БНБ измисли какво да прави, за да няма нова КТБ

http://business.actualno.com/BNB-izmisli-kakvo-da-pravi-za-da-njama-nova-KTB-news_499508.html

Българска народна банка (БНБ) започва реформа в банковия надзор, за да се справи с неадекватния управленски модел за упражняване на надзорните функции, слабостите във вътрешната организация на управлението и липсата на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки. Това са само три от общо шестте проблемни сфери, които са отбелязани в приетия днес План за реформиране и развитие на банковия надзор, осъществяван от БНБ. Анализът и оценките показват, че степента на съотв

Арестуваха петима цигани за среднощно хулиганство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025748


Петима цигани от горнооряховския квартал Калтинец са задържани за хулиганство. Почерпените мъже дръзнали да замерят патрулки с чаши и бутилки и да залеят с порой псувни и обиди полицаите, дошли по сигнал за нарушаване на обществения ред. 
Екшънът се разиграл в полунощ в неделя. Тогава в полицейското управление в железничарския град съсед
Петима цигани от горнооряховския квартал Калтинец са задържани за хулиганство. Почерпените мъже дръзнали да замерят патрулки с чаши и бутилки и да залеят с порой псувни и обиди полицаите, дошли по сигнал за нарушаване на обществения ред.  Екшънът се разиграл в полунощ в неделя. Тогава в полицейското управление в железничарския град съсед

Даниел Панов поздрави великотърновските педагози за Международния ден на учителя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025783

Даниел Панов поздрави лично педагозите от училищата и детските градини във Велико Търново и населените места по повод Международния ден на учителя, който се чества от 1994 година насам по инициатива на ЮНЕСКО. Кандидат-кметът на ГЕРБ за старата столица изпрати поздравителни адреси по електронен път до колективите на всяко едно учебно заведение и
Даниел Панов поздрави лично педагозите от училищата и детските градини във Велико Търново и населените места по повод Международния ден на учителя, който се чества от 1994 година насам по инициатива на ЮНЕСКО. Кандидат-кметът на ГЕРБ за старата столица изпрати поздравителни адреси по електронен път до колективите на всяко едно учебно заведение и

Дневникът на Боян Петров: Дните на атаката на Манаслу

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/05/2622228_dnevnikut_na_boian_petrov_dnite_na_atakata_na_manaslu/?ref=rss


Българският алпинист Боян Петров, който изкачи връх Манаслу в Хималаите на 30 септември, вече е в Катманду и във вторник се прибира в България. 

От разрушената и невъзстановена още столица на Непал той успя да изпрати последните си записки, които включват дните на изкачването на осемхилядника. В него той разказва за атака на върха и последвалите новини за изкачването на Атанас Скатов и смъртта на австрийски алпинист.

Предлагаме ви дневника на Боян Петров без съкращения:...

Пламен Славов се обяви за намаляване на таксите в детските градини и яслите

http://www.cross.bg/kmet-kandidatut-plamen-1483093.html

/КРОСС/ На среща с жители на село Московец кандидатът за кмет на левицата Пламен Славов заяви, че като кмет ще работи заедно с екипа си за намаляване на таксите в детските градини и яслите. В детски градини в община Карлово таксите са едни от най-високите в цялата страна. Издръжката за едно дете в тях възлиза на около 60 лева, което се оказва прекалено скъпо за по-голяма част от родителите - споделиха присъстващите. Хората посрещнаха радушно всички, залегнали в платформата за управление на БСП идеи за социално ангажирана местна власт. Сред обсъдените въпроси бяха и тези за по нататъшната поддръжка и съдействие за разнообразяване живота в клубовете на пенсионерите и на лицата с увреждания, разширяване обхвата на социалния патронаж, особено за възрастни хора. Хората поискаха Пламен Славов и екипът му да се ангажират с решения за подобряване на социалната политика, касаеща качествено обслужване при достъпна такса за самотни хора в домове, построени върху общинска собственост, както и подкрепа за деца с увреждания и лишени от родителски грижи за осигуряване на възможност за развитие. На срещата присъстваше и кандидатът за кмет на село Московец, издигнат от БСП г-жа Ангелина Желева, която е заслужила с работата си уважението на жителите на селото

Хората са най-щастливи на 20 и след 65 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=303051

Хората са най-щастливи на 20 години, когато са най-безгрижни. След като навършат 25 задоволството им от живота намалява, докато не станат на 65 години, съобщава в. "Дейли мейл", позовавайки се на австралийско изследване. В университета на Нов Южен Уелс са установили, че щастието следва предвидима траектория.

"Марсианецът" на Ридли Скот тръгва като по вода след откритията на НАСА

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/05/2622240_marsianecut_na_ridli_skot_trugva_kato_po_voda_sled/?ref=rss


Откритията на НАСА за вода на Марс сякаш дадоха летящ старт на новия филм на Ридли Скот за астронавт, изоставен на червената планета. "Марсианецът" с Мат Деймън събра 55 млн. долара в американския боксофис след премиерата си този уикенд, макар че не успя да задмине рекорда за октомврийски дебют, поставен от друг космически епос - "Гравитация" на Алфонсо Куарон.

Сюжетът на "Марсианецът" е донякъде подобен. Деймън е астронавт на пилотирана мисия до Марс, който след силна буря е обявен...

Цацаров чака писмо и среща с Горанов за магистратските заплати

http://frognews.bg/news_99053/TSatsarov-chaka-pismo-i-sreshta-s-Goranov-za-magistratskite-zaplati/

Не съм запознат с точния текст на писмото на министъра на финансите, проведох разговор с него и в резултат на това очаквам писмото да бъде изпратено до мен и до председателите на върховните съдилища, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров: Очаквам писмото на Горанов. Договорихме се за среща

http://www.cross.bg/pismoto-tzatzarov-rezyltat-1483098.html

/КРОСС/ Не съм запознат с точния текст на писмото на министъра на финансите. Проведох разговор с него и в резултат на това очаквам писмото да бъде изпратено до мен и до председателите на върховните съдилища, каза главният прокурор Сотир Цацаров. На 2 октомври финансовият министър информира ВСС, че очаква съветът да преосмисли и преразгледа решението си, гласувано на 17 септември. Тогава ВСС гласува скок на максималните заплати от магистратите от 1 ноември. „Постигнахме и уговорка за среща, защото всеки от нас трябва да чуе позицията на другата страна. По-добре да проведем един разговор и да кажем дали има резултат от него, отколкото предварително да го обявим за безперспективен ", каза още Цацаров.

Цацаров: Очаквам писмото на Горанов. Договорихме се за среща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025731

Не съм запознат с точния текст на писмото на министъра на финансите. Проведох разговор с него и в резултат на това очаквам писмото да бъде изпратено до мен и до председателите на върховните съдилища, каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Както
Не съм запознат с точния текст на писмото на министъра на финансите. Проведох разговор с него и в резултат на това очаквам писмото да бъде изпратено до мен и до председателите на върховните съдилища, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Както "24 часа" пръв съобщи на 2 октомври финансовият министър изпратил възпитано, но хладно писмо до ВСС,

Бакалов подаде оставка, Ненчев не я прие

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bakalov-podade-ostavka-nenchev-ne-ia-prie-6043371

Министър Ненчев е решил да не приема оставката до произнасяне на президента и обнародването на закона

Афганистан оправда обстрела на болница - вътре имало талибани

http://offnews.bg/news/n_1/n_567698.html

"Лекари без граници" обявиха, че са "отвратени" от изявления на представители на афганистанското правителство, които оправдават въздушния удар срещу болницата им в провинция Кундуз. При нападението загинаха 22 души - 12 лекари и персонал и 10 пациенти. Международната хуманитарна организация обвини силите на НАТО. От Алианса признаха, че е възможно именно техните сили да са обстрелвали погрешка лечебното заведение. САЩ започна разследване. В събота Министерството на отбраната на Афганистан обяви, че "въоръжени терористи" използват болницата, за да се позиционират така, че да могат да обстрелват афганистански военни и цивилни". По този повод "Лекари без граници" излязоха с писмена позиция, в която се казва: "Такива изявления означават, че афганистанските и американските сили, които работят заедно, са решили да сринат със земята напълно функционираща болница - с повече от 180 души персонал и пациенти вътре, защото са вътре е имало талибани. Това е равнозначно да допускането на военно престъпление."

Бум на бебета в зоопарка във Варна

http://pik.bg/бум-на-бебета-в-зоопарка-във-варна-news411487.html

Бум на бебета в зоопарка във Варна

От началото на тази година във варненския зоопарк са се родили 80 бебета. Това съобщи шефът на зоокъта Иванка Стоянова.

По повод Световния ден за защита на животните, който се отбелязва на 4 октомври, зоокътът организира инициатива под наслов „Есен при носатите мечета“. В рамките на събитието всяка седмица на месеца ще има по едно атрактивно събитие, което не само ще култивира любовта на децата към животните, но и може би ще замисли вече порасналите над отношението и чувствителността спрямо четириногите. По повод настъпването на есента мечетата получиха куп лакомства, съобразени с новото им есенно меню.

„Със смяната на сезона, при повечето животни има промяна на храната не само с оглед сезонните плодове и зеленчуци, но и в зависимост на нуждите. Някои от животните имат нужда от повече калории и мазнини, тъй като те набират маса за зимата“, обясни Стоянова.

Така по забавен начин носатите мечета получиха своето ново меню и някои лакомства. Сред тях бяха сандвичи с ягодово сладко, букет от ябълки, торта от шишарки и яйца, блюдо от грозде, царевица и кестени, а в купите с есенни листа бяха скрити парченца пилешко месо.

Пътуване до Шанхай

http://www.cross.bg/shanhaii-festival-svyat-1483101.html

/КРОСС/Популярната българска танцова формация „Майсторите на танца" е сред малцината избрани от цял свят да участват в Международния фестивал на фолклорните изкуства в Шанхай, който ще се проведе в средата на октомври. Тази година деветото издание на фестивала ще блесне с пищно откриване и богата програма. Публиката от цял свят, която се събира в Шанхай в дните на фестивала, ще се наслади на музика и танци от различни държави, изобразително изкуство, фотография, театрални спектакли. Улични артисти ще превърнат целия град в огромна открита сцена за радост на любителите на изкуството и забавленията. „Майсторите на танца" са сред малкото избрани групи от цял свят да участват в Международния фестивал на фолклорните изкуства в Шанхай. Уникалният стил на пернишките танцьори им спечели мястото и организаторите ги поканиха да покажат красотата на българския фолклор и традиция. Невероятните танцьори представят в програмата си съвременни изпълнения с елементи от народния фолклор. С оригинални костюми и реквизит те пресъздават елементи от българската история и традиции. В репертоара им присъстват танци, които съдържат елементи на характерните за България маскарадни игри, както и традиционни бойни изкуства. Ритъмът на българските тъпани пали кръвта на всеки, който ги види. „Майсторите на танца" са представяли вече България в много държави в цял свят

Убитата Наталия била чистачка в бургаски ресторант

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025721

56-годишната Наталия Стаматова, зверски убита с юмруци от приятеля си Димитър Радев тази нощ, последно е работела като чистачка в известен бургаски ресторант, научи 24 часа.
Буквално преди минути са приключили разпитите на двете й деца - момиче и момче, двамата на възраст между 25 и 27 г.
Те са заявили, че почти не са поддържали контакти с майката.
56-годишната Наталия Стаматова, зверски убита с юмруци от приятеля си Димитър Радев тази нощ, последно е работела като чистачка в известен бургаски ресторант, научи 24 часа. Буквално преди минути са приключили разпитите на двете й деца - момиче и момче, двамата на възраст между 25 и 27 г. Те са заявили, че почти не са поддържали контакти с майката.

Събират средства за лечението на малкия Хриси с благотворителен концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303055

Благотворителен концерт в подкрепа на четвъртокласника Християн Гатев, който е роден с увреждане на зрителния нерв и през целия си живот се бори да прогледне, ще се проведе тази сряда от 19.00 часа в театър „Българан“. В инициативата се включват децата от Студио Палас, балетна формация „Тинити“, театрална формация „Весел миг“ и гайдарски оркестър при ОУ „Антон Страшимиров“.

Два приюта за жертви на трафик на хора ще бъдат изградени в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2622236_dva_prijuta_za_jertvi_na_trafik_na_hora_shte_budat/?ref=rss


България е една от двете основни държави, източник на трафик на хора в Европейския съюз, а приходите от трафик на хора надминават приходите от наркотици. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, цитирана от агенция "Фокус". Кунева и посланикът на Швейцария Денис Кнобел днес поставиха начало на проект за предотвратяване трафика на хора от България и за реинтеграция на жертвите. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество, което предвижда редица...

Готов докладът за КТБ на "Аликс партнърс"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025724

Докладът за КТБ на Международната фирма за разследване на банкови фалити
Докладът за КТБ на Международната фирма за разследване на банкови фалити "Аликс партнърс" е готова с доклада за Корпоративна търговска банка, става ясно от седмичния отчет на синдиците на банката, съобщи БНР. Синдиците на Корпоративна търговска банка ще имат един месец, за да се запознаят с предложенията на международната фирма за разследване на

От "Аликс партнърс" готови с доклада за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025737

Докладът за КТБ на Международната фирма за разследване на банкови фалити "Аликс партнърс" е готова с доклада за Корпоративна търговска банка, става ясно от седмичния отчет на синдиците на банката, съобщи БНР.
Синдиците на Корпоративна търговска банка ще имат един месец, за да се запознаят с предложенията на международната фирма за разследване на
Докладът за КТБ на Международната фирма за разследване на банкови фалити "Аликс партнърс" е готова с доклада за Корпоративна търговска банка, става ясно от седмичния отчет на синдиците на банката, съобщи БНР. Синдиците на Корпоративна търговска банка ще имат един месец, за да се запознаят с предложенията на международната фирма за разследване на

САЩ удариха „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025719

Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ е нанесла по обекти на терористите 13 въздушни удара в Ирак и осем в Сирия в неделя, се казва в оповестено в понеделник изявление на ръководещата операциите Обединената съвместна работна група, съобщи Ройтерс.
В Сирия ударите са нанесени по осем мишени край три града – Ал Хасака, Ал Хаул и Палмира,
Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ е нанесла по обекти на терористите 13 въздушни удара в Ирак и осем в Сирия в неделя, се казва в оповестено в понеделник изявление на ръководещата операциите Обединената съвместна работна група, съобщи Ройтерс. В Сирия ударите са нанесени по осем мишени край три града – Ал Хасака, Ал Хаул и Палмира,

САЩ удариха „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025663

Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ е нанесла по обекти на терористите 13 въздушни удара в Ирак и осем в Сирия в неделя, се казва в оповестено в понеделник изявление на ръководещата операциите Обединената съвместна работна група, съобщи Ройтерс.
В Сирия ударите са нанесени по осем мишени край три града – Ал Хасака, Ал Хаул и Палмира,
Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ е нанесла по обекти на терористите 13 въздушни удара в Ирак и осем в Сирия в неделя, се казва в оповестено в понеделник изявление на ръководещата операциите Обединената съвместна работна група, съобщи Ройтерс. В Сирия ударите са нанесени по осем мишени край три града – Ал Хасака, Ал Хаул и Палмира,

Цацаров: Професионалното високомерие капсулира общностите на съдиите и прокурорите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025669

Професионалното високомерие капсулира общностите на съдиите и прокурорите. Това каза главния прокурор Сотир Цацаров, в обръщението си към кандидатите за младши съдии и младши прокурори, по време на откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието.
Той пожела на кандидат-магистратите да се пазят от придобиването на това
Професионалното високомерие капсулира общностите на съдиите и прокурорите. Това каза главния прокурор Сотир Цацаров, в обръщението си към кандидатите за младши съдии и младши прокурори, по време на откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието. Той пожела на кандидат-магистратите да се пазят от придобиването на това

Първият BIM семинар в България предизвика интереса на над 150 специалисти

http://www.cross.bg/vectorworks-bulgariya-protzes-1483096.html

/КРОСС/ Скоро след началото на партньорството си с водещата американска компания Vectorworks, Немечек България организира информационен семинар на тема „Различните лица на BIM". Благодарение на събитието посетителите му бяха сред първите, които на живо научиха повече за възможностите, които предоставя BIM за креативност в дизайна, къде намира приложение в строителния процес, каква е връзката между BIM и поддръжката на вече построените сгради, кои са ключовите новости във Vectorworks 2016. Темите бяха лично изложени от водещи специалисти, сред които вицепрезидента на Vectorworks, САЩ, Робърт Андерсън, главният технически директор на Vectorworks, САЩ, Биплаб Саркар, управителят на СентърМайн Веселка Данчева и архитект Бисер Козлев, преподавател в катедра „Обществени сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Събитието беше открито от съветника на Министъра на регионалното развитие и благоустройство г-жа Десислава Йорданова, която направи встъпително изложение за BIM и ролята му за устойчивото развитие в България. В изказването си г-жа Йорданова постави акцент върху интегрирания подход и приемствеността на информацията, които биха осигурили много по-качествено и надеждно сътрудничество между всички участници в инвестиционния процес. Арх. Робърт Андерсън направи кратка ретроспекция на създаването на концепцията BIM и открои ползите от внедряването й още в най-ранните фази на проектантския процес

Паника в Пловдив! Гигантска дървеница стресира гости в Драматичния театър (снимки)

http://pik.bg/паника-в-пловдив-гигантска-дървеница-стресира-гости-в-драматичния-театър-снимки-news411484.html

Паника в Пловдив! Гигантска дървеница стресира гости в Драматичния театър (снимки)

Гигантска дървеница изкара акъла на гости на Драматичния театър в Пловдив, видя на място репортер на Марица.бг.

Огромното насекомо, с размери на малко врабче, пикира в двора на Драмата и се блъсна в камерата на тв екип, дошъл да отрази пресконференцията за премиера на спектакъл.

Две журналистки изпаднаха в истерия, едната силно пребледня, когато „чудовището” мръдна с крака. „Живо е, живо”, прошепна с ужас колежката й.  Храбрият оператор обаче захлупи с две шепи  дървеницата и внимателно я отнесе далече. После момчето реши да запази насекомото и грижливо го скри в жабката на колата.   

Гигантски насекоми паникьосаха пловдивчани. Първите два екземпляра с размери на врабчета - около 10-15 см, и с огромни ококорени очи влетели в Пешеходния мост преди седмица. Единият кацнал на главата на възрастна дама, която се разпищяла и започнала да маха с ръце, разказаха очевидци. Другият крилат натрапник кротко се приземил и запълзял по настилката. Скупчихме се да ги наблюдаваме. Беше ни интересно, но и страшничко. Виждали сме огромни бръмбари, но такова чудо даже и от картинки не знаем, коментира Никола Балабанов. Той и приятелят му се страхували да ги пипнат. Побутнали ги с пръчка, а насекомите бързо литнали към един от изходите на моста. Преди това успели да снимат едното "чудовище".

Това е водна дървеница,  известна още като нилски водоплав. Тя бе разпозната по снимката от проф. Радослав Андреев, преподавател в катедра „Ентомология” в Аграрния университет. Той уточни, че по това време на годината насекомите прелитали у нас от Гърция.

Откриха телата на две момченца на гръцкия бряг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025659

Телата на две малки момченца бяха намерени днес на брега на гръцкия остров Кос, който е главната цел на бежанците, прииждащи от Турция.  Сутринта на хотелски плаж било намерено тялото на бебе на вероятна възраст между шест месеца и една година. Няколко часа по-късно на същото място било открито тялото на момченце, между 3 и 5-годишно,
Телата на две малки момченца бяха намерени днес на брега на гръцкия остров Кос, който е главната цел на бежанците, прииждащи от Турция. Сутринта на хотелски плаж било намерено тялото на бебе на вероятна възраст между шест месеца и една година. Няколко часа по-късно на същото място било открито тялото на момченце, между 3 и 5-годишно,

Номинираха българска учителка в световен конкурс. Наградата е 1 милион долара

http://petel.bg/Nominiraha-balgarska-uchitelka-v-svetoven-konkurs--Nagradata-e-1-milion-dolara__129433

Снимка: btv.bg Български преподавател може да спечели 1 милион долара, след като беше номиниран за участие в световен конкурс за учители....

Нов закон вдига цената на „Гражданска отговорност” с до 7%

http://petel.bg/Nov-zakon-vdiga-tsenata-na----Grazhdanska-otgovornost----s-do-7-__129435

В близко бъдеще ще има увеличение на задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност”. То обаче няма да бъде продиктувано от...

Фенове на Левски пребиват плевенчанин и трошат дискотека, арестуваха шестима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025676

Фенове на Левски се замесиха в скандал в Плевен, съобщи
Фенове на Левски се замесиха в скандал в Плевен, съобщи "Плевен утре". През изминалия уикенд "сините" привърженици се събраха в града на Панорамата, за да отбележат официалното откриване на фенклуб. На събитието бе поканен и Елин Топузаков. Часове по-късно обаче празникът е бил помрачен. Oт полицията информират,

Ветроходците на ОМСК „Циклон” с отлично представяне на международна регата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hZdil4uDovI/

omsk

От 2 до 4 октомври се проведоха гонките в Международната регата “Black Sea Cup”. Ветроходното състезание се проведе за трета поредна година в акваторията на Бургаския залив.
В проявата се включиха 65 яхти от девет спортни клуба, състезаващи се в младежките класове „Оптимист”, ”420” и „Лазер 4.7”. Сред най-малките спортисти в клас „Отимист” бе и най-тежката конкуренция.
Ветроходците от Общински младежки спортен клуб „Циклон” отново имаха достойно представяне, заемайки призови места в регатата. Тодор Тузлуков завоюва първото място в клас „Оптимист” юноши младша възраст. В същата категория успешно се представиха и другите ни състезатели:
9-то място Валентин Мавродиев
12-то място Тодор Теохаров
15-то място Пламен Божков
21-во място Георги Трифонов
При девойки младша възраст на 10-то място се позиционира Гергана Димитрова.
Екипажът на Георги Райчев и Стефани Музакова се изкачи до почетната трета стълбица в крайното класиране на клас „420”.
Победителите ни се завърнаха с купи и медали от международната ветроходна регата „Black Sea Cup” – Бургас 2015 г.

280 000 българи са много дебели

http://frognews.bg/news_99051/280-000-balgari-sa-mnogo-debeli/

Хората с тежка степен на затлъстяване в България са 280 000, обяви проф. д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитиран от БТА.

Отнемане на регистрационната табела, служебно прекратяване на регистрацията на автомобила, по-малък брой контролни точки за първите 24 месеца след получаване на книжка са сред предлаганите промени за подобряване на пътно-транспортната обстановка

http://press.mvr.bg/NEWS/news151005_05.htm

Зам.-министър Красимир Ципов: Предложенията за законодателни промени в ЗДП и Наказателния кодекс, изработени от групата,  ще бъдат презентирани пред народните представители, които да преценят дали да бъдат приети

Ген. Бриго Аспарухов: Русия се завърна с гръм и трясък в световната политика

http://www.cross.bg/rysiya-evropa-nato-1483095.html

/КРОСС/„Специалните служби на Европа и на САЩ сгрешиха, когато подцениха фактора Русия, както и възможностите, капацитета, организираността, устойчивостта на самия Путин." Това казва в интервю за Епицентър.бг бившият началник на НРС о.р. ген. Бриго Аспарухов. Според него мащабът на бежанската вълна е голяма изненада за всички с изключение на Кремъл.  Бившият шеф на разузнаването твърди, че руските изтребители в момента нанасят удари върху крайните ислямисти и източниците за тяхното финансиране. Решение за Сирия: съвместни действия на САЩ и Русия за бързо ликвидиране на т. нар. Ислямска държава. На масата на преговорите трябва да присъстват още Европа и Башар Асад. Прогноза за Украйна: федеративно устройство. - Ген. Аспарухов, изненада ли бе бежанската вълна или както каза вашият колега ген. Кирчо Киров - бивш шеф на НРС, специалните служби - и българските, и ЦРУ, са прогнозирали мигрантския наплив още през 2010-а? - Мащабите на сегашната бежанска вълна са голяма изненада. През 2003-а, когато започна войната в Ирак и свалянето на Саддам Хюсеин, можеше да се предвиди, че ще избухне гражданска война и че събитията в Близкия Изток ще продължат. Ако се е разсъждавало логично, е било възможно да се направи прогноза, че развитието на процеса ще доведе до бежанци. Но чак вълна от бежанци - не! Реакциите на европейските политици също говорят, че не са били подготвени за огромния брой мигранти

Борисов защити директора в оставка на „Военна информация”

http://www.moreto.net/novini.php?n=303019

Премиерът Бойко Борисов защити ръководителя на военното разузнаване Йордан Бакалов и обяви, че е по негова информация президентът ще наложи вето на текста от Закона за служба „Военна информация“, свързан с условията за заемане на поста „директор“.

Москва и Техеран се възползват в Сирия от колебанието на Запада

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/05/2622160_moskva_i_teheran_se_vuzpolzvat_v_siriia_ot_kolebanieto/?ref=rss


Съюзниците на САЩ в Близкия изток невярващо наблюдават как Москва и Техеран демонстрират силата си в Сирия. Намесата им спъна американската коалиция, а вече никой в Близкия изток не се уповава на президента Барак Обама, разказва "Ройтерс". Мрачните предчувствия на хората са, че войната, която вече уби поне 250 000 души и прокуди половината население на Сирия, ще стане още по-страшна.

Влизането на Москва и Техеран в Сирия доведе конфликта до ръба на международен сблъсък. Файсал ал...

Какви предизвикателства има здравната каса заради реформата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2622219_kakvi_predizvikatelstva_ima_zdravnata_kasa_zaradi/?ref=rss


Огромно предизвикателство за здравната каса ще бъде въвеждането на основния и допълнителния пакет за лечение. От ръководството на касата и лекарския съюз ще зависи конкретното остойностяване на клиничните пътеки и ако там се постигне баланс, това ще е постижение.

Това обяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева на конференцията, организирана от в. "Капитал" - "Иновации в здравния сектор".

По думите й коректното остойностяване на...

Сметната палата дава на прокуратурата община Родопи

http://frognews.bg/news_99050/Smetnata-palata-dava-na-prokuraturata-obshtina-Rodopi/

Сметната палата изпрати на прокуратурата одитния доклад за съответствие при изпълнението на бюджета и действията при планирането, възлагането на обществени поръчки и изпълнението на сключените договори в Община Родопи. Одитът е за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2013 г., съобщиха от Сметната палата.

Автомобилните производители в ЕС искат отсрочка за новите екостандарти

http://cars.actualno.com/Avtomobilnite-proizvoditeli-v-ES-iskat-otsrochka-za-novite-ekostandarti-news_499505.html

Европейските автомобилни производители лобират усилено за отлагане с една година на новите европейски стандарти за допустимото количество азотен оксид (NOx), което отделят автомобилите, пише Euractiv. От 1 септември, 2018 година, таванът на отделния от колите азотен оксид става 80 милиграма на километър. В свое писмо председателят на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) Карлос Госн е категоричен, че срокът е нереалистичен. Според него до 1 септември, 2017 година условиет

Вижте клиничните пътеки в основния и допълнителния пакет на Касата

http://healthy.actualno.com/Vijte-klinichnite-pyteki-v-osnovnija-i-dopylnitelnija-paket-na-Kasata-news_499500.html

Разделянето на основен и допълнителен пакет за болнично лечение на Здравната каса беше един от ключовите инструменти за реформата в сектора. Най-накрая екипът на здравния министър Петър Москов е готов с проекта си за това кои диагнози къде и как ще се лекуват, предаде Стандарт нюз. Лечението на тежки заболявания като инфаркти, инсулти, хипертония, онкозаболяванията и детското и майчино здравеопазване влиза в основния здравен пакет и ще се заплаща изцяло от Здравната каса. Това съобщи министърът

Суперпроекти за децата, пенсионерите и социално слабите са каузата на Христо Пехливанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025653

Местната власт се нуждае от хора като него, които дават модерните идеи в полза на хората, твърди проф. Александър Чирков.
Модерни пъбове и ресторанти със здравословна храна в бургаските училища вместо разбитите стари столови ще привличат децата в междучасията. За това ще работи в местния парламент на Бургас кандидатът на общински съветник от БСП
Местната власт се нуждае от хора като него, които дават модерните идеи в полза на хората, твърди проф. Александър Чирков. Модерни пъбове и ресторанти със здравословна храна в бургаските училища вместо разбитите стари столови ще привличат децата в междучасията. За това ще работи в местния парламент на Бургас кандидатът на общински съветник от БСП

Чавдар Трифонов твърдо зад варненци за референдум за Морската градина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025648

„Първата ми работа, като вляза в общината, е да внеса в общинския съвет на Варна подписката на гражданите с искането за референдум за Морската градина.” Това заяви кандидатът за кмет на „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов в отговор на въпрос на граждани по време на дебата, излъчен тази сутрин по Българската национална
„Първата ми работа, като вляза в общината, е да внеса в общинския съвет на Варна подписката на гражданите с искането за референдум за Морската градина.” Това заяви кандидатът за кмет на „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов в отговор на въпрос на граждани по време на дебата, излъчен тази сутрин по Българската национална

Виктория Миткова, изпълнителен директор на медийна група “България он ер”: Естественият ни избор беше "Блумбърг"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5023940

Ще снимаме и сериал, тъй като подхожда
идеално на концепцията ни за “България он ер”
- Г-жо Миткова, съвсем скоро в българския ефир ще се появи една световна марка, стартира новата телевизия “Блумбърг тв България”. Какво ще представлява тя?
- Bloomberg TV Bulgaria ще бъде единствената тв платформа в услуга на широката бизнес общност в България,
Ще снимаме и сериал, тъй като подхожда идеално на концепцията ни за “България он ер” - Г-жо Миткова, съвсем скоро в българския ефир ще се появи една световна марка, стартира новата телевизия “Блумбърг тв България”. Какво ще представлява тя? - Bloomberg TV Bulgaria ще бъде единствената тв платформа в услуга на широката бизнес общност в България,

Закопчаха 13 афганистанци в Брезнишко

http://pik.bg/закопчаха-13-афганистанци-в-брезнишко-news411474.html

Закопчаха 13 афганистанци в Брезнишко

Брезнишки полицаи задържаха 13 афганистанци, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник.

Граждани забелязали чужденците в района на брезнишкото село Озърновци и подали сигнал в Районното полицейско управление в Брезник. Изпратените на място полицаи установили 13 мъже на видима възраст 20-30 години. Всички се оказали афганистански граждани, със статут на кандидат бежанци, регистрирани в столицата.

Чужденците са задържани, изготвени са им полицейски разпореждания и са върнати в бежанския център в София, казаха от полицията.

Приключило е проследяването на изтеклите от КТБ пари

http://www.mediapool.bg/priklyuchilo-e-prosledyavaneto-na-izteklite-ot-ktb-pari-news240038.html

Готов е докладът за проследяването на активите на фалиралата миналата година Корпоративна търговска банка (КТБ) и възможностите за събирането на раздадените пари. Това става ясно от седмичния отчет на синдиците на банката. Те обаче си оставят един месец срок да анализират съдържанието на документа, чиято обем е значителен, и да поискат уточняваща информация за начините, по които международната фирма за разследване на банкови фалити "АликсПартнърс" предлага да се действа по конкретни казуси. "АликсПартнърс" бе избрана в началото на юни от Фонда за гарантиране на влоговете в България, за да издири парите на КТБ. От международната консултантска компания, която има повече от 30-годишен опит в подобни разследвания, се очакват препоръки към синдиците за връщането на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона. "АликсПартнърс" трябва да проучат и случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, довели до влошаване на финансово състояние на КТБ и дадат съвети какво да се предприеме. От отчета на синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев не става ясно до активи на каква стойност от банката е стигнала разследващата компания, нито какви са предложените мерки за връщането им. Не се знае и въобще дали резултатите и предложените действия в рузелтат на проучванията на "АликсПартнърс" ще станат публично достояние. Иначе в седмичния си доклад синдиците изреждат извършените от тях действия по дадени на частни съдебни изпълнителни събирания на банката и срещи с длъжници на КТБ. Става ясно, че за седмица са събрани над 534 млн. лв. от вземанията на фалиралата банка.

Людмил Димитров: Всеки общински съветник от БСП ще отговаря за няколко села

http://www.cross.bg/dimitrov-obshtinski-lyudmil-1483087.html

"Всеки общински съветник от БСП ще отговаря за по няколко села в община Видин, ще следи отблизо какво става в тях и това ще е начин за бързо и ефективно решаване на проблемите, които възникват в съответното населено място". Това съобщи кандидат-кметът на Видин от БСП инж. Людмил Димитров. Идеята е по всяко време кметовете по места и жителите им да имат непрекъсната комуникация със съответния общински съветник, както и с Община Видин. "Тази връзка е прекъсната, досегашните управления се сещат за малките населени места само по избори," коментира на среща с жителите на с.Акациево инж. Димитров. В срещата участваха и кандидатите за общински съветници инж.Кръстьо Спасов, Мария Тодорова и инж.Борис Георгиев. От своя страна хората се оплакаха от тотално занемарен гробищен парк, неасфалтирани улици, обрасли с растителност, както и от напълно изоставена и занемарена сграда на бившето училище в селото. "Ние предлагаме сградата на училището да се ремонтира и да бъде изграден дневен център за по-възрастното население в селото. Предлагаме по-качественото ползване на временната заетост и най-вече равномерното разпределение на работещите по програмата, за да бъде удовлетворена нуждата на всяко село и град в общината,"сподели инж. Людмил Димитров.    

Земеделската служба ще изнесе приемни във Варненска област този месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=303048

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще проведе четири изнесени приемни в област Варна през месец октомври, научи Moreto.net. На 6 октомври ще се проведе първата приемна в Община Ветрино, с. Ветрино - Общинска администрация от 13:00 до 16:00 ч.

Фестивал на балоните в Ню Мексико (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025544

Всяка година в първите дни на октомври Ню Мекскио, САЩ, е домакин на международен фестивал на балоните, съобщи Ройтерс.
Събитието обичайно продължава девет дни, а в него се включват около 500 балона.
Фестивалът започва през 1972 г. като събитие, с което да се отбележи 50-ия рожден ден на радиостанцията 770 KOB Rаdio.
Всяка година в първите дни на октомври Ню Мекскио, САЩ, е домакин на международен фестивал на балоните, съобщи Ройтерс. Събитието обичайно продължава девет дни, а в него се включват около 500 балона. Фестивалът започва през 1972 г. като събитие, с което да се отбележи 50-ия рожден ден на радиостанцията 770 KOB Rаdio.

Чавдар Трифонов твърдо зад варненци за референдум за Морската градина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025632

„Първата ми работа, като вляза в общината, е да внеса в общинския съвет на Варна подписката на гражданите с искането за референдум за Морската градина.” Това заяви кандидатът за кмет на „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов в отговор на въпрос на граждани по време на дебата, излъчен тази сутрин по Българската национална
„Първата ми работа, като вляза в общината, е да внеса в общинския съвет на Варна подписката на гражданите с искането за референдум за Морската градина.” Това заяви кандидатът за кмет на „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов в отговор на въпрос на граждани по време на дебата, излъчен тази сутрин по Българската национална

Скритите бомби в договорите с американските централи

http://www.cross.bg/gospodin-maritza-iztok-banka-1483094.html

/КРОСС/ Работодателските организации на 30 септември 2015 г. внесоха в прокуратурата три сигнала за нарушения в енергийния сектор. Един от тях се отнася до т.нар. Американски централи - ТЕЦ „Марица изток 1" и ТЕЦ „Марица изток 3". Изпълнителният директор на американската компания AES Оливие Маркет в изявление за медиите коментира, че договорите са публични, достъпни, както и, че ръководената от него компания спазва стриктно законодателството. От предоставената от БСК информация обаче става ясно, че в момента изобщо не става въпрос за сегашната дейност на компанията AES. Касае се за твърде спорни практики при сделките, прилагани от български държавни институции преди повече от десет години. В частност - неразкриване на истинските собственици на капитала и странни процедури при избора на инвеститори.Според работодателските организации в сигнала за двете американски централи до прокуратурата „е изложена хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с еленергия, които водят до задължително изкупуване на еленергия, в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС

"Живот без рак": Ракът свързан с дефицит на йод

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025494


Ново изследване откри необичайно високи нива на тироиден хормон, на тироидна пероксидаза и на тироглобулинови антитела в кръвта на жени с рак на гърдата. Така бе установена връзка между болестите на щитовидната жлеза и рака на гърдата.
Около 15% от жените са застрашени или боледуват от рак на гърдата,
Ново изследване откри необичайно високи нива на тироиден хормон, на тироидна пероксидаза и на тироглобулинови антитела в кръвта на жени с рак на гърдата. Така бе установена връзка между болестите на щитовидната жлеза и рака на гърдата. Около 15% от жените са застрашени или боледуват от рак на гърдата,

Сагата около Бакалов продължава: Ненчев не прие оставката му! Кога ще се произнесе президентът?

http://www.bnews.bg/article-142265

Министърът на отбраната Николай Ненчев реши да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона.

Ненчев не прие оставката на Бакалов

http://offnews.bg/news/n_1/n_567775.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев отказа да приеме подадената оставка от директора на Служба „Военна Информация“ Йордан Бакалов. Реакцията на Министерството на отбраната дойде часове, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че президентът ще наложи вето на текстовете от закона за военното разузнаване.  Днес в министерството е проведена среща между Ненчев и Бакалов. На нея шефът на военното разузнаване е депозирал оставката си с мотива, че е в несъвместимост със заемания пост. Министърът на отбраната Николай Ненчев обаче решил да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона. От пресцентъра на МО съобщиха, че военният министър е уверил Бакалов, "че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби". Текстовете в закона за Служба "Военна информация" в частта им за това кой може да заема директорския пост бяха нагласени според профила на Йордан Бакалов. Вносителите на закона предложиха текстове, според които за поста е необходим стаж от 10 години в структурите от системата за защита на националната сигурност. В допълнителните разпоредби от закона е уточнено, че такива структури са включително и Народното събрание, Президенството или Министерския съвет, като кандидатът за поста е достатъчно да е бил народен представител или експерт в парламентарна комисия, чиито предмет на дейност е свързана с националната сигурност и отбраната. Именно на тази част от текста отговаря Бакалов, който е бил член на комисията за спецслужбите в 40-то Народно събрание. На второ четене в пленарна зала БСП Лява България направи предложение за промяна на тези условия. Социалистите предложиха за шеф на военното разузнаване да бъде назначен човек, който е на действителна военна служба. Неочаквано текстът беше гласуван с помощта на депутати от ГЕРБ.  Бакалов зае поста, след като Николай Ненчев освободи Веселин Иванов . Полковникът от резерва се прости с поста си, след като отказа да предаде архива на разузнаването в Комисията по досиетата. 

Ръст на онлайн пазаруването

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-онлайн-пазаруването_l.a_i.699258_at.1.html

С 18,6% се е увеличил оборотът при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет през юли спрямо същия месец на предходната...

Цацаров скептичен: Криминализирането на гонките няма да ги спре

http://www.moreto.net/novini.php?n=303050

Главният прокурор Сотир Цацаров не смята, че с криминализирането на гонките ще се постигне тяхното ограничаване. Според него при тези случаи са достатъчни два полицейски патрула, но на правилното място. Ако гонките бъдат криминализирани, по тази логика престъпление ще е и карането на каруци на места, където това е забранено, коментира главният прокурор и допълни, че по този начин Наказателният кодекс би станал от 700 на 800 члена.

Групи пренаписват историята на X Factor

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/grupi-prenapisvat-istoriiata-na-x-factor-6043370

Утре вечер, точно в 21:00ч. по НОВА - категории „Групи“ и „25+“ се изправят срещу предизвикателството на музикалните столове

Фронтекс иска допълнителни 775 гранични служители

http://www.mediapool.bg/fronteks-iska-dopalnitelni-775-granichni-sluzhiteli-news240037.html

Европейската агенция за контрол на външните граници Фронтекс призова страните членки на ЕС да й предоставят 775 допълнителни гранични служители за справяне с миграционния натиск, съобщи Франс прес.   "Новите гранични охранители трябва да подкрепят на първо място екипите в Гърция и Сицилия, натоварени със задачата да регистрират новопристигащите, но част от тях ще бъдат разположени на сухопътните граници на ЕС, съобщи за АФП говорителката на Фронтекс Ева Монкюр.   Около 630 000 души са влезли незаконно в Европа от началото на годината - миграционна криза, каквато не е виждана от Втората световна война, заяви днес директорът на Фронтекс, Фабрис Леджери в интервю за френски регионален вестник.   С допълнителните 775 нови агенти, броят на служителите на Фронтекс на сушата ще се увеличи шесткратно, достигайки 920.   Агенцията разполага и с 300 членове на екипажите на лодките, които патрулират около гръцките острови и около 400 души, наблюдаващи зоните около италианските брегове.

Във Варна търсят кръводарители за пострадалите при взрива в Бургас

http://petel.bg/Vav-Varna-tarsyat-kravodariteli-za-postradalite-pri-vzriva-v-Burgas__129429

Снимка: Булфото, архив 17-годишната Ема Р. Б. и 60-годишният Асан Мехмедов от Бургас, които пострадаха тежко при взрива на газова уредба на...

Електрото спечели ученическия турнир по плажен футбол във Варна

http://petel.bg/Elektroto-specheli-uchenicheskiya-turnir-po-plazhen-futbol-vav-Varna__129430

Завърши първия турнир по плажен футбол за ученици между VIII и IX клас от варненските училища. Шест отбора спориха за трофея, а титлата...

Изгубеният в Бермудския триъгълник кораб е потънал

http://petel.bg/Izgubeniyat-v-Bermudskiya-triagalnik-korab-e-potanal__129431

Американската брегова охрана счита, че товарният кораб "Ел Фаро", който изчезна по време на бурята Хоакин в Бермудския триъгълник, е...

Арестуваха по-големия брат на Меси за незаконно оръжие

http://petel.bg/Arestuvaha-po-golemiya-brat-na-Mesi-za-nezakonno-orazhie__129432

По-големият брат на 4-кратния футболист номер 1 в света Лионел Меси - Матиас, е бил арестуван в Аржентина, пише "24 часа". При пътна проверка...

Ненчев не приема хвърлената оставка от директора на Служба „Военна информация“

http://pik.bg/ненчев-не-приема-хвърлената-оставка-от-директора-на-служба-„военна-информация“-news411468.html

Ненчев не приема хвърлената оставка от директора на Служба „Военна информация“

Днес, 5 октомври, в Министерството на отбраната се проведе среща между министъра на отбраната Николай Ненчев и директора на служба „Военна информация“ Йордан Бакалов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

По време на срещата Йордан Бакалов подаде заявление за освобождаване от заеманата длъжност, считано от днес. Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост „директор на Служба „Военна информация“, произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване.

Министърът на отбраната Николай Ненчев реши да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона. Министър Ненчев още веднъж увери Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби.

Архиепископът от Йерусалим пред Фрог: Турция се държи като бившата Османска империя

http://frognews.bg/news_99047/Arhiepiskopat-ot-Ierusalim-pred-Frog-Turtsiia-se-darji-kato-bivshata-Osmanska-imperiia/

Турция се държи като бившата Османска империя. Тя прави всичко възможно, за да унищожи цивилизациите в Близкия Изток и конкретно в Сиря. Това каза Севастийският архиепископ на Йерусалим Теодосий пред Фрог нюз. Заедно с владиката на храм-паметника „Св. Ал. Невски“ Тихон, двамата отслужиха неделна литургия, на която присъства и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Митрополитът на Йерусалим пред Фрог: Турция се държи като бившата Османска империя

http://frognews.bg/news_99047/Mitropolitat-na-Ierusalim-pred-Frog-Turtsiia-se-darji-kato-bivshata-Osmanska-imperiia/

Турция се държи като бившата Османска империя. Тя прави всичко възможно, за да унищожи цивилизациите в Близкия Изток и конкретно в Сиря. Това каза Севастийският митрополит на Йерусалим Теодосий пред Фрог нюз. Заедно с владиката на храм-паметника „Св. Ал. Невски“ Тихон, двамата отслужиха неделна литургия, на която присъства и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Москов се закани: В Здравната каса ще има коренна промяна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025566


"В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните шест месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати", обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС. Относно надлимитните дейности Москов заяви,

Министър Москов: В Здравната каса ще има коренна промяна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025583

"В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните шест месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати", обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС.
Относно надлимитните дейности Москов заяви,
"В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните шест месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати", обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС. Относно надлимитните дейности Москов заяви,

Театърът в Търново чака 5 млн. евро за реконструкция на сградата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025563

Ръководството на Музикално-драматичния театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново планира мащабна реконструкция, която ще обхване цялата сграда и околното пространство. Управата на храма на Мелпомена в старата столица кандидатства с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България,
Ръководството на Музикално-драматичния театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново планира мащабна реконструкция, която ще обхване цялата сграда и околното пространство. Управата на храма на Мелпомена в старата столица кандидатства с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България,

Министърът на отбраната не приема оставката на Йордан Бакалов от военното разузнаване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2622222_ministurut_na_otbranata_ne_priema_ostavkata_na_iordan/?ref=rss


Министърът на отбраната Николай Ненчев не приема подадената оставка на Йордан Бакалов като шеф на служба "Военна информация". Министърът първо щял да изчака, за да види дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на закона, с който става невъзможно Бакалов да продължи да заема поста.

Това съобщиха от пресцентъра на военното ведомство.

Днес Ненчев и Бакалов са разговаряли и шефът на военното разузнаване е подал заявление за освобождаване от заеманата длъжност, смятано от днес. Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост, произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване.

С изненадващо одобрените от парламента текстове, предложени от БСП и подкрепени от депутати от ГЕРБ, се въведе изискване директорът на военното разузнаване задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Така на практика Бакалов не отговаря на изискванията на закона.

Това доведе и до оставката на Бакалов. Днес обаче министърът на отбраната е решил първо да изчака дали президентът Росен Плевнелиев ще "пусне" закона или ще наложи вето. Ненчев още веднъж уверил Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба "Военна информация", както и да поддържа добри контакти с партньорските служби

Подобно мнение изрази днес и премиерът Бойко Борисов, който също призова президентът да върне текста. Той щял да говори с групата на ГЕРБ, за да разбере как се е стигнало до приемане на поправката "анти-Бакалов".

Божидар Димитров: Истинската история на Балканската война беше забулена дълги години от политическата конюнктура

http://pik.bg/божидар-димитров-истинската-история-на-балканската-война-беше-забулена-дълги-години-от-пол-news411465.html

Божидар Димитров: Истинската история на Балканската война беше забулена дълги години от политическата конюнктура

Истинската история на Балканската война беше забулена дълги години от политическата конюнктура. Това каза Проф. Божидар Димитров, директор на Националният исторически музей, пише агенция "Фокус".

По думите му, Балканската война се води, за да бъде постигнато освобождение и, за да се решат националните ни идеали.

„България правилно се ориентира с решаването на въпроса основно с териториите, намиращи се под Османска власт, тъй като е невъзможно да воюва на няколко фронта. След като не успява по дипломатически път в течение на повече от 30 години да постигне освобождението на Македония и Одринска Тракия, през 1904 година след неуспеха на Илинденско-Преображенското въстание и ненамесата на Великите сили, която очакваме, решаваме със собствени сили да се справим с проблема. И като начало през 1904 година България се ориентира към създаване на голяма армия, каквато до тогава нямаме. Планира се да имаме към 300-хилядна армия и се ориентираме също така към съюз с останалите балкански държави, които имат претенции върху територии на Османската империя - Сърбия и Гърция. И точно тук закъсваме. Закъсваме с договорите с тези страни, тъй като според мен, а и според много други български историци, българският политически елит не се оказва на висота“, каза още Димитров.

Той допълни, че по отношение на Сърбия, съюзния договор, който имаме предвижда разделянето на Македония, а това е крупна грешка, тъй като дотогава България отстоява принципа на неделимост на Македония, дори и с цената на създаване на отделна държава Македония. Божидар Димитров каза още, че това са част от лошите стъпки на българския политически елит, който не решава въпроса политически, въпреки че победата над османските сили е сигурна в този период.

Най-евтиният iPhone 6s в България

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/naj-evtiniiat-iphone-6s-v-bylgariia-6043369

Марката Apple е оценена на 170 млрд. долара, а Google на 120 млрд. долара. Това е увеличение съответно с 43% и с 12%

Борисов и Ненчев бранят Бакалов, надяват се на президентско вето

http://news.ibox.bg/news/id_2007399648

Военният министър отказа да приеме оставката на шефа на служба „Военна информация" до произнасянето на президента и обнародването на закона. По-рано премиерът също изрази надежда за президентско вето на текст от закона за Служба „Военна информация".

Омбудсманът на ЕС поиска от ЕК да не крие за срещите си с тютюневото лоби

http://europe.actualno.com/Ombudsmanyt-na-ES-poiska-ot-EK-da-ne-krie-za-sreshtite-si-s-tutunevoto-lobi-news_499496.html

Европейската комисия не изпълнява стандартите за прозрачност на ООН при лобирането за тютюневи изделия. Това е твърди Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли, предаде Euractiv. Според омбудсмана само дирекция „Здравеопазване“ на ЕК не прилага „неадекватни, незадоволителни и хлабави“ практики по отношение на тютюневите продукти. О'Райли иска от сегашната ЕК да публикува всяка среща, която се провежда с тютюневи лобисти и адвокатите на големи тютюневи компании. Такива срещи в моме

Бежанците все по-често се завръщат в Сирия

http://asia.actualno.com/Bejancite-vse-po-chesto-se-zavryshtat-v-Sirija-news_499499.html

Все повече сирийски бежанци се завръщат в своята раздирана от война родина от Йордания заради това, че не могат да оцелеят в тамошните бежанските лагери след драстичните съкращавания на предоставяната помощ. Също така те не могат да си позволят да стигнат до Европа, а и изпитват носталгия към родината си, пише The Washington Times. „Спряхме да получаваме помощ“, каза 47-годишният Аднан, намиращ се в поддържания от ООН бежански лагер до йорданския град Заатари. Той смята да се върне

ДДС промените за скъпите фирмени автомобили ще изкара компании в сивия сектор, смята бизнесът

http://business.actualno.com/DDS-promenite-za-skypite-firmeni-avtomobili-shte-izkara-kompanii-v-sivija-sektor-smjata-biznesyt-news_499503.html

Очаква се тази седмица в Министерски съвет да бъдат внесени законодателните промени, касаещи възстановяването на ДДС, след като миналия вторник Министерството на финансите (МФ) промени радикално предложението бизнесът да трябва да декларира всички покупки над 700 лева, за които иска възстановяване на данъчен кредит. Част от коректните фирми ще преминат в сивия сектор заради промените в режима на възстановяване на ДДС – в това са категорични представители на различни бизнес организации. С

8 месеца затвор за варненец, теглил пари от чужда карта

http://www.moreto.net/novini.php?n=303034

Окръжна прокуратура във Варна сключи днес споразумение с 38-годишния Стойко Петров от Варна за извършеното от него престъпление по член 249, ал.1 във връзка с член 26 от Наказателния кодекс – който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляра се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума.

Пиян "паркира" БМВ в закусвалня в Павликени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025573

Пиян водач влетя с автомобила си в закусвалня в Павликени. Произшествието е станало около 5 ч. призори в неделя, съобщават от полицията в Търново. В злополучната сутрин 23-годишният С.М. от близкото село Недан де движел с висока скорост из градчето. На кръстовището между улиците
Пиян водач влетя с автомобила си в закусвалня в Павликени. Произшествието е станало около 5 ч. призори в неделя, съобщават от полицията в Търново. В злополучната сутрин 23-годишният С.М. от близкото село Недан де движел с висока скорост из градчето. На кръстовището между улиците "Отец Паисий Хилендарски" и "Ат.

МТИТС представя резултатите от проект за ИТ обучение на служители от централната администрация

http://www.cross.bg/administratziya-konferentziya-ypravlenie-1483091.html

/КРОСС/ Резултатите от най-мащабно обучение на държавни служители от държавната администрация, които отговарят за електронното управление, ще бъдат представени на конференция. Над 350 ИТ директори и експерти успешно бяха обучени как да бъдат реални участници в прехода към цифрова администрация и електронни услуги по проект „Повишаване квалификацията на служителите от администрацията на централно ниво чрез усъвършенстване на знанията и практическите им умения за управление на софтуерни ИТ проекти в съответствие със съвременните методологии" № К13-22-1/05.03.2014 г. се осъществява с финансовата подкрепа на ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд". Заключителната конференция ще се проведе на 6 октомври от 10 ч. в хотел „Сенс", София, бул. "Цар Освободител" № 16.  

Лавров нарече фантомна структурата на Сирийската свободна армия

http://www.cross.bg/lavrov-svobodna-irak-1483092.html

/КРОСС/ „Сирийската свободна армия“ и умерената опозиция като цяло остават фантомна структура, Русия поиска от САЩ да разяснят що за организация е това и къде се намира тя. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Умерената опозиция трудно може да се похвали с успехи, никой не знае за тях, а и за умерената опозиция никой не е чувал много. Говореха за „Сирийската свободна армия“, но това е структура, която е фантомна. Поне аз поисках от (държавния секретар на САЩ) Джон Кери да ни предоставят информация за това, къде е тази армия и кой я ръководи, – каза Лавров. – Ние дори ще бъдем готови, ако това са наистина съхраняващи дееспособността въоръжени групи от патриотичната опозиция, състоящи се от сирийци, да установим контакт с нея“. „Но до този момент никой не е разказал къде и как функционира „Сирийската свободна армия“ или къде и как действат другите отряди от умерената опозиция“, добави министърът. Той подчерта също, че свалянето на управляващия режим в Дамаск ще бъде грубо нарушение на нормите на международното право. „Свалянето на управляващия в Дамаск режим ще бъде грубо нарушаване на резолюцията на СС на ООН, която одобри Женевското комюнике от 30 юни 2012 г., а то предвижда изключително мирното, политико-дипломатическо разрешаване на сирийската криза“, подчерта министърът

Футболната легенда Румен Иванов изрази подкрепата си за кандидата за кмет на Сопот Деян Дойнов

http://www.cross.bg/sopot-otbor-kmet-1483086.html

/КРОСС/ „От новият кмет на община Сопот очаквам разбиране, подкрепа и ще бъда особено щастлив, ако обещанията се превърнат в дела", заяви топ футболистът от близкото минало, а сега треньор Румен Иванов и изрази категорично подкрепата си за Деян Дойнов. На нарочна среща кандидатът за кмет на Сопот от БСП и изтъкнатият футболист Румен Иванов обсъдиха възможността в града на Вазов отново да има мъжки отбор по футбол. Дойнов подчерта, че като част от предизборната му програма, стои въпроса за възраждане на мъжкия футболен отбор в Сопот и се радва, че специалист от класата на Румен ще го консултира, ще го запознае с проблемите и ще му помогне да създаде необходимите условия това да се случи.  Румен Иванов завинаги остава в сърцата на запалянковците със своя вроден талант и усет към играта, които го отвеждат от родния „Металик" Сопот до „Ботев"-Пловдив и „Левски"-София и го утвърждават като титуляр в младежкия национален отбор, на който той заслужено е капитан. Футболистът изиграва най-силните си години по терените на Европа в отбори в Швейцария и Германия. В момента е футболен треньор. По време на срещата Иванов е изразил мнение, че при добри условия за работа на него и отбора му, той с радост би се завърнал да тренира в родния Сопот. Темата защо Сопот остана без мъжки отбор по футбол не бе подмината от Деян Дойнов

7% скача Гражданска отговорност

http://www.bnews.bg/article-142252

Промените в Кодекса за застраховането се повишават възможностите за изплащане на обезщетение при катастрофи, което е добра стъпка, но забраната да се сключва „Гражданска отговорност“ онлайн е много притеснителна

Министър Румяна Бъчварова: Няма да се откажем от строгия контрол по пътищата

http://press.mvr.bg/NEWS/news151005_04.htm

Вътрешният министър взе участие в пресконференция, на която заместник-министрите на вътрешните работи и на правосъдието Красимир Ципов и Петко Петков, директорът на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски и зам.-директорът Благородна Макева  оповестиха предлаганите законодателни промени

Русия дава под аренда участъци за добив на малки диаманти

http://www.cross.bg/diamanti-hilyadi-proychvane-1483090.html

/КРОСС/ Руското правителство е наредило провеждането на търг до края на годината за отдаване под аренда на природните недра на Якутия за проучване и добив на ситни диаманти, публикува bgnes.com. Съответното постановление е публикувано на сайта на правителството, пише ТАСС. Според държавния баланс на полезните изкопаеми към 1 януари на посочения специален участък има около 61 хиляди карата диаманти. Прогнозните ресурси на участъците, които са преминали проучване и експертна оценка са 561 хиляди карата диаманти

Може би ще искате да видите имейла, който LinkedIn ви е пратила в петък

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/moje-bi-shte-iskate-da-vidite-imeila-koito-linkedin-vi-e-pratila-v-petyk-203511/

Компанията може да изплати 13 млн. долара компенсации заради огромното количество имейли, с които залива потребителите си

Д-р Найденов за Фрог: Зловещото трио Меркел - Оланд - Юнкер играят чужда игра

http://frognews.bg/news_99045/D-r-Naidenov-za-Frog-Zloveshtoto-trio-Merkel---Oland---IUnker-igraiat-chujda-igra/

Очаквано Плевнелиев отказа да свика Съвета за национална сигурност по проблемите на т. нар. бежанци, защото... това вече било обсъждано преди 2 г. Нашата т. нар. вътрешна министърка безсрамно заяви в Брюксел, че България си приема отредената й задължителна квота "бежанци" . В същото време премиерът на суверенна Унгария Виктор Орбан изказа безпокойството си, че тези "бежанци" приличат на армия, превземаща Европа, а словашкият ръководител направо даде ЕК на съд заради това насилствено натрапване на измислени от Юнкер и Меркел квоти, отбеляза социалният медик д-р Тотко Найдено

Кунева допусна отлагане на приемането на България в Шенген заради бежанската криза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2622218_kuneva_dopusna_otlagane_na_priemaneto_na_bulgariia_v/?ref=rss


"В момент, когато се изграждат стени, няма добра атмосфера за водене на преговори за влизане в Шенген." Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева при представянето на българско-швейцарски проект за предотвратяване на трафика на хора от България, цитирана от БТА.

На 8 октомври предстои среща на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз. На фона на бежанската криза в Европейския съюз държавни лидери призоваха за...

Министър Ненчев не прие оставката на Бакалов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025543

Министърът на отбраната Николай Ненчев не приема подадената оставка от директора на Служба "Военна Информация" Йордан Бакалов.
Очаквайте
Министърът на отбраната Николай Ненчев не приема подадената оставка от директора на Служба "Военна Информация" Йордан Бакалов. Очаквайте

В Русия започна крайна проверка на боеспособността на армията

http://www.cross.bg/proverka-voenni-chasti-1483089.html

/КРОСС/ В понеделник в руската армия започна мащабна крайна проверка, която ще обхване близо 300 съединения и военни части в цялата страна, съобщи представителят на управлението на пресслужбата и информацията на руското министерство на отбраната. Първата вълна на крайната проверка ще се проведе от 5 до 16 октомври, а втората – през последната декада на декември. „Всички военнослужещи, преминаващи служба от Калининград до Курилските острови, ще бъдат проверени по всички видове подготовка – боева, техническа, огнева и други“, поясни представителят на руското военно ведомство. През учебната 2015 г. на един от главните военни „изпити“ ще се явят около 300 съединения, военни части, органи на военно управление и учреждения на министерството на отбраната на Русия. „В хода на крайната проверка в съединенията и военните части на въоръжените сили ще се проведат ротни и батальонни тактически учения с бойна стрелба. По този начин ще бъде определен крайният резултат от бойната подготовка на всяко подразделение поотделно и на въоръжените сили като цяло“, каза той. Общо от декември 2014 г. до септември 2015 г. във войските на министерството на отбраната на Русия са проведени около 2 хил. тактически учения от различно ниво.

БОРКОР иска специални служители да отговарят за почтеността в администрацията

http://www.mediapool.bg/borkor-iska-spetsialni-sluzhiteli-da-otgovaryat-za-pochtenostta-v-administratsiyata-news240036.html

Антикорупционното звено БОРКОР предлага да се създаде нов пост в държавната администрация - служител по почтеността. Препоръката е записана в секторните антикорупционни планове, които са разпратени до всички министерства и до Висшия съдебен съвет. Предлаганият от БОРКОР нов вид служител ще проучва кандидатите за чиновници и ще съдейства за установяване на нарушения на вече назначените. Той ще работи по сигнали на граждани и със служители, които подават сигнали за нарушения. Служителят ще обучава чиновниците за задълженията при разкриване на корупция, конфликт на интереси и нарушение на етични принципи. Според БОРКОР подходяща мярка е засилване на гражданския контрол върху дейността на администрацията. Това може да стане чрез изготвянето на примерни образци на жалби и сигнали до съответното антикорупционно звено. "Сега в антикорупционните планове се залагат твърде общи и формални индикатори за оценка на изпълнението на съответната антикорупционна мярка. Критериите трябва да се конкретизират и реално да оценят напредъка", обясни директорът на БОРКОР Елеонора Николова, цитирана от вестник "Сега". Според нея въвеждането на нови по-ясни критерии при изготвянето на антикорупционните планове във високорисковите сектори ще повиши прозрачността в работата на администрацията. "По отношение на борбата с корупцията държавата не е отишла много наред. Усилията трябва да се структурират", допълни Николова пред БНР. БОРКОР предлага още въвеждане на мерки за превенция на корупцията като въвеждане на мобилност и ротация на служителите в особено чувствителни към корупционен натиск сфери. Звеното настоява за изграждане на система от мерки за защита на служителите, които подават сигнали за нередности, въвеждане на стрес тестове за корупция с участието на граждани.

БОРКОР иска специални служители да отговарят за почтеността

http://www.mediapool.bg/borkor-iska-spetsialni-sluzhiteli-da-otgovaryat-za-pochtenostta-news240036.html

Антикорупционното звено БОРКОР предлага да се създаде нов пост в държавната администрация - служител по почтеността. Препоръката е записана в секторните антикорупционни планове, които са разпратени до всички министерства и до Висшия съдебен съвет. Предлаганият от БОРКОР нов вид служител ще проучва кандидатите за чиновници и ще съдейства за установяване на нарушения на вече назначените. Той ще работи по сигнали на граждани и със служители, които подават сигнали за нарушения. Служителят ще обучава чиновниците за задълженията при разкриване на корупция, конфликт на интереси и нарушение на етични принципи. Според БОРКОР подходяща мярка е засилване на гражданския контрол върху дейността на администрацията. Това може да стане чрез изготвянето на примерни образци на жалби и сигнали до съответното антикорупционно звено. "Сега в антикорупционните планове се залагат твърде общи и формални индикатори за оценка на изпълнението на съответната антикорупционна мярка. Критериите трябва да се конкретизират и реално да оценят напредъка", обясни директорът на БОРКОР Елеонора Николова, цитирана от вестник "Сега". Според нея въвеждането на нови по-ясни критерии при изготвянето на антикорупционните планове във високорисковите сектори ще повиши прозрачността в работата на администрацията. "По отношение на борбата с корупцията държавата не е отишла много наред. Усилията трябва да се структурират", допълни Николова пред БНР. БОРКОР предлага още въвеждане на мерки за превенция на корупцията като въвеждане на мобилност и ротация на служителите в особено чувствителни към корупционен натиск сфери. Звеното настоява за изграждане на система от мерки за защита на служителите, които подават сигнали за нередности, въвеждане на стрес тестове за корупция с участието на граждани.

Най-ранното изображение на Христос, откривано досега у нас (снимки)

http://pik.bg/най-ранното-изображение-на-христос-откривано-досега-у-нас-снимки-news411459.html

Най-ранното изображение на Христос, откривано досега у нас (снимки)

Пловдивският Археологически музей от днес има в сбирката си уникална ранно-християнска гробница, представена в оригинален вид с градежа и стенописите. Тя бе открита при изкопни работи на ЕВН в центъра на Пловдив на ул. „Г.М. Димитров” и е част от Южния Некропол на Филипопол, съобщава БГНЕС. 

Датирана е в началото на IV в. сл. Хр. гробницата е с размери 1x2x1.4 м и е единствената по рода си, откривана досега у нас. Според археолозите, става дума за семейна гробница на богати жители на Филипопол от периода на ранното християнство. Аналози на изображенията има в катакомбите на древния Рим.

На стените на гробниците има стенописи, които бяха почистени и реставрирани, а общата им тема са Чудесата на Христос. Това е най-ранното изображение на Божия син, откривано досега у нас и представя Иисус като обикновен младеж без брада, без нимб. Изписани са библейски сцени- възкресението на Лазар, изцелението на Паралитика, съд за смесване на вино и вода с два пауна, символ на извора на живота, палма с венец. Древният живописец е рисувал с червено, черно, бяло, охра и зелено.

Стенописите са силно избледнели, но изображенията личат. За да се съхранят, са забранени снимки със светкавица.
За да се съхрани в музея тази безценна находка, финансиране осигуриха ЕВН и община Пловдив.

С помощта на Швейцария изграждаме два приюта за българи–жертви на трафик

http://www.moreto.net/novini.php?n=303045

Два приюта за българи – жертви на трафик, ще бъдат изградени в София с помощта на Швейцария. Първият ще е за деца, а вторият – за възрастни. Това предвижда българо-швейцарската Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертви на трафик.

21 милиона туристи са посетили Гърция за 8 месеца

http://www.grreporter.info/21-miliona-turisti-sa-posetili-grtsiya-za-8-mesetsa/18005

За поредна година гръцкият туризъм отбелязва рекордни нива, въпреки нестабилността и несигурността в политическата обстановка на страната през последните месеци

прочети повече

Труп на жена изплува от язовир Дяково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025539

Труп на жена изплува преди обяд днес от язовир Дяково, съобщи БГНЕС.
„Тялото е извадено, самоличността на удавилата се жена е установена, тя е на 50 години и е от Дупница”, каза за Катя Табачка, пресаташе към ОДМВР-Кюстендил.
Тялото е закарано за аутопсия в Кюстендил, на този етап няма данни за насилствена смърт.
Труп на жена изплува преди обяд днес от язовир Дяково, съобщи БГНЕС. „Тялото е извадено, самоличността на удавилата се жена е установена, тя е на 50 години и е от Дупница”, каза за Катя Табачка, пресаташе към ОДМВР-Кюстендил. Тялото е закарано за аутопсия в Кюстендил, на този етап няма данни за насилствена смърт.

Откриха труп на 50-годишна жена в язовир Дяково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025529

Труп на жена изплува преди обяд днес от язовир Дяково, съобщи БГНЕС.
„Тялото е извадено, самоличността на удавилата се жена е установена, тя е на 50 години и е от Дупница”, каза за Катя Табачка, пресаташе към ОДМВР-Кюстендил.
Тялото е закарано за аутопсия в Кюстендил, на този етап няма данни за насилствена смърт.
Труп на жена изплува преди обяд днес от язовир Дяково, съобщи БГНЕС. „Тялото е извадено, самоличността на удавилата се жена е установена, тя е на 50 години и е от Дупница”, каза за Катя Табачка, пресаташе към ОДМВР-Кюстендил. Тялото е закарано за аутопсия в Кюстендил, на този етап няма данни за насилствена смърт.

Първа среща на литературния клуб в "Перото" на НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_567718.html

От днес, 5 октомври, в 19:00 часа започват редовните срещи на литературен гид “Перото” с водещи Светлозар Желев - директор на Националния център за книгата (НЦК), и Белослава Димитрова - поетеса и журналист в Радио “Бинар”. Те ще се провеждат в новооткрития денонощен  литературен клуб "Перото" в НДК. На редовните срещи в рамките на формата ще се обсъждат най-интересните нови книги, предстоящите литературни събития у нас и в чужбина, автори, преводи, литературни награди и прочие. На 7 октомври от 19:00 часа Лучия Джованини пристига в България за среща със своята многобройна публика. Авторката на “Освободи живота си” ще представи българското издание на световния бестселър и ще говори по теми, свързани с личностното израстване, щастието, менталните и емоционалните клопки и начините да ги избегнем. На 8 октомври от 19:00 часа ще имаме възможността да се запознаем с 30 емблематични интервюта, събрани в книгата “Извън играта” от водещата по БНТ Люба Пашова. Ден по-късно, на 9 октомври от 19:00 часа в “Перото” ще се проведе още едно представяне на книга - “Кротките”, роман на Ангел Игов .

14-годишен потроши колата на баща си и избяга в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025531

14-годишно момче от хасковското село Узунджово подкара автомобила на баща си, но катастрофира, съобщи ОД на МВР - Хасково.
Инцидентът стана в неделя. Тийнеджърът се метнал на Фолксвагена и дал газ в посока към ж.п. гарата. Заради несъобразена скорост обаче изтървал управлението, излязъл вляво от улицата и натресъл возилото в стоманобетонната
14-годишно момче от хасковското село Узунджово подкара автомобила на баща си, но катастрофира, съобщи ОД на МВР - Хасково. Инцидентът стана в неделя. Тийнеджърът се метнал на Фолксвагена и дал газ в посока към ж.п. гарата. Заради несъобразена скорост обаче изтървал управлението, излязъл вляво от улицата и натресъл возилото в стоманобетонната

Министърът на отбраната не приема оставката на директора на Служба „Военна информация”

http://www.cross.bg/informatziya-nenchev-voenna-1483088.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната Николай Ненчев няма да приеме подадената от директора на служба „Военна информация" Йордан Бакалов оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната. На среща с министър Ненчев, проведена днес в МО, Бакалов е подал заявление за освобождаване от заеманата длъжност, считано от днес. Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост „директор на Служба „Военна информация", произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване. Министър Ненчев е уверил още веднъж Йордан Бакалов, че цени високо неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация", както и да поддържа добри контакти с партньорските служби.

Ако НС не избере "правилните" хора в Инспектората към ВСС

http://www.mediapool.bg/ako-ns-ne-izbere-pravilnite-hora-v-inspektorata-kam-vss-news240035.html

Партиите се готвят да се спазарят за новия състав на съдебния Инспекторат. Така органът, от който зависи и успехът на съдебна реформа, е на път да се напълни със зависими партийни храненици и политически марионетки.   Месеци наред общественото внимание е съсредоточено върху промените в Конституцията. В края на краищата те бяха отложени - заради съпротива, политически пазарлъци и предстоящите избори. И макар и минали на първо четене, окончателното им приемане без повече компромиси, които биха ги обезсилили и обезсмислили, все още е под въпрос. Новите текстове в Конституцията пък означават само възможност за цялостна промяна в модела на управление на съдебната система. За да бъде използвана тази възможност, ще са нужни и промени в Закона за съдебната власт. А те още дори не са внесени като проект и битката за тях ще е не по-малко ожесточена. Тя тепърва предстои. Старата и новата роля на Инспектората Преди всичко това, обаче, Народното събрание трябва да направи избор, който всъщност представлява първата практическа (а не "на книга”) стъпка в съдебната реформа – да излъчи новия състав на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Този орган бе създаден с предишните промени в Конституцията през 2007 г. под натиска на Европейската комисия, но така и не успя да оправдае очакванията. С непоследователността и избирателния си подход, с превръщането си на моменти в инструмент за саморазправа с неудобни магистрати той си остана само една от безкрайната поредица имитации на реформа, не смутител, а крепител на статуквото и част от него. Причина за това донякъде са и правомощията му, ограничени засега главно до проверки по администрирането на делата и сроковете за тяхното разглеждане. Промените в Конституцията обаче разширяват значително тези правомощия и отреждат на съдебния Инспекторат качествено нова роля. Той ще трябва да "прави проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, проверява пълнотата и верността на имуществените декларации, прави проверки за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите". Предвижда се след това Законът за съдебната власт да конкретизира тези правомощия, като снабди Инспектората с много по-силни и ефективни конкретни инструменти за изпълнение на новата му роля. Защо е важен предстоящият избор? С две думи, ролята му е на гарант за интегритета на магистратите, на филтър за корупционните практики и зависимостите в съда и прокуратурата, който трябва да прочисти системата от "гнилите ябълки” и същевременно да я освободи от генерираното в момента от нея огромно обществено недоверие.   От друга страна, съществува рискът тази институция, избрана от най-силно политизирания орган - парламента - с мнозинство от две трети, да застраши независимостта на магистратите да решават делата по съвест и по закон.   Заради всичко това изборът, пред който е изправено Народното събрание, е изключително важен. Изключително важно е първата практическа стъпка в съдебната реформа да не се окаже "на криво”. Каквито и текстове да бъдат приети в Конституцията и закона, с каквито и очаквания да бъде натоварен новият съдебен Инспекторат, ще е без значение, ако в него не бъдат избрани подходящите хора, ако самите те не отговарят на най-високите и строги критерии за професионализъм, нравственост и независимост. Готов ли е парламентът за тази отговорност? Досегашният опит на българския парламент (не само и не толкова на сегашния му състав) в подобни ситуации не е окуражаващ. Процедурата, предвидена за излъчването на новите 10 съдебни инспектори, на пръв поглед изглежда публична. В 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки номиниран представя писмена концепция и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването му. После неправителствени организации и представители на академичните среди могат да представят становища за кандидатите и въпроси към тях. Следва изслушване в специална комисия, която изготвя доклад за професионалните и нравствените качества на кандидатите и предлага или не на НС да ги обсъди и гласува. Гласуването е за всеки поотделно. Изборът става с квалифицирано мнозинство. Първоначално определеният срок за номинации изтичаше точно днес. В последния момент обаче той бе удължен до 10 ноември с цел "да има повече време за подготовка на номинациите и изборът на инспекторите да не съвпадне с предизборната кампания”. Което вероятно е за добро.   Тази процедура обаче е прилагана и по-рано и резултатите от нея са противоречиви. Частично положителният пример е изборът на Главен съдебен инспектор. Днешният парламент се съобрази с мнението на съдийската гилдия, като прие предложените от нея две кандидатури. Но в крайна сметка измежду тях избра по-компромисната и отхвърли по-радикалната във възгледите си за нужните реформи.   Крайно отрицателният пример е пред очите на всички – действащият Висш съдебен съвет, избран от Народното събрание, в което мнозинство имаше най-голямата измежду днешните управляващи партии. Тогава партиите се договориха тайно и предварително си разпределиха местата в съвета на квотен принцип, превръщайки публичността във формална привидност.   Истинските мотиви за избора им си останаха скрити. Както се оказа впоследствие, те едва ли са имали нещо общо с обществения интерес.   Излъчваните засега от парламента сигнали говорят, че партиите се готвят да повторят същия подход, като се пазарят за разпределение на местата в Инспектората още преди да са известни кандидатите за тях. Тъй че, има всички шансове органът, на който се възлагат толкова надежди, да се напълни със зависими партийни храненици и политически марионетки. Ако това стане, цялата съдебна реформа ще бъде предварително минирана и обезсмислена.

Кандидатът за кмет на Смолян от ГЕРБ Николай Мелемов: През 2017 г. от Смилян до Ксанти ще се стига за 40 минути

http://pik.bg/кандидатът-за-кмет-на-смолян-от-герб-николай-мелемов-през-2017-г-от-смилян-до-ксанти-ще-се-news411457.html

Кандидатът за кмет на Смолян от ГЕРБ Николай Мелемов: През 2017 г. от Смилян до Ксанти ще се стига за 40 минути

Да реновира тротоарите по главната улица на селото, да изгради спортна площадка, да ремонтира покрива на читалището, да подмени водопровода на ул. „Св. Висарион Смоленски“. Тези основни ангажименти пое за следващия си мандат кандидатът за кмет на Смолян Николай Мелемов пред жителите на Смилян.

В срещата с тях участва депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и кандидатите за съветници Славка Каменова, Бисер Руменов, Петя Пампорова, Мария Семерджиева, Милка Манева, Петър Мирчев, Борислав Георгиев, Елин Лилов, Катя Гаджева, Филип Топов, Димитър Николов, Марияна Сивкова. Мелемов представи и кандидата за кмет на селото от ГЕРБ Чавдар Червенков, който се закани да не му дава мира за решаването на всеки проблем в селото.

Пред жителите на Смилян Мелемов разказа в какво състояние е заварил общината и какво е направено за финансовото й стабилизиране. Даде пример с няколко договора, които са били сключени в ущърб на общината и какви са последствията от тях. „Може би това ви звучи като оправдание, но всичко опира до пари.

Въпреки многото трудности успяхме да асфалтираме една улица, ремонтирахме кметството, ремонтирахме тротоари, направихме детска площадка, ремонтирахме спортната площадка в училището, сменихме дограмата на детската градина. Сега се подават оферти за смяна на котела на детската градина. Най-неотложните дейности са свършени“, подчерта той. И посочи, че сега се рехабилитира пътят Смилян-Рудозем, а напролет от гръцка страна започват работа по пътя до границата с България.

„През 2017 г. пунктът на „Елидже“ ще бъде отворен. Ние трябва да бъдем готови за този момент, защото отварянето на този пункт ще промени Смолян, Смилян и цялата община. Имаме много близки контакти с префекта на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. Той ще посети Смолян на 20 октомври и ще заяви публично, че този процес е вече необратим. Техният проект е за 48 млн. евро за 14 км. път с виадукти, тунели. И от тук до Ксанти ще стигате за 40 минути“, добави Мелемов. Обясни, че след като е стабилизирана общината, занапред в селата ще може да се свърши много повече работа.

„Много е важно да изберем добрите стопани на нашите населени места, които със сърце ще работят, за да може градовете и селата, в които живеем, да станат по-приветливи, да доближат европейската ни представа за привлекателно място. Добрите стопани, които да привличат инвеститори, да има работа за младите хора, добра грижа за възрастните, за децата - всичко, което смятаме за нормален живот. Затова е важно да подходим с разума си активно, да участваме в тези избори и да гласуваме за тези, които са показали, че наистина могат да работят“, заяви пред жителите на Смилян д-р Даниела Дариткова. Тя им разказа, че с Мелемов са в екип от 2006 г. като част от основателите на партия ГЕРБ.

„С идеята в политическия живот на страната да влезе партия, която да промени статуквото и да покаже, че има по-различен начин за управление. Смятам, че успяхме. Постигнахме това, което сме залагали - да покажем видими резултати, които могат да се използват от хората. Всичко това се вижда в България, вижда се и в Смолян“, каза д-р Дариткова. Тя прикани присъстващите да убедят много повече хора да гласуват и да подкрепят кандидата за кмет на Смолян, кандидата за кмет на Смилян и общинските съветници, защото с убедително мнозинство кметът ще реализира своята програма за следващия управленски мандат.

„Гласувайте с разума си, не продавайте своето бъдеще!“, призова тя.

Новата агенция за електронно управление получи име и законова рамка

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/05/2622194_novata_agenciia_za_elektronno_upravlenie_poluchi_ime_i/?ref=rss


Министерският съвет е готов с проектозакон за допълнение и изменение на Закона за електронното управление, който ще разреши създаването на нова държавна агенция и държавно предприятие, които да помагат за развитието на електронното управление. Правителството одобри концепцията още в началото на юни т.г., като се зае с нейното реализиране.

Сега то е готово и с проектозакона, който да регулира нейните функции. Институцията ще се казва Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ),...

Гъби пратиха шестима в болница

http://petel.bg/Gabi-pratiha-shestima-v-bolnitsa__129426

Шест души бяха приети в Университетската болница в Пловдив след отравяне с гъби. Пострадалите са от две семейства и нямат нищо общо...

Терористи екзекутирали 70 мирни жители в иракската провинция Анбар

http://petel.bg/Teroristi-ekzekutirali-70-mirni-zhiteli-v-irakskata-provintsiya-Anbar__129427

Снимка: Булфото, архив Терористи от радикалната групировка ИД екзекутирала около 70 души от сунитско племе в в западната провинция...

Черно море удари Ямбол с 36 точки разлика

http://petel.bg/CHerno-more-udari-YAmbol-s-36-tochki-razlika__129428

Черно море-Порт Варна постигна категорична победа в последната си контрола преди старта на Националната баскетболна...

Проверки на вятъра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024257

И тази година надеждите за прихващане на нарушителите в енергетиката вървят към провал. Преди година-две ни обещаваха пълен одит в сектора, но кой ли вече помни. После се заговори за строги санкции за незаконните зелени централи.
Депутатите натовариха Агенцията за държавна финансова инспекция да лови и наказва.
И тази година надеждите за прихващане на нарушителите в енергетиката вървят към провал. Преди година-две ни обещаваха пълен одит в сектора, но кой ли вече помни. После се заговори за строги санкции за незаконните зелени централи. Депутатите натовариха Агенцията за държавна финансова инспекция да лови и наказва.

Варненка се жалва от коли, паркиращи около детска площадка

http://www.moreto.net/novini.php?n=303044

Възмущение от паркирането на автомобили почти върху съоръженията за игра в района на ж.п. гарата, изказва в писмо до редакцията на Moreto.net. “Преди време някой беше снимал как коли паркират на новострояща площадка в района на гарата.

Откриха кабинет по логопедия във ВТУ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025525

Кабинет по логопедия откриха в понеделник в Педагогическия факултет на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Учебната зала ще се използва за нуждите на студентите, изучаващи "Предучилищна педагогика и логопедия".
Специалността е разкрита за първи път от тази учебна година, като великотърновският университет е единственото висше училище,
Кабинет по логопедия откриха в понеделник в Педагогическия факултет на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Учебната зала ще се използва за нуждите на студентите, изучаващи "Предучилищна педагогика и логопедия". Специалността е разкрита за първи път от тази учебна година, като великотърновският университет е единственото висше училище,

Първо в "24 часа": Бакалов депозира оставка, министърът на отбраната не я прие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025493

Директорът на служба Военна информация Йордан Бакалов е депозирал писмената си оставка пред министъра на отбраната Николай Ненчев. Това съобщиха от пресцентъра на военното ведомство преди минути.  Министър Ненчев обаче е поставил резолюция
Директорът на служба Военна информация Йордан Бакалов е депозирал писмената си оставка пред министъра на отбраната Николай Ненчев. Това съобщиха от пресцентъра на военното ведомство преди минути.  Министър Ненчев обаче е поставил резолюция "не" на молбата за напускане. Както вече "24 часа" единствен съобщи в петък Бакалов е обявил намерението си

Домашен арест за 21-годишен производител на марихуана постанови Варненският окръжен съд

http://www.cross.bg/marihyana-arest-obvinen-1483085.html

/КРОСС/ Варненският окръжен съд определи мярка „домашен арест" за 21-годишния варненец Д. Русев, обвинен за държане на марихуана. При претърсване на къщата, в която той живее с майка си в местността „Манастирски рид" край Варна, са открити торби с 1682 грама тревиста маса, за които е установено, че е марихуана. Съдът прецени събраните доказателства в досъдебното производство и направи извод, че може да бъде направено обосновано предположение за авторство на престъплението, за което младежът е обвинен и което сам е признал пред следствените органи. Като счете, че няма опасност Русев да се укрие, но може да извърши друго престъпление, съдът определи мярка за неотклонение „домашен арест". Определението на ВОС може да се протестира или обжалва в 3-дневен срок, като във вторник от 10 часа е насрочено заседание в Апелативен съд Варна.

Пламен Градинаров: В „Чайка" трябва да се наложи пълна забрана за строителство

http://www.cross.bg/kmet-gradinarov-chaiika-1483083.html

/КРОСС/ „Борбата с корупцията, забрана за строителство в „Чайка", решаване на проблемите със сградата на Математическата гимназия и училище „Захари Стоянов", са сред основните приоритети в работата ми като районен кмет на „Приморски". Това обяви на среща с жители Пламен Градинаров, независим кандидат за кмет на „Приморски", подкрепен от БСП. Той обясни, че се надява този път да успее да реализира проект за кметството, който ще гарантира бързо и качествено обслужване, без опашки и напрежение. Градинаров припомни, че моделът, който е предложил като кмет на района, е взаимстван от Япония и Швеция и е напълно безплатен. „Проектът ми обаче не беше подкрепен тогава от общината, но не съм се отказал от него и ще го имаме в „Приморски", подчерта Градинаров. Той каза още, че като районен кмет е имал амбицията да се построят 3 подземни паркинга, със средства на италиански инвеститори, но настоящите управляващи са отказали от това финансиране. Попитан какви са начините да бъде забранено строителството в кв. „Чайка", Градинаров отговори, че протестите са едно от основните оръжия на гражданите и ги посъветва да продължат да се борят по този начин. „Общинският съвет има право да иска преразглеждане на новия общ устройствен план и точно в частта му за „Чайка". Трябва да има ново обществено обсъждане и всички да си отваряме очите

Сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев - само в SOFIA FUSION FEST 2015

http://www.cross.bg/bulgarski-sofia-fest-1483084.html

/КРОСС/Най-шареното събитие обединява сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев, български фолклор, реге и нюйорски джаз! На 23 и 24 октомври в София ще се състои второто издание на най-шарения, разнообразен, забавен и нетрадиционен музикален фестивал у нас - SOFIA FUSION FEST 2015! В рамките на два дни, столичния клуб Mixtape5 ще посрещне десет от най-интересните по стил и облик родни банди, а на сцената му ще видим и чуем едни от най-впечатляващите и непознати за широката публика музикални инструменти! Българска фолколорна музика поднесена нетрадиционно, реге и женски вокален хор, тибетски звуци и хенг дръм формация са само част от "звуците" на фюжън феста. Сред акцентите в програмата тази година безспорно ще е гостуването на сръбския духов оркестър KRISTIJAN AZIROVIĆ (на 23 октомври), който е многократен носител на голямата наградата на фестивала ГУЧА (за най-добър оркестър и за най-добър тромпетист). В размките на събитието музикални сили ще обединят още "Тъпани и Гайди", "WakeЪп project", "Harlem Jazz", проект "Зората", група "Мерудия", Хор "Кипри" и много други. Билетите за SOFIA FUSION FEST 2015 на 23 и 24 октомври в клуб Mixtape 5, се пускат в продажба от днес в системата на www.Tickelogic.bg и неговите партньори. Билет за всеки от двата дни на събитието ще е с цена 10 лв (на предварителна продажба), а в дните на събитието (на вход) ще се продават по 15лв

Докладът на международната компания AlixPartners за КТБ е готов

http://econ.bg/Новини/Докладът-на-международната-компания-AlixPartners-за-КТБ-е-готов_l.a_i.699265_at.1.html

Международната компания AlixPartners, която беше наета да проследи паричните потоци на Корпоративна търговска банка (КТБ), е завършила доклада за...

Цветанов: Бъдещето на Дряново е номер 11 за Мирослав Семов и номер 6 за общинската листа на ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025502

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и кандидатът за кмет на община Дряново Мирослав Семов, който ГЕРБ подкрепя, се разходиха по пешеходната зона на град Дряново и разговаряха с хората. „Бъдещето на Дряново е номер 11 за кмет и номер 6 за общинска листа на ГЕРБ с водач Даниела
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и кандидатът за кмет на община Дряново Мирослав Семов, който ГЕРБ подкрепя, се разходиха по пешеходната зона на град Дряново и разговаряха с хората. „Бъдещето на Дряново е номер 11 за кмет и номер 6 за общинска листа на ГЕРБ с водач Даниела

Днес в МВР ще се проведе пресконференция във връзка със Закона за движение по пътищата

http://www.cross.bg/dvizhenie-putishtata-zakona-1483082.html

Днес от 15.00 часа във Министерството на вътрешните работи ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат оповестени предложенията за законодателни промени в Закона за движение по пътищата. Участници ще бъдат зам.-министър Красимир Ципов, директорът на ГДНП Христо Терзийски, неговата заместничка Благородна Макева и експерти.

Българските пътища - по-лоши от тези в Камбоджа, Танзания и Ботсвана

http://www.moreto.net/novini.php?n=303046

Помните ли пускането на пътен възел "Белокопитово" край Шумен (на снимката), който беше открит в началото на август? Тогава той беше анонсиран като най-големият в страната. Изглежда обаче, че една птичка пролет не прави.

Цветанов: Бъдещето на Дряново е номер 11 за Мирослав Семов и номер 6 за общинската листа на ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025492

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и кандидатът за кмет на община Дряново Мирослав Семов, който ГЕРБ подкрепя, се разходиха по пешеходната зона на град Дряново и разговаряха с хората. „Бъдещето на Дряново е номер 11 за кмет и номер 6 за общинска листа на ГЕРБ с водач Даниела
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и кандидатът за кмет на община Дряново Мирослав Семов, който ГЕРБ подкрепя, се разходиха по пешеходната зона на град Дряново и разговаряха с хората. „Бъдещето на Дряново е номер 11 за кмет и номер 6 за общинска листа на ГЕРБ с водач Даниела

Безплатен вход в "Квадрат 500" този четвъртък

http://offnews.bg/news/n_1/n_567700.html

На 8 октомври вратите на Националната галерия "Квадрат 500" отново ще бъдат отворени безплатно за посетители, както се случва всеки втори четвъртък на всеки месец. Столичани и гости ще могат да разгледат от 10:00 до 18:00 часа над 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа, като акцент на месец октомври в "Квадрат"-а ще е платното на Николай Рьорих (1874-1947) "Хълмът на Тара", 1932 г., което е експонирано в Зала 21 на галерията. Специално за "Квадрат 500" в този ден уредници и реставратори ще представят в 11:00 и в 16:00 часа във фоайето пред зала 21 реставрация на японска гравюра Укийо-е ("Картини на плаващия свят") На 8 октомври 2015 г., четвъртък, входът ще е свободен както за залите на Национална галерия „Квадрат 500“, така и за експозициите в Двореца на пл. „Княз Александър I” №1, в Музея на християнското изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски", в Музея на социалистическото изкуство и в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ). Николай Константинович Рьорих принадлежи към най-изтъкнатите деятели на руската и световна култура. Той е художник, учен, пътешественик, обществен деец, писател и мислител. В творчеството му връзката между човека и природата се превръща в знак, в символ и внушава нови философски идеи, повлияни от Изтока. През 1923 г. Николай Рьорих заедно със семейството си пристига в Индия, където започва подготовка за археологическа, етнографска и лингвистична експедиция в труднодостъпните райони на Централна Азия. След завършването й, през юли 1928 г., Рьорих основава Институт за хималайски изследвания, наречен „Урусвати“, което в превод от санскрит означава „Светлина на Утринната звезда“. През 30-те години на ХХ век той разработва и проект на специалния Пакт за опазване на културните ценности по време на войни и граждански междуособици. В Националната галерия се съхранява колекция от 248 творби на Николай Рьорих, дарени от неговия син Святослав Рьорих. Голяма част от тях са пейзажи от цикъла „Хималаи”, създадени през 30-те и 40-те години на ХХ век. Рьорих рисува картината „Хълмът на Тара“ през август – септември 1932 г., припомня д-р Людмила Класанова, уредник в Националната галерия. По това време той, заедно с членовете на организираната от него експедиция, са в Северозападните Хималаи, в долината Лахул. Тези древни и свещени планински места са свързани с имената на почитани учители и духовни наставници в индийската и тибетска история. През декември 1932 г. художникът изпраща картината, заедно с други свои произведения, от Нагар (Индия) в Ню Йорк (САЩ), където американката Кетрин Кембъл-Стибе я закупува. Тя е близък сътрудник на семейство Рьорих и събира значителна колекция от произведения на Николай и Святослав Рьорих. Картината е представена за първи път в България през 1978 година, а по-късно Кембъл-Стибе я дарява на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Наименованието на творбата е свързано с Тара – будистка богиня, чието име обикновено се превежда като „Спасителка“ или „Майка на освобождението“. Тара е въплъщение на великото състрадание и милосърдие и се смята, че свръхестествената й сила закриля от различни светски и духовни трудности. Изобразеният в картината тибетски лама изпълнява тантрически ритуал. Той е облечен в традиционни одежди, носи монашеска торбичка и островръха червена шапка, която подсказва, че принадлежи на една от трите „стари тибетски школи“ (Нийнгма, Кагю или Сакя), наречени „сектите на червенокапците“. Във вдигнатите си ръце държи ритуални предмети – барабанче дамару и камбанка. Те се използват заедно в тантрическите практики и изразяват идеята за единството на мъдрост и състрадание. Пред фигурата на ламата се вижда и друг ритуален предмет – тризъбец, който символизира победата над трите свята и трите времена. Чрез символиката на фигурата и величествените планински върхове, синьо-лилавия колорит и драматичния ритъм на обемите, Николай Рьорих пресъздава в картината особена хармония, заредена с мощната пулсираща вибрация на живота.

Христо Иванов: Създаването на Националния институт за правосъдието е най-успешната стъпка за съдебна реформа в България

http://pik.bg/христо-иванов-създаването-на-националния-институт-за-правосъдието-е-най-успешната-стъпка-з-news411447.html

Христо Иванов: Създаването на Националния институт за правосъдието е най-успешната стъпка за съдебна реформа в България

Създаването и начинът на работа на Националния институт за правосъдието е най-успешната стъпка за съдебна реформа в България. Това каза правосъдният министър Христо Иванов, в обръщението си към кандидатите за младши съдии и младши прокурори по време на откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието, предаде "Фокус".

"Когато говорим за съдебна реформа, предполагам, че всеки един от нас си задава въпроса кои са добрите примери за промяна. Списъкът не е малък. В него има и други примери, но той винаги ще бъде оглавяван от Националния институт за правосъдието. Много се радвам, че младите хора имат възможност да се възползват от този успех", посочи министър Иванов.

Той пожела на кандидат-магистратите, които ще се обучават в института, да продължават да надграждат професионалните си успехи.

"На Вас се пада задължението след време да бъдете лицето на българската правосъдна система. Това се случва в момент, в който на различни нива се води дебат за бъдещето на съдебната власт и нейното реформиране, подобряване и модернизация. Дебатът се води в контекста на ежедневната работа на ВСС и всеки български магистрат. Вие сте тези, които трябва да дадете сборния образ на бъдещото поколение", посочи още в обръщението си министър Иванов.

Два приюта за българи - жертви на трафик, ще бъдат изградени в София с помощта на Швейцария

http://www.cross.bg/trafik-zhertvi-shveiitzariya-1483081.html

/КРОСС/Два приюта за българи - жертви на трафик, ще бъдат изградени в София с помощта на Швейцария. Първият ще е за деца, а вторият - за възрастни. Това предвижда българо-швейцарската Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертви на трафик. Стартът на мерките в документа беше даден официално от вицепремиера Меглена Кунева и посланика на Швейцария Денис Кнобел, които подписаха споразумение за сътрудничество. Дейностите се фокусират върху жертвите на трафик от България като страна на произход и се координират от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Стойността на цялата програма е 2 239 500 швейцарски франка (4 015 995,26 млн. лв.), като финансирането от швейцарска страна е 85 на сто. Предвижда се връщането в България на 90 жертви на трафик, като един от новите приюти ще бъде именно за тях. Плановете включват създаването на денонощна организация за предоставяне на медицинска, психологическа и правна помощ за жертвите. Програмата предвижда още въвеждането на специален мониторинг, който да подобри работата на Националния механизъм за идентифициране на жертви на трафик. Ще бъдат създадени допълнителни мониторингови инструменти, насочени към хората, които са били в приюти, с цел избягване на повторното им трафикиране.Междуведомствен мобилен екип ще осъществява сътрудничеството между българските и швейцарските власти. Ще бъдат проведени обучителни семинари с уязвимите групи и три информационни кампании

Две семейства с деца се натровиха с гъби, шестима са в болница в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025516

Токсикологията в Пловдив прие спешно 6-има отровени с гъби от Хасковско. Сред тях има и две деца, съобщи "Марица"
Пострадалите са от две семейства. Били са докарани спешно миналата вечер, след като състоянието им се влошило.
Лекарите се консултирали с пловдивски професор и отровените били изпратени по спешност в токсикологията на УМБАЛ „Свети
Токсикологията в Пловдив прие спешно 6-има отровени с гъби от Хасковско. Сред тях има и две деца, съобщи "Марица" Пострадалите са от две семейства. Били са докарани спешно миналата вечер, след като състоянието им се влошило. Лекарите се консултирали с пловдивски професор и отровените били изпратени по спешност в токсикологията на УМБАЛ „Свети

Читатели: И за скорост, и за алкохол да се отнема колата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024244

ДИСКУСИЯ
Дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи, организира още следващата седмица в. “24 часа”.
Първи своята позиция заяви премиерът Бойко Борисов. Той поиска законопроект, който да предвижда бърз съд и отнемане на автомобила за пътните
ДИСКУСИЯ Дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи, организира още следващата седмица в. “24 часа”. Първи своята позиция заяви премиерът Бойко Борисов. Той поиска законопроект, който да предвижда бърз съд и отнемане на автомобила за пътните

Гъби отровиха 2 семейства в Хасково (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5025491

Токсикологията в Пловдив прие спешно 6-има отровени с гъби от Хасковско. Сред тях има и две деца, съобщи
Токсикологията в Пловдив прие спешно 6-има отровени с гъби от Хасковско. Сред тях има и две деца, съобщи "Марица" Пострадалите са от две семейства. Били са докарани спешно миналата вечер, след като състоянието им се влошило. Лекарите се консултирали с пловдивски професор и отровените били изпратени по спешност в токсикологията на УМБАЛ „Свети

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване