВР. Към днешна дата точно 111 военнослужещи има по различни места на нашите граници. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.

Жълт код заради предстоящи валежи в 15 области у нас

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-zaradi-predstoyashti-valezhi-v-15-oblasti-u-nas-news239701.html

В 15 области в Централна и Източна България за днес е обявен жълт код заради обилните валежи. Засегнатите области са Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас.  Очаква се там да паднат до около 20-25 литра на кв. Метър. В западните райони валежите ще спират, а в югозападните ще бъде почти без валежи, според прогнозата на БАН. Понижението на температурите ще продължи, максималните ще са между 15 и 20 градуса, в югоизточните райони и по Черноморието до 22-23 градуса. В планините ще е мъгливо и в много райони с валежи, все още от дъжд. Вятърът ще е умерен.

Ненчев: По границата с Турция е измамно спокойно

http://offnews.bg/news/n_1/n_563862.html

 111 военослужещи има на различни места по границите ни, техният брой може да се увеличи за няколко часа. Ако имаме струпване на хора и те не могат да бъдат спрени, ще се включим. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по Нова тв. По думите му възможността на България да се справи с бежанската криза е по-добрата организация - междудържавна, международна и дипломатическа. Относно възможността голямо количество имигранти да тръгнат от Турция към България, Ненчев заяви: „На този етап е относително „измамно” спокойно. По тази територия работим от седем-осем месеца. В Турция има около 2,5 млн. души. Трябва да търсим постоянно сътрудничество от турската страна. Ако турската страна не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в голямо затруднение”. Той обяви, че се страхува, че сред бежанците влизат и опасни хора, свързани с терористични групировки. Добави обаче, че контролът по границата е добър. „4 екипа от военното разузнаване има по границата, където преминават бежанците. Важно е те да бъдат разпознати, защото идват от Сирия, Афганистан, Ирак и други страни. Наредил съм да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да окажат помощ, ако се наложи”, коментира още Николай Ненчев. Относно изтребителите ни Миг-29, които са за ремонт, военният министър заяви: „Имаме нужда да ремонтираме част от Миг-29. Разполагаме с 19, а бихме искали да ремонтираме 7 или 10 от тях. РСК-Миг обаче отказаха да намалят цената за ремонта. България направи запитване към Полша и оттам направиха добра оферта - 600 000 лева на двигател, и по-кратки срокове за изпълнението на поръчката”. „Има и риск да изпратим 10 или 14 двигателя на ремонт в Русия и да не си ги получим повече заради санкциите от ЕС и обтегнатите обстоятелства между ЕС и Русия”, заяви военният министър. Сега цената на руската фирма е малко по-висока от тази на полската, но цената ще бъде около 20% по-ниска, защото няма да платим ДДС, обясни Ненчев. 

Пактът между Русия, Сирия, Ирак и Иран изненадващ за САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009611

Решението от страна на Русия, Сирия, Ирак и Иран да създадат в Багдад информационен център за координиране на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ отвори очите на Съединените щати за „новата реалност“ и ги принуди да се опитат да разберат смисъла на дългосрочните планове на Москва в региона,
Решението от страна на Русия, Сирия, Ирак и Иран да създадат в Багдад информационен център за координиране на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ отвори очите на Съединените щати за „новата реалност“ и ги принуди да се опитат да разберат смисъла на дългосрочните планове на Москва в региона,

Това ли е бог?

http://viewpoint.actualno.com/Tova-li-e-bog-news_497963.html

Проблемът е, че всеки си има свой различен бог. Без да се пита той истински ли е, логичен ли е. И често подчинява не себе си на бог, а бог на себе си. Така, за съжаление, стана ясно, че прави и Българската православна църква. Тя подчинява бог на своите страхове, интереси, проблеми, предубеждения и слабости. Което е отвратително. Ако хората сме объркани и губим вяра, надеждата ни е, че поне църквата, която приемаме, че би трябвало да е пряк проводник на божията истина, следва идеята, че бог е лю

Христо Стоичков взриви мрежата с коментар

http://bgfootball.actualno.com/Hristo-Stoichkov-vzrivi-mrejata-s-komentar-news_498002.html

Легендата на българския футбол Христо Стоичков отново изненада с  изказване, но този път на български език. В момента Камата е коментатор по мексиканска телевизия, а жертва на "езика му" стана служител от консулството на България в САЩ. Стоичков публикува в "Инстаграм" гневното си съобщение, в което критикува служителя. Ето и какво точно е публикувал българинът:

Ето защо някои пушачи имат напълно здрави дробове

http://interest.actualno.com/Eto-zashto-njakoi-pushachi-imat-napylno-zdravi-drobove-news_497983.html

Британски учени са открили загадката поради каква причина някои заклети дългогодишни пушачи се оказват на практика с напълно здрави бели дробове. Изследването, в което били включени около 50 000 души, показало, че при редица случаи при пушачите се забелязват мутации на участъци от тяхната ДНК, които отговарят за функционирането на дихателната система, което им позволява да бъдат компенсирани негативните ефекти от пушенето. Известно е, че при много, макар и не при всички, пушачи, с течение на вр

Погват автокъщите

http://society.actualno.com/Pogvat-avtokyshtite-news_498003.html

Финансовият министър Владислав Горанов ще проведе разговори с ръководството на НАП и ще предложи да започнат масирани проверки по големите борси за употребявани автомобили, съобщи Нова ТВ. По данни на Асоциацията на автомобилните производители употребяваните коли на борсите у нас са около 250 000. Продажбата на основна част от тях се прави като сделка между физически лица. И така се заобикаля плащането на ДДС. Транспорното министерство пък готви законови мерки за борба със сивата икономика в а

Къде е България по брой на бежанци, които би приела с квотния принцип на ЕС?

http://europe.actualno.com/Kyde-e-Bylgarija-po-broj-na-bejanci-koito-bi-priela-s-kvotnija-princip-na-ES-news_497972.html

120 000 бежанци, които понастоящем се намират в Унгария, Италия и Гърция, ще бъдат разпределени по квоти във всички останали страни от европейското семейство. Разпределянето е съобразено с индивидуалните възможности на всяка от отделните страни. Това гласи предложението на Европейската комисия, което принципно беше одобрено от Европейския съвет, но на неформално заседание на 23 септември. По брой на бежанците, които ще приюти, ако механизмът в крайна сметка стана абсолютен факт, България е на

Отбелязват 100-ия рожден ден на сградата на Икономически университет Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302350

Честване на 100-ия рожден ден на сградата на Икономическия университет, ще се проведе днес - 28 септември. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ВУЗ-а. Празникът започва в 10 часа, в парадното фоайе на университета, пред двете монументални платна, изработени от проф.

Николай Ненчев: По границата има 4 екипа от военното разузнаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009621


"Имаме готовност да реагираме във всеки един момент", коментира военният министър „Общо 111 военослужещи има на различни места по границите ни, но Можем да увеличим техния брой само за няколко часа. Имаме готовност да реагираме във всеки един момент. Ако имаме струпване на хора в определен момент и те не могат да бъдат спрени, това означава,

Каталунските сепаратисти спечелиха изборите, но загубиха плебисцита за независимост

http://www.mediapool.bg/katalunskite-separatisti-specheliha-izborite-no-zagubiha-plebistsita-za-nezavisimost-news239700.html

Сепаратистките партии в Каталуния получиха мнозинството от местата в регионалния парламент, което им даде основания да твърдят, че така пътят за независимост на сегашната испанска провинция от Мадрид е отворен.   Те обаче не успяха да спечелят мнозинство от над половината от подадените гласове, получавайки 47,8%. Това пък даде основание на противниците на независимостта да обявят, че сепаратистите са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа.   Според резултатите от преброяване на 99,67% от бюлетините, сепаратисткият блок "Заедно за “Да“ печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия “Кандидатура за народно единство“ - десет места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент.   Каталунската социалистическа партия ще разполага с 16 депутати, партията ”Сиудаданос“ (Граждани) - 25 места, филиалът на управляващата в Испания Народна партия - 11 места, партията ”Каталуния, да, ние можем“ също 11 депутати.   Избирателната активност е достигнала рекордните 77%, с 10% по-висока от последните регионални избори през 2012 г.   Досегашния президент на Каталуня, привърженикът на независимостта й Артур Мас обяви победата още в неделя, след публикуването на частични резултати от регионалните избори.   “Ние спечелихме“, обяви Мас на четири езика - каталунски, испански, английски и френски - пред близо 2000 поддръжници, събрали се в центъра на Барселона, които скандираха "един народ“.   “Мнозинството от каталунците отхвърлиха независимостта“, заяви същевременно в Мадрид говорителят на Народната партия Пабло Касадо. "Ние ще продължим да защитаваме единството на Испания“, добави той.   Половинчата победа за едни, тежко поражение за други   Испанският печат е раздвоен днес между Барселона и Мадрид за резултата, постигнат от искащите независимост партии на регионалните избори в Каталуния, но са единодушни, че изходът от вота създава трудни за преодоляване предизвикателства, съобщи Франс прес.   "Да"-то се наложи", гласи текстът на консервативния каталунски в. "Вангуардия", поставен над голяма снимка на лидерите на отцепническата коалиция "Заедно за "Да".   "Повечето каталунци казват не на независимостта", пише в Мадрид в. "Мундо". Консервативният всекидневник подчертава, че въпреки спечеленото мнозинство в регионалния парламент, "Заедно за "Да" и крайнолявата сепаратистка партия "Кандидатура за народно единство" са получили само 47,8 процента от гласовете.   Според левия каталунски вестник "Периодико" това е победа, макар и горчива. Борещите се за независимост партии "спечелиха изборите, но загубиха плебисцита", пише левоцентристкият "Паис", най-тиражният вестник в Испания.   "Каталуния не желае да си тръгва" е интерпретацията на мадридския консервативен вестник "А Бе Се".   Всички обаче са единодушни за едно: споразумение между "Заедно за "Да" и "Кандидатура за народно единство" е трудно постижимо.   "Мундо" задава въпроса дали каталунският лидер Артур Мас и съюзникът му от "Заедно за "Да" Ориол Жункерас искат да обявят независимост с крайнолява партия, което да постави под въпрос частната собственост на средствата за производство. "Няма нужда човек да е гадател, за да предположи, че ядрото на "Конвергенция и съюз" (партията на Мас) ще се уплаши от възможността за такъв съюз", допълва вестникът.   "Кандидатура за народно единство" повтаряше непрекъснато, че няма да подкрепи Артур Мас за премиер", подчертава "Вангуардия" и припомня, че тази антикапиталистическа формация иска да обяви независимост незабавно, а не в края на 18-месечен подготвителен процес, както предвижда "Заедно за "Да".   С този резултат каталунците припомниха на Рахой (министър-председателя на Испания – бел. ред.), че това не може да продължава повече, пише "Периодико". Мадрид трябва да реагира спешно и да отвори път за диалог, смята "Паис".   Тази седмица парламентът в Мадрид ще приеме спешна реформа на конституционния съд. Тя ще му позволи да отстранява от длъжност представители на властта като Мас, който не спазва решенията му, включително временните.

Каталунските сепаратисти спечелиха регионалните избори

http://www.mediapool.bg/katalunskite-separatisti-specheliha-regionalnite-izbori-news239700.html

Привържениците на независимостта от Мадрид в Каталуния получиха мнозинството от местата в парламента в испанската провинция. Според резултатите от преброяване на 99,67% от бюлетините, сепаратисткият блок „Заедно за “Да“ печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия “Кандидатура за народно единство“ - десет места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент. Каталунската социалистическа партия ще разполага с 16 депутати, партията ”Сиудаданос“ (Граждани) - 25 места, филиалът на управляващата Народна партия - 11 места, партията ”Каталуния, да, ние можем“ също 11 депутати. Избирателната активност е достигнала рекордните 77%, с 10% по-висока от последните регионални избори през 2012 г. Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8%, отбелязват агенциите. Техните противници обявиха, че са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа. Досегашния президент на Каталуня, привърженикът на независима Каталуния Артур Мас обяви победата в неделя, след публикуването на частични резултати от регионалните избори. “Ние спечелихме“, обяви Мас на четири езика - каталунски, испански, английски и френски - пред близо 2000 поддръжници, събрали се в центъра на Барселона, които скандираха „един народ“. “Мнозинството от каталунците отхвърлиха независимостта“, заяви в Мадрид говорителят на Народната партия Пабло Касадо. „Ние ще продължим да защитаваме единството на Испания“, добави той.

Каталуснките сепаратисти спечелиха регионалните избори

http://www.mediapool.bg/katalusnkite-separatisti-specheliha-regionalnite-izbori-news239700.html

Привържениците на независимостта от Мадрид в Каталуния получиха мнозинството от местата в парламента в испанската провинция. Според резултатите от преброяване на 99,67% от бюлетините, сепаратисткият блок „Заедно за “Да“ печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия “Кандидатура за народно единство“ - десет места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент. Каталунската социалистическа партия ще разполага с 16 депутати, партията ”Сиудаданос“ (Граждани) - 25 места, филиалът на управляващата Народна партия - 11 места, партията ”Каталуния, да, ние можем“ също 11 депутати. Избирателната активност е достигнала рекордните 77%, с 10% по-висока от последните регионални избори през 2012 г. Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8%, отбелязват агенциите. Техните противници обявиха, че са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа. Досегашния президент на Каталуня, привърженикът на независима Каталуния Артур Мас обяви победата в неделя, след публикуването на частични резултати от регионалните избори. “Ние спечелихме“, обяви Мас на четири езика - каталунски, испански, английски и френски - пред близо 2000 поддръжници, събрали се в центъра на Барселона, които скандираха „един народ“. “Мнозинството от каталунците отхвърлиха независимостта“, заяви в Мадрид говорителят на Народната партия Пабло Касадо. „Ние ще продължим да защитаваме единството на Испания“, добави той.

Лавров: Целта на създаването на координационен център в Багдад е борбата срещу ИД

http://www.cross.bg/suzdavaneto-borbata-bagdad-1482136.html

/КРОСС/ Целта на създаването на координационен център в Багдад се заключава в координирането на усилията за борба срещу ИДИЛ, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. „Ние координираме действията си (с партньорите) в борбата срещу ИДИЛ“, каза министърът по време на среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери, отговаряйки на въпрос за целта на създаването на центъра. Русия обедини усилията си със Сирия, Иран и Ирак за координиране на борбата срещу радикалната групировка „Ислямска държава“, като основните функции на създадения в Багдад център ще бъдат събирането, обработката, обобщаването и анализа на актуалните данни за обстановката в Близкия Изток в контекста на борбата с терористите, разпределянето на информацията по предназначение и оперативното предаване на генералния щаб на посочените страни. Руският президент Владимир Путин по-рано съобщи, че лично той е оповестил на президентите на Турция, Йордания и Саудитска Арабия за създаването на подобен координационен механизъм. САЩ, по думите на руския лидер, също са били информирани за това. Единен фронт за борба с групировката ИД няма: срещу групировката се борят правителствените войски на Сирия и Ирак, международната коалиция водена от САЩ (засега ограничаваща се с въздушни удари), както и либийските и иранските шиити и кюрдите. В резултат на бойните действия са загинали стотици хиляди мирни жители, а няколко милиона са напуснали страната като бежанци.

18-годишен шофьор без книжа предизвика катастрофа по невнимание в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009597

18-годишният Ерджан Мутавчиев от санданското село Джигурово предизвика пътен инцидент и избяга от местопроизшествието с управлявания от него автомобил „Мазда“, съобщи stuma.bg.
На кръстовището при пазара на ул. „Младост“ в Сандански 32-годишен мъж от Бургас с лек автомобил „Форд“ завил наляво в посока болницата, в този момент 18-годишният младеж,
18-годишният Ерджан Мутавчиев от санданското село Джигурово предизвика пътен инцидент и избяга от местопроизшествието с управлявания от него автомобил „Мазда“, съобщи stuma.bg. На кръстовището при пазара на ул. „Младост“ в Сандански 32-годишен мъж от Бургас с лек автомобил „Форд“ завил наляво в посока болницата, в този момент 18-годишният младеж,

18-годишен шофьор без книжа предизвика катастрофа по невнимание в Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009606

18-годишният Ерджан Мутавчиев от санданското село Джигурово предизвика пътен инцидент и избяга от местопроизшествието с управлявания от него автомобил „Мазда“, съобщи stuma.bg.
На кръстовището при пазара на ул. „Младост“ в Сандански 32-годишен мъж от Бургас с лек автомобил „Форд“ завил наляво в посока болницата, в този момент 18-годишният младеж,
18-годишният Ерджан Мутавчиев от санданското село Джигурово предизвика пътен инцидент и избяга от местопроизшествието с управлявания от него автомобил „Мазда“, съобщи stuma.bg. На кръстовището при пазара на ул. „Младост“ в Сандански 32-годишен мъж от Бургас с лек автомобил „Форд“ завил наляво в посока болницата, в този момент 18-годишният младеж,

Пари от договора за ремонт на МиГ-29 може да са използвани за политически цели, обяви военният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/28/2617117_pari_ot_dogovora_za_remont_na_mig-29_moje_da_sa/?ref=rss


По договора за ремонт на изтребителите МиГ-29, който изтече тази година, България вероятно е плащала двойно по-висока цена от реалната, срещу която те са поддържани. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война". Тази хипотеза изрази днес по Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев. Той призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската РСК "МиГ".

Ненчев разви тезата си в отговор на въпрос, дали има опасност да останем без изправни бойни самолети, след като в писмо до председателя на комисията по отбрана Михо Михов, от компанията заплашават, че няма да признаят ремонт, извършен в Полша и ще обявят машините за бракуване. Както е известно, договорът за обновяването на самолетите с Варшава е пред финализиране.

"За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисята по отбрана, а не до мен. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март". каза военният министър.

Той се запита на глас и дали всъщност това не е реалната цена, на която компанията работи и къде е отивала разликата, от посочената в стария договор сума. "За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена, нищо чудно тези пари да са използвани за политически цели или за хибридна война", каза военният министър.

Изразената от Ненчев позиция по повод адресата на писмото, има и интересен политически ракурс, тъй като Михо Михов, който е бивш командващ на ВВС и началник на генералния щаб на армията, е депутат от коалиционния партньор в управлението АБВ. Без да го изразява директно, военният министър намекна за някакви по-специални отношения между Михов и РСК "МиГ".

Ненчев обясни, че България има 19 изтребителя МиГ-29, като иска да ремнотира между седем и десет от тях. Той припомни, че Полша е била избрана, защото е предложила с 1.2 млн. евро на самолет по-ниска сума за ремонта. "Ако ремонтирахме 10 самолета при старите условия, щяхме да дадем с 24 млн. лева повече. Има и още нещо, сумата, който ще платим е дори с още 20% по-ниска, заради неплащането на ДДС, защото Полша е част от ЕС", каза Николай Ненчев.

Военният министър обясни изборът на Полша и с притесненията, че ако се продължи договорът с РСК "МиГ", България рискува да даде за ремонт двигатели, които после да не може да си вземе, ако руската държавна корпорация попадне в списъка с дружества, спрямо които има санкции от ЕС. "Наскоро държавният департамент на САЩ вече обяви подобна мярка спрямо РСК "Миг", уточни Ненчев.

Военният министър добави още, че дори и без санкции, ремонтът от руската компания е щял да бъде много по-продължителен, отколко обещавания от Полша. "Нас ни интересува на първо място да летят самолетите", каза още Николай Ненчев.

 

Иво Инджев се възмути от позицията на Светия синод за бежанците

http://pik.bg/иво-инджев-се-възмути-от-позицията-на-светия-синод-за-бежанците-news407065.html

Иво Инджев се възмути от позицията на Светия синод за бежанците

Страхът от бежанците в Европа се надига от една крайнодясна вълна. Никой не отрича, че съществува опасност. Става дума за езика, който се държи, за внушението. Едни хора се дехуманизират с обобщения и внушения, което не прави чест на тези, които подклаждат тази вълна у нас. Това каза в ефира на Нова телевизия журналистът Иво Индже. Той коментира позицията, която Светия синод изрази във връзка с бежанската криза.

„Подозирам, че Светият синод колективно играе ролята на проводник на католицизма в България”, каза още той, коментирайки позицията на Синода, който миналата седмица се обяви против приемането на още бежанци в България.

Заедно с Инджев, темата коментира и сирийският журналист Нидал Хлайф, който каза, че хората се притесняват от културните последици на бежанската криза. Той бе категоричен, че интеграцията зависи от политиката, не от културата.

„В началото на XX век Сирия е приела десетки хиляди арменци, без да ги пита от каква религия са”, посочи журналистът.

По думите му позицията на българския Свети синод е политическа, а единственият духовник, който има адекватна позиция по въпроса, бил папата.

Башар Джафари: Действията на Париж в Сирия са недопустими, вслушайте се в Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009602

Френски военновъздушни сили бомбардираха цели в Сирия, без да координират действията си с Дамаск, заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари, цитиран от ТАСС.
Той посочи, че действията на Париж са недопустими и призова всички държави да се вслушат в думите на руския президент Владимир Путин относно необходимостта от сътрудничество
Френски военновъздушни сили бомбардираха цели в Сирия, без да координират действията си с Дамаск, заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари, цитиран от ТАСС. Той посочи, че действията на Париж са недопустими и призова всички държави да се вслушат в думите на руския президент Владимир Путин относно необходимостта от сътрудничество

Башар Джафари: Действията на Париж в Сирия са недопустими, вслушайте се в Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009595

Френски военновъздушни сили бомбардираха цели в Сирия, без да координират действията си с Дамаск, заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари, цитиран от ТАСС.
Той посочи, че действията на Париж са недопустими и призова всички държави да се вслушат в думите на руския президент Владимир Путин относно необходимостта от сътрудничество
Френски военновъздушни сили бомбардираха цели в Сирия, без да координират действията си с Дамаск, заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари, цитиран от ТАСС. Той посочи, че действията на Париж са недопустими и призова всички държави да се вслушат в думите на руския президент Владимир Путин относно необходимостта от сътрудничество

Jay Gould: Познахме, че пазарът в България ще се срути в есента на 2007 г.

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/jay-gould-poznahme-che-pazaryt-v-bylgariia-shte-se-sruti-v-esenta-na-2007-g-203032/

В края на 2012 г. и началото на 2013 г. за пръв път влязох на няколко позиции на БФБ, които държа и днес, пояснява варненският предприемач и борсов участник

НАСА съобщава за "важно научно откритие" на Марс

http://www.moreto.net/novini.php?n=302349

Американската агенция за космически изследвания НАСА съобщи, че предстои да обяви в понеделник, 28 септември 2015, „важно научно откритие“ за Марс. Събитието ще се излъчва на живо на сайта на NASA. Събитието ще се проведе в 11:30 часа, или 18:30 часа българско време.

Съдия закла брутално Долни Чифлик в Бяла. Тошко Каменов очаква наказание

http://petel.bg/Sadiya-zakla-brutalno-Dolni-CHiflik-v-Byala--Toshko-Kamenov-ochakva-nakazanie__128485

Млад съдия от Русе поряза жестоко Тича 1948 (Долни Чифлик) при загубата с 2:4 от Бенковски в Бяла. За petel.bg наставникът на гостите Тодор Каменов...

Вижте как може да се краде от санирането на жилищата

http://petel.bg/Vizhte-kak-mozhe-da-se-krade-ot-saniraneto-na-zhilishhata__128486

Автор: Зорница Славова, И.П.И/econ.bg, снимка Булфото, оригинално заглавие: Възможните злоупотреби от санирането са очевидни" След старта на...

Снимки от рядък феномен край Варна! Идва ли люта зима?

http://petel.bg/Snimki-ot-ryadak-fenomen-kray-Varna--Idva-li-lyuta-zima--__128487

Овошка със сливи цъфна през септември в едно от близките до Варна села, съобщи наш читател. Дръвчето е млада японска синя слива и е...

Ставаме учители и без педагогическа диплома

http://petel.bg/Stavame-uchiteli-i-bez-pedagogicheska-diploma__128488

Висшисти без педагогическа правоспособност ще имат право да стават учители при условие, че до определен срок придобият необходимата...

Ето кои части от Варна и днес остават без вода

http://petel.bg/Eto-koi-chasti-ot-Varna-i-dnes-ostavat-bez-voda__128489

Части от Варна и днес ще останат без вода, съобщиха от ВиК дружеството. Става въпрос за високата част на квартал "Владиславово", където...

Суворово взе пета победа след битка

http://petel.bg/Suvorovo-vze-peta-pobeda-sled-bitka-__128490

Отборът на Суворово взе пета победа и запази второто място в Североизточна „В“ група. Тимът надделя с 2:1 при гостуването си на Две Могили...

Анкара спира мигрантите към Европа, ако ЕС премахне визите за Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258228_%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D

 Турция ще трябва да предприеме строги мерки за спирането на потоците мигранти към Европа, според ново споразумение, което ще позволи на нейните 75 милиона граждани да се придвижват свободно в рамките на ЕС, пише The Sunday Times, цитиран от "Фокус".

Великобритания и Германия са сред страните, които подкрепят предложението Анкара да поеме отговорността за задържане на бежанците, стотици хиляди от които нахлуха в Гърция и България през последните месеци. В замяна на това турският президент Реджеп Тайп Ердоган ще получи не само милиарди евро финансиране от европейски фондове, но също така политически решения, които ще включват правото на турците да влизат в Шенгенската зона без виза. Това споразумение няма да засяга Великобритания.

По думите на турски дипломати, преговорите са в „напреднала фаза“.

Предвижда се също така създаването на 80-километрова „буферна зона“ в Сирия.

„Единствената ни възможност да спрем потоците от мигранти е решението Турция да стане пазач на нашите външни граници. И само с пари няма да постигнем това“, заяви европейски дипломат, пожелал анонимност.

Кралят на цирка Гия Ерадзе: Белият лъв е най-страшен

http://www.cross.bg/eradze-tzirka-tzirk-1482157.html

/КРОСС/ В последния момент асистент спасил грузинеца от разкъсване. Гия Ерадзе е роден в град Тбилиси, Грузия, на 3 октомври 1978 г. През 1989 г. се включва към тбилиския цирк, като успешно е съвместявал училището с манежа. През 2000 г. завършва Държавната школа за естрадно и цирково изкуство "Ш. Милорава" в Тбилиси. През 2006 г. Ерадзе е щатен сътрудник на Екатеринбургският държавен цирк, а от 1 март 2008 г. е назначен за Директор на трупата "Цирковото шоу - "Пет Континента". През 2010 г. за особен принос в развитието на цирковото изкуство Ерадзе е удостоен със званието на Академията на Цирковото изкуство на Руската федерация. Награден е и със златната награда на петия световен фестивал на цирковото изкуство в Москва. Създателят на мега спектакъла "Пет Континента" получава и престижния орден "Златна звезда"... Ерадзе няма семейство и деца. Казва, че напълно се е отдал на цирка и ще му бъде предан до края на живота си. Съдбата на талантливите хората в изкуството е да са самотни, смята шоумена. За Гия Ерадзе циркът е начин на живот, не работа. Той се определя като "локомотив на огромна композиция, която тегли на раменете си". "Аз съм бавачка на всичките си артисти", казва Ерадзе. Грузинецът е безстрашен укротител на най-страшните зверове, но и продуцент, сценарист, хореограф, художествен ръководител, сценограф, актьор, акробат, дресьор, танцьор, мениджър, директор и собственик на най-атрактивното шоу в Русия

Километрични задръствания на столичния бул."Сливница" в посока центъра

http://pik.bg/километрични-задръствания-на-столичния-булсливница-в-посока-центъра-news407063.html

Километрични задръствания на столичния бул."Сливница" в посока центъра

Километрични задръствания са се образували на бул. „Сливница” в посока центъра на града, предаде „Фокус”. Автомобили има и в трите платна за движение. Задръстването е вследствие на мокрите пътни настилки и ниската скорост, с която се придвижват водачите на МПС.

Призоваваме да се шофира с повишено внимание, да се спазва дистанция и да се спазват правилата за движение.

Затварят за ремонт едното платно на бул. "Трети март" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302348

От днес - 28-ми септември ще бъде затворено за движение северното платно по бул. „Трети март" във Варна. Причината за затварянето е рехабилитация и подмяна на подземната комуникация. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна за Moreto.

Сорин Дукару: НАТО отговаря на заплахите с наука, технологии, иновации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258227_%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%94%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%83%3A+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B8%D1%82%D0

 - Г-н Дукару, като помощник генерален секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства към сигурността бихте ли посочили кои са главните заплахи за сигурността както в глобален мащаб, така и за Черноморския регион?

- В съвременния свръхглобализиран свят трябва да бъдем подготвени за изключително широк диапазон от заплахи за сигурността. В наши дни пред страните от НАТО, но и пред целия свят стоят многобройни заплахи - например за енергийната сигурност, терористичните заплахи, кибератаките и, естествено, заплахата от използване на оръжия за масово поразяване.

Главното предизвикателство е, че тези заплахи се осъществяват както в класически, конвенционален вид, така и като комбинация от конвенционални и неконвенционални методи. По този начин се осъществява това, което днес наричаме хибридни заплахи и дори хибридна война. Въпреки че воденето на хибридна война не е нещо ново, в наши дни сме свидетели на тотално нов мащаб в нейното използване.

Изправени сме и пред нестабилност и конфликт в граничната за източните страни от НАТО Украйна, конфликт, който се захранва от политиката и действията на Руската федерация. На юг пък, т.нар. Ислямска държава и други екстремистки групи налагат терор и нетолерантност.

В тази сложна ситуация НАТО трябва да се изправи пред тези предизвикателства за сигурността веднага, но прилагайки и дългосрочна стратегия.

- Бежанската криза заплашва ли сигурността ни?

- НАТО следи отблизо бежанския поток в Европа, тъй като Европейският съюз е на “фронтовата линия”, а пактът е пряко ангажиран с опазването на сигурността в страните - членки.

НАТО не се ангажира пряко с решаването на проблема, но оказва непрекъснато сътрудничество на засегнатите страни. Помагаме както в създаването на кризисни центрове, така и в разработването на програми за противодействие на тероризма.

- Коя е рецептата за справяне с проблема?

- Няма конкретна рецепта, с която да решим проблема с това преселение. НАТО трябва да насочи своите усилия към предотвратяването на терористични атаки и по-точно навлизане на членове на ИДИЛ в Европа.

- Вие сте шеф на департамента на НАТО за нововъзникващи предизвикателства пред сигурността (Emerging Security Challenges Division). Какви са неговите задачи?

- През 2010 г. НАТО създаде изцяло нов департамент - именно за да отговори на заплахите, възникващи през XXI век. Сред тях са тероризмът, разпространението на оръжия за масово поразяване, кибератаките, заплахите за енергийната сигурност. Освен това департаментът, който аз оглавявам, изготвя и стратегически анализи по тези теми. Така че мога да кажа, че НАТО натрупа добри практики в стремежа да открие оптималните начини за ликвидиране на тези заплахи.

- И все пак кои са те?

- Руската стратегия за силова политика на изток, възраждането на тероризма в лицето на “Ислямска държава”, нестабилността в Близкия изток и Северна Африка са стратегическите предизвикателства пред НАТО, които изискват твърд и ясен отговор от страна на алианса. По същия начин трябва да противостоим и на активизирането на хибридните заплахи и хибридната война.

Трябва да признаем, че НАТО се изправя пред тотално нови стратегически реалности. След като в предните 25 г. бяхме съсредоточени в разрешаването на кризи извън нашата територия, сега трябва да преоткрием нашата първоначална мисия за колективна отбрана на страните членки.

- Това бе главната тема на последната среща на върха в НАТО в Уелс през миналия септември, нали?

- Именно. Там лидерите от НАТО постигнаха съгласие по плана за поддържане на готовност за действие. Той ще осигури възможността нашите сили да бъдат разгърнати много бързо в отговор на каквато и да било заплаха - от конвенционална агресия срещу територията на страна от НАТО до асиметрична заплаха като кибератака например.

Освен това планът осигурява възможност и за бързо изпращане на подкрепления там, където има нужда от тях. То ще бъде подпомогнато от предните командни, контролни и логистични центрове на територията на страните от източния фланг на НАТО. По-рано този месец започнаха да действат 6 от т.нар. елементи за интеграция на силите на НАТО (NFIU).

- Имате предвид щаба, който в момента се разгръща и в София?

- Да. Тези по същество малки командни щабове улесняват бързото разгръщане на сили на НАТО в страните от източния фланг, подпомагат планирането на колективната отбрана и координират съвместните учения в региона.

Всъщност това е най-значимата промяна и усилване на нашата обща отбрана от десетилетия и увеличава способността ни да защитим страните от НАТО от заплахи, идващи както от изток, така и от юг.

Също така НАТО работи активно и за изграждането на гъвкавост в отбранителните способности, която ни помага да предвиждаме хибридните заплахи и да се справяме с тях преди да са възникнали. Заради това в момента работим за подобряване на разузнавателните си служби и ускоряване на процеса за вземане на решение за действие.

- Как се ангажират страните-членки на НАТО, за да можем да се справим с новите заплахи като тероризма и кибератаките?

- Ангажирането на всеки един партньор в борбата с тези нови предизвикателства е от изключителна важност именно заради общата черта на тези нови заплахи - те не са ограничени от националните граници. Сътрудничеството е най-добрият и ефективен начин да се справим с тях. Заради това за НАТО е изключително важно да работи активно за съвместни действия и ангажираност на всички страни членки. Програмата за мир и сигурност на НАТО (SPS) е ключовият ни политически инструмент за постигане на това сътрудничество.

SPS събира в едно учените, експертите, гражданското общество и политиците от НАТО и нашите партньори, за да можем да отговорим на заплахите с помощта на науката, технологиите, иновациите. Заедно те развиват съвместни проекти, провеждат се обучения на експерти за справяне с проблемите пред сигурността. Нововъзникващите заплахи като тероризма, киберзаплахите, химическите, биологичните и ядрените оръжия са във фокуса на сътрудничеството в SPS.

Трябва да отбележа, че НАТО работи усилено и за засилване на способностите на нашите партньори на изток като Украйна, Грузия и Молдова, така че да могат да се противопоставят на заплахите от страна на Русия. Ние им помагаме да реформират техните отбранителни институции и въоръжени сили.

 

 

 

 

 

Заради това и стартирахме инициативата за изграждане на отбранителни способности, за да помогнем на нашите партньори да изградят по-силни и гъвкави отбранителни сили. Колкото по-голяма част от проблемите на сигурността им са в техните собствени ръце и способности, толкова по-малко външна помощ ще им е нужна, за да дадат ефективен отговор. А ако нашите съседи са стабилни, и ние сме в по-голяма сигурност.

- Как оценявате различните проекти за осигуряване на национална киберотбрана и по-специално този на България?

- Киберинцидентите нарастват с тревожна честота, мащаб и сложност на атаките. Всъщност киберпрестъпленията в момента са една индустрия, която изживява бум и коства на икономиката милиарди евро всяка година.

И в близкото бъдеще заплахата ще става все по-голяма с развитието на устройствата, които имат свързаност с интернет и изграждането на т.нар. веществен интернет. Това само ще увеличи площта, която може да бъде атакувана. Заплахите се развиват.

- Какво включват тези заплахи?

- Те вече включват комбинация от техники като компрометиране на веригата на доставки, кампании за социално инженерство, нови развития на познатия вече малуер, масовите атаки от много компютри-роботи и също така търсенето на пропуски в сигурността на мобилните платформи.

Подчертавам -

заплахите от

пробиви в

киберсигурността

стават все

по-интензивни

и сложни и защитата срещу тях за НАТО е огромно предизвикателство. Не бихме могли да оприличим НАТО на “Сребърен куршум”, който поразява злите сили, в областта на киберотбраната, но алиансът има уникални възможности да подпомогне съюзниците, за да изградят националните си системи за киберсигурност. НАТО вече има своя нова разширена политика и екшън план, приети на срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. И киберотбраната вече е част от главните задачи на алианса за колективната отбрана, естествено като се зачита международното законодателство и се засилва сътрудничеството на НАТО с индустрията.

- Кой все пак е главният приоритет?

- Главният приоритет е защитата на системите за комуникация на самия алианс. Новата политика засяга и ангажиментите на НАТО в постоянното развитие и рационализации при управлението на киберотбраната, процедури за подпомагане на страните членки и

интегрирането на

киберотбраната

в оперативните

планове, включително и тези за защита на гражданите.

Съюзниците се съгласиха и да засилят обмена на информация и общите усилия в предпазването, рекцията и възстановяването след кибератаки.

- Кои са главните предизвикателства пред киберсигурността и как НАТО се справя с тях?

- НАТО работи активно за разрешаването на широк набор от проблеми в областта на киберсигурността главно като развиваме нови политики и изграждаме капацитет чрез съвместни учения.

Така например с

мрежа, която

свързва 69

държави от

Европа, Близкия

и Далечния изток

и Африка,

се опитваме да си сътрудничим извън ограниченията на националните и институционални граници. Това сътрудничество се базира на споделени ценности и общи методи за осигуряване на киберсигурността.

Чрез вече споменатата програма SPS организираме множество обучения и семинари, но също така и дългогодишни проекти. Примерно заедно с Швеция започнахме изследване върху мерките за изграждане на увереност в киберсредата.

А с Грузия, Молдова и Черна гора организирахме множество курсове за системни и мрежови администратори. Имаме и дългосрочен проект за подпомагане на Йордания за изграждане на национална киберстратегия.

CV

 Дипломат от кариерата с над 20 г. стаж в румънското външно министерство

 Работил е на различни длъжности - от съветник на министъра до шеф на дирекция НАТО и говорител на дипломатическото ведомство на Румъния

 Посланик на Румъния в НАТО

 Посланик на Румъния в САЩ

 През май 2013 г. след конкурс е назначен за помощник генерален секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства към сигурността

Ненчев: Готови сме за реакция по границите във всеки момент

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/nenchev-gotovi-sme-za-reakciia-po-granicite-vyv-vseki-moment-6043045

Министърът коментира и писмото от Русия, според което Полша не може да ремонтира нашите самолети МиГ

Русия ще въведе ответни санкции срещу две украински авиокомпании

http://www.cross.bg/aviokompanii-ykrainskite-ryskite-1482135.html

/КРОСС/ Две украински авиокомпании ще попаднат под руските „огледални“ санкции в отговор на забраната за полети в страната за руските авиокомпании, съобщи министърът на транспорта на РФ Максим Соколов, предаде РИА Новости. „Към днешна дата ние още не сме получили официални разяснения или официална забрана от Украйна, но веднага след като ги получим, ние ще въведем ответни мерки, и две украински авиокомпании също няма да бъдат допуснати до полети на територията на Русия“, заяви Соколов пред телевизия „Россия 1“. „Чрез тази мярка украинските власти въвличат на първо място своите граждани в транспортна изолация даже вътре в самата Европа, защото сериозно ще се понижи мобилността на пътниците, мобилността на украинските граждани“, каза Соколов. Министърът добави, че от гледна точка на пътниците, въвеждането на подобни санкции от украинските власти е „абсолютно необмислена стъпка“, която ще доведе до загуби не само на руските авиокомпании, а най-вече на целия авиационен бизнес в Украйна.

Делото срещу Брендо започва отначало

http://pik.bg/делото-срещу-брендо-започва-отначало-news407062.html

Делото срещу Брендо започва отначало

В Софийския апелативен съд се очаква да започне повторно делото срещу Евелин Банев-Брендо. Заедно с още трима души той е обвинен в организиране и участие в престъпна група за пране на пари. Процесът започва отначало, след като Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на Евелин Банев, наложена от апелативния съд и върна делото за ново разглеждане.

През 2013 г. Брендо беше осъден от Софийския градски съд на седем години и половина затвор, но присъдата му беше отменена на втора инстанция, припомня БНТ.

 

Източник: Делегацията на РФ напусна залата на Общото събрание на ООН по време на речта на Порошенко

http://www.cross.bg/zalata-poroshenko-vreme-1482139.html

/КРОСС/ Руската делегация е напуснала залата на Общото събрание на ООН по време на изказването на украинския президент Петро Порошенко, предаде ТАСС, позовавайки се на информация, предоставена от високопоставен руски дипломат. „Ние напуснахме залата в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която изобщо не съответстваше на заявената тема на срещата на върха“, подчерта източникът. В залата е останал само един руски дипломат, съобщи още ТАСС. Отговаряйки на въпрос, защо е останал на мястото на делегацията, събеседникът на агенцията подчерта, че „руската страна има навика да слуша опонентите си и да не оставя изказванията им съвсем без внимание“.

Експлозия избухна на лодката на президента на Малдивите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009593

Експлозия избухна на лодката на президента на Малдивите, съобщи Ройтерс.
Президентът Абдула Ямин не е пострадал при инцидента. Взривът станал, когато лодката вече била достигнала столицата на страната - град Мале, коментира един от съветниците на президента.
Абдула Ямин се връщал в Малдивите от Саудитска Арабия,
Експлозия избухна на лодката на президента на Малдивите, съобщи Ройтерс. Президентът Абдула Ямин не е пострадал при инцидента. Взривът станал, когато лодката вече била достигнала столицата на страната - град Мале, коментира един от съветниците на президента. Абдула Ямин се връщал в Малдивите от Саудитска Арабия,

Взрив избухна на лодката на президента на Малдивите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009581

Експлозия избухна на лодката на президента на Малдивите, съобщи Ройтерс.
Президентът Абдула Ямин не е пострадал при инцидента. Взривът станал, когато лодката вече била достигнала столицата на страната - град Мале, коментира един от съветниците на президента.
Абдула Ямин се връщал в Малдивите от Саудитска Арабия,
Експлозия избухна на лодката на президента на Малдивите, съобщи Ройтерс. Президентът Абдула Ямин не е пострадал при инцидента. Взривът станал, когато лодката вече била достигнала столицата на страната - град Мале, коментира един от съветниците на президента. Абдула Ямин се връщал в Малдивите от Саудитска Арабия,

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух

http://www.cross.bg/hariton-varyh-boga-1482156.html

/КРОСС/ Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух Житие на св. преподобни Харитон изповедник През втората половина на третия и първата половина на четвъртия век живял в малоазийския град Икония благочестив мъж на име Харитон. При царуването на римския император Аврелиан било предприето жестоко гонение срещу християните. Началникът на града узнал, че Харитон е християнин, и го повикал при себе си. - Защо не се покланяш на боговете, които ние всички почитаме? - запитал го той. - Не се покланям - отговорил Харитон, - защото те не са богове. Безумно е човек да им се покланя. Аз се покланям на вечния Бог, Творец и Спасител на света. - За тоя дързък отговор - казал началникът - ти заслужаваш смърт. Заслужаваш смърт, защото хулиш нашите богове. Но аз ще ти простя, ако се разкаеш и им се поклониш. Ти трябва да им принесеш жертва и да поискаш от тях прошка! Харитон заявил: - Ако си уверен, че твоите идоли са действителни богове, ти не трябва да прощаваш на онзи, който ги хули, защото всеки е длъжен да държи за своя бог. Но те не са богове и ти напразно ми заповядваш да им се покланям. И знай, че никакви мъчения не ще ме заставят да се отрека от живия Бог. Аз повтарям с апостол Павел: "Кой ще ни отлъчи от любовта Божия: скръб ли, притеснение ли или гонение, глад ли, или голотия, опасност ли, или меч". Никога не ще се отрека от Бога и не ще се поклоня на твоите бездушни идоли. Тия думи разгневили силно началника

Ползваш служебни кола, телефон или лаптоп за лични нужди - плащаш ДДС

http://pik.bg/ползваш-служебни-кола-телефон-или-лаптоп-за-лични-нужди---плащаш-ддс-news407060.html

Ползваш служебни кола, телефон или лаптоп за лични нужди - плащаш ДДС

Фирмите ще трябва да засекат доколко служебни коли, сгради, телефони и лаптопи се използват за лични нужди на собственика или служителите. За целта те ще могат да използват критерии като дни, километри, квадратура, количество, разговори и т.н. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, подготвени от Министерството на финансите.
Целта е точно да се определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и да се плати дължимото ДДС. И в момента, ако на името на фирмата се купи телевизор или мебели, но вместо в офиса те се поставят в дома на собственика, за тях не може да се ползва данъчен кредит по ДДС, т.е. фирмата не може да си върне платеното ДДС, пише "Стандарт". На практика обаче често има злоупотреби. Идеята на предложените промени в закона е да бъде проследено реалното използване на активите на фирмата. И за този дял от стоките и услугите, които се използват за лични нужди, да се плати ДДС. За целта се предлага всяка регистрирана по ДДС фирма, която възнамерява да използва стока или услуга на стойност над 700 лв., за която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит по ДДС, едновременно за дейността и за лични нужди на собственика или служителите, да подаде декларация в НАП. В декларацията трябва да се опише методика за разпределение на разходите за придобиване на стоката и услугата - какъв процент се използва за служебни цели и какъв за лични. Като фирмата сама трябва да определи критерия (дни, разговори, километри, квадратура, количество и т.н.) на база, на която смята за най-разумно да разпределя направените разходи, обясниха от Министерството на финансите. Като за вече наличните активи трябва да се подаде декларация до 29 февруари 2016 г. Например за служебните коли фирмата може да определи, че пет дни в седмицата се използват за служебни цели, а през уикенда за лични. За критерий може да се изберат и изминатите километри. За мобилните телефони може да се отчете колко часа или дни в седмицата служителите са на работа. А ако собственик на хотел живее със семейството си в някоя от стаите, трябва да пресметне неговия апартамент какъв процент е от цялата квадратура на сградата, и да си плати ДДС-то.

Ако една фирма плаща и месечните такси за телефоните на служителите си, дали се надхвърля прага за стойност на услугата над 700 лв., в които случаи ще трябва да се подаде декларация в НАП, зависи от това какъв е договорът с мобилния оператор. Когато в договора е определена такса за всеки мобилен телефон поотделно, при преценка дали да се приложи новата разпоредба ще се взема предвид размерът на тази такса, коментираха от МФ. Когато в договора е определена обща такса за повече от един мобилен телефон, то трябва да се вземе предвид така определената обща такса, която лесно може да надмине прага от 700 лв. Предложеният праг от 700 лв. е твърде нисък според депутати от ГЕРБ и когато законът влезе за гласуване в парламента, вероятно ще бъде повишен, за да обхване само скъпите вещи като коли и хотели. Така обаче няма да се прекрати практиката да се купуват телефони и лаптопи на името на фирми, които се ползват основно за лични нужди.

С други промени в Закона за ДДС от данъка се предлага да бъде освободено предоставянето на медицинска помощ от хора, упражняващи медицинска професия съгласно Закона за здравето, т.е. притежаващи диплома за завършено висше образование по специалности от направленията "Медицина", "Дентална медицина" и "Здравни грижи".

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/gerb-sustoi-kmet-1482155.html

/КРОСС/*** София.От 9.00 чака ще се проведе дискусионен форум за строителството през 2016г., на който ще бъдат представени възможностите на новия програмен период на ЕС. Форумът е организиран от Камарата на строителите.В него ще участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Поканен е и премиерът Бойко Борисов. Форумът ще се проведе в зала „Средец" на „София хотел Балкан". ***София.От 12.00 часа в ж.к. Люлин 10, ъгъла на бул. Петър Дертлиев и ул. Ген. Динчев (сп.Орион) С тържествен водосвет ще бъде открита новата сграда на Девета пожарна служба в София. На церемонията ще присъства ръководството на МВР и ГДПБЗН. ***София. От 18:00 ч. в мраморно фоайе на НДК ще бъде открита изложбата"Благотворителността през обектива" 2015.Директорът на Двореца Мирослав Боршош ще връчи лично голямата награда на победителя. ***София. От 9.30 часа - състав на СГС ще заседава по делото срещу срещу Елизабет Елена Вон Месинг и Дмитрий Абрамкин 09.30 часа - състав на СГС ще заседава по делото ще заседава Веселин Георгиев, Радослав Колев, Емилия Тончева. ***София. От 15.00 часа Фондация Програма Достъп до Информация организира Тринадесетата церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Събитието ще се състои в Дома на Европа: София, ул

Инджев: Първанов, Б. Димитров и Райчев насаждат страх от бежанците

http://frognews.bg/news_98446/Indjev-Parvanov-B-Dimitrov-i-Raichev-nasajdat-strah-ot-bejantsite/

Бившият президент георги Първанов, историкът Божидар Димитров и социологът Райчев насаждат страх от бежанците. Учуден съм от позицията на Огнян Минчев. Страхът от бежанците в Европа се надига от една крайнодясна вълна. Това заяви по Нова телевизия журналистът Иво Инджев.

Йенс Столтенберг: Готов съм за преговори с Русия за Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5009580

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия.
Според него необходима е координация за да се избегне
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия. Според него необходима е координация за да се избегне "инцидент или нещастие" между руските сили и силите ръководени от САЩ, които се сражават срещу Ислямска държава, съобщава БГНЕС. Столтенберг каза, че е все още рано да се каже какви са плановете на

Порошенко: На американците им е интересно да се научат как да бият Русия

http://www.cross.bg/poroshenko-naychat-interesno-1482133.html

/КРОСС/ Тренировките на украинските спецчасти под инструктажа на специалистите от САЩ ще започнат през ноември тази година. Това съобщи украинският президент Петро Порошенко на среща с представители на украинската диаспора в Ню Йорк, пише „Комсомольская правда“. „Споразумяхме се през ноември месец най-накрая да започнем подготовката на украинските спецчасти, армейските специални сили, които ще бъдат подготвяни от най-добрите американски инструктори“, каза държавният глава. По думите на Порошенко чуждестранните военни инструктори вече тренират подразделения на украинската национална гвардия, предава агенция „Интерфакс“. „Това е взаимообмен, взаимопомощ. Това е интересно не само на украинците – да се научат от американските си партньори как да воюват. Това е интересно и на американците – да се научат как да бият Русия“, каза украинският президент. Порошенко пристигна в Ню Йорк, за да участва в мероприятията в рамките на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН.

Йенс Столтенберг: Готов съм за преговори с Русия за Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5009585

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия.
Според него необходима е координация за да се избегне "инцидент или нещастие" между руските сили и силите ръководени от САЩ, които се сражават срещу Ислямска държава, съобщава БГНЕС.
Столтенберг каза, че е все още рано да се каже какви са плановете на
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия. Според него необходима е координация за да се избегне "инцидент или нещастие" между руските сили и силите ръководени от САЩ, които се сражават срещу Ислямска държава, съобщава БГНЕС. Столтенберг каза, че е все още рано да се каже какви са плановете на

Берлин се обяви за преходно правителство в Сирия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/berlin-se-obiavi-za-prehodno-pravitelstvo-v-siriia-203038/

Ролята на Русия в уреждането на сирийската криза може да се отрази положително на решаването на ситуацията в Източна Украйна, смята Щайнмайер

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/28/2616945_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите, които ще следи националната телевизия днес:


От три до пет вида бюлетини в секциите за вота

http://offnews.bg/news/n_1/n_563850.html

Избирателите ще гласуват с от три до пет вида бюлетини на 25 октомври в зависимост от населеното място, в което дават своя вот.  Бюлетини за кмет на община и съветници ще има навсякъде, кмет на район ще избират в София, Пловдив и Варна, и кмет на кметство - в селата с повече от 100 жители по постоянен адрес. Петата бюлетина е за рефер бюлетина е за общински съветници. Тя изглежда по сходен начин на тази от предишните избори, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. От лявата страна ще бъдат написани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които участват в изборите за общински съветници, а от дясната са числата, с които гласоподавателят може да се възползва от преференциалния вот.  „В софийската бюлетина ще има 61 кръгчета”, уточни Томов по Нова тв. Следват бюлетините за кмет на община, кмет на район или кмет на кметство. От лявата страна ще е името на партията, коалицията или инициативния комитет, а от дясната на самия кандидат. „Максимум две бюлетини ще се попълват от тези”, заяви Томов.  Накрая е бюлетината за референдума. На нея трябва само да отбележим дали сме съгласни с въпроса на референдума, или не. Тази бюлетина ще се пуска в отделна урна. 

Камен Калев за ромските сватби, трафика на момичета и истинската история в новия му филм "С лице надолу"

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/09/28/2616145_kamen_kalev_za_romskite_svatbi_trafika_na_momicheta_i/?ref=rss


Новият филм на Камен Калев ("Източни пиеси", "Островът", "Мостовете на Сараево") ще направи премиерата си на 13 октомври, а от 16 същия месец тръгва по кината в цялата страна. "С лице надолу" се вглежда в действителността зад мрачната статистика на трафика на хора за проституция в Западна Европа, в която страната ни е на едно от водещите места.

Историята - за французин, дребен престъпник, когото съдбата сблъсква с малолетната проститутка от ромски произход Елка, е по действителен...

Берлускони: Путин е пръв сред световните лидери

http://www.cross.bg/pytin-berlyskoni-krim-1482137.html

/КРОСС/ Бившият италиански премиер Силвио Берлускони нарече руския президент Владимир Путин най-добрият световен лидер, съобщи вестник Il Messagero, цитиран от РИА Новости. „В период, когато света изпитва като цяло липса на лидери, Путин е най-добрият“, каза политикът. В неделя по време на конгрес на партията „Напред, Италия“ Берлускони сподели и впечатленията си от неотдавнашното си посещение в Крим и срещата си с Путин. „Помолих Путин да вървим сред хората сами, без телохранители. Трябваше да видите с каква любов и симпатия го посрещаха. Жените се хвърляха в обятията му, плачейки и благодарейки му“, разказва Берлускони. „В Крим хората са щастливи от това, че не се подчиняват вече на правителството на Украйна, което не бе избрано по демократичен път, а дойде на власт в резултат на държавен преврат“, добави бившият италиански премиер.

Спешна помощ не стига до 211 хил. българи, според доклад на Сметната палата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/09/28/2617083_speshna_pomosht_ne_stiga_do_211_hil_bulgari_spored/?ref=rss


Според доклад за анализа на качеството на медицинската помощ, изготвен от Сметната палата, 211 хил. български граждани (около 3% от населението) са лишени от възможността да получат спешна помощ.

Причината е, че те се намират в отдалечени райони, в които линейките трудно могат да стигнат бързо, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР в неделя. Изводът е част от доклад на одитния орган за качеството на медицинската помощ в България, който ще бъде официално оповестен днес.

Докладът обхваща периода между 2010 и 2014 г., а "основният извод" е, че спешната медицинска помощ в България не е "нито ефективна, нито ефикасна".

"15% могат да получат спешна медицинска помощ в диапазона над 30 минути, което в някои случи може да бъде и фатално. И само 58 на сто от населените места в страната имат възможност да получат достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути", коментира Цветков и допълни, че ситуацията е сходна с тази за периода преди 2010 г.

"Тези негативни практики продължават да съществуват в спешната медицинска помощ", коментира той.

Пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ, коментира, че в много населени места в страната и системата не отговаря на стандартите.

"Това, което са препоръките за оказване на спешна медицинска помощ, всъщност е, че трябва екипът, определен от случаите, да достига до осмата минута до пациентите. При нас това дори не е заложено по настоящия действащ стандарт, което не ни прави спешни медици. Слава богу това са между 5 и 10% от всички спешни повиквания", обясни Кателиева.

Тя посочи, че трябва да се постигне унификация и стандартизация на всички спешни центрове в страната, да отговарят на едни и същи изисквания и да са оборудвани по идентичен начин.

"Редно е в отдалечените населени места да се постигне правилно разпределение на екипите, т.е. да има достатъчен брой екипи, които да стигат навреме. В момента разпределението е подчинено на принципа: гъстота – население – натовареност на екипите, което не е правилно", коментира тя.

Предстои да се обсъди и приеме медицински стандарт за спешната помощ, според който линейките ще са длъжни да се отзовават в определено време според спешността на случая. При най-спешните случаи това ще става до 8 минути, при не толкова тежки състояния - между 8 и 20 минути, а при по-леките случаи ще се чака от 20 до 120 минути.

Специалист: Шумен е в изключително окаяно състояние след пороя

http://pik.bg/специалист-шумен-е-в-изключително-окаяно-състояние-след-пороя-news407058.html

Специалист: Шумен е в изключително окаяно състояние след пороя

Шумен е в изключително окаяно състояние след поройния дъжд. Това съобщи за „Фокус” Красимир Косев, главен специалист „

Превенция и дейности по защита на населението” в Община Шумен. В местата, където са извършвани изкопни работи по Водния цикъл – етап 2 са отнесени инертни материали по уличните платна и по кръстовищата. 41 литра дъжд са паднали снощи в града за по-малко от 2 часа. Валежът е бил придружен с вятър на пориви и градушка. Прекъснато е било ел. захранването по високите части, в района на кв. „Гривица” и кв. „Боян Българанов”. Отстранена е била авария на подстанция на ВиК в района на кв. „Боян Българанов”. По първоначална информация има наводнени обществени сгради, избени помещения на частни домове, множество закъсали автомобили през нощта. Все още е затворен бул. „Симеон Велики“ под жп моста, заради големи наноси от тиня и инертни материали. Голямо езеро, без оттичане на водата, се е образувало по пътя от 5-ти км в посока Шумен. В село Дибич е имало критична ситуация около реката. „От 30 години, откакто се занимавам с тази дейност, за втори път виждам река Поройна в такъв преливащ, яростен вид“, каза Красимир Косев.

По думите му към момента няма сигнали от кметовете на населени места за селища без електричество, но започва проверка. Фирмите, които се занимават с поддържането на уличната мрежа, организират почистването на кръстовища, улици и шахти в Шумен.“ Фирмите по ИСПА, вероятно също вече са започнали да възстановяват изкопите, тъй като всичко е в трагично състояние“, каза Красимир Косев.

Нешич: Пропуснахме много възможности и загубихме, вместо да спечелим

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/28/2617085_neshich_propusnahme_mnogo_vuzmojnosti_i_zagubihme/?ref=rss


Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Драган Нешич съжали за пропуснатите възможности в мача с Хърватия. Българките отстъпиха с 2:3 и продължават без победа в групата си на европейското първенство.

Воденият от Нешич отбор изпусна успеха в първия гейм, но след това поведе с 2:1. В четвъртата част българките отново имаха инициативата, но загубиха, за да дойде и поражението в тайбрека.

"Много неща се объркаха в четвъртия гейм. Първо един неправилен избор, а...

Министър Танева ще присъства на откриването на академичната година в Лесотехническия университет

http://pik.bg/министър-танева-ще-присъства-на-откриването-на-академичната-година-в-лесотехническия-униве-news407057.html

Министър Танева ще присъства на откриването на академичната година в Лесотехническия университет

Днес от 11:00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на тържественото откриване на академичната 2015/2016 година в Лесотехническия университет, гр. София, съобщиха от пресцентъра на министерството. Събитието ще се състои на Аулата на университета. 

Ислямска държава планирала "ядрено цунами" – най-голямото религиозно прочистване

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-planirala-jadreno-cunami--naj-goljamoto-religiozno-prochistvane-news_497926.html

След като успял да се внедри за 10 дни в редиците на "Ислямска държава", известен журналист разкрил, че терористите планират "най-голямото религиозно прочистване в историята", пише israelnationalnews.com. Ветеранът на немската журналистика Юрген Тоденхофер, който първи успял да получи достъп като внедрен репортер в "Ислямска държава", е установил, че терористичната групировка планира да извърши ядрени нападения по цял свят, допълва Daily Express. Преди да се върне към журналистиката през 2000

14 души са ранени след бой в бежански лагер в Германия

http://europe.actualno.com/14-dushi-sa-raneni-sled-boj-v-bejanski-lager-v-Germanija-news_497981.html

14 души са ранени при масово сбиване, което е настъпило в неделя вечерта в един от бежанските лагери в Касел, Германия. Между пострадалите има и трима полицаи. Това съобщиха днес от представители на правоохранителните органи на Германия. В сблъсъка участвали над 300 души от различни националности. Боят е избухнал след спор между двама бежанци при разпределянето на храната в лагера, пише БГНЕС. Полицията за кратко успяла да успокои напрежението, но след известно време сблъсъците избухнали с нов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване