Депутатите ще разпъват на кръст Ненчев във вторник

http://frognews.bg/news_99016/Deputatite-shte-razpavat-na-krast-Nenchev-vav-vtornik/

Военният министър Николай Ненчев ще отговаря на актуални въпроси на депутатите от Комисията по отбрана на Народното събрание. Това ще се случи на 6 октомври (вторник) от 10.00 часа, един час преди началото на извънредното заседание на парламента.

Помощник на президента Никсън: Хилъри Клинтън редовно бие съпруга си Бил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024861

Политическият консултант Роджър Стоун, заемащ поста на помощник на президента Ричард Никсън, написал книгата "The Clintons' War On Women" на тема домашното насилие в семейство Клинтън, съобщи New York Post.
Авторът на книгата, пише NYP, твърди, че жестокото отношение на Хилъри Клинтън към своя съпруг продължава доста отдавна.
Политическият консултант Роджър Стоун, заемащ поста на помощник на президента Ричард Никсън, написал книгата "The Clintons' War On Women" на тема домашното насилие в семейство Клинтън, съобщи New York Post. Авторът на книгата, пише NYP, твърди, че жестокото отношение на Хилъри Клинтън към своя съпруг продължава доста отдавна.

Помощник на президента Никсън: Хилъри Клинтън редовно бие съпруга си Бил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024852

Политическият консултант Роджър Стоун, заемащ поста на помощник на президента Ричард Никсън, написал книгата
Политическият консултант Роджър Стоун, заемащ поста на помощник на президента Ричард Никсън, написал книгата "The Clintons' War On Women" на тема домашното насилие в семейство Клинтън, съобщи New York Post. Авторът на книгата, пише NYP, твърди, че жестокото отношение на Хилъри Клинтън към нейния съпруг продължава доста отдавна.

Резултати от мачовете на детско-юношеската школа на ОФК “Поморие” и предстоящи мачове

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OsFOg3_1lzo/

Юноши младша възраст игра на стадион Поморие с отбора на ФК “Ураган” с.Боянджик на 03.10. /събота / .

Отборът на Поморие ръководен от Лазар Тонозлиев победи с 4:1. Голмайстори: Любомир Георгиев -2, Калоян Стоянджов и Лазар Недев по 1 гол.

* Деца “Б” с треньор Лъчезар Данев победи с 3:0 в домакинска среща ОФК “Ямбол 2004″, гр. Ямбол на 04.10. /неделя/. Голмайстори : Валентин Либчев -2 гола и Цветомир Цайков- 1 гол.

* Отборът на деца ”Футбол 9” игра футболен мач с ФК “Бъдеще” на 04.10. /неделя/ на с.к. “Каменица-Арена” гр. Бургас. Подготвителната група с треньор Лъчезар Данев победи с 4:0. Голмайстори: Рамис Исмаилов – 2 гола, Ради Петров – 1 гол и Габриел Колев -1 гол.

* Отборът на деца “Футбол-7” с треньор Красимир Пчеларов игра футболен мач за първенство с ДФК “Звездичка” на 03.10. /събота/ на с.к. “Звездичка”. Отборът на Поморие загуби с 0:10 от Звездичка.

* На 04.10. /неделя/ на с.к. “Изгрев” Бургас деца от “Футбол-5” играха футболен мач за първенство с отбора на ФК “Бъдеще” .

Срещата завърши при резултат 2:4 за отбора на ФК “Бъдеще”.

Ето какво предстои на отборите от Детско Юношеската Школа на ОФК “Поморие”

* Юноши старша възраст с треньор Лазар Тонозлиев гостува на ОФК “Карнобат”  на 08.10./четвъртък/ от 16:00 часа. в следващия 3-кръг на първенството.

* Отборът на Юноши младша възраст гостува на ОФК “Странджа-Агрокорн 2014” в гр. Средец на 10.10. /събота / от 10:00 часа

* Деца “Б” с треньор Лъчезар Данев ще играят на стадион Поморие с отбора на ДФК “Звездичка” на 10.10. /събота/ от 10:00 часа .

* Подготвителна група за деца ”Футбол 9” играят футболен мач с ОФК “Несебър” на 11.10. /неделя/ от 10:00 часа на с.к. “Каменица-Арена” гр. Бургас.

* Отборът на деца “Футбол-7” с треньор Красимир Пчеларов  среща ФК “Черноморски спортист” на 10.10. /събота/ от 10:30 часа на с.к. “Звездичка”.

* Деца “Футбол-5” играят футболен мач с отбора на ФК “Черноморски спортист” на 11.10. /неделя/ от 11:30 часа на с.к. “Изгрев” гр.Бургас.

Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news411210.html

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус” от Планинската спасителна служба към Българският червен кръст. Температурите в планините са между 6 и 10 градуса. Висока разкъсана облачност на повечето места. Във високите части на планините има слаб вятър.

От ПСС съветват туристите да имат на предвид, че времето е студено и в следобедните часове ще се развали. Лифтовите съоръжения работят по график на Банско и Боровец. 

По стъпките на Галилей, Романо Проди и Джанфранко Фере

http://www.moreto.net/novini.php?n=302784

Стартира „Седмицата на италианския език и култура“! Началото се поставя от специализирания форум за обучение в Италия „Дни на италианското образование”, който ще представи едни от най-добрите частни и държавни университети. Изложението ще се проведе в София на 10 и 11 октомври – тази събота и неделя, в сградата на „Интерпред”.

Части от Левски и Цветния квартал без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=302992

Част от абонатите във варненския квартал Левски, както и в Цветния квартал ще останат без вода днес. Причината е авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Повредата се очаква да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до 15 часа, обещаха от дружеството.

Външните и вътрешните министри на ЕС ще обсъдят мигрантската криза

http://www.mediapool.bg/vanshnite-i-vatreshnite-ministri-na-es-shte-obsadyat-migrantskata-kriza-news240020.html

В Люксембург започва двудневна извънредна среща на министрите на външните и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз. На нея ще бъде обсъдена миграционната криза в Унгария и движението на мигрантите през Балканите към Западна Европа. Същевременно, в Брюксел, турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, за да обсъди с тях сътрудничеството с Турция за защита на външните граници на Съюза. Германските власти повишиха прогнозите си за притока на имигранти към страната. Досегашната цифра беше 800 хиляди до края на 2015-та година, като според нов доклад за снабдяването на бежанците с храна, вода и временни жилища, очакванията са за до милион и половина кандидати за убежище. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви по-рано, че Европа трябва да ограничи притока на имигранти, пристигащи на континента. Над три хиляди души участваха вчера в митинг във френската столица в подкрепа на имигрантите. Те направиха поход от площада на Бастилията до площада на Републиката с искане държавата да подобри условията за настаняване на бежанците. В предните редици имаше пристигнали неотдавна в Париж имигранти. До тях вървяха и бежанци, които от доста време живят в специално обособените палаткови лагери в северната част на столицата.

Exceeding speed limit with more than 60 km/h should be treated as crime: official

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258548_Exceeding+speed+limit+with+more+than+60+kmh+should+be+treated+as+crime%3A+official

“We want the exceeding of the speed limit with more than 60 km/h to be included in the Penal Code and considered a crime,” said Commissioner Boyko Ranovski, head of the Traffic Police Directorate with the General Directorate of National Police, speaking in an interview with the morning programme of bTV.

Mr Ranovski informed that some 526 people had died, while 6,814 people had been injured in road accidents on the territory of the country since the start of the year.

“The statistical data show that the victims are more compared with last year. There are 20 more casualties and 214 more injured people,” the commissioner remarked.

“The “war on the road” cliché is fully active. I think that many interested parties and institutions are already convinced that there is a need of more drastic measures towards the violators,” Mr Ranovski commented further.

Започва Нобеловата седмица

http://www.mediapool.bg/zapochva-nobelovata-sedmitsa-news240019.html

В понеделник започва Нобеловата седмица. В Стокхолм ще бъде обявен носителят на наградата за медицина. Сред номинираните са професорите Джефри Гордън, Казутоши Мори и Александър Руденски. Те са отличени заради техните открития в микробиологията и имунните клетки. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 6 октомври, за химия – на 7 октомври, за мир – на 9 октомври, а за икономика – на 12 октомври. Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на тазгодишния лауреат на Нобелова награда за литература. По желание на Алфред Нобел наградите, носещи неговото име, се присъждат на най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките, Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм и Шведската академия по литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент пък присъжда наградата за укрепване на мира. Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901-ва – пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Двама мъже са задържани за организиране на търговия с гласове

http://press.mvr.bg/NEWS/news151005_02.htm

Повдигнато им е обвинение от Районна прокуратура Елин Пелин, задържани са за 72 часа; Предстои  съдът днес да разгледа  искането за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“

Борисов: Президентът ще наложи вето на текста "Анти-Бакалов"

http://politics.actualno.com/Borisov-Prezidentyt-shte-naloji-veto-na-teksta-Anti-Bakalov-news_499384.html

Премиерът Бойко Борисов защити ръководителя на Военното разузнаване Йордан Бакалов и обяви, че по негова информация президентът ще наложи вето на текста от Закона за служба „Военна информация“, свързан с условията за заемане на поста „директор“, предаде БНР. Премиерът коментира случая по време на прерязването на лентата на новата сграда на Софийския районен съд на столичния бул. „Борис III”. Борисов се позова на свой разговор в петък със съпредседателя на Ре

Коледа идва по-рано… по-точно на 13 октомври! Защо?

http://books.actualno.com/Koleda-idva-po-rano-po-tochno-na-13-oktomvri-Zashto-news_499385.html

Коледа идва по-рано… по-точно на 13 октомври! Защо? Тогава е премиерата на първото изцяло илюстровано издание на „Хари Потър и Философският камък”. Тази година почитателите на Хари Потър имат повод за празник още през октомври. Причината е, че издателство „Егмонт” ще ги зарадва с новото илюстровано издание на „Хари Потър и Философският камък”. Илюстрациите са дело на известния британски художник Джим Кей. Книгата ще бъде на пазара на 13 октомври, а по

Десет училища получават мултимедия от свои ученици

http://moresport.actualno.com/Deset-uchilishta-poluchavat-multimedija-ot-svoi-uchenici-news_499387.html

Десет са победителите в Национален конкурс за детска „Моето ДЗИ”, най-добрите млади художници спечелиха професионален комплект за рисуване и мултимедия за своето училище. Те са избрани измежду 1400 индивидуални участници, 150 училища и детски градини от 27 области на страната. Темата по която рисуваха малките художници е „Моят път до училище”. Организационният комитет на конкурса посещава учебните заведения на победителите и лично връчва наградите. Победителите са под

700 млн. души по света живеят в крайна бедност

http://europe.actualno.com/700-mln-dushi-po-sveta-jivejat-v-krajna-bednost-news_499389.html

По данни на Световната банка броят на хората, които живеят в условията на крайна бедност, тази година за пръв път в историята на човечеството е паднал под нивото от 10% от населението на Земята, съобщава BBC. Световната банка промени определението си за „крайна бедност“. Сега то включва всеки, който живее с по малко от 1.9 долара на ден. Според експертите в тази категория попадат около 700 милиона души, което е 9.6% от населението на планетата. През в 2012 година в крайна нищета са

URBAN WAVES ‘15

http://music.actualno.com/URBAN-WAVES-15-news_499391.html

Музиканти от България, Франция и Щатите организират рок фестивал! Brond, Lucky Number Nick, Totorro (FR), Wank for Peace (FR) на живо в Mixtape5, Sofia. На 25 октомври в столичния клуб Микстейп5 ще се проведе URBAN WAVES ’15 – фестивал, организиран от музиканти и таргетиран към най-запалените меломани и любители на модерния рок. Николай Аламанов, главен организатор на фестивала и фронтмен на Lucky Number Nick, относно как се е зародила идеята: „Когато Флорен Макай от Wan

ДЗИ на първо място в конкурса „Застрахователи за обществото“

http://society.actualno.com/DZI-na-pyrvo-mjasto-v-konkursa-Zastrahovateli-za-obshtestvoto-news_499395.html

На официална церемония късно снощи ДЗИ получи отличието „Застраховател за обществото“. За първи път застрахователите и застрахователните брокери заедно отбелязаха професионалния си празник. Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) отбелязаха Деня на застрахователя 1 октомври в София Лайв Клуб в НДК с инициативата „Застрахователи за обществото“. Конкурсът има за цел да покаже и утвърди добрите примери в за

В Елин Пелин са задържани двама за организиране на търговия с гласове

http://sofia.actualno.com/V-Elin-Pelin-sa-zadyrjani-dvama-za-organizirane-na-tyrgovija-s-glasove--news_499396.html

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин се провежда досъдебно производство за престъпление – организиране на търговия с гласове. В хода на разследването са събрани доказателства за извършено от двама мъже престъпление против политическите права на гражданите. Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че от края на месец септември 2015г. до 02.10.2015г. на територията на Община Елин Пелин в съучастие са организирали предлагането на облаги на лица - по 70 лева на чов

Соломон Паси: Сирия вероятно ще бъде разделена на зони - руска, западна, турска

http://www.cross.bg/pasi-siriya-hora-1483038.html

/КРОСС/ Трябва да има подбор на мигрантите, които каним в България, категоричен е бившият външен министър Соломон Паси. „Нека мигрантите да са хора, които знаят български език. Има много хора, които са завършили в България висшето си образование. Ние сме длъжни да поставим определени предпочитания", каза Паси в интервю за Нова телевизия. Според него в страната трябва да се изградят лагери за адаптация на бежанците. „На всички тези хора може да се каже: „Може да вземете децата, жените, родителите си, но моля ви оставете си бурките в Африка", смята Паси. Трябва да бъдат изградени лагери за адаптация. Бежанската вълна е аритметика. Това са числа. 7 млн. българи трябва да очакваме 14 млн. чужденци от Африка, посочи още Паси. "Българската държава не може да се справи с няколко десетки мотористи, които карат като луди по "Цариградско шосе". Как ще се справи с няколко десетки или стотици хиляди бежанци", коментира той. "В краткосрочен план това, което трябва да се прави, е да се мисли дългосрочно", заключи Паси. "Турция е един много отговорен съюзник. Ако тя отвори границите си, ние първи ще станем жертва", добави той. Според Паси "сегашните действия могат да доведат до парцелирането на Сирия, тя ше бъде разделена на зони". Ще има руска, западна, турска зона на Сирия. Струва ми се, че това е реалистично. Сроковете са в години, не са във векове, каза бившият външен министър.  

"Пътна полиция" предлага шофирането с превишена скорост да се криминализира

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2621819_putna_policiia_predlaga_shofiraneto_s_previshena/?ref=rss


Отдел "Пътна полиция" към СДВР ще внесе днес предложения за промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, които ще целят засилване на санкциите срещу нередовните шофьори по пътищата.

Промените предвиждат криминализиране на шофирането с превишена скорост, в нетрезво състояние и без книжка. Предлага се тежко наказание за превишена скорост с и над 60 км/ч спрямо разрешената, каза Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" пред Би Ти Ви.

"И двата проекта са достатъчно драстични, въпросът е дали ще бъде прието в Наказателния кодекс да влязат всички мерки, или да останат в Закона за движение по пътищата. При всички положения ще има промяна в Наказателния кодекс, където да се заложи наказание за водачи, които управляват с превишена скорост и след употреба на алкохол", каза Рановски.

В Закона за движение по пътищата ще има мярка с взимане на регистрацията на автомобила, включително и прекратяване на регистрацията на тези автомобили, която ще обхване както шофиращите след употреба на алкохол или без книжка, така и този, който им е предоставил колата си.

От началото на тази година убитите и ранените при пътни инциденти са повече от тези за 2014 г. Убити са 526 души или с 20 повече от миналата година и са ранени 6814, което с 214 повече от миналата година.

Има предложение участието в улични гонки да бъде формулирано към главата за хулиганство в Наказателния кодекс.

Млада рускиня убита с удари в главата от приятеля си в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024848

Млада жена от руски произход е открита мъртва в бл. 37 в бургаския ж.к. „Лазур” тази сутрин, съобщи flagman.bg
Името й е Наталия Стаматова и е от руски произход.
Информацията бе потвърдена от свидетели в блока, които чули отвратителна разправия между нея и приятеля й. Драмата се е разиграла между 5,30 и 6,00 ч. сутринта.
Млада жена от руски произход е открита мъртва в бл. 37 в бургаския ж.к. „Лазур” тази сутрин, съобщи flagman.bg Името й е Наталия Стаматова и е от руски произход. Информацията бе потвърдена от свидетели в блока, които чули отвратителна разправия между нея и приятеля й. Драмата се е разиграла между 5,30 и 6,00 ч. сутринта.

Рускиня убита с удари в главата от приятеля си в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024817

Млада жена от руски произход е открита мъртва в бл. 37 в бургаския ж.к. „Лазур” тази сутрин, съобщи flagman.bg
Името й е Наталия Стаматова и е от руски произход.
Информацията бе потвърдена от свидетели в блока, които чули отвратителна разправия между нея и приятеля й. Драмата се е разиграла между 5,30 и 6,00 ч. сутринта.
Млада жена от руски произход е открита мъртва в бл. 37 в бургаския ж.к. „Лазур” тази сутрин, съобщи flagman.bg Името й е Наталия Стаматова и е от руски произход. Информацията бе потвърдена от свидетели в блока, които чули отвратителна разправия между нея и приятеля й. Драмата се е разиграла между 5,30 и 6,00 ч. сутринта.

Израел заплаши палестинците с военни действия

http://news.ibox.bg/news/id_1624410595

След като в Йерусалим бяха убити четирима израелци при две нападения

Зловеща гледка! Ето ги и скалите, от които е паднал студентът Момчил от Пловдив

http://petel.bg/Zloveshha-gledka--Eto-gi-i-skalite--ot-koito-e-padnal-studentat-Momchil-ot-Plovdiv__129368

Снимка: Марица Снощи около 19,30 ч. е било открито тялото на загиналия 20-годишен студент Момчил Семерджиев, научи Марица. На зловещата...

Около 700 милиона души са живеещите в крайна бедност на Земята

http://petel.bg/Okolo-700-miliona-dushi-sa-zhiveeshhite-v-krayna-bednost-na-Zemyata__129369

Снимка: Булфото По данни на Световната банка, броят на хората, които живеят в условията на крайна бедност, тази година за пръв път в...

Ангела Меркел: Германия ще приеме само бежанци, не и икономически имигранти

http://www.cross.bg/germaniya-merkel-polychat-1483037.html

/КРОСС/1.5 млн. кандидати за убежище ще пристигнат в Германия за 2015 година, пише вестник "Билд", който цитира поверителен доклад на правителството. Предишната прогноза беше за между 800 хил. хил. и 1 млн. мигранти. "Трябва да е ясно, че тези, които се нуждаят от защита, ще я получат, но тези, които идват само по икономически причини, ще трябва да напуснат. Ние сме много решителни в това отношение и това трябва а е ясно", обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. В документа се изразяват опасения, че може да настъпят сътресения в снабдяването. Продължават опитите да се осигурят достатъчно временни жилища и да се създадат санитарни условия за новопристигащите.Растат и опасенията, че хората, които ще получат убежище, ще приберат и многочислените си семейства от Близкия изток в Германия. По-рано Меркел повтори позицията на страната, че Европа трябва с общи усилия да защитава външните си граници.  

Електронното гласуване да намали търговията с гласове, надява се Тихомир Безлов

http://news.ibox.bg/news/id_1047793887

Въпреки обаче всички репортажи и разследвания, търговията с гласове се случва на всеки избори - равносметката: в последните 5 години се е случвало 4 пъти, само 2012 година нямаше избори, посочва експертът

Затвор за 60 км превишена скорост

http://www.cross.bg/ranovski-previshena-skorost-1483036.html

/КРОСС/ Проект на законови промени предвижда криминализиране на шофирането с превишена скорост, в нетрезво състояние и без книжка. Предлага се тежко наказание за превишена скорост с и над 60 км/ч спрямо разрешената. Това обяви в сутрешния блок на bTV Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция". Предвидено и отнемане на автомобил при тежки нарушения на пътя. За отнемане на колите на джигитите призова миналата седмица и премиерът Бойко Борисов. Причината за драстичните мерки срещу нарушителите, е че войната по пътищата продължава, уточни Рановски. От началото на тази година убитите и ранените при пътни инциденти са повече от тези за 2014 г. Убити са 526 души или с 20 повече от миналата година и са ранени 6814, което с 214 повече от миналата година. От снощи има нов инцидент и то с дете - пиян шофьор е убил на пътя 3-годишно дете в Сливен, съобщи шефът на пътните полицаи. Относно неправилното паркиране Рановски призова хората да изпращат сигнали чрез снимки и видео и обеща всеки един от тях да бъде проверяван от КАТ. Той допълни, че е важно също гражданинът, който е подал сигнал, да свидетелства, за да бъде наказан нарушителят.  

Тяло на млад мъж е открито на Младежкия хълм в Пловдив

http://www.mediapool.bg/tyalo-na-mlad-mazh-e-otkrito-na-mladezhkiya-halm-v-plovdiv-news240018.html

Тяло на млад мъж беше открит снощи на труднодостъпно скалисто място на един от склоновете на пловдивския Младежки хълм, съобщи бТВ в понеделник. Безжизненото тяло е намерено от  двама младежи, случайно преминаващи през  тази слабо посещавана част от парка.  От полицията потвърдиха, че не изключват версията трупът да е на изчезналия преди 16 дни пловдивски студент Момчил Семерджиев. Очаква се днес близките му да бъдат повикани, за да се установи дали безжизненото тяло е на 20-годишния мъж, чийто следи се губят в ранните часове на 19-ти септември. По непотвърдена информация по трупа не са открити видими следи от насилие.  Предполага се, че  смъртта най-вероятно е настъпила вследствие на падане от скалите. Яснота обаче ще бъде има едва, след като бъде направена пълна аутопсия и  съдебно-медицинска експертиза.

Честит празник на учителя от кмета на Перник Иван Иванов:

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chestit-praznik-na-uchitelya-ot-kmeta-na-pernik-ivan-ivanov_40094/

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, СКЪПИ ПЕРНИШКИ УЧИТЕЛИ,

Приемете най-сърдечните ми поздрави и благопожелания по повод 5 октомври – Международния ден на учителя.

Драго ми е да Ви приветствам с този световен празник, на който отдаваме заслужена почит и уважение към Вас – учителите. Хората, посветили живота си на една от най-хуманните професии. Професия, изискваща цялостна отдаденост, несекваща любов, търпение и творческо вдъхновение.

Благодаря Ви за всичко...

Продължава

Училище по хомеопатия „Едикта” - следдипломна квалификация по хомеопатия за лекари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021448

16-18 октомври 2015 г. – начало на нов курс
Хомеопатията като лечебно изкуство разглежда пациента в неговата цялост – единство от три нива: физическо-емоционално-умствено. Обучението в Училище по хомеопатия „Едикта” е изградено на същия принцип – разглеждат се връзките между различни състояния на тялото и ума,
16-18 октомври 2015 г. – начало на нов курс Хомеопатията като лечебно изкуство разглежда пациента в неговата цялост – единство от три нива: физическо-емоционално-умствено. Обучението в Училище по хомеопатия „Едикта” е изградено на същия принцип – разглеждат се връзките между различни състояния на тялото и ума,

Как да се измъкнем от горчивия кръговрат на безсънието и тревожността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018582

Сигурно ви е познато - лягаме, гасим осветлението, затваряме очи и ...започваме да се въртим в леглото. Агонията продължава цяла нощ и успяваме да дремнем чак когато дойде време за ставане. А след недостатъчния сън през нощта идва ден с емоционални и нервни разстройства. Горчив кръговрат, в който попадат много жени.
Сигурно ви е познато - лягаме, гасим осветлението, затваряме очи и ...започваме да се въртим в леглото. Агонията продължава цяла нощ и успяваме да дремнем чак когато дойде време за ставане. А след недостатъчния сън през нощта идва ден с емоционални и нервни разстройства. Горчив кръговрат, в който попадат много жени.

Училище по хомеопатия „Едикта” - следдипломна квалификация по хомеопатия за лекари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021439

16-18 октомври 2015 г. – начало на нов курс
Хомеопатията като лечебно изкуство разглежда пациента в неговата цялост – единство от три нива: физическо-емоционално-умствено. Обучението в Училище по хомеопатия „Едикта” е изградено на същия принцип – разглеждат се връзките между различни състояния на тялото и ума,
16-18 октомври 2015 г. – начало на нов курс Хомеопатията като лечебно изкуство разглежда пациента в неговата цялост – единство от три нива: физическо-емоционално-умствено. Обучението в Училище по хомеопатия „Едикта” е изградено на същия принцип – разглеждат се връзките между различни състояния на тялото и ума,

Как да се измъкнем от горчивия кръговрат на безсънието и тревожността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018542

Сигурно ви е познато - лягаме, гасим осветлението, затваряме очи и ...започваме да се въртим в леглото. Агонията продължава цяла нощ и успяваме да дремнем чак когато дойде време за ставане. А след недостатъчния сън през нощта идва ден с емоционални и нервни разстройства. Горчив кръговрат, в който попадат много жени.
Сигурно ви е познато - лягаме, гасим осветлението, затваряме очи и ...започваме да се въртим в леглото. Агонията продължава цяла нощ и успяваме да дремнем чак когато дойде време за ставане. А след недостатъчния сън през нощта идва ден с емоционални и нервни разстройства. Горчив кръговрат, в който попадат много жени.

Фотогалерия: Венецът на пещерите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/10/05/2618321_fotogaleriia_venecut_na_peshterite/?ref=rss


В началото на това лято отвори врати за посетители най-прясно пригодената за туристи пещера - Венеца. Впрочем така се казва и ридът, където тя се намира. Почти равно отдалечена от Видин и Белоградчик, близо до село Орешец в община Димово. Общината стопанисва и самата пещера.

От основния път към нея води чисто нов, тясно положен асфалт, само за един автомобил. След известно разстояние той изведнъж свършва в черен, каменист път, в края на който има и малък паркинг. От там започва...

Kaндидатът на ГЕРБ за кмет на район „Младост“ д-р Цвета Авджиева ще се срещне с учители от учебните заведения в района

http://pik.bg/kaндидатът-на-герб-за-кмет-на-район-„младост“-д-р-цвета-авджиева-ще-се-срещне-с-учители-от-news411205.html

Kaндидатът на ГЕРБ за кмет на район „Младост“ д-р Цвета Авджиева ще се срещне с учители от учебните заведения в района

 От 18,00 часа д-р Цвета Авджиева, кандидат на ГЕРБ за кмет на район „Младост“, ще се срещне с учители от училищата и детските заведения в района, съобщиха от пресцентъра на партията.

Срещата ще се проведе в Резиденция "Тера", ул. Андрей Сахаров №56, Младост 1.

Миков и коалиционни партньори с мощна подкрепа за Шишков в Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-predsedatelyat-1483046.html

/КРОСС/„В Стара Загора успяхте да изберете един достоен кандидат в лицето на д-р Шишков. Той има сериозен опит в местното самоуправление - участвал е в общинския съвет, познава проблемите и има хъс и воля да поставя въпросите, интересуващи гражданите на Стара Загора". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Стара Загора, където той подкрепи кандидатите на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за участие в местната власт. Подкрепа за Шишков заявиха и зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев, депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков, председателят на ПД „Социалдемократи", председателят на БСП-Стара Загора Васил Самарски, стотици членове и симпатизанти на левицата. Лидерът на БСП обясни, че БСП има перспектива и е привлекателна за младите хора, които са двигателят на нужните промени. „Ние държим на позициите си да сме последователни, да защитаваме интересите на хората - на обикновените хора, на онези над 90 %, които не участват в усвояване на европейските средства и непрестанно си задават въпросите за днес и за бъдещето на тях и на техните деца. И успяхме", категоричен бе Миков и даде като примери политиките, подкрепяни от БСП през последната година и дейността й като конструктивна опозиция.Миков подчерта, че и тази кампания ще има опити за купуване на гласове и това вече е започнало

Шефът на КАТ: Искаме затвор за превишена скорост

http://frognews.bg/news_99015/SHefat-na-KAT-Iskame-zatvor-za-previshena-skorost/

Проект на законови промени предвижда криминализиране на шофирането с превишена скорост, в нетрезво състояние и без книжка. Предлага се тежко наказание за превишена скорост с и над 60 км/ч спрямо разрешената. Това обяви в предаването на bTV „Тази сутрин” Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция”.

Борисов: Плевнелиев ще върне Закона за военното разузнаване

http://www.mediapool.bg/borisov-plevneliev-shte-varne-zakona-za-voennoto-razuznavane-news240017.html

След като ГЕРБ подготви отстраняването на Йордан Бакалов от военното министерство, в понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че го "харесва изключително много" и съобщи, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на законовите промени, които не позволяват цивилен да управлява службата.   Борисов заяви, че решението на част от депутатите от ГЕРБ да подкрепят предложението на БСП в Закона за военното разузнаване, според който директорът му може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание, е било "много изненадващо" и свали всякаква отговорност за него от себе си.   "Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат (бел.ред. - за шеф на службата), който не бяха споделили с мен. Така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването, да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър, в комисия "Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества", разясни Борисов.   Според новоприетия Закон за военното разузнаване директорът на служба "Военна информация" трябва да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание и да има десетгодишен опит в системата за националната сигурност.   Бакалов не отговаря на тези условия и обяви пред БНТ, че ще си подаде оставката. От Министерството на отбраната обаче уточниха, че все още не я е депозирал.   ГЕРБ не подкрепяше това предложение, но изненадващо в пленарна зала осигури гласовете, за да бъде прието.   Реформаторският блок още миналата седмица призова Плевнелиев да върне тези текстове от закона, но досега няма официална реакция от страна на държавния глава. По-рано той не се съобрази с призивите и отказа да наложи вето на спорния Закон за Националната служба за охрана (НСО).   Йордан Бакалов е вторият цивилен директор в историята на българското военно разузнаване. Първият бе Веселин Иванов. Той бе назначен при първото правителство на ГЕРБ. Това стана възможно след указ на президента Росен Плевнелиев, според който длъжностите шеф и зам.-шеф на служба "Военна информация" не изискват висши офицерски звания. Миналата седмица депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов определи поправката като "ретроградна стъпка". Според него тя стеснява възможния избор за шеф на службата до няколко генерали, завършили военно–щабните академии на Съветския съюз. "Може би това беше целта - подобен човек да оглави българското военно разузнаване. Учудвам се, че колегите от ГЕРБ подкрепиха предложение не на кой да е, а на Таско Ерменков, който е обявен, че е бил служител на Военното разузнаване на комунистическа България", каза Атанасов.

Йордан Бакалов напуска шефския пост във военното разузнаване

http://www.mediapool.bg/yordan-bakalov-napuska-shefskiya-post-vav-voennoto-razuznavane-news240017.html

Заради промените в Закона за служба "Военна информация" началникът на отдела Йордан Бакалов е уведомил устно военния министър Николай Ненчев в петък, че възнамерява да се оттегли от поста и официално ще депозира оставката си в понеделник, съобщи БНТ. Миналата седмица Народното събрание прие промени в Закона за служба "Военна информация“ , изискващи директорът задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Така на практика Бакалов не отговаря на изискванията на закона и не може да продължи да заема поста. Промените бяха предложени от БСП и бяха подкрепени от депутати на ГЕРБ при гласуването. Бакалов беше назначен за шеф на служба "Военна информация“  през месец  май, след като беше вътрешен министър в служебното правителство на Георги Близнашки. Пред БНТ той е заявил, че след като се оттегли, ще продължи с преподавателската си дейност в Нов български университет. В петък Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок, обяви, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона за военното разузнаване. Идеята му е след това да се прегласува проблемният текст. Министърът на отбраната Николай Ненчев също изрази надежда, че президентът ще върне за ново гласуване текста.

Кървава драма потресе Бургас! Убиха с юмруци млада рускиня в центъра на града

http://pik.bg/кървава-драма-потресе-бургас-убиха-с-юмруци-млада-рускиня-в-центъра-на-града-news411203.html

Кървава драма потресе Бургас! Убиха с юмруци млада рускиня в центъра на града

Жестока кървава драма се е разиграла в бл. 37 в бургаския ж.к. „Лазур” тази сутрин, съобщи flagman.bg.

Според информацията в един от апартаментите в тузарския квартал край Морската градина на разсъмване е намерила смъртта си изключителна красива млада жена.

Името й е Наталия Стаматова и е от руски произход.

Информацията ни бе потвърдена от свидетели в блока, които чули отвратителна разправия между нея и приятеля й. Драмата се е разиграла между 5,30 и 6,00 ч. сутринта. Той е блъскал главата й в стените на хола, докато я разбие.

Гледката в апартамента е ужасяваща. Тялото на жената е все още там.

Паси: Да приемаме мигранти, които знаят български

http://offnews.bg/news/n_1/n_567565.html

Трябва да има подбор на мигрантите, които каним в България. Нека са хора, които знаят езика ни, има много завършили образованието си у нас.  Това заяви бившият външен министър Соломон Паси по Нова тв. Според него в страната трябва да се изградят лагери за адаптация на бежанците. „На всички тези хора може да се каже: „Може да вземете децата, жените, родителите си, но моля ви - оставете си бурките в Африка”, смята Паси. „Най-сериозният проблем на геополитиката е, че Западът е много добър и малко слаб, а Кремъл е малко лош и много силен”, коментира Паси. „Ние никога не сме имали такова изобилие от кризи при такава липса на европейски лидери. Кризата в Гърция, европейската криза, кризата в Крим, бежанската криза се натрупват една върху друга, но нямаме лидери като Франсоа Митеран, Хелмут Кол, Маргарет Тачър”, добави той. „10 години Западът се опитваше да омиротвори Афганистан, изтеглихме войската там и талибаните отново се върнаха. Бежанците, които ние се опитвахме да задържим в Афганистан, в момента отново започват да бягат”, заяви Паси. 

Соломон Паси: Нека правим подбор на мигрантите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/solomon-pasi-neka-pravim-podbor-na-migrantite-6043348

Западът е много добър и малко слаб, а Кремъл е малко лош и много силен, коментира бившият външен министър

Шойбле: ЕС трябва да опита да ограничи притока на бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024816

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова ЕС да предприеме усилия за ограничаване на притока на бежанци към Европа. Този негов призив прозвуча в неделя по телевизионния канал Зе Де Еф (ZDF), съобщава БГНЕС.
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова ЕС да предприеме усилия за ограничаване на притока на бежанци към Европа. Този негов призив прозвуча в неделя по телевизионния канал Зе Де Еф (ZDF), съобщава БГНЕС. "ЕС ще се заеме с този въпрос без забавяне, преди всичко в сътрудничество с Турция", заяви министърът.

Шойбле: ЕС трябва да опита да ограничи притока на бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024821

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова ЕС да предприеме усилия за ограничаване на притока на бежанци към Европа. Този негов призив прозвуча в неделя по телевизионния канал Зе Де Еф (ZDF), съобщава БГНЕС.
"ЕС ще се заеме с този въпрос без забавяне, преди всичко в сътрудничество с Турция", заяви министърът.
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова ЕС да предприеме усилия за ограничаване на притока на бежанци към Европа. Този негов призив прозвуча в неделя по телевизионния канал Зе Де Еф (ZDF), съобщава БГНЕС. "ЕС ще се заеме с този въпрос без забавяне, преди всичко в сътрудничество с Турция", заяви министърът.

Соломон Паси: Нека правим подбор на мигрантите

http://www.vesti.bg/solomon-pasi-neka-pravim-podbor-na-migrantite-6043348

Западът е много добър и малко слаб, а Кремъл е малко лош и много силен, коментира бившият външен министър

За първи път номинират българка за „Най-добър учител в света”

http://www.cross.bg/detza-nedelcheva-ychitel-1483035.html

/КРОСС/За първи път тази година ще бъде обявена номинация на българка за приза "Най-добър учител в света". Това ще се случи днес в 60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в столичния квартал "Бенковски" за Международния ден на учителя, който ще се отбележи за първи път и у нас. Това заяви пред БГНЕС Елена Неделчева, преподавател в 60 ОУ. Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели из между номинирани от целия свят. Наградата е 1 млн. долара, но тя обикновено се дава за каузи и благотворителност. Конкурсът е организиран за първи път в края на миналата година и победителката за 2015 г. е Нанси Атуел от Мейн от САЩ, която също е дарила наградата за стипендии на талантливи учениците и за училището. Номинации и кандидатури се приемат до 10 октомври. Номинираната българка ще бъде директорът на 60-то ОУ Таня Борисова, ще я номинира именно Елена Неделчева. „Познавам Таня Борисова от 2010 г. Работихме заедно в 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов", на което тя беше директор. За 4 години тя го изправи на крака от едно училище, което почти западаше. Това стана с много проекти, ремонти, направи рампа за деца с увреждания, работи се по проекти за социално слаби деца, деца в неравностойно положение, изгради прекрасен колектив, издигна престижа на училището. Родителите си я обичат, децата си я обичат - явно просто човекът си работи с призвание и със сърце

Солени глоби за чиновниците, ако бавят излишно граждани и фирми

http://www.moreto.net/novini.php?n=302991

Управляващите предлагат сериозно повишение на глобите за чиновници, които искат от фирми и граждани да им носят на хартия информация, която вече фигурира в електронен регистър. Това предвиждат промените в закона за електронното управление, пише „Сега".

Един загинал и девет ранени след сблъсък на автобус с бежанци и камион в Сърбия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024805

Най-малко един човек загина, а девет други са ранени при тежка катастрофа, която стана в съседна Сърбия между автобус превозващ бежанци и камион, съобщава БГНЕС.
Инцидентът стана недалеч от град Вранс, около 23.30 часа българско време снощи. Всички пострадали вече са настанени в местната болница. Автобусът е бил пълен с бежанци и е потеглил от
Най-малко един човек загина, а девет други са ранени при тежка катастрофа, която стана в съседна Сърбия между автобус превозващ бежанци и камион, съобщава БГНЕС. Инцидентът стана недалеч от град Вранс, около 23.30 часа българско време снощи. Всички пострадали вече са настанени в местната болница. Автобусът е бил пълен с бежанци и е потеглил от

Един загинал и девет ранени след сблъсък на автобус с бежанци и камион в Сърбия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024811

Най-малко един човек загина, а девет други са ранени при тежка катастрофа, която стана в съседна Сърбия между автобус превозващ бежанци и камион, съобщава БГНЕС.
Инцидентът стана недалеч от град Вранс, около 23.30 часа българско време снощи. Всички пострадали вече са настанени в местната болница. Автобусът е бил пълен с бежанци и е потеглил от
Най-малко един човек загина, а девет други са ранени при тежка катастрофа, която стана в съседна Сърбия между автобус превозващ бежанци и камион, съобщава БГНЕС. Инцидентът стана недалеч от град Вранс, около 23.30 часа българско време снощи. Всички пострадали вече са настанени в местната болница. Автобусът е бил пълен с бежанци и е потеглил от

Гърция представя болезнена бюджетна програма за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/05/2621815_gurciia_predstavia_boleznena_bjudjetna_programa_za/?ref=rss


Гърция ще представи проектобюджета си за 2016 г. в понеделник, който трябва да задоволи международните кредитори, да гарантира, че икономиката ще остане в рецесия през следващата година преди да се върне към растеж през 2017 г., в съответствие с прогнозите на кредитори на страната, предаде "Ройтерс".

След седем месеца на разгорещени преговори с кредиторите си от ЕС и МВФ Атина договори през юли да приложи съкращения на разходите и икономически реформи в замяна на 86 милиарда евро...

Green energy will grow most quickly until 2020

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258547_Green+energy+will+grow+most+quickly+until+2020

In the next five years RES will have the greatest contribution to the increase of electricity generation, the International Energy Agency (IEA) claims.

The decreasing cost price of RES power plants and the expansion of developing economies will be the engine of the price hike, IEA forecasts.

This energy is environmentally friendly and contributes to energy security. Therefore, authors of the report call countries all around the world to reduce insecurities that impede the mass use of this type of energy.

"Ислямска държава" взриви триумфалната арка в Палмира

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-vzrivi-triumfalnata-arka-v-palmira-news240016.html

Джихадистите от "Ислямска държава" взривиха триумфална арка в Палмира от времето на древния Рим, съобщи агенция "Новости". Предполага се, че арката, която е датирана към 2 век, е издигната в чест на една от победите на императорската армия. По-рано джихадистите взривиха два храма на територията на античната Палмира, която е част от обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Екстремистите от ИД превзеха Палмира в средата на май, допълва news.bg. В града са разположени исторически паметници от 1 и 2 век - над 1000 колони, римски акведукт, над 500 гробници.

Преглед на варненския печат - 5 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=302990

„Намериха дом на 80 деца и младежи без родители”, е водещо заглавие в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. 80 са изоставените деца и младежи от Варна и страната, които са изведени от институции благодарение на инициативата „ У дома, а не в дом“.

"Ливърпул" ще плати на Роджърс 9.4 млн. евро неустойка

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/05/2621813_livurpul_shte_plati_na_rodjurs_94_mln_evro_neustoika/?ref=rss


Ръководството на Ливърпул най-вероятно ще трябва да изплати неустойка в размер на 7 млн. паунда (около 9.4 млн. евро) на уволнения мениджър на тима Брендън Роджърс, твърди Telegraph.

42-годишният северноирландец бе освободен от поста по телефона след равенството 1:1 в мърсисайдското дерби с "Евертън" на "Гудисън Парк".

След поредния кръг в Премиър лийг, "Ливърпул" е на десето място в класирането с 12 точки, с шест по-малко от лидера "Манчестър сити".
...

Бебето лешоядче Мишел полетя!

http://starazagora.actualno.com/Bebeto-leshojadche-Mishel-poletja-news_499370.html

В първите дни на октомври, бебето Мишел напусна своята ниша във Врачански Балкан. Това е първият белоглав лешояд, излюпен и отгледан в района от близо 70 години насам! Най-сетне бяха разгадани и гордите родители на Мишел, това са лешояди с крилни марки К56 и 837. Таткото е белоглав лешояд 837, излюпен през 2010 година в Биская, Испания. Освободен е през май 2011 година от волиерата за адаптация във Врачански Балкан. Майката е лешояд К56, също от Испания, но пристигнала у нас като вече възрастен

Отчетоха ръст на БВП с 2,2% през второто тримесечие

http://business.actualno.com/Otchetoha-ryst-na-BVP-s-22-prez-vtoroto-trimesechie-news_499373.html

Произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2015 г. е 21 572 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 2 982 лв. от стойностния обем на показателя. Това съобщи НСИ, цитиран от Expert.bg. При среден за тримесечието валутен курс от 1.76932 лв. за 1 щатски долар БВП е 12 192 млн. долара и съответно на 1 685 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП е 11 029 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 524 евро. Сезонно

Има шанс Кобрата отново да се бие за световната титла

http://moresport.actualno.com/Ima-shans-Kobrata-otnovo-da-se-bie-za-svetovnata-titla-news_499375.html

Има възможност Кубрат Пулев отново да се бие за световната титла по бокс за професионалисти в тежка категория. Българинът и неговият мениджърски екип от компанията "Зауерланд" са получили предложение от шампиона на Световната боксова асоциация Руслан Чагаев-Белия Тайсън (Узб.), съобщава "България Днес". Носителят на пояса трябваше да се бие с Фрес Оквендо (Пуер) на 17 октомври в Киел (Гер.). Пуерториканецът е получил контузия, заради която отпада от битката. Кобрата има насрочен мач за същата

Излезе "Медната ръкавица", втората книга в приключенската фентъзи поредица "Магистериум"

http://books.actualno.com/Izleze-Mednata-rykavica-vtorata-kniga-v-prikluchenskata-fentyzi-poredica-Magisterium-news_499377.html

Издателство "Егмонт" издаде „Медната ръкавица”, втората книга в приключенската фентъзи поредица „Магистериум”. Авторите са две добре познати и обичани писателки – Холи Блек и Касандра Клеър. Невероятното им въображение е създало история, която със сигурност ще накара сърцата на читателите да забият по-бързо, докато потъват в загадките на Магистериума. Лятната ваканция на Калъм Хънт няма нищо общо с тази на останалите деца. Най-близкият му спътник е обсебен от Хаоса

Браво, Вашингтон, че изгонихте "Лекари без граници" от Кундуз

http://actualno.actualno.com/Bravo-Vashington-che-izgonihte-Lekari-bez-granici-ot-Kunduz-news_499382.html

Международната хуманитарна организация “Лекари без граници” поиска независимо разследване на въздушните удари на американската армия срещу болницата на организацията в афганистанския град Кундуз. Според „Лекари без граници“ обявеното от Пентагона разследване ще бъде „напълно недостатъчно“, като хуманитарната група подчертава, че трябва да се вземе под внимание ясното предположение, че е „било извършено военно престъпление“. След въздушните удари в

Curiosity проби осма дупка на Марс

http://cosmos.actualno.com/Curiosity-probi-osma-dupka-na-Mars-news_499323.html

Марсоходът Curiosity проби осмата си дупка на Червената планета в хода на дългосрочното изследване на планината Шарп, става ясно от съобщение на НАСА. Дълбочината на дупката е 65 милиметра, в момента получените образци се изследват от двете бордови лаборатории на марсохода – Chemistry and Mineralogy X-Ray diffractometer (CheMin) и Sample Analysis at Mars (SAM). Планината Шарп се намира в кратера Гейл. Височината ѝ е около 5 километра. Смята се, че планината се е образувала от езеро, прес

"Речник на погледите" - една ексцентрична любовна история

http://books.actualno.com/Rechnik-na-pogledite---edna-ekscentrichna-lubovna-istorija-news_499380.html

Това е един различен и многопластов роман, въздействащ разказ за очите, които не виждат, и за погледите, пред които оставаме голи. Из страниците му изкусната „разказвачка на истории” разглежда темата как „да виждаш и да бъдеш видян” определя човешкия живот. Действието се простира от Сибир през 17-и век през Франция от 18-и век до днешен Истанбул. Типично за характерния ѝ стил, различните истории и герои се оказват неразделно свързани. Неуловимата нишка, която обединява вс

Ремонтират жп прелез при Левски-Керека, пътува се по обходен маршрут

http://frognews.bg/news_99014/Remontirat-jp-prelez-pri-Levski-Kereka-patuva-se-po-obhoden-marshrut/

Ограничава се движението по маршрута Левски-Павликени-Керека при 21 км заради ремонт на железопътен прелез, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Предвиден е обходен път през село Бутово.

3.1-magnitude earthquake reported in W Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258546_3.1-magnitude+earthquake+reported+in+W+Bulgaria

Earthquake measuring 3.1 on the Richter scale has been registered close to the Bulgarian town of Botevgrad overnight. The National Institute of Geophysics, Geodesy and Geography with the Bulgarian Academy of Science announced the information for FOCUS News Agency.

The jolt was reported at 3:40 a.m. on Monday. It was located 12 km from Botevgrad. The earthquake was not felt by the local residents. There are no injured people or material damages caused.

Българи, претендирали за наследството на Рокфелер

http://www.cross.bg/rokfeler-hora-chorbadzhiiiozov-1483034.html

/КРОСС/Наследници на несметното богатство на Рокфелер в свищовското село Ореш не знаят, че съдът в САЩ е приел за разглеждане иска им за 2,5 милиарда долара, които си търсят от повече от половин век. Недоумяват и кой е могъл да внесе 250 000 долара държавна такса пред Федералния съд, за да започне проучване. Нямат представа и кои 32-ма от тях се готвят да водят съдебната битка зад океана, пише "24 часа" днес.  "Чухме тази сутрин, че пак се спряга нашето наследство. Никой от роднините не ни е уведомявал за това. Аз съм ходил къде ли не, но от 2006 г. съм престанал да се занимавам. Знаем, че има наследство, но то е обсебено от хора на ДС и вече не вярвам, че ще вземем нещо", каза Захари Йозов, съпруг на една от четиримата живи внуци на емигранта Иван Чорбаджийозов - Анка. Тя и още поне 100-тина внуци и правнуци на гурбетчията, пръснати из Северна България, имат право на мистичното имане, получено след брака на дядо им с племенницата на Рокфелер Жаклин Кларк Фелер. "От първия си брак дядо ми имал 6 деца - 5 дъщери и един син. Когато се върнал у нас, не донесъл пари, защото решил да се прибере при децата си по време на Голямата депресия, тогава разорени американци скачали в океана. Донесъл обаче документи и ги дал на сина си", разказва Анка. Тя не помни дядо си, защото се споминал през 1938 г

На вниманието на всеки рейсър: Затвор за гонки, взимат колата, ако караш пиян

http://petel.bg/Na-vnimanieto-na-vseki-reysar--Zatvor-za-gonki--vzimat-kolata--ako-karash-piyan__129365

Снимка: Булфото, архив Изработени са текстове, които криминализират както участието, така и организирането на гонки. Това каза...

Двата отбора на Комфорт ще спорят за трофея

http://petel.bg/Dvata-otbora-na-Komfort-shhe-sporyat-za-trofeya-__129367

Двата отбора на Комфорт ще спорят за първото място в седмото издание на футболния турнир „За купата на Комфорт 2015“. На 1/2-финалите...

Земетресение в района на Витиня

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-v-raiona-na-vitinya-news240015.html

Лек трус с магнитуд 3,1 бе регистриран в нощта срещу понеделник, около 03:40 ч., на територията на България. Дълбочината на огнището е 13 км. Епицентърът се намира в района на старопланинския проход "Витиня" до село Чурек, сочи автоматичният регистратор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Според очевидци в Ботевград и София, трусът е усетен като едва забележимо и съвсем кратко разклащане, придружено с шум. При такъв магнитуд и дълбочина на огнището не се очакват никакви материални щети на повърхността.

50% от временно наетите с бюджетни пари пак стават безработни

http://www.cross.bg/zaetost-rabota-horata-1483033.html

/КРОСС/Парите от държавния бюджет за създаване на временна заетост се харчат неефективно. Половината от хората, участвали в държавни програми и мерки, не успяват да си намерят работа след приключването им. Програмите и мерките са по-ефективни при младежите, а най-неефективни са за хората над 50 години. Това показва първата официална оценка на субсидираната заетост, направена по поръчка на социалното министерство. Представителното проучване е правено сред безработни и работодатели, които са участвали в субсидирана заетост. В последните години държавата заделя годишно около 73 млн. лв. по националния план за заетостта. Между 2003 и 2011 г. бюджетът е похарчил 1.461 млрд. лв. за осигуряване на работни места и за повишаване на заетостта в страната със средно 2.3% за деветте години. Това означава, че работещите са се увеличили с малко над 52 хил. за периода. За сравнение - само през 2011 г. по националния план са обхванати около 45 хил. души, пише в днешния си брой "Сега". Оказва се, че от участвалите в програми и мерки близо 46% отново са безработни след приключването им. 2.6% са самонаети, а 3.5% са успели да се пенсионират благодарение на мерките. 2% от участвалите отново са обхванати от подобни мерки. 1.5% са неактивни, тоест не търсят работа изобщо. Под 1% учат. Изследването стига до извода, че обхванатите от програмите и мерките са имали с около 30% по-голям шанс да си намерят работа от хората, които не са участвали в тях

Гръцките банки като показател за недостатъците на Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckite-banki-kato-pokazatel-za-nedostatycite-na-evropa-203142/

След месеците противоречия с кредиторите и спешните избори Гърция се изправя пред ново предизвикателство - рекапитализацията на банките

Торнадо взе четири жертви в Китай

http://www.mediapool.bg/tornado-vze-chetiri-zhertvi-v-kitai-news240014.html

В Китай тайфунът "Мучжиге" предизвика образуването на мощно торнадо. Стихията отнасяла постройки, влачила коли по улицата и събаряла строителни кранове недалеч от Хонконг, съобщават световните агенции. Съобщава се за 4 жертви и 80 ранени в Южен Китай. 16 души са в неизвестност. Повечето от тях са рибари, които не са се съобразили с предупрежденията да не излизат в морето. Над 100 души бяха извадени от крайбрежните води при няколко спасителни операции. В Южен Китай беше обявена най-високата степен на тревога - червен код, заради приближаването на тайфуна, който преди няколко дни взе жертви и във Филипините.

ЦИК глобява Лютви Местан за агитация на турски

http://www.moreto.net/novini.php?n=302904

Централната избирателна комисия ще глоби председателя на ДПС Лютви Местан за агитация на турски език. От ЦИК не са посочили в какъв размер ще е глобата на Местан. Това ще е третото подобно наказание за него. По-интересен е обаче фактът, че Избирателната комисия постановява, че изпълнението на българската възрожденска песен „Кой уши байряка?” на турски език не е нарушение.

Президентът ще връчи приза "Джон Атанасов"

http://www.cross.bg/atanasov-dzhon-kompyuturnite-1483032.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличията на името на Джон Атанасов за постижения в информационните и комуникационните технологии. За първи път ще бъдат връчени грамоти за първи стъпки в компютърните науки и за висок обществен принос. Призът "Джон Атанасов" се връчва от държавния глава от 2003 година насам на изявени български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб.  

Средиземноморски циклон сваля температурите до 5°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024795

След седмица температурите ще паднат драстично и е възможно тогава у нас да падне първият сняг. Ако средиземноморският циклон, който ще се зароди след няколко дни, мине през България, ще се разминем с първия сняг, но температурите ще паднат драстично, прогнозира климатологът доцент д-р Георги Рачев.
След седмица температурите ще паднат драстично и е възможно тогава у нас да падне първият сняг. Ако средиземноморският циклон, който ще се зароди след няколко дни, мине през България, ще се разминем с първия сняг, но температурите ще паднат драстично, прогнозира климатологът доцент д-р Георги Рачев.

Средиземноморски циклон сваля температурите до 5 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024802

След седмица температурите ще паднат драстично и е възможно тогава у нас да падне първият сняг. Ако средиземноморският циклон, който ще се зароди след няколко дни, мине през България, ще се разминем с първия сняг, но температурите ще паднат драстично, прогнозира климатологът доцент д-р Георги Рачев.
След седмица температурите ще паднат драстично и е възможно тогава у нас да падне първият сняг. Ако средиземноморският циклон, който ще се зароди след няколко дни, мине през България, ще се разминем с първия сняг, но температурите ще паднат драстично, прогнозира климатологът доцент д-р Георги Рачев.

"Ислямска държава" взриви Триумфалната арка в Палмира

http://www.cross.bg/palmira-arka-pametnitzi-1483031.html

/КРОСС/Терористите от „Ислямска държава" са взривили Триумфалната арка - паметник на 2000 години от Римската епоха в древния град Палмира в Сирия, съобщи пред Ройтерс шефът на сирийския отдел за античните паметници Маамун Абдулкарим. Източници в Палмира са потвърдили, че Триумфалната арка - един от най-ценните паметници в някогашния град-оазис, е взривена. Арката беше оцеляла от II век и се намираше на главната търговска улица. Височината на главния свод беше 20 метра. Терористичната групировка вече разруши няколко храма и исторически паметници в града, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, след като установи контрол над него през май.  

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/05/2621696_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които ще следи днес обществената телевизия:

В Стокхолм започва Нобеловата седмица

http://www.cross.bg/nobelovata-nagrada-stokholm-1483030.html

/КРОСС/С обявяването на носителя на Нобеловата награда за физиология или медицина в Стокхолм започва Нобеловата седмица. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени утре, за химия - в сряда, за мир - в петък, а за икономика - следващия понеделник. Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на тазгодишния лауреат на Нобеловата награда за литература. Церемониите, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 година - пет години след смъртта на Нобел.  

17 катастрофи и трима пострадали през изминалото денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302989

Трима души са пострадали при две тежки катастрофи през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. Сред ранените има двама пътници и водач, които при инцидентите са получили контузии. За живота им обаче няма опасност.

В кои области престъпността е най-висока и колко са ефективни съдилищата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/05/2621037_v_koi_oblasti_prestupnostta_e_nai-visoka_i_kolko_sa/?ref=rss


Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.

В тазгодишното издание на ИПИ - "Регионални профили: показатели за развитие" , което ще бъде представено в началото на ноември 2015 г., за първи път анализираме показатели за сигурността и правосъдието на областно ниво.

Наблюдава се интересна зависимост между данните за престъпността и работата на съдебната система на местно ниво, от една страна, и икономическото развитие, от друга. Колкото по-развита икономически е...

Ибрахимович влезе в историята на ПСЖ след два гола в дербито с "Марсилия"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/05/2621809_ibrahimovich_vleze_v_istoriiata_na_psj_sled_dva_gola_v/?ref=rss


ПСЖ спечели голямото дерби на френското първенство срещу "Олимпик" (Марсилия) от деветия кръг на шампионата с 2:1.

Автор на головете за столичани бе звездата на тима Златан Ибрахимович, който се разписа два пъти от дузпи и така влезе в историята на парижкия клуб.

С попаденията си шведът задмина Педро Паулета като голмайстор номер на ПСЖ. Ибрахимович вече има 110 попадения, докато португалецът остава със 109.

Голяма заслуга за успеха на парижани има и вратарят...

Политолог: На Росица Р. от МО й е отказан достъп до класифицирана информация заради регистрации за проституция

http://www.cross.bg/todorov-ministur-anton-1483029.html

/КРОСС/На Росица Р.  й е отказан достъп до класифицирана информация заради три регистрации за проституция. За този скандал в Министерството на отбраната съобщи в ефира на ТВ7 политологът Антон Тодоров. Става въпрос за приятелка на военния министър, която е начело на най-важната фирма по снабдяване в Министерството на отбраната, посочи той. За Тодоров министърът на отбраната няма никакъв авторитет. За това са допринесли и част от неговите назначения, които са изключително скандални. Шефът на кабинета му допреди месец - Иван Налбантов, се оказа, че е бил агент на ДС. А шефът на кабинета на военния министър държи цялата комуникация, отбеляза той.Днес е една актриса. Не знам доколко се справя, допълни той. От ден първи този министър си е за оставка. Но около министерството тепърва ще се размирисва много. Не само за назначенията, но и за сделките, които се правят, включително и за сделката за МИГ-овете, прогнозира юристът Борислав Цеков . Според политическият психолог доц. д-р Антоанета Христова акцентира на въпроса кой и кое семейство защитава територията на България. Според политическият психолог Антоанета Христова има проблем с няколко министри в кабинета, не само с Николай Ненчев. По думите й в момента  се намираме в период, в който голям ресурс е насочен към това ГЕРБ да получи голямата победа и в който почвата се подготвя за сериозни промени след изборите. Антон Тодоров ги назова поименно

Политолог: На Росица Р. от МО й е отказан достъп до класифицирана информация заради регистрации за проституция

http://www.cross.bg/todorov-anton-antoaneta-1483029.html

/КРОСС/На Росица Р.  й е отказан достъп до класифицирана информация заради регистрации за проституция. За този скандал в Министерството на отбраната съобщи в ефира на ТВ7 политологът Антон Тодоров. От ден първи този министър си е за оставка. Но около министерството тепърва ще се размирисва много. Не само за назначенията, но и за сделките, които се правят, включително и за сделката за МИГ-овете, прогнозира юристът Борислав Цеков . Според политическият психолог доц. д-р Антоанета Христова акцентира на въпроса кой и кое семейство защитава територията на България. Според политическият психолог Антоанета Христова има проблем с няколко министри в кабинета, не само с Николай Ненчев. По думите й в момента  се намираме в период, в който голям ресурс е насочен към това ГЕРБ да получи голямата победа и в който почвата се подготвя за сериозни промени след изборите. Антон Тодоров ги назова поименно. Според него от правителството ще бъдат със сигурност изхвърлени министърът на образованието Тодор Танев, който уреждал със завидни заплати неквалифицирани хора, и  военният министър. Има и още двама-трима, които са под въпрос, допълни той. В нощта на изборите Реформаторите ще разбият ГЕРБ в няколко областни града, подкрепяйки абсолютни представители на мафията. Единият град е Хасково, Тодор Попов - онзи с десетте пури, Злати Живков - от 1999 година кмет, Петър Паунов в Кюстендил, Ямбол, прогнозира Тодоров

Какво ще се случи с пияните шофьори?

http://www.bnews.bg/article-142242

Премиерът поиска всеки, който седне зад волана пиян или без книжка, да се прости с автомобила си за една година и да плати сериозна глоба за престоя му на паркинг.

Британска журналистка: В Сирия считат руските военни за герои

http://www.cross.bg/lindzi-zhitelite-voiinata-1483011.html

/КРОСС/ Сирийските граждани, намиращи се в контролираните от властите територии, възприемат руските военни като спасители и герои, пише британската журналистка, международен редактор в новинарския Channel 4 News Линдзи Хилсъм в статията си в The Guardian, предаде РИА Новости. „Руснаците са героите на нашето време. Хората приветстват чужденците (руснаците – бел. ред.), които са отишли при тях с бодрото руско „Добър ден“ и публично изразяват благодарността си към президента (Владимир) Путин, който според тях, ще ги спаси от тероризма. Много хора смятат, че Западът подкрепя ИД…“, се казва в статията. „Ние виждаме, че руснаците са твърдо решени да победят ИД и терористите, докато американците и тяхната коалиция сякаш, нямат това намерение. Миналата година те (американците и съюзниците им – бел. ред.) се бореха срещу тероризма, но ИД се усили, а не отслабна, затова ние смятаме, че тяхната коалиция няма сериозни намерения“, цитира авторът на статията думите на кмета на Тартус. Линдзи Хилсъм отбелязва, че на териториите, контролирани от президента Баша Асад, болшинството от жителите заявяват, че са готови да служат на държавния глава, но се надяват на това, че войната ще приключи скоро и роднините им, както и тях самите ще престанат да ги призовават в армията

Галъп: На 39 години свършва младостта за жените, детето остава абсолютна ценност и императив

http://pik.bg/галъп-на-39-години-свършва-младостта-за-жените-детето-остава-абсолютна-ценност-и-императив-news411193.html

Галъп: На 39 години свършва младостта за жените, детето остава абсолютна ценност и императив

"На 39 години свършва младостта за жените, а за мъжете на 42 години. При жените старостта започва на 64, а при мъжете - на 66 години", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия социологът Първан Симеонов, позовавайки се на резултатите от последното проучване на "Галъп".

Симеонов информира, че анкетата е дала отговори и на много интересни въпроси, включително и за жените в политиката. Семейството и бракът са били повод и за други въпроси, информира Симеонов.

80% от българите смятат, че няма проблем едно семейство да съществува без брак, информира той. "Бракът като формална институция е подложен на доста сериозна преоценка.

Съвсем нормално това се вижда при младите поколения", коментира още той. Социологът съобщи, че според 86% от отговорилите, животът е безсмислен, ако нямаш деца. „Да имаш деца остава абсолютна ценност и императив", каза Първан Симеонов.

 

Жители на Люлин и Лесковец споделиха тревогите си с кандидата за кмет от БСП Ерик Рангелов, той обеща да намали заплатите на съветниците и каза: Общината не е бедна

http://www.zapernik.com/politika/jiteli-na-lyulin-i-leskovec-spodeliha-trevogite-si-s-kandidata_40092/

В непосредствен и човешки разговор жители на село Люлин споделиха тревогите и проблемите си с кандидата за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов и кандидати за общински съветници.

Водопроводът е стар и често аварира, а в същото време водомерите въртят и плащаме повече, споделиха те. По главната улица има непочистени храсти, там колите си правят състезания, а пешеходците рискуват живота си, оплакаха се люлинци.

Продължава

Телце на бебе изхвърлено на остров Кос

http://offnews.bg/news/n_1/n_567556.html

Телце на бебе е било изхвърлено в неделя на брега на Кос - гръцкият остров, който се намира на "фронтовата линия" на мигрантския поток, идващ от Турция, съобщи AFP, като цитира гръцката брегова охрана. Тялото на момченцето - на възраст между 6 и 12 месеца - е било силно разложено. Било е облечено със зелени панталонки и бяла тениска. Намерено е на плажа пред хотел. Властите смятат, че детето е от мигрантско семейство, което се е опитало да достигне остров Кос с малка гумена лодка. Тялото е било откарано в болницата на острова за аутопсия. Случаят напомня за 3-годишния Айлян Кюрди, чието тяло беше открито на турския бряг миналия месец. Шокиращите снимки на мъртвото дете, лежащо по лице на турския бряг подтикнаха европейските държави да откликнат по-ефективно на задълбочаващата се мигрантска криза. Гръцката брегова охрана, която продължава да намира тела, изхвърлени от морето на бреговете на островите, се опасява, че положението ще стане още по-лошо с настъпването на зимата. През септември най-малко 15 бебета и деца се удавили, когато претъпканата им лодка беше преобърната от силен вятър край егейския остров Фармакос. Приблизително 630 000 души са влезли в Европейския съюз нелегално тази година. Над 310 000 от мигрантите са влезли през Гърция. Близо 3000 души са загинали или изчезнали по време на пътуването по море към островите.

Глобата - процент от цената на колата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024236

В какви случаи може да се
мисли за конфискация

Oт много години пиша в “24 часа”, че глобите трябва да са пропорционални на стойността на колата. В доста държави има елементарен софтуер, при който по номера на колата веднага излиза остатъчната ѝ стойност. Ако помолим примерно някоя от немските провинции – ще ни го подарят.
В какви случаи може да се мисли за конфискация Oт много години пиша в “24 часа”, че глобите трябва да са пропорционални на стойността на колата. В доста държави има елементарен софтуер, при който по номера на колата веднага излиза остатъчната ѝ стойност. Ако помолим примерно някоя от немските провинции – ще ни го подарят.

Катастрофалното наводнение в Южна Каролина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024790

Драматични кадри от Съединените щати. В Южна Каролина заснеха как жители на град Чарлстън се опитват да спасят давещи се хора в самия център на града. Проливни дъждове доведоха до катастрофални наводнения и извънредно положение. В някои райони по източното крайбрежие вали от една седмица. Медиите определят дъждовете като исторически.

Алекс Алексиев: Путин провокира руските мюсюлмани с бомбардировките в Сирия

http://frognews.bg/news_99013/Aleks-Aleksiev-Putin-provokira-ruskite-miusiulmani-s-bombardirovkite-v-Siriia/

„За съжаление, Европа няма общи военни сили и не може да се включи в битката с „Ислямска държава”, единствените, които могат да направят това са САЩ и Великобритания”, казва специалистът по ислямски тероризъм Алекс Алексиев в „Тази сутрин”.

Election campaigning must be political, because this is a political choice: BSP chairman

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258544_Election+campaigning+must+be+political%2C+because+this+is+a+political+choice%3A+BSP+chairman

“The election campaign must be political, because this is a political choice. Citizens for European Development of Bulgaria (CEDB) do not want political campaign. They show streets and motorways. They show only cutting ribbon ceremonies, but not warranty periods and repairs. The political element is lost.” That is what chairman of Bulgarian Socialist Party (BSP) Mihail Mikov said to the supporters of Socialists in the town of Radnevo, the press office of BSP announced.

According to him, budget for education was cut by shifting part of the small budget of the municipal schools to private ones and that will deprive a number of children of quality education because they cannot afford to go to private school.

“We will insist on the revision of this law,” he said.

Mikov added that the most important thing is how people feel in their municipality. He stressed that every citizen must have access to education, health services and to live in a municipality in which the administration promotes rapid solving of the problems.

Record number of participants attended the 32nd International Marathon Sofia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258543_Record+number+of+participants+attended+the+32nd+International+Marathon+Sofia

Over 3,800 athletes took part in the International Marathon Sofia. The 32nd edition of the most massive sports event in the capital marked a record in number of participants over the past 25 years, the press centre of Sofia Municipality announced.

The mass start of the marathon was given by Sofia Mayor Yordanka Fandakova, who is also co-chair of the organisation committee of Sofia 2018 – European Capital of Sport, Minister of Youth and Sports Krasen Kralev and Chairperson of the Bulgarian Olympic Committee (BOC) Stefka Kostadinova.

The three greeted participants, noting that the marathon has already become a symbol of Sofia and is becoming more popular and classy with every passing year.

Among those present and delivered the awards were the deputy mayors of the capital Todor Chobanov and Doncho Barbalov; Elen Gerdzhikov, co-chair of the organizing committee of Sofia 2018, Secretary General of the Olympic Committee Belcho Goranov, municipal councillors Nikolai Stoynev Ekaterina Yordanova, Nina Chaneva and others.

Sofia Marathon 2015 is part of the official programme of events in Sofia - European Capital of Sport in 2018, in the spirit of the campaign for more sport for health and active lifestyle.

A citizen of Ethiopia was adorned with the laurel wreath in the classic distance of 42,195 km. Samuel Demi won the 32nd edition of the race in fierce battle with Kenyan Moses Kibiri and first crossed the finish line 2:16:40. Gudeta Biratu remained third with 2:17:12.

The fastest among women, was Rebecca Korir of Kenya, who triumphed with a personal record of 2:32:36.

Есен при носатите мечета организират във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=302988

Есен при носатите мечета е най-новата инициатива на "Зоопарка" във Варна, похвалиха се пред Moreto.net от зоокъта. Днес от 11 часа посетителите ще могат да наблюдават как при дългоносите мечета летните деликатеси са заменени с типично есенни лакомства, подходящи за сезона.

Соломон Паси: Сирия ще бъде разделена на три - между Турция, Русия и Запада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024781

Ситуацията в Сирия може да доведе до разделянето на страната по подобие на разделянето на Берлин след Втората световна война, каза пред Нова телевизия Соломон Паси. Според него, това може да са зони на сигурност под контрола на Турция, Русия и Запада.
Според него, това може да са зони на сигурност под контрола на Турция, Русия и Запада.
Ситуацията в Сирия може да доведе до разделянето на страната по подобие на разделянето на Берлин след Втората световна война, каза пред Нова телевизия Соломон Паси. Според него, това може да са зони на сигурност под контрола на Турция, Русия и Запада. Според него, това може да са зони на сигурност под контрола на Турция, Русия и Запада.

Облачно и 24 градуса днес

http://www.bnews.bg/article-142241

Над планините ще е предимно облачно с превалявания от дъжд.

Катастрофалното наводнение в Южна Каролина (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024780

Драматични кадри от Съединените щати. В Южна Каролина заснеха как жители на град Чарлстън се опитват да спасят давещи се хора в самия център на града. Проливни дъждове доведоха до катастрофални наводнения и извънредно положение. В някои райони по източното крайбрежие вали от една седмица. Медиите определят дъждовете като исторически.

Началникът на Военното разузнаване Йордан Бакалов е подал оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2621806_nachalnikut_na_voennoto_razuznavane_iordan_bakalov_e/?ref=rss


Заради промените в Закона за служба "Военна информация" началникът на отдела Йордан Бакалов е уведомил устно военния министър Николай Ненчев в петък, че възнамерява да се оттегли от поста и официално ще депозира оставката си в понеделник, предаде БНТ.

На 1 октомври Народното събрание прие промени в Закона за служба "Военна информация", изискващи директорът задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Така на практика Бакалов не отговаря на...

President Plevneliev calls for respecting decisions of Security Council over refugees, army

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258542_President+Plevneliev+calls+for+respecting+decisions+of+Security+Council+over+refugees%2C+army

President Rosen Plevneliev insists on respecting the decisions of the Consultative Council on National Security regarding the refugee crisis and the army of November 2013 and April 2015. So the president responded to the calls made by the opposition for holding an immediate meeting of the Council, because of the problems in the army and the situation with the refugees, the press secretariat of the president reports.

It is expected that the head of state, at his discretion, will hold talks with representatives of the parliamentary political forces.

Николай Бурляев: Истинската култура трябва да извисява душата на човека

http://www.cross.bg/rysiya-hora-kyltyrata-1483012.html

/КРОСС/ …Срещу нея не може да се воюва, защото тя попада право в сърцето – смята народният артист на Русия - Николай Петрович, “Златният витяз” за втори път в рамките на една година гостува у нас по покана на СОК “Камчия” и Фондация “Устойчиво развитие за България”. Защо решихте да дойдете? - “Златният витяз” идва там, където в момента е най-нужен. Затова сега сме в България, където не всичко е благополучно, където се извършва поредното политическо предателство и народът, 85 на сто от който обича Русия и държи на славянските си корени, насилствено е натикван в кабалата на Новия световен ред. Както беше натикан в ЕС, който вече е пред разпад и се пука по шевовете, доказвайки своята несъстоятелност. Както беше натикан и в НАТО – организация, която разкри своята агресивна същност с бомбардировките си в бивша Югославия и другите си “подвизи”. През 1996 година за пръв път гостувахме в Украйна. След това “Златният витяз” беше в Сърбия. Неведнъж сме гостували в Беларус и естествено сме били из цяла Русия. - В какво виждате мисията на “Златния витяз” за съхранението на славянството? Как трябва да се случи на практика всичко това? - Това е въпрос, който дълго време е измъчвал много велики руски умове: Пушкин, Тютчев, Достоевски… Неразрешим въпрос

Меркел връща открадната статуя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258541_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%8F

 Германският канцлер Меркел бе принудена да замине за Индия с военен транспортен самолет, след като се оказа, че има технически проблем с правителствения „Еъбъс“ А-340. В транспортната машина, която иначе се използва за превоз на войници до Афганистан, няма бизнес класа, няма специални помещения, както би се полагало на толкова високопоставен пътник и затова Меркел и делегацията полетяха в „дървена класа“, пише в. „Билд“.

 

 

Посещението на Меркел в най-голямата демокрация в света (1,252 милиарда души) е свързано освен с правителствени консултации и уреждане на отношенията в областта на икономиката и с една 80-килограмова статуя на зеленикав варовик, която се смята за една от най-големите кражби на произведение на изкуството в историята, повествува „Билд“. 1300-годишната пластика на богинята Дурга ще бъде официално върната от Меркел на Индия. Статуята е била закупена от музея Линден в Щутгарт през 2000 г. от нюйоркския търговец Субхаш Капур за 250 000 долара. Оказало се, че Капур всъщност търгува с откраднати от индийски храмове ценности. Това станало известно, след като през 2007 г. в Ню Йорк е заловен контейнер с 1,5 тона крадени антики, а получателят на пратката бил реномираният дилър на произведения на изкуството, който пък четири години по-късно бил арестуван на летището във Франкфурт на Майн от немската полиция. В хранилищата на Капур в САЩ били открити откраднати произведения на изкуството за 107,6 милиона долара. Сега скулптурата на Дурга ще се върне в Индия и ще бъде официално предадена от Ангела Меркел, пише „Билд“.

 

 

Германия няма да обмисля намаляване на ангажимента си за приютяване на търсещи убежище, каза канцлерът Ангела Меркел и така отхвърли исканията на коалиционните си партньори от Християнсоциалният съюз (ХСС) за промяна на законодателството по този въпрос, предаде ДПА. Представители на ХСС призоваха да се смекчи заложеното в основния закон на Германия изискване всички търсещи убежище да бъдат приемани. Аргументът е, че това се налага, защото Германия не издържа на напрежението, което създава напливът от бежанци към нейната територия.

Меркел заяви в интервю за "Дойчландфунк", че в основния закон няма да има никакви промени и че Германия ще продължи да изпълнява Женевската конвенция от 1951 г. за статута на бежанците.

Bulgaria’s Interior Ministry Staff to Drop to 47 000 by end-2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258540_Bulgaria%E2%80%99s+Interior+Ministry+Staff+to+Drop+to+47+000+by+end-2015+

The number of people working within the Interior Ministry’s system will most probably drop to 47 000 by end-2015, with a further reduction to be implemented in 2016, according to Bulgaria’s Deputy Interior Minister Filip Gunev.

In a Sunday interview for the Bulgarian National Television Gunev noted that the Interior Ministry was trying to compensate for the 1000 police officers dispatched to the border and to make sure that there were a sufficient number of police officers patrolling the city streets.

Gunev said that the border fence, the major part of which was to be ready by end-2015, was expected to reduce the number of police officers necessary to patrol the border.

He admitted that the Interior Ministry was in need of radical reform, corruption being a major trouble spot.

“In order for this to happen, however, it is important to create conditions which provide better incentives for police officers in terms of career development, sustainability, and a total depoliticisation of the system,” he declared, as cited by dnevnik.bg.

Gunev emphasized that the long-term development plan for the Interior Ministry, which had been presented last week, envisaged measures aimed at improving oversight of its employees, simplifying their work, reducing opportunities for corruption, and alleviating the pressure exercised over them.

Bulgaria’s Deputy Interior Minister informed that a total of 22 000 refugees had been caught since the beginning of the year, with 8000 of the total caught over the past two months only.

Regarding accusations leveled against Eastern European countries of a lack of empathy and a reasonable approach to the refugee influx, Gunev underscored that Bulgaria lacked institutions specializing in the integration of refugees and migrants.
He also suggested that a welcoming mindset for refugees in Bulgaria was lacking.

Gunev admitted that there were Interior Ministry officials involved in human smuggling schemes, adding that the authorities were doing their best to arrest the offenders.

He explained that intercepting human smuggling channels proceeded at a slow pace in such cases because of the amount of evidence necessary to stop the scheme.

Gunev pointed out that the recently introduced increased penalties for such offences had had a positive impact, curbing the willingness of police officers to get involved in such schemes.
 

Китай не е пращал самолетоносач към Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258539_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BB+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%87+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B

 Китай не е пращал самолетоносача си „Ляонин“ (бившият съветски крайцер „Варяг“) към бреговете на Сирия. Първото съобщение за самолетоносача се появи на 23 септември в ливанското издание  Al-Masdar Al-Arabic. Публикацията се позоваваше на сирийски военен източник, според който „китайски кораби са преминали през Суецкия канал на 22 септември и се насочват към Тартус, където е руската военноморска база. Три дни по-късно по темата писа израелският сайт DEBKAfile, като добави, че в най-скоро време до самолетоносача ще бъде прехвърлена ескадрила палубни изтребители J-15, която ще се включи в борбата с ислямистите в Сирия.

Последва не съвсем ясната реакция на говорителят на Министерството на външните работи на Китай Хун Лей, който заяви, че относно сирийската криза, Китай настоява за политическо решение, самоопределение на сирийския народ, толерантен политически процес, общонационално примирие и продължаване на хуманитарната помощ в Сирия и районите около нея. За истинското разрешаване на сирийската криза, трябва да се намери „междинен път“, който отговаря на реалността в страната и интересите на различните фракции. За целта Китай ще положи усилия заедно с международната общност, каза още Хун Лей.
За сметка на това китайските военни се изразиха по-точно, пише руският в. „Комерсант“. Това са чиста проба слухове. Китай не е могъл да изпрати военни кораби в Сирия, за да подкрепи една от страните в конфликта. Позицията на Китай се състои в това, че трябва да се даде възможност на сирийския народ сам да определи бъдещето си“, съобщава руското издание, цитирайки професор Чжан Цзюнше от Военно-морската академия на Национално освободителната армия на Китай.
„В района на Северна Африка и Близкия изток се намира „Отряд 152“ на военноморските сили на Китай, но в него няма самолетоносач, пояснява професорът и добавя, че въпросният отряд се използва за охрана на морския трафик от пирати, но сега извършва околосветско турне. Отрядът наистина е минал през Суецкия канал на 22 септември, но следващата му цел е да мине през Средиземно море и да стигне до Балтийско.
Съмнение относно това, че самолетоносачът „Ляонин“ е пратен да участва в сирийския конфликт изказва и гравният редактор на руското сп. „Експорт вооружений“ Андрей Фролов. По думите му при „Ляонин“ става дума за модернизиран съветски кораб (купен през 1998 година от Украйна), който се използва от китайците като учебно-тренировъчен.

Япония въвежда 12-цифрови лични идентификационни номера

http://asia.actualno.com/Japonija-vyvejda-12-cifrovi-lichni-identifikacionni-nomera-news_499362.html

Днес в Япония влиза в сила закон, изискващ за всички граждани да имат лични 12-цифрови номера, съобщи ТАСС, цитирана от БНР. Те ще важат и за продължително пребиваващите в Япония чужденци. През ноември всички жители ще бъдат уведомени кои са номерата им, а от януари ще се използват в данъчната система, при социално застраховане и за реагиране при природни бедствия, като действието им ще се разширява. Досегашните опити за въвеждане на идентификационни номера в Япония се проваляха

Съдът обяви решението си за ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Sydyt-objavi-reshenieto-si-za-CSKA-news_499367.html

Софийски градски съд (СГС) потвърди, че ЦСКА е във фалит от 31-ви декември 2014г. Със съдебно решение от 2 октомври 2015 година се обявява неплатежоспособността на "Професионален футболен клуб ЦСКА" АД, съобщиха от СГС. СГС определя начална дата на неплатежоспособността - 31.12.2014 г. и назначава Радослав Тонев за временен синдик. Съдът постановява и обща възбрана и запор на имуществото на ЦСКА. Решението подлежи на вписване в търговския регистър и може да се обжалва в 7-дневен срок пред САС.

В кои държави атеизмът се наказва?

http://asia.actualno.com/V-koi-dyrjavi-ateizmyt-se-nakazva-news_499368.html

Преди повече от година в световните информационни агенции се появи информацията, че в Саудитска Арабия думата „атеизъм“ е изравнена с „тероризъм“. Много групи за защита на човешките права също реагираха остро на тази законова поправка. Поне десет (10) са страните по света към днешна дата, където атеистите са подложени на репресии чрез закона. Най-тежко е положението в Мавритания, Северен Судан, Иран, Афганистан, Пакистан и именно в Саудитска Арабия. Предвид закона, в те

Лекарство срещу рак ще помага в борбата с деменциите

http://health.actualno.com/Lekarstvo-sreshtu-rak-shte-pomaga-v-borbata-s-demenciite-news_499364.html

Препаратът RGFP966, който се използва за лечение на ракови заболявания, оказва положително въздействие върху паметта. Това може да помогне на пациенти, страдащи от Алцхаймер, твърдят изследователи в статия, публикувана в The Journal of Neuroscience. Препаратът RGFP966 принадлежи към класа инхибитори със селективно въздействие и в момента се използва в терапията на ракови образувания, като предотвратява активацията на гените, превръщащи нормалните клетки в ракови. При изследване на този препар

Оланд: Русия може да стане съюзник на Франция в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-suyuznik-frantziya-1483017.html

/КРОСС/ Президентът на Франция Франсоа Оланд е уверен, че за в бъдеще Русия може да стане съюзник на Франция в Сирия. Това той заяви в интервю за френско-немската телевизия Arte, предаде ТАСС. „В момента Русия не е наш съюзник, тя е съюзник на Башар Асад, което не е едно и също“, спомена Оланд. „Но утре Русия може да стане съюзник на Франция и аз подкрепям тази идея. Именно това заявих на президента Путин по време на преговорите: че Русия трябва да стане наш партньор както в търсенето на политическо решение, така и при нанасянето на (съвместни) удари по „Ислямска държава“, което може да бъде направено в най-близко време“, каза президентът на Франция.

Бежанците намалиха биреното безумие на Октоберфест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258538_%D0%91%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+

 Броят на любителите на бира, посетили тазгодишното издание на Октоберфест, е намалял с 400 000 души, съобщи при закриването на фестивала заместник-кметът на Мюнхен Йозеф Шмид. Само 5,9 милиона души са бирения фест в сравнение с 6,3 милиона миналата година. Спадът бе обяснен със студеното и дъждовно време, както и със засиления контрол по германските граници на фона на вълната от мигранти, насочили се към страната през последните седмици. Местните власти се опасяваха са посетителите на фестивала още преди началото му именно заради небивалия наплив от бежанци и сигурно броят на новопристигналите в страната чужденци е съотносим с броя на онези, които не са отишли на тазгодишното бирено безумие. "Четиристотин хиляди посетители по-малко имаше тази година, но въпреки това равнището на Октоберфест бе високо", допълни заместник-градоначалникът на Мюнхен.

Става дума за най-посещавания бирен фестивал на Планетата - близо 6 милиона души за около две седмици - от първата събота след 15 септември, до първата неделя на октомври, като от 2000 г. насам важи правилото, че ако се пада 1 или 2 октомври, тогава играта продължава до 3 октомври - денят на Обединението на Германия.

Преди откриването на охладителната техника бирените фестове през есента в Бавария съвсем не са рядкост и са ориентирани към една съвсем практична цел - изпиването на складираната т. нар. мартенска бира, преди началото на новия сезон за производство. Според т. нар. “райнхайтсгебот” или закона за чистотата и производството на бира в Бавария от 1516 г., въпросната напитка може да се прави само през периода между деня на св. Михаел (29 септември) и деня на св. Георг (23 април). През останалото време производството е забранено заради по-високите температури, при които бирата просто не става. За да не се получи така, че през топлите 5 месеца народът да остава без любимата си напитка, през март се произвеждал особен вид бира, който имал по-дълъг срок на годност, най-вече поради по-високото си алкохолно съдържание. Именно остатъците от складираната в избите “мартенска” бира се изпивали преди идването на новия сезон. По ред причини “Визнбиер”, бирата, която днес се предлага по време на Октоберфест обаче няма нищо общо с някогашната “мартенска”, но това едва ли разваля празника.

Мюнхенският Октоберфест първоначално няма нищо общо с “всенародно” карнавално напиване, каквото е днес, а за първи път е организиран на 17 октомври 1810 по случай сватбата на баварския принц Лудвиг с принцеса Тереза и представлявал конни надбягвания на поляна край стените на града. Съвсем логично от тогава въпросното място носи името на принцесата - Терезиенвизе, в свободен превод - Терезина поляна. Принцът имал неистов интерес и влечение към всичко, свързано с Древна Гърция и по-негово предложение, фестът бил организиран по маниера на античните Олимпийски игри - имал подчертано спортен характер и за всеобща радост на жителите на града било решено да се случва всяка година по едно и също време. През вече 200-годишната история д’Визн не се е организирал само по време на война и епидемия. Така започва традицията “Октоберфест”, от която днес е останало мястото, което вече съвсем не е извън пределите на Мюнхен, поводът за събиране на масите на едно и също място, и разбира се бирата, до голяма степен определяща настроението и атмосферата на феста.

След като във връзка Наполеоновите войни през 1813 г. фестът не се случва, в следващите години пространството, на което се провежда започва постепенно да променя облика си - освен трасето за конните надбягвания се появяват дървета за катерене, кегелбани, люлки и всевъзможни атракциони, които привличат бедните люде от града, защото в игрите можело да се спечели порцелан, сребро и дори скъпоценности. През 1850 г. там по заповед на вече възкачилия се на престола Лудвиг I се появява статуята на Бавария.

Преди точно век, през 1910 г. Октоберфест навършва сто години, но дори и тогава още не е бирен фестивал - набляга се на атракционите и илюминациите, които тогава за първи път са направени с електричество. Безразборната употреба на алкохол не се поощрява и според някои свидетелства, дори било забранено да се пее за пиянство.

Cлед Първата световна война обаче фестивалът се възражда в ново качество - пронизано от носталгия по добрите стари времена на Бавария мероприятие, докато истински бирената традиция с оръдейни изстрели и отварянето на първата бъчва с бира и възгласа на кмета, който извършва свещенодействието: “O’zapft is!” (нещо като “потече”), датира от 50-те годни, а световната му известност идва с Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. От тогава за есенното “бирено безчинство” в града се стичат не само германци от всички краища на страната, но и туристи от цял свят. Това обаче не значи, че част от населението на столицата на Бавария не предпочита да остава у дома и с нетърпение да чака да изветреят алкохолните пари, други характерни за феста миризми и последствия. Засега рекордът по посещаемост е поставен през 2000 г., когато Октоберфест събира 6,9 милиона души за 18 дни, като средно всеки посетител е изпил по една еднолитрова халба бира.

12 тежки катастрофи с трима загинали за денонощие

http://pik.bg/12-тежки-катастрофи-с-трима-загинали-за-денонощие-news411189.html

12 тежки катастрофи с трима загинали за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежки ПТП, информират от СБА.

При тях са загинали трима души, ранени са 21, от които двама са с опасност за живота.

За района на София са станали 69 леки и 4 тежки ПТП с 5 ранени, от тях 1 е с опасност за живота.

 

Варненци направиха спираща дъха снимка в морето

http://petel.bg/Varnentsi-napraviha-spirashha-daha-snimka-v-moreto__129359

Известният сърфист Кристиян Ивковски - Психопата е направил страхотна снимка тази сутрин. Мъглата прилича на стена, която приближава...

Уникален случай край Варна! Мъж бутна 10 лева на полицаи, но го вкараха в затвора

http://petel.bg/Unikalen-sluchay-kray-Varna--Mazh-butna-10-leva-na-politsai--no-go-vkaraha-v-zatvora-__129360

Снимка: Булфото Варненският окръжен съд призна за виновен Илия Маринов, жител на град Игнатиево, за даване на подкуп от 10 лева на двама...

Големи промени за "Гражданска отговорност": Скача с 10 %, но покрива и още рискове

http://petel.bg/Golemi-promeni-za-Grazhdanska-otgovornost--Skacha-s-10----no-pokriva-i-oshhe-riskove__129361

Ръст на цената на застраховката "Гражданска отговорност" с 30% е невъзможен според изпълнителния директор на голяма застрахователна...

Черен понеделник: Второ убийство тази сутрин разтърси България!

http://petel.bg/CHeren-ponedelnik--Vtoro-ubiystvo-tazi-sutrin-raztarsi-Balgariya-__129362

Снимка: Булфото Мъж от Вършец е бил пребит до смърт в нощта срещу неделя. Трупът на 54-годишния Красимир И. е открит около 5,20 часа на 4...

Ексклузивно! Екшън преди минути в центъра на Варна! Мъже с "S класа" нападнаха шофьор на рейс на улицата

http://petel.bg/Ekskluzivno--Ekshan-predi-minuti-v-tsentara-na-Varna--Mazhe-s-S-klasa-napadnaha-shofor-na-reys-na-ulitsata__129364

Див екшън се е разиграл преди минути пред погледите на десетки очевидци до Археологическия музей. По техни думи мъже с "S класа" са слезли...

Руските пилоти бомбардират вежливо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258537_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE

 

Смут в столицата на джихадистите

Терористите от „Ислямска държава“ евакуират семействата си от джихадистката столица Ракка след ударите на руската авиация, съобщи ливанският в. Al Akhbar. Групировката мести близките си в контролирания от нея град Мосул в Ирак. Според вестника сред терористите цари объркване и хаос. Освен това бойците на ИД са съкратили патрулите си по улиците на града и са се концентрирали в жилищни райони, за да съкратят загубите си.

В типичния си стил руският вице-премиер Дмитрий Рогозин пусна в Twitter снимка на руски пилот с коментара: „Вежлив пилот“. Според Рогозин това е първата снимка на пилот, публикувана след началото на операцията в Сирия.

В същото време руските ВВС продължиха атаките си срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. В провинция Идлиб са унищожени лагер за подготовка на джихадисти и работилница за изготвяне на „шахидски пояси“. В провинция Ракка е ликвидиран склад с въоръжения и център за подготовка на бойци на ИД.

Удари по позиции на ИД нанесе и международната коалиция, водена от САЩ. Атаките са извършени по цели в Сирия и Ирак.

На фона на случващото се официален представител на Пентагона опроверга информацията, че САЩ доставят преносими зенитно-ракетни комплекси на групировки на сирийската опозиция, но отказа коментар относно молбите от страна на „умерените“ противници на Башар Асад да им бъдат предоставени такива въоръжения за защита от руската авиация.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви пред радиостанция Дойчландфунк, че в Сирия е необходимо да се използват военни усилия, въпреки че те няма да сложат край на войната там. Тя каза, че в петък в Париж в кулоарите на срещата за Украйна е разговаряла за конфликта в Сирия с руския президент Владимир Путин и с лидерите на Франция и Украйна. "По въпроса за Сирия, . . . ще имаме нужда от военни усилия, но военните усилия няма да дадат решение; имаме нужда от политически процес, но засега той не върви особено добре", каза Меркел и посочи, че в разговорите ще трябва да бъде включен и режимът на сирийския президент Башар Асад. Изказванията й показват, че се разширява подкрепата за военна акция в Сирия и за тезата, че Асад трябва да участва в преговорния процес, отбелязва Ройтерс. Германия не участва във военни действия в Сирия, но в съседен Ирак помага на кюрдските милиции с обучение и оръжие. "За да се стигне до политическо решение, трябва представителите на сирийската опозиция и сегашните управляващи в Дамаск, както и други да постигнат реален напредък, а след това най-вече и всички съюзници на съответните групи", каза Меркел. Тя подчерта, че тази позиция не означава, че Германия не вижда "ужасяващите резултати" от това, което Асад върши. Меркел изрази надежда, че скоро може да започне преговорен процес, в който важна роля да играят Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Иран, както и Германия, Франция и Великобритания.

В същото време сирийският президент Асад заяви, че коалицията с Русия трябва да преуспява, защото в противен случай целият регион ще бъде унищожен. Асад за пореден път подчерта, че политическата система в Сирия е неин вътрешен проблем. Основните лидери на терористите в Сирия и Ирак са европейци, заяви Башар Асад в интервю за иранската телевизия. Вероятно голяма част от от тях идват от мюсюлмански държави, в частност от арабските страни, но болшинството от лидерите идват от Европа, особено от северна, която има богато и развито общество, каза Асад.

Преди това стана известно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е определил като грешка намесата на Русия в Сирия.

В събота британският премиер Дейвид Камерън също разкритикува Русия. "Очевидно е, че Русия не прави никаква разлика между групировката "Ислямска държава" и легитимните сирийски опозиционни групировки. В резултат тя помага на касапина Асад и само влошава положението", заяви Камерън.

Гърция с проектобюджет за 2016 г., съобразен с кредиторите

http://www.bnews.bg/article-142240

В него е отчетена продължаващата рецесия и очаквания слаб растеж през 2017 година.

Златото в България свършва след 12 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=302987

Златото, оловото, цинкът и медта у нас ще свършат до 12 години, показва новата минна стратегия на България до 2030 година. Изчисленията са направени на базата на експлоатираните находища. От документа става ясно, че България разполага с 378,6 млн.

Пиян шофьор без книжка уби 3-годишно в Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024778

3-годишно дете е убито от неправоспособен шофьор в Сливен. Катастрофата е станала снощи. Виновникът за нея е употребил алкохол, съобщи пред Би Ти Ви шефът на КАТ Бойко Рановски.
Той потвърди, че МВР е готово с пакет от мерки срещу нарушителите по пътищата. Днес изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на министерството,
3-годишно дете е убито от неправоспособен шофьор в Сливен. Катастрофата е станала снощи. Виновникът за нея е употребил алкохол, съобщи пред Би Ти Ви шефът на КАТ Бойко Рановски. Той потвърди, че МВР е готово с пакет от мерки срещу нарушителите по пътищата. Днес изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на министерството,

Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер тази нощ у нас

http://www.cross.bg/zemetresenie-s-magnityd--po-rihter-tazi-nosht-y-nas-1483028.html

/КРОСС/Лек трус е усетен тази нощ у нас.   В 3.40 ч. на територията на България е регистрирано земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер, с дълбочината на огнището 13 км. Eпицентърът се намира в района на старопланинския проход "Витиня" до село Чурек, сочи автоматичният регистратор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.  

SOFIX е 15-ти по спад в Централна и Източна Европа през септември

http://www.investor.bg/analizi/361/a/sofix-e-15-ti-po-spad-v-centralna-i-iztochna-evropa-prez-septemvri-203396/

Борсата в Латвия се извиси над всички, след като скочи с 30,5% през месеца заради една-единствена компания

Слаб трус е регистриран край Ботевград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/05/2621804_slab_trus_e_registriran_krai_botevgrad/?ref=rss


Слаб трус е регистриран тази сутрин край Витиня. Данните на Европейския сеизмологичен център показват, че силата е била 3.1 по Рихтер, а трусът е станал около 3.40 ч.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, цитиран от агенция "Фокус" земетресението не е било усетено и не е предизвикало никакви щети.

IBM с чип от бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258536_IBM+%D1%81+%D1%87%D0%B8%D0%BF+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Еволюцията при компютрите от първите с размер на хладилник до смартфона в джоба ви е свързана с чипове, които стават все по-малки и работят все по-бързо. Миниатюризацията, е от основно значение за този напредък, но създава сериозни инженерни проблеми, защото електронните компоненти намаляват размера си до размерите на атом.

IBM публикува резултати от научно изследване, които показват как миниатюризацията да продължим да се движим напред, чрез изграждането на чипове от въглеродни нанотръби. Тези нанотръби са кухи цилиндри, чиито стени са направени от слой въглеродни атоми, свързани в шестоъгълна решетка. Тя изглежда като изключително малка ролка мрежа, но около 10.000 пъти по-тънка от човешки косъм.

Новата техника на IBM е "много добра новина, със сигурност. Те са постигнали добър напредък в тази област", каза Аарон Тин, директор на програмата за логически изследвания в IMEC, независим изследователски център за наноелектроника със седалище в Белгия. Много още трябва да се направи, за практичното приложение да нанотръбите, добави той.

Цялата индустрия за микропроцесори се опитва да намери път през днешните трудности, но IBM се фокусира основно върху въглеродните нанотръби. В крайна сметка, се очаква нанотръбите да се използват за чипове във всичко от суперкомпютри до миниатюрни компютри интегрирани в облеклото и като манометри в гумите на колите.

Днешните чипове са направени с помощта на елемента силиций, като се възползват от способността му при различни обстоятелства да провежда или не електричество. Въглеродните нанотръби споделят тези свойства на полупроводници, които им позволяват да действат като ключове за включване и изключване, които могат да обработват данни.

IBM е измисли по-добър начин да свърже нанотръбите с останалата част на микропроцесора, така че те да могат да провежда електричество, когато са във включено състояние. До сега, високото съпротивление спра електроните, но IBM е измисли начин как да свърже двата края на нанотръбата към метала молибден. Самите връзки са малки и решаващи за електрическите кръгове на малъките чипове.

Създателите имат друго препятствие, че въглеродните нанотръби имат две разновидности: полупроводници и метални. Те са трудно различими и транзисторите биха изгоряли, ако се използват металните.

Друго предизвикателство е производството. Днес основната технология за производство на чипове, наречена фотолитография изработва блестящи схеми върху силициеви подложки, използвани, за направата на чипове. Докато въглеродните нанотръби, изискват материалите да се поставят върху чипа с изключителна прецизност.

Управляващата коалиция в Португалия спечели парламентарните избори

http://www.cross.bg/koalitziya-ypravlyavashtata-specheli-1483027.html

/КРОСС/След четири години на строги икономии, управляващата коалиция в Португалия спечели вчерашните парламентарни избори, но изгуби абсолютното мнозинство, което имаше на предишния вот през 2011 година. Дясноцентристката коалиция на премиера Педру Пасош Коелю спечели 39,16 % от гласовете срещу 31,77 % за Социалистическата партия на бившия кмет на Лисабон Антониу Коща. Левият блок (формация, сходна с управляващата в Гърция СИРИЗА) стана изненадата на изборите с над 9 % от гласовете. В управляващата коалиция обаче, участва и лявоцентристката Социалдемократическа партия. Това означава, че парламентът ще бъде доминиран от депутати с леви убеждения. Самият Педру Коелю заяви снощи, че е готов да състави ново правителство, но се очертават трудни преговори за широка коалиция с други партии.  

Чаша показва фазите на луната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258535_%D0%A7%D0%B0%D1%88%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Лунния цикъл е около 29.5 дни. Това означава, че вие трябва да прекарате цял месец гледайки луната всяка нощ, за да видите отделните фази от новолуние до пълнолуние и обратно.

Има и по-бърз начин да следите фазите на Луната. Можете да го направите с чашата Moon Glass.

Moon Glass е чаща изработена от корейските дизайнери от Tale дизайн. Керамичната чашае предназначена за оризово вино, но можете да я използвате за каквато течност предпочитате.

Когато в пълна до горе, можете да видите в чашата пълнолуние. Когато е наполовина пълна ще видите полумесец. Колкото по малко течност остава, така се и променя и формата на полумесеца, а когато е празна е новолуние. Можете да се забавлявате с приятелите си, и да провеждате сериозни лунни изследвания заедно.

 

Експерт: Путин се съюзява с шиитите в Близкия изток, това може да е проблем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5024762

Действията на Владимир Путин не се одобряват от по-голямата част от държавите в света, значи има нещо, което не е наред в неговата инициатива да въведе войски в Сирия. Това каза в студиото на bTV Алекс Алексиев.
Той смята, че САЩ досега са се борили неефективно с терористичните групи в Близкия Изток, но никога не са подкрепяли някои от тях.
Действията на Владимир Путин не се одобряват от по-голямата част от държавите в света, значи има нещо, което не е наред в неговата инициатива да въведе войски в Сирия. Това каза в студиото на bTV Алекс Алексиев. Той смята, че САЩ досега са се борили неефективно с терористичните групи в Близкия Изток, но никога не са подкрепяли някои от тях.

Експерт: Путин се съюзява с шиитите в Близкия изток, това може да е проблем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5024773

Действията на Владимир Путин не се одобряват от по-голямата част от държавите в света, значи има нещо, което не е наред в неговата инициатива да въведе войски в Сирия. Това каза в студиото на bTV Алекс Алексиев.
Той смята, че САЩ досега са се борили неефективно с терористичните групи в Близкия Изток, но никога не са подкрепяли някои от тях.
Действията на Владимир Путин не се одобряват от по-голямата част от държавите в света, значи има нещо, което не е наред в неговата инициатива да въведе войски в Сирия. Това каза в студиото на bTV Алекс Алексиев. Той смята, че САЩ досега са се борили неефективно с терористичните групи в Близкия Изток, но никога не са подкрепяли някои от тях.

Даймлер тества самоуправляеми камиони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258534_%D0%94%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8

 Мечтите за самостоятелно управляеми товарни автомобили на Даймлер се приближиха до реалността. Автомобилният производител е провел първия по рода си тест на своята полу-автономна система Highway Pilot, поставена в камион по движещ се по обществените пътища като управлява огромен Mercedes-Benz Actros по Аутобан 8 в Германия. Превозното средство се нуждае от екипаж които само да наблюдава, то може само да се направлява по магистралата, като използва комбинация от радари, много стерео камери и системи като адаптивния круиз контрол. Тестът показва, че технологията може да работи на почти всяко превозно средство в реалния свят, а не само на концептуални модели.

Това не означава, че ще видите флотилия от роботизирани камиони в близко бъдеще. Daimler е трябвало да получи разрешение за този тест, защото законите все още не разрешават движението на автономно управлявани превозни средства от всякакъв вид, да не говорим за гигантски товарни камиони. И все пак, това може да спомогне за одобряването на някаква форма на самоуправляем транспорт. Въпреки че, има още много работа преди тази технология да може да се справи с всяка ситуация, но тя е достатъчно добра, за да може да и се има доверие при леките коли.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване