Природозащитници алармират за сериозно нарастващата популация на котки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303079

Популацията на бездомни котки във Варна нараства с огромни темпове и това ще доведе след себе си сериозни проблеми. Нужна е общинска програма, която да се ангажира с проблема. За това алармира председателят на природозащитната организация Animal Hope Varna Светла Димитрова, предаде репортер на Moreto.

Кобрата отказал мач за световната титла

http://petel.bg/Kobrata-otkazal-mach-za-svetovnata-titla__129449

Кубрат Пулев е можел да получи нова възможност да се бие за световна титла в бокса. Българинът е бил гласен за двубой срещу Руслан Чагаев...

Шок във въздуха! Пилот почина по време на полет

http://petel.bg/SHok-vav-vazduha--Pilot-pochina-po-vreme-na-polet__129450

Снимка: Булфото, архив Пилот на самолет издъхна по време на полет. Трагедията се разиграла в един от аеропланите на American Airlines, който...

Сълзи в ефир! Плеймейтката Моника Валериева поиска да напусне "ВИП Брадър" (снимки)

http://petel.bg/Salzi-v-efir--Pleymeytkata-Monika-Valerieva-poiska-da-napusne-VIP-Bradar--snimki-__129451

Плеймейтката Моника Валериева поиска да напусне къщата на "ВИП Брадър". Причината е, че според красавицата Големият брат използва...

Видео: Пекарна, климатици и... руска баня – какво има в руската база край Латакия

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/05/2622307_video_pekarna_klimatici_i_ruska_bania_kakvo_ima_v/?ref=rss




Финансираният от руската държава телевизионен канал RT е една от малкото медии, получили достъп до авиационната база, от която излитат самолетите за нанасяне на удари в Сирия.

В репортаж от покрайнините на западния град Латакия журналистът Мурад Газдиев показва – в рамките на позволеното от военните – къде живеят, с какво се хранят и как си почиват пилотите, обслужващият песонал и охраната.

Той разказва, че почти всичко е било изградено отново от руснаците,...

ПИК TV: Москов: Купонът свърши, правилата трябва да се спазват от всички

http://pik.bg/пик-tv-москов-купонът-свърши-правилата-трябва-да-се-спазват-от-всички-news411548.html

ПИК TV: Москов: Купонът свърши, правилата трябва да се спазват от всички

В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните шест месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати, заяви здравният министър.

Относно надлимитните дейности Москов заяви, че това е напълно незаконно и не може да съществува.

"Купонът свърши. Правилата трябва да се спазват от всички", посочи Москов.

До края на годината ще бъде готова и здравната карта за страната. Той добави, че в момента областните здравни карти са процес на събиране, но скоро това ще бъде приключено.

Закопчаха брата на Меси зе незаконно оръжие

http://www.bnews.bg/article-142271

Матиас Меси получил нараняване на лицето, а двама униформени също са ранени.

Виж потресаваща история от дивата природа (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026513

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Европа е готова да обсъди буферна зона в Сирия (обновена)

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriya-erdogan-1483122.html

/КРОСС/ Европа е готова да обсъди създаване на буферна зона в Сирия, която да ограничи потока от бежанци от раздираната от петгодишна гражданска война страна, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с гостуващия турски държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Последният повтори в детайли настояването на страната си отреди пет години - буферна територия, състояща се от зона за сигурност на сушата, и зона свободна от полети над нея - идея, към която европейците са резервирани поради военната операция, която предполага.Туск каза, че с Ердоган са обсъдили европейската финансова помощ, управлението на границите, борбата с трафика на хора и визовата либерализация. „ЕС е готов да обсъди възможна буферна зона в Сирия", каза Туск. „Турция обаче трябва да бъде също толкова готова да действа", добави той за стотиците хиляди мигранти, които влизат нелегално от тази страна в съседна Гърция. „Това трябва да спре. Не можем да го направим сами, имаме нужда от турската страна".„Ние също обсъдихме нуждата да се намери решение на конфликта в Сирия", каза още Туск. „Съгласихме се, че конфликтът не може да бъде решен, когато Русия в съюз с президента (Башар) Асад бомбардира опозиционните сили"

Турция се пазари с Европа за мигрантите

http://www.cross.bg/tyrtziya-pomosht-durzhavi-1483122.html

/КРОСС/ Турският президент Редежп Тайип Ердоган започна днес еднодневно посещение в Брюксел, което ще мине под знака на миграционната криза. Очаква се той да поиска от ЕС да засели в своите държави половин милион сирийски бежанци от лагерите в Турция, съобщи в навечерието му германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Европейски представител, запознат с преговорите, каза пред журналисти под условие за анонимност, че не може да потвърди съобщението. Той обаче потвърди, че въпросът ще се обсъжда заедно с евентуална еропейска финансова помощ за бежанците в Турция, включително за изграждането на нови лагери за тях. „Не може да има споразумение, докато не е обсъдено. Това е една от главните цели на посещението", каза представителят. По-късно Европейската комисия каза, че Турция и ЕС работят по съвместен план за управление на миграционната криза. Говорителят й Маргаритис Схинас заяви, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще обсъди мерки за „взаимно доверие" между ЕС и Турция, що се отнася до охраната на границите, приема на имащи право на международна закрила и връщането на тези, които нямат такова право и хуманитарната помощ за бежанците в съседните на Сирия държави. „Можем да обсъждаме разрични терминологични начини да опишем волята ни да работим заедно. Това („съвместен план за действие" - б.а.) може да е един от тях", каза Схинас в отговор на въпрос на Клуб Z

Този сезон по руската телевизия: войната в Сирия

http://www.mediapool.bg/tozi-sezon-po-ruskata-televiziya-voinata-v-siriya-news240052.html

Днес Украйна започва да изтегля тежкото въоръжение от Донбас и скоро може да възстанови контрола по границите си с Русия. Но не очаквайте да видите много от това по руската държавно контролирана телевизия. Украйна е драма от миналия сезон. През този сезон всичко е за Сирия, която убедително предоставя нов разказ в момент, когато войната в Украйна се превръща в замразен конфликт и цената й става все по-очевидна. Новата сюжетна линия, свързана със Сирия е, че Русия е велика геополитическа сила, способна да съперничи (или поне да надхитри) Америка. В същото време – макар и в противоречие с горното твърдение - тя преодолява международната изолация, защото споделя с Америка общ враг – "Ислямска държава". Какво схваща руският народ от всичко това е отделен въпрос. В частни разговори мнозина се опасяват от ново оплитане от типа на това в Афганистан, което подкопа моралния дух на Съветския съюз през 1980-те. Не очаквайте обаче да видите и това да се дискутира в телевизионните предавания.

Петев ще изгражда нов отбор в последните две квалификации

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/05/2622422_petev_shte_izgrajda_nov_otbor_v_poslednite_dve/?ref=rss


Селекционерът на българския национален отбор по футбол Ивайло Петев обяви, че ще използва последните две европейски квалификации за изграждането на ново лице. По думите му тези срещи са протоколни и дават добра възможност да се обнови съставът.

На 10 октомври България гостува на Хърватия, а три дни по-късно посреща Азербайджан. Петев обясни, че е предприел доста промени, за да може да започне развиването на отбор, в който футболистите по-често играят в клубовете си.

"Моят...

До 24° утре, облачността намалява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026495

Утре облачността от запад бързо ще намалее, над по-голямата част до слънчево време. Предимно облачно, на много места с превалявания, ще се задържи времето в Източна България. По-късно през деня и там валежите ще спрат, а облачността ще намалява.
Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, в София - 19°.
Утре облачността от запад бързо ще намалее, над по-голямата част до слънчево време. Предимно облачно, на много места с превалявания, ще се задържи времето в Източна България. По-късно през деня и там валежите ще спрат, а облачността ще намалява. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, в София - 19°.

С. Велков: Предложената промяна е персонално за някого с 10-годишна служба в сектор „Сигурност”

http://www.cross.bg/velkov-bakalov-sektora-1483121.html

/КРОСС/ На практика кандидатурата на Йордан Бакалов беше на премиера - той го предложи на военния министър. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" експертът по сигурността Славчо Велков, който е и университетски преподавател: Дали трябва цивилен или военен човекът на този пост - този въпрос има различен отговор по различно време, тъй като, като организирана структура, служба "Военна информация" винаги е била подчинена на Министерство на отбраната. Бакалов не е човек, който може да бъде упрекнат, че е извън сектора за сигурност, подчерта Велков и допълни: Предвид факта, че макар да няма оперативен опит или да е служил в тези структури, той немалко време беше в Комисията за национална сигурност, след това беше и министър на вътрешните работи в един кратък, но важен период. Според Велков, не е изключен вариантът ситуацията с оставката на командващия на Военновъздушните сили да се повтори след бъдеща среща между Бойко Борисов и Йордан Бакалов и допълни: По това, че се рамкира изискването за служба за работа в сектора "Сигурност" 10 години, а не например на 12 или на 15, това означава, че предложенията са направени персонално за някого, който има 10 години и малко в сектора.  

Сирийската опозиция призова за регионален съюз срещу Русия и Иран

http://asia.actualno.com/Sirijskata-opozicija-prizova-za-regionalen-syuz-sreshtu-Rusija-i-Iran-news_499525.html

Въоръжените групировки на сирийската опозиция се обърнаха към регионалните държави с призива за „създаването на съюз срещу руско-иранската коалиция“, съобщи телевизия Al-Arabia. Под възванието стоят подписите на представители на 41 формации, включително влиятелната екстремистка групировка "Ахрар аш-Шам", която разпространи възванието на своя сайт. Тя впрочем контролира северозападната провинция Идлиб заедно с групировката "Джебхат ан-Нусра", която е сирийският клон на междун

Три бомбени атентата разтърсиха Ирак

http://asia.actualno.com/Tri-bombeni-atentata-raztyrsiha-Irak--news_499531.html

Кола-бомба се е взривила днес в южния иракски град Басра. Още две са избухнали на север от столицата Багдад, предаде AFP. Съобщено е за най-малко 25 жертви. Поне десет души са загинали при атентата в предградието на Басра Зубаир. Петима са загинали в Хюсеиния, а десет човека - в Халис. Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ е нанесла по обекти на терористите 13 въздушни удара в Ирак и осем в Сирия в неделя, стана ясно от оповестено днес изявление на ръководещата опе

До 24° утре, облачността намалява

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026451

Утре облачността от запад бързо ще намалее, над по-голямата част до слънчево време. Предимно облачно, на много места с превалявания, ще се задържи времето в Източна България. По-късно през деня и там валежите ще спрат, а облачността ще намалява.
Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, в София - 19°.
Утре облачността от запад бързо ще намалее, над по-голямата част до слънчево време. Предимно облачно, на много места с превалявания, ще се задържи времето в Източна България. По-късно през деня и там валежите ще спрат, а облачността ще намалява. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, в София - 19°.

Младите шофьори ще са с по-малко контролни точки за първите две години

http://www.moreto.net/novini.php?n=303076

Новите водачи ще имат 2/3 от досегашния брой точки за 24 месеца. Това каза старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция” по време на пресконференция, на която бяха оповестени предложенията за законодателни промени в Закона за движение по пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

БНБ излезе с план за реформиране на банковия надзор

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/05/2622441_bnb_izleze_s_plan_za_reformirane_na_bankoviia_nadzor/?ref=rss


Неадекватен управленски модел за упражняване на надзорните функции на БНБ, слабости във вътрешната организация, непълноти в нормативните актове, вътрешните правила и наръчниците, липса на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки; недобра информационнотехнологична и комуникационна осигуреност на надзорната дейност; недостатъчна координация и обмен на информация с други институции. Това са слабостите на банковия надзор, установени от ръководството на Българската народна банка.

Днес управителният съвет на институцията одобри План за реформиране и развитие на банковия надзор, подготвен въз основа на оценките на МВФ, Световната банка и Сметната палата. 

Тези изводи идват на фона на фалита на четвъртата по големина банка - КТБ, след което двама поредни ръководители на банковия надзор получиха обвинения от прокуратурата за престъпления по служба. Останалите членове на тогавашния управителен съвет на БНБ обясниха, че не са били запознати с проблемите в банката и не са разполагали с възможности за контрол.  

Един от изводите сега потвърждава, че подуправителят, отговарящ за банковия надзор, има изключително широк кръг от права и отговорности, а остатналите членове на управителния съвет на БНБ нямат достатъчно надеждни канали за информация и механизми за контрол върху него. Това капсулира процеса на вземане на решения в надзорната дейност и я  прави силно уязвима на външен натиск и влияние, констатира сегашното ръководство на БНБ. 

Предвижда се вбъдеще управителният съвет на БНБ да одобрява вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи надзорната дейност. Всяко тримесечие управлението ще отчита пред ръководството на централната банка установените проблеми, предприетите мерки и промените в акционерната структура на банките.  Веднъж годишно то ще преминава и одит за спазване на правилата за надзорна дейност.

Планът предвижда извън банковия надзор да се създаде дирекция "Преструктуриране на банки".

След кризата с КТБ е взето решение за подписване на меморандум за обмен на информация с ДАНС, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Комисията за 
публичен надзор над регистрираните одитори. 

Екатерина Захариева с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Полша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026438

Екатерина Захариева е удостоена с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша. Това сподели самата тя на страницата си във фейсбук.
"И като вицепремиер, и като Началник на Кабинета на президента, винаги съм работила всеотдайно с идеята вечер съвестта ми да е чиста от свършената работа.
Екатерина Захариева е удостоена с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша. Това сподели самата тя на страницата си във фейсбук. "И като вицепремиер, и като Началник на Кабинета на президента, винаги съм работила всеотдайно с идеята вечер съвестта ми да е чиста от свършената работа.

МВР се обезкървява, по 30 ченгета напускат на седмица от областните дирекции

http://frognews.bg/news_99072/MVR-se-obezkarviava-po-30-chengeta-napuskat-na-sedmitsa-ot-oblastnite-direktsii/

МВР се обезкървява заради масовото напускане на ченгета, научи Фрог нюз от източници във ведомството. За последната седмица от ОДМВР -София са подадени над 30 заявления. Ако тази тенденция се запази, най-скоро време няма да има кой да ни пази, коментираха от системата.

Екатерина Захариева с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Полша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026407

Началничката на кабинета на президента Екатерина Захариева е удостоена с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша. Това сподели самата тя на страницата си във фейсбук.
Началничката на кабинета на президента Екатерина Захариева е удостоена с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша. Това сподели самата тя на страницата си във фейсбук. "И като вицепремиер, и като Началник на Кабинета на президента, винаги съм работила всеотдайно с идеята вечер съвестта ми да е чиста от свършената работа.

НЗОК: Двата здравни пакета означават индивидуален подход към всеки пациент

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nzok-dvata-zdravni-paketa-oznachavat-individualen-podhod-kym-vseki-pacient-203538/

Промените в в реимбурсната политика ще осигурят предвидимост на публичните разходи за лекарства, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева

Видео: Гневни пилоти съблякоха директор на "Ер Франс"

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/05/2622405_video_gnevni_piloti_subliakoha_direktor_na_er_frans/?ref=rss




Мениджъри на "Ер Франс" избягаха от събрание, на което трябваше да бъде обявен план за съкращаване на хиляди работни места, след като гневна тълпа от служители на компанията нахлу в конферентната зала, предаде Ройтерс.

Директорът на отдела за човешки ресурси Хавиер Бросета бе заснет с разкъсана риза и висяща вратовръзка, докато се опитваше да избяга през тълпата от работници.

Бросета и главният изпълнителен директор на компанията Фредерик Гаже очертаха...

"Напред България": Образованието и грижата за учителите трябва да са приоритет на всяко успешно държавно управление

http://pik.bg/напред-българия-образованието-и-грижата-за-учителите-трябва-да-са-приоритет-на-всяко-успеш-news411635.html

"Напред България": Образованието и грижата за учителите трябва да са приоритет на всяко успешно държавно управление

Образованието и грижата за учителите трябва да са приоритет на всяко успешно държавно управление

Преподавателите са истинските градители на бъдещето на България в лицето на децата, които възпитават и обучават. Тази отговорна и благородна професия е често пъти неблагодарна. Образованието и грижата за учителите трябва да са приоритет на всяко успешно държавно управление. У нас, уви, последните 2 десетилетия, системата беше съзнателно доведена до разруха, а учителите до унижение. Това послание по случай межднародният ден на учителите, отправиха към преподавателите кандидатът на "Напред България" за кмет на София и водачът на листата за общински съветници на движението Страхил Ангелов и Зорница Атанасова.

Размиването на ценностите, в които възпитаваме новите поколения, можеха да бъдат избегнати с разумна и целенасочена политика в образованието, която да поставя на предно място преподавателите като основната й движеща сила. "Напред България" поставя отговорната държавна грижа към образователната система и учителите за свой приоритет и се ангажира да изготви национална доктрина за просветата, която да защитава принципите на културно оцеляване и духовно възраждане на нацията.

Миниван с 8 души излетя от пътя и падна в дере край село Крепост (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026377

Миниван с осем души катастрофира в късния следобед край димитровградското село Крепост. Мястото на инцидента е само на няколкостотин метра от разклона за магистрала
Миниван с осем души катастрофира в късния следобед край димитровградското село Крепост. Мястото на инцидента е само на няколкостотин метра от разклона за магистрала "Марица". Натовареното с багаж и хора возило излетяло от пътя и паднало в дерето малко преди входа за селото. В колата имало 3 деца, които не са ранени, съобщава marica.bg.

Глобиха 58-годишна побойничка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303073

Варненка на 58-години отнесе глоба и бе арестувана за 24 часа след като нападна друга жена. Това съобщиха от полицията в морската столица за Moreto.net. В петък, на улица в района на Двореца на културата и спорта 58-годишната нападателка започнала да обижда жертвата си и накрая я ударила с ръка по лицето.

Бжежински: Русия трябва да действа със, а не против САЩ в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-iztok-blizkiya-1483120.html

/КРОСС/ Всички знаем как е започнала Първата световна война (1914-1918 г.). Отделните актове на насилие в своята съвкупност са задействали необратимите военни действия, в които е отсъствала общата стратегическа линия, а целите са били неясни. Останалото е история: четиригодишната кървава война, която се е водила в името на амбициозни цели, формулирани като цяло постфактум от страните-победителки. За момента все още има време, за да се предотврати трагичното повторение на подобни събития, които този път се разиграват в Близкия Изток и по-конкретно в Сирия. Подкрепих първоначалното решение на президента Барак Обама да не се използва сила в сирийската трагедия. Използването на американска сила за отстраняването от власт на президента Башар Асад, за което активно ратуват някои наши приятели в Близкия Изток, не би имало никакъв смисъл при отсъствието на истинско единодушие по този въпрос както в Сирия, така и в Америка. Нещо повече дали ни харесва или не, но Асад не беше склонен да откликне на настоятелните призиви на Вашингтон да се оттегли. Асад не се уплаши от безразборните опити на САЩ да организират ефективна демократична съпротива срещу неговото управление. Но след това бе постигнат пробив в много трудните ядрени преговори с Иран, където САЩ и Русия си сътрудничеха с други водещи държави в името на преодоляването на пречките

Миниван с 8 души излетя от пътя и падна в дере край село Крепост (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026403

Миниван с осем души катастрофира в късния следобед край димитровградското село Крепост. Мястото на инцидента е само на няколкостотин метра от разклона за магистрала "Марица".
Натовареното с багаж и хора возило излетяло от пътя и паднало в дерето малко преди входа за селото. В колата имало 3 деца, които не са ранени, съобщава marica.bg.
Миниван с осем души катастрофира в късния следобед край димитровградското село Крепост. Мястото на инцидента е само на няколкостотин метра от разклона за магистрала "Марица". Натовареното с багаж и хора возило излетяло от пътя и паднало в дерето малко преди входа за селото. В колата имало 3 деца, които не са ранени, съобщава marica.bg.

Бокова след разрушенията в Палмира: Историята и културата плашат екстремистите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026397

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди разрушаването на Триумфалната арка в древния сирийски град Палмира от джихадистите от „Ислямска държава“, съобщи АФП.
„Екстремистите се страхуват от историята и културата“, смята Бокова. Според нея ЮНЕСКО трябва да използва всяка възможност и да положи всички усилия,
Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди разрушаването на Триумфалната арка в древния сирийски град Палмира от джихадистите от „Ислямска държава“, съобщи АФП. „Екстремистите се страхуват от историята и културата“, смята Бокова. Според нея ЮНЕСКО трябва да използва всяка възможност и да положи всички усилия,

Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 06.10

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026379

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 06.10.2015 г. /вторник/.
Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Велико Търново Даниел Панов, кандидати за кметове и общински съветници.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 06.10.2015 г. /вторник/. Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Велико Търново Даниел Панов, кандидати за кметове и общински съветници.

Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 06.10

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026395

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 06.10.2015 г. /вторник/.
Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Велико Търново Даниел Панов, кандидати за кметове и общински съветници.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 06.10.2015 г. /вторник/. Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Велико Търново Даниел Панов, кандидати за кметове и общински съветници.

Мигрантската криза и Шенген – теми на работно посещение на М. Кунева в Страсбург

http://www.cross.bg/kyneva-strasbyrg-predsedatelya-1483119.html

/КРОСС/ Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева заминава във вторник, 6 октомври, на работно посещение в Страсбург, съобщава пресслужбата на МС. Кунева ще разговаря с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол и с председателя на групата на АЛДЕ Ги Ферховщад. Вицепремиерът ще проведе срещи и със зам.-председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на ЕП Клод Морайс и Кинга Гал. Основните теми на разговора ще бъдат мигрантската криза в Европа и възможностите за българското членство в Шенген.  М. Кунева ще се срещне и с българските евродепутати, за да обсъди с тях ангажимента им към подготовката на Българското председателство на ЕС през 2018 година.

Бокова след разрушенията в Палмира: Историята и културата плашат екстремистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026359

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди разрушаването на Триумфалната арка в древния сирийски град Палмира от джихадистите от „Ислямска държава“, съобщи АФП.
„Екстремистите се страхуват от историята и културата“, смята Бокова. Според нея ЮНЕСКО трябва да използва всяка възможност и да положи всички усилия,
Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди разрушаването на Триумфалната арка в древния сирийски град Палмира от джихадистите от „Ислямска държава“, съобщи АФП. „Екстремистите се страхуват от историята и културата“, смята Бокова. Според нея ЮНЕСКО трябва да използва всяка възможност и да положи всички усилия,

7 от най-големите актьорски трансформации (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/7-ot-naj-golemite-aktiorski-transformacii-video-6043381

Повечето актьори са готови на драстични промени с външния си вид, за да изиграят перфектно мечтаната роля

Цветан Цветанов в Севлиево: Подкрепете д-р Иван Иванов, който успя да извади от тежка ситуация общината, заварена с над 2 млн. лв. задължения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026358

Не се колебайте на 25-ти октомври да подкрепите д-р Иван Иванов за кмет на Севлиево, защото едва ли има друг кмет, извадил от такава тежка ситуация община, заварена с над 2 млн. задължения. В момента община Севлиево е без неразплатени задължения. Подкрепете д-р Иванов и ГЕРБ с номер 15 в бюлетината.
Не се колебайте на 25-ти октомври да подкрепите д-р Иван Иванов за кмет на Севлиево, защото едва ли има друг кмет, извадил от такава тежка ситуация община, заварена с над 2 млн. задължения. В момента община Севлиево е без неразплатени задължения. Подкрепете д-р Иванов и ГЕРБ с номер 15 в бюлетината.

Цветан Цветанов в Севлиево: Подкрепете д-р Иван Иванов, който успя да извади от тежка ситуация общината, заварена с над 2 млн. лв. задължения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026373

Не се колебайте на 25-ти октомври да подкрепите д-р Иван Иванов за кмет на Севлиево, защото едва ли има друг кмет, извадил от такава тежка ситуация община, заварена с над 2 млн. задължения. В момента община Севлиево е без неразплатени задължения. Подкрепете д-р Иванов и ГЕРБ с номер 15 в бюлетината.
Не се колебайте на 25-ти октомври да подкрепите д-р Иван Иванов за кмет на Севлиево, защото едва ли има друг кмет, извадил от такава тежка ситуация община, заварена с над 2 млн. задължения. В момента община Севлиево е без неразплатени задължения. Подкрепете д-р Иванов и ГЕРБ с номер 15 в бюлетината.

Премахване на таксите в детските градини за всички деца, обеща Мариета Сивкова

http://www.cross.bg/sivkova-obeshta-premahvane-1483118.html

/КРОСС/ На предизборна среща кандидатът за кмет на Ямбол от БСП Мариета Сивкова запозна присъстващите с програмата за управление на общината. Заедно с нея бяха представени и кандидатите за общински съветници от листата на БСП. Сред основните приоритети Сивкова посочи ривличането на инвестиции, откриване на нови работни места; намаляване на данъците за превозните средства и такса смет за гражданите и бизнеса; еднократна финансова помощ за ямболските семейства при раждане на дете. Кандидатът на левицата обеща и безплатна млечна кухня и премахване на таксите в детските ясли и градини за всички деца. Като други приоритети в бъдещата си работа тя посочи създаване на солидарен фонд за подпомагане на скъпо струващи лечения; реализация на проект „Река Тунджа-зона за отдих и спорт"; реконструкция на младежкия дом, разширяване на спортна зала „Диана", доизграждане на градския стадион и изграждане на градски плувен комплекс. Според Сивкова трябва да се обмисли премахване на синята зона и изграждане на зони за паркиране във всички жилищни райони. Относно комуникацията с граждани, кандидатът на левицата обеща освен приемен ден при кмета, така и изнесени приемни по квартали и „горещ телефон" за сигнали. Да изкаже подкрепата си за Сивкова на събитието присъства и зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на БСП Атанас Мерджанов.  

4000 за Lord of the Dance в Русе, дойдоха зрители и от Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026356


Огромен интерес предизвика шоу спектакълът на Lord of the Dance в Русе в неделя вечерта. Зала “Булстрад Арена” бе препълнена от над 4000 човека. Сред публиката имаше и гости от съседно Гюргево, дори и от Букурещ, както и от близките до Русе градове.
Легендарната трупа изпълни своя най-нов мюзикъл Dangerous Games.
Огромен интерес предизвика шоу спектакълът на Lord of the Dance в Русе в неделя вечерта. Зала “Булстрад Арена” бе препълнена от над 4000 човека. Сред публиката имаше и гости от съседно Гюргево, дори и от Букурещ, както и от близките до Русе градове. Легендарната трупа изпълни своя най-нов мюзикъл Dangerous Games.

BP ще трябва да плати рекордна глоба заради разлива в Мексиканския залив

http://america.actualno.com/BP-shte-trjabva-da-plati-rekordna-globa-zaradi-razliva-v-Meksikanskija-zaliv-news_499523.html

Компанията British Petroleum (BP) трябва да изплати рекордната глоба на сума от 20.8 млрд. долара за разлива на петрол в Мексиканския залив през 2010 г., пише The Wall Street Journal. Главният прокурор на САЩ Лорета Линч заяви, че решението е „силен и достоен отговор на най-лошата екологична катастрофа в историята на САЩ“. През 2010 година на платформата „Дийпуотър Хорайзън“ в Мексиканския залив избухна взрив, в резултат на който загинаха 11 души. Последвалото изт

Почти половината от учителите у нас са над 50-годишни

http://education.actualno.com/Pochti-polovinata-ot-uchitelite-u-nas-sa-nad-50-godishni-news_499524.html

Учителите в България сред най-застаряващите в Европейския съюз. Почти половината от преподавателите в страната са на възраст над 50 години. Данните са на Евростат. Те бяха представени по повод Международния ден на учителя, който се отбелязва днес, предаде БТВ. Според информацията най-много учители на възраст над 50 години има в Италия, на второ място в класацията е нашата страна, следват Естония, Литва и Швеция. В Европа едва 10% от учителите са под 30-годишни, а като цяло тези над 50-годишна

280 000 българи са с тежко затлъстяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=303071

Хората с тежка степен на затлъстяване в България са 280 000, обяви проф. д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитиран от БТА. Увеличават се и децата с наднормено тегло у нас.

От 2016 г. фармацевтичните компании ще оповестяват спонсорствата, които правят

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/05/2622416_ot_2016_g_farmacevtichnite_kompanii_shte_opovestiavat/?ref=rss


От 2016 г. влиза в сила общоевропейската инициатива за оповестяване на финансовите взаимоотношения между фармацевтичната индустрия и медицинските специалисти и здравни организации. 

Това обяви изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев по време на конференцията на в. "Капитал" "Иновации и добри практики в здравния сектор". 

У нас инициативата е въведена като Кодекс на оповестяването, под...

Янина Драгиева отпадна от “Фермата” след дузпи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026335


Журналистката Янина Драгиева е поредният участник, който напуса риалитито на Би Ти Ви “Фермата”. Това се случи в неделя вечерта след двубой между Янина и фризьорката Мария Уайт. Двете премериха сили в няколко игри и след като завършиха с равен резултат, се стигна до “дузпи”. Участничките трябваше да отговарят на въпроси от алманаха на “Фермата”.
Журналистката Янина Драгиева е поредният участник, който напуса риалитито на Би Ти Ви “Фермата”. Това се случи в неделя вечерта след двубой между Янина и фризьорката Мария Уайт. Двете премериха сили в няколко игри и след като завършиха с равен резултат, се стигна до “дузпи”. Участничките трябваше да отговарят на въпроси от алманаха на “Фермата”.

Фиксинг на БНБ, понеделник, 5 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-понеделник-5-октомври_l.a_i.699268_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за понеделник, 5 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Арестуваха брат на Меси за незаконно оръжие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026312



По-големият брат на 4-кратния футболист номер 1 в света Лионел Меси - Матиас, е бил арестуван в Аржентина.
При пътна проверка той отказал да си даде документите на полицаите, а при проверката си те открили в автомобила незаконно оръжие. Стигнало се до физическа разправа. Матиас Меси получил нараняване на лицето, а двама униформени също са ранени.
По-големият брат на 4-кратния футболист номер 1 в света Лионел Меси - Матиас, е бил арестуван в Аржентина. При пътна проверка той отказал да си даде документите на полицаите, а при проверката си те открили в автомобила незаконно оръжие. Стигнало се до физическа разправа. Матиас Меси получил нараняване на лицето, а двама униформени също са ранени.

Братът на Меси отново задържан заради незаконно оръжие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026322

По-големият брат на известния аржентински футболист Лионел Меси - Матиас, е бил задържан от полицията в Аржентина в неделя, съобщават спортните медии.
У него е било открито незаконно притежавано оръжие 22-ри калибър.
Това станало при рутинна проверка на пътя. През нощта срещу неделя 32-годишният Меси отказал да покаже документите на колата,
По-големият брат на известния аржентински футболист Лионел Меси - Матиас, е бил задържан от полицията в Аржентина в неделя, съобщават спортните медии. У него е било открито незаконно притежавано оръжие 22-ри калибър. Това станало при рутинна проверка на пътя. През нощта срещу неделя 32-годишният Меси отказал да покаже документите на колата,

Марио Василев: Хората се страхуват да говорят по телефона, а управляващите и сателитите им искат да прокарат електронно гласуване

http://pik.bg/марио-василев-хората-се-страхуват-да-говорят-по-телефона-а-управляващите-и-сателитите-им-и-news411620.html

Марио Василев: Хората се страхуват да говорят по телефона, а управляващите и сателитите им искат да прокарат електронно гласуване

Практически всеки гражданин на България е изричал репликата, "това нека не си го казваме по телефона". Хората много ясно съзнават, че в ерата на електронната сигурност нищо не може да им гарантира 100-процентова конфиденциалност. И на фона цялата тази психоза и масово недоверие в изборния процес, управляващите и техните сателити искат да прокарат с референдум електронното гласуване, което противоречи на основни конституцонни права на гражданите.
 
Това заяви в предизборен дебат по програма "Хоризонт" на БНР кандидатът на "Напред България" за общински съветник на София и за районен кмет на Красно село Марио Василев.
 
Той обърна внимание на опонентите си в студиото, че всяка една от действащите практики в световен мащаб е била опорочена, без значение дали е в Естония или Индия. 
 
България, с целия си институционален ресурс, не може да гарантира по никакъв начин на своите граждани, че имената и личните им данни, няма де се превърнат в поредната разменна монета на един провален демократичен процес, подчерта Марио Василев. 
 
Кандидатът за общинар на "Напред България" припомни, че само за последните няколко години електронните страници на българските институции са се превълнали в основен клиент за злонамерени комптърни атаки и доказване на хакерски възможности.
 
През 2012 г. 15-годишен ученик от Ямбол хакна сайта на ГДБОП, сега под шапката на ДАНС, която е службата, натоварена със задачата да контролира подобни злоупотреби. Уверен съм, че няма какво друго да се добави, настоя още Марио Василев.

Ивелин Попов: Не ни е високо нивото и трябва да намалим очакванията

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/05/2622398_ivelin_popov_ne_ni_e_visoko_nivoto_i_triabva_da/?ref=rss


Ивелин Попов призова да се намалят очакванията към българския национален отбор по футбол. Според него както нивото на футбола, така и нивото на държавата не е високо, за да има толкова негативни оценки след загубите от Норвегия и Италия.

Националите се събраха на лагер в Правец преди последните два мача от европейските квалификации. На 10 октомври отборът, воден от Ивайло Петев, гостува на Хърватия, а три дни по-късно посреща Азербайджан.

"Не бих казал, че отиваме за...

Миков: Да направим закон за бесене на политици, ще се хареса много

http://frognews.bg/news_99068/Mikov-Da-napravim-zakon-za-besene-na-polititsi-shte-se-haresa-mnogo/

Какво повече трябва да се случи с министър Ненчев, той води преговори за ремонт на самолетите ни с руска корпорация; сключва договор, той остава в касата му и не го извежда в деловодството, започва да заблуждава обществото за цените, които са договорени още през 2011 г., заяви по БТВ лидерът на БСП Михаил Миков. Ненчев поставя в опасност българските летци; отбраната, няма възможност самолетите ни да летят.

В ареста остава агентът на ДАНС, който изнесе класифицирана информация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026288

Софийски градски съд уважи искането на прокуратурата и постанови мярка за неотклонение
Софийски градски съд уважи искането на прокуратурата и постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на служителя от ДАНС, който беше арестуван по обвинение за изнасяне на класифицирана информация по линия на контрабандата, предаде репортер "Фокус" . Заседанието на съда, на което бе взето решение за налагането на това средство за

В ареста остава агентът на ДАНС, който изнесе класифицирана информация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026308

Софийски градски съд уважи искането на прокуратурата и постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на служителя от ДАНС, който беше арестуван по обвинение за изнасяне на класифицирана информация по линия на контрабандата, предаде репортер "Фокус" .
Заседанието на съда, на което бе взето решение за налагането на това средство за
Софийски градски съд уважи искането на прокуратурата и постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на служителя от ДАНС, който беше арестуван по обвинение за изнасяне на класифицирана информация по линия на контрабандата, предаде репортер "Фокус" . Заседанието на съда, на което бе взето решение за налагането на това средство за

Иван Портних: Хората трябва да гласуват, за да няма задкулисни мнозинства

http://www.moreto.net/novini.php?n=303059

За пълно мнозинство в новия Общински съвет ще се борят кандидатите на ГЕРБ на местния вот във Варна на 25 октомври. Това обяви при старта на кампанията водачът на партийната листа и претендент за втори мандат в кметския стол Иван Портних.

Тотев слага край на паважния ад по пловдивски булевард

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026218

Първа копка на ремонта, който ще сложи край на паважния ад по бул. "Васил Априлов" в Пловдив, направи кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат Иван Тотев.
"Днес е един много дълго очакван и дори исторически момент в битието на Пловдив. Защото "Васил Априлов" е една от улиците, залегнали в първия градоустройствен план на града,
Първа копка на ремонта, който ще сложи край на паважния ад по бул. "Васил Априлов" в Пловдив, направи кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат Иван Тотев. "Днес е един много дълго очакван и дори исторически момент в битието на Пловдив. Защото "Васил Априлов" е една от улиците, залегнали в първия градоустройствен план на града,

БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор

http://www.cross.bg/nadzor-bankoviya-suotvetstvie-1483117.html

/КРОСС/ На проведено днес заседание Управителният съвет на БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година, съобщава пресцентърът на БНБ. Реформирането и развитието на банковия надзор имат за цел да приведат надзорните практики в България във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 година. Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор" и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка. Неговото разработване, приемане и оповестяване съответстват на поетите от Управителя на БНБ ангажименти, свързани с управлението на БНБ, представени в Народното събрание. Степента на съответствие на българските надзорни практики с Базелските принципи за ефективен банков надзор е незадоволителна, показали анализите. По девет от 29-те критерия е констатирано съответствие, по 12 - съответствие в голяма степен, и по осем - несъответствие в голяма степен

Румен Петков: Нека мине първия тур, тогава ще водим разговори за балотажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026278

В 176 общини ПП АБВ участва със самостоятелни листи за общински съветници. В 75 общини партията участва в различни коалиционни формати. Т. е. в 251 общини в страната партията със своите структури участва в предизборната надпревара с регистрирани кандидати за общински съветници. Това съобщи в Бургас зам.-председателят на АБВ Румен Петков.
В 176 общини ПП АБВ участва със самостоятелни листи за общински съветници. В 75 общини партията участва в различни коалиционни формати. Т. е. в 251 общини в страната партията със своите структури участва в предизборната надпревара с регистрирани кандидати за общински съветници. Това съобщи в Бургас зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор

http://www.cross.bg/nadzor-bankoviya-otzenka-1483117.html

/КРОСС/ На проведено днес заседание Управителният съвет на БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година, съобщава пресцентърът на БНБ. Реформирането и развитието на банковия надзор имат за цел да приведат надзорните практики в България във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 година. Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор" и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка. Неговото разработване, приемане и оповестяване съответстват на поетите от Управителя на БНБ ангажименти, свързани с управлението на БНБ, представени в Народното събрание.

"Живот без рак": Безопасно е да се замразява повторно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025486


“Мит е, че веднъж размразената храна не може да се замразява повторно”, обяви пред в. “Ню Йорк таймс” Тина Ханес, експерт по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ.
Всяка сурова или сготвена храна, която е била размразена, може да се замрази пак, стига да не е развалена и да е била размразена правилно.
“Мит е, че веднъж размразената храна не може да се замразява повторно”, обяви пред в. “Ню Йорк таймс” Тина Ханес, експерт по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ. Всяка сурова или сготвена храна, която е била размразена, може да се замрази пак, стига да не е развалена и да е била размразена правилно.

ДЗИ на първо място в конкурса „Застрахователи за обществото“

http://www.cross.bg/obshtestvoto-zastrahovaneto-otlichieto-1483115.html

/КРОСС/ На официална церемония късно снощи ДЗИ получи отличието „Застраховател за обществото". За първи път застрахователите и застрахователните брокери заедно отбелязаха професионалния си празник. Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) отбелязаха Деня на застрахователя 1 октомври в София Лайв Клуб в НДК с инициативата „Застрахователи за обществото". Конкурсът има за цел да покаже и утвърди добрите примери в застраховането, насочени към корпоративната устойчивост и отговорност. ДЗИ спечели първо място с инициативата „Не си сам на пътя" - национална кампания, която има за цел да напомни на шофьорите да бъдат по-толерантни и отговорни един към друг, за да се намаляват опасните ситуации в трафика на градовете. Призът беше връчен на Коста Чолаков - Председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ. Г-н Чолаков поздрави всички застрахователи с празника и благодари за отличието, като подчерта социалната функция на застраховането. ДЗИ припознава своята социална роля в обществото и подкрепя и инициира редица проекти, свързани с повишаване информираността на гражданите, както в областта на застраховането, така и в направление пътна безопасност - каза при получаването на отличието г-н Чолаков. Наградите за корпоративна социална отговорност в застраховането с най-добри постижения в полза на българското общество се присъждат за първа година

АПИ: Временна организация на движението в участъка на виадукт „Елешница”

http://www.cross.bg/ychastuka-posoka-dvizhenieto-1483116.html

/КРОСС/ Утре - 6 октомври, от 9 до 13 ч. движението по АМ „Хемус" в участъка на виадукт „Елешница" ще се осъществява двупосочно в платното в посока Ботевград. Осигурени са по една лента за посока София и една за посока Ботевград. Мярката се налага поради ремонтни дейности и осигуряване на площадка за машини и материали. В участъка е ограничено движението на извънгабаритни товари.  Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация, призовава Агенция „Пътна инфраструктура".

Кола се удари в ТИР край Бяла, загина жена

http://petel.bg/Kola-se-udari-v-TIR-kray-Byala--zagina-zhena__129447

Временно е спряно движението по пътя Русе-Велико Търново, в района на Бяла, поради тежка катастрофа, съобщиха от пресцентъра на МВР, пише...

Спецслужбите генерират повече скандали отколкото сигурност

http://www.mediapool.bg/spetssluzhbite-generirat-poveche-skandali-otkolkoto-sigurnost-news240051.html

Специалните служби в България имат особеност, която ги отличава от тези в нормалните страни- напрежението и политическите скандали, които генерират, изглеждат далеч по-съществени от предполагаемия им принос към сигурността, който се очаква от работата им. Двайсет и шест години след началото на демократичните промени и яловите опити за реформирането на службите, те си остават бастиони на тайната власт, съчетаваща съмнителен професионализъм и неясни цели под удобното прикритие на секретността. Те са неудържима примамка за политиците да ги ползват като инструмент за укрепване на властта си, въпреки че в повечето случаи, в крайна сметка публичната власт се оказва жертва на тайната власт. Парламентът систематично се проваля като единствената форма на граждански контрол върху тях, а често депутатите допълнително "минират" работата им със спорни законодателни инициативи, подчинени единствено на кадровото им овладяване, но не и на реалните нужди за подобряване на дейността им. Успехите на специалните служби в цивилизования свят са трудно измерими – по правило те работят тихо и ефективно. Лакмусът за качеството им обаче е само един – усещането за сигурност и защитеност в обществото. Когато в България се заговори за спецслужби, на преден план излизат предимно "милиционерски" интриги около овладяването им с прозрачната цел да се опъне чадър над едни интереси, а други да бъдат ударени или ограничени, като едните и другите интереси рядко съвпадат с тези на обществото и държавата. Провалите им и политическите домогвания спрямо тях са толкова зрелищни и шумни, че замъгляват- а не рядко и възпрепятстват работата на останалите в тях професионалисти, като не позволяват дебатът за развитието им да излезе извън злободневието. "Специалните" закони Последният пример за порочния кръг, в който циклят специалните служби у нас, е Законът за военното разузнаване, който с няколко десетки години закъснение бе приет миналия месец. Той трябва да извади разузнавачите под пагон от редкия за правова държава "комфорт" да работят без закон и да заложи ясни и точни правила в службата. Законът обаче засега само затвърди практиката промените да се правят за или срещу конкретни личности. Публичният дебат около Закона за военното разузнаване се изчерпа около персоналния казус - кой да е директор на службата. В ГЕРБ очевидно не харесват много бившия депутат от СДС Йордан Бакалов и имат идея за друг шеф на службата. Защо това е така, засега никой не е обяснил. Депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението на БСП директорът на службата да не може да бъде цивилен. Последва бурна реакция на Реформаторския блок в защита на Бакалов. В отговор премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов демонстрира "изненада" от решението на своите депутати, съчетано с увереност, че президентът ще наложи вето над закона. Оттук следва, че ГЕРБ най-вероятно ще ревизират позицията си при прегласуването на закона. През 2012 г., при първото правителство на ГЕРБ, президентът Росен Плевнелиев издаде указ, според който длъжностите шеф и зам.-шеф на служба "Военна информация" не изискват висши офицерски звания. По това време бе възникнал персоналният казус с Веселин Иванов, който близо година бе временен директор на военното разузнаване, назначен от министъра на отбраната Аню Ангелов, след като не успя да се разбере с президента Георги Първанов кой да оглави службата. След смяната на властта на "Дондуков" 2, Плевнелиев издаде нарочен президентски указ и коригира изискванията, след което Иванов бе официално назначен на поста. Какви са принципните мотиви за лупингите на ГЕРБ по тази тема, остава неясно. Сега шефът на военното разузнаване пак се "определя" нормативно без принципни мотиви. Според Закона за военното разузнаване трябва да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание и да има десетгодишен опит в системата за националната сигурност. Предположенията са, че поправките пак се правят заради определен човек. Това допусна и премиерът Борисов, който коментира: "И аз чух за такъв друг кандидат, който (ГЕРБ -бел.ред.) не бяха споделили с мен, така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил в Комисия "Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества". Казусът "Пеевски" Най-големият публичен скандал досега с избор на шеф на спецслужба безспорно е този през 2013 г. с Делян Пеевски. Буквално в първите дни след идването на правителството "Орешарски", мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" светкавично прекрои Закона за ДАНС "по мярката" на Делян Пеевски, така че той да отговаря на изискванията за длъжността председател. Задължителният 10-годишен стаж в службите за сигурност, който дотогава се изискваше, бе намален до 8-годишен, като бе разписана и възможност той да е юридически. Начинът, по който Пеевски се сдобива с разрешение за достъп до класифицирана информация, каквото законът изисква, е крайно съмнителен – чрез формална проверка, разпоредена по спешност от Орешарски и продължила едва шест дни (от които два почивни), при положение че законът предвижда двумесечен срок за това. Мотивите, с които Пеевски бе изстрелян на ключовия пост, се ограничиха до неговата "решителност" и преживян "катарзис". Многохилядните граждански протести доведоха до отмяна на решението за избора на Пеевски, но шефският пост в ДАНС остана под контрола на кадър на прочутия библиотекарски университет, обслужващ еднакво добре и ДПС, и Русия, както твърдят запознати. Военно-щабните академии на Съветския съюз Според Реформаторския блок основната идея – да отпадне възможността цивилен да е шеф на военното разузнаване - е да се ограничи възможният избор за шеф на службата до няколко генерали, завършили военно–щабните академии на Съветския съюз. Според приетия Закон за военното разузнаване директорът на службата трябва да има висше военно звание и да има десетгодишен опит в системата за националната сигурност. Основната амбиция при назначаването на Бакалов бе да се разбие статуквото в службата, която продължава да се командва от кадри на комунистическия режим. Към март 2015 година - 39 % от заемащите командни длъжности във военното разузнаване са назначени преди 1991 г., като този процент е двойно по-голям в сравнение с останалите служби. Шест процента от тях са минали и през специални школи на бившия Съветски съюз. Въпросът става още по чувствителен на фона на обтегнатите отношения между НАТО и Москва, но той се оказва извън интересите на депутатите. Във въздуха увисна и коментарът на председателя на вътрешната парламентарна комисия и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, че цялата акция около смяната на шефа на военното разузнаване е свързана с интересите на Москва. Паралелно със "съветското наследство" обаче стои и проблемът с качеството на новоназначаваните служители в службата. Налаганата строга секретност не изключва възможността да се превръщат да удобен пристан за близки до силните на деня. Под сянката на секретността Строгата секретност и липсата на ефективни форми за контрол е удобно прикритие и създава подходяща среда и за злоупотреби. През 2011 г. тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов инициира проверка във военното разузнаване, която засече много съмнителни практики в службата. Една и съща фирма е взимала всички поръчки за строителство и ремонт в службата от 2005 година насам. Аналогична е била и ситуацията с доставката на компютри и друга техника. Освен това не е воден регистър на обществените поръчки и не е подавана задължителната информация в Агенцията за обществените поръчки. Била е засечена и "порочна" система за специфични допълнителни възнаграждения в службата без критерии и в зависимост само от волята на непосредствения директор. Всички тези разкрития останаха без последствия, като няма никакви гаранции, че няма да се повторят отново. Липсата на правила, процедури и контрол не е изолиран случай за военното разузнаване. Наскоро бившият шеф на цивилното разузнаване ген. Кирчо Киров бе осъден на първа инстанция на 10 години затвор заради за присвояване на евро и долари на стойност 4.7 милиона лева от бюджета за специални операции на разузнаването. Друг одиозен "герой" е и Алексей Петров – бивша барета, бивш агент на българските служби за сигурност и определящ фактор в работата на ДАНС след създаването й през 2008 г. в качеството си на съветник на тогавашния председател Петко Сертов, но както се твърди, с много по-важна роля от Сертов. Впоследствие Алексей Петров се оказа обвиняем №1 в държавата като лидер на българския "Октопод" - престъпна група за рекет и изнудване. Ще подминем без коментар странното изчезване на Петко Сертов в Гърция през 2014 г., вдигнало на крак българските служби и щастливата развръзка с откриването и връщането му в родината от жена му. Скандалите около специалните служби в България са толкова чести, че вече се приемат като нормални. Именно конфликт за смени по върховете на специалните служби стана повод за първата и единствена засега оставка в настоящия кабинет на Борисов – тази на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Лошото е, че нито един от скандалите и "катарзизите" не води до промяна на порочния модел на взаимоотношения между държавата и специалните служби. Големият губещ е обществото, което издържа всички институции, но не се чувства надеждно защитено от правова държава.

6 милиона посетители са изпили 7.3 милиона литра бира на Октоберфест

http://www.moreto.net/novini.php?n=303067

С края на най-големия фестивал на бирата в света – мюнхенския Октоберфест – дойде времето за обобщения и равносметки. Организаторите отчетоха 7.3 милиона литра бира, изпити по време на 16-дневния празник. 182-рото издание на Октоберфеста в Мюнхен приключи, като организаторите отчетоха пълен успех, независимо от лекия спад на посетителите – 5.

Институционалните инвеститори в Ню Йорк създават най-много работа на строителите

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/institucionalnite-investitori-v-niu-iork-syzdavat-nai-mnogo-rabota-na-stroitelite-203525/

Училища, болници, съдилища, библиотеки и религиозни и културни институции са инициирали строителни проекти за малко под 3 млрд. долара през първото полугодие

Нова черна новина за Момчил! Очевидци: Тялото му приличаше на мумифициран скелет, ръфано е от животни!

http://pik.bg/нова-черна-новина-за-момчил-очевидци-тялото-му-приличаше-на-мумифициран-скелет-ръфано-е-от-news411573.html

Нова черна новина за Момчил! Очевидци: Тялото му приличаше на мумифициран скелет, ръфано е от животни!

Очевидци разказват, че тялото на 20-годишния Момчил, открито на Джендем тепе, приличало на мумифициран скелет. Разложението било в напреднала фаза, явно е издъхнал отдавна и е ръфан от животни. Левият крак на момчето е натрошен на много места, пише "Марица".

Разследващи уточняват мястото, откъдето момчето е полетяло близо 30 метра надолу по скалистия склон. Няма данни за насилствена смърт, казват от прокуратурата. Семейството отказва да приеме версията за самоубийство или за нещастен инцидент, при който Момчил се е подхлъзнал.

Близки до разследването казват, че ще бъдат разпитвани приятелите на Момчил, с които е бил същата нощ. Един от въпросите ще бъде дали са употребявали халюцигенни същата вечер.

Вход свободен в „Квадрат 500” на 8 октомври

http://www.cross.bg/ryorih-galeriya-nikolaii-1483114.html

/КРОСС/ На 8 октомври 2015 г. /четвъртък/ ценителите на изкуството отново ще могат да разглеждат безплатно експонираните близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в новата ни Национална галерия "Квадрат 500", които показват българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции.  Това е и поредният втори четвъртък от месеца, в който и за всички експозиции във филиалите на Националната ни галерия в София входът е свободен от 10:00 до 18:00 часа. Специално за "Квадрат 500" в този ден уредници и реставратори ще представят в 11:00 и в 16:00 часа във фоайето пред зала 21 реставрация на японска гравюра Укийо-е ("Картини на плаващия свят"), съобщиха от новия ни музей. Откакто бе открита в края на месец май 2015 г., в Национална галерия „Квадрат 500" посрещнаха вече общо над 70 000 посетители, отчитат статистиците. На 8 октомври 2015 г., четвъртък, входът ще е свободен както за залите на Национална галерия „Квадрат 500", така и за експозициите в Двореца на пл. „Княз Александър I" №1, в Музея на християнското изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски", в Музея на социалистическото изкуство и в Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство /САМСИ/. Акцент на месец октомври 2015 г

Съвета на НАТО на спешна среща

http://www.bnews.bg/article-142268

Грешка е, ням криза в отношенията ни с Русия, обяви Турският премиер Ахмет Давутоглу.

Жена загина при тежка катастрофа на пътя Русе - Велико Търново

http://ruse.actualno.com/Jena-zagina-pri-tejka-katastrofa-na-pytja-Ruse---Veliko-Tyrnovo-news_499519.html

Временно е спряно движението по пътя Русе - Велико Търново, в района на Бяла поради тежка катастрофа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е възникнал тежък пътен инцидент; Водачите на леки автомобили могат да използват обходен маршрут: Пейчиново – Босилковци – Гара Бяла, товарните се спират на място. Около 18.30 часа е постъпил сигнал за възникнал тежък инцидент на пътя Русе – Велико Търново, на около 2 км от Бяла. На място незабавно са изпратени екипи на полицията,

Българските пенсии са сред най-неадекватните в ЕС

http://business.actualno.com/Bylgarskite-pensii-sa-sred-naj-neadekvatnite-v-ES-news_499521.html

Пенсиите в България са сред най-неадекватните в ЕС. У нас пенсията е едва 39 на сто от средния доход на човек в предпенсионна възраст (в групата между 50 и 59 г.), докато в ЕС средното ниво на заместване е 56%. По-зле в това отношение са само в Ирландия и Естония, където процентът на заместване е 27%. Данните са от доклад на ЕК, представенднес от Съвета на ЕС по заетост и социална политика, пише в. "Сега". Българските пенсионери са най-застрашените от бедност и социално изключване в сравнение с

Втора порция снимки от пети сезон на "Под прикритие"

http://offnews.bg/news/n_1/n_567924.html

Във Фейсбук страницата на криминалната поредица на БНТ “Под прикритие” беше пусната втора вълна от снимки зад кадър от новия сезон, който в момента се снима по Черноморието ни. Настоящият пети сезон ще започне да се излъчва в края на ноември, като той ще бъде последен за сериала. Продуцентите обещават среща с любимите герои, но и с нови актьорски имена, а новото ченге под прикритие ще е Бойко Кръстанов. ”С 5-ти сезон ще направим нещо, което ще направи възможно зрителите да се разделят със своите любими герои, докато са влюбени в тях”, заяви Севда Шишманова. Първата галерия може да видите тук .

Община спира с разделното сметосъбиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025528

Общината в Невестино спира с разделното сметосъбиране заради неефективен договор с ЕКОПАК, съобщи вчера главният еколог на кметството Мариана Димитрова. Всичките 32 съда, където разделно се отделяха стъкло, хартия, пластмаса в 11 села от общината се демонтират.
"Заради ниските изкупни цени на събраното в тези контейнери ние трупахме загуби.
Общината в Невестино спира с разделното сметосъбиране заради неефективен договор с ЕКОПАК, съобщи вчера главният еколог на кметството Мариана Димитрова. Всичките 32 съда, където разделно се отделяха стъкло, хартия, пластмаса в 11 села от общината се демонтират. "Заради ниските изкупни цени на събраното в тези контейнери ние трупахме загуби.

Миков на посещение в Добрич, Вълчи дол и Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026238

Посещението на председателя на БСП Михаил Миков в с. Щипско, общ. Вълчи дол, ще започне от 14:00 часа в читалището, където ще се срещне с избиратели и ще подкрепи кандидата за кмет на левицата.
В 16:00 часа той ще се разходи по пешеходната улица и площад „Свобода“ в Добрич, заедно с кандидатите за кметове на БСП от общините на областта и младежи.
Посещението на председателя на БСП Михаил Миков в с. Щипско, общ. Вълчи дол, ще започне от 14:00 часа в читалището, където ще се срещне с избиратели и ще подкрепи кандидата за кмет на левицата. В 16:00 часа той ще се разходи по пешеходната улица и площад „Свобода“ в Добрич, заедно с кандидатите за кметове на БСП от общините на областта и младежи.

Миков на посещение в Добрич, Вълчи дол и Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026251

Посещението на председателя на БСП Михаил Миков в с. Щипско, общ. Вълчи дол, ще започне от 14:00 часа в читалището, където ще се срещне с избиратели и ще подкрепи кандидата за кмет на левицата.
В 16:00 часа той ще се разходи по пешеходната улица и площад „Свобода“ в Добрич, заедно с кандидатите за кметове на БСП от общините на областта и младежи.
Посещението на председателя на БСП Михаил Миков в с. Щипско, общ. Вълчи дол, ще започне от 14:00 часа в читалището, където ще се срещне с избиратели и ще подкрепи кандидата за кмет на левицата. В 16:00 часа той ще се разходи по пешеходната улица и площад „Свобода“ в Добрич, заедно с кандидатите за кметове на БСП от общините на областта и младежи.

Клоп е най-близо до мениджърския пост в "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/05/2622382_klop_e_nai-blizo_do_menidjurskiia_post_v_livurpul/?ref=rss


Юрген Клоп е най-вероятният нов мениджър на "Ливърпул", твърдят медиите в Англия. Според "Скай спортс" договорка все още не е постигната, но германският специалист е първи избор на ръководството на "мърсисайдци".

Голяма част от легендите на клуба също определиха бившия треньор на "Борусия" (Дортмунд) за най-добрия вариант.

Би Би Си обяви, че "Ливърпул" вече се е свързал с представителите на Клоп. В същото време е осъществен и контакт с Карло Анчелоти. Италианецът също е...

Без ток утре във Варна областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=303042

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 6 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Турският шофьор, карал камиона с хероин: Невинен съм, ще бъде срам пред децата ми да се замесвам в дело за наркотици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026229

Невинен съм, ще бъде срам пред децата ми да се замесвам в дело за наркотици
Невинен съм, ще бъде срам пред децата ми да ме замесват в дело за наркотици. Това каза пред Бургаския окръжен съд вчера Темрас Илбуга. Той получил 1000 евро за да превози камион от Грузия до Бургас с ферибот, а после до Пловдив.
Невинен съм, ще бъде срам пред децата ми да се замесвам в дело за наркотици Невинен съм, ще бъде срам пред децата ми да ме замесват в дело за наркотици. Това каза пред Бургаския окръжен съд вчера Темрас Илбуга. Той получил 1000 евро за да превози камион от Грузия до Бургас с ферибот, а после до Пловдив.

БАН: Семейната политика не бива да бъде мислена само като политика за семейни помощи

http://www.cross.bg/politika-roditelite-semeiistvata-1483113.html

/КРОСС/ 91% от родителите в България смятат, че държавната политика за семействата не е ефективна, според проучване на обществените нагласи на БАН. Допитването е част от проект Визия за семейната политика в подкрепа на децата и семействата в България. Повече от половината родители предлагат и платеното майчинство да бъде колкото се може по-дълго. Резултатите показват, че родителите имат силна критична нагласа към липсващата социална семейна политика в България, поясни в интервю за БНР социологът Елица Стоянова, която е участвала в проучването:Родителите, които живеят в големите градове на страната, често пъти изпитват силно затруднение в достъпа до детски градини, което се явява пречка пред една част от майките да се върнат работа или пък им се налага често да отсъстват или да търсят други хора, които да поемат грижите. В малките населени места ниските доходи са проблем, който родителите посочват като затруднение, което те срещат при отглеждането на техните деца, допълни Стоянова. По повод резултатите от проучване на БАН, че 70% от анкетираните са на мнение, че всички деца трябва да получават детски надбавки, независимо от доходите на родителите, Стоянова заяви: Това е един жест от страна на държавата и в този смисъл тя не би трябвало да бъде обвъзана с материалния статус на семействата, които принадлежат към средната класа, а тя не е тази, която срещаме в Западна Европа

Кабинетът се забърза да криминализира гонките, Цацаров го обяви за "безумие"

http://www.mediapool.bg/kabinetat-se-zabarza-da-kriminalizira-gonkite-tsatsarov-go-obyavi-za-bezumie-news240050.html

В изпълнение на изричното настояване на премиера Бойко Борисов от миналата седмица правосъдният министър Христо Иванов обяви в понеделник, че правителството ще предложи на депутатите да криминализират гонките, както и да въведат и конфискация на МПС, ако собственикът му го шофира без книжка или след употреба на алкохол. Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров изрази доста критично отношения по повод тази идея, определяйки намеренията на управляващите да разширяват текстовете в Наказателния кодекс (НК) като "безумие". Темата стана приоритетна за кабинета по време на последното му заседание миналата сряда, когато Борисов посвети доста време, за да изрази възмущението си от безразсъдните шофьори, които "се преследват, карат нагло, брутално, всяка сутрин помитат мантинелите". Като контрамярка премиерът възложи на Иванов и на заместник вътрешния министър Филип Гунев да подготвят до понеделник законодателни предложения, с чиято помощ да "напълним двора на жандармерията с ферарита и поршета". По време на официалното откриване на новата сграда на Софийския районен съд правосъдният министър информира медиите, че въпросните текстове вече са изготвени, като правителството обмисля и "как да осигурим наистина една незабавност в тези случаи". "Знаете, че в НПК и сега има незабавно производство. Трябва да видим, ако не се прилага и не работи достатъчно добре, къде в практиката става проблем", обясни министърът. Засега извън новата законодателна инициатива на правителството остава една от другите радикални идеи, лансирани от Борисов – при причиняване на смърт на пътя след употреба на алкохол, виновният да бъде съден за предумишлено убийство. Мнителният Борисов иска санкцията да минава през съдия, за да няма произвол "Много е важно всичко да мине през съдия, за да няма съмнения за полицейски произвол. Аз съм много мнителен и за да няма случаи, в които полицай мрази някого и отива да му вземе колата, всичко трябва да минава през дежурен съдия. Моето желание е да се случва в рамките на 24 часа. Колкото повече престъплението се отделя от наказанието, то или го няма, или хората го забравят. Трябва да се знае. На момента", заяви и самият премиер, след като преряза лентата на новата сграда на Софийския районен съд. След което се впусна в пореден изблик на възмущение от действията на мотористи, които задминали кортежа му през уикенда: "Онзи ден, като се прибирах от Габрово, ни изпревариха около 20 мотористи. Ако този закон важеше, трябваше да им вземат моторите на всички. Караха с над 200 всичките. Безобразно. Всеки водач може да се удари в тях. Помолих НСО да спре, за да ни изпреварят, да си заминат. Хвана ме страх да не се ударят някъде и да ми направят скандал. Безобразно просто. И тези хора като се ударят, ако не загинат, започват едни стотици хиляди левове за тяхното лечение. Те го правят умишлено, с пълно съзнание. Трябва ли всички граждани да им плащаме за тази глупост. Ами тези, в които се ударят? Може абсолютно невинен гражданин да го въртят из съдилищата с месеци и години..." Цацаров се опасява, че НК ще набъбне до "700-800 члена" Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров присъства на откриването на учебната година на Националния институт на правосъдието, където направи доста критичен коментар за тези идеи на правителството. "Аз съм категоричен противник на идеи, които бяха манифестирани преди време от ръководството на КАТ – като криминализиране на гонките. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление и движението с каруци в града, с превозни средства с животинска тяга, както казва законът. Това е безумие", заключи ръководителят на държавното обвинение, изразявайки опасение, че "НК ще стигне до 700-800 члена". Подобно на вицепремиера Томислав Дончев, който единствен изрази резерви срещу волята на Борисов по време на заседанието на Министерския съвет миналата седмица, Цацаров посочи, че е "привърженик на по-бързото налагане на принудителни административни мерки от типа на снемане на регистрационни табели, спиране от движение на МПС и далеч по-голяма събираемост на санкциите". "Сегашният Закон за административните нарушения и наказания е създаден за съвсем друго време, когато гражданите съзнателно са плащали своите глоби. Той категорично не обслужва ситуацията в момента", коментира главният прокурор, добавяйки, че "ако съзнанието и финансовата криза не са факторите, които ще ви накарат да си платите глобата, ще я платите, защото искате да си получите регистрационните табели. Просто и ясно." "С какво ще спрем гонките на околовръстното шосе, близо до което живея и аз, като превърнем гонката в престъпление? Глупости. Ще ги спрем с два патрула, въпросът е къде са те", обобщи главният прокурор. Гонките ще се наказват с от 1 до 6 години затвор, дрифтът също се криминализира Малко по-късно от МВР представиха конкретните текстове, изготвени от междуведомствена група по спешност в последните дни. Според тях гонките ще се наказват със затвор от една до шест години. Наказанията ще важат, както за участниците в гонките, така и за организаторите им, че дори и за тези, които снимат гонките с цел да публикуват записите. Ако участник в гонка обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност, предлагат от междуведомствената група. Дрифтът и пиленето на гуми също ще се квалифицират като престъпления и ще бъдат наказвани по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани. Повишава се глобата двойно за всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници. Повишава се и глобата за шофиране без колан, в това число, когато и пътниците в колата не са го поставили. Измерването на алкохола в кръвта на шофьорите на камиони и автобуси ще става по нов начин. Наказанията ще бъдат разпределени в нови категории – от 0.2 до 0.7 промила, от 0.7 до 1.2 промила, както и над 1.2 промила. Въвежда се и нова категория шофьори – за първите две години от придобиването на книжката. Всеки нов шофьор ще има не 39, а 29 точки в талона си първите две години. За тях също ще важи по-ниският праг за алкохол. Ще бъдат сваляни номерата на автомобилите и те ще бъдат спирани от движение на тези, които карат без книжка или са употребили алкохол и откажат глоба. Номерата на колите ще бъдат сваляни, независимо дали превозното средство е управлявано от собственика или не. От МВР обясниха обаче, че тази разпоредба няма как да важи за лизинговите коли. Двойно увеличение ще има и за карането с превишена скорост. Наказанията ще са в три групи - над 30 км/ч, между 40 и 50 км/ч над допустимото и над 50 км/ч над разрешената скорост. Всеки, който шофира автомобил с 60 км/ч над допустимото, ще се наказва със затвор от една до три години. Въвежда се обаче ограничение с 50 процента за всеки, който плати глобата си в срок от две седмици. Неплащането на глоби също ще се санкционира със сваляне на номерата на автомобили. Конфискация на автомобили няма да има, дори в случаите, в които някой кара с алкохол в кръвта над 1.2 промила или ако продължава да кара без книжка след като е санкциониран за това. В този случай колата ще се спира за движение за една година. По повод критичната оценка на главния прокурор гонките да бъдат криминализирани, заместник правосъдният министър Петко Петков коментира, че именно представители от Върховната касационна прокуратура са участвали в писането на тези текстове. От своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова декларира своята политическа подкрепа за промените, посочвайки, че "нямаме друг избор, трябва да пресечем това, което се случва по пътищата".

Три аукциона за набиране на 365 млн. лв. чрез ДЦК се планират през октомври

http://www.mediapool.bg/tri-auktsiona-za-nabirane-na-365-mln-lv-chrez-dtsk-se-planirat-prez-oktomvri-news240049.html

Министерството на финансите (МФ) планира да обяви през октомври три нови аукциона за пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар за 365 млн. лв. Според обявения от ведомството емисионен календар облигациите ще са различни срокове – три, пет и десет години. Обемите на всяка емисия ще бъдат обявени по-късно от Българската народна банка (БНБ), която е фискален агент на държавата. Датите, които ще се проведат, обаче се ясни – 12., 19 и 26 октомври. Така правителството ще увеличи допълнително държавния дълг, който в края на август е 12.1536 млрд. евро, съгласно водения от МФ официален регистър. Вътрешните задължения са за 4.1617 млрд. евро, а външните - за 7.8919 млрд. евро. Делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза на 28.4%, от които десет на сто се падат на борчовете към вътрешните финансови пазари. Структурно вътрешните задължения заемат 35.1% от държавния борч в края на август, а делът на външните е 64.9%. 79.1% от дълга е в евро, 19.9% - в левове, 0.4% - в щатски долари, и 0.6% - в други валути. През август са платени 16.2 млн. лв. за погасяване на част от борчовете. Държавно гарантираният дълг през август достига 305.8 млн. евро, от които 25 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавно гарантиран дълг/БВП е в размер на 0.7%.

Хванаха телефонни измамници, обадили се за пари в полицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_567930.html

Арестуваха трима телефонни измамници, след като се обадили в полицията в града, за да искат пари. Тримата измамници набрали на случаен принцип телефонен номер около 18.30 часа в неделя. Оказало се обаче, че това е номера на областното полицейско управление в Кърджали. По телефона един от измамниците поискал 9000 лева за закупуването на стока от голяма търговска верига. Дежурният полицай разбрал, че става дума за измама и уговорил място и час за предаване на парите. Така били задържани трима мъже – А.М. На 32 години, Г.Н. На 36 години и И.Ю. На 36 години, и тримата жители на област Кърджали.

Рекапитализацията на гръцките банки е надпревара с времето

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rekapitalizaciiata-na-gryckite-banki-e-nadprevara-s-vremeto-203522/

15-25 млрд. евро трябва да бъдат инжектирани в трезорите, за да се избегне ощетяването на негарантираните депозанти, което иначе би влошило още икономиката

Хероин за 4.3 млн. лв. е открит в джантите на влекач на пристанище Бургас

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/10/05/2622364_heroin_za_43_mln_lv_e_otkrit_v_djantite_na_vlekach_na/?ref=rss


Над 42 килограма хероин на стойност над 4 милиона лева са открити в гумите на товарен автомобил на пристанище Бургас, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Наркотикът е намерен в камион-влекач "Волво" с немски транзитни номера, управляван от турски шофьор, който пристигнал на пристанището без товар с ферибот от порт Батуми, Грузия.

По метода "анализ на риска" превозното средство е избрано от митническите служители от отдел "Борба с наркотрафика" за щателна проверка. При...

1,5 милиона души искат да се заселят в Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_567915.html

Броят хора, търсещи убежище в Германия тази година ще достигне 1,5 милиона, почти двойно повече от предишните прогнози, съобщи Би Би Си. Германското правителство не е потвърдило новата оценка, която идва от вътрешен официален доклад, цитиран във всекидневника „Билд“. В доклада се предупреждава, че службите, подпомагащи бежанците няма да могат да се справят. Германското правителство по-рано предвиждаше исканията за убежище през 2015-а да бъдат от 800 000 до един милион. През 2014 г. В страната са били подадени 202 000 такива искания, припомня Би Би Си. Мнозина от пристигналите в Германия са бежанци от войните в Сирия, Ирак и Афганистан. Но има също много икономически мигранти – хора, търсещи работа и по-добър живот - от Балканите, Азия и Африка. Гръцките острови до турския бряг са претрупани с мигранти, много от които са сирийци, решени да достигнат Германия. Същевременно кризата обтегна отношенията на ЕС с Турция. В неделя няколко хиляди германци, противопоставящи се масовата миграция, демонстрираха в два източни града – Плауен и Себриц – след призив на антиислямско движение. Нараства политическият натиск върху канцлера Ангел Меркел, която продължава да защищава политиката на отворени врати за бежанците, отбелязва Би Би Си. Но много политици – включително нейни консервативни съюзници и различни партньори от ЕС – критикуват тази политика. Дясноцентристкият вътрешен министър на провинция Мекленбург – Предна Померания, дава за притока на мигранти тревожна оценка, близка до цитираната от „Билд“. Според него тази година в страната ще са постъпили общо 1,2 – 1,5 милиона искания на убежище. Но федералният вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че е много трудно да се дадат точни числа. Някои бежанци или избягват да се регистрират, или се местят другаде, след като са регистрирани на едно място, каза той. 290 000 души са в страната, но още не са регистрирани, според Франк-Юрген Вайзе, шеф на Федералната служба за миграцията и бежанците, цитиран по-рано от Ройтерс. „В страната, известна с ред и ефективност, напливът на хора се превръща в логистичен кошмар – за полицията и политиците, както и за бежанците“, се казва в репортаж на агенцията, разпространен в неделя, т.е. преди да станат известни прогнозите за 1,5 милиона пришълци.

Япония въвежда ЕГН-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=303029

В Япония влиза в сила закон, който ще изисква въвеждане на постоянни лични 12-цифрови номера за всички граждани, пердаде ТАСС. ЕГН-тата ще се използват за облекчаване и уеднаквяване на операциите, свързани с регистрация и отчет, като ще бъдат валидни и за продължително пребиваващите в Япония чужденци.

Армията на Башар Асад подпука терористите (видео)

http://petel.bg/Armiyata-na-Bashar-Asad-podpuka-teroristite--video-__129444

Снимка: Булфото, архив Преди началото на широкомащабната наезмна операция в сирийския град Дума армията на президента Башар Асад...

Извънредно! НАТО призова Русия да спре въздушните удари над опозицията в Сирия

http://petel.bg/Izvanredno--NATO-prizova-Rusiya-da-spre-vazdushnite-udari-nad-opozitsiyata-v-Siriya__129445

НАТО настоява Русия да прекрати въздушните удари над Сирия. Искането е провокирано от преминаването без разрешение на въздушното...

Защо полицията е прикривала Джак Изкормвача?

http://petel.bg/Zashho-politsiyata-e-prikrivala-Dzhak-Izkormvacha-__129446

Серийният убиец от викторианската епоха Джак Изкормвача е бил виден музикант и франкмасон, прикриван от полицейски служители, които също...

Бокова: ИД прави културна чистка

http://asia.actualno.com/Bokova-ID-pravi-kulturna-chistka-news_499518.html

Разрушавайки древните паметници в Близкия изток, бойците на терористичната групировка "Ислямска държава" унищожават символите на диалога между културите. Това заяви ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от ТАСС. "Аз наричам това „културна чистка“. Системно се разрушават паметници, извършват се незаконни археологически разкопки, предмети от древността попадат в ръцете на контрабандистите. Ние винаги сме настоявали, че това са не просто паметници: те са непосредствено

137 години от Кресненско-Разложкото въстание (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/137-godini-ot-kresnensko-razlozhkoto-vystanie-video-6043377

Въстанието избухва на 5 октомври 1978 г. като следствие на решенията на Берлинския конгрес, оставил Македония извън границите на новоосвободеното Княжество България

Министерството на финансите публикува есенната макроикономическа прогноза (документ)

http://pik.bg/министерството-на-финансите-публикува-есенната-макроикономическа-прогноза-документ-news411582.html

Министерството на финансите публикува есенната макроикономическа прогноза (документ)

Публикувана е есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите за периода 2015-2018 година. При изготвяне на прогнозата са използвани статистически данни, публикувани до 4 септември 2015 година.

Документа можете да видите ТУК

КНСБ подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026184

„КНСБ дава своята подкрепа за досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова, за да продължи добрият диалог, който съществува в последните години в различните браншове“. Tова каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между КНСБ и Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София.
„КНСБ дава своята подкрепа за досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова, за да продължи добрият диалог, който съществува в последните години в различните браншове“. Tова каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между КНСБ и Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София.

КНСБ подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026192

„КНСБ дава своята подкрепа за досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова, за да продължи добрият диалог, който съществува в последните години в различните браншове“. Tова каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между КНСБ и Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София.
„КНСБ дава своята подкрепа за досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова, за да продължи добрият диалог, който съществува в последните години в различните браншове“. Tова каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между КНСБ и Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София.

Кениец, американка и румънец спрягани за Нобела за литература

http://offnews.bg/news/n_1/n_567891.html

Нгуги уа Тионго от Кения, Йон Фосе от Норвегия, Джойс Каръл Оутс от САЩ, Светлана Алексиевич от Беларус и Мирча Картареску от Румъния са четирите имена, най-често спрягани като вероятни носители на тазгодишната Нобелова награда за литература.  Истината обаче ще се разбере този четвъртък, 8 октомври, от 14:00 часа българско време, когато победителят ще бъде обявен. Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 година и се присъжда от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 107 пъти на 111 души, като  през 1904, 1917, 1966 и 1974 г. с него са удостоявани по двама творци. Нито един път един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература. Френският писател Патрик Модиано е миналогодишният носител на Нобелова награда за литература. Отличието му бе присъдено за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията.

Ловец простреля колега край Перник

http://frognews.bg/news_99066/Lovets-prostrelia-kolega-krai-Pernik/

Ловец е улучен със сачма от свой колега, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник. Инцидентът е станал по време на откриването на ловния сезон в радомирското село Долна Диканя.

Не липсата на пари, а слабият контрол е проблемът на здравната каса, коментират експерти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2622331_ne_lipsata_na_pari_a_slabiiat_kontrol_e_problemut_na/?ref=rss


От 9 милиона души през 1990 г., през 7.2 млн. в 2015 г. до 5.5 през 2060 г. Такава е мрачната прогноза на Световната банка за България, ако болестността и смъртността на българите продължава със същите темпове. Другата лоша новина е, че причните за преждевременна смърт се изместват от конкретни заболявания към комплексни проблеми заради цялостно нездравословен начин на живот.

Това са изводите, които направи постоянният представител на Световната банка в България Тони Томпсън по време...

Америка и Азия постигнаха историческо търговско споразумение

http://www.cross.bg/lekarstva-kanada-pregovorite-1483112.html

/КРОСС/ ТРР задава и основни насоки за уреждане на търговски спорове между националните правителства и чуждестранните инвеститори без участието на националните съдилища Америка и Азия постигнаха историческо търговско споразумение, предадоха информационните агенции. Тихоокеанското търговско споразумение, известно като Транстихоокеанско партньорство, бе сключено днес в Атланта между САЩ, Канада и 10 тихоокеански държави, след продължили осем години преговори. Това е най-голямата търговска сделка в съвременната история, коментират експерти. Страните, които договориха споразумението - САЩ, Япония, Канада, Мексико, Бруней, Нова Зеландия, Перу, Малайзия, Австралия, Чили, Сингапур и Виетнам, държат 40% от световното производство. Преди да влезе в сила, документът трябва да одобрен от Конгреса на САЩ, както и от правителствата на другите 11 държави. Очаква се вотът в Конгреса да се състои в началото на следващата година. новината бе потвърдена от премиера на Япония Шиндзо Абе, който заяви, че споразумението е голямо постижение не само за неговата страна, но и за бъдещето на целия Азиатско-тихоокеански регион. Сделката може да прекрои цели индустрии и да повлияе върху всичко: от цената на сиренето до разходите за лечение на рак, отбелязва Reuters. Основна тема на последния кръг от преговори, които започнаха миналата сряда в Атланта, бе въпросът колко дълго трябва да продължи монополът на биотехнологичните лекарства от последно поколение

Варна очаква нова помощ от Европа за наводненията през февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=303063

Очаква се Варна отново да получи финансова помощ от европейския фонд „Солидарност“, научи Moreto.net. Парите ще бъдат отпуснати за покриване на щетите от снеговалежите, наводненията и свлачищата, които сполетяха страната в периода януари-февруари тази година.

Бившият изпълнителен директор на "Туитър" се връща на поста

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/05/2622318_bivshiiat_izpulnitelen_direktor_na_tuitur_se_vrushta/?ref=rss


"Туитър" назначи основателя си Джак Дорси за изпълнителен директор след месеци на спекулации кой ще оглави социалната мрежа за микросъобщения, съобщи "Ройтерс".

През 2008 г. Дорси също бе начело на фирмата, но тогава бе уволнен и след напускането създаде компанията за мобилни плащания Square. Новата позиция ще го вкара в конфликт на интереси, тъй като едновременно с това е и изпълнителен директор на Square. Стойността на неговата компания е определяна от анализатори на около 6 млрд....

КНСБ подкрепи кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София

http://www.cross.bg/fandukova-sofiya-iiordanka-1483111.html

/КРОСС/ „КНСБ дава своята подкрепа за досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова, за да продължи добрият диалог, който съществува в последните години в различните браншове". Tова каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между КНСБ и Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София. КНСБ подкрепя за тези избори и кметовете за 24-те района на София, издигнати от ПП ГЕРБ. На събитието присъстваха още кандидатите за общински съветници Николай Стойнев, Екатерина Йорданова и Михаил Владов. „За мен активният социален диалог е единственият начин за решаване на проблеми. Благодаря за доверието, което ми давате. Уверявам Ви, че със споразумението поемам отговорност и ясни ангажименти към работещите хора", каза Йорданка Фандъкова. Тя каза, че в последните години Столичната община е един от най-големите инвеститори в София. Над 3 млрд. лв. са средствата, инвестирани в големите инфраструктурни обекти. По данни на Агенцията по заетостта София е с най-нисък процент на безработица в страната - 3,5% и един от най-ниските в Европа.„Само в строителството на столичното метро са участвали над 3 хил. души, а за експлоатацията и поддръжката му разкрихме 300 нови работни места през 2015 г. В строителството на новите 12 метростанции ще бъдат ангажирани над 3 хил. души", каза Фандъкова

Хотели и ресторанти ще плащат по-малко за пусканата музика

http://www.mediapool.bg/hoteli-i-restoranti-shte-plashtat-po-malko-za-puskanata-muzika-news240048.html

Хотели, кафенета и ресторанти вече ще плащат с 25 на сто по-малко за правото да пускат авторска музика в следващите пет години. За това съобщиха от сдруженията за колективно управление на музикални права "Музикаутор" и "Профон", които са постигнали споразумение с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР). Предстои тарифата да бъде одобрена от Министерството на културата и да влезе в сила от 1 януари 2016 г. Намалението обаче ще важи само за онези обекти, които са издължили всички авторски права. Над 100 000 са обектите, които пускат авторска музика и трябва да плащат за това право, но от тях едва 10-15 процента са изрядните платци. Намалението на тарифата цели да накара обектите от сивия сектор да започнат да си плащат и да излязат на светло. За по-голямо удобство на ползвателите "Музикаутор" и "Профон" предлагат услугите си на принципа "на едно гише". Такова ще е изгражданата в момента обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите. Организациите се обединиха и около идеята за промяна в Закона за авторското право и сродните му права, чрез която да се делегират правомощия за извършване на проверки на местните власти и на инспекторатите в търговските отдели и други сходни структури на общините. "Хипотезата за общински структури, които да могат да проверяват на места, това е истината. Министерството на културата нито трябва да се превръща в полицай, нито има ресурс да назначи 300 инспектори, които реално да покрият цялата страна”, коментира зам.-министърът на културата Боил Банов, който присъства на парафирането на споразумението в понеделник.. Намаляване на разходите за авторска музика обаче няма да доведе до намаление на цените в заведенията и хотелите. "Това са символични цени, няма такава опасност. Става въпроса да научим нашите колеги да се държат като европейци, да започнат да плащат това, което плащат всички. Не само европейски страни, а и Америка, всички бели страни, които претендират да са такива”, заяви председателят на БАХР Благой Рагин.

Георги Гераджиев ще участва в рали "Акрополис"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/05/2622330_georgi_geradjiev_shte_uchastva_v_rali_akropolis/?ref=rss


Българският екипаж Георги Гераджиев/Георги Гаджев с "Форд Фиеста" ще участва в легендарното гръцко автомобилно рали "Акрополис" от 9 до 11 октомври, предпоследен девети кръг от Европейския рали шампионат на FIA.

Гераджиев и неговият навигатор ще се състезават в клас RC4 (автомобили от спецификация R2 с един задвижван двигателен мост до 1600 куб.см).

През септември те спечелиха асфалтовото рали "Сливен". След този старт автомобилът им беше изцяло преустроен за тежките...

КНСБ подкрепи кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София

http://frognews.bg/news_99064/KNSB-podkrepi-kandidaturata-na-Iordanka-Fandakova-za-kmet-na-Sofiia/

„КНСБ дава своята подкрепа за досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова, за да продължи добрият диалог, който съществува в последните години в различните браншове“. Tова каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между КНСБ и Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София.

НАТО се събира заради руския изтребител, навлязъл в Турция

http://frognews.bg/news_99065/NATO-se-sabira-zaradi-ruskiia-iztrebitel-navliazal-v-Turtsiia/

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че днес ще бъде свикано заседание на посланиците на държавите от пакта заради инцидента с навлизането на руски изтребител в турското въздушно пространство.

Ловец простреля свой колега при откриването на сезона в Долна Диканя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026128

Ловец е улучен със сачма от свой колега, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник, цитирани от bTV. Инцидентът е станал по време на откриването на ловния сезон в радомирското село Долна Диканя.
По невнимание 56-годишният П.Х. от София прострелял в дясното коляно свой колега и връстник от Радомир.
Ловец е улучен със сачма от свой колега, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник, цитирани от bTV. Инцидентът е станал по време на откриването на ловния сезон в радомирското село Долна Диканя. По невнимание 56-годишният П.Х. от София прострелял в дясното коляно свой колега и връстник от Радомир.

Ловец улучи в коляното свой колега при откриването на сезона в Долна Диканя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026180

Ловец е улучен със сачма от свой колега, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник, цитирани от bTV. Инцидентът е станал по време на откриването на ловния сезон в радомирското село Долна Диканя.
По невнимание 56-годишният П.Х. от София прострелял в дясното коляно свой колега и връстник от Радомир.
Ловец е улучен със сачма от свой колега, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник, цитирани от bTV. Инцидентът е станал по време на откриването на ловния сезон в радомирското село Долна Диканя. По невнимание 56-годишният П.Х. от София прострелял в дясното коляно свой колега и връстник от Радомир.

Цветовете на есента (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026025

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

12 държави подписаха Транстихоокеанско споразумение за свободна търговия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/12-dyrjavi-podpisaha-transtihookeansko-sporazumenie-za-svobodna-tyrgoviia-203526/

Пробивът е дошъл в събота след постигането на споразумение за продължителността на монополната защита за лекарства по нови технологии

Около 90 % от родителите недоволни от политиката на държавата към семействата

http://www.moreto.net/novini.php?n=303049

Сдружение „Дете и пространство,” Национална мрежа за децата и Институт за изследване на населението и човека към БАН представиха проект, който цели да стимулира разработването и възприемането на държавна политика, насочена към родителите и семействата, с ясни цели, мерки и дейности във всички области, засягащи детското благосъстояние.

Квотите в колегиите на ВСС - форма на демократичен контрол върху дейността на прокуратурата

http://www.mediapool.bg/kvotite-v-kolegiite-na-vss---forma-na-demokratichen-kontrol-varhu-deinostta-na-prokuraturata-news240047.html

Две събития, които се случиха тези дни, ще определят по- нататъшния ход на промените в съдебната власт: Народното събрание прие на първо четене промените в Конституцията, а представители на Венецианската комисия проведоха проучвателни срещи с представители на българските власти и независими експерти. До края на годината предстоят нови обсъждания в парламента на проекта за изменение на конституцията, а през месец октомври Венецианската комисия ще обяви становище с коментар на предлаганите промени. В този смисъл е особено полезно да продължи дискусията за това какви изменения в законодателството ще позволят на съдебната власт да укрепи своята независимост и ефективност. Не трябва да позволим поредна подмяна на дебатите по съществените въпроси с фокусиране върху незначителни теми. Така например трябва да е ясно, че начинът на гласуване по кадрови въпроси във ВСС не трябва да е предмет на конституционните разпоредби. Как се приемат решенията на ВСС – с тайно или явно гласуване, следва да се уреди в ЗСВ. Най-важният въпрос, върху който общественото и професионално внимание трябва да се концентрира, е за състава и правомощията на двете колегии – на съда и на прокуратурата, така че съдът да е независим, а прокуратурата отчетна, без да се засяга независимостта на отделния прокурор. Същественият елемент при обособяването на съдийска и прокурорска колегии е начинът, по който се формира съставът им. Предвидено е в състава на съдийската колегия да участват шестима съдии, избрани от общото събрание на съдиите и петима членове, избрани от Народното събрание. Членове по право са председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Този начин на конституиране на отделните членове в съдийската колегия не осигурява приложението на правилото, че значително мнозинство в органа следва да имат съдиите, избрани от съдии. От 13 членове на съдийската колегия само шестима се избират от общото събрание на съдиите, доколкото председателите на върховните съдилища се избират от Висшия съдебен съвет и се назначават от президента на републиката. В този смисъл новият текст на чл. 130а, ал. 2 от проекта за изменение на Конституцията не създава гаранции за независимостта на съда, доколкото съдийската колегия ще бъде доминирана от мнозинство, което не е излъчено от съдийската общност, а от представителите на другите власти – Народното събрание и президента. Този недостатък на проекта може да се преодолее чрез промяна в начина на избор на председателите на върховните съдилища. Възможно е да се предвиди, че общите събрания на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС номинират кандидати, измежду които ВСС избира председател, който се предлага за назначение от президента. По този начин ще се създаде възможност за намаляване на политическото влияние при назначаване на председателите на върховните съдилища и ще се увеличи съдийското представителство в съвета на съдебната власт. По отношение на прокурорската колегия в проекта е предвидено, че четирима членове се избират от общото събрание на прокурорите, един от общото събрание на следователите и шестима членове от Народното събрание. Главният прокурор е член по право на колегията на прокуратурата. Предложената структура в колегията на прокуратурата цели да създаде форма на обществен и граждански контрол, като по никакъв начин не засяга независимостта на отделния прокурор. Принципно независимостта/автономията на прокуратурата е различна по съдържание от независимостта на съда, доколкото различни по характер и цели са функциите на съда и прокуратурата. В Римската харта от 2014 г. на Съвета на Европа относно европейските норми и принципи, засягащи прокурорите се подчертава, че прокурорите трябва да са автономни при вземане на решенията си, и при сътрудничеството с други институции трябва да осъществяват задълженията си без външен натиск или намеса от изпълнителната или законодателната власт, като се вземат предвид принципите за разделение на властите и отговорността/отчетността. Както е отбелязвано многократно в становищата на Венецианската комисия (последното е № 515/2009 г.), прокурорите в България запазват елементи на правомощия, типични за традиционния съветски модел на прокуратурата. Въпросът за цялостното преосмисляне на устройството и функциите на прокуратурата в България е тема за отделно изследване, което предстои да се извърши. За момента тази тема стои встрани от политическия и парламентарен дебат. Следва да се има предвид специфичният исторически и културен контекст на България, който определя силно хиперболизираната роля на главния прокурор. Прокуратурата разполага с правомощия в областта на гражданските и административните правоотношения без те да подлежат задължително на предварителен или последващ съдебен контрол. Като прибавим и безконтролното право на прокуратурата да образува наказателни производства и да повдига наказателни обвинения, се формира убеждението, че е необходимо въвеждане на форма на демократичен контрол/отчетност върху дейността на прокуратурата, без да се засяга независимостта на прокурора в работата му по конкретните наказателни производства и преписки. По-широко представителство на представителите на парламента в прокурорската колегия е една от формите на отчетност на прокуратурата. В това отношение следва да се подчертае, че съществена част от реформата на модела на ВСС е промяната на начина, по който се избират членовете на двете колегии от Народното събрание. В становищата на Венецианската комисия спрямо България се посочва, че следва да се преодолее рискът от политизация на представителите на парламента във ВСС. Тази цел може да се постигне като се приеме избор на представителите на парламента в двете колегии с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите, както и чрез въвеждане на действително прозрачна процедура, която да излъчва почтени и независими юристи, включително чрез увеличаване на формите за гражданско участие и контрол при провеждане на самата процедура. *Текстът е публикуван в блога на члена на ВСС - Калин Калпакчиев.

"Уошингтън Поуст": Все повече сирийски бежанци се връщат в родината си от Йордания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026107

Все повече сирийски бежанци се завръщат в своята раздирана от война родина от Йордания. Причината е, че не могат да оцелеят в тамошните бежанските лагери след драстичните съкращавания на предоставяната помощ, както и заради това, че не могат да си позволят да стигнат до Европа и чисто и просто заради носталгията към родината,
Все повече сирийски бежанци се завръщат в своята раздирана от война родина от Йордания. Причината е, че не могат да оцелеят в тамошните бежанските лагери след драстичните съкращавания на предоставяната помощ, както и заради това, че не могат да си позволят да стигнат до Европа и чисто и просто заради носталгията към родината,

"Уошингтън Поуст": Все повече сирийски бежанци се връщат в родината си от Йордания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026085

Все повече сирийски бежанци се завръщат в своята раздирана от война родина от Йордания. Причината е, че не могат да оцелеят в тамошните бежанските лагери след драстичните съкращавания на предоставяната помощ, както и заради това, че не могат да си позволят да стигнат до Европа и чисто и просто заради носталгията към родината,
Все повече сирийски бежанци се завръщат в своята раздирана от война родина от Йордания. Причината е, че не могат да оцелеят в тамошните бежанските лагери след драстичните съкращавания на предоставяната помощ, както и заради това, че не могат да си позволят да стигнат до Европа и чисто и просто заради носталгията към родината,

Откриха момчешки телца на гръцкия бряг

http://frognews.bg/news_99063/Otkriha-momcheshki-teltsa-na-gratskiia-briag/

Телата на две малки момченца бяха намерени днес на брега на гръцкия остров Кос, който е главната цел на бежанците, прииждащи от Турция.

Постигнато е споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026082

Споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство (TTП) е постигнато между 12 държави от Тихоокеанския регион, съобщи американски официален представител.
Въпросните държави създават зона за свободна търговия, която обхваща 40% от световната икономика. Това ще е най-голямата зона за свободна търговия в света.
Споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство (TTП) е постигнато между 12 държави от Тихоокеанския регион, съобщи американски официален представител. Въпросните държави създават зона за свободна търговия, която обхваща 40% от световната икономика. Това ще е най-голямата зона за свободна търговия в света.

САЩ и още 11 страни договориха тихоокеанското споразумение за свободна търговия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/05/2622289_sasht_i_oshte_11_strani_dogovoriha_tihookeanskoto/?ref=rss


САЩ и още 11 тихоокеански държави постигнаха споразумение по т.нар. "Тихоокеанско партньорство" за свободна търговия (TPP), което ще премахне търговските бариери и ще зададе общи стандарти за всички страни по договора, съобщи високопоставен източник, запознат с преговорите, предаде "Ройтерс". Малко по-късно новината бе потвърдена от премиер на Япония Шиндзо Абе, който заяви, че споразумението е голямо постижение не само за неговата страна, но и за бъдещето на целия Азиатско-тихоокеански...

115 мароканци щурмуваха с лодки бреговете на Испания

http://frognews.bg/news_99062/115-marokantsi-shturmuvaha-s-lodki-bregovete-na-Ispaniia/

115 мигранти от Мароко са били спасени днес, докато са се опитвали да достигнат Испания с надуваеми лодки, съобщава испанският Червен кръст, цитиран от Франс прес.

Криминализират гонките, ето още идеи за промени в закона

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kriminalizirat-gonkite-eto-oshte-idei-za-promeni-v-zakona-6043376

Гонките да се наказват със затвор от една до шест години, а глобата да е двойна за всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници.

ЕКСКЛУЗИВНО! Ето какво е причинило смъртта на студента Момчил, чието тяло откриха вчера!

http://pik.bg/ексклузивно-ето-какво-е-причинило-смъртта-на-студента-момчил-чието-тяло-откриха-вчера-news411532.html

ЕКСКЛУЗИВНО! Ето какво е причинило смъртта на студента Момчил, чието тяло откриха вчера!

Все повече започва да се спряга версията за самоубийство на пловдивския студент Момчил Семерджиев, пише skameika.info, като се позовава на източници от разследването.

Късно снощи младежи, разхождащи се на Младежкия хълм в града под тепетата, са попаднали на ужасяваща гледка.

Те са открили силно разложен труп, веднага са сигнализирали на тел 112.

В дрехите на мъртвия са намерени личната му карта, други вещи и мобилния телефон. Момчил изчезна безследно в нощта срещу 19 септември Момчил. Според източници на изданието не е изключено той да е употребявал наркотици, заради които в определен момент студентът е станал прекалено чувствителен.

Имало е някакъв проблем, но не знаем какъв, момчето трудно го е преживяло и заради това е посегнало на живота си. Иначе по каква логика ще отиде на Бунарджика с приятели вечерта, ще се разхожда там, ще се върне и ще звънне на брат си да каже, че си е забравило ключовете.

Половин час след обаждането братът Явор, който изпращал приятелката си на гарата, се върнал, но не го открил. От тогава близки, приятели и полиция издирваха  младежа. Явно нещо е станало, някой му се е обадил или пък той е звъннал и тогава, докато е чакал брат си пред дома им, е взел фаталното решение и се е качил на Младежкия хълм.

Там има високи скали, от които вероятно е скочил. Вероятно и заради фаталното решение е изключил телефона си.

От полицията заявиха, че по първоначални данни няма следи от насилие. Те обаче отказаха да оповестят с кого последно във фаталната нощ е разговарял Момчил. Има разпечатки на телефонните позвънявания, официално се знае, че последно студентът е звъннал на брат си Явор за ключовете, но неофициално skameika.info научи, че е имало и друг разговор. Очаква се днес от пловдивската полиция да излязат с официално съобщение за драмата.

Кралев: До две седмици трябва да има яснота за бъдещето на ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_567884.html

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е спазил поетия в петък ангажимент пред премиера Бойко Борисов да стане медиатор на срещата между Българския футболен съюз и ЦСКА, съобщиха от пресцентъра на министерството. В присъствието на изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и на спортния директор на ЦСКА Пламен Марков, министърът подчерта, че срещата е преминала в дух на разбирателство и партньорство, за което благодари и на двете страни. „Всички съзнаваме каква е отговорността и какви са проблемите, които трябва да разрешим. Ситуацията беше разгледана много подробно. Юристите, феновете и представителите на БФС бяха на много високо ниво, колегите се държаха добре, вървим в посока, през която в следващите една-две седмици би трябвало да има яснота за евентуален успешен завършек на тази ситуация”, категоричен беше Крале. По думите му от ЦСКА е поставено искане новото дружество ФК ЦСКА да получи правото да продължи участието на отбора във „В” група. Вече има определен синдик, който да влезе в дружеството, има стартирала процедура за обявяване на клуба в несъстоятелност. Спортният шеф очерта предстоящите стъпки, които трябва да бъдат предприети. По думите му Пламен Марков трябва да предостави от името на дружеството договорите, които показват взаимовръзка и приемственост между старото ПФК ЦСКА АД и новото дружество, което изяви желание да встъпи и да продължи участието си в първенството. "Тези документи ще бъдат разгледани съответно в Правна комисия, която Борислав Попов се ангажира да свика възможно най-скоро, за да може да се произнесат по документите – да ги разгледат, да видят дали ще им трябват още данни, информация, договори и след това да преминат и да се произнесат по същество", каза министър Кралев.

Шест акта за незаконна сеч в Софийско са съставили само за уикенда

http://offnews.bg/news/n_1/n_567897.html

Служителите на Регионална дирекция по горите – София са съставили шест акта за незаконна сеч само през почивните дни. Горските инспектори са реагирали на получен сигнал на тел. 112 за незаконна сеч в района на с. Доспей, община Самоков. Предприетата съвместна проверка от служители на Дирекцията, Общинско лесничейство „Самоков“ и РУ на Полицията констатира наличие на немаркирана строителна дървесина, без документи, доказващи законния й произход. Дървесината е задържана и дейността на обекта е временно преустановена. Друга бракониерска проява е санкционирана отново след сигнал на тел. 112 при проверка в района на с. Белчин бани, община Самоков. Нарушителят не е реагирал на подадения сигнал на контролните органи и се опитал да избяга като с рискови маневри е застрашил живота и здравето на останалите участници в движението. Товарният автомобил и незаконната дървесина са задържани. За случая е уведомено РУ „Полиция“ – гр. Самоков.

Бюлетината за общински съветници във Варна ще бъде около 60 см.

http://www.moreto.net/novini.php?n=303060

На местните избори в община Варна, които ще се проведат на 25-ти октомври, ще има четири отделни бюлетини, с които ще се гласува за кмет, районен кмет, кмет на кметство и общински съветници. Освен това ще има и един пети вид бюлетина, който ще бъде за референдума, които ще се проведе в същия ден.

МВР иска до 6 години затвор за участниците в гонки

http://news.ibox.bg/news/id_964408635

Младите шофьори ще получат с 1/3 по-малко контролни точки в първите две години

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване